Page 1

17 0 0 0 0 2 3 0 7 2

Nr 2 2020

För erbjudanden, snabb beställning och avbeställning - besök

manadensbok.se

”Jag läser för att fly vardagen.” TR BO

...

K

ljer vä

ab

o

n

N

lk

vi

GARA

Se

L ÄG S

PR I S TA TI

A

MÅN

!

A

169:-

K

GÄS

N S U T VA L D

TÖRENS BO

PS

DE

K DA

TI

E

joël dicker

öcke acks r S t ina J

Vectoriserad logga. Klicka på BARA BRA BÖCKER! trädblocket och/eller textblocket och BÄSTSÄLJARNA ändra BÅDE till valfri färg. Gärna till alternativen brevid. om man låter & DEEffekt OKÄNDA texten varaGULDKORNEN i en ljusare ton och trädet i den lite mörkare Norsk samtidsroman om syskonrivalitet och ”familjelycka”.

Karin Wahlberg är tillbaka med en NY relationsdeckare • NY spänningsserie av Caroline Eriksson • NYTT av Lucinda Riley Stark roman av Katherine Webb • Harlan Coben är bättre än någonsin • Humoristisk feelgood-deckare av Marianne Cedervall


S U T VA L D

MÅN

A

EN

BOK

169:PR I S TA

Joël Dicker slog igenom med Sanningen om fallet Harry Quebert som först blev en enorm succé i Frankrike och sedan i hela världen. Den har belönats med flera priser och dessutom blivit en hyllad TV-serie. Nu är den schweiziska författaren tillbaka med en ny spänningsroman som, precis som genombrottsboken, är oavbrutet spännande och samtidigt hela tiden gäckar läsarens förväntningar. Det här är smart spänning för dig som längtar efter ett riktigt maffigt mordmysterium i en härlig miljö. Stephanie Mailers försvinnande utspelar sig nämligen i The Hamptons på USA:s östkust – med gyllene stränder, mysiga amerikanska diners och mörka skogar som fond.

TI

L ÄG S

För dig som längtar efter smart spänning i en härlig miljö

D

A

MÅNADENS UTVALDA BOK :

N

GARA

STEPHANIE MAILERS FÖRSVINNANDE av JOËL DICKER 169:Nr 202102 Ord. pris 249:-

”Jag har ett drömjobb”

MÅN

169:TI

L ÄG S

PR I S TA

GARA

MELLAN DJÄVULEN OCH HAVET av MARIA ADOLFSSON 169:Nr 202134 Ord. pris 249:-

ENKEL BESTÄLLNING OCH AVBESTÄLLNING PÅ MANADENSBOK.SE

N

Maria Adolfssons deckarserie om kriminalinspektör Karen Eiken Hornby i den fiktiva önationen Doggerland älskas av såväl läsare som kritiker. Och inte undra på det! Här får du det bästa av brittiska deckarserier och nordisk spänning, tillsammans med en ytterst älskvärd huvudperson med ett mycket mörkt förflutet och ett trassligt privatliv. Mellan djävulen och havet är tredje delen, men den går precis lika bra att läsa fristående.

NS ALTER

IV AT

Oavbrutet spännande deckare för dig som vill bli starkt berörd

DE

N

MÅNADENS ALTERNATIV:

A

Så tänker jag faktiskt då och då. Särskilt när jag till ett och samma nummer får skriva om både fantastiska romaner OCH riktigt bra deckare. I det här numret är jag extra stolt över att få presentera den norska pärlan Vuxna människor som vi valt till Månadens (okända) guldkorn. Den är skriven med samma ärliga ton som Vigdis Hjorths eller Geir Gulliksens romaner – men handlar om något helt annat – och vi på redaktionen undrar vad det är som gör vårt grannfolk till så bra berättare? Fast å andra sidan har vi otroligt bra författare även på vår sida om landsgränsen. Maria Adolfsson knockar mig t.ex. totalt med sin nya Doggerland-deckare Mellan djävulen och havet. Den fick mig att längta till lässtunden på min dagliga tågpendling och har ett ovanligt tillfredsställande slut. Men det tänker jag såklart inte avslöja här …


BO

KT

S!

ST

Ö RENS

IP

RE

KT DA

MÅNADENS GÄSTREDAKTÖR STINA JACKSON VÄLJER TVÅ BÖCKER HON ÄR NYFIKEN PÅ: gunnar bolin: hovjuvelerarens barn Bolins myllrande släktkrönika, satt mot en fond av Europas mörkaste historia, låter som något av vinterns mest fängslande läsning. Jag älskar historiska skildringar och det här är definitivt en bok som får mig att vilja krypa upp framför brasan och njuta av en riktigt god lässtund!

lou berney: november road Jag är väldigt svag för noir, sextiotal och amerikanska roadtrips – och Berneys hyllade kriminalroman utlovar alla tre. Jag ser fram emot en resa fylld av spänning, kärlek och oväntade vändningar. Att berättelsen tar avstamp i New Orleans, en av mina absoluta favoritstäder, gör lässuget ännu större! Stina Jackson debuterade med spänningsromanen Silvervägen som blev en megasuccé och valdes till Årets bok 2019. Den tilldelades även Svenska deckarakademins pris för årets bästa kriminalroman och priset Glasnyckeln för Årets bästa nordiska kriminalroman. Snart kommer Stinas nya bok Ödesmark.

MER I DETTA NUMMER:

7 ÖN Isländska spänningssuccén till premiepris!

VUXNA MÄNNISKOR Norsk roman som blev en snackis redan innan den gavs ut …

9

17

11

6 7

21

13

Månaden s

Guldkorn

DE DRABBADE Karin Wahlberg är äntligen tillbaka!

SPÅREN EFTER DIG Mystiska försvinnanden och hemligheter i ny roman av Katherine Webb.

13

HELENAS VAL

ASYMMETRI Hyllad New York-roman som får dig att känna dig smart.

15

KOM I MIN FAMN Första boken i ny spänningsserie av författaren till De försvunna.

INTE ETT ORD Thriller av populära Harlan Coben.

19

NÄR SISTA STROFEN KLINGAT UT Feelgood-deckare med den Gotlandsbaserade och något motsträviga mysterielösarduon Anki och Tryggve.

21

HOVJUVELERARENS BARN ”En klassisk, borgerlig släktskildring, ett slags svensk Buddenbrooks" DN

35 23

MÅNSYSTERN Femte delen i Lucinda Rileys succé-serie.

34

KARINS VAL

TERAPEUTEN Oförutsägbar spänningsroman från vårt grannland!

35

NOVEMBER ROAD Prisbelönt roman som hyllas av Stephen King.


Joël Dicker föddes i Genève 1985 och slog igenom med Sanningen om fallet Harry Quebert, som såldes till mer än trettio länder och belönades med flera priser. Läs vår intervju med författaren på manadensbok.se/dicker där han berättar mer om sig själv.

Vad var det egentligen som hände i den lilla kuststaden i The Hamptons för tjugo år sedan? Det tvingas poliskommissarie Jesse Rosenberg söka svaren på när han söks upp av en kvinnlig journalist som påstår att mördaren gick fri. När hon dessutom försvinner spårlöst strax efteråt hopar sig frågetecknen ... Stephanie Mailers försvinnande är en spänningsroman med flera lager – så fort man tror sig komma nära gåtans lösning händer något som kullkastar allt ...

S

vittnen och utredningen blev tuff, men tillslut lyckades Jesse hitta olen lyser från en blå himmel när polismästaren vid mördaren. delstatspolisen i New York kliver upp på en estrad av trä Hans tankar avbryts när en vacker kvinna i trettioårsåldern och håller ett hyllningstal till poliskommissarie Jesse kommer fram till honom. Hon säger att hon är journalist på Rosenberg. Efter en lysande karriär ska Jesse, Orpheas lokaltidning och presenterar sig som Stephanie vid fyrtiofem års ålder, gå i pension för att Vad var det Mailer. Så ler hon ett okynnigt leende och frågar: ”Stör ägna sig åt ett privat projekt. Polismästaren kallar Jesse missade i det dig om jag kallar dig kommissarie 99%?” Jesse ser honom skämtsamt för kommissarie 100% eftersom utredningen? Vad var det som fanns mitt frågande på henne och hon fortsätter: ”Du satte dit fel han lyckats lösa alla sina mordfall. Talet möts av framför hans ögon – person i Orphea för tjugo år sedan.” applåder, men samtidigt som Jesse skålar med sina men som han inte Jesse kan inte tro det när Stephanie fortsätter berätta kollegor kan han inte låta bli att minnas sitt första såg … att hon fått upp ett nytt spår. ”Svaret fanns mitt framför fall. Det var ett fasansfullt massmord 1994 i den lilla ögonen på dig”, säger hon. ”Du såg det bara inte.” Hon lyfter semesterorten Orphea vid havet i The Hamptons, där handen och håller upp den framför Jesses ögon. Vad ser du?” borgmästaren och hela hans familj dödades i sitt hem och en ”Din hand”, svarar han. Stephanie låter handen falla ner. ”Jag ung kvinna sköts ihjäl på gatan utanför. Eftersom dådet skedde visade dig mina fi ngrar”, rättar hon honom. ”Jaha, men jag såg din mitt under den nyinvigda teaterfestivalen saknades det helt

4


VI HAR VALT DEN HÄR BOKEN EFTERSOM DET ÄR DEN PERFEKTA LÄSFLYKTEN FRÅN FEBRUARIMÖR KRET!

Här får du ett riktigt smart mordmysterium som tar dig med till den amerikanska östkustens gyll ene stränder, mysiga diners och mörka skogar.

/Re daktione n

Ett mordfall fullt av gåtor …

DE

N S U T VA L D

BO

A

MÅN

A

169:-

K

TI

L ÄG S

PRI S TA

N

GARA

Nyfiken på boken? Ett läsprov hittar du på manadensbok.se/ dicker

tionen. I Jesse fi nner hon äntligen en själsfrände och tillsammans hand”, svarar han förvirrat. ”Det är just det som är problemet”, startar de en ny utredning. säger hon. ”Du såg det du ville se och inte det som visades fram. Snart upptäcker Jesse och Anna att någon har tagit sig in i Det var det du missade för tjugo år sedan.” Stephanies lägenhet och letat igenom den. Samma sak gäller Sen vänder hon sig om och går, och Jesse ser henne aldrig mer. hennes arbetsplats och tillslut leder spåren till ett arkiv på För några dagar senare är Stephanie Mailer spårlöst försvunOrpheas polisstation. Men när de tar ner lådan som borde nen … Jesse kan inte släppa det Stephanie sa till honom och Hon har kom- innehålla utredningsmaterialet rörande de fyra morden mit en hemsk 1994 gör de en obehaglig upptäckt. Lådan är tom. Istället bestämmer sig för att använda sin sista vecka i tjänst till sanning på hittar Jesse en gulnad lapp i botten där någon skrivit på att undersöka vad som hänt henne, och vad det var han spåren! maskin: Här börmissade i mordutredningen 1994. Men det väcker smärtjar DEN MÖRKA samma minnen. För Jesse bär själv på mörka hemligheter ... STEPHANIE MAILERS FÖRSVINNANDE Joël Dicker NATTEN. Det är som Dessutom möter han starkt motstånd när han börjar rota i 592 sid Inbunden om de fått den första det gamla fallet, men som tur är får han hjälp av Orpheas biträövers Maria Bodner Gröön gåtan i en mördares dande polischef Anna Kanner. Hon är nyinflyttad och har haft det Månadens utvalda bok 169:- 249: sjuka spel … ganska tuff t som ung kvinna bland de gamla rävarna på polisstaNr 202102

5


Möt Hulda Hermannsdóttir:

en ovanligt sympatisk kriminalinspektör med ett förflutet lika mörkt som den isländska natten ... En grupp vänner reser till den natursköna och ensligt belägna ön Elliðaey. Men en av dem återvänder aldrig … Fallet hamnar hos den egensinniga polisen Hulda Hermannsdóttir, som upptäcker kopplingar till mordet på en ung kvinna tio år tidigare.

havet. Ett ensamt hus står som fastvuxet i grässluttningen. Mer isolerad från omvärlden kan man knappast bli …

Reykjavik. Hulda Hermannsdóttir sitter på sitt kontor när telefonen ringer. Än en gång jobbar hon helg. Sedan hennes dotter Dimma tog sitt liv, bara tretton år gammal, för tio år sedan har Hulda gått helt upp i jobbet. Tyvärr har det inte Ön har allt: ett gagnat hennes karriär på något märkbart sätt. Hon blir kusligt mysterium, ständigt omsprungen av yngre och mindre kompefantasieggande tenta män. Men när samtalet från Västmannaöarna naturskildringar, överkommer skjuter hon alla sådana tankar åt sidan. En raskande vändningar kvinna har hittats död nedanför klipporna på ön Eloch en hjältinna att liðaey, och Hulda bestämmer sig för att resa dit. älska!

Västmannaöarna. När kvinnan kliver i båten känner hon ett svagt obehag. Var det verkligen en bra idé att följa med? Hon har inte sett sina gamla vänner på länge, och nu ska de vara tillsammans på en obebodd ö hela helgen. Men det var svårt att säga nej. Det har gått tio år sedan deras vän, den femte i gänget, mördades – och resan är ett sätt att hedra hennes minne. Kvinnan i båten ryser till. Men när ön Elliðaey dyker upp ur det mörkblå havet glömmer hon sina farhågor. Ön är som från en annan värld. En golfbana för gudarna med klargrönt, böljande gräs som brer ut sig ovanför branta klippor som stupar rätt ner i

Elliðaey. Hulda njuter av utsikten över vulkanöarna och det ändlösa havet innan hon knackar på dörren till öns enda hus. Hon känner sympati för kvinnan och de två männen därinne som just förlorat sin vän – men märker snart att de döljer något ...

"En ovanligt intressant deckare." Andra fristående boken i succéserien om Hulda. Första boken, Mörkret, är nominerad till ÅRETS BOK.

lotta olsson, dn om mörkret

”Ingen kan skriva om enslighet och isolering bättre än Ragnar Jonásson, som är suverän på att beskriva Islands karga landskap och vilda skönhet.” the times

Premie

49:-

ÖN Ragnar Jónasson 304 sid Inbunden övers Arvid Nordh Premiepris 49:- Vid köp av minst en bok ur detta nummer. (219:-) Du sparar 170:Nr 200591

6


Liten pärla som väcker stora känslor! Ida är en fyrtioårig, barnlös arkitekt som aldrig har haft något långvarigt förhållande. Nu är det sommar och hon tar bussen till sin barndoms paradis för att fira sin mammas 65-års dag. Vid stugan väntar också Idas lillasyster Marthe med sambo och bonusdotter. Allt är uppbyggt för några härliga dagar med familjen – om det inte vore för Marthes strålande nyhet ...

S

en bonusdotter och ett eget barn i magen. Vad har Ida? tigen ner till badplatsen sitter i Idas kropp. Hon vet var När de kommer upp till stugan igen står Marthes sambo Kristofdet är nyponsnår, var berghällarna är hala och var man fer och hackar örter till marinaden. Han är bra på att laga mat. kan sticka sig på barren under tallarna som skuggar Han är faktiskt bra på allt möjligt och riktigt trevlig. Just en sådan solen. Det luktar varmt och torrt och solfläckar dansar man som Ida hade hoppats träffa … på hennes lillasyster Marthes rygg. Just nu vill Ida inte Men kvällen går och sprickor i Marthes perfekta familjeitänka på det Marthe berättade nyss, uppe i sommarstugan. dyll börjar visa sig. Hon och bonusdottern drar inte jämt Det sitter som en ångestknut under bröstet och hon vill Hur och Ida ser sin chans att glänsa. Och hur är det egentligen bara få kasta sig ut i vattnet och låta kylan bedöva henne. hanterar man skammen över med Kristoffer. Vad är det för tankar och känslor han Efter badet sitter de på berghällen tillsammans. Det att känna sig döljer? syns att Marthes mage putar på ett sätt som inte har med oälskad? Nästa dag ansluter systrarnas mamma och hennes nya några extrakilon att göra. Hon stryker över den och Ida man, och det ska fi ras födelsedag med räkor och vitt vin. måste vända bort blicken. Alla kompisar har sprungit om När mörkret faller delas förtroenden som inte skulle ha delats, henne en efter en och bildat familj, men hon trodde aldrig att närmanden som aldrig borde gjort görs – och ett barn håller på att Marthe skulle göra det. Det har alltid varit storasyster Ida som fått drunkna … trösta när hennes lillasyster haft problem. Nu har Marthe sambo,

”Det är en befriande kort relationsroman – men på drygt hundra sidor hinns ändå det mesta med. Med smått fantastiska beskrivningar och ett härligt flyt … Marie Aubert skapar med sitt språk en närvaro som gör att läsaren hamnar i Idas huvud. Träffande, tonsäkert och mitt i prick. En bok med garanterat hög igenkänningsfaktor.”

JAG SLUKAR DEN MED BULTANDE HJÄRTA! En bok för al la dom som al dri g hitt a t nån a tt del a sin glä dje och sorg med ... /He le na

bibliotekstjänst

HELENAS VAL

Vistelsen i sommarstugan utvecklar sig till ett drama …

Gamla roller, avundsjuka och oförrätter blommar upp.

Just nu!

169:VUXNA MÄNNISKOR Marie Aubert 112 sid Inbunden övers Cilla Naumann Just nu 169:- (209:-) Nr 202109

7


SVENSKT

"GRIMSRUDS NYA ROMAN ÄR SOM VATTEN FÖR EN TÖRSTANDE STRUPE.” DN Vilde har drabbats av en obotlig sjukdom. Vännen O finns hela tiden vid hennes sida, tätt intill de kritiska ögonblicken som kan bli de sista. Nära finns också barndomens norska Dovrefjäll och en magisk penna. En berättelse om kärlek, vänskap och gemenskap, skriven med Grimsruds egensinniga energi. Jag föreslår att vi vaknar av Beate Grimsrud 574 sid Inbunden Klubbpris 209:- Nr 201941

MITT I SNÖSTORMEN MÖTER HAN SIN UNGDOMSKÄRLEK Tåget står still i snöstormen. När Tomas varit i restaurangvagnen för att hamstra mat och dryck tar någon plötsligt tag i honom. Det är Livli, hans ungdoms stora kärlek. De träffades som studenter på högskolan för över tjugo år sedan. Då när de ohjälpligt drogs in i varandras tilltrasslade liv … Snöstorm av Augustin Erba 362 sid Inbunden Klubbpris 209:- Nr 201494

BASERAD PÅ VERKLIGA HÄNDEL SER! 1997 flyttar pastor Sindre och hans hustru till Knutby i Uppland, för att starta sitt nya liv i Filadelfia-församlingen som leds av den attraktiva Eva Skoog. Det blir början på åratal av dramatiska händelser och erotiska maktrelationer i församlingen som leder fram till det tragiska crescendot i januari 2004 … Knutby av Jonas Bonnier 352 sid Inbunden Klubbpris 239:- Nr 201697

EN DRAMATISK KÄRLEKSHISTO RIA I HÄXORNAS TID Året är 1711, kriget har utarmat folket och pesten härjar i Skåne. Den unga Isabella vill bort från sin hemby och allt skvaller. Hennes mor kallades häxa och mostern är läkekvinna. Själv tror Isabella inte på magi, utan på logik och medicin. Men under midsommardansen händer något oförklarligt ... Häxorna av Elisabeth Östnäs 380 sid Inbunden Klubbpris 209:- Nr 201730

PRISBELÖNADE NIKLAS NATT & DAGS NYA SUCCÉ! På Danvikens hospital våndas en ung aristokrat över illgärningen han begått. En sörjande mor söker upp palten Cardell på poliskammaren. Hennes dotter har dräpts på sin bröllopsnatt och ingen vill undersöka saken. Så Cardell ger sig ut för att söka sanningen i den myllrande, ruttnande värld som är hans … 1794 av Niklas Natt och Dag 508 sid Inbunden Klubbpris 249:- Nr 201444

HINNER HAN HITTA SIN DOTTER? Kalle Edwards åker till Asien för att leta efter sin försvunna dotter. Inom sig reser han tillbaka till 60-talet, till den dysfunktionella familj där han växte upp. Han vill verkligen hitta dottern, för kanske går det att förändra sig trots tidigare felsteg? Om han bara hinner, innan allt är för sent … Bungalow av Åke Edwardson 508 sid Inbunden Klubbpris 239:- Nr 201604

MALOU VON SIVERS POPULÄRA FINAL Den tredje avslutande delen i Malou von Sivers populära trilogi med självbiografiska förtecken om att ärva ett sår genom generationer. På ytan har skådespelerskan Anna allt, men när hon förälskar sig i Thomas blossar hennes ärr från barndomen upp på nytt. Berörande om hur barndomens trauman påverkar oss. Inför hans blick av Malou von Sivers 278 sid Inbunden Klubbpris 239:- Nr 201446

VINNARE AV AUGUSTPRISET: ÅRETS SKÖNLITTERÄRA BOK Osebol är en by vid Klarälven i norra Värmland. I boken möter läsaren så gott som alla byns vuxna invånare, intervjuade av Marit Kapla som själv är uppvuxen i Osebol. Affären har lagt ner, slalombacken är igenväxt och bron över älven är stängd för trafik. Vilken framtid har en sådan by? Osebol av Marit Kapla 811 sid Inbunden Klubbpris 299:- Nr 202216

Klokhet, humor och livsgnista!

HÄR I VÄRLDEN Gerda Antti 202 sid Inbunden Klubbpris 219:Nr 202104

Här bjuder Gerda Antti på sina funderingar över livet hon har närmast omkring sig, och på det som händer i stora världen med dess obegripliga elände ingen kan rå på. Liksom döden när den knackar på dörren. Men livsgnistan, klokheten och den underfundiga humorn möter vi som alltid i Anttis böcker.

Hur ska det gå för den lilla oäktingen?

"SPARKAR LUFTEN UR MINA LUNGOR" EXPRESSEN Författaren har varit tvångsinlagd för depression och det här är en ursinnig uppgörelse med psykiatrin. Men det är också ett minnesarbete där barndom, ungdom, äktenskap och skilsmässa flimrar förbi. Oktoberbarn av Linda Boström Knausgård 189 sid Inbunden Klubbpris 259:- Nr 201790

8

KOMMER HAN ATT GÖRA HENNE TILL DROTTNING? Året är 1521 och unga Hedvig drömmer om ett annat liv än det som familjen stakat ut åt henne. Hon rör sig genom ett Sverige präglat av kung Kristians grymheter. Så möter hon Gösta, även han på flykt, och efter en enda natt tillsammans blir hon havande – med den blivande kung Gustav Vasas förstfödda barn. Skärvornas drottning av Johanna Nilsson 350 sid Inbunden Klubbpris 239:- Nr 201728


Vilken fullträff – Karin Wahlbergs första deckare på 9 år! I De drabbade får vi äntligen träffa kommissarie Claesson och hans hustru, läkaren Veronica Lundberg igen. De har flyttat från Oskarshamn till Lund i hopp om en lugnare tillvaro. Men de har knappt hunnit vänja sig vid allt det nya förrän en död kvinna hittas i en sommarstuga i bokskogen utanför Dalby …

V

arför är hon rädd? Carolina har just kommit tillbaka sig utanför duschväggen förlamas hon av skräck … Veronika ligger utslängd i soffan medan Claes dukar av midtill det lilla sommarhuset efter en joggingtur och dagsbordet i deras nya hem i Lund. Hon är trött i kroppen efter dricker girigt ett glas vatten medan hon ser sig en lång operationsdag på kirurgkliniken i Malmö. Precis omkring i det välbekanta, furuklädda rumnär hon slumrat till ringer Claes jobbmobil. met. Allt ser ut som vanligt – så varför Karin WahlEn död kvinnokropp har hittats i en ensligt belägen denna pickande, oroliga känsla? berg – den populära läkaren som sommarstuga i den vackra bokskogen utanför Dalby. Före löprundan genom bokskogen var känslan den skriver skrämmande Det råder oklara omständigheter och Claes kallas in rakt motsatta – som om hela världen log mot henne. deckare i svensk sjuk- som operativ chef för utredningen. Det var länge sedan hon var förälskad. Hon trodde hus- och småstadsSnart visar det sig att både Claes och Veronika – knappt att det var möjligt i hennes ålder. miljö! var och en på sitt håll – börjar nysta i en synnerligen Med den höga pulsen fortfarande dånande i öronen komplicerad härva. En härva av tilltrasslade ledtrådar försöker hon trycka undan den obehagliga känslan och som tycks löpa längs den svårt ansträngda vårdvärldens allra går in i duschen. Medan varmvattnet strilar känner hon ett mörkaste korridorer … plötsligt vinddrag. När hon sedan ser en mörk skugga torna upp

Vad hände egentligen i den ensligt belägna sommarstugan? Och varför?

Av författaren till den historiska Lasaretts-serien och populära deckare som Sista jouren, Blocket, Matthandlare Olssons död och Glasklart!

Just nu!

189:DE DRABBADE Karin Wahlberg 421 sid Inbunden Just nu 189:- (249:-) Nr 202105

9


UTLÄNDSKT

NORA ROBERTS NYA SPÄNNINGSLADDADE BESTSELLER! Attraktionen mellan landskapsarkitekten Darby och advokaten Zane är lika omedelbar som het. Men båda bär på mörka och såriga minnen. Kanske vågar ingen av dem någonsin lita på någon annan igen? Och det varken Zane eller Darby ännu anar är att de båda är måltavlor för en synnerligen brutal hämnd … Förövarna av Nora Roberts 576 sid Inbunden övers Camilla Jacobsson Klubbpris 249:- Nr 201939

"SÅ IN I DÖDEN BRA." EXPRESSEN Vi får följa Monika från 1970-talet till 2018 och hennes längtan efter passion och mening som ofta slutar i hopplösa försök till gemenskap med olika män. Hon byter ofta karriär och relationer. När Monika är i 50-årsåldern ser hon tillbaka på sitt liv: Ville hon bara ha vad andra ville ha? Hyllad roman! Jag hade så mycket av Trude Marstein 460 sid Inbunden övers Lotta Eklund Klubbpris 229:- Nr 201980

HENNES PAPPA ÄR LIKA FARLIG SOM VILDMARKEN Sommaren 1974 flyttar trettonåriga Leni med sina föräldrar till Alaska. Till att börja med är livet där svaret på deras drömmar. Men när mörkret och kylan kommer förändras allt. Snart tvingas Leni inse att hon befinner sig i livsfara – både i familjen och i vildmarken … Himmel över Alaska av Kristin Hannah 460 sid Inbunden övers Camilla Jacobsson Klubbpris 249:- Nr 201844

EN FANTASTISK ROMAN! Roy och Celestial är nygifta och personifierar den amerikanska drömmen. Han är ung affärsman, hon en lovande konstnär. Så blir Roy oskyldigt anklagad för en våldtäkt och döms till tolv års fängelse. Betyder det att Celestial måste vänta på honom och offra sitt eget liv och sina drömmar? Ett amerikanskt äktenskap av Tayari Jones 321 sid Inbunden övers Hanna Axén Klubbpris 219:- Nr 201802

EN ANNORLUNDA SPIONROMAN Året är 1940. Artonåriga Julia Armstrong blir motvilligt rekryterad till spionbranschen och MI5, där hon får i uppdrag att dokumentera brittiska nazisympatisörers förehavanden. Tio år senare är hon radioproducent på BBC, och blir oväntat konfronterad med sitt förflutna. Kodnamn Flamingo av Kate Atkinson 348 sid Inbunden övers Ing-Britt Björklund Klubbpris 259:- Nr 201721

JOJO MOYES NYA EFTERLÄNGTADE ROMAN Småstaden Baileyville, Kentucky, 1937. Alice, Margery och de andra ridande bibliotekarierna älskar sitt strapatsrika arbete, men deras tillvaro är långtifrån riskfri. Kvinnorna råkar ut för både fördomar och umbäranden. Vissa män tycks vara beredda att gå hur långt som helst för att stoppa dem … Bergens stjärnor av Jojo Moyes 430 sid Inbunden övers Helen Ljungmark Klubbpris 229:- Nr 201454

”FULLKOMLIGT FÄNGSLANDE” SUNDAY MIRROR Under en resa med sin mor Jen, försvinner femtonåriga Lana spårlöst. Några dagar senare hittas hon på landsbygden, nerkyld och med blöta kläder. Hon säger att hon inte minns vad som hänt, men Jen misstänker att dottern döljer något. I sin jakt på sanningen bestämmer hon sig för att försöka gå i dotterns fotspår. Vissla i mörker av Emma Healey 336 sid Inbunden övers Åsa Brolin Klubbpris 239:- Nr 200986

GRIPANDE ROMAN AV FÖRFATTAREN TILL DEN UNDERJORDISKA JÄRNVÄGEN Den unge Elwood drömmer om att bli lärare, men ett oskyldigt misstag leder till att han skickas till uppfostringsanstalten Nickel-akademin, för att bli en ”hedervärd och ärlig man”. I realiteten är det en grotesk tortyrkammare där pojkarna misshandlas och utnyttjas. Nickelpojkarna av Colson Whitehead 233 sid Inbunden övers Niclas Nilsson Klubbpris 229:- Nr 201722

MYLLRANDE MÄSTERVERK En myllrande roman som utspelar sig i 1700-talets mitt, i gränslandet mellan dagens Polen och Ukraina, som befolkas av bl.a. polacker, judar, ryssar och turkar. I denna mångkulturella miljö börjar den unge, vackre och karismatiske juden Jakub predika ... En spännande detalj är att boken är paginerad bakifrån. Jakobsböckerna av Olga Tokarczuk 940 sid Inbunden Klubbpris 299:- Nr 201970

LEKFULL OCH ORIGINELL ROMAN En kvinna reser för att barmhärtighetsmörda sin dödssjuka tonårskärlek. En man sjunker ned i galenskap efter att hans fru och barn mystiskt försvunnit. En rysk sekt förkunnar att vägen till frälsning ligger i att vara i ständig rörelse. En roman om resande och migration, och liv och död. Löparna av Olga Tokarczuk 368 sid Inbunden övers Jan Henrik Swahn Klubbpris 239:- Nr 201971

OMVÄRLDSKRITISK KRIMINALROMAN I ett avsides hörn av den polska landsbygden, nära den tjeckiska gränsen, lever en f.d. broingenjör och lärarinna. Nu ägnar hon sin tid åt att tillsammans med rådjur och vildsvin ströva genom markerna, att översätta Blake och att ställa horoskop. Så påträffas en av de bofasta grannarna död … Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk 272 sid Inbunden Klubbpris 229:- Nr 201967

BOKEN BAKOM TV-SERIEN ALLA PRATAR OM I Margaret Atwoods hyllade roman från 1985 har USA tagits över av kristna fundamentalister. Kvinnor i fruktsam ålder kidnappas och befruktas mot sin vilja av härskarklassens män, Anförarna. Offred är en sådan ”Tjänarinna” som drömmer om att bli fri och få återse sin lilla dotter. Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood 363 sid Pocket övers Maria Ekman Klubbpris 69:- Nr 201453

10


Hon måste avslöja hemligheten – hur mörk den än är ... När tyskarna bombar Bath försvinner den sexårige Davy Noyle. Frances Parry, som ansvarar för honom, vägrar att tro på att han är död. Samtidigt blir hon påmind om en gammal mörk hemlighet från det förflutna. Vad hände egentligen med hennes bästa vän som försvann när hon var åtta år? ces fylls av skuldkänslor, hon hade ju ansvaret för Davy.  Bath 25 april 1942. Trettiotvååriga Frances Parry sitter i föräldSamtidigt frilägger en bombkrater ett barnskelett. Resterna rarnas kök med lille Davy i knät. Hon är inte Davys mamma, men tar ofta hand om honom eftersom hans hemförhållanden är efter lilla Wyn, som varit försvunnen i 24 år. Vad hände henne egentligen? Frances anar att hon själv förträngt minnen som kan så trassliga. hjälpa till att lösa gåtan. Bit för bit tvingar hon sig att minnas ett Hela dagen har Frances tänkt på Wyn. Hennes barndomsbrott som kastade djupa skuggor över hela hennes barndom. kamrat, som försvann när de var åtta år. Det är Wyns födelsedag idag, och varje år blir just den dagen extra svår för Frances. Under en Trots att Davy är liten för sin ålder, känns han bombnatt i Av författaBath försvinner allt tyngre i hennes knä. Det är instängt i huset och ren till romaner sexårige Davy Frances svettas. Hon tar med sig Davy till de snälla som Carolines arv, spårlöst … grannarna, det barnlösa paret Landy, så att han kan Sanningen om Alice sova där. Frances tar sig upp på den höga kullen ovanför och Den engelska husen för att få vara för sig själv ett tag. flickan! Den natten bombas Bath av tyskarna, och i chock ser Frances allt från första parkett. Föräldrahemmet står kvar. Landys hus ligger däremot i ruiner. Paret hittas döda i rasmassorna, men Davy är försvunnen. Vart har han tagit vägen? Lever han? Fran-

Två flickor delar en stor hemlighet, en hemlighet som kommer att få förödande konsekvenser för många människor. Och en oskyldig man kommer att dömas till döden … Den här gången måste Frances avslöja sanningen, hur mörk den än kan vara.

Just nu!

189:SPÅREN EFTER DIG Katherine Webb 400 sid Inbunden övers Annika Sundberg Just nu 189:- (239:-) Nr 202106

Katherine Webb, född 1977, har skrivit ännu en berättelse som fångar läsaren från första stund. Det är hennes åttonde roman på svenska. Italienska nätter blev nominerad till Årets bok 2017.

11


R E D A K T I O N E N S FA V O R I T E R

SILVIA AVALLONE JÄMFÖRS MED ELENA FERRANTE Precis som i den hyllade debutroman Stål får vi följa med till ett Italien där klassklyftorna är djupa och könsrollerna bergfasta. Här, i en betongförort, blir sjuttonåriga Adele gravid med sin småkriminelle pojkvän. Samtidigt slits lärarinnan Doras äktenskap sönder av de misslyckade försöken att få barn … Där livet är fullkomligt av Silvia Avallone 381 sid Inbunden övers Johanna Hedenberg Klubbpris 249:- Nr 201979

FÅR HON NÅGONSIN SE SIN SON IGEN? The Mars Room är namnet på strippklubben i San Francisco där Romy arbetade för att försörja sig, och där mannen hon dödat gjorde henne till sin. Nu avtjänar hon livstidsstraff på en högsäkerhetsanstalt. Det värsta är att hon inte får träffa sin son, som hon förlorat vårdnaden om för att ha försökt skydda. The Mars Room av Rachel Kushner 341 sid Inbunden övers Ylva Mörk Klubbpris 219:- Nr 201990

OVÄNTAD VÄNSKAP OCH KÄRLEK I NATTLIGT PARIS Claire lever i ett kärlekslöst äktenskap, Michèle går till kyrkan varje natt, Jacques får skrämmande nattliga telefonsamtal, Lena saknar sin pappa och Hervé stressas sönder av jobbet. Deras vägar korsas hos en sömnspecialist, och de knyter oväntade vänskapsband. Kanske har de mer gemensamt än de tror? Nattugglor av Gabrielle Levy 129 sid Mjukband övers Ulla Linton Klubbpris 219:- Nr 201841

TOLV ÅR OCH ENSAM I VÄRLDEN Joyce Carol Oates är Nobelpristippad och samtidigt älskad av läsarna. I hennes nya roman får vi följa tolvåriga Violet som blir utfryst av sin familj när hon anger sina två äldre bröder för ett rasistiskt mord. Från att ha varit familjens älskade minsting står hon plötsligt ensam i världen … Mitt liv som råtta av Joyce Carol Oates 400 sid Inbunden övers Nille Lindgren Klubbpris 219:- Nr 201670

FÖRNYARE AV ROMANKONSTEN! Författaren Faye åker till Aten för att undervisa. Där möter hon en rad människor som berättar om sina liv; om äktenskap, relationer, drömmar, misslyckanden och farhågor, och gradvis träder även Fayes utsatthet fram. Konturer är första delen i en roman-trilogi som hyllas som en förnyelse av romankonsten. Konturer av Rachel Cusk 198 sid Inbunden övers Rebecca Alsberg Klubbpris 199:- Nr 105734

LIVSBERÄTTELSER SOM GÖR DIG KLOKARE Efter en skilsmässa söker författaren Faye en fristad i ett nytt hem i London för sig och sina barn. Men ständigt möter hon människor som tar plats och pockar på uppmärksamhet. Transit är precis som föregångaren Konturer en djupt existentiell roman om människors livsberättelser. Transit av Rachel Cusk 204 sid Inbunden övers Rebecca Alsberg Klubbpris 199:- Nr 105742

FULLBORDAR EN AV VÅR TIDS STORA LITTERÄRA BEDRIFTER En främling på flyget berättar om sitt liv: om arbetet, äktenskapet och den förödande natt han ägnat åt att begrava familjens hund. Kvinnan som lyssnar heter Faye, och Kudos fullbordar med överväldigande kraft Rachel Cusks hyllade trilogi, som inleddes med Konturer och följdes av Transit.  Kudos av Rachel Cusk 191 sid Inbunden övers Rebecca Alsberg Klubbpris 209:- Nr 201942

ÄR DET MÖRDAREN SOM SKRIVIT I HENNES DAGBOK? Läraren Clares kollega hittas mördad och mycket pekar mot att lösningen finns i skräckförfattaren R.M. Hollands böcker, Clares stora specialintresse. Hon vågar inte lita på någon, utan anförtror sig till sin dagbok. När hon bläddrar ser hon en spretig handstil: ”HEJ CLARE. DU VET INTE VEM JAG ÄR". Främlingen av Elly Griffiths 352 sid Inbunden övers Carla Wiberg Klubbpris 209:- Nr 201726

NY ROMAN AV FÖRFATTAREN TILL ÄLSKADE SYSKONEN Alex och Christine, och Lydia och Zach, har varit vänner långt innan de blev två gifta par. Så en dag dör Zach av en hjärtinfarkt. Christine vill trösta sin väninna och låter henne flytta in i parets hem. Men snart kommer gamla svek och hemliga känslor upp till ytan … Sent på dagen av Tessa Hadley 249 sid Inbunden övers Amanda Svensson Klubbpris 219:- Nr 201475

DOTTER, ÄLSKARINNA, MOR OCH HÄXA … Den unga Kirke förvisas av sin far eftersom hon vägrar lyda honom. Hon hamnar på en grönskande öde ö – och upptäcker snart att hon bär på oanade krafter. En dag dyker ett skepp med en krigshjälte upp vid horisonten. Hans namn är Odysseus och han kommer förändra hennes liv för alltid … Kirke av Madeline Miller 340 sid Inbunden övers Niclas Nilsson Klubbpris 229:- Nr 201259

EN HJÄLTINNA SOM GÅR SIN EGEN VÄG Sommaren 1940 anländer nittonåriga Vivian Morris till New York. Hennes talanger med nål och tråd gör henne till sömmerska på charmiga men ökända Teater Lily på Manhattan. Samtidigt står andra världskriget för dörren, och Vivian begår ett fruktansvärt misstag i sin strävan efter att vara en fri kvinna … Kvinnornas stad av Elizabeth Gilbert 488 sid Inbunden övers Andreas Vesterlund Klubbpris 239:- Nr 200988

SADO-MASOCHISM OCH SANN KÄRLEK Redan med sin debutroman etablerade sig irländska Sally Rooney som "årtiondets litterära fenomen". Och det lever hon verkligen upp till i sin nya roman! Det är en oerhört stark berättelse om destruktiva relationer, mörka hemligheter och komplicerad kärlek. Normala människor av Sally Rooney 332 sid Inbunden övers Klara Lindell Klubbpris 229:- Nr 201747

12


”Smart roman värd att läsa två gånger” svd Som i filmen ”Pretty Woman” får Alice plötsligt tillgång till en värld full av champagne, dörrvakter och dyra boutiquer där hon kan handla med ett kuvert fyllt av pengar i handen.

SOM EN LJUVLIG ALICE I UNDERLANDET FÖR VUXNA! Med bl inkninga r til l världs-

litt era turen och skriven i en lä tt sam, näst an lust ig, ton är den här boken en klar favorit!

He le na

HELENAS VAL

Lisa Halliday är född i Massachusetts och bor numera i Milano med sin brittiske make och deras lilla dotter. Asymmetri är hennes debutroman som har fått ett översvallande kritikermottagande i såväl USA som i Storbritannien och nu i Sverige. Lisa Halliday bjöds in till den internationella författarscenen på Stockholms kulturhus och intervjuades bl.a. av DN under rubriken ”Många verkar tycka att han har all makt, men ...”

Längtar du efter en riktigt underhållande roman som samtidigt gör dig smartare? Då ska du läsa den här romanen som slog ner som en bomb när den gavs ut i USA och valdes till en av det årets tio bästa böcker av ansedda The New York Times. Här möter vi Alice och hennes betydligt äldre älskare …

OBS: Begränsat lager. Skynda dig att beställa! Den kände författaren betalar hennes studielån och säger att han ”vill att hon ska vinna”. Är han hennes ”sugar daddy” eller hennes stora kärlek?

”Jaha, fröken Alice. Är du med?”

böcker han tycker att hon ska läsa. Hon får dyra presenter, och som i fi lmen ”Pretty Woman” får Alice plötsligt tillgång till en värld full Hon tittade på honom. En av årets av champagne, dörrvakter och dyra boutiquer där hon kan handla Han tittade på henne. Alice skrattade. tio bästa med ett kuvert fyllt av pengar som hon fått av Ezra. Men efter ett böcker enligt ”Är du med?” sa han igen. tag börjar maktbalansen mellan dem ändras … New York Hon återgick till sin glasstrut. ”Tja det finns väl Times. En pikant detalj är att bokens författare, Lisa Halliday, ingen anledning att inte vara det.” själv hade ett förhållande med den 44 år äldre Ett litterärt och Nobelpristippade författaren Philip Roth, Så inleds förhållandet mellan den unga redaktionsassistenfenomen Just nu! när hon var i Alice ålder. Därför har många ten Alice och den Nobelpristippade och mycket äldre förfatenligt The New läst romanen som delvis självbiografisk, taren Ezra Blazer. De möts på en parkbänk på Manhattan i Yorker. men den är så mycket mer än så. Det är en New York och relationen blir på många sätt oroande ojämn. oväntat rolig berättelse om maktförEzra har pengar, kunskap och makt – allt Alice saknar. Första hållanden, oskuld och erfarenhet. Lisa gången hon kommer hem till honom letar han igenom hennes ASYMMETRI Lisa Halliday handväska ”av säkerhetsskäl”, innan de gör vad de gör utan att stöka Halliday skriver med ett lätt språk som tar 319 sid Inbunden oss med till New Yorks gator, den berömda till sängen. övers Eva Åsefeldt författarens sommarställe med sin glittHan ringer henne från ett dolt nummer som hon inte kan konJust nu 189:- (239:-) rande pool och vidare ut i världen. takta, rättar henne när hon uttalar författarnamn fel och ger henne Nr 202103

189:-

13


S V E N S K S PÄ N N I N G

TURSTENS MYSRYSARE – STORSUCCÉ I USA! Maud är allt annat än den snälla lilla tant hon verkar vara. Hon är 88 år, vid god vigör och hjärnan är kristallklar. Ingen tror den gamla damen om något ont. De skulle bara veta. Turstens bok, som gjort storsuccé i USA, innehåller fem historier, där Maud tar itu med de problem som stör henne … Äldre dam med onda avsikter av Helene Tursten 176 sid Inbunden Klubbpris 159:- Nr 201861

AUGUSTPRISADE BOJS KRIMSUCCÉ! När Nobelpristagaren i medicin och fysiologi ska avslöjas skickas Doris, som vikarierar på Nyhetsbladet, till Nobelforum. I samma veva har hennes väninna hittats död under mystiska omständigheter. Samtidigt som hon forskar i nobelpristagarens bakgrund startar hon en egen utredning av sin väninnas död. Klickad av Karin Bojs 272 sid Inbunden Klubbpris 219:- Nr 201763

VAD HÄNDE I BYN FÖR 80 ÅR SEDAN? Författaren Kaj flyr storstaden och köper ett förfallet hus i det lilla samhället Svartbol, djupt inne i de värmländska skogarna. I husets väggar hittar han brev och anteckningar från slutet av trettiotalet då en tragisk händelse ägde rum i byn. Gradvis börjar han förstå att platsen bär på en mörk hemlighet … Nattspår av Karin Aspenström 243 sid Inbunden Klubbpris 239:- Nr 201476

VAD HÄNDER FLICKORNA PÅ INTERNATSKOLAN? Kriminalreportern Ellen Tamm på TV4 nås av nyheten att en ung, oidentifierad kvinna hittats död i hennes egna hemtrakter utanför Nyköping. När liket efter ytterligare en flicka upptäcks lyckas Ellen nästla sig in på ett flickinternat i närheten för att söka svar. Snart inser hon att det är bråttom ... Flickorna utan namn av Mikaela Bley 396 sid Inbunden Klubbpris 239:- Nr 200990

MÖRDANDE HEMLIGHETER GÖMS I TROSA ... Vera återvänder efter många år till sin barndomsstad Trosa efter att hennes barndomsvän Tom hittats död i en snödriva. Vad hände egentligen Tom? Varför dog han? Veras återkomst väcker starka känslor i staden men hon måste få veta svaren. Det finns hemligheter från det förflutna som kommer upp till ytan … Lika i döden av Anna Roos 237 sid Inbunden Klubbpris 199:- Nr 201879

PRISADE CAMILLA GREBE I SITT ESSE! Ett mord på en kvinna 1944. Ett mord och ett överfall 1974. Sedan ett mord i nutid. Det finns intressanta likheter mellan brotten, t ex har gärningsmannen spikat fast offren i golvet. Är det samma gärningsman eller en slump? Mördarjakten får ödesdigra konsekvenser för alla som arbetar med fallen .... Skuggjägaren av Camilla Grebe 425 sid Inbunden Klubbpris 249:- Nr 201785

VÅGAR DU LÄSA STEFAN AHNHEM? Polisen Fabian Risk kallas till en lägenhet där någon lämnats att dö i en plastkokong. Risk är ensam om att tro att det makabra mordet hör ihop med Helsingborgspolisens senaste tre mordutredningar. Så styr en gummibåt ut över Öresund. Ombord finns en man med ett svärd och ett uppdrag: en människa ska dö … X sätt att dö av Stefan Ahnhem 487 sid Inbunden Klubbpris 239:- Nr 201495

ACTIONSPÄCKAT OCH SPÄNNANDE FRÅN FÖRSTA SIDAN En man hittas död i skogen. Hans ena arm har huggits av vilket lett till att han förblött. Kort därpå kidnappas en kvinnlig modell, Glory. Båda offer är albiner. Kriminalinspektör Zack Herry och hans kollegor försöker förstå sambandet. Har den smutsiga handeln med albinokroppsdelar nått Sverige? Albino av Mons Kallentoft, Anna Karolina 329 sid Inbunden Klubbpris 249:- Nr 201667

NY bok i Denise Rudbergs populära Elegant Crimeserie!

TIONDE DELEN I SUCCÉN MORDEN I SANDHAMN Skelettdelar hittas på Telegrafholmen mittemot Sandhamn och Thomas Andreasson kallas dit. Spåren pekar mot två kvinnor som försvann tio år tidigare. När Nora Linde hör talas om fynden beslutar hon sig att starta sin egen utredning, vid sidan av polisens. Hon är övertygad om att någon på ön vet sanningen … I hemlighet begravd av Viveca Sten 464 sid Inbunden Klubbpris 249:- Nr 201712

14

NIONDE BOKEN OM MARIANNE JIDHOFF! Vi är många som har fallit för Marianne Jidhoffs charm och skarpsinne. I sin hemliga utredningsgrupp löser hon extra känsliga ärenden tillsammans med bland andra Torsten Ehn och Augustin Madrid. Nu är det dags för ett nytt fall – det nionde i ordningen. Dags också för nya, oväntade turer i privatlivet … Under nio nätter av Denise Rudberg 309 sid Kartonnage Klubbpris 219:- Nr 201441

NY spänningsserie av Anna Jansson!

BRÄNNANDE AKTUELL SPÄNNING Att hantera män som hatar kvinnor är vardagsmat för polisinspektör Vanessa Frank. Men när två kvinnor hittas mördade i Stockholm dras hon in i en skräckinjagande och sjuk värld hon inte ens hade kunnat föreställa sig i sin svettigaste mardröm. Andra fristående boken i hyllade serien om Vanessa Frank. Råttkungen av Pascal Engman 432 sid Inbunden Klubbpris 249:- Nr 201442

SEDAN MÖHIPPAN HAR INGEN SETT VERA ... I Anna Janssons nya spänningsserie lär vi känna den hetlevrade, men godhjärtade kommissarie Kristoffer Bark, som brottas med ett eget trauma. För fem år sedan försvann hans dotter Vera spårlöst från sin möhippa. När en annan ung kvinna försvinner från samma plats anar han oråd … Dotter saknad av Anna Jansson 375 sid Inbunden Klubbpris 239:- Nr 201103


Ett sms från det förflutna hotar att krossa Thomas hela tillvaro ...

Första boken i nya spänningsserien om terapeuten Simone Boman som brottas med ett svajigt familjeliv och ett okonventionellt äktenskap.

Kom i min famn är ett krypande, psykologiskt familjedrama som kommer att få dig att rycka till varje gång du får ett sms. När Thomas får ett sms från en främling har han ingen aning om vem som är på väg in i hans liv … Din fru vet inget om mig, eller hur? Textmeddelandet som kommer upp på mobiltelefonen gör inte Thomas så orolig till en början. Någon måste ha skickat det fel helt enkelt. Han besvarar därför meddelandet med en kort mening om att han nog är fel person och en smiley. Thomas är lyckligt gift och har en fyraårig dotter som han avgudar. På företaget där han jobbar är han en uppskattad chef, hans medarbetare har bara gott att säga om honom. Denna dag introduceras han för samtalsterapeuten Simone Boman som är inhyrd ledarskapskonsult på företaget. Det visar sig att båda har sommarstugor i samma område, även om de aldrig setts där. Mitt i samtalet piper det ännu en gång till i Thomas mobil. Okänt nummer. Fel Thomas? Tror jag inte. Päronformat födelsemärke i ljumsken, right? Han ryggar tillbaka, bara ett fåtal känner till hans födelsemärke. Vem är det som skriver till honom? Det måste vara ett skämt. Eller? Ett förträngt minne kommer tillbaka. Nej, det kan inte vara så … Det plingar till igen. Du kanske själv vill berätta för din fru om mig? Eller så dyker jag bara upp? Föreslå en tid och en plats att ses. Annars kommer jag hem till er. Thomas måste ta reda på vem den okände uppringaren är och vad denne vill. Han inleder ännu ett samtal med Simone och förvånas över hur lätt det är att prata med henne. Hon har en förmåga

Läs en intervju med Caroline Eriksson på manadensbok.se!

Just nu!

179:KOM I MIN FAMN Caroline Eriksson 344 sid Inbunden Just nu 179:- (239:-) Nr 202033

att få honom att prata även om de mest personliga och känslomässiga saker. Men trots Simones stöd och råd drivs Thomas mot katastrofens brant … Kom i min famn är första delen i en ny serie av hyllade Caroline Eriksson. Här får vi följa samtalsterapeuten Simone Boman som dras in i olika mörka mellanmänskliga dramer, samtidigt som hon brottas med sina egna demoner.

15


U T L Ä N D S K S PÄ N N I N G

JOHN GRISHAMS NYA  DAVIDS KAMP MOT GOLIAT! Usla universitet och lömska lånehajar har hittat ett perfekt sätt att skinna redan fattiga studenter. När en student drivs till vansinne och tar sitt liv på grund av sina enorma skulder, tar hans vänner saken i egna händer. Vill man få Wall Streets fulaste fiskar på kroken är alla medel tillåtna … Rooster Bar av John Grisham 378 sid Inbunden övers Kjell Waltman Klubbpris 229:- Nr 201944

NY SERIE AV PRISADE PETER MAY! Vad hände egentligen den briljante läraren Galliard som försvann spårlöst för tio år sedan? Rättsmedicinaren Enzo har slagit vad om att han ska knäcka gåtan. Men ju närmre Enzo kommer sanningen i Paris katakomber, desto närmre kommer han också sin egen död. Första delen i Peter Mays serie om Enzo Macleod. Ett kallt fall av Peter May 367 sid Inbunden Klubbpris 229:- Nr 201989

WILLIAM WISTING ÄR TILLBAKA! När en pamp från det norska arbeiderpartiet, Bernhard Clausen, hastigt avlider uppdagas oroande hemligheter. I hans sommarstuga hittas 80 miljoner kronor, som härrör från ett rån som skedde flera år tidigare. I samband med rånet försvann en ung man spårlöst. Hur var Clausen insyltad i det hela? Det innersta rummet av Jørn Lier Horst 367 sid Inbunden övers Marianne Mattsson Klubbpris 229:- Nr 201518

"KRIMINALROMANER NÄR DE ÄR SOM BÄST" MICHAEL CONNELLY Först kidnappas forskaren Michelle Spivey och en månad senare läkaren Sara Linton. Sara förs bort i samband med ett fasansfullt terrordåd som skakar Atlanta, då hon försöker hjälpa några som skadats i en bilkrock. De skadade är männen bakom terroristattacken, en samvetslös och maktlysten skara. Den sista änkan av Karin Slaughter 496 sid Inbunden Klubbpris 229:- Nr 201537

”Vår tids största thrillerförfattare.” evening standard Under en villa vid Miami Beach ligger 25 miljoner dollar i guld. När ett kriminellt gäng, med Hans-Peter Schneider i spetsen, får nys om skatten hamnar den unga kvinnan Cari Mora, som är vaktmästare, i deras väg. Plötsligt blir hon måltavla för Schneiders främsta inkomstkälla: att tillfredsställa rika mäns fantasier. Vad Schneider inte vet är att Moras överlevnadsinstinkt är starkare än de flestas.

Av författaren till När lammen tystnar.

KUSLIG OCH VÄLSKRIVEN THRILLER I en nedgången stuga långt inne i skogen sitter Lena och hennes två barn inspärrade. Deras liv kontrolleras helt av barnens far, som menar att han skyddar dem från alla faror "där ute”. En dag lyckas Lena fly och hon och barnen befrias från fångenskapen. Men terrorn fortsätter ute i friheten ... Älskade barn av Romy Hausmann 377 sid Inbunden övers Anna Hörmander Plewka ' Klubbpris 239:- Nr 201725

CARI MORA Thomas Harris 288 sid Inbunden Klubbpris 289:Nr 202107

AVDELNING Q ÄR TILLBAKA I över 10 år har Assad arbetat tillsammans med Carl Mørck och Rose på Avdelning Q, Köpenhamnspolisens cold case-avdelning. Men vet de egentligen vem han är? Vilka hemligheter han bär på? I den skrämmande aktuella Offer 2117 får vi svaren. Offer 2117 av Jussi Adler-Olsen 512 sid Inbunden övers Helena Hansson Klubbpris 249:- Nr 201592

16

MÖRDAREN ÄR NÄRMARE ÄN ALAN BANKS TROR … Först hittas en pojke i en soptunna – mördad. Sen brinner en högt uppsatt chef inom polisen inne i en misstänk brand. Kriminalkommissarie Alan Banks letar efter pojkens mördare bland North Yorkshires gröna kullar, samtidigt som hans vackra nya bekantskap Zelda gör en egen och farlig utredning i London. Förödande konsekvenser av Peter Robinson 384 sid Inbunden övers Jan Malmsjö Klubbpris 249:- Nr 201680

TRÄFFA ANNE HOLTS NYA HJÄL TINNA Advokat Selma Falck ställs inför ett ultimatum av sin chef. När fristen går ut riskerar hon att förlora allt hon äger. Men plötsligt tar chefen kontakt och ger henne ett uppdrag: att bevisa hans dopinganklagade dotters oskuld. Så hittas en annan skidåkare död med det förbjudna preparatet i kroppen … En grav för två av Anne Holt 431 sid Inbunden Klubbpris 229:- Nr 201376

"SUPERB LÄSNING!" THE TIMES Nio vänner ska fira nyår storslaget i en enslig, lyxig stuga i ett snöigt Skottland. I takt med att champagneglasen töms gör sig gamla oförrätter påminda. På nyårsdagen vaknar de bakfulla med ångest. Alla utom den som ligger mördad vid ett fruset vattenfall. Modern pusseldeckare i Agatha Christies anda. Nyårsfesten av Lucy Foley 340 sid Inbunden övers Katarina Falk Klubbpris 219:- Nr 201843


”En helt och hållet briljant thriller som bara måste läsas i en enda sittning.”

”En chockbomb väntar bland de sista styckena.”

”Bara mängden tappahakan-twister i intrigen är imponerande.”

”En solid Coben med smart intrig och mitt-i-prick-karaktärer.”

library journal, starred review

usa today

publishers weekly

booklist

Cobens NYA - familjerelationer, spänning och en riktigt bra twist! I Harlan Cobens nya hyllade spänningssuccé lär vi känna en familj vars äldsta dotter är försvunnen. När de inte tror att livet kan bli värre inträffar något som hotar att slå familjen i spillror …

D

en framgångsrike finansmannen Simon Greene sitter på en bänk i Central Park. Mitt emot honom kraxar en gatumusikant fram en Beatleslåt medan hon knäpper på en gitarr. Simon lyssnar noga. Han hoppas hitta något som liknar skönhet i framträdandet. Men det finns inget vackert i musiken. Han låter blicken vila på den unga sångerskan som kämpar för att få ihop några slantar. Hennes hår är matt och tovigt. Hon är mager, sjaskig, hemlös, vilsen. Hon är också Simons tjugoåriga dotter, Paige, som varit försvunnen i över ett år. I nästa sekund händer det som förändrar allt och gör att Simon åker fast för misshandel. När han försöker prata med sin dotter ställer sig plötsligt en uteliggare i vägen. Det är Paiges pojkvän Aaron. Den vedervärdige man som hon mötte under sitt första år på college och som orsakat så mycket olycka för familjen Greene. När Aaron hindrar Simon från att nå fram till Paige klipper han till honom. Polisen kallas till platsen och det visar sig snart att händelsen fi lmats. Simon grips av polisen och fi lmklippet gör succé i sociala medier där Simon framställs som miljonären som miss-

handlar hemlösa. Samtidigt försvinner Paige spårlöst – igen. Men när allt ser som mest hopplöst ut får Simon plötsligt kontakt med privatdetektiven Elena Ramirez, som har ett förflutet som FBI-agent. Hon har fått upp ett spår. En annan pappa är orolig för sin försvunne son. Fallet kanske är kopplat till den försvunna Paige? Av författaren Samtidigt har Ash och Dee Dee – två till Saknar dig, före detta fosterhemsbarn, numera grovt Främlingen, Inte utan kriminella – ett antal morduppdrag att dig, Sanningen och utföra. Men på vems uppdrag mördar åtskilliga andra de? Och finns det något samband med de bestsellers! försvunna ungdomarna … Cobens böcker har sålts i över 70 miljoner ex och publicerats på 43 språk!

För att finna sin försvunna dotter fattar han ett livsfarligt beslut …

Just nu!

179:-

INTE ETT ORD Harlan Coben 379 sid Inbunden övers Svante Skoglund Just nu 179:- (209:-) Nr 202108

17


HUMOR & FELLGOOD

HÄRLIGT HUMORISTISKT OM LIVET  OCH DÖDEN … Av drygt fyrtio anmälningar till kistbyggarkursen på skärgårdsön har kursledaren Samuel valt ut åtta. Och allteftersom kistorna tar form märker de omaka deltagarna att det blir nästan omöjligt att hålla tillbaka sådant som pockar på: Hemligheter, dolda motiv och längtan … Snart är allt förändrat … Kistbyggarna av Morgan Larsson 387 sid Inbunden Klubbpris 219:- Nr 201611

HÖG IGENKÄNNING OCH SKRATT UTLOVAS Det finns saker man kan lita på. Att vintern alltid kommer tillbaka när man vill slippa. Att på en normal arbetsplats gör tio procent sitt jobb och resten småfuskar sig fram. Att strängt taget allt kan klassas som ekologiskt. Och att Jan och Maria Berglin sammanfattar vår samtid i en oumbärlig kalender. Nya bokstavskombinationer av Jan Berglin, Maria Berglin 128 sid Mjukband Klubbpris 219:- Nr 201585

HUNDAR, KÄRLEK OCH EN AN NORLUNDA JUL … Julen närmar sig, men det är inget Charlie jublar över. Hon har precis blivit lämnad och hennes lägenhet har brunnit upp. Vart ska hon ta vägen? Räddningen blir kusinens hundpensionat i Devon – och en jul full av överraskningar ... En oväntad jul av Nathalie Cox 261 sid Inbunden övers Pia Printz Klubbpris 219:- Nr 201629

LÄKARJOURNALERNA DU GAP SKRATTAR ÅT: Frånskild. Vuxna barn. Har nu en skallad särbo.Ingen buksmärta men kan hålla tillbaka den lösa avföringen med vitt bröd.Kräkningarna försvann på eftermiddagen, likaså maken.Fick beskedet att hjärtat var bra, men att hon skulle återkomma om hon blev medvetslös. Sjukt roligt! 128 sid Häftad ill Klubbpris 69:- Nr 201809

Kärlek med förhinder, på den lilla ön i havet

E

EN AVLÄGSEN KUST Jenny Colgan 183 sid Mjukband övers Birgitta Karlström Klubbpris 189:Nr 202110

PAR I DAMER PÅ ÖSTERLEN Följ med till Hammenhög och möt ett härligt gäng med lite udda personligheter! Vännerna Lovisa och Elvy stöter på en bedagad charmör som vill hjälpa Lovisa att sälja en dyrbar byst som hon har ärvt. Som tur är håller Elvy ett vakande öga på charmören, men det stilla livet i byn hotas inte bara av honom … Damen med bysten av Karin Brunk Holmqvist 192 sid Inbunden Klubbpris 239:- Nr 201448

18

n kortroman som utspelar sig på samma plats som serien om Flora på den lilla ön i havet. Men i den här historien möter vi andra huvudpersoner. Lorna bor på den lilla skotska ön Mure. En fridfull plats, där alla hjälper sina grannar. Men när den lokala läkaren ska gå i pension fi nns ingen som vill ta hans plats. Mure är för litet och ligger alldeles för avsides. Av förfatLångt därifrån i ett överfullt flyktingläger håller Saif på att taren till Det lilla bageriet på strandbehandla en pojke som skurit sig illa i handen. Saif är själv promenaden, Den lilla flykting, men han är också läkare och precis det Mure behöver. bokhandeln runt hörSaif anländer till Mure och välkomnas med öppna armar. net och Den lilla ön Men kommer han att kunna gå vidare trots sina tunga minnen i havet. och svåra erfarenheter? Den här sommaren gör Saif sitt bästa för att känna sig som hemma i en ny och obekant miljö, och för Lorna kommer ingenting mer bli sig likt.

PERFEKT VINTRIG FEELGOOD AV COLGAN! Julen är en tid för att mysa framför brasan och kanske njuta av den skotska klassikern sirapskaka med hutt - om du inte råkat bli gravid med din före detta chef förstås, och inte vet hur du ska berätta det för honom ... Kommer Flora att samla modet och avslöja sanningen för sina nära och kära? Julafton på den lilla ön i havet av Jenny Colgan 304 sid Inbunden övers Birgitta Karlström Klubbpris 239:- Nr 201701

FEELGOOD MED PASSION OCH ROMANTIK! När inbitna storstadstjejen Stella separerar efter att ha blivit bedragen blir hon också hemlös och arbetslös. När hon åker till Laholm för att sälja huset hon ärvt av sin mamma möts hon vid stationen av ekobonden Thor. Trots att de är varandras raka motsatser uppstår snart en stark attraktion … Bara lite till av Simona Ahrnstedt 432 sid Inbunden Klubbpris 219:- Nr 201662

EN KATT FÖR ÅRETS ALLA DAGAR Alla kattägare vet att det är katterna som styr vår värld. I den här underbara boken får du en samling härliga kattbilder matchade med träffande, roliga och vackra kattsanningar. En liten pärla för varje dag på året. Ställ den på ditt skrivbord eller bredvid sängen och börja dagen med ett leende. 365 dagar med en bossig katt av Pam Brown Hard övers Anna Aronsson, Emma Leonard Klubbpris 139:- Nr 201467


Kallt fall i gotländska Mullvalds socken Nu är det dags för den femte fristående delen i Marianne Cedervalls populära mysdeckarserie som utspelar sig i den fiktiva gotländska socknen Mullvalds. Här snubblar de goda vännerna Anki Karlsson och Tryggve Fridman över ett Cold case – ett mystiskt försvinnande som inträffade 1951 … Men bara några dagar senare visar det sig att mötet på luciadaPåtår? undrar Tryggve Fridman och sträcker sig efter en av de gen ska komma att förändra tillvaron för dem alla. blommiga kaffekopparna på Ardrebo Bed & Breakfast. Hans Som ung, på sin mormors dödsbädd, lovade Tomas att ta goda vän Anki Karlsson nickar medan hon tittar ut genom reda på vad som hänt hans gammelmoster Dagny Bodell. matsalsfönstret och konstaterar att bussen från Visby PensionärerMen åren gick och det blev inte av. Nu, när han närmar just stannat ute på riksvägen. Snart får hon se sitt sjutna Anki Karlssig pensionsåldern, har han nästan blivit besatt av att tonåriga barnbarn, Maja, komma släntrande. Det är son och Tryggve försöka lösa släktgåtan. självaste luciadagen och Anki har lovat Maja att bjuda Fridman dras in Efter över tjugo år som missionär i Afrika kom Dagny på extra gott fi ka innan de båda åker hem till hästarna i ett Cold case tillbaka till Gotland. Hon reste runt på ön för att visa bilpå gården i Mullvalds. från 1951. der och berätta. Men en dag 1951 försvann hon spårlöst … Men Maja är inte ensam om att komma med bussen. Tomas efterforskningar visar sig dock vara livsfarliga. Både Anki och Tryggve får en rejäl överraskning när det Vissa öbor har mycket att förlora på att sanningen om försvinnanvisar sig att två av passagerarna har hyrt rum just här och att de de uppdagas. Och för att göra ont värre drar en rejäl snöstorm in känner igen dem. Det visar sig vara Tomas och Nils, de trevliga över Gotland, lamslår hela ön och bryter alla kommunikationer. resenärer Anki och Tryggve nyligen träffade på under sin tågluff Samtidigt upptäcker Tryggve att Anki sin vana trogen handlar i Italien. Nu ska de båda tillbringa jul- och nyårshelgerna på först och tänker sedan … Gotland.

5:e delen i Marianne Cedervalls mysdeckarserie. Marianne Cedervalls böcker har sålts i över 270 000 exemplar!

NÄR SISTA STROFEN KLINGAT UT Marianne Cedervall 300 sid Inbunden Just nu 199:- (239:-) Nr 202111

Just nu!

199:19


SANNA HISTORIER

OM ATT SÖRJA OCH TA SIG VIDARE Britta Hermansson bar länge på en stor sorg som sög lusten ur hennes liv, men till slut lyckades hon komma ur den. En gripande berättelse om modet att ta sig vidare, hoppas på hoppet och våga tro. Det går att sörja det som inte blev, men också bearbeta det som har hänt och sedan möta det liv som blir. De vi ville bli av Britta Hermansson 162 sid Kartonnage Klubbpris 259:- Nr 201949

DE ÖVERLEVDE FEM KONCENTRA TIONSLÄGER! Mycket få judar överlevde de nazistiska koncentrationslägren. Gustav och Fritz Kleinmann, hör till undantagen. Far och son genomled helvetet tillsammans. Mot alla odds kom de, efter över sex års fångenskap i fem olika läger, hem levande. Boken baseras bl a på den dagbok Gustav skrev och smugglade undan. Pojken som följde med sin far till Auschwitz av Jeremy Dronfield 428 sid Inbunden övers Tomas Håkansson Klubbpris 209:- Nr 201523

VÅLDTÄKT OCH HOT I KULTUR ELITENS FINRUM I årtionden hade den välkände kulturprofilen omgetts av rykten om övergrepp, och hans prestigefulla klubb drog till sig medlemmar ur Svenska Akademien. Flera kvinnor vittnade om våldtäkt, övergrepp och trakasserier. Kulturprofilen dömdes till fängelse och Svenska Akademien krackelerade inför öppen ridå. Klubben av Matilda Gustavsson 240 sid Inbunden Klubbpris 229:- Nr 201811

EN HUND OCH HENNES HUSSE HITTAR FÖRSVUNNA KATTER En rörande sann historia om den före detta polisen Colin och den övergivna cockerspanieltiken Molly som finner varandra. De blir oskiljaktiga vänner och bildar ett proffsigt detektivpar som letar rätt på försvunna eller bortrövade katter. Molly och jag : hur en man och hans hund blev brottsbekämpare av Colin Butcher 352 sid Inbunden ill övers Katarina Jansson Klubbpris 219:- Nr 201433

Två kvinnoöden i Burträsk … Sedan hennes mormor gått bort, bor Sara Sofia ensam i en liten stuga i Burträsk i Västerbotten. Hon arbetar som piga och Av den prisade hennes liv rör sig i mycket små cirklar mellan torpet, gårförfattaren till den och kyrkan. Så en dag påbörjas ett bygge intill hennes Vackrast var ändå stuga, ett stort och märkvärdigt hus reser sig, med stora mamma, Lika som fönster i norr. Och vad ännu märkvärdigare är - det är en kärlek och Ängeln i ogift kvinna som flyttar in. En bröllopsfotograf vid namn posthuset. Hulda, som är tjusig, har sett världen, och på sätt och vis tar den med till byn. Huldas liv och hennes sätt att vara kvinna kommer att påverka, inte bara Sara Sofia, utan även en viss sopåkares unga hustru flera decennier längre fram i tiden ... Anita Salomonsson har gjort till lite av sin specialitet att lyfta fram till synes obetydliga men verkliga livsöden från Västerbotten ur glömskan och skildra dem i skönlitterär form.

"ETT RÖRANDE, GRIPANDE, ENASTÅENDE MÄSTERVERK." ESQUIRE I åtta år har journalisten Lisa Taddeo intervjuat tre kvinnor om deras sexliv. Resultatet är en naken bladvändare om kvinnornas lust, längtan och skam. Om det de motvilligt ställer upp på och det de inte vågar erkänna att de vill. En berättelse om tre unika kvinnor, som de flesta kan känna igen sig i. Tre kvinnor av Lisa Taddeo 346 sid Inbunden övers Molle Kanmert Klubbpris 239:- Nr 201748

20

ALLT DU VILL VETA OM CHRIS TINA SCHOLLINS LIV Här berättar Christina Schollin om allt från sin uppväxt till sin framgångsrika karriär som skådespelare. Vi får veta mer om äktenskapet med Hans, det dåliga självförtroendet, livet som småbarnsmamma och när hon gick emot självaste Ingmar Bergman. Ett himla liv av Christina Schollin, Marianne Wilöf 270 sid Inbunden ill Klubbpris 289:- Nr 201649

HULDAS HUS Anita Salomonsson 179 sid Inbunden Klubbpris 239:Nr 201996

VILKA MÄNNISKOÖDEN! En oförglömlig släkthistoria som rymmer stark kärlek, förtvivlan, missförstånd och svek. Som fyraåring kommer Timo som krigsbarn till Sverige. Som vuxen vill han aldrig prata om det trauma han varit med om. Men så åker Timo och hans dotter Anna till Finland tillsammans och hon får en helt ny syn på honom. Sörjen som blev av Anna Takanen 275 sid Inbunden Klubbpris 239:- Nr 201808

SJÄLVBIOGRAFISK KÄRLEKS ROMAN AV AUGUSTPRISVIN NAREN! Det är sommar när hon inleder en en kärleksrelation som ska ta henne ut på tunnare is än hon någonsin tidigare vågat beträda. Men vad är hon rädd för, och varför? Parallellt med kärlekshistorien försöker hon utforska sin egen historia med hjälp av gamla brev som hon hittar på föräldrarnas vind. Den tunna isen av Lena Einhorn 508 sid Inbunden Klubbpris 249:- Nr 201490


"... ett slags svensk Buddenbrooks."

GÄS

TR

TÖ R ENS

B

IP S!

I Småryd utanför Båstad står sommarvillan ännu kvar. Den som den ryske tsarens hovjuvelerare, Wilhelm Bolin lät bygga 1903, och som blev en viktig samlingspunkt för släkten under de båda världskrigen. Villan var, och är fortfarande, som ett gigantiskt arkiv över familjen Bolin. I en sprängfylld sekretär i salongen fi nns mängder av brev sparade - från släktingar och vänner. Innehållet vittnar om levnadsöden i skuggan av 1900-talets stora politiska händelser. Regniga somrar satt Gunnar ofta och läste brev lite planlöst i en fåtölj. Men på nittiotalet blev han mer systematisk. Så, äntligen, i slutet av nittiotalet, gjorde Gunnar ett fynd: en låda av gulnad papp, undanstoppad bland gamla hattaskar och kläder i ett överskåp. I lådan fanns det som intresserade honom mest. Brev från hans farmor, som gjorde att många luckor i familjens historia kunde fyllas i. Nu fick han bland annat veta mer om hur det gick till när farmor Karin, uppvuxen i en överklassmiljö i Moskva, förälskade sig i en österrikisk socialist i 20-talets Wien. Vad som hände när hennes make Ernst fängslades av österrikiska fascister 1934. Och hur Mängder det påverkade sonen Gerhard – Gunnars far – att skickas av bevarade bort för att bo och uppfostras av en nazianstruken farbror och brev vittnar om sedan tvingas in i den tyska armén. levnadsöden i skugMed avstamp i breven tecknar Gunnar Bolin ett både persongan av 1900-talets ligt och fängslande porträtt av sin släkts kosmopolitiska historia stora politiska under några decennier av nittonhundratalet. händelser.

AK

KT

Gunnar Bohlin, kulturjournalist på Sveriges Radio, har skrivit en hyllad och fängslande berättelse om sin släkt. Genom familjemedlemmarnas dramatiska livsöden får vi också följa de stora politiska händelserna under 1900-talet.

ED

O

"Den är omsorgsfull, myllrande och välskriven" DN

HOVJUVELERARENS BARN: EN BERÄTTELSE OM EN SLÄKT I SKUG GAN AV TRE DIKTATURER Gunnar Bolin 377 sid Inbunden Just nu 199:- (239:-) Nr 201904

Just nu!

199:-

dagens nyheter

21


DRÖM DIG BORT

1:A DELEN I BARBARA TAYLOR BRADFORDS NYA HISTORISKA ROMANSERIE Alexis Malvern älskar att arbeta i faderns affärsimperium och tänker aldrig gifta sig. Så träffar hon högvälborne Sebastian Trevalian. Samtidigt drömmer James Falconer om att bli Londons mest framgångsrike köpman. När familjerna Malvern, Trevalian och Falconers öden vävs samman slår det gnistor … Ödets tid av Barbara Taylor Bradford 392 sid Inbunden övers Gunilla Mattsson Klubbpris 219:- Nr 201807

NJUTBAR FRANSK FEELGOODROMAN Inför arbetet med sin nya bok inleder författaren Anaëlle en brevväxling med en åklagare, och med tiden blir deras brev allt mer laddade ... När Anaëlle så tar hjälp av en snickare för att renovera sitt hus är hon med om ännu ett omvälvande möte. Men det är svårare att öppna sig i verkliga livet … Där kärleken bor av Agnès Ledig 328 sid Inbunden övers Ulla Linton Klubbpris 229:- Nr 201803

HEMLIGHETER OCH KÄRLEK I PROVENCE När Ingrids far går bort hittar hon en samling essenser, som man använder för att göra parfym, i barndomshemmets källare. Det för henne till parfymens huvudstad Grasse i Provence – en ljuvlig plats med apelsinträd, rosor, jasminbuskar och lavendelfält. Men hon kommer också en hemlighet på spåren ... Hjärtnot av Margit Walsø 258 sid Inbunden övers Elisabet Fredholm Klubbpris 239:- Nr 201805

1:A DELEN I NY ROMANSERIE AV ÅSA HELLBERG På hotell Flanagans i London möts 1960-talets jetset, och ägarinnan Linda Lansings mytomspunna fester är berömda. Men Linda, som från början är en enkel flicka från Fjällbacka, tvingas kämpa mot sina kusiner för att behålla faderns livsverk. Välkommen till Flanagans av Åsa Hellberg 334 sid Inbunden Klubbpris 219:- Nr 201412

"Hjärtskärande" Daily Telegraph

OM BÖCKERS FÖRMÅGA ATT HELA HJÄRTAN Nightingale Books är drömmen för alla bokälskare: en liten, personlig bokhandel som ligger placerad mitt på huvudgatan i en idyllisk, brittisk by. Men ägaren Emilia har fastnat i sorg och vill sälja. Problemet är att stamkunderna har blivit som en familj för henne. Hjärtats bokhandel av Veronica Henry 329 sid Inbunden övers Maria Store Klubbpris 219:- Nr 201449

FÖLJ MED TILL MAGISKA FRENCHMAN´S CREEK Liz Fenwick är en mästare på att skildra Cornwall, den där vilda och romantiska utposten i västra England med sin klippiga kust och sitt förrädiska tidvatten. Det här är hennes tredje roman om detta magiska grevskap. Voilà! Dags att lära känna den 92-åriga konstnären Jaunty och hennes barnbarn Gabriella! Främlingen från Cornwall av Liz Fenwick 304 sid Inbunden ill övers Örjan Sjögren Klubbpris 239:- Nr 200569

INSPIRERAD AV FÖRFATTARENS EGEN HISTORIA! Alice har fullt sjå med att få sitt liv med sin svårt autistiske son att fungera. Men när hennes mormor drabbas av en stroke ber hon Alice om en sista tjänst - att ta reda på sanningen om vad som hände med en mycket speciell person efter andra världskriget. Vågar hon lämna sin son för att hjälpa sin mormor? Vad hjärtat aldrig glömmer av Kelly Rimmer 431 sid Inbunden övers Lisbet Holst Klubbpris 219:- Nr 201988

DRÖM-DIG-BORT-LÄSNING I KATE MORTONS NYA Arkivarien Elodie Winslow upptäcker godset Birchwood Manor och allt som utspelade sig där sommaren 1861. Det gamla huset rymmer öden fyllda av kärlek och tragik och snart avslöjar en röst ur det förflutna hemligheter som legat dolda i generationer. Kanske kan de få betydelse för Elodies egen lycka? Klockmakarens dotter av Kate Morton 583 sid Inbunden övers Ann Björkhem Klubbpris 249:- Nr 200553

DEL ETT Det här är den första delen i en storslagen serie om familj, kärlek och identitet, som baseras på legenden om stjärnkonstellationen Plejaderna. Här får vi följa den fösta systern Maia, som får en ledtråd till sina rötter som för henne till en förfallen herrgård i Rio de Janeiro. De sju systrarna av Lucinda Riley 539 sid Storpocket Klubbpris 99:- Nr 201945

DEL TVÅ Den framgångsrika seglaren Ally återvänder till sitt barndomshem när hon nås av nyheten om sin adoptivfars hastiga bortgång. Där tilldelas hon och hennes fem systrar varsin ledtråd som ska hjälpa dem att finna sina rötter. Ally reser till Norge, och upptäcker en historia om en sångerska. Stormsystern av Lucinda Riley 579 sid Storpocket Klubbpris 99:- Nr 201946

DEL TRE Star står vid ett vägskäl efter adoptivfaders hastiga död. Ett antikvariat i London blir första steget på hennes resa. Hon får nya vänner och inser att hon har kopplingar till en kvinna vid namn Flora MacNichol, som etthundra år tidigare slets mellan passionerad kärlek och sina plikter mot familjen. Skuggsystern av Lucinda Riley 577 sid Storpocket Klubbpris 99:- Nr 201947

DEL FYRA Den konstnärliga CeCe har alltid känt sig vilsen. Men hennes ledtråd för henne till Australien, där den skotska prästdottern Kitty McBride hundra år tidigare fann kärleken och blev en framgångsrik pärlfiskare. Hur hänger deras liv samman? Och hur ska CeCe kunna acceptera sig själv som den hon är? Pärlsystern av Lucinda Riley 608 sid Storpocket Klubbpris 99:- Nr 201948

22


NY del i succéserien som har förtrollat en hel värld Lucinda Rileys romaner har översatts till 37 språk och sålts i 20 miljoner exemplar världen över!

Tiggy ger sig ut på en resa för att förstå sitt förflutna … Tiggy har en speciell förmåga att läka och kommunicera med djur.

Månsystern, den femte delen i den internationella bestsellerserien ”De sju systrarna”, baserad på legenden om Plejaderna – de sju systrarnas stjärnkonstellation – har tjusat läsare i hela världen! Efter den gåtfulle miljonären Pa Salts död har hans adopterade döttrar fått varsitt brev med ledtrådar till deras verkliga härkomst. Efter begravningen av sin älskade adoptivfar reser Tiggy till Skottland för att arbeta med det hon älskar mest: att ta hand om vilda djur i det vackra hedlandskapet …

Just nu!

189:-

MÅNSYSTERN: TIGGYS BOK Lucinda Riley 644 sid Inbunden övers Gabriella Andersson Just nu 189:- (229:-) Nr 202112

S

Även om han måste vara säkert tio år äldre fi nns där något som edan barnsben har Tiggy haft en nästintill övernaturlig förmåga att läka och kommunicera med djur. Därför sö- lockar och hon kommer på sig själv med att längta till nästa gång han ska besöka godset. ker hon arbete på det skotska godset Kinnaird, som ägs Så länge installerar hon sig i den enkla stugan som hon delar med och drivs av den något gåtfulle hjärtkirurgen och godsförmannen Cal, hans hjorthund Thistle och den halta igelkotherren Charlie Kinnaird. Som välutbildad zoolog ten Alice. med inriktning på naturvård är Tiggy som klippt och skuSystrarnas På Kinnairds ägor bor också den mycket gamle romske ren för jobbet att ta hand om vildkatterna på godsägarens framtid står marker, och få dem att vänja sig vid sin nya miljö. skrivet i stjär- mannen Chilly. När Tiggy besöker honom yttrar han orden norna! som både skrämmer och fascinerar henne: ”Efter alla dessa Men det är inte bara vildkatterna som lockar henne. år kom du hit som det var förutspått. Du föddes i en grotta i Tiggy kan inte låta bli att tänka på den något hemlighetsSacromonte …” Tiggy ryser, det den gamle mannen berättar har fulle Charlie. Hon kan inte glömma de där häpnadsväckande hon upplevt i sina drömmar. Kan hon äntligen få nyckeln till sitt blå ögonen, det mörkt kastanjebruna vågiga håret, de smala hänförflutna? derna med sina långa känsliga fi ngrar som räddat så många liv …

23


HISTORIA & BIOGRAFIER

Rikt illustrerad med bilder och kartor!

LEIF ÖSTLING OM AFFÄRER, MAKTSPEL OCH ANSVAR Under närmare fyrtio år var Leif Östling verksam på Scania. Här skildrar han maktspelet inom Wallenbergsfären och Volkswagens långvariga relation till företaget. Det handlar om affärer, makt och ansvar. Men också om hur medmänsklighet och värderingar alltid vinner i längden. I backspegeln - Min tid i Scania, Volkswagen och Wallenbergsfären av Leif Östling 288 sid Inbunden ill Klubbpris 259:- Nr 201480

PRAKTVERK MED 200 FYRPLATSER Genom närmare 300 fantastiska bilder får vi här ta del av ett stort antal fyrar längs Östersjöns kuster. Magnus Rietz har besökt över 200 fyrplatser runt Östersjön. Han har bl. a. som första västerlänning fått tillstånd att besöka fyrarna på ryska öar där tiden stått stilla sedan andra världskriget. Fyrar runt Östersjön av Magnus Rietz 416 sid Inbunden ill Klubbpris 419:- Nr 201526

EN ANNAN SIDA AV HASSE ALFREDSSON Följ med på Hasse Alfredsons resa från barndomen i Helsingborg, via spexande i Lund till samarbetet med Tage. Genom de revyer, filmer, böcker och upptåg som fyllde folkhemmet med humor. Men här tecknas också en annan bild, den av en man som inte alltid litade på sin förmåga och som bar på ett mörker. Hasse Alfredson : En sån där farbror som ritar och berättar av Kalle Lind 672 sid Inbunden ill Klubbpris 269:- Nr 201696

HERMAN LINDQVISTS NYA! I tusen år har svenskar och polacker mötts i krig och kärlek, ändå är Polen ganska okänt för många. Vi har haft polska drottningar och Polen har haft en svensk kung. Herman Lindqvist, som bor i Warszawa, för oss här genom svensk-polsk turbulens fram till dagens moderna, men politiskt omstridda, Polen. Sverige - Polen : 1000 år av krig och kärlek av Herman Lindqvist 560 sid Inbunden ill Klubbpris 239:- Nr 201432

Nazisterna övervakade ALLA – Vad hände i Sverige under kriget? även sig själva! Görings spioner avlyssnade fiendens radiokommunikation, utländska regeringar och diplomater, men även Tredje rikets egna funktionärer. Minst en halv miljon telefonsamtal dokumenterades av den högeffektiva organisationen. För Göring var informationen ett viktigt verktyg för att säkra sin maktposition. Göring

GÖRINGS HEMLIGA avlyssnade SPIONER. ​ Goebbels kärArmin Fuhrer leksprat! 240 sid Inbunden övers Per Lennart Månsson Klubbpris 259:Nr 202114

LJUDET AV KUNGLIGA SMÅ FÖTTER Det har varit ett händelserikt år för vår kungafamilj och det är fullt av liv i de kungliga salongerna med alla små prinsar och prinsessor som växer upp. Men det har också funnits tid för kungligheternas olika engagemang som statsbesök, galamiddagar och andra festligheter. Rikt illustrerad! Vår kungafamilj i fest och vardag 2019 62 sid Mjukband ill Klubbpris 169:- Nr 201435

24

HYLLAD OCH KRITISERAD Anders Borg skapade internationella rubriker för sitt sätt att lotsa Sverige och EU genom finanskrisen. Här berättar han om det motarbetade förändringsarbetet av Moderaterna, valsegrarna, reformarbetet, hur det var bakom kulisserna under finanskrisen och om de dramatiska förhandlingarna med världsledare. Finansministern av Anders Borg 375 sid Inbunden Klubbpris 299:- Nr 201812

ANDRA VÄRLDSKRIGET I SVERIGE : FRÄMMANDE MAKTER PÅ BESÖK​ Lars Gyllenhaal 199 sid Inbunden ill Klubbpris 259:Nr 202113

En tidigare okänd allierad fjällbas, Nazitysklands sista propagandakampanj, Stalins glömda bombningar, tyska stridsvagnstransporter och Hitlers superubåt är bara några av de dramatiska ämnen som i text och bild skildras. Boken fungerar som en guide till platser i Sverige där spår av kriget finns att se.

ELTON JOHNS GALNA LIV "Jag lever och har levt ett liv utöver det vanliga, och jag skulle ärligt talat inte vilja ändra på något, inte ens bitarna jag ångrar, för jag är enormt glad över hur allting blev." Så säger Elton John själv om sitt svindlande liv. Här berättar han om uppväxt, drömmar, sorger och familjedramer. Jag av Elton John 412 sid Inbunden ill Klubbpris 239:- Nr 201814

70-TALETS FAVORITER OCH MYCKET MER! Årets utgåva andas 70-tal! Frossa i svenska folkets bilder av bilarna från förr, läs om en resa till Madrid med Folkabuss och hur man byter till sig en lägenhet mot en gammal Volvo. Njut av synnerligen sällsynta Folkvagnar och en fantastisk bildkavalkad från svenska folkets album och byrålådor! Bilar : alla tiders nostalgitripp av Peter Haventon 109 sid Inbunden ill Klubbpris 219:- Nr 201635


Varför tvångsförflyttades samerna? För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. På samiska föds ett eget ord; Bàggojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka. Bakgrunden är att Norge har blivit en egen nation. Att människor flyttar över gränsen med renar är ett rött skynke för den norska staten som vill ha marken för sina landsmän. 1919 kommer Sverige och Norge överens om att begränsa hur mycket ren som får flytta över gränsen och i och med det inleds tvångsförflyttningarna av ett stort antal renskötande familjer. Genom berättelser, foton, brev och jojktexter framträder en kör av röster som skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar. Sorg som tystas men ändå förs vidare. HERRARNA SATTE OSS HIT: OM TVÅNGSFÖRFLYTT NINGARNA I SVERIGE Elin Anna Labba 192 sid Inbunden ill Klubbpris 269:Nr 202115

De sista vittnena … Våren 2020 har det gått 75 år sedan andra världskrigets slut och de som kan vittna om Förintelsen blir allt färre. Samtidigt ökar faktaresistensen i vårt samhälle kraftigt. För tre år sedan började journalisten och författaren Bernt Hermele tillsammans med fotografen Cato Lein resa runt för att samla in berättelser från den sista generationen förintelseöverlevare. Resultatet blev den största dokumentationen i Skandinavien av överlevare av Förintelsen. Cato Leins svartvita bilder lyser klart bredvid de starka vittnesmålen och familjebilderna. ÖVERLEVARNA Boken bygger på 95 berättelser om Bernt Hermele Förintelsen och handlar om dröm280 sid Inbunden Klubbpris 289:mar och mardrömmar, sammanNr 202196 brott och livslust.

Skakande, unikt vittnesmål! Gripande och skamfylld släkthistoria! När nazisterna tog makten bodde 4 675 judar i Dresden. 1945 fanns 174 i livet. En av dem var den judiske litteraturprofessorn Victor Klemperer, vars dagböcker återger vardagslivet i Hitlers Tyskland 1933-1945. De vittnar om hur nazismen växer från att ha varit "ett övergående obehag” till Förintelsen. INTILL SLUTET VILL JAG VITTNA: DAG BÖCKER 19331945 Victor Klemperer 912 sid Inbunden övers Karin Mossdal Klubbpris 309:Nr 202116

”Min fars föräldrar hade varken tillhört off ren eller bödlarna. De var helt enkelt medlöpare, människor som följer med strömmen.” Géraldine Schwarz gripande släkthistoria är en uppgörelse med den tystnad som omgärdat medlöparna under nazitiden. Vad händer med en kontinent som MEDLÖPARNA  EN inte förmår att BERÄTTELSE OM minnas?

EUROPAS GLÖMSKA Géraldine Schwarz 300 sid Inbunden övers Jan Stolpe Klubbpris 249:Nr 202117

25


HÄLSA

Både listig och stark 2018 – med smidigt träningsband! Ja, beställer du det här så kallade motståndsbandet till premiepris är du riktigt listig! För då blir du snart både spänstigare och starkare till en ringa kostnad och kan dessutom komma igång med din träning hemma i lugn och ro – utan att behöva skynda iväg till gymmet. Detta smidiga träningsredskap tar nämligen väldigt lite plats men kan göra stor nytta för både styrka och smidighet. Det fräscht blå träningsbandet som mäter 95 cm och är TRÄNINGSBAND tillverkat i slitstarkt material MED ÖGLOR Premiepris 79:- Vid kommer att bjuda lagom hårt köp av minst en bok ur motstånd när helst du vill ge detta nummer. (179:-) det en dust framför TV:n eller i Du sparar 100:hemmagymmet. Nr 113860

GE DITT HJÄRTA LITE KÄRLEK Vår tids skrivbordsjobb och lugna tv-kvällar är ungefär lika slitsamt för hjärtat som en rymdfärd till månen, och hjärt- och kärlsjukdomar är ett folkhälsoproblem. Här ger hjärtforskaren Katarina Steding-Ehrenborg praktiska råd om hur vi ska ta hand om våra hjärtan för att orka mer och leva längre. Hjärtsmart : orka mer och lev längre av Katarina Steding-Ehrenborg 219 sid Inbunden Klubbpris 279:- Nr 201954

KOKBOK FÖR IBSMAGAR Så många som 1,5 miljoner svenskar lider av magsjukdomen IBS (Irritable bowel syndrome) som bland annat ger smärta, gaser och uppblåsthet. Recepten i den här kokboken är fria från lök, vitlök, gluten och laktos och baseras på kostbehandlingen FODMAP, en metod som ger tre av fyra personer lugnare mage. Mer lugn mage med god mat : kokboken för dig med IBS av Sofia Antonsson 129 sid Mjukband ill Klubbpris 169:- Nr 201955

Hur kan munhälsan påverka hela kroppen? DIN HÄLSA SITTER I MUNNEN Björn Klinge, Pamela Andersson 246 sid Inbunden Klubbpris 249:101 Nr 202030

frågor du inte vågar ställa!

Munnen och vår hälsa hänger ihop mycket mer än man tidigare trott. En knappt märkbar inflammation kan till exempel skada hjärtat. Här fi nns de senaste rönen om munhälsans koppling till olika sjukdomar som cancer, diabetes, magproblem och demens. Om vi lär oss sköta våra tänder kan vi hålla oss friskare.

STÄRK DIG FRÅN TÅ TILL TOPP! Här kan du läsa om de vanligaste fotproblemen som hallux valgus, pronation, lågt fotvalv, plattfot och hur du förebygger dem. Du får de bästa övningarna från olika behandlingsinriktningar som stärker muskulatur, stretchar bindväv, övar upp hållning och gång. Allt för att foten ska bli rörlig och smärtfri. Smärtfria fötter av Stella Arndt 80 sid Inbunden ill övers Görel Bylund Klubbpris 139:- Nr 201818

26

BÄTTRE BALANS PÅ 10 VECKOR I takt med att vi blir äldre blir vår balans allt sämre. Men det går att träna upp den! Här får du lära dig enkla övningar som bygger upp styrka och ökar rörligheten i muskler och leder. Samtliga övningar går att göra hemma och integreras i vardagen, till exempel när du borstar tänderna eller diskar. Bättre balans av Carol Clements 191 sid Inbunden ill övers Sandra Medin Klubbpris 229:- Nr 201632

VÄGEN TILL ETT FRISKARE LIV BÖRJAR I MAGEN Den här kokboken bygger på de råd alla faktiskt är överens om – ät mycket grönsaker och skippa sockret! Ge kroppen näring och ät mat som gör tarmfloran gott och håller inflammationer borta. Rätterna är gluten-, mjölk- och sockerfria, och goda! Food Pharmacy : kokboken av Mia Clase, Lina Nertby Aurell 160 sid Mjukband ill Klubbpris 129:- Nr 201953

SMÅ STEG SOM GÖR SKILLNAD En lättillgänglig guide för dig som vill hitta nyckeln till glädje och välmående. Här finns kunskap från legitimerad expertis, såväl som enkla kom-ihåg-råd. Boken innehåller också en mängd praktiska övningar. Det handlar inte om att bestiga enorma mentala berg, utan om små steg som gör stor skillnad. Glad av Fearne Cotton 271 sid Mjukband ill övers Manne Svensson Klubbpris 229:- Nr 201821

SÅ MÅR DU BRA I KLIMAKTERIET Det finns effektiv hjälp att få mot klimakteriebesvär! Och Mia Lundin, som har jobbat som specialistsjuksköterska inom gynekologi och obstetrik i omkring trettio år, vet hur den hjälpen ser ut. Här berättar hon hur man kan återställa den hormonella balansen, och få tillbaka både hälsa och välbefinnande. Vägen till hormonell balans av Mia Lundin 180 sid Inbunden Klubbpris 259:- Nr 201959

HUR MJUKAR JAG UPP MINA STELA LEDER? Yoga passar perfekt för att komma i form eller hålla formen när man närmar sig eller har passerat 60. Övningarna i den här boken är speciellt utformade för att mjuka upp stela leder och lätta upp kroppar som känns tunga. Det handlar inte om att slå knut på sig själv. Yogan är mild men effektiv. Yoga för seniorer av Willem Wittstamm 80 sid Inbunden ill övers Caroline Sturman Klubbpris 119:- Nr 201813


Rensa kroppen med en smoothie! Genom att dricka smoothies som är rika på viktiga näringsämnen kan du få hjälp på traven att rensa ut gifter och föroreningar i kroppen. Dryckerna är goda och enkla att göra hemma. En detoxkur (3-5 dagar) hjälper kroppen att renas och återuppbyggas. Några av hälsovinsterna med detoxsmoothies är: * Skyddar mot sjukdomar då immunförsvaret stärks * Vitala organ renas och får möjlighet att återhämta sig * Ökar vitaliteten i kroppen * Återställer syra-/basbalansen * Huden renas och fuktbalansen återställs * Åldrandeprocessen bromsas

Premie

49:-

DETOX SMOOTHIES Fern Green 160 sid Mjukband ill övers Elsie Formgren, Sten Sundström Premiepris 49:- Vid köp av minst en bok ur detta nummer. (139:-) Du sparar 90:Nr 202081

Är du tillräckligt snäll mot dig själv? Hur kan vi sluta fred med vår inre kritiker? Vi vet i dag att vägen till en yttre och inre hållbar hälsa inte växer fram ur hård disciplin, utan genom att vi är snälla mot oss själva. Beteendevetaren Maria Helander skriver om sina egna erfarenheter av att försöka ha större omsorg om sig själv. Vi får också möta forskare som delar med sig av sin kunskap om självsnällhet. Tre verktyg följer dig genom boken: medveten närvaro, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) och självmedkänsla. Du hittar även övningar som hjälper dig att reflektera över och landa i det som tas upp i varje kapitel.

KONSTEN ATT VARA SJÄLVSNÄLL: DIN VÄG TILL KROPPS FRED OCH SJÄLSFRID Maria Helander 208 sid Kartonnage Klubbpris 229:Nr 202118

Slipa ner din inre kritiker och väx!

100 recept som gör skillnad! Maten som ger högre En vana skapas på 66 dagar och att livskvalitet! skapa nya vanor kräver disciplin, motivation och planering. Följ Ulrika Davidssons goda och lättlagade lågkolhydratrecept och tydliga kostschema på 66 dagar och få mer energi, lugnare mage, starkare immunförsvar och bättre fokus samtidigt som du går ner i vikt. Ca 100 recept.

66 DAY CHALLENGE Ulrika Davidsson 160 sid Inbunden ill Klubbpris 279:Nr 202062

I dag vet man exakt vilka egenskaper olika livsmedel har. Det är grunden i biohacking. Här förklarar näringsexperten Fredrik Paulún vad du ska äta för att prestera mer, stärka minnet, sova bättre och få ut mer av träningen. Han bjuder på tips och härliga recept som förbättrar dina odds i livets dna-lotteri.

BIOHACK: ÄT RÄTT, MÅ BÄTTRE, LEV LÄNGRE Fredrik Paulún 240 sid Inbunden ill Klubbpris 239:Nr 202119

27


FA K TA

FILOSOFERA PÅ 30 SEKUNDER! Jag tänker, alltså finns jag? Den sokratiska metoden och dekonstruktion? Visst kan du allt det där? Det vill säga, du har säkert hört talas om det. Men vet du tillräckligt mycket för att delta i ett middagssamtal? Här får du lära dig de 50 mest tankeväckande filosofierna förklarade på 30 sekunder vardera. Filosofi på 30 sekunder 160 sid Mjukband ill övers Per Lennart Månsson Klubbpris 119:- Nr 201962

För den vetgirige!

HAR DU KOLL PÅ PAVLOVS HUNDAR? Kan du redogöra för Pavlovs hundar, psykoanalys, Milgrams lydnadsexperiment och Becks kognitiv terapi? Här får du lära dig 50 av de mest kända tankegångarna inom psykologin. Teorierna förklaras på ett lättbegripligt sätt på två sidor med 300 ord och en bild. Hur människans psyke fungerar utreds också. Psykologi på 30 sekunder 160 sid Mjukband ill övers Cecilia Falk, Christian Thurban Klubbpris 119:- Nr 201963

Lyssna på underbara uttryck och sköna jargonger!

TRÖTT PÅ ATT HA ÅNGEST? Omvandla din klimatångest till engagemang! Med hjälp av experter, siffror och inspiration visas hur du kan leva ett mer hållbart liv. Här finns t.ex. kapitel om mat, boende, transporter, kläder, jobb och barn. Varje läsare kan hitta sin startposition och se vilka steg som gör störst skillnad. Gör skillnad! : från klimatångest till handlingskraft av Emma Sundh, Maria Soxbo, Johanna Nilsson 188 sid Inbunden ill Klubbpris 259:- Nr 201964

Fin present till dig själv eller en vän!

CARL BILDT - KNIVSKARP, KRITISERAD OCH STÄNDIGT AKTUELL Carl Bildt har varit både statsminister och utrikesminister och är mest känd för sina insatser internationellt. Han är kontroversiell - ständigt både hyllad och kritiserad. Hans sylvassa tunga fruktas av hans motståndare och roar åhörarna. Här berättar han om den turbulenta tid vi lever i idag. Den nya oredans tid 432 sid Inbunden Klubbpris 229:- Nr 201711

Bilder med 3Deffekt som får dig att häpna!

EN AV SVERIGES MEST SÅLDA FACKBÖCKER! Här finns tusen saker som du inte visste att du ville veta mer om! Faktakalendern är den perfekta uppslagsboken för alla tillfällen i behändigt format. Kortfattade fakta och statistik om stater, historia, geografi, musik och mycket mer. Inklusive 10 sidor kartor och nationsflaggor i färg. Faktakalendern 2020 384 sid Häftad Klubbpris 149:- Nr 201688

SÅ HÄR LÅTER VÅR SPRÅKSKATT På ett underhållande sätt lyfter språkvetaren och folkbildaren Fredrik Lindström fram vad som särpräglar 100 olika svenska dialekter. I boken ingår en ljudmodul så att du kan lyssna på smakprov samtidigt som du läser om kända och mindre kända dialekter. En kärleksfull hyllning till svenska språket! 100 svenska dialekter 320 sid Inbunden ill Klubbpris 439:- Nr 201708

GOD MORGON, VÄRLDEN! Varför inte börja dagen med en insiktsfull tanke eller ett leende? Den här fina citatsamlingen innehåller ett tänkvärt citat om dagen för hela året och levereras i en elegant presentlåda. Här ingår ett inbyggt bordsställ som är lätt att veckla ut och placera på sängbordet eller på ditt skrivbord. 365 tänkvärda citat: Ord för dagen av Helen Exley 368 sid Spiralbunden övers Anna Aronsson, Emma Leonard Klubbpris 139:- Nr 201612

OVÄRDERLIG HJÄLP VID LÄXLÄSNINGEN! Stora boken om vetenskap väver samman fysik, kemi och biologi och presenterar ämnena på ett sätt som passar alla åldrar. Läs och förundras över atomers beståndsdelar, universums storheter och hur det ser ut inuti människokroppen. Med stora, tydliga färgbilder och lättlästa fakta presenteras stort som smått! Stora boken om vetenskap 208 sid Inbunden ill övers Shu-Chin Hysing Klubbpris 219:- Nr 201732

SYDAFRIKANSK VISDOM Ubuntu är ett xhosa-ord med rötter i sydafrikansk filosofi som innebär att om du kan se andra som fullt mänskliga och sammanbundna med dig kommer du aldrig kunna behandla dina medmänniskor illa. De 14 lärdomarna i ubuntu-filosofin utforskar tankar om vänlighet och förlåtelse, tolerans och styrkan i lyssnandet. Ubuntu: leva bättre tillsammans av Mungi Ngomane 240 sid Inbunden ill Klubbpris 249:- Nr 201957

VINNARE AV AUGUSTPRISET: ÅRETS FACKBOK Genom århundraden har ålen varit en av naturvetenskapens största gåtor. Författaren Patrik Svensson beskriver den som en fisk som överträder fiskens själva förutsättningar, och pusselbit för pusselbit avslöjar han den ena fascinerande upptäckten efter den andra. Om ålens liv och mänsklighetens nyfikenhet. Ålevangeliet : berättelsen om världens mest gåtfulla fisk av Patrik Svensson 278 sid Inbunden Klubbpris 239:- Nr 201294

TANKEVÄCKANDE OM ATT FÖRSTÅ ANDRA Med kända och okända exempel beskriver journalisten Malcolm Gladwell vad som händer när vi träffar nya människor. Varför blir det så ofta fel? Hur viktigt är det första intrycket och hur kan vi vara så dåliga på att upptäcka när någon ljuger? Han uppmanar oss också att ompröva det vi tror oss veta. Att prata med främlingar : Vad vi borde känna till om de människor vi inte känner av Malcolm Gladwell 374 sid Inbunden övers Malin Haawind Klubbpris 289:- Nr 201960

DET ENDA VI INTE KAN FLY IFRÅN Vad händer med oss i dödens närhet? Är det någon idé att fundera över döden? Ja, livet och döden hör ihop och våra föreställningar om döden kommer att påverka oss i våra liv. Dessa och många andra frågor diskuterar Owe Wikström, professor och präst, med Peter Strang, professor och cancerläkare. Den ofrånkomliga gåtan av Peter Strang, Owe Wikström 220 sid Inbunden Klubbpris 289:- Nr 201735

28


Som boken Hemligheten (The Secret) – fast på vetenskaplig grund Här berättar hjärnforskaren och läkaren Tara Swart hur vi genom att förändra vårt sätt att tänka kan bryta destruktiva mönster och komma närmare det vi vill uppnå med våra liv. Hon använder sig av samma attraktionslag som vi kan läsa om i böcker som Hemligheten (The Secret), men hon skalar av mystiken och visar på en grundläggande sanning som de senaste genombrotten inom hjärnforskningen bekräftat. Många saker vi söker efter i livet THE SOURCE : FÖR - god hälsa, lycka, rikedom och kärlek - styrs ofta av vår förmåga att tänka, STÅ DIN HJÄRNA, FÖRÄNDRA DITT LIV känna och ta rätt beslut. Med andra ord, av vår egen hjärna. Genom att bli Tara Swart medvetna om vad som styr våra tankar och känslor får vi också nycklarna 286 sid Inbunden till att faktiskt kunna ta oss dit vi vill i livet. Med sin fyrastegsplan kombiövers Eva Trägårdh nerar den här boken vetenskap och andlighet på ett praktiskt och lättillKlubbpris 259:gängligt sätt. Nr 202120

Gör livet rikare och roligare med hjälp av nätet

Hitta nya gemenskaper, kanske en ny hobby och få självförtroende.

Här är den efterlängtade uppföljaren till succén Digitant. Responsen på den första boken var enorm och författaren har fått många och kloka frågor som har en gemensam nämnare; nämligen ökad livskvalitet! Här ger hon svar på de vanligaste frågorna från dem som vill göra sina liv rikare och enklare med hjälp av digitala tjänster. I tio kapitel får läsaren lära sig att koppla upp sig mot streamingtjänster som Netfl ix och Spotify, att hitta roliga spel och spelkamrater, DIGITANT  NYA STEG att hitta drömresan, träffa nya vänner, beställa matkassar och att bli en FÖR ETT ENKLARE OCH fena på att ta snygga bilder med hjälp av mobiltelefonen. Allt görs med utROLIGARE LIV VIA NÄTET gångspunkt i samma säkerhetstänk med enkla steg-för-steg-instruktioner Malin Perlheden som i den första boken.   286 sid Mjukband ill Klubbpris 239:Nr 202123

Vilka länder har längst människor? ATLAS FÖR NYFIKNA. 100 KARTOR SOM VISAR VÄRLDEN PÅ ETT NYTT SÄTT Ian Wright 212 sid Inbunden ill övers Jan Wibom Klubbpris 239:Perfekt Nr 202121

presentbok!

Har du någonsin funderat på vilka länder som har den längsta befolkningen? Eller vilka nationer som har ambassader i Nordkorea? Eller hur mycket en stor stark kostar runt om i världen? Eller var vilda lejon lever? Atlas för nyfi kna är en avslöjande, tankeväckande och rolig kartbok, fylld av kultur, historia, politik och onödigt vetande. Den kommer förändra ditt sätt att se på världen!

Roliga checklistor att bocka av! I denna nyutgåva av boken som redan sålt i mer än två miljoner exemplar förklarar japanska Marie Kondo hur vi skapar harmoni i våra liv genom att ta kontroll över de saker vi omger oss med. Med kloka råd och smittsam entusiasm lär vi oss städa på ett sätt som kommer att förändra våra liv. Den nya utgåvan har redigerats och kompletterats med vackra, illustrerade visdomsord från KONSTEN ATT STÄDA författaren och Marie Kondo praktiska check224 sid Mjukband listor som hjälper övers Björn Mattsson Klubbpris 239:dig att städa mer Nr 202122 effektivt.

”Marie Kondo lägger fram sitt städmanifest som en zenläromästare.” THE NEW YORK TIMES

29


HOBBY & FRITID

ÅRETS ROLIGASTE – OCH MEST ANVÄNDBARA – KOKBOK Det finns inga perfekta middagar. Och om det hade funnits, så hade de bjudningarna varit ganska tråkiga. Det är det operfekta och lättsamma som är roligt. Och som gör att dina gäster vågar bjuda tillbaka. Här visar den prisbelönta författaren Martina Haag vägen i årets roligaste och mest användbara kokbok. 10 anledningar att inte bjuda hem folk (och 10 sätt att göra det ändå) av Martina Haag 143 sid Inbunden ill Klubbpris 269:- Nr 201951

RÄTTER SOM SPARAR TID OCH ÄNDÅ SMAKAR FANTASTISKT När man har fullt upp med roliga aktiviteter men ändå vill bjuda familj och vänner på något riktigt gott utan för mycket stök så är denna kokbok perfekt. Här finns ett tiotal smarta och bekväma allt-i-ett-rätter som räddar både vardagsmiddagarna och helgerna. Allt i ett-rätter för plåt, panna, form och gryta av Kristina Eriksson 112 sid Inbunden ill Klubbpris 199:- Nr 201383

MED UNIKA HISTORISKA STICKNINGSMÖNSTER Efter en personlig tragedi upptäckte Loretta stickningens läkande kraft. Här förklarar hon hur handarbete kan reducera smärta, minska stresskänslighet och motverka hjärnans åldrande, men hon beskriver också hur stickning kan skapa gemenskap. Att sticka för livet av Loretta Napoleoni 203 sid Kartonnage Klubbpris 269:- Nr 201952

KATTKUNSKAP Therese Lilliesköld är utbildad etolog och specialiserad på beteenden hos framför allt katt och hund, och själv hängiven kattägare. Här guidar hon läsaren i katters egenskaper och beteenden på ett vetenskapligt och underhållande sätt. Katt och människa emellan av Therese Lilliesköld 160 sid Inbunden ill Klubbpris 239:- Nr 201823

VAD SÄGER DINA DRÖMMAR? Lär dig tyda dina drömmar för att förstå vad ditt undermedvetna försöker säga dig. Den här boken förklarar drömvärldens vanligaste symboler från A till Ö, men innehåller även fascinerande fakta om vår hjärna, hur vi sover och varför vi drömmer. Tyd dina drömmar av Lizzie Cornwall 191 sid Inbunden ill övers Annika Meijer Klubbpris 99:- Nr 201824

KLIMATSMART RESANDE Upptäck 60 av världens häftigaste och mest minnesvärda tågresor. Här finns allt från klassiska långdistansturer, som Rocky Mountaineer i Kanada och The Ghan mellan Darwin och Adelaide, till mindre kända pärlor på helt vanliga pendelsträckor. Innehåller också praktisk information. Fantastiska tågresor 304 sid Inbunden ill övers Olga Brinkborg Klubbpris 269:- Nr 201825

LÅT SKOGEN GÖRA DIG LUGN Följ med och upptäck en magisk plats full av skogsvarelser och ett virrvarr av mystiska växter och fantastiska blommor. Låt dig uppfyllas av lugnet och färgerna. Skogen är en plats för kreativitet och i den här boken kan du ge utlopp för din. Det är dags att försjunka i skogens magiska skatter. Skogens magiska skatter av Jessica Palmer 80 sid Mjukband ill övers Marie Helleday Ekwurtzel Klubbpris 79:- Nr 201826

LARS LERIN BARNBOKSDEBUTERAR Lars Lerins första barnbok är en berättelse i ord och akvarell. Följ med Nordens främsta akvarellmålare och en av våra mest älskade offentliga personer, Lars Lerin, på en promenad i hans vackra värld tillsammans med sonen Rafael och katterna Mimi och Silling. Trollet är inte hemma av Lars Lerin 48 sid Inbunden ill Klubbpris 179:- Nr 201468

15 MÖNSTER FÖR 40 STICKPROJEKT! Nordiska stickmönster har länge varit populära inom stickvärlden. I den här boken har författaren inspirerats av en mängd historiska förlagor som solhjulet från Gotland. Hennes moderna och tydliga mönsterdiagram och beskrivningar av över 40 stickprojekt håller de vackra mönstren levande i några år till! Sticka nordiska mönster : vantar, mössor, sockor av Johanna Wallin 153 sid Mjukband ill Klubbpris 129:- Nr 201641

BLI KATTENS BÄSTA VÄN! Här får du goda råd och tips om hur du blir den perfekta kattägaren, i kattens ögon. Boken ger dig koll på allt från utrustning till träning och mat. Den innehåller också en lista på de tjugofem vanligaste kattraserna i Sverige, och vad som är tydligast i respektive ras personlighet. Om katten själv får välja - så blir du den perfekta kattägaren av Susanne Hellman Holmström 170 sid Inbunden ill Klubbpris 269:- Nr 201686

KALENDERN FÖR FÅGELVÄNNEN En bok fylld med spännande texter och oväntad kunskap om våra fåglar. Närma dig årstiderna och anteckna väder, växter, fåglar, vem du mötte och vad du kände. Fågeldagboken är den perfekta årsalmanackan för den som gillar naturen, men passar lika bra som fin dagbok att föra livets anteckningar i. Fågeldagbok 2020 av Bill Zetterström, Dan Zetterström, Niklas Aronsson 160 sid Inbunden ill Klubbpris 209:- Nr 201370

NATURENS EGET MEDICINSKÅP Naturläkekonst och medicin är inte motsatser - snarare kompletterar de varandra. Här beskrivs hur olika sjukdomar och besvär uppkommer; som hjärt- och kärlsjukdom, ledvärk, klimakteriebesvär och ryggskott. Du får också en uppsättning väl beprövade behandlingsmetoder, från örtmedicin till vattenterapi. Naturläkarboken : Naturläkekonstens grunder av Raimo Heino 232 sid Kartonnage ill Klubbpris 259:- Nr 201819

30


Hon vann Hela Sverige bakar 2019! Linda Hansson är född och uppvuxen i den lilla byn Rataryd i Småland. Många av recepten har också anknytning dit. Hennes andra hem är stadshotellet Lindas bästa i Ljungby, Hotell recept! Terraza, som Lindas föräldrar tog över när hon var tio år. Idag är hon vd för hotellet och driver det tillsammans med sina bröder.

Njut av varma drycker i vackra muggar! Dessa båda porslinsmuggar har ett synnerligen tilltalande mönster i härliga färger designat av Nadja Wedin. Muggarna, som rymmer 320 ml dryck, passar perfekt när du vill njuta av värmande kaffe, te eller choklad medan höstmörkret sänker sig utanför fönstren. Passa på nu när du kan få köpa detta två-pack till förmånligt premiepris! Material: Porslin. Storlek: rymmer 320 ml. MUGGAR PARROT 2PACK NADJA WEDIN Premiepris 109:- Vid köp av minst en bok ur detta nummer. (295:-) Du sparar 186:Nr 201093 VINNAREN AV HELA SVERIGE BAKAR 2019 Linda Hansson 112 sid Inbunden ill Klubbpris 229:Nr 202052

Händelser vid Vänern ... Hur är det i strandkanten av Sveriges största sjö? Här får vi möta Vänern och de många kommuner som omger vårt innanhav. Med vackra bilder och ett personligt samtal med naturen och människorna på dessa platser får vi följa med på en fascinerande resa genom städer, skogar, berg och vatten och årstider. VÄNERN: UPPLEVELSER VID VATTEN Mikael Svensson, Anna Säfsten 223 sid Inbunden ill Klubbpris 339:Nr 202128

Premie 109:-

Succésjalen – vackert veckad och fjäderlätt! Vårvindar friska ... Med den här lena och fjäderlätta sjalen kan du behålla värmen oavsett väderlek! Denna nya, moderiktiga modell är ribbstickad med mjuka våglika veck – något av det mest efterfrågade när det gäller sjalar just nu. Den sobra svarta färgen gör att den passar lika bra till jackan eller kappan som till elegant accessoar på festen. Sjalen är 150 cm lång och 62 cm bred, vilket ger dig stor frihet att drapera den som du vill runt axlar, hals och nacke. Passa på VECKAD SVART SJAL att införskaffa en av våra Premiepris 69 :- Vid köp av mest populära presentarminst en bok ur detta nummer. (259:-) Du sparar 190:tiklar till premiepris! Nr 106450 Material: 100% polyester.

En skattkista för stickare MUGGAR FILIPPA K STRIPE 2PACK Klubbpris 249:- Vid köp av minst en bok ur detta nummer. (349:-) Du sparar 100:Nr 200389

Duka stilrent med Filippa K-muggar från Rörstrand! Den här stilrena muggen från Rörstrand har tagits fram tillsammans med det svenska modehuset Filippa K, och visionen var att ta in känslan av textil i porslinet. Det blev succé! Muggen, som är 102 mm hög, rymmer 31 cl. Den passar lika bra till vardags som till fest. Material: Porslin. Höjd: 102 mm. Rymmer 31 cl. Tål maskindisk. Tål mikro.

En måste-ha-guide för alla stickare oavsett kunskapsnivå. Boken är fullmatad med 300 stickmönster av alla slag: klassiska, tidlösa, splitternya, flätor, spetsar, bubblor och muscher. Varje mönster är skapat för denna bok och har en färgbild på det färdiga resultatet, en skriven instruktion och ett diagram. STICKARENS STORA MÖNSTERBOK Lesley Stanfield, Melody Griffiths 208 sid Inbunden ill övers Monika Andersson Klubbpris 239:Nr 202127

31


BARNBÖCKER

?

har du ett barn eller barnbarn som vill tipsa om ungdomsböcker? Vi är experter på nästan all litteratur här på Månadens bok – men just ungdomsböcker kan vi bli bättre på. Därför behöver vi hjälp! Känner du någon som är 10-16 år och vill hjälpa oss att tipsa om böcker här? Be i så fall henne eller honom att mejla sina bästa tips till redaktionen på helena.pettersson@bonnierforlagen.se. Vi ser fram emot många bra läsartips!

ROLIG "POTTTRÄNING" Vad har man en potta till? Och när ska man använda den? Det och mycket mer får barnet lära sig i den här pedagogiska boken med luckor. En hjälp för alla föräldrar som försöker få sina barn att sluta med blöja. 0-3 år. Alla går på pottan! av Katie Daynes 12 sid Inbunden ill övers Marie Helleday Ekwurtzel Klubbpris 89:- Nr 201983

AV FÖRFATTAREN TILL GLASBARNEN OCH MYSTE RIET PÅ HESTER HILL Kristina Ohlsson är en mästare på spänning av det krypande slaget. Här möter vi Ellie och Walter som skickas iväg till Stormön där de ska stanna tills deras föräldrar kommer tillbaka. Öborna varnar dem för spöken, men vem tror på sånt? 9-12 år. Mysteriet på Ödeborgen av Kristina Ohlsson 246 sid Kartonnage Klubbpris 159:- Nr 201984

BÅDE BERÄTTELSE OCH PYSSEL Var har Kråkan gömt sig? Hjälp Mamma Mu att hitta hönsen ute på gården, räkna väskor uppe på höloftet och titta in i Kråkans bo. Följ med till Mamma Mu och Kråkans värld. På varje uppslag finns kluriga uppgifter att lösa. 3-6 år. Mu, var är du Kråkan? av Jujja Wieslander, Sven Nordqvist 14 sid Inbunden ill Klubbpris 129:- Nr 201982

RÖRELSEGLÄDJE MED GRETA GRIS! Barn behöver lära sig att röra sig – och gärna på ett glädjefyllt sätt! Här får 3 - 6-åringarna springa allt vad de kan, hoppa som en studsboll och skaka loss med Greta! Efter varje övning kan man klistra in en fin medalj som belöning. 3-6 år. Greta Gris: Rör på dig med Greta! av Neville Astley, Mark Baker 18 sid Häftad ill övers Marie Helleday Ekwurtzel Klubbpris 59:- Nr 201985

ÄLSKAD KLASSIKER! Anne på Grönkulla har älskats av generationer av läsare sedan den utkom första gången i början av 1900-talet. Nu ges den oavkortade originalboken ut på nytt, i varsamt bearbetad översättning. Lär känna den egensinniga och charmiga Anne i denna första bok i serien. Unga vuxna. Anne på Grönkulla av L. M. Montgomery 319 sid Kartonnage övers Karin Jensen Klubbpris 149:- Nr 137125

Upptäck vårt solsystem genom att vika ut denna fantastiskt fi na illustration över planeterna och de andra himlakropparna som rör sig runt vår sol. Här fi nns massvis av fascinerande fakta om solsystemet och himlakropparna, faktarutor om alla planeter och en ordlista där viktiga begrepp som har med rymden att göra förklaras. 6-9 år.

VINNARE AV AUGUSTPRI SET: ÅRETS BARNBOK Vingas mamma är ledsen och pappa har flyttat. Men nu är det sommar hos morfar på ön och Vinga har fått en gammal snipa som hon ska göra sjöduglig. Plötsligt börjar en tjej dyka upp på stranden, Rut heter hon. Inkännande om vänskap och avsked. 9-12 år. Vänta på vind av Oskar Kroon 204 sid Kartonnage ill Klubbpris 149:- Nr 202215

UTFORSKA SOLSYSTEMET Sam Smith 16 sid Kartonnage ill övers Shu-Chin Hysing Klubbpris 129:Nr 202129

Sjung och busa tillsammans! Små barn älskar närhet med sång och bus. Här hittar du 12 enkla sånger att sjunga tillsammans med ditt barn. Både klassiker och moderna sånger med noter. Melodierna och texterna är utvalda för att de är enkla att förstå och lätta att komma ihåg. Ofta tillkommer någon liten rörelse för skoj och lek tillsammans. Sångerna bjuder in till en mysig stund av fysisk närhet, musiklek och skoj, något som också bidrar till ditt barns språkutveckling.

32

SJUNG MED BEBBE Mervi Lindman 32 sid Inbunden Klubbpris 89:Nr 202130

LAGOM LÄSKIGT FÖR NYBÖRJARLÄSARE Greta älskar sin mystiska skola. Nästan varje dag händer det något spännande. I kväll är det halloween, spökenas afton, och det är disco i matsalen. Men vad är det som hörs från vinden? Nionde fristående boken i serien "Mystiska skolan". 6-9 år. Mystiska skolan. Spökdiscot av Katarina Genar 64 sid Inbunden ill Klubbpris 79:- Nr 201981

HEMLIGHETER OCH SYS KONSKAP En dag försvinner Minas syster. Hon är tävlingssimmare och allas stjärna. Men plötsligt är garderoben tom och passet borta. Mina cyklar till simhallen för att söka efter svar. Och snart förstår hon att Daria bär på stora hemligheter. Från 14 år. Hålla andan av Flora Wiström 223 sid Kartonnage Klubbpris 169:- Nr 201986

NYSKRIVET OM GÖSTA KNUTSSONS ÄLSKADE KATTGÄNG Det är stadsfest och kattföreningen ska utse Årets katt. Pelle Svanslös leder, men den avundsjuka Måns har en plan för att själv ta hem priset ... 3-6 år. Hurra för Pelle Svanslös av Gösta Knutsson, Åsa Rönn, Michael Rönn 40 sid Inbunden ill Klubbpris 139:- Nr 201556


BARNBÖCKER

Tove Janssons berättelse om kärlek i nytt fint bilderboksformat En sensommardag lyckas Mumintrollet fånga en drake – den allra sista draken i världen! Han stänger in den i en burk och bestämmer att den alltid ska älska bara honom. Men draken är som drakar är mest, och vore det inte för Snusmumriken hade nog Mumintrollet fått sitt hjärta MUMINTROLLEN OCH DRAKEN krossat. 3-6 år. Tove Jansson, Cecilia Davidsson 40 sid Inbunden ill Klubbpris 139:Nr 201771

Så här beställer du i Månadens bok:

HJÄLP MAMMA MU GE NOM LABYRINTEN Hur ska Mamma Mu ta sig ner från trädet och vilken väg ska Kråkan välja för att komma fram till Mamma Mu? Följ med Mamma Mu och Kråkan in i kluriga och snåriga labyrinter för stora och små. 3-6 år. Mamma Mu Labyrintpyssel av Jujja Wieslander 24 sid Kartonnage ill Klubbpris 59:- Nr 201834

LEK OCH LÄR OM DJUR Var gömmer sig skogsmössen? Var har djuren i skogen sina matförråd? Hälsa på hos räven, myran, ekorren, haren och många fler av skogens djur i en spännande upptäckarbok. Fylld av rolig fakta och kluriga uppgifter. 3-6 år. Hitta djuren i skogen av Sarah Sheppard 14 sid Kartonnage ill Klubbpris 129:- Nr 201838

En blivande klassiker! LEDSEN Lotta Olsson 32 sid Inbunden ill Klubbpris 149:Nr 202131

BOKJURYNS PRIS FÖR BÄSTA FAKTABOK! Samlingen består av fem böcker i serien Jordens fakta. Det handlar om jordens tuffaste djur, försvunna skatter, mystiska platser, utdöda djur och rekord - allt knutet till olika platser. Detaljrika illustrationer. 6-9 år. Jordens fantastiska fakta av Jens Hansegård 224 sid Inbunden ill Klubbpris 189:- Nr 201840

MAGI, MONSTER OCH ÄVENTYR! Saga och hennes familj lever i ett slott i skogen. En dag skickar någon en förtrollad flaska och alla slottets monster blir förhäxade. Saga tvingas ut på en farlig färd över havet. 9-12 år. Sjöodjuren och de förstenade monstren av Johanna Strömqvist 168 sid Kartonnage ill Klubbpris 119:- Nr 201851

Känslor! Alla kan vi känna igen oss och alla vet vi – stora som små – hur en liten händelse kan bli till stor dramatik. Drömduon Lotta Olsson och Emma Adbåge skapar nu ett par bilderböcker om känslor med titlar som säger precis vad det handlar om. En bok att läsa om och om igen och att prata om tillsammans.

Älskad bok i ny utgåva Härlig högläsning av två av Sveriges mest älskade bilderboksskapare. En liten griskulting blir räddad av en fl icka och en pojke. Barnen älskar grisen, syr en pyjamas med toppluva och bäddar åt honom i en docksäng. Men grisar växer, och växer ... Till slut får grisen inte plats! Vad ska de göra?

ÄLSKADE LILLA GRIS Ulf Nilsson 40 sid Inbunden Klubbpris 139:Nr 202132

SUPERFIN BARNATLAS! I den här atlasen hittar du världen presenterad med fantastiska illustrationer och vacker färgsättning. Res jorden runt och upptäck allt spännande och unikt som hav och länder har att bjuda på. 6-9 år. Min världsatlas av Sam Lake 31 sid Inbunden ill övers Birgitta Melén Klubbpris 99:- Nr 201832

EXTRA FIN PRESENTBOK MED GRETA GRIS Lena Lamm ska sova över hos Greta Gris och de skulle vilja leka med en magisk enhörning. Kanske kan Pappa Gris trolla lite så att deras dröm går i uppfyllelse? 3-6 år. Gretas magiska enhörning av Lauren Holowaty 32 sid Inbunden ill övers Marie Helleday Ekwurtzel Klubbpris 119:- Nr 201836

• Du beställer snabbast och enklast via vår hemsida, www.manadensbok.se eller via vår automatiska beställningsservice dygnet runt. Kundservice med telefonnummer 08-696 85 50 har telefontid vardagar 08.00-18.00. • Beställer du via svarskortet i medlemstidningen fyller du i artikelnummer och namn på de varor du vill ha och postar beställningskortet så det är oss tillhanda före sista svarsdag. Obs! Inga meddelanden kan lämnas på beställningskortet, det avläses maskinellt. • Vill du endast ha månadens erbjudande behöver du inte göra någonting, det kommer automatiskt hem till dig efter sista svarsdag. Om du beställer andra böcker/artiklar, beställ då samtidigt månadens erbjudande så levereras det i samma paket. Dina beställningar levereras normalt inom en vecka. • Du betalar bara ett pack och porto, f. n. 39 kr. • Ångerrätt: Du har givetvis 14 dagars ånger-/returrätt. Eventuell retur meddelas till kundservice inom 14 dagar från att du mottagit varan och skickas därefter tillsammans med fakturan till: Speed Logistic i Stockholm, 190 80 Stockholm. Returportot står du själv för. Vid retur av CD/ DVD gäller obruten förpackning. Returen krediteras när vi mottagit varan. Vi förbehåller oss rätten att debitera postvända paket med f.n. 149 kr. Månadens bok, en del av Bonnierförlagen AB med orgnr: 556023–8445, är ansvariga för behandling av de personuppgifter som du lämnar till oss, såsom namn, adress, personnummer, mobil- och telefonnummer samt e-postadress. Vi behandlar alla dina personuppgifter elektroniskt. Ändamålet är att kunna erbjuda dig en fullgod, personlig tjänst som bygger på urval av böcker och noga utvalda personliga tips. Vi använder också och analyserar data från dina tidigare köp, dina besök på vår hemsida samt data från våra samarbetspartners. Vi använder aldrig din data för automatiserade beslut som kan vara negativa för dig. Läs mer på www.manadensbok.se/ kundservice/fragor-och-svar/ Ansvarig utgivare: Annette Tannerfeldt. Redaktionsansvarig: Helena Pettersson. Redaktör: Karin Isaksson Hemsida: Hannah Lindholm & Lisbeth Eriksson. AD & formgivning: Elia Mårtensson Almegård. Tryck: Quad/Graphics.

33


Hennes man försvinner spårlöst vem var han egentligen?

D

Saras man Sigurd ska åka iväg till en fjällstuga med några vänner över helgen. Någonstans under vägen försvinner han spårlöst. När Sara försöker ta reda på vad som hänt honom märker hon att inget är vad det ser ut att vara. Vad vet vi om de vi älskar?

en unga psykologen Sara och ambitiösa arkitekten Sigurd har flyttat till en villa i Oslo. Med Sigurd som projektledare ska de renovera hela huset och bygga ett liv tillsammans. Men det går trögt, både med renoveringen och kärlekslivet. Den här fredagen ger sig Sigurd av tidigt hemifrån. Han ska åka till en fjällstuga med två kompisar över helgen. Vid tio-tiden på morgon när Sara är upptagen med en patient ringer han och lämnar ett meddelande på hennes telefonsvarare.

PSYKOLOGISK SPÄNNING I VÄRLDSKLASS!

Terape u te n är in te bara en supe rspännande thril le r, u tan också en trä ff säker skil dring av e tt knackigt äkte nskap. Slu te t va r he lt ovän ta t för mig och ändå kny te r de t ihop al lt pe rfe kt.

Ka ri n

”Hej, älskling. Vi har kommit fram till Thomas stuga. Här är det, ah, det är skönt att vara här…” Det knarrar i bakgrunden. ”Det är bara Jan Erik, han har gett sig i kast med några vedkubbar här, han ser ut som en idiot … Jag måste visst gå nu. Ville bara säga att vi är framme, och, ja, jag ringer senare. Tycker om dig. Okej. Hej.” På kvällen ringer hans två vänner från stugan och undrar om hon vet var Sigurd är. Det ser inte ut som att han varit i stugan. Sigurd är spårlöst försvunnen, men i deras hem börjar det hända märkliga saker. Sigurds ritrulle, som han alltid har med sig till jobbet, försvinner från sin krok i hallen för att sedan hänga där igen. Sara känner sig iakttagen och visst hör hon steg på vinden? Sigurds försvinnande väcker många frågor. Vad har hänt honom? Varför ringde han Sara och sa att han var i stugan när han inte varit där? Hur var deras relation? Och hur väl känner de varandra egentligen?

KARINS VAL

En laddad, oförutsägbar spänningsroman där relationerna står i centrum.

Helene Flood (f. 1982) är psykolog och har forskat om våld och traumarelaterad skam och skuld. Hon är bosatt i Oslo med man och två barn. Hennes debutroman Terapeuten gjorde succé i Norge och är i dagsläget såld till 26 länder.

Just nu!

189:-

TERAPEUTEN Helene Flood 346 sid Inbunden övers Lotta Eklund Just nu 189:- (239:-) Nr 202133

Hennes man försvinner spårlöst. Vem är han egentligen?

”Välskriven och engagerande thrillerdebut.” vg

”En av årets bästa deckare” stavanger aftenblad

”Lever upp till hajpen.” dagsavisen

34


K TÖ R ENS B

IP S!

GÄS

KT

"En exceptionell roman, omöjlig att lägga ifrån sig."

A ED

O

TR

Två främlingar på flykt möts – kärlek, spänning och oväntade vändningar! stephen king

"Jag får fjärilar i magen när jag öppnar en ny bok och texten redan på första sidan skickar små lyckliga ilningar genom blodomloppet. Hände alldeles nyligen med Lou Berneys senaste roman November road." aftonbladet

"En både fantastisk och oförglömlig läsupplevelse." don winslow

"En stark berättelse om kärlekens kraft ... mot en kuliss av ett av historiens avgörande ögonblick." associated press

Två främlingar är på flykt från sina liv. Gangstern Frank har maffian hack i häl och Charlotte har lämnat sin försupne make. Av en slump möts de och slår följe mot Las Vegas. Under vägen uppstår känslor de inte trodde var möjliga …

NOVEMBER ROAD Lou Berney 336 sid Inbunden övers Anders Nunstedt Just nu 169:- (249:-) Nr 201613

Just nu!

169:-

vara en bättre täckmantel för en gangster på flykt än en vacker New Orleans 1963. Som maffiabossen Carlos Marcellos högra fru, två söta döttrar och en hund? Som vilken präktig och städad hand vet Frank Guidry att ingen är oumbärlig, hur lojal man än familj som helst fortsätter de mot Las Vegas. Men maffian är dem varit. Bara timmar efter att John F. Kennedy skjutits börjar män hack i häl. med band till Marcello försvinna, och Frank misstänker att På vägen upptäcker Frank en kärlek som han aldrig han står näst på listan. Han vet för mycket om mordet på Katt- och upplevt tidigare och plötsligt handlar resan inte längre president JFK. Han flyr med sikte på Las Vegas där han råttalek om att komma bort – utan om att hitta hem. Men med har en gammal vän, en farlig man som hatar Marcello med maffian mördare och torpeder som kantar vägen måste han se tillräckligt mycket för att hjälpa Frank. i 1960-talets till att de överlever innan de kan nå sitt mål ... Det fi nns en grundläggande regel när man är på flykt USA! – stanna aldrig. Men det är precis vad Frank gör när han Lou Berney är uppväxt i Oklahoma City, där han fortfarande möter Charlotte och hennes två små döttrar. Deras bil har bor och undervisar vid universitetet. Han har gett ut fyra romaner kraschat och det visar sig att Charlotte också är på flykt; från sitt och skrivit flera noveller. Detta är hans första historiska roman, liv, småstaden och sin alkoholiserade man. Frank utger sig för att efter den hyllade The Long and Faraway Gone, som bland annat vara en kringresande försäkringsförsäljare och den lilla familjen vunnit en Edgar Award. slår följe mot Las Vegas, där Frank tror sig vara säker. Vad kan

35


"Om man inte redan upptäckt Doggerland är det hög tid.” göteborgs-posten, om FELSTEG

"Det här, det är den hittills bästa svenska deckaren jag läst i år."

ingalill mossander i svt go'kväll, om STORMVARNING

Maria Adolfsson är en av Sveriges bästa deckarförfattare! Det verkar en stor del av Sveriges bokläsare vara ense om. Genombrottet kom med Felsteg, den första boken om det fiktiva öriket Doggerland, som följdes av lika hyllade Stormvarning. Och den nya deckaren, Mellan djävulen och havet, är ännu bättre! Här dras kriminalinspektör Karen Eiken Hornby in i ett mystisk förvinnande, tvingas till val som innebär skillnaden mellan liv och död och kämpar mot ondska som lurar i mörkret …

N

IV

Läs en intervju med författaren på manadensbok.se/ adolfsson

169:-

AT

Doggerland-serien är en kritiker- och läsarsuccé! Hittills såld till 18 länder.

glasflaskor. I övrigt fi nns ingen gemensam nämnare. Kvinnorna är i olika åldrar och överfallen har skett i vitt skilda områden. Ett av off ren skadades så svårt att hon avled – och när som helst kan nästa kvinna få sitt liv förstört. Alla resurser sätts in för att stoppa monstret – och så småningom blir Karen personligt indragen. A LT E RN ENS Något som kan komma att AD kosta henne livet … MÅ

K

vinnan på scenen är irriterande vacker. Karen ångrar plötsligt att hon kom, trots att hennes hyresgäst Leo bad henne. Hon låter blicken svepa över musikstudion och får syn på honom. Han står längst fram vid scenen och ler åt något den gudomliga just sagt. Sedan inspelningarna började har han knappt sovit hemma, och hans och Karens spirande romans verkar ha runnit ut i sanden. Nu förstår hon varför. Kvinnan på scenen är en världsstjärna som plötsligt återvänt till sitt hemland för att spela in sin första skiva efter tio års tystnad. Dessutom är hon Leos gamla fl ickvän. Karen sväljer hårt och bestämmer sig för att gå innan Leo får syn på henne. Men det är försent. Plötsligt står han framför henne och presenterar den vackra som Luna. Karen känner irritationen växa. Hon vet att kvinnan egentligen heter Lena, men självklart måste hon hitta på ett ”unikt” namn. Dessutom ignorerar hon Karens utsträckta hand och för ihop handflatorna samtidigt som hon säger ”Namaste”. Då kan Karen inte låta bli att skämta lite bitskt. Sen vänder hon sig mot Leo och ger honom nycklarna. ”Ifall du nu skulle få för sig att sova hemma i natt”, säger hon – och ångrar sig i samma stund. Nästa dag är Luna spårlöst försvunnen, och Karen dras motvilligt in i sökandet. Betydligt mer engagerad blir hon när det sker ett brutalt överfall på en kvinna som varit ute på en tidig joggingrunda i mörkret innan gryningen. Allt tyder på att det är samma förövare som våldtagit tre ytterligare kvinnor med sönderslagna

Det mystiska försvinnandet utvecklas till en mardröm. Nu går ingen kvinna säker i mörkret …

MELLAN DJÄVULEN OCH HAVET Maria Adolfsson 400 sid Inbunden Månadens alternativ 169: 249: Nr 202134

VI HAR VALT DEN HÄR BO KEN EFTERSOM DEN ÄR OUPPHÖRLIGT SPÄ NNANDE! H är få r du de t bä st a av britt iska de ck arser ier och nor disk sp änn in g, t il lsa mman s me d en hu vu dpe rson vi ver kl ige n gi ll ar. /Re da kt ione n

Profile for Bonnierforlagen

Månadens Bok nr 2 2020  

Månadens Bok nr 2 2020