Page 1

Nr 9 2019 - manadensbok.se

”Min sista Millenniumbok blev min bästa”

Vill du göra världen bättre? Läs om vårt samarbete med Rädda barnen!

LÄS VÅR INTERVJU MED DAVID LAGERCRANTZ

EN

S U T VA L

D

NA

BO K

PR I S TA

L ÄG S

A

169:-

TI

D

N

GARA

BARA BRA BÖCKER! Vectoriserad logga. Klicka på

BÅDE BÄSTSÄLJARNA trädblocket och/eller textblocket och & DE OKÄNDA ändra till valfri färg. Gärna till alternativen brevid. E ekt om man låter GULDKORNEN texten vara i en ljusare ton och trädet i den lite mörkare HELENAS VAL

FÖRHANDSBOKA JAN GUILLOUS NYA – till marknadens lägsta pris!

Ny romansvit av Susanna Alakoski • Tankeväckande roman av Ian McEwan • Svensk spänning av Katarina Wennstam & Ninni Schulman Feelgood i böckernas värld av Frida Skybäck • Hyllad thriller av Tana French • Humor av Alexander McCall Smith


A

EN

S U T VA L

D

BO

MÅN

D

A

MÅNADENS UTVALDA BOK : Millenniumserien är en av världens mest framgångsrika boksuccéer med över 100 miljoner läsare världen över. 2015 axlade David Lagercrantz Stieg Larssons mantel som författare till böckerna om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist. Hans första bok i serien, Det som inte dödar oss, kom ut under sensommaren samma år och skapade ett enormt medieintresse i hela världen. David hyllas för att ha utvecklat huvudkaraktärerna till mer komplexa och intressanta personligheter. Nu kommer den sista och avslutande delen. Missa inte den!

K

169:-

Grande finale! Sista och avslutande boken i Millenniumserien.

TI

L ÄG S

PRI S TA

N

GARA

HON SOM MÅSTE DÖ 169:Nr 201101 Ord. pris 249:-

MÅNADENS ALTERNATIV 1 & 2 :

N

169:-

Förhandsboka Jan Guillous nya bok till marknadens bästa pris! I nästa nummer har vi Jan Guillous nya bok Den andra dödssynden (som är nr 9 i serien om ”Det stora århundradet”) som Månadens utvalda bok för endast 169 kr. Så bra pris hittar du ingen annanstans och du kan redan nu boka ditt exemplar! Vi skickar boken så fort den kommer i lager. Så här enkelt förhandsbokar du:

Kryssa i rutan på svarskortet eller gå in på manadensbok.se

NIO FRÄMLINGAR 169:Nr 201328 Ord. pris 219:-

GARA

169:-

PRI S TA

TI

TI

L ÄG S

GARA

PRI S TA

GARA

N

DOTTER SAKNAD 169:Nr 201103 Ord. pris 239:-

PRI S TA

TI

Australiensiska Liane Moriarty fick sitt stora internationella genombrott med romanen Öppnas i händelse av min död, som har sålt över 2 miljoner exemplar världen över och toppat New York Times bästsäljarlista. Uppföljaren Stora små lögner gjorde bland annat succé som teveserie. Nu kommer Liane med en ny roman som tar oss med till ett hälsohem där nio främlingar möts – och inser att de måste samarbeta för att överleva ...

N

Anna Janssons böcker har sålt i fyra miljoner exemplar och är översatta till sexton språk. Deckarna om kriminalinspektör Maria Wern på Gotland har även gjort succé som tv-serie och film. Nu har Anna flyttat till Örebro med sin familj, och det är också där hennes nya deckarserie utspelar sig. Det är en berättelse om en förälders värsta mardröm, och om vad som kan ske med ett försummat barn när verkligheten blivit outhärdlig ...

L ÄG S

Ny roman av bästsäljande författare!

L ÄG S

Ny deckarserie av Anna Jansson!

169:-


!

PS

ST

R

MÅNADENS GÄSTREDAKTÖR

TÖRE NS B OK

ANDERS ROSLUND

TI

E

K DA

VÄLJER TRE BÖCKER HAN ÄR NYFIKEN PÅ: anna jansson – dotter saknad: ”På väg till mitt allra första författarframträdande 2004, någonstans i Dalsland, delade jag bil med Anna. Sedan dess har vi mötts som man gör som kollegor lite här och där genom åren och hon är en av den här mördarbranschens allra trevligaste. Men det är inte därför jag är nyfiken på hennes bok – hon skriver bra, tar vår genre på allvar." katarina wennstam: vargen "En annan klok kvinna som jag både gillar som människa och författare. Skriver alltid med mål och syfte och passion och rör sig lite i samma del av kriminalromanens område som jag gör – underhålla och bjuda in till verkligheten vi kanske inte besöker så ofta." shobha rao: den starkaste lågan "Jag brukar försöka läsa minst en bok av de författare som håller på med ungefär det jag själv gör – för att veta hur det ser ut utanför den egna skrivarlyans väggar, vad mina kollegor håller på med. Och jag blir nyfiken efter introduktionen som på ett sätt påminner om boken Box 21 jag skrev i författarskapet Roslund & Hellström (men som förstås i miljöer och karaktärer inte alls gör det)." /Anders Roslund

MER I DETTA NUMMER : 6

Till minne av en villkorslös kärlek

Jonas Gardell berättar om sin speciella mamma. PREMIEPRIS 39:-.

9

Bomullsängeln

Ny romansvit av Susanna Alakoski.

11

Vid nattens ände

Spänningsroman av författaren till världssuccén Konsten att höra hjärtslag.

11

Maskiner som jag

Rafflande triangeldrama från en av Englands största författare.

13

KARINS VAL

När alla klockor stannat Ny deckare i Ninni Schulmans populära Hagforsserie.

13

Vargen

Män som hatar kvinnor i ny spänning från Katarina Wennstam.

15

19 Avdelningen för känsliga brott

Humoristisk berättelse – som utspelar sig i Sverige – av Alexander McCall Smith.

20

Förlåt oss våra synder Gripande spänning om övergrepp och hämnd på ett nunnekloster på den irländska landsbygden.

23

Den starkaste lågan

En bok som berör! Om två flickors vänskap i Indien. KERSTINS

27

VAL

Ålevangeliet

Omtalad bok om världens mest gåtfulla fisk.

HELENAS VAL

34

Gripande roman om en kvinnas kamp för självständighet och frihet. Gick raka vägen in på New York Times bästsäljarlistas första plats!

Förrädare

Psykologisk thriller av Tana French.

Spänningsroman om franska motståndsrörelsen under andra världskriget.

17

21

Charmig feelgood av författaren till Bokhandeln på Riverside Drive.

Läs om vårt samarbete med Rädda Barnen

21

Det svarta trädet

Bokcirkeln vid världens ände

22

Falska vänner

Nervkittlande spänning i den australiensiska vildmarken. PREMIEPRIS 49:-

Kirke

37

Tacksamhet

Kristin Kaspersen visar hur tacksamhet kan göra dig lycklig.


”Jag är nöjd med att min sista Millenniumbok också blev min bästa” Hur är det att ha skrivit en av världens mest framgångsrika bokserier? Vi ställde några frågor till författaren David Lagercrantz om hans nya och hett efterlängtade bok Hon som måste dö.

S

om läsare tycker vi att Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander blivit mer komplexa och intressanta karaktärer i dina händer. Hur har de ändrats i dina tre böcker? Vad känner du att du har tillfört dem?

David: Som författare måste du som alltid lägga något av dig själv i dina karaktärer. Därför har Mikael oundvikligen blivit lite mer sårbar och kanske också fått ett mindervärdeskomplex inför Lisbeth. Gudarna ska veta att det hade jag haft. Lisbeth å sin sida är mer plågad och mörk, och kanske också nu, i min sista del, mer tvekande. Hon, den tysta, sammanbitna, tvingades till slut öppna sig.

”Ibland måste man slå till först. Jaga och inte jagas. Slå för att inte bli slagen.”

Lisbeth tvingas möta sin barndoms mörker i din nya bok. Kan du berätta mer om det? David: Det fanns två poler i Lisbeths barndom, modern Agneta som misshandlades och våldtogs – och så fadern Zalachenko, Zala, förövaren. Det var en sorts krig i familjen, och Lisbeth och systern Camilla valde var sin sida i den striden. Ingen av dem blir fria förrän det kriget är avgjort.

Boken heter Hon som måste dö. Vem är det som måste dö och varför? David: Lisbeth måste dö. Camilla måste dö. Alla möjligheter till försoning är sedan länge försvunna. Men ändå…. de är av samma kött och blod, och någonstans i deras bottenlösa hat finns sprickor. Har Lisbeth verkligen det inom sig att döda sin syster. Eller är hon som alltid varit så ofattbart stark, ändå till sist för svag.

4

Lisbeth vill inte längre vara den som jagas. Hon ska jaga själv. Vad driver henne? David: Hämnd har alltid varit en drivkraft för henne, och redan som liten fattade hon att det inte bara går att vänta på nya angrepp. Ibland måste man slå till först. Jaga och inte jagas. Slå för att inte bli slagen. Vem är systern Camilla? David: I min första Millenniumroman är hon ondskan själv; gudomligt vacker och manipulativ. Men nu, i min sista bok, visar hon sig långt mer komplex. Också hon rids av demoner och nattsvarta minnen från barndomen. Hon som måste dö innehåller en del av det som skrämmer oss idag. Hur tänker du kring det? Vad är du själv mest rädd för?

” Jag är rädd för allt möjligt, och jag tror att det är bra att utnyttja den kraften när jag skriver.”

David: Jag är rädd för vår olyckliga förmåga att välja auktoritära, katastrofala ledare. Jag är rädd för klimatkrisen och för hatet och lögnerna på nätet och för förtrycket av det fria ordet. Jag är rädd för allt möjligt, och jag tror att det är bra att utnyttja den kraften när jag skriver. Vad är du mest nöjd med i boken? En speciell scen, en karaktär eller något helt annat? David: Jag är nöjd med slutet. Då grät jag till och med, och det brukar vara ett gott tecken. Jag är nöjd med att min sista Millenniumbok också blev min bästa, även om jag ser det min plikt att ständigt tvivla: Höll jag verkligen måttet? Hur skiljer sig den här boken mot dina tidigare böcker i Millennium-serien? David: Den är tajtare och jag har vågat ta ut svängarna mer. Den skildrar också hela samhället; från toppen ner till tiggarna på våra gator.


HON SKA INTE LÄNGRE VARA DEN SOM JAGAS. HON SKA JAGA SJÄLV … Den stora finalen i Millennium-serien! En hemlös man hittas i en park i Stockholm. Det ser inte ut att vara annat än ett tragiskt dödsfall. Men rättsläkaren Fredrika Nyman anar att något inte stämmer, och kontaktar Mikael Blomkvist. Blomkvist blir motvilligt intresserad. Den hemlöse har flera gånger hörts muttra om Johannes Forsell, Sveriges försvarsminister. Var det bara nojor, svammel? Eller kan det fi nnas en riktig koppling till regeringen? Mikael ber Lisbeth Salander om hjälp. Men hon har lämnat landet och går inte att nå. Vad ingen vet är att Lisbeth befi nner sig i Moskva för att en gång för alla göra upp med sin syster Camilla. Hon har bestämt sig: Hon ska inte längre vara den som jagas. Hon ska jaga själv … S U T VA L

D

A

169:-

BO

K

L ÄGS

PRI S TA

TI

EN

A

MÅN

D

N

GARA

Mikael Blomkvist får ett skrämmande tips om Sveriges försvarsminister.

Lisbeth Salander ska en gång för alla göra upp med sin syster ... HON SOM MÅSTE DÖ David Lagercrantz 380 sid Inbunden Månadens utvalda bok 169: 249: Nr 201101

5


"Gardell bjuder på enastående berättarglädje, humor och svärta!" årets bok-juryn "Fantastiskt porträtt av en småtokig mamma" dn Nej, Jonas Gardell, jag kan säga det åt dig: Du är en av vårt lands viktigaste författare, du har ett underbart sätt att berätta och du behövs. Och det jag känner för din och glasgrisens bok är faktiskt inget annat än mer eller mindre villkorslös kärlek.” svd "...förblir Jonas Gardell mest av allt en äkta romantisk författare, i traditionell mening – som hanterar sin engagerade och djupt personliga författarröst allt skickligare, i roman efter roman.” dn

Premie

39:-

TILL MINNE AV EN VILLKORSLÖS KÄRLEK​ Jonas Gardell 551 sid Storpocket Premiepris 39:- Vid köp av minst en bok ur detta nummer. (119:-) Du sparar 80:-​ Nr 201102

Jonas Gardell har skrivit ett oemotståndligt, gripande porträtt av sin mamma Ingegärd. Med humor, värme och livsglädje tecknar han en släktkrönika om hur en familj som inte tror på svaghet bygger egna sanningar kring sina hemligheter …

D

en excentriska frikyrkodottern Ingegärd är 32 år och oskuld när hon gifter sig med värmlänningen Bertil. De är två drömmare i 1950-talets folkhem. Tillsammans sätter de bo i Enebyberg utanför Stockholm, där den största dygden är att inte sticka ut. Familjen Gardell är utåt sett en välfungerande familj, men den

6

tror inte på svaghet. Så kring sina hemligheter bygger de legender och nya sanningar. När yngste sonen Jonas föds är Ingegärd nära att dö. Men när hon ser in i den nyföddes ögon förstår hon att hon måste fortsätta leva för den hjälplösa krakens skull. Där och då bildar mamman och morsgrisen Jonas ett förbund som de aldrig ska bryta. Ingegärd är lynnig, gapig och domderande, men ger också allt för sin familj. Sedan hon föddes har omvärlden försökt att korrigera henne. Hon skrattar för högt, kan inte passa tider och krånglar ständigt. Men det är först när barnen kommer som hon låter sig slipas ner. Om Ingegärd hade lyssnat noga, bortom barnskriken i det lilla huset, hade hon kunnat höra det dis­k reta ljudet av en kvinnofälla som slår igen …


NYTT från Anna Jansson Vera försvinner från sin egen möhippa … I läsarfavoriten Anna Janssons NYA spänningsserie lär vi känna den hetlevrade, men godhjärtade kommissarie Kristoffer Bark, som brottas med ett eget trauma. För fem år sedan försvann hans dotter Vera spårlöst från sin möhippa. När en annan ung kvinna försvinner från samma plats anar han ugglor i mossen … 20-åriga Vera Bark var rejält rund under fötterna när hon plötsligt rusade iväg från sin möhippa. Trots att det var storm hoppade hon i en eka vid stranden och började desperat ro ut i Hjälmaren. Efter det har ingen sett henne. Det var skärtorsdagen för fem år sedan. Två dagar senare skulle Vera ha stått brud på sitt drömbröllop. Försvinnandet förändrar allt för hennes pappa, kriminalinspektör Kristoffer Bark. De senaste fem åren har Kristoffers liv varit en raksträcka mot undergången. Han har vandrat mil efter mil längs stranden i jakt på något spår efter Vera. Trots dörrknackningar, hundratals intervjuer och draggning av sjön har ingenting lett vidare. Många befarar att Vera har drunknat. Men varför har inte hennes kropp hittats då? På midsommarafton tre år senare försvann undersköterskan Camilla på liknande sätt. Är det verkligen en slump att de båda

AD

ENS

A LT E

unga kvinnorna försvann spårlöst från samma plats? Att fly in i jobbet har blivit Kristoffers räddning. Men efter att han läxat upp en dryg aspirant med hårdhandskarna omplaceras Kristoffer till avdelningen för Cold cases. Kristoffer ser sin chans och öppnar genast Camillas fall. Camilla och Vera påminner på många sätt om varandra, inte bara utseendemässigt. Snart inser han att det fi nns fler hårresande samband än han först anat ... Dotter saknad är den första delen i deckarserien Bergslagens blå. Det är en berättelse om en förälders värsta mardröm. Men också om vad som kan hända med ett försummat barn när verkligheten blivit outhärdlig, och om vanföreställningar som får livsfarliga konsekvenser.

RN

IV

N MÅ

AT

169:-

Gästredaktörens boktips!

Poliskommissarie Kristoffer Bark drabbas av varje förälders värsta mardröm.

Anna Jansson har länge skrämt oss med sina Maria Wern-deckare på Gotland. I sin NYA serie håller hon oss på helspänn i Bergslagen!.

Gränslösa grannar, farliga familjehemligheter och fula fiskar ...

DOTTER SAKNAD Anna Jansson 400 sid Inbunden Månadens alternativ 169:- 239: Nr 201103

7


S V E N S K S K Ö N L I T T E R AT U R

HÅKAN NESSER ÄR PÅ SITT BÄSTA BERÄTTARHUMÖR! "Även om du tror det, så spelar du ingen som helst roll i världen", säger Adalbert Hanzons pappa till sin son. Det är inte de mest trösterika orden att ta med sig ut i livet, men Adalbert klarar sig rätt bra ändå. Ända tills kärleken och det stora vanvettet drabbar honom ... Halvmördaren : Krönika över Adalbert Hanzon i nutid och dåtid författad av honom själv av Håkan Nesser 250 sid Inbunden Klubbpris 249:- Nr 200980

HUR SKA DET GÅ FÖR FAMILJEN I ÖSTERSUND? Hjortron och hjärtan är den femte delen av den populära serien som tog sin början i Smultron och svek och sedan fortsatte med Vinbär och vemod, Hallon och hat samt Lingon och lust. Relationer bryts och byts och det trånas efter vackra fjällguider. Men när alla samlas måste de möta sanningarna om sig själva. Hjortron och hjärtan av Eva Swedenmark, Annica Wennström 262 sid Mjukband Klubbpris 189:- Nr 200567

AV FÖRFATTAREN TILL SUCCÉN SIMMA MED DE DRUNKNADE Två sägenomspunna kyrkklockor. En ung kvinna. En ny präst. Ett varsel. En främling med storslagna planer. Och en omöjlig kärlek … Under nyårsmässan 1880 fryser en gammal kvinna ihjäl i kyrkbänken. Från den stunden blåser nya vindar in över Gudbrandalen och bygden går ett ovisst öde till mötes … Systerklockorna av Lars Mytting 407 sid Inbunden övers Lotta Eklund Klubbpris 229:- Nr 200659

ALICE FÅR TA ÖVER MAKENS LUFTSLOTT När direktör Svedjeland drabbas av ett slaganfall och blir sängliggande på herrgården förändras allt för hustrun Alice och torparflickan Brita. Så kommer konstnären Thomasine till den norrländska byn. Följ med till 1921 – året då kvinnor för första gången får rösta – men männen fortfarande har makten … Herravälde av Elin Olofsson 300 sid Inbunden Klubbpris 249:- Nr 201026

Prisade Ramqvist blir besatt av Björnkvinnan! År 1542 följer en föräldralös ung kvinna sin förmyndare på en kolonialexpedition till Nordamerika och blir fast på en ö. Hennes resa blir beskriven av tre franska renässansförfattare och många år senare försöker en nutida författare förstå vad som hände. Från den första dagen då författaren får höra talas om Björnkvinnan kan hon inte släppa tanken på henne - den hungriga, frusna kvinnan med gevär, klädd i djurhud.

BITTERLJUV ROMAN OM SORG OCH KÄRLEK En kvinna har förlorat allt, en ung man vill få tillbaka sin lilla dotter och en far vill försonas med sin son. När deras vägar korsas förändras fler än ett liv … Svenska Linda Olsson slog igenom med den finstämda romanen Nu vill jag sjunga dig milda sånger. Nu är hon tillbaka med en starkt berörande berättelse. Hamilton Beach av Linda Olsson 246 sid Inbunden Klubbpris 239:- Nr 200421

8

BJÖRNKVINNAN Karolina Ramqvist 206 sid Inbunden Klubbpris 259:Nr 201104

FEELGOD MED SVÄRTA  PÅ SKÖ NA ÖSTERLEN Vid midsommar ska Sally öppna sina drömmars pensionat i huset hon ärvt på Österlen. Men att driva verksamheten visar sig svårare än hon trott. Den andra, fristående delen i Pomona-trilogin är en modern feelgood-roman om tre generationer kvinnor. Om livsdrömmar, kärlek, svek och – kanske försoning ... Ett enklare liv av Anna Fredriksson 357 sid Inbunden Klubbpris 219:- Nr 200534

En kvinna klädd i djurhud med gevär!

TRE KVINNORS LIV FÖRÄNDRAS I ANDRA VÄRLDSKRIGETS STOCK HOLM … Året är 1940. Samtidigt som hotet från Nazi-Tyskland växer sig starkare möts tre kvinnor. Signe flyttar från landet till storstaden, Elisabeth säger upp sig under dramatiska omständigheter och Iris flyr med sina två söner. Mitt under brinnande krig, bland spioner och fiender, bildar de en hemlig allians ... Det första chiffret av Denise Rudberg 271 sid Inbunden Klubbpris 249:- Nr 200391

BACKMAN TILLDELADES PIRA TENPRISET 2019! Med romaner som En man som heter Ove, Britt-Marie var här och Björnstad har Fredrik Backman fått läsarhjärtan att klappa, skratt att bubbla och tårar att rinna. I nya Folk med ångest får vi följa ett misslyckat bankrån i en roman som utvecklas till en pusseldeckare – och vidare till en kärlekshistoria ... Folk med ångest av Fredrik Backman 352 sid Inbunden Klubbpris 249:- Nr 200173

KÄRLEK, TRO OCH HOPP I 1700TALETS SMÅLAND Midsommaren 1741 korsas drängen Eskil och pigan Sissels vägar. I socknen Ekeberga, där de båda sliter på varsin gård och drömmer om ett bättre liv, blåser förändringens vindar. Här ska ett glasbruk byggas. Ett bruk som ska heta Kosta. Kanske kan bygget föra något gott med sig för den som arbetar hårt? I oxögat av Ida Andersen 392 sid Inbunden Klubbpris 219:- Nr 200392


NY roman av Augustvinnaren Alakoski! Minns du romanen Svinalängorna? Den tog oss med till ett nybyggt bostadsområde i 60-talets Ystad och belönades med Augustpriset 2006. I romanen Bomullsängeln får vi resa ännu lite längre bakåt i tiden, närmare bestämt till 1905 då berättelsens huvudperson Hilda föds i en bondfamilj i Österbotten under dramatiska omständigheter.

K

henne och han kan inte ta ögonen ifrån henne. Det ena leder till vinnorna i Sorolafamiljen var kända för tre saker: det andra och hon blir snart gravid. Eftersom hon är ogift tvingas sina komplicerade nedkomster (ofta med fötterna hon att lämna gården och blir piga på en annan gård där hon får före), deras ovanligt starka överarmar och ett imslita hårt. Men där lär hon också känna Helli som precis som hon ponerande jävlar anamma – det fanns i stort sett står längst ned på samhällets botten. Helli berättar att de som ingen syssla som de inte kunde utföra. arbetar på bomullsfabriken i Vasa har arbetsbostäder Men när Hilda kommer till världen och att egna rum ibland annonseras ut i vill inte hennes mor veta av henne. Hildas far har rest Som liten lovar tidningen. Det fi nns elektrisk ström, till Minnesota i jakt på sin egen far, och modern Hilda att hon aldoch på kvällarna kan man gå på verkar ha fått något som mostrarna kallar för rig ska bli en fattig fanågot spännande som kallas stirrsjukan, blicken har fastnat någonstans långt i briksarbetare, hon har soaré. Vad det är har de ingen fjärran. Hilda bor kvar på bondgården och hamju bondelivet i blodet. aning om, men nu är bollen nar istället under Sanna-tätis beskydd, en kvinna Men ödet vill något i rullning och de bestämsom lär henne att läsa ur Kalevala och älskar att annat … mer sig för att pröva lyckan i berätta historier om livet. storstaden … Hilda inser snart att hon inte tillhör någon och hon får inte gå i skolan som de andra barnen. Hon är helt sin egen och när hon är femton år får hon arbete i kyrkan. Där märker hon snart att prästen verkar ha en stark dragningskraft på

Första delen i en svit om fyra fängslande kvinnoöden!

BOMULLSÄNGELN Susanna Alakoski 400 sid Inbunden Just nu 239:- (269:-) Nr 201106

Just nu!

239:9


U T L Ä N D S K S K Ö N L I T T E R AT U R

25 VÄRMANDE BERÄTTELSER AV ÄLSKADE MAEVE BINCHY Kings Cross, Notting Hill Gate, Green Park … De 25 berättelserna i denna samling har alla fått namn efter stationer i Londons tunnelbana. Här skildrar Maeve Binchy livet i såväl stort som smått. I en novell möter vi till exempel irländska May, som kommer till London för att göra abort. Victoria Line, Central Line av Maeve Binchy 361 sid Inbunden övers Katarina Jansson Klubbpris 249:- Nr 200619

”FULLKOMLIGT FÄNGSLANDE” SUNDAY MIRROR Under en resa med sin mor Jen, försvinner femtonåriga Lana spårlöst. Några dagar senare hittas hon på landsbygden, nerkyld och med blöta kläder. Hon säger att hon inte minns vad som hänt, men Jen misstänker att dottern döljer något. I sin jakt på sanningen bestämmer hon sig för att försöka gå i dotterns fotspår. Vissla i mörker av Emma Healey 300 sid Inbunden övers Åsa Brolin Klubbpris 199:- Nr 200986

EN HJÄLTINNA SOM GÅR SIN EGEN VÄG! Sommaren 1940 anländer nittonåriga Vivian Morris till New York. Hennes talanger med nål och tråd gör henne till sömmerska på charmiga men ökända Teater Lily på Manhattan. Samtidigt står andra världskriget för dörren, och Vivian begår ett fruktansvärt misstag i sin strävan efter att vara en fri kvinna … Kvinnornas stad av Elizabeth Gilbert 488 sid Inbunden övers Andreas Vesterlund Klubbpris 239:- Nr 200988

DRÖM-DIG-BORT-LÄSNING I KATE MORTONS NYA Arkivarien Elodie Winslow upptäcker godset Birchwood Manor och allt som utspelade sig där sommaren 1861. Det gamla huset rymmer öden fyllda av kärlek och tragik och snart avslöjar en röst ur det förflutna hemligheter som legat dolda i generationer. Kanske kan de få betydelse för Elodies egen lycka? Klockmakarens dotter av Kate Morton 583 sid Inbunden övers Ann Björkhem Klubbpris 249:- Nr 200553

Galghumoristisk lovsång till ensamma och vilsna män

Bortglömd klassiker som trollbinder!

Arvids fru tar MÄN I MIN SITUATION​ med sig deras Per Petterson tre döttrar ca 300 sid Inbunden övers Jens Hjälte och lämnar Klubbpris 249:honom. Kort Nr 200975 Norsk efteråt hittar succé! han ett brev om att hon slutat älska honom – som hon skrivit för ett år sedan. Hur har han kunnat missa att deras liv tillsammans varit helt kärlekslöst? Arvid börjar se tillbaka på sitt liv för att försöka förstå vad som gick snett.

När Francie växer upp är Williamsburg i Brooklyn en smutsig förstad till New York där gatans lag är barnens skola. Men Francie drömmer om ett liv bortom fattigkvarteren. Hon läser bibliotekets böcker i bokstavsordning och slingrar sig ur konflikter DET VÄXTE ETT TRÄD med underhållande I BROOKLYN, DEL 1​ skarpsynthet. En Betty Smith 320 sid Pocket tidlös berättelse om övers Eva Alexanderson en ung kvinnas väg Klubbpris 59:till självständighet. Nr 201262

”CHOCKERANDE BRA” THE SUN James Whitehouse är känd som Storbritanniens snyggaste minister och är nära vän med premiärministern. Sophie är gift med James och de har två barn tillsammans. När hans otrohetsaffär med en yngre kollega kablas ut över hela landet, skakas deras tillvaro om på många plan. Äktenskapsdrama och rättegångsthriller! Efter skandalen av Sarah Vaughan 336 sid Inbunden övers Molle Kanmert Sjölander Klubbpris 229:- Nr 200592

MANNEN AV HAVET – OCH KVINNAN HAN ALLTID ÄLSKAT … Ethan Quinn har alltid dragits till havet, och efter adoptivfadern Rays död lägger han all sin tid på familjens båtbyggarverksamhet. Men hur är det med Grace, kvinnan som Ethan aldrig vågat erkänna att han älskar? Andra delen av fyra i Nora Roberts serie om familjen i Chesapeake Bay. Under fallande stjärnor av Nora Roberts 333 sid Inbunden övers Julia Gillberg Klubbpris 229:- Nr 200568

10

COCO SKAPADE EN ODÖDLIG PARFYM Idén att skapa en ny parfym sätter igång kreativiteten igen hos den framgångsrika Coco Chanel efter att hon förlorat sin älskare. Ett slumpmässigt möte i Venedig ger en fläkt av den doft hon söker. Jakten på den magiska formeln blir dock lång. Den går via en ny het passion – en ung storfurste ... Mademoiselle Coco och kärlekens doft av Michelle Marly 420 sid Inbunden övers Anna Plewka Klubbpris 239:- Nr 200310

EN MAGNIFIK ROMAN SOM GÅR PÅ DJUPET När Ed Kerrigan försvinner spårlöst i 30-talets New York tvingas hans dotter Anna axla ansvaret för sin älskade, svårt sjuka syster. Samtidigt kan Anna inte sluta leta efter sin far. Sökandet för henne in i en både glamourös och farlig värld … Manhattan beach av Jennifer Egan 506 sid Inbunden övers Niclas Nilsson Klubbpris 159:- Nr 108266


Vem kan de lita på? Under en resa till Kina försvinner den amerikanske journalisten Pauls fyraåriga son. Han återfinns, men Paul och hans fru Christine varnas för att de som fört bort sonen kommer att försöka på nytt. Den enda säkra platsen är den amerikanska ambassaden. Men hur ska de ta sig dit?

Författaren till världssuccén Konsten att höra hjärtslag är tillbaka med den tredje delen i Kina-trilogin.

Just nu!

P

aul får syn på honom först. En ung man i ett gathörn. Med händerna gömda i en vindjacka står han och väntar som om han kommit för tidigt till ett möte. Men hans vaksamma blick röjer honom. Christine håller deras son gömd i knät, han ligger under en svart fi lt som stinker av kall rök. Hennes ögon är slutna som om hon sover. Men Paul vet bättre. Hon har inte trott att de ska klara det. Inte under de första timmarna av flykten, och inte heller i morse.

Trafi kljuset slår om till rött och taxin stannar. Christine slår upp ögonen och rädslan får hennes ansikte att stelna till. De har den gemensamt, tillsammans med kärleken till sonen och varandra. ”Bara en gata kvar”, vill han säga till henne. Vad är en gata när man flytt hundratals mil? Mannen i hörnet skulle inte kunna stoppa dem ensam. Då får Paul syn på en man till. Och en till …

189:VID NATTENS ÄNDE Jan-Philipp Sendker 327 sid Inbunden övers Jesper Festin Just nu 189:- (229:-) Nr 201414

Främling, vad döljer du för mig … London 1980-tal. Charlie har köpt roboten Adam, som är förvillande lik en människa och kan konversera, läsa böcker och till och med ha sex. När Charlie inleder en relation med sin granne Miranda uppstår snart ett triangeldrama ...

C

Just nu!

199:Spännande och tankeväckande roman av en av Englands största författare! MASKINER SOM JAG Ian McEwan 400 sid Inbunden övers Meta Ottosson Just nu 199:- (249:-) Nr 201260

Kvinnan han älskar visar sig bära på en mörk hemlighet …

harlie är förväntansfull inför kvällen. Han ska bjuda Miranda på middag och hoppas att deras relation ska utvecklas till mer än vänskap. Medan han förbereder maten öppnar Adam vinet. Adam är den teknikintresserade Charlies senaste inköp. En robot som ser ut, pratar och rör sig precis som en människa. Frågan är om han även har mänskliga känslor? Charlie bryner kyckling i smör och dragon och tar fram citron. Hans tankar vandrar till Miranda. Hon är vacker, vänlig, rolig och intelligent. I Charlies dagdrömmar har de redan köpt att hus tillsammans och fått barn … Adam gör ett harklande ljud. ”Charlie”, säger han, ”jag har gjort lite research och det verkar inte som du kan lita på Miranda.” Charlie vänder sig om och stirrar på Adam. ”Vad menar du?” Adam ser ångerfull ut men framhärdar: ”Jag tror att hon ljuger för dig …” I nästa stund ringer Miranda på dörren.

11


S V E N S K S PÄ N N I N G Allt börjar med en fasansfull födelsedag …

NIONDE FRISTÅENDE BOKEN I SAMMA SERIE SOM TRE SEKUNDER En tredje kopp kaffe och Tunna skivor med Siw Malmkvist strömmande ut ur högtalarna: sedan är Ewert Grens redo att ta tag i fallet som har legat som en skugga över honom i sjutton år. Den gången han lät en hänsynslös mördare komma undan. Piet Hoffman blir utpressad och hans familj svävar i livsfara ... Jamåhonleva av Anders Roslund 496 sid Inbunden Klubbpris 249:- Nr 200981

HUR VÄL KÄNNER DU EGENTLIGEN DIN MAN? Julia lever det perfekta livet tillsammans med sin man Henrik och deras tre barn. Henrik är allt hon någonsin drömt om: stilig, omtänksam och en underbar far. Men en morgon är han spårlöst försvunnen. Snart upptäcker Julia saker hos Henrik som hon inte kände till. Hon och barnen svävar i stor fara ... En underbar död av Emma Ångström 224 sid Inbunden Klubbpris 219:- Nr 201005

MYSDECKARE PÅ VÄSTKUSTEN – MED ROLIG HJÄLTINNA En kvinna försvinner under märkliga omständigheter, och snart flyter ett lik i land i lilla fiskeläget Lerviken i Öresund. Den ytterst bristfälliga och smygrökande civilutredaren Harriet Vesterberg jobbar desperat för att hitta gärningsmannen. Samtidigt kämpar hon på med sin vacklande relation. Skuggspelet av Anna Bågstam 400 sid Inbunden Klubbpris 259:- Nr 201007

ANDLÖST SPÄNNANDE! BYGGER PÅ VERKLIGA HÄNDELSER … Under tio år har Simon Häggström arbetat som polis med inriktning mot prostitution och människohandel. I Flickorna som sprang tar han oss med till de mörka sidor i samhället som vi ofta väljer att blunda för. Det är den första delen i en ny kriminalserie som är inspirerad av verkliga händelser. Flickorna som sprang av Simon Häggström 300 sid Inbunden Klubbpris 259:- Nr 201006

HON MÅSTE HITTA BARNEN – INNAN DET ÄR FÖR SENT … Det är midsommar i Dalarna och en dömd pedofil avviker från sin permission från Säters rättspsykiatriska klinik. När en femårig flicka samtidigt försvinner spårlöst från en närliggande campingplats sprider sig skräcken och paniken. Anna Varga, psykolog vid kliniken, måste hjälpa polisen innan det är för sent. Den ljusaste natten av Helena Kubicek Boye 358 sid Inbunden Klubbpris 219:- Nr 200609

KOMMISSARIE EWERT TRUUT ÄR TILLBAKA Kommissarie Ewert Truut kämpar mot oförstående chefer samtidigt som han ska förlösa kattungar, vara farfar och fundera över sitt förhållande. Han försöker även hitta ett mönster mellan tre mord som verkar vara sammankopplade. Spåren leder till den stekheta spanska solkusten där det blir en hetsig jakt. Ingen lämnas kvar av Dag Öhrlund 514 sid Inbunden Klubbpris 259:- Nr 200554

MIRJAM OCH HERVOR LÖSER MYSTERIER VID TORNE ÄLV Mirjam och Hervor bor i en stuga vid Torne älv ett par veckor och skaffar sig nya bekanta, allt ifrån två "glitterpinnar" från Stockholm till en tatuerare och byns nya frisör. Men i trakten finns också ett visst mörker. Spåren efter en gammal sekt lever kvar och ovanligt många bränder härjar i området … Sorgeängel av Marianne Cedervall 304 sid Inbunden Klubbpris 229:- Nr 200579

SKICKLIG DECKARE OM ETT FIKTIVT ÖRIKE DIT ALLA VILL RESA Kriminalinspektör Karen Eiken Hornby tvingas lämna julfirandet i sitt gamla fiskarhus på Heimö för att lösa ett mord på karga Noorö. Samtidigt svävar någon hon älskar i livsfara. Någon som tvingas sova med sin värsta fiende … Maria Adolfsson imponerar med sin förmåga att skapa ett eget land för sina deckare. Stormvarning av Maria Adolfsson 422 sid Inbunden Klubbpris 159:- Nr 128603

EN HOMAN-ROMAN AV VERKLIGT FIN ÅRGÅNG Ett taktiskt kärnvapen sägs ligga dolt i Stockholm. Två terrorister sitter häktade. Så anländer ett anonymt brev till regeringskansliet. Släpps inte terroristerna kommer stora delar av Sveriges huvudstad att utplånas. Är hotet äkta eller ett grotesk skämt? Homan dras in i ett mardrömslikt scenario ... Dödligt hot av Jan Mårtenson 326 sid Inbunden Klubbpris 249:- Nr 200418

VAD VET DU OM DINA NÄRMSTA? Julia, 13 år, lägger sig på en spårvagnsräls i Bromma och inväntar tåget. I Dalarna hamnar en man i en djup grav i skogen. De två drabbade är inte bekanta, men de har något gemensamt. Kriminalinspektör Emma Sköld måste hitta sambandet innan det är för sent. Sjunde delen i succéserien om Emma Sköld. Skamvrån av Sofie Sarenbrant 416 sid Inbunden Klubbpris 229:- Nr 200435

Vem ville ungdomarna så illa?

UNDERHÅLLANDE, MYSTISK OCH LITE SKRUVAD DECKARE Den eftertraktade advokaten Martin Benners liv har varit nästintill perfekt, ända fram tills nu. När hans ex-flickvän Lucy, som han har en nära relation med, ska gifta sig med en annan man, börjar märkliga sammanträffanden kopplade till antikvitetsvärlden att ske, till och med mord ... Henrys hemlighet av Kristina Ohlsson 430 sid Inbunden Klubbpris 229:- Nr 200423

12

NYTT FALL FÖR KOMMISSARIE ANDERS KNUTAS PÅ GOTLAND Fyra ungdomar åker till ödsliga Lilla Karlsö över en sommarhelg. Bara en av dem återvänder levande – har de avbrutit eller bevittnat något de inte borde sett på ön? Spåren pekar åt flera håll och kommissarie Anders Knutas och Karin Jacobsson utreder det mystiska trippelmordet. Jag ser dig av Mari Jungstedt 304 sid Inbunden Klubbpris 249:- Nr 200372


Skådespelarna i årets bygdespel försvinner en efter en ... Äntligen är sjätte delen i Ninni Schulmans Hagfors-serie här! Precis innan premiären av Ekshärads bygdespel hittas en av skådespelarna dränkt i Klarälven. När ännu en skådespelare mördas, blir det en kamp mot klockan. Vem står näst på mördarens lista?

S

olen står högt och badstranden lockar. Men de skådespelande ortsborna i Ekshärads bygdespel fortsätter svettas med sina repliker inför årets uppsättning som handlar om bydgens son - den legendariska urmakaren Johan Tinglöf. Men det är inte bara premiärnerver som spökar. Tinglöf var hetlevrad och efter en pengatvist uttalade han en förbannelse över orten. Och visst är det något som får luften att darra, förutom hettan? När det drar ihop sig till premiär försvinner en av skådespelarna, den 19-åriga Noomi Björk. Ett par dagar senare hittas hon dränkt i Klarälven. Strax därefter hittas en ung man skjuten. Även han hade en roll i skådespelet. De bestialiska morden förbryllar Christer Berglund och Petra Wilander vid Hagforspolisen. Och journalisten Magdalena Hansson som har varit nedstämd en längre tid blir tvungen att samla ihop sig för att kunna se klart genom dimridåerna. Allt tyder på att den sadistiske mördaren kommer att slå till igen. Samtidigt tickar klockan …

NÄR ALLA KLOCKOR STANNAT Ninni Schulman 405 sid Inbunden Just nu 189:- (249:-) Nr 201261

PERFEKT BLADVÄNDARE I SEN SOMMAREN!

KARINS VAL

En mysdec kare med tonsä kra pe rsonpor trä tt och pul s-h öjand e spä nning i e tt idyll iskt sommarsver ige.

Karin

Vem i bygden står näst på mördarens lista? Och varför?

Just nu!

189:-

Skarp, träffsäker spänning med ett viktigt budskap Katarina Wennstam är fenomenal på skriva engagerande spänningsromaner. I hennes nya nervkittlare utreder polisen Charlotta Lugn ett otäckt fall där en ung kvinna hittas död i en park. I en lägenhet ett stenkast därifrån mördas en kvinna som advokat Shirin Nouri känner. Finns det ett samband?

S

VARGEN Katarina Wennstam 389 sid Inbunden Just nu 199:- (249:-) Nr 201264

Just nu!

199:-

andra brukar alltid ringa på sin mammas födelsedag, men idag har hon inte ringt. Föräldrarna ringer och ringer, men Sandra svarar inte. De kontaktar hennes kompisar, som säger att hon försvann från en fest vid midnatt efter ett tjafs. Hos polisen får Sandras pappa ett spydigt svar om att tonåringar inte direkt brukar ringa sina föräldrar. Men Sandra gjorde alltid det. Så blir deras värsta mardröm verklighet. En kropp hittas i de prunkande försommarbuskagen i Vitabergsparken i Stockholm. Det är Sandra. Polisen Charlotta Lugn ger sig in i det medialt uppmärksammade fallet och upptäcker snart spår som leder till cybervärldens mörkaste vrår. Ungefär samtidigt får advokat Shirin Nouri ett sms som får håret att resa sig. Hennes tidigare klient Liselott har hittats död i en lägenhet. Snart befinner sig Shirin i en rättegång som blir en av hennes mest personliga prövningar någonsin …

Löpsedlarna ropar varg. Men är det någon som hör NÄR vargen kommer? Gör rättvisan skillnad på kvinnor och män?

13


U T L Ä N D S K S PÄ N N I N G

1:a delen i NY dansk succéserie!

JO NESBØ NÄR HAN ÄR SOM BÄST Harry Hole är på botten. Hans fru Rakel har kastat ut honom. Polishögskolan likaså. Dessutom har Harrys ärkefiende återvänt för att hämnas på honom. Nu kan det väl i alla fall inte bli värre? Jo, det kan det. Det är fler som vill krossa en vingklippt polis. För Harry väntar hans värsta dag någonsin ... Kniv av Jo Nesbø 583 sid Inbunden övers Per Olaisen Klubbpris 249:- Nr 200550

"SNYGGT KOREOGRAFERAT OCH GALET SPÄNNANDE" FYENS STIFTSTIDENE Esther de Laurenti chockas svårt när poliserna Jeppe Körner och Anette Werner knackar på och berättar att hennes grannflicka mördats. Någon verkar nämligen ha utfört mordet exakt så som Esther beskrivit det i deckaren hon håller på att skriva ... Krokodilväktaren av Katrine Engberg 359 sid Inbunden övers Margareta Järnebrand Klubbpris 249:- Nr 200555

”EN RIKTIG BLADVÄNDARE TILL THRILLER” BTJ Reykjavik 2016. En 90-årig man hittas död i sitt hem, kvävd av sin egen kudde. Pensionerade kriminalkommissarie Konrad Flóvent blir kontaktad för att hjälpa till i fallet. Det visar sig att Flóvent känner den mördade väl. Det är Stefan Thorson som Flóvent löste ett spektakulärt mord med på 1940-talet ... Skuggor över Reykjavik av Arnaldur Indridason 342 sid Inbunden övers Ingela Jansson Klubbpris 229:- Nr 200991

THRILLER AV BÄSTSÄLJAREN PETER JAMES Den grävande reportern Ross Hunter får ett telefonsamtal som kommer att förändra hans liv - och kanske världen - för all framtid. Snart är han indragen i ett livsfarligt uppdrag där trovärdigheten hos samtliga världens stora religioner kommer att hotas och ifrågasättas. Om Ross bara lyckas överleva … Absoluta bevis av Peter James 576 sid Inbunden övers Gabriel Setterborg Klubbpris 259:- Nr 200993

HUR LÄNGE KAN DE HÅLLA DIG I OVISSHET? Kath får sladd med bilen och kör rakt ner i dammen i nationalparken Dartmoor i England. Som genom ett mirakel överlever hon med några skråmor och minnesförlust. Hon är skärrad men glad att vara hemma i det ensligt belägna huset på landet, hos maken och dottern. Men familjen verkar inte lika glad ... Just innan jag dog av S. K. Tremayne 400 sid Inbunden övers Katarina Jansson Klubbpris 229:- Nr 201009

EN GASTKRAMANDE JAKT PÅ EN BERÄKNANDE MÖRDARE Vintern 1999 hittas en blåfrusen pojke på fjället med ett par rådjurshorn på huvudet. I samma trakter, fjorton år senare, hittas en ballerina brutalt mördad. Kommissarie Holger Munch och kollegan Mia Krüger dras in i det märkliga fallet, där smarta villospår läggs ut ett efter ett. Intrigspäckad thriller! Pojken i snön av Samuel Bjørk 377 sid Inbunden övers Niklas Darke Klubbpris 219:- Nr 200563

"EN DJÄVULSKT SMART KATTOCH-RÅTTA-THRILLER." NEW YORK TIMES Vanessa har blivit lämnad för en yngre kvinna av sin exmake Richard. Han är nu förlovad med Nellie, och Vanessa är svartsjuk och besatt av tanken på att till varje pris stoppa deras giftermål. I alla fall är det så det ser ut, för deras äktenskap hade många hemligheter ... Den andra kvinnan av Greer Hendricks, Sarah Pekkanen 376 sid Inbunden övers Peter Samuelsson Klubbpris 169:- Nr 200556

VARFÖR MÖRDADE HON SIN MAN? Konstnären Alicia skjuter sin man i ansiktet. Efter det blir hon stum. Alla vittnar om att de älskade varandra. Familjetragedin är ett mysterium. Psykoterapeuten Theo Faber blir besatt av sin patient Alicia och likt en detektiv letar han ledtrådar i hennes förflutna. Men vill han verkligen veta sanningen? Den tysta patienten av Alex Michaelides 320 sid Inbunden övers Hanna Axén Klubbpris 229:- Nr 200415

Hon är den hämnd du fantiserar om … Privatutredaren Nikki Griffin är bokhandlare på dagtid. På natten spårar hon upp män som misshandlar kvinnor. Och hon nöjer sig inte bara med att hjälpa kvinnorna, hon vill även straffa männen – de ska själva förstå hur det är att känna sig sårbar RÄDDA MIG FRÅN och maktlös. Men ett fall går fel och nu FARLIGA MÄN​ S. A. Lelchuk är det Nikki som är i 384 sid Inbunden farozonen. Klubbpris 269:Nr 201300

OKONVENTIONELL OCH STÄMNINGSFULL ISLÄNDSK DECKARE Kriminalinspektör Hulda Hermansdóttir har två veckor på sig att utreda oklarheter kring en ung kvinnas död, innan hon tvingas gå i pension. Egensinniga Hulda, som själv har ett mörkt förflutet, gör skrämmande upptäckter och riskerar allt. Nattsvart isländsk spänning – med en hjältinna att älska. Mörkret av Ragnar Jónasson 288 sid Inbunden övers Arvid Nordh Klubbpris 159:- Nr 111393

14

OCH SÅ VAR DE BARA TRE … En grupp vänner reser till den natursköna och ensligt belägna ön Elliðaey. Men en av dem återvänder aldrig … Fallet hamnar hos den egensinniga polisen Hulda Hermannsdóttir, som upptäcker kopplingar till mordet på en ung kvinna tio år tidigare. Rör sig en mördare runt landets karga utposter? Ön av Ragnar Jónasson 304 sid Inbunden övers Arvid Nordh Klubbpris 219:- Nr 200591


Just nu!

Vilka blir vi – och vad vi är kapabla till – när vi inte längre vet vilka vi är?

199:-

”Tana French står i en klass för sig som psykologisk spänningsförfattare och Det svarta trädet är hennes bästa och mest intrikata roman hittills.” new york times

Det idylliska gamla släktgodset döljer mörka hemligheter … Toby råkar ut för ett brutalt överfall och drar sig tillbaka till familjens släktgods, Ivy House, för att ta hand om sin döende morbror. Men så hittas en människoskalle i stammen på en gammal alm i trädgården. Och när polisen börjar gräva i fallet tvingas Toby inse att hans förflutna döljer mörka hemligheter …

D

maningen att gå på skattjakt. ”Om ni hittar något får ni behålla et är en loj lördagseftermiddag på familjens vackdet”, viskar han i pojkens öra. ra gamla släktgods Ivy House. Morbror Hugo har Sen kan de vuxna äntligen diskutera den svåra frågan om vad bakat en äppel- och valnötskaka och den varma som ska hända med Ivy House när Hugo går bort. Kan någon av doften av kanel fyller huset. Utanför fönstren kusinerna tänka sig att bo i det gamla huset och sköta om börjar trädgården klä sig i höstskrud, och trädgården? Susanna är tveksamt positiv … gula björklöv singlar genom luften. Den Då hörs barnens skrik. Det skär genom den stilla efUnder de senaste veckorna har Toby och hans fl icklugna lörtermiddagen och det hörs genast att det är inte är något vän Melissa bott i huset för att ta hand om Hugo som dagseftermidvanligt syskonbråk det handlar om. Detta är ren och är svårt sjuk och inte har lång tid kvar att leva. Men dagen förbyts i skräck! skär skräck. Susanna kastar sig ut också för att Toby inte klarar av att bo i sin lägenhet DET SVARTA TRÄDET i trädgården och hinner först fram i stan längre. Inte sedan han en natt blev svårt missTana French till barnen. De andra vuxna följer handlad av två inbrottstjuvar som lämnade honom att dö. 528 sid Inbunden efter och Tobys hjärta slår hårt i bröstet. Nu samlas familjen i vardagsrummet och tar för sig av kakan. övers Ing-Britt Björklund Just nu 199:- (239:-) I det gröna gräset, framför en gammal Susannas två barn springer runt runt tills hon blir tokig. Med Nr 201266 tacksam min hör hon Hugo skicka ut dem i trädgården med upp- alm, ligger en människoskalle.

15


FEELGOOD

FÖLJ MED TILL MAGISKA FRENCHMANS CREEK Liz Fenwick är en mästare på att skildra Cornwall, den där vilda och romantiska utposten i västra England med sin klippiga kust och sitt förrädiska tidvatten. Det här är hennes tredje roman om detta magiska grevskap. Voilà! Dags att lära känna den 92-åriga konstnären Jaunty och hennes barnbarn Gabriella! Främlingen från Cornwall av Liz Fenwick 304 sid Inbunden ill övers Örjan Sjögren Klubbpris 239:- Nr 200569

DRÖMHUSET ÄR FULLT AV HEM LIGHETER ... Hunters Moon är det ultimata drömhuset. Det ligger bredvid en porlande flod i Peasebrook Valley i Cotswolds, och har tillhört familjen Willoughby i över femtio år. Nu är det dags för mäklaren Belinda Baxter att hitta nya ägare. Men försäljningen öppnar dörrarna till en livstid av hemligheter. Drömhuset av Veronica Henry 333 sid Inbunden övers Maria Store Klubbpris 219:- Nr 200982

Vilka hemligheter döljer sig på Bullholmen? Cilla Storm arbetar som kriminalreporter på en podcast och dricker då och då vin med Rosie, grannen från Bullholmen. Cilla får i uppdrag att nysta i vad som hände societetslejonet Laila Damm som försvann 1988, och spåren leder henne tillbaka ut i Stockholms skärgård. Samtidigt reser skådespelerskan Ella Svensson till Nordirland för att ta hand om sina föräldrars dödsbo. Där hittar hon BLÅ, BLÅ HÖSTVÅGOR! något som får henne att snabbt Christoffer Holst 300 sid Inbunden återvända till Sverige. På ett kallt Klubbpris 199:och blåsigt Bullholmen korsas Nr 201277 Cillas och Ellas vägar …

DRÖMMAR OCH HEMLIGHETER PÅ VÄSTKUSTEN Sophie återvänder motvilligt till sitt barndomshem, det gamla kurhotellet Villa Havsbris, som hon fått ärva efter moderns död. Men att sälja ett nedgånget kurhotell är inte det lättaste, och hon får rådet att renovera det. Hon sätter in en annons om arbetskraft och inom kort flyttar tre olika personer in ... Villa Havsbris av Caroline Säfstrand 313 sid Inbunden Klubbpris 229:- Nr 200601

16

EN OTROLIGT CHARMIG KÄR LEKSHISTORIA I YOUVE GOT MAILANDA En olycklig gift kvinna och en ensamstående man börjar av en slump brevväxla med varandra via Roslagens lokala bokbuss. I breven vågar de öppna sig för varandra och sakta växer känslor fram. Men kan man förälska sig i någon man aldrig träffat? Och är det rätt att riskera allt för att följa sina känslor? Brevvännerna av Eli Åhman Owetz 343 sid Inbunden Klubbpris 229:- Nr 200396

UTSEDD TILL 2018 ÅRS BÄSTA FEELGOODLÄSNING! Den enda natten Jilly mötte Harry blev hon gravid – och föräldralös i ett bombanfall. Hon såg aldrig Harry mer. Året var 1942 och kriget pågick för fullt. Många år senare får vi möta Jillys dotterdotter Laura i familjens hus i Bath. Hon har just upptäckt att hennes man är otrogen ... Familjereceptet av Veronica Henry 360 sid Inbunden övers Maria Store Klubbpris 219:- Nr 200464

ATT BÖRJA OM NÅGON HELT AN NANSTANS ... På en klippa i Dorset ligger Café Havsbris. Hit kommer änkan Laura en sommar, tillsammans med sina två barn. Dels behöver hon ett jobb, men framför allt behöver hon fly från sorgen som riskerar att kväva henne. Det lilla samhället sveper snabbt in Laura i sin magi. Kanske vågar hon älska igen ... Kärlek på menyn av Debbie Johnson 300 sid Inbunden övers Eva Axelsson Klubbpris 219:- Nr 200984

Förvecklingar, spänning och romantik i skärgården!

HON FÖRVERKLIGAR EN GAM MAL DRÖM! Disa sliter på sitt jobb i Stockholm men känner sig orättvist behandlad. En dag får hon nog, säger upp sig, säljer sin lägenhet och köper en idyllisk liten gård vid sjön Sommen. Hon startar ett Bed & Breakfast, men det är inte så lätt att få turister att hitta dit, hon måste vara påhittig för att lyckas. Sommar vid Sommen av Camilla Dahlson 274 sid Inbunden Klubbpris 189:- Nr 200657

AV FÖRFATTAREN TILL SUCCÉRO MANEN STRANDCAFÉET Olivia är nybliven änka, men vem var hennes man Alec egentligen? Dottern Freya har fullt upp med tre barn och en ny man när hon begår ett ödesdigert misstag på jobbet. Olivias svärdotter Harriet ser fram emot en semester med maken Robert och tonårsdottern Molly. Men Robert bär på en hemlighet … En sommar i Devon av Lucy Diamond 356 sid Inbunden övers Sanna Hellberg Klubbpris 219:- Nr 200424

”SUVERÄNT VÄLSKRIVEN ROMAN” IRISH INDEPENDENT När Lola lär känna sonen till ägarna av juvelerarfirman Warren’s i Dublin fattar hon ett livsavgörande beslut. Och hennes impulsivitet tycks gå i arv. För hennes dotter är det också ett enda ögonblick som förändrar allt. Men det som de båda tror är deras livs misstag kan kanske också vara deras största chans …? Den där kvällen av Sheila O'Flanagan 440 sid Mjukband Klubbpris 179:- Nr 200091


Kan bokcirkeln lösa det mystiska försvinnandet? Sagt om Frida Skybäcks Bokhandeln på Riverside Drive:

»Bedårande bra och med en helt egen twist.«

tara

»Gillar du Nora Roberts romaner om driftiga och handlingskraftiga kvinnor och filmer som You've got Mail och Notting Hill så är detta boken för dig.« svts go'kväll

Vad har hänt Madeleine?

Följ med till den skånska strandbyn Ljusskär!

Frida Skybäck slog igenom stort med Bokhandeln på Riverside Drive, som nominerades till Årets Feelgood. Nu är hon tillbaka med en charmig och hoppfull historia om hur kärlek och vänskap kan läka gamla sår och hjälpa någon att börja om på nytt.

E

n solig majdag flyttar svenskättlingen Madeleine Grey till Ljusskär vid Skånes kust för att arbeta i den populära Frihetskyrkan, men hennes vistelse får ett abrupt slut när hon en kväll packar sin väska och försvinner spårlöst. Trettio år senare får hennes syster Patricia ett anonymt brev med Madeleines halsband i och hon bestämmer sig för att resa till den lilla strandbyn i ett sista försök att hitta sin syster.     Patricia tar in på Ljusskärs enda hotell, Monas Bed, Breakfast & Books, där många av de boende samlas för att skvallra och äta

BOKCIRKELRABATT! 5:e boken gratis!

BOKCIRKELN VID VÄRLDENS ÄNDE Frida Skybäck 400 sid Inbunden Just nu 179:- (229:-) Nr 201302

Just nu!

179:-

Monas himmelskt goda tångbullar. Snart lär Patricia känna en omaka grupp kvinnor som förenas genom sin bokcirkel och mellan litterära samtal, kärleksbekymmer och äktenskapsproblem börjar kvinnorna nysta i Madeleines mystiska försvinnande. Men alla är inte lika tillmötesgående och Patricia inser att hennes frågor river upp gamla sår. Vad var det egentligen som hände med Madeleine den där ödesdigra sensommarkvällen och vad är det för en mörk hemlighet som människorna i byn är så måna om att bevara?

Bokcirkelrabatt! Få en bok gratis! Den här boken passar extra bra att läsa i en bokcirkel och diskutera kring. Därför bjuder vi på den 5:e boken om du köper 5 böcker eller fler. Bokcirkelrabatten dras automatiskt i kassan på manadensbok.se.

17 17


HUMOR

TRE DAMER RÖJER I HELSING FORS! Äldreboendet Aftonlunden där de tre gamla damerna Siiri, Irma och Anna-Liisa bor genomgår en stor renovering. För att slippa byggdammet får de låna en tom lägenhet av det storvulna slaget. Men det är något mystiskt som pågår, och de får ibland ovälkomna besökare ... Sherry och stulna juveler för tre gamla damer av Minna Lindgren 333 sid Inbunden övers Ann-Christine Relander Klubbpris 229:- Nr 200674

MANLIG LIVSKRIS, KÄRLEKSLÄNG TAN OCH NYA INSIKTER Leo, en drygt 50-årig reklammakare, vaknar med dunkande huvud och minnesförlust. Ångest och skam invaderar hans bakrusiga hjärna. Så minns han Thallands-resan med sambon. Men när han kommer till Arlanda är hon inte där. Leo bestämmer sig för att göra resan på egen hand. Det blir början på ett äventyr ... Alla känner apan av Varg Gyllander 254 sid Mjukband Klubbpris 189:- Nr 200436

Hälge fortsätter ducka för hagelbrakarna En tjock presentbok full med skratt- och träffsäkra Hälgeserier, helt i färg! Inga funderingar är för stora eller små för Sveriges populäraste älg Hälge. Och inget väder är för tuff t. I ur och skur jagar Avlidens jaktlag, med Edwin, Uffe och Blixten i spetsen, vidare efter vår favoritälg - Hälge. HÄLGE  STORA BOKEN OM HAGELSKURAR 96 sid Häftad ill Klubbpris 189:Nr 201278

PRINSESSTÅRTOR, TITTHÅL OCH MELODIFESTIVALEN ... Vad är det som gör oss unikt svenska? Är det att vi inte kan texten till vår egen nationalsång, att vi använder titthålet i dörren för att undvika att springa ihop med någon granne eller att vi betraktar en ask Aladdin som den bästa gå bort-presenten? Den här boken ger dig svaren! Du vet att du är svensk av Mattias Boström, Fredrik Månsson, Christopher Overton 120 sid Kartonnage ill Klubbpris 119:- Nr 200393

INTERNATIONELL HUMORSUCCÉ! Lista dina fiender, ventilera ilskan, gråt över spilld mjölk och skriv ner allt som är dåligt i ditt liv och vems fel det är. Den lilla arga boken är en parodi på vår tids självhjälpstrend, en vansinnigt underhållande aktivitetsbok för vuxna, med fokus på negativitet, avundsjuka och olycka. Den lilla arga boken av Lotta Sonninen 112 sid Inbunden övers Peppe Öhman Klubbpris 109:- Nr 200341

Skogstokiga skrattsalvor utlovas! Varsågod - en ny Hälgebok laddad med mängder av skogstokiga seriestrippar, knäppa fotomontage och skämtteckningar. Med jaktlaget lurandes bland träden fi losoferar vår favoritälg Hälge träffsäkert vidare om livet i Avlidens skogar. Skrattsalvor avlossas friskt under denna jaktsäsong!

HÄLGE  HÄLGE BLIR SKOGSTOKIG! 48 sid Inbunden ill Klubbpris 139:Nr 201281

Vilket är det värsta etiketts- Humor på hemlighuset brottet? På restauranger kan det slå gnistor på många olika sätt. Här får Krog, kaos du skratta åt alla & kärlek! galenskaper som medarbetare och besökare kläcker ur sig på krogen. Du får också lära dig en hel del matnyttigt: Vilken är den bästa stängningslåten? Vilka är de värsta etikettsbrotten? Vilka är de skönaste gästerna?

18

HÄNT PÅ RESTAURANG 2 Jesper Borgenstrand 112 sid Mjukband Klubbpris 269:Nr 201280

Lås dörren, slå dig ner och koppla av. I hemlighuset får du äntligen vara dig själv. Släpp väder och hämningar samtidigt - dasset är ditt, dasset är fritt! Vad kan väl vara bättre än att få en stund i fred och ett riktigt gott skratt? Fungerar såklart utmärkt att läsa var som helst där man får skratta.

SUPERSKOJIGA DASSBOKEN 144 sid Mjukband ill Klubbpris 59:Nr 201279


FYNDA

NU!

UTFÖRSÄLJNING FYNDA PRODUKTER TILL FANTASTISKA PRISER! OBS! Begränsat lager, först till kvarn gäller!

Dosor 2-pack Klubbpris 49:- (119:-) Nr 120279

10:-

79:-

(79:-)

(249:-)

2-pack!

49:(119:-)

Canvasväska Fleur Klubbpris 79:- (249:-) Nr 126193 Kuddfodral 2-pack Blomsteräng Klubbpris 79:- (399:-) Nr 113886

2-pack!

79:-

Liten necessär randig Klubbpris 10:- (79:-) Nr 113761

59:-

(399:-)

(149:-)

Reseset svart Klubbpris 59:- (149:-) Nr 111310 Smartväska Klubbpris 89:- (298:-) Nr 111302

!

RIKTIGT LÅGT PRIS!

119:(199:-)

Kattmugg Kawaii grå Klubbpris 119:- (199:-) Nr 107490 Kylväska Birdie Nam Nam Klubbpris 69:- (139:-) Nr 113910

69:(139:-)

89:(298:-)

Använd som väska eller ryggsäck!

För mer information om produkterna och snabbare leverans – beställ på manadensbok.se


Fynda märkesvaror!

2-pack!

169:(298:-)

2-pack!

199:(338:-)

Essence dricksglas 2-pack Klubbpris 169:- (298:-) Nr 109686

Essence cocktailglas 2-pack Klubbpris 179:- (338:-) Nr 109694

2-pack!

179:(338:-)

159:(379:-)

Essence ölglas 2-pack Klubbpris 229:- (298:-) Nr 111450 Essence vinglas 2-pack Klubbpris 199:- (338:-) Nr 109660

2-pack!

229:(298:-)

119:-

Endast ett fåtal kvar!

Skål Alvar Aalto 75 mm klar Klubbpris 159:- (379:-) Nr 107086

485:-

Alvar Aalto-vas 12 cm Klubbpris 485:- (899:-) Nr 111336

(899:-)

(299:-)

125:(299:-)

Marimekkoskål 12 cm klar Klubbpris 125:- (299:-) Nr 111344

189:(299:-)

Kastehelmi burk, stor, klar. Höjd 11 cm. Klubbpris 189:- (299:-) Nr 111468

2

Alvar Aaltoskål watergreen Klubbpris 119:- (299:-) Nr 107441

99:(149:-)

Kastehelmi ljuslykta klar Klubbpris 99:- (149:-) Nr 111435

2-pack!

179:-

99:(149:-)

Kastehelmi ljuslykta ljusblå Klubbpris 99:- (149:-) Nr 111443

(238:-)

Glas Kastehelmi 30 cl, 2-pack Klubbpris 179:- (238:-) Nr 200387

För mer information om produkterna och snabbare leverans – beställ på manadensbok.se


309:(719:-)

Vrakpris!

209:(329:-)

Grillpanna Morberg 25 cm Klubbpris 309:- (719:-) Nr 200548

Pajform Piccadilly, Sagaform, vit Klubbpris 209:- (329:-) Nr 111997

235:475:(449:-) (1197:-) 16 delar!

519:(1199:-)

Bestickset Indra Gense, 16 delar Klubbpris 519:- (1199:-) Nr 136853

Knivset 3 delar, Sabatier Klubbpris 475:- (1197:-) Nr 107532

Halsband Ellinor guldpläterat Edblad Klubbpris 235:- (449:-) Nr 111625

395:-

299:-

(999:-)

(738:-)

299:(899:-)

Inklusive mått!

Beredningsskålset JosephJoseph Klubbpris 299:- (738:-) Nr 109231

Armband Edblad, Rostfritt stål och cubik zirkoner. Justerbar längd! Klubbpris 395:- (999:-) Nr 111617

Index II skärbräda set JosephJoseph Klubbpris 299:- (899:-) Nr 109249

För mer information om produkterna och snabbare leverans – beställ på manadensbok.se

3


6-pack!

449:(1014:-)

6-pack!

379:-

Temuggar 50 cl, 6-pack Swedish Grace Klubbpris 449:- (1014:-) Nr 111559

(894:-)

6-pack!

279:(594:-)

!

RIKTIGT LÅGT PRIS! Äggkoppar Swedish Grace, vita, 6-pack Klubbpris 279:- (594:-) Nr 111609

Ljusblå Swedish Grace muggar, 6-pack Klubbpris 379:- (894:-) Nr 111518 Ljusgröna Swedish Grace muggar, 6-pack Klubbpris 379:- (894:-) Nr 111526 Rosa Swedish Grace muggar, 6-pack Klubbpris 379:- (894:-) Nr 111567

4-pack!

429:-

Mörkgrå Swedish Grace muggar, 6-pack Klubbpris 379:- (894:-) Nr 111260

(996:-)

269:(599:-)

Skålar, 1 l, Swedish Grace, 4-pack Klubbpris 429:- (996:-) Nr 136747

4

Ugnsform Swedish Grace Klubbpris 269:- (599:-) Nr 109702

För mer information om produkterna och snabbare leverans – beställ på manadensbok.se


289:-

6-pack!

(499:-)

469:(1134:-)

Stor kanna 1,2 l, Mon Amie Klubbpris 289:- (499:-) Nr 111591

Assietter Swedish Grace, 6-pack Klubbpris 469:- (1134:-) Nr 106542

189:-

! SUPERLÅGA

(399:-)

PRISER!

6-pack!

479:-

Liten kanna, 35 cl, Mon Amie Klubbpris 189:- (399:-) Nr 110791

(1134:-)

6-pack!

489:-

Djupa tallrikar Swedish Grace, 6-pack Klubbpris 479:- (1134:-) Nr 110254

(1134:-)

Kanna 1,3 l Swedish Grace Klubbpris 329:- (699:-) Nr 111245

259:(499:-)

Assietter Mon Amie, 6-pack Klubbpris 489:- (1134:-) Nr 111534

429:-

Kanna 48 cl Swedish Grace Klubbpris 259:- (499:-) Nr 111237

(699:-)

329:(699:-)

Serveringsskål Mon Amie Klubbpris 429:- (699:-) Nr 109280

För mer information om produkterna och snabbare leverans – beställ på manadensbok.se

5


49:-

69:-

Portmonnä tricolore Klubbpris 65:- (149:-) Nr 109272

(99:-)

(290:-)

65:(149:-)

Design av Lena Linderholm!

Bra på restaurangen! Väskhängare fåglar Klubbpris 49:- (99:-) Nr 103770

Vaxduk fåglar Design Lena Linderholm Klubbpris 69:- (290:-) Nr 113787

Skinnportmonnä, svart Klubbpris 49:- (199:-) Nr 111286

Klocka och sjal Klubbpris 259:- (550:-) Nr 126185

49:-

259:(550:-)

(199:-)

59:(179:-)

Resekit i silikon Klubbpris 59:- (179:-) Nr 113779

89:-

39:-

(129:-)

(99:-)

2-pack!

49:(129:-)

Säkra resväskan!

Flower Show. Bambufat, diameter 30 cm. Klubbpris 89:- (129:-) Nr 109058

6

Småblommiga kökshanddukar, 2-pack Klubbpris 49:- (129:-) Nr 120295

Bagage-rem Fågelträdgård Klubbpris 39:- (99:-) Nr 113878

För mer information om produkterna och snabbare leverans – beställ på manadensbok.se


89:-

45:-

(119:-)

(119:-)

Smart i köket!

149:(349:-)

Multihängare Klubbpris 89:- (119:-) Nr 113795

Insektsskydd Klubbpris 45:- (119:-) Nr 113738

69:-

Wild pack väska Klubbpris 75:- (299:-) Nr 113829

75:-

Svartvit sjal med stjärnor by Moshi Klubbpris 149:- (349:-) Nr 108696

(299:-)

(289:-)

2

BESTÄLL NU!

För mer information om produkterna och snabbare leverans: BONNIERSBOKKLUBB.SE

259:-

249:-

(359:-)

(359:-)

Ett måste för varje hem!

Garderobsorganisatör Klubbpris 69:- (289:-) Nr 109041

Bricka familjen Jordgubbe Klubbpris 259:- (359:-) Nr 111724

Brandfilt Asado Klubbpris 249:- (359 :-) Nr 111633

För mer information om produkterna och snabbare leverans – beställ på manadensbok.se

7


139:-

129:(299:-)

179:-

(219:-)

Necessär Flower Linen, liten Klubbpris 139:- (219:-) Nr 111674

(329:-)

Necessär Cottonwood, rosa Klubbpris 129:- (299:-) Nr 111708

Ipadfodral Ceannis Klubbpris 399:- (799:-) Nr 111278

Necessär Flower Linen, stor Klubbpris 179:- (329:-) Nr 111682

399:-

465:-

2

(899:-)

BESTÄLL NU!

(799:-)

Shoulderbag, svart, Ceannis Klubbpris 465:- (899:-) Nr 107409

För mer information om produkterna och snabbare leverans – beställ på manadensbok.se

Köp ”Den galna skattjakten” så får fler barn en bra framtid! Rädda Barnen jobbar i 120 länder för att fler barn ska lära och utvecklas och få en tryggare framtid. Nu har du chansen att hjälpa till!

En bok som är lätt att läsa! Egon, Fiona och Urban hittar en riktig skattkarta, och snart är de iväg på århundradets skattjakt. På vägen måste de trotsa ett vattenfall, livsfarliga fällor och en arg drake. Men det är inte det värsta...Om riddare och äventyr i en lekfull blandning för tjejer och killar som precis har börjat läsa själva.

Den galna skattjakten

av Magnus Ljunggren och Mats Vänehem 64 sid Inbunden Klubbpris 89:- Nr 201458

89:-

När du köper Lätt-att-läsa-boken Den galna skattjakten av Magnus Ljunggren och Mats Vänehem skänker vi hela vinsten på 30 kronor till Rädda Barnens insatser runt om i världen. Du ger alltså inte bara ett barn nära dig en spännande saga. Du är också med och ger barn runt om i världen en bättre framtid. Du bidrar till exempel till att fler lärare utbildas, att skolsystem förbättras och att barn i konflikt- och katastrofområden får fortsätta sin utbildning i tillfälliga skolor. Beställ boken redan idag och var stolt över att du ger fler barn möjlighet att lära sig läsa.

Läs gärna mer på räddabarnen.se


Mästaren McCall Smiths NYA serie utspelar sig i Sverige! Just nu!

“Det är som om Fox Mulder, Lisbeth Salanders gamla moster och Kurt Wallander samarbetar i en ny trupp, och det är väldigt roligt.” the washington post

199:-

Författaren bakom den omåttligt populära serien om Damernas detektivbyrå, har flyttat fokus till Malmös poliskår. Här får du träffa ett gäng udda, älskvärda karaktärer som gör sitt bästa för att lösa märkliga mysterier. HjärtevärMcCall Smith driver mande läsning toppad med fördomar om svenskar!

med fördomar I det svenska rättsväsendet betraktas vissa fall som särskilt svåra och om svenskar och det är riktigt egendomliga. För att utreda dessa brott finns en grupp inom polisen i roligt! Malmö: Avdelningen för känsliga brott. Men det är inte bara brotten som är känsliga, det gäller även kommissarierna. Frånskilde, sympatiske Ulf Varg, kämpar både med sin 40-årskris och sina känslor för gifta kollegan Anna. Dessutom är han väldigt orolig för sin hörselskadade, men läppläsande pudel Marten som verkar vara på väg in i en depression. Inget mysterium är för betydelselöst. Varför blev torghandlaren Malte knivhuggen i bakre delen av knät? Och av vem? AVDELNINGEN FÖR Och hur ska de hitta den stiliga pojkvännen KÄNSLIGA BROTT som är försvunnen, men som någon aldrig verAlexander McCall Smith kar ha sett? Existerar han ens utanför fantasin? 256 sid Inbunden Just nu 199:- (239:-) Och den slutgiltiga utredningen: vad är det Nr 201288 egentligen som händer under fullmånen?

R ! VÅ JU S V LÄ TER IN

Alexander McCall Smith är en världsvan författare som rör sig lätt världen över. Han växte upp i Sydrhodesia och har även bott i Botswana, där hans succéserie Damernas detektivbyrå utspelar sig. I sin nya serie väljer han att rikta blicken mot Sverige …

Varför utspelar sig din nya serie i Sverige? Att jag valde just Sverige beror mest på att det är ett unikt land som också har blivit en populär miljö för skandinavisk krim, eller Scandi Noir som det också kallas.

En fullspäckad fars skriven av en sann mästare!

Gillar du trivsamma feelgood-mysterier? LÄS!

Vad var roligast med att skriva Avdelningen för känsliga brott? Jag tyckte mest om karaktärerna, det var roligt att börja om med nya karaktärer. Jag tyckte också om att visa några vanliga fördomar om svenskarna och det svenska samhället. Du har myntat en ny genre – Scandi Blanc! Vad är det? För mig innebär genren Scandi Blanc motsatsen till Scandi Noir på så sätt att allt är ganska trevligt och nedtonat. Här finns inga lik och inget våld, alla är väldigt snälla. Avdelningen för känsliga brott är den första boken i serien och jag har redan kommit en bra bit på den andra boken i serien om Ulf Varg.

Läs fortsättningen av intervjun på manadensbok.se

19


S PÄ N N I N G S R O M A N E R

EN FULLÄNDAD ROMAN OM ETT BROTT En novembernatt 1994 mördas den 20-åriga Lovisa i sitt hem i Marbäck. Strax efteråt grips hennes pojkvän Edvard. Men är han verkligen skyldig? Polisen Vidar Jörgensson har sina tvivel och tio år senare gör han en chockerande upptäckt. Vad var det egentligen som hände däruppe i Marbäcksskogen? Järtecken av Christoffer Carlsson 424 sid Inbunden Klubbpris 159:- Nr 132688

SKRÄMMANDE TRAGEDI SOM VÄCKER VIKTIGA FRÅGOR När den medelålders barnflickan Louise kommer in i familjens liv blir de överlyckliga. Hemmet är numera välordnat och de lägger tacksamt sina barn i hennes händer. Men i det vackra huset i Paris har ett mörker sipprat in och nedräkningen mot en katastrof tar sin början … Vaggvisa av Leila Slimani 231 sid Inbunden övers Maria Björkman Klubbpris 159:- Nr 104430

”SHORT CUTS” I VINTRIG VISBY MILJÖ En otrohetsaffär. En trafikolycka. En våldtäkt. En iskall vinterdag på Gotland vävs en rad människors öden samman. De känner inte varandra, men deras vägar kommer att korsas gång på gång. Med överraskande vändningar och smarta perspektivbyten drivs läsaren mot det gastkramande slutet. Det som göms i snö av Carin Gerhardsen 365 sid Inbunden Klubbpris 159:- Nr 110171

UNIK OCH STARKT BERÖRANDE SPÄNNINGSROMAN En sommarmorgon släpper Lelle av sin tonårsdotter vid en busshållplats på riksväg 95, kallad Silvervägen. Sedan dess är hon spårlöst försvunnen. I tre års tid kör han samma väg natt efter natt, i hopp om att finna henne. Så försvinner ytterligare en ung flicka … Silvervägen av Stina Jackson 295 sid Inbunden Klubbpris 159:- Nr 101493

Öga för öga, tand för tand … År 1975 slits ett bara minuter gammalt barn med våld från sin förtvivlade mor på Magdalenahemmet i Dublin – en institution, driven av katolska kyrkan, för ”fallna kvinnor”. Nästan ett halvt sekel senare hittas ett illa tilltygat lik, och polisinspektör Tom Reynolds följer spåren till ett avskilt nunnekloster på den irländska landsbygden. ”Låt mig hålla mitt barn. Snälla!” Kvinnan i sängen tittar bedjande på nunnan. Förlossning har varit lång och svår, helt utan smärtlindring och pådriven av hårda, föraktfulla ord. Hon darrar av utmattning och är blöt av blod. Men inget av det spelar någon roll nu. Barnet hon fött är friskt och skriker för att få komma till sin mammas bröst och värme. Mamman översvämmas av en kärlek så stark att ögonen tåras. Men nunnan höjer bara ett föraktfullt ögonbryn. ”Tror du verkligen att jag tänker ge dig den här dyrbara gåvan från Gud? Vår herre vill inte att en hora som du ska ta hand om ett barn”. Mamman försöker desperat resa sig upp men en annan nunna håller fast henne. När barnet bärs ut ur rummet börjar hon skrika förtvivlat. Många år senare riktar polisinspektör Tom Reynolds sin ficklampa in i en glänta i en park i Dublin. Uppspikad mot ett träd står liket av en gammal kvinna. Hon är korsfäst och hennes ansikte har stelnat i fasa. Men inget av det chockar Tom så mycket som orden. I den bara huden på kvinnans bröst har någon karvat in SATANS HORA.

”En suverän thriller.” irish times

20

Utnämnd till Irish Times Crime Fiction Book of the Year.

Just nu!

179:-

FÖRLÅT OSS VÅRA SYNDER Jo Spain 368 sid Inbunden övers Hanna Williamsson Just nu 179:- (229:-) Nr 201282


S PÄ N N I N G S R O M A N E R

Är allt tillåtet i krig och kärlek? En kvinna hittas mördad i Orléans i Frankrike. Alla tecken som skulle ha kunnat avslöja hennes identitet har skickligt eliminerats, men spåren leder kriminalinspektör Inès Picaut tillbaka till fyrtiotalets Frankrike och motståndsrörelsen mot nazisterna. Paris juni 1942. Ett enda misstag, och du är i deras klor. Du förs till en övergiven bondgård på landsbygden, och stängs in i den kalla och mörka källaren. Dagarna går, råttorna blir alltmer närgångna och stanken outhärdlig. Tystnaden och mörkret tränger sig på, tills du tror att du ska bli galen. Så hörs plötsligt stöveltramp och röster. Dörren öppnas och du bländas av ljuset. Skamsen hukar du inför kylan och den tortyr som ska komma. Men den du försökt döda har ett helt annat förslag. Orléans mars 2018. Det första kriminalinspektör Inès Picaut ser när hon kommer fram till mordplatsen är allt blod. Annars är scenen nästan fridfull. Den gamla kvinnan sitter bakom ratten i en bil och är påfallande vacker. I pannan har hon ett skotthål, och två till i bröstet, hennes hals är avskuren och tungan är utskuren. Hon har mördats på samma sätt som förrädare avrättades av motståndsrörelsen under Andra världskriget.

Just nu!

”Superb. En blandning av historisk roman och thriller som påminner om Robert Harris.”

189:-

FÖRRÄDARE Manda Scott 480 sid Inbunden övers Kjell Waltman Just nu 189:- (239:-) Nr 201283

the sunday times

Fem kvinnor ger sig ut i vildmarken - bara fyra återvänder ...

Premie

49:-

FALSKA VÄNNER Jane Harper 349 sid Inbunden Premiepris 49:- Vid köp av minst en bok ur detta nummer. (159:-) Du sparar 110:Nr 200748

Fem kvinnor ger sig ut på vandring i den australiensiska vildmarken för att stärka lagandan. Dag två går de vilse. När de kommer tillbaka är de ordentligt omskakade med öppna sår och ormbett. Och en person saknas: Alice, den manipulativa och illa omtyckta kollegan med stora ambitioner. Poliskommissarie Aaron Falk kallas in, då han utreder det företag kvinnorna jobbar på – Alice är hans kontakt från insidan. Under förhören med de fyra kvarvarande kvinnorna växer en långt ifrån smickrande bild Av förfatfram om maktmissbruk och misstro, om giftiga taren till den relationer och svek. Ju djupare Falk gräver, dekritikerrosade sto mer inser han hur farligt det kan vara med Hetta. brutna förtroenden, särskilt bland panikdrabbade människor. Samtidigt börjar tiden rinna ut för dem att hitta Alice vid liv – Alice med alla hemligheter ...

21


BÖCKER SOM BERÖR

EN HYLLNING TILL VÄNSKAPEN OCH LIVET Den unge Satoru och hans katt Nana reser genom Japan, och hälsar på människor som betytt mycket för Satoru. Men varför reser de? När sanningen går upp för Nana brister hans lilla hjärta, och det gör även läsarens. En liten berättelse med stor visdom! En katts resedagbok av Hiro Arikawa 256 sid Inbunden övers Carla Wiberg Klubbpris 159:- Nr 200215

SLAV, HORA, FÖRFÖRERSKA – OCH MÖRDARE? London 1826. En uppretad folksamling befinner sig utanför Old Bailey för att se Frannie Langton ställas inför rätta, anklagad för att ha mördat sina arbetsgivare. Vittnesmålen fördömer henne som slav, hora och förförerska. Men det är inte hela sanningen. Frannie Langtons bekännelser av Sara Collins 417 sid Inbunden övers Jan Hultman, Annika H. Löfvendahl Klubbpris 239:- Nr 201010

FÖRBJUDEN KÄRLEK I EN LITEN ITALIENSK KUSTSTAD Det är åttiotal och Maria växer upp i den lilla kuststaden Bari, som styrs av maffian. Hon är intelligent men vild och inte lik de andra flickorna i kvarteret. Hennes bästa vän är Michele, son till den mest fruktade familjen i stan. Och så småningom övergår vänskapen i kärlek. En kärlek som är omöjlig. Historien om en anständig familj av Rosa Ventrella 300 sid Inbunden Klubbpris 249:- Nr 200552

GÅR RAKT IN I HJÄRTAT! Det här är en modig, ärlig och varm skildring av saker som många av oss går igenom i det tysta. Som att vilja och försöka – men inte kunna – få barn. Att älska och leva med någon som missbrukar alkohol. Eller att ha blivit sexuellt utnyttjad som flicka. Emilie Pines bok älskas världen över! Allt jag inte kan säga av Emilie Pine 172 sid Inbunden övers Matilda Södergran Klubbpris 209:- Nr 200496

Vill du göra världen bättre? Vad bra! Det vill vi också. För visst är det upprörande att läsa om hur tex flickor har det i Indien, som i boken Den starkaste lågan här intill. Därför har Månadens bok inlett ett samarbete med Rädda barnen, för att värna alla barns rätt att gå i skolan och få ett värdigt liv. Fattigdom, krig, funktionshinder, att man tillhör en minoritet eller är flicka borde aldrig få vara ett hinder för skolgång. Rädda Barnen jobbar i 68 länder med att ge fler barn förutsättningar för att lära och utvecklas och få en bättre och tryggare framtid. Nu har du chansen att hjälpa till.

DRÖM-DIG-BORT-ROMAN OM GRIPANDE LIVSÖDEN I 1950-talets England är Lillian fångad i ett olyckligt äktenskap på godset Cloudesley. När en karismatisk konstnär bjuds in sätts allt på spel … Sextio år senare återvänder Lillians barnbarn Maggie till släktgodset och upptäcker mörka hemligheter. Gripande och uppslukande kärleksroman. Påfågelsommar av Hannah Richell 395 sid Inbunden övers Lisbet Holst Klubbpris 159:- Nr 133835

Läs mer i tidningens bilaga eller på manadensbok.se/raddabarnen

Om sammanhållning och utanförskap MINNS DERAS NAMN​ Simon Stranger 341 sid Inbunden övers Urban Andersson Klubbpris 259:Nr 201284

Hur blev den beskedlige skomakarsonen Henry Rinnan en av Norges värsta förbrytare under den nazistiska ockupationen, jämte Quisling? Och varför skulle en judisk familj välja att flytta in i det ökända Rinnan-högkvarteret efter kriget, i huset som fått symbolisera ondskan själv? Stark och hyllad roman!

22

UPPSLUKANDE OCH OFÖRGLÖMLIG SLÄKTSAGA När sextonåriga Sunja blir gravid väntar ett liv i skam i 1910-talets Korea. Hon räddas när en ung präst friar och tar henne med till Japan. Men tillvaron i det nya landet präglas av både fattigdom och förtryck. En fascinerande och drabbande berättelse om familjeheder, kärlek och överlevnadskonst. Pachinko av Min Jin Lee 526 sid Inbunden övers Lars Ahlström Klubbpris 159:- Nr 134700

HON GÖR ALLT FÖR ATT RÄDDA SINA BARNS LIV På grund av sina judiska rötter krossas familjen Sternbergs liv efter nazisternas maktövertagande. Maken Julius mördas och Amanda måste fly med sina två små döttrar, 6 och 4 år gamla. Men Amandas visum är inte i ordning så hon måste låta döttrarna ta båten till Kuba utan henne. Då gör hon något desperat … Dotterns berättelse av Armando Lucas Correa 304 sid Inbunden övers Jessica Hallén Klubbpris 219:- Nr 200565


”Ett måste för Ferrante-fans, en undersökning av vänskapens band och hur kvinnlig ambition kolliderar med maktstrukturer och patriarkala samhällen.” the huffington post

”Glödande. Ett brännande porträtt av hur feminismen ser ut i stora delar av världen.” vogue

”Vältajmad skildring av trafficking, kulturellt förtryck och den kamp som dagligen utkämpas av miljontals kvinnor världen över.” the observer

Missa inte vårt samarbete med Rädda barnen! Läs mer i tidningens bilaga eller på manadensbok.se/ raddabarnen

Just nu!

179:-

”Hon är bara en flicka. Låt henne försvinna.”

DEN STARKASTE LÅGAN Shobha Rao 300 sid Inbunden övers Hanna Williamsson Just nu 179:- (229:-) Nr 201285

Så tänker Poornimas far när hon som ettåring är nära att drunkna. Den starkaste lågan är en gripande roman om vänskapen mellan flickorna Poornima och Savitha. De får utstå våldtäkt och prostitution. De tvingas isär av livets omständigheter men vägrar ge upp hoppet om att finna varandra igen.

S

avitha och Poornima lever båda i extrem fattigdom. Efter att Poornimas mamma dött saknas kärlek och ljus i hennes liv. Hon tvingas ta hand om hemmet och sina syskon till dess att pappan har hittat henne en lämplig make. När Savitha gör entré i deras hem fängslas Poornima av den självständiga, glada fl ickan. De blir vänner och plötsligt känns deras lilla by inte längre riktigt lika klaustrofobisk. Sextonåriga Poornima vågar drömma om ett liv bortom ett arrangerat äktenskap. Så sker en våldtäkt. Savitha flyr när hon får veta att mannens straff blir att gifta sig med henne. Samtidigt blir Poornima bortgift med en man som inte vill träffa henne före bröllopet, allt hon vet om

honom är att han är revisor och har någon form av ”defekt”. Äktenskapet innebär många prövningar, och Poornima beslutar sig tillslut för att lämna allt för att hitta sin vän Savitha. Hennes sökande tar henne till det indiska samhällets mörkaste hörn. Det blir en skrämmande resa där hon utnyttjas på de mest brutala vis och till slut hamnar i ett lägenhetskomplex i Seattle. Men trots allt fruktansvärt de är med om förlorar Poornima och Savitha aldrig hoppet om att återfi nna varandra och leva i frihet. Den starkaste lågan är en episk och gripande roman om vänskap och om fattiga fl ickors utsatthet. Den har lovordats av kritiker och nominerats till flera priser.

SHOBHA RAO flyttade till USA från Indien när hon var sju år gammal och är bosatt i San Francisco. Den starkaste lågan är hennes första roman.

23


SANNA HISTORIER

GRIPANDE OM UPPVÄXTEN I EN GRÄNSLÖS FAMILJ När Caroline får reda på att hennes pappa är döende väller minnena fram. Han har lämnat ärr i hennes själ och på hennes kropp, det han utsatte henne för är oförlåtligt. Hon tänker inte låta honom dö utan få veta varför han gjorde henne så illa … En modig och självutlämnande SANN historia. Jag andas, alltså finns jag av Caroline Cederquist 320 sid Inbunden Klubbpris 209:- Nr 200420

KÄRLEKSFULL INIFRÅNSKILD RING AV ETT LIVSVIKTIGT YRKE En sjuksköterska berättar personligt om de erfarenheter hon gjort under sina tjugo år i yrket. Vi får bl.a. följa med när en mamma för första gången vågar hålla sin för tidigt födda son. En bok som lyfter fram betydelsen av omtanke, omsorg och vänlighet. Göra gott : En sjuksköterskas berättelse av Christie Watson 318 sid Inbunden övers Johan Nilsson Klubbpris 199:- Nr 200443

Selma Lagerlöf var folkkär, världsberömd och hyllad. Men bakom den etablerade bilden av Nobelpristagaren och sagotanten på Mårbacka fanns en sökande människa med stort frihetsbegär och djärva visioner. En levande, mångsidig bild av en kvinna som banade nya vägar – både i livet och i litteraturen.

ÅSA BECKMANS SKARPA KRÖ NIKOR Varför är det oftast kvinnor som ställer frågor i samtal? Varför skyddar kvinnor män som går runt med en orealistiskt stor självbild? Åsa Beckman är en av samtidens mest lästa krönikörer. Med skarp och varm blick fångar hon allt det osynliga som pågår mellan män och kvinnor, igenkänning utlovas! Väninnekören av Åsa Beckman 128 sid Mjukband ill Klubbpris 239:- Nr 200281

VIVECA LÄRNS SALTSTÄNKTA BARNDOMSSKILDRING Med värme, humor och ett imponerande sinne för detaljer målar Viveca Lärn upp en färgstark bild av sin uppväxt i den konstnärliga och fritänkande familjen Lärn. Här berättar hon öppenhjärtigt om en familj där förmågan att dra en god historia alltid uppskattas mer än sanningen. Något som Viveca tidigare inte varit lika öppen med. Sladdisen av Viveca Lärn 426 sid Inbunden ill Klubbpris 229:- Nr 200022

DOTTERN TILL EN KVINNLIG PEDOFIL BERÄTTAR En fruktansvärd, sann historia om ett av Norges värsta övergreppsfall. Den som berättar är ett av pedofilringens offer – den äldsta dottern till en av de åtalade kvinnorna. Avslöjandet om en pedofilring i den lilla kommunen skakade hela Norge. Men historien började flera år tidigare när kvinnan bodde på en annan ort. Mammas svek : Den sanna historien om ett fruktansvärt brott av AnneBritt Harsem 272 sid Inbunden övers Erik Nisser Klubbpris 199:- Nr 200195

HON BLEV FÖRRÅDD TILL PRISET AV ETT KILO SOCKER ... Journalisten Helena Trus judiska farmor Cyla överlevde Förintelsen. Här berättar Helena Cylas gripande och smärtsamma historia - om livet i det polska ghettot, hur hon blev förrådd av sin granne för ett kilo socker och hur hon till slut hamnade i Sverige. Hon är ett av Förintelsens sista vittnen. Ett kilo socker : Farmor glömmer aldrig priset på sitt liv av Helena Trus 203 sid Inbunden ill Klubbpris 249:- Nr 200570

PORRSTJÄRNAN SOM SKAKADE VITA HUSET! Stormy Daniels är känd som porrstjärnan som haft sex med världens mäktigaste man, Donald Trump. Nyheten läckte ut att Trump – både hotat henne och hennes familj till livet och via sin advokat betalat henne 130.000 dollar för att hon skulle hålla tyst, innan presidentvalet. Detta är hennes historia! Med öppna kort av Stormy Daniels 254 sid Inbunden ill övers Manne Svensson, Jessica Hallén Klubbpris 199:- Nr 200463

OM ATT LÄNGTA EFTER SIN MAM MAS KÄRLEK … När författaren Leonoras mor dör beslutar hon sig för att skriva den riktiga historien om sig själv. Det handlar om den ensamma flickan som har en plan: om hon bara uppför sig ordentligt och inte gör sin mamma ledsen eller sin pappa arg, kanske de kan älska henne. Den som lever stilla av Leonora Christina Skov 401 sid Inbunden övers Peter Stenson Klubbpris 269:- Nr 200564

KATTER SOM FÖRÄNDRAR VÄRLDEN! Fantastiska och sanna berättelser om katter som förändrat världen. Modiga katter som räddat liv, äventyrskatter som rest över hela jorden, filmstjärnekatter, krigshjältar. De är alla rebellkatter och stjärnor i sina egna hjältesagor. Du kan också frossa i fakta om skrock och vidskepelse, myter och legender! Rebellkatter! Hjältesagor om katter med klös av Kimberlie Hamilton 160 sid Inbunden ill övers Marianne Lindfors, Maria Skymne Klubbpris 229:- Nr 200528

Selma Lagerlöfs djärva visioner JAG VILL SÄTTA VÄRLDEN I RÖRELSE: EN BIOGRAFI ÖVER SELMA LAGERLÖF Anna-Karin Palm 682 sid Inbunden Klubbpris 259:Nr 201286

24

"MÄSTERLIG. EN AV ÅRETS STÖRS TA LÄSUPPLEVELSER" WEEKENDA VISEN Alexander meddelas att han inte får träffa sina barn längre, efter att anmälningar om våld och övergrepp inkommit. Polisen utreder anklagelserna och finner inget. I domstol tilldöms Alexander umgängesrätt. Ändå får han inte träffa barnen. Nu börjar en mardrömslik kamp. Jag väntar i snön av Daniel Dencik 273 sid Inbunden övers M Andersson Klubbpris 249:- Nr 201011


En helt osannolik historia!

Vilka är kvinnorna som mördas? Gärningsmannen var en älg!

PÅ OSANNOLIKA SKÄL Hannes Dükler 304 sid Inbunden Klubbpris 249:Nr 201289

En höstdag 2008 hittas Agneta Westlund ihjälslagen på en strand i Småland. Hennes make sedan 42 år, Ingemar, anhålls på sannolika skäl misstänkt för mord. Det blir början på en mardröm. Först ett år senare – efter DNA-prov – kan man slå fast att Ingemar är oskyldig, då det visar sig att en älg dödat Agneta.

En isande skildring av dödligt våld mot kvinnor i Sverige. Nära och känsligt intervjuas anhöriga som förlorat en mamma, syster eller dotter. Här berättas om kvinnorna som skrev avskedsbrev, eftersom de visste att de skulle dö. Om förtvivlan, livskraft och samhället som inte hör kvinnornas rop på hjälp.

Människoöden samhället blundar för.

I HÄNDELSE AV MIN DÖD Kristina Edblom, Kerstin Weigel 250 sid Inbunden Klubbpris 289:Nr 201290

Pojken från slummen hamnade på Lidingö Var 1960-tal. Toninho bor hör man i en favela i Rio. Av en egentligen slump hamnar han i hemma? Arne Sucksdorffs fi lm som skildrar Rios gatubarn. Det förändrar Toninhos liv. Han hamnar hos en svensk familj på Lidingö, trots att han har en familj. Samtidigt dras hans bror allt längre in i maffian hemma i Rio och får namnet Odjuret.

Hur tänker en seriemördare? SERIEMÖRDARE  VÄRLDENS VÄRSTA BROTTSLINGAR BERÄTTAR Christopher Berry-Dee 350 sid Inbunden ill övers Hans Dalén Klubbpris 259:Nr 201292

Den världsberömde kriminologen Christopher Berry-Dee har vunnit förtroende hos mördare världen över, besökt dem i högsäkerhetsfängelserna, och i detalj intervjuat dem om deras hemska brott. Här beskriver seriemördarna med egna ord sin tvångsmässiga jakt på våld, död och skräck. Internationell bästsäljare!

MITT HEM ÄR INTE COPACABANA Anna de Lima Fagerlind 262 sid Inbunden Klubbpris 259:Nr 201291

Dottern som överlevde berättar om pappans skräckvälde En sann och fruktansvärd historia om hur en man under sju år förgrep sig på sin dotter. Caryns historia får hjärtat att brista. Hon berättar inte bara om de hemska övergreppen hon utsattes för, utan också om det förfärliga liv hennes syster Jennifer fick uthärda. Ingen har någonsin bett henne om ursäkt för smärtan hon fick genomlida eller för vad systrarna fick utstå. För sin systers skull har Caryn tagit mod till sig och skrivit om vad som hände. När hennes pappa dömdes till sexton års fängelse för övergreppen, insåg Caryn att det var hon som var den starka, hon var överlevaren. Genom att berätta kunde Caryn till slut göra upp med vålnaderna från det förflutna. SNÄLLA PAPPA, SLUTA Caryn Walker 272 sid Inbunden övers Øyvind Vågen Klubbpris 189:Nr 201287

25


FA K TA & H I S T O R I A

SVENSKENS HÅRDA LIV I USA Emil Engström var en svensk skogshuggare som emigrerade till Amerika i början av 1900-talet. Han försörjde sig med yxa och såg i ett arbete som räknades som Amerikas farligaste yrke – och hela tiden skrev han dagbok. Anteckningarna om det hårda livet kompletteras här med foton och personhistoria. Med yxa, såg och penna : minnen från Fjärran västerns skogar av Emil Engström, Lars Nordström 224 sid Inbunden ill Klubbpris 269:- Nr 201018

ETT MÅSTE FÖR MOTORFANTAS TEN Hur mycket väger en Messerschmitt? Hur lång är en Rolls-Royce? Hur bred är en Mercedes 300 SL och hur mycket last orkar en gammal Volvo Titan med? Här får du lära känna 12 fantastiska fordon i olika storlekar! Carl Legelius är motorjournalist och chefredaktör på den populära tidningen Klassiker. Små och stora klassiker av Carl Legelius 32 sid Inbunden ill Klubbpris 159:- Nr 200584

VILKA FÅGLAR KÄNNER DU IGEN? Få koll på fåglarna med denna lättanvända fältguide över vanliga arter i Sverige och övriga Nordeuropa. Du hittar kortfattade beskrivningar och viktiga kännetecken för fåglarna. Boken är lättläst och för nybörjaren finns ett informativt introduktionskapitel. Fina färgfotografier av samtliga arter. Fåglar i Sverige Nordeuropa av Peter Goodfellow 160 sid Häftad ill övers Anna Rohde Klubbpris 79:- Nr 200583

VAR, NÄR OCH VARFÖR BÖRJADE VI TALA? De språk som talas idag går att härleda till för ungefär femtusen år sedan. Med smittande entusiasm och sakkunskap lotsar Sverker Johansson läsaren genom en djungel av ledtrådar och teorier om språkets ursprung. Vi får stifta bekantskap med Homo erectus, neandertalare, Darwin, Chomsky, delfiner och näktergalar … På spaning efter språkets ursprung av Sverker Johansson 397 sid Inbunden ill Klubbpris 269:- Nr 200479

FÖRSTÅ DIN HUND Blir hundar mer negativa mot människor som beter sig illa mot matte eller husse? Hur mycket av vargens och hundens beteenden är medfödda och hur mycket är ett resultat av uppväxtmiljön? Hur tränar jag min hund? Här finns svar baserade på forskning. Hur tänker din hund? av Bo Söderström 246 sid Inbunden ill Klubbpris 199:- Nr 200509

AHAUPPLEVELSER OM KATTERS BETEENDE VÄNTAR Var vill din katt bli klappad? Hur ska du undvika att din älskling klöser på finmöbeln? Trots att det sker häpnadsväckande forskning om katter når dessa spännande resultat nästan aldrig utanför universitetens väggar. I denna bok tolkar biologen Bo Söderström intressanta resultat från forskningsfältet. Hur tänker din katt? av Bo Söderström 222 sid Inbunden ill Klubbpris 199:- Nr 200513

VAD ÄR SVENSKT KULTURARV? Här får vi en inblick i minnen och historier från den svenska folksjälen som vi fått i arv, som förenar oss och som vi snart ska lämna vidare. Men det pågår en dragkamp om vad som bör räknas som svenskt kulturarv. Här lyfts många berättelser och röster fram som tillsammans bildar en vacker och hoppfull väv! Trådarna i väven : På spaning bland minnen och kulturarv i Sverige av Maja Hagerman 260 sid Inbunden Klubbpris 259:- Nr 200201

100 SLOTT FRÅN SVUNNA TIDER Här får vi besöka det sedan länge övergivna klippfortet Masada högt över Döda havet, medeltida europeiska slott, de skotska högländerna och andra mytomspunna platser. Vem byggde dessa slott? Varför övergavs de? Följ med på en svindlande tidsresa till 100 borgar, slott, torn och citadell runtom i världen! Övergivna slott av Kieron Connolly 224 sid Inbunden ill övers Birgitta Melin, Karin Sjöbeck Klubbpris 219:- Nr 200202

Presentboken som passar alla! ABSOLUT NOSTALGI  RETROFAVORITER FRÅN FYRA DECENNIER Martin Borg 128 sid Inbunden ill Klubbpris 219:Nr 201295

Prylarna, personerna och de popkulturella snackisarna från våra favoritdecennier, vare sig man var med när det begav sig eller inte! Fullt av fantastiska bilder på kändisar, mode, märkliga trender och folkkära fenomen. Nostalgi för somliga – kul, lärorikt och häpnadsväckande retro för andra!

Över 600 foton!

HELTÄCKANDE FÄLTHANDBOK! NY reviderad upplaga med alla 145 arter dagfjärilar och bastardsvärmare man kan se i Sverige och Norden. Fjärilarna är fotograferade i sin naturliga miljö, vingarnas ovan- och undersidor visas. Överskådliga kartor visar varje arts aktuella utbredning och tydlig grafik visar arternas flygtider. Nordens fjärilar : En fälthandbok av Bo Söderström 272 sid Mjukband ill Klubbpris 289:- Nr 200514

26

KÄNN HISTORIENS VINGSLAG Kan du räkna upp antikens sju underverk? Ett av dem kanske aldrig har existerat, och idag återstår enbart det äldsta av de sju - Cheopspyramiden. Med hjälp av de senaste arkeologiska rönen ger antikenkännaren Allan Klynne nytt liv åt byggnaderna: hur byggdes de, och varför, och hur länge bestod de? Antikens sju underverk av Allan Klynne 329 sid Inbunden ill Klubbpris 269:- Nr 200203


Allt börjar i Sargassohavet … ll e bl i så tage n Ald rig had e jag tro tt a tt jag sku e för dig som av en bok om åla r! En läsu pp le vels ! nliga va le tar e fte r något u töve r de t e rst in

K

Unik bok om gränslandet mellan tro och vetande, om livet och hur det bör levas.

KERSTINS VAL

Genom århundraden har ålen varit en av naturvetenskapens största gåtor. Författaren Patrik Svensson beskriver den som ”en fisk som överträder fiskens själva förutsättningar”, och pusselbit för pusselbit avslöjar han den ena fascinerande upptäckten efter den andra!

Såld till 14 länder!

D

et är ju helt osannolikt egentligen, hur ett genomskinligt yngel som föds i Sargassohavet tar sig flera hundra mil via Golfströmmen och vidare till Europa eller Amerika. Oförtröttligt vandrar den lilla ålen sedan genom vattendrag, ibland på land om den måste. Den hittar ett hem och lever ett stilla liv i kanske ett par decennium, sedan vandrar den hela vägen tillbaka igen via Atlanten för att fortplanta sig på samma plats där den föddes. En enorm kraftansträngning! Ålen genomgår flera metamorfoser under sin tid på jorden och är en fisk som alla från Aristoteles till Sigmund Freud försökt förstå sig på, utan att lyckas. ÅLEVANGELIET: Med lätt hand väver författaren in stort som BERÄTTELSEN OM VÄRL smått och tar oss med på en resa som börjar i DENS MEST GÅTFULLA FISK Sargassohavet, och skildrar ålens märkliga liv Patrik Svensson och mänsklighetens nyfi kenhet. Det är också 278 sid Inbunden en bok om författaren och hans far och hur ålen Just nu 199:- (239:-) Just Nr 201294 förde dem samman. Missa inte denna pärla!

nu!

199:-

Kungligheter och historia!

KUNGAR OCH DROTT NINGAR I SVERIGE Adrienne Bönnelyche, Mattias Henrikson, Peter Olausson 160 sid Inbunden ill Rikt Klubbpris 239:Nr 201296 illustrerad

i färg.

Här presenteras våra regenter, deras släktband och uppgörelser! Från Gustav Vasa fram till dagens kungahus som får extra mycket utrymme i både text och bild. Här ingår även en kortfattad genomgång av svensk historia, från istid till Spotify, och en vacker presentation av de elva kungliga slotten.

Citatmaskinen Churchills bästa! Många känner till ”Aldrig i krigshistorien har så många haft så få att tacka för så mycket”. Hans briljans som talare och författare gjorde att han tilldelades Nobelpriset i litteratur 1953.  Här fi nns inte bara de viktigaste och roligaste citaten, utan också exempel på Churchills värsta klavertramp. WINSTON CHURCHILL  DE 200 BÄSTA CITATEN 220 sid Inbunden Klubbpris 149:Nr 201297

27


HOBBY & FRITID

HITTA DIN INRE KATT! Lär dig leva som en katt så är chansen stor att du lyckas minska stress och allmänt obehag i ditt liv. En katt vet sitt värde. Den är lugn, observant, klok, elegant, karismatisk och stolt. Den har faktiskt upptäckt hemligheten med hur livet ska levas, vilka vi än är. Konsten att leva som en katt av Stéphane Garnier 191 sid Inbunden ill övers Christina Norrman Klubbpris 189:- Nr 200538

ALLT OM ATT ROTA, GRO OCH DELA VÄXTER Den här heltäckande handboken visar på ett inspirerande sätt hur man tar sticklingar och planterar nya skott. Vi får också lära oss att dela växter vid rötterna och odla nya rotsystem i luften. Dessutom bjuds det på ekologiska roterande kompostrecept och smarta beskärningsmetoder. Sticklingar, rötter & blad: handbok för att dela krukväxter av Rose Ray, Caro Langton 206 sid Inbunden ill Klubbpris 259:- Nr 200383

FYLL SKAFFERIET MED LÄCKERHETER Gör sylt, marmelad, inläggningar, läskande saft och värmande glögg av säsongens frukter, bär och grönsaker! Här finns massor av härliga recept! Till exempel aroniasylt med lakrits, saltinlagda citroner till den marockanska kycklinggrytan, snabbinlagd gurka och kanderade rosenblad att garnera tårtan med. Sylta, safta lägg in av Cecilia Björk Tengå 111 sid Inbunden ill Klubbpris 199:- Nr 200319

DIN ANDLIGA HJÄLPREDA När du är lycklig på insidan så lyser utsidan och denna bok hjälper dig på vägen! Här lär du dig göra trollformler, bygga altare, genomföra månritualer, blanda eteriska oljor för att bli mer lyckosam och att blanda ett lugnande te. Här finns 75 ritualer och formler för att hitta din inre styrka. Modern magi av Semra Haksever 160 sid Inbunden övers Olga Brinkborg Klubbpris 159:- Nr 201015

FRÅN ENKLARE ÄRENDEN TILL RENA CIRKUSKONSTER Med tydliga steg för steg-instruktioner och positiva träningsmetoder blir träningen en rolig lek både för dig och hunden. Från att hämta tidningen och fjärrkontrollen till att dansa och ja, till och med städa! Hunden stimuleras såväl mentalt som fysiskt och knyter samtidigt starkare band till familjen. 101 hundtrick av Kyra Sundance 208 sid Mjukband ill övers Susanne Nobel Klubbpris 199:- Nr 201017

DEN LEDANDE GUIDEN TILL KRISTALLERNAS VÄRLD I denna uppslagsbok hittar du lätt den kristall du är intresserad av eller identifierar en okänd. Varje stens praktiska och esoteriska egenskaper beskrivs, och dess andliga, mentala, psykologiska, känslomässiga och fysiska effekter. Dessutom förklaras hur stenarna används vid kristallhealing. Boken om kristaller av Judith Hall 400 sid Inbunden ill övers Astrid Grönberg Klubbpris 149:- Nr 201016

ERNST OM FAVORITERNA JÄRN, STEN, TRÄ, GLAS OCH ULL ”Det händer något med oss människor när vi får umgås med ett slitet gammalt trägolv, en välanvänd mjölkpall eller en solbelyst träfasad som doftar kåda.” Här hittar du personliga betraktelser, fakta och inspirerande inredningsprojekt. En hyllning till skönheten i tidlösa material från naturen! Ärliga material av Ernst Kirchsteiger 240 sid Inbunden ill Klubbpris 349:- Nr 200572

GÖR OM IKEA-SKÅPET TILL EN UNIK MÖBEL De flesta av oss har möbler och prylar som vi tröttnat på. Men det finns roligare och mer hållbara sätt att förnya hemma än att bara köpa nytt! På enkla sätt kan massproducerade möbler och inredningsdetaljer få nya funktioner och bli mer personliga. Projekt för både nybörjaren och hemmasnickraren! 99 hacks : från massproducerat till genuin inredning av Monica Karlstein 160 sid Inbunden ill Klubbpris 249:- Nr 200575

KUL PYSSEL FÖR ALLA Att måla stenar är jättekul! Du kan använda vilken sten du vill som har en jämn yta. Här finns söta möss, igelkottar, bin, grodor, katter, hundar och en mängd andra roliga djur som du kan pryda med därhemma. Allt du behöver är färg, märkpennor, penslar och lack och så stenar i olika former förstås! Måla på stenar : 50 fina djurmotiv av Denise Scicluna 126 sid Inbunden ill övers Susanne Nobel Klubbpris 169:- Nr 200471

GIN & TONIC - STÄNDIGT AKTUELL Gin & Tonic är en av världens mest trendiga drinkar! Lär dig välja ginsort, kombinera gin med rätt sorts tonic, hur isbitarna bör se ut och om fler ingredienser som kan ingå i en GT? Här finns mängder av recept, anekdoter ur drinkens historia, tips på de allra bästa internationella (och svenska) ginbarerna mm. Jakten på en perfekt Gin Tonic av Hans-Olov Öberg 143 sid Inbunden ill Klubbpris 256:- Nr 106021

28

MÅLA VACKRA PLANSCHER! Två vackra böcker fyllda med ljuvliga illustrationer av antingen blommor eller grönsaker. Bilderna är inspirerade av gammaldags skolplanscher och har en mild färgskala som inspirerar till kreativitet. Det finns en färdigifylld bild och en som du kan färglägga själv på varje uppslag där grönsakerna eller blommorna är namngivna på franska. Perforeringen gör det enkelt att riva ur sidorna och hänga upp.

MIN BLOMSTRANDE TRÄDGÅRD: 35 botaniska planscher att färglägga 72 sid Inbunden ill Klubbpris 139:- Nr 200321

MITT GRÖNSAKSLAND: 35 botaniska planscher att färglägga 72 sid Inbunden ill Klubbpris 139:- Nr 200320


Hur bastar folk runtom i världen? Bevara dina minnen och ge dem Hur badas och risas det? Hur som gåva ser den urgamla historien ut med grottor, tält och stugor fyllda med värme som folk samlats kring? Varför mår så många förträffl igt av bastubad? Jens Linder och Stefan Wettainen har givit sig kast med uppgiften att försöka ge svar på dessa och flera andra frågor. Följ med in i värmen … BASTU Jens Linder 244 sid Inbunden ill Klubbpris 299:Nr 201076

I den här boken kan du skriva ner minnen, upplevelser och tankar och se till att de förs vidare till barn och barnbarn. Berätta om barndomen, skolan, ungdomen och vuxenlivet! Giftermål, arbete, barn – livets alla milstolpar. Återupplev dina mest minnesvärda ögonblick i livet.

TILL MITT ÄLS KADE BARNBARN 64 sid Inbunden ill Klubbpris 189:Nr 201303

Handarbete – inspirerat av Tove Janssons underbara värld

Mer än 30 mönster på vinterns alla accessoarer

Vem kan motstå ett litet tovat mumintroll, en Lilla My-grytlapp eller ett par muminvantar? Här fi nns både superfi na mumininspirerade presenter till alla muminfans, stora som små, och enklare projekt att göra tillsammans med barn. Alla projekt har tydliga steg för steg-instruktioner med bilder.

Sticka mössor och andra accessoarer för hela familjen! Modellerna är moderna och unika, och förutom ett stort urval mössor får du även mönster på olika halsdukar, sjalar, pannband, vantar och handledsvärmare. De flesta av mönstren har storlekar för både vuxna och barn.

SKAPA MED MUMIN 160 sid Inbunden ill övers Bodil Andersson Klubbpris 219:Nr 201304

STICKADE MÖSSOR Ingvill Freland 144 sid Inbunden ill Klubbpris 189:Nr 201305

Mat med mångfald

Ett måste för äppelälskaren

Skön och grön mat från olika delar av världen! Här fi nns spännande, vackra, mustiga rätter som väcker nyfi kenhet och matlagningslust. Låt dig lockas av nigerianska bönbiffar, fyllda indiska bröd, irakisk spenatgryta, chilensk potatissoppa och georgisk auberginegryta.

Visste du att det är väldigt lätt att brygga cider av god kvalitet hemma? Med enkla steg för steganvisningar och recept lär du dig göra egen cider och must av äpplen och annan frukt, både traditionell cider samt modern cider med exempelvis fläder och humle. CIDERBOKEN: TILLVERKA Ett bra sätt EGEN CIDER HEMMA att ta vara på Magnus Vasilis, Peter trädgårdens Eronson skörd. 128 sid Inbunden ill

ZEINAS GREEN KITCHEN: GRÖNA RECEPT FRÅN HELA VÄRLDEN Zeina Mourtada 160 sid Inbunden ill Klubbpris 279:Nr 201306

Klubbpris 249:Nr 200630

29


HÄLSA

DET FINNS 5 OLIKA KÄRLEKSSPRÅK: VILKET ÄR DITT? Den här boken handlar om våra olika sätt att visa och ta emot kärlek. Förenklat kan man säga att det finns fem olika kärleksspråk: fysisk beröring, tid tillsammans, uppmuntrande ord, tjänster och gåvor. När du vet vilket som är just ditt språk så blir det lättare att skapa och upprätthålla lyckliga relationer. Kärlekens språk : din guide till lyckliga relationer av Helene Arkhem, Åsa Nyvall 192 sid Inbunden ill Klubbpris 229:- Nr 200197

BLI EN NÄRINGSJÄGARE DU MED! Nu kommer Food Pharmacys tredje bok som bör läsas av ALLA som vill jaga mer näring i vardagen. Här får du ett färdigt system som gör det enkelt för dig att få i dig tillräckligt mycket näring, samt livsviktig fakta presenterat med humor och utan pekpinnar. Dessutom en massa goda näringsboostade recept! Food pharmacy – Näringsjägaren : En berättelse om hur du curlar planeten och din hälsa genom att ta näringsjägarexamen. av Mia Clase, Lina Nertby Aurell 192 sid Inbunden Klubbpris 279:- Nr 201012

HUR BEHÅLLER VI FÖRSTÅNDET I EN GALEN VÄRLD? Hur finner vi glädje när så mycket skapar ångest? Tänk om sättet vi lever på står i direkt motsättning till vårt välbefinnande? Efter år av ångest börjar Matt Haig leta efter samband mellan hur han mår och hur världen ser ut. Resultatet är en livsviktig bok om hur vi kan må bra i vår oroliga nutid. Anteckningar från en orolig planet av Matt Haig 344 sid Inbunden övers Karin Andrae Klubbpris 259:- Nr 200305

LÄR DIG HUR DU KAN ÄTA DIG FRISK Maten vi äter har oslagbar makt över vår hälsa, och kroppen har en oerhörd förmåga att förebygga sjukdomar om vi bara ger den rätt byggstenar. Genom lättfattliga redogörelser för de senaste rönen och tydliga listor på ingredienser blir den här boken ett oöverträffligt redskap i kampen för en bättre hälsa. Ät dig frisk av William W. Li 400 sid Inbunden övers Anna Olsson, Sandra Medin Klubbpris 239:- Nr 200578

SMARTA ÖVNINGAR Vi tillbringar ungefär två tredjedelar av vårt liv sittande. På sikt leder det till stora problem. Men med hjälp av enkla, innovativa övningar kan man förbli frisk och smärtfri trots många timmars sittande varje dag. Dessutom ger övningarna större kroppskontroll och bättre hållning. Träning för stillasittare av Ekard Lind 79 sid Inbunden ill övers Elisabeth Tauvon, Gunbritt Geijer Klubbpris 99:- Nr 132019

SOMMARENS ANDAKTSBOK Genom 40 personliga och lättillgängliga texter som berör teman som kroppen, förtröstan, skapelsen, vila och stress inbjuds här till ett djupare seende mitt bland jordgubbar, sommaravslutningar och solnedgångar. Skribenterna är pastorer och teologer, och varje text avslutas med en bön och en övning. Att vakna upp till liv : en andaktsbok för sommartid av AnnaCarin Abrahamsson, m. fl. 175 sid Kartonnage Klubbpris 249:- Nr 200502

UPPFÖLJAREN TILL BÄSTSÄLJANDE HÄLSOREVOLUTIONEN Vetenskapsjournalisten och författaren Maria Borelius bok Hälsorevolutionen kom i januari 2018 och ligger fortfarande på topplistorna. Nu kommer äntligen uppföljaren! Här delar Maria med sig av de bästa tipsen för att få till en antiinflammatorisk livsstil och ger läsaren nya knep som verkligen fungerar. BLISS av Maria Borelius 396 sid Inbunden ill Klubbpris 219:- Nr 200136

NEJ, DU BEHÖVER INTE ANVÄNDA ÖGONKRÄM! Lägger du mycket pengar på hudvård? Då är du inte ensam! Vi matas med reklam om "mirakelkrämer". Men här slår forskaren Johanna Gillbro hål på flera myter inom skönhetsindustrin, som t.ex. att du måste använda ögonkräm, serum och ansiktsvatten. Istället berättar hon vilka ingredienser som bevisligen fungerar. Hudbibeln av Johanna Gillbro 206 sid Inbunden ill Klubbpris 249:- Nr 200139

Recept på flytande hälsa Gröna juicer och smoothies är praktiska och lätta att ha till hands – och följer du recepten i den här boken smakar de dessutom jättegott! Du får också veta hur du kan göra dina juicer och smoothies ännu bättre med supermat, proteiner, fibrer och mycket annat. SUPERSUNDA JUICER SMOOTHIES​ Van Wyk Katrine 208 sid Mjukband ill Klubbpris 169:Nr 201307

SAMLA TANKARNA OCH SLAPPNA AV Känn hur spänningarna släpper när du fokuserar på alla roliga uppgifter i den här boken, och njut av endorfinkicken när du lyckas lösa en av dem! Tankenötterna består av labyrinter, färgläggning samt olika logiska klurigheter. Helt enkelt kreativa utmaningar som sänker stressnivån! Tankenötter för mindfulness av Gareth Moore 187 sid Häftad ill övers Peter Eronson Klubbpris 69:- Nr 200544

30

TACKSAMHET ÄR VÄGEN TILL LYCKA Vi tänker ofta att lycka föder tacksamhet, men i själva verket är det tvärtom. Allt fler studier visar på de stora fördelarna med att skriva tacksamhetsdagbok. Det är en enkel men kraftfull metod för att ta kontroll över din egen lycka. Allt du behöver lägga är fem minuter varje dag. Det kan förändra ditt liv! Tacksamhetsdagboken av Sanna Sporrong 208 sid Inbunden Klubbpris 169:- Nr 200499


”Den här fantastiska boken kommer att förändra ditt liv.” Elton John ”Underbar och skarpsinnig.” Hilary Clinton ”Ju fler som läser boken, desto bättre blir världen.” Naomi Klein Journalisten Johann började äta anti-depressiv medicin i tonåren. För att förstå varför så många av oss mår dåligt åkte han ut på en tre år och över sextusen mil lång resa. Han gjorde över tvåhundra intervjuer med några av världens mest framstående samhällsvetare, men också med helt vanliga människor som befunnit sig på botten och tillfrisknat. Han hamnade på ställen som han från början aldrig hade anat: en amish-by i Indiana, ett hyreshus i Berlin som gjort uppror, en brasiliansk DEPRESSION - DET ÄR INTE BARA DU: DIAGNOS PÅ ETT stad som förbjudit reklam och ett laboratorium i Baltimore som OMÄNSKLIGT SAMHÄLLE​ arbetar på ett helt oväntat sätt. När han till slut förstod vad det är Johann Hari som pågår i världen upptäckte han att det finns riktiga antidepresca 300 sid Inbunden siva läkemedel. De går inte att köpa eller stoppa i sig. Men de skulle övers Olov Hyllienmark Klubbpris 269:kunna betyda början på en äkta väg bort från vårt lidande. Nr 201308

Lär dig förstå dina känslor

För både kropp och själ Yoga får dig att må bra både fysiskt och psykiskt. Och med den här boken kan du göra yoga var som helst, när som helst. Alla övningar beskrivs utförligt steg för steg, tillsammans med tydliga foton. Dessutom förklarar boken vilken effekt varje övning har på kropp och sinne.

KÄNSLOSMART: KONSTEN ATT LEVA MED SIG SJÄLV OCH ANDRA​ Maria-Pia Gottberg, Anna Eriksson Skarin 250 sid Inbunden Klubbpris 269:Nr 201301

Känslor som trycks undan förstärks, vilket kan leda till stress, konflikträdsla, dåligt självförtroende och ohälsa. Den här boken tar hjälp av bl.a. en neuroforskare, en präst, en psykolog och en professor i kognitionsvetenskap, och ger konkreta metoder för att möta, härbärgera och hantera känslor.

YOGA​ Bente Helene Schei 144 sid Inbunden ill Klubbpris 149:Nr 201058

Lär dig hur just du bäst kopplar av

Skydda dig mot det farliga stillasittandet

Det behöver inte vara farligt att stressa, men det är livsfarligt att inte återhämta sig – vilket många tyvärr missar. Den här handboken hjälper dig att hitta din personliga återhämtningstyp och förstå hur du fysiskt och mentalt kan ladda dina batterier – utan att skära ner på sådant du tycker är roligt.

Lovisa Sandström har jobbat som personlig tränare under många år och i den här boken delar hon med sig av sina bästa råd kring hur man hittar en träning som håller över tid. Hur mycket måste du t.ex. röra dig för att vara "skyddad" mot det farliga stillasittandet? Och varför bör du börja där du är, och inte där du vill vara? RELOAD: SÅ BLIR DU ÅTERHÄMTNINGSSMART​ Henrik Fexeus, Catharina Enblad Nordlund 226 sid Kartonnage Klubbpris 209:Nr 201309

BLI HÄLSOKLOK: LOFSANS BOK OM HÅLLBAR LIVSSTIL​ Lovisa Sandström 188 sid Inbunden ill Klubbpris 259:Nr 201310

31


BARNBÖCKER

OM ATT LÄRA SIG SIMMA Fyraåriga Aysa älskar att vara i simhallen. Att plaska, skvätta och doppa sig. Bara en sak är svårt: att simma. Tänk om hon kunde lära sig? Therese Alshammar tipsar och visar vägen ... Från 3 år. Aysa i simhallen av Therese Alshammar 32 sid Inbunden ill Klubbpris 129:- Nr 200330

FÖRSTA BILDERBOKEN OM LIVET PÅ SALTKRÅKAN! När det finns kaniner att köpa på en grannö ror Pelle och Tjorven dit, och Pelle väljer en fläckig, gosig kanin. På väg hem hamnar trion mitt i ett åskväder ... Från 3 år. Ett litet djur åt Pelle av Astrid Lindgren 48 sid Inbunden ill Klubbpris 159:Nr 200487

LADDA INFÖR SKOLSTARTEN MED ALFONS Det är mycket som är nytt och pirrigt för den som ska börja förskoleklass! Följ med när Alfons förbereder sig genom att skriva bokstäver, övar på klockan och knyter skorna själv ... 3-6 år. Börja skolan med Alfons Åberg 32 sid Inbunden ill Klubbpris 139:- Nr 201020

LISA, EN MODIG TJEJ MED SUPERKRAFTER! Stadens farligaste skurk har kidnappat borgmästaren och vill ha Röda masken i utbyte. Han har länge velat fånga Lisa, och nu verkar han ha kommit på precis hur han ska göra. 6-9 år. Handbok för superhjältar. Vargen kommer av Elias Våhlund, Agnes Våhlund 103 sid Inbunden ill Klubbpris 149:- Nr 110981

PRINSESSAN MADELEINES BARNBOKSDEBUT! Att stå upp för sig själv eller någon annan är inte alltid lätt. Hur tar man mod till sig och säger ifrån när något inte känns bra? En viktig saga med temat barns rättigheter! 6-9 år. Stella och hemligheten av Madeleine Bernadotte, Karini Gustafson-Teixeira, Marie Oskarsson 144 sid Inbunden ill Klubbpris 139:- Nr 200326

EN MAMMA MU-FAVORIT Mamma Mu och Kråkan är några av våra mest älskade barnbokskaraktärer. Här får Kråkan hjälpa till så att Mamma Mu kan få åka rutschkana vid stranden, fast hon är en ko. 3-6 år. Mamma Mu åker rutschkana av Jujja Wieslander, Sven Nordqvist 32 sid Inbunden ill Klubbpris 149:- Nr 201022

EN ROLIG ASTRID LINDGREN-KLASSIKER Bullerbybarnen vill göra Barnens Dag åt minstingen Kerstin. Men hon bara skriker "Nä nä" när allt det roliga drar igång, som att rida på fölungen och gunga jättehögt ... 3-6 år. Barnens dag i Bullerbyn av Astrid Lindgren 32 sid Inbunden ill Klubbpris 159:- Nr 201023

ALFABETSPUSSEL MED 48 HÄRLIGA BITAR Pussla och bekanta dig med bokstäverna på samma gång! Bitarna har ett greppvänligt format och motivet visar alfabetet med Gunilla Bergströms illustrationer och collagebilder. Från ca 3 år. Alfons stora bokstavspussel Klubbpris 139:- Nr 200585

FINURLIGA FLADDERMUSFAKTA Visste du att fladdermöss kan äta tusentals myggor på en enda natt och att de hittar myggorna i mörkret genom att sjunga? Humoristiska bilder av Sven Nordqvist. 3-6 år. Fantastiska fladdermöss av Martin Emtenäs 32 sid Inbunden ill Klubbpris 149:- Nr 200638

ASTRID LINDGRENS UNDERBARA VAGGVISA När skymningen lägger sig över träden är det dags att sova. Eller? Följ med på en magisk promenad i den svenska sommarkvällen, och träffa djur som hellre vill leka än sova. 3-6 år. Alla ska sova av Astrid Lindgren 32 sid Inbunden ill Klubbpris 149:- Nr 200360

SMÅBARNSNÄRA FAKTA FÖR DJURÄLSKARE Julia vill klappa och krama både stora och små djur! Men vad tycker djuren om det? Småbarnsnära djurfakta blandas med humor och underbara illustrationer av Eva Eriksson. 0-3 år. Julia gillar djur av Eva Eriksson, Lisa Moroni 26 sid Inbunden ill Klubbpris 129:- Nr 200586

Alfabetssång med tryckknapp Tryck på knappen och sjung med om och om igen! När du lärt dig alfabetssången har du också lärt dig alla bokstäver lekande lätt, och hur de ser ut! 0-3 år. ALFABETSSÅNGEN​ 8 sid Inbunden övers Marie Helleday Ekwurtzel Klubbpris 69:Nr 201313

KRYSSA MED FAVORITDECKARNA! Lös korsord med Lasse och Maja och de roliga figurerna från välbekanta Valleby i denna kluriga korsordsbok! Ett ark snygga klistermärken ingår. 6-9 år. Kluriga korsord : aktivitetsbok med klistermärken av Martin Widmark 24 sid Häftad ill Klubbpris 59:- Nr 200560

32

LEK OCH MÅ BRA MED YOGA I sagans värld blir barnen allt från kobror och lejon till fjärilar och flygplan och tränar styrka och smidighet, men också förmågan att fokusera och slappna av. 3-6 år. Sagoyoga : övningar för barn i yoga, andning, avslappning och meditation av Filippa Odevall 53 sid Inbunden ill Klubbpris 149:- Nr 115253


BARNBÖCKER

Så här beställer du i Månadens bok:

FÄRGER FÖR DE MINSTA! Alfons ser färger var han än tittar: på tröjan, kvällshimlen och färgerna på farmors kakburk så klart! Tillsammans går vi igenom de viktiga färgerna i Alfons värld. 0-3 år. Alfons färger 22 sid Inbunden ill Klubbpris 79:Nr 201318

RÄKNA MED ALFONS! Lär dig de första 10 siffrorna med Alfons och hans kompisar. Vi räknar alltifrån kakor och leksaksbilar till rosetter, köttbullar och tofflor med Alfons. 0-3 år. Alfons siffror 22 sid Inbunden ill Klubbpris 79:Nr 201320

ALLAS FAVORITKO, MAMMA MU! Mamma Mu rymmer för att ta sig ett bad, men halkar på en sten och får en bula. Bonden plåstrar om, men vem ska hjälpa henne med den ömmande bulan? Tur att Kråkan finns! 3-6 år. Mamma Mu får ett sår av Jujja Wieslander, Sven Nordqvist 32 sid Inbunden ill Klubbpris 149:- Nr 201317

FINDUS UTMANAR PETTSON Kan du stå upp och ner eller klättra i träd, Pettson? Gubben gör så gott han kan med resultat som lockar till skratt. Till slut gör han det han kan bäst ... 3-6 år. Kan du ingenting Pettson? av Sven Nordqvist 28 sid Inbunden ill Klubbpris 119:- Nr 201319

Sömnexpertens tips + stämningsfulla sagor! Vad gör man när barnet inte kan somna? Jo, nu kan man ta hjälp av den här geniala, vackert illustrerade boken med fem suggestiva, fantasifulla sagor som hjälper barnen att somna gott. De är upplagda på ett sätt som ska underlätta för de små att slappna av i kroppen och varva ner mentalt, och på så sätt lättare kunna somna. Handfasta råd till föräldrar om sovvanor ingår. 3-6 år. SÖMNSAGOR​ Helena Kubicek Boye 64 sid Inbunden ill Klubbpris 179:Nr 201314

Hurra för att alla är olika! Välkommen till en myllerbok där du kan räkna människor! Som en deckare kan du följa dem och se hur deras historier flätas samman. Här finns många små och stora hemligheter att upptäcka i bilderna för den med skarp blick. Tittar du tillräckligt noga kanske du upptäcker dig själv? 3-6 år.

ALLA RÄKNAS​ Kristin Roskifte 64 sid Inbunden övers Johanna Thydell Klubbpris 199:Nr 201315

Till käppisälskaren! Gör du egna käpphästar? Då kan du skriva om dem i denna roliga fyll-i-bok! Berätta om allt från hästens favoritmat till tävlingar ni deltagit i tillsammans. Skriv ner och jämför vilken av dina käppisar som är bäst på dressyr eller hoppning och vilka du behöver träna mer med. Från 6 år.

• Du beställer snabbast och enklast via vår hemsida, www.manadensbok.se eller via vår automatiska beställningsservice dygnet runt. Kundservice med telefonnummer 08-696 85 50 har telefontid vardagar 08.00-18.00. • Beställer du via svarskortet i medlemstidningen fyller du i artikelnummer och namn på de varor du vill ha och postar beställningskortet så det är oss tillhanda före sista svarsdag. Obs! Inga meddelanden kan lämnas på beställningskortet, det avläses maskinellt. • Vill du endast ha månadens erbjudande behöver du inte göra någonting, det kommer automatiskt hem till dig efter sista svarsdag. Om du beställer andra böcker/artiklar, beställ då samtidigt månadens erbjudande så levereras det i samma paket. Dina beställningar levereras normalt inom en vecka. • Du betalar bara ett pack och porto, f. n. 39 kr. • Ångerrätt: Du har givetvis 14 dagars ånger-/returrätt. Eventuell retur meddelas till kundservice inom 14 dagar från att du mottagit varan och skickas därefter tillsammans med fakturan till: Speed Logistic i Stockholm, 190 80 Stockholm. Returportot står du själv för. Vid retur av CD/ DVD gäller obruten förpackning. Returen krediteras när vi mottagit varan. Vi förbehåller oss rätten att debitera postvända paket med f.n. 149 kr. Månadens bok, en del av Bonnierförlagen AB med orgnr: 556023–8445, är ansvariga för behandling av de personuppgifter som du lämnar till oss, såsom namn, adress, personnummer, mobil- och telefonnummer samt e-postadress. Vi behandlar alla dina personuppgifter elektroniskt. Ändamålet är att kunna erbjuda dig en fullgod, personlig tjänst som bygger på urval av böcker och noga utvalda personliga tips. Vi använder också och analyserar data från dina tidigare köp, dina besök på vår hemsida samt data från våra samarbetspartners. Vi använder aldrig din data för automatiserade beslut som kan vara negativa för dig. Läs mer på www.manadensbok.se/ kundservice/fragor-och-svar/ Ansvarig utgivare: Annette Tannerfeldt. Redaktionsansvarig: Helena Pettersson. Redaktörer: Karin Isaksson & Kerstin Engdahl. Hemsida: Karin Isaksson. AD & formgivning: Elia Mårtensson Almegård. Tryck: Quad/Graphics.

MINA KÄPPHÄSTAR​ Anna Johansson, Elma D Johansson 24 sid Inbunden ill Klubbpris 139:Nr 201316

33


Boken som gick raka vägen in på New York Times bästsäljarlistas första plats! Den unga Kirke förvisas av sin far eftersom hon sätter sig upp mot hans orättvisor och grymhet och går sin egen väg. Hon hamnar på en grönskande öde ö – och upptäcker snart att hon bär på oanade krafter. En dag dyker ett skepp med en krigshjälte upp vid horisonten ...

K

irke står ensam framför ett hus med bred veranda och väggar byggda av stenar. En bit bort syns en rand av skog och över den skymtar havet. Strax innan hennes far lämnade henne på ön fick hon en stark längtan efter att be honom ta henne tillbaka. Men stoltheten vann. Efter lite tvekan går hon in i skogen – och hennes nya liv börjar. Hon lär sig känna igen de olika blommande rankorna och färggranna rosorna. Hon utforskar ängarna med timjan och syrener och gör fotspår över de gula stränderna. På kvällarna går hon hem till sitt hus och kokar salvor av örter och blommor. Ensamheten är av ett helt annat slag än den hon kände i sin familj, där hon aldrig passade in. Här har hon djuren som sällskap. De dras till henne och ett stort gult lejon har blivit så tamt att det sover vid hennes fötter. Så en dag dyker ett skepp upp vid horisonten. Det är smyckat med guld och ser ut att tillhöra en kung. Men Kirke har lärt sig att frukta män och tänker inte ta några risker. Ännu vet hon inte att hjälten som kliver i land på hennes ö för med sig passion och kärlek. Hans namn är Odysseus och han kommer förändra hennes liv för alltid …

"Fascinerande bok som innehåller mycket om livet även i nutid." eva gustafsson, medlem i månadens bok sedan 

EN AV ÅRET S BÄSTA BÖCKER! En mod ern be rä tt else om en av gudi nnor na i grekisk my tologi – ja g t yckte de t lä t svår t, tris t och konst ig t. S å fe l ja g ha de! Kirk e är he lt klar t en av åre t s b äst a böck er. H är får du sp änn ing, kärle k och en högst män sklig och älsk ansv ärd h jält inn a. En bok a tt läng t a t il l!

He le na

HELENAS VAL

Gripande och spännande om en kvinnas kamp för självständighet och frihet! Dotter, älskarinna, mor och häxa …

Just nu!

179:Kirke är inte lika vacker som sina systrar och anses mindre värd. Det visar sig vara tur …

34

KIRKE Madeline Miller 340 sid Inbunden övers Niclas Nilsson Just nu 179:- (229:-) Nr 201259


Michael Mosley är tillbaka! Michael Mosley har samlat sina erfarenheter och den forskning han tagit del av genom åren i sitt bästa och mest effektiva sätt att kunna hjälpa människor med vikt- och hälsoproblem. Mosleymetoden är en väg till både viktnedgång och viktstabilitet, men förbättrar även blodtryck, hjärtkärlhälsa och minskar risken för diabetes. Metoden består av tre steg: Snabb viktminskning– kickstart, 5:2-period och Att behålla vikten. Här fi nns också näringsrikMOSLEYMETODEN : tiga recept på mättande måltider GÅ NER I VIKT OCH FÖRBÄTTRA DIN som håller ditt kaloriintag på 800 om HÄLSA MED ENKELT dagen för halvfastedagarna och för TRESTEGSPROGRAM snabb viktminskning. För mycket tyDr Michael Mosley der på att det magiska talet är 800 när 224 sid Inbunden det gäller kalorier för att optimera övers Anna Olsson Just nu 199:- (239:-) resultatet på både kort och lång sikt.

Just nu!

199:-

Nr 201399

I nästa nummer ... ... som finns i din brevlåda runt den 1:a oktober! Förhandsboka Jan Guillous nya bok till marknadens bästa pris! I nästa nummer har vi Jan Guillous nya bok Den andra dödssynden (som är nr 9 i serien om ”Det stora århundradet”) som Månadens utvalda bok för endast 169 kr. Så bra pris hittar du ingen annanstans och du kan redan nu boka ditt exemplar! Vi skickar boken så fort den kommer i lager. Såhär enkelt förhandsbokar du: Kryssa i rutan på svarskortet eller gå in på manadensbok.se

Ny relationsroman av författaren till kritikerhyllade läsarsuccén Syskonen.


Mina beställningar

190901

Månadens utvalda bok 201101 Hon som måste dö 169:- (249:-)

TI N

201103 Dotter saknad 169:- (239:-)

PR I S TA

L ÄG S

Månadens alternativ

GARA

201328 Nio främlingar 169:- (219:-)

Förhandsbokning 201350 Ja tack, jag vill gärna förhandsboka mitt exemplar av Jan Guillous Den andra dödssynden redan nu för 169:-!

MÅNADENS JUST NUPRIS 201457 Gåva 10:- Rädda barnen när jag beställer en annan artikel

201106 Bomullsängeln 239:- (269:-)

Svara senast

201414 Vid nattens ände 189:- (229:-) 201260 Maskiner som jag 199:- (249:-)

Jag avbeställer Månadens utvalda bok

16 sept

201261 När alla klockor stannat 189:- (249:-) Redaktörens val!

Övriga beställningar

201264 Vargen 199:- (249:-)

Beställningsnummer Författare/Titel

201266 Det svarta trädet 199:- (239:-) 201302 Bokcirkeln vid världens ände 179:- (229:-) 201288 Avdelningen för känsliga brott 199:- (239:-) 201282 Förlåt oss våra synder 179:- (229:-) 201283 Förrädare 189:- (239:-) 201285 Den starkaste lågan 179:- (229:-) 201294 Ålevangeliet 199:- (239:-) Redaktörens val! 201259 Kirke 179:- (229:-) Redaktörens val!

Mobiltelefonnummer: MÅNADENS PREMIEPRIS Du får köpa en premie för varje bok du köper (dock ej annan premie). 201102 Till minne av en... 39:- (119:-) vid köp av valfri bok 200748 Falska vänner 49:- (159:-) vid köp av valfri bok 106997 Tapas-set 89:- (349:-) vid köp av valfri bok

Ange ditt mobilnummer här för snabb paketavisering via SMS. (Gäller paket över 2 kg) OBS! Inga meddelanden kan lämnas på svarskupongen, den avläses maskinellt. Har du frågor, gå in på manadensbok.se eller ring 08-696 85 50. Genom att skicka in kupongen ”Mina beställningar” accepterar jag villkoren samt att ett eventuellt köp innebär ett betalningsansvar. Jag har 14 dagars ångerrätt. Returportot betalar jag själv. Läs mer om köpvillkoren på sidan 33 i tidningen eller på manadensbok.se.

Guldkant på dukningen med tre småskålar och ett matchande fat! Oliver, nötter, såser … Med dessa läckra småskålar och det tillhörande fatet kan du enkelt samla tillbehör till drinken eller middagen. Skålarna och fatet är tillverkade i keramik som är glaserad i en vacker ljusgrön färgton. Både skålarna och fatet är försedda med en guldkant som skänker lite extra lyx till såväl vardags- som festdukningen. Passa på nu när du kan få köpa det fi na tapas-setet till förmånligt premiepris. TAPASSET MED FAT Material: Glaserad keramik. Storlek: Fatet: 25 x 8,5 cm. Skålarna: diameter: 8 cm, höjd: 3 cm.

Premiepris 89:- Vid köp av minst en bok ur detta nummer. (349:-) Du sparar 260:Nr 106997

Premie

89:-


OBS! VIK ELLER TEJPA EJ! Frankeras ej. Månadens Bok bjuder på portot!

Månadens Bok Svarspost 20689533 110 88 STOCKHOLM

Kan tacksamhet vara vägen till mer styrka och glädje i vardagen? ”Jag hoppas att kunna inspirera med mina ord om att känna tacksamhet i varje steg jag tar. När min tacksamhet blev som tydligast var konstigt nog när min mamma, efter en kort tids sjukdom, somnade in. Mamma ville leva. Hon kunde inte välja livet, men jag kan det. Och DET är jag så innerligt tacksam över. Om mina tankar och texter har en möjlighet att vara till betydelse för någon, ja då får mina ord liv igen.” kristin

F

ör några år sedan började den folkkära tv-profi len och författaren Kristin Kaspersen träna på att vända de negativa tankar som ibland kom, till positiva. I inspirerande inlägg på Instagram berättade hon om hur känslan av tacksamhet i vardagen fick henne att må bättre och känna sig ännu lyckligare och starkare. Gensvaret från

läsarna kom direkt. I den här boken varvas personliga texter och berättelser med Kristins egna vackra fotografier. Kristin väjer inte för svåra ämnen som sorg och saknad, men boken handlar lika mycket om kärlek och glädje och inspirerar läsaren att själv träna sig i att känna tacksamhet i det stora och det lilla.

Han skulle inte ha gjort misstaget att lura tre kvinnor … Åsa Hellbergs svarta, humoristiska kortroman är en berättelse om uppdämd kvinnovrede och vilka konsekvenserna kan bli när tre kvinnor bestämmer sig för att ta livet av en man som har gjort dem illa. Han, den store författaren, vet inte vad som väntar när han gör misstaget att lura dem alla tre.

LAHOLMSFLICKAN Åsa Hellberg 164 sid Mjukband Klubbpris 99:Nr 201326

Just nu!

189:-

TACKSAMHET Kristin Kaspersen 175 sid Inbunden ill Just nu 189:- (239:-) Nr 201324

Har du också givit upp tanken på att få balans i livet? Bra! Det är inte dig det är fel på; det kanske inte går. Bättre då att sträva efter att ha styrfart istället. Styrfart räcker! Med ett humoristiskt perspektiv föreslår den här boken ett nytt sätt att tänka kring samspelen på jobbet, i kärleken och när det gäller åldrandet. STYRFART GENOM LIVET Per Naroskin 370 sid Mjukband Klubbpris 99:Nr 201327


SVERIGE

Porto betalt

Returadress Box 316, 831 27 Östersund

Liane Moriartys NYA succéroman! Går det att förändra sitt liv på tio dagar?

En roman om vad människor är beredda att göra för att läka, försonas och nå sina drömmar.

För att hjälpa dem tänker Masha ta reda på allt om varje gäst, och hitta deras djupaste hemligheter och svagaste punkter …

ENS

A LT E

RN

N

169:-

IV

Nio personer åker till avlägset belägna Tranquillum House – ett lyxigt spa och resort där de har blivit utlovade att genomgå en total förändring på tio dagar. Alla har sina egna skäl för att vara där, men under några omskakande dagar kommer de att lära känna varandra mer, och den lika karismatiska som mystiska ägarinnan – Masha Dmitrichenko. Frances Welty, en före detta bästsäljande romanceförfattare, kommer till Tranquillum House med värmevallningar och ett brustet hjärta. Tillsammans med åtta andra gäster ser hon fram emot lyxbehandlingar, meditation, nya vänskapsband och möjligen lite träning. Men i takt med att Mashas metoder blir allt mer okonventionella inser de nio främlingarna på Tranquillum House att de omöjligt kan klara utmaningarna de ställts inför utan varandras hjälp.

AD

AT

Framgångarna med romanen Stora små lögner som också gjorde succé som tv-serie på HBO (Big Little Lies med bland andra Nicole Kidman) har gjort australiensiska författaren Liane Moriarty till ett av de hetaste författarnamnen just nu. Hon lyckas balansera spänning med hjärta, värme och en totalt avväpnande humor.

”Författaren till Stora, små lögner, Liane Moriarty är tillbaka med ännu en bladvändare” the washington post

”Överraskande och tillfredsställande upplösning” independent

NIO FRÄMLINGAR Liane Moriarty 495 sid Inbunden övers Anna Strandberg Månadens alternativ 169: 219: Nr 201328

Profile for Bonnierforlagen

Månadens Bok 9, 2019  

Månadens Bok 9, 2019