__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Inspiration BY BONNIERS BOKKLUBBAR

6 SIDOR SKRIVABOK-TIPS!

NR 3 2017

SOMMARENS BÄSTA LÄSNING!


#inspirationbybbk

Äntligen sommar!

Äntligen ledigt! Och äntligen dags att ta tag i alla punkter som samlats på (den ofta alldeles för långa) Att göra-listan. Eller så skippar du alla ”måsten” och ”borden” och tar det väldigt, väldigt lugnt istället. Ligger i hängmattan eller på stranden och bara läser en massa bra böcker. I det här numret av Inspiration by Bonniers Bokklubbar har vi samlat extra många härliga boktips från alla olika kategorier. Allt du behöver för en lugn och skön lässommar, med andra ord. Men vill du trots allt kunna stryka i alla fall en punkt från Att göralistan när kvällssolen står lägre och höstvindarna smyger sig på, så är väl den där drömmen som legat och grott en alldeles utmärkt punkt att ta tag i. Sommar och semester är ett perfekt tillfälle för att äntligen hugga tag i något du drömmer om att göra. Och eftersom vi vet att ungefär var fjärde svensk faktiskt drömmer om att skriva en egen bok så har vi samlat extra mycket tips och inspiration kring just skrivande och författarskap här i vårt sommarnummer av Inspiration by Bonniers Bokklubbar. Bara att läsa, låta dig inspireras och ta första steget mot att förverkliga din dröm. Vi önskar dig en fantastiskt härlig sommar med mycket sol, bad och nya läsupplevelser!

//Petra, Annette och Elia PS. Vi får ju så klart inte glömma Årets Bok…! Röstningen pågår för fullt ändå fram till 20 augusti så glöm inte rösta på just din favorit! 2


#inspirationbybbk

INNEHÅLL

Inspiration by Bonniers Bokklubbar SOMMAREN 2017

4 ÅRETS BOK 2017

12

SOMMARENS BÄSTA BOKTIPS Läs, läs, läs!

Rösta på din favorit!

36

FÖRFATTARDRÖMMAR? Tips för skrivsugna!

M A R I A

A H L G R E N

44

BEAUTYFOOD Ät dig snygg!

26

INTERVJU

35

Vi träffar superbegåvade Flora Wiström!

ERBJUDANDE

50

52

BOKCIRKELN Tankar om En händig man ...

Bli medlem i Bonniers Bokklubb!

PICKNICK

Duka upp i det gröna!

INSPIRATION är en tidning av Bonniers Bokklubbar: Annette Nordberg – text & form, Petra Nuhma – text & interaktivitet, Elia Almegård v text & form, Henrik Mårtensson – foto. Material till kommande nummer: inspiration@bonnierforlagen.se

3


#åretsbok

2o17

TÄVLA & VINN

I slutet av april avslöjade vi vilka 12 böcker som juryn nominerat till Årets Bok 2017 och röstningen (som pågår till 20 augusti) är nu i full gång. Ungefär halva tiden har gått och nästan 10 000 personer har röstat redan. Fantastiskt roligt tycker vi, men vi hoppas såklart att ännu fler ska säga sitt och vara med och utse årets bästa bok 2017.

4

Vinn en av de nominerade böckerna! * * * *

Rösta på aretsbok.se (eller via sms) Dela i sociala medier och tipsa fler om att rösta Tagga med #röstapååretsbok Håll tummarna

Varje vecka ända fram till 20/8 utser vi en vinnare bland er som röstat, delat och taggat.


Rösta på aretsbok.se eller via sms till 71070

RÖSTA

SMS:a ÅB11 till 71070

RÖSTA

RÖSTA RÖSTA

SMS:a ÅB06 till 71070

SMS:a ÅB01 till 71070

SMS:a ÅB07 till 71070

RÖSTA

RÖSTA RÖSTA

RÖSTA

SMS:a ÅB05 till 71070

SMS:a ÅB04 till 71070

SMS:a ÅB08 till 71070

SMS:a ÅB09 till 71070

RÖSTA

RÖSTA RÖSTA

SMS:a ÅB12 till 71070

RÖSTA

SMS:a ÅB03 till 71070

SMS:a ÅB02 till 71070

SMS:a ÅB10 till 71070

5


#åretsbok

Liane Liane Moriarty, nominerade författare ”Jag är så glad och tacksam över att ha blivit nominerad till Årets bok. Jag växte upp i Sydney i Australien, och som liten flicka med författardrömmar hade jag aldrig kunnat drömma om att människor på andra sidan jordklotet, i ett magiskt land som Sverige, en dag skulle rösta på min bok som sin favorit. Tack.”

Gunilla Sondell, förläggare till nominerade Elena Ferrante

6

Gunilla

”Ett mycket glädjande besked att Hennes nya namn nominerats till Årets bok 2017. Ferrantes svenska läsare har redan vittnat flerfaldigt om hur vi som läsare sugs in i romansviten och kommer Lenù och Lila väldigt nära, så till den grad att vi ser på dem som våra vänner när hela romansviten avslutas. Och känner sorg när det är slut!”


Rösta på aretsbok.se eller via sms till 71070

Katherine Webb, nominerad författare

Katherine

”Jag är otroligt glad att vara nominerad till Årets Bok – speciellt med tanke på vilka de andra nominerade är. Röster från våra läsare betyder otroligt mycket för alla författare och det är underbart att veta att Italienska nätter nu finns ute i händerna på de svenska läsarna.”

Alex Schulman, nominerad författare

Alex

”Jag minns förra året när Martina Haag vann. Glad för hennes skull, så klart, men också en liten glänta av mörk avundsjuka djupt inne i mig. Jag har aldrig fått ett litterärt pris. Har aldrig fått pris över huvud taget, så det är klart att jag är glad över att jag i alla fall är i närheten av ett!”

7


#åretsbok

Elisabet Nemert, nominerad författare ”Årets bok, läsarnas eget pris, för mig kan det knappast bli större, och jag känner mig ödmjukt tacksam över att bli nominerad.”

Elisabeth Malin Persson Giolito, nominerad författare ”Jag älskar det här bokpriset. Förra året lyckades nomineringsjuryn täcka in mina fem absoluta årsfavoriter bland de nominerade, men också tre av de jag avskytt mest - ingen annan tävling klarar av en sådan bredd, att täcka in hela härliga läsarsverige, inte bara ”vi som gillar ditten, men absolut inte datten”.

Malin

8


Rösta på aretsbok.se eller via sms till 71070

Titti Schultz, moderator och prisutdelare av Årets Bok på Bokmässan ”Jag är stolt över att jag återigen har fått förtroendet att leda prisutdelningen av Årets Bok, kanske det finaste litterära priset i Sverige, där bokläsare får rösta på sin favorit. Ett folkets pris. Det känns som ett brett och spännande urval av böcker att rösta på och det ska bli väldigt roligt att se hur alla läsare röstar. Efter en intensiv sommar med mycket läsning − jag har ett par av de nominerade kvar att läsa - så får det gärna bli september fort!”

TÄVLA & VINN

Titti

Vinn en av de nominerade böckerna! * * * *

Rösta på aretsbok.se (eller via sms) Dela i sociala medier och tipsa fler om att rösta Tagga med #röstapååretsbok Håll tummarna

Varje vecka ända fram till 20/8 utser vi en vinnare bland er som röstat, delat och taggat.

9


#åretsbok

Katta och Sofia från en Förbannad podd, Årets Bok-ambassadörer

Katta & Sofia

”En bred blandning av böcker där alla kommer hitta minst en favorit. Vi gissar på att Malin Persson Giolito ror hem detta, samtidigt som vi båda två även vurmar lite extra för Vargarnas Tid av Elisabeth Nemert.”

Petra Nuhma, ansvarig för arbetet med Årets Bok hos Bonniers Bokklubbar ”Det är verkligen superroligt att jobba med Årets Bok för andra året och verkligen glädjande att se att priset fått sånt fäste hos publiken redan och att det är så många som engagerar sig och röstar. Ungefär halvtid i röstningsperioden nu och jag som faktiskt vet hur den aktuella ställningen ser ut kan avslöja att det är riktigt jämnt och spännande i toppen! Så alla röster räknas och behövs verkligen. Keep on voting, folks!”

Petra 10

Vinnaren meddelas och belönas på Bokmässan i Göteborg den 29 september.


GÖR ETT BESÖK PÅ BOKKLUBBSBLOGGEN!

Boktips, inspiration & livet bakom kulisserna på Bonniers Bokklubbar.

blogg.bonniersbokklubbar.se 11


#s o mma rl ä s nin g

12 SIDO

HÄRLIGASTE, ROLIGASTE, SORGLIGASTE & MEST SPÄNNANDE

12

OKTIPS! B R


KÖP SAMTAL MED VÄNNER Sally Rooney

Samtal med vänner är en roman om vänskap, sex, avundsjuka och klass berättad med tonsäkerhet och stor värme. Vi får följa Frances som under en poesikväll träffar paret Melissa och Nick. Frances tycker först att de är bortskämda och aningslösa, men får allt svårare att värja sig för deras sofistikerade liv och snart finner hon att hon måste förhålla sig till nya känslor och oanade begär.

Listad som EN AV ÅRETS MEST INTRESSANTA DEBUTANTER av The Guardian

DET VÄXTE ETT TRÄD I BROOKLYN

TIPS TILL BOKCIRKELN! Förslag på diskussionsfrågor FINNS HÄR >>>

Betty Smith

ÖVER 100 000 LÄSARE KAN VÄL KNAPPAST HA FEL (JA, SÅ MÅNGA FEMSTJÄRNIGA LÄSARBETYG HAR DENNA SAMLAT PÅ SIG)!

KÖP

En oerhört stark berättelse som tar oss med till New Yorks allra fattigaste kvarter, vid 1900-talets början. Här får vi ta del av en ung kvinnas liv genom iakttagelser som är lika aktuella idag som när boken skrevs för över sextio år sedan.

13


# s omma rl ä sn in g

KÖP

GÄNGET

Katarina Wennstam

Katarina Wennstams nya spänningsroman kan mycket väl bli din mest spännande läsning i slutet av sommaren. I slutet av juli kommer detta drama om skuld, skam och om gruppens livsfarliga inverkan på individen. Nu är de vuxna, med fruar, karriärer, barn. Men de träffas fortfarande och håller ihop, killarna som en gång utgjorde Gänget. Så försvinner en av dem, och advokat Shirin Nouri blir plötsligt indragen i en historia där det förflutna gör sig påmint med brutal kraft. Vad hände egentligen den där kvällen på Fåfängan för nästan tjugo år sedan? 14


KÖP DITT LIV OCH MITT Majgull Axelsson

FÖLJ

KATARINA WENNSTAM

PÅ FACEBOOK!

Personligt, aktuellt och inte minst viktigt (!) då hon på ett kritiskt sätt uppmärksammar sexualitet, ryktesspridning och skam.

Ännu en gång får vi förlora oss i en gripande roman av Majgull Axelsson. Märit kliver av tåget i Lund och styr stegen mot Norra kyrkogården och en oansenlig massgrav. Här ligger patienterna från Vipeholm, den stora anstalten för så kallade sinnesslöa. Det var där hennes bror Lars för länge sedan hamnade och sedemera gick under... Märit översköljs av minnen. Vad var det som hände? Och vem bar skulden? 15


# so mma rlä s n in g handlar om hur e ls e tt rä e tb k ä sl – En . ” Kidnappningen ad av sin mamma p p a n id k v le b g n vaåri ur min pappa som el seförloppet, och h el d n ä h s el d g ja r a I romanen utforsk min farmor m ve så ck o en m , pappa det påverkade min pt manipulativa ju d en m e, d n a er , charm var: denna vackra desperat försök att t et i rn a b tt si e d ppa kvinna, som kidna gsutrymme. skaffa sig handlin r boken: ett ä h en d va ri sk tt a fyra år Det har tagit mig e, men mest av d n a n a tm u ch o e d rävan t arbete som varit k jälp har jag haft et h in m l il T e. d n ra ule och allt roligt och stim v brev, dagböcker a e d en tå es b l a ri omfattande mate et forskningsg ä tr en t et t ri u eb n artiklar. Det har in gga vad det var lä rt a k a k ö rs fö tt karbete – dels i a en också ett utfors m e, d a ff ä tr in en som egentlig r av verkliga tu a er tt li ra ö g n a ande av hur man k ska ge läsaren en k o b tt a s a p p o h händelser. Jag som trettiotalets en n m ä å p r la k in nya infallsv p. g och föräldraska in n k a ev b ia ed m , Europa nytt ljus och t et i er k sa a ss vi Att läsaren ska se det också vara.” n a k r ä h så , ja : a k tän

Anna Schulze, författare KIDNAPPNINGEN Anna Schulze

KÖP

16 16

Den sanna berättelsen om hur författaren Anna Schulzes farmor Daisy kidnappar hennes pappa när han är elva år gammal. Året är 1936, Daisy är ekonomiskt utblottad och de flesta av hennes vänner och släktingar har vänt henne ryggen. Med två havererade äktenskap bakom sig ser hon kidnappningen av sin egen son, och flykten utomlands, som ett sista desperat försök att skapa ett förhandlingsutrymme.


DAMKÖREN I CHILBURY Jennifer Ryan

KÖP

När männen i den lilla engelska byn Chilbury försvinner ut i andra världskriget lägger prästen ner kyrkokören. Men byns kvinnor vägrar att acceptera det, de måste få samlas, sjunga och stötta varandra i sorg och glädje. Så med hjälp av den livfulla musikprofessorn Primrose Trent som plötsligt dyker upp bildar de en damkör. Genom kören ingjuter de mod i bygden när kriget sliter sönder deras tillvaro. Men det ingen av dem ännu anar är att flera av körmedlemmarna bär på hemligheter…

Läses med skräckblandad förtjusning och KONSTANTA KALLA KÅRAR längs ryggen.

I DJUPT VATTEN Paula Hawkins

KÖP

Med samma driv som fängslade miljontals läsare över hela världen i Kvinnan på tåget har Paula Hawkins nu skrivit en ny gastkramande psykologisk thriller. En ensamstående mamma och en tonårsflicka hittas döda på botten av en flod med bara några veckors mellanrum. I utredningen av dödsfallen grävs en mycket komplicerad historia fram… 17 17


#s o mma rl ä s nin g

DET FÖRLORADE BARNET Elena Ferrante

KÖP

Fjärde och sista delen i Ferrantes älskade Neapelkvartett är här! Elena Greco, som numer är etablerad författare, flyttar tillbaka till Neapel för att kunna komma närmare sin älskare Nino Sarratore. Efter en tid utan kontakt så träffas Elena och Lila igen när de blir grannar. Deras vänskap blir mer jämbördig i vuxen ålder, men sedan tar båda deras liv dramatiska vändningar och allt kullkastas.

Inte kastat dig in i Ferrantes magiska värld än? Vad kan passa bättre än att läsa ikapp i solstolen?

KÖP

18

KÖP

KÖP


KÖP STORA STYGGA VARGEN Nele Neuhaus

Förra året gavs Nele Neuhaus för första gången ut på svenska. Kriminalromanen Snövit ska dö gjorde succé direkt och den nominerades även till Årets Bok 2016. I juli kommer äntligen den efterlängtade (fristående) uppföljaren. En bok som är minst lika välskriven och spännande

som sin föregångare. En het junidag hittas en sextonårig flicka död i floden Main. Ingen saknar henne och flera veckor senare står polisen fortfarande rådlösa. Men så flätas fallet plötsligt samman med ett annat och en fruktansvärd hemlighet stiger till ytan… 19


#s o mma rl ä s nin g

Anna Tell

har ett förflutet som kriminalkommissarie och major inom Försvaret. Hon har över tjugo års erfarenhet av operativt polis- och försvarsarbete både inom Sverige och internationellt.

FYRA DAGAR I KABUL Anna Tell

KÖP 20

Förhandlaren Amanda Lund hamnar mitt i hetluften när två svenska diplomater kidnappas i Kabul. Under jakten på kidnapparna upptäcker Amanda att hon inte är ensam om att försöka hitta diplomaterna. Hemma i Stockholm stundar ett afghanskt statsbesök. Amandas kollega Bill Ekman utreder mordet på en ung man samtidigt som han håller departementen underrättade om Amandas framsteg i Afghanistan. Men varför försöker regeringen mörka kidnappningen? Och varför hör inte kidnapparna av sig? Snart inser Amanda att den svenska ambassadören i Kabul döljer mer än vad hon kunnat ana.


PERFEKT BOKCIRKELBOK!

Följ författaren

Julia Svanbergs

vardag i Colombia, på Instagram: @MAMMASMACHETE

KÖP

CANDELERIAS HUS Julia Svanberg

Candelerias hus är en dokumentärroman om den unga svenska Ellen som bosätter sig med sin lille son på den colombianska landsbygden. Där möter de en brutal vardag som är styrd av priset på kaffe och konflikten mellan gerillan och militären. Men andra sidan myntet är en tillvaro där gemenskap och styrka bildar motstånd. 21


SOMMARENS HÖGSTA HÄNGMATTEFAKTOR!

KÖP KÖP

MITT (INTE SÅ) PERFEKTA LIV

MITT LIV

Feelgood-drottningen Sophie Kinsella är tillbaka med värme och nya skratt. Enligt Instagram lever Kate Brenner det perfekta livet, med en våning i London och en glamourös karriär i PR-branschen. Fast det är inte riktigt sanningen. I verkligheten hyr hon ett pyttelitet rum, pendlar långväga till sitt assistentjobb och livet hon visar upp på sociala medier är inte hennes eget. Men det kan ju bli, någon gång. Eller?

Från OS-medaljör och världens bästa idrottsman till uppmärksammad realitystjärna i Keeping up with the Kardashians och sen vidare genom ett av världens mest uppmärksammade könsbyte. Nu berättar Caitlyn Jenner sin historia. Om sporten, uppmärksamheten och den tuffa tiden som varit, men också om tillfredsställelsen i att äntligen ha hittat hem.

Sophie Kinsella

Caitlyn Jenner


# s om m a r lä sn i n g

KÖP GICK OBEMÄRKT FÖRBI Ingrid Hedström

Med stor glöd och inlevelse skildrar Ingrid Hedström en skamfläck i svensk historia. Utifrån grundlig research och autentiskt material berättar Hedström historien om några av de barn som under 1930-talet och framåt blev intagna på s.k. sinneslö-

anstalter. Romanen utspelar sig under en tid som präglades av rashygieniskt tänkande och då handikappade barn ofta omhändertogs och många gånger överlevde de inte många år på anstalterna.


# sverigeläser

Jan Mårtenson

Författare och aktuell med nya boken Elakt spel som kommer i juli

Läser jag i sommar Romanerna om Patrick Melrose av Edward St Aubryn. Tips på en bok som alla borde läsa: Churchills memoarer Den boken hoppas jag vinner Årets Bok: Jag tycker Elena Ferrante har ett fascinerande sätt att återge två människors historia.

Mari Jungstedt

Författare och aktuell med boken Det förlovade landet

Läser jag i sommar De förlorade, Henrik Fexeus Tips på en bok som alla borde läsa: De blåaste ögonen, Tony Morrison Den boken hoppas jag vinner Årets Bok: Störst av allt, Malin Persson Giolito

24

KÖP


# sverigeläser

Sandra Stiegert

Bloggare och skribent. Aktuell som ambassadör för Årets Bok 2017

Läser jag i sommar Anna, Hanna och Johanna av Marianne Fredriksson. Tips på en bok som alla borde läsa: Väggen av Marlen Haushofer bara för att få sätta sig in i den typen av isolering, ensamhet och utsatthet. Den boken hoppas jag vinner Årets Bok: Just nu har jag röstat flest gånger på Störst av allt men jag har ju ett gäng böcker kvar att läsa av de nominerade ...

Anna Schulze

Författare och aktuell med boken Kidnappningen

Läser jag i sommar Romanerna om Patrick Melrose av Edward St Aubryn. Tips på en bok som alla borde läsa: Jag tycker inte att man ska läsa något för att man borde. Men jag tror att många skulle kunna prova att läsa mer dikter: man kan till exempel försöka med något av Kristina Lugn. Den boken hoppas jag vinner Årets Bok: Jag säger Sanning och skvaller av Curtis Sittenfeldt. 25


# florawistrรถm

VI SNACKAR SKRIVANDE

med Flora Wistrรถm 26


22 ÅR GAMMAL, HAR PRECIS FIRAT 10 ÅR SOM BLOGGARE, DRIVER EGEN PODCAST, ÄR KRÖNIKÖR OCH SKRIVER JUST NU PÅ SIN ANDRA BOK. FÖRSTA BOKEN – STANNA – KOM I HÖSTAS OCH HAR GJORT BRAKSUCCÉ. JA, DET ÄR SVÅRT ATT INTE IMPONERAS AV FLORA WISTRÖM. SÅ VI SÅG TILL ATT FÅ EN LITEN PRATSTUND MED HENNE OM FÖRFATTARSKAP, SKRIVANDE OCH SKRIVKRAMP.

F

lora, inledningsvis, vem är du och vad gör du egentligen (eller snarare: vad gör du inte?)?

Jag är en rättvis, utåtriktad och snäll person som gillar att hänga runt i Stockholm med mina kompisar, dricka öl, klia någon i håret (eller ännu hellre bli kliad) och laga mat. Jag är verksam som författare och skribent, bloggar och skriver krönikor på Baaam.se och är ena halvan av podcasten Flora & Frida. Jag identifierar mig mycket med mitt jobb och tycker att det är jäkligt kul att syssla med det jag gör.

I höstas kom din första bok – Stanna. En s.k. Young Adult-roman. Men redan långt innan dess har du försörjt dig på skrivande genom bloggen, krönikor etc. Har du alltid vetat att du vill skriva och hur började du?

Väldigt länge trodde jag att jag inte kunde skriva. Det var tills jag började plugga skrivande och insåg att det faktiskt är ett hantverk precis som allt annat. Jag har alltid varit bekväm med att uttrycka mig, men att skriva skönlitterärt och mejsla fram karaktärer och binda ihop en berättelse är ju något helt annat.

27


# florawiström

Och nu har du alltså fått göra det som nästan var fjärde svensk drömmer om – att ge ut en egen bok. Berätta lite mer om Stanna, hur du skrev och kom på själva historian. Hade du haft den klar för dig länge, eller kom den allt eftersom du skrev?

så får läsaren också följa kärleken mellan de två bästa vännerna, och hur alla relationer sätts på spel när något tungt inträffar. Stanna växte fram under mina 2,5 år på olika skrivarskolor. Jag hade en grundtanke ”hur räcker man till för den man älskar?” och fördjupade mig i det temat genom att skriva den här berättelsen.

Är det så många! Jäklar! Stanna handlar om tjugoåriga Ester som bor i Stockholm och befinner sig Vilka är dina bästa tips till dem som i en tillvaro fylld av framdrömmer om att skriva en tidsvånda, så som det ofta egen bok? är efter studenten. Hon Gå en skrivutbildning! bor tillsammans med sin Att vistas Alltså jag kan inte tipsa bästa vän Hanin och är bland andra nog om det. Jag har gått rastlös. Kan inte något som skriver Kreativt skrivande A på bara hända? Och så träfär oerhört Södertörns högskola, far hon Eli, som hon blir viktigt ...” Skriv! Poesi prosa drasvinkär i. Verkligen sjukt matik på Jakobsbergs kär. Men kärleken är inte folkhögskola och Skrivarlinjen så enkel som hon trott – hon indistans på Ölands folkhögskola. ser ganska snart att han befinner Det har gett mig tid och verktyg sig i en situation där han behöver att kunna arbeta fram min bemycket stöd. Hon vill finnas för rättelse. Att vistas bland andra honom, men hur ska hon räcka som skriver är oerhört viktigt för till? Hur ska hon orka? Och skamatt kunna ta skrivandet på allvar, men över att ens ha sådana tantycker jag. Kan även tipsa om fakar. Samtidigt som man får följa cebookgruppen Skrivgäris! deras sorgtyngda kärleksrelation

28


L채s ocks책 ...

P책 sidan 36 kan du l채sa mer om hur du skriver och publicerar en bok.

29


# florawiström

Om jag har en självkritisk dag så struntar jag i att skriva.”

30


Vad gör man om man får skrivkramp då? Får du någonsin det?

Oh ja. Om jag har en självkritisk dag så struntar jag i att skriva. Då går det liksom inte. Men jag försöker också se skrivandet som ett jobb, där jag lägger in ”skriva” i kalendern, tar datorn under armen och går till ett café. Mitt jobb som bloggare och skribent möjliggör ju den typen av frihet, så det är förstås en lyx. Annars så tycker jag att läsandet vaggar in mig rätt bra i skrivandet. Innan jag sätter mig framför datorn brukar jag läsa några sidor i en bok som inspirerar mig, så att jag kommer i stämning. Hur jobbar du med ditt skrivande för att utvecklas och bli ännu bättre?

Jag talar om det med mina skrivande vänner och så försöker jag läsa så mycket jag bara kan. Många kan ju bli stressade av att läsa böcker där man avundas författarens språk, men för mig är det en sporre. Du skriver på en ny bok just nu. Är det för tidigt, eller kan du avslöja något om den?

Min andra roman handlar om syskonrelationer och vad som hän-

KÖP

STANNA

Flora Wiström

der med en syskonskara när ett av syskonen försvinner. Om maktförhållanden och prestationsångest. Det är en ganska smutsig och kroppslig berättelse som riktar sig till samma målgrupp som Stanna – unga vuxna.

Tack för samtalet och inspirationen, Flora! 31


# pixiböcker

Pixiböcker FÖR VUXNA & BARN

Den första pixiboken gavs ut 1955 och sedan dess har det kommit 100-tals nya kvalitetsbilderböcker i det lilla formatet och de har lästs av tre generationer barn och deras föräldrar. Så många gånger som de små böckerna agerat räddaren i nöden på tråkiga bil- och tågresor och långa flygningar. Och vilket perfekt inslag de är i t.ex. fiskdammspåsarna på barnkalaset. I maj släpps äntligen de första pixiböckerna för vuxna! Den första utgivningen består av två boxar med 6 böcker i varje.

KÖP

KÖP

På sex olika teman har man samlat bilder, illustrationer och serier av Hemmingsson. I var sin bok avhandlas djur, relationer, fest, sex, barn och ångest.

6 PIXIBÖCKER AV NINA HEMMINGSSON

I den här boxen har man samlat sex böcker illustrerade av Kellerman, om ämnena alkohol, barndom, döden, naturen, förhållanden och karriären.

6 PIXIBÖCKER AV MARTIN KELLERMAN

32


Under 60 år har 60 miljoner pixiböcker sålts till barn i Sverige.”

Pixiböcker är Sveriges mest spridda bokserie. Under 60 år har 60 miljoner pixiböcker sålts till barn i Sverige. Vi tycker det är hög tid att även vuxna får sina egna pixi. Med två av Sveriges främsta serieskapare, Nina Hemmingsson och Martin Kellerman, vill vi sprida läsglädje i praktiskt format till de som vuxit ifrån barndomens pixi. Små böcker om ångest, sex, död, relationer, alkohol, karriär, barndom, fest, djur och natur piggar alltid upp!” Bodil Unenge, ansvarig förläggare

33


# pixiböcker

För andra året i rad kommer pixiväskan! 15 st pixiböcker paketerade i en väska att ha med sig på semestern, på stan eller hemma. Funkar lika fint hela året om! Två tredjedelar av böckerna i väskan är helt nya och en tredjedel är kära gamla favoriter ur Pixiarkivet.

KÖP 34

PIXIVÄSKAN FÖR BARNEN


BLI MEDLEM I BONNIERS BOKKLUBB IDAG!

SÄKRA GRILL- OCH LÄSSOMMAREN!

DIN FÖRSTA BOK

19

för

:-

P ORTO 59:-

t e s l l i r g t k s i + ett prakt elar. på fem d LÄS MER OCH BLI MEDLEM IDAG!

35


#s k ri ve nb o k

Sugen pĂĽ att skriva en bok i sommar? 36


Undersökningar visar att var fjärde svensk drömmer om att skriva och få ge ut en egen bok och chanserna är rätt stora att just du är en av dem. Det är visserligen alltid ett bra tillfälle att ta tag i sin dröm och börja jobba för att förverkliga den, men om det finns någon tid som är lite extra bra för drömförverkligande och bokskrivande så är det väl ändå sommaren och semestern. Med massa lediga lata dagar framför dig är det bara att sätta igång. Här har vi samlat lite På sidan 26 berättar lästips och goda råd bloggaren och på vägen. Lycka till! krönikören Flora

Läs också ... Wiström om sitt författarskap.

37


#s k ri ve nb o k

”Om du vill bli författare är det två saker du måste göra hela tiden: läsa mycket och skriva mycket.” STEPHEN KING Stephen Kings bok om skrivande har sedan den utkom 2000 blivit en modern klassiker, lika älskad av läsare som av författare. Det är både en självbiografi och en handbok i skrivandets hantverk. King berättar om barndomen på 50- och 60-talet, om skolåren och om det tidiga intresset för skrivandet. Med en mängd exempel från sitt eget författarskap och framgångsrika romaner som Carrie och Lida, ger han underhållande och praktiska tips till aspirerande författare.

ATT SKRIVA Stephen King

KÖP 38


Hur gör man?

Här är ett urval av några användbara länkar:

Deckarförfattaren Camilla Läckberg har en DECKARSKOLA i 7 steg på sin hemsida. Även deckarförfattaren Sofie Sarenbrant skriver utförliga råd på sin hemsida i DECKARSKOLA − 10 steg till färdigt manus. Sören Bondeson har skrivit både lyrik, noveller och romaner. Han ger tips i en artikel i DN och håller även skrivarkurser. Kristina Ohlsson som skriver kriminalromaner beskriver här hur det var att bli utgiven på Piratförlaget år 2009. Från inskickat debutantmanus till tryckfärdig bok. Susanna Alakoski är roman- och barnboksförfattare. Hon håller sedan 10 år tillbaka kurser, tillsammans med poeten/författaren Mats Söderlund, både hemma i Sverige och i Andalusien. Ann Ljungberg är en författarcoach som har skrivkurser. Hon har lång erfarenhet av att hjälpa författare att bli publicerade. Var med i novellsamlingen – antologin ”Kära mamma” som lanseras våren 2018. Läs mer på Ordberoende förlags hemsida. I tidningen Skriva finns tips, inspiration och kurser för både blivande och etablerade författare. De flesta förlag tar emot manus. Läs Författarförbundets råd till debutanter. Oftast krävs det ett fullständigt manus. Bifoga följebrev med kontaktuppgifter och gärna ett förslag till bokens baksidetext.

”Att skriva är att efteråt se saker. Hitta det vi förlorat.”SUSANNA ALAKOSKI

39


#s k ri ve nb o k

Dela med dig av din historia! Type & Tell är en självpubliceringssite där du själv kan skapa och ge ut en bok, enkelt och smidigt. På Type & Tells blogg får du dessutom tips och råd i ämnen som till exempel: • Skriv en novell • Schemalägg ditt skrivande • Kom igång att skriva • Saker att skriva om • Så skriver du en säljande bokpresentation

E.L. James, Nele Neuhaus och svenska Emelie Schepp är några av de succéförfattare som börjat sin författarkarriär med självpublicering. 40


Man tar lite härifrån och lite därifrån och joxar ihop det, så blir det lite lagom jox. Astrid Lindgren

41


#bokfakta

Visste du att ... VÄRLDSREKORDET I ATT FLEST MÄNNISKOR BALANSERAR EN BOK PÅ HUVUDET, SAMTIDIGT, PÅ SAMMA PLATS, SATTES I SYDNEY 2012 –

Den längsta meningen som tryckts i en bok är

823

998

ST!

ord lång. Den hittas i Victor Hugos Les Miserables.

Var fjärde svensk drömmer om att skriva en bok!

42


15 000 NYA BÖCKER PUBLICERAS I SVERIGE VARJE ÅR …

… AV DESSA ÄR CA14% BÖCKER FÖR BARN OCH UNGDOMAR.

CODEX LEICESTER AV LEONARDO DA VINCI ÄR DEN DYRASTE BOKEN SOM NÅGONSIN KÖPTS. DEN KOSTADE 30,8 MILJONER DOLLAR OCH KÖPTES AV BILL GATES.

68%

AV ALLA BÖCKER SOM SÄLJS, KÖPS AV KVINNOR!

Indierna

sägs vara världens mest läsande folk. De läser i snitt timmar/v.

10,7

43


# beautyfood

M A R I A

A H L G R E N

KÖP 44


BEAUTYFOOD Recept på skönhet inifrån 22

Min hudresa – en skönhetsjunkie blir till

22

MARIA AHLGREN

Boken Beautyfood är så snygg att man nästan inte orkar med…! Skönhetsredaktören Maria Ahlgren menar att nyckel till strålande hy, glänsande naglar och skinande hår lika väl kan finnas på tallriken som i krämburken och i sin bok har hon samlat över 80 recept på mat och drycker som inte bara ska smaka gott utan även göra underverk för både kropp och själ. BEAUTYFOOD Här bjuder vi på några smakprov ur boken 85 RECEPT FÖR som garanterat kommer få dig att vilja ha SKÖNHET INIFRÅN ännu mer. Maria Ahlgren 45


# beautyfood

50

GLOW

IN

A

BOWL

Fluff med jordgubb och lime Ett skepp kommer lastat med rynkstoppande C-vitamin och antioxidanter! Frysta jordgubbar kan vara lite jobbiga för mixern, så låt dem tina en smula innan du sätter igång.

1 PORTION 1 ½ dl vegomjölk 225 g frysta jordgubbar 1 lime, saften 2 msk vassleproteinpulver med vaniljsmak en nypa vaniljpulver Mixa allt i omgångar tills det blir slätt och fluffigt. Servera genast.

Beautybonus No 17 BEAUTYB O N U S N° 1 7

En näve jordgubbar ger mer kollagenbyggande C­vitamin än en hel apelsin. Bären innehåller också ellaginsyra som hjälper cellerna att hålla sig pigga, och mangan som skyddar cellernas egna kraftverk, mitokondrierna.

En näve jordgubbar ger mer kollagenbyggande C-vitamin än en hel apelsin!

46


GLOW

IN

A

BOWL

51

Fluff med mango och citron Grattis till alla hudkostymer och deras bärare som får avnjuta effekterna av denna kittlande sötsyrliga glowbowl. Jag vet inte vem som slår flest kullerbyttor av lycka – huden, gommen eller själen. Toppa med färska bär och nötter och även ögat fäller en lyckotår.

1 PORTION 1 dl vegomjölk 225 g fryst mango 1 citron, saften 2 msk vassleproteinpulver med vaniljsmak en nypa vaniljpulver Mixa allting alldeles slätt och fluffigt. Servera genast.

B E A U T Y B O N U S N° 1 8 Citron är en riktig bomb av kollagen­ byggande C­vitamin. Antioxidanter­ na moppar upp skönhetsstörande fria radikaler, stärker immunförsvaret och bäddar för spänstig, glödande hy som är bättre rustad mot yttre hot.

47


Sommarens bästa kok- och bakböcker Som så mycket annat så är väl en massa härlig bakning och ofantligt mycket smarrig matlagning något som vi alla tänker att ”nu äntligen ska jag hinna med det, när det är semester”. Här har vi valt ut några av våra favoriter bland kok- och bakböckerna som hjälper dig en bra bit på traven till den perfekta härliga sommarmiddagen.

KÖP

Spontana middagar, vänner svänger förbi på en fika, du går över till grannen och tar ett glas innan det är dags att knyta sig för natten…. Precis så som man vill att sommaren ska vara! I Sommarmat på stora fat hittar du recept på enkel och god mat att bjuda på vid alla dessa tillfällen (och några till). Här finns maten som gör det lättare att umgås, helt enkelt!

SOMMARMAT

Ulla Karlström och Cecilia Lundin

Allt du behöver och en hel måltid i en enda salad. Det får du i The new green salad. Vegetariska allt-i-ett-sallader som är fria från raffinerat socker och i många fall även glutenfria och veganska. Lyxiga, rejäla sallader som alla enkelt kan laga och som mättar alla sinnen. Här finns både varma och kalla sallader – alla med häftiga smaker, konsistenser, texturer och glöd.

KÖP 48

THE NEW GREEN SALAD Therese Engquist


KÖP

Det finns en tårta för nästan alla tillfällen! En vacker och god tårta förgyller vilken tillställning som helst. I den forna Hela Sverige bakar-vinnaren Linus Larsson bok bjuds vi på allt ifrån enkla tårtor för det stora kalaset som räcker till många och klassiker som prinsesstårta och schwarzwaldtårta till något mer avancerade tårtor som kräver lite tid och planering.

TÅRTOR

Linus Larsson

Det har aldrig varit enklare att bjuda på en välkomponerad, välsmakande middag utan att behöva tillbringa timmar i köket och vara helt utschasad när gästerna kommer! Laga läckra trerätters på 1 timme! Bokens recept är väl beprövade, enkla att följa, snabba att laga och garanterat goda!

KÖP

KÖP

LÄTTLAGADE FESTMENYER Maud Onnemark

Cake Hero är mästerkonditorn Roy Fares första bakbok med alla yngre bakintresserade i åtanke. Perfekt för dig som vill baka ihop med barnen i sommar! Men den passar egetnligen precis lika bra för dig som jobbar utan barn i köket. Det är inte på något sätt ”för enkla” recept utan den innehåller precis lika mycket läckerheter som Fares alla tidigare böcker.

CAKE HERO Roy Fares

49


#b o kci rke lnläser h ellsin g

Bokcirkeln Mammen

läser” Händig man sökes”

Maria, Anneli, Monica, Maria, Eva och Nina är lika med bokcirkeln MAMMEN – högt i tak. Vi träffas ungefär var sjätte vecka och väljer böcker på alla tänkbara vis; snyggt omslag, en omtalad titel eller en genre som skiljer sig helt från föregående. Vi är rätt överens om att alltför ogrundade våldsamma och brutala berättelser inte går hem hos oss. Tråkigt hemmafruliv vill vi inte heller läsa om. Det har hänt att vi bytt titel under läsningen för att ingen kommer in i boken eller gillar den. Förra boken var Björnstad av Fredrik Backman, som var överraskande bra! Nu har vi läst Händig man sökes av Jöns Hellsing som vi alla också var 50


Tankar om Händig man ... En lyckad mix av feelgood och mysdeckare. Plus med miljön från en skotsk ö.” ”Vilken histora! En riktigt riktig berättelse, en modern John Irving. Ser fram emot nästa del.” ”Påhittigt och fina människoteckningar. Jag gillar John och hoppas att han och Heather finner varandra senare i serien.” ”Gillar Johns förvandling från hemlös drömmare till engagerad hjälte, via en del lätt galet uppfriskande och ångande hoppa-i-höet-erotik.” ”Vi vill beskriva boken i samma ordalag som norrländska (underbara) Susanne Jonssons i Go’kvälls Allt-i-ett-paj. Rabarber, vaniljkräm och smuldeg, som trots att den var komplett i sig serverades med jordgubbar och gammaldags vaniljglass. Precis så var boken! Allt finns – och är delikat och bjussar på mycket extra! Rabarberpaj med smultopp och vaniljkräm | SVT recept

2017-05-19 12:27

Rabarberpaj med smultopp och vaniljkräm TID: 1 TIMME

KÖP John Bruford drömmer om att skriva den stora romanen. När han hittar en platsannons med rubriken ”Händig man sökes” ser han sin chans. I en avlägsen by på en vindpinad skotsk ö väntar ett gods med en förfallen fyrvaktarstuga som ska renoveras. På ön finns också en lord som ägnar sig åt skumma affärer och en lady utsvulten på kärlek. John påbörjar renoveringen, och får hjälp med den från oväntat håll. Ingenting blir som han tänkt sig på ön. Bland annat blir han indragen i en riktig het kärlekskarusell med godsets vackra Lady Anna ... HÄNDIG MAN SÖKES

Jöns Hellsing

FOTO: MATILDA SANDBERG/SVT

SÅ LAGAR DU

INGREDIENSER

Pajdeg 200 g

1. Gör pajdeg: Skär smör i stora tärningar, lägg i matberedare med knivinsatsen och mixa snabbt med mjöl, salt, citronskal och socker.

VILL DU OCKSÅ STARTA BOKCIRKEL? HÄR HITTAR DU ETT PAR ENKLA TIPS OCH SAMT NÅGRA AKTUELLA BÖCKER ATT CIRKLA RUNT JUST NU. 10 PORTIONER

smör

300 g

vetemjöl

1

nypa salt

2 msk

råsocker

2. Tillsätt ägg och mjölk, kör hastigt ihop till en deg. Ta upp degen och knåda ihop den.

LÄS MER

3. Plasta och ställ i kyl, alt. kavla ut direkt till ca 5 mm tjocklek och klä en pajform, 24–28 cm. Ställ i kylen eller frysen. 4. Gör rabarberfyllning: Smält socker i en stekpanna utan att det bränns. Lägg i hälften av rabarbern och koka ihop några minuter. Det ska bildas lite vätska. Blanda ner resterande rabarber och

51


# picknick

52


kanske man gör klokast i att köpa bröd också. Men se för tusan till att handla goda saker om du inte gör dem själv! Och inspireras av våra galna, fina, knasiga, härliga utflykter, men tänk inte att du måste göra likadant. Om du vill vara pretentiös så var det! För din egen skull. Gärna pretentione men ingen prestige! Det ska vara roligt, härligt och lustfyllt! Varför skulle man inte kunna ha sin finaste klänning på sig när man plockar svamp? Elle ta med en kandelaber på utflykt? Hur svårt är det att duka vackert om man verkligen vill? Varför skulle silverbesticken komma bort bara för att man ha med dem i sin korg? Det viktiga är att göra utflykten till sin och att vara tillsammans med dem man älskar. Vi önskar dig solsken och regn som du behagar, lycka och äventyr.

Picknick –

en bok som får dig att längta

PICKNICK – utflykter och inflykter av Pia och Dennis Kammeborn är en bok vi kan bläddra i länge, länge. Bilderna är fantastiska och stämningen allmänt ljuvlig. Allt började med bloggen Queen of Kammebornia. Där skriver Pia delar med sig av vardagliga betraktelser, poetiska texter, magiska bilder, matlagning och bakning, sorg och glädje. Och nu är det allra finaste i form av bilder, tips och recept samlat i en bok om utflykter året runt.

KÖP PICKNICK

Pia & Dennis Kammeborn

53


# picknick

I björkarnas sal Jag vill att alla människor ska få vara kungar och drottningar i sina egna liv. Att alla ska kunna leva i sina egna sagor fast på riktigt. När jag bjuder dig på hummer och västerbottenpaj dukar du i björkskogen med spetsduk och finstolar. Gitarren är med och linneservetterna är nymanglade. Vi dricker bubbel och jag är din drottning och du är min kung. Till dessert blir det lemon posset, fågelsång och vindsus. Det är en riktig sagodag och skogen är en balsal.

Skaldjurskalas ...

36

54

Västerbottenpaj är en klassiker! Här bjuder vi på receptet.


Västerbottenpaj

Lemon posset

Pa jDEG

FyLLNING

3 dl vetemjöl eller dinkelsikt 125 g smör 1–2 msk vatten

150 g västerbottensost 3 dl mjölk (eller 1 dl grädde + 2 dl mjölk) 3 ägg salt och svartpeppar

Jag brukar göra min pajdeg i matberedaren, det är oerhört smidigt och går på mindre än en minut. Lägg mjöl och kylskåpskallt smör i bitar i matberedaren med kniven monterad. Kör tills det är smulor och tillsätt vattnet medan maskinen arbetar ihop till en smidig deg. Självklart går det även att nypa ihop den för hand men då krävs ett bakbord och starka händer. Låt degen vila i en plastpåse i kylskåpet minst en halvtimme. Tryck sedan ut degen i en pajform (även upp på kanterna) och förgrädda pajskalet i 200 graders ugnsvärme i 10 minuter.

Vispa ihop ägg och mjölk eller gräddblandning. Tillsätt lite svartpeppar och salt. Riv osten och lägg den i det förgräddade pajskalet. Häll över äggstanningen. Grädda pajen i 200–225 graders ugnsvärme i 20–30 minuter.

Det här är en genial dessert som är både enkel att göra och fenomenalt god. Jag glömmer aldrig den första gången jag smakade den. Det var min vän Gabriella som bjöd på den i små söta glas, en kylig majkväll då vi satt inlindade i filtar och läste poesi för varandra medan koltrasten sjöng och kaprifolen doftade. Koka upp 3 dl vispgrädde med 1 dl socker. Ta bort från plattan och blanda i rivet skal och saft från en citron. Häll i vackra koppar eller glas och ställ svalt i några timmar. Servera som den är eller med bär.

Ta ut pajen och låt den svalna en stund. Servera ljummen eller kall. Pajen går också bra att värma om man tillagar den någon dag innan den ska serveras. Den smakar himmelskt gott med sallad och skaldjur till. 39

55


Du har väl inte missat tidigare Läs de tidigare utgåvorna här!

Inspiration Inspir BY BONNIERS BOKKLUBBAR

BY BO

NR 1 2016

PREMIÄR!

100-tals härliga BOKTIPS!

Sveriges BÄSTA BOKBLOGGAR och BOKINSTAGRAMMARE!

56


nummer av Inspiration?

ration Inspiration

ONNIERS BOKKLUBBAR

BY BONNIERS BOKKLUBBAR

NR 1 2017

NYTT NUMMER!

NR 2 2017

NYTT NUMMER!

KÖ P VÅ R E N S LÄSNING!

Ett måste för alla BOKÄLSKARE!

I nästa Inspiration som kommer i september: • Vinnaren av Årets bok 2017 • Härliga romantiska böcker • Vackra coffee-table-böcker • Och mycket, mycket mer ... 57


Nästa nummer av

Inspiration by Bonniers Bokklubbar ... kommer till hösten. Har du några förslag och idéer kring vad du vill läsa

om, eller bidra med eget material då är du varmt välkommen att maila oss på

inspiration@bonnierforlagen.se

#inspirationbybbk

Profile for Bonnierforlagen

Inspiration nr 3 2017  

Inspiration, Sommarläsning, Skriv en bok tips, Sommarläsning, Bonniers Bokklubbar, Årets bok, Flora Wiström, Picknick, Beautyfood, Sommarmat

Inspiration nr 3 2017  

Inspiration, Sommarläsning, Skriv en bok tips, Sommarläsning, Bonniers Bokklubbar, Årets bok, Flora Wiström, Picknick, Beautyfood, Sommarmat