Inspiration nr 2 2017

Page 1

Inspiration BY BONNIERS BOKKLUBBAR

NYTT NUMMER!

NR 2 2017


#inspirationbybbk

” Vi vill resa med boken och uppleva nya platser”

Det sa den otroligt inspirerande och produktiva Carina Nunstedt när vi träffade henne för att få veta mer om nystartade Yourlife Books och för att göra en trendspaning inför kommande bokhöst. Och visst är det så: med böckernas hjälp reser vi jorden runt flera gånger om och får ta del av så många otroliga, roliga, spännande och ibland skrämmande berättelser och människoöden. I det här numret av Inspiration by Bonniers Bokklubbar tipsar vi bl.a. om böcker med vars hjälp du får vara med och driva en bokhandel i Skottland, planera ett helikopterrån, slita dig loss från en manipulativ sekt, skolas till drottning över ett av världens mäktigaste länder, avslöja och sänka ett hemligt nätverk i Stockholm och mycket, mycket mer. Det är också äntligen dags att, för andra gången, utse den bok som ni läsare tycker är årets absolut bästa. Här presenterar vi de 12 böcker som är nominerade till Årets Bok 2017 och nu är det upp till dig att rösta på just din favorit. Vi har även lagt lite extra fokuspå barnböcker. Vi har satt ihop en alldeles egen barnbokstestarpanel som har fått läsa några av vårens nyheter och berätta med egna ord vad de tycker om böckerna.

Till allt detta kan du sedan addera intervjuer med personer som på ett sätt eller annat jobbar med böcker, vårens absoluta vill-ha-grejer för bokälskaren, författarsnack, följ-tips i bokinstagramvärlden, våra favoritrecept och lite annat smått och gott så har du ett helt färdigt, rykande färskt nummer av Inspiration by Bonniers Bokklubbar!

Välkommen in och låt dig inspireras! //Petra, Annette och Elia 2


#inspirationbybbk

INNEHÅLL

Inspiration by Bonniers Bokklubbar MAJ 2017

4

ÅRETS BOK 2017 Nu presenterar vi årets nomineringar!

34

CRIMETIME

Möt dina favoritförfattare på Gotland!

12

INTERVJU

Hur tänker en omslagsformgivare?

42

TESTPATRULLEN Barnen väljer sina egna favoriter!

15

FEELGOODLÄSNING

26

INTERVJU

Späckat med härliga boktips!

Möt Carina Nunstedt!

46

56

INTERVJU

Vi har träffat aktuella Mariette Lindstein

BOKSLUKAREN

Häng med till den fina bokhandeln!

INSPIRATION är en tidning av Bonniers Bokklubbar: Annette Nordberg text & form, Petra Nuhma - text & interaktivitet, Elia Almegård - text & form, Henrik Mårtensson - foto. Tavla på omslaget: Mrs Mighetto Material till kommande nummer: inspiration@bonnierforlagen.se

3


#åretsbok

2o17

12 nominerade böcker 4

Välkomna


till  ÅRETS BOK 2017

att rösta }}

5


#åretsbok

För andra året utser och belönar vi, tillsammans med svenska folket, årets bästa bok. Våra sju litteraturredaktörer har tillsammans nominerat 12 böcker och nu är resten upp till er läsare. Fram till den 20 augusti kan du rösta på den bok du tycker är årets bästa och vill se som vinnare på Bokmässan i september. Har du svårt att bestämma dig kan du givetvis rösta på flera böcker. Läs mer och rösta på www.aretsbok.se. Och missa inte att följa @aretsbok på instagram så får du ta del av allt som händer kring priset.

6


Rösta på aretsbok.se eller via sms

RÖSTA

Smart bladvändare om vänskap, kärlek och skuld. En grillkväll i ett idylliskt villaområde med ansvarsfulla vuxna, välartade barn och en gullig hund slutar i katastrof. Magnifik underhållning där sanningen om vad som egentligen hände den där ödesdigra kvällen skickligt avslöjas pusselbit för pusselbit.

µ Andras vänner µ av Liane Moriarty µ Albert Bonniers förlag Berörande och utlämnande om mor och son.

SMS:a ÅB11 till 71070

RÖSTA

Modig självbiografisk roman om att växa upp med en alkoholiserad mamma. Obehindrat glider Alex Schulman mellan nutid och dåtid, och beskriver det svåra förhållandet till sin mor. Smärtsamt och äkta om ett ständigt sökande efter försoning.

µ Glöm mig µ av Alex Schulman µ Bookmark förlag

RÖSTA

SMS:a ÅB06 till 71070

Unik spänningsroman – en pricksäker ögonöppnare. Har överklassflickan Maja mördat sina skolkamrater i en brutal skolmassaker? Malin Persson Giolito ger trovärdig röst åt en 18-årig flickas trauma. Skarpt och tonsäkert om ungdomar som lever i den finaste av världar men mår allt annat än bra.

µ Störst av allt µ av Malin Persson Giolito µ Wahlström & Widstrand

SMS:a ÅB01 till 71070 7


#åretsbok

En lika oemotståndlig som grym kärlekssaga.

RÖSTA

När den unga Clare kommer till 1920-talets Apulien i södra Italien möter hon en enorm fattigdom och gryende fascism, men också den stora kärleken. En stark och gripande berättelse, så förtätad att den får läsaren att tappa andan.

µ Italienska nätter µ av Katherine Webb µ Historiska Media

SMS:a ÅB07 till 71070

Raffinerad spänning i en klass för sig. Unga kärlekstörstande kvinnor mördas i Oslos dejtingvärld, och den luttrade polisen Harry Hole dras motvilligt in i en mardrömslik katt-och-råtta-lek. Med nackhårsresande driv och överraskande vändningar försvarar Jo Nesbø sin plats på deckartronen!

µ Törst µ av Jo Nesbø µ Albert Bonniers förlag

RÖSTA

SMS:a ÅB05 till 71070

Storslagen känslomässig bergoch dalbana. En trollbindande skildring av fyra vänner i New York, som tar en mörk vändning när det visar sig att en av dem bär på fruktansvärda hemligheter. Läsupplevelsen är en känslomässig berg- och dalbana som är lika storslaget vacker som outhärdligt smärtsam.

µ Ett litet liv µ av Hanya Yanagihara µ Albert Bonniers förlag 8

RÖSTA

SMS:a ÅB04 till 71070


Rösta på aretsbok.se eller via sms

RÖSTA

Mod, moral och kärlek i en ond tid. Världen brinner och nazismen breder ut sig – även i Sverige. I sin kamp mot ondskan möts Carl-Magnus och Magdalena, mannen av börd och kvinnan av folket. Vältecknade människoöden och miljöer förflyttar läsaren till 1940-talets Norden.

µ Vargarnas tid µ av Elisabet Nemert µ Forum

SMS:a ÅB08 till 71070

Härlig blandning av såpopera och kvalitetsroman. I 1960-talets Italien har Lila gift sig och väninnan Elena är avundsjuk på hennes nya tjusiga liv, men det visar sig snart att äktenskapet är en mardröm. Elena Ferrante fortsätter att förtrolla en hel värld med denna berörande och underhållande andra del i Neapel-sviten.

µ Hennes nya namn µ av Elena Ferrante µ Norstedts

RÖSTA SMS:a ÅB09 till 71070

Stämningsfull kriminalroman i 1920-talets Stockholm. Konstapel John Stierna utreder mordet på unga fröken Julia Ekegren, som hittats ihjälslagen i sin lägenhet. I sakta mak berättas inlevelsefullt om polisens gedigna arbete i ett svunnet Stockholm. Lysande skildringar av staden och dess invånare!

RÖSTA

µ Lykttändaren µ av Pontus Ljunghill µ Wahlström & Widstrand

SMS:a ÅB12 till 71070 9


aretsbok.se eller via smssms:a ÅBnr till 71070. GåRösta in ochpå rösta på aretsbok.se eller

Träffsäkert och berörande om livet i en svensk småstad. En fruktansvärd händelse splittrar invånarna i en liten stad på landsbygden. Kan ortens hjälte verkligen vara en förövare? Med skarp blick levandegör Fredrik Backman den vanliga människans liv, drömmar och tillkortakommanden. Läsning som går rakt in i hjärtat.

RÖSTA

µ Björnstad µ av Fredrik Backman µ Piratförlaget

SMS:a ÅB03 till 71070

Rolig, vass kärleksroman – Stolthet och fördom på 2010-talet. När Elizabeth Bennett och Mr Darcy från Jane Austens Stolthet och fördom möts på en fest i Cincinatti slår det gnistor. Denna pånyttfödelse av det klassiska kärleksparet i dagens USA är lika skickligt genomförd som härligt underhållande.

µ Sanning och skvaller µ av Curtis Sittenfeld µ Wahlström & Widstrand

RÖSTA

RÖSTA

SMS:a ÅB02 till 71070

Fängslande om besatthet och mänskligt mörker. En förälskelse drar in den vilsna 14-åriga Evie i en sekt i 1960-talets Kalifornien, vilket utlöser en lavin av katastrofer. Med elegant driv skildras både längtan att höra till och mänskligt mörker i denna fascinerande och sylvassa berättelse.

µ Flickorna µ av Emma Cline µ Natur & Kultur 10

SMS:a ÅB10 till 71070


Och de nominerade är ... Så här såg det ut när vi presenterade böckerna på pressfrukosten den 24 april.

11


# omslagsformgivning

Döma hunden efter håren, eller Berätta om dig själv och ditt arbete! Jag är formgivare och har sedan 2012 jobbat på Bonnierförlagen med främst digitala omslag.

Behöver man ha läst boken för att göra ett bra omslag? Nej. Men för sin egen skull kan det många gånger vara en stor fördel att ha läst åtminstone en del av boken då det kan ge värdefull information om stämningar, tonlägen och framförallt bilder. Bör omslaget spegla innehållet? Personligen så föredrar jag det mer subtila bildspråket framför det övertydliga som förekommer i vissa genrer. Omslaget ska vara en väg in i berättelsen dels locka till läsning men också leda läsaren in i berättelsen med ledtrådar som hen kan få svar på under läsningens gång. Sen finns det alltid en säljaspekt inblandad – den påverkar självklart utseendet såtillvida att omslaget blir målgruppsanpassat och genreindelat.

Hur viktigt är omslaget för läsupplevelsen? Väljer vi bok efter omslag? Vi bestämde oss för att fördjupa oss i området omslagsdesign tillsammans med en av Bonnierförlagens duktiga formgivare, Ilse-Mari Berglin.

12

Vad är den största skillnaden mellan att formge en e-bok och en tryckt bok? Det är på många sätt enklare att formge digitalt då det inte behöver anpassas för att tryckas och man kan arbeta mer fritt med färger och filter tex. Men det är även begränsande att hålla sig till den enskilda rektangeln och ändå försöka frammana liknande upplevelser man kan få av den fysiska boken. Här kan bilden få flöda över rygg och baksida och bidra till en större helhetsupplevelse medan det också innebär mer jobb i form av anpassning till ryggbredd och baksidestext. Vad är viktigast att tänka på när man gör omslag till e-böcker? Kontraster och tydlighet. Typografin blir än mer viktig att den är tydlig och läsbar i ett


inte?

ILSE-MARIS EGNA OMSLAGSFAVORITER:

mycket litet format då omslaget nästan uteslutande visas i mycket litet format i digitala miljöer som vi inte har någon kontroll över. Brukar författare ha synpunkter på formgivningen? Väldigt olika från författare till författare. De omslag jag har jobbat med har många gånger tillhört titlar vars författare är döda vilket i sin tur gett mig en stor frihet. Samtidigt gillar jag när det finns lite åsikter från författaren – det är alltid utmanade att förstå och visualisera någon annans idéer.

Det händer ofta att jag köper en bok bara för omslaget.” Vad dras du till när du ska välja bok? Omslaget har väldigt stor betydelse för mig! Det händer ofta att jag köper en bok bara för omslaget. Men innehållet betyder förstås mycket också. Särskilt de två första meningarna i en bok kan avgöra om jag vill fortsätta läsa eller inte. Var hittar du inspiration? Film, konst, musik, naturen, textilier, stadsmiljöer, nästan allt kan vara inspirerande. Det beror på hur öppet sinnet är – för att få den bästa upplevelsen gäller det att vara helt öppen för de intryck du möter och låta sig fascineras och förundras. Det här är ju ett tillstånd som ingen orkar leva med någon längre stund så det handlar om att hitta av- och på-knappen :) 13


# sverigeläser

Sofie Sarenbrant,

Författare och aktuell med nya boken Bakom din rygg som kommer i maj

Läser just nu: Den fantastiska Björnstad av Fredrik Backman

KÖP

Mitt bästa sommarläsningstips: Den tunna blå linjen av Christoffer Carlsson. Väljer du bok efter omslaget? Ja, det händer. Vem kan motstå det vackra omslaget till Hjärtats innersta röst av Jan-Philipp Sendker?

Alex Schulman

Författare, krönikör och poddare. Aktuell bl.a. med Årets Bok-nominering för boken Glöm mig.

Läser just nu: Theodor Kallifatides självbiografiska bok om skrivande och livet. Fantastiskt fin. Mitt bästa sommarläsningstips: Själv kommer jag vara med barnen hela sommaren, så det blir mycket barnböcker, och då kan jag varmt rekommendera Josefine Sundströms Sagasagor. Väljer du bok efter omslaget? Nej, aldrig. Jag väljer bok efter författare. 14

KÖP


Recept

# fe e l g o o d

Sommardagen på den perfekta

En svag bris, fågelkvitter, en skål färska jordgubbar, ett lätt gung på hängmattan och en riktig feelgood-bok i händerna. Är inte det sinnebilden av en perfekt sommardag, så säg. Här får du 8 sidor med vårens och sommarens härligaste feelgood-läsning med störst hängmattefaktor.

15


Jenny Colgan

Jenny Colgan, som vi tidigare lärt känna genom hennes fantastiska feelgood-böcker om det lilla bageriet på strandpromenaden, är nu äntligen tillbaka med en minst lika härlig bok − Den lilla bokhandeln runt hörnet! Vi var nyfikna på Jenny och skickade några frågor till henne via hennes förlag här i Sverige. Vad har du för bakgrund? Mitt första jobb var på ett sjukhus, som administratör. Men jag var inte särskilt bra på det, så jag skrev på fritiden och testade att skriva både poesi, romantiska komedier och andra historier. Det var så spännande, när böckerna så småningom blev utgivna och försäljningen tog fart.

Jag växte upp mitt emot den lilla skotska ön Arran.” 16

När började du skriva böcker? Jag började skriva böcker när jag var 25 år gammal. Jag har alltid älskat att läsa, ända sedan barndomen har jag varit en riktig bokmal. Dina tidigare böcker och din nya bok Den lilla bokhandeln runt hörnet handlar om en kvinna som lämnar allt för att flytta och driva en bokhandel i en buss. ... •


# jennycolgan

Vad gör att du skriver om just kvinnor som har modet att starta om sina liv? När jag arbetade som administratör ville jag verkligen bryta mig loss från mitt nio till femjobb. Jag beundrar människor som gör det. Några kvinnor i min by gav upp sina kontorsjobb för att öppna en delikatessbutik. Jag är så glad och stolt över dem. Det krävs verkligen mod att göra något annorlunda och att välja att vara sin egen chef. Har du startat någon verksamhet själv? Ja, att skriva böcker är en verksamhet, antar jag. Jag är en frilansande författare. Har du bott på en liknande ö, som den i böckerna om det lilla bageriet? Nej, men jag växte upp mitt emot den lilla skotska ön Arran. Jag har bott på många platser runt om i världen och återvände hem för att bo i Skottland förra året. Däremot har jag besökt flera av de nordliga öarna, som Orkney och Shetland. De öarna är helt magiska! Är du duktig på att baka? Jag har aldrig bakat professionellt, och jag är definitivt inte så bra. Jag började baka hemma när barnen var små, då jag inte kunde lämna hemmet så ofta. Jag älskar att baka bröd, bara doften är så underbar. Har du haft en lunnefågel som husdjur? Eller hur kom du på den delen av historien? Lunnefåglar är absolut inga husdjur! De är vilda djur som gillar kalla, naturliga miljöer. Men jag tycker att det är ett underbart djur. Ursprungligen hade jag bara med lunnefågeln Neil som en liten del av historien, men läsarna gillade honom så mycket, att han blev en egen karaktär i boken om det lilla bageriet. ••

KÖP DET LILLA BAGERIET PÅ STRANDPROMENADEN

Jenny Colgan

KÖP SOMMAR PÅ STRANDPROMENADEN

Jenny Colgan

KÖP JUL I DET LILLA BAGERIET PÅ STRANDPROMENADEN

Jenny Colgan

17


# j e nnyco lg an Du har också skrivit barnböcker om lunnefåglar. Vad tycker dina egna tre barn om dina barnböcker? Eftersom de handlar om min dotter Polly så är hon mycket stolt över dem och berättar om böckerna för alla här omkring. Det som är roligt är att när min dotter blir äldre, så förblir Polly i böckerna fortfarande ett barn. På din hemsida skriver du att du älskar tjocka böcker. Kan du rekommendera några böcker? Oh ja, självklart. Jag älskar Crimson Petal and the white av Michel Faber, A suitable boy av Vikram Seth och Middlemarch av George Eliot. De böckerna bör definitivt hålla er upptagna en stund!

Lunnefåglar är absolut inga husdjur ... men läsarna gillade Neil så mycket att han blev en egen karaktär i boken.”

Much love, Jenny Colgan

Nina älskar böcker ... Nina Redmond älskar böcker och att para ihop rätt bok med rätt läsare är hennes passion. Men när stadens bibliotek, där hon jobbar, plötsligt lägger ner står hon arbetslös och med bilen full av övergivna böcker. Hon vet inte vad hon ska ta sig för, men efter ett möte med en karriärcoach får hon en idé. Hon ska starta en egen bokhandel, på hjul! Hon hittar den perfekta lilla varubussen i en annons. Det är bara ett problem ‒ hon måste flytta till Skottland. DEN LILLA BOKHANDELN RUNT HÖRNET Jenny Colgan

KÖP 18


# fe e l g o o d

” Romanen är som ett varmt bad”

USA Today

Ännu en fantastisk roman av feelgoodgurun Jane Green. Denna handlar om Emma som lämnar en hektisk karriär i New York och flyttar till den pittoreska småstaden Westport i Connecticut för att börja om. Hon hyr ett litet hus av Dominic, en snickare som bor i huset intill med sin lille son. Emma och Dominic blir förälskade, men just som de tänker sig ett liv tillsammans slår ödet till på ett chockerande vis.

KÖP

ATT FALLA Jane Green

Feelgood om karriär, kattbestyr & mogen kärlek ... KÖP

Marie-Louise Marc älskar må bra-romaner mer är något annat och nu debuterar hon med en egen bok i just den genren. Bettys värld är en romantisk komedi inspirerad av författarens 35 år i tidningsbranschen.

BETTYS VÄRLD Marie-Louise Marc

19


n o l l i D Lucy

Lucy Dillon är författaren med succétitlar som Ensamma hjärtan och hemlösa hundar, Hundra omistliga ting och När livet börjar om i bagaget och i vår är hon tillbaka med en ny efterlängtad roman.

Caitlins äktenskap knakar i fogarna och hennes självkänsla är i botten. När den lilla dottern Nancy dessutom slutar prata gäller det att göra något drastiskt. Med hjälp av en släkting, två mopsar och modet att tänka nytt skönjs åter ljuset i tunneln. En hoppingivande och hjärtevärmande bok om förlorade drömmar och nya möjligheter. 20

KÖP

ALLT JAG ÖNSKADE Lucy Dillon


# fe e l g o o d

Rakaste vägen hem är ofta kurvig ... Det här är den första delen av en planerad trilogi om John Bruford som drömmer om att skriva den stora romanen. När han hittar en platsannons med rubriken ”Händig man sökes” ser han sin chans. I en avlägsen by på en vindpinad skotsk ö väntar ett gods med en förfallen stuga som ska renoveras. På ön finns också en lord som ägnar sig åt skumma affärer och en lady utsvulten på kärlek... HÄNDIG MAN SÖKES Jöns Hellsing

KÖP

KÖP

Få kan som Karin Brunk Holmqvist skildra det stora i det lilla. Med värme och humor berättar hon om sina figurers glädjeämnen. Oftast tilldrar sig hennes historier någonstans på Österlen. Så även denna gång. Men vi får också följa med till Bornholm, där en av byborna söker svaret på en gåta. MAJKEN MINRÖJARE Karin Brunk Holmqvist

KÖP I maj kommer denna charmiga roman om omöjlig kärlek, skriven av Ewa Klingberg som sedan många år tillbaka är känd i veckopressen genom sina många välskrivna och omtyckta noveller och följetonger. MANGLADE DUKAR OCH VIKTA SERVETTER Ewa Klingberg

21


Bota din Downton Abbey-abstinens ”En roman som kan bota din Downton Abbey-abstinens.” skrev The Washington Post och det stämmer verkligen. Den handlar om Beatrice som sommaren 1914 kommer till Rye för att försörja sig som latinlärare. Men det är långt ifrån alla i den lilla staden som ser med blida ögon på detta och medan Beatrice kämpar för att finna sin plats blir läget utanför Englands gränser alltmer instabilt. Under den varmaste sommaren i mannaminne skakas livet för dem alla om i grunden…

KÖP

SOMMAREN FÖRE KRIGET

Helen Simonson

Deckare i botswansk sommarhetta

Äntligen en ny mypys-deckare om vännerna Precious och Grace, allmänt kända som Mma Ramotswe och Mma Makutsi på Damernas detektivbyrå i Gaborone! Deras senaste uppdrag tar dem dock åt olika håll. Ska vänskapen klara konflikten? Det är upplagt för en laddad historia i botswansk sommarhetta.

KÖP

22

PRECIOUS OCH GRACE Alexander McCall Smith


# fe e l g o o d

En svensk Bridget Jones ...

KÖP

När Linda Netsman debuterar gör hon det med besked. Här låter hon oss följa huvudpersonen Sophie på präktiga parmiddagar, dråpliga gynekologbesök och hippa releasefester, samtidigt som hon får oss att fundera över livets stora gåtor. Vid sin sida har Sophie sin sambo. Han är allt hon inte är. Lugn, trygg och mjuk som en insutten brun manchestersoffa. LIVET ENLIGT SOPHIE MANIE Linda Netsman

Brittiskt drama om drottning Victoria Mindre än en månad efter sin artonårsdag vaknar Victoria och får veta att hon är drottning över den mäktigaste nationen i världen. Men kommer hon att vara en självständig regent eller en marionett kontrollerad av sin mor och den lömske sir John Conroy? Kan denna späda flicka stå på sig mot män som hennes morbror, hertigen av Cumberland, som anser att kvinnor är för hysteriska för att kunna styra ett land? VICTORIA

KÖP

Daisy Goodwin

23


# l ä s inspiration

I en bra bok finns

det bästa mellan raderna

24


# sverigeläser

Flora Wiström

Författare, krönikör och bloggare. Aktuell bl.a. med romanen Stanna Läser just nu: Bilder som inte angår mig av Felicia Stenroth Mitt bästa sommarläsningstips: De polyglotta älskarna av Lina Wolff

KÖP

Väljer du bok efter omslaget? Ja, absolut! Inte enbart, men det förhöjer läsupplevelsen. Jag har själv formgivit böcker och tycker att det är spännande hur man väljer att kommunicera en berättelse.

Sophie Wilkinson

Försäljningschef

Läser just nu: Elon Musk: Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid Mitt bästa sommarläsningstips: Dömd till fängelse av Jeffrey Archer Väljer du bok efter omslaget? Ja, det kan ju påverkar jättemycket när man står i en bokhandel och ska välja.

KÖP

25


EN KOPP KAFFE MED

Carina Nunstedt

Succétidningarna Mama och Family Living, en hel hög böcker som ensam eller medverkande författare, ofantligt populära författarkvällar med Books & Dreams, deckarfestivalen Crimetime Gotland och nu senast det nystartade imprintet Yourlife Books, är alla saker som Carina Nunstedt kan sätta på sitt CV. Gissar att vi inte är de enda som är imponerade!? Så vi såg till att få ta en kaffe med Carina för att få veta mer om både henne själv och Yourlife Books. Självklart tog vi tillfället i akt att trendspana lite också. 26


# carinanunstedt

KÖP

LOVE WARRIOR

Glennon Doyle Melton

KÖP

Berätta lite kort om din bakgrund och hur du hamnade i bokbranschen? Jag är uppvuxen mitt ute i skogen utanför Växjö. Med en pappa som är journalist och en mamma som älskade att läsa fanns det alltid tillgång till böcker. Att läsa var bland det bästa och roligaste jag visste som barn. Mitt arbete som journalist startade på lokaltidningen Smålandsposten följt av 10 år i den snabba kvällstidningsmiljön på Expressen och sedan närmare tio år då jag jobbade med månadsmagasin. Jag upptäckte efter ett tag att jag älskade att intervjua författare och att jag ville jobba mer med böcker. Och nu, sedan fem år tillbaka, så arbetar jag i det här fantastiska förlagshuset. Otroligt spännande med nya Yourlife Books! Berätta. Yourlife Books är en helt nystartad utgivningslinje inom Bokförlaget Forum där jag är ansvarig förläggare. Vi ger ut personlig facklitteratur. Böcker som bottnar i en personlig historia och ger nya förhållningssätt till livet. Böcker som lyfter dig! Den första boken kom ju i mars – Love Warrior av Glennon Doyle Melton (på nästa uppslag kan ni läsa vad Bokcirkeln Lässtyrelsen tycker om den reds. anm.) och i slutet av maj kommer nästa bok – Himlen kan vänta där vi får ta del av Lotta Grays livsberättelse. Hur hon överlevt cancer, tagit sig igenom en skilsmässa och gått vidare med ny syn på livet och vad som är viktigt. Är det några fler spännande böcker är på gång från Yourlife Books? Ja, i augusti kommer Hitta din sanna story av Katrin Sandberg. Det är en bok om hur du hittar guldkornen i din egen historia. Hur du utgår från dig själv och vad du varit med om, för att sedan titta på vad just du får energi och driv ifrån. På så sätt lär du dig vad du ska säga ja och nej till och var du borde vara i livet. Jag gick en workshop som Katrin hade och det var till stor del den som hjälpte mig att komma fram till att jag ville bli förläggare. Så det är henne vi har att tacka för Yourlife Books? Ja, lite kanske. Eller jag hade kanske kommit på att det var det jag vill göra i alla fall, men inte lika fort.

HIMLEN KAN VÄNTA

Lotta Gray

Några ytterligare böcker planerade under året? Ja, ytterligare tre böcker. Unplug som är en meditationsbok kommer också i augusti. I september kommer #Aktiedrottning av Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius och en bok som heter Om jag fick ge dig ett enda råd som är en bok full av livsvisdom från en rad kända profiler inom olika genres. •• 27


# carinanunstedt

Vi vill resa med boken och uppleva nya platser”

Carina med väninna vid förra årets prisutdelning av Årets Bok

Det är otroligt roligt att få vara med och förlösa fantastiska berättelser”

Hur hittar du de här böckerna och historierna som Yourlife Books ger ut? Jag utgår till stor del från mitt eget intresse och nätverk. Love Warrior var det t.ex. Elisabeth Gilbert (författaren till bl.a. världssuccén Eat, pray, love. Reds. anm.) som tipsade mig om. Och så får jag förstås otroligt mycket tips och manus skickade till mig numer. Det är nästan det svåraste med att vara förläggare. Att välja rätt och att ständigt behöva tacka nej till så många berättelser. Om vi ska sia om framtiden då, vad ser du för stora trender och tendenser inom bokvärlden? Vad kommer vi få se mycket av i höst? Det mest tydliga är nog den stora fackbokstrenden. Jag var på bokmässan i London i mars och många pratade om att det nästan fanns mer intressant inom facklitteraturen än skönlitteraturen. Och så är det ju en superstor trend det här med berättelser som börjar i en annan form än den tryckta för att sedan bli en bok. Många kända bloggare och Youtubers får sina historier publicerade. Jag pratar också med mina författare om hur vi kan göra mer av böckerna som vi ger ut och berätta deras historier i andra format som till exempel podcast, event eller liknande. Inom skönlitteraturen då. Ser du några trender där? Jag tycker mig se fler och fler böcker som utspelar sig i andra länder än USA och England. Vi vill ”resa med boken” och uppleva nya platser. Jag tror t.ex. att hela Ferrantefebern till viss del beror på det. Läsarna får följa med och uppleva Italien under en längre tidsperiod via fantastiska karaktärer. Eller ta en författare som Jan-Philippe Sendker. Jag har aldrig varit i Burma men nu får jag på ett sätt åka dit i alla fall. Det har ju länge varit en ökande trend med resandet i det verkliga livet och nu ökar även vårt resande med historierna. Yourlife Books är ju än så länge väldigt nytt, men har du trots det tänkt något framåt. Vad är nästa steg och dröm i karriären? Jag vill vara kvar i bokvärlden länge, länge! Det är otroligt roligt att få vara med och förlösa fantastiska berättelser och det vill jag fortsätta med. Men även kombinera det med det personliga mötet som jag gör idag med t.ex. Books&Dreams författarkvällar och Crimetime Gotland. Läs mer om Crimetime och om böcker från Crimetime aktuella författare på sidorna 34-39.

28


19

BLI MEDLEM I BONNIERS BOKKLUBB IDAG!

DIN FÖRSTA BOK

för

:PORTO 59:-

! e i m e r p i r f s d + en kostna

LÄS MER OCH BLI MEDLEM!

29


# b okc i rke ln läser lovewar r i or

Lässtyrelsen

läser Love Warrior ”Vi är sex före detta länsstyrelsetjänstemän i Uppsala som för ett år sedan startade en bokcirkel, som vi kallar LÄSSTYRELSEN. Vi är alla mycket glada för att vi startade detta. Så mycket mer vi får ut av en bok när vi ses och pratar om den. Vi ses på olika caféer i Uppsala med lite drygt en månads mellanrum.” Love Warrior är den tolfte boken som LÄSSTYRELSEN läst. Aldrig tidigare har en bok väckt så livliga diskussioner. En bok som är lämplig för en bokcirkel, med andra ord.

VILL DU OCKSÅ STARTA BOKCIRKEL? HÄR HITTAR DU ETT PAR ENKLA TIPS OCH SAMT NÅGRA AKTUELLA BÖCKER ATT CIRKLA RUNT JUST NU. 30

LÄS MER


Tankar om Love Warrior Love Warrior är en självbiografisk bok, som är mycket utlämnande. Glennon utlämnar sig själv, men även sin man i boken, något som vi är tveksamma till.” ”Sex, alkohol- och drogmissbruk och utseendefixering är det som dominerar i boken. Vi saknar dock en förklaring till detta. Vad var det som gjorde att Glennon, ett älskat barn, drabbades av bulimi redan i tio års ålder? Och vad bottnar hennes motvilja till sex i? ”

KÖP

”Vissa saker är svåra för oss att relatera till, till exempel den påtagliga roll som kyrkan har i USA. De religiösa och andliga upplevelserna är svåra att ta till sig.” ”Vi kan känna igen oss i att man ibland spelar en viss roll i livet.” ”Boken lyfter fram vad det är att vara kvinna, och vilka förväntningar som ställs på flickor och kvinnor.” ”En fin beskrivning av hur Glennon hanterar synen på kvinnan som sexobjekt finns i mötet med en sopåkare där hon hanterar sexism genom att tydligt säga ifrån.” ”Skildringen i slutet av hur Glennon förklarar för sin man hur hon känner det är också välskriven.” ”Rent stilistiskt har boken ett ordflöde som känns mera som en blogg. För mycket ord, för ”pratigt” och för självcentrerat.” ”Ingen av oss är nog egentligen målgruppen för boken, men det är spännande att läsa en bok man annars inte hade valt.

Efter 13 års äktenskap, just när Glennon Doyle Melton börjar känna att hon har nästan allt, upptäcker hon att hennes man, pappan till hennes tre barn, har varit notoriskt otrogen under en längre tid. Hennes värld rasar samman, smärtan hon känner är olidlig men hon bestämmer sig snart för att använda den som verktyg för att lära känna sig själv. LOVE WARRIOR

Glennon Doyle Melton

31


#älskaläsning

INREDNING, PRYLAR OCH KLÄDER FÖR BOKÄLSKAREN.

Läsjournal

Samla och kom ihåg alla dina läsupplevelser!

etsy.com

Nostalgi för alla biblioteksbesökare Necessär med bibliotekskort

32

amazon.com


Armband

Berlocker från Stolthet och fördom!

etsy.com

T-shirt

redbubble.com

Strumpbyxor Med citat från Romeo och Julia!

etsy.com

Poster för bokälskaren! zazzle.com

33


# crimetimegotland

Den 3-5 augusti kan mycket väl bli sommarens tre bästa dagar för alla deckarälskare. För tredje året i rad går deckarfestivalen CRIMETIME GOTLAND av stapeln. Tre dagar fullspäckade med författarmöten och samtal, utflykter, mordvandring i Visby, skrivarskola med kända författare, förhandsvisningar av filmer och tv-serier och mycket, mycket mer. Och på plats finns ett 50-tal av Skandinaviens, Storbritanniens, USA:s och Australiens mest älskade deckarförfattare.

34


DET SENASTE OCH LÄSKIGASTE FRÅN NÅGRA AV VÅRA CRIMETIME-FAVORITER…

KÖP

Helikopterrånet - en sann historia!

Jonas Bonnier kommer med sin första spänningsroman baserad på ett av svenska historias mest spektakulära brott någonsin. Berättelsen om när värdedepån i Västberga rånades 2009, med bland annat intervjuer med rånarna själva, speglar rånet ur brottslingarnas perspektiv.

HELIKOPTERRÅNET Jonas Bonnier

35


Ny psykologisk thillerserie Med boken Bakom din rygg påbörjar Sarenbrant en helt ny psykologisk thrillerserie. Ingenting är sig likt på Stefanos populära frisersalong efter att Angelica börjar jobba där. Och kort därefter börjar kunder med koppling till salongen att hittas mördade. Anklagelserna kastas fram och tillbaka mellan de tre frisörerna, men sanningen avslöjas inte förrän det är alldeles för sent.

BAKOM DIN RYGG Sofie Sarenbrant

KÖP

36


# crimetimeuppladdningen

Spänning på Cran Canaria

Äntligen kommer andra delen i Jungstedts Cran Canaria-serie. Sara Moberg är ensam på den skandinaviska tidningens redaktion när polisradion meddelar att en kvinna hittats misshandlad till döds i en bungalow i San Augustin. När offrets försvunne make hittas, tycks fallet vara löst, men några dagar senare är ytterligare en svensk död – brutalt mördad i en kyrka…

DET FÖRLOVADE LANDET Mari Jungstedt

KÖP

37


En mardröm som aldrig tycks ta slut Axel Glenne driver en läkarmottagning. Efter en tung journatt förändras allt. En kvinna hittas död i Nordmarka, med skador som tycks komma från en björn. Kort därefter hittas ännu en kvinna död. Dödsfallen förbryllar och den enda de tycks ha gemensamt är Axel Glenne… Med Se mig, Medusa blir det ännu en gång tydligt att Damhaug hör till det absoluta toppskiktet av norsk kriminallitteratur.

KÖP

SE MIG, MEDUSA Torkel Damhaug

En liten stad med stora hemligheter KÖP

Harper bjuder på knivskarp spänning! Den lilla staden Kiewarra har drabbats av obeskrivlig torka. Kommissarie Aaron Falk återvänder dit för att närvara vid sin bäste väns Lukes begravning. Luke har enligt ryktet skjutit ihjäl sin familj och sig själv på grund av hettan. Men det är något som inte stämmer. Med fara för sitt eget liv börjar Aaron ifrågasätta det som hänt…

HETTA

Jane Harper

38


# crimetimeuppladdningen

KÖP

Ett hemligt nätverk ...

Dags för sista delen, och en mäktig upplösning, i serien om det omaka paret Teddy och Emelie – kåkfararen och advokaten. Ett hemligt nätverk i Stockholm har i decennier utnyttjat unga flickor och var och en som kommer det på spåren gör det med fara för livet. Polisen har tillsatt en specialgrupp för att ta reda på vilka som ingår i sammanslutningen men ändå kommer de inte åt våldet. Och vem är det som med alla medel försöker tysta Teddy och Emelie?

TOP DOGG Jens Lapidus

39


# sverigeläser

Anders Larsson

Campaign Manager, Bonniers Bokklubbar

Läser just nu: Loyalty 3.0 - en bok som handlar om framtidens kundlojalitetsprogram och The heart of Yoga av T. K. V. Desikachar Mitt bästa sommarläsningstips: Att läsa om alla Harry Potter-böckerna! Eller en bok som motiverar till löpning under semestern.

KÖP

Väljer du bok efter omslaget? Nej. Jag läser alltid recensionerna på en bok och väljer efter det.

Johanna Lundin

Bland annat bokbloggare och instagrammare. Aktuell som ambassadör för Årets Bok

Läser just nu: Klass av Elise Karlsson. Gillade verkligen hennes förra bok Linjen. Mitt bästa sommarläsningstips: Det står mellan Du, bara av Anna Ahlund och Tre saker jag inte vet om dig av Julie Bauxbaum.

40

Väljer du bok efter omslaget? Ja, tyvärr låter jag omslagen styra huruvida jag blir intresserad av en bok när jag ser den fysiskt . Men främst väljer jag böcker efter rekommendationer.


# l ä s inspiration

Du kan inte

köpa lycka men du kan

köpa böcker

och det är nästan samma sak

Besök bokklubbsbloggen!

Ännu mer boktips, inspiration, boktankar och glimtar bakom bokklubbskulisserna.

! n i a n m o k l ä V

LÄS MER HÄR!

41


#barnbokspanelen

Barnbokspanelen läser Vem kan vara bättre än barnen själva på att tipsa om vårens och sommarens bästa barnböcker? Ingen, såklart. Så vi samlade ihop ett gäng lässugna barn mellan 4 och 8 år och lät dem testläsa (med lite hjälp av mamma och pappa förstås) några av vårens och nyheter i barnboksvärlden.

Frank, 6,5 år

STORMEN OCH MONSTERTRUCKEN

BARNENS ATLAS Andrew Brooks

Daniel Sjölin

KÖP En fartfylld bilderbok för alla monstertruckdiggare! Viggo: ”Den var lite knasig med allt krasch,

krisch, pang och monsterhopp. Men rolig! Och coola bilder.” Flora: ”Den var superrolig med alla äventyr som monstertrucken gjorde!” Tuva: ”Bra och spännande. Ganska roliga bilder.” Frank: ”Rolig! Spännande att han räddade hela dagen och mycket att titta på.” Ludde: ”Ganska spännande. Jag trodde först det skulle handla om stormen mest men sen var det mer om monstertrucken.” Truls: ”JÄTTEKUUUL!” 42

KÖP En fin atlas för alla nyfikna barn. Informationsrika kartor med städer, djur och människor. Tuva: ”Den här boken var ju

alldeles underbar!”

Viggo: ”Bra bok! Kul att man fick veta

saker om länderna men det skulle varit lite mer att veta om varje land.” Flora: ”Jag tycker den var bra! Den är bra

för vi lärde oss vad som finns i världen och vad man äter i olika länder.”

Ludde: ”Jag hade velat veta ännu mer

om länderna.”

Truls: ”Jättekul! Man kan lära sig alla flag-

gor och vilka färger dom har.”


Tuva, 6 år

Flora, 4,5 år

Truls, 4,5 år

Ludde, 7 år

Viggo, 8 år

NELLY RAPP OCH GASTARNA I SKOLAN

PUCK FÅR ETT SYSKON

Anna-Karin Garhamn

KÖP En mysig bilderbok med värme och snits om att få ett alldeles eget syskon. Flora: ”Ganska bra, men inte så spännan-

de. Det var ganska roligt när dom ritade på mammas mage.”

KÖP

Martin Widmark

Nelly och Valle har blivit mästare på att tackla monster och andra farligheter. Men räcker det om man vill få tre skoltrötta gastar att lära sig läsa och räkna? Tuva: ”Rolig och ganska spännande

Tuva: ”Lagom lång med roliga och fina bilder.” kapitelbok. Jag vill läsa mer om Frank: ”Väldig bra! Det kändes som

att den handlade om min lillasyster Nour.” Ludde: ”Sådär. Passar typ 4-5 åringar. Lite

tråkig. Bra bilder.”

Truls: ”Ganska bra. Jag visste inte att bebis-

ar kan simma i magen!”

Nelly Rapp.”

Frank: ”Spännande och lite läskig.” Viggo: ”Lagom lätt att läsa själv.

Ganska spännande.”

Ludde: ”Både spännande och tråkig, lite

blandat.”

43


#barnbokspanelen

Ännu mera läsning för barnen Det är sommarlov och allt är perfekt. Tills Klea från framtiden dyker upp i ödehuset och berättar en historia som är lika osannolik som skrämmande. Debuterande Jesper Danielsson fängslande äventyr är sommarläsning när den är som bäst!

FÖRE OCH EFTER KLEA

KÖP

Jesper Danielsson

Den här boken är det perfekta sällskapet på stranden, i bilen eller på kollo – en härlig blandning av roliga aktiviteter, pysselskoj och en helt ny berättelse om de berömda detektiverna Lasse och Maja i Valleby.

LASSEMAJAS SOMMARLOVSBOK Martin Widmark

KÖP

Bok nummer 16 i ordningen om Cirkus Pommerys största stjärnor – tvillingarna Kaspar och Katinka. Gillar du spänning, fartfyllda äventyr, många skratt, oväntade vändningar och ett helt galet persongalleri? Då kommer du garanterat att gilla succéserie om Cirkusdeckarna!

CIRKUSDECKARNA OCH POLKAGRISMYSTERIET Dan Höjer

44

KÖP


Följ med när faktadrottningen Sarah Sheppard leder oss ut på en resa i upptäckarnas och äventyrarnas spår. Lär dig något helt nytt om den första månlandningen, följ kapplöpningen om att bli först på sydpolen, få reda på vem som var först ner i världens djupaste djuphavsgrav eller vart piloten Amelia Earhart tog vägen. Den här boken är precis lika lärorik och rolig för vuxna som för barn.

UPPTÄCKARE OCH ÄVENTYRARE

KÖP

Sarah Sheppard

Succéserien Baby Lit är perfekta presentböcker att ge bort såväl på födelsedagar och dop som till den nybakade studenten. I det här färgäventyret får du uppleva Lewis Carrolls klassiker Alice i Underlandet på ett helt nytt sätt.

BABY LIT – ALICE I UNDERLANDET

KÖP

Jennifer Adams

Josefin Sundström är tillbaka med nya härliga Saga-sagor om bästa kompisarna Saga och Samir. Boken är framtagen i samarbete med GEN-PEP (Kronprinsessparets organisation som arbetar för att sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa) och ambitionen är att inspirera barn till att röra på sig, och berätta om alla bra saker som händer i kroppen när man tränar.

SAGA-SAGOR

KÖP

FIFFIGA KROPPEN OCH FINURLIGA KNOPPEN

Josefin Sundström

45


# ma rie tte li ndstein

Som tur var hade jag och min man varandra ... Vi hjälptes åt igenom den svåra, första tiden.”

Mariette Lindstein Författare

Mariette Lindstein, född 1958, gick som tjugoåring med i den kontroversiella scientologirörelsen. Under tjugofem års tid arbetade hon på alla nivåer i kyrkan, inklusive toppen av hierarkin, på dess högkvarter utanför Los Angeles. 2004 rymde hon. I dag arbetar Mariette som författare och föreläsare på heltid, hon har vigt sitt liv åt att upplysa andra om sektproblematiken. Böckerna om sekten ViaTerra baseras på hennes upplevelser från Scientologikyrkan och har fått stort genomslag. 46


# marietteintervju Efter det att du lämnat Scientologikyrkan, hur var det att försöka skapa ett nytt ”vanligt liv”? Det var som att börja om helt på nytt. Så mycket hade hänt under tiden vi var i kyrkan. Jag hade inget bankkonto, inga ID-handlingar, inget pass, inget mejlkonto, visste inte ens hur man använde en mobil och klädde mig som på 80-talet. Som tur var hade jag och min nuvarande man varandra. Han hade flytt ett par månader innan jag flydde. Vi hjälptes åt igenom den svåra, första tiden. Finns något som du trots allt kan sakna? Ja, gemenskapen när 600 personer jobbar tillsammans, firar högtider tillsammans, bor på samma plats. Man blir otroligt sammansvetsade. Jag saknar fortfarande mina vänner från den tiden. Några av de finaste människor jag känt var där med mig. Ibland undrar jag om de ens lever. Hur de har blivit efter ytterligare 13 år under dessa fruktansvärda förhållanden. Det är helt förbjudet för dem att ha kontakt med mig. Är du rädd, än i dag, att någon i Scientologikyrkan ska knacka på dörren? Nej, de knackar inte dörr, men jag har utsatts för en hel del trakasserier av dem. De har kapat min dator, ringt hotfulla samtal, skapat fejkade, hemska hemsidor i mitt namn, sådana saker. Visst gör det en rädd, men jag tar itu med det när det händer. Jag har hundar som skäller om någon kommer in på tomten, brandväggar som är ogenomträngliga på min dator. Jag tar en dag i sänder. Vad tror du det är som gör att människor kan lockas till att gå med i en sekt? Jag tror att ett vanligt missförstånd är att de som går med i en sekt är introverta personer med dåligt självförtroende. För mig var det precis tvärtom. Jag letade efter spänning, något annorlunda, ville inte gå den vanliga vägen. Och framför allt ville jag göra något som förändrade världen. Det var därför jag gick med. Jag tror verkligen att ungdomar som går med i även de mest galna och destruktiva sekter i början gör det med goda avsikter.

Jag har utsatts för en hel del trakasserier av dem. De har kapat min dator, ringt hotfulla samtal, skapat fejkade, hemska hemsidor i mitt namn ... ”

KÖP

SEKTEN PÅ DIMÖN

Mariette Lindstein

KÖP

SEKTEN SOM ÅTERUPPSTOD

Mariette Lindstein

47


# ma rie tte li ndstein Vad fick dig att gå med? Det som fick mig att gå med var den starka gemenskapen i gruppen, mycket mer än själva läran. Att tillhöra en grupp unga, vackra, utåtriktade människor har en viss tjusning. Jag hade precis flyttat hemifrån och saknade ibland mina föräldrars trygghet. Kanske letade jag undermedvetet efter en ny gemenskap. Vad kan förhindra till exempel unga människor att bli lockade att gå med i en sekt? Jag hoppas att mina böcker ska hjälpa ungdomar att fatta rätt beslut. Jag vill dela med mig av mina erfarenheter på ett sätt som också är underhållande. Hur lätt det är att gå med, men nästan omöjligt att ta sig ut. När jag föreläser avslutar jag alltid med; ”Förlora aldrig någonsin övertygelsen att det är din rätt att tänka kritiskt och att ifrågasätta. Om någon försöker ta ifrån dig den rätten håller du på att förlora dig själv.” Vilka reaktioner har du fått från dina läsare? Jag får mejl läsare varje dag. Den vanligaste reaktionen är att de känner igen sig i mina böcker, även om de aldrig varit med i en sekt. Det kan vara en chef, ett misshandelsförhållande, en mobbningssituation. Det första jag och min man märkte när vi lämnat sekten var att det som vi varit med om också hände ute i dagens samhälle. Maktmissbruk, härskarteknik, manipulation och hjärntvätt. Planerar att du att skriva fler böcker? Jag skriver redan en helt ny serie som handlar om sekters inflytande i samhället via frontgrupper och bulvaner. Den nya serien är ännu mer en thriller än Dimöntrilogin, och har ett lite snabbare tempo. Den har också en svagt erotisk underton. Sex är väldigt skambelagt i nästan alla sekter och används som ett maktmedel för att kontrollera medlemmar, speciellt ungdomar, från en väldigt tidig ålder. Som författare tycker jag att det är viktigt att också våga skriva om ömsesidigt, bra sex. Jag har jobbat med den här nya serien i nästan ett år nu, så den är verkligen på gång. 48

Läs den fullständiga intervjun på bonniersbokklubb.se/mariettelindstein

Förlora aldrig någonsin övertygelsen att det är din rätt att tänka kritiskt och att ifrågasätta. Om någon försöker ta ifrån dig den rätten håller du på att förlora dig själv.”


# m a r i e t te l i n d ste i n

KÖP

Den dramatiska upplösningen på serien om sekten ViaTerra! Femton år har gått sedan Sofia flydde sekten på Dimön. Sektledaren Franz Oswald har inte synts till sedan dess, men när en skoningslös storm sveper över Sverige kliver han ut ur skuggorna. Han är redo att ta sin sekt ut i världen och blir med sitt nya miljömedvetande mer populär än någonsin. Men bakom fasaden utövar han en grym och manipulativ tyranni som inte minst drabbar sektens barn. Två av dem är sönerna Thor

och Vic, som uppfostras enligt sektens teser till att bli trofasta soldater i faderns tjänst. Sofia driver numera ett härbärge för unga människor som flytt från sekter, men det totalförstörs av stormen. Samtidigt kämpar hon mot vetskapen om att Franz Oswald kan vara far till hennes dotter, Julia. Hon har lovat sig själv att aldrig mer ha någon kontakt med honom, men det visar sig vara svårare än hon trott. 49


# s m å stund er

Små stunder Systrarna von Sydow

Det är de små stunderna och de små pauserna i vardagen som faktiskt gör skillnad.”

50


”Idén till den här boken, vår tredje gemensamma kokbok, föddes eftersom vi båda är övertygade om att de små stunderna och de små pauserna i vardagen faktiskt gör skillnad.” Så säger systrarna von Sydow själva sin bok och vi kan inte göra annat än att hålla med. Det är de små sakerna som gör skillnad och med hjälp av den här boken kommer ni lätt kunna sätta guldkant på både frukost, fika, mellanmål och kvällsmackan. I Små stunder bjuds vi också på motivation, tips och inspiration baserat på studier och forskning, till att göra smartare och mer hälsosamma val.

KÖP

Bläddra och se våra favoritrecept ur boken uu 51


# s m å stund er

Tips! När du toppar din smothiebowl så tillfredställ både ögat och smaklökarna!

52


AvokadoSMOOTHIEBOWL (glutenfri, mjölkfri, nötfri, äggfri)

En vackert grön smoothiebowl som bäst görs på kylskåpskall avokado och banan. Konsistensen liknar yoghurt. För skarpare grön färg (och extra näringsboost av järn och kalcium bland annat) tillsätt en näve färsk spenat.

kom ihåg att den ska vara tjockare än en smoothie, annars sjunker toppingen bara ner och det blir en smoothiesoppa. Lägg upp i en skål och dekorera.

1 bowl

½ avokado 1 banan saft från ½ citron 1 nypa vaniljpulver (kan uteslutas)

✤ Näring per bowl: 274 kalorier, 15 g fett,

Mixa allt, tillsätt eventuellt en skvätt vatten om du vill ha lösare konsistens. Men

39 g kolhydrater, 10 g fiber, 16 g socker,

Toppa din smoothiebowl Tillfredsställ ögat

avancerat ut än vad det är. Pistaschnötter ger en snygg grön färg, när du har en rosa smoothie som bas. Det är också snyggt att hålla sig till en färgskala, exempelvis att toppa en rosa skål med rött-rosa-lila: röda vinbär, jordgubbar, rostade kokosflakes, valnötter och granatäpple. Leta fram inspirationsbilder – det råder ingen brist på nätet! Ett sista tips: Antingen sprider du ut allt med fokus på mitten, eller så delar du upp i små högar. Det är också fint att göra ett randigt mönster över skålen. Och har du gäster på brunch, varför inte låta dem toppa sin egen smoothiebowl?

3 g protein

och smaklökarna. Jippie, nu börjar det roliga! Plocka fram frukt, bär, frön, kokos (gärna rostade kokosflakes) och nötter. Granatäpple, svenska jordgubbar, kiwi och stjärnfrukt blir alltid vackert. Under vår fotografering fick vi inte tag på stjärnfrukt och skar då helt enkelt persimmon i skivor till stjärnform, lite pyssligt men det funkade fint. Jordgubbarna får du extra snygga genom att skära tunna skivor och låta de gröna små bladen på bäret hålla ihop skivorna som du sedan sprider ut som en solfjäder. Det krävs ingen expert utan ser mer

37

53


# s m å stund er

Tips! Rosta skivad sötpotatis i brödrosten och lägg på smörgåsen!

54


AVOKADOTOAST (glutenfri, äggfri, mjölkfri – beroende på topping och botten)

När vi lunchar tillsammans på stan och det finns avokadotoast på menyn, så beställer vi alltid det. Alltid! Sammanlagt har vi nog testat ett hundratal olika avokadotoasts, i jakten på den perfekta varianten. Besvikelsen blir stor om den kommer på en ljus, tjock brödskiva – eller om det är för lite avokado. Eller om de, ve och fasa, har glömt hot chili flakes! Att denna rätt gör sig så bra på bild har gjort den till en Instagram- och bloggfavorit. Sedan är den en riktig näringsbomb också. Enkelomättat fett från avokadon och långsamma kolhydrater från fullkornsbrödet eller, som i vårt recept, sötpotatisen. Sötpotatis ger dig dessutom din dagliga dos betakaroten – ett starkt rödorange ämne med antioxidanteffekt.

2 portioner

1 stor sötpotatis eller 4 skivor fullkornsbröd 1 avokado Toppingförslag ✤ Pressad lime, flingsalt, hot chili flakes ✤ Tomat, svartpeppar, flingsalt, örter ✤ Ägg, rosmarin, svartpeppar, flingsalt ✤ Ricotta, jordgubbar, granatäpple ✤ Hyvlade morötter, chili flakes, pumpa-

avokadon. Eller om du vågar, kör med sötpotatis! Vi hörde ryktas att det skulle gå att rosta skivad sötpotatis i brödrosten. Nja, efter flera testomgångar är detta inget vi rekommenderar. Istället skivar vi sötpotatisen på längden, drygt en centimeter tjockt. Baka i ugnen i i 200 grader i cirka 15 minuter eller tills de får lite färg, penslade med aningens olivolja. Lägg på skivad eller mosad avokado och valfria toppings. Njut!

kärnor ✤ Näring per toast, enbart sötpotatis

Testa vårt aprikosbröd (sidan 129) som bas till avokadotoasten. Skiva ganska tunt och rosta brödet innan du lägger på

och avokadoförslaget 251 kalorier, 15 g fett, 29 g kolhydrater 10 g fiber, 7 g socker, 4 g protein

133

55


# bokslukaren

Mysiga bokhandeln Bok ”Ett kulturhus för barn”. Det var ambitionen när Ebba, Lisa och Johanna öppnade Bokslukaren vid Mariatorget i Stockholm, för snart tio år sedan. Mycket har hänt sedan dess, men mycket är också precis som när bokhandeln och caféet öppnade. Kärleken till läsning och passionen för barnböcker är fortfarande det allra viktigaste och det märktes tydligt när vi besökte butiken för att få en pratstund med ägarna. Sedan 2015 ser ägarkonstellationen lite annorlunda ut då Lisa valt att lämna företaget och man istället slagit sig samman med Ellen och hennes bokförlag Urax, som ger ut bilderböcker för barn.

Den är verkligen fantastisk, er bokhandel. Berätta mer om hur ni tänkte när ni öppnade. Idén var ju lite att göra ett ”minikulturhus” för barn. En bokhandel med ett sortiment som präglas av kvalitet och vårt personliga urval. En liten avdelning med riktigt fina leksaker som ofta är kopplade till sagor och berättelser och kända figurer. Längst in cafédelen där man kan sitta i lugn och ro med en fika, bläddra i en bok och bara 56

umgås. Och så har vi ju våra evenemang på lördagarna. Sagoläsning, teater, författarträffar och massa annat. Och lördagsevenemangen är alltid gratis? Ja, vi vill att det ska vara enkelt och opretentiöst att komma hit. Alla ska kunna komma utan att behöva boka plats eller köpa biljetter innan. Och vi vill att fokus ska vara berättelsen i sig och sagoläsning hellre än t.ex. boksigneringar, eftersom vår huvudsakliga målgrupp är barnen. Men ibland blir det signeringar också.


kslukaren

... det är fantastiskt att få följa barnen genom deras uppväxt och få dela med oss av boktips.”

Ellen, Johanna och Ebba i bokhandelns mysiga cafédel.

T.ex. när vi hade Jan Lööf här så ringlade bokhandel. Sen var hon här både på insig kön runt i hela butiken och långt ut på vigningen och har varit tillbaka vid ett gatan. antal olika lördagsevenemang. Det känns jättekul att vi har en sån fin och nära Ni har Barbro Lindgrens figurer kontakt med henne. Loranga och Dartangjang på er logga. Vad är ert förhållande till Vad är det bästa med att driva henne? bokhandeln? Vad har fått er att Barbro är lite av vår husgud och skydds- vilja hålla på med det här i snart tio år? ängel. När vi skulle öppna butiken ville vi använda hennes figurer på vår logga Det är nog framför allt kontakten vi får och kontaktade henne för att fråga om med våra kunder. Det är många som det var ok. Hon svarade ja direkt och sa kommer in och ber om boktips och reatt det var en ära att få ha sina saker i en kommendationer och det känns alltid så 57


# bokslukaren

Följ @bokslukaren_mariatorget på Instagram för att se mer från bokhandeln

roligt att få hjälpa till och sprida läsglädjen. Vi har väldigt många stamkunder och det är fantastiskt att få följa barnen genom deras uppväxt och få dela med oss av boktips. En del har vi lärt känna så bra vid det här laget att de känns med som vänner än som kunder. De personliga rekommendationerna är också vårt starkaste vapen i den stora konkurrens som finns idag, och därför är det viktigt för oss att alla som jobbar här är hängivna läsare och ofta utbildade litteraturvetare. Alla i personalen ska kunna guida kunderna och ge dem den bästa hjälpen. 58

Vilka böcker är mest populära då? Säljer ni mest nytt eller är det de gamla klassikerna som går bäst? Bilderböcker är nog det vi säljer allra mest av. Oftast nyutkomna bilderböcker. Men självklart så funkar alltid en klassiker som Astrid Lindgren. Bokhandel, café, förlag, evenemang… ni har en hel del att stå i... Ja, och så har vi startat ännu en liten sidoverksamhet som har blivit väldigt populär. Vi anordnar bokreleaser för förlag. Det blir ju oftast på kvällstid och då dukar vi upp med lite vin och tar in en


kock som ordnar maten. Många författare tycker nog att det känns extra kul att ha sin bokrelease i en riktig bokhandel. Och det blir ju som något lite extra när gästerna kan kika runt och småhandla lite också. Framtid då? Vad har ni för planer och drömmar? Just nu är det helt klart arbetet med förlaget Urax som vi satsar mest på. Den delen känns fortfarande ny och som att den går att utveckla mycket. Vi har t.ex. nyligen börjat samarbeta med en agent som representerar oss utomlands, så det känns väldigt roligt och spännande. Slutligen, berätta om den otroliga gorillan som sitter på bänken utanför butiken. Ni menar Sally! Det var en stamkund som kom in och sa att han hade en go-

rilla på vinden som hans barn hade lekt med och undrade om vi ville ha den. I ärlighetens namn kände vi oss ganska tveksamma till en början, men man vill ju inte vara otacksam så vi sa att han kunde komma ner med den så fick vi kika. Och det är vi såklart väldigt glada för idag. Att ha Sally sittandes där utanför ger oss nog långt mer publicitet och uppmärksamhet än vad en annons i tidningen någonsin skulle kunna göra. Vi ser ju hur folk stannar till flera gånger om dagen och tar selfies med henne. En gång var det t.o.m. en man som frågade om han fick låna henne och sätta henne bak på sin motorcykel för att kunna ta en bild. Med motorcykelhjälm och allt.

H H H

Sally, en omtyckt och kramvänlig gorilla. 59


# fo rthe loveofbooks

Livet är fint i bokinstagram-världen Inspirationen är oändlig i bokinstagram-världen och vi tröttnar aldrig! Det finns alltid ett nytt konto med härliga, inspirerande, roliga och tipsiga bilder att finna bakom nästa klick.

@enfiktivresa

– böcker, blommor och kaffe i en fantastisk blandning

@boklogik

– älskar precis allt med de här bilderna!

Våra bästa följ-tips på instagram! 60


@aimisi

– de roligaste och mest kreativa bokbilderna!

@bokfiol

– norskt ögongodis

@en_barnbok_ om_dagen

– härliga barnbokstips kan man aldrig få för mycket av.

@minbokochjag – inspirerande och glatt!

61


Nästa nummer av

Inspiration by Bonniers Bokklubbar ... kommer till sommaren. Har du några förslag och idéer kring vad du vill läsa

om, eller bidra med eget material då är du varmt välkommen att maila oss på

inspiration@bonnierforlagen.se

#inspirationbybbk