Inspiration nr 1 2017

Page 1

Inspiration BY BONNIERS BOKKLUBBAR

NR 1 2017

NYTT NUMMER! KÖ P VÅ R E N S LÄSNING!


#inspirationbybbk

Varmt välkomna till 2017 års första nummer av Inspiration by Bonniers Bokklubbar! När vi lanserade Inspiration by Bonniers Bokklubbar i oktober förra året så var ursprungstanken att magasinet skulle komma ut med två nummer per år. Men i samma sekund som vi var klara med det första numret och tryckte på ”publicera” så kände vi att det var alldeles för länge att vänta till maj 2017 med ett nytt nummer. Det finns helt enkelt för många nya böcker att tipsa om, för många intressanta författare att intervjua, alldeles för många bokmalar som gör spännande business av sitt bokintresse och för mycket fina och roliga produkter för oss boktokar att visa er för att vänta ända till i maj! Nej, vi bestämde oss istället snabbt för att Inspiration by Bonniers Bokklubbar är ett magasin som kommer ut fyra gånger per år, inte bara två. I det här numret bjuder vi bland annat på våra bästa deckar-, roman- och ljudbokstips just nu och vi har även tagit en titt på utbudet kring det högaktuella ämnet Ung idag och psykisk hälsa. Vi har dessutom samlat ett helt uppslag med böcker för dig som längtar efter att krypa upp i soffan med en bok som verkligen berör och dröjer sig kvar i tankarna. Och som sig bör i januari så tipsar vi om de bästa böckerna för en ordentlig nystart – vare sig det gäller träning, mat eller ordning och reda hemma.

//Petra, Annette och Elia 2


INNEHÅLL

Inspiration by Bonniers Bokklubbar JANUARI 2017 2o17

4

8

Arbete pågår med att utse Årets Bok 2017!

Aktuell med nya boken Häxan

Årets Bok 2017

Camilla Läckberg

16

20

Aktuella böcker

Bokklubben Bokmaskarna läser

Ung psykisk hälsa

Liane Moriarty

52 28

32

Vackra utgåvor av Selma Lagerlöfs klassiker

Läsning som drabbar

Selma Lagerlöf

Gripande och viktig läsning

42

Skapa ordning hemma!

Låt dig inspireras ...

Träning och nystart

Dags för nya tag! Massor med hälsonyheter

INSPIRATION är en tidning från Bonniers Bokklubbar: Annette Nordberg text & form, Petra Nuhma - text & interaktivitet, Elia Almegård - form, Henrik Mårtensson - foto. Material till kommande nummer: inspiration@bonnierforlagen.se

3


#ĂĽretsbok

2o17

4


ÅRETS BOK-JURYN SOM UTSER DE NOMINERADE BÖCKERNA stående från vänster

Dominique Lahovary, Redaktör Bonniers Bokklubb

Helena Gustafsson Redaktionsansvarig Månadens Bok

Leena Valtonen Redaktör Bonniers Bokklubb

Maria Törner-Mason Redaktionsansvarig Lyssnarklubben

Karin Isaksson Redaktör Månadens Bok

Marita Sjögren Redaktionsansvarig Svalan

Sophie Kaméus Redaktionsansvarig Bonniers Bokklubb 5


#åretsbok

Om Årets Bok

Att tillsammans med svenska folket hylla boken var vår ambition när vi förra året instiftade utmärkelsen Årets Bok. Och trots att vi själva såklart tyckte att det var en jättebra idé och ett välbehövligt litteraturpris (det är det enda litteraturpris där det är svenska folket som avgör vilken bok som vinner) så blev vi överväldigade av det stora intresset som priset fick, redan första året. Vi är både glada och stolta över engagemanget från läsare, förlag och författare under hela röstningsperioden och senare vid prisutdelningen på Bokmässan, då Martina Haag och Det är något som inte stämmer stod som vinnare av Årets Bok 2016. Och nu är det dags igen! I skrivandets stund jobbar våra litteraturredaktörer för fullt med att läsa, bedöma, värdera och fundera över vilka 12 böcker som ska stå som nominerade till Årets Bok 2017. I slutet av april tillkännages nomineringarna och sedan är det återigen upp till er – hela svenska folket – att rösta på er favorit och utse vinnaren.

ARBETET MED ATT NOMINERA BÖCKER ÄR I FULL GÅNG ... Läs mer på WWW.ARETSBOK.SE och följ oss gärna på instagram @ARETSBOK

6


2o17

Kriterier för nomineringarna:

Hög språklig kvalitet §

”Medan röstningen pågick för fullt till

Årets bok 2016 hade jag redan hunnit läsa flera böcker som jag mycket väl skulle kunna tänka mig att nominera till Årets bok 2017. Det ska bli spännande att se vilka andra stora läsupplevelser som väntar. Att välja bland dem är verkligen inte lätt – men oerhört roligt. Sophie,

Redaktionsansvarig Bonniers Bokklubb

Väl berättad historia §

sett till handling, karaktärer och miljö Tilltala en bred läsekrets §  Svenskt och utländsk §  skönlitteratur (spänning och roman)

Utgiven på svenska i §

”Att leta efter Årets Bok är som att gå på skattjakt! ” Helena, Redaktions-

Ӏntligen! Ser verkligen fram emot att

Den 25:e april tillkännages de nominerade böckerna!

ansvarig Månadens Bok

få sätta igång med årets nomineringar och juryarbete! Dominique, Redaktör

Sverige (oberoende av förlag/egenutgivning) under perioden 1 maj 2016 - 30 april 2017.

Bonniers Bokklubb

7


# camillaläckberg

Äntligen en ny Läckberg! I APRIL KOMMER ÄNTLIGEN DEN TIONDE BOKEN – HÄXAN – I CAMILLA LÄCKBERGS FJÄLLBACKASERIE OM FÖRFATTAREN ERICA FALCK OCH POLISEN PATRIK HEDSTRÖM. BÖCKERNA HAR LÄSTS OCH ÄLSKATS AV 20 MILJONER MÄNNISKOR VÄRLDEN ÖVER. I VÄNTAN PÅ HÄXAN SÅG VI TILL ATT FÅ EN LITEN PRATSTUND MED DEN BÄSTSÄLJANDE FÖRFATTAREN.

D

ina böcker utspelar sig i Fjällbacka, där du växte upp. Hur många av dina karaktärer är hämtade från verkliga personer därifrån? Jag hämtar mycket från verkliga personer, men hur mycket varierar. Ibland beskriver jag en existerande och verklig person som den är, ibland kan jag blanda egenskaper från flera personer i en karaktär. Men jag älskar att inspireras av människor runt mig och människor jag möter, eller har mött. Åker du tillbaka till Fjällbacka för att söka ny inspiration varje gång du börjar på en ny bok eller ”sitter känslan” så tydligt nu att du inte behöver göra det? Fjällbackakänslan sitter så djupt i mig att jag kan framkalla den när jag vill. Trots att jag inte bott i Fjällbacka sedan jag var sjutton år är det där jag kommer ifrån, och det är där jag har mina rötter sedan generationer tillbaka.

8

I flera av dina böcker blandas nutid med händelser hämtade från det förflutna – varifrån får du uppslag till de historiska händelserna?


Historia är något som jag alltid varit intresserad av och jag anser att svaret till vår nutid ligger i vår historia, både för individer och för samhället. Så jag har alltid läst mycket historiska böcker och tittat på dokumentärer. Och när jag väljer en viss tidsperiod till en ny bok läser jag på massor om just den perioden. Berätta om den nya boken – Häxan! Det är min mest omfattande bok hittills och utspelar sig både i 1600-talets Bohuslän och i nutida Fjällbacka. I nutiden har två barn mördats med trettio års mellanrum, och frågan är om de två unga

... vår rädsla för det okända driver fram våra sämsta sidor.”

Läs hela intervjun med Camilla på bonniersbokklubb.se/ lackberg

flickor som dömdes för det första mordet egentligen var oskyldiga eller om de även är skyldiga till det andra mordet. Och temat som löper som en röd tråd genom boken är hur lätt drevet går och hur vår rädsla för det okända driver fram våra sämsta sidor.

9


# camillaläckberg Vad har varit utmaningen med Häxan? Det är min tjockaste bok hittills och jag fann mig själv sitta med en historia som hade fler trådar än någonsin. Berättelsen har vävts ihop på många plan och karaktärerna har i ännu högre utsträckning än vanligt levt sitt eget liv, och jag har bara fått följa med.

Vad är du mest nöjd med? Jag älskar temat med häxprocesserna i Bohuslän, det var en dramatisk och spännande tid, om än hemsk, i vår historia och säger mycket om mänsklighetens sämre sidor. Och det går att dra många paralleller till det som händer i världen nu. Men jag är också mycket nöjd med att det blev en historia med så många trådar, och jag kunde inte ha blivit lyckligare än när min förläggare efter första genomläsningen sa: ”Vet du, det går inte att kapa något i det här manuset, allt behövs.”

FÖRHANDSBOKA DITT EXEMPLAR AV HÄXAN!

Häxan är din tionde deckare, hur är det att skriva en bok idag jämfört med när du skrev din första eller andra bok? Blir det lättare eller svårare? Både och. Det är svårare att frigöra tiden för att skriva. Många sliter och drar i mig och vill ha min tid och uppmärksamhet, inte minst eftersom böckerna nu säljs i 53 länder. Men det är lättare eftersom jag har ett annat självförtroende idag. Jag vet att jag är bra på det jag gör, och jag vet också att jag har förmånen att ha en stor och trogen läsarskara som väntar på mina böcker. HÄXAN UTKOMMER I APRIL. FÖRHANDSBOKA DITT EXEMPLAR PÅ BONNIERSBOKKLUBB.SE


# deckare

I väntan på Häxan – TIO AV VÅRENS MEST LÄSVÄRDA DECKARE

TÖRST

av Jo Nesbø I mars kommer en ny bok i serien om Harry Hole. I denna elfte roman av Nesbø jobbar Hole inte längre för polisen men blir motvilligt inkallad till en särskild utredningsgrupp som snart förstår att de har att göra med mördare som inte liknar någon annan.

KOMMER I MARS!

KEMISTEN

KÖP

av Stephenie Meyer Hon är en före detta agent på flykt, hennes tidigare arbetsgivare har dödat den enda hon litade på och nu är de ute efter henne. Med Kemisten visar Meyer varför hon är en av världens mest bästsäljande författare.

VISKANDE SKUGGOR

KOMMER I MARS!

av Jan-Philipp Sendker Författaren till fantastiska Konsten att hör hjärtslag kommer nu med första delen i en planerad serie och han lyckas på ett strålande sätt kombinera en spännande thriller med en engagerande kärlekshistoria. 11


# deckare

DEN GODE LÖGNAREN

av Nicholas Searle Missa inte denna hyllade psykologiska thriller om svindlaren Roy Courtna som nu står inför sitt livs största kupp: Han ska förföra den rika änkan Betty, som han fått kontakt med via en dejtingsida, för att lura åt sig hennes pengar.

KÖP EFTER MONSUNEN

av Robert Karjel En svensk barnfamilj kidnappas av pirater när deras segelbåt når Adenviken. Vid samma tid dödas en svensk militär vid Afrikas horn. Säpo-agenten Ernst Grip skickas dit för att utreda fallet. Han även in i förhandlingen med piraterna och han inser att han måste ta till medel som bryter mot både lag och moral.

KÖP

AV SAMMA BLOD

KÖP

12

av Tobias Olsson En svensk polisman hittas mördad utanför en bordell i Grekland. Den lokala polisen pekar ut en prostituerad kvinna som gärningsman, men när den rutinerade utrikeskorrespondenten Jonathan Sandler börjar rota i fallet upptäcker han att allt inte är vad det ser ut att vara. Samtidigt förföljs polismannens dotter, asyljuristen Livia, i Stockholm. Snart hotas hon till livet…


KÖP

GRÄNSLÖSA

av Carolina Neurath Äntligen är den framgångsrika ekonomijournalistens andra spänningsroman som utspelar sig i finansmiljö, här.

KÖP KÖP

BLODMÅNE

av Markus Lutteman En aktuell och trovärdig bladvändarthriller om den illegala handeln med noshörningshorn som idag betingar ett högre kilopris än både guld och kokain.

KÖP

FRÄMLINGEN av Harlan Coben Ännu en totalt fängslande thriller av mästaren Harlan Coben. Här berättas en historia om ett äktenskap som är baserat på en mörk lögn.

YXMANNEN

av Ray Celestin En hyllad deckare som bygger på den sanna historien om seriemördaren Yxmannen som sätter skräck i New Orleans med sina bestialiska mord kring 1918-1919. 13


#to p pl ista 2016

TOPPLISTA

Viss te

du a

tt ?

Våra mest sålda böcker under 2016 i BONNIERS BOKKLUBB

1 2

Lögnaren Nora Robers

KÖP Kaninjägaren Lars Kepler

KÖP

3 4 5 14

Det andra ansiket Mari Jungstedt

KÖP Ekon av längtan Tamara McKinley

KÖP Rån och inga visor Catharina Ingelman-Sundberg

KÖP

Att skriva under pseudonym Redan under 1800-talet använde många kvinnliga författare sig av en pseudonym, det vill säga ett falskt namn. Men även idag vill författare vara anonyma. Lars Kepler kom ut med sin första bok Hypnotisören år 2009. Henning Mankell och flera andra pekades ut av media, men redan ett halvår senare – i augusti 2009– avslöjades att makarna Ahndoril låg bakom pseudonymen. Elena Ferrantes böcker har tagit världen med storm! En pseudonym tills namnet Anita Raja dök upp i pressen. Författaren eller förlaget har ännu inte kommenterat avslöjandet. Några andra kända pseudonymer är; • Lars Kepler – Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril • Robert Galbraith – JK Rowling • Rosamond Smith och Lauren Kelly – Joyce Carol Oates • Hans Koppel – Petter Lidbeck • John Le Carré – David John Moore Cornwell • Arne Dahl – Jan Arnald


# l äs inspiration

En bokälskare går aldrig

till sängs ensam Okänt ursprung

15


# ungpsykiskhälsa DEN PSYKISKA OHÄLSAN HAR ÖKAT BLAND UNGA I SVERIGE OCH ANDELEN UNGA MED PROBLEM SOM ORO, ÅNGEST ELLER SÖMNPROBLEM HAR NÄSTAN TREFALDIGATS SEDAN 90-TALETS BÖRJAN. DET HÄR KÄNNS VIKTIGT ATT TA PÅ ALLVAR OCH DET ÄR OCKSÅ FÖRMODLIGEN DÄRFÖR VI SER ETT SÅ STORT UTBUD AV LÄSNING SOM BERÖR DETTA ÄMNE.

Det är väldigt ensamt att må dåligt ...” Therese

Tävlin�

Tipsa om Inspiration by Bonniers Bokklubb på instagram och tagga med #inspirationbybbk och #vinniblandmårjagintesåbra så är du med och tävlar om 3 st signerade ex av Ibland mår jag inte så bra.

16

KÖP


Therese Lindgren

Panikångest och framgångssaga På ett ärligt, personligt och ofta humoristiskt och lättsamt sätt tar sig Therese Lindgren an ett svårt ämne. Hon vill berätta om sin egen psykiska ohälsa och få andra att förstå att det här är vanligt och drabbar de flesta människor någon gång i livet. Therese varvar sina egna berättelser och erfarenheter med fakta. Hon delar även med sig av tips, som hur du andas dig ur en panikattack,

hur du kan prata om ditt tillstånd med vänner och familj eller något så grundläggande som hur du tar dig upp ur sängen på morgonen. Ibland är det såklart viktigt att man söker professionell hjälp och andra gånger kan man faktiskt må bättre av att ”acceptera läget”.

IBLAND MÅR JAG INTE SÅ BRA Therese Lindgren

SÅ HÄR SÄGER THERESE SJÄLV OM ATT SKRIVA BOKEN:

”Att skriva en bok har för mig, som för många andra, länge

varit en avlägsen, något odefinierad dröm. När jag nu i och med mina framgångar på Youtube såg chansen att göra verklighet av drömmen var jag inte sen att ta den. Jag ville skriva boken för att jag själv hade behövt läsa en liknande bok när jag var yngre, men också när mitt liv var som tuffast. Det är väldigt ensamt att må dåligt i och med att ens omgivning oftast inte kan relatera till ens problem även om de försöker. Dels är också boken mitt personliga sätt att sluta fred med tidigare händelser och själv sluta skämmas för mina begränsningar jag fortfarande lever med.” 17


# ungpsykiskhälsa

Äntligen Joona tillbaka! Med adhdärsom motorLinna till framgång Viktor Frisk berättar om sitt liv med ADHD. Om den struliga uppväxten på landet utanför Eskilstuna, om livet före diagnosen när ingen, absolut ingen, förstod honom. Om sin inre frustration, om tvivlen och skuldkänslorna. Men också hur han lyckats vända ADHD-diagnosen till en personlig superkraft. Viktor är modebloggare, melodifestivalstjärna i duon Viktor & Samir och social media director på PR-byrån Mindmakers.

MIN SUPERKRAFT

KÖP

Viktor Frisk

En bok om att våga vara operfekt

KÖP

Bloggaren och författaren Michaela Forni blandar högt och lågt. Allt ifrån råd och actionplaner när ångesten slår till till hur det känns att faktiskt inte vilja leva längre. Boken är en självhjälpsbok och beskriver hur krav och perfektionism i dagens samhälle bidrar till en växande stress och oro hos unga kvinnor. Med hjälp av yoga, mindfulness och terapi tog sig Michaela själv tillbaka från en period av utmattning.

JAG ÄR INTE PERFEKT, TYVÄRR Michaela Forni

18


# l ä s inspiration

Skaffa ditt hus

en boksamling och du skaffar

en kropp & en själ Latinskt ordspråk

19


# bookboxkids

BookBox Kids –

den perfekta presenten till de små lässugna! Fyra gånger om året släpper vi en ny BookBox Kids som innehåller två hemliga och noggrant utvalda böcker, lyxigt förpackade i en exklusiv box. För att innehållet ska passa mottagaren så bra som möjligt kan du köpa BookBox Kids i fyra olika ålderskategorier (0-2 år, 3-5 år, 6-9 år och 9-12 år). Självklart har vi även sett till att innehållet i boxarna passar lika bra för flickor som för pojkar och det är alltid aktuella, nyutgivna böcker. Du väljer själv om du vill köpa en box i taget eller om du vill teckna en prenumeration på fyra boxar på en gång. BookBox Kids kostar 190 kr/box. Nästa BookBox – vårboxen – släpps till försäljning i början av februari och levereras hem till alla små bokmalar i slutet av mars. Läs mer på bonniersbokklubb.se/bookbox 3-5 ÅR

Tidigare boxar: 0-2 ÅR

6 -9 Å R 9-12 Å R

20


Sagt om BookBox Kids : ”BookBox som Bonniers Bokklubbar lanserat är en sån utomordentligt trevlig idé!” EN FÖRBANNAD PODD

”Jag tycker det är SÅ bekvämt när någon annan valt böckerna åt mig…” LOUISE WINBLAD, HEJ HEJ VARDAG

” Jag tror också att det här är en jättebra presentidé, framförallt för dem som inte vill eller har tid att hålla sig uppdaterade på barnboksområdet och som vill ha ett enkelt sätt att kunna förse sina barn med kvalitetslitteratur.” BARNBOKSBLOGGEN

BLI MEDLEM I BONNIERS BOKKLUBB IDAG!

DIN FÖRSTA BOK för

19

:-

PORTO 59:-

+ 6 st

champagneglas frå

n Iittala

STNAD! UTAN EXTRA KO 21


# enförbannadpodd Namnet? Var kommer det från egentligen? Sofia: Det var supersvårt att komma på ett bra namn och vi höll på och velade fram och tillbaka. Till slut så tröttnade Katta och sa något i stil med ”den förbannade j-a skitpodden” och där hade vi det. Även om vi gjorde det lite snällare, till En förbannad podd. 30 avsnitt på ganska precis ett år har det blivit. Och nu växlar ni upp ytterligare? Sofia: Ja, i början la vi ut ett avsnitt varannan vecka, men nu har vi som sagt växlat upp till ett avsnitt varje vecka. Tanken var från början att det då skulle bli lite kortare avsnitt. Katta: Men så blev det inte. Vi kan inte sluta pladdra!

”Två tatuerade och statliga tjänstemän som lärde känna varandra någon gång 2011 när vi försökte lära oss tjusningen med löpning. Det visade sig dock snabbt att vi var obildbara i det ämnet, eftersom löpning objektivt sett är ganska tråkigt. Förenade i hatet mot denna motionsform, växte sedan en fantastiskt fin vänskap fram och ur den vänskapen kom i sin tur podden. I sensommarens slut år 2015 insåg vi nämligen hur förbannat snålt det var med poddar där statliga tjänstemän pratar om böcker och bråkar om tv-serier. Så vi startade helt enkelt en sådan.” SÅ BESKRIVER SOFIA OCH KATTA, RÖSTERNA I BOKPODDEN EN FÖRBANNAD PODD, SIG SJÄLVA. VI VILLE SJÄLVKLART LÄRA KÄNNA DEM LITE BÄTTRE OCH TOG FÖRSTA BÄSTA CHANS ATT ÄTA LUNCH MED DEM OCH FÅ EN PRATSTUND. 22

Hur är ni som läspersoner då? Vad och hur läser ni helst? Katta: Vi läser ganska blandat båda två, men jag är den av oss som är mest förtjust i feel-good. Och jag är fortfarande nostalgisk kring själva pappersboken. Har inte riktigt lyckats få till det där med att lyssna på ljudböcker. Sofia: Jag är nog mer en feel-bad person. Haha! Och till skillnad från Katta har jag nästan alltid ett helt gäng olika böcker på gång samtidigt. Och jag blandar pappersböcker med ljudböcker och e-böcker även om det såklart är något visst med en fin pappersbok. En helt ny inbunden bok vill jag knappt öppna helt och knäcka ryggen på, för den är så fin. Framtiden för En förbannad podd. Hur ser den ut? Vad hoppas ni på? Båda: Världsherravälde! Hahaha! Sofia: Nej, skämt åsido … men det är ju jättekul att få uppskattning för det vi gör. Som att vi är ambassadörer för Augustpriset nu till exempel. Och att vi ser att antalet lyssnare hela tiden ökar och att även de gamla avsnitten fortfaran-


de drar lyssnare. Katta: …och att vi känner att vi vågar ta för oss mer och mer och t.ex. höra av oss till författare och fråga om vi kan få ha dem med i podden. Sofia: Ja, det kändes ju väldigt långt borta när vi började. Att vi skulle få till författarintervjuer. Vilka är drömförfattarna att ha med i podden? Sofia: Åsa Lindeborg! Och Margret Atwood, Patti Smith och Chimamanda Ngozi Adichi Katta: Lotta Lundgren, Lisa Jewell Kakan Hermansson och Joss Whedon. Har ni några tips till andra som är sugna på att starta en podcast? Kom på vad du vill prata om, hitta på ett fyndigt namn och kör! Man lär sig efter hand. Viktigast har varit en bra mikrofon, så att ljudet blir bra – för ingen orkar lyssna på några som sitter i en burk och pratar i längden.

SOFIAS BÄSTA BOKTIPS:

KATTAS BÄSTA BOKTIPS:

MIG ÄGER INGEN av Åsa Lindeborg

SOM STJÄRNOR I NATTEN av Jennifer Niven

STÖRST AV ALLT av Malin Persson Giolito

CIRKELN av Sara Bergmark Elfgren

TIO ÖVER ETT av Ann-Helen Laestadius

& Mats Strandberg

BECKOMBERGA – ODE TILL MIN FAMILJ

GENERATION LOSS av Elizabeth Hand

av Sara Stridsberg

STANNA av Flora Wiström

: r la il g i v r a d d o p k o b a r d n A MELLAN RADERNA

SPEAKING OF STORIES

BLADEN BRINNER

BOKBANDITERNA 23


En riktigt jäkla bra bok. Rolig och läskig.” Stephen King

KOMMER I MARS. FÖRHANDSBOKA HÄR

24


# lianemoriarty

Liane Moriarty KÖP

KÖP

KÖP

Liane Moriarty är den australienska romanförfattaren som fick sitt verkliga genombrott med Öppnas i händelse av min död, som sålts över 2 miljoner exemplar världen över. Uppföljaren Stora små lögner, som kom ut i USA 2014, blev minst lika populär och precis som sin föregångare gick den raka vägen in på New York Times bästsäljarlista. I Sverige utkom Stora små lögner förra året och nominerades bland annat till Årets Bok 2016. Moriartys romaner blandar alltid skickligt och berörande ämnen som kärlek, vänskap och föräldraskap och de är alltid fulla med värme och identifikation. Det är förmodligen det som gjort dem så populära över hela världen och som är en stor del av anledningen till att de ofta väljs som bokcirkelböcker. Det är aldrig svårt att skapa diskussioner kring huvudpersonerna och deras dilemman och agerande. I mars utkommer äntligen den senaste boken av Moriarty på svenska – Andras vänner. Här riktar Moriarty blickarna mot tre, som det ser ut, lyckliga par för att se vad som finns under den polerade ytan. Precis som tidigare böcker är detta en roman fylld med värme och igenkänning men den visar också på vad skuldkänslor kan göra med de starkaste relationer, hur vi ofta påverkas mycket mer än vi tror av vad andra säger och vad som kan hända när vi tittar bort en stund. 25


#b o kci rke lnläser m or iar t y

Bokmaskarna

läser Liane Moriarty Vi kallar vår bokklubb för Bokmaskarna och vi började som ett gäng kollegor i maj 2010. Numera är vi mer vänner än kollegor och vi träffas en gång i månaden och pratar om boken, våra liv och annat som ibland kommer i vägen för läsningen. Ibland får även våra barn var med på träffarna (som synes på kortet där lille Henry fick vara med … och bilden är lite suddig eftersom min 4-åring tog den på oss ). Vi brukar turas om att välja nästa bok och eftersom vi har ganska olika boksmak så blir det en härlig blandning.

Tankar om Öppnas i händelse av min död

Häftigt att det tar tid innan man får veta hemligheten, förvånar på så många plan.”

Stort etiskt dilemma.”

Vi gillar epilogen.”

Hur påverkas ens förhållande av något sådant här?”

Allt är inte svart eller vitt – många gråzoner i den här.”

Hur långt skulle man gå för att skydda den man älskar?” 26

Bokmaskarnas BETYG:

4 av 5 H


Tankar om Stora små lögner

” ”

Den har ett djup mot slutet.”

Vill inte sluta läsa!”

Vem dör??? Spännande med en mordhistoria som sidostory.”

Filmisk bok – passar bra då den blir miniserie till våren.”

Vi har svårt att relatera till skolmammorna – en annan kultur än vår.”

Snacka om snöbollseffekt!”

Bokmaskarnas BETYG:

4,1 av 5 H

Vill du också starta en bokcirkel?

HÄR HITTAR DU ETT PAR ENKLA TIPS FRÅN OSS, FÖRSLAG PÅ DISKUSSIONSFRÅGOR SAMT NÅGRA AKTUELLA BÖCKER ATT CIRKLA RUNT JUST NU. 27


# selmalagerlöf

KÖP

Vårens vackraste böcker FRÅN ALBERT BONNIERS KLASSIKER

I januari gavs sju volymer ut med Selma Lagerlöfs mest lästa och älskade titlar med omslag av systrarna Lisbet och Gocken Jobs klassiska mönster. Formgivaren Eva Wilson har skapat en grafisk form som gör utgåvorna både tidlösa och moderna.

! n e lm fi e s tt a för n e d il b å p a k Klic

28


Unika anteckningsbรถcker!

Kร P

29


# lä s inspiration

När jag

LÄSER EN

BRA BOK för första gången då känner jag att

har funnit en ny vän

Goethe

30


# to p pl ista ja n u ar i

TOPPLISTA

Viss te

du a

tt ?

Våra mest sålda böcker i januari 2017 i BONNIERS BOKKLUBB

1 2 3 4 5

Förföljaren Nora Robers

KÖP Den som stannar, den som går Elena Ferrante

KÖP Blodsockerkoll på 8 veckor Dr Michael Mosley

KÖP Störst av allt Malin Persson Giolito

KÖP Sanning och skvaller Curtis Sittenfeld

KÖP

Författare och deras hundar Håkan Nessers Nortons filosofiska memoarer är en tänkvärd liten hyllningsbok till hans älskade hund Norton. Nesser är inte den enda författare som vill beskriva sin relation till sin hund. I boken Tio hundar och en katt skriver Majgull Axelson, Björn Ranelid, Åsa Wern Björling och 8 andra författare om livet med sina älskade hundar och en katt. Mikael Lindnord & Val Hudson berättar den fantastiskt rörande historien om gatuhunden Arthur i boken Arthur, gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem. Att vara författare och skriva många timmar i sträck kan vara ett ensamt arbete. Donna Tartt har tre hundar; Pongo och Cecil – två mopsar och en terrier som heter Baron. Hon säger så här i en intervju om att umgås med sina hundar; ” ... det finns lite sällskap i hela världen som vi njuter så mycket av som varandras.” Nora Roberts som ofta syns på bilder med sina två hundar, säger så här; ”Jag har två hundar, labrador-retriever- mix – de är mina älsklingar.” 31


# gripandeläsning DU VET DE DÄR BÖCKERNA SOM VERKLIGEN HUGGER TAG I DIG OCH SOM STANNAR KVAR I MEDVETANDET LÅNGT EFTER ATT DU LÄST UT DEM. HÄR TIPSAR VI OM SJU BÖCKER SOM VERKLIGEN BERÖR PÅ DJUPET.

14 brev

En spännande, stark och stolt samling texter! Kloka råd, smärtsamma upplevelser, triumfer och nederlag.

KÖP 32


Det är ofta ur mörk sorg och förtvivlan som den starkaste lågan av hopp och kärlek tänds på nytt: dimman som vardagens alla måsten lagt över oss skingras med smärtsam snabbhet när döden knackar på våra axlar. Vi ser tydligt vad som är värt något, vad vi kan förringa och vad vi inte kan leva utan att ha sagt till de vi älskar. Den här boken handlar om det. Men det är även 14 kvinnors brev till sina döttrar, bortanför föräldraskapets välmenande lögner och anmaningar. Vi har bett författarna att ställa det på sin spets: vad skulle du säga din dotter om du skulle dö om några månader? Vi har fått deras hjärtan och deras innersta samlade i denna bok. Det har samtidigt blivit samling texter som innefattar jämlikhet - ett arkiv i samtida kulturarv där samhället beskrivs genom dessa kvinnors texter till sina döttrar. Jämställdhet, digitalisering, demokrati, kroppsintegritet, kvinnans roll och funktion i familjen likväl som samhälletmen mer än något annat den ofantliga kärlek som flödar mellan dessa sidor. Vi kvinnor brukar tilltala våra döttrar och varandra genom att fokusera på den funktion vi vill ska bemästras och bli bäst på; mamman, frun, studenten, projektledaren, vännen, den duktiga flickan återföds genom generationerna… Vi talar sällan om hur vi ska bli bättre på att vara människor, älska oss själva, stå upp för våra fel, inte låta skammen och skulden bli något vi bär som en andra hud. Den här boken handlar om det med.

Elcim Yilmaz Elcim Yilmaz, initiativtagare och redaktör, drabbades för några år sedan av ett förödande sjukdomsbesked. Ensam och med en dotter på fyra år började hon skriva till henne, samla bilder, videos, böcker, musik för att dottern skulle få minnen av henne när mamma dött. Men efter 1,5 år av operationer och behandlingar lever Elcim fortfarande och är idag frisk. 33


# gripandeläsning

Äntligen är Joona Linna tillbaka! Romanen som hyllats över hela världen De fyra vännerna Jude, Willem, JB och Malcolm möts på universitetet och flyttar till New York. Efter några år är Jude en briljant jurist, Willem slår igenom som skådespelare, JB gör succé som konstnär och Malcolm arbetar som arkitekt. Men vännerna anar att allt inte står rätt till med Jude. Varför haltar han och varför vill han aldrig tala om sin barndom?

KÖP

ETT LITET LIV Hanya Yanagihara

Att möta, förlåta och kunna gå vidare I den här boken får vi följa ett unikt möte mellan offer och förövare. Vi får vara med då Thordis reser till Reykjavik på andra sidan jorden för att möta den man som våldtog henne när hon var sexton år. Och för att förlåta honom.

PÅ ANDRA SIDAN FÖRLÅTELSEN Thordis Elva och Tom Stranger

KÖP

34


Om chock och förtvivlan och en familj som faller samman ... ”Det är lärare,

det är Islam Net, moskérna men det är först och främst flickorna själva.” ÅSNE SEIERSTAD

En oktoberdag 2013 försvinner plötsligt två välartade tonårsflickor från sitt hem i Norge. Deras föräldrar pendlar mellan panik och förtvivlan. Vad kan ha hänt dem? Så kommer chockbeskedet: de har gått över gränsen till Syrien för att kämpa med IS. Två systrar är en gripande berättelse om flickorna som reste, om en islamsk väckelse, om ett land i krig och om en familj som faller isär.

KÖP

TVÅ SYSTRAR Åsne Seierstad

35


# gripandeläsning

”Det är en

vackert och känsligt framskriven berättelse ...” OLINE STIG, TIDNINGEN VI

Ett tragiskt missfall och plötsligt tas allt ifrån dem… Ett verklighetsbaserat drama och arbetarklasskildring som tar sin början i 1940-talets Sverige om hur psykisk sjukdom sliter sönder familjerelationer. Men det är också en varm, tidlös berättelse om plikt och äktenskap, om var gränsen för det mänskliga går, och vad som återstår när man passerat den.

NERVERNA, BERÄTTELSEN OM EN FAMILJ David Nyman

36

KÖP


Äntligen är Joona Linnaövertillbaka! När hela livet förändras en natt Vid trettiosex års ålder och i slutfasen av sin läkarutbildning får Paul Kalanithi beskedet att han har lungcancer. Ena dagen är han läkare och andra dagen är han själv en patient som kämpar för sitt liv. Framtiden som han och hans fru hade planerat går i spillror. När andetagen blir till luft är boken som Paul skrev de sista månaderna i livet.

NÄR ANDETAGEN BLIR LUFT Paul Kalanithi

KÖP

En sex dygn lång mardröm Den sanna historien om hur den 38-årige läkaren Martin Trenneborg, drogade och förde bort Isabel Eriksson (pseudonym) och höll henne inlåst i en specialbyggd bunker. I media blev han känd som ”bunkerläkaren” och dömdes så småningom till fängelse, men en del av Isabel Eriksson kommer alltid vara kvar i bunkerläkarens våld. Här berättar hon om sin fruktansvärda upplevelse i bunkern och hur hon lyckades ta sig därifrån.

KÖP

I BUNKERLÄKARENS VÅLD Isabel Eriksson

37


# sverigeläser

Anders Sjöqvist

Förläggare Bokförlaget Forum

Läser just nu: Sorgen bär fjäderdräkt av Max Porter. Näst på tur i Att läsa-högen: The Vegetarian av Han Kang. Kommer ut på svenska i januari. Den jag vill se som nominerad till Årets Bok 2017: Som fackbokförläggare vill jag nominera succéboken Ibland mår jag inte så bra av Therese Lindgren.

Peppe Öhman

KÖP

Journalist, författare, bloggare i podcasten Mellan raderna – en podcast om läsning.

Läser just nu: Therese Bohmans Aftonland. Näst på tur i Att läsa-högen: Sandra Beijers Allt som blir kvar. Den jag vill se som nominerad till Årets Bok 2017: Ulla Donners Spleenish. 38

KÖP


Karin Jihde

Kommunikationschef, skribent och den andra halvan av Mellan raderna – en podcast om läsning. Läser just nu: Lucia Berlins Handbok för städerskor. Näst på tur i Att läsa-högen: Elena Ferrantes The Story of the Lost Child.

KÖP

Den jag vill se som nominerad till Årets Bok 2017: Avd. för grubblerier av Jenny Offill eller 10 december av George Saunders

Jenny Sondell

CRM-ansvarig Bonniers Bokklubbar

Läser just nu: Linn Ullmanns De oroliga. Näst på tur i Att läsa-högen: Hanya Yanagiharas Ett litet liv.

KÖP

Den jag vill se som nominerad till Årets Bok 2017: Malin Persson Giolitos Störst av allt. 39


# ljudböcker

Maria Törner-Mason Redaktionsansvarig Lyssnarklubben

Att läsa betyder inte längre att vi kryper upp i soffhörnet med en pappersbok i hän­derna, minst lika ofta pluggar vi in hörlurarna och trycker play på våra iPhones eller CD-spelare, och lyssnar istället. Allt fler upptäcker – och älskar – ljudboken. Ned­laddningar av litteratur ökar lavinartat. Och det är inte svårt att begripa varför. Enkelheten och tillgängligheten förstås! De flesta ljudbokslyssnare har sina favoritröster. Som Stefan Sauk, Katarina Ewerlöf, Magnus Roosmann, Julia Dufvenius, Lo Kauppi med flera. Men att läsa in en bok är en konst, det gör man inte i en handvändning. Rösten orkar oftast inte mer än tre timmar per dag. Och det krävs mycket förberedel­ser. Hur uttalas namn och platser? Dialekter! Sen gäller det att minimera ljud utifrån också – inläsaren sitter i en hermetisk tillsluten studio, men om hen glömt att äta frukost kan en kurrande mage ställa till det. Suckar, smackningar och djupa inandningar måste också hållas koll på. Det är en hel vetenskap!

Nedladdningar av litteratur ökar lavinartat. Och det är inte svårt att begripa varför. Enkelheten och tillgängligheten förstås ...”

Själv har jag nu jobbat på Lyssnarklubben i över tre år och har förstås skaffat mina favorit-röster. Här är några av de inläsare och böcker­jag verkligen kan rekommendera.

40


KÖP

KÖP

KOMMER I MARS

1. KÖP

3.

2. KÖP

KÖP

5.

4.

6.

MARIAS LJUDBOKSTIPS! 1. 4. Med sin starka och övertygande röst läser Katarina Ewerlöf Nora Roberts nya spänningsroman Förföljaren. Det kan inte bli annat än en toppenlyssnarupplevelse!

2.

Liane Moriartys böcker gillar jag skarpt och i vinter kommer hennes fjärde bok Andras vänner. Gunilla Leining läser den lätt och elegant, men också med det där vassa och humoristiska tonen som utmärker Moriartys romaner.

3.

Jag är mycket förtjust i Robert Galbraiths deckare om den enbente detektiven Strike och hans alerta assistent Robin. Niklas Falk, som har läst in alla tre, gör ett suveränt jobb. Han har en stadig och trygg röst som passar perfekt till dessa spännande och humoristiska spänningsromaner.

Anna Maria Käll är mångas favorituppläsare, så också min. En behagligare röst finns inte. När hon läser Anna Fredrikssons nya relationsroman, Avskedsfesten, har hon mig i ett grepp som gör att det är omöjligt att sluta lyssna.

5.

En oförglömlig ljudbokslyssning och, enligt min mening, höstens bästa läsupplevelser är Lo Kauppis intensiva och kristallklara inläsning av Malin Persson Giolitos fantastiska bok Störst av allt.

6.

Julia Dufvenius milda och lockande röst passar extra fint till berättelser om kärlek. Jag älskar hennes glimrande uppläsning av Linn Ullmanns bok De oroliga, som handlar om Linns uppväxt med de världsberömda föräldrarna Ingmar Bergman och Liv Ullmann.

INTRESSERAD AV FLER AV MARIAS TIPS OCH AKTUELLA LJUDBÖCKER? LÄS MER OM LYSSNARKLUBBEN HÄR >> 41


# ordninghemma

Tävlin�

Tipsa om Inspiration by Bonniers Bokklubb på instagram och tagga med #inspirationbybbk och #vinnorganiseraochförvara så är du med och tävlar om 3 st signerade ex av Organisera och förvara hemma.

42


Skapa ordning hemma! Kan förvaring och ordning och reda vara en hobby? Ja, om du frågar Paulina Draganja så kan det absolut vara det! Paulina är personen bakom den populära bloggen Förvaringsdrottningen, som hjälpt tusentals personer att få en bättre ordning hemma. Nu i januari kom Paulinas andra bok på samma ämne; Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan. Så låt dig inspireras av Paulinas alla tips och idéer och gör 2017 till året då du skapade ordning hemma. Men ingen stress, ta det i lugn takt med ett projekt i veckan.

ORGANISERA OCH FÖRVARA HEMMA

Paulina Draganja Förvaringsdrottningen

KÖP 43


# ordninghemma

Husmorstips! Om du tidigare haft dålig lukt i kylen kan du sätta in en skål med 2 matskedar malet kaffe ...

44


Tips! Besluta om du vill samla dina recept i en pärm eller digital mapp. Riv ut recepten eller fota av.

45


#älskarböcker

Funktion och dekoration i ett. BOKSTÖD FRÅN ZÜNY

royaldesign.se

BOKMÄRKE etsy.com

ANTECKNINGSBOK MED OSCAR WILDE-CITAT royaldesign.se

För den som aldrig får nog av böcker ... TAPET MED BÖCKER happywall.se 46


Smart & snyggt! BOKSTÖD/LAMPA inreda.com

För bästa bokmyset! SWEDISH GRACE MUGGAR bonniersbokklubb.se

POCKETFODRAL bokobox.se

47


#p e kå eng lund

PeKå Englund Författare

PeKå Englund är född 1968 och delar sin tid mellan Örebro och Stockholm. Han är verksam som journalist och affärsutvecklare i mediebranschen. Han valde jobbet som journalist för att det var ett bra sätt att kunna skriva och ändå kunna hålla löftet till sig själv: att aldrig, aldrig någonsin bli författare som sin excentriske morfar, som skrev en bok när han var ung och sedan jobbade med samma mästerverk tills han dog utan att bli färdig med det.

Jag fick en idé som inte ville lämna mig ifred och skrev klart Född på en söndag på 13 veckor.”

48

Tävlin�

Tipsa om Inspiration by Bonniers Bokklubb på instagram och tagga med #inspirationbybbk och #vinnpekå så är du med och tävlar om 3 signerade ex av Några rader till Svartåns finaste krokodil.

Varför kallas du PeKå? Det var så många som hette Per så jag fick heta mina initialer istället. Ingen sa något annat än PeKå, så jag visste att det var allvarligt om mina föräldrar ropade Per. Vad fick dig att till slut skriva din första bok? Jag fick en idé som inte ville lämna mig i fred och skrev klart ”Född på en söndag” på 13 veckor. Jag hade inga planer på att bli utgiven, men författarcoachen Ann Ljungberg läste manuset och hon tipsade agenten Maria Enberg om boken. Sedan blev det som det blev. Blev författarskapet som du hade tänkt dig? Nej, det är mycket roligare än jag trodde! Det känns mer okomplicerat och avslappnat att snacka om böckerna från hjärtat, inför en fullsatt Oscarsteater, än att vara medbjuden på middag. Å andra sidan kan jag säga nästan precis vad som helst, men jag har förmånen att inte ha någon som skäms för mig. Jag skäms inte ens själv.


”Född på en söndag” handlar om Jalle – vilka drag hos honom har du hämtat ifrån dig själv? Jalle är ett typiskt stöd-jag. I händerna på en mer utåtriktad person gör han vad som helst för att vara till lags. Man kan säga att han är medberoende till någon som missbrukar uppmärksamhet. Så illa är det inte för mig. Men precis som Jalle har jag hållit mig i bakgrunden i massor med år och försökt att supporta andra efter bästa förmåga. Har du också Tintin-saker och böcker hemma? Jag har massor med Tintin-prylar och böcker och har delat upp samlingen mellan Stockholm och Örebro för att det inte ska se för stört ut.

De bara dyker upp i skallen ... när jag kör bil tänker jag inte på någonting alls och då tar karaktärerna över helt. ”

Hur skapar du dina karaktärer? De bara dyker upp i skallen och ockuperar det lilla utrymme som finns kvar bland allt annat som snurrar runt. Men när jag kör bil tänker jag inte på någonting alls och då tar karaktärerna över helt. Vem är krokodilen som du skriver om i boken ”Några rader till Svartåns finaste krokodil” ? Det är chefredaktören på Nicks tidning som har snuvat honom på toppjobbet. Men han gillar henne ändå. Hon är inte som hajarna i styrelsen och så har hon jättemånga fina tänder som Nick räknar i smyg när hon ler. Och Lena rimmar på Gena som hade massor med tänder och var med i teve och som var … en krokodil! Har du några fler böcker på gång? Tredje boken är en uppföljare till ”Född på en söndag”. Jag är helt matt och skrattar för mig själv när jag skriver ner det som Jalle och de andra gör. Men så slog det mig att en gammal kollega från nattredaktionen på Aftonbladet vore perfekt att skriva tillsammans med. Han heter Jan Huss och vi har jobbat med tusentals texter tillsammans och tänker väldigt lika. Så vi arbetar med en trilogi ihop. Det är spänning och humor. Vi drivs av skaparlust och har grymt kul ihop. Se filmen med PeKå: bonniersbokklubb.se/peka-englund

KÖP FÖDD PÅ EN SÖNDAG

PeKå Englund

KÖP NÅGRA RADER TILL SVARTÅNS FINASTE KROKODIL

PeKå Englund

49


# sverigeläser

Fredrik Lindfors

Regional försäljningschef

Läser just nu: Roslund & Hellström, Tre minuter som är väldigt bra. Näst på tur i Att läsa-högen: Sven Björklund & Olof Wretlings Till häst genom Västerbotten. Den jag vill se som nominerad till Årets Bok 2017: Jag röstar på Keplers Kaninjägaren. Det här är deckare när det är som allra bäst – konstant gåshud och skoningslös spänning.

Camilla Läckberg

KÖP

Journalist, författare, bloggare i podcasten Mellan raderna med Jihde och Öhman

Läser just nu: Det svenska hatet av Gellert Tamas Näst på tur i Att läsa-högen: På sex meters djup av Denise Rudberg Den jag vill se som nominerad till Årets Bok 2017: Det svenska hatet av Gellert Tamas. En viktig bok i dessa tider. 50

KÖP


# sverigeläser

Elin Olofsson

Författare och tredje pristagare i Årets Bok 2016 med romanen Gånglåt. Läser just nu: Som alltid flera olika böcker samtidigt, bland annat: Swede Hollow av Ola Larsmo, som handlar om svenskar i slummen i Minnesota, Det städade folkhemmet av Emma Strollo, som skildrar tyska hembiträden i efterkrigstidens Sverige och Sorgen bär fjäderdräkt av Max Porter, där en kråka blir terapeut hos en familj i sorg. Näst på tur i Att läsa-högen: De polyglotta älskarna av Lina Wolff och Två systrar av Åsne Seierstad. Den jag vill se som nominerad till Årets Bok 2017: Tiden är inte än av Elin Boardy kommer ut i mars i år och den har jag inte läst än men hört är fantastisk, så den hoppas jag både få läsa så absolut snart som möjligt och se som nominerad till Årets bok 2017.

NYHET! Bokklubbsbloggen! Ännu mer boktips, inspiration, boktankar och glimtar bakom bokklubbskulisserna.

! n i a n m o k l Vä

LÄS MER HÄR!

51


#träningochnystart

SÄLLAN ÄR VÄL SUGET EFTER FÖRNYELSE, NYSTART OCH ATT BÖRJA PÅ NY KULA SÅ PÅTAGLIGT SOM PRECIS EFTER DU SLUKAT NYÅRSDAGSPIZZAN OCH EFTERTEXTERNA TILL IVANHOE SLUTAT RULLA. HÄR HAR VI SAMLAR NÅGRA AV BÖCKERNA SOM HJÄLPER DIG ATT RIVSTARTA 2017 MED TRÄNING, MAT OCH HÄLSA I FOKUS.

52


KÖP

Vad vi äter har stor betydelse för vårt välbefinnande och särskilt för hur magen mår. Här kan du läsa om hur allt hänger ihop när det gäller vår matsmältning och du får även mängder av inspiration till hur du kan fylla ditt skafferi och sedan ta till vara på råvarornas innehåll genom att grodda, torka och fermentera. Boken

bjuder på massor av läckra recept: en grön salladsbowl med matcha, rödbetsfalafel, svampfyllda mangoldknyten, fänkålsnektar, mangogranola och mycket mer.

HÄLSOSAM MAT

MED 50 RECEPT TILL ETT SUNDARE LIV

Cecilia Davidsson

53


#träningochnystart

Simon Sköld, mångårig PT och elitidrottare, har lösningen för alla latmaskar som hellre ligger på sofflocket. Han har ju till och med lyckats omvända den lataste av de lata: sin fru Camilla Läckberg. I Träning för latmaskar berättar Camilla Läckberg med stor ärlighet och igenkänning om hur hon med Simons hjälp har hittat sin träningsform och 54

sin motivation. Och Simon delar med sig av alla tips och tricks du kan behöva för att äntligen ta klivet från latmask till motionär.

TRÄNING FÖR LATMASKAR KOM I FORM – MED MINSTA MÖJLIGA INSATS!

Simon Sköld


OBS! Du hittar mer av Camilla på sid 8-10!

KÖP

55


#träningochnystart

Det finns en kickstart för alla!

Det är aldrig för sent att förändra sin livsstil. Det enda du behöver är en stor dos motivation, lite inspiration och ny kunskap. Och allra helst en kickstart – ett färdigt schema med kaloriberäknade recept för dagens alla måltider. Dock är ingen människa den andra lik och ingen diet eller kostplan passar alla. Därför kan du i boken välja mellan fyra olika kickstarter, baserade på GI, LCHF, Detox eller 5:2-dieten.

NYA KICKSTARTER MED ULRIKA Ulrika Davidsson

56


KÖP

57


#träningochnystart

KÖP

Paolo Roberto avmystifierar yogan Oavsett om du tränar yoga för att bota en ond och stel rygg, vill bli stark och smidig eller har behov av att lugna tankarna och andningen så funkar det. Det handlar inte om att kunna nudda dina tår, utan om vad du kan lära dig på vägen ner till tårna. Paolos yoga öppnar en dörr för dig som aldrig provat yoga och kanske en annan för dig som redan är utövare.

PAOLOS YOGA Paolo Roberto 58


KÖP

Aldrig mer ett dämpande lager av chokladmousse och pommes över våra känslor. Varför väljer vi att lugna och trösta oss med mat? Vad skulle hända om vi vågade möta vår ilska, trötthet och sorg, istället för att försöka äta bort det vi känner? Den här boken är en praktisk guide som förklarar sambandet mellan känslor och det

du äter, och ger dig chansen att testa din relation till mat och upptäcka din egen dygnsrytm – som betyder mer än man kan tro.

ÄR DU EN KÄNSLOÄTARE?

SÅ KAN DU BLI VÄN MED MATEN IGEN

Maggan Hägglund

59


#boktitelpoesi

Tävlin�

Vinn signerat ex av Boktitelpoesi! Tipsa om Inspiration by Bonniers Bokklubb på instagram och tagga med #inspirationbybbk och #vinnboktitelpoesi så är du med och tävlar.

Susanna och Ruben skapar poesi med boktitlar! Vilka är ni som ”gömmer er” bakom Boktitelpoesi? Vi heter Ruben och Susanna och vi bor i Stockholm med vårt lilla barn och vår knäppa nakenkatt. Ruben är musiker och producent och Susanna jobbar inom reklambranschen. Bilderna tar vi i hemmet eller på resande fot när vi har hittat någon passande miljö.

60

Det hela började för ungefär två år sedan, när vi var på semester. Rubens bror, som var hemma och passade nyss nämnda katt, började skicka kryptiska små dikter och efter ett tag förstod vi att det var kombinationer av böcker som han hade hittat i vår bokhylla. Det var alltså inte vi som kom på konceptet från början och så vitt vi Hur började historien med kan se har det uppkommit Boktitelpoesi och hur länge spontant i olika former vid har ni hållit på? Kom ni på olika tillfällen. Lite som omelett eller bröstsim unkonceptet själva?

gefär. Däremot har vi inte hittat någon annan som går in för att jobba på bilderna på samma sätt som vi, så det är vi lite stolta över! Man kan ju gott säga att ni gjort succé på Instagram med ert konto och det känns som att det alltid är välarbetade bilder. Hur mycket tid lägger ni på det egentligen? Vi lägger minst lika mycket tid på bilderna som på själva dikterna, antagligen mer. Vi fotar själva med rekvisita


Boktitelpoesi nu också. Har ni några andra kul projekt på gång med poesin, som vi ska hålla ögoVilka är era egna personnen öppna för? liga favoriter av alla de För tillfället jobbar vi på boktitelpoesierna ni satt nya bilder som ska komma samman? i vår nästa bok. Vi har också Vi tycker om när vi själva haft workshops i boktitelblir överraskade av dikpoesi och det skulle vara terna, när bitarna faller på roligt att göra igen! Men det plats på ett sätt som vi inte är också mycket annat som Kan ni ens titta på en bokhade tänkt från början! Ofta händer i livet och andra hylla idag utan att läsa blir det som bäst när man projekt som vi pysslar med, titlar och försöka få ihop kombinerar böcker från oli- så vi tar det lite som det en kul poesisträng? ka genrer eller långa kommer! Det var en enkel fråga! titlar med korta. Det Svaret är nej. känns också spännande att blanda huHur är er relation till böck- mor och allvar, högt er och läsning i övrigt? och lågt. Läser ni mycket? Och så har det blivit Ja, men det går i perioder. en riktig bok med Och vi har en viss tendens att falla ner i deckarträsket titt som tätt. Men mellan som vi snokar upp på loppmarknader och liknande. Vår utrustning är ganska spartansk, en digitalkamera och två små lampor, så det tar ett tag att få det snyggt. I synnerhet eftersom vi alltid strävar efter att bygga upp motiven i verkligheten i stället för att retuschera i efterhand.

varven tar vi oss i kragen och läser något riktigt pretentiöst!

Följ @boktitelpoesi på Instagram för fler bilder

61


#le nna rthel lsin g

Böcker ska blänka som solar och gnistra som tomtebloss. Medan vi läser böckerna läser böckerna oss. Kan böckerna läsa människor? Det kan de förstås! Hur skulle de annars veta allting om oss. Lennart Hellsing

62


Lennart Hellsing 1919 – 2015

Under sin livstid förnyade Lennart Hellsing genren och synen på barn och barnlitteratur. Han utbildade sig först till ingenjör och journalist, men fann sitt kall redan på 1940-talet, då han debuterade som poet och barnboksförfattare. Hans första barnbok var Katten blåser i silverhorn och den kom 1945. Det skulle bli över 100 böcker för barn, älskade klassiker som ABC-boken, Sjörövarbok, Summa Summarum, Bananbok och många fler. Lennart Hellsings poesi är rimmad och skriven på bunden vers. Hans verser är lekfulla och rytmiska som i urgammal folklig poesi och engelsk nonsensvers. (Hans mormor var engelska och påverkade honom tidigt med sina nursery rhymes.) Med boken om Krakel Spektakel och Kusin Vitamin (1952) drog en frisk fläkt in i svenska barnkammare.

Krakel Spektakel Kusin Vitamin hängde och svängde i en gardin: För hej och hå i gardinen den blå! Krakel Spektakel vad tänker du på? Krakel Spektakel Kusin Vitamin hängde och svängde i en gardin: För hej och hå i gardinen den blå! Krakel Spektakel vad tänker du på?

63


Nästa nummer av

Inspiration by Bonniers Bokklubbar ... kommer i maj 2017. Har du några förslag och idéer kring vad du vill läsa

om, eller bidra med eget material då är du varmt välkommen att maila oss på

inspiration@bonnierforlagen.se

#inspirationbybbk