Page 1

G ONDOL •   b o n n i e r s l i t t e r ä r a k l u b b   •

Allt ljus på Elin Boardy

Foto: Kristin Lidell

#4

juni 2 01 1


elin boardy hyllas för sin nya roma n

En kvinnas strävan efter kärlek och frihet I efterdyningarna av andra världskriget följer tjugotreåriga Elly med sin lillasyster Annie på dennas bröllopsresa till Malaysia. Systrarna står varandra mycket nära men under vistelsen i det exotiska landet förändras de. Annie går helhjärtat hustrurollen till mötes medan Elly som vill bli konstnär dras till äventyret. Djungeln gör något med henne, kläderna känns trånga och hon vill bryta sig loss. Men efter ett upplopp i trakten blir deras trygga tillvaro plötsligt osäker – och de börjar frukta för sina liv.   Elin Boardy har skrivit en laddad och fängslande roman om livet och kärlekens mysterier som är fullkomligt uppslukande. Mot ljuset är Boardys andra roman. Även den första fick strålande kritik, men detta blir garanterat hennes genombrott.


330 s. inb. Wahlström & Widstrand Nr 13417 Medlemspris 159:(Ord. medlemspris nästa period 240:-)

Gondols utvalda bok

159:-

© Kristin Lidell

Mot ljuset Elin Boardy


”Det är förstås vanskligt att uttala sig om ett författarskaps betydelse efter blott två publicerade böcker, men i Elin Boardy ser jag någon som är redo att ta över det stora, breda berättande som utmärker de mest älskade delarna av vår samtids litteraturhistoria. Bättre än så kan det knappast bli.” Helsingborgs Dagblad

FOTOGRAFIERNA ÄR HÄMTADE UR DET ALBUM SOM FÖRFATTAREN KÖPTE PÅ EN LOPPMARKNAD PÅ BORNHOLM OCH SOM GAV HENNE IDÉN TILL ROMANEN.

  I Malaya tas de emot på Cameron Hills Resort av danska plantageägare och av djungeln, de blågröna böljande bergen, djuren och den koloniala ordningen. De bor bekvämt med tjänstefolk och européer – främst engelsmän. Vardagen består av avslappnade tennismatcher, besök på teplantager och gin & tonic i skuggan på verandan. Elly tecknar naturen, de prunkande blommorna med kronblad som välver sig i djup purpur, brandgult och blekt gulvitt och med pennan får hon utlopp för det som trängs inom henne. Djungeln gör något med henne, men hon vet inte vad. Kläderna känns trånga och hon vill kasta sig loss från den vanliga kvinnorollen. Hon låter sy upp shorts och skjortor och börjar klä sig som männen.   Samtidigt känner hon sig dragen till den självsäkre, hemlighetsfulle och till synes lite hårde Niels och till slut laddas allt av honom. Elly har aldrig tidigare upplevt känslor som är så starka. Förälskelsen i Niels överrumplar henne och det nya fria livet som hon möter på resan blir ett uppvaknande. Hon har delat allt med systern Annie men nu väljer de olika vägar. I djungeln växer de två systrarna ifrån varandra – deras roller skjuts isär. Annie intar hustrurollen i kjol och mjuk samarbetsvilja medan Elly går det ovissa till mötes.   Mot ljuset är en fängslande och gripande berättelse om en kvinnas strävan efter kärlek och frihet. Den utspelar sig i en svunnen tid och exotisk miljö men det är en tidlös utvecklingsroman som beskriver allmänmänskliga skeenden och rymmer mycket igenkänning. Elin Boardys styrka ligger i känslan för detaljerna, en blick, en rörelse, en antydan, vad som sägs och vad som inte sägs, och hon har lyckats skriva om längtan och attraktion så att jag andlöst kastas mellan hopp och förtvivlan tillsammans med den starka unga äventyrerskan Elly.

elin boardy debuterade 2008 med Allt som återstår – en mycket stark start för ett imponerande författarskap. Det är en roman som står stadigt i den svenska myllan i Bohuslän i början av 1900-talet och som med en självklar autenticitet och berättarauktoritet beskriver ett tragiskt men på den tiden ack så vanligt kvinnoöde. Boken blev hyllad av kritiker, nominerad till Borås Tidnings debutantpris och Elin, som själv är bibliotekarie, reste land och rike runt, besökte bibliotek och mötte läsare som älskade hennes debut.   Två år senare kom Elin till mig med manuset till Mot ljuset. Nu var det 1947 och hon berättade om två unga svenska systrar som reser till Malaya (nuvarande Malaysia). Jag läste med stigande förvåning och glädje, för hon skildrar en helt ny tid och miljö men visar igen vilken bred berättare hon är – jag kanske till och med kan säga traditionell eller klassisk berättare – och det är ovanligt. Den där ”riktiga” romanen lyser faktiskt med sin frånvaro i den stora mängden spänningslitteratur som står uppradade i mataffären och jag är säker på att det är fler än jag som gärna låter sig kidnappas av en ”riktig” roman. En roman som förflyttar en i tid och rum och som man inte kan lägga ifrån sig förrän man vet om de får varandra …   Kartriterskan Elly är tjugotre år när hon följer med sin lillasyster Annie på bröllopsresa till Malaya där Annies danske make Laurids ska praktisera som läkare. Med på resan är också Laurids barndomsvän Niels. De reser med båt mot södra halvklotet och Elly som är skicklig på att teckna ser bokstavligen världens kontur veckla ut sig – haven med det oändliga blå, kusterna, länderna som just ska resa sig ur krigets ruiner. Elly vet inte vad hon vill eller snarare kanske vad hon får. Är man och barn och familj det enda alternativet för henne eller skulle hon kunna förverkliga sin dröm om att bli konstnär?

4

w w w. g o n d ol . se


Återigen drabbar Elin Boardy mig som en mycket ovanlig ung författare med en roman som erinrar om och väcker samma känslor som stora internationella romanförfattare som Chimamanda Ngozi Adichie eller till och med Karen Blixen eller Ernest Hemingway. Missa inte denna oförglömliga läsupplevelse av en författare som har framtiden för sina fötter.

Av Åsa Selling, litterär chef på Wahlström & Widstrand

Läs intervju med Elin Boardy på nästa uppslag

Gondols utvalda bok

159:-

”Väldigt fint skildrat, både tidsatmosfär … och människorna är fint gestaltade – en klar fyra!” Yukiko Duke, SVT Gomorron Sverige

Mot ljuset Elin Boardy

”Genomgående finns ett sken av enkelhet, som lockar och sedan inte släpper taget.” Göteborgs-Posten

330 s. inb. Wahlström & Widstrand Nr 13417 Medlemspris 159:(Ord. medlemspris nästa period 240:-)

5

w w w. g o n d ol . se


om eli n boa r dy Ålder 31 Familj Sambon Axel Danielson, filmregissör. Plus en bäbis i magen. Jobb Ungdomsbibliotekarie på biblioteket i Lerum. Bor Masthugget, Göteborg

l ä stips fr å n eli n Tre omistliga böcker The Lacuna av Barbara Kingsolver – en väldigt tjock, episk och vackert skriven roman. Skugga-Baldur av Sjón – kort, poetisk och fantastisk isländsk bok.

6

w w w. g o n d ol . se

© Kristin Lidell

Andningsgunga av Herta Müller – kompromisslös men vacker roman om ett arbetsläger efter andra världskriget.


Ett fotoalbum som skildrar några danskars resa i Malaysia 1947 blev upptakten till den nya romanen Hur fick du idén till att skriva Mot ljuset?

Hur gör man för att skriva en berättelse som utspelar sig i det som idag är Malaysia, en geografisk plats så långt bort ifrån din egen?   Tematiken i Mot ljuset är inte specifikt bunden vare sig till tiden eller platsen, utan är lika aktuell idag som på 1940-talet. Men research har varit viktigt för mig när jag skrivit romanen. Både för att beskriva platsen och tiden, och som inspiration. Genom att leta efter fakta och detaljer får jag ofta idéer till nya scener.   Förutom att sitta framför internet, har researcharbetet med Mot ljuset inneburit att jag till exempel provskjutit olika revolvrar och varit på galopptävling.

  Liksom med Allt som återstår (2008), kom idén till Mot ljuset från någonting jag stötte på i mitt eget liv. Med Allt som återstår var det min mammas farmors sjukjournaler. Med Mot ljuset var det att jag köpte ett fotoalbum från 1940-talet på en loppmarknad på Bornholm. Albumet skildrar några danskars resa i Malaya 1946– 1948. Bilderna föreställer vita människor i prydliga khakikläder som tar foton på barn, hundar, djungel … Jag blev fascinerad av bilderna, och av den märkliga tomhet de utstrålar: de berättar egentligen ingenting om människorna. Vilka var de, vad gjorde de där? Jag började fundera på det, och det fanns mycket som intresserade mig. Efterkrigstiden, att vara på resa i en gammal kolonial värld, kontrasten mellan den europeiska prydligheten och djungeln, kontrasten mellan männens och kvinnornas värld. Allt detta blev en utgångspunkt för att börja skriva.

Båda dina romaner handlar om kvinnoblivande i olika tider, på olika platser? Vad kan dessa berättelser säga till en läsare i Sverige 2011?   Båda Allt som återstår och Mot ljuset handlar om att som kvinna förhålla sig till världen och till samhället. Detta är teman som ständigt är aktuella och som intresserar mig mycket. Att välja en historisk tid och en annan plats kan kanske få oss att se vissa saker ännu tydligare än om det utspelades här och nu?

På vilket sätt var det annorlunda att skriva Mot ljuset, jämfört med din debutroman Allt som återstår?   När jag skrev Mot ljuset hade jag till att börja med ingen aning om vart berättelsen om Elly var på väg, jag utforskade det under tiden och lät historien växa fram medan jag skrev. Det som började som fantasier om människorna i fotoalbumet växte med tiden till något större. Ingen i boken är baserad på någon verklig person, utan de är mina skapelser helt och hållet.   I arbetet med Allt som återstår hade jag redan från början slutet klart för mig. Jag visste vart berättelsen var på väg, om än inte exakt var jag skulle lämna personerna i boken och jag utgick från människor som faktiskt funnits, även om jag fiktionaliserade alltihop och gjorde dem till mina.

Hur blev du författare? Hur länge har du skrivit?   Jag tror att man blir författare genom att skriva, skriva och skriva. Det handlar om att hitta en metod, ett arbetssätt, som tar en framåt. För mig har det också handlat mycket om att omge mig med andra som skriver, att ha vänner och kollegor att prata text med, att läsa varandras manus och ge respons.   Jag har betraktat mitt skrivande som seriöst sedan jag gick på skrivarlinjen på Skurups folkhögskola i Skåne 1998–2000. Du jobbar som bibliotekarie parallellt med att du skriver böcker. Kan du berätta om ditt eget förhållande till böcker, till läsande och till författarskap?   Biblioteket är en fantastisk plats. I arbetet som bibliotekarie kan jag kombinera mitt intresse för litteratur med mitt intresse för folkbildning. Under flera år har jag arbetat med att leda skrivarkurser på olika studieförbund, både för vuxna och unga. Att få andra att läsa och uttrycka sig tycker jag är både lustfyllt och viktigt.

Du mötte stor uppskattning med din första bok, som bland annat nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Hur påverkade detta dig i ditt fortsatta skrivande?   Både positivt och negativt måste jag säga, även om det positiva helt klart övervägde. Det positiva handlade om att få bekräftelse och erkännande för debutromanen, att kunna känna ett självförtroende i det. Men baksidan med uppmärksamhet och prisnomineringar och fina recensioner är att det sedan var många röster som surrade i huvudet när jag satte mig och började skriva på det som skulle bli Mot ljuset. Där fanns både egna och andras förväntningar på mig, formuleringar ur recensioner, medvetandet om att man bara är debutant en gång och därefter alltid kan jämföras med sig själv.

Vilka författare har inspirerat dig?   Språkligt är jag inspirerad av berättare som Sara Lidman, P O Enquist och Stina Aronson. Men jag kan också uppskatta en annan typ av författare, som Christopher Isherwood eller Doris Lessing.   Men just nu läser jag Henrik Ekmans fantastiska bok Vargen!

7

w w w. g o n d ol . se


”som att sätta sig ner framför en riktigt välgjord engelsk teveserie”. Så sa Ingrid Elam i Kulturnyheterna när hon recenserade Elin Boardys nya roman Mot ljuset – Gondols utvalda bok denna period. Har du, precis som jag, suttit klistrad framför teven under ett antal lördagar i februari /mars, med ett lyckligt leende på läpparna och i total koncentration för att inte missa en enda replik, en enda scen ur den underbara brittiska serien Downton Abbey, förstår du precis vad som menas. Mot ljuset är någonting så härligt, och kanske även något så ovanligt, som en äkta gammaldags roman. Den berättar en fascinerande historia om två systrar från Göteborg som i mitten av 1940-talet beger sig till Malaysia. Åsa Selling, litterär chef på Wahlström & Widstrand och Elin Boardys förläggare berättar mer om både bok och författare på sidorna 2–7. Väl mött

29:-

Världssuccén Niceville för endast om du köper periodens utvalda bok.

Aibileen och Minny är hembiträden i Jackson, Mississippi. Som så många andra svarta kvinnor, lagar de mat, städar och fostrar barn hos vita välbärgade familjer. Året är 1962, medborgarrättsmarscher pågår runt om i landet, förändringens vindar blåser, men i Jackson är det som om tiden stått still. Den modiga, unga societetsflickan Skeeter berörs illa av orättvisorna och har tröttnat på spela tennis, bridge och ordna meningslösa välgörenhetsbaler. Via ett jobb på stadens lokaltidning får hon en idé – hon ska skriva en bok fylld med berättelser om hur det är att arbeta som svart hembiträde i en vit familj. Skeeter ber Aibileen och Minny om hjälp. Men det är ett ödesdigert projekt som de tre kvinnorna ger sig in på. Rent ut sagt livsfarligt, ska det visa sig …

”Glöm Borta med vinden, läs gärna om To kill a mockingbird, men i vilket fall: njut och lär av Kathryn Stocketts debutroman Niceville.” Nina Lekander, Expressen

Niceville Kathryn Stockett Orig Titel: The Help Övers: Dorothee Sporrong 479 s. inb. Bokförlaget Forum Nr 13425 29:- vid köp av periodens utvalda bok (Ord medlemspris 189:-)

”... en bok att älska ... en både varm, klok och mänsklig berättelse som går rakt in i hjärtat.” Go’kväll, SVT

ENDAST 29:- vid köp av periodens utvalda bok

a ndr a BRA ERBJUDA NDEn I DETTA NUMMER

Gondols utvalda bok

159:-

Specialpris

159:-

Specialpris

Se priset

209:-

289:8

w w w. g o n d ol . se

Se priset

169:-

Specialerbjudande

299:-


AMOS OZ – en av Israels främsta författare på Sverigebesök!

sverigeaktuell!

Amos Oz är läst och älskad över stora delar av världen och är en ständig Nobelpriskandidat. Han bor i Tel Aviv och i Arad i Negevöknen och är verksam som professor i litteratur och som kontroversiell politisk debattör. I dagarna är han på besök i Stockholm och samtidigt släpps hans nya bok, Lantliga scener. I den fridfulla men lätt bedagade israeliska byn Tel Ilan möter vi ett antal personer som alla söker efter något, utan att veta vad det är de saknar. Det är till exempel mannen vars hustru lämnat honom, här finns också den framgångsrike läkaren som osjälviskt slösat sin kärlek på systersonen men som nu är ensammare än någonsin, den uppoffrande dottern som tvingas ta hand om sin ilskne och förvirrade pappa och en mäklare som blir inlåst i en källare och som trots att ingen kommer och hämtar honom intalar sig själv att allt kommer att ordna sig.   Lantliga scener består av åtta berättelser som lappar i varandra och som tillsammans bildar en oförglömlig roman. Boken belönades med det prestigefulla Prix Méditerranée Etranger 2010.

Special­ pris

159:Lantliga scener Amos Oz

Nr 13433 Specialpris 159:-

© Pieter ten Hoopen

Kerstin Ekman & Gunnar Eriksson – två hängivna, poetiska amatörbotanister

RIKT illustrerad med foton och teckningar

Se blomman Kerstin Ekman & Gunnar eriksson 304 s. inb. ill. Albert Bonniers Förlag Nr 13441 Medlemspris 198:-

”Strövtåg. Framåtböjda, liksom nosande går vi ut i sommargrönskan – den som ropar till oss genom fönstret och den som finns i det stora minnet dit vägen går till länge, länge sedan, då den var lika grön eller grönare. Vi söker namn, vi hittar spår, vi anar hur vi hänger ihop med det levande och med det förflutna i vetenskap och dikt. Djupsinniga lyckas vi aldrig bli men vi har nog ganska roligt.”   Kerstin Ekman och idéhistorikern Gunnar Eriksson är båda hängivna amatörbotanister och har tidigare skrivit texter ihop för Dagens Nyheter, om blommornas värld. Nu har de vidareutvecklat sitt samarbete i en poetisk, kunnig och framförallt nyfiken essäsamling, en personlig korsning av flora och kulturhistoria.

” … både bildande och underhållande bok.” Upsala Nya Tidning

© Thron Ullberg

Orig Titel: Scenes from village life Övers: Rose-Marie Nielsen ca 200 s. inb. Wahlström & Widstrand


Tryck på knappen, så sjunger fågeln

FÄLTFORMAT

18 x 21 cm

FAVORITER

Fågelsång kompaktutgåva Jan Pedersen

Tre romaner Theres, Allt förgängligt, Ravensbrück Steve Sem-Sandberg

Nu kommer succéboken Fågelsång i ett nytt mer praktiskt format – en så kallad fältupplaga som är billigare och mycket lättare att ta med ut i skog och mark.

Att Steve Sem-Sandbergs Theres, Allt förgängligt och Ravensbrück hör till det yppersta i sentida svensk romankonst är kritikerna överens om. Nu finns de samlade i en volym.

192 s. inb. ill. Max Ström Nr 12872 • Medlemspris 239:-

Vid sidan av: Möten med författare från fyrtiotal till sjuttiotal Olof Lagercrantz

Olof Lagercrantz förde dagbok hela sitt liv. Han antecknade på små katalogkort. Där berättar han på sitt oefterhärmliga sätt om möten och middagar med den tidens kulturelit. Det dracks alldeles för mycket, psykiska problem var vanligt och ALLA var oerhört självupptagna. Härligt uppfriskande läsning. 224 s. inb. Wahlström & Widstrand Nr 13029 • Medlemspris 169:-

848 s. inb. Albert Bonniers Förlag Nr 12864 • Medlemspris 280:-

Spådom Magnus Dahlström

En ny roman av Magnus Dahlström är en stor litterär händelse. Spådom har något klaustrofobiskt över sig, en känsla av hot mitt i den vardagliga vardagen. 499 s. inb. Albert Bonniers Förlag Nr 12849 • Medlemspris 169:-

Av författaren till Lila hibiskus

Boken ALLA läser!

Klassiker av Dostojevskij

Avslöjande! Chockerande! Roligt!

Kusligt, krypande – mästerligt!

TRE böcker i en volym

Smart & behändigt

En underjordisk dagbok Fjodor Dostojevskij

En dag David Nicholls

Det där som nästan kväver dig Chimamanda Ngozi Adichie

En före detta tjänsteman gömmer sig i ett kyffe utanför Sankt Petersburg. Han har fått ett mindre arv men är djupt olycklig. Denna bok anses vara en av Dostojevskijs allra främsta romaner – nu i briljant nyöversättning av Barbara Lönnqvist.

Under tjugo år får vi följa Emma och Dexter genom livets alla faser. En dag är en otroligt rapp, varm, smart, klok, rolig bok som blivit en världssuccé - vilket inte är svårt att begripa. Man älskar den!

Precis som i hennes tidigare hyllade romaner En halv gul sol och Lila hibiskus skriver Adichie i denna novellsamling om den oro som präglar hennes land Nigeria men också om vardagliga orättvisor.

Orig Titel: One Day Övers: Pia Printz 431 s. inb. Printz Publishing Nr 12534 • Medlemspris 179:-

Orig Titel: The Thing Around Your Neck Övers: Ragnar Strömberg 226 s. inb. Albert Bonniers Förlag Nr 12880 • Medlemspris 159:-

Övers: Barbara Lönnqvist 186 s. inb. Lind & Co Nr 13011 • Medlemspris 189:-

En äkta kvinnoroman

Bitterfittans föregångare

För varje man som någonsin trott att han kände en kvinna. För varje kvinna som någonsin trott att hon kände sig själv. För alla som någonsin växte upp, gifte sig och undrade vad som hände.   Kvinnorummet är en samtida klassiker som har sålt i över 20 miljoner exemplar sedan den publicerades 1977. Marilyn French skildrar femtiotalets förortsliv och den tuktade hemmafrun Miras feministiska uppvaknandet, och är än idag en både kontroversiell och aktuell uppgörelse med kvinnorollen och familjen.

Sally och Ellen växer båda upp i Norrköpings arbetarkvarter. Ellen är lugn och sansad och tvingas hålla ihop familjen med små medel då hennes man, en spritglad rallare, super upp slantarna. Vackra och uppstudsiga Sally går sin egen väg. Vilda rykten om hennes liv och leverne cirkulerar i stugorna, men de två kvinnornas vänskap står fast. Moa Martinsons debutbok från 1933 är en varm och äkta skildring av kvinnors liv och kvinnors kamp mot fattigdom och förnedring.

Samma tid, samma ton som MAD MEN!

Kvinnorummet Marilyn French Orig Titel: The Women’s Room Övers: Gun Hägglun 460 s. mjukband. Natur & Kultur Nr 13458 Medlemspris 109:-

10

w w w. g o n d ol . se

Moa Martinsons berömda debutroman!

Kvinnor och äppelträd Moa Martinson 233 s. inb. Natur & Kultur Nr 13466 Medlemspris 146:-


”Tallyho, Tallyho jag har skjutit en dront” ”Tallyho, Tallyho jag har skjutit en dront”, skrev Harriet Löwenhjelm triumferande som elev på Konst­akademien. Där studerade hon en tid, men tvingades avbryta då hon inte orkade på grund av tuberkulosen som ansatte henne allt hårdare. Klichébilden av Harriet Löwenhjelm var länge den aristokratiska och något världsfrånvända familjeflickan som inte ville bli stor, men det var med en medveten ansträngning som Harriet vände utanförskapet till en tillgång, och hennes känsliga, vackra lyrik både berör och engagerar. Harriet Löwenhjelm dog av sin sjukdom 1918. Hon blev bara 31 år.

Att skjuta en dront Harriet Löwenhjelm – dikt, bild, konstnärskap Boel Hackman 272 s. inb. ill. Albert Bonniers Förlag Nr 13482 Medlemspris 178:-

sverigeaktuell!

Nominerad till 2010 års National Book Award! Det stora huset Nicole Krauss 336 s. inb. Brombergs Nr 13490

Hon skrev Kärlekens historia!

© Casia Bromberg

Medlemspris 199:Nicole Krauss är het. Nyligen blev hon utsedd till en av USA:s mest intressanta författare under 40 år. Krauss fick sitt genombrott med romanen Kärlekens historia som blev en dundersuccé. Den nya boken har även den hyllats och bland annat nominerades till amerikanska National Book Award för 2010 års bästa roman. Det stora huset handlar om Leah som har kommit till New York för att hämta det skrivbord hennes far har ägnat sitt liv åt att hitta. Bordet försvann från hans barndomshem under andra världskriget – det stals av nazisterna. Vi får följa skrivbordets olika ägare – från Budapest via London till dagens New York – och möta människor som drabbats av både glädje, sorg och förlust och som alla bär på en längtan tillbaka till en plats som gått förlorad.


Tidigare böcker: Den motvillige resenären Främlingar på tåg På tunn is

Historien om den unga Marie de Gournay bygger på ett verkligt levnadsöde. Hon var redan som liten en udda figur som växte upp på landet i norra Frankrike i slutet av 1500-talet. Hennes föräldrar var lågadel och Marie älskade att läsa. Inget annat ville hon göra – bara läsa, läsa och läsa. När Marie stöter på filosofens Michel de Montaignes skrifter blir hon som besatt. Denne man måste hon träffa och hon reser till Paris. Montaigne kan inte värja sig mot flickans beundran och tar sig an henne. När han fyra år senare dör blir hon hans redaktör och främsta marknadsförare. Men i stadens litterära (huvudsakligen manliga) kretsar skrattar man åt den märkliga och lite uppblåsta Marie. Hon är snart ute i kylan …   Jenny Diski har skrivit en förunderlig roman om en ovanlig kvinna som var långt före sin tid.

En hopplös vandring Under den sovjetiska ockupationen i Afghanistan lämnar en äldre man och hans lille sonson, Yassi, sin hembyn för att söka efter pojkens pappa som jobbar som gruvarbetare i en annan del av landet. De går genom ett landskap där allt svartbränt och ödelagt, dött och övergivet. På nätterna drömmer farfadern mardrömmor om allt som gått förlorat och på dagarna oroar han sig för sin sonson som är chockad efter ha upplevt en granatattack på nära håll. Pojken har blivit döv – han tror att soldaterna har stulit alla världens ljud.   Atiq Rahimi kommer från Afghanistan, men lämnade sitt hemland under Sovjets ockupation och har sedan dess främst bott i Frankrike. Hans förra roman Tålamodets sten fick Prix Goncourt.

Arg, engagerad, empatisk – Liza Marklunds samlade krönikor 58 krönikor av Liza Marklund som själv säger: Egentligen har jag bara haft en princip: att aldrig stryka medhårs.

Sveriges allra första deckardrottning får man nog säga att Liza Marklund är. Hennes smarta spänningsromaner med journalisten Annika Bengtzon som huvudperson har gjort enastående succé.. Liza är, som de flesta vet, själv journalist och hon har skrivit krönikor och artiklar i både svensk och utländsk press i över tjugofem år. Ofta har de handlat om de som har det värst i samhället: misshandlade kvinnor, våldtagna barn, terroristanklagade män. Nu finns, för första gången, dessa texter samlade i en bok.

12

w w w. g o n d ol . se

© Ull a montan

Gifta sig eller gå i kloster – Marie de Gournay ville ingetdera

Till den skrivande kvinnans försvar Jenny Diski Orig Titel: Apology for the Woman Writing Övers: Cecilia Franklin 282 s. inb. Alfabeta Nr 13508 Medlemspris 209:-

Av författaren till Tålamodets sten som belönades med Prix Goncourt. Jord och aska Atiq Rahimi Orig Titel: Terre et cendres Övers: Kristina Ekelund 112 s. inb. Leopard Förlag Nr 13524 Medlemspris 149:-

”Tja, så där har jag hållit på. Varit bråkig och obekväm och skrattat för högt och sprungit för fort i trappor.” Liza Marklund Nya röster sjunger samma sånger Liza Marklund 240 s. mjukband. Piratförlaget Nr 13516 Medlemspris 119:-


sverigeaktuell!

DDR – de sju åren före murens fall

”… ett obestridligt mästerverk.”Svenska Dagbladet Tornet är en mäktig roman som handlar om ett antal familjer i en stadsdel i östtyska Dresden. Dessa färgstarka personer är starkt kritiska mot den socialistiska regimen och befinner sig någonstans mellan anpassning och uppror. Uwe Tellkamp, som nyligen besökt Sverige, har hyllats för denna bok och Tornet belönades med Deutscher Buchpreis 2008.

Special­pris

209:-

Orig Titel: Der Turm Övers: Aimée Delblanc 971 s. inb. Albert Bonniers Förlag Nr 13532 Specialpris 209:-

© B Friedrich

Tornet En historia från ett sjunket land Uwe Tellkamp

I stadsdelen Tornet i östtyska Dresden, i ett arkitektoniskt ståtligt men förfallet hus bor familjerna Hoffmann, Tietze och Rohde. Begåvade, engagerade människor som ägnar sig åt läsning, musik och intellektuella diskussioner. De är alla mycket kritiska mot den socialistiska regimen och några av dem fantiserar om att fly till väst.   Uwe Tellkamp växte själv upp i den stadsdel som är förebild för Tornet (Weisser Hirsch). På en intensivt och målande sätt beskriver han livet i DDR – nomenklaturan, trakasserierna, censuren och självcensuren – ingen talade någonsin klarspråk – men också kulturen, musiken, litteraturens betydelse. Hans skildring är rik och motsägelsefull. ”Ja: den här boken vill allt. Den lyckas också med nästan allt. Och på många år har i varje fall ingen tysk författare vågat mer”, skrev Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Självupptagen norrman som älskas av svenskar Nästan 15 000 exemplar har Karl Ove Knausgårds bok Min kamp, 1 sålt – bara i Sverige! Bland recensenter, bloggare och läsare var detta höstens stora bokhändelse. ” … ett flyt och en berättarförmåga av ett slag som man högst sällan träffar på /…/ Samtidigt finns där hela tiden en äkthet och uppriktighet som är så stark att det nästan gör ont. Det är faktiskt riktigt, riktigt bra. I sina stunder bland det bästa jag läst”, tyckte en recensent.   Nu är det äntligen dags för den andra delen och då den första boken mest handlade om Karl Oves barn- och ungdomstid får vi nu ta del av hans sökande efter kärlek och vänskap. Hur är det egentligen att leva med en kvinna, i en kärnfamilj, med barn? Knausgård är som vanligt obarmhärtigt ärlig i sina iakttagelser. Författarskapet tar också fart i denna bok och ett stort beslut fattas – han flyttar till Sverige. Till landet där alla är trista, likadana och fruktansvärt konflikträdda. Stor igenkänning utlovas! Skratta eller sura, men missa inte Karl Ove Knausgårds Min kamp, 2.

Min kamp 2 Karl Ove Knausgård Orig Titel: Min kamp. 2. Övers: Rebecca Alsberg 592 s. inb. Norstedts

”... man kan inte sluta läsa.”

Medlemspris 199:-

Norrbottens-Kuriren

13

w w w. g o n d ol . se

© Christina Ot tosson

Nr 13540


Rolls Roycen bland kokböcker! Denna klassiker är den bästa grundkokbok som finns. Senaste upplagan av Bonniers kokbok innehåller närmare 1 800 recept, varav 250 är helt nya. Allt är illustrerat med över fyrahundra moderna och läckra fotografier. För mer än femtio år sedan gavs Bonniers kokbok ut för första gången. Författarna bakom den utgåvan var den legendariska matskribenten Pernilla Tunberger och krögaren och matgurun Tore Wretman. I den alldeles nya Bonniers kokbok är upplägget ett helt annat. Här finns en mer överblickbar kapitelindelning, som gör det väldigt enkelt att hitta bland de 1 800 recepten och de närmare 400 färgfotografierna.   Du finner såväl vardagsrecepten som festmåltiderna. Klassiska rätter men även nyheter från andra länder. I Bonniers kokbok bakas det bröd, inte minst surdegsbröd, här görs röror, sallader, bruncher och efterrätter. Under rubrikerna Årstidsmat, Vegetariskt, Snabblagat och Svenska klassiker finns mängder av förslag på maträtter för den som vill pröva på något nytt.   Denna klassiska kokbok, som faktiskt är ett måste i var mans kök, innehåller också allt det som hör en gedigen grundkokbok till: presentationer av råvaror, styckningsscheman, kok- och stektider, förvaringstips samt syltning, saftning, inläggning och mycket mer.

Se priset

289:Bonniers kokbok Birgit Hemberg 672 s. inb. ill. Bonnier Fakta Nr 13557 Medlemspris 289:-

Vit universalsax från FISKARS

PASSA-PÅ-ERBJUDANDE

Fiskars universalsax (för högerhänta) håller hög kvalité och är skön att använda samtidigt som den är lagom vass med en bra skärpa. Handtagen är ergonomiskt utformade efter handens funktion och arbetsmönster vilket gör att du både orkar klippa mer och längre utan att få ont i handen. Mått: 21 cm.

När du beställer Bonniers kokbok får du köpa saxarnas sax –Universalsaxen från Fiskars – för endast 69:-

Medlemsregler Din medlemstidning Åtta gånger per år får du en ny medlemstid­ ning gratis hem i brevlådan. Här presenteras utförligt Gondols utvalda bok och ett axplock av intressanta och aktuella böcker samt special­­priser och erbjudanden. Dina beställningar Du beställer snabbast och enklast via vår hemsida. www.gondol.se  Du kan också beställa och avbeställa via vår telefonservice dygnet runt. Tel 08-696 81 50. Vår personliga kund­service har öppet mån – fred 08.00 – 18.00.  Om du enbart vill ha Gondols utvalda bok ska du inte göra någonting, boken kommer då automatiskt hem till dig.  Du har givetvis 14 dagar ånger-/returrätt. Eventuell retur skickas tillsammans med fakturan till Bonniers Bokklubb, 173 80 Stockholm. Returportot står du själv för.

NR 13391 • Passa-på-erbjudan 69:- vid köp av Bonniers kokbok (Ord. medlemspris 170:-)

Betalningsvillkor Med dina böcker följer ett inbetalningskort. Du har 25 dagar på dig att betala. Expeditionsavgiften är för närvarande 29:- oavsett hur många böcker du beställer. Vid försenad betalning tillkommer en påminnelseavgift på för närvarande 50:-.  Vid betalning på annat sätt än med det bifogade inbetalningskortet måste du alltid ange ditt medlemsnummer.  Vill du avsluta ditt medlemskap efter fullgjort åtagande, gör du det på hemsidan eller på telefon.

läge, inkomstnivå, antal barn, resvanor och livsstil. Uppgifterna insamlas från dig, genom dina inköp, eller från annan källa, t.ex. från offentligt tillgängliga register och databaser.  Uppgifterna används av företagen inom Bonnier för fakturering, leverans av produkter, m.m., och som underlag för statistik och marknadsföring. Uppgifterna analyseras och grupperas inför urval, prioritering och planering av kontakter med dig. Marknadsföring kan ske via post, telefon, eller på annat sätt (e-post och sms används endast i befintlig relation eller efter samtycke). Dina personuppgifter kan lämnas ut till samarbetspartners utanför Bonnierkoncernen.   Personuppgifter sparas under den tid du har en pågående prenumeration (medlemskap) och för en tid därefter då du kan utnyttja fördelarna med att vara kund hos Bonniers. Våra kunder väljer ofta att till fördelaktiga villkor teckna sig för nya engagemang efter en tids uppehåll. Om du vill avsluta kundrelationen helt efter en aktiv prenumerations- eller medlemsperiod är vi

Bonnier AB (där Gondol ingår) äger ett gemensamt register över koncernens kunder. Registret innehåller namn, personnummer, adress/teleadress, leverans- och betalnings- och inköpsuppgifter om dina produkter. Till dina grundläggande uppgifter påförs områdesbaserade och statistiskt beräknade profiler med utgångspunkt från din bostadsadress. Profilfaktorer för området är utbildning, civilstånd, ålder, boendeform och bostadsortens

14

w w w. g o n d ol . se

tacksamma om du meddelar detta så att vi kan radera dina uppgifter.  Du har rätt att skriftligen utan kostnad begära ett registerutdrag eller rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter om dig. Du kan också spärra uppgifterna mot marknadsföring. Beställningar/avbeställningar gör du enklast på www.gondol.se eller på 08-696 81 50 GONDOL. Bonniers litterära klubb Ansvarig utgivare: Sofia Bertills Redaktionsansvarig: Maria Törner-Mason Formgivning: Lukas Möllersten Adress: Gondol. Bonniers litterära klubb, Box 3159, 103 63 Stockholm Tryckeri: Forssa Print 2011, Finland Kontakta oss Hemsida: www.gondol.se Beställningsservice (dygnet runt) 08-696 81 50 Postadress: Box 3159, 103 63 Stockholm Postgiro: 417 33 02-3


Nu är det Nataschas tur att berätta. Och vår skyldighet att lyssna. Historien om hur Natascha Kampusch rövades bort vid tio års ålder är inte bara en av de mest fasansfulla man hört, den är också en av de mer överraskande. Min syn på fallet Kampusch förändrades helt efter att ha läst 3096 dagar.   Här finns nämligen inga enkla svar, inga genvägar. Inte heller några stilmässiga effekter. Det här är en skräckskildring som skulle ha varit outhärdlig att ta till sig om det inte vore för Kampusch kloka och lugna röst. Hon har levt det här, nu är det hennes rätt att få berätta, på sitt eget sätt. Och vår skyldighet att lyssna.   Boken beskriver relationen mellan henne och den psykiskt störde Walter Priklopil. Hur han med fysiskt och psykiskt våld formade en slavmänniska, som till slut inte längre behövde hållas bunden, inte ens inspärrad. Fängelset fanns inuti henne. Mot slutet av fångenskapen tillbringar de tid i trädgården, gör utflykter. Och åker på skidsemester.   En gång stannar polisen deras bil vid en rutinkontroll och hon försöker öppna munnen för att säga något, men får inte fram ett ljud. Så hårt sitter gallren fast i huvudet på henne. Så en dag uppbådar

hon allt sitt mod, springer igenom häcken över till grannhuset och bultar på fönstret. Då väger hon 35 kilo, ett benrangel, huvudet är rakat, fullt av blodiga tussar. Hon har hållits inspärrad i 3096 dagar.   Hur lyckades hon överleva? Kampuschs räddning blev att fokusera på de få mänskliga drag han trots allt hade. Priklopil var inget monster. I alla fall inte bara. Och hur som helst är det ingen bra utgångspunkt om man vill förstå varför hon gick miste om sin barndom och förhindra att det här någonsin händer igen.   ”I stället för att reducera mig till ett offer och honom till ett monster, kan vi väl diskutera hur ett samhälle är beskaffat där man kan hålla barn inlåsta i åtta år utan att det märks? Hur många fler som han finns det därute – hur många fler som jag …?”   Läs 3096 dagar, jag tror att den kommer att överraska och utmana dig också och bli kvar hos dig länge efteråt.

Av Martin Kaunitz, förläggare på Albert Bonniers förlag

3096 dagar Natascha Kampusch Orig Titel: 3096 Tage Övers: Per Holmer inb. Albert Bonniers Förlag

Se priset

169:-

Nr 13565 Medlemspris 169:-

I höjd med Beckholmen kom en stark vindby … Det är arla morgonstund, den 10 augusti 1628 och besättningen kastar loss nedanför slottet Tre Kronor. Flaggskeppet Vasa, Gustav II Adolfs stolthet, ska göra sin jungfruresa. Men i höjd med Beckholmen kommer en stark vindby. Vasa kränger. De undre kanonportarna är öppna och sjön väller in. Det färgsprakande skeppet sjunker efter bara 1 500 meters färd.   Vasa kom att vila på Strömmens botten i 333 år. Vraket återfanns 1956 av Anders Franzén, marintekniker och forskare och fem år senare kunde bärningsarbetet börja. I detta praktverk kan vi läsa om hur och varför skeppet byggdes, om förlisningen och det dramatiska bärgningsarbetet. Boken är rikt illustrerad med historiska bilder, fotografier på föremål och detaljer på Vasa samt från bärgningen. Dessutom innehåller boken ett tiotal faksimil som ger en unik inblick i den spännande historien.

Vasa – historien om ett skepp På Strömmens botten 1628–1961 Marika Hedin 64 s. inb. ill. Bonnier Fakta Nr 13573 Medlemspris 269:-

15

w w w. g o n d ol . se

Ett praktverk om ett av världens mest berömda skepp!


Beställ nu! www.gondol.se Svara senast 21 juni

Beställer/avbeställer gör du enklast på vår hemsida www.gondol.se

Gondols utvalda bok

Mot ljuset Elin Boardy

Ditt medlemsnummer, som du behöver när du loggar in på hemsidan eller ringer till kundservice, hittar du högst upp på denna sida. Gör du ingenting får du automatiskt Gondols utvalda bok skickad till dig. Telefon: 08 - 696 81 50 Personlig kundservice: mån – fre 08.00–18.00 och automatisk beställningsservice dygnet runt

Fyra eleganta glas från Iittala Alfredo Häberli har formgivit glasserien Essence som bygger på idén att ha så få glas som möjligt och fortfarande kunna servera hela spektret av fina viner. Glasen varierar i storlek, men de står alla på lika höjd, i utsökt balans. Nytt för i år är dessa fina glas/ dessertskålar som också är utmärkta att servera sommarens cocktails i. Nu har du möjlighet att till ett förmånligt premiepris köpa fyra glas till priset av två. Missa inte detta toppenerbjudande!   Glasen rymmer 31 cl och tål maskindisk.

Specialerbjudande

299:Iittala Essence dessertskål 31 cl 4-pack Nr 13409 Specialerbjudande 299:Vid köp av bok till ord. pris (Ord. medlemspris 569:-)

4 glas till priset av 2

Gondol 4 2011  

medlemstidning nr 4 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you