Page 1

#9

G ONDOL

september 2012

•   b o n n i e r s l i t t e r ä r a k l u b b   •

Varför vara lycklig när du kan vara normal?

Jeanette Winterson


Mrs Winterson till sin femåriga adoptivdotter:

”Djävulen ledde oss till fel krubba.”

”En omskakande och lysande memoar. En modig, rolig och hjärtskärande bok.” The Sunday Times Varför vara lycklig när du kan vara normal? Jeanette Winterson Övers: Ulla Roseen 200 s. inb. Wahlström & Widstrand Nr 17525 Medlemspris 159:(Ord. medlemspris nästa period 239:-)

2

w w w. g o n d ol . se

Gondols utvalda bok

159:-


Men skrattar mycket när man läser Jeanette Wintersons efterlängtade självbiografi, men fnisset fastnar också många gånger i halsen och man undrar: Hur klarade hon av en sådan hemsk uppväxt? Varifrån fick hon sitt mod, sin styrka och sin fantastiska humor? Det är en känslokall barndom i en grå och trist industristad i norra England som Jeanette Winterson berättar om. Hennes adoptivmor var en religiös fanatiker, oförmögen att visa kärlek och omtanke mot sitt barn, fadern svag och undfallande. Jeanette fann tröst i böckerna, i kärleken, i tron på sig själv och inte minst – i konsten att kunna se det humoristiska i det mesta. Men det har kostat på, det förstår man när man läser denna fantastiska och gripande livshistoria.   Jeanette Winterson anses vara en av Storbritanniens mest intressanta och egenartade författare. Hennes mest kända bok, debuten Det finns annan frukt än apelsiner (som också har filmats) fick stor uppmärksamhet och den har också belönats med flera priser.

© shut terstock

I

nledningen till Jeanette Wintersons självbiografi Varför vara lycklig när du kan vara normal? är fenomenal. Lyssna bara till det här:   När min mor var arg på mig, vilket var ofta, sa hon: ”Djävulen ledde oss till fel krubba.”   Bilden av hur Satan tar ledigt från det kalla kriget och McCarthyismen för att besöka Manchester 1960, i det enda syftet att lura Mrs Winterson, har något överdådigt teatraliskt över sig. Hon var överdådigt depressiv: en kvinna som förvarade en revolver i städskåpet och kulorna i en Pledgeburk. En kvinna som var uppe hela natten och bakade kakor för att slippa sova i samma säng som min far. En kvinna med framfall, sköldkörtelbesvär, ett förstorat hjärta, ett bensår som aldrig läkte och två uppsättningar lös­ tänder – matta för vardagsbruk och pärlemorskim­ rande till ”fint”.   Jag vet inte varför hon inte fick eller inte kunde få barn. Jag vet att hon adopterade mig därför att hon ville ha en väninna (hon hade ingen) och därför att jag var som en lysraket som sändes ut till världen – ett sätt att tala om att hon fanns här – ett slags X som platsmarkering.   Hon avskydde att vara en Ingen, och i likhet med alla barn, adopterade eller inte, har jag tvingats leva ut en del av hennes olevda liv. Det är sådant vi gör för våra föräldrar – vi har egentligen inget val.   Nej, sina föräldrar väljer man ju som bekant inte. Vare sig de är biologiska eller adoptivföräldrar. Jeanette hade inte någon vidare tur med sina. Hennes adoptivpappa var egentligen en mjuk, timid man men svag – han var helt i händerna på sin dominerande, storväxta fru, Mrs Winterson, som nog inte kan beskrivas som någonting annat en kvinna inte vid

sitt sinnes fulla bruk. En person som aldrig borde ha fått adoptera ett barn.   Men det är hos detta märkliga par, i deras trista lilla radhus i Accrington, Lancashire i norra England, som den rödhåriga babyflickan Jeanette hamnar när hennes unga biologiska mamma, en 17-årig fabriksarbetare, väljer (tvingas) adoptera bort sin dotter. Mrs och mr Winterson, båda lite till åren och hängivna pingstvänner, vet nog inte vad de ger sig in på när de tar sig an ett barn – en rapande, skvättande, bajsande tingest som får huset att explodera av ohämmat liv. Denna besvärliga person måste tämjas, förstår de! Det blir många strider under årens lopp. Dottern låstes in (i kolkällaren) och låstes ut (utanför dörren på förstutrappan). Ingen mat. Ingen värme. Ingen omtanke. Det mesta förbjöds. Böcker till exempel. Men Jeanette förstår tidigt att litteraturen är hennes räddning. Stadens biblioteket blir en trygg tillflykt. Hon lånar hem böcker och gömmer dem under madrassen och på torrdasset. Mrs Winterson hittar hennes skatter och bränner upp dem.   Men Jeanette är ett naturbarn. Hon slås ideligen ner, men reser sig igen. Hon ger sig inte. Hon läser. Hon förstår mer och mer. Hon blir kär. I en annan kvinna. Men detta är mer än vad mrs Winterson kan klara av. Hon kör sin dotter på porten med orden: ”Varför Jeanette, varför vara lycklig när du kan vara normal?”   Hon har klarat sig bra Jeanette Winterson, som idag är i övre medelåldern, men hon har svåra år bakom sig. Om sin allt annat än normala barndom och sitt fortsatta liv berättar hon här. Det är djupt gripande läsning – inte minst hennes möte i vuxen ålder med en person hon aldrig trodde att hon skulle få träffa …


Kult­f örklarad!

Jeanette Winterson, prisbelönt och älskad författare.

”Jag tror inte på lyckliga slut.” Jeanette Winterson föddes 1959 i Lancashire, England och växte upp som adoptivbarn i ett strängt frireligiöst hem. Denna uppväxt berättar hon om i sin delvis självbiografiska debut Det finns annan frukt än apelsiner. Jeanette och församlingen skildes åt på grund av hennes ”onaturliga attraktion” till kvinnor: när hon hittades i sängen hos en väninna blev hon genast utkastad från sitt hem.   Under flera år försörjde hon sig som glassbilschaufför, sminkös på en begravningsbyrå och mentalskötare, men började sedan studera litteratur vid St. Catherine’s College i Oxford.   1985 kom Jeanette Wintersons första roman, Oranges Are Not the Only Fruit, ut i England och för den tilldelades hon Withbread Prize för bästa skönlitterära debut. Filmatiseringen (visades på svensk teve våren 1991) vann sedan The British Academy of Film and Television Arts för bästa drama. Hon har senare erhållit en mängd priser för sina romaner och hon förekommer flitigt i engelsk press, teve och radio.   Jeanette Winterson är intresserad av hur människor reagerar när de hamnar i stressade situationer, vid vändpunkter i livet, när det inträffar något oförutsägbart. När deras vanor rycks ifrån dem. Det oroar henne att vi har en benägenhet att falla in i rutiner och därmed stänger ute nya, skrämmande känslor. Hon menar att livskriser oftast beror på just detta.   Sina romaner skriver Jeanette Winterson på fem olika skrivmaskiner, eftersom även skrivmaskiner måste få vila ibland. Hon skriver inte varje dag, men när hon väl kommit igång är hon enbart fokuserad på det. Ibland sitter hon upp till 16 timmar i sträck. Något hon inte tror på är lyckliga slut, eftersom hon anser att något nytt alltid tar vid där det gamla slutade. En blank sida som hon vill lämna åt läsaren att fylla i.

4

w w w. g o n d ol . se

Jeanette Winterson är intresserad av hur människor reagerar när de hamnar i stressade situationer, vid vändpunkter i livet, när det inträffar något oförutsägbart. När deras vanor rycks ifrån dem.

Jeanette Winterson – en av Europas stora författare!

Efterlängtad självbiografi


© Marie Moore

SVERIGEAKTUELL – Jeanette Winterson besöker Internationell författarscen, Kulturhuset i Stockholm den 13 september. Varför vara lycklig när du kan vara normal? Jeanette Winterson Övers: Ulla Roseen 200 s. inb. Wahlström & Widstrand Nr 17525 Medlemspris 159:(Ord. medlemspris nästa period 239:-)

Gondols utvalda bok

159:-


SMA K PROV UR BOK EN! Ingen idé att gråta ”Under större delen av mitt liv har jag slagits med bara knytnävarna. Den som vinner är den som slår hårdast. Jag fick stryk som barn och jag lärde mig tidigt att aldrig gråta. Om jag blev utelåst över natten satt jag på yttertrappan tills mjölkbudet kom, drack ur båda halvlitrarna, lämnade kvar de tomma flaskorna för att reta min mor och gick sedan till skolan.   Vi gick alltid. Vi hade ingen bil och inga busspengar. För mig var medeldistansen åtta kilometer om dagen: tre kilometer tur och retur till skolan, fem kilometer tur och retur till kyrkan.   Kyrkan var varje kväll utom på torsdagar.”

Jeanettes biologiska mor ”Det sägs att min mor var en liten rödhårig tjej från vävfabrikerna i Lancashire som vid sjutton års ålder födde mig, lika lätt som en katt.   Hon kom från byn Blakely där Drottning Victoria lät sy upp sin bröllopsklänning, fast när min mor föddes och när jag föddes var Blakely inte längre en by. Landsbygden som tvingas bli stad – det är industrialiseringens historia, och det finns en förtvivlan i den, och en upphetsning i den, och en brutalitet i den, och en poesi i den, och alla de sakerna finns i mig.”

… och adoptivföräldrar ”1947, och kriget tog slut, och pappa lämnade armén, gjorde sitt bästa för att försöka hitta en försörjning, och hans hustru kastade sin vigselring i rännstenen och vägrade varje sexuell relation.   Jag vet inte, och kommer aldrig att få veta, om hon inte kunde få barn eller om hon helt enkelt inte ville genomgå det som krävdes för detta. Jag vet att de båda två drack en del och att de båda rökte innan de hittade Jesus. Och jag tror inte att min mor var obotligt deprimerad på den tiden. Efter tältkampanjen, då de blev Evangeliska Pingstvänner, slutade de båda två att dricka – utom körsbärslikör på nyåret – och min far bytte sina Woodbines-cigarretter mot Polomint. Min mor fortsatte röka därför att hon påstod att det höll hennes vikt nere. Hennes rökning måste emellertid hållas hemlig, och i sin handväska hade hon en luftrenare som hon sa var flugsprej. Ingen verkade tycka att det var ovanligt att ha flugsprej i handväskan.   Hon var övertygad om att Gud skulle leta upp ett barn åt henne, och jag antar att om Gud införskaffar babyn kan man stryka sexet från listan. Jag vet inte vad pappa ansåg om detta. Mrs Winterson sa alltid: ”Han är inte som andra män …”   Varje fredag gav han henne sin löning och hon gav honom tillbaka växel så att det räckte till tre paket Polomint.   Hon sa: ”De är hans enda nöje …”   Stackars pappa.”

6

w w w. g o n d ol . se


Jeanette och böckerna ”Under de sexton år som jag bodde hemma jobbade min far skift på fabriken, eller också var han i kyrkan. Det var hans mönster.   Min mor var vaken hela nätterna och deprimerad hela dagarna. Det var hennes mönster.   Jag var i skolan, i kyrkan, ute i bergen eller också läste jag i smyg. Det var mitt mönster. /…/ Det fanns sex böcker i vårt hus.   En var Bibeln och två var kommentarer till Bibeln.   Jag frågade min mor varför vi inte fick ha böcker och då sa hon: ”Problemet med en bok är att man aldrig vet vad det står i den förrän det är för sent.”   Jag tänkte för mig själv: ”För sent för vad?”   Jag började läsa böcker i smyg – det fanns inget annat sätt – och varje gång jag slog upp boksidorna undrade jag om det var den här gången som det skulle bli för sent: en sista dos som skulle förändra mig för alltid, som Alices flaska, som den förfärliga dekokten i Dr Jekyll och Mr Hyde, som den mystiska drycken som beseglar Tristans och Isoldes öden.”

Det mesta gjordes i smyg ”Jag lärde mig tidigt att göra saker i smyg. Att gömma undan. Att dölja. När det väl var fastslaget att jag kom från Fel Krubba stärkte allt jag gjorde min mor i denna övertygelse. Hon iakttog mig på jakt efter tecken på besatthet.   När jag blev döv tog hon inte med mig till doktorn, eftersom hon visste att det var antingen Jesus som hade stängt mina öron för världsliga ting i ett försök att omvända min förtappade själ eller också Satan som hade viskat så högt att han hade spräckt mina trumhinnor.   Det var mycket illa för mig att min dövhet inträffade ungefär samtidigt som jag upptäckte min klitoris.   Mrs W. var i högsta grad gammalmodig. Hon visste att onani gjorde en blind, så då var det inte svårt att dra slutsatsen att det även gjorde en döv.   Jag tyckte detta var orättvist eftersom massor av människor vi kände hade hörapparater och glasögon.   På det offentliga biblioteket fanns det en hel sektion med böcker med stor stil. Jag upptäckte att den fanns intill de enskilda studiebåsen. Förmodligen ledde det ena till det andra.”

Gondols utvalda bok

159:-

Varför vara lycklig när du kan vara normal? Jeanette Winterson Övers: Ulla Roseen 200 s. inb. Wahlström & Widstrand Nr 17525 Medlemspris 159:(Ord. medlemspris nästa period 239:-)

7

w w w. g o n d ol . se


mitt maskrosbarn till make har en beundransvärd egenskap – även när tillvaron är allt annat än munter hittar han någonting positivt att haka upp sig på och vidhåller detta enträget. Visserligen är det här Pollyannabeteendet ibland ganska irriterande, men jag har börjat förstå att han faktiskt har besparat mig mycket oro under årens lopp.   Ensam, utanför och oälskad – så kände sig Jeanette Winterson under hela sin uppväxt. Men också okuvlig, sorglös och med en stark ryggmärgskänsla av att någonting bättre fanns att finna. Gondols utvalda bok denna gång, Varför vara lycklig när du kan vara normal? är en vansinnigt rolig men också grym berättelse om en kvinnas livslånga sökande efter tillhörighet, kärlek, en egen identitet, ett hem och en mor. I dagarna kommer denna populära och kultförklarade författare till Sverige där hon bland annat besöker Internationell författarscen på Kulturhuset i Stockholm. Vill du lyssna till henne? Ta chansen att vinna två biljetter! Allt du behöver göra är att delta i vår enkla tävling på hemsidan. www.gondol.se

49:-­ ­

Att se det bekanta från ett obekant håll – betraktelser av Horace Engdahl Cigaretten efteråt. Betyder det vad du tror att det betyder? Eller tror du bara att du vet vad det betyder? I sina mikrobetraktelser ger Horace Engdahl perspektiv på tidsanda och vardagsbeteenden, på litteraturen och dess skugga kritiken, på historien och drömmen. Exempel på klokheter ur boken: ”Nar man ar ung fascineras man av döden, nar man blir gammal har man redan hunnit tröttna på den”, ”Att fördöma lyx är lätt, att avstå från lyx ar omöjligt” och åter till cigaretten – ”Världens undergång skulle vara en fullt uthärdlig tanke om det bara vore möjligt att ta en cigarett efteråt.”

när du köper huvudboken

69:-­ ­

vid köp av annan bok till ord pris

Cigaretten efteråt Horace Engdahl 158 s. inb. Albert Bonniers Förlag Nr 17533 49:- vid köp av huvudboken 69:- vid köp av annan bok (Ord. medlemspris 159:-)

MISSA INTE! FLER TOPPENERBJUDA NDEN!

se priset

179:Ypsilon 179:- (sid 9) Nr 17541

premie pris

59:Spelreglerna Premiepris 59:(sid 12) Nr 17608

special pris

se priset

189:-

179:-

Ännu mera halv åtta hos mig 189:- (sid 13) Nr 17624

Svarta havet 179:- (sid 15) Nr 17632

8

w w w. g o n d ol . se

special pris

299:Väska från D’Montaigne 299:- (sid 15) Nr 17673

special pris

199:Margot 199:- (sid 16) Nr 17640


Författare på jakt efter sina egna huvudpersoner

© sara mac key

Att medverka i en bok, få så mycket uppmärksamhet och sedan bara lämnas åt sitt öde har nog upprört många huvudpersoner. Reine Larsson från dundersuccéromanen Barnens ö, till exempel. I denna nya bok av P C Jersild tar han kontakt med sin författare och berättar vad som hänt i hans fortsatta liv. Detta överraskande möte gör att författaren bestämmer sig för att söka upp fler av sina huvudpersoner, t ex Bernt Svensson från Babels hus, byråkraten Lennart Siljeberg från Grisjakten och Evy Beck från Djurdoktorn. Spelet kan börja.

se priset

179:Ypsilon P C Jersild 354 s. inb. Albert Bonniers Förlag Nr 17541 Medlemspris 179:-

Författaren har på senare tid känt sig lite krasslig. Trots, eller kanske snarare på grund av att han är läkare, vet han vilka otäckheter som kan drabba folk på ålderns höst. När det konstaterats att hans besvär orsakats av en mindre infektion kan han lättad slappna av.   En dag när han slumrat till i läsfåtöljen ringer det på dörren. Utanför står en ung man, sisådär 25 år ungefär. Han pratar på ett klämkäckt gammeldags sätt och ber att få stiga in. ”Reine Larsson, var namnet” säger han. ”Filosof.” Det är först efter en lång stund som det går upp för författaren att det faktiskt är ”hans” Reine – huvudpersonen från romanen Barnens ö.   Reine har en hel del att berätta om vad som hände efter den där sommaren, för femton år sedan, då han valde att stanna hemma ensam i Stockholm och lät sin mamma tro att han åkt på kollo. Det blir ett synnerligen trevligt och intressant möte, men bara några månader senare kontaktas författaren av Reines flickvän. Det har hänt någonting hemskt …   Detta ger författaren en tankställare och han bestämmer sig för att söka efter andra av sina romanpersoner. Vissa av dem vet han inte ens en gång om han törs möta, byråkraten Lennart Siljeberg från Grisjakten till exempel. Och när de träffas blir det också något av en chock. Men det finns fler huvudpersoner han är nyfiken på, som Bernt Svensson från Ba­ bels hus och Evy Beck från Djurdoktorn.   Ingen av dem är heller direkt blygsam och drar sig inte för att både klaga, kräva och begära nya förvecklingar – med varandra och sin författare.

per christan jersild, född 1935, är läkare och författare. Han har sedan debuten 1960 skrivit ett trettiotal böcker. Flera räknas som moderna klassiker, bland dem Calvinols resa genom världen (1965), En le­ vande själ (1980) och Efter floden (1982). Barnens ö och Babels hus är två högt älskade böcker. Han har översatts till många språk och belönats med en rad litterära utmärkelser, som Stora romanpriset, De Nios Stora pris, Selma Lagerlöfpriset och Övralidspriset.

9

w w w. g o n d ol . se


7

favoriter

Man som kvinna – denna bok måste alla läsa. Basta!

Konsten att vara kvinna Caitlin Moran

Så länge jag minns Petra Holst

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz Göran Rosenberg

Att läsa denna bok är som att få förtroenden från en god vän – ocensurerat, ärligt och fruktansvärt roligt. Konsten att vara kvinna är ett självbiografiskt, feministiskt manifest. Caitlin Moran har skrivit 2000-talets viktigaste bok.

Signe, 82 år, möter sin gamla kärlek vid frysdisken på Hemköp. Fabian ser precis ut som han gjorde då för sextio år sedan. Har hon blivit senil eller är hon med om ett litet mirakel denna helt vanliga höstdag i november?

350 s. inb. Albert Bonniers Förlag Nr 17384 • Medlemspris 239:-

281 s. inb. Bokförlaget Forum Nr 17517 • Medlemspris 169:-

Den här boken har jag burit med mig i större delen av mitt vuxna liv, har Göran Rosenberg sagt om sin uppmärksammade och hyllade roman. Här skildrar han sina föräldrars – men kanske i första hand faderns – dramatiska livsresa från gettot i Łód´z via Auschwitz till den lilla idylliska staden Södertälje.

Mehmet Murat Somers kriminalromaner hyllas i hela världen!

Stark släktsaga om lögn, svek och försoning!

Förlåtelsen Hanne-Vibeke Holst

Detta är den första deckaren i Hop-ciki-Yayaserien. Vår hjälte är datakonsult på dagtid men klär på kvällen om till högklackat och åtsmitande klänning och ger sig iväg till sin glamorösa transvestitnattklubb mitt i centrala Istanbul. Hon är smart, godhjärtad och envis – och en jäkel på att lösa brott.

Om operachefen Helena inte gör som hennes dotters muslimske pojkvän säger kommer han att utlösa bomben han har i sin ryggsäck. Ett av hans krav är att hon ska avslöja allt om sig och sin familj. Även de djupast begravda hemligheterna …

Detta är den första delen i en trilogi som handlar om att vara ung homosexuell man i Stockholm under 80-talet. En tid som förmörkades av den vidrigaste av sjukdomar – AIDS. Gardell lämnar aldrig någon oberörd och man kan inte sluta gråta när man börjat läsa hans nya bok.

432 s. inb. Albert Bonniers Förlag Nr 17418 • Medlemspris 189:-

295 s. inb. Norstedts Nr 17509 • Medlemspris 189:-

Lyssna till några av de mest minnesvärda sommarpratarna!

290 s. inb. Albert Bonniers Förlag Nr 17400 • Medlemspris 169:-

I tjugo år arbetade hon som barnmorska i Londons ­ fattigaste delar.

Kommer som teveserie i höst på SVT

Torka aldrig tårar utan handskar Jonas Gardell

Profetmorden Mehmet Murat Somer

200 s. inb. 2244 Nr 17095 • Medlemspris 169:-

Göran Rosenberg hyllas för sin roman!

Av författaren till Jag brukade drömma om dig!

Barnmorskan i East end Jennifer Worth

Till en början chockeras den unga, nyutexaminerade barnmorska Jennifer Worth över smutsen, stanken och den obefintliga hygienen i East End. Men snart lär hon sig att älska och beundra livsviljan, värmen, kärleken och den underbara humor som finns där. 391 s. inb. Lind & Co Nr 17434 • Medlemspris 189:-

En av de viktigaste romanerna som skrivits på den afrikanska kontinenten. Tre afrikanska industripampar har mördats och fyra personer häktas som misstänkta: rektorn för den lokala skolan, Munira, barflickan Wanja, den tidigare gerillakämpen Abdulla samt fackföreningsmannen Karega. De fyra huvudpersonernas inbördes relationer bildar kärnan i Ngugi wa Thiong’os klassiker från 1977. Förutom att handla om brott och straff finns här också en stor berättelse om landet Kenya, om kampen för självständighet men också om de problem som följer på politiska drömmar som infrias.

Sveriges Radios sommarprogram är en institution i svensk radio, och troligen den mest omtyckta programserien någonsin. Den här exklusiva boxen samlar några av de allra mest folkkära sommarpratarna genom tiderna! Lyssna till bland andra Allan Edwall, Hasse Alfredsson, Birgit Nilsson och Sissela Kyle. Populära sommarpratare, volym 2

Cd-box. speltid 6 tim. Select Audio Books Nr 17558 Medlemspris 299:-

En blomma av blod Ngugi wa Thiong’o

Övers. Jan Ristarp 464 s. inb. Norstedts Nr 17566 Medlemspris 199:-

10

w w w. g o n d ol . se


Han yppade ett förtroende för mycket … Åsa Ericsdotter har sedan hon debuterade som sjuttonåring hyllats för sina prosalyriska texter om kvinnlig utsatthet, om kroppslighet och den svåra konsten att känna närhet. I Äktenskapsbrott, som är hennes sjunde bok, utforskar hon människornas obehagliga sidor som otrohet och svartsjuka. Otrohet, det börjar språkligt, man säger ”din fru” i stället för ”Karolina”, neutraliserar henne. Efter ett tag existerar hon bara som titel, det är då man kan börja förråda henne.   Niklas ligger med Pia. Han berättar ingående om alla detaljer för en nära väninna. Hon i sin tur skvallrar inte för någon, speciellt inte för Niklas fru. Men när Niklas avslöjar att han vill ha barn med både sin fru och sin älskarinna samtidigt får hon nog. Hon tar fram geväret hon fått i arv. Och börjar skjutträna. Inför jaktsäsongen …

Äktenskapsbrott Åsa Ericsdotter 120 s. Albert Bonniers Förlag Nr 17921 © Sara Mac Key

Medlemspris 159:-

Hennes man dör och livet kan äntligen börja!

179:Bara vara Martha Ulrika Jonsson Övers: Lisbet Holst 400 s. inb. Bokförlaget Forum Nr 17582 Specialpris 179:-

ulrika jonsson föddes i Sollentuna 1967 men flyttade till England redan som tolvåring. Hon inledde sin framgångsrika tv-karriär som väderpresentatör och har sedan jobbat som programledare. Hon har tidigare skrivit en självbiografi, men detta är hennes debutroman. En finstämd historia som handlar om familjerelationer, uppbrott, försoning och som har fått ett väldigt fint mottagande. © al an strut t

special pris

Fyrtio år av fångenskap, så tänker Martha på sitt äktenskap med Austin. Nu är han död och hon är alldeles ensam. Döttrarna har hon dålig kontakt med och vänner har Martha inga.   Men så hör Giovanni av sig. Han är mannen som satt bredvid Austin när han föll ihop på bussen. Trots att Martha visar föga intresse fortsätter Giovanni att bjuda henne på kaffe och bara finnas där som en snäll, trygg björn. Grannen Dorothy uppvisar samma beteende och sakta men säkert lär dessa två personer Martha att både njuta och unna sig saker här i livet.

11

w w w. g o n d ol . se

”Hennes debutroman, om ett djupfryst äktenskap och en stor familjehemlighet, är rörande, rolig och utmanande.” The Daily Mirror


Mitt i prick av Jonas Karlsson!

Alla kan få högsta betyg – i alla ämnen! Raman Mehrzad är en uppskattad författare och föreläsare. I denna bok visar han hur man gör skolgången till en succé. A i alla ämnen är uppdaterad med det nya betygssystemet, A–F och vänder sig till högstadie- och gymnasieelever och till alla andra som vill få bättre studieresultat.

Han är kanske mest känd som framgångsrik skådespelare men är också en mycket begåvad novellförfattare. I Spelreglerna möter vi människor som lever i en till synes ordinär vardag där saker plötsligt inträffar som gör verkligheten obehaglig och skrämmande overklig. premie pris

A i alla ämnen Den ultimata guiden till högsta betyg

59:-

Raman Mehrzad

ca 200 s. inb. Bonnier Fakta Nr 17590 Medlemspris 179:-

Den ­ perfekta guiden till över 2 000 år av tänkande!

Nytt praktverk av Antony Beevor – 1000 sidor läsning

Stora boken om filosofi

faktafavoriter

Vilka var människorna – från antikens naturfilosofer till dagens moderna tänkare – bakom de stora idéerna? Med hjälp av tidslinjer, diagram och illustrationer, kortfattade citat och abstrakta begrepp förklaras här på ett intressant och begripligt sätt tänkandets historia. 352 s. inb. ill. Lind & Co Nr 17616 • Medlemspris 229:-

Pluras kokbok Plura Jonsson

I Pluras kokbok hittar vi mamma Magdas husmanskost men också internationell festmat och folkmat från fyrtio år på vägarna. Nu finns denna ständigt slutsålda bok i ett behändigt mindre format. 192 s. inb. ill. Norstedts Nr 14589 • Medlemspris 109:-

182 s. inb. Wahlström & Widstrand Nr 17608 Premiepris 59:- om du köper en bok (dock ej annan premie) ur detta nummer av Gondol. (Ord. medlemspris 159:-)

Åke Holmquists hyllade Beethoven-biografi – nu till toppenpris!

Andra världskriget Antony Beevor

Beethoven: Biografin Åke Holmquist

Han är en otroligt skicklig historieberättare, Antony Beevor. Trots att hans böcker är mycket berikande blir de aldrig tråkiga, utan kan beskrivas mer som spännande och litterära romaner. Här tar Beevor sig an den största konflikten genom tiderna – andra världskriget. Ett mastodontverk – en framtida klassiker!

I denna nästan 1000-sidiga oavbrutet intressanta och färgstarka biografi berättar Åke Lundquist om Ludwig van Beethovens genialiska konstnärskap och tragiska liv. ” … mäktig, lärd, genomarbetad – i varje avseende ett storverk i svensk musiklitteratur.” skrev Sydsvenskan.

1000 s. inb. ill. Historiska Media Nr 17335 • Medlemspris 259:-

Festmat, husmanskost, ­ folkmat!

Spelreglerna Jonas Karlsson

Släpp in yogan i ­ vardagen!

Så får du ut det mesta av din ipad!

976 s. inb. ill. Albert Bonniers Förlag Nr 16790 • Medlemspris 229:-

Han gör matematik ROLIGT!

iPad-boken Allt du behöver veta om din iPad Peter Jensen

Yoga med Malin Min kropp, min själ, mitt andetag Malin Berghagen

Matematik Vad som är värt att veta Tony Crilly

Går du i iPad-tankar eller har du just införskaffat en? Denna praktiska bok visar, steg för steg, hur du använder den på bästa sätt. Till exempel upplägget på startskärmen och hur man navigerar och hämtar appar. Boken innehåller också flera mer avancerade ämnen för den som redan kan all basfakta.

Denna vackra bok, som innehåller många stämningsfyllda fotografier, är både Malins livshistoria och en praktisk guide där hon ger tips på kost och träning samt råd om hur vi kan hantera de tankar och känslor som yogan gör oss medveten om.

Vem uppfann nollan? Varför går det 60 sekunder på en minut? Var möts parallella linjer? Och kan en fjärils vingslag verkligen orsaka ett oväder på andra sidan jordklotet? I 50 tydliga essäer, roligt och enkelt, förklarar här professor Tony Crilly de matematiska begreppen.

144 s. inb. ill. Bokförlaget Semic Nr 17491 • Medlemspris 169:-

235 s. mjukband. ill. Pagina Nr 17467 • Medlemspris 239:-

12

w w w. g o n d ol . se

208 s. inb. Lind & Co Nr 16733 • Medlemspris 129:-


Bok- och tevesuccén som kommit för att stanna! Över 1 miljon svenskar följer teveprogrammet Halv åtta hos mig. Och över 130 000 människor har köpt de två tidigare böckerna med samma namn. I denna bok, Ännu mera halv åtta hos mig får, vi de läckra vinnarmenyerna från de senaste säsongerna, 7 och 8. Dessutom finns här också bonusrecept i form av svenska folkets egna favoriter, de mest nedladdade rätterna från programmet på matsajten recept.nu. Alltså 120 mycket användbara recept. Boken är illustrerad med fina mat- och tevebilder samt förstås Helge Skoogs briljanta kommentarer.

Recept ur boken ¹¹ Laxcheesecake med löjrom och crème fraiche ¹¹ Smördegsinbakad kycklingfilé med ört- och färskostfyllning ¹¹ Helstekt hjortytterfilé med rödvinssås samt krämig potatiskaka ¹¹ Rabarberglass med knäckflarn ¹¹ Krispig marängtårta med citronkräm

Ännu mera halv åtta hos mig 144 s. inb. ill. Bonnier Fakta Nr 17624 Specialpris 189:-

special pris

189:Godaste kakan gör du i långpannan!

Lockande och otroligt fina fotografier som gör att man blir väldigt fikasugen!

Mer Långpannans lov ANNA BRAW 92 s. inb. ill. Libris förlag Nr 17657 Medlemspris 79:-

Den är stor. Den är fyrkantig. Den är generös. Den kan fyllas med nästan vad som helst. Och den räcker till många. I denna fina bok finns välsmakande långpannnerecept från hela Sverige och många andra platser. Du hittar bland annat chokladfavoriter med kokos, bärrutor, kladdkaka med havregryn, ingefärsrutor och en annan lyxig ruta också, som den med mandelsmörkräm och mjölkchokladtäcke eller banankakan med jordnötter.   För några år sedan kom succéboken Lång­ pannans lov som sålts i otroligt många exemplar. Detta är den efterlängtade uppföljaren. Ur boken: ¹¹ ¹¹ ¹¹ ¹¹ ¹¹ ¹¹ ¹¹

Äppelmazarinrutor med citron Hasselnötsrutor med kanel Pitekka Dajmrutor Söderhavsrutor med kokos och ananas Lauras nötrutor Washingtonrutor

13

w w w. g o n d ol . se


Beställ nu! www.gondol.se Svara senast 19 sept

Beställer/avbeställer gör du enklast på vår hemsida www.gondol.se Ditt medlemsnummer, som du behöver när du loggar in på hemsidan eller ringer till kundservice, hittar du på tidningens baksida. Gör du ingenting får du automatiskt Gondols utvalda bok skickad till dig.

Gondols utvalda bok Nr 17525

Varför vara lycklig när du kan vara normal? Jeanette Winterson

Telefon: 08-696 81 50 Personlig kundservice: mån – fre 08–18 och automatisk beställningsservice dygnet runt.

Pr e m i e r

spe c i a l pr i se r

Nr 17533 Cigaretten efteråt (sid 8) 49:- med huvudboken / 69:- med annan bok Nr 17608 Spelreglerna 59:- (sid 12)

Nr 17541 Nr 17582 Nr 17624 Nr 17632 Nr 17673 Nr 17640

Du får köpa en premie för varje annan bok du köper (dock ej annan premie)

Medlemsregler Din medlemstidning Tolv gånger per år får du en ny medlemstid­ ning gratis hem i brevlådan. Här presenteras utförligt Gondols utvalda bok och ett axplock av intressanta och aktuella böcker samt special­­priser och erbjudanden. Dina beställningar Du beställer snabbast och enklast via vår hemsida. www.gondol.se  Du kan också beställa och avbeställa via vår telefonservice dygnet runt. Tel 08-696 81 50. Vår personliga kund­service har öppet mån – fre 08.00 – 18.00.  Om du enbart vill ha Gondols utvalda bok ska du inte göra någonting, boken kommer då automatiskt hem till dig.  Du har givetvis 14 dagar ånger-/returrätt. Eventuell retur skickas tillsammans med fakturan till Gondol, 173 80 Stockholm. Returportot står du själv för.

Betalningsvillkor Med dina böcker följer ett inbetalningskort. Du har 25 dagar på dig att betala. Expeditionsavgiften är för närvarande 29:- oavsett hur många böcker du beställer. Vid försenad betalning tillkommer en påminnelseavgift på för närvarande 50:-.   Vid betalning på annat sätt än med det bifogade inbetalningskortet måste du alltid ange ditt medlemsnummer.   Vill du avsluta ditt medlemskap efter fullgjort åtagande, gör du det på hemsidan eller på telefon.

Ypsilon 179:- (sid 9) Bara vara Martha 179:- (sid 11) Ännu mera halv åtta hos mig 189:- (sid 13) Svarta havet 179:- (sid 15) Väska från D’Montaigne 299:- (sid 15) Margot 199:- (sid 16)

läge, inkomstnivå, antal barn, resvanor och livsstil. Uppgifterna insamlas från dig, genom dina inköp, eller från annan källa, t.ex. från offentligt tillgängliga register och databaser.   Uppgifterna används av företagen inom Bonnier för fakturering, leverans av produkter, m.m., och som underlag för statistik och marknadsföring. Uppgifterna analyseras och grupperas inför urval, prioritering och planering av kontakter med dig. Marknadsföring kan ske via post, telefon, eller på annat sätt (e-post och sms används endast i befintlig relation eller efter samtycke). Dina person­ uppgifter kan lämnas ut till samarbetspartners utanför Bonnierkoncernen.   Personuppgifter sparas under den tid du har en pågående prenumeration (medlemskap) och för en tid därefter då du kan utnyttja fördelarna med att vara kund hos Bonniers. Våra kunder väljer ofta att till fördelaktiga villkor teckna sig för nya engagemang efter en tids uppehåll. Om du vill avsluta kundrelationen helt efter en aktiv prenumerations- eller medlemsperiod är vi

Bonnier AB (där Gondol ingår) äger ett gemensamt register över koncernens kunder. Registret innehåller namn, personnummer, adress/teleadress, leverans- och betal­ nings- och inköpsuppgifter om dina produkter. Till dina grundläggande uppgifter påförs områdesbaserade och statistiskt beräknade profiler med utgångspunkt från din bostadsadress. Profilfaktorer för området är utbildning, civilstånd, ålder, boendeform och bostadsortens

14

w w w. g o n d ol . se

tacksamma om du meddelar detta så att vi kan radera dina uppgifter.  Du har rätt att skriftligen utan kostnad begära ett registerutdrag eller rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter om dig. Du kan också spärra uppgifterna mot marknadsföring. Beställningar/avbeställningar gör du enklast på www.gondol.se eller på 08-696 81 50 GONDOL. Bonniers litterära klubb Ansvarig utgivare: Stina Örtbrant Redaktionsansvarig: Maria Törner-Mason Formgivning: Lukas Möllersten Adress: Gondol. Bonniers litterära klubb, Box 3159, 103 63 Stockholm Tryckeri: Sörmlands Grafiska Kontakta oss Hemsida: www.gondol.se Beställningsservice (dygnet runt) 08-696 81 50 Postadress: Box 3159, 103 63 Stockholm Bankgiro 843-3567


s en ör kt da va l Re

Tamouna är nittio år men har aldrig glömt sin stora kärlek Med en vacker, sorgsen och lite kvardröjande ton berättas här historien om Tamouna och hennes familj som tvingas att gå i exil och lämna sitt hemland Georgien. Tamouna möter tidigt sin stora kärlek Tamaz, men omständigheterna gör att de aldrig får varandra. Svarta havet är en stark roman om en kvinna vars liv inte blev som hon hoppats och om en dramatisk tid i Europa under 1900-talet. Idag fyller jag nittio år, men ingenting har egentligen förändrats, tänker Tamouna. Barn, släkt, vänner är i antågande, men den enda jag egentligen vill träffa är Tamaz. Med mödosamma steg kliver hon ur sängen och börjar förbereda sig inför den stora dagen. Men det går långsammare än vanligt. Ideligen förlorar hon sig i minnen från förr: den lyckliga barndomen i Georgien, sommarloven hos mormor och morfar vid Svarta havet, första mötet med Tamaz, familjens flykt till Paris, pappa som återvände till Georgien för att kämpa mot bolsjevikerna och andra världskrigets vedermödor. Tamouna  och Tamaz förlorade kontakten, hon gifte sig utan att vara kär i Badri, de fick två fina barn, men skilde sig så småningom. För Tamouna fanns bara en man – Tamaz.   Deras vägar lyckades aldrig löpa paralellt. Trots flera passionerade möten genom årens lopp och trots att de visste att de var perfekta för varandra förmådde de aldrig att ta det avgörande beslutet. Livet blev som det blev. Men deras bitterljuva och livslånga kärlek har ändå hjälpt dem genom svårigheter och besvikelser. För det är Tamouna tacksam.  

Svarta havet Kéthévane Davrichewy Övers: Anna-Karin Palm 245 s. inb. 2244 Nr 17632

Fakta: Bredd: 25 cm. Höjd: 23 cm. Djup: 10 cm. Material: Tillverkad av jaquard, vävd gobeläng, med skinn och metalldetaljer. Obs! Erbjudandet gäller så långt lagret räcker.

179:-

© Dorothée Lindon

Medlemspris 179:-

Klassisk väska från svenska D’Montaigne    Denna stilrena väska är mycket användbar och passar bra till höstgarderoben. Lika snygg till jeansen som till dräkten eller festklänningen. Den är tillverkad av jaquard, vävd gobeläng, med snygga skinn- och metalldetaljer. Väskan stängs med dragkedja och är fodrad invändigt. Tre fickor, varav en med dragkedja och två mindre, öppna fickor för t ex nycklar och mobiltelefon. Hos Gondol köper du den till extra förmånligt klubbpris!

se priset

special pris

299:Väska från D´Montaigne Nr 17673 Specialpris 299:(Ord. medlemspris 675:-)

15

w w w. g o n d ol . se

kéthévane davrichewy är född i Paris 1965 i en georgisk familj och är starkt påverkad av den georgiska exilen och berättartraditionen. Hon har skrivit barnböcker, filmmanus och dramatik och romandebuterade 2004. För Svarta havet har Kéthévane Davrichewy tilldelats flera litterära utmärkelser och hon nominerades 2012 til till Grand Prix RTL-Lire.


a S va r st se na t p 19 se Bengt Ohlssons biografi över Margot Wallström är bland det intressantaste och finaste du kommer att läsa i höst

Margot Wallström inpå livet

”Man har inget att vinna på att vara en skitstövel, varken som chef eller medmänniska”, säger Margot Wallström vid något tillfälle när hon och Bengt Ohlsson sitter och samtalar.   Den här hyggligheten som Margot Wallström utstrålar är också det första som slår Bengt Ohlsson när han anländer till hennes arbetsplats FN i New York. Bengts mobiltelefon funkar inte och Margot lånar utan tvekan ut sin egen privata Nokia.   Uppdraget att skriva en biografi över denna kvinna som kallats socialdemokratins superstjärna har Bengt Ohlsson fått av huvudpersonen själv. Och under de månader han följer henne – i rollen som FNtjänsteman, hustru, mamma, syrra, socialdemokrat, både i New York och hemma i Sverige – kommer han verkligen människan Margot Wallström inpå livet.   Vi får möta en person som förvånansvärt öppet och ärligt bland mycket annat berättar om sin uppväxt i ett arbetarhem

© caisa bromberg

Hon är kvinnan som hela Sverige i åratal har bönat och bett om att bli socialdemokraternas ledare. Men som vänligt men bestämt alltid avböjt. Margot Wallström valde att gå en annan väg. I denna finstämda, ärliga och annorlunda biografi berättar hon för den välkände författaren Bengt Ohlsson om sin uppväxt, karriär, äktenskap och familj. Det är bara att lyfta på hatten och buga ödmjukt. Till Margot Wallström självfallet, men också till Bengt Ohlsson. Det här en livshistoria som berör! i Norrland, om en egensinnig pappa, en äldre, alkoholiserad och våldsam pojkvän och kanske det svåraste av allt – att förlora ett barn. Det handlar naturligtvis också om hennes politiska karriär, vad som driver henne, om rävspelet i partiet och om beslutet att ta FN-jobbet, trots att maken Håkan och sönerna valde att inte följa med till USA.   Bengt Ohlssons biografi om Margot Wallström har en alldeles egen, väldigt sympatisk ton – det är en bok fylld av värme och respekt men där ändå de svåra frågorna ställs – och blir besvarade.

bengt ohlsson, född 1963, är bosatt i Stockholm. Han har skrivit ett tiotal romaner och för Gregorius tilldelades han Augustpriset 2004. Han skriver också dramatik och är sedan 1988 välkänd krönikör i DN:s fredagsbilaga På stan.

special pris

Margot Bengt Ohlsson 200 s. inb. Brombergs Nr 17640 Medlemspris 199:-

199:-

Gondol nr 9 2012  

Gondol tidning 9-12