Page 1

Sveriges största läsguide!

DT 04/13

Medlemstidning nr 4 2013

Låt dig förtrollas av Australiens största feelgood-författare! En het sommardag kommer en främling till gården ...

Köp en bok & få

Unikt bokskydd på köpet!


En främling kommer till gården … Ett brott begås … En ung flicka blir vittne …

Vågar hon ta reda på sanningen om sin familj?

Kate Mortons NYA bestseller bjuder på 560 sidor totalt uppslukande läsning!

G

ården Greenacres, Suffolk, sommaren 1961. Luften dallrar

av värme, men uppe i trädkojan, dit sextonåriga Laurel Nicolson har dragit sig undan med ett efterlängtat brev och med transistorn inställd på Radio Luxemburg, är det lite svalare. Familjens minsting, sladdbarnet Gerald, fyller två år idag och de ska alla, mamma, pappa och Laurels tre systrar, samlas nere vid den porlande bäcken för att äta tårtan som traditionsenligt ska skäras upp med familjens särskilda födelsedagskniv. Men Laurel känner att hon behöver få vara i fred en stund först. Hon är säker på att hon den här sommaren står inför ett livsavgörande beslut, både vad gäller kärleken till en viss Billy och den lockande framtiden i London. Men medan Laurel gömmer sig får hon plötsligt dåligt samvete. Hon kommer verkligen att sakna dem alla när hon ger sig av. Laurel blundar och ser småsystrarna framför sig där de nu säkert jagar varandra invid bäcken.

2

Rose, som sätter sig i säkerhet på en klippa. Iris, som givetvis blivit genomblöt och därför är arg som ett bi och Daphne, som vrider sig av skratt. Och så Gerald förstås – älskade lillebror. Hur ska hon kunna lämna honom? Hela familjen avgudar honom, men Laurel vet att han tyr sig mest till henne. Med ens inser hon att hon inte vill missa ens en sekund av hans kalas. Långt senare kommer Laurel att undra om allt inte skulle ha blivit helt annorlunda om hon bara inte haft så bråttom. I sin iver att ta sig ner ur trädet skrapar hon sina sommarbruna ben. För att undersöka skadan klättrar hon tillbaka in kojan. När hon då kikar ut genom träplankorna får hon syn på sin mamma och Gerald. De går in i huset, säkert för att hämta födelsedagskniven, den som Laurel minns ligger kvar i köket, och som hon själv tänkt hämta. I detsamma får hon syn på en främling som närmar sig på den långa uppfartsvägen. Först tror Laurel att det är Billy, och hon drar en suck


Bonniers

Bokklubbs huvudbok Specialpris!

159:-

”Får man ledigt på internationella Kate-Morton-släpperny-roman-dagen?” Bokhora ”Denna familjesaga har alla ingredienser som förtrollande semesterläsning ska ha.” The New Zealand Herald ”Hon är en mästare när det gäller att skapa flödande rika, spännande berättelser. Läsarna kommer inte att kunna lista ut den geniala vändningen på slutet.” Publishers Weekly Av författarinnan till oförglömliga bestsellers som Dimmornas lek, Den glömda trädgården och I det förflutna!

av lättnad när hon ser att så inte är fallet. Det är ovanligt med främlingar här i trakten, särskilt sådana som kommer till fots. Det måste vara någon som vill sälja något. Laurel tappar intresset och vänder sig bort. Men så sätter hunden igång att skälla. Och sedan sker allt obegripligt fort. Mamma kommer ut ur huset. Ser mannen och sätter ifrån sig Gerald på marken. Pojken börjar gråta av den plötsligt omilda behandlingen. Mannen hälsar som om han känner mamma, hinner Laurel tänka innan hon ser någonting silverglänsande blixtra till i luften. Med ens segnar främlingen ner på marken, medan skjortan täcks av blodstänk och den varma sommarbrisen får hans hatt att virvla iväg längs trädgårdsgången. Då svartnar det för Laurels ögon …

Suffolk, 2011. Det regnar när chauffören kör den berömda skådespelerskan Laurel

EN VÄLBEVARAD HEMLIGHET

Nicolson mot sjukhuset i stans utkant. I min barndom regnade det aldrig, tänker hon och tar fram pudret för att fixa till sig innan hon gör entré. Laurels älskade mamma Dorothy närmar sig livets slut och Laurel vill finnas i närheten den tid som är kvar. Kanske kommer hon nu äntligen våga fråga vad som egentligen hände den där heta sommardagen för femtio år sedan? Plågad av minnen och tyngd av skuld flyttar så Laurel tillbaka till gården Greenacres, där hennes lyckliga ungdomstid fick ett så abrupt slut. Där, på den gamla

av Kate Morton 560 sid inb övers Ann Björkhem

9526-5 Specialpris 159:(Ord. medlemspris nästa period 259:-)

vinden, finner hon något som kanske kan hjälpa henne att börja lägga pusslet om familjens historia. Sakta formas en berättelse om tre främlingar, från helt skilda världar. Dorothy, Vivien och Jimmy möts i London medan andra världskriget rasar – och deras liv flätas obönhörligt samman. Men sanningen om det förflutna visar sig vara långt mer chockerande än Laurel någonsin kunnat föreställa sig …

Bonniers Bokklubbs erbjudande kommer automatiskt till dig om du inte gör någon beställning/avbeställning av andra böcker. Vill du ha boken extra snabbt: Kryssa för på beställningskortet och posta det redan idag!

www.bonniersbokklubb.se

3


Tre främlingar möts i �:a v Deras liv blir ödesdigert sa

Dorothy, Vivien och Jimmy är sinsemellan mycket olika personligheter, med helt olika bakgrund. Som genom en ödets nyck möts de tre i London medan andra världskriget rasar som värst. Här kommer deras liv att flätas samman och de händelser som utspelar sig kommer att påverka såväl dem själva som nästkommande generation på ett synnerligen ödesdigert sätt … Läs ett utdrag ur En välbevarad hemlighet:

”London, maj 1941 Dorothy har Dorothy Smitham sprang nedför trappan och ropade adjö till mrs White medan hon en plan. Nu krängde på sig kappan. Hyresvärdinnan plirade långt efter henne genom de tjocka får ingenglasögonen, angelägen om att få inleda sin eviga litania om grannarnas fel och förting gå fel ... summelser, men Dolly skyndade förbi den öppna dörren utan att stanna. Hon hejdade sig bara en sekund framför hallspegeln för att nypa lite färg i kinderna. Nöjd med sin spegelbild öppnade hon ytterdörren och dök hastigt ut på den mörklagda gatan. Hon hade bråttom och i kväll ville hon inte ha bråk med luftskyddsvakten. Jimmy var redan på restaurangen och hon ville inte att han skulle behöva vänta. De hade så mycket att tala om – vad de skulle ta med sig, vad de skulle göra när de var framme, exakt när de äntligen skulle ge sig av … Förtjust leende stack Dolly handen i fickan och kände på den lilla träfiguren. Hon hade sett den i pantlånarens fönster häromdagen. Det var bara en småsak, men den hade fått henne att tänka på honom och nu när hela London höll på att störta samman var det viktigare än någonsin att låta folk förstå hur mycket de betydde för en. Dolly längtade efter att få ge honom den och såg redan framför sig vilken min han skulle göra, att han skulle le och lägga handen mot hennes kind och säga att han älskade henne, som han alltid gjorde. En liten kasperfigur av trä var kanske ingen dyrbar gåva, men den var perfekt. Jimmy hade alltid tyckt om att åka till havet. Och hon också. ”Ursäkta mig”, sa plötsligt en kvinnoröst. ”Ja?” sa Dolly förvånat. Damen måste ha sett henne i ljusstrimman när hon slank ut genom ytterdörren. Trots sin enkla ”Kan ni hjälpa mig? Jag letar efter nummer tjugofyra här på gatan.” bakgrund har Trots mörkret gjorde Dolly av gammal vana en gest mot dörren bakom sig. Jimmy en talang ”Då har ni haft tur, för det är här. Tyvärr finns det inga rum lediga just nu, men det som gör honom farligt attraktiv ... kommer snart att bli ett.” Faktiskt hennes eget. Om man nu kunde kalla det rum. Hon stack en cigarrett i munnen och drog eld på en tändsticka. ”Dolly?” Dolly kisade in i mörkret. Röstens ägarinna kom emot henne med snabba steg och utbrast: ”Tack gode Gud att det är du, Dolly!” ”Vivien?” Plötsligt kände Dolly igen rösten. Visst var det Vivien, men hon lät inte alls som vanligt. ”Jag trodde att du redan hade hunnit iväg. Att jag kom för sent.” ”För sent … vad menar du?” sa Dolly oförstående. De hade inte planerat att träffas i kväll. ”Vad står på?” ”Ingenting.” Vivien skrattade till och det glädjelösa, gälla ljudet gav Dolly kalla kårar längs ryggen. ”Det vill säga allting.” ”Har du druckit?” Så här obehärskat hade Vivien aldrig uppträtt förut. Det var inte likt henne.

1930-talet, 2:a världskriget, 1960talet och nutiden – växelvis växer bilden av familjens gåtfulla förflutna fram!

4


a världskrigets London. rt sammanflätade ... Vivien tycks leva ett bekymmerslöst liv. Eller ...?

Bokcirkelsugen? Vill du läsa och diskutera En välbevarad hemlighet tillsammans med dina vänner – gå in på www.bonniersbokklubb.se och skriv ut frågeställningar att samtala kring!

Vivien svarade inte genast. När grannens katt hoppade ned från muren och landade på kaninburen med en duns hoppade hon emellertid högt och viskade: ”Vi måste talas vid – nu genast.” För att vinna tid drog Dolly ett djupt bloss på cigarretten. I vanliga fall skulle hon inte ha önskat något högre än att få en intim pratstund med Vivien, men inte nu, inte i kväll. Hon ville bara komma iväg. ”Det går inte”, sa hon. ”Jag är just på väg till …” ”Snälla Dolly! Jag ber dig.” Dolly stack handen i fickan och rörde vid den lilla träfiguren. Jimmy satt förstås redan på restaurangen och undrade vart hon hade tagit vägen, och varenda gång dörren öppnades tittade han säkert ditåt för att se om det var hon som kom. Hon ville absolut inte att han skulle behöva vänta, särskilt inte i kväll … Men nu när Vivien plötsligt dök upp, så nervös att hon hela tiden spejade ut i mörkret omkring sig, och lät så allvarlig och absolut ville tala med henne på tu man hand … Motvilligt och med en liten suck gav Dolly efter. Inte kunde hon överge Vivien när hon var så uppjagad. Hon sa sig att Jimmy skulle förstå det, för av någon lustig anledning hade han ju också blivit riktigt förtjust i Vivien. Och sedan fattade hon det beslut som skulle bli ödesdigert för dem allihop.”

FOTO©RICHARD WHITFIELD PHOTO

Större än Colleen McCullough? Kate Morton är snart Australiens internationellt mest framgångsrika författare!

Tack Australien − för

KATE MORTON!

Australiensiska Kate Mortons böcker gör allt sedan debuten med Dimmornas lek segertåg över världen – de ges ut i 38 länder! Men hur startade denna framgångssaga? Jo, Kate som är äldst av tre systrar föddes i södra Australien, men hennes familj flyttade otaliga gånger. Till slut slog de ner sina bopålar i Tamborine Mountain i Queensland. Kate förälskade sig tidigt i böcker och brukade klättra upp i ett träd och läsa. Sedan skapade hon sina egna berättelser som hon skrev till långt in på nätterna. Efter skolan tog hon examen vid Trinity College i London. Men efter att ha försökt sig på att studera juridik tog hon sitt förnuft till fånga och påbörjade en teaterutbildning. Tills hon en dag insåg att hennes kärlek till ord var större än till skådespeleri. Det var då hon skrev Dimmornas lek och den internationella framgången var ett faktum! Bokcirkelsugen? ”Ooh, vad jag älskar läsecirklar! Böcker, goda vänner, kaffe med dopp eller till och med ett glas vin, har jag hört … En författare arbetar huvudsakligen ensam, men en historieberättare har publik. Jag gläder mig åt varenda läsare som låter mina miljöer och människor komma till tals, men tanken på att de efteråt kan sitta och diskutera personteckningar och intriger med sina goda vänner gör mig fullkomligt salig!” Så skriver Kate Morton till sina läsare på Specialpris! sin hemsida. Kanske har du och dina vänner en läsecirkel? På Bonniers Bokklubbs hemsida hittar du några diskussionsfrågor som kan hjälpa er på traven! Har du en egen bokcirkel och är intresserad av mängdrabatt mejla medlemssidan@bonniersbokklubb.se Skriv Bokcirkel i ämnesraden.

159:-

www.bonniersbokklubb.se

5


Mellan hägg och syren Har vi tur visar naturen nu i april upp sin allra bästa sida, med solsken, spirande grönska och endast några få stillsamma vårregn. I skrivande stund håller dock vintern fortfarande ett hårt grepp om mig och mina kollegor. Därför njuter vi av att få ägna dagarna åt att presentera böcker som väcker både läslusten och vårkänslorna till liv. Vi frossar i vackra blommor när vi letar fram Bokspegelns omslagsbild och tycker det är härligt när det blir dags att skriva om resor och trädgård för att inte tala om att vi som läst periodens utvalda huvudbok, En välbevarad hemlighet av Kate Morton, önskar att vi hade denna godbit oläst. Då skulle vi kunna packa den i weekendväskan på vårens resor eller slå oss ner i ett soligt hörn här hemma, i lä för vårvinden och med kaffetermosen välfylld. Ja, en verklig högtidsstund väntar alla som gillar riktigt välskrivna må-gott-romaner! Du som tidigare läst någon av Kate Mortons böcker vet vad vi menar. Och du som ännu inte stiftat bekantskap med denna bestsellerdrottning (Hon är på god väg att passera Colleen McCullough som Australiens mest säljande författare) – har verkligen något att se fram emot! Läs mer om Kate och En välbevarad hemlighet på sidorna 2-5! Känslor av skilda slag väcks till liv i flera av vårens mest omtalade romaner. Vi på redaktionen faller handlöst för Torsdagarna i parken, en varm och charmig bok om passionerad kärlek i mogen ålder. Och lika gott som vi skrattar åt den otrevliga huvudpersonen i Dålig karma – romanen som sägs ha fått hela Europa att le – lika skarpt sätter vi skrattet i halsen när vi läser Flickan och hunden, skriven av Christina Kellberg som häromåret kom med Kupongtjuven, den kritikerrosade berättelsen om hennes egen mormor. Den här gången har hon skrivit en omskakande roman om en liten flickas uppväxt i en dysfunktionell familj på 1950-talets svenska landsbygd. Stark läsning utlovas! Skrämmande dito hittar du i populära Kristina Ohlssons senaste deckare Davidsstjärnor – till extra förmånligt Just-nu-pris i detta nummer! Nu när blåsippor, tussilago, krokus, tulpaner och så småningom hägg och syren förgyller tillvaron är det många av oss som grips av längtan att ta itu med trädgården. I Stora boken om trädgårdsprojekt får vi vårt lystmäte när det gäller allt som hör trädgården till förutom själva växterna. Här får vi veta hur vi kan skapa i material som pil, betong, trä, sten, tegel, metall och glas. (Själv skulle jag vilja kunna fixa till en koja av flätad pil, som den jag avundsjukt passerar hemma i mina kvarter varje sommar.) Och för den som gärna njuter av allt det gröna men kanske inte vill ägna all ledig tid åt skötseln rekommenderar jag varmt Dan Rosenholms Trädgårdshandbok för lata! Att resa hör också våren till! Därför har vi ett helt uppslag med böcker för reslystna – titta på sidorna 28 – 29! Och den 28 april är det dags för Bonniers Bokklubbs författarkryssning! Ring Omniaresor, 021-12 90 90, och boka din plats så ses vi på böljan den blå! Att resa förknippar åtminstone jag alltid med att läsa. För dig som också gärna bär med dig en bok i väskan har vi lagom till res-och-läs-säsongen låtit ta fram bokskyddet Bokmal. Beställ en bok ur detta nummer av Bokspegeln och du får bokskyddet på köpet! Läs mer på sidan 7 här intill!

Må gott i vårsolen Sophie Kaméus

DT 4/13

SPECIALPRIS

JUST-NU-PRIS Bonniers Bokklubbs

HUVUDBOK NR 4 2013

En välbevarad hemlighet av Kate Morton sid 2 - 5

JUST-NU-PRIS

En faders synder av Jeffrey Archer sid 15 Davidsstjärnor av Kristina Ohlsson sid 26-27

TROHETSPRIS Bonniers vegetariska kokbok sid 31 Stora boken om trädgårdsprojekt − sten, tegel, trä, pil, betong, metall, glas av Marianne Svärd Häggvik sid 33

FYNDPRIS Stormsvala av Marianne Cedervall sid 11 Torsdagarna i parken av Hilary Boyd sid 17 De dödas samtal av Reginald Hill sid 25 Barnkammarboken. Sånger för hela kroppen sid 47 Dansa för oss av Michael Nyqvist sid 54

PREMIER

För varje annan bok du köper (inte annan premie) får du samtidigt köpa en av dessa premieartiklar:

Bokmal bokskydd − design Gunilla Dahlgren sid 7 Mollys saker − minikubpussel sid 47 Upplev det bästa i Sverige sid 51 Världens vinter sid 51 Fröken Rosette Syfodral sid 51 CD: Vårkänslor. Örebro Kammarkör sid 51 Birds valley. Sjal − Emma von Brömssen sid 52 Hela havet stormar sid 53 Resan till Ribston sid 53

Hemsida: www.bonniersbokklubb.se Ansvarig utgivare: Stina Örtbrant I redaktionen: Sophie Kaméus, Dominique Lahováry, Leena Valtonen, Karin Isaksson. Layout och original: Annette Nordberg Foto: Caroline Andersson Bilder: Getty sid: 2, 4, 15, 21, 26. INA sid 4. Omslagsbild: Folio ©Anna Nilden

6

MISSA INTE PREMIERNA PÅ SID 51!


Gunilla Dahlgrens härliga bokskydd – PÅ KÖPET när du beställer en bok!

På köpet vid aktiv beställning av minst en bok i detta nummer!

Alltid snygga böcker med praktiskt bokskydd! Speciellt framtaget för Bonniers Bokklubbs läslystna medlemmar! Exklusivt för Bonniers Bokklubb! Med Gunilla Dahlgrens välkända humoristiska Lilla Fruntimretmönster!

V

ilken sorts bokläsare är du? En som har mängder av slitna böcker i hyllan och i högar lite varstans där hemma? Eller en som sorterar böckerna enligt färg och storlek? Kanske i alfabetisk ordning? Kanske reser och läser du ofta och mycket och bokomslagen blir lite slitna eftersom du alltid har en bok eller två med dig i väskan? Vill du ibland vara lite hemlig med vad du läser? Eller vill du helt enkelt skydda din favoritbok från slitage? Oavsett vilken kategori du tillhör kommer du garanterat att få användning för detta härliga bokskydd! Nu när semester- och ute-läsar-säsongen närmar sig är det ju verkligen perfekt att ha ett bokskydd i sin ägo! Gunilla Dahlgren – känd för sina underbara Lilla Fruntimret-illustrationer med vidhängande humoristiska och kloka funderingar – har formgivit bokskyddet Bokmal speciellt för Bonniers Bokklubbs läslystna medlemmar! Vi på redaktionen är extra förtjusta i två av de citat som pryder bokskyddet: ”En dag utan att få läsa några sidor i en bok är en förlorad dag” samt ”Lycka är en trave olästa böcker”. Bokskyddet som passar de flesta skönlitterära böcker mäter 35,2 x 24,8 x 3,5 cm och är tillverkat i tåligt non woven-material (som är lätt att torka av om du till exempel råkar vara en sådan som mumsar på något gott medan du läser). Bokskyddet är dessutom försett med ett praktiskt läsband! Allt du behöver göra för att få ett eget exemplar av detta unika bokskydd är att aktivt beställa en bok ur det här numret av Bokspegeln på beställningskortet på sidan 52. Eller när du ringer, mejlar eller beställer på hemsidan. Passa på! Vill du läsa mer om Gunilla Dahlgren eller köpa fler bokskydd kan du göra det på www.bonniersbokklubb.se/Gunilla Dahlgren

BOKMAL. BOKSKYDD

− design Gunilla Dahlgren Mått: 35,2 x 24,8 x 3,5 cm. Material: Non woven. Med läsband. Rengöring: Torkas av med en fuktig trasa. PÅ KÖPET om du aktivt beställer en bok ur detta nummer av Bokspegeln på beställningskortet på sidan 52. Eller när du ringer, mejlar eller beställer på hemsidan.

www.bonniersbokklubb.se

7


UPPLEV VÅREN MED SVENSK SKÖNLITTERATUR

Lyssna till Göran Rosenberg när han läser sin Augustprisbelönade memoar!

Ljudbok: Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg

I denna drabbande och Augustprisbelönade bok skildrar Göran Rosenberg sin fars dramatiska väg från Auschwitz till den lilla idylliska staden Södertälje, där han som ung man 1947 kliver av tåget för att börja sitt liv på nytt … ”Den här boken har jag burit med mig i större delen av mitt vuxna liv”, har Göran sagt om sin uppmärksammande och hyllade memoar. CD 9531-5 Medlemspris 299:-

”Detta är en roman att älska, och jag önskar den många läsare. Det skullle inte förvåna mig om den kommer att filmatiseras.” Mats Gellerfelt, SvD

Den fjärde, efterlängtade boken om Bricken på Svartvik!

Gripande, tankeväckande och trovärdigt om en kvinnas psykiska sammanbrott!

Jag är den som skall komma av Johanna Nilsson

Amerikauret av Vibeke Olsson

I enslighet framfödt av Anita Salomonsson

9219-7 Medlemspris 199:-

9497-9 Medlemspris 249:-

9359-1 Medlemspris 199:-

Sedan Bernice fick missfall blöder Bricken väntar sitt sjunde barn. Hon är hon oförklarligt från händer och fötter. trettio, lite sliten och har tappat flera Nu är hon intagen på psyket, överty- tänder, men hon och maken Natan älsgad om att hon är Messias syster som kar fortfarande varandra innerligt och ska frälsa världen. På avdelningen är barnen är friska och snälla. En dag vårdaren Sami hennes lärjunge och en föreslår magister Sundblad att deras dag lyckas de båda rymma. Men re- äldste, den studiebegåvade Nikanor, lationen är farligt destruktiv… Kom- ska skickas till läroverket i staden. mer Bernice någonsin hitta tillbaka Bricken blir orolig. Ska Nikanor bli bland sina egna nu? 340 till sin man och deras små pojkar?       en    främling      sid inb 224 sid inb

Mötet med soldaten Lars Larsson Seger på midsommaraftonens kväll skulle få följder för den unga hemmadottern Klara Sofia på länsmansgården. Modern snyftar och våndas, och fadern vänder sin lillflicka ryggen. Dotterns tillstånd måste till varje pris döljas! Vilken skam! Men samtidigt går Klara och drömmer om sin tillkommande. Det är honom hon vill ha och ingen annan … 316 sid inb

Hur går man vidare när man drabbats av den största katastrofen?

Av författarinnan till den uppmärksammade självbiografiska boken När livet stannar!

”Jag smälter in i hans famn och tiden stannar. Trots alla tyger som skiljer oss åt dras vi ihop av en osynlig lian som snor sig flera varv runt omkring oss.” (…) ”Jag har verkligen dubbla känslor inför vår kontakt och upplever att de mest motsägelsefulla känslor samtidigt fyller mitt hjärta. Hur kan livskraften få vingar mitt i den svartaste av alla raviner? Hur kan ny frisk förälskelse (även om den bara existerar inne i mitt huvud) och den värsta av alla sorger gå hand i hand?” Hur går man vidare i livet när man har drabbats av en katastrof? Malin Sävstam som förlorade sin man och två av sina barn i tsunamin 2004 fick stöd av vänner och professionella hjälpare under de svarta åren efteråt. Det var betydelsefullt, men kärleken som växte ur vänskapen till en av dessa personer blev ”Jag förstod inget då, men omvärlden ännu viktigare. förstod. Nu har Kärleken är starkare än döden är en drabbande kärleksskildring – jag förstått, men en berättelse som det slår gnistor om. Men det är också en berättelse om nu har omvärlden glömt.” Malin vassa stötestenar på vägen tillbaka till ett fullödigt liv, en undersökning Sävstam av det egna psyket och en ärlig skildring av de svårigheter som kan uppstå i nya familjekonstellationer.

KÄRLEKEN ÄR STARKARE ÄN DÖDEN. EN BERÄTTELSE OM ATT LEVA av Malin Sävstam 305 sid inb 9530-7 Medlemspris 206:-

Jonas Gardells megasuccé! Såg du TV-serien i höstas?

Jan Guillous andra del i romanserien Det Stora Århundradet! Det starka och hyllade dramat fortsätter!

Torka aldrig tårar utan handskar. Del 1: Kärleken av Jonas Gardell

Hösten 1982 kommer en landsortspojke till Stockholm i jakt på kärleken. Ung, vacker och helt oerfaren kastar han sig ut i de homosexuellas Stockholm och blir ett lätt byte. På en julmiddag möter han Benjamin, uppfostrad till hängivet Jehovas vittne, och ingenting blir sig likt igen. En av förra årets starkaste romaner – aktuell som stor TV-serie i höstas! 291 sid inb 7011-0 Medlemspris 199:-

8

Torka aldrig tårar utan handskar. Del 2: Sjukdomen av Jonas Gardell

På en julaftonsmiddag möter nittonårige Rasmus Benjamin och de blir förälskade. De två unga männen vandrar hem tillsammans genom julnatten och ingenting blir som förr igen. Visst finns det problem med svartsjuka och med familjehänsyn, men framtiden tycks ljus. Men en fasansfull överraskning väntar dem … 304 sid inb 8774-2 Medlemspris 199:-

Alla har vi en Ove i kvarteret!

En man som heter Ove av Fredrik Backman

Dandy av Jan Guillou

7355-1 Medlemspris 199:-

7364-3 Medlemspris 229:-

Ove är 59. Han kör Saab. Trots att han avsatts som bostadsrättsföreningens ordförande är han fortfarande radhuskvarterets vresige ordningsman som håller reda på allt och alla. Han gillar ordning och reda och folk som tar ansvar. Tills den dagen den nyinflyttade familjen backar in i hans brevlåda. Och en tilltufsad katt söker hans sällskap. Och livet förändras för alltid … 288 sid inb

I Brobyggarna introducerades bröderna Lauritz, Oscar och Sverre. Här får vi veta allt som hände lillebrodern Sverre. I Dresden förälskar hans sig i en engelsk lord, Albert Manningham, och kärleken är besvarad. De två männen bestämmer sig för ett liv tillsammans och reser till England, där de lever ett liv bland konstnärer och bohemer. Men så kommer kriget, och allt förvandlas … 396 sid inb


NY spänningsladdad succé av författarinnan till Augustprisbelönade Den amerikanska flickan! Den finlandsvenska författaren Monika Fagerholm debuterade 1994 med den hyllade och flerfaldigt prisbelönta romanen Underbara kvinnor vid vatten, som också blev en fantastisk film. Hennes roman Diva beskrivs som en modern klassiker som inspirerat många andra författare och för den överallt rosade romanen Den amerikanska flickan belönades hon med Augustpriset. Nu har Monika Fagerholm skrivit en roman i samma anda som den sistnämnda. Lola uppochner bjuder på typiskt ”fagerholmsk” läsning som fullkomligt vibrerar av tät och suggestiv spänning!

F

Den otäcka händelsen skakar om Flatnäsborna. Och det skvallras vilt. Vem har gjort detta? Vad ligger bakom mordet? Det blir tvillingbröderna och tillika poliserna Berglund som får ansvara för den utredning som genast dras igång. Misstankarna faller på flera i trakten, bland annat den rastlösa, nerviga Ca Bäck som är nära vän med både Flemming och hans kusin Henrik. Ca bor i en gammal kvarn med sin mamma och sin storasyster Anita. Anita, som lider av en mystisk sjukdom och tillbringar all tid på kvarnens övervåning. Högt där uppe blickar hon ut över Flatnäs och tycks på ett kusligt sätt ha koll på allt och alla. I en stor trasdocka, som kalllas Lola uppochner, förvarar hon sina dagböcker och andra viktiga dokument. Vet Anita något som ingen annat vet? Rykten går, men någon förövare hittas aldrig och för systrarna Ca och Anita går det illa. Väldigt illa … När Jana nu, efter sjutton år, möter både vänner, ovänner, bekanta och främlingar hemma i Minnies vackra villa väntar inte bara chockerande avslöjanden utan också personer som tycks ha uppstått från de döda …

latnäs, hösten 2011. ”Välkommen att fira höstens intåg” står det på den inbjudan Jana får av Minnie Pettersson. Varför inviterar hon mig? undrar Jana. Hon har aldrig tillhört Minnies gäng, de där äldre ungdomarna från de flotta villorna i Södra viken, eller Skitviken som den kallas i folkmun. De som hade vuxenmiddagar och ”umgicks” med varandra. Jana kommer från betydligt enklare förhållanden. Hon är uppväxt i en hyreslägenhet om två rum och kök på Skatbacken. Men när Jana ringer för att fråga om det hela är ett misstag, skrattar Minnie bara och tillägger med mild röst: Det är klart du ska komma Jana, du är en av de första jag kom att tänka på. Så Jana tar mod till sig och återvänder till Flatnäs, den lilla kuststaden hon lämnade för sjutton år sedan. Men det är med blandande känslor hon nu vandrar genom allt det välbekanta: centrumet, strandpromenaden, motellet, hamnen. Minnena låter inte vänta på sig. De allra värsta väller upp inom henne direkt. 17 år senare Flatnäs, sommaren 1994. Det är en skön sommarmorgon återvänder hon och sextonåriga Jana är på väg till jobbet på snabbköpet. till kuststaden där Nynnande, glad och lycklig cyklar hon landsvägen fram allt det fruktansvärda hände … när hon plötsligt invid vägrenen ser en övergiven seglarsko. Hon bromsar in och något får henne att stiga av cykeln och gå upp till sandtaget intill. Där ligger han – Flemming Pettersson. I en grop. Överkroppen är bar men täckt av blod. Ögonen öppna, men livlösa. Hon känner inte Fleming, men visst känner hon igen honom. Jana stirrar förskräckt på den döde. Men hon skriker inte. Istället springer hon. Springer som en galning.

16 år gammal hittar Jana en mördad man i ett sandtag. Rykten går, men förövaren hittas aldrig …

Av den flerfaldigt prisbelönta författarinnan till bland annat Underbara kvinnor vid vatten, Diva och Den amerikanska flickan!

”Romanen handlar mycket om småstadens begränsning, känslan av att alla känner alla. Lockelsen i just denna trygghet, men samtidigt kvävningskänslan, är ett tema som går igen genom hela romanen … ”Lola uppochner” är en storslagen och njutbar roman på många sätt.” SvD ”Monika Fagerholm har en sällsynt förmåga att återskapa det ständigt pågående tal om allt och i synnerhet alla som försiggår på en liten ort. Med nästan musikalisk precision skildrar hon hur skvallret, baktaleriet och de fasta föreställningarna, som varje människa försöker skydda sig mot, slår in i alla liv och liksom äter upp det.” GöteborgsPosten

LOLA UPPOCHNER av Monika Fagerholm 460 sid inb 9532-3 Medlemspris 199:-

www.bonniersbokklubb.se

9


UPPLEV VÅREN MED SVENSK SKÖNLITTERATUR

Träkonstnären Eva Spångbergs bästa krönikor i fin samling!

En skimrande sannsaga om en förälskad ung indier som cyklar till kärleken i Sverige!

”Den är gripande. Den är inlevelsefull och medryckande. Therése Söderlind är en skicklig berättare.” Helsingborgs Dagblad

En unik berättelse om att leva med autism!

592 sidor!

Evas krönikebok av Eva Spångberg

Eva Spångberg skrev under många år krönikor i ett flertal tidningar. Det var angeläget för henne att tycka till om olika händelser. Hennes krönikor var träffsäkra och hon hade en gåva att ständigt vara aktuell. Här ges nu ett urval av dessa ut i bokform. Eva Spångberg var i första hand känd som träkonstnär och hade ett unikt sätt att i sin konst få Bibelns gestalter att leva. 100 sid inb 9534-9 Medlemspris 119:-

New Delhi − Borås av Per J Andersson

Den kastlöse Pikej har levt med profetian i hela sitt liv: "Du ska gifta dig med en flicka som inte kommer från byn, inte från distriktet, inte ens från vårt land, hon ska vara musikalisk, äga djungel och vara född i oxens tecken". Så småningom om hamnar han i New Delhi och försörjer sig som framgångsrik gatukonstnär. Tills en sen kväll då en ung svensk kvinna dyker upp … 291sid inb illustr 9226-2 Medlemspris 199:-

Vägen mot Bålberget av Therése Söderlind

Ett annorlunda liv av Iris Johansson

9237-9 Medlemspris 199:-

9340-1 Medlemspris 209:-

En sensommardag 1975 går Jacke och hans tonårsdotter Veronica uppe på Bålberget i hemtrakten Nyland vid Ångermanälven. Det sägs vara platsen där man förr i tiden avrättade häxor. Besöket blir kulmen på en kaotisk period som tar Jacke tillbaka till barndomen och Veronica längre än så. Hennes farmors berättelser om det förflutna lämnar henne ingen ro … 592 sid inb

Iris Johansson växte upp under en tid då autism ännu inte fanns i folks medvetande. Men hennes föräldrars vägran att klassa dottern som utvecklingsstörd, trots att hon var så annorlunda, gav Iris en chans att växa och övervinna svårigheter som hotade att begränsa hennes liv. Här får vi veta hur hon hanterade livet som tonåring och hur hennes vuxna liv ser ut. 362 sid inb

Per Olov Enquist och kärleken ... ”Enligt Arbetsboken har han bara mött henne tre gånger. Den första gången är en söndag eftermiddag i juli 1949, det är då han använder den gåtfulla beteckningen ”kvinnan på det kvistfria furugolvet”. Den andra gången är den 22 augusti 1958, det är i Södertälje. Den tredje är i november 1977. Han hade uppenbarligen lovat att aldrig någonsin Av författaren till berätta, inte för någon. bl a Kapten Nemos Men nu hade det ju gått så många år. Och då kan bibliotek, Livläkarens det göra detsamma ...” besök, Lewis resa, Boken om Blanche och Marie och Ett

Per Olov Enquists nya roman Liknelseboken kan på flera annat liv! sätt sägas ta vid där memoarromanen Ett annat liv slutade – den omsusade och hyllade boken som var så självutlämnande och bland annat berättade om Per Olof Enquists svåra alkoholism. Här reser vi tillbaka i tiden, och bjuds på en kärleksskildring som tar sin början i ett möte mellan en 15-årig pojke och en betydligt äldre kvinna på ett kvistfritt furugolv i Larssonsgården i Västerbotten ...

”En skoningslös rapport om en pappa som allt snabbare super ner sig, en mamma som går sönder och ett barn som äcklas och skäms.” Betyg 4 Damernas Värld         

Underbart dråplig feelgood från ett Österlen i blomsterskrud – som vanligt kryddad med Karin Brunk Holmqvists typiska humor!

LIKNELSEBOKEN − EN KÄRLEKSROMAN av Per Olov Enquist 254 sid inb 9533-1 Medlemspris 229:-

Sväng på höfterna till Wiehes blues, country, cajun och visor!

Bitskt, frispråkigt och öppenhjärtigt! Tommy Körberg om sitt hisnande liv!

Du satt på Karlavagnen av Caroline Nylander

Surt sa räven om rabarberna av Karin Brunk Holmqvist

Sjung tills du stupar av Tommy Körberg

CD: En gammal man av Mikael Wiehe

9224-7 Medlemspris 199:-

8779-1 Medlemspris 209:-

7501-0 Medlemspris 199:-

8777-5 Medlemspris 198:-

En gång var de en lycklig familj. Mamman, pappan och deras lilla dotter Julia. De drömde om en ljus framtid, de pratade med varandra utan att skrika och bråka. Men det var då. Nu sitter pappan där i Fruängen, insvept i spritångor och cigarettrök. Längst in i hörnet av soffan med handen om en ölburk. Den vuxna Julia tänker tillbaka på det som var. Hur allting blev som det blev. Det gör ont ... 324 sid inb

10

Pensionärerna Berta och Gunnar har lyckats förvärva en kolonilott i Simrishamn alldeles intill de nyvunna vännerna Hjördis och Konrad. Berta och Hjördis odlar sin vänskap genom trädgårdsplanering och saftstunder. Men Gunnar ställer till det för sig. Han hade planerat en stor överraskning till Berta, men trasslar då in sig i ett nät av lögner, svartsjuka och pinsamheter … 271 sid inb

I sin bitska och avslöjande självbiografi berättar Tommy Körberg – aktuell på Bonniers bokklubbs författarkryssning – om kärleken till musiken, livet i rampljuset, sitt tidvis trassliga privatliv, kokainmissbruket, tiden bakom galler och om hur det har påverkat honom att ha lämnats bort som barn ... Biografin bjuder på en färgstark resa genom Sveriges musikliv under fyrtio år. 352 sid inb illustr

Mikael Wiehes nya platta sprudlar av musikalisk spelglädje och livsbejakande texter. Skärpan finns där hela tiden; när han sjunger om livslång kärlek, bäste vännens död eller när han häcklar politiker. Wiehe själv hoppas att folk ska röra på höfterna och med svängiga inslag av folk, cajun, blues, country och visa kommer denna förhoppning sannerligen att infrias! CD


Nu kommer äntligen den fjärde boken i serien om Mirjam och Hervor!

Fyndpris!

Hervor blir alldeles kollrig och tappar sin förmåga att skåda in i framtiden!

Marianne Cedervall

Ny pärla av populära Marianne Cedervall! ”Det är nog en stormsvala, Mirjam”, kommenterade Hervor när Mirjam berättade för henne om sin hemska dröm. ”Stormsvala?” Hervor nickade allvarligt. ”Jo”, sa hon och drog in luft på norrländskt vis, ”nog är det som en stormsvala alltid. Hade du läst på lite bättre hade du vetat att detta fina gamla ord betyder förebud, ja, ett varsel kan man säga.”

V

äninnorna Mirjam och Hervor – kära bekanta för många svenska läsare genom böckerna Svinhugg, Svartvintern och Spinnsidan – har rest till New York. Där har Mirjams dotter Anna och Hervors dotter Ingrid startat ett spa, Swedish Health Center. Ett helt fantastiskt ställe, inspirerat av den svenska naturen. De tre bubbelpoolerna liknar romantiska skogstjärnar och man tar sig fram på enkla träbroar mellan de olika aktiviteterna – yoga, massage och allt annat som hör till. Mirjam, som är läkare, och Hervor, som är örtkunnig, ska hjälpa till så smått med verksamheten, vilket de gör med liv och lust. Inte minst Hervor, som allmänt kallas Lapplandshäxan på grund av sina mediala gåvor. Med stor entusiasm plockar hon fram alla sina vackra, örtfyllda burkar med handtextade etiketter och sorterar in dem på hyllorna i sitt nyrenoverade mottagningsrum. Som grädde på moset har Anna och Ingrid också fixat ett härligt hundspa i samma hus, ett ställe som snart blir mäkta populärt bland

New Yorks fyrfota invånare. Allt skulle kunna vara så bra, men så sker något oväntat. Ingrid får ett tjockt, gräddvitt kuvert med posten – en kallelse till en bouppteckning efter den far hon aldrig träffat, och som hennes mamma Hervor aldrig har velat veta av. Den största överraskningen är att det i brevet från advokaten nämns att hon har en bror, Johan, som hon aldrig har hört talas om! Ett liknande gräddvitt kuvert dimper ner hos denne Johan i Hedemora. Inte heller han känner Deras döttrar har startat ett till att han har ett syskon. Men medan Ingrid blir lyxigt svenskt förväntansfullt nyfiken över nyheten, blir Johan spa – och ett fly förbannad. Han tänker minsann inte dela arvet hundspa – på Manhattan … med någon! Johan beger sig till New York. I det fördolda smider han planer som kommer att trassla till det för samtliga inblandade. Han nästlar sig in på spaet under falskt namn och blir en flitig gäst där, dessutom tar han sig i hemlighet in i Hervors och Mirjams lilla lägenhet på Manhattan. Vad vill han egentligen? Vilka är hans planer? STORMSVALA av Marianne Cedervall 288 sid inb 9537-2 Fyndpris 199:www.bonniersbokklubb.se

11


UPPLEV VÅREN MED SVENSK SKÖNLITTERATUR

Stieg Trenter-deckare i serieform! En modern klassiker i efterlängtad nyutgåva!

Om dagens kvinnohat! Möt forskare, historiker, politiker och hotade kvinnorättsaktivister!

Hatet. En bok om antifeminism av Maria Sveland

Hatet mot kvinnor känner inga geografiska gränser, det återfinns i alla länder, i alla kulturer. Men oavsett geografisk plats eller historisk tidpunkt är kärnan alltid densamma. Feminismens framgångar och kvinnors krav på jämställdhet möts av motstånd. Hur kommer det sig att aggressiviteten mot feminister och kvinnor ökar just nu? Vad får det för konsekvenser? 256 sid mjukband 9544-8 Medlemspris 234:-

540 sidor!

Maken av Gun-Britt Sundström

Martina och Gustav försöker få kärleken att fungera. De ger upp och skiljs åt men börjar om igen, gång på gång – ända tills … Maken utspelar sig i Stockholm på 1960- och 70-talet, en tid av förändring då många tror att kärnfamiljen är på väg att avskaffas. Ändå upptäcker Martina hur svårt det är att vara utan "make" när alla man känner bildar par och familj. 540 sid kart

Ett svunnet Stockholm, skildrat av tecknaren Jakob Nilsson!

STIEG TRENTERS FÄRJKARLEN av Jakob Nilsson 134 sid hft illustr 9540-6 Medlemspris 159:-

9223-9 Medlemspris 119:-

”Anders Fager är på god väg att etablera sig som en av de främsta i den svenska skräckvågen. Snart på bio nära dig, skulle jag tro.” Smålandsposten

Romantisk komedi för kvinnor 40+! Uppföljaren till Sonjas sista vilja!

Anna Wahlgrens dotter talar ut! Så var det att växa upp med ”supermamman”!

Jag såg henne idag i receptionen av Anders Fager

Felicia försvann av Felicia Feldt

9354-2 Medlemspris 199:-

5739-8 Medlemspris 189:-

Cornelia Karlsson är elva år när hon hittar sin mamma död vid gasspisen. Det är då hon hör honom för första gången. Mannen som viskar i vinden och i gasen och i bruset från trafiken och som lovar att Cornelia ska bli hans drottning. Bara hon släpper in honom i människornas värld. Den Viskande Mannen vet att hon kan hjälpa honom med det. För Cornelia är speciell ... 272 sid inb

Kerstin Ahlmark ska ta sig hem med Djurgårdsfärjan en kulen aprilkväll efter att ha hjälpt en sjuk kollega boende på Skansen. Hon är ensam passagerare. Hon hör en duns och försöker ta kontakt med personalen, men styrhytten är tom. Plötsligt märker Kerstin att båten går i fel riktning ... Det här är en sv Stieg Trenters mest älskade deckare − nu i serieform! Fotografen Harry Friberg finns givetvis med, och det är en spännande historia som rullas upp: Dykningar efter försvunna Vasaskatter, stulna antika mynt och ond bråd död är några av ingredienserna.

Örfilar, alkoholmissbruk, ideliga flyttar, ständigt ”nya” pappor, utskällningar och ibland utfrysning var vardagsmat i den stora familjen, präglad av ständiga bråk. Felicia Feldt berättar med egna ord om sin barndom och om hur hon upplevde uppväxten i den välkända niobarnsfamiljen med uppfostringsexperten och författaren Anna Wahlgren som mamma … 186 sid inb

Humoristiskt om ofrivilligt kattägarskap – läsning som sätter tass-avtryck i hjärtat! Dubbel-CD med suveräne Arne Domnérus!

Zlatan i STORPOCKET!

Jag är Zlatan av Zlatan Ibrahimovic, David Lagercrantz

Zlatan berättar om uppväxten i Rosengård, om papporna från den fina sidan av stan som försökte få honom utslängd från Malmö FF, striderna i Ajax, köpet till Juventus, succén i Italien, spelskandalen som höll på att förstöra karriären, tiden i Inter, segrarna, målen och de stora stjärnorna. Och om Helena, barnen och livet bakom strålkastarljuset. 426 sid storpocket illustr 6383-4 Medlemspris 129:-

En varm och inkännande biografi! Bengt Ohlsson kommer Margot Wallström inpå livet!

Sonjas hemlighet av Åsa Hellberg

Romanen Sonjas sista vilja blev en stor succé. Där mötte vi Rebecka, Maggan och Susanne, tre väninnor som fick ärva en fjärde: Sonja. Men Sonjas testamente var minst sagt speciellt, och det visade sig snart att Sonja hade en hel del hemligheter. Den största av dem alla avslöjas i denna uppföljare − en romantisk komedi med många spännande förvecklingar! 356 sid inb 7565-5 Medlemspris 199:-

20 älskade favoriter med dragspelet i centrum!

CD-box: Arne Domnérus: Memories of you

Gubbe och katt. En kärlekshistoria av Nils Uddenberg

Margot − ett porträtt av Bengt Ohlsson

CD: Den gamla dansbanan. 20 älskade favoriter

6880-9 Medlemspris 139:-

7627-3 Medlemspris 159:-

7356-9 Medlemspris 199:-

7349-4 Medlemspris 119:-

”Lysande Dompanminnen” skrev Svenska Dagbladet. ”En utmärkt skiva att bara lyssna till eller dansa om man så vill.” menade Bohuslänningen. ”Mästerligt är ordet.” tyckte Linköpings-Posten. Ja, lovorden haglar och det är inte konstigt, på denna dubbel-CD hittar du Take the A-train, Lady Be Good och tjugo andra godbitar med Dompans suveräna sound. 2 CD

12

En vintermorgon sitter det en, som det skulle visa sig, herrelös katt utanför Nils Uddenbergs sovrumsfönster. Katten tittar på honom med stora runda gula ögon och sakta men säkert nästlar den sig in i Nils liv. Nils, som aldrig i livet har kunnat tänka sig att ha ett husdjur. Med humor och självdistans berättar psykiatern Nils hur livet förändras sedan Kissen flyttat in … 128 sid inb illustr

Bengt Ohlssons biografi om Margot Wallström har en alldeles egen, väldigt sympatisk ton. Det är en bok fylld av värme och respekt, men där de svåra frågorna ändå ställs – och blir besvarade. Vi kommer verkligen Margot Wallström in på livet, vi får följa henne i rollen som FN-tjänsteman, hustru, mamma, syster, socialdemokrat – både i New York och hemma i Sverige. 180 sid inb

En underbar samling för dig som gillar dansmusik där dragspelet är i centrum. Skivan innehåller klassiska låtar som spelades på de gamla dansbanorna runtom i Sverige. Dröm dig tillbaka till en tid då det fanns hundratals med dansbanor. Smittande, glad svensk dansmusik med massor av nostalgi! Från Kärleksbrev i sanden med Tage Östh till Mjölnarens Irene med Leif Hagbergs! CD


Hon får inte föräldrarnas kärlek – men tröstas av en hund … Lilla Marina längtar efter närhet, men den enda som skänker henne sin kärlek är en hund …

P

å golvet står två resväskor med kläder, pappas skrivmaskin och en skokartong med foton. Mer ska de inte ha med sig när de flyttar. Marina sitter på golvet och tittar på bilderna, lyfter upp ett buckligt fotografi och synar det. På fotot syns en ung kvinna med rosett i håret. ”Vem är det?” undrar hon och håller upp fotografiet så att mamma kan se. ”Det är jag.” Marina tittar på bilden en gång till. Mamma ser inte ut så där, tänker hon. Hon tittar på sin mor igen. Hennes läppar är målade mörkröda, naglarna likaså. Ansiktet är nypudrat. Hon andas snabbt, som hon brukar göra precis innan hon och pappa börjar bråka. ”Kom får jag kamma dig! Vi ska snart åka.” Mamma står beredd med kammen, och Marina ställer sig tätt intill. Hon lutar försiktigt huvudet mot mammas mage, vill vara nära, känna värmen. Men mamma blir arg. ”Stå rak, annars kan jag inte göra någon bena!” Hon trycker kammen hårt mot Marinas rygg för att hon ska lyda. Det är 1950-tal. Hela familjen Lundgren – mamma Karin, pappa Sven och lilla Marina – ska flytta från Stockholm, ut på landet, för att kunna leva billigare. Sven tjänar nästan ingenting på sitt

En stark romandebut av författaren till den kritikerrosade Kupongtjuven!

Ingen ser hur illa det är ställt i den lilla familjen. Mamma missbrukar tabletter, pappa dricker – och slår …

skrivande, men har förbjudit sin fru att arbeta, trots att hon gärna vill. Flytten blir en katastrof. Karin vantrivs på landet och faller allt djupare ner i sitt tablettmissbruk. Sven super, och emellanåt slår han – inte minst sin fru, och senare också hunden Lena, som Karin i ett svagt ögonblick skaffat åt sin dotter eftersom hon verkar så ensam. Samojedspetsen Lena med den snövita pälsen och den kolsvarta lakritsnosen blir Marinas stora tröst i en allt svårare tillvaro. Lena är lugn, snäll och trofast. Hennes päls är tjock och varm. Men Svens och Karins äktenskap blir allt mer destruktivt. Det går snabbt utför. Ingen ser att Marina far illa. Ingen alls … Christina Kellberg är journalist och i nästan 40 år var hon anställd på Dagens Nyheter. Där skrev hon personporträtt och fördjupande reportage. År 1998 tilldelades hon Publicistklubbens Guldpenna. Idag frilansar hon för bland andra tidningarna Fokus, Ica-Kuriren, Damernas Värld, Amelia och Veteranen. 2011 utkom hennes kritikerrosade bok Kupongtjuven. Min mormors förlorade heder.   FLICKAN OCH HUNDEN av Christina Kellberg 248 sid inb 9775-8 Medlemspris 189:-

Christina Kellberg

”Hjärtskärande att läsa. Varför var det ingen som såg hur illa hon for? Om den utsatthet många barn tvingas leva med.” Ingalill Mosander, Aftonbladet

”... en svidande bild av psykisk misär, av ett barns längtan efter att få plocka blommor med en frisk mamma.” Ulrika Milles, Dagens Nyheter

”Boken är ett fint tidsdokument över femtiotalets vardagsvärld och gör allt utom att måla in tiden i ett romantiskt skimmer.” Sofie Niemi, Tidningen

Kulturen

www.bonniersbokklubb.se

13


UPPLEV VÅREN MED UTLÄNDSK SKÖNLITTERATUR Hon brukar kallas ”Hemingways första fru” eller ”The Paris Wife”. Vem var hon? NY del i den populära norska serien Familjearvet!

Familjearvet del 13: Märkt för livet av Torill Thorup

Ylva oroar sig för när doktorn ska lossa bandaget från systerns sår. Är Agnete så vanställd som de fruktar? På midsommarafton samlas hela bygden till en stor fest med bål, dans och servering. Det är en kväll som går i romantikens tecken, och alla kan låta sig föras med av stämningen – det får inte minst Dina erfara. Det är också den kvällen då Agnete fattar ett ödesdigert beslut … 221 sid inb övers Sabina Söderlund 9545-5 Medlemspris 209:-

Åren i Paris av Paula McLain

Följ med på en fantastisk resa till 20-talets Paris. Paula McLain tar oss innanför huden på en av världslitteraturens giganter, Ernest Hemingway, och den kvinna som gick från att vara hans jämlike till att leva i hans skugga – Hadley Richardson. Hon som kort och gott brukar omnämnas som ”Hemingways första fru” eller ”The Paris Wife”. Vem var hon egentligen? 392 sid inb övers Isa Lybeck 9217-1 Medlemspris 196:-

Topplisteplacerad bestseller! Nu i attraktiv lågprisutgåva!

10 CD-skivor med odödliga folksånger! Lyssna och njut!

Botswana nästa! Ett nytt fall för Mma Ramotswe!

Följ med till gården vid fjorden i Anne B Ragdes starka barndomsskildring!

En tiger för en ängel av Anne B. Ragde

Åttaåriga Lotte älskar sommarlovet på farmor och farfars gård. Hon följer med farfar upp längs fjällbranten till fåren, hon leker med hunden och framför allt pratar och skrattar hon mycket tillsammans med farmor i köket eller i lagården. Men om nätterna vaknar hon av hotfulla skuggor som vill henne illa. Under den här sommaren förändras allt – Lottes hela liv... 241 sid inb övers Margareta Järnebrand 9490-4 Medlemspris 199:-

Limpopos akademi för privatdetektiver av Alexander McCall Smith

Mma Ramotswe drömmer märkliga drömmar och snart börjar också mystiska saker hända omkring henne och hennes detektivbyrå. När Mma Potokwani, en kvinna som arbetar för att skydda de svaga i Botswana, försvinner från sitt jobb på ett av stadens barnhem anlitas Damernas detektivbyrå för att lösa fallet. Samtidigt får Mma Ramotswe oväntat besök .... 272 sid inb övers Yvonne Hjelm 8795-7 Medlemspris 198:-

Den roligaste feministbok du kan läsa!

Sista delen i Nora Roberts underbara bröllopssvit!

911 sidor!

CD-box: Folk songs

Kommer du ihåg Tom Dooley, Scarlet Ribbons, My Old Kentucky Home och My Way? Den här samlingsboxen bestående av 10 CD-skivor innehåller dessa låtar och många fler gamla godingar. Sångerna framförs av toppartister som Kingston Trio, Pete Seeger, Peter, Paul & Mary, Burl Ives och flera andra. Låt nästan 180 odödliga folksånger ta dig med på en nostalgitripp som du sent ska glömma! CD 8245-3 Medlemspris 189:-

Flickan från ingenstans av Justin Cronin

Ett hemligt amerikanskt militärexperiment går fel och ett livsfarligt virus sprider sig. De få överlevarna för en ständig kamp för sin tillvaro. En av dem är sexåriga Amy som strax före katastrofen lyckades rymma från militärbasen. Och så FBI-agenten Brad – en man som är fast besluten att skydda Amy. Men för Amy är detta bara början på en mycket längre resa … 911 sid storpocket övers Jimmy Hofsö 8250-3 Medlemspris 112:-

Sylvia Day – sexförfattaren som petat ner E L James från förstaplatsen på Amazons topplista!

Neil Youngs memoarer – häpnadsväckande uppriktiga!

Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran

Boken inleds på Caitlin Morans bedrövliga 13-årsdag (hon väger 80 kilo, har inga vänner och pojkar kastar grus efter henne) och fortsätter genom tonårstiden, till arbetsplatser och genom kärlek, övervikt, abort, shopping och moderskap. Här ifrågasätts varför vi kvinnor har så många måsten – på ett ocensurerat, ärligt och fruktansvärt roligt sätt. 320 sid storpocket övers Molle Kanmert Sjölander 1159-3 Medlemspris 116:-

Den lyckligaste dagen av Nora Roberts

Parker är VD för bröllopsagenturen I nöd och lust. Hon är firmans ansikte utåt och har talang för att uppfylla varje bruds dröm. Därtill håller hon ordning på alla tidsscheman och på sina arbetskamrater. Men på ett område har hon noll koll. Hon har allt svårare att se vart hennes eget liv, och hennes heta flirt med den sexige Malcolm Kavanagh, är på väg ... 324 sid inb övers Tove Janson Borglund 7802-2 Medlemspris 199:-

Av författaren till succéromaner som Hope, Elizabeth, Daisy, Mary och Beth & Susan!

Tre föräldralösa flickor korsar ensamma Atlanten för att börja ett nytt liv ...

544 sidor!

Fredsförklaring av Neil Young

Neil Young är en centralfigur i de senaste fyrtio årens rockhistoria – en levande legend! Här berättar han för första gången med egna ord hela historien om sig själv. Hans memoarer är en av årets mest efterlängtade böcker, rikt illustrerad med foton från olika skeden i livet och karriären. Häpnadsväckande uppriktigt och slagkraftigt – ett måste för musikälskare! 456 sid inb illustr övers Patrik Hammarsten 7651-3 Medlemspris 256:-

14

Synda av Sylvia Day

Tills vi kommer hem av Lynn Austin

8842-7 Medlemspris 169:-

6719-9 Medlemspris 169:-

En ung man tvingas sälja sin kropp för pengar. En oskyldig lady blir vittne, dagen före sitt eget bröllop. Chockad, men märkligt upphetsad, bevarar hon minnet av den vackre unge mannen under sitt kärlekslösa äktenskap. När de båda många år senare möts på ett skepp på väg till Västindien dras de till varandra av en oemotståndlig attraktion … Erotik i historisk miljö! 336 sid mjukband övers Helen Ljungmark

Året är 1897. Elin Carlsson kommer in i lagården och tvärstannar. Där, i en strimma ljus från fönstret, står hennes lillasyster Johanna och bredvid, med armen om den unga flickan, står deras morbror. I det ögonblicket vet Elin att hon och systrarna måste lämna gården och försöka ta sig till Amerika. Mot alla odds får de tag på biljetter och lyckas ge sig iväg ... 386 sid hft övers Ewa Edén-Modén

Belle av Lesley Pearse

Femtonåriga Belle har levt på en bordell i hela sitt liv, men har ändå haft en skyddad uppväxt med många kvinnor som tagit hand om henne. Men en dag förändras allt. Belle råkar se när en kund mördar en av glädjeflickorna. För att tysta Belle rövar mördaren bort henne och säljer henne till en bordell i New Orleans. Kommer hon någonsin att kunna återvända hem? 544 sid inb övers Yvonne Hjelm 8203-2 Medlemspris 199:-


Just-nupris!

”Underhållning som lämpar sig utmärkt på flygresan eller stranden.” Kirkus Reviews

För att fly sitt förflutna tar han en annan mans identitet. Men den mannen visar sig stå anklagad för mord …

Av författaren till oförglömliga bestsellers som Rivalerna, Tjuvars heder, Kungars krig, Blodsbröder, Dolt motiv, Dömd till fängelse, Harrys sång och åtskilliga andra!

NY del i mästerlige Jeffrey Archers familjesaga! Ni förstår inte, det här är ett stort misstag. Jag heter Harry Clifton. Jag är engelsman. Från Bristol. Jag tjänstgjorde på samma fartyg som Tom Bradshaw.

plötsligt torpederas av en tysk u-båt mitt ute på Atlanten, drunknar nästan hela besättningen. Bara en handfull män räddas, däribland Harry och en officer, den unge amerikanen Tom Bradshaw. När så Tom avlider strax efter räddningen ser Harry sin chans. Genom att ta ew York, 1939. Harry försöker förtvivlat förklara för Toms identitet klipper han banden till det förflutna en gång för alla. kriminalkommissarie Kolowski i New York att han inte Det är först nu, när han landstigit i främmande land, som han inalls är den Tom Bradshaw som står anklagad för både ser vidden av sitt misstag. Tom Bradshaw visar sig vara efterlyst för mord och desertering. Men han lyckas inte. mord. Och Harry står helt utan möjlighet att bevisa sin verkliga Harry Clifton, arbetargrabben från Bristols bakgator, identitet. Plötsligt är Harry Clifton knuten till ett förflutet har alltsedan hans gnistrande intelligens och speciella långt värre än det han flytt ifrån … Slutet är en begåvning upptäcktes och han skickades till en exkluNär Harrys mor, Masie Clifton, och hans bäste vän verklig cliffhanger! siv privatskola, varit bästa vän med skeppsredaren, sir Giles nås av nyheten om Kansas Stars förlisning är de Du kommer att Hugo Barringtons son, Giles. Och genom vänskapen längta till nästa del i båda övertygade om att Harry är död. Och de sörjer, Cliftonkrönikan! med Giles mötte Harry också kärleken i Giles syster, var och en på sitt håll. Den ende som tackar sin lyckliga den kvicktänkta, charmiga och vackra Emma. stjärna för dödsbudet är Giles far, sir Hugo Barrington. Men de mörka hemligheter och lögner som alltid omOch den enda som vägrar förlora hoppet om att Harry ännu värvt Harrys eget ursprung och uppväxt har gjort det svårt för är vid liv – det är Emma. Emma, som bär på en stor hemlighet i sitt honom att stanna kvar i Bristol. Händelserna i det förflutna gör det hjärta, tänker inte det minsta på konsekvenserna när hon nu ger sig också omöjligt för honom och Emma att gifta sig. Med varsitt kros- ut i världen för att söka efter sitt livs stora kärlek … sat hjärta försöker de unga tu ändå gå vidare i livet – var och en En faders synder är den andra helt fristående delen i den britpå sitt håll. Och när andra världskriget bryter ut fattar Harry det tiska bestsellerförfattaren Jeffrey Archers gripande familjesaga ödesdigra beslutet att ta värvning i flottan. Han lämnar allt bakom Cliftonkrönikan. sig – helt ovetande om de sinsemellan så olika, men också mycket   EN FADERS SYNDER av Jeffrey Archer omskakande, liv som Emma, hans mor Masie och hans bäste vän 400 sid inb övers Ingegerd Thungström Giles nu kastas in i. 9547-1 Just-nu-pris 199:(Ord. medlemspris nästa period 239:-) När fartyget Kansas Star, där Harry befinner sig i flottans tjänst,

N

www.bonniersbokklubb.se

15


UPPLEV VÅREN MED UTLÄNDSK SKÖNLITTERATUR

De föräldralösa systrarna har bara varandra – men det räcker långt!

Mums! Tredje fristående delen i Nora Roberts romantiska bröllopsserie!

Härlig finsk humor i Arto Paasilinnas anda!

Den ultimata Springsteenbiografin!

Fjällrosor del 4: Skilda vägar av Laila Brenden

Tiggaren och haren av Tuomas Kyrö

Ögonblick att minnas av Nora Roberts

Bruce av Peter Ames Carlin

9548-9 Medlemspris 209:-

9293-2 Medlemspris 199:-

6900-5 Medlemspris 199:-

7724-8 Medlemspris 221:-

De föräldralösa systrarna Anna och Rise har vuxit upp i fjällvärlden och är övertygade om att de kan klara allt – så länge de har varandra. Men nu har Torgil bestämt att Rise ska bo ensam på fjället med korna hela vintern, så att de slipper föra ner fodret från sätern. Rise ser fram emot att äntligen komma bort och vet ingenting om att Torgil också har planer för systern ... 255 sid inb övers Eva-Maria Gelotte

Vatanescu är tiggare i Helsingfors. En dag rymmer han från den plågoande som tar nästan alla hans pengar. I en park hör han plötsligt hur det prasslar i en buske. En liten skadad hare linkar fram. Du behöver inte vara rädd för mig, viskar tiggaren, och från den dagen är de två oskiljaktiga. Tillsammans ger de sig av på en halsbrytande och dråplig färd genom Finland. 264 sid inb övers Mårten Westö

Laurel, konditorn på bröllopsagenturen I nöd och lust, har i evigheter varit hemligt förälskad i Delany, som är bror till hennes kollega Parker. Men Delany och Laurel bråkar alltid och dessutom är hon övertygad om att han, med sin advokatutbildning, är alldeles för fin för henne. Så tappar hon plötsligt kontrollen när en impulsiv kyss vänder upp och ner på allt … 320 sid inb övers Tove Janson Borglund

”Jag kan inte sluta läsa! Det ångar av passion, känslor och sex.”

En erotisk klassiker av författaren som gav namn åt ”masochismen” …

Lisbeth Ericsson, (47 år, marknadsförare på Bonniers Bokklubbar) har sträckläst alla tre böckerna i Femtio nyanser-serien och rekommenderar dem varmt! ”Jag kan inte sluta läsa! Det ångar av passion, känslor och sex. Två människor som dras till varLisbeths val! andra men vars olika syn på kärlek ställer till det! Ana, en enkel tjej med skinn på näsan, har svårt att ge honom det han vill ha. Christian, en man med stort kontrollbehov, kämpar för att släppa sitt mörka förflutna. En oerhört rik och vacker man med en olycklig själ – vem vill inte träffa en sådan man och göra honom hel igen? Men vad är man egentligen beredd att offra för att göra en annan människa lycklig? Var går gränsen för vad man står ut med? Kan man bli lycklig om man ger upp sig själv? Följ med på en resa fylld av åtrå, handbojor, piskor, privata jets, komplicerade känslor, rikedom och oändligt med detaljerat sex – en man som Mr Grey skulle jag lätt kunna falla för!”

FEMTIO NYANSER AV HONOM av E L James, 560 sid mjukband

övers Jimmy Hofsö

7367-6 Medlemspris 179:FEMTIO NYANSER AV MÖRKER av E L James, 588 sid mjukband

övers Patrik Hammarsten

7798-2 Medlemspris 179:FEMTIO NYANSER AV FRIHET av E L James, 532 sid mjukband

övers Milla Emrén

8844-3 Medlemspris 179:-

Text, bild och ljud i den pruttande skrattsuccén! Unna dig en härligt romantisk bestseller av fenomenala Danielle Steel!

En hyllning till Kungen av rock’n’roll, Elvis Presley! 10 CD-skivor!

Pruttar − en fältguide av Crai S Bower

Här skildras de vanligaste pruttarna, såsom Smygande mördaren och Mäktiga rökaren, men också några doldisar som Trumpeten och Sovande hunden. Samtliga pruttar beskrivs ingående med bland annat kännetecken och utbredningsområde. Artbestämningen underlättas av den bifogade ljudmodulen. Genom ett enkelt tryck återges varenda fis med högsta kvalitet. 22 sid inb illustr 3981-8 Medlemspris 109:-

16

CD-box: Elvis Presley Golden Boy

Inte för inte kallas han ”Kungen av rock’n’roll”, och här kan du njuta av inte mindre än 10 CD-skivor med Elvis Presley-låtar samlade i en fantastisk CD-box som innehåller alla originalinspelningar från åren 1954 till 1960, men också tjugo stycken Elvis-låtar framförda av artister som Janis Martin, The Holly Twins, Billy och Eddy, Bill Ramsey och många fler! Lyssna och njut! 10 CD 3613-7 Medlemspris 189:-

I nära fyra decennier har Bruce Springsteen, arbetargrabben från New Jersey, varit en av rockens största. Den här biografin är ett måste för alla fans – författaren har haft fri tillgång till Springsteen och hans närmaste på ett sätt som aldrig tidigare förekommit. Resultatet omfattar hela bredden av Springsteens häpnadsväckande karriär och är den hittills mest avslöjande skildringen av The Boss! 433 sid inb illustr övers Boo Cassel, Thomas Andersson

En dag i taget av Danielle Steel

Änkan Coco Barrington är på väg till jobbet som hundrastare när hennes framgångsrika syster, filmproducenten Jane, plötsligt ringer och kräver att Coco ska passa hennes hus och hund. Jane ska vara bortrest i minst fyra månader. Hon glömmer dock att tala om att Cocos favoritskådespelare, den världsberömde Leslie Baxter, också ska bo där … 319 sid inb övers BrittMarie Thieme 5583-0 Medlemspris 189:-

Venus i päls av Leopold von Sacher-Masoch

Severin förälskar sig i den frimodiga Wanda. Han friar till henne, men hon vägrar bli hans hustru. Han erbjuder sig då att bli hennes slav. Han överlämnar sig själv till henne – och hennes enda motprestation är att hon måste bära päls när hon piskar honom. En svindlande roman om erotisk besatthet och passion – en klassiker i sin genre! 163 sid hft illustr övers Carl-Michael Edenborg 8834-4 Medlemspris 119:-

Bästsäljardrottningen Danielle Steel har gjort det igen − skrivit en knivskarp bladvändare som är omöjlig att lägga ifrån sig!

Hjärtats angelägenheter av Danielle Steel

När fotografen Hope träffar den charmige författaren Finn sveps hon med i en sagolik romantisk dröm. Hon har träffat drömmannen! Men snart skönjs sprickor i den perfekta fasaden och oskyldiga lögner växer sig större. Det är något i Finns historia som inte stämmer och Hope måste ta reda på vad det är han döljer … 320 sid inb övers Britt-Marie Thieme 8816-1 Medlemspris 196:-


Årets härligaste feelgood-roman om att upptäcka kärlek och passion på äldre dar! Fyndpris!

Vid 60 års ålder är Jeanie trött på att alltid anpassa sig efter sin man. För första gången tänker hon göra som hon själv vill. Eller blir priset för högt?

Vad gör man när ens make lämnar den äktenskapliga sängen efter ett halvt liv tillsammans och flyttar in i gästrummet? Det händer Jeanie ...

När Jeanies man George en dag flyttar in i gästrummet upphör deras sexliv tvärt. Hon blir sårad och förbannad. Varför vill han inte längre ha henne? Åren går och hon förlikar sig med sitt döda äktenskap. Men så korsar den snygge Ray hennes väg och visar sig vara allt det hennes träbock till man inte är. Medan George planerar att de ska flytta till en vacker prästgård på landet tillsammans fantiserar Jeanie om något helt annat. Och snart ställs allt på sin spets …

Hur kunde hon berätta hon något så privat? Och för en främling?! Förutom att Ray är oförskämt snygg är han allt George inte är; han lyssnar intresserat och verkar faktiskt vara attraherad av henne. Så föreslår han en middag. En trevande middag som övergår i en passionerad kyss. För första gången i sitt 60-åriga liv drabbas Jeanie av riktig passion. Vad håller hon på med? Är det ens tillåtet att känna så i hennes ålder? Torsdagarna i parken blir allt viktigare. De är till slut allt hon kan tänka på. Samtidigt planerar George att de ska flytta till en gammal prästgård ute på landet. Men Jeanie vill inte pensionera sig eanie och George har levt halva sina liv tillsamoch flytta till någon dåsig by .... Hela sitt liv har hon anVarm och mysig mans när han en dag flyttar in i gästrummet. För passat sig efter George, hans tider, jobb och behov. Och feelgood om att gott. Deras sexliv tvärdör och Jeanie känner sig nu räknar han än en gång iskallt med att hon ska foga sig. återupptäcka passionen … ratad, kränkt och bombarderar honom med fråNu när hon trivs bättre än någonsin; hennes hälsokostgor. Är han inte längre attraherad av henne? Har han affär går bra och hon är mitt i livet. träffat någon annan? Har hon gjort något fel? George vill Ska hon lämna pålitliga trofasta George för en man hon inte prata över huvud taget. Tio år förflyter i separata sovinte känner men som får hennes kropp att darra? Mitt i allt detta rum och Jeanie hittar andra glädjeämnen i tillvaron. Hon öppnar öppnar George en stängd dörr till en mörk hemlighet och vill börja den lilla hälsokostaffären ”Granatäpplet” som går riktigt bra. Men om på nytt. Men så försäger sig Ellie om mannen de brukar träffa i den stora höjdpunkten är torsdagarna. Då träffar hon sitt tvååriga parken och helt plötsligt blir Ray ett hot mot hela Jeanies tillvaro … barnbarn Ellie och går till lekparken i den närliggande parken. TORSDAGARNA I PARKEN Det är också där som hennes liv förändras. Ellie börjar leka med av Hilary Boyd en pojke som är där med sin morfar, Ray. Först tycker Jeanie att 336 sid inb övers Carla Wiberg Ray är påträngande, men snart uppstår en djupare kontakt. Han blir 9549-7 Fyndpris 196:den första hon anförtror sitt döda äktenskap. Hon ångrar sig genast:

J

www.bonniersbokklubb.se

17


UPPLEV VÅREN MED UTLÄNDSK SKÖNLITTERATUR

Paulo Coelhos NYA roman – aktuell, smart och tankeväckande! Charlie Beale kom med två väskor. En med kläder och slaktarknivar. En med pengar …

En egen plats av Robert Goolrick

Charlie Beale kör in i den lilla staden Brownsburg i en risig pickup. På sätet bredvid sig har han två väskor. En fylld med kläder och slaktarknivar och en fylld med pengar. Han får jobb i slakteributiken och ägarens femårige son Sam blir hans ständige följeslagare. En morgon skrider Sylvan – hustrun till stadens rikaste man – in i butiken och Charlie blir som besatt … 304 sid inb övers Claes Göran Green 9302-1 Medlemspris 198:-

"En femma till den här boken, den måste man bara läsa." Magnus Utvik

Gripande om de japanska kvinnor som kom till Kalifornien som postorderbrudar på 1920-talet!

Vi kom över havet av Julie Otsuka

1919 stävar ett fartyg fram över Stilla havet mot Amerika. I dunklet på mellandäck trängs en grupp japanska kvinnor. De har med sig breven och fotografierna från sina blivande makar, främlingarna som lovat att möta dem i San Francisco. De går nerför landgången och intalar sig: Det här är Amerika! Det finns ingenting att oroa sig för! De anar inte hur fel de har … 175 sid inb övers Ulla Roseen 8822-9 Medlemspris 199:-

Himlens fånge av Carlos Ruiz Zafón

9030-8 Medlemspris 199:-

8120-8 Medlemspris 189:-

Gripande om kärleken mellan hund och människa! Finns fritt filmad med Richard Gere!

Hachiko av Lesléa Newman

En sann historia inspirerad av den trogne hunden Hachiko i Tokyo. Hachikos lojalitet och kärlek till sin husse visste inga gränser. Varje dag mötte hunden sin husse vid tåget och tio år efter husses död fortsatte Hachiko att vänta på honom vid stationen. Vid den stationen finns idag en staty av Hachiko och i Japan har den trogne hunden en egen dag som firas varje år. 100 sid kart illustr övers Eva Månsson 6400-6 Medlemspris 129:-

18

14 juli 1099. Medan Jerusalem förbereder sig på att invaderas av korsfararna samlar en grekisk man, känd som Koptern, alla invånare i staden – unga och gamla, kvinnor och barn – på samma plats där Pontius Pilatus beseglade Jesus öde. Åhörarna är kristna, judar och muslimer och alla förväntar sig ett tal som ska förbereda dem på den kommande kampen. Men den kloke mannen gör någonting helt annat, han bjuder in dem till att rikta uppmärksamheten mot vardagens utmaningar och svårigheter. Enligt Koptern kommer den sanna visdomen ur kärleken, och ögonblick av såväl segrar som förluster ...

NYTT läsäventyr av författaren till Vindens skugga och Ängelns lek!

Flykten från Läger 14 av Blaine Harden

Shin Dong-huyk föddes i ett nordkoreanskt arbetsläger 1982. I tjugo års tid präglades hans liv av svält, tortyr och angiveri – ett upphittat riskorn kunde leda till en kamp på liv och död. Shin levde långt under varje form av mänsklig värdighet, ända till den dag då han lyckades fly och fann en helt ny värld. Ett nytt liv på andra sidan taggtråden … 236 sid inb illustr övers Tomas Håkansson

Paulo Coelho är en av våra mest uppskattade författare och har prisats världen över för sin förmåga att förändra läsarens inställning till livet. Här tar han oss än en gång med på en tankeväckande resa tillbaka i tiden …

Vid juletid 1957 kommer en främling till bokhandeln i Barcelona där Daniel, hans far och trotjänaren Fermín arbetar. Mannen inhandlar ett exemplar av Greven av Monte Cristo och skriver en skrämmande dedikation till Fermín i boken. Främlingens besök blir upptakten till en berättelse om fångenskap, svek och en hemlighet som legat begravd i två decennier … 295 sid inb illustr övers Elisabeth Helms

NY läsfest för Paasilinnafantaster!

En erotisk relation med många förvecklingar, lika oförutsägbara som spännande!

"Manuskriptet från Accra, en klok roman från svunnen men ack så aktuell tid." Metro

MANUSKRIPTET FRÅN ACCRA av Paulo Coelho 188 sid inb övers Örjan Sjögren 9550-5 Medlemspris 218:-

Sex timmar spänning och romantik som tar andan ur dig!

DVD-box: Nora Roberts Collection

Åttio dagar gul av Vina Jackson

Åttio dagar gul är en oemotståndlig erotisk berättelse i samma anda som Femtio nyanser-serien. Romantisk, vågad och omöjlig att lägga ifrån sig. Summer − en ung, vacker, sensuell och begåvad violinist − är fången i en trist relation med en man. Så får hon ett överraskande erbjudande från Dominik, en universitetslärare med starka och speciella begär … 318 sid inb övers Havianna Polman 8333-7 Medlemspris 159:-

2012 års Nobelpristagare i litteratur

Detta är den perfekta DVD-boxen för dig som älskar spänning och romantik! Fyra välgjorda filmer baserade på Nora Roberts succéromaner Begravt i glömska, Flammande skyar, Midnatt vid floden och På slaget tolv. Följ med till Alaska, Virginia, Mississippi och Savannah och möt starka kvinnor som vet hur man handskas med både faran och kärleken … Speltid ca 6 tim. 4 DVD 8805-4 Medlemspris 199:-

”Ni MÅSTE läsa den här! Det här är helt klart en av årets bästa böcker. Grattis alla ni som inte läst den!” Aftonbladet

Hett blod, kalla nerver av Arto Paasilinna

Vitlöksballaderna av Mo Yan

Örfilen av Christos Tsiolkas

7672-9 Medlemspris 209:-

7880-8 Medlemspris 229:-

9551-3 Medlemspris 249:-

I januari 1918 föds ett litet gossebarn som får namnet Antti Kokkoluoto. Hans jordemor, som anses vara en häxa, förutspår att han kommer att leva till den 12 juli 1990. Så när dagen för hädanfärden närmar sig ställer man till med ett hejdundrande kalas. Över tusen gäster anländer och Antti gör sig redo för den sista resan. Men hur går det med spådomen …? 187 sid inb övers Camilla Frostell

Vitlöksballaderna är en storslagen roman, brutalt realistisk och förgörande vacker, om en grupp bönders uppror mot den korrupta och maktfullkomliga kinesiska byråkratin. När den vitlök staten uppmuntrat bönderna att odla plötsligt visar sig vara osäljbar exploderar missnöjet i ett våldsamt upplopp. I den skoningslösa våg av massarresteringar som följer krossas familjer, vänner och älskande. 480 sid inb övers Anna Gustafsson Chen

Under en grillfest i förortsvillan ger en av gästerna en trotsig treåring en örfil. Barnet är inte hans son och örfilen delar vännerna i två läger: de som tycker att den är ett grovt övergrepp och de som tycker att den är en bagatell. När föräldrarna gör rättssak av örfilen fördjupas konflikten och får oanade konsekvenser … En fantastisk roman som nyligen gått som hyllad TV-serie! 448 sid inb övers Olov Hyllienmark


Den charmiga boken som fått hela Europa att le!

1.5 miljoner sålda böcker!

otrevliga flygmyrorna, vars enda uppgift är att para sig med drottningen. Hon måste ta sig från myrornas rike, myrstacken, där det hela tiden surrar, kravlar och rusas omkring. För så här hade hon inte föreställt sig döden, nej Kim inser nu att hon varit alltför upptagen med sitt hektiska en oerhört framgångsrika men ack så Människor som inte gjort gott återliv som människa, karriären, pengarna, kändiskapet, egotrippade TV-stjärnan Kim Lange har vänder till världen massage och annat viktigt … Nu kanske hon aldrig precis mottagit det eftertraktade stora som insekter berättar kommer att få se sin dotter mer! Hemska tanke. journalistpriset vid en stor gala (där hon Buddha. Diktatorer återföds också får Hur ska hon ta sig härifrån? Det finns bara en lösdessutom lyckades visa upp sin nakna rumpa inför hon veta. Som tarmning, hon måste börja samla på sig god karma. Hon en TV-publik på sex miljoner människor då hennes bakterier ... måste se till att återfödas till något annat, något bättre, klänning – i fel storlek, bör tilläggas – sprack) och något som gör att hon kan närma sig sin familj igen, i hon har tillbringat en het natt med en av medievärldens vilken skepnad det än blir … mest eftertraktade ungkarlar, när hon står på hotellets takter rass och plötsligt träffas i huvudet av nedfallande rymdskrot. Hela   livet flimrar förbi. Hon ser ljuset. Så förlorar hon medvetandet ... När Kim vaknar igen märker hon att hon har ett enormt stort huvud. Och en väldig bakkropp. Och sex ben. Fasettögon. Plus två extremt långa antenner. Hon har hamnat i en myras kropp! Hjälp! Är det priset hon fått betala för att ha samlat på sig så mycket dålig karma? Ja, säger den jättelika myra vid namn Buddha som plötsligt uppenbarar sig och förklarar att har man dålig karma så återföds man till ett lägre stående väsen. Och hon har ju inte varit speciellt snäll och hjälpsam … Kim skulle tagit bättre hand om sin familj, haft mer tid för sin dotter, älskat sin man mer och varit honom trogen, kort sagt – varit ”… en hejdlöst rolig och en bättre människa! välskriven roman … Det här är den galnaste och Myrlivet lockar inte. Kim har inte lust att plocka och släpa omroligaste boken jag läst på kring på kexsmulor eller gamla rester av godis, bli kommenderad länge!”Litteraturmagazinet av och tyranniseras av den härsklystne befälhavaren Krttx, ledaren ”Du kommer inte att samla som styr och ständigt hotar arbetsmyrorna i myrkompaniet. Kim god karma, men använda en del vill inte leva i skräck för drottningens soldater eller hotas av de av ditt liv till att läsa en härlig

På bestsellerlistorna i Frankrike, Spanien och Italien!

D

komedi.” Elle ”David Safier är det barn Woody Allen och Fay Weldon aldrig fick tillsammans!” Weekendavisen

Otroligt charmigt och roligt! Hon har återfötts som myra för att hon inte förtjänar bättre!

DÅLIG KARMA av David Safier 284 sid inb övers Ulrika Junker Miranda 9552-1 Medlemspris 198:Hon måste börja samla på sig god karma för att få ett bättre liv och återse sin familj!

www.bonniersbokklubb.se

19


UPPLEV VÅREN MED UTLÄNDSK SKÖNLITTERATUR

Storcharmörer, saknad, hemligheter och hjärtesorg …

Tre systrar del 37. Hjärtekrossaren av Bente Pedersen

Nelle är helt ensam i det stora köpmanshuset i Tromsö. Men kommer hon att klara att driva handeln själv? Det visar sig dock att hjälpen är närmre än hon anar. I Målselv saknar Halvor Marit. Men storcharmören Thomas tycker att Halvor ska följa hans exempel och ”njuta av friheten”. Del 37 i serien om de tre väninnorna som svetsas samman av en barndomshemlighet ... 222 sid inb övers Lars Ahlström 9557-0 Medlemspris 209:-

Hjärtevärmande, roligt och romantiskt – ännu en succé av populära feelgoodmästaren Dillon!

Av författaren till Ensamma hjärtan och hemlösa hundar och Hundar, hus och hjärtats längtan!

"Så ska en romantisk berättelse vara.” Lotta Olsson, DN

Och så levde de lyckliga av Lucy Dillon

Ljudbok: Ensamma hjärtan och hemlösa hundar av Lucy Dillon

Ljudbok: Hundar, hus och hjärtats längtan av Lucy Dillon

8769-2 Medlemspris 249:-

9558-8 Medlemspris 189:-

9560-4 Medlemspris 189:-

Nyinflyttade Michelle öppnar en inredningsbutik och blir bästa vän med Anna, som är arbetslös bibliotekarie. När butiken expanderar med en bokhandelsdel är det självklart för Michelle att Anna ska ta hand om ruljangsen. Allt verkar gå så bra, men när mörka hemligheter från det förflutna plötsligt dyker upp hotar katastrofen att slå sönder tillvaron för dem båda ... 519 sid inb övers Ann Björkhem

Rachel har överraskande fått ärva ett hus på landet, inklusive en hundgård full med omplaceringshundar. Motvilligt tar hon över verksamheten. Så träffar hon traktens attraktive veterinär och märker att hon börjar trivas riktigt bra … Hjärtevärmande, romantiskt och roligt om att ompröva vad som är viktigt i livet och att våga välja nya vägar. Uppläsare: Katarina Ewerlöf. CD övers Ann Björkhem

Följ med till samma mysiga engelska by som i feel good-succén Ensamma hjärtan och hemlösa hundar. Åter möter vi en samling människor som tassar rakt in i våra hjärtan – dessutom ett gäng härliga hundar och en och annan katt … Möt Juliet, som blir änka redan vid 31 års ålder, men som trots sin svåra förlust hittar tillbaka till ett glädjefyllt liv. Uppläsare: Anna Maria Käll. CD övers Marianne Mattsson

När bokmalen Alice ger sig ut i verkligheten överträffas alla romaner … ”Alice förlorar

både pojkvän Alice Grace Ripley lever i en fantasivärld, ständigt försjunken i en och jobb, men bok. Hon älskar böcker, andas böcker och lever genom böcker. Men när Gud stänger en dörr öppnar det sagoinspirerade lyckliga livet hon har planerat får ett plötsligt han ett slut. Hennes pojkvän Gordon har länge anklagat henne för att inte fönster …” leva i verkligheten. Droppen blir när Alice sitter och smygläser under en begravning. Gordon gör slut. Och säg den olycka som kommer ensam. När Alice dessutom förlorar sitt älskade arbete på biblioteket flyr hon upp till bergen för att leverera böcker till den fattiga kolgruveorten Acorn. Där blir hon mot sin vilja en av bibliotekarierna som får rida på hästar genom vildmark och branta bergspass för att låna ut böcker. När Alice tvingas stanna i Acorn längre än hon tänkt sig, upptäcker hon att det verkliga livets äventyr och mysterier – inte minst romanserna – kanske är bättre än hon i sin fantasi kunnat föreställa sig ...

Svängig nostalgibox med rockens legender!

CD: Rock’ n’Roll & the city

Elvis Presley, Chuck Berry, Little Richard, Jerry Lee Lewis, Buddy Holly, Bill Hailey, Fats Domino och många fler av rockerans legendariska stjärnor finns samlade i den här boxen. Rocka loss till banbrytande låtar som Only you, Diana, Rock and Roll Music, Tutti Frutti, Blueberry Hill, Peggy Sue, Love me Tender, Maybellene och ett fyrtiotal andra örhängen i toppklass. 2 CD

WONDERLAND CREEK. RESAN TILL VERKLIGHETEN av Lynn Austin 346 sid hft övers Ewa Edén-Modén 9561-2 Medlemspris 206:-

9562-0 Medlemspris 169:-

10 CD-skivor i box – perfekt för jazzfantasten!

Toppar bestsellerlistorna världen över! Förhandsbeställdes i 2,6 miljoner exemplar!

Lämnar inte någon oberörd! Bara ett år efter cancerbeskedet har Regine gått bort.

544 sidor!

CD-box: Welcome to Dixieland

Gillar du dixieland och tradjazz? Då är detta den ultimata CD-boxen för dig! Här hittar du inte mindre än 10 CD-skivor med sammanlagt 200 utvalda låtar från de gyllene åren. Njut av When The Saints Go Marching In, Down by the Riverside, My Bucket’s Got A Hole In It, White Cliffs of Dover, Swing Low Sweet Chariot, My Old Kentucky Home och många, många fler. 10 CD 6724-9 Medlemspris 189:-

20

Fenomenalt och berörande av älskade Alice Munro som även tilldelats Man Booker International Prize!

Den tomma stolen av J K Rowling

En ung kvinnas sista ord av Regine Stokke

Brinnande livet av Alice Munro

7612-5 Medlemspris 269:-

9350-0 Medlemspris 199:-

9553-9 Medlemspris 249:-

Barry Fairbrothers oväntade död sänder chockvågor av både förskräckelse och förväntan över småstadsidyllen Pagford. Var och en av invånarna, såväl välbeställda stöttepelare som nyinflyttade lycksökare, smider planer för att just de själva ska uppnå framgång. Men snart hotar åtskilliga hemligheter att avslöjas samtidigt som en tragedi närmar sig med stormsteg … 544 sid inb övers Molle Kanmert Sjölander

En dag får sjuttonåriga Regine Stokke veta att hon lider av akut leukemi. Två månader senare bestämmer hon sig för att starta en blogg, som snabbt blir Norges mest lästa. Regines blogg, utvalda läsarkommentarer och några utdrag ur hennes familjs och vänners dagböcker har blivit till denna bok. Bara ett år efter cancerbeskedet har Regine gått bort. 281 sid inb illustr övers Marianne Mattsson

Alice Munro är fenomenal på att gestalta livsöden och hennes noveller rymmer mer djup än de flesta romaner. Här bjuder hon på 14 nyskrivna berättelser som strålar av kärlek, värme, smärta och de korta ögonblick som får hela livet att ta en ny vändning. Som vanligt är det kvinnorna som står i centrum; mödrar, döttrar, hustrur och älskarinnor. Yrselframkallande läsupplevelser! 304 sid inb övers Rose-Marie Nielsen


Gripande, poetiskt och vackert om möjlig och omöjlig kärlek. De är som tvillingsjälar men lever på varsitt håll med oroande känsla att något saknas ...

Det är sällan man läser en så vacker och romantisk kärlekshistoria som är berättad på ett så fantastiskt sätt. Ett verkligt fynd. Berliner Morgenpost

Följ med till Paris och en kärlekshistoria som tar andan ur dig … Efter att Dora och Luka träffas på dagiset i den är ett steg från sin dröm att bli firad skådespelerska. Så står Luka plötsligt inför ett genombrott i karriären och åker kroatiska fiskebyn är de oskiljaktiga. Men när Doras till Paris för att ställa ut. Av en slump stöter han ihop med Dora. familj flyttar till Paris bryts kontakten abrupt. Så möts Precis som vid deras första möte svimmar han och precis som då de igen av en slump som vuxna och en våldsam väcks han av Doras läppar. Alla barndomsminnen slår emot dem passion flammar upp. Men med begärets explosiva och det råder ingen tvekan om vilken den saklåga följer också konsekvenser ingen av nade pusselbiten är. De hör ihop. För alltid. Det dem har Gillade du David Nicholls

är ödesbestämt. En dag? Då kommer du att 1960-talet, Kroatien. I den vackra fiskebyn MaAllt verkar så självklart: hur de tittat på älska Varje dag, varje timme som redan är en internatiokarska växer den livliga flickan Dora och den molnen på varsitt håll och drömt sig bort, hur nell succé! Klassisk romantisk känslige pojken Luka upp. Deras första möte blir de längtat till den solvarma klippan vid havet kärleksroman om att mötas och dramatiskt: Luka svimmar när han ser den fascinedär de låg som barn och smärtan från det stora om skiljas och mötas igen. Och att tvingas till omöjliga livsval. rande Dora. Hon väcker honom med en puss och sveket när Doras föräldrar bestämde sig för att viskar ”du är min prins, bara min”. Efter detta uppflytta till Paris och tomheten som följde. De vaknande är de oskiljaktiga. De gör allt tillsammans. Men så får sugs in i en våldsam passion där det inte finns utrymme för hänsyn Doras pappa ett tjusigt arkitektjobb i Paris och familjen bestämmer till partners eller omgivning. sig för att flytta. Sveket är obarmhärtigt och själsfrändernas tillvaro Men så bryter verkligheten in på ett ytterst konkret sätt i den slås i bitar. drömlika tillvaron. Det som såg ut att bli århundradets kärlekshisUnder tonåren lever de sina liv parallellt på varsitt håll, utan nå- toria hotar nu att ryckas ifrån dem. Igen. Och den här gången är det gon kontakt med varandra. Minnena från barndomsidyllen suddas betydligt större hinder som står emellan dem … ut, men båda bär på en oförklarlig känsla att något saknas dem. Två konstnärsjälar som stretar på med en tomhet som verkar omöjlig att VARJE DAG, VARJE TIMME av Nataša Dragnic‘’ fylla. Luka är uppslukad av sitt måleri och lever med sin flickvän 280 sid inb övers Nina Katarina Karlsson Klara i Zagreb. Den vackra passionerade Dora lever livets glada 9634-7 Medlemspris 199:dagar i Paris, där hon blir flitigt uppvaktad av fransoserna och bara www.bonniersbokklubb.se

21


SPÄNNANDE VÅR MED SVENSKA DECKARE

Döda poeter, anonyma brev och småstadsliv i svensk mysrysare!

Spännande välskriven pusseldeckare för alla som gillar Maria Lang och Morden i Midsomer!

Bioaktuell Wallander om en stor svensk hemlighet ...

Världssuccén som seriealbum – med manus av deckarmästaren Denise Mina!

555 sidor!

Liv i överflöd av Kristina Appelqvist

En möhippa som tar en oväntad vändning. En högt uppsatt forskare som hittas död. Anonyma brev med pengar och dikter från döda poeter. Denna gång blir rektor Emma Lundgren indragen i intrigerna kring tillsättningen av en ny chef där den mördade är en av huvudkandidaterna. Och snart faller fler offer … Tredje deckaren om kriminalaren Filip Alexandersson och rektor Emma Lundgren. 350 sid inb 9563-8 Medlemspris 239:-

NY deckare av författarna till bok- och TVsuccéerna Lärjungen och Det fördolda!

De blå damerna av Kristina Appelqvist

En känd målning stjäls från konsthallen i Skövde. Men när tjuvarna smyger från platsen gör de en fasansfull upptäckt. I hissen ligger den radikala chefredaktören på lokaltidningen mördad. Finns det ett samband mellan konstkuppen och mordet? Vad är det för hemligt sällskap som offret har varit medlem i? Fjärde deckaren om kriminalaren Filip Alexandersson och rektor Emma Lundgren. 360 sid inb

”Det är en bok jag hade kunnat skriva själv!” Leif GW Persson om dottern Malins senaste deckare!

Bortom varje rimligt tvivel av Malin Persson Giolito

8262-8 Medlemspris 198:-

8271-9 Medlemspris 199:-

Nominerad till 2012 års bästa svenska deckare av Svenska Deckarakademin!

Stieg Larssons otroliga världssuccé Millennium-trilogin ges nu ut som seriealbum. I den här spännande första delen träffar ekonomireporten Micke Blomqvist och hackern Lisbeth Salander varandra för första gången och äventyret tar fart. Det här är den första delen av sex, varje bok blir två album. 152 sid mjukband illustr 9253-6 Medlemspris 129:-

9564-6 Medlemspris 239:-

Fjällgraven av Michael Hjorth, Hans Rosenfeldt

Två väninnor gör ett makabert fynd i den jämtländska fjällvärlden. Det visar sig att sex lik ligger nergrävda invid en strömmande fors. Två av dem är barn. Den lokala polisen kallar in Riksmordkommissionen där psykologen Sebastian Bergman numera är en del av teamet. Det visar sig snart att utredningen blir en av deras mest krävande någonsin … 460 sid inb

Män som hatar kvinnor − Seriealbum 1 av Stieg Larsson, Denise Mina

Sedan 13 år sitter läkaren Stig Ahlin, kallad ”Professor Död”, i fängelse för det brutala mordet på en 15-årig flicka. Advokaten Sophia Weber får i uppdrag att gå igenom utredningen på nytt. Kan han faktiskt ha dömts till livstid för ett brott han inte begått? Ju mer Sophia får veta, desto svårare blir hennes arbete. Vad är hennes klient för man egentligen? 452 sid inb

Stig O Blomberg – en mästare på att med små medel skapa mystik, intrig och spänning …

Äntligen! En NY Göteborgsdeckare med kommissarie Winter!

Hus vid världens ände av Åke Edwardson

Erik Winter är tillbaka i tjänst, någorlunda återställd. Genast får han ett synnerligen obehagligt mordfall på sitt bord. I ett hus hittas en kvinna och två barn brutalt knivmördade. Men mirakulöst nog hittar man också ett spädbarn vid liv i ett av rummen. Det är medtaget av uttorkning, men oskadat. Vem mördade familjen? Och varför skonades babyn? 416 sid inb 8126-5 Medlemspris 221:-

Vinnare av Svenska Deckarakademins debutantpris 2012!

Den orolige mannen av Henning Mankell Marinofficer Håkan von Enke försvinner plötsligt under sin dagliga promenad. För Kurt Wallander blir det personligt, eftersom von Enke är farfar till Linda Wallanders dotter. När sedan också von Enkes hustru försvinner, lika gåtfullt, kan han inte hålla sig ifrån fallet. Trådarna leder bakåt i tiden, till Kalla kriget, högerextremism, lönnmördare och en stor svensk hemlighet ...

555 sid storpocket

9198-3 Medlemspris 118:-

Maria Langs klassiska deckardebut! Boken som nyligen blivit film!

Mördaren ljuger inte ensam av Maria Lang

Rutger Hammars stuga ligger på en ö i sjön Uvlången i Bergslagen. Där samlar han och hans fru under en sommarhelg en handfull gäster för att umgås, bada och segla. Men när Puck Ekstedt under en promenad överraskas av ett skyfall och tvingas fly in under en gran gör hon ett ruskigt fynd: där ligger en av gästerna strypt med en röd sidenscarf om sin vita hals. 244 sid inb 9305-4 Medlemspris 229:-

Läckberg, Kallentoft och Rosman – lyssna till deras kortdeckare!

518 sidor!

Sandmannen av Lars Kepler

En utmärglad ung man hittas på en hög järnvägsbro. Han har varit dödförklarad i sju år och troddes vara en av seriemördaren Jurek Walters sista offer. Var har han befunnit sig under hela denna tid? Lever hans syster, som försvann samtidigt? Någon måste ta sig in till den slutna avdelningen där Jurek hålls inlåst och vinna hans förtroende för att få reda på sanningen … 518 sid inb 7610-9 Medlemspris 259:-

22

Sverigedeckaren: Mord i Dalarna av Stig O Blomberg

När Olle Villner kommer hem från Provence möts han av en flicka som brutit sig in i hans lägenhet. Hennes mammas älskare är försvunnen och hon kräver att Villner ska hjälpa henne att hitta honom. Motvilligt dras Villner in i ett märkligt släktdrama som utspelar sig i trakterna kring sjön Hinsen i Dalarna. Han hamnar i en härva av brott, kärlek, svartsjuka och glödhett hat … 224 sid inb 8167-9 Medlemspris 109:-

Kautokeino, en blodig kniv av Lars Pettersson

Annas samiska mamma berättade aldrig varför hon valde att flytta ifrån den avlägsna fjällbyn uppe i Nordnorge. Nu är Anna, som arbetar som jurist i Stockholm, på väg upp till Kautokeino. Hennes mormor har ringt och bett henne komma och rentvå kusinen Nils Mattis, som är anklagad för våldtäkt. Men när Anna läser polisutredningen blir hon betänksam ... 339 sid inb 8823-7 Medlemspris 199:-

Ljudbok: Tre deckare. Under ytan av Camilla Läckberg, Måns Kallentoft, Ann Roosman.

I Änkornas Café av Camilla Läckberg avlider fyra män under mystiska omständigheter. I Bortom paradiset av Mons Kallentoft är polisen Malin Fors under en sommarutflykt kvar i tankarna i den familjetragedi hon steg in i kvällen innan. I Gasten på Vannholmarna av Ann Rosman försvinner en liten pojke ... Uppläsare: Anna Maria Käll CD 7391-6 Medlemspris 119:-


Girighet, utsatthet och längtan efter kärlek bland Visbys gränder och ruiner … Ett nytt skrämmande fall för Gotlandspolisen Maria Wern!

E

lvaårige Leo är en ledsen och ensam liten rödhårig pojke. Sedan sin mammas tragiska död har han blivit försummad av sin slarver till far och han mobbas svårt i skolan. Leo vet att man måste slå tillbaka mot sina plågoandar om man inte är en mes, så när han hittar några smällare kvarglömda i en kökslåda får han en idé. När det blir kväll cyklar Leo ut i Visbys mörker … ANNA JANSSON − I ett litet gult hus vid ringmuren författarinnan till åtskilliga lyssnar Maria Wern på radion medan deckarsuccéer som Först när givaren är död, Drömmen hon gör plättar som överraskningsförde dig vilse, Alkemins eviga eld och När skönheten frukost åt barnen. När hon hör om kom till Bro! villabranden som brutit ut under natten får hon bråttom att inställa sig på polishuset. En kvinna befaras ha omkommit. Visbys brandmästare, Björn Bergström, redogör för fynden och Maria fastnar i hans blick lite för länge. De känner varandra sedan tidigare och hon är attraherad. Ibland har hon fantiserat om en fortsättning. Branden tycks ha börjat i köket. En granne hade vaknat och slagit larm. Samme granne hade tidigare på natten sett en pojke på cykel, och cykelspår har hittats på gräsmattan. Ett pojkstreck som gått över styr? Stackars barn, jag hoppas att han inte är inblandad, tänker Maria. Dessbättre visar det sig emellertid att ingen omkommit i branden, huset stod tomt. Men bara ett par dagar senare kallas brandkåren på nytt till samma adress. Den här gången är det en explosionsartad brand i grannhuset och en kvinnokropp hittas i rasmassorna. Är det en pyroman som urskillningslöst slår till mot ett visst kvarÄr 11-årige Leo skyldig till ter? Eller var den döda kvinnan utsedd bränderna – eller till mordoffer? Finns det hämndmotiv är han ett jagat riktade mot den drabbade familjen? vittne? För Maria Wern blir de närmaste

DANS PÅ GLÖDANDE KOL av Anna Jansson 264 sid inb 9780-8 Medlemspris 199:-

veckorna turbulenta. När den tredje branden på kort tid bryter ut hittas ytterligare en kvinna mördad. Det hetaste spåret är än så länge den unge pojke man sett på cykel i grannskapet. Tänk om han bara är ett oskyldigt vittne – då kan han själv bli nästa offer … Var finns han? Maria måste finna honom innan det är för sent!

23


SPÄNNANDE VÅR MED UTLÄNDSKA DECKARE

NY Roy Gracedeckare av författaren till Levande begravd, Långt ifrån död, Död mans fotspår och många fler!

Prisbelönt dansk deckarsuccé!

Cusslers 5:e fristående thriller i serien Oregonarkiven!

Dödligt virus av Clive Cussler med Jack Du Brul

Pojken i resväskan av Lene Kaaberbøl, Agnete Friis

Död mans grepp av Peter James

8204-0 Medlemspris 259:-

9331-0 Medlemspris 198:-

9567-9 Medlemspris 259:-

Cabrillo och hans män befinner sig ombord på det superteknologiska fartyget Oregon när de träffar på ett omkringdrivande skepp i Persiska viken. De möts av en fruktansvärd syn: hundratals döda ligger på däck – troligen drabbade av ett okänt virus. Bara en överlevande hittas. Men när de tar offret ombord exploderar det övergivna skeppet och alla bevis förintas … 455 sid inb övers Bo Samuelsson

När en väninna ber om hjälp att hämta en resväska från Köpenhamns central får Nina en chock. I väskan ligger en liten pojke, neddrogad – men vid liv. Vem han är och var kommer han ifrån? Plötsligt befinner sig Nina och den medtagne lille pojken på en planlös flykt genom Köpenhamn … Dansk deckarsuccé, nominerad till Glasnyckeln och såld till 28 länder! 320 sid inb övers Margareta Järnebrand

Det har gått tio dagar sedan Carly blev inblandad i en bilolycka där en tonåring dog. Carly är fortfarande svårt chockad. Men så får hon reda på något som förvandlar hennes liv till ett rent helvete. Förarna av de två andra inblandade bilarna har hittats döda – torterade till döds. Kommissarie Roy Grace varnar nu Carly om att hon kan stå näst på tur. Ingen av dem anar dock hur nära mördaren är … 400 sid inb övers Reine Mårtensson

”... alldeles otroligt spännande, det här är en bok som är näst intill omöjlig att släppa taget om.” DN

Nu ser du mig av S. J. Bolton

När London-polisen Lacey Flint en kväll närmar sig sin bil ser hon en kvinna stå lutad mot den. Kvinnan har blivit knivskuren och dör i Laceys famn. Nu kastas Lacey in i sin första mördarjakt. Men fallet blir också början på en personlig mardröm. Hon får ett brev skrivet med blod. Det är uppenbart att hon jagar en modern kopia av Jack the Ripper … 438 sid inb övers Lilian Fredriksson, Karl G. Fredriksson 9569-5 Medlemspris 221:-

23 mini-deckare om begär, girighet och mord – utvalda av Elizabeth George! I denna eleganta samling mini-deckare har Elizabeth George – en av världens främsta deckarförfattare – samlat tjugotvå noveller skrivna av författare hon samarbetat med tidigare, det vill säga de har alla vid något tillfälle varit hennes elever. Dessutom har hon lagt till en av sina egna sinnrika berättelser! I centrum för alla dessa mini-deckare står två av dödssynderna: begär och girighet. Begäret efter den uppochnedvända Jenny är Elizabeth Georges eget bidrag till samlingen. Här råkar huvudpersonen Jenny ärva en gammal ingift faster och utses till testamentesexekutor. Till sin hjälp har hon en antikhandlare med synnerligen tvivelaktig karaktär som snart inser vilket som är det mest värdefulla objektet i arvet och nu försöker förföra Jenny för att komma åt just det föremålet … Hur ska det gå? Med deckar-

480 sidor för sanna deckarvänner!

När döden kom till Pemberley av P.D. James

Året är 1803 och Mr Darcy och Elizabeth har varit gifta i sex år. De har två underbara gossar och livet på godset Pemberley är storartat. Men kvällen före en årlig bal kommer Elizabeths syster Lydia oinbjuden dit i en vagn. Hon kastar sig ut och ropar: Min man är död! I sin uppföljare till Jane Austens Stolthet och fördom har P D James skapat en formidabel deckare! 288 sid inb övers Ulla Danielsson

drottningens egen berättelse: Begäret efter den uppochnedvända Jenny!

AV TVÅ ONDA TING av Elizabeth George 480 sid inb övers Ulrika Jannert Kallenberg 9568-7 Medlemspris 249:-

P. D. James uppföljare till Jane Austens Stolthet och fördom – en formidabel deckare!

7499-7 Medlemspris 219:-

Childs gastkramande JackReacher-thriller – nu i lågprisutgåva!

Utsedd till BÄSTA svenska översatta kriminalroman 2012!

Thomas Lynley på hemligt uppdrag i ett dimhöljt Lake District!

99:-

Kriminalpsykologen Inger Johanne Vik samarbetar med den nyutexaminerade polisen Henrik Holme!

636 sidor!

En förgiftad man av Peter Robinson

61 timmar av Lee Child

En lögn att lita på av Elizabeth George

Död i skugga av Anne Holt

7212-4 Medlemspris 209:-

6271-1 Medlemspris 99:-

9032-4 Medlemspris 198:-

8277-6 Medlemspris 196:-

En sträng vinternatt 1953 giftmördas en man på sitt gods Kilnsgate House i nordöstra England. Mannens fru, Grace Fox, utpekas som skyldig och avrättas kort därefter genom hängning. Sextio år senare flyttar kompositören Chris Lowndes in i det ensligt belägna huset, och blir snart uppslukad av dess historia och turerna kring ”giftmörderskan från Kilnsgate”. 421 sid inb övers Jan Malmsjö

24

En buss överraskas av en kraftig snöstorm och kanar av vägen. Ombord befinner sig Jack Reacher. Samtidigt kämpar en modig kvinna för rättvisa. Om hon ska överleva fram till rättegång, skulle hon behöva Reacher vid sin sida, för hon har en mördare efter sig … Snart är Jack den ende som befinner sig mellan kvinnan och mördaren. Nedräkningen börjar! 384 sid kart övers Anders Bellis

Thomas Lynley skickas på hemligt uppdrag till Lake District för att utreda en drunkningsolycka på den välkände industrimagnaten Bernard Faircloughs gods Ireleth Hall. Fram träder bilden av en familj där ingen drar sig för att utnyttja de andra genom svek, lögner och utpressning. Frågan är bara vem som kan vara beredd att gå så långt som mord? 636 sid inb övers Hanna Axén

Juli, 2011. Inger Johanne Vik har kommit till Ellen Mohr som bjudit in klasskompisarna från förr till återträff. Men nu måste festen ställas in. Ellens åttaårige son är död. Av allt att döma har han fallit från en trappstege. Den ende polis som inte är upptagen med händelserna på Utøya är den nyutexaminerade Henrik Holme. Han ber Inger Johanne om hjälp. 299 sid inb övers Margarea Järnebrand


Unna dig en suverän ord- och mordgåta – av mästerlige Reginald Hill!

Efteråt undrade kriminalinspektör Peter Pascoe vad som skulle ha hänt om han hade valt att dela med sig av det han visste istället för att slingra sig. Dela med sig av alla fragment som belamrade såväl hans tankar som hans skrivbord. Kanske skulle det då finnas någon där ute, någon som satt inne med alldeles speciella kunskaper eller var en inbiten läsare av deckare, en person för vilken den här sortens tolkningar var en barnlek och som efter att ha kastat en blick på materialet skulle utbrista: Jag vet vad det här betyder!

M

ningen The Gazette. Det är först när samma händelser ingående beskrivs i varsitt manuskript, inskickat till en i tidningen utlyst novelltävling, som polisen i Yorkshire börjar ana oråd. Allt tyder på att det någonstans i trakten gömmer sig en intelligent, beläst person, som inte bara är en formuleringskonstens mästare, utan också en synnerligen förslagen mördare. Polisintendent Dalziel och hans två trogna medarbetare Pascoe och Wield får hjälp av en ny förmåga, den smarte, men ännu helt oerfarne, kriminalpolisen Hat Bowler. En ung man, vars högsta önskan är att få ingå i den ojämförlige Andy Dalziels team. Bowlers första uppdrag blir att ta reda på allt han kan om manuskripten som skickats från tidningens redaktion till stadens kulturhus, där två bibliotekarier har till uppgift att läsa igenom och gallra bland alla tävlingsbidrag. Och snart har de fått ännu ett manuskript av samme dödsbringande författare … Utredningen visar sig dock vara långt mer invecklad och komplicerad än vad någon av Yorkshirepolisens skarpa hjärnor hittills varit med om. När den intrikata ord-och mordgåtan äntligen ser ut att vara löst kommer chocken …

annen från Automobil Service är en fantastisk konversatör. När han lagar bilen som fått motorstopp på landsvägen berättar han en hel del om sig själv för bilföraren. När han så belåtet konstaterar att han fått motorn att börja spinna sätter han sig ner på räcket till bron och börjar lägga ner verktygen i verktygslådan. Sedan tittar han upp mot solen, suckar förnöjt och fortREGINALD HILL sätter samtala. En kort stund senare stänger − författaren till   Dalen som dränktes, han lådan med en smäll och reser sig. PlötsGodmorgon midnatt, ligt flyger en fasan upp över vägen och med Främlingars hus, ens fäktar bilreparatören med armarna i lufDöden löser alla proten, tappar balansen och faller över räcket. blem, Dödsmässa, Hämnden och åtskil- Han landar med ansiktet före i den grunda liga andra prisbeån nedanför, där vattenståndet bara lönta deckare! är ett par centimeter. Han rör sig inte, förmodligen har han slagit sig medvetslös mot Belönad med Diamond Dagger stenarna i det våldsamma fallet, men efter en stund Award, för hela ser det ut som om han försöker. Tre gånger lyfter han sitt författarskap! lite på huvudet, tre gånger faller det tillbaka. Det blir 560 sidor! ingen fjärde gång. Bilreparatören är död, men bilen han nyss lagat fungerar utmärkt. En kort tid senare omkommer en nittonårig motorcyklist sedan hans motorcykel kört rakt in i ett träd. Båda dessa dödsfall, till synes vanliga olyckor, blir till små notiser i Mid Yorkshire-tid-

Fyndpris!

”Tyvärr finns inte Reginald Hill längre bland oss, men hans romaner utgör ett bestående monument och kommer att fortsätta skänka njutning åt läsare under många år framåt.” Författaren Ian Rankin, ur förordet till De dödas samtal

TV-serien Dalziel och Pascoe bygger på Reginald Hills deckare!

”Reginald Hills böcker är så bra som kriminalromaner kan bli och den här är så bra som bara han kan vara.” Literary Review ”Reginald Hill har lyft den klassiska brittiska kriminalgåtan till nya höjder.” The New York Times Book Review

”Det är många som skriver klassiska detektivromaner, men Reginald Hill tillhör den lilla elit som skriver klassiker med klass.” The Baltimore Sun

DE DÖDAS SAMTAL av Reginald Hill 560 sid inb övers Ulf Gyllenhak 9574-5 Fyndpris 198:-

25


”Ohlsson är bäst!” Expressen NY deckarsuccé av den prisade författaren till Askungar, Tusenskönor, Änglavakter och Paradisoffer! Vad har en gammal judisk legend att göra med de otäcka och fruktansvärda händelserna i Stockholm i nutid? Eden Lundell, terrorchef på SÄPO, lever ett bra liv, men bär på den smutsigaste av sanningar … Kan hon leva med sin hemlighet länge till?

David var rädd för mörkret. För Papperspojken. Han som hatade barn och väntade på dem i det karga landskapet utanför byn. Han sades sova på dagen och vaknade först när solen gick ner. Då valde han ut ett barn och tog det … Ingen gick säker för Papperspojken. Han skydde inga medel för att ta det han ville ha. Inga dörrar eller fönster kunde hålla honom borta. Trots det sov David aldrig mer med öppet fönster. Och helst aldrig ensam. Många år senare försvann en pojke från byn. I tio dagar och tio nätter sökte man efter honom. Men förgäves. Till sist hittades en illa tilltygad kropp ute i öknen. Ingen pratade om det, men alla visste. Det var Papperspojken som tagit honom. Och de visste att det bara var en tidsfråga innan han skulle komma tillbaka …

26

D

et är en ovanligt kall dag som hennes kriminelle pojkska bli den unga förskolelära- vän? De första timmarna rinnan Josephines sista … är de viktigaste. Alltid och utan undanMitt framför ögonen på tag. Det visste Alex Recht. De måste finna barn och föräldrar skjuts den 28-åriga lä- mördaren innan det är för sent ... rarinnan ihjäl på skolgården. Larmet från Bara några timmar senare försvinner den judiska skolan på Östermalm går två 10-åriga pojkar från den judiska först inte att förstå. För kriminalförsamlingen när de är på väg till kommissarie Alex Recht ter sig en tennisträning. Finns något Skrämmande det hela obegripligt. En krypsamband med dödskjutningen om väl bevarade skytt som iskallt skjuter ihjäl en av lärarinnan? Är det en seriehemligheter från det förflutna… lärare mitt på ljusa dagen inför mördare de jagar som plockar en massa barn och vuxna? Josepsina offer från församlingen? hine hade blivit skjuten i ryggen Polisen står villrådig ... när hon vänt sig om mot skolporten för En kraftig snöstorm drar in över att kalla ut ett av barnen. Döden hade varit Stockholm där en van står parkerad mitt ute oundviklig och ögonblicklig. Men kulan i skogen. Det är mörkt och kallt. Mannen kunde lika gärna ha träffat ett av barnen. har stängt in de båda pojkarna i bilen, låst Vem hade velat mörda den unga lärarinnan om dem och sedan försvunnit. Rädslan griså kallblodigt? Fanns det något i hennes per tag i dem. Om de bara tagit bussen till förflutna som kunde förklara det illvilliga tennisträningen … Om de inte följt med i dådet? Eller har det något att göra med bilen. De vill bara hem, på en gång. I bilen


a ld så e! 0 rig 00 ve 0 iS 45 a e ar ar b m er är k N böc

Just-nu -pris

169:(Ord. pris 209:-)

KRISTINA OHLSSON En lärarinna skjuts ihjäl på judiska skolan, samtidigt förvinner två små pojkar från samma församling. Finns det något samband?

DAVIDSSTJÄRNOR av Kristina Ohlsson 430 sid inb

9575-2 Just-nu-pris 169:(Ord. medlemspris nästa period 209:-)

finns inga fönster och inga säten, bara en hård gummimatta på golvet. Pojkarna skakar av rädsla och av köld. Kommer mannen tillbaka, vad vill han dem? Finns någon räddning? Alex Recht och kollegan Fredrika Bergman börjar rota i fallen med den mördade lärarinnan och de försvunna pojkarna och finner att spåren i utredningen är många och leder till en och samma plats: Israel och till en avlägsen by där legenden om den grymme Papperspojken, som rövar bort barn om natten och grymt mördar dem, en gång florerade. Hur kan det komma sig att namnet dyker upp just nu? Vad har det att göra med de grymma händelserna i Stockholm? Kommer de att finna förövaren innan fler barn försvinner eller till och med mördas?

Kristina Ohlsson har sin ålder till trots en diger meritlista, och har tidigare arbetat som säkerhetspolitisk analytiker på Rikspolisstyrelsen, på UD, på Försvarshögskolan samt som Counter Terrorism Officer på OSSE. Men numera är hon författare på heltid. Det är vi som älskar hennes deckare tacksamma för! Alltsedan debuten med Askungar som snabbt blev en framgång både i Sverige och utomlands har hon levererat den ena bästsäljande deckarsuccén efter den andra. Tusenskönor belönades med Stabilopriset och blev nominerad till bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin 2010. Änglavakter nominerades även den till bästa svenska kriminalroman. Vad fick dig att ta steget att börja skriva på heltid? Att tiden inte räckte till. Att jag inte räckte till. Och att jag inte kände mig ens hälften så lycklig när jag jobbade på Säpo som jag gör när jag skriver. Vardagslycka är livsviktigt! Förebilder: Dennis Lehane och Stephen King. Motto: If everything is under control, things are not going fast enough. Inspireras av: Människor med driv. Dolda talanger: Är riktigt bra på att baka och fotografera. Nyfiken på: Kina och Japan. Stolt över: Alla böcker jag skrivit. På nattduksbordet just nu? Handkräm och John Verdons senaste bok ”Blunda hårt”.* Vad gör du när du inte skriver? Umgås med vänner, tränar, läser, lagar mat och bakar. Styrka? Drivkraft? Jag tror på mig själv och allt jag tar mig för. För mig är nästan allting möjligt, bara man har en bra strategi. Uppskattar: Lojalitet, bra musik och underhållande böcker. Viktigaste egenskaper som författare: Att jag är extremt mån om att underhålla mina läsare och att jag försöker erbjuda dem en schyst stunds verklighetsflykt. Läs resten av intervjun med Kristina Ohlsson på www.bonniersbokklubb.se! (* Blunda hårt presenteras i Bokspegeln nr 5 - 2013.) www.bonniersbokklubb.se

27


RES & LÄ Upptäck London tillsammans med barnen − fullproppat med aktiviteter för alla åldrar!

Lyckad New Yorkresa för HELA familjen! Upptäck Central Park Zoo, dinosaurier på museum, skyskrapor mm!

Barnens Parisintresse väcks med fascinerande fakta, kuriosa, frågesport, skojiga bilder och kluriga uppdrag!

Praktiskt format med spiralbindning – perfekt på resan och enkel att förvara i bilen!

Med familjen i London

Med familjen i New York

Med familjen i Paris

Vår Sverigeatlas

9584-4 Medlemspris 249:-

9582-8 Medlemspris 249:-

9583-6 Medlemspris 249:-

9580-2 Medlemspris 139:-

London har nöjen för alla åldrar! Fängslande historia, fantastiska museer, vackra parker och teater i världsklass. Boken innehåller alla de stora sevärdheterna och lyfter särskilt fram sådant som kan vara intressant eller spännande för barn. Med hjälp av fascinerande fakta, kuriosa, frågesport, skojiga bilder och kluriga uppdrag väcks barnens nyfikenhet på staden! 288 sid hft illustr

Upptäck New York tillsammans – en förvånansvärt barnvänlig stad med massor av museer med fokus på barn, fina parker och roliga lekplatser. Här finns alla stora sevärdheter, särskilt de som är spännande för barn. Barnens intresse väcks med hjälp av fascinerande fakta, kuriosa, frågesport, skojiga bilder och kluriga uppdrag. Självklart passar aktiviteterna även för vuxna! 288 sid hft illustr

Gör resan så mycket roligare − 500 kluriga frågor om resor! Lika lätt som en vanlig kortlek slänger du med Frågekort om resor i semesterpackningen och har sedan över 500 frågor att välja bland. Lär dig om länder, kontinenter, valutor, huvudstäder, flaggor, mat, böcker, filmer, människor, djur, båtar, flygplan, tåg och mycket mer. Utmana dig själv och andra, briljera med dina kunskaper eller lär dig något nytt. Frågekort om resor innehåller olika frågetyper, inklusive flervalsfrågor, "sant eller falskt" och "vilket alternativ ska bort". Ett behändigt set med 50 illustrerade kort med frågor om platser och företeelser runtom i världen. FRÅGEKORT OM RESOR av Simon Tudhope, Kirsten Robson 50 frågekort i ask övers Bodil Andersson 9578-6 Medlemspris 79:-

Illustrerade kort med frågor om länder, platser, djur, flaggor, mat mm för hela familjen!

Njut av Paris tillsammans! Här finns ett fullspäckat utbud med sevärdheter för stora och små. Louvren kommer att tjusa barnen med sin underjordiska medeltida vallgrav och sin egyptiska sal. Besök stadens kusliga katakomber, museer, Disneyland, Tuileriträdgårdens damm mm. Du får även tips på barnvänliga hotell och matställen samt roliga aktiviteter för alla åldrar. 288 sid hft illustr

Utforska våra förstklassiga svenska råvaror − genom gårdsbutiker från Pajala till Trelleborg!

Smaka på Sverige! En matresa med gårdsbutikernas bästa recept av Lillemor Hvitfeldt

Häng med på en inspirerande matresa genom Sveriges årstider! Vi möter eldsjälarna som odlar grönsakerna, föder upp djuren och fiskar fisken och som delar med sig av 60 recept på varmrätter, sallader, pajer, drycker, matbröd och kakor. Resan går från ett frostigt Pajala i norr till ett prunkande Trelleborg i söder. Kokboken illustreras med lustfyllda bilder! 224 sid inb illustr 9581-0 Medlemspris 256:-

Ny atlas i ett lite mindre format med spiralbindning. Översiktskartan med vägavstånd och färjelinjer ger en snabb överblick. De mer detaljerade kartorna leder dig sedan på rätt väg. Utförliga områdeskartor runt Stockholm, Göteborg och Malmö. Innehåller även tätortskartor, avståndstabell, register och informationssidor. Teckenförklaring på svenska, engelska och tyska. 216 sid spiralbunden illustr

Perfekt fickformat – lätt att ta med sig på din resa runt vackra Siljan!

Vandringsturer i Siljansbygden av Iréne Haltiner

Välkommen till dalaidyll, historia, konst och finnmark! Vad sägs om att besöka gamla gruvområden, vandra längs Siljans strand eller, som på flera turer, kombinera vandringen med ett svalkande bad? Till varje tur hör en detaljerad karta där de viktigaste hållpunkterna som badplatser och parkeringar finns markerade. 157 sid mjukband illustr 9586-9 Medlemspris 199:-

Låt dig guidas i Roslagens famn!

Vandringsturer på Gotland av Karin Innings

Från Langhammars i norr till Hoburgen i söder finns en särpräglad natur som bjuder på fantastiska vandringsupplevelser; fårhagar, säregna raukfält, branta kustklintar, vattenfyllda kalkbrott, orkidérika källkärr, härliga stränder, lättvandrade skogsvägar ... Turerna är väl beskrivna med informativ text och detaljerade kartor och faktarutor om naturen och kulturen! 154 sid mjukband illustr 9588-5 Medlemspris 199:-

28

Vandringsturer i Roslagen

Det finns fantastiskt mycket välbevarad natur nära Stockholm. På bekvämt avstånd med bil, buss eller tåg får du här ett brett utbud av vandringsturer. Upptäck Roslagens orörda gammelskogar, slottsträdgårdar, historiska bruksmiljöer och havsklippor! Vandringsturer i södra Roslagen av Karin Innings, 160 sid mjukb illustr 9611-5 Medlemspris 199:Vandringsturer i norra Roslagen av Karin Innings, 160 sid mjukb illustr 9977-0 Medlemspris 199:-

Det medeltida Gotland − en arkeologisk guidebok av Anders Andrén

Hur såg Gotland ut under medeltiden? Ön är unik i Skandinavien med sina många medeltida byggnader. Visbys ringmur saknar motsvarigheter i Norden, liksom stadens kyrkoruiner och väldiga packhus. På landsbygden finns över 90 välbevarade medeltida kyrkor, liksom många gårdar med ruiner av stenhus. Med den här guiden kan du upptäcka nya sidor av semesterparadiset! 256 sid mjukband illustr 2711-0 Medlemspris 229:-

Det medeltida Sörmland − en arkeologisk guidebok av Linda Qviström, Johan Anund

Sörmland är mest känt för sina herrgårdar, frälsegods och väl bevarade medeltidskyrkor. Denna arkeologiska guidebok ger en bild av hur Sörmland såg ut under medeltiden och lyfter fram det som är unikt för landskapet. Här finns bl.a några av Mellansveriges äldsta städer, som Strängnäs, Nyköping, Torshälla och Södertälje. 251 sid mjukband illustr 9893-9 Medlemspris 229:-


& LÄS!

Allt finns att upptäcka i Stockholm − slott, skärgård, kultur … Få ut ÄNNU MER av Thailandsresan!

Thai på resan

Lär dig mer än 8 000 ord och fraser med lätta uttalsanvisningar. Parlören hjälper dig att hitta rätt ord eller uttryck vid rätt tillfälle tack vare en enkel färgnyckel med rubriker som "mat och dryck" och "nödsituationer". I parlören hittar du också praktiska resetips och intressanta fakta om landet. Språket är en nyckel till ett äkta möte med Thailand! 224 sid hft illustr övers Fredrik Almstedt 9598-4 Medlemspris 89:-

Engelska på resan

Den här utmärkta lilla parlören hjälper dig att hitta rätt uttryck vid rätt tillfälle. Här finns mer än 1 200 fraser, med lätta uttalsanvisningar. Du finner snabbt det du behöver tack vare en enkel färgnyckel med rubriker som "på restaurang", "bank", "post", "telefon", "shopping", "läkare" med flera. Här hittar du också praktiska resetips! 224 sid hft illustr övers Lena Kamhed

Det är en ledig dag, solen strålar, benen spritter och upptäckarlusten gör sig påmind. Med den här fullspäckade boken till hands är det bara att ge sig ut! Här finns över 40 utflyktsmål runt Stockholm, åk till slott, trädgårdar, vallonbruk, skärgårdsparadis och urskog. Vissa kräver bil, men de flesta kan nås med kollektivtrafiken. Besök Gustavsbergs keramiska centrum, Stenhamra, Gamla Uppsala, Artipelag, Rosersbergs slott, Lövstabruk, Wira bruk, Antroposoferna i Järna eller Skokloster. Och såklart många fler utflyktsmål i Uppland och Sörmland. En rikt illustrerad utflyktsbok!

ALLA DESSA UTFLYKTER RUNT STOCKHOLM av Mattias Henrikson 224 sid inb illustr 9596-8 Medlemspris 226:-

9602-4 Medlemspris 89:-

100 fantastiska listor späckade med

fakta och fyndiga reflektioner! Listor är kul, allmänbildande och beroendeframkallande! Här listas landets knäppaste kommunslogans, de konstigaste konspirationsteorierna, de värsta diktatorerna och mycket mer. Med den här boken blir du stjärnan vid middagsbordet samtidigt som du lär dig massor … Du får också koll på de högsta bergen, de djupaste sjöarna, vem som är rikast i världen och vilka som är de otäckaste gubbarna som har beträtt jordens yta. Du kan berätta om vem som sålt flest skivor, gjort de smartaste uppfinningarna och varit de värsta diktatorerna. Och då har du bara skummat på ytan. När du väl börjat läsa listorna kommer du bara att vilja lära dig mer och ta reda på vad som ligger bakom. Vet du till exempel vad emetofobi är, den tredje vanligaste fobin? Och vad har heliga Birgitta, Ingmar Bergman och Joe Hill gemensamt? Och på vilken lista hittar du Mozart, Tiger Woods och Maria Gaetana Agnes? Allt det och mycket mer hittar du här!

Rikt illustrerad bok där utflyktsmålen presenteras med kulturhistoria, bilder, kartor, öppettider och väganvisning!

Knasiga och allmänbildande listor för den vetgirige − populärkultur, hälsa, historia, kultur, geografi, ekonomi, sport och fritid!

”Äventyret finns runt hörnet! Man behöver inte resa långt för att hitta det coola, knäppa och överraskande.” Tidningen City

100 balla ställen i Skåne 2013 av Valle Westesson

100 FANTASTISKA LISTOR SVERIGE & VÄRLDEN I SIFFROR av Thomas Björklund 128 sid mjukband illustr 9595-0 Medlemspris 128:-

Äventyret finns i Skåne! Man behöver inte åka särskilt långt för att uppleva det häftiga, märkliga, vackra, annorlunda eller knäppa. I denna uppdaterade succéguidebok hittar du vårt mest spännande landskaps undangömda pärlor. Allting förpackat i ett praktiskt och tåligt pocketformat perfekt för resan. Personligt, underhållande, annorlunda och upplysande! 224 sid mjukband illustr 9606-5 Medlemspris 159:-

Gör en fascinerande tidsresa genom Stockholm!

K-Spaning längs vägen. En roadtrip på vischan av Göran Willis

Följ med på resa i det nyss förflutna! Det blir många stopp längs vägen och många berättelser om ett annorlunda Sverige utanför stadsgränser och viltstängsel. Författaren och TV-producenten Göran Willis nya K-spaningsbok är rikt illustrerad och innehåller dessutom kartskisser och vägförteckningar för den som vill göra egna upptäcktsfärder. 120 sid inb illustr 8318-8 Medlemspris 259:-

Topp 10. Kreta

Kreta hör till svenskarnas absolut populäraste resmål! Topp 10 tar dig raka vägen till Kretas höjdpunkter! Oavsett om du söker historia, kultur, mat, bad eller shopping ger de dussintals topplistorna all den expertkunskap som du som besökare kan behöva. Upptäck Kretas okända gömda skatter och sevärdheter. Du hittar snabbt och enkelt med hjälp av de detaljerade utvikskartorna! 217 sid hft illustr 9604-0 Medlemspris 109:-

Allt kanske inte var bättre förr, men mycket var det faktiskt. Eller så såg det bara tjusigare ut. Här får du hjälp att hitta vägen till Stockholms finaste funkishus, bästa vintagebutiker, elegantaste biografer från filmens guldålder, snyggaste neonskyltar, spännande femtiotalsfuturism samt krogarna från 70-talet där inredningen fortfarande går i orange. Boken avslöjar en hemlig värld av fascinerande tidsfickor mitt i den moderna huvudstaden. Författaren guidar också till nya, trendiga fenomen i retrostil och de förvånansvärt många butikerna som envisas med att hålla fast vid trivsam tidlös småskalighet och kvalitet.

Gör en fascinerande tidsresa genom Stockholm - som att kliva in i en härlig film …

RETRO STOCKHOLM av Fredrik Kullberg 144 sid mjukband illustr 9591-9 Medlemspris 216:-

29


GODARE VÅR MED NYA RECEPT

Finn dina favoriter bland drygt 40 LCHF-bröd!

NY succé av konditorn och författarinnan till praktverket Choklad!

Lakrits − godis, bakverk, desserter, mat & dryck av Elisabeth Johansson

Är du lakritsfrälst? Här hittar du omkring 60 spännande, fint smakbalanserade recept på alltifrån lakritsfudge och saltlakritsglass till lakritstoscakaka, lakritsmarinerat lamm och lakritslikör. Recept som visar att det inte finns några gränser för hur man kan använda denna hälsobringande råvara i sötsaker och mat. Boken innehåller även fakta om världens godaste rot. 144 sid kart illustr 9612-3 Medlemspris 218:-

Lättlagad, läcker och prisvärd festmat!

Hemmets nya bjudrätter

Frossa i fantastiska recept på lättlagad och prisvärd bjudmat. Hemmets nya bjudrätter är uppföljaren till förra årets succé Hemmets bästa bjudrätter. Här hittar du mustiga grytor och stekar för mysiga söndagsmiddagar, mingelmat, kalasrecept och läckra desserter för fina festen. Succén är ett faktum! 78 nya suveräna recept på bjudmat från tidningen Hemmets Veckotidnings stora receptskatt. 124 sid inb illustr

God, nyttig mat på EN KVART!

Med lite planering, smarta råvaror och ett välfyllt skafferi är det faktiskt möjligt att varje dag servera god, nyttig och läcker mat till hela familjen – och det snabbt! Jamie Oliver har hämtat inspiration från hela världen och recepten är en blandning av smakerna som vi alla älskar, allt från klassiskt grillad kyckling, kött och pasta till asiatiskt snabbmat och otroliga sallader. 286 sid inb övers Gudrun Samuelsson 9421-9 Medlemspris 269:-

Tinas hela matrepertoar samlad i en läcker bamsevolym! 234 nya och gamla favoritrecept!

Tina − hur du enkelt lagar min allra godaste mat av Tina Nordström

I över tio år har Tina lagat mat i TV och hennes recept har blivit favoriter i många svenska hem. Detta är hennes största kokbok hittills, och hon visar upp hela sin vida repertoar – allt från kött, fågel, fisk, skaldjur och vegetariska rätter till bröd, kakor och desserter. Hon delar dessutom frikostigt med sig av kocktips och ger förslag på smarta genvägar. 384 sid inb illustr 9505-9 Medlemspris 269:-

30

BAKA MATBRÖD MED LCHF av Mariann Andersson 96 sid kart illustr 9607-3 Medlemspris 149:-

9424-3 Medlemspris 129:-

Goda saftiga bröd och bullar åt alla − baka läckert glutenfritt!

Middag på 15 minuter av Jamie Oliver

Hör du till dem som äter LCHF-kost? Har du svårt att få tag i bröd som passar till? Nu kan du som vill äta lågkolhydratkost och glutenfritt njuta av mjukt och saftigt matbröd! Och just MAT-bröd är precis vad det handlar om, bokstavligt talat. Både proteinhalt och näringsinnehåll blir nämligen föredömligt höga NY succé av eftersom många av de här olika brödens bas författarinnan till består av ägg. LCHF-matbröd har dessutom Baka med LCHF – den enorma fördelen att de är snabba att baka.                                         klassiska bakverk Alla kan garanterat hitta sina favoriter bland till fika och fest! dessa drygt 40 frestande recept: ljusa, mörka, mjuka och hårda matbröd, fest- och vardagsbröd, baguetter, knäckebröd, focaccia, pizza, smörgåstårta – allt finns här!  

Friendly bread − baka glutenfritt från baguette till brownie av Karin Moberg, Oscar Målevik

Ingen ska behöva vara utan gott bröd! Och alla kan baka glutenfria bröd och bullar som både är goda och saftiga – bara man får lite hjälp på traven. Här får du 49 läckra recept och många smarta tips. Vad sägs om tomatbröd, solros- och havrebröd eller delikatessknäcke? Eller kanske smulpaj, kanelbullar eller chokladmoussetårta? 143 sid inb illustr 9419-3 Medlemspris 259:-

Nyttigt, gott, vackert, enkelt och miljösmart ... Lär dig mjölsyrandets konst!

Syra själv. Konsten att förädla grönsaker med hälsosamma bakterier av Karin Bojs

Mjölksyrning är en av de äldsta metoderna för att konservera och förädla mat. Den är energisnål, behåller viktiga näringsämnen och tar fram fina och komplexa smaker. De flesta grönsaker går att syra: gurka, skärbönor, tomater, squash, paprika, schalottenlök, rödbetor, morötter och rovor. Här finns handledning, odlingstips och recept. 143 sid inb illustr 8229-7 Medlemspris 249:-

Låt oss sjunga långpannans lov igen! Laga koreanskt och västerländskt med vinnaren av Sveriges mästerkock 2013!

Mer långpannans lov av Anna Braw

Långpannans lov är en riktig supersuccébok. Här är den efterlängtade uppföljaren, med recept från kök i hela Sverige och många andra platser. Det mesta går fort och lätt att baka med enkla ingredienser som finns hemma. Ibland går en klase prickiga bananer åt också! Och så finns det en och annan riktigt lyxig ruta – den med chokladbotten, mandelsmörkräm och mjölkchokladtäcke, till exempel ... 92 sid inb illustr 7269-4 Medlemspris 99:-

Sveriges Mästerkock 2013 av Jennie Walldén

Jennie Walldén, värdig vinnare av Sveriges Mästerkock 2013, har alltid älskat mat och nya smaker. Det var i Korea, hos mormor på landsbygden, som hennes matintresse väcktes. När hon som sexåring kom till sin nya familj i Sverige lärde hon sig älska svenska råvaror och smaker och att laga sin egen fantastiska mat. I denna läckra kokbok bjuder hon på sina egna smaker, sin erfarenhet och sina kunskaper! 111 sid inb illustr 9636-2 Medlemspris 226:-

En blivande husmansklassiker!

Morberg lagar husmanskost av Per Morberg

Per Morberg bjuder på 150 husmansklassiker så som han tycker att de ska lagas. Här trängs etablerade trotjänare som köttbullar, fläskpannkaka och dillkött med halvt bortglömda finesser som stuvad lake, sillbullar och katrinplommonsufflé. Boken är enkelt och traditionellt uppdelad i soppa; nöt, gris och lamm; fågel, fisk och vilt; potatis och ägg; efterrätter, såser och tillbehör. 288 sid inb illustr 7723-0 Medlemspris 249:-

Mästerlige Mannerströms inbjudande praktverk – nu i lågprisutgåva!

Mannerströms husmanskonst av Leif Mannerström

”Vi är inte så många kvar som kan laga den här underbara maten. På riktigt!”, säger mästerkocken Leif Mannerström, och delar med sig av sitt stora kunnande om svensk husmanskost. Denna kokbok, som nu finns i attraktiv lågprisutgåva, innehåller recept på kött, fisk, fågel, vilt, soppor och desserter – alla de läckerheter man önskar sig på ett svenskt middagsbord. 256 sid kart illustr 8884-9 Medlemspris 159:-


300 recept för ett grönare, godare liv! Frukost, lunch, middag, husmanskost, lyxiga helgmenyer, festbufféer – här finns allt!

B

örjar du bli sugen på att äta mer grönt? Vill du dra ner Aptitretande recept utvalda på köttkonsumtionen och äta mer klimatsmart? Kanske av Allt om Mathar du en tonåring eller någon annan familjemedlem redaktionen! som är vegetarian? Oavsett om du bara är nyfiken på ett grönare liv eller redan äter vegetariskt är Bonniers vegetariska kokbok den perfekta grundkokboken för dig! I detta rikt illustrerade praktverk har tidningen Allt om Mats redaktion valt ut 300 av sina allra bästa gröna recept. Här hittar du en blandning av klassisk svensk husmanskost som vegetariska köttbullar och kroppkakor och kända rätter från andra delar av världen som falafel och korma. Att vegetariskt kan var både enkelt och matigt står klart när vi dyker ner bland alla de läckra och aptitretande recepten. Eller vad sägs om att laga till en nyttosmoothie? Prova också på cashewsmör, grillad persikosallad med mozzarella, kikärtsbiffar med basilika och parmesan, curryquorn med tomatsalsa, chockladkräm med nektarinoch chilisalsa – eller varför inte baka några knapriga sesamstänger till drinken före maten? Råvarorna som utgör basen i det vegetariska köket presenteras här utförligt i både text och bild. Läs till exempel om kål, bär, sallad, skott, svamp, lök, ris, gryn, frukt, rotfrukter, alger, nötter, frön och örter. På de många praktiska tips- och faktasidorna lär du dig allt från hur man kokar bönor till att smaksätta quorn och tofu. Du hittar en uppsjö av vardagsrätter, sorterade under rubrikerna Frukost, Lunch och Middag. Dessutom finns här lyxiga helgmenyer, sorterade under Fredag, Lördag och Söndag – dagar då maten får kosta lite mer och ta lite längre tid att laga. Givetvis finns också tips om hur du kan få högtider som jul, påsk och midsommar att blir grönare. Och vill du samla släkt och vänner till fest finns här också mängder med inspirerande mingelrecept till läckra och smakrika vegetariska festbufféer!

Trohetspris!

Den enda vegetariska grundkokbok du behöver!

BONNIERS VEGETARISKA KOKBOK av Cecilia Lundin, Ulla Karlström 320 sid inb illustr 9609-9 Ord. medlemspris 372:9609-9 Trohetspris om du varit medlem i minst 1 år 349:- / 3 år 329:- / 5 år 309:/ 7 år 289:- / 10 år 269:-

Bakglädje från pärm till pärm! 73 oemotståndliga recept!

O

Av matskribenten Kristina Eriksson – författarinnan till Familjens stora sunda kokbok, Lax & kyckling, Härliga pajer och många fler!

ALLA SORTERS KAKOR − FRÅN SMÅKAKOR TILL KONDISFINT av Kristina Eriksson 128 sid inb illustr 9610-7 Medlemspris 149:-

emotståndlig – det är beskrivningen av boken Alla sorters kakor i ett sammanfattande ord! Den här ljuvligt frestande receptsamlingen är fylld av bak- och kakglädje! Här blandar matskribenten och kokboksförfattaren Kristina Eriksson sina lockande recept: från barndomens chokladbiskvier, radiokaka och strassburgre till dagens klassiker som cupcakes och macarons. Hon bullar också upp med frestande tårtor, långpannerutor, cheesecakes, bullar, muffins, sockerkakor, konditorfint, snabb-bakat och småkakor! Recepten, som är enkla att följa och kan användas av såväl nybörjare vid bakbordet som den mer erfarna kakfantasten, har hämtat inspiration från både den svenska baktraditionen och från Italien, USA, Frankrike och Latinamerika. Här finns t ex recept på jordnötskolakakor, dulce de leche-tårta med lime och vit choklad, päronkaka med valnötter och honung, toscakaka med äpple och nutella och Philiadelphiakaka med björnbärssylt och mycket annat lockande. Mums!

Kakor, bullar, tårtor, långpannerutor, konditorfint, snabbbakat , klassiskt, modernt …

31


SKÖNARE GRÖNARE VÅR MED BÖCKER OM TRÄDGÅRD

Odla på höjden för en vildare och vackrare trädgård! Intresset för medelhavsträdgårdar blir bara större och större även här uppe i norr!

Citrusdrömmar & olivlundar av Camilla Arvidsson

Många längtar efter att förverkliga sina drömmar om en medelhavsträdgård och det är faktiskt fullt möjligt! Förvånansvärt många av de växter som naturligt hör hemma i ett varmare klimat trivs utomordentligt även på nordliga breddgrader om du sköter dem på rätt sätt. Växter som kan trivas bra i Sverige är t ex citrusfrukter, oliver, kiwi, fikon, granatäpple, persika och kryddväxter. 128 sid inb illustr

Klätterväxter passar överallt, bara man väljer rätt sort!

Klätterväxter passar överallt, bara man väljer rätt sort. Med klättervildvin kan man skapa en skyddad berså, med slingrande rosenbönor en hemlig vrå till barnen, luktärter längs staketet doftar och ger underbara buketter och även den allra minsta radhusträdgård kan rymma en rikt prunkande klematissamling. När man odlar på höjden får man plats med mer, prakten finns i ögonhöjd och nya möjligheter öppnas! I denna lika inspirerande som praktiska handbok går Sanna Töringe igenom alla tänkbara klättrande och slingrande växter för trädgård och balkong. Här finns planteringsråd, skötselanvisningar och zonangivelser, liksom vägledning till vilka klättrare som passar för olika miljöer och ändamål.

VILDVIN & HONUNGSROS − KLÄTTERVÄXTER FÖR GRÖNA RUM av Sanna Töringe 128 sid inb illustr 9613-1 Medlemspris 176:-

9614-9 Medlemspris 239:-

Ta kommandot över buskar och träd i din trädgård!

Beskära träd och buskar av Eva Robild

Här får du enkelt och tydligt veta precis hur du ska gå till väga för att med lyckat resultat beskära allt från fruktträd och bärbuskar till häckar och rosor och få den trädgård du vill ha. Du får lära dig när och hur du ska beskära och varför. Därmed får du också förståelse för hur växterna i din trädgård fungerar – och kanske kan du njuta av en ljuvligt välvårdad trädgård till sommaren! 96 sid inb illustr 9383-1 Medlemspris 189:-

Förläng favoritsäsongen med ett underbart uterum!

Växthus och uterum av Eva Robild

Det finns växthus för alla slags trädgårdar, men för att ditt växthus ska bli precis som du vill ha det är det nödvändigt att ha en del praktiska kunskaper såväl om husets tekniska detaljer som om odling i växthusets speciella miljö. Vägen dit behöver inte alls vara svår eller komplicerad. Här får du alla de tips du behöver för att skapa ditt eget drömrum! 96 sid inb illustr 9384-9 Medlemspris 189:-

Kål − den nya supermaten!

Mota rådjur, sniglar, bladlöss och andra skadedjur i grind!

Problemlösning i trädgården av Rosemary Ward

Här lär du dig skydda dina växter mot angrepp och sjukdomar. Du får en grundlig översikt av de 280 vanligaste skadedjuren, sjukdomarna och angreppen på trädgårdens växter så att du kan gå som segrare ur striden mot trädgårdskrypen. Steg för steg-illustrationer och färgbilder gör det lätt att identifiera och bli av med problemen för gott. 192 sid inb illustr övers Ulla-Märta Westerstål 9382-3 Medlemspris 179:-

Trädgårdsbibeln! Över 1500 färgfoton samt ritningar och teckningar!

En älskad traktorbok som sålts i över 70 000 exemplar!

1 000 bilder och 2 800 växtbeskrivningar!

Perenner − Inspiration − Skötsel − Lexikon av Björn Hansson, Marie Hansson

Ett modernt och faktaspäckat referensverk! Boken inleds med ett inspirationsfyllt avsnitt om användning och skötsel av perenner, följt av en fyllig uppslagsdel. Till växtbeskrivningarna hör råd om bra samplanteringsväxter, skötsel och kort kulturhistoria om växtens namn, användning och introduktion i Sverige. En ovärderlig inspirationskälla och handledning! 320 sid kart illustr

9618-0 Medlemspris 279:-

”… ved är både överlevnad, värme, omtanke och kärlek.” Allt om trädgård

672 sidor!

Traktorer från hela världen av Michael Williams

Kål − lättlagade och goda hälsobomber av Anna-Britta Ståhl

Vår trädgårdsbok av Christel Kvant, Inger Palmstierna

Ved − allt om vedhuggning av Lars Mytting

8755-1 Medlemspris 199:-

1610-5 Medlemspris 156:-

6224-0 Medlemspris 221:-

8243-8 Medlemspris 249:-

Traktorer från hela världen bjuder på en unik presentation av världens mest kända traktorer och en över 120 år lång fascinerande teknikhistoria. Boken innehåller mer än 400 fotografier och andra illustrationer, inklusive sektionsritningar med mekaniska funktioner hos klassiska traktorer samt utförliga tabeller om effekt, vikt, växlar, motorer och tillverkningssort. 320 sid inb illustr

32

Kål förknippas inte längre med kristider och fattigdom. Grönkål kallas numera för supergrönsak och toppar listan över mat som förebygger diabetes, vissa cancerformer och hjärt- och kärlsjukdomar. Läs om kålens hälsosamma inverkan, men framför allt: låt dig inspireras av alla de läckra och lättlagade recepten på allt från soppor och sallader till suffléer och gratänger. 64 sid inb illustr

Det här är en heltäckande grundbok som utgår från svenska förhållanden. Här finns de klassiska favoriterna liksom de senaste trädgårdstrenderna. Planering av trädgården och växter avhandlas, liksom enkla sätt att skapa helhet och ta hand om problem som bladlöss och mjöldagg. Ett gediget standardverk som röstades fram som Årets trädgårdsbok 2005! 672 sid kart illustr

En komplett informationskälla om ved! Författaren har samlat erfarenheter från fullfjädrade vedeldare samt från ledande forskare. Läs om inköp, staplingsmetoder, torkning, eldning, olika slags eldstäder – men också om skogsskötsel, miljöaspekter, motorsåghistoria. Det finns mycket pengar att spara på att använda rätt eldstad och en korrekt eldningsmetod! 171 sid inb illustr övers Ulf Gyllenhak


Fyll din sommar med roliga trädgårdsprojekt! Med steg-försteg instruktioner, inköpslistor, tips om verktyg och passande växtval!

I denna handfasta och inspirerande bok visar Marianne Svärd Häggvik, ingenjören som sadlade om till trädgårdsdesigner, på massor av kul och användbara trädgårdsprojekt som du kan förgylla din tillvaro med. Du använder material som pil, betong, trä, sten, tegel, metall och glas.

Trohetspris!

V

ill du också kunna fläta ett växtstöd i pil, gjuta en blomvas i betong eller mura en egen piedestal i sten? I Stora boken om trädgårdsprojekt finns massor av lockande projekt att ta itu med när trädgårdssäsongen är igång. I boken hittar du projekt i alla tänkbara svårighetsgrader. Från det enkla till det avancerade. Från det snabba till det tidskrävande. Steg för steg ges instruktioner till hur du gör vackra och funktionella föremål till trädgården i material som pil, trä, betong, sten, tegel, metall och glas. Övergripande kunskap om respektive material inleder varje kapitel, och för varje projekt ges praktiska inköpslistor och tips om verktyg och passande växtval. STORA BOKEN OM TRÄDGÅRDSPROJEKT av Marianne Svärd Häggvik 256 sid inb illustr 9639-6 Ord. medlemspris 276:9639-6 Trohetspris om du varit medlem i minst 1 år 256:- / 3 år 236:- / 5 år 216:- / 7 år 196:-

Livsnjutarens bästa trädgårdsguide! Rikt illustrerad med Dan Rosenholms egna härliga trädgårdsbilder!

Detta är en välkommen räddning för den som gärna vill ha en prunkande trädgård, men föredrar hängmattan, grillen och långa samtal vid matbordet framför spade, gräsklippare och skottkärra. Man kan få en vacker trädgård med en minimal arbetsinsats!

TRÄDGÅRDSHANDBOK FÖR LATA − 88 TIPS FÖR DEN SOM VILL GÖRA SÅ LITE SOM MÖJLIGT av Dan Rosenholm 128 sid inb illustr 9641-2 Medlemspris 218:-

D

an Rosenholm delar här med sig av sin gedigna kunskap och ger oss handfasta råd, ofta med glimten i ögat, om hur vi ska göra för att slippa klippa gräset stup i ett, hur vi anlägger en rabatt så att ogräset inte har en chans att överleva, och vilka rosor som nästan inte kräver någon skötsel, men ändå blommar rikligt flera gånger per säsong. Alla växter behöver inte heller vara äkta, varför inte satsa på några underhållsfria växter i plåt? Växter behöver inte heller planteras direkt på marken, utan sköts betydligt mer lättvindigt i en pallkrage eller en kruka. När hösten sedan kommer kan de lata fortsätta ta det lugnt, det finns nämligen många insekter, fåglar och fjärilar som är glada och tacksamma över att få kalasa på fallfrukten. www.bonniersbokklubb.se

33


SKÖNARE VÅR FÖR KROPP OCH SJÄL

Hitta DITT naturliga löpsteg och få ut mer av att springa!

Det perfekta löpsteget av Thomas Reckmann

Bilden av att löpning bara handlar om kondition lever kvar. Få känner till att de suveräna kenyanska löparna inte har bättre syreupptagning än svenska elitlöpare. Skillnaden ligger alltså inte i konditionen. Den finns i löptekniken. Det fantastiska med att hitta ditt naturliga löpsteg är att du efter träningspasset känner eufori i stället för trötthet – trots att du springer fortare än tidigare. 160 sid kart illustr 9647-9 Medlemspris 234:-

Praktisk fertilitetsguide med tips, aktuell forskning och intervjuer!

Vänta på barn av Anna Bratt

En halv miljon svenskar är ofrivilligt barnlösa och allt fler par söker därför hjälp vid landets fertilitetskliniker. I den här boken ges tips på vad kvinnor och män själva kan göra för att öka chansen att få barn på naturlig väg. På ett lättfattligt sätt beskrivs också de behandlingar som används för att hjälpa barnlösa par, till exempel provrörsbefruktning. 160 sid inb 9644-6 Medlemspris 239:-

Bli starkare och smidigare med Patrik Sjöberg!

Träna för livet − 242 tips som har gjort mig stark av Patrik Sjöberg, Johan Brink

Patrik Sjöberg delar med sig av sina bästa experttips! Här visar han enkla, effektiva och roliga övningar som gör dig både starkare och spänstigare. Boken innehåller bland annat styrketräning, stretching, spänst och hopp. Patrik blandar praktiska övningar och träningsprogram med personliga reflektioner och anekdoter från sin långa idrottskarriär. 160 sid kart illustr 9364-1 Medlemspris 229:-

Friskare barn med ny kost − läkare förklarar varför!

Mat för barn med autism och ADHD av Annika Röed

ADHD är i dag en mycket vanlig diagnos i Sverige och antalet barn som drabbas ökar. Internationell forskning visar att två av tre barn med autism blir bättre av en kost utan mjölk och gluten. Här förklarar läkare varför dieten fungerar. Boken innehåller drygt 80 recept på god vardagsmat. Mat som barnen älskar, utan gluten och mjölk. 207 sid inb illustr 9658-6 Medlemspris 269:-

Doktorns råd för snabb viktnedgång som varar!

17-dagarsdieten av Dr Mike Moreno

Tappa 4,5 till 5,5 kilo på 17 dagar utan att svälta dig eller stirra dig blind på kaloriintaget! På ett enkelt och lättfattligt sätt visar doktor Mike Moreno hur du kan ta kontrollen över dina matvanor och gå ner i vikt på ett hälsosamt och effektivt sätt. Dieten som är uppdelad i fyra 17-dagarsfaser bygger på riktig mat som gynnar fettförbränningen och underlättar matsmältningen. 304 sid kart övers Eva Trägårdh 9360-9 Medlemspris 219:-

Härlig kompott av teckningar i fyrfärg och korta kärnfulla texter!

Självhjälpsbok med tips och forskningsrön för tinnitusdrabbade!

Leva med tinnitus av Vendela Zetterqvist, Gerhard Andersson

Har du ett ringande, tjutande, brusande, surrande, visslande ljud i huvudet eller öronen som påverkar ditt dagliga liv? Den här självhjälpsboken bygger på material som prövats med goda resultat och tillvaratar den senaste utvecklingen inom tinnitusbehandling. Metoderna i boken är hämtade från kognitiv beteendeterapi och acceptance and commitment therapy. 180 sid inb illustr 9655-2 Medlemspris 299:-

Bli en piggare, starkare och sundare mamma med effektiv hemmaträning!

Äntligen tant av Anna Eriksson

Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg

7781-8 Medlemspris 109:-

9645-3 Medlemspris 226:-

De flesta av oss har en tant inom sig och det är verkligen dags att bejaka henne nu! Illustratören Anna Eriksson har bedrivit tantspaning och tecknat en smått elak, men ändå kärleksfull, bok om hur det är att vara tant nuförtiden. Här varvas fyrfärgsteckningar med korta kärnfulla texter där tanten som självutnämnd expert guidar oss genom årets olika säsonger. 128 sid hft illustr

Hitta tillbaka till din gamla kropp – eller till en ännu starkare och snyggare version av dig själv! Som fembarnsmor vet den personliga tränaren Olga Rönnberg hur kroppen påverkas under graviditeten och hur man på bästa sätt tränar sig i form igen med effektiv hemmaträning. Innehåller andningsövningar, magövningar, styrketräning och konditionsträning. 128 sid kart illustr

Starkare, rörligare, friskare och mer balanserad med yoga och ayurveda … Saknar du kraft och energi? Eller har du svårt att komma ner i varv? Här får du handfasta tips på yogaövningar, kost och rutiner som ger dig bättre balans i vardagen. Oavsett vilken personlighetstyp du är … I Yoga för dig visar Josephine Selander och Peter Ljungsberg olika vägar till hälsa med hjälp av yoga. Fundera över vilken av ayurvedans tre persontyper (doshor) du tillhör – vata, pitta eller kapha – och få hjälp att sammanställa ett yogaprogram anpassat efter just dina behov. Programmen är skapade av bokens båda författare i samarbete med naprapat Malin Flinck utifrån viryayogans genomtänkta system. Yogaprogrammen passar både dig som behöver komma ner i varv och dig som behöver mer kraft och energi, och det oavsett om du är novis eller om du stått på yogamattan i flera år. Längst bak i boken presenteras alla positioner tydligt med text och bild tillsammans med förslag på hur du kan förändra din yoga helt utifrån vad du för tillfället behöver för att finna balans.

34 34

YOGA FÖR DIG. HITTA BALANSEN MED YOGA OCH AYURVEDA av Josephine Selander, Peter Ljungsberg 160 sid inb illustr 9651-1 Medlemspris 229:-


KOM I FORM − en gång för alla − med 86 läckra recept och ett sexveckorsprogram! Det går att äta riktigt läcker mat och samtidigt gå ned i vikt. Kostrådgivaren Åse Falkman Fredrikson hade provat alla bantningsmetoder och misslyckats med alla när hon började äta LCHF-kost. Resultat: hon har gått ner i vikt, behållit målvikten och slutat räkna kalorier. Samtidigt som hon har njutit av utsökt och mättande mat ... ”Jag vill inspirera till matglädje och visa att viktminskn ing behöver vara tråkig skost inte eller ensidig. Hälsa är inte bara att äta nyttigt, det är att leva bra och njutningsfullt av mat som gö r oss gott.” Åse Falkm

Efter år av viktpendling, hetsätning och snedvriden självbild började Åse med LCHF, och fann därmed en väg till ett sundare och lyckligare liv utan ständigt växlande bantningsmetoder. Här berättar hon hur hon lyckades gå ner i vikt utan att dra ned på det goda i livet. Hon bjuder på 86 läckra smakrika recept som till exempel salami- och pestofyllda kycklingfiléer, lammburgare med parmesanpanerad aubergine, tacopaj, lövbiffgratäng i ädelostsås, tandoorilax med myntayoghurt och såklart smarriga tillbehör som blomkålsrisotto, olika röror och smårätter. Självklart bjuds det även på desserter och andra godsaker! Åse har en historia med matmissbruk, framför allt sockermissbruk. Hon började banta redan vid 14 års ålder och drabbades av hetsätning. Allt kretsade kring vikten, trots att hon sällan var överviktig. Efter fyra graviditeter och fem barn pendlade vikten upp och ner mer än någonsin. Till slut bestämde sig Åse att det fick vara nog. Hon gick alltid ner till 56 kilo (hennes blogg heter 56 kilo.se) och sedan upp igen. Efter en 22 år lång resa av viktpendlingar och svältmetoder gick Åse över till en kost med nästan inga kolhydrater men med mera fett. Resultat: hon har gått ner i vikt, behållit den och slutat räkna kalorier. Författaren Åse Falkman Fredrikson är kostrådgivare med gedigna kunskaper om viktpendling, ätstörningar och hur man tar sig ur gamla destruktiva mönster.

an Fred kostrådgivare och riksson, författare

VIKTMINSKNING MED LCHF − SÅ LYCKAS DU av Åse Falkman Fredrikson 151 sid inb illustr 9663-6 Medlemspris 226:-

Ät gott, sluta räkna kalorier och gå ner i vikt en gång för alla!

Är du också en ”duktig flicka?” Gör revolt mot duktigheten!

Prestationsprinsessan

av Cajsa Tengblad Cajsa Tengblad berättar om den glada och energiska person hon alltid varit, full av idéer och viljan att hjälpa andra. Vilket kanske inte är fel, men tillsammans med andra yttre och inre krav kan det resultera i en omänsklig press. Att vara duktig och bry sig mer om andra än om sig själv är något hon alltid gjort, som mamma, hustru, yrkeskvinna, väninna, dotter, storasyster. 130 sid inb 9412-8 Medlemspris 249:-

NY succé av författarinnan till bestsellers som Tio tankar om tid, Guld och När horisonten flyttar sig!

Tid för det meningsfulla

av Bodil Jönsson Som barn söker vi oss spontant till det meningsfulla. Längre fram i livet får vi för oss att vi har ont om tid och ägnar oss åt det kortsiktigt nödvändiga. När så pensioneringen kommer och det egentligen finns all tid i världen, finns inte alltid barndomens spontana nyfikenhet kvar. Här uppmanar professor Bodil Jönsson oss att återerövra den lusten och nyfikenheten. 143 sid inb illustr 7783-4 Medlemspris 218:-

Av författaren till bl a Kulla-Gulla i övergångsåldern och Kulla-Gulla stretar vidare!

Vägen till ett långt och lyckligt äktenskap!

Kulla-Gullas lilla lila. En ABC-bok om livet efter jobbet

Att älska varandra i längden − och på bredden av Gunilla Bergensten

9060-5 Medlemspris 169:-

9410-2 Medlemspris 198:-

av Cecilia Hagen Kulla-Gullas lilla lila riktar sig till den som står i slutet av sitt yrkesliv eller redan blivit pensionär. Det är en värmande, rolig och något syrlig ABCbok. Cecilia Hagen skriver om allt från Arvstvister, Blåskatarr och Caremaskräck till Åldersdiskriminering, Ättestupa och Önsketänkande. Här finns också ord som Champagne, Handväskor, Nätdejting och Älskog! 170 sid inb

Vi handlar och städar, hämtar och lämnar, längtar efter nya köksluckor, nya möbler, sovmorgnar och semestrar. Men hur ofta längtar vi efter varandra? På ett väldigt personligt och pricksäkert sätt ger boken dig svaren och inspirationen till ett långt och lyckligt äktenskap, samtidigt som den lockar till massor av igenkännande skratt och en och annan tår … 221 sid inb

www.bonniersbokklubb.se

35


SKÖNARE VÅR MED BÖCKER OM HEM, HOBBY OCH HANTVERK Den kompletta guiden till drömbröllopet!

Allt om bröllop− vigseln, festen, kläderna

I denna förföriskt vackra bok får ni all hjälp ni behöver för att utforma ett personligt bröllop som passar just er. Otaliga bilder att inspireras av varvas med handfasta tips som hjälper er att skapa en minnesrik dag – oavsett om ni drömmer om ett storslaget och traditionsenligt kyrkbröllop eller om ni planerar att smita iväg under lunchrasten och säga ja i all enkelhet. 240 sid inb illustr 9369-0 Medlemspris 279:-

Sy till köket, barnen eller hemmet!

Syjunta. 32 bra-att-ha-saker du kan sy själv av Annika Messing, Kicki Persson

En modern handbok uppdelad i fyra avsnitt: Köket, Barnen, Hemma och Praktiskt. Du kan välja att sy ett förkläde, bordstabletter, barnvagnsmobil, en kaninkompis, lapptäcke, vimplar, kuddfodral, necessär, tygkasse eller varför inte ett läckert laptopfodral? Till varje projekt finns en tydlig beskrivning och en illustrerad ”mall” som är lätt att läsa av. 112 sid inb illustr 9372-4 Medlemspris 179:-

70 olika pinntips − inspirerande för dig, dina barn eller barnbarn!

Stickarens stora mönsterbok av Lesley Stanfield, Melody Griffiths

Mönsterbok med 300 stickmönster av alla tänkbara slag – klassiska, tidlösa, och nya flätor, spetsar, bubblor och muscher. Varje mönster har en färgbild på resultatet, en skriven instruktion och ett diagram. Ett utvikningsblad innehåller alla vanliga förkortningar och varje kapitel inleds med basmönster för nybörjare och avslutas med mer avancerade tekniker. 207 sid inb illustr övers Monika Andersson 8853-4 Medlemspris 229:-

Klassiska mormorsrutor, fyrklöverrutor, hjulrutor, rosrutor ...

Medeltiden nästa med stickor och garn!

Pinnboken av Jo Schofield, Fiona Danks

Maskor och medeltid av Anna-Karin Lundberg

9375-7 Medlemspris 149:-

7700-8 Medlemspris 249:-

Med pinnar kan man göra nästan allt. Du kan använda dem till att bygga en koja, tillverka smycken, skapa fantasivärldar eller göra egna instrument. Här får du 70 olika tips, uppdelade i tre svårighetsgrader. Du lär dig hur du förvandlar helt vanliga pinnar till svärd, skogsmonster, halsband, drömfångare, en djungelgitarr, en miniflotte eller ett insektshotell. 128 sid inb illustr övers Carina Jansson

300 mönster skapade av proffsiga stickdesigners!

Inspirerad av medeltida kyrkomålare har Anna-Karin Lundberg skapat 20 stickbeskrivningar till tröjor, koftor, jackor och västar. Tekniken, räta maskor på rundsticka och aldrig fler än två färger åt gången, är ganska lätt att lära sig för den som har någorlunda koll på sina aviga och räta. Rikt bildmaterial, tydliga beskrivningar, skötselråd, garninformation med mera. 128 sid inb illustr

Mormorsrutor − 17 virkade modeller av Jennie Olsson

Det sägs att mormorsrutan är mer än 100 år gammal och att den uppkom för att ta vara på restgarner. De flesta tänker nog på filtar och plädar när de hör ordet mormorsruta, men det finns oändligt mycket mer att använda rutan till. Här får du beskrivningar på kuddar, lampskärmar, ljuslyktor, stolsitsar, torgvantar, en mössa, en poncho, en väska, en ryggsäck med mera! 48 sid inb illustr 7282-7 Medlemspris 129:-

Den vackraste fyll-i-boken om din släkt!

Korsordslösarens bästa vän från Sveriges största korsordsförlag − i NY omarbetad upplaga!

Ko, polarräv, sköldpadda, hundvalp och många fler – virka dina favoritdjur!

Supersöta virkningar − 35 ulliga projekt att virka på egen hand av Brigitte Read

Min släkt

9368-2 Medlemspris 169:-

7461-7 Medlemspris 139:-

Griskulting, ko, sibirisk hamster … Gillar du djur? Tycker du om att virka? Då är den här boken – ett måste för dig! Här hittar du 35 virkade djur, från katter och krokodiler till pandor och pingviner – modeller som alla presenteras med enkla och tydliga beskrivningar och vackra bilder. 112 sid mjukband illustr övers Bodil Andersson

36

Din släkt bär på en unik historia. Minnen, händelser och levnadsöden som du nu på ett enkelt och fint sätt kan bevara till eftervärlden i denna vackra bok, som blir en perfekt julklapp! Fyll i släktträdet, klistra in gamla bilder och samla all information om din släkt i generationer tillbaka. Boken innehåller också många bra tips på hur du kommer igång med din släktforskning! 80 sid inb illustr

Korsordslexikon

Den 8:e nya och omarbetade upplagan av klassikern Bonniers korsordstidningars korsordslexikon innehåller inte mindre än 60 000 av de mest användbara synonymerna, ämnesorden, nyorden och de vanligaste korsordsorden! Det är ett gediget lexikon som fungerar som ett allmänbildande uppslagsverk, och det är framtaget av Sveriges största korsordsförlag! 495 sid inb 5909-7 Medlemspris 129:-

Inspirerande och lekfullt månad för månad!

Barnens roliga pysselbok av Ulrika Hjorth

Inspirerande och lekfull bok med massor av busenkla pyssel och lektips för barn 0-10 år och deras föräldrar. Istället för att köpa dyrt material från hobbyaffären lär vi oss att använda det vi har hemma eller att fynda på loppis – billigare och mer miljövänligt! Boken är upplagd efter årets månader, med extra fylligt material vid stora helger där även kak- och godisrecept ingår! 112 sid inb illustr 5197-9 Medlemspris 129:-

Beskrivningar på kort, etiketter, vackra prydnader med mera! 50 mallar medföljer!

Klipp sönder den här boken av Emily Hogarth

Boken tar dig med till papperskonstens förtrollade värld och visar hur du med några få verktyg och lite övning kan skapa egna fantastiska verk. Den innehåller beskrivningar på kort, etiketter, prydnader mm, samt 50 mallar som lätt klipps ut och kan användas om och om igen. Läs även om pappersklippningens historia och inspireras av verkliga proffs! 144 sid mjukband illustr övers Catharina Andersson 7465-8 Medlemspris 149:-

Mönsterark med ett 20-tal basmönster som kan varieras i det oändliga!

Sy! Från hood till skjortklänning av Jenny Hellström Ruas

Med modedesignern Jenny Hellströms mönster kan du lätt bygga upp en hel garderob! Boken innehåller ett 20-tal basmönster med variationer på bland annat kjolar, klänningar, skjortor, jacka, kappa och några enkla trikåplagg. Mönster i storlekarna S, M och L på separata mönsterark. Boken innehåller dessutom tydliga steg-försteg-anvisningar. 128 sid inb illustr

8855-9 Medlemspris 286:-


Boken som tar din virkning till nya höjder − mängder av tips!

V

irka mera är både en modern grundbok och en lockande inspirationskälla. Med bara ett fåtal grundläggande tekniker klarar du dig långt. I princip kan du då virka vad som helst. Boken förklarar allt om luftmaskor, smygmaskor, stolpar, material, utrustning och annat du behöver veta för att lyckas. Här finns också beskrivningar till såväl enkla som rejält utmanande projekt, allt från inredningsdetaljer som kuddar och plädar till olika plagg och accessoarer. Du virkar som du själv vill; kanske vill du skapa fantastiska kreationer i form av filtar, koftor eller bara virka något dekorativt för att koppla av. Innehåller mängder med tips och tricks!

Mängder med smarta tips och tricks för att lyckas med virkningen!

VIRKA MERA av Paula Hammerskog, Eva Wincent 160 sid inb illustr 9667-7 Medlemspris 229:-

Flugfrossa för fiskaren och fantastiska foton från fjällvärlden! Den senaste trädgårdstrenden – betong! Så gjuter du dyrgriparna själv!

Den perfekta hjärngympan – hela året runt!

14 härliga modeller att sticka eller virka!

Betongprojekt för hem och trädgård av Leif Qvist

Mycket mera sudoku för alla

Flugnörd av Steven Goldfine

Poncho och pelerin av Sys Fredens

4159-0 Medlemspris 145:-

7420-3 Medlemspris 99:-

9675-0 Medlemspris 268:-

8914-4 Medlemspris 129:-

I den här praktiska handboken – en riktig försäljningssuccé – hittar du en mängd små och stora betongprojekt, bland annat blomkrukor, sittbänkar, fågelbad, trädgårdsmur, kafébord och odlingskar. Läs om hur du gör en gjutform, om armering, betongsprickor och mycket annat. Foton, instruktiva teckningar samt steg-för-steg-beskrivningar kompletterar. 78 sid kart illustr

365 sudokun – ett för varje dag hela året! En bättre bok att ge till den inbitne sudoku-lösaren finns knappast – sudoku är ju den perfekta hjärngympan. Bokens sudokun finns i olika svårighetsnivåer, från nybörjarlätta till riktiga utmaningar på kamikaze-nivå. Alla sudokun är tryckta på tjockt papper som gör det extra lätt att sudda och skriva om. Facit ingår. 414 sid hft illustr

De som gillar att fiska kommer att älska varje sida i den här boken. En noggrann handbok för de drygt två miljoner svenska nöjesfiskare som betraktar flugbindning som ett konsthantverk. Lär dig verktygen och bli inspirerad av författaren Steven Goldfines flugor och flugornas mönster. Dessutom otroligt vackra bilder från den svensknorska fjällvärlden! 232 sid inb illustr övers Jan Nibom

Ponchon är högaktuell, så även den lite kortare pelerinen, eller fuskpolon som vi ibland kallar den. Här visas 14 modeller att sticka eller virka, i härliga färger och spännande garner. Boken innehåller tydliga steg-försteg-beskrivningar och passar såväl nybörjaren som den mer erfarne. Av Sys Fredens, som även skrivit Börja sticka och Börja virka. 32 sid inb illustr övers Marita Gyllensvärd

Allt du behöver är nål, tråd och tyg – mönstren hittar du här!

H

Designgurun Cath Kidstons populära retromönster. Ett nålbrev ingår!

SY! av Cath Kidston 160 sid hft illustr övers Catharina Andersson 9670-1 Medlemspris 139:-

är finns enkla inspirerande mönster som i dina händer blir till kuddar, dynor, väskor, lapptäcken och klädhängare. Allt signerat den populära designern Cath Kidston, som gjort sig känd för sin utpräglade retrostil à la femtiotal, där ljusa pasteller och blommor dominerar. Vad sägs om ett snyggt glasögonfodral, ett praktiskt mobilfodral, en färgglad badpåse, en uppfällbar väska eller en sittsäck för de 40 snygga små? Innehåller fler än 40 beskrivningar och samtliga projekt finns preoch praktiska senterade på mönsterblad i full skala som alla är enkla att följa. Även sömnadsprojekt mallar till applikationer, nålar du enkelt kan göra själv! och ett nålbrev med vackert motiv ingår. Den välkända brittiska designern Cath Kidston har gjort succé med sina retroinspirerade projekt och har blivit så populär att hon har ett trettiotal butiker i Storbritannien. Hon har gett ut flera sömnads- och dekorationsböcker tidigare, bland annat boken Skapa! www.bonniersbokklubb.se

37


VETGIRIG VÅR MED HISTORIA OCH KULTURHISTORIA ”En minutiös redogörelse för SS framväxt, från ursprunget som Hitlers livvaktstyrka, till den stora otympliga best den utvecklades till.” Literary Reviews

Läsarnas egna bildminnen och många svenska tävlingsbilder!

NY unik biografi om en av Hitlers närmaste män! Ett allmänbildande praktverk – en faktafylld och överdådig vill-ha-bok!

824 sidor!

SS − en ny historia av Adrian Weale

Från slutet av 1935 kontrollerade SS samtliga polis- och säkerhetsfunktioner i Tyskland. Den militariserade grenen, Waffen-SS, hade mer än 800 000 män i aktiv tjänst och stod i direkt konkurrens till den traditionella armén. Med hjälp av tidigare opublicerat material förklaras här hur en grupp politiska fanatiker begick ett av de mest fruktansvärda brotten i mänsklighetens historia: Förintelsen. ca 450 sid inb övers Kjell Waltman, Inge R. L. Larsson 9676-8 Medlemspris 249:-

Festliga fakta om våra folkvalda – från brunhöger till tokvänster!

52 festliga riksdagsledamöter av Kalle Lind

Riksdagen representerar hela svenska folket och innehåller alltså sin beskärda del av knäppgökar, fritänkare och före detta tv-hallåor. En av ledamöterna kallade in en schaman för att kontrollera att riksdagens vattensystem inte rann åt fel håll. En annan skrev världens sämsta science fictionhistoria. Och så var det han som skrev motionen om att släppa alla burfåglar fria … 311 sid inb 9386-4 Medlemspris 199:-

Med bildning och humor förklaras hur bibliska uttryck används i vårt vardagsspråk!

Bilar − äventyr, körglädje och nostalgi av Peter Haventon

Än en gång har Peter Haventon dykt ner bland svunna tiders bildskatter, letat reda på gamla fotoalbum och gjort fynd bland de många bilderna och de tillhörande berättelserna från den tid då Sverige blev bilburet. Här finns mängder av härlig bilnostalgi, läsarnas egna bildminnen och många svenska tävlingsbilder. Detta är den givna presenten till alla bilfantaster och nostalgiker. 96 sid hft illustr 7728-9 Medlemspris 109:-

Möt människor som alla gjort en rejäl kursändring i livet!

De fann vägen av Kjell Andersson, Tore Hagman

Stefan ville bli pilot, men kom i kris, mötte Gud och blev munk. Gabriella var tävlingscyklist. Nu lever hon på ströjobb och vad odlingarna och smådjuren ger. Här möter vi människor som alla gjort en rejäl kursändring i livet. Gemensamt för dem alla är att värden som en hållbar livsstil, att få följa sin tro eller utöva sin konst är viktigare än pengar och karriär. 193 sid inb illustr 9393-0 Medlemspris 318:-

”Gå-bortpresent som ingen kan låta bli att öppna och läsa när man fått den.” Borås Tidning

Goebbels − en biografi av Peter Longerich

Berömda målningar

9394-8 Medlemspris 289:-

9395-5 Medlemspris 229:-

Joseph Goebbels, en av Hitlers närmaste män, var en radikal antisemit och våldsfanatiker som intresserade sig för kultur samtidigt som han spelade en avgörande roll i Tredje rikets exempellösa brott. I denna nya, välskrivna biografi skildrar professor Peter Longerich Goebbels levnadshistoria samtidigt som han kastar nytt ljus över nationalsocialismen. 824 sid inb illustr övers Johan Flemberg

Svenska uttryck och deras ursprung av Kerstin Johanson, Mia Carlstedt

Dagligen använder vi oss av olika uttryck i svenskan utan ens tänka på vad det är vi säger, som till exempel Kasta yxan i sjön, Få vatten på sin kvarn, Som grädde på moset. Men varifrån kommer egentligen alla dessa uttryck och vad betyder de? Deras betydelse och ursprung lär du dig här. Alla uttryck är uppställda i alfabetisk ordning. 190 sid inb 7300-7 Medlemspris 179:-

Samlarobjekt. Moderna designklassiker

7291-8 Medlemspris 159:-

6798-3 Medlemspris 159:-

8251-1 Medlemspris 129:-

38

101 historiska misstag av Daniel Rydén

Om det är något vi kan lära oss av historien så är det att det sällan blir som man tänkt sig! Journalisten Daniel Rydén berättar medryckande om misstag som förändrat historiens gång. Kända och klassiska blundrar blandas med okända och bortglömda missar, och alla visar de att misstag är en ofrånkomlig del av livet. Boken ger dig chansen att lära av andras klavertramp! 349 sid inb 8862-5 Medlemspris 209:-

Äntligen i nytryck! Låt Bondepraktikan sia om vädret! Bestseller sedan 1508!

Fakta, tips och goda råd om våra älskade designklassiker!

Latinska ord av Karin Westin Tikkanen

Visste du att hokus pokus är latin för detta är min kropp? Att ordet tivoli kommer av namnet på en antik spa-anläggning? Eller undrar du över varför vår svenska mil är bra mycket längre än engelskans mile? Här får du som är språk- och ordintresserad svar på dessa frågor och åtskilliga andra. Sätt på dig lagerkransen och följ med på en lärorik latinska resa! 127 sid inb illustr

Uppföljaren till succéboken 101 historiska myter!

Saken är biff! 200 svenska uttryck och deras betydelse och ursprung!

Bibliska ord av Olle Bergman

Visste du att man citerar Bibeln när man säger ”då det begav sig” eller ”göra sig ett namn”? Eller att uttrycket kreti och pleti kommer från en beskrivning av den sägenomspunne kung Davids livvakter? Våra förfäders flitiga bibelläsande har satt otaliga avtryck i vårt vardagsspråk, ord och uttryck såsom talang, mackapär och dra vid näsan har därmed fått fäste i svenskan … 128 sid inb illustr

Detta praktverk är en unik guide till 66 av världens främsta målningar. Urvalet, som sträcker sig från en bildrulle från 1100-talet till moderna abstrakta verk, presenteras i kronologisk ordning och ger en fängslande överblick över konsthistorien. Vi får närstudier av viktiga detaljer, analys av teknik och komposition och förklaringar till symboler och historiska inslag. 256 sid inb illustr övers Helena Sjöstrand Svenn, Gösta Svenn

Samlarobjekt är en verklig önskebok för den designintresserade! Här beskrivs de mest åtråvärda och kända verken från det senaste århundradet. Eller vad sägs om en schäslong från Le Corbusier, Komin Yamadas globalkniv eller Wilhelm Wagenfelds teservis från 30-talet? Här hittar du klassikerna inom möbler, husgeråd, belysning, glas och keramik. 208 sid mjukband illustr övers Sara Jonasson

Bondepraktikan

En klassiker som innehåller folktro, förutsägelser och visdomar som förklarar hur man kan avläsa naturens signaler. Bondepraktikan kom ut första gången 1508 och har allt sedan dess – ett halvt millennium – varit en av våra mest spridda böcker! Så titta efter daggen på morgnarna, snön på stubbarna, svalans flykt − skogen, marken, havet och himmelen berättar om vädret för dig! En riktig bestseller! 167 sid kart illustr 5456-9 Medlemspris 112:-


Tysklands främste historiker − knackar hål på nazismens myter!  

H

ade Hitler judiskt påbrå? Och vilka var de släktingar vars existens han så energiskt försökte dölja? Hur kom det sig att flera av hans älskarinnor begick självmord? Och vilka nya upptäckter om Albert Speer skulle förmodligen resulterat i dödsstraff om de varit kända vid Nürnbergrättegångarna? I sin nya bok, Tredje rikets hemligheter, berättar en av Tysklands mest kända historiker – professorn, tillika TV-producenten och författaren Guido Knopp – om den allra mörkaste epoken i Tysklands historia, samtidigt som han slår hål på flera av dess myter. Guido Knopp – som specialiserat sig på andra världskriget och nazismen – kan liknas vid vår egen Herman Lindqvist när det gäller att förklara komplicerade historiska skeenden på ett lättfattligt sätt. I sin nya bok bjuder han på klargörande läsning för alla som intresserar sig för historia i allmänhet och andra världskriget och nazismen i synnerhet. Vad är sant TREDJE RIKETS HEMLIGHETER av                          Guido Knopp 381 sid inb illustr övers Per Lennart Månsson 9779-0 Medlemspris 259:-

NY klargörande läsning av författaren till SS – Ondskans mäktiga redskap, Hitlers krigare och Befrielsen 1945!

om Hitlers påbrå?

Sann berättelse som innehåller allt: guldskatter, plötslig död, mumier och en förbannelse …

Ö

NY fascinerande bok om ett av de mest spännande ögonblicken i arkeologins historia!

ppnandet av Tutankhamens grav 1922 kom att bli ett av de mest spännande ögonblicken i arkeologins historia. Och runt denna händelse skapades en historia som innehåller allt: guld, skatter, plötslig död, en mumifierad kung och en förbannelse. Tutankhamen, som dog 1327 f.Kr., begravdes i en guldkista omgiven av en fantastisk samling gravgåvor, där fanns allt från religiösa symboler och statyer i nästan naturlig storlek till enkla höftskynken. Att graven var tom på skriftlig information gjorde att många egyptologer ansåg att innehållet inte hade något särskilt värde. Ingenting kunde vara mera fel. I dag vet vi att varje enskilt föremål från graven har en egen historia att berätta. I sin hyllade bok tittar Joyce Tyldesley – expert inom egyptologi – med nya ögon på Tutankhamens grav och hon utgår från graven och dess historia när hon berättar om de avgörande händelserna i Egypten under det Nya riket, samtidigt som hon utforskar västvärldens fascination för mumier och deras ”förbannelser”. TUTANKHAMENS FÖRBANNELSE − DEN PÅGÅENDE HISTORIEN OM EN EGYPTISK KUNG av Joyce Tyldesley 336 sid inb illustr övers Allan Klynne 9690-9 Medlemspris 239:-

Makalöse siouxledaren Sitting Bulls dramatiska levnadsöde!

I

Av författaren till Kleopatra. Egyptens sista drottning!

Lärorikt,

gryningen en råkall morgon bankar döden på en grovhuggen spännande och fascinestugdörr invid en tillfrusen flod i South Dakota, USA. En skorande! ningslös strid bryter ut. Så faller Sitting Bull livlös till marken, badande i blod. Tidernas mest berömde indianhövding är mördad. Och den vita ”härskarrasen” triumferar. I den här lärorika, spännande och fascinerande boken skildrar dokumentärförfattaren Tommy Eriksson den makalöse siouxledaren Sitting Bulls dramatiska levnadshistoria. Med Sitting Bulls samansatta personlighet i centrum målas en levande och färgstark bild upp av ett avgörande skede i det amerikanska imperiets födelse. Aggressionskrigen mot urinvånarna, landstölderna och de hundratals brutna indianfördragen är själva grundvalen för den statsbildning vi känner som USA.  

Av författaren till bland annat Den tårdränkta prärien och Custers sista strid!

EN DÖDSVIND FÖR MITT FOLK − SITTING BULL − LIVET, KOMPLOTTEN, MORDET av Tommy Eriksson, 350 sid inb illustr 9677-6 Medlemspris 239:-

39


2 500 frågor om vår huvudstad − med unik spelmodul!

Box med bok, DVD och gummiband!

Hälge − älga för jaktstart

Effektiv träning med gummiband av Julia Filep

Stockholmstestet − 2500 frågor

illustrerad, DVD + gummiband medföljer

av Jeppe Wikström illustrerad, med spelmodul

7122-5 Medlemspris 229:-

Koppla greppet om drömkroppen – ta hjälp av Sveriges bäste personlige tränare!

8234-7 Medlemspris 299:-

Ät rätt − och samtidigt gott! Och få bättre träningsenergi och friskare kropp på köpet!

Din personlige tränare Martin Lidberg

av Martin Lidberg illustrerad

8205-7 Medlemspris 229:-

LCHQ − kokboken

7487-2 Medlemspris 199:-

8223-0 Medlemspris 299:-

Språkkurs engelska för nybörjare

illustrerad + 3 CD 7856-8 Medlemspris 299:-

En guldgruva för glutenintoleranta!

Min receptsamling

av Margot Henrikson illustrerad

Sy dina egna kläder

Glutenfria favoriter

7283-5 Medlemspris 239:-

7265-2 Medlemspris 169:-

5540-0 Medlemspris 299:-

För första gången visas Eva Spångbergs konstverk i bokform!

Dags att bli smal − LCHF på mitt sätt

KOL − våga skaffa ett bättre liv av Kjell

6564-9 Medlemspris 189:-

7752-9 Medlemspris 279:-

av Katrin Zytomierska illustrerad

Larsson, illustrerad

Är du en äkta svenne? En typisk svensk älskar att köa. Sanning eller fördom? Här blandas fakta med roliga iakttagelser om svenskarna och Sverige. Du får lära känna svennarna som gillar att fika, helst vill vara självständiga och absolut inte vill sitta för nära medresenärerna på bussen. Du får också lära dig en hel del om svenska maträtter, hur man kommunicerar med svenskar, vad de gör på midsommar och hur deras relation är till naturen. Det här är en humoristisk bok om "svenskhet" skriven och illustrerad av Anders Westerberg. Boken innehåller korta texter, lättlästa fakta och många roliga illustrationer.

Tack för livet du gav mig av Eva

Spångberg, illustrerad

6124-2 Medlemspris 189:-

Lär dig skänka njutning! Världens ledande guide till kristaller!

En humoristisk bok om "svenskhet" med korta texter, lättlästa fakta och många roliga illustrationer!

TYPISKT SVENSKT! DIN HANDBOK TILL SVENNELIVET av Anders Westerberg 124 sid mjukband illustr 9691-7 Medlemspris 239:-

40

av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson illustrerad

av Sandra Bardwell illustrerad

Från 89 kilo till 54! En bestämd och motiverad Katrin Zytomierska når målvikten!

illustrerad + 3 CD

7483-1 Medlemspris 249:-

En utförlig handbok för alla som vill sy egna kläder!

6432-9 Medlemspris 199:-

Språkkurs engelska fortsättningskurs

Änglarnas medicin

7758-6 Medlemspris 349:-

Experternas svar på alla frågor om sjukdomen KOL!

Bli tryggare med vardagsengelskan! 3 CD-skivor medföljer!

H u atla

av Doreen Virtue

Maria Zamore illustrerad

Förvara och organisera favoritrecepten i en vacker bok!

DVD

8207-3 Medlemspris 229:-

Träna upp din förmåga att kommunicera med en högre verklighet!

av Maria Therese Bohman Agerhill

7545-7 Medlemspris 116:-

Bonniers trafikskola

av Fredrik Paulún illustrerad

Låt dig fascineras av änglaterapi!

Vi Föräldrars stora bok om barn av Maria Fröjdh,

av Lars Mortimer illustrerad

Teoriböcker, nej tack! Lär dig köra bil online i 3D!

Perfekt nybörjarpaket! Många lätta övningar! 3 CD-skivor medföljer!

Väck din mediala sida

Oumbärlig för blivande och nyblivna småbarnsföräldrar!

NYA suveräna seriestrippar med favoritälgen Hälge!

Våga ... fellatio

av Dino illustrerad

3292-0 Medlemspris 156:Boken om kristaller

av Judith Hall illustrerad

9409-4 Medlemspris 139:Mauds lättlagade favoriter av Maud

Onnermark illustrerad

7266-0 Medlemspris 139:Behandla allt från acne till ögonbesvär med naturliga örter

Gröna apoteket

av Marie-Louise Eklöf illustrerad

8918-5 Medlemspris 159:-

Allt det godaste ur Maud Onnermarks stora receptskatt!


9:-

Hyperaktuell, uppdaterad atlas i behändigt format!

En av vår tids stora folksjukdomar! Vad kan du göra själv?

Snabba och kloka råd för dig som är drabbad av en energitjuv!

Norstedts världsatlas

Upptäck och skydda dig mot energitjuvar

illustrerad

8261-0 Medlemspris 159:-

Är du känslig? Ta vara på din sensitiva begåvning!

Perfekt present till nyblivna föräldrar!

av Ingalill Roos

10 CD-skivor med musik som får dig att slappna av och må gott!

Drunkna inte i dina känslor

av Maggan Hägglund, Doris Dahlin

6599-5 Medlemspris 246:-

Diabetes − du kan själv påverka

Älskade barn

Slutet

6624-1 Medlemspris 239:-

9508-3 Medlemspris 149:-

7711-5 Medlemspris 239:-

av Kristina Andersson illustrerad

5490-8 Medlemspris 99:-

Professor Ian Kershaws NYA uppmärksammade bok om Tredje riket!

av Katy Kimbell, Li Söderberg illustrerad

Upplev hälsovinsterna som LCHF kan ge − på bara 14 dagar! Husmorstips från mormors tid, men också smarta nutida tips för vardagslyx och festfix!

CD-box: Wellness

10 CD

3821-6 Medlemspris 189:-

av Ian Kershaw illustrerad

Du får lära dig meditation och visualiseringsövningar så att du kan träna upp din egen andlighet!

Kom igång med LCHF på 14 dagar

Kloka råd och huskurer

Det osynliga riket

8896-3 Medlemspris 189:-

7475-7 Medlemspris 119:-

8898-9 Medlemspris 249:-

av Lars-Erik Litsfeldt illustrerad

av Lena Ranehag illustrerad

illustrerad

100-tals bufférecept räddar festen! Ät dig till bättre hälsa!

Maten som stärker din hälsa av Charlotte

Erlanson-Albertsson illustrerad

3402-5 Medlemspris 239:-

Expertråden som håller dig pigg och kry, sund och slank!

Frisk med LCHF − 100 recept med riktig mat

av Sofie Hexeberg, Gunn-Karin Sakariassen illustrerad

200 övningar, tips och strategier som förbättrar ditt kom-i-håg!

Tröst och råd till tonårsföräldrar! Hysteriskt roligt om föräldraskapets våndor!

Maxa ditt minne

av Pascale Michelon illustrerad 7526-7 Medlemspris 136:-

Tar dig raka vägen till det bästa New York har att erbjuda!

Topp 10. New York

illustrerad

6325-5 Medlemspris 99:-

6210-9 Medlemspris 229:-

På spåret 2 − 2 500 nya frågor till hemmakupén

av Johan Erséus illustrerad

7462-5 Medlemspris 269:-

Succésällskapsspelet! Nu kommer uppföljaren!

Buffé och mingelmat för hela året

av Eja Nilsson illustrerad

6248-9 Medlemspris 149:-

Pålstek, dubbelt halvslag, stoppåtta … De 50 bästa knoparna beskrivs!

Konsten att överleva en tonåring av Christina

Gutiérrez Malmbom illustrerad

2855-5 Medlemspris 119:-

Knoplådan

av Geoffrey Budworth, Nic Compton illustrerad

6235-6 Medlemspris 189:-

Orolig? Så uppnår du ro, lycka och frihet! Den välkände mindfulnessmästaren och buddhistmunken Thich Nhat Hanh utforskar i den här boken ursprunget till rädsla och erbjuder vägledning, råd och rutiner för att hantera den ofta skadliga närvaron av oro och obehag som kan begränsa våra liv. I Bli fri från din rädsla med hjälp av mindfulness visar han oss vägen till ro, lycka och frihet genom att lära ut hur vi kan handskas med vår rädsla. Harmoni och lugn kommer inte av att vi håller tillbaka våra känslor, man måste målmedvetet leva i ett uppmärksamt och medvetet sinnestillstånd. Endast på detta sätt kan vi identifiera smärtkällan och avlägsna problemets rot.

När vi inte längre hålls fast i rädslans grepp kan vi omfamna livets alla gåvor!

BLI FRI FRÅN DIN RÄDSLA MED HJÄLP AV MINDFULNESS av Thich Nhat Hanh 175 sid kart övers Erik Nisser 9694-1 Medlemspris 119:-

41


SKÖNARE VÅR MED DJUR, NATUR, OCH VETENSKAP Matematik behöver varken vara svårt eller tråkigt. Det kan faktiskt vara alldeles underbart.

Internationell bästsäljare som kommer förändra ditt sätt att tänka för alltid!

511 sidor!

Matematik för nyfikna − 200 nyckelbegrepp förklarade på nolltid av Paul Glendinning

En inspirerande introduktion till matematikens underbara värld. Du lär dig om allt från primtal till differentialekvationer på nolltid! Varje begrepp presenteras på ett uppslag som utgörs av en illustration och en förklaring på högst 200 ord. Med sitt kompakta format är den även perfekt som uppslagsverk och present till den vetgirige. 416 sid inb övers Katalin Földesi 9700-6 Medlemspris 109:-

Hur gamla vill vi bli egentligen?

Tänka, snabbt och långsamt av Daniel Kahneman

Psykologen Daniel Kahneman, som belönats med Ekonomipriset till Alfred Nobels minne för sin banbrytande forskning, anses vara en av vår tids viktigaste tänkare. Hans forskning har haft stort inflytande inom en rad olika områden från ekonomi och psykologi till medicin och politik. Men det är först i denna bok som hans idéer blir tillgängliga för en bredare publik. 511 sid inb övers Pär Svensson

Fälthandbok, njutläsning, fågelsångsnyckel och CD − allt i ett!

9702-2 Medlemspris 256:-

9489-6 Medlemspris 186:-

Fågelsång av Jan Pedersen, Lars Svensson

Den perfekta guiden till fåglarnas sång och lockläten! Våra 150 vanligaste svenska fåglar presenteras i stora fina färgbilder med en beskrivande text och med LJUD. Du tittar på fågelbilden, läser texten och trycker på knappen! Vips så hör du den aktuella fågeln sjunga. Ett nytt och oemotståndligt sätt att förbättra fågelkunskaperna! Nu i nytt, behändigt format! 192 sid inb illustr 2222-8 Medlemspris 289:-

42

Lär läsa hu

KROPPSSPRÅK FÖR HUNDÄGARE av Gabriele Metz, Ramona Teschner 96 sid hft illustr övers Ulla-Märta Westerstål 9698-2 Medlemspris 159:-

Gammaldags hästbruk lever än!

Fågelsång runt knuten. Sveriges vanligaste fåglar i ljud och bild av Jan Pedersen

Succéboken i behändigt format: 187 x 213 mm! Uttag för hörlurar! Tryck och lyssna!

Det bästa Du behöver inte gå dyra lydnadsträningsredkurser för att lyckas med din skapet är helt hunduppfostran. Det allra vikgratis − ditt eget kroppstigaste träningsredskapet är helt språk! gratis: ditt eget kroppsspråk. Här får du lära dig hur du samarbetar med din hund genom ditt kroppsspråk och hur du ger tydliga och lättbegripliga signaler med hjälp av gester och mimik. Faktum är att människor och hundar egentligen reagerar ganska lika på de budskap vi för-mdelar med ögon, huvud, överkropp, armar, ben och i vissa fall även med rösten!

9704-8 Medlemspris 289:-

Åldrandets gåta − vetenskapen som förlänger ditt liv av Henrik Ennart

Vi bli allt äldre och våra barn kommer att leva betydligt längre än vi. Varför? Förbättrad levnadsstandard spelar roll, men råden från experterna skiljer sig åt: ät färre kalorier, stå upp när du arbetar eller dra ner på kött. Dessa val påverkar cellernas åldrande och när forskarna hittat vilka gener som styr livslängden blir frågan till sist: Hur gamla vill vi bli? 324 sid inb

Led hunden rätt med ditt eget kroppsspråk …

I denna behändiga, sjungande bok bekantar du dig med Sveriges vanligaste fåglar. Boken beskriver fåglarnas sång och ger en intressant inblick i deras liv och var man säkrast kan finna dem. En unik fågelsångsnyckel hjälper dig att hitta rätt bland fågelmelodierna i naturen. CD med samtliga arters sång eller läten medföljer. 141 sid inb illustr

Bestsellern om osannolik vänskap som toppat listorna i USA!

Livet på gården av Lennart Fröding

I Värmland bor Peter Nilsson med familj, en av få i Sverige som fortfarande driver sitt jordbruk enbart med arbetshästar. Under flera års tid har fotografen Lennart Fröding följt familjen och i den här fotoboken får vi vara med under arbetet i skogen och på gärdena runt gården: vårens sysslor, sommarens slåtter och höstens skörd och potatisupptagning. 128 sid inb illustr 7862-6 Medlemspris 269:-

1 000 frågor för familj, släkt och vänner! Med digital spelmodul!

Autentiska bilder från hussar och mattar som har spökat ut sina husdjur!

Pinsamma familjebilder med husdjur av Mike Bender, Doug Chernack

Visst avgudar de flesta sina husdjur, men ibland går ägarna till överdrift. Det händer att djurägare spökar ut sina djur i fåniga hattar, stickar matchande jultröjor åt dem eller förser dem med papiljotter. Hussarna och mattarna använder kameran som tortyrredskap eller släpar med djuren till den förfärliga fotostudion. Men ibland blir bilderna faktiskt fantastiskt roliga! 144 sid inb illustr övers Hans-Jacob Nilsson 9425-0 Medlemspris 149:-

Vem har inte längtat efter att lära sig noter? CD medföljer!

Bästa vänner − 47 fantastiska berättelser om osannolik vänskap mellan djur av Jennifer Holland

Mitt i naturen. 1000 frågor för hela familjen av Jan Pedersen

Lär dig läsa noter − steg för steg av Rod Fogg

7324-7 Medlemspris 149:-

7329-6 Medlemspris 239:-

7123-3 Medlemspris 189:-

Lär känna katten och duvan, elefanten och fåret och fascineras av leoparden som smyger in i en by om natten för att få sova bredvid en liten kalv …Det här är 47 helt fantastiska berättelser om osannolik vänskap mellan djur. Härliga bilder som garanterat kommer att göra dig varm om hjärtat! 224 sid inb illustr övers Ann Margret Forsström

Här finns 1 000 roliga, informativa, lättare och klurigare frågor om djur och natur, framtagna i samarbete med redaktionen för SVT:s populära program Mitt i naturen. Boken är dessutom försedd med 250 färgbilder och 10 spännande temauppslag om specifika naturtyper som regnskog, hav, öken och fjäll. Den digitala spelmodulen hjälper dig eller ditt lag att hålla räkningen! 160 sid inb illustr

Boken innehåller en enkel och tydlig genomgång av grunderna i notläsning, samt även en genomgång av grundläggande musikteori såsom rytm, skalor, intervall och ackord. Boken är ett givet val för nybörjaren, för den som vill friska upp minnet och för den som bara vill förstå. På den medföljande CD-skivan finns 86 spår med förtydligande exempel! 160 sid spiralbunden illustr övers Håkan Edvardson


Den enda hundbok du behöver – här finns ALLT du behöver veta!

D

in hund är ypperlig för dig som är på väg att skaffa hund. Eller för dig som redan lever med hund, men vill lära dig mer. Här får du hjälp att förstå hundens behov och möjlighet att hitta den ras som bäst passar ihop med ditt liv. För det gäller att välja hund med både hjärta och hjärna. Du får läsa om de flesta raser som finns i Sverige utifrån arbetsbakgrund och rastypiska egenskaper. Olika raser har utvecklats för olika ändamål. Att känna till vilka arbetsuppgifter hunden utfört eller fortfarande utför är nödvändigt för att du ska kunna ge din hund ett gott liv. Du får också lära dig vilket djur hunden egentligen är, om den viktiga relationen mellan människa och hund och de grundläggande behoven under hundens hela liv. En utmärkt bok för de som redan har hund, eller är sugna på att skaffa en!

Fler än 700 färgbilder på olika hundar och hundraser i vardagliga situationer!

”I Grundämnen kan alla − från barn till forskare − roas och lära sig samt inte minst njuta av hundratals färgsprakande foton av olika grundämnen.” Christer Fuglesang, astronaut

GRUNDÄMNEN − ETT BILDLEXIKON ÖVER UNIVERSUMS ALLA KÄNDA ATOMER av Theodore Gray 240 sid inb illustr övers Björn Wahlberg 9706-3 Medlemspris 259:-

Välj hund med båda hjärta och hjärna! Lär dig att förstå hundens behov!

DIN HUND. HUNDRASER I SVERIGE. HUNDENS LIV av Agneta Geneborg, Kerstin Malm, Annelie Isaksson, Kristina Mårtensson, Britta Hedekäll 456 sid kart illustr 9705-5 Medlemspris 209:-

Allmänbildande, snyggt och underhållande om grundämnen!

A

llt som är gripbart är uppbyggt av grundämnen. På frågan vad det periodiska systemet är säger författaren Theodore Gray att ”det är den universella katalogen för allt som man kan tappa på foten”. Varje grundämne presenteras i den ordning det kommer i det periodiska systemet och vartenda grundämne är fotograferat i sin renaste form. Syre (grundämne 8) är till exempel en färglös gas, men vid – 183 °C framträder den som en vacker ljusblå vätska. Det finns också bilder som visar hur grundämnena förekommer i världen – de föreningar och användningsområden som vi är vana vid att se i vårt dagliga liv. Här berättas också varje grundämnes historia. Visste du till exempel att fluor (grundämne 9) är ett av de mest reaktiva grundämnena? Sprutar man lite fluorgas på i stort sett vad som helst kommer det att börja brinna. Detta allmänbildande praktverk är ett måste för alla vetenskapligt intresserade!

Fult, fel och fruktansvärt kul!

H

är hittar du massor av roliga särskrivningar och andra galna språkgrodor, hämtade direkt ur verkligheten. Du får svar på vissa ytterst viktiga frågor, som till exempel om det verkligen finns någon som serverar pitt i panna? Och hur illa kan det gå med Google Translate? Och vilken maxhastighet gäller för cyklar i cykelställ? Hatkärleken till särskrivningar märks överallt; inte minst på nätet och insändarsidor. Men varför retar det så många? Frågan ställdes till de drygt 65 000 svenskar som anslutit sig till Facebooksidan "Sverige mot särskrivningar". Svaret blev tydligt: "Det är fult och det är fel!" Författarna till den här boken har en lite mer nyanserad bild av problemet: "Det är visserligen fel, men också extremt roligt."

Författarna Stellan Löfving och David Stark driver sajten Skyltat.se och har under snart fyra års tid samlat på sig ett digert bildarkiv med lustigheter.

SKUM KANIN MED ANANASSMAK − SÄRSKRIVNINGAR OCH ANDRA SPRÅKGRODOR av Stellan Löfving, David Stark, 122 sid kart illustr 9707-1 Medlemspris 106:-

43


SKÖN VÅR MED KULTURHISTORIA OCH SAMHÄLLE

Hur leder man sig själv och andra? Vansinnigt populära Pia Sundhage berättar hur!

Järnladyn lyckades med det omöjliga och blev älskad, hatad och omstridd som få!

Ortmark är en av Sveriges främsta journalister och har ställt de flesta makthavare mot väggen!

En bråkstakes bekännelser ...

775 sidor!

Att leda med glädje. Spela på bästa fot av Pia Sundhage, Elisabeth Solin

Här delar skickliga ledaren Pia Sundhage, Sveriges populära landslagstränare, med sig av råd och tips kring ledarskap. Fördjupad kunskap som fungerar för idrottsledare, arbetsledare och alla som vill bli bättre på att leda sig själva. Hon berättar även hur hon hanterar motgångar, skapar lagkänsla och spelglädje. En bok om glädje, passion och positivt ledarskap! 309 sid storpocket 9713-9 Medlemspris 116:-

Margaret Thatcher − en biografi av Gunnela Björk

Som kvinna från landet var Margaret Thatchers chanser att bli premiärminister egentligen lika med noll. Trots det lyckades hon med det omöjliga, men blev också en av världens mest hatade kvinnor. Här summeras Järnladyns liv, från barndomen på den engelska landsbygden till ålderdomen präglad av svår demens. Ingen lämnas oberörd av Thatcher och hennes liv! 192 sid inb illustr 9710-5 Medlemspris 214:-

Makten och lögnen. Ett liv i televisionens Sverige av Åke Ortmark

Journalisten Åke Ortmark berättar hur TV:n förändrade vår världsbild, våra politiker och våra liv. Med televisionens inträde fick makthavarna ett propagandainstrument, och det var också då som skjutjärnsjournalistiken slog igenom. I ett halvt sekel har Ortmark jobbat med att avslöja överhetens lögner och hemligheter. Här berättar han om det och sitt liv. 775 sid inb illustr 9709-7 Medlemspris 221:-

Omåttligt populära Maggans bästa och modigaste krönikor! Den populära krönikören och författaren Maggan Hägglund berättar om sitt liv, kantstötthet och allt sådant mänskligt vi alla känner igen oss i men som kan vara svårt att prata om. Maggan är fenomenal på att modigt blanda allvar med humor och igenAv författaren till succén känning. Som läsare känner man sig Drunkna inte i stärkt. Maggan kan lära oss mycket, vi dina känslor! som är starka ibland och sköra ibland. För sådan är hon med, men hon har lärt sig att hantera livets uppförsbackar. När hon tidigare kände sig knäckt och var på väg att ge upp har hon idag en helt annan strategi: Förr tog jag tankarna ”jag är så värdelös, ful och hopplös” på allvar. Idag tänker jag ”jaha, jag har en sådan dag idag”. Förr trodde jag att allt hopp var ute. Idag inser jag att det är bara en uppförsbacke MAGGANS LILLA STARKpå vägen. SKÖRA Maggan Hägglund är frilansjournalist och tidigare chefredaktör på tidningav Maggan Hägglund en Tara och numera krönikör. Hennes och Doris Dahlins omåttligt populära 200 sid inb bok Drunkna inte i dina känslor får här en uppföljare med Maggans allra 9712-1 Medlemspris 249:bästa krönikor.

1127 sidor!

Mammuten av Jörn Donner

I denna rikt illustrerade och spännande biografi berättar bråkstaken och den kontroversielle kulturprofilen Jörn Donner sin livshistoria – från pojkåren i Helsingfors fram till hur han lever idag, på ålderns höst. Det handlar om svenskt kulturliv och politik, om framgång och motgång, kärlek, kvinnor, konflikter, skilsmässor och mycket mer. 1127 sid kart illustr 9522-4 Medlemspris 289:-

En unik skildring inifrån en organisation där inte ens de egna medlemmarna går säkra!

Helvetet inifrån. Femton år i Sveriges största brottsorganisation av Daniel Olsson, Lasse Wierup

I nästan tio år levde Michael och hans fru Ebba efter Hells Angels regler. Han som en av klubbens kriminella motorer, hon som egenföretagare och partyprinsessa. Att människor mördades omkring dem räckte inte för att de skulle ifrågasätta sitt val. Men så ställdes paret inför Hells Angels verkliga ansikte. Från sitt gömställe utomlands berättar de sin historia ... 312 sid inb illustr 7633-1 Medlemspris 209:-

Sveriges ca 5 000 järnvägsstationer från A till Ö!

Fylld med nostalgiska bilder från förr!

Bodils Malmstens bästa knep! Om att bygga en story, sortera, redigera, korrekturläsa …

Rikt illustrerad med fantastiska fotografier från samtiden! Av Jan Mårtensson!

Var stannade tåget? av Hans Harlén

Tillbaka till minnena av Måd Olsson-Wannefors

Så gör jag. Konsten att skriva av Bodil Malmsten

Oss håller inga bojor, oss binder inga band! av Jan Mårtenson

6800-7 Medlemspris 269:-

7779-2 Medlemspris 229:-

8239-6 Medlemspris 199:-

9351-8 Medlemspris 239:-

Krylbo nästa … Detta är en fascinerande uppslagsbok från A till Ö över Sveriges cirka 5 000 järnvägsstationer och hållplatser som under åren har haft persontrafik. Boken ger framförallt geografiska fakta om stationernas lägen från landskap till socken och i större samhällen även gatuadress. En förteckning linjevis gör att du lätt hittar historiska stationsnamn. 256 sid inb illustr

44

Känner du någon som börjar bli glömsk eller dement? Detta är något så unikt som en upplevelsebok för personer med demens. Boken är fylld med bilder som spänner över hela 1900-talet och fram till våra dagar. Vi får följa olika teman: minnen, traditioner, fritid, maskiner, mode och musik – allt för att väcka minnen och känslor från svunna tider till liv. 144 sid kart illustr

Idag skriver alla hela tiden. Små snuttar och långa uppsatser. Vi messar, twittrar, bloggar och mejlar så att fingrarna blöder. Men hur blir det så bra att andra längtar efter att läsa det man skrivit? Ingen vet det bättre än Bodil Malmsten, och här avslöjar hon sina bästa knep. Dessutom presenterar hon många lysande exempel och några förskräckliga. 301 sid inb illustr

1926 rider den unga adelsfröken Linde Klinckowström ensam ut i Europa. Hennes ende följeslagare är Castor, den stora i hästen som kommer att vara hennes trogna kamrat under många år. Äventyret ger mersmak. Det blir ytterligare sex långritter ut i Europa de kommande åren. Allt hon ser dokumenterar hon. I dagböcker, tidningsartiklar och mängder av brev ... 243 sid halvklotband illustr


noh r nekob era ,jlima d ttä

”Jag är helt under isen ibland. Totalt spolad. Och har ju börjat fatta att jag inte är så jävla ful som Vilgot skildrat mig. Men jag har kommit i vägen för hans svåra relation till kvinnan.” Lena Nyman ur sin dagbok efter tidningsskriverierna om Jag är nyfiken gul

Omskakande biografi om LENA NYMAN!

es.stdetsron.www

4 - 0 2 6 4 0 3 - 1 - 1 9 - 8 7 9 : N b S4I- 0 2 6 4 0 3 - 1 - 1 9 - 8 7 9 : N b S I

När Lena Nyman dog 2006 efterlämnade hon sjutton papperskassar med dagböcker, fullklottrade almanackor, brev och fotografier. Kulturjournalisten Annika Persson har gjort ett fantastiskt jobb med att sammanställa en av våra största skådespelares liv med skärpa och värme.

A

lla älskar Lena Nyman – begåvning och intelligens strålar ur varje por. Alla vill se henne på scenen, alla vill höra henne sjunga. De vill vara hennes vän, älskare och pappa. I slutet av 1960-talet slår hon även internationellt med skandalfilmen Jag är nyfiken gul som exporterar den svenska synden. Men i de svenska recensionerna nämns inte hennes skådespeleri, däremot skrivs spaltmetrar om hennes kropp. Den är osofistikerad, osmaklig och hennes bak är fet. Hon späker sig på hälsohem. 45 kilo lätt sticker hon därifrån, för att springa rakt in på första kondis och mula gräddbakelser. Med samma aptit kastar hon sig in i diverse kärleksaffärer, alla bräckliga som glas. Oftast blir hon kär i auktoriteter som Vilgot Sjöman, Ingmar Bergman och sina lärare. Stolt skriver hon om sina erövringar i dagboken och betygsätter dem. Förutom kärleksaffärerna är dagböckerna fulla med Lenas humoristiska, drastiska och insiktsfulla tankar om sig själv, ensamheten, skådespeleriet, klassresan och missbruken. Och skräcken att bli som mamma Margit – pälssömmerskan som var tjock och blev övergiven. Hon festar, är otrogen, blir alltid förlåten och ibland åker hon på en smäll. En del i henne vill gå under. Så gör hon det också. Bit för bit. Hon missbrukar allt hon kommer över; arbete, vänner, älskare, droger, mat, mediciner och alkohol. Bildtext Faci ute con et lab ium a nia veliquodis nobit, vere ditiunt ex elibus maxiMenblabo. precis när honnisnärmar botten musa dessitio Itas rem aut et rerorum quid et, alissesig deribus qui cus, blir hon upptäckt igen. Och först då reser hon officiis que oditat. sig upp som den konstnär hon verkligen är … JAG VILL JU VARA FRI − EN BOK OM LENA NYMAN av Annika Persson 320 sid inb illustr 9717-0 Medlemspris 226:-

es.stdetsron.www

,

TIPS: En annan stor skådespelare hittar du på sid 54!

Brutalt uppriktig skildring av Lena Nymans spännande och kontrastrika liv. Omöjligt att sluta läsa!

Helgas skrämmande ögonvittnesskildring från Auschwitz Helgas Weiss har mycket gemensamt med Anne Frank. De föddes samma år, skrev dagbok, var båda barn när nazisterna invaderade deras liv och förde dem till koncentrationsläger. Skillnaden är att Helga överlevde Förintelsen. Här berättar hon om de Innehåller 8 sidor med fasansfulla åren som barn i Auschwitz och livet efter.

fotografier och

HELGAS DAGBOK. FLICKAN SOM ÖVERLEVDE FÖRINTELSEN av Helga Weiss 256 sid inb illustr 9716-2 Medlemspris 221:-

Helga Weiss börjar skriva dagbok 1938. Hon är då nio år och bor i Prag. Helgas egna Hennes familj drabbas hårt av nazisternas invasion, och det dagliga livet teckningar! blir alltmer märkt av nya lagar, ofrihet och tvång. Och det blir bara värre. Helga deporteras till koncentrationslägren Theresienstadt och Auschwitz. När dagboken avslutas är Helga femton år och har mirakulöst överlevt de fruktansvärda förhållandena i lägren. Hon är en av de 100 överlevande av de totalt 15 000 barn som deporterades till dessa läger. Likt Anne Franks dagbok är den en unik och viktig ögonvittnesskildring. Efter kriget blev Helga Wiess en av Tjeckiens mest erkända konstnärer och bor idag i den lägenhet i Prag där hon föddes. Helgas dagbok är illustrerad med de teckningar hon ritade under sin tid i fångenskap.

www.bonniersbokklubb.se

45


SKÖNARE VÅR MED BARN- OCH UNGDOMSBÖCKER

Fira påsk med 2:a delen i Katarina Mazettis populära kusinserie!

Första delen i Katarina Mazettis roliga serie om fyra kusiner!

9-12 år!

Kusinerna Karlsson. Spöken och spioner av Katarina Mazetti

De fyra kusinerna är på sommarlov på en skärgårdsö med sin excentriska moster, konstnären. Mostern måste plötsligt åka iväg och barnen får bo själva ett par dagar. Under tiden försvinner det mat och ved ur förråden och de anar skepnader som försvinner i mörkret. Spökar det eller är det någon mer på ön? Första delen i en ny rolig serie av Katarina Mazetti! 157 sid kart 7043-3 Medlemspris 119:-

9-12 år!

Vildingar och vombater av Katarina Mazetti

De fyra kusinerna är på påsklov på skärgårdsön hos sin excentriska moster Frida. Frida har just köpt fem vombater för att göra om sin ö till en vombatpark! Det kunde ha blivit ett mysigt lov med de gulliga men busiga djuren om det inte plötsligt dök upp objudna gäster på ön. Detta är andra delen i Katarina Mazettis roliga och omåttligt populära serie om fyra kusiner! 139 sid kart 9426-8 Medlemspris 119:-

Tvillingarna jagar en dyrbar äppeltavla, men stängs in i en hemlig gravkammare …

Alla 10 finallåtarna!

Hela familjen!

Schlagerfinal 2013

Melodifestivalen – det är årets viktigaste musikhändelse som bara växer för varje år. Den här boken innehåller Anton Ewald, Robin Stjerberg, Yohio, Louise Hoffsten, Ralf Gyllenhammar, Ravaillacz med flera ... Alla tio finallåtarna från Melodifestivalen 2013. De publiceras med melodistämma, texter och ackord samt bilder på artisterna. Det är bara att sätta igång att lära dig spela de purfärska låtarna! 32 sid hft illustr 9719-6 Medlemspris 136:-

6-9 år!

Cirkusdeckarna och äppelmysteriet av Dan Höjer

Tvillingarna Kaspar och Katinka, de två största stjärnorna på Cirkus Pommery, är också tokiga i mysterier. Så när Kivik-bornas dyrbara äppeltavla stjäls är tvillingarna på hugget. Men att hitta tavlan är svårare än de tror; de måste skugga en knivman och stängs in i en hemlig gravkammare … Ännu en fristående fartfylld del i succé-serien om Cirkusdeckarna av Dan Höjer! 128 sid inb illustr 9718-8 Medlemspris 109:-

Den internationella bestsellern bakom succéfilmen med Emma Thompson och Jeremy Irons!

Bus, skratt och galenskaper när Sunes familj åker på semester till Grekland! Även succéfilm på bio! 9-12 år!

Sune i Grekland av Sören Olsson, Anders Jacobsson

Äntligen sommarlov! För en gångs skull ska Sune, lillebror Håkan Bråkan, storasyster Anna, mamma Karin och pappa Rudolf dra på charterresa till Grekland. Kommer de att klara sig igenom säkerhetskontrollen? Hur mycket kommer pappa göra bort sig? Och vad gör Sune när han upptäcker att världens sötaste tjej är i samma barngrupp som Håkan? 158 sid kart illustr 9849-1 Medlemspris 129:-

46

12-15 år!

Tre syskons kamp för att rädda världen och varandra! I samma anda som Narniaböckerna!

9-12 år!

9-12 år!

Trolldomens tre skrifter: Smaragdernas bok av John Stephens

De tre föräldralösa syskonen Kate, Michael och Emma skickas till den mystiske doktor Pym i hans stora, förfallna hus i staden Cambridge Falls. I ett gömt rum hittar syskonen en egendomlig bok med blanka sidor. Med hjälp av boken kan man resa genom tid och rum − och här tar ett hisnande  äventyr sin fantastiska början ... 352 sid inb övers Carla Wiberg 3973-5 Medlemspris 129:-

Trolldomens tre skrifter: Rubinernas bok av John Stephens

Kate, Michael och Emma har bott på barnhem i tio år. Deras föräldrar lever, men är försvunna. Och nu är de alla i fara. Syskonen måste finna de förlorade böckerna, Trolldomens tre skrifter, innan det är för sent ... Den andra delen i serien Trolldomens tre skrifter − ett äventyr på liv och död, en resa man aldrig någonsin glömmer ... 368 sid inb övers Carla Wiberg 8173-7 Medlemspris 129:-

De populära cirkusdeckarna jagar ett stulet korvrecept … Cirkus Pommerys stora stjärnor är de elvaåriga tvillingarna Kaspar och Katinka. Publiken häpnar när de visar sina fantastiska konster. Men Kaspar och Katinka gillar också mysterier och är ena hejare på att lösa dem. Och när Bamse Sihléns oslagbara korvrecept stjäls på en kanalbåt så tar tvillingarna upp jakten på tjuven. Det blir ett dramatiskt äventyr där tvillingarna dyker ner i Göta kanal efter en ovärderlig skatt men blir instängda i ett hemligt rum under vattnet … CIRKUSDECKARNA OCH KANALMYSTERIET av Dan Höjer 143 sid inb illustr 9632-1 Ord. medlemspris 109:9632-1 Premiepris om du samtidigt köper en bok (dock ej annan premie) ur detta nummer av Bokspegeln 39:-

Pr em

ie

Premiepris! Premie-

pris! 39:- 39 :6-9 år!

6-9 år!

Full fart med Kaspar och Katinka!

15 år och uppåt!

Ny spännande del av supersuccéerna Cirkeln och Eld – nu i serieform!

Tolkiens klassiker − nu filmaktuell!

520 sidor!

Beautiful Creatures. Mörka drömmar, livsfarlig kärlek av Kami Garcia, Margaret Stohl

När Ethan möter den mystiska, nyinflyttade Lena, slår det gnistor. Hennes gåtfulla personlighet fascinerar honom. Men deras kärlek hotar att avslöja mörka hemligheter om såväl deras egna familjer som om stadens historia. När Lena fyller sexton får kärleken till Ethan inte fortsätta. Men han är beredd att göra allt för att inte förlora henne … 528 sid inb övers Carina Jansson 8928-4 Medlemspris 139:-

Berättelser från Engelsfors av Sara Bergmark, Mats Strandberg

Hobbiten av J. R. R. Tolkien

9860-8 Medlemspris 176:-

9171-0 Medlemspris 99:-

I staden Engelsfors kämpar De utvalda, en grupp gymnasieelever med magiska krafter, för att stoppa världens undergång − och för att klara sig genom tonåren. De utvalda är gänget från succéböckerna Cirkeln och Eld som här utvecklas i serieform, illustrerade av Sveriges bästa tecknare. Här får gamla berättelser nya perspektiv och vi får ta del av hittills okända hemligheter … 112 sid inb illustr

Den lille hobbiten Bilbo dras av trollkarlen Gandalf med på äventyr tillsammans med tretton dvärgar, ledda av den sturske Thorin Ekensköld. De ska röva bort en stor guldskatt som vaktas av den eldsprutande draken Smaug. Bilbo träffar också den slemmige Gollum, som utmanar Bilbo i en tävling. Han blir då av med sin magiska osynlighetsring … 283 sid kart övers Erik Andersson, John Swedenmark


NY succébok med barnens bästa sånger för hela kroppen − inklusive DVD med alla rörelser! Alla älskar barnkammarböckerna, som hittills har sålts i över 1 miljon exemplar! Nu kommer Sånger för hela kroppen, en ny blivande klassiker med massor av älsklingssånger. Förutom de vackra illustrationerna och sångtexterna medföljer även en DVD som visar hur man gör rörelserna till låtarna!

I

Fyndpris! Gå in på YouTube och sök på Lilla barnkammarboken så kan du se ett smakprov av DVD:n!

boken finns tjugosex favoriter: "Hjulen på bussen", "Hajarna", "I ett hus vid skogens slut", "När kråkorna klappar takten", "Tingeling tåget far" och många fler. I anslutning till texten beskrivs även rörelserna och inte nog med det. På den medföljande DVD:n sjunger och visar artister från de populära "Barnkammarkonserterna" rörelserna till utvalda sånger. Ta hjälp av DVD:n för att se hur man gör! Klappa händer, vicka på rumpan, gör vågor och gapa med armarna som en haj! Skaka loss och sjung med hela kroppen! Älskade klassiker varvas med barnens förskolefavoriter. Alla är rikt illustrerade av våra främsta illustratörer som Lisen Adbåge, Kristina Digman, Maj Fagerberg, Maria Nilsson Thore, Sarah Sheppard, Marit Törnqvist, Filippa Widlund och Jakob Wegelius.

m e Pr

Från 1 år och uppåt!

Premiepris!

39:-

Marie Strömberg Andersson, Norra Skåne

3 - 6 år!

LILLA BARNKAMMARBOKEN. SÅNGER FÖR HELA KROPPEN, INKL DVD 61 sid inb illustr 9721-2 Fyndpris 139:-

Barnens bästa rörelsesånger inklusive DVD! Titta, sjung och lär er rörelserna tillsammans! Den perfekta presenten för alla barn och föräldrar!

ie

"Illustrationerna är fantastiska ... Det är ett samlingsverk som både barn och vuxna kan ha stor glädje av."

Molly + kubpussel = alla barns favorit! Det här skojiga kubpusslet bjuder på sex härliga och färgglada motiv från den populära musen Mollys värld! En gitarr, tårta, badboll, cykel, segelbåt och klocka är motiv som barnen känner igen och kan relatera till. Pusslet innehåller fyra greppvänliga och tåliga träkuber som var och en mäter 4,4 cm. Perfekt för att träna barnets koordinationsförmåga – dessutom är det roligt, vilket naturligtvis är det viktigaste! Böckerna om Molly har gjort succé världen över och även sänts i svensk TV. Författaren och illustratören Lucy Cousins har fått ett flertal priser för sina färgstarka och karaktäristiska böcker om Molly. MOLLYS SAKER − MINIKUBPUSSEL 4 träkuber. Format: 4,4 x 8,8 x 8,8 cm 9776-6 Ord. medlemspris 130:9776-6 Premiepris om du samtidigt köper en bok (dock ej annan premie) ur detta nummer av Bokspegeln 39:-

Roligt, färgglatt och pedagogiskt!

www.bonniersbokklubb.se

47


6-9 år!

Härlig letaoch-hitta-bok med pedagogiska rim!

0-3 år!

Med Ilon Wiklands fantastiska illustrationer i färg!

3-6 år!

3-6 år!

En riktig önskebok för småprinsessor!

Vilma tycker om att bada. Ankan också. Men inte apan!

Ro Nyfi klas Vem en

Vilma tycker om kalas. Vilken tur att hennes kompisar fyller år just idag!

Vår i Bullerbyn

Vilma säger bada + Vilma säger hurra!

Var är Nicke Nyfiken

Prinsessor − sju sagor

9725-3 Medlemspris 106:-

9730-3 Paketpris 129:-

9454-0 Medlemspris 129:-

9466-4 Medlemspris 169:-

av Astrid Lindgren illustrerad

Vad är det som brummar, plingar och tutar?

Massor av motiv att välja bland som utgångspunkt för egna konstverk! Specialpenna ingår!

illustrerad

9467-2 Medlemspris 89:-

Titta in i kroppen

av Katie Daynes illustrerad

8268-5 Medlemspris 189:-

Ritkort med djur

Massor av saker att göra och upptäcka. Öppna luckor, vrid på snurror, dra i flikar!

Ritkort med monster

50 dubbelsidiga ritkort + penna

9486-2 Medlemspris 79:-

Innehåller luckor att öppna och en VÄRLDSKARTA att sätta på väggen!

av Anne-Sophie Baumann illustrerad

9483-9 Medlemspris 79:-

8977-1 Medlemspris 159:-

3-99 år!

Barnens bildatlas med flikar och karta

av Alex Frith illustrerad

8264-4 Medlemspris 189:-

Hur tänder man ett lysrör med en kam? Hur gör man en varmluftsballong av en tepåse? Och hur kan man göra rörliga bilder med penna och papper? Tom Tits roliga tricks består av 44 enkla, spännande och överraskande experiment som man kan göra hemma vid köksbordet eller i skolan för att roa, undersöka och inte minst för att imponera på andra. Kort sagt en rolig bok för nyfikna och vetgiriga barn.

Findus flyttar ut

av Sven Nordqvist illustrerad

7243-9 Medlemspris 119:-

44 enkla och spännande experiment som man kan göra själv!

6-9 år!

TOM TITS ROLIGA TRICKS

av Klas Fresk illustrerad

9722-0 Medlemspris 149:-

3-6 år!

Lilla gården

av Corine Fletcher illustrerad

8131-5 Medlemspris 169:-

Lyssna till melodierna och sjung! 50 barnvisor med unik ljudmodul!

5-12 år! Från 5 år!

illustrerad

En bok som är en totalupplevelse! Kan läsas från 4 olika håll! Spelplan, lekfigurer mm!

Fordon överallt

50 dubbelsidiga ritkort + penna

Efterlängtad ny bok om Pettson och Findus! Det händer massor i varje bild!

Roligt för nyfikna barn!

48

av Margret och H.A. Rey, illustrerad

0-3 år!

Vroom vroom! Vad är det? av Fridh/Lonhage

Lyft på flikarna och se hur du ser ut bakom revbenen, i magen, i örat ...

av Anna Ribbing illustrerad

Tippen och hans vänner leker kurragömma. Lyft på flikarna och se var de gömmer sig!

Hela familjen!

Svenska barnvisor

av Tina Ahlin illustrerad

6012-9 Medlemspris 289:-

Från frö till blomma med Lilla Anna! Lilla Anna får en påse med överraskningsfrön av Långa Farbrorn. De hjälps åt att plantera fröna i tio små krukor. När Lilla Anna vattnar dem växer de jättefort. Lilla Anna får en egen djungel där hon kan leka kurragömma med Långa Farbrorn. Hur lång tid tar det för ett vanligt frö att gro och växa? Det får barnen veta i denna bok. De kan se precis hur det går till när ett vanligt frö blir en fin blomma! En fröpåse och en söt planteringsspade medföljer! LILLA ANNA OCH DE MYSTISKA FRÖNA − MED FRÖPÅSE OCH SPADE

av Inger och Lasse Sandberg illustrerad 9724-6 Medlemspris 159:-

För st & små 0-3 år!

Tippens födelsedag − en bok med flikar

av Eric Hill illustrerad

8132-3 Medlemspris 89:-

Fröpåse och planteringsspade medföljer!

3-6 år!


När Nalle berättar historier ur Bibeln så kan alla vara med! Rolig Nicke Nyfiken-bok av klassiskt snitt. Vem kan motstå en saga om glass?

Häng med på spännande rymdäventyr! Fantastiska bilder, spännande fakta!

Ludde ska klä på sig, men det blir alldeles tokigt ...

3-6 år!

0-3 år!

0-3 år!

Nicke Nyfiken och glassbilen av Margret 9744-4 Medlemspris 119:-

6-9 år!

9-12 år!

Nalles bibel

Ludde

En biljett till stjärnorna

Känn igen 25 fåglar

9465-6 Medlemspris 139:-

9746-9 Medlemspris 79:-

9736-0 Medlemspris 139:-

9748-5 Medlemspris 119:-

av Linda Parry illustrerad

och H. A. Rey illustrerad

Skata eller kråka, blåmes eller talgoxe, fiskmås eller skrattmås?

av Ulf Löfgren illustrerad

av Peter Ekberg illustrerad

av Björn Bergenholtz illustrerad

3-6 år! 3-6 år!

En färgsprakande bok för de allra minsta!

r stora må barn Elfte boken om monsteragenten Nelly Rapp! Mysigt, läskigt, lättläst!

En av paret Sandbergs efterlängtade klassiker, nu i Klumpe Dumpe-serien! 0-2 år!

Mollys första färger

Pojken med de hundra bilarna

9738-6 Medlemspris 84:-

9765-9 Paketpris 129:-

av Lucy Cousins illustrerad

Jo Nesbø har tagit världen med storm med sina berättelser om doktor Proktor!

De spökande prästerna 8943-3 Medlemspris 119:-

Lilla Lena är doktor

av Åsa Karsin illustrerad

9732-9 Medlemspris 119:-

Läs sagan om de små tandtrollen!

Den bov finns inte som lyckas överlista Sveriges skickligaste privatdetektiv!

Dr Proktor och den stora guldkuppen

Ture Sventon i varuhuset

av Jo Nesbø, illustrerad

9737-8 Medlemspris 139:-

av Åke Holmberg illustrerad

9861-6 Medlemspris 79:-

Emil fyller 50 år i år! Fira med trippelvolymen!

Nu kommer Stora Emilboken i ny, uppfräschad utgåva. Boken innehåller tre Emilböcker: Emil i Lönneberga, Nya hyss av Emil i Lönneberga och Än lever Emil i Lönneberga. Böckerna innehåller massor av härliga svartvita originalillustrationer av Björn Berg. Det är en tjock, maffig volym – perfekt som present!

Den tredje delen i serien Halvdan Viking!

3-6 år!

6-9 år!

Alla älskar Emil! Tre böcker i en volym!

Lena − en ny bilderboksstjärna. Hon gillar att leka olika yrken!

av Inger och Lasse Sandberg + Fia och djuren går till sjöss av Catarina Kruusval, illustrerade

6-9 år!

av Martin Widmark illustrerad

Ett fartfyllt äventyr med Catarina Kruusvals hjältinna! Nu i Klumpe Dumpeserien!

3-6 år!

Karius och Baktus

av Thorbjörn Egner illustrerad 1503-2 Medlemspris 99:-

6-9 år!

Vargens hjärta

av Martin Widmark illustrerad 8190-1 Medlemspris 119:-

På med förklädet, alla bagarbarn! Det här är en bok full med goda bakverk. Söta och salta. Stora och små. Det finns kakor för chokladälskare, bröd för dem som är mellanmålshungriga, smarriga tips för kalasfixare och ljuvliga nutellabiskvier för de riktigt sötsugna. Det är en bok för de yngsta bagarna med bilder och tydliga anvisningar för alla moment. En bok som ger självförtroende till novisen i köket!

Enkla steg-försteg-recept får bakningen att gå som en dans!

6-9 år! 6-100 år!

STORA EMILBOKEN

MINSTA BAKBOKEN

9742-8 Medlemspris 169:-

9743-6 Medlemspris 212:-

av Astrid Lindgren illustrerad av Björn Berg

av Johanna Westman illustrerad

49


DIN MEDLEMSSIDA Medlemsrecension av Död i skugga! Så här tycker medlemmen Kristina i Holmsund om Anne Holts senaste deckare: Kristina ger Död i skugga fyra av fem stjärnor och skriver: ”Inger Johanne Vik, kriminalpsykolog vid Oslopolisen, kommer en fredagskväll i juli hem till sin gamla gymnasiekamrat Ellen Mohr för en klassåterträff. Men hemma hos Ellen med familj har det hänt något fruktansvärt – i Ellens knä ligger Se sidan 24 hennes lille son Sander död, och både Ellen och hennes man Jon är i stort sett okontaktbara. Detta är upptakten till Anne Holts senaste bok med Inger Johanne och hennes man, polisen Yngvar Stubø. Boken utvecklar sig till en inte bara spännande kriminalroman, utan också en diskussion om vikten av att uppmärksamma barns livsvillkor – även barn i privilegierade miljöer kan fara mycket illa.” Som tack för att hon tagit sig tid att skriva en recension skickar vi Kristina en aktuell bok: Per J Anderssons New Delhi Borås. Den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till kärleken i Sverige. Läs mer om den på sidan 10! Se sidan 10

Reslysten?

VIVECA STEN

MARI JUNGSTEDT

Boka Bonniers Bokklubbs författarkryssning! Gå in på www.bonniersbokklubb.se/ kryssning eller ring Omnia resor på telefon: 021-12 90 90.

Möt oss på kryssningen!

Nöjd? Irriterad? Nyfiken? Idérik? Skicka dina synpunkter till Medlemssidan, Bonniers Bokklubb, Box 3159, 103 63 Stockholm eller mejla medlemssidan@bonniersbokklubb.se (Observera att mejladressen gäller synpunkter på Bonniers Bokklubb enligt ovan, ej kundserviceärenden. Vill du beställa/avbeställa böcker, undrar över en viss leverans eller dylikt gå in på vår hemsida: www.bonniersbokklubb.se eller ring Kundservice 08-696 87 80.

Lyckad biokväll!

Vi vann Alla hjärtans-tävlingen! Tio kluriga medlemmar har vunnit varsitt exemplar av Åren i Paris, Paula McLains roman om Ernest Hemingway och hans första fru, Hadley. Läs mer om den på sidan 14!

Se sidan 14

50

Bokklubb

Som medlem i Bonniers Bokklubb får du den 54-sidiga medlemstidningen Bokspegeln tio gånger om året. Den presenterar Bonniers Bokklubbs huvudbok och även mellan 250 och 300 titlar i varje nummer, litteratur av alla slag från alla svenska förlag, där ungefär hälften är nyheter för perioden. Så här beställer du dina böcker i Bonniers Bokklubb: • Du beställer snabbt och enkelt via vår hemsida www.bonniersbokklubb.se eller via vår automatiska beställningsservice dygnet runt. Tel 08-696 87 80. Kundservice med samma telefonnummer, har telefontid vardagar 08.00 − 18.00. • Beställer du via det portofria beställningskortet i medlemstidningen fyller du i artikelnummer och titlar på de böcker du vill ha och postar beställningskortet före sista beställningsdag. Obs! Inga meddelanden kan lämnas på kupongen, den avläses maskinellt. • Om du inte gör någon beställning eller avbeställning kommer Bonniers Bokklubbs huvudbok automatiskt till dig efter beställningsperiodens utgång. • Vill du ha Bonniers Bokklubbs huvudbok före beställningsperiodens utgång måste du beställa den genom att kryssa för på beställningskortet. När du beställer andra böcker ur Bokspegeln och dessutom vill ha Bonniers Bokklubbs huvudbok måste du beställa den genom att kryssa för i beställningsrutan. • Avbeställer gör du innan sista svarsdatum genom att besöka hemsidan, kryssa för på beställningskortet, skicka ett mejl eller ringa Kundservice. Vi förbehåller oss rätten att debitera postvända paket med 149 kronor. • Vill du en period inte ha någonting ur Bokspegeln kryssar du för i avbeställningsrutan (Posta före sista beställningsdag!) eller kontaktar Kundservice på 08-696 87 80. • Du har givetvis 14 dagar ånger-/returrätt. Eventuell retur skickas tillsammans med fakturan till: Samdistribution 173 80 Stockholm. Returportot står du själv för. • Vill du säga upp ditt medlemskap efter fullgjort åtagande, kontaktar du bara vår Kundservice via vår hemsida på www.bonniersbokklubb.se, alternativt skickar ett mejl till kundservice@bbk.se eller ringer 08-696 87 80 vardagar 08.00 − 18.00. Så här betalar du dina böcker från Bonniers Bokklubb: Med varje bokleverans följer ett inbetalningskort. Du har 25 dagar på dig att betala. Om vi av någon anledning måste skicka ut en påminnelse kommer en lagstadgad avgift om 60:- per påminnelse att tas ut. Oavsett hur många böcker du köper per beställningstillfälle betalar du endast pack & porto på för närvarande 37:-. Priserna inkluderar 6 % moms. Om du har några frågor som rör ditt medlemskap, böcker, leveranser, betalningar m.m. eller om något fel skulle uppstå hjälper vi dig gärna. Du är välkommen att höra av dig per brev, mejl eller telefon till: Bonniers Bokklubbs Kundservice, Box 613, 831 27 Östersund. Telefon: 08-696 87 80 mellan 08.00-18.00 E-post: kundservice@bbk.bonnier.se Bankgiro 843-3476 Org.nr: 556023-8445 Besök gärna vår hemsida! Adressen är: www.bonniersbokklubb.se

I början av mars tog vi emot förväntansfulla medlemmar som tackat ja till förhandsvisning av “Mördaren ljuger inte ensam”. Håll utkik efter liknande medlemsevenemang framöver!

Åsa Johansson, BORGHOLM. Ann-Marie Wattwil, NÄSSJÖ. Leif Svensson, MARIESTAD. Gun Forsman-Persson, HEMAVAN. Gunilla Collén, MUNKA-LJUNGBY. Viola Sterneling, LINKÖPING.  Sonja Dahl, RÖNNINGE. Aina Daun, FLODA.  Vera Englund, NÄSSJÖ. Veronica Alinder, FARSTA

Bonniers

Har du en egen bokcirkel och är intresserad av mängdrabatt mejla medlemssidan@ bonniersbokklubb.se Skriv Bokcirkel i ämnesraden.

Bonnier AB (där Bonniers Bokklubb ingår) äger ett gemensamt register över koncernens kunder. Registret innehåller namn, personnummer, adress/ teleadress, leverans- och betalnings- och inköpsuppgifter om dina produkter. Till dina grundläggande uppgifter påförs områdesbaserade och statistiskt beräknade profiler med utgångspunkt från din bostadsadress. Profilfaktorer för området är utbildning, civilstånd, ålder, boendeform och bostadsortens läge, inkomstnivå, antal barn, resvanor och livsstil. Uppgifterna insamlas från dig, genom dina inköp, eller från annan källa, t.ex. från offentligt tillgängliga register och databaser. Uppgifterna används av företagen inom Bonnier för fakturering, leverans av produkter, m.m., och som underlag för statistik och marknadsföring. Uppgifterna analyseras och grupperas inför urval, prioritering och planering av kontakter med dig. Marknadsföring kan ske via post, telefon eller på annat sätt (e-post och sms används endast i befintlig relation eller efter samtycke). Dina personuppgifter kan lämnas ut till samarbetspartners utanför Bonnierkoncernen. Personuppgifter sparas under den tid du har en pågående prenumeration (medlemskap) och för en tid därefter då du kan utnyttja fördelarna med att vara kund hos Bonniers. Våra kunder väljer ofta att till fördelaktiga villkor teckna sig för nya engagemang efter en tids uppehåll. Om du vill avsluta kundrelationen helt efter en aktiv prenumerations- eller medlemsperiod är vi tacksamma om du meddelar detta så att vi kan radera dina uppgifter. Du har rätt att skriftligen utan kostnad begära ett registerutdrag eller rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter om dig. Du kan också spärra uppgifterna mot marknadsföring.


Pr em

rs

r

du ag. ses

er

-

a

a

u

r att

fel ig

d.

och .

a,

862 makalösa sidor av

Läckraste syfodralet! I detta läckra syfodral kan du förvara nålar, tråd och andra små sybehör. Lika perfekt när du är på resande fot som när du vill piffa upp syhörnan hemma! Det färgglada mönstret kommer från populära Fröken Rosette och är designat av Malin Ramberg. Syfodralet mäter 17 x 9 cm och är tillverkat i slitstark Oxford polyester. Det har ett blixtlåsförsettfack, flera fack för t ex nålar, virknålar eller tråddockor och insidan är dekorerad med ett tryckt 15 centimeters måttband.

mästerlige Ken Follett!

Premiepris!

49:-

FRÖKEN ROSETTE. SYFODRAL Material: Oxford polyester. Storlek: 17 x 9 cm. Tvätt: 30 grader maskintvätt 9514-1 Ord. medlemspris 180:9514-1 Premiepris om du samtidigt köper en bok (dock ej annan premie) ur detta nummer av Bokspegeln 49:-

Suverän Sverige-guide! Sverige är fantastiskt och i denna bok finns allt listat i kompaktformat! Upplev det bästa i Sverige är fylld med topplistor över allt man kan tänka sig från vårt avlånga land. Här listas varje landskaps bästa sevärdheter och upplevelser. Här finns även topplistor på oväntade företeelser och evenemang. Var finns Sveriges bäst bevarade retromiljöer? Vilka är landets mest säregna byggnadsverk? Hur ser de märkligaste boendena ut? De bästa underjordiska upplevelserna och filminspelningsplatserna? De mest besöksvärda restaurangerna, konditorierna, kaféerna ..? Boken kan läsas från två håll – i den ena listas de bästa upplevelserna tema för tema, i den andra listas de landskapsvis. Stockholm och Göteborg har egna kapitel.

Berlin 1933. Carlas föräldrar brukar inte vara osams. Men alldeles strax kommer ett gräl att bryta ut – Carla ser tecknen. I sin hand håller hennes far ett exemplar av den tidning där hans engelskfödda hustru arbetar. Nu lägger Far ner tidningen med en smäll på bordet. ”Inser du att det kommer att göra nazisterna rasande?” ”Jag hoppas det. Den dag de är nöjda med vad jag skriver kommer jag att sluta.” ”Det är farligt att reta upp dem.” Mors ögon gnistrar till av ilska. ”Walter, underskatta mig inte. Jag vet att de är farliga – det är därför jag opponerar mig mot dem.” Världens vinter tar vid där Giganternas fall, den första romanen i Ken Folletts trilogi Århundradet, slutade. En rad familjer – från Amerika, Ryssland, Tyskland, England och Wales – länkas samman under en tid då allt står på spel: Tredje riket växer fram. Spanska inbördeskriget pågår. Och andra världskriget blir alltmer ett fasanfullt faktum …

Premiepris!

49:-

862 sidor!

VÄRLDENS VINTER

av Ken Follett, 862 sid storpocket övers Leo Andersson, Peter Samuelsson

9751-9 Ord. medlemspris 129:9751-9 Premiepris om du samtidigt köper en bok (dock ej annan premie) ur detta nummer av Bokspegeln 49:-

Vårvindar friska, leka och viska … och 21 vackra vårvisor till!

Premiepris!

59:-

i as

UPPLEV DET BÄSTA I SVERIGE

hos för nen ma

9755-0 Ord. medlemspris 169:9755-0 Premiepris om du samtidigt köper en bok (dock ej annan premie) ur detta nummer av Bokspegeln 59:-

å

ie r

av Mats Ottosson, Åsa Ottosson 225 sid hft illustr

Vintern rasat; Glad såsom fågeln; Så skimrande var aldrig havet; Uti vår hage; Sköna maj, välkommen; Kristallen den fina; I folkviseton, Vårvindar friska … Ja, på denna CD-skiva finner du inte mindre än tjugotvå av våra mest välkända och vackra visor! Här sjunger Örebro Kammarkör, under ledning av Fred Sjöberg, sånger om kärleken och om våren. Köp en bok och du får Vårkänslor till premiepris!

Premiepris!

49:-

CD: VÅRKÄNSLOR – ÖREBROKAMMARKÖR 9519-0 Ord. medlemspris 149:9519-0 Premiepris om du samtidigt köper en bok (dock ej annan premie) ur detta nummer av Bokspegeln 49:-

När du hittat böckerna du vill beställa – passa på att utnyttja våra premieerbjudanden! Du kan välja en premie – en premiebok eller en annan premieprodukt – för varje bok du köper! www.bonniersbokklubb.se

51


Beställningskort

DT 4/13

Beställ snabbare på internet eller telefon! Du kan beställa/avbeställa via vår hemsida:

www.bonniersbokklubb.se På hemsidan finns möjlighet att betala via kontokort eller kreditkort.

OBS! Inga meddelanden kan lämnas på kupongen då den avläses maskinellt.

Du kan också beställa och avbeställa böcker via vår automatiska beställningsservice dygnet runt.

Tel 08-696 87 80 Kundservice har telefontid vardagar 08.00–18.00.

1304013

Bonniers

MINA BOKBESTÄLLNINGAR

Bokklubbs huvudbok!

När du beställer andra böcker ur Bokspegeln och dessutom vill ha periodens huvudbok måste du beställa den genom att kryssa för i beställningsrutan.

TROHETSPRIS 9609-9 Bonniers vegetariska kokbok sid 31 (ord pris 372:-) 1 år 349:- / 3 år 329:- / 5 år 309:/ 7 år 289:- / 10 år 269:-

9526-5 En välbevarad hemlighet av Kate Morton Specialpris 159:- (Ord. pris 259:-)

PREMIER

9639-6 Stora boken om trädgårdsprojekt sid 33 (ord pris 276:-) 1 år 256:- / 3 år 236:- / 5 år 216:/ 7 år 196:-

Du får köpa en premie för varje annan bok du köper (dock ej annan premie)

JUST-NU-PRIS 9547-1 En faders synder 199:- (ord pris 239:-) sid 15

JA! Jag har gjort min beställning av

9575-2 Davidsstjärnor 169:- (ord pris 209:-) sid 26 - 27

valfri bok ur detta nummer och får då

Bokmal. Bokskydd − design Gunilla Dahlgren (OBS! Gäller vid beställning på beställningskortet, hemsidan, mejl eller per telefon.)

9776-6

Mollys saker minikubpussel 39:- (130:-) sid 47

9755-0

Upplev det bästa i Sverige 59:- (169:- ) sid 51

9751-9

Världens vinter 49:- (129:- ) sid 51

9514-1

Fröken Rosette. Syfodral 49:- (180:- ) sid 51

9519-0

CD: Vårkänslor 49:- (149:- ) sid 51

9513-3

Birds Valley. Sjal med mönster av Emma von Brömssen 59:- (300:- ) sid 52

9756-8

Hela havet stormar 49:- (129:- ) sid 53

1201-3

Resan till Ribston 49:- (196:- ) sid 53

Har du flyttat? Fyll i här! Namn Gatuadress

Tillfällig adressändring anmäler du endast till posten.

På köpet!

FYNDPRIS 9537-2 Stormsvala 199:- sid 11 9549-7 Torsdagarna i parken 196:- sid 17 9574-5 De dödas samtal 198:- sid 25 9721-2 Lilla barnkammarboken 139:- sid 47 9761-8 Dansa för oss 189:- sid 54

Best.nr.

Författare/Titel

Jag beställer ingen bok denna gång. Mobil telefonnr: Texta ditt mobilnummer här för snabb paketavisering via SMS. (Gäller för paket över 2 kg)

Postnr/Postadress

För snabbare hantering, var vänlig vik ej svarskortet. Riv här!

em r P

ie

Elegant, fjäderlätt sjal – designad exklusivt för Bonniers Bokklubb av Emma von Brömssen! Emma von Brömssen är en av Sveriges mest eftertraktade designers, med en helt egen stil som skänkt liv åt ett flertal kollektioner för till exempel Sandberg tyg och tapet, Borås tapeter och nu senast Svenskt tenns nya textila kollektion. Det sobra, lättmatchade mönstret på den här synnerligen eleganta sjalen har Emma döpt till Birds Valley och det har hon exklusivt tagit fram för Bonniers Bokklubbs medlemmar. Du hittar det inte någon annanstans. Den vackra, moderiktiga sjalen, som är tillverkad i viskos och mäter 176 x 50 cm, är underbart fjäderlätt och känns ljuvligt mjuk mot huden. Bär den till vårjackan eller svep den runt axlarna en ljummen sommarkväll. Den tillför elegans till vardags och blir pricken över i när du vill klä dig extra fin till festen. BIRDS VALLEY. SJAL MED MÖNSTER AV EMMA VON BRÖMSSEN Mått: 176 x 50 cm. Material: Viskos. 9513-3 Ord. medlemspris 300:9513-3 Premiepris om du samtidigt köper en bok (dock ej annan premie) ur detta nummer av Bokspegeln 59:-

52

Premiepris!

59:-

DT


OBS!

DT 4/13

Svara senast den

Frankeras ej Bonniers Bokklubb betalar portot

5 MAJ

SVARSPOST Kundnummer 110662801 110 88 Stockholm

em Pr ie

Nya mord för Paul Hjelm och Opcop-gruppen! Under några dagar inträffar tre uppseendeväckande dödsfall på olika platser i Europa. En plastikkirurg hittas död i sitt hem i Belgien. En albansk vapenhandlare skjuts ihjäl på en bar i Stockholm. En tjeckisk medborgare knivmördas på en ö utanför Toscana. Trots att händelserna inte verkar hänga ihop anar polisen Paul Hjelm och hans kolleger i Opcop-gruppen ett samband. Fortfarande stukad efter mordet på två av sina medlemmar, upptar gruppen nu jakten. Men inget är så enkelt som det verkar. På något sätt tycks det ha att göra med en ökänd fängelseö där fångar har dumpats utan mat, med fasaväckande experiment i forskningens namn, och dessutom med flera andra skamfläckar i mänsklighetens moderna historia. Hela havet stormar är andra, fristående delen i Arne Dahls planerade deckarkvartett om Opcop-gruppen. HELA HAVET STORMAR av Arne Dahl 479 sid storpocket 9756-8 Ord. medlemspris 129:9756-8 Premiepris om du samtidigt köper en bok (dock ej annan premie) ur detta nummer av Bokspegeln 49:-

em r P

ie

Av författaren till de magnifika deckarna om A-gruppen och succén Viskleken!

Premiepris!

49:-

Kul och klok 50-plus-roman om att ha en svärmor – och vara en … Det är inte förrän chefen säger: Så jag har bestämt mig för att gå vidare, som Gunilla inser att hon inte finns med i hans framtidsplaner för företaget. Att hon, efter alla dessa år, helt enkelt inte har något jobb längre. Då gör Gunilla något hon aldrig tidigare gjort. Hon går hem mitt på dagen. Hemma vid middagsbordet i den nyinköpta, högt belånade villan, tuggar och sväljer Gunilla och maken Peter, utan att känna någon smak. De är båda lika chockade. Trots att Gunilla ganska snart ser möjligheter i sin nya arbetslösa tillvaro är det som om motgångarna står på kö. För det första pågår någonting i husets skorsten – men vad? Och svärmor? Kravställande svärmor hör plötsligt inte av sig och svarar inte i telefon. Samtidigt som Gunillas egen gamla mamma verkar behöva allt mer passning. Men hur ska Gunilla hinna, hon som ska starta eget? Och så, medan hon försöker få rätsida på sitt nya liv, kommer plötsligt sonen hem och presenterar sin nya flickvän. Och från den stunden blir ingenting sig likt ...

e-

-

Var vänlig vik eller tejpa ej!

”Med varsam kvickhet odlar trädgårdsjournalisten Christel Kvant vardagsdramatiken i sin debutroman och resultatet blomstrar. Resan till Ribston är full av värme och insikt.”

aaaa, Amelia

RESAN TILL RIBSTON av Christel Kvant 283 sid inb 1201-3 Ord. medlemspris 196:1201-3 Premiepris om du samtidigt köper en bok (dock ej annan premie) ur detta nummer av Bokspegeln 49:-

Premiepris!

49:53


sig ”D ne ans so De ra a m 10 d fö b fö av r o es rs M ss täl ta ich ” f ler ae år l N bo yq ke vi n st !

Roligt, rörande och skakande!

Vad var det som lockade Michael Nyqvist till teatern från början?

DT 04/13

TIPS: En annan stor skådespelare hittar du på sid 45!

Följ med på Michaels väg från barndomshemmet, till scenskolan och de första stapplande stegen på en riktig scen!

När eftertexterna rullar börjar Michael Nyqvist ompröva sitt liv …

H

an spelade journalisten Mikael Blomkvist i filmatiseringen av Stieg Larssons Milleniumböcker, han belönades med en Guldbagge för sin roll som bonden Benny i succéfilmen Grabben i graven bredvid och han har även gjort stor succé i filmer som Tillsammans, Så som i himlen och Underbara älskade liksom i otaliga pjäser på Dramaten. Ja, Michael Nyqvist tillhör onekligen en av Sveriges mest omtyckta och framgångsrika skådespelare. I självbiografin När barnet lagt sig från 2009 berättade han bl.a. om hur han fick veta att han var adopterad, om sin italienske pappa och om mötet med sin biologiska mamma ...  I den nya biografin, Dansa för oss, fortsätter han berätta sitt livs historia med roliga, rörande och ibland skakande berättelser ur sitt rika skådespelarliv. Han berättar om sina tvivel kring de livsval han gjort och även kring sitt yrkesval … Som den där kvällen när röda mattan är utrullad på New Yorks finaste biograf. Limousinerna släpper av den ena superkändisen efter den andra. Michael sitter i biosalongen med kramp i magen. Han vill se sig själv på duken, men ändå inte … Han plågas. Brottas med självkritiska tankar. Två timmar senare rullar eftertexterna, filmen är slut och Michael inser att del flesta scener han är med i är bortklippta … Rollen är borta. Michael sitter där i sin smoking i biomörkret och ställer sig frågan: ”Hur hamnade jag här?” I Dansa för oss berättar han om sitt liv vid teatern, hur han hamnade där, om scenskolan.  Vi får ta del av anekdoter från teater- och filmvärlden och möta missnöjda regissörer, nöjda regissörer, förbannade regissörer, demonregissörer och en och en och annan hopplös koreograf … Vi får läsa om makalösa succéer och hopplösa fiaskon, repetitioner och premiärer, upphöjda skådespelare eller de som förpassats till kulissen … Vi får också ta del av Michaels funderingar och frågor kring teateryrket: Vad driver en skådespelare? Vad gör man åt scenskräck? I boken får vi följa Michael på hans krokiga väg genom livet, från barndomshemmet med pappan som en dag förvinner, chocken att få veta att han är adopterad, de fattiga åren som teaterstudent och senare som ströarbetande skådespelare, de första stapplande stegen på en riktig scen. Succéer och fiaskon. Tvivel och lycka …

54

Fyndpris!

DANSA FÖR OSS

av Michael Nyqvist 250 sid inb

9761-8 Fyndpris 189:-

Bokspegeln nr 4, 2013  
Bokspegeln nr 4, 2013  

Bonniers Bokklubb, katalog, boktips, lästips, böcker