Albert Bonniers Förlag Höstkatalog 2021

Page 1

albert bonniers förlag nyheter höst 2021


foto © Caroline Andersson

Att skriva katalogtexter till kommande böcker är att föra krig mot klichéerna. Å ena sidan vill man på alla tänkbara sätt berätta om verkens enastående egenskaper, å andra sidan uppstår lätt en viss inflation i jakten på lockande bilder. Hur många ”gastkramande bladvändare” kan man ge ut egentligen, under samma säsong? Ett av dessa uttryck som jag är särskilt allergisk mot är ”litterär händelse”. Det låter förmätet och pretentiöst, bör således undvikas. Men vad ska man använda för ord när det dyker upp en bok utöver det vanliga? Mina funderingar har triggats av en särskild bok i höstens utgivning. Kerstin Ekman har nämligen skrivit ny skönlitteratur, hennes första renodlade fiktionsberättelse sedan Grand final i skojarbranschen. Den heter Löpa varg och är mäktig kulmen på ett författarskap som saknar motstycke i den moderna svenska litteraturen. När jag läste denna mästerligt koncentrerade jakthistoria var det omöjligt att inte dra linjer till de centrala verken i författarskapet, från Dödsklockan till Vargskinnet. Men det är civilisationskritiken som dröjer sig kvar längst; det här är en värld där människan är människans varg. Är det så vi ska ha det? Valet är vårt. Så visst är det en litterär händelse. Men det räcker kanske att säga: Ny skönlitteratur av Kerstin Ekman! Alla fattar vad det betyder. Välkomna till Albert Bonniers Förlag, hösten 2021.

Daniel Sandström litterär chef


3

Avgrunden av ljus Poesi 1962–2016 LARS NORÉN Att dikta är förödmjukelse Det tar längre än ett liv Att slå sönder den plats där det nya skall komma Eller vara platsen för det (Ur dikten ”In tendere” i Hjärta i hjärta, 1980)

Lars Norén (1944–2021) gav mellan åren 1963 och 1980 ut sexton diktsamlingar. Han ägnade sig därefter huvudsakligen åt dramatiken, men återkom som poet efter trettiosex års uppehåll med samlingen Stoft (2016). Hans sist utgivna bok är En dramatikers dagbok 2015–2019.

genre Lyrik omslagsformgivare Nina Ulmaja format Inbunden, e-bok utgivningsmånad November mediekontakt Anna Tillgren, anna@annatillgren.se

foto © Nelly Bonner

Poeten Lars Norén gjorde starkt avtryck under sextio- och sjuttiotalen med ett lyriskt formspråk som oavbrutet förvandlades, en utveckling som saknar motstycke och som skapade ”en pulserande huvudled i svensk poesi”. I Avgrunden av ljus presenteras en rik samling av Lars Noréns dikter, med förord och kommenterande efterskrift av Mikael van Reis som också stått för urvalet.


foto © Malcolm Fallenius

4

Prologer ELNAZ BAGHLANIAN Vems sorger kommer barnet att ärva? Diktjaget räknar ner veckorna och gör plats för en ny berättelse. Hennes mage växer. Hon försöker skilja kroppen från sorgen, sorgen från minnet. Kan minne gå i arv? Där hon befinner sig är hand­dukarna broderade med släktingars initialer. Hennes förflutna skär sig med den här platsen och snart ska barnet ha ett namn. Prologer är en lyrisk berättelse om moderskap, arv och migration. Elnaz Baghlanian är född 1982 i Shiraz, Iran. Hon bor i Stockholm. Prologer är hennes debutbok.

genre Lyrik omslagsformgivare Nina Ulmaja format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Augusti mediekontakt Senka Hasanovic, senka.hasanovic@bonnierforlagen.se

DEBUTANT


5

Saddam Husseins nya roman ALI DERWISH ”Saddam Hussein går bredvid mig och berättar om sin nya roman. Han är tacksam för feedback och kritik.”

Ali Derwish, född 1983, kommer från Malmö och är nu verksam i Stockholm. Han har tidigare gått på Biskops Arnö författarskola. Saddam Husseins nya roman är hans debut.

genre Lyrik omslagsformgivare Sepidar Hosseini format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Oktober mediekontakt Senka Hasanovic, senka.hasanovic@bonnierforlagen.se

foto © Daniel Diaz

Poesidebut som blandar dokumentärt material med fiktion. Författaren Ali lever med Saddam Hussein vid sin sida, en diktator som är lika mycket vålnad som faktisk person, lika fruktansvärd som mänsklig. Med absurd, våghalsig humor skrivs Saddam Hussein fram. För att Ali ska stå ut med att möta denne fruktade diktator skapas vännen Samir, i vilken Ali kan lägga allt sitt tvivel. Saddam, som har förstått att han är på väg mot sin egen död, att han redan är död men ändå lever, blir intresserad: ”Om jag bara kunde få reda på var din vän Samir befinner sig.”

DEBUTANT


6

Kore på Starbucks

Ballongen

HELENA ERIKSSON

JÖRGEN GASSILEWSKI

”Kore, sa hon, ’som i ekorre’; flicka –”

Ballongen rör sig kring existensens grund, kroppen i rummet, och förflyttar sig därifrån på olika sätt. Betydelse och berättelse bryts ner och byggs upp – plötsligt befinner vi oss på en badstrand där en glasskladdig, färgglad boll studsar runt. En ballong omfattar alla sina egenskaper och flyger med sitt tomma, luftfyllda membran och skapar ett sammanhang och en berättelse när den seglar in över Ryssland. Där finns Anja, Oleg, Kim och Olga, fast på 1800-talet. Ballongen vill vara i världen och nå fram till den. Kanske är det enkelt, och sant.

Jag började lyssna efter stenens puls och när oegentligheterna kring den lilla systerns försvinnande klargjordes för mig var det som om ett blad vecklades ut i forntidens kalender.

Helena Eriksson, född 1962, har publicerat ett tiotal böcker med poesi, senast Täthetsteoremet (2012) samt essäboken Någon syr, är det du? En bok om Unica Zürn och Hans Bellmer (2015). Hon är även verksam som översättare.

foto © Caroline Andersson Renaud

foto © Annika von Hausswolff

Aten är kallt på vintern, ändå fortsätter de att vaka och vänta, de nya systrarna på Akropoliskullen, de efterlämnade fem på museet. På Starbucks på andra sidan Plaka sitter hon med sin vita handväska, sin ointresserade pojkvän och sina anteckningsböcker – vad kan hon heta? Euthydikos Kore, Eleni med barnet? Någon sjunger: you were an empty dress that finally … Men historien börjar i Delfi.

Jörgen Gassilewski, född 1961 och bosatt i Stockholm, debuterade som poet med diktsamlingen Du 1987 och har ett långt och varierat författarskap bakom sig. De två romaner han gett ut, Göteborgshändelserna (2006) och Hastigheten (2017), nominerades båda till Augustpriset.

genre Lyrik omslagsformgivare Johan Melbi format Kartonnage, e-bok utgivningsmånad Oktober mediekontakt Senka Hasanovic,

genre Lyrik omslagsformgivare Johan Melbi, Jörgen Gassilewski format Kartonnage, e-bok utgivningsmånad Augusti mediekontakt Senka Hasanovic,

senka.hasanovic@bonnierforlagen.se

senka.hasanovic@bonnierforlagen.se


7

Löpa varg KERSTIN EKMAN

Ulf Norrstig, pensionerad jägmästare, är den som berättar i Kerstin Ekmans täta historia om en mans förändrade relation till jakten och skogen, till minnena och det egna åldrandet … Kerstin Ekman, född 1933, gav senast ut berättelsen Tullias värld, om Ciceros dotter i antikens Rom.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Eva Wilsson format Inbunden, ljudbok, e-bok utgivningsmånad Augusti mediekontakt Anna Tillgren, anna@annatillgren.se

foto © Thron Ullberg

”Då kom han ut. Han gjorde det med en självklarhet som var lätt att begripa; den här världen var ju hans. Han kom fram ur skogen lite längre bort än där skidspåret gick. Han ställde sig i myrkanten mellan en enbuske och en förkrympt tall. Han såg uppmärksamt ut över myrens lilla snövidd, vände på huvudet så att jag såg profilen med den ädla nosen, den branta pannan och öronen som stod opp.”


8

Den stora kyrkan TOVE FOLKESSON

Tove Folkesson har fått stort erkännande för sin trilogi som inleddes med Kalmars jägarinnor och har bland annat tilldelats SvD:s litteraturpris. Hon är även verksam som musiker och undervisar i skrivande. År 2019 utkom Hennes ord. Tove Folkesson är född 1981 och bor på Öland.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Lotta Kühlhorn format Inbunden, e-bok utgivningsmånad September mediekontakt Emelie Forsdahl, emelie.forsdahl@bonnierforlagen.se

foto © Sofi Folkesson

Den stora kyrkan är Tove Folkessons personliga och poetiska berättelse om att föda – att sitta vid en dödsbädd med putande mage, känna livet spränga fram genom en, nästan höra kroppen klyvas. Det är en berättelse om livets naturliga liturgi: Att sörja ett försvunnet barn. Att sörja för bröllop och begravning. Att söka förlossning, och bli förlöst. Boken tar vid där den uppmärksammade Hennes ord slutar, men kan läsas fristående.


9

Även om allt tar slut JENS LILJESTRAND ”Vi står på gränsen till något som mänskligheten aldrig har upplevt.” ”Jaha. Så varför känns allting så välbekant?”

Jens Liljestrand, född 1974, är författare, litteraturforskare och kritiker, knuten till Expressen. Han blev Augustnominerad för den hyllade biografin Mannen i skogen, om Vilhelm Moberg. Även om allt tar slut är en återkomst till det skönlitterära skrivande som inleddes med novell­ samlingen Paris–Dakar.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Sara R Acedo format Danskt band, e-bok utgivningsmånad September mediekontakt Anna-Karin Korpi-Öhlund, anna-karin.korpi@bonnierforlagen.se

foto © Fredrik Hjerling

Det brinner. Halva norra Sverige står i lågor, städer och byar evakueras. Det är sommaren då klimatkatastrofen plötsligt eskalerar bortom våra värsta mardrömmar. Ändå måste livet pågå som vanligt: tonårsförälskelser, äktenskaps­ kollapser, identitetskriser och föräldra­ uppror fortsätter att utspelas, även när verkligheten rämnar. I fyra samman­länkade berättelser skriver Jens Liljestrand om liv som måste finna sin väg när undergången blivit vardag.


Hon minns inte

Liten historia – stor kyss

JONAS BRUN

KERSTIN STRANDBERG

En person som glömt vem hon är, finns hon kvar? Är det samma människa fastän personligheten bleknar bort i takt med att hjärnans funktioner sätts ur spel? Jonas Brun fångar med brutalt vacker och plågsam ärlighet hur hans mor drabbas av Alzheimers sjukdom. Han skildrar vården, hjärnans vindlingar och den egna hjälplösheten, men allra mest sin mor, hon som själv arbetade med minnet innan hon började glömma. Hon minns inte är en bok som ställer frågan om vad som är störst – minnet eller kärleken?

Det var en gång en bok som hette Hur ska det gå för Pinnebergs?. Här kommer nu ett annat par, Vanja och Nils. Hurdana är de, liknar de Pinnebergs? Ja, fast det är lite skillnad ändå för ibland har Nils och Vanja svårt att berätta sanningen. Men man kan inte betvivla att de älskar den, sanningen. Författaren är rätt så säker på att två människors liv aldrig tidigare har skildrats som i Liten historia – stor kyss, titeln på hennes nya roman.

Jonas Brun, född 1979, är författare, psykolog och översättare av bland annat Nobelpristagaren Louise Glück. Han debuterade 2004 och har sedan dess publicerat en rad uppmärksammande och prisbelönta romaner och diktsamlingar, senast Omsorg (2019).

foto © Thomas Wågström

foto © Sara Mac Key

10

Kerstin Strandberg, född 1932, debuterade 1967 med Som en ballong på skoj, som belönades med Bonniers debutantpris. Hon har sedan dess gett ut en lång rad romaner och nominerats till bland annat August­ priset och Sveriges Radios Roman­ pris. 2018 utkom Skura ut: En bok om lidelsens sista detaljer. Hon kallar sig också Den undangömda författaren till Undangömda berättelser.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Eva Lindeberg format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Oktober mediekontakt Emelie Forsdahl,

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Nina Ulmaja format Inbunden, e-bok utgivningsmånad September mediekontakt Janina Rak,

emelie.forsdahl@bonnierforlagen.se

janina.rak@bonnierforlagen.se


foto © Linnéa Jonasson Bernholm

11

Döda löv TOM MALMQUIST När hans pappa dör kan bluesartisten Nisse inte komma till begravningen. Men några veckor senare tar han sig till barndomsorten, till minnena av en plats han lämnade tjugofem år tidigare. Det är magiskt där, i By, med humleodlingar, gruvhål och alla original. Men det är också där Nisse möter sin gamla mamma igen, Gölu, som har ett särskilt förhållande till fjärilarna som kan kamouflera sig till döda löv. Tom Malmquists Döda löv är en varm och egensinnig roman om att hitta hem. Tom Malmquist, född 1978, romandebuterade 2015 med den flerfaldigt prisbelönta I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv. Han har tidigare gett ut diktsamlingarna Sudden death (2007) och Fadersmjölken (2009). År 2019 utkom hans andra roman, All den luft som omger oss.

genre Svensk skönlitteratur format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Oktober mediekontakt Anna-Karin Korpi-Öhlund, anna-karin.korpi@bonnierforlagen.se


12

Den svarta månens år ELLEN MATTSON

Ellen Mattson, född 1962 och bosatt i Ljungskile, debuterade som författare 1992 med Nattvandring och har sedan dess gett ut ytterligare nio romaner, senast Tornet och fåglarna (2017). Hon har belönats med en rad priser, däribland Selma Lagerlöfs litteraturpris 2011 och Gerard Bonniers pris 2018. Sedan 2019 är hon ledamot av Svenska Akademien.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Eva Wilsson format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Augusti mediekontakt Anna Tillgren, anna@annatillgren.se

foto © Kristin Lidell

Sedan han blivit avstängd från sin tjänst på universitetet finns det bara några få konstanter kvar i David Svartheds liv: en katt som kommer på regelbundna besök och ett skrivprojekt om Iliaden som han försöker fokusera på. Men en olycks­ händelse löser upp tillvarons konturer och gränser – plötsligt ställs han inför en helt ny verklighet. Ellen Mattsons nya roman handlar om en man som söker något som gått förlorat i en värld som inte sällan tycks styras av drömmens absurdistiska logik.


13

Hunter i Huskvarna SARA STRIDSBERG ”På vägen hem passerar jag lasarettet, det är som en längtan som aldrig riktigt går över, längtan tillbaka till det som var då, efter att inte ha ett eget liv, att vara i början av någonting som man inte vet vad det är, att inte veta vad det ska bli av en.”

Sara Stridsberg, född 1972, är översatt till 25 olika språk och har belönats med flera priser för sina böcker, bland annat Nordiska rådets pris och European Union Prize for Literature. År 2019 nominerades hon till det prestigefyllda Man Bookerpriset för romanen Drömfakulteten. Stridsberg är också verksam som dramatiker. Våren 2021 får hennes pjäs Sårad ängel urpremiär på Dramaten.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Nina Ulmaja format Inbunden, e-bok utgivningsmånad September mediekontakt Anna Tillgren, anna@annatillgren.se

foto © Thron Ullberg

Berättelserna i Hunter i Huskvarna utspelar sig i trånga svenska landskap och ute i världen, mellan barndom och förbrukade liv, mellan sorg och livsgnista, mellan rå verklighet och saga. Öden som tillsammans skapar en svindlande mytologi om kärlek och överlevnad.


14

Mitt hemland

HORACE ENGDAHL

PER WIRTÉN

Från balkongen i sin nya hemstad ser författaren ut över en tillvaro som har bytt skepnad när en ny tidsanda tagit över lika obevekligt som när en epidemisk smitta sprids. Han reflekterar över vad som hänt, detta som förvandlat honom i omvärldens och hans egna ögon och bestulit honom på hans mildhet. Men bortom förlusten finns en tidigare okänd glädje som får tanken att röra sig friare, anstötligare, sannare. I två avslutande essäer tar han några stora musikverk till hjälp för att definiera sitt förhållande till verkligheten.

Vi svenskar är de motvilliga européerna. Med hjälp av politiska debattböcker, filmer och romaner undersöker Per Wirtén vårt lands besvärliga förhållande till Europasamarbetet. Sedan andra världskriget har Sverige varit landet som alltid vet bäst. Hur gör man när man vill bli erkända som riktiga européer, men slippa vara med på riktigt? Det kanske slutar med att Sverige lämnar EU. Coronapandemin ställde frågan i blixtbelysning.

foto © Helén Karlsson

Horace Engdahl, född 1948, har skrivit flera uppmärksammade böcker, bland andra Den romantiska texten, Stilen och lyckan och Beröringens ABC samt på senare år essä- och aforism­samlingar som Meteorer, Ärret efter drömmen och, senast, De obekymrade (2019). Han är ledamot av Svenska Akademien och var dess ständige sekreterare 1999–2009.

foto © Sofia Runarsdotter

Op. 101

Per Wirtén, född 1958, är författare och journalist. Hans senaste bok var Europa, ständigt detta Europa (2020), om Elin Wägners resor i världsdelen. Den föregicks av Är vi framme snart? Drömmen om Europas förenta stater (2017), som nominerades till Augustpriset.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Miroslav Sokcic format Inbunden, e-bok utgivningsmånad November mediekontakt Anna Tillgren,

genre Svensk facklitteratur omslagsformgivare Nina Ulmaja format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Oktober mediekontakt Janina Rak,

anna@annatillgren.se

janina.rak@bonnierforlagen.se


15

Tim

Biografin om Avicii MÅNS MOSESSON

Måns Mosesson, född 1983, är undersökande journalist och vinnare av bland annat Stora journalistpriset, Ikarospriset och det internationella Prix Italia. Han har en bakgrund som dokumentärproducent på Sveriges Radio och jobbar nu som fördjupande reporter på Dagens Nyheter.

genre Svensk facklitteratur omslagsformgivare Miroslav Sokcic format Inbunden, ljudbok, e-bok utgivningsmånad November mediekontakt Ebba Lindqvist, brev@ebbalindqvist.se

Thérèse Cederblad, therese.cederblad@bonnierforlagen.se

foto © Thron Ullberg

Som ett fyrverkeri mot natthimlen explo­ derade dj:n och producenten Avicii. En musikalisk visionär som genom sin känsla för melodier definierade epoken då svensk och europeisk housemusik tog över världen. Men Tim Bergling var också en introvert och skör ung man som blev vuxen i ett omänskligt uppskruvat tempo. Efter ett antal akuta sjukhusinläggningar slutade han turnera sommaren 2016. Knappt två år senare tog han sitt liv. Tim – Biografin om Avicii är skriven av den prisbelönte journalisten Måns Mosesson, som genom intervjuer med Tims familj, vänner och musikerkollegor kommit stjärnproducenten inpå livet. Boken ger en ärlig bild av Tim och hans sökande – och väjer inte för de svårigheter som han, och många andra unga i dag, kämpar med.


16

Rabbi Marcus Ehrenpreis obesvarade kärlek GÖRAN ROSENBERG ”Vi föddes in i det judiska, både du och jag. Du när så många judiska vägar fortfarande syntes öppna, jag när så många judiska vägar hade stängts. Du när så mycket fanns att bryta upp från och göra upp med och gjuta nytt liv i, jag när så mycket judiskt liv var förintat och frågan på allvar kunde ställas om det judiska ens var möjligt längre.”

Göran Rosenberg, född 1948, är journalist och författare. Bland hans böcker märks Friare kan ingen vara (1991), Det förlorade landet (1996), Plikten, profiten och konsten att vara människa (2003) och den Augustprisbelönade Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz (2012).

genre Svensk facklitteratur omslagsformgivare Nina Ulmaja format Inbunden, e-bok utgivningsmånad September mediekontakt Anna-Karin Korpi-Öhlund, anna-karin.korpi@bonnierforlagen.se

foto © Cato Lein

Så inleder Göran Rosenberg sin berättelse om Marcus Ehrenpreis, överrabbin i Stockholm mellan 1914 och 1948. Det är en berättelse om ofullbordade drömmar, obesvarad kärlek och förintade möjligheter.


17

En livslång hemlighet GUNILLA BOËTHIUS

Gunilla Boëthius, född 1945, har lång yrkeserfarenhet som journalist, bland annat på Aftonbladets kulturredaktion. Sedan 1984 är hon frilansjournalist, dramatiker och författare. Ofri – En passion från 70-talet (2015) var hennes första vuxenroman.

genre Svensk facklitteratur omslagsformgivare Kerstin Hanson format Inbunden, ljudbok, e-bok utgivningsmånad Oktober mediekontakt Anna-Karin Korpi-Öhlund, anna-karin.korpi@bonnierforlagen.se

foto © Nadja Hallström

Vid 73 års ålder ställs Gunilla Boëthius tillvaro på ända. Genom ett DNA-test får hon plötsligt en ny pappa. I stället för den på sin tid välkände debattören och RFSU-ordföranden Carl Gustaf Boëthius, som hon alltid tyckt sig vara lik, visar sig hennes biologiske far vara den omstridde finske generalen Paavo Talvela. En livslång hemlighet är Gunilla Boëthius omtumlande undersökning av och uppgörelse med sina idag avlidna föräldrar och deras hemlig­ heter. En blixtrande berättelse om livs­lögner, om att omvärdera sitt liv och att försöka finna försoning. En historia som tillåter sig att vara känslosam men också skarpögt analytisk i förhållande till sitt ämne.


18

Allt kommer bli bra JONAS SJÖSTEDT, JESSICA NORDH

foto © Magnus Hallgren/DN

När Jonas Sjöstedt kandiderade till partiledarposten hösten 2011 balanserade Vänsterpartiet på fyraprocentsspärren i opinionen. När han avgick 2020 var han Sveriges populäraste partiledare och partiet mer än dubbelt så stort. Men resan dit var inte enkel. Här skriver Sjöstedt tillsammans med sin mångåriga pressekreterare Jessica Nordh om bakslag och framgångar och hur man stegvis byggt ett modernt, grönt parti förankrat i svenskars vardag.

genre Svensk facklitteratur format Inbunden, ljudbok, e-bok utgivningsmånad Augusti mediekontakt Emelie Forsdahl, emelie.forsdahl@bonnierforlagen.se

Läs om hårda förhandlingar, interna motsättningar och vad som egentligen sades. Om besvikelsen över att inte nå ända fram till regeringsmakten, men också om osannolika politiska framgångar. Jonas Sjöstedt har arbetat som metallarbetare och var 1995–2006 ledamot i Europaparlamentet. I januari 2012 blev han vald till partiledare för Vänsterpartiet, en post han innehade fram till sin avgång 2020. Jessica Nordh är journalist och har jobbat som nyhetsoch studioreporter i radio och tv. Hon var Jonas Sjöstedts pressekreterare 2014–2020 och är idag pressansvarig hos Nooshi Dadgostar.


19

Älskar ni mig? Om Léon Blum

OLLE SVENNING Léon Blum (1872–1950) var jurist och försvarade den judiske officeren Alfred Dreyfus. Han gav ut en tidskrift tillsammans med André Gide och Marcel Proust. Blum utsågs 1936 till fransk premiär­minister och skapade en folkfrontsregering. Motståndarna svarade: ”Hellre Hitler än juden Blum.” Blum deporterades till koncentrations­lägret Buchenwald. Han ägnade sina sista år åt kampen för ett självständigt Israel.

foto © Fredrik Hjerling

Olle Svenning, född 1942, är författare och journalist. Han har skrivit ett tjugotal böcker, bland annat de kritikerhyllade och prisbelönta Lojaliteter och Hövdingen, en biografi över Hjalmar Branting. Hans senaste bok, År med Erlander, utkom 2018.

genre Svensk facklitteratur omslagsformgivare Eva Wilsson format Inbunden, e-bok utgivningsmånad September mediekontakt Anna Tillgren, anna@annatillgren.se


20

Glaspojken ZANYAR ADAMI En pojke föds 1981 som son till två kurdiska gerillasoldater. De upptäcker tidigt att pojken har en blodsjukdom som utan rätt vård kan innebära döden. Han lämnas hos sina morföräldrar, men familjen tvingas fly kriget från Iran till Irak där de överlever svält och bombanfall. De lyckas skicka pojken till Sverige där han som ensamkommande femåring hamnar hos en fosterfamilj. Året därpå flyr även föräldrarna och pojken får äntligen bo med dem – i ett svenskt slott. Men föräldrarna är nedbrutna och förtvivlade över att ha lämnat pojkens syster i Kurdistan. En roman om längtan och livsgnista, utsatthet och styrka, svek och kärlek. Glaspojken är Zanyar Adamis litterära debut, hans självbiografiska uppväxtskildring berättad ur barnets perspektiv.

foto © Andy Prhat

Zanyar Adami, född 1981, är författare, föreläsare och filmregissör. Zanyar har en bakgrund som prisbelönt tidningsmakare (Gringo) och filmskapare (Gerillasonen).

genre Svensk facklitteratur omslagsformgivare Sara R Acedo format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Oktober mediekontakt Senka Hasanovic, senka.hasanovic@bonnierforlagen.se


21

Fråga aldrig om Marianne CAROLINA NEURATH Ingrids längtan efter ett större, äventyr­ ligare liv för henne från gården i Småland till Paris där hon träffar sina drömmars man. Tre decennier senare återvänder hon till Sverige, i bagaget bär hon med sig en tragedi och sju år i franskt fängelse. Genom dagböcker, farfaderns anteckningar och återberättade episoder försöker Carolina Neurath bena ut Ingrids öde och återberätta sin släkts mörka hemlighet.

foto © Anna-Lena Ahlström

Carolina Neurath, född 1985, är journalist och författare. Hon tilldelades journalistpriset Guldspaden 2010, Stora journalistpriset 2012 och 2013 var hon en av sommarpratarna i Sveriges Radio. Hon har tidigare skrivit två granskande reportageböcker och tre spänningsromaner. Idag är hon programledare på SVT.

genre Svensk facklitteratur omslagsformgivare Jens Andersson format Inbunden, ljudbok, e-bok utgivningsmånad November mediekontakt Anna-Karin Korpi-Öhlund, anna-karin.korpi@bonnierforlagen.se


22

Erik

Nordens härskare och sjörövarkung HERMAN LINDQVIST

Herman Lindqvist föddes i Stockholm 1943, växte upp i Helsingfors, utbildade sig till och arbetade som journalist och var krigs- och utrikeskorrespondent innan han blev författare på heltid. De flesta böckerna i hans stora författarskap (66 titlar) handlar om historia, men han har också skrivit journalistik i bokform, kåserier, romaner och biografier. År 2016 utsågs Herman Lindqvist till politices hedersdoktor vid Åbo Akademi för sina framgångsrika insatser inom journalistiken med särskilt fokus på Finland och dess relationer till Sverige.

genre Svensk facklitteratur omslagsformgivare Kerstin Hanson format Inbunden, e-bok, ljudbok utgivningsmånad Augusti mediekontakt Annelie Eldh, annelie.eldh@bonnierforlagen.se

foto © Peter Jönsson

När han var bara fjorton år, 1396, blev han kung av Sverige och ett år senare kröntes han till kung över Nordens alla länder – han som eftervärlden kallar Erik av Pommern. I över fyrtio år var han kung över Kalmarunionen, Europas då största rike, ett välde som var större än den tyske kejsarens och som Erik hade storstilade planer för. Han var släkt med Europas furstar, reste mer än någon annan och tände ”älskogs längtan hos alla kvinnor” enligt påvens observatör. Med stora imperier kommer stora problem. Till slut fördrevs han och slog sig ner på Gotland, där han försörjde sig som sjörövare i tio år för att sedan återvända till sitt hertigdöme i Pommern.


23

Andra stället RACHEL CUSK En kvinna bjuder in en berömd konstnär att vistas i hennes gäststuga, belägen i det isolerade träskområdet vid kusten. Men under den heta sommaren blir hans närvaro allt mer provocerande för värdinnan, som tvingas revidera sina tankar inte bara om konstnären utan också om konstens och människans villkor. Andra stället är ett rakbladsvasst kammarspel om kön och öde, makt och konst; en strålande återkomst till romanen för Rachel Cusk, efter den hyllade trilogi som inleddes med Konturer.

”Formmässig briljans, språklig precision och existentiell utsatthet – allt är mästerligt balanserat i Rachel Cusks verk.”

Rachel Cusk är född 1967 i Kanada men är sedan länge bosatt i England. Hon fick sitt internationella genombrott med Konturer, som har jämförts med bland andra Sebald och Virginia Woolf och hälsats som en förnyelse av romankonsten. Hennes senaste bok på svenska är memoaren Efterbörd.

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel Second Place översättare Niclas Hval omslagsformgivare Eva Wilsson omslagsillustration Petra Börner format Inbunden, e-bok utgivningsmånad September mediekontakt Janina Rak, janina.rak@bonnierforlagen.se

foto © Siemon Scamell-Katz

Linn Ullmann


Vi är fem

Dubbelblind

MATIAS FALDBAKKEN

EDWARD ST AUBYN

På Råset, tre timmar norr om Oslo, bor Tormod Blustad med fru Siv och barnen Alf och Helene. Huset på den karga tomten har han byggt själv. Efter några utsvävande ungdomsår har Tormod blivit en trygg och pålitlig familjefar. Men i alla familjer finns det tomrum som måste fyllas. Så kommer hunden Snusken till huset. Och så händer det att Tormod en kväll går till verkstaden och blandar rödlera och konstgödsel – och frammanar krafter han inte anar räckvidden av. Matias Faldbakkens Vi är fem är en skarp, humoristisk och särpräglad roman som blandar äventyr, skräck, mytologi och science fiction med rå realism.

I Dubbelblind följer vi vännerna Lucy, Olivia och Francis under ett år då de kastas mellan hopp och förtvivlan. En oväntad sjukdom och ett neurologiskt forskningsprojekt driver dem att studera hjärnans mest intrikata funktioner. Vad är arv och vad är miljö? Och vilka är skojarna som försöker kapitalisera på de senaste forskningsrönen? Jakten på svar leder till Big Sur och Antibes, till riskkapitalister, munkar och vilsna freudianer. I Edward St Aubyns utsökta prosa är allt dubbelt: här förenas hjärta och hjärna samt storartad samtidssatir med existentiellt ödesdrama.

Matias Faldbakken, född 1973, är en av Nordens mest framstående bildkonstnärer och författare. Vi är fem vann Kritikerprisen och P2-lytternes romanpris 2019, och nominerades till Ungdomens kritikerpris och Nordiska rådets litteraturpris 2020. Hans böcker är översatta till mer än femton språk.

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel Vi er fem översättare Ninni Holmqvist omslagsformgivare Nina Ulmaja format Inbunden, e-bok utgivningsmånad November mediekontakt Anna-Karin Korpi-Öhlund,

anna-karin.korpi@bonnierforlagen.se

foto © David Sandison

foto © Ivar Kvaal

24

Edward St Aubyn, född 1960, slog igenom med romanerna om Patrick Melrose, som utkom mellan 1992 och 2012 och sedan låg till grund för en hyllad tv-serie med Benedict Cumberbatch i huvudrollen. St Aubyns senaste roman, Dunbar, är en nytolkning av King Lear.

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel Double Blind översättare Erik Andersson omslagsformgivare Eva Wilsson omslagsillustration Petra Börner format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Oktober mediekontakt Janina Rak,

janina.rak@bonnierforlagen.se


25

Vackra värld, var är du SALLY ROONEY Alice, en ung och firad romanförfattare, träffar lagerarbetaren Felix på Tinder och bjuder med honom på en resa till Rom. I Dublin försöker hennes bästa vän Eileen komma över sitt ex och söker upp barndomsvännen Simon. Alice och Eileen håller sin vänskap högt, men en onämnbar spricka har uppstått mellan dem. Vackra värld, var är du är en roman om vänskap, kärlek och sex, och om känslan av att befinna sig i det sista upplysta rummet före apokalypsens mörker.

foto © Kalpesh Lathigra

Sally Rooney föddes 1991 på Irland och studerade engelska vid Trinity College i Dublin. Hon fick sitt genombrott med den kritikerhyllade debut­ romanen Samtal med vänner 2017. Hennes andra roman, Normala människor, tilldelades Costa Novel Award 2019 och nominerades till Booker­ priset. Den framgångsrika tv-serien baserad på Normala människor har sänts på SVT.

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel Beautiful World, Where Are You översättare Helena Fagertun format Inbunden, ljudbok, e-bok utgivningsmånad September mediekontakt Senka Hasanovic,

senka.hasanovic@bonnierforlagen.se


26

Harlem Shuffle COLSON WHITEHEAD

Colson Whitehead, född 1969, är bosatt i New York. Han har vunnit Pulitzerpriset två gånger, för romanerna Den underjordiska järnvägen och Nickelpojkarna. Den underjordiska järnvägen belönades även med National Book Award, utnämndes till årets bok av Amazon, valdes till Oprahs bokklubb och toppade New York Times bestsellerlista i flera veckor. En uppmärksammad tv-serie baserad på romanen, i regi av Barry Jenkins, släpptes våren 2021.

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel Harlem Shuffle översättare Eva Åsefeldt omslagsformgivare Oliver Munday, bearbetning av Ingrediensen AB format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Oktober mediekontakt Janina Rak, janina.rak@bonnierforlagen.se

foto © Michael Lionstar

För kunderna och grannarna på 125:e gatan är Ray Carney en hederlig möbel­ försäljare, som gör sitt bästa för att försörja sig själv och sin familj. Han och hans fru Elizabeth väntar sitt andra barn, och även om hennes uppåtsträvande föräldrar inte gillar honom eller deras trånga lägenhet bredvid tunnelbanespåren, känner han sig hemma. Men få människor känner till Ray Carneys släktband till det skumma övre Manhattan och att hans normala fasad har mer än ett fåtal sprickor. Sprickor som hela tiden blir större. Harlem Shuffle är en genialt konstruerad berättelse som utspelar sig i det tidiga 1960-talets Harlem. Det är en familje­ historia maskerad som deckare, men också en samhällsroman om rasism och makt – och ett kärleksbrev till Harlem.


foto © Tom Kolstad

27

Det andra namnet

De små dygderna

Septologin I–II

NATALIA GINZBURG

JON FOSSE

Jon Fosse, född 1959 och bosatt i Bergen i Norge, räknas till vår tids viktigaste författare. Hans texter är översatta till mer än fyrtio språk och hans dramatik har satts upp över hela världen. Fosse mottog Nordiska rådets litteraturpris 2015 för Trilogin: Sömnlösa, Olavs drömmar, Kvällning.

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel Det andre namnet. Septologien I–II. översättare Lars Andersson format Inbunden, e-bok utgivningsmånad September mediekontakt Anna-Karin Korpi-Öhlund,

anna-karin.korpi@bonnierforlagen.se

”Jag älskar och beundrar verkligen De små dygderna.” Zadie Smith

foto © Archivio fotografico Giulio Einaudi editore

Det andra namnet är första boken i Jon Fosses storverk. Konstnären Asle bor ensam på Dylgja norr om Björgvin. I Björgvin bor en annan Asle som även han är konstnär. De två männen är vänner och på ett vis dubbelgångare, två versioner av samma liv. Medan jagberättaren förbereder en utställning på ett galleri, hittar han vännen Asle liggande i snön. Han har kollapsat av alkoholmissbruk och blir inlagd på sjukhus. Detta första band av Septologin berättar historien om Asle och Asle genom tillbakablickar på barndomen. Det handlar om Asle och systern, fjorden och alla faror, men också om en grannpojke som försvann på havet. Septologin är en storslagen berättelse om konst, Gud, alkoholism, vänskap och tiden som går. Det handlar om döden, men också om vad det vill säga att vara i livet.

Natalia Ginzburgs klassiska essäer har bildat skola för yngre generationer skribenter. Med efterkrigstidens Europa som fond låter hon blicken vila på de intima förhållanden som formar våra liv: vänskap, äktenskap, föräldraskap. Från den italienska landsbygden, där Ginzburg levde i exil under fascismen, rör sig texterna vidare till sextiotalets London och några miserabla år av hemlängtan.

Natalia Ginzburg (1916–1991) skrev dussintals essäer, pjäser, noveller och romaner. För Familjelexikon tilldelades hon 1963 Stregapriset. Ginzburg var politiskt aktiv under hela sitt liv och var italiensk parlamentsledamot.

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel Le piccole virtù översättare Vibeke Emond, Gunnel Mitelman omslagsformgivare Lotta Kühlhorn format Inbunden, e-bok utgivningsmånad November mediekontakt Janina Rak,

janina.rak@bonnierforlagen.se


De fyra vindarna

Billy Summers

KRISTIN HANNAH

STEPHEN KING

Texas, 1934. Torka och stormar plågar människor och djur. Som så många andra på slättlandet tvingas Elsa Martinelli till slut lämna sitt hem, den lilla farmen som hotas att begravas i sanden. Hon ger sig av västerut med sina två små barn i hopp om ett bättre liv i Kalifornien. Men resan blir längre och ankomsten svårare än hon någonsin har kunnat föreställa sig. I De fyra vindarna berättar Kristin Hannah om en kvinnas umbäranden, kamp och kärlek i skuggan av den naturkatastrof som drabbade nordamerikanska Mellanvästern på 1930-talet.

Billy Summers är en yrkesmördare med hjärta – och den bäste i branschen. Nu vill han lämna sitt tidigare liv, det är bara ett sista jobb kvar. Billy är en av världens bästa krypskyttar, han är Irakveteran och en riktig Houdini som försvinner spårlöst när jobbet är gjort. Så vad skulle kunna gå fel? Tja, allt. En historia om kärlek och hämnd, och en tvivelaktig hjältes försök till försoning.

Kristin Hannah, född 1960, är från början jurist men numera författare på heltid. Hon har skrivit en lång rad framgångsrika romaner, bland andra Vad som än händer, som också har blivit tv-serie, Näktergalen och Himmel över Alaska.

foto © Shane Leonard

foto © Kevin Lynch

28

Stephen King, född 1947, debuterade 1974 med Carrie, som blev hans genombrott. Med The Shining fick han världsrykte. Han har gett ut över femtio romaner samt ett antal kortromaner och novellsamlingar, varav en lång rad har filmatiserats.

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel The Four Winds översättare Camilla Jacobsson omslagsformgivare Nebojsa Zoric format Inbunden, ljudbok, e-bok utgivningsmånad Augusti mediekontakt Marie Jungsand,

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel Billy Summers översättare John-Henri Holmberg omslagsformgivare Fredrika Siwe format Inbunden, ljudbok, e-bok utgivningsmånad November mediekontakt Senka Hasanovic,

marie.jungsand@bonnierforlagen.se

senka.hasanovic@bonnierforlagen.se


29

Anteckningar om sorg CHIMAMANDA NGOZI ADICHIE

Chimamanda Ngozi Adichie, född 1977 i Nigeria, är sin generations främsta afrikanska författare. Bland hennes verk utmärker sig En halv gul sol (2007), romanen om Biafrakriget som blev hennes internationella genom­ brott, den hyllade romanen Americanah (2013) och det omtalade manifestet Alla borde vara feminister (2015).

genre Utländsk facklitteratur originaltitel Notes on Grief översättare Niclas Hval omslagsformgivare Sara R Acedo format Danskt band, e-bok utgivningsmånad Maj mediekontakt Paulina de Klerk, paulina.deklerk@bonnierforlagen.se

foto © Manny Jefferson

Sommaren 2020 förlorade Chimamanda Ngozi Adichie sin älskade far. Sorgen överväldigade henne och komplicerades av den pågående brinnande pandemin – liksom så många andra var hon strandsatt långt ifrån sin familj. I den djupt personliga essän Anteckningar om sorg skriver Adichie om den stora saknaden efter fadern, om sorgens väsen och om att dela upplevelsen av förlust med miljoner andra.


30

One, two, three, four

När Beatles förändrade världen CRAIG BROWN

Craig Brown, född 1957, är satiriker, kolumnist och författare, bland annat känd för sin biografi om prinsessan Margaret, Ma’am Darling. Hans bok om The Beatles utsågs till en av årets böcker av flera brittiska tidningar och tilldelades fackbokspriset Baillie Gifford Prize 2020, med motiveringen ”Craig Brown har förnyat biografigenren”.

genre Utländsk facklitteratur originaltitel 1,2,3,4 – The Beatles in Time översättare Sven Lindström omslagsformgivare Sara R Acedo format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Augusti mediekontakt Kult PR, Peter Hammarbäck, peter.hammarback@kultpr.se

foto © Mail on Sunday

Alla ville ha något av dem, alla hade en åsikt om dem. Femtio år efter att medlemmarna gick skilda vägar fortsätter The Beatles att fascinera. Deras historia fick tidigt drag av mytologi, men Craig Brown visar att det går att ta sig an bandet på ett nytt sätt: hans prisade biografi är en underhållande mosaik av berättelser, scener, minnen och dokument som sammantaget ger en autentisk och originell bild av Beatles och deras epok, full av oväntade aha-upplevelser även för den som trodde sig kunna sin Beatleslegend utan och innan.


31

Hilma af Klint

Mänskligheten kommer att förundras JULIA VOSS

Julia Voss föddes 1974 i Frankfurt am Main. År 2005 disputerade hon i konsthistoria. År 2008 såg hon för första gången målningar av Hilma af Klint i Stockholm. Hon bestämde sig då för att lära sig svenska med målet att kunna skriva en biografi över konstnären.

genre Utländsk facklitteratur originaltitel Hilma af Klint – Die Menschheit in Erstaunen versetzen översättare Aimée Delblanc omslagsformgivare Annika Lyth format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Oktober mediekontakt Sissel Hedqvist, sissel.hedqvist@bonnierforlagen.se

foto © Philipp Deines

Hilma af Klint skapade mer än tusen målningar, skisser och akvareller och har revolutionerat måleriet. Redan före Kandinsky och Mondrian målade hon abstrakta verk. Hon drog sig medvetet tillbaka från den manligt dominerade konstvärlden, och hon visste att hon var före sin tid: vid sjuttio års ålder bestämde hon att hennes bilder skulle få visas först tjugo år efter hennes död. Återupptäckten av den svenska konstnären Hilma af Klints verk är den största konsthistoriska händelsen under senare år. Utifrån ett gediget forsknings­ arbete berättar nu Julia Voss historien om denna ovanliga konstnärs liv, krossar många klichéer och myter och tecknar också en bild av en epok som i en världs­ politiskt omvälvande tid inte bara revolutionerade konsten.


32

Att älska LONE FRANK

Lone Frank, född 1966, är dansk författare och vetenskaps­journalist med en bakgrund som docent i neurobiologi. På svenska har hon tidigare gett ut Neurorevolutionen och Mina vackra gener.

genre Utländsk facklitteratur originaltitel Størst af alt översättare Fredrik Ekelund omslagsformgivare Miroslav Sokcic format Inbunden, e-bok, ljudbok utgivningsmånad September mediekontakt Emelie Forsdahl, emelie.forsdahl@bonnierforlagen.se

foto © Pernille Ringsing

Vad är kärlek egentligen? Frågan drabbar den danska vetenskapsjournalisten Lone Frank på djupet när hon plötsligt mister den hon älskar. Mitt i livet inser hon att hon tagit kärleken för given. Vanligtvis ställer vi de stora frågorna om kärlek till poeter, konstnärer och filosofer, men här väljer Lone Frank att med hjälp av vetenskapen ta rätt på vad som till sist formar den enskilda människans kärleksliv.


33

Facebook

Den nakna sanningen SHEERA FRENKEL, CECILIA KANG

Sheera Frenkel och Cecilia Kang är prisbelönta reportrar på New York Times, med teknik och cybersäkerhet som specialitet.

genre Utländsk facklitteratur originaltitel An Ugly Truth översättare Emilia Fjeld omslagsformgivare Little, Brown Book Group, bearbetning av Ingrediensen AB format Inbunden, ljudbok, e-bok utgivningsmånad Augusti mediekontakt Anna-Karin Korpi-Öhlund, anna-karin.korpi@bonnierforlagen.se

foto © James M Thresher

En gång i tiden var Facebook synonymt med framtiden. Folk vallfärdade till Silicon Valley för att bygga en bättre värld. Men så kom skandalerna. År 2018 avslöjades att Facebooks ledning, med Mark Zuckerberg i spetsen, hade försökt dölja sanningen – att plattformen blivit en central kanal för desinformation, hat och politisk propaganda. Denna omtalade bok är en svidande granskning av Facebooks resa från utopiskt nätverk till global super­makt. Facebook lovar bättring efter varje skandal men fortsätter att växa till varje pris. Men hur högt blev priset, för medborgarna och för demokratin?


34

Godnattsagor för vuxna KATHRYN NICOLAI Det här är en bok för dig som kämpar med sömnen. Korta och lugnande berättelser att läsa vid säng­gåendet: Att påta i träd­ gården den första soliga vårdagen. Att sitta uppkrupen i en fåtölj med en spinnande katt i knät. Att laga pasta och lyssna på jazz i ett varmt kök medan regnet smattrar mot rutorna. Kathryn Nicolai skapar trösterika världar som får dig att komma till ro.

”Nicolai lyckas med det som ingen annan författare skulle vilja höra: hennes berättelser får människor att somna.”

Kathryn Nicolai är skribent och grundare av den framgångsrika podcasten Nothing Much Happens, vars godnattsagor har över tio miljoner nedladdningar i sjuttio länder världen över. Hon är baserad i Michigan, där hon även driver en yogastudio.

genre Utländsk facklitteratur originaltitel Nothing Much Happens – Bedtime Stories for Adults översättare Anna-Stina Johnson omslagsformgivare Kerstin Hanson format Inbunden, e-bok, ljudbok utgivningsmånad Oktober mediekontakt Janina Rak, janina.rak@bonnierforlagen.se

foto © Megan Elise Crimmins

Publishers Weekly


35

Fädernas missgärningar ÅSA LARSSON

Rättsläkare Lars Pohjanen ber Rebecka Martinsson att utreda ett preskriberat mord. Hon går motvilligt med på detta, fast hon egentligen är arbetstrött och slutkörd. Snart har hon även en ny mord­utredning på sitt bord. Spåren löper samman och leder också till mörka hemligheter i hennes egen familjehistoria. Åsa Larsson, född 1966, är en prisbelönt författare som skrivit hittills fem spänningsromaner om Kirunaåklagaren Rebecka Martinsson. Böckerna har filmatiserats och sålts till 24 länder. Hon har även tillsammans med Ingela Korsell och Henrik Jonsson skapat den hyllade barnboksserien PAX.

Äntligen! Ny bok om Rebecka Martinsson kommer ut i höst – den sista.

genre Spänning format Inbunden, ljudbok, e-bok utgivningsmånad September mediekontakt Anna Tillgren, anna@annatillgren.se

foto © Orlando G Bostrom

”Jag ber dig, Martinsson. Jag orkar inte göra det här. Du måste hjälpa mig. Det är en döende mans sista önskan.”


36

Råttön och andra berättelser JO NESBØ I berättelsen ”Leviathan” befinner vi oss i ett postapokalyptiskt USA, där medborgargarden har övertagit politikens roll efter en global pandemi. ”Serum” handlar om en far och en son från den brittiska överklassen som träffas för första gången på länge i Botswana. Deras relation sätts på prov när båda blir ormbitna. I ”Makulator” införskaffar en man en minnesmakulator i hopp om att glömma allt, och det är bråttom. Flera av skräckberättelserna i Råttön och andra berättelser utspelar sig i en obestämd nära framtid, där frågor om klass, familj, makt och lojalitet ställs på sin spets. Det är filmiska berättelser som visar upp en ny sida av Jo Nesbøs författarskap.

Svartsjukemannen och andra berättelser JO NESBØ

foto © Stian Broch

En grekisk polisutredare har med dyrköpta erfarenheter från sitt eget liv blivit expert på svartsjuka. När en tysk turist anmäls försvunnen på ön Kalymnos, är det han som blir tillkallad. En taxichaufför hittar sin frus örhänge i taxiägarens bil. Hur hamnade det där? En kvinna på väg från London till New York har, efter mannens affär med hennes bästa väninna, bestämt sig för att avsluta sitt liv. Men vem är han som sitter bredvid henne på flyget? Berättelserna i Svartsjukemannen och andra berättelser kretsar runt människans starkaste känslor. På klassiskt Nesbø-vis möter vi det potentiellt dödliga utfallet av svartsjuka, begär och utanförskap. Jo Nesbø, född 1960, är en av världens mest framgångsrika kriminalförfattare. Hans böcker har sålts i över femtio miljoner exemplar och översatts till mer än femtio språk. År 2018 fick han The Raymond Chandler Award (Italien) för hela sitt författarskap samt The Icepick Award (Island) för Sonen.

genre Spänning originaltitel Rotteøya og andre fortellinger översättare Per Olaisen format Inbunden, e-bok utgivningsmånad September mediekontakt Thérèse Cederblad,

genre Spänning originaltitel Sjalusimannen og andre fortellinger översättare Per Olaisen format Inbunden, e-bok utgivningsmånad September mediekontakt Thérèse Cederblad,

therese.cederblad@bonnierforlagen.se

therese.cederblad@bonnierforlagen.se


37

Ett gott nytt år MALIN STEHN

Malin Stehn, född 1969 och bosatt i utkanten av Malmö, har skrivit många barn- och ungdoms­böcker. Med Ett gott nytt år debuterar hon som spänningsförfattare för vuxna.

genre Spänning omslagsformgivare Elina Grandin format Inbunden, ljudbok, e-bok utgivningsmånad Oktober mediekontakt Emelie Forsdahl, emelie.forsdahl@bonnierforlagen.se

foto © Emil Malmborg

Sjuttonåriga Jennifer försvinner från en fest. I en annan del av staden skålar hennes mamma Lollo in det nya året med sina gamla vänner, Nina och Malena. De har inte så mycket gemensamt längre, men familjernas nyårsfirande är fortfarande tradition. När föräldrarna vaknar efter en kväll med för många glas och lite för mycket ärlighet är mardrömmen ett faktum. Försvinnandet sätter vännernas värld i gungning och mörka hemligheter tvingas upp till ytan. Hur väl känner de varandra? Och vad hände egentligen på nyårsnatten?


38

Mannen som dog två gånger Torsdagsmordklubben 2 RICHARD OSMAN

Richard Osman, född 1970, är en brittisk tvpresentatör och producent. Han debuterade 2020 med Torsdagsmordklubben som blev en enorm succé i Storbritannien. Stephen Spielberg har köpt filmrättigheterna till boken.

genre Spänning originaltitel The Man Who Died Twice översättare Ing-Britt Björklund omslagsformgivare Engelskt omslag format Inbunden, e-bok utgivningsmånad September mediekontakt Annelie Eldh, annelie.eldh@bonnierforlagen.se

foto © Penguin Books UK

Ibrahim, en av de fyra i Torsdagsmord­ klubben på Cooper Chase, råkar illa ut vid ett rån. Förövaren är en 16-årig pojke med band till den lokala knarkdrottningen Connie. Elizabeth, Ron och Joyce bestämmer sig omedelbart för att sätta fast den skyldige. Den svindlande jakten på de inblandade blir upptakten till en rad ovanliga och blodiga händelser som leder till oväntade avslöjanden om Elizabeths tidigare liv, innan den inte alldeles snövita sanningen avslöjas. Några blir livets vinnare, andra förlorar allt – inte bara förmögenheter.


39

Debutanten CHRISTINA ERIKSON

SPÄNNINGSROMAN

Författaren Sandra Thulin hittas död. Allting pekar mot självmord – något hennes pappa inte accepterar…

Författaren Sandra Thulin har tagit sitt liv. Hon lämnar en förkrossad make och två små barn efter sig. En tid efter begravningen kontaktar Sandras pappa kommissarie Elias Svensson. Elias och Cornelia Lind börjar gräva i Sandras bakgrund och konstaterar snabbt att den fasad familjen Thulin visade upp dolde en sårigare verklighet. Men poliserna får inte information bara om Sandra och hennes familj – komprometterande uppgifter om Sandras pappa ställer utredningen på ända. Var Sandras död ett tragiskt självmord? Och vem berättar egentligen sanningen? Debutanten är en nervkittlande spännings­ roman om girighet, familjerelationer och makt.

Christina Erikson, född 1973, är uppvuxen i Småland och bosatt i Kungsör. Hon debuterade som deckarförfattare 2014 med Morsarvet och har även skrivit böcker tillsammans med Thomas Erikson. Debutanten är den fjärde fristående boken i serien om kriminalkommissarie Elias Svensson.

genre Spänning omslagsformgivare Miroslav Sokcic format Inbunden, ljudbok, e-bok utgivningsmånad Augusti mediekontakt Sissel Hedqvist, sissel.hedqvist@bonnierforlagen.se

foto © Maria Östlin

Albert Bonniers Förlag


40

Islossning ARNE DAHL

Arne Dahl, pseudonym för Jan Arnald, född 1963 och bosatt i Stockholm. Efter elva böcker om A-gruppen i Stockholm och fyra böcker om Opcop-gruppen i Europas hetvatten, har han ägnat de senaste böckerna åt utredarna Sam Berger och Molly Blom. De presenterades för första gången i Utmarker. Islossning är femte delen i serien.

genre Spänning omslagsformgivare Miroslav Sokcic format Inbunden, e-bok utgivningsmånad September mediekontakt Sissel Hedqvist, sissel.hedqvist@bonnierforlagen.se

foto © Fredrik Hjerling

Vårvinter går över i vår och försommar. Sam Berger, Molly Blom och inte minst deras poliskontakt Deer, som måste lära sig gå igen efter attacken som förändrade hennes liv, tycker sig märka ett oklart samband mellan de kroppar som en efter en hittas i den upptinande skärgården. Någon kommer att mörda igen. Kan Sam, Molly och Deer ingripa? Eller är sanningen bortom vad de kan föreställa sig? Islossning är den fristående femte delen i den hyllade serien om Sam Berger och Molly Blom. Det är en rasande thriller där delarna växer ihop till ett mäktigt crescendo, mästerligt orkestrerat – som bara Arne Dahl kan.


41

Djävulens advokat KATARINA WENNSTAM Blod finns. Men ingen kropp. Nora Ljungberg är försvunnen, och spåren pekar mot ett gammalt fall där mördaren aldrig dömdes för mord, utan bara för brott mot griftefriden. Det spektakulära fallet leder kriminalkommissarie Charlotta Lugn och journalisten Jane Wester tillbaka i tiden. Jane såg på nära håll hur mördarens advokat lyckades utnyttja de juridiska kryphålen, och kanske blev priset för högt? I Djävulens advokat, den elfte delen i Katarina Wennstams Justitia-serie, är det lagen själv som är anklagad.

foto © Elisabeth Ohlson

Katarina Wennstam, född 1973, är författare, debattör och journalist, bosatt i Stockholm. Hon har tilldelats flera priser, bland annat för reportageboken Flickan och skulden, och 2019 tilldelades hon Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter.

genre Spänning omslagsformgivare Miroslav Sokcic format Inbunden, ljudbok, e-bok utgivningsmånad November mediekontakt Anna-Karin Korpi-Öhlund, anna-karin.korpi@bonnierforlagen.se


Inferno i snö

Väktarna

MARIE BENGTS

JOHN GRISHAM

Några dagar före jul 1957 är Hannah Lönn och hennes faster Lilly på väg till det öländska pensionat där de ska fira jul. På vägen överraskas de av snöfåken och tvingas söka skydd på en närbelägen gård, där de får stanna tills stormen är över. Det visar sig snart att de kommit till ett allt annat än harmoniskt hushåll, och Hannah anar att de rent bokstavligt kanske har hamnat ur askan i elden. Den tredje boken om Hannah Lönn är liksom de tidigare en pusseldeckare av klassiskt snitt. Denna gång utspelar den sig på ett igensnöat öländskt alvar, där en mordbrännare sprider skräck bland öns befolkning. Utan kontakt med yttervärlden blir Hannahs list och slutledningsförmåga avgörande för att avslöja de instängda personernas mörka hemligheter.

En ung advokat hittas skjuten till döds på sitt kontor. Trots att polisen egentligen inte hittar några bindande bevis faller misstankarna på en av advokatens tidigare klienter, den unge svarte Quincy Miller. Miller fälls för mordet och döms till ett tjugotvåårigt fängelsestraff. Hela tiden bedyrar han sin oskuld. Från sin cell försöker Miller få någon att intressera sig för hans fall. Till slut får han kontakt med Guardian Ministries, en liten byrå som drivs av Cullen Post och som enbart tar sig an ett begränsat antal fall åt gången. När Post börjar engagera sig i Quincy Miller märker han snabbt att mäktiga människor såg till att sätta Miller i fängelse för tjugotvå år sedan, och mäktiga krafter är fortfarande aktiva …

Marie Bengts, född 1968, kommer från Småland och bor i Stockholm. Bengts debuterade 2017 med pusseldeckaren En sax i hjärtat och följde upp med Döden klär i domino. Inferno i snö har även den Hannah Lönn i huvudrollen och utspelar sig vintern 1957.

genre Spänning omslagsformgivare Sara R Acedo format Kartonnage, ljudbok, e-bok utgivningsmånad Oktober mediekontakt Senka Hasanovic,

senka.hasanovic@bonnierforlagen.se

foto © Michael Lionstar

foto © Sofia Runarsdotter

42

John Grisham, född 1955, bosatt i ameri­kanska Södern och med ett förflutet som advokat, debuterade 1988 med Juryn och fick sitt genombrott tre år senare med Firman. Han har skrivit ett trettiotal böcker. På svenska utkom senast Vindarna på Camino Island (2021). Han är en av världens mest lästa författare och hans böcker ges ut på mer än fyrtio språk.

genre Spänning originaltitel The Guardians översättare Kjell Waltman omslagsformgivare Sofia Scheutz format Inbunden, ljudbok, e-bok utgivningsmånad November mediekontakt Marie Jungsand,

marie.jungsand@bonnierforlagen.se


43

den finska

deckarsuccén

”Ohyggligt spännande.” lotta olsson, dagens nyheter

»Högaktuell, intressant och modig.« Svenska Dagbladet

Sofi Oksanen

POCKETBÖCKER

Hundparken

HÖSTEN 2021

TYCKET

SAM SAM TYCKET Vanessa Springora

Samtycket

YCKET SAM

»Inte bara är en kriminalgåta utan

ett kollektivt relationsdrama« roman albert bonniers förlag Upsala Nya Tidning

»Intebara baraärären enkriminalgåta kriminalgåta utan »Inte utanett ettkollektivt kollektivt Upsala Nya Tidning relationsdrama« Upsala Tidning relationsdrama«

NOMINER AD TILL SVENSKA DAGBLADETS L ITTERATURPRIS 2020

»Han är enormt bra på att berätta en historia så att den griper tag.« SYDSVENSKAN

»Kan bli en minor classic.« DAGENS NYHETER

Emily Brontë Svindlande höjder Nina Burton

Livets tunna väggar EN ESSÄBERÄT TELSE OM ET T LYHÖRT HUS OCH EN NATUR FULL AV SPRÅK

PARADIS CITY

Utkommer i klassiker­pocket i augusti. Målning av Branwell Brontë (beskuren).

”Skickligt ... Det är spännande läsning.” Dagens Nyheter

Storpocket

Charlotte Brontë Jane Eyre

Storpocket

Storpocket


WWW.INGREDIENSEN.SE

44

Albert Bonniers Förlag är det största skönlitterära förlaget i Sverige och ett av de äldsta. Utgivningen har alltid utmärkts av mångsidighet. Romaner, lyrik, memoarer, biografier, essäer, reseskildringar, presentböcker samt en mängd olika fackböcker har förlagets namn på titelbladet. Många av de största och mest välkända svenska författarna har utkommit på Albert Bonniers Förlag genom åren och förlaget har också intagit en ledande ställning vad gäller översättningar av utländska författare. Det märks inte minst på det stora antal Nobelpristagare som utkommit på förlaget. Albert Bonniers Förlag grundades redan 1837. Den första bok som gavs ut hette Bevis att Napoleon aldrig har existerat. Sedan dess har det blivit massor av böcker och förlaget är numera en viktig och välkänd del av den svenska kulturhistorien.

albert bonniers förlag box 3159, 103 63 stockholm besöksadress sveavägen 56 tel 08-696 86 20 info@albertbonniers.se albertbonniersforlag.se facebook.com/albertbonniersforlag instagram.com/albertbonniersforlag Twitter @albertbonniers förlagschef isa widerståhl isa.widerstahl@albertbonniers.se litterär chef daniel sandström daniel.sandstrom@albertbonniers.se marknad martin ahlström, kommunikationsstrateg och marknadsansvarig tel 08-696 86 61, mobil 070-854 09 22 martin.ahlstrom@bonnierforlagen.se pr och information press@bonnierforlagen.se recensionsexemplar press@bonnierforlagen.se

Katalogens omslagsillustration: Eva Wilsson, detalj från Den svarta månens år ISBN 978-91-4353-742-0