Page 1

BZN MAGAZINE NR 6 - DEC - JAN 2019

VERWONDER JE

COLOFON / ZIN magazine nr. 6 • 60e jaargang • Tweemaandelijks magazine • dec - jan 2020 • Afgiftemaand november 2019 • Afgiftekantoor Antwerpen X, P2A8573 • V.U.: Anniek Gavriilakis, Sint-Jacobsmarkt 39, 2000 Antwerpen • 03 201 22 10 • welkom@bzn.be • www.bzn.be • Triodos Bank BE 33 5230 8009 0046 • Adreswijzigingen: adressering@bzn.be


KOM JEZELF TEGEN IN DE OGEN VAN DE ANDER

“DE PIJN ACHTER DE GLIMLACH”

“DE ESSENTIE VAN MENSZIJN ZIEN”

Onlangs bezocht ik met BZN het asielcentrum Parelstrand in Lommel. Hier verblijven mensen met een schijnbaar onuitputtelijke kracht. Mensen die uit hun land gevlucht zijn, zomaar en plots losgerukt van familie, vrienden, lievelingsplekje, foto’s, … Bezit is nog het makkelijkste achter te laten, maar wat met wat onvervangbaar is? Deze mensen doen het. Ik voel hoe luisteren en praten verbindend werkt. Ze glimlachen, maar ik voel ook de afschuwelijke pijn.

In elkaars ogen kijken is communiceren vanuit de catacomben van de ziel. Je duikt achter de sluiers van het dagdagelijkse en wisselt woordenloos intieme en kwetsbare verhalen uit. Dat kan me inspireren en confronteren, ontroeren of motiveren. Maar iemand in de ogen kijken laat me nooit koud. Omdat je net door de ogen van een ander de essentie van het mens-zijn ziet, gekleurd door ieders diepste dromen, meest intense ervaringen of schoonste littekens.

5) Hein (3

Marlee n

Krist (4 8)

( 46 )

De (her)ontdekking van de menselijkheid vindt plaats op het ogenblik dat mensen doorhebben: “de ander, dat ben ik”. Marleen, Krist en Hein vertellen over hoe zij dat contact maken met de ander en wat dat met hen doet.

“MOOI HOE WE ELKAAR AANSTEKEN” Wanneer ik mijn dochter van 2 op de arm draag, pakt ze mij bij de wangen en draait me naar haar toe. Zodat we elkaar in de ogen kijken terwijl zij iets zegt. De blik van een ander betekent contact. Zien en gezien worden. Mezelf tegenkomen in de blik van een ander. Maar ook raken en geraakt worden. Zoals de lach van een voorbijganger mij deed glimlachen. Verrassend hoe we daar soms iemand anders voor nodig hebben, maar mooi ook hoe mensen elkaar zo makkelijk aansteken.


INSPIREREN

Over zoekers en vinders Vele jaren geleden vroeg een oude wijze man me: “Koen, zou het kunnen dat er zoekers en vinders zijn?” Meer zei hij niet. Enkel die tien woorden. Tot vandaag blijf ik dat een zeer intrigerende uitspraak vinden. Mensen, zeker ikzelf, zoeken veel. Eigenlijk zoeken we constant: in de winkel, in boeken, op het internet, in projecten, ... Je hebt daarbij vooraf, al dan niet bewust, een doel en een min of meer duidelijk beeld voor ogen. Tijdens zo’n zoektocht beperken contacten zich vaak tot hulp bij jouw eigen vraag.

REAGEREN? BOND ZONDER NAAM SINT-JACOBSMARKT 39 2000 ANTWERPEN 03/201 22 10 WELKOM@BZN.BE WWW.BZN.BE FACEBOOK.COM/BONDZONDERNAAM TWITTER.COM/BONDZONDERNAAM INSTAGRAM.COM/BONDZONDERNAAM

Maar wat als je van vinden vertrekt? Het fijne van dat vinden is dat we dingen gaan ontdekken die we vooraf niet kenden of wisten. Daarenboven nodigt vinden veel meer uit tot echte interactie met de omgeving. Een gelegenheid om de ander echt tegen te komen of je door hem te laten raken.

Waar zoeken vaak vertrekt van een overtuiging, vertrekt vinden vanuit verwondering. Verwonderd zijn over wat zich in dat ene moment aandient. Om dan opeens te zien wat er niet gezegd wordt. Een moment van geraakt worden. Net zoals ik toen, bij de tien woorden van de wijze man. Hij wist dat overtuigen niet echt werkt bij mij en koos voor deze kleine kiezel in mijn schoen. Bond zonder Naam heb ik leren kennen als een vereniging, die vanuit verwondering zichtbaar maakt wie of wat niet echt gezien wordt in onze samenleving. En erop vertrouwt dat vanuit deze verwondering een samenleving in beweging komt. Laten we elkaar blijven vinden. Ook de komende 60 jaar.

Vanuit het hart, Koen (voorzitter BZN)


ONTMOETINGEN ALS ANTWOORD OP UITSLUITING, POLARISERING EN VEREENZAMING De januarispreuk bij dit magazine luidt “Kom jezelf tegen in de ogen van de ander”. Bond zonder Naam roept iedereen op om met open hart en geest contact te maken. Ook met mensen die je niet (goed) kent. En met buitenbeentjes. Het is zo belangrijk om buiten je eigen gekende kring te gaan en je te verwonderen. UNIVERSELE NAASTENLIEFDE Vanuit universele naastenliefde tekende Phil Bosmans 60 jaar geleden sociale initiatieven uit. Vandaag lijkt dat basisprincipe van solidariteit zoek te zijn. “Verbindingswerk is daarom broodnodig. In de eerste plaats met de meest kwetsbaren. In tijden van polarisering, ongelijkheid, uitsluiting en vereenzaming wil Bond zonder Naam net menselijke verbindingen stimuleren. De ontmoetingen tussen mensen in het centrum van de samenleving en vergeten mensen aan de rand zijn een vorm van geweld-

loos verzet. Ik ben ervan overtuigd dat je maar ten volle mens en ten volle samenleving kan zijn als we ook onze schaduw durven opzoeken, in de ogen kijken en omarmen. Ik weet uit ervaring dat iedereen van elkaar kan leren. Verbondenheid begint aan je eigen voordeur”, zegt Anniek Gavriilakis (directeur Bond zonder Naam). BOND ZONDER NAAM IN ACTIE Met een hele reeks van nieuwe en bestaande activiteiten gaat Bond zonder Naam daarom de komende jaren – samen met de 1000 vrijwilligers en partnerorganisaties – mensen in het centrum en mensen in de marge van de samenleving met elkaar verbinden.

“Het draait om wederkerigheid”, zegt Anniek. “Elke schenker is ook een ontvanger. Elke ontvanger is ook een schenker. Want is het niet boeiend om in gesprek te gaan met een onbekende? Praten we ook wel eens mét iemand in plaats van over iemand die we niet kennen? Laten we ons nog wel eens verrassen door mensen? Hoe lang zijn we bereid te kijken en te luisteren voor we een oordeel vellen? Het is de moeilijke weg, maar wel de meest waardevolle.” WIN-WIN-WIN Die ontmoetingen zijn een kans om mensen in de marge uit de schaduw te halen, om het bewustzijn en mogelijk


KANSEN CREËREN

ook engagement bij het brede publiek te verhogen. Iedereen groeit, iedereen wint, ook de samenleving als geheel. En om die ontmoeting écht te laten slagen, organiseren we ook basisopleidingen ‘De kracht van luisteren’, afgelopen najaar voor het eerst in woonzorgcentra. Want luisteren is dé belangrijkste basisvoorwaarde voor een échte ontmoeting. Een greep uit die verschillende ontmoetingsmomenten: met burgerbezoeken aan gevangenissen gaan we achter tralies in gesprek met gedetineerden. We dekken ook weer samen met Samenlevingsopbouw De Langste Eettafel als

statement tegen eenzaamheid. Jongeren verbinden we via ons Instagramproject Instagrannies met de levenswijsheid van 80-plussers. Op straat roepen we met Eye Contact Experimenten mensen op om elkaar 1 minuut in de ogen te kijken en het verbindend effect daarvan te ervaren. Via Prison Talk laten we ex-gedetineerden hun verhaal delen met scholen en organisaties. Onze Traliepostvrijwilligers schrijven brieven met mensen achter tralies. En in ons BZN Kansenhuis en ’t Café voor thuis- en daklozen laten talloze vrijwilligers kansarme mensen op verhaal komen.

Eerder dit jaar verbleef Anniek vrijwillig een week in de gevangenis van Hasselt. Ze volgde het normale ritme van de gedetineerden. Later volgde ze ook dakloze Aleksandar tijdens zijn leven op straat. Van beide ontmoetingen hield Anniek een dagboek bij. Je kan dit nalezen op www.bzn.be. Een dagboek over het leven zoals het is in asielcentra volgt.


Meedoen? Da’s zo gebakken

In Vlaanderen wordt 1 op 10 kinderen kansarm geboren. Daarom bakken en verkopen wij Koekjes zonder Naam: energiekoekjes mét smaak en mét energie. (En gebakken met veel liefde).

1

Surf eerst naar dewarmsteweek.be om je actie te registreren.

2

Kruip daarna in de keuken en ga aan de slag met ons recept.

3

Verpak de koekjes per 5 in papieren zakjes, en niet er een labeltje aan (je vindt ze op bzn.be).

4

En dan is het tijd om te gaan verkopen! Wij adviseren een prijs van € 5 per zakje. Succes!

5

Stort het ingezamelde bedrag vóór 24 december via dewarmsteweek.be. De Koning Boudewijnstichting stort het geld door naar BZN.

Deel je bakkunsten met de hashtag Duizendmaal dank!


Een breed gamma aan producten, dat ben je al jaren gewoon van Bond zonder Naam. En ook volgend jaar kan je bij ons terecht voor leuke geschenken. Al zullen we de ontwikkeling, inpak en distributie omwille van economische redenen niet meer in huis doen. Ook zal het productaanbod vanaf 2020 drastisch verkleinen. De kalender die u al jaren kent, blijft al zeker behouden als vaste waarde. Ook onze lokale Huiswinkelvrijwilligers zullen ze blijven aanbieden.

Ben jij dus nog op zoek naar een origineel kerst- of eindejaarsgeschenk, wees er dan snel bij! Want nu kan je nog genieten van een ruime keuze aan zinvolle geschenken én van kleine prijzen. Onze 300 Huiswinkels geven je een warm welkom. Er is er vast en zeker ook een bij jou in de buurt. Kijk op www.bzn.be/nl/huiswinkels voor een overzicht. Ook via het bestelformulier in bijlage of via onze webshop (www.bzn.be) kan je

genieten van de promotieprijzen. Bestel zo vlug mogelijk (vóór 16 december) en krijg je bestelling nog voor de feestdagen thuis geleverd! Met de aankoop van een BZN geschenk doe je niet alleen jezelf of de ontvanger een plezier. Je steunt er ook de werking van Bond zonder Naam mee en dus vooral de mensen aan de rand van onze samenleving. Dankjewel kopers, makers en verspreiders van onze producten voor jullie jarenlange steun! We hopen in de toekomst op jullie steun te kunnen blijven rekenen.

7230

058


EEN WARME KERST BEZORGEN AAN MENSEN IN DE MARGE VAN DE SAMENLEVING BAK: #koekzondernaam ten voordele van kinderen in kansarmoede. Meer uitleg in het magazine. GEEF: op rekeningnummer BE33 5230 8009 0046 van Bond zonder Naam Cultuur of doe een online gift via www.bzn.be Vanaf € 40,00 op jaarbasis geeft jouw gift recht op een fiscaal attest waarmee je tot 45% van deze gift in mindering kan brengen van je belastingen.

KOOP: profiteer nu van de superpromoties op de bestelkaart. Bestel via de website www.bzn.be, bel 03 201 22 10 of ga langs in een BZN Huiswinkel.

077

061

098

Profile for Bond zonder Naam

Verwonder je  

ZIN magazine dec/jan 2020 van Bond zonder Naam. Een kennismaking met boeiende verhalen uit onze projectwerking die mensen kansen wil geven,...

Verwonder je  

ZIN magazine dec/jan 2020 van Bond zonder Naam. Een kennismaking met boeiende verhalen uit onze projectwerking die mensen kansen wil geven,...

Advertisement