{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

BZN MAGAZINE NR 1 - FEB - MAA 2020

DE KRACHT VAN VOORBEELDEN

COLOFON / ZIN magazine nr. 1 • 61e jaargang • Tweemaandelijks magazine • feb - maa 2020 • Afgiftemaand jan 2020 • Afgiftekantoor Antwerpen X, P2A8573 • V.U.: Anniek Gavriilakis, Sint-Jacobsmarkt 39, 2000 Antwerpen • 03 201 22 10 • welkom@bzn.be • www.bzn.be • Triodos Bank BE 33 5230 8009 0046 • Adreswijzigingen: adressering@bzn.be


MENINGEN GAAN DE WERELD NIET VERANDEREN. VOORBEELDEN WEL.

“VEEL LEUKER OM ZÉLF VERSCHIL TE MAKEN”

“IDEEËN ZIJN BELANGRIJK, VOORBEELDEN DES TE MEER”

Wat helpt het om alleen een mening te verkondigen? Onder het motto ‘choose your battles’ ga ik met dingen, waarden en principes die me echt vurig maken, aan de slag. Als sociaal ondernemer bij de Coöperatie 37graden probeer ik de wereld menselijker en warmer te maken. Eigenlijk ga ik terug naar de basis door mensen te verbinden. Het is zoveel leuker om te voelen dat je concreet het verschil kan maken, hoe klein ook, dan te vertellen wat iemand anders beter zou moeten doen.

Hoe zou de wereld er zonder de ideeën van Gandhi, Martin Luther King of Mandela uitzien? Wat deze grote leiders vooral inspirerend maakt, is dat zij handelden naar wat ze zeiden. Ook wij bij 11.11.11 worden dagelijks geïnspireerd door voorbeelden. Neem Passy Mubalama, die in Oost-Congo in uiterst moeilijke omstandigheden vrouwenrechten verdedigt en vrouwen sterker maakt om hun positie in de samenleving op te eisen. Zij was dit jaar een van de boegbeelden van onze Changemaker-campagne. Omdat ideeën belangrijk zijn, maar voorbeelden nog meer.”

Marlee n

Els

Kim

Er zijn zoveel mensen die zwijgen op plekken waar alleen maar geschreeuwd wordt en die alles geven op plekken waar schoonheid en troost het hardste nodig zijn. Volg het voorbeeld van Kim, Els en Marleen.

“MENSEN DIE UITBLINKEN” Mensen hebben een mening over daklozen. Maar de mensen die bij De Vaart, De Steenhouwer en ’t Café werken, maken dagelijks het verschil. Zij zijn echte uitblinkers. Ze lopen zelden in de kijker, want dat vinden ze niet nodig. Want mensen in nood helpen, dat is toch vanzelfsprekend? Met het geduld dat deze mensen aan de dag leggen en hun wil om oplossingen te vinden, zijn ze een voorbeeld voor onze samenleving. Als iedereen een beetje meehelpt, maken we het samen aangenamer voor heel wat mensen.


KANSEN CREËREN

Denk een beetje, maar doe vooral Elke dag gebeurt er zoveel moois op zoveel plekken. Zie jij dat ook? Soms moet je goed kijken. Het gebeurt quasi onzichtbaar. Vrijwilligers die hun tijd en liefde geven. Mensen met een hart die zich inzetten voor anderen. Het gebeurt quasi geruisloos. Laat je alleen niets wijsmaken. We zijn met velen. Dit magazine is een ode aan die doeners. Aan jou dus.

REAGEREN? BOND ZONDER NAAM SINT-JACOBSMARKT 39 2000 ANTWERPEN 03/201 22 10 WELKOM@BZN.BE WWW.BZN.BE FACEBOOK.COM/BONDZONDERNAAM TWITTER.COM/BONDZONDERNAAM INSTAGRAM.COM/BONDZONDERNAAM

Jij durft dromen van hoe het anders kan. Jij weet waar je voor staat. Jij neemt het risico om raar bekeken te worden. Het wordt je niet gemakkelijk gemaakt door het samenlevingsklimaat vandaag. Grote machten als politiek en industrie lijken een andere koers te varen. Die niet te stoppen is. Soms lijkt het wel David tegen Goliath. Maar jouw drang om niet gewoon naast de zijlaan te staan is groter. Jij wil iets concreet doen! Tegen beter weten in.

Ik zie ze elke dag om mij heen. Doeners als jij. Het zijn mijn voorbeelden. Ze geven mij kracht. Zo inspireren we elkaar. Dit magazine wil jullie zichtbaar maken. En danken voor alles wat jullie doen. Want wij hebben rolmodellen nodig. Zodat we allemaal die stap durven zetten. En helemaal gaan staan in ons eigen verhaal. Met alle gevolgen van die keuze erbij. Dus durf maar. Doe maar. Wij staan pal achter je! Met velen. Je wordt gedragen. Voel je dat? Wat helpt het om alleen een mening te verkondigen?

Vanuit het hart, Anniek


HEIDI: “MIJN STOERE DOCHTER”

DE KRACHT VAN VOORBEELDEN De titel van deze editie van het ZIN-magazine is niet voor niets “De kracht van voorbeelden”. We zetten graag mensen in de kijker die een verschil maken voor elkaar en voor de samenleving. Kleiner of groter, dat maakt niet uit. Want elk verschil telt. We geven graag het woord aan mensen die zo’n verschil maken. Wie is hun voorbeeld? Wie inspireert hen? Wie zetten ze graag eens in de schijnwerpers?

Mijn dochter. Mijn stoer kind. Mijn voorbeeld. Op haar 18de kreeg ze te horen dat ze het BRCA1-gen van mij geërfd had. Een half jaar ervoor werden we geconfronteerd met mijn borstkanker en een dubbele amputatie. Over mezelf maakte ik me niet druk, des te meer over mijn dochter. Maar mijn stoer kind liet zich niet leiden door de angst. Ze kwam op voor zichzelf en vroeg de gynaecoloog om een preventieve dubbele amputatie en een reconstructie. Het gaf haar gemoedsrust. Mijn dochter. Mijn stoer kind. Wat kijk ik naar je op.

ISABEL: “INSPIREREN, OVERTUIGEN EN VOORAL OOK DOORZETTEN” Door mijn collega Yves leerde ik M-Lisada kennen, een opvangtehuis voor straatkinderen in Kampala. Yves kwam in contact met M-Lisada toen hij jaren geleden naar vrienden in Oeganda trok. Hij was onmiddellijk onder de indruk van deze organisatie, die via muziek straatkinderen bewust wil maken van


hun eigen mogelijkheden. Hij herenigde drie broers met hun mama, oudere broer en jongere zus. Sindsdien ontfermt hij zich over dat gezin en over zovele anderen die ondertussen zijn pad kruisten. En ook al kon ik al een paar keer met eigen ogen ervaren dat dat alles helemaal niet zo evident is, toch zet hij door. Echt bewonderenswaardig vind ik dat. Ook de passie waarmee hij bij Schoenen Torfs overtuigt om mee hun schouders te zetten onder M-Lisada en de school die zij onlangs bouwden, werkt echt inspirerend. Yves maakt voor zoveel mensen in Oeganda een verschil!

LAUREN: “SOLIDARITEIT KREEG IK VAN THUIS MEE” De personen die mij inspireren zijn mijn ouders, Mieke en Franky. Ze doen hard hun best om hun steentje bij te dragen aan onze samenleving. Met vrijwilligerswerk en engagement voor goede doelen bijvoorbeeld. Ze helpen in de sociale kruidenier in de buurt, zijn betrokken bij De Broeikas, een duurzame coöperatieve, baten mee een Oxfamwinkel uit en zetten zich actief in voor de projecten van Bond zonder Naam. En alsof dat nog niet genoeg is, ben ik hen vooral ook dankbaar dat ze mij, mijn broer en zus, basisprincipes als solidariteit en duurzaamheid mee hebben gegeven tijdens onze opvoeding. Ze geven mij de ruimte om

zelf dingen te ontdekken en mijn eigen mening te vormen. Dank jullie wel oudjes!

DOMINIQUE: “DIE TWINKEL IN ZIJN OGEN” Even voor hij vijftig werd, kreeg Patrick De Jaegere (60) de diagnose jongdementie. Dat hij steeds minder kan, valt emotioneel heel zwaar. Te Gek!? vraagt hem om met enkele lotgenoten de Mont Ventoux en Alpe D’Huez op te fietsen. “Ongelooflijk wat daar gebeurde,” zegt zijn echtgenote Gudrun Callewaert. Plots zag zij weer een twinkel in zijn ogen, hoorde ze zijn lach weer schallen. Eens thuis wilde Gudrun die twinkel, die levenslust die in elke mens schuilt, terugzien. Ze richtte Het Ventiel op voor mensen met jongdementie en hun buddy’s/vrijwilligers. “We zien niet om, maar zetten in op nieuwe uitdagingen.” Gudrun en Het Ventiel gaven Patrick vleugels. Fantastisch hoe hij fietst, biljart, kunstwerken maakt. Samen met zijn buddy Rick De Leeuw lacht en viert hij veel. En koestert hij de kleine overwinningen. Iedereen komt hier vrolijk aan en komt vrolijk terug thuis. Het Ventiel gaat diametraal in tegen de angst en verzuring in onze maatschappij. Dat alles is grotendeels de verdienste van Gudrun.


STEVEN: “LEREN VAN MENSEN DIE IK NIET KEN” Bedankt Charles om me voor te laten in de winkel omdat ik minder producten had dan jij en jij toch tijd had. Het leerde mij dat tijd hebben een keuze is. Bedankt Sylvie toen je naast me stond en me een compliment gaf over mijn felgekleurde shirt. Je leerde me dat ik me gewoon mag kleden hoe ik wil. Bedankt Mohammed om mij een oortje te geven in de bus toen ik naast je zat. Jij leerde me dat we allemaal op dezelfde bus van het leven zitten, en dat we de rit voor elkaar makkelijker kunnen maken. Bedankt aan elke mens die naar me lacht, me in de ogen kijkt of naar me knikt bij het passeren op straat. Door jou heb ik geleerd dat ik er mag zijn. Het meeste leer ik van de mensen die ik niet ken. Gewoon omdat ze mens durven zijn.

WELKOM! In tijden van verregaande polarisering, ongelijkheid, uitsluiting en vereenzaming wil Bond zonder Naam menselijke contact stimuleren. Klinkt het soft? Het is keiharde noodzaak vandaag. Via ontmoetingen tussen mensen aan de rand van onze samenleving en mensen die in het centrum staan, draagt BZN bij aan een samenleving waarin élke mens terug waarde en een plaats krijgt.

Alle informatie over deze activiteiten vind je op www.bzn.be.


Asielcentrumbezoek Lommel en Lint: 18 februari en 3 maart 2020 (max 15 pers/avond) We kunnen echt iets doen aan ongelijkheid, uitsluiting, labelling, vereenzaming en polarisering. Dat zijn geen onwrikbare maatschappelijke fenomenen. Het groepsbezoek aan het opvangcentrum Lint past bijzonder goed bij het streven van BZN naar het tot stand brengen van menselijke verbinding. Inschrijven kan via refugeetalk@bzn.be

Gevangenisbezoek: 12 maart 2020 (max 20 pers/voormiddag) Gevangenissen en hun bewoners. Veel weten we er niet over. Wil jij je ook een beeld vormen van hoe het is om als gedetineerde in een gevangenis te verblijven en in welke omstandigheden dat gebeurt? Schrijf je dan nu in voor een bezoek aan de gevangenis.

De plaatsen zijn beperkt. BZN selecteert max. 20 deelnemers per bezoek op basis van een vragenlijst die peilt naar motivatie en concrete vragen. Inschrijven kan via gevangenisbezoek@bzn.be

Eye Contact Experiment: 22 maart 2020 Brussel, 26 april 2020 Gent, 14 juni 2020 Limburg Eén minuut oogcontact betekent écht contact maken met een ander mens. Zonder (voor)oordelen en verwachtingen. Neem plaats tegenover een onbekende en deel een minuut van oogcontact om elkaar écht te ontmoeten. Het Eye Contact Experiment past bijzonder goed bij het streven van BZN naar het tot stand brengen van menselijke verbinding in tijden van polarisering. Jaarlijks doen mensen in meer dan 300 steden wereldwijd mee aan The World’s

Biggest Eye Contact Experiment. Welkom telkens in de namiddag!

Week van Verbondenheid: 29 mei – 7 juni 2020 De campagneweek roept op tot meer verbondenheid en samenhorigheid in de strijd tegen vereenzaming. Door samen een tafel te delen, creëren we die verbondenheid over heel Vlaanderen. We vormen zo samen De LangsteTafel. Neem een kijkje op www.weekvanverbondenheid.be en schuif aan bij of registreer een Langste Tafel bij jou thuis, in jouw buurt. Zo word ook jij één van de 30.000 deelnemers die door samen te eten en te praten moeiteloos een band smeedt met anderen. De Week van Verbondenheid organiseert Bond zonder Naam in samenwerking met Samenlevingsopbouw.


Schenk jij ook een muts of sjaal aan dakloze medemensen? HOE DOE JE EEN GIFT? 1. Via overschrijving: Je kan een gift overmaken op rekeningnummer BE33 5230 8009 0046 van Bond zonder Naam Cultuur.

2. Via de website: Via www.bzn.be kan je in alle veiligheid online een gift storten via Bancontact, Visa of Mastercard.

3. Via deze QR-code: Scan met je smartphone of tablet deze QR-code (mogelijk dien je eerst nog een een QR-code lezer te installeren via de app store van je telefoon). Daarna kan je snel en veilig een gift doen via de website.

1. Een online gift Bancontact TIP - Betaal met de app (Snel en eenvoudig via de QR-code)

- Betaal met de kaart

Mastercard

Visa

2. Overschrijving 3. Doorlopende opdracht

Laat uw hart spreken voor mensen aan de rand van samenleving. Elke gift, klein of groter, maakt wel degelijk een verschil voor mensen in kwetsbare situaties. Want samenleven betekent voor ons een menswaardig bestaan voor iedereen. Vanaf â‚Ź 40, op jaarbasis, geven je giften recht op een fiscaal attest, waarbij tot 45% van je gift in mindering kan worden gebracht van je belastingen.

Profile for Bond zonder Naam

De kracht van voorbeelden  

ZIN magazine feb-maart 2020 van Bond zonder Naam. Een kennismaking met boeiende verhalen uit onze projectwerking die mensen kansen wil geven...

De kracht van voorbeelden  

ZIN magazine feb-maart 2020 van Bond zonder Naam. Een kennismaking met boeiende verhalen uit onze projectwerking die mensen kansen wil geven...

Advertisement