Page 1

marine


veiligheid op en vanuit zee Marine-onderdelen over de hele wereld zetten zich het hele jaar rond met vloot en mariniers in voor veiligheid op en vanuit zee. Zowel in eigen land als in het buitenland is de marine inzetbaar bij het beveiligen van scheepvaartroutes, crisis beheersingsoperaties, humanitaire hulp operaties en bij rampen. Het krijgsmachtdeel voert zelfstandig operaties uit, maar ook samen met de landmacht, luchtmacht, marechaussee en met buitenlandse bondgenoten. Constante topkwaliteit en functionaliteit vormen de primaire uitgangspunten in de samenwerking tussen defensieorganisaties wereldwijd en Bolidt. Zowel bemanning als vloot en materiaal moeten altijd volledig beschikbaar en operationeel zijn. Bolidt is er trots op hier al meer dan 50 jaar aan bij te dragen en een veelheid aan specifieke oplossingen en diensten op uiteenlopende gebieden te leveren.

2


3


4


alle expertise onder één dak Het bouwen van luchtverdedigings- en commandofregatten, amfibietransportschepen, mijnenjagers, patrouilleschepen, bevoorradingschepen en onderzeeboten is een complexe aangelegenheid die draait om expertise, ervaring en teamwork. Bolidt is al meer dan 50 jaar een ervaren en betrouwbare partner van defensieorganisaties wereldwijd. Met een team van eigen specialisten voert Bolidt op uiteenlopende gebieden en op verschillende plaatsen op de wereld een breed scala aan projecten uit. Veel van deze activiteiten betreffen marine-projecten en innovatieve deksystemen, die extreem hoge krachten kunnen verduren. Volledig ontzorgen Bolidt heeft alle kennis en ervaring in huis en kan defensieopdrachtgevers volledig ontzorgen. Van ontwikkeling, productie, advies en verkoop tot applicatie en onderhoud; Bolidt beheerst alle onderdelen van de bedrijfskolom: van ontwikkeling tot applicatie van kunststoftoepassingen. Alles onder één dak. Zeker zo belangrijk; Bolidt denkt uitvoerig mee met opdrachtgevers. Om van een zo groot mogelijke toegevoegde waarde te zijn, wordt Bolidt het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium ingeschakeld. Parent navy Als vaste partner van defensieorganisaties en marinescheepswerven – parent navy voor binnen- en buitendekken en andere toepassingen – is Bolidt als geen ander in staat om op te treden als partner die meedenkt, advies uitbrengt en uitdagingen aangaat. Bolidt kent de geldende normen en is daardoor in staat mee te denken over materialen, duurzaamheid, functionele eisen en certificeringen. Maar ook over specifieke klanteisen, upgrades en upkeep-programma’s.

Eigen productie, flexibele mogelijkheden Bolidt beschikt over eigen, moderne productiefaciliteiten, waar de deksystemen met veel zorg worden geproduceerd. Voor een opdrachtgever heeft dit als belangrijk voordeel dat Bolidt altijd snel en adequaat kan inspelen op specifieke wensen. Afspraak is afspraak Naast waardevol en professioneel advies over de Bolidt deksystemen, zijn planning en logistiek van de applicatie van de dekafwerking minstens zo belangrijk bij de bouw van schepen. Daarom geldt ‘afspraak is afspraak’ bij Bolidt, zonder dat dit ten koste gaat van onze flexibiliteit. Bolidt heeft een 24/7-mentaliteit en stelt graag een planning op, die voor iedereen haalbaar is. Wij doen er alles aan om een project zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen en werken graag samen met marinescheepswerven. Gespecialiseerde applicatieteams Niet alleen de kunststof deksystemen van Bolidt zijn van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Zeker zo belangrijk zijn de vakmensen van Bolidt. Vanuit het hoofdkantoor met modern laboratorium en uitgebreide productiefaciliteiten in Hendrik Ido Ambacht werken toegewijde professionals dagelijks aan de ontwikkeling en productie van innovatieve en duurzame deksystemen. Een professionele applicatie van de deksystemen op defensieschepen wordt gewaarborgd door eigen gespecialiseerde applicatieteams. Dit zijn vaste teams van goed opgeleide, zeer ervaren en grondig gescreende medewerkers, die volledig zijn gespecialiseerd in het wereldwijd aanbrengen en onderhouden van kunststof deksystemen.

5


6


7


8


kwaliteit als basis Sinds de lancering van de innovatieve Bolidt deksystemen die bestand zijn tegen chemische aanvallen, is Bolidt een vaste partner van defensieorganisaties. Een bewijs van de ongekende kwaliteit van Bolidt deksystemen. De basis van alle Bolidt systemen bestaat uit thermohardende kunststof op basis van polymeren. Dit materiaal met bijzondere eigenschappen is door Bolidt ontwikkeld voor dekafwerkingen. Afhankelijk van de specifieke toepassing past Bolidt de samenstelling van het kunststof aan. De deksystemen van Bolidt beschikken over een aantal belangrijke kenmerken. Deksystemen en meer Naast innovatieve deksystemen voor marineschepen is Bolidt ook partner op het gebied van elektrisch geleidende vloersystemen, coatings en meer specifieke toepassingen zoals landing platform docks, ballast compound voor mijnenjagers, ingegoten helirailconstructies en ondersabelingsmassa’s voor marineschepen. Ook op deze specialistische gebieden hebben de experts van Bolidt de afgelopen decennia een schat aan waardevolle kennis en ervaring opgebouwd.

Partner in onderzoeksprogramma’s Bolidt is niet alleen parent navy partner voor innovatieve deksystemen. Ook werken we nauw samen in onderzoeksprogramma’s van de marine, toeleveranciers van defensie en marinescheepswerven over de gehele wereld. De Bolidt deksystemen zijn ISO 9001, 14001 en VCA-gecertificeerd. In elk bedrijfsonderdeel ontwikkelt Bolidt zich continu, zowel in kwaliteit en functionele eigenschappen als in duurzaamheid. Duurzaam en onderhoudsvriendelijk De deksystemen van Bolidt staan bekend om hun lange levensduur. Elke ruimte op een marineschip, zowel binnen als buiten, krijgt een eigen deksysteem. Door het systeem af te stemmen op het specifieke gebruik ervan, is een lange levensduur gegarandeerd. Omdat de deksystemen van Bolidt geen water opnemen, is de groei van bacteriën, zeewier en schimmels minimaal. Ze zijn bovendien zeer onderhoudsvriendelijk en gemakkelijk schoon te houden.

9


10


11


functioneel en mooi Bij een veeleisende defensieopdrachtgevers staan constante kwaliteit en functionaliteit centraal bij alle activiteiten. Bolidt is daarom continu bezig met innovatie, onderzoeksprogramma’s en de doorontwikkeling van haar systemen en oplossingen. De constante focus op kwaliteit en functionaliteit betekent overigens niet, dat onze systemen er niet goed uitzien. Het oog wil ook wat immers. Esthetiek vertalen we voor defensieopdrachtgevers dan ook in goed uitziende, verzorgde systemen met een consistente uitstraling.

12 2

Chemische en mechanische bestendigheid De innovatieve deksystemen van Bolidt zijn breed toepasbaar binnen marine-onderdelen; van mijnenjagers en joint support ships tot amfibische transportschepen en commandofregatten. Zelfs in onderzeeërs worden – geluiddempende – systemen van Bolidt toegepast. Mechanische bestendigheid is voor alle toepassingen een voorwaarde. De belasting is intensief en varieert van granaathulzen die op het dek vallen tot glijdende skids


van helikopters op landing platform docks. Chemische bestendigheid is van belang in accuruimten, waar dekken bestand moeten zijn tegen bijtende accuzuren. Hetzelfde geldt voor plaatsen waar onderhoud gepleegd wordt aan helikopters en brandstof en olie wordt gelekt. Veiligheid op alle gebieden Overal binnen defensie speelt veiligheid een cruciale rol. De stroefheid en het antislip karakter van Bolidt deksystemen dragen hier in belangrijke mate aan bij. Ook hygiĂŤne en voedselveiligheid zijn belangrijke aspecten om de paraatheid van manschappen niet in gevaar te brengen. De deksystemen die Bolidt in de kombuis en eetruimtes toepast, bieden hygiĂŤne dankzij het naadloze karakter en gesloten vloeroppervlak. Door het naadloze karakter is een effectieve reiniging mogelijk. Stroomgeleiding Op marineschepen wordt veelvuldig gewerkt met geavanceerde, fijngevoelige

elektrische apparatuur. Dat vraagt om deksystemen met een goede stroomgeleiding. Op plaatsen waar vluchtige stoffen worden gehanteerd of opgeslagen zijn, dragen geleidende deksystemen bij aan het verminderen van het ontploffingsgevaar. Voor dit soort ruimten heeft Bolidt dekafwerkingen ontwikkeld, met een goede stroomgeleiding als belangrijke additionele kwaliteit. Door een speciale, geleidende onderlaag wordt statische elektriciteit snel afgevoerd of wordt het ontstaan ervan voorkomen.

13


14


15


onderhoudsvriendelijk en duurzaam Om een investering in kunststof deksystemen voor marineschepen goed te kunnen beoordelen, is het belangrijk om verder te kijken dan alleen de initiële investering. Een lagere initiële investering is minder waardevol als er al snel hoge kosten gemaakt moeten worden voor professioneel onderhoud en kostbare reparaties. Ook naar de levensduur moet goed gekeken worden.

16

Ver vooruit kijken Als het om onderhoud en onderhoudskosten van kunststof deksystemen gaat, durft Bolidt ver vooruit te kijken. Die (financiële) verantwoordelijkheid neemt Bolidt en past bij de extreem lange levensduur van de deksystemen die Bolidt levert. Wilt u zekerheid vooraf over uw totale investering, kies dan voor een onderhoudscontract. Daarmee heeft u geen


omkijken naar uw deksystemen en voert Bolidt jaarlijks een inspectie uit. Bolidt heeft diverse modellen, die inzicht bieden in de te verwachten onderhoudskosten. Investeren in toekomstige generaties Alle stoffen die Bolidt gebruikt voor deksystemen zijn zorgvuldig geselecteerd. Bolidt besteedt veel aandacht aan het gebruik, verbruik en hergebruik van

geproduceerde materialen. De stoffen zijn vrij van chemische verdunningsmiddelen en worden volledig verbruikt tijdens de toepassing ervan. Zelfs na hun lange levensduur zijn de producten van Bolidt geschikt voor (her)gebruik. Bolidt neemt haar verantwoordelijkheid en blijft investeren in duurzame producten en processen. Omdat we daarmee ook investeren in de generaties na ons.

17


Bolideck Helideck ®

Als betrouwbare navy partner maakt Bolidt sinds jaar en dag innovatieve deksystemen voor toepassingen op marineschepen. De eigen specialisten van Bolidt houden zich bezig met tal van projecten wereldwijd, waaronder de ontwikkeling en applicatie van deksystemen voor landing platform docks aan boord van fregatten en patrouilleschepen. Het systeem dat hiervoor bij uitstek is geschikt, is Bolideck® Helideck.

18

Functioneel onder alle omstandigheden Vanuit functioneel oogpunt is Bolideck® Helideck het meest optimale dekafwerkingssysteem voor landing platform docks aan boord van marineschepen. Het systeem wordt gekenmerkt door een zeer hoge mechanische belastbaarheid, waardoor glijdende skids geen schade aan kunnen brengen. Bolideck® Helideck is bovendien sterk antislip, ook in het geval van regen, mist en opwaaiend zeewater. Het deksysteem is overschilderbaar, zonder zijn functionele eigenschappen te verliezen. Verder is Bolideck® Helideck optimaal bestand tegen olie en chemicaliën.

Uitstekend te combineren Het Bolideck® Helideck systeem is compatibel met alle bestaande Bolideck® deksystemen. Het is bovendien volledig naar wens te customizen.


deksystemen voor de marine Elke plaats en ruimte aan boord, zowel binnen als buiten, vraagt om specifieke eigenschappen. Alle deksystemen van Bolidt zijn naadloos, duurzaam, onderhoudsarm en worden in-situ verwerkt. Hieronder treft u een overzicht van de deksystemen die Bolidt toepast op marineschepen. Bolideck Select Hard Dit dekafwerkingssyteem is geschikt voor helidekken en zware mechanische belastingen zoals bij opstijgen en landen. Het uv-bestendige systeem is antislip, zonder dat het oppervlak ruw is. Dankzij het taai elastische karakter is het systeem ook geschikt voor intensief voetgangersverkeer. ®

Bolideck® 525 Dit gegoten dekafwerkingssysteem geeft de ruimte een uniforme uitstraling. Door zijn taai-elastische eigenschappen en hoge slijtvastheid wordt deze afwerking vooral toegepast in accomodatievertrekken, gangen, foyers, ontvangstruimtes. Het systeem is krasarm en comfortabel om op te lopen. En: naadloos, duurzaam, vloeistofdicht, onderhoudsarm, brandveilig en in situ gelegd door eigen specialisten. Bolideck® 525 Deco Deze gegoten dekafwerking geeft de ruimte een frisse uitstraling door de enerzijds zelf gekozen, unieke combinatie van spaarzaam ingestrooide Bolidt Decoflakes en hoofdkleur, en anderzijds het naadloze karakter. Dit taai-elastische systeem is krasarm, slijtvast, comfortabel om op te lopen en vermindert contactgeluid.

19


Bolideck® 525 TF Deze comfortabele, loopvriendelijke dekafwerking heeft een lichte oppervlaktetextuur, waardoor extra antislip ontstaat. Het taai-elastische karakter zorgt voor een hoge slijtvastheid en vermindering van contactgeluid. Door de veelzijdigheid in kleurmogelijkheden altijd naar wens esthetisch inpasbaar. Bolideck® 700 Dit robuuste en esthetisch verantwoorde dekafwerkingssysteem kenmerkt zich door zijn hoge slag- en stootvastheid. De machinaal verdichte dek met terrazzo uiterlijk kan zeer zwaar belast worden. Het enigszins stroeve oppervlak draagt bij aan een veilige werkomgeving. En: naadloos, duurzaam, vloeistofdicht, onderhoudsarm en in situ gelegd door eigen specialisten. Bolideck® 700 RF Dit robuuste en stroeve dekafwerkingssysteem kenmerkt zich door zijn hoge slagen stootvastheid. Deze machinaal verdichte vloer met terrazzo uiterlijk kan zeer zwaar belast worden. Het stroef gemaakte oppervlak leent zich voor gebruik in natte en gladde omstandigheden en draagt bij aan een veilige werkomgeving. Toe te passen in werkplaatsen, het kombuis en natte ruimten.

20

Bolideck® 1580 Het deksysteem dat geschikt is voor zware puntbelasting. Elk dek krijgt door de oneindige kleur combinaties van de aan het oppervlak liggende granulaten zijn eigen

identiteit. Het systeem is naadloos, duurzaam, vloeistofdicht, onderhoudsarm en brandveilig. Bolideck® B1 Dit duurzame systeem is speciaal ontwikkeld voor de buitendekken van fregatten. Het naadloze, zeer sterke en slijtvaste systeem wordt toegepast wanneer, naast slijstvastheid en oppervlakte frictie ook bescherming en weerstand tegen mechanische belastingen van belang zijn. Door de samenstelling en combinatie van lagen wordt tevens een uitstekende weerstand tegen corrosie bereikt. Bolideck® B2 Dit deksysteem is specifiek ontwikkeld voor zeer zwaar beladen gebieden. Bolideck® B2 is bestand tegen hoge temperaturen. Een extra onderlaag verhoogd de duurzaamheid van het systeem. Bolideck® A60 Dit robuuste dekafwerkingssysteem wordt zwevend op het stalen of alumi-


nium constructiedek aangebracht. Het systeem voorziet in een brandwerendheid die voldoet aan de zware A60 brandeisen. Deze dekafwerking is licht van gewicht, zeer slijtvast en kan daarenboven zwaar belast worden. Optioneel sterk geluidremmend te maken. Dit systeem kan worden afgewerkt met bijvoorbeeld Bolideck® 525 of Bolideck® 700 of tapijt. Bolideck® Galleydeck Dit stroeve dekafwerkingssysteem is uitstekend bestand tegen hogere concentraties organische zuren. Het met gekleurde kwartsen ingestrooide systeem is inzetbaar in ruimten waar het nat en glad is. Het uitgeharde materiaal kan zwaar belast worden. Het oppervlak draagt bij aan een veilige werkomgeving. Bolideck® Helideck Het dekafwerkingssysteem dat in functionele zin van het woord het meest geschikt is als helikopterdek. Bij regen of overkomend buiswater uitermate antislip en bestand tegen aanzienlijke mechani-

sche lasten zoals het schuiven van de skids. Overschilderbaar met behoud van eigenschappen. Bestand tegen olie en chemicaliën. Bolidt Ballast Compound Deze verpompbare kunststof compound is vochtuithardend en heeft een dichtheid van zeven kilo per liter. Zodoende kan op een eenvoudige manier een grote massa naar een beperkte ruimte worden verplaatst alvorens het aan de lucht droogt. De compound is uitermate geschikt om schepen te trimmen.

21


22


Helicopterdek

Natte cellen

Accomodatiedek 

Kombuis  

 

 

   

 

Voor gedetailleerde technische informatie, advies en toepassingen: www.bolidt.nl Bolidt Ballast Compound

Bolideck® Helideck

Bolideck® Galleydeck

Bolideck® A60

Bolideck® B2

Buitendek Bolideck® B1

Bolideck® 1580

Bolideck® 700 RF

Bolideck® 700

Bolideck® 525 TF

Bolideck® 525 Deco

Bolideck® 525

Bolideck® Select Hard

De mogelijkheden op een rij

Ballastruimte 

Accuruimte

23


www.bolidt.nl

Bolidt Kunststoftoepassing B.V. Nijverheidsweg 37 Postbus 131 3340 AC Hendrik-Ido-Ambacht T 078 684 54 44 E maritime@bolidt.com

Marine  
Marine