Bokförlaget Polaris vinter 2023-2024

Page 1

VINTERNS BÖCKER 2023–2024

CATARINA BERG

MARKNADSCHEF catarina.berg jppol.se

CECILIA EK

PR-ANSVARIG FACKLITTERATUR cecilia.ek@jppol.se

LARS JEXELL

FÖRSÄLJNINGSCHEF lars.jexell@jppol.se

STEPHANIE SMOLAK PR-ANSVARIG SKÖNLITTERATUR stephanie.smolak@jppol.se

JONAS AXELSSON

VD OCH FÖRLÄGGARE jonas.axelsson@jppol.se

ANN-LOUISE GUSTAVSSON REDAKTIONSCHEF ann-louise.gustavsson@jppol.se

CECILIA AHRFELDT FÖRLÄGGANDE REDAKTÖR SKÖN cecilia.ahrfeldt@jppol.se

SOFIA BRATTSELIUS THUNFORS LITTERÄR CHEF SKÖNLITTERATUR sofia.brattselius-thunfors@jppol.se

STEPHEN FARRAN-LEE FÖRLÄGGARE SKÖNLITTERATUR stephen.farran-lee@jppol.se

GUSTAV HAMDAHL

FÖRLÄGGANDE REDAKTÖR FAKTA gustav.hamdahl@jppol.se

HANNA JACOBSSON

LITTERÄR CHEF FACKLITTERATUR hanna.jacobsson@jppol.se

MATHILDA MÖLLER KOORDINATOR mathilda.moller@jppol.se

KATJA SUNDÉN

REDAKTÖR SKÖNLITTERATUR katja.sunden@jppol.se

Omslagsbild: Katy Kimbell

TEGELVIKSGATAN 54, 116 41 STOCKHOLM, SVERIGE

WWW.BOKFORLAGETPOLARIS.SE • INFO@JPPOL.SE

Manus skickas till MANUS@JPPOL.SE

MINNA TUNBERGER

FÖRLÄGGARE FACKLITTERATUR minna.tunberger@jppol.se

FERSENS VÄG 9, 211 42 MALMÖ, SVERIGE

WWW.POLARISFAKTA.SE • INFO@POLARISFAKTA.SE

Manus skickas till MANUS@POLARISFAKTA.SE

NAVIGERA EFTER POLARIS STJÄRNOR

När elpriserna skjuter i höjden och vi går mot mörkare tider känns det tryggt att blicka upp mot himlavalvet och betrakta norra halvklotets starkast lysande stjärna: stella polaris. Likt ett ankare på natthimlen har hon genom historien hjälpt människor att navigera i tillvaron. För den som vill navigera i Polaris vinterutgivning gör man rätt i att börja med en riktig smällkaramell att lägga under granen. I Jul under polstjärnan har vi samlat inte mindre än 28 bidrag som hjälper dig att komma i julstämning. Här samsas berättelser och texter av Klas Östergren, Emma Hamberg och Jonas Jonasson för att nämna några, med klassiker som Hjalmar Söderbergs Pälsen och Charles Dickens En julsaga. För den som längtar efter julens smaker finns dessutom recept på både nyskapande och klassiska julrätter och så klart: det obligatoriska julgodiset och saffransbrödet.

Kan man inte få nog av just det söta finns än mer smakinspiration i En sötare vinter av Sveriges bakdrottning

Camilla Hamid: en bok för alla som längtar efter ljus

och njutning i form av hemgjort godis, juliga bakverk och festliga efterrätter. Julledighet innebär att det finns tid för att skapa med händerna – varför inte börja med surdegsbakning och följa recepten i Kenny Jakobssons uppföljare Surdegsbröd för alla? Eller ägna dig åt kreativt handarbete med inspiration från Anna Bauers och Moa Blomqvists kommande böcker?

När vintermörkret sänker sig och vi vill sätta oss i läsfåtöljen bjuder Katarina Frostenson på välkomponerad prosa i Alma. Därtill ger våra stjärnförfattare i Norden oss spänning på hög nivå. Pilgrim är den sjätte delen i Jens Henrik Jensens populära serie om Oxen och Helene Flood återkommer med den psykologiska thrillern Änkan – redan hyllad i hemlandet Norge. Två riktiga sträckläsningsböcker!

Med önskan om en ljus och härlig bokvinter,

INNEHÅLL
4 JUL UNDER POLSTJÄRNAN 6 CAMILLA HAMID EN SÖTARE VINTER 8 KENNY JAKOBSSON SURDEGSBRÖD FÖR ALLA 9 EMMA BRINK RASK 61 KAKOR I EN FORM 10 MOA BLOMQVIST VIRKA FÖR LIVET 11 ANNA BAUER ANNA BAUERS MÖNSTERBOK
INGA STRÜMKE MASKINER SOM TÄNKER 14 ANNE SVERDRUP-THYGESON SKOGEN 15 MIKAEL MATTSSON GENIALISK TRÄNING
KRISTINA ANDERSSON HUNGER
JONAS NYRÉN KONSTBLUFFEN
KATARINA FROSTENSON ALMA
HELENE FLOOD ÄNKAN
SOFIA RUSTAN PLÅGOANDEN
JENS HENRIK JENSEN PILGRIM
LINDA CASTILLO ANMÄLD SAKNAD KATRINE WESSEL STÖRST ÄR KÄRLEKEN
POCKET
12
16
18
20
22
23
24
26
27

Julens mest fantastiska läsning

Vad hör julen till? Att äta för mycket snask, och sitta framför en brasa med en god bok. Den här boken är godare än de flesta.

Här får du möta en rad av förlagets författare som gett sina bilder av julen i både nyskrivna och tidigare publicerade texter, tillsammans med läckra recept som hör både en klassisk och en modern jul till, signerade våra främsta kokboksförfattare. Lägg därtill några av de mest klassiska julskildringarna ur världslitteraturen, och du inser att den här boken kommer att bli din följeslagare både före och under julen.

En adventspresent till dig själv, eller en julgåva till någon annan. Eller både och. Låt polstjärnan, stella polaris, lysa över din läsning.

Med texter och recept av: Victoria Benedictsson, Isabelle Bervenius, Charles Dickens, Torbjörn Flygt, Philomène Grandin, Maria Grund, Emma Hamberg, Camilla Hamid, Jonas Jonasson, James Joyce, Sara Kadefors, Cecilia Klang, Agnes von Krusenstjerna, Selma Lagerlöf, Jens Linder, Tina N Martin, Lotta Olsson, Viktor Rydberg, Karin Smirnoff, Jenny Strömstedt, Richard Swartz, Hjalmar Söderberg, Dylan Thomas, Niklas Turner Olovzon, Julia Tuvesson, Jennie Walldén, Mikael Yvesand, Klas Östergren.

POLARIS 4 VINTER 2023–2024 JUL
UNDER POLSTJÄRNAN
FOTO: PATRICK BRATT, PETTER BACKLUND, ULRIKA POUSETTE, CHARLIE DREVSTAM, CAROLINE ANDERSSON RENAUD, THRON ULLBERG

Jul under polstjärnan

Red: Stephen Farran Lee

Formgivning: Katy Kimbell

Bindning: inbunden

ISBN: 9789180660303

Utgivningsmånad: oktober

JUL UNDER

POLSTJÄRNAN

En sötare vinter

Av: Camilla Hamid

Fotograf: Ulrika Pousette

Formgivning: Katy Kimbell

Sidantal: 144

Bindning: inbunden

ISBN: 9789177959748

Utgivningsmånad: oktober

POLARIS 6 VINTER 2023–2024

EN SÖTARE VINTER

Sveriges bakdrottning vill få oss att njuta av vintern

u nder årets kallaste och mörkaste tid finns det få saker som ger så mycket ljus och glädje som hemgjort godis, kryddiga bakverk och vackra efterrätter.

I boken En sötare vinter bjuder Camilla Hamid på en massa läckerheter som du kan njuta av under vinterhalvåret (och resten av året också, förstås).

Låt dig inspireras och gör klassiska godsaker eller nya, roliga och ljuvligt goda påhitt. Testa och njut av Camillas oemotståndliga vinterchokladbollar, rocky road-klubbor, knäckmusslor eller julgransbiskvier. Minst lika svårt är det att motstå hennes saffransbullar, vinterpavlova, pepparkaksprinsesstårta, lyxiga marängsviss och 60 ytterligare recept.

Baka och sätt guldkant på såväl vardag som fest och gör vintern till den godaste och mysigaste tiden på året.

CAMILLA HAMID är en av Sveriges främsta profiler inom bakning och har en oslagbar förmåga att skapa recept som inte liknar något vi tidigare sett. Camilla har tidigare gett ut böckerna Baka utan ugn (2019), Godare glass utan glassmaskin (2020), Kaka på kaka, Sveriges mest sålda kokbok år 2021 och Bullar, bröd och brunch (2022). Utöver sitt omåttligt populära Instagram-konto driver hon även den prisade bloggen My Kitchen Stories och syns regelbundet i tv.

POLARIS VINTER 2023–2024 7 ULRIKA POUSETTE

SURDEGSBRÖD FÖR ALLA

57 recept

Nybrödbibel av Kenny Jakobsson

Vid 03.00 Varje lördag morgon börjar doften av nybakat bröd och nygräddade bullar leta sig ut bland stugorna i bostadsområdet i Kullavik där Kenny Jakobsson driver sitt bageri, Surdegsgott – Kullaviks lilla hantverksbageri. Människor vallfärdar till det ombyggda garaget som sedan några år tillbaka fungerar som bageri. För numera är surdegsbakningen – det som en gång startade som en hobby – även Kennys levebröd och i den här boken lär han ut grunderna för dig som vill komma i gång med att baka egna, fantastiska bröd.

Kennys förra bok Surdeg: Lär dig hantverket beskrev på över hundra sidor ingående hur en surdeg och en bröddeg fungerar. Temperatur, jästid, mikroorganismer och allt däremellan. För den som verkligen vill nörda ner sig i ämnet är det oumbärlig läsning – men hur gör man om man vill komma i gång med surdegsbakning på enklast möjliga sätt?

Vilka fallgropar finns det och hur ska man tänka? Svaren hittar du i den här boken där Kenny går igenom de nödvändiga grunderna på ett pedagogiskt sätt.

Boken innehåller 55 recept på bröd som får det att vattnas i munnen. Vad sägs om surdegsbröd med cheddar och jalapeño, grand levain eller vörtbröd med stout, för att nämna några? Förutom bröd med spännande smakkombinationer hittar du även åtta oumbärliga recept på Kennys bästa sötebröd och därtill får du tips på hur du kan ta tillvara gammalt bröd och ge det nytt liv i form av bullskorpor, krutonger och ströbröd!

surdegsbrÖd

Surdegsbröd för alla

Av: Kenny Jakobsson

Fotograf: Stefan Wettainen

Formgivning:

Sebastian Wadsted

Sidantal: 208

Bindning: inbunden med gördel

ISBN: 9789189712140

Utgivningsmånad: december

KENNY JAKOBSSON driver ett litet bageri som heter Surdegsgott – Kullaviks Lilla Hantverksbageri. Parallellt med det driver han en uppskattad youtubekanal som handlar om bakning och som påhittigt nog heter Kenny Jakobsson. Innan Kenny sadlade om till bagare jobbade han som kock, grafiker och filmarbetare. 2022 debuterade Kenny som författare med försäljningssuccén Surdeg – lär dig hantverket

POLARIS 8 VINTER 2023–2024
KENNY JAKOBSSON
STEFAN WETTAINEN
kenny
fÖr alla 57 recept
jakobsson Polaris

61 KAKOR I EN FORM

Magiskt gott och superenkelt

”Hur ska jag göra om jag vill baka detta recept i en springform?” Efter att ha bloggat om bakning i sju år och skrivit tre bakböcker så är det en av de vanligaste frågor Emma Brink Rask får. För de flesta har ju inte köksskåpen fulla av tårtformar i alla möjliga storlekar och varianter. De flesta, visar det sig, har dock en springform på 23 centimeter. Just en sådan form kan man vara lika säker på att hitta i alla svenskars hem och sommarstugor som osthyveln, rivjärnet och de där kaffekopparna med Mumintroll på.

I den här boken bjuder därför Emma Brink Rask på 61 recept på söta favoriter som alla bakas i en vanlig springform. Enkelt, smart och vansinnigt gott! Förutom mjuka kakor och kladdkakor hittar du pajer, cheesecakes, sötebröd och tårtor. Här finns klassiker som tigerkaka, äppelkaka och prinsesstårta, men även mer oväntade recept med en twist. Vad sägs om kardemumma- och hallonfocaccia, kladdkakepinnar doppade i vit choklad (japp, även dessa bakas i springform) eller mazarinpaj med rabarber?

”Hur ska jag göra om jag vill baka detta recept med en springform på 23 centimeter?”

Så rota fram din springform, den ligger säkert där längst in i skåpet, och börja baka.

emma brink rask är en passionerad hemmabagare och receptkreatör

som sedan 2017 driver den populära bloggen och instagramkontot Brinken Bakar. Hon har tidigare gett ut tre böcker inom bakning.

e fter att ha bloggat om bakning i sju år och skrivit tre bakböcker så är det en av de vanligaste frågor Emma Brink Rask får. För de flesta har ju inte köksskåpen fulla av tårtformar i alla möjliga storlekar och former. De flesta, visar det sig, har dock en springform på 23 centimeter. Just en sådan form kan man vara lika säker på att finna i alla svenskars hem och sommarstugor som osthyveln, rivjärnet och de där kaffekopparna med Mumintroll på.

I den här boken bjuder därför Emma Brink Rask på 61 recept på söta favoriter som alla bakas i en klassisk springform. Enkelt, smart och vansinnigt gott! Förutom mjuka kakor och kladdkakor hittar du pajer, cheesecakes, sötebröd och tårtor.

Här finns klassiker som tigerkaka, äppelkaka och prinsesstårta, men även mer oväntade recept med en twist. Vad sägs om kardemumma- och hallonfocaccia, kladdkakepinnar doppade i vit choklad (japp, även dessa bakas i springform) eller mazarinpaj med rabarber?

Så rota fram din springform, den ligger säkert där längst in i skåpet, och börja baka.

IENFORM

61 kakor i en form

Av: Emma Brink Rask

Fotograf:

Lina Eidenberg Adamo

Formgivning:

Sebastian Wadsted

Format: 190 x 250

Sidantal: ca 160

Bindning: inbunden

ISBN: 9789177953425

Utgivningsmånad: november

EMMA BRINK RASK är en passionerad hemmabagare och receptkreatör som sedan 2017 driver den populära bloggen och instagramkontot Brinken Bakar. Hon har tidigare gett ut tre böcker om bakning.

POLARIS VINTER 2023–2024 9
EMMA BRINK RASK
LINA EIDENBERG ADAMO
1 K A KOR
61
FAKTA
POLARIS
emma brink rask
6 1 kakor i en form ISBN 978-91-7795-342-5 9 789177 953425
emma brink rask

MOA BLOMQVIST

Med virknålen som vapen

m oa b lomqV ist V irkar kläder på sätt du inte har upplevt förut. Själv kallar hon det Fake Knit, fuskstickning, och det är ibland svårt även för ett tränat öga att se att hennes plagg är virkade och inte stickade.

VIRKA FÖR LIVET VIRKA FÖR LIVET

Med gediget kunnande, fantasi, enorm färgglädje och en hälsosam dos nostalgi virkar sig Moa igenom sitt liv i 16 plagg och andra projekt. Bland de självbiografiska mönstren finns tröjan Tall Dark Stranger som är inspirerad av hennes mammas röda brudklänning, löskragen 90s Baby, tröjan The Matriarch som är en hyllning till mormodern som lärde henne virka, balaklavan Let’s Boogie som nått miljoner över hela världen, koftan On Brand och den gröna galaklänningen Saccharine.

Hon förmedlar sin kärlek till provlappar och vackra sömmar och ger tips om tvätt och förvaring av virkade plagg.

Låt dig inspireras och hitta ditt eget sätt att skapa. Använd virknål och garn för att berätta din historia.

Av: Moa Blomqvist

Fotograf: Thomas Harrysson

Formgivning: Kristin Lidström

Format: 190 x 250

Sidantal: ca 176

Bindning: inbunden

ISBN: 9789189713307

Utgivningsmånad: januari 2024

MOA BLOMQVIST är garnkonstnären bakom Honse, som med virknålen som vapen och hjärtat utanpå bestämt sig för att revolutionera synen på virkning. Hennes skapelser, som rör sig i gränslandet mellan handarbete och high fashion, har synts i allt ifrån lokaltidningar till Vogue. I kuststaden Varberg driver hon Sveriges mest rosa garnbutik, dit besökare vallfärdar från hela världen.

POLARIS 10 VINTER 2023–2024
MOA BLOMQVIST POLARIS FAKTA Virka för livet THOMAS HARRYSSON

ANNA BAUERS MÖNSTERBOK

Stickexpertens moderna märkbok

i mönsterboken bjuder a nna b auer på massor av mönster – såväl gamla som alldeles nya – som du kan sticka, virka, brodera i korsstygn eller tvistsöm, eller lägga som pärlplattor, med mosaik eller med kakel. Här finns traditionella och välkända mönster, men också nyritade; prydliga och stillsamma sida vid sida med galna och livsbejakande.

Boken är något så ovanligt som en modern märkbok. Märkböcker var häften som gavs ut i Sverige från 1800-talet och framåt, med förlagor till broderier som kunde pryda örngott, lakan, handdukar, näsdukar och kläder. Märkböckerna från 1930-, 40- och 50-talen är uppskattade på andrahandsmarknaden.

Här har Anna samlat mönsterark med bårder, rapporterade mönster och alfabet från sina tidigare böcker och lagt till massor av nyfunna och nyritade. Läs om hur du kan komponera ihop mönster och hur du bäst färgsätter ditt mönster i stickning så att mönstret framträder tydligt.

Låt dig inspireras och sticka en tröja, lägg mosaik på en bordsskiva och brodera på dina kläder!

MÖNSTERBOK Anna Bauers

Anna Bauers mönsterbok

Av: Anna Bauer

Fotograf: Thomas Harrysson

Formgivning: Kristin Lidström

Format: 250 x 180

Sidantal: ca 160

Bindning: inbunden

ISBN: 9789180660693

Utgivningsmånad: december

ANNA BAUER är textilkonstnär och har utvecklat sticktekniken hönsestrik med sin typiska färgpalett och samtida mönster. Hon har magisterexamen i textil konst från Högskolan för design och konsthantverk (HDK) i Göteborg. Hon har även studerat modedesign, mönsterkonstruktion och sömnad. Annas verk förekommer ofta på utställningar och hon håller regelbundet kurser och workshoppar. Hon har tidigare gett ut böckerna Hönsestrik – a love story, Hönsestrik forever, Färga garn och sticka (tillsammans med Eva Zethraeus) och Kofta och klänning

POLARIS VINTER 2023–2024 11
BAUER
ANNA
THOMAS HARRYSSON
POLARIS
FAKTA

INGA STRÜMKE

MASKINER SOM TÄNKER

Algoritmernas hemligheter och vägen till artificiell intelligens

Succébok om vår framtid med AI

a rtificiell intelligens är här för att stanna. Listiga algoritmer, chattbotar och robotar som utför avancerade arbeten tar allt större plats i våra moderna samhällen. Det märks inte minst på alla de larm och lovord som omgärdar den nya tekniken.

Ändå är det få som vet hur AI verkligen fungerar och vad dess snabba utveckling innebär. Vad händer när maskiner blir medvetna? Kan vi ens greppa det? Vilka är farorna och möjligheterna? Och hur kommer det påverka vår vardag?

På ett lustfyllt och pedagogiskt sätt öppnar Inga Strümke dörren till den artificiella intelligensens hemligheter och visar vad vi kan vänta oss av en ny, hyperteknologisk framtid.

INGA STRÜMKE (f. 1989) är stjärnskottet som i Norge tagit såväl allmänheten som forskarvärlden med storm. Boken har hyllats av en unison kritikerkår, och har redan sålts till flera länder. Strümke är docent i datavetenskap vid Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet.

POLARIS 12 VINTER 2023–2024
MONA HAUGLID

Inga Strümke

Maskiner som tänker Av: Inga Strümke

Översättare: Leo Gefvert

Formgivning: Sigge Kühlhorn

Bindning: inbunden med skyddsomslag

ISBN: 9789177953050

Utkommer även som ljudbok och e-bok

Utgivningsmånad: november

Algoritmernas hemligheter och vägen till artificiell intelligens

Lättläst och grundlig om ett ämne som berör oss alla ADRESSEAVISEN

Magiskt och skrämmande om AI VG

En välskriven förklaring av artificiell intelligens DAGBLADET

POLARIS

POLARIS VINTER 2023–2024 13

SKOGEN

Om träd, människor och 25 000 andra arter

Brännande aktuellt om skogens roll

s å fridfull och samtidigt så överraskande, myllrande och märklig. Skogen fascinerar på djupet. Norska biologiprofessorn Anne Sverdrup-Thygeson har skrivit ett flertal kritikerrosade och storsäljande böcker om naturliv och ekologi, och i höst utnämns hon till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet. Nu kommer Skogen på svenska.

Det är en bok om överraskande interaktioner och märkliga arter, en bok om hur kunskapen om naturen och natursyn har förändrats genom generationerna. Om var vi kommer ifrån och var vi står idag.

Genom att väva samman ekologi, historia, politik och kultur till en övergripande berättelse ger Anne Sverdrup-Thygeson oss läsare en inblick i ett djupt fascinerande ekosystem och ger oss en viktig grund för att förstå vilken roll skogen spelar i dagens natur- och klimatkris.

”DET ÄR REN LYCKA – JA EUFORI – ATT LÄSA

SKOGEN AV ANNE SVERDRUP-THYGESON. DU MÅSTE

BARA KÖPA DEN HÄR BOKEN, DEN BORDE VARA OBLIGATORISK I VARJE HEM.”

DAGBLADET

”BRÄNNANDE AKTUELLT OM SKOGEN. SKOGEN ÄR, PRECIS SOM ANNE SVERDRUPTHYGESONS TIDIGARE BÖCKER, ETT PRAKTVERK.”

AFTENPOSTEN

Skogen

Av: Anne

Sverdrup-Thygeson

Sidantal: 224

Bindning: inbunden

ISBN: 9789180660242

Utgivningsmånad: november

ANNE SVERDRUP-THYGESON är professor vid Norges biovetenskapliga universitet (NMBU) i Ås, Norge, samt vetenskaplig rådgivare för Norges Institut for naturforskning NINA. Hon har en doktorsexamen i naturvårdsbiologi och föreläser om naturvård och skogens biologiska mångfald. Hennes forskning fokuserar på insektsekologi. Hon har tidigare bland annat skrivit boken Insekternas planet (2019) och På naturens axlar (2021). Hösten 2023 utses Anne Sverdrup-Thygeson till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet.

POLARIS 14 VINTER 2023–2024
ANNE SVERDRUP-THYGESON
BERNTSEN
PETTER

MIKAEL MATTSSON GENIALISK TRÄNING

Revolutionera dina resultat med AI och individanpassning

Genvägen till toppform

tänk om det gick att ta reda på exakt hur man når sin absoluta toppform – och ändå har tid för allt annat roligt i livet? Det går faktiskt. Det handlar om den största trenden i både hälsovärlden och Silicon Valley just nu: att individanpassa träningen med hjälp av smart teknik och AI. De stora idrottsstjärnorna gör det redan, men nu kan även vi motionärer revolutionera våra träningsresultat och vår hälsa med den här metoden. Det blir som att du – och alla andra –får direkt tillgång till världens bästa tränare.

I Genialisk träning får du reda på hur du optimerar och planerar dina pass med hjälp av bland annat aktivitetsmätare och träningsklockor, som gör det möjligt att beräkna optimal träningsbelastning för just dig som enskild individ.

Mikael Mattsson är en av världens främsta idrottsfysiologer och rör sig i gränslandet mellan fysiologi, praktisk träning, precisionshälsa och datamodeller för individanpassning. I boken berättar han om senare års vetenskap kring individanpassad träning, hur vi människor svarar olika på olika sorters träning och att det därför inte går att använda ett och samma träningsupplägg för alla. Han ger exempel på att förändringar av träningsupplägget kan ge världens lyft för en person, medan kamraten får försämrade resultat efter samma förändring, eftersom de har olika förutsättningar.

Boken riktar sig till alla som vill bli starkare, smidigare, snabbare och så hälsosamma som möjligt, utan att behöva lägga ner alltför mycket tid på sin träning varje vecka. Mikael varvar vetenskap med smarta tips, råd och spännande historier om hur de allra största idrottsstjärnorna tränar för att nå toppen. Framtidens träning är här!

Genialisk träning

Av: Mikael Mattsson

Formgivning: Lisa

Zachrisson

Format: 145x220

Sidantal: 224

Bindning: inbunden

ISBN: 9789177953395

Utgivningsmånad: januari

MIKAEL MATTSSON är idrottsfysiolog, fystränare och idrottare. Han har doktorsexamen från KI och jobbade som lektor på GIH innan han flyttade till Stanford University i Kalifornien. Där leder han bland annat ett forskningsprojekt som studerar genernas betydelse för konditionen. Han är även grundare och VD inom digital hälsa i Silicon Valley och jobbar med flera av världens främsta idrottare.

POLARIS VINTER 2023–2024 15
SÖREN VILKS
REVOLUTIONERA DINA RESULTAT MED AI OCH INDIVIDANPASSNING TRÄNING
MIKAEL MATTSSON POLARIS
GENIALISK

KRISTINA ANDERSSON HUNGER

Hur du tämjer en uråldrig kraft i en tid av överflöd

Hur du tämjer en uråldrig kraft i en tid av överflöd

d ri V et att äta är en inbyggd kraft och en avgörande instinkt för vår överlevnad. Eller rättare sagt, det var en livsviktig instinkt i en tid när vi behövde jaga, samla eller odla vår egen föda. I dag, när vi har skapat ett samhälle med ett överskott av lättillgänglig, högbelönande mat – som hamburgare, chips, godis, pizza, läsk, bakelser och glass – leder samma instinkt ofta till överätande och viktuppgång. Detta orsakar i många fall sjukdomar som diabetes typ 2, fetma och ett förkortat liv.

I Hunger djupdyker den folkkära näringsfysiologen

Kristina Andersson i vetenskapen kring aptitregleringen. Hon undersöker varför det inte bara är att ”bestämma sig för att avstå” eller att ”låta bli att äta för mycket” – drivet att äta är mycket mer komplext än så.

På ett inspirerande sätt lär Kristina oss att skilja hunger från sug, sömnbrist, stress, lockelse och gamla invanda beteenden. Hon hjälper oss att förbättra relationen till vårt ätande, förbättra våra matvanor och därmed få en sundare vikt som är hållbar i längden. Det här kommer att göra oss friskare och förbättra våra chanser till att leva ett friskare, längre och lyckligare liv.

KRISTINA ANDERSSON är en av Sveriges namnkunnigaste näringsfysiologer och en mycket uppskattad föreläsare. Hon har figurerat som kostexpert i tidningar som Topphälsa och Women’s Health och i en rad teveproduktioner: alltifrån Biggest looser till Diabetesgalan. Kristina brinner för att inspirera till ett hälsosammare och hållbarare sätt att äta och har ett särskilt stort intresse för vårt ätbeteende. Hon har tidigare skrivit ett femtontal böcker, bland annat Ät hjärnsmart, Eat clean och Blodsockersmart

POLARIS 16 VINTER 2023–2024 BIANCA BRANDON COX

Hunger

Av: Kristina Andersson

Formgivning: Lisa

Zachrisson

Format: 145x220

Sidantal: 224

Bindning: inbunden

ISBN: 9789180660273

Utgivningsmånad:januari

KRISTINA ANDERSSON

HUR DU TÄMJER EN URÅLDRIG

KRAFT I EN TID AV ÖVERFLÖD

POLARIS VINTER 2023–2024 17
POLARIS

Konstbluffen

Av: Jonas Nyrén

Formgivning: Sofia Scheutz

Bindning: inbunden med skyddsomslag

ISBN: 9789177959342

Utkommer även som ljudbok och e-bok

Utgivningsmånad: november

POLARIS 18 VINTER 2023–2024

JONAS NYRÉN KONSTBLUFFEN

Berättelsen om galleristen Joanna Segelströms uppgång och fall

Den svindlande historien om konstbedrägeriet som lurade alla

n är j oanna s egelström klipper bandet till det nyöppnade galleriet i Marbella ser det ut som kulmen av en framgångssaga. Konst slussas mellan ägare för rekordbelopp, riklig avkastning väntar för hundratals kunder som blivit tillfälliga ägare av verken. Men bakom den tjusiga fasaden döljer sig ett berg av skulder, lögner och ont blod. För att systemet inte ska rämna måste nya personer hela tiden köpa in sig i pengakarusellen. Och när allt till slut brister svävar en fråga i luften: Vem är det egentligen som lurar vem?

I Konstbluffen berättar Jonas Nyrén historien om den misstänkta bedrägerihärvan kring Timeless Gallery. Samtidigt undersöker han mekanismerna bakom hur så många kunde dras med i vad som visade sig vara ett luftslott.

JONAS NYRÉN (f. 1968) är journalist på Sydsvenskan. Han har följt fallet Timeless sedan 2018. Underlaget till boken består av en stor mängd dokument, intervjuer och utredningsmaterial från polis och konkursutredare.

POLARIS VINTER 2023–2024 19
CAMILLA GEWING STÅLHANE

KATARINA FROSTENSON

ALMA

Frostenson briljerar

Alm A är en berättelse i fyra satser , som nära hör samman. De kretsar kring en del av Paris där berättaren funnit en tillflykt. Möten uppstår i realiteten och i tanken och berättaren upptäcker öden och liv som vittnar om krig och exil.

Den nya boken av Katarina Frostenson knyter an till världar och ämnen som skildrats i K, F och A och är samtidigt självständig med en egen ton och rytm.

OM K: ”SÅ NAKEN, SÅ STARK, SÅ VACKER: BETYDANDE LITTERATUR …”

CARL-JOHAN MALMBERG, SVD

OM F: ”DET ÄR MARIGT OCH BESVÄRLIGT –GIFTIGT. MEN DET ÄR OCKSÅ DET SOM GÖR F TILL EN SÅ MAKALÖS OCH SÄRSKILD BOK.”

VICTOR MALM, EXPRESSEN

OM A: ”DET FINNS DIKTER I A SOM HÖR TILL DET

STARKASTE JAG LÄST PÅ SVENSKA PÅ FLERA ÅR.”

MAGNUS BREMMER, DN

Formgivning:

Bindning: inbunden med skyddsomslag

ISBN: 9789177951995

Utgivningsmånad: november

KATARINA FROSTENSON har givit ut ett dussintal diktsamlingar och även skrivit prosa, libretton och dramatik, samt varit verksam som översättare från franska till svenska. Flera av hennes böcker har nominerats till Augustpriset. Våren 2019 utkom hennes uppmärksammade bok K som skildrar en tid i landsflykt. Den följdes av F och A

POLARIS 20 VINTER 2023–2024
Alma Av: Katarina Frostenson Nina Ulmaja
ULRIKA POUSETTE

HELENE FLOOD

Suggestiv och välskriven krimsuccé

e rling segnar ner på cykeln och hittas avliden. Ensam i det stora huset sitter Evy, hans fru sedan fyrtiofem år. Det är något som inte stämmer med makens dödsfall. Föremål försvinner från huset, de vuxna barnen döljer saker för henne och källardörren som alltid är låst står plötsligt på glänt. En gammal vän från Erlings ungdomstid dyker oväntat upp och har något att berätta. Fanns det personer som ville skada Erling? Till och med döda honom? Och om så var fallet, är den personen nu ute efter Evy?

”HON SLÅR TILL SÅ ATT DET BLIXTRAR. DET ÄR EN BOK SOM LÄSES I ETT NAFS OCH SOM SÄKERT KAN BLI FLOODS VERKLIGA GENOMBROTT, ÄVEN INTERNATIONELLT. ”

ADRESSEAVISEN

” FÖR TREDJE GÅNGEN VISAR FLOOD ATT EN KRIMINALROMAN KAN VARA SÅ MYCKET MER ÄN EN KRIMINALROMAN. ÄNKAN ÄR ETT MÄSTERLIGT FAMILJEDRAMA, EN YPPERLIG KRIMINALGÅTA OCH TROVÄRDIG PSYKOLOGISK THRILLER. ”

STAVANGER AFTENBLAD

” FANTASTISKT BRA. ÄNKAN UTMÄRKS AV DEN LITTERÄRA SÄKERHETEN OCH DET FÖRSÅTLIGA LUGNET SOM KÄNNETECKNAR HELENE FLOOD. ”

DAGBLADET

Änkan

Av: Helene Flood

Översättning: Leo Gefvert

Originalets titel: Enken

Formgivning:

Lukas Möllersten

Bindning: inbunden med skyddsomslag

ISBN: 9789180661713

Utkommer även som ljudbok och e-bok

Utgivningsmånad: januari

HELENE FLOOD (f. 1982) är psykolog och forskare och bosatt i Oslo. Änkan är hennes tredje psykologiska spänningsroman efter succéerna med Terapeuten och Betraktaren.

POLARIS 22 VINTER 2023–2024
ÄNKAN
JULIE PIKE

PLÅGOANDEN Mystiskt mord

vid midsommar

d et är midsommarfirande på festplatsen i Juniskär och kriminalinspektör Amanda Junisson dukar upp picknicken i väntan på att hennes sambo Patrik ska dyka upp. När dimman sveper in från havet och täcker den västernorrländska kusten går feststämningen över i något annat. Det täta diset når även kyrkoruinen i Njurundabommen inte långt därifrån, och döljer det grymma drama som pågår.

Dagen efter påträffas en ung man död i ruinen, liggande intill en nygrävd grav. Amanda och kollegorna påbörjar utredningsarbetet och får veta av kyrkvaktmästaren att det finns ett gammalt talesätt i Njurunda, ”Tre döda i byn”. Om en person dör följer snart två efter. Det makabra talesättet gör sig påmint när en ung kvinna hittas skjuten i ryggen på en strand i semesteridyllen Junibosand. Är det samma gärningsperson?

Detaljer i den växande mordutredningen väcker minnen från Amandas barndom samtidigt som hon kämpar med sitt eget kärleksliv och drömmarna om en familj. Utan Amandas vetskap beslutar sig en ung flicka för att ta sitt liv. Kommer hon att bli den tredje?

Plågoanden är den andra delen i serien om Amanda Junisson och Morden i Sundsvall.

Formgivning: Fredrika Siwe

Bindning: inbunden med skyddsomslag

ISBN: 9789177954965

Utkommer även som ljudbok och e-bok

Inläsare: Angela Kovács

Utgivningsmånad: oktober

SOFIA RUSTAN är jurist och författare som debuterade 2021 med sin uppmärksammade kriminalroman Skadedjuret. Sofia är bosatt i Sundsvall, där böckerna i serien utspelar sig.

POLARIS VINTER 2023–2024 23
SOFIA RUSTAN
Plågoanden Av: Sofia Rustan
EMMELIE HEDENSTRÖM

JENS HENRIK JENSEN PILGRIM

Succéserien Oxen blir tv-serie och får en lysande fortsättning

e n grupp krigs V eteraners Våldsamma död utreds och en lång skugga faller över den tidigare jägarsoldaten Niels Oxen och hans gamla vän på PET, Margrethe Franck. Tyngd av skuldkänslorna över att ha slagit ihjäl oskyldiga försvinner Oxen, till synes på en vandring utan slut. Franck blir avskedad från PET.

Då den tidigare PET-chefen Axel Mossman söker deras hjälp med ett enkelt uppdrag ser det ut som att ett streck dras över vad som tidigare hänt. Franck och Oxen ska bistå de danska skattemyndigheterna genom ett hemligt köp av bankuppgifter i Panama.

De antar uppdraget och söker samtidigt svar om det förflutna som plågar dem. När de plötsligt är en mystisk mördare på spåren avtäcks samband. Men också att de befinner sig i livsfara.

POLARIS 24 VINTER 2023–2024 RED STAR PHOTO
JENS HENRIK JENSEN (f. 1963) har med framför allt den hyllade Oxen-serien skaffat sig hundratusentals läsare i Sverige. Pilgrim är den sjätte fristående delen om Niels Oxen. På svenska har även trilogin om Nina Portland utkommit. Jens Henrik Jensen bor på Jylland i Danmark med sin familj. Första säsongen av en nyskapad dansk TV-serie, baserad på inledningen av Oxen-serien, är färdig för visning runtom i världen. OM DEL 5 I OXEN-SERIEN, GLADIATOR: ”MYCKET VÄLSKRIVET, DRAMATISKT OCH FÄNGSLANDE” KAPPRAKT

PILGRIM

Pilgrim

Av: Jens Henrik Jensen

Översättning: Leif

Jacobsen

Originalets titel: Pilgrim

Formgivning: Anders Timrén

Bindning: inbunden med skyddsomslag

ISBN: 9789180660600

Utkommer även som ljudbok och e-bok

Inläsare: Stefan Sauk

Utgivningsmånad: november

POLARIS VINTER 2023–2024 25
SJÄTTE DELEN I OXEN-SERIEN POLARIS

LINDA CASTILLO ANMÄLD

SAKNAD

Anmäld saknad

Av: Linda Castillo

Översättning: Sofi Rydell

Originalets titel: Gone Missing

Formgivning: Niklas Lindblad

Bindning: mjukband med flikar

ISBN: 9789180661584

Utkommer även som ljudbok och e-bok

Inläsare: Jessica Liedberg

Utgivningsmånad: november

KATRINE WESSEL STÖRST ÄR KÄRLEKEN

Störst är kärleken

Av: Katrine Wessel

Översättning:

Eva-Maria Gelotte

Originalets titel: Størst av alt

Formgivning: Hanne Løvdal

Bindning: inbunden

ISBN:9789189716209

Utkommer även som ljudbok och e-bok

Inläsare: Viktoria Flodström

Utgivningsmånad: november

f ör amish-ungdomarna är Rumspringa en speciell tid då de har möjlighet att pröva att leva utan amish-livets många förhållningsregler innan det är dags att välja ett fortsatt liv inom kyrkan. Men när en tonårstjej försvinner spårlöst får den uppsluppna stämningen ett abrupt slut och oron sprider sig som en löpeld i samhället. Har flickan försvunnit frivilligt eller ligger mörkare motiv bakom?

När Polischef Kate Burkholde tar sig an fallet med den försvunna tonåringen gör hon dock snart kopplingar till andra olösta försvinnanden, somliga flera år tillbaka i tiden. Tillsammans med poliskommissarie John Tomasetti inleder hon en kamp mot klockan i jakten på en skoningslös förövare.

å ret är 1906 och i Trondheim ska det bli fest! Kung Haakon och drottning Maud ska krönas i Nidarosdomen. Birgitte Winther arrangerar en stor konstutställning, till det nya kungaparets ära. Hon har bjudit in en engelsk konstnär till invigningen, ovetande om att han känner familjen Winther sedan tidigare. Mitt under bestyren kommer Emma tillbaka, och den här gången tänker inte Fredrik låta henne försvinna …

Den sista boken i den storslagna serien om familjen Winther samlar en rad av seriens välkända karaktärer till en sista varm och dramatisk sommar på Rosenlyst.

LINDA CASTILLO är en bästsäljande och prisbelönt författare, vars titlar ständigt syns på topplistorna i New York Times och USA Today. Hon bor i Texas, USA.

KATRINE WESSEL har arbetat både som journalist och redaktör, men är nu författare på heltid. Hon bor i Bærum men tillbringar mycket tid på familjens landställen i Sverige och på Sørlandet.

POLARIS 26 VINTER 2023–2024
SVEIN FINNEIDE
PAM LARY

POCKET

NOVEMBER

Afghanerna

Av: Åsne Seierstad

Översättare: Jan Stolpe

DECEMBER

JANUARI

Bruten tystnad

Av: Linda Castillo

Översättare: Sofi Rydell

Veronas dotter

Av: Alyson Richman

Översättare: Carina Jansson

OCH SKARPT OM EN BOKBRANSCH I OMVANDLING.”

FEMINA OM DÖD, RIK OCH BERÖMD

”EN FINURLIG ROMAN SOM AVTÄCKER

DET MODERNA SVERIGES INTE ALLTID TREVLIGA ASPEKTER.”

DN OM STÖRRE TRYGGHET ALDRIG FANNS

”EN

Översättare: Eva-Maria Gelotte

Quelqu’une

AFTONBLADET OM QUELQU’UNE

ӁSNE SEIERSTADS GREPP ATT SKILDRA

AFGHANISTAN UNDER TALIBANREGIMEN UTAN ATT DÖMA ÄR OMÖJLIGT ATT VÄRJA SIG EMOT.”

SVD OM AFGHANERNA

POLARIS VINTER 2023–2024 27
Isberg Av: Niklas Turner Olovzon Död, rik och berömd Av: Morgan Larsson Sarahs val Av: Marie H Lundh Tillbaka till Rosenlyst Av: Katrine Wessel Större trygghet aldrig fanns Av: Klas Östergren
Fyra hemligheter. En mörk familjesaga. Niklas Turner Olovzon bygger långsamt och skickligt upp spänningen med små medel. lotta olsson, dagens nyheter polaris
Av: Ellinor Skagegård
”UNDERFUNDIGT UNDERHÅLLANDE, SPÄNNANDE
FASCINERANDE, SMÅTT OSANNOLIK BERÄTTELSE.”

Följ oss på instagram: INSTAGRAM.COM/BOKFORLAGETPOLARIS

Gilla oss på facebook: FACEBOOK.COM/BOKFORLAGETPOLARIS

Besök vårt pressrum: MYNEWSDESK.COM/SE/POLARIS

TEGELVIKSGATAN 54, 116 41 STOCKHOLM, SVERIGE WWW.BOKFORLAGETPOLARIS.SE • INFO@JPPOL.SE

Följ oss på instagram: INSTAGRAM.COM/POLARISFAKTA

Gilla oss på facebook: FACEBOOK.COM/POLARISFAKTA

Besök vårt pressrum: MYNEWSDESK.COM/SE/POLARIS

FERSENS VÄG 9, 211 42 MALMÖ, SVERIGE WWW.POLARISFAKTA.SE • INFO@POLARISFAKTA.SE

ISBN 978­91­8066­065­5

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.