Bokförlaget Polaris senhöst 22 och vintern 23

Page 1

HÖST/VINTER

2022–2023

Omslagsbild: Thron Ullberg TEGELVIKSGATAN 54, 116 41 STOCKHOLM, SVERIGE WWW.BOKFORLAGETPOLARIS.SE • INFO@JPPOL.SE Manus skickas till MANUS@JPPOL.SE STEPHANIE SMOLAK PR-ANSVARIGPOLARIS stephanie.smolak@jppol.se

ULRIKA

sofia.brattselius-thunfors@jppol.se GUSTAVSSON

ANN-LOUISE

REDAKTIONSCHEF ann-louise.gustavsson@jppol.se STEPHEN FARRAN-LEE FÖRLÄGGAREPOLARIS stephen.farran-lee@jppol.se JONAS AXELSSON VD OCH FÖRLÄGGARE jonas.axelsson@jppol.se LARS JEXELL DIGITAL SALES MANAGER lars.jexell@jppol.se CECILIA AHRFELDT REDAKTÖR cecilia.ahrfeldt@jppol.se CECILIA GUSTAVSSON SKRIBENT NORTH AUDIO PUBLISHING cecilia.gustavsson@jppol.se PETRA WARD KOMMERSIELL CHEF petra.ward@jppol.se ANDERS ABRAHAMSSON POLARISFÖRLÄGGAREFAKTA anders.abrahamsson@jppol.se HANNA JACOBSSON LITTERÄR CHEF POLARIS FAKTA hanna.jacobsson@jppol.se MALIN TENGHAMN CONTROLLER malin.tenghamn@jppol.se CECILIA EK POLARISPR-ANSVARIGFAKTA cecilia.ek@jppol.se MINNA TUNBERGER POLARISFÖRLÄGGAREFAKTA minna.tunberger@jppol.se STORTORGET 9, 5 TR, 211 22 MALMÖ, SVERIGE WWW.POLARISFAKTA.SE • INFO@POLARISFAKTA.SE Manus skickas till MANUS@POLARISFAKTA.SE

ÅKERLUND REDAKTÖR ulrika.akerlund@jppol.se ANDERS OLOFSSON FÖRSÄLJNINGSANSVARIG anders.olofsson@jppol.se MATHILDA MÖLLER KOORDINATOR mathilda.moller@jppol.se LOVISA SANDBERG MARKNADSCHEF lovisa.sandberg@jppol.se SOFIA BRATTSELIUS THUNFORS LITTERÄRPOLARISCHEF

Läsare av Karin Smirnoff kommer att känna igen sig, och jag tror att den stora skaran som uppskattat Millennium-eposet också kommer att le och ryckas med. Millenniums universum vidgas, som när havsörnen viker ut sina väldiga vingar, när Smirnoffs temperament sätter ihop en intrig som både under håller och berör. Den 4 november startar äventyret när den sjunde boken i Millennium-serien släpps!

Jonas Axelsson

I ett tidevarv då nästan allt stiger, framför allt priserna på det nödvändigaste – då tar Karin Smirnoff oss uppåt landet, norrut igen, när hon övertar stafettpinnen till Sveriges största boksuccé någonsin, Millennium. Vi kliver in i samtiden och Smirnoff blåser liv i Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist, då olika skäl tvingar dem båda upp till Västerbotten och Norrbot ten. Den del av Europa som blivit allt viktigare för stora delar av världen. Lisbeth och Micke sugs in i en virvel av våldsam ma och utmanande händelser, en verklighet där skillnaden mellan liv och död avgörs av maktfullkomliga händer.

INNEHÅLL

En annan överraskning är faktiskt Bonos memoarer, Surren der. Världssläpp 1 november. Jag tror inte att jag läst en lika bra memoar av en rockikon sedan Keith Richards gav oss sin tillbakablick. I irländaren Bono finns det en författare och ett stoff som är oavbrutet intressant och generöst.

Och apropå äventyr, missa inte Vetle Lid Larssens remarka bla norska succé, Lucias sista resa. En vidunderlig roman i fotspåren av en levande mytisk gestalt, Lucia. Söker man en originell och välskriven läsupplevelse som bjuder på lättillgänglig kunskap och har ett sällsynt framåtdriv så är det denna roman man önskar till sig själv under julgranen.

4 KARIN SMIRNOFF HAVSÖRNENS SKRIK 6 BONO SURRENDER 8 VAL MCDERMID 1979 9 SARA BLÆDEL OCH MADS PEDER NORDBO UPPLÖST 10 VETLE LID LARSSEN LUCIAS SISTA RESA 12 KATRINE WESSEL FAMILJEBAND 13 POCKET 14 RÉGIS GENTÉ OCH STÉPHANE SIOHAN VOLODYMYR ZELENSKYJ 15 ANDREW MORTON ELIZABETH 16 SIMON KYAGA OCH KATRIN GOLDSTEIN KYAGA EUREKA 18 EMMA LINDBLOM HAJA HAVRE 19 TRÄNINGSHACKS 20 MARGIT WALSØ DET FEMTE SINNET 22 ANNA BAUER KOFTA OCH KLÄNNING 23 MARIA GULLBERG VIRKA RUTOR 24 HÖJDARESKÖNLITTERÄRA2022 26 HÖJDAREFACKLITTERÄRA2022 ALLT STRÄVAR UPPÅT – SÅ ÄVEN MILLENNIUM!

Mycket läsnöje!

Formgivare: Miroslav Sokcic Bindning: inbunden med skyddsomslag ISBN: 9789177959229Utkommeräven

KARIN SMIRNOFF har gjort stor succé med sina böcker om Jana Kippo. Den första, Jag for ner till bror, nominerades till Augustpriset 2018. Sedan dess har böckerna tilldelats en lång rad priser och vunnit en stor skara läsare. 2021 utkom den fristående boken Sockerormen. Med Havsörnens skrik tar hon sig an Millenniumserien i Stieg Larssons anda med ett starkt patos för samhällets mest utsatta. Karin Smirnoff är bosatt i Hertsånger i Västerbotten.

som ljudbok och e-bok Utgivningsmånad: november

KARIN SMIRNOFF HAVSÖRNENS SKRIK

POLARISHÖST/VINTER 2022–2023 4

bortom medias spotlight försiggår en rovdrift i Norrland, dagens vilda västern där rika storföretag inte skyr några medel för att komma åt naturtillgångar och landytor. I skuggmarkerna agerar kriminella gäng, lockade av det enorma inflödet av nya pengar.

Fortsättningen på den makalösa succéserien

Havsörnens skrik Av: Karin Smirnoff

Mikael Blomkvist sätter sig på tåget till Älvsbyn för att gå på sin dotters bröllop men dras in i händelser som får honom att hitta tillbaka till sina rötter som grävande journalist. Lisbeth Salander befinner sig också norrut för att knyta ihop ett avklippt familjeband, och än en gång korsas deras vägar. Tillsammans hamnar de i stormens öga i den lilla orten Gasskas.

ULLBERGTHRONFOTO:

POLARISHÖST/VINTER 2022–2023 6

Titel: Surrender 40 låtar, en berättelse Författare: novemberUtgivningsmånad:somUtkommerISBN:utanBindning:AndersFormgivare:CeciliaÖversättning:BonoBarklemBerglundTimréninbundenskyddsomslag9789177951582ävene-bok

Surrender: 40 låtar, en berättelse är överraskande välskriven och medryckande, men också uppriktig och rannsakande. Med en säker hand öppnar Bono upp och ger oss fantastiska anekdoter om händelser och människor som stått vid hans sida, utmanat och format honom.

40 låtar, en berättelse

HEWSONJOHN

Livsberättelsen är mäktig. Den inleds i Dublin, där Bono vid fjorton års ålder förlorar sin protestantiska mor och växer upp med sin äldre bror och sin katolske far, och övergår i den osannolika resan med U2, som snart blev ett av världens mest inflytelserika rockband, parallellt med Bonos aktivistkamp mot bland annat aids och extrem fattigdom.

BONO , född Paul David Hewson, har fyllt arenor med U2 i över fyra decennier. Bandet har sålt mer än 170 miljoner album och erhållit 22 Grammys och mängder av andra priser, inklusive Freedom of the City of Dublin och Amnesty International’s Ambassadors of Conscience. Han lever ihop med sin fru Ali och deras fyra barn i Dublin, Irland. Surrender är hans första bok.

BONO SURRENDER

u2 är enligt många planetens största rockband de senaste decennierna. Bono är bandets frontfigur. Surrender är hans memoarer, skrivna av honom själv.

En ikon berättar

POLARIS HÖST/VINTER 2022–20237

som ljudbok och e-bok Utgivningsmånad: november

SAEZPASCAL

VAL MCDERMID , född 1955 i Kirkcaldy, är en skotsk författare av kriminalromaner. Hon debuterade redan på 1980-talet och är välkänd för svenska deckarläsare med sina olika spänningsserier om såväl privatdetektiven Kate Branni gan som om poliskommissarien Carol Jordan och profileraren Tony Hill. Den senare låg till grund för den oerhört populära brittiska tv-serien ”Mord i sinnet”.

1979 Av: Val McDermid Översättning: Sofi Formgivare:Rydell

Mystical Garden Design ISBN: 9789177959823Utkommeräven

VAL MCDERMID 1979

McDermidmästerligaspänningOemotståndligfrån

POLARISHÖST/VINTER 2022–2023 8

Tillsammans med kollegan Danny Sullivan gör hon efterforskningar på samhällets skuggsida vilket leder till allt farligare situationer, men Allie låter sig inte avskräckas. Snart står det dock klart att jakten på sanningen har gjort Allie själv till en måltavla för mäktiga fiender.

1979 är en stämningsfull och gripande spänningsroman, och den första delen i Val McDermids nya spänningsserie om reportern Allie Burns.

vintern 1979 är den kallaste på länge i Storbritannien och omfattande strejker lamslår landet. Reportern Allie Burns på Daily Clarion i Glasgow är på jakt efter sitt första stora scoop, och som en av få kvinnor på redaktionen behöver hon hitta något utöver det vanliga för att överhuvudtaget ha en chans att hävda sig mot de manliga reportrarna och deras kotterier.

BOGDOKTOR

MADS PEDER NORDBO är en av Danmarks främsta spän ningsförfattare. Hans böcker är sålda till 50 länder. Han bor på Fyn, men har under ett antal år bott och arbetat i Nuuk på Grönland, där han har skrivit böckerna i sin ”arctic noir”-serie.

SARA BLÆDEL OCH MADS PEDER NORDBO UPPLÖST

En spänningskomboimponerande

det är sommar i den idylliska byn Tommerup på Fyn. Charlotte, en ung mamma är på väg från morgon träningen till sitt arbete på den lokala skolan, när hon spårlöst försvinner. Charlottes man anmäler desperat försvinnandet hos Odensepolisen. Senare under dagen tar biträdande polisinspektör Liam Stark och poliskom missarie Dea Torp emot anmälan. Men de väntar med att inleda en husrannsakan eftersom Charlotte bara har varit försvunnen i några timmar.

Formgivare: Design Utgivningsmånad:Schultz/AndersKennethTimrénBindning:dansktbandISBN:9789177956532Utkommerävensomljudbokoche-boknovember

”DET ÄR OHYGGLIGT, NERVKITTLANDE, NAGELBITANDE OCH VANSINNIGT SPÄNNANDE … EN FYSISK OMÖJLIGHET ATT SLÄPPA DEN.”

Nästa morgon har hon dock fortfarande inte dykt upp, och det blir snart klart att det kan handla om ett brott. Dagen därpå försvinner så en annan person och sedan ännu en. Människor gömmer sig inomhus av rädsla för att bli nästa att försvinna. Det blir en intensiv kamp mot klockan för Liam och Dea, som blir fångade i ett spel där människor dör en plågsam död samtidigt som polisen maktlöst ser på.

SARA BLÆDEL är en av de mest älskade och lästa författarna i Danmark. 2014 tilldelades hon Danmarks motsvarighet till Augustpriset, De Gyldne Laurbær. Hennes böcker har sålts i mer än 4 miljoner exemplar och ges ut i 38 länder.

Översättning: Jessica Hallén

KANERLES

Sara Blædel och Mads Peder Nordbo skriver tillsam mans och visar vilken mästarklass de besitter som spän ningsberättare.

Upplöst Av: Sara Blædel och Mads Peder Nordbo

POLARIS HÖST/VINTER 2022–20239

Lucias sista resa Av: Vetle Lid

novemberUtgivningsmånad:ljudbokUtkommerISBN:skyddsomslagBindning:MiroslavFormgivare:Översättning:LarssenLeoGefvertSokcicinbundenmed9789177959335ävensomoche-bok

POLARISHÖST/VINTER 2022–2023 10

sicilien år 304 efter kristus. En ung kvinna, Lucia, blir brutalt behandlad och avrättad. Men vad händer med Sankta Lucias kvarlevor?

”EN TOUR DE FORCE GJENNOM KULTURHISTORIEN (...) HOLD DERE FAST!”

GURI HJELTNES, VG

Den fascinerande historien om Sankta Lucia

CATHRINE KRØGER, DAGBLADET

Lucias sista resa är en kulturhistorisk äventyrsberättelse, en episk tidsresa och en överraskande roadtrip genom 1700 år av europeisk historia.

Berättelsen börjar med en tom grav i Syrakusa och en förbryllad författare som drivs att ta reda på vad som hänt. Vi får följa Lucias resa efter hennes död, genom muslimernas erövring av Italien på 800-talet och vikingen Harald Hårdrådes bortförande av hennes kvarlevor till Konstantinopel. Senare räddas de från Napoleons plundringar i Venedig och så småningom andra världskrigets bombningar av samma stad.

VETLE LID LARSSEN

LUCIAS SISTA RESA

STENERSENTOR

VETLE LID LARSSEN är en prisbelönt författare, som har skrivit böcker i flera olika genrer. Lucias sista resa var en stor succé i hemlandet Norge där den hyllades av både kritiker och läsare, och låg på första plats på bästsäljarlistan.

”BORTIMOT GENIAL (...) SÅ FRODIG OG GENERØS AT DEN RETT OG SLETT BARE MÅ LESES.”

POLARISHÖST/VINTER 2022–2023 12

KATRINE WESSEL har arbetat både som journalist och redaktör, men är nu författare på heltid. Hon växte upp i Trondheim och har länge drömt om att skriva historiska romaner som utspelar sig där. Hon bor i Bærum med man och barn, men tillbringar mycket tid på familjens landställen i Sverige och på Sørlandet.

KATRINE WESSEL FAMILJEBAND

Ellinor och Juul har flyttat in i Tildas herrgård, och Karen är snart färdig lärarinna. Cecilia och Karl gläder sig över den växande familjen och det goda livet, men då en kvinna blir grovt ofredad, vänder lyckan. Händelsen skapar oro i staden, och både Fredrik och Karen befinner sig plötsligt i ett dilemma. Mitt i allt befinner sig också Emma, som har sina egna hjärtekval.

Utgivningsmånad:ISBN:Eva-MariaÖversättning:WesselGelotteFormgivare:Islingtondesign9789177955726Utkommerävensomljudbokoche-boknovember FINNEIDESVEIN

Familjeband är den åttonde delen i den storslagna serien om familjen Winther.

Familjeband Familjen Winther del 8 Av: Katrine

trondheim, 1903. Fredrik Winther har gift sig och flyttat till en ny, fin lägenhet med sin fru Gitte. Äntligen har han kommit till ro med sin roll som Winther-arvinge och direktör för familjens företagsimperium.

Äntligen får vi möta familjen Winther igen

POCKET

NOVEMBER

Den skotska vinterön Av: Jo Översättning:ThomasMaja Willander Formgivare: Sanna Sporrong ISBN: Utgivningsmånad:9789177956907november DECEMBERPOLARIS HÖST/VINTER 2022–202313 Den tigande änkan Av: Sara Översättning:BlædelJessica Hallén Formgivare: Anders Timrén ISBN: Utgivningsmånad:9789177956730december OM HJÄRTAT ”EN ELEKTRIFIERANDE TEXT … VILKEN STORY. OCH NERV.” DAGENS NYHETER, MARIA SCHOTTENIUS OM HÄNG CITY ”MIKAEL YVESAND FRAMTRÄDER REDAN I SIN FÖRSTA BOK SOM EN FULLFJÄDRAD FÖRFATTARE.” UPSALA NYA TIDNING OM DEN TIGANDE ÄNKAN ”ÄVEN OM DET HÄR ÄR EN REJÄLT MÖRK HISTORIA ÄR DET LYCKLIG GENREUNDERHÅLLNING ATT FÖLJA DEN.” SKÅNSKA DAGBLADET, GUNILLA WEDDING

Häng

City Av: Mikael Utgivningsmånad:ISBN:Formgivare:YvesandEricThunfors9789189713352november Hjärtat Av: Daniel Utgivningsmånad:ISBN:Formgivare:BergmanLukasMöllersten9789177957300november

Biografin beskriver Zelenskyjs unika väg från välkänd skådespelare till president och krigshjälte, som plötsligt var tvungen att använda alla sina förmågor för att bekämpa Putins hänsynslösa invasion. Vad är det som gör att han inte ger upp? Och vilken framtid har Ukraina efter kriget?

Utkommer även som e-bok Utgivningsmånad: november

Volodymyr Zelenskyj – I huvudet på en hjälte är skriven av Régis Genté och Stéphane Siohan, två franska journalister med mycket djup kunskap om Ukraina. För närvarande är båda författarna korrespondenter i det pågående kriget.

RÉGIS GENTÉ OCH STÉPHANE SIOHAN VOLODYMYR ZELENSKYJ

POLARISHÖST/VINTER 2022–2023 14

när ryssland invaderade ukraina klev Volodymyr Zelenskyj fram som en orädd ledare för sitt land och för kontinentens frihetskamp.

Den krigshjältenofrivillige

Volodymyr Zelenskyj I huvudet på en hjälte Av: Genté, Régis och Siohan, Stéphane Översättning: Nils Wadström Formgivare: Eric Thunfors ISBN: 9789189712218

I huvudet på en hjälte

Formgivare: Gabriella Lindgren

Av: Andrew Morton

ANDREW MORTON

Journalisten Andrew Morton har under många år följt den engelska kungafamiljen och har en speciell förmåga att hitta vinklarna bakom den polerade fasaden. Han skapade skandal med boken Diana – den sanna historien, där han berättade om Dianas psykiska ohälsa och den hemliga relationen mellan Charles och Camilla.

ISBN: Utgivningsmånad:9789174958713december

God Save the Queen

Allt visade sig vara sant och nu har Storbritannien en ny kung med Camilla vid sin sida. I den här boken skildrar Andrew Morton den osannolika berättelsen om hur allt började för den blyga prinsessan Elizabeth och slutade en regnig eftermiddag på det skotska slottet Balmoral, efter 70 år i nationens tjänst och som överhuvud i en familj som både beundrats och ifrågasatts.

DROTTNINGFÖRLIVET

en nation i sorg sörjer drottningen som aldrig ville bli drottning. Omständigheterna satte henne på tronen men ingen monark har regerat längre än hon.

ELIZABETH

Drottning för livet

Översättning: Molle Sjölander m fl

DrottningElizabethförlivet

Under sina 70 år som drottning har hon välkomnat 15 premiärministrar, från Churchill till Liz Truss, och lyckats behålla lugnet när det stormat både i världen och inom den egna familjen. Är hon vår tids sista stora ikon?

POLARIS FAKTA 15 HÖST/VINTER 2022–2023

ANDREW MORTON ELIZABETH

FAKTAPOLARIS

SIMON KYAGA (f. 1976) är överläkare i psykiatri och medicinsk forskare. Han disputerade på en avhandling som undersökte sambandet mellan kreativitet och psykisk sjukdom.

I Eureka beskrivs fenomenet visdom med utgångspunkt i den senaste forskningen inom neurovetenskap och författarna besvarar frågor som: Vad är kreativ visdom? Behövs visdom i det moderna samhället? Vad kan den nya neuroforskningen bidra med? Och hur blir vi visare?

KATRIN GOLDSTEIN KYAGA (f. 1946) är forskare och professor i interkulturell pedagogik. Simon och Katrin har utifrån sina skilda vetenskapstraditio ner båda närmat sig frågor om människans tänkande, lärande och kreativitet.

Samtidigt har utvecklingen gjort det möjligt att studera vilka effekterna blir av att utveckla personliga egenskaper som är förknippade med visdom. Man kan numera mäta visdom. Resultaten är på många sätt häpnadsväckande!

på senare år har forskningen formligen explode rat av initiativ som gett sig i kast med begreppet visdom. Detta har möjliggjorts genom den tekniska utvecklingen, som medfört att man kunnat studera hur hjärnan och tän kandet fungerar på ett sätt som tidigare inte varit möjligt.

POLARIS FAKTA16HÖST/VINTER 2022–2023

SIMON KYAGA OCH KATRIN GOLDSTEIN KYAGA

Visdom från kung Salomo till modern neurovetenskap

Vägen till visdom!

Frågorna besvaras utifrån begreppet visdom i olika religioner och antik filosofi, en genomgång av hur hjärnan fungerar, samt hur den nya neuroforskningen kastat nytt ljus över dessa frågor.

EUREKA

Eureka Av: Simon Kyaga och Katrin Goldstein MiroslavFormgivare:KyagaSokcic

POLARIS HÖST/VINTER 2022–202317

ISBN:Utgivningsmånad:9789177959595januari

POLARIS FAKTA

I den här boken hjälper dietisten Emma Lindblom oss att haja havrets enastående effekter på vår hälsa. Hon berättar hur vi genom att addera havre till våra måltider håller oss piggare och mättare, får friskare hy och tarmflora och före bygger såväl hjärt-kärlsjukdom som diabetes. Hon bjuder också på sina allra läckraste havrerecept.

Av: Emma Lindblom

Haja havre

Supergrynet för hjärtat, immunförsvaret och vikten. Viktig vetenskap, smarta tips och läckra recept.

ISBN: Utkommer9789189713154även

EMMA LINDBLOM är näringsfysiolog och legitimerad dietist och har en master i exercise science på University of Houston i USA. Hon föreläser och skriver regelbundet i olika tidningar om kost och hälsa och coachar våra landslagsidrottare i hur de ska äta. Hon har skrivit ett flertal böcker, bland annat Bosöns Kokbok och Ät rätt när du tränar.

Supergrynet som kan förändra ditt liv

det stärker hjärtat och immunförsvaret, hjälper oss att hålla vikten och är smart för både klimatet och plånboken. Vi pratar om havre – vårt supergryn som växer runt hörnet och står i rampljuset som aldrig förr. På kaféer och restauranger är åtgången strykande på havrelatte och pimpad havregrynsgröt. På livsmedelshyllorna trängs hav reris och havrebröd med havreolja och havredryck. Havre är trendigare än någonsin, och med all rätt – få livsmedel är så hälsobringande som detta.

Formgivare: Saramara

POLARISHÖST/VINTER 2022–2023 18

WILLARPR

EMMA LINDBLOM HAJA HAVRE

Ett och samma gryn innehåller inte bara stärkande vitami ner och mineraler utan även välgörande fibrer och fetter och rikligt med protein. Men den viktigaste nyckeln är ändå betaglukan, ett ämne som det forskas på flitigt och har visat sig sänka såväl kolesterol, som blodsocker och blodtryck.

som ljudbok och e-bok Utgivningsmånad: januari

som ljudbok och e-bok Utgivningsmånad: december

Träningshacks

vad är egentligen sant i alla rön om och åsikter kring träning? Regelbunden träning är viktigt för hälsan, men på vilket sätt och vilken träningsform ger bäst effekt? Är intervallträning rätt medicin om man vill maxa konditionen och hur styrketränar man så effektivt som möjligt? Hur ska man tänka kring låg- respektive högintensiv träning, hur ofta ska man träna och vad borde man undvika?

Träningshacks ger läsaren en lång rad insikter och konkre ta tips baserade på de senaste vetenskapliga rönen kring träning och hälsa. Innehållet bygger på ett 60-tal artiklar tidigare publicerade i Svenska Dagbladets populära arti kelserier Träning för livet och Träningsmyterna och kretsar kring fem teman: träningens hälsoeffekter, motivation, kondition, styrka samt återhämtning.

Den vetenskapliga vägen till bättre resultat och hälsa

Vetenskapen visar vägen till effektivare träning

TRÄNINGSHACKS

Bokens förord är skrivet av Lovisa ”Lofsan” Sandström, en av Sveriges största träningsprofiler som bland annat driver Träningspodden med Jessica Almenäs.

POLARIS FAKTA 19 HÖST/VINTER 2022–2023

TRÄNINGSHACKS

Ur Svenska Dagbladets artikelserier om träning

Den vetenskapliga vägen till bättre resultat och hälsa Formgivare: Niklas Lindblad ISBN: Utkommer9789189716315även

Det är lätt att gå vilse i träningsdjungeln och svårt att veta vad som egentligen är rätt. I den här reportageboken får vi möta några av Sveriges främsta forskare, experter och tränare som berättar hur det ligger till: Vad som händer i våra kroppar och knoppar när vi tränar, hur vi kan träna smartare och med större effekt, vilka misstag vi ska undvika, hur vi hittar motivationen och hållbara träningsformer.

den vetenskapliga vägen till bättre resultat och hälsa

MARGIT WALSØ

POLARIS FAKTA20HÖST/VINTER 2022–2023

kanske har du upplevt att en doft på bara någon sekund kan transportera dig bakåt i tid – oavsett om det är lukten av asfalt efter regn, en speciell parfym eller doften av nystekta köttbullar.

MARGIT WALSØ (född 1968) debuterade 2007 med den historiska romanen Kjære Voltaire, en berättelse om matema tikern Emilie du Châtelet och hennes passionerade relation med Voltaire. Därefter har hon även skrivit romanerna Dronningens løfte (2013) och Parfymeorgelet (2018). Hennes böcker har publicerats i flera länder. Hon har tidigare jobbat som förläggare för både skönlitteratur och facklitteratur och idag bor hon i Oslo där hon är verksam som chef för NORLA (Norwegian Literature Abroad).

RØHNEEIVIND

DET FEMTE SINNET

I Det femte sinnet tar Margit Walsø med dig på en vetenskaplig, kulturhistorisk och personlig resa genom dofternas fascinerande värld.

Vad kan doftsinnet berätta om dig och din framtid?

Läs om hur luktsinnet fungerar, vad som gjorde Grasse i Frankrike till ett av världens viktigaste centrum för parfymer och om varför Napoleon bad sin fru Josephie om att inte tvätta sig innan de skulle träffas i Paris. Boken ger dig en unik inblick i hur luktsinnet fungerar och du får nycklar som hjälper dig att till fullo utnyttja ditt eget femte sinne.

POLARIS HÖST/VINTER 2022–202321 Det femte sinnet Av: Margit Översättning:Walsø Ulrika MirandaSofiaFormgivare:JunkerScheutz ISBN: Utkommer9789189713154även som ljudbok och Utgivningsmånad:e-bokdecember

Kofta och klänning Sticka och sy dina egna kläder Av: Anna Utgivningsmånad:ISBN:ThomasKristinFormgivare:BauerLidströmFotograf:Harrysson9789177958468december

kofta och klänning har varit Anna Bauers favo ritklädsel så länge hon kan minnas: ”Med dessa plagg i garderoben är du i stort sett hemma, sedan behöver du bara ett par snygga skor och ett läppstift!”

KOFTA OCH KLÄNNING

Anna bjuder på nio grundmönster till stickade koftor och klänningar i flera varianter, varav en långkofta och en med inbyggd fylleknäppning. Du kan själv variera ärmar, kragar eller mönster och sticka efter egna mått. Du får också sex grundmönster på klänningar att sy, där du kan kombinera olika liv, kjolar och ärmar efter egen smak och egna mått.

I den här boken hittar du grundmönster och beskriv ningar till koftor och klänningar som du kan sticka och sy själv. Känslan i att tillverka sina egna plagg är ovär derlig och med stöd av Annas guidning – tillsammans med din egen kreativitet – kommer du att kunna skapa fantastiska kläder som verkligen passar dig.

Till din hjälp finns en lång rad stick- och sytips, en beskrivning av grundläggande mönsterkonstruktion, där du får veta hur du gör för att justera mönster efter personliga mått, samt ett mönsterbibliotek med bårder där du kan välja fritt till dina plagg.

POLARISHÖST/VINTER 2022–2023 22 POLARIS FAKTA

ANNA BAUER

HARRYSSONTHOMAS

Sy och sticka din egen stil

Sticka och sy dina egna kläder

ANNA BAUER är textilkonstnär med magisterexamen i textil konst från Högskolan för design och konsthantverk (HDK) i Göteborg. Hon har även studerat modedesign, mönsterkon struktion och sömnad. Annas verk förekommer ofta på utställ ningar och hon håller regelbundet kurser och workshoppar. Hon har tidigare gett ut böckerna Hönsestrik a love story, Hönsestrik forever och, tillsammans med Eva Zethraeus, Färga garn och sticka.

POLARIS FAKTA 23 HÖST/VINTER 2022–2023

MARIA GULLBERG är verksam inom virkning som formgivare och inspiratör med både kurser och utställningar. Hon är utbil dad på Konstfack och har under många år förnyat virkningen i Sverige. Hon har utvecklat en rad nya tekniker och har experi menterat fram nya och spännande strukturer och mönster, ofta i ett stramt grafiskt formspråk. Hon har gett ut flera böcker om virkning i ett mångårigt samarbete med Hemslöjden: Tid att virka (1998), Virka muddar (2007), Virktekniker (2013), Virka! (2013) och Virkad mönstermagi (2017).

MARIA GULLBERG VIRKA RUTOR

en ruta är ett litet virkprojekt, lätt att ha med sig och mycket användbar. När du sätter ihop flera och bildar rapporter uppstår magi. Du kan virka vad som helst i rutor. Rutor kan vara något för nybörjaren, men också bli ett mästarprov.

Virka rutor Av: Maria Gullberg

Fotograf: Thomas Harrysson

ISBN: Utgivningsmånad:9789177959410januari

I boken finns exempel på projekt som du kan använ da de olika rutorna till, men du kan även skapa fritt med de olika basmönstren och välja dina egna färger. Virka rutor till tröjor, sjalar, västar, plädar, kuddar och mattor. Här får du också tydliga beskrivningar på hur du fogar ihop dina rutor för att arbetet ska bli vackert. Möjligheterna är oändliga.

Att virka är hett som aldrig förr

Formgivare: Lotta Kühlhorn

Maria Gullberg presenterar här olika typer av rutor, allt från den klassiska mormorsrutan till mer avancera de rutor i till exempel mosaikvirkning. Här finns rutor att virka som du aldrig har sett maken till, de kan vara i olika form men de kan också vara halva. Alla kan sättas ihop för att skapa olika mönster.

POLARISHÖST/VINTER 2022–2023 24

LENA ANDERSSON KORYFÉERNA

MITT STORA VACKRA HAT

KLAS ÖSTERGREN är en av våra främsta prosaister, och han är i storform. Efter dubbla framgången 2021 med Två pistoler och Julrevy i Jonseryd skriver nu Östergren en både drastisk och oroande berättelse om trygghetens

pris.en

går det att försäkra sig mot all tänkbar olycka? Eller kommer livet ändå alltid att erbjuda obehagliga överraskningar? Klas Östergrens nya roman börjar som en mordutredning, men övergår snart i en öppenhjärtig självbekännelse. Full av dramatiska händelser.

ELISABETH ÅSBRINK

februarikväll skjuts landets främste statsman till döds på öppen gata. Ingen gärningsman grips och mordet förblir ett öppet sår i nationen. Lena Andersson fortsätter i Koryféerna att utforska teman som knyter an till hennes tidigare berättelser om folkhemmet och dess upplösning.

elisabeth åsbrink har i sin nya biografi följt Victoria Benedictsson/ Ernst Ahlgren tätt i spåren. Från gården på Söderslätt över det klaustro fobiska äkta hemmet i postmästarbostaden i Hörby till rummet på hotell Leopold i Köpenhamn där hennes liv tog slut. Det här är en biografi om en tänkande kvinna som försökte spränga könsgränserna och slutade sitt liv i ett crescendo av emotioner, i en tid besatt av litteratur, sex och död.

SKÖNLITTERÄRA HÖJDARE 2022

LENA ANDERSSON ( f. 1970) romandebuterade 1999. År 2013 tilldelades hon Augustpriset för Egenmäktigt förfarande som redan betraktas som en modern klassiker.

ELISABETH ÅSBRINK är en av våra främsta författare. Hon belönades med Augustpriset för Och i Wienerwald står träden kvar (2011), nominerades 2016 till samma pris för den internationellt prisade 1947, och debuterade skönlitterärt med sin självbiografiska Övergivenheten (2020).

KLAS ÖSTERGREN STÖRRE TRYGGHET ALDRIG FANNS

KAN INNEHÅLLA SPÅR AV TOMMY ROOS

TINA N MARTIN

SVARTFÅGEL

POLARIS HÖST/VINTER 2022–202325

ÅSKMAKAREN

en kall vintermorgon jagas en ung kvinna ut på isen på Vombsjön där hon går igenom och drunknar. Hon är nyinflyttad i skånska Harlösa och ingen verkar veta vem hon är eller varför hon kommit dit. Polisutredaren Fredrika Storm, som är uppvuxen i den lilla byn, tar sig an fallet tillsammans med sin nya kollega Henry Calment. Men utredningen blir komplicerad när det visar sig att flera av spåren leder till mörka hemligheter i Fredrikas egen familjehistoria.

FRIDA SKYBÄCK

det är 22 minusgrader ute när en man hittas död och lem lästad på isen. Den döde identifieras snart och det visar sig vara få personer som sörjer honom. När Idun Lind ska utreda fallet får hon hjälp av Tareq Shaheen. Det blir en utredning som tar dem till en värld fylld av pengar, våld och makt. En värld där unga kvinnors liv är en handelsvara.

TINA N MARTIN är född 1980 och bosatt i Boden. Åskmakaren är hennes andra roman, som likt hennes debutroman Befriaren har hyllats av både läsare och kritiker.

tommy roos liv är som det alltid varit. Han arbetar på fabriken i hemstaden Forshammar och är sedan många år gift med tonårskärleken Martina. Det enda som egentligen skiljer sig från ungdomsåren är att rockstjärnedrömmarna ersatts av villan, Volvon och vovven. Cecilia Klangs uppmärksammade bok är ett slags powerballad i romanform, en stämsång om den man önskat att man blivit och den man faktiskt blev.

CECILIA KLANG (f. 1980) är copywriter och skribent bosatt i Gävle. Född och uppvuxen i det lilla brukssamhället Hofors och med tidigare arbete inom industrivärlden har hon ett särskilt öga för livet utanför storstaden och för människorna där.

FRIDA SKYBÄCK bor i Skåne med sin man och deras två barn. Hon har skrivit både historiska och samtida relationsromaner som sålt i hundratusentals exemplar bara i Sverige och nominerats till flera priser.

CECILIA KLANG

JENNIE WALLDÉN är en av Sveriges mest säljande kokboksförfattare. Hon slog igenom i Sveriges Mästerkock år 2013 och har därefter fått en mycket stor följarskara i sociala medier, som dagligen får ta del av hennes matlagning och receptutveckling. Nudlar är Jennies femte kokbok.

surdegsbaket är mer populärt än någonsin, men hantverket kräver sin bagare. Här ger surdegsspecialisten Kenny Jakobsson stegvisa instruktioner för hur du ska få till perfekta surdegsbröd med inspirerande variation i recepten.

FACKLITTERÄRA HÖJDARE 2022

CAMILLA HAMID är en av Sveriges främsta profiler inom bakning och har en oslagbar förmåga att skapa recept som inte liknar något vi tidigare sett. Utöver sitt omåttligt populära Instagram-konto driver hon även den prisade bloggen My Kitchen Stories och syns regelbundet i tv.

KENNY JAKOBSSON

jennie walldén har en unik förmåga att med bara några få välvalda smaksättare sätta guldkant på sina recept och genast göra dem till läsarnas nya favoriter. Nu har hon samlat sina allra bästa nudelrecept som passar såväl till vardags som till fest. Så sätt igång och slurpa nudlar!

I den här boken har Camilla samlat sina bästa recept på allt du behöver för en underbar frukost, brunch eller fikastund!

JENNIE WALLDÉN NUDLAR

POLARIS FAKTA

SURDEG

finns det något bättre än bullar, bröd och brunch? Nej, blir det ögonblickliga svaret om du frågar Camilla Hamid. Olika sorters bullar och bröd och en lång, härlig brunch får alla på gott humör.

CAMILLA HAMID

POLARISHÖST/VINTER 2022–2023 26

BULLAR, BRÖD & BRUNCH

KENNY JAKOBSSON driver ett litet bageri som heter Surdegsgott – Kullaviks Lilla Hantverksbageri. Parallellt med det driver han en uppskattad youtubekanal som handlar om bakning och som påhittigt nog heter Kenny Jakobsson.

POLARIS FAKTA 27 HÖST/VINTER 2022–2023

nu när odlingsintresset exploderat i sverige exploderar även Sara Bäckmos inkorg med frågor från följarna och äntligen finns de vanligaste och viktigaste frågorna samlade i en behändig bok. Och svaren, såklart! Varför växer inte gurkorna? Kan man ge tomaterna för mycket näring?

är en ovärderlig handbok för den som nyligen blivit med trädgård eller redan har ett stort trädgårdsintresse. Tydliga instruktioner och växtlistor blandas med John Taylors personliga berättarlust.

TRÄDGÅRDSHACKS

SARA BÄCKMO är journalist, författare och influencer som odlar och skriver om Skillnadens Trädgård i Sveriges största trädgårdsblogg

taylorssarabackmo.seträdgård

TAYLORS TRÄDGÅRD

JOHN TAYLOR är trädgårdsmästaren som följare av SVT:s långkörare Trädgårdstider har charmats av under många år. Få kan matcha en så stark personlighet med ett så gediget odlingskunnande.

trädgårdshacks är boken för dig som vill få ny inspiration, hitta smarta genvägar, få aha-upplevelser och ha roligt i trädgården, samtidigt som du återbrukar, sparar pengar och tänker hållbart. I boken hittar du över 70 enkla hacks för att lyckas med odling, trädgårdsliv och en hållbar trädgård.

FILIP JOHANSSON

SARA BÄCKMO 766 FRÅGOR & SVAR OM GRÖNSAKSODLING

FILIP JOHANSSON är IT-entreprenören som lämnade stadslivet för landet och som nu ägnar sig på heltid åt odling och hållbarhet. Han har skapat mobilappen gardenr och tillhörande instagramkonto där det dagligen delas små korta hacks i videoformat för att göra trädgårdslivet enklare och roligare.

JOHN TAYLOR

Följ oss på instagram: INSTAGRAM.COM/BOKFORLAGETPOLARIS Gilla oss på facebook: FACEBOOK.COM/BOKFORLAGETPOLARIS Besök vårt pressrum: MYNEWSDESK.COM/SE/POLARIS Följ oss på instagram: INSTAGRAM.COM/POLARISFAKTA Gilla oss på facebook: FACEBOOK.COM/POLARISFAKTA Besök vårt pressrum: MYNEWSDESK.COM/SE/POLARIS TEGELVIKSGATAN 54, 116 41 STOCKHOLM, SVERIGE WWW.BOKFORLAGETPOLARIS.SE • INFO@JPPOL.SE STORTORGET 9, 5 TR, 211 22 MALMÖ, SVERIGE WWW.POLARISFAKTA.SE • INFO@POLARISFAKTA.SE ISBN 978-91-8874-377-0

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.