Page 1

FALUN GONG

INFO

NUMĂRUL 31

Martie - Mai 2018 BROȘURĂ CE RAPORTEAZĂ DESPRE PERSECUȚIA ÎMPOTRIVA PRACTICANȚILOR FALUN GONG ÎN CHINA

18 ANI DE TORTURĂ 18 ANI DE CRIMĂ 18 ANI E PREA MULT...

Copenhaga, Danemarca: Dezbatere parlamentară privind persecuția împotriva Falun Gong și recoltarea forţată de organe din China În timpul unei dezbateri parlamentare din data de 5 aprilie, cele nouă partide care formează Parlamentul danez (Folketing) au discutat despre persecuția ce are loc în prezent în China împotriva Falun Gong și despre recoltările forţate de organe de la practicanţi Falun Gong și alți prizonieri de conștiință. Parlamentarii au luat atitudine faţă de această practică total lipsită de etică și au fost de acord să ţină cont de problemele legate de drepturile omului în viitoarea cooperare comercială și economică cu China.

A

ceastă dezbatere a urmat după ce în luna februarie, câțiva parlamentari din Partidul Popular Danez i-au pus întrebări ministrului Afacerilor Externe, Anders Samuelsen, cu privire la poziția guvernului privind suprimarea Falun Gong în China, și în special cu privire la recoltarea forțată de organe de la practicanții Falun Gong din China. Dezbaterea parlamentară ce a urmat este prima de acest gen care s-a concentrat asupra abuzurilor împotriva practicanților Falun Gong ce au loc în prezent în China.

Crime împotriva umanității Claus Kvist Hansen de la Partidul Popular Danez, cel de-al doilea partid ca mărime din parlament, a declarat că dezbaterea a fost diferită de subiectele supuse de obicei discuției în parlament, aceasta pentru că s-a avut în vedere detenția arbitrară a oamenilor de către un regim dictatorial, precum și tortura și uciderea civililor. Hansen a subliniat că este important ca țările democratice să îndrăznească să se concentreze asupra crimelor împotriva umanității, acesta fiind motivul pentru care a dorit ca o astfel de dezbatere să aibă loc în parlament.

Faptul că oamenii ar fi supuși la detenții sistematice, la investigații medicale ulterioare, urmate de execuție, în cele din urmă fiind tăiați, iar organele ce le-au fost selectate, vândute persoanei care plătește cel mai mult, este pur și simplu atât de incomprehensibil, încât am rămas fără cuvinte. Și se pare că asta se întâmplă în China. Ieri am vizitat câțiva practicanți Falun Gong și aș putea spune că practicanții Falun Gong sunt în general oameni mai sănătoși, deoarece nu fumează tutun și nu consumă alcool. Dacă toate acestea sunt adevărate, imaginați-vă că oamenii din China sunt selectați ca bovinele la abator pentru a fi folosiți în traficul de organe în funcție de calitatea corpului lor. Din nou, îmi lipsesc pur și simplu cuvintele! – Parlamentarul danez, Claus Kvist Hansen

Vedere de ansamblu a Parlamentului danez (Folketing).

Libertatea de exprimare este una dintre valorile fundamentale Michael Aastrup Jensen, purtătorul de cuvânt pe probleme de afaceri externe al partidului liberal danez, Venstre, a declarat că afacerile interne din Danemarca au fost deja influențate de către comuniștii chinezi. De exemplu, Teatrul Regal a decis să anuleze spectacolul companiei Shen Yun pur și simplu pentru că acest grup de artă este considerat a fi afiliat Falun Gong. „Din punctul de vedere al Venstre este extrem de rușinos. Și credem, de asemenea, că este foarte grav. (...) În Danemarca, o democrație liberală, libertatea de exprimare este una dintre valorile fundamentale. De aceea, trebuie să avem un cuvânt de spus despre asta”, a declarat Jensen.

„Trebuie să ne exprimăm critica în toate ocaziile” Nikolaj Villumsen de la Alianța Roșu-Verde a declarat că guvernul danez a purtat dialoguri prin care a criticat situația drepturilor omului în China, dialogurile având loc în spatele ușilor închise. Însă sunt necesare mai multe eforturi pentru a se asigura că astfel de dialoguri generează progrese reale. CONTINUARE

în

pag 3


19 ani de la protestul din 25 aprilie 1999

Singurul protest pașnic, de mare amploare, din istoria Chinei comuniste La data de 25 aprilie 1999, zece mii de practicanți Falun Gong au susţinut o demonstrație în Beijing, pentru a cere guvernului chinez să le reafirme dreptul de a practica Falun Gong și să elibereze practicanții care fuseseră arestați violent în Tianjin. Acest eveniment constituie singura manifestare pașnică, la scară largă, cu care s-a confruntat regimul totalitar al Partidului Comunist Chinez (PCC), de la preluarea puterii în 1949. CURAJUL MORAL AL DEMONSTRANȚILOR CONTINUĂ SĂ DĂINUIE LA 19 ANI DE LA EVENIMENT. TOTUȘI, DEMONSTRAŢIA A FOST FOLOSITĂ ULTERIOR PENTRU A JUSTIFICA INIŢIEREA UNEI PERSECUŢII INIMAGINABILE.

CONTEXTUL:

PROBLEMA:

DE CE CONTEAZĂ:

Î

P

C

n zilele de 23 și 24 aprilie 1999, poliția din Tianjin, un oraș aflat în apropiere de Beijing, a atacat și arestat zeci de practicanți Falun Gong care s-au adunat în fața biroului unei reviste pentru a discuta despre erorile dintrun articol anti Falun Gong, ce fusese publicat recent. Pe măsură ce vestea despre arestări s-a răspândit și tot mai mulți practicanți Falun Gong au început să pună întrebări oficialilor, li s-a spus că trebuie să își facă cunoscute solicitările la Beijing. În ziua următoare, 25 aprilie, circa 10.000 de practicanți Falun Gong s-au adunat spontan la Biroul Național de Apeluri al Chinei din Beijing, așa cum fuseseră îndrumați de oficialii din Tianjin. Adunarea a fost liniștită și ordonată. Mai mulți reprezentanți Falun Gong au fost chemați să se întâlnească cu premierul chinez de atunci, Zhu Rongji, și cu membrii personalului său. În acea seară, cerințele practicanților Falun Gong au fost îndeplinite, practicanții arestați din Tianjin au fost eliberați și toți au plecat acasă.

otrivit mai multor surse din cadrul guvernului chinez, în lunile ce au urmat demonstrației din 25 aprilie, o luptă politică acerbă a avut loc în cadrul nivelurilor superioare ale regimului chinez. Liderul de atunci al PCC, Jiang Zemin, a fost înfuriat de demonstrația pașnică a practicanților Falun Gong și a cerut guvernului să „zdrobească” Falun Gong, în timp ce alți membri ai Biroului Politic nu vedeau nicio amenințare în această practică tradițională. Analistul senior al CNN, Willy Lam, a citat înalți oficiali chinezi afirmând că suprimarea Falun Gong devenise „foarte personală” pentru Jiang Zemin. În iulie, Jiang a ordonat în mod oficial suprimarea, afirmând că „PCC va învinge Falun Gong în trei luni”. Drept urmare, manifestarea din 25 aprilie a fost repede etichetată nu ca un apel pașnic care fusese determinat de îndrumările pe care oficiali din Tianjin și Beijing le-au dat practicanților, spunându-le să meargă la biroul de apeluri de la Beijing, așa cum se întâmplase de fapt, ci mai degrabă ca un „asediu” al guvernului central și ca o „dovadă” clară a faptului că Falun Gong ”este o amenințare”.

Practicanții Falun Gong apelează pașnic în fața campusului Zhongnanhai, în 25 aprilie 1999.

atalogarea intenționat denaturată a protestului din 25 aprilie ca fiind un „asediu” al clădirilor guvernului central a politizat Falun Gong, atât în China, cât și în străinătate. Astfel a început să se dezvolte ideea că Falun Gong și PCC luptă pentru putere, în loc să se acorde importanță faptului că PCC lansase o persecuție violentă împotriva unei minorități religioase. Drept urmare, unii observatori ai Chinei din Vest au crezut că Falun Gong a atras persecuția asupra sa „provocând” guvernul chinez pe 25 aprilie 1999, iar această percepție falsă asupra evenimentului a erodat entuziasmul multor susținători ai drepturilor umane și religioase. Cu toate acestea, în ultimii 19 ani, practicanții Falun Gong au contracarat pașnic persecuția, urmând principiile Adevăr, Compasiune, Toleranță. Indiferent cât de brutal au fost bătuți sau torturați, nu a existat nici măcar un singur caz în care practicanții să răspundă violent. Rezistența pașnică a practicanților chinezi în fața cruzimii duse la extrem a persecuției, a stârnit admirația oamenilor și organizațiilor din toate colțurile lumii și a determinat mulți persecutori chinezi să nu mai participe în persecuție. În lumea de azi, calea practicanților Falun Gong a devenit un exemplu de curaj și ținută morală în fața suferinței. Fostul lider chinez, Jiang Zemin, afirmase că PCC va învinge Falun Gong... o afirmație cu totul absurdă, având în vedere că PCC controlează întreaga China, iar Falun Gong este format dintrun grup de oameni neînarmați. El a stabilit atât de încrezător că Falun Gong va fi eliminat în trei luni. Dar Falun Gong rezistă de 19 ani încoace acestei persecuții continue. Nu numai că nu a dispărut, ci a continuat să se răspândească în China și în peste 100 de țări din întreaga lume.

REPUBLICA CEHĂ: Circa 40.000 de oameni au semnat petiţia pentru oprirea persecuţiei împotriva Falun Gong în China

P

e data de 4 aprilie, Jiří Pokorný, reprezentant al Asociației Falun Dafa din Republica Cehă, a depus la Senatul ceh o petiție împotriva persecuției Falun Gong condusă de Partidul Comunist Chinez (PCC). Petiția, care solicită legiuitorului ceh să adopte o rezoluție prin care cere autorităților chineze să pună capăt persecuției împotriva Falun Gong, a fost semnată de aproape 40.000 de cehi. Documentul a fost preluat de senatorul

Senatorul ceh, Dr. Zdeněk Papoušek (dreapta), acceptă petiția de la practicantul Jiří Pokorný.

Zdeněk Papoušek care face parte din Comisia Senatului pentru Educație, Știință, Cultură, Drepturile Omului și Petiții. În ultimii ani, practicanții Falun Gong din Republica Cehă au organizat diferite activități pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la persecuția din China și pentru a face cunoscută oamenilor practica Falun Dafa. Aceste activități au inclus și colectarea de semnături.


Masă rotundă în Parlamentul britanic pe tema recoltării forţate de organe în China Pe 17 aprilie, o masă rotundă găzduită în Parlamentul britanic de parlamentarii Jim Shannon și Fiona Bruce, s-a concentrat asupra crimelor legate de recoltarea forţată de organe susţinută de statul chinez.

N

ouă activiști pentru drepturile omului au ținut discursuri la conferință, printre care fostul diplomat canadian David Kilgour, jurnalistul Ethan Gutmann, vicepreședintele Comisiei pentru Drepturile Omului a Partidului Conservator, Benedict Rogers, și medicul uigur, Enver Tohti. Vorbitorii au făcut apel către guvernul britanic să ia măsuri pentru a opri aceste crime. Pe baza investigațiilor făcute, David Kilgour a concluzionat că recoltarea forțată de organe se desfășoară în continuare la scară largă în China. El a estimat că, spre exemplu, în anul 2016, au fost efectuate peste 60.000 de transplanturi de organe în China, cu mult mai mult decât cele 10.000 de transplanturi recunoscute de guvernul chinez. David Kilgour a cerut comunității internaționale să exercite presiuni asupra guvernului chinez, iar medicilor de transplant să nu fie „intenționat orbiți” când vine vorba de această chestiune. În discursul său, Ethan Gutmann a subliniat că, în ceea ce privește guvernul britanic, timpul discuțiilor despre cum este posibil să aibă loc recoltarea de organe a trecut, acum fiind timpul să se

CONTINUARE din pag 1

Villumsen a arătat că nu numai practicanții Falun Gong sunt suprimați în mod violent, ci și alte grupuri se confruntă cu situații similare. „Este atât de important să criticăm suprimarea ce are loc. (...) Danemarca trebuie să ceară în mod clar guvernului chinez să respecte drepturile fundamentale ale omului pe care le are poporul său și să oprească persecuția. Trebuie să ne exprimăm critica în toate ocaziile și în cadrul tuturor forumurilor relevante.”

Cred că, de fapt, mulți oameni sunt abuzați. ...situația pe care o dezbatem presupune luarea de prizonieri, furtul trupurilor lor, uciderea lor ca rezultat, iar noi vorbim despre un dialog egal. Cred că este extrem de dificil să avem un dialog egal cu un regim care se află în spatele unor astfel de lucruri. Aceasta este o chestiune de conștiință. (...) Îmi place China, îmi place cultura chineză și cred că este o țară culturală minunată, care, din nefericire, a fost distrusă de regimul pe care îl are și pe care nu știu dacă să îl numesc comunism sau, mai degrabă, fascism roșu. – Parlamentarul danez, Kenneth Kristensen Berth

Masa rotundă din Parlamentul britanic, 17 aprilie 2018. De la stânga la dreapta: Adnan Sharif - secretar DAFOH, Ethan Gutmann jurnalist de investigație, Benedict Rogers, vicepreședintele Comisiei pentru Drepturile Omului a Partidului Conservator.

treacă la acțiune și la condamnarea publică a fenomenului. Benedict Rogers, vicepreședintele Comisiei pentru Drepturile Omului a Partidului Conservator, a trecut în revistă eforturile depuse de comisia sa în ultimii doi ani cu privire la problema transplanturilor ilegale din China și a cerut parlamentului și guvernului să ia atitudine.

„Trebuie să ne facem foarte bine auziți în acest domeniu” Rasmus Nordqvist de la partidul Alternativa a afirmat că dorește să se alăture discuției, deoarece subiectul este unul important: „persecuția membrilor Falun Gong, această recoltare de organe de care auzim, din păcate, încă se întâmplă. (...) Trebuie să ne facem foarte bine auziți în acest domeniu și trebuie să accentuăm această critică". Parlamentarul danez a fost mulțumit că tema a fost ridicată spre dezbatere deoarece: „în mod evident, această crimă, nu trebuie să aibă loc”.

Ministrul Afacerilor Externe: Persecuția continuă în China Anders Samuelsen, ministrul Afacerilor Externe, a declarat că suprimarea Falun Gong continuă. „Potrivit grupurilor pentru drepturile omului, persecuția practicanților Falun Gong

Aș dori să subliniez că guvernul constată în mod deschis că situația practicanților Falun Gong arestați și supuși abuzului este îngrijorătoare. (...) Guvernul intenționează să ridice în permanență problema drepturilor omului și să încerce să îmbunătățească situația drepturilor omului în China. – Anders Samuelsen, ministrul danez al Afacerilor Externe

continuă să fie monitorizată, ei sunt reținuți arbitrar, arestați și judecați și supuși abuzului fizic și mental. Practica Falun Gong este ilegală în China începând cu anul 1999”. Ministrul a afirmat că guvernul danez urmărește în mod constant situația drepturilor omului în China și că această situație este discutată în mod continuu cu China.

Propunere comună pentru respectarea drepturilor omului în China Parlamentarul danez Claus Kvist Hansen a anunțat spre adoptare o propunere comună din partea Partidului Popular Danez, Alianței Roșu-Verde și partidului Alternativa. Acesta a declarat că Parlamentul își exprimă îngrijorarea cu privire la suprimarea gravă a drepturilor omului de către China. „Parlamentul cere Chinei să respecte drepturile umane fundamentale ale poporului său și să oprească persecuția activiștilor pentru democrație, a unioniștilor și a minorităților naționale și religioase, inclusiv a Falun Gong, a tibetanilor, a creștinilor și a uigurilor”.

„În ceea ce privește recoltarea violentă de organe, solicităm Chinei să înceteze imediat să folosească corpurile persoanelor care nu s-au înregistrat în mod liber ca donatori de organe. Parlamentul solicită suspendarea întregii cooperări între instituțiile medicale din China și Danemarca până când China va implementa practici transparente și credibile privind transplantul de organe.” – Parlamentarul danez, Claus Kvist Hansen


?

Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre Falun Gong

Subiectul Falun Gong, implicând atât aspectele legate de practica Falun Gong, cât şi cele legate de persecuţia ce continuă în China, este un subiect complex, care tinde să ridice o serie de întrebări. Aceasta mai ales în contextul propagandei anti Falun Gong promovată de regimul chinez în interiorul, dar şi în afara Chinei, propagandă care a dus la formarea unor înţelegeri greşite referitoare la Falun Gong.

Este greu să practici Falun Gong?

Acesta este motivul pentru care ne-am propus ca pe parcursul mai multor numere ale broşurii noastre să redăm răspunsurile la unele dintre cele mai frecvente întrebări despre Falun Gong şi despre persecuţia ce are loc în China, care au fost adresate de-a lungul timpului.

Copiii mici pot practica Falun Gong?

Cât este de ușor sau de greu variază în funcție de fiecare persoană în parte. Primele 4 exerciții sunt considerate destul de ușor de învățat și de efectuat de către majoritatea oamenilor, fiind mai puțin complicate decât exercițiile de Tai-chi sau exercițiile celor mai multe forme de qigong. Meditația tinde să aibă un grad mai mare de dificultate datorită poziției lotus (ambele picioare încrucișate), dar nu este necesar să poți sta în această poziție de la început. Majoritatea oamenilor consideră că principiile Falun Gong, Adevăr, Compasiune și Toleranță, (expuse pe larg în cărțile „Falun Gong” și „Zhuan Falun”) sunt ușor de înțeles. Dificultatea în aplicarea lor în viața de zi cu zi variază de la om la om și este o combinație a factorilor personali ai celui în cauză.

Cu siguranță. Mulți părinți mărturisesc că Falun Gong este o sursă minunată de pozitivitate în viața copiilor lor. Mulți copii învață rapid exercițiile și se bucură de senzațiile de energie și calm pe care acestea le aduc; unii părinți au afirmat că Falun Gong este primul lucru care le-a făcut copilul să stea liniștit în mod natural. Datorită principiilor morale pe care le poartă învățăturile Falun Gong, părinții copiilor mai mari au relatat că îngrijorările lor firești privind consumul de droguri, tutun ori alcool de către copii, au dispărut.

Lucrări despre recoltările forțate de organe de la practicanți Falun Gong în China, traduse și publicate în limba română: „RECOLTAREA SÂNGEROASĂ - Uciderea practicanților Falun Gong pentru organele lor”. Lucrarea descrie practica sistematică a jafului de organe, pe viu, de la practicanți Falun Gong, organizată de statul comunist chinez în spitalele militare din China. Autori: David Kilgour și David Matas.

„ORGANELE STATULUI - Abuzul transplanturilor în China”, Cartea este o compilație de eseuri care abordează din unghiuri diferite tema abuzurilor în domeniul transplanturilor de organe în China. O carte scrisă de autori de pe 4 continente, din 7 țări, din diferite medii profesionale.

Comandați cartea la: www.RecoltareaSangeroasa.com

Ce este Falun Gong și de ce este persecutat în China? Falun Gong, cunoscut și sub numele de Falun Dafa, este o practică de autodisciplină interioară care promovează principiile Adevăr (眞), Compasiune (善), Toleranță (忍), având adânci rădăcini în cultura tradițională chineză. Falun Dafa pune mare accent pe moralitate, este eminamente non-violentă și orientată către compasiune și întrajutorare umană. Respectarea acestor valori, împreună cu cinci seturi de exerciții fizice line de qi-gong ajută la îmbunătățirea sănătății și atingerea liniștii interioare. Falun Gong a fost prezentat pentru prima dată publicului larg în China în anul 1992, de către domnul Li Hongzhi. De atunci, s-a răspândit rapid, atât în China, cât și în afara ei, fiind în prezent practicat și apreciat în peste 110 țări.

Comandați cartea la: www.OrganeleStatului.com

În numai câțiva ani de la apariția sa, Falun Gong a devenit cel mai mare grup spiritual din China, o țară în care ideologia ateistă a partidului comunist și puterea totalitară au înăbușit orice libertate de credință. La sfârșitul anului 1998, guvernul chinez estimează numărul de practicanți ca fiind între 70 și 100 de milioane. Numărul îl depășește pe cel al membrilor Partidului Comunist Chinez (PCC). Cifra este șocantă pentru autorități. Drept urmare, unii oficiali de la conducerea Chinei manifestă ostilitate tot mai vădită față de Falun Gong. Liderul de atunci al Partidului Comunist, Jiang Zemin, începe să se teamă că popularitatea Falun Gong ar amenința supremația ideologică a Partidului. La 10 iunie 1999 este înființat Biroul 610 – organ independent în interiorul partidului și al guvernului, similar Gestapo-ului din Germania nazistă. Scopul său unic este acela de a elimina Falun Gong. Persecuția începe la 20 iulie 1999, împreună cu o campanie masivă de defăimare a Falun Gong de către mass-media controlată de stat. Se dă următorul ordin: Distrugeți-le reputația, ruinați-i financiar și eliminați-i fizic! În perioada imediat următoare, în China s-a înregistrat o vastă campanie de arestări în masă (zeci de mii de persoane), urmată de detenții arbitrare și un număr impresionant de decese în arestul poliției. De atunci, persecuția a atins forme greu de imaginat, Falun Gong devenind grupul cel mai aspru persecutat de către regimul de la Beijing, alături de tibetani, uiguri, catolici, democrați, jurnaliști, avocați de drepturile omului etc.

Mesaj către cititori

Conștienți de faptul că tăcerea oamenilor buni permite răului să acționeze nestingherit, edităm această broșură în speranța că vom crește gradul de conștientizare cu privire la crimele abominabile ce au loc în prezent în China, că vor exista tot mai mulți oameni care vor lua atitudine, și că astfel vom putea ajuta la încetarea genocidului împotriva Falun Gong din China. Persecuția împotriva Falun Gong reprezintă unul dintre cele mai grave cazuri de încălcare a drepturilor omului existente la ora actuală în lume, dacă nu cel mai grav, fiind reprezentativă pentru situația drepturilor omului în China. Ea a ajuns să ia forme de neimaginat: recoltarea forțată de organe de la practicanții Falun Gong în viață este o crimă inumană, nemaiîntâlnită până în prezent. Acestea reprezintă tot atâtea motive pentru ca oamenii din orice colț al lumii să îi acorde o atenție deosebită. www.facebook.com/FalunGongInfo

Ne puteți scrie la: Email: falungong.info@gmail.com Adresă de corespondență: Timișoara, str. Telegrafului bl. D19, ap. 2, jud. Timiș -

Această persecuție continuă și în momentul de față.

Mai multe informații: ro.faluninfo.eu | Petiție: apel.falundafaromania.net Broșură concepută și finanțată de voluntari sub egida Asociației Române de Qigong Falun Dafa România.

Site-uri oficiale: ro.falundafa.org | ro.faluninfo.eu ISSN

2457 – 5658

ISSN–L 2457 – 5658

Falun Gong Info - numărul 31  

BROȘURĂ CE RAPORTEAZĂ DESPRE PERSECUȚIA ÎMPOTRIVA PRACTICANȚILOR FALUN GONG ÎN CHINA

Falun Gong Info - numărul 31  

BROȘURĂ CE RAPORTEAZĂ DESPRE PERSECUȚIA ÎMPOTRIVA PRACTICANȚILOR FALUN GONG ÎN CHINA

Advertisement