Page 1

22 augustus 2019 We e k Jaargang 68 Hét weekblad voor Geldrop, Mierlo, Heeze, Leende, Sterksel en Nuenen

3 Stemmige Indië herdenking

7 Historisch beeld over Magdalenakerk

9 Geldrop-Mierlo Cup bij Mifano

34

WWW.MIDDENSTANDSBELANGEN.NL

15 Veertig keer touwtrekken over water

17 Wandelen in de Groote Peel

Gemeente Actueel Zie pagina 4 Bel of mail uw bezorgklacht door: 0493 - 473 578 of advertenties@middenstandsbelangen.nl

HeezeLeende24 zie www.heeze24.nl

Een paar dagen geleden was er nog volop werk aan de winkel.

‘Wat beweegt Brabanders?’ thema Brabantsedag

Een bewegend schilderij in de parade HEEZE- ‘Wat beweegt Brabanders?’ Op die vraag geven zestien wagenbouwgroepen zondag hun visie. De deelnemende groepen aan de Brabantsedag geven een eigen invulling aan het thema. Voor de ene groep is het een bak koffie en een trommel met kuukskes dat Brabanders beweegt, een andere groep serveert een geurig vijfgangen sterrenmenu. De wagenbouwers van Skôn, vorig jaar net geen eerste, geven hun eigen draai aan de Brabantse beweging. Zij brengen een schilderij van Vincent van Gogh tot leven. “We gaan niet op de prijzen jagen.”

door Martin de Bruijne Zaterdagochtend, een week voor de 62e parade van de Brabantsedag. Het is druk bij de bouwlocaties in Heeze. Het hele dorp lijkt in de ban van de Brabantsedag. Wie vanuit Geldrop Heeze binnenkomt ziet het inmiddels beroemde stalen paard van Vriendenkring Schenkels. De creatie van vorig jaar maakte een tour naar Eindhoven en Berlijn en staat nu bij de entree van Heeze. In het dorp op verschillende plaatsen staat een grote tent. Daar is het op deze zaterdag een drukte van belang. Overal wordt gebouwd en gesjouwd. Schilderen, lassen, timmeren; de honderden wagenbouwers zijn aan de gang. Net buiten de bebouwde kom van Heeze zijn twee bouwlocaties naast elkaar. Vriendenkring Van Gaal bouwt aan ‘De vlucht van Breda.’ Bij de buren van Bouwerij Skôn staat een flink gevaarte voor de bouwtent. Veel wielen in allerlei soorten en maten, met als blikvanger een nagebouwd waterrad, verraden dat er hier veel in beweging komt. “We willen inderdaad heel wat in beweging brengen”, verklapt Michel. Hij is ontwerper bij bouwerij Skôn. Voor het thema ‘wat beweegt Brabanders?’ liet Michel zich inspireren door schilder Van Gogh. Wat bewoog deze Brabander? De groep herschept een schilderij van Van

Gogh. Het schilderij willen ze tot leven laten komen. Laten draaien en bewegen. “We beelden het niet letterlijk uit, maar willen het gevoel weergeven.” Bezoekers die zondag goed opletten kunnen de globale levensloop van Vincent ontdekken.

Geen strijd

Vorig jaar werd Bouwerij Skôn tweede. Eigenlijk tot hun eigen

verrassing. “We zijn best een alterde wagen maar een paar minuten op een zondagmiddag duurt, deert de natief clubje en dat we maar vier mensen van Skôn nauwelijks. Het punten van de eerste prijs afzaten hele proces van bedenken, ontweris natuurlijk wel kicken”, zegt Bart van Bouwerij Skôn. Hij wil tussen pen, bouwen, afwerken en je laten het vele werk door wel wat vertelzien tijdens de parade; dat is waar het om draait. “We doen het niet len over hun groep. Wat beweegt de voor de prijzen”, ongeveer tachtig maken ze duidemensen van Bouwerij Skôn? “De lijk. Er komen on'We willen heel wat opzet is om wat dertussen meer en in beweging brengen'' moois op de weg meer helpers het te zetten. Samen bouwterrein op. iets realiseren, dat is de charme van Nog een week te gaan en ze liggen de Brabantsedag.” Michel vult aan: goed op schema. Bart: “In juni be“De Brabantsedag spreekt mensen ginnen we met opbouwen van het aan. Je hebt mensen die kijken en terrein. Daarna gaan we bouwen, mensen die meedoen. Het is gewelmaar het gaat pas echt leven in de laatste weken.” Nu is het volle bak dig om je werk te laten zien aan zoaan de gang. Er wordt iedere dag veel mensen.” Dat het pronken met gewerkt. “Sommigen nemen er een week vrij voor, het is nu elke dag vlammen.” Zondag 25 augustus komt het schilderij van Vincent van Gogh in beweging tijdens de parade van de Brabantsedag. Een middag laten de mensen van Skôn zien waar ze wekenlang aan gewerkt hebben. Daarna is het klaar en wordt de creatie weer afgebroken. Sommige onderdelen hebben ze geleend, andere delen kunnen wellicht nogmaals van pas komen. Dan is het even rust, maar in de herfst begint het toch weer te kriebelen.

Brabantsedag

Vorig jaar werd Bouwerij Skôn net geen eerste. (Foto: Iris van Meijl)

De 62e Brabantsedag is een dag vol vermaak. Er is muziek, straattheater en er zijn optredens. Veel activiteiten beginnen in de ochtend. Op verschillende locaties langs het parcours is er van alles te doen. De grootste theaterparade van het jaar begint om 13.30 uur.

Wij repareren voor alle verzekeringsmaatschappijen.

www.kruysdijkautoschade.nl Industrieweg 42 - 5591 JL Heeze Tel.040-2264185 - Fax. 040-2265433

De nummer 1 van Brabant in kunststof kozijnen • ‘s-Hertogenbosch • Breda • Udenhout • Nuenen Kijk voor onze openingstijden en speciale acties op:

www.kozion.nl


MIDDENSTANDSBELANGEN | donderdag 22 augustus 2019 | pagina 2

Vac a t u re s

’t Vaartje 45b - 5712 BA Someren

Zoek je een leuke bijbaan? Hart voor Bloemen BV is dringend op zoek naar een:

Manusje van alles

die ons enkele avonden in de week komt helpen bij alle voorkomende werkzaamheden. Die kunnen bijv. bestaan uit aanvegen van de werkvloer, inladen van de bestelbussen, schoonmaken en klaarleggen van bloemen, inpakken van bloemstukken, legen van waterbakken en vullen van emmers. Je hebt geen ervaring nodig, wel een aanpakkersmentaliteit.

BEZORG(ST)ER GEVRAAGD ! k j i w n e t en kran

Neem e

RAAGD V E G S R E BEZORG HEEZE, , O L R E I OP, M N. IN GELDR RKSEL EN NUENE STE LEENDE, S VOOR JOU? IET WETEN! N A D S N O LAAT HET ALLEMAAL VOORDELEN: • Leuke bijverdienste • Makkelijk geld verdienen • Een stevige fietstas voor de kranten • Extra vergoeding bij flyeren • Gezonde beweging • Lekker buiten

Je werktijden variëren maar zullen gewoonlijk zijn vanaf 17.00 uur tot een tijdstip in overleg met jou. Soms zullen we wat meer uren van je vragen, soms wat minder; daarom is flexibiliteit wel belangrijk. Denk je dat je iets voor ons kan betekenen en heb je zin in een leuke bijbaan om wat zakgeld bij te verdienen: Mail naar conny@hartvoorbloemen.eu of bel naar 06-21238824 Wie weet mag ik je dan binnenkort begroeten in ons team!

Vanaf 13 jaar, dus óók 55-plussers. Een lekker gezonde bijverdienste!

Meer informatie? Bel (0493) 473 578 www.facebook.com/DASVacatures

Of meld je aan via www.middenstandsbelangen.nl

www.twitter.com/DASVacatures

BEN JIJ GEMOTIVEERD, WIL JIJ WERKEN EN GELD VERDIENEN?

Aankomend Vaklieden Wegenbouw

STYLE

Aankomend Straatmakers Wegenbouw

Wij vragen: interesse in de Wegenbouw

4 dagen werken 1 dag school

- Combinatie van Praktijk en Theorie - Baangarantie (duur opleiding ca. 2 jr) - Intensieve deskundige begeleiding

(Bouwcao)

- Gedegen vakopleiding

CASUAL

Heb jij deze interesse? Neem snel contact met ons op. Wij nodigen je dan uit voor een gesprek. Tel. 0492-665505 info@bouwinframensen-mierlo.nl www.bouwinframensen-mierlo.nl

TREND

MODE TREND DAGEN DINSDAG 27 T/M ZATERDAG 31 AUGUSTUS

EXTRA KOOPAVOND WOENSDAG 28 AUGUSTUS

VAN 19.00 - 22.00 UUR

DE GROOTSTE VAN DE REGIO • MEER DAN 150 TOPMERKEN • STYLE EXPERTS ALTIJD AANWEZIG • DORPSSTRAAT 161B MIERLO

GRATIS PARKEREN

SHOP OOK ONLINE 24/7! WWW.LENSSENMODEMIERLO.NL


MIDDENSTANDSBELANGEN | donderdag 22 augustus 2019 | pagina 3

Stemmige Indië herdenking

Vakantiepret in Nuenen

(Foto: Micle de Greef) GELDROP - De jaarlijkse bijeenkomst ter herdenking van de gevallenen in voormalig Nederlands-Indië verliep vorige week stemmig en ingetogen. Er waren enkele honderden mensen aanwezig bij het monument bij begraafplaats ’t Zand in Geldrop om stil te staan bij hen die hun leven gaven voor onze vrijheid. Een bijeenkomst met mooie woorden, muziek, kransleggingen en een minuut stilte.

door Martin de Bruijne Een paar honderd mensen komen naar de jaarlijkse bijeenkomst op 15 augustus. Op die dag kwam er voor het Koninkrijk der Nederlanden officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks worden in Nederland op 15 augustus alle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de directe gevolgen daarvan herdacht. De landelijke herdenking is bij het Indisch Monument in Den Haag, Geldrop heeft sinds 1999 een eigen herdenking.

Kleinzoon

Geldrop heeft bij de ingang van begraafplaats ’t Zand een monument voor de slachtoffers. Voor de 21e keer was er een herdenking op ’t Zand. Sergeant Sonny Eckenbach vertelde als kleinzoon het verhaal van zijn beide opa’s. Hij benadrukte het belang van de bijeenkomst. “We moeten de Indië herdenking in ere houden, we moeten blijven herdenken.” Dat is een terugkerend thema bij de bijeenkomsten. Het belang van blijven herdenken en blijven vertellen over de geschiedenis. Dat blijven vertellen is voor veel mensen uit voormalig Nederlands-Indië een moeilijk punt. Vaak hoor je dat mensen er over blijven zwijgen, dat ze de geschiedenis niet op willen rakelen. “Mijn vader had de gave om te zwijgen”, zei bijvoorbeeld Mark Drübe tijdens de herdenkingsbijeenkomst. Hij sprak met respect over het leven van zijn vader die in januari overleed. “Mijn vader kwam met een grote bruine koffer en 22 jaar levenservaring naar Nederland.” Drübe is in de loop der jaren steeds wat meer

te weten gekomen over het leven van zijn vader en de geschiedenis. “Zijn zwijgen was zijn manier om te overleven”, aldus Drübe. Vrijheid is altijd een terugkerend thema bij de bijeenkomsten. Drübe verwoordde de vrijheid van zijn vader aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zo: “Mijn vader was vrij en ook vogelvrij. Vrij zijn is ook weten waar je vandaan komt.”

Op de vlucht

Burgemeester Schmalschläger van Geldrop-Mierlo ging in op het einde van de oorlog in het voormalig Nederlands-Indië op 15 augustus 1945 en dat die datum voor de mensen niet voelde als ‘echte bevrijding.’ Ze had het over de daaropvolgende onafhankelijkheidsoorlog en de verschrikkingen daarvan. Over het feit dat mensen moesten kiezen: blijven of naar Nederland vertrekken. Zo’n

300.000 mensen vertrokken richting Nederland om hier een nieuw bestaan op te bouwen. “Over de oorlogsverschrikkingen werd niet meer gesproken”, aldus Schmalschläger. Nog altijd zijn mensen op de vlucht en nog altijd verlaten mensen hun geboorteland in de hoop op een betere toekomst. “En nog steeds maken mensen zich zorgen”, maakte de burgemeester duidelijk. Ze zei te hopen dat de herdenkingsbijeenkomst “troost en saamhorigheid” geeft. Mevrouw Anky Roks-van der Steur droeg een gedicht voor, Duo Twice bracht stemmige muziek tijdens de bijeenkomst. Geestelijk verzorger Piet de Moel benadrukte het belang van de bijeenkomst in Geldrop. “Deze jaarlijkse herdenking blijft belangrijk en zinvol”, zei De Moel.

NUENEN - De laatste zomervakantieweek voor de jeugd is al jarenlang Kinder vakantie week (KVW) in Nuenen. Ook dit jaar vermaakten honderden kinderen zich met allerlei activiteiten. In 1983 begon de kindervakantieweek. Nog altijd is de vakantieweek populair. De hele organisatie nam in het verleden deel aan de kindervakantieweek in Nuenen. (Foto: Corinna Romanesco)

Een kleurrijk feest

Aan het eind van de ingetogen herdenking werden kransen en bloemen gelegd, gevolgd door de Last Post, een minuut stilte en het Wilhelmus. De 21e Indië herdenking in Geldrop was opnieuw een indrukwekkende bijeenkomst. 'Mijn vader had de gave om te zwijgen'

GELDROP - De jongens van Trinxx, bekend van Holland's Got Talent, stalen de show. Net als de Dorinni's, Imca Marina, Voice Kids en de andere artiesten die present waren op de tweede editie van GeldropsPride.

Dragqueens lieten zich van hun beste kant zien. Het was een feest van acceptie, muziek en kleur. Op het Horecaplein was het druk

afgelopen zondag. De organisatie is tevreden, bezoekers vonden het een prachtig feest. (Foto: Wim Peperkamp)

Subsidie voor centrum management

BEZORG(ST)ER GEVRAAGD

Subsidie voor Wonen met Gemak GELDROP-MIERLO – Het aantal senioren in Geldrop-Mierlo zal de komende jaren sterk groeien. Ook blijven senioren langer thuis wonen. Om de ouderen hierbij te helpen heeft stichting SBGM het programma Wonen met Gemak ontwikkeld. Geldrop-Mierlo wil meedoen aan het programma.

door Martin de Bruijne

Persoonlijke Persoonlijke Persoonlijke uitvaartverzorging uitvaartverzorging uitvaartverzorging

Leon Leonen enHans Hans Raaijmakers Raaijmakers Leon en Hans Raaijmakers

Emopad Geldrop Emopad 56, Emopad 56, Geldrop Geldrop

Tel. Tel. 040-7808000 040-7808000 Tel. 040-7808000 www.hansraaijmakers.nl www.hansraaijmakers.nl www.hansraaijmakers.nl

Wonen met Gemak draait al in een aantal gemeenten. Geldrop-Mierlo wil aansluiten omdat het aantal senioren groeit. “Door de ontwikkelingen in de zorg blijven deze senioren bovendien steeds langer thuis wonen”, stelt het gemeentebestuur. Dit heeft gevolgen voor de overheid, betrokken instanties en de senioren zelf. “Van hen wordt verwacht dat zij zich zo lang mogelijk zelfstandig weten te redden en tijdig stappen zetten om dit mogelijk te maken. Er wordt een sterk beroep gedaan op de zelfredzaamheid van de senioren, geeft de gemeente aan. Daar komt bij dat veel senioren de wens hebben om

zo lang mogelijk zelf de touwtjes in handen te hebben. Wonen met Gemak kan hierbij helpen. Er komen voorlichtingsbijeenkomsten en senioren kunnen een woonscan laten doen. De stichting wil in september starten in de Akert. Het project kost bijna 52.000 euro. Een groot deel daarvan komt van sponsoring, bijdragen van de woningcoöperaties en een bedrag dat de gebruikers zelf moeten betalen. Het college van burgemeester en wethouders stelt 18.500 euro subsidie beschikbaar. Hoe hoog de kosten uiteindelijk zijn hangt af van het aantal mensen dat een woonscan uit wil laten voeren. Voorlopig gaat het gemeentebestuur uit van zeven procent van de senioren.

GELDROP-MIERLO – Ruim 93 duizend euro. Dat is het subsidiebedrag dat het college van burgemeester en wethouders geeft aan Stichting Centrummanagement Geldrop.

Het gaat om het definitieve bedrag van 2018 uit het Ondernemersfonds. De Stichting Centrumen Lintenmanagement Mierlo krijgt ruim 38duizend euro subsidie uit dezelfde pot. Het subsidiebedrag bestaat uit twee delen. De gemeente GeldropMierlo draagt jaarlijks voor beide kernen totaal 42.500 euro bij. De rest van het bedrag komt uit de opbrengst van reclamebelasting.

HEEZE LEENDE STERKSEL NUENEN GELDROP MIERLO Centje bijverdienen? neem een krantenwijk! Vanaf 13 jaar, dus óók 55-plussers. Gezonde bijverdienste! Meer informatie? Bel (0493) 473 578 www.middenstandsbelangen.nl

(6 persoons) E

7,50

Vloerkadetten

4+1

GRATIS

Heuvel 26a Geldrop

Reef 500 gram gekruid gehakt + 4 hamburgers special samen E

7,

50

Heuvel 31 Geldrop

Gebraden spareribs 500 gram

E

5,00

AANBIEDING

Aardbeienschnitt

AANBIEDING

WEEKENDAANBIEDING

De versspecialisten in Geldrop-Centrum

Moussaka Grieks ovengerecht van gefrituurde aardappel, rundergehakt, aubergine, tomaat en feta per portie E Heuvel 36 Geldrop

4,99


MIDDENSTANDSBELANGEN | donderdag 22 augustus 2019 | pagina 4

Dit is een uitgave van de gemeente Geldrop-Mierlo - donderdag 22 augustus 2019

Gemeente Actueel Indiëherdenking

Werkzaamheden Santheuvel-West gestart Afgelopen week is gestart met de werkzaamheden op Santheuvel-West. Een aantal bomen bij de kruising Santheuvel/Kerkakkers en kruising Santheuvel/Heer de Heuschweg is onlangs gekapt. Deze bomen zijn in de eerdere bomenkap (vorig jaar) gespaard, omdat toen nog niet definitief duidelijk was of er rotondes of kruisingen gemaakt zouden worden. Dat is nu, na de besluitvorming hierover, wel duidelijk. Santheuvel/Kerkakkers wordt uitgevoerd als kruising en er komt een rotonde bij Santheuvel/Heer de Heuschweg. Aanvullend is er vervolgens vergunning aangevraagd en zijn de bomen in juli gekapt. Rooien groenstroken Bij deze voorbereidende werkzaamheden hoort ook het rooien van de openbare groenstroken die liggen tussen de tuinafscheiding van bewoners en het fietspad. We kiezen ervoor om dit gelijktijdig met het project te doen zodat de werkzaamheden efficiënt uitgevoerd kunnen worden en niet dat deze stroken binnen een paar jaar opnieuw aangepakt moeten worden omdat de beplanting alsnog aan vervanging toe is. Bij een deel van de groenstroken wordt de beplanting in zijn geheel verwijderd. Dit zijn voornamelijk vakken met bosplantsoen. Dit zijn de struiken die vrij hoog worden. Om te voorkomen dat ze over het fietspad groeien, worden ze telkens gesnoeid, waardoor als het ware een hoge groene muur ontstaat. Wel groen dus, maar geen hoge sierwaarde. De nieuwe beplanting krijgt een hoogwaardigere uitstraling dan de bestaande beplanting. We willen beplanting die iets lager blijft en gedurende het jaar iets te bieden heeft: kleurrijke bloei, diverse bloeiperiodes, mooie herfstverkleuring, opbouw van verschillende hoogtes van de beplanting etc. Dit komt de biodiversiteit ten goede.

Fotograaf: Eddie Mol

Donderdag 15 augustus was de jaarlijkse Indiëherdenking bij het gedenkteken op begraafplaats ’t Zand. Tijdens de plechtigheid werden burgers en militairen herdacht die in Nederlands-Indië zijn gevallen in de periode 1941-1949. Ongeveer 250 mensen waren aanwezig tijdens deze herdenking. Sprekers waren burgemeester D. Schmalschläger, Sergeant S. Eckenbach, meneer M. Drübe, mevrouw A. Roks-Van der Steur

en meneer P. de Moel. De muziek werd verzorgd door Duo Twice en Mark Snijkers op de trompet. Aan het einde van de herdenking werden kransen en bloemen gelegd bij de gedenksteen.

Verkeersmaatregelen tijdens de kermis Tijdens de kermis zijn een aantal wegen (tijdelijk) afgesloten voor al het verkeer. Dit kan voor u gevolgen hebben waarvoor wij uw begrip vragen. Hieronder treft u een overzicht aan van alle wegafsluitingen. • Parkeerterrein VV Braakhuizen, Winde

• Dommeldalseweg

Parkeerterrein aan de Winde, van SV Braakhuizen. De parkeerplaats wordt helemaal in gebruik genomen door de salonwagens en de caravans van de kermisexploitanten. Ook de exploitanten van de kermis in Mierlo overnachten hier. Bezoekers van SV Braakhuizen kunnen via de Spaarpot het sportterrein bereiken. Ook de pakwagens van de kermisexploitanten staan op de Spaarpot opgesteld.

De Dommeldalseweg is afgesloten vanwege de weekmarkt. De bewoners van de Burght kunnen hun woningen bereiken via de Vincentiusstraat.

Maandag 26 augustus tot en met woensdag 11 september

• Centrum Geldrop

Woensdag 28 augustus (19:00 uur) tot en met donderdag 5 september. Afsluitingen door kermisattracties op De Heuvel en het Marktplein en op het horecaplein staan ook extra bierwagens en een podium opgesteld. Aanwonenden kunnen hun straat gewoon inen uitrijden (liefst buiten de openingstijden van de kermis). (Het parkeerterrein van de Meent is niet afgesloten en wordt niet als kermisterrein gebruikt).

Woensdag 4 september

• Centrum Mierlo

Woensdag 4 (19:00 uur) tot en met woensdag 11 september De Dorpsstraat is gedeeltelijk afgesloten (vanaf de kruising met de Margrietstraat tot voorbij het voormalige gemeentehuis). De Kerkstraat, de Vesperstraat (tot aan het gemeentehuis) en de Margrietstraat zijn (gedeeltelijk) open. (De weekmarkt staat op donderdagochtend 5 september op de gebruikelijke plek).

Vind ons leuk op

www.facebook.com/ gemeente.geldropmierlo

www.geldrop-mierlo.nl

Om de bomen die er nog staan meer ruimte te geven en niet binnen korte termijn weer opdrukkende wortels in het fietspad te hebben, zal het fietspad over een groot deel van het tracé een stukje verder van de bomen af komen te liggen. Hierdoor is er in de nieuwe situatie meer ruimte nodig voor het nieuwe fietspad. Natuurlijk blijft dit niet ‘kaal’. Na realisatie van de nieuwe weg worden de overgebleven groenstroken, als één van de laatste werkzaamheden, in zijn geheel opnieuw aangeplant. Wat staat er verder op de planning? Week 33 en 34: rooien groen (plantsoenen) Santheuvel-West. Week 34 - 40: aanleg rotonde Santheuvel/Heer de Heuschweg. Week 40: rotonde Santheuvel/Heer de Heuschweg gereed/open. Week 34 - 44: - opbreken rijbaan en fietspaden Santheuvel-west; - ontgraven funderingen rijbaan en fietspaden; - aanbrengen Sandwichconstructie (kratten onder het asfalt fietspad die wortelopdruk in het fietspad voorkomen/beperken) bij de bomen; - aanbrengen asfalt rijbaan en fietspaden. Einde week 44 Santheuvel-West gereed. Aanplant plantsoenen Santheuvel-West periode november 2019-april 2020. Overlast? Natuurlijk geven werkzaamheden altijd overlast. De Santheuvel is bovendien een belangrijke doorgaande weg in Mierlo. We proberen de overlast voor aanwonenden en doorgaand verkeer zoveel mogelijk te beperken en de periode die er gewerkt wordt, zo kort mogelijk te houden. Mocht u toch vragen hebben of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met de opzichter van het werk: Erwin Kropman. U kunt hem treffen bij de werkzaamheden, maar ook telefonisch bereiken via (040) 289 39 63.


MIDDENSTANDSBELANGEN | donderdag 22 augustus 2019 | pagina 5

Dit is een uitgave van de gemeente Geldrop-Mierlo - donderdag 22 augustus 2019

Gemeente Actueel Samen tegen drugscriminaliteit De gemeente Geldrop-Mierlo vindt een veilige en gezonde woon-, werk- en leefomgeving belangrijk. Daarom treedt de burgemeester hard op tegen drugscriminaliteit. Openbare orde en veiligheid De gemeente heeft te maken met woningen en lokalen waar verdovende middelen (hard- en softdrugs) aanwezig zijn, worden verkocht, verstrekt en afgeleverd. Dit vormt een gevaar voor de openbare orde, veiligheid en volksgezondheid. De productie en handel van drugs zijn vaak in handen van criminelen en trekt criminelen aan. Er zijn ook andere risico’s. Vaak wordt in deze panden illegaal en onprofessioneel elektra afgetapt. Dat verhoogt de kans op het ontstaan van brand en/of ontploffing. Sluiting panden Overtreders van de Opiumwet kunnen rekenen op zware straffen, bijvoorbeeld een boete, gevangenisstraf, afpakken van de opbrengst, invorderen of stoppen van de uitkeringen en/of naheffing van de energierekening. Daarnaast mag de burgemeester overgaan tot sluiting van een pand voor minimaal 3 maanden tot voor onbepaalde tijd. In deze periode mag het pand niet meer worden betreden (Damoclesbeleid). Dit geldt voor koopwoningen, huurwoningen, bedrijven en ook voor publiek toegankelijke lokalen (bijvoorbeeld een café of kantine). Samen tegen drugscriminaliteit De aanpak van drugscriminaliteit is niet alleen een zaak van de gemeente en justitie. Ook de oplettendheid van inwoners is belangrijk. Herken de signalen • Vaak activiteiten in en rond het pand op rare tijdstippen. • (Bouw) werkzaamheden: aanleggen/verleggen van elektra en aanbrengen van afzuigsystemen en extra isolatie • Afgeplakte ramen en deuren of gordijnen die altijd dicht zijn. • (Dichte) rolluiken waar geen logische aanleiding voor is. • Roosters op vreemde plekken aan de gevel of het dak. • De woning maakt een verlaten indruk (er is bijna nooit iemand of heel even op een vast tijdstip). • Geur, stankoverlast.

Samen gericht handhaven!

BEKENDMAKINGEN PUBLIEKSZAKEN/VERGUNNINGEN BOUWEN EN WONEN Ontvangen aanvragen omgevingsvergunning (1) Locatie Datum ontvangst Omschrijving Zaaknummer

: : : :

Wegedoorn 11 in Geldrop 9 augustus 2019 uitbreiden oprit 20190603

Locatie Datum ontvangst Omschrijving Zaaknummer

: : : :

Emopad 16 in Geldrop 14 augustus 2019 vestigen sportcentrum 20190605

Verlenging beslistermijn aanvragen omgevingsvergunning (1) Locatie Omschrijving Zaaknummer

: Sluisstraat 62 in Geldrop : realiseren twee appartementen : 20190475

Verleende omgevingsvergunningen met reguliere procedure (2) Locatie Verzenddatum besluit Omschrijving Zaaknummer

: : : :

Getouwstraat 27 in Geldrop 14 augustus 2019 verbouwen woonhuis en plaatsen erker 20190399

Locatie Verzenddatum besluit Omschrijving Zaaknummer

: : : :

Mierloseweg 23 in Geldrop 14 augustus 2019 plaatsen garage/berging 20190356

Locatie Verzenddatum besluit Omschrijving Zaaknummer

: : : :

Willem Alexanderlaan 5 in Geldrop 15 augustus 2019 kappen boom in verband met ziekte 20190507

Locatie Verzenddatum besluit Omschrijving Zaaknummer

: : : :

Molenheide in Mierlo 16 augustus 2019 plaatsen fotopaneel 20190515

van de rechtbank Oost-Brabant, sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch. Meer informatie Wilt u meer informatie over het maken van bezwaar of beroep bij de overheid, kijk dan op www.geldrop-mierlo.nl. Wilt u meer weten over aanvragen en besluiten? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 040 of (040) 289 38 93.

RUIMTE/VERKEERSBESLUIT Gehandicaptenparkeerplaats Burgemeester en wethouders van Geldrop-Mierlo;

• Wateroverlast of vochtproblemen. • Condens op de ramen. • Kunstlicht (gloed van felle lampen) of licht dat altijd blijft branden in een kamer. • Installatie van camera’s of beveiliging bij leegstaande panden. • Zoemend of ronkend geluid (van ventilatoren). • Illegale aftap van elektriciteit, buiten de meter om. Waar melden? Wanneer u een vermoeden heeft dat er sprake is van drugscriminaliteit, kunt u dit melden bij de politie, via telefoon 0900-8844. Ook andere illegale praktijken kunt u melden bij de politie. Als u de dader kent, en de dader kent u ook, dan is een melding doen niet zo gemakkelijk. Bel dan naar Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000 of kijk op www.meldmisdaadanoniem.nl. De politie onderzoekt het verdachte pand. Als blijkt dat het vermoeden klopt, wordt het pand ontruimd. Als er sprake is van een brandgevaarlijke situatie worden eveneens direct maatregelen genomen. Vervolgens past de burgemeester zijn Damoclesbeleid toe. Meer informatie Wilt u meer informatie over het Damoclesbeleid van de gemeente, neem dan contact op met de gemeente, afdeling Handhaving, telefoon 14 040. Locatie Verzenddatum besluit Omschrijving Zaaknummer

: : : :

Laan van Tolkien 220 in Geldrop 16 augustus 2019 remoddeling winkel 20190527

Locatie Verzenddatum besluit Omschrijving Zaaknummer

: : : :

Katoenstraat 56 in Geldrop 16 augustus 2019 plaatsen dubbele dakopbouw 20190546

PUBLIEKSZAKEN/VERGUNNINGEN BOUWEN EN WONEN Verleende vergunningen en ontheffingen APV en bijzondere wetten (7) Locatie : Horecaplein in Geldrop Verzenddatum besluit : 13 augustus 2019 Omschrijving : activiteiten rondom kermis Geldrop op 31 augustus, 1 en 2 september 2019 Zaaknummer : 20190511 Inzagetermijn en bezwaar maken? Voor bekendmakingen met nummer 1 geldt: Dit is een kennisgeving. Bezwaar maken is in dit stadium (nog) niet mogelijk. Dit kan pas nadat er een besluit is genomen. Voor bekendmakingen met nummer 2 geldt: Tegen deze besluiten kunnen belanghebbenden binnen zes weken na verzenddatum van het besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij Burgemeester en Wethouders, Postbus 10101, 5660 GA Geldrop. Als het spoed heeft, kunt u tegelijk met uw bezwaarschrift een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant, sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch. Voor bekendmakingen met nummer 7 geldt: De besluiten en overige stukken liggen vanaf de dag na verzending zes weken ter inzage. Om de stukken in te zien maakt u een afspraak via www.geldrop-mierlo.nl of telefoonnummer 14 040. Tegen deze besluiten kunnen belanghebbenden binnen zes weken na verzenddatum van het besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de burgemeester, Postbus 10101, 5660 GA Geldrop. Als het spoed heeft, kunt u tegelijk met uw bezwaarschrift een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter

- beschikkende op de aanvraag van 27 februari 2019 inzake een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats in de directe nabijheid van de woning Hertshooi 49 te Mierlo; - overwegende dat afdeling Ruimte op 7 augustus 2019 een positief advies hieromtrent heeft uitgebracht; - dat wij hebben besloten om dit advies over te nemen; - dat betrokkene niet beschikt over een motorvoertuig dat zij zelf kan besturen; - dat er is vastgesteld dat er medische bezwaren zijn tegen het elders parkeren en het helpen van betrokkene bij het in-en uitstappen; - dat de parkeerdruk in Hertshooi zodanig hoog is dat ten behoeve van vervoer van betrokkene veelvuldig op grote afstand van de woning zal moeten worden geparkeerd; - dat betrokkene daarbij problemen zal ondervinden bij het in- en uitstappen, hetgeen als onredelijk wordt ervaren; - dat de openbare weg aan Hertshooi in eigendom en beheer is bij de gemeente Geldrop-Mierlo; gelet op de Wegenverkeerswet 1994; BESLUITEN: door het plaatsen van het bord E6 als bedoeld in bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 met onderbord, waarop vermeld het kenteken van het motorvoertuig waarover ouders kan beschikken, bij de parkeergelegenheid welke gelegen is nabij Hertshooi 49 te Mierlo te weten voor de woning, deze parkeergelegenheid aan te wijzen ten behoeve van het parkeren van het motorvoertuig, welk is voorzien van een kenteken dat gelijkluidend is aan het hiervoor genoemde onderbord. Geldrop-Mierlo, 13 augustus 2019 Namens burgemeester en wethouders, Hoofd afdeling Centrum voor Maatschappelijke Deelname

COLLEGEBESLUIT Zienswijze vertrokken naar onbekende bestemming De personen hieronder wonen niet meer op het adres waar zij volgens de basisregistratie personen (BRP) staan ingeschreven. Dit blijkt uit onderzoek van de afdeling Publiekszaken, cluster Inwoners. Het college heeft het voornemen de persoonslijsten van deze personen niet meer bij te houden. Daardoor staan zij officieel niet meer op dat adres ingeschreven, wanneer een definitief besluit is genomen. Geslachtsnaam en voorletters

Geboortedatum

Datum voornemen

Ba Mane, AB

26-07-1999 14-08-2019

Voorgenomen uitschrijving wegens vertrek naar... Onbekend

Een betrokken persoon kan over dit voorgenomen besluit zijn mening geven, schriftelijk of mondeling. Wanneer u dit mondeling wilt doen, vragen wij u een afspraak te maken via het telefoonnummer 14040 of (040) 289 38 93. U hebt vier weken de tijd om een brief te sturen of een afspraak te maken. De termijn gaat in, één dag na de datum van deze publicatie. Zet in de brief de volgende zaken: • uw naam en adres; • de datum; • een omschrijving van het voorgenomen besluit waar u uw mening over wilt geven; • de reden waarom (uw mening) u het niet eens bent met dit voorgenomen besluit en • uw handtekening. U stuurt de brief naar: Gemeente Geldrop-Mierlo t.a.v. Publiekszaken (adresonderzoek) Postbus 10101, 5660 GA GELDROP Wilt u meer weten? Belt u dan met de adresonderzoekers van de afdeling Publiekszaken, telefoon: 14 040 of (040) 289 38 93.


MIDDENSTANDSBELANGEN| donderdag 22 augustus 2019 | pagina 6

Snel duidelijkheid bij afwijkingen in de borst Als je onzeker bent over een afwijking in de borst wil je zo snel mogelijk weten waar je aan toe bent. Het St. Anna Ziekenhuis heeft haar zorg zo ingericht dat patiënten binnen 24 uur weten waar zij aan toe zijn en het ziekenhuisbezoek als minder beladen ervaren.

“Wij zagen wat voor effect dit heeft op een patiënt en haar/zijn naasten. Daarom zijn wij het anders gaan doen” Mammachirurg Ester Schepers (links) en mammaradioloog Marianne Hooijen (rechts)

Mammaradioloog Marianne Hooijen en mammachirurg Ester Schepers maken beiden deel uit van het team Borstzorg Anna. Zij vertellen meer over de zorg die zij patiënten binnen het St. Anna Ziekenhuis kunnen bieden. Met bijna 25 jaar ervaring weet Marianne precies welk effect een knobbeltje in de borst heeft. “Je haalt je van alles in je hoofd. Je gaat naar de huisarts. Die verwijst je door naar het ziekenhuis.” De spanning loopt op. Je komt op de ‘mammapoli’ waar je wordt onderzocht. Men besluit een foto en vaak ook een echo van beide borsten (mammografie) te laten maken. Dat gebeurt op de afdeling radiologie. De uitslag krijg je dan weer op de polikliniek. In de tijd die dit alles in beslag neemt, is de bezorgdheid en onzekerheid behoorlijk toegenomen. “Wij zagen wat voor effect dit heeft op een patiënt en haar/zijn naasten. Daarom zijn wij het anders gaan doen”, vult Ester aan. Direct bij radioloog “Ons borstzorgteam in ‘t Anna nam het zorgtraject kritisch onder de loep en ontwikkelde een route die patiëntvriendelijker is. Minder beladen, gericht op snelle diagnose. Dit houdt in dat je met een verwijzing van de huisarts of vanuit het bevolkingsonderzoek, direct

naar de afdeling radiologie toe gaat. Daar maken we een mammografie en vaak ook een echo. In feite is dat voldoende om een diagnose te stellen. Deze wordt direct na afloop met de patiënt besproken. Is er niets ernstigs geconstateerd, en dat is bij zo’n 60%, dan kun je terug naar de huisarts. Is er nader onderzoek noodzakelijk, bijvoorbeeld een punctie, dan word je doorverwezen naar de poli chirurgie Borstzorg Anna. Je hebt dan binnen 24 uur meer duidelijkheid over de diagnose. Bijzonder betrokken “Deze nieuwe aanpak is eigenlijk een heel natuurlijke ontwikkeling”, vindt Marianne. “Het past bij onze visie op zorg waarin we ons altijd bijzonder betrokken voelen bij de patiënt. Door het hele proces minder beladen en sneller te maken, sluiten we direct aan bij de beleving van de patiënt. Immers, je verkort de tijd van onzekerheid.” Zorg precies afgestemd Een goede samenwerking met huisartsen is van groot belang. Ester: “Ook luisteren we goed naar onze patiënten. De feedback die wij krijgen, gebruiken wij

vervolgens om het totale proces optimaal te maken.” Doordat de eerste opvang voortaan door de radioloog wordt gedaan, ontstaat er ruimte op onze polikliniek. Ester: “Deze willen we benutten om naast patiënten met borstkanker, mensen met andere borstklachten bij te staan met extra advies en begeleiding. Ik ben er trots op dat wij hier als team, waaronder radiologen, een verpleegkundig specialist en mammachirurgen anders proberen te denken en te werken. Zo streven we met elkaar elke dag weer naar goede en persoonlijke zorg aan onze patiënten.”

Borstzorg bij Anna. Bijzonder betrokken. De zorgprofessionals van het team Borstzorg Anna besteden veel tijd en aandacht aan de begeleiding van hun patiënten. Zij staan voor persoonlijke en 1-op-1 begeleiding van patiënten en hun naasten. Binnen 24 uur ontvangen patiënten een diagnose.

De Peel onder vuur

Meer informatie: www.st-anna.nl/borstzorganna

75 JAAR VRIJHEID

De Peel onder vuur De Peel onder vuur geeft een boeiende inkijk in de Peel in oorlogstijd. Het boek - dat in twee delen wordt uitgebracht - is gebaseerd op de gelijknamige oorlogsrubriek die wekelijks in deze krant verschijnt. U wordt meegenomen in de verhalen en persoonlijke herinneringen uit de gemeenten Deurne, Asten, Someren en omgeving, aangevuld met unieke foto’s en ander beeldmateriaal.

De Peel onder vuur De Tweede Wereldoorlog woedde in de periode 1940-1944 ook in de Peel. Nu, 75 jaar later, staan we stil bij onze bevrijding. Een jaar lang blikken we in deze rubriek terug op de gebeurtenissen toen. Van algemene verhalen tot persoonlijke anekdotes, die zich afspeelden in Asten, Someren, Deurne en omgeving.

Een citaat uit het verhaal van Deurnenaar Anton van Baars: “We denken dat er verraad is gepleegd. Er is iets gebeurd waardoor wij ’s nachts van ons bed zijn gelicht. We sliepen met een paar man op één kamer, toen er Duitse militairen binnenkwamen. Zij doorzochten de kasten en bedden, maar vonden niets. Ze hebben niet onder de matten gekeken. Hadden ze dat wel gedaan, dan was het een slechte zaak geweest.” De Peel onder vuur wordt geproduceerd in een beperkte oplage en uitgegeven als een genaaid gebonden boek met harde band en stofomslag. Voorintekening: de twee delen zijn nu te bestellen via de website;

75 JAAR VRIJHEID

www.depeelondervuur.nl en/of bij Uitgeverij Das Publishers, Stationsstraat 103, 5751 HD Deurne. De prijs voor deze twee delen bedraagt € 49,95. Alvast veel leesplezier! Uitgeverij DAS Publishers

De Peel onder vuur 75

✁ Bestel beide delen

NU voor

49,

95

via www.depeelondervuur.nl


MIDDENSTANDSBELANGEN | donderdag 22 augustus 2019 | pagina 7

Hobbyclub veel meer dan timmerclubje GELDROP – Stichting HobbyClub Braakhuizen Noord start met het 59e hobbyseizoen. Kinderen kunnen 26 en 27 augustus kennismaken met de hobbyclub en gratis werkstukjes maken.

GELDROP – Een beeld van de Maria Magdalenakerk aan de Nuenenseweg in Geldrop. In 2005 is het gebouw gesloopt. Nu staat er het appartementencomplex Magdalenahof. De naam verwijst nog naar de kerk. Op het gebouw is nog een sculptuur te zien, dat beeld hing aan de vroegere kerk.

door Martin de Bruijne In het verleden telde Geldrop meer kerken. Die zaten in ieder geval iedere zondag vol. Dat is tegenwoordig wel anders. De ontkerkelijking laat zijn sporen na. Verschillende kerkgebouwen hebben een andere bestemming gekregen. De kerk in de Coevering bijvoorbeeld is nu wijkcentrum De Dreef. De St. Jozefkerk in Braakhuizen-Zuid is al vele jaren geleden onttrokken aan de eredienst. Plannen voor toekomstig gebruik van het kerkgebouw zijn er, een definitieve invulling is er nog niet. Niet alle kerkgebouwen zijn blijven staan. De Maria Magdalenakerk is in 1962 gebouwd als vierde R.K. parochiekerk in Geldrop. Het gebouw, ontworpen door H.J.A. Koenen, telde 308 zitplaatsen. Bouwpastoor van de Maria Magdalenakerk was Pastoor Van Vlokhoven. Volgens de verhalen voorkwam Van Vlokhoven persoonlijk dat bouwvakkers gevarengeld kregen. Die hadden daarom gevraagd, waarop de pastoor persoonlijk naar het hoogste gedeelte van de kerk klom. Na Van Vlokhoven werd Harrie Hamers pastoor in de Maria Magdalenakerk.

De ruim driehonderd zitplaatsen bleken win de jaren tachtig wat teveel. Naast kerkdiensten waren er in het gebouw bijvoorbeeld ook concerten van This Generation. En op de trappen voor de kerk was jarenlang in december een kerstbomenverkoop. In 2002 werd de kerk gesloten. Drie jaar later ging het pand tegen de vlakte. Als laatste werd de toren gesloopt, die overigens los stond van het kerkgebouw. De kerk maakte plaats voor Magdalenahof, een gebouw met 74 appartementen vooral voor senioren. De sculptuur die aan de gevel hing, hangt nu aan de zijkant van Magdalenahof. Als enige tastbare herinnering aan de kerk. Heeft u herinneringen aan de Maria Magdalenakerk? Kwam u er regelmatig, weet u nog van de kerstbomenverkoop? Laat het ons dan vooral weten. De foto is beschikbaar gesteld door Heemkundekring Heeze-Leende-Zesgehuchten. Heeft u een foto waar u graag meer over wilt weten? Misschien dat onze lezers u kunnen helpen. Stuur de foto naar redactie@middenstandsbelangen.nl Graag met korte beschrijving.

Vijf generaties

"De Stichting HobbyClub Braakhuizen Noord is al vele jaren niet meer het timmerclubje dat uitslui¬tend met hout bezig is, maar uitgegroeid tot een vereniging waar de kinderen meer dan 27 verschillende technieken kunnen beoefenen", aldus René van den Heuvel, die reeds 33 jaar begeleider en bestuurslid bij de Stichting HobbyClub Braakhuizen Noord is. "We proberen de kinderen, jongens en meisjes van zes tot zestien jaar, zoveel mogelijk de gelegen¬heid te bieden om hun creatieve ontwikkeling te ontplooien en uit te breiden. We willen de kinderen op een speelse manier leren om te gaan met diverse materialen, gereedschappen en technieken, waarbij de kinderen zelf centraal staan. Wij zijn, mijns inziens, met onze werkwijze nog steeds op de goede weg, daar we ieder jaar opnieuw een groot aantal nieuwe leden krijgen. De werkstukken van de meer ervaren kinderen worden kwalitatief steeds beter", vervolgt Van den Heuvel, die al vele jaren de kinderen op vrijdagavond onder zijn hoede heeft. De contributie bedraagt tachtig euro per jaar. Er is een begeleidingsgroep, bestaande uit het bestuur en achttien leiders en leidsters. Van den Heuvel: “Deze mensen steken veel vrije tijd in de vereniging. Ze zorgen niet alleen voor de begeleiding van de kinderen maar ook voor de introductie van nieuwe werkstukken en technieken en voor de nevenactiviteiten die de nodige financië¬le middelen opleveren.” Kinderen komen graag naar de hobbyclub, het afgelopen jaar was er een opkomstpercentage van 93 procent. “We hopen het komende seizoen weer het maximale leden-

aantal te bereiken en als eerste kennis¬making organiseren we weer twee Open Dagen voor alle geïnteresseerden", besluit René van den Heuvel.

Open Dagen

Tegelijk met de opening van het nieuwe seizoen worden er in wijkgebouw De Twern, aan de Kettingstraat, twee open dagen gehouden. Dan kunnen de lokalen bezichtigd worden en kan men kennismaken met de activiteiten van de HobbyClub. Tevens zal er uitleg gegeven worden over de ge-

Voorzitter René van den Heuvel.

Creatief leven tegen eenzaamheid GELDROP – “Iedereen kent het gevoel wel, maar er wordt eigenlijk nooit over gesproken. Het is nog altijd een taboe.” Riky Keijzers ervaart het nog regelmatig. Eenzaamheid is een onderwerp waar we het niet graag over hebben. En dat terwijl heel veel mensen last hebben van eenzaamheid. Volgens Keijzers blijkt uit onderzoek dat tien procent van de bevolking ernstig eenzaam is. In Geldrop-Mierlo ligt het cijfer nog wat hoger. Keijzers geeft vanaf 23 september een cursus creatief leven om eenzaamheid aan te pakken, op 27 augustus en 9 september zijn er voorlichtingsbijeenkomsten.

door Martin de Bruijne Keijzers was jarenlang actief als seniorenwerker. Het onderwerp eenzaamheid stond daarbij steevast op de agenda. Ze verdiepte zich in de problematiek, volgde een opleiding tot ‘specialist eenzaamheid’ en geeft nu de cursus ‘Creatief leven’ bij De Sprong in Geldrop. “In Eindhoven heb ik de cursus al gegeven. Het is een groot succes, de resultaten zijn echt verbluffend”, merkt Keijzers op.

Eenzaamheid. Bij ernstige eenzaamheid is dat niet het geval. Ernstige eenzaamheid heeft grote gevolgen. “Mensen trekken zich terug en de beleving van hun waarneming wordt anders. Aangeraakt worden is voor hen vaak niet meer prettig. Ze hebben geen plezier

Eenzaamheid

GELDROP – Vijf generaties, het komt niet vaak voor. Yoëlle Ceelen uit Geldrop is de jongste telg. Moeder Mariëlla Ceelen – Klomp is geboren en getogen in Geldrop. Ze is net 33 geworden. In 1965 werd Miram Klomp-Bartels geboren in Eindhoven, ze woont ook in Geldrop. Op 21 december 1945 werd Ria Bartels-van Happen in Eindhoven geboren, ook zij woont in Geldrop. Tot slot nog Zus van Happen-Otten, geboren op 18 februari 1927.

bruikte materialen bij de tentoongestelde technieken. Van het kamp dat het afgelopen seizoen met de leden gehouden werd, zullen op de open dagen foto’s en een film te zien zijn. Bovendien kunnen de kinderen van enkele technieken een gratis werkstukje maken. De open dagen zijn op maandag 26 augustus van 18.30 uur tot 20.00 uur en op dinsdag 27 augustus van 18.15 uur tot 19.30 uur. Op deze avonden bestaat ook de mogelijkheid om kinderen als lid van de HobbyClub aan te melden. Kinderen die zich tijdens de Open Dagen aanmelden mogen vier weken voor vijf euro inschrijfgeld vrijblijvend meedraaien.

De cijfers spreken voor zich. “Die cijfers zijn schrikbarend. In Geldrop is 45 procent van de mensen eenzaam, in Mierlo 42 procent. Ernstig eenzaam is in Geldrop elf procent, in Mierlo tien.” Eenzaamheid ontstaat volgens Keijzers na een ingrijpende gebeurtenis. Overlijden van een dierbare, ontslag, een verhuizing. “Je maakt iets mee waardoor je hele leven op zijn kop staat.” Dan volgt het proces van verwerking, waar eenzaamheid een rol in speelt. Als het proces goed verloop gaat uiteindelijk de eenzaamheid ook weer over, is de mening van de Specialist

meer in gezelschap en de gezondheid wordt op den duur zwakker.”

Creatief leven

De cursus ‘Creatief leven’ is er voor mensen met last van ernstige eenzaamheid. Deelnemers werken aan zelfkennis, communicatieve vaardigheden en het stimuleren van hun creativiteit. De ervaring van Keijzers is dat mensen soms in het begin nog wat terughoudend zijn. “Als mensen zich er in vastbijten, zie je echt dat er wat gaat gebeuren. Het is heel mooi, vooral omdat je ziet dat mensen vooruitgaan.”

Voorlichting

Het is vaak moeilijk om mensen die kampen met ernstige eenzaamheid te helpen. Signalen zijn niet makkelijk te herkennen en je kunt pas helpen als mensen zelf aangeven eenzaam te zijn. Om naasten, hulpverleners en eenzame mensen handvatten te bieden zijn er voorlichtingsbijeenkomsten in Geldrop en Mierlo. Op 27 augustus in De Sprong in Geldrop, op 9 september in ’t Patronaat Mierlo. De voorlichtingsbijeenkomsten beginnen om 14.00 uur. Entree is vijf euro, aanmelden kan bij De Sprong via www. desprong-geldrop.nl De cursus creatief leven start op maandagmiddag 23 september in De Sprong. Het gaat om 8 bijeenkomsten van 2,5 uur. Deelnemers krijgen een werkboek en er is huiswerk. De cursus kost 75 euro, aanmelden bij De Sprong.

Zoe k d e 10 ve rsc h i l l e n | TER R A S J E P IK K E N De dieren en de mens onderscheiden zich van elkaar op veel manieren, waaronder hun taal. Als wij spreken van een ‘een terrasje pakken’ of ‘een terrasje pikken’ bedoelen wij hetzelfde. Dieren hebben een geringer arsenaal aan klanken of ‘woordenschat’, maar denken soms net als wij. Ook als wij bij het restaurant aan strand of plas een glaasje en een hapje bestellen en rustig wachten. Dan wachten meeuwen mee om even later hun kans te grijpen en te pikken ze wat pakken kunnen.

MAAKKANS KANS OP MAAK OPEEN EEN CADEAUBON CADEAUBON

t.w.v. e 10,-

Kapelstraat 60, 5591 HG Heeze TEL.: (040) 72 00 888, Facebook: Saphys Jewellery

OPLOSSING WEEK 33

WINNAAR Manon Budy

De winnaar ontvangt een cadeaubon t.w.v. e 15,- van Glossy Beads Jan Deckersstraat 21, Heeze

Stuur de oplossing naar postbus 165 5660 AD Geldrop of mail een foto of scan naar advertenties@middenstandsbelangen.nl


MIDDENSTANDSBELANGEN | donderdag 22 augustus 2019 | pagina 8

Geldrop’s Klussen Bedrijf

GK

B

STEVENS

Mach. Timmerbedrijf vd Heijden

TELEVISIES

A. v/d Linden

zie www.geldropsklussenbedrijf.nl

Kozijnen • Ramen Deuren • Trappen Nieuwbouw • Renovatie

Laarstraat 19, 5664 BK Geldrop (040) 286 37 39 / 06-53 19 63 12

Spaarpot oost 14 Geldrop • Tel: 040 2868181 www.vdheijden-kozijnen.nl • ha.heijden@planet.nl

Voor al uw klein en groot onderhoudswerk rondom en in uw huis of bedrijf

KIEVITSTRAAT 50 GELDROP TEL. 040-280 19 95 www.slagerijvanhoof.nl info@slagerijvanhoof.nl

ZEN!! ACTIEPRIJ onze Kijk op internetsite!

De Televisie Specialist

met een verrassend lage prijs! LED TV, UHD TV, Curved TV, OLED TV Samsung, Sony, Philips, LG, Sonos

Grootschoterweg 105 BUDEL-SCHOOT (NL)

• Digitaliseren van uw smalfilms, videobanden en dia’s. Al uw videowerk bij ons in goede handen. 06-53391018

• Officiële pasfoto’s bij u thuis gemaakt, voor paspoort, ID of rijbewijs; 0493-353102, Foka Deurne.

SLAGERIJ VAN HOOF

UW (O)LED-TV ADRES!

Tel. 0031 (0)495 49 36 16

www.stevensbudelschoot.nl

Voor al uw vlees en vleeswaren

Varkensfilet 500 gram ............................................... e

Kipdijfilet 500 gram ............................................... e

250 250

BBQ pakket A 1 hamburger, 1 barbecueworst, 1 portie kipsaté, 1 gegaarde kipdrumstick, 1 gemarineerde varkenslap

samen .................................................. e

Gemengd gehakt of verse worst 500 gram ........................................................... e

350 175

Geldig t/m 24-08-2019 of zolang de voorraad strekt.

rhoud Ook onde rs en voor campe agens bedrijfsw

Reparatie, APK, Bandenhotel en onderhoud alle merken.

Geldrop, tel: 040 - 7858331

Spaarpot oost 12a, 5667 KT Geldrop

HERFST SALE

• Appels en pruimen zelf plukken. 0,50 per kg. Van Lankveld Tienrayseweg 2, Meerlo. 06-53130132

• T.K. gebruikte bouwmaterialen, vloerplanken, deuren, ramen, ijzeren balken enz. Verberne Meijelseweg 37, Beringe. Tel. 077-3078609.

• Auto met APK vanaf 450,-. Tevens te koop gevraagd kleine auto’s en sloopauto’s. Tel. 0492-381631/ 06-20778602 www.twanvanhout.nl

30%

Wij stoppen met kinderkleding nu

ALLE KINDER- 70% KLEDING op de OOK OP DE NIEUWE WINTERCOLLECTIE KINDERKLEDING.

HERFST SALE 0%

damescollectie 7

WE E T S T A LA

30%

E K!

70%

s parkeren Daan Women, Body & Kids. Kapelstraat 62, 5991 HG Heeze. Tel: 040 226 25 24. opgratide damescollectie voor de deur Openingstijden: ma 13.00-17.30 uur di t/m do 09.30-20.00 uur za 09.30-17.00 uur gratis parkeren voor de deur

DaanWomen, Women,Body Body&&Kids. Kids.Kapelstraat Kapelstraat 62, 5991 5991 HG 25 24. Daan HGHeeze. Heeze.Tel: T.: 040 226 2262524 Openingstijden:ma mat/m 13.00-17.30 uur di t/m za 17.00 09.30-17.00 Openingstijden: do tot 17.30 uur. Vrdo tot09.30-20.00 20.00 uur. uur Za tot uur. uur


MIDDENSTANDSBELANGEN | donderdag 22 augustus 2019 | pagina 9

Volleyballers welkom

Sp ort

Geldrop-Mierlo Cup bij Mifano

GELDROP - De Geldropse recreantenvolleybalvereniging VC Geldrop bestaat uit een dames- en een herenteam. Beide teams hebben nog ruimte voor enkele ervaren volleyballers, die graag op een doordeweekse avond willen trainen en wedstrijden willen spelen.

De trainingen van beide teams vinden plaats op dinsdagavond van half negen tot tien uur in sporthal de Kievit aan de Linze. Thuiswedstrijden worden op de trainingsavond gespeeld. Uitwedstrijden -in de regio Eindhoven- vinden plaats op de trainingsavonden van de tegenstander, meestal op maandag-, dinsdag- of woensdagavond. De contributie bedraagt honderd euro per jaar. Het herenteam komt uit in de eerste klasse en heeft ruimte voor nieuwe spelers, waarbij als voorwaarde

geldt dat de spelers enige volleybalervaring hebben. Afgelopen seizoen heeft het team in de subtop van de eerste klasse meegedraaid en dat is ook voor komend seizoen de doelstelling. Ook het damesteam is afgelopen seizoen uitgekomen in de 1e klasse en staat open voor aanvulling. De trainingen van beide teams zijn deze week begonnen. Geïnteresseerden worden van harte uitgenodigd om een keer vrijblijvend mee te komen trainen.

Kruijswijk in Ronde van Spanje NUENEN – Wielrenner Steven Kruijswijk doet mee aan de Vuelta, de Ronde van Spanje. De wielerkoers start zaterdag met een ploegentijdrit en eindigt zondag 15 september in Madrid.

Braakhuizen-Geldrop een jaartje geleden. (Foto: Jos Lenssen) MIERLO - Zaterdag 24 augustus zal op sportpark De Ark aan de Goorsedijk in Mierlo de derde editie plaatsvinden om de Geldrop-Mierlo Cup. Het betreft een mini-voetbaltoernooi waaraan zal worden deelgenomen door de vaandelteams en hoogste jeugdelftallen van gastheer VV Mifano, VV Geldrop en RKSV Braakhuizen, de drie voetbalverenigingen in Geldrop-Mierlo. Aanvang van het toernooi, dat gratis toegankelijk is, staat gepland om 16.00 uur.

door Jos Lenssen De speelduur van de wedstrijden die een prima voorbereiding zijn met het oog op het nieuwe voetbalseizoen 2019-2020 is 45 minuten. Ook is de jaarlijkse voetbaldrieluik

een uitstekende gelegenheid de onderlinge verstandshouding tussen de drie verenigingen te verstevigen en na afloop van het toernooi gezamenlijk er een gezellige ‘derde helft’ van te maken. Voor aanvang van de openfeestavond die zaterdag muzi-

kaal zal worden opgeluisterd door DJ Zeuss en zanger Mark Elbers zal omstreeks 19.00 uur erevoorzitter Cor Vreven van Mifano in Paviljoen De Ark de prijzen uitreiken.

Programma

16.00 uur : Mifano 1 – Braakhuizen 1 en Mifano JO19 - Geldrop JO19. 17.00 uur : Braakhuizen 1 – Geldrop 1 en Geldrop JO19 - Braakhuizen JO19. 18.00 uur : Mifano 1 – Geldrop 1 en Braakhuizen JO19 – Mifano JO19.

Geslaagd toernooi Tennisvereniging Wettenseind

De in Nuenen geboren Kruijswijk schreef deze zomer wielerhistorie door derde te worden in de Tour de France. Vorig jaar werd Kruijswijk nog vierde in de Vuelta. In de Jumbo-Visma ploeg van Kruijswijk is de Sloveen Primoz Roglic kopman voor de Ronde van Spanje. De Vuelta a Espana werd vorig jaar gewonnen door Simon Yates. Twee Nederlanders wonnen de Ronde van Spanje in het verleden: Jan Janssen in 1967 en Joop Zoetemelk in 1979.

Huldiging

De gemeente Nuenen wil Steven Kruijswijk na de Ronde van Spanje huldigen voor zijn topprestatie in de Ronde van Frankrijk. Of er een huldiging komt in de geboorteplaats van de wielrenner is nog allerminst zeker. Er staat wel een afspraak gepland tussen de gemeente en het management van Kruijswijk.

Tafeltennis in Mierlo MIERLO – Tafeltennisvereniging MTTV ’72 uit Mierlo kan nog nieuwe leden verwelkomen.

MTTV ’72, opgericht in 1972, is aangesloten bij de Nederlandse Tafeltennisbond. Naast competitie en training organiseren ze allerlei evenementen. Op dinsdag-, donderdag- en vrijdagavond wordt er door jeugd en senioren gespeeld in sporthal De Weijer in Mierlo. Op woensdagmiddag is er van 14.00 tot 15.30 uur een recreantengroep.

Lijkt tafeltennis je ook wel leuk, dan ben je welkom om eens te komen kijken en een balletje te slaan. De eerste drie keer kun je gratis meetrainen. De vereniging heeft batjes en balletjes, dus als je die niet zelf hebt is dat geen probleem. In de kalender op de website www.mttv72.nl staan tijden dat het mogelijk is om te komen tafeltennissen bij MTTV ’72.

De Klaver van Mierlo MIERLO - Tourclub Mierlo houdt zaterdag 24 augustus voor de eerste keer het fietsevenement ‘De Klaver van Mierlo’. Bij Tourclub Mierlo kun je op verschillende niveaus de fietssport beoefenen met racefiets, gewone fiets of e-bike.

Tourclub Mierlo kent zes verschillende groepen, die allemaal met een andere gemiddelde snelheid rijden. Een recreantengroep fietst de routes met een ‘gewone’ fiets/e-bike, de overige groepen fietsen met een racefiets. Daarnaast is er een MTBgroep, de snelheid in die groep wordt in onderling overleg bepaald. Bij ‘De Klaver van Mierlo’ zullen alle groepen vier lussen rond Mierlo gaan fietsen. Lussen in de vorm van

een klaverblad. De startlocatie is bij denheuvel, Heuvel 2 in Mierlo. Hier kan op verschillende tijden gestart worden. De routes komen beschikbaar op de website www.tcmierlo. nl en worden niet uitgepijld. De bedoeling is om in groepsverband te starten. Deelnemers die geen lid zijn van Tourclub Mierlo betalen 2,50 euro om mee te fietsen. Starten kan vanaf 8.00 uur.

Volg ons op Facebook en Twitter! NEDERWETTEN – Tennisvereniging Wetttenseind kijkt terug op een geslaagde eerste open 17+ toernooi. Met een deelnemersveld van 260 spelers was het een drukbezocht toernooi. Er zijn 274 wedstrijden gespeeld. De jongste deelnemer was 16 en de oudste 69 jaar. De toernooicommissie had het hele park in tropische sferen aangekleed en de sfeer was goed. Op de foto de toernooicommissie, die terugkijkt op een geslaagd tennistoernooi.

www.facebook.com/middenstandsbelangen www.twitter.com/middenstandsbelangen

Colofon Middenstandsbelangen Uitgever: DAS Publishers!

Bezoekadres: Witvrouwenbergweg 12 | 5711 CN Someren Ma t/m vrij: 8.30-17.00 uur T 0493-473578 www.middenstandsbelangen.nl Correspondentieadres: Postbus 165 | 5660 AD Geldrop

Advertentie-acquisitie: Martijn van Bree T 0493-473578 | M 06-29028196 E advertenties@middenstandsbelangen.nl Advertenties voor plaatsing op de eerstvolgende donderdag aanleveren vóór dinsdag 14.00 uur. Manager Uitgeverij: John van Veggel T 0493-352605; M 06-29536178 E john@daspublishers.nl

Redactie: Martin de Bruijne (Middenstandsbelangen) T 0493-352602 | M 06-29536173 E redactie@middenstandsbelangen.nl Maarten Driessen (Hoofdredacteur) T 0493-352608 | M 06-13763686 E redactie@peelbelangonline.nl Bram Vannisselroij (Weekblad voor Deurne) T 0493-352606 | M 06-46017681 E redactie@weekbladvoordeurne.nl Ine van Hal (Weekblad voor Deurne) T 0493-352607 | M 06-10915507 E redactie@weekbladvoordeurne.nl

Jordy van de Brug (‘t Contact) T 0493-352609 | M 06-13762619 E redactie@hetcontact.nl Berichten voor plaatsing op de eerstvolgende donderdag aanleveren vóór dinsdag 8.00 uur. Middenstandsbelangen Oplage 27.000, verschijnt op donderdag in Geldrop, Mierlo, Heeze, Leende, Sterksel en Nuenen.

Bezorgklachten: Via onze website www.middenstandsbelangen.nl of T 0493-473578 of E bezorgermiddenstandsbelangen@daspublishers.nl

Wij behouden ons ten aanzien van de inhoud van onze artikelen zowel het auteursrecht voor conform art. 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het Databankrecht.


MIDDENSTANDSBELANGEN | donderdag 22 augustus 2019 | pagina 10

WIJ GAAN VERBOUWEN!

UITVERKOOP UITVERKOOP UITVE

ZATERDAG 24 AUGUSTUS TOT 17.00 UUR LAATSTE VERKOOPDAG: ZATERDAG 24 AUGUSTUS TOT 17.00 UUR ZATERDAG 24 AUGUSTUS TOT 17.00 UUR ZA TERDAG 24 AU

% 0 5 0 5 G N I T R O G K N I T KOR KOR **

S E I R V P E I D N E S R S E E V I F F R O V OP ERSOO P E E K I A D B N N E E D R V F B . F P .V O O U . E K M A B N E D OP=O O P O R B . .V U . V M P O OP=OP ERS O M.U.V. BR

Verhagen Verhagen

Geldrop - Coevering 5

FEESTELI JKE OPENING OPENING woensdag 11 SEPT. OPENING 111 SEPT. 1 septemb er om 9.00 u ur

V

Profile for Das Publishers!

Middenstandsbelangen Geldrop 22-08-2019  

Hét weekblad voor Geldrop, Mierlo, Heeze, Leende, Sterksel en Nuenen

Middenstandsbelangen Geldrop 22-08-2019  

Hét weekblad voor Geldrop, Mierlo, Heeze, Leende, Sterksel en Nuenen