2 minute read

Jocelyn lämnade Chicago och hamnade på webbutvecklarutbildning i Sävast. Härifrån ger hon också privata engelskalektioner på distans till elever runt om i världen.

Jocelyn lämnade Chicago och hamnade på webbutvecklarutbildning i Sävast. Härifrån ger hon också privata engelskalektioner på distans till elever runt om i världen.

Från Chicago till Boden

Jocelyn Godoy räds inte vintern och hon älskar naturen. ’Jag har nog aldrig sett så många träd förut, skrattar hon.’ Hon är en av höstens nya webbutvecklarstudenter i Sävast.

Vägen från USA till Boden gick genom Karlskrona och kärleken. Jocelyn hade flyttat dit med sin svenske man när hennes blick fastnade på en annons om utbildningen i Sävast. En utbildning som dessutom skulle hållas på engelska.

– Jag tyckte det lät som en helt perfekt chans! Min man jobbar också inom IT och fick jobb i Luleå. Och jag kan både jobba och studera här i Sävast, säger Jocelyn, som vid sidan av studierna håller språkkurser på distans i engelska med egna elever runt om i världen. Hon ser e-handeln som en snabbt växande marknad för den som har rätt utbildning och hoppas kunna få kontakter här i Boden.

– Hittills är jag så imponerad av att alla är så tillmötesgående och trevliga. Det är verkligen genuin gästvänlighet här.

Utbildningen beskriver hon också i mycket positiva ordalag.

– Det var action direkt. Det vi pratar om ena dagen gör vi nästa. Vi lär oss genom att få testa själva. Min plan är att hitta ett företag här som vill ha mina kunskaper där jag kan göra min praktik och förhoppningsvis kunna få jobb här i framtiden. Men just nu är jag mest intresserad av att få veta mer om vad som händer här i Boden, vad finns det att göra och vad händer i centrum, ler hon.

HEADHUNTAD UNDER UTBILDNINGEN

Khoubeib Klai är dataingenjören från Tunisien som under sin praktik på spelutbildningen i Sävast blev erbjuden jobb på ett stort internationellt spelföretag.

Khoubeib Klai är en av de ”rå-talanger” som spelindustrin kan hitta i Sävast. En oslipad, eller i hans fall ganska rejält slipad, diamant, att handplocka redan under utbildningen för spelföretag som är vakna och söker förmågor ute i världen.

Även om han själv är högst ödmjuk medger han att han nog hade ganska stort kunnande och hög spelnivå redan när han kom hit, och hade jobbat med spelutveckling även i Tunisien. Han hade tidigt sett att Sverige har många duktiga namn och när han kom hit ville han lära känna den svenska kulturen och spelindustrin här. Under första läsåret i Sävast fick han kontakt med ett av de bolag från USA som etablerat sig här och utvecklade ett spel tillsammans med dem. Efter det blev han erbjuden jobb under förutsättning att han slutför sin utbildning i Sävast.

– Jag tycker att det är riktigt bra miljö här och bra människor. Spelindustrin bara växer och jag är extra glad att den växer här i Boden. Det genererar jobb, pengar och möjligheter för många.

This story is from: