Page 1


Tartalom

Impresszum Felelős kiadó: Felelős szerkesztő:

Perger Dávid Csősz Gábor

Főszerkesztő:

Orbán Péter Főszerkesztő-helyettes:

Herczeg Krisztina Tördelőszerkesztő:

Herczeg Krisztina Tördelők:

Biróczky Máté Kocsor Máté Németh Mónika Eszter Pickó Anna Takács Tímea

Tartalmi vezető:

Mézes Márton Olvasószerkesztők: Bartalos Balázs Tibor Pirisi Viktor Vajda Márk Vámos János Zsubori Eszter Cikkírók:

Bolyki Zsolt Burján Vivien Csapó Dániel Faragó Dénes Forgó Bence Horváth Bence Horváth László Kamondi Noémi Nagy Dávid Márk Vezető grafikus: Grafikusok:

Egész Dénes Balázs Eszter Huszka Attila Pap Olivér Pethő Luca Rába Erzsébet Vitányi Diána

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Hallgatói Képviselet lapja. Megjelenik 1000 példányban az Egyetemi Hallgatói Képviselet támogatásával. Káté szerkesztőség 1111 Budapest, Irinyi J. u-1-17. HÖK Tömb A33 katepress@gmail.com www.kate.hu fb.com/katepress Korábbi számaink:

GHK Hírek Autofrettázs Innovációk az energetikai... SMR: Az atomenergetika jövője? Bonneville BME Futsal interjú Kötöttpályás körkép II. Groupama Aréna Mire is jó egy drón? Élménybeszámoló... AMTS élménybeszámoló Ózonlyukból üzletág Kik a sorozatgyilkosok? Szellemvárosok I. WD-40 Boracay Fesztivállapot II. Medveállatka További fejezetek... Érkezés

Nyomda: Multiszolg Termeltető és Szolgáltató Bt. A hirdetések tartalmáért és minőségéért, esetleges nyomdai hibákért felelősséget nem vállalunk. Gondolj a környezetedre! Add tovább egy ismerősödnek az újságot, ha te már elolvastad, vagy keress neki egy kényelmes szelektív kukát! Köszönjük! Hivatalos megjelenés: Május 5.

Üzenet A magyar költészet napja Sudoku

4 4 5 6 7 8 10 13 14 16 17 18 19 20 21 22 25 28 29 30 31 32 33


GHK Hírek

Autofrettázs

Kedves Hallgatók! Szeretnénk tájékoztatni Titeket az elmúlt időszakban a Hallgatói Képviseleten belül történt változásokról. GHK

Elsősorban szeretnénk bejelenteni, hogy új alelnököt köszönthetünk Tóth Amanda személyében, aki emellett az Ösztöndíj Bizottság vezetői posztját is betölti. A Szociális Bizottság új vezetője Czavalinga Dénes. Az elmúlt három pályázati időszakban Dénes aktívan részt vett a Bizottság munkájában, találkozhattatok vele a Rendszeres Szociális Ösztöndíjak bírálása során is. A Tanulmányi és Oktatási Bizottság új vezetője Tóth Ákos, mellette a Bizottság munkáját Heszler András segíti mint Tanulmányi és Oktatási Referens. Mind a ketten 2016. október óta tagjai a képviseletnek, de a Gólyatanácsban eltöltött év során már volt alkalmuk belelátni a Bizottság munkájába. Megválasztottuk továbbá a 2017-es Gólyatábor főszervezőit is, Hegyi Bencét és Gulácsi Balázst. Bence főként a Kari Rendezvény Bizottság munkáját irányítja, míg Balázs a tankörvezetők felkészítéséért felelős, az ő munkáját segíti továbbá Lántzky Anna, a tankörvezetői csapatépítés felelőseként. A Gólyatábor szervezése egyikük számára sem újdonság, Balázs például immáron ötödik alkalommal vesz részt a Gólyatábor szervezésében, de Bence és Anna is már a harmadik táborukra készülnek. A PR Bizottság vezetői pozícióját január óta Ureczki Ágnes tölti be, aki 2016. szeptember óta tagja a Képviseletnek. Továbbá megválasztásra került a honlap új főszerkesztője is Göllei Máté személyében. Végső soron szeretnénk bemutatni és köszönteni legújabb képviselőtársunkat, Horváth Dávidot! Dávid eddig három gólyatáborban vett részt mint a Kari Rendezvény Bizottság tagja, emellett a kari közéletben is aktívan jelen van, több öntevékeny körben is dolgozik. A képviseletben leginkább a PR Bizottság és a Rendezvény Bizottság munkáját segíti.

Zsolti A gépészmérnöki gyakorlatban a legtöbb esetben csak az acélok rugalmas tartományát vizsgáljuk, erre az intervallumra méretezünk, ellenőrzünk. Az élet azonban nem áll meg a folyáshatárnál, egyes esetekben a képlékeny tartományt is igénybe vesszük. Az autofrettázs egy olyan, plaszticitást is használó eljárás, amellyel nyomástartó edények feszültségállapotát lehet javítani, ezáltal azok élettartamát növelni. Az autofrettage egy francia eredetű szó: a frettage jelentése abroncsozás, azaz pl. ágyúkra felhevített gyűrűk húzása a szilárdság növelésének érdekében, míg az auto annyit tesz, hogy az anyag ezt önmaga, külső behatás nélkül elvégzi. A franciák ezt az eljárást kb. 200 évvel ezelőtt fejlesztették ki ágyú- és puskacsövek gyártására. A technológia lényege, hogy a kívántnál valamivel kisebb furatátmérővel rendelkező csövet olyan nagy nyomás alá helyezünk, hogy annak belső felületének környezetében a feszültség meghaladja a folyáshatárt, ám a külső felülethez közeli anyagrészek rugalmas állapotban maradjanak. A belső felület közelében lévő zónák átlépnek a képlékeny tartományba, s leterhelés után maradó alakváltozást szenvednek, a külső rétegek azonban visszatérnek eredeti alakjukra. Ez okozza a rugalmas zónák által a képlékeny zónákra gyakorolt nyomófeszültséget (vö. felhevített külső gyűrű ágyúcsőre szorulása a hőtágulás következtében). Könnyen belátható, hogy az üzemszerű használat (azaz folyáshatárnál kisebb feszültséget okozó terhelés) során ezek a bevitt nyomófeszültségek épülnek le, így ilyen esetben nem kerül a cső húzó igénybevételi állapotba. Ha pedig nem egy magas amplitúdójú lüktető feszültség okozza az alkatrész kifáradását, hanem egy jóval alacsonyabb, akkor jelentősen növelhető annak élettartama. A mechanika tanulmányokból ismeretes, hogy a vékony- és vastagfalú csőnek tekinthető alkatrészekre nem ugyanaz az analitikus leírás vonatkozik, tehát a vékonyfalú hengeres nyomástartó edényre érvényes kazánformula jelen esetben nem tükrözi a valóságot. A jelenséget egyenes csőszakaszokra analitikusan lehet számítani, míg összetettebb idomokra (pl. T-elágazás, szűkítő stb.) megfelelő végeselem programmal lehet numerikusan modellezni, így számszerűen is vizsgálni a feszültségeket. Manapság az autofrettázs jelenséget az eredeti, hadiipari alkalmazás mellett munkahengerek, dugattyús szivattyúk és dízelmotorok befecskendezőinek gyártásánál is használják. Emellett a technológia komoly segítséget jelenthet akkor, amikor a szilárdsági megbízhatóságán, biztonságán túl a nyomástartó edény tömegének csökkentésére is figyelmet kell fordítani, ugyanis ugyanolyan terhelés mellett elegendő kisebb falvastagságot alkalmazni. Ugye, hogy van élet a folyáshatáron túl?

forrás: Kollár György: A gépszerkezetek rugalmas-képlékeny vizsgálata (gyakorlati útmutató) machinedesign.com; en.wikipedia.org


Innovációk az energetikai szektorban – Fosszilis üzemanyagok a fókuszban

Az Energetikai Szakkollégium Dr. Ronkay Ferenc emlékfélévének negyedik előadásán a régióban zajló innovációs aktualitásokról és a fosszilis üzemanyagok technológiai fejlődéséről hallhattak előadást az érdeklődők.

ESZK

Az előadó Prof. Dr. Michael Labelle egyetemi tanár, a Central European University oktatója, számos kutatásban és projektben vett részt az elmúlt évek során, mind Európában, mind Amerikában. Dolgozott az Európai Bizottságnak és az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) is.

Az innováció irányvonala

Előadónk felvetette a kérdést, mégis miképp dől el, hogy egy adott országban az energetikai beruházások, illetve a fejlesztések milyen irányba tartsanak? Ezt több szempont is befolyásolja szerinte: az adott ország történelmi háttere, a természeti adottságok, illetve az állami támogatások hatása sem elhanyagolható. Előadónk kiemelte, hogy a kelet-európai térségben a szovjet befolyás miatt az atomenergetikai technológiák felé terelődött el az irány, míg Nyugat-Európában egyre inkább a megújuló energiát preferálják. Az állami szabályozás kulcsfontosságú kérdés egy ország innovációs kutatásainak iránya szempontjából, hiszen az állami szabályozás sok esetben támogat vagy éppen kiszorít bizonyos technológiákat a piacról. Ugyanakkor manapság egyre kevesebb az állami beavatkozás az energiapiacon, mert az országok törekednek a privát szektorban elérni a tiszta önszabályozást.

A palagáz-kitermelés előretörése

A palagáz a földgáz egy olyan formája, ami a talaj alatti nagy kiterjedésű üreges rendszerek helyett az agyagosabb alakzatok mikroszkopikus átmérőjű pórusaiban található meg. Így ennek kinyeréséhez más technológiához kell folyamodni, mint a hagyományos földgáz esetében. Ez a technológiai eljárás egy texasi mérnök nevéhez fűződik: George P. Mitchell rájött, hogy ha nagy mennyiségű vizet tartalmazó híg homokszuszpenziót szivattyúzunk be a mikroszkopikus gáztartó rétegbe, akkor a zárt pórusok kinyílnak, és kitermelhetővé válik a palagáz. Ezt a módszert hidraulikus repesztésnek nevezzük. Az utóbbi 20 év alatt e technológia komoly technikai színvonalra emelkedett, ezáltal óriási mennyiségű palagáz kitermelésére nyílt lehetőség. Európa számára is számos lehetőséget rejt ez az új technológia. Egyrészről csökkentené az Oroszországtól való energiafüggést, másrészt növelné az Unión belül a gázpiaci versenyt, ezzel csökkentve az energiaforrás

piaci árát. Technológiai akadályt jelent azonban egyelőre, hogy a hidraulikus repesztéshez nem megfelelőek a geológiai viszonyok. Az előadó Lengyelországot említette meg példaként, ahol jelenleg a villamosenergia-termelés több mint 80%-át széntüzelésű erőművek adják. Számukra rövidtávon is megoldást jelent, ha a szén helyett egy jelentős arányú villamos energiát gázzal állítanak elő, mert a szénhez képest a földgáz fajlagos CO2 -kibocsátása mindössze a fele. Azonban a fentebb említett hidraulikus eljárás nem igazán alkalmazható, ugyanis a lengyel lelőhelyek vízzáró kőzetlemezek alatt helyezkednek el, melyek alól a palagáz felhozatala egyelőre nem megoldott. A szénerőművek esetében egy másik innovatív technológiának tűnt a közelmúltig a CCS (Carbon Capture and Storage), azonban itt olyan mértékű lemaradásban van a technológia, hogy komoly áttörésekre lenne szükség a versenyképességhez. Továbbá megfigyelhető, hogy a palagáz és palaolaj kitermeléshez való hozzáállás az Unióban is tagállamonként változik. Míg Bulgáriában betiltották ezt a kitermelési módszert, addig Lengyelország energiapolitikájának egyik pillére volt még 2016-ban is. Mindkét ország az egykori szovjet érdekszféra tagállama volt, ami a mai napig függ az orosz gázimporttól. Míg Lengyelország kétharmadban, addig Bulgária 100%-ban orosz gázt használ. A két ország hasonlóságot mutat a hazai szénkitermelésben is, továbbá mindkét ország ígéretes palagáz tartalékkal rendelkezik. Előzetes tanulmányok alapján Lengyelország akár 250 évig, míg Bulgária egy évszázadig el tudná látni magát a technológia hasznosításával. Mindezek ellenére Bulgária betiltotta a palagáz kitermelését célzó kutatásokat a környezeti veszélyekre hivatkozva, ugyanakkor a döntés meghozatalában vélhetően közrejátszott a biztonságpolitika is. A közelmúltban történt orosz agresszió hatására csökkent a fekete-tengeri kőolaj- és földgázkutatások intenzitása is, igyekezve elkerülni az orosz figyelmet. Összefoglalva: láthattuk, miként befolyásolja az innovációk fejlesztését és térnyerését egy ország gazdasági, politikai háttere, illetve természeti adottságai. Sok függ attól is, hogy az adott államban milyen az adott technológia elfogadottsága, vagy okozhat-e konfrontációt más nemzetekkel egy – akár az országnak kedvező – technológiai kutatás. Arról is kaphattunk némi betekintést, hogy jelenleg a régióban mely területeket érdemes figyelemmel kísérni, ahol komolyabb fosszilis energiaforrás-kihasználásra lenne potenciál.


SMR

Az atomenergetika jövője?

Az Energetikai Szakkollégium Dr. Ronkay Ferenc emlékfélévének harmadik előadása a kis moduláris reaktorokról szólt. Az előadást Cserháti András, a Magyar Nukleáris Társaság alelnöke tartotta.

ESZK

Egy új atomerőmű építésénél számos új akadály léphet fel. A fő problémák a nagy beruházási igények, a létesítések elhúzódása és a magas pénzügyi, finanszírozási kockázatok. Az atomenergetikában a nagy, azaz 1100 és 1400 MW teljesítményű blokkok dominálnak. A Magyarországon épülő Paks 2 blokkjai is ide sorolhatóak. Az SMR a Small Modular Reactors kifejezést jelenti, ahol a modul szó egy önmagában is működésre képes, kis atomerőműre utal.

SMR reaktorok

Ma körülbelül 130 kisebb blokk üzemel 25 különböző országban, ez az összes működő blokknak a 30%-a. Ezek a blokkok az összes atomenergiával termelt villamos energia 15%-át teszik ki, ami 60 GW-ot jelent. Pillanatnyilag 60 új blokk épül, a legtöbb Kínában, Oroszországban, Indiában, az USA-ban és az Egyesült Arab Emírségekben. Közülük 3 modern SMR Argentínában, Oroszországban és Kínában. Az SMR fejlesztések széles spektrumon folynak, mintegy 45 féle SMR típuson dolgoznak jelenleg a szakemberek. Az SMR egyik legnagyobb előnye a modularitás, mivel gyári környezetben építhetőek, és majdnem kész állapotban szállíthatóak a telephelyre. A kis beruházási igények, a hatékonyság és az új piaci lehetőségek is az előnyök közé sorolhatóak. A rugalmas telepítésnek köszönhetően távoli, elszigetelt helyen is építhetőek, emellett vagy nagyon ritkán vagy egyáltalán nem kell üzemanyagot cserélni bennük. További fontos körülmény, hogy a villamos energián túl kommunális és ipari hőt szolgáltathatnak, ami felhasználható a távfűtéstől a tengervíz sótalanításon át a termikus hidrogénfejlesztésig és kohászatig. Az SMR blokkoknak hátrányai is vannak, ezek közül kiemelendő az engedélyezési procedúra. Ezenkívül probléma a passzív, természetes cirkulációs hűtés, több modul üzemeltetése egy vezénylőből és az integrált kialakítás, melyek főleg biztonsággal kapcsolatos kérdések. Egy másik nagy hátránya a kezdeti mérsékelt versenyképesség.

Gazdasági kérdések

Egy új blokk építését több ok miatt nem garantált, hogy be tudják fejezni. Ez veszteségekkel jár, azonban ez nem olyan jelentős, mint egy nagy atomerőmű építésénél. Megjelenhetnek szabályozási kockázatok, hosszú távon változhatnak a hatósági előírások az új típusú blokkokkal szemben, amikhez nehéz lehet igazodni. Az SMR blokkoknál megjelenő árcsökkentő tényezők közül kiemelendő

a tömeggyártás és a rövidebb építési idő. Várhatóan a tömegtermelés és a sok gyártó jellemezni majd őket.

Támogatások, tömörülések

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakmai segítséggel támogatja tagállamait. Az Amerikai Energiaügyi Minisztérium a piacra való kijutáshoz pénzügyi támogatást és oktatási lehetőséget nyújt a szállítóknak. Nagy-Britanniában továbbra is szorgalmazzák az SMR-ek telepítését. A Rolls-Royce konzorciumot alakított brit nukleáris cégekkel és kijelentette, hogy az SMR „az életben egyszer adódó lehetőség”, „és a brit gyártók a teljes SMR szállításra képesek lehetnek”. Oroszországban a rengeteg futó projekt ellenére sincs kiemelt, átfogó támogatás, csak egyedi esetekben.

SMR-ek Magyarországon

Ötlet szintű elképzelések merültek fel a lejárt üzemidejű VVER-440-es atomerőmű leszerelés helyetti átépítésére. Ha a primer köri épületbe 5-6 SVBR-100 modult építenének be, akkor azok együtt olyan men�nyiségű és minőségű gőz előállítására lennének képesek, mint a VVER-440-es, így a szekunder kör csak minimális átalakításra szorulna. Mindez födémbontással járna, ami meggyengítené a reaktorcsarnokot, ezért az ötlet megvalósításának esélye csekély. Magyarországon egy kisebb blokk csatlakoztatása a villamos hálózathoz olcsóbb, és a hálózat sem lenne olyan érzékeny egy ilyen blokk kiesésére. A magyar tervezők, gyártó- és szerelőipar nagyobb esélyekkel indulhatna egy ilyen beruházáson. A paksi bővítés előkészítésének kezdetén szóba jöttek kisebb blokkok is, azonban 10 évvel ezelőtt az SMR-ek még nem kaphattak akkora figyelmet, és látszott, hogy 15 éven belül sem lesz piacképes ajánlat kis-közepes méretű nyomott vizes blokkokra. Az atomenergetika töretlenül fejlődik a világban. A már megszokott, egyre tökéletesedő nagyobb blokkok és műszaki megoldások mellett az SMR a fejlődés egy új ágát képviseli. Az SMR reaktorok rengeteg fejlődésen mentek át az utóbbi évtizedben. A nagyobb blokkokat sohasem fogják leváltani, de bővítik a kínálatot és speciális igényeknek felelnek meg. Az újszerű biztonsági megoldások és a kezdeti korlátozott versenyképesség egyelőre lassítják térnyerésüket, de ha ezeken az akadályokon sikerül túljutni, elterjedésük biztosra vehető.


Bonneville Az egykori Bonneville-tó amely nevét az amerikai hadsereg egy tisztje, Benjamin Bonneville után kapta sóval borított, hatalmas kiterjedésű és tükörsima felszínű medre a sebességrekorderek paradicsoma. Ezen a helyen az emberi képzelet mellett a sebességeknek sem létezik határa. Vadabbnál vadabb konstrukciók tették már kerekeiket a sótengerre azzal a céllal, hogy történelmet írjanak. Bence

A nyár beköszöntével kijelölnek egy nyílegyenes, valamint egy zárt, ovális alakú pályát a meder versenyzésre alkalmas részén, és felállítják az időmérő pontokat. A sebességeket két ellentétes irányban is lemérik, és átlagolják az értékeket, ezáltal kiküszöbölve többek között a szél hatását is. A nyár egyik központi eseménye az 1949 óta évenként megrendezésre kerülő Speed Week, melynek keretein belül a csapatok és gépeik különböző kategóriákban küzdhetnek a legnagyobb sebesség eléréséért. Az SCTA rendszerben minden regisztrált járművet beosztanak egy csoportba annak szerkezete, valamint a motor és az üzemanyag típusa szerint. A motorsport 1912-től van jelen a területen, de csak a ’30-as évektől vált a száguldás szerelmeseinek hivatalos lakhelyévé. A tömegeket a sebességrekordjairól ismert Ab Jenkins és Sir Malcolm Campbell hozta magával, amikor ide helyezte át székhelyét. Az utóbbi pilóta volt az első a történelemben, aki járművével átlépte a mérföldkőnek számító 300 mérföld per órát (továbbiakban: mph). Egészen elképesztő sebességet, 484,955 km/h-t ért el az 1935-ös évben, közel 50 évvel az első modern autó, Karl Benz négykerekűjének megjelenése után. Az versenygép külsejét a 30-as évek modern és aerodinamikus felfogása és tervezése jellemezte, a karosszéria alatt pedig egy vad, V12-es Rolls-Royce motor dorombolt. A másik közkedvelt pilóta, Ab Jenkins nemcsak nagyszerű versenyző volt, hanem Salt Lake City polgármestere is. Pályafutása alatt számtalan rekordot felállított, melyben hű társa a „Mormon Meteor” névre hallgató járműve volt, amely sosem hagyta cserben a pályán. Az 1940-ben véghez vitt 24 órás rekordja folyamán 259,394 km/h átlagsebességet ért el, amelyet 50 évig képtelen volt bárki is túlszárnyalni, 1990-ben sikerült csak ezt megtennie egy 8 pilótából álló csapatnak. Emellett elképesztő kitartásáról tanúskodik 48 órás rekordja is. A ’60-as években a sugárhajtóművek emelték új szintre a sebességeket, amelyben segített a Walt és Art Arfons testvérpár, valamint és Craig Breedlove vetélkedése is, akik mindannyian be akartak kerülni a történelemkönyvekbe. Az első eredmény 1963-ban érkezett, amikor Breedlove átlépte a 400 mph-t (a rekord pontosan 407,447 mph, vagyis 655,722 km/h) a General Eletric J47-es hajtóművével hajtott „Spirit of America” ülésében. 1964-ben tűnt fel az új vetélytárs, Art Arfons a „Green Monster” fedélzetén, forrás: newatlas.com; wikipedia.org

és új rekordot állított fel. Az 1964-es és ’65-ös évben folyamatosan, szinte napról-napra szárnyalták túl egymás eredményeit, de a kiéleződő harcban mindig Breedlove került olyan pozícióba, hogy elsőként léphette át a mérföldkövet jelentő sebességeket, az 500 és 600 mph-t (az utóbbi pontosan 600,601 mph vagyis 966,574 km/h volt). Az évtizedben tapasztalt elképesztő sebességnövekedés ezek után már nem volt tartható, lassan közeledett a földi járművek által elérhető sebesség határa. 1970-ben Gary Gabelich a „Blue Flame”-mel elsőként lépte át az 1000 km/h-t. A későbbiekben többször született ennél nagyobb sebességrekord, de amelyet fontos kiemelni, az a hangsebesség átlépése. A tettet a brit, már inkább repülőre hasonlító ThrustSSC vitte véghez a Black Rock sivatagban 1997-ben. A filmvásznon gyakran feltűnik a sómeder, találkozhatunk vele a Függetlenség napja, A Karib-tenger kalózai valamint A leggyorsabb indián képkockáin is. Az utóbb említett életrajzi dráma az új-zélandi Burt Munro történetét meséli el, aki Indian típusú motorjának nyergében mert nagyot álmodni. A gyárilag 89 km/h végsebességű motort házilag bütykölte meg, és szedett-vedett anyagokból készült alkatrészekkel turbózta fel teljesítményét. Minden vágya a sebességi rekord beállítása volt, amelyet el is ért első bonneville-i színrelépésekor 1962-ben közel 288 km/h sebességgel az 1000 ccm-nél kisebb lökettérfogatú motorok kategóriájában. A sikerrel azonban nem elégedett meg, a következő években is folyamatosan küzdött a jobbnál jobb eredményekért. 1967-ben túlszárnyalt minden elképzelést, 68 évesen a 47 éves Indiánján maradandót alkotott, amelyet a mai napig senki sem volt képes megdönteni. Halála után 36 évvel mégis új rekord született 296,2593 km/h-val, ám ez is az ő nevéhez fűződik, mivel korábbi eredményét elszámolták. Szeretett motorja a mai napig várja méltó kihívóját.


BME Futsal interjú A Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság győztes csapatának tagját és egyben a döntő forduló legjobb játékosát, Barna Zsombort kérdeztem a bajnokságról, a suliról és a fociról. A fiatal sportolóhoz mint hatodik féléves energetikus évfolyamtársamhoz fordultam, akivel egy baráti találkozó keretein belül beszélgettem. Daca

A különböző Facebook-eseményeken kívül nem sok mindent láttam, hallottam az Egyetemi Futsal Bajnokságról, és szerintem az emberek többsége is így van ezzel. Te mint a bajnokság résztvevője és győztese biztos sokkal jobban belelátsz a dologba.

KÁTÉ: Meg tudnád osztani a fontosabb információkat erről? Zsombor: Maga a Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság négy éve megy. Ebből most nyertük meg másodjára, másik két alkalommal a TF lett az első. Tavaly is velük játszottunk a döntőben, csak ott kikaptunk egy utolsó másodperces bepattanó labdával. A legviccesebb az egészben, hogy futó óra van, és szögletből kaptuk azt a gólt. Tehát ha valaki odaáll a szöglethez, hogy ne engedje elvégezni, akkor nem kapunk gólt, mert lejár az idő. Egyébként az alapszakasszal kezdődött a bajnokság, ahol mindenki mindenkivel játszott egy meccset, és innen a legjobb négy csapat jutott döntőbe. Az első három csapat biztosan várható volt, akikkel játszottunk az Óbudai, a TF meg mi. A negyedik csapatnak nem tudtam előre, hogy ki várható, ez lett az ELTE, de esélyes volt erre a Pázmány is.

KÁTÉ: Mit tudnál mondani, a nézőket tekintve mennyire népszerű a bajnokság? A döntő fordulóban például voltak szurkolóitok? Zsombor: Voltak, már amennyire az egyetemek felkonferálták. Az ELTE-től sokan voltak, tőlünk és a többi csapattól viszonylag kevesen. Még azért fel kell futnia szerintem, és valamivel rá is kéne venni a hallgatóságot, hogy eljárjanak meccsekre. Ugye mi indulunk NB2-ben is, és ott voltak megmozdulások, hogy csináljunk szurkolótábort egy-egy meccsre. Meg volt beszélve a Senior Gárdával meg az építősőkkel, hogy jöjjenek ki, és adják a hangulatot. Az úgy nagyon jó volt, teljesen máshogy ment fel az ember a pályára, máshogy mozgott. KÁTÉ: El tudom képzelni, hogy tényleg mennyivel másabb lehet egy 40-50 fős szurkolótáborral a hátatok mögött pályára lépni. Emellett szerintem a csapatösszhang is igen fontos lehet morális szempontból. Mennyire van jelen ilyenfajta összhang a BME futsal csapatában? Zsombor: Szerintem abszolút megvan, meg én jól is érzem magam nagyon a csapatban. Nem akarom leszólni a focistákat, de az embereknek ugye megvan a véleményük róluk, bunkók stb, és szerintem sok emberre ez igaz is. Otthon is például ez volt, és nem éreztem magam annyira jól. Ebben a csapatban viszont mindenki nagyon intelligens, és így mindenkivel jól el lehet beszélgetni, a komoly dolgoktól kezdve a legnagyobb marhaságokon át bármiről. Most egyébként pont nem volt még meg az ünneplés, de már megbeszéltük, hogy lesz. Meg szoktak lenni ilyen közös dolgok, megbeszélések, ahol egy kis pizza és sör előkerül, majd utána megyünk jobbra-balra azokkal, akik ráérnek. Úgyhogy igen, megvan a jó összhang. KÁTÉ: Egyetemünket képviselve sikerült elhódítani az első helyet, amihez szerintem az egész közösség nevében is gratulálhatok. Így utólag hogyan értékeled a bajnokságot? Voltak nehéz pillanatok, időszakok? Zsombor: Köszönjük szépen! Mivel hétvégente voltak a meccsek, sokszor küszködtünk emberhiánnyal. Ilyenkor egyébként is legtöbben szívesebben mennének haza, töltenék a családjukkal az idejüket, vagy csinálnák az egyéb elfoglaltságaikat. Ami fontos volt a bajnokságban, hogy aki a final fourban akar játszani, annak legalább három meccsen ott kellett lennie. Szóval néha


úgy kellett előkotorni néhány embert, hogy ki tudjunk állni. Az utolsó fordulóban pedig még nem is volt biztos a továbbjutásunk. Az akkori két meccsből legalább egyet meg kellett nyerni, bár szerencsére ez nem volt probléma nekünk. A döntő mérkőzésen például hosszabbításra került sor, így könnyűnek nem mondanám a győzelmet, de sikerült végül felülkerekedni. KÁTÉ: Téged választottak a döntő forduló legjobb játékosának, amihez külön gratulálok! Véleményed szerint mi volt az, ami miatt rád esett a választás? Zsombor: Magamon úgy éreztem, hogy főleg az elődöntőn nagyon jól ment. A döntőn pedig nekem sikerült lőni a mindent eldöntő gólt a hosszabbításban. Úgy gondolom, ennek nagy hangsúlya volt abban, hogy elnyertem a díjat. KÁTÉ: Gondolom rengeteg tapasztalat van a siker mögött. Mióta űzöd a sportágat? Zsombor: Én már 5 évesen elkezdtem focizni, úgyhogy nagyon régen. Egészen 14 éves koromig otthon, Debrecenben játszottam nagypályán. Aztán a tanulás miatt nem volt megoldható, és ott abbamaradt. Utána már csak gimis társasággal focizgattam, indultunk mindig kispályás amatőr bajnokságokon. Négy évig ment ez így. Amikor pedig feljöttem, második évben jelentkeztem ide, azóta vagyok a BME futsal csapatában, és azóta játszom a focinak ezt a stílusát, a futsalt. Mondhatjuk, hogy a futball egész életemben végig ott volt. KÁTÉ: Mint az talán köztudott, a Műegyetem az egyik legtöbb időt igénylő felsőoktatási intézmény. Mégis hogy férnek bele az edzések és a meccsek egy átlagos hetedbe? Zsombor: Hetente két edzésünk van, emellett két bajnokságban szereplünk párhuzamosan. Én azt vettem észre magamon, hogy vannak az edzések, meccsek amikre elmegyek, és elég sok időt elvesznek. Ezek nélkül viszont szerintem csak úgy elkótyavetyélném ezt az időt. Így sokkal jobban be tudom osztani a maradék időmet. Nem az van, hogy hazajövök és téblábolok jobbra-balra, hogy majd csinálok valamit. Azt a „majd csinálok valamit” sem biztos, hogy megcsinálnám, mert „ó ráérek holnap is”, de így, hogy edzésem van, tudom hogy meg kell csinálnom, mert holnap meg ugyanúgy nem lesz rá időm. KÁTÉ: Igen, abszolút egyetértek. Szokták mondani, hogy arra van idő, amire az ember szakít magának, mégsem volt olyan soha, hogy a sport miatti fáradtság megnehezítette a dolgod a suliban? Zsombor: Természetesen voltak ilyenek. Például mikor a hét első felében volt majdnem minden zh, és akkor jöttek azok a hétfői meccsek... Azokon a napokon 4 óra,

este 7-től 11-ig, gyakorlatilag kimaradt, és ilyenkor ha az ember hazaér, már nem olyan hatékonysággal tud leülni tanulni. Ez igazából nagyon hiányzott mindig, de végül is megoldható volt. Értelemszerűen hogyha valami nagyon fontos és nincs más – ez egyébként a csapat többi tagjánál is így van – akkor egy edzést kihagyok, mert például tanulnom kell. Azért mindenkinél érződik, hogy a tanulás az első. KÁTÉ: Van esetleg még valami, amit szívesen megosztanál az Olvasókkal? Zsombor: Talán azt, hogy jöjjenek, és nézzék meg a meccseket, mert hangulatosak és látványosak. Meg szerintem a nézőket is össze tudja kovácsolni, ha kint vannak, és együtt szurkolnak egy csapatnak. Egyébként sok időt sem vesz el, hétfőnként vannak a meccseink, általában fél kilenctől, és durván másfél órára kell gondolni. És amúgy meg egy tök jó buli! Köszönjük szépen!


Kötöttpályás körkép II.

– Mozdonyok Magyarországon

A vasút olyan, mint a foci, mindenki azt hiszi, hogy ért hozzá – tartja a mondás. Ebben van is némi igazság, mert a társadalom jelentős része szerez róla személyes benyomást a napi közlekedés során, azonban igen kevesen látnak bele behatóbban. Írásom előző részét a hazánkban közlekedő motorvonatok bemutatásának szenteltem, jelen folytatásban pedig a magyar vaspályákat napjainkban legnagyobb számban koptató mozdonyokról szeretnék egy átfogó, ám közel sem teljes képet festeni. Marci

A mozdonyok olyan vasúti vontatójárművek, amelyek olyan saját erőforrással rendelkeznek, mely képes biztosítani, átalakítani a hozzájuk kapcsolt járművek megindításához, továbbításához szükséges energiát. A motorkocsiktól az különbözteti meg őket, hogy haszonterhet, tehát utasokat vagy rakományt közvetlenül szállítani nem képesek, azok a hozzájuk kapcsolt, önálló erőgéppel nem bíró kocsikban kerülnek elhelyezésre. A konstrukció egyszerű jellegéből, sokoldalúságából adódik, hogy ez a megoldás terjedhetett el a legszélesebb körben; már a legelső vasúti gépjármű, Stephenson Rocket névre keresztelt masinája is a mozdonyok táborát erősítette. Igen szerteágazó kategóriákba sorolhatjuk ezen járműveket, a csoportosítások alapját legtöbbször az erőgép fajtája, illetve a haszonteher típusa képezi. Ilyen módon megkülönböztethetünk – a legelterjedtebbeket említve – gőz-, dízel- és villamos mozdonyokat, valamit teher-, személy-, illetve univerzális lokomotívokat. Hazánk vasútjain a gőzkorszak az 1946-os indulástól egészen az 1980-as évek elejéig tartott. Napjainkban a fővonalak többsége már villamosított, a mellékvonalak zömén és a fővonalak fennmaradó részén azonban jelenleg is dízelgépekkel valósulhat meg a forgalom. Csak a Magyar Államvasút számos típust képviselő közel 900 vontatójárművel rendelkezik. Az állomány valamivel több, mint 80%-a már átlépte a krisztusi kort jelentő harmadik X-et, ezért a következőkben időrendi sorrendre törekedve bemutatott, jelenleg is közlekedő sorozatok közül a nem túl távoli jövőben remélhetőleg több is kiszorul a mindennapi forgalomból.

Szili, a szögletes

Talán furcsának tűnhet, de a jelenleg menetrend szerint közlekedő magyar lokomotívok közül a legrégebbi típus nem belsőégésű motoros, hanem villamos mozdony, méghozzá a V43 sorozat. Története irreálisan régre nyúlik vissza: még 1945-ben adott megbízást az Államvasút a hazai iparnak egy új mozdonysorozat kifejlesztésére, melyeknek még a második világháború előtt gyártott Kandó-féle gépek feladatkörét kellett volna ellátniuk, azaz teher- és gyorsvonatokat továbbítani az akkoriban még nem túl szövevényes villamosított vasúthálózaton. Ez

azonban túlságosan elhúzódott a nyersanyag-beszerzési nehézségek következtében, így hát kénytelen-kelletlen külföldi gyártót kezdtek keresni. Először a Szovjetunióhoz fordultak – sikertelenül – , majd végül a Siemens cég vezette konzorciummal egyezett meg egy akkoriban igen modernnek számító szilícium egyenirányítós konstrukció licencének és hét prototípusának megvásárlásáról, melyekkel a próbákon igen kedvező tapasztalatokat szereztek. Az első darabok 1963-ban álltak forgalomba, s az utolsó 1982-ben gördült ki a Ganz-MÁVAG kapuján. Ahogyan egyre több vaspálya fölé került „drót”, úgy nyertek egyre nagyobb teret a jellegzetesen szögletes kasztnijú, a szilícium egyenirányítás miatt Szili becenevet kapó gépek. Ismertségüket indokolja hatalmas darabszámuk is, a MÁV kötelékében több mint 300, míg a GySEV flottájában 14 gép teljesít szolgálatot. Látszik, hogy egy hajlott korú típusról van szó, azonban már csak a példányszáma miatt is megkerülhetetlen a típus, és kiváltása még bőven a jövő zenéje. Több korszerűsítési programot is végrehajtottak a ’90es években, így születtek meg a festésük alapján Papagáj-, Fecske- és Cirmos-Szilik, melyeknél a vezérlést korszerűsítették, alkalmassá téve a különböző vezérlőkocsi-típusokkal való ingavonati közlekedésre. Ezzel kiküszöbölték azt a kellemetlen jellemzőjüket is, hogy a fokozatosan állítható vonóerő miatt jellegzetes rángatással indulnak. A típus azonban a korszerűsítések ellenére sem üzemeltethető már gazdaságosan a természetes elhasználódás miatt.


Szergej, a legerősebb elvtárs

Az 1960-as években egyre nagyobb igény jelentkezett arra, hogy a nehéz teher- és személyvonatok éléről is kiválthassák a gőzmozdonyokat. Ilyen teljesítményű géphez megfelelő robbanómotort akkoriban hazánkban nem tudtak megfelelő műszaki színvonalon elkészíteni. Így aztán Svédországból szereztek be a Nohab-gyártól 20 darab hattengelyes dízelmozdonyt amelyek gyorsan nagy sikert arattak a feladat ellátásában. A további beszerzésekre viszont politikai nyomás hatására nem volt lehetőség, a bevált sorozat következő darabjai helyett a szovjet Vorosilovgrádi Dízelmozdonygyár hasonló paraméterekkel rendelkező, ellenben kevésbé bejáratott dízel-villamos erőátvitelű típusából kényszerült rendelni a MÁV. Az első példányok 1965-ben érkeztek Magyarországra, és M62 típusként álltak forgalomba. Származási helyük miatt hamar végérvényesen megkapták a „Szergej” ragadványnevet a vasutasoktól. A mozdony le sem tagadhatná orosz eredetét: tökéletesen egyszerű szerkezetű, az esztétikára cseppet sem adó kialakítású, ellenben éppen egyszerűsége miatt megbízható, hiba esetén könnyen javítható gép. Legnagyobb hiányossága az volt, hogy a szovjet fél a kifejezett magyar kérés ellenére sem szerelte fel villamos fűtőberendezéssel a hazánkba szállított mozdonyokat,

így azok a téli szezonban csak egy fűtőkocsi beiktatásával továbbíthattak személyvonatokat. Éppen ezért ez a szerepkörük gyorsan másodlagossá vált, csak ritkán láthatjuk őket „ablakos” szerelvény élén. Ellenben szerepük a teherszállításban annál jelentősebb: gyakorlatilag minden nem villamosított vonal nehéz tehervonataihoz ez a széria adja a vonóerőt, a szállítási igények csökkenésével azonban a Szergej-flotta is erősen megcsappant eladások és selejtezések következtében. Érdekesség, hogy a mozdonytípus az egykori keleti blokk számos országában közlekedik hazánkon kívül, többek között Észak-Koreában is.

Csörgő, a hangos mindenes

A MÁV M41-es dízelmozdonya valószínűleg a másik ikonikus típus a Szili mellett, amelyet mindenki ismer, mivel már oly sok éven keresztül fémjelezi a vasúti személyszállítást hazánkban. Szintén több évtizedet kell visszaugranunk az időben a sorozat születéséig, mely a korábban bemutatottakhoz hasonlóan a ’60-as, ’70-es évek nagy dízelesítési hullámához kapcsolódik. A nehéz fővonali szerelvények vontatását az M61 és M62 sorozatú gépek kielégítően megoldották, égető szükség volt azonban egy olyan motormozdonyra is, amivel a fővonalak közepes terhelésű személyvonatai továbbíthatóak, de a kisebb

1. Szili (V43) 2. Szergej (M62) 3. Csörgő (M41) 4. Taurus (470) 5. Traxx (480) 6. Vectron (193)


terhelhetőségű, forgalmasabb mellékvonalak forgalmát is ki tudja szolgálni. Ezt a feladatot korábban a méltán híres 424-es gőzmozdonyok látták el. A Ganz-MÁVAG mérnökei a viszonylag alacsony maximális tengelyterhelés miatt a dízel-hidraulikus konstrukció mellett döntöttek. Hogy felér-e elődjével, arról erősen megoszlanak a vélemények, mégis bizalmat szavazott a gyártónak a magyar mellet a görög és tunéziai vasút is, ahova szintén szállítottak a sorozatból. Mindenesetre gyorsan megszokottá vált az egész országban a benne dübörgő 12 hengeres, a francia Pielstick cég licence alapján készült motor jellegzetes dübörgése. Nevét is erről a karakteres, méretéhez és teljesítményéhez képest igencsak tekintélyes motorhangról kapta. Napjainkra a villamosítások miatt már csak az emléke maradt régi sokaságuknak: a 2000-es években számos Csörgő-territóriumnak számító vonal kapott felsővezetéket, így például Nyugat-Magyarország egykoron legtöbb ilyen mozdonyának helyt adó fűtőházából, Szombathelyről néhány év alatt szinte teljesen kiszorultak, de a főváros környékén is csupán az esztergomi és lajosmizsei vonal ingavonatain lehet velük találkozni. Hajlott kora ellenére a MÁV továbbra is számol a típussal: a megmaradt több mint 70 ilyen járműből 30 az elmúlt évtizedben átfogó felújításon esett át, melynek során erőforrásukat korszerűbb Caterpillar gyártmányú dízelmotorra cserélték, ezzel megfosztva őket jellegzetes hangjuktól. A sorozat leváltására jelenleg nem mutatkozik reális esély, ezért valószínűleg még jó néhány évig hozzá fog tartozni a tipikus balatoni hangulathoz az éjszakák csendjét felverő, kilométerekről visszhangzó dübörgésük.

Taurusból Teknő

Ezzel el is értünk a letűnt korokból itt ragadt mozdonyoktól a korszerű vontatójárművekhez, ezek megjelenésig azonban egészen a kétezres évek elejéig várni kellett Magyarországon. Akkor mutatkozott igény ilyenek beszerzésére, amikor a ’90-es években a Budapest-Bécs vasútvonal modernizációjával lehetőség nyílt annak jelentős részén a 160 kilométer/óra sebességű közlekedésre,

de arra alkalmas járművel egyik magyarországi vasúttársaság sem rendelkezett. Kényszermegoldásként a V63-as „Gigant” villamos mozdonyokból alakítottak át 10 darabot magasabb maximális sebességűre, ezek viszont nem tudtak közlekedni az osztrák hálózaton az eltérő áramrendszer miatt. Így aztán 2000 végén a MÁV és GySEV közös pályázatot írt ki 10, illetve 5 darab kétáramnemű, legalább 200 km/óra végsebességű villamos mozdony beszerzésére, melyet a Siemens nyert meg a Nyugat-Európában már bevált típusnak számító EuroSprinterrel. Ilyen gépek korábban is rendszeresen megfordultak hazánkban a nemzetközi vonatok élén, az Osztrák Államvasút (ÖBB) színeiben. Egy univerzális villamos mozdonyról van szó, mely 6300 kW teljesítményével a legerősebb az országban, így nehéz tehervonatok vontatására is kiválóan alkalmas. Mégis a belföldi és nemzetközi InterCityk vonógépeként látni őket a legtöbbször, például a főváros és Bécs, Graz, Sopron, valamit Szombathely irányában, mivel mindkét korábban említett vasúttársaság viszonylag kevés 160-as tempóra alkalmas mozdonnyal rendelkezik. Közkeletű nemzetközi elnevezése a Taurus, ezen kívül felfordított teknőre emlékeztető alakja miatt a Teknő nevet is ráragasztották hazánkban. Nagy sík és enyhén ívelt felületekkel rendelkező kasztnija miatt kiválóan alkalmas ún. werbeloknak, azaz hirdetőmozdonynak; a GySEV flottája egy kivétellel, és a MÁV-os állomány számtalan darabja is felmatricázva pompázik, a legutóbb felékesített darab az ’56-os forradalom évfordulójára emlékezik. Érdekes jellegzetessége típusnak az indításkor szolmizálva emelkedő frekvenciájú hangja.

Traxx, a legifjabb

A következő villamosmozdony-tender ideje 2007-ben érkezett el. Ezúttal a Szilik részleges kiváltására kerestek alkalmas jelöltet. A pályázatot – többek között a Siemens EuroSprinterét maga mögé utasítva – a Bombardier cég nyerte meg Traxx fantázianevű modelljével. A kisebb teljesítmény és végsebesség mellett leginkább a lényegesebben alacsony ár szólt mellette. 2011-12-ben 25 darabot szállított le a gyártó ebből az kétáramnemű, univerzális villamos mozdonyból. A szerződés magában foglalta további példányok opciós megrendelését is, ezt azonban a MÁV forráshiány miatt nem hívta le. A sorozat gépeivel elsősorban az észak-dunántúli és alföldi InterCityk mozdonyaként lehet találkozni, de rendszeresen megjelennek a dél-balatoni vasútvonalon és tehervonatok élén is. Szerencsére már látni, hogy nem sokáig marad ez a legújabb mozdonytípus hazánkban: a GySEV Zrt. bejelentette, hogy szerződést kötött 5+4 darab beszerzésére a Siemens legújabb, 2010-ben bemutatott Vectron típusú villamos mozdonyából, amelyek eddig csak magántársaságok zászlója alatt, illetve bérleményként fordultak elő hazánkban. Az új gépek első példányai várhatóan már a nyár folyamán munkába állhatnak.

forrás: Magyarország Mozdonyai, Indóház Kiadó 2007


Groupama Aréna Tükröződött a napsugár a Fradi kabalájának tiszteletére felállított sasszobron, mikor a bejárathoz tartottam és próbáltam elképzelni, mekkora tömeg halmozódik fel itt egy bajnoki vagy nemzetközi meccs előtt. A Ferencváros labdarúgócsapatának kultikusnak mondható, 22 ezer férőhellyel rendelkező, gigantikus arénájába nyert betekintést mindaz a 35 érdeklődő, aki részt vett az Épületgépész Szakosztály által megszervezett stadionlátogatáson. Daca

A Groupama nem csak az NB1-ben szereplő zöld-fehér csapat hazai meccseinek ad otthont, de nemzetközi mérkőzések alkalmával is kiváló környezetet biztosít a szurkolóknak és játékosoknak egyaránt, sőt, különféle rendezvények lebonyolítására is alkalmas. A létesítmény hivatalos oldalát meglátogatva egyből szemünkbe ötlik a stadiontúra opciója, mely az öltözőkbe, trófeatermekbe és egyéb egzotikus helyekre ad betekintést. Azok azonban, akik ellátogattak az „Épületgépész Stadiontúra a Groupama Arénában” nevű eseményre, egészen más fajta élményben részesülhettek. Például válaszokat kaphattak arra, hogy milyen műszaki kihívásokkal kell szembe néznie egy ekkora épületnek, illetve, hogy hogyan lehet ezeket kezelni, kordában tartani. Egy több tízezer ember befogadására alkalmas intézmény biztonsági, és tűzvédelmi előírásai is komoly feladat elé állították a projekten dolgozó mérnököket. A stadiontúra különlegességét az is jól mutatja, hogy az ott dolgozók közül is csatlakoztak páran, hisz ilyen körbevezetésen még ők sem vettek részt ezelőtt. A rendezvény egy főbb jellemzőket bemutató, rövid előadással vette kezdetét, ahol ismertették többek között az aréna csapadékvizet hasznosító, szürkevizes rendszerét is. Ez azt jelenti, hogy a körülbelül kétszáz WC és száznegyven vizelde vízellátása az esőzések során összegyűjtött csapadék esetleges rásegítésével valósul meg. Az aréna fűtéséhez és melegvíz-előállításához szükséges hőt két gázüzemű, 1100 kW-os ikerkazán állítja elő, melyek a fejépület tetején találhatók. Érdekesség, hogy a pálya fűtésére a téli méretezési állapotban 1150 kW fordítódik, ami sem önmagában, sem az egész rendszerhez viszonyítva nem kevés. A parkolóház, mely az aréna földszintje alatt húzódik, megközelítőleg 150 férőhelyet biztosít a meccsekre autóval érkezőknek. Könnyen belátható, hogy a járművekből származó benzinfüst terhelése meccsek előtt és után igen intenzív, ezért olyan szellőzőrendszert kellett beépíteni, amely ennek elszállítására alkalmas. A tervezésnél a friss és szennyezett levegő terelésére is gondolni kellett, hiszen ekkora geometria esetén fontos, hogy az áramlás szabályozott kereteken belül valósuljon meg. Ehhez egy plafonra szerelt, csőbe épített ventilátort használnak, melynek beállított lapátjai vannak a kilépésnél. A parkoló után menjünk egy szinttel feljebb, és nézzük meg a játéktérre vonatkozó érdekességeket. A gyepszőnyeghez speciális fűmag-keveréket alkalmaznak, hogy

a fűszálak minél strapabíróbbak legyenek. Az üzemeltetéshez köthető, számítógépes rendszerrel összekapcsolt műszerek jelzik, hogyha a fűnek szüksége van plusz napoztatásra. Ennek kivitelezésére külön erre a célra kifejlesztett hősugárzó berendezéseket használnak, melyeket volt szerencsénk munka közben is meglesni. Ezeken felül pályafűtő rendszer biztosítja, hogy télen se legyen sehol fagypont alatti hőmérséklet a talajban. Ez a padlófűtéshez hasonló kialakítású osztó-gyűjtőről, 30 cm osztásban hálózza be a talaj alatti réteget. Az Épületgépész Szakosztálytól Pongrácz Zoltán válaszolt készséggel a szervezéssel kapcsolatban felmerült kérdéseimre, ahonnan kiderült többek között az is, hogy az elsők lehettünk, akik szervezett körülmények között betekinthettek az aréna épületgépészeti rendszereibe. Míg a 40 főre kiírt esemény kihirdetésének első fázisaiban többnyire a szakosztály tagjai jelentkeztek, addig a határidő előtt 2 nappal a helyek teljesen beteltek. Sőt, a nagy érdeklődésnek köszönhetően sajnos akadtak olyanok is, akiket a szigorú biztonsági előírások miatt vissza kellett utasítani. A látogatás célközönsége értelemszerűen az épületgépész és épületenergetikus hallgatók voltak, azonban meglepő módon a karon kívülről is mutatkozott érdeklődés. Végül a stadionlátogatás rövid értékelésére kértem Zoltánt, aki elmondta: „Nem hétköznapi, hogy betekintést nyerünk egy ekkora létesítmény működésébe, extrém gépészeti problémákra láthattunk megoldásokat a Stadionban. Mindenki pozitívan jelzett vissza az eseményről, a pályaszéli szabadfoglalkozás elnyerte a hallgatók tetszését, de igazán az épületgépészek tudták értékelni a túrát.”


Mire is jó egy drón? Repül, kicsi, gyors és könnyen kezelhető – ezek a jellemzői napjaink egyik legsikeresebb találmányának, a drónnak. Azt azonban kevesen tudják, hogy ezeknek a távirányítható gépeknek a céltalan röpködésen kívül számos, néha meglepően hasznos felhasználási módja van. Cikkünkben ezeknek járunk utána. Laci

A legtöbb modern technológiai újításhoz hasonlóan először a drónok is katonai célú felhasználásra lettek kifejlesztve. Nem meglepő módon a hidegháborús évek fegyverkezési versenye alatt született meg az ötlet olyan repülőgépek előállítására, melyek nem igényelnek pilótát (legalábbis nem a hagyományos értelemben a pilótafülkében utazva). A hetvenes évekre az amerikai légierő már sikeresen alkalmazta ezeket a hivatalosan UAV-nak (Unmanned Arcraft System-nek) nevezett drónokat felderítési feladatokra. Innentől kezdve pedig elterjedésüket már nem lehetett megállítani. 2014 januárjában az USA légiereje több mint tízezer robotrepülőt üzemeltetett elterelő, felderítő, harci és logisztikai célokra, s ez a szám azóta csak növekedett. A 2010-es évek elején jelentek meg az első nem katonai célú drónok, és sikerességük azóta is töretlen. Ennek oka talán az, hogy rendkívül változatos módokon felhasználhatók. Erre bizonyíték ez a néhány példa.

Fotózás, videózás

Aki volt mostanában nagyobb tömegrendezvényen, biztosan felfigyelt már arra a jellegzetes zümmögő hangra, mely egy drón röptét jelzi. Ez nem véletlen. Fotósok és videósok generációi küzdöttek nagy embertömegek megfelelő megörökítésével, magas házakról, darukról, vagy akár helikopterekről próbálva elkapni a legideálisabb képet. A legújabb, viszonylag kisméretű, ámde kiváló képminőségű kamerákkal felszerelt stabil röptű gépek azonban ezt lényegesen megkönnyítették, bár kezelésük még így is nagy szakértelmet igényel. Ezen kívül sok más, eddig nehezen fényképezhető területre is berobbantak a pilóta nélküli gépek, ilyen például a sport, vagy a természetfilmezés és -fotózás.

Mi is az a drón?

Az angol nyelvben minden vezető nélküli járművet (unmanned vehicle) drónnak (drone) neveznek. Ezek közül megkülönböztetnek vezető nélküli vízalatti (AUV), vízfelszíni (USV), földfelszíni (UGV), űr, légi (UAV) és harci légi járműveket (UCAV). A magyar köznyelvben csak a két utolsóra használjuk a drón kifejezést, ezeken belül is leginkább az úgynevezett multirotoros gépekre. A legelterjedtebb típusok a tricopter (három rotoros), quadrocopter (négy rotoros), hexacopter (hat rotoros), quadcopter (nyolc rotoros) változatok.

Vadászat, halászat, vadvédelem

Halászat és vadászat területén elsősorban a kiváló felderítő képességeik miatt alkalmaznak drónokat, hiszen csendesek, kicsik és egy átfogó, felülnézeti képet tudnak adni az adott területről. Néha még hőkamerákkal is ellátják őket, így könnyítve meg az állatok felkutatását. Ám vannak, akik egy lépéssel ennél is tovább mennek: egy internetes videó tanulsága alapján egy kansasi farmer horgot és damilt erősített a drónjára, s így űzte kedvenc sportját. Sok környezetvédelmi aktivista szerint azonban a horgászok és vadászok ezzel tisztességtelen előnyt szereznek, s már készülnek a törvénytervezetek a gépek ilyen célú felhasználásának korlátozására. Ám az állatbarátoknak sem kell egyből elítélniük a drónokat, hiszen sok helyen éppen az orvvadászok visszaszorítására alkalmazzák ezeket a robotrepülőgépeket. Lefilmezik a tilosban járókat és elriasztják a védendő állatokat.


Mezőgazdaság

A farmerek sem kerülhetik ki a drónok használatát. A legmodernebb mezőgazdasági trendek egyik fő eleme termények precíziós gondozása, egyes termőterületeket a lehető legkisebb részekre bontva, s ezen részterületek specifikus igényeinek legjobban megfelelő trágyázása, permetezése. Ebben segítenek a robotrepülők, hiszen mind megfigyelésre, mind a különböző vegyszerek pontos célba juttatására kiválóan alkalmasak.

Segítségnyújtás

Azt ma már mindenki pontosan tudja, hogy a drónok kiválóan alkalmasak emberi életek kioltására, ám azt csak kevesen, hogy azok megmentésére is épp ilyen jól felhasználhatók. Az elmúlt években több eltévedt vagy elveszett embert is segítségükkel találtak meg a kereső csapatok, de rendkívül jól hasznosíthatóak voltak különböző természeti katasztrófák által sújtott területekre küldött élelmiszer és segélyszállítmányok célba juttatására is. A közeljövőben még ennél is sokoldalúbb lehet a felhasználásuk, hiszen már kész tervek vannak olyan drónok szolgálatba állítására, melyek egyfajta önjáró defibrillátorként automatikusan kirepülnének szívleállás esetén a pácienshez, drasztikusan csökkentve ezzel a kiérkezési időt, így növelve a túlélési esélyt.

Versenyzés

Erős a gyanúm, hogy mikor a legelső találkozás megtörtént két drónt reptető ember között, egyből felmerült a kérdés, hogy vajon melyiküké is a gyorsabb. Annál meglepőbb az, amivé ez a versengés kinőtte magát. A drónversenyek manapság komoly sporteseménynek számítanak szerte a világon, Franciaországtól Dubajig. Tuningolt versenygépek röpködnek iszonyatos sebességgel olyan pályák felett, melyeket eddig csak videojátékokban láthattunk. A legérdekesebb az egészben azonban az, hogy a pilóták nem egy külső nézőpontból, hanem speciális szemüvegek segítségével gépeik szemszögéből repülnek, s ez így szélvészgyors reflexeket és kötélidegzetet igényel. A sport növekvő népszerűségét mutatja, hogy még az amerikai ESPN csatorna is műsorára tűzte a Drone Racing League-t.

Áruszállítás

Rendőrségi alkalmazás

A polgári drónhasználat elterjedésével a rendőrség is új kihívásokkal néz szembe, hiszen sok esetben nem megengedett, hogy ezek egy adott területre berepüljenek. Ezt megakadályozandó állították szolgálatba Japánban az úgynevezett elfogó drónokat, melyek egy rájuk szerelt háló segítségével kapják el eltévedt társaikat. Az Egyesült Államokban pedig arcfelismerő rendszerrel felszerelt kamerák mellett sokkolóval is ellátták a rendőrség robotrepülőit, így azok egy üldözés során akár le is teríthetik az elkövetőt.

forrás: livescience.com, trendblog.net, tested.com, askmen.com, wikipedia.org

Már túl van a tesztüzemen az Amazon online webáruház Prime Air nevű szolgáltatása, mely egészen új szintre emelheti az internetes vásárlásokat. Nincs többé hosszú várakozás a dugóba került csomagszállító autókra, helyette a raktártól vagy a legközelebbi nagyobb logisztikai központtól egy drón fogja fürgén kézbesíteni a megrendelt árut. Azoknak sem kell elkeseredniük, akik megrendelt ételükre várnak hosszú óráknak tűnő perceket korgó gyomorral. Egy amerikai pizzéria már bejelentette a terveit a drónokkal való kiszállításra. A listát talán a végtelenségig lehetne folytatni, hiszen napról napra jelennek meg újabb és újabb kreatív ötletek a robotrepülők felhasználására, azonban a kedvelőiknek szembe kell nézniük egy igen komoly problémával, mely a jog. A drónokra vonatkozó jogszabályok még igencsak gyerekcipőben járnak, és még senki sem tudja, hogy mennyire lesznek megengedőek vagy szigorúak, de az biztos, hogy ennyire szabad használatuk biztosan nem lesz, s ez akár meg is pecsételheti az egész találmány sorsát. A fentiek alapján tehát kijelenthető, hogy a drónokban megvan a potenciál, hogy a jövőnk meghatározó részei legyenek, ám az sem elképzelhetetlen, hogy amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan tűnnek majd el mindennapjainkból.


Élménybeszámoló a Blaha Lujza térről Egy olyan „varázslatos” helyet tárunk elétek, ahol már mindegyikőtök járt. Az iróniával megcsavarva, a hagyományos élménybeszámolós cikkek sajátosságait nem nélkülözve, következzen egy kis betekintés a Blaha Lujza térre! Dávid

Sosem láttam értelmét egy külföldi várost bemutató cikknek, elvégre aki nem járt ott, annak mondhat bármit az író a Colosseumról, az Eiffel-toronyról, a Brandenburgi kapuról, elolvasva sosem lesz ugyanolyan, mint személyesen megtekintve. Amennyiben az Olvasónak nincs ös�szehasonlítási alapja, egy olyan cikk születik, ahol olyan múzeumokról kell olvasnunk, amiről sosem hallottunk, és egy olyan cikkíró élményeit kell olvasnunk, akit lehet, hogy nem is ismerünk. Olyan ez, mint egy képeslap, amit a feladója azért ad fel az otthon ragadt ismerősének, hogy „nézd, milyen jó nekem!” A Blaha Lujza teret azonban mindenki ismeri. A tér Budapest központjában, a VIII. kerületben helyezkedik el, a József körút és az Erzsébet körút találkozásánál. Nevét a múlt század egyik legnagyobb színművész- és énekesnőjéről, a nemzet csalogányáról kapta 1920-ban, aki történetesen ezen tér közelében lakott. A terület központi fekvésének köszönhetően közlekedési csomópont, hiszen itt áll meg többek között a magyar főváros méltán híres kabalája, a „négyeshatos”, de számtalan autóbusz, valamint a kettes metró is tiszteletét teszi a téren – pontosabban alatta. A hangulat párját ritkító a Blaha Lujza téren, az ember úgy érzi, hogy egyszerre több generáció is megelevenedik ezen a kis helyen. Mindemellett pedig – a közlekedési csomóponti mivoltának is köszönhetően – rengeteg nációval találkozhatunk, amely a jól megérdemelt „nemzetközi” jelzőt kölcsönzi a térnek. A már említett generációs szakadék több színtéren is megmutatkozik, ha körbenézünk a „Blahán”. Példának okáért a kettes metró meglepően tiszta szerelvényeiből kilépve szinte egy szakadékba zuhanásként éljük meg a 7E autóbuszra való felszállást, illetve az ott eltöltött első perceket.Mindez köszönhetően a járműben uralkodó beazonosíthatatlan szag-kavalkádnak és a többi utas csúcsidőben tapasztalható közelségének (nem is értem, miért mondják a magyar embert távolságtartónak). Azonban megéri a téren alaposan is körbenézni, nem csak átszállásra igénybe venni a szolgáltatásait. A belváros betonrengetege között üdítően hat az ott elhelyezett néhány fa látványa, és most tekintsünk el attól a gondolattól, hogy hány hajléktalan használja mobil toalettnek az éjszaka és/vagy nappal folyamán. Azonban akárcsak egy horrorfilmben az erdő jelenléte, úgy ez a néhány fa is veszélyeket hordoz magában. Lombjai között nem ritka az „ingyencirkusz”: a hajnalban sörösüvegekkel hadonászva vitatkozó fiatalok, a hajléktalanok emelt hangvételű vitája

az élet nagy dolgairól, avagy „Mér’ ittad meg a boromat, Lajos?” című több felvonásos tragikomédia, ezzel is tisztelegve Blaha Lujza művésznő emléke előtt. A generációs különbséget a pláza jelenléte teszi még élesebbé. Egyrészt a villamosmegállóból is könnyen megközelíthető sarki fabódé a múlt századi Budapest gyorséttermi emlékeit továbbítja az utókornak, miközben búskomoran húzódik meg a pláza árnyékában. A bevásárlóközpont éles kontrasztot képez a túloldalon elhelyezkedő, régi építésű házak modern ellenbástyájaként. A Blaha Lujza tér számomra mindig is egyfajta kulturális iránytűként funkcionált a fővárosban. A terület közepén megállva a négy égtáj szerint Budapest négy különböző hangulatú része felé indulhatunk el, hovatartozásunknak, igényeinknek és kalandvágyunknak megfelelően. Nyugat felé haladva a napfényes Buda hegyei tárulnak a szemünk elé, amelyet a két városrészt elválasztó Duna tesz még varázslatosabbá, így egy pillanat alatt turistává válhatunk saját országunkban. Az ellentétes irányban azonban inkább tudunk azonosulni egy magyar átlagember hétköznapi problémáival valamint a magyar valóság igazi édenébe csöppenhetünk bele, ha eljutunk a Keleti pályaudvarig, ne adj’ Isten tovább merészkedve Zuglóig. Északra indulva könnyedén ékes fővárosunk szívében találhatjuk magunkat, hiszen erre helyezkedik el a Parlament, a Margitsziget, illetve a Hősök tere is. (Amennyiben a Parlamentet az ország szívének, úgy a Blaha Lujza teret az ország vakbelének tudnám nevezni). Ha a kalandvágyunk nem ismer határokat, úgy a tértől délre elindulva megtekinthetjük a budapesti Harlemet, a „nyóckert”, ahol a hamis diplomák egykori központját, a Józsefvárosi piacot, az egész kerületet átszelő „sugárutat”, a Baross utcát, valamint az Orczy teret tekinthetjük meg – amennyiben a kerület befogad minket, és nem dob ki magából. Összefoglalva az eddig leírtakat, végre elmondhatja magáról a Káté, hogy egy, a hétköznapi emberhez is közel lévő turisztikai látványosságot tárt a Kedves Olvasó elé. S gondoljunk csak bele: mi lenne velünk a Blaha nélkül? Mondjuk csak egy lyuk tátongana ott helyette, megannyi problémától és balhés helyzettől megkímélve a fővárosiakat, de mégis mennyit elvéve az egyszerű hétköznapokból. Becsüljük meg ezt a helyet, hiszen ez a tér olyan Budapesten, mint a szóda a fröccsben: amíg ott van, tudomást sem veszel róla, de ha elveszik, úgy nagyon hiányzik belőle. Minek nekünk Szent Márk tér, ha van Blaha Lujza terünk?


AMTS élménybeszámoló Idén ismét megrendezésre került Magyarország, sőt Közép-Kelet Európa legnagyobb horderejű élményközpontú autós rendezvénye, az Autó Motor és Tuning Show. A rendezvény keretein belül láthattuk, megcsodálhattuk Európa legszebb és legelvetemültebb tuningautói mellett a gyártók legújabb modelljeit, illetve koncepcióautóit is. Márk

Mielőtt azonban belevágnánk az élményekbe, tekintsünk vissza egészen 2006-ra, amikor első alkalommal rendezték meg az eseményt. Történelmük első két évében Szegeden került megrendezésre, majd egészen máig a Hungexpo adott teret a hétvégi találkozónak. Az évek során sok filmbeli legenda is kiállításra került, például a Halálos Iramban filmben látott Paul Walker Toyota Suprája, valamint Vin Diesel Mazda RX-7 modellje. Szintén láthattuk a Tolvajtempóban szereplő Eleanort, valamint idén életnagyságban megtekinthettük a Knight Riderből ismert KITT-et. A kiállítás mérete idén elérte az első felvonás hétszeresét. 2017-től a rendezvény kizárólag autós rendezvény, mivel tavaly hazánk legnagyobb kiállítóhelyét teljesen megtöltötte az esemény. A motoros részleg így a Boat Show-val kerül megrendezésre. Idén több mint 1500 kiállított járművet tekinthettek meg az érdeklődők a három napos programsorozat alatt. A folyamatos programok és a sokszínű kiállítások miatt bátran kijelenthetjük, hogy egy egész napos programot kínáltak idén is a szervezők szórakoztatásunkra. Ezúttal is mindenki megtalálhatta az érdeklődési körének megfelelő kiállítást. A rendezők igyekeztek azonos helyre tömöríteni a különböző stílusirányzatokat. A rendezvény sokszínűségét bizonyítja, hogy a tuningautók mellet helyet kaptak a gyártók legújabb modelljei, a feltörekvő elektromos kínálat, a veterán autók, az amerikai klasszikusok, az autós termékeket és szolgáltatásokat forgalmazó cégek, szimulátorok, a szabadban pedig egy gymkhana versenypálya is, amelyen a nevezők mérhették össze egy szlalomozás keretein belül a tehetségüket. Szerkesztőségünk két tagja a rendezvény első napján látogatott ki a rendezvényre. A helyszínt egyszerű volt

megközelíteni, mivel a BKK járatai sűrűn jártak. A bejutás sorban állás nélkül, zökkenőmentesen ment. Az emberek folyamatosan érkeztek, de mindig volt legalább 2-3 üres terminál, ami csak arra várt, hogy valaki odafáradjon. A személyzet kedves és előzékeny volt, még kellemesebb élményekkel gazdagítva bennünket. Az ünnepélyes megnyitó a G pavilonban volt. Itt voltak kiállítva a gyártók legújabb modelljei és koncepcióautói. Ilyen téren a Mercedes nyújtotta a legtöbbet. Futurisztikus formatervei mellett kiállított egy itthon kombiból átalakított kabriót is. Ezek után megtekintettük az itthoni forgalmazók modelljeit, akik közül majdnem mindenki képviseltette magát. Az Opel kiállította 1 literes, turbós motorját, valamint OPC Astráját, a Volkswagen válaszul elhozta GTI és R szériás Golfjait, a Ford pedig sportautóját, a Mustangot. A Nissan idén az elektromos részleget képviseltette, személyautója mellett villanyos áruszállítóját is kiállította. A G pavilon másik oldalán a veterán kiállítás volt, ahol rengeteg Lada – és a vele összekeverhető Fiat – mellett megcsodálhattunk több OT rendszámos Ford Mustangot különböző évjáratokból, valamint a szovjet idők luxusautóját, a Gorkij Autógyár Csajkáját. Láthattunk Mercedeseket egészen az 1940-es évekig visszamenőleg, természetesen mindet gyári állapotban és szigorúan gyári alkatrészekkel felújítva. A G pavilonból kilépve elég volt követni a gumifüst illatát, valamint a csikorgó gumik hangját ahhoz, hogy megtekinthessük a szlalomversenyt. A pályát ekkor már mindenfelé gumidarabok borították, a térkő eredeti színe már sehol sem látszott. A folyamatos versenyt közel két tucat csapat biztosította. Minden autó hátsókerekes volt, többségük BMW, de akadt jó pár Mercedes is. Személyes


Ózonlyukból üzletág Ausztrália ugyan a felső-közép régióban van a toxikus anyagok kibocsátását tekintve, de most – remek példát statuálva – képes lehet ezt csökkenteni. A közeljövőben pénzre válthatja a perzselő napsugárzást, mely a felettük meggyengült ózonréteg miatt jóval intenzívebben éri őket. Daca

kedvencem egy dízel Mercedes volt, amely minden gázadáskor kormot eresztett a közönségre jobb oldali sárvédőjén át kivezetett kipufogóján. Szlalomozása alatt egyszerre állt minden fehér gumifüstben és fekete koromban. Számomra a nap fénypontját jelentette ez a verseny. A látvány mellett a rendezők a nézők biztonságára is nagy hangsúlyt fektettek. A nézők emelvénye olyan magas volt, hogy a legalsó sor is az autók fölött helyezkedett el legalább egy méterrel, így megelőzve egy esetleges baleset bekövetkeztét. Egész nap el tudtam volna nézni a kapartatást, azonban folytatnunk kellett utunkat, hogy zárás előtt végére érjünk a tuningolt autók pavilonjainak is. A tuningrészleg idén is kitett magáért. A kihozott autók fölülmúlták a várakozásaimat. Minden autón látszott a belefektetett sok munka, valamint az igényesség. Nagyítóval sem lehetett hibát találni rajtuk. Az egyedileg készített karosszériaelemek illesztései és festése minőségileg legalább olyan volt, mint a mai gyártóké. A különböző stílusirányzatok széles választékát tárták elénk. Kedvencem itt egy második generációs Volkswagen Golf volt, amelynek szövettel borított lökhárítóján igazi moha volt. Ha valakinek megtetszett, akár meg is vásárolhatta volna, mint sok másik kiállított autót. A részleg különös sajátossága volt, hogy a sok milliós BMW-k mellett gond nélkül megfért egy tuningolt Trabant, úgy, hogy senki sem nézte mosolyogva. Nem volt ellentét a japán és német márkák kedvelői közt sem, jó volt látni, ahogyan az autók szeretete összehozta a teljesen különböző embereket is. Pénteken és szombaton 19:00-kor volt kapuzárás. Sajnos az idő hamar eltelt, így zárás előtt 10 perccel vettük az irányt az utolsó pavilon felé. A kapuban már álltak a biztonságiak, viszont nagy örömünkre szó nélkül engedtek be minket ide is. Fél 8 után sikerült megnézni mindent, de ekkor sem szólt senki, hogy már zárás van, ezért köszönettel tartozunk, mivel így a teljes kiállítást végig tudta járni az is, aki kicsit több időt szeretett volna ott eltölteni. Összességében elmondhatom, hogy egy nagyon szép napot sikerült eltölteni a rendezvényen, melyhez a kiállított darabok, a műsor, a szervezők türelme és munkája egyaránt szükséges volt. Remélem, jövőre legalább ennyi kiállító lesz, valamint lehetőségünk lesz újra részt venni az eseményen.

A Guardian cikke szerint a kenguruk földje lehet az első ország, mely „látszólagos” erőműveket integrál a villamosenergia rendszerébe. Ezt a háztetőkön elhelyezett fotovoltaikus napelemek és a háztartási akkumulátorok kooperációjával érnék el. Mindezt egyrészt a napelemek piaci árának mérséklődése, másrészt az akkumulátorok egyre növekvő kapacitása és megfizethetősége teszi versenyképessé. A megvalósításhoz azonban olyan ún. „Smart Grid” kiépítésére van szükség, mely képes kezelni és irányítani a fogyasztókat úgy, hogy azok, ha kell, termelőkké válhassanak. A beruházások pénzügyi hátterét részben különböző energetikai szervezetek is támogatják, hiszen az elképzelések szerint óriási potenciál rejlik benne. A már megépült „okos hálózat” segítségével az ilyen szoláris rendszerek tulajdonosai hamarosan képesek lesznek a megtermelt villamosságot értékesíteni az energiapiacon. Az a fajta szoftver alapú piactér, ahol a koncepciók szerint majd a tranzakciók zajlanak, képes lehet megváltoztatni az ausztrál, sőt akár a globális energiapiacot is. forrás: www.theguardian.com


Kik a sorozatgyilkosok?

– Bemutatunk néhányat a legfélelmetesebbekből!

Sorozatgyilkossá az válik, aki három vagy több embert öl meg eltérő időpontokban. Rögtön felismerhető, mivel a gyilkosságokat általában azonos módszerekkel és eszközökkel követik el. A legtöbb sorozatgyilkos azért is veszélyes, mert egyáltalán nem tűnnek ki a tömegből. Hétköznapi alakok, akik dolgoznak, szomszédjaik, barátaik és ismerőseik előtt palástolni tudják, hogy rejtett személyiségük egy valódi pszichopatát rejt. Pöri

Ted Bundy

Az egyik legismertebb sorozatgyilkos. A ’70-es években számtalan fiatal lányt ölt és erőszakolt meg. Bundy egy elegáns, vonzó és meggyőző férfi volt, módszerét e köré építette. Nyilvános helyen választott magának áldozatot, akit később egy elhagyatott területre csábított, majd végzett vele. Legalább 12 áldozatát le is fejezte, majd trófeaként a lakásában tartotta őket. Ös�szesen 30 nő meggyilkolását ismerte be, ám az áldozatok valódi száma rejtély.

Dennis Nilsen

Nilsen 1978 és 1983 között 12 férfit ölt meg Londonban. Áldozatait a lakásán megfojtotta, majd a padló alá rejtette; de volt, hogy egy holttesttel több hónapig együtt is aludt. A holttesteket később felboncolta, majd elégette, vagy megfőzte és lehúzta a vécén. Elkapását segítette, hogy emberi húst találtak a szennyvízhálózatban. Rémtetteiről nagyon szívesen és élvezetesen mesélt a rendőröknek.

Nannie Doss – The Giggling Granny

Dennis Rader – a BTK gyilkos

A legtöbb sorozatgyilkosnak zűrös gyerekkora volt, amikor is megaláztatások érték érzelmileg, vagy fizikailag. Gyermekkorban megfigyelhető jel lehet például az állatkínzás vagy a gyújtogatás iránti vágy. Nem lehet tudni egy személyről, akár egy barátról, hogy milyen a sötét alteregója, ezért járjunk mindig nyitott szemmel!

Rader összesen 10 embert ölt meg Wichitában 1974 és 1991 között. Minden gyilkosságát nagyon precízen előre megtervezte, akár hónapokig figyelte áldozatai szokásait, hogy kiismerhesse napi- és munkarendjüket. Áldozataival saját otthonukban végzett, ahol betörés előtt elvágta a telefonkábeleket, majd megkötözte menekülő prédáit, hogy biztosan bekövetkező haláluk előtt még kiélhesse rajtuk abnormális vágyait. A rendőröknek sok levelet küldött, mondhatni úgy ugráltak, ahogy Rader fütyült. A legjobban az szórakoztatta, hogy nem tudják elkapni. Többször személyesen felhívta a rendőrséget, ahol bejelentette gyilkosságait, valamint volt, hogy kimondatott szavakat a rendőrfőnökkel a tévében. A BTK nevet saját magának adta az egyik levelében, amely a ’Bind, Torture, Kill’ (megkötöz, megkínoz, megöl) szavakból alkotott betűszó. 2005-ben kapták el egy általa elküldött floppy lemez lenyomozásával.

forrás: list25.com , the-line-up.com

Női sorozatgyilkosokból is akad jó néhány. Doss a ’20as évektől kezdve összesen 11 embert ölt meg. Áldozatait a hozzá közel állókból választotta: öt férjéből négyet, az anyját, a nővérét, az unokáját, és mostohaanyját is meg�gyilkolta. Becenevét onnan kapta, hogy kihallgatásain jóízűen nevetett.


Szellemvárosok I.

- Tragédiák árnyékában

A szellemvárosok különleges atmoszférával rendelkeznek, egészen kísértetiesek tudnak lenni, éppen emiatt válnak horrorfilmek gyakori helyszínévé is. A leghátborzongatóbb, hogy felfedezhetők bennük az egykor boldog, nyüzsgő élet nyomai, amelyet mára már csak csend és üresség tölt be. Bence

Pripjaty

Az Ukrajna északi részén található nukleáris városkát 1970-ben kezdték el építeni Csernobil közelében, az erőműtől mindössze 3 kilométerre. A lakók leginkább az erőművek dolgozóiból és azok családjaiból tevődtek össze, akik élték megszokott mindennapjaikat egészen a tragédiáig. 1986. április 26-án hajnali 1 óra után bekövetkezett a katasztrófa, a 4-es blokk éves karbantartása során porszem került a gépezetbe, a szivattyúk helytelen működése miatt a hűtővíz drasztikusan felforrósodott, amely az üzemanyagrudak olvadásához és végül gőzrobbanáshoz vezetett. A sugárzás rendkívüli nagysága csak egy nap múlva tudatosult a szakértőkben, ezért elrendelték Pripjaty kiürítését. A közel 50 ezer ember abban a hitben hagyta el otthonát és szállt fel az autóbuszra, hogy az evakuáció ideiglenes, éppen ezért csak a legszükségesebb holmikat vitték magukkal. Az elkövetkező években, évtizedekben a várost többször is megtisztították, de az élet már nem tért vissza bele, konzerválódott abban az állapotban, ahogy utoljára látták lakói; még a korabeli szovjet jelképeket sem távolította el senki. A városban elhelyezkedő élménypark, amely a tragédia napján nyitott meg, számos könyv és film helyszíneként szolgált, továbbá a város ad helyet több videójáték cselekményének is. Napjainkban a már biztonságosnak mondható térség látogatható a turisták számára, és többek között a 4-es reaktor is megtekinthető, persze csak megfelelő távolságból.

Centralia

A pennsylvaniai kisváros lakói kezdetben békésen élték mindennapjaikat, mindent a helybeli szénbányászat köré építve. Az idilli összképet egy, a bányában bekövetkezett tűzeset hatásai zavarták meg. A pontos kiváltó okról a mai napig nem tudunk biztosat, de valószínűsíthető, hogy a bányában történő hulladék elégetése során terjedt tovább a tűz a szénrétegre. A következményei beláthatatlanok voltak, a városka alatti teljes szénkészlet 1962 óta folyamatosan ég, és a becslések szerint még évszázadokig nem is marad abba. Mindez sokáig nem jelentett közvetlen fenyegetést a helybeliek életére, évekig éltek együtt az alattuk izzó pokollal egészen egy kisfiúval történt balesetig. A kialakult körülmények hatására a települést sokan elhagyták, és közel szellemvárossá vált, a több mint ezerből 2013-ra már csak 7 lakos maradt. Napjainkban az utakat hatalmas repedések tarkítják és mérgező gázok

törnek fel a felszín alól. A város hangulata sokak fantáziáját megmozgatta, a pokol földi megfelelőjeként tartják számon, ebből a hátborzongató környezetből merítettek ötletet a Silent Hill videójáték, valamint a későbbi filmadaptáció készítői is.

Oradour-sur-Glane

Manapság a természetkedvelők paradicsomának számító franciaországi Limousin régió csöndes, vidékies légköre ellenére a II. világháború évei alatt nem tartozott a közkedvelt helyek közé. 1944. június 10-én, szombat délután egy helybeli békés falu mindennapjait a WaffenSS egységei zavarták meg. A helybelieket papírjaik bemutatására és a várostéren való gyülekezésre szólították fel. A férfiakat különválasztva istállókba, garázsokba és műhelyekbe vitték, ahol lábon lőtték őket, majd meggyújtottak felettük az épületet; a menekülni próbálókat pedig géppuskával várták odakint. A nőket és gyermekeket a helyi templomba zárták, ahol a füst, a géppuskagolyók és a tűz áldozataivá váltak. A borzalmakról néhány szerencsésen megmenekült túlélő tartott beszámolót. De mint minden történetnek, ennek is két oldala van, a németek szerint pedig vannak dolgok, amelyek kimaradtak a megismert történetből. Az ő verziójuk szerint a francia ellenállás oradour-i tagjai robbanóanyagot tároltak a templomban, és az általa okozott detonáció tehető felelőssé a nők és gyermekek haláláért. A közvélemény jelen esetben is inkább az áldozatok mellé állt, de bármi is történt azon a napon, a németek háborús bűnt követtek el. A kisvárost De Gaulle parancsára nem építették újjá, közelében emlékközpontot hoztak létre, ahol a mészárlás borzalmaival szembesülhetnek az odalátogatók.

forrás: the-line-up.com; telegraph.co.uk; wikipedia.org


WD-40 A műszaki terület gyakorlatiasabb oldalában (értsd: sufnibarkács) és az internetes viccoldalak világában egyaránt jártas olvasóinknak valószínűleg ismerős lehet az a folyamatábra, amely az alkatrészek szabadsági fokszámának kívánt irányba történő változtatásához kínál megoldást, s főszereplője az ikonikus duct tape – WD-40 duó. Előbbi tagjával lapunk előző számában már részletesen foglalkoztunk, így ezúttal vetítsük a rivaldafényt a hasonlóan figyelemre méltó kék-sárga flakonos szprére! Marci

Sok más nagy brandhez hasonlóan jelenlegi főszereplőnk születéséhez is a fogyasztói társadalom hőskorába, a XX. század közepének Amerikájába kell vis�szamennünk képzeletben. De mint a műszaki életben sok más megoldást, úgy a kacsaszalaghoz hasonlóan a WD-40 kenőolaj-és vízkiszorító sprayt sem az üzleti siker reménye ihlette. 1953-ban járunk, erről az évtizedről minden bizonnyal a boldog békeidők kezdete mellett a hidegháború fokozatos kiéleződése, és a vele járó űrverseny kibontakozása jut az olvasó eszébe. Ugyan a két nagyhatalom egymásnak feszülése többször is a pusztulást jelentő szakadék legszélére sodorta az emberiséget, számos technikai újítást köszönhetünk a versenyhelyzetnek, így a WD-40-et is. A San Diego-i illetőségű Norm Larsen ugyanis egy olyan kenőolajat kívánt létrehozni, amely a nukleáris fegyverek hordozórakétáit védi meg a korróziótól azáltal, hogy kiszorítja felületükről a vizet. A termék nevét képező mozaikszóban a WD a vízkiszorításra utaló Water Displacement rövidítése, míg a 40-es szám azt jelöli, hogy alkotója 40. próbálkozásra találta meg a sikeres összetételt, melyet főként szénhidrogénvegyületek alkotnak. Hogy pontosan mi is van benne, arról csak közelítő adataink vannak, ugyanis üzleti titok, olyannyira, hogy a terméket inkább nem is szabadalmaztatták, mivel a levédetési kérelemhez be kellett volna nyújtani a pontos receptet is, s azóta ennek lehetősége már el is évült. A kereskedelmi forgalomba kerülésig 1958-ig várni kellett. Ennek előzménye az volt,

Rendeltetésszerű használat: • • • • • •

Beragadt csavarok oldása Rozsdátlanítás Korrózióvédelem Nyikorgó zsanér kenése Zárak olajozása Víztaszítás

Néhány szokatlan alkalmazás: • • • •

Alkoholos filc lemosása tábláról Rágógumi eltávolítása kárpitokból Cipőfényezés Összeragadt üvegpoharak szétszedése • Beragadt zipzár kioldása

hogy a Convair nevű repülő- és rakétagyártó vállalat az SM-65 Atlas hordozórakéták igencsak vékony üzemanyagtartályainak megóvására sikerrel használta. A név talán kevésbé cseng ismerősen, a rakétacsalád azonban több mint félszáz sikeres indítással büszkélkedhet, számos műholdat, űrhajót és űrszondát juttattak át a Föld légkörén, utóbbiakat egészen a Mars, Merkúr és Vénusz közelébe. A rendkívül előnyös tulajdonságai és sokoldalú felhasználása miatt gyors hódításba kezdett az ezermesterek körében, olyannyira, hogy a terméket forgalmazó cég két évtized után kilépett a tőzsdére, jelenleg több mint 160 háztartási vegyipari terméket tartalmaz a portfóliójuk.


Boracay

élménybeszámoló a Fülöp-szigetekről

Március elején volt szerencsém ellátogatni egy kicsiny szigetre, amely egyike a Fülöp-szigetek 7107 kisebb-nagyobb földdarabjának. 30 fokos levegő, 28 fokos homokos tengerpart, éttermek, éjszakai bulik, pálmafák és sok bikinis lány – ez maga a földi paradicsom. Ugyanakkor a sziget lakóinak életéről az útikönyvek nem írnak… Dénes

Elhelyezkedés, utazás

Boracay Budapestről kb. 10 100 km-re található légvonalban, a sziget hossza körülbelül 7, szélessége átlagosan 1 km. A Fülöp-szigetek egykor spanyol, később amerikai gyarmat – az amerikai hatás a mai napig látszik: több olyan termékkel, illetve megvalósítással találkoztam, amelyekkel eddig csak az USA-ban. Az ország államformája demokratikus köztársaság, egy kevésbé demokratikus vezetővel, heti szinten olvashatunk terrorcselekményekről, kábítószer miatti kivégzésekről, emiatt a külügyminisztérium 2. fokú biztonsági kategóriába, több részét pedig 1. fokú biztonsági kategóriába (nem javasolt utazási célországok és térségek) sorolta. Ennek ellenére kisebb fenntartásokkal, de útnak indultam. A repülőjegyet egy olcsó utazásokkal foglalkozó oldal segítségével foglaltam még decemberben. Az olcsó repülőjegy átka általában a kelleténél több átszállás, így a Budapest-London-Peking-Manila-Caticlan állomásokon keresztül jutottam el a célomhoz. Az út átszállásokkal együtt 31 órát vett igénybe, ebből 20 órát levegőben töltöttem. Budapesti indulásomkor reggel -2 Celsius fokot mértek, Manilában hajnali 1-kor már 26 fokot mutattak a hőmérők, mindenki pólóban és papucsban volt, én hossz nadrágban, pulcsiban és kabátban tűntem ki a tömegből. Az ország fővárosából már csak egy 50 perces repülőutat kellett túlélni a több napos utazás után. A sziget a caticlani reptérről csak vízi úton közelíthető meg. Több hotel is kínál transzferszolgáltatást, ami a legkényelmesebb és leggyorsabb megoldás, de van több menetrendszerinti hajójárat is Boracay és Caticlan szigetek között.

Első sokk

Boracayon heves esőzés fogadott reggel, aminek délre már nyoma sem volt. A repülőgépből kiszállva minden utasnak egyből a kezébe adtak egy esernyőt, ami a 20 méterre álló buszig megvédett az esőtől. Ki tapasztalt a Liszt Ferenc repülőtéren már hasonlót?! A szállodánk transzferszolgálatával eljutottunk Boracay szigetére, ahol már a hotel kisbusza várt minket. A hotel a sziget kikötővel ellentétes végén van, így az egész szigetet láthattam a közel 20 perces út alatt. Meglepődtem, hogy milyen „házakban” és milyen környezetben élnek a helyiek. A kunyhók bambuszból vagy préselt lapokból voltak összetákolva, esőzéskor az utakon

bokáig érő vízben mentek a járművek, gyalogosok. Minden kertben szemétdombok, törmelékek. Ilyet eddig csak filmekben láttam, az indiai gettókhoz tudnám hasonlítani a látottakat. Szállodánk főkapuján begurulva, egy más világban találtam magamat: nagy, zöld, gondozott terület, golfpálya, gyönyörű épületek, koktélozó turisták, amit csak egy fal választotta el a „valóságtól”.

Szigetlakók és mindennapjaik

Miután kipihentem az utazás fáradalmait, másnap útra keltem, hogy felfedezzem a szigetet. Az előző napi esőzés nyomai már eltűntek a jól kiépített szivattyúrendszernek köszönhetően. A „házakat” közelebbről szemügyre véve láttam, hogy mindegyik árammal és vízzel ellátott, legtöbbjükben még TV és internet is van. A szigetlakók nagyon közvetlenek, kedvesek és segítőkészek. Bármi kérdésem volt, egyből megálltak és segítettek, akár gyerek, akár felnőtt volt az illető. A gyerekek már kiskoruk óta tanulnak angolul, ezért mindenki beszéli a nyelvet a szigeten. A helyiek egymás közt filippínóul kommunikálnak, de még a közterek feliratai, táblái is angol nyelvűek. A forgalmasabb csomópontokban az angol mellett még kínaiul és oroszul is kiírásra kerültek az információk. A szigeten nincsenek hajléktalanok, mindenkinek van munkája, folyamatosan mozgásban vannak. A turizmus a sziget elsőszámú gazdasági motorja, emellett halászatból, valamint kókuszdió és bambusz exportjából élnek.

Közlekedés

A közlekedés kaotikus. A szigeten kétféle tábla található: a szigetet végigszelő főúton több helyen a megfordulást tiltó tábla és az iskolák környezetében a lassabb haladásra figyelmeztető tábla. Zebra, jelzőlámpa nincs. Véleményem szerint senki nem rendelkezik jogosítván�nyal. A jobbkéz-szabályt nem ismerik, a szigeten mindössze egy körforgalom található, ez általában gondot okoz nekik, nem minden esetben tisztázott a haladási irány és hogy kinek van elsőbbsége. Boracayon egy szabály van: annak van elsőbbsége, aki kevésbé félti a járműjét és erőszakosabban megy. Gyalogosoknak semmilyen körülmények között sincs elsőbbségük. Az utakon a nap minden szakában élénk a forgalom. A motoros triciklik kipufógázai jelentősen szen�nyezik a levegőt, többen maszkot viselnek. Szerencsére


a szigeten egyre több az elektromos tricikli, amelyek csökkentik a szmogot. A sziget járműállományának 90%-át motoros triciklik alkotják, további 9%-ot a szállodák ingyenes közlekedést biztosító kisbuszai tesznek ki, a maradék 1%-on a személyautók, teherautók és munkagépek osztoznak.

Infrastruktúra

Boracay összes útja aszfaltozott és jó állapotú, az útszélét folyamatosan takarítják. Elektromos áram, víz, csatorna az egész szigeten kiépített, de napközben gyakoriak a túlterhelés miatt rövid áramkimaradások. Az áramot a szomszédos sziget szélerőművei biztosítják, a közvilágítás LED lámpás, több világítótestnek saját napeleme van. Sajnos a lehullott leveleket és a szemetet egyben kezelik, amit az udvarokon halmoznak fel. A szemétszállítás folyamatos, de a kirakott szemetet gyakran dézsmálják a kóbor kutyák, a kiszakadt zsákokból kellemetlen szag árad, amely egy meleg nyári napon elég gyomorforgató. A szigeten több bank, rendőrség, tűzoltóság és kórház is található.

Gazdaság

Ahogyan említettem, a kicsiny földdarab éltető ereje a turizmus, ennek bizonyítéka, hogy hatalmas szállodák épültek a kínai, japán, amerikai turisták kényelme érdekében. A szigeten sok bolt és a híres sétáló utcán, a D’Mallon egy bevásárló központ is található. A szigeten bármit be tudunk szerezni, legyen szó akár világmárkás ruhákról, akár nemzetközi ételekről, italokról. A nagyobb boltokban, éttermekben fizethetünk bankkártyával, viszont a kisebb boltokban és utcai árusoknál csak készpénzzel. Gyakran dupla árról indítanak az árusok és a második megszólalásuknál már fele annyiért kínálják, így érdemes, szinte kötelező alkudni. Reprezentatív példaként egy sziget körüli hajózást 6000 pesóért kínálnak (1 peso=5,9 Ft), végül 500 pesót kellett fizetni érte.

A szigetet drágának tartják Fülöp-szigeteki viszonylatban, de a magyar pénztárcához képest kedvező árak vannak. A boltban általában olcsóbbak a termékek, mint itthon. Az éttermek árai változóak, de egy átlagos all you can eat étterem korlátlan jeges tea utántöltéssel, 10 fajta étellel 450 peso (kb. 2700 Ft). A legtöbb vendéglátóhelyen a számla tartalmazza a szervizdíjat, ahol nem, ott is elvárják a borravalót, az USA-hoz hasonlóan.

Tengerpartok

A tengerpartok azok, amelyek igazán idevonzzák a turistákat. A sziget nyugati partja egy összefüggő homokos tengerpart, a White Beach. Lassan mélyülő víz kis hullámokkal, ahonnan a naplemente látványa kihagyhatatlan élmény. A parton több kitűnő szálloda és étterem található, illetve az éjszakai élet itt a legjelentősebb, több étterem karaoke-t szervez, énekesek lépnek fel vagy tűztáncosok szórakoztatják a vendégeket. A White Beach másik nevezetessége a különleges homokvárak, amelyeket a helyi profik építenek és sötétedés után gyertyákkal világítanak ki. Az északi part gyorsan mélyülő, szintén közkedvelt partszakasz, de szeles időben elég nagy hullámokkal találkozhatunk. A keleti part nem alkalmas a fürdőzésre, elsősorban vízi sportok szerelmesei hódítják meg itt a vizet. A déli parton találhatóak a kikötők, ahol a kereskedelem és a turisták utazása zajlik.

Ételek

Főként halakat és gyümölcsöket találunk, de a marha, sertés és baromfihúsból készült ételek is a kínálat részét képzik. A gyümölcsválaszték hatalmas, azonban zöldségek kínálata jóval kisebb. A helyi ételek hasonlítanak a kínai étel állagára, kinézetére, de ízében teljesen más, lágyabb, különleges ízvilágú. A helyiek nem a boltokban, hanem az útszéli árusoktól szerzik be az élelmiszert, ami nincs


megfelelő körülmények között tárolva, a hús, a hal a pulton áll lefedés nélkül a 30 fokos hőségben, benzingőzben. Az ilyen dolgok miatt meg kell válogatni, hogy hol és mit veszünk. Ha megkaptuk az ajánlott védőoltásokat, akkor nincs probléma, de ha nem rendelkezünk kellő védelemmel, inkább kerüljük el ezeket a helyeket.

Vallás

A 12 000 lelkes szigeten két templomot láttam, bár a lakosság nagy része kereszténynek vallja magát. A helyiek hitüket nem a rendszeres templomba járással élik meg, életfilozófiájukon jobban meglátszik a spiritualitás. Beszélgettem egy 23 éves, 2 gyermekes családapával, aki elmondta, teljesen elfogadott, természetes, hogy ilyen fiatalon alapított családot. Megosztotta, hogy nekik a vallás egy magánjellegű dolog, nincs szükségük papokra, lelkészekre, hiszen ők is csak emberek. A szigeten keleti részén él egy kisebb muszlim közösség, ide egy mecset tornyát követve jutottam el. Az egyik férfi odalépett hozzám és kedvesen csak ennyit szólt: „Welcome to the peaceful Muslim community!” Ez elég sokat elárult róluk számomra.

Főváros

Hazafelé egy napot Manilában töltöttem, amely egy több mint 10 milliós keleti nagyváros. A közlekedés még nagyobb mértékben volt kaotikus, mint azt Boracayon megszokhattam. A helyi taxisok a turistákat szeretettel átverik, ezért jobb vigyázni. A helyi tömegközlekedési eszköz a jeepney, de ettől óva intett a recepciós hölgy. Kulturált, olcsó utazásra szolgál az UV Express Service, amely a taxihoz hasonlít.Minden kocsiba folyamatosan lehet beés kiszállni, ott ahol az embernek jó. A reptéri szállástól a kb. 10 km-re található városközpontig lévő út 50 perc alatt tehető meg, személyenként 30 pezót (kb. 180 Ft, fele an�nyi, mint egy BKV vonaljegy) kértek el. Manila egy igazi

nyüzsgő város, sok hajléktalannal, nagy szmoggal, kosszal és rengeteg szórakozási lehetőséggel. Boracayhoz hasonlóan itt is nagy a közbiztonság, sok fegyveres rendőr van az utakon, az emberek itt is nagyon segítőkészek és kedvesek.

Összegzés

E tíz nap alatt átszeltem Európát és Ázsiát, láttam a Csendes-óceánt és megismertem egy számomra teljesen új, idegen kultúrát. A helyi forgatagban annyi hatás, impulzus ért engem, amennyi még sehol sem a világban. Rabul ejtett és teljesen más világkép formálódott bennem, mint amit Európában és Észak-Amerikában tapasztaltam. Itt minden rendezett, vannak pl. közlekedési szabályok, amiket betartunk, ha nem, akkor a rendőr megbüntet – ott nincsenek, azt se tudják, hogy mi a traffipax. Ennek ellenére kevesebb baleset történik ott, hiszen a közlekedés kiszámíthatatlansága miatt mindenki fokozottan figyel. Emiatt érzed magad idegennek ott, elveszted azt a biztonságérzetet, amihez itthon szoktál, hogy tudod miből mi következhet. Ajánlom mindenkinek, aki teheti, hogy menjen el és élje át ezt az érzést, fedezze fel ezt a kultúrát. Mérnökök vagyunk/leszünk, tapasztaljuk meg, hogy milyen körülmények, szokások vannak a világ másik oldalán, vagy éppen ők milyen megoldást találtak egy adott problémára. Tapasztaljunk és lássunk világot! Az újság terjedelme véges, a fotógalériát a Káté weboldalán tekintheted meg a QR-kód segítségével.

forrás: hu.wikipedia.org


Fesztivállapot

– fesztiválkalauz 2017, 2. rész

Előző számunkban már megismerkedhettetek néhány fesztivál idei programjával, természetesen nem csak ennyi rendezvény gazdagítja nyarunkat. Következzen ismét a teljesség igénye nélkül jó néhány program kedvcsinálónak, (meg)ismertetőnek. Bagoly

AlteRába Fesztivál (július 11-16.)

VeszprémFest (július 12-15.)

Körmendről valószínűleg sok embernek nem a fesztiválozás ugrana be elsőnek, sokkal inkább a helyi kosárcsapat. Immáron azonban nyolcadszor rendezik meg a Rába-parti kisvárosban az elsősorban az alternatív zenei vonulatnak otthont adni szándékozó AlteRába Fesztivált. A felhozatal hűen tükrözi a rendezvény szellemiségét, nem kell azonban megijedni, bőven megtalálhatóak lesznek országosan is ismert zenekarok, mint pl. a Vad Fruttik, a 30Y, a Magashegyi Underground, és még sorolhatnánk. Emellett feltörekvő zenekaroknak is lehetőségük lesz bemutatni a nagyközönség előtt, mire képesek. Helyszín: Körmend, Rába Szabadidőközpont Jegyárak (május 31-ig): bérlet: 12.500 Ft; napijegyek (csak helyszínen): 4.000 Ft; kempingjegy: 1-2 napra: 1500 Ft/fő, 3-5 napra: 2000 Ft/fő Bővebb információ: www.alterabafesztival.hu

Jelen cikkben először, a fesztiválkalauzban már sokadjára kerül említésre a nem tombolós fesztiválok közé tartozó rendezvény. Idén 14. alkalommal rendezik meg Veszprémben az „igényes zene- és művészetkedvelők” számára érdekes VeszprémFestet. A fesztivál fő helyszíne az Érseki Palota felújítása miatt ezúttal a História Kert lesz, kísérő rendezvényeivel, mint pl. a Rosé, Rizling és Jazz Napok, azonban máshol is megjelenik a programsorozat. 2017 VeszprémFestjének legismertebb fellépője minden bizonnyal Tom Jones lesz. Helyszín: Veszprém, História Kert, illetve Óváros tér Jegyárak: programtól és elhelyezkedéstől függően változó, információk: www.veszpremfest.hu/jegy/arak Bővebb információ: www.veszpremfest.hu


Veszprémi Utcazene Fesztivál (július 19-22.) A királynék városában nem a VeszprémFest az egyetlen zenés rendezvény. A hangszeres zenestílus a Veszprémi Utcazene Fesztiválon is megmarad, egyébiránt valahol félúton van a rendezvény a sátrazós, „VOLT-típusú” és a kulturális, andalgós nyári programok között. Július második felében ez évben is megjelennek az utcazenészek határon innen és túlról, megspékelve néhány ismertebb, ám a kategóriába beilleszthető fellépővel. Helyszín: Veszprém, a vár és környéke; több színpadon Jegyárak: részben ingyenes, a jegyárak lapzártáig ismeretlenek Bővebb információ: www.utcazene.hu

EastFest (július 25-30.)

Öt évvel ezelőtt rendezték meg először Mezőtúr strandfürdőjének területén a „Buli keleten” szlogennel futó EastFestet, mely mára igencsak kezdi kinőni szülőhelyét, és dinamikusan növekszik. Érthető a népszerűség, hiszen igen jutányos áron juthat el a fesztiválokban szegény déli-délkeleti térség lakossága országos szinten ismert zenekarok fellépésére, mint idén például a Brains, az Ossian vagy Andro. A szervezők igyekeznek egyensúlyra törekedni a gépi és élőzene arányában, melyhez egyre több színpad is társul, fenntartandó ezt az egyensúlyt. Ezen felül a fesztiválbelépők a strand használatára is feljogosítanak, ami igen jól tud esni a forró nyári napokon, a fülledt sátor őserdei klímája után, Mezőtúr pedig nem tartozik a drága városok közé (étkezés, boltok, stb.). Az ötéves korhoz immáron öt teljes nap fesztiválélmény, illetve már egy külföldi fellépő is dukál, aki nem más, mint ifjúkorunk egyik legismertebb DJ-je, a többek között a Now you’re gone című slágerről ismert Basshunter. Helyszín: Mezőtúr, Városi Strandfürdő Jegyárak: bérletek Mezőtúron vásárolva júl. 24-ig 11.990 Ft (ötnapos), illetve 9.990 Ft, helyszínen 13.990 Ft/11.990 Ft; a bérletek elővételben más árusítópontokon 500 Ft-tal drágábban érhetőek el; napijegyek: kedd: 2.990 Ft, szerda-péntek: 3.990 Ft, szombat: 4.990 Ft Bővebb információ: www.eastfest.hu

zedszer a szóban forgó fesztivállal sem, ráadásul a kezdeti három településhez további kettő is csatlakozott, a látogatók száma pedig ennél lényegesen nagyobb mértékben emelkedett. Az idei program témája a „best of Katlan” lesz, mely során a szervezők visszanyúlnak az elmúlt kilenc Katlan felhozatalához: lesz emlékezés Cseh Tamásra, fellépnek a Nemzeti Filharmonikusok Verdi Requiem című darabjával, emlékezve ezzel egykori vezetőjükre; lesz Quimby, Kiscsillag, ukrán udvar és még sorolhatnánk. Az ez iránt érdeklődőknek igazi Kánaán lesz ez az öt nap. Helyszín: Beremend, Kisharsány, Nagyharsány, Palkonya, Villánykövesd, a településeken belül több helyen Jegyárak (elővételben): bérletek: 12.000 Ft; napijegyek: 3.800 Ft Bővebb információ: www.ordogkatlan.hu

FEZEN (augusztus 2-5.)

2017-ben lesz 20 éves a Fehérvári Zenei Napok, melynek idén is a helyi MÁV-pálya ad otthont. Bár államvasutunkkal a legtöbbeknek nem csekély kellemetlen tapasztalata van, szerencsére ő itt most csak a pálya nevében jelenik meg, ha pedig a fesztivál ilyen mértékben növekszik tovább, már ott sem sokáig. Augusztus legelején idén a hazai zenei élet krémjének (Brains, Fish!, Halott Pénz, Kelemen Kabátban, stb.) megjelenése mellett szép számban képviseltetik magukat neves és feltörekvő nemzetközi fellépők is. Közülük a legismertebb talán Alice Cooper, illetve a The Offspring, ezek a nevek szinte mindenkinek mondanak legalább egy minimális valamit. Helyszín: Székesfehérvár, MÁV-pálya Jegyárak (elővételben): bérlet: 14.490 Ft; diákbérlet 13.490 Ft; napijegy: 7.090 Ft; diák napijegy: 4.990 Ft Bővebb információ: www.fezen.hu

Ördögkatlan (augusztus 1-5.)

Újabb antizúzó fesztivál következik. 2008-ban a már leszervezett Művészetek Völgyét (erről az áprilisi számban olvashattatok bővebben) pénzhiány miatt lefújták. Egyeseket azonban nem hagyott nyugodni a tény, így két és fél hónap alatt megszervezték saját hasonló kategóriás fesztiváljukat, mely az Ördögkatlan nevet kapta és a baranyai térség településein került megrendezésre. A felbuzdulás sikerét mutatja, hogy ugyan az „okozat” azóta újra megszervezésre kerül, nincs ez másként immáron ti-

Körös-toroki Napok (augusztus 3-6.) Az ország szinte összes nagyobb folyója maga mellett tudhat legalább egy fesztivált. Nincs ez másként a Körössel sem, ahol a Tiszába torkollás közelében (egészen pontosan Csongrádon) rendezik meg immáron 25. al-


kalommal a Körös-toroki Napokat. A jubileumi alkalom természetesen nagyszabású felkészülést igényel, melynek igyekeznek eleget tenni a szervezők. Megújul példának okáért a nagyszínpad, a line-uphoz méltó technikával szerelik fel. Apropó, line-up: a hazai zenei élet ismertebb szereplői itt is megmutatják magukat (Tankcsapda, Depresszió stb.) Emellett a fesztivál további három helyszínén (melyből kettő eleve létező szórakozóhely) az elektronikus zene (mind a mainstream, mind az underground), illetve a retro bulik kedvelői kaphatják meg igényeikhez illő szórakozási lehetőségüket. A családok és strandimádók sem maradnak hoppon: a fesztiválon ingyenes családi programok, illetve ingyenes strand (a fesztivál nevével ellentétben már a Tiszán) várja az érdeklődőket. Helyszín: Csongrád, Körös-torok Jegyárak (elővételben): bérlet: 9.500 Ft; napijegy (csak helyszínen): 3.990 Ft Bővebb információ: www.ktncsongrad.hu

Sziget (augusztus 9-16.)

1993-ban Gerendai Károly és Müller Péter Sziámi úgy gondolták, nem hagyhatják, hogy a rendszerváltással az addig oly gazdag ifjúsági élet teljesen elhaljon. Már ekkor sem kevés szervezési tapasztalattal a hátuk mögött megszervezték a Diáksziget néven induló fesztivált, mely már születésekor nagy népszerűségnek örvendett, és ez az évek során csak növekedett. Idén tehát már 25. alkalommal kell majd „egy hét együttlét”, természetesen már bőven nemzetközileg is elismert rendezvényként, amit mutat többek között az is, hogy Hollandiából több különvonat is megtelik évről-évre. Az idei felhozatalt eddig többek között a Kasabian, Major Lazer, Pink, a Billy Talent vagy éppen a Rudimental képviseli, a lista közel sem teljes. A szervezők próbálnak évről évre egyéb kiegészítő programokkal (pl. művészeti vagy színházi) is előrukkolni, ezzel is emelve a több nemzetközi és hazai elismerést is szerzett Szigetet.

Helyszín: Óbuda, Hajógyári-sziget Jegyárak (május 31-ig): 7 napos (-1. és 0. napra is érvényes) bérlet: 89.900 Ft; 5 napos bérlet: 85.000 Ft; napijegyek: 19.900 Ft; diákjegy (csak 7 napos bérlet): 52.990 Ft Bővebb információ: www.sziget.hu

B.my.Lake (augusztus 23-26.)

2013-ban a főszezon végi, lankadó fesztiválkedvet próbálták kicsit felpezsdíteni a nagyhírű fesztiválok szervezésében már jártas emberek az egykori aligai pártüdülő területén megrendezésre kerülő B.my.Lake Fesztivállal. A zenei felhozatalban is újdonságot jelentő fesztivál sikerét mutatja, hogy 2014-ben elnyerte a legjobb új fesztiválnak kijáró rangos európai elismerést, továbbá azóta is töretlen népszerűségnek örvend. A techno, tech house, minimal és electro stílusokban utazó kínálat idei hirdetői sokak mellett Sven Väth, Dixon és még számtalan más elektronikus spíler, az ő munkásságukra élhetik ki magukat a stílus kedvelői. Helyszín: Zamárdi, szabadstrand Jegyárak (május 15-ig): bérlet: 22.990 Ft, napijegyek: szerda: 6.500 Ft, csütörtök, szombat: 11.500 Ft, péntek: 11.990 Ft; kempingjegy: 5.990 Ft Bővebb információ: www.bmylake.hu

STRAND! (augusztus 23-26.)

A szintén 2013-as születésű, hasonló felrázó hatással és szervezőkkel összehozott fesztivál a Balaton Soundnak is otthont adó zamárdi szabadstrandon tartatik meg, egy ideje a B.my.Lake-kel egyidőben. Zenei programja azonban a Petőfi Rádió szervezésbe való bekapcsolódásának következtében inkább ennek stílusát képviseli. A programok közül jelen ismereteink szerint a hazai oldalt az ország gyakorlatilag minden fesztiválját meglátogató


Brains, Cloud9+, Irie Maffia, Punnany Massif csoport, nemzetközi vonulaton pedig John Newman, a Bastille, Redfoo, illetve az Icona Pop képviselik. Helyszín: Zamárdi, szabadstrand Jegyárak (május 30-ig): bérletek: 19.990 Ft; napijegyek: 7.990 Ft; kempingjegy: 2.500 Ft Bővebb információ: www. strandfesztival.com

SZIN (augusztus 23-26.)

A szokásosan a nyári fesztiválszezont lezáró, szintén egyetemi napokként indult Szegedi Ifjúsági Napok idén sem hagyja színtelenül a nyár végét. A szervezők igencsak belehúztak a külföldi előadók hazánkba csábításával: a napfény városába érkezik többek között a románok popcsillaga, Inna, az Enter Shikari, a Russkaja, Naughty Boy, a Boban Marković Orkestar, vagy a balkáni popban utazó Shantel is. Emellett természetesen kis hazánk zenei felhozatala is megmutatja magát a Tisza partján, valószínűleg itt már meg sem kell említsük ezeket az előadókat. Úgy tűnik, tökéletes lezárása a nyárnak ez a négy nap. Helyszín: Szeged, Újszegedi Partfürdő Jegyárak: bérlet: 15.990 Ft; napijegyek: lapzártánkig ismeretlenek Bővebb információ: www.szin.org Lehetne itt még írni temérdek fesztiválról, sajnos a Káté kiterjedése véges. Mind az itt szereplő, mind a kimaradó fesztiválokról folyamatosan olvashattok információkat blogunkon (www.kate.hu), illetve Facebook-oldalunkon is. Ha nem találod kedvenc fesztiválodat sem ebben, sem előző számunkban, írj nekünk a katepress@gmail.com címre „Fesztivállapot 2017” témával! Írásodban röviden foglald össze, miről is szól a rendezvény, illetve linkeld a fesztivál online elérhetőségeit is (honlap, közösségi oldal stb.). Ha szerencséd van, megnyerheted belépődet a hőn áhított rendezvényre! Mindenkinek kellemes szórakozást kívánok a szerkesztőség nevében, remélem, a gépészektől is hangosak lesznek a fesztiválhelyszínek.

Medveállatka Noémi Néhány ember kedvence, sokan a létezéséről sem tudnak, állatkertben nem láthatjuk őket, de előfordulhat, hogy hemzsegnek a kertünkben. Ez az aprócska élőlény nem más, mint a medveállatka. A medveállatka (angolul water bear) az élővilág egyik legnagyobb csodája. Mérete 0,2 és 1,5 mm között változhat. A testüket kemény kutikula páncél borítja, amit hidrosztatikus váz feszít ki. Nagyjából 1000 fajuk ismert, melyből kb. 100 Magyarországon is megtalálható. Léteznek ragadozó és növényevő fajok is. Teljes génállományának majdnem 6000 génje idegen élőlényekből származik (főként baktériumokból és gombákból), ezek nagyban segítik a túlélésben. De miért is olyan különleges ez a parányi élőlény? Rengeteg kísérlet után a kutatók arra jutottak, hogy a medveállatka szinte elpusztíthatatlan. Néhány percig is életben maradnak közel az abszolút nulla fokhoz, de -200 °C-ra fagyasztva 20 hónapig is bírják, túlélik a forrásban lévő vízben való fürdetést és elviselik, ha -190 °C-ról 151 °C-ra melegítik őket 15 perc leforgása alatt. Ellenállnak az emberi szervezet által elviselt röntgensugárzás sokszorosának, a földi ultraibolya sugárzás 1000-szeresének, gamma-sugárzásnak és erős elektromágneses sugárzásnak is. Jól bírják a nagyon magas és nagyon alacsony nyomást, teljes oxigénhiányban akár 7 hónapig is képesek életben maradni. Egy orosz műhold fedélzetén a világűrben 10 napot töltöttek el, a fent említett hatásoknak egyszerre kitéve. Miután visszatértek a földre, a kutatók azt állapították meg, hogy 68%-uk életben maradt, sőt szaporodásra is képesek voltak. Ezen tulajdonságainak is köszönhető, hogy világszerte mindenhol előfordulnak: a legmagasabb hegyekben, a tengerek legmélyebb területein, a sarkvidéken vagy épp az Egyenlítő mentén. Több évtizedes kutatás és kísérletezés után megfejtették a medveállatka titkát. A medveállatka üvegszoborrá változtatja magát egy olyan fehérje segítségével, amelyet csak ő termel. Ha víz éri, újra magához tér. Azt is megállapították, hogy más élőlényekbe átültetve ezt a fehérjét, azokat is ellenállóbbá tette a kiszáradással szemben. A fehérje pontos működését még nem ismerik, azonban sok területen, főleg az orvostudományban megoldást nyújthatna különböző problémákra, mint például a védőoltások szállítására, mert az oltóanyagok nagyon érzékenyek és könnyen használhatatlanná válnak. Ha sikerülne alkalmazni a medveállatka fehérjéjét és szárított állapotban stabilizálni az oltóanyagot, sokkal gazdaságosabban lehetne bánni velük. A sugárzásálló szuperembereket pedig még nem is említettük… forrás: index.hu; hu.wikipedia.org


További fejezetek egy kevésbé kezdő kollégista naplójából Mostanra beleszoktam az erősen demotiváló vasárnap esti vonatutakba, és meg is kedveltem az állandó társaságnak mondható kajahordó utazótáskám, mely eddig még megúszta, hogy a benne gyanútlanul utazó hétvégi leves eláztassa. Vivi

Kevésbé elszomorító viszont a pénteki hazaút, mikor egy újabb BME-s hét kiállása után otthon újra lehet aludni. A minap éppen hazafelé tartottam kellemes melódiával a fülemben, mikor egy sólyom farktolla legyintette meg fülem botját. Mit ne mondjak, a 4-es 6-os villamoson az ember lánya nem számít ilyesmire. De szerencsére a gazdája is vele volt, és kiderült, csak vaklárma. Kedvenc szintbéli gondnokunk, Gyu bá, előkelő helyre sorolta a 233-as szoba lakóit szívében. Rendszeres vendéggé vált szobánkban vicces csattanójú sztorijaival. Valamelyik nap pedig ki is nyilvánította felénk való korlátlan rajongását, miszerint virágágyást készített nekünk a koli előtt és megígérte, ha fűnyírás közben talál sünit, azt megtarthatjuk. Napokig kerestük a rejtélyes virágágyásokat, melyekbe saját bevallása szerint névtáblát is rakott. Idővel meg is találtuk, két szépen gondozott bokor gyermekláncfű, gyermeki lelkünknek. A titkos, ajtóra ragasztott Valentin-napi üzenet gazdája, Pityu, még mindig nem került elő, akármilyen nagy erőfeszítésekkel is keressük. Erős a gyanú, hogy az üzenet gazdája Gyu bá, mivel a saját ajtaján ugyanaz a piros filc fedezhető fel, mint a szivecske alakú levélen. Azóta viszont Pityunak is akadt vetélytársa, Dzsásztin, aki egy egész A3-as lapot beáldozott az ajtónkra ragasztott szívecskének. Piros pont, hogy a teljes üzenetet kézzel kiszínezte, sőt még szőke angyalkát is rajzolt rá, emelvén ezzel rajongása fokát. Sajnos a mosó-illetve szárítógépek kevésbé mutatnak felém korlátlan rajongást. Bár az ablak felőli mosógéptípus megregulázhatónak bizonyult, a szárítógépek még

mindig meg tudnak tréfálni. Így esett meg az az eset, mikor a sajtókonferenciára sietve kimosott nadrágomat majdnem benyelte. Vicces, hogy a mosógépek teljes kiismerése csupán a szerencsétlen véletlen műve. Hogy ezt kifejtsem, az alapszituáció egy, az asztalon elhelyezett gőzölgő bögre friss kávé és a frissen húzott hófehér ágynemű egymás mellett léte. Mivel tudományosan ismert tény, hogy ezek vonzzák egymást, sajnos a fizika ismét győzött. Nyilvánvaló, hogy a teljesen ismeretlen típusú mosógép volt csak szabad, így az ágyneműmhöz csak 2 óra után jutottam hozzá. A szerda illetve csütörtök esték különösen mozgalmassá váltak a Drönk és az Old’s miatt. Az első itteni ominózus estém után szinte rutinná vált program óta meglepő volt újra nem másnaposan menni csütörtök reggel laborra. Különös meghívást kaptam az 5. emeleten elhelyezkedő zárt osztályra is, hátha ott tovább tudnám kamatoztatni naplóm tartalmát. Megjegyzem, számítástechnikai gondokkal küzdve a legmegbízhatóbb embert itt találom. Mint mindenkit, a 7-8. hét engem is megviselt. Ennek eredményeképp, a kezdeti 4 db bögre kettő nap leforgása alatt nullára csökkent. A zuhanyzások kalandossága az első traumám óta jelentősen visszaesett. Mostanság 90%-ban egy- illetve másodmagammal kell megosztanom a zuhanyt, leszámítva az elhagyott boxeralsókat az ablakpárkányon. Pár napja hatalmas szenzációnak örvend a Kármán levelezőlistán egy rejtélyes, elhagyott tárgy a 8. emeleti fürdőben. Remélem, sorozatom harmadik részének publikálásáig kiderül, mi is volt az...


Érkezés Ted Chiang sci-fi író 1998-as Story of Your Life című novellájából készült filmet 2016. november 11-én mutatták be a mozik. A filmes adaptáció erősen elrugaszkodik ugyan a novellai száltól, ám a fő fonalat követve egyedülálló alkotássá lett. Vivi

A főszereplő Louis Banks, egyetemi nyelvészprofes�szornő ugyan egyedül képviseli nemét a filmben, ám a fő fonalat a belőle áradó erős anyai ösztön és szeretet vezeti. A film elején a gyengébb lelkűek máris elsírják magukat, mivel egy erősebb nőt is könnyen összeroppantó tragédiával nyitunk : Louis egy gyönyörű és boldog kislánynak életet adva, majd ezután szeretetben felnevelve őt kénytelen örök búcsút venni lányától, annak súlyos rákos betegsége miatt. A film egészét ezután a hiány öleli körbe.

Szereplők:

Dr. Louise Banks - Amy Adams Ian Donnelly - Jeremy Renner Weber ezredes - Forest Whitaker Halpern ügynök - Michael Stuhlbarg Marks kapitány - Mark O’Brien Shang tábornok - Tzi Ma

Alkotók:

Rendező: Denis Villeneuve Forgatókönyvíró: Eric Heisserer Operatőr: Bradford Young Zene: Jóhann Jóhannsson Producer: Shawn LevyDavid LindeKaren Lunder Vágó: Joe Walker A fantasztikusan színes zenei aláfestések nemcsak feszültséget keltenek, hanem felemelő hangszereléssel az érzelmi húrokat is erősen pengetik. Az operatőri munka is ez alá játszik, nyomasztó színek, köd, majd a becsillanó napsugár váltják egymást.

Személyes kedvenc jelenetem tökéletes példa erre, mikor Louis és kislánya egy réten játszanak. A jelenet tartalmi jelentése tökéletesen vidám, ám a borús fények és a szívszorító zene alapján szinte biztosra lehet venni, hogy a boldog pillanatok pusztán csak egy hosszúra nyúlt búcsú percei. A film fő kérdése a földünkre érkező lények szándékai. Ám ahhoz, hogy ezeket feltárjuk, egy nyelvész illetve egy fizikusprofesszor, továbbá egy őket segítő szakértői csoport áldozatos munkája szükséges. Ezek a hozzánk érkező lények a heptapodok, hatalmas polipszerű lények, melyek tintaszerű anyag kibocsátásával, majd annak kör alakba rendezésével kommunikálnak. A filmben fellelhető legfontosabb motívum a kör. Erre számtalan dolgot rá lehetne húzni, mivel a kör a megújulás és a nem-lineáris, végtelen folyamatok motívuma. Maga az élet folyama is a földön, a természet folyamatos megújulásával egy ciklikus, ám véget nem érő folyamatot alkot. Ezt alátámasztandó több fő természeti elemet is kiemel az operatőr. Ilyen a patakmederben folyó víz, a föld és a levegő is. Mind különállóak, ám egy egységet képeznek. A kör alternatív felfogásban megfeleltethető akár egy terhes nő pocakjának is, mint az odaadó és önfeláldozó anyai gondoskodás motívuma. Párhuzamot vonhatunk a két gondolatmenet között is, mivel földünk is anyaként óv minket. Összezavaró lehet, hogy a film elején Louisnak emlékként megjelenő történetdarabok igazából látomások. Erre akkor ébredünk rá, mikor a nemzetközi konfliktust megoldandó, Louis egy jövőbéli eseményből merítve oldja meg a jelen problémáját. A történet önmagába való vis�szavezetése is párhuzamba állítható a kör által képviselt jelentéssel, továbbá pedig a háttérben megfigyelhető Louis elvesztett lányának a neve, ami Anna. Feltűnő, hogy a név


Üzenet egy palindrom, tehát visszafelé olvasva is önmagát adó szó. Fontos megjegyezni, a heptapodok nyelve is a kör motívumra épül, rendkívül összetett és változatos. A filmbéli extraterresztriális nyelv megalkotásakor a rendező ihletet keresett feleségében, aki egy festőművész. Ő alkotott először kör alakú, tintapaca formájú elágazásokkal rendelkező formákat. Denis Villeneuve rendező ezután hívta segítségül Stephen és Christopher Wolfram matematikusokat, hogy alkossák meg a heptapod nyelv szabályrendszerét. Céljuk egy olyan alkotás volt, mely formailag, logikailag, felépítésileg és olvashatóság szempontjából is teljesen elrugaszkodott a földi nyelvektől. Egy ilyen paca nemcsak egy szót, hanem egy egész, bonyolult gondolatkört is felölelhet, attól függően, hogy alkotója mennyi információt kíván beleszőni. Ezen írásjelek egészen idegenek és egyszerre mégis megbabonázó szépségűek. Jessica Coon nyelvésznő véleménye szerint a megalkotott új nyelv azt hivatott egymással egyidőben kifejezni, mennyire sokszínű, ám mégis adott mintákra épülő lehet akármely nyelv. A heptapod írásjelek (logogram) 12 körcikkre oszthatóak, ezek adják a mondanivaló főbb szakaszait. Érdekes kapcsolat, hogy a filmben 12 űrhajó érkezik földünkre, mind eltérő kultúrákhoz. Ahogy a bonyodalom halad előre, úgy ébrednek konfliktusok a nyelv feldolgozásán munkálkodó eltérő etnikai csoportok között a különböző értelmezés miatt. Itt lép be a körmotívum mint megoldás, mely az ös�szefogást sürgeti a minél korábbi eredmény érdekében. A hosszan előkészített megoldás villámként csap be, miszerint a heptapodok a jövő ismeretét adják ajándékba, megmentve ezzel a tudással a későbbi civilizációkat a földön. A nézőt azzal a kérdéssel hagyják magára, vajon ugyanolyan élvezettél élnénk-e, és azonos dolgokat cselekednénk-e életünk során, ha tudnánk mi lesz a vége?

A szél komótosan kergette végig a közelgő vihar sötét fellegeit a hajnali égbolton. Persze József ezt nem így látta. Csupán annyit vett észre, hogy lassan vándorolnak az árnyak és a világosabb foltok az asztal szebb napokat is látott falapján. Elsőre eme mozgolódást az álmatlanul töltött órák hosszú sorának, na meg az elfogyasztott italok számának tudta be. Noha az éghez hasonlóan felhős tudata az ok-okozati viszonyok megállapításában jelen körülmények között nem éppen jeleskedett, annál inkább hajlamos lett elveszni környezete aprócska változásaiban, melyeket szokásához híven mérhetetlen beleéléssel tanulmányozott.

Miközben az egymásnak rontó, egyenruhás seregek módjára kavargó fekete s fehér foltok táborát figyelte, kezei agyától látszólag teljesen függetlenül (vagy pont annak rejtélyes utasítására?) egy olyan untig ismételt mozdulatsorba kezdtek, mint amikor egy gyári munkás sokadszorra is benyúl az „A” jelű dobozba, kivesz egy csavaranyát, majd rutinból, szinte robotként a „B” ládából előkerülő csavarra illeszti. A József kezei által bemutatott koreográfia nem volt ennyire konstruktív - éppen ellenkezőleg - ,tizenhat éves kora óta mégis számtalanszor végrehajtotta már. Jobbja kopottas zakója belső zsebébe csúszott, és kitapogatta a keménypapír téglatestet, kihúzva egyet a benne csavarok helyett sorakozó koporsószegekből, s balja már a gyújtóval matatott, mígnem az elképzelt csatatérre sebtében rögtönzött lövészárokként vetülő, hosszúkás árnyat narancsos fényesség nem váltotta fel. Elégedetten szívott be egy nagy slukkot, miközben gondolatai egyre távolabbra kalandoztak. Először csak a takaros családi ház teraszán büszkélkedő, fényesre polírozott mahagóniasztalt látta maga előtt, amint négy könyök támaszkodik rá. Az említett testrészek egy pár évvel fiatalabb Józsefhez, meg a vele szemben helyet foglaló feleségéhez tartoztak. Tekintetük a kertben felállított medencére szegezték, melyben két kisgyerek játéka vetett hullámokat. Ekkor megmagyarázhatatlan melegséget kezdett érezni, de mit sem törődve vele, tovább figyelte a kertvárosi idillt, melynek egyik főszereplője ő maga volt. Érdeklődve nézte, ahogy az előkertből előszaladó labrador elragadja a gyerekek szivacslabdáját, összefröcskölve a fűre terített törölközőket. De az a kellemetlen égető érzés csak nem akart abbamaradni, s fokozatosan elhalványodott a kép, melynek helyét először sötét összevisszaság, majd a kelő nap felhők közt átszivárgó fénye vette át. Legnagyobb meglepetésére ugyanazon a teraszon találta magát, de ezúttal egyes-egyedül. Jobb keze ujjai közt hamu, s tövig égett cigaretta, melyet szitkozódások közepette hajított el. Kétségbeesetten nézett végig a pirkadati fényben fürdő kert elvadult bokrain, s nemsokára csak egyetlen dolog emlékeztette azon múltbeli nyári nap illúziójára, mely hirtelen megjelent előtte: egy újabb fekete folt a mahagóniasztal ragacsos, ös�szekarcolt lapján.

forrás: wired.com, port.hu, businessinsider.com

Marci


A magyar költészet napja József Attila születésnapja (április 11.) 1964 óta a magyar líra ünnepe. Ezen a napon egyre több helyen lehet hallani gyermekek vagy híres színészek előadásában egy-egy klasszikus verset, de mára a közösségi média felületein is megjelentek a kedvenc versek, valamint olyan videók, amelyekben nagykövetek szavalnak. De mit jelent nekünk az irodalom? Zsolti

Sajnálatosan legtöbbünket rossz élmények kötnek a költészethez, a prózához. Ki ne emlékezne az unalmas irodalomórákra, az osztállyal lévő kapcsolatát elvesztett tanárra, aki pátoszosan meséli Homérosz eposzait, miközben a diákok a pad alatt telefonoznak? Nem tudnám megmondani, hogy mi lenne a jó formája az irodalom oktatásának, a tanulók ilyen irányú műveltséggel való felvértezésének, de nagyon keveseknek adatik meg olyan kiváló pedagógus, aki megszeretteti (újra?) a lírát és a prózát a fiatalokkal. Nem véletlenül írtam, hogy újra, hiszen gyermekkorban mindannyian tanultunk kiszámolókat, versikéket, mondókákat és meséket, és azokat mindenki szerette – csak utána valami megszakadt… A magolás, az általános iskola végén belénk sulykolt nehéz versek, amely tartalmáról keveseknek volt fogalma, a sokszor elvont fogalomhasználat nem lopta be magát a szívünkbe. Később is kevesen hiszik el 16-18 évesen, hogy az irodalom fontos. Pedig ilyenkor kezdenek el bennünk olyan érzések kerekedni, amelyről legtöbb költőnk is ír: szerelem, szakítás, öröm, magányosság, végesség stb. De ki az, aki nyíltan mer erről egy 30 fős osztály előtt beszélni, hogy ő is megéli ezeket az állapotokat? Igenis szeretni kell az irodalmat, hiszen az Élet van benne. És szeretni kell a magyar irodalmat, mert a miénk és nagyon gazdag és értékes. Melyik más nemzetbeli tudhatja, amit tudott Radnóti Miklós, hogy e lángoktól ölelt kis ország mit jelent, hiszen másnak csak térkép e táj, s nem tudja hol lakott itt Vörösmarty Mihály? Mert József Attila szerint török, tatár, tót, román kavarog a mi szívünkben, s végiggondolva történelmünket, nem igazán érthet meg minket sem kelet, sem nyugat. Egy igazi BME-s a házi feladatok leadása előtt rögtön Pató Pál úr lesz, mert „ej, ráérünk arra még!” felkiáltással, elég azt jövő héten is elkezdeni. Egy sikerrel vagy kudarccal zárult vizsga után Karinthy Frigyes örökérvényű „nem mondhatom el senkinek / elmondom hát mindenkinek” talánya csenghet a fülünkbe. Ha egy fáradt

nap után este hazatérsz, Arany János juthat az eszedbe, hogy „letészem a lantot. Nyugodjék. / Tőlem ne várjon senki dalt”. Rajzleadás előtt nem együtt álmodunk-e Kosztolányival színes tintákról? Messze állnak-e tőlünk József Attilának „ha örül Horger Antal úr, / hogy költőnk nem nyelvtant tanul” sorai, ha a megfelelő helyekre egy nem szimpatikus gépészkari oktatót és valamelyik mintaterves tárgyat helyettesítjük be? Szerintem mindnyájan tudnánk mesélni… Ösztöndíjosztás után nemde örök érvényűek Petőfi jó másfél évszázaddal ezelőtti sorai: „azért szerezzem a pénzt, hogy legyen? / Azért szerzem, hogy eligyam s egyem”? Egy átbulizott éjszaka után a Kármán felé nekünk nem kelne lila dalra egy nyakkendő, mint ahogyan Tóth Árpád megírta 1923-ban? A Kármán Klubban nem érezzük-e azt, hogy a nagy világon e kívül nincsen számunkra hely? S a szerelem – maga a költészet. A szánkból veszi ki a szót ezzel a képpel Radnóti: „Mióta készülök, hogy elmondjam neked / szerelmem rejtett csillagrendszerét.” Egy új kapcsolat, egy új szerelem reményének magunk mondhatjuk Csokonai Vitéz Mihály helyett, hogy „a Kertem nárcisokkal / Végig űltetéd; / Csörgő patakokkal / Fáim éltetéd”. Fájdalmasan szenvedve egy elmúlt szerelemtől Juhász Gyulán kívül bennünk is ott van az egykori kedves „minden félrecsúszott / Nyakkendőmben és elvétett szavamban / … / És minden összetépett levelemben”. Szakítás után is valahogy sokáig úgy vagyunk, mint Ady Endre Lédától való búcsúzása után: „Mint falnak forditott tükör, / Olyan a lelkünk, kér, marasztal / Valakit, ki már nincs velünk, / Ki után ájult búval nézünk.” Zárásul pedig csak annyit üzennék Neked, Kedves Olvasó, hogy a jövőben, egész életedben „hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!”. Ugye, hogy nem is áll olyan messze az irodalom?!

forrás: Radnóti Miklós – Nem tudhatom, József Attila – A Dunánál, Petőfi Sándor – Pató Pál Úr, Karinthy Frigyes – Előszó, Arany János – Letészem a lantot, Kosztolányi Dezső - Mostan színes tintákról álmodom, József Attila – Születésnapomra, Petőfi Sándor – Gazdálkodási nézeteim, Tóth Árpád – Körúti hajnal, Vörösmarty Mihály – Szózat, Radnóti Miklós – Tétova óda, Csokonai Vitéz Mihály – A reményhez, Juhász Gyula – Anna örök, Ady Endre – Valaki útravált belőlünk, Kölcsey Ferenc - Huszt


Sudoku


Sudoku


KÁTÉ 2017. májusi szám  

KÁTÉ 2017. májusi szám

KÁTÉ 2017. májusi szám  

KÁTÉ 2017. májusi szám

Advertisement