Page 1


Impresszum Felelős kiadó:

Tartalom

Perger Dávid

Felelős szerkesztő:

Magyar Zoltán Főszerkesztő:

Orbán Péter Főszerkesztő-helyettes:

Herczeg Krisztina

GHK Hírek BME-s diákok a Siemens-nél

Tördelőszerkesztő:

Herczeg Krisztina Tördelők:

Tartalmi vezető:

Biróczky Máté Faragó Dénes Kocsor Máté Pap Norbert Pickó Anna Takács Tímea Mézes Márton

Olvasószerkesztők:

Cikkírók:

Pirisi Viktor Vajda Márk Vámos János Zsubori Eszter

Bolyki Zsolt Csapó Dániel Horváth Bence Horváth László Nagy Dávid Márk

Vezető grafikus: Grafikusok:

Egész Dénes Balázs Eszter Huszka Attila Pethő Luca Rába Erzsébet Vitányi Diána

Belső hátsó borító képei:

Wolf Máté (KTK Fotókör) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Hallgatói Képviselet lapja. Megjelenik 1000 példányban az Egyetemi Hallgatói Képviselet támogatásával. Káté szerkesztőség 1111 Budapest, Irinyi J. u-1-17. HÖK Tömb A33 katepress@gmail.com www.kate.hu fb.com/katepress

Korábbi számaink: gpk.bme.hu/index.php/kate A hirdetések tartalmáért és minőségéért, esetleges nyomdai hibákért felelősséget nem vállalunk. Gondolj a környezetedre! Add tovább egy ismerősödnek az újságot, ha te már elolvastad, vagy keress neki egy kényelmes szelektív kukát! Köszönjük! Hivatalos megjelenés: December 12.

GHK elnök-interjú BME-ről a Forma-1-be Isteni fuvallatok U.S.S Zumwalt Pálinka és baguette CRISPR Üzenet Gengszterkorszak A sótalanító eljárásokról röviden Gépész ballada Ez volt 2016

4 5 6 8 10 12 14 17 17 18 20 21 22


GHK Hírek Ösztöndíj eredmények

A 2015/2016. tavaszi félév eredményei alapján megszületett • a Kari BME ösztöndíj, • a Szakmai ösztöndíj, • a Sport ösztöndíj és • a Közösségi ösztöndíj eredménye. Ezzel kapcsolatban bővebben a Gépészkari Hallgatói Képviselet honlapján tájékozódhattok. A sikeres pályázóknak ezúton is gratulálunk!

Kari BME ösztöndíj eredménye

Karunk legnívósabb ösztöndíját, a Kari BME ösztöndíjat az alább felsorolt hallgatótársaink érdemelték ki, példamutató szakmai és tudományos tevékenységükkel: • Zsiros Ádám • Varju Evelin • Kalácska Eszter • Tomasics Sára • Horváth Dániel • Szaller Ádám • Urbán András • Regele Balázs Szeretnénk külön gratulálni kiemelkedő teljesítményükért, és további sikereket kívánunk nekik szakmai területükön!

Nulladik matek zh eredmények

Bizonyára mindenki emlékszik még a nulladik matek zh előtti szorongásra. Az első megmérettetésünk az egyetemen, amikor a legjobb formánkat szeretnénk nyújtani. Napokig készülünk, kihagyjuk az előző esték bulijait, hogy biztosan kihozzuk magunkból a maximumot. Az idei első évesek számára is hasonló érzéseket tartogatott az első tanítási hét. Ismét elérkezett a péntek délután, amikor számot adtak tudásukról a BME-s gólyák. Az elmúlt évekhez hasonlóan, karunk első évesei idén is kiemelkedően teljesítettek. Gratulálunk első éveseink kitűnő teljesítményéhez!


BME-s diákok a Siemens-nél Elektromos versenyautó és lósántaság-vizsgáló eszköz a BME-s diákok legjobb projektjei között. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatóinak innovatív műszaki kezdeményezései nyertek támogatást a Siemens pályázatán. A vállalat mintegy két és fél millió forinttal segíti a kiválasztott diákokat, és többek között olyan projektek megvalósítását is ösztönzi, mint például elektromos hajtású versenyautó megépítése, speciális dízelmotor és lósántaság-vizsgáló eszköz fejlesztése. A Siemens célja, hogy segítse a fiatalok szakmai előmenetelét azáltal, hogy társadalmilag és gazdaságilag is hasznos projektek megvalósításához járul hozzá. A vállalat a BME Pro Progressio alapítványán keresztül a leendő villamos-, gépész- és közlekedésmérnökök kezdeményezéseit, diákcsoportok munkáját, valamint diplomamunkák megvalósítását ösztönzi összesen 2 552 000 forint értékben. A támogatott projekt között szerepel egy lósántaság-vizsgáló eszköz fejlesztése is, amit Bocsó Dániel, a BME harmadéves mechatronikai mérnök szakos hallgatója tervezett. „A lovak megbetegedésének legsúlyosabb tünete a sántaság, de ezt ma az orvosok és az állatbarátok is csak szemmel tudják megállapítani. Ezért terveztem a mérőeszközt, amivel korai fázisban megállapíthatók a sántaságára utaló jelek” – mesélt Dániel a terveiről. A szenzoros eszköz előnye, hogy nem igényel laborkörülményeket, így az állatok természetes közegükben vizsgálhatók. „Az elbíráláskor fontos volt, hogy gazdaságilag és társadalmilag is hasznos projekteket támogassunk. Az innovatív ötleteken alapuló pályázatok megvalósítása során jelentős gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek majd a hallgatók, hiszen kivitelezésük sok esetben a tapasztalt mérnököket is kihívások elé állítaná” – mondta Zeitler Balázs, a Siemens Zrt. kutatás-fejlesztési részlegének gazdasági vezetője. A vállalat 12 diákcsoport egy-egy projektjét támogatja. Többek között egyedi tervezésű, egyhengeres dízelmotor fejlesztését, elektromos autó gépészeti tervezését és megvalósítását ösztönzi. Utóbbi fejlesztéssel az egyetemisták versenybe szállhatnak majd a 2017-es londoni Shell Eco Maratonon, amely 30 éve ösztönzi arra a fiatalokat szerte a világban, hogy energiahatékony járműveket tervezzenek és építsenek. A hallgatói csoportok munkáján kívül a vállalat szakkollégiumok tudományos életének fellendítéséhez járul hozzá, valamint öt fiatal szakdolgozatát és egy diplomatervet is díjazott.

A pályázat nyerteseinek Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója adta át az elismerést jelző oklevelet. „A beérkezett pályázatokból is látszik, hogy hatalmas potenciál rejlik a fiatalokban. Sok sikert kívánok projektjeik megvalósításához! Hosszú utat kell még bejárniuk, amely során nem csak mérnöki tudásukra, de kreativitásra és kitartásra is szükségük lesz. Bízom benne, hogy sikerrel veszik majd az akadályokat, a későbbiekben akár velünk, a Siemens csapatában” – emelte ki a vállalat vezetője. A Siemens és a BME 18 éve működik együtt a jövő mérnökgenerációjának képzésében. 2017 februárjától Magyarországon elsőként, a Siemens támogatásával duális rendszerű műszaki mesterképzés indul a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának villamosmérnöki MSc szakára épülve. A képzés előnye, hogy a hallgatók az elméleti tudást az egyetemen, a gyakorlati tapasztalatokat pedig a Siemensnél szerzik meg.


GHK elnök-interjú Marci A Gépészkari Hallgató Képviselet idén ősszel hivatalba lépő új elnökével, Perger Dáviddal beszélgettem a HK feladatairól, célkitűzéseiről, közéletről, tanulmányokról és még sok másról. Mint hallgatói képviselő sokan ismerhetnek, viszont magánemberként már kevesebben. Kérlek, kezdésként mondj néhány szót magadról! Balatonfüreden élek, bár Budapesten születtem. Veszprémben érettségiztem a Lovassy László Gimnáziumban, ahol matematika specializációra jártam. Innen egyértelmű volt, hogy műszaki, természettudományi vagy közgazdasági irányba érdemes továbbmenni, engem ezek közül a műszaki vonzott, azon belül is a gépészmérnöki pálya, mert szeretem a kézzelfogható, gyakorlatias dolgokat. Éppen ezért választottam az egyetemen is az anyagtechnológia specializációt. Jelenleg a 7. félévemben vagyok a BSc-n, a következő szemesztertől mesterszakon folytatnám tanulmányaimat. Az első 4 félévemben a németes képzés hallgatója voltam. Hobbim régebben a foci és a kerékpározás volt, sajnos az egyetem mellett ezekre kevesebb idő jut, persze a társasági élet is fontos számomra. Mióta vagy a GHK tagja, és milyen tevékenységeket végeztél ott eddig? Már az egyetem első félévében belecsöppentem gólyatanácsosként a HK munkájába. Utána egy évvel elindultam a választásokon, először póttagként kerültem be a képviseletbe. Az első évemben külügyi referens voltam, fő feladatomat az Erasmus-pályázatok elbírálása jelentette. Második évemben már mandátumot szereztem, a Tanulmányi és Oktatási Bizottság vezetőjévé választottak, de mellette a külügyi referensi pozícióm is megmaradt. Idén harmadik évemet kezdtem a GHK-ban, ezúttal az elnöki tisztséget is megkaptam. Idén új rendszert vezettek be a GHK elnök megválasztására. Miben különbözik ez az eddigitől? Újraírták a HÖK Alapszabályt, ami az egyetem összes hallgatói önkormányzatát érinti. Jogilag kifogásolhatónak érezték, hogy eddig csak olyan pályázhatott elnöknek, aki bekerült mandátumos tagként a HK-ba, így egyszerre szűkült a választók és választhatók köre . Innentől a kar összes aktív jogviszonyú hallgatója pályázhat az elnöki pozícióra, közülük a Hallgató Képviselet választja ki az elnököt,. Ezáltal ő automatikusan mandátumot szerez, amennyiben ezt a választáson nem kapta volna meg. Mi motivált arra, hogy pályázz az elnöki tisztségre? Már gólyatanácsosként is voltak olyan ambícióm, hogy szívesen lennék a GHK elnöke. Azt tartom a legfontosabb kompetenciámnak, hogy jól meg tudom találni a közös hangot az emberekkel, és ügyesen tudom kezelni a rendkívüli vagy konfliktushelyzeteket. Szerintem kön�-

nyen átlátom, kinek mire lenne szüksége, hogy lehetne azt megoldani. Elnökként az az egyik fő célom, hogy a társaságot összetartsam, motiválttá tegyem és munkára ösztönözzem őket. Lássuk be, eddig a munkamegosztás a HK-ban nem volt teljesen arányos, a bizottságvezetők jóval több feladatok láttak el, mint a poszt nélküli képviselők, ez most szerintem jó irányba változik. Bátorítottak az eddigi pozitív visszajelzések is, egyedül azt említették negatívumként, hogy időnként kicsit túl komolyan veszem a dolgokat. Persze ez néha éppen előnyt jelent. Milyen formalitásokkal járt elnöki beiktatásod? A Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóság, Dékáni Hivatal és EHK felé jeleznünk kellett, kik az új képviselők és az elnök. Végigjártuk a különböző egyetemi szerveket, és bemutatkoztunk nekik az alakuló ülés utáni hét folyamán. Jártunk a dékánnál és a HSZI-ben, valamint a Kollégiumok Igazgatóságán is. Ezen kívül számtalan adminisztratív teendőnk is volt. Belefogtatok már a hétköznapi munkába is? Természetesen! Én nagyon bizakodó vagyok a választások óta, úgy érzem, egy jó csapat gyűlt össze. Éltem már


meg nehezebb időszakokat is a HK tagjaként, de szerintem most nem ilyen következik. Nagyon motiváltak a bizottságvezetőink, a pályázatomban megfogalmazott célokat az ő munkájukra támaszkodva szeretném elérni, óriási segítséget kapok tőlük. Az első félév azért nem lesz egyszerű, hiszen hét új tagunk van. Az ő integrációjuk fontos feladat, ezért őket tapasztaltabb képviselőink mentorálják. Mi az, amin először változtatnál, javítanál? A PR-t rendszerint alábecsülik, pedig igen fontos teendőnk a tájékoztatás és a kapcsolatápolás. Elsőként a szakkollégiumokkal és öntevékeny körökkel szeretnénk rendezni a GHK utóbbi időben kissé negatív irányba változó kapcsolatát. Az információ áramlásának meggyorsítása érdekében minden körhöz és szakkollégiumhoz kapcsolattartót jelöltünk ki. Továbbá minden bizottságvezetőnek lett egy helyettese, aki ugyanazzal a tudással rendelkezik, így bármikor helyettesítheti szükség esetén, illetve ha úgy adódik, akár a helyébe is léphet, biztosítva a folyamatosságot. Így mindig felkészült személy tud foglalkozni az aktuális kérdéssel, problémával. Minden képviseletnél az egyetemen nagy a cserélődés, ezért szükséges lépés ez a betanulás meggyorsítása érdekében is. Az alelnöki tisztséget betöltő Varró Gergőtől rengeteg segítséget kapok az adminisztratív teendők terén, így én sokkal több időt tudok a hallgatók felmerülő kérdéseinek megválaszolására szánni, mint az elődeim. Az egyetem bizonyos gazdálkodó szervezetei átalakításon mennek keresztül. Mi ennek a lényege, mikorra ér véget várhatóan? Az egyetemen volt korábban egy MISZ-nek nevezett cég, ez a hallgatóságé volt. A Kancellária bevezetésével ezen változtatni kellett, ezért egy új céget alapítottak, amelynek többségi tulajdonosa az Egyetem, de a hallgatóságnak is van benne tulajdonrésze, ez a MŰHASZ. Jelenleg a MISZ anyagi forrásait jelentő tevékenységek közül mindent igyekeznek átszervezni az utódvállalatához, például a konditerem- és internetdíjakat, ezekhez azonban mind új szerződések szükségesek. Ennek már ideje is lenne, mert óriási bevételkiesés, hogy most ingyen használható az edzőterem, ami olyan szempontból probléma, hogy nincs pénz, amiből az eszközöket fejleszteni lehetne vagy akár újakat beszerezni. Az internet terén szintén nincsen előrelépés. Egy olyan szerződéstervezeten dolgoznak, ami minden fél számára elfogadható, jelenleg is ez zajlik, és még nem látható, mikor születik megoldás. Remélhetőleg jövő félévre ez sikerülni fog. Már lassan két éve tart az átmenet, ha ez a kérdés is rendeződik, akkor már nem marad ilyen téren igazán fontos megoldatlan probléma. Az előbb említett átszervezés érinti-e a GHK-t, ha igen, hogyan? Mindenképpen. Régebben minden képviseletnek rendelkezésre állt egy keretösszeg, ilyen azonban jelenleg nincsen, ezért nehéz eszközöket beszerezni, illetve a köröket támogatni. Amikor az utódcég pénzügyileg stabilizálódik, akkor a keretrendszer terv szerint visszaáll, és újra

jobbak lesznek a mi anyagi lehetőségeink is. Természetesen ezzel a szakkollégiumok és öntevékeny körök lehetőségei is javulnának, ennek elérése fontos célkitűzésünk. Mostanában milyen aktuális kérdésekkel foglalkozik a GHK, ami a hallgatók mindennapjait befolyásolhatja? A BSc képzések felülvizsgálatát mindenképpen ilyennek tartom, bár ez először a jövő évi gólyákat fogja érinteni, akik már az új tantervet fogják megkezdeni. Már látszik, hogy jelentősebb változások elé nézünk, a kontaktórák száma csökkenteni fog, ezen kívül négynél kisebb kreditértékű kötelező tantárgy, melyet gépészkari tanszék oktat, nem lehet a Gépészkaron, valamint a mintatanterv félévenként 5-7 tárgyat ír majd elő. Ez a gépészmérnöki szakot fogja a legkevésbé érinteni, csak kisebb változások várhatók, ellenben a terméktervezők, energetikusok és mechatronikusok tantervében jelentős változások várhatóak. Remélhetőleg a többi karhoz hasonlóan az újítás nálunk is előrelépést fog hozni. Ezen módosítások során természetesen igyekszünk minél hangsúlyosabban képviselni a hallgatók érdekeit. Még az új TVSZ hatályba lépésének következményeit említeném, például a korábban heti bontású zh-rend napi beosztású lesz. Továbbá a GHK jegyzetkészítési és a jövőben várható konzultációs pályázatára hívnám fel a figyelmet, ezek felfuttatására nagy hangsúlyt fektetünk, különösképpen a problémásabbnak ítélt tárgyaknál. Szeretnénk azt is, hogy a hallgatók jobban belelássanak a GHK munkájába, ezért minden ülésről egy rövid tájékoztatót teszünk majd közzé a régebb óta létező, hos�szabb emlékeztetők mellett, melyek segítségével könnyebben nyomon követhetőek lennének a bizottságok döntései, illetve a tárgyalt témák. Milyen kérdésekben érdemes a Hallgatói Képviselethez fordulni? Minden, a hallgatóságot érintő kérdésben. Ezért is lettek létrehozva a tematikus e-mail címeink, mivel így konkretizálni lehet a problémákat, rendszerezni, a képviselet így gyorsabban és hatékonyabban tudja kezelni azokat. Tanulmányi kérdésekben mindenképpen minket érdemes keresni, nem pedig ismerősöktől, internetről vagy hasonló forrásokból tájékozódni, mert az új Tanulmányiés Vizsgaszabályzat nagyon sok mindent megváltoztat, így különösen lényeges, hogy kompetens választ kapjanak az érdeklődők. Mi sem minden esetben tudjuk még, mi a helyzet, ahogyan az egyetem vezetése sem rendezett még el minden problémás területet, gondolok itt például a pótlásokra. Ha esetleg az adott kérdésre nem is tudunk teljes bizonyossággal választ adni, mert nem a mi hatáskörünk, akkor is tovább tudjuk irányítani a hallgatót ahhoz, aki viszont igen. Hiszem, hogy nincsen reménytelen probléma, még a legkilátástalanabbnak tűnő helyzetekben is érdemes keresni a megoldást - és mi pont ebben tudunk segíteni! Köszönjük szépen!


BME-ről a Forma-1-be A BME Gépészmérnöki Karán folyó képzést világszerte elismerik, kiváló példa erre dr. Kling Sándor története. Sándor mert nagyot álmodni, tudatosan építette a karrierjét, alázatosan tanult, és elérte célját: jelenleg a Red Bull Forma-1-es csapatánál dolgozik. Zsolti

Káté: Kérlek, mutatkozz be! Mikor, milyen szakon végeztél, hol, milyen beosztásban dolgozol most? K.S.: A BME Gépészmérnöki Karán – még az utolsó ötéves egyetemi képzés keretein belül – végeztem gépészmérnökként 2010-ben. Itt még nem fejeződött be az egyetemi pályafutásom, ugyanis a Polimertechnika Tanszéken maradtam a doktori iskolát elvégezni. Jelenleg a Red Bull Forma-1-es csapatának Milton Keynes-i gyárában dolgozom structure analistként. Káté: Milyen indíttatásaid voltak az egyetemi felvételikor? Miért gondoltad, hogy ez lesz számodra a legmegfelelőbb cél? K.S.: Őszintén szólva a felvételi előtt bizonytalan voltam. Nagyon nehéz dolog 18 évesen eldönteni, hogy mi is akar az ember a jövőben lenni. Annyit tudtam, hogy szeretem a matekot és a fizikát, és ezzel szeretnék a továbbiakban is foglalkozni. Az autók iránt rajongásom miatt a műszaki pálya vonzott, de nem szerettem volna specifikálni magam kizárólag autókra. Azért esett a választásom a gépészmérnöki szakra, mert ezekre a mérnökökre mindenhol szükség van: a különböző berendezések tervezése, gyártása és az üzemeltetése során, de az épületgépészettől a gyárakig az élet minden terültén találkozhatunk gépészmérnökökkel.

Káté: Hogyan teltek az egyetemi évek? Részt vettél-e valamelyik öntevékeny kör/szakosztály munkájában? K.S.: A középiskolai évek alatt félprofi szinten sportoltam, a szabadidőm 80-90%-át a jégkorong tette ki – ezt az egyetemen is további négy éven át folytattam. A BME ritmusának felvétele szerencsére zökkenőmentesen ment. Az első években nem volt időm szakmai körhöz csatlakozni, azonban később a Formula Student csapatban találtam meg a számításaimat, ahol kb. 7 éven keresztül voltam tag. Fontosnak tartom, hogy egy hallgató megtalálja azt a területet, amely érdekli. Szerencsés, ha az ember a kellemest a hasznossal össze tudja kötni, és egy ilyen szakosztály keretein belül projektek során ismerkedhet meg a gépészet egy-egy ágával. Ez a csapat nagyon sokat jelentett nekem, számomra a Formula Student nyitotta fel a szememet, hogy mivel is szeretnék foglalkozni. Káté: Milyen modult választottál az egyetemi képzés során? K.S.: Először a kalorikus gépek modulra adtam be a jelentkezésem (mint a mai szakirányok- szerk.), mert itt belső égésű motorokkal lehetett foglalkozni. A modulválasztás után vettem részt az első Formula Student versenyemen, ott nyűgöztek le a kompozitok. Rájöttem, hogy


hasonlít a száguldó cirkuszhoz. Nem véletlen, hogy a Forma-1-ben jelenleg dolgozók többségének korábban köze volt valamilyen szinten a Formula Studenthez. A csapat és a versenyek révén közel kerültem ehhez a világhoz, például egy korábbi versenyen találkoztam már a jelenlegi főnökömmel is. Talán a legnehezebb az volt, hogy interjúközelbe kerülhessek, ugyanis rengetegen jelentkeznek egy ilyen csapathoz, de ebben biztosan segített a doktori fokozatom is. Szerencsém volt, hogy éppen olyan emberre volt szükségük, amely területen én is szakértőnek vagyok mondható. ezer és ezer szállal körbeölelik a kompozitok a mindennapi életünket, legyen szó akár autóalkatrészekről, akár sportszerekről. Amint hazaértem a versenyről, indultam a Dékáni Hivatalba, hogy átjelentkezzem a Polimertechnika Tanszékre. Elkezdtem mélyebbre ásni magam a polimerek területén mind a tanszéken, mind pedig a Formula Student csapat háza táján. A diplomatémám is a versenyautó kormányának tervezése és gyártása volt. Káté: Milyen céllal jelentkeztél a doktori iskolába? Mit kutattál ezen évek alatt? K. S.: A doktori felvételim során Czigány Tibornak, a jelenlegi dékánnak, az akkori tanszékvezetőnek azt találtam mondtani, hogy én a Forma-1-ben akarok dolgozni. Ő akkor egy mosollyal a száján azt felelte, hogy álmodozni lehet, de a helyzet nem ilyen egyszerű. A doktori iskola évei alatt öngyógyuló polimerekkel foglalkoztam, disszertációmat is ebben a témában írtam. A doktori vége felé komoly döntés előtt álltam a jövőmet illetően. Bár a kutatási feladatokat is nagyon élveztem, de az ipar jobban vonzott. Itt lehetőségem van nem csak egy-egy szűk területen elmélyíteni a tudásom, hanem a tudomány-technika széles spektrumával dolgozhatok. Káté: Vállaltál-e munkát akár szakmában, akár azon kívül tanulmányaid alatt? K.S.: A szüleimnek segítettem be különböző típusú szekcionális kapuk szerelési útmutatóinak elkészítésével, ez a tanulmányok mellett kb. másfél éves feladat volt. Emellett persze akadtak még kisebb-nagyobb munkák is ezen évek alatt. Azt gondolom, hogy van lehetőség az egyetem mellett (rész)munkát vállalni, sok csoporttársam dolgozott a tanulás mellett. Jó időbeosztással összeegyeztethető a tanulás és a munka. Ezt, a feladatok közötti prioritás felállítást is itt, ezen évek alatt kell elsajátítani. Káté: A doktori után kikerülve a munkaerőpiacra, milyen lehetőségek nyíltak meg előtted? Hogy kerülték a Red Bullhoz? K.S.: Már az ötéves képzés alatt is folyamatosan adódtak munkalehetőségek az ipar részéről. A Formula Student nagyon hasonlóan működik a Forma-1-hez, csak a mértékek mások. Kevesebb ember van egy csapatban, kevesebb pénz, de maga a működés nagyban kép forrása: Philip János

Káté: Mivel foglalkozik egy structure analist? Milyen egy Forma-1-es csapatban dolgozni? K. S.: Ezt nehéz pontosan lefordítani, mert Magyarországon még nem találkoztam ilyen pozícióval. A fém és kompozit alkatrészek szilárdságáért, merevségéért vagy esetleg hajlékonyságáért vagyunk felelősek. A Red Bullnál kb. 700 fő dolgozik, ebben a számban benne vannak a versenycsapat tagjai, a mérnökök és a gyártósok is. A munkahelyem egy open office, kb. 200-an vagyunk egy légtérben, ez egy különleges atmoszférát kölcsönöz az egésznek. Káté: Mennyire tudod hasznosítani munkád során az egyetemi évek alatt itt megszerzett tudást? Véleményed szerint milyen a képzés színvonal? K.S.: Nehéz elkülöníteni az egyetemen és a gyakorlatban megszerzett tudást. Egy ideje megfogalmazódott bennem, hogy az egyetemen nagyon sok mindent tanítanak, olyan dolgokat is, amelyekkel később nem fog az ember találkozni. A képzés azonban abban is segít, hogy az ember később új dolgokat könnyen megértsen, azokat el tudja helyezni az addig elsajátított ismeretei közé. Az itt folyó oktatás színvonaláról pedig mindent elmond, hogy az interjúmon nem merült fel olyan kérdés, amelyre nem tudtam volna válaszolni. Káté: Más egyetemen, főiskolán végzett gépészmérnökkel összehasonlítva mi az a többlet, amit a Műegyetem ad? K.S.: Mivel nem ismerem más intézmények képzéseit, nem tudom összehasonlítani azokkal. Az viszont magáért beszél, hogy nem emlékszem olyan csoporttársamra, aki nehezen tudott volna elhelyezkedni. Ellenben sokan voltak, akik már a tanulmányi évek alatt, sokszor a gyakorlathelyükön, már részmunkaidős mérnöki állást töltöttek be. Nem az jelent problémát, hogy kap-e a gépészmérnök munkát, hanem hogy melyik céget válassza azok közül, amelyek foglalkoztatni szeretnék őket. Káté: Mit üzennél, mit tanácsolnál a most érettségi előtt álló, a Műegyetem Gépészmérnöki Karára felvételizőknek? K.S.: Merjenek nagyot álmodni, mert akkor az elért eredmények is kitűnőek lesznek. Köszönjük szépen!


Isteni fuvallatok

– a Mátyás-templom épületgépészete

2016. október 21-én az Épületgépész Szakosztály szervezésében lehetősége nyílt az érdeklődőknek betekinteni a Nádi Nagyboldogas�szony-templom, vagyis ismertebb nevén a Mátyás-templom épületgépészetébe. Mi is ott voltunk – lássuk, miről maradt le az, aki nem jött el! Bagoly&Daca

A templom üzemeltetésért felelős cégének dolgozója, Szigeti László kalauzolt el minket az épület gépész részei között. Szerencsére idegenvezetőnk nem kizárólagosan csak az épületgépész részletekre gondolt, kaptunk némi ízelítőt más gépészeti megoldásokból is. Na de haladjunk sorjában! Először keskeny csigalépcsőkön a harangtorony különböző szintjeit látogattuk meg. Itt megtudhattuk, hogyan emelték be a harangokat az azokat legyártó passaui öntőcég képviselői, illetve azt, hogy milyen automatika működteti ezeket a megfelelő módon. Ezután a csigalépcsőn visszaereszkedvén a látogatók számára is megnyitott legmagasabb ponthoz érkeztünk, melyben az épület felújításához kapcsolódó tárgyak voltak kiállítva. Megtekinthető volt többek között az egykori kettétört szélkakas, a megrongálódott toronycsúcs és még sok más érdekesség. Itt már megtudhattunk néhány dolgot a szervező szakosztály fő profiljához kapcsolódóan is. Például arról, hogy az adott teremben padlóba épített szellőztetőrendszer van beépítve, melynél a tervezés-kivitelezés során elfelejtkeztek a cseppvízelvezetés kiépítéséről. Emiatt gombásodás és legionellózis veszélye áll fenn, ezt elkerülendő

évente egyszer darabjaira szedik a fűtőközeget a távhőellátásból kapó berendezéseket. Kiderült az is, hogy a templom – mint a legtöbb idősebb társa – igen érzékeny a környezeti paraméterek változására. Nyáron egy-egy zuhé után rendszeresen szellőztetni kell a kondenzáció elkerülése érdekében, továbbá a hőmérséklet napi szinten maximum egyetlen Celsius-fokkal változhat. A páratartalmat és a hőmérsékletet a templom műemléki képébe illeszkedő apró réz érzékelők segítségével monitorozzák. Szintén rendszeresen elemzik a tűz keletkezésének kockázatát is. Ezt már a padláson tudhattuk meg, ahol az aspirációs tűzjelzővezérlő került elhelyezésre. Ez a berendezés réz kapilláriscsöveken keresztül folyamatosan elemzi a templom levegőjét; abban az esetben, amennyiben égésre utaló anyagot talál, azonnal riaszt. Sok fejtörést okozott ez a gép korábban az üzemeltetésnek az állandó meghibásodásai miatt. Ennek oka a gyakori villámkár volt. Mivel az épület a környék legmagasabb pontja, rendszeresen szenvedett villámcsapásokat, melyeket a rézvezetékek egyenesen a vezérlő szívébe vezettek. A problémát sikeresen orvosolták, mégpedig úgy, hogy az utolsó szakaszokon a fémet szilikoncsőre cserélték.


Szintén a padláson helyezték el a vízbetörést érzékelő tálcákat. Ezek rozsdamentes acélból készültek és feladatuk, hogy a tetőcserepek sérülése esetén betörő csapadék esetén haladéktalanul riasszanak. A zeneileg fogékony látogatók vágya is teljesült, ugyanis a séta közben megtekinthettük Magyarország legnagyobb orgonáját is. A hangszernek nem kevesebb, mint 7771 sípja van, a pár milliméterestől kezdve az egészen nagyokig. Az orgonamesternek négy fix és egy mobil asztal áll rendelkezésére ezek megszólaltatására. Az emberi fül által hallható teljes hangspektrum lejátszható vele öt regiszter segítségével. Mint idegenvezetőnk elmondta, az orgonának is külön épületgépészete van, ugyanis a napsütés hatására elhangolódhat. Bár ezt az elhangolódást csak a zeneileg érzékenyek veszik észre, azonban a legjobb minőségre törekedve a fal mögött hőmérséklet-kompenzálás céljából szabályozás került beépítésre. Innen leereszkedtünk a templom központi részébe. Itt megtekinthettük az itteni épületgépészetet, mely főként rejtett helyekre (padlóba, lépcsők alá stb.) beépített fan-coilokból állt. Vezetőnk elmondta azt is, hogy a klimatizálás okoz néha problémákat is, például az oldalsó kápolna esetében. Mivel ez az épület leghidegebb helye (három oldalról is külső fala van), így itt két nagy teljesítményű fűtő-hűtő konvektor került beépítésre. Emiatt a falat borító festés két méteres magasságig lepergett. Ennek helyreállítása – mivel műemlékről van szó, így csak engedéllyel rendelkező, hozzáértő szakemberek festhetik – súlyos pénzeket fog felemészteni. A templom legnagyobb terében csupán befúvó berendezések kerültek beépítésre a főbejárat lépcsője alá. Az elszívás gravitációs módon történik a zsaluk nyitása esetén. A befúvás kültéri egységei egy külső tetőn kerültek elhelyezésre. Szintén itt találhatóak a szűrőrácsok is, illetve a glikollal üzemelő körök kondenzátorai. Tetővel kapcsolatos érdekesség még az épületet fedő héjazatok téli fűtése is. Erre azért van szükség, mert a nagy mennyiségű hó és jég komoly károkat okozhatna a tetőszerkezetben. A tető után az üzemeltetés szentélyeibe is betekintést nyerhettünk. Először pár pillantást vetettünk a szerverszoba ajtajára. Ide biztonságtechnikai okokból nem szakavatott ember nem teheti be a lábát. Innen utunk a hőközpontba, egyben szellőző gépházba vezetett. Az itt elhelyezett berendezések biztosítják a templom teljes komfortállapotát (fűtést, hűtést, szellőzést egyaránt). Megtudhattuk, hogy a beszívott levegő többszörös szűrésen megy keresztül, illetve felfűtésére az elszívott levegő hőjét is hasznosítják. Ebből a teremből kapcsolhatóak a fan-coilok (ventillátoros konvektorok) is, illetve a páratartalmat szabályozó egységeket is itt helyezték el. Szintén ez a helyiség ad otthont a szivattyúknak is, melyeknek az ötven méteres szállítómagasság mellett a túlnyomást is biztosítaniuk kell. A gépészet tervezése tíz évvel ezelőtt kezdődött meg, és két éve fejeződött be. A rendszer tisztítása lassan aktuális lesz, ahogyan folyamatos fejlesztése is a célkitűzések között szerepel, már most lenne mit fejleszteni a kiépített,

egyébként modern rendszeren. Végezetül idegenvezetőnk elmondta, hogy hasonló rendszer az országban jelenleg nincsen. Ilyen szintű gépészeti fejlettség más hazai templomokról nem mondható el. Ez egyrészt büszkeséggel tölti el az üzemeltetőket, másrészt némi fejtörést is okoz nekik a tapasztalatok hiánya miatt. Az eddig felmerült problémákat szerencsére sikerrel oldották meg.

A legionelláról A legionella súlyos, akár halálos tüdőgyulladást okozó baktérium, mely az emberre kizárólagosan belégzés útján fertőző. Fokozottan veszélyeztetettek a gyermekek és az idősebbek, továbbá a legyengült immunrendszerűek. A kórokozók vízpermet útján jutnak a tüdőbe. A legionella ideális szaporodási helye a 20-50 °C hőmérsékletű, pangó víz. Ilyen pangó víz keletkezhet többek között nem megfelelően tervezett és karbantartott rendszer esetén klímaberendezésekben, illetve víztartályokban is. Elkerülése érdekében törekedni kell a keringő víz rendszeres mozgatására, illetve amennyiben erre nincs mód, akkor a kellően alacsony vagy éppen (pl. melegvíztárolók esetében) kellően magas hőmérséklet tartására. A legionella betegség nevét egy 1976os egyesült államokbeli eset után kapta. Ekkor több amerikai háborús veterán kapott halálos végkimenetelű tüdőgyulladást egy veterán találkozó után. Mint később kiderült, a járvány okozója a rendezvénynek helyt adó hotel nem megfelelően tisztított klímaberendezése volt.


U.S.S Zumwalt

The next step in naval warfare

What do you get if you combine a stealth fighter, a destroyer and the most advanced military technology you can find? The U.S.S. Zumwalt, the newest ship in the U.S. Navy. So let’s find out what is this new ruler of the seas is capable of. Laci

„Space: the final frontier” – for many of us this is the familiar line of Captain James T. Kirk who is the captain of the greatest ships in his fleet, the U.S.S. Enterprise, in the famous Star Trek TV series. In a strange turn of events, now another captain with a similar name can be in a position like him, because Captain James A. Kirk is the commander of the new pearl in the U.S. Armed Forces. His ship, although can’t fly, or go into space, can also do incredible things, that others are only dreaming. Of course, if you spend 4 billion dollars on a military equipment you expect it to be something special. But the birth of this extraordinary destroyer was far from easy. Originally the idea of a new class of ships was the part of a program called DD21 (21st Century Destroyer) in 2001, but it was soon shut down due to Congress cuts. Luckily the research (even tough heavily reworked) was saved, by another program called DD(X) in 2007 and a 1.4 billion dollar contract was offered to the Bath Iron Works. The construction began in 2009 and the full completion of the ship was set to be in 2015.

Sadly the problems kept piling up. Starting with the United States federal government shutdown of 2013, then after the Zumwalt was launched and got under heavy testing, they detected a seawater leak in the propulsion motor drive lube oil auxiliary system, which also delayed the completion of the project. But after much anticipating, the ship was finally commissioned in Baltimore on 15 October 2016, and it was worth the wait. As the first ship of the Zumwalt class (named after Vietnam War hero Elmo Russell Zumwalt, Jr, former Chief of Naval Operations), it has a lot to show. The first thing that catches the eye is the unusual geometry of the hull, which resembles the outside of a stealth bomber. The function is the same here as well: minimizing the acoustic output of the ship, and it does it so well, that its radar cross section looks like a small fishing boat. Secondly, the destroyer’s propulsion system is also worth mentioning. It’s the first U.S. Navy surface combatant to deploy the DDG100, with an Integrated Power System (IPS). It includes two main turbine generators,


two auxiliary turbine generators and two electrical�ly-driven fixed pitch propellers. The generator sets are all connected with the IPS, which is intended to provide up to 78 megawatts to propulsion and to weapons systems as needed. The main difference between the Zumwalt and the existing other destroyer classes is found in its proposed usage. The ship was designed for multimission capability, meaning, that it can not only take part in anti-air, anti surface, or undersea warfare, but can also take part in supporting the ground forces in land combat. It can do that with the help of its two guns firing LRLAP (Long Range Land Attack Projectiles), which theoretically could provide high-volume fire support at a rate of 10 rounds per minute through the depth of the magazine, with pinpoint accuracy up to 190 km, thanks to the improved GPS targeting system implemented in them. Theoretically, because right now the Navy is thinking about trashing the whole system, due to the incredible high price of ammunition. A single shot whit a missile costs 800000 dollars and the ship can carry 600 of them. I’ll let you do the math, but it is a huge amount of money they are not willing to spend. Just to put it in context the Tomahawk cruise missile costs 1 million dollars, but it is capable of travelling more than 1600 kilometers and can carry a nuclear warhead. So know the million dollar question is (literally): what to do with the ship, because right know it can’t do the main job it was designed for. Of course there are many options to sort out this problem, but until it’s done, the ship is just a lot of money thrown out of the window. But in order to not finish on such a bad tone, there is one other thing you need to know about the Zumwalt. On December 12, 2015 the ship received a distress signal from the U.S. Coast Guard. The captain of a small fishing boat was in serious need of medical help near the coast of Portland, Maine, but their helicopter was unable to get to him, due to deck conditions. The destroyer reacted quickly to the emergency and the crew transported the patient to the ship, from where he was loaded to the Coastal Guard helicopter and transported to a hospital safely. So we can say, that the Zumwalt and its crew saved a life that day, but I don’t know what were we expecting from a ship commanded by Captain Kirk.

Builder:

General Dynamics Bath Iron Works

Electronics:

SPY-3 Radar and Combat System Integrator

Propulsion:

(2) Main Turbine Generators (MTG); (2) Auxiliary Turbine Generators (ATG); (2) 34.6 MW Advanced Induction Motors (AIM) Length: 610 ft (182.9 m) Beam: 80.7 ft (24.6 m) Draft: 27.6 ft (8.4 m) Displacement: 15,656 L tons Speed: 30 knots (62.0 km/h) Crew: 158 (including air det)

Armament:

• (80) Advanced Vertical Launch (AVLS) cells for Tomahawk, ESSM, Standard Missile; • (2) Advanced Gun System (AGS) 155 mm guns; • Long-Range Land Attack Projectiles (LRLAP) 155 mm rounds; • (2) MK 46 Close In Guns (CIGS)

Aircraft:

(2)MH60R or (1) MH60R and (3) VTUAVs

forrás: wikipedia.org, navy.mil, news.nationalpost.com, maritime-executive.com


Pálinka és baguette

- sztereotípiák nyomában

Csigazabáló franciák, vörhenyes britek, forróvérű spanyolok – megannyi tipikus jellemvonás terjed a világ különböző nemzeteiről. Na de mi igaz belőlük? Külföldi tanulmányaimnak köszönhetően lehetőségem nyílt megismerkedni számos ország szülöttének furcsa szokásaival, így oknyomozó cikk következik. Valóság vagy koholmány a nemzetekre vonatkozó számtalan sztereotípia? Dávid

Franciaország

A címben is szereplő baguette, a szőrös nők, a Coco Chanel butikok, kávézók, az elegancia és a divat – ezek a legelterjedtebb mendemondák Franciaországról. A legtöbb európai ország – beleértve magukat a franciákat is – ezt a nemzetet tartja a legarrogánsabbnak, míg a turistáknak leginkább azért gyűlik meg a baja a gallokkal, mert nem hajlandóak megszólalni más nyelven, csak a sajátjukon. Nem hajlandóak, vagy nem tudnak, ez két teljesen külön dolog, de tény: nem egy turista panaszkodott már arra, hogy még a legfrekventáltabb külföldiek látogatta helyeken sem kapott választ egyszerű kérdéseire, megannyiszor csak a „je ne comprends pas, monsieur” kezdetű „nem értem, uram” jelentésű, de „az én országomban vagy, beszéljél franciául” indíttatású mondattal találták magukat szembe. Milyen jellemvonások igazak () és melyek hamisak (X) az Eiffel-torony országára?

Kávézó valóban minden sarkon van, illetve gyakran lehet látni baguette-hegyekkel bicikliző franciákat is. Elmondható még róluk, hogy a magyarokhoz képest sokkal nyitottabbak és magabiztosabbak, valamint kevésbé szemérmesek. A divat is abszolút ezen nemzet jellemvonása, gyakran az öltözködés alapján lerí valakiről, hogy francia.

X

Igenis beszélnek angolul, sőt, használják is. Rengetegszer én magam állítom le őket, hogy franciatudásom fejlődése érdekében ne angolul beszéljenek hozzám. Nyilvánvalóan nagyon büszkék a nyelvükre, így a turistáknak jó tanács, hogy előbb kezdjenek el franciául beszélni az ottani emberekhez, akik miután észlelik az igyekezetet, valamint azt, hogy egyébként semmit nem értenek a beszédedből, egyből átváltanak angolra. Ez olyasfajta közjáték, mint a meghajlás a pisztolypárbaj előtt.

Németország

A németek pontosak, munkamániások, tele vannak pénzzel, precízek és nincs humoruk: ezekkel a szavakkal jellemezné Deutschland büszke szülötteit egy olyan ember, aki még sosem járt az országukban. A sör és kolbász mértéktelen fogyasztása is rárakódott az EU egyik ékkövének országára a méltán híres Oktoberfest kapcsán. Na de lássuk csak, mi igaz mindebből!

Sosem késnek – sosem, és azt sem szeretik, ha te késel: egy német egyetemen akár egyetlen másodperc késés is az előadásról való kizárást vonja maga után. Ebből fakadóan a németek a precizitás atyjai, nem véletlen, hogy a magyarok mellett ők adják a legjobb mérnököket. A sört finoman szólva sem vetik meg, sőt, egyik német hallgatótársam kéthetente kap hazai söröket postán a szüleitől.

X

Nem igaz, hogy nincs humoruk – legalábbis ebben a formában nem. Valóban nem tőlük hallom a legjobb vicceket, de sokat nevetnek – legalább mások poénjain.


Olaszország

Soha ne ülj egy olasz család mellé az étteremben – hangzik a hasznos tanács. Merthogy hangosan esznek, ordítva beszélnek, és bármelyik activity adást megszégyenítő gesztikulációval kommunikálnak. Don Corleone karakteréből kiindulva számukra minden a család, a férfiak igazi gigolók (vagy a Jersey Shore óta guidók), valamint folyton tésztát esznek.

Tényleg soha ne ülj le olaszok mellé egy étteremben! Olyan vehemenciával sztorizgatnak és szórakoznak, akárcsak egy egyetemista baráti társaság a Drönk valamelyik asztalánál – csakhogy ők ezt józanul is ugyanígy megteszik. Mindeközben valószínűleg tésztát majszolnak, ugyanis a „pasta” a mindenük: képesek lennének a nap minden étkezésénél ezt fogyasztani.

X

A legáltalánosabb olasz sztereotípia egy szicíliai férfit ábrázol, azonban ez nem vonatkozik a Csizma más térségein élőkre. Az északiak például zárkózottabbak, kevésbé macsók, igazából nehéz megmondani róluk, hogy olaszok – egészen addig, amíg neki nem látnak a tésztájuk elfogyasztásához.

Nagy-Britannia

Az udvariasság, az elegáns brit akcentus, a vörös haj és a részegség, mely egész Nagy-Britanniát a beskatulyázás áldozatává tette. A skótok spórolósak és a férfiak is szoknyát hordanak, az angolok tejet tesznek a teájukba, az írek zöld ruhát hordanak. Az országukban folyamatosan esik az eső, ettől kissé zárkózottabbak, azonban ezt kompenzálva a humoruk messze földön híres. Igaz, vagy hamis?

A vörös haj igaz: nyilván nem minden brit „büszkélkedhet” ilyen árnyalatú frizurával, de a legnagyobb vörheny-sűrűség így is a Brit-szigeteken található. A humor valóban a mindennapjaik része, amely csak ritka esetben válik sértővé. Csupán abban az esetben, ha éppen részegek, amely nem ritka, ám valamilyen szinten érthető, elnézve a sör- és whisky-kínálatot. A skótok nem, hogy nem vetik meg a skót szoknya viselését, de egyenesen megkülönböztetnek hétköznapi és party kiltet, ráadásul a futballmeccseket is ebben a hagyományos ruhában nézik – tradicionálisan, azaz alsónemű nélkül.

X

A skótok nem kuporgatják egy malacperselyben a vagyonukat, nem verik magukat ostorral egy-egy elköltött font után, mint ahogy az angolok sem ragaszkodnak a tejes teához. Még kevésbé igaz a britekre a zárkózottság – bár lehet, hogy ez a konstans részegségüknek köszönhető?

Brazília

Mély kereszténység, nyitottság, szambázva futballozó kisgyerekek: él a kép sok ember fejében. De vajon milyen is egy hús-vér brazil?

Tulajdonképpen a legtöbb, előbb felsorolt sztereotípia igaz rájuk, azaz mindenük a labdarúgás, emellett a táncok, fesztiválok és felhőtlen bulik koronázatlan királyai és a csábítás nagymesterei. Közvetlenségük egy európai ember számára már-már túlzott, két mondat után már „barátomnak” szólítanak, nincs olyan ember, akit első látásra bármilyen külső tulajdonsága alapján elítélnének. Egy biztos: ha van egy brazil a társaságotokban, sosem fogtok unatkozni!

X

A mély kereszténységet elsősorban a „mély” jelző miatt sorolnám a hamis megállapítások közé. Míg a keresztes nyakláncok, rózsafüzérek még mindig nagy számban lógnak a fiatal generáció nyakában, addig a templomba járás már inkább csak az idős korosztálynak kiemelt fontosságú – a riói Krisztus-szobor legnagyobb bánatára. Fontos még tudni a brazilokról, hogy nem túl megbízhatóak, valamint az előbb említett nagy barátkozásuk is kimerül a felületességben, nem szívesen tennék tűzbe érted a kezed a saját szórakozásuk kárára.


USA

Kövérség, média által pórázon vezetett, manipulált nép, kosárlabda és amerikai foci, hamburger és hot-dog, rossz sör, lokálpatrióta büszke amerikaiak, valamint „Európa egy ország” súlyosságú tudásbeli hiányosságok. Valóban ráhúzhatók ezek a nem éppen pozitív töltetű sztereotípiák az Egyesült Államok szülötteire?

Az amerikaiak valóban töménytelen mennyiségű hot-dogot és hamburgert képesek megenni egy nap, ellenben nem találkoztam még személyesen kövér amerikaival – a gyorskajától való nem elhízás receptjét pedig ígérem, elkérem tőlük. A rossz sör, a büszkeség, valamint az országuk szeretete is egyaránt helytálló megállapítás, bármilyen kultúrát, évszázados történelemmel rendelkező várost fedeznek is fel, semmi nem áll majd olyan közel a szívükhöz, mint saját államuk.

X

Nem buták ők annyira, inkább csak az oktatásuk nem egyezik a mi rendszerünkkel, aminek köszönhetően más területeken jobbak, mint mi, európaiak, így például a kreativitás és kommunikáció terén. A kosárlabda és amerikai futball pedig körülbelül olyan, mint nekünk a foci a legnépszerűbb sportok egyike, azonban csak a sportbarátok rajonganak érte, a többiek megmaradnak a kizárólag fontos eseményekre távkapcsolót ragadó nézőknek.

Kína

Tömegesen, fényképezőkkel mászkáló turistacsoportok, rizs rizzsel, majd desszertnek megint rizs, zárkózottság, furcsa „asztal kicsi szék” írásjelek, egetverő kulturális különbségek. Kínai emberrel ritkán beszélget az ember, így lehet, hogy valaki élete végéig egyetlen sztereotípiaként fog gondolni mind az egymilliárd kínaira. Jöjjön hát a nagy leleplezés: egy kínai a képzeletünkben vs. egy kínai a valóságban!

Mindenhova együtt mennek. Aki látott már valaha egyedül sétáló kínai turistát, kérjük, hogy minél hamarabb juttassa el a bizonyítékul készített fényképet szerkesztőségünkbe! Apropó fénykép: az okostelefonjuk memóriája minden bizonnyal bővített, hiszen egy alapmemória semmi esetre sem képes azt a megannyi fotót eltárolni, amit egy látogatás alkalmával készítenek. Természetesen a rizs is igaz, ez a kedvenc ételük, azonban nem abban a zacskós formában, ahogy mi ismerjük. Inkább rizs alapú ételeket készítenek, amelyek meglepően ízletesek tudnak lenni – és cseppet sem hasonlítanak a Ruyi étteremben megvásárolhatókhoz.

X

A zárkózottság egészen addig érvényes rájuk, amíg szóba nem elegyedsz velük. Félénkségük miatt nem mernek hozzád szólni, de amint te válsz a kezdeményező féllé, attól kezdve nem érzed úgy, hogy egy kínaival beszélgetnél. Így hát a zárkózottság és a hatalmas kulturális különbség mítosza együtt került megdöntésre.

Magyarország

Pálinka, gulyás, Kelet-Európa, pálinka, néptánc, furcsa nyelv, tehetséges kutatók és mérnökök, fűszeres ételek, Budapest, Puskás és pálinka. Ezek a leginkább elterjedt sztereotípiák rólunk, magyarokról, de tapasztalataim szerint a legtöbbet mi magunk terjesztjük. Hiszen a sajnálatos helyzet az, hogy a legtöbb nemzet vajmi keveset tud szerény kis hazánkról. Egy „nemzeti sztereotípiák” játék keretén belül a legtöbben szimplán kihagyták Magyarországot, mondván semmi nem jut eszükbe rólunk. De mégis mi az, ami alapján sikerül beazonosítani külföldön egy magyar embert?

Budapest. A legtöbbször elhangzott szó a „Magyar vagy?” kérdés után. Ékes fővárosunk igen kedvelt turistacélpont a számtalan nevezetesség, híres fesztiválok és olcsó árak miatt. Pálinka. A második legelterjedtebb kifejezés, amit ezt követően vagy egy széles mosoly, vagy egy erős fintor követ – elvégre is, nem mindenkinek lehet edzett gyomra. Gulyás. A harmadik, és egyben utolsó, amit az ország bevezetésében említett dolgok közül visszahallottam külföldön, többet sajnos nem.

X

Köszönhetően Oroszország hatalmas méretének, sokan már ezzel az állammal azonosítják teljes Kelet-Európát, amelynek Magyarország nem része. Ellenben Szerbia, Románia, Horvátország, Szlovákia, Szlovénia, Bulgária a külföldieknek „egy kutya”: kis országok valahol Európa közepén. Mérnökeinkről csak a szakmabeliek hallottak, Puskást már csak a régi motorosok ismerik külföldön, a fűszeres ételeket inkább Kínához kapcsolják, a néptánc nem tartozik a fiatal generáció érdeklődési területei közé, a nyelvünkről pedig azt se tudják, mihez hasonlít. Szomorú volt megtapasztalni, hogy szinte semmit nem tudnak rólunk. De legalább a pálinkát ismerik.


CRISPR Noémi Az új génmanipulációs módszerrel teljesen új élőlényeket alkothatunk, így a jövőben akár csodaállatokkal és szuperemberekkel is körbevehetjük magunkat. A technológiának csak a képzeletünk szabhat határt. A CRISPR a genomeditálás egy fajtája, egy viszonylag új génmanipulációs módszer. De mit is takar pontosan a mozaikszó? A CRISPR (clustered regularly interspaced short palindromic repeats, magyarul csoportba rendeződött, rendszeresen közbeékelt, rövid palindrom ismétlődések) a baktériumok örökítő információjában (genomjában) található ismétlődő DNS szakaszok neve, tulajdonképpen egy sok baktériumban megtalálható immunrendszer. Ennek a rendszernek a része a Cas9 nevű fehérje, ami felkutatja, elvágja, és lebontja a baktériumot megtámadó vírus DNS-ét. Az ismétlődések közötti helykitöltők olyan vírusokból származnak, amelyek korábban megtámadták a sejtet. A sejtek hosszabb távon is képesek rögzíteni, hogy milyen vírusnak voltak kitéve, sőt, ezek a DNS-darabok öröklődnek a sejt utódjainak, így azok védettek lesznek több nemzedéken keresztül. A módszer kihasználja, hogy a sejtek saját magukat gyógyítják. Ha a baktériumot egy fágvírus támadja meg, és a baktérium DNS-e megsérül, önmagát igyekszik befoltozni, tehát a folyamat során idegen DNS nem kerül a rendszerbe. Ez a hatalmas különbség a CRISPR és a GMO között. Míg a CRISPR során a sejt saját magát hozza helyre, addig a genetikailag módosított élőlények genomját kívülről, megfelelő DNS-szakaszokkal egészítik ki. A kutatókat erősen megosztja a probléma, hogy az új eljárás a hagyományos génmódosításhoz sorolható-e. Kérdés, hogy így ugyanazok a szabályok érvényesek-e rá, vagy egy teljesen új dologról van szó, ami saját törvényeket és etikát igényel. A módszer egyébként rengeteg lehetőséget hordoz magában. Nagy hatást gyakorolhat az orvostudományra, hiszen teljesen steril szerveket hozhatnak létre, amelyek legalább ideiglenesen átültethetők emberi szervezetbe. A felfedezés lehetőséget ad genetikai betegségek gyógyítására is. Megoldást nyújthat az élelmezési problémákra, veszélyeztetett állatokat menthetnek meg vele, vagy éppen már kihalt fajokhoz nagyon hasonló lényeket lehet létrehozni. Elég hátborzongatóan hangzik, hiszen ez azt is jelenti, hogy a jövőben kedvünkre alkothatunk új élőlényeket, akár embereket is, a számunkra vonzó tulajdonságokat kiemelve. Ez ismét számos problémához vezet, ezért a CRISPR kutatásával foglalkozók többsége egyelőre ellenzi a technológia emberi embriókon való alkalmazását. Bár ijesztőnek tűnhet elsőre, a CRISPR-technológia észszerű keretek között való alkalmazása nagyon sok lehetőséget tár fel előttünk. A genomeditálás szempontjából igazán izgalmas időszaknak nézünk elébe. forrás: Jennifer Doudna Hogyan teszi lehetővé a CRISPR a DNS-ünk módosítását? (TED talk); IPM 2016.július; wikipedia.org

Üzenet Egy szép késő őszi este volt. Na jó, az én szemszögemből ez nem volt egészen igaz. Fáradt elmémet a tekintélyes mennyiségű koffein is egyre nehezebben tudta működésben tartani, s lelki szemeim előtt nyugtalanul vibráltak az órákon át kétségbeesetten bámult diasorok. Egy szóval, tökéletesen bennragadtam a gépészhallgatók életét nagyban meghatározó végtelen körforgásban. Ahogy a helyzet fokozatosan tarthatatlanná vált, úgy döntöttem, hogy további kávébevitellel és némi friss levegővel próbálom orvosolni, így hát kiültem a kollégium erkélyére. Ekkor valami különös történt.

Hirtelen megmagyarázhatatlan nyugalom lett úrrá rajtam. Az acélfajtákat és differenciálegyenleteket valami meghatározhatatlan erő egy távoli szigetre száműzte gondolataimból, helyüket igen hétköznapi apróságok vették át. Fokozatosan szűrődött be a gyorsan megüresedett agyterületre mindaz, ami körülvett. Először a látvány tört utat magának. A november végi hűvös szélben még meg-megrezdültek az utolsó elsárgult levelek a nyárfákon, de a lámpák fénye már ritkásan szálldogáló első hópelyheken csillant meg. Egyszerre csak mozgásra lettem figyelmes. Egy parkoló autó alól cirmos macska bújt elő, s vetette magát egy gyorsan mozgó, apró árny után. Ahogyan a falak túloldalán a gépészek, ő is dolgozik, de neki a vacsorájáért kell megküzdenie. A szemközti irodaépület fényárban úszó ablakai azonban mágnesként vonták magukra tekintetem. Néhány inges-nyakkendős hivatalnok még ezen a késői órán is szorgalmasan nyomkodta számítógépe billentyűit, mintha csak zongorázna, vagy éppen lendületesen tárgyalt telefonján át egy távoli partnerrel. Ekkor azonban a forgalom távolból idesodródó monoton zúgását sziréna hangja törte meg. Lám, valakinek rosszul végződött a mai este, hiszen van annál sokkal nagyobb tragédia is, mintha a másnapi zárthelyire nem sikerül felkészülni… Gondolataimban még mindig az előbbi képek kavarogtak, amikor beléptem a folyosó melegére. A nyugalom hirtelen úgy foszlott semmivé, ahogyan jött, de a felismerés érzése csak nem akart szűnni bennem. Hiszen mi a nagy hajtásban szinte buborékban élünk! Csak kergetjük a krediteket vég nélkül, és közben minden másról megfeledkezünk. Annyi minden történik tőlünk egy karnyújtásnyira, de úgy nehéz bármit is észrevenni, ha folyton csak előre, a távoli jövő ígéretére tekintünk. Lehet, hogy értékes perceket vesztünk, de néha azért talán így is érdemes megállni, körülnézni, és néhány pillantást környezetünkre áldozni: végső soron mégiscsak ebben a világban élünk, és nem a műszaki tudományok absztrakt univerzumában!

Marci


Gengszterkorszak A világháború lezárultával elkezdődött a változások korszaka. Az 1920-as évek gazdaságilag is fellendült Amerikáját pezsgő, felgyorsuló élet töltötte meg, és sokan vetették bele magukat a szesztilalom miatt kialakuló illegalitás világába, amely fölött a legnagyobb maffiavezér, Al Capone uralkodott. Az emberek életében újabb változást, ezúttal ínséges időket hozott az 1929-ben kitörő gazdasági világválság, amely miatt sokan még a törvényes határokat is kénytelenek voltak átlépni. Gyakoribbá váltak a bankrablások, amelyben kiemelkedő szerepet vállalt az elsőszámú közellenségnek kikiáltott John Dillinger, valamint a történelem egyik leghíresebb bűnözőpárosa, Bonnie és Clyde. Bence

Al Capone

Alphonse Gabriel Capone 1899. január 17-én született New Yorkban, itáliai szülők gyermekeként. Az iskolát 6. osztályosként otthagyni kényszerült, amikor erőszakkal lépett fel tanára ellen. Az események után kisebb alkalmi munkákkal kereste kenyerét, de rövidesen könnyebb pénzszerzési módszert talált, amikor megismerte a bűnözés világát. Frankie Yale brooklyni bandájába belépve évekig bordélyházban dolgozott csaposként és kidobóemberként. Ezalatt az időszak alatt szerezte legendás sebhelyét is, amikor Frank Galluccioval keveredett összetűzésbe, miután inzultálta annak húgát. Forradása miatt „Sebhelyesarcú” néven emlegették, becenevét azonban a legkevésbé sem szerette. Ezt mutatja, hogy sérüléséről az újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a háborúban szerezte őket, de valójában nem is szolgált katonaként. Bűnözői karriere az 1919-es Chicagoba költözésekor indult be, amikor Johhny Torrio meghívta őt a bandájába. Nagy szerepe volt a szervezet és a szeszcsempészhálózat terjeszkedésében, amivel bekerült a bandavezér bizalmi körébe. Az ír North Side bandával folytatott háború során gyilkossági kísérletet követtek el Torrio ellen. Súlyos sérüléseiből felépülve úgy döntött, hogy visszavonul a bűnöző életmódtól, ezért Capone-t bízta meg a közel ezer bűnözőből álló, szeszcsempészettel, valamint drog-és fegyverkereskedelemmel foglalkozó szervezet irányításával. Illegális tevékenységei során nem kellett tartania a törvény közbelépésétől, hiszen a zsebében volt Chicago szinte teljes rendőrállománya, továbbá a bírók és ügyészek többsége is. Akit nem sikerült megvennie, azon a megfélemlítés eszközét alkalmazta. Saját kezűleg ritkán követett el gyilkosságot, azonban erre is volt példa. Egy ilyen eset során vacsorára invitálva áruló embereit, és egy buzogánnyal vetett véget az életüknek. Másik alkalommal Cicero város polgármesterét verte meg a városháza lépcsőjén, ekkor még a helyszínen tartózkodó rendőrök sem avatkoztak közbe. Teljhatalmának oka a lefizetéseken kívül a rivális maffiavezérek megölése volt. A leghíresebb ilyen tettére 1929. február 14-én került sor, amikor az utolsó talpon maradt bandavezér, George „Bugs” Moran

meggyilkolására tett kísérletet. Emberei rendőrruhába öltözve, igazoltatás címén a falhoz állították, és lelőtték Moran embereit, ő azonban nem volt jelen. A gyilkosokat nem találták meg, de a történések a mai napig forognak a köztudatban a „Valentin-napi mészárlás” néven.

Hatalmát kiszélesítette a város határain túlra is, másik hat maffiavezérrel megalkotta a „Big Seven” néven elhíresült országos szintű hálózatot, kiszorítva ezzel minden más konkurenst a piacról. Uralkodása azonban nem tarthatott örökké, számos bűntette ellenére csak adócsalással tudták megvádolni, amely az amerikai adóbeszedési ügynökség (IRS) ügynökének, Frank J. Wilsonnak az érdeme volt. 1937-ben letartóztatták, és a bíróság 11 évre ítélte, amelyből csak nyolcat kellett letöltenie elhatalmasodó szifiliszére való tekintettel. Öt évet a korszak leghíresebb börtönében, az Alcatraz-szigeten raboskodott. Élete utolsó esztendőit floridai birtokán töltötte családja körében. 1947-ben hunyt el agyvérzést követően kialakult tüdőgyulladásban. Szörnyű tettei ellenére szerető családapa volt, igyekezett mindent megadni, amire hozzátartozóinak szüksége volt, felesége is többször tanúbizonyságot tett férje iránti szerelméről. Emberei mélyen tisztelték, testőrei életüket is adták volna érte, alvezérei pedig támogatták és hűen követték őt minden döntésében.


John Dillinger

John Herbert Dillinger 1903. június 22-én látta meg a napvilágot Indianapolisban. Már tizenévesként kiütközött deviáns viselkedése, lopás és verekedés miatt többször is a rendőrség látókörébe került. Rövid ideig a haditengerészetnél is szolgált, hónapok múlva azonban dezertált. Házassága alatt anyagi problémákkal küzdött, ezért újra a pénzkereset rossz módját választotta. Egy vegyeskereskedés kirablása közben letartóztatták, és 10 év börtönbüntetésre ítélték. Ekkor ismerkedett meg későbbi bandájának tagjaival, és tudatosan készült a szabadulás utáni bűncselekményekre. A modern bankrablás atyja, Hermann Lamm módszereit tanulmányozva igyekezett elsajátítani a legfőbb tudnivalókat, amelyek szükségesek a rablások tökéletes kivitelezéshez. 1933 májusában történő szabadlábra helyezése után alig egy hónappal elkezdte bankrablássorozatát, melynek első állomása a New Carlisle National Bank volt. Szeptemberi letartóztatásáig további 4 bankon ütött rajta bandájával. Társai rendőrnek öltözve szöktették meg a börtönből. Röviddel ezután megtámadták a közeli rendőrőrsöt, ahol a további rablásokhoz szükséges fegyvert, lőszert és golyóálló mellényt zsákmányoltak. A következő sorozat a greencastle-i Central National Bank kirablásával kezdődött, ahonnan rekordnagyságú összeget, több mint 75 ezer dollárt lovasítottak meg. A következő hónapokban hajtóvadászat folyt ellenük, többször is közel kerültek az elfogásukhoz, de jobbára csak a törvény emberei estek ennek áldozatul. Menekülésük Arizonában ért a végéhez, amikor egy szállodatűz következtében az egyik tűzoltó felismerte őket, és nem sokkal később mindannyian a törvény kezére kerültek. Dillingert a Crown Point-i börtönbe szállították, és megvádolták Patrick O’Malley rendőrtiszt megölésével. A nagymértékű hatósági jelenlét és az alapos őrizet ellenére mégis sikerült megszöknie, mindezt egyetlen fapisztoly segítségével. Az egyik börtönőrt túszul ejtette, a többi 17et pedig lefegyverezte, a cellákba zárta őket, és a sheriff kocsiját ellopva kereket oldott. Mivel csapata jelentősen megfogyatkozott, kénytelen volt összeállni a hírhedt Babyface Nelsonnal és bandájával. Újabb rablások és sikertelen FBI-akciók után 1934. június 30-án végrehajtotta az utolsó bankrablást, amely a tizenkettedik volt a sorban. Július 22-én Dillinger a Biograph moziban töltötte az estét két prostituált társaságában, de egyikük elárulta őt. A kijáratnál szövetségi ügynökök vártak rá, akik menekülés közben lelőtték. Édesapja az azonosításnál azt vallotta, nem az ő fia feküdt holtan az utca kövén, így Dillinger legendája tovább élt.

Bonnie és Clyde

A páros mindkét tagja texasi születésű, míg Bonnie Parker 1910-ben, Clyde Barrow egy évvel korábban született. Bonnie éltanuló volt a középiskolában, és előszeretettel írt verseket. 16 évesen házasságot kötött egyik osztálytársával, amelyet ugyan nem bontottak fel, mikor férje börtönbe került, de utána már nem látták egymást. Clyde szegény családba született, és többször is arra kényszerült, hogy forrás: rubicon.hu; orulunkvincent.blog.hu; en.wikipedia.org

megszegje a törvényt. Nem tudni pontosan, hogy mikor találkoztak először, de valószínűsíthető, hogy valamikor 1930 januárjában, egy partin történhetett. Ugyanebben az évben letartóztatták Clyde-ot, és az Eastham börtönfarmra küldték. Itt vált belőle valódi bűnöző, első gyilkosságát is itt követte el. Az 1932-es szabadulását követő évben Bonnie-val és két társukkal együtt kisebb rablásokat, lopásokat követtek el Texas, Louisiana és Oklahoma államok területén, holttesteket hagyva maguk után. A banda rövid ideig Joplinban húzta meg magát egy menedékházban, azonban gyanús viselkedésük miatt felkeltették a lakosság és a rendőrség figyelmét is. A helyi seriff néhány emberével kiment razziát tartani, de a kialakult lövöldözésben ők húzták a rövidebbet, míg a banda sértetlenül elmenekült a kedvelt, Ford márkájú autójukkal. A következő hónapokat meneküléssel töltötték, és rablásokkal tartották fenn magukat, mindeközben országos hírnévre tettek szert, valóságos sztárokká váltak. Egy autós baleset során Clyde megsérült, és ezt követően ápolásra szorult, amely miatt könnyű célpontnak bizonyultak a törvény őrei számára. Többször is rajtuk ütöttek, és Clyde bátyját, Buck Barrow-t lelőtték, annak feleségét pedig elfogták. Az események után Clyde nem lassított le, megvalósította régi tervét: rajtaütött az Easthamen. Ezzel sikerült alaposan meghúzni a hatóságok bajszát, ami miatt egész Texas az ő keresésükre és kézrekerítésükre indult, élve vagy halva. Frank Hamer ranger vezetésével egy fejvadászokból álló csapat okozta a banda végzetét. Aktivitásaikat és útvonalaikat tanulmányozva csapdát állítottak fel, és golyózáport zúdítottak Bonnie és Clyde Fordjára. Esélyük sem volt a menekülésre. Haláluk után legendává vált párosuk, és ahogyan Dillinger gaztettei, úgy az övék megítélése is enyhült a közvélemény szemében, hiszen rablásaik során többnyire csak a válság alatt nagy gyűlöletnek örvendő bankokat károsították.


A sótalanító eljárásokról röviden Habár az európai térségre még kevés hatást gyakorolt, de jelenleg megközelítőleg 2 milliárd embert érinthet a Földünkön kialakuló ivóvízhiány. Szakértők előrejelzései szerint ez a szám az elkövetkező 50 évben megduplázódhat, ha az aktuális tendenciák nem változnak. A népességnövekedéssel ugyanis a helyzet napról napra rosszabb lehet. Kézenfekvő tehát, hogy ezt a környezeti, társadalmi problémát az elkövetkezendő évtizedekben orvosolnunk kell. Az egyik potenciális megoldás lehet a nagy mennyiségben előforduló tengervíz sótalanítása. Daca

Az „ősi módszer”

A desztilláció eljárását már időszámításunk előtt is ismerték, hogy a vízben található sókat leválasztva iható vizet nyerjenek ki. Ennek működési elve a víz és az oldott só különböző forráspontján és párolgási tulajdonságán alapszik. A közeggel egy tartályban hőt közölve a víz párolog, amelyet innen elvezetve lehűtenek, és iható vizet kapnak, miközben a sók a tartály alján gyűlnek össze. Az eljárás hátránya, hogy igen sok energiát igényel, és energetikailag kedvezőtlenebb a többi eljárásnál. Ennek megfelelően ipari méretű desztilláló berendezéseket csak az arab térség kőolaj-nagyhatalmai engedhetnek meg maguknak.

Alternatív megoldások

Léteznek további alternatív eljárások a sótalanításra. A desztilláció gondolatmenetét tovább gördítve a fagyáspontok különbségének kihasználása is jó ötletnek tűnhet. Azonban ennek igen jelentős hátránya, hogy a tiszta jeget csak nehezen lehet elválasztani az oldattól. Az elektrodialízis során a vízben oldott sókat elektromos térerősség segítségével vonják ki, melyek ezután a katódon és az anódon gyűlnek össze. Ez a megoldás energetikailag igen kedvező, azonban a semleges részecskék gond nélkül áthaladhatnak az elektrosztatikus erőtéren. Számos kutatás folyik jelenleg is a semleges részecskék kiszűrésére elektrodialízis segítségével.

Fordított ozmózis

Fordított ozmózis alapja

Különböző féligáteresztő membránokon való kísérletek során (legtöbbször sertés húgyhólyag) azt tapasztalták, hogy a koncentrációkülönbség hatására valamekkora nyomás alakul ki az elválasztott közegek között, amely ezt a különbséget csökkenteni igyekszik. Ezt a nyomást később ozmózisnyomásnak nevezték el. Azonban, ha bármilyen módon az ozmózisnyomásnál nagyobb ellennyomást hozunk létre a közegek között, akkor a jelenség fordítottja játszódik le, és az anyagtranszport révén a koncentrációkülönbség növekszik. Ez a jelenség segít nekünk, hogy a sós vízből ihatót állítsunk elő a megfelelő nyomás létrehozásával.

Sokak szerint ez lehet a legjobb lehetőség a témában. Ezek a berendezések rendszerint tenger vagy óceán partjára telepítve működnek. A tápvízben elhelyezett szivattyú segítségével kerül a tisztítandó közeg a szállító csőbe. Első lépésben egy több szintes szűrő egységbe kerül, ahol a szilárd anyagok leválasztása történik. Ezt követően egy mikroszűrős modulban a baktériumok és a visszamaradó szilárd anyagok kerülnek eltávolításra. Ezek az egységek nagyságrendileg 0,1 μm -1 μm méretű szennyező anyagokat képesek megszűrni. Fenti két lépésre azért van szükség, hogy a féligáteresztő membránon ne okozzanak dugulást, illetve, hogy ennek üzemidejét meghosszabbítsák. A fordított ozmózis során nyomáskülönbség hatására a féligáteresztő membrán segítségével a vízből eltávolításra kerülnek a vírusok, az egy- vagy többvegyértékű ionok is. Ez a szűrőeljárás képes akár 1 nm alatti átmérőjű anyagokat is kiszűrni. Az így előállított folyadék már emberi fogyasztásra alkalmas. A tisztítani kívánt térfogatáram, és a szűrés minőségének függvényében kell létrehozni a fordított ozmózis moduljaiban a nyomás nagyságát, mely az 50 bar feletti értékeket is bőven felveheti. Ha növelni szeretnénk az ivóvíz kinyerés mértékét, több modult kell párhuzamosan üzemeltetve beépíteni.


A szivattyúk a megfelelő működés érdekében nagy teljesítményt igényelhetnek, viszont az eljárás energiafelhasználás szempontjából kedvezőbbé tehető. A kinyert tiszta víz nyomása a membránon való áthaladás következtében nagymértékben lecsökken, azonban a membránon visszamaradt, megnövekedett só-koncentrációjú oldat nyomása nem változik jelentősen. Ezt a nagynyomású közeget egyből visszaengedni a tengerbe nagy veszteség lenne, ennek energiatartalmának hasznosítására több lehetőség kínálkozik. A közeg vízturbinára vezetésével visszanyerhetünk villamosenergiát, ezzel az energetikai jellemzőt javítva. Egy másik kialakítást Izraelben terveztek, miszerint a nagynyomású végterméket egy szabályozható tartályba engedik, ahonnan a tápszivattyú kevesebb teljesítménnyel tud ugyanolyan állapotú közeget juttatni a rendszerbe.

Ivóvíz zölden

Az ilyen sótalanító eljárások energiaigényének kielégítése megújuló forrásokból kedvező lehet, mert, ha rendelkezésre állnak ezek a források, előállíthatunk az aktuális fogyasztói igényeknél nagyobb mennyiséget is. Ugyanis ennek tárolása sokkal egyszerűbben megvalósítható, mint például a villamos energia esetén. Továbbá, amikor nincs szükség az ivóvíz-előállításra, de a megújuló erőforrások rendelkezésre állnak, ezek energiát termelhetnek a villamos hálózatra is.

Valamit valamiért

Ahogy a legtöbbször az életben tapasztalhatjuk, nincsen tökéletes megoldás a problémákra. Ha valamiben például javulást érünk el, azt valószínűleg valami más ellenében tehetjük meg. A társadalmunk ivóvíz ellátásának javítása szükséges, ennek azonban vannak nem kívánatos hatásai is. A fent említett eljárások során a megnövekedett sókoncentrációjú visszamaradó vizet a gyakorlatban legtöbbször visszaengedik a forrásvízhez, míg a kinyert felhasználható folyadékot pedig elszállítják a felhasználás helyére. Ennek azonban vannak környezetre gyakorolt nem kívánatos hatásai is. A tengerek, óceánok élőlényeit erősen veszélyezteti a szivattyú beépítése, és a megváltoztatott tulajdonságú víz visszaengedése. Továbbá az így előállított víz tulajdonságaiban nagyban különbözhet édesvizeinktől, így amennyiben valamilyen formában az belekerül, komoly mértékben befolyásolhatja annak természetes környezeti folyamatait.

Gépész ballada Egy napon, mikor Gépészmérnöknek túl sok zh-ja akadt,

Eszébe jutott, hogy le kéne adni valami nagyon fontosat. Elment tehát Forányihoz, hogy meglesse a kontúrhibát, De Forányinál éppen akkor, végtelen sort talált

Így hát elindult a Hidrolabba, hol sűrűn hullt a hallgató Arra gondolt, hogy aznap talán elmarad a beugró.

Hogy beengedjék imádkozott és Bernoulli-t ismételt, S a sikerre való tekintettel egy diagramot skiccelt Minél inkább több kredit, annál több beadandó, Minél több beadandó, annál több a beugró.

Zárthelyik és házik-zik-zik-zik, gépészmérnök bukik, Zárthelyik és házik-zik-zik-zik, gépészmérnök bukik. Ismert gépész körökben az az általános nézet,

Hogy éles sarok kezdő törés, így bizony veszélyes! Méretezés ellenőrzés: nekünk semmiség,

Mert bizony minden gépész gép és ész és kész! Ámbár mikor póthét van, és túl sok a beadandó, Kell hogy legyen a glinken valami használható.

Azt se tudom mit csinálok, hátha így is beveszik,

A ponthatáros kettesnél jobban semmi nem tetszik! Minél inkább több kredit, annál több beadandó, Minél több beadandó, annál több a beugró.

Zárthelyik és házik-zik-zik-zik, gépészmérnök bukik, Zárthelyik és házik-zik-zik-zik, gépészmérnök bukik. Orbulov a barátom és gyakran elbeszélgetünk, Szerencsére félévente újra összegyűlhetünk.

Tanultunk egy diagramot, most már kívülről tudom, Az ausztenit-ferrit határt bármikor felrajzolom! Minél inkább több kredit, annál több beadandó, Minél több beadandó, annál több a beugró.

Zárthelyik és házik-zik-zik-zik, gépészmérnök bukik, Zárthelyik és házik-zik-zik-zik, gépészmérnök bukik. Doni források: www.wikipedia.org/; 3.Évezred magazin 2016 novemberi szám; water.usgs. gov/edu/drinkseawater.html; Dr. Parti Mihály előadásai: Membrántechnika és ipari alkalmazásai


Ez volt 2016 Ahogyan azt már az utóbbi évek során megszokhattátok, szerkesztőségünk egy naptári év utolsó számában összegzi az elmúlt esztendő eseményeit itthon és a nagyvilágban. Idén sincs ez másképp, lássuk, mi történt a lassan hátunk mögött hagyott 2016-os esztendőben! Zsolti

NAGYVILÁG

Sajnos erre az esztendőre is rányomta súlyos bélyegét a terrorizmus Európában. 2016. március 22-én Brüsszel repterén és egy forgalmas csomópontján több robbantást is végrehajtottak, amelynek eredményeként 32 ember életét vesztette, valamint közel 200 személy megsérült. A franciák nemzeti ünnepén, július 14-én, Nizzában egy tunéziai származású férfi hajtott teherautójával a tömegbe, ahol válogatás nélkül, az út két széle között cikázva gázolta halálra áldozatait – a mérleg 84 halott és 202 sebesült. Július 22-én München egyik bevásárlóközpontjában egy 18 éves német-iráni kettős állampolgárságú férfi 9 embert lőtt le, az egyik áldozat egy 15 éves magyar fiú volt. Július 26-án Rouen egyik elővárosában egy miséző 86 éves katolikus papnak vágták át a torkát. A támadások javarészét az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára. Az Európai Unió március 18-án állapodott meg Törökországgal, hogy az ország területén lévő menekülttáborokban helyezik el az illegálisan beérkező menekülteket – cserébe az EU pénzzel támogatja Ankarát, vízummentességet ad a törököknek, illetve felgyorsítja az ország EU-csatlakozási folyamatát. A megállapodás lényegi része, hogy ahány illegális bevándorlót fogad be Törökország, az EU annyi Szíriából érkező menekültet vesz át a törököktől. Törökország. 2016. július 15-én a Recep Tayyip Erdoğan vezette államban katonai puccskísérlet történt. Az Isztambulban és Ankarában zajló események során először a hadsereg átállt része elfoglalta a stratégiai fontosságú hidakat, reptereket, azonban hajnalra a kormányhoz hű erők ezeket mind visszavették. A harcok során minimum 40, maximum 90 halálos áldozatról számoltak be. A sikertelen államcsíny után nagymértékű tisztogatások kezdődtek a hadseregben, az állami intézményekben, a bíróságokon és az oktatásban is, hogy az Erdoğan nevével fémjelzett rendszer vélt vagy valós ellenségeivel leszámoljanak. UK. Nyár elején történelmet formáló népszavazást tartottak az Egyesült Királyságban. A 72%-os részvételi arány mellett a népszavazáson egymillió-háromszázezerrel több szigetországbeli szavazott a kilépésre, mint a bentmaradásra – bekövetkezett a Brexit. Az eredmény hatására lemondott David Cameron miniszterelnök, a Downing Street 10. új lakója Theresa May eddigi belügyminiszter lett. A szavazás után egy hosszan tartó kilépési folyamat kezdődik meg, amely során sok részletben megegyezésre kell jutniuk a tárgyaló feleknek. Az eredmények újból felszínre hozták Skócia függetlenedési tervét, ugyanis az északi körzetek egységesen a bentmaradás mellett álltak ki.

USA. Az idei év végén az Egyesült Államok az 58. amerikai elnökválasztás lázában égett. A botrányoktól sem mentes kampányban a republikánus pénzember, Donald Trump és a demokrata, ex-külügyminiszter, Hillary Clinton versengtek a szavazatokért. A november 8-i választáson szoros eredménnyel Trump nyert. Moszul. Októberben egyesített amerikai, iraki és kurd erők vették ostromgyűrűbe az Iszlám Állam által még 2014-ben elfoglalt kétmilliós iraki várost. A város szimbolikus jelentőséggel bír, ugyanis két éve itt kiáltották ki az Iszlám Állam kalifátust. Az akár több hónaposra is elhúzódó városi harcokban várhatóan a résztvevő felek áldozatain túl a településen maradó kb. egy millió civil közül is sok sérült, illetve halott lesz.

BELFÖLD

Az Országgyűlés április 12-i ülésén eltörölte a 2015. március 15-én bevezetett vasárnapi boltzárról szóló szabályozást, így tavasztól minden korábban nyitva tartott üzlet fokozatosan visszaállt a megszokott vasárnapi nyitva tartáshoz. A lépés feltételezhetően közvetlen oka az MSZP népszavazás-kezdeményezése volt az üggyel kapcsolatban. A kisebbik kormánypárt, a KDNP tagjai tartózkodtak a szavazáson, továbbá két miniszter nem voksolt a témában. Magyarországon október 2-án népszavazás volt a menekültkvóta ügyében. A hosszú, sokszor nevetségessé fajuló kampányban a kormánypártok a nemre buzdították választóikat, a liberálisok igenre, míg a többi baloldali csoportosulás távolmaradásra szólította fel szimpatizánsait. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig érvénytelen szavazat leadására ösztönzött. A referendum érvénytelen volt, a szavazásra jogosultak csupán 44%-a vett részt a szavazáson, de ezen szavazatok további 6%-a érvénytelen volt. Az érvényes voksok 98%-a volt nem. Az eredmények alapján Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezte az Alkotmány módosítását, amelyet azonban az Országgyűlés leszavazott. Szeptember 24-én, szombat este 22 óra után a Teréz körúton egy férfi szögbombát robbantott, a detonációban két rendőr és egy taxis sérült meg súlyosan. Az gyanúsítottat, P. László Gergely 23 éves magyar állampolgárt, október 19-én Keszthelyen sikerült elfogni a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársainak. A célpontok valószínűsíthetően a rendőrök voltak, akiket operációjuk után október folyamán kiengedték a kórházból, azonban további rehabilitációs kezelések várnak rájuk. Október 8-án a Népszabadság napilap kiadója, a Mediaworks Hungary Kft. bejelentette a lap nyomtatott és


online változatának beszüntetését. Az 1956-os forradalom idején alapított lap a Kádár-korszak meghatározó politikai napilapja volt, kb. 700 ezer példányos megjelenéssel. A rendszerváltás után is megmaradt baloldali kötődése az MSZP révén, azonban 2016-ra 37 ezerre csökkent a napi példányszám. A lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint deficitet termelt. A lap felfüggesztése ellen több megmozdulás és tüntetés is történt – eredménytelenül. Ebben az esztendőben ünnepeltük az 1956-os forradalom 60. évfordulóját. Az október 22-én délután a Műegyetem történelmi aulájában megtartott ünnepségen Egyetemünket történelmi emlékhellyé avatták a forradalom bölcsőjeként emlegetett október 22-i nagygyűlés miatt.

SPORT

Az idei év bővelkedett a sporteseményekben, és szerencsére magyar sportsikerekben is. A XXI. nyári olimpiai játékoknak augusztus 5. és 21. között a brazíliai Rio de Janeiro adott otthont. A 207 ország delegációjában érkező 10293 sportoló 28 sportágban mérhette össze erejét. A 160 fős magyar küldöttség 8 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzéremmel a 12. helyen végzett az összesített éremtáblázaton. Három olimpiai bajnoki címet zsebelhetett be Hosszú Katinka úszónő és Kozák Danuta kajakozó, rajtuk kívül Szilágyi Áron kard- és Szász Emese párbajtőrvívó állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. A 2024-es budapesti olimpiát is népszerűsítették a mostani rioi játékok alatt, már csak Los Angeles és Párizs maradt versenyben a XXXIII. nyári olimpiai játékok rendezési jogáért. A június hónap Magyarországon futball-lázban telt, miután 1972 után először jutott ki a nemzeti tizenegy Európa-bajnokságra. Az első, osztrákok elleni meccsen Szalai Ádám és Stieber Zoltán góljaival 2-0-ra győztük le a sógorokat. Az izlandiak elleni nyögvenyelős találkozón egy kétes izlandi büntető után a hajrában szerzett északi öngóllal hoztuk le döntetlenre a meccset. Portugália ellen a torna leggólgazdagabb mérkőzését játszva 3-3-as döntetlent értünk el a későbbi bajnok ellen. Emlékezetes marad Gera Zoltán remek szöglet utáni gólja és Dzsudzsák Balázs két szabadrúgásgólja. Csoportelsőként a nyolcaddöntőben Belgiummal csaptunk össze, s bár a 4-0-s vereség nem hízelgő, a csapat szerethető, bátor játékot játszott ezen a meccsen is, mint az egész torna folyamán. A meccseink után az egész főváros örömmámorban úszott, szurkolók ezrei lepték el az utcákat. adatok lezárva: 2016. november 27. forrás: hu.wikipedia.org; hvg.hu; origo.hu

Míg az ország futballszurkolók hangjától volt hangos, ezekben a napokban a női vízilabda-válogatottunk Bíró Attila vezetésével a döntőben Hollandia legyőzésével Európa-bajnokságot nyert. Az idei Forma-1-es sorozat a Mercedesek kimagasló sikereit hozta. A konstruktőri világbajnoki cím bezsebelése után a szezon végén Rosberg és Hamilton világbajnoki címért folytatott szoros csatározásának lehettünk szemtanúi, amelynek végén a német pilóta örülhetett első címének.

EGYÉB

A 88. Oscar-gálán Szabó István 1982-es sikere után először vehette át magyar a szobrocskát. Nemes Jeles László a Saul fia c. filmjéért kapta meg a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat. Egyébként a legjobb film a Spotlight – egy nyomozás részletei lett, a legjobb rendezői szobrocskát Alejandro González Iñárritu kapta, legjobb férfi főszereplőként pedig végre megkapta Leonardo DiCaprio a hőn áhított díjat, utóbbi két díjazott a Visszatérő c. filmen dolgozott együtt. A legjobb női főszereplő A szobából Brie Larson lett. Sajnálatos módon az idei évben is sok tehetséges, remek embertől, művésztől, sportolótól kellett búcsút vennünk. Elsőként talán Carlo Pedersolit, alias Bud Spencert említeném. A 86 éves színészlegenda június 27-én szenderült jobblétre, utolsó szava csak ennyi volt: Köszönöm. A filmművészetnél maradva, január elsején halt meg Zsigmond Vilmos magyar származású Oscar-díjas operatőr. Nyáron a magyar könnyűzene rajongói fájdalommal vehették tudomásul, hogy az LGT két meghatározó alakja, előbb Somló Tamás, majd Laux József távozott az élők sorából. A popzene is két kultikus figuráját vesztette el: januárban David Bowiet, áprilisban Prince-t. A magyar irodalomnak is gyászos éve volt a 2016-os: a Nobel-díjas Kertész Imrén kívül a kétszeres Kossuth-díjas Csoóri Sándort és a Kossuth-díjas Esterházy Pétert is elvesztették tisztelői, szerettei. A legnagyobb sportolók közül az évszázad sportolójának megválasztott Muhammed Ali hosszan tartó betegség után, 2016. június 3-án, 74 éves korában hunyt el. A holland labdarúgózseni, Johan Cruyff szervezete 68 éves korában adta fel a rák elleni harcot idén márciusban.


Kate 2016 december  

Kate 2016 decemberi szám