Page 1


Főszerkesztők:

Jubileum Negyven éve annak hogy megjelent a Káté, elkészült a műegyetemi gépész kar lapja. A lapot szó szerint is érthetjük, hisz az első kiadvány egy lapon, két oldalon, írógéppel készítve, majd másolva jelent meg. 1974-ben minden műegyetemi kari KISZ közös elhatározásra saját lapot hozott létre, így majdnem mindegyik egyetemi lap ugyanennyi idős, és mindegyik szerkesztőség a kari közösségek első és legöregebb köreinek egyike. Negyven év alatt rengeteg formai és technológiai változáson ment keresztül az újság, de az archívumot olvasgatva az a benyomásom, hogy míg a világ átalakult körülöttünk, a műegyetemi ifjúság mit sem változott. Ugyanolyan szellemes, komolytalan és jókedélyű. A Káté sem csak papír és nyomdafesték, hanem a Műegyetem azon közösségeinek egyike, melyhez azért érdemes csatlakozni, mert az egyetemi éveket feledhetetlen emlékekkel és elválaszthatatlan barátságokkal gazdagítja. Fantasztikus érzés továbbörökíteni a Kátés értékeket a következő generációknak, és nagyszerű látni, hogy a közösség milyen sokat jelent az aktív tagokon túl az öregek számára is. Remélem, sok közösség csatlakozik még a gépészkar patinás köreihez és együtt öregbítik a gépész hallgatói kultúrát! Kruppa Gergely főszerkesztő

1974–1975 1976–1977 1977–1978 1978–1979 1980-1984 1985–1986 1987–1988 1988 1988–1989 1989 1989–1990 1990–1991 1991–1992 1992–1993 1993-1994 1994-1995 1995–1996 1996–1997 1998–1999 1999–2001 2002–2004 2004–2008 2008–2010 2010–2011 2011–2013 2013 2013 2013–

Bánsághi Tamás Lorschy András Tóth Gábor Makszy Gábor Tóth László Körmendi Zoltán Papp Tibor Szabó Zsigmond Donbravszky György Erdős Gábor Guba Attila Szabó Gábor Győrfi Jenő Szalárdy Sándor Szabó Imre Szalárdy Sándor Oláh Gábor Móricz Gábor Szanka Márton Károly Szekeres Zolán Németh László Hadzsi Ákos Rédey Zoltán Gali István Márk Szabó Klára Peidl Tamás Takács Borbála Kruppa Gergely


Impresszum

Tartalom

Felelős kiadó:

Varró Gergő Felelős szerkesztő:

Jámbori Attila Főszerkesztő:

Kruppa Gergely Főszerkesztő-helyettes:

Rieth Ágnes Tördelőszerkesztő:

Faragó Dénes Tördelők:

Hergovits Dávid Katona Márk Miklós Takács Rudolf Olvasószerkesztők:

Mucska Brigitta Sándor Krisztián Tartalmi ellenőrzők:

Faragó Dénes Hergovits Dávid Sándor Krisztián Cikkírók:

Bálint Kötöny Berki Lilla Bolyki Zsolt Faragó Dénes Hábel Márton Hergovits Dávid Kruppa Gergely Mucska Brigitta Nádházi Imre Orbán Péter

Jubileum Ez volt 1974 Egy szurkoló élete Nyílt ülés PR Bizottság GHK összetétel Tervezz Te is gépész pólót/pulóvert! A Polgár Sakkfesztiválon jártam Egy hosszú hétvége Skandináviában Legelső Káté Botrány az Ifiparkban

Grafikusok:

Balázs Eszter Egész Dénes Kruppa Gergely Rieth Ágnes Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Hallgatói Képviselet lapja. Megjelenik 1000 példányban az Egyetemi Hallgatói Képviselet támogatásával.

A Nagy Diák IQ-teszt Kalózok és a polietilén-tereftalát Nekünk 8

Káté szerkesztőség 1111 Budapest, Irinyi J. u-1-17. HÖK Tömb A33 katepress@gmail.com www.kate.hu

Unibreeze-interjú

Korábbi számaink: gpk.bme.hu/index.php/kate

Élő-pontrendszer

Nyomda: Multiszolg Termeltető és Szolgáltató Bt. A hirdetések tartalmáért és minőségéért, esetleges nyomdai hibákért felelősséget nem vállalunk. Gondolj a környezetedre! Add tovább egy ismerősödnek az újságot, ha te már elolvastad, vagy keress neki egy kényelmes szelektív kukát! Köszönjük! Hivatalos megjelenés: Október 31.

14. A Tudás Útja Félmaraton A sorkatonai élet

3 6 7 7 7 8 9 11 12 16 19 22 23 24 26 27 28 29


Ez volt 1974 Előző számunkban a 40 éves kátés jubileumra való ráhangolódás jegyében már olvashattatok az idén jubileumát ünneplő eseményekről, személyekről. Én most egy kis időutazásra invitálom meg a Kedves Olvasót: húzzunk trapéznadrágot, üljünk be a Trabant 601-esbe és irány 1974!

Zsolti

Nagyvilág

Áprilisban eléri a Föld lakossága a 4 milliárd főt az amerikai illetékes hivatal szerint. Az USA és a Szovjetunió megállapodnak az új SALT-egyezmény alapelveiről, melyben korlátozzák az interkontinentális ballisztikus rakéták számát. Szintén az Egyesült Államokban kirobban a Watergate-ügy, amely Richard Nixon elnök lemondásához vezet. Utódja alelnöke, Gerard Ford. Qin Shi Huang kínai császár agyaghadseregének felfedezése az év márciusában. Hiroo Onoda nevű japán tiszt 1945-ben nem kapitulált a Fülöp-szigeteken az elvesztett II. világháború után, hanem miután 1974 márciusában utolsó társát is elveszti, 29 év után feladja magát. A rekordot honfitársa, Teruo Nakamura tartja, ugyanis ő Indonéziában 9 hónappal később, csak decemberben mutatja fel a fehér zászlót a megadás jeleként. Június 29-én megnyílik a Disneyland Kaliforniában. Japánban megalkotják a Hello Kitty figurát, amely azóta is népszerűségnek örvend. A Pepsi Company az amerikai cégek közül elsőként árusíthatja a Szovjetunióban termékeit.

A 46. Oscar-díjátadón a legjobb férfi főszereplő Jack Lemmon lett, míg a nők között Glenda Jackson. A legjobb filmnek A nagy balhé című alkotást választják. Ebben az évben a Queen második, majd harmadik nagylemezét is megjelenteti: a Queen II-t, majd a Sheer Heart Attackot. Az utóbbi albumon lévő, Freddie Mercury által írt Killer Queen meghozza számukra az igazi áttörést, második lesz az angol slágerlistán.

Sport

Hazánk

Az NSZK-ban megrendezésre kerülő X. FIFA Labdarúgó Világbajnokságot a házigazdák nyerik, a döntőben Gerd Müller vezérletével a hollandokat 2-1-re legyőzve. Harmadik Lengyelország, negyedik Brazília. Emerson Fittipaldi nyeri meg az 1974. évi Forma-1es világbajnokságot a McLaren-Cosworth színeiben. Az Újpesti Dózsa történetének 15. bajnoki címét szerzi meg az NB1 megnyerésével.

Művészetek

Az 1974. évi Eurovíziós Dalfesztivált az ABBA svéd zenekar nyeri meg a Waterloo című slágerükkel, ami még hetekig vezeti a lejátszási listákat. Máig ők érték el a legnagyobb sikereket azok közül, akiket az európai dalversenyen fedeztek fel. Olaszországban Gigliola Cinquetti énekesnő Alle porte del sole című számával megnyer egy országos dalversenyt. Hogy miért fontos ez nekünk? Hiszen minden gépész örömére ezt dolgozta át Korda György A nap kapujában című fantasztikus slágerévé, hogy mindenki csapkodhassa rá a kezét az Old’s Clubban!!!

Minisztertanácsi határozat születik a bős-nagymarosi vízlépcső megépítéséről, amely azonban hosszú évek egyeztetése ellenére sem valósult meg. Világpiaci hatások miatt – bár a politikai vezetés kezdetben tagadta ezt – Magyarországon 40 %-kal emelkedik a benzin ára. Budapesten Mikuláskor átadják a Deák téri aluljárót. A Társadalmi Szemlében megjelenik az MSZMP KB Kultúrpolitikai Munkaközösségének „A szocialista hazafiság és a proletár internacionalizmus időszerű kérdései” című állásfoglalása, amely az erősödő nemzeti érzéssel szemben lép fel. Szintén 1974-ben kezdik el építeni első európai színvonalú utunkat, az M1-es autópályát. A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága elfogadja az V. ötéves terv irányvonalait. Rubik Ernő, a BME Építészmérnöki Karán végzett tervező feltalálta a róla elnevezett logikai kockajátékot. Megjegyzendő, hogy apja, id. Rubik Ernő karunkon végzett repülőgép-tervező, aki mint tanársegéd még tanított is gépészeket.

Források: www.hu.wikipedia.org; www.artpool.hu


Egy szurkoló élete PR Bizottság Kötöny ...nem túl rózsás ma Magyarországon. Főleg akkor, ha az elmúlt körülbelül 30 év sikertelensége után még mindig képes rávenni magát arra, hogy focimeccsre járjon. Bizonyára már Ti is hallottatok a Magyar Labdarúgó Szövetség által idén szeptembertől minden NB1-es bajnoki, illetve felnőtt férfi válogatott meccsen bevezetett szurkolói kártyáról, aminek tulajdonképpen annyi értelme van, hogy megbonyolították a meccsre való járást. Tehát ha Józsi bácsi úgy dönt, hogy mégis, egészen véletlenül (vagy csak azért, mert alacsony a pulzusa), kimenne a délutáni Fradi meccsre, már nem teheti meg egy előzetes tortúra nélkül.

Nyílt ülés GHK Érdekel, hogyan zajlik egy HK-ülés? Szeretnél mélyebben belelátni a képviselők munkájába? Tudni szeretnéd, milyen programok lesznek a közeljövőben? Ha bármelyik kérdésre igen a válaszod, gyere el te is a GHK nyílt ülésére. Várunk Téged is!

Időpont: 2014. november 18. (kedd) 20:10 Helyszín: KTK FSZ 009

Bemutatkozás

Horicsányi Krisztina Úgy gondolod, nem találkoztál még a PR Bizottság munkájával? Lehet, hogy csak nem tudsz róla! Ennek a bizottságnak a munkáját nem lehet olyan egyszerűen körülhatárolni, mint például a már bemutatott Ösztöndíj vagy Szociális Bizottságét. Sőt, a feladatkör is folyamatosan változik, így az elmúlt félév során is jelentősen bővült. Ha mégis egy mondattal kellene megfogalmazni, mivel is foglalkozunk, talán a legmegfelelőbb ez lenne: „Megismertetni a hallgatókkal a GHK működését, és erről visszajelzést szerezni”. Valószínűleg már te is találkozhattál különböző kérdőívekkel, amelyekkel azt szeretnénk megtudni, hogy az adott programról (például SLIP, Gólyatábor, Kultúrhét, stb.) mi a véleményed, mivel tehetnénk számodra is szimpatikusabbá. Ez azért fontos, mert ezeket a programokat a Hallgatói Képviselet Neked is szervezi, ugyanúgy, mint a kar többi hallgatójának. Szeretnénk tehát, ha ezek a programok minél látogatottabbak lennének, és minél több gépész érezné jól magát. Az elmúlt években gyakran lehetett hallani, hogy a hallgatók nem tudják, mit is csinál valójában a GHK. Ezen szeretnénk változtatni, így született meg például a Kátéban egy cikksorozat a bizottságokról, melynek egyik szakaszát éppen most olvasod. Ezen kívül elkezdtünk fórumokat is tartani: előző félévben a Tanulmányi és Oktatási Bizottsággal ismerkedhettél meg, október 30-án pedig az Ösztöndíj Bizottsággal kapcsolatos kérdéseidre kaphattál választ. A tizenkettedik héten nyílt ülést fogunk tartani, amire téged is szeretettel várunk, ha jobban bele szeretnél látni a képviselet általános munkájába. A felsorolt programok megszervezése, koordinálása is a PR Bizottság feladata. Ezeken túl hallgatói részről a Nyílt nap és az Educatio Kiállítás gépészkari megjelenéséért is a PR Bizottság felelős. Általában több kisebb-nagyobb projekt is terítéken szokott lenni. Jelenleg éppen a Tervezz Te is gépész pólót/ pulóvert! pályázatunk befejező szakasza zajlik, így remélhetőleg hamarosan kaphatóak lesznek a hallgatóink által tervezett pólók és pulóverek a Műegyetemi Ajándékboltban.


GHK összetétel GHK

Kedves Hallgatótársunk! Október elején problémamentesen lezajlott az idei tisztújító szavazás, melynek eredményéről már értesülhettél a honlapunkról és Facebook-oldalunkról. Az október 7-i alakuló ülés döntései alapján a GHK felépítése a következő ciklusban:

NÉV

POSZT

Antal Laura Csenge

képviselő

Berta Katalin

képviselő

Dobó Diána

képviselő

Horicsányi Krisztina

PR Bizottság vezető, póttag

Kapu Tibor

képviselő

Kovalovszki Máté

Ösztöndíj Bizottság vezető

Kun Levente Alex

Rendezvény Bizottság vezető

Lukács Virág

képviselő

Majláth Máté

Honlap főszerkesztő

Mátics Zoltán

Sportreferens

Nagy Edit

Szociális Bizottság vezető

Német Roland

Gazdasági Bizottság vezető, póttag

Okolicsányi Péter

Hallgatói Iroda vezető, póttag

Perger Dávid

Külügyi referens, póttag

Perjési Péter

Kollégiumi Bizottság vezető

Polgár Eszter

póttag

Somogyi József

EHK delegált

Szaller Ádám

alelnök, Tanulmányi és Oktatási Bizottság vezető

Szipka Károly

EHK delegált

Varró Gergő

elnök

Vígh Miklós

Utánpótlásképzésért felelős referens


Tervezz Te is gépész pólót/pulóvert! GHK

A pályázat keretei között a hallgatók saját maguk tervezhettek karunknak új pólót és pulóvert, több mint 30 pályázat érkezett. Ezúton is szeretnénk megköszönni mindenki munkáját! A beérkezett tervek közül a kategóriák győzteseit facebookos szavazás alapján választottuk ki. A pulóver kategóriában Pataki Boglárka, a póló kategóriában pedig Somogyi Tímea munkája kapta a legtöbb szavazatot. Gratulálunk Nekik!


A Polgár Sakkfesztiválon jártam Október 4-én rendezték meg a 8. Aquaprofit-Polgár Sakkfesztivált a Művészetek Palotájában. A rendezvény egész nap különféle programokkal várta az oda látogatókat, és remek szórakozási lehetőséget nyújtott minden korosztálynak. Mivel szeretek rendszeresen több órát sakktábla mellett tölteni, ezért – a borús idő ellenére – én is kilátogattam az eseményre. Ha te is ott voltál, a cikk elolvasásával újra átélheted az élményt, ha pedig véletlenül kihagytad, megtudod, mi mindenről maradtál le. Imi

A magyar sakk a világ élvonalához tartozik, és ebben hatalmas szerepe van a Polgár lányoknak. A három nővér, Zsuzsa, Zsófia és Judit, Mádl Ildikóval egy csapatban, az 1988-as sakkolimpián női bajnoki címet szerzett. Ez akkoriban hatalmas dolognak számított, hiszen ezzel jelentős szovjet hegemóniát törtek meg. Abban, hogy mind a hárman erős játékosokká váltak, jelentős szerepe van édesapjuknak, Polgár Lászlónak és az ő különleges nevelési módszereinek. A lányok magántanulók voltak, a felszabadult időben rengeteget sakkoztak, versenyekre jártak, és ezek mellett még nyelveket is tanultak. Már évek óta különböző országokban élnek, de egy nap erejéig minden évben a nagyközönség elé állnak, hogy népszerűsítsék ezt a csodálatos sportot. Idén Zsuzsa sajnálatos módon nem tudott részt venni, de az esemény így is különleges volt. Judit – aki 25 éve vezeti a női világranglistát – az augusztusi sakkolimpia alatt jelentette be visszavonulását, ahol a magyar csapat (Lékó Péter, Balogh Csaba, Almási Zoltán, Rapport Richárd, Polgár Judit összeállításban) 5. kiemeltként ezüstérmet szerzett, így szép eredménnyel búcsúzhat. A programok több helyszínen folytak. A földszinten helyezték el a színpadot. Itt zajlott a megnyitó, Zsófia játékos előadása a kezdőknek, valamint folyamatosan voltak műsorok a kicsiknek. Kora délután tartalmas beszélgetést folytattak Judittal, majd nem sokkal később megtartották

a sajtótájékoztatót. Délután 3-kor ismerős arc jelent meg a színpadon, ugyanis lezajlott a világraszóló Shrek vs. Fiona sakkmérkőzés. A zöld ogre szerepét – a magyar hangja Gesztesi Károly játszotta, míg Judit volt Fiona. A záráson az olimpiai csapat három tagja is megjelent. Lékó Péter kommentálásában Polgár Judit Balogh Csabával bizalomsakkozott, ami egy olyan különleges változat, ahol minden bábu egyszínű, és a játékosoknak folyamatosan fejben kell tartani a saját figuráik helyzetét. A partit Csaba nyerte. Az Üvegteremben kerültek megrendezésre a szimultánok. Két tehetséges fiatal, a Karácsonyi testvérek kezdtek, és elég nagy arányban nyertek is. Őket követte Zsófia, aki nevéhez és játékerejéhez méltóan szerepelt. A fő attrakcióra délután 4-ig kellett várni, ekkor adta ugyanis VIP szimultánját Judit. Olyan hírességek ellen játszott, mint Farkasházy Tivadar, valamint a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete – aminek január óta Judit is tagja – is számos ellenfelet adott. Ezzel egy időben, és ugyanazon a helyen, Győrfi András festőművész élőben készítette el legújabb művét, ami gyorsan elnyerte a közönség tetszését. A Kék teremben tartották a Sakkpalota Kupa elnevezésű gyermek sakkversenyt: délelőtt a kezdőké, délután a haladó játékosoké volt a terep. A földszinten a gyerekek kézműves foglalkozáson vehettek részt, valamint különféle játékokkal foglalhatták el magukat. Az emeleten már az idősebb korosztály is talált érdekességet. A legnagyobb élmény számomra a dedikálás, valamint a fényképezkedés volt. A két hölgy nagyon kedves és készséges volt, és ráadásként Lékó Péterrel is sikerült közös képet csináltatnom, ami hatalmas öröm számomra. Összességében elmondható: a rendezvény nagyon jó volt, számos érdekes programmal, remélem jövőre is megrendezésre kerül, én biztosan ott leszek, ha más nem, majd egyedül sakkozok az üres folyosókon.


Egy hosszú hétvége Skandináviában Két város, két ország, két királyság, két fizetőeszköz és csak egy híd választja el őket. Koppenhága és Malmö. Dénes

Budapestről repülővel a legegyszerűbben, legolcsóbban Malmö reptere érhető el. Innen folyamatos transzfer járatok indulnak Dánia szívébe, Koppenhága városába. Koppenhága meglepően kis területű főváros a csupán 77,2 km2-ével, de mégis egy gyönyörű kincsesdoboz, sokan „észak Párizsának” nevezik.

Koppenhága Terület: 77,2 km2 Lakosság: 1,25 millió fő Alapítás éve: 1167 Uralkodó: II. Margit királynő Fizetőeszköz: dán korona Koppenhágában két éjszakát töltöttünk egy, a központi pályaudvar közelében fekvő hotelben. Innen az egész belváros kényelmesen bejárható volt. Az utcakép Hollandiához hasonló, minden utcában mindkét irányban bicikliút, ami több helyen is olyan széles volt, mint az autósáv. Rengeteg biciklis volt az utakon, és ők a KRESZ szabályait is betartják, hiszen a „biciklisdugókat” nekik is végig kell állniuk, ha esetleg kialakul. A város csatornákkal szabdalt. Első délutánunkon elsétáltunk Christiansborgba, ahol többek között a régi királyi palota található, ami ma már az országgyűlésnek ad helyet, valamint a királyi lovarda, az öreg tőzsde épülete és a Thorvaldsen múzeum is fellelhető. A szigetről átsétáltunk a Kongens Nytorvra, ahol a királyi színház, a város egyik luxusszállodája és legrégebbi áruháza látható. Sok térrel együtt ennek is a nagy része le volt zárva metróépítés miatt. Az első metróvonal hat év alatt épült, ezek szerint nem a magyar példát követik, és nem kell még több évig várni, hogy a tér egésze bejárható legyen. Erről a térről indul a Strøget, Európa leghosszabb sétálóutcája, ami a Városház térig tart. Így a séta végén egy forgalmas, élettel teli térre jutunk, ahol a városházán kívül a 0 km kő, Andersen ülőszobra, a Lúr fúvó vikingek szobra és a Sárkányos szökőkút található. Második nap biciklit béreltünk a Hoteltől, és úgy jártuk be a várost, amit ajánlok mindenkinek, aki teheti. A Városháza terére vezetett az első utunk, ahol bementünk a városháza épületébe. Itt található Jens Olsen „világórája”, ami tizenkét egymástól független szerkezetből áll. Áttekertünk a Koppenhágai Egyetem épületéhez. Az egyetem

Dánia legrégebbi és legnagyobb egyeteme és kutatóintézete, körülbelül 37 000 hallgatóval, amelynek 59 %-a nő. Az útikönyvek említést tesznek egy közeli hangulatos térről, a Grábrødretorvról, aminek a közepén áll egy öreg fa és éttermek veszik körül. Ezt a nyugodt, csendes teret ne hagyjuk ki, ha arra járunk. A térről a Rundetaarnhoz bicikliztünk, ami régen csillagvizsgálóként működött. Érdekessége, hogy egy széles feljáró vezet a tetejére azért, hogy Nagy Péter cár lovon és I. Katalin cárnő hatlovas hintóján fel tudjon menni gyönyörködni a csillagokban. Látva az út meredekségét és kanyarodását, sajnálom azokat a lovakat, akik oda felhúztak egy többmázsás hintót. Innen egy nagyobb út várt ránk a Rosenborg slotba, az egykori téli királyi rezidenciába, ahol ma a dán királyi koronázási ékszereket őrzik és a kastély három szintje is látogatható. Ide mindenképpen menjünk el, a királyi család koronái és ékszerei gyönyörűek, a kastély berendezése korhű. A Rosenborg bejáratát két katona őrzi nagy fegyelemmel, összhangban menetelve. A brit kollégáikkal ellentétben nem szeretik, ha egy fotóra melléjük állunk. A kastély körül egy hatalmas, gyönyörű park található, ahova a dánok gyakran kijárnak meditálni, jógázni és futni. A kastély és a park bejárása után újra kerékpárra pattantunk és ellátogattunk a város egyik piacára, amely a Nørreport metrómegállónál található. A piacon minden finomság megvásárolható és sok helyen van kirakva kóstoló. Ide ne menjünk üres pénztárcával, a halak, a sajtok, a szendvicsek és az édességek kavalkádjának úgysem bírunk


ellenállni. A dánok reggel egy könnyed étkezéssel kezdik a napot, ebédre rendszerint egy szendvicset esznek, ami náluk más jelentéssel bír, mint nálunk. A dán szendvics alapja egy vékony teljes kiőrlésű vagy magos kenyér, amire feltétként halakat, salátákat, különféle húsokat és sajtokat tesznek, úgy, hogy sehol ne látszódjon ki a kenyér alul. Sokszor a szendvicsek magassága megegyezik a szélességükkel. Tengerparti városként szinte az összes hal megtalálható a piacon, az egyik pultnál még cápát is lehetett venni. Dánia híres a sajtjairól, leginkább a kéksajtról, amely erőteljes ízét a hos�szú érlelésnek köszönheti. Leginkább a márványsajthoz hasonlít, ugyanazzal a technikával készül, csak a kéksajtot a márványsajtnál sokkal hosszabb ideig érlelik. Ugyanakkor az északi országokhoz hasonlóan itt is megtalálhatók a kemény sajtok, amik szintén finomak. A piacon nem csak dán termékeket lehet kapni, hanem francia, olasz, német ételekből is választhatunk. Dániában sok nagyobb élelmiszerbolt található, ahogyan nálunk is, amik rendszerint mindennap nyitva vannak. Az éttermek, boltok árai nem magyar pénztárcára vannak szabva. Szupermarketben 1,5 literes ásványvíz 800 forint, 1 db szendvics 1000 forint, 1 kg friss csirkemell 4000 forint. Ebéd után az új kikötőből, a Nyhavnből egy órás városnéző hajókirándulásra mentünk angol nyelvű idegenvezetéssel. A hajó körbejárja a várost, és a szűk csatornákon keresztül a belvárosba is eljut, ahol az alacsony hidaknál vigyázni kell, nehogy fej nélkül folytassuk utunkat. Az egyik ilyen híd alól kiérve csodás templom tárul elénk, mely tornya spirálisan ível a magasba, s a torony kilátójába kívül, a spirállépcsőn lehet feljutni. A városban a nagy hajók miatt a főcsatornán két felnyitható híd is található. Visszaérkezésünk után átszeltük a várost, hogy eljussunk Koppenhága új biciklis építményéhez, a Bryggebroen és Dybbølsbro városrészeket összekötő, csatorna felett átívelő hídhoz. Ez egy egy emelet magas, kétsávos bicikli út,

ami legjobban egy kígyóra hasonlít. A város egyik legnagyobb bevásárlóközpontjától indul és egy csendes, rendezett lakótelepnél ér véget. Ha van biciklink, mindenképp guruljunk végig ezen. A déli városrészből újra átbiciklizve a várost eljutunk az északi részen, egy tengerparti kövön ülő Hableányhoz, ami az Andersen által írt Kis hableány című mese főszereplőjét ábrázolja, s Koppenhága egyik jelképévé vált. Innen északra található a nagy kikötő, ahol óceánjárókat és konténerszállító hajókat láthatunk. A parton délre indulva jutunk el a Kastelletbe, a régi erődbe, amely kiváló kirándulóhely. Továbbhaladva, délre találjuk a Gefeon szökőkutat, Koppenhága legnagyobb szökőkútját. A szökőkút Dánia legendáját mutatja be, miszerint Gefeon istennő elvarázsolta a svéd királyt, aki megígérte neki, hogy annyi földet ad neki, amennyit Gefeon egy éjszaka alatt fel tud szántani. Gefeon átváltoztatta négy fiát bikává és felszántotta velük Zéland szigetét, amelyen most Koppenhága fekszik. Innen nem messze található Amalienburg, ahol ma a királyi család lakik. A térrel szemben található a Márvány-templom, ami a vatikáni Szent Péter-székesegyház mintájára épült, csak összenyomva. Utolsó ott töltött napunkon reggel végigsétáltunk a Vesterbrogade-en, ahol reggelit vásároltunk, és megtekintettük a régi szórakozónegyedet, ami manapság már az egyik legkedveltebb negyede Koppenhágának, művészek, fiatalok népesítik be, bár igaz, hogy a szexshopok kirakatai egymásba érnek. A fatetős központi pályaudvarról vonattal mentünk Malmöbe. A vonat a kétszintes Øresund hídon ment át. Ez a híd köti össze Malmöt és Koppenhágát a tenger felett. A híd 7 875 méteres, ami Európa leghosszabb közúti-vasúti hídja. Ez a táv a két part távolságának közel a felét teszi csak ki. A maradékot a Peberholm nevű mesterséges sziget, ami 4 055 méter hosszú, valamint az onnan a dán oldalra vezető alagút (4 050 m), és a dán oldalon léte-


sített mesterséges félsziget (430 m) alkotja. A személyvonat Malmöig 8 helyen állt meg, sebessége 180 km/h volt és 34 percig tartott az út. A vonaton egyéni „Jack dugó” tartozott minden üléshez, ahol 6 csatornán keresztül lehetett rádiót hallgatni és állítható nyakpárna is volt. A vonat Malmö határához érve a város alatt folytatta útját. A központi pályaudvarnál, a Centralén szálltunk le. Malmö városában egyötöd ember él Koppenhágához képest, viszont területe közel ugyanakkora. Svédország legnagyobb délnyugati kikötővárosa.

Malmö Terület: Lakosság: Alapítás éve: Uralkodó: Fizetőeszköz:

71,76 km2 280 ezer fő 1275 XVI. Károly Gusztáv svéd korona

Malmöben csak egy éjszakát töltöttünk, egy belvárosi szállóban. 24 órás tömegközlekedési jegyet vettünk, ezzel az összes buszjáratra felszállhattunk, amik az egész várost behálózzák. A szállás megkeresése után elsétáltunk a város egyik legnagyobb parkján keresztül a Malmöhushoz. Ez Malmö erődje, ma már várostörténeti múzeumként üzemel. A park szélén található a városi könyvtár, aminek a régi épülete mellé építettek egy modern szárnyat is úgy, hogy tökéletes összhangban legyenek egymással. Vasárnap volt, mégis nyitva tartott, s az üvegablakokon keresztül látszott, hogy nagyon sokan voltak a könyvtárban. A park közepén található a királyi kaszinó. A Malmöhussal szemben van a Haditengerészeti Egyetem és Múzeum. Ha van időtök, ide térjetek be, ottjártunkkor sajnos nem volt nyitva. Buszra szállva eljutottunk újra a Centraléhoz, ahol megnéztük a csomózott csövű revolver szobrot, ami a háborúellenesség és a béke szimbóluma, s aminek testvérszobra New Yorkban megtalálható. Busszal elmentünk a Szent Péter-templomhoz, ami Dél-Svédország legnagyobb temploma, s a 14. században épült. A templom belülről meglepően világos, falai fehérek, s a látogatóknak teát, kávét, süteményt kínálnak. Nem messze található tőle a Városház tér, ahol X. Károly Gusztáv lovas szobra áll a tér közepén. A tér túl oldalán jutunk el a Lilla torgra. Ez a város leghangulatosabb tere, régi házak között éttermek és kirakodóárusok várják a sétálókat. Svédország olcsóbbnak bizonyult Dániánál, de még mindig drága volt más nyugat-európai országhoz képest. Ha szeretnénk olcsón megúszni az étkezést, akkor látogassunk el Möllevangs torgetre, ahol olcsó gyorséttermeket találunk. Igaz, ez a környék első pillantásra nem barátságos, sok a hajléktalan és a kétes arcú, de ennek ellenére nem félel-

metes. Bérletünket kihasználva bejártuk a várost: elsőként a legészakibb pontra mentünk el, a kikötő közelébe, ahol egy kis séta után a tengerparton rátaláltunk egy hatalmas füves parkra, ahol kisebb dombokon gyönyörködhettünk a tenger és a tengeri híd szépségében. Innen két átszállással kijutottunk Ön szigetére, ez a város nyugati részén található. Itt luxusvillákat találunk, valamint egy különálló kis szigetet, rendezett utcákkal, saját vitorlás kikötővel és füves tengerparttal, ahonnan a legszebb kilátás tárul az Øresund hídra. A szigeten nem csak sok Volvót és Saabot láttunk, mint a városban, hanem a legtöbb luxusmárka megtalálható volt. Itt tudtuk végignézni a naplementét, ami felejthetetlen élménynek bizonyult. Sötétedés után eljutottunk az északi városrészbe, ahol közelről megnéztük Európa második legmagasabb lakóépületét, a 190 méter magas Turning Torsót. Sajnos a spanyol építész nem tervezett a toronyházba kilátószintet, így nem lehet turistáknak gyönyörködni a tájban a szédítő magasságból. Utolsó skandináv napunkon reggel körbejártuk a várost az egyetlen körjárattal, a 3-as busszal. A buszról láttuk a déli részen fekvő hatalmas városi stadiont, a hozzátartozó Népliget méretű parkot és így búcsút vehettünk a várostól. A reptérre a Centraléról közvetlen buszjárat közlekedik a repülők indulásához hangolva. Ha egy hosszú hétvégén nem éppen a zárthelyikre készültök vagy házit csináltok, menjetek el erre a kirándulásra, ismerjetek meg két népet, akik sok mindenben hasonlítanak, de mégis mások. Én csak ajánlani tudom.

Forrás: wikipedia.hu; hvg.hu; útikönyvek és élmények


Legelső Káté


Botrány az Ifiparkban Úgy néz ki, hogy 2014 a jubileumok éve, példának okáért idén 40 éves a Káté, és ebből az okból kifolyólag szemezgettünk egy kicsit a 40 éve történt események között. Bizonyára mindenki hallott már a Vizoviczki-féle ügyekről és nagyjából tisztában van azzal, hogy kicsoda, micsoda ez a pali. Szerintem nem árulok el titkot azzal, hogy ilyen típusú emberek mindig is léteztek, még a munkások által épített nagy szocializmusban is. Kötöny

Történetünk helyszíne az akkori Ifipark (élt 1961-től 1984-ig), amit ma már Várkert Bazár néven ismer a nagyérdemű. A park legendás helynek számított az akkori idők Budapestjében, meg merem kockáztatni, hogy komolyabb jelentőséggel bírt az akkori fiatalok számára, mint számunkra egy Budapest Park, vagy akármi más. Talán pont ezért is volt akkora az öröme a budapesti fiatalok egy részének, amikor ’ 74-ben megjelent az újságokban, hogy letartóztatták Rajnai Lászlót.

Mi a túró a KISZ?

A Kommunista Ifjúsági Szövetség rövidítése. Annak idején mindenki volt kisdobos, úttörő és többnyire KISZ tag is. Egyetemre például esélytelen volt bekerülni KISZ tagság nélkül. Ha valaki esetleg régi Kátéhoz jut, abban nagyon sok KISZ-es tartalmat fog találni. Más idők jártak... Rajnai a park alapítója és egyben ura volt egészen 1974-ig, amikor is elérte a végzete. A KISZ által támogatott parkigazgató szigorú szabályok szerint vezette az „intézményt”. A fiúk és lányok öltözködése egyaránt keményen meg volt kötve (fehér ing és nyakkendő a fiúk és szoknya kötelező viselése a lányok számára), így ha nem feleltél meg az elvárásoknak, be sem engedtek, és ez azért a „hosszúhajpolóésfarmer” korszakban okozott konfliktusokat. Elvárt volt a nagyon illedelmes viselkedés, a balhéra vágyókat pillanatok alatt kipenderítették, ami mondjuk nem volt feltétlenül hátrány, de sajnos olyan is előfordult, hogy olyan kapott nem kicsi pofonokat, aki tényleg nem szolgált rá, és ráadásul magától Rajnaitól.

Az parkigazgató tehát többnyire nem volt népszerű a nagyközönség szemében és nem csak a „rendszeretete” miatt. Ahogy Aczél Endre fogalmaz könyvében, „az igazgatóval egy ponton vélhetően elszaladt a ló” és teljesen a pénz bűvöletébe került (ez ugye egy szocialista társadalomban elfogadhatatlan). Az állandó jelleggel gyártott hamis belépők, amik Rajnai személyes bevételét növelték, és egyéb visszaélések meghozták a maguk böjtjét, és természetesen egy büntetőeljárásban végződtek, ahol még azt is ráverték, hogy a park italkínálatát tudatosan drágította meg indokolatlanul, és ezt természetesen a még több pénz reményében tette. Mindemellett az eltűnt pénzeket is számon kérték rajta, több százezer forintot, ami mai árakon olyan mintha milliárdokkal tartozna az államnak. Legvégül hat év börtönt kapott és számos alkalmazottját is elítélték.


A Nagy Diák IQ-teszt Idén másodjára kerül megrendezésre, a Mensa, a DUE és a Diákhitel Központ szervezésében a Nagy Diák IQ-teszt névre hallgató esemény. Tavalyiakhoz hasonlóan idén is 3 részből áll a verseny, melynek végén nem csak egy közelítést kaphatsz arról, hogy mekkora az IQ-d, hanem ha te bizonyulsz a nemedből a legjobbnak, még a fődíjat is megnyerheted, amit a Diákhitel Központ ajánl fel. A fődíj tavaly 1-1 iPad mini volt, de a második helyezetteknek sem kellett szomorkodniuk. Ők 1-1 iPod Shuffle-lel lettek gazdagabbak. Herko

Az első forduló

Az első fordulót 2014. szeptember 15. és november 9. között lehet kitölteni. Szóval az újság megjelenése után nagyon kell sietni, ha TE, kedves olvasó, még nem töltötted ki, hogy még legyen rá időd. Ez egy adaptív teszt lesz, ami annyit jelent, hogy a kitöltő nem egy fix kitöltendő kérdéssort kap, mint a hagyományos IQ-teszteknél, hanem az első véletlenszerűen megkapott feladat után a válaszának megfelelően kapja a következő feladatot. Ezzel az érhető el, hogy a teszt mindenkinek személyre szabott lesz, nem lehet könnyen betanulni, tehát egyrészt nem fog hamar elhasználódni, másrészt viszonylag jó eredményt ad. Ez egyébként az úgynevezett fluid intelligenciát méri. Ezt a képességünket akkor használjuk, ha olyan problémával szembesülünk, ami teljesen új számunkra, így nem támaszkodhatunk az addig megszerzett ismeretünkre. Maga a teszt úgy kezdődik, hogy megadjuk a nemünket és az életkorunkat. A teszt kitöltése után az e-mail cím megadását követően e-mailben megkapjuk az eredményt. Bár maga a verseny a 17-24 éveseknek szól, az első részt bárki kitöltheti. Ha valaki lekésné a határidőt, akkor se búsuljon, a tesztet a Mensa honlapjáról el lehet majd érni, csak ez már nem fog beszámítani a versenybe.

Teszt kitöltési határidő: 2014. november 9. due.hu/nagydiakiqteszt

A második forduló

Ebbe a fordulóba azok jutnak be, akik az adaptív tesztet időben kitöltötték, az életkoruk 17-24 év között van, továbbá az adaptív teszt során azt kapták eredményül, hogy „Ön elérte a teszt maximumát, IQ-eredménye 125 feletti”. Akik ezt elérték, azok bejutottak a második budapesti fordulóba, ahol ingyenesen kitölthetik a Mensa hivatalos felvételi tesztjét (ez egyébként 2000 Ft lenne). A második forduló november 8. és 23. között 2 nap lesz meghirdetve, erről minden érintett e-mailt fog kapni, és a neki megfelelő időpontra jelentkezhet majd. A tesztírás a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban lesz megtartva.

Harmadik forduló – A döntő

Ebbe a fordulóba azok jutnak be, akik a második fordulóban kitöltött tesztre azt kapják eredményül, hogy a legfelső 1%-ba tartoznak. Ebben a fordulóban egy nyilvános logikai vetélkedő során különböző típusú feladatokat megoldva pontokat szerezhetnek a versenyzők. A megírásra szánt idő leteltével a szervezők egyesével átnézik az összes feladatlapot és megállapítják, ki mennyi pontot ért el. A legtöbb pontot elért fiú és lány megnyeri a fődíjat, a 2. legtöbbet elérők pedig a vigaszdíjat. Erre a fordulóra 2014. december 4-én kerül sor. Érdekességként még megemlítem, hogy tavaly a döntő 3 részből állt, az első rész az előbb már leírt feladatok során megszerzett pontok, a második részbe a legjobb 10 fiú és lány jutott be, ahol „gátfutás” számban kellett teljesíteniük a feladatokat. A 2-2 leggyorsabb pedig bejutott a döntőbe. Ők ketten egy nagy tábla elé kiállva, úgy, hogy a nézők is lássák, megoldottak annyi feladatot, amennyit csak tudtak időre. Akinek az idő leteltével több pontja volt, az nyert és kapta meg a fődíjat.

Nyeremények

Idén a legtöbb pontot elérő fiú és lány 1-1 iPad minit kap, a második helyezettek pedig 1-1 Kindle ebook readert kapnak. Továbbá a második fordulóban résztvevők között kisorsolnak 5 darab Diákhitel ajándékcsomagot, 4 darab iPod Shuffle-t és 1 darab iPod Nanot. forrás: www.due.hu;www.mensa.hu


Kalózok és a polietilén-tereftalát Ezzel a polimerrel (amit sokan PET-ként is ismerhettek) az élet nagyon sok területén találkozhatunk, de cikkünk szempontjából mint az ásványvizes vagy üdítős palackok anyaga érdekes. A Tisza minden évben tonnás nagyságrendű pillepalackot hoz magával felsőbb vidékeiről, amelynek nagy része a magyarországi partszakasz ártereiben, zátonyain halmozódik fel. Egy maroknyi természetfilmes azonban, elborzadva a hatalmas szemétáradattól, elhatározta, hogy változtat a helyzeten – így született a PET Kupa. Marci

Ez voltaképp egy versennyel egybekötött szemétszedési akció, ahol a résztvevő csapatok saját építésű hajóikkal úsznak le a Tiszán, miközben igyekeznek megtisztítani a folyót a hajók alapanyagául szolgáló műanyag flakonoktól. A Kupa három fázisból áll: az első a hulladék-, azaz a nyersanyaggyűjtés. Mivel a verseny a Tiszára fókuszál, így az összegyűjtött palackok nagy része a folyóból vagy annak partvonaláról kell hogy származzon: ezek használhatóak fel a második fázis, azaz a hajóépítés során. Gépész mivoltunkhoz talán ez a probléma áll a legközelebb: milyen hajót lehet palackokból építeni? A szervezők kikötötték, hogy a hajókhoz csak kidobott hulladékot lehet felhasználni, a rögzítéshez felhasznált ragasztó- vagy rögzítőanyag kivételével. A hajó úszóképességét csak PET palackok adhatják, így a gondos tervezés mellett a nyersanyaggyűjtésnek is nagy szerepe van. A flakonok könnyen összeroppannának a nyomástól, ezért az agyafúrt PET Kalózok (a verseny résztvevői) a beépítés előtt minden palackban szódabikarbónát és ecetet kevernek össze, amitől a palack felfúvódik és kőkeménnyé válik. A versenyszabályzat azt is kimondja, hogy a hajókat csakis emberi erővel, vagy megújuló energiával lehet meghajtani. A legutolsó, harmadik fázis, azaz a hajós verseny során napelemmel működő villanymotor, pedál, vitorla és klasszikus evezős megoldások fordultak elő. A legnagyobb hajó, a Tisza 2, több mint 1800 db PET palackból épült, az 5×2,5 méte-

PET Kalóz Himnusz

Szutykod, mocskod vidd magaddal ha lehet, egész hazáig, Suvickold magad a fürdőkádban tisztára fejtől bokáig, Pillepalack nem való az hírös magyar Tiszába, Aki mégis belehajítja, az elmehet a *icsába! res monstrum kapitánya szerint három tonna teherbírású. Akadt karcsú kajakra és katamaránra hasonlító vízi jármű is, de a legjellemzőbb a klasszikus tutaj volt. Hajózás közben nem csak a gyorsaság számít, hanem az összeszedett szemét (főleg műanyag flakon) mennyisége is, amelyekért minden nap végén pontokkal jutalmazzák a csapatokat. Extra pont jár azoknak, akik az összeszedett palackokat rögtön fel is használják hajójuk bővítésére. A verseny végén egy többé-kevésbé szomorú rituálé során a hajókat egy kukásautó nyeli el és a közeli hulladékfeldolgozó üzembe szállítja. Maga a kupa akkor éri el célját, ha már nem lesz elegendő szemét a Tiszában a megrendezéséhez. A mozgalom alapítói nem remélik, hogy ezzel jelentős eredményt érnének el a szennyezés megszüntetésében, de hisznek a mozgalom szemléletformáló erejében, amely hosszútávon kifejti hatását. A fent említett szemléletformálást frappánsan summázza Varga Líviusz és Kiss Tibor (nevük a Quimby kapcsán lehet ismerős) közös költeménye, a PET Kalóz Himnusz, amely megzenésített formában a neten is elérhető.

forrás: http://petkupa.hu/; http://www.alternativenergia.hu/pet-hajok-foglaltak-el-a-tiszat/61844


Nekünk 8

Egyetemi Napok, kísérőrendezvények, 1. rész

Itt van az ősz, itt van újra. Az előadások, gyakorlatok újra elkezdődnek, a többségben azonban még ott motoszkál a nyári fesztiválok, sportolások vagy a nyári munka hatása. A minél zökkenőmentesebb átállás segítésére (is) rendezik meg minden ősszel a BME Egyetemi Napokat. Bagoly

Idén nyolcadszor telt meg a szórakozni vágyó egyetemistákkal a lágymányosi Infopark területe, valamint egyre népszerűbbek a pár éve létrejött kísérőrendezvények is, mint az Önkéntes Nap, az Egyetemi Sportnap vagy a Diáknap. Az események rendkívül jól illeszkednek a hallgatói élet rendszerébe, akár a dolgos, akár a bulis hallgatókról legyen szó. Következzen az ez évi programsorozatról szóló beszámoló, melyben az is megtapasztalhatja, milyen volt ez a hét, aki esetleg valamilyen okból kimaradt volna.

Az angyalok ma nem babot ettek

Idén is megrendezésre került, már negyedjére, az Önkéntes Nap, amikor is a segítő szándékú és ráérő egyetemisták a XI. kerület szépüléséért, megtisztulásáért, zöldebbé válásáért tehettek fontos lépéseket, javítva ezzel a kerületi lakosokkal és hatóságokkal ápolt, nem mindig legjobb viszonyt. Ez évben az összegyetemi önkénteskedés dátuma szeptember 16-a volt, a tavalyival ellentétben idén az eredetileg kitűzött időpontban is munkára ideális időjárás várta a diákokat. Sokan meg is jelentek a Goldmann téren, ahol az előző években tapasztaltaknál sokkalta akadozóbban működő regisztrációs gépezeten való átfutás ‒ egy póló, némi muníció magunkhoz vétele, egy számítógépes rendszerbe bevitt adatok megadása, valamint egy azonosító sorszám kiosztása – után meg is kapta mindenki a munkáját. A szervezők idén azokra is gondoltak, akik segítenének, de idejük vagy fizikai képességeik nem engedik az ilyesfajta segítséget. Lehetőség volt ruha-, játék- és élelmiszeradományok leadására, természetesen ide az is adakozhatott, aki dolgozott is. Jómagam az elmúlt két évben is részt vettem már az önkénteskedésben, eddig mindkétszer kerítést festeni küldtek, más karok által pesztrált állomáshelyekre. Egyik alkalommal sem volt rossz tapasztalatom, így egyértelmű volt, hogy idén is lehetőségeim szerint ellátogatok segíteni. Szerencsére az órarendem ezúttal sem akadályozott benne meg engem, így lelkesen indultam átjutni a már említett regisztrációs bürokrácia malmain. Ezt az akadályt sikerrel véve ezúttal saját kartársaim felügyelete alá, sövényültetésre küldtek, a Fehérvári út mellé. A helyszínre érve a kerület munkásai segítségével, a már előkészített terepen kezdetét vette a munka java: kiásni a gödröt, a növényeket behelyezni a lyukba, majd visszatemetni az előzőleg kikapart földet. A pontos helyszín egy lakótelepi játszótér mellett húzódott, az ide irányítottak küldetése – ahogy a helyszínen megjelenő újbudai polgármester

elmondta – az volt, hogy „...a gyerekek ne a betonban játszanak”. Hogy hogy került ide a polgármester? Itt tartották az Önkéntes Nap sajtótájékoztatóját, ahol az egyetemi média képviselőinek a vezetőség képviselői mondták el véleményüket a témában. Nagy elánnal vetette bele magát mindenki nemtől függetlenül a nemes cél megvalósításába, a törékeny hölgyek ugyanolyan eltökéltséggel ástak-lapátoltak, mint az erősebb nem tagjai. Olyannyira szép számú önkéntes jelent meg a helyszínen, hogy hamar kisebb eszközhiány alakult ki, szerencsére ügyes munkaszervezéssel sikerült elkerülni, hogy

akár egyetlen munkára éhes fiatal is hoppon maradjon. A szorgos diákság precíz és gyors munkájának köszönhetően a sajtótájékoztatóra érkező polgármester és az EHK-elnök már csak az utómunkálatokkal tudott a média képviselőinek prezentációs anyagot alakítani. A csapat nagy része, erőtől és szabadidőtől duzzadva átvonult a közelben lévő másik ültetőbrigád segítségére, ahol egy jóval nagyobb sövényesítési projekt futott. Nagyon örültek az erősítésnek a kollégák, gyorsan fel is lendült a munka sebessége. A végkifejletet sajnos nem tudtam megvárni, fél kettő körül a relés kapcsolások elektromechanikus laborja szólított el az ásók mellől a kábelek mellé. Egy biztos: jövőre is „angyal leszek”, és erre buzdítok minden műegyetemistát. Hogy miért éri meg önkéntesnek lenni? Az önkéntesség alapvető elvei mellett rendkívül jó ismerkedési lehetőség, új barátságok, új szerelmek születhetnek munka közben, az új élményekről nem is beszélve. Emellett nem elhanyagolható szempont az sem, hogy kétórányi önkénteskedésért 10 közéleti pont jár, ami a közéleti ösztöndíjnál, a karácsonyi pénzosztásnál sokat nyom a latba.


„De ki a bánat az a Sigma?”

Ez a kérdés nem egy ismerősöm és jómagam szájából is elhangzott, amikor a szervezők bejelentették, hogy a VIII. Egyetemi Napok külföldi sztárfellépője a brit DJ lesz. Persze emellett sokan kitörő örömmel fogadták a hírt, így valószínűleg nem lehetett alaptalan a meghívás. És a többi, magyar fellépőé sem, hiszen a bérletek gyakorlatilag elfogytak már elővételben, és több koncert is jelentős férőhelyhiánnyal küszködött. Na de kezdjük az elejéről. Szerencsére jó előre megváltott bérlettel, egy önkénteskedős nap után felfrissülve vágtunk bele a cimborákkal a keddi, számunkra legígéretesebbnek tűnő éjszakába. Az Infoparkhoz érve a látványtól először egy „Aztak***a” kifejezés hagyta el szánkat. A bejárat előtt ugyanis hatalmas sor kígyózott. Mint gyorsan kiderült, az itt állók főként napijegyhez szerettek volna jutni. Rengetegen számoltak be több órás, már-már nemzetközi hírű fesztiválokat idéző sorban állásról, akadozó kiszolgálásról, stb. Szerencsére ez már az este folyamán megszűnt. Gyorsan bejutva folytatódott a kint megkezdett alapozó munka, melyhez a talpalávalót előbb a Belga, majd a Brains húzta, igencsak megizzasztva és átmozgatva az arra vágyó hallgatókat a remek hangulatú koncertjeikkel. Utánuk jött a sztárvendég, aki telt sátras bulit adott, felcsendítve többek között a manapság sokat játszott Nobody to Love-ot is. Még ez előtt, illetve közben a kisszínpadon a Strikers adott egész jó koncertet, pechükre Sigma elvitte a show-t. Mivel szerdán a sportnap miatt rektori szünet volt, így sokan buliztak egészen pirkadatig. Kipihenve a keddi fáradalmakat, szerdán – a csütörtöki órák miatt kissé szolidabban – folytattuk az előző nap elkezdetteket. Nem csak mi gondoltuk így, a fesztivál területe mintha kissé szellősebb lett volna. Ez sem a Halott Pénz, sem a Cloud9+ koncertjén nem látszott, simán elfértek volna a nagyszínpadon is. Mondjuk Ganxstáék és Kowalskyék után, bár ezt a Majka- és Julia Carpenter-rajongók nem így gondolnák. A hangulatra a kisebbik sátorban így sem lehetett panasz, hasonlóan a keddihez, most sem maradt mozdulatlan testrész. Sajnos, a már említett oktatási okok miatt, ezúttal kicsit hamarabb le kellett fújni magunkban a bulit, a csütörtök azonban mindenért kárpótolt...

Képek forrása: KTK Fotókör; Wigner Fotókör

...hasonlóan gondolták ezt sokan mások is, hiszen amennyire szellős volt a szerdai nap, annál szűkösebb a záró. Pedig – gondoltuk mi – ez volt a leggyengébb nap az idei felhozatalban, elnézve azonban a Kozmixon vagy a „közkívánatra meghívott” Kis Grofón feltűnő hatalmas embertömegeket, ezzel kisebbségben voltunk. De ahogy a mondás is tartja: „Nincsen rossz zenekar, csak kevés pia.” A mérnök pedig nem csak feltételez, hanem bizonyít is, így leteszteltük az italmérő egységek kínálatát, Dévényi

Tibi bácsi pontos labdáira pedig már kellemes hangulatban érkeztünk, amely kitartott egészen Juhász Laci szettjének végéig, mi pedig kissé letörve indultunk haza, hogy ismét véget ért az Egyetemi Napok. Azonban nem kellett sokáig aggódni, közelednek (lapzártánkkor, október elején azon karok napjai, melyek ősszel tartják ezen rendezvényüket, pl.: SCH Qpa, Kolimpia stb.). De ez már egy másik történet. folytatása következik...


Unibreeze-interjú A Unibreeze háromtagú csapatával, Vincz Dániellel, Biri Mátyással és Csonka Saroltával beszélgettünk új projektjükről, a www.unibreeze.com nevű oldalukról. Brigi

Honnan jött a nevetek és pontosan mivel foglalkoztok? A ‚breeze’ fuvallatot, szellőt jelent, ami azt akarja kifejezni, hogy szeretnénk az egyetemi életet kicsit felkavarni, felpörgetni. Gyakorlatilag a Unibreeze ötlete, és hogy miért csináljuk, onnan jött, hogy mi, diákként, gyakran szembesültünk azzal, hogy rengeteg jó programot csinálnak a diákszervezetek, rengeteg lehetőség van az egyetemi életben és ezekről, sajnos, folyton lemaradunk. Nem tudunk róla, nem tudták megfelelően lekommunikálni a diákszervezetek, túl későn vettük észre a plakátot, nem olvastuk el a hírlevelet, mert naponta száz jött belőle, biztos másnak is ismerősek ezek a problémák. Viszont amikor átkerültünk a másik oldalra és diákszervezeti tagként láttuk, hogy ezeket milyen nehéz kommunikálni, mekkora erőfeszítést kellene még a program megszervezése mellett a marketingbe is beleölni, hogy valóban halljanak róla a diákok, akkor kirajzolódott ez a problémakör, amire szeretnénk mi megoldást adni. És ez a megoldás egy olyan weboldal gyakorlatilag, ahol minden egyetemista az érdeklődése szerint csoportosítva megkapja az összes, diákszervezetek által kínált programot egy ajánló formájában, illetve megnézheti, hogy milyen diákszervezetek vannak a környezetében. Ezzel szeretnénk átláthatóvá tenni az egyetemi életet és biztosítani a lehetőséget a diákoknak, hogy ne maradjanak le ezekről a lehetőségekről. Miben jelentene újítást ez az oldal? Nem csak annyit szerettünk volna, hogy fel legyen sorolva, hogy ilyen és ilyen események vannak, hanem mindegyiknek van egy részletes oldala, ahol meg lehet nézni, hogy kik mennek el, milyen barátaid lesznek ott, látod milyen hasonló események vannak, kik szervezik, fel tudod venni a kapcsolatot a szervezőkkel, tehát egy kommunikációs csatornát is szeretnénk csinálni a diákszervezetek és a diákok között. És hogy valósul meg ez az együttműködés a diákszervezetekkel? Ez nem úgy szokott működni, hogy mi leülünk és fölrakjuk ezeket az eseményeket, hanem minden velünk dolgozó diákszervezetnek van hozzáférése és mindegyik külön-külön fel tudja rakni az ő eseményeit. Ez számára is jó lehetőség, hogy kis erőforrásból sok diákot elérjen és bevonzzon a rendezvényeire. Egyelőre csak budapesti programokról közvetítetek. Hogy álltok a vidéki nagyvárosokkal? Folyamatosan kapunk megkereséseket egy-egy pécsi, debreceni vagy szegedi diákszervezettől és azt kell mondanunk, hogy fölkerülhetnek, de sajnos nem fogják még

Szegeden még nézni ezt az egészet. Azt tervezzük, ha Budapesten működik, akkor a csapat szétszéled, valaki leköltözik két hétre Debrecenbe, valaki Pécsre, és megpróbáljuk összerakni ezt a vidéki nagyvárosokban is. Ez valószínűleg október-november magasságában indulhat el. Mennyire várható kooperáció a vidéki és a pesti egyetemi élet között? Le fognak utazni pl. a pestiek a vidéki programokért? A diákszervezetektől elég nagy érdeklődésre számíthatunk, elég rendesen belelátunk a Felsőoktatási Diákszervezetek Egyesületén keresztül a működésükbe és kivétel nélkül szeretnének fejleszteni azon, hogy hány embert érnek el. Azzal kapcsolatban meg, hogy mennyire érdeklik a pestieket a vidéki programok; csak vegyük alapul, hogy itt vagyunk négyen és mind a négyünknél van egy olyan okostelefon, amely egy 2 000 Ft-os mikrofonnal összekötve alkalmas ahhoz, hogy egy vidéki konferenciát élőben közvetítsen. Most szerintem, ha ez az oldal működni fog, és működni fog, akkor rövid időn belül egy ilyen szolgáltatást is hozzá tudunk kapcsolni. Ezután szeretnétek külföldi egyetemeket is bevonni ebbe vagy maradnátok Magyarországon? Igen, külföld lenne a magasabb cél. Van egy víziója az egésznek, hogy ha valaki felmegy a Unibreeze-re, akkor meg tudja nézni, hogy Oxfordban mégis milyen programokat szerveznek az ottani diákszervezetek, sőt egy élő közvetítést láthasson egy-egy konferenciáról. Illetve, ha ideérkeznek külföldi hallgatók, vagy mi megyünk külföldre, akkor azt is meg tudjam nézni, hogy mondjuk hol partiznak az egyetemisták vagy milyen programokban lehet részt venni. Szerintetek el fog terjedni ez az oldal a hallgatóság körében? Mi ennek dedikáljuk minden energiánkat és időnket. A probléma lényege szerintem az, hogy elér-e annyi diákot, hogy ez egy elfogadott dolog legyen, ami hosszú távon fenn tud maradni, vagy csak úgy lehet megvalósítani, hogy egy nagy cég belerak 10 millió forintot és 50 marketingest, de ekkor gyakorlatilag elárusítanánk a vállalkozást. Ez egy nagyon érdekes kérdés, mi hiszünk abban, hogy ezt nem csak 10 millió forintból lehet megcsinálni. Hogy próbáljátok meg reklámozni magatokat? Egyrészt a gólyák kaptak egy tájékoztatót a szokásos év eleji marketingcsomagjukba, de nyilván ezzel nem lehet elérni mindenkit. Szerintem itt az organikus fejlődésre kell számítanunk. Tehát ha a diákszervezetek megosztják a tagjaikkal, akkor már elértük az egyetemisták 15-20%át. Ha ez a 15-20% ezt jónak találja, és egy-két barátjával


megismerteti, akkor már ott tartunk, hogy 25-30%. Ez a 25-30% már egy olyan mag, ami fenn tudja tartani az egészet. Ha jó, akkor ez elterjed, ha nem, akkor kitaláljuk, hogy mitől lesz jobb. Akkor elsősorban saját erőforrásból dolgoztok? Az az érdekes, hogy a Unibreeze-t már úgy terveztük, hogy ne legyen befolyása rá egyik egyetemnek, egyik kollégiumnak se, pénzügyileg és irányításában is független. Ez arról szól, hogy mi hárman, amikor végeztünk az egyetemen, úgy gondoltuk, hogy nem a szokásos úton haladunk és elmegyünk egy multihoz, hanem csinálunk valamit, ami értékes lesz a diákoknak. Az egyetlen, akinek befolyása van, azok maguk a diákszervezetek, akik együttműködnek velünk. Jelenleg van valami, amivel fejleszteni szeretnétek az oldalt? Valószínűleg október magasságában bele fog kerülni egy mesterséges intelligencia is, ami meg tudja azt oldani, hogy minden diáknak mást mutasson. Most az van az első helyen, hogy hová mennek a barátaid, viszont nemsokára azt is meg tudjuk csinálni, hogy az érdeklődési köröket már meg tudja tanulni a rendszer, hogy milyen jellegű események érdekelnek és minden eseményt rangsorol, hogy személy szerint kinek mennyire érdekes, és abban a sorrendben látod az eseményeket. Tehát nem kell átgörgetned 50 olyan dolgon, ami valószínűleg nem érdekel, hogy megtaláld a kedvenc tréningedet vagy bulidat. Ez pontosan hogy történik? Most úgy néz ki a program, hogy egy kattintással belépsz facebookról, és akkor tudja az ismerőseidet és azt, hogy melyik egyetemre jársz. Ennél többet nem is akarunk tudni. Persze be lehet lépni e-mail címmel is, senkit nem akarunk kirekeszteni, viszont ahhoz, hogy meg lehessen csinálni ezt az ajánlórendszert, ismerni kell a barátaidat, tehát ekkor elesel ettől a funkciótól, de a preferenciáidat ugyanúgy meg tudja vizsgálni a rendszer. Ha megnézel 10 konferenciát, akkor vélhetőbben szakmaibb érdeklődésű vagy. Ha jelentkeztél egy konferenciára csütörtök délután, akkor megmutatja, hogy csütörtök este milyen bulik vannak a közelben.

Élő-pontrendszer Aki versenyezni szeretne, annak fontos, hogy teljesítményét a valóságot tükrözően mérjék. Erre sok módszer született, többek között az Élő-pontrendszer, amit gyakran írnak ELO-nak is, elsősorban külföldön, ám ez nem egy mozaikszó, hanem Élő Árpád “külföldiesített” neve. Brigi

Élő Árpád egy Amerikába kivándorolt magyar fizikus, aki mindemellett sakkmester volt. Tagja volt az Egyesült Államok Sakkszövetségének (USCF) és az ő kérésükre alkotott meg egy, a statisztikai módszereket jobban felhasználó pontszámítást (előtte a Harkness-rendszert használták). A számítás lényegében abból indul ki, hogy a játékos teljesítménye normális eloszlású. Az átlagos teljesítményünknek megfelelően kapunk egy pontszámot, ami kis mértékben ingadozhat a folyamatos nyerés-vesztés miatt, de nagyobb mértékben csak akkor változik, ha tartós készségváltozás áll be. A rendszer további érdekessége, hogy a vereségeket nem ugyanúgy súlyozza, hanem figyelembe veszi a két játékos Élő-pontkülönbségét. Ha ugyanis a miénkhez közeli pontszámú ellenfelet győzünk le, akkor viszonylag kevés adódik hozzá az ELO-nkhoz, míg ha egy nálunk sokkal erősebb játékos ellen érünk el akár döntetlent, akkor is kaphatunk pontokat. Csapatjáték esetén ez annyival bonyolódik, hogy a pontszámunk rövid távon a csapattársak képességeit is tükrözi (ezt hívják a matematikából gyengébbek esetenként „ELO Hell”-nek), viszont hosszú távon ez a „zaj” kiszűrődik. Tehát, ha már ismerjük saját és ellenfelünk Élő-számát, könnyen megbecsülhetjük nyerési esélyeinket. Nyilván nem teljesen, még a teljesítményingadozástól eltekintve se, hiszen ez a pontrendszer több egyszerűsítést is tartalmaz (pl. nem veszi figyelembe, hogy különböző játékosok játékának más lehet a szórása), ami az akkori számítógépes kapacitás korlátozott volta miatt volt elengedhetetlen. Bár azóta ez a szempont kevésbé lényeges, és létrejöttek ennél kifinomultabb számítási módszerek is, pont az egyszerűsége lett az ELO-rendszer legnagyobb előnye; még egy laikus is otthon, zsebszámológéppel, könnyűszerrel kiszámíthatja a saját pontszámát. Így ez a számítási forma meglehetősen elterjedt, használják sakkban, góban, csapatjátékokban (foci, baseball), valamint e-sportokban (League of Legends). Utóbbinál látszólag felváltotta az LP-rendszer, ami főleg a besorolásokat érinti, de az azonos szintű ellenfelek kiválasztása még mindig az ELO szerint működik.


14. A Tudás Útja Félmaraton A Semmelweis Egyetem idén is megrendezi az egyre nagyobb hírnévvel bíró, egyre népszerűbb, több mint 3000 főre tervezett nemzetközi szintű félmaraton futóversenyét, a Tudás Útját. A Tudás Útja a hazai sportot kedvelő közösségekben rangosnak tartott futóverseny, amelyen a sok futást kedvelő sportemberen túl az egyetemek vezetői, hallgatói, közepesés nagyvállalatok, a követségek csapatai, külföldi egyetemek csapatai, rangos politikusok, neves közéleti emberek, olimpiai, világ- és Európa-bajnokok is részt vesznek. Célunk a mozgás örömét és erejét egyre nagyobb körben népszerűsíteni, az egyetemistákat az egészséges életmódra, sportra nevelni, csapatként a közösség élményét megadni, elősegíteni, hogy a mozgás, a közösségi létforma a mindennapi életük igényelt része legyen. A versenyt számos ismert sportoló támogatja részvételével. Rajthoz áll többek közt Gyenesei Leila olimpikon, világbajnok öttusázó, az újraindult Játék határok nélkül tévésorozat magyar csapatának sztárjai, akik profi ökölvívók, kaszkadőrök és légtornászok is egyben. A versenyszervezésben a szakmaiságot a Budapesti Atlétikai Szövetség (BPASZ), a Magyar Egyetemi Főiskolai Sportszövetség (MEFS), a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata (SE EHÖK), a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE), a Hallgatói Közösségi és Sport Egyesület (HKSE) biztosítja. A verseny a magyar egyetemi-főiskolai bajnokság (MEFOB), hivatalos félmaratoni Budapest-bajnokság és nyílt egyetemi-főiskolai Európa-kupa is egyben! A versenyt több csatorna is élőben közvetíti, és kiemelt médiaérdeklődés kíséri. A nevezők között nem csak egyéni indulókat, hanem csapatokat is várunk. A legnagyobb csapat, valamint a futóversenyben győztes csapat is különdíjat kap, továbbá mindenki értékes ajándékokkal lehet gazdagabb. Lépjünk együtt A Tudás Útjára, november 9-én!

Verseny időpontja: 2014. nov. 9., vasárnap 11 óra Helyszín/Rajtközpont: Nagyvárad tér, SOTE parkoló Választható távok: 6 km (Akadémiai futás) és 21,1 km (félmaraton) Jelentkezés: www.tudasutja.hu


A sorkatonai élet

– az üti, az arcszesz és a kifúrt kanál története

Idén novemberben már tíz éve annak, hogy Magyarországon megszűnt a sorkatonaság intézménye. Ezen évforduló kapcsán megpróbálok feleleveníteni pár rövid történetet és emléket. Kötöny

Első lépésként viszont jöjjön egy-két tény. Az „átkosban”, majd a rendszerváltás utáni közel tizenöt évben minden magyar (és természetesen orvosilag alkalmas) férfi állampolgárt elvittek sorkatonának és ez alól a középiskola után egyetemre felvettek sem képeztek kivételt. A szolgálat ideje az idő előrehaladtával fordított arányosságban volt, így a kezdeti három év 2004-re már csak 6 hónapra csökkent. A katonai szolgálatról a társadalom által alkotott vélemények mind a mai napig megoszlanak, az emberek egyik fele nagy bulinak, míg a másik fele élete legrosszabb élményének tartotta. Na de miért is gondolják azt sokan, hogy ez buli és nagyon jó élmény volt? Lássunk egy pár példát. • • • • • •

éjszakai felszállás MIG-21-gyel csapatás a BTR 80-as harcjárművel tüzelés éles lőszerrel AK63-asból a lőtéren menetelés, miközben zeng a nóta röhögés a tudatlan kopaszokon amikor rájössz, hogy a kantinban árult Pitralon arcszesz belső fogyasztásra is kiválóan alkalmas • amikor a komplett szakaszod egy heti munkája van abban, hogy ellopják az egy szem evőkanaladat, majd kifúrva, feltűnés nélkül visszarakják a helyére és te ebből csak annyit érzékelsz, hogy ebédnél negyvenen röhögnek rajtad fuldokolva • amikor rájössz, hogy a „Narancs!” milyen jól hangzik a „Parancs!” helyett • mert ötven évesen már csak erre emlékszel 20-25 éves korodból Persze mint mindennek, ennek az érmének is megvan a másik oldala. A kincstári ruházat és a laktanyai étkeztetés mindig is a közelégedetlenség tárgya volt, elég csak a már 5-6 ember által hordott kincstári alsóneműre gondolni. Vagy a jobbnál jobb gasztronómiai remekekre, mint például a még szőrös röfipofi, vagy a jéggé fagyott párizsi, amit a szegény honvédtől - egy ujjnyi zsír által - elszigetelt reggeli teában (a Magyar Néphadseregben legendás volt a mosogatás minősége, nem egyszer fordult elő, hogy nem mosták el rendesen) lehetett fogyaszthatóvá tenni. A robbanós konzervről aztán meg már ne is beszéljünk. Meghatározó eleme volt még a sorkatonai szolgálatnak a kiskatonák különböző típusú szívatása, de ezzel is el lehetett boldogulni. Hadd meséljek el egy konkrét példát. Édesapám egy katonatársa (ha történelmileg hűek akarunk lenni, elvtársa) kicsivel nagyobb hajmérettel rendelkezett az elvártnál és ettől a „kiváltságától” nem is

volt hajlandó megszabadulni semmi áron. A laktanya kapujába érve viszont egy olyan ütivel (ügyeletes tiszt, nem a GTK-s tanszék) hozta össze a sors, aki ezt az állapotot nehezményezte, és visszaküldte hősünket azzal, hogy „maga itt addig nem megy ki, amíg meg nem nyiratkozik”. Barátunk nem volt egy buta ember, visszatért a laktanyába, elszívott 2-3 cigarettát, majd egy fél óra elteltével ismét elindult a kapu felé, ahol tisztelgett, mondott valamit az üti-nek, majd annak rendje és módja szerint távozott. Volt nagy csodálkozás a laktanyában maradtak körében, nem is bírták ki, hogy a hétvége végén, amikor jöttek vis�sza az emberek eltávról, meg ne kérdezzék, hogy ezt mégis hogyan csinálta. Természetesen kaptak választ. Nem nagy poén, de ő a következőket mondta: „Gondolkoztam egy kicsit srácok. Ez a tiszt aznap már annyi mindenkit küldött vissza, annyi különböző okkal, hogy jelentettem neki, hogy a parancsa szerint a saját zoknimat az előírásos, kincstári darabra cseréltem és kérek engedélyt távozni. Mondta, hogy mehetek.”. Tehát ennyit a szívatásról. Lehet sok Olvasóban felmerül majd, hogy „ez ismét egy a sorkatonaság visszaállítása mellett kampányoló cikk”, de én ezzel szeretnék szembemenni, már csak azért is, mert jelenleg nem tisztem sem nekem, sem másnak erről dönteni. Az az okosok dolga.


Profile for GDH BME

2014 novemberi szám  

2014 novemberi szám

2014 novemberi szám  

2014 novemberi szám

Advertisement