Page 1

Huis a

id e r p s r e V s i . u H n a 3.000 ex oplage 3

magazine

TIEL xl Rivierenland jrg 1 • nummer 1 • december 2014

• Wonen in tiel • KUNST EN CULTUUR • december shoppen

Kerst BUSINESS Media....4all

leven wonen ondernemen recreëren


RESERVEREN OF MEER INFORMATIE? INFO@KORENMOLEN.NL 0487-542610

KERST? Kerstborrel? Kerstdiner? Kerstpakketten? Kerstbuffetten? U vraagt wij draaien!

KORENMOLEN ARRANGEMENTEN AL BEZIG MET UW VERGADERPLANNING VOOR VOLGEND JAAR? DENK AAN ONS! Zakelijke bijeenkomst of event op de agenda staan? Onze ‘Graanschuur’ is een multifunctionele zaal met een lichte en moderne uitstraling, veel daglicht en grenzend aan een terras, met uitzicht op het water.

BORREL?

VERGADER ARRANGEMENTEN vanaf 17,50 euro (4 uur) en LUNCHTAFELS vanaf 12,50 euro

Korenmolen lekkernij Onbeperkt koffie en thee Karaffen ijswater & Mintjes Vers handfruit Beamer en scherm Flip-over en toebehoren Gratis Wi-fi Gratis parkeergelegenheid

Gezamenlijk het jaar afsluiten of juist een toost uitbrengen op een heel nieuw jaar? Check onze nieuwe website voor meer info over onze nieuwe borrelarrangementen!

Bovendijk 6 | Maasbommel | 0487-54 26 10 | www.korenmolen.nl | info@korenmolen.nl | facebook.com/ korenmolen | @dekorenmolen | Van 28 december tot en met 15 januari vieren wij vakantie en zijn we gesloten.


Shell Nieuwe Tielseweg

Van Loveren tankstations

Mark van Loveren

“Wij beschouwen onze klanten als gasten”

In 1987 begon Mark van Loveren (45) zijn loopbaan bij het toenmalige FINA-tankstation in Weurt, dat ook tankstations in Beuningen en Wijchen had. Die werden in 1995 overgenomen door Shell en zodoende kwam Mark daar in loondienst. Hij werkte door de gehele regio, totdat Shell in 2006 zijn tankstations ging verzelfstandigen. Marc meldde zich aan en werd in november 2007 Shell-retailer. In 2008 nam hij zijn eerste tankstation over.

Prettige mensen

In zijn tijd in loondienst had Mark ook al in Tiel gewerkt. “Tiel was voor mij beslist geen onbekend terrein. Het was er goed samenwerken en zakendoen”, vertelt hij. “Het leuke van Tiel is dat het publiek er heel gemêleerd is; het zijn bijzonder prettige mensen die bijna altijd tijd hebben voor een praatje. Dat maakt het werk leuk en gevarieerd. Mensen zijn er vaak verbaasd over als we ze vertellen dat Shell geen eigen tankstations meer heeft, maar dat alle uitbaters zelfstandige ondernemers zijn. Dat weet bijna niemand.”

Prijs/kwaliteitsverhouding

Mark wil ervoor zorgen dat de prijzen bij zijn stations altijd scherp gesteld zijn. “We doen dan ook dagelijks een prijzenronde door Tiel zodat we de klant niet alleen de beste, maar ook de best geprijsde brandstof kunnen leveren. Shell is natuurlijk een A-merk, dus kwaliteit staat voorop. Nu de winter er weer aankomt voegen we een extra bestanddeel aan diesel toe om er voor te zorgen dat die niet gaat vlokken. Dat kan immers leiden tot een stotterende motor. Natuurlijk hebben we ook gespecialiseerde producten, zoals V-Power-benzine, waardoor je zuiniger rijdt en door een betere smering van de kleppen minder slijtage en dus minder onderhoud hebt.

Geen klanten, maar gasten

“Naast onze prijsstelling en kwaliteit besteden we ook veel aandacht aan onze afnemers”, vervolgt Mark. “We praten dan ook niet over ‘klanten’, maar over ‘gasten’. We willen dat de mensen zich bij ons prettig voelen en streven in onze stations dan ook naar een beleving. Vriendelijkheid en service zijn daarbij de basis, maar ook willen we de klant nét wat meer aandacht schenken dan elders. Een gast moet niet hoeven vragen om een plastic tasje als hij een aantal producten in onze shop heeft gekocht, of bijvoorbeeld hulp nodig heeft bij een vastzittende tankdop. Ook komen we steeds met leuke nieuwe acties. Op dit moment hebben we een lego-autootjes-actie. Hartstikke leuk als cadeautje voor de feestdagen! We blijven continue nadenken hoe we onze service nóg verder kunnen verbeteren.”

Goede behandeling

Mark’s tankstations worden elke dag door veel mensen bezocht en steeds meer mensen gaan door de prijzen, de service en vriendelijkheid behoren tot zijn grote vaste gastenkring. “Sommigen van hen komen dagelijks langs voor een kopje koffie en een praatje. Die koffie nemen wij dan voor onze rekening. Ook komen er regel­ matig mensen bij ons binnen om de weg te vragen, of speciaal om iets in onze uitgebreide shop te kopen. Wie het ook is, iedereen krijgt bij ons een vriendelijke en prettige behandeling want, zeg nou eerlijk, zoals je zelf graag behandeld wilt worden, zo moet je toch ook anderen behandelen?!”

Shell Beatrixlaan

Shell Nieuwe Tielseweg Nieuwe Tielseweg 126, 4006BJ Tiel Tel. 0344-618818 Shell Beatrixlaan Prinses Beatrixlaan 4, 4001 AH Tiel Tel. 0344-622014 Shell Grote Brugse Grintweg Grote Brugse Grintweg 236, 4005 AP Tiel Tel. 0344-621004


Jubileum voordeel

ARCHITECTEN VAN EEN

GOEDEMORGEN

Ter ere van ons jubileum ontvangt u gratis bedtextiel tot 400,- bij aanschaf van een NOX boxspring.*

MET SLAAPKENNER KIEST U VOOR ZEKERHEID 1. SLAAPGARANTIE Product toch niet naar wens? Wij zoeken een passende oplossing. 2. ADVIES OP MAAT Wij luisteren, stellen vragen en bieden de voor u passende slaapoplossing. 3. GECERTIFICEERDE SLAAPADVISEURS Onze adviseurs volgen trainingen op het gebied van productinnovaties, ergonomische aspecten en slaaptrends.

5. BEZOEK OP AFSPRAAK/ HALEN EN BRENGEN ’s Avonds een afspraak maken? Prima. Geen vervoer of slecht ter been? Wij zorgen dat u wordt gehaald en gebracht. 6. INNAME VAN UW OUDE BED Als u dat wenst nemen wij uw oude artikelen mee.

Boxspring NOX Torino

7. NETWERK VAN SLAAPSPECIALISTEN Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging Zoals afgebeeld met recht hoofdbord & voetbord van 3 cm dik. 2 My NOX van Erkende Slaapkenners. Zo bevorderen wij het pocketvering boxsprings gezond en comfortabel slapen.en twee luxe Custom Made pocketvering matrassen.

Inclusief potenset. NOX boxsprings zijn leverbaar in vele prachtige stoffen en kleuren. ** In vlakke uitvoering. 160 x 200 cm

4.639,-

* U kunt zelf uw keuze in bedtextiel samenstellen. Niet in combinatie met andere acties. ** Leverbaar in verschillende maten en in elektrisch verstelbare uitvoeringen.

SLAAPKENNER VAN GELDEREN OPENINGSTIJDEN Waterstraat 52-54 4001 AR Tiel Tel. (0344) 61 32 76 www.vangelderentiel.nl

Dins- t/m vrijdag 10.00 - 17.30 u Donderdag koopavond 18.30 - 21.00 u Zaterdag 10.00 - 17.00 u 3 etages slaapcomfort

AUPING • FØRSS • SILVANA SUPPORT • OPTISLEEP • N OX SCHRAMM • JESSE • KUPERUS • SWISSFLEX • TEMPUR

In de maand december en januari

Prijs- en modelwijzigingen voorbehouden. Aanbiedingen geldig tot 6 weken na verspreiding tenzij anders aangegeven. Winter 2014

4. GRATIS CHECK-UP VAN UW BED Als slaapspecialist adviseren wij u graag omdat wij precies weten waar u op moet letten.


colofon

TIEL xl magazine

Rivierenland Leven, wonen, ondernemen en recreëren Jaargang 1, nummer 1, december 2014 Uitgever: Yvonne van der Bend Henk van der Bend Hoofdredacteur: Yvonne van der Bend yvonne@businessmedia4all.nl Adjunct Hoofdredacteur: Rogier van Lith rogier@businessmedia4all.nl Redactieadres: Tituslaan 13, 6642 AP Beuningen Tel. 024 67 76 930 Email info@businessmedia4all.nl www.businessmedia4all.nl Redactie: Chantal Swartjes Willeke Guelen Charlotte de Leeuw Sylvia de Witt Mieke Wouters Fotografie: Henk van der Bend Rafael Drent Rogier van Lith Vormgeving/opmaak: Girafties Cuijk Productiebegeleiding Print Rendement Beuningen Druk Wegener Nieuwsdruk Apeldoorn Advertentie Exploitatie Tiel XL verschijnt vier maal per jaar in maart, juni, september en december. Voor meer informatie over advertentietarieven kunt u contact opnemen met de afdeling sales: Antoinette Wentzel tel. 06 - 53 30 04 89 of 024 6776930 Online adverteerdersservice De uitgave is na verschijning online te bekijken op www.businessmedia4all.nl. U vindt daarin ook alle relaties/adverteerders en een link naar hun websites. Verspreiding Gratis voor de inwoners van en bedrijven gevestigd in de gemeente Tiel, Geldermalsen en Neerijnen en wachtkamerverspreiding Buren, Neder-Betuwe, Druten en West Maas en Waal. Extra exemplaren zijn via een email te bestellen bij de klantenservice; info@businessmedia4all.nl ovv. extra exemplaren bestellen Tiel XL. Svp aangeven aantal, contactpersoon en het factuur- en afleveradres. De prijs bedraagt per los exemplaar € 7.95

Voorwoord

Waarom een mooi vormgegeven full colour tabloid-magazine? Allereerst is Tiel én omgeving dat waard! Wij ontmoeten elke week enthousiaste vrijwilligers, innovatieve ondernemers en actieve ouderen en jongeren. Iedereen leeft, woont en geniet op zijn eigen manier en dat kan ook in Rivierenland. Er is voldoende vermaak, schitterende natuur en uiterwaarden, cultuur­ parels, aantrekkelijke centra, een sterk verenigingsleven, een actief bedrijfsleven, te veel om op te noemen. Ga het zelf ontdekken. Tiel XL zet u graag op het goede spoor met een kleurrijk en bijzonder magazine. Ten tweede zien we een toenemende ontwikkeling als het gaat om regionale verbinding en samenwerking. Tiel XL wil ook een bijdrage leveren aan de regionale band tussen inwoners, ondernemers, instellingen en overheden. Kennis, informatie-uitwisseling, samenwerking, een kijkje in de keuken bij de buurman zijn zaken die bijdragen aan een florerende regio. Tiel XL – Rivierenland4all wordt vier keer per jaar huis-aan-huis verspreid in een oplage van 33.000 exemplaren. Natuurlijk kunnen we, als redactie en uitgevers, niet zonder uw reacties en suggesties. Ook dat is samenwerken en groeien. Wij staan open voor uw mening en ideeën. In het colofon vindt u de daarvoor belangrijke gegevens. In deze eerste uitgave besteden we onder meer aandacht aan het merk Tiel…en dat is Flipje Plus! Ondernemende vrouwen, sporters, historie, kunst en welzijn komen aan bod. Ook het kerstsshoppen en een kijkje in de keuken bij de centrummanager van Tiel ontbreken niet. Het uitgeefteam van Tiel Xl – Rivierenland….4all hoopt dat u ons nieuwe initiatief zult waarderen. Wij dagen u graag uit om uzelf verder in onze prachtige streek te verdiepen en wensen u veel leesplezier. Fijne Feestdagen en een gezond en voorspoedig 2015. Yvonne van der Bend en Rogier van Lith Hoofdredactie

Inhoudsopgave 6

Oplage: 33.000 exemplaren Copyrights: Het auteursrecht op de in dit magazine verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden. Hoewel de informatie gepubliceerd in deze uitgave zorgvuldig is uitgezocht en waar mogelijk gecontroleerd, sluiten de uitgever en de redactie uitdrukkelijk iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele onjuistheden en/of onvolledigheid van de verstrekte gegevens. ©2014 Overname van artikelen/foto’s is slechts mogelijk na verkregen schriftelijke toestemming van de uitgever Tiel XL – Rivierenland….4all is het grootste full colour tabloid magazine in de regio Rivierenland en is een uitgave van Businessmedia….4all www.businessmedia4all.nl Tiel XL

BUSINESS Media....4all

6

10

Tiel: een dynamische stad

10

Wonen in Tiel

15 17 21 23 24 27 29 31 35 37 41 43 45 46

Ondernemen Het beroep Cultuur Historie Kunst Kijkje in de keuken Familie in beeld Shoppen december Sport De passie van Zorg en Welzijn 2015 Jongeren Kort XL 75.000 Ambassadeurs


Tiel:

Hans Beenakker en Alexandra van Steen

een dynamische stad met

groeipotentie Hans Beenakker en Alexandra van Steen over het verleden, heden en toekomst van Tiel Dat Tiel een karakteristieke stad is en bijzonder centraal gelegen in ons land, weet iedereen. Veel landgenoten kennen ook Flipje als icoon van de stad. Maar na een rijk verleden – Tiel is een van de oudste steden van on land - is er nu een actief heden dat als grondslag moet dienen voor een succesvolle toekomst. Daarom ging TielXL het gesprek aan met burgemeester Hans Beenakker en directeur van het Flipje en Streekmuseum Tiel, Alexandra van Steen. Deze twee Tielenaren zijn dagelijks bezig met het promoten van de stad die, naar hun zeggen, beschikt over een geweldige groeipotentie.

6


Aantrekkelijk om te werken

Hans Beenakker woonde vanaf zijn 5 tot zijn 18 jaar in Tiel, vertrok er om elders te gaan studeren en keerde er in 2012, na een wethouderschap in Voorburg en het burgemeesterschap van het Brabantse Asten, terug. “Tiel is een compacte, middelgrote stad, maar met grootstedelijke problematiek. Dat maakt het voor een bestuurder bijzonder aantrekkelijk om er te werken. Je komt elkaar er gemakkelijk tegen en de inwoners zijn betrokken en ondernemend. Dat blijkt door het grote aantal evenementen, zoals bijvoorbeeld het Tiels Fruitcorso en Appelpop. Ook heeft de stad bijzonder veel voorzieningen: denk bijvoorbeeld aan de recentelijk vernieuwde schouwburg, het Lingecollege en het Rivierenlandziekenhuis. Ook komt er een wielerbaan en is er een cultuurcentrum.” e

e

Droombaan

Alexandra van Steen is sinds 2005 directeur van het Flipje en Streekmuseum Tiel. Ook maakt zij de teksten voor de strips en verhalenbundels van Flipje. Daarin werkt ze samen met tekenaar Arie van Vliet. “Mijn beroep is een droombaan”, vertelt ze. “want in Tiel heb ik, door de combinatie van o.a. kunst, archeologie en historie mijn beroep kunnen maken. Het mooie van deze stad is, dat mensen er zo verbonden met elkaar zijn. Dat zie je bijvoorbeeld heel goed tijdens het fruitcorso. Dan werken mensen van jong tot oud samen.”

De Tielenaar

De vraag of er een ‘echte’ Tielenaar bestaat wordt door Beenakker en Van Steen positief beantwoord. Van Steen: “Tielenaren zijn zeer betrokken mensen, die altijd zeggen waar

het op staat.” Beenakker knikt instemmend: “De inwoners hier zijn zelfstandige, onafhankelijke en non-conformistische mensen, die graag hun ding op hun eigen manier doen, maar nogal eens te bescheiden zijn over hun eigen stad. Gelukkig is dat de laatste jaren aan het bijtrekken, want er is veel om trots op te zijn. Tielenaren zijn overigens ook vrijzinnig denkende mensen en dat merk je gelukkig ook in de gemeenteraad.”

IJzersterk icoon

Natuurlijk kunnen we niets over Tiel schrijven zonder Flipje te noemen. Beenakker: Flipje is echt een metafoor voor de kracht van de stad en een ijzersterk icoon. En, hoewel Flipje al heel oud is, is hij nog steeds een ijzersterk merk. Als je mensen tegenkomt en zegt dat je uit Tiel komt, roepen ze meteen “Flipje!”. Er is trouwens nog steeds veel belangstelling voor de positieve uitstraling van Flipje-merchandising.” Van Steen vult aan: “Wat velen niet weten is dat Flipje, samen met het Michelinmannetje, het oudste Europese marketingsymbool is. De potentie van het mannetje is enorm hoog, want Flipje staat voor de waarden die onze inwoners zelf hoog in het vaandel hebben: respect, vriendelijkheid, behulpzaamheid en een goede natuur.”

Mooie woonplaats met potentie

Oorspronkelijk was Tiel een stad van fruitteelt en industrie, maar dat is inmiddels aan het veranderen. Tiel is door de Europese Commissie aangemerkt als belangrijke toekomstige logistieke hotspot, van waaruit de doorvoer van via de havens aangevoerde producten en de distributie naar het achterland moet worden gekanaliseerd. Volgens Beenakker is dat een ontwikkeling die nog veel verder uitgewerkt kan worden, ook in relatie tot Greenport Gelderland. “Daarbij is de centrale ligging van Tiel natuurlijk essentieel: Vlak bij de Waal, het Amsterdam-Rijnkanaal, de A15 en de Betuwelijn. Bij die ontwikkeling hoeven we niet alleen vooruit te kijken, maar mogen we ook terugkijken op een geslaagde stadsontwikkeling, die nog steeds gaande is. Er wordt hier immers door gemeente, ondernemers en instellingen enorm geïnvesteerd, niet alleen in projecten, maar ook in werkgelegenheid, veiligheid, sport en in de kwaliteit van ons centrum. Tiel is immers ook een geweldig mooie plaats om te wonen met een hoog voorzieningenniveau.”

Meer uitdragen

Van Steen noemt Tiel een stad met een sterk profiel, maar vindt ook dat dat nog verdere uitdieping verdient naar de ‘buitenwereld’ toe. Tiel is allang geen saaie industriestad meer, maar een bruisend centrum van het Rivierenland, zeker op cultuur- en cultuurhistorisch gebied. De mensen zijn hier gastvrij en gezellig. Wie hier nog niet (veel) komt, moet dat beslist vaker gaan doen.” Beenakker kan die uitspraak alleen maar beamen: Tiel is een bijzondere combinatie van factoren die samen een bruisende gemeenschap vormen. Een prettige plek om te verblijven en dat kun je nooit genoeg promoten!” Tekst en foto’s: RvL

7


12 december start verkoop! 18.00-20.00 uur in het Toverbaltheater, Waterstraat 7, Beneden-Leeuwen

LEUK! V IN D IK

fase 3: 17 rij- & hoekwoningen aan groen hof in Beneden-Leeuwen

www.leeuwseveld.nl Fase 1+2: nog enkele te koop, reeds 70% verkocht

VIND IK LEUK!

vanaf â‚Ź 245.000,- von

vanaf â‚Ź 176.000,- von

informeer bij de makelaar

informeer bij de makelaar

I N F O R M AT I E E N V E R KO O P Van der Krabben Nijmegen 024 323 16 19

Van Erp Beneden-Leeuwen 0487 51 77 77

Dolron Rivierenland Tiel 0344 62 22 20

Initiatief Vof Leeuwse Veld bestaat uit deelnemingen van Woonstichting De Kernen en Van Wanrooij Projectontwikkeling


Mooi wonen

in Tiel

In het midden van de Betuwe, direct aan de A15 en tussen de rivieren de Waal en de Linge en het Amsterdam-Rijnkanaal ligt onze stad: Tiel. Hier wonen en leven bijna 42.000 mensen. Wat maakt Tiel nu, naast deze centrale ligging, zo leuk om te wonen? Deze vraag werd voorgelegd aan vijf verschillende inwoners.

10


Janine Waardenburg

Bert en Jacqueline Idsingh

Martin van Kessel

David van Geffen, Naomi Schoenmakers en Maud

“Als geboren en getogen Tielenaar voel ik me hier heel erg thuis. Ook omdat Tiel op het cultureel vlak veel te bieden heeft. In groep 8 van de basisschool deed ik al mee aan de schoolmusical Idem Dito, waardoor mijn liefde voor muziek en zingen ontstond. Vanaf mijn twaalfde zat ik bij het jongerenkoor en vijf jaar later ging ik op zangles. Vervolgens deed ik mee met musicals van Stallure en trad ik op in schouwburg Agnietenhof. De schouwburg waar ik inmiddels ook al bijna tien jaar werk en dat naar mijn mening hét culturele hart is van Tiel. Op dit moment start ik mijn eigen zangstudio op, waardoor ik met het geven van zangles en koorscholing graag een steentje bijdraag aan deze culturele stad.”

“Ik kom oorspronkelijk uit Culemborg, maar ben al vrij snel naar Tiel verhuisd. Veel van mijn vrienden woonden hier. Ook kwam ik destijds geregeld in de Koele Bron, het Koffiehuis en de soos ‘Spil’. Zo leerde ik steeds meer mensen kennen. Ik voel me dan ook echt verbonden met Tiel. Bovendien is er veel moois te zien. Denk aan het fruit, het water en de uiterwaarden. Het is belangrijk om deze mooie natuur te behouden. Ik wil daar als bestuurslid van het CDA en als lid van Stichting 4-Stromenland aandacht aan blijven schenken. Tiel is de Betuwe en de Betuwe is prachtig.”

“Wij zijn ruim 35 jaar geleden in Tiel, in Drumpt, komen wonen vanwege ons werk. Voor onze kinderen was dit een goede plek om te wonen, aangezien we alle voorzieningen binnen handbereik hadden. Denk aan diverse sportverenigingen, een compleet scholenaanbod en een treinstation. Wij wonen nu nog steeds op dezelfde plek en hebben het erg naar onze zin. Ook omdat Tiel continu in beweging blijft met bijvoorbeeld het herstel van de gevels, de binnenstad en de binnenhoek. Ook de bouw van de Westluidense Poort op de plek waar voorheen de gasfabriek was gevestigd, maakt Tiel - en ook het centrum - aantrekkelijk. Wij vinden het Fruitcorso en Appelpop daarnaast een uitstekende presentatie van ‘onze’ stad.”

“Wij zijn beiden trots op een festival als Appelpop in Tiel. Jarenlang heb ik, Naomi, in het bestuur van Appelpop gezeten. Helaas doe ik dit niet meer vanwege mijn studie, werk en als moeder van een dochter van ruim 1 jaar. Maar de sfeer is geweldig. Net zoals de vele muziekevenementen die de stad organiseert trouwens. Ook ik, David, sluit me daar helemaal bij aan. Appelpop is door de jaren heen alsmaar groter geworden. Ik ben het festival ook steeds leuker gaan vinden door het enthousiasme van Naomi en de hele sfeer eromheen. Maar ik vind de binnenstad van Tiel ook mooi met nostalgische gebouwen en het plein met de terrasjes.”

Han en Ineke van ’t Klooster

“Tiel heeft een zeer centrale ligging, doordat het aan de A15 en de Waal ligt. Ook met het openbaar vervoer is het goed bereikbaar. Daarnaast kun je als natuurliefhebber prima je weg vinden, want de natuur is heel dichtbij. Wij fietsen bijvoorbeeld vaak via de dijk langs de Waal om te genieten van het water, de wetlands en het Waalfront. Dit uitzicht is prachtig. We nemen ook regelmatig het pontje naar de overkant of lopen hard in het Zoelense Bos. Fietsen, wandelen en hardlopen doen we in Tiel en omgeving graag.”

Tekst: CS foto’s: CS en NS

11


Hoobroeckx-schilders:

25 jaar topkwaliteit in schilderwerk

Hoobroeckx-schilders uit Tiel is al 25 jaar een solide en modern bedrijf voor kwaliteitsschilderwerk. Een langdurig fraai resultaat en de goede relatie met onze klanten staan bij het schilderbedrijf voorop. Ieder schilderwerk verdient een advies op maat, zodat voor elk pand de juiste afwerking wordt gekozen. De uitvoering is bij betrouwbare, gediplomeerde vaklieden in goede handen: zij zien schilderen als een ambacht.

Voor grote projecten én particulieren Recentelijk heeft Hoobroeckx-schilders zich weer onderscheiden door het schilderwerk te verzorgen van de vernieuwde Agnietenhof. René Hoobroeckx: “Momenteel zijn we de schilder van het Ziekenhuis Rivierenland Tiel, waar we inmiddels een groot deel van de eerste fase van het buitenschilderwerk hebben uitgevoerd. In het voorjaar gaan we verder met de volgende fase dus we zullen regelmatig zichtbaar zijn aan de gevel van het Ziekenhuis. Ook zijn we bezig met de nieuwbouw van Olie en Benzine H. van Dijkhuizen Tiel B.V., een bijzonder en opvallend pand. Hoobroeckx-schilders werkt trouwens niet alleen voor aannemers, maar ook de Gemeente Tiel en een groot aantal particulieren zijn ons al jaren trouw.

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord Hoobroeckx blijft zich onderscheiden door kwaliteit

en duurzaamheid. Roos Hoobroeckx: “Wij zijn lid van OnderhoudNL en AF-erkend. Ook op de lange termijn is uw woning bij ons dan in goede handen en dat tegen een marktconform tarief. Dankzij onze vaste groep klanten hebben we voldoende werk en zijn we steeds in staat om naast ons vaste personeel ook leerlingen op te leiden voor de toekomst. Maatschappelijk verantwoord ondernemen vinden we bijzonder belangrijk!”

Jubileum Afgelopen 1 mei bestond Hoobroeckx-Schilders 25 jaar, een feestelijke mijlpaal zeker als je bedenkt dat René en Roos in die tijd letterlijk en figuurlijk met helemaal niets zijn begonnen Een kwart eeuw later is de zaak uitge­groeid tot een begrip in de regio. Vreemd is dat niet, als je merkt hoezeer de schilders van Hoobroeckx werken vanuit hun grote passie voor het vak!

Burgemeester Meslaan 127, 4003 CB Tiel Tel. 0344-622579 www.hoobroeckx-schilders.nl

ZondagAdvies

Film in bedrijf…

Alles onder één dak: · Hypotheken · Verzekeringen · Pensioen · RegioBank

…legt vast wat loskomt Film in Bedrijf houdt zich bezig met het ontwikkelen en produceren van hoogwaardige audiovisuele producties.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden.

Uw voordelen: · · · ·

Onafhankelijk en betrouwbaar advies Tientallen banken en verzekeraars Helder over kosten Uw belang staat centraal

Al meer dan 25 jaar tevreden klanten uit de hele regio. Weten wat wij voor u kunnen betekenen? Maak vrijblijvend een afspraak.

Dorpssingel 12

6641 BE Beuningen

www.vrolijksadvies.nl

Nieuwe Tielseweg 69a - Tiel T: (0344) 652024 www.zondagadvies.nl

Met onze jarenlange ervaring voor en achter de camera zorgen wij voor een professionele en doeltreffende productie.

Camera loopt?...Geluid?... En Actie! bedrijfsfilms - internetfilms - QR-films - eventfilms - portretfilms promotiefilms - corporatefilms - lipdubs - instructiefilms documentaires - bedrijfsjournaal

www.filminbedrijf.nl Roemer Daalderop 06 26 07 83 99 Lingedijk 10 4001 XJ TIEL info@filminbedrijf.nl


ZondagAdvies Alles onder één dak: · Hypotheken · Verzekeringen · Pensioen · RegioBank

Uw voordelen: · Onafhankelijk en betrouwbaar advies · Tientallen banken en verzekeraars · Helder over kosten · Uw belang staat centraal Al meer dan 25 jaar tevreden klanten uit de hele regio.

Altijd in de buurt

Altijd in de buurt

Weten wat wij voor u kunnen betekenen? Maak vrijblijvend een afspraak.

Welkom!

Iedereen verdient een bank in de buurt. Daarom heeft RegioBank Zelfstandig Adviseurs in dorpen en kleine steden. Gewoon, een kantoor om de hoek met een bekend gezicht. Bij ons regelt u uw geldzaken zoals u dat wilt. Op kantoor, via internet of app. RegioBank is altijd dichtbij.

Welkom!

Iedereen verdient een bank in de buurt. Daarom heeft RegioBank Zelfstandig Adviseurs in dorpen en kleine steden. Gewoon, een kantoor om de hoek met een bekend gezicht. Bij ons regelt u uw geldzaken zoals u dat wilt. Op kantoor, via internet of app. RegioBank is altijd dichtbij. Vrolijks Advies

Dorpssingel 12 6641 BE BEUNINGEN GLD T (024) 6753402 E info@vrolijksadvies.nl I www.vrolijksadvies.nl

Vrolijks Advies

Dorpssingel 12 T: (0344) 652024 Dorpssingel 12 6641 BE Beuningen www.vrolijksadvies.nl 6641 BE BEUNINGEN GLD www.regiobank.nl T (024) 6753402 E info@vrolijksadvies.nl •

Nieuwe Tielseweg 69a - Tiel T: (0344) 652024 www.zondagadvies.nl


-­‐ Makelaardij   -­‐  Hypotheken   -­‐  Verzekeringen    

Tiel,   Sint  Agnietenstraat  19     Boven-­‐Leeuwen,   Molenstraat  42  

0344 -­‐  664479  

Bezoek ook  onze  vernieuwde  website:   www.baasGelbv.nl   De Volkswagen up! en Polo, nu éxtra scherp geprijsd bij De Waal Autogroep!

99 x 40 x NÚ M OR D

5,€ 2cl1 . BTW in

NÚ M

€ 1.9 ET VOO 16 ,-

ET

€ 1.3 71,,VO

de U least up! agen Volksw l vanaf a all-in nu

EEL

R DE E

e U least d lo gen Po Volkswa vanaf al all-in nu

L

5,€ 2cl8 . BTW in

Volkswagen up! 1.0 60pk move up! 3-deurs Normaal Uw voordeel

€ - €

12.121,1.371,-

Nu rijklaar € 10.750,inclusief inruilpremie

Standaard voorzien van o.a.: • Executive pakket: - Maps & more navigatie met kleurenscherm - Airconditioning • Volkswagen radiosysteem ‘RCD 215’ • In hoogte verstelbare bestuurdersstoel • Centrale deurvergrendeling • Bluetooth audiostreaming • Elektrische ramen • Telefoon voorbereiding Bluetooth • Start/stop systeem Optioneel: • 5-deurs € 350,- • Metallic lak € 435,• 3e en 4e jaar garantie slechts € 99,-

Volkswagen Polo 1.2 TSI 90pk Comfortline 5-deurs Normaal Uw voordeel

€ 18.566,- € 1.916,-

Nu rijklaar € 16.650,inclusief inruilpremie

Standaard voorzien van o.a.: • Climatic, half-automatische airconditioning • Voorstoelen beide in hoogte verstelbaar • Mistlampen vóór • Volkswagen radiosysteem Composition Colour • Middenarmsteun vóór • Elektrische ramen • Cruise Control • Centrale deurvergrendeling met afstandsbediening • Boordcomputer • Klein leder pakket • USB aansluiting • Telefoon voorbereiding Bluetooth Complete en luxe uitvoering, met zuinige en krachtige 1.2 TSI motor! Optioneel: • Metallic lak € 590,- • 3e en 4e jaar garantie slechts € 99,-

! Levering in 2015 is mogelijk.

n loont Alle auto’s worden in 2015 duurder, zowel zakelijk als privé. Nu kope Marconistraat 13 Bannepoort 4 Sportlaan 5 Rijksstraatweg 12

www.volkswagendewaal.nl

Tiel Gorinchem Vianen Culemborg

Tel: (0344) 61 32 1 1 Tel: (0183) 40 75 55 Tel: (0347) 37 44 10 Tel: (0345) 51 62 1 1

Koekoek 23 D.J. van Wijkstraat 9-11 Van Voordenpark 2 Energieweg 8

Druten Geldermalsen Zaltbommel Leerdam

Tel: (0487) 59 72 40 Tel: (0345) 57 19 00 Tel: (0418) 68 12 22 Tel: (0345) 63 80 60

Genoemde prijzen zijn inclusief BTW en afleverkosten. Deze prijzen gelden alleen op voorraadauto’s. Maandtarief SmiLease o.b.v. 10.000 km. per jaar, 60 maanden en >8 schadevrije jaren. All-in is inclusief afschrijving, reparaties, onderhoud, verzekering, banden en pech-onder-weg hulp. Genoemde acties alleen geldig bij De Waal Autogroep en niet i.c.m. andere aanbiedingen/ kortingen of lopende orders. Afbeeldingen kunnen afwijken van standaard specificaties. Drukfouten voorbehouden.


Succes

ondernemen

door persoonlijke capaciteiten

Heske Groenendaal(45) leidt het door haar vader in 1999 opgerichte Metaglas. Al vanaf haar 15e liep ze mee op beurzen en ze kan zich inmiddels een ervaren ondernemer noemen. Zij heeft het vertalen van architectonische ideeën naar kwalitatieve eindproducten in glas als visie in haar bedrijf doorontwikkeld. Naast ondernemer is Heske raadslid voor de VVD in Tiel, commissaris van de Rabobank West-Betuwe en voorzitter van de Bouwsociëteit Rivierenland.

Monique Lemmers(51) startte 15 jaar geleden met Skoen Schoenmode in Beneden-Leeuwen en heeft aan de winkelnaam haar roots verbonden; ze is geboren in Helmond waar dit woord gebruikt wordt voor het woord: Schoen. Na 15 jaar is er nu ook een zaak in Tiel onder een ander concept ( half kleding half schoenen) maar met de zelfde naam. Bewust, omdat Skoen in de Betuwe al een aardige naams­bekendheid had.

Positie in een mannenwereld

Heske vindt dat je de positie van vrouwelijke ondernemers ten opzichte van mannelijke positief moet bezien. “Je valt als vrouw wel op tussen mannen en dat voelt voor vrouwelijke starters vast nog wel eens onwennig. Het heeft echter ook voordelen, want je mag je vrouwelijke charmes gerust inzetten om je doel te bereiken”. Marianne is nooit zo met haar positie bezig geweest. “Ik weet eigenlijk niet anders, ik heb altijd al in de ondernemersrol gezeten. Overigens vind ik dat mannen net zo charmant kunnen zijn als vrouwen en ook zij maken daar gebruik van. Daar is niks mis mee.” Monique vult aan dat de gunfactor aan vrouwelijke ondernemers makkelijker toebedeeld wordt dan aan mannelijke.

Anders ondernemen?

Ondernemen vrouwen anders dan mannen? Marianne ziet niet zo veel verschil. “Ik denk dat de manier van ondernemen meer afhangt van je persoonlijkheid. Vrouwen zijn tegenwoordig niet directer of minder direct dan mannen. Wel breken ze gemakkelijker situaties open omdat ze diplomatieker zijn”. Heske knikt, maar voegt wel toe: “Mannen willen koste wat het kost snel winst boeken, terwijl vrouwen meer op lange termijn denken. Continuïteit is voor ons belangrijk”. Monique is het met Heske en Marianne eens: “In mijn branche maken mannen sneller beslissingen omdat ze overtuigd zijn van het modebeeld dat de schoenenwereld op dat moment brengt. Wij, als vrouw, denken nog na of het daadwerkelijk gedragen wordt.”

Marianne Zuurendonk(49) kwam na haar

opleiding HEAO via secretaressefuncties terecht in de consultancy en nam in 2008 het detacherings­bureau Pragma over , dat actief is in de pensioen- en verzekeringsbranche. In 2011 startte ze met Huis­werkinstituut Tiel en inmiddels is ze ook actief in interim-werk voor de Hogeschool Utrecht. Tevens is Marianne directeur van het Toon Hermanshuis in oprichting, een inloophuis voor kankerpatiënten.

Nog meer verschillen

Volgens de ondernemers functioneren organisaties beter, wanneer er ook vrouwen in het bestuur zitten. Vrouwen geven gemakkelijker verantwoordelijkheid uit handen, halen gemakkelijker informatie en input uit mensen en zijn socialere managers dan mannen. Ook houden ze gemakkelijker slecht-nieuws-gesprekken en zijn meer betrokken bij hun ondergeschikten. Daardoor zijn ze ook meer geneigd tot het geven van social return. De conclusie is dat je niet moet proberen om de verschillen tussen man en vrouw in een onderneming gelijk te trekken, maar daar juist gebruik van maken en elkaar te versterken. Volgens de dames is de sleutel tot succes uiteindelijk hetzelfde als bij mannen; het gaat immers allemaal om verkoop en omzet en het leveren van de juiste kwaliteit en service. Als tip voor vrouwelijke starters geven ze mee: Blijf jezelf, durf uit te komen voor waar je goed in bent en ga niet wedijveren. Dan maak je een goede kans om als ondernemer succesvol te zijn. Werk niet alleen met je hoofd maar ook zeker met je hart, dit zorgt voor een sterkere band met je team maar ook zeker met je klant.

Anders managen?

Heske vindt dat vrouwen anders managen dan mannen. “Voor mijzelf geldt dat zeker; het toepassen van hoor en wederhoor en via een dialoog tot de kern van een probleem komen is voor vrouwen belangrijker dan voor mannen. Wij gebruiken meer tact en onderhandeling om onze doelen te bereiken, terwijl mannen meer de neiging hebben om hun visie op te leggen.” Marianne is het daarmee eens, maar vindt dat mannen ook sneller oordelen dan vrouwen. Volgens haar willen mannen meer hun gelijk halen. Monique: “Vrouwen managen meer op gevoel dan mannen, die pakken het wat diplomatieker aan. Hoewel het in mijn branche niet altijd op gaat, heb ook ik met situaties te maken waar de rollen zijn omgedraaid. De vrouwen zijn dan diplomatieker dan de mannen en willen dan ook graag hoger scoren in de verkoop. Ze bijten zich meer vast om resultaat te kunnen leveren, mannen laten het er vaak bij.

Tekst en foto’s: RvL

15


Van Heemstraweg 128 F-1 6621 KL Dreumel info@stamcampers.nl tel 0487 573 777

20% bijtelling

DE INSIGNIA

De Beste Camper

voor het scherpste tarief Onbezorgd op vakantie gaan in een camper van het bouwjaar 2015, met automaat, waar alles op en aan zit. Stam Campers in Dreumel gaat alleen voor het beste van het beste. ‘Wij verbeteren continu ons product: dit jaar alle campers met fietslift, tv, woonruimte airco en een excellente service!’ Er is veel aandacht voor hygiëne en de wensen van de klant. Voor meer informatie:

www.stamcampers.nl

OOK MOOI ALS JE ’T ZAKELIJK BEKIJKT. Nu met lederen bekleding, stoel- én stuurverwarming voor € 95,- extra. De geur van comfortabele lederen bekleding. Het plezier van stoel- én stuurverwarming. Daarnaast IntelliLink. En een krachtige 2.0 CDTI motor met 20% bijtelling. De speciale Insignia met Business Class Pakket. Ook mooi als je ’t zakelijk bekijkt. Wat denkt u: zijn we in business? U rijdt al een nieuwe Insignia vanaf € 27.995,-. Kom snel even langs voor een alleszeggende proefrit.

Mulders Autobedrijf B.V. Franklinstraat 2 4004 JK Tiel 0344- 61 61 47 Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: liter/100 km 11,0 – 3,7; kms/liter 9,1 – 27,0; CO2 gr/km 257 – 98.

Prijzen excl. btw/bpm en kosten rijklaar maken. Kijk voor de actie- en verkoopvoorwaarden op opel.nl. Wijzigingen voorbehouden.

HELDEN VAREN HUN EIGEN KOERS Met Van Helden neemt u uw relaties mee aan boord en laat u ze niet verwateren. Wij helpen u uw koers te bepalen en uw bestemming veilig te bereiken. Dit doen wij door middel van creatieve ideeën, betaalbare oplossingen, gericht doelgroepbereik en een feilloos afgelegd traject bij de uitvoering. Met Van Helden bent u zeker van tastbaar beter bereik.

TIEL

Het Eek 1 4004 LM Tiel tiel@vanhelden.nl

VH14 helden adv eigen koers 220x170.indd 1

ROTTERDAM

Laan op Zuid 394B 3071 AA Rotterdam rotterdam@vanhelden.nl

Rotterdam

WWW.VANHELDEN.NL

Tiel Turnhout Brussel

24-11-2014 15:37


Het beroep

Feest-dj Matthew

draait alle ‘beats’ Swingen in een discotheek of feesttent in de buurt. Dit kan bijvoorbeeld op het Lentefeest in Kerk-Avezaath of een aantal jaar terug nog bij dancing de Roskam in Ommeren. Als je hier weleens een dansje hebt gewaagd, is de kans groot dat je een feestje hebt meegemaakt van feest-dj Matthew. Matthew van Merkesteijn (31), afkomstig uit Wadenoijen, draaide hier vaak zijn feestmuziek. Hij draait nu nog steeds voornamelijk in de Betuwe, maar ook in andere delen van Nederland of in het buitenland op feestjes en partijen, tentfeesten en kroegen. Inmiddels heeft hij zo’n 2.000 optredens op zijn naam staan.

“Ik kreeg mijn eerste stereotoren voor mijn elfde verjaardag en ging er thuis muziek mee maken. Daarna ging mijn stereotoren overal mee naartoe. Op een gegeven moment ging ik op pad met een complete map met cd’s en twee stereotorens naast elkaar. Met twee stereotorens kon ik namelijk snel van muziek wisselen.” Op zijn twaalfde begon Matthew al met het draaien van zijn eerste plaatjes, namelijk in het dorpshuis van Wadenoijen op kinderdisco’s. “De Backstreet Boys, Spice Girls en Mickael Jackson waren toen erg populair. Dit was ook de tijd van Happy Hardcore”, vertelt Matthew. In totaal wist hij ongeveer 200 kinderdisco’s te verzorgen van ‘feestmuziek’.

Diverse muziekstijlen

Feest-dj Matthew groeide uit tot een bekende dj in de regio toen hij op diverse tentfeesten en discotheken in de buurt terecht kwam. Tegenwoordig laat hij zijn muziek overal in Nederland horen en pakt hij ook België, Duitsland en Oostenrijk mee. “Ik kies er bewust voor om niet één muziekstijl te draaien, omdat ik voor iedereen een feestje wil maken. Daarnaast vind ik het leuk om te entertainen. Zo zoek ik bijvoorbeeld de conversatie op met het publiek. Dit maakt het voor mij compleet.” Alhoewel, er is nog één ding wat Matthew ooit nog wil doen tijdens zijn dj-carrière; draaien op Dutch Valley. “Hier komt de top van de Nederlandstalige muziek. Het is toch fantastisch als ik daar tussen zou staan.”

Meer dan dj

Sinds twee jaar is Matthew ook eigenaar van het evenementen- en boekingsbureau Betuwe Events. Diverse bekende Nederlandse zangers, zangeressen, bands of dj’s zijn er te boeken. Ook verzorgt hij complete evenementen van concepten tot aan catering. “Naast het dj zijn, past dit ook helemaal in mijn straatje”, aldus Matthew. “Ik wil dit graag naast elkaar blijven doen. Ik kan echt nog geen afscheid nemen van de draaitafel.” Als voorbeeld noemt hij de Rijnweek in Rhenen in 2010. Een van de mooiste momenten van zijn carrière. “Het Nederlands elftal had toen de halve finale gewonnen op het WK Voetbal. Voor mijn neus stonden zo’n 20.000 tot 25.000 feestende mensen helemaal in het oranje. Met het nummer ‘Viva Hollandia’ maakten we de avond helemaal af. Dit zijn mooie dingen om mee te maken.” Tekst: CS foto’s: DJM

Publiek is belangrijkst

Het belangrijkste is volgens Matthew het publiek. “Iedereen kan wel plaatjes draaien, maar je moet óók goed op je publiek letten. Bij een boeren feesttent weet ik dat ik bijvoorbeeld ‘Koning Pinterman’ kan draaien, maar bij een studentensociëteit hoef ik hier niet mee aan te komen. Dan kan ik beter Top 40 muziek draaien. Zo draai ik in België weer Nederlandstalige muziek en in Oostenrijk après-ski, omdat zij dit weer leuk vinden. Voor elk feest bereid ik me dus voor.” Toch heeft Matthew niet de hele afspeellijst op zijn usb-stick of harde schijf staan. “Publiek moet je namelijk aanvoelen. Je kunt je nog zo goed voorbereiden, maar als niemand op de dansvloer komt staan, moet je toch andere muziekstijlen proberen. Op een gegeven moment weet je wel wat je publiek leuk vindt.”

17


Schrijf in vo strategie or de d ontvang ag & grat het boek is Simpel m aar Unie k

SIMPEL MAAR

Simpel maar Uniek

ek’ in de App- of scan voor meer matie. n de app, tik op de.

In vijf stappen naar

SIMPEL MAAR

De tijd dat het ondernemers -naar eigen zeggen- altijd goed ging, lijkt voorbij. Steeds meer van hen durven ervoor

ijfsstrategie

een succesvolle bedr

ol is en onderneem t in Uniek beschrijft rs aan de hand van ceaan Strategie. nderneming en zie je e stap helpt je verde r continuïteit en de erkt. Van Eck & Ooste rink en veranderde succe svol Healthclub Juliën, eschhouwerij en s en hoe je in ek kunt zijn!

Helpt je onderneming succesvol maken

uit te komen dat het niet altijd simpel is om onderscheidend en uniek te zijn. Een effectieve bedrijfsstrategie is daarvoor noodzakelijk en dat inspireerde twee Betuwse ondernemers tot het creëren van nieuwe dienstverlening. Hun ideeën zijn vastgelegd in het boek Simpel maar Uniek. Maar hoe helpen zij ondernemers hun bedrijfsstrategie, In vijf stappen naa r een succesvolle bed rijfsstrat

egie

turnaround, bedrijfsgroei, financiering en marketing- en communicatieplan te realiseren? In het kantoor van Van Eck & Oosterink in Dodewaard zitten René van Eck en André Dolsma. Van Eck trad, na een carrière in de grafische sector, toe tot het drukkerijbedrijf van zijn vader en maakte daar een stormachtige ontwikkeling door. “Onder druk van de nieuwe communicatiemiddelen hebben we ons, aan de hand van een nieuwe bedrijfsstrategie, omgevormd tot een modern adviesbureau in communicatie.” André heeft ruime ervaring opgedaan in diverse directeursfuncties binnen de financiële sector en in de advisering van ondernemers. Gedreven door hun passie voor ondernemerschap, is het idee geboren om met Simpel maar Uniek aan de slag te gaan.

15-5-2014 9:54:02

Succesvolle bedrijfsstrategie René vertelt: “Van andere ondernemers hoorde ik altijd veel positieve geluiden, maar weinig eerlijke succesverhalen. Door mijn eigen ervaring met banken, personeelszaken en communicatie raakte ik ervan overtuigd dat ik iets voor collega-ondernemers kan betekenen. Zeker als het gaat om een betere communicatie, meer klantengroei en het bereiken van meer omzet. André vult René aan: “We geloven dat we van toegevoegde waarde kunnen zijn voor ondernemers, die niet alleen hun bedrijf overeind willen houden, maar er ook een succes van willen maken. Om deze reden hebben we het Simpel maar Uniek concept bedacht.” Hoe werkt het Simpel maar Uniek concept? “Stap één is een online ondernemerstest waarmee de kandidaten zich inschrijven. Iedereen die dit doet ontvangt gratis het boek Simpel maar Uniek. Stap twee is een strategiedag waar we aan de hand van de Blue Ocean methode de bedrijfsstrategie aanscherpen die de ondernemer uit gaat voeren. De kosten voor de strategiedag bedragen € 250,-. ”

Rene van Eck

Panel van deskundigen Van Eck en Dolsma maken niet alleen gebruik van hun eigen kennis en ervaring: “We laten de ondernemers als derde stap een presentatie geven voor een panel van ervaringsdeskundigen. Het panel helpt mee om het pad te effenen en de ondernemer via advies de juiste weg te wijzen. Overigens werken we alleen voor gemotiveerde ondernemers, die écht de motivatie hebben om zich te verbeteren. We houden hen zo veel mogelijk een spiegel voor, maar ze moeten er zelf in geloven en het zelf echt willen.” Investeren “Wanneer het panel positief is over de haalbaarheid van de strategie investeren we mee middels onze kennis, diensten en producten. Samen met de ondernemer kijken we naar de behoefte. Dit door middel van de uitwerking van een financieringsplan of periodieke coaching. Ook het opstellen van een marketing- en communicatieplan met inzet van crossmediale communicatiemiddelen, zoals een website, online marketing en drukwerk behoren tot de mogelijkheden. De ondernemer bepaalt zelf of ze de kosten die hieruit voortvloeien in zes, twaalf of achttien maanden terugbetalen.” Heeft u interesse in hoe Simpel maar Uniek u kan helpen met een succesvollere bedrijfsvoering? Meldt u dan aan op www.simpelmaaruniek.nl De eerste strategiedag staat gepland voor maart 2015.

André Dolsma

Simpel maar Uniek Edisonring 2, 6669 NB Dodewaard Tel. 0488-417450 René van Eck, 06-51805756 André Dolsma, 06-23976277


Ondernemer van het jaar 2014

Enorm Dick Smits Uniek bedrijf in de regio Eind 1996 namen Dick Smits en zijn vrouw Petra de smederij met dorpswinkel over aan de Rooijsestraat in Dreumel. Dick was ervan overtuigd dat een bedrijf met machines, ijzerwaren en gereedschappen ook in Dreumel aan kon slaan. Binnen no-time was de oppervlakte van de zaak verdubbeld. Het bedrijf groeide snel, maar in 2003 sloeg het noodlot toe toen Dick verongelukte. Petra Smits zette samen met haar medewerkers het bedrijf voort en maakte Dick’s droom waar. Hieronder leest u hoe dat in zijn werk ging.

Martijn Rademakers en Petra Smits

IJzersterke combinatie van product advies en service Van dorpswinkel tot specialist

Dick Smits zag niet alleen de noodzaak in specialisatie, maar richtte zich eveneens sterk op het adviseren van zijn klanten. “Al snel kon hij het niet meer alleen af”, vertelt Petra. “De zaken liepen uitstekend en in 1998 kochten we het winkelpand en namen Martijn Rademakers aan. Vanaf dat moment groeiden we sterk en in 2002 nam Dick de HUBO-vestiging in Beneden-Leeuwen over. Martijn: “Om aan de vraag van onze klanten te willen voldoen en hen goed te kunnen bedienen móesten we wel blijven uitbreiden. We wilden immers leveren waar de klant behoefte aan had. Daarnaast hebben we ons altijd onderscheiden door klantvriendelijkheid, kennis, kwaliteit en het geven van gezellige maar ook leerzame workshops.”

De schouders eronder

Na het noodlottige ongeval van Dick in november 2003 twijfelde Petra geen moment. “Ik wilde verder met het bedrijf, zoals Dick dat voor ogen had”, vertelt ze. Ik heb alles op een rijtje gezet en, besloten om er de schouders onder te zetten. We gingen terug naar één zaak in Dreumel, waar we ons ontwikkelden tot een echte specialist.” Tot en met 2013 hebben Petra en Martijn een verhuizing sterk overwogen, maar de invloed van de crisis heeft op die afweging een rem gezet, omdat er voor het pand geen duidelijke herbestemming was. “We hebben kortgeleden opnieuw verbouwd, dus voorlopig blijven we hier nog wel even zitten.

Veilig wonen

Vanaf 2000, toen het Politie Keurmerk Veilig Wonen werd opgezet, besteedde Enorm Dick Smits steeds meer aandacht aan het specialiseren in hoogstaand hang- en sluitwerk en beveiliging. Petra: “De politie stuurde mensen na een inbraak steeds meer door naar ons voor advisering en levering op het gebied van inbraakpreventie. Dat leidde tot de introductie van het zogenaamde ‘”Lockmaster-concept’. Op dat gebied is ons assortiment dan ook zeer uitgebreid. De laatste tijd wordt ook de veiligheid van senioren steeds belangrijker, omdat mensen steeds langer thuis blijven wonen. Voor hen leveren we draadloze alarmsystemen, waarin ook de personenalarmering kan worden ondergebracht. Ook leveren we producten als brand-, rook- en koolmonoxyde-melders.” Petra en Martijn zijn door de laatste verbouwing hun totaal vernieuwde winkel met shop-in-shop concepten klaar voor de toekomst en werken nog elke dag aan de realisering van Dick’s droom. Vandaar dat je Enorm Dick Smits zeker een uniek bedrijf in de regio kunt noemen!

Ontzorgen door specialisatie

De specialisatie leidde tot steeds meer klanten uit de regio en team breidde steeds verder uit. “We bedienen zowel de zakelijke als de particuliere markt en geven advies op locatie. Het ontzorgen van de klant is dan ook steeds meer centraal komen te staan in onze bedrijfsvoering. In 2010 is Martijn als partner in het bedrijf toegetreden.”

Het Lockmasterconcept

Shop-in-shop

Het assortiment van Enorm Dick Smits is door de jaren heen steeds verder verbreed. Kernactiviteit bleef het bijzonder uitgebreide assortiment aan ijzerwaren. Naast de specialisatie op het gebied van machines en elektrisch gereedschap groeide het assortiment de laatste jaren steeds verder. De verfafdeling van het bedrijf werd uitgebreid en is inmiddels een officieel VakVerfServicepunt van Wijzonol, waar je niet alleen alle soorten verf en beits kunt laten mengen, maar waar je ook terecht kunt voor een professioneel advies. Daarnaast is er een shop-in-shop gekomen voor bedrijfskleding en een voor tuinmachines. Ook beschikt Enorm Dick Smits over een eigen reparatiedienst met een eigen monteur, waar de klant snel kan worden geholpen. Desgewenst krijgt hij zelfs een leenmachine ter beschikking. Een bijzonder specialisatie is de woningbeveiliging en het kwaliteits-hang- en sluitwerk, waarover in de volgende alinea meer.

Eigen reparatie afdeling VakVerfServicepunt Wijzonol

Enorm Dick Smits Rooysestraat 45 6621 AJ DREUMEL 0487-573392 www.dicksmits.nl


AB Telecom Solutions Voor iedere opdrachtgever een passende oplossing!

AB Telecom Solutions uit Tiel onderscheidt zich met unieke oplossingen in de wereld van telefonie en telematica voor de zakelijke markt. Door een brede en vooral diepgaande kennis op het gebied van telefonie, VoIP, netwerken, glasvezeltechniek en ICT is het bedrijf in staat om voor elke zakelijke opdracht­gever een passende oplossing te bedenken en wellicht nog belangrijker: die te implementeren!

Omdat de diverse communicatiedisciplines niet meer zonder elkaar kunnen functioneren, is expertise noodzakelijk om tot een goede oplossing te kunnen komen. Bedenk maar dat VoIP (bellen via het internetprotocol) niet zonder een goed netwerk en goed ingerichte netwerkapparatuur kan. Om een beter beeld te krijgen van de mogelijkheden die AB Telecom Solutions biedt, leest u hieronder een voorbeeld van twee recente klantcases.

Agnietenhof Recentelijk heeft AB Telecom Solutions een huzarenstukje geleverd voor de vernieuwde Agnietenhof.

Waarom kiezen voor AB Telecom Solutions? • Totaaloplossing voor vaste, IP en mobiele telefonie • Voor alle netwerken een onafhankelijk advies • Lokaal: we zitten in de buurt! • Goed bereikbaar: u kunt parkeren voor de deur • Gemak: businesscenter-concept • Snelle reparatieservice • Uw eigen accountmanager als direct aanspreekpunt

“Een snel project”, vertelt Paul de Mol, eigenaar van het bedrijf, “want de volledige communicatievoorziening moest voor de opening geregeld zijn. We hebben er een nieuwe telefooncentrale geplaatst, de migratie van alle vaste netlijnen verzorgd, een alarmserver voor brand en overige soorten alarm geplaatst en IP-DECTtechnologie verzorgd voor draadloze communicatie. Tevens hebben we de WiFi-apparatuur verzorgd en ingeregeld, zodat de gasten van de Agnietenhof toegang hebben tot internet.

Telefonie op het Water AB Telecom Solutions kreeg de vraag of zij de telefonie konden verzorgen op een cruiseschip. De opdrachtgever benaderde hen naar aanleiding van hun ervaring op schepen van de Koninklijke Marine en de ervaring met maatwerkoplossingen op het gebied van draadloze netwerken (WiFi en IP-DECT). De vraagstelling was een telefonie-oplossing waarbij draadloze telefoons gebruikt zouden kunnen worden, niet alleen voor telefoongesprekken maar ook voor storingsmeldingen van apparatuur en machines. Tevens moesten er IP intercoms en hotelfunctionaliteit aan toegevoegd worden. Uiteindelijk is AB Telecom Solutions tot een oplossing gekomen met een telefoniesysteem van NEC in combinatie met een draadloos netwerk van Aerohive. Op de draadloze handsets komen via tekstberichten storings­ meldingen binnen van machines bij de machinisten, bestellingen van gasten bij de butlers en algemene meldingen bij de kapitein. Daarvoor is het nodig om alle netwerken en apparaten met elkaar te laten communiceren over de bedrade en draadloze netwerken waarbij alle systemen met elkaar geïntegreerd zijn. Het eindresultaat is een oplossing die uniek en zeer vooruitstrevend is binnen deze specifieke sector van de scheepvaart.

Paul de Mol en Jaco Bruintjes

AB Telecom Solutions BV Medelsestraat-Oost 22 4004 LG Tiel Tel: 0344-672080 info@ab-telecom.nl www.ab-telecom.nl


CULTUUR

Agnietenhof

Nieuwe alles onder één dak

Schouwburg en filmtheater Agnietenhof heeft - na een forse verbouwing van een halfjaar - haar deuren officieel heropend op 3 november. Het theaterseizoen is om deze reden dan ook iets later van start gegaan dan gebruikelijk, maar heeft nu wel een sfeervolle en gloednieuwe omgeving. Een omgeving waar er nog meer plek is voor ontmoeting, inspiratie én ontspanning. Een avondje uit begint bij de entree. In de vernieuwde schouwburg kom je binnen in een grote ruimte met een mooie witglanzende gietvloer die overloopt in een parketvloer waar de vernieuwde centrale bar met nieuwe koffieapparaten te vinden is. Kriskras staan er houten tafels en stoelen in diverse kleuren bekleding waar er rustig een drankje kan worden gedronken of gezellig kan worden (na)gepraat. Het hele gebouw staat met elkaar in contact, aangezien de benedenverdieping en de bovenverdieping alleen wordt gescheiden door een glazen balustrade. Via één grote ruime trap loop je naar boven, waar zich het nieuwe theaterrestaurant bevind. Voor de voorstelling of

film is het vanaf nu mogelijk voor bezoekers op dinsdag, woensdag, vrijdag of zaterdag nog even lekker en gezellig een hapje te eten, van driegangendiner tot verse daghap. Vanaf dit seizoen kunnen er ook meer mensen genieten van een voorstelling, want de kleine zaal is uitgebreid naar 265 stoelen en de grote zaal naar 800. De wanden in de grote zaal zijn nu bedekt met houten latten en de gele stoelen hebben plaats gemaakt voor rood. Een zaal die door deze veranderingen veel warmte en gezelligheid uitstraalt.

Aanbevelingen van Ruud

28.02.15 The Boy with Tape on His Face (show) 11.03.15: Zout op mijn huid (toneel) 28 .03.15 Een avond met DORUS (musical) 03 en 04.04.15 Circusweekend 17.04.15 Dummy (circus/ show)

Peter Dikker directeur bij De Vree en Sliepen, over de bouw:

Ruud van Zuilen, directeur en programmamaker bij Agnietenhof, over het theaterseizoen:

“Het gehele proces hebben wij een halfjaar geleden uitvoerig voorbereid. Op 5 mei, twee dagen na de laatste voorstelling van het vorige theaterseizoen, stonden wij al binnen om de schouwburg compleet te strippen. Met ongeveer vijftig man hebben wij dag in dag uit keihard gewerkt om de Agnietenhof op tijd op te leveren. Tijdens het hele project hadden we een continu samenspel met de architect, Roel ten Bras, waarbij hij invulling gaf aan het ontwerp en wij op technisch gebied. Een uitstekende samenwerking die heeft geleid tot een waanzinnig resultaat. Door de combinatie van materialen kent de schouwburg nu een bijzondere sfeer. De parketvloer en het parket op het plafond, de betonlook op de muren en het staal dat verwerkt is bij de bars geeft de schouwburg een industriële en robuuste, maar toch ook warme uitstraling. De sfeer is hiermee 180 graden omgedraaid ten opzichte van de oude situatie. En dat is, als stadgenoot, natuurlijk een fantastisch resultaat.”

“We hebben door de verbouwing moeten passen en meten, maar het is ons gelukt om een uitgebreid filmprogramma en gevarieerd en vol theaterseizoen van 160 voorstellingen neer te zetten. Ik reis veel en zie veel voorstellingen om dit voor elkaar te kunnen krijgen. De randvoorwaarden? In totaal kunnen we als schouwburg ongeveer 160 voorstellingen per seizoen presenteren. De financiën en de te verwachten publieke belangstelling zijn belangrijke factoren. Maar ook vernieuwing is onmisbaar. Youp van ’t Hek is bijvoorbeeld ook in kleine zaaltjes begonnen. Zo moeten wij als schouwburg dus ook een podium bieden aan nieuwkomers, aan nieuw talent. Met deze voorwaarden in mijn achterhoofd bepaal ik wat het publiek gaat zien. En dat vind ik fantastisch om te doen. Het is mooi om mensen een avondje te laten genieten, prachtige beelden te laten zien of hen te laten inspireren door een goed verhaal. De nieuwe uitstraling van de Agnietenhof komt ook nog eens ten goede aan de beleving van een voorstelling. Ook na afloop is het uitnodigend om te blijven napraten. Ik ben trots op alle mensen die hard hebben gewerkt en trots op de nieuwe Agnietenhof.”

Tekst: CS foto’s: Raphaël Drent

21


Kasteel Ophemert: Accommodatie met een ziel Unieke beleving van uw zakelijke of privé-evenement

Kasteel Ophemert is een prachtige en centraal gelegen accommodatie in de schitterende omgeving van het Betuwse rivierenlandschap. U kunt er terecht voor trainingen, huwelijken, diners, seminars, congressen, privéconcerten en meer. Gastheer en –vrouw zijn Arthur en Alexandra van Dedem. Zij leggen hier uit hoe zij hun droom verwezenlijkt hebben en u een van de mooiste locaties voor uw feest of evenement aan kunnen bieden. Erfgoed “We houden beiden van tradities en cultuur”, vertelt Arthur “en van mij persoonlijk was het een jongensdroom om ooit in een kasteel te kunnen wonen en werken en tegelijkertijd het cultureel erfgoed in stand te houden. Wat bijna niemand trouwens weet is, dat bijna alle kastelen en buitenplaatsen in Overijssel in particulier bezit zijn en dat te onderhouden is tevens een uitdaging.” Passie Na een lange zoektocht zijn Arthur en Alexandra in 2009 vanuit Overijssel in Ophemert beland, waar zij het kasteel in erfpacht hebben. Alexandra: “Het is keihard werken. We zijn 24 uur per dag bezig om het kasteel en de tuin van 5 hec. in topconditie te houden. We zijn altijd druk met restaureren en opknappen. Ook de tuin vraagt veel aandacht. Je kunt het dan ook alleen maar volhouden als je heel erg gepassioneerd bent.” Huis met een ziel Kasteel Ophemert is er, behalve voor vergaderingen etc., ook voor de dagtoerist. Alexandra: “Er komen hier altijd veel fietsers en wandelaars , die o.a. het Maarten van Rossumpad lopen. Zij kunnen hier ook overnachten, want we beschikken ook over een sfeervolle Bed & Breakfast. Voor ons staan gastvrijheid en service hoog in het vaandel. Door onze inzet, kennis en passie krijgt het huis weer een ziel. Boek eens bij Kasteel Ophemert en u zult dit zelf ervaren!” Dreef 2, 4061 BL Ophemert Tel. 06-16210410 / 06-53393938 www.kasteelophemert.nl facebook en twitter: kasteelophemert

www.dehullu.nl


nieuwe kijk op Tiel Historie

Een

Tolhuisstraat NIEUW

OUD t a a r t s s

Tolhui

De Vereniging Oudheidkamer voor Tiel en Omstreken houdt zich in brede zin bezig met Tiel in relatie tot het verleden van de stad en de streek. De vereniging kent diverse werkgroepen, waaronder de Historische Werkgroep Tiel, die zich onder meer bezig houdt met het vervaardigen van publicaties. De werkgroep beseft echter dat mensen vandaag de dag steeds meer visueel zijn ingesteld en probeert daarop in te springen. Voor Tiel4all XL reden om in gesprek te gaan met voorzitter en fotograaf Jan Bouwhuis en oud-voorzitter en vakhistoricus Emile Smit.

Oudheidkamer

Doel van de Vereniging Oudheidkamer voor Tiel en Omstreken is het wekken van belangstelling voor, het opsporen, het verzamelen, bewaren en tentoonstellen van voorwerpen, die van belang zijn voor oudheidkunde, geschiedenis, topografie, kunst, ambacht en nijverheid, bij voorkeur in relatie tot Tiel, de Tielerwaard en de Neder­ betuwe. Zij organiseert o.a. lezingen, excursies en concerten en geeft diverse publicaties uit. Zij onderhoudt goede contacten met het Flipje- en Streekmuseum, het Streekarchivariaat in Tiel, met het Heemkundig Museum in Ommeren en met andere oudheidkundige verenigingen in het Rivierengebied. Momenteel heeft de vereniging ruim 450 leden.

Interessante publicaties voor iedereen

De Historische werkgroep Tiel is verantwoordelijk voor de publicaties van de Vereniging Oudheidkamer en wil de stads- en regiogeschiedenis populair maken door niet meer te denken in druk, maar uit te gaan van de visuele instelling van de mensen. Emile: “Vroeger was het zo dat, in de geschiedschrijving, bronnenonderzoek ten grondslag lag aan een vaak ingewikkeld geschreven betoog. Dat was vaak onleesbaar en dus niet geschikt voor de ‘gewone’ lezer. Vandaag de dag lezen mensen steeds minder en zijn vooral visueel ingesteld. Wij hebben daarom de conclusie getrokken dat we onze publicaties visueel aantrekkelijker moesten maken.”

Visuele aantrekkingskracht

Veranderend straatbeeld

Een goed voorbeeld dat bijzonder wordt gewaardeerd is de krantenrubriek ‘Veranderend Straatbeeld’. Een vergelijkbaar stuk is opgenomen in het Lustrumboek van de OKT uit 2011. Jan ziet dat als een manier bij uitstek om de geschiedenis aansprekend te maken. “Het gaat vooral om de herkenning”, vertelt hij. “Als het gaat om personen zijn mensen steeds meer geïnteresseerd in de ‘helden van toen’ en als het gaat om gebeurtenissen is herkenbaarheid een aandachtstrekker. Veel mensen hebben de veranderingen in het straatbeeld meegemaakt en hebben nostalgische herinneringen aan hoe het vroeger was. Door oude foto’s tegenover recente foto’s te plaatsen breng je de herinnering aan vroeger en aan de veranderende situatie weer terug. Dat is voor veel mensen interessant.”

Gedreven geschiedschrijvers

Als stadsfotograaf weet Jan als geen ander wat de waarde van beelden in de geschiedschrijving is. Emile en hij werken dan ook nog uitgebreid samen. Emile beschrijft hun samenwerking als meer dan een overgang van ‘de oude garde geschiedschrijvers’ naar de nieuwe. “Binnen de Historische Werkgroep Tiel beschikken we natuurlijk over jarenlange ervaring als het gaat om geschieds(be)schrijving. In mijn 25 jaar als voorzitter heb ik het geluk gehad om veel gedreven mensen voorbij te hebben zien komen. Allemaal hebben zij aan de basis gestaan van onze veranderende benadering. We hopen dan ook dat we steeds meer inwoners van Tiel en omstreken kunnen bewijzen dat geschiedenis wel degelijk interessant is voor iedereen.”

Emile vervolgt: “Dat visueel aantrekkelijker maken kan in publicaties door veel meer afbeeldingen te gebruiken en de tekst zo leesbaar mogelijk te schrijven. We kijken dus eerst naar wat we aan fotomateriaal beschikbaar hebben en schrijven naar aanleiding daarvan ons verhaal.” Jan vult Emile aan: “Als fotograaf is het mijn passie om de historie van de stad zoveel mogelijk vast te leggen. Vandaag de dag kan dat heel gemakkelijk omdat de digitale camera gemeengoed is, maar in het verleden was dat natuurlijk niet zo. Dat kun je gelukkig heel goed opvangen door het gebruiken van bestaande afbeeldingen, zoals schilderijen en documenten, maar ook door het gebruiken van bewegend beeld, bijvoorbeeld voor op een I-pad.”

Tekst: RvL Foto’s: Jan Bouwhuis

Lustrumboek

23


Harmonie in kleur en vorm De schilderijen van Lita van Engelenhoven World of colors 50x40

24


KUNST

Kunstenares Lita van Engelenhoven uit Tiel is al sinds haar vroege jeugd gepassioneerd tekenaar en kunstschilder. Ze werd daarin bijzonder gestimuleerd door haar ouders en heeft in haar creativiteit een ontwikkeling doorgemaakt, die haar schilderijen een bijzonder eigen karakter bezorgt. Ze volgde haar opleiding aan de Nieuwe Academie voor Beeldende Kunst in Utrecht. In haar werk is kleur bijzonder belangrijk. Tiel4all XL zocht haar op en vroeg haar naar de kracht achter haar werk.

Werken vanuit het eigen gevoel

“Als kind was ik altijd al aan het tekenen en, gedurende mijn jeugd, heb ik verscheidene cursussen gevolgd”, vertelt Lita. Ik schilder vanuit mijn eigen idee, niet vanuit de werkelijkheid en streef naar een harmonie tussen kleur en vorm. Daarbij ga ik zo veel mogelijk een ‘dialoog’ aan met mijn materiaal. Dan vind je altijd wel een weg naar een goed eindresultaat. Dat is niet altijd gemakkelijk, want de mogelijkheden qua kleur en vorm zijn oneindig groot.”

Inspiratie

De inspiratie voor haar werk haalt Lita vooral uit zichzelf. “Ik heb altijd ‘vrij’ gewerkt en laat me niet zo door andere kunstenaars inspireren, al heb ik wel veel respect voor ieders creatieve karakter. Als ik schilder maak ik echter iets ‘wat zo moet zijn’. Daarmee bedoel ik dat er voor mij geen verhaal achter een kunstwerk hoeft te zitten. Het is gewoon wat het is. Ik verras mezelf tijdens het creatieve proces door wat ik waarneem. Ik weet dan ook vooraf nooit hoe het eindresultaat zal zijn. Dat moet goed zijn en niet dienen als therapie voor de maker. Echte kunst ontstaat immers uit de ziel van de kunstenaar.”

waar al die doeken terecht zijn gekomen. Mijn werk is in ieder geval vertegenwoordigd in veel particuliere - en bedrijfscollecties in binnen- en buitenland, o.a. ABNAMRO, ING, PGEM en Ernst & Young. Ook heb ik aan veel kunstbeurzen deelgenomen zoals de Holland Art Fair, de Open Art Fair en de Kunst RAI. Mijn werk is daarnaast te zien in Museum Henriëtte Polak in Zutphen en bij de Gemeente Tiel.” Recentelijk heeft Lita ook meegewerkt aan een initiatief voor het goede doel in Tiel. “In september is er een veiling van mijn schilderijen geweest, waarvan de opbrengst volledig ten goede kwam aan de waak- en familiekamers van Ziekenhuis Rivierenland.” Lita’s schilderijen en werkwijze zijn uitgebreid te zien op haar website: www.litavanengelenhoven.nl

Tekst: RvL Foto’s: LvE

Lita met stilleven

Eigen werkwijze

Wat voor Lita belangrijk is, is de wijze van schilderen. “De huid van het schilderij, hoe de vormen zich ten opzichte van elkaar verhouden en wat hun onderlinge relatie is”. Door haar aandacht daarvoor en haar kenmerkende kleurgebruik geeft Lita haar schilderijen vaak een gevoelige en kwetsbare sfeer. Dat gegeven komt het meeste tot uitdrukking in haar portretten. “Ik schilder hoofden ‘uit het hoofd’ en ieder met hun eigen blik en uitstraling.” Lita bouwt haar schilderijen laag over laag op, van donker naar licht. Ze heeft het accent in haar werk verlegd naar ambachtelijk schilderen en onderzoekt de werking van het licht op de kleur, de vorm en het onderwerp. De laatste tijd is in haar werk een voorliefde voor het landschap waar te nemen. Ook daarbij is de atmosfeer belangrijker dan de realiteit.”

Exposeren

Ik ben altijd voor exposities gevraagd”, vertelt Lita, “en van de ene expositie in de andere gerold. Zo zijn er veel exposities in Nederland en Duitsland geweest. Mijn werk is ook tentoongesteld in Italië, New York en Boston. Door de jaren heen heb ik een aanzienlijk oeuvre bij elkaar geschilderd en inmiddels zou ik ook niet meer weten

25 15


Kerst

bij Casper Dit jaar vieren wij voor de derde keer Kerst ‘bij Casper’. Na twee succesvolle edities zijn wij vastberaden ook dit jaar er weer een sfeervolle avond van te maken! Vanaf 17.00 uur verwachten wij u voor een welkomstdrankje in De Beurs en vanaf 18.30 uur heten wij u graag welkom in ons restaurant voor het kerstdiner. Wij serveren beide kerstdagen een 6-gangen diner. Voor eventuele aanpassingen op het menu staan wij uiteraard open.

Kerstmenu ‘Bij Casper’ inclusief welkomdrankje en amuse e 58,50

Tartaar van hert, ganzenleverterrine, gekarameliseerde knolselderij, gepofte aardappeltjes en pruimengelei Bisque van langoustine en yuzu olie *** Coquille, “pompoen curry”, mosselbouillon en gember- serehschuim *** Gestoofde kalfswang, zwezerik, groene koolpuree, hazelnootkruim met eekhoorntjesbroodjus *** Wilde eend met vijf specerijen, zoet- zuur van rode kool, gerookte biet, pastinaak Dauphine en saus van morellen uit Buurmalsen *** Bloedsinaasappel-bavarois, crème van Turkse yoghurt en vanille, krokante cheesecake van limoen en sinaasappelsorbetijs

6- gangen wijnarrangement e 35,00

Korenbeursplein 2A 4001 KX Tiel

0344 627959 www.bijcasper.com


in

Kijkje

CULINAIR

de keuken van KEES VAN KEULEN

Kees van Keulen is Centrummanager bij Hart van Tiel en noemt zichzelf ‘doorgeefluik’ tussen de stadondernemers en de gemeente. In die samenwerking streeft hij met Hart van Tiel naar een gezamenlijke uitstraling, waarbij het beeld helder moet worden welke plaats de ondernemers gezamenlijk innemen. Tiel XL zocht hem op voor het bereiden van een feestelijk decemberrecept. “Als stadsondernemers streven we ernaar om zo compleet mogelijk te ondernemen”, vertelt Kees. “Daarbij hebben we momenteel extra aandacht voor de aanloopstraten en de periferie rond het centrum. We streven naar ‘total retail’. Dat is trouwens goed mogelijk, want Tiel heeft ontzettend veel te bieden. Het gaat niet alleen om Appelpop of het Fruitcorso, maar er is meer. We hebben een uitgebreid centrum met veel onafhankelijke zelfstandigen en daarnaast beschikken we over een groot industrieterrein. De laatste jaren zie je dan ook veel nieuwe ondernemers komen en dat komt de kwaliteit alleen maar ten goede.” Als het om koken gaat noemt Kees zich beslist geen meesterchef, “al vind ik het wel erg leuk om te doen. En als het gaat om een feestdiner dan kom ik er, samen met mijn partner, altijd prima uit. Ik hoop dat dat blijkt uit het bijgevoegde recept.”

Hazerugfilet in bosbessen-portsaus Benodigdheden Vier hazenrugfilets Kookroom Kaneel Koek- en speculaaskruiden Port en cognac 1 bakje bosbessen

Bereiding Haal de hazenrugfilets uit de verpakking en dep ze droog met wat keukenpapier. Laat ze vervolgens een tiental minuten rusten. Bestrooi ze daarna met peper, zout, kaneel en koekkruiden. Verwarm een flinke klont roomboter in een grote koekenpan en schroei de filets op hoge temperatuur dicht. Draai daarna het gas terug naar halve stand en braad de filets 2 tot 3 minuten aan beide zijden, zodat ze van binnen rosé zijn. Voeg tijdens het braden na drie minuten ca. 20 tot 30 dl. Port toe en doe er de bosbessen bij. Zet op dat moment het vuur klein. Voeg een klein scheutje cognac toe en, zo nodig, wat suiker om de saus op smaak te brengen. Draai vlak voor het serveren de saus nog even hoog, zodat hij wat indikt. Eventueel kun je nog wat bindmiddel toevoegen. De hazenrug is dan klaar voor het bord. Tip: verwarm de borden vooraf in de oven. Serveer de haas met aardappelkroketjes of rösti-rondjes, kaneelappelmoes, stoofperen en cranberry-compote. Smakelijk eten!

27


Voor de leukste Lifestyle woondecoraties en mode accessoires voor jezelf of om kado te geven.

Bijzonder, mooi en betaalbaar.

Weerstraat 32 4011 LD Tiel * officiĂŤle dealer van de Dutch Design Chair.


Oud

FAMILIE in beeld OUD & NIEUW

Loes van den Bergh

Ruud & Loes van den Bergh In 2002 leerden Ruud van den Bergh (62) en Loes van den Bergh - Linschoten (58) elkaar kennen. Loes kwam een drankje drinken bij café de Burgemeester aan de Kerkstraat waar Ruud destijds eigenaar van was. Van het een kwam het ander en inmiddels zijn ze getrouwd, hebben ze samen heel wat afge-

Peter Hoeckx & Anneke Beumkes

reisd door Frankrijk en zijn ze afgelopen mei een pannenkoekenrestaurant in Tiel begonnen op de plek die voor beiden een leuke herinnering heeft.

Tiel is de nieuwe woonplaats van Peter Hoeckx (55) en Anneke Beumkes (51). Voor het eerst betrokken ze afgelopen juli samen een

Auto- en motorrijschool

Ruud had namelijk een auto- en motorrijschool in Tiel, te herkennen aan de piramide op het dak met voor twee vraagtekens en achter de tekst: ‘Ja Juist Ruud van den Bergh Auto annex Motorijschool’. “Ik ving mijn klanten op in de Koele Bron, waar het examencentrum was. Maar toen dit was afgebrand, verplaatste ik deze opvang naar café de Roskam. De plek waar nu ons pannenkoekenrestaurant is te vinden”, vertelt hij. Uiteindelijk stopte hij en begon een horecaonderneming aan de Waalbandijk in Ophemert. Na er even tussenuit te zijn geweest in Australië, maakte Ruud zijn ‘Come Back’ naar Tiel. Zo heette het biljart- en snookercentrum. Nog later nam hij een horecazaak over. Dit werd café de Burgemeester.

Handelsonderneming J.A. Linschoten

Loes woonde als klein meisje in de Tolhuisstraat boven de handelsonderneming van haar vader J.A. Linschoten. “Met café de Roskam op de hoek gebeurde er hier altijd van alles. Deze plek is voor mij dan ook bijzonder.” Loes had verschillende baantjes in de binnenstad van Tiel. Zo werkte ze bij keursslager Manassen, boekhandel Arentsen en Grisel Lingerie. “Ik heb daarna een metaalopleiding gevolgd waar ik leerde lassen, frezen en draaien. Twee jaar heb ik toen bij een metaalbedrijf gewerkt. Uiteindelijk ben ik vrijwilligerswerk gaan doen bij o.a. de armoedebestrijding in Tiel.”

Pannenkoekenrestaurant

Samen runnen ze nu de Pankoekhoek aan de Westluidensestraat. Loes: “Het pannenkoekenrestaurant past goed in ons leven. We hebben namelijk in totaal zeven kinderen uit een eerder huwelijk, waarvan drie van Ruud en vier van mij, en hebben inmiddels ook al acht kleinkinderen. En kinderen houden nu eenmaal van pannenkoeken. Bovendien heeft de locatie van het restaurant voor ons een speciaal plekje in ons hart”.

woning. Peter komt namelijk uit Sliedrecht en Anneke uit Eerbeek. Zij werkt in Zutphen als lerares op een basisschool en hij is senior woon­consulent bij Tablis Wonen in Sliedrecht. “We moesten een middenweg vinden tussen het werk en onze voormalige woonplaatsen. En dat was Tiel.”

Modern daten

Peter en Anneke vonden elkaar via een datingsite. Twee jaar geleden. Peter was weduwnaar en Anneke was een aantal jaar geleden gescheiden en heeft drie kinderen. “Via een datingsite hebben we elkaar leren kennen en een keer wat afgesproken. De afstand was groot, maar we bleven elkaar zien. Vervolgens planden we een weekendje weg. Dit weekendje werd een week en nog later gingen we voor twee weken op vakantie. Nu was het tijd voor de volgende stap: samenwonen.”

Nieuw huis

In Tiel Passewaaij, de Doliumstraat om precies te zijn, vonden ze hun eigen plek. Peter: “We vonden het gelijk een prettige en nette woning in een rustige buurt. Iets wat wij zochten. Ook wat van doorslaggevend belang was, was de grote bibliotheek in Tiel. Wij zijn beide leesfanaten en zijn dus geregeld in de bieb te vinden. Bovendien heeft de stad veel voorzieningen en is het werk voor mij in Sliedrecht en voor Anneke in Zutphen vanuit hier goed te bereiken”.

Draai vinden

“Het huis bestaat nu nog uit een combinatie van meubels. Wat van Peter en wat van mij. Dat moeten we nog even uitzoeken en er één geheel van maken”, aldus Anneke. Ze vertelt dat ze zich inmiddels in Tiel bij de bibliotheek heeft opgegeven voor het ‘voorleescorso’. “Ik heb een gezin toegewezen gekregen die ik elke woensdagmiddag voorlees.” Peter wil in Tiel het culturele leven bevorderen. “Ik was in Sliedrecht lid van Stichting Sliedrecht en Cultuur en nu zoek ik iets soortgelijks in Tiel. We beginnen dus zo langzamerhand onze draai te vinden.”

Tekst: en foto’s: CS

29


Skoen Shoes & Fashion TIEL Skoen schoenmode Beneden-Leeuwen Laat winkelen een beleving zijn... & geniet van onze kerstcollectie. info: www.skoen.nl

NU OOK SALE!

Hugo Boss Drykorn Armani Jeans Parajumpers

SINDS 1879

koopzondagen: 14, 21 en 28 december

MODE Voorstad 2 - Tiel Tel. 0344 - 613679 www.meijersmode.nl


Shoppen

December In tiel

Rondom Kerst en Oud op Nieuw is het extra gezellig om er op uit te gaan. Winkelen in het hart van Tiel behoort daar ook toe. Samen met het gezin, met vrienden of vriendinnen.. de sfeer is bijzonder op straat en zeker in de winkels. Tiel biedt een gevarieerd aanbod, veel parkeermogelijkheden, mooie zaken en een gezellige plek, voor lunch, borrel, high tea of diner. Trek erop uit, ontmoet elkaar en shop till you drop. Koopzondagen december 2014: 14 december Dickens & Kerstmarkt | 21 december | Kerst 28 december Funshoppen


Shoppen Veelzijdig Uijen Glas Oude Haven 2 4001 LG Tiel

Optiek van Es Touwslagersbaan 3 6602 AN Wijchen

Gevarieerd Oostendorp Waterstraat 100 4001 AR Tiel

Horecapleinen Hart van de Betuwe Markt 2 4001 AS Tiel

Meijers Mode Voorstad 2 4001 LT Tiel

Foto: Jan Bouwhuis

32


Skoen

Zandstraat 74d 6658 CW Beneden-Leeuwen

Klantgericht De Blank Mode

Decoratieloods Weerstraat 32 4001 LD Tiel

Goed Parkeren

Weerstraat 6 4001 LD Tiel

d

Sfeervol

Gratis Wifi Blijdestein

Voorstad 24 4001 LT Tiel

Centraal Slaapkenner van Gelderen Waterstraat 52 4001 AR Tiel

Kwaliteit

33


Wij kopen de volgende materialen: • • • • • • •

IJzer en schroot Aluminium Rvs Koper en messing Pvc kabel Oude accu’s Sloopauto’s

• container plaatsing • eigen container service • 50 tons weegbrug • beursgerelateerde prijzen • correcte financiële afhandeling

UW ADRES VOOR

belegde broodjes vers softijs

sorbets

milkshakes

lekkere snacks

en natuurlijk de zelfgemaakte

friet

U VINDT ONS OP: WOENSDAG: van 12.00 tot 20.00 uur - Kostverlorenkade Geldermalsen, DONDERDAG: van 17.00 tot 20.00 uur - Netweg Enspijk, VRIJDAG: van 17.00 tot 20.00 uur - Achterweg Rumpt ZATERDAG: van 12.00 tot 20.00 uur - Tunnelweg Geldermalsen.

tel: 06-44332088

Openingstijden: ma. t/m vr. 08.00 t/m 17.00 uur zat. 08.00 t/m 12.00 uur Latensteinseweg 5a – 9 4005 EG Tiel 0344-633974 / 06-50270519 www.lotterjouk.nl info@lotterjouk.nl

           



    

 

   

 


SPORT

Recreatief Volleyballen

is samen met plezier sporten Training in de sporthal aan de Meeslaan in Tiel

Andere sporten van Keep Fit Aerobics

Al een lange tijd wordt volleybal in competitieverband gespeeld binnen de Nederlandse Volleybal Bond (Nevobo), dé overkoepelende organisatie voor volleyballers, beach- en zitvolleyballers. Toch is er ook een grote groep die volleybal een aantrekkelijke sport vindt, maar minder verplichtingen wil. Dat kan. Dertig jaar geleden is de vereniging RECVOL Rivierenland opgericht, die het mogelijk maakt de volleybalsport te beoefenen in recreatief competitieverband. Keep Fit Tiel is een van de sportverenigingen die hieraan mee doet.

RECVOL-competitie

Vorig seizoen won het volleybalteam van Keep Fit de Eerste Klasse van de RECVOL-competitie. Het team promoveerde naar de Hoofdklasse. “We waren super trots dat we waren gepromoveerd. Al is het in deze klasse wel pittig voor ons. We trainen bijna iedere maandag anderhalf uur. Als we geen training hebben, hebben we een wedstrijd. In totaal vijftien dit seizoen. Wij sporten voor ons plezier en omdat we volleybal leuk vinden. Maar

Vlnr: Gerdien van Harn, Iwan Voskuil, Patrick Spies, Frans Jansen Vreling, Sandra Spies, Henk van Helsdingen, Alexandra Heysteeg, Johan IJntema (scheidsrechter) en voor Hans Heijman. Niet op de foto: Olaf Tolen, Inez Koot en Liesbeth Sterkenburg.

Training

Een paar rondjes rennen om het veld van 9 bij 18 meter, een tweetal vormen en de bal naar elkaar tikken en later allemaal serveren. Dit zijn de eerste onderdelen van het circuit dat Frans zijn team laat doen. Dit gebeurt in de kleine sporthal aan de Meeslaan in Tiel. Daarna worden er set ups geoefend, waarbij één iemand de bal aangooit en de ander zo snel en hard mogelijk de bal over het net in het vak aan de andere kant op de grond moet krijgen. Ook worden er diverse posities aangenomen. “Springen, aanvallen en verdedigen. Volleybal is een gecompliceerde sport.” De training eindigt met een oefenwedstrijdje, waarbij beide teams graag willen winnen. “Stuk voor stuk zijn we allemaal erg fanatiek”, vertelt Frans.

Leden

een wedstrijd willen we wel winnen natuurlijk”, aldus trainer Frans Jansen Vreling. Al veertien jaar traint hij het volleybalteam bij Keep Fit en zelf speelt hij ook graag een balletje mee.

Het volleybalteam bestaat uit vier vrouwen en zes mannen, waarvan de leeftijd varieert tussen de 30 en 60 jaar. De een is al 12,5 lid en de ander pas sinds dit seizoen. Een grote diversiteit binnen een kleine club. Ze hebben allemaal wel één ding gemeen: ze willen samen gezellig sporten. Een van de leden vertelt: “Het leuke van volleybal als recreatiesport beoefenen, is dat je altijd mag komen, maar het moet niet. En als je meedoet aan een wedstrijd, dan hoef je niet bang te zijn dat je op de bank blijft zitten, want iedereen doet mee. Trainen voor een wedstrijd is ook leuk. Je traint dan voor een doel. We willen allemaal ook stiekem altijd winnen. Maar het draait om gezelligheid en met elkaar in beweging blijven.” Tekst: CS foto’s: CS en FJV

Wekelijks traint een groep, van voornamelijk vrouwen, een uur met een afwisselend programma op muziek. Het begint met een warming-up en volgt met een blok van ongeveer 20 minuten steps of aerobics met spierversterkende oefeningen.

Badminton Bij badminton wordt er vooral met dubbelspelpartijtjes getraind, waarbij er afwisseling bestaat tussen sterke en minder sterke spelers in het veld. Beginnende spelers krijgen tips en de basisregels uitgelegd.

Conditietraining Iedereen kan op eigen niveau mee doen aan de wekelijkse conditietraining. Je begint met een warming-up en loop­ oefeningen. Daarna vinden been-, arm-, rug- en buikoefeningen plaats. Er wordt met een spel afgesloten.

Dynamic tennis Dynamic tennis lijkt op tennis, maar het wordt gespeeld op een kleiner veld met een lager net, met een foambal en een kort racket. De spelregels zijn vergelijkbaar met tafeltennis. Het is een sport voor jong en oud.

Hardlopen Twee keer per week kun je in een loopgroep, beginners of gevorderden, trainen aan je conditie. Zes of tien kilometer. De loopgroep doet regelmatig mee met recreatieve loopevenementen zoals Dijkensport, Promenadeloop en Zevenheuvelenloop.

Skeeleren Bij de skeelergroep kun je aansluiten als je de remtechniek beheerst en een uur lang kunt skeeleren. Van eind maart tot eind september rijdt de skeelergroep afstanden van 10 kilometer tot ruim 25 kilometer.

Sport en Spel Sport en spel is bestemd voor sporters van 55 jaar en ouder, die hun conditie op peil willen houden. Inspanning en ontspanning staat hier centraal. Warming-up, stretching, conditietraining, circuittraining, trimtesten en teamsporten worden beoefend.

Nordic Walking Het verbeteren en onderhouden van de techniek en conditie en kracht verbeteren, is bij Nordic Walking van belang. Dit vindt wekelijks plaats van eind maart tot eind september en in het winterseizoen twee keer per maand in het weekend.

35


500 m2 lifestyle

Top of the bill in lifestyle en meer… Als het gaat om de top in trends van woondecoraties, meubelen en cadeau-artikelen, vindt u bij Queen Deco Home, Living & Fashion een ongekende keuze. Met merken als Riverdale , BOB, Blond Amsterdam, Royal Boch, Bowls and Dishes, Dishes and Deco, Cole& Mason, Gefu, de Buyer, Lampe Berger en Parfum Berger is er voldoende aanwezig om uw inrichting helemaal naar eigen wens te vervolmaken.

Queen Deco Home, Living & FASHION Naast onze grote keuze in lifestyle-accessoires zullen wij u tevens verrassen met een divers productenaanbod voor mode en beauty: bijzondere kleding van huismerk Fashion Limited, mooie riemen, trendy damestassen, kleurige sjaals en opvallende bijous. Als extra service is bij Queen Deco Home, Living & Fashion uw vierde

Queen Deco heeft nu ook een eigen noten- en delicatessenafdeling, waar je onder de naam Queen Deli een grote variëteit aan heerlijke zelfge-

kledingstuk altijd gratis!

brande noten kunt verkrijgen.

Queen Deco bezorgt u graag dat speciale thuisgevoel.

balsamico’s, vers van de tap, en

Loop rustig eens binnen en overtuig uzelf. Bij Queen

koffie-likeuren in meer dan

Deco gaan kwaliteit, variatie en service hand in hand

15 smaken.

Ook vindt u er olijfolie en

met de echte Maas en Waalse gemoedelijkheid, in een wereldse en eigentijdse sfeer. Graag heten wij u welkom!

Monique en Ab

Queen Deco Home, Living & Fashion Zandstraat 89 6658 CP Beneden-Leeuwen Tel: 0487-591283 info@queendeco.nl

Openingstijden

Ma Di Wo Do Vr Za

13.00-17.30 uur 09.30-17.30 uur 09.30-17.30 uur 09.30-17.30 uur 09.30-20.00 uur 09.30-17.00 uur


PASSIE VAN...JAN VAN MEERVELD

Alle

ballen

verzamelen

Jan van Meerveld (Utrecht 1943) is een praktijkman. Hij komt uit een gezin met negen kinderen, waar ze het weliswaar niet breed hadden, maar waar hij goed voor zichzelf leerde opkomen. Op eigen kracht heeft hij zich omhoog gewerkt naar directiefuncties bij Hoogenbosch Schoenen, Leen Bakker en Xenos. Jan is inmiddels met pensioen, maar nog actief als bedrijfsadviseur en als bestuurslid bij het Fruitcorso in zijn woonplaats Tiel. De reden voor TielXL om hem op te zoeken was echter zijn bijzondere verzamelwoede, want waarom verzamelt iemand nou golfballen? Op zijn 14e begon Jan al met werken in een schoenmakerij. Van daar uit werd hij bij Hoogenbosch Schoenen bedrijfsleider winkel, rayonleider en directeur verkoop. Rond zijn 45e werd hij directeur verkoop bij Leen Bakker, waarna hij de overstap maakte naar Xenos, als verkoopleider voor Nederland en Duitsland. Op zijn 65e ging Jan met pensioen.

Zie je jezelf als een selfmade-man? “Niet echt, maar de praktijk heeft me wel gevormd. Ik heb nooit een bepaalde lijn in mijn loopbaan gevolgd. Zo heb ik nooit gesolliciteerd, maar ben altijd gevraagd voor een functie. Het belangrijkste in mijn carrière en aan mezelf vind ik, dat ik een ‘wijmens’ ben in plaats van een ‘ik-mens’. Daar ben ik stiekem ook wel trots op. Je maakt immers met zijn allen het resultaat. Voor mij zij daarbij twee levensstijlen belangrijk: ‘Positief denken en handelen’ en ‘Leef bewust!’ “

Je bent nog steeds bijzonder actief. Ben je zo onrustig? “Ik zou het geen onrust willen noemen. Ik heb gewoon altijd behoefte aan prikkeling en moet altijd mensen om me heen hebben, wat te ouwehoeren. Bij het Fruitcorso vind ik dat allemaal. Daar streven we naar een internationalere uitstraling, meer aandacht voor het bouwen van de wagens en natuurlijk een stabiele continuïteit. Prikkeling genoeg dus.”

Jouw verzamelwoede kun je gerust bijzonder noemen. Hoe kwam je op het idee? “Als golfer ben ik ‘besmet’ door vrienden, maar ik ben echt een plezierspeler. Ik houd niet van wedstrijden. Tijdens het spel vind je natuurlijk regelmatig ballen die door anderen verloren zijn. Daar waren exemplaren bij met bijzonder logo’s. Die nam ik dan mee en bewaarde ze. Dat leidde uiteindelijk tot mijn verzameling. Steeds meer mensen wisten dat en gaven mij hun gevonden ballen. Steeds vaker kochten ze ook bijzondere exemplaren voor me en nu heb ik er meer dan 3000.”

Krijg je zo’n verzameling ooit compleet? “Nee, dat is onmogelijk, maar daar gaat het ook niet om. Het is zo leuk, omdat iedereen meedoet, dat mensen soms ver reizen om een balletje voor je te regelen. Ook hier gaat het om het wij-gevoel.”

Wat zijn voor jou de meest bijzondere? “Op mijn 65e kreeg ik van mijn zoons een golfbal met hun foto erop. Die is me erg dierbaar. En mijn vrouw heeft een stopwoordje: ‘Echt wel!’ Ik heb dus een bal laten maken met de tekst: Deze bal is van mij. Echt wel!” Gevoel voor humor kan Jan niet worden ontzegd.

37


Een ondernemend stel Patricia Klarenbeek en Vincent Nuijs uit Druten vormen samen een ondernemend stel; Patricia is al 17 jaar succesvol en onderscheidend in Beneden-Leeuwen met haar kapsalon Ruisseau Claire, Vincent is sedert 2013 gepassioneerd verhuurder van luxe campers in Druten. Hieronder vertellen zij ieder over hun gedrevenheid en enthousiasme voor hun vak.

Empathie en vakbekwaamheid

Patricia (38) is geboren en getogen Drutense. Haar dagelijkse doel is, om mensen op een zo hoog mogelijk niveau en tegen een redelijke prijs een fantastisch kapsel te bezorgen. Samen met haar hechte team van zes kapsters streeft zij niet alleen naar onderscheidende, maar ook verrassende haarmode. Patricia: “Empathie voor de klant en vakbekwaamheid zijn daarbij twee belangrijke aspecten. We proberen ons zo veel mogelijk in te leven in de wensen van onze klanten en tegelijkertijd zorgen we voor een hoogstaand kennis- en specialisatieniveau bij onze mensen. Daar gaan we heel ver in. Zo kun je voor elke behandeling bij Ruisseau Claire online reserveren.”

Kennis op hoog niveau

Wat de klant betreft, luisteren de medewerksters van Ruisseau Claire vooral veel, schatten de wensen en behoeften zorgvuldig in en geven een betrokken en persoonlijk advies. Patricia: “Ook zorgen we zo veel mogelijk voor specialisatie van onze medewerksters. Zo heeft medewerkster Manon Kuipers kort geleden een internationaal erkend certificaat op het gebied van haarkleuring behaald. Zij beschikt daardoor over de hoogste competentie op dat gebied. Maar ook op het gebied van curl-design, dunner worden haar of haaruitval volgen we trainingen op het niveau. Daarnaast organiseren we enkele keren per jaar workshops, voor onze klanten zodat ze zien wat ze zelf met hun haar en make up kunnen doen.”

Topproducten

Ruisseau Claire werkt niet alleen met de beste mensen, maar ook met producten van de hoogste kwaliteit. “Tevredenheid alleen vind ik niet voldoende. Wat ons werk betreft, zijn we bij Ruisseau Claire allemaal, in meer of mindere mate, perfectionisten. We willen onze klanten enthousiast maken door meer te doen dan zij verwachten.”

Passie en kennis delen

Onbezorgd rondtoeren

Luxe campers voor een onbezorgde vakantie. Dat is de passie van Vincent. Na een lange carrière in de personenautobranche zocht hij naar een nieuwe uitdaging en vond die in 2013 in de verhuur van volledig uitgeruste luxe campers. “Ik zag vooral in de doelgroep van rond de vijftig en hoger een gat in de markt: Veel mensen vinden een vakantie in een bijzonder luxe camper bijzonder interessant, maar willen of kunnen er het geld niet voor vrijmaken. Ook hebben veel mensen de ruimte niet om zo’n voertuig te stallen. Huren is dan een uitstekende oplossing. Het aanbod in de huidige verhuurmarkt voor de echt luxe camper is klein, terwijl er wel behoefte naar is. Ik ben in die ruimte gesprongen.”

Topklasse

Vincent is wat de verhuur betreft echt voor het topsegment gegaan: hij heeft gekozen voor de luxe camper, omdat die uitgerust is met een 150 PK-motor (i.p.v. de normale 130 pk) en 6 versnellingen. “Daardoor kun je snel opschakelen en accelereren, zowel in het stadsverkeer en in de bergen. Ook heb je geen groot rijbewijs nodig; het normale B-rijbewijs is voldoende. Het is comfortabel reizen in de ruime camper. Vincent: “Die beschikt over een zitgroep met L-vormige bank en sfeervolle LED verlichting. De camper is voorzien van tv met actieve schotelantenne en DVD. De complete keuken is voorzien van een gasfornuis, een ruime koelkast en is volledig ingericht. Op de comfortabele bedden met uitstekende matrassen is het goed slapen. De gemakkelijk te bedienen verwarming en woonruimte-airconditioning voorkomen koude nachten en zorgen bovendien voor heerlijk warm water tijdens het douchen. Extra slaapplaatsen zijn ook aanwezig, met een hefbed boven de zitgroep. Onze campers bieden plaats aan vijf personen. Je kunt dus samen op vakantie, of met het hele gezin.”

Onderhoud en service

Patricia is een ondernemer die vooral vooruit kijkt. “Ik leer van mijn verleden, maar richt mijn blik vooral op de toekomst. Daarbij denk ik zoveel mogelijk vooruit en in oplossingen. Daarom ben ik lid van een overlegplatform van professionele collega’s. Eens per maand overleggen we met elkaar om onze visie verder te ontwikkelen en te verbreden. Door elkaar een spiegel voor te houden en onze passie met elkaar te delen doen we individueel veel energie op. Die draag ik vervolgens over op mijn medewerkster en, indirect, op mijn klanten. Dat die instelling wordt gewaardeerd, merken we dagelijks door onze uitgebreide en nog steeds groeiende klantenkring.”

Vincent haalt heel veel voldoening uit zijn ondernemerschap. “Ik heb alleen maar met blije mensen te maken. Ze gaan blij weg en komen altijd weer blij terug. We doen er alles aan om dat zo te houden; onze campers zijn altijd in nieuwstaat en worden uitstekend onderhouden. Mochten er onverhoopt problemen zijn, dan zijn we 24 uur per dag bereikbaar om advies te geven en eventuele problemen op te lossen. Onbezorgd reizen staat bij ons bovenaan. Duur hoeft dat trouwens niet te zijn; de prijs voor de huur van een luxe camper bedraagt nauwelijks meer dan de prijs van een gemiddeld vakantiehuisje. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Bezoek dan eens onze website.”

Zandstraat 118a 6658 CX Beneden-Leeuwen Tel. 0487-593901 www.ruisseauclaire.nl

Heuvel 42 6651 DG Druten  Tel.   0487 - 51 23 32   |  06 - 52 30 11 35  www.camperverhuurdruten.nl   

(camperverfacebookpagina’s ze on el de en e Lik 31 december isseauclaire) vóór huurdruten en ru mper in 2015!* idweek met luxe ca a.s. en win een m

Naam: Adres: Tel.: Email: Like op Facebook en stuur deze bon in voor 31 dec naar: kapsalon Ruisseau Claire, Zandstraat 118a, 6658 CX Beneden-Leeuwen *besteden binnen 1 jaar/2015 | beschikbaarheid in overleg | m.u.v. hoogseizoen


ARVEL FIETSEN: Onderscheiden door jezelf te zijn

Arjen van Veldhoven

Bij ArVel Fietsen houden ze niet van valse beloftes Hoe een passie kan uitgroeien tot een bloeiend bedrijf, bewijst Arjen van Veldhoven uit Buren. Zijn hobbymatig opgestarte bedrijfje in fietsreparaties is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol fietsenbedrijf, met vestigingen in Buren en Tiel. Hoe dat Kan? Volgens Arjen gewoon door zichzelf te blijven, hard te werken, geen valse beloftes te doen en de klant zo te behandelen als hij zelf behandeld wil worden.

Start en groei

ArVel Fietsen startte in 2004, nadat Arjen zijn baan verloor. “Ik wilde per se niet in de uitkering en besloot om voor mezelf te beginnen. Ik startte met fietsreparaties en werkte, vanuit mijn oorspronkelijke opleiding als electriciën, graag met Spartamets. Dat bleek een gat in de markt en al snel werd mijn bedrijfsruimte te klein; mijn passie voor het vak bleek een goede reclame en ik verhuisde naar een loods in Echteld. De klanten bleven echter maar komen en dat leidde tot de twee zaken die ik vandaag bezit.”

Eerlijk, persoonlijk en gastvrij

Arjen is een nuchtere en directe ondernemer. “What you see is what you get. Ik knok graag voor een goed bedrijf en voor mijn klanten. Laagdrempeligheid en gastvrijheid vind ik dan ook erg belangrijk. Ik word zelf graag goed behandeld, dus behandel ik mijn klanten net zo. Valse beloftes zal je mij nooit zien doen en klanten mogen altijd bij ons binnenlopen.” Hij lacht. “Bij ons begint alles bij de koffiemachine, want ik zie graag dat de klant zich hier thuis voelt. Voor mijn personeel ben ik net zo veeleisend als voor mezelf, want ik vind dat iedereen in mijn bedrijf moet streven naar de hoogste kwaliteit en service. Ik speel echter zo min mogelijk de baas, want de hechtheid van een team maakt het resultaat.”

Regiospecialist

De winkels van ArVel Fietsen kenmerken zich door overzicht en rust en de passie van Arjen is er duidelijk zichtbaar. “Inmiddels bestaat 80-90% uit de verkoop van elektrische fietsen en ik durf ArVel Fietsen dan ook gerust dé regiospecialist op dat gebied te noemen. We zijn gespecialiseerd in het onderhoud ervan en leveren extra service door onze gratis haal- en brengservice en ook een leenfiets is bij ons altijd gratis. Ook bellen we onze klanten altijd voor een prijsopgave bij reparaties. Zo zijn we bij ArVel Fietsen iedere dag contentieus bezig om onze klanten het allerbeste te bieden. Bij ons krijg je geen verkooppraatjes, maar we onderscheiden ons door de passie voor onze producten en de eerlijke aandacht voor de klant.

Passie voor elektrisch

ArVel fietsen presenteert zich als dé vakman als het gaat om de elektrische fiets. “Natuurlijk verkopen we ook gewone fietsen, racefietsen, mountainbikes en kinderfietsen, zowel nieuw als tweedehands, maar mijn persoonlijke passie gaat toch het meest uit naar elektrische fietsen. Wat dat betreft liep ArVel Fietsen al heel vroeg voorop. We verkochten al de Chinese elektrische fietsen die als eersten op de markt kwamen en ik stapte al vroeg in bij Sparta, toen dat merk met de eerste Nederlandse elektrische fiets kwam. We hadden al snel veel merken, maar we zijn ons steeds meer gaan specialiseren. Om te voorkomen dat onze klanten door de bomen het bos niet meer zien, maken we een soort van preselectie, waarbij de kwaliteit van de merken voorop staat. Onze klanten kunnen erop vertrouwen dat we het beste in huis halen om hen tot een goede beslissing te laten komen.

ArVel Fietsen Randweg 2 4116 GH Buren | Stationsweg 15 4001 CH Tiel Tel. 0344-572697 www.arvel.nl


Een hemels geschenk Fijne feestdagen & een voorspoedig 2015

magazine

TIEL xl Rivierenland

www.dorienshop.nl

Interesse in een samenwerking? Bel Antoinette Wentzel: 06 - 53 30 04 89 TielXL-Rivierenland....4all 2015 verschijndata: maart | juni | september | december


Zorg & welzijn

Samenwerken dé oplossing Mozaïek Welzijnsdiensten is de welzijnsorganisatie voor Tiel en omstreken. Zij heeft als doel mensen te activeren tot deelname aan de samenleving en hen te ondersteunen in hun eigen krach, om zo een toename van hun vaardigheden, kennis en contacten te bereiken. Mozaïek wil die doelen bereiken door het bieden van ondersteuning, begeleiding en advies bij vragen van bewoners, door het signaleren van maatschappelijke vragen, het organiseren van bijeenkomsten en het werken aan cohesie in de wijken. Mozaïek is werkzaam in vier gemeenten in het Rivierengebied: Buren, Geldermalsen, Neder-Betuwe en Tiel. TielXL ging in gesprek met directeur Johan Andrée. Johan is nu ruim een jaar directeur van Mozaïek welzijnsdiensten. Hij woont al jaren in de randstad, waar hij diverse welzijnsfuncties bekleedde, onder andere in De Bijlmer. Hij was directeur van Stedelijk Jongerenwerk in Amsterdam en Interimmanager Jongerenwerk in Gouda. Hij kwam naar Tiel omdat hij behoefte had aan een nieuwe uitdaging. “Wij leveren de volgende diensten/werksoorten”, vertelt Johan: sociaal cultureel werk, opbouwwerk en buurtwerk, ouderenwerk en ouderenadvies, ondersteuning mantelzorg en vrijwillige hulpverlening, jongerenwerk, ondersteuning vroeg- en voorschoolse educatie en bemiddeling in vrijwilligerswerk. Hij ervaart verschillen met de Randstad; de mentaliteit van de mensen hier is aangenaam en daarnaast beseft men hier meer dat je niet zonder elkaar kunt. Samenwerken is de sleutel tot een succesvolle uitvoering van welzijnsbeleid.” Dat hij, naast Tiel, ook voor de regiogemeenten werkt is prettig, maar volgens Johan is er nog veel verbrokkeling in de dienstverlening zorg en welzijn, zowel in de gemeentes als tussen gemeentes onderling. “Dat heeft weliswaar zijn charmes, maar is tegelijkertijd niet efficiënt, want veel aspecten van beleid en uitvoering zijn hetzelfde. We proberen dan ook om de welzijnsdiensten in de verschillende plaatsen zo veel mogelijk gelijkvormig te krijgen. De komende jaren willen we daarin slagen maken en daarvoor moet je oude tegenstellingen proberen weg te werken. Tiel is een vooral seculiere stad, terwijl er in de regiogemeenten nog een religieuze traditie bestaat. We zullen elkaar dus op inhoud moeten vinden en dat kan mijns inziens prima.”

De afwenteling van zorgtaken op de gemeenten en de burgers zal volgens de overheid leiden tot een grotere participatie van bewoners als het gaat om zorg. Mantelzorg en vrijwillige hulpverlening krijgt daarbij een steeds grotere rol toebedeeld. Johan: “We zullen de mensen moeten gaan mobiliseren om onbetaalde, vrijwillige zorg te gaan verrichten en mantelzorgers ondersteunen bij het verlenen van zorg naast hun drukke leven. Hoe dat moet gebeuren? Daar zijn geen pasklare oplossingen voor. Duidelijk is wel dat we zo concreet mogelijk moeten kijken naar de zorgbehoefte en daarbij moet je volgens mij zo veel mogelijk uitgaan van oplossingen die dicht bij de mensen liggen. Het gaat hier om maatwerk.” Het maatschappelijk- en welzijns werk heeft momenteel volgens Johan veel te maken met de-professionalisering. Veel regulier werk wordt door de bezuinigings- en ontslaggolf nu vrijwilligerswerk. Daar ligt echter ook een enorme capaciteit in, want vooral ouderen hebben tegenwoordig nog veel in hun mars; ze hebben uitgebreide levenservaring en kennis, hoeven niet altijd meer fulltime te werken en willen over het algemeen graag nog een betekenisvolle bijdrage aan de samenleving leveren. Dat is dus zeker iets waar we op in zetten. Je zult trouwens zien dat er op lange termijn nieuwe definities komen voor werk en inkomen, waardoor het geen vanzelfsprekendheid meer wordt dat je alleen maar professionals inhuurt.” Volgens Johan is het een levendige en spannende periode met veel uitdagingen. “Er vallen zeker successen te behalen en Mozaïek kan daar ongetwijfeld een aanzienlijke rol in spelen. Maar hoe je het ook wendt of keert: samenwerken is daarbij absolute noodzaak.”

Nu Johan’s kennismakingsperiode voorbij is, wil hij zich met Mozaïek richten op bestaande problematiek. “Men is hier wat behoudender dan in de Randstad en ik maak dan ook regelmatig deja-vu-situaties mee van zaken die bijvoorbeeld 5 jaar geleden in Amsterdam speelden. Dat is op zich niet ongunstig, want daardoor kan ik mijn kennis en ervaring prima inzetten. De samenwerking met de Gemeente Tiel is trouwens prima. De gemeente maakt zorgvuldig haar afwegingen op welzijnsgebied en dat waardeer ik zeer.” Johan ziet de decentralisatie van de (langdurige) zorg en de problematiek van de jeugdzorg en het jongerenwerk als belangrijke speerpunten. “Daar iets aan doen is een gezamenlijke opgave, waarin het welzijnswerk een belangrijke rol kan spelen. Het gaat steeds meer om maatwerk, dus moet je iedere toegevoegde waarde in het samenspel goed beseffen en benutten. Zo moet je nooit vergeten dat je, naast groepen, vooral met individuen te maken hebt. Dus gaat het er om dat je verbindingen en oplossingen zoekt in de menselijke leefomgeving. Goed samenwerken is daarbij de uitdaging, zowel tussen overheid, zorg- enwelzijnspartijen, als met burgers.”

Hoog op de Tielse welzijnsagenda:

Johan Andrée Directeur Mozaïek

• Jeugdzorg, jongerenoverlast en radicalisering. Vereist actief jongerenwerk met veel individuele aandacht. • Decentralisatie van de zorg: koppeling van de WMO aan de Participatiewet • Geestelijke gezondheidszorg: aandacht voor de naderende terugkeer van geestelijke problematiek in het straatbeeld. • Werkloze 50-plussers: aandacht voor re-integratie in het maatschappelijk leven door heroriëntatie en vrijwilligerswerk. Tekst: RvL

41


KER

ST

WI

JB

03

44 61 3

EZO R

65 1-

GEN

thu

isb

OO

ezo

KT

rgd

.nl

HU

IS !

3-G

AN GEN ME NU €2 0,9 5


KINDEREN

Zeven Brugpiepers

aan het woord

Rinske Boersma (V1C), Marte van der Wal (VH1E), Wessel van Alphen (VH1E), Karlijn Brink (VH1E), Maik de Kruif (V1C), Bram Boer (V1C), Morris Melchior (V1C)

Het RSG Lingecollege heeft een lange historie en is daarom een bekend begrip in de regio. Met ruim 300 medewerkers en 2.800 leerlingen op drie verschillende locaties biedt de school alle reguliere opleidingen aan binnen het voortgezet onderwijs. Ook zijn er sinds kort nieuwe onderwijsrichtingen opgezet, zoals Cambridge English (CE), sportklas en Technasium. Tiel4all XL spreekt zeven brugklassers, uit klas V1C en VH1E, aan de locatie Heiligestraat over het RSG Lingecollege.

Morris over de school

‘De variatie op school bevalt me heel goed. Op de basisschool zat je steeds in hetzelfde lokaal met dezelfde leraar. Nu wissel je steeds van lokaal en heb je dus ook iedere keer een andere leraar of lerares.’

Rinske over haar favoriete vakken

‘Muziek en gym vind ik de leukste vakken. Ik speel zelf namelijk piano en zit op voetbal. Ik wilde altijd al profvoetballer worden. Heb ook bij de selectie meisjes Oost van de KNVB gezeten, maar dan heb ik niet zo veel tijd meer voor school. Dus nu voetbal ik op een lager niveau en focus ik me eerst op school. Later zie ik wel wat ik wil gaan doen.’

Marte over de eerste schooldag

‘In het begin vond ik het wel een beetje eng om naar een andere en grotere school te gaan, maar ik ben er nu wel aan gewend. Bovendien heb ik veel nieuwe leerlingen ontmoet.’

Karlijn over lesgeven

Maik over de iPad-klas

‘Alle leerlingen uit de brugklassen vwo werken vanaf het begin van dit schooljaar met een iPad om te kijken of dit goed werkt. Wij, als klas V1C, dus ook. Op de iPad staan onze boeken, behalve Engels en geschiedenis. Het is handig, omdat je bijna geen boeken mee hoeft te nemen, maar het leren via een iPad is wel even wennen.’

‘Eigenlijk zijn de vakken nog ongeveer hetzelfde als op de basisschool, maar er wordt op een andere manier lesgegeven. Op een leuke manier.’ Tekst en foto’s: CS

Wessel over Technasium

‘We krijgen vier uur in de week les in Technasium. We zijn dan zelf bezig met een project, waarbij we een ontwerp moeten maken voor de entree van het Technasium-lokaal. Je krijgt veel vrijheid en ik vind een ontwerp en een maquette maken super leuk om te doen. Ik wil namelijk graag architect worden. Volgend jaar kies ik dus zeker voor de Technasium-klas.’

Bram over nieuwe klasgenoten

‘Op de basisschool kende je iedereen. Dat is op het RSG Lingecollege niet meer. Ook omdat het veel groter is. Dat vind ik eigenlijk wel prettig. Ook leer je, zoals Marte ook al zegt, veel nieuwe klasgenoten en andere leerlingen kennen en dat is leuk.’

43


schiltmans groep STERK IN VERTICAAL EN HORIZONTAAL TRANSPORT! De Schiltmans Groep bestaat uit een cluster efficiënt opererende kraan- en transportbedrijven. Stuk voor stuk modern geoutilleerde ondernemingen, die op basis van brede kennis van zaken en praktijker-

Transport Oostendorp Tiel

varing totaaloplossingen bieden voor elke vorm van verticaal en horizontaal transport. Oplossings- en klantgerichtheid zijn twee belangrijke kernwaarden. De bedrijven van de Schiltmans Groep zijn gevestigd in Tiel (hoofdvestiging) en Amersfoort (Schiltmans), Arnhem (Jan Bouwman jr.) en Alblasserdam (Gebroeders Smits). Zowel mensen als materieel voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. De eigen technische dienst vormt de basis van het kwaliteitsbeleid. Alle bedrijven van de Schiltmans Groep zijn VVT Erkend gecertificeerd. Jaarlijkse controles betreffen algemene, technische en bedrijfseconomische aspecten. Een kwaliteitszorgsysteem voor veiligheid, gezondheid en milieu waarborgt dat gewerkt wordt conform de eisen van VCA en ISO. Het is alweer meer dan vijftien jaar geleden dat Schiltmans zijn eeuwfeest vierde en daarbij de Koninklijke onderscheiding “hofleverancier” ontving. Wat in 1897 begon met paard en wagen is uitgegroeid tot een high-tech onderneming waar goed opgeleide mensen dag in dag uit werken aan totaaloplossingen in verticaal en horizontaal transport. Ruim 115 jaar Schiltmans kan niet beter worden geïllustreerd. Binnen de groep kan gebruik worden gemaakt van mobiele weg- en terreinkranen (multifunctioneel inzetbaar), mobiele torenkranen (wendbaar en snel operationeel), verreikers (bemand, compact en flexibel) en transport (passende oplossingen, van semi-dieplader tot bakwagen met autolaadkraan).

In het kader van de door ons geclaimde “totaaloplossingen” biedt Schiltmans ook een aantal industrieservices. Er is een toenemende vraag naar complementaire services, die vrijwel altijd raakvlakken hebben met diensten die door de bedrijven van onze groep worden aangeboden. Enkele voorbeelden van industrieservices: Voorbereiden, transporteren, opslag en plaatsen van machines af fabriek in uw bedrijf, volledige montage van uw staalconstructie of betonskelet, verhuur van heftrucks, rijplaten, draglineschotten en watertransport. Schiltmans Groep heeft al aan meerdere (grote) projecten haar kranen mogen leveren. Zo is het bedrijf onder meer actief (geweest) bij het Meander Ziekenhuis te Amersfoort, de Waalbrug bij het knooppunt Ewijk-Valburg (A50), KPMG te Amstelveen enmontage en hijswerken van diverse geluidschermen o.a. op de A2 bij Den Bosch en de Coentunnel bij Amsterdam.

UMC Radboud Nijmegen

Vacuümtechniek

KPMG Amsterdam

FOTO’S: • ARCHIEF SCHILTMANS GROEP • HENK VERKUIJL

Coentunnel Amsterdam


TIELXL Kort Winnaars Business Event West Betuwe bekend

halen zoals gepland. Ons zwembad wordt in de tweede helft van 2015 herbouwd en eind 2015, begin 2016 verwachten we weer volledig operationeel te zijn. Voor die tijd gaan we gefaseerd open.” Inmiddels is er een nieuwe hoofdentree met receptie, een koffiebar en twee congres­ zalen. Het parkeerterrein wordt uitgebreid aan de oostzijde tot 450 parkeerplaatsen.

Op maandagavond 17 november jl. vond het Business Event West Betuwe plaats in Schouwburg de Agnietenhof in Tiel. De avond werd gepresenteerd door televisiepersoonlijkheid Ruben Nicolai. Kort na achten begon het officiële programma en kon de jury, bij monde van voorzitter Govert Jan Hoogenboom de winnaars bekend maken.   In de categorie MKB en Detailhandel won Robbert Treffers van Bouman Online de award. In de categorie Industrie en Dienstverlening won De Vree en Sliepen, van Peter Dikker en Ted van der Netten van Stigt.   Voor de Rabo Publieksprijs kwamen alle genomineerden in aanmerking. Het publiek mocht via sms beslissen wie de prijs volgens hen De Vree en Sliepen verdiende. Na een stemronde werd bekend

Borrelconcert d’Elstars

Op 21 december a.s. geeft Muziek­theater Elstars weer een borrelconcert in De Beurs op het Korenbeursplein in Tiel. Het zal niemand verbazen dat dat volledig in Kerstsfeer zal plaatsvinden. Met het eerste concert uit die reeks verraste het muziektheater al zeer. Een keur aan liederen uit de serie Ja Zuster, Nee Zuster passeerde de revue. Iedereen die zich de liedjes van Annie M.G. Schmidt kon herinneren zong mee. Voor 21 december belooft dat weer wat!

gemaakt dat Prima voor Elkaar van Hans en Kees van Klaarbergen, de award had gewonnen.

Het Leeuwse Veld voelt zich vrij…de volgende fase te starten!

Marjan Bonouvrié, pr-vrouw van d Elstars’vertelt: “Voor 2016 zijn we hard bezig met onze nieuwe musical ‘Foxtrot’, met teksten en muziek van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink en ook de reeks borrelconcerten gaat door; we krijgen daar ontzettend leuke reacties op! Daarnaast werken we samen met de winkeliersvereniging van Tiel, zodat we ook bij evenementen in het centrum zichtbaar zullen zijn. We zoeken op dit moment trouwens nog naar leuke, jonge, frisse en enthousiaste mensen. Hou je van zingen, dansen en spelen, meld je dan bij info@elstars.nl “

Op 12 december tussen 18.00 en 20.00 uur gaat fase 3 van bouwproject Het Leeuwse Veld in Beneden-Leeuwen in de verkoop. 17 rij- en hoekwoningen in de inmiddels al zo geliefde klassieke dorpse stijl worden gepresenteerd in het Toverbaltheater aan de Waterstraat 7 te Beneden-Leeuwen. De woningen liggen aan een mooi groen hof, waar het rustig wonen is, met ruimte voor de kinderen om voor de deur te spelen als natuurspeelpark Het Speelse Veld even niet uitkomt. Deze fase is het vervolg op de succesvolle verkoopresultaten uit eerdere fasen. Er wordt dan ook volop gebouwd en de eerste woningen zijn al opgeleverd. Ga dus rustig zelf sfeerproeven op locatie alvorens het Toverbaltheater binnen te lopen. Een heldere brochure ligt voor u klaar. Toch liever een tweekapper? Er zijn er nog enkele! De makelaars weten meer: vraag ernaar op 12 december!

BLIK OP TIEL 2015: Van der Valk

Op 19 maart jl. is de eerste paal van het nieuwe Van der Valk-hotel geslagen. De oplevering van het hotel wordt rond mei 2015 verwacht. De nieuwbouw en facelift van het bestaande gebouw moet er voor zorgen dat het een hotel wordt van het hoogst mogelijke ambitie­ niveau, wat betreft horeca, service en gebouwkwaliteit. De nieuwbouw omvat een toren van ruim 56,5 meter. Op de bovenste etage wordt een Skybar met terras worden gerealiseerd. Op de 3e etage komt een vergadercentrum en op de 4e t/m 12e etage komen 119 extra gastenkamers. Elfie van der Valk: We zijn goed op koers en, zoals het er nu naar uit ziet gaan we het

De eerste Sudoku wordt gevormd door de kolommen A tot en met I, en de rijen 1 tot en met 9. De tweede Sudoku wordt gevormd door de kolommen D tot en met L, en de rijen 1 tot en met 9. Als u deze dubbele Sudoku juist hebt ingevuld dan moeten van beide Sudoku’s elke rij, elke kolom en elk blok van 3 bij 3 velden de cijfers 1 tot en met 9 precies eenmaal bevatten. Aan deze Sudoku zijn vier extra groepen van 9 samenhangende velden toegevoegd in de vorm van het jaartal 2015. Elke groep moet deze 9 verschillende cijfers ook precies eenmaal bevatten. Door logisch gebruik te maken van de eigenschap van deze vier extra groepen kunt u deze dubbele Sudoku uniek oplossen. In deze dubbele Sudoku zit een wens verborgen, waar iedereen van Tiel XL- Rivierenland 4all met hart en ziel achter staat.

A

B

7

1

3

9

4

5

E

H

9

1 7

J

K

L

2

1

7 7 3

3

9

1

2

3

4

5

6

7

8

9

TOE

UKK

WIJW

Woordfragment 015

EEN

ENS

ENU

GEL

IG2

In de volgende tabel zijn negen veldnamen van uw opgeloste dubbele Sudoku variatie geselecteerd. Het cijfer dat in zo’n geselecteerd veld staat vult u in onder deze veldnaam en elk ingevuld cijfer ontcijfert naar diens bijbehorende woordfragment van de codetabel. Op deze wijze ontstaat de naam van deze wens als oplossing van deze dubbele Sudoku variatie.

H6

6

5

Cijfer

Veldnaam

6 4

4

I

1

9

7

G

3

3

6

F

1

5

9

D

4

2

8

C

Deze wens kunt u ontcijferen met behulp van de volgende codetabel. Elk cijfer van 1 t.e.m. 9 is gekoppeld aan een woordfragment van drie karakters:

8

6

2

I9

J3

E4

K8

A1

L2

B4

D6

Cijfer

Wens

4 5

6

Stuur uw oplossing uiterlijk AA BB 2014 naar info@businessmedia4all.nl onder vermelding Sudoku Magazine Tiel XL december 2014, contactpersoon en telefoonnummer. U maakt kans op een leuke kadobon 25 euro beschikbaar gesteld door Mode Factory.

www.modefactory.nl

8

9

De prijswinnaar krijgt persoonlijk bericht in de week na 1 februari 2015

45


75.000 Ambassadeurs dat bent u

Zonder u geen Rivierenland, geen fruitcorso, geen verenigingsleven, geen voetbal, geen hockey, geen shopbeleving en uitgaansleven...En dus geen TielXL-Rivierenland....4all. U bent bij uitstek degene die er in 2015 toe doet. Vandaar deze fotopagina als een eerbewijs aan u, samengesteld door Raphael Drent. Foto’s: RaphaÍl Drent

46

??


wij zijn anders! Wilt u weten hoe anders? Bekijk dit ‘andere’ kunststof kozijn in onze showroom Horizontale lamellen tussen het glas Cassette rolgordijn gemonteerd op de glaslatten

Verborgen scharnieren

SecuSignal raamgreep, u ziet beneden welke ramen er boven open staan Houtnerf structuur

Authentiek hout verstek

Oprolbaar inzethor Triple beglazing met zwart randkader

Oude Haven 2 | 4001 LG Tiel | T 0344 61 20 82 | info@uijenglas.nl | www.uijenglas.nl Openingstijden showroom: ma/vr: 07.30-12.00/13:00-17:00 uur | za: 09:00-12:00 uur

Profile for Business Media....4All

Tiel 4All XL - Rivierenland, dec.2014 oplage 33.000 ex.  

Het grootste 100& full colour huis-aan-huis tabloid magazine over leven, wonen, ondernemen en recreëren dat wordt verspreid in de gemeenten;...

Tiel 4All XL - Rivierenland, dec.2014 oplage 33.000 ex.  

Het grootste 100& full colour huis-aan-huis tabloid magazine over leven, wonen, ondernemen en recreëren dat wordt verspreid in de gemeenten;...

Profile for bm4a