Page 1

HUIS A

D I E R P S R VE S I . U H N A 0.000 ex oplage 5

magazine

MAAS & WAAL

xl

jrg 5 • nummer 4 • juli 2017

• BLIK OP 2025 • VROLIJKE TUINEN • CULINAIRE DIJKENROUTE • STREEKEVENEMENTEN

BUSINESS

Media....4all

LIKE & VOLG ONS


Last van muggen of wespen?

Alle typen horren voor deuren en ramen leveren én monteren wij.

”Ik wil ook zo’n rolhor!”

Topkwaliteit voor scherpe prijzen. Dat wordt genieten deze zomer!

HORACTIE 1 PLISSÉ HORDEUR

ARGUS ROLHOR

Geschikt voor binnen en buitenmontage. Aluminium uitvoering, lichte bediening.

Rolhor in aluminium cassette voor montage op of tussen het kozijn aan de binnenzijde. Voor naar buiten draaiende ramen of dakramen. 5 ROLHORREN HALEN, 4 BETALEN!

Incl. inmeten en montage nu van 499,00 voor

€ 325,-* Bel voor informatie:

HORACTIE 2

5=4 actie*

Profiteer van deze actie t/m 31 aug.

06 222 175 15

*Vraag naar de voorwaarden.

Nr 1 in kwaliteit en service! • • • • • • • • •

terrasoverkappingen terrasschermen verandazonwering uitvalschermen markiezen rolluiken screens horren kozijnen

44 Ri-Straat 1 | Ochten | T 06 222 175 15 | I www.jvandenhatert.nl 6 dagen in de week kunt u bellen voor een afspraak, offerte, service of andere vragen.


wij zijn anders! Wilt u weten hoe anders? Bekijk dit ‘andere’ kunststof kozijn in onze showroom Horizontale lamellen tussen het glas Cassette rolgordijn gemonteerd op de glaslatten

Verborgen scharnieren

SecuSignal raamgreep, u ziet beneden welke ramen er boven open staan Houtnerf structuur

Authentiek hout verstek

Oprolbaar inzethor Triple beglazing met zwart randkader

Oude Haven 2 | 4001 LG Tiel | T 0344 61 20 82 | info@uijenglas.nl | www.uijenglas.nl Openingstijden showroom: ma/vr: 07.30-12.00/13:00-17:00 uur | za: 09:00-12:00 uur

4


colofon

MAAS & WAAL

xl

Voorwoord

Top Midzomeravond in Maas & Waal

Leven, wonen, ondernemen en recreëren in de regio Maas en Waal Jaargang 5, nummer 4, juli 2017 Uitgever: Yvonne van der Bend Henk van der Bend

21 juni 2017 gaat zeker de boeken in als een midzomeravond die door velen als top is ervaren. Wat een heerlijke tropische temperatuur. Het zinderde in de regio. In en om het huis, op het water, de dijken, in de centra…..het bruiste en borrelde. Het team van Businessmedia4all mocht deze avond deel nemen aan het benefietdiner van het Hospice Maas & Waal: een midzomercruise over de Gouden Ham en Maas. Geweldige natuur en veel mensen die op het water, maar zeker ook aan de kant genoten van de heerlijke avond. Het Hospice Bijna Thuis Huis Maas en Waal is dit jaar ook het goede doel, waarvoor we afgelopen maand ons ingezet hebben. Gelukkig ondersteunen velen al jaren het Hospice, zowel in Druten als in Wijchen.

Hoofdredacteur: Yvonne van der Bend yvonne@businessmedia4all.nl Adjunct Hoofdredacteur: Rogier van Lith rogier@businessmedia4all.nl Redactieadres: Tituslaan 13, 6642 AP Beuningen Tel. 024 67 76 930 Email info@businessmedia4all.nl www.businessmedia4all.nl

We zijn verheugd, dat we met deze editie weer een mooie donatiecheque straks kunnen overhandigen aan het Hospice Maas & Waal. Dank allen. Zomer 2017 is vrolijk en kleurrijk, dat leest u zeker in deze uitgave. In en om het huis wordt het steeds kleurrijker niet alleen in accessoires, maar zeker ook met bloemen en planten. Geniet ervan. Op de dijken kunt u heerlijk ontspannen en dat doen ook vele toeristen, die jaarlijks de regio bezoeken. Mooie evenementen staan weer op stapel en deze keer speciale aandacht voor de Oogstdagen in augustus en het Bourgondisch Fruitwandelen en fietsen tijdens Dijkensport 2017.

Redactie: Anne de Haan Willeke Guelen Charlotte de Leeuw Mieke Wouters Elly Bruns Fotografie: Henk van der Bend Rogier van Lith Vormgeving/opmaak: DixDesign Realisatie & Productiebegeleiding Print Rendement Beuningen Advertentie Exploitatie Voor meer informatie over advertentietarieven kunt u contact opnemen met de afdeling sales tel. 024 84 51 083, Miriam van Hout tel. 06 39493555.

U gaat wellicht ook tijdens uw vakantie elders een mooie streek of ander land verkennen. Vergeet niet dat onze eigen regio u veel heeft te bieden. In veel centra wordt hard samengewerkt om u een beleving te geven van gezelligheid, gastvrijheid, kwaliteit en klantgerichtheid. Vrijwilligers en ondernemers zetten zich hier dagelijks voor in en deze laatsten worden af en toe in het zonnetje gezet tijdens award uitreikingen. Mooie events, die aantonen, dat de regio floreert en vooruit wilt en dat doen we samen met elkaar. Een heerlijke zomer en veel leesplezier.

Online adverteerdersservice De uitgave is na verschijning online te bekijken op www.businessmedia4all.nl. U vindt daarin ook alle relaties/adverteerders en een link naar hun websites. Verspreiding Maas & Waal4all XL verschijnt zeven maal per jaar in februari, april, mei, juli, september, november en december en is gratis voor de inwoners van en bedrijven gevestigd in de gemeente Beuningen, Wijchen, West Maas en Waal en Druten en de plaatsen Heumen, Overasselt, Nederasselt, Grave, de Maasdorpen Megen, Lith, Ooijen, Ravenstein, Heerewaarden, Echteld en Ochten en wachtkamerverspreiding Nijmegen Zuid. Extra exemplaren zijn via een email te bestellen bij de klantenservice; info@businessmedia4all.nl ovv. extra exemplaren bestellen Maas & Waal4all XL. Svp aangeven aantal, contactpersoon en het factuur- en afleveradres. De prijs bedraagt per los exemplaar € 7.95

Inhoudsopgave

Oplage: 50.000 exemplaren Copyrights: Het auteursrecht op de in dit magazine verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden. Hoewel de informatie gepubliceerd in deze uitgave zorgvuldig is uitgezocht en waar mogelijk gecontroleerd, sluiten de uitgever en de redactie uitdrukkelijk iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele onjuistheden en/of onvolledigheid van de verstrekte gegevens.

6

©2017 Overname van artikelen/foto’s is slechts mogelijk na verkregen schriftelijke toestemming van de uitgever Maas & Waal4all XL heeft de grootste regionale oplage in de regio Maas & Waal en is een uitgave van Businessmedia….4all www.businessmedia4all.nl

Maas&Waal4all XL

6

Jonge moeders blik op 2025

20

10 16 24 28 39 41 42 44 48 52 54

Wonen - Vrolijke tuinen Ondernemend Maas & Waal Maas & Waal verleidt De passie van... Familie in beeld Kijkje in de keuken Vereniging in beeld Sport Zorg & Welzijn Jeugd Kort

BUSINESS

Media....4all

Streekevenementen

5


Blik op 2025

Hoe zou het zijn in 2025?

Drie moeders en hun kijk op opvoeding Iedereen wil zijn kind(eren) graag zo goed mogelijk opvoeden, maar ook iedereen doet dat op een andere manier. Daarom vroeg Maas en Waal XL drie moeders naar hun kijk op opvoeden. Welke normen en waarden geven zij hun kind(eren) mee? En hoe zien zij de toekomst van hun kind in Maas en Waal anno 2025?

6

Anky van Wichen


Blik op 2025

Leonieke, Vera en Romee

NAAM: ANKY VAN WICHEN KINDEREN: ROOS (6 JAAR), SAAR (4 JAAR), JOEP (1 JAAR) “Ik heb in mijn leven al een leuke reis door Maas en Waal gemaakt”, begint Anky van Wichen. “Ik kom uit Hernen, heb in Druten op school gezeten, ben daarna in Alphen gaan wonen en heb in Beuningen gewerkt.” De dagelijkse verzorging van de kinderen komt grotendeels op Anky’s schouders terecht. “Mijn man heeft met zijn ouders een melkveebedrijf en heeft daarnaast nog een fulltime baan. Hierdoor is hij minder flexibel. Toch vinden we dat, zeker nu onze kinderen nog klein zijn, de meeste aandacht naar hen uit moet gaan. Daar passen wij onze keuzes op aan. Dat betekent dat ik mijn werk als zelfstandig communicatieadviseur nu op een iets lager pitje zet. Dat vind ik niet erg, want deze tijd krijgen we nooit meer terug.”

Als ze straks tieners zijn, dan moeten we maar hopen dat ze nog een keer bij ons op schoot kruipen voor een knuffel! “We vinden het belangrijk dat onze kinderen respect hebben voor anderen. Ze mogen van ons doen wat ze leuk vinden, maar moeten zich ook realiseren dat je soms dingen moet doen die niet zo leuk zijn en dat er overal gewerkt moet worden. Laatst las ik een column van Pieter Derks waarin dat treffend werd verwoord. Het ging over de tendens dat veel jongeren voor het gezellige studentenleven gaan tegenwoordig. Hij zei dat we straks twee miljoen communicatiewetenschappers hebben, maar niemand die een kraan kan repareren.” “Als we het hebben over 2025 dan zijn mijn kinderen tieners. Ik hoop dat ze dan een leuke vriendengroep hebben. Dat heb ik zelf ook altijd gehad, en dat heeft me gevormd tot de persoon die ik nu ben. Ook hoop ik dat er dan in de buurt een plek is waar ze naartoe kunnen. Net zoals wij vroeger altijd naar de Kikvorsch in Altforst gingen. Gelukkig zie ik dat in de Maas en Waalse dorpen de jeugd erg actief is in het verenigingsleven. Jongeren doen gigantisch veel. Dat saamhorigheidsgevoel vind ik mooi, en ik hoop dat het behouden blijft!”

NAAM: LEONIEKE PAPENDORP KINDEREN: VERA (3 JAAR) EN ROMEE (2 MAANDEN) “Ik ben geboren in Huissen, en heb daar ook mijn jeugd doorgebracht. Mijn vriend Twan woonde altijd al in Wamel. Toen dacht ik nog dat ik nooit naar zo’n dorp zou verhuizen. Ik ben een echt stadsmeisje! Na enkele keren op bezoek te zijn geweest in Wamel veranderde ik echter van gedachten. Ik vond het er fijn en mooi wonen. Bovendien had Twan een leuke vriendengroep, dus na een jaar ben ik toch naar Wamel verhuisd. Toen Vera één jaar was, ben ik bij Golfcentrum De Batouwe gaan werken als coördinator Business Club & Sales. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Bovendien heb ik nu flexibelere werktijden, zodat ik mijn werk en zorg voor Vera makkelijker kan combineren.”

Mieke Lamers

“We vinden dat onze kinderen anderen moeten behandelen zoals ze zelf ook behandeld zouden willen worden. De basis moet goed zijn, maar ze mogen zelf de wereld ontdekken. We proberen relaxte ouders te zijn, want dan straal je dat ook uit naar je kinderen.” “We hebben een hechte vriendengroep. Onze kinderen groeien met elkaar op. Ik hoop dat zij later ook een leuke vriendenclub blijven. Het dorpse karakter geeft bovendien een gevoel van vrijheid. Vera speelt liever buiten dan dat ze op de tablet zit. Ik ga ervan uit dat ze uitvliegt zodra ze gaat studeren, maar ik zie dat veel Maas en Walers daarna toch weer terugkomen. Dus wie weet! Zelf hoop ik dat we tegen die tijd een Bed & Breakfast in de tuin hebben. Dat is mijn droom. Gewoon om het erbij te doen, hoor!”

NAAM: MIEKE LAMERS KINDEREN: FEM (10 MAANDEN) Mieke is geboren in Niftrik, ging naar school in Wijchen, werkte onder andere in Ewijk en woont nu sinds zeven jaar in Wijchen. “Tijdens mijn studie Geneeskunde heb ik een aantal jaar op kamers in Nijmegen gewoond, maar ben wel altijd blijven sporten in Niftrik. Mijn man Mathijs komt uit Winssen. Het was vanzelfsprekend dat ik met mijn gezin weer in Maas en Waal zou gaan wonen. Ik werk in de ouderenzorg, een baan die goed te combineren is met ons sociale leven en ‘moeder zijn’.”

Zelf ben ik liefdevol, maar ook consequent opgevoed. Ik hoop dat ik dat ook in de opvoeding van mijn kind kan nastreven. “Mijn man en ik zijn ongeveer op dezelfde manier opgevoed, met dezelfde normen en waarden. We praten met elkaar over hoe we denken over opvoeden. Bijvoorbeeld over consequent zijn. We proberen dat te zijn, maar in de praktijk is dat niet altijd makkelijk. Dan kijkt Fem je weer met van die ondeugende ogen aan en moet ik mijn best doen om niet te lachen! Ze is natuurlijk nog jong, dus de echte ‘uitdaging’ in opvoeden komt nog. Ter inspiratie las ik wel eens een boek als ‘Oei, ik groei!’. Ik zocht dan naar een verklaring voor bepaald gedrag, maar merkte al gauw dat je zelf moet ondervinden wat voor jou en je kind het fijnst is.”

In 2025 is Fem acht jaar. “Ik verwacht dat we dan in Winssen wonen, zodat Fem kan opgroeien in een klein dorp en naar een kleinschalige basisschool kan. Hopelijk krijgt ze er leuke vriendjes en vriendinnetjes. We zullen haar stimuleren om een sport te beoefenen. Een teamsport is goed voor haar sociale ontwikkeling. Ook probeer ik zelf nog leuke dingen te blijven doen, want daardoor blijf ik een leukere moeder.”

Wat betreft de opvoeding van onze kinderen zijn we echt gevoelsmensen. We kijken niet op internet of in boeken. We kijken naar onze kinderen en de situatie.

7


Cryo21, de Nieuwste Hype op gebied Cryo21, de Nieuwste HypeVetcellen op gebied van afslanken! van afslanken! Bevriezen van Bevriezen van Vetcellen Cryo21, de Nieuwste Hype op gebied van afslanken! Cryo 21 – cryotherapie Is het veilig? De Cryo21 werkt op basis van koudetherapie. Er wordt manueel Bevriezen van Vetcellen Onderzoek heeft gewerkt aangetoond dat alleentussen de vetcellen kwetsbaar op een temperatuur de 0* en -10*C waardoor we een

Cryo 21 – cryotherapie De Cryo21 werkt op basis van koudetherapie. Er wordt manueel gewerkt op een temperatuur tussen de 0* en -10*C waardoor we een Cryo 21 – cryotherapie thermische schok creëren de van vetcellen die afkoelen tot 8*C. Vetcellen De Cryo21 werkt opinbasis koudetherapie. Er wordt manueel zijn zeer gevoelig voor koude en sterven behandeling gewerkt op een temperatuur tussen dena0*de en -10*C waardoor weeen een thermische creëren in de vetcellen die afkoelen 8*C. Vetcelnatuurlijke celdood. Deschok behandeling duurt slechts 30tot minuten en geeft len zijn gevoeligresultaat. voor koude enHet sterven na de behandeling eensnel en een onmiddellijk enzeer blijvend is volledig pijnloos, natuurlijke celdood. De behandeling duurt slechts 30 minuten en geeft betaalbaar. Het is het allernieuwste op het gebied van Cryotherapie. een onmiddellijk en blijvend resultaat. Het is volledig pijnloos, snel en Door de bewegende betaalbaar.kop is de behandeling geheel veilig en ontstaan er geen Hetplekken is het allernieuwste op hetzoals gebiedbij vande Cryotherapie. Doorvan de de rode of blauwe op de huid, voorlopers Cryo21 wel hetbewegende geval is.kop is de behandeling geheel veilig en ontstaan er geen

thermische schok creëren in de vetcellen die afkoelen tot 8*C. Vetcelzijn voorde effecten van koude en dus niet de omliggende len zijn zeer gevoelig koudemanier en stervenhet na delichaam behandeling een weefsels, en dat vetcellen op eenvoor veilige natuurlijke celdood. De behandeling duurt slechts 30 minuten en geeft verlaten zonder nadelige effecten. Het effect treedt op omdat een onmiddellijk en blijvend resultaat. Het is volledig pijnloos, snel en vetcellen waterhoudende betaalbaar. cellen zijn en kristalliseren bij een temperatuur boven het vriespunt. Met behulp van de Cryo21 kan is het allernieuwste op het gebied van Cryotherapie. Door vetweefsel op eenHetveilige manier afgebroken worden terwijl dede bewegendeintact kop is deblijven. behandeling geheel veilig en ontstaan er geen huid, spieren en zenuwen rode of blauwe plekken op de huid, zoals bij de voorlopers van de Cryo21 wel het geval is.

Hoe gaat behandeling in zijn werk. Hoe het? Allereerst doen we eenwerkt intakegesprek waarbij we u wensen en rode of blauwe plekken op de huid, zoals bij de voorlopers van de Lichaamsvet isOok opgebouwd uit de meerdere lagen. De onderste laag zit verwachtingen bespreken. worden contra-indicaties Cryo21 wel het geval is. Mariëlle Jansen dicht op de spieren enwordt die verminder door goede voeding Hoe werkt het? besproken. Voor de behandeling devan te jebehandelen zoneen volSchoonheidsinstituut doende bewegen. De laag daarboven ligt net onder de huid en is een werkt het? Lichaamsvet Hoe is opgebouwd uit meerdere lagen. De onderste laag zit opgemeten. De behandeling zelf duurt 30 minuten. Er wordt een Mariëlle hardnekkige vetlaag die niet of nauwelijks is doorbloed en daardoor Lichaamsvet is opgebouwd uit meerdere De onderste verstevigende crème opvoeding. de werkdicht op de spieren en die verminder je doorlagen. goede voedinglaag enzitvoldoende cellulitis crème ofmoeilijker aan te pakken is met aangebracht sporten en gezonde Denk afkoelt tot de gewenste temperatuur afhankelijk de spieren en ligt die verminder je door en volhierbijDeze aan cellulitis, maaristot we willen er natuurlijk wel graag van af! zone terwijltemperatuur. de behandelkop afkoelt de gewenste temperatuur. bewegen. De dicht laagopdaarboven net onder degoede huidvoeding en is een van de te behandelen zone en hetCryo beoogde resultaat (vetvermindering doende bewegen. De laag daarboven ligt net onder de huid en is een lipolyse rekent af met deze hardnekkige vetlaag door gecontroDeze temperatuur is afhankelijk van de te behandelen zone en het hardnekkige vetlaag dievetlaag niet die of niet nauwelijks is isdoorbloed daardoor of versteviging). hardnekkige of nauwelijks doorbloed enen daardoor leerde koeling, een methode met wetenschappelijk bewezen resultaat. beoogde (vetvermindering versteviging). moeilijker aanmoeilijker te pakken met issporten enengezonde voeding. kop eenresultaat temperatuur nul,isvoelt ditofzeker niet deze via de natuurlijke weg uit aan teispakken met sporten gezonde voeding. DenkDenk Hoewel deze Alsheeft de celonder eenmaal afgebroken wordt kouddeze aan, integendeel. Deze behandeling is aangenaam hierbij aanmaar cellulitis, we willen er natuurlijkwel wel graag vanvan af! af! onaangenaam Hoewel kop ons eenlichaam temperatuur onder nul, voelt dit zeker hierbij aan cellulitis, wemaar willen er natuurlijk graag verwijderd. heeft en relaxt.niet Na deonaangenaam behandeling meten we weer meteen u meteen Cryo lipolyse rekentdeze af met hardnekkige deze hardnekkigevetlaag vetlaag door gecontrokoud aan, integendeel. Deze is Dr. Cryo lipolyse rekent af met door Dermatologen aan dezodat prestigieuze Harvardbehandeling Medical School (VS), resultaat ziet. leerde koeling, een een methode met wetenschappelijk bewezen resultaat. Dieter Manstein en Dr. Rox Anderson, ontdekten namelijk dat vetcellen aangenaam en relaxt. Na de behandeling meten we weer meteen gecontroleerde koeling, methode met wetenschappelijk bewezenhet Gemiddeld zijn er 6 nodig zijn om een mooi resultaat te hebben. Maar Als de cel eenmaal is afgebroken wordt deze via de natuurlijke weg uit minder goed tegen kou kunnen dan andere ze gaan zodat meteen resultaat ziet. Gemiddeld zijnlichaamscellen, er 6 nodig zijn resultaat. Alsons delichaam cel eenmaal is afgebroken wordt deze via de het resultaat dat uu hebt bereikthet isdan blijvend, de vetcel is weg. De tijd verwijderd. kristalliseren. Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat Cryo een mooiisresultaat te hebben. Maar het resultaat dat u natuurlijke weg uitons lichaam verwijderd. tussen deom behandelingen 15 dagen, zodat uw lichaam de tijd heeft Dermatologen aan de prestigieuze Harvard Medical School (VS), Dr. lipolyse een veilige behandelmethode is, zonder schadelijke gevolgen en te verwerken. Dehet behandeling werkt namelijk en Dr. Rox Anderson, ontdekten namelijk dat vetcellen hebt bereikt is blijvend, de vetcel is weg. Denogtijd tussen de behanDermatologenDieter aanManstein de prestigieuze Harvard Medical School (VS), Dr. om alle afvalstoff voor lichaam. 2 weken door. Wij adviseren daarom om veel te drinken om heeft om alle afvalminder goed tegen kou kunnen dan andere lichaamscellen, ze gaan delingen is 15 dagen, ook zodat uwwater lichaam de tijd Dieter Manstein en Dr. Rox Anderson, ontdekten namelijk dat vetcellen het goed door te spoelen en de vetcellen sneller afgevoerd worden. dan kristalliseren. Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat Cryo Effecten o.a.: stoffen te verwerken. De behandeling werkt namelijk nog2 weken minder goed tegen kou kunnen dan andere lichaamscellen, ze gaan lipolyse een veilige behandelmethode is, zonder schadelijke gevolgen - Bevriezing de vetcellen dan kristalliseren. door. Wij adviseren daaromvan ook om veel water te drinken omhet voor hetKlinische lichaam. onderzoeken hebben aangetoond dat Cryo - Versteviging van de huid goed door te spoelen en de vetcellen lipolyse een veilige behandelmethode is, zonder schadelijke gevolgen - Vermindering cellulitis sneller afgevoerd worden. Effecten o.a.: voor het lichaam. Her modelleert figuur Cryo21 de Nieuwste- Hype op gebied van Afslanken!

Nieuw:

- Bevriezing van de vetcellen - Versteviging van de huid

bloedsomloop Bevriezen- Stimulering van Vetcellen

Effecten o.a.:- Vermindering cellulitis - Bevriezing van vetcellen - Herde modelleert figuur - Versteviging- Stimulering van de huid bloedsomloop - Draineert afvalstoffen en lymfe - Vermindering cellulitis - Her modelleert figuur Is het veilig? - Stimulering Onderzoek bloedsomloop heeft aangetoond dat - Draineert afvalstoffen en kwetsbaar lymfe zijn voor alleen de vetcellen

de effecten van koude en dus niet de omliggende weefsels, en dat vetcellen op een veilige manier het lichaam verlaten zonder nadelige effecten. Het effect treedt op omdat vetcellen waterhoudende cellen zijn en kristalliseren bij een temperatuur boven het vriespunt. Met behulp van de Cryo21 kan vetweefsel op een veilige manier afgebroken worden terwijl de huid, spieren en zenuwen intact blijven.

Hoe gaat behandeling in zijn werk. Allereerst doen we een intakegesprek waarbij we u wensen en verwachtingen bespreken. Ook worden de contra-indicaties besproken. Voor de behandeling wordt de te behandelen zone opgemeten. De behandeling zelf duurt 30 minuten. Er wordt een cellulitis crème of verstevigende crème aangebracht op de werkzone terwijl de behandelkop

- Draineert afvalstoff en en lymfe Schoonheidsinstituut Mariëlle WilDe jij Gamert Definitief2109 Vetcellen Verwijderen? Is het veilig? Van Buik, billen, bovenbenen, onderkin Onderzoek heeft aangetoond dat 6605WC of Wijchen zelfs alleenkuiten. de vetcellen kwetsbaar zijn voor 024-6417768 /een 06-20727431 Nu 50% korting opde proefbehandeling! effecten van koude en dus niet de omliggende weefsels, en dat vetcellen info@instituut-marielle.nl Onmiddellijk enopblijvend resultaat! een veilige manier het lichaam verlaten zonder nadelige effecten. www.instituut-marielle.nl Het eff ect6x treedt omdat vetcellen waterhoudende cellen zijn en Pijnloos en Snel! Kuur van à 30opminuten!

kristalliseren bij een temperatuur boven het vriespunt. Gegarandeerd resultaat! Met behulp van de Cryo21 kan vetweefsel op een veilige manier afgebroken worden terwijl de huid, spieren en zenuwen intact blijven. Schrijf u nu in voor de Proefbehandeling voor 50% korting.

Normaal €100,- per behandeling nu €50,-. U ziet gelijk Hoe gaat behandeling in zijn werk. resultaat. U beslist daarna zelf of u doorgaat met de kuur!

Allereerst doen we een intakegesprek waarbij we u wensen en verwachtingen bespreken. Ook worden de contra-indicaties besproken. Schoonheidsinstituut Mariëlle Voor de behandeling wordt de te behandelen zone opgemeten. De De Gamert 2109 behandeling zelf duurt 30 minuten. Er wordt een cellulitis crème of ver6605WC Wijchen stevigende crème aangebracht op de werkzone terwijl de behandelkop

Mariëlle Jansen van Schoonheidsinstituut Mariëlle

afkoelt tot de gewenste temperatuur. Deze temperatuur is afhankelijk van de te behandelen zone en het beoogde resultaat (vetvermindering of versteviging). Hoewel deze kop een temperatuur heeft onder nul, voelt dit zeker niet Cryo21 de Nieuwste Hype op gebied van onaangenaam koud aan, integendeel. Deze behandeling is aangenaam Afslanken! van en relaxt. Na deBevriezen behandeling meten we Vetcellen weer meteen zodat u meteen het resultaat ziet. Gemiddeld zijn er 6 nodig zijn om een mooi resultaat te hebben. Maar Wil jij Definitief Vetcellen Verwijderen? het resultaat dat u hebt bereikt is blijvend, de vetcel is weg. De tijd Van Buik, billen, bovenbenen, tussen de behandelingen is 15 dagen, zodat uwonderkin lichaam de tijd heeft alle afvalstoff en te verwerken. De behandeling werkt namelijk nog ofomzelfs kuiten. 2 weken door. Wij adviseren daarom ook om veel water te drinken om het goed door te spoelen en de vetcellen sneller afgevoerd worden.

Nieuw:

Nu 50% korting op een Nieuw: proefbehandeling!

Cryo21 de Nieuwste Hype op gebied van Afslanken! Bevriezen van Vetcellen

Onmiddellijk en blijvend resultaat! Pijnloos enDefinitief Snel! Kuur van 6x àVerwijderen? Wil jij Vetcellen 30 minuten! resultaat! Van Buik,Gegarandeerd billen, bovenbenen, onderkin of zelfs kuiten. Schrijf u nu in voor de Proefbehandeling Nu korting. 50% kortingNormaal op een proefbehandeling! voor 50% 100,- per behandeling nu 50,-. U ziet gelijk Onmiddellijk en blijvend resultaat! resultaat. U beslist ofminuten! u Pijnloos en Snel!daarna Kuur vanzelf 6x à 30 doorgaat met de kuur! resultaat! Gegarandeerd Schrijf u nu in voor de Proefbehandeling voor 50% korting. Normaal €100,- per behandeling nu €50,-. U ziet gelijk resultaat. U beslist daarna zelf of u doorgaat met de kuur!

Schoonheidsinstituut Mariëlle De Gamert 2109 6605WC Wijchen 024-6417768 / 06-20727431 info@instituut-marielle.nl www.instituut-marielle.nl

024-6417768 / 06-20727431 info@instituut-marielle.nl www.instituut-marielle.nl

Uw partner in internationale personeelsbemiddeling

Marconistraat 21 • 4004 JM Tiel • Tel.: 0344 - 605076 • info@eb-personeelsdiensten.nl www.eb-personeelsdiensten.nl


Genomineerd

7

! d r e e n i m o n e g n j i Wij z HET ONDERNEMER VAN R O VO IE AT IN M O OP DE N N. ETECHNIEK IS TROTS TI LA AL ST U MOOIE ACTIES AA IN S EN AN ED BI PM O EN N KO TE N VA AN ONZE KL HET TEAM GRAAG SAMEN MET IT D EN ER VI IJ W . 17 JAAR BEUNINGEN 20

Speciale Nominatie Actie

Bosch cadeau

30% KORTING OP EEN SERVICEOF ONDERHOUDSCONTRACT VOOR UW CV-KETEL

GELDIG TOT 31 AUGUSTUS

BIJ AANSCHAF NEFIT CV-KETEL (VRAAG NAAR DE VOORWAARDEN)

GELDIG TOT 15 OKTOBER 2017 (VRAAG NAAR DE VOORWAARDEN)

Duurzaam verwarmen, koelen en warm water

HOGE SUBSIDIES!

Uiteraard kunt u ook voor andere duurzame klimaatoplossingen bij ons terecht, zoals de Nefit Nefit EnviLine warmtepompen EnviLine warmtepompen met hoge subsidies Verwarmen met energie uit de • Verwarmen buitenlucht en fors besparen met energie uit de buitenlucht en op uw energierekening! fors besparen op uw energierekening! All-electric of combinatie of combinatie met cv-ketel • All-electric met cv-ketel Geen grondbrongrondbron nodig • Geen nodig Geen aparte airco nodig • Geen aparte airco nodig Compleet duurzaam met Nefit zonne-energie • Compleet duurzaam met Nefit. • Nefit Zo easy kanzonne-energie het zijn. Ook duurzaam besparen? Vraag ons vrijblijvend advies:

Ook duurzaam besparen? Vraag ons vrijblijvend advies.

Van Heemstraweg 12B 6644 KG Ewijk T 0487-525005 info@koopmansinstallatie.nl

www.koopmansinstallatie.nl


Kleur

is de zomertrend

Na een warm en droog voorjaar is het weer even iets koeler en kunnen we ons in onze vrije tijd weer wat meer gaan richten op doen dan op luieren in de zon. Een prima gelegenheid om onze tuin verder aan te passen voor het goede weer dat nog komen gaat. Maas en Waal4all XL dook in de zomertrends en ontdekte dat één trend overduidelijk leidend is: Kleur!

Deze zomer bepalen kleuren het aanzicht van de tuin en daarbij is het opvallend dat die niet alleen wordt ingebracht door kleurrijke planten. In de zomer van 2017 mag je tuin, terras of balkon volledig worden aangekleed met kleurrijke accessoires. Ideaal voor het zitgedeelte in je achtertuin of balkonzijn

De genieters

Als je de tuin van Hanny en Joop van Heumen in Beuningen inloopt, valt direct

grote kussens in felle en vrolijke kleuren, bijvoorbeeld geïnspireerd op de

de hoeveelheid kleur op. “We zijn liefhebbers van gezelligheid”, vertelt Hanny.

Russische Matroesjka-poppetjes.

“Een strakke tuin met weinig kleur is dan ook niets voor ons. We doen zelf alleen de kleine dingen in de tuin en zorgen natuurlijk voor de accessoires.”

Ook felgekleurde plastic of metalen stoelen zie je deze zomer veel; die blijven

Joop knikt. “Als ik een tuin vol gras en planten zie en ik denk aan het werk

langer mooi omdat ze bestand zijn tegen verbleken door zonlicht en ze zijn

dat daarbij hoort, dan hoeft het voor mij al niet meer. Ik wil vooral genieten in

gemakkelijk schoon te maken en te verplaatsen. Ook felgekleurde houten

onze tuin. Het grote werk besteden we dan ook uit en een groot deel van onze

ligstoelen zijn populair. Die liggen lekker door de golvende vorm.

tuin bestaat dan ook uit terras. Wel hebben we een heerlijke vlonder aan het water, waar we een sproeier in hebben geplaatst.”

Geen gezellige avondtuin zonder verlichting. Grote en kleine bol- en kubusvormige lampen blijven populair, maar deze zomer zie je ook strengen van gekleurde lampjes voor in bomen en heesters. Er bestaat zelfs duurzame tuinverlichting die in te stellen is via je smartphone. Nieuw zijn ook oplaadbare

“Al die kleuren geeft ons een hoop plezier”

lampen met verschillende sterkte-instelling, die je zonder problemen overal

Kleur is voor zowel Hanny als Joop belangrijk. Joop: “Als ik vanuit huis de tuin in

in de tuin kunt plaatsen.

kijk geeft al die kleur me echt plezier.” Hanny voegt toe dat ze een hele groene tuin niet zo leuk vindt. Het is juist mooi om je tuin aan te kleden.” Joop voegt

Op de vloer van je terras of onder je overkapping zijn op Portugese en Marokkaanse

toe dat hij het een echte toevoeging vindt als je er ook nog een vuurtje in kunt

prints geïnspireerde tegels helemaal in. Met een terras daarvan, waarop je een

stoken. “Daarom hebben we een sfeervolle tuinhaard op onze vlonder. Als je daar

klassieke badkuip op pootjes plaatst, ben je helemaal van deze tijd.

zit kun je de snoeken zien zwemmen en er zitten zelfs twee grote schildpadden.

10


Wonen - Vrolijk in en om het huis

Hanny en Joop van Heumen

Om zoveel mogelijk in contact met het buitenleven te blijven hebben Hanny en Joop een grote serre aan hun huis gebouwd. “Daar zitten we tegenwoordig meer dan in onze woonkamer en hij geeft gemakkelijk toegang tot het echte buitenleven.” Wat de kleurentrend betreft beamen de twee dat kleur gezelligheid brengt en uitnodigt. “Kleur brengt gemoedelijkheid, zowel door bloemen en planten als door leuke accessoires. Kunst doet daarbij ook veel. Onontbeerlijk is een goede en sfeervolle verlichting, zodat je ’s avonds net zo veel geniet als overdag. Voor ons is onze tuin een gemoedelijke en fleurige plek die we niet zouden willen missen.”

De accessoire-specialist Accessoire-specialiste Annette van den Boogaard van BijNett uit Druten herkent de kleurtrend volmondig. “Deze zomer is de bohemièn- of Ibizastijl helemaal hot! Comfortabele loungestoelen, gekleurde lampenstrengen en fel

De lifestyle-specialist Willy van Wamel van De Agave in Beneden-Leeuwen ziet ook voor dit jaar de ‘van binnen naar buiten-trend’ voortgaan. “Dit jaar zie je dat ook steeds meer luxe accessoires hun weg van binnen naar buiten weten te vinden. Het lijkt erop dat de consument de verplaatsbaarheid van accessoires heeft ontdekt en daarbij gaat het niet alleen om mooie potterie, maar bijvoorbeeld ook om licht. Meer licht in de tuin is tevens een échte trend geworden, zeker ook als het gaat om oplaadbare lampen, die je op iedere plek in de tuin kwijt kunt. Kleur wordt dit jaar ook als trend genoemd en je ziet dan ook veel gekleurde accessoires. Zelf vind ik dat je dat echter het mooist als je die combineert met een eenvoudige kleurenbasis. Dat maakt het geheel nóg stijlvoller!” TEKST: RVL FOTO’S: RVL EN EXPERTS

bedrukte doeken zijn in. Ook zijn cactussen op de tuintafel helemaal terug en met een hippe waterkan maak je het helemaal. Er mag behoorlijk overdadig met accessoires in de tuin worden ‘gespeeld’ en eigenlijk is niets te gek, zolang

het maar kleur heeft. Combinaties van felgeel, turqoise en felgroen maken je zomertuin nóg vrolijker.

11


Denkend in oplossingen tegen brand en inbraak

COMPLETE DEURBEVEILIGING MET HMB MEERPUNTSLUITING, VEILIGHEIDSBESLAG MET KERNTREKBEVEILIGING EN CILINDER

Wanneer er bij u thuis een ongewenste situatie ontstaat, wilt u hierover zo snel mogelijk worden geĂŻnformeerd. Met behulp van de beveiligingssystemen van Huisman Etech Experts bent u ervan verzekerd dat er bij brand, inbraak of andere noodgevallen, snel de juiste actie wordt ondernomen. En dat geeft een veilig gevoel. Maak vrijblijvend een afspraak voor een persoonlijk advies.

Kom voor gratis preventie advies naar Enorm Dick Smits Rooysestraat 45 A in Dreumel

Koningstraat 101, Druten T +31 487 51 85 55 W www.huismanetech.nl

Eerst denken, dan doen! Klantgericht, betrouwbaar en kwaliteit. Dat zijn de kernwoorden voor Schilderwerken Gebr. Rutten. Een duurzame relatie met onze klanten, daar doen wij het voor. Wij leveren daarom ook graag een totaalpakket voor al uw schilderwerken. Vakwerk, het hele jaar door! Van een eerste stijl- en kleuradvies tot complete organisatie van uw project, van schilderwerk tot afwerking, van nieuwbouw tot monumentaal werk, van groot onderhoud tot 24-uurs-klantenservice. Geniet van uw woning, zowel van buiten als van binnen. In zomer en winter. T: 024 323 82 86 of kijk op www.gebr-rutten.nl

50 JAAR

SC HILD E RWE RK E N GEBR. RUT TEN


Dien nu uw project in!

Ondersteunen van initiatieven

die de regio versterken.

Een sterkere leef- en werkomgeving in Maas en Waal Het Coรถperatiefonds van Rabobank Maas en Waal is bestemd voor projecten die bijdragen aan een sterkere leef- en werkomgeving in onze regio. Aanvragen voor ronde 2 kunnen tot maandag 2 oktober 2017 worden ingediend.

Kijk voor meer informatie op rabobank.nl/maasenwaal Een aandeel in elkaar


Hospice MAAS

WAAL - DRUTEN

SPONSORACTIE MAAS & WAAL 4ALL XL

Waardig Leven en Sterven

Maas & Waal4all XL ondersteunt met de jaarlijkse sponsoractie dit jaar het Hospice Bijna Thuis Huis Maas & Waal te Druten. Een huis dat ondersteuning biedt aan mensen in de laatste levensfase. Ruim 70 vrijwilligers, coรถrdinatoren, vele donateurs en ambassadeurs van de Stichting Vrienden helpen het Hospice. U kunt uiteraard ook vrijwilliger en/ of donateur worden. Kent u het Huis nog niet goed genoeg, bezoek dan zeker eens de website www. bijnathuishuismaasenwaal.nl of volg en like het Hospice op facebook. Ook een afspraak maken kan altijd. Het Hospice is er voor iedereen van jong tot oud.

Connecting the Flows

LENSSEN DRUTEN

WWW.HANSJANSSENDRUTEN.NL

TOT

MINDER REFLECTIES

datum uitgifte: geldig tot 1 jaar na uitgifte

handtekening:

1

Intensief Hogedruk voorwas Lava intensief Velgen intensief Wassen Bodemreinigen Lava glanspantser Wax Drogen

    

Cadeaubon

voor wasprogramma

  

  w w w.huismanetech.nl

14


Hospice

Hospice Bijna Thuis Huis

Cheque

De Stichting Vrienden Hospice Bijna Thuis Huis organiseert donateurs- en sponsoracties. Op dinsdag 31 oktober is de jaarlijkse golfdag gepland op topbaan The Duke te Nistelrode. Interesse? U kunt voor meer informatie de website raadplegen www.vriendenhospicemaasenwaal.nl. Heeft u zelf een actie en wilt u deze verbinden met het Hospice? Neem dan contact op met Yvonne van der Bend of Ilona van Beers, tel. 06 42 35 43 06

DRUTEN

Connecting the Flows

PHILI PSEN ACCOUNTANTS

VraagWijzer West Maas en Waal Op iedere vraag een helder antwoord Bent u inwoner van de gemeente West Maas en Waal?

Inwoners van West Maas en Waal kunnen bij

Heeft u hulp, advies of ondersteuning nodig in uw dagelijkse leven?

VraagWijzer terecht met vragen over

I

ADVISEURS

VAN DER WEERDEN tel 024 677 22 88

VraagWijzer West Maas en Waal is uw eerste aanspreekpunt en dé ·

Gezondheid en zorg

·

Huishouding

De consulenten van VraagWijzer zoeken samen met u naar een

·

Opvoeding en opgroeien

oplossing voor uw ondersteuningsvraag.

·

Wonen

Is er specialistische hulp nodig of zijn er misschien ook mogelijkhe-

·

Samen leven

den te vinden in uw eigen omgeving, bijvoorbeeld met familie

·

Wetten en regelingen

of buren?

·

Werk en inkomen

·

Vervoer en mobiliteit

instantie die u verder helpt.

Een indicatie of toestemming voor gespecialiseerde zorg verloopt altijd via VraagWijzer. Wat er ook gebeurt, u houdt de regie, de

VAN DER WEERDEN tel 024 677 22 88

consulenten van VraagWijzer ondersteunen u. Meer informatie vindt u op www.vraagwijzerwestmaasenwaal.nl Liever persoonlijk contact met een consulent? Bel (0487) – 790 790

VraagWijzer West Maas en Waal | Van Heemstraweg 50 | 6658 KH Beneden-Leeuwen telefoon: 0487 - 790 790 | e-mail: info@vraagwijzerwestmaasenwaal.nl

Laat uw auto- of caravanbanden www.vraagwijzerwestmaasenwaal.nl controleren bij van der Weerden

Laat uw auto- of caravanbanden controleren bij van der Weerden

caravanbanden & wielen specialist caravanbanden & wielen specialist

Van Heemstraweg 25 – 27 6641 AA Beuningen 024 6772288

Van Heemstraweg 25 – 27 6641 AA Beuningen 024 6772288


Ondernemers - Blik op 2025

Vakantiegevoel dichtbij

Hoe kijken ondernemers in de vrijetijdsector naar de toekomst? We spraken met Els Timmerman en Adrie van Ooijen. Gesprekken over onthaasten, de belangrijke dingen in het leven en het positieve effect van toerisme op leefbaarheid.

ELS TIMMERMAN - RIVERSIDE OUTDOOR & EVENTS APPELTERN Aan de kop van een van de schiereilanden in de Gouden Ham bevindt zich strand Maaslanden. In het prachtige Paviljoen aldaar spreken we met Els Timmerman die, samen met haar man Joris, eigenaar is van Riverside Outdoor & Events.

CONTACT MET HET WATER ‘Sinds 2014 werken wij op deze plek’, vertelt Els. ‘Enkele jaren daarvoor begonnen wij aan de overkant met bootverhuur vanaf de Korenmolen. Het paviljoen zagen we vanaf het water, het was vrijwel altijd gesloten. Na gesprekken met de toenmalige gebruiker en stichting Uiterwaarde is het balletje gaan rollen’. Riverside verhuurt boten, TukTuk’s, fietsen en steps. ‘Daarnaast hebben wij een mooi aanbod voor bedrijfsfeesten, teamdagen en familie uitjes’, gaat Els verder. Evenementen zoals de Lentefair en de Maas & Waalse Oogstdagen worden hier gehouden. En ik moet de schoolgroepen niet vergeten, die hier hun introdagen en sportdagen organiseren’.

‘Je moet hier helemaal niks’

Voor mensen die graag een dagje Maasstrand beleven, is het paviljoen in het seizoen alle dagen open.

UNIEKE SFEER ‘We zitten op een unieke plek. Als je hier aankomt dan valt er wat van je af, je krijgt het vakantiegevoel. We zien een trend naar back-to-basic, daar spelen we op in. Omringd door water, de natuur, de steiger, de bootjes. Meer hoeft vaak niet. Mensen komen tot zichzelf en tot elkaar’.

TOERISME EN LEEFBAARHEID ‘Voor ons bedrijf is Maas & Waal een prima omgeving’, vervolgt Els. ‘Het water, de natuur en de historie heeft veel te bieden. We verhuren de vervoermiddelen en bieden arrangementen met leuke stops. Zo hebben we al veel verbindingen gelegd met lokale ondernemers’. ‘Ik maak me wel zorgen over de toekomst van de dorpen. Je ziet veel voorzieningen verdwijnen. Toerisme kan helpen om de leefbaarheid te behouden. Ik weet niet of de inwoners zich dat altijd realiseren’.

IDEEËN GENOEG ‘Ons bedrijf staat en nu is het zaak om flink aan de weg te timmeren, want veel streekgenoten kennen ons nog niet. We hebben genoeg plannen voor de toekomst, de locatie brengt ons op ideeën’. Els besluit met: ‘We zijn klaar voor de toekomst en het blijft een cadeautje om op zo’n mooie plek te mogen werken’.

16


Ondernemers - Blik op 2025

‘Wij bieden het wow-gevoel: ‘Hier wil ik staan, water, natuur, wolken’. ADRI VAN OOIJEN - CAMPINGPARK GROENE EILAND APPELTERN Kamperen met het wow-gevoel Omringd door het water van de Gouden Ham in gesprek met Adrie van Ooijen, eigenaar van Campingpark Groene Eiland: ‘Vakantie aan het water, de wind door je haren voelen. Mensen de mogelijkheid geven om bezig te zijn met de dingen die echt belangrijk zijn: aandacht voor elkaar, samen zijn, onthaasten, niets moeten, alles mogen. Daarvoor geven wij handreikingen’, vertelt Adrie. ‘Wij bieden het wow-gevoel: ‘Hier wil ik staan, water, natuur, wolken’.

BIJENKORF ‘Ons campingpark heeft 650 eenheden, samen met Watersportcentrum Maasbommel -ook onderdeel van onze activiteiten- hebben we meer dan 1000 eenheden. Plaatsen voor chalets, caravans, tenten, ligplaatsen, studio’s en watervilla’s. Het vormt een levendig geheel. Ik vergelijk het met een bijenkorf. Iedereen doet wat, het komt en gaat, Er wordt gegeten, gedronken en geld besteed. In de samenhang schuilt een grote kracht, waar iedereen, ook de omgeving, profijt van kan hebben. We moeten de mogelijkheden niet onderschatten’.

FLEXIBILITEIT Kijkend naar de toekomst zegt Adrie: ‘De markt verandert snel. Trends als de enorme opkomst van B&B’s, last minute boeken via internet en de groei van het aantal campers zag je vijf jaar gelden niet aankomen. Het is belangrijk om op de korte termijn te schakelen en vooral je ogen open te houden. Niet zo lang geleden werden vakanties maanden van tevoren vastgelegd. Dat gebeurt nu hoofdzakelijk op het laatste moment. Hierdoor kan het op het laatste moment goed komen of niet’.

MET ELKAAR ‘Het is tijd voor een heroriëntatie en herpositionering in en van de streek’, vindt Adri. ‘Laten we vooral niet in beperkingen denken, maar in mogelijkheden. Voor de lange termijn is het belangrijk dat we de identiteit van Maas & Waal bewaken. De kleinschaligheid is wat mij betreft een van de drijvende krachten van het gebied’. ‘Verder denk ik dat we ons moeten focussen op de krenten in de pap. Zoals de Gouden Ham, Tuinen van Appeltern , de Tuut, het dorpje Megen en Hanzestad Maasbommel met de rivieren die uitnodigen tot wandelen, struinen en beleven. Cultuur, historie, watersport, techniek en natuur, dat kunnen we samen promoten. En meer samenwerken. In goede en slechte tijden moet je elkaar vasthouden. Nu het beter gaat, is het juist belangrijk om samen te werken. Voor gemeentes zie ik een regie functie. Zij hebben voeling met inwoners en bedrijfsleven en bepalen waar we naar toe gaan met elkaar’.

17


HTR security systems genomineerd voor ondernemersverkiezing Op een bijeenkomst in De Tuinen van Appeltern op 28 juni jl. werden de genomineerden voor de verkiezing van Ondernemer van het Jaar Maas en Waal 2017 bekend gemaakt. HTR security systems bv uit Druten is een van de drie genomineerden voor de titel en daar is eigenaar Richard Krutwagen natuurlijk bijzonder trots op. Richard Krutwagen

Energieweg 50 6651 KT Druten Tel. 0487-513666 www.htr-securitysystems.nl

GENOMINEERD

2017

“We zijn in de afgelopen jaren flink gegroeid en dat zet door. Dat betekent dat alle inzet van ons gehele team zijn vruchten afwerpt. We zijn vorig jaar verhuisd naar een splinternieuw en volledig klimaatneutraal pand, dat ons een uitstekende basis biedt om onze activiteiten verder te ontplooien op een duurzame wijze. Daarnaast blijven we betrokken bij het maatschappelijk leven in de regio, onder meer door sponsoring van het Toverbaltheater in Beneden-Leeuwen, de Tim-Foundation en niet te vergeten een aanzienlijk aantal sportverenigingen. Dat al die activiteiten nu met een nominatie worden beloont maakt ons allemaal bijzonder trots en stimuleert ons om nog een tandje bij te zetten.” Krutwagen wil vanuit Maas en Waal4all XL iedereen bedanken die zijn bedrijf voorgedragen heeft. “Mijn dank gaat echter vooral ook uit naar onze medewerkers, want dankzij hen bereiken we onze doelen en zonder hen was deze nominatie dan ook nooit mogelijk geweest!”

SUMMER SALE Korting tot 50% Nieuwe collectie met een knipoog naar de herfst 2017 Donderdag 3 augustus Dag van Druten Zondag 6 augustus geopend Vrijdag 25 augustus Modepresentatie Een fijne vakantie gewenst Mode vanaf maat 34

GENOMINEERD

2017 Hogestraat 46 6651 BM Druten 0487512241 www.annettemode.nl info@annettemode.nl 18


GENOMINEERDEN BEKEND Op woensdagavond 28 juni tijdens een bijeenkomst “De sleutels tot succesvol ondernemen” van Ondernemend Maas & Waal in samenwerking met Rabobank Maas en Waal bij De Tuinen van Appeltern zijn de genomineerden bekend gemaakt. Er volgen nu nog bedrijfsbezoeken en een pitchbijeenkomst. Tevens worden de kandidaten bezocht door een onafhankelijke accountant en wordt er een bedrijfsfilm gemaakt. De jury let vooral op het ondernemerschap, de bedrijfsvoering, visie, strategie, innovaties, communicatie, mvo, sales en marketing en hrm beleid – mensgerichtheid/scholing.

2017

GENOMINEERD

GENOMINEERD

CATEGORIE DE ONDERNEMER VAN HET JAAR:

CATEGORIE RABO TALENT AWARD 2017:

ANNETTE MODE TE DRUTEN Liesbeth Bruisten HTR SECURITY SYSTEMS TE DRUTEN Richard Krutwagen PERFECT VAN WAMEL BV TE BENEDEN LEEUWEN Freek van Wamel

KEURSLAGERIJ LEMMERS TE BENEDEN LEEUWEN Maarten Kocken BRINKS COFFEEROASTERS TE BENEDEN LEEUWEN Siebe van den Brink ROMTOUR TE DRUTEN Luc en Andreea Hardus

7 NOVEMBER FEESTELIJKE BEKENDMAKING

presentator Toine van Peperstraten

Het businessevent 2017 vindt dit jaar plaats in D’n Bogerd te Druten en zal worden gepresenteerd door Toine van Peperstraten. Toine van Peperstraten is vooral bekend als sport journalist en is geregeld dagvoorzitter. Op een innemende wijze en met humor zal hij het businessevent leiden en de genomineerden voorstellen en de winnaars bekend maken.

LAAT U BETOVEREN OP DINSDAG 7 NOVEMBER EN BESTEL NU UW KAARTEN VIA WWW.ONDERNEMERVANHETJAARMAASENWAAL.NL HOOFDSPONSOR

OFFICIAL SPONSOR

BUSINESS PARTNERS EN VRIENDEN

printrendement G RA F IM E D IA

PRO D U C T IE S

ORGANISATIE

BUSINESS Media....4all

19


Streek Historie in Beeld Maas en Waal barst van de culturele evenementen, die veelal vanuit een oude traditie zijn ontstaan of verwijzen naar de pracht van de regio. In deze uitgave van ‘De Beoordeling’ nemen we twee van deze evenementen nader onder de loep: De Maas en Waalse Oogstdagen en het Bourgondisch Fruitwandelen en –fietsen.

De Maas en Waalse Oogstdagen: Blijvend evenement voor Maas en Waal

Traditionele gezelligheid

Dit jaar vinden de Maas en Waalse Oogstdagen voor de elfde keer plaats, in het gebruikelijke tweede weekend van augustus. Bestuurslid Jeroen van Eert vertelt dat het evenement een initiatief was van Henk Hoefnagels en Gerald van Ooijen, in samenwerking met De Bewaorsmiense. “Feitelijk was het een voortzetting van de Oogstdagviering van het ZLTO (voorheen NCW) en sinds 2013 wordt het evenement vanuit een stichting georganiseerd.” In eerste instantie vond de Oogstdagviering plaats op boerderijland, maar door een teruglopend bezoekersaantal en daaruit volgende financiële lasten stopte het evenement. Henk Hoefnagels, die een streekmarkt organiseerde, zag de noodzaak van het transparanter worden van de agrarische sector en wilde de buitenwereld laten zien hoe die werkt. In 2013 ging Hoefnagels door met het organiseren van open dagen op agrarische bedrijven ende organisatie van de Oogstdagviering kwam in handen van een stichting: De Maas en Waalse Oogstdagen.

Volgens voorzitter Chris van Rossum is het belangrijkste doel van de stichting om mensen deel uit te laten maken van het agrarisch bedrijf. “Veel mensen zijn onbekend met het agrarische leven en werken en wij willen hen op een interessante en transparante, maar ook leuke wijze laten zien hoe het werkt.” Secretaris Anke van Bergen knikt bevestigend. “De sector heeft negatieve publiciteit ondervonden door acties van kritische organisaties als Wakker Dier, de Partij voor de Dieren en Varkens in Nood. Wij willen tonen dat dat vervelende excessen zijn en dat het merendeel van de sector integer en gedreven werkt en dat doen we op een gezellige manier.” Die ‘gezellige manier’ is een gratis evenement in een traditioneel/nostalgisch frame. Chris: “We willen de interesse van mensen op een positieve manier prikkelen door beleving te bieden. Zo vind je op de Maas en Waalse Oogstdagen een streekmarkt, waar streek- en lifestyleproducten worden verkocht en waar je alles te weten kunt komen over de totstandkoming ervan. Daarnaast is er een landbouwplein, waarop je innovaties op het gebied

20

van landbouwmachines kunt zien en uitleg daarover krijgt. Vanuit de traditie hebben we op de zaterdagavond een Oogstdagviering in dank en gebed en voor de kinderen is er de kinderboerderij. Voor het vermaak hebben we diverse activiteiten als races met machines (oude trekkers vs. drones, nieuwe combines tegen handmalers). Culminatie in de jaarlijkse organisatie is het NK-Hooien, een competitief element met een knipoog naar het verleden.” Voor het tot stand komen van een dergelijk evenement is samenwerking onontbeerlijk. Chris: “We werken samen met Riverside en zijn tevens lid geworden van Maasmeanders. Daardoor kunnen bezoekers van buiten de regio ook ’s avonds met het pontje heen en weer. Ons bezoekersaantal is dan ook groeiend, mede omdat we veel aandacht besteden aan de jeugd. Vorig jaar hadden de Maas en Waalse Oogstdagen 5000 bezoekers en we verwachten dat dat nog zal groeien.” De Maas en Waalse Oogstdagen zijn zeker een sympathiek evenement voor sponsoren. Anke: “Die zijn natuurlijk altijd welkom, zeker ook omdat zij ons helpen organisatorisch te finetunen en het mogelijk te maken om risicoverkleining te outsourcen. Daarbij denken we trouwens ook aan de gemeenschap; minimaal € 1000,00 van onze jaaropbrengst komt te goede aan KiKa en we denken na over een wedstrijdelement met een sponsorwand om de jonge generatie te triggeren om mee te doen aan ons evenement. Op die manier willen we tonen dat we van blijvende waarde zijn voor de regio.”

Het bestuur van de Maas en Waalse Oogstdagen


Streek Historie in Beeld

Beide onderdelen vinden plaats op zaterdag 2 september a.s. Fruitwandelaars en fruitfietsers kunnen nog volop inschrijven via www.dijkensport.nl

BourgondischFruitwandelen en –fietsen

Een feestje We zitten aan tafel met twee organisatoren van het Bourgondisch Fruitwandelen en –fietsen dat zich, als onderdeel van Dijkensport.nl, in korte tijd heeft mogen verheugen in een sterk stijgende populariteit. Cees van Gelder (70) uit Beneden-Leeuwen was al lid van de bouwploeg, maar stapte in 2013 in de organisatie van het Fruitwandelen en –fietsen, tegelijkertijd met plaatsgenoot Martien Verheijden (67), die daarvoor gedurende 9 jaar actief was bij voetbalclub Leones. Cees vertelt: “Dijkensport was oorspronkelijk een initiatief van de Gemeente West Maas en Waal, maar de organisatie daarvan werd na twee jaar in handen gegeven van een speciaal voor dat doel opgerichte stichting. Het Bourgondisch Fruitwandelen startte in 2004, als initiatief van een buurtvereniging. Het begon met 200 deelnemers en werd in 2005 onderdeel van Dijkensport. Sinds 2014 is er naast het Fruitwandelen ook het Bourgondisch Fruitfietsen.” Martien vertelt dat de onderscheidende kracht van het Bourgondisch Fruitwandelen en –fietsen vooral ligt in het parcours en de gezelligheid. “De deelnemers komen door weilanden, boomgaarden, uiterwaarden en natuurgebieden, plekken waar je anders nooit komt. Op vijftien plekken op de route worden zij onthaald met muziek en verrassingen op het gebied van streekproducten. Het aantal deelnemers groeit dan ook gestaag: we hebben nu 2800 wandelaars en 800 fietsers die dit bijzondere parcours afleggen en elk jaar opnieuw proberen we hen weer een ander programma voor te schotelen. Het is dan ook een échte gezelligheidstocht!” Het organiseren van het evenement is volgens Cees en Martien niet eenvoudig. Martien vervolgt: “Je gaat immers over terrein van een grote verscheidenheid van eigenaren en met elk van hen moet je als organisator tot overeenstemming komen. Tevens moet je de deelnemers een gevarieerd parcours aanbieden en het aanvullen daarvan is natuurlijk maar beperkt mogelijk. Soms draaien we de route om en zo nu en dan komen er andere stukken bij. Ook moet je snel inspringen op acute veranderingen; bij regen moet je bijvoorbeeld zorgen voor een alternatief en als een terrein onvoorzien niet betreden kan worden, moet je zorgen voor een alternatieve route. Gelukkig slagen we daar steeds goed in.”

onderweg Inmiddels is het Bourgondisch Fruitwandelen en –fietsen uitgegroeid tot verreweg het grootste deel van Dijkensport.nl en tevens het meest succesvolle. Toch werken de organisatoren aan verdere groei. Cees: “We groeien steeds meer van een lokaal naar een nationaal evenement, maar verbeteren kan altijd. Zo zien we graag meer jongeren komen en daarom zijn we gestart met een jongerentocht voor kinderen onder begeleiding van ouders en/of grootouders.” Met meer dan honderd enthousiaste vrijwilligers werken Cees en Martien aan een voorspoedige toekomst. “We hebben een uitstekend ‘product’, waarmee we Maas en Waal op de kaart zetten en onze deelnemers zijn zeer tevreden. Nu gaan we voor de continuïteit en daarbij houden we zeker rekening met de wensen van de deelnemers. Heb je ideeën of wensen, dan kun je die bij de organisatie kenbaar maken. Op www.dijkensport.nl vind je alle gegevens.”

TEKST: RVL FOTO’S: RVL EN ORGANISATOREN

Cees van Gelder (l) en Martien Verheijden (r)

21


PERFECTIE IN REPARATIE EN RENOVATIE VAN LEDEREN EN STOFFEN MEUBELEN Al méér dan twintig jaar werken René Wagener en Sjef van den Broek samen. Hun specialiteit is het stofferen en repareren van leren meubels. Van kleine scheurtjes en brandgaatjes, het verwijderen van hardnekkige vet­ vlekken, het grondig reinigen van het leer en opfrissen van de kleur. Maar ook een andere kleur of nieuwe bekleding kan.

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 16:30 uur.

Laat nu je meubels herkleuren en krijg een fles kleurwas cadeau! (actie loopt t/m 31 augustus 2017)

“Eigenlijk renoveren we alles waarop een mens zit, aldus René. Dus niet alleen bankstellen, stoelen en fauteuils, maar ook bekleding van auto’s, campers, boten en motoren, voor zowel particulieren als bedrijven. Wij halen de meubels bij de klant op en bezorgen ze weer als nieuw thuis.” Het bedrijf is ruim gesorteerd in onderhoudsmiddelen. Professioneel advies over goed onderhoud van het ver­ nieuwde meubilair is uiteraard bij de prijs inbegrepen.

NEUTRONENLAAN 4A, UDEN T. 0413­255001 / 06­13420998 WWW.LEDERTECHNIEK.NL INFO@LEDERTECHNIEK.NL WWW.FACEBOOK.COM/LEDERTECHNIEK

HERKLEURING – KLEURVERANDERING – STOFFERINGEN – REPARATIES – REINIGEN ­ OPVULLEN

Adviba

Uw specialist in zonwering, Rolluiken, Horren, Dak-ramen, Garage-deuren en buitenleven. Het seizoen is begonnen, heeft u alles gecontroleerd? Naast nieuwe producten repareren, controleren en lossen storingen op aan uw producten. Naast de producten van Verano en Somfy om uw zonwering, rolluiken en buitenleven te verfraaien leveren we de garage deuren van Hörmann. Voor uw dakramen hebben we het SKG certificaat gehaald zodat alles volgens de richtlijnen gemonteerd wordt, dus ook uw gordijn, screen of buitenrolluik. Kozijnen hebben we in kunststof van Schuco, houten en alumiunium kozijnen van gerenom­ meerde fabrieken.

Advies, inmeten en offerte maken is kosteloos en we komen graag bij u thuis om dit te verzorgen.

Weide 7 6652 EK Druten Tel. 06-23566110 www.adviba.nl


IS T A R G G N

3-STERREN TOCHT

TOEGA

DE HOOGSTE NTFU-BEOORDELING !

jul ‘17

jul ‘17

Verschillende afstanden, voor elk wat wils 45, 85, 115 of 165 km

PROFRONDE TIEL

30 JULI 2017

BIJ TERUGKOMST IS ER WEER EEN GRATIS PASTA-PARTY EN DE TOUR-ETAPPE OP GROOT SCHERM

FOTO: JOS KAFOE

ZET DE FLIPJESTOERTOCHT OP 22 JULI 2017 OOK ALVAST IN JE AGENDA!

WWW.PROFRONDETIEL.NL

Oeverloos genieten! Waar kan ik overvaren?

Overzetveren is een handige app om waar u ook bent in Nederland hett water per pont over te kunnen steken. Deze Overzetveren app bevat de onderdelen: ~ Overzicht van alle overzetveren in Nederland. ~ Informatie per veer over welk water deze overvaart. ~ Contactgegevens per veer. ~ GPS; ontdek de veren in uw omgeving of zoek in de buurt van een plaatsnaam. ~ Stremmingen overzetveer via de website. ~ Foto van het veer.

k i g a m , r e p p i h c ? n e r a v r e ov

De overzetveren app is ontwikkeld door Uit®waarde. Dit recreatieiebedrijf, gevestigd in het hart van het Rivierengebied, is actief op het gebied van openluchtrecreatie en recreatieve routes. Naast het exploiteren en beheren van recreatiegebieden exploiteert Uit®waarde waarde recreatieve fiets- en voetveren over de Waal, Maas, Lek, Linge en n Neder-Rijn.

De Overzetveren app is in samenwerking met verschillende instanties nties zoals de Veeon, Vereniging Vrienden van de Voetveren, RiVeer, LVP en Stichting chting Maasveren tot stand gekomen.

23

S


BEUNINGEN

WAMEL

Bistro de Bolle

BOVEN-LEEUWEN Dijkmagazijn Beuningen Hotel het Veerhuis

WAMEL

MAASBOMMEL

ALPHEN

De Weeghbrug

MAASBOMMEL

De Korenmolen

Brasserie het Anker

Culinair Eterij De Pont

aan de dijk

Waar en hoe je je vrije tijd ook doorbrengt, je kunt niet zonder eten en een goede maaltijd is, zeker tijdens een vakantie of vrij weekend, een aangename tijdsbesteding. Aangezien het karakter van Maas en Waal grotendeels wordt bepaald door het dijkenlandschap plaatsen we in deze uitgave een culinaire dijkenroute, zodat u niet alleen van een uitstekende maaltijd kunt genieten, maar ook van een uniek uitzicht. Ook zo verleidt Maas en Waal!

24


De regio verleidt BATENBURG APPELTERN

De Viersprong

APPELTERN Pannenkoekhuis De Sprookjeshof

NIFTRIK

Hotel Restaurant Zalen Hoogeerd

Moeke Mooren

DIJKMAGAZIJN BEUNINGEN

RESTAURANT DE KORENMOLEN, MAASBOMMEL

We starten op de dijk in Beuningen, waar je bij Dijkmagazijn Beuningen niet alleen kunt lunchen, maar bij mooi weer ook kunt genieten van een picknick op maat in de uiterwaarden, al dan niet gecombineerd met een natuurexcursie. Ook kun je bij Dijkmagazijn borrelen. Vooraf reserveren is wel vereist.

Restaurant De Korenmolen is gevestigd aan de dijk in Maasbommel, onder de wieken van een gerestaureerde molen. U kunt er terecht voor de lunch, waarbij het restaurant speciale luncharrangementen voor groepen vanaf 12 personen heeft. Dineren kan à la carte en voor kinderen heeft het restaurant een kinderkaart beschikbaar. Voor groepen vanaf 10 personen serveert men er ook vaste keuzemenu’s of verrassingsmenu’s. In de keuken wordt uitsluitend ambachtelijk gewerkt met verse, lokale streekproducten.

BISTRO DE BOLLE, BOVEN-LEEUWEN Vanaf Beuningen voert de route ons over de dijk naar Bistro De Bolle in Boven-Leeuwen, waar je al sinds 1998 sfeervol kunt lunchen (alleen in de zomerperiode) en dineren. Vanaf het gezellige terras, dat direct aan de dijk ligt, heb je een schitterend uitzicht op de uiterwaarden van de waal en het scheepvaartverkeer. Bistro de Bolle streeft ernaar om zoveel mogelijk verse streekproducten in zijn maaltijden te verwerken en past zo mogelijk de kookwijze aan in geval van een allergie.

HOTEL-RESTAURANT HET VEERHUIS, WAMEL De naam van dit restaurant zegt het al: Vanaf Het Veerhuis in Wamel kun je met de pont de Waal oversteken naar de Hanzestad Tiel. Ook hier biedt het restaurant met gezellig terras een riant uitzicht over de rivier en zijn prachtige landschap. Je kunt er genieten van een ontbijtbuffet, lunch, High Tea en diner. De keuken is eigentijds met een Franse inslag en de primeurs van het seizoen worden op de voet gevolgd.

RESTAURANT DE WEEGHBRUG, WAMEL Vlak voor de Waalbandijk in Wamel ligt Restaurant De Weeghbrug, waarvan de eigenaren al 19 jaar hun liefde voor de púre keuken delen met hun gasten. Alle producten worden 100% ambachtelijk bereid en het restaurant beschikt over een uitgebreide wijnkaart. Vanuit het restaurant heb je uitzicht op een sfeervolle dijktuin en op het pittoreske dorpsstraatje van Wamel.

BRASSERIE ’T ANKER, ALPHEN Brasserie ’t Anker is een sfeervol restaurant gelegen aan de maasoever in Alphen aan de Maas. Op deze prachtige locatie met een uitzicht over de Maas geniet u van een lunch of diner, maar tevens biedt het restaurant diverse verrassende arrangementen, zoals bijvoorbeeld een high tea en high wine. ’t Anker is ook beschikbaar voor feesten, catering en barbecues.

EETERIJ DE PONT, MAASBOMMEL Dit restaurant in Maasbommel geeft in haar uitingen aan dat het beschikt over het mooiste terras van Maas en Waal. Toegegeven, je hebt er een prachtig uitzicht over het recreatiegebied De Gouden Ham en over de Maas. De keuken werkt met dagverse en, waar mogelijk, biologische producten en men kookt er op ambachtelijke wijze. Eeterij De Pont is ook toegankelijk voor grotere gezelschappen.

HOTEL-RESTAURANT-ZALEN MOEKE MOOREN, APPELTERN Moeke Mooren in Appeltern is een familiebedrijf met diverse gezellige en gastvrije horeca.  Het ligt aan de Maas in het prachtige recreatie- en natuurgebied “De Gouden Ham”.  Bij Moeke Mooren kunt u een ontbijt, lunch, borrel of diner combineren met leuke en gezellige activiteiten zoals bowlen, indoor disco midgetgolf en een rondvaart. Ook biedt Moeke Mooren in samenwerking met diverse toeristische bedrijven in de omgeving een aanbod van verschillende groepsuitjes aan. Moeke Mooren is ook beschikbaar voor grote gezelschappen.

PANNENKOEKENHUIS SPROOKJESHOF, APPELTERN Gezinnen met kinderen en specifieke liefhebbers van Pannenkoeken kunnen terecht bij Pannenkoekenhuis Sprookjeshof in Appeltern. Het pannenkoekenrestaurant beschikt over een terras met uitzicht op de Maas en is voor gezelschappen ook buiten de reguliere openingstijden open. Naar eigen zeggen hanteert het pannenkoekenrestaurant het ‘alles is mogelijk-principe’.

UITBAETERIJ DE VIERSPRONG, BATENBURG Bij Uitbaeterij De Viersprong kun je lunchen en dineren in een huiselijke sfeer. De menukaart biedt een diversiteit aan vlees en visgerechten, en in overleg houdt men rekening met uw dieet- of vegetarische wensen. Tevens serveert me er een wekelijks wisselend 3-gangen menu. Een buffet op maat of walking diner is tevens mogelijk voor grotere gezelschappen.

HOTEL RESTAURANT ZALEN HOOGEERD, NIFTRIK Hotel Restaurant Zalen Hoogeerd ligt direct aan de Maas, tussen Oss en Nijmegen, in Niftrik (gemeente Wijchen). Je kunt er terecht voor ontbijt, lunch en diner. Voor grote groepen vanaf 10 personen biedt het restaurant een lunchbuffet en de dinerkaart biedt diverse gerechten van dagverse producten van regionale leveranciers, van plate-gerechten tot á la carte. Ook serveert men een dagelijks wisselend dagmenu en een verrassingsmenu. Voor de kinderen is er een speciale speelhoek ingericht. TEKST: RVL FOTO’S: RVL EN RESTAURANTS

25


s e j t i u r e m Zo TukTuk & Activiteit en grill

Tafelgrillen & Activiteit

Ontvangst met koffie/thee en appelgebak, TukTuk dijkentocht en een activiteit naar keuze met aansluitend tafelgrillen. Volwassenen € 69,Kinderen (4 t/m 12 jaar) € 43,50

Tafelgrillen inclusief dessert en een activiteit naar keuze: bowlen, oud-Hollandse spelen of indoor disco midgetgolf. Volwassenen € 32,Kinderen (4 t/m 12 jaar) € 16,00

Struinen & Dineren

Tafelgrillen & Escaperoom

Ontvangst met koffie/thee en appelgebak, 2 uur durende struintocht met gids door de Moringerwaarden. Na afloop een drie-gangen diner. Volwassenen € 32,50 Kinderen (4 t/m 12 jaar) € 16,25

Tafelgrillen, dessert en Escaperoom naar keuze: - ‘Moeke’s Kamer’ (4-8 personen), - ‘Pompen of verzuipen’ (4-8 personen) - ‘Cold case kamer de Blauwe Sluis’ (6-20 personen) Volwassenen € 42,50 Kinderen (4 t/m 12 jaar) € 21,25

Voor nog meer uitjes: kijk op moekemooren.nl Moeke Mooren Blauwe Sluis 1b

6629 KK Appeltern 0487 54 11 54

19 augustus BBQ-AVOND maanDmenu j u LI

Voor

HARING CARPACCIO

Met salade van gele biet & appel, bietenstroop en zilveruitjes. of

SOEP V/D DAG

Altijd huisgemaakt, aangepast op het seizoen en van verse ingrediënten.

HoofD

GEPEKELDE VARKENSLENDE Met broccolicrème, paddenstoelen en rode wijn groene peper jus. of

ROODBAARS & GAMBA’S

Met pompoencrème, zeekraal, gegrilde courgette en schaaldierenjus.

Dessert

CHOCOLADE PANNA COTTA Met verse kersen, stracciatella van mascarpone en kersenijs. of

KAAS

DRIE soorten Europese kazen met vijgenbrood, walnoten en huisgemaakte confituur.

met vooRgEREcht b 32,50,- p.p. met soEp b 30,- p.p

Bovendijk 6 | Maasbommel | 0487 54 26 10 | korenmolen.nl

26

Voor informatie en reserVeren www.korenmolen.nl/feesten


GROEPSUITJEBERGHAREN.NL

NIEUWE SCHOOLJAAR IN DE KOOKKANTINE

GROEPSUITJES - ARRANGEMENTEN - KINDERFEESTJES - SPELSHOW PAINTBALL - LASERGAMEN - BUBBLE VOETBAL - ARROW BATTLE

Vanaf september 2017 starten de nieuwe kookworkshops in de “Kantine” van Old Skool. Met ruimte tot wel 30 personen is ideaal om met de hele familie te koken of het organiseren van het personeelsuitje.

KH B 7 1 ITJE 66 U S EP K 9 O@GRO J I D F N - IN MPE STO 502783 7048

REN GHA .NL R E B EN HAR G R E

Daarnaast bieden we verschillende mogelijkheden aan om als beginner te starten of juist als “professional”. Zo kun je aansluiten bij een bestaande groep of starten in een nieuwe club waarbij de basis van koken uitvoerig aan bod komt. In de cursus Back to Basic starten we met alle basistechnieken om vervolgens verschillende menu’s te koken waarbij deze technieken veelvuldig toegepast kunnen worden. De Gevorderden vinden het mooi om hele vissen te fileren, combineren graag met verschillende smaken en producten en ze genieten van de presentaties op bord. Een hobbykok kan zich in deze lessen dan ook volledig laten gaan. Op de site www.genietenenmeer.nl of www.restaurantoldskool.nl vind je alle informatie over deze workshop. Natuurlijk kun je ook bellen naar 0487-506049 voor meer informatie.

DE LEUKSTE GROEPSUITJES IN HET LAND VAN MAAS & WAAL!

Broodjes & lunchgerechten

Kom ook ff lunchen!

maandag t/m zondag van 12.00 - 14.30 uur

Enjoy!

Vanaf 9 juli

Koningsplein 24 • 6654 BX Afferden T 0487 - 510 466 (algemeen)

Nieuwe dinerkaart!! Nog geduld!

www.gewoonffanders.nl

Adv_220x169_lunch_promotie.indd 1

03-07-17 13:51

27


De passie van...Hennie Hendriks

Een klein

Paradijs als tuin Een tuinier kun je Hennie Hendriks uit Wijchen niet noemen. Zijn passie voor zijn tuin gaat immers veel

verder dan dat. Voor Hennie is het geen kwestie van het bijhouden van een mooie tuin. Nee, Hennie is een perfectionist als het gaat om het scheppen van zijn paradijsje rondom zijn huis in Wijchen. In onze reeks over passies vertelt hij er niet alleen over, maar gunt ons uitgebreid een blik in zijn grote trots.

Hennie (64) werd geboren in Nijmegen, maar woont alweer 38 jaar aan de Zesweg in Wijchen. Het tuinieren heeft hij zeker niet van huis uit meegekregen. “Ik wilde in eerste instantie schilder worden”, vertelt hij, “maar kwam na school op de Tuinbouwschool aan de Schependomlaan in Nijmegen terecht. Daar ben ik van tuinieren gaan houden, niet in de laatste plaats omdat ik in contact kwam met de familie Arnoldussen, groentekwekers aan de Teersdijk in Wijchen. Toen hun zoons een tuincentrum in Woezik startten, kreeg ik de verantwoordelijkheid over de binnenkas en daar ontwikkelde mijn liefde voor planten zich verder. Uiteindelijk werd ik leraar in Geldermalsen, waar ik 31 jaar lang les heb gegeven in de aanleg en het onderhoud van tuinen.” Hennie trouwde in 1979 met zijn vrouw Martha en vanaf dat moment hielp hij zijn schoonvader in diens groententuin. “Toen hij in 1998 overleed zijn Martha en ik in haar ouderlijk huis gaan wonen. De grond rondom het huis was toen nog helemaal landbouwgrond. Ik heb toen, stap voor stap, een ontwerp gemaakt voor de hele tuin en pas sinds enkele jaren is die zoals ik hem graag zie. Ik heb graag veel planten in de tuin en er staan momenteel zeker over de honderd verschillende soorten. Favoriet zijn Nepeta (Kattenkruid) en rozen en van die laatste heb ik een groot perk. Dat zie je niet veel mensen meer doen want rozen kweken is erg arbeidsintensief.”

Hennie en Martha Hendriks

In het seizoen werkt Hennie doordeweeks gemiddeld acht uur per dag of meer in zijn tuin, plus de zaterdag en zondagochtend. “Bezig zijn met planten geeft me heel veel rust en plezier. Vooral het verbeteren van de planten vind ik een echte uitdaging. Daarin kun je me gerust een perfectionist noemen. Een enkele keer denk ik wel eens ‘laat dat onkruid maar even staan’, maar dan kan ik dat toch niet over mijn hart verkrijgen. Met warm weer lig ik ’s morgens al om vijf uur in mijn bed te woelen. Dan moet ik er uít! De tuin in! TEKST EN FOTO’S: RVL

Thomas Steenkamp

28


“Bezig zijn met planten geeft me heel veel rust en plezier. Vooral het verbeteren van de planten vind ik een echte uitdaging. 29


GROTE PETER DEURLOO

Het Land van Maas en Waal was een eeuw geleden nog een arm en geïsoleerd gebied. Een van de armste gebieden in Nederland zelfs. Opeenvolgende watersnoodrampen en schrale gronden maakten het tot een weinig aantrekkelijke plek om te wonen. In dit boek staat beschreven hoe via ingrepen in de rivieren en hun dijken, het aanleggen van wegen en een brug en het verbeteren en herverdelen van het land die situatie ten goede veranderde. Hoe via Grote Werken het Land van Maas en Waal tot welvaart kwam.

GROTE WERKEN, AUTEUR PETER DEURLOO Gebonden boek 300 pagina’s rijk geïllustreerd Is een uitgave van Landinrichtingscommissie Land van Maas & Waal in samenwerking met uitgever Print Rendement.

Bestellen:

U kunt nu al een exemplaar bestellen! Op=op

Te bestellen via www.printrendement.nl € 14,95 + € 4,95 verzendkosten De uitlevering van de boeken vindt plaats vanaf 29 augustus 2017.

30


31


Uw spaarwens vervullen? Wij helpen u graag.

1,69%*

Vrolijks Advies

Dorpssingel 12 6641 BE BEUNINGEN GLD T (024) 6753402 E info@vrolijksadvies.nl I www.vrolijksadvies.nl

Wij zijn uw bank.

NaMensU richt zich op cliënten die behoefte hebben aan een mentor, bewindvoerder en/of curator. Het menselijk aspect is de basis van het bedrijf. We handelen namens U.

ADVIES

Van Heemstraweg 53, Druten (gebouw d'n Bogerd 1e verdieping) 0487-745012 info@namensu.nl

www.namensu.nl

Accountants & Adviseurs mensen op wie u kunt rekenen… Ondernemen is een uitdaging, maar vooral ook een passie. Juiste begeleiding is daarbij onmisbaar. BGH Accountants & Adviseurs heeft alles in huis wat u als ondernemer nodig heeft om uw uitdaging kracht bij te zetten. U kunt op ons rekenen op het gebied van accountancy, administratieve organisatie, lonen, juridische dienstverlening, fiscaal advies, financiële planning en HR-advies op maat. Wij zijn de ‘Trusted Advisor’ voor u. Wij zijn op de hoogte van de laatste fiscale en financiële ontwikkelingen en werken, waar nodig, samen met gerenommeerde en branchespecifieke marktpartijen.

Sinds 1983 ondersteunen wij midden- en klein bedrijven en non-profit organisaties. Onze vakbekwame en enthousiaste medewerkers werken in kleine teams vanuit onze vestigingen in Nijmegen, Schijndel, Uden en Boxmeer. Dat betekent voor u: korte communicatielijnen en een vast aanspreekpunt. Wij weten wie u bent en u kent ons! Zoekt u een sparringpartner die u bijstaat met goed advies en passende financiële dienstverlening? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een kennismaking. Of kijk voor meer informatie over onze diensten op www.bghaccountants.nl

Nijmegen 024 323 13 65

32

Richard Smits accountant

Schijndel

073 549 21 18

Martijn Vermunt fiscalist

Uden

0413 25 45 50

Ronald Mengedé accountant

Boxmeer

0485 57 64 64


7 e

sinds

UITREIKING

2007

4 oktober Gasterij de Arend te Winssen

EDITIE JUBILEUM

GENOMINEERD Koopmans Installatietechniek te Ewijk Theo Koopmans en Margo Degen Expert Beuningen Paul en Ludy van Lin Pieter Oosterhout Buro voor Architektuur BNA bv te Beuningen Pieter Oosterhout en Gea Offerein

GENOMINEERD Categorie Talent Award Juffrouw Krul te Beuningen Saskia van Haaren In de Kas te Winssen Frouke Junier en Bas Aalbers

WILT U AANWEZIG ZIJN OP 4 OKTOBER DAN KUNT U ZICH AANMELDEN DOOR EEN MAIL TE STUREN NAAR A.BOSVELD@BEUNINGEN.NL

INITIATIEF GEMEENTE BEUNINGEN REALISATIE GEMEENTE BEUNINGEN IN SAMENWERKING MET BUSINESSMEDIA....4ALL

BUSINESS Media....4all

HOOFDSPONSOR

PARTNERS

Optimaal genieten van uw wifi, in uw hele huis en tuin! Tegenwoordig zijn we bijna de hele dag online, op verschillende apparaten en in verschillende ruimtes. Maar ook in de tuin is WiFi tegenwoordig onmisbaar, en niets is zo vervelend als u een slechte internetverbinding heeft terwijl u lekker van uw muziek wilt genieten of wilt internetten! Expert heeft alle oplossingen voor u in huis, zo kunt u in uw hele huis, van de woonkamer tot aan de zolder maar ook in de tuin optimaal genieten van uw internetverbinding.

JULIANAPLEIN 105A BEUNINGEN

De Netwerk Expert : • Deskundig advies • Uitgebreid assort iment • Altijd passende op lossing • Zijn ook oranje

Wij zijn genomineerd voor: 7

33


CAMBIO DOLCE VITA MAC MONARI NO MANS LAND ONLY-M OUI OLSEN ROSNER BATIDA MILANO

SALE! 20 tot 50% korting

26 augustus Koopjes markt 9 september Kermis en braderie 10 september Nazomerdag en koopzondag

Mieke Collection Julianaplein 22 Beuningen

BROW SATURDAY iedere zaterdag 10-17 uur!

WENKBRAUWEN EPILEREN/HARSEN/VERVEN VANAF €9,50

Laat uw airco bij ons controleren of onderhouden. Kom langs of maak een afspraak. T 024 677 93 53 www.garagevermeerkersten.nl Wij doen alles voor uw auto

BINNENLOPEN ZONDER AFSPRAAK TUSSEN 10-17U

Simply Me total beautyconcept | Julianaplein 176 6641 CT Beuningen | sanne@sk-simplyme.nl | 06 45 66 87 51

WWW.SIMPLYME.NL

34

Facebook en instagram @simplymebeuningen

Zonnebloemveld 5, 6641 TA Beuningen


Tegen inleveren van deze advertentie krijgt u in de maanden juni t/m aug 1 bittergarnituur twv € 10,00 bij uw reservering voor het bowlen. (1 bon per reservering)

% 0 4 t o t e l a s r Summe

Like ons op facebook

Markt 21 Wijchen Julianaplein 150 Beuningen

Iris van Wessel

Loopt u de Nijmeegse Vierdaagse? Boek dan nu uw afspraak voor Sportmassage en Medical Taping om uw spieren in goede conditie te brengen én te houden - en klachten te verminderen. Er zijn nog een aantal afspraaktijden vrij in de Vierdaagseweek. Tevens ben ik op de ‘Dag van Wijchen’ in Beuningen langs de route aanwezig met vitaliserende stoelmassage (nek/ schouders/rug, benen/kuiten/voeten) en Medical Taping.

Van Heemstraweg 35 6641 AA Beuningen (06) 27 09 08 78 | info@mwfeelings.nl

U kunt in mijn praktijk aan de Van Heemstraweg 35 Beuningen ook terecht en wel voor: • • • • • • • • • •

Ayurvedische massagetherapie Voetreflextherapie (vergoeding volgens uw zorgverzekering Sportmassage & blessurepreventie Medical Taping bij o.a. spier- en houdingspijnen en -klachten, blessures, hooikoorts, menstruatiepijn etc. Hoofdpijn massage Diverse ontspanningsmassages, energetische en holistische massages (oa Anti-stress massage en Lomi Lomi) Cupping therapie en Guasha (Kerok) Massage bij zwangerschap, baby- en kindermassage (ook training), bij oa kanker en andere ingrijpende, psychische gebeurtenissen en bij oa AD(H)D Yoga en yogatherapie (groepsles en privéles; yogatherapie zijn privé sessies) Life coaching

Een combinatie van behandelingen is ook mogelijk. Behandelingen worden altijd individueel besproken en afgestemd. Tevens kom ik op locatie (particulier en bedrijf ) met stoelmassage, voetreflextherapie, coaching en/of yoga. Wilt u meer weten? Neem gerust contact op voor bewezen effectiviteit in uw bedrijf. Wilt u zelf leren masseren, uw massagetechnieken uitbreiden en/of verdiepen of uw technieken opfrissen? Ik ben docent massage (oa Klassieke massage incl anatomie en NGS Sport- en Wellnessmassage). Groepsles én privélessen zijn mogelijk.

35


EINDELIJK ZOMER!

MARCEL EN KIM GENIETEN HET LIEFST SAMEN VAN ’N MOOIE ZOMERAVOND.

NU

€695

LOUNGEN IN ELKE TUIN Colorado loungeset

7-delig LEKKER BUITEN LEVEN Corsica tuinset

TEAK TUINSET Alberto 7-delig

903

€595

NU

€995

NU

TIKKELTJE BOURGONDISCH Osborne tuinset

€995

NU

COMFORTABEL ZITTEN Scandia loungeset

€795

VERSTELBARE LOUNGESET Natal

Hartman Napoli

300

ZOMERSTUNT Toronto lounge-dining

NU

€895

LUXE PARASOL 300x300 rood exclusief parasol voet

NU

€149

€1395

NU

TEAK TAFEL

RUIM SETS IN ONZE SHOWROOMS!

50 soorten parasols leverbaar!

NU

Daar ben je écht blij mee.

Dalwagenseweg 17

Nieuwgraaf 7

Kanaalnoord 190

Opheusden

Duiven

Apeldoorn

0488 44 12 20

A15 afrit 36

A12 afrit 27

A50 afrit 25

WWW.VDGARDE.NL

€895


Leven is eropuit in eigen tuin Mevr. G. Roskott-Komen, 1927

“Een groot deel van mijn getrouwde leven heb ik samen met mijn man in de tuin doorgebracht. Nadat hij overleden was, ben ik dat genieten van buiten zijn een beetje kwijtgeraakt. Tot ik vorig jaar in De Sterreschans kwam wonen, waar je heerlijk een wandeling kunt maken in de buitenlucht door de prachtige tuin.�

De Sterreschans in Nijmegen is een kleinschalige woonzorglocatie van Domus Magnus. Fijn oud worden vraagt om de beste zorg en een mooie woonomgeving. Maar wat ons echt bijzonder maakt, is dat de bewoners kunnen leven zoals zij willen. De zorg en de activiteiten worden volledig aangepast aan hun persoonlijke wensen.

www.domusmagnus.com/sterreschans - 085 064 59 10

Tijdelijk zorg nodig? Verblijf in ons zorghotel, kijk op domusmagnus.com/zorghotel


HOEVEEL OMZET WILT U ER DIT JAAR BIJ? Kies één van onze nieuwe Business lidmaatschappen en ontmoet zomaar uw nieuwe beste klant!

Vanaf € 750,per jaar

BURGGOLF FACTS: Hoeveel Business wilt u erbij? - Toegang tot het grootste Business netwerk van Nederland - Tijdens een ronde golf van 4 uur maakt u een blijvende indruk Houdt u van flexibel ondernemen? - BurgGolf Business lidmaatschappen kennen geen opzegtermijnen - Stel uw greenfee pakket naar eigen wens samen Een kantoor door heel Nederland? - 6 Inspirerende locaties voor uw relatiebeheer - Meeting faciliteiten onmiddellijk tot uw beschikking Is bij u Business ook fun? - Onbezorgd golfen op 6 kwaliteitsbanen in Nederland - Ontwerper van inspirerende en impactvolle events

3 1 6

2 5 4

www.burggolf.nl

1

De Purmer

2

De Haverleij

3

Sint Nyk

4

Gendersteyn

5

De Berendonck

6

Westerpark

Wij komen graag bij u langs om de mogelijkheden te bespreken! Geert Frommé - g.fromme@burggolf.nl

O


Oud

Familie in beeld

Alphen aan de Maas, een dorp met circa 1600 inwoners en heel veel families De Leeuw. Er schijnen er 22 in het telefoonboek te staan en dan staat deze familie De Leeuw, Ab en Marietje, er nog niet eens bij … en het is het heel vaak ook nog geen familie van elkaar. Hier op de Middendam wonen drie families De Leeuw naast elkaar en inderdaad: geen familie van elkaar. ZO KWAM HET Toen ik Ab op de dag van zijn zestigste verjaardag op straat aansprak of hij geïnterviewd wilde worden voor deze rubriek, zei Ab meteen ja, mits Marietje dat oké vond. En Marietje zei: zouden we dat wel doen Ab? Nu het zover is lijkt ze er geen spijt van te hebben dat we haar overhaalden mee te doen.

HET GEZIN DE LEEUW Ab en Marietje zijn beiden geboren in Alphen. Het ouderlijk huis van Ab staat aan de dijk aan de Wamelseweg. Zij hebben een zoon en een dochter. Een of twee maal per jaar gaan ze naar zoon Jan, die met zijn vrouw al een jaar of vijf in Dubai woont. Jan is sportman in hart en nieren, sport zelf op topniveau en geeft privélessen in zwemmen, fietsen en hardlopen. Dochter Daniëlle is longverpleegkundige in het CWZ in Nijmegen, woont met haar man in Alphen en is moeder van de kleinkinderen Inge (15) en Rens (10).

VOLOP VRIJWILLIGERSWERK Ab heeft vanaf zijn achttiende jaar zowat alle functies vervuld binnen de Alphense voetbalclub Avios, van secretaris tot trainer tot sproeier van de velden. Samen zijn Ab en Marietje vrijwilliger bij Zorgcentrum St. Barbara in Dreumel. Ab’s moeder heeft daar veertien jaar gewoond en toen is hun werk daar al begonnen. Nadat moeder twee jaar geleden overleed op 97-jarige leeftijd zijn ze er gebleven als vrijwilliger omdat het zoveel voldoening geeft. Op de woensdag en zondag helpen ze bij de dementerende ouderen met de maaltijden. En een potje kaarten of een legpuzzel maken komt ook regelmatig voor.

“Mijn cadeau voor haar: ik ging stoppen met werken“ ALPHEN IS ZO FIJN … Nooit hebben ze overwogen Alphen te verlaten. De rust, de natuur en vooral de Maas. En met de komende ontzandingen richting Dreumel wordt het alleen maar fijner en mooier zeggen ze. Ze genieten er volop van. En sámen wel te verstaan. Omdat Marietje een paar jaar ouder is dan Ab, bedacht Ab een heel bijzonder cadeau voor haar 65e verjaardag: hij stopte met zijn werk als elektrotechnicus zodat ze samen volop tijd kregen voor de dingen die zij belangrijk vinden in hun leven.

Susanne en Josje zijn enorm blij dat ze in Horssen zijn neergestreken. Deze plek past precies bij ze. Een weiland erbij voor wat schapen en een paard zou nog mooier zijn geweest, maar ach, eigenlijk hebben ze daar toch geen tijd voor. Wij gaan hier niet meer weg, dit is onze stek. Dus het is goed zoals het is …

ALLEBEI DIERENARTS Susanne Coppes (36 jaar) is geboren in Bergharen en opgegroeid met paarden. Heeft studie gevolgd in België en werkt sedert 2005 als dierenarts, eerst in Berghem in later in Drogeham (dorpje bij Drachten). Daar werkte ook Josje Hakker (38 jaar). Josje is geboren in Soest en was als klein meisje al veel te vinden op een boerderij in de buurt. Ze is nogal nieuwsgierig aangelegd zegt ze zelf en dus liep ze op haar achtste al met de dierenarts is Soest mee. Toen wist ze al dat zij ook dierenarts wilde worden. Josje is in 2005 afgestudeerd in Utrecht, waarna ze 3,5 jaar in een algemene dierenpraktijk in Engeland heeft gewerkt. Daarna op verschillende plekken in Nederland, waaronder dus ook in Friesland. Sinds 2014 werkt ze drie dagen per week bij Kepro in Deventer, een producent van diergeneesmiddelen en de overige dagen in de praktijk thuis.

HEIMWEE Josje vond Friesland prettig maar minder prettig dan hier. Ook daar zeggen ze goedendag op straat maar er volgt geen praatje. Dat is hier wel het geval. Vooral Susanne kreeg daar in Friesland last van heimwee naar haar geboortegrond en samen waren ze al enige tijd op zoek naar een praktijk in het land van Maas en Waal.

“Menig uurtje gestoken in de verbouwing“

Dit huis aan de Roedensestraat in Horssen was dan ook snel gekocht na de eerste bezichtiging begin 2017. De verbouwing van het bijgebouw tot volwaardig dierenartspraktijk is voor een groot deel door Susanne gedaan. Zij is namelijk enorm handig en vond het zelfs wel een beetje jammer toen het klaar was ….

OPEN DAG DIERENARTSPRAKTIJK Susanne en Josje waren stomverbaasd toen ze achteraf van de cateraar hoorden dat er ongeveer 350 bezoekers waren geweest tijdens de Open Dag en opening van de praktijk op 20 mei jl. En de praktijk loopt als een tierelier. Ook daar zijn ze enorm blij mee. Josje zegt: “ik hoop dat mensen met hun dieren bij ons komen omdat bij ons de liefde voor het dier centraal staat”. Liefde voor het dier, passie, inzet, Josje en Susanne hebben het allemaal. En nu ik de beide dames persoonlijk heb leren kennen, weet ik dat ze naast die kwaliteiten ook nog eens hele grote gunfactor hebben. Fot: HvdB Tekst: EB

39


C

VAKSLAGERKWALITEIT Alle producten van:

Rund - Kalf - Lam - Varken - Kip - Kalkoen - Konijn Barbecue - Gourmet

M

Y

CM

MY

CY

Schapenvachten - Geitenhuiden - Konijnenhuiden Koeienhuiden - Sloffen van schapenvacht.

CMY

K

Kant-en-klaar versvoer voor uw hond van de merken: Farmfood - Daily Meat - Raw4dogs. Alles vers verpakt / gevacumeerd en ingevroren in diverse porties en van gewicht. Graag tot ziens in onze winkel!

Boerderij de Meerheuvel Openingstijden: Meerheuvelweg 1A 6621 KT Dreumel

Di tm vrij van 9.00 tot 17.00 uur Zat van 9.00 tot 16.00 uur

www.vleeskopenonline.nl

In samenwerking met Madeby-Job.nl

Kijk ook eens op: www.hamegmeubels.nl | www.berwi-meubels.nl Westerhout 3 6651 CW Druten Tel: 0487-513875 info@berwi.nl


n e k Keu Culinair

Kijkje in de

Marieke Schouten- Moors Marieke, geboren Bergharense, woont met haar man Harry in een prachtig huis aan de Grotestraat in Bergharen. Een grote, ruime woonkamer met vide, gezellige elementen in de woonkamer en een open keuken die uitnodigt om de heerlijkste gerechten te bereiden. Marieke is moeder van 3 kinderen Martijn, Janneke en Dirk (inmiddels alle drie uitwonend) en tevens gelicenseerd consultant in het bedrijf van haar man Harry. Ze coacht onder andere mensen die vastlopen qua zelfvertrouwen en/of communicatie. Ze is bovendien vanaf 1991 schoonheidsspecialiste en sinds enkele maanden heeft ze haar schoonheidssalon aan huis: Moor’s of beauty …. De afgelopen jaren huurde ze daar een ruimte voor en nu is het heerlijk praktisch achter de eigen voordeur. Marieke is begonnen in de reiswereld en heeft op verschillende plekken in de wereld gewoond en gewerkt. Terug in Nederland heeft ze als leerkracht en als directeur op een basisschool in Wijchen gewerkt, waar het coachen van mensen één van haar taken was. En zo hangt alles wat Marieke beroepsmatig deed en doet met elkaar samen: stress heeft een negatief effect op je huid, een probleem dat d.m.v. haar coaching én in haar schoonheidssalon aangepakt kan worden.

:

Een zomers gerecht van Marieke 1 pond Penne 1,5 blikje tonijn of 2 - 3 zakjes tonijn (John West Tuna with a twist, 85 gram per zakje) 1 blikje mexicaanse melange Evt. 1 blikje kappertjes 1 rauwe ui Zout en peper Mayonaise

E D A L A S A T S A P E D KOU (maaltijd voor 4 personen)

Bereiding: Kook de Penne gaar en laat afkoelen. Voeg toe de tonijn, de mexicaanse melange, de kappertjes en de fijngesneden ui. Breng op smaak met zout en peper. Meng er op het laatst een paar eetlepels mayonaise door. Zet het afgedekt in de koelkast. Eet smakelijk ! - Gemakkelijk een of twee nachten in de koelkast te bewaren. - Ook geschikt als salade bij een barbecue. - Indien iets warms erbij gewenst is, dan is gehaktbrood daar heel geschikt voor.

41


Vereniging in beeld

Postduiven

Vereniging De Witpen

heet jonge leden welkom!

42


Duiven gaan op transport

Al bijna 70 jaar houden de leden van Postduivenvereniging ‘De Witpen’ uit Weurt zich bezig met de duivensAl bijna 70 jaar houden de leden van Postduivenvereniging ‘De Witpen’ uit Weurt zich bezig met de duivensport. Wist u dat een duif tot wel 1000 kilometer kan afleggen in één vlucht, dat ze dat leuk vinden om te doen en dat ze elke keer weer feilloos hun ‘thuisbasis’ weten te vinden? Dat alles en nog veel meer vertelden drie leden van de vereniging over hún liefhebberij en hobby.

Hennie Loermans

Hennie Loermans (83) is duivengek van het eerste uur en

JONGEREN EN VROUWEN WELKOM!

medeoprichter van ‘De Witpen’, Theo Burgers (51) is vicevoorzitter

De leden van de Witpen zien de interesse voor de duivensport

van de vereniging en al 40 jaar lid en Theo Koenen (81) is al net

jammer genoeg teruglopen. Dat komt omdat de jeugd in

zo gepassioneerd duivenliefhebber als zijn twee clubgenoten.

het algemeen andere interesses heeft. Onterecht, vinden wij,

Hennie vertelt: “Onze vereniging is opgericht in 1950, in het

want de duivensport is een écht spannende liefhebberij. Het

sportcafé midden in het dorp en startte met 15 leden. De

is wel een echte mannensport; we hebben maar één vrouw

duivensport was populair, want je had niet veel anders dan

in ons ledenbestand. We verwelkomen dus graag jongeren én

voetbal-, muziek- en duivenverenigingen. Op ons hoogtepunt

vrouwen om eens te komen kijken en natuurlijk vooral om lid

hadden we 50 leden, maar nu zitten we zo rond de twintig.”

te worden. Het zou immers zonde zijn als we onze vereniging

WACHTEN OP DE TERUGKEER

moesten opheffen. ”

Theo Burgers vindt vooral het fokken van duiven erg leuk om te doen, maar het spannendste aan de sport is volgens Theo

WINNAARSMENTALITEIT

Koenen en Hennie het wachten op de terugkeer na een lange

De duivensport is volgens de drie heren een sport die je zo duur

vlucht van soms meer dan 1000 kilometer. “Dat is een belevenis

kunt maken als je wilt. Theo Burgers besluit: “Een goedkope

om mee te maken en de spanning tussen de leden is dan

hobby is het niet; de prijs van een duif varieert van ongeveer

voelbaar. Wiens duif zal het eerste terugkeren? Theo Burgers

€ 100,00 voor een ‘gewone’ duif tot € 10.000,00 voor een

knikt en voegt toe dat de leden van De Witpen de duiven niet

topexemplaar. Per vlucht betaal je gemiddeld zo’n € 50,00

zomaar op pad sturen. “Ze worden vooraf goed bijgevoed, zodat

voor vervoer en prijzengeld. Er wordt ook wel gewed op de

ze voldoende krachtig zijn.”

vluchten en een enkeling kan daarvan en van de verkoop van

ONDERWEG

jonge duiven zelfs leven. Voor het merendeel gaat het echter

Theo Koenen vertelt dat de duiven voor een vlucht per speciale Theo Burgers

containerwagen en in speciale manden worden vervoerd. “Op hun tocht naar huis vliegen de Duiven flinke afstanden, met een snelheid van tussen de 60 en 110 kilometer per uur en bij harde

om de winnaarsmentaliteit, want jóuw duif het eerste zien terugkeren, daar gaat het om!” TEKST EN FOTO’S: RVL

wind mee halen ze soms wel snelheden tot 140 kilometer per uur.” Loermans vult aan dat het volgen van de duiven via GPS al mogelijk is. “Over een paar jaar kun je je duif thuis vanaf de bank volgen. Of dat echter leuk is betwijfel ik, want dan raak je de spanning van het gezamenlijk wachten wel kwijt.” Theo Burgers voegt toe dat er onderweg niet veel gevaren zijn, met uitzondering van roofvogels. “In de laatste decennia zijn die te veel uitgezet ten opzichte van de gewone vogelstand en dat heeft ertoe geleid dat er leden zijn gestopt met de sport.” Theo Koenen

43


Jong Helden - sport Van turnen word je sterk en lenig en dat is mooi meegenomen! Aylin Cornelis

Alles

opzijvoor een topniveau

In onze serie Jonge Helden praten we met jongeren over de keuze voor een bepaalde sport en door wie zij zich laten inspireren. Maas en Waal4all XL ging voor deze editie in gesprek met drie jonge turntalenten en kwam er achter dat een sportpad niet altijd over rozen gaat. SEM RICHTER, BEUNINGEN

Sem vervolgt: “Om wedstrijden te kunnen turnen heb je veel training nodig,

Sem Richter (18) is geboren en getogen in Beuningen en zit op het

dus ik bleef lekker bezig. Ik had echt een drive om hogerop te komen. Turners

Dominicuscollege in Nijmegen, in 5 VWO. Hij turnt fanatiek en is talentvol,

dingen zien doen die je zelf niet kunt vormt daarbij een sterke stimulans. Het

maar wil later een carrière in de bedrijfseconomie. “Mijn ouders hebben voor

mooie ervan is dat er in het turnen geen sterke rivaliteit bestaat; turners gaan

mij voor het turnen gekozen toen ik een jaar of vijf was”, vertelt Sem, “dus het

leuk en met veel respect met elkaar om.”

was geen bewuste keuze van mezelf; daarvoor was ik toen nog te jong.” Sem’s potentie ligt volgens hemzelf vooral bij het springen. “In 2016 werd Sem begon in Beuningen in De Tinnegieter, in een gecombineerde groep,

ik Nederlands Kampioen in de 3e divisie. Ik zou wel een WK of Olympische

maar wilde echter liever in een jongensgroep turnen. Hij werd gescout door

Spelen willen turnen, maar dan moet ik veel meer trainen. Op het moment

Turnvereniging De Hazenkamp uit Nijmegen en kwam daar in een jongensgroep

train ik negen uur per week, voor de finale Springen en Vloer van het NK.

terecht voor talenten. Na drie jaar mocht hij deelnemen aan wedstrijden.

Allround trainen vind ik echter nog steeds het leukst, maar ik besef wel dat ik nóg meer zou kunnen bereiken als ik zou specialiseren in waar mijn talent ligt. Training maakt de turner, maar aanleg en talent speelt natuurlijk ook een belangrijke rol.” Sem’s grote inspirator is Epke Zonderland, al gelooft hij zelf niet dat hij zo’n niveau ooit zou kunnen bereiken. “Ik zie mezelf niet als topsporter; ik wil vooral alle zes toestellen beoefenen en vind het werken aan een maatschappelijke carrière ook belangrijk. Wel wil ik in de toekomst zeker bij de Hazenkampfamilie betrokken blijven, want die is me echt dierbaar!”

AYLIN CORNELIS, WIJCHEN Ook Aylin (11) turnt, sinds haar vierde jaar, bij De Hazenkamp. “Op mijn vierde heb ik meegedaan aan een proefles in de Sporthal naast mijn school in Wijchen. Ik vond het direct leuk, ok omdat er verschillende kinderen meededen die ik kende. Op mijn zevende ben ik springwedstijden gaan turnen. Ik won de clubkampioenschappen en ging door naar de 5e divisie, waar ik dat herhaalde. Nu zit ik in de 3e divisie en mijn puntentotaal is nog steeds goed. Ik had wel last van angsten, maar die ben ik door mijn coach helemaal kwijtgeraakt.”

Bij turnen draait alles om trainen, trainen en nóg eens trainen Sem Richter

44

Ik voelde me zelfverzekerd en klaar om te winnen”, vervolgt Aylin, maar kreeg helaas last van blessures met veel pijn. Ik ga daarom een divisie terug, zodat ik in alle rust en zonder druk kan herstellen. Als ik weer terugkeer in de 3e divisie is mijn doel een NK turnen zonder pijn en winnen. Ik heb immers in mijn sport wel uitdaging nodig.”


Jong Helden - sport

Epke Zonderland

Simone Biles

Eythora Thorsdottir

Aylin’s helden zijn Epke Zonderland en Sanne Wevers, maar ze heeft zeker

niveau presteren was mijn doel, maar uiteindelijk heb ik een stap terug

ook bewondering voor clubgenoten als Mara Titarsolej en Maartje Ruikes.

moeten zetten. Op zich was dat niet zo erg want ik vond het erg gezellig om

“Die kunnen allemaal heel goed turnen, hebben medailles gewonnen en

in een team te kunnen turnen en voor de clubkampioenschappen te gaan.

Mara en Maartje zijn niet alleen onze beste turnsters, maar ook heel aardig.

Uiteindelijk bleek ook dat een probleem en in februari van dit jaar ben ik

Ik probeer veel van hen te leren door goed naar hun techniek te kijken.”

tijdelijk gestopt met turnen. Ik moest eerst gaan herstellen en heb daardoor

Aylin’s grote droom is het winnen van het NK in de 3e divisie of hoger. “Met

ook de gelegenheid gehad om mijn angsten te overwinnen.”

mijn 11 jaar ben ik jammer genoeg te oud om voor de Olympische Spelen te trainen. Ik wil dus wel hogerop, maar turnen op het allerhoogste niveau

Momenteel is Dewi weer langzaamaan bezig met opbouwen van haar

hoeft voor mij niet zo nodig. Daarvoor wordt er te veel van je gevraagd.”

conditie en het gaat steeds beter met haar. Ze twijfelt echter of ze terug op topniveau wil. “Ik bewonder turnsters als Simone Biles, Sanne Wevers en

Turnen is volgens Aylin leuk als je van springen en sierlijk bewegen houdt.

Eythora Thorsdottir, maar ik weet niet of ik, net als zij, alles opzij wil zetten

“Ook is het leuk om in groepen te trainen. Als je houdt van doelen stellen

voor het turnen. De tijd zal het leren.”

is het een mooie sport en je wordt er ook sterk en lenig van. Dat is mooi meegenomen, toch?”

TEKST EN FOTO’S: RVL

DEWI VAN ROOIJ, BEUNINGEN Dewi (13) zit in de 2e klas VMBO-T van het SSGN in Nijmegen. Ze wil later graag sportfysiotherapeut worden. Op haar 7e ging ze met haar neef Nick, die turnde, mee naar sporthal De Tinnegieter in Beuningen voor een proefles en werd na één maand al uitgenodigd voor de selectie van De Hazenkamp. “Ik wilde eigenlijk niet weg bij De Tinnegieter, want ik zat in een leuke groep en een goede vriendin van mij turnde daar ook. Ik wilde echter hogerop en ging dus in Nijmegen trainen, al dacht ik niet meteen aan het turnen op topniveau.”

Om de top in turnen te kunnen bereiken moet je offers brengen Dewi van Rooij

Na een dik jaar Hazenkamp begon Dewi met het turnen van wedstrijden. “Ik was echter nog erg jong en vergat soms mijn oefeningen. Dat veranderde toen ik naar de Pupil 1-groep ging; vanaf dat moment maakte ik echt grote stappen. De uitdaging van het vechten voor de winst was daarbij voor mij erg belangrijk. Dat is iets wat ik nodig heb. Mijn harde training begon dan ook vruchten af te werpen, want ik stroomde door naar de eredivisie en kon daardoor landelijke competitie gaan turnen.” Helaas voor Dewi sloeg het noodlot toe; 2016 bleek een jaar te worden met zware blessures en onvoldoende aanpak van (faal)angst. “Op internationaal

45


Voel je goed!

Leefstijlcentrum

Hoofdpijn, Migraine, Nekpijn E-mail: Adres: Telefoon:

info@leefstijlcentrumderemise.nl Leefstijl-centrum-de-Remise Mr van Coothstraat 8a, 6651ZJ Druten 0487-745103

Whiplash, Schouderpijn, Rugpijn Spit, Ischias, Hernia Slijtage, Artrose

HET VERTREKPUNT VOOR ZORG EN MEER. Sova Enzo - FysioPoint Druten - NIM Maatschappelijk Werk GGD Gelderland-Zuid - Podotherapiepraktijk Hallux Rutten Care for Women - Massagepraktijk Ooyevaar - Dermediq Diëtist Maas en Waal - Osteopathie Chris de Leeuw - En-rgy BNT-Consult - Inzicht & Welzijn - Pedicure praktijk Druten Kinderergothearapie GRIP - Linda Straatman - SANYVON Praktijk Veerkrachtig - Zen4U

DERMEDIQ, praktijk voor huid-, laser- en oedeemtherapie Zekerheid en kwaliteit, dat is wat praktijk Dermediq in Druten haar patiënten biedt. In deze paramedische instelling voor huid-, laser- en oedeemtherapie kunt u terecht voor verschillende huidproblemen, zoals acne, overbeharing, (lymf) oedeem, littekens, pigmentaandoeningen, chronisch verwijde bloedvaatjes en huidonregelmatigheden. De huidtherapeuten van Dermediq zijn allen gediplomeerd voor de HBO-opleiding Huidtherapie. Ook zijn ze aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huid­ therapeuten, en staan ze ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici. Het merendeel van de behandelingen wordt door de zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed. Kwalitatief hoogwaardige behandelingen in een vertrouwde omgeving, daar staan wij voor. “Of een patiënt nu komt voor laserontharing of litteken­ behandeling, voor acnetherapie of bijvoorbeeld manuele lymfedrainage, we streven altijd naar het hoogst haalbare resultaat. Kies je voor Dermediq, dan kies je voor kwaliteit!” Kijk voor een compleet overzicht van alle behandelingen op www.dermediq.nl

DERMEDIQ mr. van Coothstraat 8a 6651 ZJ Druten Tel: 06-28225511

www.dermediq.nl

Het therapeutenteam van Dermediq

L E E D R O O V r e m zo to op vakantie

Met een schone au

www.chiropractiewijchendruten.nl

Chiropractie Wijchen Kasteellaan 28a 6602DE, Wijchen Tel: 024 - 645 69 55

Chiropractie Druten Kerkeland 9j 6651KN, Druten Tel: 0487 - 51 18 30

Op zoek naar fun, kwaliteit en gemak Dopper Op zoek naarkeuken? fun, in de

Carrier

kwaliteit en gemak Heel handig de in om detijdens keuken? Vierdaagse aan je tas te hangen!

Volg ons!

HOOP KEUKENGEMAK kookwinkel HOOP KEUKENGEMAK

Carrier € 5,50

voor foodies & lekkerbekken kookwinkel Op zoek naar fun, foodies & lekkerbekken kwaliteit envoorgemak in de keuken? Volg ons!

KORTINGSBON

Spoorstraat 39a WIJCHEN (naast Blokker) Spoorstraat 39a WIJCHEN (naast Blokker) TT024 64 212 57 / www.hoopkeukengemak.nl 024 - 64 212 57 / www.hoopkeukengemak.nl HOOP KEUKENGEMAK kookwinkel voor foodies & lekkerbekken

Tegen inlevering van deze bon ontvangt u

2,50 KORTING

Spoorstraat 39a WIJCHEN (naast Blokker) T 024 - 64 212 57 / www.hoopkeukengemak.nl

MARI VAN RENS Tweewielerspecialist

op een willekeurig wasprogramma. * Deze bon is geldig tot eind augustus.

Marconistraat 2 Wijchen Telefoon (024) 6419653 www.marivanrens.nl • info@marivanrens.nl

Waar kunt u ons vinden: Openingstijden: Industrieweg 43 ma t/m vrij: 08.00-20.00 6651 KR Druten zaterdag van 08.00-18.00 Like ons op facebook /Carwash-Druten carwashdruten.nl

46

MARI VAN RENS Tweewielerspecialist

MARI VAN RENS Tweewielerspecialist

Marconistraat 2 Wijchen Telefoon (024) 6419653 www.marivanrens.nl • info@marivanrens.nl Marconistraat 2 Wijchen Telefoon (024) 6419653


Wonen bij zorggroep Maas & Waal

Nieuwbouw zorggroep Maas & Waal in Beuningen feestelijk geopend Na een intensieve periode van bouwen, inrichten, verhuizen en wennen, heeft nagenoeg iedereen zijn draai kunnen vinden in de vernieuwde Alde Steeg in Beuningen: vier huizen (Bongerd, Bloesem, Morel en Kriek) plus één restaurant en verschillende recreatie- en activiteitenruimtes, allemaal gelegen rondom een groen woonerf dat alle ruimte biedt voor een wandeling en een praatje met de buren. Een eigentijds en comfortabel resultaat waar bewoners, medewerkers en vrijwilligers hopelijk nog veel plezier aan zullen beleven. Braderie De feestelijke opening van Alde Steeg vond plaats op 15 juni jl. en stond in het teken van ontmoetingen, activiteiten en gezamenlijkheid. Om 14.00 uur startte een speciaal voor de bewoners van Alde Steeg geor­ ganiseerde braderie op het binnenterrein van Alde Steeg, waar van alles te doen, te zien, te proeven en te kopen was. Alle bewoners ontvingen munten zij konden besteden bij de diverse kraampjes, want vanzelfsprekend draaide de officiële opening helemaal om hen.

Symbolische opening De braderie duurde voort tot 17.00 uur en bood meer dan alleen de kraampjes: Muziek van The Melody Players, een optreden van de volksdansgroep Cadans, een modeshow van oude klederdrachten door de historische vereniging uit Beneden-Leeuwen en een dansoptreden van dansgroep Confidance. Om 15.00 uur hield de voorzitter van de raad van bestuur, Bert van Lingen, een welkomstwoord en vervolgens vond de feestelijke openingshandeling plaats, waarbij verschillende bewoners een witte duif loslieten, als symbool van de liefde, trouw, vrede en vernieuwing die in de vernieuwde Alde Steeg samenkomen.

Unieke locatie met verschillende woonvormen Alde Steeg biedt verschillende beschermd-wonenvormen met een verblijfsindicatie vanuit de Wet langdurige zorg tot het zelfstandig huren van een zorgwoning. Daarbij bestaat de mogelijkheid om

gebruik te maken van alle faciliteiten en services van Alde Steeg. De appartementen en groepswoningen zijn bedoeld voor mensen met lichamelijke klachten en mensen die lijden aan dementie. De zorgwoningen in De Burgh zijn te huur voor mensen die nog zelfstandig kunnen wonen maar behoefte hebben aan zorg en services. Voor welke soort woning en zorgvorm iemand in aanmerking komt hangt af van persoonlijke voorkeur en wensen en van de indicatie. Tevens streeft zorggroep Maas & Waal naar een woonsituatie waarin mensen, ondanks hun kwetsbare situatie, een leven kunnen leiden zoals ze dat graag willen.

Voor wie? Hebt u interesse in woonruimte met zorg en services, dan is wonen bij zorggroep Maas & Waal wellicht een uitstekend alternatief. De klantenservice van zorggroep Maas & Waal verstrekt u graag vrijblijvend alle informatie die u wenst.

Meer informatie over Alde Steeg en De Burgh: Klantenservice zorggroep Maas & Waal. Tel. (0487) 599666 of klantenservice@zmw.nl. (ma. t/m vr. van 08.30-17.00 uur). Ook wanneer u intensievere zorg nodig hebt.


Zorg & Welzijn

Mindfulness

en massage om stress tegen te gaan

Stress; bij het woord alleen al gaan bij velen de nekharen recht overeind staan. Want bij stress denk je nou eenmaal al snel aan torenhoge spanningen, zwetende oksels en slapeloze nachten. Het woord kent een onmiskenbare negatieve bijsmaak. Terwijl een beetje ‘gezonde’ stress eigenlijk een hele natuurlijke reactie van het lichaam is en je helpt goed te presteren, geconcentreerd te blijven en efficiënt te handelen. Een beetje stress is gezond. Maar wanneer overschrijd je die denkbeeldige grens en wordt gezonde spanning ondraagbare stress? En hoe ga je daar vervolgens mee om? Coach Elise Lagarde van La Garde Coaching in Beneden-Leeuwen, masseur Roberto Rodrigues van CHIMASS Massage uit Druten en huisarts Joop de Vette uit Wijchen geven een aantal handige ontstresstips.

Joop de Vette

48

Elise Lagarde

Roberto Rodrigues Thomas Steenkamp


Zorg & Welzijn Voel je goed!

KLACHTEN “Iedereen ervaart stress”, zegt De Vette. “Maar de één raakt nou eenmaal eerder geprikkeld dan de ander. We reageren ook allemaal anders wanneer stress te veel wordt. De één krijgt migraine, de ander diarree, terwijl weer een ander het benauwd krijgt of eczeem ontwikkelt.” De Vette beaamt dat de meeste klachten waarmee mensen tegenwoordig kampen stressgerelateerd zijn. “Misschien wel bijna alles”, zegt de Wijchense huisarts. “Als je niet in balans bent, ben je nou eenmaal erg vatbaar voor van alles en nog wat. Niet alleen fysieke klachten, maar ook mentale problemen spelen dan de kop op. En dan hebben we het nog niet eens over interpersoonlijke kwesties.”

BEWUSTWORDING Het is daarom zaak om ongezonde stress zoveel mogelijk te voorkomen of, als het al te laat is, tegen te gaan. Bewustwording is volgens De Vette daarbij het sleutelwoord. “Je moet stress in eerste instantie herkennen. Dat betekent dat je gaat inzien dat het er is en dat het je klachten veroorzaakt. Erkennen is de volgende stap. Daarna komt eren. Dat betekent dat je de werkelijkheid respecteert en deze neemt zoals deze is. Als laatste kun je vervolgens gaan loslaten.”

“Als je niet in balans bent, ben je nou eenmaal erg vatbaar voor van alles en nog wat. MEDITATIE Natuurlijk is grijpen naar medicatie om symptomen van stress tegen te gaan een mogelijkheid. “Maar daarmee verhelp je niet de onderliggende oorzaak.” Meditatie of mindfulnesstrainingen kunnen volgens De Vette helpen om het bewustwordingsproces succesvol te doorlopen. “Ik zou graag zien dat iedereen meditatieoefeningen doet. Waarschijnlijk zouden dan een stuk minder mensen zich in mijn praktijk melden met stressgerelateerde klachten. Als je veel oefent kom je er namelijk achter dat bepaalde gedachtes en gevoelens van stress maar tijdelijk zijn. Je beseft je dan dat je basis hetzelfde blijft en dat jij de stress niet zelf bent. Je kunt er dan beter mee omgaan.” Natuurlijk kun je mindfulnesstrainingen volgen die in jouw omgeving gehouden worden, maar zelf oefenen met behulp van een You Tube-filmpje is volgens De Vette een goed alternatief. “Het kan je helpen beter met stress om te gaan.

MINDFULNESS

"Ik zou graag zien dat iedereen meditatieoefeningen doet. Waarschijnlijk zouden dan een stuk minder mensen zich in mijn praktijk melden." Ook Lagarde adviseert ‘stresskikkers’ een mindfulnesstraining te volgen of gesprekken te voeren met een coach. Ze kunnen je helpen je eigen antwoorden te vinden en meer grip te krijgen op je dagelijks leven en werk.

“Mindfulness klinkt misschien wat zweverig, maar dat is het helemaal niet. Een training bestaat juist uit hele praktische vaardigheidsoefeningen. Je leert er met je aandacht in het hier en nu te blijven en gefocust te zijn op het moment. Heel belangrijk als je goed met spanningen om wilt gaan.”

“Rustig wandelen is trouwens ook een hele fijne manier om te ontstressen.” BIJTANKEN Stress speelt vaak op meerdere gebieden tegelijk. “Als er sprake is van een burn-out, komt dat meestal niet alleen door spanningen op het werk, maar meestal lukt het ook niet meer om buiten werktijd te ontspannen. , legt Lagarde uit. “Waar de stress ook vandaan komt, je hebt in elk geval het gevoel dat het je niet meer lukt om voldoende bij te tanken. Je glas raakt steeds leger.” De eerste stap om het glas weer op te vullen is volgens Lagarde ervoor te zorgen dat je meer energie krijgt. “Hoe je dat het beste voor elkaar krijgt, is voor iedereen anders. De één vindt het heerlijk om te sporten, de ander leest graag een boek. Zelf neem ik van tijd tot tijd een moment voor mezelf. Ik zet dan mijn telefoon uit, ga voor me uit zitten staren, liefst in de natuur, en doe even helemaal niets. Dat werkt voor mij, zo laad ik weer op. Je agenda erbij pakken en dingen wegstrepen die niet écht moeten, kan ook rust geven.” Helemaal stoppen met sporten is volgens Lagarde echter nooit een goed idee om stress tegen te gaan. Je kunt het natuurlijk wel op een lager pitje zetten als het teveel als ‘moeten’ gaat voelen. “Rustig wandelen is trouwens ook een hele fijne manier om te ontstressen.”

SPORTEN Dat sporten helpt om spanningen te verminderen, daar kan Rodrigues over mee praten. Zelf beweegt hij nagenoeg iedere dag van de week, vooral op de tennisbaan. “Ik heb zelden last van stressklachten en ben een heel relaxt persoon.” Daar draagt massage volgens hem zeker aan bij. “Eigenlijk zou iedereen zich, net als ik, eens in de maand moeten laten masseren”, zegt Rodrigues. “Lichamelijke ontspanning zorgt tenslotte voor geestelijke ontspanning. Het wordt vaak onderschat wat een masseur voor je geestelijke gemoedstoestand kan betekenen.”

MASSAGE Tijdens een massage maakt het lichaam oxytocine aan, oftewel het knuffelhormoon. Je voelt je er gelukkiger door en het zorgt ervoor dat je je beter kunt ontspannen. “Bovendien sta ik tijdens een massage altijd open voor een goed gesprek als de klant dat wil”, zegt de Drutenaar, die in 2008 zijn massage-diploma’s behaalde als aanvulling op zijn beroep van communicatietrainer en -coach. “Ook dat werkt natuurlijk ontspannend.” Hij komt in zijn massagepraktijk regelmatig mensen met fysieke klachten tegen die niet door hebben dat stress de oorzaak is. “Massage kan echt helpen fysieke én geestelijke problemen op te lossen.” Voor wie het eens wil proberen, heeft hij een mooie aanbieding.

49


Zomerkriebels

N E S T E I F E H C S I R T K E L E E I SUPERACT

groot assortiment nieuwe en gebruikte scooters op voorraad

2000 M2 FIETS- EN BROMFIETSPLEZIER

GRATIS OPHAAL- EN BRENGSERVICE KLEPPERHEIDE 13A DRUTEN TELEFOON 0487 519093 WWW.DEGROOTTWEEWIELERS.NL

GECERTIFICEERD REGIOSPECIALIST

OPENINGSTIJDEN: ma: 13.00-18.00 u di-wo-do: 09.00-18.00 u vrij: 09.00-20.00 u za: 09.00-17.00 u

Wij zorgen dat u blijft rijden!


U N TA M E D T R AV E L L I N G

51


Kids & jongeren

Wat nou Zeeland?!

Bouwdorpen zijn het!!

Als je veel kinderen in Maas en Waal de keus laat om op vakantie te gaan in Spanje, Frankrijk of ItaliÍ, of deel te nemen aan een van de vele bouwdorpen, dan blijkt hoe populair die eigenlijk zijn. Niet dat kinderen niet naar het buitenland willen, maar de meesten van hen willen het bouwdorp voor geen goud missen. Ouders houden daar dan ook dikwijls rekening mee. We zochten een aantal deelnemertjes op en vroegen hen waarom het bouwdorp zo’n belangrijk jaarlijks evenement voor hen is.


JEUGD VAKANTIE WERK BEUNINGEN

JEUGD VAKANTIE WERK DRUTEN

Dirk van der Zande en Sterre Coevering (beiden 8 jaar) doen dit jaar allebei voor de derde keer mee aan het bouwdorp in Beuningen. Dirk: “In vind het écht vet om te bouwen en ook om de voorstellingen van de thema’s te zien. Vorig jaar was dat het sprookjesbos, dit jaar is het kermis. In het eerste jaar hebben we piraten gehad. Toen hebben we het kasteel van Jack Sparrow gebouwd.” Sterre vindt het bouwen ook leuk om te doen, maar ook de voorstellingen. “Ik mag Feline daar meehelpen om het podium te bouwen.”

In Druten vertellen Jet en Janne Roelofs (7 en 9 jaar) en Maarten Laurent (8) dat het bouwdorp voor hen vaste prik is in de eennalaatste week van de grote vakantie. “Dit jaar is er extra feest, want het bouwdorp bestaat 40 jaar. Er doen meestal 15 tot 20 bouwgroepen mee, met ongeveer 7 kinderen per groep. Inschrijven hoeft niet; je wacht gewoon ’s ochtends aan de poort. Hoe eerder je er bent, des te beter je plekje is.”

Het bouwdorp duurt vier dagen en aan het eind is er een barbecue voor de kinderen. Dirk: “Je kunt ook film kijken en er komt een ijscoman of een pannenkoekenwagen. Veel kinderen vinden dat vet en daarom zijn er ook heel veel groepjes, soms wel meer dan honderd.” Sterre knikt. “In één groepje zitten tot twaalf kinderen en daarbij twee of drie ouders, die ervoor zorgen dat we voorzichtig zijn. Je leert op het bouwdorp ook veel nieuwe kinderen kennen en hebt er dus veel vriendjes en vriendinnetjes.” Dirk vertelt dat je elk jaar de voorgestelde thema’s op je telefoon kunt zien. “Daar wordt dan over gestemd. D ouders geven dan aan wat je precies moet doen. Je krijgt wel regelmatig blaren, omdat je het bouwen niet gewend bent, maar dat is niet erg. We bouwen de hele dag, tot aan het eind van de middag en elk jaar wordt het iets later. Aan het eind worden alle hutten kapotgemaakt met graafmachines. Dan gaat het weer óp naar het volgend jaar! We houden dat zeker tot ons twaalfde vol, want het is supergezellig!”

OKIE DOKIE DORP, WIJCHEN Vin en Daan van Kolck (beiden 11 jaar) doen dit jaar voor de zesde keer mee aan Okie Dokie Dorp. Eén keer hebben ze niet meegedaan vanwege een vakantie naar Spanje. Vin: “Dat was niet leuk, dus nu houden Papa en Mama er rekening mee als ze de vakantie plannen.” Het leuke aan het bouwdorp vindt de tweeling dat je zelf mag bedenken wat je wilt maken. Daan: “Er zijn trouwens veel meer leuke dingen te doen: Er is een klimwand op het achterveld, er zijn twee grote zwembaden, we kunnen er voetballen en ook bierkratten stapelen. Er is een kabelbaan en een buikschuifbaan en ook een muziek- en knutseltent en ook hebben we veel water- en verfbommetjes-gevechten.” Het thema wordt steeds in een voorstelling aangekondigd. Vin: “We bouwen grote hutten, brede hutten en zelfs een piratenboot. Daarbij worden we door veel vrijwilligers geholpen, waaronder ook ouders en grootouders. Samen bouwen we vijf dagen lang aan het leukste dorp in het dorp; niks moet en alles mag daarbij en aan het eind is er altijd een feest. Het leuke is ook dat je veel nieuwe vriendjes leert kennen. Daarom is Okie Dokie Dorp heel populair!”

Maarten vertelt dat de kinderen ’s ochtends bouwen en ’s middags hun oude kleren aandoen om te schilderen. “Het leuke vind ik dat je met het bouwen de lucht in kunt, tot wel twee verdiepingen. Wat we gaan bouwen overleggen we met elkaar en dan gelden de meeste stemmen.” Jet en Janne vertellen dat er, net als in de andere bouwdorpen, veel meer te doen is. “Je kunt er snoepjes kopen en er is een playbackavond. Ook doen we veel spelletjes, is er een luchtkussen en een rodeo-ezel en os er een discoavond bij het zwembad. We gaan ook altijd een keer met zijn allen naar speeltuin De Leemkuil. Er is veel muziek en ook spelen we levend Stratego in het Drutens Bosje.” Maarten vindt het vooral leuk dat er an het eind met brandslangen een waterglijbaan wordt gemaakt. “Daarom blijven we met zij allen meedoen tot groep 8. Daarna mag het niet meer. Het bouwdorp vinden we een van de leukste dingen in de zomer!”

Daan en Vin van Kolck

Dirk van der Zande en Sterre Coevering

KINDERVAKANTIEDAGEN DREUMEL Tom en Giel Hol (10 en 13 jaar), Judith van Os (8) en Quincy van Uden (12) vertellen rond de tafel over de kindervakantiedagen in Dreumel. “Elke zomer doen we mee, maar voor Giel en Quincy is dit helaas het laatste jaar.” Quincy knikt: “We mogen daarna alleen nog maar meedoen aan de ‘Woeste woensdag’. Dan gaan de oudere kinderen met de fiets op een speur- en spelletjestocht door Dreumel.”

In de boom Tom (l) en Giel (r) staand Quincy (l) en Judith (r)

Judith vindt het hartstikke leuk om hutten te bouwen en mee te doen aan de vele activiteiten. “Hutten bouwen en schilderen is natuurlijk het belangrijkste, maar er zijn ook waterspelletjes en springkussens en er is een speurtocht. Het eten is er lekker; we krijgen vaak soep en pannenkoeken. Er komen heel veel deelnemers uit heel Dreumel, van 5 tot 12 jaar. Als je naar de middelbare school gaat mag je niet meer meedoen; dan doe je andere dingen.” De Kindervakantiedagen vinden meestal plaats in de eerste of tweede week van de grote vakantie. Tom: “De meeste mensen zijn dan nog niet weg op vakantie en er is dan tijd voor drie dagen hutten bouwen. Als die klaar zijn gaan we er lekker in spelen. Aan het einde breken de vaders en opa’s alles weer af.” Giel en Quincy vinden het jammer dat zij aan hun laatste jaar toe zijn. “Natuurlijk komen er wel weer andere dingen, maar we willen de Kindervakantiedagen eigenlijk toch niet missen; ze zijn een belangrijk deel van de zomervakantie.”

Janne (l) en Jet (r) Roelofs met Maarten Laurent

“Hutten bouwen en schilderen is natuurlijk het belangrijkste, maar er zijn ook waterspelletjes en springkussens en er is een speurtocht.


KORT MAAS & WAAL DOWN THE RABBIT HOLE

BIJ DOMUS MAGNUS IS NIEMAND TE OUD OM TE WENSEN

Voor wie het nog niet wist: Na de vierde editie is duidelijk dat popfestival Down The Rabbit Hole een blijver is. ‘Drie dagen van peace and music’ in een modern jasje, waarbij het soms meer leek te gaan om de gezelligheid en saamhorigheid dan om de muziek. Wat dat betreft lijkt de nadruk van het muziekfestival te liggen op het laatste. De headliners in Beuningen waren Moderat, Fleet Foxes en Oscar & The Wolf. Moderat deed leverde vrijdagavond een degelijk optreden af, al was dat meer een overgang naar het nachtprogramma dan een echte closing-act. Fleet Foxes was dat op de zaterdagavond wel degelijk: Met fijngevoelige folkpop die soms deed denken aan Crosby, Tills, Nash & Young zorgden zij in de grote tent voor het échte festivalgevoel. Het festival was niet alleen induikwekkend door zijn muzikale programma. Organisator Mojo had weer alles uit de kast gemaakt om de onvergetelijke sfeer te creëren die het festival kenmerkt en die in vier edities voor een groeiende populariteit heeft gezorgd. De 2bijna 26.000 bezoekers stapten door de toegangspoort in een andere wereld met een veelheid aan dimensies: Een spiegel- en camerapaviljoen, waar je jezelf van alle kanten opnieuw kon ervaren, een cocktailtuin, stijldanslessen, tipi’s. Door op het festivalterrein rond te lopen waande je jezelf in de wereld van Alice in Wonderland (dat opent met ‘Down the rabbit hole…, red.). Drie dagen van verbazing, vredigheid, saamhorigheid en vooral ook mooie muziek. Is er een nieuw Woodstock opgestaan?

CONCERT JONG-KLASSIEK MET MIRÉYA DERKSEN EN ORPHEUS De 17 jaar jonge Miréya Derksen uit Beuningen brengt op 23 september samen met de Koninklijke Gemengde Zangvereniging Orpheus uit Druten een (licht-)klassiek repertoire ten gehore. Dat gebeurt tijdens een bijzonder najaarsconcert in D’n Bogerd met als thema JONG-KLASSIEK. De algehele leiding is in handen van dirigent Maarten-Jan Dongelmans. Aan de vleugel zit Roland Aalbers.

Miréya Derksen

Alle bewoners van woonzorgorganisatie Domus Magnus in Nijmegen vullen aan het einde van het jaar een wenskaart in. Bijzondere, ontroerende, gekke of juist bescheiden wensen gaan het jaar erop maandelijks in vervulling. De activiteitenbegeleiding van de Sterreschans in Nijmegen maakt zich klaar voor een onvergetelijke dag van één van de bewoners. De dame in kwestie is gek op dieren. Burger Zoo stond hoog op haar wensenlijst. Een prachtige plek waar grootschalig natuurlijke leefomgevingen voor de dieren zijn nagebouwd. Eindelijk brak de dag aan en stapten zij in de Domus Magnus rolstoelauto. Bergje op, bergje af, via de Desert naar de Bush, van het terras naar de Ocean. Met toepasselijke temperaturen genoot mevrouw zichtbaar van alle dieren en het stralende weer. Ze keek haar ogen uit bij de Ocean toen alle gekleurde vissen en de platte roggen over haar heen zwommen. Tijdens de afsluitende safari praat mevrouw honderduit over alles wat zij gezien heeft. Wat een geslaagde dag. Zo leren wij dat niemand te oud is om te wensen! Om onze bewoners en gasten van de nodige aandacht te kunnen voorzien, zijn wij regelmatig op zoek naar vrijwilligers. Mocht u interesse hebben om vrijwilliger te worden, neem dan contact op met Daniëlle Beckers, Hoofd welzijn De Sterreschans via: 024-3239380.

Zomeragenda 08/11-07 Hernense kermis 11/14-07 Vierdaagse 15-07 Struinen op de Ewijkse Plaat 16-07 Hernense Stratenloop 23-07 Boeken- en Kunstmarkt 30-07 Batenburgse Dag 03-08 Middeleeuwse Middagen 12/13-08 Maas en Waalse Oogstdagen 18-08 Festival Zeeltje zilveren jubileum 27-08 Dreumels Food Festival 03/04-09 Dijkensport 09-09 Beuningse kermis 15-09 Maas en Waalse Oktoberfeesten 16-09 Kunstroute Beuningen

De programmering is zodanig dat jong en oud zullen worden aangesproken. Miréya zingt beroemde en geliefde stukken van Rachmaninov, Puccini, Bernstein en Lloyd Webber. Rode draad in het concert is het programma Oper für alle (‘Opera voor iedereen’) waarmee Orpheus vorig jaar september veel succes boekte in het Schlossbrauhaus aan de voet van het beroemde kasteel Neuschwanstein in Beieren. Het tachtig leden tellende koor presenteert onder meer een delen uit toneelmuziek van Mozart, Nicolai, Verdi, en Bizet. Miréya Derksen en Orpheus zijn ook samen te horen en wel in de aria Ombra mai fù (het bekende Largo van Händel) en One hand, one heart uit The West Side Story van Bernstein. Het concert met het thema JONG-KLASSIEK begint 23 september om 20.00 uur in Cultureel Centrum d’n Bogerd, Van Heemstraweg 53 te Druten. De toegangsprijs bedraagt € 10,00.

Hernen Regio Ewijk Hernen Kasteel Wijchen Batenburg Kasteel Wijchen Appeltern Deest Dreumel Beneden-Leeuwen Beuningen Afferden Beuningen

GEZOCHT

L IAA

SOC

D EMEN N R E G OND STANDI ZELF

ACCOUNTMANAGER (32 UUR)

HUM

OR

COM M CRE ERCIEEL ATIE F

WWW.BUSINESSMEDIA4ALL.NL/VACATURES

BUSINESS Media....4all

Wij zijn op zoek naar een gedreven accountmanager, die er voor zorg draagt, dat het huidige portfolio van uitgeefproducten en communicatiediensten een gezonde rendementsbijdrage heeft op zowel korte-,midden als lange termijn. Arbeidsvoorwaarden: Goed basis salaris en provisie | leaseauto

54

Voor meer informatie www.businessmedia4all.nl/vacatures of bel 06 42354306


Summersale KEES VAN GENT BANDEN-WIELEN

Hifly banden 15570R13 15565R14 17565R14 18565R15 19565R15 20555R16 20560R16 22545R17 22540R18

€ 55,00 € 59,00 € 63,00 € 67,00 € 76,00 € 85,00 € 88,00 € 87,00 € 95,00

GRATIS UI TLIJNEN Bij a

an banden ekoop van 4 krijgt u h n/of velgen gratis t.wet uitlijnen .v. € 59,50

Deze prijzen zijn inclusief monteren, balanceren, afvalbeheersbijdrage en BTW

VELGEN VOORDEEL DEALS KORTINGEN TOT 60% CHECK l GRATIS iB/ MiAchNeliDnEN / Hifly / Continenta

Bridgestone / Pirell / Good Year / Firestone / Maxxis

BANDENHOTEL Hebben uw banden al een plek in ons Bandenhotel? Informeer naar de mogelijkheden.

WWW.KEESVANGENT.NL Kamerlingh Onnesstraat 9 6603 AX Wijchen Tel: 024-6413108 Deze actie is geldig tot en met 30 september 2017 en niet te gebruiken in combinatie met andere acties. Zolang de voorraad strekt!

55


56

Maas & Waal 4ALL XL, juli 2017  

Het grootste onafhankelijke tabloid magazine in de regio Maas & Waal over leven, wonen, ondernemen en recreëren. Verschijnt in de gemeenten;...

Maas & Waal 4ALL XL, juli 2017  

Het grootste onafhankelijke tabloid magazine in de regio Maas & Waal over leven, wonen, ondernemen en recreëren. Verschijnt in de gemeenten;...