__MAIN_TEXT__

Page 1

HUIS A

LIKE & VOLG ONS

D I E R P S R VE S I . U H N A 0.000 ex oplage 5

magazine

MAAS & WAAL

xl

jrg 7 • nummer 2 • april 2019

• • • • •

MAAS & WAAL DOET WONEN GROEN IN EN OM HET HUIS MAAS & WAAL ABROAD 75 JAAR BEVRIJDING CULINAIRE AMBASSADEURS

PLEINPOP

05/07-04 ALPHEN

KONINGSDAG 27-04 WIJCHEN

WIELERWEDSTRIJD

‘MAOS & WAOLS MOISTE’

DRUTENLOOP 07-04 DRUT

58E LEEUWENMARS

27-04 BOVEN-LEEUWEN

EN

14-04 AFFERDEN

VRIJPOP 05-0

5 BEUNINGEN

KASTEELFEESTEN 09/12-05 WIJCHEN

DE ZEVEN SCHOON HEDEN VAN MAA S EN

BUSINESS

Media....4all

Leven, wonen, werken recreëren

&

EVENEMENTEN IN DE

WAAL

REGIO

LENTEFEESTEN 17-05 BEUNINGEN

PINKSTER VARIA

WIJCHEN BEWEEGT

30-06 WIJCHEN

DOWN THE RABBIT HOLE 05/ 07-07 BEUNINGEN

34

09-06 ALTVORST

FESTIVAL ZEELTJE 16/18-

DEEST

08


Minder belasting betalen? Samen gaan we voor het beste resultaat Actueel belastingadvies De wereld is continu in beweging. Als ondernemer heeft u hier dagelijks mee te maken. Ook de belastingwetgeving is onderhevig aan verandering. Fiscale kennis Bij Kaliber loopt de fiscale kennis en ons belastingadvies als een rode draad door de dienstverlening. Vanaf het moment dat u klant wordt letten we op fiscale mogelijkheden. Wij houden onze fiscale kennis continu up-to-date en adviseren u over de gevolgen van wetten, regels en fiscale maatregelen. Persoonlijk en zakelijk Bij onze advisering houden wij altijd rekening met de privé- en zakelijke situatie. Wij zorgen dat u nooit teveel belasting betaalt. Leggen uit wat onze adviezen betekenen en wat de gevolgen zijn. Wat zijn uw voordelen en wat zijn uw nadelen, nu en in de toekomst. Wij zullen ons altijd inzetten meer te bereiken dan op het eerste gezicht mogelijk leek.

Vragen? Kom langs op onze vrijblijvende inloopmiddag: Iedere tweede dinsdagmiddag van de maand tussen 14.00 en 17.00 uur.

Creatief binnen de mogelijkheden Wij zoeken ook grenzen op. Vele ondernemers uit Nijmegen e.o. hebben hier de vruchten van geplukt. Zowel tijdens het actieve ondernemerschap als ook in het zicht van de bedrijfsoverdracht. Hierbij heeft menig ondernemer vele tienduizenden euro’s bespaard. Creatief zijn met belastingwetgeving, maar wel binnen de mogelijkheden. Het groter geheel Een precieze administratie en correcte jaarrekening is de basis, het geeft de mogelijkheid om adequaat te handelen. Vanuit daar kijken wij naar het groter geheel: belastingbesparing, vermogensplanning, bedrijfsopvolging, starten van een onderneming, rechtsvorm keuze en andere financiële en fiscale vragen. Kopje koffie? Heeft u vragen, neem gerust contact op, de koffie staat klaar. Of kom langs op onze vrijblijvende inloopmiddag. Iedere 2e dinsdag van de maand.

Adviseurs De Balmerd 4 Beuningen T: 024 - 67 78 201 www.kaliberadviseurs.nl


Beautyfirm!

Klanten over BeautyFirm! Wil je afvallen of gewoon wat strakker in je vel zitten? BeautyFirm! uit Beuningen is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een begrip voor mensen die dat graag willen. Door het gebruik van ultrasound en elektrostimulatie bereikt BeauyFirm! spectaculaire resultaten en ook de gezichtsbehandelingen, waarbij de gezichtshuid door middel van LED-licht, in combinatie met collageen, gladder en strakker wordt, is inmiddels veelgeprezen. Met een behandeling van Beautyfirm! kom je dus letterlijk én figuurlijk beter in je vel te zitten en dat vinden de klanten van BeautyFirm! zelf ook!

Waarom klanten BeautyFirm! waarderen “Beautyfirm, eindelijk iets wat wél werkt tegen overtollig vet en cellulitis! Ik had na de proefbehandeling al meteen resultaat. Ik was na 5 behandelingen 25 cm in omvang kwijt waarvan 3 cm per arm waar ik normaal niks vanaf kreeg! Van mijn gewicht ben ik 2 kilo kwijt, in combinatie met de verloren centimeters kan ik toch al een kledingmaat minder dragen. Ik zou zeggen; doe een proefbehandeling dan zie je zelf het resultaat en voel je het verschil!!” “Bij BeautyFirm! merk je direct de hoge persoonlijke betrokkenheid; er wordt gekeken wat voor jou het beste is! Je wordt warm ontvangen, het is er gezellig en er is sprake van een strak resultaat!!” “Ik ben moeder en echtgenote, ik werk, heb een druk leven. Voor mij is het uurtje bij Marieke echt een uurtje ontspanning terwijl er juist heel stevig aan mijn lijf wordt gewerkt. Met de handige tips en adviezen is dit voor iedereen te doen. Het afvallen gaat goed, maar vooral belangrijk; ik val af op de plaatsen waar ik het nodig vind!” “Inmiddels zo’n 6 weken verder ben ik ruim 8 kilo en 48 cm omvang kwijt. Mijn huid ziet er zoveel mooier en strakker uit!”

Aanbieding!

“Bij BeautyFirm! voel ik mezelf heel erg welkom en het is voor mij écht een verwenmoment. Marieke is ontzettend enthousiast en zorgzaam. BeautyFirm! helpt me op een positieve manier om mijn doel te bereiken.”

Profiteer nú van een proefbehandeling voor slechts € 35,00! Kom je samen met een vriend of vriendin, dan betaal je slechts € 30,00 per persoon.

Oude Reekstraat 5 | 6642 KK Beuningen | 06-19009300 | info@beautyfirm.nl | www.beautyfirm.nl | facebook.com/beautyfirm.nl


GEBRUIK EEN UNIEKE APP VOOR ELKE ZONE VAN UW HUIS

terras

ramen

deuren

GRATIS! bij 3 Somfy producten

”Nu investeren om straks te profiteren” Voorjaarsactie: Gratis Somfy Connexoon bij aankoop van drie producten met IO motor* Bijvoorbeeld rolluik, screen of terrasscherm De acties zijn geldig t/m 30 april 2019

+ ACTIE van de DEALER

Bel voor informatie: 06 222 175 15

Windvaste screen: € 945,- nu voor € 805,-

* Bedien je huis via de smartphone. Vraag naar de voorwaarden.

Nr 1 in kwaliteit en service! • terrasoverkappingen • terrasschermen • verandazonwering • uitvalschermen • markiezen • rolluiken • screens • horren 4 • kozijnen

44 Ri-Straat 1 | Ochten | T 06 222 175 15 | I www.jvandenhatert.nl 6 dagen in de week kunt u bellen voor een afspraak, offerte, service of andere vragen.


Inhoud

ZATERDAG 1 JUNI 2e keer OPEN MAAS EN WAAL

Op deze dag kan iedereen een kijkje nemen achter de deuren van veel organisaties die normaal voor je gesloten blijven. OPEN MAAS EN WAAL Kijk op www.openmaasenwaal.nl

Voorwoord

2 JUNI 2018

Voorjaar Trends, Actief en Gezond

Zin om weer naar buiten te gaan. Zin om te genieten van de tuin, de omgeving en van elkaar. Ieder op zijn eigen wijze. Pak de “elektrische’ fiets, een hark of een lekkere tuinstoel en je bent klaar om de eerste zonnestralen mee te pakken. In de winkels van de gezellige en gastvrije kerkdorpen in Maas & Waal zien we uitzonderlijk veel kleuren en prints. Ook in de woning en zeker in de tuin zijn kleur en groen gewenst. Trends zijn leuk en geven inspiratie en u vult het zelf in naar uw eigen zin. In de rubriek Toen en Nu kijken we deze keer naar Trouwen. Hoe verliep dat jaren geleden en hoe organiseren we tegenwoordig een bruiloft. Er is in ieder geval veel variëteit en keuze.

46

DAT DOEN WE SAMEN! OP 2 JUNI 2018 IS MAAS EN WAAL OPEN VOOR U OVERAL ZIJN BEDRIJVEN, KERKEN, SCHOLEN ENZ. OPEN

16

Er is ook volop te kiezen uit veel activiteiten, fashion & lifestyleshows in de dorpskern en events, die steeds weer worden georganiseerd. Pleinpop trapt als eerste weer af. Gelukkig hebben we een regio waar je binnen één weekend al snel & gezellig meerdere kerkdorpen kunt bezoeken. Dus plan uw eigen route en geniet! Je eigen route plannen doen ook ondernemers met hun bedrijf. In de serie Maas & Walers abroad vind je hiervan twee mooie voorbeelden en uiteraard ook aandacht in deze uitgave voor ‘duurzaamheid en ik’. We beginnen bij onszelf toch en wellicht groeit dit uit tot een mooi groots en blijvend iets, zoals het burgerinitiatief om de leefomgeving in stand te houden hier in de regio al ruim 50 jaar doet. Chapeau voor Vereniging Vrijwillig Landschapsbeheer Beuningen! Voordragen De gemeente Beuningen initieert dit jaar wederom de ondernemer van het Jaar Beuningen. Bent u trots op mooie bedrijven en ondernemers in de regio, dan kunt u hen in de gemeente nú voordragen door een mail met toelichting te sturen aan r.hurenkamp@beuningen.nl.

48

Veel leesplezier!

Yvonne van der Bend Volg en like ons op facebook!

xl

Leven, wonen, ondernemen en recreëren in de regio Maas en Waal Jaargang 7, nummer 2, april 2019

VOLG ONS OP:

Wonen

Uitgever: Yvonne van der Bend Henk van der Bend Hoofdredacteur: Yvonne van der Bend yvonne@businessmedia4all.nl

Fotografie: Henk van der Bend Rogier van Lith

Adjunct Hoofdredacteur: Rogier van Lith rogier@businessmedia4all.nl

Vormgeving/opmaak: DixDesign Realisatie & Productiebegeleiding Print Rendement Beuningen Advertentie Exploitatie Voor meer informatie over advertentietarieven kunt u contact opnemen met de afdeling sales tel. 024 84 51 083, Frank van Geel tel. 06 43 09 39 96.

58

De passie van...

6 Maas & Waal Doet 16 Wonen 22 Toen & Nu 28 Maas & Waal Abroad 34 De 7 Schoonheden 37 Familie Erfstuk

Redactie: Willeke Guelen Carolien Guelen Mieke Wouters Elly Bruns Milou Dekkers

Redactieadres: Tituslaan 13, 6642 AP Beuningen Tel. 024 67 76 930 Email info@businessmedia4all.nl www.businessmedia4all.nl

KIJK OP: WWW.OPENMAASENWAAL.NL

Sport

Ook in de gemeente West Maas en Waal en Druten worden er dit jaar weer drie awards uitgereikt. Draag uw kandidaat voor via www.ondennemervanhetjaarmaasenwaal.nl.

MAAS & WAAL

WIJ DOEN MEE

Culinaire ambassadeurs

45 Wereldkeuken 53 Vereniging in Beeld 55 Zorg & Welzijn 57 Gezond & mooi 60 Jongeren

Online adverteerdersservice De uitgave is na verschijning online te bekijken op www.businessmedia4all.nl. U vindt daarin ook alle relaties/adverteerders en een link naar hun websites. Verspreiding Maas & Waal4all XL verschijnt zeven maal per jaar in februari, april, mei, juli, september, november en december en is gratis voor de inwoners van en bedrijven gevestigd in de gemeente Beuningen, Wijchen, West Maas en Waal en Druten en de plaatsen Heumen, Overasselt, Nederasselt, Grave, de Maasdorpen Megen, Lith, Ooijen, Ravenstein, Heerewaarden, Echteld en Ochten en wachtkamerverspreiding Nijmegen Zuid. Extra exemplaren zijn via een email te bestellen bij de klantenservice; info@businessmedia4all.nl ovv. extra exemplaren bestellen Maas & Waal4all XL. Svp aangeven aantal, contactpersoon en het factuur- en afleveradres. De prijs bedraagt per los exemplaar € 7.95

Oplage: 50.000 exemplaren Copyrights: Het auteursrecht op de in dit magazine verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden. Hoewel de informatie gepubliceerd in deze uitgave zorgvuldig is uitgezocht en waar mogelijk gecontroleerd, sluiten de uitgever en de redactie uitdrukkelijk iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele onjuistheden en/of onvolledigheid van de verstrekte gegevens. ©2019 Overname van artikelen/foto’s is slechts mogelijk na verkregen schriftelijke toestemming van de uitgever Maas & Waal4all XL heeft de grootste regionale oplage in de regio Maas & Waal en is een uitgave van Businessmedia….4all www.businessmedia4all.nl

BUSINESS

Media....4all

Maas&Waal4all XL

5


MAAS & WAAL DOET

Deel 2: Vereniging Vrijwillig Landschapsbeheer Beuningen at het in stand houden van ons leefmilieu door burgerinitiatieven geen hedendaagse trend of ontwikkeling is, bewijst de Vereniging Vrijwillig Landschapsbeheer Beuningen (VLB). Al bijna een halve eeuw zetten de VLB-vrijwilligers zich in om de directe leefomgeving van de Beuningse kernen in stand en aantrekkelijk te houden. Zo groeide een burgerinitiatief van ĂŠĂŠn inwoner uit tot een bloeiende vereniging, die zichzelf tot op de dag van vandaag onmisbaar heeft gemaakt.

6


BURGERINITIATIEVEN

"Bijna alle afgeschreven gereedschap kunnen we gebruiken, van oude kettingzagen tot handgereedschap en maaiers. Materiaal is dan ook van harte welkom!” Nico van Kessel (l) en John Leenders (r)

Van snoeien tot een milieubeweging

daarvoor

De Vereniging Vrijwillig Landschapsbeheer Beuningen werd in 1975

een afdeling transport en buitenwerk.”

opgericht door Beuningenaar Frans Gruwèl. Hij bouwde de VLB op en stond zo goed als onafgebroken aan de leiding ervan, tot zijn terugtreden in 2008. Gedurende zijn voorzitterschap bouwde hij een organisatie op die zich ontwikkelde

van

een

groep

knotwilgensnoeiers

tot

een

effectieve

natuurbeheerder, die zich bezighoudt met snoeiwerk, bos- en dijkonderhoud, metaalbewerking en de fabricage van meubels voor de openbare ruimte.

een

timmerwerkplaats,

een

metaalwerkplaats

en

een

kachelhoutwerkplaats tot hun beschikking en we beschikken tevens over

Materiële giften welkom De toegevoegde waarde ligt volgens beide bestuursleden vooral in het feit dat de VLB zorgt voor de mooiste dijken van Nederland, met de meeste biovariatie. Daarnaast zorgt de vereniging voor mooie en god onderhouden knotwilgen en draagt daardoor bij aan het behoud van ons unieke

De waarde van burgerinitiatieven

rivierenlandschap. Nico: “We zijn daarvoor echter afhankelijk van vrijwilligers

Op de kantine van de werf van de VLB aan de Reekstraat in Weurt zit ik aan

Bijna alle afgeschreven gereedschap kunnen we gebruiken, van oude

tafel met voorzitter Nico van Kessel, de opvolger van Frans Gruwèl, en met interim-secretaris

John

Leenders.

Gevraagd

naar

het

belang

van

burgerinitiatieven voor de lokale samenleving is Nico duidelijk: “Zonder burgerinitiatieven zouden veel zaken in een lokale gemeenschap blijven liggen. Denk bijvoorbeeld aan de zorg, sportverenigingen en ja, ook natuurbeheer. De inzet van vrijwilligers is voor de samenleving onontbeerlijk geworden, al moet daarbij wel de kanttekening worden geplaatst dat veel vrijwilligerswerk eigen verkapte arbeid is waarvoor een salaris zou moeten worden betaald.” John knikt en voegt toe: “Vrijwilligers zouden alleen dáár moeten kunnen worden, waar geen sprake is van een verdienmodel. Dat betekent dat de regeldruk in de diverse sectoren nodig moet worden verminderd.”

Milieubewust en sociaal Toen Frans Gruwèl de VLB oprichtte, deed hij dat vooral om het tekortschietende onderhoud aan de knotwilgen in de gemeente een halt toe te roepen. Nico: “Voor Frans was het essentieel dat de voor het Beuningse natuurlandschap zo karaktervolle wilgen werden behouden. Aanvankelijk Met een kleine groep medestanders ging hij, met geleend gereedschap van Staatsbosbeheer en een kleine gemeentelijke subsidie aan de slag. Daarnaast was sociale bewogenheid voor Frans een motivatie; hij schiep een netwerk waarbinnen het mogelijk was om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zingeving te bieden, de mogelijkheid om werkritme en -ervaring op te doen en hen een sociale omgeving te verschaffen. Dat streven

en van afgeschreven materiaal dat we krijgen. Dat knappen we dan zelf op. kettingzagen tot handgereedschap en maaiers. Materiaal is dan ook van harte welkom!”

Weinig regels, maar goede afspraken John geeft aan dat de VLB, in navolging van Frans Gruwèl, bijzondere waarde hecht aan sociale betrokkenheid. “We voorzien iedereen graag van een fijne vrijetijdsbesteding, werkritme en zelfwaardering. Iedereen die daaraan behoefte heeft is bij ons welkom, of je nu een beperking hebt, asielzoeker bent, zonder werk zit of tijdsbesteding zoekt. Daarbij hechten we aan goede afspraken; zo mag er geen alcohol- of drugsgebruik plaatsvinden en meld je je af als je ziek bent. Dat zijn eigenlijk onze voornaamste regels. We voorzien overigens ook in cursussen, zoals bijvoorbeeld voor het behalen van een EHBO-diploma of een vorkheftruck- of bosmaaiercertificaat.”

Versterking is welkom Een uitdaging voor de VLB is volgens Nico het vinden van bestuursleden en leidinggevers. “Zo zoeken we op dit moment al geruime tijd naar een coördinator die de zaken in goede banen leidt. Ben je 1 á 2 dagen per week beschikbaar, heb je interesse in en zicht op groen, kun je praktisch leidinggeven en plannen en ben je in staat om contracten en offertes op te stellen voor onze relaties, dan ben je écht de man of vrouw die we zoeken. Iedereen die zich hierin herkent willen we dan ook van harte uitnodigen om zich bij ons te melden. Dat kan via www.vlbbeuningen.nl.”

heeft inmiddels een vaste plek gekregen in de doelstellingen van de VLB.”

De VLB is voor de samenleving in de Gemeente Beuningen een waardevol

Activiteiten en middelen

burgerinitiatief gebleken. De vereniging toont aan dat een vrijwilligers­

De VLB begon haar activiteiten in een met de scouting gedeelde barak aan

het gaat om de leefbaarheid en derhalve zeker bestaansrecht heeft. Het is

de Kromme Hoekstraat. Begin jaren ’90 werd die verplaatst naar de huidige locatie op de Reekstraat. Daar werd het aantal gebouwen langzamerhand uitgebreid door zelf bij te bouwen. John: “Alles gebeurt hier vrijwillig. We hebben twee soorten vrijwilligers: 15 á 20 mensen die om de twee weken op zaterdagen in het seizoen wilgen knotten en snoeien en circa 30

organisatie zich uitstekend kan ontwikkelen tot een partner van formaat als dan ook van belang dat de continuïteit van dergelijke organisaties gehandhaafd blijft. TEKST: RVL

FOTO’S: RVL EN VLB

doordeweekse vrijwilligers, die de binnendijkse dijkkanten en hooien en het Heuvepark, het Personnenbos en de rivierbossen onderhouden. Ook maken zijn planken en kachelhout en tuinbanken voor de gemeente. Zij hebben

7


t n e m ti or ss a t oo r g n Wij hebben ee d a a rr oo v p o s r te oo c s te ik u r b e g & e w u ie n

Klaar voor ar! a j r o o v t e h

ACTIEPRIJZEN GELDIG ZONDER INRUIL.


TIP

JOS AKKERMANS

JE BENT MOOI. JE BENT PRACHTIG. EN JE BENT PRECIES GOED ZOALS JE BENT. LAAT JE ZIEN. KIES VOOR KLEUR. KIES VOOR GOUD. MAAR BOVENAL DURF!! DURF TE DRAGEN. STRAAL, WANT HET STAAT JE FANTASTISCH!

DRUTEN SHOWT KOOPZONDAG 7 APRIL 12.OO - 17.00

ZATERDAG 6 APRIL ZATERDAG 6 APRIL 11.00 - 16.00 uur DRUTEN SHOWT IN DE TENT OP DE HOGESTRAAT:

11.00 - 16.00 uur 11.OO - 13.00 - 15.00 UUR

TIP

TIP

JEN BY SEM DIT JAAR MAG JE JE VAN TOP TOT TEEN IN GEEL HULLEN. HET IS DE MODEKLEUR VAN 2019! EEN GELIEFDE COMBINATIE IS GEEL MET EEN BEETJE WIT ANDERSOM ZOU JE HET (‘EI-EFFECT’ KRIJGEN). GEEL MET ZWART IS OOK ALTIJD EEN GOEDE COMBINATIE EN VERGEET ABSOLUUT DE DIERENPRINTS NIET DIE PERFECT MATCHEN MET GEEL!

COPPES OPTIEK

DE BRILLEN VAN 2019 ZIJN EIGENWIJS, TIJDLOOS EN UITGESPROKEN. ZE PASSEN HELEMAAL IN DE TREND VAN HET JAAR.

7 APR I L

K LA N T B EDA N K DA G

Wauw! Hoge s traat 8 3 6 6 5 1 BH Dru t e n

Hoera! Dit jaar bestaan wij 10 jaar. Kom 7 april naar onze klantbedankdag met live muziek van Tennessee Rose.

T 0487 785 100 M 06 28599478

i nfo @ b i j - net t . nl

www.bij-nett.nl

AGENDA FEESTWEEK

check onze Facebookpagina

TIP

KROES & KROES MODE DE POOOLS COLLECTIES KENMERKEN ZICH DOOR DE VROUWELIJKE EN STOERE STYLING. DETAILS HEBBEN DE VOLLE AANDACHT EN CREËREN MEDE DE PERFECTE LOOK. POOOLS STREEFT NAAR PERFECTIE WANT ALLEEN DE PERFECTE LOOK LAAT JOU STRALEN...


LIESBETH'S BLOG

DRUTEN SHOWT

Inkoop, een vak apart Mode presenteert TIP it de modewereld INKOOP, dat is een vak apart een fingerspitzen gevoel, wat je hebt of niet hebt. Gelukkig kan ik beamen dat in dat in mijn mars heb, ben er gedreven in en in drukke tijden soms dag en nacht mee bezig.

VIA MODA

FASHION 2019

KLEURRIJK EN VEEL cay Mijn Gulsen zet jubileum inspiratie haal ik uit50-jarig trend actualisaties, lezingen, reizen, kracht bij PRINTS. WELKOM!

beurzen en heel veel zien, voelen en beleven. Honderden Annette Mode bestaatin 50binnen jaar en dat heleen jaar gevierd metdeallerlei jubileumaanbiedingen collecties bekijken, en wordt buitenhet land daarin dan en leukemix, evenementen. is eigenares Liesbeth Bruisten daarvoor juiste originaliteit,Niets mode, prijs en kwaliteitsverhouding er te veel. Zo wist zij vorige maand een topper uit de Nederlandse modewereld bereid te vinden om een presentatie te geven tussen uit halen. Ik probeer altijd de krenten uit de pap te halen. in de feestelijk aangeklede winkel in Druten BIJ NETT

ANNETTE MODE

FAHION 2019

ELKE VROUW VOELT ZICH VROUW

Olcay is eigenaar van de fabrieken, kledingmerkenwerkplaatsen, Supertrash en ST. Studio. Op haar 21e begon zij in Amsterdam het bedrijfINTERIEUR­ADVIES, VOOR VaakGulsen struin ik beurzen, havens, ateliers, 2Stepzahead, waarmee zij kleding importeerde van merken als Criminal en 5th Avenue. Tijdens een modeweek ontmoette MEUBELS, UNIEKE WOONkamertjes drie hoogSupertrash af. Om en een zo origineel zijachter de eigenaar van het kledingmerk in 2009 nam ze datmogelijk bedrijf over. Het merk werd daarna uitgebreid en vandaag de dag wordt de kleding internationaal verkocht. ACCESSOIRES, SIERADEN,

draagbare mode neer te zetten voor drie generaties vrouwen:

Het Nederlandse magazine Jackie verkoos Gulsen in 2008 tot ‘modeontwerper van het jaar’ en een jaar later selecteerde het STIJLVOLLE CADEAUS, jong, jong hippe Als ik mijn keuzes In 2009 werd Gulsen het gezicht weekblad Quotedenkend haar als eenen van 50+ de dertig meestvrouwen. succesvolle vrouwen van Nederland. van OOK BIJVOORBEELD de nieuwe campagne van Philips en in 2013 werdBezoek ze jurylid in TLC-programma Ultimate Shopper. Sinds juniMAAR 2014 is zij heb gemaakt volgen kijkafspraken. dehetfabrikant of agent een van de vaste, afwisselende deskundigen op het gebied van lifestyle bij het entertainmentprogramma RTL Boulevard.

VERF EN BEHANG. nog één keer om de collecties te zien, te voelen en de sfeer te proeven. Ik spreek de collectie mensen van het bedrijf en ontwerpafdelingen, bezoek destudeerde ateliers,jeof ook Wat duurzaam Voordat je je in de modebranche begaf in alles Den Bosch. heeft je bewogen tot die carrièreswitch? Toen ik me inschreef voor mijn opleiding Personeel & Arbeiderwist ik zeker dat ik nooit in deze richting zou gaan werken. en eerlijk verantwoord is. Altijd een nacht over slapen en de Ik was geboren voor de mode-industrie en was overtuigd dat het mijn lot was om hier iets mee te gaan doen. Aangezien volgende dag maak ik mijn keuze of ik het wel of niet inkoop, mijn ouders iets minder enthousiast waren over deze richting besloot ik om een zo neutraal mogelijke basisopleiding te werk graag op detoch lange termijn met mensen/relaties en gaan volgen om daarna een carrière in de mode industrie te gaan realiseren. ANNA'S WAREHOUSE investeer er dan ook in. Ook in de mensen zelf, dat is een van STIJLVOLLE DAMES­ Je verkoopt jouw modelijn inmiddels internationaal. Hoe belangrijk is Nederland nog als afzetmarkt mijn belangrijkste pijlers. voor jouw kleding? Nederland is een hele fijne thuismarkt waar je vrij goed nieuwe collecties/producten kan testen Speciaal voor Annette Mode was Olcay bereid tot een interview. Hieronder leest u wat zij daarin heeft verteld.

MODE VAN MAAT

voor je ze internationaal uitrolt. Qua aandeel is NL ook nog fors voor ons, zeker de helft van onze totale omzet wordt in TOT MAAT 48 Nederland gegenereerd. Ik ben hier best trots op! We zijn ook geworden die jaren nog Alles wat ik inkoop wordt gefotografeerd, zogroot weet ik ookinofNederland en worden na al 36 steeds TEGEN EEN allesgewaardeerd! klopt als het binnen komt. Voor onze fans wordt een

Wij vieren feest omdat wij jarig zijn!

SCHAPPELIJKE collectieboek gemaakt dat ligt op de altijd Vrijdag Hoe kijk je17 aanfebruari tegen de manieren waarop vrouwen zichkoffietafel in Nederland(waar kleden? Moeten zij zich meer onderscheiden en zo ja, hoe dan? Ik vind cake de kledingstijl van dejeNederlandse vrouw de afgelopen 10 jaar. Toen ik net iedere dag warme ligt). Heb een feestje ofenorm wil jeverbeterd zien wat Modeshow begon was de gemiddelde Nederlandse vrouw niet uit haar spijkerbroek te krijgen. Nu jaren later word ik echt verrast over de nieuwe trends worden en ben je ergens helemaal weg van de ontwikkeling die zij heeft doorgemaakt. Ik zie een grote vervrouwelijking in de markt met meer diversiteit.

PRIJS

TIP

KEET- MADE BY KEET

MAAK EENS EEN PAAR UURTJES VOOR JEZELF VRIJ, EN PROBEER ALLE MOGELIJKE COMBINATIES MET NIEUWE EN “OUDE” KLEDING EN MAAK ER EEN SELFIE OF FOTO VAN. NOOIT MEER KEUZE STRESS. ALTIJD LEUKE SETS.

Carnaval dan wordmaandag je vrijblijvend geappt of gebeld als het binnen komt.

Waar haal je dezijn inspiratie 27 februari wij voor jouw creaties vandaan? Echt overal vandaan maar ik raak nog steeds het meest geïnspireerd van mensen. Vooral in grote steden kan ik uren kijken naar hoe vrouwen zich gedragen, kleden en uiten. Ik geopend. Heb je weinig tijd en wil je er toch perfect uitzien maak een ben een groot fan van vrouwen en wil dit ook graag in onze collecties verwerken. Andere leuke inspiratiebronnen zijn Personal Shop afspraak, op een dag en tijd wanneer het jou musea, tentoonstellingen en architectuur.

Zaterdag maart uit komt,11 geef het door en er staat keurig een klein selectief

Wat volgens de positie van de Nederlandse ontwerpers in de modewereld. Zie je groei in de creativiteit? Is isjouw naamjou Annette vrijblijvend rekje voor je klaar. Er zijn enkele grote NL’se ontwerpers die ontzettend bekend geworden zijn de afgelopen jaren en hier kunnen we echt dan ben jij VIP voor een trots op zijn. Mijn favorieten zijn o.a Victor&Rolf en Jan Taminiau die beide altijd onderscheidend zijn door hun enorme dag.naar Meld je klaar aan. en hang vernieuwing grote creativiteit. Ben zojuist met het samenstellen van de collectie voor het

najaar 2019 en me aan het oriënteren voor zomer 2020, want Hoe selecteer je de zaken waar je jouw producten presenteert? Waar moeten die volgens jou aan voldoen? Ik vind Vrijdag dag 17 maart er bij Annette mode nieuwe collectie binnen iedere het belangrijk datkomt wij verkocht worden in boetieks waar eigenaren/medewerkers met veel passie hun winkel bestieren. Modeshow Service en kennis zijn voor mij belangrijker het aanbod wat zij aan merken verkopen! Ik ben trots op de meeste zaken zo wordt er ook speciaal voor udan ingekocht. waar wij verkocht worden, vaak duren deze relaties al net zo lang als SuperTrash oud is.

Nieuw!

Dat is leuk voor onze fans maar ook voor ons zelf om de zaak fris More to come Iedere eerste zondag

De presentatie van Olcay Gulsen is slechts één van de bijzondere events, waarmee Annette Mode haar 50-jarig bestaan en up-to-date te houden! van de maand geopend viert. Nieuwsgierig naar meer? Houd dan de website en facebookpagina van Annette mode in het oog:

Liefs, Liesbeth van 12:00 - 17:00 uur. / www.facebook.com/Annettemode/ www.annettemode.nl/ Mode vanaf maat 34

Hogestraat 46 6651 BM Druten Tel. 0487-512241 www.annettemode.nl

Hogestraat 46 6651 BM Druten 0487512241 www.annettemode.nl info@annettemode.nl

Hogestraat 46 6651 BM Druten 0487 512 241 www.annettemode.nl

De nieuwe lente collectie is binnen voor jong en oud, voor elk wat wils. De maten lopen van 36 t/m 50. Kom gezellig langs op Kattenburg 43A te Druten.


De brillen

trends 2019 De opvallende retro en vintage modellen met hoekige en ronde (oversized) brillenglazen met hippe kleuren passen

ESQUALO

helemaal in de trend en tijd van het jaar.

SANDWICH GEISHA

COPPES OPTIEK

ENJOY

OPTOMETRIE OOGZORG & HOORTOESTELLEN

RED BUTTON JANE LUSHKA

Hogestraat 61 6651 BH Druten 0487-515246 www.coppesoptiek.nl

PARA MI EXPRESSO

HAVE A LOOK AT POOOLS...

Zaterdag 6 april Zondag 7 april

Showen onze modellen de nieuwste voorjaars collectie!

Koopzondag onder het genot van een bubbel en bite!

Jen m

e by S

Hogestraat 14A, 6651 BK Druten

WWW.JENBYSEM.NL

De Poools collecties kenmerken zich door de vrouwelijke en stoere styling. Details hebben de volle aandacht en creëren mede de perfecte look. Poools streeft naar perfectie want alleen de perfecte look laat jou stralen... Kroes Mode heeft zin in het voorjaar, U ook?

KROES & KROES MODE Hogestraat 42a 6651 BM Druten

11


Vetcellen bevriezen is vet verliezen De Body-Wizard De Body-Wizard Vetcellen bevriezen is vet v

Maak kennis en ervaar vetcellen bevriezen Revolutionaire afslank methode metRevolutionaire afslank methode met De Body-Wizard Kennismakings plaatsing van € 175,00 nu voor € 98,00 betoverende resultaten nu in Wijchen. betoverende resultaten nu in Wijchen. Maak kennis en - 20% vetreductie na de behandeling SEPTEMBER ACTIE: De Body-Wizard - Alternatief voor liposuctie - 20% vetreductie na de behandeling Revolutionaire afslank methode met - Het natuurlijk corrigeren De 2e plaatsing t.w.v €175,00 GRATIS van € 175 - Alternatief voor liposuctie betoverende resultaten nu in Wijchen. van het lichaam Geldig t/m 30 september 2018 - het natuurlijk corrigeren - Te behandelen de buik, maag, SEPT van het lichaam zadeltassen, bovenarmen - bovenbenen, 20% vetreductie na de behandeling De 2e plaatsin - persoonlijke begeleiding rug - en Alternatief voor liposuctie Geldig t/m ervaring Maak kennis en ervaar vetcellen bevriezen - - 22 hetjaar natuurlijk corrigeren ariëlle Jansen maakKennismakings vrijblijvend een afspraak De Body-Wizard plaatsing - Voedingsadviseuse van het lichaam begeleiding De Gamert 2109 Wijchen informatie van € voor 175,00 nu voorof €advies 98,00of boek - - Persoonlijke persoonlijke begeleiding 024-6417768 - 06 2072 74 31 een Body-Wizard behandeling. maak vrijblijvend een afspraak voor informatie of info@instituut-marielle.nl

De Body-Wizard

is vet verliezen Mariëlle Jansen SEPTEMBER ACTIE:

advies of boek een maak vrijblijvend eenBody-Wizard afspraak behandeling. De 2e plaatsing t.w.v €175,00 GRATIS voor informatie of advies of boek Geldig t/m 30 september 2018 een Body-Wizard behandeling.

Maak kennis en ervaar vetcellen bevriezen - De Body-Wizard Afslank - en schoonheidsinstituut De Gamert 2109 Wijchen 024-6417768 - 06 2072 74 31 De Gamert 2109 Wijchen info@instituut-marielle.nl 024-6417768 - 06 2072 74 31 www.instituut-marielle.nl info@instituut-marielle.nl

www.instituut-marielle.nl

De Body-Wizard alle plaatsingen van € 175,00 nu voor €

www.instituut-marielle.nl

024

98,00

Voorjaarsactie

3 behandelingen à 2 plaatsingen inclusief serum

nu voor € 495,00

Geldig t/m 30 april 2019

Flebologisch Centrum Grave

Uw behandelcentrum voor spataderen en aambeien

Nieuwste methoden Snelle intake Ervaren behandelaars Kwaliteitskeurmerk ZKN

Dr. W.B. van Gent • vaatchirurg Drs. A.H. van Dijken • fleboloog I.M. Toonder • vasculair consulent Drs. L.L.R.M. Wetzels • proctoloog Prof. dr. M.A. Cuesta • chirurg- proctoloog

Patiënten uit heel Nederland komen naar het Flebologisch Centrum Grave om spataderen en aambeien te laten behandelen. De specialisten van FCG maken gebruik van de modernste en nieuwste behandeltechnieken. De kliniek kent korte wachttijden en heeft sinds 2010 het kwaliteitskeurmerk (www.ZKN.nl). Bovendien vergoeden zorgverzekeraars het overgrote deel van de behandelingen. Bezoek de website voor meer informatie: www.spataderen-fcg.nl of neem vrijblijvend telefonisch contact met ons op:

0486-420096

12

Klinkerstraat 8-10 5361 GW Grave Tel: 0486 - 42 00 96 info@spataderen-fcg.nl Bezoek de website voor meer informatie: www.spataderen-fcg.nl


8.99

79.99

5.99 2 voor

5.00 15.00

4.99

Verrassings Hortensia

Kleur onbekend pot 23cm

Antraciet L 60 W 25 H 72 cm Plus 2 gratis potgrond zakken

Lavendel heide p 20 cm

Complete schutting 9.4m

p.st

2.99

Clay fiber terras afscheiding

Andromeda polifolia

5 stuks 180x180 cm rechte inclusief 6 palen en paalhouders.

Kruiden planten

+2

270.00 van 343.50

Tijm, Oregano, rozemarijn

GR ATI

S

Groene aanslag

Gazon mest Met kalk

11.

250 m2 Ultra sterk van 14.95

99

voor 75m2 . 5 kg van 14.99

99

9.

Rozen vanaf

7.99 vanaf

6.99

Umbrie

Bramen, bessen, etc.

Hoekset met tafel en 2 hockers van 1199.00

999. 00

00

Middelburg in grijs en donker Hoekset met lage tafel van 1799.00

Kythira

Loungeset met lage tafel van 749.00

1399. 579. 00

Tuincentrum Bull v.Heemstraweg 82 6641 AG Beuningen T: 024 677 21 93

Bestel ook online

Meedoen aan de Workshop paasstuk maken? Meld u aan via onze site

Portofino

4 stoelen met ronde tafel en plateau van 899.00

799.

Fruitstruiken

www.tuincentrumbull.nl

00 Openingstijden: ma t/m do: vrij: za: zo:

09:30-18:00u 09:30-20:00u 09:30-17:00u 12:00-17:00u

13

geldig zolang voorraad strekt en tot 5 april


Wonen

Groen in het huis! Diverse trendy plantensoorten

Planten in huis zijn weer helemaal in! Kamerplanten zijn niet alleen voor het binnenklimaat, maar geven meteen een hele andere uitstraling aan je interieur. Elke kamerplant heeft zijn eigen voorkeur; de één staat graag in de zon terwijl de ander liever wat meer schaduw heeft. Dat betekent wel dat er voor iedere plek in huis is er wel een geschikte plant te vinden is.

Het is een tijdje stil geweest, maar de cactus is inmiddels weer hip en past prima in een modern en stoer interieur. Zeker in de industriële stijl die

Het ligt voor de hand dat je voor je woonkamer liever voor decoratieve planten kiest, maar voor de slaap- of werkkamer is een luchtzuiverende plant heel nuttig. Houd bij het plaatsen van planten wel in je achterhoofd dat de meeste planten niet goed tegen tocht en temperatuurschommelingen kunnen.  Groene kamerplanten zijn terug van weggeweest. Het voordeel van groene planten is dat ze niet veel verzorging nodig hebben. Ze zijn er in allerlei

momenteel trendy is hebben cactussen een prima plek. Cactussen zijn ook nog eens erg gemakkelijk in de verzorging. Het zijn planten die de eigenschap hebben om water voor een bepaalde tijd op te slaan. Daardoor zijn ze goed bestand tegen droogte en zijn dus ook geschikt voor wat minder zorgzame plantenliefhebbers.

vetplanten & cactussen

soorten en maten. Je kunt daar, afgestemd op je interieur, mee spelen door bijvoorbeeld groepjes te maken met enkele kleine cactussen en/of vetplanten en wat grotere planten van verschillende hoogte. Vetplanten zijn altijd leuk onder een glazen stolp of in een speels groepje met verschillende soorten. Het voordeel ervan is dat ze maar weinig verzorging nodig hebben en weinig water nodig hebben. Vetplanten vind je in alle maten en zelfs als hangplanten, met brede en smalle bladeren in diverse vormen. Er is dus altijd wel een vetplant die past bij jou.

Voorjaars-

TIPS

voor huis & tuin:

1 2 TIP

RICHARD BULL Tuincentrum Bull, Beuningen “Nederland wordt steeds natter. Zorg dus voor een goede waterverspreiding door minder tuinverharding. Meer groen zorgt ook voor meer verkoeling. Plaats dus veel planten.”

TIP

ERIK PETERS, Peters Sierbestrating, Ewijk

“Maak in het voorjaar je terras goed schoon met algenverwijderaar.

Gebruik géén hogedrukspuit; die

beschadigt de tegels en maakt ze poreus, zodat algen en onkruid een kans krijgen.”

14

3 4

TOM MULDERS Schäffer-Theunissen Tuinhuizen, Wijchen

TIP

“Heeft u uw zonneschermen al schoon laten maken? Het zonnetje komt er aan!”

TIP

Kijk in het voorjaar de goten en

het dak van je tuinhuis na en maak ze goed schoon. Maak de delen vrij van

algen en behandel het hout met olie of beits, dan hebt u langer plezier van uw tuinhuis.”

ALEC BARFÜSS Adviba, Druten


Groen om het huis! In het voorjaar hebben planten behoefte aan extra voeding. Bemest niet de plant, maar de bodem. Schimmels, bacteriën, insecten en regenwormen zorgen er vervolgens voor  dat de voedingstoffen binnen het bereik van de planten komen.

Nu het voorjaar weer is aangebroken wordt het ook weer tijd om de tuin in te gaan. Het voorjaar is de ideale tijd om de borders in de tuin te onderhouden. Daarvoor moet je natuurlijk eerst het blad en plantenresten verwijderen. Ook voor het snoeien van heesters, vaste planten en siergrassen is het voorjaar de beste tijd.

Alleen al in een theelepel tuinaarde zitten

enorm

veel

bacteriën,

schimmels, algen, aaltjes, insecten, spinnen en/of wormen. Het bemesten van de tuin draagt voor een groot deel bij aan het voorkomen van ziekten, schimmels en ongedierte. Zorg in het voorjaar ook voor je gazon. Als je ’s winters nog geen kalk hebt gestrooid, doe dat dan met een snelwerkende korrel. Is de grasmat slecht, kam dan je gazon uit met een verticuteermachine en strooi daarna gazonmest als

5

“Nú is het de beste tijd om vaste planten te poten. Verwijder bij bollen het loof niet! Dat is voeding voor de nieuwe bloem.”

TIP

MARGA DE BOER Jan de Boer Tuinhuizen, Wijchen “Zet in deze vochtige

11

NANCY KROON Kroon Montage, Wijchen

“Wilt u uw huis een frisse voorjaarslook geven? Overweeg dan eens het leggen van een PVC-vloer; die zijn er in alle soorten en maten, zeer slijtvast en onderhoudsvriendelijk.”

NICK JANSSEN. Frits Wolf Tuinmeubelen, Beuningen

TIP

als de zon schijnt, dat scheelt veel vocht

TIP

8

TIP

TIP

9

TIP

“Reinig je tuinmeubelen zorgvuldig als je ze uit de winterberging haalt. Voor zowel hout, RVS als kunststof zijn er uitstekende reinigers en protectors verkrijgbaar. Toe aan nieuwe tuinmeubelen? Vlechtwerk van touw is in 2019 helemaal in!

periode eens de deur of een raam open in je tuinhuis of schuurtje.”

7

“Het is nu tijd om de Hortensia’s te snoeien en Ilex te planten als Buxusvervanger. Dan heeft u dit jaar geen last van de Buxusmot en kunt u stressloos genieten van een mooie tuin!”

6 10

het gaat regenen. Steek je graskanten mooi recht met een kantsteker.

MONIQUE VEENS Groencentrum en Kwekerij De Vlieren, Horssen

WILLY JANSSEN, Kwekerij Buxuskoning, Winssen

TIP

JOHN SCHIKS Schiks Tuinen, Beuningen

Het voorjaar begint. Denk aan het verticuteren en bemesten van uw gazon en bemest ook uw plantenborders met een koemestkorrel. Maak met een antigroen-middel uw bestrating schoon en het voorjaar kan tip top beginnen!”

ERWIN BENS Bens & vd Hurk Zonwering, Nijmegen

“Als je in de tuin aan de slag gaat, vergeet dan niet om je zonwering vrij te maken van blad, spinrag en insecten. Laat hem, indien nodig, afstellen door een specialist. Dan kom je goed beschermd de zomer door!”

15


Samen iets moois maken Het buitenleven wordt steeds belangrijker in ons leven en hoe heerlijk is het om buiten te kunnen genieten! Bent u op zoek naar een tuinhuis, veranda of buitenkamer dat zich onderscheidt in stijl, vormgeving en een meer dan uitstekende prijs/ kwaliteit verhouding? Denk dan eens aan Jan de Boer Tuinhuizen!

Showroom Celsiusstraat 8 6604 CW Wijchen 2de paasdag www.jandeboertuinhuizen.nl geopend van

Showroom Celsiusstraat 8 6604 CW Wijchen www.jandeboertuinhuizen.nl

Passie voor hout & bui De mooiste tuinhuizen, v buitenkamers en mee naar wens en op maat

11.00 tot Passie voor hout & buitenleven 16.00 uur De mooiste tuinhuizen, veranda’s,

buitenkamers en meer, geheel naar wens en op maat gemaakt

Tegelshop Doddendaal te Malden bestaat 50 jaar! tot 50% korting op ons hele assortiment aan voorraadtegels

Showroom Celsiusstraat 8 6604 CW Wijchen www.jandeboertuinhuizen.nl

tot

50% korting

Passie voor hout & buitenleven Frans Koolen, eigenaar van Tegelshop Doddendaal (voorheen gevestigd te Nijmegen), is al ruim 40 jaar specialist op tegelgebied. Begonnen bij zijn De mooiste tuinhuizen, veranda’s, oom kreeg hij al snel interesse in het vak en na enkele jaren heeft Frans de zaak overgenomen. Ruim 20 jaar lang is hij ook zelf tegelzetter geweest. buitenkamers De hoeveelheid kennis en ervaring die en Frans meer, in deze langegeheel periode heeft opgebouwd is van onschatbare waarde. naar op met maat “Het leuke van hetwens vak vind ik en de omgang de klant”,gemaakt vertelt Frans. “Door mijn passie voor tegels en mijn materialenkennis kan ik klanten van een professioneel en eerlijk advies voorzien. Daardoor kunnen zij gemakkelijker tot een juiste beslissing komen. Desgewenst komen we bij u aan huis om de vloer c.q. wand in te meten en een offerte uit te brengen. Ook kunnen klanten altijd een monstertegel meenemen om thuis te bekijken.

‘Wij hebben een uitgebreid assortiment, zowel keramische als natuursteen tegels. De meeste tegels zijn direct uit voorraad leverbaar’ Inmiddels is Tegelshop Doddendaal al weer ruim een jaar gehuisvest in Malden. Frans: “Ook hier hebben we wederom een uitgebreid assortiment tegels in vele formaten en volgens de laatste trends. Kom geheel vrijblijvend een kijkje nemen, we staan u met plezier te woord en de koffie staat altijd klaar!”

Wij zijn verhuisd van Nijmegen naar Malden!

16

Tegelshop Doddendaal Scherpe prijs door rechtstreekse import & uitstekende service

De Hoge Brug 6 Malden 024-3888238 tegelshop@hetnet.nl

www.tegelshopnijmegen.nl


www.schikstuinen.nl info@schikstuinen.nl 06. 42 57 5535 schikstuinen

Buxusmot problemen? Wij kweken de oplossing! Top 15 Buxusvervangers op voorraad vanaf €0,89

Ilex crenata “Dark Green” bekend van Paleis ‘T Loo. Elders €2,49

Onze prijs €2,00

Ilex crenata “Convexa” 15/25 cm hoog

nu €1,50

ook grotere maten

Extra opening 2e paasdag Hemelvaartsdag Koningsdag 2e pinksterdag

Ilex crenata “Caroline Upright” Geeft Géén besjes 20-40 cm hoog

nu €2,00

Gratis ons Boekje Top16 Buxusvervangers met beschrijving van alle soorten. Ook u adres voor 1001 vaste planten, hortensia, lavendel, olijfbomen, Toscaanse jasmijnen in rose,wit en geel. Palmbomen vanaf €20,00

Euonymus “Green Spire”

In 3 maten

vanaf €1,00

Ilex crenata “Green Hedge” In 5 maten

vanaf €0,89

www.buxuskoning.nl

Openingstijden, Di t/m za van 9 tot 16 uur van Heemstraweg 75a 6645 KG Winssen Tel: 06-51895308

17


Bezoek de grootste in & outdoor showtuin van de regio met ruim 2500 m2 sierbestrating inspiratie. Bij ons slaagt u altijd. Sierbestrating • Zand • Grind • Split

PENINGS TIJDEN

BER

dag r

0 uur

OPENINGS TIJDEN

Brugstraat 2 Ewijk 0487 52 13 81 info@peters-ewijk.nl www.peters-ewijk.nl

VANAF11DECEMBER OKTOBER VANAF

VANAF 1 DECEMBER

maandag t/m t/m vrijdag vrijdag maandag 7.30 -- 17.00 17.00 uur uur 7.30

maandag t/m vrijdag 7.30 - 17.00 uur

zaterdag 9.00gesloten - 13.00 uur zaterdag

zaterdag gesloten

Tweede paasdag geopend

TWEEDE PINKSTERDAG GEOPEND!

Einsteinstraat 16, 6604 BW Wijchen Tel. 024-6416960

www.schaffertuinhuizen.nl 18


NIEUWE COLLECTIES BIJ VAN KERKHOFF WONEN EN SLAPEN BIJ VAN KERKHOFF VINDT U DE MOOISTE MERKEN O.A.: • • • • • • • •

CARTELLIVING LEOLUX MUSTERRING ANKER KARAT KASTEN CARESSE BOXSPRINGS TEMPUR BEDDEN BEKA BEDDEN EN NOG VEEL MEER

Slaapkamer Bronx, industrieel design, ledikant en 2 nachtkastjes v.a.

€ 1799,-

2E PAASDAG 22 april geopend 12.00 - 17.00 uur

Hoekbank Nomad, moderne hoekbank in stof, opstelling. Als afgebeeld 2.95 bij 2.40

€ 2995,Trambaan 4 | 6657 CE Beneden-Leeuwen | Tel. 0487-591288 | www.vankerkhoffwonenenslapen.nl

Kroon Montage Totale dienstverlening in zonwering, vloeren en raamdecoratie Al ruim 27 jaar is Kroon Montage uit Wijchen dé regionale specialist als het gaat om verkoop, montage en onderhoud op het gebied van raamdecoratie, buitenzonwering, horren en rolluiken. Eigenaar Leo Kroon startte als puur montagebedrijf, maar inmiddels is Kroon Montage uitgegroeid tot een allround dienstverlener in de zonweringsbranche.

Nancy en Leo Kroon

Persoonlijke Service Leo vertelt: “We zijn een écht familiebedrijf, waar persoonlijke service, maatwerk en kwaliteit voorop staan. Mijn vrouw Marion verzorgt op de achtergrond de administratie, Mijn dochter Nancy is inmiddels sinds anderhalf jaar mede-eigenaar en richt zich op de marketing en planning en mijn schoonzoon Shannon werkt in de buitendienst.”

Leo karakteriseert het familiebedrijf als persoonlijk en deskundig en sterk in communiceren. “Daarbij laten we de klant altijd in zijn waarde, want die moet rustig tot een beslissing kunnen komen. Ook in onze showroom wordt u vriendelijk, vakkundig en gemoedelijk door ons geholpen. Bijna alle producten zijn op ware grootte te zien.”

Deskundig Advies

Kroon Montage richt zich ook steeds meer op een totaalconcept voor zonwering, vloeren en ramdecoratie. Leo: “Inmiddels kunnen we het totale plaatje aanbieden. Bent u aan het nadenken over goede en mooie zonbescherming, die naadloos past in uw interieur, neem dan gerust eens contact met ons op; wij laten u graag zien waartoe we in staat zijn!

Kroon Montage richt zich vandaag de dag vooral op de particuliere verkoop van binnen- en buitenzonwering en rolluiken. Leo: “We zijn vooral goed in het ambachtelijk verzorgen van maatwerk. Dat doen we met de juiste kwaliteitsproducten van kwalitatief hoogstaande merken. Ik kom bij mensen thuis in de hele regio, neem stalen mee, neem de maten op en schat de situatie in. Zo kan ik goed adviseren welk product het meest geschikt is. Omdat zonwering perfect moet passen, leveren we op die manier de beste kwaliteit, tegen een scherpe prijs.

Komt u eens langs voor advies op maat onder het genot van een kopje koffie!

Kroon Montage Zonwering & Interieur

Graafseweg 837 6603 CG Wijchen | Tel. 024 - 6757859 | www.kroonmontage.nl

Openingstijden showroom: Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag

12.00 tot 17.00 uur 12.00 tot 17.00 uur 10.00 tot 17.00 uur 10.00 tot 17.00 uur

19


Zonwering

Raamdecoratie

• Terrasschermen • Markiezen • Screens • Rolluiken

• Jaloezieën (Houten & Bamboe) • Plissés (Duette & Multishades) • Gordijnen (Vouw & Rol) • Horren (Deuren & Ramen)

Voorjaars

ACTIE

20

Terrasscherm Ibiza Plus v.a. € 995,- (incl. Elektrische bediening)

Gratis inmeten & Gratis montage

Meer info?

T 06 15964008 E info@bvdh-zonwering.nl I www.bvdh-zonwering.nl


logo

Kroon Montage Zonwering & Interieur

Hét groenste tuincentrum van Maas en Waal

Uw plaatselijke specialist op het gebied van plaatsen & onderhoud van:

raamdecoratie | rolluiken | horren buitenzonwering | screens markiezen | pvc vloeren

Kroon Montage staat voor

GROENCENTRUM

1 persoonlijke service

2 maatwerk EIGEN KWEKERIJ

AANVERWANTE ARTIKELEN

3 kwaliteit

Altijd actie: 10 vaste planten voor € 12,50* Familie Kroon staat al 25 jaar met plezier voor u klaar!

*vraag naar de voorwaarden

2E PAASDAG GEOPEND VAN 11.00 TOT 17.00 UUR

Komt u eens langs voor advies op maat onder het genot van een kopje koffie! Graafseweg 837 6603 CG Wijchen | 024 675 78 59 | www.kroonmontage.nl

De Vlieren Groencentrum en Kwekerij Neersteindsestraat 10 6631 KD Horssen 0487-541344 vlieren@devlieren.nl

WEBSITE MET WEBSHOP > WWW.DEVLIEREN.NL

Tijd voor een nieuwe garagedeur!

LENTE AANBIEDING

Nu GRATIS optiepakket bij de aanschaf van openslaande garagedeuren

1 april t/m 15 juni 2019 Vraag naar de voorwaarden

Kerkeland 7a | 6651 KN | Druten Tel: +31 623566110 | info@adviba.nl | www.adviba.nl

21


Kunststof drukspuit

HG groene aanslag reiniger

4236363 B-lijn gebruiksvriendelijke drukspuit, ergonomische knijpkraan, grote pomp, drukmeter met geintegreerd afblaas-/veiligheidsventiel, max. werkdruk 3 Bar. Vulinhoud 5 liter.

122552 HG Groene aanslagreiniger verwijdert algengroei ook wel bekend als grauwe groene sluier. Het is onder andere te gebruiken op terrassen, paden, muren, daken en bielzen.

Gloria Tukan 5

met gratis sproeiboom

IJzersterk in vakwerk

IJzersterk in vakwerk 3 FLESSEN € 15,00

3 SPROEIBOOM FLESSEN GRATIS ERVAAR ONZE EXTRA SERVICES € 15,00 GRATIS SPROEIBOOM

per stuk

€ 19,95

WERKPLAATS NEN-KEURINGEN VAN GEREEDSCHAP, LADDERS TRAPPEN EN STEIGERMATERIAAL (OOK OP LOCATIE)

per stuk

€ 19,95

Kunststof drukspuit

HG groene aanslag reiniger& MONTAGE AAN HUIS BEVEILIGINGSADVIES

4236363 B-lijn gebruiksvriendelijke drukspuit, ergonomische knijpkraan, grote pomp, drukmeter met geintegreerd afblaas-/veiligheidsventiel, max. werkdruk 3 Bar. Vulinhoud 5 liter.

122552 HG Groene aanslagreiniger verwijdert algengroei ook wel bekend als grauwe groene sluier. Het is onder andere te gebruiken op terrassen, paden, muren, daken en bielzen.

Gloria Tukan 5

met gratis sproeiboom

ADVIES AAN HUIS

Kunststof drukspuit

HG groene aanslag reiniger

4236363 B-lijn gebruiksvriendelijke drukspuit, ergonomische knijpkraan, grote pomp, drukmeter met geintegreerd afblaas-/veiligheidsventiel, max. werkdruk 3 Bar. Vulinhoud 5 liter.

122552 HG Groene aanslagreiniger verwijdert algengroei ook wel bekend als grauwe groene sluier. Het is onder andere te gebruiken op terrassen, paden, muren, daken en bielzen.

Gloria Tukan 5

met gratis sproeiboom

Rooijsestraat 45a - 6621 AJ - Dreumel ERVAAR ONZE EXTRA SERVICES 0487 57 33 92 - info@dicksmits.nl

Alle genoemde prijzen zijn incl. BTW. Druk- en zetfouten voorbehouden. WERKPLAATS NEN-KEURINGEN GEREEDSCHAP, 11-05-2019 zolang de voorraad strekt. Wijzigingen in prijs, model Acties en aanbiedingen zijn geldig t/m datumveld en kleurVAN voorbehouden.

LADDERS TRAPPEN EN STEIGERMATERIAAL (OOK OP LOCATIE)

www.dicksmits.nl ERVAAR ONZE EXTRA SERVICES

BEVEILIGINGSADVIES & MONTAGE AAN HUIS

ADVIESWERKPLAATS AAN HUIS

NEN-KEURINGEN VAN GEREEDSCHAP, LADDERS TRAPPEN EN STEIGERMATERIAAL (OOK OP LOCATIE)

Rooijsestraat 45a - 6621 AJ - Dreumel BEVEILIGINGSADVIES & MONTAGE AAN HUIS 0487 57 33 92 - info@dicksmits.nl Alle genoemde prijzen zijn incl. BTW. Druk- en zetfouten voorbehouden. 11-05-2019 zolang de voorraad strekt. Wijzigingen in prijs, model en kleur voorbehouden. Acties en aanbiedingen zijn geldig t/m datumveld

www.dicksmits.nl

ADVIES AAN HUIS

Rooijsestraat 45a - 6621 AJ - Dreumel 0487 57 33 92 - info@dicksmits.nl

A uto’s w a a r je b li j va n wordt

Alle genoemde prijzen zijn incl. BTW. Druk- en zetfouten voorbehouden. 11-05-2019 zolang de voorraad strekt. Wijzigingen in prijs, model en kleur voorbehouden. Acties en aanbiedingen zijn geldig t/m datumveld

www.dicksmits.nl

Nice2drive | in- en verkoop auto’s | Melkweg 10 | Dreumel +31 (0)487 700 214 | +31 (0)6 147 156 60 | verkoop@nice2drive.nl | www.nice2drive.nl

HET VOORJAAR!

Handmade by Berwi interieur WWW.BERWI-MAATWERK.NL Showroom - Westerhout 3 te Druten

Denkend in oplossingen tegen brand en inbraak

Boerderij De Meerheuvel: Vakslagerskwaliteit voor een betaalbare prijs.

Boerderij De Meerheuvel uit Dreumel levert een grote diversiteit aan vlees van Vakslagerskwaliteit en opereert tevens onder de naam Vleeskopen Online. Wij verkopen online maar we zien u graag in de winkel, waar u op een persoonlijke en deskundige manier wordt benaderd en geadviseerd. Wij verkopen uitsluitend vlees van Nederlandse bodem: Rundvlees en lamsvlees van onze eigen boerderij, varkensvlees van een boerderij uit Maas en Waal en kip uit Putten, gevacumeerd en diepgevroren en verkrijgbaar in verschillende gewichten en stuks per verpakking.

Wanneer er bij u thuis een ongewenste situatie ontstaat, wilt u hierover zo snel mogelijk worden geïnformeerd. Met behulp van de beveiligingssystemen van Huisman Etech Experts bent u ervan verzekerd dat er bij brand, inbraak of andere noodgevallen, snel de juiste actie wordt ondernomen. En dat geeft een veilig gevoel. Maak vrijblijvend een afspraak voor een persoonlijk advies.

Koningstraat 101, Druten T +31 487 51 85 55 W www.huismanetech.nl

22

De meeste producten die je bij Boerderij De Meerheuvel kunt kopen staan ook op de website www.vleeskopenonline. nl. In onze winkel geven wij persoonlijk uitleg over onze kwaliteit, onze duurzame productiemethoden en ons gevarieerde aanbod: Rund-, kalfs- lams- en varkensvlees, kip, kalkoen, konijn en soep-, barbecue- en gourmetvlees. Natuurlijk kunnen onze klanten wel bestellen en laten bezorgen via onze website. Wilt u zelf eens ervaren hoe goed en goed geprijsd de kwaliteitsproducten van Boerderij De Meerheuvel zijn? Kom dan eens langs in Dreumel.

Wij heten u van harte welkom van dinsdag t/m vrijdag, van 09.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 09.00 uur tot 16.00 uur. Meerheuvelweg 1A Dreumel

Boerderij De Meerheuvel/vleeskopenonline.nl Meerheuvelweg 1A Dreumel Tel. 0487-507374 Willy Janssen

www.vleeskopenonline.nl


DUURZAAM & IK

Lekker Duurzaam Taart van tweepotige worteltjes Jeanne van Ittersum

Een worteltaart van tweepotige worteltjes. Een Groen profileren appeltaart van appels met een butsje. Of een Trash’ure Taarten richt zich

profileren. Maar ook als particulier kun je bestellen: ‘Dat is wel vanaf minimaal drie taarten, wanneer we voor één taart de oven aanzetten

geen standaard maten, zijn te min voor het

is het niet zo duurzaam meer. Hetzelfde geldt voor de locatie. We

supermarktschap of niet aantrekkelijk voor

de lokale bakker.’ Maar woon je in Maas en Waal, dan biedt Trash’ure

de kieskeurige klant. Maar in de taarten van

koopt en waar je dat koopt, want dat bepaalt je voetafdruk. Er zijn

Trash’ure Taarten stelen ze de show. ‘Wat wordt er weggegooid en welke taarten kan ik daarmee maken?’, vroeg Jeanne van Ittersum (24) zich af. ‘Ik zeg meestal dingen als grapje, maar daar blijft het vervolgens nooit bij.’ Zo ging het ook met ‘de grap’ om taarten te maken van producten die anders bij het afval zouden belanden.

Trash’ure Taarten Met haar taarten is Jeanne letterlijk ‘lekker duurzaam’. Het groene zat er altijd al wel in. Maar toen ze tijdens haar studie milieukunde aan de HAS werd geconfronteerd met de enorme impact van voedselverspilling op het milieu, wilde ze daarmee iets doen. En wat kun je doen tegen voedselverspilling? De producten die anders weggegooid worden gebruiken. Dat klinkt heel logisch maar Trash’ure Taarten werd in 2017 in Bulgarije uitgeroepen tot European Startup van het jaar. Dat Jeanne restproducten ging gebruiken voor

bezorgen de taarten, dus als je in Amsterdam woont kun je beter naar Taarten uitkomst. Jeanne: ‘Wil je duurzaam zijn, let dan op wat je heel veel kleine duurzame bedrijven, hier kopen is de makkelijkste manier om impact te maken.’

Duurzaam en eerlijk Inmiddels zijn de taarten van Trash’ure Taarten ruim een jaar verkrijgbaar. De productie verhuisde onlangs naar Helmond, de locatie in Nijmegen werd te klein. De Nijmeegse statushouders die Jeanne bij het project betrok, verhuisden mee. ‘We willen ook kansen bieden aan nieuwkomers. Momenteel werkt er een Iraanse man met verblijfsstatus bij ons. Naast duurzaam willen we ook eerlijk zijn en kansen bieden aan iedereen in onze maatschappij.’

Toekomstdroom ‘Als ik van tevoren had geweten wat er allemaal bij komt kijken was ik waarschijnlijk nooit aan dit project begonnen’, geeft Jeanne toe. ‘Maar het is wel een uitdaging. En inmiddels hebben Anton en ik een toekomstdroom: een circulaire bakkerij op een mooie locatie in Nijmegen. Een duurzame onderneming met de allerlekkerste taarten, waarbij alle restproducten steeds opnieuw gebruikt worden.’

bij Trash en dat werd dus taarten. Maar het is ook een passend product, want iedereen eet taart dus zo kan iedereen meedoen met verduurzaming.’

Lekkere restproducten

N

‘Eigenlijk hou ik niet van bakken en kan ik ook helemaal niet bakken’,

Sc Pa huu O rke rvl o o vl oe k v tvlo ere re oo er n n e v is r PV n k an Pa an af C 1 rk Le – et la t en 4,eg – min k pe st Pa la Ex ra rm at clu aat ar 2 rk g 35 sie en e et W f D ce leg in m d Ex É ss aa en va en cl nb t g na us w ie eb f 5 w 5, de o ie w n ri .p f n den per ar d ke ez eg m 2 t-e e a xc re lin e gi lu sie o f.n l

taarten was eigenlijk per ongeluk: ‘We zochten iets wat allitereerde

W in ss en

quiche van beschadigde groenten. Ze hebben

op bedrijven die zich groen willen

PO

bekent Jeanne. Gelukkig vond ze kok Anton die dit wel goed kan. Hij

O

verwerkt. Niks mis mee, maar met het woord ‘reststromen’ hebben

92 9

U

ontwikkelde taarten met daarin zo veel mogelijk ‘weggooi-producten’

24 9

10

%

K

O

en groothandels in de regio voor restproducten waar niks mis mee is.

elektrische busje rijden Jeanne en Anton langs boeren, supermarkten

te l. 06

RT IN

G

dat we het uit de afvalbak hebben gehaald.’ Niet het geval. Met haar

20

SC

mensen soms toch wat moeite: ‘Mensen vinden het vies of denken

23


HISTORIE - MAAS EN WAAL TOEN EN NU

TROUWEN:

TOEN & NU it jaar vindt u In Maas en Waal4all XL een serie over de regio, toen en nu. Daarin kijken we naar diverse regionale aspecten en hoe die door de tijden heen veranderd zijn. In het tweede deel van deze serie kijken we, samen met twee stellen en een trouwambtenaar naar wat er allemaal is veranderd in de mogelijkheden en manieren om elkaar het jawoord te geven.

Bruidskleding Wies Berris van Historische Vereniging Tweestromenland heeft een uitgebreide kennis over streekkleding en daar valt ook de trouwkleding onder. Ze vertelt: ‘In het algemeen zie je tot de jaren ’40 van de vorige eeuw dat dames meestal in het zwart trouwden. Mannen droegen een zwart kostuum. Vrouwen uit de ‘gewone’ burgerij droegen daarbij meestal een muts en vrouwen van hereboeren en notabelen een poffer. Alleen dames uit zeer gegoede kringen trouwden af en toe in het wit. Na 1900 werden trouwjurken, uit kostenoverwegingen, vaak vermaakt tot feestjurk.” Wies vervolgt: In de jaren ’30 van de vorige eeuw zie je dat trouwjurken veelal nog gemaakt zijn van wollen crêpe, maar in de jaren ’40 treedt er een verandering in; je ziet dan steeds meer witte en crème-jurken, die steeds vaker van katoen zijn voor de burgerij en van linnen of zijde voor de gefortuneerden. Later kwamen ook kunststoffen als bijvoorbeeld nylon op voor de vervaardiging van de trouwjurk. Modellen veranderen en naast jurken zie je ook dames in een mantelpakje trouwen. Rond de jaren ’70 van de vorige eeuw, waren felle kleuren in de mode.

Herman & Suze Makaske Herman en Suze Makaske (beiden

Suze en Herman zien veel verschillen in het trouwen toen en

85), afkomstig uit Almelo en Hengelo

vandaag de dag. Suze: “Tradities waren toen veel belangrijker dan nu;

trouwden bijna 62 jaar geleden in

samenwonen voor het huwelijk kon niet en het hebben van kinderen

Hengelo. Zij leerden elkaar kennen

voordat je trouwde was volledig uit den boze. Met één traditie heb ik

op de dansvloer, kregen verkering

toen al gebroken; in tegenstelling tot de gewoonte ben ik doorgegaan

en traden 3 jaar later met elkaar in

met werken en dat was op zijn minst ongebruikelijk.” Hermaqn meent

het huwelijk, na een jaar verloofd

ook dat bruiloften vroeger in het algemeen veel grootser waren dan

te zijn geweest. Herman lacht: “Het

hedendaagse bruiloften. “Daarom was het veelal gewoonte dat de

was een regenachtige dag en we

gasten het echtpaar geen cadeaus gaven, maar een envelop. Daarmee

gingen in lekkende koetsjes naar het

droegen ze bij aan de kosten. Ook heb ik de indruk dat het houden van

gemeentehuis in Hengelo. Onze families waren niet gelovig, daarom

speeches en voordrachten tegenwoordig veel minder is dan vroeger.

hebben we het kerkelijk huwelijk overgeslagen.” Suze vertelt: “Het was

Je had toen heel wat te beluisteren en te zien.”

een typische bruiloft voor die tijd. Na het gemeentehuis was er tijd voor

24

bruidstaart en koffie en aan het eind van de middag hadden we een

Wat volgens beide partners niet veranderd is, is de zin in een feestje.

diner en ’s avonds een feest met meer dan 100 gasten. Mijn trouwjurk

“Mensen vinden bruiloften nog steeds leuk. Zelf hebben we vijf keer

voor die dag had ik trouwens zelf gemaakt, net zoals ik dat later voor

ons huwelijk mogen vieren: 12½, 25, 40, 50 en 60 jaar. Dat zijn voor ons

onze dochter heb gedaan.”

nog steeds mooie herinneringen.


HISTORIE - MAAS EN WAAL TOEN EN NU

Dimphy & Miranda Vink-Soetekouw Dimphy en Miranda leerden elkaar in 2015 kennen via internet. Dimphy:

Dimphy vervolgt: “Vroeger was het de gewoonte om uitgebreid vooraf

“We merkten dat er al snel een klik was en ons eerste afspraakje was

uitnodigingen langs te brengen en tijdens de felicitaties werd je meestal

dan ook snel gemaakt. In februari 2016 besloten we om samen te

geflankeerd door je ouders. Bij ons was dat niet zo.” Miranda vertelt: “Een

gaan wonen.” Miranda knikt: “Een half jaar later, in augustus, heb ik

ander verschil is dat wij op een zondag zijn getrouwd. Dat kon vroeger

Dimphy ten huwelijk gevraagd. Voor ons beiden voelde trouwen als de

niet. Ook kun je tegenwoordig op de meest uiteenlopende locaties

formalisering van onze verbondenheid en tegelijkertijd verschafte het

trouwen. Zelf hadden we beiden een trouwjurk aan en zijn vanuit huis

ons een goed basis voor ons gezin met twee kinderen.”

in een cabriolet met een bloemenhart naar onze trouwlocatie gegaan. Onze trouwfoto’s zijn ook minder traditioneel; die hebben we in het

Voor Dimphy en Miranda zijn de verschillen tussen toen en nu

oude Honigcomplex laten maken.”

levensgroot. “Voor ons is het belangrijkste verschil natuurlijk dat mensen van gelijke sekse vandaag de dag kunnen trouwen. Dat is een

Beide dames kijken terug op hun huwelijk als een echte mijlpaal. “Dat

enorme verworvenheid, maar ook terecht. Alle mensen zijn immers

is iets waar we ons hele leven op hadden gewacht.

gelijkwaardig. In de kerk zijn homo’s of lesbiennes nog steeds niet welkom en zelfs als dat wel zo was geweest hadden we daar geen behoefte aan gehad. Waar overigens ook een grote verandering zit is in de rol van de trouwambtenaar. Waar die vroeger klaar was met een korte speech en de ceremonie kwam onze BABS (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand, red) bij ons eten om ons gezin te leren kennen, oefende met ons en maakte met ons een gezinsakte.”

De trouwambtenaar Henk Plaizier uit Beuningen is wethouder in de gemeente Beuningen, maar sinds 2010, in tijden dat hij niet politiek actief is, ook BABS. Hij ziet de populariteit van trouwen, met name onder jongeren, toenemen. “Ook vandaag de dag is trouwen nog een groot feest, maar het verloop van zo’n dag is toch vaak anders dan vroeger. Het huwelijksfeest kent veel trends en bijna alles is mogelijk: van traditionele bruiloften tot jaren ’70- en gipsy-weddings. Ook is er veel variatie in locaties, ook in onze gemeente. Bruiloften worden meestal veel losser georganiseerd, niet volgens een strak en vastomlijnd plan. Ook worden vrienden en familie meer bij de trouwdag betrokken en zijn er tegenwoordig ook wedding-planners in te huren, waaraan je de organisatie van je trouwdag volledig uit handen geeft.” BABSen gaan volgens Henk vandaag de dag veel meer in op de personages en hun levensgeschiedenis. “Daarbij is het zaak om het paar vooraf écht te leren kennen. Daarbij moet je ook rekening houden met veranderende Henk Plaizier

rillenpatronen in een relatie en natuurlijk met het heuglijke feit dat ook mensen van beide seksen kunnen trouwen. Als BABS voel je je nu dan ook veel meer betrokken bij het paar dat je in de echt mag verbinden. Dat schept een vertrouwensband, die veelal blijkt uit de openheid en moeiteloosheid waarmee aanstaande paren hun verhaal aan je vertellen. Ook dat is een wezenlijke verandering.” Als laatste merkt Henk op dat het huwelijk ook steeds minder gevoeld wordt als een verbinding ‘tot de dood ons scheidt’. “het gaat nog steeds als een bevestiging van een band, die echter niet per se oneindig hoeft te zijn. Zo zie je bijvoorbeeld na een overlijden steeds vaker dat de overgebleven partner opnieuw in het huwelijk treedt. Dat is ieders eigen keuze. Voor mij is het werken als BABS een prachtige bezigheid, waarvoor ik, als ik kan, beschikbaar blijf.”

25


MAAT 34-48

JANINE heeft een verrassende collectie vanaf maat 34 t/m een breed assortiment in maat 48. Feestelijk, kleurrijk en draagbaar

ZONDAG 14 APRIL OPEN

Conny Reuvers

Welkom bij Conny Hair & Body Als dameskapper ben ik gespecialiseerd in kleuren en föhnen. Met persoon­lijke aandacht voor u en uw haar ga ik met u op zoek naar de look die het beste bij u past. Voor het mooiste resultaat werk ik uitsluitend met de professionele salonproducten van Paul Mitchell. In mijn salon kunt u ook terecht voor haarwerken, zowel voor volledige pruiken als haarstukken. Als gediplomeerd haarwerkspecialist help ik u graag in alle rust met het vinden van de beste en mooiste oplossing voor uw haarprobleem. Ook ben ik gecertificeerd T Parting-specialist. T Parting is een sublieme haar­aanvulling gemaakt van natuurlijk haar om een dunne bovenpartij van het haar meer volume te geven. T Parting wordt met een speciale techniek vastgemaakt en kan tot zes weken blijven zitten. Je kan er alles mee wat je met je eigen haar ook kan. Het is dé oplossing voor dun of dunner wordend haar. Ik zet me ook in voor Stichting Haarwensen, die kosteloos haarwerken voor kinderen tot 18 jaar verzorgen. Neem voor het maken van een afspraak of meer informatie over knippen, kleuren, föhnen, haarwerken of T Parting gerust vrijblijvend contact op.

Leuvensbroek 11-15 6546 XC Nijmegen 024-3777050 info@connyhairandbody.nl

ROSNER | OUI | RINO & PELLE BIANCA | LES FAVORITES | WAX PARA MI | SORGENFRI | SIMPLE GIPSY LEER | ETAGE | CREAM POOOLS | EMILY VAN DEN BERGH COMME CA | BIANCO JEANS | SIGNE NATURE | STARK | DAYZ | 10 FEET | KAFFE | KUNERT Zandstraat 57 | Beneden Leeuwen (0487) 59 12 70 | www.janinemode.nl

In veel gevallen is vergoeding via uw zorgverzekeraar mogelijk. Informeer naar de voorwaarden. voor T Parting

Ja!

Jullie gaan trouwen Jullie mooiste dag beleven, vol emotie, puur en met passie. Dat wil ik met mijn fotografie vastleggen. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek over jullie wensen.

06-22515777 info@robjoseph.nl

www.connyhairandbody.nl

na T Parting

www.robjoseph.nl Facebook/Instagram: Rob Joseph Fotografie


Trouwen in het park Eten Feesten Trouwen Vergaderen

Bij De Witte Molen, op een mooi groen plekje tegen het centrum van Nijmegen aan, staat ’t Sfeerhuys. In een persoonlijke, warme sfeer ontvangen wij groepen van 15 tot 150 personen om heerlijk te eten, te drinken, te feesten en zaken te doen. Daarnaast zijn we op zondag overdag en eens per maand op donderdag geopend als restaurant. www.sfeerhuys.nl - info@sfeerhuys.nl - 024-3790676


Trouwen in Berg en Dal bij Fletcher Hotels

Hotel-Restaurant Erica

Deze veelzijdige trouwlocatie in Berg en Dal biedt vele mogelijkheden voor een complete, perfect georganiseerde huwelijksdag. De sfeervolle zalen, het romantische witte prieel en het prachtige park bieden uitstekende mogelijkheden voor een huwelijksceremonie. Alle locaties kunnen geheel naar wens gestyled worden voor een persoonlijk tintje. Ook voor een spetterend huwelijksfeest zijn jullie bij Fletcher Hotel-Restaurant Erica op het juiste adres. Alle zalen kunnen worden uitgerust met prachtige dansvloeren en zijn groot genoeg om een ruim gezelschap aan avondgasten te ontvangen. Wanneer de Ericazaal en de Calunazaal met elkaar worden gecombineerd, biedt het hotel ruimte voor maar liefst 500 feestende gasten. 1.

Molenbosweg 17 | 6571 BA Berg en Dal (GD) | 024 - 684 35 14

1. 2.

Landgoed Hotel Holthurnsche Hof

Landgoed Hotel Holthurnsche Hof is vanwege haar prachtige ligging en unieke uitstraling een bijzondere locatie voor bruiloften. Het hotel is gelegen op een prachtig landgoed nabij Nijmegen, tussen de heuvels van Berg en Dal. Via een lange oprijlaan bereik je de monumentale Villa Dalhof, het moderne hotel en de pittoreske kapel. Welke uitermate geschikt zijn voor een romantische huwelijksceremonie tot aan een spetterende feestavond. Na een fantastische huwelijksdag kunnen jullie heerlijk bijkomen in de luxe bruidssuite met jacuzzi en prachtig uitzicht over het landschap. Kortom, een unieke trouwlocatie midden in de natuur, met vele mogelijkheden voor een complete huwelijksdag zowel binnen als buiten. Zevenheuvelenweg 48a | 6571 CK Berg en Dal (GD) | 024 - 684 17 44

2.

Foto credits: 1. Fotografia | 2. Jeroen Savelkouls Fotografie

Kijk 28 voor meer informatie op www.trouwenbijfletcher.nl |

#TrouwenbijFletcher


George en Karin van Kolck Filament Led

€ 9,95 per stuk

20 jaar licht in huis van Light Collection Lampenspeciaalzaak Light Collection uit Wijchen bestaat 20 jaar. In die periode hebben eigenaars George en Karin van Kolck al heel wat klanten geholpen aan mooie en functionele verlichting in hun woning. 10 jaar lang deden zij dat op de Touwslagersbaan 34.In 2009 is de winkel verhuisd naar de huidige locatie. Onze winkel springt hier veel meer in het oog en de klanten lopen makkelijker binnen volgens Karin.

Van vertegenwoordiger tot ondernemer

€ 20,00

€ 20,00

exl lichtbron

exl lichtbron

George was jarenlang vertegenwoordiger en kwam daardoor veel in verlichtingszaken. “Ik had altijd al de wens om zelf te gaan ondernemen en ik vond verlichting een mooi product met veel mogelijkheden. 20 jaar geleden hebben we de knoop doorgehakt en zijn we voor onszelf begonnen. Van deze beslissing hebben we nooit spijt gehad.

Het adres voor betaalbare verlichting Met deze slogan zijn wij in1999 gestart en het is nog steeds het uitgangspunt bij het samen stellen van de collectie. George: We zitten meer in het midden van de markt. We willen voor ieders smaak mooie verlichting voor een goede prijs aanbieden. Daarvoor beschikken we over een breed assortiment en ook een uitgebreid technische assortiment . Voor de inkoop worden er veel beurzen bezocht en werken we samen met diverse interieur architecten.

“We helpen onze klanten graag en op een prettige manier aan functionele en mooie verlichting” Uitgebreid advies George en Karin hebben gemerkt dat veel mensen pas gaan nadenken over verlichting als het volledige interieur is ingericht. Karin: “Verlichting is echter veel effectiever en mooier als je die direct inpast in interieurplannen. Het is belangrijk om eerst goed te kijken wat de klant met de verlichting wil bereiken en wat de functie moet zijn. Met deze informatie kunnen we een goed advies geven. Dit kan ook bij de mensen thuis in een lichtadvies waarbij een compleet licht plan mogelijk is. Ook de montage behoord tot de mogelijkheden .

Winkel én webshop Met de opkomst van het internet en het online kopen kwam Light Collection voor een nieuwe uitdaging te staan. Al vrij snel is de web shop van light Collection On Line gegaan. George ziet dit als een tweede winkel. Deze uitbreiding bracht ook weer veel mogelijk heden met zich mee en is inmiddels zeer succes vol. De klanten bestellen nu vanuit het hele land en ook in België en Duitsland scoort de web shop goed. Het is een flinke klus dit allemaal goed voor elkaar te krijgen met ruim 2000 producten. Het verzorgen van de site wordt hoofdzakelijk door Karin gedaan.

Set vloerlamp en tafellamp samen voor in rvs of brons

€ 120,00

Touwslagersbaan 38, 6602 AL Wijchen Tel. 024-6455050

www.lightcollection.nl

Deskundig, maar ook gezellig Light Collection heeft veel vaste klanten in Wijchen en omgeving. George: “Dat heeft niet alleen te maken met ons grote aanbod, maar vooral ook met wie wij zijn: naast professioneel en kennisgericht vooral ook klantvriendelijk, servicegericht en open. We blijven gewoon, hebben altijd tijd voor een praatje en daardoor is het bij ons altijd gezellig winkelen.” Karin besluit: We hebben in de laatste 20 jaar een hoop meegemaakt met veel verbouwingen om de winkel heen, de crisis en het veranderende winkel gedrag van de consument. Telkens hebben we ons hier doorheen geslagen en is de klant ons trouw gebleven. Dat heeft ons gesterkt in de overtuiging dat we goed zijn in wat we doen en prettig om mee om te gaan. Voor de volgende 20 jaar nodigen we iedereen dan ook uit om dat bij ons te komen ervaren!

29


MAAS & WAAL ABROAD

KEIHARD WERKEN IN EEN WERELD VOL GLAMOUR & GLITTER n 2019 gaat Maas & Waal XL de grens over. We gaan met de meest uiteenlopende mensen uit onze regio in gesprek over hun activiteiten in het buitenland. Voor deze tweede aflevering betreden we de wereld van de superjachten. Een hightech omgeving waar maatwerk tot in de perfectie de norm is. Rob Huisman van Huisman Etech Experts en Peter de Heer en Hway Kwee van Bloemen de Maas geven ons een kijkje in de keuken van deze wereld vol glamour en glitter. ‘Maar wij komen niet om te feesten’, aldus Rob Huisman, ‘voor ons is het gewoon elke dag keihard werken’.

Altijd weer op zoek naar nieuwe oplossingen Huisman Etech ontstond in 1955, nadat Wim Huisman – de vader van de huidige

veel gaat tegenwoordig draadloos, ook op zee. Het is echt specialistenwerk,

directeuren Peter en Rob Huisman – van zijn passie voor techniek zijn beroep

want op een schip gelden extra strenge veiligheidseisen. De installaties op de

maakte. Sindsdien heeft het bedrijf een enorme ontwikkeling doorgemaakt.

superjachten zijn zelfs extra complex, want alles moet op een relatief kleine

Met ruim 300 medewerkers in Nederland en de nodige medewerkers en

ruimte gerealiseerd worden. En geen opdracht is hetzelfde. Zo hebben we

lokale mensen in hun vestigingen in Hamburg en Monaco is Huisman een

een uniek hybride systeem ontwikkeld voor megajachten zodat deze zich –

van de grotere spelers in de markt van complexe elektrotechnische installaties

fluisterstil –elektrisch voort kunnen stuwen. Een andere ontwikkeling is ‘led-

in Europa. ‘Een groeiend deel van deze installaties ontwikkelen we voor de

striping’. Dat is tegenwoordig helemaal hot. Elk kastje, koofje of afscheiding

maritieme sector’, vervolgt Rob Huisman. ‘Niet alleen voor superjachten,

moet met een lichtstip worden uitgelicht. Voor ons is dat weer een extra

maar ook voor de zware industriële scheepvaart. We maken alles aan boord

uitdaging, want een jacht kent veel ronde hoeken en alles moet natuurlijk

wat te maken heeft met elektrotechniek, zowel bedraad als onbedraad, want

wel perfect doorlopen. Onze engineers zijn altijd bezig om weer nieuwe oplossingen te bedenken om het nog mooier en functioneler te maken.’

30


MAAS & WAAL ABROAD

Wij ontwikkelen – samen met specialisten – complete meubelen, inclusief elektronica en alles wat er verder nodig is.’ Hway Kwee Groter, mooier, complexer Dat geldt ook voor de oplossingen die Bloemen de Maas maakt voor haar klanten. ‘Wij zijn gespecialiseerd in teakdekken, maatwerkmeubelen en

Hway Kwee

luxe houten relingen op jachten vanaf zo’n 40 meter lengte’, aldus Peter de Heer, bedrijfsleider van dit in Niftrik gevestigde bedrijf. Bloemen de Maas werd in 1982 opgericht en heeft sindsdien de markt van de megajachten volop zien veranderen. Directielid Hway Kwee: ‘meubels krijgen steeds meer functies, een tafel moet bijvoorbeeld niet alleen in hoogte verstelbaar zijn, maar ook kunnen worden uitgebreid met extra elementen, waardoor deze zowel voor koffie als voor dining kan worden gebruikt. Wij merken ook dat de scheepswerven in toenemende mate ontzorgd willen worden. Wij ontwikkelen – samen met specialisten – complete meubelen, inclusief elektronica en alles wat er verder nodig is. We werken met marmer uit Italië, speakerboxen uit Engeland, alles gaat op specificatie en moet op tijd en in perfecte staat worden aangeleverd en verwerkt. En Peter de Heer vult aan: ‘De teakdekken worden steeds groter, wij kunnen ze volledig en op werkelijke grootte voorbereiden in onze fabriek. Als we ter plekke komen worden ze als puzzelstukken gemonteerd tot een perfect eindproduct, dat jaren meegaat.’

‘We maken alles aan boord wat te maken heeft met elektrotechniek, zowel bedraad als onbedraad, want veel gaat tegenwoordig draadloos, ook op zee.’ Rob Huisman Rob Huisman

Samenwerking loont Rob Huisman: ‘Als toeleveranciers van dit soort jachten kennen we elkaar. We zien elkaar op de grote beurzen en soms komen daar mooie dingen uit voort. Met Bloemen de Maas hebben we bijvoorbeeld een luxe trap voor een jacht ontwikkeld waarbij de verlichting op inventieve wijze is verwerkt in de treden. Door het productieproces goed op elkaar af te stemmen, ontstaat niet alleen een mooier resultaat, maar ook een grotere efficiency en daar worden we allemaal beter van. Want dat is iets om altijd voor ogen te houden. De wereld van de megajachten is vol glitter en glamour. Daar kan ik van genieten, het is prachtig om aan zo’n superjacht mee te werken. Maar we komen nooit om te feesten; wij komen om te werken.’ Ook de heren van Bloemen de Maas onderschrijven dit. ‘We werken in een dynamische markt, maar blijven met beide benen op de grond.’

INTERVIEW: WILLEKE GUELEN FOTO’S: ROGIER VAN LITH Peter de Heer

31


carrièreplein Maas & Waal HUISMAN TRANSPORT ZOEKT:

BIJRIJDER/SERVICEMONTEUR

vacature4all XL TELEJOB UITZENDBUREAU ZOEKT!

Op zoek!

Als bijrijder/service monteur ben je verantwoordelijk voor het leveren en monteren van meubels bij particulieren. Dit wil zeggen dat je samen met een chauffeur op pad gaat door de Benelux om zendingen op tijd te bezorgen en monteren bij de mensen thuis. De goederen die wij vervoeren en monteren voor onze opdrachtgevers zijn: matrassen, bedden, banken, stoelen en tafels. Daarnaast zal je soms ook service afspraken nakomen bij de particulieren om de klanttevredenheid van onze opdrachtgevers te garanderen. WAT JE ÉCHT DOET? • Je ondersteunt en assisteert de vaste chauffeur op zijn rit • Je zorgt ervoor dat alle goederen volgens opdracht van onze klant worden geplaatst én gemonteerd. • Na het monteren neem je de verpakking weer netjes mee terug om vervolgens milieuvriendelijk te recyclen. • Bij terugkomst zorg je ervoor dat je collega de volgende dag met een schone en af getankte auto kan beginnen. Je ruimt de wagen op en sorteert het afval. WAT VRAGEN WIJ? • Je bent minimaal 18 jaar. • Je bent als servicemonteur het visitekaartje van ons bedrijf en dit laat je ook zien bij de klant. • Je hebt een goed humeur en bent enthousiast en vriendelijk bij de klant. • Je let op de details en zorgt ervoor dat de goederen correct worden gemonteerd en dat je het huis van jouw klanten spic en span achter laat. • Je werkt graag samen in teamverband. • Indien je in het bezit bent van een rijbewijs is dat een pré. • Een logistieke achtergrond is wel gewenst, maar niet vereist. WAT BIEDT HUISMAN? • Leuk team van collega’s met veel logistieke kennis. • Werkkleding krijg je van ons. • Een marktconform salaris. • Een functie in een erkend leerbedrijf. • Een functie in een bedrijf wat over het keurmerk Transport & Logistiek beschikt.

Telejob Uitzendbureau is een jong, dynamisch uitzendbureau in Bergharen. Wij zijn een organisatie waar persoonlijk contact belangrijk is en omdat de communicatie over minder schijven verloopt, zijn wij in staat om sneller te schakelen tussen vraag en aanbod.

Willems Boven-Leeuwen biedt kansen voor vakkrachten! Werken bij een mooie stabiele organisatie in het Land van Maas & Waal? Dat kan! Willems Boven-Leeuwen is een constructiebedrijf uit de regio waar veilig werken voorop staat. Ben jij een vakkundige constructiebankwerker die zelfstandig kan werken maar zich ook in teamverband als een vis in het water voelt? Staat kwaliteit bij jou voorop en werk je graag aan bijzondere uitdagende technische projecten? Dan zijn wij op zoek naar jou! Neem gerust een kijkje op onze website www.willems.nl om een beter beeld te krijgen van onze organisatie. Of breng op 1 juni aanstaande een bezoek aan ons op de Open Bedrijvendag. Je bent welkom! Een leuke bijkomstigheid is dat je bij Willems de mogelijkheid hebt om mede-eigenaar te worden van het bedrijf. Bij een succesvol jaar deel je dan mee in de winst.

Hebben we je interesse gewekt? Mail dan je motivatie en CV naar Helma van de Pol, hvdpol@willems.nl

WIJ ZIJN OP ZOEK NAAR SERIEUZE AANPAKKERS EN HARDE WERKERS (OOK ZZP’ERS)! Zo zijn wij o.a. per direct op zoek naar: • Grondwerkers / Machinisten • Timmermannen • Metselaars • Elektro- / Installatiemonteurs • Steigerbouwers • Lassers / Constructie bankwerkers • Schilders / Spuiters / Stralers • Automonteurs • Dakdekkers / Pannenleggers

En zo hebben we ook nog veel meer goede mensen nodig in verschillende richtingen. Is jouw interesse gewekt? Neem dan contact op. Wij zijn te bereiken op 0487-712411 Of per e-mail: team@tele-job.nl Natuurlijk ben je ook welkom bij ons op kantoor. Wij zijn te vinden aan de Dorpsstraat 37 in Bergharen.

We zijn benieuwd naar je kwaliteiten en mogelijkheden.

‘Het is net-werk’

Stuur bij interesse jouw motivatie en je CV naar: info@huismantransport.nl

Waterstraat 24 6657 CP Boven-Leeuwen 0487-745600

WWW.WILLEMS.NL

Historische Vereniging Tweestromenland zoekt secretaris Een mooie plek voor een ‘duizendpoot’ De Historische Vereniging Twee­stromenland werkt met veel enthousiasme aan het verzamelen, documenteren en tot leven brengen van de streekgeschiedenis van Maas en waal en het Rijk van Nijmegen West. De vereniging telt 15 werkgroepen en ruim 60 bevlogen vrijwilligers. Tweestromenland timmert goed aan de weg, onder andere met een kleurrijk en interessant eigen tijdschrift en meer dan 40 historische publicaties met de streekgeschiedenis als verbindend thema. Onlangs is in het bestuur de positie van secretaris vacant gekomen. Echt een plek voor een duizendpoot ‘die de dingen graag goed regelt’. De secretaris heeft een spilpositie in het (dagelijks) bestuur en is van alles op de hoogte. De werkzaamheden betreffen niet

32

alleen taken op het gebied van plannen en organiseren (mailverkeer, bijhouden archief bestuur, voorbereiden vergaderingen), maar zeker ook het meedenken over beleid en het onderhouden van contacten zowel intern als extern. Kortom, een prachtige plek voor een vrijwilliger die zijn of haar organisatorische kwaliteiten met enthousiasme wil inzetten in een prettige sfeer en binnen goed functionerende vereniging. Belangstellenden worden van harte uitgenodigd zich aan te melden met een mailtje naar tweestromenland@ hetnet.nl.


vacature4all XL

carrièreplein Maas & Waal startpremie € 200,na drie maanden goed bezorgen*

HUISMAN ETECH EXPERTS DAAGT JOU UIT! Huisman Etech Experts is een familiebedrijf dat sinds 1955 werkzaam is in de elektrotechniek. Met als uitvalsbasis Druten zijn er ook nog vestigingen in Elst, Nijmegen, Hamburg en Monaco. Net als de techniek blijven wij ons ontwikkelen en bieden wij onze klanten de meest moderne oplossingen voor hun vraagstukken. Dat gebeurt niet zomaar, en daarom wordt er veel aandacht besteed aan het opleiden van jonge professionals. Enthousiaste mensen die hun hart hebben liggen in de techniek. Voor elk niveau is er bij ons plaats en wij nemen elk jaar weer schoolverlaters aan.

Bezorgers gezocht in: Beuningen • Druten • Wijchen

• Verdienste afhankelijk van de wijkgrootte • Startpremie € 200 • Gratis de krant lezen

Ben jij ook zo’n enthousiaste techneut en wil je jezelf verder ontwikkelen in de elektrotechniek dan ben je bij Huisman Etech Experts aan het juiste adres. Kijk op www.huismanwerkt.nl of maak gewoon een afspraak en bel 0487-518555.

• ‘s Ochtends 1 tot 1,5 uur o.a. de Gelderlander, de Volkskrant en Trouw bezorgen • Minimumleeftijd 15/18 jaar

WWW.HUISMANWERKT.NL Koningstraat 101 6651 KK Druten www.huismanetech.nl

Voor nog meer vacatures kijk op onze FB pagina

Interesse? krantenbezorgen.nl

vacature4all XL Tip! Fleur Uw personeelsfeestje op met het entertainment van:

Ballonartiest

Verhuur

Entertainment

06-39816673 typischjorisevents@outlook.com WWW.TYPISCHJORISEVENTS.NL

33


'Er is altijd tijd om samen te lachen.'

Willems Boven-Leeuwen biedt kansen voor vakkrachten! Willems Boven-Leeuwen is een mooi, uitdagend, maar ook een leuk en gezellig bedrijf, waar we geen medewerkers hebben, maar collega’s. Iedereen kent iedereen en we gaan op een prettige informele manier met elkaar om.

Vier afdelingen Willems bestaat uit vier mooie en totaal van elkaar verschillende afdelingen: Jachtbouw, Piping, Staalbouw en Willems Anker. Afdelingen, die stuk voor stuk hoogwaardige constructies bouwen, maar uniek zijn in hun eigen specialiteit in staal-, rvs- en aluminiumconstructies.

Volop kansen voor vakkrachten We beschikken over uitgebreide kennis en ervaring, maar bieden ook volop kansen aan de jongere generatie. Bij Willems doen we ‘het’ vooral samen. Er is een eenheid, waarbinnen men veel voor elkaar overheeft. De medewerkers zijn betrokken in hun werk. Daarin krijgen ze veel eigen verantwoordelijkheid en vrijheid. Daarom leggen ze hun ziel en zaligheid in hun werk en zijn trots op wat ze maken. Het resultaat: prachtige projecten waarin iedereen zijn creativiteit kwijt kan. Willems investeert veel in machines, innovatie, voorzieningen maar vooral ook in opleiding en zelfontplooiing. Ook is er veel aandacht voor persoonlijke veiligheid en zijn wij VCA-gecertificeerd.

Open Bedrijvendag Bezoek onze website www.willems.nl voor meer informatie of kom op 1 juni aanstaande vrijblijvend een kijkje nemen tijdens de Open Bedrijvendag. Er zijn genoeg redenen om bij ons mooie bedrijf te komen werken. Twijfel niet, je bent welkom en we gaan

'Het voelt hier als familie, waar altijd tijd is voor een goed gesprek of een grapje.'

het gesprek graag met je aan!

Kun je niet wachten tot 1 juni, mail dan je motivatie en CV naar Helma van de Pol, hvdpol@willems.nl. We zijn benieuwd naar je kwaliteiten en mogelijkheden!

'Er is veel aandacht voor persoonlijke veiligheid en Willems zorgt er altijd voor dat ‘de jongens’ vooruit kunnen.'

Waterstraat 24 6657 CP Boven-Leeuwen 0487-745600

WWW.WILLEMS.NL


WERKEN BIJ MCB:

variatie, sfeer en zekerheid Moors Constructie en Machinebouw Bergharen BV is een toonaangevend familiebedrijf in de staalverwerkingsbranche. Het bedrijf bestaat al meer dan 100 jaar en wordt geleid door Barry Moors, de vierde generatie. De nadruk ligt bij MCB op machinebouw, automatisering van productiemiddelen en halffabrikaten voor toeleveranciers. MCB is dan ook gespecialiseerd in snij- en laswerk, kanten en walsen. Volgens Moors én zijn mensen is MCB vooral een leuk en uitdagend bedrijf om te werken!

Barry Moors Ik ben Barry Moors, directeur van MCB, en ik wil je hier graag vertellen waarom we naar jóu op zoek zijn! Het gaat goed met ons bedrijf. We hebben in de afgelopen periode een mooie groei bereikt en onze orderportefeuille is goed gevuld. We zien de toekomst daarom met vertrouwen tegemoet en dat betekent ook in dat we ons graag met jóu willen versterken! We zoeken zowel naar mensen met een technische basisopleiding als naar mensen met ervaring, ook op MBO/HBOniveau. Mensen die bereid zijn om te leren, te groeien en de handen uit de mouwen willen steken. Waarom je dat bij ons zou moeten doen, laat ik liever hieronder vertellen door mijn collega’s.

Steven van Norden (36) Hallo, ik ben Steven uit Ede. Ik heb MBO Bouwkunde gestudeerd en werk sinds twee jaar als calculator bij MCB. Het bedrijf sprak me aan vanwege de grote diversiteit aan opdrachten en wat me opviel toen ik hier voor de eerste keer kwam was de informele en gezellige sfeer. Na twee jaar heb ik het hier nog steeds uitstekend naar mijn zin en ik zie mezelf hier wel voor langere tijd blijven. Je krijgt hier veel eigen verantwoordelijkheid en als je jezelf bij wilt scholen doen ze nooit moeilijk. Zelf heb ik de ambitie om te groeien; ik zou graag meer gaan doen in de verkoop. Daar staat men zeker voor open. Bij MCB werken veel fijne collega’s en er is veel uitdaging in je werk.

Gerard Peters (63) Bram van Elferen (28) Hoi, ik ben Bram en ik kom uit Batenburg. Ik werk sinds vier jaar bij MCB als TIG-lasser RVS en Aluminium. Toen mijn vorige werkgever failliet ging ben ik via een collega hier terechtgekomen. Ik vond MCB een mooi en stabiel bedrijf, waar ze de zaken goed voor mekaar hebben. Inmiddels weet ik dat je hier fijn kunt werken, zonder dat je voortdurend wordt opgejaagd. Dat vind ik belangrijk. Ik heb veel en gezellig contact met mijn collega’s en ga elke dag met plezier naar mijn werk. Ik zie mezelf hier voorlopig dan ook nog niet weggaan. Ze vinden het hier fijn als je laat merken dat je vooruit wilt. Op dit moment ben ik bezig met het halen van mijn lasdiploma TIG-3. Dat vind ik leuk om te doen en het is zowel voor mezelf als voor MCB goed.

Ik ben Gerard Peters uit Overasselt. Al 43 jaar werk ik met veel plezier bij MCB, als samensteller. In 1976 nodigde de vader van Barry mij uit om eens te komen praten en ik ben toen overgestapt vanuit mijn baan in Nijmegen. Ik was destijds het zevende personeelslid. MCB is een mooi en gezellig familiebedrijf, waar het onder collega’s ook vóelt als één grote familie. Ik heb alle veranderingen van 43 jaar meegemaakt en ben blij dat ik hier gebleven ben; je mag hier veel zelf, er is altijd hulp als je iets niet weet en bij problemen kun je zo bij de baas binnen lopen. Ik kijk met een goed en warm gevoel terug op mijn tijd hier en zal straks moeite hebben om hier te stoppen. De uitstekende sfeer en collegialiteit zal ik zeker gaan missen! Schuw hoef je hier al helemaal niet te zijn; je bent hier zó lid van onze gezellige kliek!

Heb je interesse in een mooie, uitdagende en leuke professionele toekomst? Neem dan snel contact met ons op. We gaan het gesprek over een mooie carrière bij MCB graag met je aan! Breekwagen 6, 6617 KC, Bergharen Tel: (0487) 53 14 87

www.moors.nl


WIELERWEDSTRIJD

PLEINPOP

‘MAOS & WAOLS MOISTE’

05/07-04 ALPHEN

DRUTENLOOP

14-04 AFFERDEN

07-04 DRUTEN

KONINGSDAG

VRIJPOP

27-04 WIJCHEN

58E LEEUWENMARS 27-04 BOVEN-LEEUWEN

05-05 BEUNINGEN

KASTEELFEESTEN 09/12-05 WIJCHEN

DE ZEVEN SCHOONHEDEN VAN MAAS EN WAAL

EVENEMENTEN IN DE

REGIO

LENTEFEESTEN 17-05 BEUNINGEN

WIJCHEN BEWEEGT 30-06 WIJCHEN

DOWN THE RABBIT HOLE 05/07-07 BEUNINGEN 36

MAAS & WAAL MARATHON DIJKENSPORT JUBILEUM

PINKSTER VARIA 09-06 ALTVORST

02-06 APPELTERN

FESTIVAL ZEELTJE

16/18-08 DEEST


DE ZEVEN SCHOONHEDEN VAN MAAS EN WAAL: DEEL 2 In het tweede deel van onze serie ‘De zeven schoonheden van Maas en Waal’ besteden we aandacht aan de vele evenementen, die ertoe bijdragen dat Maas en Waal, buiten haar grenzen, uitstraling heeft en aantrekkingskracht. Het aantal georganiseerde evenementen is dan ook zeer groot. Maas en Waal bruist en toont zich dan ook graag, aan zowel de eigen bewoners als aan (potentiële) bezoekers, als een boeiende regio waar het goed verblijven en beleven is.

DE IMPACT VAN FESTIVALS VOOR DE REGIO Festival Zeeltje

Nick Helmond is al 12 jaar, samen met veertien

anderen,

organisator

van

Festival Zeeltje in Deest. “Dat gaat Eigenlijk kun je niet zonder meer zeggen dat grote evenementen meer bijdragen aan de bekendheid van een regio; het gaat meer om de diversiteit van het aanbod en wat dat betreft heeft onze streek voor ieder wat wils. Ondanks die grote diversiteit wagen we een poging om de verschillende evenementen in te delen in een aantal categorieën.

Muziekevenementen

nog steeds heel goed; afgelopen jaar hebben we over de drie dagen dat het festival duurt zo’n 3000 bezoekers gehad. Met die derde dag gaat het, na een aarzelend begin, nu fantastisch en die houden we er dan ook zeker in!” De waarde van kleinere festivals is

Nick Helmond

Voor de muziekliefhebber is er in Maas en Waal voldoende te beleven. Het aanbod varieert van kleine caféoptredens tot kleine en grotere festivals. Kleinere festivals als Vrijpop (Beuningen) en Zeeltje (Deest) mogen zich nog steeds verheugen in een groeiende belangstelling, maar ook de grotere festivals als bijvoorbeeld Pleinpop in Alphen en Down The Rabbit Hole in Beuningen doen het uitstekend. De goede sfeer die men daarin weet te bereiken is allesbepalend; problemen zijn er zelden en er wordt door de organisaties hard aan gewerkt om hun programma’s zo gevarieerd en kwalitatief hoogstaand te laten zijn.

volgens Nick dat zij ook duidelijk

Sportieve evenementen

Volgens Nick werkt eerlijke muziek écht als regiopromotie. “We merken

Ook voor de sporter is Maas en Waal een uitstekende plek om zich uit te leven. Van wielerwedstrijden als Maos & Waols Moiste tot wandel- en hardlooploopevenementen als de Drutenloop, de Dijkenloop en natuurlijk de Vierdaagse, de natuur van Maas en Waal creëert een geweldige ambiance voor de buitensport. Ook daar zie je een toenemende interesse van buiten de regio. Zelfs de doortocht van de Giro d’Italia en Olympia’s Tour werden hier perfect georganiseerd en trokken veel mensen van buitenaf.

Familie-evenementen

Voor families zijn er eveneens veel organisaties actief. Van de Kasteelfeesten in Wijchen, de Leste Mert in Druten en Pinkstervaria in Alphen tot de Lentefeesten van Beuningen of de Batenburgs Dag en de Stratenmarkt in Hernen, waar voor jong en oud veel te beleven valt. Ook die dagen worden goed bezocht.

Braderieën, markten en kermissen

Deze drie typen evenementen genieten vooral bij de inwoners van de regio grote populariteit. Bezoekers van buiten die er echter geweest zijn, roemen de gezelligheid en de sfeer van de regio. Ook zij dragen daarom bij aan de uitstraling van Maas en Waal, zij het wat bescheidener.

Organiseren is niet altijd gemakkelijk

bijdragen aan de bekendheid van de regio en de plaats waar ze worden gehouden. “Ik kom steeds meer mensen tegen die weten waar Deest ligt. Dat succes is mede te danken aan het feit dat we als organisatoren allemaal muziekgek zijn en gepassioneerd bezig zijn met de organisatie. Financieel wordt dat overigens wel steeds moeilijker, want er komen meer festivals en de artiesten worden duurder. Toch weten we gelukkig voldoende sponsors en steun te verwerven.” dat aan de hoge waardering die we op de social media krijgen. Zelf werken we het hele jaar door om ons festival betaalbaar en laagdrempelig te houden en dat merk je aan het groeiende aantal bezoekers. Wat onze huidige locatie betreft zitten we dan ook aan onze max!”

Down the Rabbit Hole

Bente Bollmann van concertorganisator Mojo,

verantwoordelijk

voor

de

marketing van popfestival Down The Rabbit Hole, vertelt: “We organiseren DTRH nu alweer voor het zesde jaar en het is inmiddels écht een landelijk evenement,

met

toenemende

internationale interesse4. Dergelijke evenementen

helpen

een

plaats

of regio om zichzelf op de kaart te zetten. Veelal is dat iets wat je niet alleen doet, maar in samenwerking

Bente Bollmann

met andere partijen en initiatieven. Grote evenementen zijn vooral een aanvulling op reeds bestaande

De bijdrage van evenementen aan de populariteit van de regio is niet vanzelfsprekend. Voor organisatoren van evenementen is het vandaag de dag niet altijd gemakkelijk om aan vrijwilligers te komen, met name als het gaat om bestuursfuncties. Daar komt bij dat de regelgeving rond het organiseren van een evenement strenger wordt, bijvoorbeeld door de privacy-wetgeving, de milieumaatregelen en veiligheidseisen. Door het ons-kent-ons-gevoel is er gelukkig meestal wel sprake van goede communicatie; Maas en Walers komen er samen uiteindelijk wel uit.

evenementen in een regio. Zij helpen het aanbod breder te maken. In

Inwoners als ambassadeurs

en de regio elkaar versterken. Bezoekers van buiten de regio maken

Diezelfde Maas en Walers beseffen nog niet altijd wat de regio te bieden heeft en dat zij zélf de beste ambassadeurs zijn om de regio naar buiten toe bekendheid te geven. Ga dus niet alleen naar al die mooie events toe, maar neem familie of vrienden van buitenaf mee. Praat erover als je elders bent en toon daarbij je enthousiasme en passie voor onze mooie streek. Dan zit het met de continuïteit van al die mooie evenementen wel goed!

het geval van de gemeente Beuningen merk je dat de gemeentenaam in de pers breeduit wordt genoemd en dat draagt bij tot het landelijk laden van de naam en van de regio.” Een popfestival als DTRH trekt mensen uit alle leeftijdsgroepen. Bente: “Voor iedere specifieke interesse zetten we daarom ook wel wat op het programma. Daarbij gaat het ons niet alleen om de muziek, maar ook zeker om de sfeer. Sfeer zorgt immers ervoor dat evenementen daarbij duidelijk contact met de lokale bezoekers; ze zitten immers drie dagen met elkaar op een paradijselijk eiland, waarop wij ze met een topprogramma met elkaar verbinden. Zo dragen we als festivalorganisator bij aan de bekendheid van de locatie en het gebied daaromheen.”

37


KONINGSTRAAT 88 6654 AH AFFERDEN TEL: (0487) 51 45 52 WWW.HOEGEESUZUKICENTER.NL

De Lorijn Makelaars: Transparant en deskundig Het voorjaar breekt aan en de woningmarkt is nog steeds volop in beweging. De positieve berichten vliegen u om de oren. Deze berichten met landelijke cijfers zeggen heel veel, maar ook weer niet. We lichten dit graag toe…

vlnr: Marian, Ruud, Giuanna, Frans

Natuurlijk geven al deze berichten in de krant, op het internet en wellicht in uw straat met Verkocht borden een mooi beeld. Er worden veel woningen verkocht, de woningprijzen stijgen iedere maand weer en ja, de gemiddelde verkooptijd bedraagt nu slechts 40 dagen. Het gaat om uw situatie Het veranderen van woning begint vaak met wijzigingen in uw levenssituatie: geboorte van een kind, meer ruimte voor uw hobby, verandering van werk, scheiding, noem maar op: allemaal ‘harde ‘ signalen om te switchen. Maar ook het ‘zachte’ signaal (buikgevoel) kan een reden zijn om actiever om u heen te gaan kijken. U bent toe aan een nieuwe omgeving, u hebt geen zin in die grote onderhoudsklus, die andere wijk spreekt u enorm aan.

Geerstraat 8

twitter.com/DeLorijnDruten

6651 CA Druten

facebook.com/DeLorijnMakelaarsOg

Tel 0487 518930

youtube.com/delorijnmakelaars

makelaars@delorijn.nl

delorijnmak delorijn.nl

38

Iedere aanleiding vergt van ons een andere aanpak. Het start echter altijd met het bepalen van uw verkoopmogelijkheden, uw financieringsmogelijkheden. Laten we samen kijken naar uw situatie! Oriënteer u alvast op onze site delorijn.nl/home en neem daarna direct contact met ons op voor het maken van een vrijblijvende afspraak! Met enthousiaste groet, vlnr: Marian, Ruud, Giuanna, Frans Het team van De Lorijn makelaars


FAMILIE-ERFSTUK

Maatwerkschoenen voor paarden

Jan Daanen

Jan Daanen (68) uit Winssen had een bijzondere band met zijn opa, Nicolaas Daanen, in de volksmond ook wel Klaas de Smid genaamd. Jan was de een na oudste uit een gezin van elf kinderen dat woonde aan de Schoolstraat in Beuningen en was gek op de vele verhalen van zijn grootvader. Hij was vaak in het grootouderlijk huis te vinden en ging veelvuldig met hem vissen. Het was dan ook niet vreemd dat het juist Jan was die, na zijn overlijden, een voor de familie treffend erfstuk onder zijn hoede kreeg.

Van legersmid tot meestersmid “Zowel mijn vader als ik waren schilders”, vertelt Jan. “wat dat betreft zijn we mijn opa niet opgevolgd; die leerde voor de Eerste Wereldoorlog in het leger het vak van hoefsmid. Al het vervoer werd destijds nog geregeld met paarden en Klaas de smid specialiseerde zich in het beslaan daarvan. Hij was zó vakbekwaam dat hij bij nationale wedstrijden in 1908 eerste werd. Na de oorlog trad hij in dienst

Hoefijzers haal je bij de smid Klaas de Smid overleed in 1969. Kort voor zijn overlijden gaven zijn vier zoons aan dat ze allen wel een aantal van de hoefijzers wilden hebben. Jan: “Mijn opa vond het geen goed idee om de collectie op te splitsen. ‘Als je hoefijzers wilt hebben, dan ga je maar naar de smid’’, vertelde hij zijn zoons. Vanwege onze goede verhouding en omdat hij wist dat ik zijn erfgoed in ere zou houden, vererfde hij de kast aan mij.”

bij de Beuningse smederij Burgers, bouwde vervolgens een werkplaats

Een ‘ijzeren’ band

aan de Schoolstraat en werd daar

Sinds het moment dat de hoefijzerkast

zelfstandig smid. Zijn klanten waren

overging op Jan, heeft hij hem thuis in

de paarden van de steenovens en

de woonkamer hangen. “Helaas is de

voor ieder soort paard maakte Klaas

collectie niet meer zoals hij oorspronkelijk

hoefijzers op maat.”

was, want mijn opa had zich op gegeven

Zoveel paarden, zoveel ijzers

moment over laten halen om een van de ijzers weg te geven. Achteraf heeft hij daar altijd spijt van gehad. Voor mijzelf heeft de

Toen Klaas de Smid zelf nog in het

verzameling een bijzonder emotionele

huis in de Schoolstraat woonde hing

betekenis; hij illustreert de sterke band

daar in de woonkamer een vitrinekast

die ik met hem had. Als ik de kast zie, voelt

met hoefijzers. Jan: “Het was een

het alsof mijn opa nog steeds bij me is en

collectie van 22 verschillende ijzers die

alsof hij over mijn schouder meekijkt.”

mijn opa achter elkaar had gemaakt: cavalerie-ijzers, infanterie-ijzers, ortho­

Opnieuw vererven

pedische ijzers en zelfs hoefijzers voor

Inmiddels wordt ook Jan een jaartje

een renpaard. Daarmee kon mijn

ouder en is hij gaan nadenken over wat

grootvader laten zien dat het beslaan van

paarden

maatwerk

Klaas de Smid

is;

er na zijn overlijden met de verzameling

zoveel

moet gebeuren. “Voor mijn kinderen

mensen, zoveel schoenen, dus zoveel

heeft de kast weinig waarde. Ik wil in ieder

paarden, zoveel ijzers.”

geval dat de verzameling bewaard blijft

Trouwaankondigingen

en dat hij in Maas en Waal een plek krijgt. Het zou mooi zijn als de mensen hem bij

“Aanvankelijk bewaarde mijn opa de

de gemeente, in een openbare ruimte,

ijzers in een veilingkist”, vervolgt Jan. “De

kunnen zien of misschien wel in een

kast was oorspronkelijk eigendom van de Gemeente Beuningen en werd buiten gebruikt voor trouwaankondigingen. Toen hij niet meer werd gebruikt wist Klaas hem van de gemeente in eigendom te krijgen; het was een ideale kast om de hoefijzers te tonen. Hij knapte hem op

museum. Het is een missie waar ik zelf nog niet uit ben. Tot die tijd ben ik de bewaker van mijn grootvaders erfgoed en zo voelt het ook.”

en sindsdien hing hij in huis.”

39


nL Exp

ert Beuninge n

rs - De Zaak va nde o n D

Ludy va

in

ud Ru

Ru ud

Beleving voegt waarde toe aan onze winkels! Klanten die een blokje omrijden alleen voor jouw winkel. Zowel Ruud Donders, eigenaar van herenmode zaak Stoer en Stijlvol van Ruud als Ludy van Lin die samen met haar man Paul eigenaar zijn van Expert Beuningen merken dat hun klantenkring verder rijkt dan de gemeente Beuningen.

Een nieuw seizoen, wat zijn de trends in 2019?

Voorjaar bij de Zaak van Ruud

R (Ruud): De mode staat in seizoen in het teken van kleur, veel geel en groen met diversiteit in meerdere kleuren blauw en zand. De kleuren zijn verzacht en poedertinten. De kleding is vooral comfortabel met veel luxe. Jersey materialen zijn veel aanwezig en prints zijn niet weg te denken. Ook op het gebied van schoenen veel diversiteit, van sneakers tot geklede schoen, met een bijpassende riem en schoenen maak je het plaatje compleet. L (Ludy): Binnen de consumenten elektronica kennen we natuurlijk ook de seizoensproducten. Met een zomer zoals vorig jaar was er een ware run op airco’s en ventilatoren. Dan doe je er alles aan om overal dat laatste plukje voorraad te bemachtigen voor de klant. Maar denk in de zomer ook aan de streaming muziekboxen voor in de tuin of op het strand. We verwachten dit jaar rondom het WK damesvoetbal meer TV verkoop, vooral nu de dames twee jaar geleden wereldkampioen zijn geworden zal de belangstelling alleen maar toenemen. Daar spelen we natuurlijk op in met leuke acties en activiteiten.

Service op scherp!

R: De kleding wordt desgewenst op maat gemaakt en we kopen in op de wensen van de klant. Onze vakbekwame medewerkers zorgen voor een persoonlijk advies, altijd een eerlijk en smaakvol advies volgens de laatste mode & trends. L: Service is bij ons meedenken, zodat de klant het juiste product aanschaft, een apparaat dat aansluit bij zijn of haar wensen. Service is voor ons ook dat we bezorgen wanneer het de klant uitkomt en dat de buitendienst bijvoorbeeld een korte uitleg geeft bij de installatie, het zijn deze kleine dingen die het verschil maken. Wij zeggen altijd; de eerste keer wat verkopen is niet moeilijk, maar daar een vaste klant aan overhouden, dan heb je het goed gedaan. Ook de demonstraties en proeverijen in de winkel worden door de klanten gewaardeerd. Natuurlijk gaat er bij ons ook af en toe wat mis, maar dit samen met de klant vervolgens zo goed mogelijk oplossen, ook dat is een kunst.

Hoera, blij dat wij een winkel hebben!

Beleving en gezelligheid in onze winkels, daar genieten niet alleen onze klanten maar ook wij zelf van.

Nieuwe apparatuur bij Expert

Julianaplein 35, Beuningen

Niet alleen het kopje koffie met wat lekkers maakt het verschil. Maar ook beleving, leuke activiteiten of bij aankoop een leuk presentje maakt het verschil, je klant waarderen. R: Wij gaan echt samen op stap, op zoek naar een cadeautje passend bij een evenement. Of soms zien we iets leuks en bedenken we daar vervolgens een thema bij. L: Elk seizoen gaan we samen zitten, meestal met een lekker hapje en drankje, dan bedenken we onze gezamenlijke activiteiten/thema’s. Samen sparren en elkaar ook ideeën aan de hand doen. De klant verrassen, daar krijgen we beiden zoveel energie van!

www.dezaakvanruud.nl

Julianaplein 105, Beuningen

Beuningen

AGENDA Leuke activiteiten in beide winkels, wat kunnen we de komende periode verwachten? 29-30-31 maart “Vier het voorjaar” staat in het teken van het nieuwe seizoen, met op vrijdagavond de Rode Loper Shop avond, zaterdag de modeshow en zondag 31 maart onze gezamenlijke VIP koopzondag. Een feestje in de winkels met hapje/drankje/ demonstraties en aanwezige leveranciers en bij aankoop een leuk en sportief cadeau. 26-27-28 april “Oranjedeals” een heel weekend in het teken van koningsdag. 18- 19 mei “Lentefeesten” 24-25 mei “Zondag saai?” Bij uw aankopen ontvangt u een cadeau met leuke zondagtips. Dus... nooit meer een saaie zondag! 28-29 juni “Vakantiekoffer vullen” Het is zomervakantie, mooie aanbiedingen en leuke vakantie give aways. 12-13 juli “Zonnige, zomerdagen” zomerse hapjes en drankjes en een zomers cadeautje bij uw aankoop. Voor de 2e helft van 2019 hebben we nog heel wat leuke ideeën om onze klanten te verrassen, maar daarover meer in de komende edities van de Maas & Waal4ALL XL.

Elke laatste vrijdag van de maand Rode Loper Shop avond bij de Zaak van Ruud en Expert Beuningen

Beuningen


€1

9,

5 0 p. p.

Uw adres voor onderhoud en occasions

Verhees Auto’s Uw •adres voor van onderhoud Onderhoud alle merkenen occasions • APK Keuring • Kleine- en grote beurt • Reparaties 7 6651AH Weurt Houtweg • Haal- en brengservice 024-8489857 • In- en verkoop occasions • Wassen en interieur cleaning

www.verhees-autos.nl

Houtweg 7 6551 AH Weurt 024-848 98 57 | 06-463 430 63

www.verhees-autos.nl

Leden 10% korting

Mieke Collection stopt! Na ruim 34 jaar gaat Mieke Collection te Beuningen de deuren sluiten! De meeste klanten zijn al via email geïnformeerd maar op deze wijze hoop ik zoveel mogelijk alle klanten uit de regio die onze zaak in de loop der jaren hebben bezocht te bereiken. Het is mooi geweest. Allereerst gaat mijn dank natuurlijk uit naar U klanten/bezoekers van onze mooie zaak. Dat we Mieke Collection tot nu toe succesvol hebben kunnen blijven draaien is vooral ook te danken aan onze

Bedankt!

Half augstus gaat MIEKE COLLECTION (MIEKE mode) STOPPEN!

geweldige verkoopsters/medewerksters Angela, Carla, Corrie en Marijke. Angela gaat nu van haar welverdiende rust genieten. Dank gaat ook uit naar alle modellen welke door de jaren heen onze items hebben gepresenteerd o.a. in de winkel en op t Julianaplein. Ook dank aan alle coupeuses. Goed nieuws is dat de mode voor o.a. onze doelgroep m.i.v. 1 september voortgezet gaat worden door Wendy van de Geer. Wendy is geen onbekende in Beuningen, ze heeft een aantal keren de modeshow meegelopen en is de vrouw van Theo Engelen van Limburgia vlaai specialiteiten. Wendy lijkt ons zeer geschikt, heeft ook de nodige ervaring in de modebranche. Hoop dat we U nog in onze zaak mogen verwelkomen. We sluiten ongeveer half augustus de deur.

U kunt nu nog onze allerlaatste collectie voorjaar/zomer 2019 bewonderen.

U kunt nu nog onze allerlaatste collectie voorjaar/zomer 2019 bewonderen. Via social media houden we U op de hoogte van de akties die nog zulen volgen. Nogmaals hartelijk dank voor Uw jarenlange interesse!!

TEAM MIEKE COLLECTION George Vink


Focus op duurzaamheid!

KO RT I N G S AC T I E ! SERVICE & ONDERHOUD VOOR UW CV KETEL Neem nu contact met ons op voor een onderhoudscontract voor uw CV ketel en ontvang

30% korting op het eerste contractjaar

Meubelspuiterij Maas & Waal Oude meubels als nieuw!

De actie loopt van maandag 1 april t/m vrijdag 12 april 2019.

   van Heemstraweg 12b ● 6644 KG  

Ewijk ● T 0487 52 50 05 ● www.koopmansinstallatie.nl

kast na: nieuwe kleur

<

<

kast tijdens stralen

Meubelspuiterij Maas & Waal • • • • •

Maatwerk in staal, RVS en aluminium Ruime voorraad staal, RVS en aluminium Ontwerp en tekenwerk voor Uw product Montage werken. VCA gecertificeerd Stalen lateien uit voorraad

info@donkconstructie.nl 0487 593054

WWW.DONKCONSTRUCTIE.NL

Energieweg 19 Beneden-Leeuwen Tel. 0487-593001 / 06-13444237 www.meubelspuiterijmaasenwaal.nl

laat hout stralen

STAM TECHNIEK AEROCLEANING Energieweg 19b Beneden-Leeuwen Tel. 06-57487757 www.stamtechniek.nl

Meubelspuiterij

Maas & Waal

Waarom kiezen voor gecertificeerde beveiligingsinstallaties van

HTR security systems bv

De vraag naar gecertificeerde beveiligingsinstallaties neemt toe en de eisen van verzekeraars en de overheid met betrekking tot inbraakmeldinstallaties, camerainstallaties brandmeld- en ontruimingsinstallaties en de privacy worden steeds zwaarder. HTR heeft als een van de weinigen alle knowhow en certificaten om dergelijke systemen te ontwerpen, aan te leggen en te onderhouden.

Gecertificeerde inbraakmeldinstallaties:

Gecertificeerde brandbeveiligingssystemen: Het Bouwbesluit geeft in bepaalde gevallen aan dat een brandbeveiligingssysteem voorzien moet zijn van een ‘inspectiecertificaat’. Dat wordt verstrekt na beoordeling door een onafhankelijke en deskundige partij en gebleken geschiktheid voor het behalen van de benodigde doelstellingen. HTR security systems levert deze systemen op met een productcertificaat, begeleid het totale traject en levert daarvoor alle benodigde documenten aan.

Wilt u zeker weten dat alle risico’s bij inbraak gedekt zijn, dan ontzorgt HTR volledig, van het opstellen van een beveiligingsplan tot de uiteindelijke certificering en bijbehorend service- en onderhoudsabonnement. Dat geschiedt volledig conform de huidige regelgeving (VRKI) van het verbond van verzekeraars.

Gecertificeerde camerasystemen: De vernieuwde privacywetgeving maakt het verstandig om een gecertificeerd camerasysteem aan te schaffen. Met bijbehorend kwaliteitsdocument kunt u aantonen dat uw systeem voldoet aan de nieuwe beoordelingsrichtlijn Cameratoezicht (BRL K21039 video-installaties). HTR levert camerasystemen volledig gecertificeerd op en maakt een eind aan slechte camerabeelden als gevolg van een verkeerd systeemontwerp.

42

jaar Energieweg 50 6651 KT Druten 0487-513666 info@htr-securitysystems.nl www.htr-securitysystems.nl


Schippers Optiek Beuningen:

Een nieuwe eigenaar, maar de vertrouwde service blijft Sinds september vorig jaar is Schippers Optiek in Beuningen onderdeel geworden van de Briljant Groep uit Boxmeer. Eigenaars Sil en Han Schippers besloten dat het na 23 jaar totale inzet voor hun bedrijf tijd werd voor andere bezigheden. In de Briljant Groep vonden zij een opvolger die aansloot bij hun beeld van een zich onderscheidende opticien. Hieronder vertelt Gijs Dekkers, regiomanager van de Briljant Groep over de overname en bedrijfsleider Roel van Orsouw of er voor u, als klant, iets gaat veranderen.

De overname Gijs Dekkers (32) werd binnen de Briljant Groep opgeleid tot regiomanager. Naast diverse optiekopleidingen studeerde hij HBO-Bedrijfskunde. Hij vertelt hoe de overname van Schippers Optiek tot stand is gekomen. “We hoorden dat Sil en Han Schippers met verkoopplannen rondliepen en, na ons te hebben geïnformeerd over het bedrijf, zijn Pieter Vloet, eigenaar van de Briljant Groep en ik samen naar Beuningen gegaan. Met Sil en Han was er direct een klik en het bedrijf paste exact in ons plaatje. Binnen één maand was de verkoop dan ook beslecht.”

Blij personeel maakt blije klanten Voor de medewerkers wil Roel vooral een bedrijfsleider zijn die zich niet boven, maar naast zijn collega’s plaatst. “Ik hecht belang aan een goede werksfeer en teamspirit en wil onze mensen ruimte, verantwoordelijkheid en groeimogelijkheden bieden. Alleen op die manier geloof ik dat je de beste combinatie van kwaliteit, service en klantvriendelijkheid kunt bereiken. Immers, als je medewerkers gelukkig zijn, stralen zij dat ook uit naar de klanten.”

Weinig merkbare verandering

De bedrijfsleider Het nieuwe dagelijkse gezicht van Schippers Optiek is Roel van Orsouw (30) uit Uden. Hij is de nieuwe bedrijfsleider van Schippers Optiek. “Voor mij is dat een mooie uitdaging”, vertelt Roel, “mede omdat mijn familie van moeders kant uit Ewijk afkomstig is. Ik kom uit een échte optiekfamilie en zelf ben ik als weekendhulp begonnen en heb de optiekopleiding gevolgd. Via een buurman ben ik uiteindelijk bij de Briljant Groep terechtgekomen. Onze klanten zullen weinig merken van de overname. We doen er voor hen álles aan om dé kwaliteitsoptiek van Beuningen te blijven.”

Voor de klanten zal er volgens Roel niet heel veel veranderen. “Natuurlijk is er sprake van een nieuwe eigenaar, dus op de achtergrond zal er qua bedrijfsvoering wel wat veranderen. Daar zal de klant echter weinig van merken. In de winkel blijft de sfeer en service als vanouds. Er verdwijnen weinig gezichten en er zijn wat nieuwe bij gekomen, maar we blijven ons profileren als dé kwaliteitsoptiek voor Beuningen, waar we naast uitstekende service ook altijd zorgen voor een lekker kopje koffie en waar altijd tijd is voor een praatje. U blijft dus van harte welkom bij Schippers Optiek!

Alles voor de klant Klantvriendelijkheid en inlevingsvermogen vindt Roel essentieel voor een goede bedrijfsvoering. “Natuurlijk verkopen we bij Schippers Optiek mooie producten, maar daarnaast moeten onze klanten met het beste gevoel onze zaak verlaten. Beide karaktertrekken zijn mij gelukkig eigen, evenals een passie voor mijn werk. Dat enthousiasme draag ik dan ook graag over, zowel op onze medewerkers als op onze klanten. Daarnaast geloof ik in ‘gewoon doen’, maar zeker ook in professionaliteit, kwaliteit, service. Voor sfeer en gezelligheid in de winkel heb ik ook altijd aandacht.”

Julianaplein 29 6641 CS Beuningen Tel. 024-6751399 www.schippersoptiek.nl

43 Anny

Bart

Iris

Melanie

Kiona

Petra

Natasa

Patricia

Sandra

Roel


Slagerij Kocken & Bakkerij Thomassen

wensen u een lekker pasen Een vrolijk Pasen begint met een heerlijk paasontbijt. Een mooi versierde tafel met allerlei lekkere broodsoorten, beleg en natuurlijk een vers gekookt eitje. Voor de kinderen een Palmpaashaasje als verrassing op hun bord met daarbij hun zelf beschilderde paaseieren.  

Tosti van Paasbrood

Bereiding: Neem het amandelspijs uit de sneetjes paasbrood en strijk het over de sneetjes uit. Snijd de appel of banaan in dunne plakjes en leg ze op 1 sneetje. Leg het andere sneetje er met de spijskant op. Bestrijk de buitenkant dun met vloeibare margarine. Bak de tosti in een tostiapparaat of in een tosti-ijzer goudbruin.

Tips van Bakker Thomassen

Tips van slager Maarten Kocken

Een grote keuze aan luxe broodjes maakt het begin van Pasen compleet. Harde en zachte bolletjes en croissants, er is voor elk wat wils. Doe de croissantjes nog heel even in de oven (5 minuutjes op 180 graden) en de heerlijke geur van verse broodjes vult uw huis. Of denk eens aan onze afbakbroodjes. Een leuk assortiment aan harde bolletjes. Net zo vers bereid als onze normale broodjes, maar net even wat eerder uit de oven gehaald, zodat u dat heerlijke verse korstje er thuis nog aan kunt geven in uw eigen oven. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de broodjes op 7 minuutjes af.

Paasbroodjes zijn niet compleet zonder heerlijke ambachtelijke vleeswaren en salades. Houd u een paasbrunch? Dan is een heerlijk warm gerecht een lekkere toevoeging. Probeer dan ook eens onze heerlijke beenhamwraps, Schotse eieren, runderrollade of Italiaanse varkensrollade. Ook onze kipkerriebroodjes en hamburgers met blauwe kaas zijn uitstekend te combineren bij een Paaslunch. Wij wensen uw dan ook een vrolijk Pasen met een gezellig Paasontbijt of een fijne Paasbrunch!

Echte Bakker Thomassen Zandstraat 80, 6658 CW Beneden-Leeuwen Tel. 0487-591266 www.bom.echtebakker.nl

Maarten Kocken keurslager Zandstraat 56, 6658 CW Beneden-Leeuwen Tel. 0487-592163 www.lemmers.keurslager.nl


MAAS & WAAL SMAAKT NAAR MEER

WERELDKEUKEN VAN:

Agnieszka Chacinska Agnieszka Chacinska (34) werd geboren in Lemberg (Polen) en woont sinds 19 jaar in Nederland, waarvan 15 jaar in Deest. Zij is getrouwd met Jan van den Berg en noemt zichzelf voor het gemak sindsdien Agnes van den Berg. “Dat is gemakkelijker uit te spreken dan mijn Poolse naam”, lacht ze. Ze werkt als PGB-hulp bij mensen met een persoonsgebonden budget en sinds kort heeft ze haar eigen bedrijf, waarmee ze Polen helpt om in Nederland te integreren.

Eetcafé Vrienden: Heerlijk ongecompliceerd eten in Wijchen In deze rubriek geven we in iedere uitgave een korte impressie van een van Maas en Waals smaakmakende horecabedrijven. Voor deze uitgave stelden we enkele vragen aan Willy Verploegen van Eetcafé Vrienden in Wijchen. Wat betekent gastvrijheid bij Eetcafé Vrienden en hoe vullen jullie dat in? “Gastvrijheid betekent voor ons dat we onze gasten zich bij ons thuis laten voelen. Een vriendelijke en persoonlijke benadering staat daarbij voorop, maar ook vinden we het belangrijk om onze gasten in hun waarde te laten en hen voldoende privacy aan tafel te gunnen.”

Agnieszka kreeg het gevoel voor koken en smaak mee van haar moeder en grootmoeder. Die konden allebei erg goed en lekker koken en als kind mocht ik altijd al meehelpen en uitproberen. “Ik ben het daardoor ontzettend leuk gaan vinden om mensen te verwennen met eten en hen van alles te laten proeven.” Op vrije dagen kookt Agnieszka altijd uitgebreid, maar ongecompliceerd. “Dat is anders met de Kerst- en Paasdagen. Het is bij ons inmiddels traditie geworden dat ik dan uitgebreid Pools kook. De Poolse keuken is er een met een sterk eigen karakter en in het algemeen niet heel pittig. Voor Maas en Waal4all XL heb ik het recept voor Bigos uitgezocht: een heerlijke milde

Wat is bij jullie de belangrijkste sfeerbepaler?

Poolse zuurkoolschotel en een traditioneel Pools gerecht.”

“Dat is de combinatie van eenvoudige en eerlijke gerechten en de

Bigos

vriendelijkheid en klantgerichte instelling van onze mensen.” In hoeverre draagt jullie interieur bij aan de sfeer in het eetcafé? “We hebben gekozen voor een warm interieur dat veel gezelligheid uitstraalt. Ons eetcafé is tevens ingericht voor alle leeftijdsgroepen; ook kinderen zullen zich bij ons op hun gemak voelen”

500 gr. naturel zuurkool 1/2 liter water 2 uien 250 gr. (kastanje)champignons 1/2 witte kool 6 el olijfolie 125 gr. gewelde pitloze pruimen

700 gr. runderriblappen 3 tenen knoflook 1 Gelderse rookwordt (250 gr.) of Poolse worst (Kielbasa) 140 gr. tomatenpuree 2 gedroogde laurierblaadjes

Wat is er bijzonder aan en op jullie menukaart? “Dat we op onze kaart zeer gavrieerde en verrassende gerechten aanbieden tegen een uitstekende kwaliteits/prijsverhouding. We hebben een ruime variatie in vlees-, vis-, gevogelte en vegetarische gerechten, die zeker niet alledaags is. Zo bieden we onze gasten bijvoorbeeld een uitstekende Falafel aan!” Welke tip heb je voor de lezers van Maas en Waal4all? “Een eetcafé hoeft niet per se ‘maar’ een eetcafé te zijn, maar kan zich zeker onderscheiden met eenvoudige maar ‘andere’ gerechten. Ik nodig iedereen uit om dat bij ons te komen ervaren en het beeld van een eetcafé bij te stellen!”

Bereidingswijze: Breng de zuurkool met het water aan de kook en laat 15 minuten koken Snipper de ui, maak de champignons schoon met keukenpapier en halveer ze. Snijd de witte kool in dunne reepjes. Verhit vervolgens 1/3 van de olie in een grote pan en bak de ui, champignons, witte kool en pruimen gedurende 10 minuten. Snijd de runderlappen in kleine stukjes en snijd de knoflook grof. Verhit vervolgens de rest van de olie in een koekenpan, bestrooi het vlees met peper en zout en bak het in 4 minuten rondom bruin. Schep het vlees om met de knoflook. Giet de zuurkool af en voeg die, samen met het vlees, toe aan het koolmengsel. Snijd de worst in plakjes en voeg die, samen met de wijn, tomatenpuree en laurierblaadjes, eveneens toe. Laat het geheel met de deksel op de pan 2 uur stoven op laag vuur. Roer regelmatig en breng het op smaak met peper en zout.

www.verploegenwijchen.nl/eetcafe-vrienden/

Tip:

Als je dit gerecht 1 dag van tevoren bereid is de smaak nóg intenser.

Combineer het met stevig bruin brood of met gekookte aardappelen.

45


Culinaire ambassadeurs Eetcafé Vrienden, Wijchen Willie Verploegen Rode bieten pastasalade met feta en walnoten 250 gr. Rode bieten pasta 100 gr. feta blokjes 80 gram Walnoten 1 limoen-citroen peterselie

limoendressing: 60 ml crème fraiche 1 eetlepel mayonaise 1 eetlepel limoensap 1 eetlepel witte wijn

Aan tafel bij Jan, Dreumel Jan Bouman

Moeke Mooren, Appeltern Tonnie van Rossum

Hollandse asperges op “klassieke wijze”

Gebraden lamsnek met kruiden risotto en groene asperges

Hollandse asperges Plakjes gekookte achterham of beenham Scharrel eitjes Nieuwe aardappeltjes Roomboter

Room Specerijen, foelie en laurierblad Zout Peterselie of bieslook

Lams nek: 1 kg lams nek 2 sjalotten 2 teentjes knoflook 4 takjes tijm 3dl lams jus (rund mag ook) 1 dl rode wijn Risotto : 50 gram boter 250 gram arborio rijst

Voor het paasdiner of paaslunch maar ook voor de komende zomer een frisse salade als voorgerecht. Neem ca. 60 gr rode biet-pasta per persoon. Je kunt deze zelf bereiden met een spiraalsnijder of kant en klaar bij diverse supermarkten kopen. Verdeel de rode biet pasta over 4 schaaltjes en meng de blokjes feta en walnoten er doorheen. Voor de dressing meng de creme fraiche, mayonaise, limoensap en witte wijn door elkaar en roer het tot een glad sausje. Voeg zo nodig wat peper en zout toe. Spuit de limoendressing over de rode biet pasta en garneer het af met een schijfje citroen of limoen en peterselie. Lunchtip :Wanner je er wat couscous of quinoa aan toe voegt kun je het als een heerlijke lunchsalade serveren.

46

Schil de asperges dun en snijd ze op gelijke lengte. Zet de schillen in een kookpan onder wateren voeg een laurierblad, wat foelie en zout toe en breng aan de kook. Kook de eieren hard, pel ze en snijd ze doormidden. Wrijf de dooier door een zeef. En hak het wit in fijne blokjes. Schil de nieuwe aardappelen in de vorm van een klein tonnetje met zes gelijke zijden en kook ze in de aspergebouillon. Leg de asperges in een pan of braadslee met 100 gram boter Als de schillen koken zeef de ‘bouillon’ dan door een fijne zeef en schep voorzichtig zoveel op de asperges, dat ze onder staan. Breng de asperges aan de kook en laat ze een minuut doorkoken. Laat ze vervolgens afkoelen/doorgaren in het vocht. De bouillon die overblijft is goed geschikt om een aspergesoep van te maken. Kook 0.5 liter room en 125 gram boter en een snuif zout in tot een botersaus. Neem de hamplakjes een uur van tevoren uit de koelkast, dresseer ze op een warm bord en leg er een passend aantal asperges op. Garneer met eiwit en eidooier, royaal botersaus en afmaken met fijngesneden bieslook. de gekookte aardappeltjes opstoven met een klontje boter en apart serveren. Eet smakelijk!

1 sjalot 1 dl witte wijn 1 liter bouillon (rund, kip, of lam) 300 gram bospeen 300 gram groene asperge 200 gram kleine trostomaatjes 50 gram crème fraiche

Bak de lamsnek een dag tevoren in olie rondom goed bruin en haal hem uit de pan. Maak de dag erna de sjalot en knoflook schoon en fruit die in de braadpan waarin de lamsnek is gebakken. Blus de sjalotten af met rode wijn en de jus, doe de lamsnek met takjes tijm weer in de pan en laat hem een hele middag rustig op laag vuur braden. (voeg eventueel wat water toe indien nodig). Maak de bospeen en de asperge schoon en blancheer die kort, tot ze beetgaar zijn. Koel ze daarna in ijswater. Snipper de sjalot en fruit die in boter. Voeg daarna de rijst toe en rooster hem licht. Blus daarna af met de wijn en laat die helemaal opnemen in de rijst. Voeg daarna telkens in kleine beetjes de bouillon toe. Blijf voldoende roeren tijdens dit proces. Als alle bouillon is toegevoegd is de rijst beetgaar en kan de risotto worden afgemaakt. Snijd van de geblancheerde asperges de toppen af en snijd de onderkanten samen met de bospeen in halve maantjes. Doe de gesneden groenten door de risotto heen met crème fraiche en voeg zout en peper toe naar smaak. Bestrooi de trostomaatjes met wat zout en peper en een scheutje olijfolie. Pof ze vervolgens 6 minuten in de oven op 200 graden. Haal de lamsnek uit de braad pan, snijd hem in mooie plakken en bak die vervolgens in een koekenpan mooi krokant. De jus die in de braadpan zit kun je opwarmen en gebruiken als saus voor de lamsnek. Eet smakelijk!


Eet smakelijk

Old Skool, Druten Johan Visser

Eeterij De Pont, Maasbommel Harm den Daas

’t Hemelrijck, Beuningen Mahjoub Inerhmi

Tartaar van zeebaars, oesterblad en salty fingers

Frisse voorjaars-kipsalade

Geitenkaassalade ‘t Hemelrijck

Ingrediënten tartaar 1 zeebaarsfilet p.p. 200 gr. creme fraiche 20 gr. wasabi 10 gr. limoensap 10 gr. gembersiroop

Marinade 100 gr. sushiazijn 100 gr. water 10 gr. wasabi 20 ml mirin red meat radijs

Ontdoe de filets van het vel, snij tot tartaar en zet koud weg tot gebruik. Meng de crème fraiche, wasabi, verse limoensap en gembersiroop met elkaar. Zet voor de marinade de sushiazijn, water, wasabi en mirin gezamenlijk op het vuur. Zodra deze kookt mag deze van het vuur af en meng je deze met de staafmixer. Marineer hierin bv de red meat radijs Meng de tartaar met de marinade op smaak, eventueel nog wat zout toevoegen. 

300 gr gerookte kip in reepjes 1 rode ui in ragfijne ringen 2 handsinaasappelen in partjes Walnoten of pecannoten bij voorkeur even licht roosteren Schil eraf en partjes tussen de vliesjes

uitsnijden Veldsla 2 hard gekookte eieren in partjes 2 tomaten in blokjes gesneden zonder binnenkant Bieslook fijn gesneden Rode wijndressing

Neem een grote kom, doe daarin eerst de veldsla, rode ui , noten blokjes tomaat en wat dressing . Alles met veel liefde door elkaar husselen want de veldsla heeft een teer zieltje :) Neem vier mooie bordjes en verdeel hierop de salade. Garneer af met de eieren en de sinaasappel partjes en bestrooi het geheel met bieslook. Serveer er warm stokbrood bij. Eet smakelijk!  

150 gr gemengde sla (bv rucola melange) 50 gr pijnboompitten, geroosterd 250 gr cherry tomaten, gehalveerd 30 gr krokant gebakken spekjes 50 ml olijfolie

1 eetl honing 2 eetl balsamico-azijn Peper en zout

Maak eerste de dressing door middel van de olijfolie, honing en balsamico-azijn door elkaar te mengen. Breng op smaak met wat peper en zout. Doe de sla in een kom en meng de dressing er door. Voeg de pijnboompitten, peen julienne en cherry tomaten toe en meng alles voorzichtig met een (sla)vork. Bewaar aan aantal pijnboompitten voor de garnering. Verdeel de sla over de bord. Heb je aantal blokjes geitenkaas verdeel dit op de salade. Garneer met wat walnoten en pijnboompitten. Eet smakelijk !

Gekozen tot leukste restaurant van Beuningen en top 3 in Gelderland.

Eigenaar Kenan Ozdem ir

47


DE PASSIE VAN ED ENGELBART

Leven in

VRIJHEID & vrede

In het kader van de 75 jaar bevrijding, brengt Maas en Waal4all dit jaar een serie over Maas en Walers die een bijzondere passie hebben voor de laatste grote oorlog in West Europa. We besteden aandacht aan herdenking en aan het besef dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Voor deze uitgave zijn we daarom in gesprek gegaan met scheepsbouwer Ed Engelbart (Eddie voor vrienden), die een passie heeft voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, met name voor de rol van de mens daarin.

48


DE PASSIE VAN ED ENGELBART

Geïntrigeerd door de geschiedenis

Steeds meer leren

Eddie (42) woont met zijn vriendin in Alphen en werkt als

Hoe meer hij leert, hoe gedetailleerder Eddie’s zoektocht naar

scheepsbouwer bij Heeze Shipyards in Oss. Hij raakte tijdens zijn

informatie wordt. “Je gaat informatie steeds meer trechteren. In de

lagereschooltijd geïnteresseerd in de geschiedenis van de Tweede

eerste jaren dat ik met de oorlog bezig was, richtte ik me vooral op de

Wereldoorlog. “In de 6e klas moesten we een werkstuk maken en

brede geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Uiteindelijk ben ik nu

het eerste dat bij me opkwam was de Tweede Wereldoorlog. Ik was

op zoek naar informatie over mijn eigen regio. In de begindagen van

geïntrigeerd geraakt door het monument voor Martien Derks, die

WHAM (de Alphense historische werkgroep, red.) heb ik veel met Adrie

tijdens de oorlog door eigen vuur werd gedood. Ik begon de boeken

van Hoogstraten zitten praten over wat er hier gebeurd is. Zo kwam ik

van mijn oma door te spitten en op boekenmarkten verder te zoeken

er achter dat er over de oorlog in West Maas en Waal nog maar weinig

naar boeken over de oorlog. Die fascinatie groeide uit tot een echte

is opgetekend.”

passie en inmiddels heb ik dan ook grote aantallen boeken en films verzameld, gelezen en gekeken.”

Locaties bezoeken Toen Eddie acht jaar was bezocht hij voor het eerst het oorlogsmuseum in Overloon. In 1988 ging hij op schoolkamp in Oosterbeek. Van daar uit bezocht hij de Grebbeberg, waar het Nederlands leger aan het begin van de oorlog zwaar werd verslagen, en Hotel Hartenstein, commandopost van de geallieerden tijdens operatie Market Garden (de Slag om Arnhem). “Daar die bezoeken wilde ik steeds meer over de oorlog lezen. Ik begon met het doorwerken van de gehele Lekturamaserie, die ik stuk voor stuk uit antiquariaten en boekenmarkten haalde.”

“Hoe meer ik leerde, hoe nieuwsgieriger ik werd” Steeds meer vragen Eddie merkte dat, hoe meer hij las, hoe meer vragen er opdoemden. “Vooral vragen als hoe dingen konden lopen zoals ze liepen, hoe één man een heel volk kon manipuleren en wat mensen dreef om elkaar afschuwelijke dingen aan te doen. Maar ook ben ik geïnteresseerd in de drive van Hitler-volgers als Reinhard Heydrich, ontwerper van de ‘Endlösung’ of kamparts Joseph Mengele. Daarnaast verdiep ik me in hoe verschillende bevolkingsgroepen met oorlog en onvrijheid

“We moeten informatie verzamelen en optekenen, voordat dat niet meer kan” Op zoek naar de laatste informatie Omdat oorlogsnieuws en oorlogsberichten over West Maas en Waal maar zeer sporadisch voorhanden zijn, moet Eddie vooral op zoek naar verhalen van mensen en naar dagboeken. “Dat is heel lastig, want die generatie is inmiddels bijna uitgestorven. Ik weet dat er in Alphen een Canadese militair is doodgereden, dat er aan het einde van de oorlog een gezin is omgekomen toen hun scheepje op de Maas werd beschoten en natuurlijk van Martien Derks, die gedwongen werd om in een Duits uniform over straat te gaan en toen werd doodgeschoten door een geallieerde scherpschutter. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met de landingsstrip voor bevoorradingsvliegtuigen bij Moordhuizen en met de V1’s die hier moeten zijn neergestort? Die informatie is al (bijna) niet meer te achterhalen. Voor WHAM is het denk ik dan ook zaak om zo veel mogelijk verhalen op te tekenen voordat ze zijn verdwenen. Zoeken naar informatie en primaire bronnen is echter lastig, omdat je niet weet waar en waarnaar je moet zoeken. Een deel van onze geschiedenis zal voor altijd begraven raken, zonder dat we hem kennen.”

omgingen in hun dagelijkse leven.”

Al het speuren naar de geschiedenis heeft Eddie bewust gemaakt van de

Manipulatie en motivatie

staan we er niet meer bij stil wat mensen elkaar nog niet zo lang geleden

De motivatie van Nazi- en fascistische sympathisanten in de As-staten (Duitsland, Italië en Japan) interesseert Eddie ook bijzonder. “Met name probeer ik voor mezelf informatie te vinden over de NSB en haar leden en wat hen dreef. Ik ben ook bijzonder geboeid door persoonlijke verhalen, van gewone burgers en soldaten, van de oorlog in Europa tot de Pacific en Japan.”

waarde van vrijheid. “Leven in vrijheid en vrede is een groot goed. Helaas hebben aangedaan en vandaag de dag nog aandoen. Wat dat betreft heeft met name mijn bezoek aan Auschwitz bewustwording veroorzaakt. We moeten ons gelukkig prijzen dat we in Maas en Waal geboren zijn en hier leven, niet in één van de brandhaarden van de wereld.” TEKST EN FOTO’S: RVL

49


Robby Wilbert

Corn e

Theo Eddy

Marco

De grootse e-bike store van Maas en Waal! Eigen huismerk: Lugano Zelf ontwikkeld, uniek met 5 jaar garantie Cortina:

Lifestyle e-bike voor de moderne man en vrouw. Vele modellen in hippe kleuren. Veel variatie in uitvoeringen en accu’s.

Prijzen vanaf

€ 1259.00

Lugano Elo de Luxe: • Bafang middenmotor met 700 wh accu • Shimano 8 versnellingen en remsysteem • 5 jaar volledige garantie

Trenergy:

Prima e-bike met goede prijs / kwaliteit verhouding. Diverse modellen met voorwielmotoren en verschillende accu mogelijkheden.

Prijzen vanaf

€ 1349.00

Lugano Elo Tour:

• Voorwielmotor met 470 wh accu • Shimano 7 versnellingen en remsysteem • 5 jaar volledige garantie

Giant:

• Diverse modellen en uitvoeringen • Shimano 7 of 8 versnellingen • Keuze mogelijkheid voor 300-400500 wh accu

€ 1799n.0mod0el) (dames en here

Prijzen vanaf

€ 2099.00

Riese & Müller:

Dit Duitse e-bike merk heeft comfort en wegligging als belangrijke speerpunten. Diverse modellen met retro look en brede banden staan in onze zaak. Sportieve en lage instap, low en high speed.

BIJ AANKOOP VAN EEN E-BIKE HEBBEN WE TWEE ACTIES! 1. U krijgt een gratis diefstal, casco en pechhulp verzekering of 2. Bij aankoop van 2 E-bikes krijgt u een XLC vouwbare fietsendrager twv € 469 GRATIS (vraag naar de voorwaarden)

€ 2399n.0mod0el) (dames en here

Prijzen vanaf

€ 3059.00

Naast de bovenstaande merken kunnen wij alle merken elektrische fietsen leveren.


Tweede paasdag geopend

Bij Herckenrath Fietsplaza topmerken High speed e-bikes onder 1 dak!

AKTIE!

Bij aankoop van een High-speed E-bike vóór 1 juni 2019 ontvangt u bij laza Herckenrath Fietsp DE GROOTS gratis 5 jaar garantie op de hele fiets!

Dat bewegen goed is hoeven wij u niet meer te vertellen; dat weet u inmiddels wel. Maar dat fietsen naar uw werk zorgt voor een frisse start van de dag en dat het van werk naar huis fietsen bijdraagt aan het ‘leeg maken’ van uw hoofd is zeker een aangenaam bijkomend voordeel. Daarom heeft Herckenrath Fietsplaza uit Horssen nu, als enige in de wijde regio, alle topmerken van de High-speed E-bike in huis: Dé snelle elektrische fiets, waarmee u geen tijd verliest en die bijdraagt aan uw gezondheid en het milieu.

De voordelen van een High-speed E-bike • AANSCHAF MOGELIJK OP GROND VAN DE WKR-REGELING • GEBRUIK MAKEN VAN HET WIA-INVESTERINGSFONDS • FISCALE AFTREKBAARHEID • AANTREKKELIJKE ALL-INCLUSIVE LEASEMOGELIJKHEDEN (MÉT VERZEKERING EN ONDERHOUDSCONTRACT) • PER 1 JANUARI 2020 SLECHTS 7% BIJTELLING

Koga:

€ 4999.00

Stromer:

E

vanaf € 5190.00

w

TIJDELIJK GR

L • • • • •

Kom testen!

• •

De High-speed E-bike wordt geleverd door de merken Koga, Riese & Müller, Stromer en het nieuwe topmerk Klever. Al deze high-end elektrische fietsen hebben wij onder één dak. Tevens beschikt Herckenrath Fietsplaza over alle testfaciliteiten die u in staat stellen om de voor u passende keuze te maken. Kom de High-speed E-bike dus eens vrijblijvend bij ons uitproberen. Wij garanderen u een unieke ervaring!

Riese & Müller:

vanaf € 3699.00

Klever:

• •

vanaf € 4499.00

DE GROOTSTE E-BIKESTORE VAN MAAS EN WAAL!

* Geldig op bovenstaande Lug

EEN ONGEKEND COMPLETE E-BIKE IN DEZE PRIJSKLASSE www.luganofietsen.nl

TIJDELIJK GRATIS DIEFSTAL EN CASCO VERZEKERING*

HERCKENRATH FIETSPLAZA

1500M2 FIETS PLEZIER EN EIGEN OUTDOOR TESTBAAN

LUGANO ELO DE LUXE

LUGANO ELO DE LUXE

• Shimano Nexus 8 versnellingen

• Shimano Nexus 7 versnellingen

• Shimano Rollerbrakes

• Shimano Rollerbrakes

• Verende zadelpen en headshock vering

• Verende zadelpen en headshock vering

• USB-aansluiting op koplamp

• USB-aansluiting op koplamp

• Gesloten kettingkast

• Gesloten kettingkast

• Leren handvatten

• Leren handvatten

• Bafang middenmotor

• Voorwielmotor

• 700 wh accu

• 470 wh accu

• Actieradius tot +/- 175km

• Actieradius tot +/- 125km

• 5 jaar garantie op gehele fiets

• 5 jaar garantie op gehele fiets

• Kleur: grijsmetallic

• Kleur: mat antraciet

€ 2399,-

€ 1799,-

HE

BO

* Geldig op bovenstaande Lugano modellen en zonder inruil. Vraag naar de voorwaarden. Deze modellen zijn verkrijgbaar in diverse dames- en herenmaten

HERCKENRATH FIETSPLAZA BOVAG 5-STERREN SPECIAALZAAK

Outdoor testbaan met helling

Molenweg 17 • 6631 KJ Horssen • Tel. 0487-541 566 • www.zoekfiets.nl

Herckenrath Fietsplaza

Molenweg 17

6631 KJ Horssen

Tel. 0487-541 566

Adv_4All_Herckenrath_266x377.indd 1

www.zoekfiets.nl

Hercken

Onder voorbehoud van druk- en zetfouten

22-06-18 15:27

Onder voorbehoud van druk- en zetfouten Adv_4All_Herckenrath_266x377.indd 1


Vierdaagselopers:

Voorkomen is beter dan uitvallen De trainingen voor de Vierdaagse van 2019 zijn weer begonnen; duizenden mensen hebben de wandelschoenen weer tevoorschijn gehaald en beginnen met oefenen. Met die nieuwe start komen veel mensen er achter dat ze klachten hebben of ontwikkelen aan voeten, enkels, benen, knieën en zelfs de rug of de nek. Volgens Martien Vermolen, eigenaar van Orthopedisch Medisch Speciaalzaak Vermolen uit Wijchen zijn die klachten te voorkomen. “De meeste mensen komen pas bij ons als ze klachten hebben”, vertelt Martien. “Bestrijding daarvan is goed mogelijk, maar eigenlijk al te laat, want dergelijke klachten zijn goed te voorkomen. Door middel van een gedegen voetanalyse met een drukmeting kunnen wandelaars bij ons laten kijken welke klachtenrisico’s zij lopen en hoe die risico’s zo klein mogelijk kunnen worden gehouden. Dat begint al bij het trainen.”

“Uitvallen voorkomen kun je het beste via maatwerk. Ieder paar voeten is immers uniek” “Natuurlijk verkleinen goede wandelschoenen de risico’s op klachten”, vervolgt Martien, “maar vaak is ook dat niet voldoende. Door het gebruik van orthopedische hulpmiddelen als op maat gemaakte inlegzolen en speciale wandelkousen en –sokken kun je de risico’s fors inperken en tegelijkertijd loopcomfort toevoegen. Daarbij moet je je wel realiseren dat iedere wandelaar en dus ieder paar voeten uniek is.

Maatwerk is daarom de enige juiste oplossing en dat kan alleen door een professioneel uitgevoerde digitale scan of het maken van een gipsafdruk. Dan kun je ook rekening houden met individuele wensen en behoeften. Wij zijn zelfs in staat om voor open schoenen en sandalen een persoonlijk voetenbed te vervaardigen. Loopt u de Vierdaagse? Dan roept Martien u op om dat verstandig te doen en eerst uw individuele situatie vakkundig te laten beoordelen. Bij OMS Vermolen kunt u terecht voor gratis voetanalyses en beenmetingen. Kijk daarvoor op www.omsvermolen.nl of bel ons gerust voor een afspraak.

Vijverlaan 24, 6602 CX Wijchen Tel. 024-6453165

www.omsvermolen.nl

Effectieve behandeling van spataderen en aambeien Spataderen zijn volgens vaatchirurg Wijnand van Gent niet alleen lelijk, maar kunnen zonder behandeling ook leiden tot serieuze klachten. “Als je er niets aan doet kun je in eerste instantie last krijgen van zwaar vermoeide benen en pijn. In een volgend stadium wordt de pijn niet alleen erger, maar de spataderen kunnen dan leiden tot een open been. Dan heb je een serieus probleem.”

aambeien is per definitie medisch en valt dus onder de verzekerde zorg. De rekening is voor de zorgverzekeraar.” Het Flebologisch Centrum Grave (FCG) is een behandelcentrum voor spataderen en aambeien waar gebruik wordt gemaakt van de nieuwste technieken. Eigenaar en ervaren vaatchirurg, Wijnand van Gent heeft zich buiten de arteriële vaatchirurgie bekwaamd in de diep veneuze (interventie) chirurgie en behandelt spataderen volgens de laatste ontwikkelingen.

In zijn centrum voeren Wijnand van Gent en zijn team van specialisten alle nieuwste spataderbehandelingen uit. “Via echo bepalen we welke behandeling het beste resultaat geeft. Daarvoor is veel ervaring nodig en daarom laten wij de behandeling altijd Bezoek de website voor meer informatie www.spataderen-fcg.nl uitvoeren door een ervaren vaatchirurg. of neem telefonisch contact met ons Behalve mensen met spataderen helpen de specialisten van het FCG op (0486-420096) ook patiënten met aambeien. “Aambeien komen vrij veel voor, maar helaas lopen mensen er nogal eens lang mee rond. Er rust een taboe Het Flebologisch Centrum Grave (FCG) is een op waardoor mensen niet zo snel naar een arts gaan. Dat is spijtig, behandelcentrum voor spataderen en aambeien want wij kunnen patiënten met een eenvoudige ingreep van hun waar gebruik wordt gemaakt van de nieuwste klachten afhelpen. De behandeling is pijnloos, want in het bewuste technieken. Eigenaar en ervaren vaatchirurg, Wijnand van Gent heeft zich buiten de arteriële gebied bevinden zich geen gevoelszenuwen. Het behandelen van vaatchirurgie bekwaamd in de diep veneuze (interventie) chirurgie en behandelt er spataderen volgens de laatste ontwikkelingen, waaronder de zogenaamde Clarivein-methode.

52

Vaatchirurg Wijnand van Gent

Bezoek de website voor meer informatie: www.spataderen-fcg.nl


VERENIGIING IN BEELD

170 jaar Koninklijke

Gemengde Zang­ vereniging Orpheus

!00-jarig best aan Orpheus - 12 juni 1949

Dit jaar is het 170 (!) jaar geleden dat KGZ Orpheus uit Druten

grote Maas en Waalse familie. Ongeveer de helft van onze leden komt uit

werd opgericht. Orpheus is een gemengd koor van ongeveer

Orpheus bestaat uit licht-klassieke stukken en Europese volksmuziek. “We

Druten, de rest uit heel Maas en Waal.” Harrie vult aan dat het repertoire van

85 leden dat is vernoemd naar de Griekse mythologische

zingen werken van bijvoorbeeld Mozart, Händel, Verdi, Mendelssohn en Von

held, die uit pure liefde in de onderwereld op zoek ging naar

Spanje. Ook hebben we diverse missen op ons repertoire staan, al zijn we wel

zijn overleden vrouw. Dit bekende romantische thema loopt

Aalbers begeleidt onze zang in het algemeen op piano.”

Glück en volksmuziek uit landen als Tsjechië, Rusland, Engeland, Italië en echt een profaan koor. Maarten-Jan Dongelmans is onze dirigent en Ronald

als een rode draad door het jubileumprogramma Orpheus

1849-2019 in D’n Bogerd. Centraal staat een gulle selectie uit

Beide bestuursleden zijn van mening dat Orpheus beschikt over een

de beroemde opera ‘Orpheus en Euridice’ van Christoph Willibald von Gluck. Harrie Nillesen (66) is voorzitter van Orpheus. In 2004 werd hij lid van de zangvereniging na het bezoeken van een koorklas en trad vrijwel onmiddellijk toe tot het bestuur. Na twee jaar werd hij voorzitter en is dat tot op de dag van vandaag. Ine Hol-Luijpen (71), vice-voorzitter van Orpheus, is sinds 2000 lid van de vereniging, nadat zij tijdens een wandeling een concert hoorde met Lavinia Meijer op harp. Op één jaar na heeft ze altijd in het bestuur gezeten.

Historie Harrie vertelt: “Orpheus werd in 1849 opgericht door een Duitse musicus die in Nederland kwam werken: Hermann Bergerhoff. Om zijn verblijfskosten te kunnen financieren gaf hij koorlessen en richtte vervolgens een mannenkoor op, waar veel notabelen lid van werden. Na 10 jaar vertrok hij naar Rotterdam, waarna Orpheus ‘gewoon’, maar niet te serieus doorging met zingen. Vanaf het begin van de 20e eeuw startte de vereniging met deelname aan concoursen en werd er meer werk gemaakt van de zang. Zo werden er dirigenten aangetrokken, zoals bijvoorbeeld Piet Versloot, die bijna 40 jaar aan het koor verbonden bleef. In 1946 richtte hij de damesafdeling van Orpheus op en na de Tweede Wereldoorlog werden de dames- en herenafdelingen samengevoegd tot een gemengd koor. In 1949, bij het honderdjarig bestaan, ontving Orpheus het Koninklijk predicaat.”

Repertoire Vandaag de dag is Orpheus volgens Ine een bijzonder open vereniging. “Je voelt je bij Orpheus onmiddellijk welkom en je wordt van alle kanten geholpen indien nodig. We delen lief en leed met elkaar, net als in één

Iedereen is welkom kwalitatief hoogstaand koor. “Dat horen we tenminste vaak terug en bij de amateurkoren staan we ook behoorlijk hoog aangeschreven. Harrie: “Iedereen kan lid worden bij onze vereniging. Onze dirigent neemt dan een stemtest af en geeft vervolgens advies. Heb je een bepaald niveau, dan kun je ook deelnemen aan onze concerten. Sommige leden komen alleen zingen voor hun plezier, anderen willen meer, maar weigeren doen we sowieso niemand.”

Feest Het 170-jarig bestaan zien beide bestuursleden als een nieuwe mijlpaal en dat mag worden gevierd. Ine: “We starten met ons jubileumconcert, op 16 maart in het Agoratheater. Op 14 juli zingen we de Vierdaagsemis in de Sint Stevenskerk in Nijmegen en op 7 september hebben we een feestmiddag/ avond in De Rosmolen in Beneden-Leeuwen. We vieren dit bestaansmoment dus volop!” Harrie en Ine besluiten met de opmerking dat zingen, behalve leuk, ook goed is voor het psychische en fysieke welzijn. “Soms gaan we moe naar de repetitie toe, maar we komen er altijd fit en vol energie vandaan en zijn altijd blij dat we gegaan zijn. Kom gerust eens langs en ervaar hoe leuk het bij Orpheus is; nieuwe leden zijn altijd welkom! TEKST: RVL FOTO’S: RVL EN ORPHEUS Ine Hol en Harrie Nillesen

53


Hypotheken • Verzekeringen • Sparen

NIEUW! Geef een Geef een schone auto schoneauto cadeau, Reiniging cadeau, met onze met onze !! CADEAUBON CADEAUBON van bekleding aauubboaomnnmaa CCaadwdeaesp rogr amm voor wasprogr voor

gifte: te: datum uituitnagif fte uitgi tum 1 jaar da ig tot uitgifte geld geldig tot

1 jaar na

11

eiie ssi ete ef f siie InInte ennsi v voorwas

Hypotheek rente

1,67%

te vast

v.a. 10 jaar ren

Advisie Groep: voor al uw hypotheekzaken!

uk ruk ru rwas Hogedruk v voo kief u ruk ru ef nsi n eruk en ens intte vaged ef LaHo nsiief n e en ens ief ens e va tte ntte int n int lge VeLa ensief e nttte lgenn int Vesse Wa niin en en niige n nig ei mrein desse nerr etse en BoWa ige ni n nig iin eipa nts mr an sein nsspa n nsp gla err tse vade nts an LaBo spa nsspa n nsp Laxva gla Wa x Wa gen Dro Drogen

ening: handtektekening: hand

Informeer naar de mogelijkheden

Kim van den Heuvel & Rutger Vogelpoel

Voor uw ArbeidsongeschiktheidsVerzekering Van Heemstraweg 53, Druten (gebouw d’n Bogerd 1e verdieping) • T 0487 50 67 84 • www.advisiegroep.nl

Carwash CarwashWintertip! Wintertip! InInde dewinter winterwordt wordter ertegen tegengladheid gladheidpekel pekel gestrooid gestrooidop opde dewegen. wegen.Pekel Pekelveroorzaakt veroorzaakt roestvorming roestvormingen enbeschadigingen beschadigingenaan aande de autolak autolaken enonderkant onderkantvan vanuw uwauto. auto. Was Wasuw uwauto autodaarom daaromregelmatig. regelmatig. In

du

sIntrd ieus wtr egie

w

eg ust

g

Druten n Drute

eg

traat

we

g

traat

ord No Zou rdid Zwu eidg

we

Kerks

No

g

rie

Kerks

emstr

He straw en Heemu w van -Le e we n Ben n-Leeu Be

van

we

ust

eg

eg mstraw eg van Hee mstraw van Hee

aweg

rie

Ind

raat Kerkst raat

er N ijv hei erdhsw eideg sw

Kerkst

Ind N ijv

NaMensU richt zich op cliënten die behoefte hebben aan een mentor, bewindvoerder en/of curator. Het menselijk aspect is de basis van het bedrijf. We handelen namens U.

eg giew eg Ener giew Ener

Openingstijden: Openingstijden: Ma t/m za van 08.00 - 18.00 uur

Van Heemstraweg 53, Druten (gebouw d'n Bogerd 1e verdieping) 0487-745012 info@namensu.nl

www.namensu.nl

SIMONE DE WILDT Huidproblemen? Simone de Wildt Huid & Oedeemtherapie helpt! Sinds 2007 is Simone de Wildt | Huid & Oedeemtherapie in Ewijk, Malden, Gennep en Beneden-Leeuwen dé plek om een oplossing te vinden voor huidproblemen. Met passie voor hun vak en de daadwerkelijke wens om mensen te helpen, werken Simone en haar medewerkers dagelijks om u van uw huidproblemen af te helpen. Een goed voorbeeld zijn couperosebehandelingen. Een van de problemen, waaraan veel mensen zich storen is couperose: gesprongen vaatjes in het gezicht waardoor mensen een extreem rode gelaatskleur krijgen. Simone: “Veel mensen hebben krijgen daardoor last van een gloeiende gezichtshuid en vinden couperose cosmetisch storend. Het is natuurlijk niet leuk als mensen grappen maken als ‘Zo, wat heb je een lekker blosje’ of ‘Heb je weer gedronken?’’. Voor mensen die last hebben van couperose kan dat heel kwetsend en vervelend zijn. Bij ons worden zij op een persoonlijke, professionele en deskundige manier geholpen. Simone en haar team behandelen couperose op twee manieren: door een therapie waarbij je de vaatjes laat afsterven door middel van kleine elektrische stroompjes, of door een zogeheten IPL-behandeling (Intense Pulse Light). Daarbij verwarm je de huid en dat brengt een stollingsproces op gang, waardoor de vaatjes afsterven. In bijna alle gevallen is verdwijnt de heftige roodheid en behoren de klachten meestal na vier behandelingen al tot het verleden.”

“COUPEROSE IS UITSTEKEND TE BEHANDELEN. BLIJF ER DUS NIET MEE RONDLOPEN!”

54

Simone geeft aan dat niet alle zorgverzekeraars couperose behandelingen vergoeden. “Het is dus zeker aan te raden om vooraf uw verzekeraar te vragen of een behandeling voor vergoeding in aanmerking komt en in hoeverre. Een goede aanvullende ziektekostenverzekering kan daarbij het verschil maken.” Couperose-behandelingen zijn volgens Simone voor zowel vrouwen als mannen een effectieve oplossing. “De rode kleur en het warme gevoel verdwijnen direct na slechts enkele behandelingen en dan kunt u met een blij gevoel de deur weer uit.”

Van Heemstraweg 48B Beneden-Leeuwen Vordingstraat 2, 6644 BH Ewijk 0487 - 523 823 info@huidtherapie-dewildt.nl

www.huidtherapie-dewildt.nl


ZORG & WELZIJN

vlnr Wim Gerrits, Tine Boes en Karina ten Have

Euthanasie: Dilemma of niet? Mensen weten steeds beter wat ze willen, ook

er in de brede regio nog pastores zijn die mensen, die als gevolg

als het gaat om hun overlijden. Maar wat als er

ons hospice lichten we medewerkers in dergelijke gevallen vooraf

sprake is van ondraaglijk lijden. Mag een leven dan worden beëindigd? Is kwaliteit van leven dan nog te bereiken? Is er de keuze voor levensbeëindiging

van euthanasie overlijden, niet willen begraven. Tine voegt toe: “In in. Zij mogen dan, op grond van gewetensbezwaren of negatieve ervaringen, hun dienst overdragen.”

Zorgvuldig communiceren Karina vertelt dat families soms druk op een arts uitoefenen om

dan een optie of juist een dilemma? We spraken er

euthanasie uit te voeren. “Het is zaak dat we op alle fronten blijven

over met drie zorgverleners met ervaring rond dit

zorgverleners moeten voldoen.” Wim knikt: “Dat is ook van belang

lastige onderwerp. Wim Gerrits (45) is huisarts te Horssen, Kaderarts Palliatieve Zorg en SCEN-arts, een onafhankelijk arts die zijn oordeel geeft bij situaties waarbij euthanasie overwogen wordt. Tine Boes (50) is Coördinator bij Hospice & Thuiswaken Wijchen en Karina ten Have (44) is Palliatief Wijkverpleegkundige bij ZZG-Zorggroep. Zij hebben allen in hun dagelijkse praktijk te maken met euthanasie en palliatieve (verlichting biedende) zorg.

Veel onduidelijkheid ondanks kennis Volgens Wim is er nog veel onduidelijkheid over euthanasie en palliatieve zorg. “Bij euthanasie dient een arts, op uitdrukkelijk verzoek van de patiënt, dodelijke middelen toe om actief een einde te maken aan ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Een persisterende wens en wilsbekwaamheid zijn daarbij noodzakelijk en er moet altijd sprake zijn van toetsing van de zorgvuldigheidcriteria door een onafhankelijke arts. Palliatieve sedatie is een behandeling, gericht op het verzachten/verlichten van lijden. In dat geval breng je mensen in een verlaagde bewustzijnstoestand. Als de symptomen niet meer onder controle zijn te krijgen, kan de arts in overleg gaan met de patiënt en de mantelzorgers over palliatieve sedatie. Overigens is een euthanasieverklaring van een notaris niet rechtsgeldig; euthanasie is immers altijd een zaak tussen arts en patiënt.”

Nog veel discussie Tine geeft aan dat euthanasie altijd onderwerp is van discussie. “Er zijn altijd mensen volgens wie actief ingrijpen in leven niet kan. Tevens zijn termen als ‘ondraaglijk lijden’ en ‘wens tot levensbeëindiging subjectief en een blijvend onderwerp van discussie.” Karina ziet dat levensbeëindiging dikwijls nog een taboe is. “Vaak houdt men dat nog geheim voor de eigen sociale kring.” Wim voegt toe dat

communiceren over de strenge voorwaarde waaraan artsen en als de patiënt van elders komt en euthanasie alleen met zijn eigen huisarts heeft besproken. De begeleidende arts in het hospice bepaalt dan of euthanasie kan. Ook moet je duidelijk maken dat mensen in de terminale fase niet doodgaan omdat ze niet eten, maar niet eten omdat ze aan het sterven zijn. Mensen kunnen daarover informatie vinden op de website van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde) en op huisarts.nl.”

Zorg plannen Karina geeft aan dat palliatieve zorg bijtijds moet worden ingezet. “Daarvoor maken we gebruik van ‘Advanced Care Planning’, het proactief plannen van zorg. Het is altijd gewenst dat patiënten en mantelzorgers in gesprek blijven met artsen en verzorgenden. Daarbij is het m.i. belangrijk dat artsen er veel meer op varen om meer zicht te krijgen op de kwetsbaarheid van mensen.”

De eigen huisarts Tine vertelt dat de eigen huisarts een belangrijke rol speelt bij euthanasie. “Wij werken met een pool van Wijchense huisartsen die de patiënten van elders van hen overnemen en de begeleiding doen. De eigen huisarts vormt daarbij een belangrijke schakel in de communicatie, vanwege zijn kennis over de patiënt. In de dagelijkse praktijk zien we dat euthanasie weinig voorkomt in het hospice, omdat mensen met goede begeleiding en palliatieve sedatie ook een rustig stervensproces kunnen hebben.” Wim ziet in de toekomst zeker een toename van de gesprekken over euthanasie. “Ik betwijfel, echter of dat ook zo is met de uitgevoerde euthanasieaantallen. In ieder geval zal er nog veel gepraat moeten worden en vooral duidelijkheid worden verschaft over wat, hoe en onder welke voorwaarden een arts aan een verzoek tot euthanasie kan voldoen.

55


DE LENTE STAAT VOOR DE DEUR

Zon en zonnebrand De lente staat voor de deur en met de eer­ ste mooie dagen al achter de rug, komt ook weer het belang voor het gebruik van een goede zonnebrandproduct. Naast het risico op verbranding, wat weer in de loop van de jaren (voorlopers van) huidkanker kan veroorzaken, zorgt overmatige blootstelling aan de zon ook voor huidverouderingen en pigmentatieproblematiek. Er zijn zoveel diverse producten op de markt, dat het steeds lastiger wordt om voor uzelf en/of uw gezin een juiste zonnebrand­ product te kiezen. Daarnaast is de vraag, wat is de juiste manier van gebruik?

Tip: Kies een zonnebrandproduct , dat u prettig vindt in gebruik. Dit zorgt ervoor dat u deze voldoende zult gebruiken waardoor u meteen optimaal beschermt bent tegen de schadelijke zonnestralen. Er zijn creme’s, fluids, spray’s en poeders met goede UV­A en UV­B bescherming. Kosteloos advies bij zonnebrandproduct Vindt u het prettig om deskundig advies te ontvangen over het juiste gebruik van zonnebrandproducten en welke geschikt zijn voor uw huid? Neem dan gerust contact met mij op om een (kosteloze) afspraak in te plannen en zo een juist zonnebrandproducten te vinden voor uw en/of uw gezin zodat uw zorgeloos van het mooie weer kunt gaan genieten!

Voel je goed! Afvallen of vitaler worden met persoonlijke begeleiding

DRUTEN

Mr. Van Coothstraat 8a (Leefstijlcentrum De Remise) 6651 ZJ Druten Tel. 06­28225511

Neem gerust contact met me op, ook via whatsapp!

CUIJK

Leonie van den Berk

Spinding 13 5431 SN Cuijk Tel. 06­28225511

06-20 28 43 36

WWW.ZORGVOORUWHUID.NL

leonievandenberk.goherbalife.com

t/m 15 okt

Maak nu een afspraak voor een figuuranalyse

€ 75,00 * korting * bij afsluiting van een advieskuur

75 euro k ober op een ad or ting vieskuur Bij binnenkomst voelt Zlim Beuningen als een plek om even helemaal met jouw eigen lichaam en lifestyle bezig te zijn. De sfeer is gemoedelijk en gezellig. Sporten, afslanken, voedingsadvies en lichaams“Voor alle vrouwen stellenbehandelingen: we een speciaal programma op maatonder op”, zegt één Angela.dak. “Of je nu al jarenlang sport en allemaal je ideale gewicht hebt, of juist wat kilo’s wilt afvallen, we kunnen alle vrouwen overal bij helpen. Bijvoorbeeld

Zlim: juist voor vrouwen!

voor vrouwen met gewrichts- of rugklachten.” Naast bewegen in de warmtecabine is voeding heel belangrijk volgens Angela. “Onze voedingsdeskundigen adviseren voor een evenwichtig en gezonde lifestyle afgestemd op de persoonlijke situatie. Zo blijven deze vrouwen ook op lange termijn blij met hun gewicht.” Informeer bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een vergoeding.

Figuuranalyse

Iedereen is anders. Daarom analyseren we eerst je figuur en stellen we je persoonlijk afslankprogramma op.

56

Doelgericht bewegen

Je krijgt individuele begeleiding om af te slanken waar jij dat wenst.

Ozontherapie

Met de ozonzuurstoftherapie behoud je een strakke en gladde huid, zelfs als je vele kilo’s verliest.

Voedingsadvies

Je krijgt voedingsadvies op maat van professionals. Geen streng dieet, wel een gezond realistisch eetpatroon.

ZLIM Body & Lifestyle | De Balmerd 2 Beuningen | Tel. 024 373 5036 | www.zlimbeuningen.nl | www.zlim.nl


GEZOND & MOOI

Afvallen & voeding Ongezond of te veel eten en te weinig bewegen, we hebben er bijna allemaal op de een of andere manier wel mee te maken. Boeken over afvallen vliegen je dan ook om de oren en het ene populaire dieet lost het andere af. Maar is afvallen eigenlijk wel zo gezond en hoe bepaal je wat je wel en niet eet? In deze aflevering van ‘Gezond en mooi’ spreken drie deskundigen zich daarover uit.

ANGELA CORNELISSEN, ZLIM (BEUNINGEN) “Lijnen alleen is eigenlijk helemaal niet goed; het maakt je stofwisseling trager. Ga je daarna weer over op je normale voedingspatroon, dan kom je direct weer aan. Het is daarom zaak dat mensen die zichzelf te zwaar vinden hun levensstijl structureel aanpassen en daarbij extra gaan bewegen. Bij ons is het juist díe combinatie die centraal staat.” “Mensen die willen afvallen zijn in het begin vaak erg fanatiek. Op de lange duur houden ze een streng afvalregime echter niet vol. Een structurele verandering is dus noodzakelijk, maar dat gaat niet van de ene op de andere dag. Veel mensen kunnen dat dan ook niet alleen. Daarom is het goed om ondersteuning te zoeken van een voedingsdeskundige en/of een diëtiste. Die hebben we dan ook in huis. Samenvattend is afvallen dus een kwestie van goede, afgewogen voeding, veel bewegen en een goede begeleiding.”

LEONIE VAN DEN BERK, LEONIE ZORG & LIFESTYLE (BENEDEN-LEEUWEN) “Nederlanders zijn in vergelijking met enkele decennia geleden zwaarder geworden. Maas en Waal zit boven het landelijk gemiddelde van 49% en overgewicht is in alle vier de gemeenten de afgelopen vier jaar toegenomen. West Maas en Waal en Beuningen komen nu uit op 52 procent, Wijchen op 54 en Druten op 57 procent. Wijchen is met 6 procent erbij de sterkste stijger. Sowieso zit de regio Maas en Waal qua overgewicht hoger dan het landelijk gemiddelde van 49 procent. Maas en Waal in Beweging is dus niet voor niets opgestart.” “De oorzaak van dat alles ligt mede in de voedingsindustrie, die te veel suikers en zouten in de voeding stoppen, maar ook bewegen we te weinig en maken we ongezonde keuzes in ons voedingspatroon. Dat begint al bij het ontbijt. Een goed ontbijt bevat alle voedingsstoffen, waardoor je later op de ochtend geen behoefte hebt aan snoep of snacks.” “De juiste manier van afvallen is voor iedereen een zoektocht. Bij de een heeft goede voeding meer invloed, bij de ander vooral bewegen. Het is echter zaak dat je het allebei doet en wel structureel. Dat moet je wel écht willen want anders is de kans op blijvend succes klein. Heb je niet de discipline om jezelf onder controle te hebben, zoek dan professionele hulp van iemand die je kan coachen.”

MARIEKE LINDSEN, BEAUTYFIRM (BEUNINGEN) “Afvallen op zich is niet zo moeilijk, maar het gaat er vooral om dat je structureel op gewicht blijft. Gezonde voeding en beweging zijn dus een must, maar ook het kiezen voor een afvalmethode die bij je past. Dat maakt het, als je weer op gewicht bent, gemakkelijker om vol te houden. Belangrijk daarbij is dat je prettig in je vel zit; het gaat er in hoofdzaak niet om dat je superslank bent, maar meer dat je jezelf goed en prettig voelt. Leeftijd is zeker een factor die meespeelt; als je ouder wordt neemt vetophoping op bepaalde plaatsen toe. Dan is een passende afvalmethode ook van groot belang.” “Ik maak vaak mensen mee die moedeloos worden van al die vele afvalmethodes die niet werken. Veel methodes werken maar tijdelijk of helemaal niet en crashdiëten zijn ongezond. Daarnaast heeft afvallen ook gevolgen voor je huid. Besteed daar dus ook aandacht aan.” Uiteindelijk gaat het erom dat je niet alleen je leefstijl, maar ook je mindset structureel verandert. Kies dus voor een gezonde methode en zoek goede begeleiding, zodat je voldoende bewegen en afvallen ook daadwerkelijk volhoudt.”

57


SPORT

CADANS SYNCHROON-

ZWEMMEN IS VOL AMBITIE

adans Synchroonzwemmen is een Veel vrijwilligers Cadans is ingedeeld bij de regio Noord-0ost Nederland die loopt van kleine maar ambitieuze vereniging die Nijmegen tot Heerenveen. Voor de wedstrijden moeten er dus vaak lange drie keer per week traint in zwembad afstanden worden overbrugd. Trainers en ouders rijden dan. Dat kost vaak een groot deel van de dag, maar iedereen doet dat met liefde. In totaal De Plons in Beuningen. Binnen het vijftien vrijwilligers geven afwisselend les, waaronder ouders van de leden synchroonzwemmen bestaan teams uit en oud-zwemsters van Cadans. Een wel heel bijzondere vrijwilliger is de 85 vier tot acht meisjes op diverse niveaus, van beginner tot senior. Tijdens wedstrijden bewegen de zwemsters op “Ik ben heel vaak muziek in het water in mooie badpakken, met make-up bij de vereniging en een kroontje in het haar. De leden komen uit de regio Arnhem, Oss, Nijmegen, Beuningen, Wijchen en Druten. te vinden!” Jeen Turksma, landelijke vrijwilliger van het jaar 2018

Een elegante sport Synchroonzwemmen is een spectaculaire en elegante sport maar vergt ook veel oefening. Jacqueline Poot, voorzitter van Cadans zegt: “ik spreek liever over dansen in het water dan over synchroonzwemmen. Dat spreekt

jarige Jeen Turksma, die in 2018 op voordracht van Cadans werd uitgeroepen

meer aan en doet meer recht aan wat er hier gebeurt: dansen in het water,

tot landelijk vrijwilliger bij de Koninklijke Nederlandse Zwembond. “Ik ben

maar dan wel synchroon. We doen ook aan landtraining, waar je de spieren

hier heel vaak”, zegt Jeen, die na zijn pensioen een opleiding ging volgen

en lenigheid traint en alvast de zwemkuren leert die in het water gebruikt

om de meisjes te leren zwemmen en te “stuwen“, de kunst om je met

worden. De kunst is om op de maat van de muziek te tellen wanneer je

handbewegingen te verplaatsen in het water en te zorgen dat je op de juiste

wat moet doen. Eerst leer je dat op het droge en daarna in het water. Het

hoogte in het water ligt.

kan namelijk wel eens gebeuren dat tijdens een wedstrijd de muziek via de onderwaterspeaker uitvalt maar dan moet je toch nog weten hoe de oefening verder moet worden uitgevoerd”.

58


SPORT

Nieuwe leden 45 leden tellen ze nu, allemaal meisjes, in de leeftijd van zes tot zestien jaar. Er heeft zich nog nooit een jongen aangemeld bij Cadans. Vanaf zes jaar en in bezit van zwemdiploma A en B kunnen kinderen al mee doen. Dus heb je zin om een keertje te proeven aan het synchroonzwemmen dan kan dat middels de gratis proeflessen (aanmelden kan via de website cadansbeuningen@gmail.com) maar ook tijdens een vriendinnen-dag die gedurende het seizoen enkele keren plaatsvindt. En word je lid van de club dan krijg je een mooi welkomstpakket met een badmuts, een neusklem (tegen water in de neus) en een trainingsmatje. De meeste nieuwe leden komen binnen via het landelijk actieve platform van Sjors Sportief, www.sjorssportief. nl, waar alle basisschoolkinderen in het land over worden geĂŻnformeerd.

Ambitie van Cadans Weer op nationaal niveau meedoen is de grootste ambitie van de club. Maar ook dat elk meisje op haar eigen niveau kan zwemmen, zodat het plezier in de sport blijft. En dat is alleen haalbaar als er voldoende leden zijn. Sponsormiddelen zijn nog steeds welkom en gelukkig ontvangt Cadans al jaren subsidie van de gemeente Beuningen. Met die middelen kunnen ze onder meer investeren in de techniek van de trainers en konden ze een clinic volgen van het Nationaal Duet Synchroonzwemmen Noortje en Bregje de Brouwer die zich dit jaar proberen te kwalificeren voor de Olympische Spelen in 2020 in Tokio. En geloof maar dat alle meisjes van Cadans hopen dat dat lukt !

59


KINDEREN

HOE GROEN ZIJN ONZE KINDEREN? op den duur gevolgen zal hebben voor ons drinkwater en natuurlijk is er ’s

De laatste tijd zien we op tv regelmatig zomers ook meer risico op branden.” beelden van kinderen die commentaar Meer politieke actie geven op het klimaat en de daarvoor Alle drie de scholieren willen graag een goede toekomst en ze vinden dat geplande maatregelen. Ze nemen zelfs de politiek daar best wat meer voor mag doen. “Natuurlijk zijn we zelf ook verantwoordelijk, maar de regering moet als eerste meer doen, zoals het vrij van school om in Den Haag te gaan aanpakken van fabrieken als het gaat om de CO²-uitstoot.” Anne knikt: “Ik protesteren voor verdergaande milieumaatregelen. vind ook dat de politiek meer kan doen dan ze nu doet. Er moeten meer Maar hoe denken kinderen individueel over het milieu? "Ik hoop dat er meer bossen komen, dat Maas en Waak ging in gesprek met drie scholieren van Basisschool De Wegwijzer in Winssen. Het resultaat auto’s op zonnepanelen gaan rijden en is een mooi voorbeeld van hoe kinderen denken over dat er meer windmolens komen." het milieu.

Verdwijnende seizoenen In een rustige ruimte op de eerste verdieping van De Wegwijzer zitten Marijne Saris (12) en Anna Spitzen (11) uit groep 8 en Pim Dubelaar (10) uit groep 7. Alle drie zijn ze afkomstig uit Winssen en maken deel uit van de kinderdenktank van Energiek Beuningen. Maken zij zich wel eens zorgen om het milieu? Anna en Marijne geven aan dat zij wel eens dingen horen en zien, maar dat ze verder van de klimaatsituatie niet zo veel merken. Marijne beseft wel dat er iets aan het klimaat moet worden gedaan. Pim maakt zich wel zorgen over de opwarming van de aarde. “Ik heb het idee dat de lente en de herfst aan het verdwijnen zijn. De zomer wordt steeds droger en warmer, er is dan te weinig water en de oogst wordt slechter. Ik ben bang dat dat

klimaatregels komen en meer natuurgebieden en uitbreiding van snelwegen en vliegvelden hoeft voor mij niet.” Pim is ongerust dat meer bedrijven dan wel naar het buitenland gaan vertrekken. “Daar zijn vaak minder regels en bedrijven kunnen daar op dezelfde manier verder gaan met vervuilen.” “Het kan allemaal best een beetje minder met onze welvaart”

Wat eenvoudiger leven Marijne vindt dat het best wel een beetje minder kan met de welvaart. “Elke twee jaar een nieuwe telefoon bijvoorbeeld vind ik helemaal niet nodig.” Anna is het met Marijne eens. “We kunnen met heel veel dingen best wat langer doen en we zouden ook best wat minder kunnen vliegen; in Zeeland is het aan het strand net zo leuk als ver weg.” Pim vindt vooral het aanbod in de supermarkten belachelijk. “Er zijn zo idioot veel merken en heel veel is

60


KINDEREN

Anna, Pim en Marijne

in plastic verpakt. Voor dierlijke producten gebruiken ze veel antibiotica, waardoor slechte bacteriën resistent raken. Ik vind dat heel slecht.”

Létterlijk gezonder eten Anna vertelt dat ze thuis zijn gestopt met het kopen van producten waarvoor bomen gekapt moeten worden. “Ook zijn mijn moeder en ik vegetarisch gaan eten en mijn vader en broer eten alleen biologisch vlees. Naar de McDonalds gaan we niet meer en dat vind ik prima.” Ook

“Kinderen kunnen zeker een rol spelen bij het verbeteren van het klimaat; wij zijn creatiever en eerlijker dan volwassenen”

bij Marijne wordt steeds meer geprobeerd om biologisch te eten.

Weg met al dat plastic!

voor de mening van kinderen heeft en Marijne voegt toe dat het ook

Alle drie de scholieren ergeren zich aan al het plastic verpakkingsma-

serieus worden genomen en dat ze het fijn vinden dat we meedenken.”

teriaal. Marijne: “Ik vind dat echt belachelijk. Soms zijn producten zelfs driedubbel verpakt.” Pim vertelt dat ze sowieso eigen tassen meenemen bij het boodschappen doen. “Ook zouden we beter vlees van de slager kunnen kopen; dat gaat tenminste in een papieren zakje.” Anna vindt dat we met zijn allen best wat minder kunnen verbruiken. “Een beetje meer betalen voor goede producten kan toch ook?”

nog eens heel leuk is om te doen. “Het geeft ons het gevoel dat we

Groen schoolplein Ook op school vinden de drie dat er uitgebreide aandacht is voor het milieu. “Al een paar jaar geleden waren er plannen voor een groen schoolplein. We hebben allerlei acties en een sponsorloop bedacht en bedrijven bezocht en nu is het eindelijk zover: we krijgen een

Kinderdenktank

groen schoolplein, compleet met een klimkuil, speelheuvels met een

Alle drie de scholieren zijn lid geworden van de Kinderdenktank van

goed is voor de kleine kinderen, want je laat hen zien dat een groene

Energiek Beuningen, het samenwerkingsverband van de Gemeente Beuningen voor een energie-neutrale gemeente in 2040. Anna: “Die denktank is opgericht omdat kinderen anders en eerlijker naar klimaatproblemen kijken dan volwassenen. Ideeën van kinderen kunnen daardoor bijdragen aan milieuoplossingen in de gemeente.” Marijne vult aan: “Kinderen zijn vaak creatiever. Daarom zijn er werkgroepen voor kinderen gemaakt die met steun van de Gemeente Beuningen groene plannen bedenken die we zelf ook uitvoeren en waarover we presentaties geven. Zo proberen we als kinderen bij te dragen aan een groenere gemeente.”

Fijn om te mogen meedenken De drie maken nu 1 jaar deel uit van de denktank. Pim: we hebben al vijf

uitkijkpunt, veel groen en een bamboebos.” Pim: “Ik denk dat dat ook omgeving prettig is.”

Naar een groene toekomst Voor de toekomst hebben de drie meer hoop dan zorgen. Anna: “Ik hoop dat de mensen meer gaan nadenken over hoe ze leven. Minder drukte, oplossingen voor te veel bouwen en het stoppen van de opwarming zijn allemaal dingen waaraan we samen moeten werken.” Pim voegt toe: “Ik hoop dat er meer bossen komen, dat auto’s op zonnepanelen gaan rijden en dat er meer windmolens komen.” Marijne besluit: “Ik hoop dat de mensen bewuster gaan worden en dat er een gezonder leven voor mens en dier ontstaat. Daar moeten we niet alleen met zijn allen over nadenken, maar vooral ook doen!”

bijeenkomsten gehad en een aantal werkbezoeken. We werken samen in onze vrije tijd aan de uitvoering van onze ideeën. Dat kun je doen totdat je van school af gaat; dan komt er weer iemand anders in jouw plaats.” Anna vindt het heel belangrijk dat de gemeente ook aandacht

61


Lente! Ons terras heeft er weer zin in! Kom je onze nieuwe stoelen uitproberen? Beachclub Riverside, het gezelligste terras aan de Appelternse kust. Voor een lekkere kop koffie of een gezellige borrelplank, bij ons kan het allemaal. Heerlijk chillen of lekker actief bezig zijn tijdens een van onze activiteiten. We kijken uit naar je komst! Vanaf 1 april dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur (weekend tot 19.00 uur) Hamsestraat 2 - 6629 KT Appeltern T 0487 54 06 71 - M 06 536 34 575 – www.riverside.nl

Pontje Ham - oeverloos genieten

Geniet van een gezellige overtocht in het prachtige recreatiegebied De Gouden Ham met het kleine pontje Ham. Dit pontje vaart vanaf 27 april a.s. weer volgens het vaarschema tussen de Loswal in Maasbommel en het Langeland. Kijk voor pontinformatie op: www.uiterwaarde.nl PO

NTJES

®

UIT®WAARDE

Al meer dan 36 jaar uw computerspecialist voor MKB en particulier

BIJ INLEVERING VAN DEZE BON ONTVANGT U IN DE MAANDEN MAART EN APRIL

EEN COMPUTER APK TWV 45 EURO GRATIS! 62


NIJMEGEN 13 APRIL 2019 HET MEEZINGFEEST VAN NEDERLAND

GERARD JOLING•FRANS BAUER•TINO MARTIN•KAFKE•RONNIE RUYSDAEL•LAWINEBOYS•MART HOOGKAMER SIENEKE•HENK BERNARD•STEF EKKEL•RENÉ KARST•D!KDAKKERS•HENK DISSEL•LY TSE HILLE DUO ABE•JAN KEIZER & ANNY SCHILDER•OTTO LAGERFETT•BELINDA KINNAER•MOOI WARK•MARLANE GEBROEDERS KNIPPING•MARGA BULT•ANCORA•JOHN DE BEVER•SUMMERLAND•WILLIE OOSTERHUIS

MEGAPIRATENFESTIJN.NL

KAARTVERKOOP: MEGAPIRATENFESTIJN.NL•ALLE WINKELS VAN PRIMERA OOIJ: Cafetaria de Vink WIJCHEN: Café Anneke NIJMEGEN (HATERT): Foto Plus Bruna Teunissen

TERREIN OPEN 18.30u•EIND 00.00u•ENTREE VANAF € 25,00 P

LUKASSEN PRODUKTIES artiesten & entertainment

WWW.LUKASSEN.NL


Profile for Business Media....4All

Maas & Waal4ALL XL, nummer 36, april 2019  

Het grootste onafhankelijke tabloid magazine in de regio Maas & Waal over leven, wonen, ondernemen en recreëren. Maas & Waal4ALL XL verschij...

Maas & Waal4ALL XL, nummer 36, april 2019  

Het grootste onafhankelijke tabloid magazine in de regio Maas & Waal over leven, wonen, ondernemen en recreëren. Maas & Waal4ALL XL verschij...

Profile for bm4a