Maas & Waal4ALL XL, editie 54, december 2021

Page 1

LIKE & VOLG ONS HUIS AAN HUIS VERSPREID.

magazine

oplage 50.000 ex

MAAS & WAAL

xl

jrg 9 • nummer 6 • december 2021

• SFEER IN HUIS • PRAKTIJK IN BEELD • DE PASSIE VAN • APP MAAS&WAALONLINE

DOWNLOAD GRATIS:

TEAM MAAS & WAAL4ALL XL WENST U PRETTIGE FEESTDAGEN EEN GELUKKIG 2022

&


Wij staan voor u klaar!

Voor al uw zonwering Bel voor advies en kozijnen en in formatie 0344 74 5 1 37

u n e s n e Wij w e prettig n! e g a d t fees

Beste kwaliteit en service! • terrasoverkappingen • terrasschermen • verandazonwering • uitvalschermen • markiezen • (solar)rolluiken • screens • horren • kozijnen (aluminium en kunststof)

Molendam 1 | Ochten | T 0344 74 51 37 | I www.jvandenhatert.nl 6 dagen in de week kunt u bellen voor een afspraak, offerte, service of andere vragen.


Inhoud 4 8

Praktijk in beeld Lokale zaken

12 Wonen 16

Vereniging in beeld

22 Maas & Waal Favorites

22

26 Toen & Nu 30

Kids & jongeren

32 De Passie van 36 Vitaal 50+ 39

36

42 45

Kijkje in de keuken Zorg & Welzijn Kids & Jongeren DOWNLOAD

DE APP

SAMEN STERK Hoe vaak gebruiken we in deze tabloid het woord samen. In deze 54ste editie zien we hoe samen zingen, sporten, kerst vieren, koken, herdenken, liefde en verdriet delen het leven verrijkt. Nog steeds samen de coronapandemie ervaren en voor iedereen is dat anders. Angst, creativiteit, daadkracht, durf, eenzaamheid, de gevoelens wisselen elkaar af. Wij gaven dit voorjaar de 50ste editie uit en blijven roepen, dat we trots zijn op vrijwilligers, lokaal, ondernemers, zorgmedewerkers dichtbij in eigen regio. Geniet deze feestelijke decembermaand van elkaar. Een spelletje, een mooi boek, samen proeven van een borrelplank, filmpje kijken of lekker een project in huis aanpakken. Gelukkig kunnen we met de huidige lockdownmaatregelen de ondernemers in de centra nog ondersteunen. Koop lokaal, lunch gezellig of bestel een take away. In de handige app Maas & WaalOnline vind je de hele regio 24/7 binnen handbereik. Ja, samen doen we het en wij bedanken jullie lezers en relaties & gaan met jullie de 10de jaargang in. Let op elkaar, een gezellige jaarwisseling en veel leesplezier.

HOE?GRATIS

Yvonne

downloaden via je mobiel, ipad of tablet, via www.maasenwaalonline.nl of in de appstore M&Wonline

• Plaats GRATIS activiteiten in de dorpsagenda • Zichtbaar een heel jaar je event of bedrijf vanaf €49,- (zie contact)

MAAS & WAAL

xl

Leven, wonen, ondernemen en recreëren in de regio Maas en Waal Jaargang 9, nummer 6, december 2021

Realisatie & Productiebegeleiding: Print Rendement, Beuningen

Uitgever: Yvonne van der Bend Henk van der Bend

Advertentie Exploitatie: Voor meer informatie over advertentietarieven kunt u contact opnemen met de afdeling sales tel. 024 67 76 930

Hoofdredacteur: Yvonne van der Bend yvonne@businessmedia4all.nl

Online adverteerdersservice Elke uiting in deze uitgave wordt ook geboost via het 4 all Social Media platform.

Redactieadres: Tituslaan 13, 6642 AP Beuningen Tel. 024 67 76 930 Email info@businessmedia4all.nl www.businessmedia4all.nl

Verspreiding Maas & Waal4all XL verschijnt zes maal per jaar in februari, april, juni, september, november en december en is gratis voor de inwoners van en bedrijven gevestigd in de gemeente Beuningen, Wijchen, West Maas en Waal en Druten en de plaatsen Heumen, Overasselt, Nederasselt en wachtkamerverspreiding Nijmegen Zuid. Extra exemplaren zijn via een email te bestellen bij de klantenservice; info@businessmedia4all.nl. De prijs bedraagt per los exemplaar € 7.95

Redactie: Willeke Guelen Chantal Fransen Loet van Bergen Joep Peters Fotografie: Henk van der Bend Vormgeving/opmaak: Marieke Janssen - de Groot

Copyrights: Het auteursrecht op de in dit magazine verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden. Hoewel de informatie gepubliceerd in deze uitgave

zorgvuldig is uitgezocht en waar mogelijk gecontroleerd, sluiten de uitgever en de redactie uitdrukkelijk iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele onjuistheden en/of onvolledigheid van de verstrekte gegevens. ©2021 Overname van artikelen/foto’s is slechts mogelijk na verkregen schriftelijke toestemming van de uitgever Maas & Waal4all XL heeft de grootste regionale oplage in de regio Maas & Waal en is een uitgave van Businessmedia….4all www.businessmedia4all.nl

Lees Maas & Waal4all XL onlilne op je smartphone, tablet of pc. Bezoek www.businessmedia4all.nl * Op de homepage staat een directe link naar de digitale uitgave. Handig als je een ja/nee of nee/nee sticker hebt. * Ook kun je alle edities of artikelen altijd teruglezen via het archief . klik in navigatiebalk op magazines. Een uitklapmenu verschijnt, klik op archief.

Het 4all social mediaplatform Het 4all social mediaplatform met o.a. instagram en facebook-pagina’s als Maas & Waal4all XL, LandvanmaasenwaalBuitengewoon, Druten4all, Wijchen4all, Beuningen4all, WestMaasenWaal4all, RijkvanNijmegen4all, TielXL- Rivierenland4all, Betuwe4all, LandvanCuijk4all en LIKE&WIN4all bieden u een gevarieerd aanbod, voordeel en informatie over eigen regio.

Volg en like ons op facebook/instagram! Gemiddeld bereik van 80.000 per maand.

3


PRAKTIJK IN BEELD

Dit jaar volgden we Dreumels huisarts Marius Leest en tekenden zijn ervaringen met het Corona virus op. Het virus is nog altijd onder ons en dat zal het hoogstwaarschijnlijk ook blijven. Marius’ boodschap blijft dan ook dezelfde: Blijf op uw hoede! Naam: Marius Leest Leeftijd: 54 jaar Beroep: huisarts in Dreumel sinds 2008

Wie had vorig jaar, toen we deze reeks startten, kunnen denken dat we nog altijd in deze situatie zouden zitten? We zitten opnieuw tegen een lockdown aan en dat is heel vervelend. Toch zullen we ons moeten beseffen dat Covid niet weg zal gaan. Het zal onderdeel uit blijven maken in het leven. Hopelijk lukt het wel om het onder controle te houden.

Zorg

De druk op de ziekenhuizen is hoog. Mede door het uitvallen van personeel. Als dit niet verandert kan straks niet iedereen meer geholpen worden in het ziekenhuis. Ik kan alleen maar gissen wat dat zal gaan betekenen voor de huisartsen. De zorg die thuis geboden kan worden is natuurlijk niet te vergelijken met wat er in het ziekenhuis kan. Spoedgevallen zullen altijd kunnen worden geholpen, maar de niet spoedgevallen, dat is een ander verhaal. De niet spoed gevallen zullen, als zorg uitblijft, op termijn echter wel spoed gaan worden. Aan de andere kant is het nu ook zo dat, als er géén sprake is van een acute situatie ik er nu voor kies om de patiënt niet naar het ziekenhuis te laten gaan, ook al is daar ruimte. De kans dat er een corona besmetting optreedt is nu te groot.

De maatschappij wordt breed getroffen

Het aantal besmettingen loopt op. Steeds meer mensen worden ziek en dat heeft grote consequenties voor de maatschappij. Ondernemers zien zich zonder personeel, omdat die ziek thuis zijn, of omdat ze in quarantaine zitten omdat er een familielid ziek is. Niet alleen de zorg staat onder druk. Onze hele economie ondervindt op steeds bredere schaal de gevolgen.

Vaccinatie

De noodzaak van vaccineren blijft dan ook onverminderd groot. Ze zorgen ervoor dat we minder snel en minder ernstig ziek worden. Vaccineren doe je voor jezelf, maar zeker ook ter bescherming van de kwetsbaren in onze samenleving. Ik geloof dat iedereen van ons ziek zal worden op den duur. We zijn dit virus niet kwijt. Vaccineren is noodzakelijk om de gevolgen tot een minimum te beperken.

Foto onderschrift (onder of in de foto mag)

4


Blijf op je hoede Leren leven met het virus

We zullen er rekening mee moeten houden dat het virus onder ons zal blijven. Dat betekent dat we ermee moeten leren leven. Het virus past zich aan, nieuwe varianten steken de kop op. Wij zullen daarop moeten blijven reageren en ons aan moeten passen. Het virus is niet statisch. Het is dan ook niet te voorspellen wat er gaat gebeuren. We hadden gehoopt dat we grip zouden kunnen krijgen op dit virus. Dat is niet gebeurd en zal hoogstwaarschijnlijk ook niet gebeuren. We moeten flexibel blijven. En zelf kritisch blijven nadenken. Hou je aan de maatregelen zoals ze gesteld worden. Maar ook als er versoepelingen worden afgekondigd, blijf dan ook zelf kritisch nadenken over wat voor jou en de mensen om jou heen het veiligst is. De politiek moet keuzes maken. We hebben gezien dat ze vaak achter de feiten aanlopen en huiverig zijn om tijdig duidelijke beslissingen te nemen. Daar kun je van denken wat je wilt, maar belangrijk is dat je zelf jouw eigen keuzes blijft maken en na blijft denken over jouw eigen veiligheid. Vaccineren, afstand houden, een mondmasker, maar ook zelfzorg:

Gezond leven

Zorg ervoor dat je immuunsysteem zo sterk mogelijk is. Door gezond te eten, meer te bewegen en ook geestelijk gezond en flexibel te blijven. Het helpt allemaal mee om ziek worden te voorkomen en mocht je alsnog ziek worden, de gevolgen tot een minimum te beperken.

De redactie van Maas & Waal XL bedankt huisarts Marius Leest voor de serie artikelen die wij dit jaar 2021 met hem samen mochten maken.

5


JANSSEN KEUKENS WIJCHEN

Speciaal voor u

Charles en Claudia Verhuldonck

Nieuweweg 193 6603 BM Wijchen Tel. 024-6419525 www.janssenkeukens.nl

6


Al 25 jaar uw plaatselijke specialist op het gebied van raamdecoratie, buitenzonwering, horren en rolluiken. Persoonlijke service, maatwerk en kwaliteit daar staat ons familiebedrijf voor. Per 8 januari verhuizen wij naar een nieuw adres: Een geheel nieuw ingerichte showroom. Maak een afspraak via onze website en kies voor de pagina showroom /afspraak maken

rk aatwe m g i l e voord van: ebied g t e h op

en Rolluik ring Zonwe zen Markie s een tie Ritsscr decora m a a r oorten

Alle s

Openingstijden showroom: Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag

11.00 tot 17.00 uur 11.00 tot 17.00 uur 11.00 tot 17.00 uur 11.00 tot 17.00 uur 11.00 tot 17.00 uur

Nieuw adres: Buys Ballotstraat 14 te Wijchen www.kroonmontage.nl

7


DE VIERSPRONG:

ONMISBAAR IN DE REGIO

v.l.n.r.: Otto, Monique, Alice, Jerry, Corrie en Gijs

8


LOKALE ZAKEN Het verhaal van café-restaurant De Viersprong begon meer dan 100 jaar geleden en is voorlopig nog niet ten einde. Gelegen tussen kerk, kasteelruïne en de Maas is de prachtige uitbaeterij onlosmakelijk verbonden met de regio. Voor Lokale Zaken sprak ik met de nieuwe uitbaters Alice Scholte en Jerry van der Pluijm, hun voorgangers Gijs en Corrie van den Hoofdakker en met de nieuwe pandeigenaren Monique en Otto Basten.

“DE VIERSPRONG BIEDT GEZELLIGHEID EN EEN HUISKAMERGEVOEL, DAT WILLEN WE BEHOUDEN”

Rol in de regio

De Viersprong is een verzamelplaats voor zowel lokale bewoners als toeristen. Door de ligging tussen vier uitvalswegen passeren er met name in de warmere maanden veel toeristen en dagjesmensen. Daarnaast vind je er in de nabije omgeving het Voetveer en een haventje. Elk kwartier is er aanloop door het pontje dat aanlegt. De Viersprong is inmiddels een waar begrip voor de bewoners van Batenburg en omringende dorpen. Al vele jaren is het een ontmoetingsplek voor jong en oud. Met een capaciteit van 30 mensen op het terras en 80 mensen binnen, heeft Uitbaeterij De Viersprong een belangrijke sociale functie binnen de regio.

Overname

De Viersprong heeft zo’n 5 jaar te koop gestaan. Na enige tijd ontstonden zelfs ideeën om het als woonhuis of woonboerderij te koop te zetten. Daar staken enkele mensen uit de regio een stokje voor. In eerste instantie waren er plannen om van De Viersprong een aandelencafé te maken. Dit kwam Monique en Otto Basten – al jaren vaste gasten – ter ore. Zij gaven er de voorkeur aan om de TEKST: JOEP PETERS FOTO: JOEP PETERS

formule van De Viersprong zoveel mogelijk in stand te houden. Monique en Otto handelden snel en kwamen met de voormalig eigenaren Corrie en Gijs overeen om op zoek te gaan naar een nieuwe uitbater. Via een horeca-adviesbureau kwamen Alice en Jerry in beeld, die zich direct thuis voelden. Op 2 juli 2021 heropenden zij Uitbaeterij De Viersprong.

Toekomstplannen

Alice en Jerry geven aan het belangrijk te vinden om niet teveel te veranderen. De Viersprong staat voor gezelligheid en een huiskamergevoel, dit willen ze dan ook zoveel mogelijk behouden. Jerry vertelt dat ze tenminste een jaar willen draaien om alles een keer mee te maken. Wel zijn er plannen om rond de zomermaanden verse fruitsappen aan te bieden. Daarnaast denken Alice en Jerry na over een samenwerking met de verhuurders van Tuk Tuks en e-bikes, zodat ze passerende groepen een tussenstop met lunch kunnen aanbieden. De vaste gasten kunnen dus gerust zijn: De Viersprong is volop in beweging en behoudt tegelijkertijd haar karakteristieke gastvrijheid!

9


Elektrotechnische storing bij u thuis? De specialisten van onze service- & onderhoudsdienst staan dag en nacht voor u klaar. Of het nu gaat om kortsluiting, een alarmsysteem dat niet inschakelt of een defecte aardlekschakelaar: Vakkundig en snel verhelpen zij uw storing zodat u weer onbezorgd kunt wonen. Koningstraat 101, Druten T +31 487 51 85 55 W www.huismanetech.nl

Meubelspuiterij Maas en Waal & Stam Techniek,

duurzame partners dichtbij!

laa houtt stral en M

eub Maa elspuiter s & W ij aal

BIJ MEUBELSPUITERIJ MAAS EN WAAL EN STAM TECHNIEK ZIJN WE GESPECIALISEERD IN MEUBELS NIEUW LEVEN INBLAZEN. Wij doen dit onder andere door middel van een zeer verfijnde manier van zandstralen (Aerocleaning) deze techniek stelt ons in staat om fijn te kunnen werken waardoor we in sommige gevallen zelfs houten fineerlagen kunnen reinigen. Deur

Wij spuiten ook keuk

<

<

Eethoek teak

ens!

Meubelspuiterij Maas & Waal Energieweg 19 Beneden-Leeuwen Tel. 0487-593001 / 06-13444237 www.meubelspuiterijmaasenwaal.nl STAM TECHNIEK AEROCLEANING Energieweg 19b Beneden-Leeuwen Tel. 06-57487757 www.stamtechniek.nl

10

Eiken, teak of andere houtsoorten worden met een precieze straal lucht en zeer fijne stofdeeltjes gestraald om oude lak/beits lagen te verwijderen. Door dit proces komt de structuur van het hout naar voren en daarbij ook een geheel nieuwe uitstraling. Dit stelt ons dan in staat een zeer breed scala aan beits effecten en dekkende kleuren toe te passen. Naast dat het aangezicht van uw meubel verfrist is het ook nog een duurzame manier om uw interieur op te leuken want er hoeven geen nieuwe meubels aangeschaft te worden waardoor er dus minder gefabriceerd/vervoerd hoeft te worden. Kortom bij meubelspuiterij Maas en Waal bent u aan het juiste adres om uw meubels eens in een nieuw jasje te steken.

Voor inspiratie bent u altijd welkom om langs te komen om onze velen kleur stalen te bekijken.


BEDANKT voor jullie vertrouwen

F I JN E F E E S T DAGE N! Afgelopen jaar was wederom een bijzonder jaar. Wij willen jou ontzettend bedanken voor je vertrouwen en hopen jou weer snel te zien in een van onze winkels! Hele fijne feestdagen!

��

B ij N E TT kad o

Hogestraat 59, 6651 BH Druten T 0487 22 30 22

B ij N E TT won e n

Hogestraat 83, 6651 BH Druten T 0487 78 51 00

inf o@ bij- nett. nl

www.bij-nett.nl

VEILIG DE WINTER DOOR!

Winterbanden Specialist

WINTER & 4-SEIZOE NEN BANDEN SPECIALIS

T

Van Heemstraweg 25 – 27 6641 AA Beuningen tel 024 677 22 88 info@vdw-autobandenservice.nl 11


WONEN

De MOOISTE tijd va H

Het is bijna Kerstmis! Voor veel mensen de mooiste tijd van het jaar. De periode van het optuigen van de kerstboom, het versieren en gezellig aankleden van het huis en het aanschaffen van cadeautjes voor vrienden en familie. Met leuke lampjes en kaarsen maken we het gezellig in huis. Elk jaar duiken weer nieuwe trends op voor de aankleding en versiering van het huis voor de Kerst.

Knusheid en gezelligheid

De trend voor deze Kerst staat in het teken van knusheid en gezelligheid. Dit wordt ondersteund met nude tinten (alle kleuren huidskleur) en een beetje lila. De materialen die je hier tegenkomt, zijn plooiend, geribd en voorzien van imperfecties. Een andere trend voor Kerst is de kleur groen, maar ook natuurlijke materialen. Deze trend straalt rust en uit en tijd voor jezelf. Planten zie je terugkomen in deze trend, naast de kerstboom. Maar ook natuurlijke materialen als touw, aardewerk en mos. Ook zie je botanische prints terug en de decoratieve beestjes.

Recycling en vintage

Recyclen, hergebruiken, tweedehands, ambacht en ook handwerk is een belangrijke trend dit jaar. Dit gecombineerd met geometrische vormen en een industrieel karakter. Een stoere uitstraling, zonder al te veel poespas. Dus geen glitters in deze kersttrend. Je ziet veel aardse kleuren zoals terracotta, gecombineerd met matte blauwe kleuren.

Romantiek

Ook ontbreekt de romantiek dit jaar niet. Koele kleuren, maar met romantische details. En waar uiteraard de kleur roze niet mag ontbreken. Warme en zachte materialen passen hier ook uitstekend bij. Maar ook het knusse warmte wintergevoel met een combinatie van de klassieke kerstkleuren zien we dit jaar terug. Wit, groen en rood worden gecombineerd met goud, zilver en koper.

Magic en Miracles

Een geheel andere trend voor dit jaar

12

is Magic & Miracles. In deze trend aandacht voor sterren en de maan. Een wondere wereld waar fascinatie voor de magie van de natuur centraal staat. Denk aan een wonderlijk sprookjesbos. Je ziet veel donkere kleuren, welke gecombineerd worden met glas, goud en glittereffecten.

Gezellig samenzijn en lekker eten

Als je in je omgeving vraagt waar kerst om draait, zullen veel mensen aangeven dat lekker eten en samenzijn met familie of vrienden het belangrijkste is. Een goede reden om kerst dit jaar extra speciaal te maken dus! Vandaar hier een aantal originele ideeën voor het kerstdiner. Voor je uitpakt met mooi servies en de lekkerste recepten, bedenk je natuurlijk hoe je kerst voor je ziet dit jaar. Wil je gezellig ‘s avonds tafelen met je dierbaren? Verstuur dan uitnodigingen voor het traditionele kerstdiner. De kerstlunch is juist weer erg geschikt met kleine kinderen of wanneer jullie er ‘s middags nog op uit willen gaan. Als laatste kun je ook kiezen om vrienden uit te nodigen voor een kerstborrel, met luxe hapjes en drankjes.

Wek het kerstgevoel op

Heb je jouw moment gekozen? Dan is het tijd voor de ultieme binnenkomer. Waarmee ademen jouw gasten de kerstsfeer direct in? Ga voor iets feestelijks dat iedereen zich zal blijven herinneren! Denk aan een prachtig gedecoreerd kerstkoekje voor bij de koffie, een bijzondere amuse met eetbaar bladgoud of een kerstcocktail met drijvende kerstballetjes. Waarmee de toon is gezet voor de rest van de middag of avond.

Lekkere recepten

Met het moment suprême – het eten! – kun je alle kanten op. Typisch kerst eten is natuurlijk de garnalencocktail, rollade, varkenshaas, gourmetten, kaasfondue, varkenshaas en als dessert een Viennetta ijstaart, Crème Brûlée, chocolademousse of maak de heerlijke Speculaas Tiramisu van catering de Gouden Leeuw. Kijk eens voor foodtrends op Pinterest waar duizenden originele kerstrecepten opstaan.

ToGo

Heb je geen zin om zelf te koken dan zijn er voldoende heerlijke mogelijkheden om maaltijden af te halen bij restaurants in de buurt of cateringbedrijven.

Aankleding van je kersttafel

Je lunch of diner valt letterlijk nog beter in de smaak met een feestelijk versierde kersttafel! Zorg er daarom voor dat je tafel eruitziet om door een ringetje te halen. Met een tafelkleed dat past in de kerstsfeer en versierd met kaarsen, bloemen of takken groen, servies en bestek voor elke gang, feestelijke kerstmenukaarten, kerstservetten gevouwen in een leuke vorm, kleine versierinkjes, zoals plastic rendieren, kleine kerstlichtjes of gouden confetti. The sky is the limit.

Origineel idee voor het kerstdiner: zorg voor wat kerstvertier

Als iedereen zijn buik rond heeft gegeten of de glazen al een paar keer volgeschonken zijn tijdens de kerstborrel, is het tijd voor wat kerst activiteiten. Altijd goed een leuke kerstfilm, wandeling of kerstquiz


an het jaar, KERST! Feestrecept van Catering de Gouden Leeuw TIRAMISU VAN SPECULAAS EN GESTOOFDE PEER VOOR 6 À 8 PERSONEN: Ingrediënten stoofpeer 500 gram stoofperen geschild ½ liter witte wijn 75 gram rietsuiker 1 kaneelstokje vanillestokje Bereiding Verwarm de witte wijn met de suiker, het vanillestokje en de kaneelstokjes. Doe de peertjes erin. Zorg dat ze helemaal onder staan of voeg wat water toe. Breng langzaam aan de kook, zet het vuur klein en stoof op heel laag vuur in tot 2 tot 2,5 uur gaar. Prik met een vork in een peer, als deze er direct afglijdt, zijn de peertjes gaar. Laat de peren afkoelen in het vocht. Ingrediënten Tiramisu: 400 gram speculaas brokken 1 tl suiker 250 gram mascarpone 250 ml slagroom 2 kopje espresso 1 scheut speculaas siroop 50 gram suiker Bereiding Klop de mascarpone los met een lepel. Roer de suiker erdoorheen. Klop de slagroom lobbig en roer dit door het mascarpone mengsel en een scheutje speculaas siroop.Zet 2 kopjes sterke espresso en voeg een theelepel suiker en een scheutje siroop toe. Laat de koffie iets afkoelen. Dip de speculaas in het koffiemengsel. The finishing touch Pak een grote schaal. Verdeel een laagje crème over de schaal. Verdeel vervolgens de speculaasjes en de in blokjes gesneden stoofpeer over de crème. Deze stappen herhaal je tot de schaal helemaal gevuld is. Eindig met een laagje crème. (Ook leuk is het om 1 persoons bakjes of glaasjes te maken) Garneer de bovenkant af met verkruimeld speculaas.

Expert Beuningen Met de Kerst samen voor de buis! Bij Expert Beuningen vind je een volledig assortiment televisies van alle grote tv-merken. Er zijn tv’s te koop in verschillende beeldformaten. Voor het kijken van online content, zoals YouTube en Netflix kies je voor een Smart TV. Er zijn tv's met v erschillende beeldtechnieken, zoals QLED, OLED of Ambilight. Kijk je graag films of voetbalwedstrijden in de beste beeldkwaliteit? Bekijk dan onze 4K Ultra HD Televisies of 8K Ultra HD Televisies. Expert Beuningen adviseert u graag. Garantie voor veel kijkplezier.

Sfeerderij De Gouden Engel Wij zijn Premium Dealer van Maison Berger Paris. Bezoek de winkel voor een groot assortiment, een uitgebreide uitleg en demonstratie. De Tip voor een lekker en fris huis deze kerst! Het unieke Franse luchtzuiveringssysteem Lampe Berger zuivert de lucht en geeft een heerlijke geur af. Het grote verschil met andere geurverspreiders en luchtzuiveraars is dat deze nare geurtjes verbergen. Lampe Berger zorgt juist voor neutralisatie en zuivering

13


Celsiusstraat 8, Wijchen

www.jandeboertuinhuizen.nl

Meer daglicht en extra ruimte met een VELUX dakkapel*

Met de slimme ontwerpen van de VELUX dakkapellen combineert u de voordelen van een origineel VELUX dakraam met die van een dakkapel. Schuin geplaatste ramen laten meer daglicht binnen dan verticaal geplaatste ramen. Bovendien is het mogelijk om ook het dak te voorzien van dakramen, waardoor daglicht maximaal de kamer binnen kan komen. Door te kiezen voor uitzettuimelvensters wordt de extra ruimte gemaximaliseerd, omdat de dakramen volledig naar buiten toe openen. Vind meer informatie op www.adviba.nl * ten opzichte van een reguliere dakkapel.

Expeditieweg 10-14 6657 KL Boven Leeuwen tel. 06 - 23 56 61 10 www.adviba.nl

14


DE SPECIALIST OP HET GEBIED VAN VLOEREN EN TRAPRENOVATIES Wij leveren & leggen ook parket, PVC, laminaat, vinyl & cement gebonden gietvloeren

Bent u op zoek naar het bekleden van een trap, het schuren van een parketvloer of naar een PVC, laminaat of houten vloer dan bent u hier op het juiste adres. DIRECT LEVERBAAR Het eiken parket wordt rechtstreeks geïmporteerd vanuit fabrieken uit Europa. Wij zorgen continue voor een actuele voorraad van 2.500 m2 parket, zodat we altijd uit voorraad kunnen leggen en leveren. Ons parket is bovendien FSC gecertificeerd. PVC Parket – Exclusief kan nagenoeg elk merk en elk type PVC leggen en leveren. Wij zijn o.a. dealer van de merken Moduleo – Therdex – Vivafloors – Douwes Dekker – Sense – Ambiant en Floorlife. VAKMANSCHAP Parket – Exclusief heeft meerdere vakmensen in dienst, sommigen met 30 jaar werkervaring in deze branche. Daarnaast is Parket – Exclusief een erkend leerbedrijf dat ook vakmensen opleidt.

Parket Exclusief B.V. Leegstraat 35, 6045 BB Winssen Nieuweweg 283, 6603 BN Wijchen

Nu oo k in Wi j Nieuw chen, ew eg 28 3

WILT U ZELF AAN DE SLAG Speciaal voor de doe-het-zelver hebben wij opgericht onze interwinkel genaamd Vloerendeelwinkel.nl waar u kunt aanschaffen vele merken PVC – laminaat – parket. Ook de materialen voor het leggen van vloeren, zoals lijmen, egaline, randafwerkingen en ondervloeren e.d. kunt u hier inkopen. Vraag gerust een offerte op maat op via onze website. WIJCHEN Parket – Exclusief heeft recent geopend een 2e winkel in Wijchen, gelegen aan de Nieuweweg 283. Hier vindt u ruim 600 m2 showroomvloeren. Samen met houthandel Jelsan, die meubels op maat produceren en tafels en stoelen zitten wij op deze locatie. Meer dan een bezoekje waard!!

0487 - 5248 14 06 - 24920929

info@parket-exclusief.nl www.parket-exclusief.nl

15


VERENIGING IN BEELD

BC ARGUS

Relaxed een veertje overslaan?

Wetenswaardigheidjes • ‘s Werelds beste smasher haalde een snelheid van 421 km/u. • Hoogst gemeten snelheid bij de dames: 257 km/u. • Ter vergelijk: top tennisspelers slaan in een wedstrijd de bal in totaal iets meer dan 1.000 keer en lopen ruim 3 km, een badmintonner slaat de shuttle niet minder dan 1.950 keer en loopt ruim 6 km. Een intensieve en boeiende sport!

16

Oliebollen te koop

Op 31 december is BC Argus al sinds jaar en dag te vinden op het Dorpsplein mét overheerlijke oliebollen en appelbeignets van De Echte Bakker Thomassen die het voorwerk doet. De club zelf bakt de beignets ter plekke af. Heerlijke bollen en een gezellige middag daar gaat het om. Een dag waarin je ook de leden van de badmintonvereniging kunt leren kennen. Ze zijn er voor een praatje en hebben alle informatie bij zich over BC Argus. De perfecte plek om een afspraak te maken om een keertje vrijblijvend mee te sporten, of om gewoon eens een keertje te komen kijken bij de training.


Badminton, wie kent het niet? Het is een spel dat onlosmakelijk verbonden is met onze Nederlandse liefde voor kamperen. Maar badminton is veel meer dan relaxed een veertje overslaan voor de tent of caravan: het is een topsport waar meer dan 135 landen professioneel bij betrokken zijn. In Azië is het één van de meest beoefende sporten. En ook in Nederland zijn er veel enthousiaste badmintonners. In Beneden-Leeuwen bijvoorbeeld bij badmintonvereniging BC Argus, waar, door een kleine, maar enthousiaste groep deze mooie sport wekelijks wordt beoefend.

Hoe zou je jullie club het best omschrijven?

“BC Argus is een kleine vereniging met zo’n 25 actieve leden. We komen elke vrijdagavond bij elkaar om te sporten, maar ook voor een praatje en prettig samenzijn.” Aan het woord is Johan Leenders, voorzitter van deze gezellige badmintonvereniging. Hij vertelt vol enthousiasme over wat de club nu zo leuk maakt en vervolgt: “We zijn met een gevarieerde groep leden van diverse pluimage in de leeftijd van 24 tot 55 en van verschillende niveaus. Er zijn leden die een pittig potje badminton niet uit de weg gaan, maar er zijn ook leden die het iets rustiger aan doen. Iets, dat wel, want badminton is toch een vrij intensieve sport, heel anders dan zoals de meeste mensen het kennen van de camping. Badminton is de snelste racketsport ter wereld met shuttle snelheden die tot ruim 200 km per uur kunnen gaan. Het kan er zeker stevig aan toe gaan. Maar, en dat is het leuke van onze club: het hoeft niet. Het mag best een tandje

lager. Plezier in het spel is het allerbelangrijkst.”

“BADMINTON IS EEN UITDAGENDE SPORT DAT OP ELK NIVEAU TE SPELEN IS EN VOOR IEDEREEN ALTIJD LEUK IS OM TE DOEN.”

“We spelen op vrijdagavond, aan het eind van de week, waarbij het heerlijk is om de week even letterlijk van je af te slaan en daarna samen een drankje te doen. Het is de beste ontspanning die je je kunt bedenken. Veel gezelliger en intiemer dan dat je op de sportschool vindt.”

Is er ruimte voor nieuwe leden?

“Er is zeker ruimte voor nieuwe leden. Het zou leuk zijn als we de club net wat groter kunnen maken. Qua leeftijd moet het dan wel passen. Jongeren en kinderen, we zien dat

die in deze tijd toch liever andere activiteiten ontplooien. Neemt niet weg, dat als er zich een groepje jeugd aanmeldt we er zeker open voor staan om daar een aparte trainingsdag voor in te richten. Maar voor nu richten we ons vooral op een uitbreiding van het huidige ledenaantal met mensen vanaf 18 jaar. Mensen die het leuk vinden om samen iets te doen en graag aan hun conditie werken. Badminton vraagt iets van je lichaam en coördinatie, maar het is in principe een sport voor iedereen. De spelregels zijn zo aangeleerd en het is een perfecte manier om lichaam en geest soepel te houden. Ik zou iedereen die dit leest dan ook zeker willen uitnodigen om eens een keertje langs te komen tijdens een trainingsavond. Met oog op de man/vrouw verhouding van de vereniging roepen we vooral de dames op om eens mee te komen doen. Of om eerst eens te kijken, dat kan ook altijd. De eerste 3 keer train je overigens gratis mee, zo kun je een goed idee krijgen van hoe het bij ons is, zonder dat je gelijk ergens aan vast zit.”

Vrijetijdsvereniging Badmintonvereniging BC Argus traint op vrijdagavond in De Rosmolen in Beneden-Leeuwen. Het is een vrijetijdsvereniging, zonder competitiewedstrijden. Een keer per jaar is er, voor zover de corona maatregelen dat toestaan, een groepsuitje waar iedereen bij aanwezig is. Voor aanmelden of meer informatie kun je contact opnemen met Johan Leenders via b.c.argus@gmail.com.

17


Samen naar een hoger

ADVIES, N A A B P O LO SUSSEN R U C , G N I COACH GEN EN TRAININ OR GRATIS VO ERS WERKNEM

Het samenwerkingsverband Ondernemend Maas en Waal (OMW), Ondernemersvereniging Druten (OVD), CNV en Van Kraaij Educatie heeft de subsidie “NL Leert Door met inzet van Sectoraal Maatwerk” binnengehaald. Met deze subsidie kunnen we vanaf februari 2022 ruim 5.000 werknemers, ondernemers en werkzoekenden adviseren, coachen en trainen op kennis en vaardigheden. Door de toewijzing van deze subsidie financiert de overheid het overgrote deel van de investering. Je werkgever betaalt een kleine bijdrage. Enkele cursussen en trainingen zijn zelfs volledig gratis te volgen!

Iedereen kan aan de activiteiten deelnemen, maar er wordt extra aandacht besteed aan de sectoren horeca, retail, techniek en de agrarische sector.

een hoge klanttevredenheidsscore. Het is de missie van Van Kraaij Educatie om ambitieuze mensen te ondersteunen in hun persoonlijke én professionele ontwikkeling. Werkgevers, werknemers en De uitvoering van deze activiteiten ligt bij Van Kraaij werkzoekenden ervaren de persoonlijke betrokkenheid Educatie, een gerenommeerd opleidingsbureau in het bij de diensten die het bedrijf aanbiedt. De coaches, Land van Maas en Waal. Afgelopen jaar heeft Van Kraaij docenten en trainers delen een passie en de drive om het Educatie aan ruim 2000 mensen een cursus verzorgd met beste uit de cursist te halen.

Bezoek www.samennaareenhogerniveau.nl voor een actueel overzicht van het complete aanbod en vraag meteen de brochure aan! 18

Via de website kun je je vanaf 10 januari 2022 inschrijven


niveau in 2022 HET AANBOD BESTAAT UIT: • Loopbaanadvies met als doel het opstellen van een arbeidsmarktscan en een ontwikkelingsplan. Hierbij wordt uitsluitend samengewerkt met NOLOC-gecertificeerde loopbaanadviseurs. • Persoonlijke coaching met als doel verdere ontwikkeling in de huidige werkomgeving of het vinden van nieuw werk. • Kennisseminars en -webinars • Ruim 20 verschillende e-learnings • Ruim 70 verschillende cursussen en trainingen

“IK VOND HET HEEL FIJN OM MIJN KENNIS OP DEZE MANIER BIJ TE KUNNEN SPIJKEREN EN HOOP OP EEN VERVOLG. JULLIE DOEN HET SUPER!”

HET AANBOD VAN CURSUSSEN EN TRAININGEN BESTAAT ONDER ANDERE UIT: • Digitale vaardigheden Denk hierbij aan Excel, Word, Outlook en Microsoft Teams. • Communicatieve vaardigheden Denk hierbij aan personal branding, NLP, timemanagement en conflictbeheersing. • Businesstrainingen Denk hierbij aan leiderschap, marketing, sales en lean management. • Talen Denk hierbij aan Zakelijk Engels en een opfriscursus Nederlandse spelling en grammatica.

DAARNAAST ZIJN ER SPECIFIEKE CURSUSSEN EN TRAININGEN VOOR DE VOLGENDE 4 SECTOREN: • Retail Denk hierbij aan trainingen op het gebied van (online) marketing en verkoopvaardigheden. • Horeca Denk hierbij aan trainingen op het gebied van gastvrijheid, personeelsmanagement en productkennis van onder andere bieren en wijnen. • Techniek Denk hierbij aan vaktechnische trainingen en cursussen op het gebied van elektriciteit, krachten en energie. • Agrarische sector Denk hierbij aan trainingen op het gebied van diervoeding en duurzame bedrijfsvoering.

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn

Van Kraaij Educatie

Van Heemstraweg 53 6651 KH Druten info@vankraaijeducatie.nl 0487-745003 www.vankraaijeducatie.nl

19


Bel A D V I C E

voor

voor een gratis waardebepaling van uw woning

voor een gratis waardebepaling ADVICE van uw woning akelaar I Taxateur

hoolstraat 1

I

024-844 01 03

“Hout hout hout”

6641 DA Beuningen

IE

I W www.advicemakelaardij.nl

“Dressoir” “Berwi-maatwerk” Gezellige feestdagen & gezond 2022

Bel A D V I C E

D VAI CDEV I C E Bel ABel

voor

voor een gratis waa

voor

voor een gratis van uw woning voor eenwaardebepaling gratis waardebepaling van uw woning

A D VAI CDEV I C E

ADVICE

Makelaar I Taxateur

Makelaar I Taxateur

Schoolstraat 1

I

6641 DA Beuningen

I

ADVICE

Schoolstraat 1 6641 DA Beuningen T 024-844 01 03 I E I W www.advicemakelaardij.nl W www.advicemakelaardij.nl T 024-844 01 03 E

I

I

Westerhout 3, 6651 CW Druten Tel.: 0487-513875 info@berwi.nl

Kijk ook eens op: Berwi-Maatwerk.nl

Makelaar I Taxateur Schoolstraat 1

I

T 024-844 01 03

6641 DA Beuningen

IE

NaMensU richt zich op cliënten die behoefte hebben aan een mentor, bewindvoerder en/of curator. Het menselijk aspect is de basis van het bedrijf. We handelen namens U.

Van Heemstraweg 53, Druten (gebouw d'n Bogerd 1e verdieping) 0487-745012 info@namensu.nl

www.namensu.nl

Voor al uw financieel advies MATRASSEN, BOXSPRINGS, BEDTEXTIEL & MEER BOXSPRINGS VANAF € 399 MATRASSEN VANAF € 59

ACTIE

Verzekeren

Sparen&Lenen

NHG 10-jr rente v.a. 0,46%

GRATIS DEKBED EN 2 HOOFDKUSSEN T.W.V. € 149,00 BIJ AANSCHAF VAN EEN BOXSPRING

Kamerlingh Onnestraat 6 Wijchen 024 645 15 00 - www.beddencenter.nl

20

Hypotheken

Van Heemstraweg 53, Druten (gebouw d’n Bogerd 1e verdieping) • T 0487 50 67 84 • www.advisiegroep.nl


W

e kijken terug op een bijzonder mooi maar ook roerig jaar. Ondanks de pandemie die ons nog steeds in onze macht heeft, groeide wij uit ons jasje. Wij hebben september jl. een heerlijk bedrijfspand met mooie showroom betrokken aan de Industriestraat 3A in Wamel ( tegenover binnenspeeltuin Wamelland ) Waar we vele mooie en unieke Moswanden creëren voor onze B2B klanten. Vooral onze unieke, onderscheidende en exclusieve Jungle Moswanden zijn een groot succes, ook buiten onze landgrenzen. Veel consumenten vinden ook hun weg naar Metiez voor o.a. onze prachtige zwart matte houten cirkels met een Mos - of Junglecreatie.

TIP

Industriestraat 3a 6659 AL Wamel Tel. 06-28878836 www.metiez.com

VOLG ONS OP INSTAGRAM: MOSSCHILDERIJ.METIEZ

w

Nieu

s adre

VOOR FOTO’S, INSPIRATIE EN INTERIEURTIPS.

Wij wensen ieder die getroffen is en/ of gedwongen sluiting van het bedrijf meemaakt heel veel kracht en wijsheid toe en bovenal een goede gezondheid, liefde en geluk. Zorg goed voor elkaar.

Anja en Hans Westerduin

21


MY FAVORITES

TEAM MAAS & WAAL4ALL XL

In deze laatste uitgave van het jaar vroegen we het team van Maas & Waal4all XL naar hun favoriete plekken, activiteiten in of herinneringen aan het Land van Maas en Waal. En dan komt er wat los, want we ontmoeten de meest uiteenlopende mensen en bezoeken de vele plekken in het hele gebied. Lees hier het resultaat en namens het gehele team geniet van de regio dichtbij.

1

3 2

MARIEKE JANSSEN VORMGEVER / FOTOGRAAF

YVONNE VAN DER BEND, DIRECTEUR /UITGEVER

5 LOET VAN BERGEN, REDACTEUR

6

8 NICK VAN OOSTRUM, STAGIAIR MAAS & WAAL4ALL XL

22

HENK VAN DER BEND DIRECTEUR

4

FLEUR VAN DER BEND MARKETING MEDEWERKER

7

CHANTAL FRANSEN, REDACTEUR

9

JOEP PETERS REDACTEUR

BEN SCHONENBERG, MAAS & WAAL ONLINE APP

10

WILLEKE GUELEN REDACTEUR


15 8 9 2 6 37 10 4 Als Beuningenaar ga ik graag naar Theater de Molen. Het is een mooi kleinschalig theater waar je terecht kunt voor een zeer gevarieerd aanbod voor jong en oud. Regelmatig treden er bijzondere artiesten op met mooie voorstellingen. Ook voor de kinderen zijn er allerhande voorstellingen samengesteld. Er is wat voor kinderen van alle leeftijden, in verschillende genres zoals familievoorstellingen, magisch theaterspel of poppentheater. Daarnaast worden er in de Seniorenbios regelmatig art house films gedraaid. Kortom Theater de Molen biedt voor elk wat wils.

Wij zijn altijd ‘op reis’ door onze regio, op zoek naar interessante mensen met bijzondere verhalen en komen zo vaak op de mooiste plekken. Denk eens aan slot Doddendael in Ewijk, watersportgebied De Gouden Ham, de Veerdam in Druten of het kerkje in Leur. Na een interview of fotoshoot begint het eigenlijk pas en praten we ‘na’ waarbij de echte verhalen worden verteld in een van de gezellige horecazaken in de eigen regio. Het is altijd gastvrij en gemoedelijk bij Bistro de Bolle in Boven-Leeuwen, bij De Arend in Winssen of in Brasserie Aan Tafel bij Jan in Dreumel. Of we borrelen na bij café de Zaak te Beuningen of café Anneke in Wijchen. De keuze is echt reuze in de regio.

Voor wie een dagje wat verder weg wil is Stadsbrouwerij in Zaltbommel een aanrader. Als schrijver hou ik van de verhalen die de locatie in al haar voegen ademt. De zelf gebrouwen bieren zijn hemels. Maar ook als niet bierdrinker ben je hier op je plek met de goede wijnen die geschonken worden, het ruime thee-assortiment en de heerlijke hapjes.

Mijn tip aan onze lezers is een bezoek aan misschien wel het mooiste stukje natuur in het vlakke Maas en Waal: de zandduinen van Bergharen. Ik vind het heerlijk om met onze hond Bowie in dit heuvelachtige natuurgebied te wandelen. Het is echt een onderscheidend bosrijk gebied in het Land van Maas en Waal. Mooi is ook dat je er jong en oud tegenkomt en dat het in alle seizoenen prachtig is. Kortom, een aanrader!

Camera

Als "plaatjesmaker" bevind ik me graag in de natuur en dan heb ik mijn camera natuurlijk altijd bij me. Tussen de Maas en de Waal bevind je je in oer-Hollands natuurgebied. Met uiterwaarden, buitenpolders, grienden en dijken. Waar je uiteenlopende flora en fauna tegenkomt. Heerlijk struinen langs de rivier. Een mooie wandeling maken over de glooiende rivierduinen, buitenpolders, eendenkooien en uiterwaarden. Soms pak ik de fiets en de Land van Maas en Waal- route voert je door het afwisselende rivierenlandschap én langs molens, burchten en kastelen. • COLLECTION •

Als jongste medewerker verken ik de regio met de glossy Land van Maas & Waal Buitengewoon. In mijn vrije tijd geniet ik van gezellig eten en borrelen met vrienden. Restaurant Meraqi in Beneden Leeuwen en Zaal 4 te Wijchen zijn mijn favorieten. Ook borrelen bij de Gouden Leeuw te Druten is voor mij echt uitgaan in Maas en Waal.

We wonen in een mooi stukje van Nederland, het Land van Maas en Waal. Op websites en op Facebook wordt hierover heel veel informatie gedeeld. Natuurlijk kunnen we dat allemaal afzonderlijk opzoeken, maar sinds kort is alles ook in één app op je telefoon te vinden en heb je alles bij de hand: NAAM APP. Een paar voorbeelden: waar vind ik Café’s of restaurants. Waar is de dichtstbijzijnde AED? Wat is er te doen op het gebied van (dorps)activiteiten of evenementen. Welke ondernemers, sportscholen of bedrijven voor beauty & gezondheid vinden we hier. Welke gemeentelijke informatie is beschikbaar en wat is de toilet-vriendelijkste-gemeente van ons land? (Druten). En denk eens aan een bezoekje aan de Tuinen, musea of theaters. Het is allemaal te vinden en nog véél meer op een actuele en overzichtelijke app. Makkelijker konden we het voor u niet maken, wel gebruiksvriendelijker.

Als barbecue liefhebber ben ik regelmatig opzoek naar goed vlees. Bijna altijd ga ik hiervoor naar Slagerij Bert Van Heuy in Ewijk. Vers, goede prijzen en vriendelijke service.

Alhoewel ik al tien jaar in Nijmegen woon, ga ik graag terug naar waar ik vandaan kom: de Heerlijkheid Horssen. Ik ben er geboren en getogen, heb er jarenlang gevoetbald en kermissen en carnaval gevierd. Mijn ouders wonen er nog; een goede reden dus om regelmatig naar Horssen af te reizen. In Horssen kun je een prachtige wandeling maken langs het bos, de parken, de sportvelden en Wijngaard De Kleine Heerlijkheid. Maar de feestjes mis ik op dit moment toch het meeste.

Het Land van Maas & Waal biedt zoveel mogelijkheden dat het moeilijk kiezen is. Twee locaties springen er voor mij toch wel uit. De eerste is kasteel Wijchen. Ik ben er vlakbij geboren en het kasteel maakt deel uit van mijn vroegste herinneringen. Het is een nog altijd bijzondere plek en was zelfs onze trouwlocatie. Met de verbouwing, die binnenkort wordt afgerond, heeft het kasteel een metamorfose ondergaan, zonder dat daarbij de oorspronkelijkheid verloren is gegaan. Wijchen en de Wijchenaren zullen opnieuw trots zijn op hun kasteel.

Ook kasteel Hernen mag niet ontbreken, het ligt op een steenworp afstand van de plek waar ik nu woon. Het middeleeuwse karakter van het kasteel spreekt sterk tot de verbeelding en is voor ons vrijwel dagelijks het begin- en eindpunt van vele wandelingen in de prachtige omgeving. We proberen elke dag 10.000 stappen te lopen en dat is geen straf in dit afwisselende gebied.

23


?

DE HELE REG

WOON JE IN BEZOEK JE

ORGANISEER JE

PLAN JOUW EVENT

VOLG HET (GEMEENTE)NIEUWS WAT IS ER TE DOEN

VIER JIJ JE VAKANTIE PRAKTISCHE ADRESSEN WAAR IS EEN AED

P P A E D D A DOWNLO

HOE?

GRATIS downloaden via je mobiel,

24

1 2 3

ipad of tablet

Via www.maasenwaalonline.nl Apple store - M&Wonline Android store - M&Wonline

Gemeent Gemeente Wes Gemeente Gemeente

Plaats GRATIS in de dorp


?

GIO IN 1 APP

HEB JE EEN BEDRIJF

ONDERNEEM JE IN DE REGIO HOU JE VAN KLANTEN

DEEL JE PRODUCTEN

HEB JE EEN VACATURE VERTEL OVER JE PASSIE

SAMEN LOKAAL

Vermeld je bedrijf op de app Maas&Waal Online en bekijk de mogelijkheden op de app bij Contact – Aanmelden uw vermelding of bel 024 - 67 76 930.

te Druten st Maas en Waal Beuningen e Wijchen

S je activiteiten psagenda

BEN JIJ GASTVRIJ

DOWNLOAD

DE APP

25


TOEN & NU

Aan tafel! Op het moment is er veel discussie over ons voedsel en de manier waarop we eten. Velen denken bij eten uit het verleden aan voorouders die uit een pure en eerlijke keuken aten met slechts seizoensgebonden en lokaal geproduceerde ingrediënten die bovendien met noeste handenarbeid verkregen werden. Maar klopt dat beeld eigenlijk wel? Een beknopte reis door onze voedselgeschiedenis.

Oudheid & Middeleeuwen

Hoe verder terug in de tijd, des te idyllischer het beeld van puur en eerlijk verkregen voedsel. De meeste mensen in de oudheid en middeleeuwen waren sterk afhankelijk van producten uit het seizoen en de regio. Vooral op het platteland bestond de dagelijkse maaltijd uit eenvoudige doch voedzame kost, dat geproduceerd was op het ritme van de seizoenen. Het overschot werd geruild tegen andere producten of verkocht op markten in de stad. Rondom steden lagen daarnaast landgoederen waar op grote schaal voor de stedelijke bevolking groenten, fruit, peulvruchten en granen verbouwd werden en vee werd gehouden. In de Romeinse tijd gebeurde dat met medewerking van slaven en in de middeleeuwen door horigen die verplicht waren het land van hun heer te bewerken. Niet alles werd lokaal geproduceerd. Er werden ook ingrediënten uit andere gebieden aangevoerd om de vele stedelijke monden te voeden. De gewone man en de armere lagen van de bevolking hadden een eenvoudig voedingspatroon dat bestond uit voornamelijk granen en peulvruchten aangevuld met groenten, fruit en af en toe een stukje vlees of vis. Dit was geen keuze, maar noodzaak. We zien bij de relatief kleine groep rijken in de oudheid en middeleeuwen een heel ander beeld. Vaak werden kosten noch moeite gespaard om de meest exquise gerechten te kunnen serveren. Zo had menig Romeinse villa kweekvijvers voor een constante toevoer van exclusieve vissen als harder en lamprei en stond rijken in de middeleeuwen een grote variatie aan luxe voedingsmiddelen ter beschikking, die vaak vanuit verre oorden afkomstig waren, zoals specerijen en suiker. Wie het zich kon veroorloven nam het er dus goed van.

Pronkpastei zwaan en fazant

Joachim Beuckelaer, De welvoorziene keuken, Rijksmuseum

Een nieuwe tijd

De beschikbaarheid van een groot aantal voedselproducten veranderde door de ontdekkingsreizen vanuit Europa in de late 15e en vroege 16e eeuw. De wereldhandel ontstaat. Producten uit Azië en Europa werden naar Amerika gebracht en andersom om te proberen ze daar te verbouwen. Dat werd in veel gevallen een groot succes en de welvaart steeg in Nederland, waar de VOC hoogtijdagen vierde en lange tijd de handel in specerijen domineerde. Deze welvaart kende echter ook een keerzijde: slavernij. Het waren de Europeanen die profiteerden, niet de inheemse bevolking. De uitwisseling van ingrediënten heeft de Nederlandse keuken voorgoed veranderd.

Frescotaart (Foto Jeroen Savelkouls)

Industrialisatie

Vanaf 1800 veranderde de voedselproductie en daarmee onze voeding drastisch. Nieuwe technologische ontwikkelingen leidden tot een toename van transportmogelijkheden en nieuwe landbouw- en conserveringstechieken die de voedselproductie minder afhankelijk maakte van klimaat en natuur.

26

Pronkstilleven, Adriaen van Utrecht, 1644 RMA TEKST: MANON HENZEN


TOEN & NU

Borreltijd, eet!verleden, foto Jeroen Savelkouls

Voedsel kon op veel grotere schaal en zelfs buiten het seizoen geproduceerd worden. Producten kwamen niet meer alleen van eigen bodem, maar soms van honderden of zelfs duizenden kilometers ver dankzij de spoorwegen. Bovendien kon voedsel veel beter bewaard blijven door de introductie van inmaken in glas en blik. Deze ontwikkelingen maakten niet alleen dat voedsel goedkoper werd, maar ook makkelijker verkrijgbaar voor rijk én arm.

Stilleven met kazen, Floris Claesz. van Dijck, ca. 1615, RMA

Stilleven met vruchten en groenten met op de achtergrond Christus en de Emmaüsgangers, Floris van Schooten, ca. 1630, RMA

De keuken was in het grootste deel van onze geschiedenis voor de meeste mensen dus ‘puur’, seizoensgebonden en lokaal. Maar ‘eerlijk’ was het zeker niet. De gewone man at uit noodzaak op deze manier, niet uit idealisme. Wie het zich kon veroorloven at juist voedsel van ver, liefst van buiten het seizoen en maalde er niet om hoe ingrediënten verkregen werden. Voedselproblematiek is dus van alle tijden. We hebben heel veel problemen overwonnen, maar nieuwe uitdagingen kloppen op dit moment hard op onze deur. Steeds meer mensen zijn zich hiervan bewust en er is vandaag de dag een kleine kentering gaande. Het is dan ook mooi om te zien dat oude kooktechnieken als conserveren en fermenteren – om eten te bewaren - weer helemaal terug van weggeweest zijn. Er is weer veel aandacht voor het eten van vergeten groenten, oude fruitrassen en zelfs bijna verloren gegane dierenrassen. Hier is weer markt voor en dat is een positieve ontwikkeling: je houdt ze in stand door ze op te eten. Ook wordt er meer en meer uit eigen regio en uit het seizoen gegeten, wat positieve effecten heeft op milieu en klimaat. En tenslotte worden we ons steeds meer bewust van onze enorme voedselverspilling en wordt er steeds meer actie ondernomen om dat tegen te gaan. Dat is een van de grootste verschillen tussen eten van toen en nu: in het verleden at je alles op, tot op de laatste kruimel. Je moest wel, want er was niets anders.

Smaak uit het verleden

Historische kookboeken zijn een grote inspiratiebron voor de keuken van nu. Voor wie zich verdiept in de bijzondere ingrediënten, smaakmakers en recepten gaat een wereld van verrassende gerechten en smaakcombinaties open.

Stilleven met kalkoenpastei, Pieter Claesz., 1627, Rijksmuseum

Culinair historica Manon Henzen van eet!verleden zet culinaire geschiedenis op de kaart door liefhebbers te inspireren met historische culinaire verhalen en de heerlijke ingrediënten en recepten die verloren zijn gegaan. Manon ontwikkelt onder andere online historische kookcursussen, kookreizen, lezingen, kookboeken en artikelen. Kijk voor bijzondere verhalen over onze eetgeschiedenis en historische recepten op www.eetverleden.nl.

27


Samen vieren en genieten... We hopen je snel weer te ontvangen voor een onvergetelijke gelegenheid!

De smaakmakers van De Arend Notaris Stephanus Roesstraat 28, Winssen Telefoon: 0487-521265

www.dearendwinssen.nl

wij borrelen altijd van nieuwe ideeën en inspiratie, volg ons op instagram via

De

@dearendwinssen

Oliebollerie is weer in Beuningen!

it lite Kwa

is

g

ee nt o ev al

28

Tegen inlevering van deze “oliebon” ontvangt u t/m 12 december 2021

Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 10.00 t/m 17.30 uur Julianaplein, Beuningen

Oliebon

€ 2,00 korting* op een zak oliebollen of krentenbollen


BeautyFIRM! Zorg voor je lijf en figuur Positief met jezelf aan de slag Herken je het, te veel zitten, weinig beweging en ongezond eten? Je krijgt spanning, een verminderde weerstand, overgewicht en bent minder energiek. BeautyFIRM biedt mannen en vrouwen afslankbehandelingen en silhouetverbeteringen aan volgens een innovatief concept. Onze klanten delen de positieve resulaten. Volg ons dan ook op FACEBOOK. Ultrasound en electrostimulatie: zichtbaar resultaat na 1 behandeling • Armen • Lovehandles • Buik / taille • Billen • Bovenbenen / binnenkant dijbenen • Knieën LED-therapie: voor een strakkere gezichtshuid en een jongere uitstraling zichtbaar resultaat na 1 behandeling • Maakt collageen en elastinevezels aan • Vernieuwd de huidcellen • Verbetert de huidelasticiteit en verstevigt de huid • Vermindert rimpels

‘Door de behandelingen van BeautyFirm ziet mijn huid er mooier en strakker uit’ - Marjolijn

Lymfedrainage stimuleert de natuurlijke bloedcirculatie en lymfestroom • Doeltreffend bij restless legs • Effectief tegen spataderen • Verminderd vetophopingen • Bestrijd oedeem en Cellulitus

‘Perfecte manier om je vetophopingen te behandelen en aan te pakken’ - Simone

Winter aanbieding Proefbehandeling slec hts € 35,- p.p. Bij 2 personen € 30,- p .p.

Jaar Oude Reekstraat 5 | 6642 KK Beuningen | 06-19009300 | info@beautyfirm.nl | www.beautyfirm.nl | facebook.com/beautyfirm.nl

Informeer naar de mog

elijkheden. 29


FIJNE FEESTDAGEN

elke zondag open!

De winkeliers van Hart van Beuningen wensen u fijne feestdagen en een gezond 2022 Zij bedanken u voor uw bezoek in het afgelopen jaar #kooplokaal

30


Het Vastgoed Journaal

thuis in uw wensen

Declaratie van uw bril in 2021...

VERZEKER HET OVERLIJDENSRISICO GOED BIJ HET KOPEN VAN EEN HUIS Een hypotheek afsluiten zonder een overlijdensrisicoverzekering is tegenwoordig mogelijk. Toch is het vaak niet verstandig. Bij het overlijden van één van de huiseigenaren zitten de achterblijvers namelijk vaak met een te zware maandelijkse last. Houd ook rekening met de financiële gevolgen van het overlijden als het gebeurt na het kopen van een huis en vóór de overdracht van de woning bij de notaris.

...wij regelen het voor u.

De overlijdensrisicoverzekering is in opzet een eenvoudig uit te leggen verzekering. Als de verzekerde overlijdt vóór de einddatum van de verzekering, keert de verzekeraar het verzekerde bedrag uit. U koopt bijvoorbeeld een huis en daarvoor sluit u een hypotheek af met een looptijd van 30 jaar. De hypotheekschuld bedraagt €300.000 en iedere maand zakt de hypotheekschuld. Met een overlijdensrisicoverzekering kunt u ervoor zorgen dat uw nabestaanden bij overlijden binnen 30 jaar een uitkering krijgen waar ze de hypotheek mee kunnen afbetalen.

eindejaars voordeel:

Wat als u geen overlijdensrisicoverzekering afsluit? Stel, u koopt samen met uw partner een huis voor €400.000. Voor de hypotheek worden jullie beide inkomens meegenomen. Om te besparen sluiten jullie geen overlijdensrisicoverzekering af. Een paar jaar later slaat het noodlot toe, één van jullie overlijdt. Doordat er geen overlijdensrisicoverzekering is afgesloten, moet de overgebleven partner te hoge maandlasten opbrengen. Vaak is het verkopen van het huis de enige uitweg. Als er na verkoop ook nog een restschuld overblijft, is het financiële leed voor de achterblijvers nog groter.

MERK MONTUREN VANAF

€50

*

Houd ook rekening met de periode tot de overdracht van het huis bij de notaris De hypotheek voor een aangekochte woning gaat pas in na de overdracht bij de notaris. U doet er verstandig aan om de overlijdensrisicoverzekering al in te laten gaan zodra de aankoop definitief is. Bij het overlijden van één van de huizenkopers vóór de overdracht is het verstandig om het overlijdensrisico ook al goed te verzekeren. De kans is klein dat het u overkomt, maar u kunt het maar beter meeverzekerd hebben.

10%

* Betreft Varilux X series & Varilux E-series ** Bij aankoop van een paar Varilux brillenglazen, 50% korting op het 2e paar. Aanvullende actievoorwaarden in de winkel. Deze actie is geldig van 6 oktober t/m 29 november 2021. ©Essilor International - mei 2019. Essilor® and Varilux® zijn handelsmerken van Essilor International.

MONTUUR KORTING

Welk verzekerd bedrag moet u aanhouden in een overlijdensrisicoverzekering? Om de premie te drukken kunt u ervoor kiezen om de helft van de hypotheek af te betalen na overlijden. De achterblijvers blijven dan met de helft van de hypotheekschuld achter. Beter is om de volledige hypotheek af te betalen met de uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering. Wat hierin verstandig is, bepaalt u al dan niet samen met een financieel adviseur. Kiezen voor een verzekerd bedrag hoger dan de hypotheekschuld Met een overlijdensrisicoverzekering kunt u de hypotheek volledig aflossen, maar mogelijk is er een hogere uitkering noodzakelijk voor de nabestaanden. Er zijn namelijk ook andere hoge vaste lasten die door blijven lopen. Een volledig afbetaald huis kan voldoende zijn, echter met bijvoorbeeld nog studerende kinderen of met andere dure vaste lasten (bijvoorbeeld een lening) kan een hogere uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering wenselijk zijn. Ook hierin kan een financieel adviseur u een advies op maat geven. Denk dus goed na over het verzekeren van de financiële gevolgen van het overlijden bij het kopen van een (ander) huis.

OP DE NIEUWE COLLECTIE*

OF

* Acties geldig t/m 9 januari 2022. Vraag in de winkel naar de voorwaarden.

Diederik Fokke RT Makelaar Taxateur

thuis in uw wensen

Klaproosstraat 2 Beuningen 024 6775711 beuningen@uwhuismakelaar.info

www.uwhuismakelaar.info

31


DE PASSIE VAN

HET MAAS EN WAALS MANNENKOOR

32


DE PASSIE VAN 60 mannen, vierstemmig, 1e en 2e tenoren, baritons en bassen… dat is kippevel. Het Maas en Waals mannenkoor zingt sinds haar oprichting in 1993 de sterren van de hemel. Heel soms met een sopraan, maar dat is een extraatje. De mannen zingen over het algemeen samen. En dat doen ze op hoog niveau. Peter Dolfing, enthousiast lid en een van de bestuursleden van het koor vertelt ons meer over dit mooie koor.

ZINGEN OP HOOG NIVEAU

“Het afgelopen anderhalf jaar was niet makkelijk, we konden niet repeteren en niet optreden. Gelukkig kan er nu weer iets meer en kan er weer gerepeteerd worden. We hopen dat we dit ook in de komende winterperiode kunnen blijven doen. We zingen in een gezellige ambiance en onder vakkundige begeleiding van onze dirigent Ton de Waal. Het is een genot om samen te zingen en een harmonieus geheel kunnen realiseren. Dat stimuleert en geeft energie.”

MUZIKALE ZUIVERHEID

“We hebben een breed repertoire. Zingen Russische en Slavische liederen, klassiek, maar ook voor de meer moderne nummers draaien we onze hand niet om. We kiezen de nummers en partituren die bij ons passen. Daar hebben alle leden een stem in, maar uiteindelijk is het de muziekcommissie en met name de dirigent die de keuze maakt. Het is voor ons belangrijk dat we op niveau kunnen zingen. En daar zoeken we ook uitdrukkelijk de samenwerking in met andere muziekverenigingen. Zo hadden we in 2019 nog een prachtig concert in de H. Alphonsuskerk in Beneden-Leeuwen met muziekvereniging Koning Willem III.”

POP UP OPTREDENS

“We zijn altijd op zoek naar verjonging en vernieuwing van ons ledenbestand. Om onszelf meer zichtbaar te maken organise-

ren we steeds vaker pop up optredens waarbij een gedeelte van ons koor op dorpspleinen een selectie uit ons repertoire ten gehore brengen. Met deze mini optredens in kleine bezetting laten we zien wat we te bieden hebben en dat we ook van gezelligheid houden, want ook de sociale interactie is een belangrijk aspect van ons koor.”

MEEDOEN

“De leden komen vanuit heel Maas en Waal. Vlijmen, Zaltbommel… we wonen heel wijdverbreid en komen elke donderdagavond bij elkaar in “De Lier” in Puiflijk voor de repetities. Met de aangescherpte Corona maatregelen hebben we niet kunnen repeteren, maar hebben we wel geprobeerd om de sociale samenhang te behouden door het organiseren van een BBQ bijvoorbeeld. We houden nu rekening met de maatregelen en hopen dat we zo toch nog kunnen blijven zingen met elkaar. We zoeken naar verjonging van het koor en zijn daarbij met name op zoek naar 1e tenoren en bassen. We nodigen iedereen die geïnteresseerd is om eens een keer te komen tijdens een repetitieavond om de sfeer te komen proeven. Even een belletje naar mij is daarvoor voldoende.” Meer weten over het Maas en Waals mannenkoor? www.maasenwaalsmannenkoor.nl 0487 - 516 600

33


Wij wensen u fijne feestdagen en een gelukkig 2022!

Wij wensen u fijne feestdagen en een gelukkig 2022!

Per 3 januari 2022 is ons nieuwe adres Julianaplein 103, 6641 CS te Beuningen.

Van tot en met zijn wij gesloten.

We willen ons nieuwe kantoorpand graag feestelijk met u openen, echter vanwege Corona stellen we dit uit tot nader bepalen datum.

Vrolijks Advies

Dorpssingel 12 6641 BE BEUNINGEN GLD T (024) 6753402 E info@vrolijksadvies.nl I www.vrolijksadvies.nl

De periode 13-12-2021 t/m 31-12-2021 is ons kantoor (Dorpssingel 12, 6641 BE Beuningen) gesloten.

Van tot en met zijn wij gesloten. We zijn dan wel telefonisch en per mail bereikbaar.

Wi j wensen u fi j n e Voor een feestdagen en een gelukkig nieuwjaar. gelukkig 2022!

daadnotarissen.nl

Het einde van het jaar is vaak een drukke periode en komt er veel op je af. Zakelijk of privé. Wij regelen al jouw notariële zaken zodat jij je geen zorgen hoeft te maken richting het nieuwe jaar ngel 12 enDorpssi de feestdagen kunt besteden aan wat écht belangrijk is.

Van tot en met zijn wij gesloten. Vrolijks Advies

34

6641 BE BEUNINGEN GLD T (024)•6753402 Beek Beuningen E info@vrolijksadvies.nl I www.vrolijksadvies.nl

• Druten • Groesbeek

T (088) 024 78 00 E info@daadnotarissen.nl


BIERPROEVEN.nl Winnaar 2021

De leukste online bierproeverij van Nederland is bekroond! Bierproeven.nl is het online bierproeverij bedrijf waarmee je met elk gezelschap vanuit eigen huis kan genieten van een live online bierbeleving. Een ideale manier om samen met collega’s, klanten of vrienden op afstand te genieten van heerlijke bieren begeleid door een ervaren biersommelier. De locatie van de proever maakt niks uit want wij sturen de bierpakketten door heel Europa. En dat doen we ‘gewoon’ lekker vanuit Maas & Waal

Over de online proeverijen: • De tijdsduur van de proeverij varieert van 30 tot 120 minuten • Ideale afsluiter van een vergadering, werkweek of als borrel • Erg veilig want deelnemers hoeven na deze borrel niet meer de weg op! • De proeverij wordt in het Nederlands of Engels gegeven • Professionele studio en online omgeving • Het bierpakket wordt opgestuurd naar elke gewenste locatie in Europa • Mogelijk met quiz, bijpassende happen of een borrelpakket • Keuze uit alcoholhoudende of alcohol vrije bieren Proost, en tot snel! Ivo Thijssen Bierproeven.nl

35


VITAAL 50 +

SEKS MAAKT GELU OOK (MISSCHIEN WEL JUIST) OP LATERE LEEFTIJD

Basisbehoefte

Hermine Schoneveld www.womanwise.nl

“Seksualiteit is een basisbehoefte, even gewoon als eten en slapen. En dat verdwijnt niet naarmate men ouder wordt. De mens blijft op elke leeftijd behoefte hebben aan liefde en intimiteit. Sex is daar onlosmakelijk mee verbonden.” Åke Rundgren Universiteit van Gothenburg (vertaald)

Sandra Hock-Sijbers www.psychologie-seksuologie-ewijk.nl

36


UKKIG

Liefde, intimiteit en seks, ook als je ouder wordt blijft de behoefte naar contact met de ander bestaan. Geestelijk, maar zeker ook lichamelijk. Het idee is dat naarmate je ouder wordt de seksuele activiteit afneemt. Toch is dit een misvatting. In elke leeftijdscategorie is intimiteit en seksualiteit een belangrijk onderdeel voor een gelukkig en gezond leven. De mens kan niet zonder fysiek contact. Zeker in deze tijd is dat duidelijk gebleken. Tot op hoge leeftijd seksueel actief

“Er wordt vaak gedacht dat seksualiteit als je ouder wordt verdwijnt, maar dat is zeker niet zo. Het kan wel anders worden. Omdat je een partner verliest bijvoorbeeld, of omdat er fysieke problemen ontstaan.” Sandra Hock is GZ-psycholoog en seksuoloog en werkt onder andere in een verpleeghuis waar zij veel ouderen treft die worstelen met hun veranderende seksualiteit. Zij vertelt: “Er kunnen lichamelijke oorzaken zijn die een actief seksleven in de weg staan, denk aan erectiestoornissen of vaginisme, maar ik heb ook mensen in behandeling die Parkin-

“SEKS IS PLEZIER, DAT WORDT NOG WEL EENS VERGETEN” son of hersenletsel hebben en die daardoor geen of heel moeizaam nog seks kunnen hebben. En dat is jammer. Seks is onlosmakelijk met de mens verbonden. Het is een belangrijk element in je welbevinden, stemming en geluksgevoel. Het is een heel waardevol onderdeel in je le-

Playpackage - verrassende pakketten voor singles en stellen Ontdekken wat je fijn vindt. Wat je partner fijn vindt. Samen of alleen op ontdekkingstocht naar jouw lichaam. Dat kan door de tijd te nemen en (samen) dingen uit te proberen. Er zijn ook hulpmiddelen die je daarbij kunt gebruiken. Playpackage is een jong bedrijf dat erop gericht is om je te verrassen. Het assortiment is groot en doordat ze werken met abonnementen blijf je ontdekken. Je kiest zelf om de hoeveel maanden je het pakket wilt ontvangen. Zij zorgen voor kwaliteit speeltjes die passen bij jouw leven en jouw relatie. Jij geeft aan hoe jouw relatie eruit ziet en zij zoeken daar de meest geschikte maar vooral verrassende spullen bij in de voor jou gewenste prijscategorie..

Weten hoe het precies werkt?

Neem een kijkje op www.playpackage.nl.

TEKST: CHANTAL FRANSEN FOTO'S:

ven. Het mag niet zo zijn dat dat wegvalt.”

Mentaal versus fysiek

“Fysieke uitdagingen kunnen een rol spelen, toch zien we ook dat het probleem in het wegvallen van seks een mentale kwestie kan zijn. Onzekerheid over je veranderende lichaam of een veranderende relatie omdat de ander is weggevallen of hulpbehoevender wordt. Maar, we zien ook nog altijd dat zeker mensen uit een oudere generatie hun lichaam niet goed kennen. Niet weten wat ze fijn vinden. Dat geldt zeker voor vrouwen, die veelal niet hebben geleerd of ontdekt hoe hun lichaam op dit gebied nu eigenlijk functioneert.” Hermine Schoneveld ondersteunt stellen in het ontwikkelen en onderhouden van hun intieme relatie. Daarnaast staat zij vrouwen in de overgang bij die zich geconfronteerd zien met de verandering die zij meemaken. Hermine ondersteunt het beeld van de vrouw die haar eigen lichaam niet goed kent. “Zeker in de overgang rijzen er vragen over hoe nu verder? Vragen als: waar sta ik nu en belangrijker nog: wat wil ik nog? Het verliezen van je vruchtbaarheid wil niet zeggen dat je leven voorbij is. Juist dan is het moment daar om op zoek te gaan naar hoe je nog een fijn en actief leven kunt hebben. Alleen of samen met je partner. Een partner waar je in deze levensfase veelal al lang mee samen bent. Iemand die je door en door kent waardoor er ook een zekere bekendheid en sleur is ontstaan binnen de relatie. Juist dan is het fijn om ervoor open te staan om samen te ontdekken dat je op andere manieren van elkaar en je lichaam kunt genieten. Door gewoon eens uitgebreid de tijd te nemen bijvoorbeeld. Een avond met jezelf of samen. Maar vooral door op ontdekkingstocht te gaan. Gun jezelf een relaxte avond en maak de verbinding met jezelf en met elkaar. Gun jezelf die tijd. Het is goed voor lichaam en geest.”

37


Zandstraat 101 6658 CP Beneden Leeuwen Tel. 0487 594 364

OOK VOOR UW KERSTPAKKET OF -CADEAU

Proef de kerstsfeer & Geniet samen!

Alles voor uw feestdagen: Gourmet, groot vlees, dry aged rundvlees, borrel. KLOOSTERBOERDERIJ van Buuren

Ook voor uw kerstpakket of -cadeau PMS 377C

Doe mee met onze DECEMBER WENSACTIE! Wie gunt u een van onze cadeaubonnen T.W.V. €50?

PMS 7512C

Lettertype : Neumann Regular ( Kloosterboerderij extra lijndikte )

Kloosterweg 31, Horssen tel. 06 40 40 02 64

VAKSLAGERKWALITEIT Alle producten van:

Rund - Kalf - Lam - Varken Kip - Kalkoen - Konijn Barbecue - Gourmet Schapenvachten - Geitenhuiden - Konijnenhuiden Koeienhuiden - Sloffen van schapenvacht. Kant-en-klaar versvoer voor uw hond van de merken: Farmfood - Runner - Alaska. Alles vers verpakt / gevacumeerd en ingevroren in diverse porties en van gewicht. Graag tot ziens in onze winkel!

Wij wensen u mooie & smakelijke feestdagen & een gelukkig en gezond 2022 Boerderij de Meerheuvel Meerheuvelweg 1A 6621 KT Dreumel

Openingstijden:

Di tm vrij van 9.00 tot 17.00 uur Zat van 9.00 tot 16.00 uur

www.vleeskopenonline.nl

38

wo 13-18 u vr 9-18 u za 9-16 u

• RUNDVLEES • VARKENSVLEES • KIP • VLEESWAREN • EIEREN • BIER • WIJN • SAP • STREEKPRODUCTEN

www.kloosterboerderijvanbuuren.nl

WESTERKLOEKE

Kookstudio - winkel

VRIJDAG: 14.00 - 16.15 uur ZATERDAG: 10.30 - 15.00 uur Papesteeg 11 Dreumel www.westerkloeke.com

De biologische winkel

van Maas en Waal

Vlees; kip, rund en varken Eieren en boerenkaas Wild en wildproducten Groenten- en fruitpakketten Kerstpakketten, lokaal en bio Alles voor op de borrelplank


KIJKJE IN DE KEUKEN

Bij diëtistenpraktijk Personal Health Plan staat de cliënt centraal! Ik ben Martijn Cannavacciuolo, eigenaar en diëtist van Personal Health Plan en sinds kort Talent ondernemer van de gemeente Beuningen. Bij Personal Health Plan sta jij als cliënt centraal. Dus geen strikte diëten of het gebruik van shakes maar kleine aanpassingen aan je leefstijl. Hierbij staat niet alleen voeding centraal, maar ook beweging, ontspanning en slaap vervullen hierbij een belangrijke rol. Door het veranderen van de leefstijl en de juiste coaching is er ook ruimte voor een lekker stukje chocola of om uit eten te gaan, want ook dit past in een gezonde leefstijl. Wil je meer weten? thepersonalhealthplan.nl

Mediterrane Poké bowl 660 kcal Bereidingswijze

• Doe de risottorijst in een pan en zet de rijst net onder water. • Breng het water aan de kook en kook de rijst in 15-20 minuten gaar. Voeg tussendoor water aan de rijst toe wanneer deze verdampt is, dit zorgt ervoor dat de rijst lekker smeuïg wordt en voorkomt dat de rijst aanbrandt. • Laat de rijst daarna in een schaal afkoelen. • Snij de komkommer in dunne plakjes. • Spoel de mais af. • Kook of bak het ei in een kook of koekenpan. • Schep de rijst in een kom. • Verdeel hierover de komkommer, de peen julienne, de mais en de gegaarde kipreepjes. • Leg hier bovenop het ei. • Voeg eventueel kruiden naar smaak toe. Tijdens de feestdagen wordt er veel gezellig getafeld, alcohol gedronken en vooral genoten van het gezelschap. Vaak als diëtist merk ik dat mensen die bezig zijn met hun gezondheid/gewicht hier tegen opzien. Mijn tip: zorg dat je gedurende de feestdagen overdag minder eet of producten kiest die minder calorieën bevatten. Zo kun je ’s avonds toch lekker mee eten zonder dat je je doel in de weg zit!

INGREDIËNTEN (1 persoon) • 100 gram ongekookte Risottorijst • 100 gram gegaarde kipreepjes (smaak naar keuze) • 100 gram komkommer • 60 gram mais • 60 gram wortel/peen julienne • 1 Ei

39


vraagt om een eigen manier van afscheid nemen.” “Een eigen manier van leven vraagt om een eigen manier van afscheid nemen.”

Immuunsysteem versterken? Wij geven advies op maat!

Vincent en Wilma Tromp

Drogisterij van der Wielen

Grotestraat 10c, Deest • 0487 512 354

GENIET SAMEN VAN MOOIE FEESTDAGEN & NEEM IN 2022 TIJD VOOR JEZELF

“Een Vincent eigen manier van leven en Wilma Tromp vraagt om een eigen manier van afscheid nemen”

www.suzannevanhorssen.nl

www.suzannevanhorssen.nl www.suzannevanhorssen.nl

T (024) 35 63 010

T (024) 35 6335 010 T (024) 63

010

Tijd voor een hypnosebehandeling. U kunt terecht voor stoppen met roken, afvallen en uw angsten. ENERGETIX

Breed assortiment van magnetische sieraden voor mannen, vrouwen en kinderen & een gevarieerd aanbod aan wellness producten op magnetische basis. Meer informatie: www.marjofeelgood.energetix.tv

Schoolstraat 14, 6641 DC Beuningen Tel. 06 54 29 79 51 www.marjohypnozorg.nl

www.wessels-uitvaartverzorging.nl

T (024) 6412695

Het Afscheidshuys BEUNINGEN

Volg ons op facebook

www.suzannevanhorssen.nl

T (024) 388 3471

Koningstraat 99 6651 KK Druten 0487-531759 Sterven, ooit krijgen we er allemaal mee te maken. Maar soms is dat ineens nu en dan komt er heel veel op u af. Een uitvaart te moeten regelen valt niet mee, het is emotioneel zwaar en er zijn vaak heel veel vragen. Samen met u zorgen wij voor een mooi en passend afscheid. Respectvol en zoals de overledene dat had gewild. We nemen de tijd om samen met u na te denken over hoe we het afscheid goed vorm kunnen geven. Er kan veel tegenwoordig. Heel veel. Wij staan u met raad en daad bij en hebben inmiddels jarenlange ervaring. In ons uitvaartcentrum zijn ook andere ondernemingen van harte welkom om overledene uit Druten en omgeving op te baren. Waar u ook in Maas en Waal woont, uw dierbare overledene kan bij ons opgebaard worden. Dus ook als u voor een andere onderneming kiest, kan de overledene in ons uitvaartcentrum worden opgebaard en kunt u gebruik maken van al onze faciliteiten. We kunnen de overledene opbaren in de algemene koeling of u kunt gebruik maken van een 24-uurskamer. Dit alles in overleg met de uitvaartverzorging van uw keuze, of dat nu onze uitvaartonderneming of een andere is. Steeds vaker komen mensen vooraf hun uitvaart bespreken en onze ruimtes bekijken. Wij staan ook voor u klaar als u elders verzekerd bent of voor een andere onderneming hebt gekozen.

40


Zorggroep Maas & Waal wenst iedereen fijne feestdagen en een gezond en open

2022

Helpt u ook mee onze woonlocaties toegankelijk te houden? En het werk in de wijk mogelijk te blijven maken? Als we ons allemaal houden aan de coronamaatregelen dan kunnen onze medewerkers en vrijwilligers zich met hart en ziel blijven inzetten voor bewoners en cliënten. Wij rekenen ook op u!

Zorggroep Maas & Waal bestaat uit: het zMW Thuiszorgteam, het zMW Revalidatie- en Behandelcentrum, De Kasteelhof, Alde Steeg, St. Elisabeth, Klein Waelwick en Verpleegunit De Hulsen.

www.zmw.nl 41


ZORG & WELZIJN

WAARDIG EN LIEFDEVOL AFSCHEID NEMEN

TEKST: CHANTAL FRANSEN

Resomeren Naast begraven, cremeren of het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap is sinds dit jaar ook resomeren een optie. Het lichaam wordt dan ontbonden in een bad van kaliumhydroxide. Dat klinkt plastisch en is ook een optie dat nog niet heel bekend is en waar we ook nog aan moeten wennen. Toch spreekt het duurzaamheidsaspect veel mensen aan. Het kan zomaar zo zijn dat er in de toekomst steeds vaker voor gekozen wordt.

42


Afscheid nemen. Het is een beladen onderwerp waar we liever niet over nadenken. De aandacht gaat uit naar het leven en de idee om daar zoveel mogelijk uit te halen. Toch hoort ook de dood bij het leven. En een waardig afscheid en liefdevolle uitvaart is een ieder gegund. Wij vroegen ons af: nemen we nu anders afscheid dan dat we dat vroeger deden? Zijn er nieuwe ontwikkelingen?

“Nieuwe ontwikkelingen zijn er zeker, maar we hebben het wel over een emotionele gebeurtenis. Een moment waarop je zoekt naar troost, maar ook herkenning. Teruggrijpen op dat wat we kennen geeft houvast. De mens is toch een gewoontedier die niet snel een andere keuze maakt,” vertelt Ingrid van Dijk van Uitvaart Maas en Waal. Vincent Tromp van Suzanne van Horssen Uitvaartbegeleiding, Het Afscheidshuys in Beuningen en Wessels Uitvaartverzorging in Wijchen onderschrijft dit. “Troost zoeken in herkenning is een belangrijk aspect bij elke uitvaart. Elk mens is uniek en verdient een persoonlijk afscheid.”

ELKE UITVAART IS EEN WEERSPIEGELING VAN EEN UNIEK LEVEN. In allerlei details is die persoonlijke benadering terug te zien. In de muziekkeuze, het eten dat geserveerd wordt of bijvoorbeeld door de kist mooi te versieren of te beschilderen.

Duurzaam afscheid

Met meer oog voor het milieu een laatste rustplaats zoeken is een ontwikkeling in opkomst. Begraven, cremeren het zijn niet de meest milieuvriendelijke gebeurtenissen. “Wel kunnen we samen kijken naar wat we

zelf kunnen doen om het milieu te ontlasten,” vindt Ingrid. “Door in plaats van de te doen gebruikelijke spaanplaat kist te kiezen voor duurzaam hout bijvoorbeeld. Daar kunnen wij als uitvaartondernemers het voortouw in nemen.” “Karton is een andere optie,” vult Vincent aan. “Maar ook dat is niet zonder nadelen. Karton is bijvoorbeeld niet stevig genoeg om een zwaar bloemstuk op de kist te kunnen leggen en het geeft meer asresten na een crematie.”

Suzanne van Horssen Uitvaartbegeleiding Het Afscheidshuys - Beuningen www.suzannevanhorssen.nl

Wessels Uitvaartverzorging Wijchen

www.wessels-uitvaartverzorging.nl

Ondanks dat de meeste mensen toch kiezen voor het bekende, zien beide uitvaartondernemers wel dat er steeds meer mensen zijn die kiezen voor een natuurbegraafplaats. Op landgoed Mookerheide bijvoorbeeld of natuurbegraafplaats de Maashorst in Schaijk. Mooie natuurgebieden waar je een stuk grond koopt met oneindige grafrechten. Gedenktekens zijn er niet, bloemen mogen er slechts een paar dagen liggen bij de teraardebestelling, maar via GPS is de plek terug te vinden. Zo heb je altijd een mooie plek om naartoe te gaan om de overledene te gedenken. Afscheid nemen van iemand die je liefhebt is iets wat je altijd bij blijft. Het is een moment dat je het liefst zo goed mogelijk aan laat sluiten bij het leven en de wensen van de overledene. Het is dan ook geen slecht idee om daar nu, bij leven, alvast over na te denken en met elkaar te bespreken.

UItvaart Maas en Waal www.uitvaartmaasenwaal.nl

Natuurbegraafplaatsen Natuurbegraven is de oudste en meest natuurlijke manier van begraven. Door het eeuwigdurende grafrecht wordt de natuur beschermd, het is een van de redenen waarom steeds meer mensen kiezen voor een natuurbegrafenis. Daarnaast zijn de plekken buitengewoon sereen. Kronkelende bospaden, zonovergoten boskamers waar de oorspronkelijke begroeiing weer de ruimte krijgt, hei en oeroude eiken. Het zijn bijzondere plekken voor een bijzonder mooie laatste rustplaats. www.natuurbegravennederland.nl

43


VERZEKERINGEN HYPOTHEKEN PENSIOENEN FINANCIËLE PLANNING ... EN MEER.

HEILBRON WIJCHEN

Kasteellaan 30, 6602 DE Wijchen •

024 649 50 00 •

wijchen@heilbron.nl •

www.heilbron.nl


KIDS & JONGEREN

QUINTY DE BRUIJN

Jong en politiek betrokken! Op 21 juni van dit jaar werd bekend gemaakt, dat Quinty de Bruijn de eerste kinderburgemeester is van de gemeente Beuningen. Vanaf 6 juli is zij in functie, nadat zij aan de Beuningse Gemeenteraad was voorgesteld. In 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen weer in Nederland. Zijn veel jongeren politiek bewust of maatschappelijk betrokken? Quinty heeft in ieder geval een kijkje in de politieke gemeente keuken. Zij reageerde dan ook enthousiast op de vraag om haar functie toe te lichten.

WAT DOET EEN KINDERBURGERMEESTER?

Een kinderburgemeester vertegenwoordigt de kinderen uit de gemeente en denkt met de kinderen mee, en ze zet zich ook in voor goede ideeën. Ik mag lintjes doorknippen bij een opening, in de jury zitten, sinterklaas ontvangen en jeugd lintjes uitreiken.

WAAROM WILDE JIJ QUINTY DIT ZO GRAAG ZIJN!

Omdat ik zo kan opkomen voor de kinderen uit de gemeente en zo kan ik mijn ideeën laten horen

WAT WIL JIJ IN 2022 REALISEREN?

Een van mijn ideeën is om de kinderboerderij in Beuningen te verbeteren en uit te breiden met Horeca en nieuwe dieren. Je mag daar als kind de dieren helpen verzorgen. Je kunt er een ijsje eten en lekker op het terras zitten. Ik hoop dat ik nog veel activiteiten mag doen voor de gemeente en veel mensen mag ontmoeten.

WAT HEB JE TOT NU TOE AL GEDAAN – NEEM DE LEZERS MEE IN JOUW ERVARINGEN?

Nee maar ik heb wel een presentatie gemaakt met ideeën en wensen die ik als kinderburgemeester graag zpu willen doen. Ik wil bereiken dat alle kinderen in de gemeente hun stem mogen laten horen. En dat de gemeente aandacht heeft voor kinderen.

Als eerste werd ik beëindigd en mocht ik in de raadzaal de amtbsketen in ontvangst nemen. Ik mocht al jury lid de bouwdorpen beoordelen. Ook heb ik twee sinterklaas intochten begeleid. Samen met de wethouder heb ik de eerste struik geplant voor het Beunings bos van de toekomst. Ook mocht ik het Schooljaar en het ANBW verkeersplein openen.

WAT IS ER ZO LEUK AAN POLITIEK?

HEB JE TIPS VOOR ANDERE KINDEREN?

HEB JIJ OOK EEN “POLITIEK”PROGRAMMA? / WAT WIL JE BEREIKEN?

Dat ik kinderburgemeester ben heeft niks met politiek te maken maar met opkomen voor de kinderen in de gemeente.

De Verwen Box

Ik ben nu bezig met de verwen box, dit is mijn idee om voor alle kinderen uit de gemeente die minder geld hebben thuis om een soort kerstpakket te maken. Dit zijn schoenen dozen versierd door kinderen van basisscholen. Hierin komen cadeautjes en een persoonlijke boodschap van mij. Ik ga deze boxen op 24 december aanbieden aan de Voedselbank die ervoor gaat zorgen dat de kinderen hun box gaan ontvangen.

Vooral genieten van alle activiteiten en laat de gemeente weten wat je ideeën zijn, zodat je er met hun samen over na kunt denken en overleggen.

"IK WIL OPKOMEN VOOR KINDEREN" Quinty de Bruijn

Samen met de burgemeester

Boomplanten

Overleg – Instagram account

Helaas zijn door corona een aantal activiteiten niet door mogen gaan Ik heb regelmatig op het gemeentehuis overleg over mijn ideeën en invulling van de activiteiten

Samen met de Sint

Voor de gemeente heb ik mijn eigen instagram account gekregen en hierop plaats ik foto’s en vlogs die ik maak met daarin mijn belevenissen als kinderburgemeester #quintydebruijn

Opening van het schoolseizoen

45


Wij zijn op zoek naar een enthousiaste WERKVOORBEREIDER

Werken in de metaaltechniek is een slimme keuze

Kom aan boord bij Willems Jachtbouw BV en bepaal de koers van onze prachtige projecten van A tot Z!

Kun je onderstaande kwaliteiten afvinken, dan maken we graag kennis met je.

Je beschikt over een MBO diploma werktuigbouwkunde. Gezien de mooie doorgroeimogelijkheden binnen onze organisatie nodigen we HBO kandidaten ook van harte uit om te solliciteren Je bent een echte teamplayer en houdt van aanpakken Je kunt goed het overzicht bewaren en bent de spil van een project Je bent communicatief sterk, maar niet arrogant Je bent een doorzetter en denkt proactief mee Je hebt cijfermatig inzicht en weet een project financieel te sturen

0,50willems boven leeuwen ,0,5 htr

Jouw werkplek is gelegen op ons kantoor in het Land van Maas en Waal in Boven-Leeuwen. Naast persoonlijke aandacht en professionele ontwikkeling bieden wij goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden (zit/sta bureaus, vers fruit, sporten na werktijd) en de mogelijkheid om aandeelhouder te worden van ons bedrijf.

Neem plaats in je nieuwe werkstoel en kom het team van Laurens, Jimmy en Hans versterken!

Daarnaast zijn we voor Willems Jachtbouw ook op zoek naar aluminium lassers en bouwers! Heb je hier al ervaring in en heb je interesse of ben je een zijinstromer en wil je het vak graag leren, neem dan ook contact op met Anke Vos. STAAL - ALUMINIUM - RVS WILLEMS.NL

Hebben we je interesse kunnen wekken? Stuur dan je motivatiebrief en CV voor 15 december a.s. naar Anke Vos: avos@willems.nl. Heb je vragen, bel Anke via 0487-745613

Specialist in gecertificeerde beveiligingsoplossingen

Wat waarde heeft, verdient bescherming, doordacht ontworpen, feilloos uitgevoerd

HTR security systems bv uit Druten levert maatwerk op het gebied van gecertificeerde beveiligingssystemen. Of u nu een bedrijf heeft of een woning en of u behoefte heeft aan eenvoudige of geavanceerde beveiliging, HTR security systems zorgt ervoor dat u gerust kunt zijn over uw veiligheid en uw bezittingen.

HTR security systems bv Energieweg 50, 6651 KT Druten Tel: 0487-513666 www.htr-securitysystems.nl info@htr-securitysystems.nl

46


Bekijk onze decemberfolder ook online voor mooie cadeaus Bij inlevering van deze advertentie en een aankoop uit de folder ontvang je een GRATIS t-shirt

vacature4all XL

Rooijsestraat 45a - 6621 AJ - Dreumel 0487 57 33 92 - info@dicksmits.nl

www.dicksmits.nl

Juist in deze bijzondere tijd wensen wij u mooie Kerstdagen en een gezond en voorspoedig 2022

WWW.WEADELTALAND.NL 088 133 73 00 info@weadeltaland.nl Van Heemstraweg 12b

. 6644 KG Ewijk . T 0487 - 525005 . www.koopmansinstallatie.nl

RTProject in beeld! In deze laatste column in de reeks waarin we dieper zijn ingegaan op de diversiteit aan projecten en opdrachtgevers willen we stil staan bij een onderwerp dat voor elke ondernemer van belang is. Of het nu een kleine zelfstandige betreft, een internationaal concern of een zorgstelling. Voor eenieder is een goed werkende brandmeldinstallatie van essentieel belang.

De Bankenhoeve verschaft hun gasten een veilig verblijf

Voor opdrachtgever De Bankenhoeve in Boven Leeuwen was het niet meer dan vanzelfsprekend om hun gasten een onbezorgd en veilig verblijf te bezorgen. Ruimtes zoals de slaapkamers, behandelkamers en recreatieruimte zijn voorzien van brandmelders. Deze zijn aan elkaar gekoppeld waardoor bij een melding alle melders afgaan zodat alle aanwezigen gewaarschuwd worden en tijdig het pand kunnen verlaten. RTP-monteurs waarderen de afwisseling van deze ‘huiselijke’ setting ten opzichte van een meer zakelijke omgeving.

De keuze van brandmeldinstallatie wordt gebaseerd op behoefte en situatie van relatie

Brandmeldinstallaties zijn er in alle soorten en maten. Zo is er bijvoorbeeld het digitale meldpaneel. Bij brandmelding wordt getoond in welke ruimte de melder is afgegaan. Ingrijpen is dan direct mogelijk. Ontwikkelingen zijn inmiddels zo ver dat er melders met een ingebouwde camera zijn. Brandweermedewerkers zien in de meldkamer wat er gaande is en kunnen direct beoordelen of het een loze melding betreft. Nadat duidelijk in kaart is gebracht wat de behoefte en situatie van de klant is, adviseert, levert, installeert en onderhoudt RTP de installatie.

graag blijven leren? Neem gerust contact met ons op. Mogelijk kunnen we iets voor elkaar betekenen.

Werken bij RTP

RTP Elektrotechniek

Wil je ook bijdragen aan een veilige woon- en werkomgeving? Vind je het interessant om de laatste ontwikkelingen te volgen en wil je

Van Heemstraweg 47 6654 KD Afferden Tel 0487-585100 www.rtp.nl

47


zen lifestyle HOEKBANK NOLITA

HOEKBANKEN AL VANAF €999

Uitgevoerd als 2,5-zitsbank met longchair in de stof kleur Fusion Cream. Afmetingen 286x163x83cm Zoals getoond voor €1832

SALONTAFEL VERONA

Uitgevoerd in wit marmer met zwart metalen poot. Afmetingen 80x80x42cm voor €429

BIJZETTAFEL VERONA

Uitgevoerd in bruin marmer met zwart metalen poot. Afmetingen 50x50x42cm voor €259

BESTEL JOUW FAVORIETE MEUBELS ONLINE OF BEZOEK ONZE SHOWROOM IN WIJCHEN ZEN LIFESTYLE

GRAAFSEWEG 781 | 6603 CG WIJCHEN | 024-6454 845 | INFO@ZEN-LIFESTYLE.NL | WWW.ZEN-LIFESTYLE.NL

7 DAGEN PER WEEK GEOPEND! KIJK VOOR DE ACTUELE OPENINGSTIJDEN OP ONZE WEBSITE OF ONZE SOCIAL MEDIA KANALEN