Maas & Waal 4ALL XL, december 2018

Page 1

HUIS A

D I E R P S R VE S I . U H N A 0.000 ex

LIKE & VOLG ONS

oplage 5

magazine

MAAS & WAAL

xl

jrg 6 • nummer 7 • december 2018

• • • •

MAAS & WAAL LEEFT KERSTSFEER IN HUIS TROTS OP MAAS & WAAL UITVAART TABOE DOORBROKEN

BUSINESS

Media....4all

Wij wensen u mooie feestdagen een gezond 2019!

&


Vragen? Kom langs op onze vrijblijvende inloopmiddag: Iedere tweede dinsdagmiddag van de maand tussen 14.00 en 17.00 uur.

Kaliber Adviseurs:

Anders in zakelijke én maatschappelijke zin

Kaliber Adviseurs is een financieel advieskantoor in de breedste zin van het woord, speciaal voor de ondernemer. Kaliber Adviseurs is gevestigd in de gemeente Beuningen, die een inspirerende omgeving met mooie natuur biedt, sportclubs en vele kunst- en culturele activiteiten en die dicht bij de stad Nijmegen is gelegen. Die mix maakt de omgeving aantrekkelijk voor een breed publiek. Ook ondernemers vestigen zich hier graag. Helder advies Kaliber Adviseurs doet het anders. We gaan terug naar het begin. Wat is de bedoeling, het idee achter een advies? Wat zijn de financiële consequenties en op welke manier kan er, in onze ogen, het beste belasting geheven worden. Wij kijken vanuit de ondernemer, zetten de bedoeling op scherp en streven altijd naar een optimaal resultaat.

Scherp houden door afstand te nemen

cultuur betekenis kan krijgen. Daaraan dragen wij graag een steentje bij. Daarom hebben we het initiatief genomen tot oprichting van de Kaliber Cultuurprijs ter ondersteuning van culturele activiteiten en initiatieven in onze gemeente. Daarmee willen wij er aan bijdragen dat de diversiteit van Beuningen op alle fronten zichtbaar wordt gemaakt.

Tweede editie

Kaliber Cultuurprijs

Op 21 november 2018 jl. werd de tweede Kaliber Cultuurprijs uitgereikt aan kunstenaar Henk Hage. In het portrettenproject ‘Bewaakte Ogenblikken’ vertelt Henk Hage het verhaal van 88 long stay Tbs’ers. Al schilderend heeft hij hun innerlijke gezicht vastgelegd, soms zo confronterend, dat je er nauwelijks naar kunt kijken. Een reeks die hij alleen kon maken doordat hij in het verleden zichzelf steeds opnieuw heeft geportretteerd. Henk Hage is een veelzijdig kunstenaar, die met zijn werk verbindingen legt waar ze niet gezocht worden.

Wij zijn er van overtuigt dat een gevarieerde culturele omgeving een belangrijke bijdrage levert aan het scheppen van die frisse blik. Even wegdromen, op de hak worden genomen, je kritisch laten nadenken of gewoon laten genieten zijn enkele wijzen waarop

In mei 2019 gaat de derde editie van de Kaliber Cultuurprijs van start. Dan kunnen opnieuw initiatieven die iets bijzonders presteren op cultureel gebied in de gemeente Beuningen worden aangemeld.

Wij merken voortdurend dat je als ondernemer snel wordt geleefd door de waan van de dag. De weken vliegen om. Af en toe stil staan en genieten van het nu zorgt voor een frisse blik naar de toekomst. Afstand nemen van de dagelijkse gang van zaken creëert ruimte om verder te kijken. Daarom zijn we sterk betrokken bij het maatschappelijke leven in Beuningen.

Adviseurs De Balmerd 4 Beuningen T: 024 - 67 78 201 www.kaliberadviseurs.nl


VUURWERK HALEN WEINIG BETALEN SPOTGOEDKOOP VUURWERK

BESTEL VIA ONZE WEBSHOP

VEEL GRATIS VUURWERK!

ZWAARDER VUURWERK TOT 66% MEER KRUIT! 00

00

VAN 9.00 - 17. VAN 9.00 - 17. VAN 9.00 - 20.00 # MAANDAANBIEDING # MAANDAANBIEDING # MAANDAANBIEDING

47,50

22,50

23// Thunderking Jumbo Box

640// The Hoax + GRATIS Insomnia

7 - Doos vol mortieren. 80 stuks met een abnormale knal. Nu voor een geweldige lage prijs!

50 - Topkwaliteit cakes met 9 XL effecten. Vraag niet hoe het kan, maar profiteer er van. Nu 1+1 gratis!

1GRATIS +1

T S TE GROOPACK, K L B U I N S TE KLE JS! PR I

+ DOOS

STUNT! 2 CAKES

00 10, -50%

80 stuks

Onze prijzen slaan in als een bom! 45// Kanonslagen

200// Wondertollen

ACTIE

3 - Extra geladen, 25 stuks in een doosje.

1 - Super kanonslag, slof 100 stuks.

5 - 25 shots cake met megafluit voor een spotprijs!

ACTIE ACTIE

2,50

1,25

722// Scrammer

1,99

2,50

1,25

1,25

3 HALEN 1 BETALEN

CAKEBOX VAN HET JAAR! 149,00

2

KG KRUIT

99,00

23,99

+

30% korting

561// Transbomber 45 - 144 shots megablok met rode bombettes en blinkende palmen. Totaal 2 kilo kruit verdeeld over 4 cakes.

402// Super Cake Mix 26 - 3 cakes! Je ziet het goed! Drie verschillende cakes in deze super set voor een spotprijs!

Bestel online www.degroottweewielers.nl VEILIG BETALEN • GRATIS VUURWERK • SNEL AFHALEN • MEGA ASSORTIMENT

7,99 +

3 CAKES

137 shots! 16 + 13 108 +


‘Kunststof is nauwelijks meer van hout te onderscheiden’

Kunststof kozijnen: Duurzaam en milieuvriendelijk

Vele voordelen: - slijtvast - nooit meer verven - hoge isolatiewaarde Ook een ruime keuze aan aluminiumkozijnen.

Maak een afspraak om de mogelijkheden te bespreken: T 06 222 175 15

Nr 1 in kwaliteit en service! • • • • • • • • •

terrasoverkappingen terrasschermen verandazonwering uitvalschermen markiezen rolluiken screens horren 4 kozijnen

44 Ri-Straat 1 | Ochten | T 06 222 175 15 | I www.jvandenhatert.nl 6 dagen in de week kunt u bellen voor een afspraak, offerte, service of andere vragen.


Inhoud Voorwoord Durven trots te zijn!

Trots zijn wij in deze uitgave op alle mooie producten, die uit Maas & waal komen. We maakten een selectie, maar hadden er een heel magazine mee kunnen vullen. Trots zijn we op al die inwoners, bestuurders en ondernemers, die dit jaar hun licht lieten schijnen op leefbaarheid in de regio. Betrokken zijn velen bij hun eigen regio. Chapeau! Trots op de streekgeschiedenis en hen die mooie tentoonstellingen en/of opgravingen leiden en uitvoerden. En dan blijkt ook nog dat een beroemde admiraal uit Winssen in de gouden eeuw een heldenrol heeft vervuld.

38

In Maas & Waal zit muziek

46

Trots op al die heerlijke recepten, die ons door chef koks dit jaar werden voorgeschoteld. Geniet uit of thuis in deze heerlijke decembermaand. Trots op inwoners, die hun passie deelden van botenbouwen tot het muziek draaien. Een passie hebben ontspant en er is in de regio voldoende aanbod. Trots op al die bedrijven en inwoners, die de regio bruisend houden. Gastvrijheid is een toverwoord uit en thuis, dat voel je. Trots op u de lezer en adverteerders, die het voor ons mogelijk maken om elke keer het leukste en kleurrijkste magazine van de regio neer te leggen. Dank, veel leesplezier en wij wensen u feestelijke dagen en een gezond 2019. Yvonne, Henk, Anja, Tessa & Rogier

MAAS & WAAL

xl

Leven, wonen, ondernemen en recreëren in de regio Maas en Waal Jaargang 6, nummer 7, december 2018

10

Uitgever: Yvonne van der Bend Henk van der Bend Hoofdredacteur: Yvonne van der Bend yvonne@businessmedia4all.nl

Fotografie: Henk van der Bend Rogier van Lith

Adjunct Hoofdredacteur: Rogier van Lith rogier@businessmedia4all.nl

Vormgeving/opmaak: DixDesign

Redactieadres: Tituslaan 13, 6642 AP Beuningen Tel. 024 67 76 930 Email info@businessmedia4all.nl www.businessmedia4all.nl

Realisatie & Productiebegeleiding Print Rendement Beuningen Advertentie Exploitatie Voor meer informatie over advertentietarieven kunt u contact opnemen met de afdeling sales tel. 024 84 51 083, Anja van Zachten tel. 06 48925314.

22

Tijdlijn 2018

6 Maas & Waal leeft 18 Trots op Maas & Waal 28 Maas & Waal Promotie 35 Kijkje in de Keuken 41 Familie in Beeld Redactie: Willeke Guelen Carolien Guelen Mieke Wouters Elly Bruns Milou Dekkers

Uitvaart: Taboe doorbroken?

42 Passie van... 44 Sport de grootste fan 57 Gezond & Mooi 60 Jongeren 62 Kort

Online adverteerdersservice De uitgave is na verschijning online te bekijken op www.businessmedia4all.nl. U vindt daarin ook alle relaties/adverteerders en een link naar hun websites. Verspreiding Maas & Waal4all XL verschijnt zeven maal per jaar in februari, april, mei, juli, september, november en december en is gratis voor de inwoners van en bedrijven gevestigd in de gemeente Beuningen, Wijchen, West Maas en Waal en Druten en de plaatsen Heumen, Overasselt, Nederasselt, Grave, de Maasdorpen Megen, Lith, Ooijen, Ravenstein, Heerewaarden, Echteld en Ochten en wachtkamerverspreiding Nijmegen Zuid. Extra exemplaren zijn via een email te bestellen bij de klantenservice; info@businessmedia4all.nl ovv. extra exemplaren bestellen Maas & Waal4all XL. Svp aangeven aantal, contactpersoon en het factuur- en afleveradres. De prijs bedraagt per los exemplaar € 7.95

Oplage: 50.000 exemplaren Copyrights: Het auteursrecht op de in dit magazine verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden. Hoewel de informatie gepubliceerd in deze uitgave zorgvuldig is uitgezocht en waar mogelijk gecontroleerd, sluiten de uitgever en de redactie uitdrukkelijk iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele onjuistheden en/of onvolledigheid van de verstrekte gegevens. ©2018 Overname van artikelen/foto’s is slechts mogelijk na verkregen schriftelijke toestemming van de uitgever Maas & Waal4all XL heeft de grootste regionale oplage in de regio Maas & Waal en is een uitgave van Businessmedia….4all www.businessmedia4all.nl

BUSINESS

Media....4all

Maas&Waal4all XL

5


burgemeesters Dit jaar hebben we in Maas en Waal4all gesproken met diverse groepen uit onze samenleving over hoe

we Maas en Waal met zijn allen leefbaar houden. In deze laatste uitgave van 2018 sluiten we de serie af met de burgemeesters van Beuningen, Wijchen, Druten en West Maas en Waal. Hoe kijken zij aan tegen leefbaarheid en wie neemt daarin de voortrekkersrol. De vier burgemeesters spreken zich daar over uit.

Luciën van Riswijk, Druten

“Leefbaarheid is voor mij dat je in je dorp of wijk een deel van je ontmoetingen creëert, bijvoorbeeld via een dorpshuis of het verenigingsleven. Als het sociale leven goed is accepteer je wat gemakkelijker dat bepaalde voorzieningen ontbreken. Die zijn weliswaar belangrijk, maar niet bepalend; dat zijn de mensen.” Luciën merkt dat de leefbaarheid in Druten verandert. “Bepaalde verenigingen, zoals het voetbal worden kleiner, maar er komt ook nieuw verenigingsleven bij, zoals tennis en kickboksen. Je merkt daarbij dat het accent verschuift naar meer individualisme, maar mensen blijven onverminderd actief. Men committeert zich minder aan verplichtingen en menselijk contact wordt vluchtiger.”

“Het zijn de mensen die bepalend zijn voor de leefbaarheid” Ook de vergrijzing is volgens Luciën van invloed op de leefbaarheid. “De groep jongere inwoners wordt kleiner, de aanwas van jongeren minder. Gezinnen zitten nu gemiddeld onder twee kinderen per gezin en jongeren vertrekken om elders te gaan studeren.” Het toekomstbeeld wordt volgens Luciën bepaald door groeiende individualisering en krappere overheidsfinanciën. Wat leefbaarheid betreft zullen de mensen zelf de schouders eronder moeten zetten, initiatief tonen en voorkomen dat het water tot de lippen komt. Het is van belang dat zij de gemeente vragen om mee te denken en ook kan de Nederlandse Vereniging van Kleine Kernen worden ingeschakeld. Krampachtig vasthouden aan waarden, tradities en gewoonten heeft geen enkele zin. Het gaat er vooral om om kansen te zien, elders te gaan kijken en samen oplossingen te zoeken. Als je verder kijkt zie je immers meer.”

6

Hans Verheijen, Wijchen

Volgens Hans is leefbaarheid vooral ‘samen leven’. “Leefbaarheid is van de inwoners zelf en hangt dus af van wat zíj ervan maken. Een lokale overheid is daarom facilitator van wat de mensen willen. Dat leefbaarheid tanend is geloof ik dan ook niet. Onderzoeken tonen trouwens ook aan dat een recept voor leefbaarheid niet bestaat. Volgens mij hangt een goede leefbaarheid niet af van de aanwezigheid van een winkel, sportclub of dorpshuis, maar is het vooral iets dat tussen de oren van de mensen wordt bepaald.” Hans merkt dat, waar eenheid in denken bestaat, veel nieuwe en mooie initiatieven ontstaan. Dat bewijst dat het bij leefbaarheid niet om het materiële, maar om het immateriële gaat. Je moet dus niet gaan bouwen tegen de demografische beweging in of investeren in voorziening in weerwil van de ontwikkelingen. Het gaat er vooral om dat je de kwaliteit bewaakt.”

“Leefbaarheid zit niet alleen in het materiële, maar juist ook in het immateriële” Hans is vooral van mening dat je het initiatief op leefbaarheidsgebied vooral in de kernen en wijken zelf moet laten. “De mensen dáár moeten de motor zijn en zij kunnen zich daarbij bedienen van een groot kennisnetwerk dat nationaal voorhanden is (www.lvkk.nl). Ze hoeven niet het wiel opnieuw uit te vinden. Je merkt trouwens wel dat er dikwijls een ‘sense of urgency’ nodig is voordat een gemeenschap initiatieven gaat ontplooien. De sluiting van de laatste winkel in een dorp kan bijvoorbeeld een wake-up call zijn.” In ieder geval zetten we ons als Gemeente Wijchen in voor het vooral ‘sámen doen’; het initiatief en de energie moet echter van de mensen zelf komen en dat is een zaak van aanpassing en gewenning.”


& leefbaarheid Leeft Daphne Bergman, Beuningen

Vincent van Neerbos, West Maas en Waal

“De diversiteit in de vier dorpen van Beuningen waardeer ik zeer”

Het mooie aan de Maas en Waalse volksaard vind Vincent dat een Maas en Waler van aanpakken weet als hij constateert dat er iets moet gebeuren. “Er heerst hier een grote mate van vanzelfsprekendheid als het gaat om het samen aangaan van uitdagingen of het oplossen van problemen. Die houding werkt ook door in het ondernemen.”

Daphne ziet leefbaarheid vooral als een breed containerbegrip. “Dat bestrijkt heel veel, van een mooie omgeving tot goede buren. Ieder mens zal dat op zijn of haar eigen manier invullen. Beuningen vind ik zelf een leuke, prettige en veilige leefomgeving met goede voorzieningen en mooie natuur. Voor mij is het belangrijk dat een leefbare omgeving een goede woonplek biedt voor je gezinssituatie en je sociale leven; een plek waar je kan zijn wie je wilt zijn. In Beuningen speelt ‘leven en laten leven’ daarbij zeker een rol, maar men hecht hier zeker ook waarde aan sociaal contact en betrokkenheid. Naar elkaar omkijken vinden de inwoners belangrijk.”

Daphne vervolgt: “In de discussie over leefbaarheid worden stad en platteland vaak tegenover elkaar gezet, maar volgens mij hoeft dat niet altijd zo te zijn. Ik denk wel dat in de grote steden het leven anoniemer kan zijn; hier in Beuningen is het verenigingsleven en goed nabuurschap sterk. De dorpen Beuningen, Weurt, Ewijk en Winssen hebben alle vier hun eigen karakter , dat is een diversiteit die ik juist wel waardeer. Die verschillende karakters versterken elkaar.” De leefbaarheid in Beuningen is volgens Daphne goed georganiseerd. “We zetten hier in op nabije zorg, met korte lijntjes, en versterking van de sociale omgeving. Wel is het een uitdaging dat we onze gemeente levendig houden door het aantrekken van jonge mensen. Dat is tevens ook nodig voor de instandhouding van het voorzieningenniveau. We moeten dus uitdragen dat we een fijne woongemeente zijn, waar iedereen zich welkom voelt en zijn leven fijn op een fijne manier kan inrichten.”

Volgens Vincent betekent leefbaarheid vooral de omgang met en het omzien naar elkaar. “Dat heeft een duidelijk sociaal karakter. Er zijn op het platteland altijd leefbaarheidsuitdagingen geweest, maar onze tijd kenmerkt zich door toenemende mogelijkheden om leefbaarheidsproblemen op te lossen. Denk daarbij aan innovaties en technologische toepassingen, die het jezelf gemakkelijker kunnen maken. Feit is echter wel dat het de menselijke factor is die een samenleving leefbaar maakt.”

“Samen aanpakken en problemen oplossen is vast onderdeel van de Maas en Waalse volksaard” Vincent vindt dat West Maas en Waal het goed voor elkaar heeft als het gaat om bewonersinitiatieven. “Denk bijvoorbeeld aan de opening van een lang gewenste struinroute of het Park Groenewoud, dat voor en door bewoners is gerealiseerd. Als gemeente hebben we nooit het gevoel dat we aan een dood paard moeten trekken; dat loopt al lang weer in de wei, vóórdat wij er ons mee hoeven te bemoeien. De wens tot samenwerken is hier onder de mensen heel groot!” De West Maas en Waalse politiek richt zich volgens Vincent ook sterk op aandacht voor en ondersteuning van maatschappelijke initiatieven. “Dat kan financieel zijn, maar zeker ook door te helpen of zelfs door niet in de weg te lopen. Waar het hier vooral om gaat is dat je je goede wil toont. Het mooie van Maas en Walers is dat zij de ander het genieten gunnen, zowel bij voor- als tegenspoed. Dát bepaalt in belangrijke mate de fijne leefomgeving die West Maas en Waal is.”

7


“Wanneer jóuw doel is bereikt, is ons doel bereikt!” - Jane en Marieke

Te g

50

,-

en on inl tva eve ng rin tu gv ee an n ko dez va rting e bo n 50 op n vó Eu ee ór ro n t 15 ien ja . rit nu te ar nk i 2 aa 01 rt 9

ko

rti

ng

Jane en Marieke van Beauty Firm


Plaatselijk

afslanken? Het kan!

Plaatselijk afslanken? Het lijkt te mooi om waar te zijn... Maar dat het kan, bewijzen wij bij Beauty Firm! Wij bieden voor mannen en vrouwen afslankbehandelingen en silhouetverbeteringen aan met het meest geavanceerde apparaat op dit gebied. Gemiddeld verlies je al 10 cm tijdens de eerste proefbehandeling.. Tegelijkertijd worden met elektrolyse de spieren en de huid versterkt.

De volgende zones kunnen behandeld worden: ✓ buikrol boven of onder de navel ✓ lovehandles ✓ knieën ✓ taille ✓ binnenkant dijbenen ✓ billen ✓ achter- of bovenkant armen

'Door de behandelingen van Beauty Firm ziet mijn huid er mooier en strakker uit.' - Marjolijn

'Perfecte manier om je vetophopingen te behandelen en aan te pakken!' - Simone

Oude Reekstraat 5 | 6642 KK Beuningen | 06-19009300 | info@beautyfirm.nl | www.beautyfirm.nl


Sfeer in h De feestdagen komen er weer aan! Dat is voor iedereen reden om zo veel mogelijk

sfeer en knusheid in de woning te brengen; een kerstboom is daarbij al lang niet meer toereikend. Deze winter mag het in huis niet ontbreken aan glamour & glitter. Ben je

fan van Scandinavisch interieur? Dan kan je ook los deze feestdagen met de Hygge stijl. Denk dan aan een echte kerstboom, houten decoratie en kerstballen in lichte kleuren zoals wit, beige, goud en grijs. Wij wensen je sfeervolle feestdagen!

witte

kerst

Met voldoende warme stoffen en kaarslicht voelt zelfs wit warm aan.

1

Sterren

die gezien mogen worden

Grote sterren met klassieke motieven en verlichting zijn helemaal van nu!

10

2


Wonen

4

Goud natuurlijk Schilder natuurlijke elementen

huis

goud. Voor een warme sfeer.

3

Donker&

blauw Donkerblauw en goud zijn

dĂŠ kleuren voor deze kerst, het traditionele rood en groen laten we even in de doos.

Hout& natuurtinten Gebruik natuurlijk materialen, voor

5

een Scandinavische look.

TO BUY in eigen regio Bij Nett Lifestyle

Tuincentrum Bull

Q&D Home Living & Fashion

Bloemen van Johannes

De Vierjaargetijden

Natuurlijk Bloemen van Marieke

Sfeerderij de Gouden Engel

bij Majesteit

Oosterbaan meubelen

DT-69 & Gebroeders van der Steen

Kerkhoff Meubelen

Woonboulevard XXL Wijchen

De Agave

11


Beneden Najaars collectie!

Fashion,

Wij wensen u sfeervolle feestdagen en een gelukkig 2019 Q&D Home Living & Fashion Zandstraat 89 Promenade 1 6658 CP Beneden Leeuwen 6581 BW Malden 0487 - 591283 024-6635447 leeuwen@queendeco.nl

www.queendeco.nl

MAAT 34-48

Openingstijden Maandag 13:00 - 17:30 uur Dinsdag 9:30 - 17:30 uur Woensdag 9:30 - 17:30 uur Donderdag 9:30 - 17:30 uur Vrijdag 9:30 - 20:00 uur Zaterdag 9:30 - 17:00 uur

Zeker ook voor de feestdagen heeft Janine Mode een passende outfit voor iedere vrouw. Van trendy chique tot draagbaar feestelijk. Wekelijks nieuwe items

Like ons op Facebook!

CADEAUTIP

KETTINGEN - SHAWLS - LEREN CLUTCH JANINE FASHION CHEQUE

BIGGYMANSKLEDING dé grote maten herenkleding specialist van dé Benelux. Ook tegen de laagste prijzen !

Wij verkopen casual, klassiek, modern en sportieve heren kleding in grote maten. Onze maten gaan van 2XL t/m 14XL in onze winkels en op onze websites. Voor eerlijk advies en het vinden van passende kleding in grote maten herenkleding bent u bij ons aan het juiste adres. Wij leveren en doen wat anderen alleen maar beloven. Kom dus gezellig langs in één van onze winkels in Almere of Beneden Leeuwen of bezoek onze website:

BIJ INLE VERING VAN DE ZE ADV ERTENT IE EN EEN AANKO OP ONTVA NGT U IN ÉÉN VA ONZE W N INKELS EEN SET SOKKEN KADO!

www.biggymanskleding.nl www.biggymanskleding.be www.biggymanskleidung.de MERKEN: REPLIKA, NORTH 56, DUKE, KITARO, KAMRO, ARRIVEE, GCMSPORTS, CULTURE, CASA MODA, PIONIER, PADDOCKS, KLOTZ, REDPIONT, REDFIELD, HONEYMOON, MAXFORT, AHORN, SEVEN SEAS, JUPITER, WEISS,

NIEUW! KOOPJESHOEK Zandstraat 82B Beneden Leeuwen Tel: 0487596322

12

Europalaan 935 Almere-poort Tel: 0368410310

info@biggymanskleding.nl www.biggymanskleding.nl

Zandstraat 57 | Beneden Leeuwen (0487) 59 12 70 | www.janinemode.nl


- Leeuwen lifestyle

All I want for Christmas…… The perfect gift, alleen bij Charlene Lingerie by Ingrid Aangepaste openingstijden December: Zondag 23 december: 13.00-17.00 Maandag 24 december: 10.00-16.00 Dinsdag 25 december: gesloten Woensdag 26 december: gesloten Donderdag 27 december: gesloten Vrijdag 28 december: 10.00-17.30 Zaterdag 29 december: 10.00-17.00 Zondag 30 december: gesloten Maandag 31 december: gesloten

more

Koopzondag 23 december

Zinzi is glamour,

trendy en stijlvol en vooral betaalbaar.

Alle sieraden van Zinzi worden ont­worpen door topontwerpers uit de sieradenbranche. Elk half jaar wordt er een nieuwe collectie uitgebracht met een daarbij behorende folder. Ook deze feestdagen zult u worden verrast door de mooie collectie sieraden en horloges van Zinzi. Het is een veelzijdige, vrouwelijke collectie.

Sportlaan 5, 6658 BG Beneden-Leeuwen

Een lust

voor het oog VAN TIEM OPTIEK

Zandstraat 97 Beneden-Leeuwen vantiemoptiek@euronet.nl www.vantiemoptiek.nl www.facebook.com/vantiemoptiek

Klaar

Petra Schoenmode 25% Korting op dames en heren schoenen*

Beneden-Leeuwen

*Zie voorwaarden in de winkel

0487-503859

Zandstraat 118a

voor de kerst Margo's Mode is klaar voor de Kerstdagen. Dames en heren kunnen zich door het team van Margo's Mode helemaal laten aankleden met de bekende vertrouwde merken.

6658 CX

MARGO'S MODE Zandstraat 125b Beneden Leeuwen Tel. 0487-592308

13


Wij wensen u fijne feestdagen

Frank blij en Marloes blij Als jij tevreden bent over ons vakwerk, vertel het dan vooral door. Een nieuwe klant krijgt dan 10% korting en jij verdient dan de 10% korting op je volgende onderhoudsbeurt. ‘Iets opknappen is belangrijk, maar iets onderhouden is nog veel belangrijker.’ Iedereen blij met deze deal! Geniet van uw woning, zowel van buiten als van binnen. In zomer en winter. T: 024 323 82 86 of kijk op www.gebr-rutten.nl

Berwi wenst u mooie feestdagen!

Kasten

by Berwi.nl

Handmade-ook voor u!

WWW.BERWI.NL

Showroom - Westerhout 3 te Druten

14

SC HI LDE RWE RKE N GEBR . R UT T EN


Schoonheidsinstituut Marielle:

Ooglidcorrectie zonder operatie Het schoonheidsinstituut van Mariëlle Jansen bestaat sinds 1997 en is gevestigd aan De Gamert in Wijchen. In de jaren van haar bestaan is zij zich steeds meer gaan specialiseren op het gebied van huidverbeterende gezichtsbehandelingen en afslanken. Zo is ze gaan werken met de vetbevriezingsmethode van de Body-Wizard en met met infrarode afslankbanden van Formostar. Sinds kort is daar een nieuwe methode bij gekomen: Dermo Ablation Surgery (D.A.S.). Mariëlle vertelt: “Met deze nieuwe methode kun je huidproblemen en oneffenheden effectief en veilig behandelen; D.A.S. behandelt door toepassing van plasmalicht en –warmte het huidoppervlak via een laag-voor-laag-techniek, waardoor snijden en hechten niet nodig is. De behandeling is toepasbaar op de gehele gezichts- en halshuid. Daarmee is het een uitstekend alternatief voor diverse chirurgische ingrepen.”

“Deze spectaculaire esthetische methode maakt chirurgisch ingrijpen overbodig” D.A.S. levert zeer goede resultaten op als het gaat om niet-chirurgische ooglidcorrecties, het verminderen van rimpels, lijntjes rondom de mond en kraaienpootjes. Ook is het een effectieve methode om huidoneffenheden als pigmentvlekken, fibromen, ouderdomswratjes en xantelasmen (goedaardige vetophopingen op en rondom de

oogleden). Mariëlle: “De D.A.S.-plasmabehandeling zorgt voor stimulatie in de diepere huidlagen en bevordert de aanmaak van collageen en elastische vezels. Dat zorgt voor een verstrakkend, liftend en verjongend effect. Na enkele behandelingen zijn de resultaten al zichtbaar en dat effect is tegelijkertijd positief op de langere termijn.”

Terug naar een eerder moment Naast haar behandelingen geeft Mariëlle ook steeds uitgebreider advies op zowel het gebied van in- als externe gezondheid en goede zelfzorg. Alle behandelingen zijn natuurlijk, verantwoord en pijnloos. Voor wie belangstelling heeft naar de zeer goede resultaten van de D.A.S.-behandeling bij Schoonheidsinstituut Mariëlle hebben we nu een mooie actie:

Ooglidcorrectie of behandeling van kraaienpootjes en rimpels rondom de mond voor € 299,00 in plaats van € 350,00. Schoonheidsinstituut Mariëlle De Gamert 2109, 6605 WC Wijchen Tel. 024-6417768 / 06-20727431 www.instituut-marielle.nl

Meubelspuiterij Maas & Waal Oude meubels als nieuw!

oude lak

na spuiten keukenfronten

<

<

<

stralen

Symposium

Ecodorp Nederasselt

17 januari 14.00 - 17.00 uur

Samen sterk in Wonen & Zorg Een duurzaam, inspirerend en betekenisvol voorbeeld. Ecodorp Nederasselt willen we realiseren op het terrein rondom de monumentale boerderij en de Maasmolen. Een woongemeenschap als verbindend voorbeeld van toekomstbestendig en duurzaam leven, wonen en werken voortbouwend op wat er is met aandacht voor het samengaan van cultuur en natuur. De nieuwe economie van deze gemeenschap is gericht op de lange termijn en op de wereld van onze kinderen.

Meubelspuiterij Maas & Waal Energieweg 19 Beneden-Leeuwen Tel. 0487-593001 / 06-13444237 www.meubelspuiterijmaasenwaal.nl

laat hout stralen

Op het symposium zijn verschillende sprekers waaronder Mw. Monique Arnolds programmamanager Crises- en herstelwet bij het ministerie van Binnenlandse zaken. Iedereen die interesse heeft is van harte welkom.

Meubelspuiterij

Buitengewoon Leven 17 januari 14.00 - 17.00 uur

STAM TECHNIEK AEROCLEANING Energieweg 19b Beneden-Leeuwen Tel. 06-57487757 www.stamtechniek.nl

marielle.indd 1

Maas & Waal

Aanmelden en info: www.ecodorpNederasselt.nl Dorpshuis Ons Huis Kerklaantje 17 6612BB Nederasselt

30-11-18 16:47

15


Flebologisch Centrum Grave

Uw behandelcentrum voor spataderen en aambeien

Nieuwe Behandelmethoden •

Clarivein

Endoveneuze Laserbehandeling (EVLB)

In tegenstelling tot andere behandelingen van spataderen is er geen verdoving nodig. Dit is de minst pijnlijke en snelste nieuwe techniek voor de behandeling van spataderen. Bij deze endoveneuze techniek wordt via één enkele insteekopening een laserfiber in de te behandelen ader aangebracht. Door de afgifte van laserlicht wordt de ader verhit, waardoor de wand samentrekt en volledig sluit.

Nieuwste methoden Snelle intake Ervaren behandelaars Kwaliteitskeurmerk ZKN

Radio Frequentie (RF) Is een methode voor het nagenoeg pijnloos verwijderen van spataderen. Bij deze techniek wordt de spatader, van binnenuit, door radiogolven dicht gebrand en zal op den duur verdwijnen.

Flebectomie volgens Müller Zijtakspataderen en locaties rond de knie en de voet kunnen worden verwijderd met de Müller-techniek.

Dr. W.B. van Gent • vaatchirurg Drs. A.H. van Dijken • fleboloog I.M. Toonder • vasculair consulent Drs. Wetzels • proctoloog

• Flebologisch Centrum Grave is een behandelcentrum voor flebologische afwijkingen waarvan spataderen het grootste deel vormen. Het is gelegen in het centrum van de historische stad Grave op het kruispunt van de regio’s Land van Maas en Waal, omgeving Oss en Land van Cuijk. FCG heeft per 1 december 2010 het kwaliteits­keurmerk voor zelfstandige klinieken Nederland verkregen, zie website: www.zkn.nl

Klinkerstraat 8-10 5361 GW Grave Tel: 0486 - 42 00 96 info@spataderen-fcg.nl

Bezoek de website voor meer informatie: www.spataderen-fcg.nl

Echogeleide sclerocompressietherapie Bij deze behandeling worden de moeilijk toegankelijke spataderen die niet in aanmerking komen voor EVLB onder geleiding van Duplex met schuim ingespoten, waardoor ze verkleven en op den duur verdwijnen.

Foamsclerocompressietherapie Voor de middelgrote spataderen die goed zichtbaar zijn, kan worden volstaan met het direct inspuiten van schuim, waarna ze verkleven en op den duur verdwijnen.

Vloeistofsclerocompressietherapie

Proctologie/aambeien

Kleine en takkenbos-spataderen worden ingespoten met een vloeistof die ze van binnenuit dicht lijmt, waarna ze verschrompelen. Aambeien worden poliklinisch en pijnloos behandeld door het plaatsen van een elastiekje om de aambei heen. Hierdoor zal de aambei verschrompelen.

H T R security systems wenst u fijne feestdagen een goed, gezond, gelukkig en vooral veilig 2019! Specialist in beveiligingsoplossingen

jaar

Wat waarde heeft, verdient bescherming, doordacht ontworpen, feilloos uitgevoerd

Energieweg 50 6651 KT Druten 0487-513666 info@htr-securitysystems.nl

www.htr-securitysystems.nl


Wij leveren & leggen ook parket, PVC, laminaat, marmoleum & vinyl

KWALITEITSVLOEREN VOOR IEDERS SMAAK Het werkgebied van Parket – Exclusief uit Winssen strekt zich m.n. uit van Dreumel tot Nijmegen en van Tiel tot Wijchen. In deze regio is Parket – Exclusief dé speciaalzaak die het meest te bieden heeft op het gebied van vloeren. We hebben dealerschappen van o.a. Quick Step, Douwes Dekker, Amorim en Viva Floors waardoor we nagenoeg alles kunnen leveren op het gebied van PVC, vinyl, marmoleum, kurk en laminaatvloeren.

Mede-eigenaar Edwin Wiebe vertelt: “Onze specialiteit is het parket en hierin zijn we uniek! Als enige in de regio importeren wij ons parket rechtstreeks en laten dat zelf fabriceren. Niet alleen leveren wij aan particulieren, ook fungeren wij als groothandel voor andere parketzaken en liggen onze vloeren in winkels van meerdere (landelijk opererende) woninginrichters. Dat bij ons ook zakelijk wordt ingekocht zegt genoeg over de hoge kwaliteit van ons parket die wij koppelen aan scherpe prijzen”. De medewerkers van Parket – Exclusief kunnen nagenoeg alles op het gebied, maar iedere medewerker heeft tevens zijn eigen specialiteit, van het renoveren van houten vloeren in monumentale panden tot het bekleden van trappen. Edwin: “We vinden het belangrijk dat we zelf alles in huis hebben, zowel de vakmensen als de kennis en de machines. We willen niet afhankelijk zijn van anderen, dat maakt je kwetsbaar en ook voor klanten is het niet goed als je niet snel kunt schakelen”.

“Belangrijk vinden wij het dat we zelf alles in huis hebben, zowel de vakmensen, als de kennis als de machines”. In het team van Parket – Exclusief zitten mensen met meer dan 20 jaar werkervaring op ons vakgebied. “Het zou prachtig zijn als zij hun kennis en ervaring kunnen overdragen aan leergierige jongelui die ook dit ambacht willen gaan bekleden. Wij staan daarom altijd open voor stageplekken en zijn momenteel ook nog op zoek naar iemand die we van A tot Z de fijne kneepjes van het vak kunnen bijbrengen”. Bent u nieuwsgierig geworden? Kijk op www.parket-exclusief.nl voor de openingstijden of neem contact op voor een vrijblijvende afspraak. Parket – Exclusief is gevestigd aan de Leegstraat 35 te Winssen.

PARKET – EXCLUSIEF Leegstraat 35, 6645 BB Winssen Tel. 0487-524814 / 06-24920929

WWW.PARKET-EXCLUSIEF.NL

ng

rti

ko

10%

Wij wensen iedereen in 2019 veel woonplezier

he t in op lev de ere aa n v ns an va chaf de n P v ze ark an e bo et en n kr AC tie – E pr ijg ge ldi xcl od t u gt uc 10 u ot s 31 ief t of % jan . vlo ko ua ri 2 er rtin 01 9 g

Schuurvloeren vanaf € 15,- per m2

traprenovaties renovaties van vloerdelen eigen voorraad eigen productie

Bij

Visgraatvloeren parket gelegd & afgewerkt vanaf € 79,per m2


Trots op Maas en Waal herbergt een groot aantal ‘parels’ van bedrijven die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor een belangrijk deel van de welvaart in de regio; ze maken mooie producten, leveren belangrijke diensten, creëren werkgelegenheid en zorgen voor een goede en gezonde regionale economie. Wat dat betreft kun je hen gerust een visitekaartje voor de regio noemen. In deze laatste editie van 2018 geeft Maas en Waal4all XL een selectie weer van ondernemingen die hebben bijgedragen aan het op de kaart zetten van de zakelijke regio: Made in Maas & Waal.

1

3 2

5

4 6

1. Tingieterij ’t Oude Ambacht, Alphen is onder meer leverancier van de kampioensschalen voor de KNVB. Alle producten worden gemaakt naar eigen ontwerp en zijn in elke oplage leverbaar. 2. Optimus Sorters, Beuningen ontwikkelt, produceert en installeert wereldwijd geavanceerde sorteersystemen voor logistiek en pakketdistributie en adviseert klanten zoals Zalando en Wallmart vakkundig over hun logistieke processen. 3 Sarto Fashion, Winssen, een Nederlands bedrijf gevestigd in Winssen sinds 1947 levert hoge kwaliteit damesmode met drie labels (Roberto Sarto, Anotherwoman en Poools). Sarto Fashion is internationaal vertegenwoordigd in België, Luxemburg, Duitsland en Canada. 4. Kaasboerderij Ravenswaard, Afferden is een familiebedrijf dat al meer dan 40 jaar boerenkaas maakt, waarvan de laatste 15 jaar op ecologische wijze. Een echt ambachtelijk Maas en Waals product o.a verkrijgbaar in Afferden en landelijk bij Ekoplaza. 5 Yoast, Wijchen Wereldwijd gebruiken inmiddels ruim 4 miljoen websites hun software. Het belangrijkste product is Yoast SEO, plugin-software voor het contentmanagementsysteem WordPress om de inhoud van websites beter vindbaar te maken voor zoekmachines zoals Google. Onder de de klantenkring van Yoast bevinden zich illustere namen, zoals Disney, Facebook en The Guardian. 6. GJB Lijsten is de specialist in lijsten voor de kunstmarkt. Zo werden o.a. lijsten vervaardigd in eigen regio voor Het Valkhof Museum te Nijmegen.

18


Maas & Waal

10

7

11 12 9 8 13

7. Willems Boven-Leeuwen Of het nu gaat om een brug, een wenteltrap een jachtopbouw of het pijpwerk van een schip, Willems Boven Leeuwen levert dat allemaal en meer. 8. Excluton Gedurende 45 jaar heeft Excluton zich ontwikkeld tot een toonaangevende leverancier voor steenspecialisten, bouwmarkten, tuincentra, hoveniers, wegen- en utiliteitsbouw en overheid. 9. JEE-O is onder leiding van Lammert Moerman uitgegroeid tot een internationaal merk voor badkamerdesign. Er wordt samengewerkt met nationale en internationale ontwerpers hetgeen leidt tot verrassend mooie producten. 10. Haneman Biofruit, Winssen Haneman Biofruit is als fruitteler in Winssen actief sinds 1922. De huidige eigenaars, Toine Janssen en Jeanette Litjens persen inmiddels ook hun eigen sap “Echt Sap”. 11. Nooteboom Trailers B.V., Wijchen werd opgericht in 1881 en is uitgegroeid tot een leidende internationale onderneming die innovatieve en integrale oplossingen biedt voor uitzonderlijk vervoer. Nooteboom ontwerpt en bouwt trailers met een nuttig draagvermogen van 20 tot 200 ton. 12. Novio Packaging, Wijchen De internationaal opererende Novio Packaging Group BV is sinds 1978 actief als distributeur van primaire verpakkingen en verpakkingsoplossingen voor diverse markten en is onder meer verantwoordelijk voor de verpakkingen van een merk als Rituals. 13. Steenfabriek Vogelensangh bestaat in 2019 100 jaar en is de enige nog werkende kolengestookte ringoven in Nederland. De op ambachtelijke wijze gebakken stenen van Vogelensangh robuust, authentiek en uniek.

19


SMART PHONES NEDEN-LEEUWEN: MART PHONES

BENEDEN-LEEUWEN:

s Alles voorvoor klanttevredenheid NEDEN-LEEUWEN: klanttevredenheid

s voor klanttevredenheid

li van dit jaar is Beneden-Leeuwen een winkel voor mobiele telefonie en Sinds 2 juli van dit jaar is Beneden-Leeuwen een winkel voor mobiele telefonie en s rijker: aan de Zandstraat is Smart Phones gestart als derde onderdeel van computers rijker: aan de Zandstraat is Smart Phones gestart als derde onderdeel van keten die daarnaast vestigingen in TielinenTiel Rhenen heeft. Je Je eentelefoonwinkels kleine keten telefoonwinkels die daarnaast vestigingen en Rhenen heeft. li van dit jaar is Beneden-Leeuwen een winkel voor mobiele telefonie en echtkunt voor aanschaf nieuwe accessoires, advies en uitleg en en er de terecht voor devan aanschaf vantelefoons, nieuwe telefoons, accessoires, advies en uitleg satie rijker: Zandstraat is Smart Phonesen gestart derde onderdeel van voor reparatie van alle soorten smartphones, tablets enals computers. vanaan allede soorten smartphones, tablets computers. keten telefoonwinkels die daarnaast vestigingen in Tiel en Rhenen heeft. Je Filiaalmanager Mo Tahri vertelt dat Smart Phones werkt vanuit die onderscheidend in de echt voor de vertelt aanschaf van nieuwe telefoons, accessoires, advies en uitleg en er Mo Tahri (28) dat(28) Smart Phones werkt vanuit een visieeen dievisie onderscheidend is inisde een betaalbare prijs. branche. “In Vakslagerskwaliteit tegenstelling tot de meestevoor telefoonzaken staan klantvriendelijkheid en een persoonlijke tegenstelling de meeste telefoonzakentablets staan klantvriendelijkheid en een persoonlijke atiebenadering van alletot soorten smartphones, en computers. bij ons centraal. Wij bieden uitstekende service tegen gereduceerde prijzen; we willen de

Boerderij De Meerheuvel:

Boerderij De Meerheuvel uitservice Dreumel levertgereduceerde een grote diversiteit bij ons centraal. Wij bieden uitstekende tegen prijzen; we willen de klant echt waar haar geld leveren. ” en opereert aan voor vleeszijn vanofVakslagerskwaliteit tevens onder de naam aar voor zijn(28) of haar geld leveren. er Mo Tahri vertelt dat Smart”Wij Phones werkt vanuit een onderscheidend is in de Vleeskopen Online. verkopen online maar wevisie zien die u graag in de

“Reparaties doen we meestal binnen één dag!”

waar u op een persoonlijke en deskundige manier en een persoonlijke tegenstelling tot dewinkel, meeste telefoonzaken staan klantvriendelijkheid ties doen we meestal binnen één dag!” wordt benaderd en geadviseerd. De service van Smart Phones uit zich onder meer in snelle dienstverlening. Mo: “We zijn bij ons centraal. Wij bieden uitstekende service tegen gereduceerde prijzen; wegespecialiseerd willen de

in dezijn merken I-Phone Samsung. Reparaties vandienstverlening. die toestellen doen we“We meestal een dag, als de an Phones uitgeld zichenuitsluitend onder meer in snelle Mo: zijnbinnen gespecialiseerd aarSmart voor of haar leveren. ”vlees van bodem: Rundvlees en lamsvlees onderdelenWijopverkopen voorraad zijn. Is dat niet zoNederlandse dan duurt een reparatie in bijna elk geval slechts 24 uur. Voor van onze eigen boerderij, van varkensvlees van een boerderij uit Maas en Waal en n I-Phone en Samsung. Reparaties die toestellen doen we meestal binnen een dag, als de andere merken we naar eenzelfde termijn, maar in verband met het bestellen van onderdelen kipwe uitstreven Putten, gevacumeerd en diepgevroren en verkrijgbaar in verschillende ties doen meestal binnen één dag!” op voorraad zijn. Is dat niet zo dan duurt een reparatie in bijna elk geval slechts 24 kosteloos uur. Vooraan gewichten en stuks per verpakking. kan dat soms ietsje langer worden. De installatie van laptops, pc’s en tablets verzorgen we enSmart streven weDezijn naar termijn, maar verband met het bestellen onderdelen meeste producten die je bij Boerderij huis en ook weeenzelfde altijd telefonisch bereikbaar het oplossen van problemen op afstand. ” an Phones uit zich onder meer in snelleinvoor dienstverlening. Mo: “We zijnvan gespecialiseerd De Meerheuvel kunt kopen staan ook s ietsje langer worden. De installatie van laptops, pc’ s en tablets verzorgen we kosteloos n I-Phone en Samsung. Reparaties van die toestellen doen we meestal binnen een dag, alsaan de op de website www.vleeskopenonline. De winkel van Smart Phones ziet er niet uitoplossen als een doorsnee telefoonwinkel. Mo: “We hebben de zijn we altijd telefonisch bereikbaar voor het van problemen op afstand. ” nl. In onze winkel geven wij persoonlijk op voorraad zijn. Is dat niet zo dan duurt een reparatie in bijna elk geval slechts 24 uur. Voor uitlegmogelijk over onzeeen kwaliteit, onze duurzamemeegegeven; klanten kunnen op hun gemak aan onze winkel zo veel huiskamer-effect

en streven naar eenzelfde maar inofverband metmet het bestellen vanDeonderdelen productiemethoden entermijn, ons gevarieerde leestafel we informatie inwinnen, telefoons bekijken ander zaken muren zijn niet Wij heten uons vanbespreken. harte aanbod: Rund-, kalfslamsen varkensan Smart Phones ziet er niet uit als een doorsnee telefoonwinkel. Mo: “We hebben de s ietsje langer vlees, worden. De installatie van laptops, pc’ s en tablets verzorgen we kosteloos volgehangen met telefoonmaar sfeeraccessoires en ook planten ontbreken niet. De klant moetaan zich bij welkom van dinsdag t/m kip, kalkoen, konijn en soep-, el mogelijk een huiskamer-effect meegegeven; klanten kunnen op hun gemak aan onze barbecueenbereikbaar gourmetvlees. Natuurlijk zijn we telefonisch voor het oplossen van problemen op ” onsaltijd immers thuis voelen. Ik nodig iedereen dan ook van harte uit om09.00 dat zelfuur te afstand. komen vrijdag, van tot ervaren!” kunnen onze klanten wel bestellen en zaken met ons bespreken. De muren zijn niet rmatie inwinnen, telefoons bekijken of ander 17.00 uur en op zaterdag van laten bezorgen via onze website. nanmet telefoonmaar sfeeraccessoires en ook planten09.00 ontbreken niet. De klant moet zich bij Smart Phones ziet er niet uit als een doorsnee telefoonwinkel. Mo: uur tot 16.00 uur.“We hebben de Wilt u zelf eens ervaren hoe goed en thuis voelen.een Ikgoed nodig iedereen danmeegegeven; ook vanvan harteklanten uit om dat zelf teop komen ervaren!” geprijsd de kwaliteitsproducten el mogelijk huiskamer-effect kunnen hun gemak aan onze Boerderij De Meerheuvel zijn? Kom dan

Meerheuvelweg 1A Dreumel rmatie inwinnen, bekijken of ander zaken met ons bespreken. De muren zijn niet eens telefoons langs in Dreumel. n met telefoon- maar sfeeraccessoires en ook planten ontbreken niet. De klant moet zich bij Boerderij De Meerheuvel/vleeskopenonline.nl thuis voelen. Ik nodig iedereen dan ookTel. van0487-507374 harte uit om dat zelf te komen ervaren!” Meerheuvelweg 1A Dreumel Willy Janssen www.vleeskopenonline.nl

SMART PHONES Zandstraat 125a

BENEDEN-LEEUWEN:

6658klanttevredenheid CR Beneden-Leeuwen 125a AllesZandstraat voor Tel. 0487-506200 6658 CR Beneden-Leeuwen Sinds 2 juli van dit jaar is Beneden-Leeuwen een winkel voor mobiele telefonie en computers rijker: aan de Zandstraat is Smart Phones gestart als derde onderdeel van een kleine keten telefoonwinkels die daarnaast vestigingen in Tiel en Rhenen heeft. Je kunt er terecht voor de aanschaf van nieuwe telefoons, accessoires, advies en uitleg en voor reparatie van alle soorten smartphones, tablets en computers.

Smart Phones is geopend Tel. 0487-506200 Zandstraat 125avan dinsdag t/m zaterdag, van 11.00 – 17.30 uur, op vrijdagen is er tot 6658 CR Beneden-Leeuwen 20.00 uur koopavond. “Reparaties doen we Phones meestal binnen dag!” Smart isééngeopend van dinsdag t/m zaterdag, Tel.11.00 0487-506200 van – 17.30 uur, op vrijdagen is er tot Filiaalmanager Mo Tahri (28) vertelt dat Smart Phones werkt vanuit een visie die onderscheidend is in de branche. “In tegenstelling tot de meeste telefoonzaken staan klantvriendelijkheid en een persoonlijke benadering bij ons centraal. Wij bieden uitstekende service tegen gereduceerde prijzen; we willen de klant echt waar voor zijn of haar geld leveren.”

De service van Smart Phones uit zich onder meer in snelle dienstverlening. Mo: “We zijn gespecialiseerd in de merken I-Phone en Samsung. Reparaties van die toestellen doen we meestal binnen een dag, als de onderdelen op voorraad zijn. Is dat niet zo dan duurt een reparatie in bijna elk geval slechts 24 uur. Voor andere merken streven we naar eenzelfde termijn, maar in verband met het bestellen van onderdelen kan dat soms ietsje langer worden. De installatie van laptops, pc’s en tablets verzorgen we kosteloos aan huis en ook zijn we altijd telefonisch bereikbaar voor het oplossen van problemen op afstand.”

Zandstraat 125a

20.00 uur koopavond. 6658 CR Beneden-Leeuwen Tel. 0487-506200 Phones is geopend dinsdag t/m zaterdag, De winkel vanSmart Smart Phones ziet er niet uit als een doorsnee telefoonwinkel. Mo: “Wevan hebben de winkel zo veel mogelijk een huiskamer-effect meegegeven; klanten kunnen op hun gemak aan onze Smart Phones is geopend van dinsdag t/m zaterdag, leestafel informatie inwinnen, telefoons bekijken of ander zaken met ons bespreken. De muren zijn niet van 11.00 – uur, op vrijdagen is er tot van 11.00 – 17.30 uur, op vrijdagen is er17.30tot volgehangen met telefoon- maar sfeeraccessoires en ook planten ontbreken niet. De klant moet zich bij 20.00 uur koopavond. ons immers thuis voelen. Ik nodig iedereen dan ook van harte uit om dat zelf te komen ervaren!” 20.00 uur koopavond.

Nice2Drive: Auto’s waar je blij van wordt! Martin van Diejen uit Dreumel startte in mei 2017 met de verkoop van voornamelijk jonge occasions in Dreumel. Met jarenlange ervaring in de autobranche probeert hij gesteund door zijn connecties en zijn partner Dennis (die ook in de branche werkt) nette en eerlijke auto’s te vinden en te verkopen voor scherpe all-in prijzen. Door het groter worden van dealerbedrijven wordt het contact steeds onpersoonlijker en dat merk je ook als medewerker en dacht “wat wil ik zelf nou eigenlijk”. Ik merkte dat er in Dreumel verschillende plekken zijn waar je je auto kunt laten repareren, maar de verkoop van auto’s was aan het weg ebben terwijl de bereidheid om lokaal zaken te doen erg groot is in onze regio. Door netwerken en het leveren van kwaliteit krijgt Nice2drive ook steeds meer zoekopdrachten voor specifieke auto’s en merk je dat de naamsbekendheid steeds groter wordt. Mond op mond reclame is toch de beste reclame. Ik neem de tijd voor u en wil graag meedenken met de wensen en geef advies omtrent betrouwbare techniek. Ik doe dit zowel voor personenauto’s als lichte bedrijfsauto’s.

Nice2Drive Melkweg 10, 6621 BT Dreumel Tel. 0487-700214 Mob.06-14715660 www.nice2drive.nl

20

In 2017 kreeg ik dus de kans om de helft van de showroom van mijn buurman Riny Lagarde te huren en zo zijn wij van start gegaan. Inmiddels heeft het pand een nieuwe eigenaar, die er weer leuke frisse ideeën mee heeft. Doordat ik naast het bedrijf woon kan ik zeer flexibel omgaan met bezoek. Ik ben veel in de buurt van het pand te vinden, maar werk meestal op afspraak…zo heb ik alle tijd voor de klant ongeacht dag of tijdstip. Martin hoopt u graag te ontmoeten en wil graag met u meedenken in mobiliteitsoplossingen.

“Ik zoek graag samen met u in vertrouwen naar de beste mobiliteitsoplossing.”


Wij wensen u fijne feestdagen Tijd voor een nieuwe

Garagedeur!

ACTIE Vra naar d ag uw dea le e voor waardr en!

Nog dit jaar recht op een vergoeding van uw zorgverzekeraar? Wij kijken het graag voor u na!

p a n e le

n

*

www.coppesoptiek.nl

*

op d

e

Hogestraat 61 6651 BH Druten

10

jaar

ie

Garant

Tot 25% korting op OPENSLAANDE GARAGEDEUREN Inbraakwerend • Onderhoudsvrij • Geïsoleerd • Handig in gebruik!

SIERADEN CADEAU’S

CESSOIRES WOONAC MEUBELS

Kerkeland 7a | 6651 KN | Druten Tel: +31 623566110 | info@adviba.nl | www.adviba.nl

A v

In één dag volledig gemonteerd!

K OM NU KER ST SH OPPEN Geen idee wat je cadeau moet geven deze Kerst? Kom dan snel langs in onze winkel. Bij ons vind je de mooiste cadeau’s van o.a. Riverdale, Mi Moneda, IXXXI en Ted Sparks. Moeilijk om te kiezen? Geef dan onze cadeaubon! See you soon! H o g e s tra a t 83 6 6 5 1 BH Druten

T 0487 785 100 M 06 28599478

in fo@ bi j -n e t t .n l

www.bij-nett.nl

Adviba wenst u een voorspoedig 2019!

De ud op hu rep we ga

Alec Barfüss 21

Vo en

Vo als


De historische Houd je van geschiedenis en je eigen regio dan is er in 2018 weer veel gebeurd in Maas & Waal. In deze laatste editie van het jaar kijkt Maas en Waal4all terug op een aantal bijzondere (historische) gebeurtenissen. Er is veel te bekijken. Op deze twee pagina's een selectie van hetgeen er in 2018 en op dit moment te ontdekken valt aan streekgeschiedenis. MAAS EN WAALS TIJSCHRIFT VOOR STREEKGESCHIEDENIS TWEESTROMENLAND

SPECTACULAIRE OPGRAVINGEN IN DREUMEL EN ALPHEN

Vier keer per jaar verschijnt het Maas en Waals

werkgroep Expeditie Over de Maas groef daar in recordtijd vier historische

Tussen 18 en 29 juni van dit jaar vond er in de uiterwaarden bij Dreumel en Alphen een archeologisch spektakelstuk plaats. De archeologische

Tijdschrift voor Streekgeschiedenis, Tweestromenland. De Historische Vereniging Tweestromenland slaagt er steeds met succes in om een gevarieerd aantal artikelen te plaatsen. Deels schrijven zij die zelf, deels worden er artikelen spontaan aangeboden en tot

scheepswrakken op. Een dergelijk archeologisch kunststuk was in Nederland nog nooit eerder vertoond en het publiek kon erbij meekijken. De werkgroep van 18 amateur-archeologen, onder leiding van Nils van Kerkhoven realiseerde daarmee een klus die normaal gesproken een half jaar in beslag neemt. De opgraving was onderdeel van de blootlegging van de zandafgraving ‘Over de Maas’, die eerder al leidde tot spectaculaire vondsten, die het gebied als rijke historische vindplaats op de kaart hebben gezet.

slot benadert de vereniging auteurs daarvoor. Een must voor iedereen die de historie van Maas en Waal een warm hart toedraagt!

OPENING ADMIRAAL VAN GHENT-PLEIN

JUBILEUMJAAR STOOMGEMAAL DE TUUT, APPELTERN Op 5 mei jongstleden startte de viering van het honderdjarig bestaan van Stoomgemaal De Tuut in Appeltern, met de feestelijke opening door Vincent van Neerbos, burgemeester van West Maas en Waal. Dit heuglijke feit werd tot in de maand oktober gevierd met diverse activiteiten en ‘stoomweekenden’. Ook het Motorenmuseum werd bij de viering betrokken en op zondag 13 mei werden voor één keer de pompen opnieuw in werking gesteld en vervulde De Tuut nog één keer zijn oude taak.

22


Cultuur & Historie

tijdlijn 2018 BESTAAN MOTTEVERSTERKING LEUR EEN FEIT

TWEESTROMENLANDMUSEUM: EEN BEZOEK WAARD!

Historicus Wim Kattenberg uit Wijchen heeft dit jaar,

In het Streekmuseum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen kunt

na 15 jaar zoeken, samen met de Wijchense archeoloog

u tot en met 13 januari genieten van de expositie ‘Ontmoeten en

Laurens Flokstra het bewijs gevonden dat er naast het

Kijken’. De expositie toont schilderwerken van Leo Adams uit Druten

kerkje van Leur een versterking heeft gelegen. Er is een

en keramiek van Ingrid Adams. Op 28 december verzorgen zij twee

achtvormige gracht gevonden die in de ene cirkel het

workshops voor volwassenen en kinderen, van 10.00 tot 12.00 uur en

kerkje van Weurt omgrenst

van 14.00 tot 16.00 uur in de glazenzaal van het museum. Zij willen

en in de andere de voorma-

daarmee jonge en oudere bezoekers bewust maken van hun

lige versterking. Daarnaast

creativiteit en die ervaring met anderen laten delen.

hebben de opgravingen circa 400 artefacten opgeleverd. In de volksmond wordt het voorterrein nog steeds het ‘kasteel’ genoemd. Nu is dus bewezen dat dat terecht is.

STICHTING HISTORISCH BESEF BEUNINGEN GENOMINEERD VOOR KALIBER CULTUURPRIJS Op 24 september van dit jaar werd de Stichting Historisch besef Beuningen genomineerd voor de Kaliber Cultuurprijs. De mensen achter Historisch Besef zijn zeer actief binnen de gemeente Beuningen. Zo hebben ze het Weurtsche Straatje nieuw leven in geblazen, stonden ze aan de wieg van Theater Over en Weer en hebben Winssen mede op de kaart gezet door bijdragen aan historische onderwerpen als het Admiraal van Ghent-plein. De beroemde Winssenaar die ontdekt is door Piet van de Geer. Ook heeft de stichting een groot aantal publicaties over de historie van

EXPOSITIE BOEKEN MAKEN IN MIDDELEEUWS GELRE IN MUSEUM KASTEEL WIJCHEN Van 11 november 2018 t/m 10 maart 2019 Is in Museum Kasteel Wijchen de tentoonstelling ‘Strengels en Letters’ te zien. Stap in de wereld van de perkamentmaker, de papierschepper, de verluchter, de boekdrukker en tenslotte de boekbinder. Kom meer te weten over het Batenburgs Getijdenboek en ontdek wie de heren Van Bronckhorst-Batenburg waren. Blader door een prachtige kopie van het Zweder Getijdenboek, ook wel facsimile genoemd. Kortom, dompel jezelf onder in middeleeuws Gelre en ontdek dat elk boek uniek is!

Beuningen op haar naam.

23


Bij inlevering van deze advertentie ontvangt u in de maand december en januari een gratis computer APK twv â‚Ź 45,00

Verkoop

Reparatie

Telefonie

Al ruim 35 jaar uw computerspecialist voor MKB en particulier 24


De Lorijn Makelaars: Transparant en informatief Nu de laatste dagen van het jaar wegtikken, kunnen we de balans opmaken voor de woningmarkt. We komen al snel tot de conclusie dat 2018 weer een prima woningjaar is geworden. De woningverkopen zijn over het gehele jaar ongeveer gelijk met het topjaar 2017 en de woningprijzen zijn weer harder vlnr: Marian, Ruud, Giuanna, Frans

gestegen dan gedacht.

Ondanks deze gloria stemming, moeten we als makelaars ook direct weer anticiperen op de veranderingen. We zien nog steeds dat met name starters lastig aan een geschikte woning kunnen komen: enerzijds vanwege het lage aantal beschikbare woningen en anderzijds vanwege de regelgeving dat er eigen spaargeld ingebracht moet worden. Niet alleen starters maar ook doorstromers lopen vast: ze willen best hun woning verkopen, maar zien dan zelf niets passends te koop staan. En dat levert een vervelende spagaat op‌.

binnen handbereik zijn. Deze rente, een hogere NHG-grens, vele subsidieregelingen op energiebesparende maatregelen: allemaal variabelen waarmee we u ook in 2019 weer van dienst kunnen zijn!

Veranderingen‌

Met enthousiaste groet, Het team van De Lorijn makelaars Marian, Ruud, Giuanna, Frans

Met de lage hypotheekrente is geld lenen nog steeds zeer goedkoop, wat ervoor gezorgd heeft dat veel droomwoningen

Wij wensen u hele fijne feestdagen en een voorspoedig 2019!

Rest ons u hele fijne Feestdagen toe te wensen en we kijken er naar uit om in 2019 ook uw droom te verwezenlijken in een nieuw huis. Kom gerust een keer langs voor meer informatie, de koffie staat voor u klaar.

Geerstraat 8

delorijnmakelaars

6651 CA Druten

facebook.com/DeLorijnMakelaarsOg

Tel 0487 518930

youtube.com/delorijnmakelaars

makelaars@delorijn.nl

delorijnmak delorijn.nl

25


Ook in 2019 adviseren wij u graag

1,35%*

Onze klanten kiezen voor persoonlijk contact én online bankieren Onze klanten kiezen voor persoonlijk contact én online bankieren Onze klanten kiezen voor persoonlijk contact én online bankieren Word ook klant en ontvang een cadeaubon t.w.v. € 25 van Café de Zaak 2.0 te Beuningen.*

Word ook klant en ontvang een cadeaubon t.w.v. € 25 van Café de Zaak 2.0 te Beuningen.*

Word ook klant en ontvang een cadeaubon t.w.v. € 25 van Café de Zaak 2.0 te Beuningen.*

NaMensU richt zich op cliënten die behoefte hebben aan een mentor, bewindvoerder en/of curator. Het menselijk aspect is de Vrolijks Advies basis van het bedrijf. We handelen namens U. Dorpssingel 12

*Open nu een betaalrekening en ontvang een cadeaubon t.w.v. € 25 van Café de Zaak 2.0 te Beuningen. Vraag ons naar de voorwaarden.

6641 BE BEUNINGEN GLD T (024) 6753402 E info@vrolijksadvies.nl *Open nu een betaalrekening en ontvang een cadeaubon t.w.v. € 25 van Café de Zaak 2.0 te I www.vrolijksadvies.nl Beuningen. Vraag ons naar de voorwaarden.

Van Heemstraweg 53, Druten (gebouw d'n Bogerd 1e verdieping) Uw bank dichtbij. 0487-745012 info@namensu.nl

Vrolijks Advies

*Open nu een betaalrekening en ontvang een cadeaubon t.w.v. € 25 van Café de Zaak 2.0 te Beuningen. Vraag ons naar de voorwaarden.

Vrolijks Advies

Dorpssingel 12 6641 BE BEUNINGEN GLD T (024) 6753402 E info@vrolijksadvies.nl I www.vrolijksadvies.nl

Uw bank dichtbij.

26

Dorpssingel 12 6641 BE BEUNINGEN GLD T (024) 6753402 E info@vrolijksadvies.nl I www.vrolijksadvies.nl

Uw bank dichtbij.

www.namensu.nl


‘T HOF VAN CAMPE Moderne en karakteristieke vrijstaande woningen

In ‘t Hof van Campe, aan de rand van Beuningen, worden zeer royale landelijke vrijstaande woningen gerealiseerd. De verkoop is inmiddels in volle gang. Een aantal woningen zijn al verkocht, máár misschien staat de vrijstaande woning van jouw dromen hier nog tussen.

hofvancampe.nl

Driessen Makelaardij T 024 - 649 0100 - driessenmakelaardij.nl

Inhoud 787 m3 Woonopp. (GBO) 187 m2 Koopsom (VON) vanaf € 499.500,-

Hans Janssen Garantiemakelaars T 024 - 677 7776 - hansjanssen.nl


MAAS & WAAL

LAND VAN MAAS & WAAL GELDERSE STREEK NATUURLIJK VEELZIJDIG GENIETEN

CULTUUR CULINAIR

GENIETEN WATERSPORT KUNST

REGIOPROMOTIE DEEL 7

HISTORIE MUSEA SHOPPLEZIER

DIJKEN FIETSEN VAKANTIEGEVOEL KUNST ONTSPANNEN

VAKMANSCHAP

DYNAMISCH INNOVATIEF GROEN FESTIVALS VOOR JONG EN OUD

Huub & Adelheid Kortekaas

In de regio Maas en Waal is op tal van plekken prachtige kunst te bewonderen. Er zijn beelden, we kunnen genieten van bouwkunst en er zijn tal van initiatieven die de kunst bevorderen in ons gebied. Kunst zorgt ervoor dat we even stilstaan, onze blik richten op iets unieks en niet-alledaags. Wat doet kunst voor deze regio? Draagt het bij aan het ‘op de kaart zetten van de regio Maas en Waal? We vragen het de kunstenaars zelf. Hoe kijken Huub en Adelheid Kortekaas, kersverse winnaar van de Kaliber Cultuurprijs 2018 Henk Hage en Harrie Gerritz naar de kunst in onze regio? In hoeverre draagt kunst bij aan de promotie van het gebied?

STEEDS MEER BELANGSTELLING

het mooie, maar om alles wat verwondering en varandering in gang zet.

Kunstenaarsduo

Dat is echt een plek die op een bijzondere manier Maas & Waal op de kaart zet’.

Huub

en

Adelheid

Kortekaas zien grote ontwikkelingen de afgelopen 20 jaar. ‘Kunst is een steeds grotere plek in gaan nemen in de samenleving en zeker ook in Maas & Waal. De belangstelling voor kunst groeit nog

Kunst floreert vooral in een omgeving van vrijheid

steeds. Er wordt ook van alles rondom kunst heen georganiseerd. Kunstroutes worden druk bezocht, kunstenaars en hun werk krijgen volop aandacht. Kunst heeft een aanzuigende werking, het inspireert en lokt nieuwe initiatieven uit. Kunst is ook iets wat ons overleeft. Het is er nog steeds ook al is de maker er niet meer. Ook daar zijn tal van voorbeelden van in de regio.’ Adelheid vult aan: ‘maar kunst floreert vooral in een omgeving van vrijheid, met zo weinig mogelijk beperkingen. Een echte broedplaats van creativiteit is de Hof van Wezel. Daar is ruimte voor nieuwe dingen, en dan gaat het niet alleen om

28

‘Ook het beeld van Ronald Tolman met dat hoofd op de schommel, laat creativiteit en durf zien. Iedereen die wel eens over de dijk wandelt zal het kennen. Het geeft ons het gevoel van een vrij kind dat de toekomst nog zich heeft. Dat je alle mogelijke stappen nog kunt zetten. Wij noemen dat kwantumsprongen; er is durf en ruimte nodig om verder te komen. Ook ons beeld de Mensenbloem ‘which flower are you’ heeft dat in zich. Het staat bij De Kasteelhof in Druten. Het is een plek waar zorg gegeven wordt aan mensen die dat nodig hebben. Onze bloem waakt over hen.’

KUNST IS LANGZAAM De winnaar van de Kaliber Cultuurprijs Henk Hage moet even nadenken over de vraag. ‘Bij promotie krijg ik het gevoel van een snelle wereld, terwijl kunst meer iets langzaams is. Maar als het gaat om kunst die de regio op de kaart zet, moet ik direct aan het werk van Anneke van Bergen denken op die Rotonde in Beuningen. In de volksmond wordt het ‘de fietsband’ genoemd, maar officieel heet het De Cirkel. Ik vind het geniaal. Als je


Henk Hage

Harrie Gerritz

eromheen rijdt, verandert het steeds van vorm. Op een bepaald punt zie je

werken op ‘oude grond’. Het is een gebied waarnaar ik blijvend nieuwsgierig

een klavervier, dat meteen doet denken aan het logo van de gemeente.

naar blijf en waar steeds nieuwe inspiratie uit voort komt. Wat betreft kunst

Een andere kunstenaar die in mijn gedachten komt is Jan Hein van Rooy. Ik

in de regio, dan denk ik meteen ook aan architectuur. Er zijn tal van landelijk

kom hem ’s ochtends wel eens tegen als ik met de hond in het buitengebied

bekende architecten die in de regio Maas hebben gewerkt. Een daarvan is

wandel. Jan Hein is altijd op zoek naar materiaal dat aangespoeld ligt langs

Otto van Dijk uit Horssen. Hij heeft 25 jaar geleden getekend voor de

de Waal. Van het drijfhout wat hij heeft gevonden, maakte hij een prachtige

aanbouw van mijn atelier aan de Berendonck. Het is een prachtige

serie vogels. Hij is altijd met het landschap bezig en daarmee zet hij ook het

uitbereiding geworden van een bestaand tuindershuis met een modern

gebied op de kaart. Maar ook een initiatief als Theater Over en Weer heeft

bouwvolume. Ook het kantoor van Giesbers-Wijchen Bouw aan de

echt te maken met deze regio. Fantastisch hoe ze het pontje zijn gaan

Nieuweweg in Wijchen valt op met de ronde vormen en het gebruik van de

benutten om hun theaterverhalen te vertellen.’

rode baksteen. Het is van de hand van het vermaarde architectenbureau Mecanoo uit Delft.

‘Ik woon inmiddels een kleine 40 jaar in Beuningen. We wonen in het buitengebied en daar voel ik me geworteld, ik wil hier niet meer weg. Mijn atelier is in De Nieuwe Gang, een unieke broedplaats waar kunstenaars niet alleen wonen, maar ook werken. Hier is dag en nacht iets gaande en dat is altijd weer inspirerend. De Nieuwe Gang heeft een zo haar eigen dynamiek. De exporuimte trekt mensen van buitenaf aan, mensen die afkomen op de culturele activiteiten die we hier organiseren. Dat zijn niet alleen tentoonstellingen, maar ook een jaarlijks dichtersfestival. We willen graag een breder publiek aantrekken, maar dat gaat langzaam.’

Het gebied is enorm inspirerend ‘Het winnen van de Kaliber Cultuurprijs 2018 is een enorme eer. Het begint nu pas langzaam door te dringen, dat ik echt de winnaar ben. Een nieuw project staat op stapel, waarbij het landschap in het buitengebied een centrale plek gaat krijgen. Ik heb het al aangekondigd tijdens de uitreiking. Dat is natuurlijk altijd een beetje gevaarlijk, want ik moet het wel gaan waarmaken. Maar het gebied is enorm inspirerend. Dat laten de kunstenaars in deze regio zien’.

Ik pleit voor een sculpturenpark in Wijchen De gemeente Wijchen is nu aan het nadenken over de invulling van het oude gemeentehuis. Als dat straks is afgebroken, zou ik willen pleiten voor en klein sculpturenpark. We hebben, hoewel er ook veel verloren is gegaan, nog altijd een aantal prachtige beelden in Wijchen. Ik moet dan direct denken aan het beeld ‘Communicatie’ van Ronald Tolman, maar ook de sculptuur van Emilia van Nassau van Paul de Swaaf zou daar passen. En dan misschien in combinatie met een klein amfitheater. Dat zou het centrum van Wijchen echt op de kaart zetten.’

WONEN EN WERKEN OP OUDE GROND Ook kunstenaar Harrie Gerritz is diep geworteld in het rivierenland. ‘Het is

TEKST: WG FOTO'S: GER LOEFFEN, HUUB & ADELHEID KORTEKAAS EN

een plek waar internationale stromen samenkomen, het is wonen en

HARRIE GERRITZ

29


Kerstlunch 1e Kerstdag 3-gangen (inclusief dessert) Ontvangst 11.00–11.30 uur Volwassenen h 30 Kinderen 4 t/m 12 jaar h 15

Kerstdiner 1e en 2e Kerstdag Culinair 5-gangen Kerst-keuzemenu Kerst-keuzemenu 5-gangen h 56 Kinder-kerstmenu 3-gangen vanaf h 12,50 Aanvang 17.30 uur

Culisale 27 t/m 30 december de mooiste gerechten van 2018 serveren we in een menu: 2-gangen h 25 (voor- en hoofdgerecht) 3-gangen h 27,50 (voor-, hoofdgerecht en dessert) Aanvang 17.00 uur

Voor verdere informatie en/of reserveringen staan wij u graag te woord op nummer 0487 54 26 10

korenmolen.nl Bovendijk 6 / Maasbommel

Kom jij samen met ons de feestdagen vieren?


Wij wensen u fijne feestdagen GJB Art & Frames • 53 jaar ervaring met Schilderijlijsten voor particulier en bedrijf • Kunstgalerie Bedrijventerrein De Veesteeg

Fijne feestdagen!

Ballonartiest

Verhuur

Entertainment

De Onderstal 1 Beneden-Leeuwen (Bedrijventerrein De Veesteeg) Tel. 0487-503823

www.gjb-art.nl

Geef een schone auto cadeau, met onze CADEAUBON !

auboamnma Cadweasp rogr voor

gifte: datum uit na uitgifte geldig tot

1 jaar

1

06-39816673 typischjorisevents@outlook.com WWW.TYPISCHJORISEVENTS.NL

ef siie ensi Inte

voorwas uk v ruk ru Hogedruk ef nsiief en en ens Lava intte ensief e nttte Velgen int Wassen ige en ni en n nig eiiin Bodemrein err tse nts an spa nsspa n nsp Lava gla Wax Drogen

ening:

handtek

Beschikbaar voor elk wasprogramma, tevens kunnen wij ook diverse leuke pakketten samenstellen.

Carwash Druten wint de Talent Award Carwash Wintertip! Maas & Waal 2018 en dat vieren we met u! In de winter wordt er tegen gladheid pekel gestrooid op de wegen. Pekel veroorzaakt roestvorming en beschadigingen aan de uw auto. Bij inlevering van deze autolak bon op en eenonderkant willekeurigvan wasprogramma. Was uw auto regelmatig. Klanten met een waspas krijgen de € daarom 2,50 korting op de al voordelige

€ 2,50 korting waspasprijs. Geldig t/m 31 december. In

du

str

ie

w

eg

eid

ord

Zu

id

we

g

g

sw

eg

u we

mstraw

eg

Druten

traat

No

eg straw

-Lee

we

Kerks

Heem

Ben

rie

raat

erh

van Hee

van

ust

Kerkst

Ind N ijv

n Ener

giew

eg

Openingstijden: Ma t/m za van 08.00 - 18.00 uur

31


Culinaire

De gezellige sfeer van de feestdagen komt er weer aan! Ook dit jaar delen zes koks van bekende horecagelegenheden uit Maas & Waal een heerlijk recept voor een gezellig diner met familie en vrienden. Uiteraard bent u het gehele jaar welkom om nieuwe recepten te ontdekken. Eet smakelijk!

ambassadeurs Aan tafel bij Jan Dreumel Jan Bouman Roodpoot Patrijs met roomzuurkool 4 Rootpoot patrijs 500 gram zuurkool 1 dl room 1 klont boter, peper en zout 1 blikje ganzenvet 500 gram aardappelpuree huisgemaakt

1 halve liter kalfsjus huisgemaakt Vier plakken bakbloedworst 1 ambachtelijke rookworst 4 plakjes gerookt buikspek

Snijd de poten van het karkas en konfijt ze in ganzenvet gedurende 2 uur bij 100 °C Knip met een wildschaar de rug van de borst en gebruik deze voor de jus Braad de borsten op het karkas en laat 8/10 minuten garen in oven bij 180°C Zet de afsnijdsels en karkassen op met de kalf jus en kook in tot gewenste smaak en dikte Gaar de zuurkool in de oven met room en boter 20 minuten bij 150°C Bak de bloedworst om en om en verwarm de rookworst, droog het buikspek in de oven Verwarm de aardappelpuree in een spuitzak dit kan prima in een magnetron Spuit een borduur van aardappelpuree op het bord met daar langs de gegaarde zuurkool Snijd de borstfilets van het karkas en dresseer de borsten op de zuurkool Zet de gekonfijte pootjes ertegenaan Garneer met bloedworst, rookworst en buikspek Zeef de jus, monteer met klontje boter en voeg toe.

32

Old Skool, Druten Johan Visser

Eetcafe Vrienden Wijchen Willie Verploegen

Tataki van rund

Hemelse modder

75 gram rund p.p. Schuim van oude kaas 125 ml room 125 ml melk 250 geraspte oude kaas 80 gram eidooier

200 gr chocolade puur 4 eieren 20 gr poedersuiker 0,25 liter slagroom chocolade decoratie

opgenomen in de gids van Gault Millau 2019 Portioneer het rund in gelijke stukken (in de lengte) Verhit een bakpan met een klein beetje olie en schroei de repen rund rondom dicht. iedere zijde niet langer dan 10 seconden. Koel af. bestrooi met peper en zout. Voor het kaasschuim de melk en de room aan de kook brengen. De eidooier in de blender doen samen met geraspte kaas en het hete roommengsel al kokende op de kaas/ eidooiermassa gieten (al draaiend). De gladde massa op smaak brengen met iets cayennepeper en door fijne zeef wrijven. De kaasmassa in een slagroomspuit doen met 1 patroon en bij gebruik warm klaarzetten.

Laat de chocolade au bain-marie (pan in een pan met water) smelten. Splits secuur de eieren. Klop de eierdooiers tot een egale massa. Voeg poedersuiker toe aan het eiwit en klop deze stijf. Klop de slagroom stijf ( geen suiker toevoegen). Haal de pan met gesmolten chocolade van het vuur en meng de eierdooiers langzaam door de chocolade. Voeg het eiwit toe, voorzichtig omscheppen met een spatel tot het goed gemengd is. Nu kan de slagroom erbij, wederom niet roeren maar scheppen zodat het geheel enigszins luchtig wordt. Daarna ongeveer 4 uur op laten stijven in de koelkast. Naar eigen keuze feestelijk garneren met bijvoorbeeld slagroom, hagelslag, geschaafde chocolade, kerstkransjes etc.


Eeterij De Pont Maasbommel Esther van Ruth & Armand van Duiven

De Korenmolen Maasbommel Michael Versteeg

Brasserie ‘t Anker Alphen Nick van Rooijen

Gepocheerde zalm op een bedje van slasoorten

Hertenbiefstuk met aardappel-truffeltaartje

Crème brûlée

320 gr. Noorse zalm Gemengde slasoorten 4 cherrytomaatjes 1 tomaat Sprouts (alfalfa of china rose), evt. erwt-asperge sprouts Witte wijn Peper

Laurier Zeezout Mayonaise Paprikapoeder Ketchup Gembersiroop Cognac Sherry

Aardappeltaartje: 500 gram aardappel 3 eieren 3 dl kookroom 100 gr brie 2 eetlepels truffelpasta nootmuskaat peper en zout Rode kool : 500 gram rode kool fijn gesneden komijn zaad

Breng water met de ingrediënten op een temperatuur van 72 graden. Leg de zalm erin en laat het geheel circa 6 minuten garen. Haal de zalm eruit op een temperatuur van rond 54 graden en laat hem afkoelen. Maak vervolgens een cocktailsaus van de mayonaise en de kruiden en maak die op smaak af. Beleg 4 borden in het midden met de salade en leg enkele takjes dille en blokjes tomaat er omheen. Verbrokkel de zalm en verdeel die over de vier bedjes sla. Drapeer wat saus erover en leg er twee halve cherrytomaatjes en de sprouts bovenop. Verfijn eventueel de smaak door wat dressing over het geheel te sprenkelen.

1 appel in blokjes handje rozijnen 3 eetlepels honing peper en zout olijfolie Portjus: 2 dl port 1 sjalot 1 teen knoflook 3 dl wildbouillon aardappel zetmeel peper en zout

Schil de aardappels en snijd ze in hele dunne plakjes. Meng de eieren, room, nootmuskaat en de peper en zout naar smaak. Giet het over de plakjes aardappel en doe het in een ovenschaal. Snijd daarna dunne plakjes van de brie en leg deze op de aardappeltaart en bak deze 45 minuten af op 170 graden. Snijd de knoflook en de sjalot in fijne ringen en bak deze in een steelpan met een klein beetje olie aan en blus daarna af met de port en de bouillon en kook deze langzaam in tot de helft over is. Bind de saus een klein beetje af met aardappelzetmeel. Zet voor de rode kool een grote pan op met een beetje olie en doe daarin het komijn zaad en verwarm licht. Voeg daarna de rode kool toe en bak kort aan. Blus af met een beetje water en voeg dan de rozijnen, appel en honing toe en gaar tot de kool nog een lichte bite heeft. Zet een koekenpan op het vuur met een klontje boter en bak de hert op beide kanten ongeveer 3 minuten. Haal dan de pan van het vuur en dek deze af met aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten zodat de hertenbiefstuk een mooie garing krijgt.

500 ml slagroom 1 vanillestokje 6 eieren 75 g suiker 1 snufje zout rietsuiker Extra nodig

4 soufflébakjes keukenbrander (evt. via bijv. Bol.com te koop)

Verwarm oven voor op 150 ºC. Schenk de room in een pan. Halveer het vanillestokje, schraap het merg er uit en voeg deze samen met het stokje toe aan de room. Verwarm de room tot net onder het kookpunt en laat het circa 5 minuten van het vuur trekken. Splits de dooier en het eiwit van de eieren. Klop de dooiers samen met de suiker en het snufje zout los. Voeg langzaam en al roerende de hete room toe aan het eimengsel. Schenk het mengsel in de soufflébakjes. Zet de soufflébakjes in een ovenschaal en schenk hier tot de helft kokend water in. Gaar de crème brûlée op deze manier circa 40 minuten in de oven. Laat de crème brulee vervolgens in de koelkast afkoelen. Bestrooi met wat rietsuiker en karamelliseer deze laag met een gasbrander. Laat dit afkoelen en strooi voor de tweede keer de rietsuiker over de crème brûlée en karamelliseer de laag voor de tweede keer. Zo krijgt de crème brûlée een extra krokante laag.

33


Eet smakelijk & een gezond 2019

Grotestraat 10C 6653 BL Deest 0487 - 512 354

drogisterijvanderwielen.nl Weerstand versterken? Kom langs voor persoonlijk advies! Grotestraat 10C Deest 06 28314178 www.tofdeest.nl tofdeest@gmail.com

Afvallen of vitaler worden met persoonlijke begeleiding Neem gerust contact met me op, ook via whatsapp!

Leonie van den Berk

06-20 28 43 36 leonievandenberk.goherbalife.com

advertenties_okt.indd 5

25-10-18 13:39


Culinair

Keuken

Kijkje in de

bij René van Hoften en Yaser Allahmed Gran Casino Tiel

De keuken van Gran Casini Tiel is de werkplek van René van Hoften (39) en Yaser Allahmed (44). Als een echte eenheid verzorgen zij er de gratis maaltijden en tussendoortjes die het casino voor zijn gasten beschikbaar stelt. Van een origineel ontbijt tot een lunch en driegangendiner, René en Yaser zorgen ervoor dat niemand in het casino honger hoeft te lijden. René is afkomstig uit de cafetariawereld, maar zocht meer uitdaging. Anderhalf jaar geleden trad hij in dienst bij Gran Casino Tiel. “Ik ben een liefhebber van de Hollandse keuken”, vertelt hij, “en ik maak dan ook het liefst stamppotten, een biefstuk of een schnitzel. Ook pastagerechten vind ik leuk om te maken.

Yaser Allahmed & René van Hoften

Makluba (voor 6 personen) 1kg Kipfilet 600GR Rijst pandan 500GR aubergine 400gr Gepelde tomaten uit blik Zonnebloemolie Zout 2 Kip bouillon blokjes Paprika poeder 200gr geroosterde amandelen ongezouten 1 bosje peterselie

Yaser kwam 16 jaar geleden uit het noordoosten van Syrië naar Tiel. “Ik ben toen direct in de horeca gaan werken”, vertelt hij, ‘want ik had altijd al iets met koken. Naast de gewone maaltijden richt ik me vooral op de wat meer exotische gerechten en daarbij bedenk ik graag nieuwe dingen.

Argentijnse vleesgerechten en gerechten uit de Syrische keuken, zoals köfte en Makluk vind ik het leukst om te maken. Dat is weer eens wat nieuws voor de mensen.” Beide koks krijgen bij het casino de volledige vrijheid om originele gerechten te koken en te verzinnen. “We maken maandelijks ons ‘broodje van de maand’ en speciaal voor de feestdagen bedenken we gezamenlijk iets speciaals om te serveren. Voor de lezers van Maas en Waal4all XL hebben we een bijzonder gerecht uit de Syrische keuken bereid, dat men beslist nog niet kent!”

Snij de kipfilet in dunne plakken en kook deze c.a. 1 uur gaar in 1 Liter water, voeg bij het water 1 EL zout toe. Week de rijst c.a. 30 minuten in warm water en voeg hierbij 1EL zout toe. Maak 1 EL zonnebloemolie warm in de pan en voeg vervolgens de gepelde tomaten toe samen met 1 blokje bouillon en 1 theelepel paprikapoeder, kook dit op zacht vuur c.a. 10min door. Snij de aubergine in plakken van een halve cm en bak deze lichtbruin in de zonnebloemolie en laat deze uitlekken op een aantal vellen keukenpapier. Als de rijst 30min heeft geweekt kan deze worden gezeefd. Verwarm 1 el olie in een middelgrote pan en bak de rijst voor c.a. 3 min. Voeg het water van de gekookte kip toe aan de rijst samen met 200ml extra water.Als het water in de pan begint te koken draai dan het gas naar de zachtste stand en laat de rijst koken tot het water volledig in de rijst is opgenomen. Pak de gekookte kip en bak deze licht aan in de koekenpan. Pak een bakvorm of middelmaat pan en bouw het gerecht in de volgende volgorde op: Bedek de bodem met kipfilet, breng een laag aubergine aan en een laag tomatensaus. Doe de rijst daar bovenop en laat het geheel c.a. 10 min op zacht vuur garen. (let op NIET roeren). Druk na het garen de rijst stevig aan met een lepel. Draai de pan of bakvorm om op een ronde schaal en laat deze 5 minuten staan zodat het gerecht los komt (klop eventueel voorzichtig op de achterkant van de pan of bakvorm). Garneer het gerecht met fijngesneden peterselie en de geroosterde amandelen. Eet smakelijk!

35


Het wordt een gezellige t u tijdens het shoppen decembermaand,

ennen met een highgoed! tea, dat klinkt e kleine gerechtjes (zoet & verzorgd door kookatelier De Korenbloem 2.0

NIEUW IN BEUNINGEN: Jumping Fitness • Circuittraining • Better Belly • Kettlebell Uitbreiding met groepslessen

Kom snel langs of bel voor een afspraak. Wilhelminalaan 80, Beuningen 024-675 21 27 beuningen@fitxpress.nl www.fitxpressbeuningen.nl

KOOPZO N

16

DAG

N dece mbezorgen r van 12.0 rt Beuningen 0 -17.00 uur

en! Vanuit kersthuisje High tons ea DAG comel en poffertjes. N O Z OP

te

KO

23

r e b em c uur e 0 0 d . 7 1 30 december0 -

.0 van 12 wein h u l g tjes, r e ff o p omel c o h c en

Koopzondag KOOPZ ONDAG open van

30

12.00 tot 17.00 uur

decembe

van 12.0 0

r

-17.00 uu

r

SALE28 e december g avond Rad van Fon rtuin

ijdens de Rode Loper Avond er b m e c e d 8 2 d n o v a alvast in d n t inVde o dag ode Lstemming, v A r rijnieuwjaars ope R e 00 uur . d 8 s 1 n f e a d n j i a t Kom uur vele ming, v m e 18.00 aanbiedingen, t s ollen! s b r e a i l a j o w & u s de nie , bubbel n e g n i d e aanbi veleoliebollen! els & Beuningen 36

CAMBIO DOLCE VITA MAC MONARI NO MANS LAND ONLY-M OUI OLSEN ROSNER BATIDA MILANO SIGNATURE

SALE

20-50% korting!

Mieke Collection Julianaplein 22 Beuningen


OUTLET

Julianaplein 146 Beuningen Openingstijden di-zat 10.00 -17.30 uur Nieuwe collectie en outlet bekende merken met kortingen t/m 70%! Tot ziens bij Seasons Outlet!

VEILIG DE WINTER DOOR! WINTER & 4-SEIZOENEN BANDEN

VAN DER WEERDEN AUTOBANDENSERVICE Van Heemstraweg 27 6641 AA Beuningen Tel 024 677 2288 info@vdw-autobandenservice.nl

37


100 jaar St Barbara

In Maas & Waal zit

muziek

Gemusiceerd en gezongen wordt er al heel lang in Maas en Waal, ook in groepsverband. De regio telt een groot aantal muziekverenigingen en koren met uiteenlopende repertoires, sommigen nog jong, anderen al veel ouder. Voor twee van hen valt er een jubileum te vieren: Muziekvereniging St. Barbara uit Dreumel heeft de respectabele leeftijd van 100 jaar behaald en koor Enjoy uit Afferden bestaat 20 jaar. Voor Maass en Waal4all is dat reden om hen in deze uitgave eens extra in het zonnetje te zetten.

MUZIEKVERENIGING ST. BARBARA, DREUMEL Op 16 april 1919 richtten Klaas de Rijk en Piet van Oorsouw uit Dreumel de Muziekvereniging St. Barbara op. Zij waren geïnspireerd doordat zij regionaal concerten bezochten en vonden dat er in Dreumel ook een muziekvereniging moest komen. Met hulp van pastoor Wevers richtten zij

“Bij St. Barbara doen we alles vooral samen!”

een plaatselijke harmonie op, waarbij de lokale weldoener Van Deurzen een deel van de instrumenten financierde. Het andere deel haalden de initiatiefnemers op aan de dreumelse deuren. De harmonie startte met 24 leden, onder leiding van dirigent Hendricks uit Tiel.

GESTAGE GROEI De huidige voorzitter van St, Barbara, Jan Sas, is al sinds zijn tiende lid van de muziekvereniging en sinds 1996, na jarenlang diverse bestuursfuncties te hebben bekleed, voorzitter. Hij vertelt: “Op gegeven moment werd de harmonie zo goed dat ze steeds meer werden gevraagd om optredens te verzorgen en bij te dragen aan processies en toneelvoorstellingen. In 1924 werd er een speciale muziekkiosk gebouwd en St Barbara begon steeds actiever te worden op het gebied van concoursen. Ook werd er een drumband opgericht die, met name in de late jaren zestig tot bloei kwam en uiteindelijk tot de landelijke top toetrad. Inmiddels hebben we circa 50 leden en we werken sinds 25 jaar op het gebied van de fanfares samen met Muziekvereniging St. Lambertus uit Alphen, met wie we ook uitvoeringen doen. Sinds vorig jaar werken ook onze slagwerkgroepen samen. Onze majorettegroep is helaas komen te vervallen.”

38

EÉN GROTE FAMILIE Volgens Jan is het kenwoord van St. Barbara vooral ‘samen’ en penningmeester Hanny Hommersom (58) beaamt dat volmondig: “We zijn zo goed als één grote familie, met heel actieve en trouwe leden. St. Barbara kent maar heel weinig verloop en de meeste leden zijn dat al erg lang, sommigen wel 50 tot 60 jaar.” Jan moet wel bekennen dat dat wat de jeugd betreft wat moeilijker ligt. “Jongeren switchen wat gemakkelijker in hun vrijetijdsbesteding en veel gaan elders studeren. Ondanks dat hebben we toch een aanzienlijk aantal jonge leden die bij St. Barbara zijn blijven spelen.”

NIEUWE LEDEN ZIJN WELKOM Het is vooral de aanwas van nieuwe jonge leden die voor St. Barbara een uitdaging vormt. Jan: “Het is bij ons ontzettend gezellig, we hebben mooie uitvoeringen, er wordt veel gelachen en er heerst een grote saamhorigheid. Desondanks is het aantrekken van jonge leden niet gemakkelijk. We betrekken de scholen daarom bij onze zoektocht en zijn zelfs langs de deuren gegaan. Je hoeft overigens niet te kunnen spelen om lid van St. Barbara


Vereniging in beeld - koren

20 jaar Koor Enjoy

Silvia en Helma te worden; we geven muzieklessen, stellen instrumenten beschikbaar en

KOOR ENJOY, AFFERDEN

vormen beginnersorkesten oom ook de jongste leden te laten zien dat je al

Twintig jaar geleden, op 12 juni 1998, werd in Afferden het koor Enjoy

heel snel kunt genieten van musiceren. Wie interesse heeft is dan ook van

opgericht, onder leiding van dirigent Jacqueline Schiks. Aanleiding was

harte welkom!”

dat er bij een communieviering geen koor voorhanden was, dus gingen de initiatiefnemers langs de deuren om koorleden te werven. Enjoy startte met

LAGE CONTRIBUTIE

circa 30 leden en gedurende de 20 jaar van het bestaan groeide dat aantal

Hanny vertelt dat het lidmaatschap van St. Barbara beslist geen dure

naar 52 leden nu, variërend in leeftijd van 22 tot 78 jaar. Het koor brengt een

aangelegenheid is. “Volwassenen betalen slechts € 90,00 per jaar, jeugdleden

repertoire van ballads, van de jaren ’60 tot heden.

zelfs maar € 70,00. Zowel voor kinderen als volwassenen zijn we dus een heel laagdrempelige vereniging. We spelen een heel divers repertoire, van een

MEER MANNEN ZIJN WELKOM

mars tot serieuze klassieke stukken, maar ook filmmuziek en top 40-liedjes.

Silvia Gijsbers is lid van het eerste uur bij Enjoy en al 9 jaar voorzitter van

Ook de slagwerkgroep speelt , naast de ‘normale’ marsen ook mooie

Enjoy. Ze geeft aan dat Enjoy in haar bestaan weliswaar binnen vastgestelde

concertstukken. Er is dus voor iedereen wel iets bij!”

grenzen is gegroeid, maar dat met name mannen nog steeds welkom zijn. “We zijn qua aantallen zangers een heel stabiel koor, maar van de 52 leden

Natuurlijk is St. Barbara trots op het honderdjarig bestaan. Jan en Hanny

zijn er slechts tien mannen. Die zijn dus meer dan welkom! Ook jongere

vertellen dan ook dat dat gedurende heel 2019 gevierd zal gaan worden.

aanwas zien we graag komen; we hopen op meer dertigers en veertigers.

“Maar natuurlijk kijken we ook naar voren; we willen de Maas en Waalse

Tot op heden zijn al onze leden afkomstig uit Afferden, maar we beseffen wel

muziektraditie zeker nóg wel 100 jaar voortzetten. Iedereen die daaraan een

dat die vijver langzaamaan te klein wordt. Op den duur zal Enjoy dan ook

bijdrage wil leveren is van harte welkom!

waarschijnlijk geen volledig Afferdens koor kunnen blijven.”

GEZELLIG EN ACTIEF Enjoy is vooral een heel gezellig koor, waar men geniet van het samen zingen. Bestuurslid en voormalig secretaris Helma Gijsbers: “We zijn niet echt een koor dat op het podium staat te swingen. Gevoelige liedjes zij echt ons ding. Dat betekent echter niet dat we geen leuke dingen doen; we hebben op het korenfestival in Paradiso gestaan en deelgenomen aan het korenfestival van Omroep Gelderland en ook nemen we deel aan allerlei concoursen. Ook geven we vaak concerten in d’n Bogerd, bijvoorbeeld met kerst en zingen

St. Barbara viert feest!

Hanny en Jan

19-01-2019

Jubileumborrel Zaal ’t Centrum

met presentatie jubileummagazine

13-04-2019 Eerste uitvoering muziektheater ’n

Eeuw in Harmonie (MFA D’n Hoender)

14-04-2019 Receptie en tweede uitvoering muziektheater

(MFA D’n Hoender)

31-07-2019

Zomer Orkest Nederland (terras Zaal ’t Centrum)

26-10-2019 Jubileumconcert (Sporthal MFA D’n Hoender) 27-10-2019

Ledenactiviteit en huldiging jubilarissen

(Zaal ’t Centrum)

we bij diverse gelegenheden, zoals bijvoorbeeld uitvaarten bij St. Elizabeth in Beneden-Leeuwen. Overal krijgen we enthousiaste reacties op onze zang.” Volgens Silvia en Helma is Enjoy een typisch Maas en Waalse zangvereniging, waar vooral de saamhorigheid een rol speelt. “Dat merk je ook bij onze repetities, iedere maandag in het dorpshuis van Afferden. Bijna alle leden blijven na het zingen voor onze derde helft en dat is extra gezellig. Na twintig jaar kijken we dan ook vol vertrouwen naar de toekomst.” Met een brede glimlach besluiten de twee bestuursleden: “Bij Enjoy blijven we zingen tot we erbij neervallen.”

39


Het Schwalbe Airless System: Vanaf nú bij ons verkrijgbaar!

100% zorgeloos fietsen?! Wie wil dat niet. Met het Schwalbe Airless System heb je een bandensysteem zonder lucht, dus je hoeft niet meer te pompen en je kunt niet meer lekrijden. Wat dit systeem bijzonder maakt zijn de comfortabele rijeigenschappen. Deze zijn bijna identiek aan een luchtband met 3,5 bar en het systeem gaat mee tot ca. 10.000 km, compleet onderhoudsvrij. Uitermate geschikt voor woon-werkverkeer of E-bikers. Alleen verkrijgbaar bij de Airless gecertificeerde fietsvakhandel.

Deze band kost

€ 84.90 per band excl. montage.

Bij interesse bel: 0487-541566

Fijne feestdagen!

DE GROOTSTE E-BIKESTOR

EEN ONGEKEND COM www.luganofietsen.nl

TIJDELIJK GRATIS DIEFSTAL LUGANO ELO DE LUXE • Shimano Nexus 8 versnellingen • Shimano Rollerbrakes • Verende zadelpen en headshock vering • USB-aansluiting op koplamp • Gesloten kettingkast • Leren handvatten • Bafang middenmotor • 700 wh accu • Actieradius tot +/- 175km • 5 jaar garantie op gehele fiets • Kleur: grijsmetallic

DE GROOTSTE E-BIKESTORE VAN MAAS EN WAAL!

€ 2399,-

* Geldig op bovenstaande Lugano modellen en zonder inruil. Vraag naar de voorw

EEN ONGEKEND COMPLETE E-BIKE IN DEZE PRIJSKLASSE www.luganofietsen.nl

TIJDELIJK GRATIS DIEFSTAL EN CASCO VERZEKERING*

HERCKENRATH FIETSPLAZA

LUGANO ELO DE LUXE

LUGANO ELO DE LUXE

• Shimano Rollerbrakes

• Shimano Rollerbrakes

• Shimano Nexus 8 versnellingen

Molenweg 17 • 6631 KJ Horssen • Tel. 0487-541 566 • www.zoekfiets.nl

• Shimano Nexus 7 versnellingen

HERCKENRATH F

• Verende zadelpen en headshock vering

• Verende zadelpen en headshock vering

• USB-aansluiting op koplamp

• USB-aansluiting op koplamp

• Gesloten kettingkast

• Gesloten kettingkast

• Leren handvatten

• Leren handvatten

• Bafang middenmotor

• Voorwielmotor

• 700 wh accu

• 470 wh accu

• Actieradius tot +/- 175km

• Actieradius tot +/- 125km

• 5 jaar garantie op gehele fiets

• 5 jaar garantie op gehele fiets

• Kleur: grijsmetallic

• Kleur: mat antraciet

€ 2399,-

€ 1799,-

BOVAG 5-STERREN SP

* Geldig op bovenstaande Lugano modellen en zonder inruil. Vraag naar de voorwaarden. Deze modellen zijn verkrijgbaar in diverse dames- en herenmaten

Onder voorbehoud van druk- en zetfouten

HERCKENRATH FIETSPLAZA BOVAG 5-STERREN SPECIAALZAAK

Outdoor testbaan met helling

Herckenrath Fietsplaza Adv_4All_Herckenrath_266x377.indd 1

Molenweg 17

6631 KJ Horssen

Tel. 0487-541 566

www.zoekfiets.nl

Herckenrath Fietsplaza

Onder voorbehoud van druk- en zetfouten

22-06-18 15:27

Molenweg 17


Oud

Familie in beeld

Lard en Corry Brands

De hoofdonderwijzer van de lagere school noemde Lard Brands “Warempelse kerel”, zoiets als “’jij ondeugende jongen” , en daarom heet de solexverhuur van Lard in Maasbommel ook “Warempel” . Met de verhuur van solexen begon Lard tien jaar geleden. Dat liep vanaf het begin goed, zodat hij nu eigenaar is van 44 solexen. En die hobby werd zijn business, want eigenlijk is Lard altijd metselaar geweest. Maar zeven jaar geleden ging zijn baas in Dreumel failliet, waardoor Lard ook zijn baan verloor. Gelukkig heeft de solexverhuur de meeste klappen op kunnen vangen.

Koen te Velde en Kirsten Jeurink De lange eettafel in de gezellige keuken doet al vermoeden dat hier een groot gezin woont. En dat klopt, want Koen is vader van Veere en Minke

Samen met Ger Broekmans organiseert Lard de Maasbommels Superkwis, dit jaar voor de derde keer. Doel is dat de mensen in Maasbommel elkaar (beter) leren kennen. De deelnemende teams – dit jaar zijn dat er maar liefst 24 met gemiddeld 12 mensen per team moeten op één avond flink aan de bak om alle vragen te beantwoorden en opdrachten uit te voeren. Inzet is natuurlijk de eer maar ook de Maasbommel Award. We hebben het nu steeds over Lard maar eigenlijk heet Lard Gerard. Lang geleden, toen nog wonend in het ouderlijk huis aan de Bovendijk 19 in Maasbommel met drie broers en twee zussen, heette een buurjongen waarmee gevoetbald werd, ook Gerard (Witsiers). Die werd door zijn vader Lard I genoemd en al snel heette Gerard Brands Lard II. Dat was grappig en hebben ze maar zo gelaten.

en Kirsten is moeder van Sam en Evi. Koen te Velde en Kirsten Jeurink leerden elkaar kennen tijdens hun werk bij Waterschap Rivierenland. Ze wonen sinds twee jaar in deze verbouwde boerderij in de Notaris Stephanus Roesstraat 5 in Winssen. Na de bezichtiging van dit huis vroegen ze de makelaar of ze nog even op het bankje voor het huis mochten zitten. Geen probleem. Daar werden ze verliefd op het uitzicht en dan met name de Hervormde Kerk op het naastgelegen perceel met de prachtige treurbeuken rondom. Een plaatje uit een Anton Pieckverhaal. Hoe mooi zou het zijn als we hier konden wonen, mijmerden ze. Prachtig gewoon. En zo geschiedde. Koen, 42 jaar, geboren in Nieuwleusen, studeerde Biologie in Nijmegen en daarna Milieukunde, specialisatie Waterbeheer. Heeft lange tijd bij

Lard ontmoette Corry, geboren in Millingen aan de Rijn maar opgegroeid in Beneden-Leeuwen waar haar moeder vandaan kwam, in Lauwe in zaal Kruijsbergen (de Heks), op de zondagse dansavond. Daar traden bands op als “de Makkers” en “Old Stars”, maar ook Corry Konings en Sandra & Andres. Was het liefde op het eerste gezicht? Ja eigenlijk wel zegt Corry “én Lard rookte pijp van het merk Glenn met toffeesmaak en daar viel ik op”.

(voorlopers van de) waterschappen gewerkt, ook in Tiel, dus hij kende

Na drie jaar verkering trouwden ze in 1975. Nu zijn ze beide 63 jaar. Woonden een paar jaar in Altforst in de Kerkstraat en daarna op het Gildt in Maasbommel. Gelukkig konden ze dit stuk grond kopen aan de Mr. Van de Venstraat waar Lard het hele huis bouwde behalve het stucwerk en de vloeren. Nu staan er twee jukeboxen, want muziek is een hobby van Lard, evenals schilderen waar hij een paar weken geleden mee is begonnen.

Journalistiek en daarna Cultuurwetenschappen in Tilburg en werkt nu als

Twee kinderen hebben ze: Vera woont in Druten en Marco in Wamel. Er zijn vier kleinkinderen: Freek, Lotte, Dylan en Yordy. De geboorte van Marco stond groot in de krant toentertijd als “Zevenklapper”. Waarom? Geboren op 7-7-’77, woog 7 pond, was het 7e kleinkind en kwam op de 7e dag na geboorte naar huis. Heel bijzonder dus!

Maas en Waal al goed. Hij hield zich bezig met waterbeheer projecten. Sinds anderhalf jaar is Koen gedetacheerd bij de provincie Gelderland als projectleider Klimaatadaptatie. Kirsten, 41 jaar, is geboren in Oud-Annerveen en heeft lang in Veendam gewoond. Daarna woonde ze met haar ouders in Wijchen, studeerde communicatieadviseur bij communicatiebureau de Lynx in Wageningen. Kirsten heeft in hun woning een schrijvershoekje ingericht én ze heeft een droom: een woning op het Italiaanse platteland waar ze zich kan richten op haar liefde voor het schrijven van boeken. Volgend jaar komt haar eerste kinderboek uit en we mogen de titel al verklappen: “Sammie de Stinkgarnaal”. Kirsten kwam op het verhaal toen ze met Koen aan de Belgische kust aan een Belgisch biertje zat. En zoals wel vaker met een biertje erbij, dan gaat je fantasie een beetje met je op de loop maar in dit geval resulteerde dat in iets moois. Het volgende boek heeft ze al in haar hoofd. Dat wordt een detective voor kinderen! Koen is lid van de Werkgroep Jeugd van het bewonersinitiatief “Krachtig Winssen” dat als doel heeft een nieuw jeugdhonk te realiseren in Winssen evenals een speeltuin. En de Hervormde Kerk waar ze verliefd op zijn geworden speelt nu een prominente rol in hun vrije tijd. Noch Koen noch Kirsten wilde dat het kerkje zou verpieteren en ze richtten samen met twee andere buurtbewoners een stichting op. Als voorzitter van het stichtingsbestuur ondertekende Koen onlangs een huurovereenkomst voor cultureel gebruik van het kerkje, ook gemeentelijk monument en officiële trouwlocatie van de gemeente Beuningen. Sinds 2016 zijn er vanwege teruglopende kerkbezoeken geen diensten meer. Het is de bedoeling om vanaf januari 2019 het kerkje met o.a. kamerconcerten, exposities, kinderactiviteiten, historische films nieuw leven in te blazen. En in december is er al een expositie van kerststallen.

Jolanda en Peter Hijmans TEKST: EB FOTO:HVDB

Ja …... Koen en Kirsten hebben hun droomplek gevonden én zetten zich in voor de Winssense gemeenschap. Chapeau !

41


Muziek is als een

Dagboek

Maas & Waal 4 All sprak met Martin Hermens, muziekliefhebber pur sang. Martin woont in Druten en is eigenaar van een bureau voor reclame en grafische vormgeving ‘Hermens Creatieve Communicatie’. Een gesprek over zijn jaren als dj, het mooie van iets scheppen, en herinneringen die verbonden zijn met muziek.

42


Passie van...Martin Hermens

‘Vormgeven en muziek hebben allebei met creativiteit te maken’

Martin Hermens

ALTIJD MUZIEK ‘Je wordt geboren en er is muziek,’ begint Martin. ‘Als klein mannetje liep ik al rond met een transistorradio tijdens het rondbrengen van de krant. Begin jaren 70 leende ik de bandrecorder van mijn oom om liedjes op te nemen van de radio, met een microfoontje bij de luidspreker. Altijd muziek, muziek valt mij op. Uren snuffelen tussen het vinyl, ik had elpees van Queen en Supertramp voordat ze bekend werden.’

‘Je wordt geboren en er is muziek’ ZO IS HET BEGONNEN

OP GEVOEL Het was de tijd dat dj’s platen gingen mixen in discotheken. ‘Elke plaat heeft een beat,’ legt Martin uit. ‘Met de Technics draaitafels kon je de snelheid beïnvloeden en de beat van twee nummers naar elkaar toe brengen. Zo mixte je platen. Nu gaat dat met de computer, maar toen werkte je nog heel ambachtelijk. Het was een mooie tijd. Ook nu draai ik nog wel op feestjes. Om een sfeer op te bouwen is de volgorde van de nummers belangrijk. Veel dj’s werken met een playlist, dat doe ik niet, ik werk op gevoel.’

‘Ik ging graag stappen in St. Antonis. Het was begin jaren 80. Daar draaide een dj die 12 inch platen elkaar mixte zonder te praten. Dat fascineerde me. Ik kwam daar wekelijks en tijdens een gesprek met de eigenaar vroeg hij mij ‘uit het niets’ of ik wilde draaien. Daar had ik even bedenktijd voor nodig. Een vriendin zei: ‘Dit is wat je wilt, gewoon doen!’ Zo is het begonnen.’ ‘Intussen had ik de kunstacademie afgemaakt en was aan het werk als grafisch vormgever. Ik ging langs bij discotheek de Kikvorsch in Altforst om te overleggen over een folder. We raakten aan de praat en ik liet een cassettebandje horen met een door mij gemaakte remix van ‘Alive and Kicking’ van the Simple Minds en ‘Holiday’ van Madonna. Dat was het begin van elf jaren draaien in de Kikvorsch.’

SCHEPPEN ‘Naast de interesse voor muziek heb ik ook mijn hele leven getekend. Van tekenen heb ik mijn beroep gemaakt. Ik ben opgeleid als vormgever en heb mijn eigen reclamebureau. Vormgeven en muziek hebben allebei met creativiteit te maken, met iets scheppen. Via beelden en tekst probeer ik een sfeer te creëren. Dat gebeurt eigenlijk ook in de muziek.’

BEELDFESTIJN Martin besluit met: ‘Muziek is voor mij als een pagina uit een dagboek, alle tijden uit mijn leven zijn verbonden met muziek: Goed of slecht, er hoort muziek bij. Als ik bepaalde nummers hoor, zie ik beelden voor me. Zo is de Top 2000 voor mij een groot beeldfestijn, rennend door mijn leven.’ TEKST: CG

43


‘Golden Boy’

van Aquila

Sinds 27 jaar is Geert de Leeuw (66) de spil in het vrijwilligerswerk bij de Dreumelse voetbalvereniging Aquila. Van buschauffeur tot gastheer en van veldonderhoud tot allerlei voorkomende werkzaamheden, Geert heeft het allemaal op zich genomen. Sinds een jaar is hij nu met pensioen en heeft zich sindsdien als fulltime vrijwilliger beschikbaar gesteld. Aquila is zijn lust en zijn leven en dat is voldoende reden om deze grootste fan eens nader te spreken.

Geert de Leeuw

44


Sport – De grootste fan

ALLES VOOR HET VOETBAL

EÉN GEWORDEN DOOR TE DELEN

Geert vertelt: “Vanaf mijn 18 jaar tot mijn 45e heb ik zelf gevoetbald,

Geert woont alleen, heeft verder geen hobby’s en zijn vriendin gunt

tot mijn 27e in mijn geboorteplaats Alphen, daarna bij Aquila. Dat was

hem de tijd op ‘zijn’ club. “Aquila is mijn leven en mijn thuis en ik voel

niet altijd gemakkelijk door mijn baan als internationaal chauffeur en

mijn aanwezigheid nooit als verplichting. In de laatste jaren hebben

buschauffeur, maar mijn vrije tijd heb ik altijd in het voetbal gestoken.

we hier met zijn allen een hoop moois voor elkaar gekregen: Een

Na mijn actieve ‘voetbalcarrière’ werd ik leider van het eerste elftal

bloeiende vereniging, een geweldig nieuw clubhuis, nieuwe velden

en vlagger en heb jarenlang uitwedstrijden gereden met de bus.

en, zeker op dit moment, heel goed spel. Zowel wijzelf als onze

Sinds mijn pensioen ben ik, als lid van de ‘maandagmorgenploeg’

trouwe schare supporters gaan niet voor de verwachtingen, maar

medeverantwoordelijk voor het veldonderhoud en ben ik het

voor plezier en sportiviteit. Dat alles heeft Aquila als vereniging een

grootste deel van de week aanwezig voor alle voorkomende zaken.

enorme impuls gegeven en doet dat nog steeds. Hier heerst échte

Daarnaast ben ik lid van de kledingcommissie.”

liefde voor de club en dat zorgt ervoor dat we, sociaal gezien, een

KONINKLIJKE FUNCTIE Eén belangrijke functie noemt Geert apart: “Ik heb de ‘koninklijke’ functie van gastheer voor de scheidsrechters, de tegenpartij en de pupil van de week. Gastvrijheid is bij Aquila immers immens belangrijk. Ik durf zelfs te beweren dat het een van onze belangrijkste kenmerken is. Dat is iets wat je lang niet overal meer ziet.”

“Gastvrijheid is ons belangrijkste kenmerk” BIJDRAGE AAN LEEFBAARHEID

enorm belangrijke functie in ons dorp hebben.”

“Het zijn de vrijwilligers die Aquila ‘maken’ “ TOP-VRIJWILLIGERS Volgens Geert zijn het vooral de vrijwilligers die de club ‘maken’. “Het bestuur is vooral faciliterend en ondersteunend. Het zijn vooral de commissies die ervoor zorgen dat mensen betrokken zijn en die, samen met de uitvoerende vrijwilligers de club overeind houden. Er is voor vrijwilligers eigenlijk maar een regel: als je opstapt help je mee om te zoeken naar een opvolger. Verloop kennen we echter maar heel weinig.”

Geert roemt Aquila als een zeer hechte en gezellige vereniging, gedragen door een sterk saamhorige vrijwilligersgroep. “Op

Voor Geert was het mooiste moment bij Aquila de promotie van de

sommige punten is het oorspronkelijke Dreumelse karakter van

6e naar de 5e klasse, in 2005 in Alphen. Ik was óveral bij, als leider

de vereniging wel veranderd doordat we meer ‘import’ hebben

vlagger en chauffeur, en heb dus van élk aspect kunnen genieten. Dit

gekregen en er trainers van buitenaf komen. Je kent niet altijd meer

jaar hebben we de eerste periode al gewonnen. Nog één wedstrijd

iedereen, maar dat is natuurlijk ook een kwestie van tijdsgeest.

winst en we promoveren naar de vierde klasse. Daarnaast hebben

Import is sowieso goed voor de leefbaarheid. Daarnaast zien we ook

we ook nog de kans om kampioen te worden. Dat zou de kroon zijn

veel oud-Dreumelnaren die terugkeren. Zij hebben elders carrière

op ons harde werken. Als echte Dreumelnaar mag je toch een beetje

gemaakt, maar zoeken nu weer de geborgenheid van het dorp en

chauvinistisch zijn hè? We gaan het zien!”

dat is mooi.”

45


Overlijden: een taboe

doorbroken? Het lijkt erop dat de denkwereld van mensen over overlijden aan het veranderen is. Zaken rondom de dood zijn bespreekbaar, mensen informeren zich over het thema en de manier waarop we ons eigen afscheid of dat van onze nabestaanden organiseren wordt eigentijdser. Natuurlijk blijft het einde voor veel mensen eng, maar langzamerhand lijken we er tegelijkertijd wat nuchterder over te worden. De open en transparante manier waarop de uitvaartbranche mensen informeert, adviseert en begeleid speelt daarbij tevens een rol. Maas en Waal4all XL ging dan ook met vier uitvaartondernemers in gesprek over het taboe van sterven.

IRENE VAN DONGEN, NAJADE UITVAARTEN, NIJMEGEN

HEIDIE VAN DEN HEUVEL, VAN DEN HEUVEL UITVAARTZORG, BENEDEN-LEEUWEN/ALVERNA

Irene vindt dat het met het taboe rond afscheid nemen wel meevalt.

Heidie ziet het taboe rond overlijden zeker

“Steeds meer mensen kiezen ervoor om bij leven hun wensen kenbaar

verminderen. “Sterven is voor veel mensen nog

te maken en de mogelijkheden voor een afscheid te onderzoeken.

eng, maar er wordt steeds meer over gepraat,

Wél is het zo dat veel mensen denken dat ze nog lang niet doodgaan,

zeker door de jongere generatie. Dat blijft

terwijl het leven zomaar ineens een onverwachte wending kan krijgen.

vooral een persoonlijk verhaal. Veel mensen

Ik werk graag aan dat bewustzijn. Door met mensen in gesprek te

vinden ons werk erg intrigerend. Ze willen er

gaan, ze te inspireren en onwetendheid weg te nemen. Zo’n gesprek is

alles over weten, zolang het maar niet over hun

niet altijd makkelijk, maar wel heel waardevol.”

eigen afscheid gaat. Ook denken veel mensen dat uitvaartverzorgers grote ondernemingen zijn en zijn verbaasd om te horen dat er ook veel

“Belangrijk is dat we met elkaar over afscheid praten”

kleine zelfstandigen zijn.” Afscheid nemen wordt volgens Heidie op punten ook moderner en trendgevoeliger. “Zeker als het gaat om de uitstraling van uitvaartverzorgers en de vele mogelijkheden om afscheid te nemen.

“Wat helpt is dat er televisieprogramma’s zijn over de dood. Ook online vinden mensen hun weg naar interessante informatie. Belangrijker nog is dat mensen er ook met elkaar over praten. En dan niet alleen of je begraven of gecremeerd wil worden maar bijvoorbeeld ook hoe je aankijkt tegen de dood zelf. Waar je zou willen sterven, of je angstig bent voor pijn en wat je houvast geeft. Steeds minder mensen gaan naar de kerk, al blijft de rol van het individuele geloof groot en blijven mensen hechten aan rituelen.”

Een afscheid mag tegenwoordig kleurrijk zijn en de vorm kan breed variëren. Alleen de kerkdienst en de gang naar de begraafplaats of het crematorium verandert weinig.”

“Een afscheid mag tegenwoordig ook kleurrijk zijn” In de wetgeving zijn volgens Heidie ook duidelijke verruimingen merkbaar. “Bijna alles kan tegenwoordig, van een natuurbegraafplaats tot uitstrooiingen op locatie, je kunt het vaak invullen zoals je het zelf wilt, maar vaak hangt daar ook een prijskaartje aan. Het komt voor dat we hele woningen ombouwen, lichtshows plaatsen, dat er gedanst wordt om een kist of dat we fakkels plaatsen. Sfeer wordt steeds belangrijker. In de toekomst verwacht ik dan ook nog veel meer verbreding, minder strakte en meer kleuren. Afscheid nemen wordt een zaak van het leven

46

vieren van iemand die ons verlaat.”


VINCENT EN WILMA TROMP, SUZANNE VAN HORSSEN UITVAARTBEGELEIDING, WESSELS UITVAARTVERZORGINGBEUNINGEN/WIJCHEN

Wilma merkt dat de manier van afscheid nemen vaak samenhangt met de wijze waarop iemand is overleden. “het maakt heel veel uit of iemand bijvoorbeeld vechtend naar zijn einde moet of plotseling overlijdt. Natuurlijk blijft het verdriet van het verlies en hangt angst voor sterven ook af van opvoeding en ervaringen. Sommige ouders laten hun kinderen bij een afscheid gewoon rondlopen en hun gang gaan, terwijl anderen hen bij de overledenen weg houden.”

“Zelf letterlijk bijdragen aan het afscheid wordt vaak als mooi intiem moment herinnerd” Vincent merkt op dat de huidige generaties sowieso anders naar overlijden kijken dan de vorige. “De omgang met sterven wordt ontspannener. Als uitvaartverzorger kun je trouwens daaraan bijdragen, door de nabestaanden meer bij het letterlijke afscheid te betrekken,

INGRID VAN DIJK, UITVAARTVERZORGING MAAS EN WAAL, AFFERDEN

bijvoorbeeld door hen zelf de kist te laten sluiten, de transfer te laten doen van het bed naar de kist, of de kist te laten afdalen in het graf. Dat zijn vaak uiterst intieme momenten die mensen nog lang als mooie herinnering bijblijven.”

Ook Ingrid ziet de angst voor de dood

Vincent en Wilma zien dat iemands overlijden steeds meer

veranderen. “Zeker bij mensen die weten

transformeert naar het vieren van diens leven. “Ook daarin wordt

dat het einde nadert. Zij hebben dat in de

men gemakkelijker. Zo is het tegenwoordig al aardig gewoon om

meeste gevallen wel geaccepteerd en bij

een overlijdensspeech met wat humor uit te spreken. Zelfs in de kerk

hen is het achterlaten van geliefden veel

merken we dat geestelijken vaker anders omgaan met het ritueel. Ook

meer een issue. Er wordt trouwens veel

daar wordt men moderner.”

meer over de dood gepraat dan vroeger. Mensen informeren zich uitgebreid over wat je moet regelen en welke kosten daaraan verbonden zijn. Ook bespreken ze dat vaker met hun gezin of familie.”

“De wijze waarop we omgaan met afscheid nemen wordt steeds losser; we vieren iemands leven” De rol van de kerk ziet ook Ingrid afnemen. Mensen gaan sowieso minder naar de kerk en steeds minder mensen maken gebruik van

Is er een taboe doorbroken? Zeer zeker, maar dat is een proces wat al

geloofsrituelen. Zo zie je tegenwoordig steeds meer dat er, in plaats

veel langer geleden is ingezet. Het is echter

van een avondwake na een overlijden, rouwbezoek plaatsvindt. Het

duidelijk dat, in onze hedendaagse cultuur,

wordt dus allemaal wat losser. Mensen vieren bij een afscheid steeds

de nadruk steeds meer komt te liggen op

meer dat ze iemand hebben gekend”, vervolgt Ingrid. Zij maken van overledenen geen engelen meer, maar vertellen eerlijk over al iemands

iemands rol gedurende zijn of haar leven

kanten. Ik vind dat zelf ook eerlijker.”

dan op dat ene moment dat hij of zij ons

Uitvaartondernemers

organiseren

volgens

Ingrid

tegenwoordig

steeds meer een event dan een uitvaart. Er is meer variatie in locaties,

verlaat. Hoe we dat afscheid invullen is een

in inrichting, maar vooral ook in rust en tijd. Je moet er dus alles aan

persoonlijke zaak, waar iedereen een vrije en

doen om viering van een leven mogelijk te maken. Dat gebeurt hier misschien nog niet zo veel als in andere culturen, maar de ontwikkeling

uitgebreide keuze in heeft.

is ingezet.”

47


Petra, Heidie en Lieke

VAN DEN HEUVEL UITVAARTVERZORGING:

VOOR MEDELEVEN STAAN GEEN UREN

Het levenseinde is onvermijdelijk en daardoor ook afscheid nemen; verdrietige momenten in ieders leven. Dan heb je als nabestaande behoefte aan tijd om te rouwen, je gevoelens op een rijtje te zetten en steun te zoeken bij familie en vrienden. Bij Van den Heuvel Uitvaartverzorging begrijpen ze dat als geen ander. Heidie van den Heuvel en haar team vinden het dan ook een voorrecht om nabestaanden bij te staan, niet alleen in persoonlijke aandacht en troost, maar ook in tijd.

Empathie en medeleven Heidie vertelt: “Mijn team en ik worden gedreven door zorgzaamheid, gevoel en liefde voor mensen. Voor de verwerking van een overlijden en voor een afscheid staan volgens mij dan ook geen uren. Persoonlijke aandacht, een luisterend oor, rouwbegeleiding en ook aandacht voor nazorg nemen bij ons daarom een heel belangrijke plaats in. Bij het eerste contact met de nabestaanden komen we binnen, ‘voelen’ de situatie, leven ons rustig in en bepalen dan, samen met de nabestaanden, welke actie we moeten ondernemen.”

Veel kan en mag Volgens Heidie is flexibiliteit heel belangrijk voor een goede begeleiding van het afscheidsproces. Wij vinden dat je dat alleen kunt zijn als je een kleine organisatie bent met korte lijnen en vaste, goed bereikbare aanspreekpunten. We hoeven niet groot te worden, maar willen juist laagdrempelige, prettige en goed overzichtelijke zorg bieden gedurende de hele afscheidsperiode en ook daarna.

'Wij zijn er gewoon voor iedereen' Ruimte voor gevoelens bieden Heidie vervolgt: “Ons team werkt in overzichtelijke stappen, waarbij het vooral de bedoeling is dat we de nabestaanden zo min mogelijk belasten, zodat er voor hen tijd overblijft voor hun emoties. Eerst verzorgen we de overledene, vervolgens maken we een raamwerk voor het afscheid, we regelen de kerk en het crematorium of de begraafplaats. Daarna pas gaan we, vanuit ons hart, in overleg met de nabestaanden over de details van het afscheid. Die rust zorgt ervoor dat mensen, na de schok van het overlijden, direct kunnen gaan voelen. Dat voorkomt een tweede schok als de rust na de uitvaart weerkeert.”

Begrip Dochter Lieke vertelt dat Van den Heuvel Uitvaartverzorging, als echt Maas en Waals familiebedrijf, begrijpt welke uitstraling een afscheid moet hebben. “De mensen in en rond Maas en Waal zijn bescheiden en informeel en heel gemoedelijk. Hun wensen en gevoelens over een afscheid zijn voor ons leidend. Wij adviseren daarbij, doen wat we beloven en bieden tegelijkertijd een warme ‘deken’ van vertrouwen. Een afscheid moet immers vooral voor iedereen fijn voelen.” Heidie besluit: “Voor ons doet het er niet toe of iemand arm of rijk is, ver weg woont of dichtbij. Wij zijn er gewoon voor iedereen en voor ieders budget. Een afscheid betekent voor ons ‘samen uit, samen thuis. Samen met de klant nemen we de tijd om het leven van hun dierbare te vieren en daar ook, na het afscheid over na te praten.”

Passend afscheid Uitvaartverzorgster Petra geeft aan dat je als professional sterk moet zijn, maar als mens kwetsbaar en gevoelig mag blijven. Als professionele zorgverleners zijn we sterk in het organiseren, regelen en plannen, als mens betrokken en meelevend; ook wij laten regelmatig een traantje. Aan de andere kant vinden we het ook mooi om voor elke overledene een ‘eigen’ afscheid te verzorgen; ieder mens is anders en iedere wens dus ook. Zo zijn we een verlengstuk van de nabestaanden en dat gaat bij ons heel ver.”

Tel. 06-54990748 www.vandenheuveluitvaartzorg.nl


Het Afscheidshuys Beuningen: Waardig afscheid nemen Wilma en Vincent Tromp

Vincent en Wilma Tromp, eigenaars van Suzanne van Horssen Uitvaartbegeleiding en van Het Afscheidshuys in Beuningen staan al jaren voor nabestaanden klaar om een zo mooi en individueel mogelijk afscheid van een overledene te realiseren. Sinds september van dit jaar hebben zij hun dienstverlening uitgebreid met de overname van Jan Wessels Begrafenisonderneming, dat zij onder de naam Wessels Uitvaartverzorging voortzetten. De naam Tromp is al decennia lang aan de uitvaartwereld verbonden. Vincent: “Wij verzorgen de volledige uitvaart, van het waken, de afscheidsdienst en condoleances tot een koffietafel. In ‘Het Afscheidshuys’ beschikken we over ruimte om de overledene op te baren en over een openbare ruimte voor de familie.” Wilma voegt toe: “Gedurende de dagen van opbaren krijgen zij van ons de sleutel van het pand, zodat zij op elk gewenst moment bij hun dierbare aanwezig kunnen zijn. Wij blijven daarbij op gepaste afstand, maar zijn wel te allen tijde aanspreekbaar.” Voor Vincent en Wilma heeft het concept van kleinschaligheid toegevoegde waarde. Je creëert daarmee het huiselijke gevoel dat je bij een uitvaartcentrum niet zo gauw hebt.

Thuisopbaring heeft niet ieders voorkeur en het bezoek aan een mortuarium wordt nogal eens als afstandelijk ervaren. De oplossing: een vriendelijke, bijna huiselijke omgeving waar het afscheid, zowel voorafgaand als tijdens de dienst, tot z’n recht komt. Met de uitbreiding met Wessels Uitvaartverzorging biedt Suzanne van Horssen Uitvaartbegeleiding een nieuwe mogelijkheid in de regio voor een persoonlijk afscheid met aandacht voor de overledene en de nabestaanden en met respect voor hun wensen. U bent altijd welkom voor informatie en overleg.

Het Afscheidshuys Van Heemstraweg 77 6641 AB Beuningen Tel. 024-388 34 71 / 06-12 45 94 06

'Een goed afscheid is een afscheid dat aansluit op de wensen van de overledene' Een uitvaart regelen zonder dat er ooit over de wensen is gesproken is moeilijk. Maar veel mensen vinden het praten over de uitvaartwensen ook lastig. Ik kan helpen om de wensen in kaart te brengen en deze vast te leggen. Weten dat alles goed geregeld is, kan rust brengen. Maak

Vincent van Leest Register uitvaartverzorger

vrijblijvend een afspraak via: 06 2650 5045. Ik help u graag. Wilt u een overlijden melden? Bel dan 06 2650 5045. U kunt mij 24 uur per dag bereiken. Ook als u elders of niet verzekerd bent kunt u bij mij terecht.

Yarden & van Leest Uitvaartzorg Grotebrugse Grintweg 173 • 4005 AE Tiel yarden.nl/vanleest T 06 2650 5045

& van Leest

AD.0287.NOV18.S

“Wij bieden het huiselijke gevoel en de persoonlijke aandacht die je bij een uitvaartcentrum niet zo gauw hebt”


Najade Uitvaarten:

Altijd een bijzonder afscheid

J

Irene van Dongen veranderde in 2015 van koers. Na een logistieke loopbaan startte ze haar eigen uitvaartonderneming. Vanuit Nijmegen werkt ze met Najade Uitvaarten in het hele land, voornamelijk in het rivierengebied en in de regio Nijmegen. “Ik wist als kind al dat ik iets met uitvaarten wilde doen”, vertelt Irene. “Mijn ouders hadden het binnenvaartschip Najade (Grieks voor waternimf ). Op een dag verstrooiden we vanaf het schip, in het bijzijn van familie en vrienden, de as van een overledene in de Waal. Voor mij als kind was dat een indrukwekkend moment. Ik geloofde toen al dat ik door mijn rust, creativiteit, invoelingsvermogen en daadkracht het vak van uitvaartverzorger goed zou kunnen uitoefenen.”

“Een afscheid wordt weloverwogen vormgegeven.” Irene vervolgt: “Geen enkel afscheid is standaard. Wat ik interessant vind is wat er dan tussen mensen gebeurt. Dáár kijk ik naar. Ik zeg weinig, maar luister vooral. Aan de hand van de wensen laat ik verschillende mogelijkheden zien. Alles is daarbij

bespreekbaar, zodat families met open vizier keuzes kunnen maken en precies weten waar ze aan toe zijn.” “Met een kopje koffie en een plakje cake bij een uitvaart is niets mis, mits dat een bewuste keuze is. Een afscheid wordt in alle rust, weloverwogen en met ruimte voor gevoelens vormgegeven. Naast verdriet lachen nabestaanden meestal ook met elkaar. Afscheid nemen kan een periode zijn met veel warmte en zorg voor elkaar.” Najade Uitvaarten heeft geen eigen uitvaartcentrum of vaste medewerkers. “Bewust niet. Ik wil anderen niets opdringen, maar mensen verleiden om persoonlijke wensen in te vullen. We gaan op zoek naar de meest geschikte locaties en vanuit mijn netwerk zet ik de juiste mensen in. Door met tijd en aandacht op zoek te gaan naar wat de overledene zo bijzonder maakte, ontstaat écht een persoonlijk en bijzonder afscheid, dat helpt om het verlies te kunnen dragen.”

Najade Uitvaarten Tel. 06-34342117 www.najade-uitvaarten.nl


UITVAARTVERZORGING MAAS EN WAAL

VOOR IEDER LEVEN EEN PASSENDE AFSLUITING

Bij een overlijden komt er ontzettend veel op je af, allemaal zaken waar je op dat moment niet op zit te wachten. Hoe fijn is het dan dat er ie-

mand voor je is die je die ongewenste zorgen uit handen neemt. Uitvaartverzorging Maas en Waal is zo’n dienstverlener. Met zorg en eerbied voor de overledene en zijn of haar nabestaanden regelen Ingrid en Ton van Dijk alle zaken rondom overlijden en afscheid.

“Onze waarde wordt bepaald door wie we zijn en hoe we werken”

Voldoen aan persoonlijke wensen Ingrid voegt toe dat je tevens bereid moet zijn om je eigen ideeën overboord te gooien. “Het is onze taak om nabestaanden te adviseren en te informeren over de mogelijkheden rondom een uitvaart. We respecteren daarbij ieders keuze om die naar eigen specifieke wensen in te vullen, of dat nu vooraf gebeurd, of achteraf met nabestaanden.” Ton voegt toe dat de wensen en mogelijkheden tegenwoordig vrijwel oneindig zijn. “Als uitvaartverzorger heb je nooit álles meegemaakt, je wordt steeds weer verrast. Dat is het mooie aan dit vak: voor ieder leven is er een passende afsluiting.”

Dicht bij de mens Ingrid en Ton hebben ervaren dat Maas en Walers het liefst gewoon doen. “Dat geldt ook voor de afsluiting van een leven. Voor hen is het belangrijk dat we vooral praktisch adviseren en eerlijk en transparant zijn in onze dienstverlening. We werken dan ook continue aan onze aandacht voor de overledene en een fijne relatie met de nabestaanden. Onze toegevoegde waarde ligt vooral in wie we zijn en hoe we werken. Dat is tevens een voordeel van een kleine organisatie; we hebben minder regels, hebben alles in eigen beheer en zijn daardoor bijzonder flexibel. Waar samenwerking gewenst of vereist is, doen we dat vooral met lokale ondernemers.”

Historie Het uitvaartbedrijf bestaat sinds 1993. Het startte in Bergharen en verhuisde in 2007 naar Druten. In juli 2013 nam Ingrid het bedrijf over van Mieke Hendriks en vestigde het kantoor in 2014 aan de Van Heemstraweg in Afferden. Per 1 juli 2017 voert het bedrijf de naam Uitvaartverzorging Maas & Waal. Samen met haar man Ton, wiens vader al werkzaam was in de uitvaartbranche, werkt zij daar nu dagelijks om nabestaanden in alle zaken na een overlijden bij te staan. Zij krijgen daarbij steun van een geweldig team.

“Uitvaartverzorgers worden geboren, niet gemaakt”

Multicultureel én multifunctioneel Ingrid en Ton streven voortdurend naar maatwerk in aandacht en mogelijkheden. Ton: “We willen er alles aan doen om een afscheid zo individueel, mooi en compleet mogelijk te maken. Daarom hebben we een pand aangekocht aan de Koningstraat in Druten. Vanaf half 2019 willen we daar een multiculturele en multifunctionele accommodatie bieden. Multicultureel, omdat we daar voor ieder geloof de passende uitvaart kunnen bieden, multifunctioneel omdat we er over alle voorzieningen zullen beschikken: van een grote opbaarkamer en speciale familieruimtes tot een ruime ontmoetingsruimte en een toonzaal voor een groot aanbod van kisten.” Uiteindelijk draait alles bij Uitvaartverzorging Maas en Waal om een mooi en passend afscheid en een fijne herinnering daarna. Ingrid besluit: “Wij willen daaraan bijdragen door persoonlijke betrokkenheid en aandacht, zodat nabestaanden bij ons zonder zorgen het leven van hun geliefde naaste kunnen vieren.”

Met zorg en eerbied Ingrid vertelt: “Zorgen voor overledenen en hun nabestaanden is een fijn vak, omdat je hen écht helpt; door de prozaïsche aspecten van een overlijden op je te nemen komen zij eerder toe aan hun rouwproces. Dat vereist wel het nodige: je moet stevig in je schoenen staan, daadkrachtig zijn en niet oordelen. Ook helpt het als je zelf al het nodige hebt meegemaakt.” Ton knikt. “Ik heb er altijd in geloofd dat uitvaartverzorgers niet worden gemaakt, maar worden geboren. Het wordt mede bepaald doordat je behulpzaam en inlevend bent en mijn vader prentte mij daarbij twee begrippen in: Zorg en eerbied. Dát is dan ook voor mij de enige manier waarop ik mijn taak volbreng.”

Uitvaartverzorging Maas en Waal Van Heemstraweg 38, 6654 KE Afferden Tel. 0487-531759 www.uitvaartmaasenwaal.nl

51


All-in-one GO Speel 36 rondes Golf van 9 holes inclusief deelname aan clubactiviteiten, nu voor slechts â‚Ź 900,Kijk voor meer informatie op www.burggolf.nl/2019 BurgGolf Golfclub De Berendonck Weg door de Berendonck 40, 6603 LP Wijchen T 024 - 642 00 39 M wijchen@burggolf.nl W www.burggolf.nl


zMW start wervingscampagne Geluk Brengen:

Meer aandacht en gezelligheid in de huiskamer Zorggroep Maas & Waal is voor haar locaties St. Elisabeth, De Kasteelhof, Alde Steeg, Klein Waelwick en de Hulsen op zoek naar nieuwe medewerkers. Mensen met een warm hart, die elke dag een beetje geluk en leefplezier in het leven van de bewoners brengen. Om die nieuwe medewerkers te vinden, start de zorgaanbieder de grootschalige wervingscampagne ‘Geluk brengen’.

Dan ben jij wie we zoeken! Wat ga je doen? Als medewerker Welzijn breng jij elke dag een beetje geluk en leefplezier bij onze bewoners. Vaak door er gewoon te zijn, een spelletje te doen of samen de krant te lezen. Het gezicht van meneer Janssen klaart op als hij je ziet! Daar ben je. Tijd voor een praatje en aandacht voor zijn verhaal. Meneer Janssen blij. En jij ook. Jij begrijpt dat ouder worden niet altijd makkelijk is. Dus jij geeft graag aandacht aan onze bewoners. Je brengt gezelligheid, warmte en geborgenheid. Werkervaring en diploma’s? Dat is niet per se nodig. Met jouw talent breng je geluk in het leven van onze bewoners!

Meer informatie? Heb jij interesse om te gaan werken als medewerker Welzijn? Kom dan naar een van onze kennismakingsbijeenkomsten op 17, 19 of 21 december a.s. Tijdens deze bijeenkomst leren we jou graag kennen. En ook zijn we benieuwd naar jouw wensen voor een nieuwe baan. In een kort een-op-eengesprek horen we wie je bent en wat je kunt. We geven je daarnaast alle informatie die je nodig hebt om te weten of je wilt solliciteren naar deze mooie functie. En je krijgt volop ruimte om vragen te stellen.

Locatie, tijden en een inschrijfformulier voor de kennismakingsbijeenkomsten vind je op www.zmw.nl/gelukbrengen

Aandacht, persoonlijk contact en gezelligheid. Ouderen ervaren geluk en leefplezier in kleine dingen. Samen een krant lezen of een spelletje doen. Hoe belangrijk ook, het ontbreekt zorgmedewerkers vaak aan tijd voor deze activiteiten. Zij hebben letterlijk hun handen vol aan de steeds intensievere zorg die bewoners tegenwoordig nodig hebben. Medewerkers Welzijn “Daarom gaan we medewerkers Welzijn werven”, vertelt Maaike Versteegh, manager Zorg en Welzijn bij zorggroep Maas & Waal. “Deze nieuwe groep medewerkers zal zich heel gericht bezighouden met het zorgen voor een gemoedelijke sfeer waarbinnen bewoners meer aandacht krijgen en levendigheid ervaren.” Betrokken voelen Er wordt gezocht naar ongeveer twintig medewerkers per locatie. Dat gebeurt binnen maar vooral ook buiten de organisatie. “Ondanks de krappe arbeidsmarkt zijn die mensen te vinden”, verwacht Maaike. “We zijn namelijk niet per se op zoek naar mensen met diploma’s of ervaring in de zorg. We willen mensen die zich goed kunnen inleven in de ander, die zich betrokken voelen bij de doelgroep en hun voldoening halen uit het zorgen voor een plezierige oude dag voor onze bewoners.”

Hugo Borst-gelden Met het aantrekken van de nieuwe medewerkers is een bedrag van ruim één miljoen euro gemoeid. Dat geld komt uit de extra financiële middelen die het Rijk beschikbaar heeft gesteld voor de uitvoering van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg – ook wel de ‘Hugo Borst-gelden’ genoemd. “We zijn ervan overtuigd dat extra aandacht voor welzijn het leven in het verpleeghuis aangenamer en waardiger maakt.” Samen leren Het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg beschrijft wat goede verpleeghuiszorg betekent en hoe de zorg in verpleeghuizen verbeterd kan worden. De basis daarvan ligt in de inzet van meer medewerkers en het samen leren. De medewerkers Welzijn krijgen de eerste maanden in dienst van de Zorggroep een intensief scholingsprogramma. Maaike Versteegh: “Daarin leren ze wie onze bewoners zijn, met welke ziektebeelden je te maken krijgt en hoe je daar het beste mee kunt omgaan.” Ondersteuning zorgmedewerkers De nieuwe medewerkers Welzijn zullen met name worden ingezet in de huiskamers van de verschillende woonomgevingen. Daar zullen zij een dagbestedingsprogramma begeleiden dat is afgestemd op de wensen van de bewoners. “Het is een aanvulling op de activiteiten die al worden georganiseerd door onze medewerkers en vrijwilligers. Daarnaast is er extra tijd voor persoonlijke aandacht. Dat komt niet alleen aan de bewoners ten goede; ook verwachten we daarmee de werkdruk van zorgmedewerkers te verlichten.”

Voor meer informatie kijk op www.zmw.nl/gelukbrengen

Zorggroep Maas & Waal Postbus 98 6658 ZH Beneden-Leeuwen


Simone de Wildt DF Mobile Skincare Device:

Voor een perfecte huid

Het DF Mobile apparaat is dé methode om een professionele huidbehandeling thuis voort te zetten. Het apparaat is de thuisversie van het professionele Ionzyme DF apparaat. Het zorgt voor een tot 4400 keer betere opname van huidserums. Geluidsgolven zorgen ervoor dat de vitaminemoleculen daarin beter hun werk kunnen doen. Na de behandeling ziet uw huid er stralend en egaal uit. Het resultaat is betere hydratatie, verminderde roodheid en egalere pigmentatie. Het apparaat kan op iedere plaats gebruikt worden waar u uw huid wilt verbeteren. Het DF Mobile apparaat helpt onder meer tegen fronslijnen, kraaienpootjes, bovenliplijntjes, hyperpigmentatie door zonneschade, roodheid, gedehydrateerde huid en kleine littekens. Het wordt gebruikt in combinatie met diverse ‘serums’, die zorgen voor een gladdere en beter gehydrateerde huid, behandeling van schade door UV-straling en vervuiling, bestrijding van pigmentvlekken en acne, of een vochtboost voor de huid.

Sinds 1999 is Kapsalon B-Bop in Afferden uitgegroeid tot een gezellige kapsalon voor jong en oud. Persoonlijke sfeer gecombineerd met uitstekende vakkennis zijn kenmerkend voor onze salon.

Meer weten over dit bijzondere huidapparaat of er kennis mee maken? Neem dan contact op via info@huidtherapie-dewildt of 0487-523823.

Van Heemstraweg 48B 0487 - 523 823 info@huidtherapie-dewildt.nl

www.huidtherapie-dewildt.nl

Koningstraat 76, 6654 AH Afferden 0487-531131

WWW.KAPSALONBBOP.NL FACEBOOK/ KAPSALON B-BOP

Overtollige huid rondom de ogen of elders in het gelaat?

Effectieve behandeling van spataderen en aambeien Plasmaliften is een revolutionair alternatief voor ooglidcorrecties en andere anti-rimpelbehandelingen, zónder chirurgische ingreep, minimale herstelperiode en zonder littekens. Deze techniek verwijderd rimpels, plooitjes en overtollige huidrandjes rondom de ogen. Het resultaat is direct na de behandeling al zichtbaar. 1-4 behandelingen zijn voldoende om de ogen te openen de oogleden strak te trekken en de gebieden rondom de mond en neus te egaliseren. Boek uw afspraak in februari o.v.v Maas & Waal XL en ontvang 100 euro korting op uw 1e behandeling.

Spataderen zijn volgens vaatchirurg Wijnand van Gent niet alleen lelijk, maar kunnen zonder behandeling ook leiden tot serieuze klachten. “Als je er niets aan doet kun je in eerste instantie last krijgen van zwaar vermoeide benen en pijn. In een volgend stadium wordt de pijn niet alleen erger, maar de spataderen kunnen dan leiden tot een open been. Dan heb je een serieus probleem.”

10 tot 15 prikken moet verdoven. Wij merken dan ook dat onze methode vaak een opluchting is voor de patiënt. De Clariveinmethode valt tevens binnen de verzekerde zorg en wordt dus door de zorgverzekeraar vergoed.”

Flebologisch Centrum Grave is gelegen in het centrum van Grave en is zowel met openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. Het In zijn centrum voeren Wijnand en zijn team van specialisten alle centrum kent korte wachttijden. spataderbehandelingen uit. “Via een echo bepalen we welke behandeling het beste resultaat geeft. Daarvoor is veel ervaring nodig en daarom laten wij de behandeling altijd uitvoeren door een ervaren vaatchirurg of dermatoloog.” Flebologisch Centrum Grave werkt onder meer met de succesvolle Clarivein-methode, waarmee de zieke ader wordt uitgeschakeld en de klachten stoppen. Wijnand: “Voordeel van die methode is, dat hij vrijwel pijnloos is en het omliggende weefsel niet beschadigt. Met slechts één klein prikje kan de behandeling worden gestart. Dat is anders dan bij de reguliere methoden, waarbij je met

54

Het Flebologisch Centrum Grave (FCG) is een behandelcentrum voor spataderen en aambeien waar gebruik wordt gemaakt van de nieuwste technieken. Eigenaar en ervaren vaatchirurg, Wijnand van Gent heeft zich buiten de arteriële vaatchirurgie bekwaamd in de diep veneuze (interventie) chirurgie en behandelt er spataderen volgens de laatste ontwikkelingen, waaronder de zogenaamde Clarivein-methode.

Bezoek de website voor meer informatie: www.spataderen-fcg.nl


DERMADIQ WORDT

Sinds 1 januari van dit jaar is Sanne Mathijssen (29) eigenaar van huid- en oedeempraktijk Dermadiq in Druten en Cuijk. Zij startte de praktijk in het vak omdat zij op het gebied van huidzorg iets voor mensen wil betekenen en haar cliënten een stukje gelukkiger en gezonder maakt. Per 1 januari 2019 staat de praktijk los van de franchiseformule van Dermadiq en gaat Sanne volledig onafhankelijk en zelfstandig verder onder de naam ‘Zorg Voor Uw Huid’. ZORG MET VERTROUWEN

Sanne onderscheidt zich niet alleen door de professionaliteit van haar behandelingen, maar tevens door het creëren van een vertrouwensband met haar cliënten. Dat maakt het praten over een huidprobleem gemakkelijker en daardoor is een behandeling op maat beter vast te stellen. Ik vind het belangrijk dat de cliënt zich bij mij gehoord en vertrouwd voelt en wil hen zo adequaat mogelijke zorg verlenen, zodat zij in het dagelijkse leven zo min mogelijk hinder van hun aandoening ondervinden.”

Sanne wil, onder haar nieuwe naam ‘Zorg Voor Uw Huid’, blijven bijdragen aan een prettiger leven, waarbij de cliënt lekkerder in zijn of haar vel zit. Heeft u last van een huidprobleem en wilt u in vertrouwen en ontspannen een behandeling om daar vanaf te komen? Neem dan eens vrijblijvend contact op met haar; zij helpt u graag naar een oplossing.

“DOOR ONAFHANKELIJK TE WERKEN VERBREED IK MIJN DIENSTVERLENING” NIEUWE UITSTRALING

Aan de zorgzame behandelingen van Sanne zal, ook ná 1 januari 2019, niets veranderen. “Door onafhankelijk te zijn kan ik echter mijn visie op huidzorg en op mijn persoonlijke benadering nóg beter praktiseren. De behandeling van oedeem, littekens, acne en steelwratjes blijft gewoon hetzelfde, net zoals het aanmeten van elastische kousen en ontharingsbehandelingen. Mijn presentatie naar buiten toe verandert wel; zo is er inmiddels een nieuwe website, een nieuw logo, nieuwe huiskleuren en nieuwe werkkleding. Een andere, meer bij mij passende ‘look & feel’ dus.”

MEESTE BEHANDELINGEN VERGOED

De meeste behandelingen van Zorg Voor Uw Huid worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering, of zelfs (deels) vanuit de basisverzekering. Sanne: “Slechts een beperkt aantal behandeling is geheel of gedeeltelijk voor kosten van de cliënt, zoals bijvoorbeeld couperose (uitgezette gezichtsbloedvaatjes) of de verwijdering van steelwratjes. Behandelen doe ik echter nooit zomaar; een eerste consult is altijd kosteloos en vrijblijvend.

Sanne Mathijssen

DRUTEN

CUIJK

Mr. Van Coothstraat 8a (Leefstijlcentrum De Remise) 6651 ZJ Druten Tel. 06-28225511

Spinding 13 5431 SN Cuijk Tel. 06-28225511

WWW.ZORGVOORUWHUID.NL


Schoonheidssalon Zagt

uitstraling voor iedereen In januari 2018 startte Amber van Zagten uit Beneden-Leeuwen haar eigen schoonheidssalon, omdat ze mensen graag mooier en zelfverzekerder maakt. Daarbij vindt ze dat een mooie uitstraling voor iedereen bereikbaar moet zijn. Ook voor mensen met een beperkter budget heeft daarom een passende en goede behandeling. “Ik was altijd al aan het ‘tuttelen’ met mensen en geloof dat iedereen baat heeft bij schoonheid en bij een goede uiterlijke verzorging”, vertelt Amber. “Daarbij vind ik het belangrijk om producten te gebruiken die zo veel mogelijk op natuurlijke basis worden gemaakt. Ik heb, zowel voor schoonheid als huidverbetering, gekozen voor de productlijn van Oriflame. Dat is een mooie lijn die niet alleen kwalitatief goed, maar ook aantrekkelijk geprijsd is.”

“Ik vind het geweldig om mensen een mooie en zelfverzekerde uitstraling te bezorgen!” Amber besteed, naast haar schoonheidsbehandelingen ook aandacht voor huidverbetering en –verzorging en is tevens gediplomeerd pedicure. “Ik behandel ook lichte huidproblemen, maar verwijs mijn klanten bij serieuzere problematiek wel door naar een specialist. Ik ben er voor iedereen, van jong tot oud en voor vrouwen én mannen. Voor die laatsten heeft Oriflame dan ook een speciale productlijn.” Amber hecht veel waarde aan een goede sfeer en in haar salon is er altijd wel tijd voor een leuk gesprek. “Voor het goede verlenen van zorg zijn rustmomenten echter van groot belang; die bouw ik dan ook bewust in. Uiteindelijk ben ik pas tevreden als mijn klanten relaxt, fris en zelfverzekerd de deur uit gaan! Amber van Zagten

Appelstraat 51 6658 ES Beneden-Leeuwen Tel. 06-27353693 www.schoonheidssalonzagt.nl

Natuurlijk Mooi:

passie voor gezonde schoonheid Jacqueline Stekelenburg uit Druten had als kind al een passie voor het mooi maken van mensen. Ze zag dat mensen die zich mooi en goed voelen dat ook uitstralen. Inmiddels heeft ze al meer dan 30 jaar ervaring in het vak en past dagelijks in haar schoonheidssalon Natuurlijk Mooi haar eigen visie op schoonheid toe. ”Elke dag werk ik met veel plezier aan een mooie huid en een relaxed gevoel voor mijn klanten”, vertelt Jacqueline. “Daarmee maak ik mensen gelukkig en dat is geweldig!” Jacqueline is heel strikt in het gebruik van haar huidverzorgingsproducten en makeup. “Ik realiseerde me tijdens mijn carrière, dat veel schoonheidsproducten chemicaliën bevatten die je niet op je huid wilt hebben; dat is immers je grootste orgaan. Producten met bijvoorbeeld parabenen, oxybenzone, harde alcohol en tolueen zijn zeer schadelijk (Het lijstje is nog veel langer!). Daarom werk ik uitsluitend met natuurlijke producten en etherische oliën en heb me laten scholen op het gebied van aromatherapie. Ik gebruik onder meer producten van S.P.A (huid en aroma therapeutisch), Les Gavots de Provence en werk met de make-up van Zao en Couleur Caramel. Binnenkort komt er een nieuwe lijn met natuurlijke producten bij.” Jacqueline’s klanten variëren in leeftijd van 35 tot ongeveer 70 jaar. Door het ouder worden verandert de huid. Daarom richt ik me voor de rijpere huid op “healthy en happy aging”. Aromatherapie, huidverbetering, rust en wellness spelen een belangrijke rol bij mijn behandelingen. Een natuurlijke make-up voor een stralende look is de finishing touch. Klanten een mooie huid en een goed gevoel geven, daar ga ik voor!

Schoonheidssalon Natuurlijk Mooi De Ruijterstraat 12a 6651 ZH Druten Tel. 0487-517081 Meer informatie: Facebook / Schoonheidssalon Jacqueline Natuurlijk Mooi


Gezond & mooi

Make-up

voor een mooie uitstraling In het laatste deel van onze serie over schoonheid laten we drie experts aan het woord over het gebruik van make-up. Wat is dé trend, wat geeft je een mooie uitstraling, welke producten gebruik je het best en hoe bescherm je je huid het best. Hieronder lees je hun mening

AMBER VAN ZAGTEN, SCHOONHEIDSSALON ZAGT, BENEDEN-LEEUWEN Make-up kan heel veel bijdragen aan schoonheid, maar ik vind wel dat je bij het gebruiken ervan zo dicht mogelijk bij jezelf moet blijven; je uitstraling moet er niet totaal anders door worden. Ik merk dat het aantal make-up-merken en –trends steeds verder toeneemt en dat de moderne vrouw daar veelal in mee gaat. Op zich is dat goed, zolang make-up maar gebruikt wordt om schoonheid te accentueren. Houdt het daarom niet alleen bij goede natuurlijke producten, maar zorg er ook voor dat je uitstraling natuurlijk blijft. Vraag je specialist welke producten het beste bij zowel je huid als je persoonlijkheid passen; het juiste accent met een goede foundation of oogschaduw kan al het verschil maken.

JACQUELINE STEKELENBURG, SCHOONHEIDSSALON NATUURLIJK MOOI, DRUTEN De trend van natuurlijke make-up is een blijver gebleken; voor steeds meer vrouwen moet hun make-up hen een gezonde en natuurlijke uitstraling geven. De traditionele make-up uitstraling verdwijnt langzamerhand echter steeds meer. Daarvoor in de plaats zie je een toename van de ‘no make-up-look’. Ook daarin is echter veel variatie mogelijk om te komen tot een mooie subtiele uitstraling. Alles kan nog steeds, van foundation tot poeder en lipgloss, maar de zware make-up zie je steeds minder. Voor de feestdagen blijven rode lippen en nagels in, maar ook zien we een terugkeer van de eyeliner en zelfs van wimperextensions. Voor dat laatste geldt wel: áls je het laat doen, laat het dan wel góed doen! In het algemeen zien we ook een duidelijke toename van natuurlijke huidverzorgingsproducten, als vervanger van producten met chemicaliën. De gezondheid in het algemeen en van de huid in het bijzonder gaat steeds meer een rol spelen. Wil je daarover meer weten, informeer dan bij een schoonheidsspecialist of visagist.

SANNE MATHIJSSEN, ZORG VOOR UW HUID, DRUTEN EN CUIJK Voor de bescherming van je huid is het belangrijk dat je die goed beschermt voordat je make-up aanbrengt. Daarom is het gebruik van een goede dagcrème als basis van belang. Daarnaast is het goed om producten te gebruiken waarmee je je huid niet dicht-plamuurt; de huid moet immers door de poriën kunnen blijven ademen. Doe je dat niet, dan kun je last krijgen van ontstekingen, acne en oneffenheden. Het mag vanzelf spreken dat het tevens heel belangrijk is om je huid, na het verwijderen van make-up, uitgebreid te reinigen en daarna een goed beschermende avond- of nachtcrème aan te brengen. Gebruik daarvoor producten die geschikt zijn voor jouw huidtype en die vooral niet te veel toevoegingen bevatten, zoals parfum en parabenen. Vraag informatie aan een deskundige, zoals een schoonheidsspecialiste of huiddeskundige. Dat kan problemen voorkomen en zorgt ervoor dat je van een mooie uitstraling kunt genieten, zonder dat je hoeft te camoufleren. Jezelf mooi maken met make-up is geen enkel probleem, maar kies dan liever voor een goede dagcrème als basis, eventueel met een kleurtje (de zgn. cc-crèmes), met daarop een lichte foundation. Ook voor een mooie uitstraling door make-up geldt vaak: less is more. Kies dus voor subtiliteit.

57


Printrendement

Businessmedia4all

EEN BOEK OP MAAT

Inspireren

persoonlijk advies betaalbare kwaliteit De Nije Weg Weurt, Beuningen, Ewijk, Winssen van 1930 tot 1960 Deel 2

Deel 2

events

De Nije Weg Weurt, Beuningen, Ewijk, Winssen van 1930 tot 1960

Peter Deurloo Tweestromenlandreeks

43

Communiceren websites

Informeren

DRUKWERK OP MAAT

magazines

Wij realiseren voor u: tekst, fotografie, redactie,vormgeving, drukwerkbegeleiding, productie & verspreiding.

Neem contact op met Henk van der Bend 024 6776930 info@printrendement.nl

Verbinden social media Wij gaan graag met u in gesprek. Yvonne van der Bend Anja van Zachten Rogier van Lith Tessa Dix 024 6776930 info@businessmedia4all.nl

WWW.PRINTRENDEMENT.NL 58

WWW.BUSINESSMEDIA4ALL.NL


Cadeau

voor uzelf of om te geven De regio bruist en vertelt. De regio combineert tradities, oude tijden met nu. Hoe werd Maas & Waal welvarend? Lees het in rijk geïllustreerde 300 pagina tellende full colour boek GROTE WERKEN! Bestel nu uw eigen exemplaar met €2,75 euro korting via www.printrendement.nl Of Knip onderstaande bon uit en koop uw eigen exemplaar bij: • Read Shop , Zandstraat te Beneden Leeuwen • WITO , Julianaplein te Beuningen • Primera, Hogestraat te Druten • Plantage De Kleijn, Burchtstraat te Wijchen

We

rke

n

De aanleg van het Maas-Waalkanaal, inspuiten van de damwand in 1924. (Rijkswaterstaat)

tie

9 01 ri 2

ua

jan

4,7

€2

Ub

ac

10%

Pontje Ham kwam in de vaart om toeristen van Maasbommel naar de overkant van de Gouden Ham te vervoeren. (foto Jan Rikken)

ko

rti

n V g

Gr

eta oor de ge a l t ldi i. n el € g t p.v u 2,7 ot . € 5 en 2 me 7,5 t1 0 5

5

ote

Expeditie over de Maas

59


KORT MAAS & WAAL DICKENS DRUTEN 16 DEC

GOUDEN HART-ACTIE BEUNINGEN WINACTIE 1000 EURO AAN PRIJZEN

Op zondag 16 december 2018 herleeft de Engelse stad uit de 19e eeuw in volle glorie tijdens het jaarlijkse Dickens Festijn. Honderden personages uit de beroemde boeken van de Engelse schrijver komen die dag tot leven in het historische centrum van Druten. Straten bedekt met stro en gevuld met heerlijk geurende kerstbomen zorgen ervoor dat bezoekers helemaal worden ondergedompeld in de sfeer van het roemruchte Victoriaanse tijdperk. Bezoekers van het Dickens Festijn in Druten worden getrakteerd op schilderachtige Dickens-taferelen, indrukwekkende straattheateracts, koren en muziekgroepen, bourgondische horecapunten, nostalgische kinderspelen, een knusse kerstfair, verteltheater, miniconcerten, ambachten, knisperende kampvuren, nostalgische kermis en stads­ omroeper. Stap ook in de wereld van Charles Dickens en laat je verwonderen…

SPROOKJESFESTIJN WIJCHEN 15 DEC - 16 DEC

Op zaterdag 15 en zondag 16 december a.s. kan iedereen met gevoel voor fantasy weer binnen treden in de wereld van Sprookjesfestijn Wijchen. Het centrum zal weer in bezit worden genomen door Sprookjeskoningin Wijcheline en doorzpelt zijn van muziek, verhalen, workshops, sprookjes en voorstellingen. De sfeer in Wijchen krijgt daarbij een extra uitstraling door de bijzondere verlichting van het kasteel, de molen en het centrum. Nieuw dit jaar is een lampionnenwedstrijd: Kinderen kunnen op zaterdag 15 december tot 22.00 uur en zondag 16 december tot 14.00 uur hun zelfgemaakte lampionnen inleveren in het kasteel en dingen mee naar prachtige prijzen, waaronder kaartjes voor Disney on Ice. Wijcheline zal de prijzen persoonlijk uitreiken.

Sinds 1 november loopt in het centrum van Beuningen de Gouden Hart-actie. Bij iedere twintig Euro aan aankopen ontvang je er sticker in de vorm van een gouden hart. Een volgeplakte hartenkaart kun je vervolgens inleveren bij Het Gouden Hart in de Julianapassage. Je maakt dan kans op prachtige prijzen ter waarde van honderden Euro’s. De actie is wegens succes verlengd tot 23 december.

WIJCHEN SCHAATST 14 DEC - 4 JAN

Wijchen Schaatst heeft de afgelopen jaren de harten van de mensen uit Wijchen en omstreken veroverd. Daarom kunnen zij van 14 december tot 4 januari voor de vijfde keer opnieuw de schaatsen onderbinden op de Markt in Wijchen. Er is de gelegenheid om een heerlijk glühweintje te nuttigen of gezellig tot in de late uurtjes borrelen bij het schaatscafé. Tevens is er de mogelijkheid voor ‘human ice bowling’ en Rabobank-curling, is er disco on ice en is het weekend van 15 en 16 december gebombardeerd tot Harry Potter-weekend, wanneer er verkleed wordt geschaatst.

HEKO PROJECTEN ONDERNEMER VAN HET JAAR MAAS EN WAAL Op dinsdag 6 november heeft het businessevent in het Pax Christi College te Druten plaatsgevonden. Ruim 435 ondernemers en bestuurders uit de gemeenten Druten en West Maas en Waal waren aanwezig in een feestelijk & kleurrijke aula van het Pax Christi College en getuige van de bekendmaking. De avond stond in het teken van de samenwerking tussen Ondernemers, Overheden en Onderwijs.

HOOFDSPONSOR

OFFICIAL SPONSOR

ORGANISATIE

• Ondernemer van het Jaar Maas en Waal 2018 werd Heko-Projecten uit Druten, van Henri, Hannie en Erwin Kocken. • De Rabobank Talent Award ging dit jaar naar Marien en Hanny Verhaaf van Carwash Druten. • De Agro Award werd toegekend aan Jeroen en Ellen van Doremalen, van Dorvar uit Dreumel.

BUSINESS PARTNERS

printrendement G R A F I M E D I A

BUSINESS Media....4all

60

Maas en Waal4all XL feliciteert de gelukkige winnaars van harte!

P R O D U C T I E S


VERTROUWD ADRES – NIEUWE NAAM

Wij blijven het graag samen met u doen

IJzersterk in IJzerwaren, Gereedschappen, Machines, Techniek en Veiligheid

ERVAAR ERVAARONZE ONZE EXTRA SERVICES EXTRA SERVICES

Per 1 januari heeft Dick Smits te Dreumel een nieuw naam. Het vertrouwde Enorm schudden het team van Petra Smits en Martijn Rademakers van zich af om verder te gaan als GBI DICK SMITS. De naam verandert, de producten en diensten, de service, kwaliteit, vakmanschap, en de vertrouwde gezichten blijven hetzelfde. Het team van GBI Dick Smits staat voor vakkundig en persoonlijk advies, deelt kennis en inspireert. Betaalbare producten en diensten met vertrouwde service. Het team van GBI Dick Smits blijft zich verder professionaliseren, om zowel de particuliere als zakelijke klanten nog beter van dienst te kunnen zijn. Uw voordeel • een nog groter assortiment • nog meer A- merken • een nog sterker inkoopkanaal • een grotere verhuurafdeling Online – www.dicksmits.nl We werken aan een betere vindbaarheid online in 2019. Onze klanten verlenen we zo een betere service en we blijven hen up to date informeren. Volg ons online, want in 2019 zetten we op dit vlak grote stappen voorwaarts. Welkom op een vertrouwd adres. Wij wensen u goede feestdagen en een gezonde succesvolle start in 2019.

&

WERKPLAATS NEN-KEURINGEN VAN GEREEDSCHAP, LADDERS TRAPPEN EN STEIGERMATERIAAL (OOK OP LOCATIE)

BEVEILIGINGSADVIES & MONTAGE AAN HUIS

Rooijsestraat 45A, 6621 AJ Dreumel 0487 573 392 www.dicksmits.nl

ADVIES AAN HUIS

61Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.