Maas & Waal4All XL nov. 2014 oplage 50.000 ex.

Page 1

Huis a

id e r p s r e V s i . u H n a 0.000 ex oplage 5

magazine

MAAS & WAAL

xl

jrg 2 • nummer 5 • november 2014

• 70 jaar bevrijding • wonen & interieur • de vakspecialist

NaJaar BUSINESS Media....4all

leven wonen ondernemen recreërenGerard van Elk

Henny van Elk

HG-Woonidee:

Eigentijdse meubelen van hoogstaande kwaliteit De tijd van de vele ambachtelijke meubelmakerijen in Maas en Waal is voorbij, maar zo nu en dan is er nog een uitzondering op die regel te vinden tussen de diverse confectiewoonwinkels. HG-Woonidee uit Wijchen is zo’n bedrijf; dáár is het meubelambacht met zijn tijd meegegroeid en kunt u terecht voor mooie, kwalitatief hoogstaande en eigentijdse meubelen uit eigen fabriek. Of zoals eigenaars Gerard en Henny van Elk zeggen:

Roel van Elk

“In Maas en Waal is op het gebied van meubelen alles te koop, zelfs op maat!”

Familiebedrijf

De fabriek van de Van Elks is al jaren een familiebedrijf, dat het ondernemersechtpaar in 1980 van Vader van Elk overnam. Voor Gerard was die overname niet meer dan logisch; hij was vanaf zijn vierde met de meubelbouw opgegroeid en meubelmaken is echt zijn ding. Hij is de meubelmaker, terwijl Henny vooral de creatieve vaardigheden en het gevoel voor vormgeving heeft. “Dat vult elkaar al jaren voortreffelijk aan”, vertelt ze lachend.

Van start tot overname

De beginperiode was voor Gerard en Henny een onzekere tijd. “In datzelfde jaar 1980 brandde de meubelfabriek volledig af, maar we bouwden hem opnieuw op en zetten onze schouders eronder en kwamen er weer bovenop. In 1988 opende we een fabriek en winkel aan de Nieuweweg. Al in 2001 werd de fabriek te klein om aan de vraag te kunnen voldoen, dus verplaatsten we die naar Bijsterhuizen. Zo gingen we verder tot 2009. In dat jaar verplaatsten we de fabriek en de showroom van de Nieuweweg naar de Edisonstraat. Onze zoon Roel had toen al aangegeven dat hij de zaak wel van ons wilde overnemen en één pand voor de fabriek en de showroom leek ons gemakkelijker. Op 1 april 2015 zal Roel het stokje van ons overnemen.”

“Liefhebbers van bijzondere maatmeubelen weten ons te vinden” Klanten van overal

De klanten van HG-Woonidee zijn afkomstig uit heel Nederland. “Dat komt mede doordat we van 1993 tot 2001 in Amsterdam op de beurs stonden en daar niet alleen onze onderscheidende meubelen presenteerden, maar ook lieten zien hoeveel persoonlijke aandacht we aan de klant schenken. Het grootste deel van onze klanten komt uit Maas en Waal, maar ook van daarbuiten weten de liefhebbers van bijzondere maatmeubelen ons te vinden. Het persoonlijk advies dat we de klant geven en de manier waarop we ons in hem of haar inleven is daarbij zeker een argument.”

Totaaladvies op maat

HG-Woonidee biedt iedere klant een totaalaanbod, van advies tot uitvoering verzorgd door een eigen team . Henny: “In wat voor soort huis je ook woont, of wat voor soort meubels je zoekt, iedere wens kunnen wij vervullen. Zo’n totaaladvies betreft trouwens niet alleen de meubels, maar we adviseren ook op het gebied van gordijnen, verlichting, vloerbedekking en/of zonwering. De wensen en ideeën van de klant staan daarbij altijd centraal; ons advies ‘bouwen’ we eromheen. Met een goed, persoonlijk advies ben je volgens ons voordeliger uit, want je plaatst nooit te veel of te grote meubels.”

“Niet duurder dan meubels uit het middensegment” Meer dan standaard-meubelen

HG-Woonidee verkoopt dus niet de bekende meubelmerken, maar vooral eigen productie op maat, onder de naam GERO-kasten op maat. Wat de zitmeubelen betreft is er veel aandacht voor hoogte en diepte en elke leverancier gaat volgens Henny verder dan de standaard. “De klant geeft aan wat hij wil en wij zorgen ervoor dat de verhoudingen kloppen.” De maatmeubelen van HG-Woonidee zijn trouwens niet duurder dan meubelen uit het middensegment. Henny: “Wij verkopen écht iets anders dan andere meubelleveranciers en onze service gaat verder dan alleen in onze toonzaal. Van het inmeten voor productie op maat tot plaatsing bij levering en het wegwerken van kabels. Wij gaan niet weg voordat u helemaal tevreden bent!”

ELKE ZONDAG GEOPEND VAN 12.00 TOT 17.00 UUR

HG Woonidee Edisonstraat 4 6604 BV Wijchen Tel. 024-6419919 www.hgwoonidee.nl


HORMES

HORMES

BOUWMATERIALEN

BOUWMARKT

Hormes maakt gemakkelijk bouwen mogelijk just in time leveranties vanaf 7.00 uur geopend al 90 jaar vertrouwd

vakkundig personeel klusgericHt aanbod one stop sHopping Zaagservice maatwerk

HORMES grote voorraden dus korte levertijden eigen import dus scHerpe prijZen bestelservice casH & carry

Hormes bouwmaterialen & bouwmarkt NIEUWEWEG 145, WIJCHEN T 024 - 641 31 61 MA. T/M VRIJ. 07.00 - 18.00 UUR ZA. 08.00 - 18.00 UUR Hormes tegels & projectkeukens BUIJS BALLOTSTRAAT 3, WIJCHEN T 024 - 642 51 44 MA. T/M VRIJ. 07.00 - 18.00 UUR ZA. 09.00 - 13.00 UUR

www.Hormes.nl


colofon

MAAS & WAAL

xl

Leven, wonen, ondernemen en recreëren in de regio Maas en Waal Jaargang 2, nummer 5, november 2014 Uitgever: Yvonne van der Bend Henk van der Bend Hoofdredacteur: Yvonne van der Bend yvonne@businessmedia4all.nl Adjunct Hoofdredacteur: Rogier van Lith rogier@businessmedia4all.nl Redactieadres: Tituslaan 13, 6642 AP Beuningen Tel. 024 67 76 930 Email info@businessmedia4all.nl www.businessmedia4all.nl

Voorwoord

De Berlijnse Muur is in november precies 25 jaar geleden gevallen. Families herenigd, Toeterende Trabantjes…Alom Feest. Maas & Waal4all XL wil ook denken zonder schotten en muren en het wonen in Maas & Waal ervaren wij als een feestje. Ook de bezoeker zal dat beamen. Wij willen verbinden, informeren en inspireren. En...we blijven kijken over de grenzen van onze regio. Vandaar in deze uitgave ook weer aandacht voor een keur aan onderwerpen. Deze editie opent met weer een persoonlijk bevrijdingsverhaal. Ook bieden we u op een kleurrijke wijze informatie aan over een range aan onderwerpen, van cultuur, natuur, sport, passies, kijkjes in de keuken tot ondernemerschap. Deze herfsteditie staat in het teken van kleur, geborgenheid en warmte. Het is de tijd om iets extra’s te doen in huis. Wonen en Interieur hebben dan ook een belangrijke plaats gekregen in deze uitgave. En onze regio heeft, met de meubelindustrie van oudsher, veel op dit vlak te bieden. Mooie zaken en experts zijn volop aanwezig. Ook andere vakspecialisten bieden kennis en vakmanschap. U kunt bij hen terecht voor vakkundig advies en diensten voor in en rond het huis.

Redactie: Jeske Kortenhorst Willeke Guelen Charlotte de Leeuw Sylvia de Witt Mieke Wouters

Kortom: we ontdekten weer hoe afwisselend en gevarieerd Maas & Waal en omgeving is. De bezoeker en zeker ook inwoner vindt er een keur aan activiteiten, van de traditionele Leste Mert tot het nieuwe winterfestival in De Tuinen van Appeltern. Welness & Genieten liggen in elkaars verlengde dus ook op dit vlak in deze uitgave veel nieuws met mooie events begin november in geheel Maas & Waal. Ook de schaatsen kunnen straks weer worden ondergebonden en er liggen ook weer gezellige koopzondagen en -avonden in het vooruitzicht.

Fotografie: Ger Loeffen Niels Stam

Onderneem en geniet in Maas en Waal …één van de mooiste Gelderse streken. Wij wensen u weer veel leesplezier!

Vormgeving/opmaak: Girafties Cuijk Productiebegeleiding Print Rendement Beuningen Druk Wegener Nieuwsdruk Apeldoorn Advertentie Exploitatie Maas & Waal4all XL verschijnt acht maal per jaar in februari, maart, april, juni, september, oktober, november en december. Voor meer informatie over advertentietarieven kunt u contact opnemen met de afdeling sales: tel. 024 84 51 083 Online adverteerdersservice De uitgave is na verschijning online te bekijken op www.businessmedia4all.nl. U vindt daarin ook alle relaties/adverteerders en een link naar hun websites. Verspreiding Gratis voor de inwoners van en bedrijven gevestigd in de gemeente Beuningen, Wijchen, West Maas en Waal en Druten en de plaatsen Heumen, Overasselt, Nederasselt, Grave, Ravenstein, Heerewaarden, Echteld en Ochten en wachtkamerverspreiding Nijmegen Zuid. Extra exemplaren zijn via een email te bestellen bij de klantenservice; info@businessmedia4all.nl ovv. extra exemplaren bestellen Maas & Waal4all XL. Svp aangeven aantal, contactpersoon en het factuur- en afleveradres. De prijs bedraagt per los exemplaar € 7.95

Yvonne van der Bend Rogier van Lith

Inhoudsopgave 6

Oplage: 50.000 exemplaren Copyrights: Het auteursrecht op de in dit magazine verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden. Hoewel de informatie gepubliceerd in deze uitgave zorgvuldig is uitgezocht en waar mogelijk gecontroleerd, sluiten de uitgever en de redactie uitdrukkelijk iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele onjuistheden en/of onvolledigheid van de verstrekte gegevens. ©2014 Overname van artikelen/foto’s is slechts mogelijk na verkregen schriftelijke toestemming van de uitgever Maas & Waal4all XL heeft de grootste regionale oplage in de regio Maas & Waal en is een uitgave van Businessmedia….4all www.businessmedia4all.nl Maas&Waal4all XL

BUSINESS Media....4all

24

24

6

De Bevrijding

Wonen en interieur

11 15 17 19 21 23 35 37 40 49 57 59 61 62

Maas & Waal....4allXL

Made in Maas & Waal Het beroep Recreatie Natuur & cultuur Historie Kunst Passie van Kijkje in de keuken Vakspecialist Sport Vereniging in beeld Jongeren Kort Bedrijvigheid


Herinneringen van Ton Zondag van Tiem Ton Zondag van Tiem uit Beneden-Leeuwen is op haar 92e nog bijzonder scherp van geheugen. In haar kamer van Verpleeghuis st. Elisabeth vertelt zij Maas en Waal4all XL over haar herinneringen aan de oorlog. Van samen met haat moeder zorgen voor het gezin tot schuilkelders, oorlogsslachtoffers en kogels en granaten. Ton (Tonny voor vrienden) weet het allemaal nog en deelt haar herinneringen hieronder met de lezers van dit blad.

6


De bevrijding van

West Maas en Waal

“Ik kom uit een groot gezin”, vertelt Tonny. Het was een leuk gezin en we waren altijd goed met elkaar. Dat zijn we nu nog, al zijn er van de dertien nog maar zeven over. Mijn vader en moeder waren harde werkers. Vader werkte op scheepswerf Eltink in Leeuwen en mijn moeder had meer dan een dagtaak aan ons grote gezin. Het was druk, maar gezellig.”

Geen honger

Toen de oorlog begon beseften wij, onschuldig kinderen die we waren, eigenlijk niet wat dat inhield”, vervolgt Tonny. “In eerste instantie verliep het allemaal vrij rustig. Honger leden we niet, want ’s nachts haalden we kolen van een schuit op de Waal, die we ruilden tegen eieren en brood. Mijn vader en oudste broer droegen die op hun rug en ik hielp met mijn broers en zussen met het opladen. Ook haalden we boter en vlees op het gemeentehuis. Al het eten was op de bon.”

OORLOGSGEWELD

Ondanks de weinige zorgen drong het oorlogsdrama zich langzamerhand toch aan de familie op. “Zo maakt ik mee dat melkboer Vermeulen op de dijk werd doodgeschoten. We hebben dat niet gezien, maar de knallen hebben we wel gehoord. De oorlog kwam pas echt dichtbij toen we op een zondag in 1942, op weg naar de kerk, weg moesten duiken omdat er op het Kerkpad granaten vielen. Ik heb daar toen ook doden zien liggen en dat heeft grote indruk gemaakt. Vanaf die tijd hadden we thuis ook schuilkelders, in het begin tussen de muren van ons huis, maar later ook in de boomgaard erachter. Zodra we ergens schoten hoorden, nam ik het wiegje met mijn jongste zusje op vloog richting schuilkelder. Dat waren best angstige momenten.”

EVACUATIE

In 1943 werd het gezin door Tonny’s vriend Jo (met wie ze later ook getrouwd is) met platte kar en paard geëvacueerd naar Dreumel, vanwege de toenemende beschietingen van de Duitsers aan de andere kant van de Waal. “Het was de bedoeling dat we van daar uit verder reisden, maar dat bleek onmogelijk. Uiteindelijk zijn we onverrichterzake weer naar huis teruggekeerd. Ook hebben we thuis een keer een inval van

de Duitsers meegemaakt. Die meenden dat mijn vader munitie verborg. Alles keerden ze op zijn kop, maar ze vonden natuurlijk niets.”

Bevrijding

De eerste bevrijdingsberichten kreeg Tonny via dorpsgenoten. “We hadden zelf wel een radio, maar tot luisteren kwam het, vanwege de drukte in ons gezin, vrij weinig. Toen de Duitsers huizen op de dijk in brand begonnen te steken, wisten we echter dat het menens was. Uiteindelijk kwamen de Engelse grondtroepen. Iedereen was hartstikke blij en de vlaggen gingen uit, alhoewel we wel bang waren voor de Duitse beschietingen; die werden de eerste dagen na de aankomst van de geallieerden steeds erger. Ik weet trouwens nog dat ik met een Engelse tank ben meegereden naar een vriend in Wamel. Van de soldaten kregen we chocolade en sigaretten.”

TREES HEEFT EEN CANADEES

Kort na de Engelsen arriveerden ook de eerste Canadezen. “Die soldaten maakten behoorlijk wat indruk op de tienermeisjes. De spreuk ‘Trees heeft een Canadees’ is niet voor niets ontstaan”, lacht Tonny. “Ik heb veel meisjes gekend die met de soldaten gingen feestvieren, maar zelf had ik daar niet zo veel behoefte aan. Door mijn rol in het gezin was daarvoor niet veel tijd en eigenlijk had ik er niet zo veel zin in; ik had immers mijn vriend Jo al. Vanaf mijn zeventiende had ik al verkering met hem en we hadden het samen zo goed , dat we uiteindelijk ook getrouwd zijn. Met Jo heb ik vier kinderen gekregen en ben nu de trotse oma van negen kleinkinderen en zes achterkleinkinderen. Ze grinnikt: “Maar goed dat ik de soldaten heb gelaten voor wat ze waren.” De Geallieerden bleven niet erg lang, want er was nog een lange weg te gaan tot de uiteindelijke overwinning. Natuurlijk was de oorlog geen mooie tijd”, vertelt Tonny, “maar voor mij was het een van de gelukkigste periodes in mijn leven. Ik kan dan ook zeggen dat ik, ondanks alles, een mooie jeugd heb gehad.”

Tekst: RvL

Foto’s: RvL en archieven

Tekst: RvL Foto’s: RvL en HdW

Het gezin Zondag van Tiem in de jaren zestig

Nederlandse Stoottroepen in Boven-Leeuwen

Intocht van de geallieerden in Maas en Waal

7


Rabo Rabo KidsGeldWijs KidsGeldWijs App. App.

Spelenderwijs Spelenderwijs leren omgaan leren omgaan met geld. met geld.

Vandaag bankieren zoals morgen. Speciaal voorbankieren kinderen vanzoals 6 tot 10 jaar hebben we de KidsGeldWijs App. Een leuke Vandaag morgen. app in devoor vorm van eenvan kluis6 waarmee kinderen spelenderwijs leren met Speciaal kinderen tot 10 jaaruw hebben we de KidsGeldWijs App.omgaan Een leuke geld.inDe App is gratis beschikbaar voorspelenderwijs alle ouders. leren omgaan met app deKidsGeldWijs vorm van een kluis waarmee uw kinderen geld. De KidsGeldWijs App is gratis beschikbaar alle ouders. Download nu de KidsGeldWijs App viavoor rabobank.nl/kidsgeldwijs

Download nu de KidsGeldWijs App via rabobank.nl/kidsgeldwijs Samen sterker Samen sterker


Zorgboerderij Henricus Hoeve

genomineerd voor Ondernemer van het JaAR Op de boerderij kom je tot jezelf!

De Henricus Hoeve is een biologische zorgboerderij, midden in het Land van Maas en Waal, die wordt beheerd door de familie Hoefnagel. De boerderij is in 1956 gebouwd en is altijd een gemengd bedrijf geweest. In 1978 nam Henk Hoefnagel de boerderij over van zijn ouders. Om de boerderij meer divers te maken en mensen de kans te geven te genieten van het buitenleven, is de Henricus Hoeve in 2004 omgevormd tot zorgboerderij. Dit jaar is de boerderij een van de genomineerden voor de titel van Ondernemer van het Jaar Maas en Waal en dat is volgens eigenaars Henk, Marijke en dochter Hanneke Hoefnagel een hele eer. Biologisch Vanaf 1999 is de Henricus Hoeve al officieel een biologische boerderij. Dat betekent dat het land vrij is van kunstmest en bestrijdingsmiddelen en dat de dieren op natuurlijke wijze worden gehouden. Henk Hoefnagel: “Onze melk, eieren en al ons vlees is biologisch en alle producten zijn te koop in onze boerderijwinkel. Daarnaast hebben wij een grote moestuin waarin onze gasten zelf hun groenten kunnen telen. Het is onmogelijk om nóg versere groenten te eten, dan rechtstreeks uit onze moestuin!” Zorgverlening en activiteiten “De Henricus Hoeve is een zorgboerderij”, vertelt Henk. “We bieden de mogelijkheid aan diverse doelgroepen om hun dag op een nuttige en gezellige manier door te brengen in een landelijke omgeving. Mensen die van onze voorziening gebruik maken zijn mensen met niet aangeboren hersenletsel, dementerende ouderen en mensen met een psychische hulpvraag. Die laatste groep bestaat vooral uit mensen die ‘het even wat rustiger aan doen’ en die door werken op een boerderij de rust van alledag kunnen terugvinden. Afhankelijk van hun individuele mogelijkheden, kunnen gasten meehelpen in

de moestuin, bij de bereiding van het eten of bij het onderhoud van het erf. Voor anderen is buiten zitten en genieten van de boerenbedrijvigheid al ruim voldoende om fijn de dag door te komen.” Genieten en beleven Het belangrijkste doel van de Henricus Hoeve is dat mensen er genieten en beleven. Er wordt structuur aangeboden, een luisterend oor en er wordt individueel aandacht aan hen geschonken, in een agrarische natuurlijke omgeving, met zowel binnen- als buitenactiviteiten. Daarbij krijgen zij deskundige begeleiding van onze medewerkers. Voor de voorwaarden voor deelname en meer informatie: www.henricushoeve.net

10 % korting op uw Zorgverzekering 2015! Poos Assurantiën B.V.

Woeziksestraat 692 6604 CH Wijchen 024-6454623 info@poosassurantien.nl www.poosassurantien.nl

Persoonlijk advies op maat voor o.a.

CZ VGZ

-

Stad-Holland Amersfoortse

-

Avero Aevitae

Maak gebruik van 32 jaar ervaring en kosteloos advies. Voor al uw vragen inzake, vergoedingen, declaraties, wijzigingen 2015 etc. Spreekuurservice op diverse locaties of bel ons voor bezoek aan huis.

Wij bieden u hoge kortingen op al uw overige verzekeringen. U bespaart hiermee tot honderden euro’s per jaar! Vraag ons vrijblijvend hoeveel u in 2015 kunt besparen!

Spreekuurservice

Loop binnen zonder afspraak: Maandagavond: 18.00-19.00 uur Wijkcentrum Leghe Polder Beuningen (Nov t/m Jan) 19.30-20.30 uur Wijkgebouw ’t Achterom te Wijchen (Gehele jaar) Dinsdagavond: 19.00-20.00 uur Wijkcentrum De Doorkijk te Druten (Nov t/m Jan) Vrijdagochtend: 09.00-10-00 uur Gemeentehuis Malden (Gehele jaar)

Bel ons of kom langs 024-6454623


belastingadviseurs en bedrijfsadviseurs

‘Wijzoeken zoekende deklant klant ‘Wij die bijdie ons past’ bij ons past’ Jeroen Lever en Ad van Son runnen in Beuningen aan De Balmerd 4 een bijzonder accounJeroen Lever,tantskantoor Ad van Son en Mark Bleijenberg runnen aan met 10 medewerWe zijn een laagdrempelig De Balmerdkers. 4 in Beuningen een bijzonder kantoor met tien kantoor, waar we zaken graag medewerkers. eenvoudig Jeroen: “We een laagdrempelig kantoor, enzijn begrijpelijk benoemen. We hebben veel kennis waar we zaken graag eenvoudig en begrijpelijk benoemen. op het gebied van accountancy, maar vooral wordt kennis van op administraties, We hebben veel kennis op onze het gebied fiscaal gebied gewaardeerd, daar jaar­rekeningen fiscaledevragen, maar we doen meer. liggenen immers mogelijkheden om belasting te besparen. In deze Cijfertjes zijn immers maar een klein onderdeel van het tijden niet onprettig!

ondernemersbestaan. We helpen onze klanten met vragen, waar zij bij een traditioneel kantoor minder gemakkelijk Kortom, Kaliber werkt vanuit een

een antwoord op krijgen.” andere meer complete filosofie. Wij zijn

complete filosofie schenken

bezwaar

startersbegeleiding

complete filosofie pensioen

klant schenken filosofie grensverleggend complete

doeltreffend

schenken startersbegeleiding

duidelijk anders dan reguliere kantoren. Daarom zoeken wij ook de klant die daar de waarde van inziet, de klant die bij ons past. Persoonlijke aandacht jaarrekening is daarbij een belangrijke peiler. In Kalibers visie wordt niet elke minuut maar is elke minuut Ondernemersgedeclareerd, worden maar al te vaak geleefd doorerde waan van de dag. Ze zijn daarsuccessierecht een voor onze klant. door nauwelijks nog in staat de grote lijn van hun onderneming te zien. Waar sta ik nu,

grensverleggend

aangifte

geld jaarrekening grensverleggend bezwaar

bedrijfsoverdracht pensioen

klant startersbegeleiding

verrassend jaarrekening successierecht

hoe zien mijn bedrijfsprocessen er vandaag uit, waar wil ik naar toe, hoe doe ik dat en Kaliber Adviseurs, verschil dat telt met welke medewerkers. Is mijn onderneming straks mijn pensioen, iets wat de laatste jaren steeds vaker een probleem blijkt te zijn. Inkomensplanning is daarbij een belangLaat je inspireren op rijk middel om inzicht te verschaffen.

www.kaliberadviseurs.nl

“Kortom, Kaliber werkt dus vanuit een andere meer complete filosofie. Wij zijn duidelijk inkomensplanning anders dan reguliere kantoren. Daarom zoeken wij ook de klant die daar de waarde van aangifte doeltreffend vechters inziet, de klant die bij ons past. Persoonlijke aandacht is daarbij een belangrijke peiler. In geld Kalibers visie wordt niet elke minuut gedeclareerd, maar is elke minuut er een voor onze bedrijfsoverdracht verrassend klant, want ondernemen moet ook voor onszelf een feestje zijn. Het is dan prettig om meer te doen en het beter te doen. De meeste ondernemers waarderen dat en maken er inkomensplanning gebruik van, alhoewel we ook klanten bedienen die alleen de jaarrekening laten vechters opmaken. Dat kan natuurlijk ook. We zitten bovenop6-6-2013 de cijfers, bepalen elk kwartaal het _Druten 4all_definitief.indd 19 13:38:34 resultaat , zodat de ondernemer ook tussentijds (fiscaal) kan ingrijpen. Wij vinden het belangrijk om te weten wat er bij een klant gebeurt, zodat je preventief kunt handelen. Ons team in Beuningen (waaronder 4 fiscalisten) staat graag voor u klaar.”

pensioen

bezwaar

klant

Kaliber Adviseurs,successierecht verschil dat telt

doeltreffend

geld

aangifte

bedrijfsoverdracht verrassend vechters inkomensplanning

Bekijk ook onze visie op de website www.kaliberadviseurs.nl en bel gerust voor een afspraak.

Kaliber Adviseurs, verschil dat telt


1De Gerlien van

MADE IN MAAS & WAAL

Tiem

Sinds 1967 is Scheepswerf De Gerlien van Tiem werkzaam in de binnenvaart. In dat jaar startte Frans van Tiem, wiens vader ook werkzaam was in de scheepsbouw, een scheepsreparatiebedrijf aan de Waalbandijk in Beneden-Leeuwen. Het familiebedrijf is inmiddels gevestigd in Druten en uitgegroeid tot een specialist op het gebied van boegschroeven, spudpalen, scheepsreparaties en levering van complete nieuwbouw. Maas en Waal4all XL ging in gesprek met oprichter Frans van Tiem en zijn zoon Frank.

Start en groei

Aan de Waal, bij kilometerpaal 903, liggen de eigen haven en het ruim opgezette bedrijfsterrein met aanlegkades. We zitten in het kantoorgebouw, dat uitkijkt over het bedrijfsterrein. Frans neemt een slok koffie en steekt van wal: “Ik begon met de werf omdat ik graag op mijn eigen gedreven manier met scheepsreparatie bezig wilde zijn. Wat dat betreft ben ik altijd een beetje een perfectionist geweest. Bij de start, in 1967, werkte ik nog voor halve dagen bij Willems constructie, maar de werf groeide zo goed, dat ik al snel volledige dagen ging werken en personeel moest gaan aannemen. Behalve op de werf gingen we ook reparaties uitvoeren op de rivier, bijvoorbeeld bij averij.”

Continuïteit

Frank van Tiem (47) werkt al sinds zijn 21e in het bedrijf van zijn vader, inmiddels als bedrijfscoördinator. Waar zijn vader nog echt op de werf werkt, verzorgt Frans alles achter de schermen. Hij is onder meer verantwoordelijk voor het wagenpark, rondleidingen, de PR en beurzen. Frans en Frank zijn beide bijzonder trots op wat ze hebben bereikt, want de scheepswerf is een uniek scheepsbouw- en -reparatiebedrijf in de regio. Frans noemt zichzelf nog steeds niet versleten, “maar de zwaarte van het werk speelt bij het ouder worden soms wel parten. We kijken dan ook in alle rust naar de beste manier om onze continuïteit te waarborgen.”

Nieuwbouw, reparaties en keuringen

Frans van Tiem (zittend) en zoon Frank

Sinds 1995 is De Gerlien van Tiem actief in het in het afbouwen van casco’s, die in het buitenland werden voorbereid. Frank van Tiem: “Sinds twee jaar bouwt onze werf zelfs complete schepen. Zo werken er momenteel meer dan honderd man aan het afbouwen van een passagierschip voor een Amerikaanse eigenaar, dat in Europa zal worden ingezet. Daarnaast zijn we, behalve een reparatiebedrijf, ook een soort van APK-station voor de binnenvaart. We keuren schepen voor een periode van vijf jaar. Dat betekent droogzetten, opmeten en controleren en keuren. Eventuele tekortkomingen kunnen we vervolgens repareren.

Voldoende werk

“Door de jaren heen hebben we een uitstekende naam opgebouwd en we zitten hier hartstikke mooi”, vertelt Frans. “We kunnen goed vooruit, want er is meer dan voldoende werk. Dat komt mede omdat de scheepsbouw toch een echt ambacht is. De spoeling wordt echter dun, want de laatste jaren zijn er nogal wat collega’s verdwenen. Voor ons betekent dat meer werk en dus meer behoefte aan personeel. Wij werken onze mensen al vanaf hun schooltijd zelf in via werk/ leertrajecten en de meesten van hen blijven ons daarna trouw.” Alhoewel de crisis in de sector vrij hard heeft toegeslagen, hebben vader en zoon Van Tiem vertrouwen in de toekomst. Frank: “De rivier blijft, dus schippers en scheepvaartbedrijven ook. Onze sector móet wel overeind blijven, want anders gaat het vervoer over water verloren. En de capaciteit van de rivier kan nog veel beter worden benut. Het is een transportmiddel dat de dichtgeslibde wegen uitstekend kan ontlasten en dat zal altijd zo blijven!”

Tekst: RvL Foto’s: RvL en GvT

Scheepswerf De Gerlien van Tiem

11


Voor het eerst een huis kopen

maar wel met verstand van zaken.

Rabo StartSmart. In vijf stappen naar je eerste huis. Er komt veel kijken bij het kopen van je eerste huis. Het gaat niet alleen om het vinden van een huis, maar ook over het onderhandelen en de inspectie van het huis. De Rabo StartSmart legt in vijf stappen uit wat je kunt tegenkomen.

Bereid je voor op rabobank.nl/eerstehuis Samen sterker


Varkenshouder Johnny Bull

genomineerd voor ondernemer van het jaar Als ik niet kan ondernemen, wordt het voor mij snel saai Varkenshouder Johnny Bull is een rasondernemer. In 1994 nam hij de varkenstak van het gemengd veebedrijf van zijn ouders over en bouwde die uit tot een hypermoderne en volledig zelfstandig werkende varkenhouderij. Die ondernemingsdrang leidde tot de nominatie voor de titel van Ondernemer van het Jaar 2014 Maas en Waal. Johnny blijft er nuchter onder; het ondernemen zit hem immers in het bloed. “Mijn vader zei tegen me dat ik zo jong mogelijk moest beginnen en mijn eigen ding moest doen. Je leert dan het meeste van je beslissingen, omdat je die in je eigen portemonnee voelt. Ik ben inmiddels te veel ondernemer om de hele dag met de varkens bezig te kunnen zijn. Als ik mijn bedrijf niet kan laten groeien, wordt het voor mij saai. Ik blijf dan ook uitbreiden, want daar ligt een belangrijke uitdaging.”

Groei

Sinds 1995 is de varkenshouderij gevestigd aan de Middenweg in Horssen. “Dat bedrijf was al van mijn vader en daar bestonden er goede uitbreidingsmogelijkheden. In 2002 kregen we vergunning om er een grote stal bij te bouwen en er kwamen 700 zeugen bij. In 2007 gebeurde dat opnieuw en in die periode heb ik ook meer medewerkers aangenomen. In 2010 bouwden we opnieuw een varkensstal bij en in 2011 nam ik een varkensbedrijf in Maasbommel over. Daar zijn we nu aan het bouwen voor 5000 varkens. Uiteindelijk zijn er nu 1400 zeugen en 14.000 vleesvarkens op onze bedrijven. Ook hebben we in 20 jaar tijd een eigen akkerbouwbedrijf opgebouwd van 50 ha.”

Self-supporting

zelf het transport tussen onze bedrijven. We leveren van lokale slagers tot de internationale markt. Zo komt slager Willems uit Ewijk wekelijks drie keer bij ons voor het beste vlees. De internationale markt is voor ons leidend, want die bepaalt de prijs. Overigens sturen we steeds meer op kostprijs, omdat we onze bedrijfsrisico’s zo veel mogelijk willen beperken.”

Een goed stukje vlees

Alhoewel de varkenshouderij gigantisch gegroeid is in een moeilijke markt, blijft Johnny uitdagingen zien. Zijn rol daarbij is steeds meer coördinerend. Hij kijkt open naar de toekomst: “De wereldpopulatie groeit en die moet gevoed blijven worden. Wij blijven dan ook zorgen voor een veilig, duurzaam en betaalbaar stukje vlees.”

Varkenshouderij Johnny Bull Middenweg 1 6631 KB Horssen Tel. 0487 – 542613 / 06-23580428

Johnny heeft van de varkenshouderij een gesloten bedrijf gemaakt. “We zijn volledig self-supporting geworden. Van zaadje tot Karbonaadje”, vertelt hij lachend, “we doen alles zelf: We tappen zaad af, insemineren, fokken, maken ons eigen voer en verzorgen

Welkom op onze nieuwe website: www.baastielbv.nl Kantoorhoudende te Tiel aan de Sint Agnietenstraat 19, 0344 - 66 44 79 of Boven-Leeuwen aan de Molenstraat 42, 0487 – 59 63 34

 Makelaardij  Hypotheken &  verzekeringen


Veel mensen willen graag een bank in de buurt. Om gewoon even binnen te kunnen lopen voor een vraag of een goed advies. Een kantoor om de hoek, met een bekend gezicht, waar ze hun geldzaken regelen zoals zij dat willen. RegioBank is een bank waarbij dit kan. Wilt u ook een bank die dichtbij u staat? Dan is RegioBank een aanrader.

Altijd in de buurt

Altijd in de buurt Iedereen verdient een bank in de buurt. Daarom heeft RegioBank Zelfstandig Adviseurs in dorpen en kleine steden. Gewoon, een kantoor om de hoek met een bekend gezicht. Bij ons regelt u uw geldzaken zoals u dat wilt. Op kantoor, via internet of app. RegioBank is altijd dichtbij.

Welkom!

Welkom!

Iedereen verdient een bank in de buurt. Daarom heeft RegioBank Zelfstandig Adviseurs in dorpen en kleine steden. Gewoon, een kantoor om de hoek met een bekend gezicht. Bij ons regelt u uw geldzaken zoals u dat wilt. Op kantoor, via internet of app. RegioBank is altijd dichtbij. Vrolijks Advies

Dorpssingel 12 6641 BE BEUNINGEN GLD T (024) 6753402 E info@vrolijksadvies.nl I www.vrolijksadvies.nl

Vrolijks Advies

Dorpssingel 12 www.vrolijksadvies.nl 6641 BE BEUNINGEN GLD www.regiobank.nl T (024) 6753402 E info@vrolijksadvies.nl

tel 12 024-6753403 • 6641 BE Beuningen Dorpssingel

•

Dorpssingel 12 6641 BE Beuningen tel 024-6753402 www.vrolijksadvies.nl

tel 024-6750169 www.huizenbemiddelaar.nl


2

Happy cows,

HET BEROEP - DE KOEIENPSYCHOLOOG

happy farmers

Internationale kennisdeling bevordert koeienwelzijn

Dierenarts Joep Driessen uit Bergharen heeft gedurende zijn carrière dikwijls ervaren hoe weinig rundveehouders naar hun koeien kijken; zij zijn tegenwoordig druk met veel andere belangrijke zaken als voeren, melken, landwerk en administratie en missen daardoor vaak de tijd om op de koeien te letten Daardoor weten veel boeren te weinig over gezondheid en welzijn van hun vee. Veel boeren over de hele wereld zijn niet er nog niet van doordrongen dat zij het leven en de productiviteit, door het herkennen van koesignalen, kunnen verdubbelen en op die manier meer opbrengst kunnen bereiken. Reden voor Driessen om te besluiten zijn kennis zo veel mogelijk te delen en boeren en hun adviseurs internationaal te gaan trainen. Maas & Waal4all XL sprak met Driessen over een bijzondere manier van het exporteren van kennis.

Voorgeschiedenis

Driessen wilde verder gaan dan hij tot dan toe in zijn eerste bedrijf had gedaan. “Daarom richtte ik in 2007 de Cow Signals Training Company op. Als veearts zag ik veel zieke koeien en was dikwijls bezig met het behandelen daarvan. Ik zag dat ziektepreventie echt een issue was. Het viel me voortdurend op dat de kennis van de boeren over hun rundvee bedroevend laag was en daarom ontwikkelde ik een cursus voor boeren om beter te leren kijken naar hun koeien en daardoor te komen tot een beter dierenwelzijn.”

Waarom kennisdeling?

Het geheim van zijn concept ligt volgens Driessen daarin, dat boeren het beste naar boeren luisteren. “Met onze cursussen willen we bedrijfsblindheid tegengaan en voorkomen dat de bestaande tunnelvisie in stand blijft. De energie die een koe verbruikt om iedere dag melk te geven is vergelijkbaar met de energie die een mens verbruikt als hij een marathon loopt. Daarvoor moet je in topconditie zijn en dat geldt ook voor een koe; die is alleen hoogproductief bij een goede verzorging. Daarom is het noodzakelijk dat we de praktische kennis op de boeren overbrengen. Inmiddels hebben we vijftien jaar lang boeren getraind en iedere keer leidde dat tot aantoonbare verbeteringen, in welzijn en productiviteit. We leggen daarbij de nadruk op gezondheid, huisvesting en verzorging.”

Internationaal kennis delen

Veel mensen verklaarden Driessen aanvankelijk voor gek, maar de resultaten van de trainingen bewezen het tegendeel. “Het ging ons niet echt om een innovatieve gedachtengang”, vertelt Driessen, maar we beseften gewoon dat het ander moest en kon. Onze resultaten werden steeds bekender en toen ik in 2003 ons eerste boek uitbracht, was er direct interesse uit Duitsland en Denemarken. Ook onder veeartsen groeide het besef dat niet het toedienen van medicijnen, maar kennisoverdracht de sleutel is tot een langer koeienleven en een hogere productiviteit. Een onderdeel daarvan was kennisverbetering over de huisvesting van koeien en we kwamen in contact met stallenbouwer Jack Rodenburg uit Canada. We hebben hem uitgenodigd en dat leidde vervolgens tot het houden van trainingssessies in Canada. Vanaf dat moment rolde het balletje steeds verder.”

Koeien- en mensenpsychologie

Driessen vertelt dat de uitbreidende werkzaamheden ook hogere eisen aan zijn eigen vaardigheden stelde. Daarom volgde hij de NIMA A en B-opleidingen en een

opleiding communicatie. “In mijn werk moet je niet alleen koeienpsycholoog zijn, maar ook begrip hebben voor het menselijk denken, in ons geval de boer. In het contact met hen moeten we niet alleen de prettige vragen durven de stellen, maar ook de pijnvraag. Daarbij kom je er achter dat bedrijfsblindheid overal ter wereld bestaat. Het is dus voor boeren de kunst om te streven naar verbetering, zonder te vergeten waar ze trots op zijn.”

Missie en doelen

Driessen heeft zijn missie helder. “Onze missie is ‘Let your cows live happily and twice as long’ en dat is ook echt zo, als je als boer bereid bent om te leren. Koeien leven twee keer zo lang als ze goede zorg krijgen. Dat vertaalt zich naar een hogere productiviteit en omzet voor de boer en voor de koe minder kreupelheid en verwondingen. Daarom groeien we dan ook steeds harder. Inmiddels hebben we 250 trainers opgeleid in 58 landen en werken we steeds meer via een franchiseformule; op gegeven moment kun je dat werk immers niet meer alleen. We werken met 4-daagse trainingen, powerpointpresentaties en manuals en ook zijn we druk bezig met online video-lesprogramma’s. Met name dat laatste draagt bij aan de leuke beleving die ons leerproces moet zijn.” De volgende stap die Driessen wil gaan zetten is het bereiken van de hele wereld, naast de boeren met name de besluitvormers, maar ook veeartsen en landbouw­ hogescholen. “Dat kan alleen als je werk niet alleen je werk is, maar ook je roeping en zo voelt dat bij mij.” Tekst: RvL Foto’s: RvL en JD

Joep Driessen (49) is geboren op een melk­ veebedrijf in Luxemburg en groeide op in Bergharen, op een schapenfarm. Na zijn opleiding tot dierenarts reisde hij veel en werkte in diverse veeartspraktijken. Dat leidde in 1997 tot de oprichting van een eigen bedrijf voor veterinair advies, Vetvice, samen met studievriend Jan Hulsen. Van daaruit begon hij met het geven van trainingen en lezingen voor boeren in het oosten van het land. In 1999 startten ze met koesignalen-trainingen.

15


Het kan altijd anders en beter!

Fleuren Metaal Techniek maakt metaalwerk op maat Aan de Celsiusstraat in Wijchen is een bijzonder metaalbedrijf gevestigd. Frans Fleuren en zijn medewerkers werken er dagelijks aan een grote diversiteit aan metaalwerk op maat, vooral voor bedrijven, maar ook voor particulieren. Sinds kort wordt hij daarin ondersteund door zijn dochter. Fleuren deed aan Wijchen4all uit de doeken waarom hij uitdaging ziet in metaalwerk en vooral in moeilijke opdrachten. “Ik was van kinds af aan al gepassioneerd bezig met techniek”, vertelt Frans. “Dat begon bij wijze van spreken met de meccanodoos en toen ik wat ouder werd, hield ik me fanatiek bezig met motoren. Na de lagere school stond al vast dat ik voor een technisch beroep zou gaan; ik wilde vooral zelf dingen maken. Hoe groter de uitdaging was, hoe gepassioneerder ik werd en dat is vandaag de dag nog steeds zo. Ik wil laten zien dat dingen vaak anders kunnen en beter.” Na de LTS ging Fleuren werken bij een machinefabriek en volgde in de avonduren de SOMopleiding en diverse las- en managementcursussen. Toen het bedrijf werd overgenomen kon hij zich als chef draaierij niet vinden in de veranderende bedrijfsvoering en besloot in 1998 voor zichzelf te beginnen. Frans begon als ZZP-er in het pand van Ecodrie aan de Celsiusstraat. Na een half jaar liep het bedrijf echter al zo goed dat hij personeel in dienst moest gaan nemen en langzamerhand kon hij steeds meer gespecialiseerde machines aanschaffen. Daardoor steeg zijn productiecapaciteit en dat leidde weer tot meer groei. In 2003 verhuisde hij daarom naar het aangrenzende pand, waar hij een grote werkhal tot zijn beschikking heeft. “We werken voor een grote en diverse klantengroep”, vertelt Frans, ‘van zandwinningsbedrijven tot bakkerijen en van de vleesindustrie tot de bouw. Inmiddels doen we ook steeds meer voor particulieren. We verwerken alle soorten metaal: Staal, roestvrij staal, aluminium enzovoort. Machinebouw is bij ons de belangrijkste activiteit. We maken machineframes, delen voor zandzuigers, machineonderdelen, leidingwerk en transportsystemen. Ook doen we alle soorten laswerk en houden we ons bezig met machineonderhoud, -revisie en –reparaties. Aan particulieren leveren we onder meer hekwerk, trappen, vuurkorven, tuinkachels en trapleuningen, allemaal op maat en naar de wens van de klant.” Fleuren Metaal Techniek wil zich onderscheiden door te doen wat andere bedrijven niet kunnen. “We willen onze opdrachtgevers ontlasten door als een soort externe collega met hen mee te denken. We voelen ons dan ook een verlengstuk van onze opdrachtgever. Dat we werk leveren dat met passie gemaakt is, is voor mij niet meer dan logisch.”

Celsiusstraat 4, 6604 CW Wijchen Tel. 024-6422058 fmt-wijchen@live.nl www.fleurenmetaaltechniek.nl


3Weg met de

BLIK OP TOERISME EN RECREATIE

traditionele rivaliteit Chris van Rossum (52) uit Maasbommel heeft een ruilver­ kavelingsbedrijf, waar hij brand­ rode runderen houdt en 30 ha groen vermarkt. Ook is hij druk doende met het behalen van het IVN-diploma van Natuur­ gids, want volgens hem is de unieke natuur van Maas en Waal een uitstekende locatie voor wandelarrangementen.

Grotere gunfactor tussen regionale gemeenschappen essentieel voor regio-imago De agrariërs vormen van oudsher een belangrijke economische bron voor de regio Maas en Waal. Voor Maas en Waal4all XL was het dan ook vanzelfsprekend dat ook zij worden gehoord in de serie Blik op Toerisme en Recreatie.

Jan Litjens (57) uit Deest is

We schoven rond de tafel met een melkveehouder met gemengd bedrijf, een fruitteler een voormalig melkveehouder

voormalig melkveehouder en eigenaar van Boerderij ’t Uivers­ nest, die hij momenteel, samen met echtgenote Henny, exploi­ teert als groepsaccommodatie en Bed & Breakfast. Jan is tevens vaste medewerker op een fruit­ bedrijf en bestuurslid van de Agrarische Natuurvereniging.

en nu eigenaar van een groepsaccommodatie en Bed & Breakfast en een wijnbouwer. Ook aan hen stellen we de vraag hoe zij denken over toerisme en recreatie in Maas en Waal.

Teruglopende toeristenaantallen Volgens Gerrie en Jan is het toerisme in de regio de laatste decennia steeds meer op een laag pitje komen te staan. “Dat zie je echt aan teruglopende bezoekersaantallen”, vertelt Gerrie. “Fietsen kan hier prima, maar voor de rest is er vrij weinig te doen. De grotere attracties zijn vooral gericht op touringcar-arrangementen, maar de bussen raken steeds minder vol.” Volgens Chris valt dat aan de Maaskant nog wel mee, omdat de waterrecreatie daar een grote rol speelt, maar ook hem valt op dat de toeristenaantallen die Maas en Waal bezoeken teruglopen. “Degenen die wel hier naartoe komen, houden ook nog eens erg de hand op de knip. Herman ziet nog wel enthousiaste interesse voor eendaagse evenementen, zoals zijn eigen plukdag. “Die is echter maar één dag. Meerdaagse evenementen of attracties zijn er echter maar weinig.” Jan ziet dat steeds meer streekgenoten niet meer van het toerisme alleen kunnen leven. “Veel mensen werken erbij als seizoenarbeider of zoeken een tweede baan in de stad.”

Meer naamsbekendheid Dat de terugloop van het toerisme door alle vier wordt gezien als een vaststaand feit is helder, maar waar ligt dat nou eigenlijk aan? Jan: Op de eerste plaats trekken de Nijmegenaren nog steeds naar de Ooijpolder, terwijl het in Maas en Waal net zo mooi is. Dat komt volgens mij, omdat we niet goed bezig zijn om het Land van Maas en Waal op de kaart te zetten. Het RBT trekt te veel naar de Betuwe, maar ook is er tussen de verschillende regio’s te weinig samenwerking. Ook moeten we onze naam beter vermarkten door meer de VVV’s en grote ondernemers erbij te betrekken. Daarvoor moeten we elkaar leren kennen en naar een consensus toe werken.” Gerrie knikt instemmend: “We zullen verder moeten kijken dan alleen naar onze eigen activiteiten. De gemeenten moeten daarbij het goede voorbeeld geven, maar de inwoners van Maas en Waal moeten vooral bij zichzelf beginnen.” Herman is het met haar eens:

“We zullen allemaal onze relaties en bekenden moeten aanspreken om meer met elkaar samen te werken in het promoten van de regio.”

Samenwerken en gunnen Chris ziet toenemende samenwerking ook als een belangrijk actiepunt, maar ziet een belangrijke belemmering: “De regio kenmerkt zich door versplintering als het gaat om het onder de aandacht brengen van samenwerking. Het is nog te veel ‘ieder voor zich en God voor ons allen’. Samenwerking is echter absolute noodzaak. Het gaat er immers om, om ons gezamenlijke belang uit te dragen. Ieder je eigen ding blijven doen is geen optie.” Herman toont zich somber: “Dat zal moeilijk worden en misschien niet eens gaan lukken; er is wel wat samenwerking, maar die vindt plaats in veel te veel geïsoleerde belangengroepjes. Het zijn vooral de gemeenschappen in Maas en Waal die eens moeten beginnen om elkaar wat te gunnen, in plaats van elkaar de loef af te willen steken. Wat mij betreft zou dat bijvoorbeeld kunnen door een betere spreiding van de bestaande evenementen over de regio. Daarbij ligt ook een belangrijke rol voor de gemeenten. Ook zij zouden wat soepeler kunnen zijn in hun reclamebeleid.”

Herman Winnemuller (50) is fruitteler in Weurt en tevens eigenaar van een streek­ productenwinkel volgens de Landwinkel-formule.

Gerrie Fransen (55) uit Horssen is voormalig varkens­ houder en nu eigenaar van wijnbouwbedrijf De Kleine Heer­ lijkheid. Zij is tevens actief bij het Toeristisch en Recreatief Platform van de gemeente Druten.

Meer gemeenschapszin Jan vindt dat samenwerking in regiopromotie veel beter kan en herkent zich in de opmerkingen van Herman: “Volgens mij is gemeenschapszin dé sleutel tot een betere regiopromotie. Wat dat betreft is het nog niet zo’n slecht idee om te komen tot één gemeente Maas en Waal. Dan ruim je ook de traditionele verschillen op.” Chris vindt een omslag in het denken noodzakelijk en Herman vindt dat de gemeenten en haar inwoners de versnippering meer moeten tegengaan. Gerrie is het daarmme eens, maar vraagt zich af of het allemaal gaat gebeuren. In ieder geval staat vast dat de oplossing ligt in meer en betere samenwerking!

ToerismeThermometer

6.5

174

NATUUR

Natuur en kleur in uw herfst-

interieur Tips voor een onderscheidend interieur • Ga eens naar het bos en verzamel leuke natuurlijke objecten: dennenappels, apart gevormde wortels, mooie bladeren en of takken, kastanjes en kastanjebolsters enz. • Leg een mooie plaid over je bank, in een bij het seizoen passende kleur • Gebruik diverse kleuren kaarsen voor sfeer in de avond • Plaats een haard of een houtkachel; vuur schept sfeer • Maak je kinderen bewust van de natuur en laat ze een leuke mobile maken en in huis ophangen

De herfst is weer in het land en dat betekent een andere sfeer, zowel buiten als binnen in huis. Een veranderende seizoenssfeer kan een mooie aanleiding zijn om uw interieur aan te passen. Een andere sfeer is huis wil beslist niet zeggen dat u direct uw meubels moet gaan vervangen, maar een uitgekiend gebruik van accessoires en kleuren heeft vaak al een prettige en sfeerverhogende invloed op uw dagelijkse leefomgeving. Maas en Waal4all XL ging langs bij interieuradviseur en kleurenexpert Astrid Schraven uit Wijchen en vroeg haar naar de kleurtrends van dit najaar.

“Kleur heeft alles te maken met je gemoed” Voor Astrid Schraven was interieurontwerp altijd al haar kinderdroom. Om die reden heeft zij de stap gezet naar haar eigen interieuradviesbureau. Ze ziet in de particuliere sector een toenemende voorliefde voor de combinatie landelijk/modern, maar ze vindt vooral het werken met kleuren een gemakkelijke manier om je interieur aan te passen aan je gemoed. “Kleur heeft daar alles mee te maken en gemoed is vaak gekoppeld aan seizoenen. Die sfeer kun je doortrekken in je huis door het gebruik van accessoires. In de lente zie je vooral frisse pasteltinten, in de zomer voornamelijk vrolijke, heldere en felle kleuren, in de herfst zijn aarde- en kruidentinten populair en in de winter zie je vooral lichte houttinten: grijze, witte en bruine kleuren. Uitzondering daarop is natuurlijk de ‘kermis’ van rond de kerst. Dan kan heel veel, al zijn er elke kerst wel weer trendkleuren. In zijn algemeenheid kun je stellen dat mensen elk seizoen de natuur naar binnen willen halen.”

Astrid Schraven

“Met accessoires kun je enorm veel doen” “Houd je interieur basic” Als het gaat om het gebruik van accessoires zijn de mogelijkheden legio: “Kussens, kleden en kaarsen zijn altijd accessoires, waarmee je sfeer creëert. Ze zijn gemakkelijk om te wisselen en het resultaat op je interieur is er direct. Ook kun je per seizoen een leuk effect bereiken door steeds een ander ingericht dienblad met voorwerpen op tafel te zetten. Dat kan variëren van een lenteboeket tot kandelaars. Ook door per seizoen verschillende kunst aan je muur te hangen kun je grote sfeerverschillen bereiken en, met name in de herfst zijn bollen touw, pompoenen en hout leuke accessoires om je tafel of kast mee aan te kleden.”

Niet iedereen heeft volgens Astrid het juiste kleureninzicht. “Voor veel mensen is het lastig om de juiste snaar te raken als het om kleur en inrichting gaat. Een interieur kan perfect kijken, maar toch niet goed voelen en dat laatste is van groot belang. Dat kun je aanpassen door het vervangen van meubels of het overschilderen van muren, maar het werken met steeds andere accessoires is vanzelfsprekend het gemakkelijkst. Mijn advies is om je interieur bewust basic te houden en je accessoires per seizoen te wisselen. Als je basis goed is, kan er verder weinig fout. Soms kan de kunst van het weghalen ook een positieve invloed hebben op de sfeer in huis. Kijk dus regelmatig of je niet kunt ruimen en schep daarmee lucht in je interieur.”

Tekst: RvL foto’s: RvL

19


Kees van Gent Banden: meer dan 40 jaar ervaring Eén A4-tje bepaalt je veiligheid Kees van Gent banden heeft ruim veertig jaar ervaring op het gebied van banden en velgen. Het bedrijf heeft voor elk automerk banden en velgen op voorraad en tevens een uitgebreid assortiment lichtmetalen velgen. Daarnaast beschikt Kees van Gent banden over een zogenaamd ‘bandenhotel’, voor de opslag van winter- of zomerbanden (kijk op WWW.BANDENHOTELWIJCHEN.NL). Kees van Gent (66) vertelt hieronder over zijn vak, dat tevens zijn passie is. “Ik ben geboren en getogen in Nijmegen, waar mijn opa een Pirelli-depot had”, vertelt Van Gent. Toen hij plotseling overleed, vroeg mijn vader of zijn bedrijf niets voor mij was en ik besloot om het een jaar te proberen. Eigenlijk wilde ik kok worden op de grote vaart, maar het liep anders.”

Groeien en verhuizen Van Gent leverde én distribueerde banden. “In het begin deed ik dat op de brommer. Na een jaar kocht ik een montage- en balanceermachine en begon het vak steeds leuker te vinden. Rond 1970 betrok ik, samen met mijn vader een pand aan de Dobbelmanweg, maar verhuisde vanwege de sterke groei in 1975 naar de Verlengde Groenestraat. In 1978 vertrok ik naar de Jan van der Heijdenstraat in Wijchen. Mijn vader vond dat lef, omdat die plek minder vindbaar was dan die tegenover de zij-ingang van het Canisius-Ziekenhuis.” De begintijd in Wijchen vindt Van Gent nog steeds de mooiste periode. “Dat was de tijd van de koppelbazen. Omdat die veel kilometers maakten, waren dat goede klanten. Ook kon ik destijds profiteren van de populariteit van het -toen nog illegale- radiostation Keizerstad, waarop ik veel adverteerde. De grote respons die dat opleverde heeft zeker tot de groei bijgedragen.”

Eerlijk en betrouwbaar handel drijven Van Gent vindt eerlijk handel drijven essentieel, “zowel naar de groothandel en retail, als naar garagebedrijven. Veel mensen zien dat als concurreren met je eigen klanten. Door eerlijk te zijn hebben zij mijn handelwijze echter volledig geaccepteerd. Ook ons bandenhotel, waar meer dan 3500 bandensets zijn opgeslagen, is daar een voorbeeld van. Ongeveer de helft daarvan is afkomstig van dealerbedrijven. Zij weten dat ik hun klanten niet af zal pakken en zien mij dan ook vooral als collega.

Normaal doen Van Gent ziet drie redenen om banden bij hem te kopen: “We hebben een hoog kennis- en ervaringsniveau, keuze uit een groot maten- en merkenpakket en moderne apparatuur. Ook bieden we als erkend leerbedrijf jongeren kansen om zich te bekwamen. “Ik ben een baas met discipline, maar pak zelf ook hard aan. Zowel naar je personeel als naar je klanten vind ik dat je gewoon normaal moet blijven doen.” De tip die Van Gent klanten wil geven: “Besef dat banden een van de belangrijkste onderdelen van je auto zijn. De totale oppervlakte van banden die het wegdek raken, beslaat niet meer dan een A4-tje. Ze moeten wel je auto op de weg houden en alle krachten kunnen weerstaan. Zorg dus dat je ze tijdig laat controleren en/of vervangen en controleer regelmatig je bandenspanning voor meer kilometers en een betere wegligging!”

Kees van Gent Banden - Wielen Kamerlingh Onnesstraat 9 6603 AX Wijchen Tel: 024-6413108 info@keesvangent.nl

www.keesvangent.nl www.bandenhotelwijchen.nl


5

CULTUUR & HISTORIE

Alphen

Historische vereniging haalt oorlogsverhaal uit de vergetelheid

De Wiljo (Johan) vandaag de dag

Een oorlogsdrama In de diverse historische verenigingen van Maas en Waal zijn een groot aantal vrijwilligers dagelijks actief om de Maas en Waalse geschiedenis levend te houden. Zo nu en dan weten zij bijzondere gebeurtenissen boven tafel te halen, die anders in de vergetelheid zouden zijn geraakt. Zo ook bij de Werkgroep Historisch Alphen aan de Maas (WHAM). In een gesprek met Ben van Dijk van de werkgroep kwam er een bijzonder oorlogsverhaal naar boven, dat de moeite van het vertellen waard is.

De beschieting van de Wiljo

Nageschiedenis

Op zaterdag 9 september 1944, kort voordat het zuiden van ons land bevrijd zou worden, voltrok zich op de Maas ter hoogte van Oijen een catastrofe. Zes Engelse jagers op patrouille vlogen over en zagen beweging op de Maas, waar toen ter tijd een vaarverbod van kracht was. Drie van hen keerden en beschoten een bootje dat daar richting Alphen voer. Na een korte maar hevige beschieting vlogen de jagers door en lieten het bootje zwaar beschadigd achter.

Hein, Frans en Nellie Savelkouls werden in Alphen begraven. Na de oorlog werden zij herbegraven in Vught. Toen Wimke uit het ziekenhuis werd ontslagen, werd hij met de fiets opgehaald en naar Alphen gebracht. Daar bleef hij nog anderhalf jaar wonen bij de familie Van Geffen. Na de oorlog groeide hij verder op in het gezin van een tante. Hij trouwde en kreeg twee kinderen. De Wiljo vaart, onder de nieuwe naam Johan, nog altijd rond in de Nederlandse wateren.

Slachtvlees

Tekst: RvL en WHAM Foto’s: WHAM

Nader onderzoek wees uit dat het ging om de kleine sleepboot Wiljo. Aan boord waren Hein Savelkouls, zijn broer Frans, diens echtgenote Nellie Olieslagers en hun zoontje Wim. Zij lagen met hun sleepboot uit 1921 ergens ter hoogte van Maasbommel afgemeerd toen zij de tip kregen dat ze aan de Nieuwe Schans in Alphen een clandestien geslacht varken konden ophalen. Dit buitenkansje wilden ze niet laten lopen. Vlees was immers alleen nog maar op de bon te krijgen.

Risico nemen

De opvarenden durfden niet via de dijk te gaan, omdat de Kriegsmarine daar een post had bij de afslag naar het veer. Het kostbare vlees zou hen daar zeker worden afgenomen. Over de Maas gaan was ook een risico omdat op Radio Oranje was gewaarschuwd dat geallieerde vliegtuigen zouden schieten op alles wat zich over de rivier voortbewoog. Toch kozen ze ervoor om met hun bootje over de Maas te gaan, het was immers maar een klein stukje.

Doorzeefd

Het gezelschap had nog maar een klein stukje af te leggen toen de vliegtuigen hen ontdekten. Hun bestemming zouden ze nooit bereiken. Het kleine bootje met de 77 pk motor was immers geen partij voor de wendbare snelle jachtvliegtuigen die gemakkelijk 700 km per uur haalden. Het bootje werd doorzeefd met kogels en liep stuurloos tegen de oever aan de Oijense kant van de rivier. Voor de opvarenden was de afloop tragisch; alleen de kleine Wim overleefde de aanval, maar was zwaar gewond. Hij werd met spoed naar het ziekenhuis in Oss vervoerd, waar men zijn leven wist te redden.

Nellie, Wim en Frans aan boord van de Wiljo

De Wiljo

21


2014 - 2015 CABARET

CABARET

MUZIEKTHEATER

zaterdag 1 november

zondag 16 november

maandag 17 en zaterdag 22 november

Prille Roest

Herman in een bakje Geitenkwark

Kiek uut mè ofersteke!

Geitenkwark VOF

Aanvang: 20.00 uur Entree: € 13,00

Oeloek

Aanvang: 20.30 uur Entree: € 16,50

Aanvang: 20.30 uur Entree: € 16,50

KINDERVOORSTELLING

CABARET

Nimweegs Soaptheater

MUZIEKTHEATER

zaterdag 10 januari 2015

zaterdag 31 januari 2015

Rimpelwals

Bankzitten

Vreemd Folk

Tieret

Eva Crutzen

Maartje en Kine

Aanvang: 20.30 uur Entree: € 16,50

Aanvang: 20.30 uur Entree: € 16,50

zondag 23 november

Aanvang: 14.00 uur Entree: € 6,50

FAMILIEVOORSTELLING

STAND-UP COMEDY

MUZIEKTHEATER

zondag 1 februari 2015

zaterdag 7 februari 2015

zaterdag 7 maart 2015

Nif, Naf, Noef

De Hyena’s Comedy

Total Los

Theater Koekla

De Hyena’s

Los Muziektheater

Aanvang: 14.00 uur Entree: € 6,50

Aanvang: 20.30 uur Entree: € 16,50

MUZIEK

MUZIEKTHEATER

Aanvang: 20.30 uur Entree: € 16,50

MUZIEKTHEATER

zaterdag 14 maart 2015

vrijdag 20 maart 2015

zaterdag 28 maart 2015

Heelhuids

Suus zingt Toon

Beatrice van der Poel

Suzan Seegers

Laten We Het Eens Over Vrouwen Hebben

Aanvang: 20.30 uur Entree: € 16,50

Aanvang: 14.00 uur Entree: € 16,50

CABARET

Bakkerlutz

Aanvang: 20.30 uur Entree: € 16,50

KAARTVERKOOP

De relatiefluisteraar

Via onze website www.theaterdemolen.nl. kunt u direct uw kaarten reserveren en betalen. U ontvangt een bevestiging via uw e-mailadres, deze dient u mee te nemen op de dag van de voorstelling. Reserveren van kaarten is ook mogelijk via het bestelformulier en eenmalige machtiging. Dit formulier is te downloaden via de website of aan te vragen via telefoonnummer 024-6774160. Er liggen tevens bestelformulieren bij theater de Molen voor u klaar! Eenmaal gekochte kaarten worden niet meer teruggenomen.

Arnout van der Bossche

NIEUWSBRIEF

zaterdag 18 april 2015

Aanvang: 20.30 uur Entree: € 16,50

Wilt u graag op de hoogte blijven van actueel nieuws over de voorstellingen en andere interessante activiteiten door middel van een digitale nieuwsbrief? Meldt u dan aan op onze site www.theaterdemolen.nl

www.theaterdemolen.nl

Molenstraat 54 | 6641 BK Beuningen | Tel.: 024 6774160 | E-mail: post@theaterdemolen.nl


6

KUNST

Kunstenares Antoinette Hofs:

emotie

als scheppingsbron “Ik laat mijn handen spreken”

Antoinette Hofs (1954) is geboren in Weesp, maar woont sinds 1974 in Wijchen. Van oorsprong was ze werkzaam in de zorg, maar vijftien jaar geleden kwam er en ommezwaai in haar leven. Gezondheidsproblemen deden haar de waarde van het leven beseffen en ze besloot dat ze datgene wilde doen waar ze plezier in had: ze koos voor een leven als kunstenares. Maas & Waal XL zocht Antoinette op in haar atelier en sprak met haar over schoonheid en de wil om te scheppen.

Emotionele uitingsvorm

“Kunst is de rode draad in mijn leven”, vertelt Antoinette, “en een mensenleven is gevuld met emotionele momenten. Verlies is er een van en een groot thema in mijn leven. Vaak schieten woorden in dergelijke situaties tekort en daarom wil ik mijn handen laten spreken. Kunst is voor mij een belangrijke uitingsvorm van emoties en vaak moet je door een destructieve fase heen om creatief te kunnen zijn. Daarin ligt voor mij de grote uitdaging.”

Eigengereid

Antoinette vindt zichzelf nogal eigengereid en wil zich niet in een keurslijf laten stoppen. “Ik heb me dan ook nooit vastgelegd op één bepaalde richting. Sculptuur vind ik een geweldige kunstvorm, maar ook schilderen daagt me uit. In eerste instantie hield ik me vooral bezig met het creëren, het werken in mijn eigen wereld. Tijdens een expositie in 2001, op een open dag bij vrienden, kwam er echter een ommekeer; ik besefte dat anderen mijn kunstuitingen ook wel eens konden waarderen en ik besloot om meer met mijn creaties naar buiten te treden.”

Antoinette Hofs

Zintuiglijke inspiratie

In 2009 ging Antoinette doceren aan de Vrije Universiteit in Wijchen. “Alhoewel ik altijd een solist ben geweest, besefte ik inmiddels de waarde van interactie als het gaat om kunst scheppen en waarderen. Solist ben ik echter altijd gebleven. Ik laat me niet gemakkelijk door anderen inspireren, maar bewonder andermans werk wel. Mijn inspiratie haal ik vooral uit mezelf: ik bereid niets voor en zoek niets op. Ik begin gewoon en volg mijn zintuigen, vanuit een ‘vrij’ begin. Niets moeten is voor mij belangrijk, ook in het dagelijkse leven. Het maakt je veelzijdig als je je niet laat vangen, maar steeds opnieuw ontdekt.”

Een eigen plek

Antoinette wilde voor haarzelf en haar cursisten vooral rust, ruimte en groen. Daarom zocht ze naar een atelier in het buitengebied en kwam eind 2012 aan een perceel in Winssen. Helaas was dat van korte duur want het perceel is inmiddels verkocht en ze is momenteel weer op zoek naar een ruim atelier in het buitengebied van bijvoorbeeld Hernen of Bergharen. Ze hoopt dan ook op uw reactie. Antoinette Hofs zal altijd blijven werken vanuit haar eigen identiteit. Ze neemt waar en doet wat haar gevoel haar ingeeft. Als kunstenares is ze inmiddels bijzonder veelzijdig en ervaren en daardoor ook een inspiratiebron voor anderen. “Ik heb dat nooit zo bedoeld, maar vindt het mooi dat ik als kunstdocente kan inspireren. “Zolang je je scheppingsdrang en creativiteit hun werk laat doen, ben je een vrij en veelzijdig mens.” Tekst: RvL Foto’s: RvL en AH

23


7

Woontrends De actualiteit op woon- en lifestylegebied door het oog van de specialist De donkere dagen naderen en de nadruk komt weer steeds meer te liggen op gezelligheid in huis. Wonen en interieur is echter een markt die bijzonder beïnvloed wordt door smaakontwikkeling en trends. Om die reden vroeg de redactie van Maas en Waal4all XL een aantal specialisten op woongebied om hun visie te geven op woontrends en om de ontwikkelingen voor het komende jaar op een rijtje te zetten. Hieronder leest u hun, soms verrassende, mening over trends en welke zij voor 2015 op interieurgebied signaleren.

De mooiste interieurs ontstaan na jaren Ben van Duin, interieurarchitect

Toen mij gevraagd werd om over trends te schrijven dacht ik al meteen dat dit een mooie gelegenheid zou zijn om eens te schrijven hoe trends ontstaan en worden gevoed. In deze tijd waarbij veel mensen angstig en bang zijn voor wat er buiten hun huis gebeurt, proberen ze binnen de muren van hun huis het leven veilig te stellen. Ze zoeken hun vaste vrienden op en wachten af wat de toekomst hen brengt. De trend is dus behoudend. Huizen worden vol gezet met snuisterijen, allemaal gerelateerd aan veilige vroeger tijden.

kan een kast van Interstar aangepast worden naar ieders wensen, met zelfs een haard erin. Veel tafels kunnen tegenwoordig op bijna iedere maat geleverd worden. Op slaapgebied is de boxspring nog steeds hot en niet weg te denken uit de slaapkamer. De boxspring wordt nog steeds comfortabeler door steeds luxere toppers voor een aangenaam slaapcomfort. Op matrassengebied zien we vooral goed ventilerende, drukverlagende matrassen voor een ontspannen nachtrust.

Ogenschijnlijk onbelangrijke objecten worden onder een stolp geplaatst en gekoesterd als dierbaar kleinood. Trendwatchers bedenken hiervoor mooie namen: Wat er ontbreekt is een kritische visie hoe en waar iets gemaakt is. Gelukkig is er een groeiende groep die bij aankoop duurzaamheid erg belangrijk vindt. Dit is dan ook van essentieel belang voor onze toekomst en welvaart. Er wordt al zoveel afval gecreëerd. De mooiste interieurs ontstaan dan ook na jaren. Dit is door een kritisch oog samengestelde collectie meubels. Mooi is het om de smaakontwikkeling van deze mensen te volgen en eventueel bij te sturen. Het is een fantastisch afspiegeling van iemands ontwikkeling, wars van trends opgebouwd.

Meer kleur en maatwerk Van Kerkhoff Meubelen, Boven-Leeuwen

Wat betreft de woontrends voor het najaar 2014, voorjaar 2015 zien wij dat er weer meer kleur in het interieur komt. Naast de bekende kleuren bruin, grijs en zwart zien we kleuren als rood, lime, oranje, geel en paars opkomen. Ook het zgn Amazone-leder is erg in trek, dit zijn runderhuiden als onderlaag met een microvezel als bovenlaag. Dit leder geeft een stoere uitstraling en een heerlijk zacht gevoel.

24

Verder zien we steeds meer maatwerk, dit wil zeggen een bank die net wat hoger of dieper is. De consument zoekt steeds meer comfort. Ook de relaxfauteuil wordt steeds moderner en steeds jonger. Ook bij tafels en kasten komt het maatwerk sterk naar voren. De consument zoekt bijvoorbeeld tv-oplossingen. Zo

Trends zijn uit de mode Marjolein Kap en Mijntje van den Berk Studio Kap&Ko

Wat zijn de trends in kleuren en materialen in het interieur voor het komende jaar werd ons gevraagd. Daar hoefden we niet lang over na te denken. Niet meedoen aan trends, maar je laten leiden door jóuw identiteit, dát is een van de belangrijkste trends. Het interieur wordt steeds meer een afspiegeling van wat je zelf belangrijk vindt en wie je bent. Niet wat de buren hebben, maar doen wat bij jou past! Neem de tijd om meubels en accessoires bij elkaar te zoeken en te combineren: oud en nieuw, unica met een verhaal versus massaproducten, design versus Ikea. Tijdloos en duurzaamheid is de belangrijkste trend, ook in het interieur. Tijdloosheid kun je bereiken door met tijdloze en duurzame materialen te werken zoals hout, beton, glas en staal. Gerecycelde producten en materialen, nieuw en vintage, een rol


trends op een rij

• Botanische prints Haal de natuur letterlijk in je interieur met natuurlijke vormen en producten. • Koper Dit materiaal geeft je interieur een industriele look. • Ambacht Handwerk blijft hot! Er is meer waardering voor materialen en persoonlijke producten worden weer van zolder gehaald. 4. Volume en futuristisch kleurgebruik Nu beginnen we met de kleur in het interieur. De kleur inspireert de keuze voor welke materialen die gebruikt gaan worden.

laten spelen in je interieur. Door een goed ontwerp en de verschillende onderdelen in de woning goed op elkaar af te stemmen kan een interieur weer jaren mee en ben je duurzaam en toekomstgericht. Duurzaamheid betekent ook ruimtes een meervoudige functie geven. Creëer bijvoorbeeld een (huis-) werkplek in de woonkeuken of woonkamer. Werk met zachte kleuren, ton sur ton. Zoek het contrast daarentegen in b.v. verschillende texturen: harde tegenover zachte materialen, reliëf tegenover gladde materialen. Zo wordt je interieur zachter, vriendelijker en dus tijdlozer en duurzamer. Kortom: een interieur moet langer meegaan dan de trend van het moment.

Slaap om te leven! Elske en Dick Maassen van den Brink Slaapspecialist Beuningen We slapen ongeveer één derde van ons hele leven in verschillende bedden. Belangrijk dus om het jezelf zo aangenaam mogelijk te maken! Voor een goed humeur, meer energie en creativiteit is een goede nachtrust belangrijk. Wat is de belangrijkste trend op gebied van slapen? Drukverlaging! Drukverlaging biedt veel comfort, geeft het gevoel van een zwevend effect en zorgt ervoor dat de rugwervels en gewrichten in hun natuurlijke positie tot rust komen. We slapen immers gemiddeld acht uur per nacht. Nieuw hierbij is dat drukverlaging niet alleen uit de matras te halen is maar ook uit de bedbodem. Een nieuwe innovatieve techniek voor drukverlaging is bijvoorbeeld de ‘Bridge’-technologie van Swissflex. Een intelligente bedbodem die op elk gewenst moment reageert op wat het lichaam vraagt. De technologie zorgt voor het effectief ontlasten van hoofd, schouder en heupzone en creëert een gewichtloos en gezonde slaappositie”. In combinatie met een “Geltex” inside matras met drukverlagend materiaal, dat zich onafhankelijk van postuur en gewicht volledig aanpast en ervoor zorgt dat alle gewrichten en spieren worden ontlast, heb je de juiste combinatie. Het lichaam kan zo ‘s nachts weer voldoende energie opbouwen voor de volgende dag die nodig is om het menselijk lichaam goed te laten functioneren. Slaap om te leven!

Thuis in je eigen huis Rogier Oosterbaan, Oosterbaan Living Hoom XL Wijchen In de wintermaanden brengen we veel tijd binnenshuis door. De consument wil daarom van zijn huis een gezellig thuis maken, een plek waar je kunt genieten en ontspannen. Voor 2015 zien we steeds meer de ontwikkeling dat mensen hun interieur niet meer door een interieur­ architect laten ontwerpen, maar zelf weer hun meubels kiezen. Woonwinkels springen daarop in door een groot aanbod aan interieurs te laten zien met een grote karakteristieke verscheidenheid. Door die te combineren kun je als consument altijd de stijl vinden die bij je past. Kleuren op de muren zijn voor het komende jaar zeker een trend. Pastel is daarbij het sleutelwoord: frisse tinten voeren daarbij de boventoon. Als het gaat om kleinmeubelen, accessoires en verlichting zien we dat koper terug is. Met name de combinatie van koper en zwart is iets geheel nieuws. Wat we als woonspecialist zien is dat de klant meer zijn of haar eigen keuzes wil maken. Vaak is dat op het gebied van verlichting erg lastig. Het is dus belangrijk om goed te adviseren, want verlichting bepaalt in de donkere maanden een groot deel van de sfeer. Extra aandacht daarvoor is de komende periode dus het devies. Laat de lange winteravonden maar komen!

25


Bestfloors

de beste vloer, d Beuningen - Sterke en natuurge-

Bestfloors

Bestfloors

trouwe vloeren met toch de laagste prijsgarantie. Voor internetprijzen krijgt u bij Bestfloors in Beuningen aanzienlijk betere kwaliteit. Dit alles compleet met een goed advies, professionele montage en betrouwbare garantievoorwaarden.

de beste vloer, de laagste prijs!

Voor een gedegen professioneel advies kunt u terecht bij René Jansen en William Mansveld

de Bestfloors beste vloer, de laagste prijs!

Beuningen - Sterke en natuurge-

trouwe vloeren met toch de laagste prijsgarantie. Voor internetprijzen krijgt u bij Bestfloors in Beuningen Beuningen - Sterke en natuurgetrouwe vloeren met toch de laagste aanzienlijk betere kwaliteit. Dit prijsgarantie. Voor internetprijzen krijgt u bij Bestfloors in Beuningen allesaanzienlijk compleet met een goed advies, betere kwaliteit. Dit alles compleet met een goed advies, Beuningen - Sterke en natuurgeprofessionele montage en betrouwprofessionele montage en betrouwbare garantievoorwaarden. trouwe vloeren met toch de laagste bare garantievoorwaarden.

de beste vloer, de laagste prijs!

prijsgarantie. Voor internetprijzen krijgt u bij Bestfloors in Beuningen aanzienlijk betere kwaliteit. Dit alles compleet met een goed advies, professionele montage en betrouwbare garantievoorwaarden.

AANBIEDING

AANBIEDING

PVC VLOER PVC VLOER AANBIEDING egaliseren en leggen Incl. egaliseren enIncl. leggen

Bestfloors PVC VLOER

€ 41,95 m2

€ 41,95 m2 de beste vloer, de laagste prijs! Incl. egaliseren en leggen

Nieuw in het assortiment:

Nieuw in het assortiment: €Naast 41,95dem2 sterke producten in de groepen

Beuningen - Sterke en natuurgeNieuw in het assortiment: is nu in het assortiment: RAAMD Naast de sterke producten in de groepentrouwe PVC, vloeren HOUT, met LAMINAAT en TAPIJT tochnieuw de laagste Naast de sterke producten in de groepen PVC, HOUT, LAMINAAT en TAPIJT is nu nieuw in het assortiment: Nieuw in het assortiment: prijsgarantie. Voor internetprijzen is nuRAAMDECORATIE. nieuw in het Hoogwaardige assortiment: RAAMDECORATIE. Hoogwaardige kwaliteiten kwaliteitenin ende montage voor zeer scherpe prijzen. Alles op maat gemaakt. en montage voor zeer scherpe prijzen. A Naast de sterke producten groepen PVC, HOUT, LAMINAAT en TAPIJT krijgt u bij Bestfloors in Bij Beuningen en montage zeer scherpe prijzen. Alles op maat gemaakt. Bestfloors Bij Bestfloorsvoor krijgt u tevens gratis advies aan huis inclusief vochtmeting en inmeten! is nu nieuw in het assortiment: RAAMDECORATIE. Hoogwaardige kwaliteiten aanzienlijk beteregemaakt. kwaliteit. uBijDit tevens krijgt u tevens gratis advies aanscherpe huis inclusief vochtmeting en inmeten! en montage voor zeer prijzen. Alles op maatkrijgt Bestfloors gratis advies aan huis inc allesinclusief compleet met een goed advies, krijgt u tevens gratis advies aan huis vochtmeting en inmeten! professionele montage en betrouwbare garantievoorwaarden.

Hadrianussingel 34 Beuningen, 024 7370142 Hadrianussingel 34 Beuningen, 024 7370142 Hadrianussingel 34 Beuningen, 024 7370142 info@bestfloors.nl, www.bestfloors.nl info@bestfloors.nl, www.bestfloors.nl

info@bestfloors.nl www.bestfloors.nl

Hadrianussing info@bestfl


Bezoekadres van Heemstraweg 19e 6657 KD Boven-Leeuwen T 0487-592606 F 0487-593843 E info@jontoebast.nl

Openingstijden Dinsdag t/m donderdag 09.00 - 17.30 uur Vrijdag 09.00 - 20.00 uur Zaterdag 09.00 - 16.00 uur Zondag & Maandag Gesloten

SLAAPACTIES

bij van kerkhoff meubelen

ZONDAG ber

ACTIES* O.A. AUPING

16 e 2n63O0 KnoTOveBmER

Alle matrassen -20%

GEOPE.00NUUDR

TEMPUR

造150,- korting per matras

12.00 - 17

CARESSE BOXSPRINGS 30% korting

AUPING

SLAAPKAMERS

TEMPUR

Alle showmodellen 25% korting

UBICAGELTEX

MATRASSEN Vele showmodellen tot 50% korting

Caresse boxspring 4600 Electrisch verstelbaar, compleet met splittopper nu e 1995,-

* Voorwaarden in winkel

2e GRATIS Ubica速 Impression pocketveermatras met latex 90x200 造 749,-

VELDA CARESSE POLYPREEN BEDDING HOUSE EASTBORN ETC...

Tra m b a a n 4 | 6 6 5 7 C E B ove n - Le e u we n | Te l . 0 4 8 7- 5 9 1 2 8 8 | w w w. v a n k e r k h o f f w o n e n e n s l a p e n . n l


8Woon interieur en

impressies

Sfeerderij de Engel Wijchen

Vier jaargetijden Beuningen

Een sfeervol assortiment voor een landelijke stijl.

Touwslagersbaan 3 6602 AN Wijchen

Ruim 200 m² aan interieur, sfeer en decoratie, op eigen wijze gepresenteerd en geëtaleerd.

Julianaplein 95 6641CS BEUNINGEN

Best Floors Beuningen

Tuincentum Bull Beuningen

Voor alle vloertypen de beste kwaliteit, lage prijzen, een goede service en productgarantie.

Hét tuincentrum van Maas&Waal. Nu ook met eigen outlet: KAS83.

Hadrianussingel 34 6642 AJ Beuningen

Van Heemstraweg 82 6641 AG Beuningen

Bij Nett Druten Dé lifestylewinkel van Maas & Waal, voor al uw woonaccessoires, sieraden, stijlvolle cadeaus, maar ook bijvoorbeeld meubels.

Hogestraat 39 6651 BG DRUTEN


Sfeer en gezelligheid De avonden worden langer, dus is het weer tijd om het in huis gezellig en sfeervol te maken. Maas & Waal biedt een grote variatie aan woon- en interieurwinkels. Daar vindt u niet alleen alles om de stemming in uw woning te brengen maar daar bent u ook verzekerd van een professioneel en creatief advies. Hieronder een selectie. Ga er eens kijken.

Kerkhoff Wonen Boven-Leeuwen In de ruime showroom van Van Kerkhoff Wonen en Slapen vindt u meubelen in verschillende stijlen voor de inrichting van uw woon- en slaapkamer.

Trambaan 4 6657 CE Boven-Leeuwen

John Toebast Boven-Leeuwen Voor badkamers, sanitair, vloeren wandtegels en vakkundig advies

van Heemstraweg 19e 6657 KD Boven-Leeuwen

Hoom XXL Wijchen Een prettig eigentijdse collectie van meubelen en accesoires in een showroom met meer dan 50 woonkamers ter inspiratie. Graafseweg 777, 781, 789 & Nieuweweg 303 6603 CG Wijchen

Slaapspecialist Maassen van den Brink Beuningen De specialist voor een gegarandeerde nachtrust. Gespecialiseerd in boxspringsystemen, lattenbodemsystemen en matrassen van een hoog kwaliteitsniveau.

Hadrianussingel 34 6642 AJ Beuningen

Uniek Keukens Druten Een ruim assortiment voor tal van mogelijkheden op keukengebied. Nu op nieuwe locatie:

Nijverheidsweg 1F Druten


De Vier Jaargetijden

WWW.BIJ-NETT.NL

“Wonen is genieten Bij NETT lifestyle”

[WONEN]

[SIERADEN]

[CADEAU]

ruim 200 m2 aan interieur, sfeer en decoratie

n etui e h &T ! e i W f Kof NIEU

Julianaplein 95 6641CS BEUNINGEN www.de-vier-jaargetijden.nl

15% korting

op alle behangsoorten* wij zijn gevestigd aan de Wilhelminalaan 10 Beuningen

*vraag naar de voorwaarden

Uniek in prijs, kwaliteit en service Nijverheidsweg 1F 6651 KS Druten 0487511701

Geopend: Dinsdag t/m donderdag 10.00 - 18.00 uur Vrijdag 10.00 - 20.00 uur Zaterdag 10.00 - 16.00 uur Maandag gesloten


De revolutie begint aan de basis

Volop innovatie bij Slaapspecialist Maassen van den Brink Beuningen In een tijd waarin productinnovatie hoog bij ondernemers in het vaandel staat, gaan de ontwikkelingen ook hard als het gaat om slaapcomfort. De consument beseft door zijn drukke leven dat er geen plek is, waar hij meer tijd doorbrengt dan in bed. Er is dan ook geen enkel meubel dat meer van invloed is op het menselijk welzijn dan uw bed. Elske Maassen van den Brink van Slaapspecialist Maassen van den Brink Beuningen vertelt hieronder over innovatie in de beddenbranche naar aanleiding van een voor beeld: Swissflex.

Individuele opbouw

Slaapspecialist Maassen van den Brink Beuningen is de enige winkel in Nederland die de volledige internationale collectie van Swissflex aanbiedt. Elske: “Het gaat daarbij om een uiterst modern en individueel slaapsysteem, dat je naar elke individuele wens kunt aankleden. Je kunt het als stand-alone plaatsen, dus zonder ombouw, in stof of leer, in boxspring-look en met speciale verlichting, nachttafeltjes, tot zelfs een smartphone-aansluiting aan toe. Je kunt het zo luxe maken als je het zelf wilt.”

Innovatie 1. Luxe Het bijzondere van de techniek van Swissflex is, dat voor iedereen een slaapsysteem beschikbaar is, dat doet wat het lichaam vraagt. Maar waar zit hem dan eigenlijk het vernieuwende? De beddensystemen van Swissflex waren toch al langer ‘intelligent’? Elske knikt: “Swissflex biedt al zeventig jaar comfort en ergonomie van topklasse. Door al die ervaring zijn ze er aan gewend om veel aandacht te besteden aan de behoeften van de individuele klant. Wat dat betreft kun je inmiddels wel spreken van een ambachtelijk producent. Maar Swissflex heeft ook veel bijgeleerd en streeft naar een steeds perfectere individuele kwaliteit. Daarom zijn ze nu op de markt gekomen met een nieuwe techniek, onder de naam ‘The Bridge’. “

2. Perfecte balans Elske vervolgt: “Het nieuwe Swissflex-systeem is een intelligent bedsysteem, waarbij een zwevend ligvlak op een effectieve manier probleemzones ontlast. De bedbodem voelt als het ware waar de lichaamsdruk goed is en waar hij verlaagd moet worden. Hij verlicht de druk op probleemzones, zoals bijvoorbeeld de schouders, terwijl de rest van het lichaam gebalanceerd wordt ondersteund. Dat is mogelijk door een verhoogde interactie tussen de klassieke bedzones: hoofd, schouders, bekken en benen. Die techniek zorgt er, in combinatie met een uiterst geavanceerde GELTEX-matras voor dat er een perfecte balans ontstaat tussen ventilatie, drukverlaging en ondersteuning: de zogenaamde slaapdriehoek.”

Slaapspecialist Maassen van den Brink Beuningen Hadrianussingel 34 6642 AJ Beuningen Tel 024-6753759 www.maassenvandenbrinkbeuningen.nl

3. De juiste matras Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de slaapdriehoek bepalend is voor de slaapkwaliteit. Het nieuwe materiaal GELTEX behaalt op alle drie de punten de hoogste score. Elske: “Die combinatie van hoog-elastische gel en ademend schuim is dan ook het kernmateriaal voor vrijwel alle Swissflex-matrassen, tezamen met het beproefde 7-zonescomfort van de producent. GELTEX is zo duurzaam en hygiënisch, dat de matras en de extra tijk niet meer gekeerd hoeven worden. Dat garandeert een heerlijk bedklimaat, het hele jaar door.”

Tevreden klanten

Door het aanbieden van een breed assortiment aan innovatieve slaapbeleving heeft slaapspecialist Maassen van den Brink Beuningen inmiddels een grote klantenkring opgebouwd. Elske: “Onze klanten komen uit het hele land. Dat komt niet alleen door ons uitgebreide aanbod van kwaliteitssystemen, maar ook door onze persoonlijke service en onze betrokkenheid bij de goede nachtrust van onze klanten. In november hebben we voor hen weer een leuke introductie-actie bij het nieuwe Swissflex-systeem: Bij aankoop van een Swisslex-bed, -matras of -bodem ontvangt de klant twee hoogwaardige GELTEX-kussens cadeau. Loop eens bij ons binnen en overtuig uzelf!”

Elske en Dick Maassen van den Brink

NOVEMBER ACTIE:

Bij aankoop van een Swissflex-bed, -matras of -bodem, twee hoogwaardige GELTEX-kussens cadeau* *op vertoon van deze bon in de winkel


5

r t 5 jaa a a t s e b ijchen W d r a vieren lev u u t o e B en. HOOM illen graag m s en kor ting tie tw umac n. en da e l i b u el J he met ve t snel in Wijc to Graag

JAA R

tot 25% tot jubileumkorting*

hoo

m

Woon xxl b o u l Wijch evard en

hoom xxl

hoom xxl

Richting Nijmegen INEX artgallery OOSTERSE EN MODERNE TAPIJTEN

40.000m2 woonplezier

ELKE ZONDAG GEOPEND 12.00 - 17.00

U vindt onze winkels op de Graafseweg 777, 781, 789 en Nieuweweg 303 in Wijchen

Tel: 024-6491149

Natuurldijek altijd

e laagst

pgarriajnstie!

Gratis parkeren OPENINGSTIJDEN: ma: di, wo en do: vr koopavond: za: zo:

gesloten 10.00 - 17.30 10.00 - 21.00 10.00 - 17.00 12.00 - 17.00

hoom xxl 25 woonwinkels WOONBOULEVARD WIJCHEN

12.00 to

IEDERE ZONDAG GEOPEND!

HOOMXXL.NL

t 17.00 u

ur

hoom xxl

hoom xxl

hoom xxl

hoom xxl

hoom xxl

hoom xxl

hoom xxl

hoom xxl

hoom xxl

hoom xxl

hoom xxl

hoom xxl

hoom xxl

hoom xxl

hoom xxl

hoom xxl

hoom xxl

3

hoom xxl

hoom xxl

hoom xxl

hoom xxl

hoom xxl

3

Richting Wijchen Centrum

hoom xxl

hoom xxl

hoom xxl

hoom xxl

2

*Vraag naar de voorwaarden in de deelnemende winkels.

2

hoom xxl

hoom xxl

hoom xxl

hoom xxl

hoom xxl hoom xxl hoom xxl

1

hoom xxl

hoom xxl

hoom xxl

hoom xxl

hoom xxl

1

hoom xxl

hoom xxl hoom xxl hoom xxl

Richting Grave

hoom xxl

feestxxl


VOLG ONS OOK OP FACEBOOK

DE SFEERVOLSTE WOONDECORATIE EN LANDELIJKE MEUBELEN

Verf met karakter Naast de complete verfcollectie van PTMD kun je bij De Gouden Engel ook terecht voor de prachtige en uitgebreide verfcollectie van L’Authentique. De collectie bestaat uit krijtverf, kalkverf, gevelverf en diverse lakken, in 100 authentieke kleuren die prachtig op elkaar zijn afgestemd.

Styling & Advies Bent u toe aan een ander interieur of een frisse impuls aan uw bestaande interieur, maar u komt er zelf niet uit? De interieurstylistes van De Gouden Engel helpen u graag en geven advies aan huis en verzorgen styling, verkoopstyling & kleur- en interieuradvies.

SFEERVOL WONEN? Alweer meer dan 10 jaar gevestigd in het gezellige centrum van Wijchen en per 2012 op een schitterende nieuwe ruime locatie. Sfeerderij De Gouden Engel heeft een divers aanbod leuke woonaccessoires van toonaangevende merken zoals Riverdale, Riviera-Maison, PTMD, SIA & Lampe Berger, maar ook de collecties van minder bekende, verrassend leuke, merken maken deel uit van het uitgebreide assortiment. Onze landelijke meubelen, waaronder buffetkasten, TV meubelen, eettafels, fauteuils, stoelen en banken, hebben een prima prijs en kwaliteit. De Gouden Engel is CBW Wonen erkend.

n e v e o r p r e e f s l e n s m Ko

TOUWSLAGERSBAAN 3 WIJCHEN 024-3441716

WWW.DEGOUDENENGEL.COM

Een kerstpakket anders dan anders

Bent u ondernemer? Voor ieder budget en in elk gewenst aantal maken wij er ook dit jaar weer iets moois voor u van. Uw personeel tijdens een gezellige avond zelf een pakket laten shoppen? Dat kan in de sfeervolle ambiance van onze winkel. Vraag naar de mogelijkheden. Wij informeren u graag!


Rob en Josien Ansen ook na hun vierde succes nog niet klaar met ondernemen Een ondernemer denkt altijd verder Volgens Rob en Josien Ansen uit Beneden-Leeuwen houdt ondernemen nooit op en is het karakteristiek voor een ondernemer om altijd alert te zijn op het benutten van kansen. Dat geldt ook voor hen; sinds de jaren ’90 heeft het ondernemersechtpaar al van vier bedrijven een succes gemaakt en nóg is er geen einde gekomen aan de reeks van uitdagingen. Alhoewel Rob er bescheiden onder blijft, vindt hij het toch wel een eer dat het succes van zijn bedrijven nu heeft geleid tot de nominatie voor Ondernemer van het Jaar Maas en Waal 2014.

Vakantieboerderij

Rob (50) en Josien (53) leerden elkaar kennen tijdens hun studententijd in Zwolle, waar ze in hetzelfde studentenhuis woonden. Rob studeerde voor psychiatrische verpleegkundige, Josien HBO-Verpleegkunde. Wat dreef hen dan om zelfstandig ondernemer te worden? Rob: “We wilden graag buiten wonen op een boerderij, maar vanuit het werk zagen we ook een grote behoefte van patiënten om op een boerderij op vakantie te gaan. We zijn gaan bemiddelen voor eigenaren van groepsaccommodaties en werden lid van branche-organisatie RECRON. Op een studiereis van de RECRON werden we verwezen naar een dame in Beneden-Leeuwen, waarvan we een jaar later haar vakantieboerderij Olpoda konden huren en vijf jaar later konden kopen.”

Groepsaccommodaties

“Het boeken van groepsaccommodaties werd een groot succes”, vertelt Rob “en ook daar werd het snel drukker. We moesten al snel personeel gaan aannemen met expertise in de boekingsbranche en leerden veel van onze praktijkervaring op Olpoda. Het bijzondere aan Groepen.nl is niet alleen, dat we voor meer dan 600 verhuurders bemiddelen, maar ook dat onze klanten verder niets meer met ons te maken hoeven hebben. De rekening betalen zij rechtstreeks aan de verhuurder. We wilden echter ook graag experimenteren met nieuwe concepten. Daarom huurden we in 1999 Eetcafé De Dijk in Maasbommel. Het geheel werd grondig verbouwd en uitgebreid met slaapkamers. We gaven het de naam Gasterij De Dijkgraaf.”

Nieuwe concepten uitproberen

De Dijkgraaf heeft niet alleen particuliere groepen als klant, maar is ook een uitstekende zakelijke groepsaccommodatie. “In een rustige omgeving kun je er met een gezelschap heerlijk ontspanning vinden”, meent Rob, “maar ook kun je er uitstekend verblijven om te vergaderen of aan teambuilding te doen. Wij regelen het ontbijt en de lunch zelf en de warme maaltijd wordt verzorgd door een cateraar. Onze dochter Marlies, die aan de horecavakschool studeerde, zwaait daar nu de scepter en Josien richt zich voor alle bedrijven op personeelszaken, relatiemanagement en administratie.”

Onderscheidende horeca

Met De Dijkgraaf als derde uitdaging was het voor het ondernemersgezin Ansen nog niet klaar. Als raadslid van Beneden-Leeuwen kwam Rob regelmatig in gesprek met collega-politici en ondernemers. Daarbij kwam regelmatig de noodzaak van een

Vakantieboerderij Olpoda Mosterdwal 9 6658 KT Beneden-Leeuwen Tel: 0487-591627 www.vakantieboerderijolpoda.nl

Gasterij de Dijkgraaf Bovendijk 1 6627AA Maasbommel 0487-561397 www.dedijkgraaf.nl

gezellige horecagelegenheid op het plein in Beneden-Leeuwen ter sprake. Rob: “Op de hoek van het plein en de Zandstraat stond al enige tijd een winkelpand leeg en zo kwam ik op het idee om daar een ijssalon in te beginnen. Samen met Marlies bedacht ik een concept, werkte dat uit, vroeg een vergunning aan en ging op zoek naar ervaren mensen. Zo ontstond ons vierde bedrijf: IJssalon Ohlala werd een feit.”

Kwaliteit en beleving

Het grote succes van Ohlala had Rob nooit kunnen voorzien; “We werden eigenlijk door ons succes overvallen. Naast het ijs besloten we daarom om ons ook te gaan richten op het serveren van lunches. Bij alles wat we in Ohlala doen gaat het om kwaliteit en beleving. We doen altijd net iets extra’s om mensen meer te geven dan ze verwachten. Ook zijn we begonnen met het serveren van High Tea’s. Daar hebben we het elitaire vanaf gehaald, door het te presenteren als gewoon een verwenmoment voor jezelf. Dit jaar hebben we daar, vanuit hetzelfde streven, de ‘High Tapas’ aan toegevoegd.”

Je neus volgen

Vindt Rob dat je hun manier van zakendoen eigenzinnig kunt noemen? “Ik denk van wel, maar op een positieve manier. Die eigenzinnigheid zorgt ervoor dat we onze neus volgen en onze creatieve ideeën gewoon doorvoeren. Daarnaast zij we ook bereid om van onze fouten te leren. Door ons personeel ons vertrouwen te schenken kunnen de bedrijven nu dagelijks door hen worden gerund. Daardoor kan ik mijn creativiteit als een soort ongeleid projectiel de ruimte geven en dat is een heerlijke manier van ondernemen.

Toekomst

Voor de nabije toekomst is Rob betrokken bij ‘De Gouden Kans in Appeltern’. Hij bedacht voor het ruim 17 ha tellende terrein het concept ‘Groupworld, een groeps­ accommodatiepark met duizend overnachtingsplaatsen, verdeeld over zeven wereldpaviljoens, een overkapte indoor-entertainmenthal met o.a. een zwembad, beursruimtes, binnensport- en spelruimtes en een evenemententerrein op de hoek van de Noord-Zuid en de Dijkgraaf de Leeuwweg. “Dat moet een boost voor de regio gaan worden; Maas en Waal moet volgens mij en mijn mede-initiatiefnemers een toeristische hotspot kunnen worden in een driehoek van grootschalige economische ontwikkeling. Je ziet, ondernemen houdt nooit op!”

IJssalon Ohlala Zandstraat 84 6658 CW Beneden-Leeuwen 0487 – 592161 www.ijsvanohlala.nl

Groepen.nl Veesteeg 3b 6657 KH Boven-Leeuwen Tel. 0487-594641 www.groepen.nl

De Gouden Kans/Groupworld www.groupworld.nl


10

Weurt gevoel ‘abroad’ PASSIE VAN MARLEEN ROSSETTI

Het

Al weer ruim 14 jaar woont Marleen Rossetti – geboren Weijtens – in het 4000 inwoners tellende Italiaanse Caronno Varesino, zo’n 60 km ten noordwesten van Milaan. ‘Ik kwam hier destijds met 2 kleine kinderen aan in een leeg huis, want onze spullen zouden pas twee weken later komen. De hulp die we kregen van alle buren was hartverwarmend. Er werden pizza’s over de heg aangegeven en in no-time werd de meest uiteenlopende huisraad geregeld. Die warme ontvangst zorgde ervoor dat ik me direct al helemaal thuis voelde. En dat is niet meer veranderd’, aldus Marleen. Samen met haar Italiaanse man Marco en hun drie kinderen vormen ze een hecht Nederlands-Italiaans gezin. ‘Iedereen spreekt hier zowel Italiaans als Nederlands. Zelfs de hond is tweetalig!’

Schrijfster en kunstenaar Marleen Rossetti

Kaneelcake in Weurt

Toch is Marleen haar geboorteplaats niet vergeten. ‘Ik heb hele goede herinneringen aan Weurt, het betekent nog altijd veel voor me. Ik kom er nog regelmatig. Om mijn familie te zien, natuurlijk. Maar ook ik ga graag even langs Bakker Knoop voor kaneelcake of het heerlijke Nederlandse brood. Dat zijn dingen die je toch mist.’

iPhone altijd in de buurt

Marleen vervolgt: ‘contact houden met het thuisfront gaat tegenwoordig veel makkelijker dan vroeger. In de eerste jaren in Italië waren we vooral op de telefoon aangewezen. Ik heb heel wat afgebeld met mijn moeder. Tegenwoordig gebruik ik vooral Facebook. Mijn iPhone is nooit ver weg en zorgt ervoor dat ik van alles op de hoogte blijf. Ook kan ik met mijn familie en vrienden makkelijk delen wat er zich hier zoal afspeelt.’

Elsa, een meisje licht van zeden

En dat is heel wat, want Marleen Rossetti heeft afgelopen zomer haar eerste boek gepubliceerd. Een boek dat heel wat stof doet opwaaien, want het onderwerp is niet alledaags. Marleen: ‘de titel zegt het al een beetje: Elsa, een meisje licht van zeden. Het gaat over een vrouw die als meisje al seksverslaafd was en tijdens haar verdere leven tal van verkeerde keuzes maakt. Misschien een zwaar onderwerp, maar ik heb het in hele toegankelijke taal geschreven, waardoor het toch heel leesbaar is geworden. Tenminste, dat is de reactie die ik van mijn lezers krijg.’

Verwondering

‘Vaak denken ze ook dat ik alles zelf heb beleefd. Maar dat is niet zo. De inspiratie voor Elsa kwam voort uit allerlei gebeurtenissen die ik om me heen heb gezien, op tv, in kranten, verhalen die je hoort. Eigenlijk is Elsa ontstaan uit alles waarover ik me verwonder. Je gebruikt natuurlijk wel bekende locaties, maar uiteindelijk heb ik er een nieuw geheel van gekneed.’

Selfies of a virgo

Het schrijven van haar eerste boek heeft Marleen veel opgeleverd. ‘Nog niet in financiële zin hoor, lacht Marleen, ‘maar ik heb er wel al heel wat mooie contacten aan over gehouden. Onder andere met de schrijver en dichter Bonami. Met hem heb ik onlangs een tweede boek uitgebracht. Selfies of a virgo. De verhalen en prenten zijn van mijn hand en Bonami heeft een aantal gedichten bijgedragen. Het is eigenlijk meer dan een boek; het verschijnsel Selfie wordt in heldere taal en met kunstzinnige beelden van verschillende kanten belicht. In die zin is het ook een publicatie met een boodschap; want op het internet heeft niet iedereen goede bedoelingen.’

‘Elsa’ als film?

De opmerkelijke kwaliteiten van schrijfster en kunstenaar Marleen Rosetti bekoren niet alleen haar lezers; ze is zelfs al in gesprek over de filmrechten van Elsa. Ook is er inmiddels een Engelse vertaling van het boek getiteld: Elsa, a girl without scruples. En of dat allemaal niet al genoeg is; binnenkort vertrekt Marleen naar Suriname om daar op te treden in de talkshow van Serena Holland om te vertellen over haar boeken. ‘Allemaal hele leuke en spannende ontwikkelingen’ aldus Marleen, die bijzonder nuchter blijft onder dit succes. Intussen zit ze niet stil. ‘Samen met Bonami ben ik bezig met een kinderboek. Het gaat over de avonturen van een sprinkhaan die Spraantje heet. Voor dit boek maak ik de illustraties en schrijft Bonami de teksten. Verder werk ik aan een gedichtenbundel. Die hoop ik nog deze zomer uit te brengen.’

Vakantietip

Elsa, meisje licht van zeden en Selfies of a Virgo van Marleen Rossetti zijn onder andere te koop bij Bruna in Beuningen. Een aanrader voor vakanties! Tekst: WG foto’s: MR

37


Milena en Johan Vi sse

Genieten & meer r

genomineerd voor titel Ondernemer van het Jaar Maas en Waal 2014 Kwalitatieve eetbeleving beloond Sinds augustus 2012 beschikt Druten over een bijzondere eetgelegenheid, waar kwalitatieve eetbeleving centraal staat, waar je leuke en leerzame kookworkshops kunt volgen en waar je ook terecht kunt voor catering op locatie: Genieten & meer. Johan en Milena Visser werken er dagelijks met grote passie om u op een bijzondere manier te laten genieten van buitengewone lunches, wijnen en delicatessen. Dat hun inzet gewaardeerd wordt, blijkt nu uit de nominatie voor de titel Ondernemer van het Jaar Maas en Waal 2014.

Van Zwolle naar Druten

Milena komt oorspronkelijk uit Wamel en Johan uit Tiel. Samen werkten zij in Zwolle bij restaurant De Librije, Librije’s Zusje en Librije’s Hotel, startten er de cateringtak op en zetten er een theaterrestaurant op. “Onze woning in Zwolle gaat in de verkoop”, vertelt Milena, “want we willen naar Maas en Waal verhuizen. Hier ligt voor ons de uitdaging om de mensen alles te bieden wat wij verstaan onder genieten: lekker eten en drinken in een bijzondere sfeer. Daarom bereiden we al onze gerechten á la minute en gebruiken daarbij alleen verse producten. Luisteren naar de wensen van onze klanten is voor ons leidend.”

Uitbreiding

In de eerste jaren van haar bestaan, is Genieten en meer sterk gegroeid en inmiddels bestaat het team uit 11 personeelsleden. “Johan is echt de man van de keuken”, vertelt Milena, “terwijl ik meer gastvrouw ben. De taken hebben we goed verdeeld. Overigens wil dat niet zeggen dat we elkaar niet kunnen vervangen, we kunnen allebei alle taken vervullen. Samen stellen we onze kaart samen en inmiddels is die steeds verder uitgebreid en ook steeds meer seizoensgebonden. Daarnaast geven we inmiddels ook leuke kookworkshops en (wijn)proeverijen voor groepen van 6 tot 14 personen, verzorgen we catering op locatie en leveren we bijzondere kerst- en relatiegeschenken op maat.”

Onderscheiden door kwaliteit

Milena en Johan hebben inmiddels ondervonden dat er veel belangstelling is voor hun concept, zowel uit de regio als uit de omliggende steden. “In eerste instantie groeiden we vrij langzaam, want onze aanpak is anders dan gebruikelijk. De laatste tijd groeien we echter steeds harder. We zitten bijna dagelijks vol en veel mensen maken gebruik van de gelegenheid om te reserveren. Daarom werken we er elke dag hard aan om ons te onderscheiden door kwaliteit, presentatie en beleving. Reclame maken we nauwelijks, want we merken dat mond-tot-mondreclame voor ons uitstekend werkt.”

Totaalbeleving

De toekomstdroom van Johan en Milena is het toewerken naar een totaalbeleving op eetgebied; een eigen restaurant is op termijn dan ook beslist niet ondenkbaar en ook over een slaapgelegenheid denken ze na. De nadruk moet daarbij wel liggen op laagdrempeligheid en eerlijke producten. “Dan moeten we er op de een of andere manier wel voor zorgen dat we daar tijd voor vrij kunnen maken, want de werkdagen zijn altijd lang en hectisch. Dat is niet erg, want we werken nu niet meer of minder dan vroeger in Zwolle en we werken elke dag met plezier. Een dergelijke uitbreiding behoeft echter wel de nodige aansturing en coördinatie en naar de tijd die daarvoor nodig is, moeten we nog op zoek. Uiteindelijk gaan we die vast en zeker vinden.”

Hogestraat 60 Druten TEL 0487-506049 www.genietenenmeer.nl


10

Kijkje

in

CULINAIR

de keuken van Karen & Marlene Gloudemans

Kruidige geuren, gezellige drukte en veel lachen: in de keuken van Karen en Marlene Gloudemans in Hernen is het goed toeven. De tweelingzussen hebben beiden een drukke baan en zijn daarnaast gezamenlijk eigenaar van minicamping Zus & Zus. Voor hun grote hobby, reizen, maken Karen en Marlene echter graag tijd. “We zijn bijvoorbeeld al in India, Nepal, Thailand, Vietnam en Nieuw-Zeeland geweest. Daar komt ook onze liefde voor buitenlands eten vandaan.” Vandaag heeft Karen een Marokkaans gerecht in de tajine bereid. Ze gebruikt zoveel mogelijk verse producten. “De kruiden pluk ik uit onze biologische kruidentuin en de groenten kweken we zelf. Ook ga ik vaak naar een buitenlands speciaalzaakje voor specerijen. Maar een lekkere Hollandse pot op zijn tijd gaat er ook wel in, hoor!”

Kip met amandelen en honing Benodigdheden

4 el olijfolie 8 kipbraadsticks of kippendijen 2 zoete uien, in smalle partjes 1 tl kaneelpoeder 1 tl gemberpoeder 2 el vloeibare honing 2 el rozijnen 100-200 ml kippenbouillon 4 el geschaafde amandelen, geroosterd peper en zout

Bereiding Zet de tajineschaal op matig vuur en verwarm de olie. Bestrooi de kip met peper en zout en bak hem rondom even aan. Voeg ui, kaneelpoeder, gemberpoeder, honing en rozijnen toe en schep het door. Voeg zoveel bouillon toe dat het vlees tot de helft onder staat. Plaats een vlamverdeler onder de tajine en zet het deksel erop. Laat de kip 30-40 minuten zachtjes stoven. Haal het deksel van de tajine en strooi de amandelen erover. De saus kun je eventueel met een beetje maïzena binden. Lekker met couscous, rijst of aardappelpuree.

tekst en foto’s Anne de Haan

37


Iedere maand buikpijn! Welke anticonceptie hoort bij mij? Gezond zwanger worden! Ben ik in de overgang? Moodswings en opvliegers!

Tanja Haarbosch

Uw specialiste Tanja Haarbosch t.haarbosch@careforwomen.nl 06-20091558

Nu ook in het Land van Maas en Waal, een plaats en alle tijd, voor al deze vragen en meer! Welkom in het Leefstijlcentrum De Remise! Mr. Van Coothstraat 8a 6651 ZJ Druten

Stg. Leergeld 2stromenland is op zoek naar intermediairs in Beuningen, Druten, West Maas en Waal en Wijchen. Stichting Leergeld 2stromenland biedt kansen aan kinderen op de basisschool uit gezinnen met minimale financiële middelen om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Een intermediair bekijkt tijdens een huisbezoek samen met het gezin wat Leergeld voor de kinderen kan betekenen. Daarbij moet hij of zij kunnen inschatten of een gezin tot de doelgroep thuishoort. Samen met het gezin formuleert de intermediair vervolgens de aanvraag en bespreekt die met de coördinator. Werktijden zijn zelf in te vullen, de intermediair maakt zelf zijn of haar afspraken. De benodigde tijd is 1 tot 2 dagdelen per week. Eventuele gemaakte kosten worden in overleg vergoed.

Wilt u helpen? Neem dan contact op via tel. 06-48549592 of via info@leergeld2stromenland.nl

MariFrunt Beuningen Zoekt u een nieuwe vloer, gordijnen, raambekleding of zonwering, dan is Mari Frunt Beuningen dé expert. In onze showroom adviseren wij over alle mogelijkheden op het gebied van Luxaflex, Sunway en Toppointraambekleding. Voor vloeren hebben we tapijt en harde vloerafwerkingen als Forbo Novilon en Marmoleum, maar ook een uitgebreid pakket pvc-planken en tegel vloeren (M-Flor, Designfloring, TFD, etc.). Er is een Looselay pvc-vloer die meestal binnen één dag gelegd wordt, zonder uw meubels te verwijderen. Deze vloeren zijn tevens geschikt voor appartementen; ze voldoen aan een geluidsreductienorm van minimaal 10 db. Pvc vloeren zijn tevens geschikt voor vloerverwarming. Marifrunt heeft ook een uitgebreid pakket plissé-hordeuren, rolhorren en inzethorren. Alles wordt vakkundig ingemeten en gelegd of gemonteerd. Loop eens binnen voor vrijblijvend advies of een gratis offerte.

Van Heemstraweg 45 Beuningen 024 6771513 info@marifrunt.com www.marifrunt.nl

Dé Mobiele Fietsenmaker, reparatie waar u maar wilt, thuis of onderweg. Repareert fietsen, scooters, elektrische fietsen, elektrische scooter, rollators en rolstoelen. De winter komt er aan het juiste moment om uw tweewieler goed na te laten kijken, want ook in de winter kunt u uw fiets goed gebruiken als deze maar in orde is denk daarbij o.a aan de verlichting en de juiste grip op de banden, ook is het van belang uw tweewieler goed is onderhouden om de garantie op uw fiets te behouden, doe dit zeker 2 keer per jaar en voorkom daarbij een hoop problemen en vooral wanneer u uw fiets weer volop wil gaan gebruiken. Maak daarom gebruik van onze Mobiele Tweewieler Service en ervaar het gemak van onze thuisservice! Onderhoudsbeurt E-bike nu van 52,50 nu voor 35,-!

Hogestraat 11 6651 BD Druten Tel 0487-516008 info@natuurlijkbloemendruten.nl www.natuurlijkbloemendruten.nl

Dieuwert Janssen tel 06 30992842 info@janssenrepair.nl www.fietsned.nl


12

FAMILIE in beeld OUD & NIEUW

Bjorn Weijers en Laura Janssen Aan de Zalmgracht in Beuningen werken Bjorn Weijers en Laura Janssen hard aan hun nieuwe woning. Na bijna een half jaar komt het einde van verbouwen, schilderen en opknappen nu in zicht. Maas en Waal4all XL vroeg het jonge stel naar hun redenen om zich in Beuningen te vestigen. Bjorn Weijers en Laura Janssen Bjorn Weijers (32) is geboren in Beuningen. Op zijn 18e verhuisde hij naar Kranenburg en woonde achtereenvolgens in Arnhem, Nijmegen en Cuijk. Samen met zijn vader heeft hij een dakdekkersbedrijf. Laura Janssen (24) is geboren in Venray. Ze studeerde Medische Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken in Eindhoven en werkt op de afdeling radiotherapie in het Radboud UMC.

In de kroeg en op wintersport

“We ontmoetten elkaar voor het eerst in de kroeg”, vertelt Laura. “maar uiteindelijk kwamen we elkaar weer tijdens onze wintersportvakantie tegen; Het bleek dat we beiden tegelijkertijd een vakantie in dezelfde plaats hadden geboekt. Van het een kwam het ander en al gauw was ik veel bij Bjorn in Cuijk.” Bjorn: “Na een tijdje groeide de behoefte om samen iets te gaan kopen. Tot onze verbazing verkochten we de woning in Cuijk binnen twee weken tijd. Een nieuw huis hadden we echter nog niet. We zijn ons toen actief gaan oriënteren. Uiteindelijk werd ik geattendeerd op de woning aan de Zalmgracht. Ons bod op dat huis werd geaccepteerd.”

Terug ‘op het nest’

Voor Bjorn was het een warme thuiskomst. “De meesten van mijn vrienden wonen in Beuningen en Nijmegen. Die vonden het geweldig dat ik terugkwam. Laura’s vriendinnen wonen in Venray, maar we hebben ook gezamenlijke vrienden in Wijchen. Voor haar was het dan ook geen probleem om voor Beuningen te kiezen.” Laura knikt. “Vrijdagavond is

Oud

voor ons allebei uitgaansavond en dat doen we graag in Nijmegen, maar Venray is ook prima te doen.”

Grondige aanpak

Op 1 mei vond de woningoverdracht plaats en direct daarna zijn Bjorn en Laura flink aan de slag gegaan. Ze bouwden het huis aan de achterkant uit, plaatsten een moderne keuken, brachten stucwerk in de hele woning aan en legden een nieuwe woonkamervloer. “Dat was een langdurige klus”, vertelt Bjorn, “want we deden alles zelf en vooral in de avonduren.”

Een écht thuisgevoel

Ze voelen nu al dat ze nooit meer uit Beuningen weg hoeven; “De eerste week hebben we al meer aanloop gehad dan de zeven jaar in Cuijk”, vertelt Bjorn. “De gezelligheid en gemoedelijkheid van Maas en Waal is hier overduidelijk aanwezig. Dat merken we ook aan de interesse uit de wijk. Volslagen vreemden kwamen langs en brachten zelfs kaartjes. We voelen ons heel welkom hier. In Beuningen heb je écht een thuisgevoel!”

ulst-Bosch Maria van H

Familie Van Hulst, Ewijk

Grad va n Hulst

Zolang Grad van Hulst (82) zich kan herinneren woont zijn familie al in Ewijk. Zijn opa en oma woonden in een huis, vlak bij waar nu de tunnel onder de A50 ligt. Dat staat er nog steeds. Ze werkten bij de aanleg van de dijken en bij de steenovens en ’s zomers als seizoenswerkers in de fruitpluk. De familie Van Hulst is Maas en Waal nooit uit geweest. “Als er iemand zich Maas en Waler voelt, dan ben ik het”, lacht Grad.

Kruideniers

“Mijn vader kwam uit Ewijk, mijn moeder uit Appeltern”, vertelt Grad. “Ze trouwden in 1930 en kregen drie dochters en twee zoons. We hadden een op zich een gelukkige jeugd, al werd die overschaduwd door de oorlog en, vooral, door de te vroege dood van ‘ons moek’ in 1946. Mijn ouders hadden een kruidenierswinkeltje aan de Kweldam en als kind ging ik drie keer per week bij mijn moeder achterop de fiets naar Nijmegen, om op de groentemarkt te gaan staan. Ik moest dan in de gaten houden of er niets gestolen werd, want het was oorlog en mensen hadden honger.” Werkzame leven Op zij twaalfde ging Grad werken voor een boer en na twee jaar verhuisde hij naar de steenovens. “Uiteindelijk ben ik bij de Swift-schoenenfabriek aan de slag gegaan. Daar heb ik mezelf gedurende 11 jaar geschoold en opgewerkt. Na die periode ben ik in dienst getreden bij (toen nog) de gemeente Ewijk, in de buitendienst. Daar heb ik met veel plezier tot aan mijn pensioen gewerkt.”

Grote liefde

Op zijn 17e kreeg Grad verkering met Maria Bosch, een vriendin van zijn oudste zus. “Ik was gek op haar maar ze maakte het uit om non te worden. We hielden wel contact en na drie jaar was ze opeens terug. We pakten onze verkering opnieuw op en trouwden in 1958. We kregen twee zoons en twee dochters, die het allemaal heel goed doen en waar ik enorm trots op ben. Maria stierf in 1989, aan kanker. We hebben aan haar een fijne en lieve vrouw en moeder verloren. Haar mis ik nog elke dag.”

Actief en betrokken

Grad is altijd zeer betrokken geweest en actief in het verenigingsleven. Voor zijn vele bestuurs- en vrijwilligerswerk heeft hij dan ook een koninklijke onderscheiding mogen ontvangen. “Ik ben tevreden over mijn leven; dat was mooi. Als ik er niet meer ben hoop ik dat ze me herinneren al een Maas en Waler in hart en nieren!” Tekst & foto’s: RvL en GVH

39


13De

vak

specialist

Van Hulst Beuningen De meest complete verf- behang- speciaalzaak in Maas & Waal.

Wilhelminalaan 10 6641 DG Beuningen

Mijn Haarzaak Druten Altijd de perfecte uitstraling en een gezellige sfeer.

Kattenburg 38 6651 APÂ Â Druten

Henricus Hoeve Beneden-Leeuwen Biologische zorgboerderij op een mooie locatie voor zorgvragende mensen.

Mosterdwal 10 6658 KT Beneden-Leeuwen

Floranta Afferden Hoveniersbedrijf met passie voor al uw tuinaanleg en -onderhoud. Koningsstraat 85B 6654 AC Afferden

Bellex BovenLeeuwen Op maat gemaakte steiger- en douglashouten meubelen

Florastraat 1 6657 AM Boven-Leeuwen

Huisman Groep Druten Uw innovatieve totaalpartner in elektrotechnische installaties van verwarmings- tot zonne-energiesystemen.

Koningsstraat 101 6651 KK Druten


VEEL KENNIS IN DE REGIO De winkelcentra in de regio onderscheiden zich veelal door gespecialiseerde zelfstandigen. Daar vind je nog veel vakspecialisten, je kunt er gratis parkeren, men heeft tijd voor een praatje en er hangt altijd een gemoedelijke en gezellige sfeer. Maas & Waal4all XL zou u best met alle vakspecialisten kennis willen laten maken maar vanzelfsprekend is dat hier niet mogelijk. We geven hier daarom een impressie.

Zandroos Afferden Streekproducten, kerstpakketten en brunch en high tea bij Catootje.

van Heemstraweg 48B 6654 KE Afferden

Enorm Dick Smits Dreumel

IJzersterk in gereedschap, techniek, veiligheid en service.

Rooysestraat 45 6621 AJ Dreumel

Natuurlijk Bloemen van Marieke Druten

Skiservice Ewijk De winter- en wandelsportspeciaalzaak, ook voor huur en onderhoud.

Unieke creaties op het gebied van bloemen, planten en decoratie.

van Heemstraweg 8B 6644 KG Ewijk

Hogestraat 11 6651 BD Druten

Megens Druten Wij maken het goed, ook bij u thuis.

Nijverheidsweg 5 6651 KS Druten

Kluswijs Beneden-Leeuwen De complete bouwmarkt voor de professional en de doe-het-zelver.

Korte Brouwersstraat 14 6658 AC Beneden-Leeuwen

Schraven Hoveniers Wijchen Al dertig jaar tuinontwerp en -onderhoud met een stijlvol karakter.

Oosterweg 279 6603 AA Wijchen

Tuincentrum Bull Beuningen Voor ieder seizoen: tuin, wonen en lifestyle.

van Heemstraweg 82 6641 AG Beuningen


wintersportbeurs Nieuw EN Gebruikt

Gratis Entree! Grote parkeergelegenheid

InBRENG

Zaterdag 8 november 10:00 - 17.00 uur

Verkoop Zondag 9 november 10:00 - 17:00 uur

Uitsluitend: carveski’s, skischoenen, sneeuwkettingen, snowboard, skiboxen en skikleding. Geen accessoires

De Wintersport en Wandelsport Speciaalzaak

Koningstraat 85 B Afferden

Famerpot

DE LEUKSTE WOONIDEËEN ONDER EEN DAK!!

turquoise

hoogte 28 cm

K AS

83 Huis Tuin &

OUTLET

9 voor

van 23,9

00 , 2 1 Kruk Root zeer decoratief

van 9,95

3,

h 36 x 40 x 23 cm

voor

50

9 voor

van 69,9

0 35,0

Pot Bubble

h 19 x 14 cm excl. plant

Openingstijden: maandag t/m donderdag: 9.30-18.00 uur, vrijdag: 9.30-20.00 uur, zaterdag: 9.30-18.00 uur 9.30-

Elke

ZONDAG ZOND OPEN van vaan 12.00 ttot 17.00 uur

Candy

glazen pot

0 voor van 12,5

6,

25

Bouddha hoofd wit

P t Pot Bordeuax Ø 19 x 20 cm excl. plant

9 voor

van 11,9

6,

00

9 voor van 19,9

10,

00

van Heemstraweg

Pot Cement

h 23 x 23 cm excl. plant

BEUNINGEN

naast

voor van 4,99

2,

50


Robin en Mark van der Weerden

betrokken bij uw veiligheid

Rij veilig, ook in de winter! Aan de Van Heemstraweg in Beuningen ligt het bandenbedrijf van de broers Mark en Robin van der Weerden, een familiebedrijf dat al 70 jaar gespecialiseerd is in de levering van autobanden en velgen en het verstrekken van deskundig advies daarover. Beide broers leggen u in dit artikel uit, hoe belangrijk uw banden voor uw veiligheid zijn, het gehele jaar door. Van der Weerden Banden werd 70 jaar geleden in Nijmegen opgericht door de grootvader van Mark en Robin. Mark: “Hij startte in een klein winkelpand aan de Bloemerstraat in Nijmegen. Onze vader volgde later zijn voorbeeld, maar specialiseerde zich in eerste instantie in vrachtwagenbanden. Toen de oliecrisis kwam en de handel op de zakelijke markt terugliep, vormde hij zijn bedrijf om naar een bandenbedrijf voor luxe auto’s. Hij verhuisde eerst naar Weurt, maar in de jaren zeventig was het qua locatie aantrekkelijk om het bedrijf naar Beuningen te verplaatsen. Daar zijn wij hem uiteindelijk in 1988 opgevolgd. Vader komt nog elke dag even bij ons langs om een kopje koffie te drinken en wat hand- en spandiensten te verrichten, want zijn betrokkenheid is nog steeds groot.”

“Het belang van de juiste banden wordt nog steeds onderschat”

zomerbanden kom je daarom bij glad weer nauwelijks weg en dat kan tot schade leiden.” Robin: “Natuurlijk is de bandenverkoop ons beroep, maar we voelen ons daarnaast bijzonder betrokken bij de veiligheid van onze klanten. We geven daarom altijd uitgebreid advies.”

Opslag

Omdat niet iedereen de ruimte heeft om banden na een seizoenswissel op te slaan, beschikt Van der Weerden Banden over een ruime winteropslag. Mark: “We hebben ruimte om voor een duizendtal klanten wielen op te slaan en natuurlijk zorgen we ook voor een deskundige bandenwissel aan het begin van de lente of herfst. Zo zorgen we ervoor dat u altijd met het juiste banden veilig de weg op gaat.”

High-tech product

Mark en Robin vinden hun werk na 26 jaar nog steeds een uitdaging. Robin: “We vinden het contact met onze klanten bijzonder plezierig en het is fijn om mensen te adviseren als het om hun veiligheid gaat.” Mark knikt: “ We merken dat het belang van goede banden nog steeds onderschat wordt. Veel mensen weten niet dat de moderne autoband een high-tech-product is en vaak zien we klanten die totaal verkeerde banden onder hun auto hebben. Soms hebben klanten met een SUV bijvoorbeeld een traditionele band onder hun auto liggen of rijden klanten op banden met een verkeerd draagvermogen. De opbouw van een band bepaalt wat hij aankan en je ziet steeds meer dat er voor specifieke auto’s speciale typen banden worden ontwikkeld.” Robin vult Mark aan: Ook de rolweerstand van een band is belangrijk, want die bepaalt voor een deel het verbruik van de auto. Een hybride auto bijvoorbeeld moet een band hebben met een lage rolweerstand.”

Winterbanden Specialist

“Met zomerbanden loop je ’s winters meer risico op schade” Banden voor alle merken en typen

Van der Weerden Banden levert banden voor alle merken en typen auto’s en voor alle seizoenen. Ook kun je er terecht voor bijbehorende wielen, van stalen wielen tot lichtmetalen velgen. Mark: “Het maakt veel uit welke band je in welk seizoen rijdt. Zo groeit gelukkig het besef dat winterbanden beslist geen overbodige luxe zijn. Zomerbanden worden onder de zeven graden stugger en hebben geen afvoermogelijkheid voor sneeuw en ijs. Winterbanden daarentegen zijn van een zachtere compound (materiaal) en beschikken over een lamellentechniek die sneeuw en ijs uit de band drukken. Daardoor heb je veel meer grip in het natte seizoen. Met

Van Heemstraweg 27 6641 AA Beuningen Tel. 024-6772288

www.vdw-autobandenservice.nl


Care for Women Maas en Waal

• Voor vrouwen van alle leeftijden • Advies en begeleiding in kwesties waarbij hormonen een hoofdrol spelen • Van Anticonceptie en Afvallen tot Zwangerwens en Zweetaanvallen Nu ook in Het Land van Maas en Waal, een plaats en alle tijd, voor deze vragen en meer! Welkom in het Leefstijlcentrum De Remise. Uw specialiste Tanja Haarbosch t.haarbosch@careforwomen.nl 06-20091558

Bellex Binnen en Buiten Meubelen Florastraat 1 6657AM Boven-Leeuwen 0487-591647 06 81 474 767

Mr. Van Coothstraat 8a 6651 ZJ Druten

www.bellexmeubelen.nl bellexmeubelen@gmail.com http://www.marktplaats.nl/verkopers/16387030.html?currentPage=1

De Leeuw voor Tuin, Dier en boerderij benodigdheden te Maasbommel en Ravenstein Maak nu kennis met Victoria mengvoeders & De Leeuw dierenvoeders in Maasbommel & Ravenstein. Vanaf nu kunt u alle producten van Victoria mengvoeders direct bij De Leeuw dierenvoeders in maasbommel bestellen. Naast diverse andere merken dierenvoer en strooisel kunt u bij ons een op maat gemaakt mengvoer pakket van Victoria mengvoeders verkrijgen, Leveren wij u ook meststoffen en dierenvoeders in zak goed, bulk of big bag. De leeuw is het adres voor al uw veehouderij benodigdheden, alles voor uw jongvee, Melkstal, Akker & grasland (meststoffen, groenbemesters, mais en andere zaai zaden), inkuilplastic & toebehoren, werk kledingen, laarzen, klompen stalstrooisel, ruwvoer en nog veel meer! Ook alles voor uw huisdieren en paarden van diverse merken paardenvoer tot benodigdheden.

Op 5 november is er weer een GRATIS plastic inzamel dag! Van 9.00 uur t/m 17.00 uur

U kunt dan Gratis al uw landbouwfolie, wikkelfolie en plastic op de locatie in Maasbommel komen brengen. U hoeft alleen zorg te dragen dat het plastic gebundeld en handschoon word aangeleverd (de koffie staat klaar en een gratis attentie van Victoria mengvoeders). Het team van de leeuw voor tuin, dier en boerderij hoopt u te mogen begroeten in onze winkel in maasbommel.

Bedrijfsweg 2a 6627BC Maasbommel 0487-561676

Voorkomen is beter! Voorkomen dat inbrekers het op uw woning gemunt hebben, kunnen we helaas niet. Wel kunnen we ervoor zorgen dat het “slechts” bij een poging blijft. Maar let op, goede inbraakdetectie is veel méér dan bijvoorbeeld het installeren van sensoren en/of camera’s. Daarom start onze advisering altijd met een inventarisatie van uw risico’s. Op basis daarvan stellen we een beveiligingsplan op. Onze dienstverlening is BORG erkend. Advies en realisatie van uw inbraakbeveiligingssystemen zijn dan ook van het hoogste niveau. Meer informatie of een maatwerkadvies? E-mail naar: veilig@huisman-elektro.nl of bel: (0487) 518 555

huisman-elektro.nl


Enorm Dick Smits:

IJzersterke combinatie van product advies en service Uniek bedrijf in de regio

Eind 1996 namen Dick Smits en zijn vrouw Petra de smederij met dorpswinkel over aan de Rooijsestraat in Dreumel. Dick was ervan overtuigd dat een bedrijf met machines, ijzerwaren en gereedschappen ook in Dreumel aan kon slaan. Binnen no-time was de oppervlakte van de zaak verdubbeld. Het bedrijf groeide snel, maar in 2003 sloeg het noodlot toe toen Dick verongelukte. Petra Smits zette samen met haar medewerkers het bedrijf voort en maakte Dick’s droom waar. Hieronder leest u hoe dat in zijn werk ging.

Martijn Rademakers en Petra Smits

Van dorpswinkel tot specialist

Dick Smits zag niet alleen de noodzaak in specialisatie, maar richtte zich eveneens sterk op het adviseren van zijn klanten. “Al snel kon hij het niet meer alleen af”, vertelt Petra. “De zaken liepen uitstekend en in 1998 kochten we het winkelpand en namen Martijn Rademakers aan. Vanaf dat moment groeiden we sterk en in 2002 nam Dick de HUBO-vestiging in Beneden-Leeuwen over. Martijn: “Om aan de vraag van onze klanten te willen voldoen en hen goed te kunnen bedienen móesten we wel blijven uitbreiden. We wilden immers leveren waar de klant behoefte aan had. Daarnaast hebben we ons altijd onderscheiden door klantvriendelijkheid, kennis, kwaliteit en het geven van gezellige maar ook leerzame workshops.”

De schouders eronder

Na het noodlottige ongeval van Dick in november 2003 twijfelde Petra geen moment. “Ik wilde verder met het bedrijf, zoals Dick dat voor ogen had”, vertelt ze. Ik heb alles op een rijtje gezet en, besloten om er de schouders onder te zetten. We gingen terug naar één zaak in Dreumel, waar we ons ontwikkelden tot een echte specialist.” Tot en met 2013 hebben Petra en Martijn een verhuizing sterk overwogen, maar de invloed van de crisis heeft op die afweging een rem gezet, omdat er voor het pand geen duidelijke herbestemming was. “We hebben kortgeleden opnieuw verbouwd, dus voorlopig blijven we hier nog wel even zitten.

Veilig wonen

Vanaf 2000, toen het Politie Keurmerk Veilig Wonen werd opgezet, besteedde Enorm Dick Smits steeds meer aandacht aan het specialiseren in hoogstaand hang- en sluitwerk en beveiliging. Petra: “De politie stuurde mensen na een inbraak steeds meer door naar ons voor advisering en levering op het gebied van inbraakpreventie. Dat leidde tot de introductie van het zogenaamde ‘”Lockmaster-concept’. Op dat gebied is ons assortiment dan ook zeer uitgebreid. De laatste tijd wordt ook de veiligheid van senioren steeds belangrijker, omdat mensen steeds langer thuis blijven wonen. Voor hen leveren we draadloze alarmsystemen, waarin ook de personenalarmering kan worden ondergebracht. Ook leveren we producten als brand-, rook- en koolmonoxyde-melders.” Petra en Martijn zijn door de laatste verbouwing hun totaal vernieuwde winkel met shop-in-shop concepten klaar voor de toekomst en werken nog elke dag aan de realisering van Dick’s droom. Vandaar dat je Enorm Dick Smits zeker een uniek bedrijf in de regio kunt noemen!

Ontzorgen door specialisatie

De specialisatie leidde tot steeds meer klanten uit de regio en team breidde steeds verder uit. “We bedienen zowel de zakelijke als de particuliere markt en geven advies op locatie. Het ontzorgen van de klant is dan ook steeds meer centraal komen te staan in onze bedrijfsvoering. In 2010 is Martijn als partner in het bedrijf toegetreden.”

Het Lockmasterconcept

Shop-in-shop

Het assortiment van Enorm Dick Smits is door de jaren heen steeds verder verbreed. Kernactiviteit bleef het bijzonder uitgebreide assortiment aan ijzerwaren. Naast de specialisatie op het gebied van machines en elektrisch gereedschap groeide het assortiment de laatste jaren steeds verder. De verfafdeling van het bedrijf werd uitgebreid en is inmiddels een officieel VakVerfServicepunt van Wijzonol, waar je niet alleen alle soorten verf en beits kunt laten mengen, maar waar je ook terecht kunt voor een professioneel advies. Daarnaast is er een shop-in-shop gekomen voor bedrijfskleding en een voor tuinmachines. Ook beschikt Enorm Dick Smits over een eigen reparatiedienst met een eigen monteur, waar de klant snel kan worden geholpen. Desgewenst krijgt hij zelfs een leenmachine ter beschikking. Een bijzonder specialisatie is de woningbeveiliging en het kwaliteits-hang- en sluitwerk, waarover in de volgende alinea meer.

Eigen reparatie afdeling VakVerfServicepunt Wijzonol

Enorm Dick Smits Rooysestraat 45 6621 AJ DREUMEL 0487-573392 www.dicksmits.nl


Kom genieten

bij de Zandroos

Heerlijk brunchen, lunchen of een High Tea bij Catootje. (Graag van tevoren reserveren) Vanaf half november is de Landwinkel weer helemaal in kerstsfeer. Informeer ook eens naar onze sfeervolle kerstpakketten.

Landwinkel en Fruittuin De Zandroos van Heemstraweg 48b 6654 KE Afferden tel. 0487-514102 www.zandroos.nl

Wintercheck

MOOI WERK WERKT! Huis aa

n Huis

Verspr

eid

Winterbanden

TieL

altijd scherpe prijs

jrg 1 • nummer 1 • december

Huis aan Huis Verspreid

verhoogde oplage 50.000 ex.

magazine

xl

magazine

ma as Wa aL &

2014

• 70 jaar bevrijding n • OnderneMende vrOUWe • FLiPje

jrg 2 • num

mer 3 • juli

Opslag winterbanden

xl

2014

• 70 jaar be vrijding • ijsroute • Zomer Zo theid

€ 25,- per set

Kerst 2014

bUSineSS Media....4all

recreëren leven wonen ondernemen

busin

ess media....4all

leven wonen ondernemen

Zomer recreëren

GROOT Flyer Campagne Voordeel

Pakket: 10.000 A5 Flyers drukken, vormgegeven, opgemaakt, eindredactie en verspreid opgevolgd door 2 x 1/8 full colour advertentie in grootste regionale full colour tabloid magazine Maas & Waal….4all XL en/of Tiel4all XL inclusief online adverteerdersservice en opmaak advertentie.

nu slechts 670 euro

* papiersoort 170 grams mat of glanzend papier, prijzen zijn exc. BTW

Bosch Car Service Garage Vermeer & Kersten Zonnebloemveld 5 6641 TA Beuningen Tel.: (024) 677 93 53 www.garagevermeerkersten.nl

Wij doen alles voor uw auto

Voor al uw drukwerk en communicatie-uitingen. Interesse bel met Henk van der Bend tel. 06 43 57 34 05 | 024 6776930 | info@printrendement.nl


Ketel actie Remeha Tzerra CW4

+ Isense klokthermostaat

y

1.274,-* Prijs is all-in i.c.m. servicecontract* (incl. installatie binnen 1 meter en excl. dakdoorvoer)

Actieperiode geldt tot 1 januari 2015 (0487) 58 03 50

(*vraag naar de voorwaarden)

14285

Bel

Nijverheidsweg 5, Druten • service@megens-installaties.nl

www.wijmakenhetgoed.nl


BurgGolf Wijchen BurgGolf exploiteert negen golfbanen in Nederland. De golfbanen liggen verspreid over heel Nederland er is dus altijd een golfbaan bij u in de buurt. BurgGolf Wijchen, gelegen in recreatiegebied de Berendonck beschikt over een prachtige 18 holes baan, maar ook over een spannende 9- holes par-3 baan, die ook bespeeld mag worden door de golfer zonder GVB. Er zijn ook diverse oefenfaciliteiten aanwezig, zoals een driving range, een putting- en chipping green. Bij onze Golf Acedemy zijn PGA- gekwalificeerde professionals in dienst die u kunnen begeleiden op weg naar het GVB (tegenwoordig handicap 54) of u kunnen helpen met het verbeteren van uw techniek.

Restaurant Magnolia’s In restaurant Magnolia’s gelegen aan de golfbaan , met uitzicht op de 18 holes baan kunt u heerlijk lunchen dineren en natuurlijk gewoon genieten van een lekkere kop koffie met onze appel crumbel of een goed glas wijn. Ons team staat graag voor u klaar om van uw verblijf een succes te maken. Daarnaast beschikt BurgGolf Wijchen ook over 3 vergaderzalen, deze bieden per stuk maximaal plaats voor 60 personen. Het uitzicht, de uitstekende service en uitgebreide vergadermogelijkheden maken vergaderen bij BurgGolf uniek.

BurgGolf Wijchen faciliteert verschillende activiteiten voor de zakelijke klanten. Bedrijven kunnen hier vergaderen, lezingen houden, lekker eten en dat combineren met een dagje golf, een masterclass of deelnemen aan een competitie binnen de business club. Verschillende ondernemingen doen mee, dus dat is ontspannen en netwerken tegelijkertijd. Ze kunnen zich bovendien inschrijven voor het open bedrijfskampioenschap - Business Open Wijchen - en het sportief opnemen tegen collega’s en concurrenten. Wij verzorgen alle facetten van uw bijeenkomst tot in de puntjes, zodat u en uw relatie onbekommerd kunnen genieten. Ook voor een personeelsfeest of jubileum kunt u uitstekend terecht bij ons.

Weg door de Berendonck 40 6603 LP Wijchen tel 024-642 0039 www.burggolf.nl sales.wijchen@burggolf.nl


14Het spel en deballen Sport

Pétanque is een sport voor iedereen! Jeu-de-boules, oftewel pétanque is een sport, die steeds meer mensen aanspreekt. Zo ook in Wijchen. Pétanque-vereniging Le Chateau is een bijzonder actieve sportvereniging met 110 leden. Zij beschikt over een eigen overdekte accommodatie met 12 binnenbanen, 24 buitenbanen en een gezellige kantine. Maas en Waal4All ging er op bezoek en sprak met vier bestuursleden in de mooie bosrijke omgeving. Als ik over de gravelbanen van de vereniging naar het hoofdgebouw loop is het al bijzonder druk met boulesspelers. Ik word ontvangen door voorzitter Jan Botman, secretaris Willem Walraven, penningmeester en oprichter Ben Thonen en bestuurslid publiekszaken Els Peters. In de voormalige gymzaal schuiven we in de verenigingskantine aan tafel en bij een geurende kop koffie vertellen de bestuursleden het verhaal van hun vereniging.

Ontstaan

Pétanque is de officiële naam voor het spel dat in de volksmond Jeu de Boules wordt genoemd. Voor Wijchen ligt de bakermat van de sport bij het kasteel, “of liever nog, op vakantie in Frankrijk”, vertelt Els. Daar ontstond het idee om ook in Wijchen een vereniging te beginnen.“ Ben vult haar aan: “In 2000 richtten Jan Muller en Frans van Tuil onze vereniging op. Zij waren al lid in Grave en Nijmegen, maar Wijchen verdiende, wat hun betrof, een eigen club. Bij de oprichting had ‘Le Chateau’ 65 leden, op de top 141 en momenteel schommelt het lidmaatschap rond de 110.”

Dynamisch

Willem vertelt dat het jongste lid van Le Chateau 49 is en het oudste 84. “De gemiddelde leeftijd ligt iets onder de zeventig. Pétanque heeft in Nederland een wat oubollig imago, maar in werkelijkheid is het een sport voor iedere leeftijd, waarbij concentratie, behendigheid en tactisch inzicht een grote rol spelen.” Ben knikt volmondig: “Als je het gaat spelen is het bijna een virus. Het is zó spannend en verslavend! Voordat je het weet zit je er tot over je oren in.”

Oude gymzaal

Voor Le Chateau was het een mooie ontwikkeling dat de vereniging de oude gymzaal met omliggend terrein aan de Veenseweg van de gemeente kon pachten voor een symbolisch bedrag. De gymzaal werd verbouwd en in de voormalige douche- en toiletruimte kwam een ruime kantine en ook werd er een keuken geplaatst. Toch bleek er in de daaropvolgende jaren een groot nadeel aan het gebouw te kleven: de hal bleek extreem vochtig, waardoor de energierekening onbetaalbaar dreigde te worden en de gezondheid van de leden liep erdoor gevaar. Er moest dus worden uitgekeken naar een structurele oplossing.

Animatie van de nieuwbouw

Nieuwbouw

PETANQUE IN HORSSEN

Continuïteit

Piet van Bunningen (71), coördinator van de jeu-de-boulesgroep uit Horssen (onderdeel van KBO-Horssen), geeft aan dat de jeu-de-boulesgroep nog in de kinderschoenen staat, maar dat er zowel bij senioren als jongeren behoorlijk wat belangstelling is. “Vanuit KBO-Horssen zijn er voldoende leden en vrijwilligers die zich willen inzetten voor de totstandkoming van een echte vereniging. De KBO beschikt inmiddels over een eigen speelveld met drie banen. Daarvoor hebben we van Woonstichting Alphons Ariëns financiële ondersteuning gehad. Na de aanleg hadden we nog wat reserves voor het onderhoud. De kosten daarvoor zijn echter laag en er is dan ook geen sprake van extra contributie voor het jeu de boules. We hopen en verwachten dan ook dat we op korte termijn in Horssen een jeu-de-boulesvereniging hebben.”

Het bestuur van Le Chateau ging aan de slag om de haalbaarheid van nieuwbouw te onderzoeken. Uiteindelijk bleek dat, ondanks de zuinigheid van de penningmeester, de contributie wel omhoog zou moeten. Na stevig lobbyen werd in 2010 definitief voor nieuwbouw besloten en in december 2013 ging de eerste schop de grond in. Na een klein jaar werken nadert het project nu zijn voltooiing, dus binnenkort kunnen de leden van Le Chateau hun competitie lekker warm en droog binnen voortzetten.

Els geeft aan dat Le chateau met name aandacht moet besteden aan de jeugd. “Ook voor jongeren is pétanque immers een geweldig leuke en dynamische sport met een geweldig competitief karakter. We willen ons dus meer gaan presenteren op scholen. Ook willen we vaker promotiedagen en toernooien organiseren. Ook voor het bedrijfsleven kan onze sport een leuk uitje zijn.” Ben vult haar aan: “Mensen die de sport eenmaal gespeeld hebben, zijn er meestal enthousiast over. Vaak vergeet men dat ook weer. We willen dus duidelijker en vaker aantonen dat we bestaan en een levendige vereniging zijn.” Jan besluit: “We blijven aan de weg timmeren en hopen dat onze nieuwe moderne accommodatie gaat bijdragen aan een gezonde continuïteit. De sport is het waard!”

Tekst: RvL foto’s: Rvl en PlC

Petanque Le Chateau Veenseweg 17A 6603 AN Wijchen tel. 06-10312342 www.lechateau-wijchen.nl

49


geopend Grace Janssen

Schoonheidsalon ZoMooi in Wijchen is geopend! Op 21 september 2014 heeft Schoonheidsalon ZoMooi haar deuren feestelijk geopend! De drukbezochte opening was een groot succes! De splinternieuwe salon is gelegen aan de Kasteellaan 41-b in Wijchen en wordt gerund door allround schoonheidsspecialiste Grace Janssen. Deskundige op het gebied van acne, medisch pedicure en al vele jaren werkzaam in het vak.

Grace; ‘Ik heb hier maanden naar toe gewerkt en ben blij dat er zo veel mensen op de opening van Schoonheidssalon ZoMooi geweest zijn! Iedereen heeft nu kunnen zien dat we er iets moois van gemaakt hebben. Na een aantal jaren bij andere salons gewerkt te hebben was het tijd om voor mezelf te beginnen. Toen het pand aan de Kasteellaan vrij kwam wist ik meteen dat dit de juiste locatie was.’ Schoonheidssalon ZoMooi werkt met de producten van Maria Galland een internationaal gerenommeerd cosmeticamerk voor schoonheids­instituten en spa’s. Het succesvolle concept van Maria Galland berust op drie elementen: producten, behandelingen en advies. ZoMooi gebruikt de producten niet alleen tijdens de behandelingen, u kunt ook uw favoriete producten bij op www.schoonheidssalon-zomooi.nl bestellen! Overigens is de prachtige nieuwe website is sowieso een kijkje waard! Grace: ’Maria Galland heeft erg goede producten. Alle mensen die ermee werken hebben een speciale opleiding moeten volgen om precieze kennis van de producten op te doen. Want niet ieder product is geschikt voor iedere huid. Het is goed dat daar zoveel aandacht aan besteed wordt, dat is ook precies wat ik wil met ZoMooi. Veel persoonlijke aandacht.’ Bij ZoMooi kan je terecht voor verschillende soorten behandelingen zoals gezicht-, hand-, en voetbehandelingen, maar ook voor massages en Lycon wax behandelingen. Voor een aantal behandelingen heeft ZoMooi een registratie (Provoet en Anbos) waardoor de kosten voor een behandeling vergoed worden door de zorgverzekeraar. Dit geldt voor de acne- en medische pedicure behandelingen. Via de telefoon of email kan ZoMooi hier meer informatie over geven.

Schoonheidssalon ZoMooi is geopend van maandag t/m zaterdag. (ma 12:00-20u, di t/m vr 09:00-17:00u, za 10:00-16:00u) Een afspraak kan telefonisch gemaakt worden (024 6637638) of via de website.

Een afspraak maken kan ook online!


Een dag van beleven Wellness, welzijn en welbevinden bij Gasterij De Arend in Winssen

Op 9 november a.s. vindt de start plaats van een nieuw event:Wellsamen Event is een initiatief van schoonheidsspecialiste en medisch pedicure Vera Winnemuller uit Ewijk en fysiotherapeute en masseuse Nadine Nouwen uit Beuningen. In hun professionele dagelijkse praktijk zien zij regelmatig mensen die onder stress werken en leven en zichzelf te weinig rust gunnen. Zij besloten om een nieuw event te initiëren, om mensen te laten zien dat er meer dan voldoende mogelijkheden zijn om je levensstijl aan te passen.

Het belang van rust Nadine: “We zijn beide nog jong, maar ook enthousiast en gedreven. In deze tijd, waarin iedereen maar doorraast willen we de mensen met het Wellsamen Event laten zien hoe gemakkelijk het is om regelmatig te ontspannen. We willen een stukje bijdragen aan het besef dat rust heel belangrijk is voor je fysieke en mentale gesteldheid. Mensen zijn nogal eens vergeten hoe belangrijk de zorg voor jezelf is.” Vera vult aan: “Vanuit onze professionele passie zijn we het gewend om mensen te verzorgen. We vinden dat zelf leuk en welzijn en welbevinden staat bij Wellsamen Event dan ook voorop.”

Bezoekers prikkelen Voor de twee organisatoren nadert de grote dag en dat is best spannend. Nadine: “We vinden het ontzettend leuk om van een idee naar realisering te werken. De organisatie van een dergelijk event is als een puzzel, waarvan alle stukjes langzaam op hun plaats vallen. We zijn bijzonder blij met de samenwerking met Gasterij De Arend; een betere locatie hadden we ons niet kunnen bedenken.” Vera deelt haar mening: “Met een grote diversiteit aan deelnemende bedrijven gaan we de be-

zoekers prikkelen. Wellsamen Event is er voor iedereen uit de regio, of je nou jong of oud bent, of man of vrouw, er is voor ieder wat wils!”

Dag van beleven Aan Wellsamen Event nemen een groot aantal bedrijven op het gebied van wellness, uiterlijke en innerlijke verzorging, alternatieve geneeswijzen en mindfulness deel. Maar op 9 november wordt ook de inwendige mens niet vergeten. Gasterij De Arend verzorgt gezonde hapjes, er is een smoothie- en wijnbar, een amuserij en er zijn proeverijen.

Gratis entree De beide organisatoren beluiten: “We willen meer herkenbaarheid geven aan de mogelijkheden van Wellness in de regio Maas en Waal. Daarom is de entree gratis.Voor de eerste honderd bezoekers hebben we een leuke attentie. We hopen onze bezoekers op een fijne, gezellige, laagdrempelige en informele manier kennis te laten maken met een veelheid aan ontspanningsmogelijkheden. Wat ons betreft is dit eerste Wellsamen Event dan ook het begin van een mooie traditie, waar iedereen baat bij heeft!”

Vrij entree

Vera Winnemuller (staand) en Nadine Nouwen (zittend)

Wellsamen Event 9 november 2014 11.00 uur tot 18.00 uur Gasterij De Arend Notaris Stephanus Roesstraat 28 6645 AJ Winssen

info@wellsamenevent.nl - www.wellsamenevent.nl


Een ondernemend stel Patricia Klarenbeek en Vincent Nuijs uit Druten vormen samen een ondernemend stel; Patricia is al 17 jaar succesvol en onderscheidend in Beneden-Leeuwen met haar kapsalon Ruisseau Claire, Vincent is sedert 2013 gepassioneerd verhuurder van luxe campers in Druten. Hieronder vertellen zij ieder over hun gedrevenheid en enthousiasme voor hun vak.

Empathie en vakbekwaamheid

Patricia (38) is geboren en getogen Drutense. Haar dagelijkse doel is, om mensen op een zo hoog mogelijk niveau en tegen een redelijke prijs een fantastisch kapsel te bezorgen. Samen met haar hechte team van zes kapsters streeft zij niet alleen naar onderscheidende, maar ook verrassende haarmode. Patricia: “Empathie voor de klant en vakbekwaamheid zijn daarbij twee belangrijke aspecten. We proberen ons zo veel mogelijk in te leven in de wensen van onze klanten en tegelijkertijd zorgen we voor een hoogstaand kennis- en specialisatieniveau bij onze mensen. Daar gaan we heel ver in. Zo kun je voor elke behandeling bij Ruisseau Claire online reserveren.”

Kennis op hoog niveau

Wat de klant betreft, luisteren de medewerksters van Ruisseau Claire vooral veel, schatten de wensen en behoeften zorgvuldig in en geven een betrokken en persoonlijk advies. Patricia: “Ook zorgen we zo veel mogelijk voor specialisatie van onze medewerksters. Zo heeft medewerkster Manon Kuipers kort geleden een internationaal erkend certificaat op het gebied van haarkleuring behaald. Zij beschikt daardoor over de hoogste competentie op dat gebied. Maar ook op het gebied van curl-design, dunner worden haar of haaruitval volgen we trainingen op het niveau. Daarnaast organiseren we enkele keren per jaar workshops, voor onze klanten zodat ze zien wat ze zelf met hun haar en make up kunnen doen.”

Topproducten

Ruisseau Claire werkt niet alleen met de beste mensen, maar ook met producten van de hoogste kwaliteit. “Tevredenheid alleen vind ik niet voldoende. Wat ons werk betreft, zijn we bij Ruisseau Claire allemaal, in meer of mindere mate, perfectionisten. We willen onze klanten enthousiast maken door meer te doen dan zij verwachten.”

Passie en kennis delen

Onbezorgd rondtoeren

Luxe campers voor een onbezorgde vakantie. Dat is de passie van Vincent. Na een lange carrière in de personenautobranche zocht hij naar een nieuwe uitdaging en vond die in 2013 in de verhuur van volledig uitgeruste luxe campers. “Ik zag vooral in de doelgroep van rond de vijftig en hoger een gat in de markt: Veel mensen vinden een vakantie in een bijzonder luxe camper bijzonder interessant, maar willen of kunnen er het geld niet voor vrijmaken. Ook hebben veel mensen de ruimte niet om zo’n voertuig te stallen. Huren is dan een uitstekende oplossing. Het aanbod in de huidige verhuurmarkt voor de echt luxe camper is klein, terwijl er wel behoefte naar is. Ik ben in die ruimte gesprongen.”

Topklasse

Vincent is wat de verhuur betreft echt voor het topsegment gegaan: hij heeft gekozen voor de luxe camper, omdat die uitgerust is met een 150 PK-motor (i.p.v. de normale 130 pk) en 6 versnellingen. “Daardoor kun je snel opschakelen en accelereren, zowel in het stadsverkeer en in de bergen. Ook heb je geen groot rijbewijs nodig; het normale B-rijbewijs is voldoende. Het is comfortabel reizen in de ruime camper. Vincent: “Die beschikt over een zitgroep met L-vormige bank en sfeervolle LED verlichting. De camper is voorzien van tv met actieve schotelantenne en DVD. De complete keuken is voorzien van een gasfornuis, een ruime koelkast en is volledig ingericht. Op de comfortabele bedden met uitstekende matrassen is het goed slapen. De gemakkelijk te bedienen verwarming en woonruimte-airconditioning voorkomen koude nachten en zorgen bovendien voor heerlijk warm water tijdens het douchen. Extra slaapplaatsen zijn ook aanwezig, met een hefbed boven de zitgroep. Onze campers bieden plaats aan vijf personen. Je kunt dus samen op vakantie, of met het hele gezin.”

Onderhoud en service

Patricia is een ondernemer die vooral vooruit kijkt. “Ik leer van mijn verleden, maar richt mijn blik vooral op de toekomst. Daarbij denk ik zoveel mogelijk vooruit en in oplossingen. Daarom ben ik lid van een overlegplatform van professionele collega’s. Eens per maand overleggen we met elkaar om onze visie verder te ontwikkelen en te verbreden. Door elkaar een spiegel voor te houden en onze passie met elkaar te delen doen we individueel veel energie op. Die draag ik vervolgens over op mijn medewerkster en, indirect, op mijn klanten. Dat die instelling wordt gewaardeerd, merken we dagelijks door onze uitgebreide en nog steeds groeiende klantenkring.”

Vincent haalt heel veel voldoening uit zijn ondernemerschap. “Ik heb alleen maar met blije mensen te maken. Ze gaan blij weg en komen altijd weer blij terug. We doen er alles aan om dat zo te houden; onze campers zijn altijd in nieuwstaat en worden uitstekend onderhouden. Mochten er onverhoopt problemen zijn, dan zijn we 24 uur per dag bereikbaar om advies te geven en eventuele problemen op te lossen. Onbezorgd reizen staat bij ons bovenaan. Duur hoeft dat trouwens niet te zijn; de prijs voor de huur van een luxe camper bedraagt nauwelijks meer dan de prijs van een gemiddeld vakantiehuisje. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Bezoek dan eens onze website.”

Zandstraat 118a 6658 CX Beneden-Leeuwen Tel. 0487-593901 www.ruisseauclaire.nl

Heuvel 42 6651 DG Druten Tel. 0487 - 51 23 32 | 06 - 52 30 11 35 www.camperverhuurdruten.nl

(camperverfacebookpagina’s ze on el de en e Lik 31 december isseauclaire) vóór huurdruten en ru mper in 2015!* idweek met luxe ca a.s. en win een m

Naam: Adres: Tel.: Email: Like op Facebook en stuur deze bon in voor 31 dec naar: kapsalon Ruisseau Claire, Zandstraat 118a, 6658 CX Beneden-Leeuwen *besteden binnen 1 jaar/2015 | beschikbaarheid in overleg | m.u.v. hoogseizoen


Op tv geweest bij SBS 6, RTL 4 en RTL 5 !

Wilt u ook definitief van uw probleemzones af? Wij hebben de oplossing in slechts 3 behandelingen 4 tot 10 cm kwijt! Ontdek de allernieuwste behande-

z

ling van dit moment voor plaatselijk afslanken, de eerste in Nederland! Voor figuurcorrectie is dit de behandeling om overtollig vet te verwijderen. Thermo-CryoLipide is cryo lipolyse met

Voor meer informatie bel vrijblijvend voor een gratis intake gesprek, telefoonnummer 024-3601177.

warmte en elektrostimulatie. Een revolutionaire techniek die vetcellen definitief verwijdert door gecontroleerde koeling en verwarming. Het is een veilige behandeling die het weefsel rond de vetcellen niet beschadigd. De

Of kom op onze open dag zaterdag 6 december van 10:00 u t/m 16:00 u Door Nouveau uitgeroepen als 1 van de Beste Beauty salons uit Nederland!

behandeling is pijnloos en zelfs aangenaam. Dankzij de combinatie van cryo en elektrostimulatie is dit de meest

NA

NA

op de markt is. Na 1 behandeling 22% reductie van vetcellen. De CoolipoTwin biedt een niet invasieve liposuctie door middel van het onderkoelen en verwarmen.

’S CARE MEN O W MEN &

speciaal voor de maas en waal lezers deze november actie voor een schoonheidsbehandeling:

2 personen voor de prijs van 1

Schependomlaan 94 6543XX Nijmegen Telefoon: 024 3601177 info@menandwomenscare.nl www.menandwomenscare.nl

VOOR

effectieve en onschadelijke methode welke momenteel

jaar

Openingstijden van maandag t/m donderdag van 9:00 uur tot 21:00 uur, vrijdag en zaterdag van 9:00 uur tot 17:00 uur

VOOR

Om van deze actie gebruik te maken, actie doorgeven met boeken en coupon inleveren.

50% korting op de eerste onthaar behandeling met

I.P.L Ellipse

Om van deze actie gebruik te maken, actie doorgeven met boeken en coupon inleveren.


laat hardloop- en wandelschoenen altijd (gratis) aanmeten! PK Runningshop Dalwagen 43 6669 CB Dodewaard 0488 480 350 info@pkrun.nl www.pkrun.nl

Hogestraat 39 6651 BG DRUTEN T 0487 785 100 E info@bij-nett.nl W www.bij-nett.nl

Stoere meubels en woon­accessoires van gerecycled materiaal. Puur en doorleefd. www.maiidee.nl info@maiidee.nl 0655721476

Beleef Warme Winter Dagen Bij Nett Lifestyle

Heerlijke producten uit eigen streek

WONEN ANNETTE VAN DEN BOGAARD HOGESTRAAT 39

CADEAU

6651 BG DRUTEN TEL. 0487-785100 06-28599478 INFO@BIJ-NETT.NL WWW.BIJ-NETT.NL OPENINGSTIJDEN: DINSDAG T/M DONDERDAG

SIERRADEN

10.00 - 18.00 UUR VRIJDAG 10.00 - 21.00 UUR ZATERDAG 10.00 - 17.00 UUR

Heerlijke exclusieve bonbons uit Maas&Waal Zandstraat 101 6658 CP Beneden-Leeuwen Tel: 0487 - 59 43 64 info@chocolaterietweeling.nl www.chocolaterietweeling.nl

Hoogbroekstraat 2 6659 KW Beneden-Leeuwen www.fruittuinbloesemhof.nl

Zandstraat 87C Beneden-Leeuwen 0487 506 522 www.pure-fashion.nl

&

Lifestyle

Wellness

Event 2014 bij KlusWijs en GBM Sanitairstudio

Taste Makes The Difference! Voor resultaat ga je de uitdaging aan bij Wilma’s Place! Wielstraat 88 - Beneden-Leeuwen - 0487-59 66 60 www.wilmas-place.nl


&

Lifestyle

Wellness

Event 2014 bij KlusWijs en GBM Sanitairstudio

? k o o e j Kom vember 7 no

Steeds meer aandacht voor persoonlijke verzorging en ontspanning Na het overweldigend succes van GBM Wellness for Ladies hebben de organisatoren, Willy van Gruijthuijsen en Annet Ophof, zich bezonnen om, ook in de toekomst, de grote stroom bezoekers een mooi event te bieden. Uiteindelijk hebben zij besloten om het wellness-event uit te breiden met een lifestyle-tak en zo nog meer de nadruk te leggen op ontspanning en levensvreugde in een door prestatiedruk beheerste maatschappij. Dat kunt u als bezoeker gaan ervaren op 7 november a.s.

Succes boven verwachting

Gratis entree

“Vorig jaar hadden we op ons Wellness for Ladies-event meer dan 400 bezoekers”, vertelt Willy van Gruijthuijsen. Dat was niet alleen voor ons een doorslaand succes maar ook voor de deelnemende bedrijven. Om te voorkomen dat het event ons boven het hoofd ging groeien hebben we de Wellness uitgebreid met een Lifestyle event in onze KlusWijs winkel Dit jaar zijn wij in totaal met 39 bedrijven. Door samen te werken in dit regionaal gezien groots opgezette event kunnen wij als ondernemers elkaar versterken.

Het Lifestyle & Wellness Event vindt plaats op vrijdagavond 7 november van 18.00 uur tot 21.00 uur bij KlusWijs Beneden-Leeuwen en GBM Sanitairstudio aan de Korte Brouwersstraat 14-12 te Beneden-Leeuwen. Zoals ook bij de Wellness for Ladies-events is de toegang bij het Wellness & Lifestyle-event gratis. Kaarten zijn te verkrijgen bij GBM-Sanitairstudio, KlusWijs Beneden-Leeuwen en bij de deelnemende bedrijven. Voor meer informatie:

Wellness én lifestyle Omdat Willy en Annet niet ten onder willen gaan aan hun eigen succes, hebben ze besloten om aan het wellness-event een lifestyle-component toe te voegen. Willy: “Ik merk dat steeds meer mensen last hebben van de prestatiedruk in onze maatschappij. Thuis gezelligheid en geborgenheid zoeken wordt dan ook steeds belangrijker. Het leek ons daarom leuk én nuttig om tijdens ons event meer aandacht te gaan besteden aan ontspanning, zowel lichamelijk als geestelijk en zowel in en om huis als daarbuiten.” Annet vult Willy aan: “Met de uitbreiding van ons event willen we onze bezoekers tonen hoe je gezelligheid en geborgenheid in huis kunt vinden, maar ook hoe je dat daarbuiten op kunt zoeken. We besteden op het Lifestyle en Wellness Event dan ook aandacht aan uiterlijk, ontspanning en beweging.”

Nieuwe partners en producten Natuurlijk betekent de uitbreiding van het event meer werk voor de organisatoren, maar gelukkig heeft het hen niet heel veel moeite gekost om partners te vinden die bijdragen tot een hernieuwd succes. Willy: “Allereerst kunnen de bezoekers kennismaken met een aantal innovatieve ontwikkelingen in onze sanitairstudio: Zo introduceren we de Aqua-Clean, een toilet met wasmogelijkheid voor nog meer persoonlijke hygiëne, hebben we sinds kort de Sunshower en tonen we ook een groot assortiment aan mooie en onderscheidende vloertegels voor sanitair- en leefruimtes.” Annet vervolgt: Het aanbod van bedrijven dat past bij de uitstraling van ons event is verder verruimd. Naast aandacht voor wellness, beauty en lichaamsverzorging hebben we nu ook stands op het gebied van wonen en interieur, sport en beweging en mode en haarverzorging. Ook op het gebied van vrouwengezondheid, natuurgeneeswijzen en massage zijn er een aantal professionals aanwezig, die onze bezoekers kunnen adviseren.”

Gezelligheid en de inwendige mens Natuurlijk ontbreekt op het uitgebreide event ook de aandacht voor de gezelligheid niet. Zo is er live-muziek aanwezig, verzorgd door Only Bert, zorgt keurslager Maarten Kocken van Slagerij Lemmers weer voor overheerlijke hapjes en wordt de bezoeker verwelkomd en wegwijs gemaakt door ‘living statue’, Lenny van den Heuvel. Kortom: het zal weer een avond worden met veel gezelligheid en mogelijkheden om inspiratie op te doen.

GBM Sanitairstudio tel 0487-524931 | 0487-593979 info@gbmsanitairstudio.nl

Kluswijs Beneden-Leeuwen tel 0487-595339 info@kluswijsbeneden-leeuwen.nl


Wimperextensions de beautytrend van het moment! Mooie en sprekende ogen, met wimpers die extra krul en volume geven. Welke vrouw wil dat nou niet? Wimperextensions zorgen voor een perfecte oogopslag zonder mascara te hoeven gebruiken. Wimperextensions zijn synthetische wimpers die door middel van de ‘one by one’ techniek op de natuurlijke wimper worden geplaatst. Om het gewenste effect te bereiken, bepaald de wimperstyliste de lengte, de dikte, de krul en het aantal aan te brengen wimperextensions.

Persoonlijke aandacht, vakkennis en het gebruiken van topproducten van het merk Lash eXtend, zorgen ervoor dat een bezoek aan Nona Manis Beauty & More zeker de moeite waard is. We heten u dan ook van harte welkom.

Op vertoon van deze advertentie

20% korting

op een nieuwe set wimperextensions! Sportlaan 2 6631 BD Horssen www.nonamanis.nl 06-25254202

Mijn HAARZAAK

gaat altijd voor de perfecte uitstraling Een stralende klant maakt onze dag! 2½ jaar geleden is het aanbod op de klassieke Drutense straat De Kattenburg verrijkt met de komst van Mijn HAARZAAK. Linda van Grootheest en haar team van 6 topstylisten zorgt hier dagelijks voor de styling van hun uitgebreide klantenassortiment. Dames en heren in alle categorieën weten feilloos hun weg naar de salon te vinden. Een salon die de afgelopen 6 jaar ontwikkelde van kapsalon aan huis met twee stylisten tot het huidige team van 7 sterke talenten in de designsalon van nu. Klanten vormen het middelpunt in deze wereld van professionaliteit, onderscheidend vermogen en klantgericht advies waarbij de gezellige sfeer hand in hand gaat met duurzame kwaliteitsproducten. Speciaal gevoel Linda praat gepassioneerd over haar overtuiging dat onderscheidend vermogen de sleutel tot succes is voor een salon: “Het is onze missie ervoor te zorgen dat onze klanten zich speciaal voelen, zodat zij zelfverzekerd en met een glimlach onze deur uitgaan. De persoonlijkheid van de klant moet je niet in hokjes willen plaatsen, daarom combineren wij deze persoonlijkheid en hun specifieke wensen met de trends en technieken van dit moment. Het resultaat? De perfecte uitstraling! Als klant sta je bij ons centraal, dat voel je in ieder lid van mijn team – van kleur expert tot topstyliste. Dit maakt Mijn HAARZAAK onderscheidend.” Italiaanse topproducten Duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid zijn voor Mijn HAARZAAK belangrijke onderdelen van het ondernemerschap, aldus Linda: “Het werken met de high end productlijnen van Davines geeft duurzame kwaliteit. Dit Italiaanse merk start vanuit de natuur met milieuvriendelijke producten uit eigen ontwikkelingscentrum gevestigd in Parma Italie, gemaakt van biologische grondstoffen van hun eigen boerderijen. Ook hier staat de mens en onderscheidend vermogen centraal doordat Davines met grote regelmaat zorgt voor goede trainingen. Dit houdt ons team continue scherp. Daarom staan wij als team volledig achter hun merk; een

manier van produceren die staat voor kwaliteit. Ieder jaar ontwikkelen ze trend­ collecties en productlijnen voor optimale kleur, styling en verzorging. Topproducten zorgen voor gezond haar wat leidt tot tevreden en stralende klanten.” Tevreden klanten, dat is waar Linda en haar team altijd voor gaat. Of, zoals ze zelf zegt: “Het mooiste moment is wanneer onze zelfverzekerde en stralende klant de salon uitloopt met een air van ‘Kom maar op’!”

Kattenburg 38 6651 AP Druten Tel: 0487 - 511 804 www.mijnhaarzaak.nl Bezoek ons ook op Facebook : www.facebook.com/mijnhaarzaak


15 Méér Onze dagelijkse dragers dag in dag uit Doede boomsma

VERENIGING IN BEELD

dan vakantieplaatjes en snapshots! Betaalmethode Dinie Wijgerse

vlnr. Alphons Damhuis, Peter Martens en Bas Borremans

Klaarzetten voor het inlijsten

Contrast Fotoclub Maas en Waal viert twintigjarig bestaan Op 1 november 1994 werd Contrast Fotoclub Maas en Waal officieel opgericht. De vereniging bestaat dit jaar dus 20 jaar. Maas & Waal XL wil aan dat heuglijke feit aandacht besteden en ging in clubhuis d’n Bogerd met een drietal (bestuurs)leden in gesprek over creativiteit, techniek, inspiratie en van elkaar leren. Wat begon als een groepje van amateurfotografen is door de jaren heen uitgegroeid tot een actieve vereniging. Als doel heeft zij het bevorderen van amateurfotografie in brede zin en duidelijk maken dat je met een fototoestel veel meer kunt doen dan alleen het maken van vakantiefoto’s of snapshots. Secretaris Alphons Damhuis, Bestuurslid Bas Borremans en lid Peter Martens kunnen daarover meepraten; alle drie zijn zij ervaren amateurfotografen met een lange geschiedenis bij Contrast.

Verder groeien

“Toen Contrast werd opgericht stond de digitale fotografie nog in de kinderschoenen”, vertelt Alphons. “De snelle opkomst van de digitale fotografie zorgde voor een groeiende populariteit van de fotografie en daarmee een sterk groeiend ledenaantal. Na een flinke dip in 2002 groeide het ledenaantal tot 23 leden op dit moment. De verdeling tussen mannelijke en vrouwelijke leden is on-

geveer fifty-fifty. Er is dus nog volop gelegenheid om te groeien en nieuwe leden zijn dan ook van harte welkom.”

Veel samen doen

Bas vult aan: “We staan bekend als een foto’club’. Dat gevoel van gezamenlijkheid willen we écht benadrukken. Een cursusclub zijn we niet, dat willen we ook niet. Het gaat er bij ons vooral om dat je elkaar inspireert, van elkaar leert en samen voor je passie gaat. We bieden incidenteel wel cursussen aan als daar vraag naar is, maar het gaat vooral om het fotograferen zelf. Elke drie weken hebben we een thema, dat onze leden volgens hun eigen creativiteit kunnen invullen. Je kunt dan samen technische problemen uitvogelen, elkaars foto’s zien, er feedback op geven en soms beoordelen we elkaar. Daarvoor hebben we inmiddels een aantal leden opgeleid, want we willen dat wel serieus aanpakken.”

Leren van elkaar

Het leuke van een fotoclub vindt Peter dat je de ontwikkeling van je clubgenoten kunt volgen. “Jongere leden leren daarbij niet alleen van ouderen, maar tegenwoordig ook vaak omgekeerd. De een is meer geïnteresseerd in technische fotografie, de ander meer in creatieve verbeelding. De camera die je gebruikt is niet zo belangrijk, een spiegelreflexcamera is echt geen absolute noodzaak. Het gaat vooral om samen je favoriete hobby te beoefenen en onderzoekend bezig te zijn. De ene keer zijn we bezig met flitstechnieken, de andere keer met macrofotografie. Zo vind je bij Contrast Fotoclub altijd wel een uitdaging! ” Contrast Fotoclub vraagt oud-leden van de fotoclub zich te melden bij secretaris A. Damhuis, tel. 0487-594777 of alfons@contrast-fotoclub.nl. Blauwe Kamer - vergane glorie-1 Martien Brown

57


Haarstudio A1 vernieuwd en terug op vertrouwde locatie!

Nieuwe merken: Balmain volume secret Moroccanoil Sebastian Sassoon

Julianaplein 109 6641 CS Beuningen 024 – 677 61 61

Bowling en Partycentrum

St.Frans WIJCHEN Bij Bowling en Partycentrum St.Frans in Wijchen kun je, naast voor recreatief en competitief bowlen, terecht voor familie-en kinderfeestjes of bedrijfsuitjes. Het centrum heeft daarvoor diverse zalen beschikbaar, voor gezelschappen van 40 tot 700 personen. ACTIE Op dit moment heeft St. Frans een speciale actie: Onbeperkt kipsaté met friet en stokbrood eten en 1,5 uur bowlen voor € 15,00 p.p., i.p.v. € 22,50. Ook is er nu op zondag het FrietBowlen (min. 5 personen) waarbij je een uur kunt bowlen en dan onbeperkt friet, frikandellen en kroketten mag eten voor € 7,50. Voor kinderen tot 8 jaar bedraagt dit tarief € 5,50.

Kinderfeestjes

Kinderfeestjes zijn er bij St. Frans, vanaf € 8,00: bowlen en dan poffertjes of friet of een snack en ranja. Ook zijn er kinderfeestjes met ponyrijden vanaf € 12,50 per kind. Ook heeft St. Frans in de wintermaanden arrangementen met bowlen en gourmetten voor € 25 euro p.p., of Indoor-Barbecue vanaf € 22,50. Voor meer informatie:

BOWLING & PARTYCENTRUM ST. FRANS

www.hetbroertje.nl

Alverna/Wijchen Tel.024-6412218

www.stfrans.com


16 Werken

JONGEREN

in de supermarkt De ideale bijbaan?

In de supermarkten in de regio werken veel jongeren. Naast hun studie verdienen ze zo wat bij als vakkenvuller of caissière. Dat een baan in de supermarkt ook nog eens heel leerzaam is, bleek uit de gesprekken met een drietal jonge supermarktmedewerkers.

Supercoop Wijchen Romee de Bue

Supercoop Wijchen Hugo Heinen

Albert Heijn Wijchen Roy Coenders

Romee is 18 jaar en studeert Productdesign aan het St. Lucas in Boxtel. ‘Ik werk nu bijna een jaar bij de Supercoop. Ik kan mijn uren flexibel indelen en dat is wel fijn te combineren met mijn studie.’

De 19-jarige Hugo stopte vorig jaar met zijn studie Sport- en Bewegingseducatie. ‘Toen zat ik thuis en ben ik een baantje gaan zoeken. Bij de Supercoop kan ik nu 25 tot 30 uur per week werken en daardoor goed sparen. Volgend jaar wil ik Integrale Veiligheid gaan studeren in Den Bosch.’

Roy is 19 jaar en werkt nu drie jaar bij de AH in Wijchen. Onlangs heeft hij zijn MBO-opleiding voor Financieel medewerker afgerond. ‘Nu probeer ik hogerop te komen binnen de Albert Heijn. Ik wil de opleiding voor Teammanager gaan doen en daarna voor Supermarktmanager.’

Wat vind je het leukste aan je werk?

Wat vind je het leukste aan je werk?

Wat vind je het leukste aan je werk? ‘Het is heel sociaal en gevarieerd werk. Iedere dag kom je in aanraking met heel verschillende mensen. Ik denk sowieso dat het goed is een bijbaantje te hebben. Werken is goed voor je sociale contacten. Ook leer ik hier erg veel. Soms zijn mensen teleurgesteld of gefrustreerd als een artikel er niet meer is. Dan moet je daar op een goede manier mee omgaan. Daarvoor heb ik een training gevolgd.’

‘Ik vind het leuk om onder de mensen te zijn. Eerder heb ik ook bij Jan Linders gewerkt, dus ik had al ervaring met werken in de supermarkt. De Supercoop is een fijne werkgever. Als je hard werkt, mag je ook eerder gaan.’

Wat is minder leuk? ‘Dat ik soms vroeg op moet!’

Wat is minder leuk? ‘Ik vind het jammer dat de regels in de supermarkt zo zijn aangescherpt. Zo moet je binnen een bepaalde tijd aan bepaalde werknormen voldoen. Daardoor wordt het plezier in werken een beetje weggenomen.’

Hoe zie jij jezelf over tien jaar? ‘Ik ben heel creatief, net als mijn ouders. Zij hebben een grafisch bedrijf. Later wil ik dat ook! Bijvoorbeeld een bedrijf in standontwikkeling voor festivals of een meubelontwerpbedrijf.’

Hoe zie jij jezelf over tien jaar? ‘Eerst wilde ik alleen maar sporten en leerde weinig. Dankzij mijn werk in de supermarkt ben ik erachter gekomen dat ik toch meer mijn best moet gaan doen op school, want dit werk wil ik niet voor altijd blijven doen! Ik zie mezelf liever in een actief beroep, zoals politieagent.’

‘Het contact met de mensen. Ik heb veel geleerd bij de AH en durf meer initiatief te tonen. Zo spreek ik nu makkelijker mensen aan en kan ik goed contact maken met vreemden. Ook hebben we een heel leuk team en onze manager luistert goed naar onze wensen, dat is ook veel waard.’

Wat is minder leuk? ‘Eigenlijk niets.

Hoe zie jij jezelf over tien jaar? ‘Het werk in de supermarkt vind ik zo leuk dat ik er mee door wil gaan. De vooroordelen van mensen over werken in de supermarkt zijn absoluut niet waar. Het is geen saai werk. Juist erg gevarieerd en het verdient goed. Hopelijk ben ik over tien jaar manager van een Albert Heijn.’

Tekst: MW Foto’s: RvL

59


HORECAPLEIN HORECAPLEIN DRUTEN

r a a D

gebeurt ‘ t

Hogestraat 5, Druten Tel.: 0487-523931 www.dn-optie.nl

Hogestraat 1, Druten Tel.: 0487-512100 www.degoudenleeuw.com

Geniet tijdens de Kerstdagen van ons All Inclusive kerstdiner uitgebreid met feestelijke gerechten! Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4

15.45u – 18.15u 16.15u – 18.45u 19.00u – 21.30u 19.30u – 22.00u

Zaal 2 Zaal 1 Zaal 2 Zaal 1

All Inclusive Kerstdiner Kinderen 3 t/m 7 jaar Kinderen 8 t/m 11 jaar Volwassenen

€ 11,95 € 17,95 € 33,95

RESERVEREN AANBEVOLEN

0487 591346 www.oriental-bovenleeuwen.nl De spaarkaart is tijdens de Kerstdagen alleen geldig in het afhaalcentrum

Nieuwjaarsdag 2015 zijn wij open!

Van Heemstraweg 29 6657 KD Boven-Leeuwen (0487) 59 13 46 info@oriental-bovenleeuwen.nl www.oriental-bovenleeuwen.nl www.facebook.com/WokRestaurantOriental


15

lekker Tapas eten in wijchen

Vanaf 8 maart 2014 is het tweede Broertje geopend in Wijchen. Naast Cuijk kunt u nu ook daar proeven van heerlijke tapas-gerechtjes. Op de kaart van Het Broertje staan meer dan 40 tapas-gerechtjes. Voor de kleintjes is er een speciale kaart. Naast de vaste kaart heeft het restaurant maandelijks wisselende gerechtjes die te vinden zijn op de krijtborden in het restaurant, op de website en op de facebookpagina. In het restaurant is plaats voor 60 gasten en er is een gezellige serre. Het restaurant is te vinden in het centrum van Wijchen, nabij de markt. Het Broertje is ook uitstekend geschikt voor groepen, zowel overdag als ‘s avonds. De medewerkers informeren u graag over de mogelijkheden.

Beuningen on ice: DE IJSTIJD KOMT TERUG! Het heeft de nodige inspanning gekost, maar dit jaar is Beuningen On Ice terug van weggeweest. Zowel jong als oud heeft het evenement afgelopen jaar moeten missen, maar deze winter kan men zich weer warmen aan de gezelligheid in het ijspaleis. Veel vrienden en vrijwilligers hebben hun inzet en steun reeds toegezegd. Zoals vanouds komt er een grote ijsbaan van 700 m² en een aparte kinderijsbaan. Op verschillende avonden wordt er gezorgd voor muzikaal entertainment en fanatiekelingen kunnen zich uitleven in de Groene Heuvels-curlingcompetitie. Rabobank Rijk van Nijmegen maakt het mogelijk dat alle schoolkinderen uit de gemeente gratis een ochtend mogen komen schaatsen in plaats van hun gymles. In samenwerking met de Euregio komen ook Duitse schoolkinderen samen met Beuningse leeftijdsgenoten een ochtend schaatsen. Aan de oudere bewoners van de gemeente wordt eveneens gedacht; voor de bewoners van Alde Steeg is er een koffie-ochtend en alle senioren worden uitgenodigd voor een middag samenzijn met muzikale omlijsting. De organisatoren zijn weer superenthousiast: “Met de hulp en inzet van eenieder wordt Beuningen On Ice 2014 weer een geweldig evenement! “

Wintersportbeurs Ewijk

Skiservice Ewijk houdt op zondag 9 november 2014 weer de jaarlijkse Wintersportbeurs. De beurs is ontstaan als extra service van het bedrijf en wordt dit jaar voor de 26ste keer gehouden. Op zaterdag 8 november a.s. kan men in MFA ‘t Hart tussen 10.00 en 17.00 spullen inbrengen voor de verkoop. Op de beurs zijn o.a. nieuwe en gebruikte ski’s, stokken, sneeuwkettingen, wintersportkleding en snowboards te koop. De wintersportbeurs is een intiatief van Erik Jansen, die al meer dan 25 jaar aan de Van Heemstraweg in Ewijk met ski’s en snowboards werkt. Door zijn grote passie heeft hij zich ontwikkeld tot een landelijke specialist op wintersportgebied. De wintersportbeurs ziet hij niet alleen als een extra service voor zijn klanten, maar ook als gewoon een leuk evenement voor iedere wintersportliefhebber.

Maas en Waal Kort nieuw in beuningen: outlet-in-store kas 83 Tuincentrum Bull in Beuningen heeft recentelijk een outlet-in-store geopend. Onder de naam Kas 83 vindt u daar een keur aan tuin-, huis- en lifestyle-artikelen tegen concurrerende prijzen. Van potten tot fotolijstjes, van beelden tot vazen en spiegels, Kas 83 biedt voor ieder wat wils. De outlet is onderdeel van het tuincentrum en bevindt zich in hetzelfde pand, aan de Van Heemstraweg 82 in Beuningen.

17 november benefietdiner Hospice Bijna Thuis Huis Op initiatief van Hans van Zuidam en de ambassadeurs van hospice BijnaThuis Huis in Druten heeft een hardloopteam van Maas en Waalse ondernemers op zondag 19 oktober deelgenomen aan de marathon van Amsterdam. Daarbij is circa 1700 euro ingezameld voor het hospice. Voor de deelnemers was dit een mooi succes. Op 17 november a.s. vindt tevens een benefietdiner voor het Bijna Thuis Huis plaats bij Moeke Mooren in Maasbommel. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar, dus haast u!

Stichting Leergeld 2Stromenland zoekt vrijwilligers Vanwege de toename van aanvragen is Stg. Leergeld 2stromenland op zoek naar een aantal intermediairs in de gemeenten Beuningen, Druten, West Maas en Waal en Wijchen. Stichting Leergeld 2stromenland biedt kansen aan kinderen op de basisschool uit gezinnen met minimale financiële middelen om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Hierdoor kunnen ook deze kinderen hun sociale vaardigheden en kennis zo optimaal mogelijk ontwikkelen om later als volwassenen volwaardig te participeren in de samenleving. Een intermediair bekijkt tijdens een huisbezoek samen met het gezin wat Leergeld voor de kinderen kan betekenen. Daarbij moet hij of zij kunnen inschatten of een gezin tot de doelgroep thuishoort. Samen met het gezin formuleert de intermediair vervolgens de aanvraag en bespreekt die met de coördinator. Werktijden zijn zelf in te vullen, de intermediair maakt zelf zijn of haar afspraken. De benodigde tijd is 1 tot 2 dagdelen per week. Eventuele gemaakte kosten worden in overleg vergoed. Bent u een betrokken persoon, die graag minder bedeelde kinderen wil helpen? Neem dan contact op via tel. 06-48549592 of via info@leergeld2stromenland.nl

Wintersportbeurs Ewijk: Dit jaar voor het eerst op een nieuwe locatie:

MFA ’t HART, Den Elt 17 Ewijk geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

61


16

Bedrijvigheid

Winnaars

Allemaal

Ondernemers in het zonnetje bij verkiezingen Ondernemer van het Jaar 2014

Voor ondernemers is het al een eer als zij worden genomineerd voor de titel Ondernemer van het Jaar. Als je die titel dan ook nog wint is er, naast eeuwige roem, ook nog de waardering van je collega-ondernemers. Dit jaar kan het publiek in Wijchen tijdens de ondernemersverkiezing zelfs bepalen wie de uiteindelijke overall-winnaar wordt. Bij het ter perse gaan van deze editie van Maas en Waal XL waren de winnaars van de Maas en Waalse en Wijchense verkiezing nog niet bekend, maar de verkiezingen hebben inmiddels plaatsgevonden en we hebben er een aantal blije ondernemers bij. Ondanks dat we op deze pagina nog niet over de ondernemers van 2014 kunnen schrijven, vond de redactie van Maas en Waal XL het toch een goed idee om alle genomineerden nog eens voor het voetlicht te zetten. Volgens ons zijn zij immers allemaal winnaars! De redactie feliciteert de gekozen ondernemers met het winnen van de titel en wenst hen én alle genomineerden veel zakelijk succes en veel geluk toe. We hopen dat dit initiatief de Maas en Waalse ondernemers nog lang mag inspireren en mag blijven verbinden.

Genomineerden Wijchen: Categorie aanmoediging: Kaatje Jans IJssalon & Chocolaterie Markt 19 Theaterschool Hakoena Categorie productie: Banken Champignons Jansen Bouwontwikkeling Moors Constructie en Machinebouw Categorie dienstverlening: Chinees-Indisch restaurant ASIA De Markies Zaal Broer van de Boom Fotografie

Genomineerden Maas en Waal: 1. MKB , Detailhandel en Horeca Moeke Mooren - Jos, Corry, Joep en Manon Gruijthuijsen De bedrijven van Rob en Josien Ansen: Groepen.nl, IJssalon OhLaLa, vakantieboerderij Olpoda en Gasterij De Dijkgraaf Enorm Dick Smits - Petra Smits en Martijn Rademakers 2. Jonge ondernemer/onderneming Scout - Monique Schuurmans Genieten en meer - Johan en Milena Visser Drogisterij van der Wielen - Nadine van den Hazelkamp 3. Industrie en Dienstverlening Maas en Waal Schoonmaak- en bedrijfsdiensten - Jos Veens Raster Industriële Automatisering BV Jan Dekker en Rob Kits Steenfabriek Vogelensangh - Han en Marcel Arts van der Zanden 4. Agrarisch Henricus Hoeve - Henk Marijke en Hanneke Hoefnagel Varkenshouderij De Middenweg VOF - Johnny en Danielle Bull Melkveehouderij Gijsbers - Nicky en Margreet Gijsbers & Henk en Helma Gijsbers

WOORD SUDOKU Als u deze Sudoku met letters (= Woord Sudoku) volledig hebt ingevuld moet elke kolom, elke rij en elk horizontaal blok van 5 bij 2 velden de tien verschillende letters precies eenmaal bevatten. Aan deze Woord Sudoku zijn drie extra groepen van 10 samenhangende velden toegevoegd met de vorm van twee ovalen en één diagonaal, die deze tien verschillende letters ook precies eenmaal moeten bevatten. Door logisch gebruik te maken van de eigenschap van deze drie extra groepen kunt u deze Woord Sudoku uniek oplossen. In de ovaal rechtsonder ontstaat in het veld, gemerkt met een stip, met de klok mee, een betekenisvol woord, gerelateerd aan het thema van deze editie van Maas en Waal…4all. In de drie velden, gemerkt met een kruisje, wordt een controlewoord gevormd. De oplossing van deze Woord Sudoku bestaat uit dit woord + het controlewoord. Stuur uw oplossing uiterlijk 25 november 2014 naar info@businessmedia4all.nl onder vermelding van Woord Sudoku Magazine Maas&Waal4All november 2014, contactpersoon en telefoonnummer en u maakt kans op een streekpakket ter waarde van 25 euro van De Zandroos uit Afferden. De prijswinnaar krijgt persoonlijk bericht in de week na 25 november 2014.

S

D L

N

62

G

N P

x

M A

x

I

E S

P

L D

N L

I I

D N I

I

S L

L

E D

A

P

.

M E

Win een Streekproductenpakket t.w.v. 25 euro van Fruittuin de Zandroos

x

A

I

E

N

D

Te gebruiken letters: A D E G I L M N P S © 2014 Oplossing september 2014:www.sudoku-variations.com GASTVROUW Controlewoord: VAT De winnaar van de vorige Woord Sudoku, editie september 2014 is Margot Frösch uit Beuningen.


Grootste sfeeren cadeaushow van het land van Maas & Waal!

Kerst- en sfeershow

nu open!

% 20 KORTING

Extra sfeer- en cadeaushow openingsvoordeel! Knip uit, lever in en profiteer van extra korting! Deze kortingsbon is alleen geldig bij GroenRijk Beneden Leeuwen in de periode za. 1 t/m zo. 16 november 2014 en kan ingeleverd worden bij aankoop van 1 artikel naar keuze uit het gehele assortiment m.u.v. lopende acties, bestrating, tuinbonnen, gasvullingen en bestellingen.

op 1 artikel naar keuze

Voor openingstijden kijk op www.groenrijkbenedenleeuwen.nl GroenRijk Beneden Leeuwen • Zandstraat 149 • 0487-595821 • groenrijkbenedenleeuwen.nl wk42 Adv stralend groen 267x388mm.indd 1

17-10-14 17:16