Isolatie4All, nummer 12, december 2022

Page 1

goed isoleren doe je samen isolatie4all State of the art isolatiewerk isolatie4all isolatie4all.nl Visie op scholing editie 4 2022 In gesprek met Gerda Stijf Pensioen geregeld?

Klantreferenties

Staveren B.V. / NL

CHAPEAU: STAVEREN B.V.

28 Jaar lang vertrouwde Isolatiebedrijf C.J. van Staveren B.V. te Hoogvliet, onder de rook van Rotterdam, op de MABI Bingo 16. «In die tijd heeft de machine altijd uitstekend en probleemloos zijn werk verricht, het is echt een topmachine», zegt bedrijfsleider Joey van Staveren. Toen het dan ook tijd werd om naar een nieuwe machine te gaan kijken, was de keuze snel gemaakt. «We hebben vervanging van de machine met de medewerkers van de werkplaats besproken en zij kozen unaniem, opnieuw voor de opvolger van de oude machine, de MABI Bingo 16-Z classic, in de hoop dat we opnieuw minimaal 28 jaar probleemloos kunnen produceren».

2 ISOLATIE4ALL
Tore Schumann en naast hem Joey van Staveren en het team. De keuze voor MABI was unaniem.
SWISS MADE
STAVEREN B.V. EN MABI BINGO 16-Z CLASSIC De MABI Bingo 16-Z Classic is veelzijdig en compact met een hoge productie.

Kwaliteit en duurzaamheid

De charme van familiebedrijven is de vaak lange historie die over meerdere generaties loopt. Zo ook bij het in 1980 opgerichte Isolatiebedrijf C.J. van Staveren B.V. Staveren B.V. is één van Nederlands meest prominente landelijk opererende isolatiebedrijven met projecten in zowel de utiliteitsbouw (kantoren en datacenters), de scheepsbouw (zoals LNG-schepen) als in de offshore en petro- en chemische industrie. Daarbij biedt de onderneming met circa zestig personeelsleden een totaalpakket aan: van isolatie en steigerbouw, tot coating, tracing en brandwerende applicaties.

Bedrijfsleider Joey van Staveren (34) is de derde generatie in het familiebedrijf. Hij begon op zijn zestiende op de prefab-/plaatwerkafdeling en zal het bedrijf op termijn overnemen. Vader Coen van Staveren voert de directie en viert volgend jaar zijn vijftigjarig isolatiejubileum. Behalve de familie Van Staveren is er in de bijna 45-jarige bedrijfshistorie nog een constante factor; vanaf het begin vormt MABI, naar volle tevredenheid, het hart van de prefab- en plaatwerkafdeling.

De oude MABI Bingo 16

Joey van Staveren zegt: «Ik weet nog hoe mijn vader mij in 1994 als jongetje van zeven, samen met mijn broer Wesley, meenam naar de vakbeurs EuroBlech in Hannover. We gingen er speciaal naar toe om een indruk te krijgen van de toen net gelanceerde MABI Bingo 16. Accountmanager Tore Schumann belichtte de kwaliteiten van de machine en zo werden we toentertijd in Nederland de eerste onderneming met een MABI Bingo 16. Uiteindelijk heeft deze machine, op twee reparaties na, 28 jaar bij ons probleemloos gedraaid en geproduceerd. Problemen en/of storingen waren er bijna niet en wanneer er wel een probleem of storing was konden wij dit veelal zelf oplossen met telefonische hulp van MABI. Je wilt op een machine kunnen vertrouwen en MABI heeft ons daarin nooit teleurgesteld».

Vervanging

Na bijna drie decennia kreeg de oude MABI Bingo 16 slijtageverschijnselen. Vervanging van onderdelen werd moeilijker en de software was niet meer up-to-date. Er moest een keuze worden gemaakt. Joey van Staveren: «Met een constante stroom aan opdrachten, draaien we een hoge productie, prefab- en plaatwerk. Je moet het dan niet zover laten komen dat de productie stagneert door een machinestoring. Dat wil en moet je ten alle tijde voorkomen!».

Kwaliteit en duurzaamheid

Wereldwijd draaien nog circa 400 exemplaren van de in 1994 gelanceerde MABI Bingo 16. Dat is extreem lang voor een productiemachine en zegt veel over de kwaliteit en duurzaamheid waarmee de MABI-machines worden geproduceerd. Joey van Staveren: «Een MABI machine is de top en hoger dan de top kun je niet komen».

Naadloze overgang naar de MABI Bingo 16-Z Classic De prefab-/plaatwerkers van Staveren B.V. kunnen door hun jarenlange ervaring lezen en schrijven met de MABI Bingo 16 en dat is met de nieuwe versie, de MABI Bingo 16-Z Classic ook zo. «De mechanica van de nieuwe generatie is min of meer hetzelfde. Alleen nieuwe software en wat kleine veranderingen in de omkasting onthullen dat het hier om de nieuwe generatie MABI Bingo 16-Z Classic gaat. De techniek heeft zich bewezen, dus was het voor ons een bijna naadloze overgang. Met de nieuwe software en een nieuwe uitstraling tillen ze de oude generatie naar het heden. De vorige machine hebben we in 1994 aangezet en een paar maanden geleden uitgezet. We hebben daarom ook bewust hetzelfde type machine gekozen. De MABI Bingo 16-Z Classic past mooi binnen ons bedrijf en in de werkplaats. We gaan ervan uit, dat we ook de komende 28 jaar geen problemen met deze machine hebben». Na die 28 jaar zal hoogstwaarschijnlijk de vierde generatie Van Staveren aan zet zijn. «Maar ik zal een positief advies geven wat betreft MABI», zegt Joey van Staveren lachend. «Dus het moet raar lopen, willen MABI en Van Staveren ook na 2050 niet samenwerken aan een goede toekomst».

EDITIE 2 2022 MABI AG Werdstrasse 10 CH-5106 Veltheim +41 56 463 65 65
info@mabi.ch
www.mabi.ch
De vorige MABI draaide 28 jaar probleemloos.

VOORWOORD

Samen Sterk

Het woord samenwerking valt weer veel in deze decembereditie van Isolatie4all.

De nieuwe voorzitter van de VIB Gerda Stijf staat open voor goede samenwerkingen om de ambities van de VIB waar te maken.Opdrachtgever, partners en jonge talentvolle leerlingen en medewerkers enthousiasmeren en informeren over (samen) werken in/met een duurzame sector. Want dat is wel duidelijk; Isolatie staat synoniem voor een goede energietransitie & dat doe je niet alleen. Lees in deze eindejaars uitgave de voorbeelden van krachtenbundeling, die de klant toegevoegde waarde bieden en ook werkplezier brengen.

Werkplezier aan state of the art projecten, dat vertel je toch met trots door. Opdrachtgevers en medewerkers zijn de beste ambassadeurs voor goed isolatiewerk en het aantrekken van nieuwe collega’s.

Er wordt hard gewerkt aan het gezamenlijk opzetten van scholingstrajecten en het delen van innovaties, want kwaliteit bepaalt.

Hans Koole nam afscheid als voorzitter van de VIB. Hij onderstreepte nogmaals in zijn afscheidsrede het belang van opname van isolatiedoelen/standaarden bij wet- en regelgeving, de samenwerking met opdrachtgevers en andere marktspelers en de focus op vakmanschap en scholing. Mooie woorden om een goed isolatiejaar 2022 mee te beëindigen.

Het team van Isolatie4all werkt hier samen met de sector ook in 2023 hard weer aan mee. Zichtbaar communiceren en informeren, waar we voor staan.

Veel leesplezier, een goede jaarafsluiting en vooral een gelukkig en zakelijk succesvol 2023.

Yvonne van der Bend

UITGEVER:

Yvonne van der Bend yvonne@isolatie4all.nl

HOOFDREDACTIE:

Yvonne van der Bend (hoofdredacteur) yvonne@isolatie4all.nl

REDACTIEADRES:

Tituslaan 13, 6642 AP Beuningen Tel. 024 67 76 930 Email. info@businessmedia4all.nl WWW.BUSINESSMEDIA4ALL.NL

REDACTIE: Loet van Bergen, Chantal Fransen en Joep Peters redactie@isolatie4all.nl

FOTOGRAFIE: Henk van der Bend en Loet van Bergen Coverfoto Louis Meulstee

VORMGEVING/OPMAAK: Esther Peters

REALISATIE DRUK & PRODUCTIEBEGELEIDING Print Rendement, Henk van der Bend, Beuningen

ADVERTENTIE EXPLOITATIE/ ONLINE-ADVERTEERDERSSERVICE

isolatie4all

goed isoleren doe je samen

VERSPREIDING:

Isolatie4all verschijnt vier maal per jaar. Voor meer informatie over advertentietarieven en/of online campagnes kunt u contact opnemen met Yvonne van der Bend, tel. 024 67 76 930 of mail info@isolatie4all.nl of yvonne@isolatie4all.nl

ABONNEMENTEN

Het tarief voor een abonnement is €26,50 en voor adressen in het buitenland wordt de porti toeslag voor het buitenland doorberekend. Interesse? Mail uw gegevens naar info@isolatie4all.nl

Isolatie4all heeft een oplage van 3000 exemplaren per editie en bereikt 4x per jaar o.a. beslissers op het gebied van thermische en akoestische isolatie voor zowel nieuwbouw als onderhoud in de chemische en petrochemische industrie, utiliteitsbouw, scheepsbouw, offshore, voedingsmiddelen industrie, producenten en leveranciers, adviseurs, installateurs, ingenieursbureaus, trainingsinstituten, scholen, opleidingen en technische diensten. Isolatie4all bereikt alle leden van de VIB op zowel directie als middel managementniveau en ook opdrachtgevers en partijen, die invloed

4 ISOLATIE4ALL
Team Isolatie4all Esther Peters Yvonne van der Bend Henk van der Bend Joep Peters Loet van Bergen Chantal Fransen
12

NIEUWS UPDATE

IN GESPREK MET

Gerda Stijf

DE BLOG VAN

Yves Desmet

OOI

SAMENWERKING

VD Hoek Isolatie Groep Isolatiebedrijf Ettekoven BV VIB NIEUWS

uitoefenen op de sector; overheden, politiek, belangenbehartigers, etc. Relaties van Stichting OOI, CINI en NCTI ontvangen ook de uitgave.

Controlled Circulation; 500 exemplaren worden extra per editie in een wisselverspreiding verspreid onder installateurs, bouwbedrijven en aanpalende doelgroepen.

©2022 Overname van artikelen/ foto’s is slechts mogelijk na verkregen schriftelijke toestemming van de uitgever

Isolatie4all is een uitgave van Businessmedia….4all WWW.BUSINESSMEDIA4ALL.NL

5 EDITIE 4 2022 2850 16
OP STAP MET
Pensioen
5 VRAGEN
Renske Boons 7 8 12 14 16 20 42 46 50 24 28 33 36 38 40
Isopartner Nederland BEDRIJFSVOERING
wet- en regelgeving
AAN
EDITIE 3 2022
Volg ons op facebook linkedin instagram #isolatie4all www.isolatie4all.nl PROJECT IN BEELD
VISIE OP SCHOLING KIJKJE OVER DE SCHUTTING BEURSIMPRESSIE INDUSTRIEL HEAT AND POWER PRODUCTINFORMATIE Armacell Rockwool
Bendit Isolatietechniek

Dodewaard,

+31(0)488 - 482 087, www.jorg.com Software Decoilers Efficiënte productie Kokerwalsen Uitslaan + lasersnijden vanaf coil: verhoogt uw rendement! Coil Lasersnijder ook in compacte uitvoering Nederlands fabrikaat. Jörg maakt snijden geweldig ! Jörg 4960 ISO Kokerstraat Snelle en complete productie van isolatie-kokers Decoilen, richten, ponsen, langsvoren, knippen, walsen en rondvoren Automatisch van coil naar koker NL-Dodewaard, +31(0)488 - 482 087, www.jorg.comDodewaard, 0488 - 482 087, www.jorg.com Dodewaard, 0488 - 482 087, www.jorg.com Dodewaard, 0488 - 482 087, www.jorg.com known for knowledge, built by people www.insulationsolutions.nl technical solutions Insulation Solutions B.V. Minosstraat 40 Postbus 5003 - 5004 EA Tilburg Altijd een antwoord op uw technische isolatievragen! Bij de isolatie van technische installaties wilt u als specialist niet voor verrassingen komen te staan. Vandaar dat u van uw leverancier en zakenpartner verlangt dat hij volledig
is in de wereld van het technische isolatiewerk. De
en het full-service concept van Insulation Solutions
hun waarde. Voor alle vragen over speciale
u als isoleerder een beroep doen op de adviseurs van Insulation Solutions, en de breedte van het leveringsprogramma garandeert dat wij een oplossing hebben voor uw isolatieprobleem.
NL-Dodewaard,
thuis
know-how
bewijzen dagelijks
toepassingen kunt
0488 - 482 087, www.jorg.com
Dodewaard, 0488 - 482 087, www.jorg.com NL-Dodewaard, +31(0)488 - 482 087, www.jorg.com
Dodewaard, 0488 - 482 087, www.jorg.com Dodewaard, 0488 - 482 087, www.jorg.com

NIEUWS UPDATE

60.000 VACATURES: TECHNIEKBRANCHES SLAAN HANDEN INEEN

Door het tekort aan technici dreigt de uitvoering van onder meer de energietransitie en de bouwopgave vast te lopen. Daarom lanceerden vijf technische sectoren in samenwerking met VNO-NCW en MKB-Nederland op 4 november jl. het Aanvalsplan Techniek met tal van onconventionele maatregelen. In het plan worden suggesties gedaan om de arbeidsmarkt voor technici compleet anders in te richten zoals meer mensen te laten kiezen en behouden voor de techniek, slimmer en sneller: hogere productiviteit in de techniek en talent van buiten aantrekken (statushouders). Een van de suggesties heeft -niet verrassend- betrekking op prefabricage. Prefabricage is hét middel dat leidt tot een hogere productiviteit in de techniekbranche en zorgt ervoor dat er in de uitvoering significant minder technici nodig zijn.

KINGSPAN LANCEERT PLAN OM KLIMAATVERANDERING

Kingspan, internationaal marktleider in de bouwwereld, heeft een nieuwe, 10-jarige strategie gelanceerd. Tijdens de Industrial Heating beurs lichtte Kingspan in een pitch deze strategie toe. Een strategie die is opgesteld om een bijdrage te leveren aan de wereldwijde doelstelling om tegen 2030 de CO2 uitstoot met 45% terug te dringen, zoals afgesproken in de overeenkomst van Parijs en bij te dragen aan het realiseren van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN.

Deze ‘Planet Passionate’-strategie bestaat uit 12 ambitieuze doelstellingen die de impact van Kingspan’s bedrijfsvoering en productie aanpakken op de vier kerngebieden: energie, CO2, circulariteit en water, met de volgende toezeggingen die tegen 2030 behaald dienen te zijn. In aanvulling op haar inspanningen op het gebied van duurzaamheid is Kingspan lid van het toonaangevende netwerk voor circulaire economie aan: de ‘Circular Economy 100’ (CE100) van de Ellen MacArthur Foundation.

FUSIE FRANSSEN GROEP*, ISOLIN EN COMBI ISOLATIE (THOLEN): SAMEN STERKER!

De bedrijven hebben een goede naam in de wereld van isolatie gecombineerd met steigerbouw. In de verschillende branches zijn zij geen onbekenden. Het fuseren van Franssen Groep, Isolin én Combi Isolatie tot FCG B.V. is een hele logische keuze. “We kunnen nog efficiënter werken, zitten verspreid door het hele land én bieden een nog breder pakket aan totaaloplossingen aan onze klanten, waarbij vakmanschap, kennis en het familiegevoel belangrijk blijven. Een win-win situatie dus”, aldus Remon Franssen. De komende periode zetten de bedrijven samen alle benodigde stappen om Franssen Groep, Isolin en Combi Isolatie te laten fuseren tot FCG B.V. Er komt een nieuwe uitstraling en er wordt een nieuwe website gebouwd. Klanten en leveranciers kunnen nog steeds rekenen op een oplossings -en servicegerichte manier van zaken doen. Zoals het hoort.

PODCASTSERIE AAN DE BAK

HELPT OM TEKORTEN IN DE TECHNIEK OP TE LOSSEN

Vanaf deze maand brengt Techniek Nederland samen met de redactie van De Makers van Morgen een nieuwe podcastserie: ‘Aan De Bak!’. Samen met prominente studiogasten uit de sector bespreekt podcast-host Diana Matroos (o.a. BNR Nieuwsradio) urgente HR-thema’s. Met als doel: meer mensen werven en samen de tekorten in de techniek oplossen. ‘Aan de Bak!’ is een podcastserie voor iedereen die in de techniek werkt en met personeelszaken te maken krijgt. De technische sector kampt al jaren met een enorm tekort aan personeel. Maar liefst 40.000 tot 60.000 extra mensen zijn er de komende tijd nodig om de uitdagingen op de woningmarkt, de energie- en klimaattransitie het hoofd te bieden. Meer dan ooit is de technische sector de spil in onze samenleving. De eerste afleveringen van ‘Aan de Bak!’ staan vanaf nu live op de podcastkanalen Soundcloud, Spotify en Apple Podcast en op www.demakersvanmorgen.com.

Go Go Go!

FCG B.V. 0166 - 69 27 58 info@fcg.nl fcg.nl

7 EDITIE 4 2022
Wij zijn FCG B.V. een krachtpatser in de maritieme sector, industrie en utiliteitsbouw. Na onze fusie in 2022 staan we sterker dan ooit te voren. Zo zijn wij klaar voor alle isolatie uitdagingen in de toekomst. We ze en deze ijzersterke samenwerking graag door naar 2023. Daar gaan we voor. Fijne feestdagen!
Koude isolatie Thermische isolatie Geluidsisolatie Brandwerende isolatie Steigerbouw Isolerende coatings Isolatie matrassen Heat tracing Turn-key oplossingen Inspectie, engineering en thermografie

In gesprek met GERDA STIJF

Foto Prive Gerda Stijf

Gerda Stijf werd, tijdens de VIB dag op de beurs Industrial Heat and Power officieel geïnstalleerd als nieuwe voorzitter van de brancheorganisatie VIB (Nederlandse Vereniging van Ondernemers in het Thermisch Isolatiebedrijf). Zij nam het stokje over van Hans Koole. De redactie van Isolatie Magazine sprak met de kersverse voorzitter over haar ambitie en plannen. Gerda is gedreven, kijkt fris en realistisch tegen de sector aan. Zij heeft ambities en staat voor samen sterk voor goed isolatiewerk en dat nog beter uitdragen. Tijd voor een nadere kennismaking.

Hoe ben je bij je VIB terechtgekomen?

“In februari ben ik door het bestuur van de VIB benaderd of ik interesse had in deze bestuursfunctie. Hoewel ik geen ervaring heb met de isolatiebranche, was ik wel geïnteresseerd. Ik zie het als een mooie uitdaging en de doelstellingen spraken me ook erg aan. Afgelopen juni is er soort first date geweest samen met een andere kandidaat. Het bestuur heeft toen unaniem voor mij gekozen, omdat ze in mij de persoon zien die de VIB nieuwe impulsen kan geven op weg naar een nieuwe strategie en bestuurscultuur VIB 2.0.”

Wat is jouw eerste indruk van de isolatiebranche?

“Een hele mooie branche met gedreven en professionele vakmensen die nog beter op de kaart gezet kan worden. Gezien ook de mogelijkheden die de isolatiebranche te bieden heeft aan bedrijven om met isolatie energie te besparen en Co2 uitstoot te beperken. In die zin hebben we, mede gezien de energiebesparende maatregelen en de mogelijkheden die deze voor de isolatiebranche brengen de wind mee. Isoleren is een no brainer geworden gezien de enorme korte terugverdientijden. En de huidige hoge energieprijzen dragen hieraan bij.”

Welke ambitie heb jij als voorzitter van de VIB? “Ik heb de opdracht gekregen om samen met het bestuur en in verbinding met de leden de strategische plannen en doelstellingen uit te voeren. Er zijn meerdere doelstellingen opgesteld. Eén ervan is om samen met Stichting OOI, het opleidings- en ontwikkelingsfonds van de isolatiesector, de instroom van leerlingen in het technisch onderwijs te bevorderen. Daarnaast hebben we het bijvoorbeeld over het triggeren van technische potentieel om weer voor een technisch beroep te kiezen. Dit is een enorm probleem wat momenteel speelt in de markt. Daar moeten we met zijn allen iets aan doen en dat geldt ook voor de isolatiebranche. Er verschillende ideeën waarmee we spelen, maar die nog niet concreet zijn. Onlangs is het aanvalsplan van Techniek Nederland, FME en de Metaalunie gelanceerd om meer jongeren te interesseren voor technische beroepen en het MBO-onderwijs. Een plan waar we als VIB graag bij aan zouden willen sluiten.”

Hoe belangrijk is samenwerking binnen de isolatiebranche?

“Zeer belangrijk, want samen sta je sterk en daar wil ik me hard voor maken. Maar ik wil eerst kennismaken met de isolatiebran-

Tekst: Loet van Bergen

9 EDITIE 4 2022
Nieuwe impulsen voor strategie en bestuurscultuur

de slag samen met OOI om te bevorderen, dat jongeren weer gaan kiezen voor een technisch beroep.

Aan

De

che. Op dit moment ben ik bezig met marktverkenning en het voeren van kennismakingsgesprekken met isolatiebedrijven om te kijken wat er speelt in de branche. Als branchevereniging willen wij graag de onderlinge verbinding met de leden opzoeken en weten wat er onder hen leeft en wat er in de markt speelt.”

Hoe zie jij de samenwerking met andere brancheorganisaties?

“Hoewel we als VIB tot de kleinere brancheverenigingen horen, denk ik dat samenwerking met andere brancheorganisaties die raakvlakken hebben met de VIB interessant kan zijn. We zien daar als VIB wel kansen in. Zeker in het kader van de huidige energietransitie momenteel en opleidingen.”

Moet er in dit kader ook een betere samenwerking komen tussen de installatiebedrijven?

“Zeker, want de installatiebedrijven zijn vaak de opdrachtgevers voor de isolatiebedrijven. Wat ik veel terug hoor is dat bij een project het isolatiebedrijf pas op de laatste plaats komt en als sluitpost wordt gezien. Eigenlijk zou het isolatiebedrijf onderdeel moeten uitmaken van het bouwteam waardoor in een beginstadium de isoleerder de opdrachtgever kan adviseren ten aanzien van de mogelijkheden, materialen en montagemogelijkheden. Dit is op dit moment nog niet zo. Dit komt grotendeels doordat er geen Wet- en Regelgeving is op dit gebied. Duitsland en België hebben dergelijke Wet- en Regelgeving wel. Als VIB gaan we kijken op welke wijze wij hieraan mede vorm kunnen gaan geven.”

Welke rol zie je voor de VIB weggelegd in het kader van de energietransitie?

“Ik denk dat we als VIB daar zeker een rol in kunnen spelen. Want energiebesparing begint bij isoleren. Het feit is wel dat bedrijven ervan doordrongen moeten worden dat isolatie geen kostenpost is, maar een investering die in een paar jaar tijd – en vaak sneller - is terugverdiend. Gelukkig komen er steeds meer tools op de markt zoals de isolatiescan waarbij bedrijven verplicht moeten aantonen welke isolatiemaatregelen ze nemen. Met deze nieuwe energiebesparende maatregelen (Erkende Maatregelenlijst EML), isolatiescan en informatieverplichting is isoleren een no brainer geworden. Terugverdientijden zijn korter dan ooit vanwege de huidige hoge energieprijzen. Daarnaast is er de TIPCHECK van het EIIF die de isolatie meet op verschillende punten – bijv. appendages - van een productielijn. Door middel van thermografie wordt direct inzichtelijk gemaakt waar energieverlies bestaat en dus energiebesparing gerealiseerd kan worden. Op dit moment zijn er in Nederland 6 TIPCHECK inspecteurs die deze scan kunnen uitvoeren. Er wordt hard gewerkt aan het opleiden van meer TIPCHECK inspecteurs.”

Wat doe je tenslotte zelf aan duurzaamheid?

“De verwarming is bij ons nog niet aan geweest. We trekken gewoon een warme trui aan. Op ons appartement liggen zonnepanelen wat financieel voordelig is. Doordat hierdoor een overschot aan energie ontstaat, ontvangen wij iedere maand een bedrag

10 ISOLATIE4ALL
isolatiebranche moet naast de installatiebranche staan en onderdeel van het bouwteam zijn

ENERGIEBESPARING BEGINT

BIJ ISOLATIE

terug. Daarnaast scheiden we al ons afval. Uiteindelijk gaat het erom dat er straks voor alle kinderen een schone wereld is.”

Heb je nog tips voor de lezers van Isolatie Magazine?

“We moeten er met z’n allen voor knokken om de isolatiebranche op de plek te krijgen waar die hoort. Dit moeten we samen doen. Isolatiebedrijven moeten nog meer laten zien welke voordelen en mogelijkheden isoleren biedt, hoe dat gerealiseerd kan worden en welke professionele vakkennis en expertise daarvoor bij de bedrijven in huis is.”

BIO

Aangenaam, ik ben Gerda Stijf, consultant met jarenlange bewezen ervaring in tal van branches in grote en kleine (internationale) organisaties. Focus, gedrevenheid, motivator, betrokkenheid en humor zijn woorden die mij typeren. Ik ben oprichter van UpperBussiness bv, een consultancy waarmee ik opdrachten verricht op het gebied van business en projectmanagement.

IN GESPREK MET 11 EDITIE 4 2022
De isolatiebranche, haar kwaliteiten en mogelijkheden moet veel meer zichtbaar gemaakt worden
Gerda Stijf en Hans Koole

YVES De blog van

CEO Isoltechnics en iSensPro

WAAR HOUDT ISOLTECHNICS ZICH IN HET BIJZONDER MEE BEZIG?

We zijn een bedrijf met een brede blik op isolatie en verzorgen diverse diensten bij de nieuwbouw en onderhoud van technische installaties. Onze oplossingen liggen in de thermische isolatie van warme en koude leidingen, akoestische isolatie van afvoeren en brandwerende isolatie in de bouw en industrie. Daarnaast houden we ons actief bezig met het vinden van innovatieve oplossingen voor de problemen die er zijn.

OVER WELKE PROBLEMEN HEBBEN WE HET DAN?

Onder de isolatie kunnen er zich een aantal ernstige zaken voordoen. Denk daarbij aan corrosie, condensvorming, lekken en brand. Allemaal zaken die de levensduur van de technische installaties enorm kunnen inkorten. We weten dat dit zich voordoet, maar kunnen uiteraard niet onder de isolatie kijken om te zien wát daar nu exact gebeurt. Om toch te kunnen zien hoe de isolatie er werkelijk aan toe is hebben wij een meetsysteem ontwikkeld dat zowel op nieuwe als bestaande isolatie kan worden gebruikt. Het is een uniek systeem dat we op dit moment nog volop aan het testen zijn, zodat we voldoende bewijslast kunnen verzamelen en steviger staan in de vermarkting van de sensor. We richten ons daarbij met name op de grote chemische bedrijven in Nederland. Die zijn niet alleen qua volume interessant, maar zijn ook assertiever in het vinden van oplossingen in deze richting.

Met alles wat er onder de isolatielaag misgaat

staan we voor een serieuze uitdaging die ongelofelijk veel geld kost. Het Net Zero Technology Centre in Schotland heeft voorgerekend dat de kosten wereldwijd tot duizenden miljarden op jaarbasis kunnen oplopen. Doordat er energie verloren gaat, grote kosten moeten worden gemaakt om het probleem op te lossen, het stilleggen van de plant, het oplossen van negatieve publiciteit, het voortijdig moeten vervangen van installaties… er zijn heel veel factoren die ervoor zorgen dat de kosten enorm zijn. Kosten die voorkomen kunnen worden als vroegtijdig onderkend wordt of zaken als vocht en corrosie onder isolatie aanwezig zijn.

KAN DE SENSOR EEN BIJDRAGE LEVEREN AAN DE OP HANDEN ZIJNDE ONDERZOEKSPLICHT?

Ik denk dat het met de verplichting en de werkzaamheden die daaruit voortvloeien niet zo’n vaart zal lopen. Uiteindelijk gaat het om het borgen van goede isolatie. Na die eerste inventarisatie gaat er zo weer een jaar of vier overheen voordat er een volg inspectie komt die moet laten zien of er verbeteringen gemaakt zijn. In eerste instantie zal het gaan om brandjes blussen om zaken op orde te krijgen. Veel interessanter is de vraag hoe we in de toekomst omgaan met isolatie en de eisen die daaraan gesteld worden. Om een voorbeeld te geven: op dit moment isoleren we met materiaal met een bepaalde dikte dat berekend wordt aan de hand van een economisch optimum. Op prijs dus. En niet op waar de installatie en daarmee de installatie eigenaar het meest bij gebaat is. Een dikkere isolatielaag kan voor meer energiebesparing zorgen en in samenhang daarmee

12 ISOLATIE4ALL
Tekst: Chantal Fransen Foto: Yves Desmet

DESMET

een kostenbesparing bewerkstelligen. Helaas hebben wij geen directe relatie met de eindklant om deze breder te kunnen adviseren over de mogelijkheden en besparingen die behaald kunnen worden. Maar… de wereld is in beweging. De energieprijzen stijgen de pan uit, dat biedt ons isoleerders perspectief om meer in direct contact te komen met de eindklant.

HOE ZIE JE DAT CONCREET VOOR JE?

Door met name te denken in oplossingen te denken voor problemen die er zijn en kostenbesparingen te bewerkstelligen kunnen we een interessante toegevoegde waarde leveren. Door goed te isoleren met de juiste materialen in de juiste diktes bijvoorbeeld. Door met ons digitale meetsysteem vroegtijdig problemen te onderkennen kunnen we ervoor zorgen dat er op kosten bespaard wordt. Juist in deze tijd is dat een interessante propositie richting de installatie eigenaren. Maar je kunt verder denken dan dat. Zo hebben wij ook een patent genomen op “duurzame leidingisolatie”. Isolatiematerialen die minder volumineus zijn tijdens transporten, minder kostbaar in het productieproces en recyclebaar en zelfs circulair. Er zijn al mooie voorbeelden te vinden, zoals isolatiemateriaal dat gemaakt is van gerecycled textiel. Zo is er een lingerie fabrikant die zijn stoffen hiertoe inzet…

Er zijn nog heel veel andere voorbeelden te noemen. Er valt nog veel te vertellen. Verhalen, voorbeelden en stellingen die we in komende edities van het Isolatie 4All magazine met elkaar kunnen en zullen delen. Heeft ook u aansprekende voorbeelden? Deel ze vooral met ons.

DE BLOG VAN
Yves Desmet

OOI GAAT MET WERKGEVERS IN GESPREK

OVER ALCOHOL, DRUGS EN MEDICIJN GEBRUIK

Werkgevers weten maar al te goed wanneer er onder werknemers sprake is van problematisch alcohol, drugs of medicijn gebruik. OOI heeft onderzoek gedaan in de sector en daaruit komt naar voren dat dit een onderwerp is waar werkgevers zich zorgen om maken. Daarom heeft OOI contact gezocht met het Trimbos Instituut, de autoriteit op het gebied van problematiek rondom middelen gebruik.

Samen met Trimbos organiseert OOI bijeenkomsten op maandag 23 januari en

maandag 6 februari 2023 om 16.00 uur om met werkgevers in gesprek te gaan hierover. Wat komen werkgevers in de sector tegen op dit vlak, waar liggen zij wakker van en wat zou OOI kunnen doen om hen hierbij te helpen?

Waarom houdt OOI zich hiermee bezig?

Het bestuur van OOI heeft er nadrukkelijk voor gekozen om OOI een breder profiel te geven. Onder het motto ‘fit en vrolijk door je loopbaan’ houdt OOI zich bezig

WEGWIJS IN DE HRD-TOOL

monitoren van de ontwikkeling van jouw medewerkers. De behaalde certificaten van jouw werknemers worden hierin geregistreerd. En de gehele personeelsdossiers kan je bijhouden in de HRDTool.

met thema’s die werkgevers en werknemers ondersteunen om op een gezonde en enthousiaste manier in hun loopbaan te staan. Meer en meer zal OOI zich richten op drie belangrijke pijlers: gezondheid, schuldenproblematiek en dus alcohol, drugs en medicijn gebruik.

Ben je werkgever in de isolatiebranche en wil je meedenken over dit onderwerp en wat OOI daarin zou kunnen betekenen? Stuur dan een bericht naar info@ooi.nl of bel ons op 0181 659 555.

COMETEC

MijnOOI is het portaal voor zowel werknemers als werkgevers in de isolatiebranche. Speciaal voor werkgevers en HR managers is er een HRD-Tool ontwikkeld. Het is een gebruiksvriendelijk systeem die jou helpt bij het efficiënt organiseren, stimuleren en

Om jou als werkgever op weg te helpen met de HRD-Tool organiseren we een demo op 17 januari en 13 februari 2023, waarin we alle kneepjes van de tool uitleggen, aan de slag gaan met de HRD-Tool en natuurlijk kunnen we dan ook het gesprek aangaan;, wat vind ervan en wat zou je er eventueel nog meer mee willen. Dan kunnen wij er een volgende stap mee maken. Aanmelden kan via ooi.nl

OOI wordt gefinancierd vanuit afdrachten die werkgevers betalen. De inning van de premie, die door cao-partijen wordt vastgesteld, verliep altijd via MN Services tegelijk met de inning van de pensioenpremie. Sociale partners hebben besloten om de inning voor OOI te scheiden van de inning voor de pensioenen. Daarom ontvangen werkgevers vanaf 2023 een factuur van een nieuwe organisatie: CoMetec. Goed om te letten op deze factuur en eventueel de boekhouder hierover in te lichten. Het zal even wennen zijn, maar we denken dat CoMetec snel een vertrouwde naam zal zijn.

wenst u fijne feestdagen en een voorspoedig 2023

14 ISOLATIE4ALL

ORNANDO KEERVELD GAAT MET PENSIOEN

Al ruim 13 jaar is Ornando een vertrouwd gezicht binnen het team van OOI. Aan alle mooie dingen komt helaas een einde, zo ook aan de betrokkenheid van Ornando bij OOI. In december nemen we afscheid van hem en gaat hij genieten van zijn welverdiende pensioen.

Ornando heeft zich in die 13 jaar specifiek gericht op het plaatwerk, maar was daarnaast breder inzetbaar voor cursus-

sen. En met zijn humor en gulle lach wist hij meteen een goede sfeer te creëren en een duurzame band met de cursisten op te bouwen. En ook binnen het team heeft Ornando altijd zijn eigen authentieke plek in genomen. Wij zijn hem dankbaar voor zijn inzet de afgelopen 13 jaar en wensen hem een heel mooie volgende fase in zijn leven toe. Ornando, we gaan je missen! Maar je bent altijd welkom voor een kop thee.

CURSUSAGENDA 2023

locatie Woerden

IMI (21 dagen) start 13 maart

IMI-A (11 dagen) start 30 januari

Isolatie Plaatwerk (14 dagen) start 9 maart

Opmeten Industrie Kort (4 dagen) 26 januari, 2, 9 & 16 februari

Verwerker Armaflex 1 (1 dag) 19 januari, 15 maart

Verwerker Armaflex 2 (2 dagen) 22 en 23 februari, 29 en 30 maart

Kennismaken met isolatietechniek (1 dag) 1 februari, 24 maart

locatie Groningen

IMI (21 dagen) Startdatum in overleg

Verwerker Armaflex 1 (1 dag) 17 januari , 9 maart

Verwerker Armaflex 2 (2 dagen) 2 & 3 februari , 23 & 24 maart

Kennismaken met Isolatietechniek (1 dag) 9 februari , 16 maart

Basistraining Isolatiemontage Industrie/Utiliteit (4 dagen) 16, 17, 23 & 24 februari

Basistraining isolatiemontage industrie/ utiliteit (4 dagen) 21, 22, 28 & 29 maart

Rockwool Teclit 3 maart

Montagetraining Elektrische Tracing 10 maart

Nulmeting

12 januari, 17 februari, 5 april

Pottenbakkersweg 9 3449 HZ Woerden Tel. 0181 - 659555 info@ooi.nl Linkedin: #OOI Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Isolatie www.ooi.nl / www.mijnOOI.nl

15 EDITIE 4 2022
Contact?

EXPERTISE & SAMENWERKING

In gesprek met Roy van der Hoek en Joop van Ettekoven voel je de passie voor goed vakwerk en visie op samenwerking. Opdrachtgevers hebben voordeel bij expertise en ervaring in een isolatiesector, die samenwerkt.

Vanaf 2019 werken V.D. Hoek Isolatie Groep en Isolatiebedrijf Ettekoven bv samen bij diverse projecten.

Roy van der Hoek leidt het familiebedrijf met 45 medewerkers, dat zich ruim 50 jaar een vaste plaats bij de top isolatie bedrijven van Nederland heeft verworven. Joop van Ettekoven leidt Ettekoven b.v., een bedrijf met 17 medewerkers en gespecialiseerd in het isoleren van technische leidinginstallaties en het aanbrengen van brandwerende applicaties.

Bij de isolatie van de leidingen van de nieuwbouw Schiphol A-pier werd nauw samengewerkt. Een 400 m lang gebouw met vier bouwlagen voor het ‘verschepen’ van de passagiers van en naar de vliegtuigen.

Daadkrachtige aanpak in BV vorm?

Schiphol A-pier werd in opdracht van de bouwcombinatie A.B.T. JV (Anel – Ballast Nedam – TAV) uitgevoerd. Beide isolatiebedrijven hadden zich ingeschreven op de aanbesteding van dit project van ruim 1,5 miljoen. “Gezien de grootte van

het project en het korte tijdsbestek waarin de isolatie moest worden aangebracht, binnen 12 maanden, betekende dat een behoorlijk aanslag op ons personeel”, vertelt Roy van der Hoek. “Je hebt niet alleen te maken met monteren van de isolatie, maar ook alle zaken er omheen zoals de distributie, prefab enz. Hoewel we twee concurrerende bedrijven zijn, hebben we in goed overleg besloten om de klus samen aan te pakken. Wat in de isolatiebranche uniek genoemd mag worden. Daarvoor hebben we een aparte BV opgericht H.E.C. B.V. (Hoek Ettekoven Combinatie).”

Realisatie door vertrouwen & goede taakverdeling

“We hebben gezamenlijk een planning gemaakt ten aanzien van de verdeling en inzet van perso-

16 ISOLATIE4ALL
"Bundeling van expertise biedt de opdrachtgever voordeel"
Barcode Architects

SAMENWERKING LOONT!

neel betreffende de montage en het prefab gedeelte”, verduidelijkt Ettekoven. “Waarbij de calculatie, planning, uitvoering en aansturing van het personeel, prefab gebeuren en werkvoorbereiding, ligt bij Van der Hoek Isolatie en het financiële gedeelte zoals o.a. de calculatie bij ons ligt. Dit om te voorkomen dat ieder bedrijf zijn eigen calculatie erop nahoudt. En dat werkt in de praktijk uitstekend.” Om de 14 dagen bespreken we gezamenlijk de zaken en de voortgang van het project en waar eventueel nog bijgestuurd moet worden”, verklaart Van der Hoek.

Vooruitstrevende samenwerking smaakt naar meer.

“Het is uiteindelijk wel de installateur die het tempo van het isolatieproject bepaald. Los van de tijdsdruk die bij dit project groter was dan bij een normaal project, hebben we in de voorbereidingsfase veel tijd gestoken in het onderbouwen van onze aanpak van het project. Vooral in de eerste fase toen we werkten voor A.B.T. JV, die werken met heel veel controles op bijvoorbeeld de materialen waar deze vandaan komen of ze gecertificeerd zijn en hoe de isolatie wordt afgewerkt. Gezien onze ervaring in dergelijke projecten hebben we dit goed kunnen aantonen. Dit alles gebeurt in goed vertrouwen”, vult Van der Hoek aan. “Je moet van elkaar op aan kunnen, anders werkt het niet. Als er problemen zijn, dan zijn deze bespreekbaar. Uiteraard hebben we weleens een paar akkefietjes gehad, maar doordat we 100% transparant zijn naar elkaar toe, lost zich dat altijd op.”

HEC is nu bezig met de laatste fase van het project. De bedoeling is dat de Schiphol A-pier in 2024 klaar moet zijn. Van der Hoek: “Omdat de installateur allerlei delen van de installatie heeft gedemonteerd, betekent dat voor ons extra werk. Waardoor niet alleen de tijdsdruk toeneemt, maar ook de administratieve rompslomp. Alle werkzaamheden moeten we bijhouden zoals de productie- en weekstaten inclusief de urenregistratie. Van de werkzaamheden dienen we ook foto’s te maken voor de inspectie en ter controle. Waar we ook op worden afgerekend. Qua financiën van het vervolgtraject, geldt nog een gedeelte van de aanneemsom en de rest op basis van nacalculatie waarbij alle uren en materialen apart in rekening worden gebracht. Ondanks dat het project nog niet af is, is de manier hoe wij als concurrerende bedrijven dit hebben aangepakt vooruitstrevend te noemen”, merken Van der Hoek en Ettekoven tot slot op en dat betekent dat dit zeker wordt vervolgd in de toekomst.

17 EDITIE 4 2022
BEELD
PROJECT IN
'Uniek in de Isolatiebranche, dat concullega’s samenwerken voor top isolatievakwerk'
'Transparantie, regelmatig evalueren en voldoende tijd investeren in de voorbereiding.'
18 ISOLATIE4ALL Beproefde brandwerende oplossingen voor elke bouwkundige doorvoering svt Products BV | Facetlaan 55 | 2665 NR Bleiswijk | The Netherlands +31 (0)10 727 10 44 | info@svt-products.nl | www.svt-products.nl WWW.PRINTRENDEMENT.NL BOEKENSPECIALIST DRUKWERK PROMOTIE COLORFUL YOUR LIFE Contact: Henk van der Bend 06 43573405

SCHIPHOL A PIER

“Het project is uitgevoerd volgens het bestek waarin alle materialen waren voorgeschreven”, verduidelijkt Ettekoven. “Daar hebben we ook verder geen invloed op gehad. Het ging bij dit project om het isoleren van alle cv- en koelleidingen binnen en buiten bij elkaar zo’n 20 km aan leidingen.” Voor de cv-leidingen binnen is ROCKWOOL 810 gebruikt, een concentrisch gewikkelde steenwol pijpschaal en geschikt voor het thermisch isoleren van verwarmingsleidingen, sanitaire leidingen en brandwerende doorvoeringen. De isolatie is bekleed met een glasvezelversterkte aluminium en voorzien van een zelfklevende overlap. Terwijl voor de koelleidingen Rockwool TECLIT hebben gebruikt dat geschikt is voor het isoleren van koude leidingen in technische installaties van gebouwen. Het is een hoogwaardig product van concentrisch gewikkelde steenwol. De isolatie is met een aluminium laag met glasvezelversterking beschermd tegen schade. Alle cv- en koelleidingen buiten zijn bovendien voorzien van zwart gecoate aluminiumplaat. “Voor het aanbrengen van de Rockwool Teclit isolatie, hebben we onze medewerkers bij Stichting OOI nog een speciale cursus laten volgen om de kneepjes van het aanbrengen te leren”, licht Van der Hoek toe. “Zodat ze in gezamenlijke teams direct aan de slag konden bij dit megaproject. Het project is in meerdere fases uitgevoerd.

Gezamenlijk staan voor vakwerk “Wat betreft de materialen die we gebruiken, die zijn allemaal gecertificeerd”, vertelt Van der Hoek. “Allebei onze bedrijven zijn VCA en NCI gecertificeerd op het gebied van veiligheid, kwaliteit en milieu dat steeds meer geëist wordt bij aanbesteding evenals de Safety Culture Ladder die vanaf 2022 geldt. Omdat we in 2019 zijn begonnen met de werkzaamheden, gold deze eis nog niet. Maar we vinden het een goede zaak om op deze manier het veiligheidsbewustzijn van organisaties meetbaar, inzichtelijk en vergelijkbaar te maken. Zo ontstaat een gezamenlijke en eenduidige aanpak voor de gehele sector. Bij onze projecten hanteren we hoge veiligheidseisen en is het verplicht om veiligheidskleding te dragen. Daarop wordt door Schiphol streng op gecontroleerd.”

Voor de aanlevering van de materialen was onze uitvoerder verantwoordelijk die de bestellingen plaatste en ervoor zorgde dat de materialen just in time geleverd werden op de bouwplaats. Dit is samenwerking met onze leverancier Asbipro. Ten aanzien van het prefab gedeelte hebben we besloten dit in onze werkplaats in Amsterdam te doen. Hoewel we allebei beschikken over een goed geoutilleerde werkplaats, was het voor de logistiek niet handig om dit op twee plaatsen te doen. Want dan moet je weer gaan kijken wie wat doet. Daarbij zitten we als V.D Hoek vlakbij Schiphol wat gunstiger was voor de aanlevertijd van de materialen.”

Team van vaste medewerkers

“We zijn in 2019 begonnen met deze klus waarvoor een strakke planning gold, tot oktober 2020”, vertelt Ettekoven. Toen is het project stilgelegd en zijn Schiphol en de bouwcombinatie A.B.T. JV uit elkaar gegaan en is Heijmans aan de slag gegaan om het pand wind en waterdicht te maken. In korte tijd kregen we dus met een nieuwe opdrachtgever te maken. Met weer een korte looptijd wat zou betekenen dat we met 20 man, maar dat was niet aan de orde. Want we hebben niet alleen dit traject, maar meerdere opdrachten lopen waarvoor ook medewerkers vrijgemaakt moeten worden. Op de werkvloer zijn er nu continu 8 medewerkers werkzaam, waarvan een deel van Ettekoven en deel van Van der Hoek Isolatie, aangevuld met ZZP’ers en inleenkrachten om het resterende gedeelte van de leidingen (ongeveer 60%) te isoleren. Het is niet echt een ingewikkeld project, maar gezien de tijdsdruk en de vakkennis die erbij komt kijken, proberen we altijd wel de werkzaamheden te laten doen door een ploeg van vaste medewerkers aangevuld met flexibele medewerkers, die aangestuurd worden door een projectleider. Wat in de praktijk prima werkt”, meent Ettekoven.

19 EDITIE 4 2022
PROJECT IN BEELD
'Direct aan de slag met gezamenlijke teams ondersteunt door extra scholing van de medewerkers bij Stichting OOI.'
'Veiligheidseisen, kwaliteit en milieu, daar staan onze bedrijven voor!.'

VIB NIEUWS

VIB DUIDT ENERGIEBESPARINGSPLICHT

VIB geeft duiding aan de nieuwe maatregelen voor energiebesparing en rapportageverplichting voor grote energieverbruikers

De vakbeurs Industrial Heat en Power van 11-13 oktober 2022 vormde een uitstekende omlijsting van activiteiten die VIB uitvoert in de richting van overheid, energieadviseurs, en asset owners. In Nederland is er nu de energiebesparingsplicht die bedrijven verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van ten hoogste 5 jaar. Deze plicht wordt in 2023 aangepast. Dit houdt onder andere in dat:

• De plicht in 2023 ook van toepassing is voor bedrijven die een omgevingsvergunning milieu hebben*;

• De plicht in 2023 ook van toepassing is voor bedrijven die deelnemen aan de Europese broeikasgasemissiehandel (EU ETS); en dat er voor energie-intensieve bedrijven** een onderzoeksplicht energiebesparing geldt.

* Bedrijven die een omgevingsvergunning milieu hebben zijn zogenaamde type C inrichtingen onder de Wet milieubeheer.

** Onder energie-intensieve bedrijven bedoelen we voor deze bijeenkomst bedrijven met een jaarlijks energiegebruik vanaf 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgas of een equivalent daarvan.

Daarom organiseerde het ministerie van EZK dit voorjaar een bijeenkomst waarin een en ander werd uitgelegd. Daarop volgend waren er vanuit RVO enkele vervolgbijeenkomsten in de regio. Aangezien VIB heeft kunnen en willen bijdragen aan de kennis-

ontwikkeling en praktische uitvoering rondom de nieuwe regelgeving was het een logische keuze om dit ook over het voetlicht te brengen tijdens de beurs Industrial Heat and Power 2022. Deze jaarlijkse beurs vormt voor zowel VIB als de adviessector, fabrikanten en overheid een moment van ontmoeting. Door sterk te concentreren op een inhoudelijk waardevol programma dat bezoekers aantrekt, weten de partijen gedurende de beursdagen elkaar te vinden en te inspireren. De programmering van de beurs vindt uiteraard ruim van tevoren plaats in een kernteam met diverse andere branches. VIB heeft ook zitting in dat kernteam.

RVO EN DE RAPPORTAGE OVER ENERGIEBESPARING

Op 12 oktober kwamen de leden van VIB en de leden van de Federatie van Energieconsultants (FedEC) bijeen tijdens een ontbijtsessie in de Brabanthallen waar ook de beurs plaatsvond. RVO was uitgenodigd als belangrijke partij om het wettelijk kader nog eens uiteen te zetten. Dhr. Jaap Blacquière toonde in een overzichtelijke presentatie de essentiële punten uit de verplichte maatregelen:

Het nieuwe deel, de onderzoeksplicht voor isolatiemaatregelen geldt voor de bedrijven met een energieverbruik van 10 miljoen

20 ISOLATIE4ALL

kWh of 170.000 m3 aardgas(equivalent). De asset owner wordt geacht om te rapporteren over de uitgevoerde maatregelen en de geïnventariseerde kosteneffectieve maatregelen; wat in feite het besparingspotentieel is. Deze rapportage moet uiterlijk 1 december 2023 zijn ingediend en iedere 4 jaar worden bijgewerkt. Een indrukwekkend aspect, zeker voor diegene die minder goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden van energiebesparing met thermische isolatie.

Voor dit laatste deel heeft VIB geprobeerd handreikingen te laten opnemen in de zogenaamde Erkende Maatregelen Lijsten EML. Een onderneming kan via de EML snel en eenvoudig de generieke controlepunten doornemen om zo te kunnen beoordelen of de energiebesparende maatregelen wel zijn toegepast in het bedrijf en de aanwezige installaties. Kortom, VIB neemt haar verantwoordelijkheid als sector en vanuit de branche doet de vereniging dan ook een krachtige oproep naar haar leden om dit mede in te vullen. De markt zal daar echter wel open voor moeten staan. Veelal valt de asset owner terug op de isolatiesector om de kennis en expertise over isolatietoepassingen. De energieadviseur kan daarentegen ook een belangrijke ketenpartner zijn in dit proces.

Ketenpartners

Ondanks dat isolatiebedrijven en producenten van isolatiemateriaal dicht bij de eindgebruiker (asset owner) staan, is er niet altijd sprake van een optimale situatie die recht doet aan de doelstellingen zoals bedoeld in de wet- en regelgeving van CO2-reductie en energiebesparing. Het isolatiebedrijf is immers niet de partij die als inspectie kan worden ingezet voor de wettelijke handhaving van maatregelen. Het ligt in de logische lijn van handelen dat de asset owner een advies opvraagt over de te nemen maatregelen en dat afzet tegen de economische afwegingen zoals terugverdientijden, onderhoudsprogramma’s en meerjarige investeringsplannen. VIB onderkent dat daar altijd een zeker spanningsveld zit tussen de aanbieder van isolatiewerken en de afnemer. Om die reden heeft VIB in 2021 de sector van energieadviseurs benaderd en gevraagd in hoeverre zij zich richten op het geven van adviezen over technische isolatie. Nieuwbouwprojecten komen vaak in aanmerking voor uitgebreidere adviezen over isolatiemaatregelen, zo stelden een aantal energieadviseurs. In de sfeer van onderhoud en renovatie is dat minder het geval. Voor zowel de adviessector als de isolatiesector dus een reden om hier eens dieper op in te gaan. Wanneer beide partijen in de keten kunnen samenwerken kan er naar de markt een beter advies worden gegeven met een grotere mate van objectiviteit, zo is de gedachte.

Zinvolle uitwisseling van ervaringen

• Isoleerder: praktijkkennis en bekend met diverse materialen en systemen

• Adviseur: gericht op energiebesparing, veelal gebaseerd op isolatiewaarden

• Fabrikanten: kennis van materialen en eigen rekenmodellen

• Aandachtsgebieden:

• bestaande aandachtspunten: corrosie onder isolatie, veiligheid, kosten

• nieuw aandachtspunt: energiebesparing

De zaal werd via een drietal stellingen aangesproken om te reageren op de inleidingen. Een levendige discussie ontstond tussen het podiumforum en de zaal. Op het podium reageerden vertegenwoordigers van RVO, FedEC en VIB op de stellingen en de reacties uit de zaal.

Tijdens de ontbijtsessie op 12 oktober werd tijdens de beurs Industrial Heat and Power het wettelijk kader gepresenteerd vanuit RVO, waarna Ron Ongenae namens FedEC het praktische speelveld uiteen zetten.

• Opdrachtgever: veelal beperkte kennis en gaat uit van aanbiedingen isoleerders

Een van de conclusies was dat partijen (adviseurs en contractors in de isolatie) elkaar lastig weten te vinden. Voor regulier onderhoud ligt het niet altijd in de logische lijn der verwachtingen om vanuit de adviessector een meerjarig inspectieprogramma op te zetten voor isolatie. Een isolatiebedrijf is daarnaast gezien geen handhavende instantie. Anderzijds eist het bevoegd gezag dat nu wel in 2023. Dus is de vraag hoe je dit met elkaar kan invullen.

21 EDITIE 4 2022 VIB NIEUWS
'Belang van kennis over mogelijkheden energiebesparing met thermische isolatie.'

Een lijst met contactpersonen die voor langere tijd als aanspreekpunt kunnen functioneren tussen beide partijen zou goed zijn. Dat legt een druk op de isolatiesector die binnen de keten deze rol verder zal moeten vormgeven in een zekere continuïteit. Daarnaast zal de adviessector moeten onderzoeken welk businessmodel voor hun bedrijven past bij deze aanpak.

De ontbijtsessie, die goed werd bezocht overigens bracht de consequenties van de nieuwe wet- en regelgeving over de rapportage-

verplichting heel helder in beeld. Komende maanden zal met een kernteam worden gewerkt aan concrete stappen om te komen tot een goede afstemming met de drie partijen: bevoegd gezag, adviessector en isolatiebedrijven.

Isolatietoepassingen en -eisen in de praktijk

Op 12 oktober was er ook gelegenheid om na de vroege ontbijtsessie met de sterke nadruk op beleidsaspecten een bijeenkomst bij te wonen met oog voor de praktijk.

De internationale standaard voor technische isolatie CINI staat voor Commissie Isolatie Nederlandse Industrie. Op 28 juli 1989 opgericht en sindsdien uitgegroeid tot het standaardisatie instituut op het gebied van thermische isolatie voor de (petro)chemie, procesindustrie, elektriciteits-branche etc. CINI heeft een wijdvertakt relatienetwerk in de industrie, brancheverenigingen en opleidingsinstituten. Ook binnen overheidsinstanties, zoals Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (voorheen Agentschap NL als onderdeel van het Ministerie van EZ).

Vanuit CINI werd uitgebreid stilgestaan bij de praktische toepassing van isolatiewerk en de materiele en organisatorische eisen.

Dhr. Gino de Landtsheer, gaf aan dat de energiebesparingsplicht eigenlijk een enorme opportuniteit is voor de asset owner. Zowel in materiaalkeuze als in de studiefase van het project zijn aan-

zienlijke verbeteringen in de isolatieprestatie en de levensduur te realiseren. Mits men oog heeft voor de isolatierichtlijnen zoals die worden onderhouden door CINI. Bewezen is dat CINI internationaal gezaghebbend is. Binnen de uit te voeren maatregelen voor verdere CO2-reductie is het bekend zijn met de CINI-richtlijn geen keuzeoptie, maar een eis.

Er werd ook uitgebreid stilgestaan bij de personele vraagstukken. Hoe kunnen de asset owners en isoleerders de juiste vakmensen vinden en behouden? Het vak biedt veel interessante facetten voor wie zich wil ontwikkelen binnen het vak. CINI draagt in belangrijke mate haar steentje bij door de recent opgerichte CINIacademy. Die heeft tot doel een gefaseerd opleidingstraject aan te bieden aan diegenen die in het studie-, inspectie- en analysetraject van de isolatieconcepten zijn betrokken. In dit opleidingstraject is het van belang dat op basis van de theorie er ook praktische evaluaties en adviezen gegeven kunnen worden door de personen die de trainingen hebben gevolgd.

22 ISOLATIE4ALL

WELKOM NIEUWE VOORZITTER VIB, GERDA STIJF, OPVOLGER VAN HANS KOOLE.

Tijdens de goed bezochte Algemene Ledenvergadering op 12 oktober 2022 in de Brabanthallen Den Bosch stemden de VIB-leden unaniem in met de aanstelling van de nieuwe voorzitter Gerda Stijf. Daarmee volgt zij Hans Koole op die na twee periodes van vier jaar de voorzittershamer mocht overdragen.

VIB wenst Gerda een voorspoedige en succesvolle bestuursperiode toe. De inzet van Hans Koole voor de vereniging VIB werd door vertegenwoordigers uit het zittende bestuur in een warm betoog aangehaald. Waarderende woorden ook van de nieuwe voorzitter Gerda Stijf richting Hans Koole voor de prettige overdracht.

Hans deelde met de leden zijn observaties over de sector waar hij, zoals hij aangaf, met veel plezier zich mocht en kon inzetten: - Er is een duidelijke missie voor de VIB ontwikkeld, die richtinggevend is geweest voor alle activiteiten van de VIB in de afgelopen jaren.

- Er zijn meer leden en buitengewone leden bij gekomen. Alle leden hebben onverkort een behoorlijk sterke binding met vereniging, al blijft het lastig om gezamenlijke projecten op te zetten.

- Er zijn helaas minder werkenden die onder de cao vallen. Het aantal werkenden in de sector is redelijk stabiel, misschien groeit het zelfs. Door meer flexibele contracten en meer ZZPers. Minder werkenden onder de cao is wel zorgpunt in verband met het algemeen verbindend verklaren van de cao en daarmee voor het handhaven een ondergrens op arbeidsvoorwaarden.

- Er is een goed internationaal netwerk via FESI. Nederland heeft de afgelopen jaren stevig de koers kunnen bepalen en kan daar de vruchten van gaan plukken.

- De VIB en de isolatiesector zijn meer in beeld bij andere sectoren en de overheid, mede dankzij de inbreng van werkenden in de sector zelf, bijvoorbeeld via Mooie isolatieprojecten op Linkedin

ontact? Postbus 2600, 3430 GA Nieuwegein Einsteinbaan 1, 3439 NJ Nieuwegein Tel. 030-6300404 www.isoleren.nl Volg op LinkedIn #VIB en #mooieisolatieprojecten C VIB NIEUWS

BENDIT ISOLATIETECHNIEK STATE OF ART ISOLATIEWERK

Op 3 november jongstleden is de nieuwe WarmteCentrale van WarmteStad in Groningen officieel geopend waarmee 12.500 huishoudens van duurzame warmte worden voorzien. Hiervoor worden moderne, innovatieve technieken ingezet zoals warmtepompen, warmtekracht, zonnewarmte en seizoensopslag.

Voor de isolatie van de Warmtecentrale was BenDit Isolatietechniek uit Groningen verantwoordelijk. Een bedrijf met ca. 60 werknemers dat voor diverse opdrachtgevers isolatieprojecten uitvoert in Noord- en Midden-Nederland. Het bedrijf is actief in de sectoren industrie, utiliteitsbouw en scheepsbouw en is tevens gespecialiseerd in brandwerende voorzieningen bij nieuwbouw- en renovatieprojecten.

Hoe zijn jullie bij dit project terechtgekomen?

“We zijn door installateur CroonWolter&Dros, waarvoor we regelmatig isolatiewerkzaamheden uitvoeren, benaderd om een offerte te maken voor dit project”, vertelt directeur Eric Bats. “Omdat we contractpartner zijn en de oude warmtecentrale destijds ook door ons is geïsoleerd, was de kans groot dat dit project aan ons gegund zou worden. Op basis van onze prijs/kwaliteitsverhouding, ervaring en het onderscheidend vermogen van ons bedrijf bij dergelijke projecten, hebben wij de opdracht gekregen. Onze kracht is dat we het hele pakket kunnen verzorgen voor onze opdrachtgevers: isolatie van leidingen en luchtkanalen inclusief ommanteling van beplating, plus het brandwerend afdichten van wand- en vloerdoorvoeren”, aldus Bats.

Zijn jullie in het voortraject betrokken geweest?

“Ja we hebben zeker inspraak gehad in de uitvoering. Bij een aanvraag kijken we altijd kritisch wat er in het bestek staat voorgeschreven”, zegt Bats. Vaak is het slim

Tekst: Loet van Bergen

om ook naar alternatieven te kijken. In dit geval stond als afwerking van de isolatie een pvc-folie (isogenopak) voorgeschreven. We hadden te maken met grote diameters en veel segmentbochten. Dit is erg bewerkelijk met pvc-afwerking en omdat alle naden met tape moeten worden afgeplakt, ziet dit er niet echt strak uit. We hebben onze klant geadviseerd om de isolatie af te werken

24 ISOLATIE4ALL
Getrokken bochten: isolatie en beplating uitgevoerd in segmenten

ISOLATIETECHNIEK LEVERT ISOLATIEWERK AF

met gladde aluminium beplating. Het is zichtwerk, dus het oog wil ook wat. Bats: “De afwerking is nu letterlijk en figuurlijk een blikvanger geworden”

“Dit project is een mooi voorbeeld van verduurzaming van een gebied. Groningen wil vooroplopen als het gaat om duurzame energie en stimuleert de ontwikkeling van innovatieve warmteprojecten van Warmtestad. En daar hoort natuurlijk ook isolatie bij. Vreemd genoeg wordt isolatie nog vaak gezien als een sluitpost op de begroting. Maar dankzij de groeiende aandacht voor klimaat en CO₂-reductie begint dat te veranderen,” constateert Bats. “Het besef dat het geld oplevert én bijdraagt aan de klimaatdoelstellingen groeit sterk, zowel onder installateurs als aannemers en ontwikkelaars.”

Hoe hebben jullie het project aangepakt?

“Aan de hand van tekeningen hebben we een plan van aanpak gemaakt betreffende welke leidingen en ketels geïsoleerd dienden te worden en met welke materialen. Als onderaannemer van de installateur zijn we altijd afhankelijk van de planning en voortgang van onze opdrachtgevers. Dat is een kwestie van je flexibel opstellen en meebewegen. In overleg met de klant hebben we de montage ingepland. Dit gebeurde in fases waarbij tussendoor alle koelleidingen zijn geïsoleerd. In april zijn we gestart met het aanbrengen van isolatie door een team van 4 man. Los van de medewerkers in de werkplaats die de prefab hebben gedaan. Isolatiemonteurs Roy Messak en Jan Andreas vormden samen het basisteam op locatie, de prefab in de werkplaats werd verzorgd door Bert Dijkema en Martin Andreas. Onze werkplaats beschikt over de modernste machines. Vier jaar geleden hebben we flink geïnvesteerd in onze werkplaats en uitge-

breid met een Mabi Bingo 4 evo waar alle beplatingen op wordt vervaardigd. Daarnaast hebben we nog een Mabi 16SZ kokermachine die gebruikt wordt om de vlakke meterplaten te walsen en in dezelfde handeling de rondvorm erin te maken.”

25 EDITIE 4 2022
PROJECT IN BEELD
De koudwaterleidingen werden geïsoleerd met 19mm Armaflex type AF
26 ISOLATIE4ALL

Buffervaten en koudwaterleidingen geïsoleerd met 19mm Armaflex type AF

Welke materialen hebben jullie gebruikt?

“Voor dit project hebben we verschillende materialen gebruikt”, licht Bats toe. “Zo hebben we voor de ca. 500 meter verwarmingsleidingen met diameters variërend van 169 t/m 406mm, geïsoleerd met Rockwool 960 schalen dikte 50mm afgewerkt met gladde aluminium beplating. Alle koelleidingen met een lengte van ca. 400 meter en

Verdeler en warmwaterleidingen naar de warmtepompen. Flenzen en expansiestukken zijn later voorzien van isolatiematrassen.

in diameters variërend van 140 t/m 356mm en de buffervaten zijn dampdicht geïsoleerd met AF/ Armaflex isolatieplaten dikte 19mm. De ca. 80 appendages, pompen zijn voorzien van isolatiematrassen. De flenzen en compensatoren in de buitenlucht zijn afgewerkt met afneembare inwendig geïsoleerde plaatkappen. De 2 buffervaten van 10.000 liter met bolle kop en bodem zijn geïsoleerd met AF/ Armaflex 19mm.

Hoe kijken jullie

terug op dit project?

“Terugkijkend zijn we trots op dit project en hebben hier met veel plezier aan gewerkt. Het was voor ons geen ingewikkelde klus, maar het is wel een heel mooi plaatje geworden. Met name omdat ons werk letterlijk in de etalage staat. En dat is best uniek, zoals het hele gebouw uniek is: met een glazen pui, transparant en een toegevoegde waarde voor het Zernike-complex. Want de warmtecentrale is gewoon zichtbaar, tastbaar en benaderbaar, zonder hoge hekken eromheen. Bendit bestaat dit jaar 25 jaar en we hebben in de afgelopen jaren al diverse projecten op het Zernike-complex mogen uitvoeren. Naast de zojuist opgeleverde Warmtecentrale zijn ook andere isolatie-experts van Bendit op dit moment werkzaam op de Zernike Campus Groningen, o.a. bij de bouw van een nieuw universiteitsgebouw ‘Feringa Building’, de Faculty of Science en Engineering. Een groot project dat tientallen kilometers leidingwerk omvat variërend van bedrijfswater-, twincoil-, koel-, cv- tot vwa- en hwa-leidingen. Waarbij gebruik wordt gemaakt van hoogwaardige isolatiematerialen teneinde energie te besparen en CO2-uitstoot te beperken. We zien dat door de toenemende aandacht voor het klimaat en het terugbrengen van de CO2-uitstoot, de aandacht voor ons vakgebied groeit”, merkt Bats tenslotte op.

Warmwaterleidingen vanaf de ketels geïsoleerd met Rockwool 960 schalen dikte 50mm afgewerkt met gladde aluminium beplating.

27 EDITIE 4 2022

OPLEIDEN VOORWAARDE VOOR KWALITEIT

“Nederland kent zo'n honderd O&O-scholingsfondsen binnen de verschillende sectoren van de arbeidsmarkt. Stichting OOI is er daar één van. Deze Stichting leidt al meer dan 30 jaar vakmensen op voor de isolatiebranche, door middel van isolatiegerichte opleidingen en cursussen aan werkgevers en werknemers in het thermische isolatiebedrijf.

“We beschikken bovendien als enige fonds in Nederland over een eigen opleidingscentrum”, vertelt directeur Hylke Warners. “Dat heeft ermee te maken dat de sector vrij klein is en er geen commerciële partij is die een positieve business case heeft voor het vak isolatiemonteur. En daar wringt ook de schoen. Er is vanuit de industrie nog te weinig waardering voor het belang van het isolatievak. Dat ligt niet per se aan de isolatiebedrijven zelf; de tarieven staan onder druk en de planningen zijn uitdagend waardoor er weinig ruimte is voor opleiding en bijscholing”, aldus Warners.

Geen game changer, wel veranderingen “Zonde”, vindt hij, “want investeren in je personeel door een goede opleiding verdient zich altijd terug. De kwaliteit van de isolatie bepaalt de mate van besparing die je uiteindelijk realiseert. Het moet dus goed gebeuren. En als je wilt dat het goed gebeurt, heb je vakmensen nodig.” Warners geeft aan dat diegenen die een opleiding

28 ISOLATIE4ALL
“We hebben een veel grotere instroom van ambitieuze technici nodig.”
Tekst: Loet van Bergen Hans van der Steen

bij OOI volgen, altijd wat bijleren. “Qua isolatiemateriaal en methodiek zijn er de afgelopen jaren geen grote veranderingen geweest. Bepaalde werkprocessen zijn wel gedigitaliseerd en er is meer prefabricage maar grote game changers waren er niet, als je het vergelijkt met andere branches. Toch is en blijft het goed om goed na te denken of er nog ontwikkelingen zijn die kunnen bijdragen aan het beter isoleren van installaties. Het is niet zo dat er jaarlijks een bijscholing nodig is, maar kritisch blijven nadenken over het materiaal en de werkprocessen is wel van belang.” Scholing geeft nieuwe inzichten Warners geeft een voorbeeld. “Wat we zien is dat er veel monteurs die al lange tijd in de sector werken, nooit een goede scholing hebben gehad. Vervolgens komen ze bij ons en laten we ze een aantal zaken zien die hen meteen nieuwe inzichten geven. Denk aan bepaalde werkwijzen. Rechte pijpleidingen isoleren is eenvoudig, maar bochten maken, daar is vaak nog ruimte voor verbetering mogelijk net zoals bij het zo efficiënt mogelijk kunnen snijden van segmentstukken. Doe je dit op een slimme manier, dan levert dit minder restproduct op en kun je op materiaal besparen. Het lijken misschien kleine zaken, maar ook monteurs die al jaren in het vak zitten, kunnen we nog verbazen.”

Brede scholing wordt steeds belangrijker

“Om adequaat in te spelen op ontwikkelingen in de markt is goed geschoold personeel noodzakelijk. En om voorbereid te zijn op de toekomst is een brede scholing van belang. Soms proef ik in de markt dat bedrijven liever heel functiegericht willen opleiden, dus heel gericht op een specifieke taak. Natuurlijk is dat goedkoper, maar het heeft als effect dat de flexibiliteit in je personeelsbestand afneemt.” Uiteindelijk kan dat volgens Warners ertoe leiden dat asset owners wat meer moeten betalen voor de diensten van de isolatie-specialisten. “Aan de andere kant zijn de voordelen van goed geïsoleerde installaties groot en betaalt goed en professioneel werk zich uiteindelijk altijd terug.”

Kabinetsplannen techniekonderwijs zijn stap in goede richting

Dit zegt Jos Kleiboer, directeur Beleid Metaalunie. Volgens Metaalunie zet het kabinet met de op Prinsjesdag gepresenteerde kabinetsplannen stappen in de goede richting om de kwaliteit van het technisch onderwijs te verbeteren en om de instroom te vergroten. Metaalunie pleit voor een nauwe samenwerking met technische branches om de loopbaanoriëntatie ook op

punt van banen met toekomst, écht inhoud te geven, startend vanaf primair onderwijs (PO) en voortgezet onderwijs (VO). Kleiboer vindt verdere professionalisering van het onderwijs nodig. “Onderwijs heeft een moderniseringsslag nodig. Dit om docenten zich verder te laten ontwikkelen in de sectoren waarvoor ze onderwijs geven, zoals de techniek”, aldus Kleiboer. “We hebben een veel grotere instroom van ambitieuze technici nodig.”

Dit zegt Doekle Terpstra voorzitter van Techniek Nederland. Hij hoopt dat er extra aandacht komt voor het aantrekkelijke carrièreperspectief in de technieksector en dat de leer- en ontwikkelcultuur op de werkvloer wordt versterkt.” Om de kwaliteit van vakmanschap te borgen wil Techniek Nederland de kwaliteit van opleidingen, cursorisch onderwijs en beroepspraktijkvorming zoveel mogelijk in eigen hand houden. Techniek Nederland gaat ook samen met de overheid investeren in aantrekkelijk techniekonderwijs betreffende het plan van het kabinet voor Leven Lang Ontwikkelen (LLO) dat de aansluiting wil verbeteren tussen initieel onderwijs en arbeidsmarkt om personeelstekorten terug te dringen.

Hoe samen met de UWV een opleidingstraject kan worden opgezet. De krapte op de arbeidsmarkt wordt alsmaar nijpender. In het laatste kwartaal van 2021 stonden er nog 106 vacatures open tegenover 100 werklozen. Inmiddels is dat volgens het CBS toegenomen tot 133 per 100. In Groningen heeft UWV na een kort leerwerktra-

29 EDITIE 4 2022 VISIE OP SCHOLING
Hylke Warners
30 ISOLATIE4ALL THERMISCH-ONTKOPPELDE CONSTRUCTIES Seggelant-noord 13, 3237 MG Vierpolders tel: +31 181-617531 info@rietschoten.nl www.rietschoten.nl •Van
thermisch-ontkoppelde constructies •Van
•Dé
•Van
•Gespecialiseerd
6
over 3 meter TEM20 adv a5.indd 2 18-03-2020 17:15
Rietschoten ontwikkelt
Rietschoten een begrip in specialistisch constructiewerk
allround constructeur van ijzersterk maatwerk
Rietschoten beschikt over een grote voorraad voor snelle leveringen
in zetwerk tot
mm dikte

v.l.n.r.

ject inmiddels tien mensen weten te plaatsen bij BenDit als isolatiemonteur, één van de technische beroepen waar een schreeuwend tekort aan is.

Een kleine twee jaar geleden bracht regionaal adviseur werkgeversdienstverlening May-Ann Davies-Steneker een werkbezoek aan BenDit, een in Groningen gevestigd isolatiebedrijf. Zoals vrijwel alle technische bedrijven kampte BenDit met een tekort aan personeel. Na enkele gesprekken besloten ze samen een leerwerktraject op te zetten voor isolatiemonteurs.

Leerwerktraject opzetten

“We hebben eerst gekeken wat het vak van isolatiemonteur precies inhoudt. Al snel bleek dat het relatief snel valt te leren,” zegt Davies-Steneker die werkt bij het Werkgevers Servicepunt/Werk in Zicht in Groningen. UWV en BenDit kwamen uit op een leerwerktraject van één maand; drie weken stage bij het bedrijf en een theorie- en praktijkcursus van één week.

Eric Bats, eigenaar van BenDit: “De stage is voor zowel de kandidaat als voor ons een periode waarin we kunnen uitzoeken of we bij elkaar passen. Wij kijken vooral of iemand bereid is om de handen uit de mouwen te steken. Vakkennis kun je mensen bijbrengen, motivatie moet uit henzelf komen.”

Traject voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt

Voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt is een apart traject ontwikkeld van in totaal tien weken. De scholing is uitbesteed aan opleider OOI, het opleidings-en ontwikkelingsfonds voor de isolatiebranche. UWV en gemeenten dragen kandidaten aan voor het leerwerktraject. BenDit biedt hun na de opleiding een baan aan

voor minimaal een half jaar met behoud van uitkering. Inmiddels zijn tien mensen aan de slag als isolatiemonteur bij BenDit en de volgende lichting dient zich alweer aan. Daarnaast hebben zich vijf andere werkgevers gemeld die zich graag bij het leerwerkproject willen aansluiten.

Zoek de samenwerking met opleiders

“Ga vooral naar scholen”, vult Bats aan. “Soms heb ik het gevoel dat scholen en bedrijven in verschillende werelden leven. Wij bieden stages aan, wat een goede manier is om kennis te maken met ons bedrijf. Het vak van isolatiemonteur wordt nog maar weinig onderwezen. Terwijl het toch zo’n mooi vak is, waarmee je bovendien ook nog eens een bijdrage levert aan de duurzame toekomst van ons land.”

Veel animo voor leertraject

Het goede nieuws heeft zich inmiddels verspreid over Nederland. Werkgevers in de isolatie uit Nijmegen en Emmen willen in hun regio een soortgelijk leerwerktraject opzetten en kwamen via OOI in contact met Davies-Steneker. “Ik heb hen de opzet van het project gestuurd en we gaan samen kijken hoe we dit gaan vormgeven.”

31 EDITIE 4 2022 VISIE OP SCHOLING
Eric Bats van BenDit en May-Ann Davies-Steneker van Werkgevers Servicepunt/Werk in Zicht in Groningen.

TECHNISCHE ISOLATIESPECIALIST

Op een eigen productielocatie in Waalwijk, bekroonde logistieke hotspot van Nederland, bewerken wij alle mogelijke isolatiematerialen, zodat ze voldoen aan uw eisen en wensen. Zo kunnen we isolatiematerialen maken die op iedere ondergrond aansluiten.

Wij passen technieken toe zoals lijmen, zagen en frezen van bijvoorbeeld PIR- en hardschuim, steenwol, EPS en polystyreen.

De specialistische isolatiematerialen (thermisch en akoestisch) worden onder andere toegepast in de (petro) chemische en procesindustrie, offshore olie-en gaswinning, (industriële) koeltechniek, scheepvaart en gebouwen. Onze isolatie is ook geschikt voor OEM doeleinden.

TECHNISCHE ISOLATIESPECIALIST

Nieuwenhuizenweg 21, Leiden

Zijlweg 2, Waalwijk

HOOFDKANTOOR Industrieweg 17, Waalwijk

WWW.TECHNISCHEISOLATIESPECIALIST.NL

ISOLEREN MET SCHELPEN

Isoleren met schelpen, het is misschien wel de oudste vorm van isoleren. Eeuwen geleden werden de bodems van huizen er al mee geïsoleerd. En nog altijd worden schelpen ingezet om met name kruipruimtes te isoleren. Het is een beproefde methode om vocht te bestrijden. En doordat schelpen voor bijna 100% uit kalk bestaan zullen ze niet gaan rotten en hebben ze zo een welhaast onbeperkte levensduur en werking.

Wat veel mensen zeker in deze tijd daarbij aanspreekt is dat schelpen een 100% natuurproduct zijn waar geen enkele chemische toepassing op losgelaten wordt om ze geschikt te maken als isolatiemateriaal.

De schelpen worden daarnaast op een duurzame manier ontgonnen met inachtneming van alle wettelijke regels, waarbij er rekening wordt gehouden met de natuurlijke aangroei.

De schelp op zichzelf bezien isoleert echter een stuk minder goed dan andere bio-ecologische isolatiematerialen. Kijken we naar de lambdawaarde van de schelp dan ligt deze met 0,106 beduidend hoger dan bijvoorbeeld purschuim waar je ook de kruipruimte mee kunt isoleren en een lambdawaarde heeft van slechts 0,023. Houdt daarbij in gedachten dat hoe lager de lambdawaarde hoe beter het materiaal isoleert. Met andere woorden: hoe lager de warmtegeleiding, hoe hoger de isolatiewaarde.

Dit neemt echter niet weg dat schelpen wel degelijk een goede isolatiewaarde hebben. Zolang ze maar in een voldoende dikke laag worden gestort. Denk daarbij aan zeker een halve meter hoog.

Veelal wordt er gekozen voor schelpen om hun sympathieke, ecologische waarde. Elk jaar komen er op natuurlijke wijze schelpen bij. En zolang er rekening wordt gehouden met de strikte quota die er zijn voor ontginning zijn onze zeeën een welhaast onuitputtelijke bron van schelpen.

Grootste praktische voordeel om schelpen te gebruiken is dat ze door de natuurlijke werking ervan vochtige lucht tegenhouden. De vorm van de schelpen en de hoeveelheid waarin ze worden aangebracht zorgt ervoor dat de laag die aangebracht is voor het overgrote deel uit stilstaande lucht bestaat. Stilstaande lucht laat geen vochtige lucht door. Ook niet als de schelpen in water of op een vochtige bodem

liggen. Is dat het geval dan zullen slechts de onderste centimeters vochtig worden, daarboven blijft alles droog en heeft het isolatiewaarde. Het zijn de luchtholtes die zitten tussen en in de schelpen die ervoor zorgen dat de lucht stilstaat en warmte wordt vastgehouden. Nadeel is wel dat door de flinke laag schelpen die in de kruipruimte moet worden gestort het kan zijn dat leidingen niet meer bereikbaar zijn. Wel zal de dikke laag ervoor zorgen dat er geen muffe geurtjes meer worden verspreid. Bijkomend voordeel is dat de scherpe randen van de schelpen ervoor zorgen dat ratten, muizen en ander ongedierte het wel uit hun hoofd laten om er rond te scharrelen.

33 EDITIE 4 2022
KIJKJE OVER DE SCHUTTING
WWW.GOEBEL-GROUP.COM NL@GOEBEL-GROUP.COM Clever shopping... So Sondermaschinen Vertriebs-GmbH Rheinvogtstrasse 7 DE-79713 Bad Säckingen Tel: +49 (0) 7761 933 069 info@so-gmbh.de www.iso-shop.com Huidig: Gebruikte Jörg compact laser www.iso-shop.com/de/shop/joerg-compact-laser - Kokermachines - Scharen - Zetbanken - Combinatiemachines - Hoekenbuigers - Walsen - Voormachines - Ponsmachines -Afwikkelsystemen - Universele snijmachines - Snijmachines voor kappen - Koker afkortmachines - Gebruikte machines Ons programma: Bezoek onze showroom (700m2). Het is de moeite waard. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie! Voormachine So Solo: Patentiertes System Inkl. stufenl.Antrieb & Walzenhalter Inkl. Schweifbügel Inkl.Transportvorrichtung Inkl. Walzen Machines van So zijn zó! Schaffhauser Str. 22

Mechanisch sterk Snelle verwerking Flexibel

Kent u het gemak van onze gaasdekens al?

Zoekt u thermische en akoestische isolatie van industriële toepassingen? Met ons complete assortiment gaasdekens kunt u altijd de beste keuze maken voor uw project. Voor de meest kostenefficiënte oplossing is onze steenwol TECH Wired Mat de beste keuze. Moet u voldoen aan hoge eisen, maar mag het gewicht niet te hoog zijn? Dan bespaart u met onze U TECH Wired Mat, gemaakt van ULTIMATE™ minerale wol, tot wel de helft van het gewicht ten opzichte van traditionele steenwol.

Nieuwe website

Met complete informatie over isoleren in de HVAC, industrie, marine & offshore en OEM. Inclusief handige tools die uw werk een stuk gemakkelijker maken.

35 EDITIE 4 2022
0347 358 400 |
ISOVER TECH Wired Mats Compleet assortiment gaasdekens voor industriële toepassingen ✔ beschikbaar in steenwol en ULTIMATE™ minerale wol ✔ onbekleed of met aluminium bekleding
isolatie
benelux.saint-gobain-technical-insulation.com
Thermische

ISOLATIEBRANCHE INFORMEERT SUCCESVOLLE INDUSTRIAL

FedEC en VIB als aanjager van kennisuitwisseling

Drie dagen lang bruiste het op het isolatiepaviljoen in Den Bosch op 11, 12 en 13 okober. Op 12 oktober “De dag van de Isolatie” ontmoeten leden van de VIB en van de beroepsvereniging voor energiedeskundigen FedEC elkaar al vroeg tijdens een ontbijtsessie. Het doel: Kennis uit te wisselen om de markt nog optimaler te kunnen bedienen. Op de beurs gaven verschillende leveranciers acte de préséance en er was een uitgebreid programma met seminars rondom het thema isolatie, opleidingen en wet- en regelgeving. Op de VIB Ledenvergadering werd afscheid genomen van Hans Koole en de nieuwe voorzitter Gerda Stijf werd voorgesteld. Tijdens de gezellige afscheidsreceptie werd hier ook uitgebreid bij stilgestaan op het Isolatieplein, waar de VIB aanwezig was met een prachtige informatieve stand.

Jaap Blacquière van RVO ging in zijn presentie in op de onderzoeksplicht energie-intensieve bedrijven die vanaf 1 januari ingaat. Hij legde uit wat deze inhoudt en hoe bedrijven de gegevens ten aanzien van de energiebesparende maatregelen die ze genomen hebben inclusief isolatiescan moeten aanleveren.

Er werd gediscussieerd over de vraag: Hoe krijg je een betere afstemming krijgen tussen asset owners, isoleerders en energieadviseurs om de isolatiemaatregelen te vertalen in energiebesparing? En welke instrumenten en hulpmiddelen daarvoor nodig zijn. Dit gebeurde aan de hand van drie stellingen.

Volop betrokkenheid tijdens de discussie over de stellingen

36 ISOLATIE4ALL
Voor de ontbijtsessie met FedEC en VIB was flinke belangstelling. Cinipresentatie: Gino de Landtsheer gaf op de beursvloer diverse praktijkvoorbeelden uit de industrie en ging in op inspectieprotocollen voor de industrie. Ron Ongenae belichtte welke aspecten van isolatie van belang zijn voor gebruikers en wat de rol is van ISSO 64 en hoe de terugverdientijd berekend wordt van isolerende maatregelen. Martijn Durieux - Manager Civil Engineering Shell Pernis, CINI-bestuur ging in het Praktijktheater Industrie uitvoerig in op de CINI-richtlijn voor industriële isolatie met de nieuwste updates vanuit de werkcommissies.

INFORMEERT INDUSTRIAL HEAT + POWER

kennisuitwisseling en samenwerking

De afscheidsreceptie was een mooie gelegenheid om met elkaar bij te praten, elkaar te ontmoeten en te netwerken.

HANS KOOLE DRAAGT HET VOORZITTERSCHAP OVER AAN GERDA STIJF

Hans Koole opende voor de laatste keer als voorzitter de VIB-ledenvergadering, Hans benadrukte in zijn afscheidsspeech het belang van opname van isolatiedoelen/ standaarden bij wet- en regelgeving, de samenwerking met opdrachtgevers en andere marktspelers en de focus op vakmanschap en scholing.

37 EDITIE 4 2022
In haar rol als nieuwe voorzitter vertelde Gerda Stijf welke ambities zij heeft met de VIB. Van het bestuur kreeg Hans Koole bij zijn afscheid een mooi cadeau en een bos bloemen mee. Reinhard Reincke van Jorg Machines in gesprek met Martin van den Bosch van Gelders Isolatiebedrijf. De bitterbal lijkt Jan Zanen, secretaris van de VIB, goed te smaken. Hans Koole en Gerda Stijf brachten samen een toast uit voor een goede toekomst van de VIB.

HABITAT VOOR MAANMISSIES: HET LUNARK PROJECT

De tweemansbemanning, Sebastian Aristotelis en Karl-Johan Sørensen, testte gedurende drie maanden de geschiktheid van de habitat, volledig afgesloten van de buitenwereld in Noord-Groenland.

Het Deense ontwerpbureau SAGA Space Architects heeft met steun van Armacell een maanmissie in Arctisch Groenland gerealiseerd – een praktische test van hoe de ruimte bewoonbaar kan worden gemaakt voor toekomstige reizigers. ArmaFlex Ultima® is het enige flexibele isolatiemateriaal dat voldoet aan de ontwerpeisen en de Groenlandse beschermingsvoorschriften.

Vandaag vorm geven aan de toekomst van morgen Een halve eeuw nadat voor het eerst een man op de maan liep, staat bemande ruimtevaart weer op de agenda. "Als de mens de maan en andere planeten wil koloniseren, moeten we de leefruimtes voor deze pioniers heel zorgvuldig plannen. In de ruimte is je leefruimte je hele wereld," zegt Sebastian Aristotelis, een van de twee ontwikkelaars van het Deense architectenbureau SAGA, dat de ruimte bewoonbaar wil maken voor toekomstige reizigers. Extreme kou was een grote uitdaging en SAGA wendde zich tot Armacell voor ondersteuning bij het isoleren. De leefruimte moest bestand zijn tegen temperaturen beneden -50 °C en windsnelheden tot 260 km/u.

De lichte origami-structuur van de LUNARK Habitat is gemaakt van ArmaPET®. Twee lagen ArmaFlex Ultima, beschermd met ArmaFinish, werden gebruikt om de binnenmuren te isoleren. Met zijn uitstekende brandprestaties en lage rookdichtheid was ArmaFlex Ultima het enige flexibele isolatiemateriaal dat zowel aan de ontwerpeisen van het SAGA-team als aan de Groenlandse beschermingsvoorschriften voldeed.

Lichtgewicht origami-structuur van ArmaPET Composietpanelen met ArmaPET-kernschuim zijn licht en gemak-

kelijk te vervoeren. Ze garanderen duurzaamheid, veerkracht en superieure prestaties op lange termijn met weinig onderhoud. ArmaPET, geproduceerd van 100% gerecycled rPET, ondersteunt een milieuvriendelijke zero-waste benadering. Het gebruik van gerecycleerd rPET-materiaal dat anders op stortplaatsen of in ver-

De module moest bestand zijn tegen een van de meest extreme klimaten op aarde, met winden tot 300 kilometer en temperaturen tot -50 °C.

38 ISOLATIE4ALL

brandingsovens zou zijn beland, vermindert de uitstoot van CO2 en vergt minder energie dan de productie van nieuw, op fossiele grondstoffen gebaseerd PET.

Flexibele thermische isolatie met ArmaFlex Ultima

Met ArmaFlex Ultima heeft Armacell een nieuwe veiligheidsstandaard voor technische isolatie gecreëerd. ArmaFlex Ultima is gebaseerd op de gepatenteerde ArmaPrene™-technologie. Tevens is het 's werelds eerste flexibele technische isolatiemateriaal met brandklasse BL-s1,d0. Het product heeft in geval van brand een 10 maal lagere rookdichtheid dan een standaard elastomere isolatie. Dankzij het lage warmtegeleidingsvermogen en de hoge waterdampdiffusieweerstand zorgt de ArmaFlex Ultima met gesloten cellen ook op lange termijn voor een betrouwbare condensatiebescherming en hoge energiebesparingen.

Maanverblijf in het noordpoolgebied

Aangezien de maan (nog) niet toegankelijk is voor experimenten met leefruimten, werd Arctisch Groenland gekozen als het volgende beste alternatief. Deze barre, onherbergzame omgeving lijkt niet op de maan. "De ArmaFlex Ultima isolatie hield ons veilig en warm bij buitentemperaturen van wel -50 °C," was Sebastian Aristotelis na zijn terugkeer uit Groenland blij met het succesvol afgeronde project. "Lunark was een ongelooflijke ervaring, zowel voor ons als voor Armacell. Het was het eerste gezamenlijke project en we gaan nu een complexere maanhabitat ontwikkelen. Rosie zal in Zwitserland worden gebouwd en over een periode van tien jaar worden getest met kleine bemanningen van studenten."

Meer informatie over dit spannende project is te vinden op: arma.link/LunarkNL

"We wilden een zo realistisch mogelijke simulatiemissie uitvoeren. Groenland biedt extreme kou en afgelegenheid, evenals lichtomstandigheden die vergelijkbaar zijn met die op het maanoppervlak," aldus het SAGA-team.

39 EDITIE 4 2022 PRODUCTINFORMATIE
Armacell heeft met ArmaFlex Ultima een nieuwe veiligheidsstandaard voor technische isolatie gecreëerd.
Twee lagen ArmaFlex Ultima panelen, elk met een wanddikte van 32 mm, beschermen de expeditieleden van SAGA tegen de vrieskou.

ROCKWOOL® TECLIT –IJSKOUD DE BESTE

Steenwol is al tientallen jaren een bekend en vertrouwd product voor vele toepassingen van technische isolatie. ROCKWOOL staat echter niet stil en blijft in ontwikkeling, zoals de isolatie van koudeleidingen. Uitgangspunt is en blijft het leveren van hoogwaardige producten, met klantsupport vanuit de kennis en kunde die ROCKWOOL in huis heeft.

Van oudsher is ROCKWOOL sterk in technische isolatie van warmteleidingen, zoals CV en andere warmwaterleidingen. ROCKWOOL 810 pijpschalen en ROCKWOOL 133 lamellendekens zijn de meest toegepaste producten voor isolatie van technische installaties.

Koudeleidingen

Het ROCKWOOL TECLIT systeem is een nieuwkomer in de traditionele markt van koude-isolatie. Brandveiligheid, energiebesparing en circulariteit zijn belangrijk en worden steeds belangrijker in de toekomst. Vandaar dat ROCKWOOL het TECLIT systeem heeft ontwikkeld voor leidingen met een

temperatuurrange van 0 tot 250 graden Celsius, zowel voor warme- als koude-installaties.

TECLIT is een compleet systeem van pijpschalen en lamellendekens, inclusief hangers, afdichtingstape en toebehoren. Het is ontwikkeld voor het isoleren van technische installaties, zoals drinkwater-, koelwater- en

koudeluchtleidingen. Het isolerende systeem beperkt de energieverliezen, waardoor koelinstallaties veel efficienter en dus zuiniger kunnen functioneren.

De TECLIT schalen en lamellendekens zijn voorzien van een robuuste, uiterst dampremmende met glasvezel versterkte aluminiumfolie, met zelf-

40 ISOLATIE4ALL

klevende overlap. De kopse naden worden afgewerkt met aluminium tape. Met behulp van de TECLIT Flextape wordt contact met de buitenlucht voorkomen. De ROCKWOOL TECLIT producten kunnen snel en veilig worden verwerkt.

ROCKWOOL TECLIT is een veilig product voor koude-isolatie, dat niet uitzet of krimpt, UV-bestendig is en gedurende de lange levensduur de oorspronkelijke vorm en eigenschappen behoudt. Het ROCKWOOL TECLIT systeem is uitgebreid getest door het onafhankelijk instituut FIW in München.

Waarom koude leidingen isoleren?

Omdat koelen doorgaans meer energie vergt dan verwarmen, is isolatie van koude-installaties en leidingen qua energiebesparing extra interessant. Maar koude-isolatie heeft nog een ander belangrijk voordeel. Bij koude leidingen kan er gemakkelijk vocht uit de warmere omgevingslucht condenseren op leidingen en installatiedelen. Het is dan ook van groot belang om aandacht te besteden aan condenspreventie.

Door toepassing van ROCKWOOL TECLIT koude-isolatie kan voorkomen worden dat een leiding afkoelt tot het dauwpunt en gaat condenseren. Het is van belang dat het dauwpunt ín de isolatie zit. Wanneer het dauwpunt op het oppervlak van de isolatie ligt kan de lucht namelijk nog afkoelen tot het dauwpunt en zal er condensatie ontstaan. Om corrosie te vermijden, moet men de correcte dauwpunttemperatuur weten, zodat de juiste isolatiedikte kan bepaald worden. Door de isolatie zorgvuldig af te tapen ontstaat

een volledig dampdicht isolatiepakket en kan het risico op condensatie verder wordt geminimaliseerd.

Word gecertificeerd TECLIT isoleerder

ROCKWOOL heeft samen met OOI een dagcursus samengesteld om TECLIT vakkundig en op een juiste wijze te kunnen monteren. De cursus wordt met een praktijk- en theorietoets afgesloten. Bij voldoende resultaat ben je gecertificeerd ROCKWOOL TECLIT isoleerder en ontvang je een OOI/ROCKWOOL TECLIT-certificaat.

Klantsupport

Bij al deze kwalitatief hoogwaardige producten zet ROCKWOOL hoog in op klantsupport. ROCKWOOL kiest er voor om in nauw contact te staan met haar klanten en oog te hebben voor de eindklant. ROCKWOOL levert berekeningen, biedt ondersteuning in de praktijk, is gemakkelijk bereikbaar en reageert snel.

41 EDITIE 4 2022 KOUDE ISOLATIE
Voor meer informatie over de producten en klantsupport van ROCKWOOL: T +31 (0) 475 35 36 18 E cs.technischeisolatie@rockwool.com www.rockwool.nl Meer informatie ROCKWOOL TECLIT cursus: T. +31 (0) 181 65 95 E info@ooi.nl www.ooi.nl
isolatie goed voor energiebesparing en condens preventie'
'Koude

Krachtenbundeling van sterke merken biedt grote toegevoegde waarde

Vanaf begin 2023 gaan Jacosol, Asbipro distributie, Asbipro prefab en ATIS SAMEN verder onder 1 naam: ISOPARTNER Nederland. Onder het motto “Samen staan we sterk” kan de klant nog meer expertise en service worden geboden. ISOPARTNER Nederland is onderdeel van de IPCOM Groep gespecialiseerd in technische isolatie, brandwerende en akoestische producten en oplossingen. ISOPARTNER is de brand name voor de business unit bedrijven gespecialiseerd in technische isolatie binnen de IPCOM Group. De brand name ISOPARTNER zal dus breed uitgerold worden in heel Europa.

42 ISOLATIE4ALL
Gert Jan de Koning en Raymond van Loon

ISOPARTNER NEDERLAND

De klant centraal

ATIS, Asbipro en Jacosol zijn al decennialang gerenommeerde “sterke bedrijven ”, ieder met zijn eigen specialiteit. “Een bundeling van krachten zal ervoor zorgen dat wij onze klanten nog beter kunnen bedienen op het gebied van adviseren, (technische) knowhow en een veel breder scala aan producten. Vooral doordat de zeer goed geoutilleerde productiefaciliteiten toegevoegde waarde producten en oplossingen kunnen aanbieden”, meent de nieuwe algemeen directeur van ISOPARTNER Raymond van Loon. “Vanuit meerdere locaties zullen wij de steeds belangrijker wordende en gevraagde logistieke excellence kunnen garanderen.”

ISOPARTNER Nederland is in het bezit van de navolgende certificaten: IATF 16949:2016, ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 en EC MED module B&D.

Zorgvuldig proces

De fusie is niet van vandaag op morgen gebeurt”, vertelt oud eigenaar Gert Jan de Koning van Asbipro. “Daar zijn we een jaar geleden al mee begonnen. Dit jaar zijn we daar heel actief in geweest om de organisatie van ISOPARTNER Nederland op poten te zetten. Waarbij het personeel nauw betrokken is geweest. De fusie heeft ook geen consequenties voor de banen van onze medewerkers, die blijven behouden. Want die hebben we straks hard nodig om onze groeidoelstellingen te behalen. De naam ISOPARTNER moet een begrip worden in Europa”, aldus Gert Jan.

productietechnieken, producten en/of oplossingen en distributie vraagstukken. Op deze manier kunnen wij als ISOPARTNER Nederland sneller anticiperen in tijden van verandering en kwaliteitsgerichte, onderscheidende oplossingen en toegevoegde waarde blijven bieden en garanderen.”

Een ervaren organisatie met hart voor isolatie

Het hoofdkantoor van ISOPARTNER Nederland komt in Papendrecht. De directie wordt gevormd door Raymond van Loon als algemeen directeur en Gert Jan de Koning wordt commercieel verantwoordelijk voor de technische isolatie activiteiten. Samen goed voor 82 jaar ervaring in de isolatiebranche. Als directie gaan we samen met het Sr. management de 6 vestigingen aansturen. Te weten: Vestiging Papendrecht en Schaijk, Joshua Fransz, Vestigingen Schiedam (2) en Groningen, Johan Melaard en Vestiging Wieringerwerf, Ron van Avezaath, Ron zal tevens de taken van Piet Servaas overnemen die als oud eigenaar van Jacosol per 1 januari afscheid zal nemen.

Kennis en specialisme

Internationaal Netwerk biedt voordelen

Er zijn inmiddels meerdere ISOPARTNERS in andere landen actief. Op dit moment zijn er al ISOPARTNER-bedrijven in Duitsland, Zweden, Noorwegen, Hongarije, Roemenië en in 2023 komen daar Oostenrijk, Zwitserland, Ierland en Nederland bij. “Deel uitmaken van deze groep van vooruitstrevende bedrijven, die allen dezelfde waarden delen, heeft heel wat voordelen”, vindt Gert Jan. “Dankzij dit internationale netwerk kunnen wij ons nog verder onderscheiden in expertise, service en knowhow. Regelmatig vinden er meetings plaats bij de verschillende vestigingen van de ISOPARTNERbedrijven in Europa om kennis uit te wisselen op het gebied van

“Iedere vestiging behoudt zijn eigen identiteit en hun specifieke kwaliteiten op het gebied van distributie, advisering en services”, vertelt Raymond van Loon. “Als we kijken naar de productielocaties dan zijn de productgroepen wel verschillend maar complementair aan de overige productgroepen. De prefab activiteiten blijven in Schiedam, de akoestische activiteiten in Papendrecht en de PFP activiteiten in Wieringerwerf. Op elke locatie zitten onze specialisten voor advisering en ondersteuning naar de klanten toe. Voor de klant verandert er in feite niets”, vult Gert Jan aan. “Klanten kunnen gewoon naar hun oude vertrouwde vestiging bellen of mailen en hun bestellingen doen en/of een offerte opvragen. Wat betreft de logistiek en distributie wordt het voor ons een stuk gemakkelijker. Dankzij ons ERP systeem kunnen we in alle magazijnen kijken hoeveel voorraden er liggen. Vroeger moest je eerst alle vestigingen afbellen met de vraag heb jij dat isolatiemateriaal nog op voorraad? Door dit systeem kunnen we ook sneller handelen en onze klanten just-in-time leveren. Op deze manier kunnen we ons distributie breder en efficiënter inzetten om de klanten te beleveren.

43 EDITIE 4 2022
'Wij onderscheiden ons in expertise, service en knowhow'
'Just in time leveringen door innovatie'
OP PAD MET

Uitbreiding assortiment

“Door onze samenwerking met de ISOPARTNER bedrijven in andere landen biedt dit ons de mogelijkheid om isolatie producten en oplossingen die bijvoorbeeld in Spanje worden verkocht naar Nederland te halen als toevoeging op ons assortiment, ”vertelt Raymond. Op het gebied van innovatie hebben wij de Absormute ontwikkeld, een geluidsomkasting voor de warmtepompen die we volgend jaar op de markt gaan brengen. Er worden nu meer en meer internationale samenwerkingsverbanden opgezet betreffende producten en/of oplossingen die nog niet in Nederland worden toegepast en oplossingen kunnen bieden bij een bepaald soort isolatie vraagstuk en nieuwe business kan genereren. Dat is het mooie ervan, die uitwisseling met ISOPARTNER bedrijven uit andere landen. In die zin kunnen we veel van elkaar leren”, aldus Raymond.

Branding

ISOPARTNER Nederland is begin 2023 operationeel. “We zijn volop bezig met de rebranding van de ondernemingen in samenwerking met de marketingafdeling van IPCOM, die de corporate identity heeft ontwikkeld. We willen begin januari onze nieuwe huisstijl presenteren, welke te zien zal zijn op alle uitingen zoals drukwerk, gevel- en vervoerbelettering, kleding, website enz. Daarnaast zijn we druk bezig met de installatie van het ERP systeem voor de logistiek en distributie. Uiteraard zullen we ISOPARTNER Nederland feestelijk openen en naar onze klanten laten zien dat er nu een partij staat waar je voor alle vragen en (specifieke) producten terecht kunt.”

Passie voor kennis delen en actief een bijdrage leveren

Isolatie is de Toekomst Gert Jan: “Ik vind het nog steeds een leuk en boeiend vak en ook nodig gezien het feit dat isolatie een belangrijke bijdrage levert aan het verminderen van het energieverbruik en de CO2 uitstoot. Dat gaan we als ISOPARTNER zeker uitdragen aan de opdrachtgevers in de bouw, industrie en scheepvaart.” Raymond en Gert Jan zijn ervan overtuigt dat de isolatiebranche een goede toekomst tegemoet gaat. “Natuurlijk komen we in deze branches handjes tekort, maar we zien nog steeds voldoende mogelijkheden. Dat versterkt wordt door onderdeel te zijn van de IPCOM Groep wat een echte ondernemersclub is waarvan we als ISOPARTNER Nederland alleen maar profijt hebben.” Zij hopen beiden nog een flink aantal jaren actief te zijn als directie van ISOPARTNER Nederland. Maar ze beseffen ook dat ze niet het eeuwige leven hebben en dat het wellicht voor beiden het laatste kunstje is. Van belang vinden ze allebei dat hun ervaring wordt doorgegeven aan de jonge generatie zodat de toekomst van ISOPARTNER blijft gewaarborgd.

45 EDITIE 4 2022 OP PAD MET
aan energieverbruik en minder CO2 uitstoot.
MEMBER OF

PENSIOENSTELSEL

Zorg dat je van een onbezorgde

Nederland heeft één van de beste pensioenstelsels ter wereld, toch is er behoefte aan een nieuwe aanpak. De wereld verandert: het aantal ZZP-ers groeit, mensen werken niet meer hun leven lang bij dezelfde baas en zijn zelfs geneigd om over branches heen te kijken tijdens hun arbeidzame leven. Persoonlijke behoeftes veranderen waardoor de vraag naar meer maatwerk en een grotere keuzevrijheid stijgt. Het huidige pensioenstelsel is hier onvoldoende op ingericht. “We zien daarnaast ook dat pensioenen niet mee kunnen stijgen met de loonontwikkeling en gunstige economie, zoals we die voor corona nog hadden,” vertelt Terry Troost, voorzitter namens de werkgevers bij PMT (Pensioenfonds Metaal en Techniek). “Sterker nog, we zien soms zelfs een verlaging,” vult Ron Follon, PMT bestuurslid namens werkgevers/FWT aan. “Dat stuit tegen de borst. Het is tijd voor een herziening van het pensioenstelsel.”

Komend jaar zal het nieuwe stelsel van kracht zijn. Een stelsel waarin een aantal elementen uit het huidige stelsel behouden blijven. “De zaken waar wij belang aan hechten zijn overeind gebleven,” licht Terry toe. “Zaken als solidariteit en het delen van risico’s. Daarmee zijn deelnemers verzekerd van uitkering, ook bij bijvoorbeeld in het geval van ziekte. Ook de verplichtstelling blijft gehandhaafd, dit voorkomt dat pensioen een concurrerende arbeidsvoorwaarde wordt tussen werkgevers.”

Wat er verandert

“Een van de belangrijke veranderingen is dat we van een uitkerings- naar een premieregeling gaan. In het nieuwe stelsel wordt er geen toezegging meer gedaan over de hoogte van de pensioenuitkering. De premies gaan in een collectief vermogen waarover rendement wordt gemaakt. Deze beleggingsrendementen worden toebedeeld aan de individuele vermogens. Bij pensionering wordt de pensioenuitkering vanuit dit persoonlijke vermogen gefinancierd. Anders gezegd wordt het straks duidelijker wat deelnemers aan geld inleggen, wat ze daarmee aan vermogen opbouwen en wat ze daarvoor straks aan pensioen kunnen verwachten.”

46 ISOLATIE4ALL
Ron Follon Terry Troost

PENSIOENSTELSEL

oude dag kunt genieten

“Het pensioen is straks beweeglijker. Het gaat eerder omhoog als het economisch beter gaat en omlaag, als het economisch slechter gaat.”

Wat verandert er voor werkgevers?

“Voorlopig verandert er nog niets. De premie voor het ouderdomspensioen is gestegen van 22,2% naar 27,98%. Deze extra premie komt beschikbaar, omdat de 5,78% werkgeverspremie voor de overgangsregeling VPL per 1 januari 2021 is vervallen en is toegevoegd aan de premie voor het ouderdomspensioen. Hoe de premies voor werkgevers en werknemers zich in het nieuwe stelsel zullen ontwikkelen, hangt af van de gesprekken die de komende tijd gevoerd zullen worden door de sociale

47 EDITIE 4 2022 BEDRIJSVOERING
“Vooruitlopend op nieuw stelsel konden we indexeren!”

partners. We merken wel dat werkgevers niet veel voelen voor een verdere stijging van de pensioenpremie.”

“We zijn blij dat de sterke punten van het huidige stelsel behouden blijven terwijl tegelijkertijd de gewenste en noodzakelijke wijzigingen worden opgepakt, zodat we klaar zijn voor de toekomst.”

“Waar we eerder onze leden al hebben kunnen vertellen dat er een kans tot verhoging van de pensioenen zou zijn in 2023 kunnen we nu, mede dankzij de regeling waarmee we vooruit kunnen lopen op het nieuwe stelsel, voor de tweede keer dit jaar een verhoging van de pensioenen aankondigen.”

Tweede indexatie van 4,2%

“Met ingang van 1 oktober hebben we de pensioenen geindexeerd met 1,29%. We hebben nu besloten om met ingang van 1 januari 2023 de pensioenen opnieuw te

OVER PMT

PMT, het Pensioenfonds voor Metaal en Techniek is het grootste marktpensioenfonds van Nederland. Het fonds werkt voor ongeveer 34.000 ondernemingen, waarin op dit moment zo’n 420.000 werknemers een pensioen opbouwen. Met de ruim 700.000 mensen die voorheen een pensioen hebben opgebouwd en de 240.000 mensen die nu een pensioen ontvangen dan komt het totaal aantal deelnemers uit op bijna 1,4 miljoen.

Het bestuur van het PMT bestaat uit 12 leden, 6 daarvan komen uit werkgeversorganisaties, 4 vanuit de vakbonden en 2 vanuit de gepensioneerden zelf.

In de sector Metaal en Techniek hebben de werkgeversorganisaties en de werknemersorganisaties, de sociale partners, zich verenigd in de Stichting Vakraad Metaal en Techniek. Het is de Vakraad die afspraken heeft gemaakt over een pensioenregeling

en vervolgens aan het bestuur van PMT heeft voorgelegd om deze uit te voeren.

Een pensioen bouw je op tijdens je werkzame leven en is een aanvulling op de AOW die je via de overheid op AOW leeftijd ontvangt. De AOW leeftijd wordt sinds 2013 geleidelijk aan verhoogd. Wat jouw AOW leeftijd is bereken je via de site van de Sociale Verzekeringsbank. Deze is te bereiken via de site van PMT. Daar vind je ook alle informatie over wat het betekent wanneer je eerder of later met pensioen zou willen gaan. www.pmt.nl

48 ISOLATIE4ALL
Tekst: Chantal Fransen, Foto: @RonJennerfotografie
“De sterke punten zijn behouden, terwijl we tegelijkertijd klaar zijn voor de toekomst.”

verhogen. Dit keer met 4,2%. Concreet betekent dit dat bij een pensioenuitkering van zeg €700,- er structureel ongeveer €30,- per maand wordt bijgeboekt. Onze (ex) deelnemers zien de verhoging terug in hun opgebouwde aanspraken.”

Maximale toegekend

“We weten maar al te goed dat het bij elkaar opgeteld niet de volledige inflatie van 12,4% compenseert, maar samen met de verhoging van de AOW van 10% helpt het onze gepensioneerden wel. Zij merken het uiteindelijk direct in hun portemonnee. Wij hebben in ieder geval kunnen bewerkstelligen dat het voor ons maximaal haalbare is toegekend.”

“We zijn blij dat de sterke punten van het huidige stelsel zijn behouden en dat tegelijkertijd de broodnodige wijzigingen worden doorgevoerd.”

De sterke punten die behouden blijven:

• Ons pensioen regelen we samen: werkgevers, werknemers én de overheid.

Naast de AOW bouwt een groot deel van de werkenden via de werkgever aanvullend pensioen op;

• De collectiviteit blijft behouden, wat het stelsel een stuk sterker en beter maakt;

• Pensioenregelingen worden collectief uitgevoerd en belegd.

Binnen acceptabele risico’s blijft PMT haar best doen om goede rendementen te halen. Dit wordt ook expliciet getoetst bij de deelnemers;

• Door de collectieve uitvoering en beleggingen blijven de kosten beperkt.

De veranderingen op een rij:

• Het pensioen wordt begrijpelijker en persoonlijker;

• Er komt een duidelijker verband tussen de premie die is betaald en het pensioen dat je krijgt;

• Het pensioen zal gaan meebewegen met de economie: het gaat eerder omhoog als het goed gaat met de economie, maar het gaat ook eerder omlaag als het slechter gaat;

• Er komt een ander nabestaandenpensioen;

• Je krijgt de mogelijkheid om een bedrag in één keer op te nemen als je met pensioen gaat. Dit gaat waarschijnlijk al eerder in dan 2027. Het is geen onderdeel van de nieuwe regeling maar wordt tussentijds ingevoerd.

Geld maakt niet gelukkig, maar is wel heel hándig. En belangrijk. Net als inzicht hebben in je geld. Weet jij hoeveel pensioen jij opbouwt? Het is verstandig om daar nu alvast naar te kijken, zodat je zeker weet dat je straks, na je pensionering van een zorgeloze oude dag kunt genieten.

WAAROM NADENKEN OVER JE PENSIOEN?

Heb je nog niet nagedacht over je pensioen dan nodigen we je van harte uit om hier toch een moment voor vrij te maken. Je weet namelijk nooit wat de toekomst je brengt. Niet alleen is het belangrijk om voldoende geld te hebben om een zorgeloze oude dag in te kunnen gaan. Er zijn ook momenten in je leven die van invloed kunnen zijn op je pensioenopbouw. Ben je nieuw in de Metaal en Techniek branche, maar heb je eerder in een andere branche wel pensioen opgebouwd? Dan is een waardeoverdracht wellicht interessant. Ga je samenwonen of trouwen? Zorg er dan ook voor dat jouw partner verzekerd is van een partnerpensioen, mocht er iets met jou gebeuren. Ga je een huis kopen, maar raak je arbeidsongeschikt of werkloos, dan kan dit gevolgen hebben voor je pensioen. Krijg je een kindje en neem je aanvullend ouderschapsverlof op? Ook dat heeft gevolgen voor je pensioenopbouw. Datzelfde geldt voor als je gaat scheiden.

Kortom, er zijn genoeg redenen om eens te kijken naar hoe jouw pensioen is opgebouwd en wat er daarin verandert als jouw situatie verandert. Je kunt voor advies terecht bij de vakbond, ook als je daar geen lid van bent. Of kijk voor meer inzicht in jouw persoonlijke pensioenopbouw op www.pmt.nl

49 EDITIE 4 2022

5 Vragen aan…. Renske Boons

Renske is Business Manager Benelux bij Goebel, een bedrijf dat al 40 jaar actief is op het gebied van bevestigings- en montagetechniek. “Door onze ervaring en kennis, zijn wij uitgegroeid tot specialist in de ontwikkeling van innovatieve en hoogwaardige bevestigingsmaterialen.”

1WAT ZIJN DE UITDAGINGEN IN DE ISOLATIEBRANCHE?

“Persoonlijk denk ik dat een van de grootste uitdagingen in de isolatiebranche het grote personeelstekort is. Door de grote aandacht voor het klimaat, is duidelijk geworden dat isoleren een grote rol speelt in de oplossing van het probleem. Er is dus genoeg te isoleren, maar op dit moment nog te weinig mensen om het uit te voeren. Een mooie uitdaging voor de hele branche voor 2023!”

2WELKE SPEERPUNTEN HEEFT GOEBEL VOOR DE KOMENDE JAREN?

“De focus ligt op partnership en samenwerking. Ons doel is om bij te kunnen dragen aan een betere samenwerking tussen de asset owners, projectmanagers, isoleerders en producenten. Communicatie en samenwerking is daarbij erg belangrijk voor ons. Een bevestigingsproduct heeft ook een invloed op de levensduur van de constructie. Om hier beter in te kunnen adviseren, is een partnership erg belangrijk. Hoe meer wij als bedrijf worden meegenomen in de plannen en specificaties binnen een project, hoe beter wij kunnen adviseren. Kwaliteit binnen de isolatie is altijd een belangrijk onderwerp geweest, zelfs klein schroefje kan hier een invloed op hebben.”

WAT IS DE VISIE VAN GOEBEL OP DUURZAAMHEID?

“Goebel is zich steeds meer bewust van duurzaamheid. Op dit moment zijn er al een aantal zaken veranderd binnen de organisatie. Het doel is om alle auto’s te vervangen voor elektrische of hybride auto’s. Daarbij wordt er geïnvesteerd in zonnepanelen, zowel op het Duitse hoofdkantoor als het verkoopkantoor in Tilburg.”

“Voor Goebel betekent partnership voornamelijk vertrouwen, eerlijkheid, communicatie en respect

Zonder vertrouwen en eerlijkheid, bestaat er natuurlijk überhaupt geen partnership. Wij vinden het belangrijk om een goede relatie en een goed vertrouwen op te kunnen bouwen met de verschillende spelers in de markt. Daarbij is communicatie echt een belangrijk onderdeel in ons werk. Helaas is een bevestigingsproduct vaak nog het “ondergeschoven kindje” binnen project. Om het beste advies te geven en hulp te kunnen bieden, is informatie en communicatie heel belangrijk voor ons. Respect vinden wij natuurlijk als organisatie ook een belangrijk onderdeel. Dit niet alleen naar onze externe partners, maar ook onze interne partners, namelijk onze medewerkers.”

5HOE ZIET GOEBEL DE TOEKOMST?

“De toekomst voor Goebel zit vol met uitdagingen en kansen. Uitdagingen om alles na de Covid-19 jaren weer volledig op de rit te krijgen en om onze partnerships op te bouwen en te versterken. De kansen vooral om een bijdrage te kunnen leveren aan de kwaliteitsverbetering binnen de isolatiebranche met betrekking tot de bevestigingsmaterialen.”

Boons is ook secretaris RTC Recruitment and Training Commission van de FESI

Tekst: Loet van Bergen

3
4WAT VERSTAAT GOEBEL ONDER HET BEGRIP PARTNERSHIP. Renske Boons
50 ISOLATIE4ALL
Renske

ROCKWOOL TECLIT®

Geschikt voor temperaturen tussen 0 en 250 °C

TECLIT ® – HÉT SYSTEEM VOOR HET ISOLEREN VAN KOUDELEIDINGEN

ROCKWOOL TECLIT is speciaal ontwikkeld voor het isoleren van koudeleidingen van technische installaties en is geschikt voor drinkwater-, koelwater- en koudeluchtleidingen. Dit hoogwaardige, onbrandbare en snel te installeren isolatiesysteem van steenwol combineert alle beproefde eigenschappen van ROCKWOOL producten. rockwool.nl/teclit

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.