IN2 Maas & Waal, jaargang 13, nummer 2, mei 2024

Page 1

ONAFHANKELIJK ONDERNEMERSMAGAZINE VOOR INSPIREREND ZAKENDOEN NETCONGESTIE MORELE ECONOMIE DUURZAAM BOUWEN JAARGANG 13, NUMMER 2 MEI 2024 BEUNINGEN • WIJCHEN • DRUTEN • WEST MAAS EN WAAL • NIJMEGEN • BERG EN DAL • HEUMEN • MOOK EN MIDDELAAR • CUIJK • GRAVE • UDEN VEGHEL OSS • MAASDRIEL • ZALTBOMMEL • GELDERMALSEN • NEERIJNEN • TIEL • BUREN • NEDER BETUWE • OVER BETUWE • LINGEWAARD DOSSIER BOUW
Stei ge r 15 Ma lde n 024 357 33 20 www.van zuij len autos .n l

Mike Vink PROX6 Oost in NIJMEGEN

GEZOND BOERENVERSTAND

PROX6 is niet zomaar een consultancybureau, wij zijn een verlengstuk van jouw visie, jouw doelen en jouw dromen. Met trots kunnen we zeggen dat wij niet alleen expert zijn in projectmanagement, programmamanagement en verandertrajecten, maar dat wij deze disciplines omarmen als de kern van ons bestaan. Wij helpen je bij elke stap op weg naar succes.

Wat onderscheidt ons van de rest? Het antwoord is simpel: de charme van een klein bureau. Bij PROX6 geloven wij sterk in de kracht van persoonlijke verbindingen en individuele aandacht. Wanneer je met ons samenwerkt ben je geen nummer, maar een waardevolle partner. Onze aanpak kenmerkt zich door vindingrijkheid, lef, humor, vertrouwen en gezond boerenverstand - de perfecte ingrediënten voor een vruchtbare samenwerking. Onze reputatie is gebouwd op vertrouwen en wij zijn vastberaden om dat vertrouwen elke dag te verdienen.

“ONZE REPUTATIE IS GEBOUWD OP VERTROUWEN

openen in het Oosten. Zo komen wij dichterbij bij de klant te zitten en bieden wij ons netwerk een werkplek in de buurt. Mike is altijd op zoek naar ervaren project- en programmamanagers, zowel voor in vaste dienst als zzp‘ers.

INSPELEN OP KLANTBEHOEFTEN

singen waar de klant over 10 jaar ook nog van kan genieten.

KOPJE KOFFIE?

Met de oprichting van PROX6 Oost in Nijmegen komt ook de wens om een fysiek kantoor te

Steeds vaker horen wij vanuit ons klantnetwerk de vraag naar gedegen verander- en projectmanagers. Indien wij geen geschikte collega beschikbaar hebben koppelen wij deze behoefte aan ons warme netwerk zzp’ers, zodat een klant toch geholpen kan worden. Waarom werken met PROX6? Laten wij eens kijken naar wat wij voor jou kunnen betekenen. Stel je voor: je bent een gedreven organisatie met een innovatief idee, maar je hebt moeite om het van de grond te krijgen of je weet niet hoe de nieuwe aanpassingen voor de Privacy wetgeving in jouw bedrijf ingepast moeten worden. Dat is waar PROX6 binnenkomt. Met onze kennis en ervaring creëren wij inzicht en overzicht, brengen structuur en zorgen voor structurele oplos-

Een kop koffie is vaak de basis voor een goed gesprek. Mike staat altijd klaar voor een open gesprek om te kijken waar de behoeften liggen en om te kijken hoe we elkaar hierin kunnen faciliteren en verder kunnen brengen. Zo ontdekken wij samen de kracht van consultancy met een persoonlijke twist. Kom in contact met Mike Vink voor een kop koffie via m.vink@prox6.com of bel/app naar 06-13854767

Bison Office Spaces

Toren Berlin, 6e verd.

Bisonspoor 3002-B708, 3605 LT Maarssen

+31 (0)6 – 13 85 4767 - +31 (0)346 - 55 37 14

m.vink@prox6.com - www.PROX6.com

3 IN2 Maas&Waal
EN WIJ ZIJN VASTBERADEN OM DAT ELKE DAG TE VERDIENEN”
Mike Vink

VOORWOORD

SAAMHORIGHEID

Nijmegen kleurde gisteren rood, groen en zwart. Je voelde de saamhorigheid in de stad, het café, de media en thuis op de bank.

Positief aan voetbal is, dat het dit ook teweeg brengt. Samen optrekken geeft een solidair gevoel.

Bas Sanders van COM1, die de coverstory invult is een ondernemer, die het woord samen in de genen heeft. Hij trekt met en voor zijn team samen op. Met een topklant als Red Bull gaan vele deuren open, maar Bas en zijn team zijn er voor elke ondernemer. Het bedrijf is verhuisd naar de Hogelandseweg en informeert & inspireert dit jaar in IN2 Maas & Waal over de voortgang en diensten.

Samen geïnspireerd raken, gebeurde ook tijdens de 11de fuck up night van Start UP Nijmegen. Vier ondernemers delen met passie hun Fuck Ups. De aanwezigen groeiden en durfden met elkaar ook hun bloopers c.q. kansen te delen.

Een zelfde gevoel van samen op weg willen en onder de indruk zijn van iemands prestatie gebeurde tijdens de bijeenkomst rondom de economische visie van Nijmegen in de Vasim, waar architect Thomas Rau sprak. Begrip komt voor begrijpen, omdenken op weg naar een duurzame samenleving en nu direct starten en niet meer uitstellen gaf hij de bezoekers mee.

In het bouwdossier in deze editie lezen we over innovaties in de bouw en duurzame bouwtrajecten trajecten. Bouw, infrastructuur, het netwerk beheersen momenteel het nieuws en zijn bepalend voor succesvol ondernemen.

Samen optrekken en zoeken naar oplossingen voor nu en de lange termijn is essentieel. Durf met elkaar te acteren en wat meer vooruit te kijken. Het team van IN2 Maas & Waal ontmoet jou graag op 29 mei tijdens de Experience bijeenkomst.

Yvonne van der Bend

Henk van der Bend

Esther Peters

Joep Peters

Chantal Fransen

Loet van Bergen

Willeke Guelen

UITGEVER: Yvonne van der Bend

HOOFDREDACTIE: Yvonne van der Bend (hoofdredacteur) yvonne@businessmedia4all.nl

REDACTIEADRES:

Tituslaan 13, 6642 AP Beuningen Tel. 024 67 76 930

Email. info@businessmedia4all.nl

WWW.BUSINESSMEDIA4ALL.NL

REDACTIE: Willeke Guelen, Joep Peters, Chantal Fransen, Loet van Bergen,

FOTOGRAFIE:

Henk van der Bend

REDACTIEADVIESRAAD:

Leon de Jonge (Ondernemers Vereniging Druten- Ondernemend Maas & Waal), Hans Voshol (OV Gouden Ham), Bart van Kraaij (Business Club Maas & Waal), Piet Philipsen (Stichting Centrum Management Wijchen), Arjan Moerman (Parkmanager Bedrijvenvereniging Bijsterhuizen en Bedrijvenvereniging Wijchen Oost), Yvonne van der Bend (Harten4Groep Beuningen), Jolanda Spies (Dreumelse Ondernemers Vereniging), Willem van Veenendaal

Yvonne can der Bend

(Verrassend Leeuwen) en Barry Moors (OV Bergharen, Hernen, Leur, Batenburg) en Erwin Kocken (Ondernemers Ontmoeten).

VORMGEVING/OPMAAK: Esther Peters

REALISATIE DRUK & PRODUCTIEBEGELEIDING

Print Rendement, Henk van der Bend, Beuningen

ADVERTENTIE EXPLOITATIE/ ONLINE-ADVERTEERDERSSERVICE IN2 Maas & Waal verschijnt zes maal per jaar. Voor meer informatie over advertentietarieven kunt u contact opnemen met de afdeling sales, 024 67 76 930 of mail info@businessmedia4all.nl.

VERSPREIDING: De uitgave wordt verspreid onder bedrijven in de gemeente Beuningen, Druten, West Maas en Waal en Wijchen en naar alle bedrijven boven de 3 werknemers in de gemeenten: Nijmegen, Oss en Tiel en boven de 5 werknemers in de gemeenten: Uden, Veghel, Berg en Dal, Mook en Middelaar, Heumen, Grave, Cuijk, Maasdriel, Zaltbommel. Buren, Geldermalsen, Neder-Betuwe, Over-Betuwe

Het 4All Social Media Platform bestaat uit 5 LinkedIn- en Instagramaccounts en 16 Facebookpagina's, waaronder Rijk van Nijmegen, Maas&Waal4all XL, IN2 Maas & Waal, Betuwe4all, Tiel4all, Bommelerwaard4all, Land van Cuijk4all, Wijcnen4all, Beuningen4all, Drutenall en West Maas & Waal4all en biedt informatie over de regio en heeft online een eigen website www. maasenwaalonline.nl met in totaal een bereik van gemiddeld 90.000 per maand.

www.maasenwaalonline.nl

en Lingewaard ontvangen de uitgave. Tevens wordt de uitgave digitaal verspreid via de nieuwsbrief van Businessmedia4all, LinkedIn, Facebook en Instagram en staan alle artikelen op www.maasenwaalonline.nl .

PARTNER WORDEN IN2 MAAS & WAAL:

Wordt Partner van IN2 Maas & Waal voor

€ 185,00 excl. BTW.

U ontvangt dan alle zes de uitgaven van IN2 Maas & Waal.

• U kunt gratis deelnemen aan de IN2 Maas & Waal Experience bijeenkomsten. U ontvangt 10% korting op promotionele uitingen. U ontvangt 10% korting op andere activiteiten.

U ontvangt korting bij ons collega bedrijf Print Rendement

U kunt partner worden door een email te sturen aan: info@businessmedia4all.nl. S.v.p. aangeven contactpersoon en het factuur – en afleveradres.

COPYRIGHT: Het auteursrecht op de in dit tijdschrift verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden. Hoewel de informatie gepubliceerd in deze uitgave zorgvuldig is uitgezocht en waar mogelijk gecontroleerd, sluiten de uitgever en de redactie uitdrukkelijk iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele onjuistheden en/of onvolledigheid van de verstrekte gegevens.

©2024 Overname van artikelen/foto’s is slechts mogelijk na verkregen schriftelijke toestemming van de uitgever

6
van Businessmedia4all www.businessmedia4all.nl in2maaswaal IN2 Maas & Waal IN2 Maas & Waal @IN2MaasWaal
IN2 Maas & Waal is een uitgave
Jaargang 13, nummer 2, mei 2024
12 32 46 ONDERNEMERSPORTRET COM1 6 BESTUUR Liander Netcongestie, 10 CIRCULAIRE ECONOMIE Economisch Collectief Nijmegen, ECN 12 OPLEIDING & ONTWIKKELING De Lerende Regio 26 JONG ONDERNEMERSCHAP Start-Up Nijmegen 32 COLLEGETOUR Morele economie 34 DOSSIER BOUW Innovaties 16 Duurzaamondernemen-CSRD 18 Dorpshuis De Horst 20 Wereld Producten -Synprodo 24 BCMW Voorwoord 37 ING 38 Faassen Visuals 39 Bloemenpark Appeltern 40 HTR Security Systems 41 Businessflitsen - AGENDA 42 BCMW On the Move 44 PERSONEEL & SAMENWERKING WorksGroup 30 SPONSORED BY MVO 46 PARTNERS PARTNER WORDEN? Neem contact op met Yvonne van der Bend: 06-42354306 MEER INFORMATIE: www.businessmedia4all.nl M S WAAL AA SCHRIJF JE NU IN VÓÓR DE EXPERIENCE 29 MEI WWW.BUSINESSMEDIA4ALL.NL/BLOG meet greet &eat MASTERCLASS AI

COM1

ALTIJD VEILIG VERBONDEN

In 2024 viert het Nijmeegse COM1 haar 20-jarig bestaan. De leverancier van firewall-, netwerk- en werkplekoplossingen levert naar eigen zeggen standaard diensten in een maatwerkoplossing. ‘Dat is echt waar we ons onderscheiden’, aldus directeur Bas Sanders. ‘En we zorgen dat het altijd én veilig werkt.’

‘We kunnen daardoor enerzijds MKB-ondernemers helpen en anderzijds zorginstellingen met 30 locaties of de Haven van Rotterdam. De klant bepaalt de functionaliteit, wij zorgen er vervolgens voor dat de dienstverlening daarop aansluit. Door het zeer hoge kennisniveau van ons team, zijn we in staat om Enterprise-netwerkinfrastructuur ook toegankelijk te maken voor het MKB. We zijn daarin laagdrempelig en willen echt partneren met de klant. Mijn doel is het opbouwen van goede, duurzame relaties. Daarnaast blijven we onze medewerkers uitdagen, waar-

mee we hen ook bij ons houden. We hebben gelukkig dan ook heel weinig verloop.’

ICT-diensten voor het MKB

Het risico om slachtoffer te worden van een cyberaanval is in de afgelopen jaren volgens Bas vooral voor het MKB enorm gegroeid. Veel ondernemers komen er pas achter dat ze slecht voorbereid en beveiligd zijn wanneer het kwaad al is geschied. ‘De financiële gevolgen én reputatieschade zijn vervolgens vaak groot. Daarom is het belangrijk de juiste partner in de arm te nemen. Com1 levert

6 IN2 Maas&Waal
Bas Sanders
“We zijn hoofdaannemer bij Red Bull in Oostenrijk, ze zien ons echt als dé ITpartner als het gaat om evenementen”

BIO

Bedrijf: COM1

Sinds: 2004

Plaats: Nijmegen

Product: Beheerde ICT-diensten voor MKB en Enterprise

veilige ICT-diensten aan het MKB met kennis en kunde die wij ook voor de grootzakelijke markt inzetten.’

Verhuizing naar een volledig te renoveren pand

‘We zitten sinds april op de nieuwe locatie aan de Hogelandseweg in Nijmegen. We groeiden de laatste jaren meermaals uit ons jasje, maar werden gehinderd, onder meer door de coronacrisis. Het afgelopen jaar zaten we echt in een groeispurt en moésten we wel een stap maken. Daar komt ook bij dat we het nieuwe pand konden renoveren en opnieuw in gebruik nemen. In het kader van duurzaamheid hebben we besloten het pand niet plat te laten gooien.’

Zo slim en duurzaam mogelijk werken

‘Als IT-organisatie gebruiken we veel stroom. We zijn voortdurend bezig met het vraagstuk waar we dit verbruik kunnen beperken. We huizen alle bestaande infra hier in, leggen zonnepanelen op het dak en gebruiken warmtepompen. Het doel is om uiteindelijk CO2-neutraal te zijn. Bij evenementen trans-

porteren we onze apparatuur over de hele wereld. We zorgen er altijd voor dat we zo weinig mogelijk apparatuur meenemen en beperken het volume en gewicht zoveel mogelijk. Ook voor onze partner Red Bull is dit belangrijk. Ze zijn hier vooral de laatste jaren erg op gefocust en zien dat we daar voortdurend aandacht voor hebben.’

Een prachtige samenwerking met Red Bull.

‘We hebben 12 jaar geleden met Red Bull ons eerste evenement gedaan, dat was de allereerste Wings for Life World Run. Hierbij zamelt Red Bull geld in voor het genezen van ruggenmergletsel. We werkten in die tijd al in de Formule 1 samen met een andere partij. Red Bull benaderde ons op den duur rechtstreeks om haar ICT-infrastructuur te regelen. De World Run is een hardloopevenement dat over de hele wereld in alle landen tegelijkertijd begint. Het mooie aan dit concept is dat de finish jou inhaalt. Een auto vertrekt een kwartier na de lopers en gaat steeds sneller rijden. Op het moment dat je wordt ingehaald door de auto, ben je gefinisht. Wij zijn ver-

7 IN2 Maas&Waal ONDERNEMERSPORTRET
com1 secure managed IT services

Dorpssingel 12, Beuningen

www.adb.eu 024 677 04 32

Haal het beste uit uw zaak met ADB

Hèt adres voor al uw fiscale en administratieve ondernemerszaken.

WWW.WEADELTALAND.NL

088 133 73 00

info@weadeltaland.nl

KUNSTSTOF & ALUMINIUM KOZIJNEN (MAATWERK)

Kunststof of aluminium kozijnen zijn onderhoudsarm en bieden een hoge isolatiewaarde. Hormes levert kozijnen van een uitstekende kwaliteit en tegen een scherpe prijs.

Bespaar tot 30% op de maandelijkse energierekening

HR++ & HR triple beglazing

Hoogwaardige & gecertificeerde kwaliteit

Maatwerk & eindeloze mogelijkheden

Snelle levertijden, levering tot deur = 4 weken!

Mogelijkheid tot montage via partners

Zakelijk & Particulier

Ontdek de mogelijkheden. Voor meer informatie, Team Hormes staat voor je klaar!

MAAK HET MAKKELIJK.

SNELLE LEVERTIJDEN

HORMES BOUWMATERIALEN

Nieuweweg 145

• 6603 BL Wijchen

bouwmaterialen@hormes.nl

• 024 641 31 61

• www.hormes.nl

Landweer 2a

5411 LV Zeeland (NB)

T 085 20 20 720

E info@vantienen.nl

www.vantienen.nl

Nijverheidsweg 25

6171 AZ Stein

T 046 433 93 83

E info@limcaf.nl

www.limcaf.nl

8 IN2 Maas&Waal 8 IN2 Maas&Waal

antwoordelijk voor de volledige tv-productie vanuit Oostenrijk en Duitsland; alles wat IT raakt, leveren wij.’

Voor RTL naar de Formule 1

“Het succes van COM1 is eerder ondanks dan dankzij mijn rol”

We voeren daarnaast voor RTL Duitsland de Formule 1 uit. Daar regelen we ook de draadloze verbindingen en IT. Zo waren we aanwezig bij de Grand Prix in Bahrein en gaan we eind juli naar Hongarije. Dit doen we inmiddels al 20 jaar, in die jaren is er enorm veel veranderd. Voeger waren alle broadcastsystemen van elkaar gescheiden en werden ze met elkaar verbonden met Coax-kabels. De laatste jaren loopt alles via een algemeen datanetwerk. Dit betekent dat de afhankelijkheid van het netwerk vele malen groter is geworden, het moet echt 100% werken. We monitoren 24/7 en grijpen in voordat er überhaupt een probleem ontstaat. Na Covid zien we wel dat mensen minder reizen, de productie gaat dus meer op afstand. Vroeger liepen er 25 man van RTL op locatie, nu zijn dat er nog maar 8 of 9.’

Klifduiken en wereldkampioenschappen breakdance

‘Red Bull ziet ons sinds 2023 als Technology Partner. Dit betekent dat ze ons als vraagbaak

zien voor alle evenementen waar ze bij betrokken zijn. We zitten daarnaast in het 2e seizoen van de Red Bull Cliff Diving World Series én de wereldkampioenschappen breakdance en freestyledansen. Dit jaar gaan we daarom ook nog naar Rio de Janeiro en Mumbai. De reden dat wij daar mogen staan, is omdat de evenementen extreem zijn, die passen bij ons. Ik ben echt verrast door Red Bull als partner. Tijdens de lockdowns bleven we contact houden, we zorgen goed voor elkaar. Dat is echt de mentaliteit die we beide hebben. We zijn bovendien hoofdaannemer bij Red Bull in Oostenrijk, ze zien ons echt als dé ITpartner als het gaat om evenementen. Daar zijn we bijzonder trots op.’

Dubbel feest in 2024

De officiële opening van ons pand is in september, we combineren dit met het vieren van ons 20-jarig bestaan.’ We denken nog na over de invulling, maar het wordt een feestje van ons allemaal. Alle medewerkers mogen meedenken, daar hecht ik überhaupt veel waarde aan. Het succes van COM1 is eerder óndanks dan dánkzij mijn rol. Ik ben echt ontzettend trots op mijn team. Ja, we doen het echt samen!’

9 IN2 Maas&Waal ONDERNEMERSPORTRET 9 IN2 Maas&Waal

LIANDER WERKT HARD OPLOSSEN VAN NETCONGESTIE

Als netbeheerder is Liander verantwoordelijk voor een derde van de regionale elektriciteits- en gasinfrastructuur van Nederland, waaronder die in de provincie Gelderland. Waar jaren geleden een stroomaansluiting nog ‘een broodje van de plank was’, ziet de wereld er tegenwoordig anders uit. De energietransitie versnelt en de vraag naar elektrisch vermogen groeit sterk. Netbeheerders investeren volop in het verzwaren en uitbreiden van het elektriciteitsnet, maar desondanks is het elektriciteitsnet tegen de grenzen aangelopen. Wat is de huidige stand van zaken rond de netcongestie? En hoe gaan ondernemers slim om met de huidige problematiek? We bespreken het met Christian Klep, Relatiemanager Grootzakelijke Markt bij Liander.

Begin van de problematiek

Rond 2020 begon het Liander-net her en der te knellen, soms alleen voor het terugleveren van stroom en op andere plekken voor het afnemen van stroom. In de periode 2021/2022 is boven op die netcongestie van Liander ook nog de netcongestie van het hoogspanningsnet van de landelijke netbeheerder TenneT toegevoegd, waardoor een complex geheel ontstaat.

Verzwaring van het netwerk gereed in 2029

Sinds eind 2022 is het hoogspanningsnetwerk van TenneT in onze regio vol voor alle groot-

zakelijke aansluitingen, zowel voor het terugleveren als voor het afnemen van stroom. Dit betekent dat bedrijven bij Liander geen nieuwe aansluitingen met vermogen meer kunnen krijgen en dat ze op hun bestaande aansluitingen hun vermogen niet meer kunnen verhogen, ook al heeft Liander regionaal nog wel vermogen beschikbaar. TenneT heeft daarop onderzocht of bedrijven in de regio FGU (Flevopolder, Gelderland, Utrecht) bereid zijn op piekmomenten af te schalen. Het bleek echter dat dit onvoldoende resultaat oplevert, het tekort aan capaciteit is te groot. Inmiddels is TenneT druk bezig met de verzwaring van het netwerk, maar die

“Help ons én jezelf dus door aan te geven wat je realistisch verwacht.
Daar komen we uiteindelijk allemaal verder mee”
10 IN2 Maas&Waal
Tekst: Joep Peters Foto: Chirstian Klep

HARD AAN HET NETCONGESTIE

werkzaamheden zijn pas gereed in 2029. Tot die tijd staan we dus min of meer stil.

Slimme oplossingen om het huidige net beter te benutten

Het net is echter niet altijd vol. Je hebt bijvoorbeeld te maken met ochtend- en avondpieken. Buiten die pieken is er veelal nog wel ruimte op het net. Dat kan best fors zijn, op zo’n 70% van de tijd is er namelijk nog wel voldoende ruimte op het regionale net van Liander.

In het Landelijk Actiecomité Netcongestie (LAN) werkten onder andere het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, VNO-NCW en de netbeheerders samen aan oplossingen om onder meer die ongebruikte ruimte op het net te kunnen benutten. Hiervoor zijn alternatieve contractvormen ontworpen zoals ‘non-firm contracten’ en ‘groepscontracten’ waarbij we afspraken kunnen gaan maken met klanten, individueel of als groep die gericht zijn op het samen slimmer benutten van het net. Christian: ‘We zien energy hubs zoals Bijsterhuizen en TPN West, waar bedrijven dit soort nieuwe contracten nodig hebben. Samenwerken biedt zeker mogelijkheden, maar helaas kunnen we deze contractvormen nog niet aanbieden in gebieden met TenneT congestie.’

Verschillen in geconstateerde piekmomenten leiden tot nieuwe uitdagingen

‘Recent is er helaas een kink in de kabel gekomen. TenneT ziet dat de nieuwe contractvormen weliswaar op het regionale net van Liander passen maar niet altijd op hun netwerk. Het blijkt namelijk dat de pieken en dalen van het regionale profiel niet overeenkomen met de pie-

ken en dalen die TenneT ziet op hun net. Die verschillen in pieken ontstaan bijvoorbeeld door internationale elektriciteitsstromen. Als beeldend voorbeeld is genoemd dat windenergie uit Denemarken ook via het Nederlandse hoogspanningsnet van TenneT naar het Ruhrgebied loopt, iets wat natuurlijk een heel ander patroon kent. Dat maakt het erg lastig te bepalen op TenneT-niveau op welke momenten er nu wel of geen transportvermogen beschikbaar is. We zijn samen met TenneT aan het uitzoeken hoe dit nu precies lokaal uitpakt. In mei ronden we dat onderzoek af. Voor de zomer weten we dan of en zo ja, welke contractvormen mogelijk zijn voor ondernemers. In juni zal Liander i.s.m. een aantal andere partijen over de resultaten een webinar organiseren.’

Draag bij met een 10-jaars prognose

Op dit moment onderzoekt Liander via de 10-jaarsprognose uitvraag, wat de grootverbruikers de komende jaren verwachten nodig te hebben aan stroomcapaciteit. Christian licht toe: ‘Dit is een jaarlijkse uitvraag. De opgehaalde informatie gebruiken we om de toekomstige drukte op het op het Liander-net te voorspellen. Onze netarchitecten maken hierop plannen over waar we het net wanneer moeten verzwaren. Wat wij natuurlijk willen voorkomen is dat we op het moment dat TenneT klaar is, klanten nog op Liander moeten wachten. Vorige maand hebben we al onze groot verbruik klanten weer gevraagd hieraan mee te werken. De grote partijen -vanaf 1 Megawatt- zijn overigens al wettelijk verplicht om dit in te vullen. Help ons én jezelf dus door aan te geven wat je realistisch verwacht. Daar komen we uiteindelijk allemaal verder mee.’

Christian Klep

Wat kunnen ondernemers nu al doen?

Volgens Christian kunnen ondernemers meerdere dingen doen om de uitdagingen het hoofd te bieden: ‘Het eerste is natuurlijk energie besparen, zorg dat je verbruik omlaaggaat. Je kunt daarnaast in detail bekijken hoe je verbruik er per kwartier uitziet (je “profiel”), oftewel breng dat over een bepaalde periode in beeld. Zo zie je wanneer je nog wel ruimte hebt en wanneer niet. Dat leidt tot ideeën, misschien is er ’s nachts ruimte over om baterijen te laden die je vervolgens overdag weer gebruikt voor aanvullende stroom. Dit zijn voorbeelden van oplossingen achter de meter.’

Kijk voor andere tips en mogelijkheden ook eens op www.liander.nl/grootzakelijk/energietransitie/innovaties-en-oplossingen.

11 IN2 Maas&Waal BESTUUR

ECN: DE KATALYSATOR ECONOMISCHE GROEI

Als bestuurder van VNO-NCW zat Martin Visser al regelmatig aan tafel bij het Economisch Collectief Nijmegen, oftewel het ECN. In 2016 maakte hij de overstap naar dit samenwerkingsverband, in 2019 trad hij vervolgens aan als voorzitter, mede vanuit zijn drive om wat voor de stad Nijmegen te betekenen. Martin neemt ons mee in de activiteiten en toegevoegde waarde van ECN. ‘Een gezond werknemers- en ondernemersklimaat, daar staan we voor.’

Het ECN -opgericht in 2010- is een samenwerking tussen de 6 grote werklocaties in Nijmegen: Bedrijvenvereniging Nijmegen Zuid, Bedrijvenvereniging Bijsterhuizen, TPN-WEST, Ondernemersvereniging Waalsprong, de Winkelsteeg en Huis voor de Binnenstad. Ze bundelen hun krachten om kwesties aan te pakken die niet alleen hun eigen werkgebieden beïnvloeden, maar ook breder spelen in de stad. ECN heeft dan ook als doel om de economische groei van Nijmegen op alle mogelijke manieren te stimuleren. Dit gebeurt onder andere door regelmatig overleg te voeren met de voorzitters van de genoemde werklocaties, de Industriële Kring Nijmegen en andere belangrijke stakeholders zoals de gemeente, onderwijsinstellingen en VNO-NCW regio Arnhem Nijmegen.

“Nijmegen heeft, net als Amsterdam, een natuurlijke aantrekkingskracht. En die moeten we behouden!”

ECN als intermediair rond grote thema’s

Martin: ‘De kracht van ECN zit hem in het collectief. Via de bij ECN aangesloten verenigingen behartigen we de belangen van alle ondernemers. Samen kunnen we overkoepelde thema’s, zoals de energietransitie, vestigingsklimaat en onderwijs agenderen bij grote partijen en overheden. Zo zitten we regelmatig met de wethouder Economische Zaken om de tafel om deze thema’s te bespreken.’

Het vollopende energienet

‘Momenteel zijn we vooral bezig met de energietransitie. Een van onze bestuursleden is Kees Baijens, die zitting heeft in de Stuurgroep Energietransitie Nijmegen. Die stuurgroep staat in nauw contact met ondernemers in de regio, Tennet en de overheid. We zien op dit moment dat bedrijventerreinen niet kunnen uitbreiden. Daarnaast kunnen grote bedrijven niet groeien omdat ze qua energie al aan hun max zitten. Mede daarom willen bedrijven uitwijken, bijvoorbeeld richting Duitsland. Naast het lobbyen naar VNO-NCW en de gemeente om hier wat mee te doen, kijken we naar dingen die wél kunnen, zoals off-the-grid oplossingen (onafhankelijke energieopwekking los van het stroomnet).’ “De bij het ECN aangesloten verenigingen behartigen de belangen van alle ondernemers”

Parels in de regio

‘Een aantal keer per jaar organiseren we sessies met raadsleden van gemeente Nijmegen. We willen hen bekend(er) maken met bedrijven in de stad en de parels die we hier hebben. Dan denk ik bijvoorbeeld aan het Havengebied. Daar zitten fantastische, circulaire bedrijven. De leek ziet deze misschien als vervuilend, maar in feite dragen ze enorm bij aan circulariteit. Daarnaast is de haven cruciaal voor de doorvoer naar Rotterdam en het Europese achterland. Zo hebben we voor de raadsleden van gemeente Nijmegen een rondvaart georganiseerd langs de haven. De ondernemers hebben vanaf het water ver-

“Nijmegen heeft, net als Amsterdam, een natuurlijke aantrekkingskracht. En die moeten we behouden!”
12 IN2 Maas&Waal
Martin Visser

VAN DE VAN NIJMEGEN

teld waarom Nijmegen en de haven zo belangrijk zijn. Mooi voorbeeld is Hyster-Yale, dat haar heftrucks vanaf de haven verscheept naar de rest van de wereld.’

Matchmaking tussen scholieren en bedrijven

‘ECN heeft ook oog voor mensen die om welke reden dan ook niet gemakkelijk aan een baan komen en zich daardoor buiten de maatschappij voelen staan. We pleiten ook voor betere aansluiting van onderwijs op het bedrijfsleven. Daarbij stimuleren we de samenwerking van de parkmanagers van de werklocaties met het ROC en de HAN. De parkmanagers weten wat de bedrijven te bieden hebben en kunnen het matchen van werk- en stagezoekenden met werkgevers faciliteren. Zo organiseren we regelmatig evenementen om scholieren en bedrijven met

elkaar te verbinden.’

Willen wonen én werken in Nijmegen

‘Binnenstedelijke bedrijven zijn ontzettend belangrijk voor de vitaliteit van de stad, hoewel je ook te maken hebt met uitdagingen zoals vervuiling en geluidsoverlast. Daarover moeten we dus voortdurend in gesprek blijven. Dat is misschien wel de belangrijkste uitdaging voor Nijmegen op dit moment: de beperkte ruimte gecombineerd met de groei van de stad. Het zou mooi zijn dat mensen hier komen wonen omdat ze de stad fijn vinden én omdat ze hier willen werken. Nijmegen heeft, net als Amsterdam, een natuurlijke aantrekkingskracht. En die moeten we behouden!’

13 IN2 Maas&Waal Tekst Joep Peters Fotografie Martin Visser KATALYSATOR
HET NETWERK

Kroon Montage Zonwering en Rolluiken

Partner voor bedrijf en particulier

Kroon Montage in Wijchen is niet alleen uw leverancier voor zonwering, maar staat ook voor u klaar met een breed scala aan ondersteunende services. Oorspronkelijk zijn wij begonnen als een gespecialiseerd bedrijf voor de montage van zonweringen. Wij hebben ervaring met montage, onderhoud en reparaties bij woonhuizen, bedrijfspanden, appartementencomplexen, overheidsgebouwen en Schiphol. Op lage hoogtes gebruiken onze monteurs ladders, werken op grote hoogtes met behulp van hoogwerkers en klimmateriaal zijn wij ook gewend.

Rolluiken

Montage van zonweringen

Onderhoud

Reparaties

Planmatig onderhoud

Advies

Vervanging van motoren

Vervangen van doeken

Banden vervangen

Schoonmaak van zonweringen

Buys Ballotstraat 14 - 6603 BW Wijchen

E-mail: info@kroonmontage.nl - Telefoon: 024 675 78 59

www.kroonmontage.nl

14 IN2 Maas&Waal
Openingstijden showroom: Dinsdag 11.00 tot 17.00 uur Woensdag 11.00 tot 17.00 uur Donderdag 11.00 tot 17.00 uur Vrijdag 11.00 tot 17.00 uur Zaterdag 11.00 tot 16.00 uur
www.autoelektromaasenwaal.nl • 0487-52 25 06 www.autoelektromaasenwaal.nl • 0487-52 25 06 • Maatwerk in staal, RVS en aluminium • Ruime voorraad staal, RVS en aluminium • Ontwerp en tekenwerk voor Uw product • Montage werken. VCA gecertificeerd • Stalen lateien uit voorraad Constructiebedrijf van der Donk bv www.donkconstructie.nl Uw adres voor maatwerk in staal, RVS en Aluminium info@donkconstructie.nl 0487 593054 WWW.PRINTRENDEMENT.NL BOEKENSPECIALIST DRUKWERK PROMOTIE COLORFUL YOUR LIFE Contact: Henk van der Bend 06 43573405

DOSSIER: BOUW

• INNOVATIES IN DE BOUW

• DUURZAAM ONDERNEMEN

• VERDUURZAMING DORPSHUIZEN

• HOPPENBROUWERS

• WERELDPRODUCTEN - SYNPRODO

15 IN2 Maas&Waal

REVOLUTIE IN DE BOUW:

HOE BIM, PREFAB, DUURZAAM BOUWEN EN 3D BETONPRINTEN DE TOEKOMST VAN DE BOUWSECTOR VORMGEVEN

In een wereld waar technologische vooruitgang de norm is, blijft de bouwsector niet achter. Integendeel, het omarmt innovatie met open armen en transformeert de manier waarop we bouwen en leven. In dit artikel belicht de redactie vier belangrijke innovaties bij bouwbedrijven in Rivierenland.

Innovatie door Samenwerking bij Vree Sliepen Bouwbedrijf De Vree en Sliepen, gevestigd in Tiel, is een allround bouwbedrijf dat zich inzet voor de toekomst van Rivierenland. Met een sterke focus op duurzaamheid en kwaliteit, brengen ze innovatie tot leven door samenwerking met hun opdrachtgevers. Een van de sleutels tot hun succes is het gebruik van BIM (Building Information Modeling) in de praktijk. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van meerdere softwarepakketten, waaronder het modeleer software ‘Archicad’ voor nauwkeurige bouwprojectvisualisaties om het bouwproces al in een vroeg stadium inzichtelijk te maken. “Dit is een van de vooraanstaande BIM-pakketten die op dit moment op de markt te vinden zijn”, vertelt werkvoorbereider en BIM-Modelleur Bas van Dijk. “Daarnaast gebruiken we ook andere softwarepakketten om het idee tot een fotorealistisch beeld te maken om de klant zo goed mogelijk te kunnen en ook te toetsen op mogelijke problemen.” Op deze manier bedient De Vree en Sliepen de klant van ontwerp tot oplevering. Dit zorgt voor een betere afstemming en een kortere doorlooptijd. Dankzij BIM en voorgefabriceerde onderdelen kan er efficiënter worden gebouwd. “Op dit moment zijn we aan het onderzoeken om alle softwarepakketten te koppelen op een CDE-platform. Dit brengt 2d en 3d info bij elkaar en is door alle teamleden makkelijk te benaderen zonder diepgaande cursussen te volgen.” Binnen het concern zijn we ook aan het onderzoeken wat AI kan toevoegen voor de klant.”

16 IN2 Maas&Waal
BIM Model

Prefab Bouwen

De Prefab Fabriek Culemborg, een producent van houten elementen voor de bouwsector, is een voorbeeld van innovatie in de bouw. Ze maken gebruik van prefab bouwen, een proces waarbij bouwcomponenten in een fabriek worden vervaardigd en vervolgens compleet naar de bouwplaats worden vervoerd. Waarmee ook de verkeersbewegingen worden verminderd. “Deze methode biedt tal van voordelen, waaronder een kortere bouwtijd, lagere kosten en een hogere kwaliteit van de constructie”, vertelt Teun van Laarhoven. “Het bouwen vindt plaats onder geconditioneerde omstandigheden, wat resulteert in een hoogwaardig product dat veilig en efficiënt op de bouwlocatie kan worden gemonteerd. Prefab bouwen is maatwerk en elk project is uniek. De Prefab Fabriek Culemborg maakt gebruik van hout in hun prefab productie, wat bijdraagt aan de opslag van CO2. Hout is licht, sterk, flexibel en circulair, en met hout uit duurzaam beheerde bossen met een FSC- of PEFC-claim dragen ze bij aan bosbehoud. Dit resulteert in vrijwel emissie loos bouwen.

Duurzaam bouwen

JC Kessel Bouwgroep, een grote bouwonderneming, zet zich in voor duurzaam bouwen door het hanteren van belangrijke duurzaamheidsprincipes. Deze principes omvatten multifunctionaliteit voor toekomstige aanpassingen, energiebesparing, gezonde binnenmilieus, veiligheid en milieubewustzijn. “Wij integreren BREEAM-certificering in onze projecten door tijdig duurzaamheidsmaatregelen te formuleren en deze direct in het ontwerp te integreren”, licht Adrie van Kessel toe. “In recente projecten hebben we ervaring opgedaan met het bouwen van regenwaterbuffers onder gebouwen en het gebruik van kruislaags verlijmd massief hout (CLT) voor vloeren en wanden. Tijdens de planfase berekenen we de Circulariteit Prestatie Gebouw (CPG) en kijken we naar verwachte energie- en onderhoudskosten en de CO2-uitstoot van gebouw gebonden installaties.”

Het toepassen van BREEAM-richtlijnen biedt volgens Van Kessel inzicht in de werkelijke duurzaamheidsprestatie van een gebouw en kan leiden tot fiscale voordelen voor de eigenaar. Van Kessel noemt als voorbeeld van een duurzaam bouwproject het ambitieuze Masterplan voor FruitMasters in Geldermalsen, dat een BREEAM-NL score ‘Outstanding’ heeft. “We be-

Tekst: Loet van Bergen

Foto’s: De Vree Sliepen, Prefab Fabriek, JC Kessel Bouwgroep en CyBe Construction

reiden ook de realisatie voor van een kantoorgebouw ‘de Tuin van Medel’ in Tiel, waarbij de focus ligt op het gebruik van duurzame materialen, losmaakbare constructies en prefab elementen. We onderzoeken een passief vloerverwarmingssysteem met vloerelementen die een zoutwateroplossing gebruiken als thermische buffer. Dit zorgt niet alleen voor energiebesparing maar ook voor een constant comfortabele temperatuur”, aldus van Kessel.

3D betonprinttechnologie

CyBe Construction, gevestigd in Oss, is een pionier in 3D betonprinttechnologie. “De komst van 3D printen is een ware gamechanger, en het verandert onze benadering tot bouw- en infrastructuur ontwikkeling”, vertelt Quinten Wijsbeck. “Deze technologie stroomlijnt het bouwproces, en het verkort aanzienlijk de arbeidstijd en -kosten. Wat nieuwe mogelijkheden voor aangepaste ontwerpen, kostenbesparingen en zelfs bouwen in extreme omgevingen mogelijk maakt. De precisie en snelheid van onze 3D printers maken complexe ontwerpen mogelijk, en het wordt met een verbazingwekkende nauwkeurigheid uitgevoerd, waardoor er optimaal gebruik wordt gemaakt van hulpbronnen en men sneller kan bouwen. De impact? Een drastische afname in vertragingen en kostenoverschrijdingen, waardoor de branche vooruit wordt geholpen naar een efficiëntere en duurzamere toekomst”, aldus Wijsbeck.

Samen vormen deze innovaties een krachtige combinatie die de bouwsector transformeert. Ze beloven een toekomst waarin gebouwen sneller, goedkoper, duurzamer en creatiever dan ooit tevoren kunnen worden gebouwd. En vormt een stap naar een revolutie in de bouw waar straks metselrobots, drones voor gebouwbeheer en AI en Machine Learning gemeengoed worden.

17 IN2 Maas&Waal
DOSSIER: BOUW
Prefab Fabriek 3D Printer

SLA EEN DUURZAME WEG IN!

De CSRD, wat kan ik ermee?

Europa streeft naar een energie neutrale economie in 2050 om de wereld leefbaar te houden voor volgende generaties. Daarvoor zijn allerlei maatregelingen in werking gesteld, waaronder de nieuwe EU-wet, de Corporate Sustainable Reporting Directive (CSRD). Ook als je niet CSRD-plichtig bent zal deze nieuwe wet impact hebben op je bedrijf. Daarom vertellen we in dit artikel wat het is, wanneer je moet voldoen, wat het vertrekpunt is en geven we een paar adviezen, tips en voorbeelden.

Waarom?

De CSRD is een rechtstreeks gevolg van het Parijse klimaatakkoord (2015) en de Greendeal (2021). Het doel van deze wet is enerzijds om duurzaamheidsinformatie openbaar te maken en daarmee kapitaalstromen te heralloceren naar duurzame investeringen. Anderzijds wordt transparantie en lange termijn-denken op deze manier door de EU gestimuleerd binnen het bedrijfsleven.

Wel of niet CSRD-plichtig?

Jouw bedrijf valt onder de CSRD-wetgeving als je voldoet aan twee van de drie criteria:

- Minimaal 250 fte personeelsleden

- Minimaal € 50 miljoen omzet

- Minimaal € 25 miljoen balanstotaal

Grote ondernemingen (onder de NFRD)

Grote ondernemingen (niet onder de NFRD)

Beursgenoteerde MKBondernemingen (uitgezonderd micro-ondernemingen), kleine en niet-complexe kredietinstellingen en captive verzekeringsmaatschappijen

Derde-land ondernemingen met >150 miljoen omzet in de EU en ten minste één EU-dochteronderneming of vestiging die bepaalde drempels overschrijdt

Beursgenoteerde bedrijven, zoals Koninklijke BAM Groep, Dura Vermeer en Ballast Nedam, rapporteren nu al verplicht over het duurzame karakter van hun organisatie en hun invloed in de keten en op de omgeving. Drie gebieden komen daarbij aan bod: milieu (Environment), maatschappij (Social) en bestuur (Governance). De rapportage wordt daarom vaak de ESG-rapportage genoemd. De volgende groep moet vanaf 2026 rapporteren over boekjaar 2025 (zie tijdlijn). Afhankelijk van de duurzame ontwikkeling van het bedrijf, de mate van digitalisering en de beschikbaarheid van mensen & middelen duurt de voorbereiding op de CSRD zo’n anderhalf tot twee jaar.

Let op!

Ook als jouw bedrijf niet voldoet aan bovenstaande criteria, doe je er verstandig aan om je voor te bereiden. Het is een kwestie van tijd voordat grote (keten)partners, banken en verzekeringsmaatschappijen bij jou zullen aankloppen om hun eigen CSRD-verplichting te kunnen nakomen. Zij kunnen je vragen gaan stellen over jouw CO₂-uitstoot, jouw invloed op biodiversiteit, hoe je voor je personeel zorgt (ook inhuur!), over circulair oogsten bij renovatieprojecten en het gebruik van alternatieve, duurzame materialen etc.

Focus op de grootste impact onderwerpen

In totaal zijn er zo’n 1.200 ESG-datapunten waarop gerapporteerd kan worden. Gelukkig hoeven bedrijven niet op al die punten te rapporteren. Om te focussen op dat wat er echt toe doet, start de voorbereiding op de CSRD met het maken van een dubbele materialiteitsanalyse. Dit gaat twee kanten op (vandaar het woord ‘dubbel’): welke impact hebben jouw bouwactiviteiten op de wereld (bijvoorbeeld geluidsoverlast, ongelukken op de bouwplaats) en welke impact heeft de wereld op jouw bouwactiviteiten (bijvoorbeeld de bouwlocatie ligt in een zero-emissiezone, personeelstekort door krappe arbeidsmarkt). Deze thema’s toets je bij stakeholders door middel van een survey, interviews en/of een interactieve sessie. Zo kom je tot de belangrijkste ‘materiële’ onderwerpen waarop je beleid, processen en activiteiten gaat ontwikkelen en waarover je uiteindelijk gaat rapporteren.

18 IN2 Maas&Waal
Financieel jaar Type organisatie Eerste CSSRD jaarverslag gepubliceerd
2029 2027 2026 2025 2029 2027 2026 2025
Bron: de duurzame adviseurs

Voorbeelden

• In het jaarverslag 2023 van Heijmans is de organisatiebeschrijving (p. 22 – 27) interessant om te bestuderen. De waardeketen (p. 37) is visueel aantrekkelijk weergegeven.

Het waardecreatiemodel (p. 10) in het jaarverslag 2023 van BAM is de moeite waard om te bekijken. Op p. 82-86 lees je meer over de dubbele materialiteitsanalyse van BAM.

Deze zou je kunnen vergelijken met de dubbele materialiteitsanalyse van Boskalis (p. 14-15). In het jaarverslag van Boskalis beschrijven ze de ambitie, doelen en behaalde resultaten (p 16 – 47) van materiële onderwerpen.

Op de websites van deze bedrijven vind je de jaarverslagen waar deze voorbeelden uit gehaald zijn.

Gewoon doen!

Het belangrijkste (duurzaamheids) advies: nu beginnen! Niet alleen het denkproces, maar juist het gewoon doen!

Hieronder 5 tips voor de inventarisatiefase:

1. Stap snel over je weerstand heen en denk (om) in de voordelen en kansen, zoals het feit dat de CSRD je bedrijf toekomstbestendiger maakt!

2. Vraag de financieel directeur om een team te formeren waarin alle af delingen vertegenwoordigd zijn, want aan de duurzame ontwikkeling van je bedrijf en keten – en dus de CSRD – kan / moet iedereen binnen je bedrijf bijdragen!

3. Onderzoek je hulplijnen om de duurzame ont wikkeling van je bedrijf efficiënter te laten verlopen; zoals online tooling (Move to Impact of EQili etc), externe experts, leerkringen of trainingen samen met ander bedrijven.

Linkjes

• SER: Webinars (https://www.ser.nl/nl/thema/imvo/wetgeving/ webinars

‘CSRD en ESRS – vragen en antwoorden’:

www.ser.nl/-/media/ser/downloads/thema/imvo/csrd-en-esrs.pdf

Over Vonk

4. Lees een paar jaarverslagen van grote, toonaangevende bouwbedrijven (zie voorbeelden in het kader). Check de (dubbele) materialiteitsanalyse: welke materiële onderwerpen komen iedere keer terug en wat rapporteren ze daarover (doelstellingen, KPI’s en acties).

5. Verdiep je zelf in de CSRD! Leg de verantwoordelijkheid niet bij 1 persoon en/of besteed het niet volledig uit aan een externe partij. Dit gaat namelijk echt over de toekomst van je bedrijf!

Elise Vonk werkt sinds 2004 voor innovatieve, ondernemende bedrijven met een motivatie voor positieve impact. Naast duurzaam ondernemer en technisch bedrijfskundige is zij o.a. een gecertificeerde CSRD Implementatie Manager. Ook is zij co-auteur van het boek ‘Impactvol ondernemen in de praktijk’ waarin de praktische toepasbaarheid van de CSRD per afdeling uitgelegd wordt.

Voor meer informatie: www.vonk-mvo.nl of https://www.linkedin.com/ in/elisevonk/.

media of belangenorganisaties.

19 IN2 Maas&Waal 19 IN2 Maas&Waal
1 Stakeholders zijn belanghebbenden, zoals klanten, medewerkers, leveranciers, banken. Denk ook aan de lokale leefomgeving, gemeente,
DOSSIER: BOUW

De Horst

DORPSHUIZEN WERKEN DUURZAME TOEKOMST

In 2024 bestaat Dorpshuis De Horst in Horssen 50 jaar. Daar wordt in de maand juni meerdere keren feestelijk bij stil gestaan. Tegelijkertijd is het karakteristieke maar ook verouderde dorpshuis toe aan een flinke moderniseringsslag, om ook in de toekomst haar belangrijke functie te vervullen. We spraken met voorzitter Mathieu Gremmen en bestuurslid Coen van Wichen.

‘Dit jaar bestaat het dorpshuisgebouw 50 jaar. We willen dan ook inzetten op een grote verbouwing. Daarnaast willen we ervoor zorgen dat we de verenigingen in de toekomst nog beter faciliteren en een nog betere ontmoetingsruimte zijn voor de jeugd en ouderen. We hebben inmiddels geïnvesteerd in zonnepanelen, maar hebben nog steeds een hoge gasrekening. De verdere verduurzaming en modernisering van het gebouw heeft dus de hoogste prioriteit. Met steun van onder andere gemeente, vrijwilligers en bedrijven kunnen we ervoor zorgen dat de leefbaarheid door deze investering omhooggaat.’

De grote wens van energieneutraliteit

‘Het gebouw is van 1974 en inmiddels behoorlijk gedateerd. Zo zijn de wanden, vloeren en het dak niet geïsoleerd. In de winter is het soms erg lastig om het gebouw op temperatuur te krijgen. En in de zomerdag is het soms echt te warm. We gaan zo slim mogelijk om met het beheer van het gebouw en het gasverbruik, maar de kosten zijn altijd hoog. Als je kijkt naar energie, indeling en faciliteit merken we echt dat het een jaren 70-gebouw is.’ Lachend: ‘Al is de keuken misschien nu weer modern. We hebben de laatste jaren natuurlijk wel een en ander vervangen, maar we moeten energieneutraal worden én Tekst en fotografie: Joep Peters

“Na 50 jaar staat De Horst op een kruispunt naar de toekomst”
20 IN2 Maas&Waal

AAN EEN DOSSIER: BOUW

het gebouw up-to-date maken. Dit zou betekenen dat we vervolgens weer minstens 30 jaar vooruit kunnen.’

Tegengaan van sociaal isolement

VIERING 50 JAAR DORPSHUIS HORSSEN

Op meerdere momenten in juni viert De Horst haar 50-jarig jubileum. Op 3 feestelijke dagen (gratis entree) kunnen Horssenaren terecht voor de volgende activiteiten:

• 8 juni:

Feestavond met muzikale omlijsting van Showorkest Riverland. Bij mooi weer is het feest buiten, bij minder weer feesten we in de zaal. Kortom: dansen, feesten en borrelen!

• 16 juni:

Een brunch voor het hele dorp, ook weer buiten met mooi weer en binnen bij minder weer. We nodigen mensen die dag van harte uit om allen iets lekkers mee te nemen. Denk aan taart, soep of een salade. Leef je dus lekker uit in de keuken!

• 30 juni:

de Dag van de Verenigingen. De bij het dorpshuis aangesloten verenigingen presenteren zich die dag aan de Horssenaren. Zo betrekken zij de Horssense gemeenschap bij hun activiteiten én zorgen ze voor interactie. Iedereen die wil, mag namelijk meedoen met de creatieve en sportieve activiteiten van deze verenigingen.

Misschien wel net zo belangrijk is de sociale rol van het dorpshuis: ‘We willen met een herverdeling het gebouw ook weer geschikt maken voor de gebruiker. Neem als voorbeeld de keuken: we hebben hier elke dinsdagmiddag een open eettafel, vooral voor de thuiszittende generatie. Onze vrijwilligers kunnen de maaltijd echter niet hier bereiden, dat doen ze thuis. Op dezelfde dag wordt hier bloed geprikt, komen mensen koersballen en openen we het repaircafé. Om 12.00 uur start dan de open eettafel. We willen liever vaker open zijn, zodat de mensen op meerdere dagen langs kunnen komen. Zo halen we hen uit hun sociaal isolement. We hebben in Horssen zo’n 350 ouderen. Als we het sociaal isolement zoveel mogelijk willen beperken, moeten we echt andere bronnen aanboren en het gebouw toekomstbestendig maken.’

De Horst staat op een belangrijk kruispunt

‘We merken dat, naast de ouderen, ook de jeugd behoefte aan een ontmoetingsplek. Het behoud van het dorpshuis is dus evident. In deze staat wordt dat echter lastig. We bestaan nu 50 jaar en bevinden ons echt op een kantelpunt. Om de komende decennia vooruit te kunnen, moeten we investeren in duurzaamheid en modernisering. Alleen op deze manier kunnen we ons bestaan ook in de toekomst waarborgen. De Horst heeft 50 jaar goed gedraaid en nooit schulden gemaakt. Wij en onze voorgangers hebben altijd goed op de zaak gelet, nu is de volgende stap nodig om positief de toekomst in te gaan en ons bestaan te verzekeren!’

21 IN2 Maas&Waal
Tekst en Foto: Chantal Fransen

Synprodo

INNOVATIE DOOR SAMENWERKING.

Synprodo BV, gevestigd in Wijchen en Zwartsluis, is dé expert op het gebied van klant specifieke producten van EPS (geëxpandeerd polystyreen) en EPP (geëxpandeerd polypropyleen). Het maakt sinds 2018 deel uit van de BEWI Group, een Noors familiebedrijf met 80 bedrijven in heel Europa. Met een focus op duurzaamheid en onderzoek & ontwikkeling, biedt Synprodo oplossingen voor diverse sectoren, waaronder tuinbouw, HVAC, auto-industrie, voedsel en farmaceutica. De redactie van In2 Maas en Waal sprak met Managing Director Peter de Bruijn.

Maatwerk

“Onze producten worden allemaal in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd”, vertelt De Bruijn. “Waarbij we nauw samenwerken met onze klanten om innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Zoals beschermend materiaal voor industriële producten of isolatiemateriaal voor warmtepompen. Samen met de klant bekijken we hoe we het materiaal optimaal kunnen inzetten. Onze Research & Development (R&D) -afdeling speelt hierin een cruciale rol. Daar ontwikkelen we maatwerkoplossingen in samenwerking met de klant. Alles wat we maken, is 90% maatwerk. Geen twee producten zijn hetzelfde. Er zijn een aantal uitzonderingen. We hebben bijvoorbeeld een aantal standaard foodkisten voor de voedselindustrie. Kortom, ons doel is om samen met onze klanten de beste oplossingen te creëren. Elk detail telt, en dat maakt ons werk zo boeiend”, aldus De Bruijn.

De productie van EPS Plaatmateriaal

Productie

“Onze productie is gedecentraliseerd en we hebben meerdere locaties in Nederland”, zegt De Bruijn. “Wijchen is onze hoofdlocatie waar onze fabriek zich bevindt en waar we onze eigen producten van zowel EPS (geëxpandeerd polystyreen), gerecycled EPS als BioFoam® maken. In onze vestiging in Zwartsluis worden producten gemaakt van EPP (geëxpandeerd polypropyleen). In Etten-Leur staat onze fabriek voor grondstofproductie. Daarnaast zijn er nog twee

Tekst: Loet van Bergen

Foto's: Synprodo

22 IN2 Maas&Waal IN2 Maas&Waal
'2030 de ambitie dat 50% van alle materialen, bestaat uit gerecyclede materialen'

fabrieken in Someren en Oldenzaal die onderdeel zijn van het bedrijf Isobouw, dat zich richt op bouw gerelateerde producten. Hier worden specifieke producten gemaakt voor de bouwsector. Al die fabrieken stellen ons in staat om onafhankelijk van leveranciers te opereren en snel in te spelen op specifieke klantvragen. Als er vraag is naar een nieuw type product, ontwikkelen we ons eigen materiaal, zoals het innovatieve BioFoam®. Dit is een revolutionair materiaal. Het is gemaakt op basis van polymelkzuur (PLA), dat afkomstig is van plantaardig afval. Het is een nog duurzamer alternatief voor EPS met dezelfde mogelijkheden en eigenschappen. Het neemt geen water op en is ideaal voor isolatie. Bovendien is BioFoam® het eerste biologische schuimmateriaal ter wereld dat het ‘cradle to cradle’-certificaat heeft verkregen. Dit betekent dat het oneindig kan worden hergebruikt zonder kwaliteitsverlies. Klanten vragen steeds meer om bio-based materialen en de overheid gaat daar ook in de subsidies in mee. Onze grondstoffenfabriek heeft hierin nauw samengewerkt met de Universiteit van Wageningen om BioFoam® te ontwikkelen.”

Recyclingprogramma

“Recycling is een essentieel onderdeel van onze bedrijfsfilosofie”, verduidelijkt De Bruijn. “Waarbij gebruikt verpakkingsmateriaal tot een nieuwe grondstof wordt vermalen. Vervolgens wordt deze grondstof gebruikt om nieuwe producten van te maken. Ook hierin zijn wij uniek! We kunnen hierdoor producten maken die voor 100% bestaan uit gerecycled materiaal. Dit levert een CO2-besparing op van 40%! We hebben dan ook als doel gesteld om zoveel mogelijk materiaal, dat in de markt terecht komt, retour te halen. Dat kan van milieustraten zijn, maar uiteraard halen wij het ook op bij onze klanten. In onze fabrieken kunnen we het bijmengen in het bestaande proces of dus verwerken tot een nieuw materiaal dat voor 100% bestaat uit gerecycled EPS. Dit gerecyclede materiaal wordt niet alleen gebruikt voor onze eigen producten, maar ook voor andere toepassingen. Zo wordt het bijvoorbeeld ook benut bij de bouw van viaducten, en om wegen en spoorwegen op te hogen. In plaats van zand wordt hiervoor EPS ingezet. We zijn trots op onze bijdrage aan een circulaire economie. Onze producten kunnen na gebruik worden gerecycled en opnieuw worden ingezet. Zo verminderen we de CO2-uitstoot en dragen we bij aan een duurzamere wereld.”

Toekomst

“Als Synprodo blijven we innoveren en stre-

ven naar een nog duurzamere productie. We hebben onze positie vooral te danken aan innovatie. Onze R&D afdeling speelt hierbij een cruciale rol. Wat ons onderscheidt van anderen, is dat we met onze zusterbedrijven onze eigen grondstoffen ontwikkelen, specifiek afgestemd op de behoeften van onze klanten. Er is veel kennis binnen de BEWI Group, die ons in staat stelt ontwikkelingen en innovaties te realiseren. Andere partijen zijn afhankelijk van wat hun leveranciers aanbieden. Samen met onze holding, de BEWI Group, hebben we ambitieuze doelstellingen vastgelegd voor 2030 waar de helft van onze materialen bestaat uit gerecyclede of biobased materialen. Naast ons werk met gerecycled EPS zijn er nog andere innovatieve projecten waar we aan werken:

Duurzame verpakkingen: We onderzoeken manieren om verpakkingen milieuvriendelijker te maken. Dit omvat zowel het materiaal zelf als de recyclingprocessen.

Samenwerking met ontwerpers: We werken samen met getalenteerde ontwerpers om innovatieve producten te creëren die duurzaamheid en esthetiek combineren.

Bewustwording en educatie: We streven ernaar om mensen bewust te maken van het belang van verantwoord gebruik van kunststoffen en hoe ze kunnen bijdragen aan een schonere wereld.

Onderzoek naar nieuwe toepassingen: We verkennen voortdurend nieuwe mogelijkheden voor gerecycled EPS, van bouwmaterialen tot innovatieve creaties.

Voor de rijwielbranche worden kinderzitjes en helmen gemaakt van EPP

Betrokkenheid in de regio: We werken samen met de regio om te kijken naar het regionaal oplossen van de circulaire vraagstukken. Hierbij bespreken we bijvoorbeeld mogelijkheden om lokale samenwerkingen tot stand te brengen en onze keten in te richten op zoveel als mogelijk “waarde behoud”.

Kortom als Synprodo blijven we ons inzetten voor een groenere toekomst!

23 IN2 Maas&Waal
DOSSIER: BOUW
Managing Director Peter de Bruijn van Synprodo met EPS verpakkingen voor o.a. de voedingsindustrie

Vorig jaar is BAM gestart met de civiele en bouwkundige werkzaamheden van het elektriciteitsstation in Doetinchem. Nu, een jaar later is het bouwkundig opgeleverd en start Hoppenbrouwers vestiging Afferden in opdracht van de BAM met de elektrotechnische werkzaamheden ten behoeve van de uitbreiding van het onderstation. Het station speelt een belangrijke rol in de capaciteitsuitbreiding van het elektriciteitsnet voor de omgeving Doetinchem. Een bijdrage aan de algehele energietransitie in Nederland.

Uitbreiding lokale netcapaciteit

De uitbreiding van de locatie Doetinchem is nodig omdat de behoefte in de directe omgeving nu al groot is maar ook strategisch en toekomstgericht zijn dergelijke investeringen in het netwerk nodig. De vraag naar elektriciteit is almaar groeiende. Denk hierbij aan uitbreiding van bedrijventerreinen, de bouw van gasloze woningen die volledig elektrisch afgewerkt worden en de toename van elektrische auto’s en daarbij horende laadpalen.

In nauwe samenwerking met de betrokken partijen wordt materiaalgebruik en werkwijzen geoptimaliseerd, gericht op duurzaamheid en standaardisatie. Zoals het gebruik van prefab scherfwanden, prefab betonnen kabelgoten en een uniforme werkwijze voor realisatie van het betonwerk voor de kelders van de gebouwen.

Werken in ‘ringen’ waarborgt veiligheid

De elektrotechnische werkzaamheden hebben betrekking op de gebouw gebonden installaties

van het 20kV gebouw (Liander) én het centraal dienstengebouw (TenneT) en zullen uit het volgende bestaan. Het bekabelen en monteren van de E-installaties in de verblijf- en toiletruimte, kabelladder systemen, schakel- en verdeelinrichting, verlichtings- en noodverlichtingsinstallatie, brandbeveiligingssystemen en laagspanningsverdelers. Diverse kabelgoottracé’s worden gemonteerd om met alle schakelkasten te ‘praten’. Het 20kV gebouw wordt voorzien van zonnepanelen en voor het centraal dienstengebouw installeert Hoppenbrouwers de bekabeling voor het noodstroomaggregaat. Voor de werktuigbouwkundige-werkzaamheden wordt beroep gedaan op vestiging Hoppenbrouwers Heesch.

Veiligheid staat voorop. Daarom wordt er in ‘ringen’ gewerkt. De betekent dat de stroomvoorziening over meerdere ringen op diverse plekken loopt. Mocht een onderstation uitvallen, neemt een ander onderstation het over.

"Standaardisatie en uniformiteit leveren op termijn een snellere doorlooptijd"

WERKZAAMHEDEN ELEKTRICITEITSSTATION DOETINCHEM IN

ELEKTRICITEITSIN VOLLE GANG

"Uiteindelijk vindt een periode plaats van uitgebreid en nauwkeurig testen"

Regionale omzetting van elektriciteit in 2025

Bovengenoemde elektrotechnische werkzaamheden zijn recent opgestart en nemen volgens planning ruim een half jaar tijd in beslag. Aansluitend zal een periode plaatsvinden waarin de complete installatie uitgebreid en nauwkeurig

wordt getest door Qirion, die ook de engineering voor hun rekening hebben genomen. Naar verwachting zal begin volgend jaar (2025) de regionale omzetting van elektriciteit plaatsvinden, wat de capaciteit in de omgeving aanzienlijk zal verhogen.

Van Heemstraweg 47, 6654 KD Afferden

Tel 0487-585100

www.hoppenbrouwerstechniek.nl

De Lerende Regio Maas en Waal: VAN DIPLOMAMARKT NAAR SKILLSMARKT

DE TOEKOMST VAN WERK IN DE LERENDE

In een tijdperk waarin de arbeidsmarkt voortdurend evolueert, is het essentieel om vooruit te kijken naar nieuwe benaderingen en strategieën om talent aan te trekken en te ontwikkelen. Dit was precies het onderwerp van de recente masterclass gegeven door Jos Sanders, Lector Human Capital Innovations aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Onder de titel "Van Diplomamarkt naar Skillsmarkt" bood de masterclass een diepgaande verkenning van de verschuivingen op de arbeidsmarkt en de opkomst van een vaardigheden-gedreven aanpak.

Jos Sanders leidde de deelnemers door de dynamische veranderingen die plaatsvinden, waarbij de traditionele focus op diploma's langzaam plaatsmaakt voor een meer inclusieve en op vaardigheden gebaseerde aanpak. De verschuiving naar een Skillsmarkt benadrukt niet alleen de noodzaak om te kijken naar wat individuen kunnen doen in plaats van welke papieren ze hebben, maar ook om nieuwe instrumenten te omarmen die deze vaardigheden kunnen meten, erkennen en valideren.

Na deze inspirerende masterclass gingen negen organisaties, waaronder vertegenwoordigers uit

bedrijfsleven het onderwijs uit de regio Maas en Waal, samen met studenten van de HAN Bedrijfskunde in een brainstormsessie dieper in op de implicaties van deze verschuiving naar een Skills Based Arbeidsmarkt. De resultaten van deze sessie boden niet alleen inzichten in de behoeften en verwachtingen van bedrijven in de regio, maar ook in concrete actielijnen om deze overgang te faciliteren en te benutten.

Een van de belangrijkste inzichten die naar voren kwam, was de erkenning van het belang van samenwerking tussen onderwijsinstellingen en bedrijven. Door het curriculum af te stemmen

Tekst: Richard van Ommen

Foto: Lerende Regio, Inja Pater

26 IN2 Maas&Waal

SKILLSMARKT

LERENDE REGIO MAAS EN WAAL

op de behoeften van de arbeidsmarkt en studenten praktijkervaring te bieden, kunnen we een nieuwe generatie professionals opleiden die klaar zijn om de uitdagingen van de moderne werkplek aan te gaan.

"Samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en gemeenschap bevordert de opkomst van een innovatieve Skills Based Arbeidsmarkt in Maas en Waal."Roy van der Hoeven, Megens Installaties.

Daarnaast werd ook de waarde van technologie benadrukt bij het faciliteren van deze overgang. Digitale platforms en applicaties kunnen worden gebruikt om vaardigheden te identificeren, te evalueren en te certificeren, waardoor zowel werkgevers als werknemers een gestandaardiseerde en efficiënte manier hebben om talent te herkennen en te ontwikkelen.

Een ander belangrijk punt was de bevordering van een cultuur van levenslang leren binnen organisaties. Door werknemers aan te moedigen om voortdurend hun vaardigheden bij te werken en te verbeteren, kunnen bedrijven zich aanpassen aan veranderende behoeften en technologische ontwikkelingen, waardoor ze concurrerend blijven in een snel veranderende markt.

Deze brainstormsessie bood niet alleen waardevolle inzichten voor de betrokken organisaties, maar benadrukte ook de voordelen van een samenwerkingsgerichte aanpak voor de gehele regio Maas en Waal. Door gezamenlijk te werken aan het bevorderen van een Skills Based Arbeidsmarkt, kunnen we niet alleen de regio op de kaart zetten als een innovatieve en veerkrachtige economische hub, maar ook bijdragen aan de groei en ontwikkeling van bedrijven in de bredere gemeenschap.

Als Lerende Regio Maas en Waal zijn we vastbesloten om deze visie om te zetten in actie. Samen met onze partners uit het bedrijfsleven, het onderwijs en de lokale gemeenschap zullen we blijven streven naar een toekomst waarin vaardigheden centraal staan en waarin talent wordt erkend, gewaardeerd en ontwikkeld voor het welzijn van ons allemaal.

Ook nieuwsgierig geworden: Richard van Ommen, r.vanommen@ommenkeer.nl

Lerende Regio Maas en Waal

In onze prachtige regio Maas en Waal zijn we altijd op zoek naar manieren om vooruit te komen, om te innoveren en te groeien. Het project "De Lerende Regio Maas en Waal" is zo’n unieke stap in die richting, een samenwerkingsverband tussen HTR Security Systems, Huisman Etech Experts, Kok Milieuopslagsystemen, FCG Isolatie & Steigerbouw, Megens Installaties, Willems Boven-Leeuwen, Perfect – Van Wamel en Kuypers Zorg voor Vastgoed en de onderwijsinstellingen Groeisaam, Pax Christi College en ROC RIVOR. Onder de coördinatie van de Stichting Stimulering Techniek Maas en Waal, hebben we de handen ineengeslagen om een duurzame en vruchtbare omgeving te creëren waarin kennis wordt gedeeld, vaardigheden worden ontwikkeld en innovatie wordt gestimuleerd.

27 IN2 Maas&Waal
OPLEIDING & ONTWIKKELING
28 IN2 Maas&Waal

ONE STOP SHOP BIJ

UITDAGINGEN

Ieder van ons loopt in deze tijd van arbeidskrapte tegen personele uitdagingen aan. Het zijn de uitdagingen die Bart Creemers, eigenaar van de WorksGroup, samen met zijn team dagelijks aangaan en oplossen voor hun klanten. Bart laat je graag zien dat de wereld daarbij wellicht kleiner is dan je zo op het oog zou denken. Hij neemt ons mee in de oplossingen die de WorksGroup je te bieden heeft.

“De krapte op de arbeidsmarkt wordt groter, tegelijkertijd wordt de wet- en regelgeving rondom arbeid en arbeidskrachten steeds strenger. Ergens kom je als ondernemer daardoor in een spagaat: aan de ene kant heb je elke nieuwe medewerker hard nodig en aan de andere kant wordt het aannemen van de nieuwe kracht steeds lastiger. Met onze one stop shop formule en door de blik niet alleen op Nederland te richten, maar wereldwijd kansen en mogelijkheden te zien om tot concrete oplossingen te komen, hielpen we al veel bedrijven aan de juiste mensen tegen nette arbeidsvoorwaarden,” vertelt Bart.

One shop stop gedachte

“We zijn al zoveel jaren bezig dat we niet alleen heel veel kennis hebben opgedaan, we zijn ook de meest exotische uitdagingen tegengekomen. We hebben veel geleerd en hebben over de jaren een groot netwerk opgebouwd. Die kennis en ervaring en de contacten die we hebben opgedaan en onderhouden zetten we in om onze klant op alle gebied met betrekking tot arbeid te ondersteunen. We vinden de juiste mensen, maar vragen ook de werkvergunningen voor ze aan en verzorgen de payrolling. Voor Nederlandse krachten, maar zeker ook voor mensen

“De WorksGroup is een one stop shop met betrekking tot het binnenhalen, behouden en betalen van personeel.”

30 IN2 Maas&Waal
PERSONELE

PERSONELE

“De wereld wordt kleiner.

We halen CNCers en Engineers uit Afrika en in de dienstensector wordt steeds vaker remote gewerkt: Het is de moeite waard om verder te kijken bij de invulling van vacatures.”

die vanuit het buitenland hier komen werken én voor de mensen die voor bedrijven hier in het buitenland werkzaam zijn.”

Brede oriëntatie op de arbeidsmarkt “De wereld verandert, corona heeft ervoor gezorgd dat bepaalde ontwikkelingen versneld zijn. We werken makkelijker vanuit huis, in het verlengde daarvan is het aantal medewerkers dat vanuit het buitenland werkt toegenomen. Alle voorzieningen voor digitaal werken zijn er en zeker de jongere generatie ziet er de voordelen van. ICT-ers, grafisch ontwerpers, (online) communicatiespecialisten… steeds vaker zoeken zij hun eigen werkplek waar ook ter wereld en kiezen zo voor een digitale werkplek. De beweging andersom zien we ook: met de verdergaande uniformisering van softwarepakketten en het gemak waarmee in het Engels wordt gecommuniceerd zijn diezelfde specialisten, maar dan uit het buitenland, ook voor Nederlandse bedrijven werkzaam. Met andere woorden: jouw Nederlandse collega kan waar ook ter wereld werken, maar bijvoorbeeld Duitse, Franse en Italiaanse professionals zijn eveneens makkelijker in te zetten voor bepaalde (digitale) werkzaamheden. Dat betekent dat de pool waaruit je je medewerkers kunt halen ook groter is dan je wellicht zou denken.”

EOR

“Het brede dienstenpakket dat we hebben, zetten we in bij de werkgevers waarvoor wij werken. Dat gaat van het vinden van flexwerkers binnen het reguliere uitzendwerk tot aan het vinden van werknemers van buiten onze eigen grenzen.

We maken het voor steeds meer Nederlandse bedrijven mogelijk om mensen vanuit het (soms verre) buitenland als arbeidskracht naar hier te halen. Via ons bedrijf This Works EOR Services ondersteunen we daarnaast buitenlandse bedrijven om mensen uit Nederland aan te nemen. EOR staat voor Employer of Record. Een EOR acteert als de juridische werkgever en neemt zaken als verzekeringen en belastingen over van de “werkelijke” werkgever; het bedrijf waar de medewerker voor werkt.

Voor buitenlandse bedrijven waarvoor de EOR oplossing te kostbaar is of wordt richten we een BV op, een entiteit van waaruit wij dan de verloning oppakken. We werken samen met een wereldspeler die in 97 landen actief is en verzorgen de payrolling van bedrijven die een EOR oplossing hebben gevonden in Nederland, Polen, Engeland en Duitsland. Dit jaar gaan we ook aan de slag in Spanje.”

Loonadministratie uitbesteden? Ook daarmee helpt de WorksGroup je. “We ondersteunen MKB-ers die behoefte hebben aan een loonadministratie. Dat doen we nationaal én internationaal in de landen waarin we zelf opereren.”

Samengevat staat de WorksGroup voor je klaar om alle praktische zaken op te pakken. Lost ze praktisch elke personele uitdaging voor je op en denkt met je mee hoe je de uitdagingen waar jij voor staat kunt oplossen.

31 IN2 Maas&Waal
PERSONEEL & SAMENWERKING
je op www.works.jobs en www.thisworks.jobs.
Meer informatie vind

SAMEN STERKER ONDERNEMEN

DANKZIJ VRUCHTBARE SAMENWERKINGEN

In een tijd waarin ondernemerschap steeds meer wordt aangemoedigd en gekoesterd, speelt de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) een cruciale rol als broedplaats voor ondernemerschap. Zo heeft

StartUp Nijmegen dat ook gemerkt. Sinds de beginjaren heeft een vruchtbare samenwerking met de HAN de basis gelegd voor talloze succesvolle ondernemersverhalen in de regio. Door middel van diverse initiatieven en nauwe samenwerkingen worden studenten en startende ondernemers gestimuleerd en ondersteund bij het realiseren van hun ondernemersdromen.

Incubator voor ondernemers in spe

De HAN biedt een scala aan opleidingen waarin ondernemerschap centraal staat, variërend van commerciële economie tot sportkunde en communicatie. Met name de opleiding Ondernemerschap & Retailmanagement speelt een essentiele rol in het aansporen van ondernemerszin bij studenten. StartUp Nijmegen fungeert als een levendige ontmoetingsplek waar studenten van de HAN worden aangemoedigd om hun ondernemersideeën tot realisatie te brengen. Door middel van inspirerende rondleidingen en interactieve sessies krijgen studenten de kans om te proeven van het echte ondernemerschap Ze

worden aangemoedigd om te denken in mogelijkheden en kansen.

Kennisdeling en inspiratiebron

Een hoogtepunt in de samenwerking tussen StartUp Nijmegen en de HAN is de jaarlijkse organisatie van de befaamde FuckUp Night, een evenement dat ondernemers de kans biedt om te leren van mislukkingen en tegenslagen. Met de betrokkenheid van HAN CVO en Mercator Launch worden inspirerende sprekers, vaak ervaren ondernemers en succesvolle student ondernemers, aangetrokken. Ze delen hun persoonlijke ervaringen en waardevolle lessen met

32 IN2 Maas&Waal
Fleur van der Bend, Masterstudent Circulaire Economie en dochter van uitgevers Henk en Yvonne van der Bend.

SAMENWERKINGEN

"Verbinding tussen onderwijs en ondernemerschap creëert kansen en ondernemersdromen''

het publiek. Deze avonden van openhartige gesprekken en reflecties vormen een waardevolle bron van inspiratie en lering voor zowel studenten als ervaren ondernemers in de regio.

Vooruitkijken naar de toekomst

Door regelmatige bijeenkomsten en intensieve samenwerkingen wordt er een nauwe band gesmeed tussen StartUp Nijmegen en de HAN. Hierbij staat het begrijpen van de behoeften, wensen en trends van de doelgroep centraal. Door gezamenlijk te brainstormen en te anticiperen op veranderende marktomstandigheden, wordt er continu gezocht naar manieren om ondernemerschap te bevorderen en te stimuleren. Deze symbiotische relatie versterkt niet alleen het ondernemersklimaat in de regio, maar zorgt er ook voor dat beide partijen op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en trends binnen het ondernemerslandschap.

Samen op weg naar succes

De samenwerking tussen StartUp Nijmegen en de HAN is een schoolvoorbeeld van hoe gezamenlijke inspanningen kunnen leiden tot groei, innovatie en succes. Door het bundelen van kennis, expertise en middelen wordt er een inspirerende voedingsbodem gecreëerd waarin ondernemerschap kan bloeien. Als belangrijke spelers in het regionale ecosysteem van ondernemerschap blijven beide partijen zich inzetten om de volgende generatie ondernemers te ondersteunen en te inspireren, en zo gezamenlijk bij te dragen aan een dynamische en welvarende regio.

CONTACT

Ben jij benieuwd wat StartUp Nijmegen voor jou kan betekenen? En welke samenwerkingen ze hebben met de regio? Kijk eens op hun website. Je kan een gratis sparsessie met een ervaren ondernemer inplannen of onbeperkt workshops en evenementen in je agenda prikken. Alles om jou op weg te helpen in het ondernemersavontuur.

www.startupnijmegen.nl

33 IN2 Maas&Waal
Eva te Brinke
Fotograaf
IN OVERLEG
JAN VAN RAAIJ

Collegetour

NIEUWE STUDIES EN HUN IMPACT OP HET

MORELE VRAGEN AAN DE BASIS VAN

De laatste jaren zijn er veel nieuwe studierichtingen bijgekomen. Niet alleen wat betreft de meer algemene studies, maar ook op toegepaste gebieden is er veel veranderd. In deze serie gaan we kijken naar de impact van dit aanbod op het bedrijfsleven. Wat gaat het ons brengen? Waar liggen de kansen? In elk nummer van IN2 Maas & Waal komt een ander vakgebied aan de orde. In deze aflevering stappen we samen met HAN-docent Paul van der Lecq in de wereld van de morele economie. Een vakgebied op het snijvlak van economie en ethiek. ‘We willen dat onze studenten laten nadenken, want het gaat in de toekomstige samenleving om meer dan geld en getallen’.

Praktisch en filosofisch

Paul van der Lecq studeerde bedrijfseconomie, algemene economie en filosofie en werd o.a. manager bij AVANS. Toen de docent ethiek ermee stopte, hoefde Paul niet lang na te denken. Hij zocht verdieping en zag kansen om economie en ethiek te verbinden. Toen hij samen met de collega’s van de HAN een minor met als centraal thema duurzaamheid opzette, was Paul ervan overtuigd dat deze ook een ethische component moest krijgen. ‘En omdat zoiets nog niet bestond, ben ik die zelf gaan ontwikkelen’, vertelt Paul van der Lecq. ‘Daar is het vak morele economie uit voortgekomen, waarbij we studenten uitdagen om te ontdekken dat economie en ethiek elkaar iets te vertellen hebben. We bieden onze studenten niet alleen praktische kennis van de economische systemen aan, maar ook filosofen als Spinoza, Kant, Nietzsche, Scruton en hun denkbeelden passeren de revue. De studenten moeten daarbij soms een drempel over, maar worden daarna vrijwel zonder uitzondering enthousiast en volop aan het denken gezet.’

Keuzes hebben gevolgen

‘In onze kapitalistische samenleving draait alles om eigendom’, vervolgt Paul van der Lecq, ‘om middelen waarmee geproduceerd kan worden. Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw is het zelfs steeds meer norm geworden om met die

middelen maximale winst te binnen te halen. Het werd op geen enkele manier ethisch onverantwoord gevonden om volledig voor het geld te gaan, vanuit de gedachte dat de winst van de bedrijven uiteindelijk ten goede zou komen aan de gemeenschap als geheel. Daar komt nu, mede door Europese wetgeving, verandering in. We gaan steeds meer zien dat eigendom ook verantwoordelijkheid met zich meebrengt en dat de keuzes voor de middelen die we inzetten er wel degelijk toe doen. Kijk maar eens naar ons huidige klimaatvraagstuk. We moeten bedenken wat de gevolgen van onze keuzes zijn en onszelf morele vragen stellen als ‘kan dat (nog) wel’.’

‘Ik ben de colleges over Morele Economie gaan volgen als onderdeel van de Master Circulaire Economie naar aanleiding van mijn deelname aan de gelijknamige Minor in het voorjaar van 2021. Ik heb de lessen van Paul van der Lecq als interessant en uitdagend ervaren doordat Paul door zijn enthousiaste manier van doceren de leerlingen van A tot Z meeneemt in zijn verhaal.’

‘Het sterke aan de colleges van Van der

MARIO VAN KESSEL, STUDENT HAN

Lecq is de opbouw waarbij je steeds verder wordt uitgedaagd om buiten je bestaande denkkaders gaat denken. Hierbij haalt hij verschillende filosofen aan en laat hij telkens zien hoe deze zienswijzen nog steeds van invloed zijn op het huidige economische systeem. Persoonlijk vind ik het treffend hoe Paul stelt dat de aarde niet gered hoeft te worden, maar dat de mens eerder krampachtig haar eigen “Zijn” wil redden; een interessante kijkwijze op ons hedendaagse handelen.’

34 IN2 Maas&Waal

HET BEDRIJFSLEVEN BEDRIJFSVOERING: KAN DAT WEL?

"Onze studenten ontdekken dat economie en ethiek elkaar iets te vertellen hebben.”

Interview: Willeke Guelen

Foto’s met dank aan de geïnterviewden.

PAUL VAN DER LECQ, DOCENT HAN

Paul van der Lecq is ervan overtuigd dat studenten die met deze filosofische bagage op de arbeidsmarkt komen, kunnen uitgroeien tot inspiratiebronnen voor duurzame verandering. ‘We hebben deze mensen hard nodig. Ze zullen de kartrekkers worden om daadwerkelijk economie en ethiek met elkaar te verbinden en van een lineaire economie te komen tot een circulaire economie.’

Verdeling en begrenzing

‘Hieruit ontstaat op het kruispunt van economie en ethiek vanuit de filosofie een interessant en opwindend vakgebied. Bij de HAN laten we onze studenten nadenken over die relatie tussen eigendom en verantwoordelijkheid, over verdeling en begrenzing, over die belangrijke vraag ‘wat is moreel aanvaardbaar en wat niet (meer)’. Om daarachter te komen zal er volop geëxperimenteerd moeten worden. Door studenten ‘buiten de lijntjes’ te laten kleuren ontdekken ze wat het betekent om weer zelf aan het roer te staan. Om echt te voelen wat het hoe het voelt om doordachte keuzes te maken en om het na hun studie in de praktijk echt anders te gaan doen.’

MAIKEL VAN VLAANDEREN, PERSONAL TRAINER

‘Als personal trainer ben ik dagelijks bezig met het welzijn van mijn klanten. Ik zeg altijd: ‘hoe kun je de best mogelijke versie van jezelf worden? Daar gaan we dan samen voor. Maar ik zie ook dat dat niet voor iedereen even eenvoudig is en daar wil ik actief iets aan doen. Ik gebruik mijn verdiensten in om ook anderen vooruit te helpen dn zet van elke training die ik geef een klein bedrag opzij. Dat gaat naar mensen die het nodig hebben.

Ook mijn klanten heb ik enthousiast gekregen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld in de kersttijd aan (een deel van) een kerstpakket meebetalen. Ik zorg er dan weer voor dat er families die het niet breed hebben blij gemaakt worden.’ Zo brengt Maikel de morele economie in de praktijk en zorgt hij op zijn eigen manier voor een stukje (her)verdeling van middelen. ‘En ik heb gemerkt dat ook kleine stappen iets groots voor een ander kunnen betekenen’, aldus Maikel.

35 IN2 Maas&Waal
COLLEGETOUR
125 2024 jaar SCHRIJF JE NU IN VÓÓR IN2 MAAS&WAAL EXPERIENCE 29 MEI WWW.BUSINESSMEDIA4ALL.NL/BLOG meet greet &eat MASTERCLASS AI BIJDRAGEN VAN WILLIAM VAN DEN HURK & JOEP PETERS

INHOUD

• ING

• FAASEN VISUALS

• BLOEMEN PARK APPELTERN

• HTR SECURITY SYSTEMS

• BUSINESS FLITSEN/ AGENDA

• BCMW ON THE MOVE

Volg ons op LinkedIn en Facebook

De Business Club Maas & Waal wil in de regio Maas & Waal contacten tussen ondernemers bevorderen, inspireren, informeren en kennis delen in een zakelijk en ontspannen sfeer.

Lid worden of kennismaken? Ben je geïnteresseerd om lid te worden? Je kunt een keer als gast deelnemen aan een van onze activiteiten.

Voor meer informatie neem svp contact op met ons secretariaat, email. info@bcmw.nl Kijk op www.bcmw.nl voor een actueel overzicht van ondernemend Maas en Waal

NIEUWE LEDEN

BCMW AGENDA

Dinsdag 14 mei, 125 jarig De Arend in samenwerking met Harten4Groep Beuningen

VERBINDING

Beste leden,

Al ruim 25 jaar ben ik actief in Maas en Waal. Als Brabander voel ik me als een vis in het water, in Maas en Waal. Qua mentaliteit en verbinding voel ik me thuis.

De tegenstellingen zijn soms groot, echter als je het klein maakt hebben we allemaal dezelfde uitdagingen. Dat is hetgeen wat ons bindt als ondernemer en als mens. De verbinding in Maas en Waal is groot, laten we dit dan ook als ondernemers gezamenlijk beseffen. Samen kunnen we het verschil maken. Laten we trots zijn op datgene wat ons bindt.

In april hadden we een geweldige bijeenkomst bij Marien, Carwash Druten, wat mij betreft een ondernemer pur sang, verbinding in de regio en elkaar versterken. Marien bedankt! In mei ontmoeten we elkaar bij de familie Tromp, die dit jaar 125-jarig jubileum vieren. Zij gaan ons meenemen hoe gastvrijheid bijdraagt aan geluk op de werkvloer, je branding en hoe het je relatie met klanten versterkt.

Dit doen we samen met Harten4Groep, als Businessclub verbinden we ook graag met de andere ondernemersverenigingen In Maas & Waal. Ik ga er vanuit dat we elkaar in Winssen treffen. Meld je aan en laten we het gesprek voeren hoe we van elkaar leren en elkaar waar nodig in de regio versterken.

Patrick

Business Club Maas en Waal

37 IN2 Maas&Waal
van de Langenberg Patrick van de Langenberg

“IK KAN ONDERNEMERS HELPEN MET EEN SCHERP VOORSTEL ZODAT ZIJ ZICH KUNNEN RICHTEN OP DE GROEI VAN HUN BEDRIJF’’

Ook onder ondernemers zijn financiële gezondheid, bestendige groei en verduurzaming belangrijke thema’s. Mark Verhoef werkt bij ING als Adviseur Zakelijk in het Rivierengebied.

“Als zakelijke adviseurs gaan we graag naar klanten toe”, vertelt Mark. “Het is prettig om de ondernemer en zijn bedrijf te zien. En dat in een prachtig werkgebied: Van Tiel tot het Land van Maas en Waal en de Betuwe.”

INVESTEREN IN GROEI

Mark is verantwoordelijk voor financieringsoplossingen vanaf 250.000 tot ongeveer 7,5 miljoen euro. “Het zijn aanvragen met verhalen en ambitie. Ik onderhoud korte lijntjes met de collega’s die de beoordeling maken, zodat we snelheid kunnen creëren. Ondernemers schakelen mij in als ze willen investeren in groei, bedrijfsmiddelen of onroerend goed. Dat kan zowel bij nieuwe

investeringen zijn als bij het aflopen van een rentecontract van een lopende financiering. Ik kan ondernemers helpen met een scherp voorstel zodat zij zich kunnen richten op de groei van hun bedrijf’’.

NET EVEN VERDER KIJKEN

Het team van ING in de regio Arnhem - Nijmegen bestaat uit verschillende adviseurs. Zo werken er vermogensadviseurs en woonadviseurs met een zakelijke achtergrond. “Ze kijken mee met de onderneming, naar de jaarcijfers en hoe de onderneming loopt. Dat betrekken ze dan in de hypotheek voor de privéwoning.”

DUURZAAMHEID TER SPRAKE BRENGEN

In elk gesprek komt duurzaamheid ter sprake. ‘Naast kostenbesparingen zien bedrijven ook de strategische mogelijkheden van duurzaam ondernemen. Hiermee onderscheiden ze zich nadrukkelijk van andere bedrijven. Dat maakt hen extra aantrekkelijk bij opdrachtgevers.’ Op het gebied van duurzame investeringen kan ING vaak een financieringsoplossing bieden.

Mark Verhoef

Mark.Verhoef2@ing.com

+31 (0)6 27 12 23 33

38 IN2 Maas&Waal

EXPEDITIE NYMA!

Op 14 april was de open dag van het NYMA-terrein. Sinds een jaar is het kantoor van FaassenVisuals ook te vinden op het terrein. Een perfecte dag om te laten zien welke diverse activiteiten en mogelijkheden het terrein te bieden heeft als centrum voor creatieve makers en ondernemers.

Op de open dag werd het NYMA-terrein officieel geopend door burgemeester Bruls, wat de betrokkenheid van de lokale overheid bij de ontwikkeling van NYMA onderstreepte. De bezoekers beleefden de expeditie NYMA, een programma dat gericht was op het ervaren, ontdekken en genieten van wat het terrein te bieden heeft.

“ WELKOM BIJ

FAASSEN VISUALS

OP 30 JUNI

NYMA MAKERSMARKT ”

Tijdens EXPEDITIE NYMA werden diverse activiteiten georganiseerd, variërend van stoelendans en exposities tot BMX-stunts en de lancering van een eigen gebrouwen NYMA-biertje

door brouwerij Oersoep. Deze activiteiten illustreerden de veelzijdigheid en levendigheid van het NYMA-terrein.

Het NYMA-terrein, dat bestaat uit De Vasim, Waalhalla, NYMA makersplaats, het Waalplein, de Kolk en het buitensport-gebied, heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Het is uitgegroeid tot een bruisende gemeenschap waar bedrijvigheid, recreatie en cultuur samenkomen.

Voor degenen die de open dag hebben gemist, op 30 juni is er een NYMA makersmarkt. Het is een uitstekende gelegenheid om de NYMA-makersplaats en het Waalplein zelf te ontdekken. De deur van Faassen Visuals staat die dag ook open.

Ik kijk ernaar uit u daar te verwelkomen.

Jorian Faassen

www.faassenvisuals.nl

T. 06 17 83 77 38

39 IN2 Maas&Waal REGISTER-EXPERTS-TAXATEURS DE LEEUWENSE AREND B.V. Duurzaam ondernemen als bedrijfsvisie De leiding van VAN RAAIJ groenverzorging is in handen van de broers Jan Willem (38) en Maarten van Raaij (36). Vader Hans (67) is er ook nog drie dagen in de week actief, als adviseur en ondersteuner. ”Wij hebben altijd al de visie gehad dat je duurzaam moet ondernemen”, vertelt Maarten, “en we hebben ook de ervaring dat dat renderend kan zijn. Zo zijn we voor onze bewuste omgang met onze CO²-emissies twee jaar geleden gecertificeerd voor de CO²-prestatieladder. We proberen daar continue greep op te houden en emissies te reduceren. Zo werken we sterk aan het terugdringen van het dieselgebruik van ons machinepark.” Prioriteit geven aan effectieve investeringen Bij de budgetvaststelling kijken ze bij Van Raaij groenverzorging sterk naar effectieve verduurzaming. Jan Willem: “Investeringen in de reductie van dieselgebruik hebben bij ons veel meer impact dan die op energieverbruik op ons kantoor, want dat is vrij laag. Dat wil echter niet zeggen dat we niet ook dáár mee bezig zijn. We onderzoeken momenteel hoe we effectief kunnen investeren in het gebruik van zonnepanelen op onze nieuw te bouwen bedrijfsloods, niet alleen voor het elektriciteitsverbruik op kantoor, maar ook voor de sterk groeiende hoeveelheid elektrische gereedschap. Oude bosmaaiers, kettingzagen en heggenscharen op benzine vervangen we dan ook steevast door elektrisch materieel en inmiddels zijn we ook onze bedrijfsverlichting geleidelijk aan het vervangen door LED-verlichting.” Verduurzaming als maatschappelijke plicht Het gebruik van zonnepanelen in de nabije toekomst zal volgens Maarten niet alleen leiden tot alleen het terugdringen van het energieverbruik. “Gezien het oppervlak dat we aan zonnepanelen kwijt kunnen zal zonne-energie voor ons ook winst opleveren. Het introduceren zien we echter vooral ook als een maatschappelijke plicht.” Jan Willem vult zijn broer aan: “Duurzaam innoveren en ondernemen is mooi, zeker als dat rendement oplevert, maar dat hoeft niet per se altijd zo te zijn. Het gaat immers vooral om het in stand houden van onze leefomgeving. Het is dus ook een must!” Bedrijven maken het verschil Volgens beide broers is het met name voor ondernemers zaak om zich met verduurzaming bezig te houden. “Omdat de groei van de economie er voor zorgt dat het bedrijfsleven nu een fikse bijdrage levert in vervuiling en emissies, zijn het voorál bedrijven die het verschil kunnen maken. Op het moment dat je dat op een winstgevende manier kunt doen is dat prima; je slaat dan twee vliegen in één klap! Doen dus! VAN RAAIJ groenverzorging: Bedrijven maken het duurzame verschil VAN RAAIJ groenverzorging uit Boven-Leeuwen is totaaldienstverlener in uiteenlopende groenprojecten voor gemeenten, instellingen en bedrijven. De noodzaak van groen en duurzaam ondernemen is iets, waarmee het bedrijf zich dagelijks geconfronteerd ziet. Daarom voorziet het team van VAN RAAIJ groenverzorging niet alleen in een totaalpakket van advies, kostenbewustzijn, realisatie en onderhoud, maar bewaakt continue de balans tussen rendement en duurzaamheid. Dat is iets waar zij zelf in het eigen bedrijf ook dagelijks mee bezig zijn. Trambaan 9 Boven-Leeuwen Tel. 0487-595811 Jan Willem (l) en Maarten (r) van Raaij www.vanraaijgroenverzorging.nl 35 DOSSIER GROENE WELVAART OKTOBER 2018
Jorian in actie Foto’s Maren van der Burght

NIEUWE KOERS IN BLOEMENPARK APPELTERN

HOE HET BEGON…

In februari 2024 heeft het tuininspiratiepark in Appeltern haar koers aangepast. Het bedrijf bestaat al ruim 35 jaar en is ontstaan als gedachtespinsel van directeur Ben van Ooijen (70). Hij wilde met enkele modeltuinen bezoekers inspireren hoe ze hun tuin kunnen aanleggen. Het bedrijf veranderde in de loop der jaren in een volwaardig park van 22 hectare, met restaurants en vergadermogelijkheden, heel veel modeltuinen, een ontdekkingseiland voor kinderen en ruim 200 aangesloten groenpartners. Bij alles wat je ziet in het park, vind je nu informatie over wat het is en hoe je het kunt bestellen. In het park worden workshops gegeven op tuingebied en de website biedt een onuitputtelijke hoeveelheid tuinadviezen, een complete plantenencyclopedie en een webshop met tuinproducten.

HOE VERDER

Om het park toekomstbestendig te maken en meer bezoekers aan te trekken won Ben advies in bij onder andere Bart Siemerink, de ouddirecteur van de Keukenhof. Ook werd er eind 2023 een grootschalige enquête gehouden en zo werd de koers bijgesteld. Vanaf februari waait er een andere vlag aan de gevel op de Walstraat in Appeltern. Onder de naam Bloemenpark Appeltern wordt er meer ingespeeld op mensen die een lekker dagje uit willen in de natuur. De meer dan 100 inspiratietuinen blijven natuurlijk nog een van de belangrijkste onderdelen van het park. Sinds dit jaar hebben verschillende tuinen plaatsgemaakt voor enorme bloemenborders, het nieuwe rosarium en bijvoorbeeld kunstobjecten, zodat er meer wow-plekjes zijn gecreëerd. Ook zijn er grootse meerdaagse evenementen naar het park gehaald, zodat ook andere doelgroepen de kracht en de mogelijkheden van het park kunnen beleven.

OP NAAR DE TOEKOMST

Bart van Ooijen (zoon van) werkt al jaren op de achtergrond in het park, maar zal meer en meer naar de voorgrond komen. Samen met het team Appeltern wordt vol enthousiasme gewerkt aan de kleurrijke toekomstplannen.

Informatietuinen Appeltern

B.V. Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern (0487) 54 17 32

info@appeltern.nl

40 IN2 Maas&Waal
Ben en Bart van Ooijen

HTR SECURITY SYSTEMS

PERSONEEL ALS BELANGRIJKSTE KATALYSATOR VOOR HTR

HTR security systems zet vol in op de tevredenheid van haar personeel. De mooiste bevestiging hiervan was het resultaat van het recent uitgevoerde medewerkers-tevredenheidsonderzoek.

Sjors van Ooijen en Richard Krutwagen zijn trots op de ontwikkelingen die het bedrijf doormaakt. .

EEN BOVENGEMIDDELDE MEDEWERKERSTEVREDENHEID

‘In december hebben we een anoniem medewerkers-tevredenheidsonderzoek laten uitvoeren door studenten van de HAN. We voeren weliswaar jaarlijks gesprekken met onze medewerkers, maar die zijn face-to-face. We dachten daarom dat er ander zaken uit dit onderzoek naar boven zouden komen, op basis waarvan we nóg meer kunnen doen aan de tevredenheid. Dit vinden we namelijk superbelangrijk. Onze managementadviseur vertelde dat de uitslag erg positief was, de resultaten waren

bovengemiddeld. Daar zijn we echt hartstikke blij mee en trots op! We zijn immers altijd druk bezig met de tevredenheid van ons personeel.’

HTR BREIDT UIT, OOK IN TIJDEN VAN KRAPTE OP DE ARBEIDSMARKT

‘We hebben sinds 1 december 2023 vier nieuwe medewerkers in huis. Tijdens hun sollicitatie hebben we hen natuurlijk ook de uitslagen van ons medewerkers-tevredenheidonderzoek laten zien. Enkelen van hen hebben ons teruggekoppeld dat dit heeft bijgedragen aan hun keuze voor HTR security systems. We werven momenteel nog steeds personeel via social media, advertenties, vacaturewebsites en ons eigen netwerk. We breiden uit in alle gelederen van de organisatie. Geïnteresseerden -met name servicemonteurs- zijn van harte welkom om op gesprek te komen.’

WERKEN MET DE NIEUWSTE TECHNOLOGIEËN

‘Securitysystemen worden steeds slimmer. Dit biedt onze medewerkers altijd voldoende uitdagingen. Systemen laten ons bijvoorbeeld

“WE ZIJN ALTIJD DRUK BEZIG

MET DE TEVREDENHEID VAN

ONS PERSONEEL”

tegenwoordig automatisch weten wat ze aan onderhoud nodig hebben. We zien daarbij al in een vroeg stadium of en wanneer een storing gaat plaatsvinden en we zijn in staat om elke ochtend de status van alle installaties te bekijken. Hierdoor kunnen we gericht onderhoud uitvoeren, storingen voorspellen én adequaat oplossen. Bij ons werk je met de nieuwste technologieën, op basis van de nieuwste wet- en regelgeving en met nauwgezette specificaties van de meest geavanceerde technische apparatuur.’

HTR security systems Energieweg 50, 6651

41 IN2 Maas&Waal
KT Druten
Sjors van Ooijen en Richard Krutwagen

Cursus om het Ondernemersdiploma Beroepsvervoer Goederen te behalen (NIWO) Deze cursus bestaat uit 6 les en examenonderdelen.

• Calculatie:

2 cursusdagen van 8.00 tot 16.00 uur

• Personeelsmanagement:

1 cursusdag van 8.00 tot 16.00 uur

• Bedrijfsmanagement:

1 cursusdag van 8.00 tot 16.00 uur

• Financieel Management:

2 cursusdagen van 8.00 tot 16.00 uur

• Wegvervoer Goederen deel 1:

1 cursusdag van 8.00 tot 16.00 uur

• Wegvervoer Goederen deel 2:

1 cursusdag van 8.00 tot 16.00 uur

Cursus wordt in Beneden Leeuwen gegeven. Examens afgenomen op CBR locaties

Van Thiel Opleidingen

Energieweg 8, 6658 AD Beneden Leeuwen Tel. 0487 59 17 52

In Bloemenpark Appeltern komt een grote showtuin van dahlia’s. ILoveDahlia.com en Bloemenpark Appeltern gaan samenwerken om de dahlia te promoten. Bij de entree en langs de hoofdroute komen vele perken met meer dan 100 soorten dahlia’s.

Op 11 april zijn 7.000 knollen geleverd en het planten is begonnen. De dahlia’s zullen van juli tot oktober bloeien. De soorten in deze showtuin

kunnen door de bezoekers worden besteld via een QR-code die bij de perken staat. Zo kan het volledige assortiment van ILoveDahlia.com worden gekocht.

Voor Bloemenpark Appeltern is de samenwerking belangrijk omdat zo specifieke kennis en ervaring over dahlia wordt verkregen. ILoveDahlia helpt bij het beplantingsplan en geeft advies over gewasverzorging.

HERCKENRATH FIETSPLAZA IN HORSSEN,

NIEUW ons eigen huismerk Lugano, nu met intube accu in het frame. Zowel in 540 Wh en 720 Wh. Prijs is vanaf €2999 met standaard 3 jaar garantie. Lugano hebben we zelf ontwikkeld in 2018. We hebben nu 20 dealers in Nederland die dat voor ons verkopen, en met succes. Daarnaast hebben we nog een eigen merk, Solero. Deze wordt ook zeer succesvol verkocht. Al deze fietsen hebben USB aansluiting onder het display voor de telefoon op te laden en mee te navigeren. Daarnaast zijn we dealer van o.a Riese&Müller, Koga en Cortina en hebben we ook altijd mooie gebruikte E-bikes staan die geleverd kunnen worden met 1 jaar garantie. In onze werkplaats staan altijd 3 monteurs voor u klaar, zij zullen u snel en vakkundig helpen. Voor reparaties kunt u ons altijd bellen, dan halen wij

u fiets op en brengen hem daarna ook weer terug. De ophaal en thuisbreng service is geheel gratis. De reparatie betaald u uiteraard wel. Kom vrijblijvend proef rijden op onze unieke testbaan buiten. U zult dan ervaren hoe fijn het rijden is met een E-bike.

Voor verdere info kunt u een kijkje nemen op onze website: www.zoekfiets.nl

Herckenrath Fietsplaza

Molenweg 15, 6631KJ Horssen

E-mail: info@zoekfiets.nl, 0487-541566

Lean in Business is een kwestie van doen

Wat is er mooier dan je klanten nóg beter te kunnen bedienen. Je werknemers nóg beter te laten functioneren. En ook de samenhang tussen jouw processen nóg verder te optimaliseren. Door te doen en te groeien. Maar dit structureel realiseren is nog best een uitdaging. En dus is er Lean in Business. Een systematische verbeterslag die MKB-bedrijven naar een volgend niveau brengt. In de huidige, voortdurend veranderende, wereld is het belangrijk dat MKB-ondernemers hier aandacht aan geven. Omdat verdienmodellen onder druk staan, processen uit het lood raken, mensen niet optimaal samenwerken of de ontwikkelen op technologisch gebied

ontwrichtend werken. Maar hoe ga je hiermee aan de slag? Kreston Van Herwijnen Business Consultancy herkent dit en heeft precies om deze reden een dubbelslag gecreëerd: de Kreston VH Business Academy met de leermodule Lean in Business. Twee sessies intensief delen, samenwerken en leren tegelijk. Speciaal ontwikkeld voor MKB-ondernemers en verantwoordelijke managers. Maar pas op: er zijn nog maar een paar plekken beschikbaar! Ga dus snel naar de website van Kreston Van Herwijnen (www.krestonvh.nl/academy/lean-in-business) en meld je aan.

42 IN2 Maas&Waal BUSINESS FLITSEN
NAAM VERDER WAAR MET GROTE DAHLIA SHOWTUIN
CURSUS VAN THIEL OPLEIDINGEN BLOEMENPARK APPELTERN MAAKT NIEUWE

Hoppenbrouwers vestiging Afferden is zeer content dat zij als elektrotechnische installateur betrokken zijn bij het regionale maatschappelijk project waarbij 17 zorgappartementen in Horssen worden gerealiseerd. In opdracht van Zorg voor Horssen wordt samen met aannemer Goed-Bouw en D&B installaties een bestaand kantoor her ontwikkeld tot appartementen voor personen die ondanks dementie zelfstandig kunnen én willen wonen maar die wel beroep kunnen doen op 24- uurs zorg.

PROJECT SLUIT AAN BIJ VISIE HOPPENBROUWERS

Hoppenbrouwers Afferden is om diverse redenen verheugd om haar medewerking aan het project te verlenen. Voor de toekomstige bewoners is het een prettige leefruimte vaak dichtbij hun vertrouwde woonomgeving. Het betreft een project in onze regio met groot maatschappelijk belang én met de duurzame toepassingen zijn we weer een stapje dichterbij om de duurzaamste technische dienstverlener te worden.

Meer willen weten over onze projecten en wat we kunnen betekenen? Kijk dan op: www.hoppenbrouwerstechniek.nl MAATSCHAPPELIJK

IN

In een wereld waar winst vaak centraal staat, is het idee van maatschappelijke meerwaarde creëren met je bedrijf misschien niet altijd het eerste waar je aan denkt. Maar wat als er verteld wordt dat het mogelijk is om niet alleen een succesvol bedrijf te runnen, maar ook een positieve impact te hebben op de gemeenschap om je heen? Dat is precies wat Doederij Zorggeluk heeft gedaan. En hun verhaal kan ons allemaal inspireren.

Doederij Zorggeluk, een bloeiend bedrijf geleid door gepassioneerde ondernemers, heeft zich gecommitteerd aan het betrekken van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij maatschappelijke projecten. Hun benadering is niet alleen vernieuwend, maar ook inspirerend. Door deelnemers de kans te geven om onder andere te participeren in projecten zoals het versterken van het landelijke project schoolfruit en het openstellen van een lokaal museum heeft Doederij bewezen dat zakelijk succes hand in hand kan gaan met sociale verantwoordelijkheid.

Het begint allemaal met het geloof dat elk individu waarde heeft en bijdraagt aan de samenleving. Bij Doederij worden mensen met verschillende achtergronden en ervaringen ver-

welkomd, en wordt hun potentieel erkend en dat creëert eigenwaarde. Door deelnemers te betrekken bij maatschappelijke projecten, worden ze niet alleen voorzien van werk, maar ook van een gevoel van doel, trots en gemeenschap.

Gaat ook om het bouwen van relaties en het versterken van gemeenschappen. Het is nu tijd om hierin te investeren want de wereld van zorg en welzijn zal in de aankomende jaren voor flinke uitdagingen komen te staan. De grote zorgdruk in combinatie met personeels te korten zullen er voor zorgen dat de sociale maatschappelijke initiatieven, groeperingen en verenigingen in een gemeenschap onder druk komen te staan. Deelnemers staan graag klaar voor deze maatschappelijke uitdagingen want ondanks hun eigen beperkingen willen ze graag iets voor een ander kunnen betekenen.

Wat kunnen we leren van het verhaal van Doederij? Ten eerste, het is mogelijk om met je onderneming een positieve impact te hebben op de samenleving. Door creatief te zijn en samen te werken met gemeenschappen en belanghebbenden, kunnen ondernemers een verschil maken.

Ten tweede, het begint allemaal met een men-

taliteit van inclusiviteit en respect voor de menselijke waardigheid. Door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te betrekken en hun potentieel te erkennen, kunnen we een meer inclusieve samenleving opbouwen.

En tot slot, het gaat niet alleen om wat je doet, maar ook om hoe je het doet. Door empathie, mededogen en respect te tonen voor anderen, kunnen we een wereld creëren waarin iedereen de kans krijgt om te gedijen en bij te dragen.

Charlotte Vijnmans, Doederij Zorggeluk

NIEUW! WORDT BOGERD VRIEND! Als eerste toegang tot de verkoop van het nieuwe theaterseizoen, vriendenkorting op geselecteerde voorstellingen, korting in ons lunchcafé, altijd koffie en thee voor €1,00 in onze Foyer en nog veel meer! Wordt vriend van de Bogerd en profiteer van vele voordelen!

Maak via onze website jouw account aan. Je betaalt jouw lidmaatschap voor een heel jaar en deze is vanaf 18 mei geactiveerd. Je kunt dan je tickets bestellen en jouw vriendenpas en welkomstgeschenk liggen klaar.

Bekijk voor meer informatie onze website: www.bogerddruten.nl

43 IN2 Maas&Waal BUSINESS FLITSEN
PROJECT VOOR HOPPENBROUWERS; 17 ZORGAPPARTEMENTEN HORSSEN
EEN
WERELD WAAR WINST VAAK CENTRAAL STAAT DOEDERIJ ZORGGELUK

DIVERSITEIT IN EIGEN REGIO

Wat een diversiteit aan bedrijven in eigen regio. Op dinsdag 5 maart een inspirerend bedrijfsbezoek bij een echte parel “Perfect van Wamel in Beneden Leeuwen”. Hier ontmoet je de maakindustrie van het hoogste niveau.

'Hoogwaardige Maakindustrie Inspireert!'

Van Wamel is al ruim 75 jaar fabrikant van PERFECT klepelmaaiers, cirkelmaaiers en sorteermachines voor groente en fruit.

De hoogwaardige machines worden geheel in de fabriek in Beneden-Leeuwen ontworpen en geproduceerd.

In de maand april werd op 2 april bij Carwash Druten enthousiast door Marien Verhaaf en zijn team toegelicht hoe zij een partnership invullen voor een schoon resultaat zowel voor bedrijf als particulier. Twee informatieve en zeker ook gezellige bijeenkomsten, die onderstrepen dat werelds ondernemerschap dichtbij is.

44 IN2 Maas&Waal
BCMW
ON THE MOVE!
Foto’s Carwash Druten – Karlijn Perlo

Aankoop & garantie Refurbished CO2 neutraal

Gegarandeerde kwaliteit

Service & reparatie Snelle, vakkundige reparatie

Dé duurzame werkplek, volledig beheerd

Volledig ontzorgd

Reparatie op locatie of bij ons servicepunt

Uniek in Nederland

Pro-actief bewaakt mét cybersecurity

Business mobile solutions

Beheer & beveiliging Pro-actief tegen cybercrime

De combinatie van onze diensten hebben wij ondergebracht in een totaaloplossing. U wordt volledig ontzorgd en de continuïteit van uw bedrijf is gewaarborgd. Wij helpen u met deze logische stap naar duurzaamheid en zo zijn wij Samen Circulair.

Meer weten?

Scan de QR-Code en bekijk de video. Zakelijk

45 IN2 Maas&Waal
De Klef 32a in Ewijk Telefoon 0487-524040 E-mail info@samencirculair.nl Internet samencirculair.nl

DE FAIRTRADE GEMEENTE

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), het wordt een steeds belangrijker item in de jaarverslagen. Voor ondernemingen met meer dan 500 medewerkers is het al sinds 2017 verplicht. De komende jaren zal dit ook voor kleinere organisaties gaan gelden. MVO in je bedrijfsvoering opnemen kan al zo eenvoudig zijn als het drinken van fairtrade koffie op de werkvloer. Het zijn van die kleine gebaren die al veel bijdragen aan een eerlijkere wereld en eerlijke handel. De campagne Fairtrade Gemeenten stimuleert bedrijven en gemeenten om actief mee te doen om de vraag naar en het aanbod van fairtrade producten te vergroten, zodat de leef- en werkomstandigheden van boeren en producenten in ontwikkelingslanden verbeteren.

Fairtrade Gemeente Wijchen

De titel Fairtrade Gemeente is een eervolle vermelding waarmee wordt aangegeven dat gemeente, winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en lokale overheid samenwerken aan eerlijke handel. Zoals de gemeente Wijchen die in 2021 Fairtrade Gemeente werd en op weg is om Global Goals Gemeente te worden. De Global Goals zijn 17 wereldwijd erkende doelen die zijn opgesteld om in 2030 een duurzame en inclusieve samenleving te realiseren. Elk van de doelen heeft te maken met de dagelijkse taken en verantwoordelijkheden van gemeenten. Fairtrade levert een belangrijke bijdrage aan de meeste van deze Global Goals. Het is een instrument om doelen tot praktische invulling te maken.

In een duurzame wereld zijn (people), milieu (planet) en economie (profit) met elkaar in evenwicht.

Actief kernteam

Drijvende kracht achter de fairtrade campagne in Wijchen is het kernteam, dat er met steun van de gemeente voor zorgt dat er fairtrade producten in winkels en horeca worden verkocht en organisaties en bedrijven zich actief aanmelden als deelnemer. Inmiddels zijn er zo’n 50 deelnemers die zich uitspreken voor een eerlijkere verdeling in deze wereld. Het kernteam is voortgekomen uit een initiatiefgroep die eind 2018 naar aanleiding van een burgerinitiatief is gestart met de opdracht om te onderzoeken of Wijchen een fairtrade gemeente kon worden. Kerntaken van het team zijn naast het enthousiasmeren van steeds meer bedrijven,

Kernteam Fairtrade Gemeente Wijchen V.l.n.r. Henk Campschroer, Hetty van Dalen, Liduine Verhelst, Henk van Haeften

instellingen, horeca en winkels om fairtrade producten te gebruiken en aan te bieden.

Wereldwijd zijn er meer dan 2.135 Fairtrade Towns, 83 daarvan zijn Nederlandse gemeenten. Naast Wijchen dragen ook Nijmegen en Tiel eervolle vermelding van Fairtrade Gemeente. Wil je jouw gemeente aanmelden als fairtrade gemeente? Dan kan dat via de website fairtrademeenten.nl.

Ben je actief in de gemeente Wijchen en wil je participeren in de fairtrade campagne? Meld jouw bedrijf of organisatie dan via dezelfde website aan.

Scan de Qr-code en lees meer

46 IN2 Maas&Waal
fairtradegemeentewijchen.nl
Tekst: Chantal Fransen Fotografie:
MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN

Wij zoeken collega’s!

Wordt het een warm bad, óf sprong in het diepe? Kom

solliciteren bij Tijssen cs

Kijk op hetwarmstebad.nl Financials voelen zich prettiger bij Tijssen cs.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.