Beuningen vier de Vrijheid 75 Jaar, maart 2020

Page 1

Beuningen Viert

de vrijheid

Weurt, Beuningen, Ewijk en Winssen

Programma 2020

2020 Dinsdag 5 mei


4-GANGENMENU VOOR €29,50 RESERVEER NU 0 2 4 - 3 81 6 3 81

NIJMEGEN

2

Beuningen viert de vrijheid


ONS

BROADCAST & IT SOLUTIONS

Bijsterhuizen 2401 6604 LK Wijchen +31 (0) 24 344 2360

www.novio.eu

WE LISTEN WE CREATE WE CARE

Ben je op zoek naar een uitdaging in een jong en dynamische omgeving bij een groeiend internationaal bedrijf? Wij zijn altijd op zoek naar nieuw talent!

Nu ook IT solutions voor een bredere dienstverlening.

www.denms.nl

Beuningen viert de vrijheid

3


Alle aandacht voor groei in zorg en publiek domein Bender biedt: • Interessante opdrachten

Bender met aandacht voor jouw groei Bender detacheert en ontwikkelt ervaren professionals in de volle breedte van het sociaal domein, het ruimtelijk domein en de zorg. Bij Bender zijn we overtuigd van de kracht van aandacht. Voor de burger met schulden, de werkzoekende, het gezin met jeugdproblemen, de kwetsbare huurder, die zorgbehoevende cliënt en voor een gezonde en veilige leefomgeving. Maar bij Bender begint het met aandacht voor jou als trainee, starter of ervaren professional. Zo kun jij met uitdagende opdrachten, opleidingen en individuele coaching alle aandacht geven aan diegenen die dat hard nodig hebben.

4

bendergroep.nl Beuningen viert de vrijheid

• Uitdagende traineeships • Opleidingen via de Bender Academie • Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden


Voorwoord Viert u 75 jaar Vrijheid mee? Dit jaar vieren wij dat we 75 jaar in vrijheid leven. April en mei, en natuurlijk 5 mei zullen in het teken staan van de viering van 75 jaar Vrijheid. In dit programmamagazine zullen we aandacht besteden aan verschillende aspecten van herdenken en vieren in de gemeente Beuningen. Het is de bedoeling dat iedereen binnen de gemeente deel kan nemen of aanwezig kan zijn bij de activiteiten die op de verschillende locaties in Weurt, Beuningen, Ewijk en Winssen gereorganiseerd worden. De gemeente Beuningen, sponsoren en de Harten4Groep hebben financieel bijgedragen aan de ondersteuning van de evenementen die in het kader van “Beuningen viert 75 jaar Vrijheid” plaats vinden. Verschillende organisaties in alle dorpen zijn druk bezig geweest een gevarieerd programma samen te stellen voor jong en oud. Daarnaast is er ook nog samenwerking aangegaan met de organisatie Tour de Waal. U wordt over alle activiteiten uitgebreid geïnformeerd in dit magazine.

Dus hoe wilt u en kunt u 75 jaar vrijheid vieren?

Door deel te nemen aan de vele activiteiten binnen de gemeente Beuningen. Alle informatie rondom 75 jaar vrijheid vindt u op de website www.beuningen.nl/75jaarvrijheid.

www.beuningen.nl/75jaarvrijheid

Dit programmamagazine is een uitgave van Vrijpop en de verschillende 4 en 5 mei comités in de gemeente Beuningen. Realisatie: Businessmedia4all, Productie Printrendement, Redactievoering Yvonne van der Bend en Rogier van Lith. Foto’s: Wim Piels, Rob Koppens en Corrie Engelen van website Oud Beuningen. Verspreiding: De uitgave wordt huis aan huis verspreid in de gemeente Beuningen Copyright 2020 Businessmedia4all. Beuningen viert de vrijheid

5


SAMEN W E R K E N AAN EEN

DUURZAME TOEKOMST

&

Onze rechten vrijheden

Vrijheid van meningsuiting

Discriminatieverbod Recht op huisvesting energie en grondstoffen

Van verwerken naar verwaarden Om bij te dragen aan een duurzame toekomst voor volgende generaties werken wij volgens ons principe ‘Van verwerken naar verwaarden’. Daarmee bieden wij gemeenten en bedrijven hoogwaardige en kosteneffectieve oplossingen aan waarin hergebruik en nuttige toepassing van afval centraal staan. Afval zetten wij om in groene elektriciteit. Restproducten worden bewerkt en hergebruikt. Groente-, fruit- en tuinafval zetten wij in onze geavanceerde vergistings- en composteringsinstallatie om in gecertificeerd groengas en hoogwaardige compost. Uniek voor Nederland: het gas wordt gebruikt als transportbrandstof voor het regionaal busvervoer. Sinds 2015 leveren wij (rest)warmte uit ons productieproces voor de warmtevoorziening van ruim 14.000 Nijmeegse woningen. De vooruitzichten voor het uitbreiden van deze afzet naar bedrijven zijn positief. Zo blijven wij werken aan duurzame toepassingen.

6

ARN B.V. tel. (024) 371 71 71 www.arnbv.nl

Beuningen viert de vrijheid

Recht op sociale zekerheid Recht op gelijke behandeling

Godsdienstvrijheid Recht op gezondheidszorg

Recht op privacy

Kiesrecht

Recht op onderwijs


Vrijheid beleven Daphne Bergman, Burgemeester gemeente Beuningen

Vrijheid is voor mij dat je mag vinden wat je wilt, mag liefhebben wie je wilt en dat je mag geloven wat je wilt geloven. Dat je mag zijn wie je wilt zijn. Dat is voor mij vrijheid. En daar zit een wisselwerking in. Want als je iedereen de mogelijkheid geeft om te zijn wie hij of zij wil zijn, vraag je ook aan diegene om anderen datzelfde te gunnen binnen de regels die we met elkaar hebben afgesproken. Vrijheid is rijkdom die we in de jaren 1940-1945 hard hebben bevochten, een basisrecht waar we nog steeds pal voor staan, verankerd is in onze grondwet. Vrijheid moeten we koesteren, onderhouden en we moeten er zeker in moeilijke tijden pal voor blijven staan.

Ludy van Lin, Centrummanager Beuningen

Vrijheid betekent voor mij niet alleen vrijheid van meningsuiting, maar dat iedereen kan zijn wie hij is, ongeacht geloof, geaardheid, huidskleur en geslacht. Vrijheid zit voor mij in het dagelijks leven ook vaak in kleine dingen b.v. een eigen wil mogen hebben, kritisch mogen zijn, vrijheid hebben om een opleiding te kunnen volgen. Het bewustzijn hoe fijn het is om in vrijheid te kunnen leven en dat het niet vanzelfsprekend is horen we natuurlijk van de ouderen die de oorlog hebben meegemaakt of zien we dagelijks in de media. Dat maakt dat ik het belangrijk vind om onze vrijheid te vieren en te koesteren!

Bart Sanders, voorzitter VV Ewijk

Als bestuurder van Voetbalvereniging Ewijk is vrijheid enorm belangrijk omdat je als vereniging midden in de samenleving staat. Vrijheid is de sport kunnen beoefenen welke je zelf graag wilt en daar kunnen doen en zeggen waar je je bij thuis voelt ĂŠn dat kunnen we in Nederland. Om sport op jouw eigen niveau uit te oefenen met mensen die je leuk vindt is toch de grootste vrijheid welke er is? Ben jij ook op zoek naar een leuke en gezellige voetbalclub waar vrijheid hoog in het vaandel staat? kom ons dan versterken! Beuningen viert de vrijheid

7


AquaTrans B.V. houdt zich bezig met in-en verhuur & in- en verkoop van vaartuigen zoals pontons, dekschuiten enz.

Oerdonk 15 6641 LH Beuningen Tel: 024 - 677 33 59 Mob: 06 - 53 16 34 80 aquatrans@gijsdaanen.nl

8

Beuningen viert de vrijheid


Jong ontmoet oud:

het Lint van Verbinding Op 22 april a.s. verzamelen scholieren uit Beuningen zich op de dijk voor het ‘Lint van Verbinding’. Door elkaar de hand te geven maken zij een menselijk lint, dat het overbruggen van afstanden symboliseert en het sámen streven naar een goede en veilige toekomst. Het idee is afkomstig van Anneke Bruisten, docente aan basisschool De Triangel. “Door een lint van verbinding te scheppen willen we het voor kinderen tastbaar maken dat je samen voor een mooie toekomst kunt gaan, maar dat ieder daar zijn of haar steentje aan bij moet dragen. Met ruim 1200 kinderen van de Groeizaam-scholen in de gemeente maken we die dag een lint van ruim 1 kilometer. We hopen dat veel volwassenen daar ook naartoe komen. Anne Bull, Lucas van Stujvenberg, Britt ten Hove, Rick Bull en Tess Carlier, allen uit groep 8 van De Triangel geven aan waarom zij meedoen belangrijk vinden. De hoop dat Nederland vrij blijft, vooroordelen voorkomen, iedereen accepteren zoals hij/zij is, dát vinden ze vanzelfsprekend. Natuurlijk is het ook vooral leuk om te doen!

vlnr. Lucas, Ties, Rick, coördinator Yolanda Bull, Anne, Anneke Bruisten en Tess

Welkom 22 april op de dijk Beuningen viert de vrijheid

9


L imburgia Limburgia J alp ei2n2 A 2/2 Ju ulliiaa nn ap eiln B A/B

6 66 64411 CC TT BEBUE NU INN GIEN NGEN

ww bub rg vliaaavi.lnal ai.nl w ww w.l.ilmim uirag

Stijl!

Schi eman Pa ets BV

Schilderwerk is het belangrijkste deel van uw interieur. Wij zijn een “erkend� schildersbedrijf en leveren graag een totaalpakket voor al uw schilderwerken. Op maat en met jarenlang garantie. Bij een klanttevredenheidsonderzoek is onze score 9,1! Een duurzame relatie, daar doen wij het voor. Van een eerste stijl- en kleuradvies tot complete organisatie van uw schilderproject, van nieuwbouw tot monumentaal werk, van groot onderhoud tot 24-uurs-klantenservice. S CHI L D ERW E R K E N GEBR . R UT T E N Geniet van uw woning, zowel van buiten als van binnen. Met stijl. Eerst denken, dan doen! T: 024 323 82 86 of kijk op www.gebr-rutten.nl

10

Beuningen viert de vrijheid

Nikkelwerf 9 - 6641 TM Beuningen 024 - 6777447 www.schilleman.nl


Samenwerking met

Tour de Waal

Onze viering van 75 jaar vrijheid zal plaatsvinden in samenwerking met de organisatie Tour de Waal. Tour de Waal is 7 jaar geleden ontstaan en liep tot vorig jaar van Slot Loevestein t/m Tiel. Dit jaar zijn ook o.a. de gemeente Druten en Beuningen bij de 7e editie aangesloten die op 5 mei plaatsvindt. Dat betekent ook dat de gemeente extra geld beschikbaar stelt om verschillende extra evenementen mogelijk te maken die vanuit Tour de Waal worden georganiseerd zoals o.a. een dropping van vers gebakken verpakte Waalbroodjes vanuit een vliegtuig in Winssen bij de kruising met de Dijk/Uiterwaard rond 13:20 uur, in Ewijk bij de scouting Ewijk aan de Binnenweg om 13:25 uur en bij voetbalvereniging Beuningse Boys om 13:30 uur. In een later stadium wordt beslist of er ook parachutisten komen. Dat is heel spectaculair, speciaal voor kinderen. Deze broodjesdropping verwijst (symbolisch) naar het einde van de oorlog, toen de hongerige bevolking werd bevoorraad met voedselpakketten. De operatie wordt uitgevoerd door de mensen van Skydive ENPC. kinderen bij broodjesdrop

Broodjesdrop Tour de Waal Verder zal er een speciale fietstocht langs de dijk zijn die met oranje linten zal worden versierd. Ook wordt een speciale vrijheidskrant samengesteld met de nadruk op onze regio. Aan een doorgang van een militaire colonne van 2e WO voertuigen die door Beuningen komt wordt nog gewerkt.


Activiteiten Weurt

4 mei Dodenherdenking

5 mei • vrijheidsontbijt • Bevrijdingsvuur

19 april Lezing Ard van Hulst

Ook Weurt laat zich tijdens 75 jaar herdenking van de vrijheid niet onbetuigd. Daar coördineren Annemie en Paul Smits de festiviteiten. Annemie: “We organiseren al jaren de dodenherdenking.Het is fijn om nu ook een bevrijdingsontbijt te regelen. Maar voordat het zover is organiseren wij in samenwerking met de Seniorenvereniging Weurt een lezing over de oorlogsjaren in onze gemeente, met in het bijzonder de strijd om het Maas-Waalkanaal, door Ard van Hulst op zondag 19 april a.s. om 14.00 uur in MFA De Kloosterhof in Weurt”.

Voor 5 mei hebben Paul en Annemie gekozen voor een vrijheidsontbijt. “Voor het ontbijt hebben we 40 mensen uitgenodigd, waaronder familieleden van de Weurtse oorlogsslachtoffers, scoutingleden, senioren, scholieren en vluchtelingen. Zij gaan aan tafel met elkaar de dialoog aan over de waarde van vrijheid. 12

Beuningen viert de vrijheid

Om 11.20 uur verwachten we de lopers met het bevrijdingsvuur, dat dan officieel in de kloostertuin zal worden ontstoken. Daarbij hijsen we de vlag en wordt het Wilhelmus gespeeld.” Voor Paul en Annemie is het een unicum dat we al 75 jaar in vrijheid leven. “Daarom is herdenken belangrijk en ook het bewustzijn kweken dat vrijheid voor heel velen niet vanzelfsprekend is.”


Activiteiten Winssen Voor de Activiteiten in Winssen hebben coördinatoren Ard van Hulst, Rowena Verploegen, Thijs Stevens en Hein Lam het thema ‘Samen Vrij’ gekozen. Hein: “Samen willen we herdenken, de vrijheid vieren en hem doorgeven. Op 2 mei rond 12.00 uur een optocht van legervoertuigen door Winssen i.s.m. ‘Keep them rolling’. Op 4 mei onthullen we het gerestaureerde oorlogsmonument en herdenken dan de doden.” Op 5 mei wordt om 9.00 uur het bevrijdingsvuur ontstoken, waarna een vrijheidsmaaltijd plaatsvindt in De Paulus. Hein: “Ard van Hulst zal dan tevens een presentatie verzorgen over Winssen in Vrijheid. Voor de vrijheidsmaaltijd is er plaats voor 150 mensen, die zich daarvoor kunnen aanmelden via comite4en5meiwinssen@gmail.com. Daarna, aan het begin van de middag is er een broodjesdropping in het buitendijks gebied, zo dicht mogelijk bij de bewoning.” We hebben gemerkt dat er veel draagvlak bestaat voor de viering van 75 jaar vrijheid en verwachten dan ook volop deelname uit de Winssense samenleving.” De dag eindigt in Winssen feestelijk met een bevrijdingsfeest op het Admiraal van Ghendtplein.

2 mei Keep them rolling

4 mei Herdenking

5 mei • Vrijheidsmaaltijd • Broodjesdrop • Presentatie Winssen in Vrijheid • Bevrijdingsfeest Beuningen viert de vrijheid

13


Activiteiten beuningen

5 april Bevrijdingsfietstocht

In Beuningen ligt de coördinatie van de vrijheidsviering in handen van Gemma Cornelissen en Valerie Bekkers. Gemma: “We beginnen op 5 april al met een bevrijdingsfietstocht, georganiseerd door Stg. Historisch Besef i.s.m. de scouting, Op 22 april vindt het ‘Lint van Verbinding’ plaats, waarbij meer dan 1000 scholieren uit de gemeente een aaneengesloten lint zullen vormen op de dijk rond het Dijkmagazijn. Daarnaast organiseert de Senioren Vereniging Beuningen op 2 mei een vrijheidsbal in de Lèghe Polder en natuurlijk is er op 4 mei de traditionele dodenherdenking in de kerk van Beuningen.” Op 5 mei is er ook genoeg te doen: “Het bevrijdingsvuur wordt door hardloopvereniging Beuningen uit Wageningen gehaald en naar Beuningen gebracht. Van daar uit wordt het vuur langs de vrijheidsmaaltijden gebracht, die in alle vier de kernen plaatsvinden. De kern daarvan is een bijzondere ontmoeting aan tafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken. We hebben precies 75 mensen uitgenodigd; nieuwkomers, oorlogsveteranen, jonge oorlogsveteranen, jongeren, scouting, kerken, kinderen, ouderen enz. Om 13:00 uur is er een vuur- en vlaggenceremonie bij het gemeentelijk herdenkingsmonument

14

Beuningen viert de vrijheid

22 april Lint van Verbinding

2 mei Vrijheidsbal 4 mei Dodenherdenking

bij de RK Kerk in Beuningen.” Gemma vervolgt: “Aan het begin van de middag zal er voor de kinderen een zgn. broodjesdrop uit een vliegtuig plaats vinden op verschillende plaatsen in de gemeente Beuningen. Natuurlijk is ook Bevrijdingsfestival Vrijpop al niet meer weg te denken bij de 5 mei-viering. Voor wie meer van kunst houdt dan van muziek, organiseert Kunstinitiatief ‘De Nieuwe Gang’ een speciale avond waarbij een breed cultureel aanbod zal zijn. Een mooi en compleet programma dus!”

5 mei • Vuur & Vlaggenceremonie • Vrijpop • De Nieuwe Gang


Activiteiten Ewijk Ook Ewijk viert 75 jaar vrijheid op 5 mei, met een gevarieerd programma, dat wordt gecoördineerd door Henk Groenen en Toon Reuvers. Toon: “We starten om 8.30 uur met een bevrijdingsontbijt, waarvoor we 75 personen in een mix van jong en oud hebben uitgenodigd. Om 9.50 uur ontsteekt de Hardloop Vereniging Beuningen het vrijheidsvuur op het sportcomplex. Direct daarna om 10.00 uur starten we met een beachsoccer-toernooi voor de jeugd, dat duurt tot 13.30 uur. Tussen de activiteiten door treden er Ewijkse artiesten en koren op en maakt de Koninklijke Fanfare ULTO zijn opwachting.”

5 mei • Bevrijdingsontbijt • Vrijheidsvuur • Beachsoccer toernooi •Broodjesdrop

5 mei • Overhandiging boek Ewijk in Oorlogstijd, • Voetbalwedstrijd

Marechaussee Spin keert terug uit kamp, juli 1940

Leo de Sonnaville De middag start in Ewijk met iets bijzonders; een vliegtuig dropt eetbare broodjes bij scouting Ewijk op de Binnenweg rond 13:25 uur, als nabootsing van de voedseldroppingen in de oorlog. Toon: “Het is nog even spannend of dat allemaal zal gaan lukken.” Wat ook bijzonder is, is dat we een boek samengesteld hebben met een groot aantal verhalen en foto’s over de oorlogstijd in Ewijk; indien mogelijk zal een parachutist op het terrein van de broodjesdropping het 1e exemplaar daarvan overhandigen aan de burgemeester om 14.45 uur. We sluiten de activiteiten af om 16.00 uur met een voetbalwedstrijd tussen een ‘Tommies’-elftal en een samengesteld elftal van de VV Ewijk.” Tegen 19.00 uur zal het bevrijdingsfestival in Ewijk afgesloten worden.

Ewijk Slot Doddendael, Canadezen Beuningen viert aan het hout zagen, december 2 de vrijheid

15


BBBBBBB |

VVVVV

16

Beuningen viert de vrijheid

|

2020

|

146


25 jaar Hart voor Beuningen Harten4Groep Beuningen bestaat dit jaar 25 jaar. In haar bestaan heeft Harten4Groep vooral maatschappelijke doelen in de vier kerkdorpen ondersteund en daar hoort uiteraard ‘het vieren van de vrijheid’ bij. Vrijpop is vanaf de start ondersteund en dit jaar heeft Harten4Groep in het kader van 75 jaar bevrijding ook een donatie gedaan aan het bevrijding comité 4 en 5 mei.

Op 21 juni 1996 werd Harten4Groep opgericht door o.a. Ton Hendrix en Fons van den Donk, die jarenlang ook actief zijn geweest in het bestuur, dat wordt gevormd door vrijwilligers. De Leden zijn betrokken burgers en ondernemers met oog voor de leefbaarheid in de gemeente Beuningen. Door de jaren heen heeft Harten4Groep gemiddeld 150 leden.

Maatschappelijke doelen

Harten4Groep heeft veel initiatieven ontplooid, zoals Beuningen Sportief, Het Ondernemerscafé, De Veerpont H4 De Weerder en Beuningen On Ice. Het laatste event is ontstaan vanuit de wens van de Harten4Groep Beuningen om een Goede doelen-stichting op te richten die maatschappelijke projecten in de gemeente ondersteunt. Daarnaast ondersteunt Harten4Groep vele maatschappelijke initiatieven zoals Vrijpop, De Bouwdorpen/jeugdspeelweken, Vrienden van Alde Steegh en Waelwick, Het Alzheimer café, en nog veel meer.

r a a j 25

Netwerken met een missie

De leden van Harten4Groep komen bijeen tijdens gemiddeld zeven activiteiten per jaar, van bedrijfsbezoeken tot een mooi jaarlijks slotfeest. Dit jaar vindt er ook een speciale bevrijdingsactiviteit plaats bij De Oversteek en is Harten4Groep ambassadeur van het Oranjebal op 26 april a.s. met als goed doel de Voedselbank Beuningen. Uiteraard is in 2020 het hoogtepunt de viering van het jubileum op zaterdag 19 september. Heeft u ook interesse in een netwerk met een missie in uw eigen gemeente? Maak dan kennis met Harten4Groep Beuningen. Wij verwelkomen u graag! Meer informatie: www.harten4groep.nl en volg en like onze facebookpagina.

Samen vieren we de vrijheid Beuningen viert de vrijheid

17


De festiviteiten rond

75 jaar Vrijheid

5 april:

Op zondag 5 april organiseert Stg. Historisch Besef i.s.m. Scouting Beuningen een fietstocht langs historische locaties. Meer informatie: www.historischbesefbeuningen.com

ensemble Afternoon Delight en Kunst en Volharding. Ook is er vanaf 22:00 uur een swingende ‘afterparty’. • Keep them rolling van legervoertuigen om 12.00 uur te Winssen

19 april:

4 mei:

Op zondag 19 april houdt Ard van Hulst een lezing ‘Oorlogstijd tussen Maas en Waal’ in MFA De Kloosterhof in Weurt.

22 april:

Op woensdag 22 april vindt het zgn. “Lint van Verbinding” plaats waarbij meer dan 1000 lagere schoolkinderen uit de gemeente Beuningen een aaneengesloten lint zullen vormen op de dijk rond het Dijkmagazijn. De scholen zullen tijdens lessen aandacht besteden aan WO II, de bevrijding en het leven in vrijheid.

2 mei:

Op Zaterdag 2 mei organiseert Senioren Vereniging Beuningen een Vrijheidsfeest in de Léghe Polder, muzikaal ondersteund door het 18

Beuningen viert de vrijheid

Op 4 mei is er bij de kerken van de vier kernen de traditionele dodenherdenkening.

5 mei:

• het bevrijdingsvuur wordt door hardloopvereniging Beuningen om middernacht in Wageningen gehaald en met een estafette terug naar Beuningen gebracht (Bevrijdingsvuur). Van daar uit wordt het vuur in estafette langs alle vrijheidsmaaltijden gebracht. • Er zijn vrijheidsmaaltijden in alle Beuningse dorpen. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over historische en maatschappelijke thema’s als vrijheid en onvrijheid spreken. Ard van Hulst houdt in de Paulus te Winssen een presentatie over Winssen in vrijheid tijdens de maaltijd.


• Om 13:00 uur is er een vuur- en vlaggenceremonie bij het gemeentelijk herdenkingsmonument bij de RK Kerk in Beuningen. • Bevrijdingsfestival Vrijpop is al enkele jaren niet meer weg te denken bij de 5 mei-viering. Goede live muziek bij de RK-kerk aan de van Heemstraweg, in combinatie met vermaak voor de kinderen en aandacht voor de inwendige mens. • In het begin van de middag zal er voor de kinderen een zgn. broodjesdrop uit een vliegtuig plaatsvinden op verschillende plaatsen in de kerkdorpen in de gemeente Beuningen. Dit is naar het voorbeeld van de voedseldroppings in de hongerwinter van 1944. (Zie voor tijden artikel op pag. 11. • Kunstinitiatief “De Nieuwe Gang” aan de Kloosterstraat te Beuningen organiseert een speciale avond waarbij een breed cultureel aanbod zal zijn met Amal Karam, Noor Roelofs, Mike Roelofs & Majd Chehayed U bent welkom vanaf 20.00 uur. • Bevrijdingsfeest in Winssen op het Admiraal van Ghentplein.

Programma Bevrijdingsfestival Ewijk 5 mei op het sportcomplex Blatenplak: 8.30 uur het bevrijdingsontbijt, 9.50 uur de aankomst hardloopvereniging 10.00 uur beach soccertoernooi 13.30 uur festival start met muziek Kon, fanfare ULTO, verteller en koren 14.45 uur de boekpresentatie Ewijk in Oorlogstijd - overhandiging eerste nummer aan Burgemeester 16.00 uur voetbalwedstrijd van de tommies - vv Ewijk 19.00 uur feestlijke dagafsluiting

De volgende activiteiten zijn onder voorbehoud: • Operatie Faust op 2 mei: doorkomst van colonne oude legervoertuigen: een re-enactment van de voedseltransporten naar het hongerlijdende westen van Nederland net na de bevrijding. • Historische vliegtuigen fly-by. • Parachutisten • Legervoertuigen doorkomst op 5 mei.

www.beuningen.nl/75jaarvrijheid Beuningen viert de vrijheid

19


www.tuincentrumbull.nl

lente olop ll, v r e Bu s we Het i incentrum at u a u l bij T angs en l or kom ireren do insp mooie alle ren. skleu r a a j voor

Tuincentrum Bull van Heemstraweg 82 6641 AG Beuningen tel 024 6772193 20

Beuningen viert de vrijheid

Bestel ook online

www.tuincentrumbull.nl

Openingstijden ma t/m do: 09.30 - 18.00 uur vrijdag: 09.30 - 20.00 uur zaterdag: 09.30 - 17.00 uur zondag: 12.00 - 17.00 uur


voor jong & oud Dit jaar vindt, op het grasveld bij de kerk in Beuningen, de 5e editie plaats van bevrijdingsfestival Vrijpop. organisator Hans Stokkermans startte ermee, omdat er in Beuningen nauwelijks muziekactiviteiten werden georganiseerd. “Down The Rabbit Hole is prachtig, maar brengt geen roering in het centrum. Daarnaast vind ik het herdenken van de vrijheid belangrijk voor het besef wat het is om in vrijheid te leven. Daarom moet je het doorgeven. Samen met Erik Langedijk en René Castelijns heb ik daarom de Stichting Vrijpop opgericht.” Voor de 75-jarige herdenking is Vrijpop anders dan de voorgaande jaren. Hans: “We hebben dit jaar meer oppervlak, tot aan Café De Zaak. Daardoor kunnen we, naast het hoofdpodium, ook een klein podium plaatsen voor akoestische optredens en is er ruimte voor een scala aan eettentjes.

Het huidige bestuur van Vrijpop, met v.l.n.r.: Hans Stokkermans, Jacques Smeets, Marcel Sinke, René Castelijns, Angelique Stokkermans en Erik Langedijk Ook is er dit jaar meer ruimte voor de kinderen. Voor hen hebben we weer een springkussen, maar ook een schminktent en circusworkshops. Een deel van het festivalterrein gaan we dit jaar trouwens overdekken, voor het geval dat het slecht weer wordt. Maar sowieso hebben we weer een knalgoed programma. Komt dat dus zien!”

welkom dinsdag 5 mei Vrijpop 2020 Vrijpop2019

Beuningen viert de vrijheid

21


Het programma van

11:00

Bevrijdingsontbijt op het festivalterrein van Vrijpop

12:00 - 13:00 NAO (Nijmeegs Amusements Orkest)

We trappen om 12:00 uur af met een muur van geluid. Het wordt een grand opening met op het hoofdpodium het Nijmeegs Amusements Orkest (NAO)!

13:00 - 13:45 Aankomst bevrijdingsvuur. Hardloop Vereniging Beuningen brengt het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Beuningen. 13:45 - 14:30 Winnaar Gelderse Ambassadeur van de Vrijheid

De Nijmeegse band, The Hubschrauber, maakt melancholische, eigenzinnige alternative muziek met invloeden van Sparklehorse, Radiohead, dEUS en The National. Hun nieuwe album ‘Protector, Distractor’ creëert een ongemakkelijke soundtrack van de wereld van vandaag.In 2015 stonden ze ook al op Vrijpop en nu als de winnaar van de Gelderse Ambassadeur van de Vrijheid!

14:30 - 15:15 SUITCASE SUZY

Met haar zwoele sound, ontwapenende flair en retro looks laat Suitcase Suzy vervlogen tijden herleven. Tijdens Vrijpop neemt ze je mee op een ‘Sentimental Journay’ met liedjes van The Andrew Sisters, Doris Day, Marlene Dietrich en Vera Lynn.

15:15 - 16:15 TOFFE HAAN

22

De formatie Toffe Haan speelt Nederlandstalige powerpop. Listige samenzang en snuggere teksten maken van dit geheel een bombastisch spektakel, van bluesrock, rock, tot een heel subtiele samenzang in de traditie van Crosby, Stills and Nash, maar dan wel in een stevig jasje.

Beuningen viert de vrijheid


5 mei 2020

16:15 - 17:00 JASPER MOOK

Jasper nam in 2013 deel aan het landelijke tv-programma ‘The Best Singer Songwriter van Nederland’ en werd tweede in de finale. Als soloartiest bracht hij in september 2013 zijn eerste single 'Take Me There' uit.

17:00 - 18:00 PYRO

Zoals de naam al doet vermoeden, is PYRO een knallende, ontvlambare rockband (denk Foo Fighters, The Offspring en Kings Of Leon), met het heilige vuur van U2 en Coldplay. Hun eigen licht- en geluidsman (die ook voor o.a. Haevn werkt) zorgt voor een explosieve live ervaring.

18:00 - 19:00 Swing a Dilla

Claudia, Katia en Luus delen een ongekende passie voor zang en muziek. Geheel in vintage-stijl presenteren zij een totaalconcept van zang, dans en styling. Een mix van aanstekelijke songs, gebracht met een flinke dosis enthousiasme.

19:00 - 22:00 MmoozZ

De dame en mannen van MmoozZ spelen het liefst zo lang mogelijk. Unieke energie, gecombineerd met een geintje op het podium. Ook spelen ze ter plekke verzoeknummers.

21:00 - 21:15 Het strijken van de vlaggen bevrijders

Verder is er voor kinderen een springkussen, schminken, neptatoeages, circusworkshops en goochelanimaties. Meer info: https://vrijpop.nl/het-festival/programma-2020

Beuningen viert de vrijheid

23


thuis in uw wensen

Aankoop Verkoop & Taxaties Diederik Fokke

Register Makelaar Taxateur

Vraag naar de voorwaarden

Klaproosstraat 2, Beuningen 024 6775711 www.uwhuismakelaar.info

koo p

gee f

Bellevue 74, Groesbeek Tel. (024) 397 25 51

24

jg kri

Beuningen viert de vrijheid

VAN DER WEERDEN AUTOBANDENSERVICE Van Heemstraweg 27 6641 AA Beuningen Tel 024 677 2288 info@vdw-autobandenservice.nl


EXPERT BEUNINGEN

STAAT VOOR U KLAAR

 Persoonlijk advies  Bezorging wanneer het u uitkomt  Vakkundige installatie, ook inbouw  Vakkundig repareert  Advies over uw wifi verbinding  Ook voor vragen na uw aankoop

Julianaplein 105A, Beuningen

Beuningen viert deBeuningen vrijheid 25


Sponsoren Albert Heijn Beuningen ADB Fiscale advisering & accountantcy Aquatrans ARN BV Bakker Bart Beuningen Bender Groep Businessmedia4all Chitekt COOP Compact Wouters Weurt Cornelissen Transport De Goudreinet Beuningen De Toog D&MS Droom Beuningen Expert Beuningen Frits Wolf Tuinmeubelen Harten4Groep Holland Casino Nijmegen JEE-O Unique Bathrooms Kersjes P.A.-Verhuur

Kwint toiletwagenverhuur Winssen Lau van Haren Logistics & Coldstores Limburgia Beuningen Lowland Groep Novio Packaging New Zealand Auckland Pearle Opticiens Beuningen Pieter Oosterhout Buro voor Architektuur BNA Printrendement Rob van Horssen Rijnaarde Schilderwerken Gebr. Rutten Schneberger Schilleman Pallets Schippers Optiek Showlight Tuincentrum Bull Uw Huismakelaar Beuningen Van der Weerden Autobandenservice Van Loveren Tankstations

r 25 jaa

26

Beuningen viert de vrijheid


unique bathrooms


Succesvol ondernemen in Vrijheid ADB is uw partner voor: administraties, jaarrekeningen, belastingaangiften en al uw overige ondernemersvraagstukken

28

Vestiging Beuningen Dorpssingel 12 6641 BE Beuningen T: 024 677 04 32 Beuningen viert de vrijheid

Vestiging Arnhem 1e Laurenskamp 2 6842 AM Arnhem T: 026 381 49 04

www.adb.eu


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.