Page 1


Agenda Cultural Vila-seca

Salou

Diumenge 21 de març: Música. Gala benèfica Fundeo. Òpera i Sarsuela amb Marta Mathèu, soprano, Roger Padulles, tenor i Jordi Torrent al piano. Auditori Josep Carreras. A les 19h. Preu: 5 euros.

Dissabte 20 de març: Conferència /xerrada. Monogràfic: educació intercultural i emocions. Horari: De 9 a 14 h. i de 16 a 21h. Preu: 10 euros. Programes: Carretera i manta. Punt d’Informació Juvenil – PIJ Pl del Carrilet s/n.

Divendres 26 de març: Música. Gran Missa en do menor de Mozart. Cor Ciutat de Tarragona; director, Josep Prats. Orquestra de Cambra de Vila-seca; director, Evelio Tieles. Marta Escobar, soprano; Lluís Vilamajó, tenor; Toni Marsol, baix. Temporada de Concerts Primavera 2010. Auditori Josep Carreras. A les 22 hores. Preu: 20 euros. Dissabte 27 de març: Teatre. Optimisme global d’Eduard Biosca. Direcció: Paco Mir. Organitza: Amics del Teatre de Vila-seca. Teatre El Centre. A les 22 hores. Preu: 10 euros; Amics del Teatre: 5 euros. Dissabte 10 d’abril: Música. Orquestra Camera Musicae. Marta Mathéu, soprano. Xavier Grasset, rapsode. Obres de Toldrà i Mozart. Auditori Josep Carreras. A les 20 hores. Entrada lliure. Divendres 16 d’abril: Música.El batec del clarinet romàntic. Josep Fuster, clarinet. Isabel Hernàndez, piano. Obres de Schumann i Brahms. Temporada de Concerts Primavera 2010. Auditori Josep Carreras. A les 22 hores. Preu: 15 euros.

Meteorologia De l’1 al 28 de febrer (Estació de Vila-seca T017) per Carles Jansà

UN MES DE FEBRER AMB GLAÇADES Aquí, a casa nostra, el mes de febrer acostuma a ser fred, amb neu, temporals i molt variat; molt semblant al que hem tingut enguany. S’han registrat quatre dies de glaçada, amb una temperatura mínima de -0,4ºC el dia 12. Val la pena recordar les fortes glaçades del mateix mes de febrer de l’any 1956, en les quals el termòmetre, durant catorze dies va baixar per sota dels 0º. La temperatura mínima va ser de -6,5 ºC el dia 11. La nostra agricultura va sofrir grandioses pèrdues.

DADES DEL PERÍODE 1/2 AL 28/2 Temperatura màxima: 18,9 ºC, el dia 23. Temperatura mínima: -0’4 ºC, el dia 12. Mitjana de màximes: 13,2 ºC Mitjana de mínimes: 5,9 ºC Temperatura mitjana: 9,5 ºC Pluja: 46,3 litres/m2 Ruades: 1 Vents dominants: Mestral (Nord Oest) i Llevant (Est)

Carbónicas

Avda. Estadi Municipal, s/n 43480 VILA-SECA Tels. 977 390 672 - 977 390 759

APARTAMENTS TURÍSTICS LLOGUER I SERVEIS

RAMBLA CATALUNYA, 14 VILA-SECA Tel. 977 392 418 Pont

2

Fusta

Av. Pau Casals, 104 baixos Tel. 977 37 16 17 Fax 977 37 17 00 LA PINEDA


EL PONT DE FUSTA

Editorial

REVISTA DE VILA-SECA I DE SALOU NOVETATS IMPORTANTS

CONSELL DE REDACCIÓ Robert Rodríguez, director Antoni Bonet, sotsdirector

El mes de febrer ja és història, l’hivern es resisteix a marxar però ja tenim la vista posada en la primera i en la bonança que ens porta. Ha passat el carnaval i ens trobem immersos en la quaresma, la qual cosa significa que hem de deixar la festa i la disbauxa de banda i, de moment, centrar-nos en una vida d’austeritat i recolliment. Els nostres governants ja ho estan fent i, fruit d’això, hem conegut dues notícies importants. A Vila-seca, s’ha anunciat l’obra de desdoblament de la carretera de La Pineda. Aquesta nova comportarà per al municipi una inversió de 30 milions d’euros, que aviat està dit, però que significa que la Generalitat invertirà en el nostre territori el 10% dels recursos destinats a obres en infraestructures per a tot el Principat. Aquest projecte era una reivindicació llargament demandada i exigia la col·laboració de molts sectors, sobretot el de la indústria química implantada al nostre terme, ja que es requeria la construcció d’un vial per al trasllat de les mercaderies perilloses i un mur verd. Finalment, doncs, podríem qualificar d’històrica aquesta nova realitat, especialment pel temps que ha costat tirar-la endavant. Ben aviat, amb aquesta transformació, quan conduirem en direcció a La Pineda, passarem per sota la via del tren a través d’un pont de dimensions mai vistes. Pel que fa a Salou, l’ajuntament torna a impulsar el procés d’expropiacions que han de permetre la construcció d’un col·lector d’aigües residuals a través del barri de la Salut, i així canalitzar el barranc de Barenys en el seu tram final. Recordem que aquest projecte va ser desestimat per l’anterior equip de govern, en base a un estudi tècnic que recomanava la realització de cinc sortides per tal d’evitar la necessitat d’efectuar aquests expropiacions. Aquest estudia menystenia l’informe sol·licitat per FUpS abans i que anava en el sentit contrari, és a dir, el que se li vol donar actualment. En definitiva, s’ha fet molta feina però encara en queda molta per fer. Això sí, està resultant que a Salou s’ha de fer el doble de treball per a una mateixa feina. Perquè ja sabem que no és el mateix treballar que fer feina.

Ramón Leal Carles Jansà Montserrat Garriga Anna Plaza COL·LABORADORS Anton Adserias Xavier Graset Xavier Reverté Jordi Blasi Jordina Setó Laura Gené Antoni Mas Marta Escobar Sònia Martí Josep Perdrola PUBLICITAT Tel. 977 393 778 EDITA EL PONT DE FUSTA Ap. Correus núm. 71, Vila- seca Telèfon / Fax 977 39 37 78 e-mail: elpont@tinet.org http://webfacil.tinet.org/elpont IMPRIMEIX Novagràfic S.C.P. Vila-seca

D.L. T-505-1982 El PONT DE FUSTA es fa únicament responsable de les opinions expressades als articles no signats. Editat amb l’ajut de Generalitat de Catalunya Diputació de Tarragona Membre de l’

Portada per Sònia Martí: El febrer, comença, com cada any, amb la Festa Major d’hivern de Salou, la festa que tot el poble espera i prepara durant tot l’any amb gran il·lusió.

Pont

3 3

Fusta


Noticiari breu SUCCESSOS UN INCENDI EN UNA INDÚSTRIA QUÍMICA OBLIGA A ACTIVAR EL PLASEQCAT DURANT 25 MINUTS ACN / Tarragona.- La Direcció General de Protecció Civil va activar el passat dijous 25 de febrer, poc abans de les tres del migdia, la fase d’alerta del Plaseqcat -el Pla d’Emergències Exterior del Sector Químic de Catalunya-, a causa d’un incendi que es va produir a les instal·lacions de l’empresa Lanxess Styrenics (INEOS ABS), catalogada com a Indústria Seveso Nivell Alt, que tracta amb substàncies perilloses. L’incendi va produir un núvol de fum molt fosc i potencialment tòxic, però, segons va informar Protecció Civil, no hi va haver cap afectació personal. El Plaseqcat va haver d’estar activat durant 25 minuts. Un cop extingit l’incendi quan passaven vint minuts de les tres, Protecció Civil va desactivar, cinc minuts després, l’alerta del Plaseqcat. La indústria afectada es troba a la carretera de Vila-seca a la Pineda, i es dedica a la fabricació de plàstic (ABS). Segons la informació de l’empresa, facilitada per Protecció Civil, es va produir un incendi en una canonada que transportava polímer granulat -ABS Pellets-. Fins al lloc dels fets s’hi van desplaçar sis dotacions dels Bombers de la Generalitat i quatre dotacions dels Mossos d’Esquadra. En l’extinció de l’incendi també hi van col·laborar bombers de la pròpia empresa. DETINGUT UN PEDERASTA BUSCAT PER LA INTERPOL ACN / Cornudella de Montsant.- Els veïns de Cornudella de Montsant (Priorat) van rebre amb sorpresa i incredulitat la detenció el dia 11 de febrer d’un veí del municipi, Patrick Jean H., de 48 anys i nacionalitat belga, un pederasta buscat per la Interpol des de feia dos anys. El detingut treballava com a guia turístic per a una empresa de Salou. Els veïns consultats per l’ACN van assegurar que el detingut ‘sempre havia estat molt amable i educat’ amb la gent del poble, on vivia des de feia uns cinc anys. Un veí va manifestar que ‘encara no es podia creure’ que acusessin Patrick Jean H. de pederàstia, ja que ‘sempre estava disposat a ajudar tothom’. Tot i la sorpresa, un altre veí va destacar que en els darrers dies hi havia hagut un increment de la presència dels Mossos d’Esquadra al poble ‘i a les portes de l’escola’. Els veïns han afirmat que el detingut ‘era molt conegut’ al municipi i que ‘en cap moment va mostrar cap comportament estrany’ vers els nens. De fet, van assegurar que Patrick Jean H. ‘sovint anava a la plaça del poble i ajudava els nens a saltar a la corda’, però sempre ‘en un to amable i cordial’. DOBLE ATROPELLAMENT FERROVIARI MORTAL A SALOU La circulació ferroviària al Corredor Mediterrani

Salvador Pellicé, acompanyat de Josep M. Pelegrí, durant la presentació d’UMC a Salou

entre Cambrils i Salou va haver de ser tallada a partir d’un quart de vuit del vespre de dimecres dia 10 de febrer, per un doble atropellament mortal que tingué lloc a prop del pas a nivell del Sangulí. El tall va afectar cinc trens de Llarga Distància del Corredor i quatre de Mitja Distància amb origen o destí a Tortosa. Les víctimes serien dos germans bessons, d’uns 35 o 40 anys, que haurien posat fi a les seves vides de manera premeditada.

POLITICA LOCAL SALVADOR PELLICÉ COMPTA AMB EL SUPORT D’UNIÒ DEMOCRÀTICA DE CATALUNYA DE CARA A LES PROPERES MUNICIPALS ACN / Redacció PdF.- El passat dia 9 de febrer es va oficialitzar la candidatura d’un nou partit a les properes eleccions municipals de Salou, la Unió Municipal de Catalunya (UMC), que amb tota probabilitat comptarà amb Salvador Pellicé com a cap de llista. El secretari general d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Josep Maria Pelegrí, va assistir a la presentació del partit, deixant clar així que compta amb el suport d’UDC, que d’aquesta manera es desmarca encara més de Convergència Democràtica de Catalunya a Salou. Josep Maria Pelegrí va dir que l’objectiu més important és ‘continuar’ amb el projecte polític del 2007 i aconseguir d’aquesta manera l’alcaldia de Salou. Pelegrí va dir que la seva voluntat és ‘mantenir el compromís’ trencat amb la ciutadania amb la moció de censura a l’Ajuntament, propiciada per Marc Montagut (CDC) en contra de la voluntat de l’agrupació local de CiU. Pelegrí va dir també que el projecte d’UDC a Salou ‘no va en contra de ningú i és totalment constructiu’ amb la voluntat de donar d’aixopluc polític a aquelles persones que no se senten Pont

4

Fusta

identificades amb les alternatives polítiques actuals al consistori. Donant suport a UMC, Unió es desmarca del possible acostament pactat en el seu moment entre Convergència i FupS. El partit que porta el nom de Ferran podria no conservar el mateix nom si, com tot sembla indicar, el fundador decideix buscar una alternativa al partit amb que va governar a Salou durant 17 anys a conseqüència de la voluntat de Pere Granados de fer-se fort al capdavant de FUpS marginant Esteve Ferran. De la seva banda, Salvador Pellicé, que encapçalarà les llistes al consistori municipal acompanyat de persones independents, va dir que tot i els fets, ‘segueix creient’ que hi ha una manera de fer política diferent a l’actual basada en el ‘compromís’ amb la ciutadania, la ‘coherència’ i amb el rerafons de ‘trencar l’allunyament’ de la ciutadania envers el món dels polítics. En tot cas, Pellicé va dir que seguirà fent una ‘oposició contundent, assenyada i responsable’. UMC compta capitalitzar el descontentament d’una part important de la militància local de CDC, que es va materialitzar amb la sortida d’una trentena d’afiliats, juntament amb Carme Orts, presidenta de l’agrupació local, i del mateix Pellicé. Cal recordar també que UDC va ser víctima d’un intent de desplaçament dels afiliats més antics, com la pròpia Martina Fourrier, mitjançant l’afiliació fraudulenta de diverses persones amb la finalitat de que el partit s’acabés sumant a la moció de censura que va donar l’alcaldia a Granados. Pelegrí va fer també referència a les dificultats que ha trobat recentment la regidora d’UDC Martina Fourrier per tal d’accedir a determinada informació municipal, i va acusar l’actual equip de govern d’actuar amb poca transparència i de manca d’ètica. MÉS MOVIMENTS PREELECTORALS A


NOTICIARI BREU

Sopar de presentació de Josep Poblet com a cap de llista de CiU per Tarragona

SALOU Pocs dies després de la presentació d’UMS, Esteve Ferran Ribera, ex-alcalde de Salou durant 17 anys i fundador de FUpS va donar a conèixer que havia registrat un nou partit polític: Units Tots per Salou (UtpS), sense aclarir si serà ell personalment qui l’encapçali a les properes eleccions municipals. El distanciament entre Ferran i Granados ha quedat clar amb aquesta iniciativa, amb el rerafons de l’anunciada lluita de Ferran a fi d’evitar que prosperin els pactes de col·laboració entre FUpS i Convergència, dels que hauria estat marginat en el seu moment. El canvi de nom de FUpS sembla, doncs, inevitable. També hi han hagut novetat preelectorals a les files socialistes salouenques: Antonio Banyeres va anunciar la seva intenció de no competir per encapçalar la llista del PSC a les properes eleccions municipals. Antoni Brull sembla el ser el precandidat amb més possibilitats. De fet, en el darrer ple municipal, el corresponent al mes de febrer, Banyeres no va fer cap intervenció, actuant en tot moment com a portaveu Zacarias Henar. JOSEP POBLET AFIRMA SENTIR-SE ‘ORGULLÓS I AMB CONFIANÇA’ PER ENCAPÇALAR LA LLISTA DE CIU A TARRAGONA ACN / Tarragona.- L’actual president de la Diputació de Tarragona i alcalde electe de Vilaseca, Josep Poblet, va ser presentat el passat divendres dia 5 de febrer al matí a la seu de CiU com la persona designada per encapçalar les llistes del partit a Tarragona. Poblet va manifestar sentir-se ‘orgullós’ per dirigir aquest projecte i amb ‘ganes d’aportar allò que el país necessita’ en aquests moments. Josep Poblet va insistir que aquesta designació era un somni i que a través d’ella tindria la possibilitat de demostrar a través de la política allò que la

vida li ha ensenyat. L’actual president de la Diputació va dir que aquest era un repte important, dels que marquen la vida d’una persona amb un ‘abans i un després’. Poblet ha dit que el temps que porta com a president de la Diputació i com alcalde de Vilaseca li ha permès adquirir i tenir una determinada visió del territori i del país. Poblet va acabar dient que esperava poder dur a terme aquesta tasca i aportar la seva visió al partit a través d’aquesta designació. Amb el nomenament de Poblet com a cap de llista el polític passarà a tenir tres càrrecs. En tot cas , Poblet no va voler confirmar que deixaria la Diputació, tot i que ho va insinuar, deixant clar que ‘la meva responsabilitat a Vila-seca està fora de qualsevol dubte’. La proclamació oficial de Poblet, que substitueix l’ex-alcalde de Tarragona, Joan Miquel Nadal, cap de llista en les tres darreres legislatures, es va dur a terme el dia 21 al Palau de Congressos de Port Aventura amb un dinar al qual hi va assistir Artur Mas.

SOCIETAT SALOU COMENÇA LA INSTAL·LACIÓ DE ZONES WI-FI A PUNTS ESTRATÈGICS DEL MUNICIPI L’Ajuntament de Salou ha inclòs un conjunt de projectes en el Fons Estatal de 2010 en la subtipologia “Infrastructura pel desplegament i accés a les xarxes de telecomunicacions” per valor de 320.000 euros. Un d’ells és el projecte de creació de diverses zones wifi, associades en la majoria dels casos a edificis de propietat municipal, que permetran la connexió sense fils a internet als usuaris dels edificis públics, en el seu interior i també en zones adjacents, si s’escau. El projecte es desenvolupa en tres fases segons Pont

5 5

Fusta

les zones d’actuació. La primera fase ja s’està instal·lant i inclou, al TAS, les sales de convencions i congressos, els passadissos de connexió i el hall. Així mateix cobreix diverses zones de la planta soterrani del TAS, sales de reunions i també la cafeteria. Aquesta primera fase es troba ja en fase d’execució i la previsió per la seva finalització és per al mes de març. La segona fase, inclourà sales de reunions i la pròpia sala de plens de l’Ajuntament, l’edifici de Policia Local i la piscina municipal, amb la zona de jardí i recepció incloses. La previsió d’execució de la segona fase és al mes de maig. La tercera fase inclou un total d’ 11 zones Wifi distribuïdes pel municipi com són el Xalet Torremar (seu del Patronat de Turisme); l’Oficina de Turisme a la Plaça Europa; diverses zones de Platja Llevant com són la nova oficina de la Policia Local; la zona esportiva de la platja; el perímetre de l’estació d’autobusos o la Font Lluminosa; a més de la Masia Tous, futura ubicació del Punt d’Informació Juvenil, PIJ; o bé la nova zona educacional del carrer Maria Castillo; diversos punts de la Platja Ponent com són el punt d’Informació i Turisme a zona de Plaça Venus; la caseta de Salvament i Socorrisme a la part central de la platja i també la caseta de la Creu Roja a la zona infantil de la platja de Ponent. Aquesta tercera fase, presentada com a projecte específic al Fons Estatal d’Inversió Local 2010, té prevista la seva execució a partir del juliol. La xarxa de punts actuals al municipi i està localitzada a la Biblioteca Municipal i al Centre Cívic Els Triangles al Cap de Salou. Al marge d’aquestes zones wifi també es tiren endavant altres projectes com ara la interconnexió d’edificis municipals amb una xarxa pròpia o bé un projecte de modificació de les comunicacions telefòniques a Policia Local (VoIP), entre d’altres. L’OFICINA MUNICIPAL DEL CONSUMIDOR DE SALOU INCREMENTA D’UN 40% LES RECLAMACIONS Durant l’any 2009 l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) de l’Ajuntament de Salou, ha rebut un total de 451 consultes, el que representa un 7% d’augment respecte l’any anterior. D’aquestes 371 han acabat en expedients de denúncia, reclamació o queixa. Precisament, una de les dades remarcables de l’any passat ha estat l’augment d’un 40% en el nombre de reclamacions. De fet, el 77 % de la totalitat de consultes han estat reclamacions, en la resolució de les quals, s’han realitzat mediacions per escrit amb les empreses per tal d’intentar satisfer les peticions dels consumidors. Pel que fa al tipus de persones que han dut a terme les consultes, el 70% de les 451 totals han estat realitzades per residents de Salou, el restant 30% han estat no residents que han tingut algun tipus de relació amb empreses del municipi. El sector amb més consultes i


NOTICIARI BREU reclamacions ha estat el de les telecomunicacions, seguit dels serveis turístics i en tercer lloc els subministraments. INTENSIFIQUEN ELS CONTROLS PER L’ÚS DEL TELÈFON MÒBIL MENTRE ES CONDUEIX ACN / Barcelona.- Molts accidents de trànsit mortals a la xarxa viària interurbana catalana tenen el seu origen en una distracció del conductor, sent l’ús del telèfon mòbil un dels motius principals de la desatenció al volant. Durant els darrers anys, la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra ha incrementat la pressió per eradicar l’ús del mòbil mentre es condueix i garantir així una major seguretat viària, ja que, segons ha pogut detectar la policia, la indisciplina persisteix. És per aquest motiu que la Divisió de Trànsit dels Mossos d’Esquadra, seguint les directrius del Servei Català del Trànsit, posa en marxa una nova campanya de control de l’ús del telèfon mòbil en la conducció, en què els agents intensificaran els controls per evitar que es parli o es manipuli el mòbil quan s’està al volant. L’article 18.2 del Reglament General de Conducció especifica que està prohibit conduir utilitzant dispositius de telefonia mòbil o qualsevol altre sistema de comunicació que requereixi intervenció manual del conductor, així com dur auriculars a les oïdes. Aquesta infracció està sancionada amb una multa de 150 euros i la pèrdua de tres punts del permís.

URBANISME «ÉS EL QUE VOLÍEM» L’associació de propietaris de Covamar s’ha mostrat satisfeta amb l’oferta feta per Granados, i ja han acordat amb l’executiu que mantindran una altra reunió després de l’estiu per poder tractar el tema amb el nou projecte ja bastit. «És el que nosaltres havíem demanat: que es fes una rentada de cara a la urbanització, que està en molt mal estat, però tampoc calia renovar uns serveis pels quals ja hem pagat i que ens funcionen bé», va explicar Jacint Rodríguez, membre de la junta de l’entitat. Els veïns fins i tot havien plantejat presentar un recurs contenciós contra l’aprovació de les contribucions especials, que ara ha quedat aturat. D’altra banda, el portaveu del PSC i ex-alcalde, Antoni Banyeres, s’ha mostrat escèptic sobre la proposta del nou executiu. «O l’obra serà un nyap i a la llarga perjudicarà Covamar, o es crearà un greuge comparatiu respecte d’altres barris que sí que han hagut de pagar contribucions especials», va dir. L’oposició recorda que un informe tècnic recomanava una millora integral ja que hi havia serveis que no complien la normativa. OBRES DE MANTENIMENT A COVAMAR El passat dia 17 de febrer l’alcalde de Salou, Pere

Visita de membres del govern municipal a la urbanitzacio de Covamar

Granados, juntament amb el regidor de Gestió de Territori, Marc Montagut, el de Manteniment de la Ciutat Pedro Márquez i el d’Hisenda i Serveis Interns, Jesús Barragán, van visitar Covamar per tal de veure sobre el terreny les obres de manteniment que s’estan duent a terme al barri. Es tracta dels primers treballs de manteniment general que s’hi fan, desprès d’anys de progressiva degradació i abandonament per part municipal. Successives obres (construcció del clavegueram, instal·lació de canalitzacions de gas natural, etc.) havien estat finalitzades de manera poc coherent amb la qualitat original els carrers i de les voreres, fet que amb el pas del temps i per acció del creixement de l’arbrat i de l’absència de manteniment van degradar de manera important les infraestructures vials. Durant el mandat d’Esteve Ferran es va redactar un projecte de remodelació a fons de la zona, incloent el soterrament dels serveis de telefonia i subministrament elèctric, la renovació de les canonades de subministrament d’aigua potable i del clavegueram, l’arbrat, l’enllumenat, el mobiliari urbà i un nou pavimentat dels carrers. La financiació de les obres es preveia amb contribucions especials. La disconformitat veïnal va forçar l’arxiu provisional del projecte, que va ser reprès per l’anterior govern municipal tripartit, excloent un col·lector d’aigües pluvials de PortAventura que, per error o no, també formava part del projecte original. L’actual equip de govern, d’acord amb els veïns de la zona, va optar finalment per dur a terme unes obres molt menys ambicioses, amb càrrec a la hisenda local. Es tracta d’uns treballs, que amb un cost de 800.000 euros, consisteixen en l’arranjament Pont

6

Fusta

de les voreres en els punts més malmesos i perillosos pels vianants i en l’asfaltat de la totalitat de carrers del barri, després d’aixecar un parell de centímetres de gruix de l’asfaltat antic. L’alcalde, Pere Granados, explicava que “s’està actuant a tot Salou en diferents operacions de manteniment perquè vull denunciar l’estat com ens hem trobat el municipi”, oblidant que ell mateix havia format part d’anteriors equips de govern. «És el que nosaltres havíem demanat: que es fes una rentada de cara a la urbanització, que està en molt mal estat, però tampoc calia renovar uns serveis pels quals ja hem pagat i que ens funcionen bé», va explicar Jacint Rodríguez, membre de la junta veïnal. Els veïns fins i tot havien plantejat presentar un recurs contenciós contra l’aprovació de les contribucions especials, que ara ha quedat aturat.

SANITAT EN FUNCIONAMENT LA PRIMERA FASE DEL CENTRE D’ALTA RESOLUCIÓ (CAR) DE SALOU Dilluns dia 8 de febrer va entrar en servei la primera fase del CAR, que va obrir portes en el nou edifici i que ha redistribuït alguns dels serveis d’atenció sanitària al ciutadà. Durant el cap de setmana es van realitzar les tasques de trasllat del material dins l’equipament de manera que dilluns es va començar a treballar amb relativa normalitat en el nou edifici, tot i que amb algunes disfuncions entre els usuaris, que es van mostrar confosos per la nova configuració de serveis del centre sanitari de Salou. Al nou edifici s’hi entra pel carrer Arquitecte


NOTICIARI BREU part, l’alcalde Granados va “encoratjar el centre a continuar amb aquesta política de divulgació artística que ja fa cinc anys que dura”, a més de felicitar les dues pintores “consolidades”, que mostren les seves obres i han posat al descobert les seves qualitats, cada una en vessants i tècniques diferenciades. Mentre que Carmen Alquézar exposa un bon nombre de retrats familiars que s’inicien als anys 80 i fins a l’actualitat; Paquita Contra se centra més en plasmar sensacions, moments especials i dotant-los de molta imaginació.

Ja ha entrat en funcionament la primera fase del CAR de Salou, encara que sempre queden petits detalls per polir

Ubach i és en aquest punt on s’hi emplacen alguns dels serveis de l’Àrea Bàsica de Salut. A la planta superior s’hi poden trobar els metges de família i els serveis d’infermeria mentre que a la planta baixa hi ha els serveis d’urgències, les consultes de desplaçats i el laboratori. Aquells usuaris que requereixin dels serveis d’atenció a la dona i de pediatria hauran de dirigir-se a l’edifici annex al CAP del carrer Pere Galés, cantonada amb el carrer Carrilet. L’edifici primitiu, que porta ja 15 anys en funcionament, també serà remodel·lat per tal d’adequar-lo i comunicar-lo amb els dos edificis annexes, creant d’aquesta manera un centre amb 4.700 metres quadrats de superfície que doblarà l’actual número de consultes, que seran de 52 a més de 15 boxes d’atenció urgent. Malgrat tot, segons fonts de la direcció del centre, el conjunt del complex sanitari no estarà acabat fins aquest estiu, si les reformes de l’antic edifici s’executen en els terminis previstos.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, va recordar com des del Patronat de Turisme ja s’han fet unes primeres accions conjuntes amb PortAventura a París per a la promoció de la destinació de Salou com a ciutat de congressos i amb una important oferta complementària de 4.000 places per a celebracions de major capacitat al parc temàtic. L’aforament del TAS és d’unes 500 places el que el situa com a un punt molt apte per a congressos de gamma mitja. El conveni és fruit de la col·laboració nascuda ja l’any passat, de la mà del principal operador espanyol en aquest segment, Ultramar Event Management (que pertany al grup TUI). L’any passat Salou ja va comptar amb una seixantena de congressos al TAS. Per la seva part Ian Livesey afirmava que “Salou ha millorat la seva destinació incrementant els seus atractius però continua patint el problema de l’estacionalitat”.

TURISME

INAUGURADA LA V MOSTRA ARTISTES PRÒXIMS A L’IES JAUME I L’alcalde de Salou, Pere Granados, acompanyat de la regidora de Cultura, Isabel Aguilera, va inaugurar el passat 19 de febrer la mostra de pintures de Carmen Alquézar i Paquita Contra que es podrà veure fins el 24 de març de les 10 a les 17 hores al passadís de ‘IES Jaume I. Segons va explicar la directora de l’IES, Montse Vallès, es tracta d’acostar l’art als estudiantes, sensibilitzar-los amb la cultura i les diferents mostres artístiques, a més de resultar una font d’estudi per a l’assignatura d’arts plàstiques. Per la seva

SALOU SIGNA AMB ULTRAMAR EVENT MANAGEMENT UN CONVENI PER PROMOCIONAR EL TURISME DE CONGRESSOS El regidor de Turisme, Alberto del Hierro, i el director d’Operacions d’Ultramar Event Manager, Ian Livesey, van signar el passat dia 10 de febrer un conveni per promocionar Salou com a població de congressos amb l’objectiu de posicionar la capital de la Costa Daurada dins el mercat nacional i internacional.

CULTURA

Pont

7 7

Fusta

LA INDÚSTRIA APROFITARÀ L’AIGUA RESIDUAL DE VILA-SECA I SALOU L’Agència Catalana de l’Aigua ha iniciat aquest mes de febrer les obres que permetran a la indústria química aprofitar l’aigua depurada de Vila-seca, Salou i Tarragona. El projecte suposarà una inversió de 42 milions d’euros. El sistema entrarà en funcionament a finals d’any. En un principi permetrà estalviar 6,8 hectòmetres cúbics d’aigua potable l’any. Quan estigui a ple rendiment l’estalvi pot arribar als 20 hectòmetres cúbics anuals. La part principal del projecte és la construcció d’una planta de tractament terciari de l’aigua, que s’ubicarà en uns terrenys al costat de la planta depuradora de Vila-seca i Salou. En aquestes instal·lacions l’aigua residual serà sotmès a un tractament addicional, de tal manera que podrà ser reutilitzada per a rec i també per a usos industrials. La seva construcció costarà 27,6 milions d’euros, un 85% dels quals procedeixen dels Fons de Cohesió Europeus. Aquesta planta podrà arribar a produir inicialment 18.911 metres cúbics d’aigua al dia. Per fer- la arribar als polígons nord i sud s’habilitaran 17 quilòmetres de canonades, equipades amb els pertinents sistemes de bombament. El primer tram costarà 6 milions d’euros i portarà l’aigua fins als dipòsits de Bonavista. Des d’allí es podrà abastir tot el polígon sud. El segon tram, arribarà fins a la Pobla de Mafumet, on s’ha de construir un nou dipòsit que subministrarà l’aigua a les empreses del polígon nord. Aquesta segona fase compta amb un pressupost de 8,5 milions d’euros. Fins ara la indústria química utilitzava aigua potable procedent del minitransvassament de l’Ebre, la mateixa que s’utilitza a les poblacions del Camp de Tarragona per a l’ús de boca. La construcció de la planta de tractament terciari i la xarxa de canonades permetrà que les químiques deixin de gastar aquesta aigua i en puguin fer servir de depurada. Això suposarà un estalvi inicial de 6,8 hectòmetres cúbics l’any, que pot arribar als 20 hectòmetres cúbics en fases futures. Aquest projecte s’emmarca en els plans del govern per promoure l’estalvi i la reutilització de l’aigua. S’estima que l’any 2015 es reutilitzaran al conjunt del país 190 mil hectòmetres cúbics anuals, xifra que equival al 27% de les aigües tractades a les depuradores.


NOTICIARI BREU “CARRETERA I MANTA”, EL PROGRAMA DE JOVENTUT CONJUNT ENTRE SALOU, CAMBRILS I VILA-SECA, CELEBRA DEU ANYS La desena edició del programa “Carretera i Manta” va ser presentada conjuntament pels alcaldes de Salou, Cambrils i Vila-seca. En el decurs de l’acte es va signar el conveni que fa possible que aquest projecte a tres bandes continuï liderant les activitats d’oci i la formació dels joves any rera any. Enguany, el pressupost per al “Carretera i Manta” puja als 222.074 euros i preveu realitzar unes 60 activitats. D’entre les novetats destaquen els cursos de mecanografia per ordinador; un curs de televisió participativa o de còmic; un curs de hip hop per ordinador o el de defensa personal femenina, ja amb les places complertes. A més, per enguany, els joves que vulguin inscriure’s al “Carretera i Manta” també podran triar un taller d’arteràpia o, fins i tot, hípica per a principiants. De fet, la presentació del programa d’enguany va tenir lloc a la hípica Castells, de Cambrils, on els tres alcaldes van gaudir d’una breu exhibició hípica. Cal destacar que d’entre el conjunt d’activitats n’hi ha un 38% que són culturals mentre que un 62% tenen un caire formatiu, amb una previsió de 2.400 joves participants i amb dades tant significatives com ara que hi haurà 108 dies amb una activitat; 71 dies amb 2 activitats; 19 dies amb 3 activitats o 4 dies en què els joves podran gaudir de 4 activitats.

ENSENYAMENT ELS ALUMNES DE L’AULA D’ACOLLIDA DE L’IES MARTA MATA DE SALOU CONEIXEN EL PAVELLÓ D’ESPORTS Els alumnes de l’Aula d’Acollida de l’IES Marta Mata de Salou van visitar el passat dia 17 de febrer les instal·lacions de la piscina i el pavelló d’esports municipal acompanyats de personal de l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament. L’institut Marta Mata és un centre de recent creació, que va obrir les seves portes el curs 2007-2008. Els alumnes de l’aula d’acollida d’aquest institut compten amb un elevat nombre d’assistents ja que hi ha un bon nombre d’estudiants immigrants nouvinguts o bé que no entenen l’idioma. En aquesta sessió se’ls va acompanyar en un recorregut per les instal·lacions del pavelló i de la piscina a més de donar-los informació de les activitats municipals i de les entitats esportives que hi ha a Salou en les quals poderse inscriure per practicar un esport i alhora integrar-se en el teixit associatiu local.

ECONOMIA SALOU OBRE LA PRIMERA OFICINA D’AVALIS A LA DEMARCACIÓ DE

Manifestació de pagesos i ramaders a Barcelona, el passat 20 de febrer

TARRAGONA L’Ajuntament de Salou, a través de l’Observatori del Comerç i l’Escola Superior del Comerç de Costa, ha obert una delegació d’Avalis, una societat de garantia recíproca promoguda i participada per la Generalitat de Catalunya (a través de l’Institut Català de Finances) i la gran majoria d’entitats financeres que té com a missió recolzar en forma d’aval el finançament de la inversió empresarial d’autònoms i pimes. El regidor de Comerç, Mercats i Consum, Pedro Lavilla, va manifestar en la roda de premsa que “des de la regidoria busquem fórmules per a paliar la important crisis existent al sector comercial ja que la falta de despesa repercuteix directament en els establiments”, va explicar. Però és clar que, “tot i que la meva tasca és la de defensar directament els interessos dels comerciants de Salou”, aquesta oficina del Punt Avalis va més enllà ja que també donarà servei a totes les petites i mitjanes empreses de la demarcació de Tarragona. El servei està ubicat a la primera planta de l’Ajuntament de Salou, adscrit a la regidoria de Comerç, i comptarà amb una persona responsable que s’encarregarà de l’atenció al públic i la gestió dels expedients. Des de l’àrea s’ha començat ja una campanya de divulgació d’aquest servei innovador al mateix municipi però també entre la resta d’Ajuntaments de Tarragona. Segons va explicar la responsable del Punt Avalis Lleida, Elena Garasa, “l’objectiu és que les petites i mitjanes empreses i els autònoms puguin rebre circulant”. Aquesta tercera oficina que s’obre a Catalunya, amb seu a Tarragona, té el vessant Avalis Comerç i Avalis Emprèn. Avalis no concedeix crèdit sinó que el seu objecte social és atorgar avals financers, tècnics i econòmics a les pimes; autònoms i professionals amb seu social a Catalunya per permetre a aquests dur a terme els seus projectes. UNIÓ DE PAGESOS DENUNCIA FALTA DE Pont

8

Fusta

RIGOR EN LA FIXACIÓ DELS PREUS DE L’AVELLANA DE REUS ACN / Reus (ACN).- El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) va anunciar el passat dia 25 de febrer que abandonava la Junta de preus de l’avellana la Llotja de Reus després que part del sector hagués actuat de manera ‘obstruccionista’, no hagués participat en diferents reunions ni permès que la Junta de preus es constituís ‘tal i com estableix la normativa catalana de llotges i mercats en origen’. UP va denunciar manca de transparència i credibilitat durant el procediment per fixar els preus de referència, uns preus que entenen que s’han basat ‘en interpretacions subjectives dels representants dels compradors’ i no en ‘les tendències reals del mercat’. La Junta de preus de l’avellana de la Llotja de Reus es va formar al mes de desembre en període de prova durant dos mesos perquè hi fossin representats els agricultors, les cooperatives i els sindicats, amb el recolzament de la Cambra de Comerç de Reus, i la pròpia Llotja de la ciutat. Ara, arran de la sortida d’Unió de Pagesos, la Junta de Preus es dissoldrà. MULTITUDINÀRIA MANIFESTACIÓ A BARCELONA DE PAGESOS I RAMADERS PER LA GREU CRISI QUE PATEIX EL SECTOR ACN / Barcelona.- Unes 5.000 persones, segons l’organització, i 3.000 segons la Guàrdia Urbana, es van manifestat el passat dia 20 de febrer pels carrers de Barcelona per reclamar a la Generalitat i al govern espanyol mesures ‘urgents’ per fer front a la profunda crisi que pateix el sector agrari. També denunciaven els abusos de les grans distribuïdores, que imposen preus ‘ruïnosos’ als productors i a la vegada marquen ‘marges abusius’ per al consumidor. Per això, entre les seves reivindicacions hi havia la de ‘reclamar’ una nova legislació de comerç agroalimentari, que garanteixi ‘transparència’ al mercat. La


NOTICIARI BREU mobilització va finalitzar a la plaça de Sant Jaume amb la intervenció de representants agraris d’arreu del territori.

un cop consultats els governs territorials ‘es reorganitzaran els recursos per accelerar les licitacions i les obres que obtinguin una major puntuació’.

TRANSPORTS

MEDI AMBIENT

EL CONGRÉS DEMANA A FOMENT QUE PRIORITZI LES INVERSIONS DEL CORREDOR MEDITERRANI ACN / Madrid.- El Ple del Congrés dels Diputats va aprovar dimarts 16 de febrer per unanimitat una moció de CiU perquè Foment que presenti en tres mesos al Congrés un llistat amb les infraestructrures que considera prioritàries i aquelles que, pel contrari, quedaran aparcades com a conseqüència del pla d’austeritat 20102013 anunciat pel ministre José Blanco. El text, acordat amb el PSOE, ERC i ICV, estableix que Foment impulsarà les inversions que tinguin més rendibilitat social i econòmica, i cita expressament dins d’aquest grup les obres del Corredor Mediterrani. La moció va comptar amb el suport de tots els grups després que el Ministre Blanco anunciés la setmana passada un ‘ajustament’ del Pla Estratègic d’Infraestructures i Transports (PEIT) 2005-2020 per eliminar els projectes ‘no imprescindibles’ que ‘el país no pot assumir’. Blanco ja va advertir que la ‘revisió’ probablement ‘no acontentarà ningú’, i que pot ser que totes les CCAA ‘sentin un greuge particular’. El seu anunci s’emmarcava en el pla del govern espanyol, que preveu reduir en 5.000 milions la despesa al 2010. El Ministeri de Foment és el més afectat per aquesta retallada, i disposarà de 1.700 milions menys de pressupost. El text aprovat al Congrés estableix expressament que Foment inclourà al seu pla les infraestructures ‘que permetin incrementar notablement els nivells de competitivitat de l’economia i la seva rendibilitat social’, i ‘prioritzarà’ el transport ferroviari de persones i mercaderies ‘amb una aposta especial pel transport intermodal’. En aquest marc, cita textualment que ‘s’accelerarà la tramitació del corredor del Mediterrani en la seva integritat, des d’Algeciras a la frontera francesa, per la seva extraordinària aportació a la competitivitat de l’economia peninsular’. Per contra, el text estableix que el Ministeri haurà de reduir la seva despesa corrent, especialment la de la publicitat i la comunicació institucional, i que ‘analitzarà’ la possibilitat ‘d’eliminar’ algun dels seus organismes. A més, cada nova infraestructura que es planifiqui haurà d’anar acompanyada d’un estudi d’eficiència. ERC va aconseguir introduir a la proposta una esmena perquè Foment consulti les Comunitats Autònomes a l’hora d’establir les seves prioritats. Per aquest motiu, segons l’acord,

L’ACA INICIA LES OBRES QUE PERMETRAN UTILITZAR AIGUA DE L’EDAR DE VILA-SECA I SALOU A LES INDÚSTRIES DEL CAMP DE TARRAGONA ACN / Tarragona.- L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va comunicar el passat dimecres 24 de febrer l’inici de les obres que permetran utilitzar l’aigua regenerada a les indústries del Camp de Tarragona. Les obres, que acabaran a finals d’aquest 2010, tenen un pressupost proper als 42 MEUR. L’aigua regenerada, que en una primera fase es quantifica en un volum de 6,8 hectòmetres cúbics a l’any, podrà arribar en fases futures als 20 hectòmetres cúbics a l’any. S’espera que l’any 2015 es pugui arribar als prop de 190 hectòmetres cúbics a l’any fet que significaria el 27% del cabal anual tractat a les depuradores. Les aigües regenerades serviran per abastir els polígons petroquímics nord i sud de Tarragona. L’aigua regenerada és el recurs procedent d’una depuradora que disposa de tractaments addicionals -sovint coneguts com a sistema terciari- i que permet que aquesta aigua sigui apta per a diversos usos com el rec agrícola, usos industrials, rec de camps de golf i recàrrega d’aqüífers. Aquesta utilització d’aigua regenerada fa possible disposar de més recursos hídrics i reduir el consum d’aigua potable. La planta està ubicada en uns terrenys situats entre les instal·lacions de tractament d’aigües residuals i compostatge de Vila-seca i Salou, en els termes de Tarragona i Vila-seca, que aprofitarà les aigües depurades de Tarragona i de Vila-seca i Salou. Aquesta planta de tractament terciari, finançada per l’Agència Catalana de l’Aigua, els Fons de Cohesió Europeus i el Ministeri de Medi Ambient, Rural y Marino, compta amb un pressupost d’adjudicació de més de 27,6 milions d’euros. La resta d’actuacions consisteixen en la instal·lació de 17 quilòmetres de col·lectors amb els seus corresponents sistemes de bombament d’aigua i en la construcció d’un nou dipòsit, situat a la Pobla de Mafumet. Aquestes actuacions es divideixen en dos trams. El primer, que compta amb un pressupost proper als 6 milions d’euros, permetrà subministrar l’aigua des de la planta de regeneració fins els dipòsits situats al barri de Bonavista de Tarragona. Quan al segon tram, que tindrà un cost de 8,5 milions d’euros, les obres permetran abastir al polígon nord, des del punt de connexió amb el primer tram fins a un dipòsit nou que es crearà al polígon nord de la Pobla de Mafumet. Pont

9 9

Fusta

LA QUÍMICA DE TARRAGONA OFEREIX EL SEU MÈTODE PER ACOTAR LES MALES OLORS SEGONS LA MOLÈSTIA ‘REAL’ ACN / Tarragona.- La indústria química de Tarragona va presentar el passat dimecres dia 3 de febrer els seus avenços per acotar els episodis de males olors. L’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) hi treballa des de l’any 2003, de bracet amb la URV i la Generalitat. Per demostrar que s’ha avançat i que a la química també li preocupa aquest problema, s’ha mostrat un sistema de monitoratge d’olors per als polígons químics de Tarragona. Aquest nou mètode, elaborat per tècnics de la URV, es basa en un mapa d’olors digital amb el qual els bombers que recorren els polígons poden introduir dades a temps real. En paral·lel, però, es volen recollir dades de veïns que actuïn d’informadors per copsar el grau de molèstia ‘real’. Un petit municipi de menys de 1.000 habitants, del qual no s’ha volgut revelar el nom -i la col·laboració d’una quinzena de veïns també ‘anònims’- ha servit d’experiment durant els darrers vuit anys per quantificar els episodis de pudors, però també el grau de pudor, és a dir, la molèstia ‘real’ a la població, segons va matisar Martí Yebras, cap del Servei de Recursos Científics i Tècnics de la URV, que ha dut a terme l’estudi. Les dades dels veïns, correlacionades amb dades meteorològiques i d’incidències a les indústries, han permès concloure, per exemple, que els episodis de pudors no arriben a la quinzena en un mes, i que el grau de molèstia s’ha reduït 6 vegades -la darrera dada és d’un índex de 35 quan al maig del 2005 va ser de 185. La idea és que aquest model aplicat a un municipi abraci tot l’àmbit dels polígons per encerclar els ‘punts negres’. Això suposaria una trentena d’informadors, estima Yebras. Aquesta línia de treball aniria en paral·lel a la feina que ja vénen fent els bombers, amb rondes diàries pels polígons. La novetat és que ara tindran un GPS per entrar les dades. ‘Cal treure’n més suc, però la química no està capacitada per establir un canal de recollida de dades de percepció individual’, va dir el president dels Parcs Químics, Josep Maria Garcia-Girona. En aquest sentit, el director general de l’AEQT, Ramon Fontboté, va reiterar que l’associació no pot actuar fora de les empreses i va demanar la ‘participació de tothom’. La química vol que l’Administració tingui en compte els seus resultats i aconseguir integrar tots els actors i els agents implicats. El director dels Serveis Territorials de Medi Ambient i Habitatge, Josep Lluís Pau, va coincidir en la necessitat de treballar plegats. Pau va voler trencar una llança a favor de la química, remarcant que no totes les pudors s’han d’atribuir a la química, i va lloar la feina que està fent -malgrat algunes veus crítiques- per resoldre el problema. No fa ni un mes la Generalitat presentava un altre mètode, encarregat a una empresa holandesa, per encerclar els focus de males olors. Pau va negar que aquestes línies de treball es trepitgin, sinó que es ‘complementen’.


Les obres del Raval de la Mar començaran a l’estiu per Anna Plaza

La remodelació de la carretera de Vila-seca a la Pineda serà una realitat a finals de 2012. El departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat ha tret a licitació aquestes obres llargament esperades. Els treballs, que suposaran una inversió de 30,2 milions d’euros, començaran a l’estiu. La intervenció servirà per donar un tractament urbà a l’actual carretera i construir un vial segregat per al trànsit de mercaderies perilloses. També s’habilitarà una zona verda que farà de pantalla visual entre la indústria i les àrees turístiques. La major part de les obres, més de 20 milions, els pagarà la Generalitat. La resta ho finançarà la Diputació, que és l’administració titular de la carretera. Un cop desdoblada la carretera de Vilaseca a la Pineda, coneguda com a Raval de la Mar, tindrà un aspecte similar a l’avinguda Pere Molas. Tindrà dues calçades separades per una mitjana amb dos carrils de 3,25 metres d’ample per sentit. A més, el traçat es completarà amb voreres i amb un carril bici. D’aquesta manera es vol facilitar la connexió a peu o en bicicleta entre els dos nuclis poblats, l’ermita de la Pineda i el parc urbà de la Torre d’en Dolça. El projecte contempla la construcció de tres rotondes a nivell per regular els accessos al santuari, al parc i a la zona de serveis de Port Aventura. Les obres afectaran els 3,3 quilòmetres que van entre la rotonda elevada de l’autovia A-7 fins a la Pineda. La intervenció comprèn dos trams. El primer correspon a la TV-3148, que va fins a la rotonda de la Piconadora i el segon a la TV-3146 que va des d’allí fins a la plaça de la Unió Europea. El projecte es completa amb la construcció d’una passera per a vianants i bicicletes per sobre de l’autovia A-7. Tindrà una llargada de 281 metres i una amplada de 4,5. A més, es farà un nou pont per al pas del tren de 43 metres de llarg i 17 d’ample Vial segregat per a mercaderies perilloses La part més important del projecte es la construcció d’un vial segregat per al trànsit de mercaderies. Discorrerà en paral·lel al Raval de la Mar en terrenys cedits per les indústries químiques. Serà una carretera de dos carrils, per on

Plànol on es mostra l’aspecte que tindrà l’eix viari entre els nuclis de Vila-seca i La Pineda

circularan camions amb sortida o destí al polígon sud. Cada carril tindrà 3,5 metres d’ample i hi haurà vorals d’1,5 metres. Aquest vial també connectarà l’A-7 amb l’autovia de Salou, la C-31b. Aquesta nova carretera suposarà una millora en la seguretat, ja que els camions amb mercaderies perilloses deixaran de circular per la mateixa carretera que els vehicles convencionals. També permetrà connectar de manera més àgil el Port de Tarragona amb les indústries químiques Aquest vial comptarà amb dues rotondes per millorar la circulació interna del polígon. També s’hi haurà de fer un pont per a la via del tren, que en aquest cas tindrà una llargada de 15 metres. Mur verd Les dues carreteres estaran separades per un mur verd allargat que cobrirà una superfície de 76.000 metres quadrats. Els terrenys per a construir aquesta zona verda també han estat cedits per a la indústria química. L’objectiu és bastir una pantalla visual que minimitzi l’impacte de la indústria química des d’espais recreatius o turístics com el parc de la Torre d’en Dolça i Port Aventura. Una mica d’història El projecte de desdoblament de la TVPont

10

Fusta

3148 ja estava contemplat en el Pla d’Ordenació Urbana de 1993, però ha hagut d’esperar prop de vint anys per començar a convertir-se en una realitat. Aquesta carretera depèn de la Diputació de Tarragona, però la seva rehabilitació serà possible gràcies a la suma d’esforços de les diferents administracions. De fet, la Generalitat es farà càrrec de la part més important de la inversió, més de 20 milions d’euros. La resta ho pagarà la Diputació. Les indústries químiques hi aporten els terrenys per fer el vial segregat i la zona verda. Amb el desdoblament d’aquesta carretera finalment es donarà compliment al pla director de la Indústria i el Turisme aprovat pel Govern català l’any 2004. Aquest document ja recomanava la construcció d’un vial específic per al trànsit de mercaderies perilloses. L’any 1992 hi va haver un primer acord amb les químiques per a la cessió de terrenys, però va quedar en paper mullat. No va ser fins al juny de l’any passat que es va assolir un acord definitiu, després de deixar enrere diversos contenciosos judicials.


«Vila-seca

Decideix és un moviment cívic, obert i no polititzat»

Entrevista a Jacint Clavé, coordinador de la Comissió ciutadana Jacint Clavé Saltó és el coordinador de la Comissió ciutadana per a la consulta popular sobre la independència de Catalunya a Vila-seca. Aquesta plataforma impulsada, entre d’altres entitats, pel Pont de Fusta, ja s’ha posat a treballar i s’esperen dos mesos de feina intensa, malgrat ser efímera i de final cert. Parlarem breument de les expectatives futures i del com i del quan de la seva creació. Pont de Fusta: Què és Vila-seca Decideix? Jacint Clavé: Vila-seca Decideix és un conjunt de persones i entitats que treballem per tal d’organitzar al nostre municipi una consulta popular sobre la independència de Catalunya el proper 25 d’abril. El passat 29 de gener ens vam constituir com a coordinadora ciutadana i des de llavors estem ja treballant en la preparació de la consulta. PdF: Quantes persones sou? JC: Aquest és un procés obert que pretén arribar al màxim nombre possible de persones i entitats, per tant, fins al dia mateix de la celebració de la consulta, el 25 d’abril, estarem encantats de seguir rebent adhesions, tant de persones individuals com d’entitats. Ara mateix ja som més de cinquanta persones, moltes d’elles molt engrescades i que ja estem treballant de valent. Aquest és un nombre suficient per tirar endavant la consulta però esperem seguir creixent i ser molts més. PdF: Quins són els vostres objectius? JC: L’objectiu evident de Vila-seca Decideix és que el proper 25 d’abril se celebri a Vila-seca la consulta sobre el dret a l’autodeterminació de Catalunya. Aquesta és la fita a assolir, la meta a la qual volem arribar; però no és l’únic objectiu, ni el més important, que ens plantegem. La participació és l’objectiu fonamental d’aquesta consulta. Volem que el màxim possible de persones i d’entitats s’impliquin en el procés organitzatiu i s’afegeixin a Vila-seca Decideix, volem que en els actes que organitzarem per donar a conèixer la consulta el nombre d’assistents sigui elevat i volem també, com és lògic, que el 25 d’abril el nombre de vots obtinguts sigui també alt. I el tercer objectiu que per a nosaltres és molt important és generar debat, desvetllar la ciutadania i que es pugui parlar amb tota normalitat de l’autodeterminació de Catalunya, que és un dret que com a poble tenim i que tractem com si fos tabú. PdF: La majoria de pobles on s’ha organitzat la consulta comptaven amb el suport municipal. A Vila-seca també? JC: La nostra intenció, com s’ha fet als municipis a què feies referència, és que es presenti al ple de l’ajuntament una moció de suport a la consulta; tan sols de suport, no volem que l’ajuntament participi de cap manera en l’organització. En aquest sentit hem parlat amb

els tres grups que actualment tenen representació a l’ajuntament i tots ells han estat receptius. Cap d’ells s’ha mostrat en contra que la moció es presenti ni els representarà cap incomoditat votar-la en un ple. Els hem explicat que es tracta d’una iniciativa cívica que busca la participació dels ciutadans mitjançant una actitud inclusiva, crítica i activa; és un exercici de democràcia pura que promou uns valors que qualsevol partit polític democràtic comparteix, per tant no em plantejo la possibilitat que no ens recolzin. De moment però la moció de suport encara no l’han presentada. PdF: Quina vinculació teniu doncs amb els partits polítics? JC: Cap. Vila-seca Decideix és una iniciativa ciutadana, on confluïm persones diverses que en molts casos no ens coneixíem i que compartim els objectius dels quals hem parlat anteriorment. És un moviment cívic no polititzat i obert i ho volem seguir essent. Considerem que per aconseguir els nostres objectius hem de ser independents de qualsevol opció política. PdF: Com penseu fomentar la participació? JC: Estem fent i seguirem fent un esforç per arribar al màxim possible de persones. Totes les nostres assemblees i actes són oberts a tothom i en farem tanta difusió com serem capaços. Farem paradetes els dies que hi hagi actes que facin sortir molta gent al carrer. Estem organitzant actes propis de cara a l’abril, facilitarem el vot anticipat i mirarem d’arribar a totes les associacions del municipi. PdF: Com s’organitzarà la votació? JC: El sistema de votació serà rigorós: volem que el resultat obtingut reflecteixi la realitat del nostre poble. Utilitzarem el reglament electoral que proposa la Coordinadora nacional, i que vam aprovar en assemblea, i es constituirà una junta electoral que vetllarà pel compliment d’aquest reglament. Podran votar totes les persones empadronades a Vila-seca majors de 16 anys. L’empadronament es podrà demostrar, o bé amb l’adreça que consti al DNI, o bé per a les persones empadronades a Vila-seca però amb una altra adreça al DNI, amb un certificat d’empadronament. Hi haurà diverses meses al municipi. Tothom podrà Pont

11 11

Fusta

votar a la mesa que prefereixi i nosaltres vetllarem per tal que no hi hagi duplicitats en el vot. També es podrà votar anticipadament. PdF: Com us financeu? JC: Ens financem i finançarem únicament mitjançant aportacions privades. No tenim ajuts públics ni esperem tenir-ne. PdF: Quin percentatge de participació espereu assolir? JC: L’èxit per a nosaltres serà poder celebrar la consulta. Que un conjunt heterogeni de ciutadans siguem capaços d’organitzar tot allò que comporta una votació, fomentar la participació i, a més, fer-ho només amb els nostres propis mitjans té prou complexitat com per considerar que fer la votació serà ja tot un èxit. PdF: Quina relació teniu amb la resta de consultes que s’organitzen a Catalunya? JC: Estem adherits a la Coordinadora Catalana. Celebrarem la consulta el dia de la tercera onada de consultes que es fan en el marc d’aquesta coordinadora i utilitzarem el seu reglament electoral. Al marge d’això, el gruix de feina és independent a cada municipi perquè, al cap i a la fi, com fomentar la participació és quelcom que depèn molt de les particularitats de cada lloc i de les possibilitats i capacitats que tinguin les comissions ciutadanes que les organitzen. PdF: On més se celebrarà la consulta? JC: El vint-i-cinc d’abril més d’un milió de persones estarem convocats a votar a més de cent municipis d’arreu del país. Se celebrarà a Reus, Girona, Lleida, Manresa, Granollers, Valls, Torredembarra, Altafulla, La Selva del Camp, ... PdF: Com poden contactar amb vosaltres persones o entitats? JC: Tots els nostres actes són oberts i en tota la difusió que ens és possible. També poden obtenir tota la informació del que fem a http:/ /www.vila-secadecideix.org/, escriure’ns un correu electrònic a vilasecadecideix@gmail.com o al twitter i el Facebook. També ens podeu trucar al 668 815 723. Tothom que tingui interès i ganes de col·laborar serà molt benvingut.


VILA-SECA PRESENT A LA FIRA MAHANA DE TOULOUSE EL passat mes de febrer va tenir lloc la fira de turisme Salon Mahana a Toulouse, on Vila-seca, a banda de participar dins el corner del Patronat e Turisme de la Diputació, enguany també ha estat present assistint el taulell. En representació del Patronat Municipal de Turisme va assistir la responsable tècnica de promoció, Laura Cattaneo i la informadors del Patronat, Montserrat Vàzquez. Aquesta fira, tot i ser relativament petita a comparació d’altres com la passada FITUR de Madrid, compta però amb 300 expositors i 7000m2 de superfície i és una fira important a nivell de la marca Costa Daurada. Per Via-seca, el francès suposa un dels 3 primers orígens dels que procedeixen els visitants al municipi, que concretament venen del sud de França. Cal destacar que per la curta distància entre els dos territoris, gran majoria d’aquets visitants francesos solen venir amb el seu propi cotxe, cosa que els dona més mobilitat per fer visites un cop allotjats a La Pineda o altres localitats de la comarca. A més, segons un estudi realitzat per la pròpia fira l’any passat, d’un total de 22400 persones que van visitar el Saló Mahana un 43% d’ells van declarar comptar amb un pressupost de 2000• pel seu viatge, per tant, son també uns dels visitants que més despesa fan durant el seu viatge. Per comprovar que és una fira que funciona només cal veure que enguany el Salon Mahana Toulousse ha celebrat la seva 25ena edició.

EL PATRONAT DE TURISME DE VILA-SECA, LA PINEDA PLATJA PRESENTA CONJUNTAMENT AMB ELS PATRONATS DE CAMBRILS, REUS I SALOU LES ACCIONS PREVISTES PEL 2010 Els Patronats de Turisme de Cambrils, Reus, Salou i Vila-seca, la Pineda Platja van presentar en una roda de premsa les accions conjuntes previstes per aquest 2010. Dins les fires turístiques nacionals, la fira més important és FITUR a Madrid que va ser el passat mes de gener, i les altres fires a les que s’assistirà dins l’estand de Costa Daurada són: Navartur a Pamplona al febrer, Expovacaciones a Bilbao al maig i el SITC a Barcelona a l’abril. I dins les fires internacionals Vakantiebeurs a Utrech que va ser al gener, Salon du Tourisme a Toulouse que va ser al febrer, al març la ITB a Berlín i la MITT, i finalment la World Travel Market a Londres al novembre. En quant a les promocions enguany tenen previst dos accions, Santander i el Sud de França. La promoció a Santander assistiran conjuntament amb PortAventura i Tarragona amb l’objectiu de potenciar aquest mercat gracies a les noves connexions de vols de Ryanair. La promoció del Sud de França serà una acció més directa que és durà a terme amb PortAventura i el Patronat de Turisme de la Diputació i l’objectiu és arribar al client final. També van presentar un fulletó de captació conjunt, que conté tots els productes que ofereixen, l’oferta d’allotjament dels quatre municipis i PortAventura i una agenda d’activitats anual. També estant treballant en un nou fulletó conjunt de llocs d’interès dels quatre municipis amb l’objectiu de fomentar la mobilitat dels turistes en el territori. I finalment s’està acabant la web conjunta: www.totaunpas.com on es podrà trobar tota la informació dels quatre municipis amb quatre idiomes i on es podran descarregar aquests materials conjunts. Pont

12

Fusta


Imatges del passat Aquest mes estrenem nova secció. Us convidem a tornar a mirar aquell àlbum de fotos de quan éreu joves, a passar una bona estona comentant les fotografies antigues dels vostres pares o avis i a què ens les ensenyeu. Junts podem mantenir la memòria gràfica del nostre passat! Vila-seca, 1935 D’esquerra a dreta i de dalt a baix: 1. De ca la Casilla de la Miquela 2. Josep Olivé Morell 3. Esteve Guardiola Pujals 4. Anton Fabregat Carraté 5. Rogeli Roigé Vidal 6. Joan Rofín Guardiola 7. Esteve Saltó Granell 8. Pasqual Garriga Baiget 9. Antoni Salvadó Pujadas 10. Josep Tous Ferré

11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31.

Salvador Mariné Martorell Guillem Pujals Fontrodona Josep Molina Esteve Blanch Plana Joan Granell Saltó Salvador Hortoneda Mendoza Ramon Espuis Salaverri Pere Granell Gené Mus Blanch Miquel Jaume Martí Rofes Josep Morell Agramunt Martí Ferré Seritjol Anton Ballvé Torredemè Josep M. Alvira Plaus Pasqual Garriga Hortet (Mestre) Pere Martí Granell Pere Molas Saladié Josep M. Badia Casas Josep Rovira Casas Josep Torredemè Vidal Ramon Graset Ferrando

32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48.

Josep M. Duart Gómez Josep Vila Esteve Xatruch Millà Josep M. Clavé Casellas Antonio Cortés Jornet Salvador Martí Pons Joan Garriga Baiget Joselito Marius Carreté Casas Albert Sarrà Rabascall Joan M. Tous Gran David Fortuny Tusach Avelino Figuerola Jaume Rovira Casas Jaume Alberich Aleu Esteve Arbolí Girona De ca la Casilla de la Miquela

Fotografia cedida per Joan Garriga Baiget. Noms facilitats per Esteve Xatruch Millà i Joan Garriga Baiget

Des d’El Pont de Fusta us animem a participar en aquesta secció. Si teniu alguna fotografia antiga relacionada amb festes locals, grups escolars, entitats esportives o culturals, oficis, activitats agrícoles, etc. i voleu que la publiquem, ens la podeu fer arribar per correu electrònic (1-2MB) acompanyada d’un document word amb tota la informació de la fotografia (data, lloc, nom de les persones que hi surten...). També ens la podeu fer arribar en paper a algun component del consell de redacció de la revista, junt amb tota la informació de la foto, i us la retornarem un cop estigui escanejada. Pont

13 13

Fusta


BREUS “Vila-seca per Haití” recull prop de 6.000 euros d’ajuda

informació municipal Número 287

Febrer 2010

L'alcalde presideix la cloenda dels cursos de formació El passat 8 de febrer va tenir lloc a la sala d'actes del Centre Municipal de Formació i Ocupació "Antic Hospital", la cloenda i lliurament de diplomes dels cursos d'ofimàtica bàsica, de manipulació d'aliments, de monitor de menjador i transport escolar, d'anglès beginner i d'aparadorisme. En total van seguir aquests cinc cursos de formació 84 persones, destacant sobretot

el curs de monitor de menjador i transport ecolar que va ser compartit per 25 alumnes. L'acte de cloenda i lliurament de diplomes fou presidit per l'alcalde, Josep Poblet; acompanyat de la regidora d'Eduació, Benestar Social i Polítiques d'Igualtat, M. Àngels Ponce, del director del centre de formació CEP Frada, Aleix Asnà, i del responsable de formació de la Fundació en Xarxa, Antonio Jiménez.

Un cop finalitzades les activitats programades per tal de recaptar diners pels damnificats del terratrèmol d’Haití, el balanç que es pot fer és de satisfacció. Organitzat per diverses entitats i associacions de Vila-seca amb la col·laboració de l’Ajuntament i de diverses empreses privades de la població, els dies 20 i 26 de febrer es van desenvolupar diversos actes que van mobilitzar un centenar de voluntaris. La recaptació total ha estat de 5.243.67 euros que seran lliurats a la Creu Roja per tal que els ingressi en un dels comptes corrents que l’entitat té oberts per aquesta qüestió.

Acabades les obres del Centre Logístic Municipal Properament entrarà en servei el nou Centre Logístic Municipal, un complex de 2.500 m2 construïts situat al Parc Tecnològic i de Serveis “l’Alba”, concretament al carrer de Vilafortuny, i que ha de servir com a centre d’operacions per la gestió del servei de recollida de residus i del centre logístic de la brigada municipal. Les obres, amb un cost total d’1.703.198 euros, han estat finançades pel Fons Estatal d’Inversió Local i per l’Ajuntament de Vila-seca i han consistit en la construcció de 3 naus de 813 m2 cada una i en la urbanització del seu entorn. Les dues naus del Centre Logístic estan destinades a la brigada municipal (equip humà, vehicles, material ..) i la nau pel servei de neteja i recollida de residus està dividida en dos sectors: zona de magatzem i taller i zona d’oficines i serveis.


El grup de dones de la Pineda celebra la festivitat de Santa Àgueda El divendres dia 5 de febrer va tenir lloc a la Pineda la commemoració de la festivitat de Santa Àgueda, una diada organitzada pel Col·lectiu de Dones de la Pineda que aplega prop d’un centenar de dones d’aquest nucli costaner de Vila-seca i que enguany assolirà el seu quinzè aniversari. Els actes van tenir lloc a la sala d’actes del Centre Cívic i Cultural de la Pineda, al carrer d’Alfredo Kraus, i van consistir en un homenatge a una dona representativa d’aquest col·lectiu, Dionisia Rojo, que va

néixer a Puertollano i que resideix a la Pineda des de la dècada dels 90. A continuació hi va haver un recital de poemes a càrrec d’algunes sòcies de l’entitat i la jornada va finalitzar amb un berenar. A la foto, Dionisia Rojo, acompanyada de les regidores de l'Ajuntament de Vilaseca, M. Àngels Ponce i Esmeralda Núñez; de la presidenta de l'entitat, Cristina Escamochero, i de familiars i altres sòcies del Grup de Dones de la Pineda.

Auditori Josep Carreras Continua el programa de Primavera Divendres, 12 de març a les 22,00h L’ENTORN D’ALBÉNIZ

Tactum Ensemble (Enric Ferrer, direcció)

Divendres, 26 de març a les 22,00h GRAN MISSA EN DO MENOR

Cor Ciutat de Tarragona (Josep Prats, direcció) Orquestra de Cambra de Vila-seca (Evelio Tieles, direcció) Maria Escobar, soprano Marta Mathéu, soprano Lluís Vilamajó, tenor Toni Marsol, baix

Divendres, 16 d’abril a les 22,00 h BATEC DEL CLARINET ROMÀNTIC

Josep Fuster, clarinet Isabel Hernández, piano

Divendres, 4 de juny a les 22,00 h JORGE DREXLER

ALTRES CONCERTS

Els alumnes d’intercanvi de l’IES Ramon Barbat visiten l’Ajuntament Alumnes i professors de secundària de l’institut DvM Humaniora d’Aalst (Bèlgica) que participen en l’intercanvi escolar a Vila-seca amb alumnes de l’IES Ramon Barbat i Miracle de la població, van visitar recentment l’Ajuntament de Vila-seca.

Després d’una recepció oficial presidida per l’alcalde de Vila-seca, Josep Poblet, els 30 joves i 4 professors d’aquest centre educatiu proper a Brusel·les, acompanyats dels seus amics vila-secans, es van fer aquesta foto de record al vestíbul de l’Ajuntament.

Dissabte, 10 d’abril a les 20,00 h CONCERT EXTRAORDINARI

Orquestra Camera Musicae Marta Matheu, soprano Xavier Graser, rapsode

Divendres, 14 de maig a les 22,00 h CONCERT SIMFÒNIC

Orquestra de Cambra de Vila-seca

Divendres, 2 de juliol a les 22,00 h EINE KLEINE NACHTMUSIK

Orquestra de Cambra de Vila-seca (Evelio Tieles, director-fundador) Cristian Chivu, concertino i director

902 734 196 nou telèfon de la Policia Local de Vila-seca


Festa Major d’hivern de Salou per Ramon Leal

Divendres 29 de gener Salou va encetar la seva Festa Major d’hivern. De les 7 a les 12h, al Centre Cívic de Salou, el locutor Xavi Rodríguez va retransmetre en directe el “Fora de Joc”, l’únic p r o g r a m a despertador que combina informació esportiva, música i humor. A la tarda, al TAS es va fer la presentació de pubilles, que e n g u a n y corresponien a la colla “La Traca”, i el pregó de Festa Major, a càrrec de Jordi Rios, l’actor del programa “Crackòvia” de TV3. El pregoner d’enguany va pujar a l’escenari amb moltes ganes de fer-ho passar bé als presents i des de l’inici va recórrer a la broma i al gag per al d’aixecar les rialles i aplaudiments dels presents. Va exclamar “11 dies de festa... ni Déu va trigar tant en fer el món!”. Un cop finalitzat el pregó, l’alcalde de Salou, Pere Granados, juntament amb Jordi Ríos van encendre una la traca que donava el tret de sortida a onze dies de festes. Tot seguit es va procedir al bateig de la Morena de Salou, obra de Manel Llauradó, una nova bèstia de foc que representa un animal marí de grans dimensions, articulada i que corre damunt de rodes. La nit va seguir amb ball

a l’Envelat amb el concert del grup Da Igual. La Carpa Jove va tancar la jornada amb la sessió golfa d’humor de “Qué Vida Mas Triste”. Dissabte al matí es va fer entrega de les medalles commemoratives dels 20 anys del municipi al regidors que han format part del Consistori, i va tenir lloc la tradicional recepció de l’alcalde a les entitats a la Torre Vella. La nova Mulassa va ser presentada dissabte 30 a la tarda, dins de la Tercera Mostra i tallers per a petits i grans organitzada per la Xarxa de C u l t u r a Tradicional Catalana de Salou on també hi van participar les bruixes “Latemor”, els d i a b l e s “Maleïts”, la colla sardanista “Contrapunt d’Onades”, els grallers o el ball de bastons, entre un llarg etcètera. La Mulassa ha estat dissenyada i fabricada també per l’artista reusenc Manel Llauradó durant l’any 2009 i gener de 2010. Segueix el model de bestiari quotidià lúdic sense perdre el valor solemne de la f i g u r a . Representa una animal real, una mula, una Pont

16

Fusta

mica exagerada i amb actitud dòcil i simpàtica. El material de construcció és de fibra de vidre i estructura de metall. Pesa al voltant d’uns 40 kg, una llargada de 2,5 metres, fa uns 60 centímetres d’amplada i més de dos metres d’alçada. Per les seves dimensions serà carregada interiorment per 2 persones en les seves participacions al Seguici Popular de Festa Major. El vestuari, basat en els color de l’escut de Salou ha estat confeccionat per la modista reusenca Montserrat Pascual. Principalment consta de vellut sintètic, la faldilla és granat i ribetejada amb passamaneria daurada. La manta es daurada també amb l’escut heràldic de la ciutat brodat al centre. La XXIV Trobada de Gegants de Salou es va celebrar diumenge al matí amb un molt bon ambient festiu. Després d’un esmorzar al TAS per als participants, es van plantar els gegants a la plaça de la Pau. En total va comptar amb la participació d’una vintena de colles, procedents de Salou –que estrenaven la Mulassa en el seguici-, Creixell, Vacarisses, Canovelles, Cervelló, Sant Feliu de Llobregat, l’Arbolí o Vila-seca, entre altres, i que va reunir més de mig miler de persones, que van desfilar acompanyats pels diversos grups de grallers. Gegantons i nans; i bèsties singulars com ara una vaca gegant o un cavallet nan completaven el seguici. Prop de 500 persones es van inscriure a la XVI Pedalada Popular Salou 2010, que va comptar amb el suport de l’Associació Ciclista Salou. Des de primera hora del matí grans i petits, amb tot tipus de bicicletes de 2 i 4 rodetes es van concentrar al voltant del pavelló d’esports municipal per tal de participar del recorregut de prop de sis quilòmetres. Es va aprofitat el lliurament de dorsals per fer una recollida solidària d’aportacions econòmiques que es destinaran als damnificats d’Haití junt amb els diners que es van recollir a les 24 hores del


Festa Major d’hivern de Salou

foto cedida

campionat de futbol Sala. Un total de 21 pintors salouencs van exposar les seves obres dins el marc de la Festa Major d’Hivern de Salou, la 9a exposició d’artistes locals 2010 sota el nom “Pintors de Salou”. La mostra es pogué veure entre el 5 i el 28 de febrer a la Torre Vella, i aplegava estils molt diferents tant pel que fa a la temàtica dels seus quadres com a la tècnica utilitzada alhora d’elaborar-los. El pavelló d’esports, com és tradició, va reunir dijous dia 4 de febrer els escolars del municipi amb la col·laboració de l’Associació Contrapunt d’Onades. En total més de 300 alumnes, que actualment estan cursant 3r, 4rt i 5è de primària, hi van participar. Dissabte 6 de febrer, unes 32.000 persones van participar de l’acte estrella de la Festa Major d’Hivern, el Cos Blanc, que va superar amb nota la trentena edició. Prèviament, al matí havia tingut lloc la presentació de les carretel·les. A la tarda, la desfilada de les 25

carretel·les, que va tenir lloc al carrer Ciutat de Reus i al carrer Barcelona, va ser la més multitudinària que es recorda dels darrers anys. Diumenge, els més matiners van passar per la platja on l’exhibició de cavalls de la quadra dels germans Santiago va fer les delícies de grans i petits. Al mateix passeig, a l’Espigó

Pont

17 17

Fusta

del Moll, un conjunt d’inflables van oferir esbarjo a centenars de nens i nenes. A la una de la tarda, l’Associació de Cuiners Costa Daurada va servir les 1.200 racions previstes de fideus negres de Salou, que es van esgotar en poc més de mitja hora, mentre un grup d’havaneres amenitzava l’aperitiu. Altres moltes persones van seguir l’actuació de la Colla Castellera La Global de Salou i el Ball de Bastons de Salou al passeig. A la tarda tingué lloc la cercavila dels Diables Maleïts de Salou i a la nit un espectacle pirotècnic a les 11, donava per quasi finalitzada la Festa Major. Finalment, el dia 25 de febrer tingué lloc a la sala de plens de l’Ajuntament l’acte de reconeixement a les entitats participants en la Festa Major d’Hivern.


1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 per Xavier Graset i Forasté 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 Rebaixar l’IVA turístic? O No Començant pel propi conseller d’Economia el Parc ha tingut el coratge d’inaugurar tota la 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 augmentar-lo? Hi han pensat? Antoni Castells, que creu que pot frenar el impressionant nova zona a l’àrea de l’Oest, 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 consum, també hi manifesten recels els altres zona hotelera, que té un nivell impressionant! 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 Aquestes darreres setmanes hem vist com partits del govern ERC i IC-V i seguint per CiU, (Si tinguéssim Disney al costat potser ja hi 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 els diferents Governs, català i espanyol, i no cal dir que el PP, que està per principi en hauria dormit tothom una nit per veure com és). 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 promouen l’acord, intenten sumar forces, tot allò que surti de Zapatero. Els clients que ha tingut el Parc aquest any , són 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 amb els altres partits per enviar un missatge A Grècia, que sí ho sabem, tenen una situació en un 50% catalans, un 18% de la resta de 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 d’unitat en la lluita contra la crisi. És cert que molt diferent a la nostra, la Unió Europea, en l’Estat, i un 32% mercat estranger, francesos 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 hi ha alguns indicadors que apunten que a la seva operació de rescat, justament li aplica i britànics especialment. 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 finals de juliol l’economia espanyola podria la recepta contraria, i a França, han optat per Esperem que el 15è aniversari del Parc torni a 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 sortir de la recessió, i a finals d’aquest any no augmentar l’IVA que afecta a l’activitat fer augmentar aquestes dades. Se m’acut això 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 es podrien començar a crear llocs de treball, turística. de l’IVA turístic, perquè és una mesura que no 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 però no estaria de més que l’intent de sumar Aquí i amb això em quedo. Perquè no es fa el necessita de plànols, ni projectes, ni 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 es concretés, ja que no l’hem tingut abans. mateix a Catalunya, a Espanya? El turisme és adjudicacions, que pot ser més “fàcil” d’aplicar. 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 És clar que hi ha curses diferents, els governs motor de l’economia, i aquest 2009, Perquè és evident que en aquests 15 anys no 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 intenten que el temps passi, perquè la situació possiblement serà un any per oblidar a moltes hem avançat gaire en altres àmbits que puguin 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 es corregeixi , i les oposicions juguen, sovint, zones. Servirà de toc d’alerta, però el que no ajudar el turisme i l’economia, com per exemple 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 al contrari, que el temps passi, que tot 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 es pot fer és que també ho hagi de ser el les infrastructures, una estació de l’AVE, a can 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 empitjori i que ells es puguin presentar com 2010.Aquesta temporada serà la 15ena de pistraus, i un cop assumit que la tenim allí, amb 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 l’alternativa necessària. És el joc més clàssic Port Aventura, el revulsiu més important que un entorn de carreteres i connexions 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 de la política. Mentrestant s’ha de viure, el 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 hem tingut a la Costa Daurada, i que per la tercermundistes, i un aeroport, que per bé que 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 temps passa per tothom , pels aturats, i per seva singularitat i importància econòmica, ens ha millorat la terminal, no acaba de tenir la 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 les empreses que els poden donar feina. I marca tendència. El seu poder atractiu i dimensió del de Girona, i encara Alguaire li fa 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 mentrestant les mesures que es puguin anar 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 benefici directe és evident. Aquest 2009, Port competència. Això sí els nostres alcaldes 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 aplicant ajuden o desbaraten. Aventura, ha tingut la seva segona pitjor capitalins se les poden anar etzibant amb les 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 Per lluitar contra aquest dèficit desbocat el entrada des de 2001: 3,31 milions de visitants, vegueries i capitalitats que això és molt 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 Govern de l’Estat es planteja, augmentar els que queden per sota del rècord de fa dos anys productiu, sota del campanar , és clar. 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 impostos a partir del juliol, quan la cosa ja 4,1 milions. Tot i aquestes xifres que noten la 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 podria presentar un millor panorama. Es frenada de britànics per la diferència entre 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 planteja augmentar l’IVA, de dos punts. euro i lliura, podem dir que el Parc salva la 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 Aquí hi ha qui ho veu ben diferents. temporada. A més, aquest 2009, tot i la crisi, 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456 1234567890123456789012345678901212345678901234567890123456789012123456

Bon Vent

Espai Blasi

per Jordi Blasi

Sant Tobies Pocs dies després de la festivitat de Sant Antoni, patró dels animals, i sense que ningú hi vulgui veure una relació de causa efecte, l’alcalde de Salou retia homenatge als membres de la junta gestora i als regidors que hem tingut (i que en alguns casos hem patit i patim) des que som lliures. El motiu…? Doncs que s’han complert vint anys de la constitució de l’Ajuntament. Molt bé, i què…? Què té de màgic aquest aniversari? Per què no s’espera a commemorar les bodes d’argent? O les d’or? Que hi ha por que alguna mòmia s’hi quedi, pel camí? O és que en realitat ens trobem davant d’una celebració que només serveix per complimentar els polítics com a éssers aliens o superiors a la ciutadania? Que no ho van ser, de privilegiats, en ser triats per a aquesta feina? Perquè mira que n’hi van haver, de bufetades, per ocupar els càrrecs. Encara volen més

llorer? Si tan desagraïts se senten, per què no hi renuncien? (al sou, no a la feina; bé, millor que a la feina també, què carai!). Molt em temo que la dita “Ells canten i ballen sols” va ser inventada pensant en gent com els polítics, sobretot quan s’han assegut a la poltrona. Sort, però, que 22 dels 53 ex regidors nominats han estat prou sensats com per no prestar-se a aquest vanitós joc del Pere Granados. A què ve tanta vanaglòria? Què farà ara, l’alcalde? Omplirà de miralls les parets de la casa consistorial i, emulant la bruixota de la Blancaneu, s’hi passejarà amunt i avall preguntantse un cop i un altre: “Mirallet, mirallet, hi ha algú a Salou més maco i collonut que jo?”. (Tranquil, Ferran, tranquil..., encara no.) Parlant de la Blancaneu i dels seus nans. Què us ha semblat la festa major? Segons el calendari, aquest any ha estat la de Pont

18

Fusta

sant Tobies. Si més no, aquest era el sant del dia en què es va fer l’ofrena floral a l’església. Perquè a Salou encara no en tenim, de patró, oi? Doncs per què hi van, a missa? Per sortir a la foto? També en posaran, de mirallets, a l’església? A banda de la fideuà, el plat fort de la festa major ha estat un acte tan nostrat ¯i que es perd en la nit dels temps¯, com el cós blanc, paradigma del malbaratament i de la imbecil·litat col·lectiva. I de l’incivisme: molt maco i un bon exemple això de llençar tones de papers als carrers. Llegeixo que la festa major de Salou ha costat uns 50 milions de pessetes (ho dic així perquè amb l’estafa de la moneda única 295.000 euros semblen poca cosa). Clar, com que ells no paguen! Aquest malbaratament sí que és una animalada. I de les grans. Ai, Tobies...


Carnaval, carnaval... per Toni Bonet

Per segon any la Comissió de Carnaval s’ha encarregat d’organitzar aquesta festa, amb l’inestimable col·laboració de l’Ajuntament. Carnaval que ja compta amb força adeptes, tant pel que fa a públic com a participants directes de la festa, és a dir, els que es disfressen. Han estat vora 30 carretel·les, algunes d’ells de Salou!, les que han donat color i ritme a la gèlida nit de Carnaval. Colles desfilant, alguns gairebé ensenyant-ho tot, provocant al respectable, d’això se’n diu transgressió. Alguns fent festa grossa, altres mirant de reüll els demés per esbrinar qui se’n portaria el premi d’enguany (quin enrenou

Pont

que ha generat per Internet això del premi). I és que hi ha gent pertot, i gent més pendent dels altres que no pas de passar-s’ho bé i fes gaudir els demés, que és del que es tracta. Tornant a lo important, la festa d’enguany ha tornat a apostar pel Carnavalòdrom, és a dir, assignar un espai molt delimitat per on desfilar la rua, amb potents amplificadors i una Avinguda Ramon d’Olzina plena de so i llums. Tot i millorar la posada en escena de l’any passat, han continuat els problemes de ‘trànsit’ per continues parades i arrencades... Malgrat això i, com dèiem, malgrat el fred i l’aire que bufava la gent va anar aguantant estoicament, gràcies sobretot als litres d’alcohol que manaven de les carrosses talment com fonts inesgotables de deliciós nèctar pujat de graus. El dimarts següent a la desfilada, dins dels actes de l’enterrament d’en Carnestoltes es van lliurar els premis del Carnavalòdrom, els guanyadors d’enguany han estat: SENSE FRED en primera posició, EL PURGATORI PELSPÈLS en segona posició i BOLLYWOOD en tercera posició. El premi, una calçotada per a tots els membres. Tot i que a alguns això de las ‘cebollas’ els repateigi l’estómac.

19 19

Fusta


Plens i Juntes de Govern Juntes de govern local de Vila-seca Recurs per reclamar el pagament de l’IBI de les autopistes L’Ajuntament ha presentat un recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de Madrid, ja que el ministeri d’Hisenda ha denegat el pagament de 91.862,73 euros en concepte de l’Impost de Béns Immobles que s’hauria de pagar pels terrenys que ocupa l’autopista AP-7. D’aquesta manera continua la lluita empresa l’any 2003 pel consistori per tal d’aconseguir que l’Estat aboni l’IBI de les autopistes, ja que les empreses concessionàries estan eximides de pagar. La passada tardor la justícia ja va donar la raó a l’Ajuntament, requerint a l’Estat el pagament d’aquest impost. La negativa del govern obre un nou contenciós. Aportació al consorci per a la competitivitat turística L’Ajuntament destinarà enguany 200.000 euros al consorci per a la Millora de la Competitivitat del Turisme i l’Oci a les comarques de Tarragona. Aquest consorci, constituït la passada tardor, està integrat per l’Ajuntament de Vila-seca, la Universitat Rovira i Virgili i la Fundació d’Estudis Turístics. Aquest projecte es beneficia d’una subvenció dels fons FEDER de la Unió Europea, que es gestionen a través de la Generalitat. Aprovats els projectes presentats al Fons per a l’Ocupació La junta de govern local ha donat el visti-plau als projectes d’ampliació del centre cívic de la Pineda, el de millora de la zona esportiva de la Plana, el de supressió de barreres arquitectòniques a l’antic conservatori i el d’adequació del local municipal que es construeix a la Riera. Totes quatre obres han estat presentades per l’Ajuntament a la convocatòria d’ajuts estatals per a l’Ocupació i la Sostenibilitat. Suposaran una inversió global d’1.422.190 euros. Així mateix, aquest mes de febrer, la junta de govern ja ha adjudicat els estudis geotècnics del centre cívic de la Pineda i el de la millora de les instal·lacions esportives de la Plana. També s’ha adjudicat a l’arquitecte Pere Alegret la redacció del projecte executiu de les obres de remodelació de l’antic conservatori. Aquest mateix arquitecte s’encarregarà de la direcció tècnica dels treballs. Els dos contractes se li han

adjudicat per un import global de 49.880 euros. Regeneració del Pont de l’Art L’Ajuntament de Vila-seca ha demanat al departament de Medi Ambient i Habitatge una subvenció d’11.811,10 euros per a la regeneració del Pont de l’Ant, una zona humida annexa a la Sèquia Major i també protegida pel seu valor paisatgístic. La darrera intervenció s’hi va realitzar fa sis anys. Ara el consistori demana ajuda per fer-hi tasques de neteja de vegetació, la instal·lació de mobiliari urbà i una zona per aparcar bicicletes i renovar la senyalització. Estabilització de la platja de la Pineda L’empresa Sener Ingeniería y Sistemas SA s’encarregarà de supervisar les tasques de regeneració de la platja de la Pineda. La junta de govern local li ha adjudicat aquest contracte d’assistència tècnica per 12.255,40 euros. D’aquesta manera es vetllarà per tal que l’aportació de sorra que s’ha de fer regularment es realitzi de la manera correcta. Aquests treballs els executa l’Autoritat Portuària per compensar els efectes ambientals de les instal·lacions del Port sobre la platja. L’Ajuntament també ha adjudicat els treballs d’instal·lació i senyalització marítima i els carrils d’embarcacions a la platja de la Pineda. Se n’encarregarà l’empresa Ecolmare Ibérica SA, que ha presentat un pressupost de 15.080 euros. D’altra banda, la junta de govern local ha adjudicat a l’empresa Mare Nostrum la redacció de la candidatura de la platja de la Pineda per renovar el distintiu de Bandera Blava. L’import del contracte és de 3.770 euros. Despeses en matèria d’educació L’Ajuntament destinarà enguany 75.431,87 euros al funcionament de la llar d’infants municipal els Fartets de la Pineda, gestionada per l’empresa L’Acluca. Així es desprèn de la revisió de preus aprovada per la junta de govern local. D’altra banda, el consistori ha consignat una partida de 97.522,30 euros per a pagar les despeses de les beques de menjador dels centres educatius del municipi durant el segon i tercer trimestre del curs. A més, l’Ajuntament ha concedit una subvenció de 8.938 euros per als Consells Escolars dels col·legis Sant Bernat, la Pont

20

Fusta

Canaleta i els instituts Vila-seca i Ramon Barbat i Miracle. Aquests diners es destinaran a l’organització d’activitats extraescolars durant el 2n i el 3r trimestre d’aquest curs. Així mateix, s’ha atorgat un ajut d’11.798 euros a les AMPAs dels col·legis Torroja, Miramar, Mestral, la Plana i Cal·lípolis que es dedicaran al mateix objecte. El consistori també ha aprovat una subvenció de 2.127 euros per al Consell Escolar de la Plana per a contractar una segona monitori de menjador. Projectes de caire social L’Ajuntament ha demanat una subvenció de 19.000 euros al departament d’Acció Social i Ciutadania per desenvolupar accions en matèria d’infància i adolescència als centres oberts de Vila-seca, la Pineda i la Plana. Aquesta quantitat permetria cobrir les despeses de funcionament dels tres centres. Així mateix, s’ha demanat un altre ajut al mateix departament per tirar endavant un programa d’acollida i integració per als immigrants. Equipament del nou CAP Mentre les obres del nou Centre d’Alta Resolució avancen a bon ritme, l’Ajuntament ja ha iniciat els tràmits per equipar aquest nou centre sanitari, que es construeix al carrer Galceran de Pinós. S’ha encarregat a l’empresa BBats Consulting & Projectes que redacti el projecte per equipar el CAP. També se li requereix assessorament per a la compra del material. Aquests treballs d’assessoria s’han adjudicat per 15.921 euros. Projectes medi ambientals L’Ajuntament ha demanat una subvenció de 19.751,41 euros a l’Agència de Residus de Catalunya per fomentar la recollida selectiva de la fracció orgànica. Durant l’any passat aquesta ja es va incrementar en un 25%, situant el ratio en 117 quilos per habitant i any. A més, les dades indiquen que la recollida es fa de forma correcta, ja que només hi ha un 11,6% d’impropis. La reducció general dels residus al municipi és un dels objectius marcats en l’agenda 21 de Vila-seca. L’any passat ja es van recollir un 10% menys de brossa que el 2008. A més, el percentatge de recollida selectiva se situa ja en el 50% del total de deixalles que es generen. L’Ajuntament ha demanat una segona subvenció de 8.015,50 euros a l’Agència de Residus de Catalunya per millorar els


Plens i Juntes de Govern mecanismes de distribució de publicitat i premsa gratuïta. Es vol aconseguir reduir els residus de paper que genera aquesta pràctica. D’altra banda, el consistori ha decidit sumar-se al conveni per millorar la comercialització del paper i cartró que s’obté en la recollida selectiva. També en matèria ambiental, l’Ajuntament ha demanat una subvenció de 8.687,80 euros a la Diputació per realitzar activitats educatives. Aquests diners s’afegiran als més de 20.000 euros que el consistori preveu destinar a activitats pels escolars, accions de foment de recollida selectiva, visites a la Torre d’en Dolça i el servei de monitoratge de l’espai natural de la Sèquia Major. Despeses manteniment fonts clavegueram i fonts El manteniment de la xarxa de clavegueram i les fonts ornamentals del municipi costarà aquest 2010 243.786,25 euros. Així es desprèn de la revisió anual de preus aprovada per la junta de govern local. Aquest servei el té adjudicat l’empresa Sorea, Sociedad Regional de Abastecimiento de Aguas. Reparació de voreres a la Pineda L’Ajuntament ha encarregat a l’empresa responsable del manteniment de la via pública, Francesc Salvadó, les obres de

reparació de diversos trams de vorera malmesos a la Pineda. Els treballs costaran 25.434,90 euros i s’han de realitzar abans que comenci la temporada turística. Conveni per millorar l’administració pública L’Ajuntament de Vila-seca ha acordat adherir-se al conveni marc per a la interoperabilitat dels sistemes d’informació de les administracions catalanes. Aquest projecte està impulsat pel departament de Governació de la Generalitat i el consorci Localret. L’objectiu és establir unes bases per facilitar l’intercanvi informàtic de dades, expedients i documentació entre les diferents administracions. Conveni amb la Cadena SER L’Ajuntament de Vila-seca ha renovat un any més l’acord comercial amb la cadena radiofònica SER Meridionals. D’aquesta manera es vol garantir la cobertura informativa i publicitària dels principals esdeveniments del municipi. El consistori hi destinarà una partida de 10.192 euros.

Oferta pública d’ocupació La junta de govern local ha aprovat l’oferta d’ocupació pública per aquest

Subvencions a entitats vila-secanes 2010

Pont

21 21

Fusta

2010. Es convocaran oposicions per a cobrir 3 places vacant a la policia local. D’altra banda, també hi haurà oposicions de promoció interna per a tècnics de grau mig en administració i al conservatori, per ocupar places de professor titular de piano i de flauta travessera. Ple de febrer de Salou El dia 24 de febrer a les 12 del migdia tingué lloc el ple ordinari de febrer de l’Ajuntament de Salou. En informació de la Presidència, es va donar compte del decret d’Alcaldia pel qual s’adscriu el regidor Salvador Pellicé a les comissions informatives de seguretat ciutadana i serveis interns i a la de benestar social, sanitat i salut. Amb els vots favorables de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició, i després de debatre la necessitat que hi participi el sector privat, es va aprovar inicialment la creació de la Societat Anònima Municipal “Promoció Turisme de Salou, SA”. En assumptes de gestió del territori i medi ambient, i amb els vots favorables de l’equip de govern i els vots en contra de l’oposició, es va aprovar inicialment la vinculació del sistema urbanístic hidrogràfic del tram final del barranc de Barenys classificat de sòl urbà al Sector 03. Això suposa desestimar la solució adoptada per l’anterior equip de govern, amb cinc sortides del barranc al mar, tornant a la sortida única, que requerirà dur a terme l’expropiació dels immobles afectats. També amb els vots favorables de l’equip de govern i els contraris de l’oposició, es va aprovar definitivament la relació de projectes d’obres ordinàries d’inversió a càrrec del Fons Estatal d’Ocupació i Sostenibilitat Social. En assumptes de seguretat ciutadana i serveis interns, es va aprovar, amb l’abstenció dels grups de l’oposició la creació d’una mancomunitat entre els municipis de Salou i de Vila-seca per a la gestió del servei de subministrament d’aigua potable. Amb els vots a favor de l’equip de govern, l’abstenció de RDS, UDC i de Salvador Pellicé i els vots en contra del PSC, es va aprovar la creació del consell assessor econòmic i social i del sectorial de joventut. En assumptes de serveis als ciutadans, es va aprovar per unanimitat la modificació del reglament interior del transport escolar del municipi.


A la fresca

123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 Ajuntament de Vila-seca/El Pont 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 La Marató “Vila-seca per Haití” aconsegueix recollir prop 123456789012345678901234567890121234 de 6.000 euros d’ajuda pel país centreamericà 123456789012345678901234567890121234 Un cop finalitzades les activitats programades des de Vila-seca 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 per tal de recaptar diners pels damnificats del terratrèmol d’Haití, 123456789012345678901234567890121234 el balanç que es pot fer és de satisfacció total per part de tots. 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 Organitzat per diverses entitats i associacions de Vila-seca amb 123456789012345678901234567890121234 la col·laboració de l’Ajuntament i de diverses empreses privades 123456789012345678901234567890121234 de la població, els dies 20 i 26 de febrer es van desenvolupar 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 diversos actes que van mobilitzar un centenar de voluntaris. La 123456789012345678901234567890121234 recaptació total ha estat de 5.243.67 euros que seran lliurats a 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 la Creu Roja per tal que els ingressi en un dels comptes corrents 123456789012345678901234567890121234 que l’entitat te oberts per aquesta qüestió. 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 Els actes es van iniciar el dissabte 20 de febrer, a l’envelat de 123456789012345678901234567890121234 festes, ubicat a la Via Màxima. La jornada va comptar amb la 123456789012345678901234567890121234 participació d’entitats, associacions i empreses particulars que 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 van omplir la jornada d’activitats. De bon matí varen organitzar123456789012345678901234567890121234 se activitats per als més petits com inflables i tallers de manualitats; 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 al migdia va tenir lloc un dinar solidari i a la tarda es va gaudir d’un 123456789012345678901234567890121234 espectacle de ball i màgia que va comptar amb la presencia d’uns 123456789012345678901234567890121234 800 espectadors. Al vespre i per els més joves van realitzar-se 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 tres concerts de rock amb els grups de músics locals “Enrique 123456789012345678901234567890121234 Espera”; Eyeballs” i Unlògic”. 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 El darrer acte celebrat i que tanca la marató va ser el concert de 123456789012345678901234567890121234 música clàssica que va tenir lloc el passat divendres 26 a l’ Auditori 123456789012345678901234567890121234 Josep Carreras amb la participació de l’orquestra Händel, amb 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 Daniel Ruiz al piano i Rafael Fabregat com a director; alumnes de 123456789012345678901234567890121234 piano (guanyadors del concurs d’obra obligada) i grups de 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 cambra. 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234 123456789012345678901234567890121234

Vila-seca per Haití

per Antoni Mas

Deixo un ofici ben bo poc treball i molt calé, a veure si aquest li agrada al fill del trompeter... -Això ho va deixar escrit el Carnestoltes en el seu testament, per allà als anys 1920. Es veu que hi havia un mig músic o pregoner que tenia un fill que quan va arribar l’hora de triar ofici va voler fer d’escrivà , després de comptable, després de conserge, vaja! i és que el noi no acabava de trobar el que més l’hi convenia. Això va motivar que les forces pensants d’aquest poble veiessin amb preocupació i poca substància tot aquest afany de voler treballar mudat per part del noi. I per trobar-hi solució el Carnestoltes va testar... -I quin ofici és aquest?, a mi m’aniria molt bé també: Poc treball i molt calé!... -Això és per gent jove i agosarada que viuen per la festa, com l’Anton Ràfols quan ja mostrava el seu caràcter d’home de principis, dels que no baixen del burro per una petitesa, al ball ell era el primer en triar parella i després...els altres a conformar-se amb el que quedava... - Doncs un any, al ball de carnaval, en aquell punt al començament, en que va arribant la gent més o menys disfressada, uns rient, uns altres: què em coneixes?, posant a prova les seves dots per resultar ser uns desconeguts pels seus propis coneguts i amics, i entre mig de tot això va aparèixer com un remolí una fèmina tota disfressada de tal manera que era sensacional, el seu vestit, el moure’s, el riure, com es ventava, amb quina sensualitat s’insinuava als nois, els atreia com a mosques, volien ballar amb ella i es mostrava riallerament desdenyosa...Qui serà aquesta que tant ens sedueix i a la vegada ens rebutja?. Deu ser forastera, perquè per molt que la miro, no endevino qui pot ser...,pensaven els del poble . I mentre que el remolí anava camí de ser una regolfada, per la commoció que havia provocat, i quan els músics estaven a punt de començar va ser quan l’Anton Ràfols, caçador nat va entrar en acció, va cercar la peça amb determinació i agafant-la,se la va fer seva: Tu només ballaràs amb mi!. I van ser com dos imans que s’ajunten, com un ventilador que s’engega, la parella va començar a donar voltes i aviat van ser el punt d’atracció del ball i de comentaris de la gent: Com riuen!, com ballen!, i ell que les mans no les té quietes!, i apa! com arrambla!. I així fins al final del ball, que va ser quan l’Anton tot impacient li va demanar qui era ella, s’havien de tornar a trobar, ja que allò no podia acabar d’aquella manera, i com que ella s’hi negava, davant de la insistència d’ell, l’hi va dir que a l’endemà cap al vespre, estigués a la porta de casa seva que passaria per allí amb un canti al cap. I així es van acomiadar. Al dia següent a la tarda, l’Anton va arribar aviat a casa, es va arreglar, i sa mare: Coi noi vens molt aviat!, t’arregles molt?. I ell: Es que tinc una mica de pressa, sabeu?. I va marxar ràpid per poder estar a la guaita a la porta de casa. Assegut al mig de la porta mirant amunt i avall ple d’impaciència, anant-se fent fosc i sense poder desvetllar el misteri, quan sa mare que baixava les escales per anar a sortir al carrer:Xiquet!, què fas al mig de la porta?, apa aparta’t deixa’m passar!. I l’Anton es va aixecar perquè passés sa mare, que ho va fer tota eixerida portant un CANTI al CAP...

Pont

22

Fusta


Ressenyes de teatre per Carles Jansà

DIVERTIDA NIT DE TEATRE El dia 20 de febrer vam passar una divertida nit de teatre amb la representació de Vademécum (Benvinguts a l’Hospital), una successió de peces curtes escrites per Albert Puñet i Daniel Ibáñez en les que es reflecteixen coses que passen i fets reals de la nostra societat. El muntatge, de ritme agitat i trepidant, s’estructura en situacions còmiques i inesperades, realitzades amb mímica exagerada, que diverteixen al públic assistent. L’espectacle va ser representat pel grup Au Va! Teatre de Tarragona, dirigit per Albert Puñet i Daniel Ibáñez i interpretat per mitja dotzena d’actors, d’entre els quals hem de destacar l’actuació de Bibiana Hidalgo que, a més a més de tenir molt bona veu i de cantar molt bé, és una molt bona intèrpret. La funció va tenir lloc al Teatre El Centre.

DAKOTA, UNA BONA OBRA DE TEATRE Títol: Dakota Autor: Jordi Galceran Intèrprets: Nascuts de peu en terra Direcció: Menuda Tapias Lloc i data: Teatre El Centre, dia 27 de febrer. Organització: Amics del Teatre Jordi Galceran és un dramaturg, guionista i traductor barceloní que ha escrit diverses obres de teatre i ha col·laborat també en pel·lícules de cine. L’obra Dakota la va estrenar l’any 1995 i va obtenir el premi Ignasi Iglésies. De fet, sentir i escoltar el text és una delícia per a l’espectador. Tracta d’un personatge convençut que fets que li passen diàriament els havia somiat amb anterioritat. El protagonista veu trontollar la seva vida des del moment que pren consciència de la seva capacitat de predir el futur a través dels seus somnis. Aquesta situació li provoca un molt acusat desequilibri mental. El públic va gaudir d’una bona representació de Nascuts de peu en terra, una associació de teatre tarragonina molt ben dirigida per Menuda Tapias. El grup l’integren quatre actors, dels quals hem de destacar a Marcel Ferré com un gran intèrpret. Amb aquesta funció els Amics del Teatre de Vila-seca van començar la Temporada de Teatre 2010 que desitgem que els hi vagi bé.

publicitat

Amics del teatre presenta: “OPTIMISME GLOBAL” d’Eduard Biosca No trobaràs cap espectacle d’humor que parli d’un tema més important que aquest! Si ets pessimista et canviarà la percepció d’aquest món, si ets optimista te la reafirmarà. “Si no fos perquè sóc optimista diria que cada vegada hi ha més pessimistes en aquest món” Un pessimista és un optimista ben informat o una persona amb sobredosi de males noticies? Per què tothom critica a l’ésser humà i ningú critica els peixos, per exemple? Si un got està mig buit, però en un principi estava buit, no serà perquè s’està omplint? Realment els objectes materials ens fan més freds o més humans? El Murphy era un geni o un gilipolles? Els que critiquen a l’ésser humà són conscients que ells també o són? Col·laboració en el guió i en la direcció : Paco Mir (El Tricicle)

27 de març a les 22h. Teatre El Centre Pont

23 23

Fusta


Correu Obert L’AMIC JOSEP POBLET IL·LUSIONA Senzillament espectacular l’acte i la posada en escena de la festa de proclamació d’en Josep Poblet i Tous com a cap de llista per CiU de les comarques del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre per les properes eleccions al parlament de Catalunya. Més de 1500 persones en un dinar que servia de nexe central d’unió a la proclamació feta al matí a les terres gironines d’en Santi Vila i que continuaria a la tarda a les comarques lleidatanes amb l’Albert Batalla i amb l’Artur Mas fent la volta a Catalunya aquell dia. Un dia amb gent vinguda de totes les comarques, més de 400 vila-secans donant suport i caliu al nostre alcalde, un Josep Poblet molt emocionat. Permeteu-me, amics del Pont de Fusta, que en faci una referència sobretot vist el tractament mediàtic fet d’aquest acte i on la majoria de mitjans d’informació locals i nacionals han passat de puntetes i sense fer soroll ressaltant molt més l’escola d’hivern socialista a Tarragona del mateix dia. És evident que ja estan molt nerviosos, que encara hi ha comissaris polítics amb pes rellevant en segons quins consells d’administració i és que, ara mateix, veuen la que els ve a sobre i creuen que ignorant la realitat ja aniran fent. Començar il·lusiona, clar que si i només faltaria, però cal que aquest començar estigui seguit de feina, de picar pedra, de treballar fort i dur com sempre i per Catalunya, sense mirar els altres, deixant estar el que ells facin i pensant només en positiu i en com trobar les claus per aconseguir tornar a Catalunya al seu lloc, a la Catalunya que era fa uns anys i ajudar a tots els catalans i catalanes a tirar endavant i anar sortint de la crisi, això és el més important a hores d’ara. Josep Poblet en sap un munt d’això, alcalde de Vila-seca des de 1993 i sempre escollit amb majories absolutes, és una persona de poble i que treballa pel poble. Admetré que no puc ser objectiu en aquest cas, però és que la subjectivitat i les bones paraules que pugui dir d’ell, tant jo com molta gent, les ha ben guanyades al llarg dels anys com demostra la feina ben feta a Vila-seca i des de l’estiu de 2007 al capdavant de la Diputació de

OPTICA VILA-SECA C/ Verge de la Pineda, 37 Tel. 977 390 803

Tarragona. Tots aquells que el coneguin sabran que així és, com ben bé sap l’Artur Mas, era impossible poder triar millor representant per les nostres comarques que en Josep. Josep és una persona complidora, treballadora, fill de pagesos que coneix les dificultats de la vida i els esforços que cal fer per tirar endavant, persona de picar pedra, d’agenda plena i de no eludir cap compromís, una demostració que en la classe política, afortunadament, encara existeix moltíssima gent en qui confiar i que pensen en el poble. Aquest diumenge Josep estava emocionat i molt, rodejat de tots els seus familiars, amics, vila-secans i vila-secanes... moltes imatges devien passar-li per la ment mentre ens dirigia unes paraules al centre de convencions. Començar il·lusiona però ara no defallim, seguim treballant ben fort, remem tots en la mateixa direcció, no posem pals a les rodes i aprofitem la bonança del vent sigui mestral o tramuntana per fer un bon camí i posar altre cop al seu lloc, al lloc que es mereix a la nostra terra i la seva gent.

Josep Plana i Monné

UNA BONA NOTÍCIA PER A VILASECA En temps de crisi, el Govern de la Generalitat inverteix com mai en obra pública per eixugar el dèficit d’infraestructures, en el sentit més ampli de la paraula, que venia arrossegant el Camp de Tarragona. Una de les actuacions que hi havia pendents, que estem abordat i que suposarà un revulsiu per a les comunicacions en un punt de creixement econòmic del territori, és el nou Raval del Mar entre Vila-seca i el nucli de La Pineda. De seguida m’hi referiré, perquè és una actuació històrica, però abans vull fer constar que el compromís del Govern de la Generalitat amb Vila-seca és extens i ve de lluny. Estem invertint en la millora dels serveis bàsics com l’educació i la salut amb el nou CEIP, el consultori local i el centre d’alta resolució; en

la seguretat amb el desplegament dels mossos d’esquadra i la comissaria compartida amb Salou; amb el medi ambient i la xarxa de col·lectors de distribució de les aigües regenerades per a la indústria química, una obra clau per a la seva sostenibilitat, que aviat serà realitat i on invertim gairebé 10 MEUR. Però també hem apostat per la modernització del municipi, amb la construcció del parc de la Torre d’en Dolsa i el nou Parc Científic del Turisme i l’Oci, que situarà Vila-seca en el mapa català i internacional en R+D. Això sense tenir en compte el suport econòmic de la Generalitat a través del PUOSC, que aquest 2010 permetrà renovar la xarxa d’aigua i la pavimentació del nucli antic. Ara, el Govern de la Generalitat ha tret a licitació el Raval del Mar, per un import superior als 30 milions d’euros. La nova via permetrà segregar el transport de mercaderies en un vial específic i serà una gran avinguda urbana, més atractiva, fent de pantalla entre els dos grans motors econòmics del Camp de Tarragona: turisme i indústria. Són dos sectors que d’ara en endavant compartiran protagonisme amb la logística i l’economia verda, pel convenciment del Govern de la Generalitat que, sabedor que són àmbits econòmics generadors de nova ocupació i llocs de treball permanents, els ha impulsat decididament. Estic convençut que aquesta infraestructura, que està previst que es comenci a executar a l’estiu, millorarà de forma notable les comunicacions en una carretera que ha tingut un increment de trànsit notori en els últims temps fruit de l’increment de les dues activitats que delimita, la turística i la industrial. Voldria significar que l’impuls d’aquesta gran obra ha estat possible per la bona entesa del Govern amb tots els sectors econòmics implicats i les administracions locals, el que demostra que quan treballem coordinadament i en la mateixa direcció, amb consensos, l’efectivitat és major i els resultats van en benefici de tots. Dels ciutadans, del territori i del país.

Xavier Sabaté i Ibarz Delegat del Govern al Camp de Tarragona

Finc as Fincas Indasol VENDA DE PISOS, LOCALS COMERCIALS I PARKINGS

C/ Barcelona, 45 Tel. 977 382 214 Fax. 977 382 011 Pont

43840 SALOU

24

Fusta

Electrodomèstics Regals Llista de noces Fotografia Rambla Catalnya, 2 Tel. 977 39 05 19 - Fax 977 39 24 85 Apartat 51 - VILA-SECA


Esports FUTBOL 1a Categoria Territorial Grup 6 Vila-seca / Torredembarra 2-3 Ulldecona / Vila-seca 2-0 Vila-seca / Icomar 1-1 Alcanar / Vila-seca 1-0 Vila-seca és 16è, amb 4 pg, 3 pe, 15 pp i 15 punts 2a Categoria Territorial Grup 2 Riudoms / Vila-seca B 1-0 Salou / La Selva 2-4 Vila-seca B / Astorga 2-3 L’Hospitalet B / Salou 0-3 Alhambra / Vila-seca B 1-1 Salou / Tarragona 2-0 Vila-seca B / Alcover 2-0 Duesaigües / Salou 2-4 Salou és 2n, amb 16 pg, 3 pe, 3 pp i 51 punts Vila-seca B és 14è, amb 5 pg, 5 pe, 12 pp i 20 punts 3a Categoria Territorial Grup 23 Porrera / Salou B 0-2 Salou B / Castellvell 2-1 Salou B és 6è, amb 8 pg, 4 pe, 5 pp i 28 punts Juvenil 1a Divisió Grup 8 Vila-seca / L’Hospitalet 3-1 Torredembarra / Vila-seca 2-1 Vila-seca / Pare Manyanet 4-1 Vila-seca / Roda de Barà 2-0 Vila-seca és 6è, amb 10 pg, 4 pe, 7 pp i 34 punts Juvenil 2a Divisió Grup 7 Vila-seca B / La Granja 2-2 Salou / Torreforta B 0-1 Vila-seca B / Cambrils B 1-3 Escola SP i SP / Salou 4-0 La Salle Reus / Salou 3-2 Salou és 6è, amb 5 pg, 2 pe, 7 pp i 17 punts Vila-seca B és 9è, amb 3 pg, 4 pe, 5 pp i 13 punts Cadet 1a Divisió Grup 13 Vila-seca / La Granja Salou / Vila-seca Cambrils / Salou

2-0 1-1 3-3

Vila-seca / Torredembarra 1-1 Salou / Roda de Berà 3-3 Santes Creus C / Vila-seca 1-0 Salou és 6è, amb 9 pg, 6 pe, 5 pp i 33 punts Vila-seca és 13è, amb 5 pg, 5 pe, 9 pp i 20 punts Cadet 2a Divisió Grup 7 Vila-seca B / La Salle Reus 1-1 Mas Pellicer / Salou B 2-0 Vila-seca B / Astorga 6-3 Salou B / La Selva 4-0 Salou B és 11è, amb 6 pg, 1 pe, 11 pp i 19 punts Vila-seca B és 13è, amb 5 pg, 2 pe, 11 pp i 17 punts Infantil 1a Divisió Grup 13 Salou / Cambrils B 1-3 Roda de Barà / Vila-seca 1-7 Santes Creus B / Salou 3-3 Vila-seca / La Granja 3-1 Salou / La Canonja 5-0 Sant Salvador / Vila-seca 2-4 Vila-seca és 8è, amb 8 pg, 3 pe, 9 pp i 27 punts Salou és 11è, amb 1 pe, 17 pp i 1 punt

Tancat / Salou 7-2 Vila-seca és 7è, amb 10 pg, 2 pe, 7 pp i 32 punts Salou és 15è, amb 1 pg, 18 pp i 3 punts Pre-benjamí F7 Grup 25 Salou / La Granja B 3-3 Pastoreta B / Vila-seca 0-8 Escola SP i SP / Salou 4-8 Vila-seca / Torredembarra 5-1 Salou / Constantí 4-2 Vila-seca / Riudoms B 11-2 Vila-seca és 1r, amb 15 pg, 1 pe i 46 punts Salou és 4t, amb 10 pg, 2 pe, 4 pp i 32 punts Femení 1a Divisió Grup 1 Torroella / Salou 2-2 Salou / Sant Gabriel B 1-5 Santpedor / Salou 3-1 Salou és 18è, amb 1 pg, 2 pe, 18 pp i 5 punts

FUTBOL SALA

Aleví 1a Divisió Grup 13 Salou / La Salle Reus 0-3 Salou / Tancat 1-5 Salou és 19è, amb 5 pg, 7 pe, 8 pp i 22 punts

Divisió de Plata Grup Sud Melilla / Laguna Playas Salou 8-7 Laguna Playas Salou és 14è, amb 5 pg, 2 pe, 12 pp i 17 punts

Aleví 2a Divisió Grup 38 Vila-seca / Santes Creus B 5-0 Falset / Vila-seca 0-5 Vila-seca és 1r, amb 14 pg, 2 pe i 44 punts

Primera Nacional Grup 5 Sícoris / Vila-seca 8-4 Vila-seca / Manresa 6-3 Vila-seca / Rubí 10-5 Bajo Aragón Caspe / Vila-seca 3-1 Vila-seca és 12è, amb 8 pg, 2 pe, 10 pp i 26 punts

Aleví 2a Divisió Grup 39 Escola Valls D / Vila-seca B 0-6 Vila-seca B / Cunit 1-0 Astorga B / Vila-seca B 0-1 Vila-seca B és 2n, amb 13 pg, 1 pp i 39 punts Benjamí 7 1a Divisió Grup 9 Salou / Escola Valls Santes Creus / Vila-seca Vila-seca / Pare Manyanet Torreforta / Salou Salou / Pastoreta Escola Valls / Vila-seca Vila-seca / Pastoreta

0-7 4-1 7-0 2-0 1-5 4-0 5-0

Primera Nacional B Grup 2 L’Ametlla de Merola / Salou 4-4 Salou / Balaguer 2-1 Floresta / Salou 2-2 Salou és 9è, amb 7 pg, 4 pe, 7 pp i 25 punts 2a Divisió Territorial Grup 6 El Catllar / Salou 9-3 Salou és 3r, amb 6 pg, 3 pe, 3 pp i 18 punts Divisió d’Honor Juvenil sala Grup 1 Salou / Bosco Rocafort 3-1 Montsant / Salou 3-0 Salou és 14è, amb 2 pg, 3 pe, 10 pp i 9 punts 1a Divisió Juvenil Grup 4 Tortosa / Salou 9-1 Salou és 6è, amb 3 pg, 1 pe, 8 pp i 10 punts

· VEHICULOS NUEVOS Y USADOS · TODAS MARCAS · TAMBIEN SERVICIO: TALLER Y LABADERO

Av. Ramón d’Olzina, s/n Tels. 977 39 23 14 - 977 39 24 14 Fax 977 39 34 18 VILA-SECA

LLIBRERIA PAPERERIA COPISTERIA Rbla. Catalunya, 6 - Tel. 977 390 171 VILA-SECA Pont

25 25

Fusta

1a Divisió Cadet Grup 4 Salou és 2n, amb 5 pg, 1 pe, 3 pp i 16 punts 1a Divisió Femenina sala Grup 3 El Catllar / Salou 0-8 Salou / Alcover 5-1 La Sentiu / Salou 2-0 Salou és 5è, amb 6 pg, 1 pe, 7 pp i 19 punts L’EQUIP DEL CLUB NÀUTIC SALOU


esports Montblanc / Salou Emimon 38-23 Vila-seca és 3r, amb 12 pg i 6 pp Salou Kalea és 6è, amb 11 pg i 7 pp Salou Emimon és 11è, amb 1 pg i 17 pp SALOU VA ACOLLIR EL XXVIII CAMPIONAT TERRITORIAL DE TARRAGONA DE BÀSQUET ACELL-SPECIAL OLYMPICS El pavelló d’esports va acollir aquesta prova on hi van participar 85 esportistes, organitzada per l’Associació Catalana d’esports per disminuïts psíquics. Els centres que van participar en el campionat van ser: T. Baix Camp (Reus), Paolo Freire (Reus), T. Estela ( Tarragona), CE Solc (Tarragona), CE Alba (Reus) i Club Llamps (Barcelona) Un cop finalitzats tots els partits, l’alcalde de Salou, Pere Granados, i la Regidora de Cultura, Isabel Aguilera, van fer el lliurament dels trofeus als guanyadors i van participar en la foto de grup. El Club Nàutic Salou va ser el vencedor de les 24 hores de futbol sala

GUANYA EL XIII TORNEIG DE LES 24 HORES DE FUTBOL SALA El cap de setmana del 30 i 31 de gener es va disputar el clàssic torneig 24 hores de futbol sala. El torneig es va desenvolupar amb total normalitat i molta cordialitat entre els 18 equips participants. La final la van disputar entre els equips Club Nàutic Salou i el Taxis Cotes amb el resultat final de 4 a 3 a favor dels primers. Un dels aspectes a destacar d’aquesta edició ha estat la nombrosa presència de públic durant el cap de setmana, de manera que les graderies han estat massivament poblades per amics, familiars, acompanyants i espectadors. Aprofitant la celebració del XIII Torneig 24 hores de Futbol Sala, la regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Salou va dur a terme una campanya solidària pel poble d’Haití al Pavelló d’Esports juntament amb les entitats esportives municipals. Es tractava de col·laborar recaptant diners durant tota la jornada, aprofitant el pas de centenars de persones pel pavelló d’esports.

BÀSQUET Lliga EBA Grup C Monzón / GAM Vila-seca 92-73 GAM Vila-seca / Vic 66-68 Sant Nicolau / GAM Vila-seca 81-79 GAM Vila-seca / Granollers 59-60 GAM Vila-seca és 12è, amb 5 pg i 14 pp Territorial 1a Categoria Masc. G1 Vila-seca / Reus Deportiu 68-61 Vila-seca / L’Arboç 86-66 Cunit / Vila-seca 45-73 Vila-seca és 3r, amb 17 pg i 2 pp Territorial 2a Categoria Masc. G1

Salou S21 / Valls S21 Salou S21 / Reus Ploms S21 L’Ampolla / Salou S21 Salou S21 és 6è, amb 8 pg i 8 pp

56-76 67-64 58-47

Junior Masc. Nivell A 2a fase G5 Puigcerver La Salle 92 / Salou 78-43 Salou / Amposta 51-76 El Vendrell / Salou 78-33 Salou és 10è, amb 7 pp Junior Masc. Nivell B 2a fase G6 Salou / Cambrils 24-136 La Canonja / Salou 70-56 Salou / Morell 66-72 Salou és 10è, amb 1 pg i 6 pp Cadet Masc. Nivell A1 Grup 11 El Vendrell / Vila-seca Puigcerver La Salle / Vila-seca Vila-seca és 8è, amb 2 pg i 4 pp

69-38 83-40

Cadet Masc. Nivell B2 Grup 14 El Vendrell / Vila-seca 81-49 Vila-seca / Pobla de Montornès 49-35 Ulldecona / Vila-seca 28-75 Vila-seca és 1r, amb 4 pg i 2 pp Pre-infantil M. Nivell B 2a fase G6 Vila-seca / Nàstic MF 63-48 El Vendrell / Vila-seca 54-64 Puigcerver La Salle / Vila-seca 47-40 Vila-seca és 5è, amb 2 pg i 4 pp Territorial 1a Cat. Femení Grup 6 Aguiles / Vila-seca 50-42 ADT / Salou Emimon 57-26 Salou Kalea / Torredembarra 58-64 Cantaires / Salou Kalea 36-43 Salou Emimon / Vila-seca 29-67 Vila-seca / Alcover 61-12 Salou Kalea / Aguiles 32-51 Pont

26

Fusta

VOLEIBOL 1a Divisió Masc.Grup B Permanència Salou / Castelló 2-3 Salou / Olot 2-3 Elx / Salou 3-0 Salou / València 0-3 Salou és 6è, amb 1 pg i 7 pp 2a Divisió Juvenil Femenina Grup B Salou / Gavà 1-3 Sant Esteve / Escola Elisabeth 3-0 Escola Elisabeth / EP Granollers 0-3 Sant Just / Salou 2-3 Gavà / Escola Elisabeth 3-0 Escola Elisabeth / Sant Cugat 0-3 Carles Vallbona / Salou 1-3 Salou és 6è, amb 9 pg i 6 pp Escola Elisabeth és 10è, amb 4 pg i 12 pp 2a Divisió Cadet Femenina Grup B Salou / Gavà 3-0 Sant Esteve / Escola Elisabeth 3-0 Escola Elisabeth / EP Granollers 2-3

CSI

Centre de Soft Integral Desenvolupament de software Solucions empresarials Tècnica de sistemes Assistència tècnica E-bussines Formació

C/ Joan Miró 5, entresòl Tel. 977 241 030

TARRAGONA www.csoft.es


esports Sant Just / Salou Gavà / Escola Elisabeth Escola Elisabeth / Sant Cugat Carles Vallbona / Salou Salou és 4t, amb 10 pg i 5 pp Escola Elisabeth és 7è, amb 6 pg i 10 pp 2a Divisió Infantil Femenina Lycée Français / Escola Elisabeth Torelló / Escola Elisabeth Escola Elisabeth / EP Granollers Martorell / Escola Elisabeth Escola Elisabeth és 10è, amb 4 pg i 12 pp

3-1 3-0 1-3 3-0

0-3 0-3 0-3 3-2

1a Divisió Infantil Masculina Escola Elisabeth / S. Pere i S. Pau 3-1 Classificació final: Escola Elisabeth 1r, amb 11 pg i 1 pp 1a Divisió Infantil A Masculina Escola Elisabeth / Vall d’Hebron Ametlla / Escola Elisabeth Escola Elisabeth és 3r, amb 2 pp

1-3 3-1

HOQUEI 1a Nacional Catalana Ercros Vila-seca / Vilanova B 5-2 Ercros Vila-seca / Reus Deportiu B 8-3 Ercros Vila-seca / Girona 10-8 Tordera B / Ercros Vila-seca 2-10 Ercros Vila-seca és 2n, amb 15 pg, 1 pe, 4 pp i 46 punts Camp. Catalunya Aleví Preferent G1 Castellar A / Vila-seca 5-3 Voltregà B / Vila-seca 1-2 Vila-seca / Arenys de Munt 0-3 Reus Deportiu A / Vila-seca 3-3 Vila-seca és 6è, amb 2 pg, 1 pe, 5 pp i 7 punts Campionat Territorial Benjamí Vendrell B / Vila-seca 1-10 Vila-seca és 3r, amb 12 pg, 2 pp i 36 punts Campionat Territorial Pre-benjamí Vila-seca / Reus Ploms B 3-0 Vila-seca / Vendrell A 0-3 Valls / Vila-seca 2-3 Vila-seca és 4t, amb 13 pg, 1 pe, 6 pp i 40 punts

KARATE SALOU ACOLLIRÀ EL CAMPIONAT D’ESPANYA SÈNIOR DE KÀRATE 2010 Els propers 20 i 21 de març, aquest important esdeveniment relacionat amb les arts marcials tindrà lloc al pavelló d’esports del municipi i comptarà amb la presència d’esportistes de 19 comunitats autònomes amb uns 400 competidors i més de mil acompanyants, segons les previsions dels organitzadors. En la signatura del conveni

amb l’Ajuntament, el president de la Federació Espanyola, Antonio Moreno va destacar la importància del campionat que es muntarà a Salou ja que és un any amb classificació per al mundial (se celebrarà a finals d’octubre a Belgrad) i a més se celebra el campionat d’Europa al maig a Atenes.

DUATLO V DUATLÓ POPULAR DE VILA-SECA DIUMENGE 7 DE FEBRER DE 2010 El passat diumenge 7 de febrer, al Parc de la Torre d’en Dolsa de Vila-seca, va tenir lloc la cinquena edició de la ja tradicional Duatló d’Hivern de Vila-seca, que té un caràcter popular. La cursa està formada per dos circuits dins el Parc facilitant la seguretat i el seguiment de la cursa. D’una banda hi ha el circuit a peu, que fa 2km de distància i té com a punt fort el fet de córrer per dins l’hipòdrom, mentre que el circuit de BTT fa 6km i recorre els límits del parc. La Duatló Salvador Martí, seguit de Xavi Prim, Manolo Carmona i consta de 2 voltes al circuit a Mario Ortiz en un moment de la prova peu (4km en total), dues voltes al circuit en BTT (12 km en total) i una volta final al circuit a peu (darrers La Secció de Muntanya de l’Agrupació Cultural 2 km). de Vila-seca (SMACV), com a organitzadora de La sortida la va donar el regidor d’esports de la cursa, es planteja la possibilitat de posar la l’Ajuntament de Vila-seca, Sr. Pere Martos, a cursa dins el calendari oficial de Duatlons de la les 10.55h del matí. A la primera part de la Federació. cursa ja van destacar un grupet de 3 corredors (Salvador Martí, Xavi Prim i Manolo Carmona,) seguit d’un quart, en Mario Ortíz. Després del primer pas per boxes i canviar de disciplina, Manolo Carmona va sortir el primer amb 13m 57s, seguit de Xavi Prim amb 14m 12s, de Salvador Martí amb 14m 39s i Mario Ortíz amb 14m 46s. Al tram de BTT es va decidir el guanyador de la cursa, on un esplèndid Xavi Prim va marxar sol traient un gran avantatge sobre la resta. Al final de la BTT, ja al segon pas per boxes, liderava la prova en Xavi Prim amb 43m 29s sobre Manolo Carmona amb 44m 58s i Mario Ortíz amb 45m 57s. Finalment i després del darrer sector de cursa a peu, va guanyar la Duatló en Xavi Prim amb 50m 48s, seguit de Manolo Carmona amb 52m 09s i de Mario Ortíz amb 53m 34s. Salvador Martí va ser el primer corredor local amb 55m 47s. Respecte a les fèmines, hi va haver baixa participació amb3 esportistes. Va guanyar Pilar Rus amb 1h 03m 39s (24 de la general) amb molta distància sobre Jessica Urbano amb 1h 12m 46s i Vanesa Martinez amb 1h 21m 45s. Pont

27 27

Fusta


Pont de fusta, núm. 361  

Número 361 de març de 2010 de la revista El pont de fusta