Page 1

GRANABLATTIAJÄRJESTELMÄT Erinomaiset ääneneristysominaisuudet omaava ympäristöystävällinen ja miellyttävä lattia asuntoihin, toimistoihin, kouluihin, hotelleihin ja julkisiin tiloihin


Tervetuloa Granab AB:lle GRANAB valmistaa lattiajärjestelmiä asuntoihin, toimistoihin, kouluihin ja julkisiin tiloihin. Järjestelmän välijuoksut valmistetaan teräksestä ja niiden vaimennuselementit tuottavat tehokkaan askel- ja ilmaääneneristyksen. Granab-lattiajärjestelmän äänenvaimennusominaisuudet, dynaaminen kuormituskyky ja lujuus ovat patentoitu ja tyyppihyväksytty. Granab-järjestelmällä on asennettu jo 4 miljoonaa neliömetriä lattioita erilaisiin käyttötarkoituksiin. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Vårgårdassa ja tuotantolaitokset sekä Vårgårdassa että Lidköpingissä.

Bygg- och Miljöteknik Granab AB Puhelin: +46 (0) 322-66 76 50 vaihde Telefaksi: +46 (0) 322-66 76 55 Sähköposti: epost@granab.se www.granab.se Postiosoite: P.O.Box 172 S-447 24 Vårgårda Sweden Käynti-/toimitusosoite: Verkstadsgatan 4 S-447 37 Vårgårda

2


SISÄLTÖ: Granab-lattiajärjestelmä

4–5

Järjestelmä 3000 6

Järjestelmätiedot, mitat, rakenne

Järjestelmä 7000 7

Järjestelmätiedot, mitat, rakenne

Suunnitteluohjeet

Kantavuus, välijuoksujen k/k etäisyys

Testaus, sertifiointi, hyväksyntä

8–9

10–11

Materiaalien ominaisuudet Materiaalit, ympäristövaikutukset, vanhenemisenkestävyys

12

Pinnoitevaihtoehdot Lastulevy + matto, lastulevy + parketti Kantavaparketti, keraaminen laatta

13

Keraamiset laatat, kylpyhuoneet

14

Kylpyhuonemoduulit

15

Suunnittelu Piirustukset, toimitusten optimointi ja sijoituspiirustukset

16–17

Miellyttävä joustavuus

18–19

Askel- ja ilmaääneneristys

20–21

Askeläänenvaimennus laboratoriossa 22–23 Ääneneristysmittaukset Holvi HD/F 270 mm, Järjestelmä 3000 Holvi HD/F 185 mm, Järjestelmä 3000 Holvi HD/F 270 mm, Järjestelmä 7000

24 25–26 27

Toimistot, julkiset tilat Äänieristys ja joustavuus Suunnittelu, sähkö – tietoliikenne – tele

Ilmastoidut lattiat Kosteus, home, radon

Lattialämmitys Vesikiertoinen lattialämmitys Upotetut konvektorit

28 29

30–31

32 33

Vanhojen rakennusten lisäkerrosrakentaminen, ullakkokerrosten käyttöönotto, puulattiat

34

Asennustyökalut, tarvikkeet

35

Materiaalierittely Järjestelmät 3000 ja 7000

Asennusratkaisuja Korkea asennus, muovikalvo, oviaukot

Projektiesimerkkejä

36

37 38–39 3


Granab- lattiajärjestelmä tarjoaa monia etuja: Granab-lattiajärjestelmä perustuu sinkitystä teräksestä valmistettuihin elämättömiin välijuoksuihin ja tehokkaasti ääntä vaimentavaan jousitukseen. Lattiajärjestelmä kiinnitetään holviin ja säädetään haluttuun korkeuteen. Lattiajärjestelmän päälle asennetaan pintalattia kantavasta parketista tai lattialastulevystä ja halutusta lattiapinnoitteesta. Granab-järjestelmän avulla rakennetaan terveitä ja ympäristöystävällisiä asuntoja, kouluja ja julkisia tiloja. Tehokas askeläänenvaimennus kaikissa eri akustisissa luokissa Kuiva asennustapa. Järjestelmä asennetaan suoraan holvin päälle ilman märkiä tasausvaluja ja pintatasoitteita. Tuloksena on miellyttävä, asumis- ja työympäristöä parantava lattiapinta. Lattia ei narise Granab-järjestelmästä on laadittu ympäristöseloste ja järjestelmä koostuu kaikilta osiltaan epäorgaanisista materiaaleista, joihin eivät kosteus- ja lämpötilavaihtelut vaikuta. Rakennekorkeus on 30-420 mm ilman pintalattiaa. Erikoiskorkeutena jopa 1000 mm. Johdotukset ja putkitukset tehdään joustavasti pintalattian ja holvin väliin. Kantavuus 4000 kg/m2 Tuuletusjärjestelmä ilmastoiduille lattioille Soveltuu erilaisille lattialämmitysjärjestelmille. Järjestelmä helpottaa myöhemmin tehtäviä kunnostustöitä, korjauksia ja lisäasennuksia.

Järjestelmä 3000

Miellyttäviä, ympäristöä säästäviä lattioita. Kevyt rakenne. Granab-järjestelmän paino on vain 5 kg/m2. Vertailulukuna perinteinen valulattia 100-200 kg/m2 Granab lattialla on noin 50% pienempi hiilijalanjälki verrattuna betonilattiaan. 4

Järjestelmä 7000


Granab-lattiajärjestelmä Granabin-lattiajärjestelmä on patentoitu ja tyyppihyväksytty. Sitä on asennettu jo 4 000 000 m2 asuntoihin, toimistoihin, kouluihin, liikehuoneistoihin ja julkisiin tiloihin. Granab-järjestelmä on tyyppihyväksytty ja sen on testannut ja sertifioinut ruotsalainen SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut äänenvaimennusominaisuuksien, dynaamisen kuormituksen, lujuuden ja jouston osalta. Granab-järjestelmän ääneneristystä sekä muita ominaisuuksia testataan edelleen vuodesta toiseen erilaisissa valmistuneissa projekteissa. Asiakkaittemme käytössä on laaja testaustuloksia sisältävä tietopankkimme.

Elämättömyys Granab-lattiajärjestelmä perustuu elämättömiin sinkittyihin teräsjuoksuihin, sekä muihin epäorgaanisista materiaaleista valmistettuihin komponentteihin, joihin eivät kosteuden tai lämpötilan muutokset vaikuta. Granab-järjestelmä ja sen taattu elämättömyys eliminoivat esimerkiksi narinan ja painumat, joita voi syntyä kuivumisen tai kostumisen seurauksena orgaanisista materiaaleista, kuten puusta, valmistetuissa rakenteissa.

Ääneneristys Granab-järjestelmän askel- ja ilmaääneneristys on erittäin tehokas. Granabjärjestelmän ääneneristysominaisuudet on testattu ja tyyppihyväksytty ruotsalaisessa SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitutissa. Granab-järjestelmää on lisäksi testattu lukuisissa valmiissa asuntoprojekteissa, joiden askel- ja ilmaäänenvaimennuksen luokitus on B ja tietyissä projekteissa jopa A.

Mukavuus Hyvään asumis- ja työympäristöön kuuluu tärkeänä osana se, että lattiat eivät ole liian kovia tai jäykkiä, sillä se voi johtaa kipuiluun selässä ja jaloissa. Granab-järjestelmässä on iskunvaimennusjärjestelmä, jonka ansiosta lattiat tuntuvat miellyttäviltä.

Asennus

Valmiin lattian laatuun vaikuttaa sekä Granab-järjestelmän oikea asennus, että valittu lattian pintamateriaali. Granabjärjestelmän yksityiskohtaiset asennusohjeet on koottu erilliseen esitteeseen, josta löytyy myös tarkastuslistat asennuksia varten. Lattiapinnoitteen asennus Granab-järjestelmän päälle tulee tehdä lattiamateriaalin valmistajan ohjeiden mukaisesti. Puulattiat on aina asennettava valvotusti ao. materiaalin valmistajan ja toimittajan määräämän lämpötila- ja kosteuskehyksen (RF) puitteissa.

Holvit Ontelolaatat: Granab-järjestelmä asennetaan ontelolaattojen päälle usein silloin kun ääneneristyksessä halutaan saavuttaa akustinen luokka A tai B ilman lisävalua (lue lisää sivut 20-27) Valetut holvit: Granab-järjestelmän avulla holvi voidaan valaa ohuemmaksi. Esim. 300 mm holvia voidaan ohentaa noin 200 mm:iin, jos kantavuus muuten sen sallii, äänenvaimennuksen säilyessä yhtä hyvänä tai jopa parantuessa. Kevyemmän kokonaisrakenteen lisäksi myös kokonaiskustannukset ovat alhaisemmat. Johdotukset ja putkitukset tehdään joustavasti pintalattian ja holvin väliin, jolloin myös tulevien kunnostus- tai lisäasennustöiden suorittaminen on helpompaa. Puulattiat: Puulattian päälle asennettuna Granab-järjestelmä parantaa kokonaisrakenteen askel- ja ilmanääneneristystä merkittävästi. Granab järjestelmää käytetään paljon esimerkiksi ullakkokerrosten muuntamisessa asuinkäyttöön.

Suunnittelu ja asennusohjeet: Granab tekee kaikkiin huoneisto- ja toimitilakohteisiin suunnitelmat ja sijoituspiirustukset, joista ilmenee yksityiskohtaiset mitat ja jokaisen välijuoksun sijoitus. Esimerkkejä sivuilla 16-17. Välijuoksut katkaistaan valmiiksi asennussuunnitelman mukaan ja kaikki toimitukseen sisältyvät säätöyksiköt vaimentimineen asennetaan paikoilleen jo tehtaalla. 5


Granab-lattiajärjestelmä 3000 säädettävä korkeus 30-180 mm ilman pintalattiaa.

26,5 17

45

17

79

Min. korkeus 30 mm

Maks. korkeus 180 mm

Juoksu, tukipala ja vaimennuselementti, tasonsäätöruuvi ja betoniankkuri.

Rakennekorkeus: Säädettävä rakennuskorkeus 30-180 mm ilman pintalattiaa.

Eristyslevy välijuoksujen välissä

22 mm kantava parketti tai 22 mm lattialastulevy + 15 mm parketti tai matto.

20

600

600

Asennuksen periaatepiirustus, lattiajärjestelmä 3000 – Asunnot

400

600

600

600

600

600

600

400

Huom! Välijuoksujen k/k etäisyys määräytyy valitun pintalattiamateriaalin mukaan. Muut tilat ks. välijuoksujen etäisyydet sivulta 8.

6


Granab-lattiajärjestelmä 7000 säädettävä korkeus 70-420 mm ilman pintalattiaa. Erikoiskorkeus jopa 1000 mm (ks. sivu 37)

40

Säätökorkeus 70-420 mm 45

Rakennekorkeus: Säädettävä rakennuskorkeus 70-420 mm ilman pintalattiaa. Erikoiskorkeus maks. 1000 mm välijuoksun päälle asennettavalla masoniittipalkilla. (ks. sivu 37)

Juoksu, tukipala ja vaimennuselementti, tasonsäätöruuvi ja betoniankkuri.

22 mm kantava parketti tai 22 mm lattialastulevy + 15 mm parketti tai matto.

20

600

600

Asennuksen periaatepiirustus, lattiajärjestelmä 7000 – Asunnot

400

600

600

600

600

600

600

400

20

Huom! Välijuoksujen k/k etäisyys määräytyy valitun pintalattiamateriaalin mukaan. Muut tilat ks. välijuoksujen etäisyydet sivulta 8.

7


Suunnitteluohjeita erilaisiin kuormitusolosuhteisiin, Granab-lattiajärjestelmät 3000 ja 7000 Välijuoksujen etäisyydet: 1. Asunto- ja hotellihuoneet, potilashuoneet, henkilöstötilat. Välijuoksujen k/k etäisyys 600 mm. 2. Kokoontumistilat, kuten koulujen luokkahuoneet, päiväkotien tilat, luentosalit, toimistohuoneet, ravintola-, kahvilaja ruokalatilat. Välijuoksujen k/k etäisyys 400 mm. 3. Kirjastojen vapaat tilat, kiinteästi kalustetut tilat kuten kirkot, teatterit ja elokuvateatterit. Välijuoksujen k/k etäisyys 400 mm. 4. Tilat ilman kiinteää kalustusta kirkoissa, konserttisaleissa, teattereissa, elokuvateattereissa, museoissa, näyttelytiloissa, tavaratalojen ja myymälöiden myyntitiloissa, voimistelusaleissa, urheiluhalleissa, tanssipaikoissa, koulujen käytävissä yms. Kokoontumistiloissa. Välijuoksujen k/k etäisyys 300 mm.

Kantavuus Asuintilojen 600 mm:n k/k etäisyydellä = 4000 kg/m2. Pistekuormituskyky ja erilaisten Granab-järjestelmän päälle asennettavien pintalattiakerrosten jaettu kuormitus lasketaan kunkin lattiamateriaalivalmistajan teknisten tietojen mukaan.

Järjestelmä 3000 1.-2. välijuoksu k/k 400 mm

k/k etäisyys välijuoksujen välillä 600 mm

k/k etäisyys tukipalojen välillä 600 mm

Etäisyys seinästä 40 mm

Järjestelmä 7000 1.-2. välijuoksu k/k 400 mm Etäisyys seinästä 20 mm

8

k/k etäisyys välijuoksujen välillä 600 mm

k/k etäisyys tukipalojen välillä 600 mm


Ainutlaatuinen rakenne, epäorgaanisista materiaaleista valmistetut komponentit: teräksiset välijuoksut, vaimennuselementit, ja erimittaiset säätöjalat tekevät Granab –järjestelmästä hyvän vaihtoehdon moniin erilaisiin projekteihin. Progressiivisesti joustavien vaimennuselementtien ansiosta järjestelmä soveltuu erinomaisesti esimerkiksi urheilu- ja tapahtumatilojen lattiaksi. Ilmoitettua kantavuutta, 4000 kg/m2 k/k 600 mm etäisyydellä, voidaan parantaa merkittävästi pienentämällä sekä juoksujen että säätöyksiköiden asennusväliä.

9


Granab-lattiajärjestelmän tyyppihyväksyntä, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Granabin 3000- ja 7000-lattiajärjestelmien kantokyky, lujuus ja vanhenemisenkestävyys sekä todennetut äänivaimennusominaisuuksien arvot on testattu ja sertifioitu ruotsalaisessa SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitutissa. Granab-järjestelmä täyttää käyttötarkoitusta koskevan ruotsalaisen Rakennusten teknisiä ominaisuuksia koskevan lain (BVL) (1994:87) 2. pykälän vaatimukset. Sertifikaatti ja tyyppihyväksyntä nro 19 21 01, 15.4.2008

Arviointiperuste: Raportti 97B1, 9804. | Raportti P302700. | Raportti P302700A. | Raportti P302700B. | Raportti P302700C. Raportti P302700D. | Raportti P300682. | Raportti P300682A, vaimennustyynyt | IFP Research, 040317. Raportti, Lattiajärjestelmän tarkastus IFP Research, 040206 | Raportti P302635. | Raportti P705473. Lausunto P705473A 10


Granab-lattiajärjestelmän testaus ja hyväksyntä, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. 2. Kuormituskoe, 1 erillinen tukipala/tasonsäätöruuvi

1. Taipumaominaisuudet 6 5 4

Voima (kN)

3 2 1 0 0

1

0,5

1,5

2

2,5

3

3,5

4

4,5 Muodonmuutos (mm)

Ks. tiedot sivulta 18-19d. 14. Tukipalan kuormitus tehtiin sijoittamalla yksi tukipala ja säätöruuvi kahden teräslaatan väliin ja kuormittamalla niitä hydraulisella painepuristimella. Testissä kirjattiin rasitus ja vääntyminen. Testin aikana säätöruuvia oli kierretty kiinni tukipalaan vain 10 mm.

3. Taivutuskoekäyrä jatketulla levyllä (ilman vaimennustyynyä)

4. Asennetun Granab-lattiarakenteen väsymiskoe

4 3,5 3 Voima (kN)

2,5 2

1,5 1 0,5 0 0

2

4 6 8 Muodonmuutos (mm)

Taivutuskoe tehtiin sijoittamalla hydrauliseen painepuristimeen teräskisko, jossa oli kaksi 600 mm:n k/k välein asennettua tukipalaa ja pistekuormittamalla sitä tukipalojen välistä. Testissä kirjattiin rasitus ja vääntyminen.

10

12

Väsymiskoe tehtiin koelattiassa olevalle tukipalalle vaihtelemalla sykäysrasituksen voimakkuutta välillä 0,1 Fk ja 0,6 Fk 10000 kertaa 1 Hz:n nopeudella. Fk oli tunnusarvo tukipalan kuormituskokeesta. Koelattian ulkokulmassa tehtiin yhteensä kaksi tukipalojen väsymiskoetta. Kuomitussykäykset vaihtelivat välillä 0,1 ja 0,6 Fk, jossa Fk asetettiin 8,5 kN:iin. Kummassakaan kuormituskokeessa ei syntynyt pysyviä vääntymiä tai vaurioita.

11


Granab-lattiajärjestelmä: materiaalit, ympäristövaikutukset, vanhenemisenkestävyys, tuotteen erityisominaisuudet Granab-lattiajärjestelmä Granab-lattiajärjestelmä on suunniteltu siten, että sen voi tarvittaessa irrottaa ja asentaa kokonaan uudestaan.

Välijuoksu

Materiaali:

Sinkittyä terästä tai käsittelemätöntä terästä, paksuus 1,5 mm.

Ympäristö:

Ohutlevyteräs on kierrätettävä materiaali ja siitä valmistetaan uutta terästä.

Toiminnallinen vanhe- Sinkityn teräksen vanhenemisaika on erittäin pitkä. nemisenkestävyys:

Vaimennuselementit

Materiaali: Elastomeeri, GRAB-310. Ympäristö: Ei ympäristövaikutuksia, kierrätyskelpoinen uudeksi PUR-tuotteeksi. Joustokestävyys: GRAB-310 P V

Kokonaisjousto (hetkellinen+ pitkäaikainen venytys) 106 tunnissa (114 vuotta) Suhteellinen paksuus

Paksuus12 mm

≤ 17 % ≤ 18 %

≤ 2 mm ≤ 2,2 mm

Dynaaminen E-moduuli Muutos ≈0% ≈ 0%

GRAB-310:n kestävyys lyhytaikaisia äärimmäisiä ylikuormituksia vastaan on erittäin hyvä, ja materiaali palautuu muotoonsa täysin ylikuormituksen jälkeen. Pitkäaikainen venytys ei vaikuta materiaalien dynaamisiin Toiminnallinen E-moduuleihin. vanhenemisenkestävyys: Elastomeerin vanhenemisaika on erittäin pitkä. Otsoni, UV-säteily tai muut tavallisesti esiintyvät kemikaalit eivät vaikuta elastomeeriin.

Tukipala ja tasonsäätöruuvi Materiaali:

Polypropeeni, Granabstandardi, DIN 53444.

Ympäristö:

Ei ympäristövaikutuksia. Kierrätetään uudeksi perusmateriaaliksi.

Toiminnallinen Polypropeenin vanhenevanhenemisen- misaika on erittäin pitkä. kestävyys:

12

% 20 15 10 5 2 0 10°

2 N/mm 2 101

102

h

103

104

105

106

(114 vuotta)


Esimerkkejä lattian pintakerroksien vaihtoehdoista Noudata kiinnityksessä ja asennuksessa asianomaisen lastulevy- ja parkettivalmistajan ohjeita.

22 mm lastulevy + 15 mm parketti

HUOM! Käytä lastulevyn ja parketin välissä lumppupaperista valmistettua ohutta aluskatetta.

22 mm lastulevy + matto

Lastulevyn liimaus/ruuvaus. HUOM! Kiiltoflex N20 tai vastaava

22mm kantava parketti. Uiva asennus tai liimaus välijuoksuihin

Kelluva

Parketin liimaus

HUOM! Käytä välissä lumppupaperinauhaa.

HUOM! Kiiltoflex N20 tai vastaava

WC/Kylpyhuone

Eteinen/Aula

Klinkkeri

13


Laattapinnat Granab-lattiajärjestelmä voidaan asentaa keraamisten laattojen alusrakenteeksi. Tällöin välijuoksujen asennusetäisyys on k/k 300mm. Kokonaan epäorgaanisista materiaaleista valmistettu Granabjärjestelmä on kosteudenkestävä. Samalla se tarjoaa tehokkaan askelja ilmaäänieristyksen.

Esimerkki rakenteesta: Granab-lattiajärjestelmä k/k 300 mm, 22 mm lattialastulevy, epäorgaaninen levy, kosteussulku, keraaminen laatta.

Kylpyhuoneet C B A

A: Lattialastulevy 22 mm.

Klinkkeripintalattian periaatepiirustus.

14

B: Epäorgaaninen levy

C: Kaatotasoite.


Keraamisilla laatoilla pinnoitetun Granablattiajärjestelmän testaus

Keraamisilla laatoilla pinnoitetun Granab-lattiajärjestelmän taipuma- ja lujuusominaisuudet on testattu ruotsalaisessa SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitutissa.

Kylpyhuonemoduulit Valmiit kylpyhuonemoduulit. Tilaelementteinä toimitettavat kylpyhuoneet yleistyvät asuinrakentamisessa koko ajan. Esim. Ruotsissa ja Norjassa niitä on käytetty paljon jo vuosien ajan. Granab-järjestelmä yhdessä kylpyhuonetilaelementin kanssa tarjoaa kokonaisratkaisun, jolla on paljon etuja. Holvin ja tilaelementin välinen tasoero säädetään Granab-järjestelmän avulla.

15


Suunnittelu, logistiikan tehostaminen Toimitusten optimointi Granab-järjestelmän välituet mitoitetaan, katkaistaan ja pakataan huonekohtaisesti. Tukipalat ja vaimennuselementit asennetaan välitukiin valmiiksi jo tehtaalla. Pakkaukset merkitään huone/asuntokohtaisesti tai muun sovitun tilajaon mukaisesti asennuspiirustusta noudattaen. Granab-järjestelmä toimitetaan EUR-lavoilla ja pakkauksen pituus on joko 2600 tai 3800 mm.

BALKONG CA 6,5 m2

2600 2600

1360

670

380

760

1520

1620

820

2360

300 830

1460

1360

300

360

2600

1080

2600

1080

2210 2600

310

500

2040

500 320

2210 1930

2600 2600

SOVRUM 3 2210 CA 11,5 m2 2210

1080

2600

2600

SOVRUM 2 CA2600 8,5 m2

2520

2210

1080

2600 2370

1080 500 300

960

500

440

1360

2600

300

2450 1570

1100

1240

1620

2600

300

500

300

2460

450

2690

1520

2600

KÖK/V-RUM CA 30 1080 2600 m2 2600 (V-RUM CA 20 m2) 1080

2600

2460

2600 1630

1520

2600

730

2600

950 2530

2090

300

300

250

2000

1520

1470

1500

1500

650

850

1700 990

300

2360

300 530

300

2360

SOVRUM 1 CA2360 12,5 m2

300

500

2360

2360

300

2360 1970

HALL 2000

850

300

2600 850

2820

SOVRUM 2360 1 CA 11,5 2360 m2

300 1460

300

2360

1110

2450 2360

2600

2600

2600

510

1110

300

2600

1110

2600

300

2360

2600

1110

2600

2360 850 2600

1110

300

1520

2600

2600

2450

2600

BALKONG CA 6,5 m2

1110

300

2480

2600

2600

850

2600

500

1520

2600

2600 2600

1470

300

1110

2600

HALL1510

2380 2600

1110

2600

2600

1520

2600

2600

750

850 1460

1510

2600

WC/DUSCH CA 5,5 m2

KLK 1220 WC CA CA 2,5 m21310 E 1,5 m2

2820

1110

2390 2600

450

2600

340

1110

580

850 1550 1550

850 300

1230

2600

2600

1520

2600

2000

2450

WC/DUSCH CA 5,5 m2

1220

FRD 1430

2600

1460

2600

1520

2600

760

1310

8 520 30

2 m2 E CA 1520

1410

2450

WC/DUSCH CA 5,5 m2

1370

2600

KÖK/V-RUM CA 33 2600 m2 (V-RUM2600CA 23 m2)

2600

2380

640

2600 310

2600

500 360

2600 1320

1360

850

2430

950

1370

380

1370

2600

1070

2600

2600

1560

2600

1070

2600

2600

2430

1070

370

740

500 300

1320

1320 2600

1320 1320 950

2390

1070

2600 2600

2600

2340

850

KLK CA 23403,5 E m2 2340

520

m2

2580 850

HALL 2600

1550

2600

2600

300 850 2600

1460 850 KLK 1530

1070

KÖK/V-RUM CA 30 1070 m2 2600 (V-RUM CA 20 m2)

1070

640

1500

300

300

2450

2600 2600

1,5 E CA 1430

2120 310 1120

HALL

WC/DUSCH CA 5,5 m2

2360

340

960 1070

2600

2030

1370

2600

500

300

2350 2600

1620

2600

2600

1590

2460

2600

1200

500

2480

300

1460

1460

2280

2480

300

1370

2600

500 330

300

300

990

2010

2600

300

2360

2600

500

310 1370

2480

2360

2600 2290

2450 2600

2480

SOVRUM 1 2480 CA 11 m2 2480

300

2600

380

1370

300

1880

500

300

1500

1370

2600

2360 SOVRUM 2 CA 12,5 m22360

850 1740

850

570

300

2460

950

490

650

2600

300

2360

2460

2600

1320

1580

2600

530

2360

1810

1090

300

1810

2600

2250 2600

1090

1770

500

2600

2600 1320

2350

1520 1980

500

1090

2600

720

2250

2350 2600

300

2460 SOVRUM 1 CA 12,5 m2 2460

2250

1090

300

2600

2600

850 2600

1090 720

500 1600

2600

1090

330

2460

0

2600

KÖK/V-RUM CA 33 2600 m2 2600 CA 23 m2) (V-RUM

2250

SOVRUM 2 CA 2250 9 m2

500

2460

49

1090

2250

400

2250

2250

2260

2600

2160

BALKONG CA 6,5 m2

1090

1540

1090

2600

720

2600 2600

340

950

BET

ANT

ÄNDRINGEN AVSER

SIGN

DATUM

KV.UGGLAN VEIDEKKE SVERIGE

BALKONG CA 6,5 m2

GRANAB AB BOX 172 447 24 VARGARDA UPPDRAG NR

RITAD AV

HANDLÄGGARE

Claes-Goran Andreasson

DATUM

ANSVARIG

SKALA

NUMMER

071116 GRANAB S-7000 PLAN 2-5 HUS 1 GR 1:75 1:50(A1)

Pakattuna ja merkittynä kutakin asuntoa varten. 16

BET


Suunnittelu, logistiikan tehostaminen Kevyet sisäseinät Granab-lattian päälle Asuntojen kevyet väliseinät kannattaa asentaa valmiin Granab-lattian lastulevyn päälle. Granab lattian rungon ja lastulevyjen asennus ja kiinnitys sujuu nopeammin ja pienemmällä materiaalihukalla, kun asennus voidaan tehdä suurempaan yhtenäiseen tilaan. Näin myös väliseinien materiaalihukka saadaan pienemmäksi.

10x21M 10x21M

2600

2600

2600

2600 SOV2 6.6 m²

1

1

2600

2600

2600

2600

2600

2600

2600

2600

1910

2600

2600

2600

2600

2600

2600

2600

1910

2600

2600

2600

2600

2600

2600

2600

2600

1910

2600 2600

2600

2600

2600

1960

2600

1960

2600

1960

BOD 4.5 m²270

8x21M

1

2600

2600

STUE/KJØKKEN 28.4 2600 m²

8x21M

2600

1960

1950

2600

1950

2600

2600

2600

2600

SOV1 6.9 m²

9

2600

2600

2600

1

1950

2420

2270 0

0 53

32

2380

2500

1880

2570

00 26

380

2530 2460

300

2460

300

2460

300

TERRASSE 9.9 m²

300

BAD/VASK/OMKL. 7.4 2410 m²

300

10x21M

300

2410

300

2410

300

2

2420

300

2420

300

2520 2600

2

SOV1 11.8 m²

2600

300

600

2600

950 80

430

300

300

300 300

2600

2510

2560

2440

410

24102520 2410

800

28x21M

6

2380

41

0

300

560 660

300

300

300

2520 430 1810

950

950

2600

2600

2600

2140

1 350

2600

2600

2600

2600

2600

2600

2600

2600

2600

1

1960

1960

2600

2

1480

10x21M

2600 2410

300

2

1740

2600

1740

2600

1740

2330

1

2600

2600

2600

2600

SOV2 10.4 1740 m²

2600

2600

1740

2600

2600

1740

2600

2600

1810

1960

SOV2 6.6 1960 m²

8x21M

2460

2600

10x21M

80

20

18

TERRASSE

920

2600 2600

2120

10x21M

1400

2600

4

2410

11

2600

1200

2600

9

1960

5

2600

STUE/KJØKKEN 37.8 m²

1960

2600

1950

2600

2600

1950

2600

2600

2600

2600

BET

ANT

ÄNDRINGEN AVSER

SIGN

DATUM

KV.RONNVIKVEIEN

1950 2020

GVJ

9x21M

16

390

1970

9x21M

870

2600

2600

260010x21M 1480

300

2000

11

2410

1430

2560

1680

2600

10x21M 2600 BAD/VASK/OMKL. 2600 7.5 2600 m²

1

2600 2600

2600

2600

1960

2600

STUE/KJØKKEN 2600 39.5 m²

1480

1

2600 2410

2

143010x21M

1230

2600

300

2600

5

430 2600

2600

1

2600

2600

1430

1430

300

2600

8x21M

2400

2600

430 2600

2600

2600

300

HALL 1480 4.7 m²

2600

2600

340

6

2600

1960

2600

2600

2600

2600

5

2600

2600

2600

2600

2600

2600 2400

2600

2600

2600

2600

9

2330

2600

HALL 7.8 m²

1010

4 1190

10x21M

10x21M

300

410

1580

2140

1430

2540

2600

SOV2 6.6 2600 m²

300

1430

2600

1410 2600

GANG 13.8 m²

10x21M

WC

3.9 1680 560

2470

2600

940

1 2600 2600

1680

SKAP 2.6 2600 m²

940

2600 1880

1680

10x21M

2600

1

1430

10x21M

2600

2600

HALL 7.8 m² 2600

2600

940

1680 2400

2400

SKAP/BOD 3.2 m²

2600

2600

2600

8

1500

EL-SKAP 0.6 m² 10x21M

1430

1230

80 420

1

2600

2600

1170

2600

2 1800 1680

2400

1100

1170

2600

2180

2600

1720

11

12 2600

8 SKAP

2600 2.6 1430

300

1100 2470

2600

1320

GANG 10.3 m²

2600

10x21M

2600

20

300 300

2520

1100

10x21M 1100

950 2310

300

2410 2410

10x21M

1100

400

300

2410

1100

2600

10x21M

800 680

2

2600

2600

1910

2600

STUE/KJØKKEN 40.7 m²

2600

11

1910

1910 8x21M 2600

440

12

300

2410

2

430

1500

10x21M

300

10x21M

2600

820

2600 820

10x21M 1600

820

10x21M 2600

4.1 m²

2330

300

4.1 m²

820 820

2600

HALL 1100

HALL 1100

1

820 820 820

BAD/OMKL. 2600 8.6 2600m²

9

2600 950

2310

300

2410

1100

2600

2 600

950

2410

BAD/VASK/OMKL. 2410 7.4 m²

12

2600

300

1170

300

300

2600

2460

2600

90

300

2410

300

300 10x21M

2600

24102520

1100

2400

SKAP/BOD 3.2 m²

2440

2460

SOV1 11.8 m²

2

1170

690

2400

9

9

2600 2400

2600

2380

300

2380

300

2460

660

10x21M

GANG 10.3 m²

2600

300

10

1720

2530

560

6

2600

2

680

10x21M 560

4 520

270

380

2440

m² 1870 1280

300

1890

2500

WC

1870 3.9

0

0

53

2600

2600

1870

11

800

300

TERRASSE

40

1400

2600

820 820

0

00

26

2600

28x21M

820

2600 2600 32

1870

2000

2600

870 2600

10x21M

2600

10x21M

2600

940

1320

820

8.6 m²

2600 2600

820

2600BAD/OMKL.

2 2600

880

TRAPPEROM 21.1 m²

2500

2600

11

1870 2600

820

1810

2600 2180 1870 2 1970

1900

820

2310

1 2560

1010 820

2

2600

2600

950

940

2600

2600

2600

10x21M

2600

430

2600

10x21M 2600

2600 2600

880

400

2600

1 940

2420

2600

2600

950

10x21M 1550

2600 STUE/KJØKKEN 40.7 m²

2560

2600

1910

SOV11910 6.9 m²

1

2600

2600 2600

2600 SOV3 8.4 m²

9 10

2600

1980

SOV3 1910 8.4 m²

1

1790

1910

2600

2600 8x21M 2600

2600

2600

2600 2600

SOV2 6.6 m²

1

12

2600

390

2600

2600

2260

2600 410

2600

2600

2600

2600

1

6.9 m²

2600

2600 SOV1

2560

2600 2600

300

1980

TERRASSE 11.3 m²

TERRASSE 9.5 m²

GRANAB AB BOX 172 447 24 VARGARDA UPPDRAG NR

RITAD AV

HANDLÄGGARE

Claes-Goran Andreasson

DATUM

ANSVARIG

SKALA

NUMMER

080214 GRANAB S-7000 PLAN 1-4 HUS C

1:50(A1)

GR 1:73

BET

Toimitus seinärunkoasennuksen yhteydessä Koska Granab-järjestelmä koostuu epäorgaanisista materiaaleista ja kestää näin ollen kosteuden muutoksia, voidaan se toimittaa asennuskohteeseen jo seinärunkojen asennuksen yhteydessä. Granab välijuoksujen pituus on silloin 2600 mm eli sama kuin kipsilevyn. Seinien kipsilevyt voidaan toimittaa samaan aikaan seinärunkojen kanssa, jotka laitetaan Granab-juoksujen päälle tulevien pukkien varaan. Kun materiaalit nostetaan asennuspaikalle jo seinärunkoasennuksen yhteydessä ja sisäseinät asennetaan Granabjärjestelmän päälle, työn kulku on tehokas ja logistiikkakustannukset jäävät pieniksi.

Piirustusten mukaan kutakin huoneyksikköä varten oikeaan pituuteen katkaistuja välijuoksuja. 17


Granab-järjestelmällä tehty lattia on käyttäjälleen miellyttävä ja parantaa asuin- ja työympäristöä Hyvään asumis- ja työympäristöön kuuluu tärkeänä osana se, että lattiat eivät ole liian kovia tai jäykkiä, sillä se voi johtaa kipuiluun hartioissa, selässä ja jaloissa. Granab-järjestelmässä on iskunvaimennusjärjestelmä, jonka ansiosta lattiat tuntuvat miellyttäviltä. . Granab-järjestelmän päälle asennettujen lattioiden taipuma pistekuormituksessa riippuu lattiajärjestelmän rakenteen ja välijuoksujen k/k etäisyyden lisäksi lattian pintakerroksen valinnasta ja sen asennustavasta. Lattian pintakerroksen valmistajat antavat tietoja omien lattiamateriaaliensa taipumista. Ruotsalaisen SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitutin mukaan valmiin lattiarakenteen taipuma ei saa olla yli 2–3 mm 1 kN:n pistekuormalla.

Taipumaominaisuudet 6 5 4 3 2 1 0 0

0,5

1

1,5

2

2,5

3

3,5

4

4,5

Taipuman testaaminen laboratoriossa erisuuruisilla pistekuormilla.

18

Granab-lattiajärjestelmä on testattu ja setrifioitu ruotsalaisessa Sp Sveriges Tekniska Forskningsinstituutissa. Ota yhteyttä Granabin maahantuojaan, mikäli haluat lisätietoa tyyppihyväksynnästä nro 192101. SP on testannut 22 mm lastulevyllä + 15 mm parketilla ja 22 mm kantavalla parketilla pinnoitetun Granabjärjestelmän taipumia useissa valmiissa asuinrakennuskohteissa. Tulokset osoittavat keskimääräisen taipuman olevan 2 mm 1kN:n pistekuormalla. SP on tehnyt myös lukuisia mittauksia erilaisilla lattiapinnoitteilla monissa valmiissa asuntoprojekteissa. Mittauspöytäkirjoja niistä sekä mittauksista, joita SP on tehnyt laboratoriossa ja monissa Granabin koehalliin asennetuissa lattioissa, on saatavilla Granabin maahantuojalta. Kaikki mittaustulokset täyttävät lattioille asetetut vaatimukset.


Valmiiksi asennettujen lattioiden taipuman testausmenetelmä Elämättömyys Granab-järjestelmässä ei tapahdu elämistä, koska se on valmistettu kokonaan epäorgaanisista materiaaleista. Tämän vuoksi siinä ei myöskään synny myöhemmin ikäviä taipumia tai narinaa, joita voi esiintyä kutistumisen tai turpoamisen seurauksena puusta tai muista orgaanisista materiaaleista valmistetuissa lattiarungoissa.

Lattian pintakerros Lattian pintakerroksen valinta on tärkeää valmiin lattian käyttömukavuuden kannalta. Jotta koko lattarakenteen lopullinen käyttömukavuus ja toimivuus olisi odotetun kaltainen, on tärkeää, että niin Granab järjestelmän, kuin pintakerroksenkin asentaminen annetaan valtuutettujen asennusliikkeiden tehtäväksi.

Valmiiksi asennetun lattian taipuman testausmenetelmä SP on kehittänyt mittausmenetelmän ja digitaalisella vääntymäanturilla varustetun mittaviivaimen, joiden avulla valmiiden lattioiden taipumia voidaan mitata luotettavasti ja yksinkertaisesti. Lisätietoja mittaviivaimesta ja sen käyttöohjeet saat Granabin maahantuojalta

Tietoa asukkaille Granab-järjestelmä tarjoaa miellyttävän lattiarakenteen, joka parantaa asumis- ja työympäristöä. Välijuoksujen päälle asennettu lattiarakenne joustaa hieman kuormituksen seurauksena. Uudentyyppinen lattiarakenne voi herättää kysymyksiä asiakkaissa, jotka ovat tottuneet betoniholvien päälle asennettuihin täysin joustamattomiin lattioihin. Granabilta on saatavana lisätietoa rakenteesta ja sen käyttökokemuksista.

19


Askel- ja ilmaääneneristys Askel- ja ilmaäänieristys asunnoissa ja toimistotiloissa. Granab-järjestelmän askel- ja ilmaäänieristys on erittäin tehokas. Hyvin toimiva äänieristys ympäröivistä tiloista on tärkeää hyvän asumis- ja työympäristön kannalta. Tutkimukset osoittavat, että vanhemmissa rakennuksissa asukkaita häiritsevät usein askeleiden äänet, kovaääninen musiikki, ovien paiskonta, rappukäytävässä juokseminen sekä huuhteluvesien, hissin ja ilmastointijärjestelmän äänet. Hyvä ääniympäristö on nykyisin ensisijainen vaatimus uusien asuntojen rakentamisessa. Myös toimistoihin ja kouluihin vaaditaan hiljaisempia työympäristöjä.

Granab-järjestelmän ääneneristysominaisuuksien testaus Granab-järjestelmä on kehitetty läheisessä yhteistyössä rakennusteollisuuden tutkijoiden ja äänikonsulttien kanssa, jotta se täyttäisi asuntojen, toimistojen ja koulujen askel- ja ilmaäänieristykselle asetetut korkeat vaatimukset. Granab-järjestelmä toimii rakennusrungon lisäeristeenä sekä uudisrakennuksissa että peruskorjattavissa rakennuksissa. Järjestelmän askel- ja äänieristystoiminnot on testattu standardin SFS 5907 vaatimusten mukaisesti muun muassa laboratoriomittauksilla sekä lukuisilla kenttämittauksilla valmiissa rakennuksissa. Niiden avulla äänivaimennukselle on voitu määrittää arvot, jotka on mahdollista todentaa myös laskennan avulla. Valmiin rakennuksen äänieristyksen laskenta tulee tehdä eurooppalaisen standardin SFSEN 12354, osat 1 ja 2 mukaan sekä Granabin tietojen avulla. Betoniholvia koskevat tiedot löytyvät BASTIAN®-tietokannasta sekä osoitteesta www.svenskbetong. se. Kevyiden rakenteiden, kuten puu- tai teräsrunkoisten lattioiden osalta tietoja saa Granabilta. Esimerkkejä SP:n askeläänilaboratorion äänimittauksista ja vertikaalisista äänimittauksista sellaisten asuntojen välillä, joissa Granab-lattiajärjestelmä on asennettu onteloelementtiin HD/F 120/19 tai HD/F 120/27, löytyvät sivuilta 22-27.

SFS 5907

Voimassa olevat akustisten luokkien rajat asunnoissa Akustiset luokat, SFS 5907

Korkein sallittu askeläänitaso*

L’n,w + Ci,50-2500

Alin sallittu ilmaäänitaso*

Hyväksytyt äänimittaukset valmiissa rakennuksessa, jossa Granab-järjestelmä on asennettu ontelolaattaholvin päälle, HD/F 185 mm ja HD/F 270 mm Esimerkkejä mittaus- Askelääni L’n,w + Ci,50tuloksista 2500

R’w+C50-3150

A

43 dB

63 dB

B

49 dB

58 dB

C

53 dB

55 dB

Ilmaääni

Huom.

R’w+C50-3150

Granab-järjestelmä, korkeus 65 mm, sis. pintalattian HD/ F 270 mm -holvin päällä.

dB 4651dB

Granab-järjestelmä, korkeus 70 mm, sis. pintalattian HD/ F 185 mm -holvin päällä.

51 dB

58dB

Granab-järjestelmä, korkeus 150 mm, sis. pintalattian HD/ F 185 mm -holvin päällä.

47 dB

61 dB

Granab-järjestelmä, korkeus 165 mm, sis. pintalattian HD/ F 270 mm -holvin päällä.

50 dB

59 dB

65 dB Järjestelmä 3000 Ks. lisää mittaustuloksia muista Granabjärjestelmäratkaisuista sivulta 24-26

Järjestelmä 7000 s. 27

Mittaustulokset erilaisilla Granab-järjestelmävaihtoehdoilla antavat askel- ja ilmaääniarvoja, jotka täyttävät akustisen luokan C ja tietyissä tapauksissa akustisen luokan B vaatimukset

• • 20

Askeläänitason arvossa pyritään mahdollisimman alhaiseen lukuun. Ilmaäänitason arvossa pyritään mahdollisimman korkeaan lukuun.


Asuntojen akustiset luokat, standardi SFS 5907

Akustinen luokka A: Vastaa akustiikaltaan erittäin hyvää rakentamisen tasoa Akustinen luokka B:

Vastaa akustiikaltaan hyvää rakentamisen tasoa

Akustinen luokka C: Vastaa akustiikaltaan rakentamisen vähimmäistasoa ja rakentamismääräyskokoelmassa määriteltyä tasoa niiltä osin kun rakennusmääräyskokoelmassa on määräyksiä (C1-1998)

Huomautus: Tämän standardin akustiikkaluokkien toimintovaatimukset on määritetty pitkän käytännönkokemuksen perusteella, jotka on hankittu asuinympäristöstä. On kuitenkin huomattava, että käytännöllisistä ja taloudellisista syistä johtuen rakennusten rakenteita ei voida mitoittaa kokonaan niin, että läheisistä tiloista ei kantautuisi mitään toiminnoista syntyviä korvalle kuuluvia ääniä. Myös korkeampien akustiikkaluokkien vaatimukset täyttävissä rakennuksissa voi esiintyä korvalle kuuluvia ääniä esimerkiksi hyppyjen tai holviin osuvien iskujen seurauksena.

Huoneääni: Huoneääntä on käsitelty standardissa EN 16205 ja sitä kutsutaan myös joissakin tapauksissa ”askelääneksi samassa huoneessa”. Huoneäänen tasolle ei ole vaatimuksia tai varsinaista standardia. Huoneääntä tulisi kuitenkin vaimentaa tiloissa, joissa oleskelee useita ihmisiä pidempään kuin tilapäisesti. Huoneäänen tasoon vaikuttaa olennaisesti käytetty lattianpäällystemateriaali. Lisätietoa suunnittelua varten saat Granabilta.

Edellytykset

Granab-lattiajärjestelmän voi rakentaa yhdessä pintalattian kanssa vastaamaa eri akustisia luokkia SFS 5907 mukaan.

Granabin lattiajärjestelmä perustuu elämättömiin sinkittyihin teräsjuoksuihin ja tehokkaaseen värinänvaimennukseen. Lattiajärjestelmä kiinnitetään holviin ja säädetään haluttuun korkeuteen. Sen päälle liimataan, ruuvataan tai asennetaan uivaksi haluttu pintalattia lastulevystä ja parketista. Ontelolaattaelementit tai valettu holvi eivät tarvitse tasausvalua, kun niiden kanssa käytetään Granab-järjestelmää. Siten rakennusaika lyhenee, rakenteiden kosteus vähenee ja joustavuus lisääntyy Tavoiteakustiikkaluokan saavuttamiseksi sekä vaaka- että pystytasossa rakennuksissa, joissa käytetään Granab- lattiajärjestelmää edellytetään: • että käytettyjen holvi- ja seinärakenteiden ominaisuudet mahdollistavat halutun akustiikkaluokan saavuttamisen. Se voidaan tarkastaa laskemalla raakapalkiston ja seinien ääneneristys standardin EN 12354 mukaan tai mittaamalla ääneneristys tuotantovaiheessa. Mittaus tehdään ennen lattiajärjestelmän asentamista ja mittauksen Ilmaääneneristyksen aikana käytetään tilapäisiä toimenpiteitä ilmaäänivuotojen estämiseksi määritelmä: mittaushuoneiden välillä. Rajoittavien rakenteiden kyky vähentää ääntä, joka • että Granab-lattiajärjestelmän asentaa valtuutettu asentaja ja asennus tehdään kohdistuu rakenteeseen Granabin asennusohjeiden ja asennuksen tarkastuslistojen mukaan. ilman välityksellä. • että Granab-järjestelmä lattiapinnoitteineen pääsee liikkumaan vapaasti eikä sillä ole kontaktipisteitä runkoon esimerkiksi liitäntöjen ja läpivientien kohdalla. Askeläänitason määritelmä: • että äänivuodot saumojen ja lattian ja seinien läpivientien kautta estetään. Holviin iskevän standardi• että sivuttaissiirtymät liitosrakenteiden kautta – ulkoseinät, holvin alapuoli jne. – estetään. soidun askeläänilaitteen synnyttävä äänipainetaso • että asuntojen välillä ei esiinny ylikuulumista ilmastointikanavien kautta. viereisessä tilassa. • lisätietoja Granabin Yleisissä toimitus- ja myyntiehdoissa. Tavoiteakustiikkaluokan saavuttaminen valmiissa rakenteessa sekä pystytasossa (kerrosten välillä) että vaakatasossa (samassa kerroksessa) edellyttää, että rakenteen kaikki osat toimivat oikealla tavalla. Suunniteltu rakenne (rakennusasiakirjat) tulee antaa äänikonsultin tarkastettavaksi. Rakennusvaiheessa toteutus on tarkastettava Granabin tarkastuslistojen mukaan.

21


Askeläänenvaimennus laboratoriossa SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut on testannut Granabin lattiajärjestelmän 16 cm:n betonisen viiteholvin päällä ruotsalaisen ja kansainvälisen standardin EN ISO 140 mukaan. Askeläänitestaukset tehtiin lumppupaperista valmistetun aluskatteen päälle uivasti asennetulla 15 mm parkettilattialla, jonka alla oli 22 mm lattalastulevy. Lastulevy oli liimattu ja ruuvattu kiinni Granabin 7000-järjestelmän teräsjuoksuihin, joissa oli vihreät SYLODYN®- vaimennustyynyt sekä säätöruuvit betoniholvin päällä. Vertailemalla edellä mainitusta lattiarakenteesta mitattuja askeläänitasoja niihin tasoihin, joita saadaan laboratorion pinnoittamattoman betoniholvin mittauksista, voidaan osoittaa Granab- järjestelmän äänieristyksen parannusarvot ( ), jotka on laskettu kolmasosaoktaavikaistalla EN ISO 140-8:n mukaan.

Järjestelmä 3000

Järjestelmä 7000

Laboratoriotuloksissa saavutettuja parannusarvoja voidaan käyttää askeläänitason laskemiseen standardin EN 12354-2 mukaisesti myös rakennuksissa, joissa on toisentyyppiset holvit. Granab-järjestelmän ja eri betoniholvien arvot löytyvät SONarchitect® ja BASTIAN®laskentaohjelmien tietokannoista. Ohjelmat ottavat huomioon pintaalojen ja huonetilavuuksien, sekä asuntoon liittyvien rakennusosien vaikutukset huoneiden välisen askel- ja ilmaäänieristyksen laskennassa. Ohjelmat tarjoavat sekä yksinkertaisen, että kustannustehokkaan vaihtoehdon rakennuksen äänieristyksen mitoitukseen. Laskentatuloksia ja monia käytännön mittauksia on verrattu keskenään ja niiden tulokset ovat olleet keskimäärin samanlaiset. Granab suosittelee, että valmiiden rakennusten äänieristysvaatimusten täyttymiseksi mitoitukseen lasketaan1 dB:n marginaali. 22


Askeläänenvaimennus laboratoriossa Granab-järjestelmä eristää ääntä betonilattioiden yhteydessä erittäin tehokkaasti. Sen painotettu askelääneneristysarvo on EN ISO 140-8 mukaan 29dB. Normaalisti käytetyillä lattiapinnoitteilla, kuten matoilla ja uivalla parketilla aluskatteen päällä, vastaava arvo on Lw17dB.

Granab-lattiajärjestelmällä

29dB

23


Askel- ja ilmaäänitason alentaminen pystysuunnassa Järjestelmä 3000 Ääneneristysmittaukset Granab-lattiajärjestelmä HD/F 270 mm -holvin päällä. Hyväksytyt ääneneristysmittaukset standardien: EN ISO 140 osat 4 ja 7 mukaan, suorittaja Ingemansson Technology AB

Rakenne Granab-lattiajärjestelmä asennettuna HD/F 270 mm -holvin päälle, lisäksi 22 mm lattialastulevy ja matto

65 270

Mittaustulokset Askelääni: L’n,w + Ci,50-2500 46 dB Ilmaääni: R’w+C50-3150 65 dB Rakenne Granab-lattiajärjestelmä asennettuna HD/F 270 mm -holvin päälle, lisäksi 22 mm lattialastulevy ja 15 mm parketti

65 270

Mittaustulokset Askelääni: L’n,w + Ci,50-2500 43 dB Ilmaääni: R’w+C50-3150 65 dB

Järjestelmä 3000 ilmaääni Referenskurva 0-mätning. B1-A1 Vertikalt System 3000 B1-A1 Vertikal

24

R’w+C50-3150=58 dB R’w+C50-3150=59 dB R’w+C50-3150=67 dB R’w+C50-3150=65 dB

Järjestelmä 3000 askelääni Referenskurva 0-mätning. B1-A1 Vertikalt L’n,w + Ci,50-2500=84 dB System 3000 B1-A1 Vertikal L’n,w + Ci,50-2500=84 dB L’n,w + Ci,50-2500=46 dB L’n,w + Ci,50-2500=46 dB


Askel- ja ilmaäänitason alentaminen pystysuunnassa Järjestelmä 3000 Ääneneristysmittaukset Granab-lattiajärjestelmä asennettuna HD/F 185 mm -holvin päälle. Hyväksytyt ääneneristysmittaukset standardin EN ISO 140 osat 4 ja 7 mukaan, suorittaja KM Akustikbyrån.

Rakenne Granab-lattiajärjestelmä asennettuna HD/F 185 mm -holvin pääl päälle, lisäksi 22 mm lattialastulevy ja matto

70 185

Mittaustulokset Askelääni: L’n,w + Ci,50-2500 51 dB Ilmaääni: R’w+C50-3150 58 dB Rakenne Granab-lattiajärjestelmä asennettuna HD/F 185 mm -holvin päälle, lisäksi 22 mm lattialastulevy ja 15 mm parketti

70 185

Mittaustulokset Askelääni: L’n,w + Ci,50-2500 48 dB Ilmaääni: R’w+C50-3150 59 dB

Järjestelmä 3000 ilmaääni Referenskurva 0-mätning. Vertikalt System 3000 Vertikal

R’w+C50-3150=57 dB R’w+C50-3150=55 dB R’w+C50-3150=62 dB R’w+C50-3150=58 dB

Järjestelmä 3000 askelääni Referenskurva 0-mätning. Vertikalt System 3000 Vertikal

L’n,w + Ci,50-2500=80 dB L’n,w + Ci,50-2500=67 dB L’n,w + Ci,50-2500=49 dB L’n,w + Ci,50-2500=51 dB

25


Askel- ja ilmaäänitason alentaminen pystysuunnassa Järjestelmä 3000 Ääneneristysmittaukset Granab-lattiajärjestelmä asennettuna HD/F 185 mm -holvin päälle. Hyväksytyt ääneneristysmittaukset standardin EN ISO 140 osat 4 ja 7 mukaan, suorittaja J&W Akustikbyrån. Rakenne Granab-lattiajärjestelmä asennettuna HD/F 185 mm -holvin päälle, lisäksi 22 mm lattialastulevy.

150

Mittaustulokset Askelääni: L’n,w + Ci,50-2500 47 dB Ilmaääni: R’w+C50-3150 61 dB

185

Rakenne Granab-lattiajärjestelmä asennettuna HD/F 185 mm -holvin päälle, lisäksi 22 mm lattialastulevy ja 15 mm parketti.

150

Mittaustulokset Askelääni: L’n,w + Ci,50-2500 46 dB Ilmaääni: R’w+C50-3150 63 dB

185

Järjestelmä 3000 ilmaääni Referenskurva System 3000 Vertikal

26

R’w+C50-3150=64 dB R’w+C50-3150=61 dB

Järjestelmä 3000 askelääni Referenskurva System 3000 Vertikal

L’n,w + Ci,50-2500=42 dB L’n,w + Ci,50-2500=47 dB


Askel- ja ilmaäänitason alentaminen pystysuunnassa Järjestelmä 7000 Ääneneristysmittaukset Granab-lattiajärjestelmä asennettuna HD/F 270 mm -holvin päälle. Hyväksytyt ääneneristysmittaukset standardin EN ISO 140 osat 4 ja 7 mukaan, suorittaja KM Akustikbyrån.

Rakenne Granab-lattiajärjestelmä asennettuna HD/F 270 mm -holvin päälle, lisäksi 22 mm lattialastulevy ja matto

150

Mittaustulokset Askelääni: LL’n,w + Ci,50-2500 50 dB Ilmaääni: R’w+C50-3150 59 dB

270

Rakenne Granab-lattiajärjestelmä asennettuna HD/F 270 mm -holvin päälle, lisäksi 22 mm lattialastulevy ja 15 mm parketti.

150

Mittaustulokset Askelääni: L’n,w + Ci,50-2500 48 dB Ilmaääni: R’w+C50-3150 61 dB

270

Järjestelmä 7000 ilmaääni Referenskurva System 7000 Vertikal

Järjestelmä 7000 askelääni Referenskurva System 7000 Vertikal L’n,w + Ci,50-2500=47 dB L’n,w + Ci,50-2500=50 dB

R’w+C50-3150=62 dB R’w+C50-3150=59 dB

90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 50

63 125 250 500 1000 2000 4000 80 160 315 630 1250 2500 100 200 400 800 1600 3150

27


Toimistot ja julkiset tilat Askel- ja ilmaääneneristys Moniin toimistoprojekteihin valitaan Granab-lattiajärjestelmä. Putkien ja johtojen asennus kätevästi holvin/onteloelementin ja pintalattian väliin merkitsee suuria etuja. Lisäksi Granab-järjestelmä luo hyvän ääniympäristön. Granab-järjestelmä täyttää erittäin suurella marginaalilla toimistojen akustisia vaatimuksia koskevan standardin SFS 5907 vaatimukset.

Miellyttävä ja työympäristöä parantava lattiarakenne Hyvään työympäristöön kuuluu tärkeänä osana se, että lattiat eivät ole liian kovia tai jäykkiä, sillä se voi johtaa kipuiluun hartioissa, selässä ja jaloissa. Granab-järjestelmässä on iskunvaimennusjärjestelmä, jonka ansiosta lattiat tuntuvat miellyttäviltä. Toimistojen ääniluokat, standardi SFS 5907 Äänieristys, standardi SFS 5907. Alin kokonaisilmaääniäänieristys tilojen välillä, R’w(dB). Tilan tyyppi

Akustinen luokka B

Akustinen luokka C

Toimistotilasta toiseen Toimistotilasta käytävään Neuvottelu-/kokoustilasta toiseen Neuvottelu/kokoustilasta käytävään

40 30 44 40

35 25 40 35

Askeläänitaso, standardi SFS 5907 Korkein askeläänitaso eri tilojen välillä, L nw (dB). Tilan tyyppi

Akustinen luokka B

Akustinen luokka C

Toimistotilat, neuvottelutilat, kokoustilat, taukotilat. Käytävistä Muista tiloista

58 63

63 63

28

Rakenne Granab-lattiajärjestelmä 7000 ja 22 mm lastulevy + 15 mm parketti. Kevyt väliseinä asennettuna yhtenäisen Granabjärjestelmän päälle. Mittaustulokset Askelääni: L’n,w + Ci,50-2500 59 dB lmaääni: R’w+C50-3150 56 dB


Toimistot ja julkiset tilat KONTOR

Esimerkki – Suunnittelu Sähkö, tietoliikenne, puhelin – Toimistot

GRANAB GOLVREGE LSYS SYSTEMBES KRIVNING EL

TEM

GRANAB AB

Järjestelmäkuvaus – Sähkö. Granab-lattiajärjestelmään mahdollistaa sähkö-, puhelin-, tietoliikenne- ja muiden vastaavien verkostojen asennuksen. Yli 1000-2000 m2:n suuruiset kiinteistöt jaetaan jakelualueiksi.

Uppdragsnumm er

203939

Datum

2000-02-15

Rev. datum Uppr‰ttad av Granskad av

Jorkby, Ingema r

UNDERSKRIF

Rullagergatan 6, 415 26

SIGN. SIGN.

Godk‰nd av

T

KM ELTEKN IK AB

Gˆteborg

∑ ORG.NR 556096-1947

Tel: 031-727 STYRELSENS

www.km.s e

25 00 ∑ Fax: 031-727

SƒTE: SOLNA

25 01

C:\Mina dokument\KON TOR\Systbesk.d oc

Tilat – Keskusyksiköt. Jakelualueelle asennetaan kiinteä yksikkö (nk. ”saareke” wc- asennuksineen), jonne sähkön, puhelimen ja tietoliikenteen, palohälyttimien jne. keskusyksiköt sijoitetaan. Kanavointi – Johtokaistat. Johtoverkot kerätään keskusyksiköistä lattian alle primäärikais- taksi ja johdetaan siitä edelleen jakoalueelle. Lattiaan asennetaan luukut kaistan päälle. Primäärikaistasta johdot johdetaan asennusputkissa käyttölaitteiden (ottoliitäntöjen) luo. Granab-lattiajärjestelmä voidaan myös maadoittaa.

Granab-lattiajärjestelmä asennettuna kohteeseen Kv. Stallet, Tukholma Peruskorjaus toimistoiksi ja julkisiksi tiloiksi

29


Granabin ilmastoidut lattiat Epävarmoissa tilanteissa, tai jos riski merkittävistä kosteuspitoisuuksista tai päästöistä perustuksissa tai holvissa on olemassa, valmiin lattian alle jäävä ilmarako tulee ilmastoida mekaanisesti. Lisäksi välijuoksujen päälle asennetaan kosteussulku. Granab-järjestelmän korkeutta voidaan vakiona säätää välillä 30-420 mm, jolloin välijuoksujen alle saadaan vapaa ilmankierto. Lattian alla oleva tila muodostaa erillisen ”tilayksikön” (tiivis laatikko), joka ilmastoidaan erikseen tai tietyissä tapauksissa yhdessä muun ilmastoinnin kanssa.

Lisätietoja saat tilaamalla ilmastointiesitteemme.

Kosteussulku 3000-järjestelmän välijuoksujen päällä.

Kosteussulku 7000-järjestelmän välijuoksujen päällä. Granab voi pyydettäessä tehdä ilmastointisuunnitelman, joka käsittää myös toiminta-, käyttö- ja kunnossapito-ohjeet. Ilmastointiasennuksen tekee paikallinen LVI-asentaja tai rakennusurakoitsija.

30


Granabin ilmastoitujen lattioiden periaate Granabin ilmastoitujen lattioiden periaate Erillinen mekaaninen ilmastointi ”tilayksikköön” lattian alle tehdään poistoilmapuhaltimella, jolla imetään ilmaa tilayksiköstä rei’itettyjen ilmakanavien kautta. Korvausilmana käytetään huoneen ilmaa, joka virtaa lattian alle tilayksikköön suodattimella varustetun venttiilin sekä rei’itetyn putkiston kautta. Poistoilma puhalletaan suoraan ulos tai liitetään ilmastoinnin poistojärjestelmään. Joka vuosi monissa koulu- ja päiväkotirakennuksissa sekä omakoti- ja rivitaloissa havaitaan kosteusvahinkoja tai kosteuspitoisuuden kohoamista kellareissa tai perustuksissa.

Tarkastuksen ja mahdollisen rungon kuivattamisen sekä eristystoimenpiteiden lisäksi suoraan kellarin lattian päälle asennetut koolaukset tai muovimatot on poistettava ja betonilattia on kuivattava. Älä sulje kosteutta rakennuksen sisään! Kellarissa ja perustuksissa oleva kosteus on poistettava tuuletuksella, sitä ei saa sulkea lattiarakenteen sisään. Granab-järjestelmässä sinkityt välijuoksut ja muut kokonaan epäorgaanisista materiaaleista valmistetut komponentit nostetaan betonilattiasta halutulle korkeudelle. Näin saadaan syntymään tila betonilattian ja pintalattian väliin, josta ilma vaihtuu koko ajan. Kosteus siirtyy tuuletuksen mukana pois ja homeitiöiden synty estyy. Granab-järjestelmän äänenvaimennuselementit tekevät lattiasta miellyttävän ja eristävät äänen tehokkaasti.

Estä kosteuden, homeen ja heikkolaatuisen sisäilman syntyminen – asenna tuulettuva Granab-lattiajärjestelmä

31


Lattialämmitys Granab-järjestelmässä Monissa asuntoprojekteissa Granab-järjestelmän yhteyteen asennetaan lattialämmitys. Granab-järjestelmän teräksiset välijuoksut ovat elämättömiä, eikä lämpötilanvaihtelu vaikuta niihin. Tästä on paljon hyötyä, koska siten vältetään myöhemmät ongelmat lattiarakenteessa. Useimmat markkinoilla olevat lattialämmitysjärjestelmät sopivat hyvin Granabin 3000- ja 7000-järjestelmien kanssa.

Vesikiertoista lattialämmitystä käytettäessä Granabin 3000- ja 7000-järjestelmissä on kaksi pääjärjestelmävaihtoehtoa: Lattialämmitys uritetussa 22 mm lattialastulevyssä

Uritettu 22 mm lattialastulevy liimataan kiinni Granab-välijuoksuihin. Uriin asennetaan lattialämmityslevyt, jotka jakavat lämmön putkista lattiaan. Sen jälkeen lattialämmitysputki painetaan kiinni lämmönjakolevyyn. Lattiapinnoite. 22 mm lastulevy ja matto tai 15 mm parketti. Vaihtoehtoisesti lattiakipsilevy ja keraaminen laatta. Tärkeää on, että lattiapäällystevalmistajan asennusohjeita noudatetaan tarkasti.

Lisätietoja saat tilaamalla lattialämmitysesitteemme.

Lattialämmitys lattialämpökaseteissa.

Lämpöputket asennettuna lattialämpökasettiin. Kasetti asennetaan lattiajärjestelmän pituussuuntaan ja sijoitetaan välijuoksujen väliin asennettavien kasettikannattimien varaan (järjestelmä 7000). Välijuoksujen k/k etäisyys on 600 mm. Lattiapinnoite 22 mm lastulevy ja matto tai 15 mm parketti. Vaihtoehtoisesti lattiakipsilevy ja keraaminen laatta. On tärkeää, että valmistajan asennusohjeita noudatetaan tarkasti.

32


Upotetut konvektorit

Monissa asuntoprojekteissa halutaan käyttää upotettuja konvektoreita. Jos rakennuksessa on esimerkiksi lattiasta kattoon ulottuva lasijulkisivu, viileyden estämisen lisäksi lämmitys halutaan ratkaista siististi ilman näkyviä lämpöpattereita. Näihin tapauksiin Granabin lattiajärjestelmä soveltuu erinomaisesti, sillä sen avulla voidaan hyödyntää holvin ja pintalattian väliin jäävä tila.

Projektiesimerkkejä, lattialämmitys/upotetut konvektorit

Projekti: Kv. Klabben, 6000 m2, Tukholma Tilaaja: Folkhem AB

Projekti: Sickla Udde, 5000 m2, Tukholma. Tilaaja: NCC AB/Familjebostäder

33


Granab-järjestelmä asuinkerrosten lisärakentamisessa Granab-lattiajärjestelmää käytetään paljon projekteissa, joissa pyritään alhaiseen rakennepainoon ja tehokkaaseen askel- ja ilmaäänenvaimennukseen. Granab-järjestelmä: Alhainen paino, noin 5 kg/m2 verrattuna esimerkiksi vastaavaan 10 cm:n perinteiseen valuun, joka on noin 240 kg/m2.

Projekti: Tilaaja:

Gånglåten, 6000 m2, Göteborg PEAB AB/Bostads AB Poseidon, Göteborg

Granab-järjestelmä ullakkokerrosten muuntamisessa asuinkäyttöön

Projekti:

Ullakkokerros, 500 m2, Tukholma.

Granab-järjestelmä puulattian päällä Granab-lattiajärjestelmä voidaan tietenkin asentaa myös puulattian päälle. Kiinnittiminä käytetään puuruuveja betoniankkureiden sijasta. Lisätietoja saat Granabilta.

34


Asennustyökalut, Granab-lattiajärjestelmät 3000 ja 7000

Lyöntirauta betoniankkurin upotukseen esiporatuissa rei'issä

Säätörauta/avain välijuoksujen korkeudensäätöön. Käytetään ruuvinvääntimellä. Lyhyt malli: Tuotenro 8100. Pitkä malli: Tuotenro 8200.

Poranterä säätöruuvien upottamiseen välijuoksuihin. Tuotenro 8600.

Lyöntirauta loppukiinnitykseen

Lyöntirauta betoniankkurin asennukseen. (Toimitukseen sisältyy 1 kpl kumpaakin). Tuotenro 850 A. Pituus 250 mm. Tuotenro 850 B. Pituus 500 mm. Tuotenro 850 C. Pituus 1000 mm.

Säätörauta/avain välijuoksujen korkeudensäätöön käsin. Lyhyt malli: Tuotenro 8300. Pitkä malli: Tuotenro 8400.

Betoniporanterä betoniankkurille. Tuotenro 8700. 250 mm lyhyt. Tuotenro 8800. 460 mm pitkä.

Asennusputki betoniankkurille. Tuotenro 8900.

Lisätietoja saat tilaamalla Granabin asennusohjeet ja -DVDlevyn.

Lisätarvikkeet Välimitta

Tuotenro 9300 9400 9500 9600

Kuvaus. Välimitta 300 mm. Välimitta 400 mm. Välimitta 500 mm. Välimitta 600 mm.

Automaattiruuvinväännin Lattialastulevyruuvi

Eristekannatin, järjestelmä 7000 För isoleringstjocklek A 20

HILTI-ruuvinväännin, kierrosnopeus 4000. Lattialastulevyruuveille.

Porakärkinen lattialastulevyruuvi.

70

Eristepaksuus A mm: 40, 80, 120 tai sopimuksen mukaan. Tuotenumero: 7040, 7080, 7120

35


Materiaalierittely, Granab-lattiajärjestelmä 3000

Tukipala, jossa vaimennustyyny, säätöruuvi ja betoniankkuri. Tuotenro 3001

Välijuoksu. Tuotenro 3010.

Materiaalierittely, Granab-lattiajärjestelmä 7000

Säätöruuvien vakiopituudet: 40, 65, 125, 150, 250 ja 400 mm. Erikoispituudet mahdollisia. Tukipala, jossa vaimennustyyny, säätöruuvi ja betoniankkuri. Tuotenro 7001

Granab-lattiajärjestelmä, projekti Örebron yliopisto

36

Välijuoksu. Tuotenro 7010.


Asennusesimerkkejä Korkea asennus Granabin 7000-järjestelmän korkeutta voidaan normaalisti säätää 420 mm:iin asti. Korkeus voidaan tarvittaessa nostaa jopa noin 1000 mm:iin asentamalla Granab-välijuoksujen päälle masoniittipalkki. Masoniittipalkkeja on saatavana eri korkeuksina ja pituuksina. Masoniittipalkki kiinnitetään Granabvälijuoksuun itseporautuvilla ruuveilla. HUOM! Kiinnitysruuvit eivät saa osua säätöruuveihin/tukipaloihin.

Lisätietoja saat tilaamalla Granabin asennusohjeet ja -DVDlevyn.

Muovikalvo HUOM! Muovikalvo asennetaan aina välijuoksujen päälle – ei suoraan betoniperustukselle. Uivan parketin asennus. Granab-järjestelmä on valmistettu kokonaan epäorgaanisesta materiaalista, eikä kostea ympäristö vaikuta siihen. Välijuoksujen päälle asennettavan muovikalvon avulla saavutetaan tehokas ja pitkäaikainen kosteussuoja pintalattiakerrokselle.

Oviaukot

Uivan 22 mm lastulevyn asentaminen.

Järjestelmä 3000

Järjestelmä 3000. Välijuoksun siipien päälle sijoitetaan lauta, jonka päälle asennetaan myöhemmin kynnys tai peitelista (HUOM! Ei lastulevyä).

Järjestelmä 7000. Välijuoksu asennetaan keskelle oviaukkoa niin, että välijuoksu lisälautoineen tulee samalle korkeudelle kuin muut välijuoksut. Lauta ruuvataan ja liimataan välijuoksuun kiinni. Lautaa käytetään myöhemmin kynnyksen tai peitelistan asennuksessa.

Järjestelmä 7000

37


Esimerkkejä asennuksista

Projekti: Gåshaga, 48000 m2, Lidingö

Projekti: Sjölyststranda, 9000 m2, Oslo

Tilaaja: Skanska AB

Tilaaja: Veidekke ASA

Projekti: Sickla Udde, 45000 m2, Tukholma. Tilaaja: Skanska AB

38

Projekti: Lillåudden, 12000 m2, Västerås

Projekti: Hamar Bryggeri, 12000 m2, Hamar

Tilaaja: PEAB AB/Mimer AB

Tilaaja: Backe-Gruppen AS

Projekti: Kv. Mältplåten, 6000 m2, Tukholma

Projekti: Sentrumgården, Bodö, 14000 m2

Tilaaja: Skanska AB

Tilaaja: Barlindhaug AS/Skanska AS


Esimerkkejä asennuksista Projekti: Kv. Hjässan, 9000 m2, Halmstad Tilaaja: NCC AB/Anjo Bygg AB

Projekti: Kv. Amnetisten, 9000 m2, Solna Tilaaja: Skanska AB

Projekti: Sannegårdshamnen, 13500 m2, Göteborg

Projekti: Kv. Tastagate, 3000 m2, Stavanger

Tilaaja: JM AB

Tilaaja: Skanska AS

Projekti: Hotell Haga, 4500 m2, Tukholma Tilaaja: PEAB AB

Projekti: Norconsult, 3100 m2, Sandvika

Projekti: Kv. Kajkanten, 7200 m2, Göteborg

Tilaaja: AF Skandinavia AS

Tilaaja: JM AB

Lisää projekteja löytyy Granabin referenssikohdelistalta.

39


Painotalo: Rydins Tryckeri AB

Valmistaja: Bygg- och Miljöteknik Granab AB P.O.Box 172 S-447 24 Vårgårda Sweden puh. +46 (0) 322-66 76 50 epost@granab.se www.granab.se

Originaali: blomill.se

Yrittäjäntie 16 70150 Kuopio puh. 040 8439 206 info@boandren.fi www.boandren.fi

Painos 7.10.2008

Maahantuoja:

Bo Andrén Finland Oy

Granabcatalog fi13  

GRANAB- LATTIAJÄRJESTELMÄT

Granabcatalog fi13  

GRANAB- LATTIAJÄRJESTELMÄT

Advertisement