Issuu on Google+

39 08

Blogorolin Hot’a’lot Wazap?

1

Tema tedna: Če je seks odgovor – kaj je vprašanje?

Intervju: DJ Umek Filmorola

www.blogorola.com

Foto tedna: Brez omejitev! Bizarna scena & Hororskop Lajfstajl: Lastnina in tašče

Če je seks odgovor – kaj je vprašanje?


brezplaÄ?na objava

brezplaÄ?na objava

2


:: blogoro l a 39| 08 :: 4. s e pte m b e r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :: UVO DNIK :: 3

Slovenija, svetilnik afer Pa jo imamo! Ob vseh malenkostnih afericah, ki, resnici na ljubo, iz nas niso spravile več kot nekaj mlačnih nasmeškov zaradi njihovih bizarnosti, smo se končno spet zarisali na zemljevid tazaresnih držav, s tazaresnimi aferami. Z besedami Tonyja Blaira bi lahko dejali: “Morda nismo največji, imamo pa lahko največje afere.” Ja, mogoče res nimamo Nokie, lahko pa vsaj osramotimo celo Finsko.

Soizdajatelja: ČZP Večer d.d. in Hotalot d.o.o. Direktor projekta: Marko Vrtovec Odgovorni urednik: Gregor Fras

Brez prevelikega patriotizma lahko za Slovenijo rečemo, da če kaj zna, potem zna preprodajati orožje. To je preprosto naša konkurenčna prednost, to je naša dodana vrednost, to je naš CV, portfolio in dolga leta izkušenj. Dejansko nismo eksperti za Balkan, kot je dolga leta verjel slovenski zunanjepolitični egotrip, ampak smo eksperti za dilanje orožja. Če bi bili takšni eksperti za Balkan, kot za dilanje orožja, bi mi pisali memote Američanom glede priznanja Kosova, ne pa oni nam.

Izvršni urednik: Simon Ručigaj Urednica fotografije: Marta Lamovšek Tehnično uredništvo: Matija Rijavec Jure Kajzer

Z dilanjem orožja imamo bogato zgodovino. Neuradni viri pravijo, da so revolver, s katerim je Gavrilo Princip zmaknil princa Ferdinanda v Sarajevu in zakuhal prvo svetovno vojno, pravzaprav prešvercali iz Slovenije. Med vojno za Slovenijo smo – vsem mednarodnim embargom navkljub – v spektakularnih smetarskih akcijah veselo švercali orožje iz Avstrije, področje delovanja pa smo kasneje še razširili na Hrvaško in Bosno, ki se je z našim orožjem pogumno uprla okupatorju.

Ilustracija: Natan Oblikovna zasnova: Studio Designis Prelom: Jan Jereb, Kultura d.o.o. Uredništvo: Kladezna 12, 1000 Ljubljana T.: +386 (0)1 42 65 073 urednistvo@blogorola.com www.blogorola.com Naročnina: narocnina@blogorola.com Oglasno trženje: Ervin Strnišnik T: +386 (0)40 666 645 E: oglasi@blogorola.com Tisk: Leykam tiskarna, d.o.o., Hoče

Vse kaže, da je Michael Moore nekaj let prepozno slišal za Slovenijo. Eno je, če vključiš neko banana Slovenijo v svoj dokumentarec o kritiki ameriškega zdravstva, drugo pa je, če se v iskanju “duše streljačin” odpraviš na balkanski Bowling. Verjetno bi dobil vsaj malce bolj

Zdi se, da je čas za sodobni remake pripovedi o Martinu Krpanu. V vlogi narodnega heroja, ki zmeraj znova osramoti cesarsko Avstro-Ogrsko, bi se po mojem prav lepo znašel Janez Janša, minister Gregor lahko kar ostane minister Gregor, tehle Fincev je pa tudi ravno dovolj za enega poštenega blont Brdavsa, ki so vredni Krpanove gorjače. Najbolj smešno pri vsem skupaj je, da obrambni minister Karel Erjavec še zmeraj duhoviči nebuloze, medtem ko je Finska že zdavnaj zaprla ključne kadre pri Patrii. Na misel mu ne pride niti, da bi od Patrije zahteval vsaj za 20 miljonov evrov nižji račun, kolikor naj bi znašale podkupnine, s povsem logičnim argumentom, da slovenski davkoplačevalci tega pač ne nameravajo plačevati. Ironično je, da se v tej vsoti skriva tudi tistih tisoč evrov za upokojence. A spet – zakaj bi imeli več majhnih upokojencev, če pa imamo lahko enega največjega?! Gregor Fras, odgovorni urednik

: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : ::::::::::::::::::::

GO TO ↓

blogorola 39.8

naslednja stran >>

10

Intervju: DJ Umek

14

Tema tedna: Kaj je vprašanje, če je seks odgovor?

Za tiste, ki živite pod kamnom – Uroš Umek je starosta med DJ-ji in eden pionirjev slovenske elektronske glasbe. Dvometraš z jeklenimi jajci, saj nima veliko kolegov iz foha, ki bi upali narediti salto mortale in spremeniti svoj zvok do te mere, da so se na forumih veverice začele zgražati in delati cel halo (...)

Predsednik vlade je za eno od izjav citiral kar ameriškega zmedenoromantičnega režiserja Woodyja Allena: “Ne poznam vprašanja, vendar vem, da je seks definitivno odgovor nanj.” Nas zanima, kaj vi menite – na kaj je seks odgovor? ... (...)

Naklada: 50.000 izvodov. Gostovanje: Domenca d.o.o. Prispevki v tiskani izdaji Blogorole niso lektorirani in ne izražajo mnenja ali stališč izdajateljev ali uredništva Blogorole. Več o pogojih uporabe in sodelovanju si lahko preberete na www.blogorola.com.

prepričljiv odgovor kot molk ostarelega hollywoodskega igralca, ki je v senilnosti že itak pomešal svoje kavbojske vloge in realno življenje.

22

Fotorola: Brez omejitev!

“Drage Blogorolovke in Blogorolovci! V rubriki Foto tedna objavljamo najbolj kreativne, vroče, izvirne in vsebinsko polne fotografije, ki ste jih posneli.” (...)


4 :: WA ZAP :::::::::::::::::: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 3 9 |0 8 : : 4 . s e p tember 2008 ::

oritev bara Pri Zelenem Zajcu - otv tem /ak myspace.com Metka L.

05/09

PETEK

05/09

PETEK

05/09

PETEK

05/09

PETEK

→ Klub SubSub, Celovška 25 (LJ)

→ Cvetličarna Mediapark (LJ) → ob 22h

→ Mostovna, NOVA GORICA → ob 22h

→ Cankarjev dom (LJ) → ob 20h

Fidgital – Live! Neobičajno, a sila zanimivo predelovanje hip-hop klasik in uspešnic drugih glasbenih zvrsti z angleškim duom Fidgital, ki ga sestavljata klasično izobraženi violinist DFace in finalist britanskega DJ tekmovanja DMC, BuckWilde. Oder bosta ogrela najboljša slovenska beatboxerja Murat in Zhiga!

Free Friday Night House klasika z Marshallom Jeffersonom in DJ Dekkyjem. Oldies goldies kljubujejo času, prostoru in trendom. Kdo drug bi bolje vedel, kaj je stari dobri house, kot nekdo, ki prihaja iz Chicaga, njegove zibelke.

G'N'R & RHCP Tribute Nastopali

Funtango Funtango poskuša ustvariti južno, temperamentno, brezkompromisno vzdušje, katerega uravnoveša z mistično, klasično nežnostjo. Koncerti Funtanga so tako polni čutne strasti in energije!

bodo člani projekta Real Tribute in sicer Guns N' Roses Real Tribute in Red Hot Chili Peppers Real Tribute. O sami pristnosti in kvaliteti izvedbe je škoda izgubljati besede, zato raje obiščite njihove spletne strani na www.realtribute.org ter www. ticktock.it.


:: bl ogorola 39| 08 :: 4. se p te m b e r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : :: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :::::: WAZAP :: 5

Sodeluj tudi ti!

Žur z razlogom z dj Um ekom Miha Rekar mr-foto.net

rijo Pošlji nam se ogodka d iz ij fotograf aj in nam pomag briko ru i at rj soustva tografije fo Wazap. Pošlji osti na jiv čl lo v visoki naslov rola.com. wazap@blogo

ub Oldies Goldies @Subs me) Fra (Nu vec tije Luka Ma subsub.si

06/09

SOBOTA

→ Cvetličarna Mediapark (LJ) → ob 20h

06/09

SOBOTA

→ GLOW (Portorož) → ob 22h

Največji zmenek na slepo v Disco Fever Saturday Night S-LOVE-niji Ne čakaj na maj, spo- Najboljši sobotni večer v Portorožu! znavaj že zdaj! Bi spoznali nekoga? Dobrodošli na Največjem zmenku na slepo v S-LOVE-niji v organizaciji Radia Center in Ona-On.Com. Brezplačni šampanjec za dame in velika nagradna igra! Vstopnine ni!

Koktejli, fusion food … Obljubljajo užitke!

06/09

SOBOTA

→ Ljubljanski grad (LJ) → Traja do pet., 12. sep.

Po vstopnice na Petrol Za kulturne, športne in ostale prireditve.

Električne invazije Najlepše mesto na svetu« bodo obiskali Nezemljani. Nezemljani, ki so po uspešnem pristanku v avstrijskem Grazu poleteli v smeri slovenske prestolnice, se bodo po najnovejših izračunih s svojo vesoljsko »Noetovo barko« zasidrali kar na Ljubljanskem gradu.

www.petrol.si/vstopnice


6

b l ogo ro l a 3 9 |0 8 : : 4 . s e ptember 2008 ::

POLI T IK A Jin jinovsvet.com

Soočenje na Popu Zgodba o tajkunih je v svojem bistvu zgodba o preteklosti. politično sceno. S premikom proč od te cepitvene linije v slovenski družbi si je slovenska desnica priborila zelo močno orožje za prevzem oblasti. No, v tem segmentu soočenja se je izkazalo, da Janez Janša zelo dobro obvladuje temo in si pridobiva podporo. Na opozicijski strani se je z ostrim nastopom zelo dobro izkazal Gregor Golobič, medtem ko je Pahor edini pravi bolj oster udarec uspel izvesti šele pri samem koncu. Nadaljevalo se je v istem tonu, recimo temu, prepletenosti gospodarstva in politike, zidarskega lobija, metanja denarja skozi okno za projekte, ki bi že zdavnaj morali biti končani. Dobro je, da se vse stranke načeloma strinjajo, da se kaj takšnega ne bi smelo dogajati, da torej ni vse dobro v deželi slovenski, kar kaže na to, da se niso čisto izgubili stika z realnostjo. Na žalost je korak od besed k dejanjem velikokrat zelo težek, sploh, ker so se nečednosti nadaljevale vse od osamosvojitve naprej in so torej sokrive skoraj vse stranke, razen SNS, ki je, po besedah svojega predsednika, ‘čista’, in Lipe. Tudi to bo voda na njihov mlin, saj bodo mnogi nad politiko razočarani volivci dali priložnost nekomu bolj radikalnemu, torej Jelinčiči ali Pečetu. Soočenje je nasploh minilo v znamenju gospodarstva in vsega povezanega s tem, od tajkunov do vprašanja gospodarske rasti, inflacije in revščine. Gotovo je go-

spodarstvo temeljnega pomena za državljane, mnogo bolj, kot da bi se zopet na veliko ukvarjali z vprašanjem povojnih pobojev ali vplivom cerkve na državo. Dejstvo je, da je slovenska gospodarska rast v zadnjih letih visoka in da statistika kaže, da se brezposelnost znižuje. Glede brezposelnosti so se kresala mnenja, ali gre za umetno ali za pravo zniževanje, pri gospodarski rasti pa je tako ali tako vedno veliko vprašanje, kako se ustvarjeni dobiček porazdeli. Na žalost je marsikje po svetu, pa tudi v Sloveniji tako, da od gospodarske rasti večino pobere zelo majhen sloj ljudi, medtem ko večina le dela več za le malo ali celo enako plačo kot prej, če se celo ne zgodi, da jim inflacija ne pobere še tega in realno dobivajo manj kot prej. Skupen vtis soočenja je bil ves čas enak – torej, da se je vzpostavil spopad Janez Janša proti Gregorju Golobiču in Borutu Pahorju. Janša je bil bolj suveren od tekmecev, najmanj je pokazal Pahor, ki ni mogel slediti bolj iskrivemu Golobiču, kar je pokazala tudi končna anketa. Če je to napoved bodočih spopadov, potem bo končna razli-

ka med SD in Zaresom na volitvah lahko zelo nizka, Janša pa bo zavladal na desnem polu.

Jan zelenik.net pravi Kolikor vidim, tudi zate ni bilo nič presenetljivega, jaz bi mogoče le malce izpost avil Kresalovo, ki se mi je ned vomno zdela bolj prepričlji va, kot si jo ocenil ti. Res, da se je pri imenih tajkunov ma lce zmedla, vendar je do kon ca oddaje svojo napako lep o popravila. Evo – moje vtise lah ko najdeš tukaj: http://zelen ik. net/2008/08/kdo-je-pravi/

VOLITVE 2008

Volim, voliš, volimo - Izvolite zapisati svoje mnenje o poklicanih, sočno ali blagozvočno izrazite kritične pripombe o programih in kandidatih, ki nam obljubljajo presežke, preden se odločimo, komu oziroma kateri stranki dati svoj glas. Med različnimi, predvsem izvirnimi in argumentiranimi mnenji in stališči, objavljenimi na blogih, bo v vsakodnevnih predvolilnih oddajah zajemal Val 202.

Foto: Marta Lamovšek

Predvolilno soočenje na Pop TV se je začelo s tajkuni. Vprašanje nepravičnega bogatenja je – jasno, da – izredno pomembno in na tem vprašanju si je Janez Janša v preteklih mesecih ustvaril kar nekaj podpore. Uspel se je postaviti v vlogo borca proti bogatašem – hja, skoraj v isto vlogo, v kateri bi se morali nahajati socialni demokrati. Pa se ne. Da dobro obvlada to igro, je pokazal takoj na začetku soočenja, ko je svojega najnevarnejšega tekmeca, Boruta Pahorja, uspel spraviti v škripce z vztrajanjem, da navede dvanajst imen prevzemov pod njegovo vladavino. Namesto, da bi udaril kot iz topa, je prvak socialnih demokratov mečkal in se potil. Tudi se je izredno hitro vzpostavila konfliktna linija med Janezom Janšo na eni in opozicijskimi strankami na drugi strani, kar še krepi videz, da je edina pomembna stranka na desnici SDS, medtem ko NSi stoji v senci, SLS pa je itak označena za agenta teh slavnih in neulovljivih tajkunov. Jelinčič je seveda zavzel izredno provokativno držo in se s tem odpravil na povsem svojo agresivno pot, ki utegne v svoje mreže na teh volitvah ujeti kar nekaj Slovencev. Zgodba o tajkunih je v svojem bistvu zgodba o preteklosti. Politične stranke medsebojno obračunavajo in se obtožujejo za grehe preteklosti. Dobro, tudi to je povsem legitimno, saj moramo pred volitvami vedno ocenjevati preteklo delo strank, a bilo bi dobro, če bi se, bolj kot na preteklost, osredotočili na prihodnost in na vse, kar bodo v primeru prevzema oblasti storili, da se napake ne bodo ponavljale. Na nek način so tajkuni nadomestili komunizem in povojne poboje in tiste delitve, ki so kar nekaj časa usodno zaznamovale slovensko


P O LITIK A

:: b logorol a 39| 08 :: 4. s e p te m b e r 2 0 0 8 Barbara Kvas e-demokracija.si

Sarah Palin: Bitka za podatke na Wikipediji Nekaj dni pred oznanitvijo republikanskega predsedniškega kandidata Johna McCaina, da je za svojo podpredsedniško kandidatko izbral senatorko Aljaske, Sarah Palin, se je na spletu vnel boj za podatke v njeni biografiji na Wikipediji. Opazovalci so ugotovili, da je biografijo s prijaznimi podatki dopolnjevala Palinina mladoletna hči. Wikipedia predstavlja poskus izgradnje največje enciklopedije na svetu, ki jo urejajo in dopolnjujejo posamezniki. V preteklosti so avtorji Wikipedie zabeležili že več podobnih incidentov, kjer se za potrebe politične promocije zapisi o aktualnih političnih osebnosti njihove biografije zlorablja z olepševanji ali pretiranimi kritikami. Nič drugače ni bilo pri Sarah Palin, ki jo je republikanski pred-

Njena hči je popravljala njeno biografijo. sedniški kandidat John McCain izbral za svojo podpredsedniško kandidatko. Njena biografija na Wikipediji je v enem dnevu doživela več kot tisoč popravkov, zato so morali poseči uredniki Wikipedie in omejiti dostop do pisanja. Uredniki so ugotovili, da je biografijo skušal olepšati uporabnik, ki se podpisuje z uporabniškim imenom Young_Trigg, pri čemer je potrebno vedeti, da se Palinin najmlajši sin imenuje Trig, uporabniško ime pa je bilo ustvarjeno le nekaj minut pred prvo “uredniško spremembo” biografije. Vir: CNET

Barbara Kvas e-demokracija.si

Vse več blogerjev se znajde v zaporu

Foto: Reuters

Od leta 2003 naj bi jih za zapahi končalo vsaj 64, največ zaradi izražanja političnih nazorov. Po podatkih World Information Access (WIA) so od leta 2003 naprej zaprli že 64 piscev blogov. Število aretacij je največje v represivnih državah, kot so Egipt, Kitajska, Savdska Arabija in Iran, vendar o zaprtju blogerjev poročajo tudi iz Kanade, Francije, Grčije in ZDA. Večina blogerjev je svobodo izgubila zaradi svojih političnih nazorov, manjši del pa zaradi terorizma ali pedofilije. Veliko jih je bilo obsojenih na zaporno kazen. Povprečno so morali blogerji za

Borci za svobodo in pravico.

zapahi preživeti okoli 15 mesecev, najdaljša zaporna kazen pa je znašala osem let. Vendar podatki WIA naj ne bi bili popolni, saj naj bi bilo število aretiranih občutno večje. Predvidevajo, da se bo v prihodnosti število aretacij močno povečalo, največ jih je pričakovati v času volitev v ZDA, na Kitajskem in v Pakistanu. Vir: 24ur

Tomaž Štih libertarec.blogspot.com

Velike svetovne voditeljice niso posledica Evinih kvot

Če verjamete, da odraslih ljudi v naši državi spol ne bi smel ovirati pri uveljavljanju političnih pravic, ste v manjšini. Zaradi moči privilegiranih pa je o Evinih kvotah v javnosti težko odkrito spregovoriti. Namesto odkrite polemike o žrtvah spolne diskriminacije, ki ne smejo kandidirati na volitvah samo zato, ker so moški, prevladuje retorika viktimizacije in boja za enakopravnost žensk iz časa, ko se nas večina še ni niti rodila. Odnos političnih strank do uzakonjenih razlik kaže, kako nevarne so populistične politike, ki večjim skupinam (volivk) podelijo privilegije, ki jih naredijo enakopravnejše od drugih, in takšne ukrepe opravičujejo z višjimi družbenimi cilji. Ko se jih enkrat uvede, jih je zelo težko ukiniti. Boj za enakopravnost žensk je na zahodu izgubil vsak smisel, saj mu je zmanjkalo nasprotnikov. Vendar pa se del revolucionarjev ne želi sprijazniti z razkorakom med cilji, za katere so se borili, in rezultati, ki so jih s tem dosegli. Ne želijo priznati, da zmaga revolucionarnih politik nikoli ni bila jamstvo, da bodo te politike v praksi tudi dale želene rezultate. Volilna pravica za ženske ne pripelje nujno do izvolitve žensk na proporcionalen odstotek vseh vodilnih ali družbeno cenjenih funkcij v družbi. Žalostno je, ko se boj za enakopravnost spremeni v pehanje za privilegiji. Še bolj žalostno pa je, ko tiste, ki bi to želeli preprečiti ali ukiniti, neupravičeno stigma-

tizirajo. Če privilegiji pripadajo rasi, jim pravijo rasisti. Če je pogoj za uživanje privilegijev spol, so seksisti. Če privilegiji pripadajo Romom, pa so nestrpna desničarska drhal. Z Evinimi kvotami smo bodočim poslankam naredili medved-

Pri poslankah ne bomo vedeli, ali je bila za njihovo izvolitev odločilna njihova sposobnost, ali pa so sposobnejše protikandidate iz tekme izrinile s pomočjo Evinih kvot. jo uslugo. Medtem, ko bodo poslanci letos izvoljeni na podlagi svobodnega in demokratičnega odločanja volivk in volivcev, pri poslankah ne bomo vedeli, ali je bila za njihovo izvolitev odločilna njihova sposobnost, ali pa so sposobnejše protikandidate iz tekme izrinile s pomočjo Evinih kvot. Zato jih čim prej ukinimo. Še nobena velika svetovna voditeljica namreč to ni postala zaradi njih. In zelo verjetno tudi nobena nikoli ne bo. Komentirajte na libertarec.blogspot.com

7


: : GOS PO DARSTVO :::: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 3 9 |0 8 : : 4 . s e ptember 2008 ::

Poslovni utrip poslovni-utrip.si

Vzhodna Evropa ima vse boljše plače Na območju vzhodne Evrope plače letos rastejo izjemno hitro, piše poljski dnevnik Rzeczspopolita. Na Poljskem se je ta v enem letu povečala za 10 odstotkov in zdaj znaša v povprečju že okoli 900 evrov bruto. Precej hitrejša kot na Poljskem pa je rast v nekaterih drugih novih članicah EU. V Latviji je bila povprečna plača v 1. četrtletju letos za 28 odstotkov višja kot leto prej, le za nekaj odstotkov manj so se dvignile plače v Bolgariji. V zahodnih državah Evrope je rast plač precej nižja, vendar pa jih bodo vzhodne države vseeno zelo težko kdaj dohitele. Poljska bi za izenačitev z nemškimi plačami ob sedanjem tempu dohitevanja potrebovala okoli 20 let.

Haro harotov.blogspot.com

Predvolilna smešnica Letošnje volitve so mi najbolj smešne in neumne v vsej slovenski zgodovini. Še najbolj zaradi tega, ker najbolj do sedaj poznam razmere na tukajšnjem političnem prizorišču. Volil vsekakor ne bom. Razlog pa je, da mi nobena stranka ne ponuja tistega, kar želim. Vse so že preizkušenje v klientilizmu, goljufanju, pripadniki vsake stranke so že pokazali, da so v politiki izrecno zaradni lastnih interesov in ne zaradi skupnosti. Hlastajo po moči in denarju. Niso naklonjene reformam, ki bi izboljšale ali vsaj ohranile življenjski standard v Sloveniji. Niso pripravljene ponuditi svobode in priložnosti vsem. Trga, ki bi deloval in bil odprt. Nasprotno, nakladajo nam o enakosti, da so reforme uspešno izpeljali, da ščitijo prebivalce s togim trgom dela in z ohranjanjem pokojninskega sistema in socialni krivic. – ups, pravic. Enakost - halo, prosim? Na tole finto pada povprečen prebivalec Slovenije? S tem pihajo na dušo našim delavcem v tovarnah, ki delajo za 400 evrov? Enakosti ni, nikoli je ne bo. Enakost je pot v prepad. Kako lahko lažejo in kdo jim verjame. Ravno zaradi neenakosti lahko napredujemo, ravno zato, ker boljši več dobi, smo vsi motivirani. Tako gremo vsi naprej. S tem bo najnižja plača v Sloveniji 600, 800 evrov in ne z umetnim dvigovanje. Še posebno na podlagi podatkov o inflaciji, kot si želijo članarinoljubni sindikati. Članarino rajši dajo delavcem ali podjetjem

Kmalu bomo v težavah. za razvoj. Razvoj dviguje plače. Davčna reforma – utopija, nateg. Polna usta so imeli enotne davčne stopnje, Mrkaić je bil zraven, pa Damijan. Žejna so ju peljali čez vodom pa še kakšnega nesojenega liberalnega reformista. Nekaj so spremenili in naredili še slabše. Potem so temu še vedno govorili reforma in lagali ljudem. Z uspehi zaradi reforme so se začeli hvaliti, še preden so se njihove minimalne davčne spremembe začele dobro izvajati. Pokojninska reforma – ja, penzij ne bo, to ve že skoraj vsak Slovenec, ponarodelo je. Vsi razen politikov. Smešno, da ravno tisti, ki naj bi kaj naredili, ne naredijo nič. Baje da zaradi ene od političnih strank, ki bi zato izstopila iz koalicije. Krivi so vsi in vse bi poslal v zapor, vladne in nevladne stranke. Mulci že zdaj varčujejo za pokojnino, delavci pa plačujejo pokojnino nekomu drugemu. Super vzajemnost in enakost. Pa še marsikaj je smrdljivega v tej deželi. Ljudje niso naklonjeni spremembam in izvoljena vlada posluša množico. Ta ni zadovoljna s 400 evri, a tudi ni pripravljena kaj narediti. Podobni so slovenski politiki, samo da se oni delajo zadovoljne. Nič ne bodo naredili, država pa drvi v prepad. Kmalu nas bo prehitela Čečenija. Takrat se bo

kdo spomnil, mogoče pa kaj delamo narobe. Slovenija je potrebna transparentne in pravične prodaje državnega lastništva največjih podjetij, ki so ravno zaradi takega načina poslovanja dosti slabša, kot bi lahko bila. Potrebujemo reformo trga dela, fleksibilnost, lažje zaposlovanje in lažje odpuščanje. Poskrbeti je treba za drugačen pokojninski sistem in tudi narediti spremembe pri drugih socialnih prejemkih. Potrebna je izjemna davčna reforma, enotna davčna stopnja, znižati davke podjetjem, privabiti tuji kapital, znižati davke v zvezi z zaposlitvijo. Seveda je treba tudi znižati javne izdatke, potratnost in neproduktivnost javne uprave je tudi že pregovorna. In kaj je tukaj smešno? To, da tej vladi ni bilo potrebno nič narediti, ker javnost ni tega zahtevala, celo nasprotovali so reformam. Pomembni so glasovi, ne pa prihodnost, tako politiki razmišljajo. V strahu, da ne bodo dobili glasov, se je tudi opozicija obrnila proti spremembam. Tudi oni so reve. Zdaj oboji lažejo ljudem o socialni enakosti in reformah. Slovenija bo zašla v težave. Znižala se bo gospodarska rast, ali pa bomo celo zabredli v recesijo. Povečala se bo brezposelnost. Ljudstvo bo naklonjeno novi, dinamični Sloveniji šele, ko bo v resnih težavah. Kot kaže, bo to kmalu. Udeležil se bom naslednjih volitev, če bo na njih sodelovala politična opcija, ki bo ponudila velike gospodarske spremembe.

Foto: Reuters

8


:: b logorol a 39| 08 :: 4. s e pte m b e r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : GOS PO DARSTVO :: 9 Medijski Watch Dog medijski.blog.siol.net

“Finski novinarji nesramno blatili predsednika vlade”

Foto: Reuters

Tako bi se lahko glasil odziv iz kabineta predsednika vlade po tistem, ko so danes na nacionalni finski televiziji v dokumentarni oddaji raziskovalnih finskih novinarjev med drugim zatrdili, da je podkupnino iz finske Patrie prejel predsednik vlade Janez Janša in vladajoča SDS. No, demanti se glasi nekoliko drugače - finski novinarji se pač gredo predvolilno kampanjo. Takšen odziv bi bil obenem povsem v skladu z duhom njegove reakcije na novinarsko peticijo. Takrat so blatili slovenski novinarji, zdaj blatijo že tuji. Pa šalo na stran: v trenutku, ko o tem pišemo, so o zgodbi ažurno pisali Blaž Zgaga na Vesti (detajliran prikaz poti podkupovanj), novico so na kratko omenili v osrednjem dnevniku POP TV, presenetljivo tudi nocojšnji Odmevi nacionalne RTV hiše (z obveznimi medklici nevtralizacije, kot je bil tisti napovedni “Dokumentov niso pokazali”) in pred kratkim še Dnevnik. Čeprav bo to očitno vroča tema naslednje dni, prva poklicana, STA, o zadevi molči, kot se za provladno agencijo (ne) spodobi. In kako se glasi ena izmed inkriminirajočih in zelo neposrednih obtožb? Takole: “Zakaj je bila ustvarjena ta organizacija? Kdo vse bi moral

Kaj se bo zgodilo s Finci? prejeti denar? V obrambnem ministrstvu je eden od prejemnikov Dragan Bavčar. Na seznamu je več ducatov imen in tudi ime predsednika vlade je omenjeno nekajkrat. V Patriinih dokumentih pa se pojavlja še oseba „J“. Prav Walter Wolf je imel nalogo prenesti denar do osebe „J.“ A ta „J“ je Janez Janša, predsednik slovenske vlade. V prvi polovici leta 2008 je bil predsedujoči Evropskega sveta Evropske unije. Tudi stranka predsednika vlade SDS je bila prejemnik denarja v Patriinem poslu. Drugače rečeno – finsko podjetje v državni lasti, Patria, je podkupilo predsednika slovenske vlade.” Zdaj smemo le upati, da ne bodo tudi Finci izkusili vseh diskvalificirajočih umazanih lovk slovenskih brezplačnikov in video inštalacij iz skritih štabov predsednika vlade. Ker to bi bila popolna ironija, če bi imel prav tisti novinar, ki je pred tedni namigoval, da se prav ti brezplačniki morebiti financirajo iz podkupovalne afere. V domnevni režiji nedavno predsedujočega Evropski uniji, ki nas kani s svojo stranko popeljati na pravo pot.

Boštjan Špetič Zemanta

Al' prav pise se al' pishe? si želimo. To je zares popoln izzid stoletij prerekanj. Zdaj vas pa vprašam: „Zakaj uporabniki spleta spet ponovno obujajo vse te stare zapise, če je problem že rešen?“ Sploh opuščanje šumnikov v prid sicnikov je neverjetno pogosto, h-janje Al' prav pise se al' pishe? Pred dvema stoletjema je na našem ozemlju divjala vojna. Največji narodni heroji so se borili drug proti drugemu v 'slovenski abecedni vojni', za lepo prihodnost, ki jo mi sedaj živimo. Spor je bil, kako ugoditi muhi malega naroda, ki niti pisati ne zna, pa bi knjige izdajal. Zato je bilo potrebno določiti standard zapisovanja glasov, ki jih ne govorijo nikjer drugje v okolici. Trubar je s tem opravil najhitreje, in glasove 'Č, Š, Ž' pisal v bohoričici: 'ZH, SH, SH'. Tristo let zatem je bilo zanje končno treba izumiti samostojne znake. In so jih risali, Metelko: 'Ц, ω, Ж' in Dajnko: 'Ц, 8, X' z navdihom pri cirilici, sta najbrž želela dokazat našo edinstvenost z znaki, ki danes ni več nikjer. Na srečo je nato Gaj predlagal rešitev, ki se še danes uporablja, a zato je moralo precej slovenskih pesnikov odkrivati globoke čare romantike. Ko so sodobni računalniki prišli čez naše meje so prebudili te stare morilske nagone, ki so sto let počivali a nikoli ugasnili. Vojna je bila dolgotrajnejša, z več žrtvami, vmes bi skoraj že povsem opustili šumnike v prid: 'C S Z', pa posodobili najstarejšo rešitev: 'CH SH ZH', pa podvojili: 'CC SS ZZ'. Na koncu se je moralo računalništvo prilagoditi (ne samo nam), in dobili smo enega od skritih biserov tehnološkega razvoja: globalno poenoten sistem zapisovanja VSEH glasov in simbolov, ki na svetu obstajajo. Reče se mu UTF-8, a to niti ni važno, bolj pomembno je, da skoraj vsi sodobni programi znajo in zmorejo narisati katerikoli znak

Če kak program ne ustreza mojim muham, ga zamenjam, ne pa spreminjam neškodljive navade. prav tako, le da morda v bolj shaljivi rabi. Nedavno pa sem na Twittru opazil precej vplivnega uporabnika, ki je dejansko pisal s podvojenimi ssiccniki. Povsem brez potrebe. Če kak program ne ustreza mojim muham ga zamenjam, ne pa spreminjam neškodljive navade. Komentirajte na: Bostjan.konstrukt.it

“Start-me-up” V seriji kolumen tniki govorijo štirje mladi podje ih izkušnjah. o svojih podjetnišk nami Boštjan V prvi seriji so z , Gregor te Špetič iz Zeman a Arko iz aš M I, Cuzak iz iTIV or Andrenšek Platformis.si in Ig iz Moobla.


10 :: I NT ERVJU TED N A ::: : : : : : : : : : : : : : : : : : :

Za tiste, ki živite pod kamnom – Uroš Umek je starosta med DJ-ji in eden pionirjev slovenske elektronske glasbe. Dvometraš z jeklenimi jajci, saj nima veliko kolegov iz foha, ki bi upali narediti salto mortale in spremeniti svoj zvok do te mere, da so se na forumih veverice začele zgražati in delati cel halo ter se spraševati o njegovem zdravju. Izkazalo se je, da je bil domnevni korak nazaj le zalet za velik skok naprej – lani se je na najuglednejši svetovni lestvici DJ Mag Top 100 uvrstil med trideset najboljših DJ-jev. Letos bo morda šlo še višje.

DJ Umek Kako izgleda tvoj idealni urnik? Moj idealni in realni urnik sta kar enaka. Vstajam ob 9h zjutraj, nato športam in se okoli 11h ali 12h spravim v studio, kjer sem do večera. Zvečer se sprostim z večerjo, kakšnim filmom ali čim podobnim, se družim s punco ali s prijatelji. Nič nenavadnega, skratka.

Intervju: Si. R. in Megafotr Foto: Luka Kaše

http://www.umek.si/en/blog

Ko gostuješ po klubih v tujini – je to strašna VIP scena? Kako izgledajo ti posli? Stvari so lahko zelo de luxe, če to zahtevaš. Promotorji omogočijo šampanjec in karkoli si zaželiš, ugodijo željam. A sam pijem v glavnem vodo, morda kak energy drink. Moj pogoj je soba v hotelu s petimi zvezdicami, preživim tudi s štirimi – a oni vsakič zagotovijo nekaj malo slabšega. (smeh) To zame ni nek glamur, pač pa delo, v katerem uživam. Sploh do trenutka, ko se znajdem na prizorišču, je naporno – ne maram namreč letal in prevažanja naokoli. Kdor pa želi po klubih loviti dekleta, mu je to lahko zelo všeč. Ti še uživaš v glasbi? Seveda. Tisti trenutek, ko bom nehal uživati, se s tem ne bom več ukvarjal. Zelo sem vesel, da sem si omogočil tako življenje in tako službo.

Kje najraje vrtiš? Vrtim kjerkoli na svetu – če je publika dobra in ljudje uživajo, me to najbolj veseli. Popolnoma mi je vseeno, kje sem. Naslednji teden grem v južno Ameriko, divje pa je lahko tudi v Bosni, Avstriji ali Skandinaviji. Katera so tvoja glavna orodja pri (pro) izvajanju glasbe? So to najnovejše zadeve ali preverjena orodja? Delaš vse na macu, uporabljaš še druga orodja? Gramofone sem opustil, osvojil sem tehniko in opustil analogno opremo. Imam dva računalika, mikser in kontrolerje, s katerimi vse to obvladujem in lahko res ustvarjam, po želji DJ-jam. Sicer pa vsake tri dni preverim, kaj je novega na mac news – tako sem obveščen o glavnih novostih. Seveda novitete preizkusim in če so uporabne, jih tudi kupim. Konzumiraš tudi kaj druge glasbe? Ne. Včasih sem bil čisto v elektroniki, potem sem v prostem času poslušal mainstream, hip-hop, tudi kakšne kitare. A sedaj sem v karieri na točki, ko imam tako malo časa, da ne poslušam nič drugega. Cele dneve se ukvarjam s svojo glasbo in se šele zvečer sproščam na druge načine.


11

Profil Ime: Uroš Priimek: Umek Vzdevek: DJ Um ek Ime bloga: Umek URL: http://www.– blog umek.si/en/blog RSS: Spol: M Starost: 32 Horoskop: Hehe h Verjamem v: Veso ljce Moji fetiši: Razvajam se: Na bo Naj knjiga: Desa rdanju Muck: Peskovnik boga otroka Naj glasba: Naj film: Fight Cl ub Osebni slogan: Zares delam: Za zabavo delam : Glasbo

Je tvoj chill v bistvu tišina? Ja, točno. Moja ušesa dnevno povprečno slišijo 8 ur glasbe in res nimam potrebe, da bi poslušal še kaj drugega. A zagotovo me bo še kdaj kaj v življenju nadrajvalo. Droge – uživaš, si užival? Ne, nikoli. Droge so brezveze. Kak nasvet? Za nasvete naj se ljudje obrnejo na tiste, ki imajo primerno izobrazbo. (smeh) Koliko časa letno preživiš v Sloveniji, ter koliko v tujini? Kakšnih 40 odstotkov časa preživim v tujini. Kateri je tvoj najljubši club (na svetu in pri nas)? Bilo bi nepošteno omeniti samo en klub po svetu. Dejansko se dobri žuri in klubi vrstijo na tedenski bazi – povsod, kjer je dobra publika, je zabavno!!! So ti klubi generatorji trendov? Ja, seveda. Vedeti je treba, da denimo klube v Londonu, na Ibizi ali kje drugje obiskujejo predvsem turisti – tisto, kar je tam kul, se potem razve po celem svetu in tako se ustvarjajo glasbeni trendi. Kako ocenjuješ stanje na področju elektronske glasbe pri nas? Kar se mene tiče, je scena odlična. Verjetno se marsikateri neuveljavljen producent in DJ ne bi strinjal z mano. Kateri slo elektro-glasbeni umetniki so ti najbolj kul?

Ogromno vrtim material Bodzina, Tomu de Clerqa, Vladimirja Ačiča ... Koliko časa zdržiš brez računalnika? Ne pomnim, kdaj sem dan preživel brez računalnika. Upam, da si bom kmalu privoščil počitnice 'brez'. Super je, če kdaj pozabim polnilec za iPhone, nedavno sem imel celo dva mirna dneva, a potem so me klicali na prijateljevo številko. V katero smer se glasbeno razvijaš? Postajam spet nekoliko bolj trd, nekoliko bolj dark. Še vedno bom delal moderen stil, kot sedaj, ne bo hitrejši, a mogoče malo bolj ritmičen, malo manj melodičen. Dve ali tri leta sem bil v melodiki in to me je prevzelo. Vem pa, da se bom vse življenje spreminjal. Ko sem bil mlad, sem mislil, da bom vedno nažigal na 145 bpm in da bom vedno upornik, trmast, underground. A življenje gre naprej in spremenil sem poglede. Je pa fajn, da sem imel neko trdo držo. Kaj si poslušal pri petnajstih letih? Takrat sem bil že zelo v elektroniki, to so bili zametki elektronike, kot se jo je takrat dalo dobiti pri nas. Si bil čudak? Bil sem edini v razredu, ki posluša tako glasbo, in na šoli je bil še eden, ki je bil tak – ampak njega so kolegi preusmerili na rock. Meni je bila ta muzika všeč in to sem pozneje vrtel, čeprav jih je malo razumelo, kaj to sploh je. Imaš še veliko plošč?


12

: : I NTE RVJU TED N A :: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 3 9 |0 8 : : 4 . s e ptember 2008 :

Najlepše ženske so v Kolumbiji, nikakor pa dosti ne zaostajajo ženske vzhodnoevropskih držav. Hitrost je odvisna predvsem od moške iznajdljivosti, ne pa od narodnosti.

Ja, ravnokar sem delal čistko, imam jih nekaj tisoč. Dva meseca sem porabil, da sem stran zmetal 70 odstotkov tistih, ki jih ne rabim. Sprva sem jih metal stran, potem pa so se ljudje začeli držati za glavo in sem jih podaril. Kake muvije gledaš? Blazno rad znanstveno fantastiko, a zadnja leta ni nekih presežkov, vsakič sem razočaran. Iskreno povedano – raje pogledam kakšno risanko. Denimo nazadnje je bila to Kung Fu Panda. Te stvari rad pogledam. Včasih pa sem gledal le temačne in skrivnostne filme, zanimale so me skrivnosti. A to mi sedaj požira energijo, podobno, kot dnevnik in druga poročila. To je najbolj grozno gledati – nimam živcev za to! Včasih sem zelo sledil raznim zarotam na internetu in take stvari, a sem ugotovil, da so to preveč zoprne reči. Zakaj bi v življenju iskali samo slabe stvari? Megafotr: Mene blogosfera pozna kot Megafotra in me skrajšano nazivajo Fotr, tako kot tebe. Po mojem si mi ukradel nick . . . Kako se boš zagovarjal? Hehehe, fotrov je več. Vsak, ki ima neko pozicijo na svoji njivci, je fotr. Ti fotr orješ na blogih, jaz pa v klubih. Trenutno je v teku glasovanje za DJ Mag Top 100, ki velja za neke vrste didžejevske olimpijske igre. Megafotr drži roko nad tvojo globalno spletno oglasno kampanjo – kakšne barve ferrarija F430 dobi, če prideš med top5? Kateregakoli!! Pa ne zato ker bom tako visoko, ampak ker dejansko dvomim, da lahko kogarkoli tako visoko pripelje samo spletno oglaševanje. Kaj ti pomeni ta lestvica? Lestvica ima težo in nekateri pravijo, da če si med prvih 100, si faca. Jaz se rad potrudim in všeč mi je, da sem na lestvici. V Sloveniji imamo dobre DJ-je in to je potrebno promovirati. Kako pa zgleda ta 'scena' v tujini – so vrhunski DJ-ji zagrenjeni, ostri tekmeci? Ja, tudi to je. Tud iv Sloveniji nekoč, ko sem začel, so mi metali polena pod noge in poln kufer sem imel, želel sem si v tujino. Ko sem prišel tja, sem videl, da sem prišel le na večje igrišče. Marsikdo se počuti ogroženo, nekateri so nevoščljivi, govorijo kakšne butaste reči. Sam nisem

nevoščljiv in ne rabim drugim povzročati težav – zase imam pa dovolj dela in užitka. Koliko zaslužijo vrhunski DJ-ji, top 10 recimo? Sam zaslužim dovolj in mi je lepo, a najbolj vrhunski lahko zaslužijo tudi po 100.000 evrov za špil. Povprečne cene so tam od 20.000 evro in več. A takih DJ-jev ni veliko. Megafotr: Veliko časa preživiš na letalu. Si se že včlanil v »Mile High Club«? Solo tu ne šteje, v avionskem sekretu je torej morala bit vsaj še ena punca. Če sem iskren, mi akcija na sekretu ne diši. Baje majcena bitja frčijo po zraku in se primejo vsakega tiča. To mi je razložila Adriina stevardesa. Ne bo šlo. Megafotr: Zanimivo se mi zdi, da nimaš vozniškega izpita. Glede Človek bi pričakoval, da se boš okrog »po slovensko« vozil vsak dan v drugem avtu. Se ti ga ne da opraviti, nimaš časa, motiva? Moj čas je vedno preračunan skozi ure v studiu in dejansko se mi zdi nesmiselno. Raje sem v studiu. Vem, da se čudno sliši. Če bi imel izpit, verjetno ne bi vozil twingota in ko si preračunaš stroške dragega avtomobila, ugotoviš, da se taksi dejansko izplača. Če sem iskren, se mi ne da. Tako pa še svojo rit bolj pogosto premaknem, kar pa tudi ni slabo. Sicer pa se veliko prevažam z biciklom.

mi je bilo vseeno, kdo je na oblasti. Niti ne bi komentiral stvari, ker pojma nimam, kdo kaj zagovarja. Informativnih oddaj ne gledam, ker se mi dejansko zdi, da množično perejo možgane, radia ne poslušam, ker se mi sliši posiljen. Megafotr: Kje na svetu so najboljše bejbe, katere najhitreje dajo in katerih se ne bi dotaknil niti s palico? Najlepše ženske so v Kolumbiji, nikakor pa dosti ne zaostajajo ženske vzhodnoevropskih držav. Hitrost je odvisna predvsem od moške iznajdljivosti, ne pa od narodnosti. Polovica Brazilk je po eni strani zelo lepih, druga polovica pa ima mnogo preveč moških hormonov. Mene to dejansko moti. Kaj meniš, fotr? Megafotr: Tudi mene. Lasje pri ženski sodijo le na glavo.

Megafotr: Če se vrnemo k finančni »teži«. Te je kaj strah, da te bo vlada zaradi vseh teh zilijonov, zasluženih na špilih, obtožila, da si tajkun in te v zateznih lisicah ter v marici kazala na osrednjih poročilih, podobno kot Zidarja? V življenju ne bom zaslužil niti za provizijo pošvedranega šentviškega predora. Odgovor je – ne! Megafotr: Ko smo že pri politiki… Greš na volitve? Boš mogoče celo kandidiral na kakšni listi? Zadnje čase je namreč popularno, da zvezdniki kandidirajo na raznih listah in mogoče ne bi bilo slabo v parlament na govorniški oder montirati platenšpilerjev in mešalke. Mogoče bi potem poslanci malo manj spali … Politika dejansko ni moja stvar. V vseh teh letih

OPRAVIČILO: i teden ponagajal cyber V uredništvu nam je prejšnj nane slovenske TV vodipriz k me tiskarski škrat in prii prejšnjega intervjuvanca. teljice zamenjal s priimkom mka v Alibeg, pač pa Miša Molk ni spremenila prii ako se opravičujemo. nap se še vedno piše Molk. Za Uredništvo


:: b logorol a 39| 08 :: 4. s e pte m b e r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : I N TERVJU TEDNA ::13

LCD TV sprejemnik

Naročnik oglasa je TI, d.o.o., Spodnji plavž 24e, 4270 Jesenice

Samsung LE32A330

HD pripravljen (720p), diagonala zaslona 82 cm, locljivost zaslona 1366 x 768, kontrast slike 7500:1, 2 HDMI terminala, PC prikljucek ter cela falanga naprednih tehnologij

SVETOVNIH

444,44

EUR


14 :: T EM A TED N A ::::::::: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 3 9 |0 8 : : 4 . s e ptember 2008 ::

Kaj je vprašanje, če je seks odgovor? Predsednik vlade je za eno od izjav citiral kar ameriškega zmedenoromantičnega režiserja Woodyja Allena: “Ne poznam vprašanja, vendar vem, da je seks definitivno odgovor nanj.” Nas zanima, kaj vi menite – na kaj je seks odgovor? Je seks odgovor na kratkočasenje, na pomanjkanje sprostitve, na hotenje, potrebo po fizični aktivnosti? Kako, zakaj, s kom in kdaj, ob kakšnih priložnosti seksate? Počnete to samo v temi, samo v postelji, samo goli? Imate pri tem kakšne ritual, morda pred ali po tem? Kako se tega lotite? Počnete to vedno z istimi, morda vedno z drugimi osebami? Kako dolgo to počnete? Kaj s tem dosežete? Kaj vam seks pomeni? Je to res lahko odgovor na karkoli, na vse? Je to edina potreba v življenju? Lahko živite brez njega? Ali je seks samo seks, ali pa tudi kaj več?


:: b logorol a 39| 08 :: 4. s e pte m b e r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : TEMA TEDNA :: 15 Alcessa alcessa.wordpress.com

O tem sploh ne govorim “Veš, je bil nedolžen, pa sem mu morala pokazati, kako gre.” Nasmehnem se in preklopim v modus eksternih znakov poslušanja, medtem ko razmišljam o drugih stvareh. “Pa ne mu povedat, da sem ti pripovedovala o tem.” Ne morem verjeti, da moja ljuba prijateljica svojega dragega ne pozna bolje. Ta si je namreč kmalu potem, ko sva se spoznala, v odnosu do mene nadel neprodorno masko hladnosti in ostala sva pri nepomembnih vljudnostih. Itak, da je vedel, da mi bo vse povedala. Pa ne samo meni. Najbrž pa ni vedel, da pri teh temah ne poslušam preveč pozorno, ne postavljam vprašanj in tudi drugače svojih prijateljic ne spodbujam, da razgrnejo rjuhe na svoji postelji in mi natresejo absolutno vsako podrobnost z nje. O sebi v resnično intimnem smislu sploh ne pripovedujem. Začuda tega od mene nihče ne pričakuje. Čeprav vem, da za prodorno verbalizacijo bivanja obstaja veliko krasnih priložnosti, koristnih razlogov in nujnih primerov, pa vseeno velikokrat zaprem vrata, medtem ko to počnem sama. Verbalizacija intimnega je tako pri meni zmeraj le dialog s prejemnikom intimnega, ni pa dialog ali polilog z vojerji in prijateljicami ali, bohnedaj, njihovimi partnerji. Ne maram namreč trivializacije intimnosti. Kar me seveda ne ovira pri občasni pretvorbi v vojerja, vsaj v čisto določenem smislu ne. Literarna erotika, blogi, eksplicitni glasbeni komadi, vse to prav z veseljem konzu-

miram, zadrgne se le pri cenenih filmih in slikah. Kot konzumentka robe, za katero zmeraj upam, da je erotična in ne brezvezno pornografska, skozi tuje intimne in komercialno intimne svetove potujem sama, po lastni želji in brez potrebe po kompliciranju – gre namreč za dva čisto ločena svetova, mojega in tistega drugega. In moj je moj.

Ampak – občasno sem vojerka.

tudi v zasedbi z dvema moškima in eno žensko ne zaostajaš. Tu ti tako ne morem očitati pristranosti. Žal je še vedno veliko ljudi, ki se ne more sproščeno pogovarjati s teboj, zato te v njihovem imenu prosim za razumevanje in morda za razmislek, če lahko sam narediš kaj, da bi se malce zbližali. Morda kdaj deluješ preveč pritlehen ali površinski, saj veš, ljudje smo različni in v komunikaciji se morata obe strani malce prilagajati. Sama se trudim in širim dobro besedo o najinem prijateljstvu, tako da upam, da vsaj kaj pripomorem k izboljšanju stanja. Pogrešala te bom, dragi seks … Ja, vem, rekel boš, kdaj pa te ne, a nič za to, priznam, da sem kdaj preveč posesivna. Za vsak slučaj sem si na ipod (hvala radodarnemu izposojevalcu) naložila nekaj filmov, v katerih igraš glavno vlogo, da boš ob meni tudi v bolnici. A pssst, ne govori tega naokrog. Saj veš, včasih se malce preveč hvališ. Hvala dragi, ker s teboj nikoli ni dolgčas, ker v meni vedno prebudiš nove ideje in zamisli, ker skupaj odkrivava vedno nove razsežnosti in z njimi poganjava kri po mojem in soigralčevem telesu. No, v slednjem poženeva tudi slastno tekočino, katero imam za desert. P.s.: Ker se bližajo volitve, bi te na koncu še prosila, če se le da, seveda, da se pričneš vsaj malo ukvarjati tudi s politiko. Jasno je, da je ne maraš, a poglej, kakšna štiri leta so za nami. Usmili se nas in si priskrbi kakšno pručko v parlamentu, če ne drugega, da jih ne bo premagal spanec od dolgočasja. Prepričana sem, da bo naše življenje takoj lepše. Mislim nate, Vedno tvoja Morska

Vedno lahko računam nate.

Morska morska.blog.siol.net

Dragi seks Rada te imam. Do neskončnosti in nazaj. Ne samo zaradi vseh orgazmov, s katerimi me nagradiš, ker se ti tako vneto predam, tudi ne samo zaradi čudovitega moškega telesa, ki se mi zaradi tebe razgali v vsej svoji veličastnosti, tudi ne zaradi užitkov, ki sem jih in jih še danes odkrivam s tvojo pomočjo s svojim telesom in navsezadnje tudi ne samo zavoljo vedenja, da lahko v še tako dolgočasni situaciji vedno računam nate, saj misli o tebi odženejo še tako monotoni dogodek. Rada te imam, ker sem se s teboj naučila, da si pomemben sopotnik v življenju. Ko sem te spoznala, sem imela občutek, da te poznam že od vedno in čeprav se neko obdobje nisva ravno razumela, sem ti hvaležna, da mi nisi zameril vseh tistih zanikanj pomena tvoje vloge. Še dobro, da to ni trajalo dolgo in da sva na koncu postala zelo dobra prijatelja. Tudi sama sem nekaj časa bila jezna nate. Očitala sem ti spolno diskriminacijo, saj si do moških od vedno bil bolj radodaren. Predvsem kar se tiča orgazma. Besna sem bila, ko sem se sama tako hudičevo trudila, pa se me nisi usmilil, moški pa je medtem veselo zalival moje vznemirjeno telo, obraz, ustnice, nos, ušesa in podobno. A potem sem razumela. Znano je namreč, da je komunikacija med moškimi bolj površinska in hitro preide na dejstva, med moškim in žensko pa je globlja. Zdaj vem, zakaj od nas pričakuješ več truda. Navsezadnje nam zanj potem podariš tudi več vrhuncev kot svojim sospolnežem. Najraje pa te imam, ko zablestiš v trojčku jaz – ti in ona. Ona po imenu Ljubezen. Najbrž od tod izvira tisti stereotip, da vsi moški sanjarijo o igricah z dvema ženskama. No če bi to pisal moški, bi verjetno priznal, da


16 :: TEMA TED N A :::::::::: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 3 9 |0 8 : : 4 . s e ptember 2008 :: Nika darlingnikki.blog.siol.net

Seks in pika! Na vse možne načine, kjerkoli in čim večkrat kot je to mogoče.

Kaj je lahko vprašanje, če je odgovor seks? Skoraj karkoli. Kaj pa je tako vprašanje zame? Glasi se: kaj je najpomembnejša stvar brez katere ne bi hotela živeti? Seks. Na vse možne načine, kjerkoli in čimvečkrat, kot je to mogoče. Tako je zame seks odgovor na dolgčas, na lenobo, na glavobol, na srečo, na ljubezen, na potrebo po užitku, na fizično privlačnost …Na pravzaprav vse. Ja, lahko me popljuvate, lahko se strinjate z mano – ampak ostalo bo tako, kot je, odkar sem doživela svoj prvi orgazem. To je zame vedno bil in vedno bo najboljši občutek na svetu. Brez njega bi bilo moje življenje 100-krat bolj prazno in nezanimivo. Ne, brez njega ne bi hotela živeti. Odvisna sem od tega občutka in uživam v njem. Ne maram živeti brez potnega telesa, ki se dotika mojega, brez naraščajoče vročice v mojem telesu, brez rahlih ugrizov v vrat, ušesno mečico, brez poljubov na vsakem delčku svojega in njegovega telesa, brez prstov ki v zanosu grobo drsijo po koži na njegovem hrbtu, brez grizenja njegove ustnice, brez vzdiha “še” na svojih ustnicah, brez prstov, ki se potapljajo nekam globoko v mojo notranjost, brez ovijanja nog okrog njegovega telesa, brez sladke bolečine, brez motnih pogledov in krikov strasti … Nočem. Ampak seks je lahko mnogo več kot samo orgazem. Zakaj beseda lahko v tem stavku? Preprosto – kadar gre za seks brez ljubezni, za seks z neznancem, za seks zaradi seksa samega, je cilj predvsem orgazem. In tak seks pravzaprav ni nikoli kaj več kot samo orgazem. Seveda poteši potrebo, povzroči užitek, na koncu pa lahko brez obveznosti odideš kot da se ni nič zgodilo. To zna biti velika prednost in v nekem trenutku tudi vse, kar potrebujemo. A včasih dobiš občutek, kot da nekaj hudo manjka.

Vanja vanja-vanc.blogspot.com

Nenadkriljivo: SEKS Seks je odnos – med nami!

Dolžnost je dolžnost in volit je treba. Po (sicer citirani) izjavi Janeza Janše pa (kdo bi si mislil?) celo z entuziazmom. Seveda je ta še v popku mladosti, pa vendar! “Ne poznam vprašanja, vendar vem, da je seks definitivno odgovor nanj.” Woody Allen je rekel in zadel. V polno. Seks je edini univerzalni jezik, ki ne pozna narečij in je – ne glede na svojo nespremenljivost - neverjetno fleksibilen. Je prirodno surova govorica vseh in vsakega izmed nas. Seks je edini pravi nagonski tik, ki se ga še nismo “znebili”. Tisti, ki se tem dejstvom upirate, poglejte v svoje hlače! Kaj vidite? Robat, neolepšan, nazoren in vabljiv organ, ki kljub pudru na vaši faci in zlatu za vašim vratom ostaja pristno naraven. In kar je najpomembnejše, njegovo prvinskost, pa naj bo še tako “nelepa”, tudi sprejemamo in odobravamo, zakaj seks ni zgolj akt, temveč odnos med mano in tabo. Med nama. Med nami!

Obstaja oblika seksa, ki ni ne seks iz ljubezni ne seks brez čustev. Reče se mu make-up seks. Je pravzaprav del seksa iz ljubezni, ampak takrat ko na svojo ljubezen postanemo noro jezni in je edini način da se pobotamo seks. Ta seks je navadno besen, divji in – fenomenalen. Ne, ni mi problem reševati težav na tak način, vkolikor se seveda rešijo. Vsega se na žalost ne da rešiti na tako prijeten način. Seks, ki pa vključuje ljubezen, je skoraj po pravilih najboljši in pomeni mnogo, mnogo več od preprostega orgazma. Vpletena so čustva, občutek pripadnosti, ki te preplavi ob takem seksu, nekaj posebnega je gledati v njegove oči in iz njih prebrati čustva, božansko je slišati, kako šepeta samo tvoje ime ali besede ljubezni – mogoče se za nekoga, ki ga imaš rad, preprosto bolj potrudiš, mogoče je odločilen poljub po skupnem orgazmu, mogoče crkljanje po tem. Pravih razlogov ne poznam, ampak dobro vem, da je seks iz ljubezni preprosto boljši. Zato je na svetu ni stvari, ki bi jo bolj oboževala, kot obožujem ravno seks iz ljubezni. Še vedno na vse možne načine, kjerkoli in čim večkrat, kot je to mogoče. Zakaj? 1843,6 je razlogov. Ker je to še eden izmed načinov, da mu brez besed povem kaj čutim. Ker paše. Ker je to edina stvar, ki me reši migrene. Ker dežuje. Ker je seksi. Ker me privlači. Ker ga potrebujem v sebi. Ker piha. Ker sem jezna. Ker mi je dolgčas. Ker si ga želim. Ker me je težko potešit. Ker je samo postelja dolgočasna. Ker je strasten. Ker ga obožujem. Ker je seks pomemben. Na to temo bi se dalo reči še toliko, ampak bistvo je bilo že povedano. Če bi razpravljala o položajih in o tem, kje in kako to počnem, ne bi nič pridobila, le vi nekaj nepotrebnih podrobnosti iz mojega življenja. Dejstvo je le, da seks obožujem in da brez njega definitivno ne morem. Seks in pika!


:: blogoro l a 39| 08 :: 4. s e pte m b e r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : TEMA TEDNA :: 17 Ales wtf.si

Denar... ehh ne, seks poganja ta svet Pa ne mislim pornjakov, pustimo, da je to ful velika industrija, pa več internet domen je na temo seks kot tistih “ne na temo seksa” – ampak, če pogledam, koliko smo si ljudje različni, pa kaj nas rajca, pa kaj nas ne, itd., se lahko samo zamislim: je ok, da smo si tako različni, drugačni, ali je ravno narobe, da posledično težje najdemo seks partnerja, ali je to tisti “mus”, da je stvar sploh toliko zanimiva? Pa je res vedno tako zanimiva? Skozi leta, pa še nimam trideset zim – ampak se fino izogibam tridesetki – lahko potrdim, da sem postal len ali pa retardiran, ampak preprosto se mi okoli deklic ne da več truditi na način kot včasih, v srednji šoli denimo. Kakšne večerjice pa zmenki gor in dol, pa kdaj poljub, po kolikem času lahko seksamo. Preprosto ne da. Praktično sem pogruntal, da imam že nek nabor vprašanj, s katerim kar dobro precenim ali ocenim lahko “nasprotnico”, potem pa seveda arzenal podvprašanj, kjer slej ko prej ugotovim, kolika je kompatibilnost. Seveda, 100-odstotno ni in nikoli ne bo. Mogoče že zato ne, ker smrčim. Obenem sem opazil, da je v Sloveniji preprosto preveč deklet, žensk, ki imajo ali slabe izkušnje pri seksu, ali pa so bile na en ali drugačen način posiljene, kar na nek način oteži vse skupaj – tudi do te stopnje, da se mi preprosto ne da ukvarjat s tem in se raje umaknem; zakaj bi se? Je vredno vlagati šest, dvanajst ali več mesecev in se iti razne variante, 'samo v temi', mi res seks pomeni toliko? Takih žensk je spet preveč in potem se lahko v postelji samo čudiš in držiš za glavo, ali raje obe glavi. Ne da se mi, kratko in jedrnato. V __ vnesi ime najljubše slovenske trgovine__ so baterije v akciji. Uživajte. Po drugi strani pa – seks brez obveznosti oz. t.i. fuck buddy. Brez plačila seveda, proti plačilu mi stvar nikoli ni potegnila, kot začuda nikoli ne štange – nimam pojma zakaj. Je fuck buddy idealna rešitev? Ja in ne. Včasih rabiš več kot samo seks, včasih rabiš dodatna čustva, včasih paše tista sigurnost, včasih je tisti nekdo drug lahko v oviro.

Koliko je tega pri nas? Več kot si mnogi mislijo, problem je le v tem, da si nekateri ne priznajo, nekateri furajo fuck buddy poleg zveze, tudi poročene, pa razlogi sploh niso pomembni. Slovenke nasploh veljajo za zadrte – ker preprosto so. Tistih nekaj procentov njih nima jajc – oziroma, se pardoniram – jajčnikov, priznati na glas, da se jim včasih samo paše dol dati; še tiste, ki imajo jajca/jajčnike priznati, pa je strah, da bodo izpadle preveč lahke oz. kurbe, ker se po prvi pijački hoče it dat dol. In potem moraš z lučjo pri belem dnevu iskati tistih nekaj promilov, ki so vmes med vsemi temi, a kaj, ko jih je tako težko najti. Medtem ko smo pa moški ulalala mačoti in ne vem še kaj, če nam rata eno na hitro položiti. Debilna mentaliteta. V čem je poanta seksa torej? Nagon? Užitek? Razplod? Osvajanje nečesa in potem naprej? Včasih sedim na kavi in opazujem pare, poročene, tiste, ki imajo večletno zvezo, pa tiste z otroci. Opazim, kako sikajo eden na drugega, ko jim kar iz oči žari, da se nista dol dala že štiri mesece. Ker se ne moreta pripraviti do tega? Ker jima je vse skupaj postalo rutina? Monotonost? Ker si on noče pobriti jajc? Ker si ona pa že ne bo tiste plastike vtaknila v tamalo? Pa se raje naslednjih n let zmerjata, pa sta skupaj samo zaradi froca, obenem pa se oba “pritiskata” okoli s svojimi fuck buddyji. Iz kje izvira ta zadrtost, ozkoglednost? Odraščanje v družini samo z enim staršem, ki je bil zaprte glave, odprte pa le, ko je zehal? Preveč versko usmerjene družine? Šola? Mestno življenje proti vaškemu življenju? Denar poganja svet, a poganja ga tudi seks. Včasih malo bolj. Samo priznati si nočemo.


18

:: T EM A TED N A :::::::: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 3 9 |0 8 : : 4 . s e ptember 2008 ::

Mavrična mavricavpravljici.blog.siol.net

Kdo bo seksal, alfa samec št. 1 ali alfa samec št. 2? V živalskem svetu, pa tudi v našem človeškem, sploh če govorimo o tako primarni stvari, kot je seks, imamo alfa samce, tu in tam kako alfo samico, beta samice in uboge revčke, omega samce. Alfa samci so tisti samci, ki imajo v neki skupini glavno, vodilno vlogo. Če gledamo volkove, hitro spoznamo alfa samca. To je tisti samec, ki ima najbolj zravnan hrbet in visoko dvignjen rep. Pri ljudeh pa je to seveda tisti tip, ki je pokončen, vitalen, vzdržljiv. Tudi če po videzu ni najlepši med samci, se ženske iz njegove skupine, lahko ožje ali širše, lepijo na njega. Ker ima v sebi tisto nekaj, tisti magnet, ki ženske kar privablja zraven. Diši po testosteronu, lahko se tudi ukvarja s športom. Ko pride iz fitnesa ali kakšnega drugega športnega udejstvovanja, njegov znoj ne smrdi po nervoznem tipu, ampak po zmagovalcu. Ženske ga zavohajo in postanejo med nogami vlažne, vsaj malo. Tudi če imajo doma tipa, ki jim vdano in zanesljivo služi, si ne morejo kaj, da ne bi vsaj enkrat sanjale o alfa samcu. Mlade in stare mačke zbrane okrog alfa moškega so beta ženske. Če alfa tip nima svoje alfa ženice, so najsrečnejše in najbolj vdane mu sužnje seksa, mogoče tudi ljubezni. Tako bo, kot bo rekel alfa moški in ženske se mu bodo podredile. Če bo hotel dve naenkrat, ju bo dobil in z njim delal, kar se mu bo takrat zahotelo. Če pa se katera upre in noče delati po navodilih, pa jo pošljejo iz skupine, z izgovorom, da ni vredna tega plemenskega žrebca. Dobro je, da je nekje v bližini še tip, ki je “nikakav”, nesamozavesten, po možnosti grd in neprivlačen. Pravi tip omega samca. Zaradi tega lahko alfa moški takega omega tipa skorajda raztrga. Mu gnjavi, ga ponižuje, ga žali in ustrahuje. Saj alfa tip ni nič kriv, če se omega tip pusti. To je čisto njegov problem. Hudo pa je, če se neki skupini moških in žensk, ki so že razporejeni po vlogah, pridruži alfa tip z neke druge skupine. Takrat pa se ženske zmedejo, tipa pa skorajda stepeta. Če sta bolj civilizirana, se bosta pomenila, da je lahko samo en “ta glavni”, ali pa najdeta moderno, bolj človeško, kot pa živalsko, varianto tekmovanja in ugotavljanja, kdo je boljši. Če pri psih velja, da alfa samec podredi kuzle v radiu nekaj kilometrov, potem velja pri moških podob-

V prihodnji številki

no, samo da se kilometri spremenijo v firmo ali pa v družbo. Primer iz lokala spominja na živalski svet. V nek lokal že prihaja skupina ljudi. Stalne stranke, nekaj parov in nekaj samskih, ki iščejo drugo polovico, ali pa se ne pustijo ujeti. Med njimi je seveda alfa tip, na katerega padajo vse ženske. Diskretno, včasih pa manj diskretno jih redno ali občasno nateguje. Druga na drugo se jezijo, hkrati pa tekmujejo zanj. Nekega dne pa se eni beta pupiki, ki še ni dolgo v skupini, na kavi pridruži njen prijatelj, ki ima prav tako vse lastnosti alfa moškega, saj ima svojo skupino, ampak nič ni narobe, da pregleda in razširi teren. Takoj ko je vstopil v lokal, ga je stalni alfa tip začutil. Niti pogledal ni proti vratom, pa je vedel, da je v prostor vstopil tekmec. Prišlek je dobro trzal na pupiko, hotel jo je osvojiti in podreti, pa se je stari alfa tip kar pridružil parčku. Usedel se je k mizi, kot da je šef in da je to razumljivo. Pa se je začelo čez nekaj trenutkov. Osvajalcu ni bilo prav, da je oni prisedel, pa je skušal previdno (ker je vedel, da ni na svojem terenu), odpraviti tekmeca. Oni pa se je delal neumnega. Pa sta začela nezadržno tekmovanje za seks pri pupiki. Kdo bo koga? Stari pretkani tip št. 1 jo je prijel prek ramen, da bi pokazal, da je njegova, ona se je po damsko umaknila, pa jo je alfa št. 2 prijel za roko in jo dal na njegovo nogo. Ker ji je postalo nerodno, se je rešila in rahlo umaknila. Pa sta začela onadva s tem, kdo jo dlje in bolj pozna, kaj ji lahko kdo nudi. Nekakšno moderno, civilizirano, čeprav zelo otročje dokazovanje moči in premoči. Otročje ali pa moško? Samo malo je še manjkalo, da bi si slekla majice in pokazala radiatorje na trebuhu. No, saj jih je pupika že pri obeh videla, tako da to ni bilo potrebno. Kdo je zmagal, je tako vseeno, važno je, da veste, kdo je alfa samec. Lep pozdrav od danes milega Babjega hudiča

Več o prihodnji temi tedna na blog.blogorola.com

Blogorola # 40/08

Spakedranščina ali urbani lingo? »Kva je mudel, kva dugajaš?« »Ej, neč, čekiram bejbe, k' nadensavajo!« Vam je to kaj znano? Ni? Če že ne govorite takega jezika, pa zagotovo slišite tu in tam kakšno sočno slengovsko. In če so vam ti izrazi znani – pošljite še druge, s katerimi kulirate svoj speak! Tokrat nas zanimajo sočni in zanimivi izrazi, ki vam obletavajo ušesa ali vam kdaj zdrsnejo z jezika v komunikacijsko prostranstvo. Poznate kaj besed, ki jih drugi morda ne? Kakšne so? Zapišite jih – samostojno ali v zgodbi! Pošljite nam svoje prispevke, mi pa vam obljubimo, da to urbano jezikoslovno bogastvo ne bo šlo v nič. Beseda!

Teme tedna je osrednji vsebinski sklop Blogorole, kjer lahko s svojimi prispevki sodeluje vsakdo! Pravila so preprosta – blogerka ali bloger na svojem blogu objavi zapis na izbrano temo in o zapisu obvesti uredništvo na:

tema@blogorola.com

Zapis naj bo čim krajši (okoli 2.000 znakov), saj želimo znotraj omejenega prostora objaviti čimveč prispevkov. Mrtva črta: nedelja 7. 9. 2008 zvečer do 20:00


19


20 :: T EHNO LO G IJA ::::::: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 3 9 |0 8 : : 4 . s e ptember 2008 :: Johnny johnny.blog.siol.net

Had had.si

Stripi

Zeleni utrip

Zagor, Veliki Blek, Tex Viler, Mister No, Komandant Mark, Alan Ford – zveni znano? Na take in drugačne stripe sem naletel pri brskanju po podstrešju. Včasih sem jih zbiral in tako so se na koncu res zbrali v parih kartonskih škatlah, kjer ležijo še dandanes. Stripi so mi bili všeč že od nekdaj – pri njih pa me je najbolj motilo, da mi je ponavadi manjkalo pol zgodbe, če nisem imel nadaljevanja stripa, se pravi naslednje številke ali pa začetne, s katero se je določena zgodba začela. In to mi sploh ni bilo všeč. Prišel je internet ter spoznanje, da obstaja-

jo stripi, ki so jih dobre duše poskenirale in spakirale v .pdf format ali pa kar v navaden .rar ali .zip. To je že bilo boljše, vendar so bile datoteke velike, pa še redke povrhu. Nato pa zadnjič naletim na spletno stran www.stripovionline.com, stran iz centra exJugoslavije, kot pravijo sami. Whoa! Ogromna baza in, kar je najpomembnejše, stripe se lahko bere preko brskalnika po straneh ali pa interaktivno z listanjem. Odlično! Zdaj pa končno lahko preberem tiste dele, ki mi manjkajo … Pred mesecem sem se spraševal, ali program za varčevanje z energijo na prenosnikih Zeleni utrip res deluje. In sedaj imam rezultate. Sicer so merjeni s samim programom Zeleni utrip in lahko odstopajo od dejanskega stanja, ampak številke so zanimive. Pri prenosniku sem v mesecu dni prihranil 3,18 evra, kar bi bilo na letni ravni 37,82 evra. Oz. s številkami: trošil – 237,3 ure, varčeval – 264,7 ure. Ali se splača dati 20 evrov za ta program? V tem primeru, kot je moj, je odgovor DA.

:: FET I Š I :: K R ATKO CASN I K .C OM : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :::::::::::::::::::

Varilni aparat je seveda daleč od nečesa, kar bi zaupali mladini, vendar – kot obljubljajo v Discoveryjevi spletni trgovini – naj bi bil tale, ki vari samo plastiko, popolnoma varen in primeren za

Gasilna bazuka Japonska ustvarjalca sta očitno preveč igrala Unreal Tournament in prišla na idejo, da so klasični gasilni aparati preveč zastareli in jih je potrebno, v skladu s smernicami znanstvene fantastike, konkretno posodobiti. The Shooter, kot svoj koncept imenujeta, izstreljuje bombice, polnjene z ogljikovim dioksidom, ki vam bodo pomagale pogasiti ogenj s precejšnje razdalje. Gasilcem bi uporabo te gasilne bazuke še nekako zaupal, kaj bi se pa zgodilo, če bi bil vsak blok opremljen z njimi, pa raje ne pomislim.

otroke nad 8 let. V paketu dobimo še nekaj plastičnih koščkov in načrte, kako iz njih zvariti dinozavra, avto ali letalo. Vse lepo in prav, ampak kaj se zgodi, ko se bo otrok z njim spravil nad svoje lego kocke?

→shopping.discovery.com

→ www.yankodesign.com

Foto: promocijsko gradivo

Varilni aparat za otroke


21

:: blogoro l a 39| 08 :: 4. s e pte m b e r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : TEH N OLOGI JA Matiček maticek.wordpress.com

Sinhronizacija iPhone in Outlook 2007

Slovenski paket za iPhone 2.0.X OS

Zakaj bi sinhronizirali informacije v iPhonu in Outlooku? Eno je dostopnost informacij na PCju/prenosniku, drugo pa varnostna kopija. Sledeč postopek je sila enostaven in bo vzel le trenutek vašega časa, po drugi strani pa ste s tem poskrbeli za manjšo verjetnost izgube informacij o vaših vnosih v imenik. Pa gremo kar lepo na delo: 1. Priklopite vaš iPhone in PC/ prenosnik ter počakajte, da ga sistem zazna. 2. Zaženite iTunes in tudi tukaj počakajte, da ga program zazna. 3. Na levi strani kliknite na sličico iPhona. 4. Sedaj na zavihkih kliknite na zavihek “Info”. 5. V kategoriji Contacts izberite Sync with Outlook in spodaj desno kliknite “Sync” Pomembno! Če postopek izvajate prvič, se bo pojavilo pogovorno okno, v katerem izberite Merge Info. Tako zaključite postopek sinhronizacije kontaktov.

MitjaP je prevedel iPhone OS 2.0.x v slovenščino. Deluje tako na starih aluminijastih iPhonih kot novem iPhone 3g, iPod Touch pa tokrat ni omenjen. Kot pravi avtor – slika pove več kot 1000 besed. Več o tem na naslovu www.slovenskipaket.info.

Vsebina je vse!

GPS uporabljam dober teden in sem z njim zelo zadovoljen. Natancnost GPS je zelo tocna, prikazuje tudi slike razlicnih mest in njihovih znamenitosti. Izracunavanje poti je hitro.

m. techlob.si

uporabnik Primož K. o preno prenosnemu navigacijsk jskemu sistem Garmin Nüvi 255W

+

0,25€

Foto: promocijsko gradivo

:::: ::::::::::::::::::::::::::::: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : KRATKOCAS N I K . COM : : FETI Š I : :

Vaš osebni NLP

Joker

Podjetje Draganfly je pred kratkim oznanilo nov model v svoji liniji majhnih radijsko vodenih, hi-tech helikopterjev. X6, kot se zverina imenuje, je opremljen s 6 rotorji, ki omogočajo neverjetno stabilnost in odzivnost pri letenju. Namenjenega nadzoru, varovanju ali inšpekciji nevarnih območij ga lahko opremimo še s HD ali celo termalnimi kamerami, GPS pa seveda že ima. Žal je za informacijo o ceni potrebno poslati poizvedbo, kar mi daje slutiti, da stvar ni ravno poceni.

Norija se počasi polega, Temni vitez zapušča naše kinodvorane in drsi s prvega mesta IMDB lestvice, a vendar najbrž vsem, ki smo si ga ogledali, ostaja v spominu Ledgerjeva mojstrska uprizoritev Jokerja. Pravi oboževalci si bodo kmalu lahko privoščili tole 30-centimetrsko figurico Jokerja iz prve scene v filmu. Gre za zelo detaljno in izpiljeno repliko lika, zraven pa dobite še drugačno glavo, obleko, njegovo roparsko masko in še kaj.

→ www.draganfly.com

→ www.slashfilm.com

Najboljši smo zaradi vaših komentarjev, priporocil in nasvetov, s katerimi skupaj ustvarjamo nakupovanje bolj kvalitetno, zato vam za vsako objavljeno mnenje placamo 0,25€ v obliki dobroimetja na mimovrste=)

WWW.MIMOVRSTE.COM


22 :: FOTORO L A :::::::::::: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 3 9 |0 8 : : 4 . s e ptember 2008 ::

koraca.com

l | Peter Koraca | peter

⋆Zmagovalka tedna Little Gir

Brez omejitev!

Drage Blogorolovke in Blogorolovci! Po temeljitem premisleku na podlagi vedno številčnejšega glasu ljudstva smo se naposled le odločili, da vas v rubriki Foto tedna nehamo omejevati s posebnimi tematskimi razpisi. Namesto tega lahko odslej v rubriki Foto tedna sodelujete s katero koli fotografijo, ki je posledica pritiska na sprožilec vašega fotoaparata in ki si jo želite deliti z nami. Fotografije v čimvečji ločljivosti, z imenom avtorja in povezavo do bloga avtorja ter naslovom fotografije pošljite na naslov uredništva foto@blogorola.com.


:: blogoro l a 39| 08 :: 4. s e pte m b e r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : FOTO RO LA ::

↑ Špas fest in Živa | Mavri

čna | mavricavpravljici.b

↑ Osamljena | Teja Novak

| netlog.com/teja_novak

↑ Vrtnica | Vito Cigan

↑ Psycho Path | David Ver

lič | davidverlic.blogspot.c

om

log.siol.net

23


24

:: LAJFSTAJL ::::::::::: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 3 9 |0 8 : : 4 . s e ptember 2008 ::

Senorita senorita.blog.siol.net

Tašča - najhujša nočna mora! hiše in ti pomije posodo, pobere ti perilo in ga zlika, če pa jo opozoriš, da ti ni všeč, da kar tako hodi v stanovanje, ko te ni doma, pa je užaljena še naslednja dva tedna. Ker nisi navajena zaklepati vrat, se nekega lepega dne skoraj vdreš v tla od sramu, saj te tašča (malodane) zaloti med seksom. Ko le najdeš čas, da se lotiš kuhanja, pride in se vmešava v pripravo jedi, z raznoraznimi – tebi tisti trenutek nepotrebnimi – nasveti. Speče ti tudi pecivo in ne preostane ti drugega, kot da ga poješ, kupuje ti raznorazne stvari, ki ti nikakor niso všeč, ampak iz vljudnosti jih hvaležno sprejmeš. Najhuje od vsega pa je, če je tvoj partner pravi mamin sinček in ne zna niti ene stvari narediti sam, poleg tega pa mu še mama daje potuho in ga razvaja sto na uro. Groza, da se ti zmeša. Edina stvar, ki ti roji po glavi je – čimprej stran od te hiše, pa če bo treba na cesto! Če imaš to srečo, da ti rata iti na svoje, čez nekaj časa ugotoviš, da je tvoja tašča v bistvu dokaj v redu oseba – vse dokler je daleč stran od tebe in ti ni treba živeti z njo …

Pet-in-g-seks komentir a Zmaja lahko ukaneš le z ogn jem

Pitija komentira Halo – tole pa močno preseg a meje neke dostojnosti do starih in do mladih. Nestrpnost vas mla dih do nas starejših, kot,da vi nikoli do te meje ne boste prišli. Pobrat i perilo, pospraviti, morda kdaj kaj skuhati, zlikati – aja, vi mladi sploh ne likate. Dobro to poznam , imam oči – ampak nikoli tega ne kom entiram, če vam zmečkano okoli hoditi ni nerodno,je tudi meni vseeno . Kaj pa otroci takole zvečer , ko bi vi radi šli kam na zabavo, v kino, k prijateljem, takole recimo brez skrbi, neobremenjeno, saj otroci spi jo pri babici – pa ne enkrat ali dvakrat. No, vem, to pač ne šteje. Pa pri de nepričakovan obisk – ej mama, daj, hitro nekaj ukrepaj, speci nekaj, ti že veš,saj veš, da pridem pozno iz službe. Pa otrok spet rabi nekaj za v vrtec, za v šolo, pa saj boš naredila,ti že veš kaj, a ne. Oh in ah, kol iko je še tega, pa to ni sed aj nejevolja, le povem, da znajo tašče zel o prav priti, če je le odnos obojestransko dober. Dodala bom samo to, da se morda celo preveč odl ično razumem z zetoma in odlično s sna ho – nimam občutka vsiljev anja in tudi ne njihove nejevolje,če kdaj pos ežem v njihov svet. Strpno st, dragi moji, samo strpnost drug do dru gega premaga vse težave in svet postane tako zelo lep.

Foto: Reuters

Dandanes je težko biti mlada družina, pravzaprav je težko že razmišljati o tem, da postaneš mlada družina. Če že imaš to srečo, da spoznaš ljubečega in iskrenega partnerja, s katerim si želita ustvariti tudi družino, morata nekako najprej priti do skupnega doma, kar pa je v današnjih časih veliko lažje reči, kot pa storiti. Pogoji namreč niso zelo spodbudni in brez pomoči staršev si povprečen mlad par težko privošči nakup stanovanja, da o kakšni hiši niti ne govorimo. Zato se jih kar nekaj odloči, da si bodo uredili stanovanjce kar v hiši njenih ali njegovih staršev in kar nekaj parov takšno odločitev kasneje obžaluje. Dve tako različni generaciji namreč kar težko shajata skupaj – različne navade, različno mišljenje o stvareh, ko pridejo otroci, je tu še problem dvojne vzgoje in prepirom se je težko izogniti. Do slednjih pride tudi, če je tvoja tašča oh in sploh super, kaj šele, če se na smrt sovražita. Po pripovedovanju kolegic in sodelavk je na nek način še hujše, če je tašča prijazna, tako prijazna, da je že osladno. Ko te ni doma, namreč pride v tvoj del


:: blogoro l a 39| 08 :: 4. s e pte m b e r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : LAJFSTAJL :: 25 Lemurian Zbudise.net

Če ni moje, ni vredno nič

Foto: Reuters

Grem k sosedu/prijatelju na obisk, in vidim njihovo novo plazmo. Totalno sem navdušen, super zvok, super slika, odlične funkcije – idealno za kvalitetno preživljanje prostega časa. Ko pridem domov, mi ta plazma ne pomeni prav dosti. Prejšnje navdušenje se sedaj preobrazi v frustracijo, kajti doma nimam takšnega televizorja. Moj občutek samozavesti je zaradi tega upadel, moja vrednost v svetu (zunanjem in notranjem) se je zmanjšala, nisem več tako popoln, kajti tam zunaj obstaja plazma, ki je jaz nimam. Če si lahko tak televizor kupim, se bo moja samozavest spet povrnila na prvotno raven ali mogoče celo malenkost višje (sploh če bo boljša

kot sosedova/prijateljeva), kajti v svojo zbirko osebne vrednosti sem dodal novo pridobitev. V nasprotnem primeru pa bo moj občutek jaza za vedno ostal manjvreden in bom cele dneve frustriran, vse dokler te frustracije ne potlačim. Zna se tudi zgoditi, da me bo ta frustracija gnala v podganjo dirko za več denarja, za boljši položaj v službi, in potem ko bom dobil dovolj denarja, bom lahko sosedu/prijatelju (ki je vzrok za mojo zmanjšano samozavest) pokazal česa sem zmožen, in ne le, da si bom kupil boljšo plazmo, ampak tudi boljši avto, zamenjal celotno pohištvo, s kuhinjo vred. In tako bo moji samozavesti zadoščeno – za nekaj časa, dokler ne bom videl česa boljšega.

Ampak to ni opazno le pri televiziji, to je opazno povsod. Pri lepi cvetlici, ki jo zagledam na travniku in jo moram prinesti domov; pri super dogodku, ki ga moram na takšen ali drugačen način zabeležiti, da bo ostal v moji zbirki; pri zbirki oblek, knjig, CD-jev ... Skratka – skorajda povsod, pa naj gre za materialne dobrine, rastline, živali ali pa celo ljudi (več, kot si ljudi podredim ali pridobim na mojo stran, bolj samozavesten in pomemben postanem). Kako se te stvari končajo pa vemo. Tudi vemo, kako je s takim (materialnim) bogastvom; za začetek ni večno, razjeda ga “molj in rja,” in kot drugo, nas zasužnji – kot pravi pregovor “Things you own end up owing you.” (Reči, ki si jih lastiš, si

Zdi se, da moramo imeti vsako stvar, ki je kaj vredna – če je nimamo, nismo zadovoljni. začnejo lastiti tebe. Op. ur.) In vse to zaradi tega, ker je človek duhovno reven, ker je izgubil povezavo s svojo pravo naravo in so vse, kar pozna, zunanje stvari, svet oblik …


26 :: FI LM O RO L A :::::::::: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 3 9 |0 8 : : 4 . s e ptember 2008 :: Iztok Gartner

Jan. G.

Rešitelj I. G. pravi, da gre za

Nepričakovani dar Zgodba o

'morda najboljši film o jugoslovanski državljanski vojni'. Film, ki je posnet v ZDA leta 1998, režiral pa ga je Predrag Antonijević, ima v glavni vlogi Dennisa quaida in Natašo Ninković.

gorečem človekoljubu Williamu Wilberforceu, ki se je ob koncu 18. stoletja v Angliji krčevito boril za odpravo medcelinske trgovine s suženjsko delovno silo. Zgodovinska drama in filmski portret.

Več: iztokgartner.blog.siol.net

Več: filmxi.blog.siol.net

FlyGirl

Wall-E je ena najbolj dolgočasnih risank, kar sem jih gledala v zadnjem letu in gledala sem skoraj vse. V prvi vrsti je pravzaprav do polovice filma nema, kar človeka, ki se spravi v kino šele ob pol dvanajstih zvečer uspava in mu zamori še drugo polovico …

Špela

P.S. I Love You Avtorica se primerja knjigo in film P.S. Ljubim te – nad filmom je temeljito razočarana, zato vsem raje priporoča bralni ogled knjige. Na blogu se je razvila pravcata debat in marsikomu je film sicer povsem všeč. Več: crtast.blogspot.com

Več: filmoljub.blog.siol.net PaucStadt paucstadt.blog.siol.net

Nočni čuvaj jem. Vez med Martinom in dekletom Kalinko je zajet bolj slabo, tudi njuni romantični trenutki so posneti in prikazani bolj povprečno. Dobimo občutek, da so gradili in delali res le na tistih bolj temačnih delih filma. Kar pa jim konec koncev ne gre preveč zameriti. Pohvaliti gre osvetlitev posameznih delov, seveda tistih napetih. Utripajoče luči, mračni hodniki in sobane, ali pa popolnoma svetla soba, kjer trupla ležijo zgolj pod belo odejo, nas vseskozi opozarjajo, da gre za močan triler, za igro živcev. Konec je perfekten in se na rahlo prikloni Hitchcocku, kar je redkokdaj dobro speljano. Film nekateri prištevajo med čisto klasiko evropske produkcije in mislim, da je temu prav tako. Gre za mali film, ki dela velike korake.

iTIVI KOMENTAR

Charlotte Gray Enkratno Andreja G. Cate Blanchett spet blesti, prav tako pa se je odlično odrezal meni doslej neznani igralec Billy Crudup. Vsekakor je tudi sama zgodba zelo všečna, največji biser filma pa je prav Cate s svojo igro in vlogo, ki ji je naravnost pisana na kožo. Priporočam ga tistim, ki imate radi filme z ljubezensko-vojno vsebino, ki osolzijo kotičke očes in so prijetna popestritev deževnih dni.

En mesec brezplačnih filmskih užitkov za Blogorolovce! Promocijsko kodo HOT-DVD-LOT vpiši na spletni strani www.itivi.si in si zagotovi cel mesec brezplačne filmske zabave v največji filmofilski skupnosti v Sloveniji.

BR

EZ

PLA

ČN

IM

ES

EC

www.itivi.si

!

Foto: promocijsko gradivo

(1994, Danska) Režija: Ole Bornedal Igrajo: Nikolaj Coster-Waldau, Sofie Grabol, Kim Bodnia … Upam staviti, da je dobršen odstotek bralcev teh vrstic že kdaj pomislilo, kako bi bilo delati v mrtvašnici. V tisti pravi, mrzli, zatohli mrtvašnici, kamor pripeljejo trupla umrlih, za popestritev pa recimo tudi trupla umorjenih. Mora biti zanimivo, da ne rečem adrenalinsko. Podobne pomisleke ima tudi Martin, osrednji lik evropskega hita Nattevagten, ki se zaposli prav v eni taki mrzli, zatohli mrtvašnici in si tam čas krajša z učenjem prava. Martina delo na splošno stiska

tam pri srčni mišici, a počasi se bo že navadil, mu rečejo. Najbolj ga pretresa soba, kjer ležijo trupla, na vsaki postelji pa je varnostni pozivnik, ki bi ga pritisnilo kakšno prebujeno oz. oživljeno truplo. Medtem po mestu straši morilec, ki krajša življenja prostitutkam, za suvenir pa jim odreže teme glave. Martina neprevidnost poveže z eno izmed prodajalk ljubezni, to pa ga po čudnem spletu okoliščin kmalu spremeni v osumljenca št. 1. Če bi za njegov strah na začetku veljalo reči, da je od zunaj votel, notri ga pa nič ni, se čez čas spremeni v nekaj bolj oprijemljivega. Za petami mu je policija, ki ga sumi umorov, za petami pa mu je tudi nekrofil, ki je poprej skrunil mrtva trupla v taisti mrtvašnici, sedaj pa po mestu redči prodajalke ljubezni. Triler ima kar nekaj lastnosti, zaradi katerih ga brez kančka dvoma lahko uvrstim v sam žanrski vrh. Atmosfera je tista prava. Ko se mladi študent sprehaja po samotnih hodnikih, čutimo napetost, strah in stisko. Skoraj tako nas zadane kot Martina. Napet in živčen je tudi zaključek, kjer pridejo na plano pridejo vse tiste zakonitosti, ki veljajo za žanr, kamor gre izdelek umestiti. A po drugi strani velja zapisati, da so ostali, ne tako napeti deli filma, narejeni povsem povprečno, torej krepko pod nivo-


27

““ “

V Murski

Soboti bo 11. in 12. septembra potekal Festival računalništva in sodobnih komunikacij - osrednji slovenski festival na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij.

Prijetno je srečati sorodne duše, ki jih navdušuje nova tehnologija in razmišljajo, kaj vse bi lahko iz nje naredili. Za svojo dušo, bolj kot za denar. Blog ministra za razvoj dr. Žige Turka, 7. september 2007

Druženje in mreženje računalniških

navdušencev, podjetij in perspektivnih kadrov.

OMREŽI ME

3.0

navdušenci + podjetja + kadri

Odlična priložnost za izobraževanje! Program in informacije na www.FRiSK.si BREZ VSTOPNIN!


28 :: B I ZA R K E :::::::::::::: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 3 9 |0 8 : : 4 . s e ptember 2008 ::

Ko nekateri ljudje povejo čisto preveč TMI, pravijo temu v anglosaksonskem svetu. Too Much Info. (Preveč informacij.) Se vam kdaj zgodi, da vam nekateri ljudje povejo preprosto preveč? Stvari, katerih niste želeli vedeti? O ja. Predstavljajte si, da vam soseda pove nekaj takšnega: “Moj sinko je zelo sramežljiv, ko na televiziji pokažejo seks. Ma on je sramežljiv tudi, ko se stuširam in pridem naga v dnevno sobo in ga prosim, naj me obriše.” Okeeeeeeej? 1. Pod nobenim pogojem si nisem hotel predstavljati svoje sosede v Evinih oblačilih. Nikakor. Nikjer. Na-a. 2. Kako lahko otroku – poleg drugih travm, ki jih bo imel zaradi nenehnih prepirov in pijanega fotra – dodajo še eno takšno?! Freud bi imel povedati za cel seminar stvari. V vaše dobro, dragi bralci – ne govorite drugim ljudem čisto vsega, kar vam pride na pamet. Prosim.

David Verlič davidverlic.blogspot.com

Pohota in stava “Ne, ne in ne... tako ne gre več naprej! Ne bom več vabila tipov domov!” “To si rekla že mesec nazaj, ko si imela tisto takoimenovano erotično dogodivščino z enojajčnim Švicarjem …” podjebajoče odvrne Mateja Sandri. “Vem, vem ... Toda to, kar se mi je zgodilo včeraj, je prav neverjetno. Kaj mi kaj manjka? Je kaj narobe z mano?” vpraša Mateja in se z rokama lahkotno oprime dojk: “A niso to joške, ki bi jih rad mečkal vsak moški?” “Ja, kaj se ti je pa takega zgodilo, da sedaj dvomiš v lastno ženskost? Pa prosim, povej na kratko!” “Klasika – grem žurat, se napijem, povabim dva tipčka domov in ... grem spat brez seksa. In zakaj? Ker mi je peder Tilen speljal Tomaža in se dal dol z njim v mojem stanovanju!” “Misliš tistega Tomaža, ki ima batino, kot malokateri drugi?” “Če sva natančni, ima točno 22 centimetrov, zadnjič sem z njim stavila, da znam na pamet rojstni datum Gradnika in Kosovela.” “In seveda si zmagala ti ...” odvrne Mateja. “Kot vedno. Seveda sem tistih 22 centimetrov morala tudi testirati in povem ti, da tip ve, kako premikati svojo kačo. Po tistem sem še s Tilnom stavila, da se ne bom več zapletala v avanture s tipi, ki jih zares ne ljubim. Tomaža pa res nisem ljubila, ima pa tisto megabatino, po kateri se mi vedno

cedijo sline, to res ni ljubezen ... To je pohota!” “Kaj zdaj boš še filozofirala?” “Kje sem končala? Aha, predstavljaj si to; Tilen, Tomaž in jaz na usnjenem fotelju, v ozadju glasba Roisin Murphy, na mizici domači sadjevec. In takrat me moja tamala zasrbi! Niti zavadala se nisem, kdaj sem se začela ovijati okoli Tomaža. Tilen me je sprva samo prezirljivo gledal, v njegovih očeh sem videla neodobravanje, takrat me pa to ni ganilo. Sprva sem mislila, da bo razumel, se poslovil in odšel. Toda ne, spomnil se je najine stave in me še opomnil, da je Tomaž ta večer z njim in da sem mu obljubila, da mu ga ne bom speljala. Si misliš, kam smo prišli! No, sprva je bil Tomaž neodločen, vendar – ves tisti alkohol je itak vse razganjal. Po tistem se pa bore malo spomnim, vem le, da smo se v nekem trenutku vsi goli zvijali na preprogi, nakar je nastopila tema.” “Te je zmanjkalo?” “Ne vem točno, Tilen mi je naslendji dne povedal, da smo se še nekaj časa onegavili, nato pa me je nesel v spalnico in me vrgel na posteljo. Baje, da sem kričala, da hočem kurca ... Jaz se nič več ne spomnim. Ko sem se zbudila, sem na fotelju videla dve goli telesi ...” je zavzdihnila Sandra in si prižgala cigareto. “Vsaj nekdo je seksal.” “Ja, na mojem novem črnem usnjenem fotelju!”

Foto: Reuters, iStock

Renton rentonaktivno.blogspot.com


:: blogoro l a 39| 08 :: 4. s e pte m b e r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : BIZARKE :: 29

(e)stradanje

Gospa Beckham ima novega

Kot suhljati, rahlo osorno gledajoči angel iz nogometaških nebes, se je Victoria Beckham pojavila v Manchestru na predstavitvi svojega novega parfuma. Beckhamova sta v preteklosti na tržišče poslala že več parfumov, on za moške, ona za ženske. Kot zatrjujeta sama, sestavine parfumov lastnoročno izbereta. Nova Victorijina dišava, ki jo je predstavila v snežno beli obleki z nekakšnimi krilci na hrbtni strani, se imenuje Signature (Podpis).

Kelly je “fasala”

Fotograf, ki je prežal pred hišo ekscentrične britanske zvezdnice Kelly Osbourne, je ob njenem prihodu bil milo rečeno šokiran, saj se je, sicer ponavadi dobro razpoložena pevka prikazala z veliko modrico okoli otečenega levega očesa. 23letnica naj bi se v tistem trenutku odpravljala na pregled k zdravniku – o tem, kje in kako je staknila modrico, pa ni želela govoriti.

Najglasnejša nosečnica na svetu z dobrim srcem

Svetovno znana – in po mnenju mnogih tudi najbolj seksi – sopranistka Anna Netrebko po novem poje uspavanke v korist organizacije SOS – otroške vasi. Izkupiček od njenega novega singla, ki bo naprodaj 5. septembra, bo šel delno tudi v korist te organizacije, so v sredo v Münchnu sporočili predstavniki “SOS-Kinderdörfer”. Netrebkova, ambasadorka omenjene človekoljubne organizacije, na plošči prepeva uspavanke Richarda Straussa ter enega svojih največjih koncertnih uspehov, napev Meine Lippen, sie küssen so heiss iz Giuditte. Z zaročencem, šarmantnim urugvajskim basbaritonistom Erwinom Schrottom pričakuje 36-letna operna diva septembra svojega prvega otroka. “Gane me, ko gledam, kako otrokom iz siromašnih okolij po vsem svetu preskrbimo streho nad glavo in družinsko toplino. Ta čudovita alternativa domovom za sirote otrokom nudi ne le gmotno pomoč, temveč tudi čustveno oporo in šolanje,” je pojasnila glasna Rusinja z avstrijskim državljanstvom.

Foto: promocijsko gradivo

⋆ ⋆ ⋆ HORORSKOP

⋆⋆⋆⋆

Oven Ob nesrečnem počutju znancev se počutite kot riba v vodi. Le pazite, da vas ne naplavi na kopno. Bomo videli, kdo se bo potem smejal.

Bik Ta teden ni pravi čas za investicije, zato še nikar ne razčesnite betice svojemu hranilnemu prašičku.

Dvojčka Radi bi videli svet, a nimate denarja. Po drugi strani pa ga ni denarja, ki bi svet prepričal, da se vas splača videti.

Rak Odkar ste se pričeli ukvarjati z rekreacijo, je dan, ko boste ponovno uzrli svoje genitalije, vse bližje in bližje …

Lev Bili bi lahko filmska zvezda, če le filmi ne bi imeli zvoka. Vaš izraziti ruralni dialekt je namreč skrajno moteč.

Devica Še pred koncem meseca boste spoznali, kako zelo je imela vaša mama prav, ko je rekla, da morate vedno nositi sveže spodnje perilo.

Tehtnica Če bi vsakič, ko nekdo pohvali vašo prijetno osebnost, v dar dobili en evro … Bi sedaj imeli točno en evro.

Škorpijon Ko vas ni, po vašem stanovanju hodijo agenti FBI, ki vaše umazano spodnje perilo sortirajo v vrečke z napisom “Dosjeji X”.

Strelec Kako prehitro mine dopust so se začeli zavedati vaši sodelavci, ko ste se spet prikazali na delovnem mestu.

Kozorog Glede na to, da vas že v osnovni šoli ni nihče maral, se trenutni situaciji res ne morete čuditi.

Vodnar Kot piščancu na krožniku Oprah Winfrey se tudi vam dozdeva, da se tole ne bo dobro končalo.

Ribi Pojdite večkrat v naravo. Slej ali prej se boste morali navaditi vonja cipres.


30

:: GONZO RO L A ::::::::: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 3 9 |0 8 : : 4 . s e ptember 2008 :

Prašni Kartoni and Rajšp Ivo Combinating recreational drugs in free time. No, recreating with combining drugs in free time. No… Fuck, whatever!

Dragi bralci in bralke!

Prvo, kar Vam imamo povedati, je, da smo se na podstrešju ponovno zbrali iz izključno dveh razlogov – naš vsem najljubši tednik Blogorola in njegovi velemožje so nas ponižno prosili, ali bi slučajno mi sodelovali z njimi (če že oni z nami nočejo), ter nam pustili pri pisanju popolnoma proste roke – obljubili so nam celo Denar! Da, dragi bralci in bralke, lahko bomo nesramni, povrh vsega pa bomo za to nesramnost še plačani. Naša nebrzdana želja po zaslužku in denarju, ter seveda slavi, pa nam veleva, da priložnost zagrabimo in povemo – vsem, ki jih preziramo – kar jim gre, ter pri tem zbašemo še kak masten honorar, s katerim bomo lahko vrnili vse zadolžitve pri Mirzi. Seveda pa je edino pravilno, da Vam že na začetku povemo, da nas blogerji in razni delilci pravice in mnenja po slovenskem medmrežju ne zanimajo več in da je naše novo poslanstvo veliko večje. Se pravi, da nekako izpostavimo par ključnih točk in problemov, ki jih na podstrešju nekako moramo deliti z Vami, o naše preljubo bralstvo:

PREDVOLILNA AGONIJA

Čas in tema je taka, da mimo nje nikakor ne moremo, a tu se že kažejo prvi udarci pod pas s strani našega prodanega uredništva. Koliko vprašanj, ki so ostala neodgovorjena! Pa naj vam naštejemo samo par vprašanj, na katere odgovor je boleč kot kamen na želodcu! Ali mislite, da Urška sploh pusti našemu glavarju, da se še za štiri leta tako preda delu in njo pusti pozabljeno, samo in nezadovoljeno, tam v Grosuplju ali kjerkoli že. Ali naš Karl Erjavec sploh ima izpit za vozilo, kot je Patria? Ali lahko Barbara Žgajner Tavš naredi tudi kaj drugega za nas občane in nam poleg položnice da z ramena še kako drugo breme!? Ali lahko nekdo pove, kaj dela Manca Zver in zakaj ne skrbi za očetovo publiciteto s svojim markantnim nastopom in golim životom?! Ali se je res Barbika skregal s tipom v Belgiji in ali lahko to vpliva na trenutno slovensko politično sceno?

Kot vidite, je veliko stvari, katerim je treba priti do dna in na katere je odgovor preprosto treba najti, če ne zavoljo nas, pa zavoljo naših mladih!

KULTURA IN SCENA

Slovenci smo narod, ki veliko da na kulturo in na izgled. Vsi se radi pripeljemo z dobrim avtom v kino, ali pa celo na kako razstavo ali mogoče koncert, in se tako pokažemo v družbi Pintarja ali pa kakega bivšega Barovca. Take stvari štejejo in seveda smo pri teh stvareh vedno zraven tudi sami. Pričakujte torej vse rumene vesti zadevši kdo na sceni ga vleče ali pa komu, zakaj si je Andreja povečala rit in ne jošk in zakaj nam seveda to sploh ni všeč!

SPOLNOST IN ALKOHOL/ DROGE

O temu vsekakor bo največ govora, ker to je del našega in vašega vsakdana in ker vsi vemo, da brez enega drugega in tretjega ne bi bilo tako visoke pričakovane starosti povprečnega Slovenca. Saj veste, kako pravijo tisti Slovenci, ki so se poskušali ubiti, a so rešitev našli v opoju: ''Če pera neb blo, b že zdavnej vse v kurac šlo!''

DRUŽINA IN OTROCI

Tukaj ne bo govora in vsak naj si pomaga sam, kakor si zna in kakor si hoče! Samo ne dajati tablet otrokom da ''lažje zaspijo'', sigurno nočete, da postanejo šolski primeri. Seveda smo za določeno vsoto pripravljeni objaviti vse, za blatenje tajkunov in raznih gradbenih baronov računamo več, seveda pa sprejemamo plačila tudi v naturalijah, takih in tistih v alu folijah. Do naslednjič … Ivo, Rajšp Ivo & Toni, Prašni Kartoni


31


32

DOM? A N N E D E T K A S V O GOROL O L B I T A M E J E R P Š I .COM A ŽEL L O R O G O L .B W W ROL0! W O G O L B A N E S I Č O NAR


Blogorola 39/08