Page 1

TALLER DE CONTES EDUCACIÓ INFANTIL PARVULARI 3 ANYS PARVULARI 4 ANYS PARVULARI 5 ANYS

CURS 2013-2014

ESCOLA ANTAVIANA


INTRODUCCIÓ AQUEST CURS 2013-2014 COM EN ELS DARRERS ANYS, HEM POSAT EN MARXA EL TALLER DE CONTES. L’EQUIP DE MESTRES VALOREM MOLT POSITIVAMENT AQUESTA PROPOSTA PELS BONS RESULTATS OBTINGUTS EN ELS ANYS ANTERIORS. AQUEST ANY, DONAT QUE TREBALLEM COM A EIX TRANSVERSAL EL 20é AN IVERSARI DE L’ESCOLA ANTAVIANA HEM PENSAT DE BUSCAR CONTES RELACIONATS AMB L’APRENDRE, EL MES IMPORTANT PER CREIXER, TANT A LA VIDA COM A L’ESCOLA. APRENEM DE MOLTES MANERES I A MES NO TOTS SOM IGUALS, PER TANT APRENEM DIFERENT... HO HEM FET DURANT TRES SETMANES, ALTERNANT DILLUNS, DIMECRES I DIVENDRES, I DIMARTS I DIJOUS. ELS NENS I NENES DE LES DIFERENTS CLASSES DE P3, P4 I P5 S’HAN AGRUPAT EN NOU GRUPS PER COLORS. AQUEST ÉS UN DELS ASPECTES QUE DESTAQUEM DEL PROJECTE DEL TALLER DE CONTES. TAMBÉ VALOREM MOLT POSITIVAMENT LA UTILITZACIÓ I MOVIMENT PELS DIFERENTS ESPAIS DE L’ESCOLA, PER PART DELS NENS; QUE SUPOSA UN ELEVAT GRAU DE RESPONSABILITAT I AUTONOMIA. I TAMBÉ ÉS MOLT ENRIQUIDOR PELS NENS I MESTRES EL CONEIXEMENT I RELACIÓ AMB TOT L’ALUMNAT I MESTRES DEL PARVULARI (NO NOMÉS AMB LA SEVA TUTORA) TAMBÉ CAL REMARCAR UN DELS OBJECTIUS BÀSICS A L’HORA DE PLANTEJAR-NOS EL TALLER : LA COMPRENSIÓ I L’EXPRESSIÓ EN CATALÀ. CONSTATEM L’INTERÈS I ENTUSIASME QUE ELS INFANTS HAN MOSTRAT AL LLARG DEL TALLER VERS LA DESCOBERTA DELS DIFERENTS ARGUMENTS, HISTÒRIES, PERSONATGES, SITUACIONS... AIXÍ COM EN LA REALITZACIÓ DE DIFERENTS PROPOSTES DE TREBALL PLANTEJADES PER CADA CONTE; AQUESTES HAN ESTAT MAJORITÀRIAMENT PLÀSTIQUES, MUSICALS I D’EXPRESSIÓ CORPORAL. EL RESULTAT D’AQUESTES PROPOSTES DE TREBALL US HAN ARRIBAT A CASA, A MIDA QUE HAN TREBALLAT CADA CONTE.


AQUÍ TENIU LA RELACIÓ DELS CONTES EXPLICATS:

        

HI HA RÉS MÉS AVORRIT QUE ÉSSER UNA PRINCESA ROSA ?,SILVIA P3 UNA MICA DE MALHUMOR, ÈLIA P3 ELMER, MERITXELL P4 TOMAQUET, IMMA P4 EL PUNT, SONIA/ELSA P5 CASI. ASCEN P5 SI JO FOS GRAN I FORT. CLAUSTRE P5 ELS SET RATOLINS CEGS. ELISENDA ET MENJADÉ. GLORIA

PER ACABAR US VOLEM ENGRESCAR A QUE ELS LLEGIU AMB ELS VOSTRES FILLS I FILLES I AIXÍ PODREU GAUDIR AMB ELLS D’AQUESTA BONICA EXPERIÈNCIA.

L’EQUIP DE PARVULARI


HI HA RES MÉS AVORRIT QUE ÉSSER UNA PRINCESA ROSA?

CONTE EXPLICAT PER LA SÍLVIA


HI HA RES MÉS AVORRIT QUE ÉSSER UNA PRINCESA ROSA? LA CARLOTA ERA UNA PRINCESA ROSA. AMB EL SEU VESTIT ROSA, L'ARMARI PLE DE ROBA ROSA I UNA HABITACIÓ AMB UN LLIT, UNS LLENÇOLS I UN COIXÍ ROSES. PERÒ LA CARLOTA ESTAVA FARTA DEL ROSA I DE SER UNA PRINCESA. HI HAVIA RES MÉS AVORRIT QUE ÉSSER UNA PRINCESA ROSA? LES PRINCESES SÓN TAN CURSIS QUE NOMÉS AMB UN PETIT PÈSOL AMAGAT SOTA CENT MATALASSOS PERDEN LA SON....LA CARLOTA, PERÒ, PODIA DORMIR COM UNA MARMOTA FINS I TOT DAMUNT D'UN ELEFANT! EN UNA OCASIÓ VA CONÈIXER UNA PRINCESA QUE ES PASSAVA TOT EL DIA BESANT ELS GRIPAUS DE L'ESTANY PER VEURE SI ALGUN ES CONVERTIA EN EL PRÍNCEP BLAU.......PERÒ LA CARLOTA NO VOLIA UN PRINCEP BLAU! PER QUÈ NO HI HAVIA PRINCESES QUE SOLQUESSIN ELS MARS EN CERCA D'AVENTURES? O PRINCESES QUE RESCATESSIN ELS PRÍNCEPS DE LES URPES D'UN FEROTGE LLOP? O PRINCESES ASTRÒNOMES QUE BATEGESSIN TOTS ELS ESTELS DE L'UNIVERS? O PRINCESES CUINERES QUE FESSIN PASTISSOS DE XOCOLATA I GALETES AMB MELMELADA? LA CARLOTA ERA UNA NENA I SOMIAVA AMB CAÇAR DRACS, CERCAR TRESORS, ENSINISTRAR PAPALLONES, DESFER EMBOLICS, FABRICAR AVIONS DE PAPER, NEDAR DAMUNT D'UN DOFÍ, PERSEGUIR COLOMS MISSATGERS I CONÈIXER ELS CONFINS DE LA TERRA VIATJANT EN UN GEGANTÍ GLOBUS VOLADOR. PERÒ LA SEVA MARE ERA UNA REINA ROSA. AMB ELS SEUS VESTITS ROSES, EL SEU ARMARI PLE DE ROBA ROSA, I UNA HABITACIÓ AMB UN LLIT, UNS LLENÇOLS I UN COIXÍ ROSES. COM TOOOOTES LES REINES. I EL SEU PARE ERA UN REI BLAU, AMB EL SEU VESTIT BLAU, EL SEU TREBALL BLAU I LA SEVA VIDA BLAVA. COM TOOOOTS ELS REIS.


 PER QUÈ ESTÀS TAN SERIOSA, CARLOTA? -LI VA PREGUNTAR SA MARE UN MATÍ  MARE, JO NO VULL SER UNA PRINCESA ROSA, JO VULL VIATJAR, JUGAR, CÒRRER I SALTAR I VULL ANAR VESTIDA DE VERMELL, DE VERD O DE VIOLETA...  FILLA MEVA -LI VA DIR LA REINA-, LES PRINCESES SÓN MOLT DELICADES I NO PODEN SORTIR DE PALAU PERQUÈ ES POSARIEN MALALTES, NO PODEN CÓRRER I SALTAR PERQUÈ FARIEN MALBÉ SEUS PRESIOSOS VESTITS DE SEDA. I NO PODEN ANAR VESTIDES DE VERD NI DE BLAU PERQUÈ AQUESTS COLORS NO ELS ESCAUEN. LES PRINCESES SÓN COM LES ROSES: FLORS FRÀGILS ELS PÈTALS DE LES QUALS NO RESISTIRIEN NI UN BUF DE VENT.  PERÒ MARE, JO NO SÓC UNA FLOR, SÓC UNA NENA. LA REINA VA ROMANDRE PENSATIVA I FINALMENT VA RESPONDRE: -DONCS ÉS VERITAT! ALESHORES VAN DECIDIR PARLAR AMB EL REI.  PARE -VA DIR LA CARLOTA-, JO NO VULL SER UNA PRINCESA ROSA; JO VULL VIATJAR, JUGAR CÓRRER I SALTAR I VULL ANAR VESTIDA DE VERMELL, DE VERD O DE VIOLETA...  FILLA MEVA -VA DIR EL REI-, LES PRINCESES SÓN COM LES ROSES: FLORS FRÀGILS ELS PÈTALS DE LES QUALS NO RESISTIRIEN NI UN BUF DE VENT.  PERÒ PARE, JO NO SÓC UNA FLOR, SÓC UNA NENA. EL REI VA ROMANDRE PENSATIU I DESPRÉS VA RESPONDRE: -DONCS ÉS VERITAT! ALESHORES VAN DECIDIR PARLAR AMB LA FADA PADRINA.  FADA -VA DIR LA CARLOTA-, JO NO VULL SER UNA PRINCESA ROSA; JO VULL VIATJAR, JUGAR, CÓRRER I SALTAR I VULL ANAR VESTIDA DE VERMELL, DE VERD O DE VIOLETA...  CARLOTA -LI VADIR LA FADA-, LES PRINCESES SÓN COM LES ROSES: FLORS FRÀGILS ELS PÈTALS DE LES QUALS NO RESISTIRIEN NI UN BUF DE VENT.  PERÒ FADA, JO NO SÓC UNA FLOR, SÓN UNA NENA.


LA FADA VA ROMANDRE PENSATIVA I DESPRÈS VA RESPONDRE: -DONCS ÉS VERITAT! ALESHORES VAN DECIDIR CONVOCAR A PALAU TOTS ELS REIS, REINES, PRINCEPS BLAUS, FADES PADRINES I TOTES LES PRINCESES, QUE UNIDES VAN DIR:  NOSALTRES NO VOLEM SER PRINCESES; VOLEM VIATJAR, JUGAR, CÓRRER I SALTAR I ANAR VESTIDES DE VERMELL, DE VERD O DE VIOLETA. I NO SÓM FLORS, SÓM NENES!!! NINGÚ VA SABER QUÈ RESPONDRE, FINS QUE FINALMENT VA PARLAR LA MÉS VELLA I SÀVIA DE TOTES LES FADES PADRINES QUE HI HAVIA ALLÀ REUNIDES.  ÉS VERITAT; LES PRINCESES NO SÓN FLORS I A PARTIR D'AQUESTS MATEIX MOMENT PODRAN SER ALLÒ QUE VULGUIN SER. I AIXÍ, UNA RERA L'ALTRA, LES PRINCESES VAN DEIXAR DE SER PRINCESES I VAN COMENÇAR A VIATJAR, A JUGAR, A CÓRRER I A SALTAR I, PER DESCOMPTAT, VAN OBLIDAR ELS SEUS VESTITS ROSES I ES VAN VESTIR DE VERMELL, DE VERD I DE TOTA LA RESTA DE COLORS DE L'ARC DE SANT MARTÍ.

FI


CONTE EXPLICAT PER LA ELIA


UNA MICA DE MAL HUMOR TOT VA PASSAR UN DIA SOLEJAT I CLAR. EL MAR ESTAVA TRANQUIL I DOS NENS HO GAUDIEN. CADA UN D’ELLS ANAVA EN LA SEVA BARCA, REMANT…MENTRE DEIXAVEN ANAR LES SENSACIONS QUE LA BRISA I TOT PLEGAT ELS FEIA SENTIR. DE SOBTE ES VAN TROBAR I AQUÍ COMENÇA LA HISTÒRIA D’EN PIT I D’EN PAT: - HOLA ( VA DIR EN PIT QUAN VA TROBAR EN PAT) - HOLA JO SÓC EN PAT ( VA DIR MOLT CONTENT) I TOT SEGUIT VAN VOLER FER UN TROS DE CAMÍ PLEGATS ( HEHEHE, BLA, BLA, BLA…..HE, HE, BLA BLA….) SE SENTIEN TAN A GUST QUE VAN COMENÇAR A PARLAR, A JUGAR A COMPARTIR….VAN SER INSEPARABLES DURANT UNA LLARG TROÇ DEL CAMÍ! LA SEVA BARCA ERA SUFICIENT PER A DOS, NO NECESSITÀVEN RES MÉS. TOT ERA DIVERTIT I BONIC. NO ELS PODIA PASSAR RES! CADA UN D’ELLS POSAVA DE LA SEVA PART, I TOT ERA AGRADABLE I HARMÒNIC. PERÒ, DE MICA EN MICA, EL VIATGE ES FEIA MONÒTON. EN PIT I EN PAT NO ES POSAVEN D’ACORD. AIXÍ DONCS, ENTRE ELLS HI VA APARÈIXER UNA MICA DE MAL HUMOR…VA COMENÇAR A CRÉIXER, I A CRÉIXER! EL MAL HUMOR VA SER TAN GRAN….I DE SOBTE CRAC! QUE TOT D’UNA LA BARCA ES VA PARTIR! COM ES TROBARIEN? - ON ETS PAT? - PIT? POC A POC CADA UN VA ESTIRAR UN FIL DEL PROBLEMA. I ES VAN POSAR A DESFER CADA NUS, D’UN EN UN, MOLT SUAUMENT. NO ERA GENS FÀCIL. ELS CALIA TEMPS. ELS CALIA MOLTA PACIÈNCIA. EN PIT I EN PAT FINALEMENT ES VAN TROBAR. ESTAVEN TAN CONTENTS, QUE LA MICA DE MAL HUMPO VA DESAPARÈIXER DEL TOT! I JUNTS DE NOU, VAN CONTINUAR EL VIATGE DURANT MOLT DE TEMPS.

********


CONTE EXPLICAT PER LA MERITXELL


L’ELEFANT ELMER HI HAVIA UNA VEGADA UN RAMAT D’ELEFANTS. N’HI HAVIA DE JOVES, VELLS, LLARGS, PRIMS, AMB LA TROMPA LLARGA I CURTA,…ETC…I N’HI HAVIA UN QUE QUAN VA NEIXER VAN VEURE ELS SEUS PARES QUE ERA MÉS DIFERENT QUE TOTS, ERA L’ELMER. L’ELMER ERA DIFERENT PERQUÈ ERA DE MOLTS COLORS: GROC, TARONJA, ROSA, VERMELL, BLANC, ROSA, BLAU, VERD, LILA,…L’ELMER ERA FELIÇ JUGANT AMB ELS SEUS AMICS ELEFANTONS. JUGAVEN A SALTAR, A CORRER, A FER PESSIGOLLES,… UNA NIT, QUAN ELS ELEFANTS ANAVEN A DORMIR, L’ELMER NO PODIA ADORMIR-SE PERQUÈ NO PODIA DEIXAR DE PENSAR UNA COSA: JA N’ESTAVA FART DE SER DIFERENT! ON S’HA VIST UN ELEFANT DE COLORINS?? DEIA. JO VULL TENIR LA PELL DE COLOR ELEFANT. I EN SILENCI, SENSE DESPERTAR A NINGÚ VA MARXAR. VA TRAVESSAR LA JUNGLA DE NIT, MORT DE POR,. ALLÀ ELS ANIMALS SALVATGES ES VA TROBAR. PERÒ COM QUE EL CONEIXIEN EL SALUDAVEN DIENT : -HOLA ELMER ! I L’ELMER RESPONIA…BON DIA! VA TROBAR UNA TORTUGA A LA QUE LI VA EXPLICAR EL SEU PROBLEMA. LA TORTUGA LI VA DIR QUE BUSQUÉS L’ARBRE DE LES BAIES, UN ARBUST GROS AMB EL QUE PODRIA TENYIR-SE LA PELL DE COLOR GRIS, COLOR ELEFANT. QUAN L’ELMER EL VA TROBAR. VA ESTIRAR AMB FORÇA AMB LA TROMPA I VA FER CAURE LES BAIES AL TERRA. ES VA REVOLCAR PER SOBRE I ES VA ANAR PINTANT DE GRIS TOTA LA PELL: LA TROMPA, LA PANXA, LES POTES, LES ORELLES,…. CONTENT VA TORNAR AL SEU POBLE. ARA SI ERA FELIÇ PERQUÈ ERA IGUAL QUE ELS ALTRES. DE CAMÍ DE TORNADA PER LA JUNGLA VA TENIR QUE CORRER PERQUÈ ELS ANIMALS SALVATGES ARA NO EL RECONEIXIEN I SE’L VOLIEN MENJAR!


EN ARRIBAR AL POBLE, NINGÚ ES VA ADONAR QUE ERA L’ELEMER. ELS SEUS AMICS NO VOLIEN JUGAR AMB ELL PERQUÈ NO EL RECONEIXIEN! DESPRÉS D’UNA ESTONA ES VAN APROPAR UNS NÚVOLS QUE PORTAVEN UNA TEMPESTA. VA COMENÇAR A PLOURE I L’AIGUA DE LA PLUJA VA COMENÇAR A DESFER LA PINTURA GRIS DE LES BAIES QUE TENIA L’ELMER AL SEU COS. TOTHOM ES VA DONAR ALESHORES QUE ERA L’ELMER I EL SEU COS DE COLORINS VA TORNAR A SORTIR. ESCOLTA ELMER!, LI VAN DIR ELSA SEUS AMICS. SORT QUE NO HAS TRIGAT GAIRE EN SER L’ELMER DE SEMPRE. NOSALTRES T’ESTIMEM AIXI I NO VOLEM QUE CANVIÏS PERQUÈ TOTS TENIM COSES DIFERENTS I AIXÒ ENS FA SER ÚNICS I ESPECIALS. VAN DECIDIR FER UNA GRAN FESTA PER CELEBRAR QUE L’ELMER HAVIA TORNAT. TOTS ELS ELEFANTS ES VAN PINTAR EL COS DE COLORINS I L’ELMER ES VA PINTAR DE COLOR ELEFANT. I AIXI HO VAN FER. I VAN BALLAR, VAN RIURE I S’HO VAN PASSAR PIPA. VET AQUÍ UN GOS, VET AQUÍ UN GAT, QUE AQUEST CONTE JA S’HA ACABAT.


MIMÍ TOMAQUET

CONTE EXPLICAT PER LA IMMA


MIMÍ TOMAQUET AQUESTA ÉS LA MIMÍ. LA MIMÍ ÉS TAAAN, TAAAN, TAAAN TÍMIDA QUE NOMÉS SENTIR EL SEU NOM ... ES POSA VERMELLA COM UN TOMÀQUET POBRE MIMÍ A L’HORA DEL PATI, ELS SEUS COMPANYS LI DIUEN <<TOMAQUET>> D’AMAGAT... I TAMBÉ A LA SEVA CARA ! TOTS ES PARTEIXEN DE RIURE AL VEURE COM LA MIMÍ ES POSA VERMELLA. QUAN LA PROFESSORA LI PREGUNTA A CLASSE, A LA MIMÍ LI FA TANTA VERGONYA QUE MAI CONTESTA, ENCARA QUE SÀPIGA LA RESPOSTA. LA VERITAT ÉS QUE NINGÚ L’HA SENTIT PARLAR ... MAI! LA MIMÍ MAI DIU RES, NI TAN SOLS QUAN LI REGALEN UN CHUPACHUPS ! SI LA SEVA VEÏNA VE A JUGAR A CASA SEVA LA MIMÍ ES PASSA TOTA L’ESTONA CALLADA I QUAN ELS ALTRES NENS VAN A JUGAR A ALGUNA COSA LA MIMÍ HO PASSA FATAL PERQUÈ MAI L’ESCULLEN PER CAP EQUIP. PERÒ ELS PROBLEMES DE LA MIMÍ NO ACABEN AQUÍ. EL MÉS ESPANTÓS, EL MÉS ANGOIXANT, EL MÉS HORRORÓS ... ÉS QUE DEMÀ HA DE RECITAR UNA POESIA DAVANT DE TOOOOTA LA CLASSE !!! AQUELLA NIT, LA MIMÍ ESTÀ TAN NERVIOSA QUE NO PARA DE DONAR VOLTES AL LLIT, I QUAN ACONSEGUEIX QUEDAR-SE DORMIDA TÉ MOLTS MALSONS !!! AL DIA SEGÜENT , DE CAMÍ A L’ESCOLA, LA MIMÍ PROVA DE SER VALENTA ..., PERÒ EL COR LI BATEGA MOLT FORT I LI TREMOLEN LES CAMES. MIMÍ A LA PISSARRA !!! DIU LA PROFESSORA TOTS ELS COMPANYS ES RIUEN I ES BURLEN I A LA MIMÍ LI AGRADARIA DESAPARÈIXER. SHHHHHHHH, SILENCI ! AIXÒ ÉS UNA CLASSE, NO UN GALLINER ! US HAURIA DE FER VERGONYA TRACTAR AIXÍ DE MALAMENT A UNA COMPANYA ! S’ENFADA LA PROFESSORA. EL SEU NOM ÉS MIMÍ, NO TOMAQUET, HO HEU ENTÈS ? QUAN LA MIMÍ VEU QUE ELS SEUS COMPANYS TAMBÉ ES POSEN VERMELLS, DE SOBTE ... SE LI PASSA LA TIMIDESA ! LA MIMÍ COMENÇA A DIR LA SEVA POESIA:


L’OCELLET LLEIG HI HAVIA UNA VEGADA UN OCELLET DEL QUAL TOTS ES BURLAVEN: << ETS MOLT LLEIG ! QUINES ALES MÉS LLETGES ! >> PERÒ UN DIA, L’OCELLET LLEIG VA COMENÇAR A CANTAR AIXÍ: << PIU-PI ! PIU-PI ! >>, I TOTS VAN DIR SORPRESOS: << QUINA VEU TAN MERAVELLOSA ! QUINA CANÇÓ TAN PRECIOSA ! I ÉS QUE L’EMBOLCALL MÉS LLEIG POT AMAGAR LA COSA MÉS BONICA. QUAN LA MIMÍ VA ACABAR DE DIR LA SEVA POESIA ES VA FER UN GRAN SILENCI. I DE COP I VOLTA TOTS ELS SEUS COMPANYS COMENCEN A APLAUDIR I A CRIDAR: BRAVO ! GENIAL ! MOLT BÉ ! ARA LA MIMÍ TÉ UN ALTRE NOM NOU QUE LI AGRADA MOLT MÉS: MIMÍ <<PIU-PI >> FI


EL PUNT

CONTE EXPLICAT PER LA SONIA


EL PUNT LA CLASSE DE DIBUIX FEIA ESTONA QUE HAVIA ACABAT, PERÒ LA VASHTI CONTINUAVA AMB EL CUL ENGANXAT A LA CADIRA. HAVIA DEIXAT EL FULL EN BLANC. LA MESTRA ES VA ACOSTAR A LA VASHTI PER MIRAR QUÈ HAVIA FET. “OH, UN ÓS POLAR ENMIG D’UNA TEMPESTA DE NEU”, VA DIR. “VES, QUINA GRÀCIA!”, VA FER L A VASHTI. “ÉS QUE NO SÉ DIBUIXAR!”. LA PROFESSORA VA SOMRIURE. “FES EL PIMER QUE ET SURTI, A VEURE QUÈ PASSA.” LA VASHTI VA AGAFAR UN REOLADOR I VA FER UN COP, FORT I DECIDIT, AL PAPER. “AU, JA ESTÀ!” LA MESTRA VA ESTUDIAR EL FULL DETINGUDAMENT. “HMMMMM!” EL VA TORNAR A LA VASHTI I LI VA DIR, TOTA DOLÇA: “MOLT BÉ, ARA SIGNA’L.” ALESHORES LA VASHTI VA PENSAR: “POTSER NO TINC GENS DE TRAÇA DIBUIXANT, PERÒ D’ESCRIURE EL MEU NOM SÍ QUE EN SÉ, OI?” LA SETMANA SEGÜENT, QUAN LA VASHTIVA ENTRAR A L’AULA DE PLÀSTICA, VA QUEDAR PARARDA DE VEURE EL QUE HI HAVIA PENJAT A LA PARET. EL PUNT QUE HAVIA FET!! EL SEU PUNT!! I EMMARCAT I TOT!! “HMMM!SEGUR QUE PUC FER UN PUNT MILLOR QUE AQUEST.” VA OBRIR LA CAPSA D’AQUAREL.LES, QUE NO HAVIA VOLGUT ESTRENAR MAI, I ES VA POSAR A LA FEINA. VA PINTAR I PINTAR: UN PUNT GROC, UN PUNT VERD, UN PUNT VERMELL, UN PUNT BLAU... EL BLAU ES VA BARREJAR AMB EL VERMELL I LA VASHTI VA DESCOBRIR QUE PODIA FER UN PUNT LILA. I VA COMENÇAR A FER EXPERIMENTS. VA PINTAR MOLTÍSSIMS PUNTS DE TOTS COLORS. “SI EM SURTEN BÉ ELS PUNTS PETITS, SUPOSOQUE TAMBÉ FARÉ ELS PUNTS GRANS!” LA VASHTI VA SUCAR UN PINZELL GRUIXUT A LA PINTURA I VA COMENÇAR A FER PUNTS GROSSOS EN UN PAPER GEGANT. FINS I TOT VA ACONSEGUIR FER UN PUNT SENSE DIBUIXAR-LO!. AL CAP D’UNES SETMANES, L’ESCOLA VA MUNTAR UNA EXPOSICIÓ. ELS PUNTS DE LA VASHTI VAN TENIR UN ÈXIT ESPATARRANT. ALESHORES LA VASHTI ES VA ADONAR QUE UN MOIET SE LA MIRAVA BOCABADAT.


“ETS UN ARTISTA DE DEBÒ. M’AGRADARIA TANT DE SABER DIBUIXAR COM TU!”, VA DIR. “SEGUR QUE POTS”, VA ANIMAR-LO LA VASHTI. “JO?, APA! SI NO SÉ FER NI UNA LÍNIA RECTA AMB EL REGLE!”. LA VASHTI VA SOMRIURE. VA AGAFAR UN FULL EN BLANC I EL VA DONAR AL NOI: “DEMOSTRA-M’HO” FENTS LA RATLLA, AL NOI EL LLAPIS LI TREMOLAVA TOT. LA VASHTI VA MIRAR EL GARGOT AMB MOLTA ATENCIÓ. I ALESHORES LI VA DEMANAR... “MOLT BÉ...ARA SIGNA’L.” PETEER H. REYNOLDS


CONTE EXPLICAT PER LA ASCEN


CASI AL RAMON LI AGRADAVA MOLT DIBUIXAR. A QUALSEVOL HORA... QUALSEVOL COSA... A QUALSEVOL LLOC... EL DIBUIX EL FA FELIÇ. PERÒ TOT D’UNA TOT CANVIA! UN DIA, EN RAMON ESTAVA DIBUIXANT UN GERRO AMB FLORS PERÒ EL SEU GERMÀ LEÓN ES VA APROPAR I VA COMENÇAR A RIURE DEL SEU DIBUIX. RAMON ES VA POSAR TANT TRIST QUE VA ARRUGAR EL SEU DIBUIX I EL VA LLENÇAR. LA BURLA DEL SEU GERMÀ GRAN VA FER QUE EL RAMÓN S’OBSESSIONÉS PER TRACTAR DE DIBUIXAR EL MÉS EXACTE POSSIBLE AL MODEL. PERÒ MAI HO ACONSEGUIA. DESPRÉS DE MOLT TEMPS I DE MOLTES BOLES DE PAPER ARRUGAT, RAMON VA DEIXAR EL LLAPIS SOBRE LA TAULA I VA DIR QUE ELL NO PODIA MÉS, QUE NO SABIA DIBUIXAR I QUE NO DIBUIXARIA MAI MÉS. LA SEVA GERMANETA,LA MARISOL, ESTAVA OBSERVANT AL RAMON PERÒ A ELL NO LI VA FER CAP GRACIA I ES VA ENFADAR MOLT AMB ELLA. FINS AL PUNT QUE , EN RAMON LI VA DIR MOLT BRUSCAMENT QUE ELL JA NO DIBUIXAVA MÉS. MARISOL VA SORTIR CORRENT, PERÒ AMB UNA BOLA DE PAPER ARRUGAT A LA MÀ. AQUEST ES VA ADONAR I VA SORTIR CORRENT DARRERE D’ELLA FINS A ARRIBAR A L’HABITACIÓ DE LA SEVA GERMANETA. EN RAMON ES VA QUEDAR PETRIFICAT QUAN VA VEURE A L’HABITACIÓ AQUELLA EXPOSICIÓ DELS SEUS DIBUIXOS. ALESHORES, VA SER QUAN LA MARISOL VA ASSENYALAR UN DELS DIBUIXOS I LI VA DIR QUE AQUELL ERA EL QUE MÉS LI AGRADAVA. TOT AMOÏNAT EN RAMÓN LI VA EXPLICAR A LA SEVA GERMANETA QUE ENCARA QUE NO HO SEMBLÉS AQUELL DIBUIX PRETENIA SER UN GERRO AMB FLORS. MARISOL LI VA RESPONDRE QUE SI MÉS NO SEMBLAVA UN CASI GERRO! TOT DE SOBTE, EN RAMON VA MIRAR AMB ATENCIÓ TOTS ELS SEUS DIBUIXOS QUE HI HAVIEN PENJATS A LA PARET I VA COMENÇAR A VEURE ELS SEUS ESBOSSOS D’UNA MANERA COMPLETAMENT DIFERENT. LA SEVA GERMANA PETITA, EL VA AJUDAR A DESCOBRIR EL SEU PROPI ART, L’ART DEL “QUASI”. EN RAMÓN ES VA SENTIR INSPIRAT I AMB MÉS FORÇA. VA COMENÇAR DE ZERO A DIBUIXAR TOT ALLÒ QUE SENTIA SENSE PREOCUPAR-SE I SEGUR D’ELL MATEIX. FENT “QUASI”-DIBUIXOS SE SENTIA MOLT BÉ! DES


D’ALESHORES, EN RAMÓN ES VA ADONAR QUE ERA CAPAÇ DE FER MOLTÍSSIMES COSES, FINS I TOT DE DIBUIXAR “QUASI”-SENTIMENTS, FER “QUASI”-POESIA, ETC. PERÒ EL MÉS IMPORTANT DE TOT, ÉS QUE, EN RAMON ES VA ADONAR QUE HI HA COSES QUE NO ES PODEN PLASMAR ALS DIBUIXOS, POEMES, ... SINÓ QUE SIMPLEMENT S’HAN DE GAUDIR. I AIXÌ, VA SER COM EN RAMÓN VA PODER SER “QUASI”-FELIÇ! FI


CONTE EXPLICAT PER LA CLAUSTRE


SI JO FOS GRAN I FORT

EN NIL ES VA OBRINT PAS ENTRE LA MUNIÓ PRECIPITADA. A TOTES AQUESTES GRANS CAMES QUE L’EMPENYEN, A TOTES AQUESTES CELLES ARRUFADES, ELS VOLDRIA CRIDAR: - NO US ADONEU QUE M’ESTEU AIXAFANT ELS PEUS? AH! SI ES POGUÉS TRANSFORMAR…… ESDEVINDRIA SÚPER NIL, SERIA SÚPER GRAN, SÚPER FORT, I LI FARIA LLENGOTS A TOTHOM! AH! SI POGUÉS…… EN POL L’ESTÀ ESPERANT DAVANT LA PORTA DE L’ESCOLA: - DÓNA´M VINT BALES SI VOLS ENTRAR……. AMB UN NUS A LA GOLA, EN NIL LI DÓNA LES SEVES BALES, UNA RERE L’ALTRA. AH! SI ES POGUÉS TRANSFORMAR…… ESDEVINDRIA SÚPER NIL SERIA SÚPER GRAN, SÚPER FORT I IMMOBILITZARIA A EN POL EN UN TRES I NO RES! AH! SI POGUÉS…… EL MESTRE, EL SENYOR ROBERT, OBSERVA EN NIL I EL RENYA DIENT-LI: - NO EM DIGUIS QUE T’HAS TORNAT A OBLIDAR LA LLIBRETA A CASA! EN NIL AVERGONYIT, ABAIXA EL CAP. AH! SI ES POGUÉS TRANSFORMAR…… ESDEVINDRIA SÚPER NIL, SERIA SÚPER GRAN, SÚPER FORT I CASTIGARIAAL MESTRE FENT-LI COPIAR CENT VEGADES SENSE AIXECAR EL CAP: - NO RENYARÉ MAI MÉS EN NIL, HO PROMETO! AH! SI POGUÉS…… A L´HORA DE L’ESBARJO EN NIL AGAFA EL SEU BERENAR: ENTREPÀ DE MELMELADA. ES PREPARA PER ASSABORIRLA SENSE COMPTAR QUE LA LILA CORRE TAN DE PRESSA QUE NO POT ATURAR-SE. EN NIL CAU, ADÉU AL SEU ENTREPÀ. S’AIXECA SENSE EL SEU BERENAR I AMB MOLTES GANES DE PLORAR. AH! SI ES POGUÉS TRANSFORMAR…… ESDEVINDRIA SÚPER NIL, SERIA SÚPER GRAN, SÚPER FORT I CRIDARIA DE RÀBIA A TOT EL MÓN! AH! SI POGUÉS…… L’HORA DE L’ESBARJO HA ACABAT, TOTHOM S’ASSEU, NINGÚ CALLA. EL SENYOR ROBERT PICA AMB EL REGLE DAMUNT LA SEVA TAULA. - JA N’HI HA PROU! SILENCI! VIOLANT, XERRAIRE, SEU DAVANT MEU I NO VULL SENTIR NI UNA PARAULA MÉS! LA VIOLANT S’AIXECA I S’ASSEU AL COSTAT D’EN NIL. EL SEU COR S’ACCELERA I ES POSA A TREMOLAR:


- CU-CÚ! LI XIUXIUEJA ELLA A CAU D’ORELLA. ÉS TAN BONICA QUE NO LI CONTESTA: S’HA QUEDAT SENSE VEU. AH! SI ES POGUÉS TRANSFORMAR…… ESDEVINDRIA SÚPER NIL, SERIA SÚPER GRAN, SÚPER FORT I LI REGALARIA A LA VIOLANT UN RAM DE MARGARIDES. AH! SI POGUÉS……

A LA NIT EN NIL TÉ MOLTA CALOR DINS EL SEU LLIT. NO PARA DE MOURE’S. AH! SI POGUÉS…… AH! SI POGUÉS…… AH! SI POGUÉS…… AH! SI ES POGUÉS TRANSFORMAR…… SERIA SÚPER GRAN, SÚPER………… STOP! EN SÚPER NIL NO EXISTEIX! EN NIL S’AIXECA, ENCÉN EL LLUM I MIRA EL SEU REFLEX AL MIRALL. - EM DIC NIL! NO SÓC GRAN, NO SÓC FORT I DEMÀ LI REGALARÉ A LA VIOLANT UN RAM DE MARGARIDES! L’EM¡NDEMÀ POSA A LA SEVA BOSSA LLIBRES I LLIBRETES. AQUESTA VEGADA S’ASSEGURA QUE NO HA OBLIDAT RES. CANVIA DE CAMÍ I PASSA PEL BOSC: NO HI HA CAMES GRANS QUE L’EMPENYIN. DURANT L’ESBARJO, S’ASSEU EN UN BANC CAMA ACÍ CAMA ALLÀ. ENGOLEIX EL SEU BERENAR ALLUNYAT DEL XIVARRI DELS ALTRES NENS I LLUNY DE LA LILA I LES SEVES CORREDISSES. EN POL S’APROPA I EN NIL L’AMENAÇA DIENT-LI: - AVUI PROU DE BALES! I SI CONTINUES, HAURÀS DE VEURE-TE-LES AMB EL MESTRE I TAMBÉ AMB EL MEU PARE. TREU DE LA SEVA BOSSA UN RAM DE FLORS SILVESTRES, COLLIDES AL BOSC, I AMB EL SEU COR VACIL.LANT S’APROPA A LA VIOLANT I LI DIU EN VEU BAIXA: -

NO HE TROBAT MARGARIDES.

LA VIOLANT ES POSA VERMELLA I LI RESPÓN: - LES FLORS SILVESTRES TAMBÉ SÓN BONIQUES. ES POSA DE PUNTETES I LI FA UN PETÓ MOLT DOLÇ A LA GALTA. AQUEST PETÓ NO ÉS PER AL SÚPER NIL, SÚPER GRAN SÚPER FORT. ÉS SIMPLEMENT UN PETÓ PER EN NIL.

********


SET RATOLINS CECS

CONTE EXPLICAT PER LA ELISENDA


SET RATOLINS CECS UN BON DIA, SET RATOLINS CECS ES VAN DESCONCERTAR EN ADONAR-SE QUE HI HAVIA UNA COSA ESTRANYA A LA VORA DE L’ESTANY. -QUÈ ÉS AIXÓ? – VAN EXCLAMAR, I TOTS VAN CORRER CAP A CASA. DILLUNS, EL RATOLÍ VERMELL VA SER EL PRIMER A FER LA DESCOBERTA. -ÉS UNA COLUMNA – VA DIR. PERÒ NO SE’L VAN CREURE. DIMARTS, EL RATOLÍ VERD ES VA POSAR EN CAMÍ. ERA EL SEU TORN. -ÉS UNA SERP – VA DIR. -NO -VA DIR DIMECRES EL RATOLÍ GROC. -ÉS UNA LLANÇA. VA AFIRMAR EL TERCER RATOLÍ. EL RATOLÍ PORPRA VA SER EL QUART. HI VA ANAR DIJOUS. -ÉS UN GRAN PENYA-SEGAT –VA DIR. EL CINQUÈ, EL RATOLÍ TARONJA, HI VA ANAR DIVENDRES. -ÉS UN VENTALL –VA EXCLAMAR-. HE SENTIT EL MOVIMENT. EL SISÈ A ANAR-HI VA SER EL RATOLÍ BLAU. ERA DISSABTE I VA DIR: -NO ÉS RES MÉS QUE UNA CORDA. PERÒ ELS ALTRES NO ESTAVEN D’ACORD I VAN COMENÇAR A DISCUTIR. -UNA SERP! -UNA CORDA! -UN VENTALL! -UN PENYA-SEGAT! DIUMENGE EL RATOLÍ BLANC, EL SETÈ RATOLÍ, VA ANAR A L’ESTANY.


EN ARRIBAR ON ERA LA COSA, LA VA RECORRER DE BANDA A BANDA, DE DALT A BAIX I D’UN EXTREM A L’ALTRE. -AH!, -VA DIR EL RATOLÍ BLANC-. ARA HO ENTENC. LA COSA ÉS: SÒLIDA COM UNA COLUMNA, SUAU COM UNA SERP, GRAN COM UN PENYA-SEGAT, ESMOLADA COM UNA LLANÇA, AIROSA COM UN VENTALL, FIBROSA COM UNA CORDA, PERÒ TOTA SENCERA LA COSA ÉS…..UN ELEFANT!.

I QUAN ELS ALTRES RATOLINS LA VAN RECORRER DE BANDA A BANDA, DE DALT A BAIX I D’UN EXTREM A L’ALTRE, VAN ESTAR D’ACORD. ARA TAMBÉ HO ENTENIEN. ENSENYAMENT MORAL DELS RATOLINS: CONÈIXER UNA PART PERMET INVENTAR UNA HISTORIA BONICA, PERÒ NOMÉS LA TOTALITAT CONDUEIX A LA SAVIESA. FI


CONTE EXPLICAT PER LA GLÒRIA SORIANO


ET MENJADÉ ENMIG DEL BOSC, ENTRE ELS AVETS, HI HAVIA UN LLOP... UN LLOP ENORME I FEROTGE QUE ESEMPRE ESTAVA AFAMAT...TENIA MOLTA GANA... PERÒ MOLTA MOLTÍSSIMA GANA... I ESTAVA SEMPRE A L’AGUAIT. ESPERAVA QUE LI PASSÉS PEL DAVANT UN BON PLAT DE CARN FRESCA. TOT D’UN PLEGAT VA APARÈIXER UN CONILL PEL CAMÍ. ERA UN CONILLET BLANC, TENDRE, GRASSONET I SUAU, QUE ANAVA XINO-XANO CAP AL MERCAT ECOLÒGIC, A COMPRAR-SE TRES QUILOS DE PASTANAGUES FRESQUES. EL LLOP VA SALTAR-LI AL DAMUNT I EL VA ESCRIDASSAR: “ AHHHH! ET MENJADÉ, CONILLET BLANC! ET MENJADÉ ADA MATEIX!”. -

ATURA’T...,

-

SÍ, D’ACODT, HE DIT: ET MENJADÉ, CONILLET BLANC! ET MENJADÉ ADA MATEIX!

-

OOOOOOH! EM FA L’EFECTE QUE TENS UN PÈL A LA LLENGUA. I QUE HA DE SER MOLT EMPRENYADOR... AU

LLOP DOLENT, ATURA’T! POTS REPETIR EL QUE ACABES DE DIR?

VA, LLOP PERVERS, OBRE LA BOCA PERQUÈ PUGUI VEURE SI... -

AAAAH!

-

AIXÍ NO PUC VEURE-HI RES!

-

AAAAAAAAH!

-

DONCS SÍ... JO TENIA RAÓ. TENS UN PÈL A LA LLENGUA, I BEN LLANRG! QUE DIC LLARG? LLARGUÍSSIM! NO ET BELLUGUIS LLOP ENORME I FEROTGE! QUEDA’T AIXÍ, QUE VAIG A BUSCAR UNES PINCES D’AQUELLES DE DEPILAR I TORNO DE SEGUIDA PER TREURE-TE’L. PERÒ SOBRETOT,

-

VAL, PDO NO TDIIIGUIZ GAIDE!

-

QUÈ? COM DIUS?

NO ET BELLUGUIS!

- DIC QUE: VAL, PDO ZIZPDAU, NO TDIGUIZ. NO M’HI UC EZTA GAIDE...AIZÍ! - I EL LLOP VA ESPERAR 1 HORA... 2 HORES... 3 HORES... I DE SOBTE VA APARÈIXER PEL CAMÍ UN CONILLET VERMELL. – “ ET MENJADÉ CONILLET VEDMELL! ET MENJADÉ ADA MATEIX!”

- MIRA-TE’L!, SI NO EN TÉ NI IDEA! NO TENS NI LA MÉS REMOTA IDEA, LLOP ENORME I PERVERS. SI VOLS MENJAR-TE UN CONILL NO POTS FER-HO AIXÍ! PER CAÇAR-ME PRIMER HAS D’AMAGAR-TE DARRERE D’UN


ARBRE, I JO NO T’HAIG DE VEURE, NI SENTIR-TE... UI! I A MÉS A MÉS TÉ UN PÈL A LA LLENGUA! SERÀ POSSIBLE? VINGA VA, COMENCEM! TORNEM-HO A INTENTAR UNA ALTRA VEGADA: AMAGA’T DARRERE D’AQUEST ARBRE, JO MARXO I FAIG VEURE QUE COM SI NO T’HAGUÉS VIST, I QUAN SENTIS QUE ARRIBO... PAM! SURTS DEL TEU AMAGATALL, EM SALTES AL DAMUNT I M’ENXAMPES, D’ACORD?

- DACODT! HO TDOBO MOD AMABDE PED PAD TEVA. MOD AMABDE! ETS UN CONILLET VEDMELL ENCANTADOD EL LLOP ES VA AMAGAR DARRERE D’UN AVET GROS I VA ESPERAR. TENIA GANA, MOLTA GANA, CADA VEGADA MÉS GANA. JO DIRIA QUE TENIA MÉS GANA QUE UN LLOP! I EL LLOP VA ESPERAR 1 HORA... 2 HORES... 3

HORES..., FINS QUE, TOT D’UNA, VA SENTIR UN SOROLL! I VA PENSAR: “FARÉ EXACTAMENT EL QUE M’HA DIT

EL CONILLET VERMELL”. VA SORTIR DEL SEU AMAGATALL I VA SALTAR COM UNA FERA DAMUNT DEL CONILLET AMB LA BOCA OBERTA DE BAT A BAT. PERÒ EL CONILLET, MALGRAT QUE ERA VERMELL, NO ERA TANT PETIT COM EL RECORDAVA... BEN AL CONTRARI, ERA GROS, MOLT GROS,

PERÒ QUE MOLT GROS! ERA

ENOOOOOOORME! I NO LI VA AGRADAR GENS QUE LI MOSSEGUESSIN LES NATGES. - OH, PEDDÓ, PEDDONI, SENYÓD ÓS BDU! M’HE CONFÓS! EM PENSAVA QUE EDA UN CONILLET VEDMELL! UN BUFÓ CONILLET VEDMELL...

-

COM DIUS?

JO UN BUFÓ CONILLET VERMELL? TU NO ESTÀS BÉ DEL CAP! COM T’ENXAMPI SABRÀS EL

QUE EM DIC...! EL LLOP VA CÓRRER I VA CÒRRER, VA CÓRRER CAMES AJUDEU-ME. VA CÓRRER COM UN BOIG PERSEGUIT PER

L’ÓS FEROÇ. VA CÓRRER TAN DE PRESSA QUE... PUM, PATAPAM! AQUELLA CURSA ESBOJARRADA ES VA ACABAR DAVANT D’UN ROURE ENORME QUE CASUALMENT ESTAVA ALLÀ, AL BELLMIG DEL CAMÍ! I VA QUEDAR BEN ESTABORNIT... QUAN ES VA REFER ES VA ADONAR QUE HAVIA PERDUT TOTES LES DENTS, SÍ, SÍ, TOTES LES DENTS!

AIXÍ QUE, ATENCIÓ: VOSALTRES QUE ESTEU LLEGINT AQUEST CONTE, SI ALGUN DIA ANEU AL BOSC A PASSEJAR, EL MÉS PROBABLE ÉS QUE US TROBEU AMB UN LLOP ENORME I FEROTGE. QUE SI ENCARA EXISTEIX? OH, I TANT QUE SÍ! US PENSAVEU QUE JA NO EXISTIA?... PERÒ VOSALTRES ESTIGUEU TRANQUILS, NO PASSA RES, PERQUÈ DES D’AQUELL DIA EL LLOP ENORME I FEROTGE ES VA FER: FI

VEGETADIÀ!

Jean- Marc Derouen Laure


Dossier contes 2013 14  
Dossier contes 2013 14  
Advertisement