Midtpunkt nr. 3 2023

Page 1

BIRRALEE 50 ÅR: AUSTRALSKE MARGOT

BRØT NY GRUNN

INGE FIVE:

VIL RYDDE I

ØKONOMISK SKYLD OG SKAM

ELTORQUE:

BOGEN OG LYNG MED NY OPPTUR

ENTREPRENØRSKAP: ÅRETS LEDERTALENT HENTET 200 MILLIONER

CONSORT:

FRA 0 TIL 170

ANSATTE PÅ 13 ÅR

NÆRINGSLIVSMAGASINET FOR TRONDHEIMSREGIONEN
ÅRGANG 27 | NR. 3 – 2023

INTERNASJONAL VEKST 12

ÅRETS LEDERTALENT 14

Utgiver: Næringsforeningen i Trondheimsregionen

Postboks 778 Sentrum, 7408 Trondheim

Tlf: 73 88 31 10

E-post: firmapost@nitr.no

www.facebook.com/naringsforeningen

TIPS OSS! kenneth@nitr.no

Forsidefoto:

Jan-Are Hansen

Foto denne siden:

Heidi Fossland, Haakon Ø. B.

Wuttudal, May Britt Hansen

Trykk: BK Trykkpartner

Design: Haakon Ø. B. Wuttudal

Opplag: 6.000

ISSN: 1893-1138

NR.
ÅRGANG 27 |
3 – 2023
BOCUSE D’OR 18
Kenneth Stoltz
Kenneth Stoltz Karen Gunnes Jan-Are Hansen 28 BYGG FOR ET BEDRE KLIMA 30 NY SUKSESS FOR BOGEN OG LYNG 31 STYRKER POSISJONEN I MIDT-NORGE 32 NORSK-SVENSK FORSVARSSAMARBEID 33 KAN ØKONOMISK KRIMINALITET RAMME DIN BEDRIFT? 34 AKTUELT 35 STAFETTINTERVJUET 36 NYE MEDLEMMER I NIT 38 KOMMENDE MØTER 05 PRISINFLASJON 06 RYDDEMANNEN 10 TROR PÅ TRESIFRET MILLIONOMSETNING I 2023 12 LEKEN 50-ÅRING 14 TEKNOGRÜNDER MED MILLIARDAMBISJON 16 SIKKER SOM BANKEN 18 SALGSFAGET ER ESSENSIELT FOR SUKSESS 21 NETTVERK SOM SETTER SPOR 25 FORBEREDER FOLKEFEST I TRONDHEIM
www.nitr.no Redaktør:
Journalister:
MIDTPUNKT NIT MENER
Kenneth Stoltz Redaktør Midtpunkt

Ved bordet innerst på Bristol Conditori i Dronningens gate, lener Inge Five (64) seg framover. Det gnistrer i øynene til den erfarne trønderske finansmannen når samtalen kommer inn på skyld og skam.

LOVENDE START

ØKONOMISK RESTART

SYLTET NED

MANGE TRENGER EN "ØKONOMISK RESTART". En av de viktigste årsakene til at ansatte fungerer dårlig på jobb, er at de har det vanskelig økonomisk på hjemmebane. Det sliter voldsomt på den mentale helsen, sier Inge Five, som står bak nysatsingen Ryddi AS.

TEKST OG FOTO: Jan Are Hansen
ØKONOMI MIDTPUNKT
MIDTPUNKT
INGEN RAKETTFORSKNING DE RIKTIGE FOLKENE

Nasjonal konferanse:

Sammen for et aldersvennlig Norge 2023

Demografiendringen

byr på mange muligheter spørsmålet er om du griper dem!

Samarbeid er den nye konkurransen!

Sammen for et aldersvennlig Norge 2023 viser deg betydningen ulike møteplasser har i utvikling av aldersvennlige og bærekraftige lokalmiljø.

Jobber du med samfunns- eller næringsutvikling?

Vi inviterer deg som er leder til å utforske mulighetene, oppleve verdien av samskaping og knytte nye, relevante relasjoner.

Når: 27. september

Tid: 9.30 - 16.15

Sted: Scandic Hell

På scenen står blant andre

Påmelding og program

Påmelding og program: www.aldersvennlig.no/nasjonal-konferansesammen-for-et-aldersvennlig-norge

Karin Lindgård Partner, So Central Erik Thorstvedt Fotballekspert og motivator Konferansier Mads Bruun Høy Gründer Æra

OPPTUR I VERFTSGATA 4.

- Om lag 85 prosent av aktiviteten vår er knyttet opp mot bank og finansaktører, sier Kristo er Møller Rørvik, administrerende direktør i Consort AS. En stor del av oppdragsbeskrivelsene de siste årene har vært legitimering av bankkunder i henhold til hvitvaskingslovgivningen.

MIDTPUNKT

Det som startet som et lite tomannsforetak med salg av bredbånd på Ranheim i 2010, har vokst seg til en skandinavisk opptur med 170 ansatte.

OMSTILLINGSEVNE

Consort AS:

•Konsulenthus med 170 ansatte og avdelinger i Trondheim, Oslo og Gøteborg.

ANTI-HVITVASKING

GODT FORANKRET

•Tilbyr konsulenttjenester samt salgs- og kundesentertjenester, hovedsakelig til banker i Norge.

•Omsatte i 2022 for 66,6 millioner kroner, med ei bunnlinje på 6,4 millioner kroner.

TEKST OG FOTO: Jan Are Hansen
MIDTPUNKT VEKSTSELSKAP

Birralee International School og Birralee International Kindergarten på Kalvskinnet er viktige brikker i teknologihovedstadens tjenestetilbud. Har du forresten lurt på hva "birralee" egentlig betyr?

TEKST OG FOTO: Jan Are Hansen

EKSOTISK

LEK I MIDTBYEN.

Birralee International Kindergarten er samlokalisert med skolen, og til sammen får 330 barn mellom 3 og 16 år fra 50 land et tilbud i en internasjonal atmosfære på Kalvskinnet. Foto: Mitt studio AS – Marit Solemsli

BIRRALEE 50 ÅR MIDTPUNKT

REKTORSAMLING.

Margot Tønseth grunnla Birralee International School i Trondheim 1973, og var skolens første rektor og den eneste læreren. Her sammen med dagens principal, Elin Hitchman.

TRYGGHET OG MANGFOLD

VEKST
MIDTPUNKT

VERDIG VINNER. Årets ledertalent 2023 tildeles Jørgen Selnes – en ung og ambisiøs leder som bidrar til å sette preg på samfunns- og næringsliv i Trondheimsregionen. Foto: Haakon Ø. B. Wuttudal

Jørgen Selnes i Alva Industries gikk helt til topps i kåringen av årets ledertalent i Trondheimsregionen. Med nesten 200 millioner innhentet fra investorer ser fremtiden lys – og elektrisk – ut.

TEKST: Kenneth Stoltz

STARTET I 2015

ÅRETS LEDERTALENT 2023 MIDTPUNKT

TUNGE INVESTORER

Juryen om vinneren

BALANSE I 2026

Årets ledertalent

Adecco Group og Næringsforeningen, ved fagrådene Ung Arena og Ledelse, har kåret Årets ledertalent i Trondheimsregionen 2023. Sammen ønsker vi å løfte frem og synliggjøre de unge og ambisiøse lederne som vil sette preg på samfunns- og næringsliv i landsdelen vår i mange år fremover.

I år mottok juryen 42 nominasjoner, og endte opp med tre finalister:

- Julie Dahl Benum, Norbit ASA

- Christian Johansen, Kystmiljø AS

- Jørgen Selnes, Alva Industries AS

Tidligere vinnere

2022: Liudmila Ilyukhina,Naukatek AS

2021: Andrea Alvarado Shmueli, SINTEF

2019: Jonas Nåvik, Fagn

2018: Jan Petter Lindbak, Lindbak AS

2017: Marthe Snorroeggen Wivestad, MOT Norge

2016: Tor Olav Mørseth, Adresseavisen

2015: Thomas Reinertsen, Reinertsen AS

Jørgen Selnes har vært en del av Alva Industries siden oppstarten av selskapet på Entreprenørskolen i Trondheim. Selnes har lederegenskaper som inkluderer og motiverer menneskene rundt seg, og er lidenskapelig opptatt av å finne riktige kandidater, utvikle dem og ikke minst beholde dem i selskapet. Drømmen er å skape et produksjonsselskap hvor selve produksjonen og menneskene jobber i og fra Trondheim.

Han har troen på at selskapet kan skape konkurransedyktig produksjon i Trondheim, og bidra til næringsutvikling i regionen.

Egenskaper som å vise forståelse, men også evnen til å løfte folk frem og gi medarbeidere selvsikkerhet til å ta beslutninger, er fremtredende hos Jørgen Selnes.

Han er dyktig, inkluderende og motiverende, ser helheten i det han gjør, og viser stort engasjement for å gi tilbake til regionen gjennom arbeidet som legges ned i Alva Industries.

MIDTPUNKT

FINANSIELT SIGNALBYGG.

Dagens hovedbygning på hjørnet mellom Kongens gate og «bankgata» Søndre gate stod ferdig i 1882.

BANKHVERDAG ANNO 1956.

I dag fikser de aller fleste banktjenestene på smarttelefon eller PC. Uttrykket "...å gå i banken" har langt på vei blitt en anakronisme.

SPAREBANKFILIAL PÅ HJUL. Disse doningene ser du ikke lenger på veiene i Trøndelag.

JUBILANTEN: SPAREBANK 1 SMN 200 ÅR

I formålsparagrafen fra 1823 fastlås det at banken grunnlegges til "...sædlighet, flid, ordens og sparsommerligheds befordring..." Er det en filosofi som Sparebank1 SMN holder i hevd i 2023 også?

TEKST: Jan-Are Hansen

FOTO: SpareBank1 SMN

BLIDSPENT KONSERNSJEF.

Vi skal feire sammen med folk. Det er kundene, både private og næringsliv, som har gjort banken til hva den er i dag, fastslår administrerende direktør i Sparebank1 SMN, Jan-Frode Janson, som er den sjuende toppsjefen i banken siden 1823.

VOKSER NÅR DET BLÅSER TROR PÅ FRAMTIDEN 1 MILLIARD TILBAKE
MIDTPUNKT

Helseteknologibedriften MyWorkout feirer 10 år i år, og ligger an til å passere meget respektable 50 millioner kroner i omsetning. Med internasjonale ambisjoner og et konsept som når stadig nye milepæler, er salgsfaget en viktig del av entreprenørskapet.

TEKST: Karen Gunnes

MIDTPUNKT
HELSETEKNOLOGI
HVORDAN SKAPE VERDI GJENNOM HELSE? SELSKAP I VEKST. MyWorkout har en sterk ambisjon om å oppnå internasjonal anerkjennelse, og er på god vei. Oppnådde milepæler må selvsagt feires! Foto: MyWorkout

BRENNER FOR SALG

BRA FOR BLODTRYKKET

MyWorkout

Etablert år: 2013

Ansatte: 41

Fagfelt: Helseteknologi, spesialisert rehabilitering, treningssenter

Omsetning 2022: 32 MNOK

Årsresultat 2022: 4 MNOK

MyWorkout Gruppen forventes å passere 50 millioner kroner i omsetning i 2023.

INTERNASJONAL AMBISJON

TRE AV FEM EIERE. Administrerende direktør Knut Løkke, sammen med de kjente «4x4»-professorene Jan Helgerud og Jan Ho som er inne på eiersiden i selskapet.

Foto: MyWorkout

MIDTPUNKT

Knut Løkke

Hva motiverer deg, og hva gir deg troen på at MyWorkout er liv laga?

- Mestringsfølelse blir jeg veldig motivert av, og det å vise at teamet vårt får det til. Vi har satset mye på utvikling og innovasjon, nærmere 90 millioner kroner, men hadde vi vært opptatt av penger hadde vi gjort det annerledes. Jakten på å lykkes er veldig givende. Selv om vi har 130.000 registrerte brukere i appen har vi ikke skalert, og det er også en stor ambisjon. Potensialet er enormt, men konkurransen er hard. Alt må prøves ut og gjøres flere ganger.

Hva er dine råd til gründere og entreprenører som er i startgropa?

- Det er lurt å prøve å få inntekt i en tidlig fase, for penger er både muligheter og begrensninger. Ha selgerfaget i teamet tidlig, så du kan kommunisere godt og folk skjønner nytteverdien av produktet ditt. Kanskje har du en idé som krever to år med utvikling, men så har du kanskje to måneder med utvikling der en del av produktet er salgbart. Start med det. Kall det gjerne en markedsavklaring ettersom det vil vise om deler av produktet du har er salgbart, noe som vil hjelpe deg på veien. Da vil du også redusere kommersiell usikkerhet med å del-selge underveis.

SØKER PARTNER

TRAVLE TIDER.

Knut Løkke på SaaStr-konferanse i London der han møtte seks forskjellige investeringsfond i løpet av 4 timer. En studietur for å lære hvilke muligheter som finnes for en aktør som MyWorkout – som både skal redde verden og vokse internasjonalt. Løkke er også leder for Næringsforeningens fagråd Helseteknologi. Foto: Privat

MIDTPUNKT

PÅ UTKIKK ETTER KONTORLOKALER I MIDTBYEN?

Areal 350 - 510 m²

4. etg er 510 kvm eksklusivt.

6. etg er 350 kvm eksklusivt.

KONGENS GATE 36

Lokalene kan overtas slik de framstår eller tilpasses etter ønsker fra ny leietaker. Sykkelparkering, garderober med dusj.

FINE KONTORLOKALER RETT VED KOLLEKTIVKNUTEPUNKT TIL LEIE TOTALREHABILITERTE BYGÅRD PÅ CA 1200M²

Areal 400 - 1 200 m²

Sentral plassering rett ved byens største kollektivknutepunkt.

Bygget har iløpet av 2022 og 2023 gjennomgått store ombygginger og venter nå på tilpasninger til bruker av bygget.

PRINSENS GATE 49

NORDRE GATE 12

TOTALREHABILITERTE KONTORLOKALER MIDT I NORDRE GATE

Areal 960 m²

2. etg er 730 m² eksklusivt.

Resturant og offentlig park på taket.

NORDRE GATE 18-20

Lokalene tilpasses etter ønsker fra leietaker. Sykkelparkering, garderober med dusj.

Bygges etter nivå Outstanding

TOTALREHABILITERTE KONTORLOKALER MIDT I NORDRE GATE

Areal 430 - 890 m²

Byggets 3. og 4.etg er ledig.

Store vinduer gir lyse og effektive kontorlandsskap. Kontorer med høy standard, kan også tilpasses etter leietakers ønske.

Bygges etter nivå Excellent

Med over 50 ansatte og 90 eiendommer i Midtbyen, jobber vi hver dag for å bevare og utvikle Trondheims byrom. Med mål om å skape en enda mer åpen og levende by.

Vårt hovedfokus er å videreutvikle og leie ut næringslokaler i Trondheim sentrum. Målet er å skape en helhetlig og livskraftig Midtby som alle er tjent med. En by for framtida.

Espen
Eiendomssjef
Bård Haugen Eiendomssjef bard.haugen@ecde.no
Solli
espen.solli@ecde.no 92082888
41479000

En møteplass og arena som er bygd rundt VM på ski i Trondheim 2025 skal bidra til at næringslivet samler krefter for å utgjøre en forskjell for regionen.

TEKST: Karen Gunnes

SKAPER VERDI

SAMARBEID.

Patrik Jemteborn i SPOR og Torgeir Sølsnes i NiT har et godt samarbeid. De ser stor verdi i å få med næringslivet på arrangementet Ski-VM 2025. Foto: Karen Gunnes

MIDTPUNKT SKI-VM 2025

PLASS TIL ALLE

SAMARBEID. Patrik Jemteborn er salgssjef i Ski-VM og melder om stor interesse for å delta i nettverket SPOR. Foto: Karen Gunnes

Ann Elisabeth Wedø, adm. direktør Olavshallen
MIDTPUNKT
Monica Wenes, salgs- og markedssjef, G Travel
Jan

Kulinariske fristelser og kokkekunst av internasjonalt kaliber – 19. og 20. mars 2024 er Trondheim arena for EM i kokkekunst, og mye spennende skal skje i tilknytning til arrangementet.

STOR BETYDNING FOR MATREGIONEN
TEKST: Karen Gunnes
MIDTPUNKT MAT OG DRIKKE
MAY BRITT, BRITANNIA OG MAT. Prosjektleder May Britt Hansen skal lose Bocuse d’Or Europe trygt i havn i Trondheim Spektrum i mars 2024. Kanskje kommer den norske kandidaten til kokkemesterskapet fra Britannia Hotel? Foto: Kenneth Stoltz

STØTTE FRA REGJERINGEN

MARKED OG MØTEPLASSER

INSPIRASJONSTURNÉ

MIDTPUNKT
KANDIDATER TIL ÅRETS KOKK. (Fra venstre) Håvard Werkland, Aleksander Løkkeberg Vartdal, Håkon Solbakk, Aron Espeland og Runa Ailin Kvendseth. Foto: BERRE AS

SAMARBEID OG ENGASJEMENT

Kandidater

En av disse kandidatene kan bli Årets kokk og Norges kandidat til Bocuse d’Or Europe som avgjøres 18. september i Stavanger konserthus:

Aleksander Løkkeberg Vartdal (27) Utvikler, Thon Hotels, Oslo

Aron Espeland (27)

Souschef, Brasserie France, Oslo

Håkon Solbakk (31)

Excecutive Head Chef, Speilsalen, Britannia Hotel, Trondheim

Håvard Werkland (28)

Assisterende kjøkkensjef, Speilsalen, Britannia Hotel, Trondheim

Runa Ailin Kvendseth (25)

Souschef, SÖL, Stavanger

Råvarer

Kombinasjonsku fra hode til hale og dens meieriprodukter: Kandidatene må benytte høyrygg, bogstek (‘flatiron’) og margbein Burgunderkål, Gydas jordeple, historiske agurker og smaken av akevitt

Kveitetrilogien som avdekker kokkens identitet: En enkelt kveite skal rekke til tre ulike retter, som igjen skal lages til 15 personer. For å forsterke smaken og gi variasjon til rettene, skal Sterlingkveiten kombineres med kråkebolle, flatøsters eller blåskjell, samt historiske agurker og meierismør.

Gullskivesopp, taskekrabbe, råreke og marine planter

REGJERINGSSTØTTE. Regjeringen støtter arrangementet i Trondheim med 6,5 millioner kroner. Her er statsråd Sandra Borch da hun og Bjørnar Skjæran annonserte finansieringen på et arrangement på Bakklandet i mai. Foto: BERRE AS
MIDTPUNKT

Trøndersk byggebransje vil ta ledertrøya i grønn omstilling.

TEKST: Torstein Langeland, bærekraftsansvarlig i NiT Michelle Wright, leder Fagråd bygg og anlegg i NiT Mads Solberg Eriksen, prosjektleder

ENDRINGEN HAR BEGYNT

BÆREKRAFT

HELE BRANSJEN ER MED.

Styringsgruppen og arbeidsgruppen i prosjektet Bærekraftige anska elser for de vanlige byggeprosjektene, er fra venstre:

•Heather Mason, fagleder bærekraftig bygg i Trøndelag fylkeskommune

•Torstein Langeland (styringsgruppeleder), bærekraftsansvarlig i Næringsforeningen i Trondheimsregionen

•Ranka Eric Kvarving, daglig leder i Håndverkerforeningen i Trondheim og medlem fagråd bygg og anlegg i NiT

•Rune Venås, bygg og eiendomssjef i Trøndelag fylkeskommune

•Mads Solberg Eriksen (prosjektleder), prosjektleder i Marstrand

•Petter Wibe Nerbye, gjenbrukskoordinator i Trondheim kommune

•Vikas Thakur, instituttleder for bygg og miljøteknikk ved NTNU og medlem fagråd bygg og anlegg i NiT

•Anne Marie Abelgaard, avdelingsleder ved klima og miljøenheten i Trondheim kommune

•Michelle Wright, leder for fagråd bygg og anlegg i NiT og markedssjef bygg og eiendom i Norconsult

•Vegard Knotten, forskningsleder for arkitektur, byggematerialer og konstruksjoner i SINTEF Community Ikke til stede:

•Audun Otterstad, direktør i EBA Trøndelag og medlem fagråd bygg og anlegg i NiT

•Olav Torp, førsteamanuensis i institutt for bygg- og miljøteknikk ved NTNU

MIDTPUNKT
FEM PILOTER

Nyskapende produkter fra Eltorque bidrar til elektrifisering og grønn omstilling i maritime næringer. Nylig ble selskapet hedret med prisen Beste internasjonale bedrift Midt-Norge.

Tidligere vinnere

2020: Asolvi AS

2019: Orkel AS

2018: Signicat AS

2017: Norbit Group AS

2016: Nordic Semi-conductor ASA

2015: Powel AS

(Eksportørprisen MidtNorge)

2014: Devico AS

2012: Conoptica AS

2011: Pharmaq AS

2010: SmartMotor AS

2009: Salsnes Filter AS

2008: Aqualine AS

2007: Q-Free ASA

2006: Sinkaberg Hansen AS

2005: Teeness ASA

2004: Metron AS

2003: Industriverktøy AS

2002: ResLab AS

STERK INTERNASJONAL VEKST.

Salgssjef Herman Klungsøyr og markedssjef Christine Sørslett i Eltorque mottok prestisjepris fra Internasjonalt fagråd i Næringsforeningen.

Fakta om Eltorque

- Eltorque AS ble grunnlagt i 1996 og har over lengre tid satset på internasjonale markeder, med Norden, Europa og Asia som sitt primærmarked. Selskapet har bygget en sterk markedsposisjon i den maritime industrien, og er markedsledende som leverandør av aktuatorer til nybygg i Europa.

- Eltorque har utviklet et bredt spekter av avanserte aktuatorer som bruker mindre energi enn konvensjonelle systemer. Løsningen de tilbyr reduserer fartøyenes energibruk og karbonavtrykk

betydelig, og i dag finnes det mer enn 120.000 Eltorque-aktuatorer installert om bord på over 1.000 fartøyer.

- Selskapet har en ambisjon om å forbli frontløperen i markedet, og har over lengre tid vist betydelig vekst og lønnsomhet samtidig som de legger en stor innsats i å utvikle fremtidens produkter og løsninger.

- Eltorque har gjennom flere år levert solide resultater, og har i dag en internasjonal virksomhetsandel på over 50 prosent. Virksomheten har tydelig

2001: Taubåtkompaniet AS

2000: Intra AS

vist at de er et veldrevet internasjonalt firma, med hovedbase i Trøndelag.

- Bedriften med 80 ansatte har hovedkontor på Lade, produksjon i Vanvikan, og salgs- og serviceavdeling i Ulsteinvik. I tillegg har selskapet representasjon i USA, Kina, Singapore og nederland.

- Seriegründerne og nestorer i trøndersk industri, Kai Bogen og Ragnar Lyng, eier til sammen 98,5 prosent av selskapet.

- Omsetningen i 2022 passerte 167 millioner kroner – en dobling på fem år.

LANG TRADISJON
TEKST OG FOTO: Kenneth Stoltz
MIDTPUNKT BESTE INTERNASJONALE BEDRIFT

IT-selskapet Upheads kjøper Mynet, og får med det får tilført betydelig kompetanse og større nedslagsfelt og flere kunder i Trøndelag. Transaksjonen ble gjennomført 6. juni.

TEKST: Kenneth Stoltz

DOBLING I ANTALL ANSATTE

EN ATTRAKTIV ARBEIDSPLASS

LEDENDE I NORDEN

STORE SYNERGIER

UPHEADS

Upheads leverer sikre IT-løsninger til små og mellomstore bedrifter i hele Norge. Selskapet er en totalleverandør med et særlig fokus på IT-skytjenester, sikkerhet og digitalisering basert på Microsoft sine tjenester og løsninger.

Upheads ble grunnlagt i 2013, da de skilte seg ut som

eget selskap fra Netpower AS, som ble stiftet tilbake i 2000. Med det har de over 20 års erfaring med drift av IT-løsninger.

Med det nye oppkjøpet har Upheads ca. 200 ansatte fordelt på seks kontorer i Norge. Hovedkontoret ligger i Sandnes.

MIDTPUNKT
BLIR STERKERE SAMMEN. F.v. Tor Audun Fiskvatn, Ove Rydland, Robert Winther og Bjørg Tomlin. Foto: Upheads
OPPKJØP

Midt-Norge og Midt-Sverige skal samarbeide for å styrke regionens totalforsvar.

INDUSTRI
TEKST: Kenneth Stoltz
INNOVASJONSKRAFT
MIDTPUNKT
Foto: Malin Lystad/ Fremtidens Industri

ARTIKKEL FRA SAMARBEIDSPARTNER:

Kan økonomisk kriminalitet ramme din bedrift?

Svindel av både bedrifter og privatpersoner er stadig et aktuelt problem. Samtidig som antallet svindelforsøk vokser, blir svindelmetodene mer sofistikerte og vanskelige å oppdage. Hvordan kan din bedrift unngå å bli lurt? Og hva må du gjøre hvis uhellet først er ute?

Tom Espen Weie jobber som fagansvarlig på avdelingen for økonomisk kriminalitet SpareBank 1 SMN. Tidligere har han jobbet 13 år i politiet med blant annet økonomisk og organisert kriminalitet.

– Enten du jobber i en stor eller liten bedrift er sjansen relativt stor for at svindlere vil rette angrep mot deg og din bedrift, sier Tom Espen, og forklarer videre:

– Med dagens teknologi kan svindlere relativt enkelt bygge opp hele «øko-

systemer» og koordinere målrettede svindelforsøk over flere plattformer og kanaler.

STORE MØRKETALL Næringslivets sikkerhetsråd gjennomfører årlig en mørketallsundersøkelse, som tar for seg flere temaer som omhandler sikkerhet, IKT-relaterte trusler og sårbarheter i norske bedrifter.

– Ifølge mørketallsundersøkelsen blir vesentlig flere bedrifter utsatt for svindel og bedragerier i Norge enn det som fremgår av andre o entlige tall, sier Tom Espen.

– Mange bedriftsledere kvier seg sannsynligvis for å ta kontakt med banken sin eller andre samarbeidspartnere i frykt for negative konsekvenser og tap av ansikt. Men de bør heller tenke helt motsatt: åpenhet kan både redde verdier

og bidra til å hindre fremtidig svindel, forklarer Tom Espen.

ENKLE GREP GIR STOR EFFEKT

Mange av svindelmetodene som rettes mot bedrifter er de samme som vi kjenner fra privaten, med løsepengevirus, phishing og faktura-svindel blant de mest utbredte. En phishingsak kan raskt eskalere til en alvorlig krise dersom svindlerne klarer å infiltrere bedriftens systemer eller få tak i verdifull informasjon fra ansatte med nøkkeltilganger.

– En god sikkerhetskultur i bedriften er topp prioritet, og den starter med toppledelsen. Gode fakturarutiner, tilgangsstyring til kritiske systemer, og oppdatert maskin- og programvare er eksempler på tiltak som minsker risikoen, forklarer Tom Espen, og fortsetter:

– Men noe av det viktigste er kanskje opplæring av ansatte. Man kommer langt med sunn skepsis og godt nettvett, men dette må følges opp og etterleves i hverdagen.

KAN PENGENE REDDES?

Hvis uhellet først er ute kan rask reaksjon og varsling i mange tilfeller stanse og berge penger som er på avveie. Ta kontakt med banken din så fort som mulig, så kan eventuelle kontooverføringer stanses og tilbakeføres. Hvis bedriften din har kjøpt cyberforsikring eller annen forsikring mot datakriminalitet er det lurt å kontakte forsikringsselskapet, siden en slik forsikring ofte inkluderer bistand fra IT-eksperter.

– Og så må du anmelde saken til Politiet, avslutter den tidligere politimannen.

MIDTPUNKT
RUNAR MARTINSEN, Fagansvarlig svindel i Sparebank 1 SMN. Foto: Sparebank 1 SMN

Konsulen og Statsministeren

AKTUELT MIDTPUNKT
Ukrainas ambassadør på besøk Takk til kull 2 – velkommen til kull 3!

FIRE I

NÆRINGSLIVET:

STAFETTINTERVJUET

Bjørn Vidar Tessem, konsernsjef Bitastad AS

Hva synes du er den viktigste saken i Trondheimsregionen nå, og hvorfor?

MIDTPUNKT
TONJE HUSTØFT EIVIND AUNE SARAH ABRAHAMSEN ARNT EGIL AUNE

ADVOKATFIRMAET HAAVIND AS

Preben Brecke

post@haavind.no

https://haavind.no/ Tlf: 22 43 30 00

Advokatfirmaet Haavind er et av landets største advokatfirmaer med ca. 140 advokater spesialisert på 20 ulike fagområder. Våre fagmiljøer er blant de beste i landet, og vi jobber på tvers for å finne løsninger for våre kunder, og sørge for at våre kunder får den helhetlige tilnærmingen dagens marked krever. Vi er høyt rangert av internasjonalt anerkjente ratingbyråer, og med vår sterke bransjekunnskap bistår vi noen av Norges største selskaper, samt statlige og kommunale foretak.

CELECTA INVEST AS

Erik A. Øye

erik@celecta.no

Tlf: 991 55 775

Vi er et investeringsselskap som går inn i selskaper med behov for å oppnå økt lønnsomhet. Uansett om skoen trykker mest på kapital, ledelse, økonomisk kompetanse, struktur eller gjennomføringskraft, bidrar vi med iver, erfaring og sterk kompetanse. Teamet er bygget på erfaring og kompetanse innenfor flere fagfelt, som endringsledelse, økonomi/regnskap og markedsføring. Vi har et sterkt personfokus, og for oss er det viktig å se potensiale i mennesker så vel som konsept.

AS VÅRVIK

Sigrun Vårvik

sigrun@verdiskaper1.no www.verdiskaper1.no

Tlf: 901 21 312

AS Vårvik drives av Atle og Sigrun Vårvik, som er «Founding Father & Mother of MOT». Etter 27 års entreprenørskap og lederskap av MOT (1994-2021) startet de egen virksomhet. AS Vårvik hjelper bedrifter med å gjøre kultur og identitet sterkere gjennom tre foredrag:

«Motets kraft»/Atle: Om å bygge kultur, team og seg selv. «Stolt eierskap»/Atle: Om å bygge merkevareidentitet med evighetens perspektiv. «Blomstrende medarbeiderskap»/Sigrun: Om å styrke arbeidsmiljø og mangfold.

LILLERØNNING SNEKKERIFABRIKK AS

Arve Eidsvåg

kontor@lilleronning.no

www.lilleronning.no

Tlf: 72 43 60 60

Lillerønning Snekkerifabrikk AS har gjennom alle år hatt en solid vekst og vært fremtidsrettet i utvikling av produkter som i dag er etterspurt i markedet. Vår produksjon er preget av moderne maskiner og høye krav til teknologiske løsninger, kombinert med et sterkt fokus på kvalitet, e ektivitet og et solid håndverk. Dette gir nye muligheter til å videreutvikle oss sammen med våre kunder, samt gripe fatt i nye forretningsmuligheter som kommer.

BRILLESALONGEN AS

Anita Holmen Wold

anita@brillesalongen.no

Instagram: @brillesalongen

Tlf: 996 46 701

Brillesalongen er en optiker- og brilleforretning på Melhus, med fokus på godt faglig håndverk og personlig service. Vi hjelper deg med "glass og ramme" skreddersydd til dine behov.

Vi tilbyr synsundersøkelser for barn og voksen, tørre øyne-behandling, kontaktlinsekontroll, førerkortattest m.m. Brillesalongen finner du på Verket på Thoragården i Melhus. Hos oss finner du Gucci, Tom Ford, Alain Mikli, Bottega veneta, YSL, Ørgreen og mye mer. Velkommen til jentene på Brillesalongen. Vi gleder oss til å se deg.

MELHUS HELSEARTIKLER AS

Tina Charlotte Evensen

Postmaster@melhushelse.no

Tlf: 72 871150

Melhus helseartikler AS er din lokale bandagist der du tre er to sykepleiere med høy kompetanse og lang erfaring.

Vi er en o entlig godkjent helsefaghandel med produkter på blåresept som inkontinensutstyr, kateter, stomiutstyr, brystproteser og ernæring. Disse produktene kan kjøres hjem til deg gratis med egen sjåfør.

NOEN AS

Heidi Wang

post@noen-as.no

www.noen-as.no

Tlf: 970 42 273

Hjelp ved demens

I NOEN har vi dyktige og erfarne veiledere som forstår hvordan det er å leve med demens. Vi hjelper pasienter og pårørende fra perioden før en eventuell demensdiagnose stilles og gjennom hele sykdomsperioden. Våre veiledere kan være sammen med pasienten og utføre daglige gjøremål, aktiviteter, ærende - alt det som gir livet mening. Gjennom å forhindre inaktivitet oppnår vi å forebygge blant annet angst og depresjon. Pårørendeveiledning er inkludert ved fast avtale.

PRAKTISK FORRETNINGSHJELP AS

Finn Schløsser-Møller

Finn@forretningshjelp.no

www.forretningshjelp.no

Tlf: 957 24 044

Jeg er med deg hele veien!

Av og til trenger du bare noe praktisk hjelp! Andre ganger trenger du noen som kan være med deg gjennom vekst av selskapet ditt. Jeg har lang erfaring i forretningsdrift og kan hjelpe deg med praktisk forretningshjelp: praktiske råd - styreleder – styreroller – styrekonsulent – styrearbeid –personalutfordringer – finansieringsstrategi - outsourcing regnskap – økonomioppfølging – regnskapsoppfølging – forretningsstøtte – sparringspartner – omstrukturering –selskapsendringer – kjøp og salg av selskaper – bærekraftsarbeid - åpenhetsloven.

Ta kontakt for en uformell prat.

TIMBERBYGG AS

Anders G. Øiaas

post@timberbygg.no

www.timberbygg.no

Tlf: 400 02 201

Timberbygg er lokalisert i Trondheim og Lierne med 27 dyktige fagfolk som leverer høy kvalitet på det arbeidet som blir utført. Med en genuin interesse for håndverk, bærekraft, kompetanse og byggeprosess realiserer vi boligdrømmer! Vi liker å bygge, løse utfordringer, skape nye ideer og ta del i spennende prosjekter, alt fra de små til de store.

Det å være med i hele prosessen fra start til slutt er en stor styrke for et vellykket resultat.

NYE MEDLEMMER I NIT NYE MEDLEMMER I NIT
MIDTPUNKT

TRØNDEREVENT AS

post@tronderevent.no

www.tronderevent.no

Tlf: 915 10 747

TrønderEvent ble etablert i 2020 og er totalleverandør innen arrangement. Ønsker du å spare tid og ressurser på planlegging, møter og innhenting av priser til ditt arrangement?

Da er vi de rette å kontakte. Vi finner den beste løsningen for deg!

Enten du vil ha oss med fra start til slutt eller kun deler av arrangementet.

Vi tilbyr gode løsninger innen planlegging, markedsføring, film og fotografi, artister, lysog lydteknikk.

VARIG ORKLA FORSIKRING

Sidsel Rian

post@varigorkla.no

www.varigorkla.no

Tlf: 72 48 88 00

Etablert i 1844, er et selvstendig trøndersk selskap som tilbyr forsikringer til privat-, næringslivs- og landbruksmarkedet.

Vi har autoriserte rådgivere i alle segmenter og tilbyr fast kontaktperson til alle våre kunder.

Vi er samarbeidspartner og medeier i Frende Forsikring og Brage Finans, samt at vi har distribusjonsavtale med Nordea om pensjon til næringslivet. Dette gjør at vi tilbyr et bredt produktspekter til våre kunder.

Vi har hovedkontor på Orkanger og avdelingskontor i Trondheim.

BRØDRENE BØRØ TØMRERTJENESTER AS

METT I GAULDALN SA

NORSK LUT AS

NY BO AS

PANGHEA NORDIC AS

RYDDI AS

SJETNEEGGEN INVEST AS

STEM-ABCS AS

STRANDHEIMEN GJESTEHUS AS

TANTES HAGE

VERKET

VIBE EIENDOM AS

VIRTUS ADVOKAT AS

Brattørkaia 17B, 7010 Trondheim

T: 73 84 58 00 post.trondheim@svw.no

En av Midt-Norges største leverandører av juridiske tjenester til næringslivet og det offentlige. svw.no

Spesialister på:

▪ Bygg og entrepriserett

Arbeidsrett og compliance

▪ Selskapsrett og transaksjoner

▪ Tvisteløsning og prosedyre

advokatfirmaetlag.no

Annonsere med visittkort?

Ta kontakt med:

Karen Gunnes

karen@nitr.no

Mobil: 917 95 446

MIDTPUNKT

Onsdag 23.august – 09:00-23:00

NIT INDRE FOSEN: NÆRINGSKONFERANSEN DEN SISTE VIKING

Den siste viking har som ambisjon å bygge bro mellom den kunnskapsintensive industrien i Trondheim og på Fosen. Konferansen er et utstillingsvindu for framtidsrettede teknologibedrifter og et verdiskapende møtested for utviklingsorienterte næringslivsaktører i MidtNorge.

Fredag 25.august – 08:00-11:30

KLIMANØYTRALE TRONDHEIM:

INFO- OG INNSPILLSMØTE

Trondheim kommune ønsker høringsinnspill på forslag til ny kommunedelplan for energi og klima. Planen er et av byens viktigste verktøy for å kunne bli klimanøytral innen 2030, og angår både kommunens egen virksomhet og byen som helhet. Innspill fra hele bredden av byens næringsliv er kritisk for at planen skal gi gode rammevilkår for verdiskaping. Her trengs din stemme.

Tirsdag 29.august – 11:30-16:00

VEGKONFERANSEN 2023

Velkommen til årets Vegkonferanse i Trøndelag 2023. Her samler vi beslutningstakere og næringsliv som er opptatt av veg og dens rolle for utvikling av regionen.

Tirsdag 5.september – 12:00-18:00

MANIFESTASJON: STYRKE

I år kan vi by et unikt program med spennende mennesker på scenen i byens storstue, Olavshallen. Det blir både felles seminar, og seks valgfrie bransjeseminar i regi av NiTs mange fagråd. Manifestasjon er Trøndelags største næringslivsarrangement og er en viktig møtearena for representanter fra regionens nærings- og arbeidsliv.

Torsdag 14.september – 08:00-13:00

BYGGEBØRSEN MIDTRE GAULDAL

OG MELHUS

Hva rører seg av byggeprosjekter i kommunene

Melhus og Midtre Gauldal? Under byggebørsen blir du oppdatert på det som skjer i Gauldalen de kommende årene.

Berit Rian

Administrerende direktør

Mob: 950 31 885

E-post: berit@nitr.no

Børge Beisvåg

Næringspolitisk leder

Mob: 906 69 739

E-post: borge@nitr.no

Anne Kristin Stene

Senior Advicer, ATA Carnet

Mob: 458 37 131

E-post: anne@nitr.no

Eva Christin Wang Resepsjon/kontor

Mob: 738 83 110

E-post: eva@nitr.no

Anne Grethe Smistad Lein

Salgs- og medlemsansvarlig

Mob: 920 48 970

E-post: annegrethe@nitr.no

Torgeir Sølsnes

Markedssjef

Mob: 901 57 799

E-post: torgeir@nitr.no

Kenneth Stoltz

Kommunikasjonsansvarlig

Mob: 986 66 596

E-post: kenneth@nitr.no

Karen Gunnes

Kommunikasjonsrådgiver

Konst. daglig leder Melhus

Mob: 917 95 446

E-post: karen@nitr.no

Christian Haugen Næringsutvikler

Mob: 482 39 948

E-post: christian@nitr.no

Torstein Langeland

Næringsutvikler

Mob: 954 61 157

E-post: torstein@nitr.no

Haakon Ø. B. Wuttudal Mediedesigner/produsent

Mob: 482 75 646

E-post: haakon@nitr.no

Benjamin Berg Vollan

Markedskoordinator

Mob: 919 94 909

E-post: benjamin@nitr.no

Svend Hov Daglig leder NiT Midtre Gauldal

Mob: 416 56 141

E-post: svend@nitr.no

Ingunn Rokseth

Daglig leder

Nit Indre Fosen

Mob: 918 01 506

E-post: ingunn@nitr.no

Kaare Hagerup

Daglig leder

NiT Skaun og NiT Malvik

Mob: 400 06 037

E-post: kaare@nitr.no

ADMINISTRASJON NIT
KOMMENDE MØTER

Annonsere i Midtpunkt?

Bli sett av Trøndelags største virksomheter i næringslivsmagasinet Midtpunkt!

Midtpunkt sendes gratis til Næringsforeningens 1.900 medlemsbedrifter og til andre sentrale beslutningstakere i samfunns- og næringslivet. 85 prosent av magasinets 12.000 lesere har lederansvar i sin virksomhet – det gjør Midtpunkt til en målrettet annonsekanal.

41. august august

51. oktober oktober Nr. 61. desemberdesember

KONTAKTINFO ANNONSESALG:

Karen Gunnes

karen@nitr.no

Mobil: 917 95 446

VEILEDENDE FORMATER OG PRISER
Samarbeidspartnere Indre Fosen: Samarbeidspartnere Malvik: Samarbeidspartnere Melhus: Samarbeidspartnere Midtre Gauldal: VÅRE HOVEDSAMARBEIDSPARTNERE: STAV HANDEL OG NÆRINGSPARK AS Samarbeidspartnere Skaun: 1/2 side 210 x 148 mm 1/4 side 210 x 74 mm ANNONSEFORMATER 1/1 helside 210 x 297 mm 2/3 side 130 x 297 mm 1/3 side 70 x 297 mm 1/6 side 70 x 148 mm ANNONSEFRIST 1. desember MEDIO desember MIDTPUNKT 2023 FORMATER PRISER 1/1 bakside (210 x 250): 20.000,1/1 side, side 2: 20.000,1/1 helside: 19.000,2/3 side: 13.000,1/2 side: 10.000,1/3 side: 7.000,1/4 side: 6.000,1/6 side: 4.000,Nr.
MIDTPUNKT
Det gis 15 prosent rabatt ved 2-3 innrykk, og 20 prosent rabatt ved 4-6 innrykk. Alle priser er ekskl. mva.
Nr.

Returadresse:

Næringsforeningen i Trondheimsregionen

Postboks 778 Sentrum

7408 Trondheim

Våre tjenester er etterspurt og

vi er på utkikk etter dyktige og engasjerte kollegaer. Vil du bli med på laget?

Vi er lokaleid og jobber tett på våre kunder i Midt-Norge. Med revisjon og rådgivning tilpasset den enkelte kundens behov bidrar vi med tillit og verdiskapning.

Vi kan tilby:

• Varierte og spennende arbeidsoppgaver

• Fleksibilitet i arbeidshverdagen med god balanse mellom jobb og fritid

• En arbeidsplass med fokus på at ansatte skal trives, både faglig og sosialt

• Påvirkning av strategi og utvikling av egen arbeidsplass

• Gode og konkurransedyktige betingelser

• Moderne lokaler med fjordutsikt på Pirsenteret i Trondheim

Interessert? Les mer på nettiden vår www.ekrevisjon.no/karriere/

E.K. REVISJON AS

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.