__MAIN_TEXT__

Page 1

Levnedsmiddel & Fødevare Magasinet L & F november 2018 – FoodTech 2018

Magasinet er gratis på tryk og gratis online Meld dig til på www.logfmagasinet.dk og få det direkte i din inbox

Temaer: FoodTech, Fødevaresikkerhed, rent vand og som sædvalig, Økologi


Ring til os på tlf. 9854 4311 eller se mere på www.fluenet.dk

VIDSTE DU AT ...stuefluen bærer mange bakterier på kroppen? -og at den både kaster op og klatter på din mad. Stuefluen kan bære både salmonella og kampylobaktor, som kan give især børn og ældre maveonde.

makers.dk

Denne frokost er lige blevet 1.941.000 bakterier rigere!

Pris pr. netskydedør med sort glasfiber insektnet, inklusiv køreskinner. Leveret efter mål til alle typer døre i hvid eller brun:

eksempel Kr. 1.875,ekskl. moms kr. 1.500,Uanset mål op til 122 x 240 cm Pris ekskl. montering/levering.

GRATIS

OPMÅLING Gælder bro- og landfaste områder

Pris pr. drejekipvindue, eller pr. kvadratmeter aluminiumsramme med påmonteret insektnet. Leveret i hvid eller brun:

eksempel Kr. 500,ekskl. moms kr. 400,Pris ekskl. montering/levering.

Insekt rullenet fungerer som et rullegardin. Passer til alle typer vinduer og boligtyper. Bredde fra 43-153 cm. Pris fra:

Kr. 750,-

ekskl. moms kr. 600,Pris ekskl. montering/levering.


Leder

FOOD TECH 2018

- en kalejdoskopisk oplevelse Leder af chefredaktør Knud Meldgaard 300 udstillere byder på alt fra Verdenskongres til Innovationskonkurrence Når FOOD TECH 2018 åbner dørene i MCH Messecenter Herning i dagene 13. til 15. november, så venter der ikke bare publikum en traditionel messe, hvor geskæftige handelsfolk vil afsætte deres nyeste teknologiske vidundere, men mere en øjenåbner for den gæst der er indstillet på at blive klogere eller, i det mindste, mere oplyst om markedets muligheder, end da han/hun kom. FoodTech 2018 vil bl.a. stå i vidensdelingens og teknologiens tegn. Det bliver i Hal F, der omdannes til Tech City - et nyt og kreativt mødested for fødevareindustrien. Idéen bag konceptet er, at Tech City skal være stedet, hvor produktionsfolk mødes med vidensfolk for at udveksle og få gang i nye tanker og ideer, der kan udviklingen og medvirke til at løse nogle af de udfordringer den danske fødevareindustri står overfor. Vi taler altså forskning og udvikling på et højt plan.

En anden af de mange nyheder, der kan opleves i Tech City, er IFC World Congress. Her sætter danske virksomheder som ARLA FOODS, Grundfos og Danish Crown fokus på genbrug af vand i fødevareindustrien. Det sker i dagene 14. – 15. Traditionen tro afholdes også i år Fodd Tech Award, hvor de 300 udstillere konkurrerer om den fornemme Food Tech Award – pris. Alle udstillere har haft mulighed for at indsende et produkt til konkurrencen, der bedømmes med én, to eller tre stjerner. Et arrangement, der altid er et tilløbsstykke. Food Tech er naturligvis også en mulighed for branchen til at mødes på kollegialt plan og udveksle tanker og ideer, så der er al mulig grund til, måske igen, at mødes på den jyske hede i MCH. VELKOMMEN!

Læs bl.a. i dette nummer Fødevaresikkerhed: Effektiv, Høj kvalitet

Økologer roser Fødevareforlig

Den smarte vej til effektiv håndtering af fødevaresikkerhed. Den daglige håndtering af rutiner omkring fødevaresikkerhed og kvalitetssikring skal være nem, hurtig og effektiv.

’Småskalapakke’ kan gavne innovativ produktion og lokal fødevarehandel Læs side 10

Læs side 6 Danmark bakker op om EU’s nye plastikforbud Engangstallerkener, vatpinde og sugerør af plastik kan være fortid, hvis et nyt forslag fra EU-Kommissionen får opbakning fra medlemslandene.

Dansk vand blandt det bedste i verden! Verdens førende ekspert hylder dansk drikkevand – og råber vagt i gevær Læs side 12

Læs side 8

Udgiver: BJ Media, Tinggaardsvej 4, Valore, DK-4130 Viby Sj., tlf. +45 2789 5471, info@logfmagasinet.dk, www.logfmagasinet.dk • Redaktion: Ansv. Redaktør Knud Meldgaard • Layout: Jes Lassen Freelance • Forsidefoto: Brooke Lark• Annoncer: +45 2789 5471,• Medie: ISSUU.COM • Distribueres til: Næringsmiddel- og fødevareindustrien, Producenter, Detail- og engrosbrancherne, Hoteller, kantiner og catering, Restauranter, Supermarkeder, Bioteknologisk virksomhed, laboratorier, Brancheorganisationer, Fagskoler, Den offentlige sektor, samt relaterede brancher • ISSN: 1902-4754 • ISSN Online: 1902-4800. Levnedsmiddel & Fødevare Magasinet påtager sig intet ansvar for anvendelse af uopfordret fremsendt redaktionel tekst, medmindre det er udtrykkeligt pointeret, at dette ikke er tilladt. L&F Magasinet påtager sig ikke ansvar for fejl, der måtte forekomme i såvel redaktionel tekst som annoncer. Erhvervsmæssig brug af magasinets sider må kun finde sted efter forudgående skriftlig tilladelse fra L&F Magasinet. PROFIL er udtryk for, at teksten er udarbejdet og godkendt i samarbejde med den pågældende virksomhed.


Verdens første nationale bæredygtighedsprogram indenfor fødevarer

Side 4 / N o v e m b e r 2 01 8


Det er enkelt at finde leverandører til bæredygtige fødevarer Det første nationale bæredygtighedprogram indenfor fødevarer i verden Origin Green er Irlands bidrag til at garantere en sikker leverance af fødevarer langt ind i fremtiden. Medlemmerne bliver inspiceret i hvert eneste led, hvilket gør Origin Green til det eneste uafhængigt verificerede program af denne type. Når over 90% af irske eksportører af drikke- og fødevarer er medlemmer har det aldrig været lettere at finde en bæredygtig leverandør. Så kan I gøre bæredygtighed til det vigtigste krav til jeres faste leverandører til gavn for jeres forretning og jeres kunder i mange generationer fremover.

OriginGreen.com


Fødevaresikkerhed: Effektiv og i høj kvalitet

Med Bureau Veritas' globale netværk og kompetente medarbejdere sikres et samarbejde præget af høj faglighed samt branchespecifikt kendskab.

Den smarte vej til effektiv håndtering af fødevaresikkerhed Den daglige håndtering af rutiner omkring fødevaresikkerhed og kvalitetssikring skal være nem, hurtig og effektiv.

Business Developer & Food Inspection Manager, Bureau Veritas Nordic, præsentere SAFEOPS på FoodTech i Herning den 13.-15. november 2018. Besøg Bureau Veritas’ stand på L 9120.

Fødevaresikkerhed og god kvalitet er en integreret del af foodservice og detailhandel. De daglige målinger og registreringer er helt afgørende forudsætninger for en robust håndtering, og nu kan det blive endnu nemmere. Med den tabletbaserede IT-løsning SAFEOPS bliver registreringer digitaliseret og effektiviseret, så medarbejderen i endnu højere grad kan koncentrere sig om sin kerneopgave: At servicere kunderne. Samtidigt bliver alle data tilgængelig for den lokale ledelse, og er der flere enheder, bliver fordelene bare større. Så samles alle data fra alle enheder i en real-time løsning, der skaber overblik over indsats og præstationer. Nemt, hurtigt og effektivt.

Om Bureau Veritas

Hvis du vil høre mere om den digitale og omkostningseffektive løsning, der kan tilrettes til netop dine behov, vil Lone Hansen, Side 6 / N o v e m b e r 2 01 8

En af verdens største virksomheder inden for test, inspektion og certificering * 75.000 medarbejdere på 1.400 kontorer i 140 lande betjener 400.000 kunder * Specialister i kvalitet, miljø, arbejdsmiljø, sikkerhed og social ansvarlighed * Har en særlig kompetence inden for fødevaresikkerhed, og har været medudvikler af den globale ISO 22000-standard


N o v e m b e r 2018 / Side 7


Kilde: Fødevareministeriet

Fremtiden for plastik produkter...

Danmark bakker op om EU’s nye plastikforbud Engangstallerkener, vatpinde og sugerør af plastik kan være fortid, hvis et nyt forslag fra EU-Kommissionen får opbakning fra medlemslandene. Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen glæder sig over forslaget. I fremtiden skal der findes alternativer til plastiktallerkener, plastikbestik og en række andre plastikprodukter, som kun anvendes én gang. Sådan lyder en del af forslaget fra EU-Kommissionen, som vil gøre op med de store mængder engangsplastik, der ender på europæiske strande. - Det er et godt forslag, og regeringen støtter samlet set Kommissionens vigtige skridt mod at bekæmpe plastikforurening i Europa. Engangsplastikprodukter genanvendes sjældent og ender alt for ofte i naturen, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen. Reducerer plastaffald EU-Kommissionen vurderer, at et forbud mod engangsbestik, -tallerkner, vatpinde, drinksrørepinde, sugerør og ballonpinde af plastik vil reducere plastikaffaldsgenstande på de europæiske strande med 17 procent. En anden del af forslaget er et krav om indsamling af minimum 90 procent af alle plastikflasker til drikkevarer. Et krav som Danmark allerede opfylder Side 8 / N o v e m b e r 2 01 8

på grund af det effektive danske pantsystem. - Der er nogle enkelte ting i forslaget, som vi lige skal have tilpasset danske forhold. I Danmark har vi eksempelvis allerede en effektiv indsamling af både plastikflasker og plastiklåg, så det behøver vi ikke nye regler for. Men det er overordnet set et godt og rigtigt forslag, hvor vi får gjort noget ved den alvorlige europæiske plastikforurening, siger Jakob Ellemann-Jensen. Forhandling Medlemslandene skal forhandle om detaljerne i EU-Kommissionens forslag, hvorefter ministerrådet og EU-Parlamentet skal forhandle om det endelige direktiv. Sidste skridt i processen er, at ministrene stemmer om direktivet på et rådsmøde. Hvis forslaget vedtages ved udgangen af 2018 vil forbuddet mod engangsbestik, -tallerkner, vatpinde, drinksrørepinde, sugerør og ballonpinde af plastik træde i kraft i 2021. Fakta: EU-Kommissionen forslag til et engangsplastik-direktiv indebærer:


www.prosweets-cologne.com

International leverandørmesse for slik- og snackindustrien

27.01.–30.01.2019 med Parallel

Indførelse af et forbud mod salg af visse engangsplastikprodukter. Dette gælder forbud mod salg af engangsbestik og tallerkener, sugerør, ballonpinde og vatpinde fremstillet af plastik. For disse produkter er der alternative produkter på markedet * Krav om nationale initiativer til væsentlig reduktion af forbruget af visse engangsplastprodukter til mad og drikkevarer. Det er for eksempel visse fødevarebeholdere til fastfood og take-away samt drikkebægre * Krav om separat indsamling af minimum 90 procent af alle plastikflasker til drikkevarer * Designkrav om, at plastlåg på drikkevarebeholdere skal fastgøres, så de ikke kan adskilles fra emballagen * At visse engangsplastprodukter, herunder vådservietter, bind, tamponer og balloner, skal mærkes med information om blandt andet miljøpåvirkning ved henkastning i naturen * At medlemslandene skal sikre, at der etableres et udvidet producentansvarssystem for en række produkter. Det gælder for fiskeredskaber med komponenter af plastik herunder garn, samt for cigaretfiltre, engangsbægre, fødevarebeholdere, engangsservice, indpakningsposer, drikkevarebeholdere, vådservietter, hygiejnebind, balloner og letvægtsbæreposer.

PRODUKTIONS- OG EMBALLAGETEKNOLOGI

EMBALLAGE OG EMBALLERINGSMATERIALER

RÅMATERIALER OG INGREDIENSER

PRODUKTIONSANLÆG OG HJÆLPEMIDLER

NU KAN DU KØBE BILLETTER ONLINE OG SPARE OP TIL 45%! WWW.PROSWEETS-COLOGNE.COM/TICKETS

Din direkte kontakt: Intermess ApS Rådhusvej 2 2920 Charlottenlund Tel. +45 45 50 56 55 Fax +45 45 50 50 27 messe@intermess.dk

N o v e m b e r 2018 / Side 9


Kilde: Økologisk Fødevareforening

’Småskalapakke’ kan gavne innovativ produktion og lokal fødevarehandel Folketingets partier har indgået Fødevareforlig 4 – på vej mod verdens bedste fødevarekontrol, og forliget blev offentliggjort i slutningen af oktober. En ’Småskalapakke’ i aftalen rummer potentiale til at gøre det lettere for små, innovative producenter og virksomheder at komme på markedet med deres produkter og derigennem både spille en rolle i landdistrikterne og som leverandører til gastronomien. Aftalen Aftalen indeholder blandt fire hovedområder et nyt koncept for kontrol og vejledning. I forligsteksten hedder det blandt andet: ”I forligsperioden ønskes det at skabe forenkling og bedre rammer for de små fødevarevirksomheder, som blandt andet imødekommer nye fødevaretrends.” Formanden for Økologisk Landsforening, Per Kølster, roser, at der skal laves en småskalapakke. - De nuværende regler betyder for eksempel, at en producent, der har 200 høns, hvor æggene sælges i en gårdbutik, har 200 gange højere kontrolomkostninger pr. æg end en producent med 40.000 høns. Jeg håber, at småskalapakken kan være med til at forenkle lokal fødevarehandel og produktion, siger formanden, og fortsætter: - Sammen med blandt andre Lejre Kommune og Christian Puglisi er vi lykkedes med at gøre politikere og styrelse opmærksomme på, at de nuværende regler bremser for små, innovative producenter og virksomheders muligheder for at få nye produkter på markedet. Potentiale for innovation, kvalitet og diversitet i landbruget Christian Puglisi er kok og driver blandt andet restauranten Relæ. Men han er også landmand og producerer nogle af køkkenets råvarer selv. Han har flere gange i pressen kritiseret de Side 10 / N o v e m b e r 2 0 1 8

nuværende kontrolordninger og regler for at stå i vejen for innovativ, lokal produktion, fødevarekvalitet og cirkulær økonomi. - Vi har med de seneste års succes for dansk gastronomi en gylden mulighed for at drive landbruget i en mere diversificeret, kvalitetsorienteret og i sidste ende mere profitabel retning. Lad os få skabt rammerne for, at de små og mellemstore landbrug kan drive innovationen og højne kvaliteten af råvarerne på de danske borde, siger Christian Puglisi. Lettere for nye fødevareproducenter at komme i gang Småskalapakken kan få positiv betydning for fødevareproducenter, der eksempelvis har egen forarbejdning og/eller salg direkte fra gården og som har potentiale til at give et grundlag for nye fødevareproducenter i landdistrikter. - I en tid, hvor et gennemsnitligt produktionslandbrug koster tocifrede millionbeløb, er mindre produktioner med højere lønsomhed ofte en vej ind i erhvervet for nye fødevareproducenter. Det er vores håb, at en småskalapakke også kan skabe bedre rammer for, at der kan komme nye og unge kræfter ind i landbruget, fordi de kan skabe en fødevarevirksomhed på en ny måde, siger Per Kølster. Fødevareforlig 4 indeholder fire hovedområder. 1. Nyt koncept for kontrol og vejledning, 2. Udvikling af datadrevet kontrol og digitale selvhjælpsværktøjer, 3. Mikrobiologisk fødevaresikkerhed og styrket beredskab og 4. Indsats over for ulovlig import, brodne kar, svindel og ulovlig nethandel.


Rotteproblemer opstår oftest pga. nedslidte og forsømte kloaksystemer. Besøg os på FoodTech 2018 Stand K8342

Undgå rotter i kloakken med en Aarsleff Strømpeforing Et velfungerende kloaksystem er en af de mest effektive måder, man kan bekæmpe rotter på. I mange ældre bygninger er afløbsinstallationerne ofte blevet ændret gennem tidens løb, men afpropningen af de stikledninger, der ikke længere er i brug, er desværre ikke altid udført korrekt. Den dårlige eller manglende vedligeholdelse af stikledningerne skaber gode betingelser for rotterne. Når Aarsleff Rørteknik renoverer kloaksystemer, afblænder vi altid de stikledninger, som ikke længere er i drift. Vi fjerner dermed et af rotternes mulige tilholdssteder og forringer samtidig deres betingelser for formering. Vi yder altid den fornødne vejledning til optimering

af kloaksystemerne, så rotterne må søge andre steder hen. Efter udført renovering sikrer vi desuden systemet effektivt mod indtrængende rotter. Hvis du har problemer med rotter, lugtgener eller tilstoppede kloakker så kan det være et tegn på, at rørene i bygningen er beskadigede efter mange år i jorden. Hvis det ikke opdages i tide, kan det have store konsekvenser og medføre følgeskader på bygningen og forstyrrelser i den daglige drift. Prøv en online risikovurdering på vores hjemmeside, og se, hvordan du kan undgå kloaknedbrud.

www.aarsleffpipe.dk N o v e m b e r 2018 / Side 11


Verdens førende ekspert hylder dansk drikkevand – og råber vagt i gevær Det danske drikkevand er unikt og blandt verdens allerbedste. Derfor skal vi passe særlig godt på det, mener internationalt anerkendt vandsommelier - Jeg har smagt postevand i store dele af verden, og dansk postevand er helt sikkert en af verdens fem bedste, siger Martin Riese til Danmarks Naturfredningsforening. Martin Riese er verdens førende ekspert i at smage og bedømme vand. Han er forfatter, underviser og vandsommelier hos den amerikanske kæde af toprestauranter Patina Restaurant Group. Danmark er et af de få steder i verden, hvor man drikker ubehandlet grundvand. Vi pumper simpelthen vandet op af undergrunden, ilter det, sender det ud i vandhanerne og drikker det. - Du kan smage, at vandet har en smuk rund og forfriskende mundfølelse. Danmark kan være stolt af postevandets fantastiske kvalitet. De fleste danskere tager det for givet, men de vil blive overraskede over, hvor forskelligt postevand kan smage, siger Martin Riese.

- Sprøjtegifte er en stor trussel mod perfekt postevand. Jeg mener, det er vigtigt at sikre grundvandet mod sprøjtegifte. For mig er det vigtigste at beskytte vandressourcerne. Vand er en menneskeret og uden vand ville der ikke være noget liv, siger Martin Riese. Selv ikke verdens førende vandsommelier kan smage rester af sprøjtegift i drikkevandet. Men hvis danske drikkevandsboringer bliver forurenet med sprøjtegift, må de lukkes eller vandværkerne må rense vandet. Og det vil danske forbrugere kunne smage med det samme. Martin Riese kommer fra Tyskland, men bor i Los Angeles, hvor vandet lugter og smager kraftigt af klor, fordi det er en blanding af grundvand, overfladevand og filtreret spildevand tilsat fluor og klor. Vand på FoodTech

Drikkevandet er truet af sprøjtegift

Vand er efterhånden blevet en dyr råvare - både i indkøb og når man skal af med vandet som spildevand. Flere steder på kloden er der direkte mangel på rent drikkevand, så der er god grund til at spare på vandet for at sikre rent drikkevand til de kommende generationer.

Men det unikke danske drikkevand er truet. Sidste år fandt man rester af sprøjtegift i drikkevandet 802 gange i 80 af landets 98 kommuner. Det viser en opgørelse fra Miljøstyrelsen.

Fødevareindustrien bruger store vandmængder, og derfor er både den danske og globale fødevareindustri meget interesseret i at spare på vandet og genbruge deres proces- og spildevand.

Heldigvis kan du selv gøre en forskel. Når du køber danske økologiske fødevarer, sparer du grundvandet for mødet med sprøjtegifte. Det fortæller Danmarks Naturfredningsforening og Coop, når de sammen sætter fokus på økologiens gevinst for grundvandet under årets Øktober-kampagne.

Det er faktisk muligt at genbruge spildevandet - og det er præcis, hvad der er fokus for den internationale kongres, der afholdes samtidig med FoodTech. Kongressen bærer navnet 'IFC World Congress', og præsenterer den seneste viden og muligheder inden for bæredygtigt vandforbrug og genbrug af vand i fødevareindustrien.

Side 12 / N o v e m b e r 2 0 1 8


Innovative & sustainable food labeling solutions Come and meet us on stand L9352 at Foodtech 2018. At UPM Raflatac, we help a world of products and brands express themselves and stand out. Unleashing the potential in people and businesses through world-class labeling solutions. How can we help your company make an impact and seize new opportunities? UPM Raflatac is one of the world’s leading producers of self-adhesive label materials.

Sustainable and innovative labeling FIND THE RIGHT SOLUTION FOR YOUR BRAND AT UPMRAFLATAC.COM


– undgår akutte kloakskader

Glud & Marstrands produktionsafdeling i Hedensted har taget konsekvensen af forældede og dårlige kloakker og prioriterer nu en langsigtet planlægning af investeringerne i kloakkerne. Tiltaget sker i tæt samarbejde med entreprenøren Per Aarsleff A/S og er et led i en klar strategi om at undgå dyre og akutte skader på rør og bygninger og derved sikre overblik, driftssikkerhed samt en økonomisk gevinst.

er nødsaget til at grave op og lægge helt nyt, siger han.

En ny miljøplan om separatkloakering fra Hedensted Kommune var samtidig en god anledning til at få TV-inspiceret og udarbejdet en tilstandsrapport over kloaknettet.

- Hvis ikke ældre ledningsnet i jorden vedligeholdes, er det kun et spørgsmål om tid inden der opstår alvorlige skader på kloakledningerne. Med opgravningsfri renoveringsmetoder undgår virksomhederne bl.a. sammenfaldne ledninger, rotter eller andre akutte skader, der kan have store økonomiske konsekvenser for produktionsvirksomheder, forklarer Henrik Brøndum, der er projektansvarlig hos Aarsleff.

- Vores produktion kører 24/7, derfor har det højeste prioritet, at vores kloaknet fungerer optimalt og ikke falder sammen. Derfor har vi fået udarbejdet fornyelsesplaner, så vi har fuldstændig styr på tilstanden af vores ledningsnet, forklarer senior indkøber og bygningsansvarlig Laurits Kjærsgaard. Glud & Marstrand er blandt de førende producenter i verden inden for emballage til fødevareindustrien. På anlægget i Hedensted producerer man dekorationsdåser, bl.a. til kager og chokolade. Glud & Marstrand er derfor underlagt strenge hygiejneregler. God investering Med fornyelsesplanerne følger en langsigtet plan for renoveringen af kloaknettet. En investering som ifølge Laurits Kjærsgaard også rent økonomisk kan betale sig, fordi det ikke koster ret meget at få udarbejdet tilstandsvurderinger i forhold til, at der sker brud eller andre alvorlige skader på rørene. - Nu er vi sikker på optimal drift og på at kloakledningerne ikke pludselig falder sammen under gulvet på os, så vi bliver nødt til at lukke hele produktionen ned. Det er en investering, der sparer os for rigtig mange penge, både fordi vi undgår dyre driftsstop, men også fordi vi undgår, at kloaknettet bliver i så dårlig stand, at man ikke længere kan renovere med strømpeforinger og derfor Side 14 / N o v e m b e r 2 01 8

Undgår rotter og sammenfaldne ledninger Det er entreprenørvirksomheden Per Aarsleff A/S, der har specialiseret sig i tilstandsvurderinger samt strømpeforing af ledningsnet, der udarbejder fornyelsesplaner og udfører strømpeforinger hos Glud & Marstrand i Hedensted.

På baggrund af TV-inspektion efter standarderne udstukket af Dansk TV-inspektionsfirmaers Kontrolordning under Dansk Byggeri, udarbejder Aarsleff tilstandsvurderinger og deler efterfølgende kloakrørene op i et skadesindeks alt efter hvilken stand de er i. På den måde har Laurits Kjærsgaard klarhed over, hvilke dele af kloaksystemet, der skal renoveres inden for en kort tidshorisont og hvilke rør, der eksempelvis godt kan vente i nogle år. Opgravningsfri kloakfornyelse med 100 års levetid Aarsleff udfører opgravningsfri renovering med strømpeforing, hvor man forer og forstærker eksisterende, nedslidte rør. Det betyder, at man krænger en polyesterforing ind i eksisterende rør, og derved sparer tid og omkostninger i forhold til opgravning af asfalterede eller flisebelagte områder. - Vi har tilpasset de forskellige typer af strømpeforinger til det spildevand, der udledes i de forskellige produktioner, og vores strømpeforinger har en dokumenteret levetid på op til 100 år., siger Henrik Brøndum.


Sideløbende med renoveringen af det gamle ledningsnet i Hedensted er der etableret separatkloakering, så man nu har et to-strenget afløbssystem, der er 100 procent fremtidssikret. Yderligere oplysninger:

Laurits Kjærsgaard, bygningsansvarlig Glud & Marstrand 26181762 Henrik Brøndum, projektansvarlig Per Aarsleff A/S 40442493

• Høj leveringssikkerhed

• Høj materiel standard

• Fleksibilitet

• Nøgleord: Ærlighed & troværdighed

• Faste kontaktpersoner

• Frosne, kølede & ferske fødevarer

• Hurtig opfølgning: 24/7/365

• Ekspert i transport af temperaturfølsomme varer

Transport • Lager • Logistik • Fersk • Køl • Frost H. P. Therkelsen A/S • 6330 Padborg • tlf. 74 67 14 54 • www.hpt.dk N o v e m b e r 2018 / Side 15


Printeren fra Schur giver mere effektivitet i produktionen

Schurs nye inkjet printer, Videojet 1580, er designet til at kunne forudsige hændelser på printeren, så man kan reagere på det, inden der sker nedbrud og derved opnå maksimal oppetid og effektivitet i produktionen. Videojet 1580 inkjet printeren er en overbygning på den eksisterende Videojet 1000 serie, som er utrolig populær blandt Schurs kunder. Den er udviklet til kunder, som ønsker, at produktionen skal kunne køre konstant, effektivt og uden afbrydelser. Den klarer uden problemer mange driftstimer og et krævende produktionsmiljø og udmærker sig ved et meget lavt forbrug af blæk og make-up. Printeren mærker bl.a.

Side 16 / N o v e m b e r 2 01 8

datoer, tekst, logo, grafik og stregkoder. Fejl udbedres, før de opstår Med ny epokegørende IOI teknologi og digitale produktionsteknologier er Videojet 1580 i stand til at forudsige de mest almindelige hændelser i printeren. Ny sensor teknologi giver besked eksempelvis via sms til brugerne om at det er tid til rensning af printhovedet, mens printkvaliteten fortsat er i top.


Som den første på markedet giver printeren en advarsel, før der opbygges så meget blæk, at det går ud over printkvaliteten. Ved at få besked om et forestående nedbrud er man i stand til at handle inden nedbruddet og derved forhindre det. Dette giver naturligvis en højere oppetid og en øget effektivitet i produktionen. Simpelt vedligehold – udføres af kunderne selv på få minutter Nye innovative løsninger gør vedligehold af Videojet 1580 til den mest simple ting i verden, som kunder selv kan udføre. Tidligere krævede det stor teknisk viden og flere timer at udføre vedligehold. På den nye Videojet 1580 advares kunden i god tid, så arbejdet med udskiftning af filter kan planlægges. Dette kan udføres på under 3 minutter af kunden selv ved et planlagt stop.

som gør det lettere at komme tæt på produktet, så printkvaliteten øges og spild reduceres. Pga. det nye printhoved design kan hastigheden øges med op til 20%. Det unikke dysesystem giver et renere print. Med Dynamic Calibration™ bliver blækkets viskositet målt, og dråbehastigheden bliver automatisk kalibreret, så der opnås en konstant printkvalitet uanset temperatur i produktionslokale. Forenklet brugerinterface giver færre brugerfejl Dyre mærkningsfejl, eksempelvis fejl i udløbsdatoen, forebygges med det ny SIMPLICITY™ brugerinterface. 50 – 70% af alle mærkningsfejl er operatørfejl. Med de indbyggede wizards i softwaren er det nemt at lave mærkningen korrekt og næsten umuligt at lave fejl. Og med tutorial videoer kan du få hjælp til drift og lettere vedligehold.

Reduktion i væskeforbrug

Miljøforbedringer

Det er endvidere lykkedes Videojet at udvikle en printer med et 20% mere effektivt væskeforbrug end tidligere. Det giver naturligvis lavere produktionsomkostninger. Det lavere væskeforbrug betyder endvidere også mindre fordampning ud i produktionslokalet, og derved bliver der et bedre arbejdsmiljø for brugerne.

Som den første cij printer på markedet er Videojet 1580 en fuld IP65 model uden anvendelse af trykluft, hvilket betyder mindre energiforbrug. Designet er hygiejnisk og rengøringsvenligt. Der er ingen plane falder, hvor der kan samle sig skidt eller væsker. Den kan stå i miljøer, hvor der gøres rent daglig, uden at skulle dækkes til eller flyttes ud.

Nyt innovativt printhoved

Besøg Schur Technology a/s på FoodTech, Stand K8148, i dagene 13.-15. november 2018 og oplev fremtidens inkjet printer.

Det nye printhoved er designet med en hældning på 45°,

Oliefri trykluft, membran- og vakuumpumper til fødevareOliefri trykluft, membranog og levnedsmiddelindustrien vakuumpumper til fødevareog levnedsmiddelindustrien

Energivenlige driftssikre oliefrie stempel- & skruekompressorer med nyeste teknologi & høje virkningsgrader, som garanterer ingen olie i kompressoren – oliefri trykluft kvalitet klasse 0. Energivenlige driftssikre oliefrie stempel- & skruekompressorer med nyeste teknologi & høje virkningsgrader, som garanterer ingen olie i kompressoren – oliefri trykluft kvalitet klasse 0.

DU HAR OPGAVEN DUHAR HARLØSNINGEN OPGAVEN VI VI HAR LØSNINGEN

Vakuumpumper, målere og tilbehør, oliefri trykluftdrevnemembranpumper – stort produktprogram til ethvert behov dedikeret til Fødevare, Levnedsmiddel & Emballage markedet. Vakuumpumper, målere og tilbehør, oliefri trykluftdrevnemembranpumper – stort produktprogram til ethvert behov dedikeret til Fødevare, Levnedsmiddel & Emballage markedet.

Vores vision er at være blandt de førende leverandører indenfor kompresISO 9001 sor-, automatik-, vakuum- og pumpeteknologi, samt at være kendt for vores certificeret høje kompetence, kvalitet og værdiskabende løsninger – der sikrer vores Vores vision er at være blandt de førende leverandører indenfor kompreskunder høj driftssikkerhed og god økonomi. ISO 9001 sor-, automatik-, vakuum- og pumpeteknologi, samt at være kendt for vores certificeret høje kompetence, kvalitet og værdiskabende løsninger – der sikrer vores Ejbyssikkerhed Industrivej 2600 Glostrup · T:     • Helge Nielsens Allé 6C · 8723 Løsning • info@granzow.dk · www.granzow.dk kunder høj drift og 26 god· økonomi.

Ejby Industrivej 26 · 2600 Glostrup · T:     • Helge Nielsens Allé 6C · 8723 Løsning • info@granzow.dk · www.granzow.dk N o v e m b e r 2018 / Side 17


Der er i dag indgået et bredt politisk forlig om fordeling af 958 mio. kr.

Landbrug & Fødevarers Økologisektion og Økologisk Landsforening glæder sig over den brede politiske aftale om fordelingen af forskningsreserverne. Der er i dag indgået et bredt politisk forlig om fordeling af 958 mio. kr. fra forskningsreserven samt 436 mio. kr. fra finansloven. Landbrug & Fødevarers Økologisektion og Økologisk Landsforening udarbejdede tidligere på året et politisk udspil ‘Økologi 2021 – sammen om udviklingen’, hvor midler til økologiforskning stod højt på listen. I udspillet var ønsket et treårigt økologiforskningsprogram på 40 mio. kr. om året. Men selv om det blev til en et-årig bevilling på 30 mio. kr., ser organisationerne positivt på det opnåede resultat: - Hos Landbrug & Fødevarers Økologisektion og Økologisk Landsforening konstaterer vi med glæde, at der i aftalen om forskningsreserven er afsat 30 mio. kr. til økologiforskning i 2019. Økologi er som bekendt en af Danmarks grønne styrkepositioner, og forskningen er af afgørende vigtighed, hvis vi skal opretholde en konkurrencedygtig sektor samtidig med, at vi udvikler økologien videre i forhold til klima, miljø, dyrevelfærd og recirkulering, siger Kirsten Lund Jensen, Økologichef i Landbrug & Fødevarer. Sikrer involvering af landmænd, virksomheder og fageksperter

Side 18 / N o v e m b e r 2 01 8

Landbrug & Fødevarers Økologisektion og Økologisk Landsforening roser desuden forligspartierne for at have sikret, at forskningsindsatsen udmøntes under GUDP og i samarbejde med det økologiske forskningscenter ICROFS: - Økologi er et vidensintensivt landbrug, og ICROFS har en lang tradition for at sikre involvering af vores økologiske landmænd, virksomheder og fageksperter. Det sikrer, at den viden, der opnås i forskningsprojekterne, kommer helt ud og virke på staldgangen og i marken, og det er jo dér, den for alvor gør en forskel. Når økologer rykker videre på dyrevelfærd eller klimaet, skaber vi endnu mere interesse fra forbrugere, der vil det samme, siger Paul Holmbeck, Politisk Direktør i Økologisk Landsforening, der også fremhæver et godt samarbejde med Landbrug & Fødevarer i indsatsen. - Vi har sammen gjort en meget ihærdig indsats for at gøre opmærksom på behovet for forskning indenfor økologiområdet, og vi oplever, at der er blevet lyttet til os. Regeringen havde økologiforskningen med som indsats i sit forhandlingsudspil og - godt hjulpet af stærke kræfter i oppositionen - er udmøntningen landet på en hensigtsmæssig måde. Der er samlet set blevet afsat 30 mio. kr., og det er trods alt 5 mio. kr. mere, end der er afsat i år, siger Kirsten Lund Jensen. Der er i finanslovsdelen desuden afsat 90 mio. kr. til forskningstiltag i klimastrategi for landbruget.


Nye TFT Touch Skærme

Entry-level touchpaneler fra Beckhoff er med sin nye 10,1 tommers skærm udviklet med forbedret betjenings- og visualiseringsoverflade.

Den nye økonomiklasse af de nye touchpaneler fra Beckhoff, der har udviklet sig fra 7 til nu 10,1 tommers bredskærm, har fået yderligere tre indbyningspaneler. PC-baseret automation er omkostningsfølsomme og kan nu skaleres endnu finere og afstemmes præcist efter de forskellige applikatioinskrav på nedre og mellemste applikationsniveau.

og 1 GB DDR3 RAM-hukommelse – Panel-PC CP6700 med Intel®-Atom™ processor (op til 1,91 GHz, fire kerner) og 2 GB DDR3L RAM (kan udvides til 8 GB) – Kontrolpanel CP6900 med DVI/USB-Extendedteknologi til brug i en afstand af op til 50 m fra industriPC´en

De nye touchpanelers TFT-skærme fremstilles i et moderne widescreen format med 1024 X 600 WSVGA opløsning og forbedre hermed betjenings- og visualiseringsmulighederne markant. Derudover kan skærmen med sin imponerende kvalitet vise 16,7 mio.

Med deres robuste aluminiumsfront og stålplade på bagsiden, byder panelerne på en højere kvalitet og længere holdbarhed end kunststofpanelerne, der typisk ses på lavprismarkedet. Udover den høje kvalitet af materialet, er de afrundede kanter på frontpladen, med til at give panelerne et mere moderne og tiltalende design. Panelerne egner sig især til drift i forskellige produktions- og bygningsmiljøer ved en driftstemperatur på 0 til 55° C.

farvenuancer på 10,1-tommers skærm. I produktserien indgår der yderligere to blæserfrie paneler og et passivt kontrolpanel, der er med til at effektiviserer omkostningerne til løsninger af styrings- og visualiseringsopgaver i mindre og mellemstore maskiner: – Panel-PC CP6600 med 1-GHz-ARM-Cortex™-A8-CPU

Panel-PC: www.beckhoff.dk/cp6600 Panel-PC: www.beckhoff.dk/cp6700 Kontrolpanel: www.beckhoff.dk/cp6900

"Mine hjul følger med tiden." "Mine hjul følger med tiden."

LAD OS TALE OM BEDRE PRODUKTIVITET! TENTE - Din stærke hjulpartner

TENTE Sengehjul

Vi hjælper dig med

Vi tilbyder

• Lækkert design på dine produkter

• Innovative systemløsninger

• Brugervenlighed ved montage

• Teknisk kompetence

TENTE Sengehjul

190

Mere information online: www.tente.com

Katalog_innen fuer XML Kopie.indd 40

190

Mere information online: www.tente.com

Katalog_innen fuer XML Kopie.indd 40

• Optimeringer og forbedringer

• Professionel rådgivning

• Effektiviseringer i produktionen

• Fri adgang til CAD tegninger m.m.

• Komfortabel transport

• Hurtig leveringstid

12.0

• Top mærkevare kvalitet - TENTE®

TENTE A/S Tlf. 70 10 82 10 info@tente.dk

www.tente.dk

N oNvoevme bmebr e2r 02018 1 8 / /Side Side19 19


UPM Raflatac Communications, tel. +358 204 15 111, communications.external@upmraflatac.com Alvar Aallon katu 1, PO Box 380, FI-00101 Helsinki

Increase brand value with ustainable and efficient full wrap self-adhesive labels. With full wrap labeling a label encloses four sides of a pack, similar to a banderole. Thanks to this, full wrap labeling offers various possibilities in the design of the pack, and this in turn contributes significantly to increasing the attractiveness of hese packs at the point of sale. MULTIVAC, one of the world's leading manufacturers of integrated packaging solutions for food, and UPM Raflatac, a leading global supplier of pressure sensitive labeling solutions, have collaborated to develop this full wrap solution for the food industry. Self-adhesive full wrap solutions open food products to the whole world of label shapes and materials and are ideal for several types of packs, including vacuum skin packs, thermoformed MAP packs as well as trays and clamshells in a wide variety of hapes and materials. UPM Raflatac label materials have been tested on MULTVAC’s PSA (pressure sensitive adhesive) full wrap machinery to ensure efficient application with variety of possibilities. With the same machinery you can also do C-labeling or apply a top label. Side 20 / N o v e m b e r 2 0 1 8

UPM RAFLATAC Full wrap labeling material UPM Raflatac Full wrap labeller MULTIVAC L 310 UPM Raflatac has a wide range of self-adhesive food safe materials combined with different adhesives suitable for full wrap labeling. * Raflacoat Board NXT+ FSC Raw material optimized carbon positive stiff coated board with premium efficiency and appearance. * Coated Board 130 –FSC Stiff coated board for premium appearance. * Raflacoat NXT+ FSC Raw material optimized carbon positive mid gloss paper with premium efficiency. * Raflacoat Plus FSC General purpose mid-gloss label paper. * Antique Food FSC


Label paper with eye-catching face and natural finish.

* Precise guidance of the packs.

* Fleur de Coton Food-FSC Label paper with eye-catching face and natural finish.

* Maximum accuracy due to a servo-driven press-on unit.

* PP clear FTC 60 Clear film material for complex label shapes and firstglass product visibility.

* Printer for versatile printing of labels

* PP solid white FTC 60 Film label material for open-closure and white glossy appearance. All face materials have EU food safety documentation available for label material (DoC) and all label papers are from FSC® certified responsibly managed forests.

* Less label roll changes due to more labels per roll The label dispenser enables * Label lengths of up to 500 mm to be run so that a 360° wrap around can be achieved. * Overlapping ends of the label.

Full wrap labeller MULTIVAC L 310 L 310 Full Wrap Labeller offers a robust and low-maintenance conveyor belt labeller: * High outputs up to 150 products per minute.

Fortsættes på side 00 N o v e m b e r 2018 / Side 21


Fortsat fra side 00 UPM Raflatac Communications, tel. +358 204 15 111, communications.external@upmraflatac.com Alvar Aallon katu 1, PO Box 380, FI-00101 Helsinki

The L 310 full-wrap labeller is operated simply and reliably via the intuitive MULTIVAC HMI 2.0 user interface. The labeller can either be equipped with an independent control unit or its control can be integrated into an upstream MULTIVAC packaging machine.Theheight of the label dispenser is ergonomically adjusted from the front of the unit to accommodate various pack sizes. Why full wrap label makes a difference

* Often, modified atmosphere packages are piled up on the shelf. In this case full wrap labels extend shelf visibility compared to top label. * Various UPM Raflatac food safe label materials have been developed and tested for efficient label application fitting with MULTIVAC L 310 full wrap labellers to enable variety of different appearances Sustainable solution

Improved efficiency * Self-adhesive technology provides increased efficiency of the labeling process: With Raflacoat Board NXT+ and Coated Board 130 FSC materials, which with both at 130 g/m2 offer similar haptics as linerless material with a grammage of 170 g/m2, the number of labels per roll is up to 30 percent higher. This reduces the number of roll changes and ensures less downtime. Additionally, no manual application is needed. * There is no specific investment needed for the printing as the solution is feasible with various printing houses. Great flexibility with the shape and design of the label * Due to the labels being held in effect by the carrier material, they can be shaped to fit perfectly, e.g. with curves and cut-outs to specific food and package, to maximize product visibility as well as area for branding to gain superior position at the point of sale compared to linerless or a top label.

Sustainable solution * Backing paper from full wrap can be recycled with UPM Raflatac’s RafCycle® program and turned into new paper or UPM Profi composite decking material. * As a RafCycle partner, UPM Raflatac provides a tailored program that helps reduce waste disposal costs, achieve landfill reduction targets and build your reputation as a responsible business contributing to circular economy.

* UPM Raflatac’s self-adhesive label materials for full wrap – called Raflacoat Board NXT+ FSC and Raflacoat NXT+ FSC – create a great opportunity to enhance sus-


tainability by delivering incredible reductions in energy, water, and waste throughout their lifecycle compared to standard paper labels. * All products in the RAFNXT+ range are based on UPM Raflatac unique Forest Positive lifecycle approach that delivers positive benefits in terms of carbon absorption, biodiversity, resource optimization and sustainable forest management. With their optimized use of raw materials, RAFNXT+ label products provide a competitive edge in terms of both sustainability and efficiency. With fewer reel changes in comparison to commonly used linerless materials, they offer savings in downtime and start-up waste, lower packaging and transportation costs, and increased storage capacity for both raw materials and finished stock. * The labeling solutions offered by MULTIVAC are tailored to the output and infrastructure requirements of customers. That way, individual needs define the complexity and functionality – a crucial factor for their sustainability. For further information please contact: Marko Tiainen, Business Segment Manager, Prime EMEIA, UPM Raflatac, tel. +358 9 3158 9481 Michael Reffke, Product Manager, MULTIVAC Marking & Inspection, tel: +49 5221 931 104 UPM Raflatac UPM Raflatac is labeling a smarter future by developing innovative and sustainable labeling solutions complemented with world-class service. As one of the world’s

leading producers of self-adhesive label materials, we supply high-quality paper and film label stock for consumer product and industrial labeling through a global network of factories, distribution terminals and sales offices. We employ around 3,000 people and made sales of EUR 1.5 billion (USD 1.9 billion) in 2017. UPM Raflatac is part of UPM – The Biofore Company. Find out more at www.upmraflatac.com. Follow UPM Raflatac on: Twitter | LinkedIn | Facebook | YouTube | Instagram MULTIVAC MULTIVAC is one of the world's leading suppliers of integrated packaging solutions with a focus on packaging, processing, portioning, labelling and marking, inspection and handling. As a technology partner, we offer a product portfolio, which is unique in the market – and every day we set a new benchmark as regards technology, efficiency and reliability. MULTIVAC's packaging systems are highly impressive in their output, durability, modularity and flexibility as well as their ease of operation and hygiene. Thanks to the guarantee of highest quality with all MULTIVAC products, we contribute significantly to a higher level of investment security and a reduction in the total cost of ownership for every company. Find out more at www.multivac.com. Follow MULTIVAC on: Twitter | LinkedIn | Xing | Facebook | YouTube

N o v e m b e r 2018 / Side 23


Foto: MCH/Tony Brøchner Brancheorganisationen BITVA præsenterer på FoodTech en ny konference om fødevarekontaktmidler (FKM), som vil give alle aktører i fødevareindustrien klarhed om krav og kontrol. FoodTech finder sted 13.-15. november 2018 i MCH Messecenter Herning. Op mod 300 udstillere indenfor fødevare- og teknologiområdet står klar til at præsentere ny viden, teknologi og nye produkter i løbet af tre dage, når Nordeuropas største fagmesse for fødevareteknologi, FoodTech, finder sted 13.-15. november 2018 i MCH Messecenter Herning. Ved den seneste FoodTech i 2016 besøgte knap 9.000 gæster messens haller, og denne gang er der hele fem haller at gå på opdagelse i. Udover at kunne opleve fødevarer med øjne, næse og smagsløg vil de besøgende også kunne berige sig med nyeste viden og skabe nye netværk. Den 5.000 kvadratmeter store koncepthal Tech City i Hal F er omdannet til et kreativt mødested for fødevareindustrien, og i år er der en helt ny konference på messens første dag. Konferencen handler om fødevarekontaktmaterialer (FKM), og selv om ordet i sig selv måske ikke lyder så interessant, så er indholdet bestemt værd at beskæftige sig med, hvis man har en holdning til de materialer i industrien, som vores fødevarer er i kontakt med, inden de lander i vores maver. Enkelt i teorien - svært i praksis Konferencen er programsat til tirsdag 13. november, og den foregår i ét spor om formiddagen og ét om eftermiddagen - begge præsenteret af miljøkemiker Charlotte Legind fra Fødevarestyrelsen. Bag konferencen står BITVA, som er brancheforening for industriel teknik, værktøj og automation. Side 24 / N o v e m b e r 2 01 8

- De fleste af medlemmerne i BITVA er leverandører til fødevareindustrien, enten til producenter af produktionsudstyr eller direkte til fødevarevirksomhederne, f.eks. i forbindelse med vedligehold af produktionsudstyr. Fødevareproducenterne kender godt til FKM-reglerne, men det er ikke alle underleverandører til branchen, som er bekendt hermed. Derfor er det en rigtig god idé at deltage i et af de to seminarer tirsdag den 13. november, fortæller Lars Ejnar Jensen, bestyrelsesmedlem i BITVA. Det overordnede formål med FKM-reglerne er at sikre fødevarerne mod afsmitning af smag, lugt og stoffer i sundhedsskadelige mængder fra det udstyr og den emballage, som de kommer i kontakt med, og selvom det kan lyde ganske enkelt, er det i praksis mere komplekst: - Alle, der producerer, indfører eller engrosforhandler materialer til brug i forbindelse med fødevarer, skal registreres hos Fødevarestyrelsen og sørge for, at det de sælger videre ikke giver anledning til skadelig overførelse af kemiske stoffer til maden. Men reglerne kan være svære for virksomhederne at forstå, fordi der både er overordnede og specifikke krav, som kræver, at virksomheden selv laver konkrete vurderinger af deres udstyr. Det kan gøre det svært at lave en samlet dokumentation, siger Charlotte Legind, som lægger op til at modtage spørgsmål fra deltagerne på konferencen. - Jeg forventer, at der kommer lavpraktiske og konkrete spørgsmål til reglerne. Mange af dem endda, og det vil jeg gerne afsætte tid til. Hvor formiddagen er afsat til at give et overblik over FKM-reglerne i Danmark og EU med fokus på den dokumentation, der skal ledsage materialet i alle handelsled, vil eftermiddagens program omhandle Fødevarestyrelsens tilsyn med fødevarevirksomheder såvel som producenter og importører af FKM.


Velkommen til fremtiden 13.–15. november 2018

Hele fødevareindustrien mødes på FoodTech, og du er inviteret. Kom og vær sammen med tusindvis af kolleger når flere end 300 danske og internationale udstillere giver dig et blik ind i fremtidens fødevareindustri. Oplev blandt andet International Food Contest, hvor 1.500 fødevarer bliver bedømt og udstillet. Vær med til at sætte fokus på bæredygtighed på IFC World Congress eller oplev synergien mellem topstuderende og eksperter på FoodTech Challenge & InnovateFood.dk. Læs mere og hent din fribillet på foodtech.dk

PROCESSING & PACKAGING | 13 - 15 NOVEMBER 2018


FødevareDanmark er optimistisk efter dagens møde med beskæftigelsesministeren Erhvervsorganisationen FødevareDanmark er optimistisk efter dagens møde med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) om en lempelse af arbejdsmiljøreglerne, så unge kan fastholde deres fritidsjob i bl.a. slagterbutikkerne

Tag ved lære af fødevarekontrollen

For godt en måned siden kunne man i adskillige medier læse om, hvordan flere slagterbutikker landet over ser sig nødsaget til at fyre ungarbejdere efter besøg fra Arbejdstilsynet. Det bliver eksempelvis ikke accepteret, at de unge i deres fritidsjob gør rent i nærheden af maskiner, som potentielt kan udgøre en sikkerhedsrisiko. Heller ikke selv om maskinerne er slukkede.

– For det første mister eksempelvis slagterne og fiskehandlerne en vigtig rekrutteringsbase, når det gælder nye slagterelever. For det andet går det stik imod regeringens ambition om at styrke erhvervsuddannelserne, at unge mennesker bliver udelukket fra at have et fritidsjob og derved få en god føling med fagene og lyst til at uddanne sig i dem, siger Leif Wilson Laustsen, der anbefaler ministeren at skele til fødevarekontrollen i udarbejdelsen af nye rammer for Arbejdstilsynet.

Dengang tøvede slagterne ikke med at kalde reglerne for ”hysteriske”. – Jeg føler mig fuldstændig magtesløs og dømt uden rettergang, lød det fra Bo Berthelsen, indehaver af Slagter Bo i Sejs ved Silkeborg. Han måtte skille sig af med fire ungarbejdere efter besøg fra Arbejdstilsynet. Nu er der nyt i sagen. Fredag den 2. november har FødevareDanmark, der blandt andet er brancheorganisation for slagtermestrene og fiskehandlerne, været til møde med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), og brancheorganisationen er optimistisk. – Ministeren var, som vi også forventede, åben for at gøre noget ved problematikken. Derfor tror vi på, at der nu vil ske en lempelse af arbejdsmiljøreglerne, så de mange unge, der er glade for at have et eftermiddagsjob, ikke skal afskediges, siger Leif Wilson Laustsen, formand for FødevareDanmark, erhvervsorganisation for omkring 700 af landets små og mellemstore fødevareproducenter. Side 26 / N o v e m b e r 2 0 1 8

Leif Wilson Laustsen påpeger, at den nuværende håndhævelse af arbejdsmiljøreglerne er undergravende på to fronter.

– Da alle Folketingets partier for nylig indgik et nyt forlig om fødevarekontrollen blev der taget et stort skidt i retning af en ny og sund tilgang til virksomhederne. Nu har fødevarekontrollen mere fået karakter af virksomhedernes samarbejdspartner, der skal komme dem i møde med åbenhed og tillid, med mindre noget tyder på, at de bevidst omgår reglerne. Så skal der til gengæld slås hårdt ned. Jeg ser gerne, at Arbejdstilsynet tager ved lære, så deres funktion bliver mere rådgivende og samarbejdende, og de derved bidrager til at finde løsninger, der f.eks. kan fastholde ungarbejderne, slutter Leif Wilson Laustsen. Fakta: FødevareDanmark er brancheorganisation for små og mellemstore aktører inden for fødevaresektoren. Bag organisationen står Danske Slagtermestre, Danmarks Fiskehandlere, Ostehandlerforeningen for Danmark, SMV Fødevarer, Sammark og Smagen af Danmark. FødevareDanmark har omkring 700 medlemmer.


Øko. Svensk Hit

Dansk økologi hitter på boomende svensk øko-marked Svenskernes appetit på økologi er eksploderet de seneste år, og de er vilde med økologiske produkter fra Danmark. Eksporten af danske øko-varer til svenske butikshylder er således fordoblet på fem år. I denne uge drager 25 danske øko-virksomheder med Økologisk Landsforening til Malmø i et rekordstort fremstød på Nordic Organic Food Fair for at udnytte det voksende eksportpotentiale i bl.a. Sverige. Otte ud af ti svenskere handler i dag regelmæssigt økologiske varer. Salget af økologiske varer buldrer derud af i den svenske dagligvarehandel, hvor de svenske forbrugere har lagt 23 procent mere økologi i indkøbskurven i første halvår af 2016. Og stadig flere af de økologiske varer på svenske butikshylder kommer fra danske virksomheder. Eksporten af danske øko-varer til Sverige er således fordoblet på fem år - fra 145 mio. kroner i 2009 til 295 mio. kroner i 2014. Alene i 2014 voksede den økologiske eksport til Sverige med hele 42 procent. - Det er især økologisk frugt og grønt og mejerivarer, der bliver eksporteret til Sverige. Men i takt med den kraftigt stigende efterspørgsel på økologi i Sverige, breder efterspørgslen fra

Affugtning

Vandbehandling

Specialister i affugtning og klimastyring • Stabilt og helt kontrolleret produktionsklima året rundt • Løser problemer med is og rim ved køle-/fryserum • Forkorter tørreprocesser • Forbedret hygiejne (HACCP) og arbejdssikkerhed • Løsninger til meget lavt dugpunkt

de svenske dagligvarekæder sig også til andre typer danske øko-varer. Så vi forventer helt klart, at den positive udvikling vil fortsætte, siger Helene Birk, markedschef for eksportfremme i Økologisk Landsforening. Rekordstort eksportfremstød i Malmø Hun står onsdag og torsdag den 16. og 17. november i spidsen for et rekordstort dansk eksportfremstød på den økologiske fødevaremesse, Nordic Organic Food Fair, i Malmø. Her vil 25 danske øko-virksomheder være klar til at vise dansk økologi frem for indkøbere fra hele Norden - hvor økologien generelt er på fremmarch. - Øko-væksten i de nordiske lande - og i Sverige i særdeleshed - rummer et meget stort eksportpotentiale for danske virksomheder. Indkøberne har i høj grad blikket rettet mod Danmark, når det gælder økologi. Vores position som førende øko-nation med verdens højeste økologiske markedsandel samt den professionalisme, innovation og troværdighed, som de danske øko-virksomheder repræsenterer, vækker stor interesse på de spirende øko-markeder i udlandet, forklarer Helene Birk. Hun har i løbet af året afholdt møder med en stribe dagligvarekæder og grossister i Sverige, Norge og Finland, der har meldt deres ankomst på den danske fællesstand til Nordic Organic Food Fair.

Slagteriudstyr

Varedeklaration

HJÆLPEN ER VED HÅNDEN

Varedeklarationer med og uden Varafakta-logo til 80 lande

Ren vandbehandling til fødevareindustrien Tlf: 87 93 83 00 www.silhorko.dk

www.munters.dk info@munters.dk - tlf. 4495 3355

FØDEVARE GODKENDT

VAREFAKTA

DETEKTERBAR skovle o.l.

Københavnsvej 106, H-3 4000 Roskilde Tlf.: 46 30 45 00 E-mail: varefakta@varefakta.dk www.varefakta.dk

www.bendo.dk • tlf. 56820549

Dokumentation af holdbarhed og hygiejne

Dokumentation af kontakt@hojmarklab.dk holdbarhed og hygiejne Tlf. 97 34 33 66 kontakt@hojmarklab.dk www.hojmarklab.dk Tlf. 97 34 33 66 www.hojmarklab.dk

del &et edsmid asin g a Levna re M v e d ø on line F og Gratis is på tryk November

et er Grat Magasin Meld dig

.logfmagas til på www

2015

inet.dk

og få det

direkte

i din inbox

Få magasinetGRATIS direkte i din inbox

l &iddel & ideddesm sem d e n inetgasinet v n s a v L g e aare M L a M e r a v e v d e ø F Fød is on line k og Grat on line Januar

2018

November 2018

is på try tryk og Gratis et er Grat Magasinet er Gratis på Magasin Meld dig

.logfmagas til på www

inet.dk

Gå på www.logfmagasinet.dk og klik på "Tilmeld". Husk at L&F Magasinet er gratis.

og få det

direkte

i din inbox

Meld dig til på

www.logfmagasin

et.dk og få det

direkte i din

inbox

Du vil også modtage Nyhedsbreve med relevant og interessant info

JA TAK N o v e m b e r 2018 / Side 27


Alternative lukkesystemer.

Digitalt tryk* ned til en palle Digitalt tryk* ned Digitalt tryk* ned Digitalt tryk* ned til en palle Digitalt tryk* ned Digitalt tryk* ned til en palle til en palle til en til en palle palle

Alternative lukkesystemer. Alternative lukkesystemer. Alternative Alternative lukkesystemer. Alternative lukkesystemer. lukkesystemer. Alternative

Flere håndtagsmuldligheder. Vælg din egen farve!

lukkesystemer. Flere håndtagsmuldligheder. Vælg din egen farve! DigitaltFlere tryk ned håndtagsmuldligheder. til enVælg palle.din egen farve! Flere håndtagsmuldligheder. Flere håndtagsmuldligheder. Vælg din egen farve! Flere Vælghåndtagsmuldligheder. din egen farve! Vælg din egen farve! Flere håndtagsmuldligheder. Vælg din egen farve!

*Med korte leveringstider, små mængder og tryk i fotokvalitet er digitaltryk er perfekt alternativ til både IML-tryk og etiketter. De lave opstartsomkostninger gør digitaltryk interessant for de fleste opgaver, store som små.

Se hele vort brede sortiment og fleksible løsninger på tarapac.com *Med korte leveringstider, små mængder og tryk i fotokvalitet er digitaltryk er perfekt alternativ til både IML-tryk og etiketter. *Med korte leveringstider, små mængder og tryk i fotokvalitet De lave opstartsomkostninger gør digitaltryk interessant for de er digitaltryk er perfekt alternativ til både IML-tryk og etiketter. *Med korte leveringstider, små mængder og tryk i fotokvalitet fleste opgaver, store som små. *Med korte leveringstider, små gør mængder og tryk i fotokvalitet De lave opstartsomkostninger digitaltryk interessant for de *Med korte leveringstider, små mængder og tryk i fotokvalitet er digitaltryk er perfekt alternativ til både IML-tryk og etiketter. er digitaltryk er perfekt alternativ til både IML-tryk og etiketter. fleste opgaver, som små. *Med korte småog mængder og tryk i fotokvalitet Se hele vortleveringstider, brede sortiment fleksible løsninger er erstore perfekt alternativ til både IML-tryk og på etiketter. Dedigitaltryk lave opstartsomkostninger gør digitaltryk interessant for de De lave opstartsomkostninger gør digitaltryk interessant for de er digitaltryk erstore perfekt alternativ tildigitaltryk både IML-tryk og etiketter. tarapac.com De lave opstartsomkostninger gør interessant for de fleste opgaver, som små. Se hele vort brede fleste opgaver, storesortiment som små. og fleksible løsninger på De lave opstartsomkostninger gør digitaltryk interessant for de fleste opgaver, store som små. tarapac.com Se hele vort brede sortiment og fleksible løsninger på fleste opgaver, storesortiment som små. og fleksible løsninger på Se hele vort brede Se hele vort brede sortiment og fleksible løsninger på tarapac.com tarapac.com Se hele vort brede sortiment og fleksible løsninger på tarapac.com

tarapac.com

Digitalt tryk ned til en palle. Digitalt tryk ned til en palle. Digitalt tryk ned Digitalt tryk ned til en tryk palle. Digitalt ned til en palle. til en tryk palle. Digitalt ned til en palle.

Profile for BJ Media

Levnedsmiddel og fødevaremagasinet November 2018 - FoodTech 2018  

Levnedsmiddel og fødevaremagasinet November 2018 - FoodTech 2018 Temaer: FoodTech, Fødevaresikkerhed, rent vand og som sædvalig, Økologi....

Levnedsmiddel og fødevaremagasinet November 2018 - FoodTech 2018  

Levnedsmiddel og fødevaremagasinet November 2018 - FoodTech 2018 Temaer: FoodTech, Fødevaresikkerhed, rent vand og som sædvalig, Økologi....

Profile for bjmedia