__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

NR. 20 · 2020

GRATIS MAGASIN

MIT LIV PÅ MORS - KIRSTEN ODGAARD

LYKKELIGT LANDMANDSLIV PREBENS VINHANDEL

UDVIDER MED

NY BUTIK KRIDTVEJS PLANTER

OPLEVER STOR

TRAVLHED

ØENS LOKALE MAGASIN – VI KOMMER HELT UD I KROGENE aktiviteter · kultur · livet på Mors · oplevelser · specialiteter · natur · nærhed · handel


Oversvømmelse i kælderen når det regner? En oversvømmet kælder kan være en meget ubehagelig oplevelse og som husejer er det dit eget ansvar at holde kælderen fri for vand og spildevand, når det regner. Hjælp derfor dig selv med at forhindre at det sker:

Kontakt en kloakmester, som kan gå afløbssystemet igennem og give ideer til sikring mod oversvømmelse f.eks. installation af pumpebrønd eller højvandslukke. Som forsyningsselskab har vi kun ansvar for at du kan komme af med spildevandet fra stueplan og op . Kælderen er dit eget ansvar.

Vil du vide mere? Gå ind på vores hjemmeside; www.morsoeforsyning.dk


INDHOLD 4

12

18

25

16

22

33

36

40

4

ET LYKKELIGT LANDMANDSLIV

8

STORT ERHVERVSNETVÆRK

Mød landmanden Kirsten Odgaard

Salling Bank

11

DET SKER PÅ MORS

12

REDDET AF EN KANON SÆSON

14

ØEN’S HÅNDVÆRKERE

16

EN HJÆLPENDE HÅND

18

STOR TRAVLHED

22

EKSTRA KULTUROPLEVELSER

25

UDVIDER MED NY BUTIK

30

HUSK JERES KÆLDERFORSIKRING

33

FULD FART DØGNET RUNDT

36

FORDOBLEDE BESØGSTAL

40

INKLUSION PÅ 1. KLASSE

42

GIV DIG SELV ET PUSTERUM

Aktivitetskalender

Jesperhus udvider sæsonen

Find din håndværker her

Thisted Forsikring støtter foreningslivet

hos Kridtvejs Planter

Kulturmødet på Mors

Prebens Vinhandel

Morsø Forsyning

Hvidbjerg Plæner

Museum Mors

Galtrup Efterskole

Salon Toldboden

Ø Magasinet Mors:

Nr. 20, 2020

Udgiver Ledelse: Produktion: Abonnement:

Reklame-Avisen.dk Søren Villadsen Reklame-Avisen Tlf. 61 55 79 62

Mediesalg og rådgivning: Journalist: Jeanette Lund

Layout: Malene Bitsch

Salg/Foto: Søren Villadsen

Søren Villadsen · Reklame-Avisen.dk sv@reklame-avisen.dk · Tlf. 61 55 79 62


4

ARTIKEL

ET LYKKELIGT LANDMANDSLIV 74-ÅRIGE KIRSTEN ODGAARD HAR DREVET SIT EGET LANDBRUG I 25 ÅR OG HAR NYDT HVER ENESTE DAG


ARTIKEL

Da Kirsten Odgaards mand døde tilbage i 1989, tænkte alle, at hun så ville sælge sin mands slægtsgård. Kvinder var jo ikke landmænd. Men hvad de ikke vidste var, at Kirsten altid havde drømt om at være landmand. Så hun drev selvfølgelig gården videre. - Jeg ville faktisk gerne have været på landbrugsskole, da jeg var ung, men det var der jo ingen piger, der gjorde, siger hun på klingede morsingbomål. I stedet blev hun udlært fra Tøving Købmandshandel- og foderstof og gik på handelsskole om aftenen. Men selv om hun havde været med på gården i Hvidbjerg i alle årene med sin mand, Kresten Odgaard, og var meget interesseret i landbruget, så var der meget at lære, da hun pludselig stod med landbruget selv. De 30 sortbrogede køer skulle jo passes fra dag ét sammen med de 20 hektar roer, græs og korn, så det var bare om at komme i gang! Hun fortæller: - Jeg skulle jo både køre halm, sprøjte i marken, køre med gødningsspreder, fodre og så videre. Der var virkelig meget at lære. Jeg skulle jo også det hele selv, for der var ikke råd til at have ansatte med sådan en lille gård. Hvert år i høst fik jeg hjælp til halmkørsel af min nevø, som arbejdede i København. Det var jeg meget taknemmelig for. Var grov stædig Heldigvis var der gode naboer, som troede på hende. - Jeg var nok grov stædig og skulle vise folk, at jeg godt kunne klare det. Det var dejligt med naboer og venner, som stolede på mig og bakkede mig op.

5

Nogle af bekymringerne var jo for eksempel, at hun skulle dosere sprøjtegiften rigtig. Selv om hun havde været på sprøjtekursus – som eneste kvinde blandt en masse mænd – kunne hun blive usikker. - For tænk hvis jeg kom ud, og det hele var dødt næste dag, det kunne godt tage min nattesøvn nogle gange. Og hvordan skulle jeg indstille gødningssprederen, så jeg fik det rette ud på marken? Spørgsmålene var mange, så Kirsten begyndte at skrive i en logbog, så hun kunne lære ud fra sine erfaringer. Men også en planteavlskonsulent fra den lokale landboforening, var utrolig hjælpsom. - Han forklarede alting for mig og hjalp med at beregne tingene de første gange. Ham var jeg meget taknemmelig for. Undervejs fik hun en et særligt bekendtskab; Niels Christian Serup, som også havde et landbrug og de udvekslede erfaringer og talte landbrug. Efterhånden blev de gode venner, og han blev en god støtte for Kirsten, mens hun drev landbrug. De nåede at få mange gode år sammen, men desværre døde han for 4,5 år siden. Ikke udenøs Hele Kirstens liv handlede i mange år om gården, afgrøderne og dyrenes ve og vel. Der var ikke plads til meget andet. ”Der var ikke meget at slå til Søren med i de år”, som Kirsten selv formulerer det. Sønnen Uffe hjalp også til på gården, da han var barn og ung. I dag har han købt gården, for da Kirsten var i starten af tresserne, kunne hun godt mærke, at kroppen var slidt.


6

ARTIKEL

nyder udsigten til sin gamle gård og den fantastiske panoramaudsigt ud over Limfjorden. k brødKirsten fra lokal bager, udvalgte friske slavarer fra fiskJegfra lokalat fiske- Ja,lokal det blevslagter, hårdt til sidst. tænkte, jeg også skulle have stillet af en kvægbrugskonsulent til en pokal og pris ”for hartid til lidt andet efterhånden, blandt andet til samvær med monisk drift”. dler ogmitmeget mere. barnebarn Lucas. - Det er jeg da faktisk lidt stolt af, siger hun og viser diplomet

Hun købte hus meget tæt på, så hun har udsigt til sin gamle gård og en fantastisk panoramaudsigt ud over Limfjorden. For Kirstens hjerte hører til på Mors, og derfor har hun aldrig overvejet, om hun skulle bo andre steder. - Ja, huset her var faktisk det eneste, der var ledigt lige her omkring dengang – det er nok lidt stort, men jeg er glad for det. Vi bor fem enlige damer på rad og række her, sjovt ikke. Uffe er i dag ansat i udviklingsafdelingen hos Skov i Glyngøre, og han har derfor lejet jorden ud. Han har dog tid til at have lidt Dexterkøer på engen, hvor Kirsten blandt andet hjælper med at presse hø mm. Det nyder hun meget.

www.minkøbmand.dk

Stolt Der titter også en stolthed frem for at klare det som ene kvinde. Der er også noget at være stolt af, for i 1995 blev hun ind-

frem – for vandrepokalen er gået videre til andre siden. Pensionist tilværelsen fylder hun nu op med blandt andet frivilligt arbejde i SKF (Sydvestmors Kultur og Fritidscenter), hvor hun kender alt og alle. Der er også blevet tid til at rejse de seneste år, hvor hun har taget revanche på feriefronten og været på mange udlandsrejser med ’Landbrug Seniorer’ sammen med Niels Christian. Hun var også i mange år rundt i Danmark sammen med et vennepar, hvor de boede på bed & breakfast eller i sommerhus. I år var billetten bestilt til Portugal, men det blev aflyst på grund af Corona. - Det nytter ikke noget at ærgre sig. Jeg glæder mig over alt det, jeg har set og været med til, siger hun og demonstrerer det positive livssyn, som man helt klart fornemmer, hun har.

Min Købmand Sejerslev

005

S TIDER G N I N B Å e ns dag A lle uge 9.0 0 6 .3 0 - 1

Min K ØBMAND Vils · Nørrealle 3 · 79 8 0 Vils · Tlf. : 97 76 70 31 · minkøbmand.dk


ARTIKEL

Frivillig lokalt Hver torsdag mødes Kirsten med andre lokale frivillige i SKF. Dagen starter med kaffe og rundstykker og herefter aftales dagens indsats. Her males, gøres rent og de grønne arealer plejes – og mindst ligeså vigtigt plejes det sociale sammenhold. - Jeg kan ikke rigtig længere hjælpe med det hårde arbejde, men kaffe kan jeg da stadig lave, siger hun med et grin. Hun har også meldt sig på ”småkage holdet” hos Gaard Bageriet, som hun er nabo til. Her er hun ferm til at sætte småkager

7

på plade, trods de slidte fingre fra landbrugslivet. - Det er rart, at der stadig er brug for én, siger hun. Når Kirsten ser tilbage og fortæller om sit landmandsliv, fornemmer man klart, at hun har haft lige præcis det liv, som hun ønskede sig. I hele hendes landmandsliv stod hun op kl. 05.55 hver dag. Det brød hun sig egentlig slet ikke om. - Men det var alligevel lykken at være landmand, siger hun med et stort smil.

k brød fra lokal bager, udvalgte friske slavarer fra lokal slagter, fisk fra lokal fiskedler og meget mere.

005

www.minkøbmand.dk

MIT LIV PÅ MORS

Kirsten har netop hjulpet sin søn med at presse hø her i august. Hun nyder, når hun stadig kan hjælpe til. (Privat foto)

…er en serie i Ø-magasinet, hvor morsingboer fortæller om deres liv. Jørgen Boel gav i sidste nummer stafetten videre til Kirsten Odgaard i Hvidbjerg. Hun giver nu stafetten videre til Marianne Korsgaard, der har Gaard Bageriet.

Min Købmand Sejerslev

ÅBNINGS T

IDER

Mandag lørdag 7.0 0 - 19.0 0 Søndag 8 .0 0 - 19.0 0

Min K ØBMAND Sejerslev · Sejersvej 2 6 · 79 0 0 Nykøbing · Tlf. : 97 75 10 05 · minkøbmand.dk


8

ANNONCE

SALLING BANK HAR SUCCES MED STORT

ERHVERVS-

NETVÆRK OVER 100 ERHVERVSFOLK MØDES JÆVNLIGT OG TALER OM UDFORDRINGER OG GLÆDER

FAKTA OM SALLING BANK - Oprettet i 1876 - Fokus på lokal vækst og udvikling - Hovedkontor i Skive - Afdelinger i Nykøbing, Vinderup og Viborg - Driver Salling Banks erhvervsnetværk - Uddeler sponsorater til lokale foreninger Salling Bank samler erhvervsfolk fra hele egnen i små grupper, fortæller erhvervskundechef Claus Josefsen.

Hver anden uge om morgenen sætter erhvervsledere fra hele Mors sig sammen omkring rundstykker og kaffe og taler sammen. Her drøfter de i små grupper de udfordringer, de møder i deres virksomhed, får sparring og hjælper hinanden. Netværket fungerer også med lignende grupper i områderne Salling, Vinderup, Viborg og Thy og faciliteres af Salling Bank. Erhvervsnetværket er åbent for alle virksomheder og brancher, uanset om man er kunde i Salling Bank eller ej. Deltagerne er små og mellemstore virksomheder, og der er mange forskellige

brancher med – lige fra den lille håndværker til salg- og servicevirksomheder og enkeltmandsvirksomheder. Idéen med netværket er at sammentømre virksomhederne i lokalområdet. Ikke kun for at handle mere med hinanden, men også for at sikre at virksomhederne deler erfaringer på tværs af brancher og knytter stærke relationer. Erhvervskundechef, Claus Josefsen i Salling Bank forklarer: - Vores mål er jo, at virksomhederne her i området har det godt, ikke bare vores kunder, men alle. Det er godt for hele egnen, at vi i fællesskab løfter virksomhederne.


ANNONCE

9

Erhvervskundechef, Claus Josefsen i Salling Bank

Lokalt DNA Missionen med erhvervsnetværket lægger sig naturligt op af bankens slogan. ”Sammen får vi det til at ske” – og er også en konkret udmøntning af hele Sallings Banks vision om at ville hjælpe det lokale erhvervsliv. Ifølge Claus Josefsen er den lokale forankring nemlig bankens grundlæggende DNA. - Vi har fuld fokus på det lokale og på at skabe vækst lokalt, siger han. Det betyder også, at banken samarbejder med Morsø Erhvervsråd, når iværksættere henvender sig. Her hjælper Salling Bank gerne med at sparre på forretningsplanen og budget, for at sikre, at den nye iværksætter kommer godt og rigtigt i gang. - Vi hjælper også virksomheder, der søger om støtte hos Vækstfonden, så vi er sikre på at både projekt og budget holder, siger han.

Stor erfaring Claus Josefsen er utrolig glad for sit job som erhvervskundechef og han finder stor mening i, at være i en bank, som virkelig vil det lokale, og som i hans øjne på den måde tager samfundsansvar. Han har været leder i 30 år og har bevæget sig rundt i mange af de lokale og regionale banker og har derfor stor erfaring med at rådgive kunder. - Det skønne ved at blive ældre er jo den erfaring, man har, det gør faktisk arbejdslivet både nemmere og sjovere, siger han. Han stammer oprindeligt fra Thisted, men har boet på Mors siden 1990, og her føler han, at han hører til. - Børnene er flyttet fra reden, og derfor har min kone og jeg talt om at flytte efter dem. Men så kunne vi mærke, at vi hører til her. Det er her vi kender folk og har et netværk, og vi holder så meget af øen, slutter Claus Josefsen. sallingbank.dk


FIND INSPIRATION // LÅN EN LYDBOG MØD DIN NABO // LÆS DAGENS AVIS DRIK EN KOP K AFFE // HØR FOREDRAG

FIND OS PÅ INSTAGR AM

Hent arrangementsfolderen

Her finder du bl.a. anbefaling til din næste bog, arrangementer og meget mere

“DET SKER”

MEGET MERE END BARE DIT BIBLIOTEK Åbent hver dag fra kl. 07.00 til 22.00 Holgersgade 7 · 7900 Nyk øbing Mors · Tlf. 99 70 60 00 · w w w.bibliotekmorsoe.dk ·

Bib Mors ·

morsø folkebibliotek

ALLE KAN LÆRE AT LÆSE ALLE KAN LÆRE AT LÆSE Vores børn er det dyrebareste vi har. De fortjener det bedste – ikke mindst når det gælder uddannelse. Kontakt Lone på 61545717 for en gratis og uforpligtende samtale.

FACEBOOK

ALKALÆR NYKØBING MOR

S

KONTAKT

Gratis og uforpligtende

61 54 57 17

ALKALÆR NYKØBING MORS

Individuel undervisning med læsegaranti · Gratis og uforpligtende læsesamtale

KONTAKT: 61545717


PÅ GRUND AF CORONA TAGES DER FORBEHOLD FOR ÆNDRINGER OG AFLYSNINGER.

LÆS MERE OM ARRANGEMENTERNE PÅ WWW.VISITMORS.DK

AKTIVITETSKALENDER

11

DET SKER PÅ MORS

SEPTEMBER 26.

Svampe- og urtetur med guide

kl. 14.00 i Legind Bjerge

27. Sommervandring

fra Ørding Friskole mellem kl. 06.00-12.00

24. Østerssafari

NOVEMBER 7. Østerssafari

OKTOBER 3.

Lyserød lørdag

i gågaden Nykøbing

9. Skaldyrskole/madoplevelse

kl. 17.00 på Dansk Skaldyrcenter*

9. Østerssafari

14.00 fra Dansk Skaldyrcenter*

kl. 14.00 fra Dansk Skaldyrcenter*

kl. 14.00 fra Dansk Skaldyrcenter*

14. Østerssafari

kl. 14.00 fra Dansk Skaldyrcenter*

14.-15. Julemarked på Skarregaard 20.

Juletræet tændes

kl. 17.00 på Kirketorvet i Nykøbing

21. Østerssafari

kl. 14.00 fra Dansk Skaldyrcenter*

27.

Black Friday i Nykøbing Gågade

kl. 10.00 & 14.00 fra Dansk Skaldyrcenter*

– butikkerne holder åbent til kl. 21.00

10.

Svampe- og urtetur med guide

28. Østerssafari

kl. 10.00 i Legind Bjerge

10. Østerssafari

11. Østerssafari

kl. 10.00 & 14.00 fra Dansk Skaldyrcenter*

11.

Molerløbet

kl. 09.00 fra Nordmors Hallen

12.

DM i østersåbning, champagnesabling

og østersgastronomi

13.

Skaldyrcirkus for børn

på havnen i Nykøbing

12-14. Glaskursus for børn med voksne

hos Glass4U i Sejerslev kl. 12.00 – 15.00

12.-18. Efterårsaktiviteter på Dueholm Kloster, Skarregaard og Fossil- og Molermuseet

kl. 10.00 fra Dansk Skaldyrcenter*

28.-29. Julemarked

i Bankohallen, Nykøbing.

DECEMBER 3.

Testløb - Nykøbing

kl. 19.00 – start ved Sct. Clemens Apotek,

6.

Julemærkemarch

start mellem kl. 09.00 og kl. 10.00 fra Multihuset, Spurvevej 2, Nykøbing M

12.

Østerssafari

kl. 10.00 fra Dansk Skaldyrcenter*

12. Skaldyrskole/madoplevelse

14.-16. Halloween på Mors

18.-23. Aftensang

På Biblioteket, Jesperhus og gågaden i Nykøbing M.

16.+17. Østerssafari

kl. 14.00 fra Dansk Skaldyrcenter*

17.

Svampe- og urtetur med guide

kl. 10.00 i Legind Bjerge

* Tilmelding hos Morsø Turistbureau på 97720488 eller mail mt@visitmors.dk

kl. 17.00 på Dansk Skaldyrcenter* kl. 19.00 i Nykøbing Kirke

26. Julemotionstur

– start mellem kl. 09.00 og kl. 10.30 fra p-pladsen ved Jesperhus Blomsterpark

Med forbehold for ændringer og trykfejl


12

ANNONCE

JESPERHUS

REDDET AF EN KANON SÆSON CORONA UDSATTE ÅBNINGEN TIL STARTEN AF JUNI – MEN SOMMEREN HAR VÆRET FANTASTISK

Peter Overgaard, Direktør for Jesperhus

Jesperhus’ nye pirathuse

Der var trykket stemning og lidt ondt i maven hos cheferne i Jesperhus, da Danmark lukkede ned i marts på grund af Coronavirus. Af flere omgange måtte sæsonstarten udskydes, og det var først 6. juni, at feriestedet kunne åbne op for de utålmodige og feriehungrende gæster. - Det var noget nervepirrende, da alle bookinger på kort tid blev til afbestillinger. Så vi var meget glade, da vi endelig kunne åbne, og så har vi haft en helt kanon sæson, fortæller en lettet direktør, Peter Overgaard. Det ser ud til, at parken dermed får indhentet det, som var tabt i foråret. Den pressede situation har også være med til at skabe nye initiativer. For eksempel bliver sæsonen i år udvidet med juleweekender fra midt i november og hele december. - Hver gang vi udskød sæsonen, tænkte vi, at vi måtte udvide den i den anden ende, og på den måde opstod ideen om juleweekenderne, forklarer Peter Overgaard.

Jesperhus vil blive julepyntet, og der vil være åbent i Abeland, Badeland, Junglen, 4D-biografen, Bowling og Virtual Reality, og så vil der være masser af aktiviteter. Der bliver også specielle juleshows flere gange om dagen med de populære Hugo og vennerne. - Vores shows er meget populære, og vi har i det hele taget rigtig god succes med vores figurer. Det underholdningsteam vi har, er super til at finde på og bygge historier op i det univers, og mange børn er ellevilde med det, fortæller Peter Overgaard. Derfor er det også stort for mange børn at komme i parken og måske endda sove i en junglehytte eller Hugohytte, hvor figurerne kan ses – og ikke mindst møde dem live til et show. Gratis gave Under Coronanedlukningen blev der også udviklet en helt ny gavepakke til Jesperhus’ gæster. For at få spredt folk over et større område og få folk til at holde afstand og være mere ude,


ANNONCE

13

Familiehygge i en lækker pirathytte

udviklede Jesperhus en naturguide og quiz til børnene. - Det greb pludselig lidt om sig, og så havde vi udviklet en gavekasse, som alle familier nu får, fortæller Peter Overgaard. I kassen er der udover naturhæfterne også en pose chips, to lokale øl, to sodavand, bolcher, caps og badges, og de har bragt meget lykke rundt omkring i hytter og campingvogne, og gaverne er med til at knytte gæsterne endnu tættere til Jesperhus. Trofaste gæster Da usikkerheden var værst, besluttede Jesperhus sig for at bede deres følgere på facebook om hjælp. - Vi vidste jo ikke, hvor længe vi skulle være lukket ned, og det

hele var meget usikkert. Så vi var også nødt til at kigge på, hvor vi kunne spare, og så fik vi den ide, at vi kunne bede vores trofaste gæster og følgere om at hjælpe os med at dele på facebook, siger Peter Overgaard. Det resulterede i, at Jesperhus i en periode sparede facebookannonceringen væk og spurgte om deres følgere ville del på facebook. Det ville de rigtig gerne – og i løbet af kort tid delt 32.000 gange og nåede ud til 1,6 mio. danskere. - Det siger noget om, hvor loyale og trofaste vores kunder er, og det er vi meget taknemmelige for. Især i sådan en situation, som vi lige har været i med Corona, så betyder det fantastisk meget, siger Peter Overgaard. Jesperhus.dk


VANDREFERIE PÅ DEN IDYLLISKE LIMFJORDSØ MORS Limfjorden er det perfekte sted at slappe af og nyde hinandens selskab.

NATUR VANDRING FORKÆLELSE

På Mors er der mange steder at vandre. Helt oplagt er det at gå langs Kystruten, enten på stranden eller på stisystemer tæt på vandet. Her kan du høre fjordens bølger og mærke den salte luft. Du kan også vandre ved Legind-Bjerge, et eventyrligt område, hvor naturen næsten veksler for hvert skridt. Slut dagen af med en god middag og overnat på en af øens mange B&B. ferievedlimfjorden.dk/vandreruter

Autentiske oplevelser ved Limfjorden

Morsing data ApS ET ØKONOMISYSTEM MED ALT HVAD MAN BEHØVER Uniconta er et 100% cloudbaseret og lynhurtigt økonomisystem, der giver komplet overblik over virksomhedsøkonomien og understøtter både individuelle og standardiserede økonomiprocesser effektivt. Er du virksomhedsejer, der gerne vil have et dagligt overblik over virksomhedens økonomi, er Uniconta redskabet. Og hvis du sidder som økonomiansvarlig, bogholder eller revisor, og skal præsentere de økonomiske forhold på en let forståelig måde, dækker Uniconta alle behov for udførelse af dine økonomiopgaver. SKIFT TIL UNICONTA UDEN BESVÆR Konverteringsværktøjet gør det nemt og sikkert at skifte til Uniconta fra Microsoft Dynamics C5, NAV og e-conomic. Du kan naturligvis få support hos Morsing Data ApS.

GRATIS SEMINAR Vi afholder løbende små seminarer omkring Uniconta - næste gang:

den 22. september 2020 – og igen den 28. oktober 2020 Nærmere info ved tilmelding på kristina@morsingdata.dk TIDS- OG ORDREREGISTRERINGSSYSTEM Vi er forhandler af Intempus Tids- og ordreregistreringssystem. Morsing Data ApS Klosterparken 8 A · 7900 Nykøbing M Tlf. +45 23 23 58 76· Email: bjarne@morsingdata.dk· www.morsingdata.dk


16

ANNONCE

DANMARKS RYGRAD

RÆKKER EN HJÆLPENDE

HÅND I ÅR STØTTER THISTED FORSIKRING FORENINGSLIVET GENNEM “DANMARKS RYGRAD” Små klubber og foreninger som er pressede økonomisk efter Corona, kan nu søge om støtte hos Thisted Forsikring. - Det kan være, at foreningen har oplevet, at folk har meldt sig ud eller ikke betaler kontingent, har mistet indtægter på grund af aflyste arrangementer eller ikke kan betale de faste udgifter. Vi ved, at der er mange, som er hårdt ramt. Derfor var det let at beslutte dette års tema for støtteuddelingen Danmarks Rygrad, fortæller Katrine Dahl Clement, som er HR- og kommunikationschef i Thisted Forsikring og er ansvarlig for kampagnen, som kører i disse uger.

Thisted Forsikring kræver ikke noget tilbage for midlerne. - Det er en økonomisk håndsrækning i en svær tid. Vi synes, det er vigtigt at holde hånden under foreningslivet, som er så vigtigt for vores egn, siger Katrine Dahl Clement. I ansøgningen skal man angive medlemstal, kontaktperson og kort skrive om, hvad problemet er, og hvad man har brug for. Der er i alt 250.000 kr. til rådighed i puljen i denne omgang. Hun håber, at den enkle håndsrækning kan komme mange til gode og anbefaler, at man følger med på deres hjemmeside i forhold til ansøgningsfrist og ansøgningsskema.

Let at søge Grundtanken er at gøre det nemt, så derfor er ansøgningsskemaet let at gå til. Man kan søge op til 10.000 kr. pr. forening, og

danmarksrygrad.dk


ANNONCE

SPONSORATER PÅ MORS

17

MidtMors Sport Mors-Thy Håndbold Sports College Mors HF-Mors Morsø Golfklub

ANDRE MODTAGERE AF STØTTE FRA THISTED FORSIKRING Ung Kult: Teaterforestilling

Tødsø Borgerforening: Legeplads

Sorggruppen på Dueholm Skole Vils Borgerforening: Borgercafe Tina Søe Hansen (t.v) og Rie Haaning Pedersen er meget taknemmelige for støtten fra Thisted Forsikring.

SORGGRUPPE FÅR FORSØDET FÆLLESSKABET DUEHOLMSKOLENS SORGGRUPPE HAR TIDLIGERE MODTAGET 10.000 KR. FRA THISTED FORSIKRING - Det har betydet SÅ meget for os. Vi har været megaglade for de penge, for det har gjort, at vi nemmere har kunnet skabe det fællesskab, som vi gerne vil i sorggruppen, fortæller Rie Haaning Pedersen, der sammen med Tina Søe står for sorggruppen på Dueholmskolen i Nykøbing. Konkret er tilskuddet blevet brugt til at købe pizza og sodavand, når gruppen har været på tur ned til vandet for at se, hvor en afdød mors aske er blevet spredt. Eller til at købe en is efter en tur på kirkegården, hvor de har besøgt deres afdødes grave. Normalt ville sorggruppen slet ikke være kommet på udflugter og ture, hvis ikke det var for støtten fra Thisted Forsikring. Derfor er taknemmeligheden stor. - Vi har også været på en enkelt biograftur og cafetur, og så har vi kunnet sætte lidt slik på bordet, når vi har talt sammen. Det lyder måske af lidt, men har betydet alverden for os, at vi har kunnet hygge lidt om de unge, siger Tina Søe. Deler tanker og følelser Sorggruppen er et tilbud til elever på Dueholmskolen, som

har mistet et nært familiemedlem og som er påvirket af sorgen. Der er som regel 8-10 stykker med i gruppen fra 4. til 10. klasse. - Det lyder meget dystert, men det er det egentlig ikke. De unge er supergode til at dele oplevelser, tanker og følelser med hinanden. De spørger ind til hinanden og kan for eksempel tale om, hvordan de fik sagt farvel, hvordan de savner, tackler højtider og så videre. Det er imponerende, så givende de er i forhold til hinanden, fortæller Tina Søe, der både er beriget og glad, når hun går fra sorggruppens møder, der er hver anden uge i skoletiden. De oplever ofte, at et barn eller ung græder hele tiden de første gange, men efter de har fået talt, og talt om deres oplevelser med at miste en de elsker, så får de det bedre og lærer at acceptere og leve med deres sorg. - Når vi arbejder med så tunge emner, så har det været et kæmpe plus med den støtte, vi har fået. Det har gjort det dystre lidt mere hyggeligt, slutter Rie Haaning Pedersen. thistedforsikring.dk


STOR TRAVLHED 18

ANNONCE

HOS KRIDTVEJS PLANTER CORONAKRISEN RESULTERER I NY FAST MEDARBEJDER OG SNART EN NY PAKKEHAL

Jens Heltborg har hentet medarbejderforstærkning under Coronanedlukningen

Kridtvejs Planter har fordoblet arealet med frugttræer og er klar med nye spændende sorter

Da Coronanedlukningen kom midt i marts, gik danskerne amok i haven – og det har betydet en eksplosion i salget hos Kridtvejs Planter ved Vils. Ordrerne begyndte at tikke ind på webshoppen i et tempo, som planteskolen ikke har set før, og de var ved at drukne i bestillinger, så det var nødvendigt at hente forstærkning. - Vi var nødt til at ansætte to unge damer udelukkende til at hjælpe os med at pakke ordrer, fortæller indehaver Jens Heltborg, der ikke helt turde tro på, at de mange nye kunder ville fortsætte med at komme. Men det var ikke kun på webshoppen folk bestilte varer – de også valfartede til planteskolen. Ja, hver anden bil var udenøs

Butikken bugner af planter til haven ...

fra, så det var ikke kun morsingboerne, der ville plante haven til. - Så vi var jo virkelig bange for selv at blive smittet med Corona – for tænk, hvis én af os fik det, så måtte vi jo lukke ned, og det var helt uoverskueligt, siger Jens Heltborg. Men heldigvis undgik de smitten, og det gode salg er fortsat helt ind i midt i august. Det har betydet, at planteskolen har besluttet at bygge en ny pakkehal på 330 m2. - Vi kan simpelthen ikke være i vores hal længere, og vi har brug for ordentlige rammer til pakkefunktionen. Så vi planlægger at bygge en hal udelukkende til webshoppen, forklarer han, mens han viser, hvor meget papkasserne rent faktisk fylder.

Nye åbningstider Mandag - Fredag 12:00 - 17:00 Lørdag 10:00 - 15:00 Søndag Lukket

Buske & Træer · Frugttræer Rhododendron · Bærbuske Stedsegrønne · Stauder


ANNONCE

19

Tabita Rytter har fået sit drømmejob hos Kridtvejs Planter

Ny medarbejder Arbejdsmængden er blevet så stor, at der også er skabt en ny stilling – et job, som 32-årige Tabita Rytter har fået – og som hun er ovenud lykkelig for. - Ja, jeg har faktisk altid drømt om at blive ansat her hos Kridtvejs Planter, og jeg har da nok sendt de første 3-4 uopfordrede ansøgninger til Jens gennem tiden, siger Tabita Rytter med et grin. Så man kan vist roligt sige, at hun har fået drømmejobbet. Hun har altid elsket at være i haven, siden hendes far tog hende med i køkkenhaven, da hun var lille, og hun har også grundforløbet som gartner. - Så jeg ved da noget, siger hun lidt beskedent, men der er stadig meget at lære, supplerer hun. Jens fortæller, at det er meningen, at hun skal følge ham i en periode og suge al den viden til sig, som hun kan, så hun kan rådgive kunderne bedst muligt.

Dobler op på frugttræer Der kommer indimellem nye sorter af frugttræer og Jens og Britt Heltborg synes, de har for lidt plads til dem. Så udenfor er der også en udvidelse på vej – nemlig en fordobling af det areal, hvor planteskolen har frugttræer. - Der er kommet nogle nye sorter, for eksempel en, der hedder ’indianerbananer’, fortæller Britt Heltborg. Det har ikke noget med bananer at gøre dog – men er en aflang mærkelig frugt, siger hun. De har haft hjælp med at skrælle det øverste jordlag af, og nu har de travlt med at få lagt fliser og gjort klar til at alle de nye frugttræssorter ankommer. Efteråret er jo den perfekte årstid til at plante nye træer. - Det er bedst at plante nye træer i september, oktober og november. Så kan træet få rodfæste i løbet af vinteren og være klar til en tør sommer, forklarer Jens Heltborg. www.kridtvejsplanter.dk

Se det store udvalg på webshoppen: kridtvejsplanter.dk

Kridtvej 18 · 7980 Vils · Tlf.: 97 76 63 51 · Mobil 21 55 14 12


Salon Toldboden · Toldbodgade 8A · 7900 Nykøbing Mors · tlf. 52 19 22 34 ·

Salon Toldboden


Efterår og vinter på Museum Mors Historiske foredrag i samarbejde med Morsø Folkeuniversitet.

Strandstensbingo og guidede ture ved Ejerslev Havn!

Køb den nye store byvandringsbog og ”Jul på Mors”.

Gammel skole for børn!

”Frit lejde” for billedalbums på Morsø Lokalhistoriske Arkiv. MASSER AF EFTERÅRSFERIEAKTIVITETER på Skarregaard, Dueholm Kloster og Fossil- og Molermuseet:

Stamtræsworkshop for børn og bedsteforældre! JULEHYGGEWEEKENDER PÅ Dueholm Kloster den 5.-6. og 12.-13. december: Klostret pyntes op til jul!

Gang i bålhuset!

Nissejagt rundt i udstillingerne!

Fossiljagter alle hverdage!

Pandekager og snobrød over bål!

Kirkegårdsvandring!

Smagsprøver på risengrød!

Bliv klogere på dine sten!

Juleklippeværksted!

Rundvisning for børnefamilier på Dueholm!

Gløgg, pølser og hjemmelavede æbleskiver fra Skarregaard!

Guidet rundtur i Nykøbings grønne hjerte! Klosterjagt og feriehygge på klosteret!

”Julens billeder” – fotoudstilling med billeder fra jul og vinter på Mors.

Se datoer og læs mere på www.museummors.dk

WWW.MUSEUMMORS.DK


22

ANNONCE

KULTURMØDET STRØES UD MED GENERØS HÅND

PÅ MORS MORSINGBOERNE KAN GLÆDE SIG TIL EKSTRAORDINÆRE KULTUROPLEVELSER DET KOMMENDE ÅR

Seks håndplukkede, stærke koncertoplevelser venter forude på Mors. Det er arrangementer, som skulle have været afholdt under årets Kulturmøde, men nu præsenteres i løbet af efteråret til glæde for morsingboerne. - Programmet byder på oplevelser ud over det sædvanlige. Det er nogle af landets bedste kunstnere, der gæster Mors, og vi håber, at rigtig mange vil gribe chancen for at få sig en smuk oplevelse ud over det sædvanlige, siger Trine Bang, direktør for Kulturmødet. Man kan blandt andet opleve guitaristen Jacob Binzer fra D·A·D sammen med operasangeren Andrea Pellegrini. De vil sammen genfortolke sange fra barokken og til i dag. Det bliver

også muligt at lytte til pianisterne Rikke Sandberg og Tanja Zapolski, der spiller virtuos musik på noget så sjældent som firhændigt klaver. De er to af landets mest efterspurgte og prisbelønnede unge koncertpianister. En anden stor oplevelse bliver, når kunstnere fra to forskellige genrer mødes og skaber magi. Det vil ske, når forfatter Leonora Christina Skov og musiker Kristina Holgersen kommer. Kristina Holgersen har sat både musik og tekst til konkrete passager i Leonora Christina Skovs bestseller ”Den der lever stille” om en kærlighedsløs barndom. De særlige arrangementer er nærmere omtalt på Kulturmødets hjemmeside, hvor der også er datoer, tid og sted samt mulighed for tilmelding.

Foto: Mette Johnsen

Trine Bang, direktør for Kulturmødet Jacob Binzer og Andrea Pellegrini

Leonora Christina Skov og Kristina Holgersen


Foto: Thomas Rønn

Foto: Nikolaj Lund

Kira + NSQ

Erfaringer med digitalt kulturmøde På Kulturmødets sekretariat har året været meget anderledes på grund Corona. Det var en hård omgang at skulle aflyse det fysiske kulturmøde, men det gav samtidig mulighed for udvikling på den digitale front. - Det var meget vigtigt for os at holde gang i Kulturmødet i år, også selv om det blev anderledes. Verden har været i stor forandring og selvfølgelig skulle Kulturmødet gøre sig aktuelt og relevant i den situation. Vi havde ikke lyst til at være stille, forklarer Trine Bang. Kulturmødet havde i forvejen planer om at udvide det fysiske kulturmøde med nogle digitale formater, så i år blev en oplagt anledning til at eksperimentere. Det hele endte med i alt 80 digitale arrangementer, som blev afviklet i de tre dage i august, hvor det fysiske Kulturmøde skulle have været afholdt. Stiller skarpt på kernen - Det blev ikke den store folkefest og netværksfest på Mors. Med årets digitale program måtte vi stille skarpt på Kulturmødets inderste kerne, som er samtalen om kunst og kultur i vores samfund. Det har vi fået stor ros for, fortæller Trine Bang. Hun mener selv, at de lykkedes med at lave et stærkt program, hvor nye stemmer som eksempelvis Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm og Lars Sandahl fra Dansk Industri deltog. På den måde forsøgte de at gøre Kulturmødet interessant for andre end dem, der til dagligt bevæger sig i kulturbranchen, hvilket Trine Bang vurderer, er helt afgørende, når kunsten og kulturen skal diskuteres.

Rikke Sandberg og Tanja Zapolski

Overvældende succes Lidt over 15.000 personer har klikket ind på et arrangement og set med, og dertil er mange af programpunkterne vist på storskærme rundt på større kultursteder i hele landet, så Trine Bang er yderst tilfreds med deltagelsen i de digitale arrangementer. - Der har været en overvældende interesse, og det har været dejligt at erfare, at folk gerne vil være med og engagere sig – også selvom Kulturmødet i år skulle opleves digitalt. Det var også vores forventning. Vi har jo allerede set, at fællessang og kunst gennem skærme, har været noget af det, der har givet os liv og underholdning i Coronatiden, siger hun. Det smarte er, at alle 80 arrangementer nu ligger tilgængelige på Kulturmødets hjemmeside resten af året. - Det er jo en guldgrube af forfattersamtaler, aktuelle debatter og fine samtaler. Det er fantastisk, at Kulturmødet på den måde ikke er overstået, men kan opleves igen og igen. Det er ren public service på kulturfronten. Men næste år vender det fysiske kulturmøde tilbage, lover Trine Bang. - Vi skal helt klar tilbage til det fysiske kulturmøde, som vi har savnet. Men jeg kan sagtens se for mig, at det digitale kommer til at betyde mere fremover. Det er vi ved at se på, slutter hun. Kulturmodet.dk


Ingen skal kæmpe alene med senfølger efter seksuelle overgreb Har du været udsat for incest, voldtægt eller andre former for seksuelle overgreb? I Kvisten får du hjælp til at bearbejde dine oplevelser og komme videre. Vi tilbyder • Individuel terapi • Gruppeterapi til kvinder • Gruppeterapi til mænd

Telefonrådgivning Tirsdage kl. 17-20. • Mænd på tlf: 61 33 44 00 • Kvinder på tlf: 61 33 10 30

RING PÅ 88 44 81 41 og få HJÆLP

Det er gratis at få terapi i Kvisten – dog skal du være medlem

TO

Å

R

EL

SD A

LE R

Inspiration

www.elinsbutik.dk

23 45 09 05

G

EF

TE R

A

BE 15 0

FT A

NT

0

LE

-1 80

0

Indbydelser Bordkort & pynt Servietter & bordløber Lys, stager & vaser Alt til udlejning

www.nyk-serviceudlejning.dk

23 45 59 33

Alt det inspiration i har brug for

Jantevej 5 • 7900 Nykøbing Mors

på et sted!


ANNONCE

25

PREBENS VINHANDEL

UDVIDER I THISTED DEN NYE MEDEJER CAMILLA UHRE GØR DET MULIGT AT ÅBNE NY BUTIK I J.P JACOBSEN CENTERET MIDT I THISTED De lækre specialiteter som kaffe, oste, vin, chokolade og lokale produkter, som morsingboerne i mange år har kunnet nyde fra Prebens Vinhandel, skal nu også tilbydes thyboerne. I starten af september åbnede Preben og Camilla nemlig ”Det smager af Thy”, som er dobbelt så stor som butikken i gågaden i Nykøbing.

Preben fik i vinters en henvendelse fra J.P Jacobsen Centeret i Thisted, om han ikke havde lyst til at åbne en tilsvarende butik der? - Jeg synes ikke, jeg havde tiden til det. Jeg kunne ikke rigtigt se, at jeg kunne være to steder. Men så snakkede jeg med min dygtige medarbejder Camilla, og hun var fyr og flamme.


26

ANNONCE

Preben og Camilla kender hinanden godt og har arbejdet sammen i 15 år, de vil begge være at finde i Nykøbing og i den nye butik i Thisted.

Først blev hun medejer og under Corona-nedlukningen, hvor vi havde lidt mere tid end normalt, kunne vi for alvor gå i gang med at planlægge den nye butik, fortæller Preben Laustsen. Kender hinanden godt Camilla Uhre er 42 år og har været i Prebens Vinhandel i 15 år. Hun havde et stykke tid tænkt, at der godt måtte ske noget nyt. - Jeg synes, det kunne være spændende at blive udfordret og prøve noget nyt, og så kom den her mulighed, det er jo fantastisk, siger hun. Fordelen er, at de to kender hinanden rigtig godt, og de har samme ideer om, hvor butikkerne skal bevæge sig hen.

”Det smager af Thy” kommer til at have mange af de samme varer som i Nykøbing, men vil derudover fokusere endnu mere på de lokale Thy-produkter. - Vi har også fået plads til et stort plankebord, hvorfra vi kan lave lidt servering og smagninger, fortæller Camilla. Det har de ofte manglet i Nykøbing, men pladsen er ikke til det, og de vil ikke ødelægge butikkens særlige charme ved at flytte til nye, større lokaler. - Men i Thisted får vi dobbelt så meget plads, og det giver jo nogle helt andre og nye muligheder. For eksempel bliver der hver fredag mulighed for at købe en lille tapasplatte og et glas af ugens vin, fortæller hun.


ANNONCE

Indrettet fra bunden Den nye butik på cirka 200 m2 har de to selv designet i tæt samarbejde med en indretningsarkitekt. - Det har været rigtig spændende at prøve, og det er blevet supergodt. Det er helt kanon at få lov at indrette det fra bunden af, så vi kan bruge alle de erfaringer vi har fra vores mange år i Nykøbing, siger Camilla Uhre. Planen er, at Preben og Camilla skal skiftes til at være i butikken i Nykøbing og Thisted og fælles stå for den daglige drift

de to steder, så de begge har føling med butikkerne. De er spændt på at møde kunderne i Thisted og finde ud af, om der er et marked for dem der. - I Nykøbing kender vi jo vores kunder rigtig, rigtig godt. Der kan jo komme en kunde ind, og inden de kommer hen til os, er vi allerede gået over til den ost, som vi ved, er deres favoritost, siger Preben grinende. Der går nok lidt tid, inden det er sådan i den nye butik, forudser han.

Formuerådgivning Vi kommer hele vejen rundt om din formue, og sammen lægger vi en strategi for at opfylde dine planer og drømme: ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓

Skat Pension Arv og gaver Investering Bolig Virksomhed

Algade 28 · 7900 Nykøbing 96 44 66 60 · nykobing@sallingbank.dk

27

prebensvinhandel.dk

Læs m formue ere om rådgiv ning sallingpå bank. dk


KV

CONSTRUCT

BORDPLADER I ALLE STØRRELSER OG FORMER

WWW.KVCMORS.DK

BESØG VORES NYE HJEMMESIDE FOR SIKKERHED VISKABERTRYGHED.DK

Nykøbing El-Service ApS

viskabertryghed.dk TLF. 97 72 38 60


PARKEN ER ÅBEN

Hver weekend og alle dage i efterårsferien

ha

l

i u ge 4 2!

d Be

f ste

o ræ l d

re få r e

nt r

ée

n

t

il

ris vp

Vis dit s æ

sonk or

to

g


30

ANNONCE

MORSØ FORSYNING TIL HUSEJERNE:

HUSK JERES FORSIKRING MOD OVERSVØMMELSE VAND I KÆLDEREN ER SOM REGEL HUSEJERENS EGET ANSVAR

- Vi mærker det alle sammen: Når der kommer regn, er det mere voldsomt og kraftigere end det plejer. Det er en tendens, som man mærker tydeligt hos Morsø Forsyning. Her får de ofte mange frustrerede husejere i telefonen, når der har været skybrud. - Vi taler gerne med folk, der har fået vand i kælderen, men som oftest må vi sige, at det ikke er vores ansvar. I stedet er der tale om, at folk skal henvende sig til deres forsikringsselskab.

Derfor er det så vigtigt, at folk får styr på deres forsikring mod oversvømmelser, siger Vivian S. Søndergaard, direktør i Morsø Forsyning. Det ansvar, som Morsø Forsyning har, er at ledningsnettet er i orden. Morsø Forsyning gør ifølge Vivian S. Søndergaard, hvad de kan for at aflede vandet indenfor de økonomiske rammer, de har.


ANNONCE

- Vi arbejder konstant på at forbedre ledningsnettet, og vi prøver ved hjælp at omlægninger, renoveringer og overløbsbassiner at forbedre afløbssystemet, så det kan tage meget store vandmængder. Men vi er ikke herre over naturen, så vores indsats er ikke en garanti, når de voldsomme regnskyl sætter ind, forklarer hun. Vivian S. Søndergaard fortæller, at 75 procent af øen er kloaksepareret. De er lige blevet færdige i Fuglekvarteret i Nykøbing, og snart står Refshammer for tur i forhold til at få kloaksepareret. Morsø Forsyning fjerner spildevand fra stueplan, men det er borgernes eget ansvar at sørge for at lede spildevand fra kælderen, og derfor er det husejerens ansvar at sikre kælderen mod oversvømmelser. Skybrud overbelaster systemet Skybruddene er problematiske, for når det regner kraftigt, bliver afløbssystemet overbelastet og vandet stiger op over rørene. - De kældre, der ligger lavt i forhold til afløbssystemet, er særlig udsatte for at få spildevand i kælderen. Det kan selvfølgelig også skyldes en forstoppelse i kloaksystemet under éns hus eller i ledningsnettet, forklarer Vivian S. Søndergaard. Hvis man er forsikret rigtigt, kan man få rengjort sin kælder og få erstattet de ting, som måske har lidt skade. Sker det i ledningsnettet, kommer Morsø Forsynings forsikring i brug.

31

Besøg af kloakmesteren Heldigvis kan man som husejer også selv gøre noget for at forhindre den ildelugtende katastrofe, som en oversvømmelse i kælderen ofte er. - Det kan være en god ide at kontakte en autoriseret kloakmester. Han kan gå afløbssystemet igennem og give ideer til, hvordan problemerne kan løses. Det kan for eksempel være ved at få installeret en pumpe i pumpebrønd* eller et højvandslukke*, fortæller Vivian S. Søndergaard. Grundvandsspejlet steget Hvis man opdager, at der er vand i kælderen, uden at der har været skybrud, og vandet er klart eller rent, så kan det være grundvand eller regnvand, som er sivet ind i kælderen. - Det ser vi mere og mere desværre, og det skyldes blandt andet, at grundvandsspejlet i Danmark stiger med ca. 3 cm hvert år, forklarer Vivian S. Søndergaard. Hun anbefaler også her, at man får fat i kloakmesteren for at se nærmere på problemet, for det kan skyldes flere ting som for eksempel utætte vandrør, en utæt kældervæg eller utæt gulv. - Hvis man opdager vand steder, det ikke skal være, så anbefaler jeg, at man reagerer med det samme – for det kan give meget store problemer senere hen, hvis man ikke får løst det i tide, slutter Vivian S. Søndergaard. morsoeforsyning.dk

FAKTA Højvandslukke: En anordning der kan lukkes både manuelt og automatisk, så der ikke kan strømme vand i ind afløbsinstallationen eller i bygningen bag højvandslukket. Pumpebrønd: Anlæg til bortpumpning af afløbsvand. Anlægget består normalt af en eller flere pumper anbragt i en opsamlingsbeholder eller brønd.

Vivian S. Søndergaard, Direktør i Morsø Forsyning.


ø g en

R

RENGØRING

al t

til private og erhverv

• Hjemmeservice • Godkendt leverandør af kommunal hjælp

Vi hva me d d v br i n g is kal er br u ge

!

Vi er godkendt leverandør i Morsø kommune, det betyder, at vi kan levere den hjælp du har fået visiteret af kommunen, og eventuelt købe ekstra hjælp, hvis du har behov.

• Erhvervs- og kontorrengøring

Lyndrups Rengøring RING PÅ 97 74 45 10 – få et tilbud, der passer til DIT behov…

Rengøring af høj kvalitet, udført af erfarent personale. Når håndværk og design mødes Find inspiration og materialer hos Tempa Håndværk

• Materialer til trædrejning og kurvefletning • Tempa skaber frirum i hverdagen • Lækkert håndværk til dit hjem • Design i samarbejde med naturen • Anvend smukke kurve i hverdagen

Køb unikke gaver Åben onsdag kl. 10 - 17 eller efter aftale Besøg vores kreative univers

Besøg vores hjemmeside og webshop Bestil på www.tempa.dk

Ring 97769009 · Mail info@tempa.dk Else Marie og Tage Pedersen ∙ Råghøj 31 ∙ Tæbring ∙ 7900 Nykøbing Mors ∙ Danmark


ANNONCE

33

HVIDBJERG PLÆNER

FULD FART

Anette Hanskov

DØGNET RUNDT DER ER MERE END ALMINDELIGT GANG I HENNING KUDSK, DER ALTID HAR HAFT TO JOBS

På 12. år driver Henning Kudsk Hvidbjerg Plæner med stor entusiasme og glæde. Han elsker at komme rundt til hr. og fru Jensen på Mors og få en sludder og hjælpe dem i haven. Han har mange års erfaring indenfor anlægsgartneri og entreprenørarbejde. Han har lige været i gang med at grave ud til det lille hus, som Næssund Færgens Venner

bygger ved færgelejet i Næssund, men en af de større opgaver lige nu er hos Ornestation Mors, der er ved at bygge ud. - Her står jeg for alt gravearbejdet til den 2700 m2 store nybygning, fortæller Henning Kudsk. Hos Sdr. Herreds kraftvarmeværk graver han ud til sokler og vej og hos en privatmand skal han snart i gang med fliselægning. Han har to mand til at hjælpe sig med belægninger og


34

ANNONCE

Henning Kudsk elsker at arbejde

så hjælper hans to sønner på 19 og 26 også med i weekenden. - Vi har nemlig også en ugentlig opgave med at slå græs 38 steder på Mors, og så skal vi have sået græsplæner seks steder nu her, fortæller han.

De senere år har han også hjulpet med at rive gamle huse ned på øen. - Vi har revet cirka 16 huse ned om året og 1-2 gårde. Vi er uddannet til at sortere affaldet ved nedbrydningen, så der er styr på det hele, forklarer han.

Arbejdet fylder så meget, at Henning Kudsk ikke får sovet meget, for om natten kører han for Ornestation Mors rundt til landmænd med sæd og forskellige produkter, der skal leveres. - Men jeg har altid arbejdet meget, hvis jeg holder fri, aner jeg simpelthen ikke, hvad jeg skal lave, så sådan er det bare, siger han.

Med det meget arbejde skal der også holdes styr på fakturaer og bogholderi, og det står hans kone Inger Lise Kudsk for hjemme på Glomstrupvej ved Hvidbjerg, hvor firmaet holder til.

Spring ud i det

Det kan være svært, at tage springet ud i noget man ikke kender. Men bare roligt. Sådan har vi det alle sammen, så følelserne er helt normale. Så læg vejen forbi Galtrup Efterskole til en snak om en anderledes hverdag med masser af liv og spændende linjefag. Se meget mere på galtrup.dk

Hvidbjerg-plaener.dk

UDKOMMER IGEN UGE 13 · 2021 Har du en god historie til magasinet, eller vil du annoncere i magasinet? Kontakt: Søren Villadsen sv@reklame-avisen.dk Tlf. 61 55 79 62


PRØV VORES

TRÆBESKYTTELSE I MEGET FIN KVALITET.

Vi producerer den i ca. 30 forskellige farver, der hver har deres egen recept. Kig gerne ind og hør mere om træmalingen og vores øvrige produkter…

HELDÆKKENDE TR ÆMALING, TAGMALING, FACADEMALING, GULVMALING, OLIER M.V. ÅBNINGSTIDER Mandag - Fredag kl. 10.00 - 17.00

Morsø Maling ApS | Præstbrovej 230, Ø.Jølby | 7950 Erslev | Tlf. 97 74 15 09 | morsmaling.dk

Efterårs fristelser Nykøbing Rom

Morsø Portvin

Vores Øl

Rund og blød med en tilpas sødme

En blanding af 8 til 10 år gamle fade.

Lys Ale med Havtorn Mørk Ale med tang fra Limfjorden

Pris kun 350,-

Pris kun 160,-

Pris pr. flaske 49,-

God fyldige efterårs vine

Scotch Single Malt Whisky

Italiensk Rød/Hvid vin hvor druerne er tørret, før de bliver presset.

Glendronach 12 år gammel. Lagret kun på brugte sherry fade.

VI SES – NU også i Thisted!

n.p. 450,- Pris resten af 2020

Hilsen Camilla og Preben

Pris pr. flaske 89,-

Tilbud 399,-


36

ANNONCE

MUSEUM MORS

FORDOBLEDE

BESØGSTAL GÆSTERNE VALFARTEDE TIL MUSEUM MORS I SOMMERFERIEN - OG EN NY GUIDEBOG ER FØDT UD AF CORONANEDLUKNINGEN

HISTOR

BYVAN ISK i det centraleDRING Nykøbing

BIND 1

14.000 gæster var i sommerferien forbi museerne på Mors. Det er dobbelt så mange end normalt, og det glæder museumsdirektør Anders Have Espersen på Museum Mors. - Det var jo ret trist, at vi skulle lukke helt ned, så vi var noget bekymrede og måtte også udskyde vores fodboldudstilling til 2021. Derfor var det helt fantastisk, at vi i juni, juli og august bare har oplevet det helt store ryk-ind, fortæller Anders Have Espersen. Det havde stor betydning, at alle kom ind til halv pris og så gjorde det også meget, at vejret var rigtig museumsvejr. Anders og hans medarbejdere oplevede, at der kom mange nye gæster til Mors og at også mange ikke-museumsvante var forbi. - Det var jo virkelig dejligt og sjovt at have besøg af så

mange, som ellers ikke ville være kommet her, siger Anders Have Espersen. På Molermuseet har parkeringspladsen været fyldt hele sommeren og ofte har der været biler parkeret langt op ad vejen. Det var lidt udfordrende med Coronareglerne, når der var så mange mennesker, men der blev selvfølgelig holdt god afstand og sprittet af. - Næste år skal vi også have fat i nogle flere hakker til moleret, for der var en fossiljagt, hvor der var 98 med, og så havde vi altså ikke nok, fortæller Anders Have Espersen. Byvandringer på facebook Mens museet var lukket ned, arbejdede medarbejderne hjemmefra og de opprioriterede museets facebookside,


for det var den måde, de kunne komme i kontakt med gæsterne. De etablerede en ”Lockdown-kalender”, som først præsenterede genstande fra museet og derefter fortalte om naturperler på Mors. Det udviklede sig til, at Anders skrev nogle opslag om Nykøbing - og som nu resulterer i en helt ny bog fra Museum Mors. - Jeg skrev et lille indlæg om Toldkammeret og skulpturen ”Båden”, og det blev så til en lille byvandring. Folk var meget optaget af det og skrev spørgsmål ind og efterspurgte flere byvandringsopslag. Og pludselig hang jeg lidt på den og måtte udgive flere byvandringsopslag i løbet af ugen, fortæller Anders Have Espersen. Folk havde jo god tid til at sidde hjemme og følge med, så de nye byvandringsopslag blev meget populære og Museumsdirektør Anders Have Espersen


38

ANNONCE

Museet har allerede lavet en lille udstilling om livet på Mors under Corona.

museet fik i perioden 500 flere følgere. Det blev til i alt 40 opslag på de 2,5 måned. - Det krævede jo faktisk ret meget research, så jeg brugte en del tid på det, forklarer han. Nu har han samlet alle byvandringsopslagene til en guidebog, som netop er udkommet. - Jamen folk spurgte, om opslagene ikke kunne samles i et hæfte, og så tænkte jeg, at det da var oplagt at lave en bog. Så vi har gennemarbejdet opslagene igen, og de er meget fyldige og faktuelle, fortæller han. Mange aktiviteter i efterårsferien De mange gæster henover sommeren har givet museet blod på tanden og i håb om, at der fortsat er mange danskere, der tager på ferie og udforsker Danmark, har de sat et stort program sammen for efterårsferien.

Der bliver fossiljagter alle hverdage, en kirkegårdsvandring og guidet rundtur i Nykøbing. På Skarregaard bliver der orienteringsløb og bål og på Ejerslev Havn bliver der strandstensbingo og guidede ture. Museet byder også på halv times rundvisninger for børnefamilier på Dueholm og her kan man også prøve at gå i skole ligesom sidst i 1800 tallet. - Desværre har vi aflyst vores store, årlige julemarked. Men til gengæld laver vi to julehyggeweekender i december, hvor vi pynter Dueholm Kloster op og der bliver nissejagt, pandekager og snobrød over bål, juleklippeværksted og en fotoudstilling med billeder fra jul og vinter på Mors gennem tiden, fortæller Anders Have Espersen. Han opfordrer alle til at følge med på museets hjemmeside, hvor man finder praktiske oplysninger og de aktuelle arrangementer, som er opdaterede i forhold til den aktuelle situation med Corona. museummors.dk


VI GIR’ DIG VARMEN Vi tilbyder fyringsolie, træpiller og briketter · Kontakt os på 97 74 43 11

HURTIG OG SIKKER LEVERING FRA EGET LAGER Mollerup Mølle A / S · Østervang 51 · 7900 Nykøbing Mors · www.mollerup.dk

Vi udbyder følgende erhvervsuddannelser på Nordic Food College: Morsø Landbrugsskole: • LANDMAND

Specialer: - Jordbrugsmaskinfører - Planter - Husdyr

• ANLÆGSGARTNER

På Nordic Food College udbydes kurser inden for mad og jordbrug 0 ERÅR 202 KURSER EFT- FJERRITSLEV THISTED -

NYKØBING

Se EFTERÅRETS UDBUD allerede i dag på KURSUSCENTRET.NU

Culinary: • ERNÆRINGSASSISTENT • BAGER OG KONDITOR • GOURMETSLAGTER • GASTRONOM • TJENER

Læs mere om uddannelserne på www.eucnordvest.dk Vi ses på

NORDIC FOOD COLLEGE – en del af EUC Nordvest

Center for Uddannelse og Erhverv

Mosegårdsvej 10 · 7900 Nykøbing Mors · Tlf. 30 10 65 31


40

ANNONCE

INKLUSION

PÅ 1. KLASSE GALTRUP EFTERSKOLE VENDER DET HELE PÅ HOVEDET OG LAVER UNDERVISNING I SÆRKLASSE FOR ELEVER, SOM IKKE ER VILDE MED SKOLEN Det nye tilbud ”Makerspace” på Galtrup Efterskole har dybe rødder i skolens menneskesyn: ’Vi er gode til ikke at være ret gode’. I flere år har efterskolen midt på Mors rettet sin kærlighed mod elever, som er fagligt udfordrede for eksempel med ordblindhed, skolevægring, sociale udfordringer og så videre. Nu sætter de alt ind på at lave undervisning på 1. klasse for disse elever. - De udfordrede elever er i mange år ofte blevet placeret i specialtilbud, særklasser, i kælderen og får ikke de samme muligheder som andre. Det har vi besluttet at lave om på, siger forstander Jens Hvid Skouboe. Derfor har de fra i år etableret ”Makerspace” for elever, der får faglig støtte. - Her laver vi de fedeste undervisningslokaler, den mest spændende undervisning og får dem op i lyset, forklarer han.

32 elever har meldt sig og de forskellige ”labs” er allerede godt i gang, så der saves og hamres i ”CraftLAB” og der kreeres kunst i ”CreativeLAB”. Forbi 02 Hele filosofien er, at de fagligt udsatte skal have de samme muligheder som andre, og nøglen til det er, ifølge viceforstander og ansvarlig for ”Makerspace”, Marianne Laursen, at arbejde med værksteder (labs) på en virkelighedsnær, forenklet og praktisk måde. - Nu har vi arbejdet med de her unge mennesker i flere år, og vi kan se, at det er svært for os at rykke dem med den undervisning, vi hidtil har tilbudt. De har ganske enkelt svært ved at få det 02 i dansk eller matematik, som skal til, for at de kan komme videre på en ungdomsuddannelse. Det er svært for os at se på, fordi det afskærer dem fra så mange muligheder. Derfor er vores meget kontante mål med

Viceforstander Marianne Laursen forklarer, at målet er at få eleverne over 02 til deres eksamen i dansk og matematik. Jens Hvid Skouboe, forstander, fortæller, at skolen investerer 700.000 kr. i satsningen.


ANNONCE

”Makerspace” at få dem forbi det magiske 02 til eksamen. Så vi skal ikke gøre mere af det samme – men noget helt andet, forklarer Marianne Laursen. Udvikler egne metoder Svaret er blevet konceptet ”Makerspace”, som er en undervisningsmetode, der er meget fremme i Holland. Det handler om at give adgang til og være innovative i forhold til de nye teknologier, og undervisningsrummene kobler innovation, pædagogik, teknologi og indretning. Maker-rummene og pædagogikken giver plads til eksperimenter og afprøvning af nye muligheder med den nyeste teknologi. Grundtanken er, at man lærer bedst, når man bygger fysiske genstande – og gør det i fællesskab med andre. - Vi tager afsæt i disse tanker, men vil ud fra det nu systematisk udvikle vores egne undervisningsmetoder, siger Jens Hvid Skouboe. 16 lektioner Makerspacetimerne fylder godt på skemaet – i alt 16 lektioner om ugen har eleverne, og det er timerne fra dansk, matematik og naturfag, der er samlet her. Eleverne kan selv vælge mellem de ni MakerspaceLABs, som skolens lærere samlet set dækker indholdet i. Samtidig er der også plads til, at eleverne

kan vælge to af skolens almindelige linjer - og så har de også engelsk. Det var i første omgang for ambitiøst at inkludere i Makerspace forsøget. Marianne Laursen forklarer, at de for at sikre, at eleverne kan bestå folkeskoleeksamen arbejder med det hun kalder ”sikker viden”. - Vi udvælger nogle meget konkrete ting, som vi ved, eleverne skal kunne og øver med dem, så de har sikker viden. Handler det om en dansk-tekst, læser vi den, men vi hører den også på lydbog og ser filmen og diskuterer så ud fra det. De skal føle sig sikre og have nogle trædesten, så de tror på, at de kan klare eksamen, siger hun. Investerer stort Både Jens Skouboe Hvid og Marianne Laursen kalder Makerspace for et sats. - Ja, jeg føler sådan set, at jeg er til eksamen fra nu af og til sommer. Men vores force er, at vi kender den her type elever og ved, hvad de kan og ikke kan. Derfor er jeg ret sikker på, at vi har fat i det rigtige, og får udviklet noget helt unikt, siger Marianne Laursen. Jens Skouboe Hvid nikker og fortæller, at skolen investerer 700.000 i nye lokaler og udstyr, så der er ikke bare ord – men også midler til at køre inklusionseleverne ind på 1. klasse.

DE NI MAKERSPACES CraftLAB: træ, metal, sten, ler ScienceLAB: robotter, naturfag, LEGO, VR CreativeLAB: Billedkunst, grafisk design, keramik, flet InnovateLAB: 3D print, droner, robotter, VR OutdoorLAB: Natur, friluftsliv, bushcraft, udekøkken WearLAB: tøj, smykker, strik, tekstiltryk FoodLAB: produktion, udekøkken, råvarer, kost MusicLAB: sangskrivning, lydteknik, komposition, elektronisk musik SportsLAB: mentaltræning, tracking, styrke, energi

41

Galtrup.dk


42

ANNONCE

SALON TOLDBODEN

GIVER ET PUSTERUM HYGGE, TID OG RO ER DEN NYE FRISØRSALONS FOKUS Majbrit Jakobsen og Kristina Jensby, der har åbnet ny frisørsalon i Toldboden i Nykøbing har et fælles fokus: de vil hygge om kunderne og give dem en oplevelse. Det betyder blandt andet, at man bliver budt en lille slikskål og en drink, sodavand eller øl. - Her skal det være en oplevelse at komme, et lille pusterum fra det hele. Vi går meget op i, at det ikke er stressende at være her, men meget afslappet og dejligt, forklarer 44-årige Majbrit Jakobsen. Hendes kompagnon, Kristina Jensby på 34 år, supplerer: - Man kan også smække benene op og nyde massagestolen, hvis man trænger til det. Og så havde vi også kage – altså før Corona. Men det må vi desværre ikke længere. De to frisører har arbejdet sammen før hos Hair i Algade, men gik begge to hver for sig og drømte om at blive selvstændige. I november sidste år gjorde de alvor af drømmen, og kunderne

Majbritt Jakobsen

Kristina Jensby

er heldigvis strømmet til. Det var dog temmelig nervepirrende, da de måtte lukke ned fem uger i foråret på grund af Corona. - Men vi har godt nok travlt nu, så det er bare så skønt, siger de. De er enige om, at det er dejligt at blive bekræftet i, at kunderne gerne følger med og sætter pris på deres håndværk. - Når man er frisør, sælger man jo sit håndværk, så det er rart at opleve, at kunderne gerne vil én, siger Kristina Jensby. De har indrettet salonen med genbrugsmøbler, for eksempel er disken bygget af genbrugsbrædder – og de bruger stort set kun økologiske produkter fra Italien. Og så er de ovenud glade for den centrale placering i den gamle Toldbodsbygning. - Det er simpelthen så hyggeligt her. Vi kan mærke, der sker mere og mere, og der er rigtigt ved at komme liv omkring her, det nyder vi, siger Majbrit Jakobsen. Salon Toldboden


Vi giver en hjælpende hånd i efteråret 2020. Mange klubber og foreninger oplever vanskeligheder på grund af coronakrisen. Indtægter I plejer at have, er forsvundet, og det kan være svært at få det hele til at løbe rundt. Vi vil gerne hjælpe! Søg op til 10.000 kroner i støtte uden en masse besvær.

www.danmarksrygrad.dk


Oplev den elektriske

Det er tid til den nye elbil fra Volkswagen. Den er 100 % elektrisk og du kan opleve den nye ID.3 hos os, når vi holder Åbent Hus til september. ID.3 204 hk. Forbrug v. 58 kWh batteri: 155-159 Wh/km. Forbrug v. 77 kWh batteri: 162 Wh/km. Rækkevidde 414-539 km. Forbruget kan påvirkes af kørestil, vejrforhold og tilvalg af udstyr. Halvårlig ejerafgift kr. 330,-. Bilen er vist med ekstraudstyr.

Volkswagen Thisted - Nykøbing Vesterbro 68-70, 7900 Nykøbing Tlf. 97 72 59 00 www.haaning-automobiler.dk

Profile for BITSCH and pieces

Ø·Magasin Nr. 20 · 2020