__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

NR. 18 · 2020

GRATIS MAGASIN

MIT LIV PÅ MORS - JACOB HANGAARD

HELT VILD MED

PUCH MAXI

STOLT AF THISTED FORSIKRING

AT VÆRE LOKAL

ØENS LOKALE MAGASIN – VI KOMMER HELT UD I KROGENE aktiviteter · kultur · livet på Mors · oplevelser · specialiteter · natur · nærhed · handel


Hjælpen er tæt på Din lokale støtte

Derfor skal du vælge os Lynhurtig hjælp

Lokale specialister

Kontakt os i dag 96 19 45 00 www.thistedforsikring.dk

100% kundeejet


INDHOLD 4

10

14

18

24

34

20

28

36

4

HELT VILD MED PUCH MAXI

9

DET SKER PÅ MORS

Mød Jacob Hangaard Jespersen

Aktivitetskalender

10

FRA ANDERS AND TIL FAGBØGER

14

STABILE MEDARBEJDERE

18

FORÅR OG FÆLLESSKAB

20

KLAR TIL STORE FESTER

24

THISTED FORSIKRING

28

BLIDSTRUP EFTERSKOLE

30

SATSER STORT PÅ ELBILER

34

NYTÆNKNING BLEV TIL CN AGRO

36

30 ÅR MED HÅNDVÆRK OG DESIGN

Morsø Folkebibliotek har fået ny leder

hos Lyndrups Rengøring

Kridtvejs Planter står sammen

Elins Butik og Nykøbing Serviceudlejning

har to assurandører på Mors

på vej videre med ny forstander

VW i Thisted - Nykøbing er i front

Hedvig og Christian hjælper landbruget

Tempa Håndværk inviterer til jubilæumsreception

Ø Magasinet Mors:

Nr. 18, 2020

Udgiver Ledelse: Produktion: Abonnement:

Reklame-Avisen.dk Søren Villadsen Reklame-Avisen Tlf. 61 55 79 62

Mediesalg og rådgivning: Journalist: Jeanette Lund

Layout: Malene Bitsch

Salg/Foto: Søren Villadsen

Søren Villadsen · Reklame-Avisen.dk sv@reklame-avisen.dk · Tlf. 61 55 79 62


4

ARTIKEL

HELT VILD MED

PUCH MAXI

DET HANDLER OM MÆLKEKASSER, LÆDERVESTE OG RESERVEDELE – OG OM AT MAKKE, AT TRILLE OG HA’ DET SJOVT. 26-ÅRIGE JACOB HANGAARD ELSKER AT VÆRE MED I PUCH KLUBBEN PÅ MORS OG VENSKABERNE DÉR BETYDER NOGET HELT SÆRLIGT EFTER EN TRAGISK BEGIVENHED I HANS LIV


ARTIKEL

Jacob Hangaard Jespersen er besat af Puch Maxi og samlede sidste år 298 Puch-entusiaster til Puch Turen rundt på Mors. Det er ren fis og ballade. Han har de sidste par år været med til at arrangere Puch Turen, der siden første tur i 2010 med 12 deltagere, nu er vokset til 300. - Ja, det er lidt vildt. Vi har ikke rigtig nogen tilmelding, og hvert år bliver vi overrumplet af interessen, siger Jacob, da vi møder ham hjemme i huset på Bjørnvadbro, hvor han lige nu er på barsel med ni måneder gamle Johan. Det var Jacobs far, der såede interessen for Puch Maxier i ham. - Da jeg var 13 år, begyndte jeg at interessere mig lidt for mekanik, så jeg fik lov til at pudse, reparere og køre på min fars Puch Maxi. Han havde en gammel én til at stå, som han ikke brugte mere. Der startede det – og jeg købte min egen kort efter, fortæller han. Fra han var 13 til 18 år havde han intet mindre end 21 Puch Maxier, hvor han købte og fixede dem og solgte videre med en lille fortjeneste. Da han blev 18 år og tjente en god løn, begyndte han at beholde dem… 85 km rundt med 27 km/t Puch Turen er altid lørdag i uge 30, og det har indtil nu kostet sølle 100 kr. at være med. Det kan egentlig ikke dække alle udgifter, men turen sponsoreres af mange lokale virksomheder, så det kan lige hænge sammen. Jacob bruger selv en uges ferie på det, og telefonen er rødglødende i flere uger op til, indtil alt er faldet på plads. Jacob fortæller: - Turen er cirka 85 km lang og er enten en rute på Sydmors eller Nordmors, så vi ikke skal krydse rute 26 – vi kører jo i én lang række og fylder temmelig meget, siger han med et skævt smil. - Ham der kører forrest kører 27 km/t, og vi går meget op i at køre lovligt og pænt. Indtil nu har vi ikke haft nogen alvorlige uheld, fortæller han. Naturligvis er der følgebil med campingvogn – for det kan jo ske med gamle Puch’er at de går i stå – så samler følgebilen dem op. På turen er indlagt cirka fem stop, for eksempel på Hanklit, hvor der bydes på Premier Is og Morsø Pils fra Thisted Bryghus og på et andet stop kommer Politiet altid lige og hilser venligt på – sikkert også fordi de synes, det er sjovt at se kortegen af Puch’er.

Privat foto fra Puch turen på Mors

Ti års jubilæum Jacob fortæller, at dem der er med typisk er mellem 25 og 35 år – men at alle aldersgrupper og typer efterhånden er repræsenteret. - I år har vi ti års jubilæum, og vi forventer egentlig 350 deltagere, så vi skal have mere styr på deltagerne i år og prisen stiger også til 150 kr., siger Jacob. Puch Turen er Danmarks største, og han er da også lidt stolt af at være med til at plante Mors i Puch-entusiasternes hoveder. - Jeg tænker da, at de folk vi har med, bliver gode ambassadører for Mors, siger han. Jacob er gift med Cathrin og sammen har de Johan på ni måneder, som Jacob lige nu er på barsel med.

5


6

ARTIKEL Foto: Per Bech, Foto Collection.

Mistede lillebror Han finder et stort billede frem. Det er taget med drone og viser hele flokken, der var med i 2017. Et festligt billede, hvor man kan se de mange typer Puch’er og at kærligheden til den sjove knallert gælder for alle aldersgrupper og både dem med skæg, langt hår, kort hår, tatoveringer og sjove læderveste. Jacob peger på en af de unge, som står helt forrest. - Det er min lillebror, Peter. Han var med, det var så fedt. Men kort efter vi kom hjem fra turen, begik han selvmord. Jacob kan næsten ikke sige de sidste ord og får tårer i øjnene, da ordene kommer ud af ham. - Undskyld, fremstammer han stille, …det er så længe siden, at jeg har sagt det højt. Der bliver naturligt lidt stille i stuen. Det eneste vi kan høre, er sønnen Johan, der sidder i sin høje stol og smiler upåvirket. Han er i den fase, hvor det er sjovt at smide legetøjet ned på gulvet, så snart man får det i hænderne igen. Så vi samler lige stoflarven op én gang til og lægger den på spisebordet. Tæt forbundne Jacob fortsætter, da han har sundet sig: - Jeg mistede min mor, da jeg var 18 år. Hun havde været syg af kræft i to år og i den periode kom jeg virkelig tæt på både min lillebror og lillesøster. Vi levede intenst i en boble i de år, hvor min mor var syg og døde. Vi var SÅ tætte bagefter,

siger han og viser med fingrene, at de hang helt sammen. Derfor var det virkelig voldsomt for ham, at hans lillebror valgte at tage sit eget liv. Jacob har besluttet sig for, at han vil fortælle om det til det her interview. Både fordi Peter også var en del af Puch Klubben, og fordi det er en del af ham selv, at han har mistet sin bror på den måde. Han vil ikke have, at det skal være tabu. - Han valgte at hænge sig i Legind Skov. Jeg havde slet ikke set det komme. Slet ikke. Men der var nogle kærlighedsproblemer, som åbenbart var årsagen. Efter at vi var så tæt forbundet, var det helt ubeskriveligt forfærdeligt, at han valgte at gøre det, siger Jacob med grødet stemme. Tal med nogen Men hvordan kommer man overhovedet videre med sit liv efter at have mistet sin bror på den måde? - Man skal sørge for at snakke med nogen, det er mit bedste bud. Også nogle professionelle, det gjorde jeg, og det var rigtig godt. Man kommer ikke over det, men man kan lære at leve med det. Og så er min arbejdsplads, Worms Maskinfabrik, hvor jeg er smed, en megagod arbejdsplads. De holdt lukket og tog alle sammen med til begravelsen. Det var simpelthen sådan en uvurderlig støtte, forklarer Jacob. I Puch Klubben har dødsfaldet også haft stor betydning for kammeratskabet.


ARTIKEL

- Peters venner arrangerede efter begravelsen en kortegekørsel, hvor Puch Klubben og alle der havde en knallert, var med. Der kom over 100. Det var helt vildt, siger Jacob og tårerne presser sig på igen. Over Rute 26 Så venskaberne i Puch Klubben betyder alt for Jacob i dag. De mødes jævnligt, og ellers bruger han meget tid ude i garagen, som han er ved at renovere. Han har omkring ti Puch’er og han er hele tiden i gang med at fikse eller gejle dem. Heldigvis er hans kone Cathrin på 25 år også Puch fan og deler hans begejstring, selv om hun dog ikke makker så meget ham som ham. De kommer begge fra Sydmors - Cathrin fra Ørding og Jacob fra Frøslev. Nu bor de ved Tøving. For en udenforstående er det ikke langt at flytte. Men for en morsingbo er det grænseoverskridende. - Vi skulle jo flytte over Rute 26. Vi havde kigget flere steder, men det her var bare HUSET, siger Cathrin. Især hendes far var skeptisk: ”Tøving – hvad vil I dog der”, sagde han. Så det unge par måtte forklare, at derovre på den anden side af Rute 26 fik tættere til arbejde begge to og at huset i øvrigt lige var dem. - Så kunne han jo godt forstå det, siger Cathrin med et smil. Det unge par drømmer om at blive boende i huset og få flere børn. - Og så drømmer jeg om, at det kommer til at gå fremad for Mors. Vi oplever faktisk flere og flere der kommer hjem efter de har uddannet sig, og det kan jeg godt forstå, for her kan man få en fed barndom og opvækst, siger Jacob.

k brød fra lokal bager, udvalgte friske slavarer fra lokal slagter, fisk fra lokal fiskedler og meget mere.

005

www.minkøbmand.dk

MIT LIV PÅ MORS …er en serie i Ø-magasinet, hvor morsingboer fortæller om deres liv. Flora Delcour fra Flade gav i sidste nummer stafetten videre til Jacob Hangaard Jespersen i Tøving. Han giver nu stafetten videre til hans kollega Jørgen Boel, som egentlig stammer fra Lemvig, men som efter en årrække i Australien, nu bor på Mors.

Min Købmand Sejerslev

ÅBNINGS T

IDER

Mandag lørdag 7.0 0 - 19.0 0 Søndag 8 .0 0 - 19.0 0

Min K ØBMAND Sejerslev · Sejersvej 2 6 · 79 0 0 Nykøbing · Tlf. : 97 75 10 05 · minkøbmand.dk

7


HUSK

t til Vi er flytte e ad Grønneg 29A

Grønnegade 29 A · 7900 Nykøbing Mors · tlf. 97 72 14 17 ·

Madame Tusindfryd


AKTIVITETSKALENDER

LÆS MERE OM ARRANGEMENTERNE PÅ WWW.VISITMORS.DK

DET SKER

9

PÅ MORS

APRIL

MAJ

4. Østerssafari

2.

Jesperhus Blomsterpark åbner

kl. 14.00 fra Dansk Skaldyrcenter*

– veteranbiludstilling

5.

Pinen og Plagen løbet

16.

Børnenes dag

kl. 10.00 - 15.00 – Gågaden i Nykøbing

6.-13. Påskeaktiviteter på Dueholm Kloster, Skarregaard og Fossil- og Molermuseet 6.- 8.

Glaskursus for børn med voksne

kl. 12.00 - 15.00 hos Glass4U i Sejerslev

8. Østerssafari

21.-24. Distriktsstævne

– Morsø Rideklub

22.

Foreningernes dag

– Gågaden i Nykøbing

Fra fjord til bord

kl. 14.00 fra Dansk Skaldyrcenter*

22.

8.

Fra fjord til bord

med biolog og madentusiast

kl. 18.00 på Dansk Skaldyrcenter*

med biolog og madentusiast

kl. 18.00 på Dansk Skaldyrcenter*

8. ByNight

kl. 19.00 fra Ø. Jølby Skole – Morsø Fodslaw

18. Østerssafari

– Midtmors Sport, Ø. Jølby

Gågaden i Nykøbing

17. Aftenvandring

28.-30. Dragstrup Harmonikatræf

kl. 14.00 fra Dansk Skaldyrcenter*

JUNI 1.-7.

Pilgrim Mors

4.

Guidet bustur på Nordmors

kl. 13.00 fra Havnen i Nykøbing*

18.

Oyster Final

på havnen i Nykøbing

5.-6.

Skaldyrsfestival, børnedag, boder, grillfest og aftenbuffet

13.

Skaldyrcirkus for børn

– Havnen i Nykøbing

på havnen i Nykøbing

11.

Klovneløb kl. 18.00

18.-19. Internationale Mors Rundt

– start ved Jesperhus Blomsterpark

13.

Vild med vand

i Sundby og Nykøbing Havn

start mellem 6.00 - 12.00 fra Ø. Jølby Skole – Morsø Fodslaw

25. Østerssafari

kl. 14.00 fra Dansk Skaldyrcenter*

25.

Jesperhusløbet

* Tilmelding hos Morsø Turistbureau på 97720488 eller mail mt@visitmors.dk

13.-14. Stafet for livet

– Midtmors Sport, Ø. Jølby

21. Præstbrostævne

– Præstbro, Ø. Jølby

21.

Bro & Baneløbet

kl. 11.15 – start ved Algade 3, Nykøbing

Med forbehold for ændringer og trykfejl


10

ANNONCE

FRA

ANDERS AND TIL FAGBØGER OM FLAGERMUS

MØD SØREN KNØS CHRISTENSEN, DER ER NY LEDER AF MORSØ FOLKEBIBLIOTEK Da Søren Knøs Christensen var barn, var han langsom til at læse, og han synes, ”Søren og Mette”-bøgerne var dødkedelige. Det var først, da han fik en Jumbobog i hånden og opdagede Anders And, at han rigtig fik fat i læsningen. - Jeg lærte helt klart at læse af lyst og ikke af pligt, konkluderer han i dag. Til gengæld fik han også så meget ud af det, at han senere i livet uddannede sig til bibliotekar, fordi læsningen og bogens verden fascinerede ham. Han har specialiseret sig i at være børnebibliotekar og har en stor hang til faglitteratur. - Jeg er nok Danmarks mindst skønlitterære bibliotekar, men til gengæld læser jeg voldmeget faglitteratur, siger han og fortæller, at han lige nu er i gang med hovedværket ”Bats” om flagermus, fordi han er dybt optaget af flagermus. Nu har Søren Knøs Christensen sat sig i lederstolen på Morsø Bibliotek, og jobbet er hans første lederjob. - Jeg havde i længere tid gået og fået smag for ledelse og synes, det kunne være spændende at prøve. Jeg har været flere steder i landet – Nordsjælland, Lolland og senest Langeland – og er bredt funderet og interesseret i bibliotekernes drift og udvikling, fortæller han. Fedt sted! Han var klar over, at han drømte om et mindre sted. Det skulle være overskueligt, og der skulle være plads til udvikling. Da lederstillingen på Morsø Bibliotek blev slået op, fangede den ham, men han havde aldrig været på Mors.

MORSØ FOLKEBIBLIOTEK 14 medarbejdere – heraf seks bibliotekarer Åbent hver dag fra kl. 10.00 - 22.00 (dog uden personalebetjening fra kl. 17) Indrettet i Morsø Jernstøberis gamle produktionslokaler på Holgersgade i Nykøbing

- Så jeg tænkte, at jeg hellere måtte tage op og tjekke det lidt ud, siger han med sin karakteristiske, energiske stemme. Han besøgte biblioteket og Nykøbing. - Jeg tænkte ”yes - hold da kæft et fedt sted”. Biblioteket er jo helt fantastisk indrettet her i den gamle støberifabrik, det finder man ikke mange steder, og byen virkede rigtig hyggelig. Her var nerve og sjæl, siger han og tilføjer, at han selv er vokset op på landet. Siden 1. november har han udstationeret sig selv, mens hans kone, der også er bibliotekar, følger efter fra Langeland i foråret. Han er begejstret og føler sig taget godt imod. - Folk er så søde, gæstfrie og hjælpsomme her på Mors. Og her på biblioteket er der god hjælp at hente fra både medarbejdere og chefer for sådan en spritgrøn leder som mig, fortæller han. Et kulturelt fyrtårn Søren Knøs Christensen er uden tvivl en dynamisk mand. Det fornemmer man straks, når man møder ham. Han taler gerne begejstret og ivrigt – og energien og passionen for biblioteket, lyser ud af ham. Han er en dynamisk leder i en konservativ branche – og hvad vil han så egentlig med Morsø Folkebibliotek? - Biblioteksverdenen er helt klart under forandring, og det er enormt sjovt at arbejde med. Litteratur er så meget mere, end det var for 20 år siden. Verden har ændret sig, folks hverdag har forandret sig, og det er sværere at få folks opmærksomhed, opsummerer han. Den nye daglige leder ser biblioteket som en kulturinstitution, et kulturelt fyrtårn, som kan blive et samlingspunkt og stå for viden og fordybelse – og sjove oplevelser. Især er han optaget af de uformelle fællesskaber. - Danmark er jo et foreningsland, fyldt med formelle fællesskaber. Men det moderne menneske vil gerne have frie, uformelle fællesskaber – de magter ikke flere bestyrelser og hierakier. Der tror jeg, vi kan noget som bibliotek. Noget som


ANNONCE

11

Søren Knøs Christensen lærte først at læse, da han mødte Anders And


12

ANNONCE

Søren Knøs Christensen vil gerne åbne biblioteket for frie, uformelle fællesskaber.

også favner ensomhedsproblematikken i vores samfund, og hvor vi kan komme til at spille en rolle, uddyber han. Frit, gratis rum Han erkender, at biblioteket ikke altid er brændt igennem med, hvad det kan bruges til, og at det kan blive på en bedrevidende og belærende måde. Men han ser biblioteket som et frit, gratis rum, som samfundet stiller til rådighed. - Her må man altså gerne snakke og grine. Og vi er et fristed på en måde. Man ville jo aldrig sige ”Kom, nu skal vi ned og ha’ det sjovt på Borgerservice”. Men det håber jeg, man vil sige om Morsø Folkebibliotek fremover, siger han med et stort smil. Dermed håber han, at han kan være med til at skabe den læselyst, han først lidt sent, selv oplevede.

BØGER PÅ SØRENS NATBORD - “Tænk Vildt – det er guddommeligt at fejle” af Rane Willerslev. Rane er direktør på Nationalmuseet, og Søren lader sig inspirere af hans anderledes ideer og ledelsesstil. - “Bats” – en fagbog om flagermusarter i hele verden. Søren er bidt af en gal flagermus og dette er hovedværket, når man gerne vil vide alt om flagermus. - Bibliotekets DNA har været bogen – og vi skal stadig give børn og voksne lyst til at læse – men vi skal også være villige til at omstille os til virkeligheden og digitaliseringen, siger han. bibliotekmorsoe.dk

“20 års erfaring som psykolog i behandling af børn, unge og voksne. Mange års videreuddannelse. Jeg tilbyder høj grad af professionalisme, empati og omsorg for alle klienter. Et brugbart og effektivt behandlingsforløb garanteres. I mit arbejde anvender jeg mange forskellige tilgange og metoder afhængig af dit behov og ønsker.”

Psykologisk Klinik Mors Behandling af både børn, unge og voksne

Galina Thøgersen tlf. 23 43 63 78 Autoriseret psykolog Specialist i psykoterapi Supervisor Specialpsykolog i psykiatri Møgelvej 39 · Sundby Thy | Høstvej 8 · 7900 Nykøbing Mors

Tilskud fra

Samarbejder med lægerne og lægehusene, her er tilskud fra Den Offentlige Sygesikring.


WWW.BIOMORS.DK Kirkegade 3 - Nykøbing M

KOM OG SE DET NYE TØJ Lad jeres næste udflugt gå til netto tøj.

Vi tager imod både små og store hold udenfor normal åbningstid.

Åbningstider: Onsdag kl. 9.00 - 17.00 · Fredag kl. 9.00 - 17.00 Lørdag kl. 9.00 - 13.00 og efter aftale net to -tøj · Præs tbrovej 126 · 7950 Er slev · 20 13 0 9 6 0

ØSTER JØLBY FRISKOLE Det vigtigste valg for dit barn ojf.dk


14

ANNONCE

STABILE MEDARBEJDERE SVINGER KOST OG SPAND ANNE-MARIE PETERSEN VIDEREFØRER BENTE LYNDRUPS SOLIDE RENGØRINGSFORRETNING

29 medarbejdere. Det er status på Lyndrups Rengøring efter at Anne-Marie Petersen tilbage i starten af januar 2018 overtog hele forretningen fra Bente Lyndrup. Dermed er virksomheden det største rengøringsfirma på Mors, og Anne-Marie Petersen er faldet godt til i direktørstolen i Vils. Men hun gør meget ud af, at hun også selv er ude hos kunderne og fange nullermænd. - Jeg har selv et par kunder stadigvæk, og det nyder jeg. Ellers er min primære opgave at tilrettelægge arbejdet for de andre. Det er mine dygtige medarbejdere, som er med til at skabe vores omdømme, og det jeg rigtig glad for, siger Anne-Marie Petersen. Mange jubilæer Af de 29 medarbejdere er fire i fleksjob og der er én mand i flokken. Når en ny medarbejder starter, står der altid en god kollega klar til at oplære den nye.

Hun fortæller stolt, at flere af medarbejderne har været der i mange år, og det tager hun som et tegn på, at medarbejderne trives med deres arbejde. - Vi har én som fejrer 15 års jubilæum i år og hele fire, som har ti års jubilæum, siger hun med et smil. Medarbejderne kan i høj grad selv være med til at bestemme mødetider og har stor fleksibilitet i hverdagen, for eksempel vælger mange at gøre rent om morgenen helt fra kl. 04. Lokal forankring Alle som én bor de på Mors, undtagen den medarbejder, som har kunder i Thisted. For Anne-Marie Petersen betyder den lokale forankring og stabiliteten for kunderne rigtig meget. - Vores medarbejdere bor og lever på Mors, så de kender øen og livet her. Vores kunder får samtidig en fast rengøringshjælp, så man ikke hele tiden får forskellige personer ind, og det har stor værdi for både kunden og medarbejderen, forklarer Anne-Marie Petersen.


ANNONCE

15

Anne-Marie Pedersen kan fejre Lyndrup Rengørings 23 års jubilæum i efteråret. Selv har hun svinget kosten som direktør siden 1. januar 2018.

Lyndrups Rengøring samarbejder med Morsø Kommune og borgerne kan selv vælge firmaet som leverandør af deres rengøring. - Vi sætter stor pris på det gode samarbejde med kommunen. Det betyder naturligvis, at vi servicerer en del borgere ad den vej, siger Anne-Marie. Ellers er der rigtig mange erhvervskunder og andre private kunder i kundekartoteket.

Johanne Have er en af de medarbejdere, der er vild med at arbejde i Lyndrups Rengøring. -Jeg kunne godt gå på efterløn, men det har jeg slet ikke lyst til, for jeg har det så godt her, siger hun.

Styr på det Anne-Marie har ingen planer om, at firmanavnet skal ændres. - Vi bygger gerne videre på Bente Lyndrups gode navn og rygte. Hun arbejdede i firmaet indtil i sommers, hvor hun gik på en virkelig velfortjent pension. Siden har Anne-Marie også købt huset på Smedbjergvej i Vils af Bente Lyndrup, så hun nu ejer det i stedet for at leje. Medarbejderne har også så godt styr på det hele, at hun indimellem kan holde en ferie. - Jeg er meget tilfreds med og glad for mine dygtige medarbejdere, så dem vil jeg gerne fremhæve for uden dem, var Lyndrups Rengøring ikke det samme, siger hun. lyndrupsrengoering.dk


VI GIR’ DIG VARMEN Vi tilbyder fyringsolie, træpiller og briketter · Kontakt os på 97 74 43 11

HURTIG OG SIKKER LEVERING FRA EGET LAGER Mollerup Mølle A / S · Østervang 51 · 7900 Nykøbing Mors · www.mollerup.dk

TO

Å

R

EL

SD A

LE R

EF

Inspiration

www.elinsbutik.dk

23 45 09 05

G

TE R

A

BE 15 0

FT A

NT

0

LE

-1 80

0

Indbydelser Bordkort & pynt Servietter & bordløber Lys, stager & vaser Alt til udlejning

www.nyk-serviceudlejning.dk

23 45 59 33

Alt det inspiration i har brug for

Jantevej 5 • 7900 Nykøbing Mors

på et sted!


18

ANNONCE

FORÅR OG FÆLLESSKAB PÅ PLANTESKOLEN

FAMILIEN HELTBORG ER RYKKET SAMMEN OG ER NU FÆLLES OM OPGAVERNE HOS KRIDTVEJS PLANTER

Kridtvejs Planters webshop har fået ny genial funktion.

Planteskolen ved Vils er blevet et helt familieforetagende efter at sønnen Casper nu også er gået med i den daglige drift. - Vi står sammen og supplerer hinanden rigtig godt her, slår Jens Heltborg fast. Han servicerer kunderne og svarer folk på alt, hvad der har med planterne at gøre, mens hans kone Britt tjekker ordrer, sørger for bogføring og regnskab samt står for butikken. Sønnen Carsten er den, som opretter nye varer på hjemmesiden og står for markedsføring og alt det, som ikke er levende i butikken. Endelig er Casper den, der sørger for vedligeholdelse af planteskolen og er IT-nørden bag webshoppen. I fællesskab pakker

Butikken bugner af planter til haven ...

de, de mange ordre, der bliver sendt rundt i hele Danmark. - Vi har besluttet at have lukket om søndagen fremover, siger Jens Heltborg, Fremover åbner de også lidt senere på hverdage, nemlig kl. 12.00 - 17.00, for at kunne nå alt det praktiske og administrative og ikke mindst at passe den voksende webshop. Planlæg dit bed helt selv Jens har brugt vinterdagene på en helt ny funktion på Kridtvejs webshop – nemlig en udvidet plantesøgefunktion. Den er helt genial, hvis man står og skal have plantet et nyt bed til, skal have skiftet planter ud eller ikke ved så meget om planter.

Nye åbningstider Mandag - Fredag 12:00 - 17:00 Lørdag 10:00 - 15:00 Søndag Lukket

Buske & Træer · Frugttræer Rhododendron · Bærbuske Stedsegrønne · Stauder


ANNONCE

19

Familien Heltborg gør din have forårsklar

- Her kan du simpelthen designe dit eget bed og få hjælp til det undervejs, forklarer Jens Heltborg. Hvis du for eksempel er vild med lilla, har et bed i halvt solskin og kun vil have det er 30 cm højt, ja så kan du indtaste dine ønsker – og vupti, så får du et bud på helt konkrete planter, der præcis passer til det. Du kan også indtaste om du vil have spiselige planter, om de skal være bi- og insektvenlige og hvornår de skal blomstre. Unik hjælp i dagligdagen - Det er altså virkelig smart. Ikke kun for vores kunder, men også her i butikken. Det er svært, selv for mig, at huske blomstringstidspunkter og højder for flere tusinde planter, så der kan den udvidede søgning også være en stor hjælp for os i dagligdagen, siger Jens Heltborg. Så vidt han kan se, er Kridtvejs Planter de eneste i Danmark, der har den unikke hjælpefunktion på deres hjemmeside. Indtil videre er over 1000 planter registreret, men Jens arbejder på at få endnu flere på søgefunktionen.

Se det store udvalg på webshoppen: kridtvejsplanter.dk

- Som med alt andet, kan man selv komme og hente planterne, eller vi kan sende det, siger han. Frø og løg Her til foråret har planteskolen midt på Mors et hav af frø hjemme – det gælder både almindelige og økologiske frø som for eksempel bønner, ærter, spinat, salat, agurk, gulerødder, chili, squash, løg, krydderurter, radiser og meget mere. Der er også kommet nye løgblandinger i farver – hvor man for eksempel kan få en lilla eller rød blandet pose med gladiolus, dahlia, liljer og fresia. Har man brug for haveredskaber, fås de her i en stærk kvalitet i rustfrit stål og FSC-mærket træ, som er bæredygtigt. - Udover alle de klassiske haveredskaber, har firmaet fået en hel række nye, store og små redskaber, som er en rigtig god hjælp i haven. Det er for eksempel specielle lugejern, en lille greb og redskaber til at luge omkring en stamme, fortæller Jens Heltborg. www.kridtvejsplanter.dk

Kridtvej 18 · 7980 Vils · Tlf.: 97 76 63 51 · Mobil 21 55 14 12


20

ANNONCE

STORE FESTER KLAR TIL

ELINS BUTIK OG NYKØBING SERVICEUDLEJNING RYKKER UD MED ALT TIL EGNENS STORE FESTER

Elin Knappe hjælper med inspiration til din næste fest

Thisted Bryghus’ generalforsamling med 1500 deltagere, Thy Awards, Frivilligfesten i Morsø Kommune, Skaldyrsfesten på Mors og træskibssejladsen ”Limfjorden Rundt”. Det er bare fem af de store arrangementer, hvor Elin og Allan Knappe har stået for at levere service og udsmykket bordene.

så sætter vi det hele op. Vi kan også trykke det, fortæller Elin Knappe. Hun forklarer, at selv om mange i dag inviterer elektronisk, så er det stadig almindeligt med papirindbydelser med rigtigt brev til livets store fester som bryllupper og runde fødselsdage.

- Ja, vi har kapaciteten til at levere alt til de helt store arrangementer, uanset om det gælder personalefester, store runde fødselsdage eller kæmpe arrangementer. Nu behøver man bare gå ét sted hen, for vi kan levere indbydelser, telte, service, sætte alt op, rydde op og vi finder også gerne serveringspersonale, fortæller Allan Knappe. De to firmaer, som deler adresse på Jantevej nord for Nykøbing, er efterhånden blevet et lille familieforetagende, hvor både sønnen og de to døtre hjælper med teltopsætning, grafisk arbejde, pasning af butik og alt muligt andet. - Vores mellemste datter er grafiker og har netop startet Goldscher Graphic, så som noget nyt tilbyder vi færdige indbydelser. Man sender blot tekst og billeder og måske en idé,

Rustikt og naturligt I Elins Butik finder man alt til festen: servietter, lys, bordpynt og meget andet. I øjeblikket hitter træ og naturmaterialer meget i borddækningen. - Her kan man komme og lade sig inspirere, og man må gerne tage kreative ting med, som man gerne vil bruge – så finder vi noget, der passer til, siger Elin, mens hun viser rundt. Som noget nyt har hun lidt servietter af genbrugspapir, økologiske lys og man kan også leje miljøvenlige LED-lys, da flere og flere er allergiske overfor levende lys, ligesom hun foreslår, at man lejer service i stedet for at bruge plastik. Det er tydeligt, at det er rå og rustikke farver, som er moderne. Det har også ramt de hvide udlejningstallerkner, for Elin er


ANNONCE

Allan Knappe styrer Nykøbing Serviceudlejning

21


22

ANNONCE

Elin og Allan Knappe i Elins Butik, hvor man er sikker på at få gode ideer til sin næste fest

netop ved at pakke en palle nye stentøjstallerkner i gråsort ud. - Det er af mærket RAW designet af Christiane Schaumburg-Müller, og de er superflotte på et veldækket bord, siger Elin, mens hun dækker op med dem og afprøver forskellige farver servietter til dem. Inspiration til familien Det er ikke altid, at børn og forældre er enige, når den store konfirmationsdag nærmer sig. Det vil Elin gerne hjælpe med, og hun fortæller, at hun flere gange har fundet løsninger, hvor alle i familien blev tilfredse til sidst.

- Jeg hjælper hele vejen og kommer med ideer indtil alle er enige, siger hun med et smil og fortæller om drengen, der ville have en John Deere traktor med og der kom små traktorspor på papirsdugen afsat af en lille traktor. Elin elsker at inspirere, og det er ikke kun i hendes butik, for nu er hun også kommet på Instagram. - Jeg følger selv med i alt det nye der, sammen med vores yngste datter som hjælper meget med det, og nu kan interesserede også finde inspiration til den næste fest hos os, siger Elin. nyk-serviceudlejning.dk elinsbutik.dk

Elins Butik

Vi udbyder følgende erhvervsuddannelser på Nordic Food College: Morsø Landbrugsskole: • LANDMAND • ANLÆGSGARTNER • JORDBRUGSMASKINFØRER

SOMMERLEJR PÅ NORDIC FOOD COLLEGE

Mandag d. 29/6 til onsdag d. 1/7

e. For børn

3 sjove dage med fællesskab og hygg og unge i alderen 11-14 år. Få mere information på:

eucnordvest.dk/landbrug/sommerlejr

Culinary: • ERNÆRINGSASSISTENT • BAGER OG KONDITOR • GOURMETSLAGTER • GASTRONOM • TJENER

Læs mere om uddannelserne på www.eucnordvest.dk Vi ses på

NORDIC FOOD COLLEGE – en del af EUC Nordvest

Center for Uddannelse og Erhverv

Mosegårdsvej 10 · 7900 Nykøbing Mors · Tlf. 30 10 65 31


LANDBRUGSARTIKLER OG STALDINVENTAR AF HØJ KVALITET

Inventar til: • Dyr på friland • Jagt og turistvogne • Løsdrift i mark og stald • Huse og hytter til alle husdyr • Transportvogne til store husdyr

Kontakt os for at høre mere om vores artikler til dyr i løsdrift, i stald og på mark. Vi producerer ofte direkte efter kundens ønsker og særlige behov.

N A Christensensvej 15 · 7900 Nykøbing Mors

MASSAGE MED FOKUS OG NÆRVÆR

tlf. 97 76 90 44 · www.cnagro.dk

SUNDE SUNDE FØDDER FØDDER – – HELE HELE LIVET LIVET

Morsø Fodterapi

Bliv fri for hverdagens smerter. Det er lettere end du tror. De problemer jeg løser er: Hovedpiner • Skulder/nakke smerter Ryg smerter • Stress symptomer

klinikfysik

Tlf. 40 25 33 67

Døjer du med fødderne? Har du problemer med fødderne? Eller Eller trænger trængerde debare baretil til lidt lidtforkælelse? forkælelse?

Vi tilbyder alt indenfor: • Fodbehandling (hård hud, ligtorne, negle)

• Specialfremstillede indlæg www.morsøfodterapi.dk

Tlf. 40 84 11 32

Vi er specialister i dine fødder Venlig hilsen Statsaut. Fodterapeut Anja Laura Solnæs

MØGELVANGS PLADS 5 · 7900 NYKØBING M.

MØGELVANGS PLADS PLADS 55 ·· 7900 7900 NYKØBING NYKØBING M. M. MØGELVANGS


24

ANNONCE

THISTED FORSIKRING

KOMMER UD I

ØENS STUER 24 FORSIKRINGSASSURANDØRER I THISTED FORSIKRING KØRER HVER DAG UD TIL KUNDERNE OG RÅDGIVER OVER EN KOP KAFFE – VI HAR MØDT DE TO, SOM ER PÅ MORS. - Man kan godt sige, vi stadig er lidt gammeldags og kommer ud til kunderne, så lader vi andre om at være helt online, siger Karsten Hansen på 34 år, som er en af Thisted Forsikrings to forsikringsassurandører på Mors. Den anden er 46-årige Martin Molnit, og de bruger ordene ”sindssygt spændende” om deres job, og siger det med en energi og iver, så vi må høre, hvad de mener med det. Martin Molnit forklarer: - Man ved aldrig, hvad man kommer ud til. Det kan være en landmand, et yngre par, en lille erhvervsdrivende eller en enlig ældre mand. Vi møder så mange forskellige mennesker og ser så mange forskellige hjem. Man ved ikke, hvad dagen bringer, og hver rådgivning er helt speciel lige præcis til den kunde. Samtidig er folk jo i forskellige livsfaser, så vi kommer faktisk meget tæt på kundernes liv. Og netop de forskellige livsfaser gør, at alle tilbud skal skræddersyes efter kundens behov. - Kunden skal jo kun have det, som de har behov for. Derfor er hver kunde noget særligt, og det vigtigste er faktisk samspillet med kunden, og at de har en god oplevelse. På den måde er vi meget ærekære og grundige i processen, supplerer Karsten Hansen. Stolt af det lokale De bor begge på Mors og er meget glade for at arbejde lokalt. Karsten Hansen har fornylig bygget hus i Erslev og stammer fra Tødsø. Han elsker Mors på grund af den flotte natur og det stærke sammenhold han oplever, blandt andet i Midtmors Sport. Martin er oprindeligt fra Thy, men har boet på Mors i 26 år, siden han var 20 år. Han bor med sin kone og tre børn i Nykøbing, og synes tydeligt han kan mærke, der er tale om en ø, fordi alle støtter så godt op om skole- og fritids- og kulturliv og det imponerer ham.

Kalenderen tæller for hver af dem gennemsnitligt ti møder om ugen ude hos kunder på hele øen – resten af tiden tilbringer de på Thisted Forsikrings kontor i Thisted sammen med kollegerne – og den gode frokostordning, som de nævner med et stort smil. De mener også, at det at være lokal smitter af på deres rådgivning. - Vi er jo helt utrolig tæt på kunderne. Vi møder dem både i Brugsen og i hallen, så jeg tror, det gør, at vi fokuserer særligt på vores ansvar. Vi sælger jo tryghed, så vi skal kunne hilse på alle bagefter, siger Martin Molnit. De oplever også, at mange morsingboer gerne vil støtte lokale virksomheder. - Det betyder også, at vi altid anbefaler lokale håndværkere, når der er en skade, siger Karsten Hansen. Giver tilbage Det er ikke kun Mors, de er stolte af – det er også deres arbejdsgiver. Thisted Forsikring har en politik, hvor de giver tilbage til lokalsamfundet, og det er noget, som gør at Martin Molnit og Karsten Hansen oplever mening med deres arbejde. - Vi ved, hvad vores arbejdsplads står for, og samtidig mærker vi, at det er noget kunderne går op i, så det kan man godt være stolt af, siger Martin Molnit. Thisted Forsikring kører blandt andet kampagnen ”Danmarks Rygrad”, hvor de sætter fokus på styrkerne i VandkantsDanmark og er hovedsponsor på Mors-Thy Håndbold, Thisted FC og HF Mors. De har også for nyligt indgået en lokal sponsoraftale med Midtmors Sport for at støtte endnu mere op om det lokale i hjertet af Mors. Derudover har de lanceret “Vi fra Danmarks Rygrad støtter”, som lokale foreninger og andre kan søge midler hos, en gang om året. - For eksempel ved jeg, at vi har givet 10.000 til en sorggruppe for børn og unge, som hører til på Dueholmskolen. Det er da dejligt at vide, man er en del af det, siger Karsten Hansen med stolthed i stemmen. thistedforsikring.dk


ANNONCE

25

THISTED FORSIKRING - - - - -

Er stiftet i 1853 Ejet af kunderne Giver personlig service Tager lokalt ansvar 24 assurandører, heraf to på Mors

Martin Molnit (tv) og Karsten Haaning er Thisted Forsikrings to assurandører på Mors. De nyder at komme ud og hjælpe morsingboerne med deres forsikringer.


Midt i naturen

«««

Dragstrup Camping – midt i naturen ved Dragstrup Vig

Camper midt i naturen ved Dragstrup Vig på en af vores store pladser.

Store pladser

Vi tilbyder skov og strand for naturelskere med rigt dyre- og fugleliv og til lystfiskeren – egen Put and Take. Dragstrup Vig er attraktiv for Surfing og Kite-Surfing. Allergivenlig opvarmet pool med saltvand. Vi danner gerne rammen om jeres familietræf eller større grupper, med mulighed for lån af lokaler m.m.

Allergivenlig opvarmet pool

Udlejning af hytter, mobilhome og campingvogne. Eller kig forbi, når du får lyst til en gammeldags is, softice, fadøl m.m. Vi ses!

ALLE dage kl. 7-22

Find inspiration Tlf. 97 74 42 49

Dragstrupvej 87 · Dragstrup · 7950 Erslev · www.dragstrupcamping.dk ALLE dage kl. 7-22 ALLE dage dage kl. ALLEALLE dage kl. 7-22 kl. 7-22 7-22

mail@dragstrupcamping.dk

Lån en lydbog

Læs dagens avis

  

     

Find inspiration Find inspiration  Find inspiration  Find inspiration Mød din nabo  Lån en lydbog  Lån en lydbog Lån en lydbog  Lån en lydbog Drik en kaffe  Læskop dagens avis  Læs dagens Læs dagens avis avis  Læs dagens avis  Mød din nabo Hent arrangementsfolderen  Mødnabo din nabo Mød din  DrikMød dinkaffe nabo  en kop  Drik enkaffe kop kaffe Drik en kop  HentDrik en kop kaffe  arrangementsfolderen  Hent arrangementsfolderen Hent arrangementsfolderen 

’Det sker’

Hent arrangementsfolderen

’Det sker’ ’Det sker’ ’Det sker’

’Det sker’

Vi glæder os til at se dig! 7, Nykøbing Tlf. 99706000 Vi glæder os til at se dig! Holgersgade 7, Nykøbing Tlf. 99706000 bliotek@morsoe.dk Vi glæder osattilse atdig! se dig! Holgersgade 7, Nykøbing Tlf. 99706000 Vi glæder os til Holgersgade 7, Nykøbing Tlf. 99706000

bibliotek@morsoe.dk ww.bibliotekmorsoe.dk bibliotek@morsoe.dk bibliotek@morsoe.dk

d

www.bibliotekmorsoe.dk Holgersgade 7, Nykøbing Tlf. 99706000 www.bibliotekmorsoe.dk www.bibliotekmorsoe.dk bibliotek@morsoe.dk os på Facebook

Mød os på Facebook osFacebook på Facebook MødMød os på www.bibliotekmorsoe.dk

Mød os på Facebook

Vi glæder os til at se dig!


ø g en

R

RENGØRING

al t

til private og erhverv

• Hjemmeservice • Godkendt leverandør af kommunal hjælp

Vi hva me d d v br i n g is kal er br u ge

!

Vi er godkendt leverandør i Morsø kommune, det betyder, at vi kan levere den hjælp du har fået visiteret af kommunen, og eventuelt købe ekstra hjælp, hvis du har behov.

• Erhvervs- og kontorrengøring

Lyndrups Rengøring RING PÅ 97 74 45 10 – få et tilbud, der passer til DIT behov…

Rengøring af høj kvalitet, udført af erfarent personale.

MOTORSAVE TILBUD 135-14” 40 ccm

KUN 1.699,-

445-15” 45,7 ccm Vejl. 3.999,-

KUN 3.499,-

450E-15”50,2 ccm Vejl. 4.999,-

KUN 4.199,-

560XPG-15” 59,8 ccm Vejl. 7.999,-

KUN 6.999,120i-12” AKKU m. batteri & lader Vejl. 2.799,-

KUN 2.399,-

HAR DU EN GOD HISTORIE TIL MAGASINET Kontakt: Reklame-Avisen.dk Søren Villadsen sv@reklame-avisen.dk Tlf. 61 55 79 62


28

ANNONCE

NY FORSTANDER,

FRISKE FARVER OG FULD FART PÅ BLIDSTRUP EFTERSKOLE

KRISTEN GUBI GLINTBORG ER DEN NYE FORSTANDER PÅ BLIDSTRUP EFTERSKOLE

Kristen Gubi Glintborg vil skærpe Blidstrup Efterskoles profil

Der har været meget omtale af Blidstrup Efterskole det seneste år, men ikke den slags omtale, man er glad for som efterskole. Skolens tidligere forstander er blevet dømt for episoder med vold og blufærdighedskrænkelse af en række tidligere elever på efterskolen.

Skolens vægge er blevet frisket op med ny udsmykning

Men samtidig med at sagen har kørt, har skolen fået ny forstander, som allerede er i fuld gang med at køre skolen godt videre. - Vi har med mennesker at gøre, det giver en helt særlig forpligtelse. Det gælder uanset om det er moslen, tumlen og eller i samværet med de unge generelt. Vi er megaskarpe på at sikre tilliden mellem lærerne og eleverne, siger Kristen Glintborg, der skal løfte skolen videre efter den ubehagelige sag og er fuldstændig klar over det ansvar, han har påtaget sig. Han har mødt en medarbejderflok, der uagtet sagen, har været motiveret og klar til nye tider og til at se fremad. Han er i


ANNONCE

fuld gang med at finde sine egne ben som forstander og som noget meget synligt, har hans kone Camilla været i gang med at friske skolen op. Hun er også lærer på efterskolen, men har flair og interesse for indretning. - Vi har malet spisesalen og fået noget nyt på væggene. Eleverne fortjener at blive påskønnet i det, som de er i. Det flotte gamle hus her fortjener også noget mere. Samtidig vil vi gerne, at det indtryk man får på vores hjemmeside også hænger sammen med det, man møder her på efterskolen, forklarer Kristen. Så med de midler, de nu har, er ’vinterhaven’ blevet indrettet med nye billeder på væggen og møbler fra andre steder på skolen, og håndværkerlinjen er i gang med at lave et stort kassemøbel – et ikon til dagligstuen på skolen. - Fællesområderne er de første steder, der får en ’make over’ og så tager vi tingene lidt efterhånden, som vi får råd. Tingene skal ikke være tilfældige, der må gerne være tænkt over det, siger han. Gøre en forskel Egentlig var 36-årige Kristen Gubi Glintborg projektkoordinator på et forskningsprojekt på Danmarks institut for Pædagogiske og Uddannelse ved Aarhus Universitet, men på et tidspunkt trak skolehverdagen mere end forskningsverdenen. Med en læreruddannelse og kandidat i pædagogisk sociologi samt erfaring fra både folke- og friskole, havde han lyst til at gøre en forskel. Camilla og Kristen og deres tre mindre børn boede i Christiansfeld, hvor hans forældre bor, men Camilla stammer fra Mors og har en masse familie på øen, så de havde talt om, at flytte hertil engang. - Pludselig opstod muligheden, og på denne måde ville vi jo have to jobs og en bolig oveni, så det gjorde det lidt lettere at søge, forklarer Kristen. Og så gik det stærkt. - Fra jeg fik jobbet og til vi stod på Mors, gik der kun lidt over en måned, siger han. Så med kort varsel forandrede hverdagen sig for familien, der også tæller Alma på 5, Carl på 7 og ti-årige Martha. De to ældste er startet på den lokale skole i Vils og er kommet godt i gang med deres nye skoleliv, mens Alma går i børnehave. Holdes af som de er Det betyder, at forældrene kan have fuld fokus på jobbet på efterskolen og pædagogikken er Kristen helt tydelig med: - Vi skal holde af eleverne, uanset hvad de kommer med. Vi skal vise dem, at de har værdi, og at vi er voksne, der vil dele tid og liv med dem. Hvis de er skoletrætte, skal vi se på hvad de kan og de skal have ros for det, de kan. De skal simpelthen opleve at blive holdt af, som de er, siger han. Kristen er klar over, at udfordringen med at drive en efterskole i langt ude på landet er til at føle på. Bygningsmassen er stor og skal vedligeholdes uanset antallet af elever. Han ved, at det kræver sund økonomi og en bevidst og sikker drift. - Jeg vil skærpe produktet og skolen. Som det første har vi lukket kokkelinjen, som ikke havde nok søgning og vores køkken

29

er heller ikke optimalt til det. Dernæst har vi oprettet linjefaget ’udeliv’ fordi vi har dygtige lærere, som kan byde ind her og skolen ligger også godt for det, forklarer han. - Jeg vil skærpe produktet og skolen. Som det første har vi lukket kokkelinjen, som ikke havde nok søgning og vores køkken er heller ikke optimalt til det. Dernæst har vi oprettet linjefaget ’udeliv’ fordi vi har dygtige lærere, som kan byde ind her og skolen ligger også godt for det, forklarer han.

DE 5 LINJER:

• håndværker • udeliv • e-sport • dans og rytmisk gymnastik • ridning

Udvikle niche I det hele taget tror han, at der skal mere fokus på, at skolen geografisk ligger et sted, hvor mange unge tager en erhvervsuddannelse. - Vi har stor succes med vores håndværkerlinje, hvor eleverne er i praktik hos en lokal virksomhed eller landmand en dag om ugen. Her tror jeg, vi har en niche, og noget vi kan bygge videre på i vores nye profiler i 10.klasse, forklarer han. De cirka 70 elever på skolen kommer fra omkring 60 km’s radius af skolen, og det vil Kristen gerne udvide. - Vi skal simpelthen længere ud for at få nok elever i fremtiden. Så jeg tror, vi skal larme lidt mere her på landet, så vi får mere opmærksomhed. Vi skal turde sige vores mening og vise hvad vi kan, siger Kristen. Blidstrup Efterskole · blidstrup.dk


30

ANNONCE

VOLKSWAGEN

SATSER STORT

PÅ ELBILER I ÅR LANCERER VOLKSWAGEN TO NYE ELBILER OG 3-4 NYE MODELLER NÆSTE ÅR - OG DE VIL ALLE KUNNE KØBES HOS VOLKSWAGEN I THISTED - NYKØBING

Torben Haaning, medejer af Volkswagen Thisted - Nykøbing har sat ladestandere op ved butikkerne og forbereder sig til elbilernes indtog.

- Der sker mildest talt sindssygt meget på elbilsfronten hos Volkswagen, siger Torben Haaning, der er medejer af Volkswagen i Thisted - Nykøbing. Han er lige kommet hjem fra et besøg hos Volkswagen i Wolfsburg i Tyskland, og han er nærmest blæst bagover af turen. - Der er aldrig sket så meget i branchen som nu. Elbilerne fylder, og bilbranchen bliver forandret de næste ti år, siger han. Det står lysende klart for ham efter turen til Volkswagens verdensomspændende hovedsæde i tyske Wolfsburg. Han fortæller, at Volkswagen har bygget tre nye fabrikker, der udelukkende skal producere elbiler og i alt investerer 60 milliarder Euro i elbiler indtil 2025.

- I 2023 forventer de at producere en million elbiler om året – men det er stadig kun ti procent af salget, så selv om det lyder som nogle vilde tal, så går det ikke så hurtigt, som man lige skulle tro, forklarer Torben Haaning. Han oplever også selv stor interesse og får mange spørgsmål om elbiler i forretningerne i Thisted og Nykøbing. - Men salget følger slet ikke med interessen. Den manglende rækkevidde er stadig en udfordring for mange, og det, at man ikke kan have sin campingvogn med, er også en udfordring. Men er man positiv, så er en elbil et godt valg – og ellers skal man købe noget andet, siger han.


ANNONCE

Volkswagens kommende elbil - ID3 - en golflignende elbil, som kommer til sommer.

31


32

ANNONCE

Ny serie elbiler Til sommer lancerer Volkswagen en helt ny serie af elbiler – den første er ID3 – som er en Golflignende elbil bygget på sin egen platform. Batteriet ligger i bunden, og dermed kan kabinen blive større. Rækkevidden er på op til 560 km, og startprisen er lige under de 300.000 kr. Der er otte års garanti på batteriet. - Dermed bliver det overkommeligt for en almindelig familie at investere i en elbil. Man siger, at den nye ID3 ligner en Golf udvendig og en Passat indvendig, forklarer Torben Haaning. ID3 lanceres under EM i fodbold, hvor VW er sponsor. - Man vil kunne prøvekøre den i København under EM, og den lander her hos os i butikken lige efter sommerferien, fortæller Torben Haaning. I slutningen af året kommer ID4, som er en SUV elbil. Elladestandere og CO2 neutral Hos Volkswagen i Thisted og Nykøbing har de både nye og brugte biler, og elbilerne kommer ind, løbende som de bliver lanceret. Forretningerne har netop sat fem elladesteder op hvert sted. - Det var et krav fra Volkswagen, så på den måde er der nu kommet 120-140 nye elladestandere op i Danmark. I Wolfsburg fik Torben Haaning også budskabet fra Volkswagen om, at koncernen i 2050 skal være CO2 neutrale. Det gælder

BLIDSTRUP efterskole Vi er en lille, almen efterskole med et tæt og trykt fællesskab hvor der er plads til alle. Vores værdigrundlag tager afsæt i et frit og åbent kristent livs- og menneskesyn, hvor vi hver dag vægter ærlighed og dialog højt.

VI TILBYDER:

lige fra fabrikkerne i Wolfsburg, der beskæftiger 70.000 medarbejdere og stadig bruger kulkraft - og til alle forhandlerne rundt i verden. Det giver nye udfordringer til de 28 medarbejdere, som Torben Haaning og hans to medejere, Alfred Haaning og Henrik Larsen har. - Men vi er klar! Vi har ja-hatten på og er positive. Hvis man ikke har det indenfor den her branche i øjeblikket, så skal man vist finde på noget andet at lave, siger Torben Haaning med et smil. volkswagen-thisted-nykm.dk

NYE PROFILER I 10. KLASSE:

10ERHVERV 10BOGLIG

KIK FORBI SLOTTET, GÅ EN TUR I PARKEN -DET ER GANSKE GRASTIS

9. klasse med afgangsprøve FP9 10. klasse med to profiler 10ERHVERV og 10BOGLIG med ekstra profiltur Fem forskellige linjer, samt et bredt udvalg af valgfag Fede faciliteter som: crossbane ridecenter håndværkercenter og skønne naturområder

MEGET MERE OM OS PÅ WWW.BLIDSTRUP.DK

Blidstrupmark 23, 7990 Øster Assels - 97 76 41 28 - post@blidstrup.dk

LINJER:

HÅNDVÆRK

RIDNING

DANS OG RYTME

UDELIV

ESPORT


30 år

Tempa Håndværk

med håndværk og design

trædrejning - kurvefletning Jubilæum Dette fejrer vi med et brag af et Åbent Hus arrangement søndag d. 7. juni 2020 kl. 10 -17. Sæt allerede nu kryds i kalenderen.

Sæt X i kalenderen

• Demonstrationer af nogle af de bedste trædrejere i Danmark. • Deltag i inspirerende fletteworkshops og meget mere. • Køb din frokost og bag en pandekage over bål. • Se detaljeret program på www.tempa.dk 1. maj. Gratis adgang! Tempa Håndværk, Råghøj 31, Tæbring, 7900 Nykøbing Mors www.tempa.dk info@tempa.dk 97769009

Velkommen til vores kreative univers

UDKOMMER IGEN UGE 26 · 2020

8 .- 1

0. k lass e 2 ud land med srejs i pri sen er

Har du en god historie til magasinet, eller vil du annoncere i magasinet? Kontakt: Søren Villadsen · Reklame-Avisen.dk sv@reklame-avisen.dk · Tlf. 61 55 79 62

Fashion Design

eSport

Musik

Grafisk Design

Fodbold

Fitness/ Dance

Bordtennis/ Badminton

Gastronomi

Læs mere om os: www.galtrup.dk

• Facebook • Snapchat • Instagram


34

ANNONCE

NYTÆNKNING

BLEV TIL

CN AGRO MED KENDSKAB TIL LANDBRUGET OPFINDER HEDVIG OG CHRISTIAN NØRGAARD NYE PRODUKTER, DER GØR LIVET SOM LANDMAND LETTERE Da ægteparret Hedvig og Christian Nørgaard for over 40 år siden drev landbrug, oplevede de, hvor besværligt det var at fodre kreaturerne på en nem måde. Derfor opfandt de med inspiration fra deres udlandsture en foderhæk, hvor dyrene let kunne æde fra. Der gik ikke længe, så blev den smarte opfindelse efterspurgt af andre landmænd, og i løbet af kort tid blev efterspørgslen så stor, at maskinfabrikken, der svejsede dem for Hedvig og Christian Nørgaard, ikke kunne følge med. - En dag sagde de til os, at de ikke længere kunne producere så meget, så de foreslog, vi selv etablerede et værksted, fortæller Hedvig Nørgaard. Dermed blev CN Agro født, og Christian Nørgaard indrettede værksted i T.O.R gamle skole ved Tæbring. - Vi fandt efterhånden ud af, at vi havde en niche mellem det lille smedeværksted og den større maskinfabrik, fortæller Hedvig Nørgaard.

Det er svært at skaffe svejsere. Men polske Andrzej er én af de svejsere, der har været længst på CN Agro.

5.000 kvm og 15 medarbejdere Hedvig husker tilbage på første gang, de stod på landbrugsmessen Agromek i Herning. - Vi fik kontaktet dem lige op til, og alt var egentlig booket. Men vi fik et lille hjørne op af en port. Vi havde smidt en bigballe op i foderhækken – og det skabte så meget opmærksomhed, at vi blev helt væltet bagover, og siden har CN Agro været fast udstiller på Agromek, fortæller hun. I løbet af årene producerede de mange flere produkter til landbruget som for eksempel staldinventar og artikler til dyr på friland. Efter seks år blev det for trangt i den gamle skoles gymnastiksal og CN Agro rykkede til N. A Christensens vej i Nykøbing, hvor de i dag leverer ordrer til landbruget i hele Danmark, Norge, Tyskland og Schweiz. Bag den flotte facade gemmer sig en kæmpe produktionsvirksomhed på 5.000 kvm, hvor de cirka 15 medarbejdere, hvoraf de fleste er svejsere, har


ANNONCE

35

Thy Caravanen er et eksempel på, at en kunde kommer med en ide, som CN Agro videreudvikler og fremstiller til kunden. Vognen er fleksibel og rummer både et primitivt køkken og siddepladser, som kan skaleres op og ned efter behov.

Værkfører Henrik Overgaard styrer ordrerne, så de kommer ud til kunderne i rette tid.

deres daglige gang. CN Agro har også egen malekabine og to store lastbiler og en kran, så de selv kan levere og montere ude hos kunden. Turist- og jagtvogne I starten var foderhækken det, som solgte mest, men i dag er det huse til dyr og transportvogne og så importerer de også galvaniserede gitre, plastiktrug osv. til videresalg. - Vi har udviklet et kalvehus, som også kan bruges til heste, høns, grise og andre dyr. Derudover har vi udviklet dyretransportvogne, og for nogle år siden, begyndte vi at producere persontransportvogne med sæder, så de kan bruges til turister, jagtselskaber og studenter. Disse vogne bliver indregistreret og sikkerhedsgodkendt, inden de leveres til kunden, fortæller Hedvig Nørgaard. CN Agro var, som med en del andre produkter, først på markedet – og derfor var det CN Agro, som var i dialog med myndighederne og fik indregistreret den første turistvogn.

På kontoret får de hjælp af Anni Dahl Knudsen.

I gang i 31 år Der har været mange gode år, men Hedvig og Christian har også mærket krisen i landbruget, som slog igennem i 2008. - Vi havde dengang 23 mand, men vi halverede omsætningen på bare ét år, og så skal man handle hurtigt, fortæller hun. I dag er udfordringen, at landbrugene er blevet større, og de små og mellemstore landbrug, som CN Agro traditionelt har solgt meget til, er blevet færre. - Men vi har klaret krisen og har nu været i gang i 31 år, siger Hedvig Nørgaard smilende og med en energi man godt kan misunde en 78-årig. For ikke at tale om Christian Nørgaard, der har rundet de 80, men stadig er i fuld vigør med deres virksomhed. Hedvig opsummerer deres fælles liv: - Først havde vi landbrug i 33 år, så havde vi grusgrav i 33 år og nu har vi drevet CN Agro i 31 år…og ja, hver gang har det lappet over, for så gamle er vi jo heller ikke. Det er da lidt sjovt, og nu må vi se, om vi også når 33 år med CN Agro, men det håber vi selvfølgelig, siger hun smilende. cnagro.dk


36

ANNONCE

30 ÅR MED

HÅNDVÆRK OG DESIGN TEMPA HÅNDVÆRK MARKERER JUBILÆUM MED STORT ÅBENT HUS ARRANGEMENT 7. JUNI I TÆBRING

Tage og Else Marie Pedersen har levet og åndet for deres passion for kunsthåndværk i nu 30 år med udgangspunkt i deres hus lige udenfor Tæbring på Mors. De udstråler en helt særlig energi, der viser, at de bare elsker det, de arbejder med. Energien er trods deres alder på hhv. 66 og 68 år bemærkelsesværdig høj, og de har stadig fuld fart på firmaet - og livet i særdeleshed. Lever af hobby Siden 1990 har de levet af at lave unika kunsthåndværk, holdt for kurser og solgt materialer til kreative projekter via deres webshop. Gennem årene er det blevet til over 20 bøger om trædrejning, kurvefletning og andre hobbyområder fra deres hånd og bladet Hobby Nyt udgav de flere gange om året indtil 2016. Derhjemme har de indrettet butik ud til vejen og hvert år tager de trædrejning og kurvefletning med ud til mange messer. I dag har de en meget loyal kundeskare og 10.000 mod-

tager deres nyhedsbrev. - Vi har aldrig tjent så meget som nu og lavet så lidt, siger Tage med et stort grin og tilføjer straks – aj, lyder det helt forkert? Men det er sådan det er, konstaterer han. Og den slags må man gerne sige – selv på Jantes ø – når man har formået at leve af sin hobby og passion i 30 år. Frirum og flow Missionen er klar for dem: De vil gerne give andre et frirum i livet. Else Marie forklarer: - I dag får hjernen jo aldrig fred. Vi har skærme overalt dagen lang, så det er SÅ godt for det moderne menneske at gøre noget med hænderne. Det giver et pusterum, man bliver opslugt og oplever flow på en helt anden måde. Gennem tiden har det kreative ægtepar sat mange tusinde mennesker i gang med at udfolde deres kreative side. - Når folk fortæller os, hvad det har betydet for deres liv,


ANNONCE

37

OM TEMPA HÅNDVÆRK Tempa står for ’Tage og Else Marie Pedersens Arbejde’ Alt i kreativt håndværk med trædrejning og kurveflet Åbent i butikken hver onsdag fra kl. 10-17

30 års Jubilæums Åbent Hus Søndag den 7. juni kl. 10 - 17


38

ANNONCE

at de har fået noget kreativt mellem hænderne, og de får tårer i øjnene, så er det, at det giver mening, fortæller hun. Ændrede livssyn Tage og Else Maries ide om at leve af kunsthåndværket blev født, da de som unge efterskolelærere på Galtrup Efterskole, valgte at tage orlov og rejse rundt i USA et halvt år. - Da vi kom hjem, følte vi, at livet stod stille på efterskolen. Vi havde oplevet så meget. Så vi fik to års orlov mere, og så startede vi op her, fortæller Tage. Og rejselysten og det at realisere deres drømme har altid været i fokus. Else Marie fortæller om hvorfor: - Jeg mistede min mor og bror i en trafikulykke, da jeg var 22 år. Det ændrede fuldstændig mit livssyn; jeg vil gøre det, jeg drømmer om og ikke vente til jeg har råd eller tid. Den filosofi har indtil nu bragt dem bl.a. Boston, New Zealand, Senegal, Mexico og Indonesien hvor de blandt andet kender nogle af de dygtigste trædrejere og kurvemagere over hele verden. Verdensborgere Også deres fem børn har de opdraget til at blive verdensborgere, og for 14 dage siden kom de hjem fra New Delhi i Indien, hvor deres søn bor og hvor de fejrede to børnebørns tre års fødselsdag. - Vi besøgte også ’Delhi Haat’, hvor kunsthåndværkere fra hele Indien udstiller. Vi er altid på udkig efter nye ideer og inspiration, fortæller Else Marie med energisk stemme. I påsken skal de Grønland, hvor deres yngste søn bor. - Det betyder så meget for vores sjæl, at vi har rejst. Vi er rige i

sjælen og fattige i pungen, siger Tage. - Ja, vi har skullet have nyt køkken mange gange – men det er aldrig blevet, for så er vi rejst i stedet, supplerer Else Marie med et grin. At udleve sine drømme Else Marie finder et gammelt avisudklip frem fra Morsø Folkeblad tilbage i 1990, hvor avisen skrev om Tempa Håndværks start. Hun læser hendes eget udsagn op fra for 30 år siden: “Det er så vigtigt, at man ikke bruger livet til at blive frustreret over det, man ikke når, men i stedet vælger at gøre noget af det, man drømmer om. Det er drømme og planer, der er med til at gøre det spændende at leve”. - Sådan har jeg det stadig, og vi har virkelig gjort meget af det, vi har drømt om, siger hun med et stort smil. De to kreative sjæle har altid været vant til at arbejde sammen, og man mærker, at de kender hinanden ind og ud. Men hvordan klarer man både at være ægtepar, familie og erhvervsdrivende sammen? Tage udtrykker det smukt: - Vi er gift med vores modspil – men vi er brede sammen. Else Marie forklarer, at de er gode til at give hinanden frihed og også lave ting, hver for sig. Selv tager hun afsted og afholder kurser og Tage er også blevet bedre til at gøre noget for sig selv. I juni inviterer de indenfor til stort jubilæums åbent hus for at fejre de 30 år. Og i bedste Tempa stil – som nogen indimellem har forvekslet med Tempo, hvilket man ikke kan fortænke dem i – så investerer de her i foråret i en ny webshop. Det står ganske ikke enkelt stille på Råghøj… tempa.dk


COLORS er et professionelt skiltefirma, hvor kreativitet og kvalitet er i centrum. • • • • • • •

Facadeskilte + Pyloner Storformatprint + Bannere Bildekoration og styling Folieindpakning + foliedeko Roll up + Beachflag Messestande Solfilm m.m.

Ring og lav en aftale, så kigger vi forbi og viser hvad vi kan.

Ærøvej 3H ∙ 8800 Viborg | Ulvevej 9A ∙ 7800 Skive | colors.dk


KØB SÆSONKORT - Og få masser af fordele allerede nu!

Fri adgang i sæson 2020

Ét gratis besøg hos:

Ét gratis besøg hos:

Ét gratis besøg hos:

Ét gratis besøg hos:

50% rabat i 2020

50% rabat i 2020

50% rabat i 2020

10% rabat i lokale butikker

Gratis ståplads

Annex’z (dametøj) Shoppen (dametøj) Skoringen (fodtøj) Xklusivt (dametøj) Jysk Hvidevarer Dansk Outlet (tøj til alle) Foto Collection (fotograf)

Akvarium & Dyrepark

50% rabat på entréen

50% rabat på entréen

50% rabat

15% på buffet

15% på souvenirs

Hugos Badeland

Zik & Zaks Abeland

Bowling

Café Torvet

Jungleshoppen

Minigolf

Piratkroen

Gælder til 31/10 2020

Familiebuffet

inden kl. 17.00

Gælder til 31/10 2020

Frokostbuffet

Parkens åbningstider 2020 MARTS

_

_

_

APRIL

_

_

_

MAJ

_ ● ■ _ ■ ■ ■ ●● ■ _ ■ ■ ■ _ ● ■ _ ■ ■ ●●● ■ _ ■ ■ ■ _ ●● ■ ■ ■ ■ ■ ● ■ ■ ■ ■ ■ ■ ● ■ ■ ■ ■ ■ ■ ● ■ ■ ■ ■ ■ ■ ▲▲▲▲

JUNI

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼

_ _

_

_

▼▼

_ _

_

_

_

▼▼▼

_ _

_

_

▼▼

_ _

▼▼ _ ▼▼▼

_ _

AUGUST

▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲ ▲▲▲▲▲▲▲▲▲ ■ ■ ■ ■ ■ ● ■ ■ ■ ■ ■ ■ ● ■ ■ ■ ■ ■ ■ ● ■ _

SEPTEMBER

■ ■ ■

_

■ ■

_

OKTOBER

_

_

_

_

JULI

_

_

_

■ ■ ■ _ ■ ■ _ ■ ■ ■ _ ■ ■ _ _ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ _ _

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

▼ = 10-17 (Jungle-/udendørs Legeland) ▼ = 10-16 (Jungle-/udendørs Legeland) ■ = 10-17 ● = 10-18 ▲ = 10-19

Gælder ikke is, cigaretter, slik, frimærker og Hugo-produkter mv.

Køb sæsonkortet i webshoppen eller i receptionen. Pris fra 344,-

Profile for BITSCH and pieces

Ø-Magasin nr. 18 · 2020  

Ø·magasinet Mors · Øens Lokale Magasin. De gode historier fra Mors - skal ud over kanten… »Det bugner af spændende historier på Mors, og de...

Ø-Magasin nr. 18 · 2020  

Ø·magasinet Mors · Øens Lokale Magasin. De gode historier fra Mors - skal ud over kanten… »Det bugner af spændende historier på Mors, og de...