Lufthavnsmagasinet GO #2

Page 1

GO LUFTHAVNSMAGASINET

Mød Dorte Zacho:

På arbejde og eventyr i Sydfrankrig I en ny serie følger magasinet GO i hælene på nogle af de mennesker, som flyver til og fra Midtjyllands Lufthavn. SIDE 26

Viborg fordobler studiepladser

Lille lufthavn med store drømme

SIDE 10

SIDE 18

Miljøvenligt VI TÆNKER PÅ MILJØET OG ANVENDER FSC-CERTIFICERET PAPIR OG SVANEMÆRKET TRYKKERI


VELKOMMEN TIL EN VERDEN AF OPLEVELSER

OG EN VERDEN AF MULIGHEDER OGSÅ FOR VIRKSOMHEDER Kulturpartnerskaber og netværk

Oplevelser for personalet

VIP Hospitality og oplevelser med kunder

Møder og konferencer

Læs mere om de mange muligheder på mch.dk

Firmafester


Flyv fra

449 ,-

DKK

GRATIS

PARKERING I KRP

STUDIE/S

ENIOR

RABAT


INDHOLD

God læselyst Kom an – vi er klar

Midtjyllands Lufthavn vil gøre grønne drømme til virkelighed Side 6

Viborg fordobler antal af studiepladser Fire nye campusområder skal medvirke til at styrke positionen som studieby

Store oplevelser i vente

Kulturcenter Skive danner ramme om de store oplevelser Side 22

På arbejde og eventyr i Sydfrankrig

Side 10

Vi følger Dorte Zacho Martinsen på rejsen mellem Karup og København Side 26

Erhvervsforum i stærk vækst

Studerende skaber stor værdi

Holstebro skal være bedste sted i Danmark at drive virksomhed Side 16

Tæt samarbejde mellem virksomheder og studerende i Herning Side 34

Lille lufthavn med store drømme Midtjyllands Lufthavn vil genopfinde sig selv Side 18

BEL

NOR

IC

LA

D

Lufthavnsmagasinet GO! N SWA ECO

Printed matter 5041 0919

ANSV. REDAKTØR: Frans Bjørn-Thygesen SALG & PROJEKTLEDER: Søren Villadsen, Reklame-Avisen · Tlf. 6155 7962 JOURNALIST: Henrik Kastoft, KASTOFT kommunikation FOTO: Anders Trærup Fotografi DESIGN & LAYOUT: Lars Nielsen, KOMMUNIKLAME UDGIVER: Reklame-Avisen · 2. udgave, maj 2022 · OPLAG: 15.000 eksemplarer TRYK: Reklame Tryk, Sunds


LEDER

Mod nye horisonter! I en tid med store kriser har verden taget syvmilestøvler på: Der er sat turbo på den grønne omstilling. Mere overbevisende end nogensinde før har vi som samfund besluttet at tage vare på klimaet, mens vi gør os uafhængige af fossile brændstoffer og regimer, vi med god grund ikke bryder os om. Statsminister Mette Frederiksen har 1. januar erklæret, at i 2030 skal alle danske indenrigsflyruter være grønne – den første skal være i drift allerede i 2025. Midtjyllands Lufthavn har grebet udfordringen: Vi vil være Danmarks første 100 procent grønne indenrigsrute! I et nyt formandskab med Viborgs borgmester Ulrik Wilbek og Hernings borgmester Dorte West for bordenden er lufthavnens nye bestyrelse klar til at genrejse Midtjyllands Lufthavn til fordums styrke – og mere til. Målt per indbygger er Midt- og Vestjylland Danmarks mest eksporterende landsdel. Det skyldes ikke mindst lufthavnen, som trækker handel, eksport, investeringer, viden, arbejdskraft, bosætning og statslige arbejdspladser til vores region. Men vi vil mere end det: Med investering i ny hangar som base for faste fly i Karup og en cargo security-scanner, der kan håndtere store EU-paller, baner vi vejen for flere flyvninger og mere luftfragt. Vi vil også arbejde stenhårdt for at skaffe udlandsruter til erhvervslivet og charterflyvninger til ferierejsende. Vi er kåret som verdens mest punktlige lufthavn. Vi har gratis parkering. Mødetiden er 20 minutter før afgang. Alt det rejsende sætter stor pris på. Ja, Coronakrisen og nedlukning har været en drøj omgang. Nu ser vi fremad – mod grønnere tider og nye horisonter! God rejse! Frans Bjørn-Thygesen Lufthavnsdirektør, Midtjyllands Lufthavn

5


GRØNNE FLY

Kom an - vi er klar JOURNALIST: HENRIK KASTOFT / FOTOGRAF: ANDERS TRÆRUP

Der blev spidset ører i Midt- og Vestjylland, da statsminister Mette Frederiksen holdt nytårstale. ”Senest i 2025 skal danskerne have mulighed for at flyve grønt på en indenrigsrute!” lød det fra skrivebordet i statsministerens embedsbolig på Marienborg.

Meldingen blev startfløjt til hektisk aktivitet i den modsatte ende af landet. Hvis der er noget, de ni kommuner bag Midtjyllands Lufthavn gerne vil, er det at gøre grønne drømme til virkelighed. Efter nytårstalen holdt lufthavnen møde med Transportministeriet. Budskabet afleveret i København var klart: ”Vi er parate til at gribe bolden – vi vil være Danmarks første grønne indenrigsrute!” Andre lufthavne i Danmark kan have samme drøm, men lufthavnsdirektør Frans Bjørn-Thygesen er sikker på, Midtjyllands Lufthavn står stærkt: ”Allerede nu er vi en lufthavn så grøn, som det i dag lader sig gøre. Vi har en strategi for 100 procent grøn omstilling af hele lufthavnen i 2024. I luften er ATR-turbopropflyene på ruten til København de mest klima- og miljøvenlige herhjemme. På jorden har vi med LED-belysning på flyenes standpladser og energieffektivisering i terminalen opnået besparelser på op mod 75 procent. Det giver jo ikke mening, at grønne fly lander i en sort lufthavn – vi har forberedt os godt”. Gylle og blæsevejr Udviklingen af grønt og bæredygtigt flybrændstof går primært i to spor – biogas og brint. Begge peger i en retning, hvor Midtjyllands Lufthavn er oplagt destination for en grøn indenrigsrute: ”Bæredygtigt flybrændstof er uløseligt bundet til to ting, vi i Midt- og Vestjylland er eksperter i: Landbrug og vindmøller. Hvis fremtidens grønne flybrændstof baseres på biogas, kommer råvaren primært fra landbrug. Hvis brint er drivmidlet i flymotorerne, bliver vandmolekyler spaltet i en proces kaldet elektrolyse, hvor brint og ilt bliver separeret. For at gøre processen bæredygtig, bliver elektrolysen drevet af strøm fra vindmøller eller solceller. Populært sagt bliver elektricitet lavet om til noget andet – en proces kaldet Power-to-X. Elektricitet fra vindkraft forvandles til grøn brint”. Lufthavnsdirektøren trækker på smilebåndet: ”Man kan også udtrykke det på en jordnær jysk facon: Her på egnen har vi de to vigtigste ingredienser til grønt flybrændstof – gylle og blæsevejr”.

6


“Efter nytårstalen holdt lufthavnen møde med Transportministeriet. Budskabet afleveret i København var klart: ”Vi er parate til at gribe bolden – vi vil være Danmarks første grønne indenrigsrute!”” siger lufthavnsdirektør Frans Bjørn-Thygesen, Midtjyllands Lufthavn.

7


GRØNNE FLY

Forskning fører an Nok så vigtigt har Midt- og Vestjylland en perlerække af virksomheder, der fører an i forskning, udvikling og produktion af bæredygtige brændstoffer til biler, skibe og fly: Energiparken GreenLab i Skive og virksomhederne Nel Hydrogen og Everfuel i Herning for blot at nævne tre. De to virksomheder i Herning er partnere i et konsortium, der tæller nogle af de største aktører i Danmark – heriblandt A.P. Møller-Mærsk, Ørsted, Haldor Topsøe, Københavns Lufthavne og DSV. ”Det er svært at forestille sig et flottere udstillingsvindue: At Danmarks første grønne indenrigsfly flyver i fast rutefart mellem København og vores region – de to brændpunkter herhjemme når det kommer til forskning, udvikling og produktion af fremtidens bæredygtige brændstoffer,” siger Frans Bjørn-Thygesen. Virkelighedens grønne eventyr Historien har det med at gentage sig: Midtjyllands Lufthavn og de ni kommuner bag den lille regionale nichelufthavn, kan sammen med lufthavnsdirektøren se konturerne af noget stort: ”Målt per indbygger er vi Danmarks mest eksporterende landsdel. Midt- og Vestjylland har det netværk og globale udsyn, der skal til for at løfte en grøn indenrigsrute op på den internationale scene. Bæredygtigt flybrændstof kan blive Danmarks næste store eksporteventyr. Vores region førte an, da vindmøllerne årtier tilbage åbnede manges øjne og skabte fortællingen, at der er god forretning i sund fornuft. Vi kan gøre det igen med grøn flyvning. Tænk hvis alverdens flyproducenter, luftfartsselskaber og beslutningstagere rejser fra København til Karup i et indenrigsfly, der flyver på grønt brændstof. Besøger os og ser landbrug, vindmøller og virksomheder, som producerer bæredygtigt brændstof”. Frans Bjørn-Thygesen er til daglig direktør i Midtjyllands Lufthavn. Han er også uddannet pilot. Han ved, at udvikling, test og godkendelse af flybrændstof tager tid. Luftfart er en branche, hvor sikkerhed kommer før alt andet. ”Den gode nyhed er, at EU de seneste år har været meget beslutningsdygtig. Vi har set det under Coronakrisen og i forhold til krigen i Ukraine. Europa virker stålsat i bestræbelserne på at gøre sig fri af fossile brændstoffer. Det giver mig en stærk tro på, at Green JetA1 Fuel – som grønt flybrændstof teknisk set kaldes – kan være virkelighed om føje år. I lille skala vel at mærke”. Også her har Midtjyllands Lufthavn et trumfkort på hånden med relativt små fly og et overskueligt antal flyvninger med et publikum, som ifølge lufthavnsdirektøren vil omfavne en grøn indenrigsrute: ”Vi er en nichelufthavn. Ni ud af 10 kunder er erhvervsfolk. Jeg er sikker på, at flertallet af kunderne med glæde vil løfte den grønne dagsorden og en lidt højere billetpris, hvis flyrejsen er grøn og bæredygtig. Mange af vores erhvervsrejsende arbejder til daglig med netop den dagsorden – en bevidst og holdbar fremtid,” slutter Frans Bjørn-Thygesen.

8

Fakta: Grønne fly er på vej Tilbage i 2019 slog en rapport fast, at det er muligt at fremstille bæredygtigt flybrændstof i Danmark på basis af CO2, brint og biogas fra gylle, halm og fødevareaffald. Faciliteter til produktion kan stå klar i 2025, lød det i rapporten, som SDU, Nisa (Nordic Initiative for Sustainable Aviation) og Niras offentliggjorde i Københavns Lufthavn. Forskerne konkluderede, at flybrændstof baseret på kuldioxid, brint og biogas ”er en bæredygtig, attraktiv og mængdemæssigt tilstrækkelig løsning på globalt niveau”.


Man kan også udtrykke det på en jordnær jysk facon: Her på egnen har vi de to vigtigste ingredienser til grønt flybrændstof – gylle og blæsevejr.

VI SÆLGER OG UDLEJER DIN ERHVERVSEJENDOM

KONTAKT OS PÅ: 78 70 14 14

PROPERTI.DK


SPONSORERET

Viborg fordobler antallet af studiepladser på videregående uddannelser TEKST OG FOTO: VIBORG KOMMUNE

Den midtjyske kommune forstærker sin rolle som studie- og karriereby med fem nye uddannelser på fire campus-områder. Borgmester Ulrik Wilbek peger især på erhvervslivets vilje til at støtte op om indsatsen som udslagsgivende. I en tid med mangel på arbejdskraft er de mange nye studerende i kommunen også en fordel for lokale virksomheder, der har bedre muligheder for at rekruttere nye medarbejdere.

Har du overvejet uddannelsen som software-ingeniør? Eller måske er det dyrlægestudiet eller en uddannelse som lægesekretær, som lokker? Alle tre uddannelser har det til fælles, at de studerende ikke længere behøver at flytte helt til København eller Odense for at tage dem. De kan i stedet vælge at studere i Viborg. - Vi har mange nye uddannelser på vej til Viborg. Vi fordobler antallet af videregående uddannelsespladser i Viborg Kommune inden for de næste tre til fire år, siger borgmester Ulrik Wilbek. Viborgs unikke miljø Han fremhæver bl.a. uddannelsen ”software-ingeniør med speciale i augmented og virtual reality”, altså den komplicerede disciplin at kombinere det virtuelle og digitale med den virkelige verden. Det passer rigtig godt med den førende position som Viborg har med en række uddannelser, erhverv og kultur indenfor animation og det visuelle område i det hele taget. Den nye software-ingeniøruddannelse er da også den eneste af sin art i Danmark med et forventet studieoptag på 40-60 studerende om året med studiestart i 2023. - Det passer rigtigt fint ind i det unikke miljø, vi har skabt her i Viborg, siger Ulrik Wilbek.

10

En anden af de nye uddannelser, som er på vej til Viborg, er den uddannelse, som tidligere hed lægesekretæruddannelsen, men som nu lyder betegnelsen sundhedsadministrativ koordinator. Den forventes at få 30-40 studerende med uddannelsesstart senest i januar 2023. Ud over dette får Viborg bl.a. dyrlægeuddannelsen, der tidligere kun fandtes på Frederiksberg, til Foulum lige uden for Viborg. Sammen med den kommer yderligere to uddannelser fra Aarhus Universitet, nemlig Animal Science og Agrobiologi. - Alt i alt får vi 1.500 nye studerende inden for de næste par år, hvilket er en fordobling af vores videregående studiepladser. Ud over dem har vi naturligvis en række andre uddannelser i kommunen. Det er ganske meget for en by, der ikke har sit eget universitet, siger borgmesteren. Flere nye ungdomsboliger Ifølge Ulrik Wilbek får de nye studier stor betydning både for kommunen og dets erhvervsliv. - I forbindelse med at Aarhus Universitet etablerer uddannelserne her i Viborg, har jeg lovet dem tre ting. Jeg har lovet dem, at der er ungdomsboliger nok. Her har vi nogle, der gerne vil være med til at sikre flere ungdomsboliger til de nye studerende. Så det løfte kan vi godt sætte flueben ved, siger Ulrik Wilbek.


På Arsenalet i Viborg er der mere end 30 virksomheder, der alle er beskæftiget med forskellige grene af animation. Mange af animatorerne er tidligere studerende på den verdenskendte The Animation Workshop i Viborg.

Udover dette har Viborg lovet, at der vil være tilstrækkelig kapacitet i den offentlige transport til de studerendes campus i Foulum, godt 12 km fra Viborg centrum. Hvis der ikke er busser nok, sætter kommunen flere ind, understreger han.

- Det spiller fint sammen med et initiativ, hvor vi har sat ind for at mindske manglen på arbejdskraft. Vi er gået sammen om at bistå erhvervslivet til at blive dygtigere til at digitalisere og automatisere arbejdsprocesser, siger Ulrik Wilbek.

- Det tredje løfte gælder hele ungdomskulturen. Det kan lyde skørt, men det gælder om at sikre, at de studerende har steder at være sammen som fx klubber og caféer. Det er vi også i fuld gang med, så de unge også har et godt studieliv med en række kulturelle tilbud henvendt netop til dem, siger Ulrik Wilbek. Han tilføjer:

Samtidig arbejder kommunen på at give virksomhederne bedre muligheder for at give medarbejderne efteruddannelse. Det samme gælder en indsats for at forbedre det lokale erhvervslivs chancer for at rekruttere de rigtige fagligt kompetente medarbejdere, understreger borgmesteren.

- Samtidig har vi en lidt større chance med en by som Viborg at kunne tage hver enkelt studerende mere i hånden, som fx med boliggarantien. Vi har jo ikke 30.000 eller 40.000 studerende boende, så vi har bedre muligheder for at kunne tage os af dem. Bedre muligheder for at få arbejdskraft Viborgs borgmester fremhæver, at de mange studerende får stor betydning for kommunens erhvervsliv, der lige som så mange andre higer efter mere arbejdskraft, både når det gælder folk med længerevarende uddannelser og de lidt kortere af slagsen. Og så passer de mange nye studerende ind i en større indsats for at forbedre situationen for kommunens virksomheder. Viborg er nemlig ikke bare en studieby, men en karriereby, hvor det lokale erhvervsliv ofte vil kunne tilbyde jobs, når eksamensbeviset er i hus.

Mere ukrainsk arbejdskraft - Så sent som i december foreslog jeg, at vi skulle forsøge at få mere ukrainsk arbejdskraft hertil. Faktisk er vi den kommune med næstflest ukrainske indbyggere efter Københavns Kommune. Vi har rigtig gode erfaringer med dem, og de er faldet rigtigt godt til her hos os, understreger Ulrik Wilbek. Han understreger, at med den ulykkelige situation med Ruslands invasion af Ukraine, er der i den sidste tid kommet yderligere mange ukrainere til kommunen. De søger naturligt derhen, hvor de finder landsmænd.

11


SPONSORERET

- Vi forventer, at op mod 1.000 ukrainere vil komme hertil. Også her vil vi sætte i gang i en række indsatser for at få dem i arbejde og få børnene i skole. Så må vi jo se, om der er nogle af dem, som vælger at blive hos os, når krigen er ovre. Her er de da velkommen til at blive, når der nu mangler arbejdskraft, siger borgmesteren. Alle de forskellige initiativer og projekter spiller også sammen med mulighederne for at kunne holde på de mange unge, som kommer og vil komme til kommunen for at tage deres uddannelse, understreger han. - Det gælder fx de unge, som tager deres uddannelse som software-ingeniører. Her vil virksomheder som Grundfos og mange andre være interesseret i at rekruttere dem, efter de er færdige med deres uddannelse her i Viborg, siger Ulrik Wilbek. - Det vil også gælde dem, som kommer ud fra den nye maskinmesteruddannelse her i Viborg, tilføjer han.

- De styrker mange af de steder, hvor vi allerede har opbygget styrkepositioner. Når det hele er på plads, ender vi med at have fire campus-områder i kommunen. Vi har veterinærområdet i Foulum. Vi har sundhed og velfærd her i Viborg. Animationsuddannelserne er på det gamle kaserneområde, mens vi vil have de tekniske uddannelser i House of Industry i den spritnye bydel Banebyen, siger Ulrik Wilbek. Når de fire områder er kommet rigtigt på plads, er strategien at arbejde videre på at gøre dem endnu stærkere til glæde for erhvervslivet og dermed også kommunen, der også forventes at kunne tiltrække flere indbyggere i stedet for som så mange andre at miste de unge til de større uddannelsesbyer. - Vi skal gerne derhen, hvor vi netto vokser med godt 500 indbyggere om året. Det vil være et niveau, som vi vil være i stand til at kapere på en god måde fremover, siger Ulrik Wilbek.

Kommet godt på plads Alt i alt giver det ganske god mening at placere de mange uddannelser her i kommunen, fordi de passer fint ind i det, som vi allerede havde i forvejen, lyder budskabet fra borgmesteren.

Aarhus Maskinmesterskole har etableret sig i det spritnye House of Industry i Viborg. Det ligger i den ligeledes helt nye bydel, Banebyen.

12


Aarhus Universitet skal bygge nyt i forbindelse med eksisterende forskningsmiljø lige udenfor Viborg. Det skal huse de nye uddannelser i Veterinærmedicin (dyrlæge), Agrobiologi og Animal Science.

VIA University College udbyder fra 2023 den fulde uddannelse til softwareingeniør med speciale i AR og VR i Viborg som det eneste sted i Danmark.

26

13


Årets hyggeligste familiebegivenhed GRATIS ADGANG Søndag d. 19 JUNI 2022 på Flyvestation Karup Vi garanterer dig en stor oplevelse, når store fly-opvisningshold laver spektakulære formationer og kampfly, helikoptere og transportfly udfører vilde manøvrer i luften og specialoperationsstyrkerne viser, hvilket stof de er gjort af. Du kan også komme helt tæt på masser af historiske og topmoderne militære fly og se udstillinger af udstyr og enheder fra hele Forsvaret. Besøg vores hjemmeside for mere info: www.forsvaret.dk/danishairshow


DEN GRØNNE VEJ DEN GRØNNE VEJ DEN GRØNNE GRØNNE VEJ DEN VEJ TIL KØBENHAVN? TIL KØBENHAVN? DEN GRØNNE VEJ TIL TIL KØBENHAVN? TIL KØBENHAVN? Fly FlyKarup Karup//Kastrup Kastrup Fly Karup / Kastrup minutter 4040 minutter Fly Karup / Kastrup 40 minutter

Fly232 Karup km / Kastrup km 40232 minutter 232 40 km minutter 8,9 liter brændstof 232 km 8,98,9 liter brændstof 232 km liter brændstof passager* 8,9 liter brændstof 8,9 liter brændstof pr.pr. passager* pr. passager* pr. passager* pr. passager*

Bil Karup Karup//København København Bil Bil Karup / København timerog og 26minutter minutter Bil333 timer Karup /26 København timer og 26 minutter

Bil Karup /329 København km 32926 km 3 timer og minutter 329 km 3 timer og 26 minutter 21,9 liter brændstof 329 km 21,9329 liter brændstof kmbrændstof 21,9 liter ved 11brændstof 21,9 liter 21,9 liter brændstof ved 1passager** passager** ved passager** ved 1 passager**

ved 1 passager**

BOOK BOOK BILLET BILLET BOOK BOOK BILLET BOOK BILLET på dat.dk dat.dk på på på på dat.dk dat.dk

N. O. Hansens Vej 4

7470 Karup

krp.dk

O.Hansens HansensVej Vej 44 7470 7470 Karup Karup krp.dk N.N.O. ** Ved kørsel i stor mellemklassebil, der kører 15 km pr. liter.

O.Hansens Hansens Vej Vej 4 N.N.O.

7470 7470 Karup Karup krp.dk krp.dk

Vedkørsel kørseli istor stormellemklassebil, mellemklassebil,der der kører kører 15 15 km km pr. pr. liter. liter. ****Ved


SPONSORERET

Erhvervsforum i stærk vækst JOURNALIST: HENRIK KASTOFT / FOTOGRAF: ANDERS TRÆRUP

Ambitionen er soleklar: Holstebro vil være den by og egn i Danmark, hvor det er bedst at drive virksomhed. Punktum.

Noget tyder på, at driftige folk i det vestjyske er på ret kurs mod deres drøm og destination: ErhvervsForum Holstebro har det seneste år oplevet voldsom vækst – fra 140 virksomheder til 360. Nye strømmer til. Aktivitetsniveauet er højt. Fra små soloselvstændige til globale mastodonter. Direktøren for ErhvervsForum Holstebro, Peter Kjeldbjerg, forklarer den solide fremgang med en stærk fortælling, et lille, men dygtigt sekretariat flankeret af en lille flok erfarne specialister og god timing: ”Holstebro og omegn har længe trængt til et netværk som dette. To tidligere forsøg lykkedes ikke for alvor. Tredje gang var lykkens gang. Nu er der hul igennem. Det skyldes nok især, at vi har raffineret netværket: Skabt mindre enheder specialiseret i emner og geografi, som gør dem relevante for erhvervsfolk at investere tid og kræfter i”. Emne og geografi som drivkraft De specialiserede netværk i ErhvervsForum Holstebro er typisk på 10-20 personer. Aktuelt er der netværk for ledere med ansvar for grøn omstilling, ejerledere med fokus på bæredygtighed, marketing- og kommunikationsfolk, produktionschefer og nystartede selvstændige... erhvervslivets ensomme cowboys som de ofte tituleres i netværket. I andre netværk spiller geografien en hovedrolle: Ét netværk arbejder med erhverv og turisme i Thorsminde. Et andet fokuserer sine kræfter på andre lokalområder mod vest: Ulfborg, Vemb, Sdr. Nissum.

16

Og så er der begivenheder som Social Media Days, hvor 120 morgenfriske erhvervsfolk tropper op ved Musikteatret i Holstebro for at lade sig inspirere af førende eksperters bud på, hvilken forskel Facebook og LinkedIn kan gøre i forretning. ”Vi lægger stor vægt på at række ud efter virksomhederne – lytte godt efter hvad erhvervsfolk i byen og på egnen vil have”. Førende i verden I dag er ønsket et indblik i én af de svimlende store erhvervshistorier. 50 erhvervsfolk fra ErhvervsForum Holstebro er i dagens anledning mødt op hos Faerch Group. Virksomheden var indtil for nylig blandt Europas førende producenter af plastikemballage til fødevareindustrien. Nu har Faerch Group skrevet under på opkøb af PACCOR Packaging, specialister i emballage til mejeriprodukter. Med opkøbet bliver Faerch Group i Holstebro med 34 fabrikker verden over og henved 6.000 ansatte én af verdens største i branchen. Og nok så vigtigt: Verdens førende i bæredygtig og cirkulær anvendelse af plastik, hvor de samme knappe ressourcer og værdifulde materialer aldrig bliver til affald, men brugt igen og igen. Engang en familieejet virksomhed. Senere udviklet af kapitalfonde. I dag tilbage på danske hænder ejet af A.P. Møller Group. Erhvervsfolk i Holstebro forstår at drive det vidt!


”Holstebro og omegn har længe trængt til et netværk som dette. To tidligere forsøg lykkedes ikke for alvor. Tredje gang var lykkens gang. Nu er der hul igennem. Det skyldes nok især, at vi har raffineret netværket: Skabt mindre enheder specialiseret i emner og geografi, som gør dem relevante for erhvervsfolk at investere tid og kræfter i”, fortæller direktør for ErhvervsForum Holstebro, Peter Kjeldbjerg.

Direktøren for ErhvervsForum Holstebro, Peter Kjeldbjerg, forklarer den solide fremgang med en stærk fortælling, et lille, men dygtigt sekretariat flankeret af en lille flok erfarne specialister og god timing.

17


FREMTIDEN

Lille lufthavn med store drømme JOURNALIST: HENRIK KASTOFT / FOTOGRAF: ANDERS TRÆRUP

Overalt i verden er luftfarten ved at genopfinde sig selv. Det gælder også Midtjyllands Lufthavn. I bestyrelsen er tegnebrættet allerede godt fyldt med initiativer, der skal sikre, at Danmarks mest eksporterende landsdel også i fremtiden har en lufthavn, der kan tjene som livsnerve til hovedstaden og åbent vindue til resten af verden. Viborg Kommunes borgmester, Ulrik Wilbek, er formand for lufthavnens bestyrelse. Den har lagt en strategi for genrejsningen:

Midtjyllands Lufthavn vil dog mere end blot vende tilbage til status quo før den globale pandemi. Det vidner en nyindkøbt security-scanner til luftfragt om.

”De seneste to år har været forfærdelige. Indenrigsruten har været ramt af tre nedlukninger, der samlet set har stået på halvdelen af tiden med Coronakrise. Vores mål er i første omgang at stabilisere trafikken med to flyvninger om morgenen og to sidst på dagen. Det forhandler vi nu med flyselskabet DAT om,” fortæller Ulrik Wilbek.

Luftfragt og firmafly ”Flere virksomheder i Midt- og Vestjylland har givet udtryk for, at de ser mange fordele ved grøn luftfragt. Vi venter os meget af den nye scanner,” siger Ulrik Wilbek.

Populært morgenfly Han er selv en flittig bruger af Midtjyllands Lufthavn. Det er kun to døgn siden, han senest steg ombord på flyet og 06:50 satte kurs mod KL-møde i København. I gennemsnit rejser han én gang om ugen. I kabinen kan Wilbek ved selvsyn konstatere, at rejselysten er vendt tilbage med fuld styrke. I gennemsnit er 50 af morgenflyets 70 sæder solgt. Med Ulrik Wilbeks ord ”kan det kun gå for langsomt” med at skaffe flere flyafgange til og fra København. 18

De moderne ATR-turbopropfly på ruten til København er allerede i dag de mest miljøvenlige indenrigsfly i drift. Som beskrevet i en anden artikel i dette magasin, har Midtjyllands Lufthavn lagt billet ind på at blive Danmarks første grønne indenrigsrute. Den skal ifølge statsminister Mette Frederiksen være i drift senest i 2025. Længe inden da vil Midtjyllands Lufthavn – om alt går vel – have indviet en ny hangar, der skal huse firmafly: ”Lige nu er vi i meget spændende dialog med nogle store midt- og vestjyske virksomheder om at trække deres firmafly til Midtjyllands Lufthavn. Også her er der grund til optimisme.


19


FREMTIDEN

Fakta: Det ser lovende ud og kan give lufthavnen øget aktivitet med flere flyvninger, værksteder og vedligeholdelse”. Satser på flere ruter Bestyrelsen har også tegnet de første skitser til drømme, der ligger lidt længere ude i fremtiden: ”Vi drømmer om udenrigsruter og at charterflyvningerne vender tilbage. Ingen af delene ligger til højrebenet, sådan som verden ser ud lige nu, men vi er begyndt at forhøre os hos flyog rejseselskaber,” fortæller Ulrik Wilbek. Sammen med resten af bestyrelsen krydser han fingre for, at resultaterne af de ambitiøse bestræbelser om nye ruter og nye rejsende vil begynde at manifestere sig indenfor et par år. ”Midtjyllands Lufthavn betyder meget for mange mennesker: Tilgængelighed, handel, eksport, investeringer, viden, arbejdskraft, bosætning og udflytning af statslige arbejdspladser for blot at nævne nogle oplagte fordele ved en regional lufthavn. I øjeblikket betyder den nok mest for erhvervsfolk og politikere. I bestyrelsen drømmer vi om, at mange flere midt- og vestjyder i fremtiden vil få øjnene op for og gavn af lufthavnen,” slutter Ulrik Wilbek.

20

Charterfly og op til 10 flyvninger om dagen Midtjyllands Lufthavn blev etableret i 1965 og ejes af ni kommuner: Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Silkeborg, Skive, Struer og Viborg. Bestyrelsen består af borgmestre, viceborgmestre, kommunaldirektører, byrådsmedlemmer og erhvervsfolk fra de ni midt- og vestjyske kommuner, som ejer Midtjyllands Lufthavn. Før Coronakrisen havde lufthavnen omkring 120.000 passagerer om året. I en periode var der op til 10 daglige afgange på indenrigsruten til København. Målt per indbygger er Midt- og Vestjylland Danmarks mest eksporterende region – ni ud af 10 rejsende er erhvervsfolk. Foruden indenrigsfly håndterer lufthavnen hospitalsfly, privatfly, chartrede fly i forbindelse med sports- og kulturbegivenheder samt security-screening af militært personel til udstationering i ind- og udland. I 2017-19 genoptog lufthavnen efter 20 års pause charterflyvninger for APOLLO Rejser, BRAVO Tours og SPIES Rejser – ligesom rejsearrangøren Bornholmmedfly.dk havde direkte flyvninger til Bornholm.


Opkvalificering

- til dig og dine medarbejdere

På Erhvervsakademi MidtVest tilbyder vi efteruddannelser til de midt- og vestjyske virksomheder. Få karrierevejledning og hjælp til at sammensætte kurser, så de passer til den udvikling, du vil opleve.

Læs mere på eamv.dk/efteruddannelse


SPONSORERET

Store oplevelser i vente i KulturCenter Skive Med sin unikke placering og enestående muligheder skaber KulturCenter Skive de perfekte rammer for en oplevelse ud over det sædvanlige.

Hvert år drager hele eller dele af virksomheder over hele landet ud for at afholde uforpligtende møder, bestyrelsesmøde, messer og konferencer udenfor de vante omgivelser. Ofte henlagt til nye, inspirerende omgivelser, hvor der kan fokuseres fuldt ud på forretningen, den gældende dagsorden og medarbejdere, partnere og samarbejdspartnere. Det giver en særlig ro og mulighed for fordybelse, og der findes i dag et væld af steder at afholde denne type af arrangementer. Alt efter ønsker og omfang. Mere end 525.000 tilfredse kunder Et af de steder hvor I som virksomhed kan vælge at lægge netop jeres arrangement er KulturCenter Skive. Med 23.000 kvadratmeter under tag og mere end 525.000 gæster om året, er her for alvor plads til de helt store armbevægelser, fortæller direktør Knud Bjerre: ”KulturCenter Skive er kendt for at danne rammen for de helt store oplevelser, og vi har en række enestående faciliteter, som man ikke finder magen til i denne del af landet. Det vil blandt andet sige hele tre topmoderne håndboldhaller, der kan benyttes til både messer, møder og udstillinger, en fantastisk koncertsal med plads til 1.200 gæster samt hele fem biografsale – herunder Jyllands største med plads til 900 gæster og et lærred på hele 150 kvadratmeter. Så er der noget, der skal præsenteres med bravour, så det både kan ses og høres, så er dette absolut stedet!”

22


Et af de eneste steder i Jylland Kulturcentret er ét af få steder, hvor man kan ”krydre” et møde med kulturelle oplevelser, en god biograffilm, motion, svømning og kulinariske oplevelser i særklasse. Ifølge Knud Bjerre er det netop dette, der gør KulturCenter Skive til noget ud over det sædvanlige: ”Vi er det eneste sted med disse muligheder i hele Jylland. Så uanset om man er på udkig efter det perfekte sted at afholde et uformelt møde med en håndfuld kolleger, en produktpræsentation for de nærmeste kunder eller en konference for op mod 1.500 deltagere, så kan vi klare det!”

Baseret på erfaring og ekspertise Med den store erfaring med afholdelse af både små og store arrangementer såsom standup, koncerter og messer har KulturCenter Skive de absolut bedste forudsætninger for at afholde netop jeres næste arrangement. Hvad enten der er tale om et kort møde eller en heldagskonference, gør man en dyd ud af, at alt går op i en højere enhed. Det betyder, at I altid er sikret de bedste rammer for netop jeres arrangement, med netop det udstyr og den indretning I ønsker. Og takket være KulturCenter Skives dygtige medarbejdere, er I garanteret, at teknikken spiller som den skal og at alt forløber efter planen, så I kan læne jer tilbage og nyde en oplevelse ud over det sædvanlige!

Og her i de yderst moderne rammer er dit arrangement altid i trygge hænder. Lige fra start til slut. Det vil sige, at der er styr på alt det praktiske – lige fra det nødvendige AV-udstyr til den gode forplejning, som stedets egne kokke naturligvis står for. For her på stedet ved man, at det er de små detaljer, der gør den store forskel. Derfor er det også altid den samme projektmedarbejder, der står for det enkelte arrangement. Fra start til slut.

23


Erhvervshus Midtjylland er til for dig og din virksomhed Erhvervshus Midtjylland er et gratis tilbud til alle midtjyske virksomheder, der gerne vil udvikle sig. Vi tilbyder uvildig, gratis hjælp og personlig sparring fra erfarne specialister. Et stort netværk, som du kan trække på, og mulighed for medfinansiering gennem puljer og støtteordninger, som vi administrer. Vi er sat i verden og finansieret af de midtjyske kommuner. Derfor er vores hjælp gratis.

Skal vi hjælpe dig og din virksomhed? Book et møde på www.erhvervshusmidtjylland.dk eller giv os et kald på 70 22 00 76.

SCAN MIG! Hold dit mobilkamera over mig – så vi kan hjælpe dig med at udvikle din virksomhed


Vi mødes i

KulturCenter Skive

Møder, kurser, konferencer, generalforsamlinger, messer, udstillinger, private fester eller... Hold dit arrangement i smukke rammer

Vi tilbyder flotte og funktionelle lokaler – alle med topmoderne faciliteter, og uanset om du får 14 eller 1.200 gæster. Alle lokaler er indrettet med den bedste komfort og det nyeste multimedieudstyr, så lyd og billedkvalitet er i top. Vi kan derfor garantere den perfekte oplevelse for alle deltagere. Vi har også spændende muligheder for forplejning og fritidsoplevelser, som du kan kombinere med dit arrangement. Vi har blandt andet café, restaurant og bar, stort badeland og motionscenter, 4 moderne biografsale, en koncertsal med plads til 1200 mennesker, og har hvert år et omfattende kulturprogram med koncerter, teater og shows.

Ring i dag...

Så fortæller vi dig om mulighederne, og hjælper dig med at planlægge og afvikle et godt og vellykket arrangement. Ring på 70 70 14 64, eller send en mail til info@kcskive.dk, så skræddersyr vi et godt tilbud til dig!

KulturCenter Skive Skyttevej 12-14 · Skive · T. 7070 1464 · www.kcskive.dk


KARUP-KØBENHAVN

På arbejde og eventyr i Sydfrankrig JOURNALIST: HENRIK KASTOFT / FOTOGRAF: ANDERS TRÆRUP

I en ny serie følger magasinet GO i hælene på nogle af de mennesker, som flyver til og fra Midtjyllands Lufthavn. For at blive klogere på hvem de rejsende er – og hvor de er på vej hen. Navn: Alder: Bopæl: Titel: Virksomhed:

Dorte Zacho Martinsen 49 år Holstebro Selvstændig 360° SMV

06:00

Det er fredag og tidligt forår. Solen er ikke stået op, da Dorte Zacho låser sin hoveddør og sætter kurs mod lufthavnen.

26

06:35

”Godmorgen – så kunne jeg være her!” Dorte Zacho træder med et stort smil ind i terminalen i Midtjyllands Lufthavn – eller Karup Lufthavn som den stadig hedder i hendes univers. ”Første gang jeg fløj fra Karup, var jeg en ung pige og gik i 7. klasse. Jeg skulle besøge en veninde, Pernille, i København. Hende lærte jeg at kende, da hun var udvekslingselev på min skole. Det er faktisk samme Pernille, jeg er på vej over til nu. Senere på formiddagen flyver vi fra København til Nice. Jeg kunne have fløjet fra Billund med en mellemlanding i Amsterdam, men valget blev KarupKøbenhavn: Flytiderne passede fint, check-in er let, vi kan følges ad og leje en fælles bil i Nice. Når prisen tilmed er den samme, er det jo helt perfekt”.

06:40

Dorte Zachos bagage er tjekket og godkendt i lufthavnens sikkerhedskontrol – hun går direkte ud til DX73, flyselskabet DATs morgenfly til København.


06:43

”Boarding completed!” siger kabinepersonalet over højtaleranlægget. Kaptajn Jacob Nielsen byder 28 passagerer velkommen ombord. Frostgrader i nat betyder, at flyet – en ATR 72 – skal afises inden afgang. Der er frit sædevalg på flyvningen. Dorte Zacho sidder på vinduesplads 16A. Der er gået præcis otte minutter, siden hun forlod bilen på parkeringspladsen og trådte ind i terminalen.

06:57

Cockpittet har startet motorerne. I et minuts tid kører de i tomgang for at varme op. Dorte Zacho fortæller, at hun i gennemsnit flyver til København én gang om måneden. I dag er flyvningen begyndelsen på 12 dage i Sydfrankrig, hvor veninden Pernille har arvet et hus, som bliver base for afslapning og arbejde på medbragte computere. Normalt flyver Dorte Zacho til København for at deltage i ekspertpaneler og kommissioner eller holde foredrag. Fra huset i den sydfranske by Giens skal Dorte Zacho blandt andet holde online møde med Udenrigsministeriet i København.

07:03

Flyet er taxiet til den vestlige ende af start- og landingsbanen, drejer rundt og gasser op. Et halvt minut senere slipper landingshjulene asfalten og indenrigsflyet glider ind i en malerisk solopgang.

07:09

Kabinepersonalet begynder servering. Dorte Zacho tager en kop kaffe og et spil 7-kabale på sin tabletcomputer.

07:22

Flyet glider ind over halvøen Asnæs i Vestsjælland. Fra sin vinduesplads har Dorte Zacho i den klare morgenluft frit udsyn til Sjællands Odde. ”Jeg lider ikke af flyskam. Tværtimod. Under Coronakrisen har det været hårdt at undvære flyet. Bil og parkering i København dur bare ikke. Jeg er glad for, at indenrigsruten er tilbage og håber på flere daglige afgange end nu. Især morgenfly nummer to mangler jeg. Med kun én flyafgang om morgenen er der ofte udsolgt. Det er en udfordring”. Propper i ørene fortæller, at indflyvningen til København er begyndt.

27


KARUP-KØBENHAVN

07:35

Det er præcis en time siden, at Dorte Zacho trådte ind i terminalen i Karup. Kabinepersonalet spænder sikkerhedsbælterne. I cockpittet kører piloterne flyets flaps ud, så opbremsningen begynder. Kort efter drejer flyet i en sidste blød kurve ind mod landingsbane 04L/22R.

07:29

Kabinepersonalet samler tømte kaffekrus ind. Under flyet slynger Roskilde Fjord sig mod nord. Dorte Zacho tager et foto med sin mobiltelefon.

08:03

Dorte Zacho venter. Hendes virksomhed – 360° SMV – rådgiver især små og mellemstore virksomheder, hvor ejerlederen ofte er alene og savner sparring.

07:43

DX73 parkerer ved Gate A7 i Terminal 2. Norwegian-flyet D83640 med afgang 10:30 til Nice holder parkeret ganske tæt på... ved Gate A14, men Dorte og Pernille har aftalt at møde hinanden udenfor Terminal 2.

”Mit firma er populært sagt ejerlederens bedste ven. Jeg trækker på 25 års erfaringer fra ledelsen i BM Silo og en række andre bestyrelser. Ofte er emnerne digitalisering, eksport, opkvalificering af ufaglærte, tiltrækning af arbejdskraft og samfundsansvar”.

08:10

”Næste fly fra Karup til København er bestilt. Faktisk på min 50-års fødselsdag 2. maj, hvor jeg skal holde oplæg i Udenrigsministeriet om FNs Verdensmål og strategisk arbejde med grøn omstilling”.

28

08:19

Gensynsglæde og to veninder afsted på eventyr i Sydfrankrig.


Har din virksomhed brug for plads? Så ring til Anne. Hun er klar til dialog og vil gerne hjælpe med at finde den rette plads til din virksomhed. Vi har masser af plads og vil gerne have flere virksomheder.

Ringkøbing-Skjern Kommune er geografisk Danmarks største kommune. Vi har mange store og små produktions- og eksportvirksomheder i vækst og er blandt de kommuner i landet, der har det højeste BNP per indbygger. Vi har også papir på at være erhvervsvenlige. I flere år har vi været på Dansk Industri´s top-ti liste over erhvervsvenlige kommuner, og vi arbejder hele tiden på at skabe endnu bedre vilkår og udvikling for erhvervslivet. Derfor har vi netop også ansat Anne til at hjælpe med at finde erhvervsgrunde til virksomheder, der vil udvide eller bygge nyt.

Fra bar mark til succesfuld virksomhed

Virksomheden Billig-arbejdstøj.dk startede i 2010 og byggede domicil på en erhvervsgrund i Spjald i 2014. Virksomheden har i dag ca. 110 medarbejdere med stort fokus på automatiseringer med løbende tilførsel af nye lagerrobotter.

”Vi har haft en rigtig god dialog med kommunen om vores behov for erhvervsjord.” Tommy Søndergaard Direktør og grundlægger af Billig-arbejdstøj.dk

Vil du vide mere om mulighederne for din virksomhed? Så se de aktuelle erhvervsgrunde til salg på www.grundsalg.rksk.dk/erhverv Eller fortæl os, hvad du ønsker dig. Ring til: Salgskonsulent Anne S. Bank på tlf. 29 63 51 68 eller send en mail til: anne.bank@rksk.dk

Ringkøbing-Skjern Kommune · Ved Fjorden 6 · 6950 Ringkøbing

Ringkøbing-Skjern Kommune

Vi har tilfredse virksomheder og har plads til flere


KOM MED INDENFOR I DK’S NYE

MØDE- OG KONFERENCEHUS BOOK

dit næste arrangement allerede nu!

Tinghallen Viborg byder velkommen som professionel sparringspartner til dit næste arrangement - store som små Velkommen til Danmarks nye mødeog konferencehus Tinghallen i Viborg danner rammerne om dit næste arrangement - og vi står klar med råd og vejledning. Vi hjælper gerne med menusammensætning, opstilling, logistik og meget andet. Det eneste du skal sørge for, er at invitere dine gæster.

Nyt moderne hus i centrum af Jylland Tinghallen er en del af et stort kompleks med hotel, spillested og restauranter - det hele forbundet med en stor fælles foyer, samt en stor gangbro, der giver tørskoet adgang til 2.000 m2 mødelokaler i BDO Lounge.

Møde med overnatning?

Hos os er forplejningen i centrum I Tinghallen sætter vi en ære i at tilbyde den rette menu til dit møde eller din konference. Vi tilbyder en lang række mødepakker, hvor vi har sammensat en række menuforslag.

TINGHALLEN MØDER ∙ MESSER ∙ MUSIK

Ønsker du et møde med overnatning? Med 150 værelser i nyt moderne hotel, tilbyder vi en samlet pakkeløsning. Kontakt os og hør mere om mulighederne.

Book allerede nu! Kontakt Charlotte eller Henrik på: Tlf.: 86 62 61 00 eller charlotte@tinghallen.dk henrik@tinghallen.dk


TINGVEJ 20 ∙ 8800 VIBORG TLF.: 86 62 61 00 ∙ WWW.TINGHALLEN.DK


Sikkerhedsløsninger når kravene er høje NORAD A/S tilbyder et bredt udvalg af sikkerhedsløsninger fra førende producenter til forsvar, politi, lufthavne, fængsler samt virksomheder og andre aktører med høje krav og særlige sikkerhedsbehov. I et tæt samarbejde med Midtjyllands Lufthavn har NORAD her netop installeret flere nye typer af højt specialiseret udstyr, som øger sikkerheden i lufthavnen og komforten for rejsende. Løsninger til private virksomheder kan f.eks. handle om forebyggelse af tyveri og industrispionage, kvalitetskontrol af dyre produkter, adgangskontrol samt kontrol af eks. pakker og post. NORAD er aktiv i hele Norden, via lokale selskaber, og bistår gerne med specialiseret rådgivning og med at konfigurere jeres fremtidige sikkerhedsløsning. Se nærmere på www.norad.dk og kontakt gerne NORAD A/S på tlf: 98909999 eller info@norad.dk for information om produkter, løsninger, referencer eller et uforpligtende møde.

www.norad.dkSPONSORERET

Studerende skaber værdi for virksomhederne JOURNALIST: KIM MACKAYZEE / FOTOGRAF: KIM MACKAYZEE

Praktikanter og studiemedarbejdere som Maria Hammer Sandgaard kommer med vigtige kompetencer og viden. Samarbejde med områdets uddannelser er hjælp til selvhjælp for erhvervslivet.

Når en virksomhed åbner dørene for en studentermedhjælper eller en praktikant, er det ikke kun for at hjælpe de studerende, eller fordi de føler det som en samfundspligt. Det er et gensidigt udbytterigt samarbejde for både virksomhederne, de studerende, uddannelsesstederne og i sidste ende til gavn for hele lokalområdet. ”Vi har nogle rigtig skarpe uddannelser i Herning, og vores fordel er, at de er så erhvervsrettede, som de er. Der ikke er ret lang vej, når de studerende lander i virksomhederne, til at de kan komme ud og være med i praksis. De er klædt på og klar til at ramme jorden løbende. Det er en rigtig stor force i de uddannelser, vi har,” fortæller Jonas Sangild, der er projektleder ved Erhvervsrådet i Herning og Ikast-Brande med ansvar for at bygge bro mellem erhvervslivet og uddannelsesinstitutionerne i området. ”Det er en win-win situation. Der er et ungt menneske, der kommer ud, får selvtillid og bliver rigtig stærk inden for sit felt, og så er der en virksomhed, der får tilført kompetencer, de ikke selv havde. Det er i bund og grund den fortælling, vi oplever mange steder,” siger Jonas Sangild. Maria kom med marketingskompetencer Freightsolution arbejder med at skabe gennemsigtighed inden for transportbranchen, og blev stiftet for små tre år siden af tre logistik-eksperter fra fragtbranchen. I efteråret 2020 blev de overtalt af Erhvervsrådet til at deltage på en praktikmesse hos Erhvervsakademi MidtVest i Herning. På messen kom den ene studerende efter den anden forbi deres stand, tog virksomhedens opslag og afleverede CV’er og ansøgninger. Pludselig dukkede Maria op og begyndte at udspørge dem om virksomheden. Har gjort en kæmpeforskel Da André og hans kompagnon forlod messen den fredag, blev de enige om, at hende ville de have, og de var også klar over, at de ikke skulle vente. Så allerede mandag morgen ringede de til hende, og kort efter blev Maria den første ansatte i Freight-

34

solution udover de tre stiftere. I dag er der otte medarbejdere i Danmark og fire i Ukraine. ”Hun har gjort en kæmpeforskel og eksekveret på lige nøjagtig de ting, vi håbede på. Det vi valgte, var at give hende ansvar fra starten: ’Marketing er dit ansvarsområde. Prøv noget af, lav nogle fejl, brug nogle penge. Du skal ikke være bange for at tage en bold og så løbe med den.’ Det har gjort, at vi har fået lavet alt fra firmatøj og brochurer til stickers på væggen, men også onlinemarkedsføring og annoncer, som vi har fået kunder ind på. Al vores branding og marketing er bygget op af Maria,” fortæller André. Maria har aldrig fortrudt, at hun valgte en branche, hun intet kendte til, fremfor det måske mere oplagte valg som et marketingsbureau ville være. ”Jeg har fået virkelig meget læring ud af det. Normalt er mange af de teorier, man lærer, på det strategiske niveau, som jeg aldrig vil komme til at bruge før langt ude i fremtiden. Her har jeg fået det i hænderne lige fra starten. Det har givet, at jeg har fået en virkelig god baggrundsforståelse for marketing, og hvordan det hænger sammen på kryds og tværs i en virksomhed,” forklarer Maria. Det der virker, er at give ansvar André Lundberg er ikke i tvivl om, at Freightsolution også fremover vil have både studiemedarbejdere og praktikanter i virksomheden. ”Vi har to studiemedarbejdere, og vil bestemt også gerne have en praktikant igen. Det har været en succeshistorie uden lige. Det vi tror på, der har virket, er at give ansvar. Vi har ikke sat Maria til noget ’dummearbejde’ som at lave en powerpoint, som vi så har smidt i skraldespanden, når den var færdig. Det Maria har lavet er kommet ud til kunderne, og fra tanke til handling har der ikke været ret langt. Det vil vi også tænke ind i nye praktikforløb, og det kunne både være i forhold til finansøkonomer eller andre uddannelser,” siger André.


“Vi har nogle rigtig skarpe uddannelser i Herning, og vores fordel er, at de er så erhvervsrettede, som de er. Der ikke er ret lang vej, når de studerende lander i virksomhederne, til at de kan komme ud og være med i praksis”.

Fakta: Vil din virksomhed også i kontakt med studerende fra Herning? Jonas Sangild fra Erhvervsrådet Herning og IkastBrande er projektleder for Projekt Videnbro, der bygger bro mellem erhverv og uddannelse. Han kan kontaktes på js@erhvervsraadet.dk / tlf.: 51 51 52 99

I Herning er der over 6.000 studerende, og mange af dem er i praktik eller andre forløb i områdets virksomheder. Og det er til stor gavn for såvel virksomhed som studerende. André Lundbergs virksomhed Freightsolution fik løftet markedsføringen til et nyt niveau, da Maria Hammer Sandberg, studerende ved Erhvervsakademi Midtvest, var i praktik i virksomheden.

35


Hotels in Skive:

Your sleeping partner... Lots of benefits:

Close to Karup Airport

MARITIM HOTEL HOSPITALITY SERVICE

Hotel Strandtangen

Motel Skive

· · · · · · · · · · · · ·

· Sport, Business & Event Motel · Town center Hotel by the river · Next door Olympic Size Indoor · Nearby shopping Area & Restaurants 50 meter pool · Three Outdoor terasse · Next door Wellness & Spa & Fitness Area · Suberb breakfast & brunch · FIFA size Football Ground Area · For Business / Pleasure / Tourist · IHF Indoor Handball Area · Business Area / Lounge Area · Continental Breakfast Possible · Maxibar 24/7 Open . 4 bed Familyroom · Rooms / Suites / Familyrooms · 4 Bed Rooms for Athletes · Meeting Facilities for 80 persons · 2 Bed Superiour Room · Free Fitness nearby · Maxibar 24/7 Open · Free Parking · Meeting Facilities for 80 persons · Free Parking

This hotel is located by the beautiful Skive Fjord & Krabbeholms Forest.

Apartmenthotel / Rooms / Houses Harbour view / Sea view / Forest view Outdoor terasse / Balcony for all rooms 3 Restaurant in walking distance Small Swimmingpool, Spa, Sauna Business Area, Playroom, Lounge Area Maxibar 24/7 Open Continental Breakfast Free Fitness nearby Meeting Facilities for 300 persons Passenger Boat Rental Water activities - Kayak / SUP / Pedalboat Free Parking

Strandvejen 28, 7800 Skive T. +45 96 760 800 www.strandtangen.com

Modern Motel next to Cultural Center and Sports Facilities.

Skyttevej 13C, 7800 Skive T. +45 97 52 54 44 www.motelskive.dk

Hotel Skivehus

Modern hotel only few steps from the center of the town of Skive

Sdr. Boulevard 1, 7800 Skive T. +45 97 52 11 44 www.skivehus.dk


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.