Page 1

Godina Vl broj 35 2019.

ČASOPIS ZA VRT & OKUĆNICU

NOVOGODIŠNJI

speCIJAL

V

x

Vi

.com.hr


#posaditi 2

Vi

V

x

USUDI SE

.com.hr

Marica vrtlarica


Sretne blagdane Vam Ĺželimo

vixa.com.hr


USUDI SE

#posaditi

V

x

Vi

.com.hr

4


IZDAVAČ BIOMEDIA usluge j.d.o.o. www.vixa.com.hr SURADNICI Marina Zlatić Krešimir Horvat Irena Voća Marica vrtlarica PRODAJA OGLASNOG PROSTORA info@biomedia.biz

Sadržaj

NASLOVNICA Fotografija Novogodišnji specijal FOTOGRAFIJE Pixabay Arhiva BIOMEDIA Sadržaj ovog časopisa ne smije se u cijelosti niti djelomično reproducirati bez dopuštenja izdavača. Uredništvo ne odgovara za nenamjerne i tiskarske pogreške te zadržava pravo uređivanja sadržaja zaprimljenih od čitatelja. Časopis je nastao kao vodič ljudima koji vole odmor, bijeg iz gradske svakodnevice, boravak u prirodi, te domaći uzgoj hrane.

Blagdansko uređenje 4 Novosti iz Bosch-a 20 Ciklama 24 Sobne biljke 44 Božićni kaktus 48


6


BLAGDANSKO UREĐENJE

8


10


V

rlo često se priroda pobrine te nam snijegom, ledom i injem okiti okućnicu i učini nam blagdane baš onakvima kakve želimo. Tada posebno blagdansko kićenje okućnice nije potrebno, tek pokoja lampica ili svijeća u lanterni u blagdanskim večerima prenosi toplinu iz naših domova i srca na okućnicu Priroda naravno svake godine napravi svoj ugođaj, više ili manje po našem ukusu, ali da bi imala na čemu kreirati ključnu ulogu imamo mi. Da bi naša okućnica bila lijepo blagdanski uređena na to moramo misliti puno ranije, već kod oblikovanja okućnice, tj. sadnje biljaka, ukrasnih grmova, crnogorice i zimzelenih stabala u našem dvorištu.

Marica vrtlarica


D

ovoljna je jedna lijepa jela, smreka, bor ili cedar i već nam je okućnica pripremljena za blagdanski ugođaj. Ako se tu još nađu biljke koje su same po sebi simboli Božića pa u vrtu imamo posađenu božikovinu, biserak, dunjaricu, pirakantu i sličan ukrasni grm koji baš u vrijeme blagdana na sebi ima obilje ukrasnih bobica različitih boja onda smo pola posla napravili. Upravo ovakve biljke i crnogorica posađena na našoj okućnici olakšat će nam kompletno uređenje ne samo okućnice već i ulaznih vrata, trijema, terase i kuće. Nema većeg veselja i olakšanja nego posegnuti za prirodnim ukrasima iz našeg vrta i od njih stvoriti prava remek djela. Blagdansko raspoloženje u našim srcima trebalo bi biti vidljivo čim se nogom kroči na našu okućnicu. Vijenac na ulaznim vratima, koji je simbol dobrodošlice, dobit će na posebnoj važnosti ako je izrađen upravo od grančica i bobica ubranih s naše okućnice, s biljaka i zimzelenih stabala koje smo s ljubavlju posadili a one nam sada tu brigu i pažnju koje im tijekom godine posvećujemo zalijevanjem, gnojidbom i oblikovanjem sada višestruko vraćaju. Boje i mirise prirodnih ukrasa: raznih vrsta crnogorice, bobica, zimzelenih trajnica, plodova i sjemenki unosimo u naše domove i činimo ih još toplijima, prirodnijima i svojima. Prirodni ukrasi vole bogat nakit pa ih uvijek možete kombinirati s raskošnim nakitom u onoj boji koja vam po dekoru odgovara ili ako pratite trendove onda u boji koja je ovogodišnji hit. Ove godine je to svjtlucavi nakit s mnoštvom šljokica koji podsjećaju na opet prirodni efekt mraza i inja.

12


Nikada nije kasno krenuti s uređenjem okućnice da bi nam u vrijeme blagdana vratila uloženi trud. Već ovoga Božića možete u svoj dom unijeti božićnu jelku koju ste kupili posađenu u posudi, okiti ju, uživati u njenim ljepotama i mirisu te ju nakon blagdana posaditi u vrtu i na taj način krenuti s pripremom okućnice za sljedeće blagdane i zaokružiti ciklus. Smisleno posađena i uređena okućnica cijele će nam godine biti prava inspiracija i materijal nadohvat ruke za uređenje i dekoriranje unutrašnjosti naših domova.

Prirodni ukrasi vole bogat nakit pa ih uvijek možete kombinirati s raskošnim nakitom

14


Ako krenemo od proljetnica koje nam u vrtovima cvjetaju već od ožujka, pa u svibnju uživamo u ljepotama ruža, zatim u ljetnim mjesecima u obilju cvjetnih trajnica i balkonskog bilja, u jeseni u raznim bojama i plodovima voća te u zimi u zelenilu crnogorice i u prekrasnim bobicama koje nam u svim bojama pružaju ukrasni grmovi zaokružili smo cijelu godinu.

Kod sadnje biljaka na svojim okućnica vodite računa upravo o tome da cijele godine iz svoga vrta možete ubrati plodove svoga rada. Takav način razmišljanja dovest će vas u konačnici do toga da ćete svaki blagdan, svaki svečani trenutak, na vaše zadovoljstvo i zadovoljstvo vaših gostiju i ukućana u vašem domu moći obilježiti i ukrasiti ukrasima koje ste sami uzgojili. Tekst: Mirjana Franculić


16


ČAROLIJA IMELE Već nakon blagdana Martinja dolazi vrijeme kada počinjemo razmišljati o Božiću i blagdanskom raspoloženju. Svaki detalj je važan, jer upravo detalji čine svaki Božić posebnijim. Ukrase najčešće povezujemo sa kuglicama raznih oblika, girlandama, lampicama, a vrlo česti zaboravljamo onaj prirodni ukras – imelu. Nekad davno imela je predstavljala sunčevu snagu tijekom zime, te se vjerovalo ako dođe u dodir sa tlom gubi svoje čarobne moći. Danas su se vjerovanja malo promijenila pa tako božićni poljubac ispod imele zapravo donosi sreću. Ali što je imela zapravo? Imela je biljka koja raste kao grm na koji je srastao sa granom drugog drveta. Nema vlastito korijenje, već se hrani kroz izdanke, kojima prodire u drvo, te tako crpi vodu i hranjiva za svoj rast. Mladice rastu u svim smjerovima, zbog čega se stvara kuglasti oblik biljke. Iako se smatra parazitom, i najčešće glavnim krivcem propadanja stabla, imela ustvari živi u simbiozi sa svojim domaćinom. Zbog tek neznatnog crpljenja tvari, u spomenutoj simbiozi može poživjeti i do pola stoljeća. Jedna imela na stablu nije problem, ali pravi problem nastaje kada se, zahvaljujući pticama namnoži po cijelom stablu. Naime, biserne bijele bobice, koje dozrijevaju u kasnu jesen, omiljena su hrana pticama. Zbog vrlo lakog i jednostavnog načina razmnožavanja, u proljeće ima velike šanse za brzo klijanje. Zna proći i do dvije godine dok mlada biljka imele ne bude vidljiva na stablu.

Da li je imela zapravo sreća u nesreći, isprobajte još ovog Božića.


18


I T S O V O N

BOSCH obnavlja IXO Ikoničan izvijač dobiva novi izgled! Jednostavniji za rukovanje!

Značajke: prepoznatljiva silueta i lakoća Kontrola brzine: osjetljiviji izvijač zahvaljujući kontroli brzine Novi LED zaslon: status punjenja uvijek u prikazu Ixo dizajn natjecanje: ti odlučuješ kako će Ixo Colour Edition izgledati

20


SPONZORIRANO

G

latka zaobljenja, svježi logo: Bosch obnavlja Ixo još jednom ističući jedinstvenost akumulatorskog izvijača s kultnim statusom među DIY alatima. Zaštitna značajka novog Ixo alata je njegov elegantan dizajn s razlučivom siluetom i još većom lakoćom. Mali svakodnevni pomagač uvrta vijeke lakše no ikad prije zahvaljujući funkciji kontrole brzine. Što je jače pritisnut prekidač, to brže Ixo uvrta vijke. Ova precizna regulacija brzine diferencira ovaj alat od klasičnih izvijača iste klase na tržištu. Ogrebane površine ili namještaj, rascjepkano drvo ili oštećeni vijci - sve to su stvari prošlosti. Ergonomska ručka još udobnije pristaje u ruku zahvaljujući sveobuhvatnom mekom rukohvatu. Uz to, korisnik uvijek može vidjeti koliko se još dugo njegov Ixo može koristiti: tri LED svjetla neprestano prikazuju stanje napunjenosti baterije. Nježan prema materijalima, jednostavan za rukovanje – novi Ixo iz Boscha.

Jednostavno rukovanje do punjenja Svojim snažnim LED svjetlima Ixo osvjetljava svaki vijak. Također ostaje vjeran svojoj intuitivnoj rotaciji naprijed i natrag: ako se prekidač gura prema naprijed, Ixo zateže vijeke, a ako se prekidač povuče natrag, otpušta ih. Uz to, Ixo se može napajati putem Micro USB kabela. Stanica za punjenje dostupna je odvojeno, što je prikladno za uredno držanje Ixo alata za vrijeme pauze.


Ixo dizajn natjecanje: ti odlučuješ kako će izgledati Ixo Colour Edition Ljubitelji Ixo alata mogli su za Ixo odabrati njima omiljenu kombinaciju boja i kreirati jedinstven izgled na online dizajn natjecanju koje se održalo u ožujku 2019. Nakon šest uzbudljivih tjedana i više od 11.000 prijavljenih stilova, žiri je odabrao pobjednički dizajn od tri dizajna s najvećim brojem „lajkova“.

Oko 18 milijuna prodanih jedinica – Ixo priča Plosnati, križni i torx – slovima I-X-O – ime inspirirano s ove tri vrste vijaka, Ixo je krenuo u osvajanje svijeta prije 15 godina. Danas je to najpopularniji električni alat na svijetu – dosad je prodano više od 18 milijuna jedinica. Kultni status duguje svojoj jedinstvenosti sve do ambalaže. Ixo jednostavno može učiniti više: uvrtanje vijaka oko uglova, otvaranje vinskih boca, loženje ugljena na roštilju, rezanje različitih materijala – mali svakodnevni pomagač može učinti sve to i još više, s devet adaptera Ixo Collection. Ixo također uzastopno privlači pažnju svojim posebnim izgledom, poput dizajna Ixo Gold&Black za godišnjicu 2018. ili Ixo Swarovski 2010., kada je mali pomagač u kristalno zatvorenom kućištu stilski dovršavao aplikacije u kući i dvorištu. Ixo – toliko više od električnog alata.

22


Novi IXO romansa ispod božićnog drvca.

TRAŽITE LI POKLON ZA POSEBNU DAMU U SVOM ŽIVOTU? UPRAVO STE GA PRONAŠLI. BOSCH-IXO.COM


CIKLAMA 24


T

ijekom zimskih mjeseci ciklame su idealan poklon i to zato jer cvjetaju onda kada većina biljaka miruje. Zbog toga se njega ciklame drastično razlikuje od njege ostalih kućnih biljaka. Ne brinite, u nastavku donosimo detalje kako pravilno njegovati ovu biljku i maksimalno uživati u njoj.

26


C

iklama ima obrnute faze rasta naspram ostalih biljaka. Ona je u punom rastu kada većina biljaka miruje – tijekom zime, a miruje tijekom ljetnih mjeseci. Baš iz razloga što cvatu za vrijeme najmračnijeg dijela godine, ciklame su omiljen ukras svakog doma.

Bezbroj je varijanti ove biljke, od onih velikih, jednostrukih i jednobojnih cvjetova do onih minijaturnih, višestrukih i višebojnih. Nećete pogriješiti bez obzira koju vrstu ciklame odaberete.


ODRŽAVANJE Najveća pogreška koju ljudi naprave jest da ciklamu forsiraju da cvate cijele godine. Kao i svakoj drugoj biljci i ciklami je potreban period mirovanja želimo li da biljka preživi. Tijekom toplijih mjeseci u godini, ova biljka ulazi u fazu mirovanja, te prestaje cvjetati a lišće počinje žutjeti. Upravo u to vrijeme većina ciklama u loncima bude bačena, jer mnogi misle da je biljka uništena. Međutim, uz pravilnu njegu, ova će biljka cvjetati svake godine.

DA LI SU CIKLAME OTROVNE?

Da. Ciklame su otrovne kako za ljude tako i za kućne ljubimce. Zato ako imate male istraživače i znatiželjnike u blizini, potrudite se da im ciklama ne bude na dohvat ruke ili njuške.

28


4

USUDI SE

#posaditi

načina kako da ciklama neprekidno cvjeta

1 2

SVJETLOST

ZALIJEVANJE

Održavajte supstrat u tegli vlažnim, a zalijevajte jedino kada se gornji sloj u tegli sasvim osuši. Kada zalijevate potrudite se ne vlažiti lišće i cvjetove, jer će ih to uništiti, zato zalijevajte isključivo zemlju. Ukoliko lišće i cvjetovi klonu, to je znak da biljku treba zaliti. Najbolji način zalijevanja je potopiti teglu u zdjelu vode i pustiti da biljka popije koliko joj treba. Pripazite da tegla u kojoj uzgajate ciklamu ima drenažne otvore, jer je ova vrsta biljke vrlo osjetljiva na zadržavanje vode u području korijena.

Ciklame obožavaju puno svjetlosti, ali ne i direktno sunce. Vrijedi jednostavno pravilo – više svjetlosti – više cvjetova. Želite li obilje cvjetova, biljku smjestite na klupčicu istočnog ili zapadnog prozora.

30


USUDI SE

#posaditi


USUDI SE

#posaditi

32


3

TEMPERATURA

Ciklama voli niže temperature. Od 10C do 20C su temperature u kojima ova biljka najbolje uspijeva. Treba napomenuti da ciklama ne podnosi temperature u minusu kao niti mraz. Bude li pak izložena višim temperaturama, biljka će krenuti u raniju fazu mirovanja i početi odbacivati lišće i cvjetove. Također treba izbjegavati izvore topline i propuh jer je na njih ciklama vrlo osjetljiva.

4

VRIJEME MIROVANJA

Tijekom ljetnih mjeseci lišće i cvjetovi ciklame će uvenuti i otpasti. Kada uklonite sve uvelo i osušeno lišće, ostat će samo gomolj. U tom trenutku je vrlo važno prestati zalijevati biljku. Smjestite teglu sa gomoljem na hladno i mračno mjesto tijekom ljeta, te pustite zemlju da se sasvim osuši. Tada možete biljku i presaditi u željenu posudu za sljedeću sezonu. Klasična zemlja za biljke bit će zadovoljavajuća prilikom presadnje, a ako smatrate da postoji šansa da ciklamu previše zalijete, supstrat pomiješajte sa grubim pijeskom ili zeolitom kako biste ga narahlili. Nakon 3 do 4 mjeseca, kada stigne jesen, krenite sa zalijevanjem i prihranom. Ubrzo će biljka krenuti sa rastom i ponovo pokazati zbog čega je volimo svake zime.


KAKO PRIHRANITI CIKLAMU? Tijekom faze rasta ciklamu je poželjno prihraniti svaka 2 do 4 tjedna. Kada biljka krene prema fazi mirovanja prestanite sa prihranom. Na jesen kada se biljka počne buditi iz ljetnog sna krenite ponovo sa prihranom. Najbolje je držati se pravila – kada se pojave prvi listovi, vrijeme je za prihranu. Svako tekuće gnojivo za cvjetne biljke poslužit će kao hrana za ciklame, ali želite li najbolji rezultat koristite kvalitetna tekuća gnojiva ili ona namjenska za afričke ljubičice.

34


RAZMNOŽAVANJE Ciklame se uspješno razmnožavaju dijeljenjem gomolja. Svaki dio gomolja izrast će u novu biljku. Ciklama se isto tako može razmnožiti i sjemenom, ali kod takvog uzgoja na cvatnju ćete pričekati – godinama.

NAMETNICI Nametnici su rijetkost na ciklamama upravo jer su one u punoj snazi kad većina nametnika spava. Mogu se pojaviti nametnici kao što su crveni pauk ili mala crna mušica, ali to je vrlo rijetko.

PROBLEMI PRILIKOM UZGOJA - - -

Žuti listovi – mogu značiti da je biljka izložena previsokim temperaturama i sprema se za fazu mirovanja. Problem možete riješiti tako da biljku smjestite na hladnije mjesto. Opadanje cvjetova – najčešći je uzrok neprimjereno zalijevanje. Tlo ne smije biti pre više vlažno niti previše suho. Lišće izgleda deformirano i neuredno – moguće da se radi o pojavi nametnika ili neke bolesti.


CIKLAME U VRTU Želite li posaditi ciklame u vrtu učinite to u ranu jesen i to na sjenovitom mjestu. Tlo za sadnju mora biti dobro drenirano, te se voda ni u kojem slučaju ne smije zadržavati oko gomolja. Tlo za sadnju trebalo bi biti blago kiselo, odnosno pH vrijednosti oko 6. Najljepše će izgledati sadite li ih na dubinu od 5cm i razmak od 15 cm, a redovito ih zalijevajte od jeseni do proljeća. Ciklame ne podnose temperature u minusu, te ih je tada potrebno zaštititi. Kada temperature pređu 25C prestanite sa zalijevanjem, jer biljka odlazi u fazu mirovanja.

36


USUDI SE

#posaditi

38


Stručnjaci po prirodi

NAJBOLJI IZBOR PO PROMOTIVNOJ CIJENI

HMJESIECTA

PAKET ZA PREDIVNE ORHIDEJE Visokokvalitetna Plantella Specijalna zemlja za orhideje s dodanim kokosovim vlaknima, orhidejama prilagođeno Plantella Specijalno tekuće gnojivo te jedinstveno gnojivo u obliku šumećih tableta Plantella Tabs za orhideje je sve što je potrebno da vaše orhideje dugo i lijepo cvatu. Mi smo provjerili na svojim orhidejama, a vi ćete se uvjeriti na vašim. Vrtlarite zajedno s nama. Stručni savjeti na 01 621 39 66 i 092 194 16 94 ili na aplikaciji NapraviVrt.hr

40

|

hr.UNICHEM.si


Stručnjaci po prirodi

PRAVILNA NJEGA ORHIDEJA POTAPANJE ORHIDEJA

1. 1 šumeću tabletu Plantella Tabs rastopimo u 3 litre vode.

2. Posudu s orhidejom u potpunosti potopimo u pripremljenu otopinu. Orhideju prihranjujemo u prosjeku svakih 10 do 14 dana.

3. Nakon 20 minuta, biljku ocijedimo jer su korijen i supstrat primili dovoljnu količinu vode i hranjiva.

PRESADNJA ORHIDEJA

1. Kod presadnje, prvo odrežemo izbojke do 2. ili 3. koljenca.

2. Porežemo oštećeno korijenje i pazimo da ne oštetimo zdravo.

3. Orhideju presadimo u Plantella Specijalnu zemlju za orhideje. Ukrasna posuda neka bude viša od plastične, kako bi se voda mogla cijediti.

Vrtlarite zajedno s nama. Stručni savjeti na 01 621 39 66 i 092 194 16 94 ili na aplikaciji NapraviVrt.hr

|

hr.UNICHEM.si


50%

man je zalij evan ja!

Urbanscape proizvodi za bolji rast

Urbanscape proizvodi jamče optimalnu vlažnost i prozračnost zemlje i time omogućuju:

bolji rast

manje zalijevanja

ZELE

NE KO

CKE

• Jači i razgranati korijenski sustav. • Više cvijeća.. • Veću zelenu masu. • Povećani broj mladica.

• Jednostavno izmiješate i stavite proizvode Urbanscape u zemlju i već ste stvorili odlične uvjete koji biljkama osiguravaju kisik i potrebnu vlagu za bolji rast.

ugodno za okoliš

• Izdelki Urbanscape so neškodljivi in okolju prijazni. • Z uporabo izdelkov Urbanscape varčujemo z vodo in pomagamo ohranjati naš planet.

• Njihovom upotrebom produžuju se intervali između zalijevanja do 50 posto. • Višak vode se čuva i postupno ispušta, zemlja ostaje lagana i prozračna.

ZELE

NI PA

HULJ

E

z balk a on cvije sko i kor će ita

Umiješamo u zemlju u omjeru 1:5

42

jednostavna tav upotreba

SET Z

za stroj ruc no ili no u vrt saðenje ovim a na n j ivam ili a

A UZG

OJ MI

ZELE

KROP

NA P

Uzgoj mikropovrća može biti i dekorativan

OVRĆ A

ODLO

GA

z kvali a ozel tetno površenjavanje ukor ina i brz jenjiv o trave anje

Stavimo ispod sloja zemlje

Knauf Insulation d.o.o. • Trata 32, 4220 Škofja Loka, Slovenija • Telefon: 04 5114 175 • urbanscape@knaufinsulation.com •

www.hidro-vlakna.si


PROMO

Uzdignute gredice

sve popularniji oblik vrta Urbanscape zelena podloga je važan dio (sloj) uzdignute gredice jer omogućava optimalne uvjete za rast i razvoj biljaka, čuva vlagu i zadržava hranjiva. Izrađena je od prirodnih mineralnih vlakana bez aditiva i veziva. Kombinirajući podlogu sa Urbanscape Zelenim kockama u mješavini sa plodnom zemljom, dodatno poboljšava zadržavanje vode u ljetnim mjesecima a korijenje postupno prima dovoljne količine vode. Na tržištu se Urbanscape Zelena podloga može dobiti u dimenziji (1 rola): 6 m2 (6m x 1 m, a visina od 20 mm)

“mali prostor sa više sviježeg i zdravog povrća”

SASTAV UZDIGNUTE GREDICE: 1. Organsko gnojivo za brži rasta 2. Plodna zemlja pomiješana sa Urbanscape Zelenim kockama 3. Kompost 4. Suha trava ili slama 5. Zelena podloga Urbanscape 6. Tanke grane 7. Deblje grane 8. Okvir (drvo, kamen ...) 9. Čepičasta folija 10. Zaštitna mreža protiv voluharica


Koje će nas biljke zimi najviše oduševiti? Sobne biljke mogu biti divan ukras ili detalj u enterijeru doma. One mogu da uljepšaju atmosferu i ambijent doma i da ga učine gostoljubivijim, toplijim, svježijim. U domu sobne biljke uvijek stvaraju prijatan vizualni doživljaj i daju osoban pečat uređenju doma. Ali samo ako izgledaju zdravo. Zima je vrijeme kada zbog nepravilnog njegovanja propadne najviše biljaka. Pročitajte, kako pravilno njegovati najomiljenije biljke u vrijeme praznika.

44


SPONZORIRANO

BOŽIĆNI KAKTUS JE VRLO OMILJENA BILJKA Božićni nas kaktus oduševljava cvjetanjem u vrijeme blagdana. Naše domove oživi različitim bojama poput crvene, ljubičaste, narančaste i ružičaste. Ipak, nije uvijek tako. Tajna nastanka crvenih izdanaka, a time i impresivnog bujnog cvjetanja, je u tome da nadziremo bujne temperaturne i svjetlosne uvjete. Pravovremeno će cvjetanje biti moguće ako noći budu trajale trinaest sati i više pa zato biljke pokrivamo. Omogućavamo im samo osam do deset sati dnevnog svjetla. To razdoblje zamračivanja treba trajati približno osam tjedana, od sredine rujna pa nadalje.

U

rujnu smanjimo broj zalijevanja: božićni kaktus u listopadu zalijemo samo jednom da bi biljka napravila pupove. Važno je znati da biljku u vremenu nastajanja ne smijemo premještati. Za bolju tvorbu cvjetnih nastavaka noćne se temperature moraju kretati oko 15 ᵒC, a dnevne od 17 do 18 ᵒC. u tom se razdoblju pobrinemo da se supstrat ne isuši u potpunosti, a moramo spriječiti i zadržavanje vode.


ZMAJEVAC

D

racena pored toga što sa svojim velikim listovima lijepo ukrašava prostor, također pomaže pri čišćenju zraka. Najučinkovitiji su Dracaena fragrans (kukuruzni zmajevac) i Dracaena marginata (obrubljeni zmajevac – drvo života). Većina dracena najbolje uspijeva na sjenovitom mjestu, zato ih i ljeti držimo u unutarnjim prostorijama. Najpogodnija im je temperatura od 15 do 18 ᵒC. Ljeti im je potrebna veća vlaga i temperatura od 23 ᵒC. Od ožujka do rujna biljku jednom tjedno gnojimo s gnojivom za zeleno bilje Plantella List te tako potičemo veći rast biljke i lijepu zelenu boju listova. Pošto sobne biljke u zimskom periodu miruju, tako i gnojenje smanjimo na jednom mjesečno.

Zmajevci su vrlo osjetljivi na previše vode te na isušivanje korijenove zemlje. Kod učestalog zalijevanja brzo možemo opaziti odumiranje donjih listova. Jako često se na biljkama pojave smeđi lisni vrhovi, koji su posljedica isušenosti korijenovog sustava, prevelike zračne vlažnosti ili propuha. Mlade biljke svako proljeće presadimo u kvalitetnu petkomponentnu zemlju Plantella Balkonia.

46


SPONZORIRANO

Čestit Božić i sretna Nova godina! Vrtlarenje dodaje godine vašem životu i unosi život u vaše godine. Vrtlarite s nama.


USUDI SE

#posaditi

48


V

x

Vi

.com.hr


BOŽIĆNA ZVIJEZDA DOČARAVA BLAGDANSKU ATMOSFERU 50

Među svim sobnim biljkama koje cvatu zimi, božićna zvijezda je sa svojim jarko crvenim obojenim gornjim listovima zasigurno najsjajnija. Baš kao i božićni kaktus spada među biljke kratkog dana. Biljkama kratkog dana za cvjetanje nije potreban kratak dan, što bi se moglo zaključiti iz naziva, već duga noć. Vrtlari ih za cvjetanje u vrijeme Božića zamračuju već od ljeta. Kod kuće se obojenost listova u božićno vrijeme teško postiže bez stručnog predznanja i odgovarajućeg prostora. Svejedno možemo pokušati te ih od jeseni pa nadalje mračiti četrnaest sati dnevno. Ako se odlučite za kupovinu božićne zvijezde, najbolje da je smjestite u prostor gdje je temperatura između 16 i 18 ᵒC, a zemlja neka bude stalno malo vlažna.


SPONZORIRANO

Iako božićna zvijezda voli toplinu, na prozorskoj polici pod kojom grije radijator neće joj najbolje odgovarati. Svoju ukrasnu vrijednost najbolje će izraziti na odgovarajućoj temperaturi i uz umjereno zalijevanje. Treba izbjegavati i prskanje po lišću. U pretoplom prostoru, gdje se temperature kreću iznad 20 ᵒC, lišće počne žutjeti i otpadati. Treba paziti da je ne prehladimo već prilikom kupovine jer je to jedan od glavnih razloga za njeno propadanje. Lišće počne venuti i otpadati krajem veljače, što je za božićne zvijezde normalno. Do tada uz primjerenu njegu možemo uživati u njihovoj ljepoti.


JAGLACI I CIKLAME MEĐU SOBNIM BILJEM Kod jaglaca nailazimo na cvjetove najrazličitijih boja koji su znatno veći od njihovih „divljih“ rođaka. Odlično uspijevaju zajedno s drugim lisnatim lončanicama i cvjetajućim biljkama. U sobnim uvjetima im više odgovara nešto veća vlaga u zraku. U suviše toploj ili suviše suhoj sredini lišće prerano požuti, a vrijeme cvatnje je bitno kraće.

Ljepotu ciklama se od davnina teško uspoređuje s bilo kojom drugom biljkom. Klasična biljka, koju osobito zimi kupujemo kao poklon, iznenađuje nas različitošću boja. Kod zalijevanja moramo paziti da je zalijevamo pri rubu lonca, čime sprječavamo razvoj sive plijesni. Za očuvanje zdrave biljke treba redovito odstranjivati odumrle cvjetove i listove zajedno s peteljkama. Najbolje će uspijevati na hladnoj svijetloj prozorskoj polici gdje se temperature kreću od 10 do 12 ᵒC, dok su njen najgori neprijatelj centralno grijani prostori s pretjerano visokom temperaturom.

52


SPONZORIRANO

BITNI SU DOHRANA BILJAKA I KVALITETAN SUPSTRAT

Plantella Balkonia najkvalitetnija zemlja za vaše biljke Visoko kvalitetna petkomponentna zemlja Plantella Balkonia za balkonske i sobne biljke s hranjivima dugotrajnog djelovanja odlična je za sadnju i presađivanje svih balkonskih, prozorskih i sobnih biljaka.


Vrtlarite zajedno s nama. Besplatni stručni savjeti za vrt: 092 194 1694 i 01 621 39 66 ili na NapraviVrt.hr bacc. ing.agr. Milica Sekulić, savjetnik Unichem Agro

V

ažno je i zimi biljke kvalitetno i redovito dohranjivati. Plantella Cvet tekuće visoko kvalitetno gnojivo za cvatuće biljke omogućuje pravilnu prihranu. Prikladne količine osnovnih hranjiva i mikro hranjiva s dodatkom organske tvari osiguravaju bujno cvjetanje biljaka u živim bojama, potiču pravilan rast korijenja te poboljšavaju njihovu otpornost na stres. Plantella List specijalno tekuće gnojivo za zelene biljke omogućava pravilnu prihranu svih vrsta ne cvjetajućih ukrasnih biljaka. Sadrži idealnu kombinaciju glavnih hranjivih tvari i mikrohranjiva s dodatkom organske tvari. Plantella List osigurava optimalan rast ukrasnih biljaka.

Zimi treba reducirati zalijevanje te voditi računa i o temperaturi vode kojom zalijevamo jer ćemo hladnom vodom (najčešće iz vodovoda) izazvati šok. Nerijetko voda ostavlja i tragove kamenca. Stoga preporučujemo zalijevanje odstajalom vodom sobne temperature.

54


SPONZORIRANO

Bio Plantella Balzam za lišće je prirodni balzam za lišće zelenih biljaka na osnovi ulja. Sredstvo omogućava biljkama zdrav izgled i visoki sjaj: otvaranjem lisnih pora čišćenjem lisne površine sprječavanjem nakupljanja prašine i nečistoće uklanjanjem mrlja od vapnenca


TRAŽITE LI POKLON ZA POSEBNU DAMU U SVOM ŽIVOTU? UPRAVO STE GA PRONAŠLI.

Sretan Božić i Nova 2020.

56

Profile for BIOMEDIA

Vixa NOVOGODIŠNJI SPECIJAL 2019  

Posebno izdanje časopisa VIXA, posvećen najljepšem mjesecu u godini. Blještavilo, obiteljska druženja, vrijeme kada sagledavamo godinu koja...

Vixa NOVOGODIŠNJI SPECIJAL 2019  

Posebno izdanje časopisa VIXA, posvećen najljepšem mjesecu u godini. Blještavilo, obiteljska druženja, vrijeme kada sagledavamo godinu koja...

Profile for biomedia1
Advertisement