__MAIN_TEXT__

Page 1

Godina lV broj 32 Ljeto 2019.

ČASOPIS ZA VRT & OKUĆNICU

LJETNI

speCIJAL

x

Vi

V

.com.hr


USUDI SE

#posaditi

2


IZDAVAČ BIOMEDIA usluge j.d.o.o. www.vixa.com.hr SURADNICI Marina Zlatić Krešimir Horvat Irena Voća Marica vrtlarica PRODAJA OGLASNOG PROSTORA info@biomedia.biz NASLOVNICA Fotografija Ljeto na okućnici FOTOGRAFIJE Pixabay Arhiva BIOMEDIA Sadržaj ovog časopisa ne smije se u cijelosti niti djelomično reproducirati bez dopuštenja izdavača. Uredništvo ne odgovara za nenamjerne i tiskarske pogreške te zadržava pravo uređivanja sadržaja zaprimljenih od čitatelja. Časopis je nastao kao vodič ljudima koji vole odmor, bijeg iz gradske svakodnevice, boravak u prirodi, te domaći uzgoj hrane.

Sadržaj Drvo na okućnici Novosti iz Bosch-a Travnjak po ljeti Penjačice Voće u teglama Vrt na godišnjem Putovanje na more Selfie-mania Looking sexy Dobar provod Top 10 sportova Zaštita na suncu

04 10 18 20 28 34 46 48 50 52 54 56


OKUĆNICA

U

prijašnjim brojevima pisali smo o stvaranju svoje oaze za opuštanje na okućnici. Suncobrani, ležaljke, roštilji… Sve to treba iskoristiti sa stilom i uklopiti u prirodu. O hladovini na okućnici ne treba puno pričati, ona je skoro pa nužna za vrijeme sunčanih dana, a želite li stvoriti svoj kutak u potpuno prirodnom okruženju, iskoristite drveće za hladovinu.

4


U nastavku donosimo ideje kakvo drveće posaditi na okućnici želite li već kroz koju godinu imati prirodan hlad i zaštitu od vjetra, buke i prašine.

JESTE L I Z N Drvo prelazi u stablo kada preraste visinu od 8m. ALI? Prije same sadnje treba poznavati karakteristike željenog stabla, jer njegovo korijenje može oštetiti temelje kuća, odvode ili putove.


HRAST Hrast spada u skupinu drveća dugog vijeka, raste poprilično sporo, pa iz tog razloga može poživjeti i nekoliko stotina godina.

6


JABLAN Uske i visoke krošnje najčešće ovo stablo možemo pronaći uz ceste ili rijeke. Iako se koristi kao zaštita od vjetrova, brzog rasta, jablan je osjetljivo stablo na vjetrove. Jak vjetar najčešće ošteti tanke grane, koje je poželjno za vrijeme zimskog mirovanja orezati.

LIPA Visoko stablo, lijepe razgranate i guste krošnje idealno je za debeli vrtni hlad. Međutim, ljepljive izlučevine za vrijeme cvatnje te lisne uši tijekom cvatnje narušavaju užitak opuštanja ispod ovog hlada.


JASEN Prozračne, pravilne krošnje ovo stablo brzo raste, a može dosegnuti visinu i do 30m.

BAGREM Skromnih zahtjeva prema tlu, ovo stablo brzo raste, a velika mu je prednost što dobro podnosi rez pa se krošnja može oblikovati prema želji.

BREZA Breza je prepoznatljiva po svojoj bijeloj kori. Raste u visinu i do 20m, prozračnom i uskom krošnjom. Podnosi kisela tla i sadnju u skupinama.

8


10


V

x

Vi

.com.hr


NO V

SPONZORIRANO

GRASSCUT 18

O

Za još brže i jednostavnije rezanje rubova: Pouzdani rezultati s maksimalnim trajanjem

K

orisnici sada mogu uživati u prednostima udobnog i učinkovitog rezanja travnjaka s UniversalGrassCut 18 i EasyGrassCut 18 iz Boscha. Oba akumulatorska šišača tratine pružaju visoku razinu udobnosti za korisnika i mogu pouzdano rezati travu, koprive i grmlje. Alati se razlikuju po dizajnu i sistemu rezanja: UniversalGrassCut 18 kombinira naprednu

12

Novi Bosch šišači tratine od 18 volti ergonomiju s inovativnim upravljanjem uključujući automatsko namatanje niti te pritom osiguravajući brz rad. EasyGrassCut 18 je lagan i jednostavan za rukovanje koristeći poluautomatski sustav namatanja niti. Posebno je pogodan za rezanje manjih vrtova. Oba šišača tratine imaju novi dizajn u Bosch blijedo zelenoj i crnoj boji s visokokvalitetnom površinom.


• • • •

Ergonomski i brz: UniversalGrassCut 18 za srednje velike vrtove Male težine i udoban: EasyGrassCut 18 za manje vrtove Radite dulje: maksimalna dužina trajanja zahvaljujući “Syneon chip-u” Fleksibilne kombinacije: proširenje sustava napajanja “Power of all” od 18 V


SPONZORIRANO

Ergonomski i brz: UniversalGrassCut 18 za srednje velike vrtove UniversalGrassCut 18 je dizajniran da visokim stupnjem flksibilnosti i može riješiti udobno i učinkovito obrađuje vrtove srednje veličine. Po prvi puta ima dvije ručke podesive razine u obliku slova V. Ove ručke raspoređuju težinu na obje ruke, osiguravajući ergonomski radni položaj i smanjujući naprezanje u leđima. UniversalGrassCut 18 također osigurava brz rad: novi IntelliFeed sustav upravljanja detektira kada nit nije dovoljno dugačka i automatski povećava njezinu dujlinu, čineći ručno podešavanje niti nepotrebnim. Osim toga, kalem i nit se mogu mijenjati mnogo brže i jednostavnije. Rezultat je visoka razina udobnosti pri korištenju šišača tratine i mijenjanju pribora. Zahvaljujući teleskopskom sustavu i podesivoj glavi šišača tratine, UniversalGrassCut 18 može se pohvaliti

14

širok raspon zadataka. Po prvi put, korisnici mogu odabrati između tri položaja za rezanje pomoću nožne papučice, eliminirajući potrebu za nezgodnim spuštanjem: jedna pozicija za normalno rezanje, jedna za rezanje teško dostupnih mjesta (ispod vrtnih klupa) i jedna za rezanje rubova. Mali kotačić na glavi alata štiti biljke od nenamjernog rezanja i može se koristiti za vođenje prilikom obrezivanja rubova. Nakon završetka rada, alat se može pohraniti bez zauzimanja puno mjesta: jednostavno preklopite ručke i spusite teleskopski sustav, a šišač tratine možete lako smjestiti u vrtnu kućicu, garažu ili podrum.


SPONZORIRANO

Male težine i udoban: EasyGrassCut 18 za manje vrtove EasyGrassCut 18 je dizajniran za ugodnu njegu travnjaka u malim vrtovima: dobro je uravnotežen, lagan i ima podesivu pomoćnu ručku. Njegov snažan motor i izdržljiva nit rezanja osiguravaju brze i pouzdane rezutate. Duljina niti se automatski povećava pritiskom na gumb za pokretanje što korisnicima omogućava rad bez prekida. Precizno rezanje rubova sada je moguće postići bez saginjanja: umjesto okretanja glave, korisnici mogu jednostavno pritisnuti gumb na ručki i zaokrenuti je za 180 stupnjeva. Korisnici koji preferiraju modele s kabelom mogu korsititi EasyGrassCut 23. On osigurava sve prednosti bežičnog modela s iznimkom prilagodbe glave i još je lakši.

Radite dulje: maksimalna dužina trajanja “Syneon chip-u”

Pametna kombinacija: „Power for All“ iz Bosch-a

Ovi uređaji uvijek pružaju maksimalnu dužinu trajanja prilikom svake upotrebe. To znači da korisnici uređaja UniversalGrassCut 18 mogu rezati do 500 metara, a korisnici EasyGrassCut 18 mogu rezati do 450 metara. Osnova za ove superiorne performanse je optimalna koordinacija ključnih komponenti kao što su motor i mjenjač, u kombinaciji s inteligentnim elektroničkim sustavom nazvanim "Syneon Chip". Nadalje, akumulatorski šišači tratine rade na punoj snazi dok se akumulator ne isprazni - sve do zadnje sekunde rezanja.

UniversalGrassCut 18 i EasyGrassCut 18 su dio „Power of All“ sustava akumulatora koji obuhvaća DIY i vrtne alate. Više od 25 električnih alata, od trimera do rotacijskih čekića, trenutno može korisititi isti 18-voltni litij-ionski akumulator. To omogućuje korisnicima da rade bez baterija i punjača te na taj način štede novac. Logotip "Power for All" na pakiranju prikazuje koji su alati dio tog sustava.


Za brzo ozelenjavanj Substral® START gnojivo za travu

Su M gn

- jedino gnojivo koje se smije miješati sa sjemenom trave kod sjetve - s visokim sadržajem fosfora - brza tvorba i razrastanje korijena 16

- su na - za b


e površina

ubstral® STOP MAHOVINI nojivo za travu NOVO

- brzi rezultati - bez nitrata - neškodljivo za okoliš, gnojivo za jednogodišnje biljke, trajnice, četinare, povrće, voće i trave V Vi Silk Adria d.o.o., Josipa Lončara 3, 10090 Zagreb .com.hr

x

uzbija mahovinu a travnjacima a intenzivno zelenu boju travnjaka

Substral® Grünkorn zeleno gnojivo! Visokokvalitetno gnojivo za sve biljke u vrtu


Travnjak

u ljetnim mjesecima Planiranje pomaže kako bi se organizirali i imali dovoljno vremena za odraditi potrebne poslove

Da

bi travnjak bio u savršenom stanju potrebna je redovna košnja, zalijevanje i prihrana. Kod košnje vrijedi pravilo: kositi je potrebno kada je travka dvostruko viša od željene visine travnjaka. Svakakao valja napomenuti da visina košnje uvelike ovisi o načinu i upotrebi travnjaka. Ukrasne travnjake kosimo kraće od travnjaka koje su koriste za hodanje. Za ljetnih vrućina i suše travnjaci se kose na visinu nešto višu od standardne kako bi bili manje izloženi stresu i lakše odolijevali sušnim vremenima. Preporuča se obaviti prihranu gnojivom koji sadržava veće količine dušika dok se za jesenske gnojidbe koriste gnojiva s većim udjelom kalija. Kalij je potrebna zbog jačanja vlati trave uoči zimskog razdoblja.

18


Srpanj Košnja

Kolovoz

Ljeti je usporen rast trave. Dovoljno je kosti jednom tjedno ali i za preporuku je ostaviti malo dužu travu.

Košnja Redovno zalijevanje je u ovo doba godine obavezno kako bi se sprijčilo sušenje i pojava smeđe boje po travnjaku. Zalijevanje Pjeskovita tla traže dva puta na tjedan zalijevanje dok kod ilovastih je dovoljno jedanput.

Korov

Odstranjivanje korova je potrebno kako bi se izbjeglo osjemenjivanje s kojom dolazi do njihove brojnosti.

Zalijevanje

Ljeti je usporen rast trave. Dovoljno je kosti jednom tjedno ali i za preporuku je ostaviti malo dužu travu. Nakon ljetovanja skračujte travnjak postepono. Najprije travnjak skratite za trečinu a nakon nekoliko dana ponovite na nižoj travi. Postupke ponavljajte dok ne dođete do željene visine. Zalijevati je potrebno redovito. Koristite pravilo po kojem je bolje zalijevati rjeđe i obilno nego često i površno. U vrijeme velikih vručina potrebno je ujutro dodatno orošavati raspršivačem. Nikako ne zalijajte po vručini, već to činiti ujutro rano ili navečer.

V

x

Vi

.com.hr


20

RAZIGRAJTE ZELENILO ŽIVIH OGRADA UKRASNIM PENJAČICAMA


Z

ahvaljujući svojim karakteristikama ukrasne penjačice neizostavan su dio svakog vrta. Za sadnju bilo koje vrste treba izdvojiti ponešto više novca, zato valja znati točne karakteristike željene biljke, te uvjete u kojima biljka najbolje uspijeva.

Glicinija

Cvjetovi skupljeni u viseće grozdove, od bijele do ljubičaste boje, čine prepoznatljiv proljetni prizor ove biljke. Glicinija je listopadna vrsta koja najbolje uspijeva u bogatom i vlažnom tlu, a za svoj rast traži čvrste potpornje u obliku pergole, stupa ili zida. Izrazito je bujnog rasta, pa je se regulira orezivanjem dva puta godišnje, u ljeti i na kraju zime.

Ukrasna lozica

Lozica je biljka vrlo snažnog rasta, koja se najčešće koristi za pokrivanje zidova. Tijekom sezone biljka je intenzivno zelene boje, a na jesen listovi poprimaju lijepe narančaste nijanse. Najbolje uspijeva u plodnoj i humusnoj zemlji, te na polusjenovitom položaju. Rast se kontrolira orezivanjem jednom godišnje i to u jesen nakon opadanja lišća.

Tekoma

Trubastim, crvenim cvjetovima ova biljka najčešći je ukras pergola, sjenica i zidova. Najbolje uspijeva u humusnom tlu na izrazito sunčanom položaju. Cvate od lipnja do kolovoza, a nekontrolirani rast najbolje je krotiti orezivanjem na kraju sezone.

V

x

Vi

.com.hr


Bugenvila Bugenvila je ukrasna, listopadna penjačica koja voli blage zime i vruća ljeta, pa najbolje uspijeva u Dalmaciji. Prilikom uzgoja voli dobro propusna i humusna tla, a osjetljiva je na jake udare vjetra, pa je treba saditi u zavjetrini

Klematis Pravilnim odabirom vrste, ova penjačica cvjeta krupnim cvjetovima od svibnja pa do listopada. Najčešće boje cvjeta su bijela, ružičasta i ljubičasta. Klematis se sadi tijekom cijele godine, ali od rujna pa sve do kraja listopada najbolje je vrijeme za sadnju jer će se tada najbolje ukorijeniti za sljedeću sezonu. Prve dvije godine biljku valja oštro prikraćivati kako bi se dobio što bujniji rast od samog korijena. One vrste koje cvatu ljeti orezuju se u kasnu jesen, kao i one koje cvatu u kasno ljeto, dok se one koje cvatu u proljeće uopće ne orezuju ili vrlo blago odmah nakon cvatnje.

22


BOLJA

FORMULA


Voćke iz sjemena Koliko ste samo puta bili u prilici probati voće koje je toliko ostavilo dojam na vaša osjetila da ste poželjeli u svojoj blizini imati upravo takvo stablo? Vjerujemo da ste nakon pojedenog ploda došli u iskušenje sačuvati koštice i

uzgojiti svoju voćku. I dok ste svjesni da će to biti dugotrajan proces, u kojem može proći i preko 10 godina da bi voćka uopće rodila, niste niti svjesni da zapravo tim postupkom nećete dobiti niti približno željenu voćku.

Naime, voćka ne prenosi sva svojstva sjemena. Koštunićavo voće će približno prenijeti svojstva, ali ono jezgričavo poput jabuke ili kruške neće uopće. Na taj ćete način dobiti divlju voćku. Ukoliko ste se ipak odlučili eksperimentirati, donosimo postupak kako uzgojiti željenu voćku.

24


Nakon izdvajanja sjemenki iz ploda, potrebno ih je dobro oprati i osušiti na suhom i toplom zraku daleko od sunčevih zraka. Tada se sjemenke pomiješaju sa vlažnim pijeskom, zatvore u plastičnu vrećicu i stave u zamrzivač na oko 2 mjeseca. Sjemenke, kao i u prirodi, prolaze vrijeme zimovanja, te se pripremaju za forsirano proljeće. Kada prođe spomenuto vrijeme, sjemenke sijemo u lončiće te ih držimo na toplom sve dok ne prođe opasnost od kasnih mrazeva na otvorenom. Tek slijedeće godine, kada mlade biljčice sasvim ojačaju, presađujemo ih na željeno mjesto na otvorenom.

Želite li bujan urod, dobivenu voćku će biti potrebno nakalemiti na plodnu podlogu, jer u protivnom će voćka stvarati jak i dubok korijen, a rodnost će ostati nepoznanica.


USUDI SE

#posaditi

26


Izbor, sadnja i njega

voća u teglama 28


V

x

Vi

.com.hr


O

tome kako, gdje i kojim vrstama sočnih bobica voća želimo uljepšati svoj dom, najbolje je početi razmišljati već tijekom zime, prije početka sezone, kada za to imamo najviše vremena. Ponuda bobičastog voća i stupastih voćaka iz godine u godinu sve je veća, što nam uvelike otežava izbor. Pored toga, u voćarstvu su također prisutni i određeni trendovi, kojih se neki pridržavaju, a neki ne. Općenito, kod sadnje voća na balkonu možemo ići u dva osnovna smjera: možemo sadnji pristupiti na način da „sve mora biti na svojem mjestu“, odnosno da sve djeluje uravnoteženo i simetrično, a možemo i pristupiti opuštenijem i manje formalnom načinu sadnje. Najvažnije je voditi računa o tome kakve uvjete možemo pružiti biljkama, te kakve uvjete odabrane vrste biljaka zahtijevaju.

Z

bog svega toga, najlakše ćemo se snaći tako da napravimo skicu balkona, terase, vrta ili bilo kojeg drugog prostora gdje želimo posaditi voćke. Prvo treba provjeriti radi li se o sunčanom, sjenovitom, polusjenovitom ili vjetrovitom staništu, te kakva je situacija s vodom. Nakon toga odaberite voće koje vam sviđa, ali vodeći računa o tome da budu prikladne za odabrano mjesto sadnje s obzirom na uvjete za rast.

30


Prije kupnje teglica ili korita u koje ćemo saditi, treba izmjeriti dužinu balkona, odnosno veličinu prostora u koji ih planiramo smjestiti. Možemo si pomoći stručnom literaturom, knjigama, člancima, ali i obilaskom sve popularnijih i sve češćih sajmova, koji nam mogu uvelike pripomoći u rađanju novih ideja. Svaku novu ideju i zamisao zabilježite i ucrtajte u vašu skicu. Ukoliko se odlučite na kupnju nekih novih ili egzotičnih voćnih vrsta, svakako bi bilo preporučljivo savjetovati se sa nekom stručnom osobom.


Ne

smijete zaboraviti niti na potrebe za vodom, budući da je redovito zalijevanje u vrućim ljetnim mjesecima od presudnog značaja za uspješan uzgoj voća. Možete si pomoći i raznim dodacima za supstrat, koji mogu duže vremena zadržavati vodu (npr. Urbanscape zelenim kockama ili pahuljicama). Treba paziti i da ne pretjerate sa zalijevanjem, jer previše vode može biti jednako štetno kao i premalo.

Kod izbora teglica ili korita za sadnju, treba voditi računa o materijalim od kojih su načinjeni, veličini, boji, dizajnu i kvaliteti. U svakom slučaju, vodite se starom izrijekom „nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftino“. Imajte na umu da želite uljepšati i obogatiti vašu terasu, balkon ili okućnicu, te kod izbora teglica ili korita vodite računa o boji fasade, ograde, te svih ostalih elemenata u blizini i odaberite nešto što će se dobro uklopiti u vaš prostor. Zelene kocke prirodan su i jednostavan put do bujnih, rascvjetanih gredica te cvjetnih korita i posuda u vrtu, na balkonu ili prozorskim policama. Predstavljaju obavezan dodatak zemlji kod uzgoja. Uštedite vrijeme, potrošite manje vode i omogućite biljkama najbolje uvjete za rast.

Izbor voća najviše ovisi o osobnom ukusu – jesmo li ljubitelji klasike (maline, kupine, breskva, jabuka, trešnja ili ćemo u izboru biti nešto hrabriji i posaditi neke egzotične biljne vrste i kombinaciju više vrsta. Rezultati će najviše ovisiti o našoj njezi i brizi, te uvjetima koje ćemo im pružiti za rast. U svakom slučaju, ne uspijete li prve godine, iduće ćete sigurno.

32


Sadnja i gnojidba

N

akon izbora vrsta koje ćemo saditi i nabavke prikladnih teglica ili korita, izuzetno je važno odabrati i kvalitetnu vrstu sustrata (zemlje). Dobar supstrat za sadnju sadrži treset, drvna vlakna, kompostiranu koru, biljni kompost hranjivih tvari, te kameno brašno. Sve to nudi Substral univerzalna zemlja za vrt a u slučaju sadnje acidofilnih voćnih vrsta – npr. američke borovnice koristite Substral zemlja za rododendrone.

Substral zemlja za rododendrone

Substral univerzalna zemlja za vrt

Supstrat je najbolje staviti u dobro očišćenu ili, još bolje, dezinficiranu teglicu ili korito, pazeći pritom da ne začepimo rupice za otjecanje suvišne vode. U supstrat je dobro umiješati Substral Osmocote gnojivo za bobičasto voće sa dugotrajnim djelovanjem, koje biljkama pruža optimalnu opskrbu hranivim tvarima idućih 6 mjeseci (čitavu sezonu).

U teglicu ili korito uspemo supstrat, pazeći da ostavimo dovoljno mjesta za korijen (da ne „viri“ iznad ruba). Biljku zatim lagano utisnemo u podlogu i oko korijena dodamo ostatak supstrata, te lagano potisnemo i dobro zalijemo. Tijekom redovnog zalijevanja, možemo 1-2 puta tjedno vodi za zalijevanje dodavati Substral univerzalno tekuće gnojivo za vrt. Želimo vam puno uspjeha i zadovoljstva u uzgoju vašeg balkonskog voća.


Vrt na godiĹĄnjem odmoru 34


P

očelo je vrijeme godišnjih odmora, a s tim su počeli i problemi kako uskladiti kvalitetan rast biljaka i odlazak iz vrta na duže vrijeme. Sve se može kad se hoće, pa vam tako donosim nekoliko savjeta kojima možete vrtu osigurati sve potrebno za ove vruće ljetne dane. Visoke temperature prvi su znak sve veće potrebe za vodom. Opće poznato je da je voda osnovni, ujedno i glavni sastojak rasta svih biljaka. Isto tako svima nam je već dobro poznato da je za kvalitetan uzgoj voća i povrća potrebno pametno zalijevanje, odnosno redovito zalijevanje uz maksimalnu uštedu. Treba uzeti u obzir da previše vode može jednako naštetiti kao i premalo.

Pitate se koliko je onda vode uistinu potrebno?

36


Z

alijevate li vrt klasičnim načinom, odnosno kantom za zalijevanje, tada je najsigurnija metoda zalijevanja – rjeđe ali obilnije. Pravo vrijeme za zalijevanje jest kada se zemlja oko biljke osuši na dubini od 3 cm. Tada je potrebno obilno zaliti tlo. Na taj način razvija se dublji korijenski sustav čime se bolje crpe hranjive tvari iz tla. Međutim, zalijevate li vrt na malo moderniji način – sustavom „kap po kap“, uštedjet ćete vrijeme, a biljkama osigurati ravnomjeran dotok vode.

Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji labirinta kapaljke se same čiste i nije ih potrebno održavati.

Navodnjavanje s uštedom vode

Zahvaljujući sustavu mikronavodnjavanja Micro-Drip System moguće je precizno dozirati količinu vode i opskrbljivati biljke vodom bez nepotrebnog trošenja.


Sljedeću stavku koju valja navesti kao zaštitu biljaka od prevelikog sunca jest zasjenjivanje vrta. Naime, povrće treba biti zaštićeno od temperatura znatno većih od 35°C. Većina biljaka drastično vene pri temperaturama iznad 38°C, dok pri temperaturama od 40°C čak i trajno ugiba. Kod povrća znakovi toplinskog stresa odlikuju se opadanjem cvijeta i lista, opeklinama na listovima i plodovima u obliku žutih mrlja, a na kraju biljka postaje blijeda, tanka i odumire. Kada temperatura poraste iznad 35°C više dana za redom biljke prestaju s rastom i stvaranjem plodova. Ako visoke temperature potraju, povrće je potrebno zaštititi od sunca i topline. To se najbolje može učiniti zasjenjivanjem vrta, čime se automatski snižava temperatura biljaka i tla. Zasjenjivanjem se temperatura može sniziti i do 12°C.

38


Kod zasjenjivanja važno je koristiti primjerenu tkaninu. Najčešće se koristi mreža, koja se proizvodi u nekoliko gustoća. Za vrtove gdje se uzgaja voće i povrće koristi se mreža gustoće do 40%. Važno je napomenuti da se mrežom biljke ne smiju u potpunosti pokriti. Potrebno je ostaviti 1-1,5m pa čak i više, kako bi zrak mogao neometano cirkulirati. Kod postavljanja mreže potrebno je uzeti u obzir kretanje sunca tijekom dana, jer je biljkama na rubnim dijelovima vrta potrebno osigurati dodatnu zaštitu. Na tim dijelovima mrežu je potrebno postaviti ukoso i to na otprilike 45 stupnjeva. Boja mreže najčešće je zelena, iako je možete pronaći i u bijeloj, crvenoj, plavoj ili smeđoj boji. Osim mreže, kao sjenilo možete koristiti isprepletene grane koje se postavljaju kao krov vrta. I

U svrhu malčiranja možete koristiti pokošenu travu, već osušeno sijeno ili slamu, otpalo lišće, usitnjenu koru drveta ili pak iglice četinjača što ovisi o karakteristikama biljaka oko kojih stavljate tu vrstu malča. Malčiranjem se štiti zemlja od isušivanja i stvaranja tvrde kore, suzbija se rast korova, gnoji se zemlja te smanjuje potreba za štihanjem. I za kraj dobro je napomenuti da malčiranjem nećete izbjeći rast korova u vrtu, samo će njegova pojava biti puno slabija. Također za vrijeme velikih suša zalijevanje će biti potrebno bez obzira na pokrov oko biljaka. Zato, malčiranje je samo pripomoć u vrtu, ali ne i trajno rješenje oko nekih osnovnih radova

Imajte u vidu da zasjenjivanje vrta ne znači i prestanak brige o istom. I dalje je potrebno redovito zalijevanje, plijevljenje i okapanje. Spomenuto možete ublažiti malčiranjem

Eto, nadam se da će vam ovih nekoliko savjeta barem malo pomoći da bezbrižno otputujete u neke južnije krajeve, znajući da su biljke u vašem vrtu spremne za samostalnu borbu protiv sve jačeg sunca. A kada se vratite sa godišnjeg odmora, budite uvjereni da će svojim plodovima izmamiti osmjeh na vašim licima.


V

x

Vi

.com.hr

40


4 RJEŠENJA ZA NAJČEŠĆE PROBLEME U VRTU Identificirajte problem i izaberite najbolji prirodni proizvod za svoje povrće, voćke ili ukrasno bilje.

LISNE UŠI

TREŠNJINA I DRUGE MUHE

Deformirano lišće, male rupice zbog uboda, ljepljiva površina s mednom rosom, vidimo zelene, crne ili žute insekte.

Crvljivi plodovi trešnja, višanja, maraska, maslina …

ŠTO UČINITI?

Kod prvog pojavljivanja lisnih ušiju na povrću, voćkama i ukrasnom bilju poprskamo prirodnim pripravkom od timijana i kleka u spreju Bio Plantella Thymi.. Prskanje još 2 puta ponovimo u razmaku od tri dana.

Na grane voćaka objesimo Bio Plantella Žute ljepljive ploče koje privlače muhe, da se zalijepe za površinu. Na stablo stavimo 5-10 ploča (ovisno o veličini krošnje), koje zamjenimo, kad se napune. U vrijeme cvatnje ploče skinemo da se na njih ne uhvate pčele.

CRNA PJEGAVOST LISTA RUŽE

PLAMENJAČA RAJČICE

Tamnosmeđe do crne pjege s resastim rubom prvo na donjim, starijim listovima ruže. Napadnuti listovi požute i otpadnu.

Na starijim listovima rajčice su sivozelene mrlje, pjege na stabljici, plodovi potamne i raspuknu se.

ŠTO UČINITI?

ŠTO UČINITI?

ŠTO UČINITI?

Biljke prskamo ekološkim sredstvom Bio Plantella Natur na bazi poljske preslice tokom cijele vegetacije svakih 7 do 10 dana. Ovaj pripravak jača prirodnu otpornost biljaka protiv pjegavosti i drugih bolesti.

NISTE NAŠLI ODGOVOR NA SVOJ PROBLEM?

Kad se pojave prvi listovi rajčice prskamo prirodnim sprejem Bio Plantella Vital svakih 7 do 10 dana. Pripravak od poljske preslice jača stanične stijenke biljaka čime sprječava rizik od zaraze.

Sve odgovore potražite na basplatnoj aplikaciji SOS diagnostik na www.napravivrt.hr

Vrtlarite s nama. Stručni savjeti na 01 621 39 66 i 092 194 16 94 ili na aplikaciji NapraviVrt.hr | hr.UNICHEM.si


go

Let s

42


TO LJE 19 20

MAGAZIN za putovanje i odmor


ZANIMLJIVOSTI

44


Fotografija: lanternebo.wixsite.com


NA PUTOVANJU Putujete automobilom i ne žurite prema odredištu, već ćete razgledati okolinu i slikati se, zato nemojte zaboraviti punjač za mobitel i adapter ako nemate USB u automobilu. Punjač je sastavni dio opreme ako s vama idu i djeca, koja će se zabavljati uz gledanje filmova na mobitelima ili tablet uređajima. Ne gomilajte automobil s hranom, vodom i inim “neophodnim” stvarima. Trgovina na stajalištima ima pregrš putujete li autocestom ili alternativnim “starim” cestama.

PRTLJAGA

MORE na MORE Š

!

to je sve potrebno uzeti na putovanje? Koliko mjesta je potrebno za sve potrepštine bez kojih ne možemo zamisliti odlazak na more? Potrudili smo se napraviti manju listu potrebnih stvari bez kojih se ne može zamisliti putovanje i boravak na moru.

46

Koliko god se trudili uzeti minimalnu količinu stvari uvijek ćete uzeti pretjerano, ne obazirite se... Znate i sami da ćete to sve morati spakirati, raspakirati i nositi na putovanju i povratku ... Vi ste sebi najbolji pomoćnik...

DJECA Ako putujete s malom djecom ne zaboravite uzeti: • • • • • • • • •

kupaći kostim obruč ili leptiriće za plivanje ručnik za plažu i kupanje šeširić za zaštitu od sunca sunčane naočale sredstva za njegu kože sredstva za zaštitu od sunca dječja četkica za zube igračke


NESESER Ako vas uhvati “spavanac” na putu, udobno se smjestite i naslonite glavu na obaveznog suputnika.

PUNJAČ

JASTUK ZA PUTOVANJE

MJESTA

Sve što vam je potrebno za higijenu i prvu pomoć možete nositi u neseseru. Ne krećite bez njega na putovanja. MASKA ZA SPAVANJE

ZA STVARČICE

MOLIM

Sa solarnim punjačima za mobilne i tablet uređaje možete biti sigurni, baterija će biti...

K

Rekviziti za more su neizostavan dio putujuće prtljage. Ne p0mišljajte na more krenuti bez igračaka.

ada na putovanje idete s djecom, obavezno uzmite putnu ljekarnu, ubod komarca, prajako sunce ili povišenu temperaturu ne možete planirati ali sa ljekarnom biti ćete pripravni.

Fotografije: Floatie Kings, Dormeo, Bug

Beauty sleep i na putovanjima, Zaklopite oči i odmorite se.


ZANIMLJIVOSTI

48

SELFIE MANIA

S

elfie mania zahvatila je svijet poput oluje. Trend popularan među poznatima, mladima i onima koji se tako osjećaju. Preko milion selfia se dnevno napravi, njih 48% uploadaju se na Facebook, 14% šalju kroz poruke, preko 13% putem raznih aplikacija dok 9% dijeli se putem Twittera i Instagrama. Prije nego pustite svoji selfie na mrežu, obraćate pažnju na stil, izgled ili samo uživate u trenutku? Pazite li na loš selfie ? Podijeliti ćemo sa Vama nekoliko tajni dobrog selfia…


KORISTITE SVJETLOST

Tijekom dana koristite prirodnu svjetlost koja dolazi iza vas. Takva rasvjeta učiniti će tonove na slici mekšim i ljepšim. Noću ako ste u prilici koristite rasvjetu, izbjegavajte bljeskalicu ili stajanje izravno pod svjetlom. Igrajte se sjenama.

NISTE ZNALI? Izbjegavajte duck face ako to do sada niste znali ;) Istaknite najbolje na sebi, ne sramite se pokazati… Pokušajte dobiti u ekranu svoje lice bez viška ramena ili ruke koja uzima veliki dio kadra. Nasmiješite se, osmijeh traje vječno!

KORISTITE FILTRE Dobra osobina „pametnih“ telefona je što previše olakšavaju situacije. Ako i niste najbolji fotograf, igrajte se filtrima na „fotiću“ upotrijebite filtar na uređenju slike, pomoću njega bit ćete vrhunski fotograf.

Zlobnici tvrde da je selfie mania nepotrebna ?! Čin narcisoidnosti ? Izbjegavajte biti faca koja okida svakih nekoliko sekundi novi selfie. Ipak, ako je trenutak dobar, pozicija odlična a osjećate se fantastično, opalite, pa što vas briga! Zabavi se !


50


SEXY

LOOKING

V

rućine su došle! Ljeto je u punom jeku! Dobro se provodite! Odlazite na plažu, kupate se, sunčate, dobro izgledate? Zavodite? Biti na plaži cijeli dan znači pripaziti na kožu, a uz to dobro izgledati. Ogrnuti se na zabavan i funkcionalan način a opet izgledati sexy? Moguće! Eve naših prijedloga.

ZABAVNO

K

aže se da nema ničeg senzualnijeg od žene u muškoj košulji. U nekim slučajevima to može biti točno. Ogrnite se „dečkovom (muškom) košuljom“, prilagodite ju silueti, ne budite stidljivi otkopčati koji gumb previše i muška košulja od lana ili pamuka postaje potpuno osvježenje na suncu.

MAXI je IN

V

eć godinama su maxi haljive IN. Što duža to bolje, totalno odišu elegancijom istančanim ukusom, transformirajte se s plaže u restoran, zabavu na otvorenom. Promijenite samo cipele! Izgledate fantastično!

UMOTAJ SE NOSITE HOODIEcu

H

oodica ,ali ne zimska! Slatka mala, sexy haljina sa kapuljačom, opcija za krstarenje ili šetnje u suton…

MREŽASTO ZA VRUĆE OTOČNE DANE

Z

a one koje žele „malo“ više pokazati. Mrežaste haljine su totalno sexy, pokrivaju ili ne, totalno cool opcija za vruće otočne dane.

P

areo za plažu se najviše koristi i svestrani je dio odjeće. Nekoliko različitih načina na koje ga možete nositi, odgovora svakom tipu građe. Umotajte se i pokažite svoju osobnost!

TUNIKA ?

A

ko postoje samo jedan komad odjeće koji morate imati u ljetnom ormaru to je tunika. Dostupne su u raznim bojama i duljinama. Za savršen izgled, obucite klasičnu boemsku tuniku, dekoltiranu! Vi ste kraljica plaže, svake ljetne zabave!


SUNCE MORE DOBAR PROVOD Kad nas uhvati grč? Ispitivanje tjelesnih granica i umor može uzrokovati grč. Ne paničarite! Pokušajte se opustiti, plutajte i okrenite se na leđa, ako je frka zovite pomoć te polako plivajte prema obali.

Ne paničarite, dok ste na površini ništa vam se neće dogoditi. Plutajte. Ako se ne snalazite najbolje uvijek preostaje vikanje upomoć.

Ne podcjenjujte dubine!

Ljeto je stvoreno za dobru zabavu i provod. Uživajte u svojim mogućnostima. Prije nego se uputite na plaže provjerite kako su opremljene. Za lošije plivaće plaže s profesionalnim spasiocima su olakšanje. Lakše ćete se upustiti u plivanje kada znate da vas netko čuva.

Ako ronite, prvi put na nekim lokacijama ne naglite. Dubine mogu biti varljive. Čini se da je plitko no pazite se nije problem zarona veće povratak na površinu. Ozljede su moguće, pazite na svoje zdravlje.

Nije sramota biti loš plivač!

OPREZ ! Odlazak na plažu može biti zabava i uživanje. Potrebno je biti na oprezu i svjestan situacije u kojoj se nalazite!

Ne dajte se iznenaditi! S morskim strujama budite na oprezu, osvrnite se oko sebe i budite svjesni koliko ste se udaljili od obale.

52

Opusti se i uzivaj ! v


TOP 10 VODENIH SPORTOVA 54


4 1 JETSKI Sve u maksimumu! Velika brzina, ogromna energija, još veće uzbuđenje. Idealan za sve adrenalin junkies i poklonike dobre zabave. Ako ste poklonik svega gore navedenog, JETSKI je idealan vodeni sport za vas.

2 BANANA BOAT Tko bi rekao da je vožnja na cijevi u obliku banane na napuhavanje tako dobra i zabavna stvar. Dok jurite i pokušavate ostati u sedlu banane, „puca“ vas adrenalin, možda vam se i vrti, ali taj osjećaj je tako dobar, jer i kada padnete želite, još i još… Uzbudljiva vožnja ne prestaje!

3 PADOBRAN Padobransko krstarenje je adrenalinska bomba koju morate isprobati. Sila potiska kada vas brzi čamac povuče, a padobran digne u nebo je šok i nemjerljivo uzbuđenje. U tren se nađete na visini sa koje seže predivan pogled… Osjećate se kao ptica, na špagi ;) LETITE !

JEDRENJE

Jedrenje, najpoznatiji i najdugovječniji sport na vodi. Sam ili s prijateljima, pruža opuštanje i borbu, stalnu igru vjetra. Možete putovati na vjetru, dobro se provesti, otisnuti se na daleka putovanja. Mogućnosti su beskrajne.

5

UDIČARENJE

Sport ili hobi ili možda oboje. Potrebni su vam udica, mamac i potraga za ulovom. Opušta i otvara neka druga čula, u društvu ili sam udičarenje je ljubav.

7

RONJENJE

Ronjenje sa bocama omogućuje da se sjedinite s morskim životom. Nesmetano istražujete podmorje, zavirujete u svaki usjek, divite se podmorju iz blizine… Osjećaj je ne opisiv… Pokušajte!

KITE

Niste još isprobali kombinaciju surfanja i jedrenja na dasci, paragliding. Ovo je strašno iskustvo, utrkujete se na vodi, nosi vas vjetar, pilot i zmaj u isto vrijeme. Nekoliko je odličnih lokacija u Hrvatskoj za kajtanje. Raspitajte se, vrijedi pokušati ako do sada niste!

6

8

BIG GAME

U lovu na tune odnedavno se i u Hrvatskoj možete okušati. Postoji nekoliko klubova, održavaju se prvenstva ali i svako primorsko mjesto ima posadu za big game. Nakon ulova i provedenih dana na moru, zabave su još bolje…. Big game! Oh yeah!

9

PLIVANJE

Istražite veličanstveno podmorje bez teške opreme i dobro se zabavite. Ronjenje s dihalicom i maskom možda će nas vratiti u djetinjstvo no ako niste ljubitelj ronjenja sa bocama, a volite podmorje, ovo je idealno. Nakon zarona, otpuhujete tekućinu iz svoje dihalice i nastavljate promatrati podmorje do neke nove atrakcije.

10 WIND SURFING Popularan je među entuzijastima diljem svijeta. Snažna borba s vjetrom i jedrom stvara ogromni adrenalin. Kada uhvatite vjetar vožnja opušta ali i tjera vas na brže, više i jače!


ZAŠTITIMO

KOŽU NA

SUNCU Hidratizacija kože je važna, vodite brigu da Vaša koža bude njegovana u ljetnim mjesecima. Organizmu je potrebna voda kako bi normalno funkcionirao, a tako je i koži potrebna vlaga. Hidratantna krema i boca vode neka budu sastavni dio prtljage za plažu.

56

Predviđanja nekih znanstvenika idu u smjeru da ćemo u budućnosti nositi odijela kako bi se zaštitili od sunčevih zraka. Sve nam to ukazuje da nije bez razloga povećani oprez iz godine u godinu o jakosti sunca i njegov utjecaj na našu kožu i zdravlje. Prakticirajmo nositi malo odjeće po ljeti, zaštitimo se sunčanim naočalama, širokim šeširom, budimo malo više zaštićeni. Protivnici odjeće ljeti reći će da je vruće, nesnosna vrućina no malo pretrpite za svoje zdravlje, tijelo će nas nagraditi. Savjet je ovog ljeta izgledajte sexy i s nešto odjeće!

Preko ljeta vodimo brigu o zaštiti kože no nemojte zaboraviti usne. UV-a i UV-b zrake loše su za usne. Uzrokuju suhoću i pucanje, ali i veće neugodnosti. Zaštitite usne, ljubazno će Vam uzvratiti nježnošću. Neka vam je balzam za usne u blizini, džepu…


Dok ste na suncu, potrebno je zaštititi kožu od neželjenih posljedica. Dugotrajno izlaganje kože suncu iziskuje potrebnu zaštitu i nakon sunčanja. Nadoknadite izgubljenu vlagu kože nanošenjem kreme nakon sunčanja. I boja koju ste dobiti duže će ostati.

Zaštita od sunca vrlo je važna za zdravlje vaše kože. Svaka koža ima različite potrebe kada je riječ o njezi i zaštiti. Sunce potpuno izbjegavajte između 11 i 16 sati, a to naročito vrijedi za djecu i starije. U vrijeme kada ste izloženi suncu učestalo nanosite kremu koja pruža zaštitu od UV-A i UV-B zraka, mora biti otporna i ne bi trebala sadržavati parfeme niti konzervanse.


58


V

x

Vi

.com.hr


Evolucija rezanja – made by Bosch Novi UniversalGrassCut 18: ergonomski dizajniran. Predstavljamo vrhunske performanse i udobnost. UniversalGrassCut 18 je dizajniran za kretanje s vama. Uz izvanredne performanse rezanja, ručke prilagodljive visine i ergonomski dizajniran rukohvat, uređivanje travnjaka postaje samo šetnja parkom. Home made by you.

60

bosch-garden.com

Profile for BIOMEDIA

VIXA ljetni SPECIJAL 2019  

U prijašnjim brojevima pisali smo o stvaranju svoje oaze za opuštanje. Suncobrani, ležaljke, roštilji… Sve to treba uklopiti u prirodu. Hlad...

VIXA ljetni SPECIJAL 2019  

U prijašnjim brojevima pisali smo o stvaranju svoje oaze za opuštanje. Suncobrani, ležaljke, roštilji… Sve to treba uklopiti u prirodu. Hlad...

Profile for biomedia1
Advertisement