Page 1

1


Magazin je nastao kao vodič ljudima koji vole odmor, bijeg iz gradske svakodnevice, boravak u prirodi, te domaći uzgoj hrane.

IZDAVAČ BIOMEDIA usluge j.d.o.o. www.biomedia.hr

SAD R ŽA J:

PORTAL www.vixamagazin.com SURADNICI Larisa Čižmešija, Marica vrtlarica,

vixamagazin.com

PRODAJA OGLASNOG PROSTORA info@biomedia.hr NASLOVNICA Fotografija Jesenska boja

Sadržaj ovog časopisa ne smije se u cijelosti niti djelomično reproducirati bez dopuštenja izdavača. Uredništvo ne odgovara za nenamjerne i tiskarske pogreške te zadržava pravo uređivanja sadržaja zaprimljenih od čitatelja.

Zahvaljujemo svima koji su potpomogli izlazak broja! 2

Događanja u Zagrebačkoj županiji Uređenje prostora Kamin, mjesto okupljanja Najprije uređujemo krovište Pripremite se, dolazi Noć vještica Vrijeme je za kuhanje zimnice Jabuka, omiljena jesenska poslastica Izrada jabučnog octa Na okućnici stolno grožđe Sadnja češnjaka Sadnja lukovica i gomolja Varaždinsko zelje Mjesečev kalendar Put magične Indije Veterinarska stanica

06 10 16 22 24 32 38 42 48 54 66 72 74 82 92

Hvala Vam što nas pratite i dajete vjetar u leđa da svakim brojem budemo sve bolji!


16 30

42

10 24 22 82 Jesen 2016. ; broj 3 8.


TEMA BROJA:

Pripreme za zimu Dragi čitatelji, s ovim brojem ponosno smo iza sebe ostavili prvu godinu postojanja VIXA magazina. Jako mi je drago da to mogu podijeliti s vama i nadam se da ćemo još mnogo godina provesti zajedno. Ovaj broj donosi podosta savjeta i zanimljivosti, jer smo ovom temom broja željeli obuhvatiti sve što nas u jeseni očekuje. Poslovni oko zimnice, uhvatili smo se u koštac s uređenjem kuće, pokazali neka razmišljanja o uređenju prostora... Okućnicu namjerno nismo ukrašavali čempresima i ostalim ukrasnim grmovima, već smo Vam ponudili, po nama, nešto korisniji prijedlog. Nezaobilazni dio nam je vrtlarenje koje zbog dijela godine polako, ali sigurno odlazi na zimski san. Marica vrtlarica podijelila je s nama savjete o sadnji lukovica, ali i zanimljivu priču o Varaždinskom zelju. Larisa se vratila iz Indije, ispričat će vam priču što, gdje i kako do Indije i natrag. Sve u svemu dragi čitatelji predstavljam vam novi, jesenski broj magazina VIXA. Pozdravljam Vas do novog broja u prosincu! S poštovanjem Denis Martinović Glavni urednik 4


Grafika Pin d.o.o. Željeznička 70; 10361 Sesv. Kraljevec www.grafikapin.hr 5


Turistička zajednica Zagrebačke županije u suradnji sa Zagrebačkom županijom nastupit će od 14. do 16. listopada na sajmu World travel show Mazovia Poland u Varšavi. Povod nastupu potpisivanje je sporazuma o suradnji Zagrebačke županije i Mazowietskog vojvodstva, koje će se upriličiti prilikom ceremonije otvaranja sajma. U tri dana trajanja sajma prezentirat će se bogatstvo i raznolikost turističke ponude Zagrebačke županije (eno-gastro, kulturna, manifestacije, zdravstveni turizam…), a u sklopu programa nastupit će i udruga Vitezovi Zelingradski iz Svetog Ivana Zeline.

ŠTO RADE, GDJE OTIĆI? DOGAĐANJA ...

PROMOCIJE...

...prenosimo Vam što se još stigne pogledati.. Buča je tijekom tri dana istinski kraljevala u Ivanić-Gradu na 12. Bučijadi koja je usprkos vremenskim prilikama okupila preko 20.000 posjetitelja. Bogatim programom ovogodišnjeg bučko spektakla suvereno je upravljao razigrani voditelj Frano Ridjan, dok su poznati chefovi Mate Janković, Nastasja Chiara Petrić, Branko Ognjenović i Dino Pavanić dražili nepca posjetitelja s gastro delicijama.

Zagrebačka županija predstavila je svoju turističku i gastro-enološku ponudu na Sajmu županija, izvornih proizvoda, običaja i manifestacija IZVOR, na Zagrebačkom velesajmu.

41. Samoborska glazbena jesen

Od 18. rujna do 2. listopada u Samoboru je održana 41. Samoborska glazbena jesen. Počela je 1976. kao niz koncerata klasične glazbe zahvaljujući grupi samoborskih entuzijasta. Tijekom godina koncepcija se mijenjala, ali cijelo je vrijeme naglasak bio na promociji hrvatske glazbe, što se nastavilo i u novije vrijeme i to naručivanjem djela mladih hrvatskih skladatelja.

Turistička zajednica grada Zaprešića u suradnji sa četiri zaprešićka dječja vrtića i ove je godine organizirala izložbu „Kaži to cvijećem“.

6

Djeca su gradu za 20. rođendan, u nekoliko slikarskih tehnika, predstavila Zaprešić kakav oni vide svojim očima.


14. ZFF - Zagreb Film Festival Ostale lokacije: Kino Tuškanac, Tuškanac 1; Zagrebački plesni centar, Ilica 10, Zagreb; Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17; Dokukino KIC, Preradovićeva 5; ADU - Akademija dramske umjetnosti, Trg maršala Tita 5 12.11.2016. - 20.11.2016.

INTERLIBER - 39. međunarodni sajam knjiga i učila 08.11.2016. - 13.11.2016.

Promocija filma „Od lana haljina tkana“ Promocija dokumentarnog filma KUD-a „Čiče“ „Od lana haljina tkana“ održat će se u subotu, 22. listopada 2016. godine u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica (Zagrebačka 37, Velika Gorica) s početkom u 18:00 sati.

Štruklijada, štrudlijada i kestenijada u Marija Gorici Tradicionalna „Štruklijada, štrudlijada i kestenijada“ u Marija Gorici održat će se u subotu,a 22. listopada 2016. godine ispred crkve Pohoda Blažene Djevice Marije (Gorički trg 1, Općina Marija Gorica) s početkom u 11:00 sati.

9. listopada na jaskanskom Sajmištu, u organizaciji TZG Jastrebarskog održano je osmo po redu natjecanje u pripremanju kotlovine, pod nazivom ’’KotloVINA Show’’. Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovalo je više od 20 ekipa u slobodnoj i u vatrogasnoj konkurenciji. Natjecatelji su pokazali vrhunsko znanje pripremanja kotlovine, a na brojnim kotlovima bilo je i inovativnih gastronomskih rješenja.

7


e s e z a l a n vodi z i o r p i v S ovini g r t B E uW

Rucni alati za orezivanje ŠKARE, PILE

ella OSAN t n a Pl i ABR ćaka vo T h K š E a T V PRO aštitu z za

OKUCNICA DA ZABLISTA starinske rucne pumpe za vodu

8

ORGANSKA GNOJIVA od 1kg do 25 kg


TEFAL mali kuhinjski aparati ŠTAPNI MIKSERI, BLENDERI, TOSTERI,

Izdvojili smo nekoliko proizvoda koji će Vam biti potrebni za ovu sezonu. Kako smo u jesenskoj pripremi izdvajamo gnojiva, te kvalitetne ručne i leđne prskalice za voćke. Uskoro ulazimo u zimu stoga vam na vrijeme ukazujemo na potrebu alata za orezivanje, kao i na pribor za zaštitu voćaka. Kućni majstori neće biti zakinuti, jer smo izdvojili setove ručnog alata, ali i nekoliko alata na akciji. Za sve one vjerne gastronomiji izdvajamo nekoliko malih kućanskih aparata.

9


10


UNUTARNJE

UREĐENJE

11


U

posljednjih nekoliko godina, dizajn unutarnjeg uređenja krenuo je više prema „udobnom“ stilu, zaboravljajući zagušljivi, pretrpani dizajna iz prošlih stoljeća. Uređenje unutrašnjih prostora, misleći prvenstveno na dnevne boravke, u službi je funkcionalnosti prostora za zabavu, druženje i obiteljska okupljanja.

12


Ideje,detalji, inspiracija

13


KoĹžna fotelja nezaobilazan je detalj dnevnog boravka Dvosjed, trosjed samo da je udoban

14


Stolac koji će se uklopiti u svaki prostor Barski stolac kao bicikl

Moderan stolić, stalni pratitelj svakog dnevnog boravka

-

15


Kamin, mjesto okupljanja www.vixamagazin.com

Pucketanje drva, ples plamena u zimskim noćima predstavlja očaravajući ugođaj, otvara nam neka druga osjetila, osmijeh na licu poprima drugačije značenje… toplinu.

Kamin će biti savršen dodatak Vašeg dnevnog boravka, mjesto druženja, te će dobro zagrijati prostor. Kod odabira kamina potrebno je obratiti pažnju na nekoliko

čimbenika: koliki prostor je potrebno ugrijati, odabrati zatvoreno ili otvoreno ložište i da li ćemo u budućnosti kamin spojiti u sustav centralnog grijanja.

Kamin obično povezujemo s drvom, no postoje i strujni, plinski ili pak kamini koji koriste pelete kao gorivo za zagrijavanje.

Kod kamina se obično sa strane ili ispod napravi mjesto za smještaj manje količine drva.

16

ribor za kamin sastoji se od nosača, lopatice, metlice, žarača i hvataljke za drvo. Izrađen od kovanog željeza, imitacije, sa rukohvatima najrazličitijih oblika. Bitno je da uz kamin čini lijepu cjelinu. Najbolja drva za loženje kamina su tzv. "tvrda drva" kao što su bukva, hrast, bagrem i grab. Ova drva gore sporije, daju lijep oblik vatre i imaju veću kalorijsku vrijednost.


Vatra ta pr , irodn og d pucke rva, tanje in miris jegov . ljepo

17


nje a j l t av a Pos mnjak d i k ro v u na

Kvadratura prostora koji ćete grijati uvijek diktira veličinu kamina. Za prostore manje od 15m2 nema potrebe za postavljanjem kamina. Kod kamina je najvažniji dotok zraka i dimnjak. Priključak za dimnjak dobro je postaviit pod kutem od 45 stupnjeva.

18


Štednjaci na čvrsta goriva koriste se za zagrijavanje prostora, kuhanje i pečenje. U pravilu imaju pećnicu s duplim staklom što pospješuje kvalitetu pečenja.

e

e nj

n ra

h

a

a

j

g ko

to os

a,

j an

z ii

m re

ip

pr

al

p

s

ka

t ce

jev

i

D

o rv

se

ko

st ri

za

i gr

od

po

d lju

o

Najbolja drva za grijanje su bukva, hrast, bagrem i grab 19


UREĐENJE POTKROVLJA

ŠTO JE SVE POTREBNO NAPRAVITI

20


...letva, greda, Ä?avli, crijep, oluk... 21


Najprije uređujemo krovište www.vixamagazin.com

Uređenje potkrovlja uvijek kreće od stanja krovišta. Suho vrijeme bez padalina i slabije jakosti sunčevih zraka idealno je za radove na krovištu. Drvena građa, koja je konstrukcijski materijal kod izvođenja krovišta, treba biti suha, na vrijeme kupljena. Kod izvođenja

radova, poput rekonstrukcije/obnove krovišta, potrebno je planiranje i nabavke na vrijeme materijala za izvođenje radova u svom dvorištu. Pod materijalom se podrazumijeva: drvena građa, izolacija, cijep, čavli, oluk i potreban alat.

Kod krovišta najprije se postavljaju grede i rogovi. Kosinu krovišta u većini slučajeva prilagođavamo klimatskim prilikama koje su prisutne na području naše gradnje. Gruba podjela je da se iznimno kosa krovišta postavljaju u područjima gdje prevladavaju duža snježna razdoblja dok se na priobalju zbog vjetra više postavljaju ravnija.

Gradnja/rekonstrukcija krova može se podijeliti nekoliko faza. 22


Površinu krovišta dobro je pokriti daskama, brodskim podom, OSB pločama, materijalom koji će dati krovištu čvrstoću, stabilnost. Na krovištu je potrebno postaviti izolaciju, hidroizolaciju postavljanjem paropropusne folije. Izolacija krovišta je jako bitna jer se preko krovišta u zimskim mjesecima može gubiti i preko 25% topline. Kod postavljanja izolacije potrebno je ostaviti prazan prostor zbog cirkulacije zraka, koji se na ulazima zaštiti zbog ulaska štetočina. Na vrhu krova potrebno je ostaviti tvz. ozračnike kako bi zrak mogao nesmetano cirkulirati. Postavljanjem crijepa i oluka dolazimo do završnih radova na krovu. Korištenjem crijepa, šindre ili limenih obloga ovisi o planiranoj izvedbi, no bez obzira na koju izvedbu se odlučimo potrebno je postaviti snjegobrane koji će snježne nanose zaustaviti od klizanja.

Za pozicioniranje i postavljanje krovnih prozora potrebno je planiranje u samom startu. Visina donjih rubova prozora ne bi trebala biti ispod 90 cm, a potvrda da li smo krovni prozor dobro smjestili, dobar je pogled i dok sjedimo. Zbog kvalitetnijeg životnog prostora potkrovlje je potrebno i dodatno izolirati kako bi se što bolje osjećali pod niskim ili visokim tempera-

turama koje nas očekuju vani. Sve ostalo, instalacija struje, vode ili kanalizacije potrebno je izvesti prema planu uređenja. Dizajniranje i uređenje interijera ostaviti ćemo Vašim ukusima i afinitetima, krov smo postavili, a za sve ostalo imate vremena. Ako do sada niste isplanirali, ostaju Vam duge zimske noći… 23


, e s e t i m e r Prip a c i t š e j v ć o N i z a dol

24


25


URADI SAM KAO MAJSTOR (bosch-do-it.com)

Posuda za hlađenje boca strave i užasa S posudom za hlađenje boca izrađenom od bundeve nastupa prava strašna atmosfera u vašem prostoru za prijem gostiju. Frankenstein, Dracula i Darth Vader svi se raduju strašljivoj noći vještica! S posudom za hlađenje boca izrađenom od bundeve stvarate pravu atmosfera strave u vašoj sobi za prijem gostiju. Umjes-

(bosch-do-it.com)

26

to svjetlosti svijeće ova bundeva nudi rashlađena pića i osvježava vaše duhovite goste na praktičan i zabavan način. Privlačan komad, spreman za hlađenje za samo sat vremena.


URADI SAM KAO MAJSTOR Pomagala: Sabljasta pila PSA 700 E Akumulatorska bušilica-izvijač PSR 10,8 LI-2 s nastavkom pile za provrte (promjer prilagodite veličini boce; ovdje 6 cm) 27


(bosch-do-it.com)

Prepilite bundevu Za prvi korak prepilite bundevu po sredini. To ćete jednostavno napraviti s Bosch sabljastom pilom PSA 700 E. Zatim izdubite bundevu. Pažnja: Iz higijenskih razloga nemojte koristiti ostatke bundeve za pripremanje hrane!

Bušenje provrta

28

Zastrašujućih lica ima mnogo na svakom slavlju noći vještica, zbog toga će bundeva danas dobiti drugi izgled: U gornju polovinu bundeve izbušite odgovarajuće otvore za boce – na primjer s akumulatorskom bušilicom-izvijačem PSR 10,8 LI-2 i odgovarajućim nastavkom pile za provrte.


Punjenje bundeve

Savjet Želite li posebno ukrasiti boce za slavlje noći vještica? Jednostavno preuzmite namjenske etikete s Bosch internetske stranice, ispišite ih na samoljepljivom papiru za etikete i izrežite ih. Namočite stare etikete vodom i odvojite ih od boca, te zalijepite nove etikete. Ovakva pića će odgovarati i zombijima i vampirima!

URADI SAM KAO MAJSTOR

U donju polovinu bundeve stavite zdjelu s kockama leda. Zatim vratite poklopac bundeve, stavite boce u otvore i uživajte u pićima za slavlje strašne noći vještica.

29


30


Svi proiz vodi nalaz e se u WEB t rgovini

Univerzalno dezinfekcijsko i sterilizacijsko sredstvo, koje se koristi u svim ljudskim djelatnostima gdje je potrebno čisto i sigurno okruženje. Genox je dezificijens za opću uporabu na svim područjima. 31


32


33


Kiseli krastavci

PRIPREMA: Tvrde, oprane krastavce poslažite u sterilizirane staklenke. Stavite češnjak, zrna papra, grančice kopra, estragona i lovora. Otopinu octa, vode (1:3), soli i šećera nije potrebno zakuhavati, ulite u staklene. Zatvorite staklenke poklopcima, te ih sve zajedno uronite u vodu (do 2/3 staklenke). Zagrijte do vrenja, sve dok se u staklenkama ne počnu stvarati mjehurići. Ostavite staklenke da se ohlade pri sobnoj temparaturi.

Za 6 staklenki od 750 ml PAPRIKE: Operi i speci Ocisti od sjemenk i Skini kožu

34

,

Domaci ajvar PRIPREMA: Paprike i patlidžane operite i osušene stavite na lim za pečenje, te ih pecite na 200 C oko 25 minuta. Nakon pečenja paprike ostavite u zatvorenoj posudi da se ohlade. Kada se ohlade uklonite sjemenke, kožu i peteljke. Paprike i patlidžane grubo sameljite dodajte ostale sastojke, te stavite na laganu vatru da se kuhaju uz neprestano mješanje oko 2,5 sata. Kada dobijete jednoličnu smjesu uspite je u staklenke koje ste “sterilizirali” u pećnici. U pećnici na 100C držite staklenke 10tak minuta. Ajvar u staklenkama zatvorite i držite na sobnoj temparaturi dok se ne ohladi. SASTOJCI: 5 kg paprike ROG;2 kg patlidžana; 1-2 feferona; 600 ml ulja; 30ml octa;sol/papar


PRIPREMA : Oprane šlj ive očistite od koštica rezane po i nasložite na lim za peč Pospite ih enje. šećerom, c imetom, te prskajte s pomalo ruma . Peciti ih grijanoj pe u zaćnici oko 3 sata na 18 Neka vrat 0C. a pećnice budu malo vorena za otvrijeme p ečenja. K dobijete ž a da elje orašaste p nu gustoću umješa jte lodove (b adem, ora Vruću smje h .. su ulite od .) mah u zagr stakleneke ijane , te ih zatv orite. SASTOJCI: 5 kg očišće nih šljiva, 5 00 cimet, rum , 200g oraš g šećera, astih plodo va

DŽEM OD ŠLJIVA nešto drugo

35


PRIPREMA: Nedozrele dunje, operite i narežite na kriške. Kuhajte ih, u omjeru 1 kg dunja na 0,5L vode, prekrivene s vodom. Omekšane dunje ocjedite kroz gazu, ali ih nemojte gnječiti. Ocjeđeni sok ukuhajte s dodavanjem šećera. Drhtalica je gotova kada se kap stvrde na tanjuru. Vruću drhtalicu staviti u staklenku i zatvorite. SASTOJCI: 1L soka od dunje 800g šećera

36

Drhtalica od dunja


Drhtalice

se pripremaju samo od voća bogatog pektinom. Najviše pektina sadrže kora i tvrda sredina uz sjemenke. Tvrdo voće kao što su dunje, jabuke i kruške samo operite, narežite na komade i kuhajte u vodi. Šećer se dodaje postupno tijekom kuhanja, a zbog sposobnosti želiranja ne kuhajte dulje od 15 minuta. Nezrelo voće ima najviše pektina u sebi, zato ga je najbolje koristiti za drhtalice. Voće koje se slabo želira dodajte sok od limuna ili ribizla. VOĆE BOGATO PEKTINOM: dunje, ribizli, brusnica, limun, naranča, jabuka VOĆE SIROMAŠNO PEKTINOM: breskva, jagoda, višnja, šljiva, marelica, malina 37


JABUKA omiljena jesenska poslastica

38


Poznato je viťe od nekoliko tisuća sorti koje se medusobno razlikuju prema okusu, boji i obliku. 39


P

rema okusu jabuke dijelimo na slatke, kisele, a prema obliku na okrugle, plosnate, šiljaste. Jabuke mogu biti žute, zelene, crvene. Uspijevaju na područjima velike vlažnosti zraka. Prema klimatskim uvjetima odgovaraju im mjesta s toplom klimom, ne previsokim ljetnim vrućinama, ali i ne preniskim zimskim temperaturama. Važna im je sunčana jesen kako bi poboljšale izgled, ali i okus ploda. Sade se na južnim položajima do 600m nadmorske visine i zahtjevne su prema vodi.

Kaša

od ja

buka

PRIPREMA: Jabuke ogulimo, očistimo od sjemenki i narežemo na kockice. Pirjamo dok ne omekšaju a zatim ih vruće izgnječimo. Promješamo sa šećerom, dodamo limunovu koricu i stavimo u staklenke. Zatvorene staklenke pasteriziramo 25 minuta na 80C SASTOJCI: 1kg jabuka, 150g sećera, korica od limuna

40

VRLO ČE STO NAM SE PREZ EN PROIZVO TIRAJU DOMAĆ I DI KOJI S I EKOPR U U JEDNO OIZVOD I, ŠTO U SLUČAJE VE VA PROIZVO NIJE TOČNO. E ĆINI KOLOŠK D A KONTRO NJA ODVIJA SE U STROG LIRANIM O UV DU IZDA JE MINIS JETIMA. POTVR TARSTVO DZOR EK U Z OLOŠKE STANICE NASTATUS . EKO OBNAVL JA SE SV AKE GODINE .


e t r o s e k r a a j St Vaš voćn za

Prema svom sazrijevanju jabuke možemo podijeliti na: ljetne sorte (od lipnja do kraja kolovoza), jesenske (od kraja kolovoza do polovine rujna) te zimske (od rujna do listopada)

BJELIČNIK Dozrijeva početkom srpnja, stablo je srednje bujno i prilično guste, dobro obrasle krošnje. Plod je srednje krupan, asimetričnog okruglastog oblika, meso zelenkaste bijele boje, sočnog osvježavajućeg kiselog okusa. GRAVENSTEIN Dozrijeva sredinom kolovoza, stablo je vrlo bujno, razvija pravilnu, visoko široku razgranatu krošnju. Plod je srednje velik, okruglasto oblika, dok je osnovan boja kožice slamnato žuta, na sunčanoj strani prekrivena je žarko crvenim prugama. Meso je žućkasto bijele boje, sočno, aromatično i slatko kiselog okusa. ROTER BOSKOOP Dozrijeva krajem rujna, stablo je vrlo bujno, široke, dobro razgranate i obrasle krošnje. Plod je vrlo veliki, osnovna boja kožice je svijetlozelena, prekrivena tamnijim crvenilom. Meso je žućkaste boje, sočno, osvježavajućeg kiselog okusa. ZLATNA ZIMSKA PARMENKA Dozrijeva početkom listopada, stablo je srednje bujno. Plod je srednje krupan, blago izdužen, osnovna boja kožice je zlatno žuta s crvenim prugama. Meso je žuto bijele boje, aromatično, čvrsto, slatko kiselog okusa. BOŽIČNICA Dozrijeva početkom listopada, stablo je bujno, okruglastog oblika. Plod je srednje krupan, izrazito plosnat. Osnovna boja kožice je žuto zelena, prekrivena sa 50% crvenom bojom. Meso je bijele boje, lagano aromatično kiselog okusa. BOBOVEC Dozrijeva početkom listopada, stablo je srednje bujno, piramidalnog rasta. Plod je srednje krupan, izduženog oblika, osnovan boja kožice je zeleno žuta a na sunčanoj strani prekrivena je crvenim pramenovima. Meso je zelenkaste boje, čvrsto, kiselkastog okusa. ŠAMPANJKA Dozrijeva početkom listopada, stablo je srednje bujno, okruglaste krošnje. Plod je srednje krupan, plosnat, osnovna boja kožice je svjetlo žuta s blijedim crvenilom na sunčanoj strani. Meso je bijelo, sočno, kiselkastog okusa. MAŠANKA Dozrijeva u drugoj polovici listopada, stablo je srednje bujno. Plod je osrednje krupnoće ili sitan, okruglast. Kožica je glatka i sjajna, zeleno žućkaste boje a na sunčanoj 41 strani fino rumena. Meso je bijelo žute boje, čvrsto, sočno slatko kiselo.


Izrada jabučnog octa www.maricavrtlarica.com

Rana jesen je vrijeme obilja voća, pa se često događa da ima i podosta viška. Najčešće su upravo jabuke te koje rode toliko da ih je previše čak i za pohranu za zimske mjesece. Osim u škrinju ili ukuhavanje, jabuke možete iskoristiti i za pripremu octa.

Priprema je vrlo jednostavna, a potrebne su svježe jabuke, velika staklenka (2l ili više), voda, gaza i šećer.

Jabuke očistimo od koštica i gnjilih dijelova, pa ih narežemo na manje komade. Čistu i steriliziranu staklenku punimo do 2/3 komadima jabuka. Jabuke prelijemo prokuhanom i ohlađenom vodom, u koju smo umiješali šećer, toliko da se staklenka napuni dva prsta od vrha. Količina šećera u pravilu iznosi 1dcl/1l vode. Staklenke se ne zatvaraju poklopcem, zbog plinova koji se stvaraju tijekom fermentacije jabuka, nego ih pokrivamo gazom i učvršćujemo gumicom. Tako

42

spremljene staklenke čuvamo na toplom i tamnom mjestu. Ne zaboravite s vremena na vrijeme promiješati jabuke. Nakon mjesec dana, tekućinu procijedimo i vratimo je u staklenke, a jabuke bacimo. Teglice opet pokrivamo gazom i ostavljamo na istom mjestu narednih mjesec dana. Ocat je u tom vremenu potrebno nekoliko puta promiješati. Nakon mjesec dana, ako ste zadovoljni s kiselošću, možete početi s konzumacijom octa, a ako je preblag, ostavite ga još neko vrijeme u staklenkama.


nku e l k a t s u ran i z v i l i r e t s ka u b a j Cistu i a m i omad k 3 / 2 o d punimo

a n a n e m e r v s e . t i e v k a u r b o a b j a i z t a e ĹĄ e N j i m o r p e m e j i vr

43


Sterilizacija se izvodi na zatvorenim staklenkama složenim u loncu s vodom, vodenoj kupki preko 100C. Prva sterilizacija traje 60 do 90 minuta i potrebno ju je ponoviti ali u vremnu od 30 minuta.

Vruće punjenje jednostavan je i suvremeni način konzerviranja, sličan pasterizaciji. Kuhano voće stavljamo u zagrijane staklenke do vrha i hermetički zatvaramo.

STERILIZACIJA, PASTERIZACIJA, VRUĆE PUNJENJE, ŠEĆER KAO KONZERVANS, KISELJENJE POMOĆU OCTA, PRIRODNO KISELJNJE Prirodno kiseljnje bez dodatka octa vrši se pomoću soli i šećera gdje se iz povrća izdvaja sok u kojem se razvija bakterija mliječnog kiseljenja. Mliječna kiselina konzervira povrće i pri povoljnim uvjetima onemogućuje razvoj drugih štetnih bakterija koje izazivaju kvarenje. Sol se dodaje povrću u količini od 12% dok ambalaža i pribor moraju biti besprijekorno čisti. Prvih mjesec dana temperatura u prostoriji mora biti oko 22C. U vremenu čuvanja namirnice najbolja je temeratura oko 10C.

44

Pasterizacija je postupak pri kojem se napunjene staklenke zagrijavaju u zatvorenoj posudi s vodom ili u pećnici štednjaka. Temperatura na kojoj se vrši pasterizacija može biti različita od 50C do 90C. Trajanje procesa pasterizacije ovisi od namirnici i volumenu staklenke.

Šećer kao važano i sigurno sredstvo konzerviranja koristimo za pripravljanje džemova, pekmeza, drhtalica. Pri zagrijavanju i kuhanju vića sa šećerom toplina ubija mikroorganizme, a šećer veže vodu iz voća. Da bi proizvod trajno očuvao potrene su veće količine šećera-kod ukuhavanja pekmeza ili džemova u većini slućajeva omjeri su isti-.

Kiseljenje pomoću octa poznat je od davnina ali zbog svoje jednostavnosti i ekonomičnosti primjenjuje se i u suvremeno doba. Koncentracija octa od 24% octene kiseline sprjećava razvoj mikroorganizama i dobro čuva namirnice od kvarenja. Kod nekih vrsta povrća potrebna je i veća koncentracija octene kiseline.


Slatko pripravljamo od voća prokuhanog u gustom šećernom sirupu. Sirup za ovako konzervirano voće mora biti proziran, da se u njemu jasno vide cijeli plodovi ili komadi plodova voća. Slatko se kuha od zdravih, lijepih komada voća a zbog velike koncentacije šećera rijetko se kvari.

ZAPAMTI !!! ŠTO SU DŽEMOVI, A ŠTO PEKMEZI, ŠTO JE TO VOĆNI SIR, A ŠTO SLATKO OD VOĆA!!!

Pekmez pripravljamo od samljevenog, pasiranog ili zgnječenog voća i šećera. Za pekmez se mogu rabiti sve vrste voća a pritom nije važno da plodovi budu lijepi i podjednako zreli, nego samo da budu zdravi. U pekmeze se stavlja manja količina šećera, ali ga je potrebno kuhati dulje kako bi isparilo više vode.

Džemove pripravljamo od cijelog voća ili grubo narezanog. Voće kuhamo sa šećerom pazeći da se ne raspadne potpuno, nego da se vide komadi voćnog mesa u želiranom soku. Džemovi se kuhaju kraće, na jakoj vatri kako bi pektin zadržao sposobnost zgušnjavanja a voće ne bi izgubilo boju i miris.

Dugim kuhanjem voćne kaše i šećera dobivamo gustu, tvrdu poslasticu od voća, voćni sir. Stari je to naćin konzerviranja voća, ali zbog dugogo kuhanja uništi se mnogo vitamina iz voća. Voćni sir ima privlačan izgled, lijepu boju i čuva se u kockama.

ZIMNICA

45


46


47


Na okućnici

STOLNO GROŽĐE

48


S

adnja stolnih sorti grožđa sve više se pojavljuje na okućnicama. U ljetnim mjesecima stvaraju ugodan hlad, a u jesen svojim vlasnicima omogućavaju berbu ukusnih, krupnih plodova. Nove sorte stolnog grožđa imaju sve više poklonika jer uspijevaju i u nepovoljnim klimatskim uvjetima. Kada se odlučujemo za odabir sorte, važno je obratiti pažnju na otpornosti na bolesti kao što su pepelnica i plamenjača. Također važno je kod nabave loznih cjepova obratit pažnju da je plemka cijepljena na podlogu koja je otporna na lozinu uš. Sama odluka za sadnjom grožđa na okućnici je najlakši dio, koliko pažnje trebamo posvetiti nabavci pa tek onda sadnji i uzgoju.

49


SAVJETUJEMO

Bobice grožđa izvor su vitamina C i B, odlični za zdravlje živčanog sustava. Grožđe je bogato i mineralima poput kalija, kalcija, magnezija, natrija, cinka i željeza. Pospješuje zdravlje srca i krvnih žila

Kod uzgojnog oblika postoje Guyot, gdje sadnicu privežemo uz žičanu armaturu na 1-2 metra razmaka, a sa svake sadnice dva rodna izbojka privežemo za žicu. Također poznat je i okomiti ili vodoravni kordon gdje provučemo deblje izdanke loze s rodnim izbojcima jedne preko drugih.

50

Rezidba loze spada u najvažniju mjeru njege i obavlja se u veljači i ožujku. Na Guyot obliku izaberu se do dvije jače šibe te ih skratite do maksimalno 10 pupova. Kod kordonskog uzgoja svi se rodni izbojci skrate na tzv. batrljke dugačke 2cm.

Nakon cvatnje do berbe grožđa prođe 50-120dana, ovisno o sorti i klimatskim uvjetima. Kada pokožica bobice postane propusna na svjetlost, meso postane slatko, stolno grožđe razvija svoju tipičnu aromu i idealan omjer kiselina i šećera. Spremno je za berbu.


STOLNE SORTE PRIMA Dozrijeva krajem srpnja, trs je bujan. Grozd je velik, težine do 500g srednje je zbijen, cilindričnog oblika, bobica je ovalnog oblika, tamno plave pepeljaste boje BLACK MAGIC Dozrijeva krajem kolovoza, trs je bujan. Grozd je velik, piramidalan, rastresit sa debelom peteljkom, srednje dugačak KARDINAL Dozrijeva krajem kolovoza, trs je bujan. Grozd je vrlo velik, dug, rastresit, grimizno crvene boje. VICTORIA Dozrijeva krajem kolovoza, trs je bujan. Grozd je piramidalan, srednje zbijen KRALJICA VINOGRADA Dozrijeva krajem kolovoza, trs je srednje bujan. Grozd je velik, valjkast, srednje zbijen, žućkaste bijele boje. MATILDA Dozrijeva krajem kolovoza, trs je dobre bujnosti. Grozd je srednje velik, cilindirčan, duguljast, umjereno rastresit, bobica velika. PLEMKA BIJELA Dozrijeva sredinom rujna, trs je srednje bujan. Grozd srednje velik, rastresit, valjkast, žuto zelene boje. PLEMKA CRVENA Dozrijeva sredinom rujna, trs je srednje bujan. Grozd je srednje velik, valjkast, crvene boje. MUŠKAT HAMBURG Dozrijeva sredinom rujna, trs je bujan. Grozd je srednje velik do velik, razgranat, rastresit, tamno plave boje.

51


PLANTE ORGA

NAJBOLJI IZBOR ZA JESENSKU GNOJIDBU ORGANIK ZA VINOVU LOZU

100 % organsko gnojivo sa dodatkom željeza za smanjenje rizika od kloroze

52

100 % organsko g dugotrajnim djelo


ELLA ANIK

gnojivo s ovanjem.

PLANTELLA ORGANIK ZA MASLINE 100 % organsko gnojivo, sadrži vrlo visok udio kalcija koji potiče nastanak cvjetnog praha.

01 621 39 66 / 092 194 16 94 53


ČEŠNJAK U JESEN ILI U PROLJEĆE? Već godinama izbjegavam jesensku sadnju češnjaka, iako je navodno bolja od one proljetne. Logika kaže da su uslijed dovoljno vlage i dužeg vegetacijskog razdoblja glavice češnjaka posađene u jesen aromatičnije, veće i zdravije. Međutim, iskustvo mi je pokazalo upravo suprotno – u rano proljeće, kada bi jesenski češnjak trebao biti u punom sjaju, on je kržljav, trune, a

glavice nisu baš reprezentativne. Koji je razlog tome? Ilovasto tlo tijekom zimskih mjeseci zadržava previše vlage oko biljke što dovodi do njezinog truljenja. Iz tog razloga, u vrtu češnjak sadim isključivo u rano proljeće, početkom ožujka. Od sadnje do berbe za jesenski češnjak prođe oko 7, a za proljetni oko 4 mjeseca, tako da razliku skoro pa niti ne osjetim.

S obzirom da češnjak koristim u gotovo svakom jelu, volim ga imati u kući u većim količinama. To iziskuje sadnju barem dva puta godišnje. Zato sam jesensku sadnju u vrtu zamijenila jesenskom sadnjom u teglama. Sve što je za to potrebno su lijepa glavica domaćeg češnjaka, hranjivi supstrat i redovito zalijevanje. 54


Zašto domaći češnjak? Uvozni češnjak koji možemo kupiti u trgovinama nije pogodan za sadnju, jer češnjevi neće razviti glavice, već samo zeleni nadzemni dio. Ne zaboravimo da je u većini slučajeva takav češnjak tretiran raznim pesticidima. Iz tih razloga biramo domaći češnjak, koji možemo prepoznati po dlačicama korijena i intenzivnijem mirisu. Ali pripazite gdje ga kupujete, jer trgovci danas svašta prodaju pod „domaće“.

Zašto domaći češnjak? Supstrat? Sadnja? Berba?

Supstrat? Za sadnju će biti potreban hranjivi supstrat, odnsono mješavina klasičnog supstrata za sadnju i komposta. Češnjak prihranjujemo tekućim gnojivom prvi puta kada se pojave mladice, a drugi puta u proljeće. Međutim, ne pretjerujte s prihranom, jer se u tom slučaju pretjerano razvija lisna masa, a glavice ostaju sitne. Sadnja? Visina tegle trebala bi biti barem 25 do 30 cm, iz razloga što se korijenu treba dati prostora za rast. Ne zaboravite tegli osigurati dobru drenažu, pa na dno posložite npr. oblo kamenje, što će spriječiti zatvaranje drenažnih rupa. Supstrat je potrebno dobro utisnuti i napraviti prstom rupe za češnjeve. Dubina bi trebala biti 2x veća od veličine češnja, odnosno dubina kažiprsta. Češnjak sadimo tako da je šiljasta strana uvijek prema gore. Posađene češnjeve zagrnemo zemljom, te dobro zalijemo. Zalijevamo redovito, otprilike 1x tjedno, ali ne smijemo pretjerivati, jer češnjak ne voli mokro tlo. Nakon 10 do 15 dana trebale bi se pokazati prve mladice. Berba? Vrijeme berbe ovisi o vremenu kada se sadi. U pravilu češnjak je spreman za berbu kada dosegne veličinu žarulje, kada donji listovi počinju žutjeti, a oni još zeleni počinju se povijati. U tom trenutku prestaje se sa zalijevanjem i ostavlja ga se u tegli još dva tjedna. Nakon tog vremena, češnjak se vadi iz zemlje i ostavlja ga se na zraku da se do kraja posuši. Spreman je za pohranu kada je ljuska na glavici potpuno suha. Možete ostaviti listove pa ga isplesti u vijenac, ili ga jednostavno pohraniti samo kao glavice režući pritom suhe dijelove. 55


NA

ovaj ćete način uživati u češnjaku idućih nekoliko mjeseci, bez bojazni od neuspjeha uslijed vremenskih uvjeta. Jednom kada probate domaći češnjak, vjerujte mi, s obzirom na lakoću uzgoja, sadit ćete ga tijekom cijele godine.

56


57


58


RK

PA IMI

KS

MA

#E Mar 8.10 KO ica .20 vr vr 16 t R tla . AD ric IO a NIC A

Foto: Sanjin Kaštelan Eko Limach fest

59

R


60


61


Marica Marica vrtlarica vrtlarica PROMO HOMEOGARDEN

ORGANSKI VRT U SADNOJ VREĆI MOŽETE IMATI BILO GDJE

U sadnoj vreći možete imati vlastiti domaći, organski vrt sa svježim povrćem bilo gdje. Predlažemo da napravite takvo okruženje doma, u vrtu, na balkonu, terasi u blizini kuće ili vikendici. Za sadnju i sjetvu biljaka pobrinite se da imate Organsku zemlju plus sa dodanim organskim gnojivom, Organsku simbiozu za poboljšanje kvalitete prinosa i organska gnojiva za kasnije dognojavanje. Tako ćete sjetvu ili sadnju biljaka izvršiti u organsku zemlju koja ne sadrži umjetna gnojiva a za dognojavanje upotrebljavajte samo prirodna gnojiva.

U pripremljenoj sadnoj vreći odlično uspijeva rajčica, paprika, krastavci i ostalo plodovito povrće. također i mrkva, krumpir, salata i ostalo zelenje uspjevaju.u sadnu vreću možemo saditi i bilje, bobičasto voće i ukrasne biljke. prije sadnje rajčice i ostalog plodovitog povrća u organsku zem-

lju plus trebamo se pobrinuti da u sadnu rupu dodamo organsku simbiozu koja sadrži jako korisnu gljivu mikorizu, dodamo dvije žličice u područje gdje će se razrasti sustav korijenja te ćemo tako povećati količinu i kvalitetu plodova.

Priprema i rastapljanje zemlje u sadnoj vreći Organskom supstratu u vreći jednostavno dolijemo 20 l – 25 l čiste vode iz pipe ili kišnicu. prije dolijevanja vode otvorimo priloženu vreću sa organskim gnojivom (250 g) i istresemo ga u vreću po supstratu. voda može biti topla za jako brzu pripremu – nekoliko minuta. Voda se brzo upije u blok supstrata, kao i organsko gnojivo jer je vrlo brzo topljivo pa je organska zemlja pripremljena u 15-20 minuta. budući da je organska zemlja plus u sadnoj vreći primjerena je za urbano vrtlarenje.

62


Prednosti organske zemlje plus Organska zemlja znatno bolje zadržava vodu i hranjiva, njezin ključni sastojak su kokosova vlakna. organsku zemlju dobijemo zajedno sa sadnom vrećom i gnojivom za bujan početni rast. sadne vreće se mogu jednostavno staviti i u ukrasna korita. organsku zemlju možete dodavati prilikom sadnje sadnicama li prilikom sjetve za prekrivanje gornje površine zemljišta jer jako dobro zadržavaju vlagu. možete je pretresti u korita gdje raste balkonsko cvijeće. organska zemlja je nepogrješiv izbor kod pripreme visokih gredica gdje je gubitak vode stvarno velik pa dodavanjem organske zemlje smanjujemo potrebno zalijevanje u pola. Stvarna prednost je što si sami pripremite zemlju, ne morate prenašati teške vreće. kod zemlje veći udio ima voda koja nije uvijek čista i besprijekorna pa je ključno da znate što ste dodali ako želite organsko vrtlarenje. Oko mjesec dana nakon sadnje, sadnice se već dobro razrastu pa ih je potrebno dognojiti. za dognojavanje upotrebljavamo namjenska organska gnojiva sa dodanim prirodnim algama, organskim magnezijem i kalcijem. U proljeće organska gnojiva upotrebljavamo za gnojenje plodovitog povrća, jagoda, bobičastog voća, borovnica, mediteranskih biljaka, ukrasnog bilja i ostalih biljaka u domaćem vrtu. tako ćemo imati domaći urod..za 25 m2 površine trebamo 1 kg gnojiva. kod sadnje manjih sadnica dodajemo 50 g gnojiva (1 veća šaka), za malo veće pa 100 g gnojiva (2 šake gnojiva).

63


64


65


SADNJA LUKOVICA I GOMOLJA UZGOJ U VRTU I U STANU

Da bi se ovo cvijeće uspješno uzgajalo i dobro razvijalo uz obilnu cvatnju u vrtu, neophodno je osigurati povoljne uvjete, kao što su: dovoljno svjetlosti, topline, vode i odgovarajuće tlo. Ali najvažnije od svega je pravilna sadnja, gnojenje, zalijevanje i zaštita od nametnika. Moram napomenuti da svaka vrsta lukovičastog i gomoljastog cvijeća ima različite zahtjeve u odnosu na tlo. Naime, tlo im, s jedne strane, služi kao podloga za ukorijenjavanje, a s druge kao sredina iz koje crpe neophodne hranjive tvari.

Dobro je znati da ova vrsta cvijeća ne podnosi teška tla, kao ni stalnu vlagu, a najbolje uspijeva u lakim, rastresitim i pjeskovitim tlima. Za uspješan rast važno je dobro pripremiti tlo, i to već u jesen. Također je važan i položaj tla na kojem sadimo lukovice i gomolje. Ove vrste dobro uspijevaju na tlima čiji je položaj izložen suncu i dovoljnoj cirkulaciji zraka.

m

Voda je neophodna svakoj biljci, pa tako i lukovičastom i gomoljastom cvijeću. Preko vode biljke uzimaju iz tla sve mineralne sastojke neophodne za rast. U nedostatku vlage ove biljke zaostaju u rastu, a razvoj cvjetova i dužina same cvatnje znatno je kraća. Isto tako prevelika vlažnost tla dovodi do truljenja lukovica i općenito slabijeg rasta biljke. ve” e j t zah e t iči azl r ima a ć je cvi g o ast j l o

S obzirom da se ova vrsta cvijeća može uzgajati u vrtu i u sobnim uvjetima, moramo posebno obratiti pažnju na uvjete za uspješan uzgoj i u jednoj i u drugoj sredini.

66

o ig g to ičas v o luk a t vrs a ak “sv


Ova vrsta cvijeća može se uspješno uzgajati i u prikladnim posudama u stanu, pod uvjetom da im se omoguće povoljni uvjeti za rast – svjetlost, toplina, odgovarajuća mješavina zemlje, kao i odgovarajuća njega i zaštita. Dovoljne količine svjetlosti osigurat će normalan rast i razvoj same biljke, stoga svakoj vrsti moramo osigurati svjetlosne uvjete koje ona zahtjeva. Važno je naglasiti da suh zrak u zagrijanoj prostoriji dovodi do isušivanja zadebljalih dijelova biljke, a previše vlažan zrak može izazvati truljenje i propadanje. Zato je ovoj vrsti cvijeća najbolje osigurati svjež i umjereno vlažan zrak u prostoriji. To vrlo često nije moguće u stanovima sa centralnim grijanjem, u kojima je zrak izrazito suh, pa je dobro biljke nekoliko puta na dan poprskati mlakom vodom. Što se tiče topline u stanu, ove biljke zahtijevaju više-manje ujednačenu temperaturu, jer svaka promjena topline ima jak utjecaj na samu cvatnju. Treba pripaziti, jer suviše niske temperature izazivaju poremećaj u rastu, pri čemu biljka ugiba, a suviše visoke temperature pak, izazivaju gubitak vode i biljka vene.

67


Za sadnju treba odabrati samo zdrave, krupne i neoštećene lukovice, jer one trule ili oštećene mogu zaraziti ostale. Obrada tla za sadnju mora biti što bolja. Najprije se prekopa na odgovarajuću dubinu, obično na dubinu štihače, zatim se dodaje gnojivo, a potom se tlo fino usitni i poravna. Na ovako pripremljenom tlu kopaju se rupe za sadnju, čija veličina ovisi od vrste same lukovice ili gomolja. Na dno rupe stavlja se sloj šljunka, a zatim se rupa puni mješavinom zemlje i pijeska. U tako pripremljenu podlogu rukom se utisnu lukovice ili gomolji i prekriju slojem zemlje.

68

Lukovice ili gomolje dobro je prije sadnje umočiti u prašinu drvenog ugljena, kako bi ih zaštitili od truljenja. Dubina sadnje ovisi o veličini same lukovice ili gomolja, a treba biti tolika da lukovica ili gomolj bude prekriven slojem zemlje koji je dva do tri puta veći od njih samih. Vrijeme sadnje vezano je za klimatske uvjete. Dva su perioda za to povoljna: - JESEN – za sve vrste koje trebaju procvjetati sljedećeg proljeća (tulipan, narcisa, zumbul) - PROLJEĆE – za sve vrste

koje cvjetaju u toku ljeta i jeseni (gladiole, dalie) Jesenska sadnja znatno je dublja od proljetne. Lukovice i gomolje koji se sade u jesen, preko zime treba zaštititi od smrzavanja i to prekrivanjem tankim slojem slame ili suhog lišća. U proljeće, kada biljke krenu sa rastom, zaštitni sloj se skida. Razmak pri sadnji mora biti toliki da biljke ne budu ni pregusto ni prerijetko posađene. Jednostavnije – ako se biljke sade u cilju dekoracije vrta, onda se sade gušće, a ako se sade za rezano cvijeće, razmak mora biti veći.


SAVJETUJEMO Lukovice ili gomolje dobro je prije sadnje umočiti u prašinu drvenog ugljena, kako bi ih zaštitili od truljenja.

Za sadnju lukovica i gomolja u posudama u zatvorenim prostorijama koriste se isključivo hibridne sorte, koje cvjetaju u zimskim mjesecima. Za sadnju zemlja u posudama mora biti rastresita, pognojena i pomiješana s nešto pijeska. U posudi je važno osigurati dobru drenažu, odnosno oticanje viška vode. Lukovice i gomolje sadimo tako da im korijen bude dovoljno duboko u zemlji, a sami vrh mora biti oko 0,5 cm iznad površine zemlje.

69


PRIRODAN ORGANSKI SUPSTRAT

Prilikom pripreme supstratu treba samo dodati vodu.

70


71

vixamagazin.com


VARAŽDINSKO ZELJE www.maricavrtlarica.com

Neposredno nakon Prvog svjetskog rata na području Varaždina počele su se uzgajati njemačke sorte kupusa uz pomoć kojih se križanjem dobila sorta koju danas nazivamo „Varaždinsko zelje“.

Pedesetih godina prošlog stoljeća započelo je organizirano uzgajanje ove biljke radi sjemena upravo na tom području. Krajem 20og stoljeća proizvodnja sjemena svih kupusnjača seli

u Istru. Zbog ratnih godina proizvodnja sjemena varaždinskog kupusa u Istri gotovo nestaje, tako da je sjeme koje se nalazi na tržištu uglavnom stranog porijekla (uglavnom iz Italije).

Međutim, unatoč invaziji raznih sorata hibridnog kupusa, tradicija uzgoja varaždinskog kupusa u Hrvatskoj ipak se odlično održala.

Upravo stara jela varaždinskog kraja, poput variva, krpica sa zeljem, salata od svježe ribanog zelja, kiselog zelja sa suhim mesom ili krvavicama, govore o kvaliteti ove kupusnjače. Iskoristite jesenske mjesece i obogatite svoj zimski jelovnik C vitaminom iz kiselog kupusa.

72


KISELJENJE KUPUSA Kiseljenje kupusa najstarija je metoda očuvanja ove namirnice za prehranu tijekom cijele zime. Zdrave i čvrste glavice, težine do 2 kg, očistimo od vanjskih nekoliko listova. Kocen (sredinu kupusa) možemo, ali i ne moramo rezati. Ukoliko ga režemo, prilikom kiseljenja, dobro ga je napuniti sa žlicom soli. Ako kocen ostavljamo, samo ga zarežemo u obliku križa na dubinu oko 3cm. Za kiseljenje se koriste plastične kante ili vreće, u omjeru 2:1 (10l kanta / 5kg zelja). Količina soli jednaka je 4% količine vode koja se nalijeva u posudu, odnosno na 10l vode dolazi 400g soli. Glavice slažemo čvrsto jednu na drugu, a prostor između punimo ribanim zeljem. Kada se posuda napuni zeljem, puni se slanom vodom. Nakon punjenja vodom, potrebno je cijeli sadržaj opteretiti teretom. Narednih mjesec dana, kantu sa zeljem postavljamo na mjesto gdje je temperatura oko 20C. Za to vrijeme važno je tekućinu redovito pretakati, odnosno pretočenu tekućinu ponovo polijevamo po zelju. Prvih 2 tjedna pretačemo svaki, a drugih 2 tjedna svaki drugi dan. Nedostatak vode nadoknađujemo svježom, zasoljenom vodom. Nakon mjesec dana, kantu sa zeljem postavljamo negdje na hladno (npr.podrum ili balkon). Za to vrijeme tekućinu pretačemo jednom u tjedan dana, pazeći pritom na bistrinu tekućine. Nakon dva mjeseca, zelje je spremno za konzumaciju. Uživajte!

73


VRTLARENJE S MJESECOM 74


LISTO PAD STUDE NI PROSI NAC

75


U prošlom broju pisali smo o jednostavnosti uzgoja bilja ravnajući se prema Mjesečevom sjetvenom kalendaru. U ovom broju donosimo koje je radove poželjno odraditi kroz pojedine dane, ali i mali podsjetnik po kojem principu se u Mjesečevom kalendaru biljke dijele.

Tako biljke možemo razvrstati u: 1. biljke korijena – u ovu skupinu ubrajaju se sve vrste korjenastih biljaka, gomolja i lukovice (celer, repa, mrkva, pastrnjak, rotkvica, rotkva, crna rotkva, cikla, peršin korijenaš, krumpir, luk, češnjak) 2. biljke cvijeta - u ovu skupinu ubrajamo sve biljke koje uzgajamo radi cvijeta (cvijeće, lukovičasto cvijeće, ljekovite biljke, brokula) 3. biljke ploda – u ovoj skupini nalazi se sve plodovito voće i povrće (rajčica, paprika, mahunarke, tikvenjače, žitarice, bobičasto voće…) 4. biljke lista – u ovu skupinu ubraja se većina kupusnjača i lisnatog povrća (kupusnjače, salate, matovilac, endivija, cikorija, špinat, blitva, peršin liščar, trava…), te većina začinskog bilja 76 (ono bez eteričnih ulja)


/,6723$' ÎHWYUWDN 3HWDN

6XERWD 1HGMHOMD 3RQHGMHOMDN 8WRUDN 6ULMHGD ÎHWYUWDN 3HWDN 6XERWD

1HGMHOMD 3RQHGMHOMDN 8WRUDN 6ULMHGD ÎHWYUWDN 3HWDN 6XERWD

1HGMHOMD 3RQHGMHOMDN 8WRUDN 6ULMHGD ÎHWYUWDN 3HWDN 6XERWD

1HGMHOMD 3RQHGMHOMDN 8WRUDN 6ULMHGD ÎHWYUWDN 3HWDN68%27$321('-(/-$.1('-(/-$8725$.321('-(/-$.65,-('$8725$.Î(7957$.65,-('$3(7$.Î(7957$.68%27$3(7$.1('-(/-$68%27$321('-(/-$.1('-(/-$321('-(/-$.8725$.65,-('$Î(7957$.3(7$.68%27$1('-(/-$

 Ⴢ 

6WXGHQL 8WRUDN 6ULMHGD ÎHWYUWDN 3HWDN 6XERWD 1HGMHOMD 3RQHGMHOMDN 8WRUDN

6ULMHGD ÎHWYUWDN 3HWDN

6XERWD

vixamagazin.com

5XMDQ 1HGMHOMD 3RQHGMHOMDN 8WRUDN

6ULMHGD ÎHWYUWDN 3HWDN

8725$.

6XERWD 1HGMHOMD 3RQHGMHOMDN

65,-('$

8WRUDNÎ(7957$.3(7$.68%27$1('-(/-$321('-(/-$.

6ULMHGD ÎHWYUWDN 3HWDN 6XERWD 1HGMHOMD 3RQHGMHOMDN 8WRUDN 6ULMHGD

nepovoljni dani cvijet plod list korijen presadnja

        •    • ­€ ‚

77


678'(1, /LVWRSDG 6XERWD 1HGMHOMD

3RQHGMHOMDN 8WRUDN 6ULMHGD ÎHWYUWDN 3HWDN 6XERWD 1HGMHOMD 3RQHGMHOMDN

8WRUDN 6ULMHGD ÎHWYUWDN 3HWDN 6XERWD 1HGMHOMD 3RQHGMHOMDN

8WRUDN 6ULMHGD ÎHWYUWDN 3HWDN 6XERWD 1HGMHOMD

3RQHGMHOMDN 8WRUDN 6ULMHGD ÎHWYUWDN 3HWDN 6XERWD 1HGMHOMD 3RQHGMHOMDN8725$.65,-('$65,-('$Î(7957$.Î(7957$.3(7$.3(7$.68%27$68%27$1('-(/-$1('-(/-$321('-(/-$.321('-(/-$.8725$.65,-('$Î(7957$.3(7$.68%27$1('-(/-$321('-(/-$.8725$.

 Ⴢ 

3URVLQDF ÎHWYUWDN 3HWDN 6XERWD 1HGMHOMD 3RQHGMHOMDN 8WRUDN 6ULMHGD ÎHWYUWDN

3HWDN 6XERWD

8725$.

1HGMHOMD

3RQHGMHOMDN 8WRUDN 6ULMHGD ÎHWYUWDN

 

3(7$.68%27$1('-(/-$321('-(/-$.

3HWDN

65,-('$ Î(7957$.

 Ⴜ 6XERWD 1HGMHOMD 3RQHGMHOMDN 8WRUDN 6ULMHGD ÎHWYUWDN

3HWDN 6XERWD 1HGMHOMD 3RQHGMHOMDN 8WRUDN 6ULMHGD ÎHWYUWDN 3HWDN

8725$. 65,-('$

6XERWD nepovoljni dani cvijet plod list korijen presadnja

78         •   

• ­€ ‚


3526,1$& 6WXGHQL 8WRUDN 6ULMHGD ÎHWYUWDN 3HWDN 6XERWD 1HGMHOMD 3RQHGMHOMDN 8WRUDN

6ULMHGD ÎHWYUWDN 3HWDN 6XERWD 1HGMHOMD 3RQHGMHOMDN 8WRUDN

6ULMHGD ÎHWYUWDN 3HWDN 6XERWD 1HGMHOMD 3RQHGMHOMDN 8WRUDN

6ULMHGD ÎHWYUWDN 3HWDN 6XERWD 1HGMHOMD 3RQHGMHOMDN 8WRUDN 6ULMHGDÎ(7957$.68%27$3(7$.1('-(/-$68%27$321('-(/-$.1('-(/-$8725$.321('-(/-$.65,-('$8725$.Î(7957$.65,-('$Î(7957$.3(7$.68%27$1('-(/-$321('-(/-$.8725$.65,-('$Î(7957$.3(7$.

 Ⴢ 

6LMHÏDQM 1HGMHOMD 3RQHGMHOMDN 8WRUDN 6ULMHGD ÎHWYUWDN 3HWDN

6XERWD 1HGMHOMD

3RQHGMHOMDN 8WRUDN 6ULMHGD ÎHWYUWDN 3HWDN

3(7$.

6XERWD 1HGMHOMD 3RQHGMHOMDN

68%27$1('-(/-$321('-(/-$.8725$.65,-('$Î(7957$.

 Ⴜ 8WRUDN 6ULMHGD ÎHWYUWDN 3HWDN

6XERWD 1HGMHOMD 3RQHGMHOMDN 8WRUDN 6ULMHGD ÎHWYUWDN 3HWDN

3(7$. 68%27$

6XERWD

1HGMHOMD

3RQHGMHOMDN 8WRUDN nepovoljni dani cvijet plod list korijen presadnja

        •    • ­€ ‚

79


80


KLIKNITE na SLIKU, kako biste preuzli bojanku. www.vixamagazin.com

81


Put magicne v

Indije Tekst i fotografije: Larisa Čižmešija

82


83


Larisa Čižmešija je ayurvedski terapeut koja završava studij ayurvede u Švicarskoj. Drži ayurvedske konzultacije, bavi se yogom i vedskom astrologijom i, kao diplomirani sociolog, zainteresirana je za promociju društveno korisnih aktivnosti poput paraglidinga, jahanja, skijanja i ronjenja.

Tekst i fotografije: Larisa Čižmešija

U

Indiju sam otišla završiti školu za Ayurvedskog terapeuta. Međutim, osim novih medicinskih i ayurvedskih saznanja, još jednom sam iskusila svu čar Indije, kulturološke različitosti i klimatološki šok. Provela sam edukaciju Nagpuru, gadu u centralnom dijelu Indije, u državi Maharashtra, koji broji oko 4000 000 stanovnika, kao jedna Hrvatska. O svemu tome, kroz priču i fotografije, ukratko iz jesenjeg Zagreba, lako je sortirati dojmove. Kad sam bila tamo, opet me preplavio osjećaj da sam na drugom planetu. Planiranje puta u Indiju započinje mjesecima ranije.

84

Treba vam mjesec dana da dobijete Vizu, za koju ste sigurni da će biti odobrena. Uglavnom tražite turističku vizu, koja košta oko 400-ak kuna. U ambasadi su svi i više nego ljubazni. Turistička viza za Indiju traje 3 mjeseca. Što se tiče leta, najbolja aviokompanija (trenutno) je Qatar Airways. Imaju više od 150 destinacija na svijetu spojenih sa Dohom (Qatar) i presjedanja su minimalna. Primjerice, iz Zagreba sam sletila u Dohu i presjela na avion za Nagpur. Nagpur je u centru Indije, nije turistički grad, ali je konekcija odlična. Karta je kupljena skoro 4 mjeseca ranije, jedva sam dobila mjesto u avionu. Cijena je oko 4000 kuna.


85


Hrana koju smo jeli pripremana je u klinici, tako da smo svaki dan jeli kitchari (tradicionalno ayurvedsko jelo koje balansira metabolizam) i povrce. U Zagreb sam se vratila 4kg laksa. ;)

86


SANUS vita

R

aspitajte se o vremenskim uvjetima u koje odlazite, ima li tekuće i tople vode (da, to je zaista bitno). Bez obzira što vam kažu – kupujte svoju vodu i pijte samo flaširanu. Srećom, ja sam odsjela u klinici i voda je bila filtrirana dvostrukom osmozom, ali svejedno smo pili onu prokuhanu i čajeve. Profilaksa cjepiva nije obavezna (a neće ni baš koristiti jer tamo ima 10 000 buba na koje zapadni svijet nije otkrio profilaksu pa pazite što jedete i pijete i sve će biti ok). Majmuni nas nisu posjetili ovaj put, jer je bilo dovoljno hrane u šumama, ali zato ima stotine sivih vjeverica po krovovima, na pločniku i po cesti. Traže hranu i igraju se među ljudima. Stravična je prometna gužva. Voze lijevom stranom ceste, kontinuirano trube i prometna pravila su više smjernice nego striktni propisi.

SANUS vita 87


Klima nije blaga. Dapače. Sjever Indije je pustinjski i temperature sežu do 50 celzijusa, dok je centralna i južna Indija vlažnija. Pod „vlažnija“ mislim temperature preko 50 celzijusa, ali sa 90% vlage u zraku. Savjet domaćih ljudi je bio da ne izlazimo van danju jer je to i njima previše. Gubite ogromne količine tekućine i teško je disati. Budući da sam uletjela u vrijeme monsuna, vrijeme je vrlo promjenjivo, gromovi, munje i jaka kiša su svakodnevna pojava, izmjenjivani s periodima sunca i temperaturom od 33 celzijeva stupnja. Svakako ponijeti gumene japanke za gacati po vodi i blatu jer ništa drugo ne preživljava. Jedino vas kabanica spašava – tamo su kišobrani besmisleni jer su jednostavno premali da vas zaštite. Pripremite se biti mokri, nosite odjeću koja se jednostavno suši i nikako pamuk jer ste kontinuirano mokri – što od znoja i vlage, što od vremenskih nepogoda.

88

Ljudi su prekrasni i topli. Svi žele pomoći. Kako u Nagpuru nisu navikli na turiste i strance, fascinirani su našom bojom kože i visinom. Oni su uglavnom niži od 165cm, tamni. Ja imam 180cm, svjetlu kožu i jedna sam od 2 žene koje sam vidjela u Indiji s kratkom kosom. Svaki put kad bih izašla van, barem 5-ero ljudi bi me slijedilo, na tržnici po 10-ak ljudi pokušava pričati sa mnom, upoznati se, a djeca vas žele fotograrafirati. Gotovo svi su u tradicinalnim nošnjama – sariji, kurte (duge tunike za žene i muškarce), dupate (ogrtači-šalovi), churidari (hlače koje su ogromne oko struka i imaju samo vezicu).


Veliki gradovi, poput Mumbaya i New Delhija su opasni i izlazite u parovima ili grupi. Čuvajte stvari jer se krade. Siromaštvo je ogromno, ljudi žive u 40m2 sa svojim roditeljima, braćom i svojom djecom, spavaju po četvero-petero u sobi i nema privacije. Brakovi su dogovoreni, unatoč otporu i utjecaju Zapada, oni su i dalje vrlo tradicionalna kultura. Muškarci su seksualno deprivirani i svakoj ženi bih savjetovala skromnu odjeću kad ste u javnosti. Ulice su puno prljavije nego išta na što ste navikli. To je radi velike naseljenosti i silnih krava koje su posvuda. Kako su svete životinje, ne smijete ih dirati, micati s prometnica i one su navikle šetati gradom i jesti žbunje pred muzejima kao da su na vlastitoj ispaši. Dobroćudne su i vrlo čiste. Maženje krava je bila zabavna razbibriga na cesti. Oko klinike raste barem 10ak ljekovitih biljaka i stabala koje se koriste u ayurvedskim preparatima (Arjuna, Amalaki).

89


puto

P

osjetili smo hramove bogu Ganeshu, Rami i budistički hram Deekshabhoomi, gdje je prof. Ambedkar pokrstio više od 600 000 “nedodirljivih” (zadnja kasta) hindusa u budiste i žestoko se borio protiv kastinskog sustava. Škole su otvorene u sezoni monsuna i počnju u 6h ujutro tjelovježbom. Ostatak dana je prevruć, u bilo koje doba godine pa se prvo trči cestom, a onda odlazi na nastavu od 7hŠkolska godina počinje u lipnju/srpnju , tjedan dana je praznika za Diwali u listopadu (slavlje u čast povratka Svjetla na Zemlju, puje=obredi božici Lakshmi) i za Božić, a završava u travnju. Radi se 6 dana u tjednu, po 10-12h dnevno. Sretni su što imaju posao i jako se trude. Nekretnine su cijenama kao i u Hrvatskoj, međutim, plaće su manje od 2000kuna mjesečno. Kuharica u klinici je sa svojih 60godina prvi puta kupila skuter, kako bi mogla doći na posao. Morala je početi raditi kada su joj djeca 90 krenula na fakultet jer nisu mogli preživjeti

vati , za kora u ne citi poz nato druge i me du ljude , bism k ako o d obili pers b olju pekt ivu s ebe

samo sa muževom plaćom. Vozite se rikshom, ali samo danju jer navečer vozači voze pod utjecajem alkohola i nije sigurno boraviti vani iza 21h. Kako u kojem gradu, ali u Mumbayu, Delhiju i Nagpuru je bilo tako. Budući da Indija leži na mjestu kolijevke najstarije medicine na svijetu – Ayurvede i najstarijih religija, poput budizma i hinduizma, oni su civilizacijski iza Zapada. Nekadašnja kultura se njeguje u imućnijim obiteljima. Ayurvedske bolnice daju puno bolje rezultate nego zapadnjačke, ali je populacija željna vrlog, novog svijeta i udaljava se od tradicionalne indijske kulture i liječenja. Zapravo, od mnogih domaćih ljudi dobila sam potvrdu da smo puno svjesniji svog zdravlja, prehrane i važnosti odmora i mira nego što je jedan prosječan Indijac. Na kraju, znači da ni mi nismo tako strašni kao što možda nekad sumnjamo. Zato treba putovati, zakoračiti u nepoznato i među druge ljude, kako bismo dobili bolju perspektivu sebe.


Za dijagnostiku i terapiju, obratite nam se: KLIKOM NA

91


Kompletna veterinarski preporuÄ?ena hrana

92


Veterinarska stanica grada Zagreba d.o.o. Heinzelova 68, Zagreb, tel: 01 2300 901

93


Trovet Unique protein sadrži 1 životinjski protein koji rijetko izaziva alergijske reakcije. Visokokvalitetni proteini zadovoljavaju zahtjeve nutricionističke potrebe svakog organizma. Vrlo su ukusni te ih psi i mačke rado jedu.

Što trebate poduzeti ako je Vašem psu dijagnosticirana preosjetljivost na hranu (ili alergija na neki sastojak hrane)?

potpunosti isti. Svrbež, crvena koža, ljuskava koža, abdominalni problemi (proljev, povraćanje bol u trbuhu).

1.Postaviti ispravnu dijagnozu 2.Uvesti eliminacijsku dijetu

Abdominalni problemi nestaju nakon nekoliko dana, dok problemi s kožom nestaju tek za 6-8 tjedana. In-tolerantnu hranu kada organizam reagira na pojedine sastojke hrane bez uključivanja imunološkog sustava. Alergija na hranu je obrambena reakcija organizma tj. imunološkog sustava na strano tijelo (tj. stranu bjelančevinu).

Važno je kod alergije izabrati jedan protein koji Vaš ljubimac do sada nije jeo, a potrebno je i dodati ugljikohidrate, rižu ili krumpir. Ako je izbor bio ispravan možete nastaviti s jednom od Trovetovih hipoalergenih hrana. Cilj eliminacijske dijete je odstraniti sastojke koji izazivaju probleme. Ova dijeta traje 6-8 tjedana. Tijekom tog perioda životinja ne smije jesti ništa drugo.Preosjetljivost na hranu – to su nepoželjne reakcije na pojedine. Sastojke hrane koje se dijele na alergije na hranu i na in-tolerancije na hranu. Vidljivi simptomi su u

94

6 različitih proteina za pse i mačke Divljač, prepelica, konj, zec, janjetina, puretina, bez dodanih konzervansa, vitamina i minerala. Sadrži samo suncokretovo i maslinovo ulje.


XTRA VOLUME CONDITIONER Regenerator s proteinima iz svile, bogat vit.E, dubinski njeguje, daje poseban volumen dlaci. Idealan za pudle, bobtaile, perzijske i staroengleske ovčare, terijere, bišone, Pogodan za štence, mačke i mačiće.

Dlaka i koža psa ima karakterističan miris koji nije jak, ali je uvijek prisutan. Kad se dlaka namoči poslije kiše, taj miris se pojačava, postaje karakterističan. Ali, ako taj miris osjetite kada je pas suh, a na dodir imate osjećaj da je dlaka masna više nego što biste očekivali, to je znak da je došlo do nekog poremećaja u metabolizmu. Obično je u pitanju nedostatak vitamina A, ali može biti i nešto treće, tako da je potrebno provjeri i da li je u pitanju neka bakterijska infekcija. Kad već spominjemo infekcije, nije loše da se podsjetimo i njihove funkcije na koži psa. Bakterije su uvijek na koži psa. Budite mirni sve dok se bakterije ne razmnožavaju direktno na koži, a to neće raditi dok nije promijenjen njezin pH.

95


VETERINARSKA STANICA

SAVJETUJE

anje v a č a n Oz jedm o p i č i ikro psa m je postupak im an voj nostav vam da sa s še vi će o i n ć u o p m po ijelite d ki o a č p , a m k o ps enuta d r t h i n sret neka o p e s ako jite. o v d z ra

96

Veterinarska stanica grada Zagreba d.o.o. Heinzelova 68, Zagreb, tel: 01 2300 901


IGRA, NAJVEĆE VESELJE Igra sa psom je najveće veselje vašem psu. Mladi, zaigrani psi izvoditi će svakakve gluposti kako bi vas natjerali da se poigrate sa njima. Ponekad će se zabaviti sa drugim psima ukoliko se voli družiti, ali posebno zadovoljstvo predstavlja im igra sa vlasnikom. Mnogi psi vole donositi različite predmete. Ako ste voljni satima bacati lopticu ili štap, ima pasa koji će neumorno donositi takav predmet i nestrpljivo očekivati kada ćete ga opet baciti.

Većina pasa nosi kožnu ogrlici ili lančić. Vlasnici se često pitaju kada štenetu mogu staviti prvu ogrlici i početi ga prikazivati na šetnji na uzici. Odgovor je: Čim prije. Već od malena štene treba privikavati na ogrlicu i uzicu, kako bi šetnja prije postala ugodna za vlasnika i za psa.

DOBRO JE ZNATI Kućne apoteke naših ljubimaca često su bolje opskrbljene od onih za nas same. Tako ćemo tamo naći razna sredstva protiv vanjskih nametnika (buhe i krpelji) kao i protiv unutarnjih nametnika (sredstva protiv glista). Različite masti, kremice, kapi za oko ili uho, antibiotski sprejevi pa čak i antibiotici u kapsulama ili sirupu neizostavni su dio većine takvih mini ljekarni. 97


VETERINARSKA STANICA

Bjesnoća, bolest koja završava smrtno

www.vixamagazin.com

Bjesnoća je virusna zarazna bolest od koje obolijevaju sve toplokrvne životinje i čovjek. Uzrokovana virusom iz porodice Rhabdoviridae. Iako bjesnoću možemo spriječiti, na tisuće ljudi svake godine umire od te bolesti, a veliki dio odnosi se na djecu. Najučinkovitiji način zaštite ljudi i životinja je cijepljenje.

Psi, stariji od tri mjeseca, se moraju redovito cijepiti svake godine protiv bjesnoće. Prema hrvatskom zakonodavstvu, vlasnici moraju obvezno cijepiti pse te provesti njihovo označavanje mikročipom. Mikročip sadrži podatke o psu i njegovu vlasniku te podatke važne za upisnik pasa ci-

98

jepljenih protiv bjesnoće. Time se pod kontrolu stavljaju svi kućni psi, čime se zapravo štite ljudi. Mačke nemaju obvezu cijepljenja protiv bjesnoće no za svakog vlasnika bi bio razuman postupak cijepiti svoje kućne ljubimce. Kod eventualnih ugriza, a postoji sumnja

za bjesnoću, životinja koja je ugrižena stavlja se u karantenu, te se pregledava u prvih 10 dana. Prema zakonu, ako je ustanovljena bjesnoća na životinji, mora se izvršiti eutanazija.


S obzirom na način prijenosa bolesti, bjesnoća se pojavljuje u nekoliko oblika. Kod urbane bjesnoće psi i mačke su ključna karika prijenosa, a završna su čovjek i domaće životinje. Kod silvatičnog oblika, koji je najčešći u europskim zemljama i u nas, virus šire ponajprije lisice, manje vukovi i ja-

zavci. S njih virus može prijeći na čovjeka i domaće životinje pretežno ugrizom, u lovu ili preko lešina (skidanjem kože bolesnih lisica).

oblik bjesnoće. Nije još posve razjašnjeno kako se ptice inficiraju, ali je zabilježen prijenos bjesnoće s peradi i ptica na čovjeka i životinje. Čovjek se zarazi ako ga ugrize Šišmiši također mogu biti životinja koja je zaražena vinositelji virusa. Sa šišmiša se rusom bjesnoće ili ako previrus prenosi ugrizom na čov- nese slinu zaražene životinje jeka i životinje. na ranu. Bjesnoća ptica poseban je

Zahvaljujući preventivnim mjerama, u Hrvatskoj je posljednji put osoba umrla od bjesnoće još 1964. godine, međutim u mnogim, posebno siromašnim zemljama svijeta ne postoji učinkovita zaštita od zaraze te tako u državama tropskog pojasa godišnje od bjesnoće umire više od 50.000 ljudi.

99


VETERINARSKA STANICA

Dlaka naših kućnih ljubimaca www.vixamagazin.com

Lijepa dlaka vašeg kućnog ljubimca, izrastat će iz zdrave kože. Dlaka kod kućnih ljubimaca je vrlo različita i ovisi o pasmini. Prije nego odaberemo psa ili mačku trebali bi uzeti u obzir i zahtjevnost dlake. Perzijsku mačku potrebno je uredno raščešljavati svaki dan. Pas sa dugom i gustom dlakom kao što je npr. bob tail, svakome je vrlo atraktivan, no ne zaboravite da uredno počešljani bob tail uzme svojem vlasniku najmanje sat vremena svaki dan. Češl-

janje, odnosno raščešljavanje do same kože neophodno je i za manje dlakave kućne ljubimce. Time odstranite mrtvu dlaku i podlaku, i prilika za pregled cijele kože. Unatoč vašim naporima, da se dlaka vašeg kućnog ljubimca sasvim zapetlja, ne preostaje vam drugo nego šišanje. U takvim je slučajevima šišanje zapetljane dlake je neophodno, jer ispod takve dlake koža ne diše, na njoj nastaju rane. Zapetljana dlaka iritirat će psa ili macu pa oni ponekad

počinju sami čupati cijele pramenove. Nakon takvog radikalnog šišanja, nijedan pas ili maca neće izgledati lijepo, ali će dlaka narasti već za petnaestak dana. Često ispod neuredne, neodržavane duge dlake nađemo buhe, krpelje, rane. Redovitim češljanjem vlasnici će primijetiti svaku promjenu na koži, bilo da se radi o promjeni boje kože, o ispadanju dlake ili nastanku ranica ili prištića.

Hrana bazirana na jednom proteinu i ugljikohidratu Smanjuje problame sa svrbežom te sekundarne kožne ozljede uzrokovane grickanjem, svrbežom te lizanjem kože.

100


Trovet CCL kompletna, kvalitativna hrana pripremljena za pse i maÄ?ke s funkcionalnim gastrointestinalnim traktom

Veterinarska stanica grada Zagreba d.o.o. Heinzelova 68, Zagreb, tel: 01 2300 901

101


102

Vixa izdanje listopad 2016  

Ovaj broj donosi podosta savjeta i zanimljivosti, jer smo ovom temom broja željeli obuhvatiti sve što nas u jeseni očekuje. Poslovni oko zim...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you