Page 1

A partir de 12 mesos

-1-


A partir de 12 mesos Bon dia Autor: Susanne Rotraut Berner Edició: Barcanova Any de publicació: 2002 Comentari: Dins de la col·lecció La meva primera sopa de llibres, Berner ens ofereix una història sobre el joc que cada matí, en Carles, proposa a la seva mare. Cada matí igual: la mare no troba en Carles. On s’amaga? El pingüí, el gosset i l’osset no volen dir res. I al final es descobreix el misteri. Bon dia!

Pequeña luna Autor: Elzbieta Edició: Kalandraka Any de publicació: 2011 Comentari: “Pequeña Luna” destaca per la seva capacitat de reflectir amb fidelitat i senzillesa el comportament dels infants en els seus primers anys, quan les paraules comencen a treure el cap i els infants volen cridar l’atenció dels altres, davant d’allò que els crida l’atenció a ells mateixos. És en aquest context en el qual la Bubú es fixa en la lluna; una lluna que la meravella una nit rere l’altra però que no desperta cap emoció a la resta de personatges. La història és bonica, tendra, entranyable i de tacte suau. Un caràcter que reforcen unes il·lustracions de tons suaus que combinen els llapis de colors i l’aquarel·la, sobre un paper de textura vegetal. Destaca també l’expressivitat del rostre de la protagonista.

El rey del mar Autor: Imapla Edició: Océano Travesia Any de publicació: 2010 Comentari: La il·lustradora Imapla, ens porta a la memòria la magnífica història de Leo Lionni Neda-que-Neda. Ella aposta per explicar allò que ja explicava Lionni (el peix gran no sempre es menja el petit i la unió fa la força), sense paraules i amb una seqüenciació de les imatges magnífica, que permet jugar a anticipar el que passarà a la següent. El ritme i la simplicitat amb la que es desenvolupa la història també són punts forts d’aquesta proposta.

-2-


A partir de 12 mesos Circus Autor: Takao Yoguchi Edició: Naef Spielkultur Any de publicació: 2005 Comentari: Sabeu que podeu anar al circ sense moure-us de casa? Amb aquest llibre amb moviment podreu veure el malabarista fent anar les pilotes i el mico fent girar els platerets.

Emma llora Autor: Jutta Bauer Edició: Lóguez Any de publicació: 2010 Comentari: La guanyadora del darrer premi Hans Christian Andersen d’il·lustració, torna amb una proposta per als més petits, que consta de 2 llibres Emma ríe i Emma llora. Dues opcions perfectes per penetrar amb senzillesa al cor de les emocions bàsiques de la tristesa i l’alegria.

Una estranya bestiola Autor: Mon Daporta; Óscar Villán Edició: Hipòtesi; Kalandraka Any de publicació: 2010 Comentari: Una molt bona proposta, per mirar del dret i del revés, per jugar a descobrir, a anticipar, i enumerar totes aquelles parts del cos que comencem a conèixer ben aviat. Tot plegat servit en pàgines de cartró resistents i atípiques, que fugen dels colors llampants habituals en les propostes per a primers lectors i que ens conviden a passar una bona estona a través d’una proposta estètica amb sensibilitat.

-3-


A partir de 12 mesos Forats Autor: La Zoo Edició: Cocobooks Any de publicació: 2008 Comentari: Des de fa uns anys cocobooks ens ha donat la gran sorpresa de reinventar els antics llibres de pinta i colorea, des d’una òptica molt més intel·ligent que permet als menuts fer créixer la seva creativitat, anant molt més enllà del dibuix de disney acabat que només demana ser omplert de color sense sortir-se de la ratlla. D’entre tots els títols que han publicat he escollit però Forats, ja que em sembla que és dels primers que poden utilitzar-se amb els més menuts. La Zoo ens proposa omplir de color forats que pàgina rere pàgina encaixaran amb objectes nous. Una bona proposta per treballar les formes, iniciar-nos en el reconeixement d’objectes i l’aprenentatge dels seus noms i,… sobretot, per alimentar aquest esperit artístic que tenen molts nens !

Que dormis bé Ba-ba Autor: Martina Escoda; Miguel Ordóñez Edició: Bnc; XTVL; Dèria Edicions Any de publicació: 2009 Comentari: La Ba-ba és una girafa dolça que protagonitza històries senzilles, poètiques i quotidianes, amb la companyia de dos bons amics: el mico Tico i l’ocell Krek. Podeu veure algunes de les seves aventures a la Xarxa de Televisions locals, a la seva col·lecció de DVD’s o acompanyar-la a descobrir el món a través dels seus contes.

Poti-Poti a l’Àfrica Autor: Martine Perrin Edició: Cruïlla Any de publicació: 2009 Comentari: Un text breu, amb ritme i una rima clara i ben traduïda són els ingredients d’aquest llibre delicat i elegant que, a través de preguntes i respostes, ens explica què fan els fantàstics animals de l’Àfrica. -4-


A partir de 12 mesos Les quatre estacions en la vida d’en Ludovic Autor: Co Hoedeman Edició: Barcelona Multimèdia Any de publicació: 2005 Comentari: En Ludovic és un osset dolç al qui li agrada jugar, fer amics i conviure amb els que més estima. Amb aquest DVD de Barcelona Multimèdia ens proposa emocionar-nos a través de les quatre històries que acompanyen al protagonista pel seu imaginari i les diferents estacions de l’any.

Un corazón que late

Autor: Virginie Aladjidi; Joëlle Jolivet. Edició: Kókinos Any de publicació: 2006 Comentari: Allò més íntim, més petit i insignificant és sempre part de quelcom molt més gran. Talment com uns binocles aquest llibre de Kókinos ens apropa a la maternitat i ens proposa resseguir-lo del principi al final i del final principi, gaudint de la seva poètica i jugant a descobrir tots els detalls que la il·lustradora ens repta a trobar, entre les seves imatges.

¡Ay no! Autor: Susanne Rotraut Berner Edició: Anaya Any de publicació: 2007 Comentari: Aquest és un divertit conte sobre dues gallines: una negra i optimista i la seva amiga blanca que no para de trobar entrebancs a tot. El blanc i el negre, el problemes i les solucions, la pluja i el sol. Una bonica història de contraris on finalment triomfa l’amistat. I, com ens té acostumats aquesta il·lustradora, uns dibuixos plens de petits detalls que encara fan més divertit el conte.

-5-


A partir de 12 mesos Todo en un museo Autor: Katy Couprie; Antonin Louchard Edició: RBA/ Serres Any de publicació: 2006 Comentari: Amb la mateixa estructura que “Todo un mundo”, aquests dos il·lustradors ens presenten una nova proposta plàstica: tot un seguit d’imatges d’obres d’art, barrejant en el conjunt del llibre diferents tècniques, temàtiques i punts de vista. Un llibre que permet moltes lectures: buscar la subtil relació entre una pàgina i la següent; crear noves històries si obrim el llibre a l’atzar; gaudir sense més pretensions de les obres presentades…

CACAnimals Autor: Benoît Charlat Edició: Combel Any de publicació: 2007 Comentari: És un llibre divertidíssim dedicat als més petitons, de gran format i amb tapes dures i planes de carterò. Es tracta d’un llibre animat, amb solapes i soroll. A part d’estar escrit en forma de rodolí, que es fantàstic, toca el tema del control d’esfínters (en aquest cas la caca), agafant com a protagonistes els animals i un pollet que encara no fa caca al vàter (com els grans) sinó que la fa a l’orinal (com els petits…!) Els nens s’ho passen molt bé al final quan poden “tirar de la cadena”.

Com el pare

Autor: David Melling Edició: RBA/ La Magrana Any de publicació: 2007 Comentari: El protagonista d’aquest llibre és un cadell de lleó que té moltíssimes ganes de créixer i s’esforça per demostrar com s’assembla al seu pare, encara que en alguns aspectes no s’asemblen tant. Aquest llibre també compta amb la versió “Com la mare”, les dues versions que es complementen i són una picada d’ullet a les relacions entre pares i fills.

-6-


A partir de 12 mesos Espais [ col·lecció]

Autor: Cristina Losantos Edició: La Galera Any de publicació: 2004-2005 Comentari: La col·lecció Espais de Cristina Losantos en forma d’acordió i tapa dura ens presenta diverses situacions del món que envolta els infants, com aquest de La platja molt adequat amb l’arribada de l’estiu, que permetran als menuts passar llargues estones observant i fixant-se en els petits detalls de les acurades il·lustracions de l’autora.

Guji Guji

Autor: Chen, Chih-Yuan Edició: Thule Any de publicació: 2006 Comentari: Àlbum il·lustrat que amb una variació de l’aneguet lleig, ens parla de l’amor familiar, de l’acceptació de les diferències i de la descoberta d’un mateix a través del Guji Guji un cocodril que neix per accident dins una família d’ànecs.

¡Qué emoción!

Autor: Cécile Gabriel Edició: SM Any de publicació: 2008 Comentari: Un repertori d’emocions complet com cap altre, que a través de frases curtes i trossets de fotografia permet jugar a posar nom a l’emoció que ens mostra la imatge. Una proposta magnífica per encetar un debat sobre allò que ens passa o sentim i per a compartir un estat d’ànim, amb senzillesa i claredat. Les seves fotografies, tranquil·litzaran a aquells que s’avergonyeixen del que senten i als que de vegades pensen que ningú s’ha sentit mai com ells.

-7-


A partir de 12 mesos La ola Autor: Suzy Lee Edició: Barbara Fiore Any de publicació: 2008 Comentari: A vegades les paraules sobren, i una imatge les substitueix a totes, sense que ningú les trobi a faltar. Aquesta és la història simple i vibrant d’una nena en un dia de platja. Lee, la il·lustradora coreana, ens l’explica amb només dos tons d’aquarel·la, un traç expressiu a base de carbonet i un estil àgil i desenfadat. En aquesta obra la protagonista obre el diàleg que mantenia amb ella mateixa a Espejo i proposa un desafiament a la natura, que sempre indominable, esdevé l’aliada perfecta de l’autora per a sorprendre al lector. ¿ No duermes osito?

Autor: Martin Waddell; Firth, Barbara (il.). Edició: Kókinos Any de publicació: 2010 Comentari: És d’agrair que l’editorial Kókinos segueixi editant llibres ja considerats clàssics, tot i la seva modernitat. Com aquest, que va arribar a les nostres mans per primera vegada el 1994. Aquesta història deliciosa, dedicada a la por a la foscor dels més petits i a les seves dificultats a l’hora de conciliar el son.

Las estaciones Autor: Iela Mari Edició: Kalandraka Any de publicació: 2008 Comentari: El llibre descriu el cicle de les estacions a partir d’un mateix pla d’un arbre i el camp que l’envolta. L’obra se serveix del recurs del cercle sense fi tan habitual i característic de l’autora i juga amb un ventall cromàtic que pren força a mida que avances. La il·lustració és plena de detalls i explica amb precisió, silenci i bellesa el miraculós cicle de la natura. Un gran llibre per a explorar i anar descobrint a poc a poc.

-8-


A partir de 12 mesos Endevina com t’estimo

Autor: Sam Macbratney; Anita Jeram (il.) Edició: Kókinos Any de publicació: 2010 Comentari: -T’estimo -Jo encara més -No, t’estimo més jo En aquest punt de la conversa, em pregunto qui serà el guanyador, qui serà el més hàbil a l’hora de demostrar quelcom gairebé impossible de demostrar. En aquest llibre una llebre gran i una llebre petita juguen a quantificar, pesar i mesurar l’amor que senten l’una per l’altra, just abans d’anar a dormir. Humor, amor i enginy, són els tres ingredients d’aquesta història que ja apareix a totes les llistes de nous clàssics.

La gran orquestra del bosc

Autor: Guido Van Genechten Edició: Símbol Any de publicació: 2011 Comentari: Llibre de gran format i il·lustració a sang, que presenta a cada pàgina, com si es tractés d’un inventari, un ocell i el seu so característic: el mussol, el pit roig, l’oreneta… tots formen part de l’orquestra del bosc. GG

Un llibre que s’aparta una mica del que l’autor ens té acostumats. Aquesta vegada no ens presenta cap situació de la quotidianitat dels infants, sinó que fa un catàleg de tots els ocells que a la primavera, just després del cant del gall, comencen un bell concert al bosc. Amb imatges a doble pàgina, de gran format, trobareu un mussol que fa Uuh uuh, el tord fa txac txac, les tórtores fan parrup-parrup, el pit-roig fa uiiit-uiiiit… Un llibre doncs que, més que una narració, esdevé un inventari d’ocells, il·lustrats amb la línia clara pròpia de Genechten, que us permetrà jugar amb els infants a repetir en veu alta el cant dels ocells. Al final fins i tot, podeu acabar fent una orquestra entre tota la família.

-9-


A partir de 12 mesos Serà un nadó Autor: John Burningham; Helen Oxenbury (il.) Edició: Intermon Oxfam Any de publicació: 2011 Comentari: Un llibre per parlar del naixement d’un germà, de la mà de dos grans autors anglesos. Barreja el format àlbum amb vinyetes i aconsegueix expressar molt bé les pors i dubtes del futur germà gran. GG No sé si és el primer llibre que fan conjuntament, però aquest matrimoni anglès per separat, són uns dels il•lustradors que més bé han representat el món de la petita infància. Serà un nadó és un llibre tendra i divertit que explica l’espera d’un nadó des del dia que la mare comunica la notícia al seu primer fill, d’uns tres a quatre anys, fins el dia que aquest entra a l’hospital per a conèixer finalment el seu germanet. Entre mig hi ha els pensaments, les pors, les preguntes que es fa el nen, intercalades amb les imatges d’una mare que cada vegada té més panxa. Els pensaments del germà vénen representats en una doble pàgina, en vinyetes sense text, i realment són molt properes a les reflexions que fan els nens que viuen un procés de canvi com aquest. No el deixeu perdre, és un llibre imprescindible.

Fins al vespre! Autor: Jeanne Ashbé Edició: Corimbo Comentari: La il·lustradora belga Jeanne Ashbé s’ha especialitzat en obres que reflecteixen amb molta sensibilitat i rigor el món de la petita infància. En aquest llibre l’autora ha volgut mostrar com és la vida diària dins una escola bressol. Les il·lustracions de l’arribada a l’escola al matí, el comiat amb els pares, el joc amb les mestres, l’hora de dinar, la migdiada, els pipís, i finalment el retrobament al vespre, són imatges que poden ajudar a expressar de forma tranquil·litzadora la separació entre pares i fills que representa l’inici de l’escola. Però alhora, Fins al vespre! esdevé un petit catàleg d’accions ordenades justament segons les parts del dia: matí, migdia, tarda i nit. I ben mirat, són aquestes rutines les que ens poden ajudar a explicar el pas del temps, oi?

- 10 -


A partir de 12 mesos Vamos a cazar un oso

Autor: Michael Rosen; Helen Oxenbury (il.) Edició: Ekaré Any de publicació: 2003 Comentari:

El conte ens mostra l’aventura d’una família composta per dues nenes, un nen, un bebè i un gosset que són cuidats pel seu pare. L’absència de la figura de la mare ja ens avança un trencament amb l’estructura tradicional de família, i el seu títol convida a participar de la gran aventura proposada. Les onomatopeies són constants i el llenguatge, que recrea una cançó folklòrica anglesa, és senzill, reiteratiu i anima als menuts a participar , emocionar-se i identificar-se amb la família del conte, els seus còmplices, en el viatge cap a la cova d’aquest ós gran i perillós. El petit globus vermell

Autor: Iela Mari Edició: 2006 Any de publicació: Kalandraka Comentari: Un clàssic que juga amb el color i les formes per explicar sense paraules els canvis sorprenents de les coses en què es pot transformar un simple globus.

De què fa gust la lluna? Autor: Michael Grejniec Edició: Kalandraka Any de publicació: 2010 Comentari: Una història encadenada captiva sempre als més petits. Si a més té animals diversos com a protagonistes, un objectiu clar, una seqüència fàcil de recordar i la lluna sempre present, té molts punts d’esdevenir tant famosa i estimada com aquesta. Grejniec en regala a més un text clar, curt i ben construït i situa al personatge més petit de tots com la clau per assolir l’objectiu marcat de tastar la lluna. Un objectiu pel que són necessaris els lents, els pesants, astuts, alts, ferotges, tranquils i petits.

- 11 -


A partir de 12 mesos Oh!

Autor: Josse Goffin Edició: Hipòtesi; Kalandraka Any de publicació: 2007 Comentari: La boca s’obre, mentre una mirada sorpresa contempla com una imatge s’ha convertit en una altra, gairebé com per art de màgia. Al final l’autor fins i tot ens deixa algunes pàgines perquè juguem al joc que ens proposa. Reedició d’un llibre sense text, indispensable, en el qual cada doble pàgina mostra la il·lustració senzilla d’una cosa (una mà, una tassa, una poma, una sabata,…). La pàgina de la banda dreta es desplega i en obrir-la la figura es converteix en una altra figura. Llibre-joc ple de sorpreses, ric en matisos, ideal per a compartir amb els més petits.

Todo un mundo Autor: Katy Couprie; Antonin Louchard Edició: Anaya Comentari: Un món presentat a través de centenars d’imatges sorprenents que seqüenciades esdevenen el llenguatge d’aquest llibre per a totes les edats, usos i lectures que un pugui imaginar. Tant la tècnica, el material, la disposició dels objectes, els motius temàtics, els colors, les sensacions, les metàfores, com el contingut són opcions vàlides per establir entre les imatges desenes de relacions de contigüitat que justifiquen l’ordre amb que els autors les disposen, però també un infinit d’agrupacions, sèries i seqüenciacions noves que el lector podria fer amb les imatges en mà. El llibre que comença i acaba amb “el lector” de cartró- pedra que llegeix el mateix llibre que nosaltres, els lectors reals, que inclou imatges referents als autors passejant per París o per la platja, i que combina una gran varietat de tècniques pictòriques i fotogràfiques, provoca constantment la confusió sobre els límits de la realitat i la ficció És impossible descriure les possibilitats infinites de lectura d’aquest llibre que reclama a crits la possibilitat de llegir, representar i interpretar el món amb llibertat.

- 12 -


A partir de 12 mesos Bona nit, lluna

Autor: Margaret Wise Brown; Clement Hurd (il.) Edició: Corimbo Comentari: És l’hora d’anar a dormir. El nadó mira al seu voltant i va dient bona nit a totes les persones i coses que l’envolten. Aquest àlbum il·lustrat pot ser útil per establir la rutina d’anar a dormir d’una forma divertida i amorosa. Juego de … [col•lecció] Autor: Hervé Tullet Edició: Kókinos Comentari: Kókinos ens proposa una col·lecció de llibres divertits per a jugar amb els més menuts de la casa. Resistents i fàcils d’usar contenen propostes variades i originals, com la que se’ns ofereix a Juego de dedos. Un conte per jugar amb els teus propis dits, que esdevindran els protagonistes del conte. Els pots pintar com vulguis i convertir-los en llops, fades, flors, dinosaures,… A Juego de ojos, el llibre esdevé una carota que convertirà l’adult en un simpàtic robot o farà que l’infant vegi el món des dels ulls d’una gateta. També trobareu altre títols com Juego de espejos, o juego de sombras, juego de luces, juego de azar, juego de colores, juego de formas…

La Liebre con la nariz roja

Autor: Helme Heine Edició: Lóguez Comentari: Una història simpi bonica sobre un conill amb un nas vermell i una orella blava, per parlar sobra el valor de la diferència. La seva importància es farà palesa quan la guineu no reconeixerà a aquest conill com a conill i els altres s’adonaran del valor de la seva diferència.

- 13 -


A partir de 12 mesos En Patufet

Autor: Olalla Gonzàlez (ad.); Marc Taeger (il.) Edició: Hipòtesi; Kalandraka Any de publicació: 2008

Pingüí

Autor: Polly Dunbar Edició: Serres/RBA

- 14 -

Profile for Biblioteca Comarcal de Blanes

Recomanats npl - A partir de 12 mesos  

Recomanacions literaries del programa nascuts per llegir per a families amb nadons fins a 3 anys.

Recomanats npl - A partir de 12 mesos  

Recomanacions literaries del programa nascuts per llegir per a families amb nadons fins a 3 anys.

Advertisement