Page 1

1ªEt.Cap de Creus-Port Selva

L´Alt Empordà compta amb una gran riquesa des del punt de vista històric i monumental. Amb una extensió de 1339,43 km2 és la comarca més important de l´Empordà a nivell monumental. L´Alt Empordà està format, bàsicament, per una gran plana al·luvial, oberta entre la serra pirinenca de la serra de l´Albera i una franja de terraprims al sector nord, i la petita serra de Valldavià i el massís del Montgrí al sud. Aquesta plana fou en gran part emplenada per l´acció de la Muga i el Fluvià. A nivell històric l´Empordà ha sigut poblat des de les més remotes èpoques històriques, com ho revelen les restes arqueològiques del paleolític trobades al veí Pla de l´Estany o els vestigis mosterians de les coves del massís del Montgrí. Però...si voleu saber més us recomanem:

MASGRAU, Roser. Alt Empordà : paisatge, població, economia, història, art, tradicions .Barcelona : Barcanova, 1989 VAYREDA I TRULLOL, Montserrat. L'Empordà màgic : l'Alt Empordà / Montserrat Vayreda. Barcelona : Nou Art Thor, DL 1987 MONTMANY, Marta. L'Albera y Cap de Creus : megalitos : paseos por la historia / textos y fotografías de Marta Montmany. Mundo de los Pirineos. Bilbao : SUA Edizioak, 1997-. Núm.65 EN EXPOSICIÓ


1ªEt.Cap de Creus-Port Selva

Sabies que... La zona del Cap de Creus va ser declarada Parc Natural al 1998. Ocupa 13.843 hectàrees i va ser creat per tal de salvaguardar el seu patrimoni natural i paissatgístic. Va ser el primer parc Natural marítimo-terrestre del país. N´hem de distinguir 2 parts ben diferenciades dintre d´aquest Parc: una, seria la terrestre, que ocupa 10780 hectàrees i altre, la marina, que ocupa 3064 hectàrees. Dins d´aquesta última n’hi ha 3 que són Reserves Naturals Parcials (RNP): els Farallons, el Cap de Creus i el Cap de Norfeu. És indubtable que la zona del Cap de Creus posseeix un alt valor natural i paisatgístic i que mereix molt la pena de visitar. No obstant, si vols tafanejar per la zona una altra ruta que no sigui la que et proposem, et donem una sèrie d´alternatives com: visitar Figueres, fer l´itinerari del Baix Fluvià, visitar l´entorn natura de la serra d´Albera, donar un tomb per la plana empordanesa i la serra de Rodes, visitar els Aiguamolls de l´Empordà (inclou itineraris adaptats per persones amb mobilitat reduïda i un passeig per Peralada).

I si vols saber més... NADAL, Paco. Costa Brava : escapadas. Madrid : El País/Aguilar, cop. 2013 EN EXPOSICIÓ Publicació Madrid : El País/Aguilar, cop. 2013 DACOSTA OLIVERES, Josep M. Guia del Cap de Creus. Menorca : Triangle Postals, cop. 2003. EN EXPOSICIÓ Alt Empordà [document cartogràfic] : Itinerànnia, xarxa de senders Ripollès - Garrotxa - Alt Empordà. [Granollers] : Alpina ; [Barcelona] : Societat Gestora d'Informació Territorial Geoestel, DL 2009. EN EXPOSICIÓ FELIU, Ponç. Cap de Creus, parc natural / Ponç Feliu. Figueres : Brau, 2007. 121 p.


1ªEt.Cap de Creus-Port Selva

Si parlem de l´Alt Empordà hem de parlar d´una de les residències per excel·lència d´un gran geni: Dalí. Aquest pintoresc personatge i artista va fixar una de les seves residències a Cadaquès, el qual n´hi és impregnat del seu estil i de la seva personalitat. Però no tot és Dalí, també trobem diverses representacions pictòriques, arquitectòniques, artístiques, etc. Us proposem fer aquestes visites al voltant d’on transcorre la 1ªetapa:       

Basílica de Sta.Mªde Castelló d´Empúries (Castelló d´Empúries) Conjunt arqueològic d´Empúries Castell de Sant Ferran (Figueres) Castell de Peralada (Peralada) Monestir de Sant Pere de Rodes (El Port de la Selva) Monestir de Sant Quirze de Colera (Rabós) Canònica de Santa Mªde Vilabertran (Vilabertran)

I si voleu saber més us recomanem..

PÉREZ I MIR, Anna. L'Alt Empordà. Barcelona : Pòrtic, 2000 EN EXPOSICIÓ MASGRAU, Roser. Alt Empordà : paisatge, població, economia, història, art, tradicions .Barcelona : Barcanova, 1989 Salvador Dalí [enregistrament vídeo]. [Barcelona] : Granvía Musical [etc.], cop. 2004 EN EXPOSICIÓ Dalí per Dalí [enregistrament vídeo]. Barcelona : Barcelona Multimèdia, DL 2003 EN EXPOSICIÓ


1ªEt.Cap de Creus-Port Selva

Dins de la gastronomia de l´Alt Empordà la majoria de productes típics de la comarca guarden relació amb una gastronomia de mar i muntanya. Entre els plats de mar podem esmentar el suquet de peix fresc, la sípia amb pèsols i les garotes i musclos de roca. Com a plats d´interior tenim la botifarra dolça i fregida, l´oca amb naps i el conill amb cargols. I per postres..els “taps” de Cadaquès, les “flaones” de Figueres i els “brunyols” de l´Empordà. Segur que has agafat gana, si vols saber com el·laborar aquests exquisits plats et recomanem aquests documents:

FÀBREGA, Jaume. La Cuina de Cadaqués; presentació de Miquel Figueras. Barcelona : Empúries, 1992 EN EXPOSICIÓ FÀBREGA, Jaume. Fàbrega, Jaume. La Cuina de l'Empordà i la Costa Brava. Barcelona : La Magrana, 1990. EN EXPOSICIÓ FÀBREGA, Jaume. La Cuina surrealista : dalikatessen de Salvador Dalí. Lleida : Pagès, 2004 EN EXPOSICIÓ Alt Empordà, Baix Empordà : patrimoni, rutes i llocs d'interès, receptari tradicional, restaurants. [Barcelona] : Primera Plana, DL 2010 EN EXPOSICIÓ


1ªEt.Cap de Creus-Port Selva

La cultura de l´Alt Empordà està molt lligada a les seves tradicions i festes. A continuació remarquem algunes de les dates assenyalades per gaudir del seu folklore i tradicions:  Aplec del Sol Ixent Es celebra desde 1990 i consisteix en donar la benvinguda al primer dia de l´any ballant unes sardanes i fent una xocolatada al Cap de Creus.És organitzada per veïnes i veins del poble de Cadaquès.  Aplec de Sant Sebastià Cada 20 de gener els cadaquesencs i cadaquesenques van a peu des del poble fins a l’Ermita de Sant Sebastià per ballar sardanes i per executar les patacades, unes corrandes en cercle que acaben a cops amables entre els participants.  El Premi Internacional d´Humor Gat Perich a Llançà És un guardó que s'otorga en memòria de Jaume Perich des de 1996 per reconèixer la important tasca social dels professionals de l'humor. El premi consisteix en una figura (d'un quilo i mig de pes) que reprodueix un dels famosos gats dibuixats per Perich, sostenint un llapis. Un jurat formant per un representant de cadascun dels principals diaris editats a Catalunya es reuneix cada any i decideix quina és l'humorista que mereix el guardó.  Festival Internacional de Música de Cadaqués El Festival Internacional de Música de Cadaqués està organitzat per l’Ajuntament de Cadaqués i dirigit pel músic i compositor Saki Guillem. L’escenari principal se situarà a la platja de Sa Conca amb la presència de músics referents de diferents gèneres musicals.

Recull bib i temàtic  
Recull bib i temàtic  
Advertisement