Page 1

Biblioteca Ignasi Iglesias-Can Fabra Segre, 24-32 08030 Barcelona Tel. 933 600 550 A/e. b.barcelona.ii@diba.cat www.bcn.cat/bibcanfabra

Horari Dilluns, dimecres, dijous i divendres: 10 a 21 h Dimarts i dissabte: 10 a 14 h i 16 a 21 h Diumenge: 11 a 14 h


Visites a la biblioteca i formació d’usuaris

Carnet de biblioteca per al centre educatiu

Les biblioteques públiques organitzen visites adaptades als diferents nivells educatius i formatius. Aquestes visites són una de les millors maneres que tenen els infants, joves i adults de conèixer la biblioteca més propera.

Oferim als centres educatius el carnet d’entitat, que és d’ús exclusiu del professorat i cal presentar-lo cada vegada que es vulgui fer un préstec o concertar una visita. Per sol·licitar-lo cal donar les dades del centre: NIF, nom, adreça postal, telèfon, correu electrònic i nom del professor responsable.

Els continguts i els objectius de cada visita varia segons l’etapa educativa: Escola Bressol i Educació Infantil: El tren de la biblioteca: Escola bressol i P3. Escolteu i mireu contes. P4 i P5 Educació Primària: Coneix la biblioteca: Tots els cicles. La biblioteca de l'A a la Z: 3r Navegant per la biblioteca: 4t Quedem a la biblioteca (3 visites): 5è i 6è Còmics, còmics, còmics: Cicle mitjà i cicle superior. Educació Secundària, Batxillerat i Cicles formatius: Bones lectures: Coneixement del fons de novel·la juvenil. Cerca i Recerca: Eines de cerca d’informació. Còmics, Còmics, còmics: Presentació del fons de còmic. Escoles d’Adults: conèixer els serveis de la biblioteca i recursos de difusió de la lectura, cercar documents al catàleg i fer gestions de la biblioteca en línia. Escoles d’Educació Especial: visita adaptada al grup per conèixer la biblioteca, els serveis i activitats. La durada aproximada de les visites és d’una hora i requereix la col·laboració del professorat. Trobareu més informació a la pàgina web de la biblioteca www.bcn.cat/bibcanfabra > serveis > visites escolars > o al Centre de Recursos Pedagògics del districte i el Programa PAE (Programa d’activitats escolars) de l’Ajuntament de Barcelona. http://w10.bcn.es/APPS/wprpae És imprescindible concertar dia i hora amb antelació per correu electrònic o via telefònica.

Lots de documents Amb el carnet de la biblioteca us podeu endur en préstec lots de documents de qualsevol tema que estigueu treballant. Per ajudar-vos en la selecció i tria dels documents compteu amb l’assessorament de l’equip de la biblioteca.

Guies de lectura Les biblioteques elaboren guies de lectura temàtiques i de novetats adreçades a les diferents edats. La difusió d’aquests materials es realitza en format paper i en format digital als mitjans virtuals de cada biblioteca. http:www.bcn.cat/biblioteques

Fons especialitzats CIUTAT VELLA • B. Francesca Bonnemaison: Dona, moda i cuina • B. Sant Pau-Santa Creu: Món àrab • B. Barceloneta-La Fraternitat: Restauració i hostaleria EIXAMPLE • B. Sagrada Família: Ciència i medi ambient • B. Sant Antoni-Joan Oliver: Col·leccionisme • B. Esquerra de l’EixampleAgustí Centelles: Fotografia • B. Fort Pienc: Arquitectura contemporània i disseny SANTS-MONTJUÏC • B. Vapor Vell: Músiques urbanes • B. Francesc Candel: Automòbil i mobilitat sostenible • B. Poble-Sec-Francesc Boix: Cultura de la pau LES CORTS • B. Les Corts-Miquel Llongueras: Jocs i Esports SARRIÀ-SANT GERVASI • B. Clarà: Escultura noucentista i Clarà GRÀCIA • B. Jaume Fuster: Viatges • B. Vila de Gràcia: Cultures africanes

HORTA-GUINARDÓ • B. Guinardó-Mercè Rodoreda: Poesia • B. Horta-Can Mariner: Teatre • B. El Carmel-Juan Marsé: Novel·la Contemporània barcelonina • B. Montbau-Albert Pérez Baró: Novel·la negra NOU BARRIS • B. Nou Barris: Circ i Arts parateatrals SANT ANDREU • B. Ignasi Iglésias-Can Fabra: Còmic SANT MARTÍ • B. Poblenou-Manuel Arranz: Cultura popular • B. Xavier Benguerel: Cinema • B. Ramon d’Alòs-Moner: Flamenc

Fons de Lectura Fàcil La biblioteca disposa d’un fons de Lectura Fàcil. Aquests materials són llibres i altres documents amb text planer i estructura senzilla per ser llegits i entesos per persones que tenen dificultats lectores. Bona part són adaptacions de novel·les clàssiques.

Servei de documentació de literatura infantil i juvenil La Biblioteca Xavier Benguerel ofereix aquest servei, que té per objectiu conservar, estudiar i difondre la literatura infantil i juvenil, i en especial obres i autors d’àmbit català. Podeu sol·licitar informació sobre aquest fons històric i especialitzat amb un alt valor patrimonial. Una bona part d’aquest fons és d’ús exclusiu de consulta a sala. Per les vostres consultes adreceu-vos a la biblioteca (93 225 18 64 o bé a b.barcelona.xb@diba.cat).

Cessió d’espais La biblioteca ofereix els seus espais per poder dur a terme de manera autònoma activitats de caràcter docent i d’animació a la lectura en un ambient diferent a l’habitual.

Espais multimèdia La biblioteca posa a disposició dels centres educatius els ordinadors de l’Espai Multimèdia i el servei d’Internet i + per a l’elaboració dels treballs escolars i el desenvolupament de les competències digitals.

Programació infantil i juvenil La biblioteca ofereix tot un seguit d’activitats de promoció de la lectura en horari extraescolar que s’anomena Lletra Petita: des de la tradicional hora de conte, activitats musicals, tallers, espectacles de petit format fins activitats de formació de pares.

Clubs de lectura infantils/juvenils La biblioteca ofereix la possibilitat de realitzar Clubs de Lectura infantils i juvenils. Tots els participants llegeixen el mateix llibre durant un període de temps prèviament establert. El dia de la trobada, comentem el llibre i compartim altres lectures i recomanacions amb la resta del grup, amb la finalitat de promoure bones lectures, el plaer de llegir i l’esperit crític.

Programa nascuts per llegir Nascuts per Llegir és un programa on hi treballen professionals de diferents àmbits que promou la lectura per a infants de 0 a 3 anys i que estableix un vincle afectiu entre adults i petits al voltant de llibre. http://www.nascutsperllegir.org

Assessorament i recursos per al professorat Les biblioteques ofereixen suport al professorat en la cerca d’informació i en la selecció de documents i recursos d’Internet. Assessoren en l’organització de la biblioteca escolar del centre, a més de recolzar la tasca de dinamització per crear hàbits lectors des de les primeres edats.

Alumnes en pràctiques. Batxiller i FP grau mitjà Biblioteques de Barcelona ha subscrit un conveni de col·laboració amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya per a la formació pràctica dels alumnes que cursen l’ensenyament secundari postobligatori. Aquest inclou alumnes de Batxillerat, Formació Professional i els procedents de programes formatius organitzats o autoritzats pel Departament d’Ensenyament, que comportin mòduls de pràctiques professionals.

Serveis i recursos per a escoles i instituts  

Guia informativa