Page 1

C L J 7.0 Club de Lectura Juvenil BJSV

GUIA DE LECTURA


L’autor Jordi Sierra i Fabra va néixer a Barcelona l’any 1947. Tot i la seva immensa producció bibliogràfica, l’escriptor començà la seva prolífica carrera en l’àmbit de la música des de diferents emissores radiofòniques i també des de la premsa escrita. La Cadena Ser i Radio Barcelona, o els diaris La Prensa de Barcelona i Nuevo Diario de Madrid acolliren les seves col—laboracions primerenques. Posteriorment, revistes musicals com Top Magazine, Popular 1, Extra o Disco Exprés han estat algunes de les tribunes des de les quals Sierra i Fabra ha exercit les seves virtuts periodístiques. L’any 1972 aconseguí un gran èxit de vendes amb la publicació del llibre 1962-1972: Historia de la Música Pop. Aquest fou, de ben segur, el signe inequívoc del seu llançament posterior com a autor de novel—la juvenil. L’any 1975 va obtenir el premi literari Villa de Bilbao de novel—la, el 1978 fou finalista del Planeta i el 1979 li va ser concedit el premi Ateneo de Sevilla de novel—la. Però fou a partir de 1981, amb la concessió del premi Gran Angular de literatura juvenil, que inicià una llarga i meteòrica producció de llibres adreçats a l’alumnat de primària, secundària i batxillerat. Títols tan coneguts com El jove Lennon (1992), Camps de maduixes (1997), El viatge de Narayan (2006), entre molts d’altres que podeu consultar a la seva pàgina web, són alguns dels exemples de la prolífica creativitat literària de l’autor.


L’obra L’obra de Jordi Sierra s’estructura al voltant de set camps literaris: llibres de narrativa infantil, juvenil i per a adults, història, biografia, poesia i assaig. Cal, a més, destacar el vessant més social i pedagògic de la seva tasca, en què destaca la creació de la Fundació Jordi Sierra i Fabra, amb seu a Barcelona, i la Fundación Taller de Letras Jordi Sierra i Fabra, a Medellín (Colòmbia). L’objectiu de les dues fundacions és "l’ajut a joves escriptors en l’inici de la seva carrera literària” i el foment de la lectura i l’estímul de la creació literària “mitjançant programes de sensibilització, formació i investigació”. Des de la biblioteca, et suggerim algunes lectures: Kafka i la nina viatgera. Premio Nacional de Literatura Infantil y Juvenil 2007. És una novel—la inspirada en un episodi real de la vida de l’escriptor txec Franz Kafka (1883-1924), que el va portar a convertir-se en carter de nines. En l’últim any de la seva vida, el 1923, Kafka es va trobar al parc Steglitz de Berlin a una nena (Elsi) que plorava desconsoladament perquè havia perdut la seva nina. Ell, per consolar-la li va respondre que en realitat no l’havia perduda sinó que aquesta havia marxat de viatge i a través d’ell, que era un carter de nines, podrien estar en contacte.

Material sensible. Contes cruels. Un recull de diferents històries que reflecteixen situacions reals d’avui mateix, dures però alhora d’una gran tendresa que ens ajudarà a reflexionar de manera conscient sobre la situació dels infants al tercer món.

http://www.sierraifabra.com/


Per què El temps de l’oblit? El passat 20 d’octubre la banda terrorista ETA va anunciar el cessament definitiu de la seva activitat armada. ETA (Euskadi Ta Askatasuna = Pais Basc i llibertat), neix el 1958, durant la dictadura franquista, amb la voluntat d’aconseguir la independència d’Euskal Herria (territori basc espanyol i francès). Durant els anys de la dictadura, la banda va tenir un suport important per part de la població nacionalista basca, ja que es considerava opositora al règim i d’esquerres. Amb l’arribada de la democràcia, però, les seves accions terroristes van anar deixant de rebre suport. L’assassinat, el segrest i l’extorsió han estat les seves línies d’actuació. 817 ha estat el nombre total de víctimes d’ETA: 339 civils (inclou polítics), 198 Guardies Civils i 145 policies. El denominat conflicte basc ha format part de les vides de tots els que estem aquí des que vam néixer, però ens costa d’imaginar com s’ha viscut en la quotidianitat del Pais Basc. La por, la convivència d’ideals diferents, les famílies dels presos, les famílies de les víctimes, etc... La lectura d’aquest llibre és una manera d’acostarnos a la realitat que ha marcat la vida a Euskadi els darrers 40 anys. Per saber-ne més us recomanem: — La pelota vasca: la piel contra la piedra. 2003. Júlio Medem. DVD — Euskadi, crònica d’una desesperança. 209. Antoni Segura. LLIBRE — El pueblo sombrío. 2003. Lucía Baquedano. NOVEL—LA

El temps de l'oblit. Desembre  

El temps de l'oblit. Desembre