Page 1


W. 10T H AV E.

CORRIDOR

LO B B Y / LOUNGE SKATERS LO U N G E

ICE MAINT.

P RO S H O P & R E N TA L S

B REEZEWAY

PARKING

T H E S I S P ROJ E CT: N O RT H S O U T H S E CT I O N

2011 48” x 12” Mixed media: Sketchup, hand render, Vectorworks

N E W CO N S T R U CT I O N

EXISTING F AC I L I T I E S


F R U I T & F LO W E R S

1994 36” x 36” Charcoal on paper

1 - 6 UNDERGRADUATE THESIS

7 / 8 LANEWAY HOUSE

9 / 10 DESIGN / BUILD

11 / 12 MODELING

13 / 14 SKETCHING 15 / 16 PAINTING

17 / 18 RENDERING

19 / 20 PHOTOGRAPHY


LA R C H S T R E E T

W. 10 T H AV E N U E

LOW E R CO U RTYA R D

S E AT STEPS S TA I R S D OW N F RO M STREET

S PO RT S FIELD

LOUNGE

BRE E Z E WAY

LOW E R CO URTYA R D

B R E E Z E W AY S E C T I O N

S PO RT S FIELD


PAGE 2 My undergraduate thesis proposal for the renovation and redevelopment of the Kitsilano Ice Rink and Community Centre located at 2690 Larch Street in Vancouver. The primary objective was to deepen the community connection and develop the Kitsilano sports culture by providing an updated facility. The project viability was based on the improving the existing conditions of the site and the eliminating the extreme disconnect between the buildings and their immediate context. The existing 1970’s ice rink is run down and outdated. A new facility will leave a sustainable impression on the community by enhancing interpersonal connections and providing a venue for participating and

watching organized sports. Secondarily, this project investigated the future of the community center ideology. Future housing types must be smaller and more efficient in order to sustain the expanding global population and conservation of natural resources. The result will be households with limited or absent outdoor space and a reliance on civic public facilities to provide the need for urban relief. As Kitsilano becomes densified with lane way, duplex and apartment style housing, the importance and prominence of the community center will inevitably increase within the public realm. Therefore, providing residents with an efficient, useful and beautiful building must be a priority.


PAGE 3 LO W E R C O U R TYA R D P E R S P E C T I V E

mixed media: sketchup, hand render, photograph

E N T RY E X P E R I E N C E

Mixed media: Sketchup, photograph, physical model

I C E R I N K C I R C U LAT I O N

Mixed media: Sketchup, Photophop, physical model

The facility has five major components: Lobby & gathering space, Ice rink, multipurpose rooms, spectating areas and an exterior breezeway. The ice rink is an extremely conditioned space, polar opposite to the rest of the building, meaning it cannot be physically connected to other programmatic elements. As a result, I wanted to maintain a visual connection whenever possible, resulting in all interior circulation, gathering and functional spaces having an overlook of the ice surface. Circulation through the site & building was imperative. The community center sits directly between Kitsilano Secondary School to the West and Connaught Park to the East. Students will pass through the space multiple times a day to access Connaught park for classes and extra curricular activities. The exterior breezeway was developed to allow students access through the site at all times of the day. The multi purpose spaces had to be flexible to accommodate a variety of community services such as, meetings, yoga, dance and martial arts.

PA R K I N G E N T RY BIKE S TO RAG E

PA R K I N G


PAGE 4 EXISTING F AC I L I T I E S

E A S T E L E VAT I O N

N E W CO N S T R U CT I O N

Mixed media: Sketchup, hand render, CAD drawing S T R E E T E N T RY

FIELD E N T RY

S E AT W E LCO M E WC WC M.P #1 M.P #2 M.P #3 STEPS DESK CO R R I D O R

ICE RINK

LOW E R CO U RTYA R D

CLIMB WA L L

EXISTING F AC I L I T I E S

LOUNGE

ICE WC WC D.R. #1 D.R. #2 D.R. #3 D.R. #4 MAINT.

S KAT E R S LO U N G E CLIMB WA L L

B R E E Z E WAY

EXISTING F AC I L I T I E S

P RO S H O P & R E N TA L S

M.P #4

S E AT I N G

ICE RINK B E LOW

S KY BAR

RINK LEVEL

E N T RY L E V E L

N E W CO N S T R U CT I O N

E X I S T I N G F AC I L I T I E S

W E S T E L E VAT I O N

Mixed media: Sketchup, hand render, CAD drawing


PAGE 5 R I N K I N T E R I O R S PA C E

1:50 physical model: balsa wood & card stock

LO B B Y S E C T I O N

1:50 physical model: balsa wood & card stock

The sky bar overlooks the rink and the field simultaneously. This allows spectators to escape harsher weather conditions and view the sports within a controlled environment. The mass on the east elevations cantilevers over the large glazed wall of the ice rink, providing the ice surface with relief from direct sunlight and possible heat gain, while still allowing a visual connection and natural light into the space. The lobby is the heart of the building, allowing users from

S PO RT S F I E L D


S O U T H P E R S P E CT I V E

mixed media: sketchup, photoshop, hand render, photograph

S KY BAR

ICE RINK

PARKING

SEATING

Happiness� by Alain de Botton, which emphasized how experiences within architecture can influence our goals, aspirations and ideal selves. Through my thesis, I wanted to investigate how architecture can influence and reinforce community values. Beauty is in the eye of the beholder but there is no doubt that a building with a rich and positive energy can bring people together and influence them to achieve greatness.

CORRIDOR

all sports and activities to mingle physically and visually. This element is central and accessible from any point in the building and contains a dynamic climbing wall. The colourful cladding was based on colours found on an existing mural on the west wall of the gym. The tile pattern creates a dynamic facade and a focal point within the community. A strong influence was the book, “The Architecture of

SKATERS LO U N G E

LA RC H S T R E E T M U LT I P U R PO S E DRESSING RO O M

E - W R I N K S E CT I O N

Mixed media: Sketchup, Photoshop hand render, CAD drawing


PAGE 7

P H Y S I CA L M O D E L

1:50 card stock & balsa wood

This third year studio project was a study of the City of Vancouver’s, then new, lane way housing initiative looking at densification within existing city lots. The aim of the project was to develop a lane way house for a family of four with at least two adults. The maximum floor area permitted was 70 square meters. The house had to include areas for sleeping, cooking, eating, washing, relaxing, working, playing and reading. Also, the form and function of the house had to emulate the design principles of architect Luis Barragan and his house in Mexico City and how those principles would apply to a building in Vancouver.

RESTING P LAY I N G

WEST COURTYARD

E AT I N G WORKING

COOKING

ENTRY

RO O F TERRACE

SLEEPING WASHING

UP

EAST COU RTYA R D

M A I N F LO O R

Manual drawing, pencil on Vellum

U P P E R F LO O R

Manual drawing, pencil on Vellum


PAGE 8

RO O F TERRACE SLEEPING

LANDING P LAY I N G RESTING

COOKING

WEST COU RTYA R D

S TO RAG E

S E CT I O N A

Manual drawing, pencil on Vellum

SLEEPING

ENTRY

WASHING

A strong connection to the outdoors, natural light and privacy were strong drivers of the design. A sloping site and large existing house prevented direct sunlight to the house. Subsequently, the Barragan window could be utilized, allowing generous light into the spaces (*see RENDERING page). There are two courtyards; East and West, located by their usage according to the suns path. The sleeping area is quite small. The parents and children share a room with a division in the center. The idea was to create a house where the family would gather in the common rooms and use the bedroom only for sleeping. Barragan’s principle called for a roof terrace with full height walls, as an area for self speculation and meditation.

E AT I N G WORKING

WEST COU RTYA R D

S E CT I O N B

Manual drawing, pencil on Vellum

E N T RY P E R S P E C T I V E

Manual drawing, pencil on vellum


Ocular skylight and vertical facade elements

3D rendition of the cube in built in Sketchup

I am very interested in the design / build process. I enjoy working conceptually and physically and examining how the two aspects interact and influence one another. Early exposure, in this third year studio assignment, developed my appreciation and understanding of the process. The cube examined spacial quality, scale, light and the limits of materials. The project started by examining the design strategies experienced in Bing Thom’s Surrey Central Mall and incorporating them into the cube design. The entry sequence, compression and expansion of space and natural daylight were drivers of my process. The final product was a scaled 12” x 12” cube which was later made into a hanging lamp upon studio completion. Left side corner

Front right corner

Rear Left


PAGE 10

I developed another design / build project this summer. The spacial quality of the stair landing at my house was stale and uninviting. I could see the potential of the space with a large overhead skylight and vaulted ceiling. While working on a residential project at The Airey Group, I came across some cedar siding samples that were going to be disposed. There was an adequate amount of material and I immediately thought of the stair landing. The process included a series of sketches investigating different board layouts but ultimately, the limit of material quantity, drove the design as I wanted to maximize the number full boards being exposed. I sanded off the old finish and applied a clear satin stain to expose the natural grain and colour of the wood. The result is four horizontal sections, reducing in size the lower on the wall, which interrupt a vertical flow. The space has become richer with warmth, colour, texture and aroma. I really enjoyed this project from start to finish and my daily tactile experience is truly rewarding.


I completed a second year internship at James Cheng Architects with project architect Jim Heinmiller. Jim designed the Keats Island Cabin and as part of the design process, I built the physical model. We investigated building siting, structure, internal spacial quality and exterior materiality. This was a valuable exercise early in my degree, showing the value of model building as a design tool and not just as a finished product when the design is completed (although designs are rarely EVER “completed�).

MODEL MEDIUM: Balsa wood (various sizes) White foam core Clear acrylic sheet Custom plastic model materials from model store (metal roof & siding , fencing materials)

Roof view

Front Entry

Side (South West) View

Rear (Ocean View)

Side (North East) View


ROW H O U S E S

MODEL MEDIUM: Modeling clay Wire mesh Brown card stock Clear Acrylic sheet White foam core

E XT E R I O R DECK

F LO O R P LA N

Located in one of Vancouver’s most culturally diverse neighborhoods, this urban in-fill exercise examined basic spacial requirements for an individual living in 200 square feet. Located near the intersection of Keefer St. & Jackson St., the program required spaces for eating, sleeping, cooking, washing, reading and entertaining. I settled on a site between two existing row house buildings. This location provided some privacy while still integrating the resident into the community. The model turned out to be quite challenging as it was my first attempt at integrating clay into model building.

PAGE 12

ROW H O U S E S

HIGH RISE RESIDENTIAL

P U B L I C: LIVING RESTING E N T E RTA I N I N G

ENTRY

P R I VAT E: SLEEPING WA S H I N G E AT I N G

STAIRS


PAGE 13 A H A N D L E AT M Y PA R E N T S H O U S E

2011 Still life 8 1/2” x 11” Pencil on sketch paper

S T R U CT U R E

Above: 2010 6” x 9” Pencil on sketch paper

A LIVING ROOM

Below: 2012 Still Life Pencil on sketch paper

A H U M A N F AC E S T U DY

2012 8 1/2” x 11” Pencil on sketch paper


ORCHID

2010 Still Life 8 1/2” x 11” Pencil on sketch paper

O R N A M E N TA L VA S E

2010 Dr. Sun Yat Sen Garden Still Life 8 1/2” x 11” Pencil on sketch paper


PAGE 15 2907 W. 29 T H AV E . 2002 18” x 24” Acrylic on canvas

R A I N C I TY

2009 11” x 14” Acrylic on canvas


PAGE 16 C O LO U R S I N G R A S S

2010 16” x 20” Acrylic on canvas

M O U N TA I N S

2012 16” x 20” Acrylic on canvas


PAGE 17

P R I VAT E R E S I D E N C E E L E VAT I O N

L U I S B A R RAG A N W I N D OW

2010 From Lane way House project 12” x 12” Pencil on Vellum

Above: 2012 Design by Howard Airey 24” x 8” Mixed media: Sketchup, photoshop

P R I VAT E R E S I D E N C E S I T E S E C T I O N

Below: 2012 Design by Howard Airey 42” x 8” Mixed media: Sketchup, Vectorworks, photoshop


PAGE 18 E L E VAT I O N V I G N E T T E

2010 Each 8 1/2”” x 11” Clockwise: Pastel on paper, Pencil on sketch paper, Charcoal on paper, 2B drafting pencil on vellum.


PAGE 19

W AT C H T O W E R

2008 Great Wall of China, near Bejing, China Photograph

A S Y M M E T R I C A L LY L I B E S K I N D

2012 Las Vegas, Nevada Photograph

“ S TA L K I N G ”

2006 Masai Mara, Kenya, East Africa Photograph


CHILDREN

2006 Masai Mara, Kenya, East Africa Photograph

MORNING MIST

2010 Kitsilano Beach, Vancouver Photograph

T H E KOT E L

2007 Western Wall, Jerusalem, Israel Photograph


Portfolio 2012  

Compilation 2007 - 2012