Page 1

PĂĽ jakt

efter Ă„lg

Anna Hansson Jennie Elverstig Bild: Filippo Vanzo


I samma serie: På jakt efter björn (hösten 2019)

På jakt efter älg Beta Pedagog AB Skutevägen 1, 432 99 Skällinge info@betapedagog.se www.betapedagog.se tel. 0340–355 05 © Text: Jennie Elverstig och Anna Hansson, 2019 © Bild: Filippo Vanzo, 2019 Författare: Jennie Elverstig och Anna Hansson Illustratör: Filippo Vanzo Redaktör: Isac Carlsson Faktagranskning: Fredrik Widemo, Svenska Jägareförbundet Läsbarhetsindex (lix): 16 Art. nr beta-0861 ISBN 978-91-88009-81-4 Första upplagan, första tryckningen Dardedze Holografija, Lettland, 2019

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971


Jennie Elverstig • Anna Hansson

På jakt

efter Älg Illustrationer: Filippo Vanzo


Axel drar täcket över huvudet. Pappa har väckt honom tidigt. Klockan är bara fem, och det är fortfarande mörkt ute. Mamma och lillasyster Siri ligger och sover. – Gå härifrån, säger Axel. Han är trött och vill sova mer. Men pappa går inte. – Skynda dig nu, säger han. Vi måste åka om en halvtimme. Då kommer Axel ihåg vad det är de ska göra. Äntligen ska han få jaga älg! 2


Axel har jagat älg många gånger förut, för hans pappa är jägare. Men då har han suttit på pass, i ett jakttorn. Fikat och spanat efter älg.


Nu ska han få prova något nytt. Nu ska han få följa med och gå med hunden. Axel ville göra det redan i fjol, men då tyckte pappa att han var för liten. Pappa trodde inte att han skulle orka gå så långt. Men nu är han ett år äldre, och orkar nog gå nästan hur långt som helst. Axel sätter sig vid köksbordet. Han tittar på när pappa kokar kaffe, brer mackor och gör varm choklad.

4


Det är gott med något varmt att dricka när det är kallt ute. Pappa packar fikat i en grön väska.


Axel tar en påse chips från skåpet och tänker precis lägga ner den i väskan. Men pappa stoppar honom. – Inte chips, säger han. Det prasslar så mycket. Älgarna kommer att höra oss lång väg om vi har en sån påse i väskan. – Kakor då? frågar Axel. – Kakor blir jättebra! Axel lägger ner ett paket kakor, och klär sedan på sig sina jaktkläder. Pappa ställer ner väskan i hallen och klär också på sig. De ställer sig framför spegeln och skrattar. De är klädda i precis likadana, gröna kläder.

6


– Nu ser du ut som en riktig jägare, säger pappa. Han tar fram en keps till sig och en till Axel. De är orange. – Men nu ser ju älgarna oss! säger Axel.


– Oroa dig inte för älgarna du, de ser inte färger så bra. Men de andra jägarna kommer att se oss, och det är viktigt. Annars kanske någon tror att vi är älgar, och skjuter oss. Axel sätter på sig kepsen direkt. Han vill inte riskera att någon ska tro att han är en älg. Pappa hämtar bössan i vapen­ skåpet. Den är inlåst där, och Axel får inte röra den. Inte ens peta lite på den.

8


Axel och pappa lägger väskan och bössan i bilen. Sedan hämtar de hunden. – Ludde! ropar Axel när han närmar sig hundgården. Ludde kikar ut från hundkojan. När han ser vilka kläder Axel och pappa har på sig förstår han direkt vad som är på gång. Han har jagat älg i flera år, och det är det bästa han vet. Axel öppnar dörren till hund­ gården. Ludde springer ut och rusar mot bilen. Han ställer sig längst bak och väntar på att pappa ska öppna bagageluckan så att han får hoppa in.

9


Han har en stor bur att sitta i. Och han blir inte åksjuk längre. Det blev han när han var en liten valp. Då kräktes han varje gång han åkte bil.

10


Pappa kör till skogen. Det tar inte ens en halvtimme att åka dit, men Axel hinner ändå somna. Han är inte van att vara vaken så tidigt. I skogen träffar de resten av jägarna i jaktlaget. Pappa är jaktledare. Först har de ett möte, och bestämmer var alla ska sitta. Alla utom pappa och Axel, som ska gå med hunden. Axel är glad över att slippa sitta på pass. Då måste man sitta helt stilla i ett högt jakttorn, och så får man inte prata. Knappt ens viska, för då kan älgarna bli rädda och springa iväg.

11


Axels pappa är älgjägare, och Axel har varit med honom och jagat många gånger. Men i dag pirrar det lite extra i Axels mage. Han ska få gå med hunden för första gången. Och när Ludde får upp ett spår blir det så spännande att Axel knappt vågar andas.

På jakt efter älg är den första boken i en serie lättlästa böcker för barn mellan 6 och 9 år. Bokens läsbarhetsindex (lix) är 16. Anna Hansson är utbildad lärare och skriver böcker som hon själv hade velat läsa som barn. Spännande, fantasifulla och roliga. Jennie Elverstig har erfarenhet av jakthundsuppfödning och har skrivit flera böcker tillsammans med Anna. Med serien På jakt vill de informera om hur jakt bedrivs i Sverige, samt om vilka djur som är vanliga att jaga. Filippo Vanzo är en illustratör som brinner extra mycket för djur och natur. Hans vackra och naturtrogna bilder är som gjorda för en bokserie om jakt.

Art. nr beta-0861

9 789188 009814

0861 På jakt efter älg  

Axels pappa är älgjägare, och Axel har varit med honom och jagat många gånger. Men i dag pirrar det lite extra i Axels mage. Han ska få gå m...

0861 På jakt efter älg  

Axels pappa är älgjägare, och Axel har varit med honom och jagat många gånger. Men i dag pirrar det lite extra i Axels mage. Han ska få gå m...