Issuu on Google+

Overzichtscatalogus 2015/2016

Het hele naaimac hine -assortiment in ĂŠĂŠn oogopslag


Zwitserse traditie Sinds tientallen jaren wijdt BERNINA zich met veel passie aan de ontwikkeling van naai- en borduurmachines voor creatieve mensen. Zwitserse precisie is het hart van elk afzonderlijk product dat wij vervaardigen. BERNINA producten worden uitsluitend van kwalitatief hoogwaardige materialen vervaardigd. BERNINA symboliseert Zwitserse traditie sinds 1893. BERNINA – made to create.

Exclusieve mogelijkheden en innovaties

6–7

BERNINA Grijper

8–9

BERNINA 880

10–15

BERNINA 7-serie

16–23

BERNINA 5-serie

24–29

BERNINA 3-serie

30–33

BERNINA 215 en 1008

34–35

BERNINA Borduursoftware V7

36–39

BERNINA DesignWorks

40–43

BERNINA E 16 Multinaald-borduurmachine

44

BERNINA Q 20 / Q 24 Longarm-quiltmachines 45–47 Stekenoverzicht 48–49 Trefwoordenregister 50–51 Eigenschappen & accessoires

52

5


Het hele BERNINA assortiment in één oogopslag

First class naaien, borduren en quilten

B 880

   

De naai- en borduur-avant-garde

B 790

B 770 QE

B 740

B 720

   

     

   

     


De moderne instapmodellen

rdu ren /bo ien

Tut o

Tut o

Na

aig

rial

bor dur en ids

ie nct ien

eit

pfu

naa

rial

hel

On

scr een

ion nct

-fu BSR

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

Opt.

x

x

x

x

Opt.

x

x

x

x

x

Opt.

x

x

x

x

Opt.

Opt.

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

6

x

x

x

x

x

x

9

5

x

x

x

x

x

x

9

5

x

x

x

x

x

Ma

Mu

Ste

Sta

Sne

x

x

9

6

x

x

B 770 QE

B9

x2

LED

11

x

9

6

x

B 740

B9

x2

LED

11

x

9

6

B 720

B 5,5

x2

LED

11

x

5,5

B 580

RL

x2

LED

11

x

B 560

RL

x2

LED

11

x

B 550 QE

CB

LED

11

x

5,5

5

x

x

x

x

x

B 530

CB

LED

11

x

5,5

5

x

x

x

x

B 380

CB

LED

9

x

5,5

5

x

x

x

B 350 PE

CB

LED

9

x

5,5

5

x

x

x

B 330

CB

LED

9

x

5,5

5

x

x

B 215

CB

LED

9

x

5,5

5

x

Opt.

x – PE B 350 

Op

x

x

11

B 380

Na

x

Ha

BER

NIN

Ad

ubb

eltr

ans

por

t

naa

r nt

ijde

ns

het

nde n/o

ove

spo

ele

pb sto

ald

alit

r jde sni

fsn

daf

ada

raa

dra

ed

ndm

atig

role

che

ont

x

Au

x

On

x

LED

B 1008

B 215

B 330 5,5

5

Borduren

B 530

atis

adc

tom

der dra

end

raa

dco

ntr ole

ldin

rijg

er

ijde

r

er rijg

ldin

x

x

x1

Na

naa

x

Bov

x

x

B9

Na

che

x

x

B 790

Na

che

x

x

x

Kle

atis

x

x

x

Gri

tom

x

Au

x

x

x

naa

aal

x

x

6

x

ack

ped

x

x

9

5

atis

x

x

  x 

x

tom

x

Ha

x

x

11

 B 550 QE CB –

k-b et

al m eda

Ap

lfau

NIN

x

BER

x

Pro

x

LED

B 1008

kic

INA ERN rB baa

r gra

mm

eer

laa reg e

x

x

x1

fun

aal ped

ien

der

naa

zon

het

en ids lhe

rt-/

sto

p-t

oet

s (n

aai

pen

ens tijd

aik

ring

dra ele

nde

ekv

era

nct

ion

eng ekl

ste

ltifu

ale xim

nop

m te

mm

in m

e

te

siti

ree d

dpo aal

ste

en

xim

x

x

Ma

aie

ale

elk

s

n in

itie pos ald

cht aili

ekb

ree n hsc ouc

em

n-t

ste

ure

rsy jpe

x

x

580 RL BB 880

B 560

De klassieke modellen

ctie

)

Clevere naaispecialisten

Borduren als optie

Quilten

Naaien


Exclusieve mogelijkheden en innovaties BERNINA staat sinds jaar en dag voor robuuste machines waar u jarenlang plezier van heeft. De eersteklas kwaliteit blijkt onder andere uit de nauwkeurige steken en de grote doorsteekkracht bij dikke lagen stof. Met de talloze exclusieve en innovatieve functies onderscheidt BERNINA zich bovendien van alle andere naaimachines. Hiermee wordt ondanks de hightech binnenkant van de machine een eenvoudige en intuïtieve bediening gewaarborgd. U heeft een veelvoud aan nieuwe mogelijkheden ter beschikking om uw creatieve ideeën te realiseren.

Typisch BERNINA

Slimme beeldschermen

Groot werkvlak

Borduren met de vrije arm

Persoonlijk programma

Persoonlijk geheugen

Knoop-meetsysteem op het beeldscherm

BERNINA Grijper

6

Bijna alle BERNINA modellen zijn voorzien van een touchscreen of een LCD-scherm zodat u steeds alles onder controle heeft.

Door de vrije arm-aanschuiftafel aan te brengen wordt het werkvlak groter, waardoor u veel gemakkelijker aan grote projecten werkt zoals bijv. gordijnen of avondjurken. Ook het naaien van ­zomen in broeken of zakken gaat heel gemakkelijk. Met een speciaal borduurraam kunnen kleine gesloten delen, zoals kinder-T-shirts of sokken worden geborduurd.

De basisinstellingen van de steken kunnen individueel worden gewijzigd en opgeslagen. Zo kunt u uw favoriete instellingen altijd weer snel oproepen.

Bij het wisselen tussen verschillende toepassingen blijven de laatst gekozen steekinstellingen bewaard.

Houd gewoon de knoop tegen het beeldscherm, meet de diameter van de knoop – en zie daar, de lengte van het knoopsgat wordt automatisch ingesteld en kan zo vaak als u maar wilt worden genaaid.

Het hart van de BERNINA 7-serie maakt het mogelijk om met een hoge precisie langer zonder onderbreking te naaien met een steekbreedte tot 9 mm.


Adaptieve BERNINA Draadspanning

Steek Designer

BERNINA dubbeltransport

Maximale steekcontrole

BERNINA SteekRegulator (BSR)

Naaigids

BERNINA naaivoeten

BERNINA Free-Hand-System (FHS)

BERNINA DesignWorks

Deze innovatie in de BERNINA 7-serie zorgt voor een optimale draadspanning tijdens het naaien en een perfecte steekkwaliteit aan beide kanten van de stof. Zodra de draadspanning handmatig is ingesteld op basis van het gebruikte garen en de stof, controleert de Adaptieve BERNINA Draadspanning voortdurend de draadspanning en past deze automatisch aan wanneer dat nodig is, zonder dat u het merkt. Dit garandeert de allerbeste naai- en borduur­ resultaten – zonder dat u op een knop hoeft te drukken. De BERNINA 880 en 790 beschikken over een speciale innovatieve functie: de BERNINA Steek Designer. Hiermee kunt u individuele steken creëren door uw ideeën direct op het touchscreen te tekenen. De machine zet het motief met een klik om in een steekpatroon. Of u verandert bestaande steken volgens uw eigen ideeën. Zo kunt u de steekbibliotheek voortdurend uitbreiden. Het dubbeltransport van BERNINA ondersteunt u bij het naaien van fijn materiaal. Zodra deze functie geactiveerd is, wordt de stof tegelijk van boven en van onder getransporteerd. Zo kunnen zelfs dunne stoffen gelijkmatig en zorgvuldig genaaid worden. Blijvende of tijdelijke verandering van steekbreedte, steeklengte en naaldstand bij alle steken – zelfs tijdens het naaiproces.

De revolutionaire naaivoet voor gelijkblijvende steken bij elke snelheid en elke richting van de stof, maar ook voor perfecte en prachtige projecten, die met de rechte steek en zigzag uit de vrije hand worden genaaid. Geeft voor elke toepassing de geschikte naaivoet(en), de naaivoetdruk, de juiste naald en de transporteurstand weer en stelt automatisch de draadspanning en de gewenste steek in. Meer dan 70, gedeeltelijk unieke naaivoeten, zoals het BSR-­ systeem en de punching-set vereenvoudigen het naaien en quilten en bieden nieuwe creatieve mogelijkheden.

Met de kniehevel laat u de transporteur zakken en zet u tegelijkertijd de naaivoet omhoog, zodat u uw handen vrij heeft om de stof te geleiden en te verschuiven. De uit drie modules bestaande set vereenvoudigt het vervaardigen en uitsnijden van motieven en vormen, het tekenen van kleurrijke ontwerpen en de creatie van eigen motieven met glitter­steentjes.

7


BERNINA Grijper

De jongste BERNINA innovatie Met de lancering van de 7-serie introduceerde BERNINA een absolute wereld­ primeur: de BERNINA Grijper. Zo kunt u met een steekbreedte tot 9 mm langer zonder onderbreking naaien.

Combinatie van twee voordelen Het pronkstuk van de BERNINA 7-serie combineert de voordelen van de twee beste grijpertechnologieën en hiervoor is al een octrooi aangevraagd: een nieuwe, centraal geplaatste aandrijving laat de BERNINA Grijper bijzonder rustig en gelijkmatig lopen. Twee oscillerende nokken zorgen voor een ongestoorde draadgeleiding en een extreem rustige loop en precisie – en dat bij maximaal 1000 steken per minuut en een steekbreedte van maximaal 9 mm. De onderdraadspoel kan 70% meer garen bevatten dan onze standaardspoelen. Daardoor kan met een volle spoel nog langer genaaid worden.

8


Hoogste BERNINA kwaliteit Zoals vrijwel alles van BERNINA is ook de BERNINA Grijper gemaakt van bijzonder hoogwaardig materiaal. Hoogwaardig polijstwerk op ieder deel dat met de draad in contact komt, zorgt voor een wrijvingsloze draadgeleiding en garandeert een optimale en gelijkmatige draadspanning.

9


10


1 langve rwachte ve rjaardag e d j i z e n j fi r ete m 4 d r uu d r o b e g p r e w t n 1 ve rfijnd o in 45 minut e n n epe o r p o e t is m e 3g

1 nie uwe sjaal, op t ijd voor ons spe c iale dine r

11


BERNINA 880

De topklasse Hightech in topvorm: De BERNINA 880 is de koningin onder de BERNINA naai- en borduurmachines. Indrukwekkend door de gigantische keus aan steken, alfabetten en borduurmotieven, de modernste software en geraffineerde functies. Maximaal comfort door het automatische inrijgsysteem, de BERNINA Steek­Regulator en het B ­ ERNINA dubbeltransport en verder natuurlijk de krachtige steken bij de verwerking van dikke stoffen, de hoge snelheid en het extra grote werkvlak. Innovaties zoals de kleurencirkel, de functies „Vervormen“ en „Motiefrangschikking“ en de Steek ­Designer ondersteunen de creatie van eigen motieven en steken. Kortom, de nieuwe BERNINA 880 is de perfecte machine voor mensen met een grote passie voor naaien, borduren en quilten.

8 functies, waarvan u zult genieten:

1 BERNINA SteekRegulator (BSR) 2 Verlengde vrije arm 3 Jumbo-grijperspoel 4 BERNINA dubbeltransport 5 Volledig automatische functies 6 Uitgebreide steek- en ontwerpbibliotheek 7 Totale steekcontrole 8 Eindeloze borduurmogelijkheden

12


1 BERNINA SteekRegulator (BSR) De BSR werd ontwikkeld om u bij het naaien uit de vrije hand te ondersteunen. Hij zorgt ervoor, dat ook bij variabele snelheid elke steek precies even lang is. Beginners raken snel vertrouwd met de BSR-voet, ervaren quilters geeft het extra zekerheid. Met de BSR-voet, die standaard met de B 880 wordt geleverd, kan naar hartelust uit de vrije hand worden genaaid, zowel met een rechte steek of zigzagsteek, ook bij hoge snelheden.

6 Uitgebreide steek- en ontwerpbibliotheek De BERNINA 880 bevat een bibliotheek van meer dan 1764 steken, overzichtelijk opgeslagen in categorieën voor een brede variëteit aan toepassingen. Zo vindt u voor elk naaiproject de perfecte steek. Meer dan 400 borduurontwerpen van hoge kwaliteit, inclusief motieven van bekende ontwerpers, en 12 lettertypes zijn perfect voor het individualiseren van uw projecten.

7 Totale steekcontrole 2 Verlengde vrije arm De B 880 beschikt over een stabiel vervaardigde, verlengde vrije arm met een lengte van 375 mm, die rechts van de naald maar liefst 300 mm ruimte biedt. Dankzij dit grote werkoppervlak kunnen bij toepassing van het Jumbo-borduurraam bijzonder grote oppervlakten geborduurd worden.

De B 880 biedt absolute steekcontrole op exclusief niveau. Steeklengtes, -breedtes en naaldstand kunnen individueel gewijzigd en opgeslagen worden. Zelfs als u met behulp van de drag & drop functie steken verplaatst, worden de instellingen van elke afzonderlijke steek binnen een combinatie exact onthouden.

8 Eindeloze borduurmogelijkheden 3 Jumbo-grijperspoel De unieke Jumbo-grijperspoel van de B 880 biedt 70% meer garencapaciteit en kan met een eenvoudige handbeweging uit de machine worden genomen en opnieuw worden ingezet. Dit betekent dat u maar zelden uw naaiwerk hoeft te onder­ breken om opnieuw te spoelen. En u heeft veel meer tijd om uw ­creativiteit tot uitdrukking te brengen.

4 BERNINA dubbeltransport Optimaal overzicht. Uitstekende manoeuvreerbaarheid. Het innovatieve BERNINA dubbeltransport heeft ook vat op moeilijk transporteerbaar materiaal. Deze functie kan gemakkelijk worden geactiveerd als het nodig is, en net zo gemakkelijk worden uitgeschakeld als er geen behoefte aan is.

Afbeeldingen spiegelen, draaien, combineren en ontwerpen aanpassen – alles direct op het kleuren-touchscreen. Met behulp van de geïntegreerde rijgfunctie worden materialen die moeilijk in een borduurraam gespannen kunnen worden op hun plaats gehouden tijdens het borduren. Speciale beletteringseffecten creëren, de steekdichtheid van een ontwerp aanpassen en zelfs decoratieve steken in het borduurwerk invoegen. Complexe combinaties automatisch op kleur sorteren, alternatieve kleurcombinaties vooraf op het scherm bekijken met behulp van de kleurencirkel en opslaan op de machine of op een USB-stick. Wilt u randen rondom van stiksel voorzien? De functie randen borduren ondersteunt en begeleidt u van begin tot eind. Een absolute uitkomst is tenslotte de checkfunctie, waarmee de perfecte plaatsing van een design gecontroleerd wordt.

5 Volledig automatische functies Stelt u zich eens een machine voor die automatisch aan uw behoeften voldoet. De naaivoet daalt aan het begin van een naad automatisch en komt aan het eind vanzelf omhoog. De B 880 snijdt zelfs de draad voor u door aan het eind van een naad of als u bij het borduren de kleuren wisselt. De transporteur wordt automatisch omhoog en omlaag gezet bij het naaien uit de vrije hand. En natuurlijk wordt de draad met één druk op de knop volautomatisch ingeregen als u dat wenst.

13


Uniek

Steek Designer Met de functie „Steek Designer“ creëert u uw eigen steken. Teken uw ideeën direct op het aanraakscherm. De B 880 zet het direct om in een borduurmotief. Zo kunt u ook bestaande steken veranderen. U breidt uw verzameling steken voortdurend uit.

Motiefrangschikking Met de functie „Motiefrangschikking“ heeft u de mogelijkheid om borduur­motieven met één klik te vermenigvuldigen en op een andere manier te plaatsen. Gecombineerd met spiegelen ontstaan er hele nieuwe, buitengewone motieven.

Snelheidscontrole met een maximale snelheid van 1.200 steken per minuut (spm) bij het naaien en 1.000 spm bij het borduren

Kleurencirkel Met de kleurencirkelfunctie kunnen borduurmotieven in verschillende kleuren in een preview worden bekeken, voordat u begint te borduren. Zo kiest u gemakkelijk de mooiste kleuren voor uw borduurproject.

B 880 compatibel met BERNINA DesignWorks

Borduurmodule met extra groot borduuroppervlak (400 × 260 mm)

Automatische hulp: naaldinrijger, draadafsnijder, opheffen van de naaivoet, naaldherkenning

BERNINA dubbeltransport

Eindeloos borduren sierranden, naaisteken, borduur­ alfabetten, vrije arm-borduren

Download gratis patronen met werkbeschrijving voor de leren jurk en zijden sjaal op ww w.bernina.com/8series

14


BERNINA 880

Tutorial naaien en borduren en naaigids

7 inch kleuren-touchscreen met toegang tot vele innovatie functies

Absolute steekcontrole Met behulp van multi足 functionele knoppen

30 heldere LED-lampjes

Extra lange vrije arm 30 cm rechts van de naald

Onderdraad opspoelen aan de voorkant

Drievoudige garenkloshouder

USB-techniek met PC-verbinding

BERNINA Free-Hand-System (FHS) voor de gelijktijdige bediening van naaivoet en transporteur

Jumbo onderdraadspoel met 70% meer capaciteit

15


16


4 mete r de lic at e zij de 1 du bb el tran sp or t voo r he t tran sp or t va n fij ne st of

1 B 790 me t S tee k D es igner 3 Japa nse borduu rmo tieve n die „ge luk “ bete kene n

1 pe rf ec te pasvorm voo r ee n ov erge lu kk ig e brui d Kazu Huggler, Zwitsers-Japan

se modeontwerpster

le nieuwe generatie internationa Kazu Huggler behoor t tot een mo en t over haar eigen atelier couture -ontwerpers. Ze beschik r ede dochter van een Japanse mo delabel „KA ZU“ in Zürich. Als ren haar creaties Japanse estheen een Zwitserse vader combine r kwaliteit. De eerste jurk van haa tiek en eenvoud met Zwitserse . 790 A NIN t op een BER bruidsmodecollectie is gemaak «Met de BE RNINA 790 kunnen borduurmot ieve n

op een bijzonder groo t oppe rvlak geborduurd

worden. Bovendien biedt hij vee l comfor t. Het

dubbelt ransport werkt fantastisc h bij het

transport ere n van mijn zijden stof fen.»


BERNINA 7-serie

De naai- en borduur-avantgarde De BERNINA 7-serie combineert de beste technologie met innovatieve ontwikkelingen en extra veel ruimte, en dankzij de verlengde vrije arm zijn alle drie de modellen geschikt voor grote naai- en quiltprojecten. De B 790 is de borduurprofessional van de 7-serie: de machine is standaard met een grote borduurmodule uitgerust, waardoor een groot borduuroppervlak ontstaat. De B 720 en B 770 Quilters Edition kunnen optioneel tot borduurmachine worden uitgerust, terwijl de B 740 geheel op het naaien gericht is. De B 740, B 770 QE en B 790 beschikken over een geïntegreerd dubbeltransport dat voor een gelijkmatig stoftransport van glad of fijn materiaal zorgt. De BERNINA SteekRegulator (BSR) kan op alle modellen van de 7-serie perfect worden gebruikt om uit de vrije hand te naaien. Ons pronkstuk is echter het hart van de 7-serie, de BERNINA Grijper. Hij naait exact, snel en stil steken tot 5,5 mm (B 720), of tot 9 mm steekbreedte (B 720, B 740, B 770 QE en B 790). Een wereldprimeur die uw creativiteit ongetwijfeld zal stimuleren.

9 dingen die u zeker zult waarderen:

1 De BERNINA SteekRegulator (BSR) 2 Extra grote vrije arm 3 BERNINA dubbeltransport 4 Totale steekcontrole 5 Adaptieve BERNINA Draadspanning 6 Met nog meer gemak naaien 7 Mooi en met gemak borduren 8 Individuele steken creëren 9 Help, tips en trucs

18


1 De BERNINA SteekRegulator (BSR) Alle modellen van de BERNINA 7-serie zijn uitgerust met de BSR-functie. De BSR-voet helpt u met het uit de vrije hand naaien en quilten met een rechte of zigzagsteek, zodat er steeds precies even lange steken ontstaan, zelfs bij variabele naaisnelheden. Beginners raken snel vertrouwd met de BSR, terwijl ervaren quilters nóg zelfverzekerder worden. De BSR-voet wordt in het standaard accessoirepakket van zowel de B 770 QE als de B 790 meegeleverd. Voor de B 720 en B 740 is de BSR-voet optioneel verkrijgbaar.

6 Naai met nog meer gemak De modellen van de 7-serie voeren veel taken helemaal zelf uit. De naaivoet daalt automatisch bij het begin van een naad. De draad wordt halfautomatisch ingeregen en automatisch afgesneden aan het einde van een naad of wanneer u de kleur wilt wijzigen tijdens het borduren. Bovendien is een praktische aanschuiftafel, die uw werkoppervlak aanmerkelijk vergroot, in het standaardpakket inbegrepen.

7 Mooi en gemakkelijk borduren 2 Extra grote vrije arm voor grandioze ideeën De BERNINA 7-serie is voorzien van een uitgekiende verlengde vrije arm met 254 mm ruimte rechts van de naald. De B 740, B 770 QE en B 790 bieden u niet alleen voldoende ruimte voor grote, mooie naai- en borduurprojecten, maar met hun 9 mm steekbreedte zijn ze ook uitermate geschikt voor decoratieve stiksels. Met de extra grote borduurmodule (optioneel bij de B 720 en B 770 QE) kunt u zeer grote motieven borduren. En mochten uw ambities groeien, dan kunnen alle modellen worden opgewaardeerd met een schat aan accessoires.

3 BERNINA dubbeltransport Het innovatieve BERNINA dubbeltransport (B 740, B 770 QE, B  790) temt moeilijk te hanteren stoffen door middel van een voortreffelijk stoftransport. Hierdoor worden zelfs gladde en fijne materialen gelijkmatig bewogen. Het BERNINA dubbeltransport kan gemakkelijk ingeschakeld en snel weer uitgeschakeld worden als u deze functie niet meer nodig hebt.

4 Totale steekcontrole Alle BERNINA 7-serie modellen bieden een exclusief niveau aan steekcontrole. Bij het veranderen van de steeklengte, de steekbreedte of de naaldpositie, onthoudt de machine de steekinformatie voor u. Uw persoonlijke instellingen kunnen naar wens worden opgeslagen en opgeroepen. En met de USB-interface kunt u zelfs steken, motieven of combinaties hiervan importeren of exporteren.

5 Adaptieve BERNINA Draadspanning Deze innovatie van BERNINA zorgt voor de optimale draadspanning tijdens het naaien en de perfecte steekkwaliteit aan beide kanten van het materiaal. Zodra de spanning is ingesteld op basis van het gebruikte garen en de stof, controleert de Adaptieve BERNINA Draadspanning voortdurend de draadspanning en past deze automatisch aan wanneer dat nodig is. Het resultaat is allerbeste naai- en borduurresultaten – zonder steeds op een knop te hoeven drukken.

De B 720, B 770 QE en B 790 kunnen allemaal borduren, maar de B 790 is onze borduurexpert, met nog meer functies en opties voor borduurliefhebbers. Schakel direct over naar de borduurmodus via het touchscreen. In de borduurmodus kunt u gemakkelijk motieven positioneren, spiegelen, draaien en vergroten of verkleinen. De motiefbewerking op de B 790 biedt een schat aan extra opties: u kunt speciale beletteringseffecten maken, de steekdichtheid veranderen en decoratieve steken of alfabetten met borduurmotieven combineren. Complexe combinaties kunnen zelfs opnieuw worden gesorteerd op kleur en andere kleuropties kunnen worden beoordeeld voordat ze ­worden geborduurd. Het voltooide motief kan direct op de machine of een USB-stick worden opgeslagen. Bovendien kunnen er motieven worden geïmporteerd op de machine via de USB-poort. Met de Check-functie kunt u het motief nauwkeurig positioneren voordat u gaat borduren. De borduurmodule wordt bij de B 790 standaard meegeleverd, terwijl deze bij de B 770 QE als optioneel accessoire verkrijgbaar is.

8 Creëer uw eigen steken De BERNINA 790 beschikt over een heel bijzondere innovatieve functie: de Steek Designer. Maak uw eigen steken door uw ideeën direct op het touchscreen uit te tekenen. Met één klik transformeert de B 790 uw ontwerp in een steekmotief. Of wijzig bestaande steken als u daar zin in hebt. Sla uw ­eigen steekcreaties op om uw stekenbibliotheek alsmaar uit te ­breiden.

9 Help, tips en trucs Gebruiksvriendelijke functies en intuïtieve navigatie: De naaigids en ingebouwde tutorials van de 7-serie bieden rechtstreekse ondersteuning op het scherm en geven antwoorden op uw vragen op elk moment van de dag of nacht.

19


BERNINA 790

De B 720, B 770QE en B 790 zijn ­compatibel met BERNINA DesignWorks

Halfautomatische inrijger

BERNINA dubbeltransport (BDT) Borduurmodule met extra groot borduuroppervlak (400 × 210 mm)

BERNINA 720*

20

BERNINA 740*

s Edition BERNINA 770 Quilter


Naai- en borduursnelheid tot 1000 steken per minuut

7-inch TFT-kleurendisplay met geheugenfunctie

30 heldere LED-lampjes

Multifunctionele knoppen

Extra grote vrije arm van 330 mm lengte en 254 mm ruimte rechts van de naald

BERNINA Grijper BERNINA Free-Hand-System (FHS)

Download gratis patronen voor de BERNINA 7-serie op bernina.com/7series

*Niet alle modellen zijn

in ieder land verkrijgbaar. 21


1 nieuwe stoffencollectie 1 d u bb e lt r a n s p o r t hworken c t a p jk li e kk a m r v oo

1 B 770  QE met BER NINA Stee kRe gula tor 6 weke n tot de qui lts how

1 k le in k a tj e d a t va n m ij n k u n st w e rk g e n ie t

22


Tula Pink, quiltkunstenares en

stoffenontwerpster uit de VS

met ingen zoals een dichter speelt Tula Pink speelt met afbeeld iemot ele ont werpen in moderne woorden, en verandert tradition ze rp begon vroeg en al snel ont wie ven. Tula’s passie voor textiel haar van om ing pog een in te quilten haar eigen stof fen. Tula begon en te komen, zodat ze haar aankop almaar groeiende stapel stof af end bek een ze is r, daag, 16 jaar late beter kon rechtvaardigen. Van een heeft exclusief voor BERNINA Pink Tula ont werpster en quilter. “. ctie olle e-C haar eigen „Moonshin quilt ont worpen met stof fen uit «Naast mijn passie voor tex tiel, ben ik

net zo gepassione erd BER NINA. ove r ­

BER NINA 770 QE De ­ geeft me de ruimte die

ik nodig heb voor q uilt en en de Ste ekRegulator is

niet te verslaan als het op regelmatige ste ken

aankomt.»

23


24


dia In in ie t n aka v ijn m n a v e d ij z m 4

n oo r t a p 1

n e g a d n ege r 3 sombere e t u l o s b a t e m e 1 mac hin st ee k c ont role

de c ake la oco h c ’s a m o 7 plakke n van

k r u j e t k aa m 1 ze lfge en e nt e n ont e lbare c omplim


BERNINA 5-serie

Clevere naaispecialisten De nieuwe BERNINA 5-serie bestaat uit vier elegante en intelligente naaimachines. Deze beschikken over handige functies die het naaien aanzienlijk vereenvoudigen. Bijvoorbeeld de geheugenfunctie, waarmee individuele steekeigenschappen afzonderlijk kunnen worden opgeslagen. De B 530, het eenvoudigste model van de serie, heeft zelfs al de BSR-functionaliteit. Dus als uw eisen stijgen, kan dit model met veelzijdige accessoires verder worden uitgerust. De B 550 QE is bijzonder goed geschikt voor quilten en is standaard met de BSR-voet uitgerust. De talentvolle B 580 en B 560 uit de BERNINA 5-serie kunnen naaien ĂŠn borduren en worden eenvoudig via het kleuren-aanraakscherm bediend.

7 functies, waarvan u zult genieten:

1 Absolute steekcontrole 2 Geheugenfunctie 3 Twee multitalenten met borduurfunctie (B 580 en B 560) 4 Grote keuze aan steken en borduurpatronen (B 580 en B 560) 5 Eenvoudige bediening en navigatie 6 Comfortabel en creatief 7 Ruimte voor groei

26


1 Absolute steekcontrole Alle steekeigenschappen zoals steekbreedte (tot 5,5 mm), steeklengte (tot 5 mm) of de 11 naaldstanden kunnen op de BERNINA 530 en 550 QE individueel worden ingesteld en tijdelijk worden opgeslagen. Dankzij de BSR-functionaliteit kan op beide modellen de unieke BERNINA SteekRegulator (BSR) worden gebruikt, die ook bij variabele naaisnelheid exact gelijke steeklengten garandeert. De BSR-voet naait de rechte steken en zigzagsteken tijdens het naaien uit de vrije hand met verzonken transporteur absoluut gecontroleerd. De B 550 QE (Quilters Edition) wordt als standaardpakket inclusief BSR-voet geleverd, bij de B 560 en 530 is de BERNINA SteekRegulator als optioneel accessoire verkrijgbaar. De BERNINA 580 en B 550 QE worden standaard met de BSR geleverd.

2 Geheugenfunctie Met behulp van de geheugenfunctie kunnen alle individuele steekeigenschappen afzonderlijk en blijvend worden opgeslagen. Bovendien biedt de combinatiemodus een extra geheugen van max. 100 steken voor individuele steekcombinaties.

3 Twee multitalenten met borduurfunctie (B 580 en B 560) De B 580 en de B 560 zijn echte multitalenten, want ze kunnen zowel naaien als borduren. U wisselt gemakkelijk via het aanraakscherm van de naaimodus naar de borduurmodus. De B 580 en B 560 kunnen altijd met de borduurmodule worden uitgebreid.

5 Eenvoudige bediening en navigatie Door de gebruiksvriendelijke software is de bediening uiterst gemakkelijk. De B 580 en de B 560 hebben zelfs een aanraakscherm, waardoor u bijzonder intu誰tief werkt. Bovendien biedt een naaigids en een borduur- en naaitutorial direct op het beeldscherm hulp en ondersteuning. Met behulp van de halfautomatische inrijger wordt de draad in een handomdraai in de naald geregen. En de draad wordt bij de B 580 en B 560 volledig automatisch bij de naald afgesneden.

6 Comfortabel en creatief Dankzij het BERNINA Free Hand System FHS (kniehevel) kunnen de naaivoet en de transporteur tegelijkertijd omlaag worden gezet. Beide handen blijven dan vrij voor het geleiden van de stof. De aanschuiftafel met de praktische klikbevestiging biedt een royaal oppervlak voor grote naaiprojecten of quilts. Dit betekent natuurlijk nog meer comfort tijdens het creatief bezig zijn.

7 Ruimte voor groei De modellen van de BERNINA 5-serie worden standaard met een groot aantal accessoires en naaivoeten geleverd. En als uw behoefte aan creativiteit groeit, kunnen de modellen met extra accessoires voor naaien, borduren en quilten worden aangevuld, zoals bijvoorbeeld de BSR-voet, mits deze niet reeds standaard bij de machine zit.

4G  rote keuze aan steken en borduurmotieven De B 580 heeft meer dan 200 steken in het programma waaronder een automatisch knoopsgat. Daarnaast kan uit 100 reeds voorgeprogrammeerde borduurmotieven worden gekozen. Persoonlijke borduurmotieven kunnen via een USB-aansluiting worden geupload. Motieven kunnen direct op het beeldscherm worden bewerkt: draaien, spiegelen, vergroten, verkleinen maar ook de kleur wijzigen.

27


BERNINA 580

B 580 en 560 compatibel met DesignWorks

Automatische draadafsnijder

Halfautomatische inrijger

12 heldere LED-lampen

Borduurmodule met 400 × 150 mm borduuroppervlak (maximaal)

BERNINA SteekRegulator (BSR) gten BSR-voet voor gelijkblijvende steeklen 28

de nieuwe den patronen voor Gratis te downloa na.com/ 5series. rni be dt u op ww w. BERNINA 5-serie vin


TFT-touchscreen voor een intu誰tieve navigatie

Naaigids en naaien borduurtutorial

Setup-navigatie voor het opslaan van individuele instellingen Multifunctionele knoppen voor traploze instellingen

Variabele steekeigenschappen en 11 naaldstanden

BERNINA Free-Hand-System (FHS) voor de gelijktijdige bediening van naaivoet en transporteur Snelheidsregelaar

BERNINA 530

n BERNINA 550 Quilters Editio

BERNINA 560

29


30


r e ld o z ’s a m o n a v t 1 pe tt ic oa

0 5 n e r a j e d t n ui e t f i r h c s d ij 3 mode t

e j i r v y t r a 2p n e d n e k wee

1 fantastische naaimac hine 7 latt e macchiato’s

4 overhee rlijke cupc akes

t fi t u o e w u 1 nie n aa g t i u n e n e t s ee f r voo 31


BERNINA 3-serie

De moderne instapmodellen De modellen uit de BERNINA 3-serie geven qua design en techniek duidelijk de toon aan. De stijlvolle vormgeving zet nieuwe maatstaven in de naaimachine­wereld. Alle stoffen kunnen gemakkelijk genaaid, afgewerkt en versierd worden. Met naai-­ alfabetten en decoratieve steken kunt u uw creativiteit nóg individueler tot uitdrukking brengen. Om aan uw toenemende eisen te voldoen, kan de 3-serie met een groot assortiment speciale accessoires worden aangevuld.

Halfautomatische inrijger

12 heldere LED-lampen Knoopsgat- sledevoet nr. 3A meet de lengte van het knoopsgat

Aanschuiftafel voor een groter werkoppervlak

32

Modern LCD-display


Geheugenfunctie voor steekcombinaties Steeklengte / Steekbreedte met behulp van toetsen instelbaar

Directe steekkeuze

Geschwindigkeitsregler

BERNINA Free-Hand-System (FHS) voor de gelijktijdige bediening van naaivoet en transporteur

Meer informatie ov er de BERNINA 3-s erie en de naai-instructi es kunt u vinden op ww voor de party-outfit w.bernina.com/ 3se ries.

PATCHWORK EDITION

BERNINA 330

BERNINA 350 PATCHWORK EDITION 33


BERNINA 215

Het klassieke instapmodel De B 215 is een gebruiksvriendelijke naaimachine met een robuuste techniek, die behalve het moderne design ook de unieke BERNINA kenmerken heeft. Een persoonlijk geheugen, een halfautomatische inrijger en handige informatie op het beeldscherm maken van de B 215 een machine, die voor elke toepassing en daarom ook voor beginners uiterst geschikt is.

LCD-display: Biedt altijd een goed overzicht van de belangrijkste informatie, zoals bijv. naaivoet, steekbreedte en steeklengte.

Goed geheugen: Alle gekozen steken, die individueel werden gewijzigd, kunnen in het persoonlijke geheugen worden opgeslagen.

Basiskenmerken: Met de 11 meest gebruikte steek足 soorten en een handmatig meerfaseknoopsgat voldoet dit model aan alle belangrijkste 足vereisten.

Trefzeker: De B 215 beschikt over een 足betrouwbare, automatische inrijger, waardoor het 足inrijgen supereenvoudig wordt.

34

e. het uiterlijk van uw naaimachin BERNINA skins: Bepaal zelf uw of en ing upload Eenvoudig uw favoriete afbeeld ernina.com /skins w.b ww n. ieze uitk p wer droomont


BERNINA 1008

Het solide mechanische model Het legendarische model B 1008 is sinds vele jaren een topper. De enige geheel ­mechanische naaimachine in het BERNINA assortiment wordt gekenmerkt door een uiterst eenvoudige bediening, traploos instelbare steeklengte en -breedte, een slanke vrije arm en een transporteur, die naar beneden kan worden gezet. Daarom is de B 1008 de ideale partner voor u – bij het naaien van kleding, accessoires of decoraties en natuurlijk quilts.

Alles in één oogopslag: Bij de keuze van de gewenste steek worden de geschikte naaivoet, de naaldstand en de ­optimale steeklengte en -breedte door middel van de ­steekkeuzetabel aangegeven.

Heel speciaal: De steekbreedte en steeklengte ­kunnen voor alle steken traploos naar uw wens worden ingesteld.

Groot in het klein: Met de bijzonder smalle vrije arm kunt u gemakkelijk ­kinderkleding, mouwen, manchetten, kragen en zomen aan broekspijpen naaien.

35


1 housewarmingparty 4 inspirerende woonbladen

38 kle urrijke gare ns 10 ideeĂŤn die werkelijkheid worden

1 borduursof t ware me t 3D effe c t e n

5 geĂŻmponee rde vrie ndinne n

36


37


BERNINA borduursoftware 7 – geeft een nieuwe dimensie aan creativiteit

BERNINA borduursoftware 7

Geniet van een nieuwe generatie borduursoftware met de innovatieve kenmerken van de BERNINA borduursoftware 7. Gebruiksvriendelijker dan ooit – de duidelijke pictogrammen zijn logisch ingedeeld en springen in het oog, de vernieuwde interface is intuïtief waardoor u het gezochte gereedschap steeds direct vindt. Volgepakt met functies voor borduren met een visie Word creatief en laat borduurdromen werkelijkheid worden met geweldige nieuwe driedimensionale (3D) functies, zoals PunchWork, StumpWork, Trapunto en Raised Satin. De nieuwe DesignerPlus borduursoftware 7 omvat een serie 3D effecten voor unieke verfraaiingen. Met de BERNINA borduursoftware 7, verbetert u uw creativiteit met CorelDraw ® Essentials X6. Voeg speciale effecten toe aan illustraties, voeg tekst, vormen, eigen tekeningen toe of teken bitmappen voor unieke multimediaprojecten. Gebruik het hulpmiddel automatisch digitaliseren om illustraties van verschillende grafische formaten eenvoudig om te zetten in borduurontwerpen. Bekijk een voorbeeld van uw ontwerp in verschillende kleurenschema’s eenvoudig en snel met de kleurencirkel. De software zal de perfecte kleurenmatch ­selecteren vanaf de ingebouwde garendiagrammen. Wat uw favoriete garenmerk ook is, met behulp van de kleurencirkel kiest u eenvoudig een passend kleurnummer. De EditorPlus borduursoftware 7 maakt van elk borduurproject uw unieke eigen creatie door eenvoudige bewerkingsopties en uitgebreide tekstverwerkingsmogelijkheden. Ontwerpen snel in alternatieve kleurstellingen bekijken met de krachtige kleurencirkel, motieven creëren met de automatische digitaliseringsoptie en een verfijnde afwerking realiseren met de diverse bewerkingsmogelijkheden van de software.

or Ruimtelijk 3D effect do k tee ijns sat driedimensionale

® Microsof t en Mac® ondersteunde installatie.

38


PunchWork Combineer borduren met PunchWork voor geweldige 3D effecten. Voeg met één klik PunchWork­ details toe aan een nieuw of bestaand borduurontwerp. Met DesignerPlus 7 kunt u direct in het borduurraam naaldvilten.

StumpWork Maak van een plat borduurontwerp een driedimensionaal meesterwerk. Voeg eenvoudig tijdens het borduren van bloemen een ijzerdraadje toe, zodat realistische, beweegbare blaadjes ontstaan. DesignerPlus 7 brengt uw borduurwerk tot leven.

Trapunto Creëer borduureffecten die opvallen met de driedimensionale Trapunto borduurelementen. Selecteer delen van uw borduurontwerp om met de driedimensionale satijnsteek te werken voor prachtige effecten. DesignerPlus 7 in combinatie met uw borduurmachine tilt uw creativiteit naar een hoger plan.

uurMeer informatie over de bord soft ware 7 en gratis downloads e. op ww w.bernina.com/soft war

39


40


3 volle sche tsboeken

1 borduurmac hine et s s k r o W n ig s e 1D f o t s n a v n iere s voor he t ve r 5 exac t uitge knipt e bloeme n

k ij r m e lo b o z t e n , 1 jurk als mijn fantasie

41


BERNINA DesignWorks

Creativiteit in drie nieuwe dimensies Vormen uitsnijden, kleurrijke ontwerpen tekenen of eigen motieven met glittersteentjes creëren – dit alles is nu mogelijk met een met DesignWorks compatibele naai- en borduurmachine van BERNINA. Met de drie modules van de DesignWorkssoftware, die u apart of gecombineerd kunt gebruiken, bereikt u meteen nieuwe dimensies, of het nu om het versieren van stoffen of andere materialen gaat. BERNINA DesignWorks is een softwareset bestaande uit drie modules die geheel onafhankelijk van elkaar kunnen worden gebruikt. BERNINA DesignWorks ondersteunt het creatief vervaardigen van patronen en vormen en het geheel naar wens op de PC bewerken van al bestaande motieven en ontwerpen. Tot de DesignWorksfamilie behoren de modules CutWork, PaintWork en CrystalWork. Met Cutwork vervaardigt en bewerkt u vormen die u uitsnijdt en vervolgens bijvoorbeeld kunt appliceren. Met PaintWork kunt u uw eigen patronen, motieven of afbeeldingen creëren en bewerken, die vervolgens door uw BERNINA naai- en borduurmachine zelfstandig worden getekend. En met CrystalWork kunt u motieven creëren, waar met behulp van de borduurmodule en de CrystalWork tools motiefsjablonen voor glittersteentjes uit ontstaan. Uw fantasie wordt niet langer beperkt. En voor het gewenste eindresultaat heeft u, naast een BERNINA die kan borduren en compatibel is met DesignWorks, nog de juiste tool nodig, die u in de plaats van de naald of de naaivoet aanbrengt. Kies eens voor een andere insteek en combineer borduurwerk met CutWork, Paint­Work of CrystalWork. U zult versteld staan van de verbluffende effecten die kunnen worden bereikt – of het nu op kledingstukken, accessoires of een quilt is.

CutWork Met de CutWorksoftware en de CutWorktool kunt u maximaal 15 lagen stof in één keer uitsnijden. Het resultaat is snel, gelijkmatig en heeft precieze randen. Eerst bepaalt u met de CutWorksoftware de snijkanten op de computer. Vervolgens bevestigt u in plaats van de naald een mesje dat in vier richtingen kan draaien, en dus in iedere snijrichting kan bewegen. Zo maakt u prachtige gaatjeseffecten die in combinatie met borduursel nog meer tot hun recht komen. U krijgt een leuk 3D-effect door eerder uitgesneden motieven op te naaien of te appliceren. En bij patchwork helpt CutWork u bij het in een bewerking maken van één of meerdere lagen stof in de gewenste vorm – zo maakt u perfecte quilts.

42


CrystalWork Versier kleding of accessoires met uw lievelingsmotief in de vorm van glittersteen­ tjes. Eerst maakt en bewerkt u met de CrystalWorksoftware op uw computer uw eigen motief, patroon of opschrift. Vervolgens maakt uw met DesignWorks com­ patibele borduurmachine met de CrystalWorktool op de plaats van de naald een gaatjessjabloon. De glittersteentjes kunt u handmatig met een borstel in de gaatjes van het sjabloon werken en vervolgens met strijkbare enkelzijdige borduurfolie als een kant-en-klaar motief uit het sjabloon halen. Daarna strijkt u het motief op de stof. U kunt een motief helemaal met steentjes opvullen of alleen een rand aan­ brengen – het resultaat is in elk geval schitterend.

PaintWork Eigen creaties van stof met perfect geschilderde motieven en pa­tronen zijn niet langer een droom. De PaintWorksoftware biedt vele functionaliteiten voor het bewerken van de motieven op de computer, voordat uw met DesignWorks compatibele borduur­machine begint te schilderen. De PaintWork tool op de plaats van de naaivoet fungeert als stifthouder. Hier kunt u textielstiften, maar ook potloden of balpennen in vastklemmen. Uw BERNINA schildert als bij toverslag het gekozen motief op het materiaal dat u in het borduurraam heeft opgespannen. Verfraai alles wat u lief is met schilderingen of opschriften en experimenteer met materialen zoals leer, kunststof of papier. U heeft oneindig veel mogelijkheden.

43


BERNINA E 16 Multinaald-borduurmachine

Prof essionee l borduren De perfecte partner voor hobby en business Met 16 naalden, een automatische draadspanning, een snelheid tot 1400 steken per minuut (spm) en een smalle, cilindervormige arm, kan de BERNINA E 16 alle professionele taken aan: van een jas met borduurwerk op de rug tot een klein tasje. Maar ze kan ook gebruikt worden om team-uniforms en -caps van een individueel label te voorzien, of om monogrammen op stijlvolle draagtassen aan te brengen. Met de chenille-techniek behoren ook 3D effecten tot de mogelijkheden voor speciale gelegen­heden. Of werk uw quilt af met een opvallend borduurmotief. De ­BERNINA E 16 laat geen enkele wens onvervuld.

Meer informatie op: www.bernina.com/mu ltineedle. Niet alle producten en modellen zijn in ieder land verkrijgbaar. 44


Prof essionee l q uilt en

BERNINA Q 20 | Q 24 Longarm quiltmachines

Aangenaam: Wij zijn BIG De BERNINA longarm quiltmachines Q 20 en Q 24 zijn het resultaat van echte ingenieurskunst. Het was onze droom om twee quiltmachines te ontwikkelen die uitmunten door hun eenvoudig gebruik, die hoogwaardig en robuust zijn en die overtuigen dankzij hun vorm en hun interessante ontwerp, om hiermee quilters over de hele wereld enthousiast te maken.

Dream BIG Voor de ontwikkeling van onze eerste longarm quiltmachines hebben we ruim de tijd genomen. Meer dan 120 jaar ervaring en innovatie in de fabricage van naai- en borduurmachines vormden de basis om onze droom om een perfecte afwerking van grote quilts te realiseren. Ieder detail zal u direct bevallen! Voer uw grootste quiltprojecten soeverein uit en begeef u in de wereld van de kunstquilters. De BERNINA longarm quiltmachines zijn daarbij een perfecte partner voor thuis of in uw atelier.

Meer informatie op: www.bernina.com/longarm. Niet alle producten en modellen zijn in ieder land verkrijgbaar.

45


Quilt BIG Veel ruimte voor grootse quiltkunst: Kies uw individuele oplossing om quilts perfect af te werken. Verkiest u een comfortabele tafel met vast ingebouwde longarm quiltmachine? Of wilt u het longarm quilten op een groot frame uitvoeren? BERNINA biedt verschillende uitrustingen, zodat u uw creativiteit de vrije loop kunt laten. De BERNINA Q 20 wordt standaard samen met een quilttafel geleverd. En de BERNINA Q 24 wordt geleverd in combinatie met een quiltframe dat wel meer dan 3 meter lang is, zodat u hiermee kingsize quilts kunt bewerken.

Kies uw individue le model: behoeften BERNINA biedt drie verschillende, op uw afgestemde systemen. Kies tussen: – 20 inch machine met quilt tafel – 20 inch machine met quilt frame – 24 inch machine met quilt frame

Geïntegreerde spoelwinder Met behulp van de spoelwinder aan de zijkant van de machine kan het ondergaren snel worden opgespoeld. Eenvoudig inrijgschema Er is zorgvuldig nagedacht over de positie van de garenkloshouders en het inrijgschema. De garenkloshouders zijn goed bereikbaar en de machine kan makkelijk worden ingeregen.

Unieke gebruikersinterfac e Machine-instellingen en -functies worden bediend met behulp van een intuïtieve navigatie op het touchscreen.

Unieke draadspanningsc ontrole Exclusief bij BERNINA, elektronisch instelbaar en ­digitaal. Stel de draadspanning eenvoudig in en ­bewaar de instellingen voor uw favoriete ­garensoorten en -combinaties.

Ergonomie De longarm machine kan volledig aan de voorkant worden bediend. Bovendien zijn er twee handwielen (voor en achter).

BERNINA Longarm SteekRegulator Quilten uit de vrije hand wordt een koud kunstje met behulp van de geïntegreerde BERNINA longarm SteekRegulator. Deze is in de Q 20 en de Q 24 ­geïntegreerd en beschikt over drie modi. U kunt de BERNINA longarm SteekRegulator eenvoudig activeren en aanpassen met het touchscreen van de machine. Er is ook een handmatige modus beschikbaar zonder steekregulering. 46


Hendels en scherm aan de achterkant (optioneel) Quiltontwerpen in rand-tot-rand pantograafstijl worden eenvoudig gevolgd met de handige hendels aan de achterkant. Bediening van de machine via het touchscreen, dat zich aan de achterkant van de machine bevindt.

Snelheid Met 2.200 steken per minuut voor quilten uit de vrije hand, zult u in minder tijd meer quiltprojecten kunnen afronden.

Ergonomische hendels Het Q 24 framemodel wordt standaard geleverd met individueel verstelbare hendels, waarmee u de meest gebruikte functies altijd binnen handbereik heeft.

Handwiel achter BERNINA De BERNINA longarm machines worden ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd in Zwitserland.

LED-verlichting LED-verlichting over de volle lengte van de machine en boven de naald zorgt voor een beter zicht op de quilt.

24 inch (610 mm) De minutieus ontworpen longarm-ruimte biedt voldoende werkruimte om met alle gemak zelfs uw grootste quiltprojecten te voltooien. Maak uw keuze uit een 20 inch (508 mm)- of 24 inch (610 mm)-platform om een perfect quiltsysteem te bouwen voor thuis- of ateliergebruik.

47


BERNINA heeft steekhoudende argumenten!

Praktische nuttige steken BERNINA naaimachines beschikken van huis uit over een veelvoud aan nuttige steken voor het naaien van kleding, woonaccessoires, borduren en quilten. Dit omvat een spectrum van eenvoudige rechte steken en zigzagsteken tot handige steken voor het naaien van rekbare stoffen en duurzame steken voor het afwerken van randen.

Unieke alfabetten en monogrammen Alfabetten worden niet alleen bij borduurwerk gebruikt. Ze bieden ook fantastische mogelijkheden om een project een persoonlijk tintje te geven. Monogrammen kunnen net zo goed op een quilt als ook op ondergoed of andere kledingstukken worden geborduurd.

48

Edele quiltsteken Ook in de quiltwereld heeft BERNINA een uitstekende reputatie. Voor traditionele en moderne quiltprojecten staan vele mooie, door gerenommeerde quilt-specialisten uitgezochte quiltsteken ter beschikking. Een speciale variant ziet er bij het gebruik van monofilgaren zelfs uit, alsof de steek met de hand werd genaaid.

Veelzijdige knoopsgaten Smalle of brede standaardknoopsgaten, oogknoopsgaten in een rechte of spits toelopende vorm of voorgestikte knoopsgaten voor paspelknoopsgaten – noem het maar op, BERNINA heeft voor alle toepassingen de mooiste vormen in petto. Knoop-aanzetprogramma’s en ogen ronden het omvangrijke programma af.


Indrukwekkende decoratieve steken U heeft de ideeÍn en wij hebben de steken: florale motieven, satijnsteken voor boordmotieven, kruissteken voor traditionele naaiprojecten, grote dwarstransportmotieven, kindermotieven, horo­ scoopmotieven voor alle 12 tekens van de dierenriem‌ de keuze aan decoratieve steken is bijna oneindig. Met de spiegelfunctie, het combineren van motieven en met het gebruik van modern garen kunnen originele motieven met veel effect worden genaaid.

49


Trefwoordenregister

Adaptieve BERNINA Draadspanning Deze innovatie van BERNINA zorgt voor een optimale draadspanning tijdens het naaien en een perfecte steekkwaliteit aan beide kanten van het materiaal. Zodra de spanning is ingesteld op basis van het gebruikte garen en de stof, controleert de Adaptieve BERNINA Draadspanning voortdurend de draadspanning en past deze automatisch weer aan wanneer dat nodig is. Accessoirebox De praktische box is in vakken onderverdeeld en heeft speciale houders waar de naaivoeten, spoeltjes en naalden kunnen worden opgeborgen. De box kan individueel worden ingericht. Afhechtfunctie Automatisch afhechten van naadbegin en naad­ einde bij afzonderlijke steken of steekcombinaties. Met behulp van de afhechttoets worden auto­ matisch 4 afhechtsteken genaaid. Afhechtprogramma Bij het begin van de naad wordt een speciale rechte steek met 5 steken achteruit en vooruit genaaid. Door middel van een druk op de knop worden bij naadeinde automatisch 5 steken achteruit en vooruit genaaid. Automatisch knoopsgat De elektronische sensor aan de speciale automa­tische knoopsgatvoet slaat de genaaide knoopsgatlengte op. Zo kunnen de verdere knoopsgaten precies even lang en zo vaak u maar wilt, worden genaaid. Automatische borduurraamherkenning De borduurmachine herkent automatisch het gemonteerde borduurraam en laat de gebruiker weten wanneer het borduurmotief groter is dan de raamgrootte. Automatische draadafsnijder Als deze functie is geactiveerd wordt de boven- en onderdraad automatisch afgesneden. De resterende hoeveelheid garen is voldoende voor het begin van het volgende naaiproces. Automatisch inrijgsysteem Machine en naald in één keer inrijgen. BERNINA basis-borduursoftware ArtLink opent en slaat borduurmotieven in de gebruikelijke formaten op. Ook kunnen eenvoudige bewerkingsmogelijkheden worden toegepast. Bij het vergroten/verkleinen van motieven blijft de ­borduurkwaliteit in de .ART bestanden behouden. BERNINA borduursoftware Designer Plus en Editor Plus: 2 borduurprogramma’s voor de PC. Van het eenvoudige bewerkingsprogramma tot de professionele uitvoeringen voor het ontwerpen en digitaliseren van borduurmotieven. Ook verkrijgbaar als update voor vroegere versies. BERNINA pedaal Het elektronische pedaal start, resp. beëindigt het naaiproces en regelt de snelheid. Bovendien kan een afzonderlijke naaldbeweging worden uitgevoerd. Zo kan de naald bijvoorbeeld ook dan in de stof worden gezet, als de naaldstand boven werd ingesteld. Hiervoor wordt het pedaal gewoon met de hak ingedrukt.

50

BERNINA punching-set De BERNINA punching-set kan op alle BERNINA grijpersystemen worden gebruikt. Met het juiste materiaal kunnen – zonder naaigaren – decoratieve viltmotieven in stoffen worden verwerkt.

Creatief tijdschrift „Inspiration“ Dit tijdschrift van BERNINA met actuele trends, tips en trucs op elk creatief gebied verschijnt vier keer per jaar. Ook wordt hierin aandacht besteed aan de nieuwe BERNINA accessoires.

BERNINA SteekRegulator (BSR) Spitsvondige sensortechnologie, die de snelheid van de stofbeweging controleert en de stekenlengte reguleert. Voor gelijkmatige stekenlengten, bv. bij quilten uit de vrije hand.

CrystalWork Met de exclusieve CrystalWork Software, plus de bijbehorende ponstool, kunt u motieven als sjablonen op een met DesignWorks compatibele BERNINA naai- en borduurmachine maken. Met behulp van de sjablonen kunt u vervolgens glittersteentjes op strijkbare borduurfolie opbrengen.

BERNINA USB-stick De BERNINA USB-stick is een mobiel en praktisch opslagmedium. Hiermee kunnen borduurmotieven probleemloos worden opgeslagen of worden gedownload en het naai- en borduursysteem gemakkelijk worden geactualiseerd. BERNINA dubbeltransport Dubbeltransport van de stof aan de boven- en ­onderkant. Het ingebouwde BERNINA dubbeltransport kan willekeurig worden ingeschakeld en kan ook weer worden gedeactiveerd. BERNINA grijpersystemen De CB-grijper (central bobbin) is een beproefd ­BERNINA grijpersysteem voor de hoogwaardige BERNINA steekkwaliteit bij steken tot 5,5 mm. Met het RL-grijpersysteem (roterend grijpersysteem) kunnen steekbreedtes tot 9 mm voor prachtige decoratieve steken en alfabetten worden genaaid. BERNINA naailicht: CFL en LED CFL is een schaduwvrij, extreem helder BERNINA naailicht. Beide verlichtingssystemen – zowel CFL als ook de beproefde LED lampen – verlichten het werkoppervlak rond de naald optimaal met daghelder licht.

CutWork Met de exclusieve Cutworksoftware, plus het bijbehorende mesje, kunt u vormen en motieven exact en rechtstreeks op de BERNINA naai- en borduurmachine uitsnijden. DesignWorks Met de DesignWorkssoftware kunt u motieven op de computer creëren en bewerken. De softwareset bestaat uit drie modulen: CutWork, PaintWork en CrystalWork. Ze zijn onafhankelijk van elkaar en apart verkrijgbaar. Samen met de ­betreffende tool op een met DesignWorks compatibele ­BERNINA-borduurmachine kunt u prachtige ­versieringen maken. Dwarstransport De BERNINA topmodellen kunnen niet alleen vooruit en achteruit naaien, maar ook zijwaarts, d.w.z. de stof wordt ook naar links en rechts bewogen. Op deze wijze kunnen motieven in alle richtingen (360°) worden genaaid.

Borduren met de vrije arm Geen enkel probleem om gesloten delen, zoals broekspijpen, mouwen, sokken of T-shirtjes te borduren.

Free-Hand-System (FHS) Met de BERNINA kniehevel kan de naaivoet worden omhooggezet, zonder dat de handen van het naaiwerk hoeven weggenomen te worden. Tegelijkertijd wordt de transporteur naar beneden gezet. Met dit systeem blijven beide handen vrij voor het geleiden en verschuiven van de stof onder de naaivoet.

Borduurmodule De borduurmodule wordt aan het borduursysteem bevestigd en beweegt het borduurraam inclusief de stof exact volgens de richtlijnen van het gekozen borduurmotief.

Geheugen (memory) Een apart geheugen voor het combineren van steken en/of alfabetten. De combinaties kunnen ­gemakkelijk worden opgeroepen of gewist en ­kunnen altijd weer worden aangepast.

Borduurmotief berekenen Nadat een borduurmotief of een combinatie gewijzigd is, worden de steken/de dichtheid van de steken opnieuw berekend.

Gelijkstroommotor (DC-motor) Een motor met een groot prestatievermogen voor een precieze, elektronische sturing. Hij zorgt bij elke snelheid voor een gelijkmatige, rustige loop.

Borduurraamverschuiving Met deze functie kan de borduurarm van de borduurmodule worden verschoven. De borduurmodule blijft tijdens het naaiproces aan het naaisysteem bevestigd.

Halfautomatische naaldinrijger Mechanisme voor het gemakkelijk inrijgen van de naald.

Bovendraadcontrole Met behulp van een sensor wordt de bovendraadspanning continu gecontroleerd en het wordt direct gemeld, als de bovendraad breekt of het klosje bijna op is. Centraal touchscreen Door het centraal geplaatste touchscreen is een ergonomische zithouding mogelijk. De belangrijkste informatie is steeds in één oogopslag zichtbaar. De hoge kleurenresolutie ontziet de ogen aanzienlijk.

Help-programma Het Help-programma kan altijd worden opgeroepen, zonder de momentele toepassing te beïn­vloeden. Met behulp van de vraagteken-knop kan op het geactiveerde beeldscherm een beknopte informatie over steken en functies worden opgeroepen. History-functie In een apart geheugen worden maximaal 15 steken, die het laatst werden gebruikt, en alle steek­ wijzigingen opgeslagen.


Jumbo-Hoop Dit optionele borduurraam (400x250 mm) biedt de combinatiemogelijkheid voor borduurmotieven en sierrandmotieven. Het klemmechanisme voor de stof en het binnenste borduurraam zorgen ervoor, dat de stof en het borduurvlies, ondanks de grote ­oppervlakte, zeer stabiel kunnen worden verwerkt. Kleurencirkel Met de kleurencirkelfunctie kunnen borduurmotieven in verschillende kleuren op het display weergegeven worden. Dit maakt het eenvoudiger om de mooiste kleuren te kiezen voor uw borduurproject (alleen B 880).

Naaivoeten, naaizolen Bij BERNINA naaivoeten is zowel de schacht als ook de zool van massief metaal gemaakt. Dit heeft een grote invloed op de uitstekende BERNINA steek­ kwaliteit, omdat ze zodoende stevig in de houder zitten en tijdens het naaiproces niet los gaan zitten. Bij de standaardaccessoires zijn al enkele precisienaaivoeten inbegrepen, die het naaien aanzienlijk vereenvoudigen. Naaldstanden De naald kan – ook tijdens het naaien – naar links of rechts worden gezet, zodat een perfecte naad ontstaat.

Knoop-meetsysteem Nadat de grootte van de knoop direct op het touch­ screen werd gemeten, wordt de lengte voor het knoopsgat automatisch berekend. Het knoopsgat kan net zo vaak als gewenst worden genaaid.

Naaldstop De naaldstand kan met deze functie zodanig ­worden geprogrammeerd, dat de naald zodra de naai-/ borduurcomputer stopt, boven of onder blijft staan.

Mega-Hoop Extra groot borduurraam (400 x 150 mm). Hierin kunnen motieven twee keer zo groot worden geborduurd als in een normaal borduurraam. Er zijn talrijke speciale borduurmotieven mogelijk, ook motieven voor randen kunnen met de Mega-Hoop worden gemaakt.

Onderdraadcontrole Door middel van een sensor wordt de onderdraadhoeveelheid op het spoeltje gecontroleerd. Een signaal en een symbool geven aan, als de resterende garenhoeveelheid onder een bepaalde grens ligt.

Monogrammen Grote letters met veel effect, deze worden met de dwarstransportfunctie genaaid.

PaintWork Met de exclusieve PaintWorksoftware, plus de bijbehorende stifthouder als tool, kunt u motieven per borduurmodule op stof of andere materialen schilderen.

Motiefbegin Een herhaling van een steek of steekcombinatie is mogelijk, zelfs als het vorige proces nog niet is afgesloten.

Permanent achteruitnaaien Met deze functie kunnen steken zo lang als gewenst achteruit worden genaaid, zonder dat de stof onder de naaivoet hoeft te worden gedraaid.

Motiefcombinaties Borduurmotieven en schrifttekens kunnen gemakkelijk op het beeldscherm worden gecombineerd. Zo ontstaan nieuwe, originele en individuele borduurmotieven.

Persoonlijk geheugen (blijvend) De door BERNINA geprogrammeerde basiswaarden kunnen worden veranderd en blijvend worden opgeslagen. De gewijzigde steken blijven ook dan behouden, als het naaisysteem wordt uitgeschakeld.

Motiefeinde Als deze functie is geactiveerd, stopt de naai-/ borduurmachine pas, als een steekherhaling of een steekcombinatie helemaal is genaaid.

Persoonlijk geheugen (tijdelijk) In het persoonlijke geheugen worden individuele instellingen van steeklengtes, steekbreedtes en naaldstanden automatisch tijdelijk opgeslagen. Het geheugen is onbegrensd. De instellingen blijven zo lang opgeslagen, tot de naaimachine wordt uitgeschakeld.

Motiefverlenging Met deze functie kunnen steken afzonderlijk meervoudig worden verlengd. Dit verhoogt het aantal mogelijke decoratieve steken natuurlijk aanzienlijk. Multifunctionele knoppen Draaiknoppen aan de naai-/borduurmachine voor het traploos verstellen van de steeklengte en -breedte tijdens het naaien. Met de multifunctionele knoppen kunt u door de steken scrollen, u kunt de knoppen in de tutorials gebruiken en er kleine wijzigingen in de grootte van de borduurmotieven mee maken. Naaigids Na het invoeren van de gegevens over de gebruikte stof en de gewenste toepassing, geeft het BERNINA naaisysteem advies over de geschikte naaivoet. De overeenkomstige steek en de bovendraadspanning worden automatisch ingesteld.

Start-/stop-toets Met behulp van de start-/stop-toets kan het naaiproces met de hand in plaats van met het pedaal worden bediend. Steekanimatie De steekanimatie geeft tijdens het naaien steeds de actuele naaldstand weer. Dit vergemakkelijkt exact naaiwerk, vooral wanneer bij een steekcombinatie de functie motiefeinde wordt ingeschakeld. Steekbewerkingsveld In dit veld, links op het touchscreen, zijn ­direct alle wijzigingen van steken of steek­combinaties zichtbaar. Steek Designer Met de Steek Designer kunt u eigen steken creëren en uw ideeën direct op het touchscreen tekenen. De machine zet het motief in een steekpatroon om. Of u kunt ook bestaande steken wijzigen en opslaan (alleen B 880 en B 790) Tapering Bij tapering lopen steken bij het begin en einde op vier verschillende manieren spits naar elkaar toe. De hoek kan overigens zelf worden bepaald. Transporteur Tijdens het quilten uit de vrije hand of het stoppen, kan de transporteur naar beneden worden gezet en verdwijnt op deze manier onder de steekplaat. Tutorial Met deze functie kunnen aanwijzingen m.b.t. bedieningselementen en functies worden opgeroepen. Voor veel BERNINA naaimachines en software zijn er als aanvullende ondersteuning instructievideo's beschikbaar. Vrije arm-aanschuiftafel De vrije arm-aanschuiftafel vergroot het werkoppervlak en vergemakkelijkt hierdoor het naaien. Met behulp van de aanschuiftafel kunnen ook gesloten delen, zoals bijv. zomen aan mouwen of broekspijpen, probleemloos worden genaaid.

Persoonlijk Programma In het persoonlijke programma worden alle favoriete en individueel gecombineerde steken opgeslagen. Setup Met het setup-programma kan het beeldscherm individueel worden aangepast. De aanraakgevoeligheid van het beeldscherm, de helderheid en het contrast, de controlefuncties, de naaisnelheid of de begroetingstekst kunnen geheel naar wens worden ingesteld. Shape Designer (Motiefrangschikking) Met de Shape Designer kunnen borduurmotieven vermenigvuldigd worden en in een vorm worden gerangschikt. Bijvoorbeeld in een cirkel, vierkant of als hartvorm (alleen B 880).

ratie voor het creatief Bent u op zoek naar meer inspi een abonnement dan Neem el? texti van n verwerke om/inspiration ina.c .bern www n“! op de „Inspiratio

51


Eigenschappen & accessoires

rdu ren /bo ien

Ha

Na

Op

BER

BSR

On

Tut o

Tut o

Na

aig

rial

bor dur en ids

ie nct ien

eit

pfu

naa

rial

hel

Au

scr een

ion nct

On

-fu

Ad

ubb

eltr

ans

por

t

naa

r

het ns

ijde

nt

Bov

NIN

alit

r ele

Au

spo

Ha

ald

sto

pb

ove

n/o

nde

sni

fsn

daf

ada

raa

dra

ed

ndm

atig

role

che

ont

atis

adc

BER

tom

Pro

der dra

jde

er rijg

ldin

ntr ole

dco raa

Sne

end

che atis

Sta

tom

ijde

r

er rijg

ldin

naa

che

naa

aal

ack

ped

k-b atis tom

Ste

lfau

NIN

Ap

eda

al m

et

kic

INA ERN rB baa

r

Mu

gra

mm

eer

laa reg e

fun

aal ped

ien

der

naa

zon

het

en ids lhe

Ma

rt-/

sto

p-t

oet

s (n

aai

pen

ens tijd

aik

ring

dra ele

nde

ekv

era

nct

ion

eng ekl

ste

ltifu

ale

Ma

xim

nop

m te

mm

in m

e

te

siti

ree d

dpo aal

ste

en

xim

ale

elk

s

x1

LED

11

x

9

6

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

B 790

B9

x1

LED

11

x

9

6

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

B 770 QE

B9

x2

LED

11

x

9

6

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

B 740

B9

x2

LED

11

x

9

6

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

B 720

B 5,5

x2

LED

11

x

5,5

6

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

B 580

RL

x2

LED

11

x

9

5

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

B 560

RL

x2

LED

11

x

9

5

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

B 550 QE

CB

LED

11

x

5,5

5

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

B 530

CB

LED

11

x

5,5

5

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

B 380

CB

LED

9

x

5,5

5

x

x

x

Opt.

x

x

x

x

B 350 PE

CB

LED

9

x

5,5

5

x

x

x

Opt.

x

x

x

x

B 330

CB

LED

9

x

5,5

5

x

x

x

Opt.

x

x

x

x

B 215

CB

LED

9

x

5,5

5

x

Opt.

Opt.

Opt.

x

x

x

B 1008

CB

x

5

x

5,5

5

1

52

7 - inch TFT

Na

Na

RL

Kle

B 880

Gri

Na

aie

n in

itie pos ald

cht aili

ekb

ree n hsc ouc

em

n-t

ste

ure

rsy jpe

ctie

)

Algemeen

2

4,3 - inch TFT


s

s

are

rtta

Bes

Tra n

Mu

ltig

spo

Acc

che

rm

hoe

s

/-ta box

oire

BER

ess

nkl BE osh oud in t RNIN A er ota p al reci sien Ter a aiv ugt oet ran en/ spo -zo rtvo Ter len et ugt 1/1 ran C spo rtvo Ov et erlo dua ckv al 1 oet D 2A Kn oop sga tsle dev Kn oet oop 3A sga tvo e t3 Rits /3C voe t4 /4D Blin dzo om voe t5 Jea nsv oet 8/8 D Kn oop -aa nze tvo Op et en 18 bor duu r voe Bor t2 duu 0/2 rvo 0C et /20 2 6** Pat D chw ork voe t1 Dw /4“ ars tra –3 nsp 7/3 ort 7D BER voe NIN t4 0C AS tee kRe Bov gul ent ato ran r (B spo SR) rtvo Pat chw et 50 ork voe t1 /4“ –9 7D

aan m

-ar

hev

rije

nie

NIN

Av

Ak

BER

NIN

Naaivoeten als standaardaccessoire

Ins

tru

ctie

-CD

/-D

VD

el (

FHS

)

sch

uift

afe

l

Standaardaccessoires naaien

x

x

x

x

x

x

12

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

B 880

x

x

x

x

x

Opt.

11

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

B 790

x

x

x

x

x

Opt.

7

x

x

x

x

x

x

x

x

B 770 QE

x

x

x

x

x

Opt.

5

x

x

x

x

x

B 740

x

x

x

x

x

Opt.

5

x

x

x

x

x

x

B 720

x

x

x

x

x

Opt.

9

x

x

x

x

x

x

x

x

x

B 580

x

x

x

x

x

Opt.

6

x

x

x

x

x

x

x

B 560

x

x

x

x

x

Opt.

8

x

x

x

x

x

x

x

x

B 550 QE

x

x

x

x

x

Opt.

5

x

x

x

x

x

B 530

x

x

x

x

7

x

x

x

x

x

x

x

B 380

x

x

x

x

7

x

x

x

x

x

x

x

B 350 PE

x

x

x

5

x

x

x

x

x

B 330

x

x

x

���

4

x

x

x

x

B 215

Opt.

x

x

5

x

x

x

x

x

B 1008

** Borduurvoet 26 wordt standaard bij de aankoop van een borduurmodule en niet bij de aanschaf van een machine geleverd.

Niet alle modellen en accessoires zijn in alle landen verkrijgbaar. Een borduurmodule is al naar gelang model en land optioneel verkrijgbaar, of wordt als eenheid samen met de machine verkocht. Wijzigingen met betrekking tot de accessoires en de uitvoering blijven voorbehouden. Meer informatie is verkrijgbaar via de BERNINA dealer.


His US US Set Ver s T ijd Eco

Spi 360 Ver v Dw Fun

Ver b Mo Pro Ste

Au Ha Kn

Sto

x x x x x x x x x 1200 x x x x x x x x x 1764 38 19 x x x 3 630 109 66 31

x x x x x x x – x 1000 x x – x x x x x x 1352 32 15 x x x 2 506 117 34 37

x x – x x x x – x 1000 x – – – x – x x – 992 30 13 x x x 2 283 – 50 20

x x – x x x x – x 1000 x – – – x – x x – 800 29 11 x x x 2 200 – 23 21

x x – x x x x – x 1000 x – – – x – x x – 681 29 11 x x x 2 200 – 32 14

x x – x x x x – x 1000 x – – – x – x x – 935 31 12 x x x 3 284 – 28 16

x x – x x x x – x 1000 x – – – x – – x – 700 29 11 x x x 2 184 – 24 19

– x – x – x – – – 900 x – – – x – – – – 434 22 10 x x x 1 155 – 24 9

– x – x – x – – – 900 x – – – x – – – – 395 22 9 x x x 1 117 – 12 3

– x – – – – – – – 900 x – – – x – – – – 221 20 5 x x x 1 91 – 12 4

– x – – – – – – – 900 – – – – x – – – – 191 18 3 x x x 1 63 – 11 4

– x – – – – – – – 900 – – – – x – – – – 97 15 1 x x x 1 23 – 3 3

900

11

10

1

x

1

900

17

14

1

x

1

2

-aa

Kru

is

ilts

ve

ve

en

atie

atie

tek

cor

cor

ste

‘s

ken

ken

ma

ars

aal dw

tot

tra

or

t

nsp

sga

g-k

l etin

taa

oop ma

-kn

em

) to ngt

am

ase

t/le

tpr ogr

erf

ste

am

nze ppr ogr

oop

sga me

oop atig

. kn ndm

)

at

en)

psg

ett

noo

lfab

ctie

l. a

fun

(inc

ids

aal

gen

al

tot ota l. o

in t

n in

(inc

en ten

tek

eke

n

k

ken

ing

ste

ind

stic

de

ghe

ere eili

and bar ev ner aist

sga tom

oop

Qu

De

De

Kn

es

l na

sig

eer

ver

ken

ein

eid

in/-

ien

beg sste

tief

ort

gte mm

len

ing

De

ttig

nta Nu

Aa

ek

gra

tief

ind

nsp mo

tra ctie

ars

en

naa

elh

SB-

erb

tste

C-v

rU

rP

arm

isn

/ al

n

a

tale

naa

s

den

orm

gra

len

ale

odu

xim

de

ing

llen

tell

ege

Ma

-m

ins

chi

voo

mm

ing

gra

luit

voo

de laa

ma

en)

van

ing

ag

luit

pro

ans

up-

B-a

ans

psl

am

eug

rog r

geh

kp

ry (

nlij

y (o

B-a

tor

mo

Me

soo

Per

Naaien en quilten

* Al naar gelang het model gedeeltelijk met Cyrilli


hoo eit p-f unc Bor tion dur en alit me eit Mo td t ev spi iefb r ije ege ew arm len erk , d ing raa op Mo ien tiev h , sc et b en hal eel com en dsc bin Ge her heu ere m: n gen voo r ind Sta ivid nda uel ard eb bor ord duu uur r r mo aam Wo 4 tiev rd AR en T Dra g& Dro p Sha peDe sig ner Na aist eke n im por Aa nta ter en l kl in d eur w eb i sse Kle ord ling ure uur nci e n mo rke v e dus rm l Ver ind bin ere din n gss tek Co en ntr afs ole nijd bor en duu Afh rve ech rloo ten p Ran den bor dur Op en slag laa t s te Co bor De mpat duu sig ibe rpo nW l m siti ork et e s S BER oft wa NINA re e nT ool

eit Ma

Jum

xi-h

oop

-fu

nct

ion

alit

alit

f

tion unc

rm

p-f hoo

ga-

400

12

.EXP 3

x

x

x

x

x

x

x

3 (o,m,s)

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

B 880

52

8

x

1000

270

8

.EXP

x

x

x5

x

x

x

x

3 (o,m,s)

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

B 790

6

1000

140

6

.EXP

x

x

x5

x

x

x

3 (o,m,s)

x

x

x

x

x

x

x

B 770 QE

5

4

1000

80

4

.EXP

x

x

x5

x

x

x

3 (o,m,s)

x

x

x

x

x

x

x

B 720

7

680

100

7

.EXP

x

Opt.

x

x

x

2 (o,m)

x

x

x

x

x

x

x

x

B 580

5

680

70

4

.EXP

x

Opt.

x

x

2 (o,m)

x

x

x

x

x

x

B 560

4

Geen borduurfunctie

B 550 QE

4

Geen borduurfunctie

B 530

2

Geen borduurfunctie

B 380

2

Geen borduurfunctie

B 350 PE

1

Geen borduurfunctie

B 330

Geen borduurfunctie

B 215

Geen borduurfunctie

B 1008

For

1000

Ma

x

Mo

11

Na

81

Kw

Me

ma

at

bor duu

n* tte abe

ralf

Bor duu

otie

teg eïn

fg otie

rm

Bor duu

bo-

ree rd

eid elh rsn

alle

bor duu

n(

ale xim

nog

ram

me

en* ett

lfab

per

ai-a

-/ta ast

sste

ken

ing

-/sk

ylin

en

e-s

bij

tek

dw

en

ars

tra

rt t

nsp

ota

al

ort

)

Borduren

B 740

Geen borduurfunctie

ische en Japanse alfabetten.

3

EXP en Tajima

4

ovaal (o) = 145 × 255 mm, medium (m) = 130 × 100 mm, klein ( s) = 72 × 50 mm De standaard borduurramen horen bij de borduurmodule en niet bij de naaimachine.

5

beperkt borduuroppervlak 40 × 21 cmBERNINA Producten Catalogus Nederlands