__MAIN_TEXT__

Page 1

! t e v i l a l He

SOMMAR 2016

Sommarens musik sid 4-5

Drop in-vigsel i Marieby kyrkoruin Vill du l채sa Amos? V채nd p책 tidningen!

t t

sid 2


HELA LIVET! SOMMAR 2016

I valet och kvalet DET ÄR ANNANDAG PÅSK och jag sitter vid datorn för att skriva en text till Hela Livet som kommer i maj. Jag har svårt att bestämma mig för vad jag ska skriva. Försöker föreställa mig vad det är som är aktuellt runt 20 maj, men vet mycket väl att jag inte har en aning om det. Jag velar hit och dit. En del beslut är enkla, speciellt de som berör endast mig själv. Svårare är beslut som berör fler än mig själv. Som kyrkoherde tar jag ett antal sådana beslut och det är viktigt att det blir så bra det bara kan bli. Jag har som princip att inte fatta beslut förrän jag verkligen måste det, för att kunna överväga olika alternativ, tänka igenom möjliga konsekvenser, ta reda på så mycket fakta det går mm. Men jag har ändå ingen kontroll över hur det kommer att bli när beslutet är taget. En del beslut kan göras om men andra inte.

Drop in-vigsel lördag 30 juli i Marieby kyrkoruin

I DETTA VILAR jag i en händelse som apost-

larna råkade ut för. De planerade en resa och man beslöt vilka platser de skulle besöka. De for iväg men hindrades, de kunde inte åka dit de tänkt åka. De anpassade sig till det, och menade mitt i allt att det var Gud som hindrade dem. (Du kan läsa om det i Apostlagärningarna kapitel 16.) DE GJORDE UNGEFÄR som en gps gör, de räknade om och tog en annan väg. Så jag tänker: jag kan ta beslut som sen visar sig inte vara så bra men att det då ändå inte är kört. Det går att göra något i den situationen och söka nya vägar. Det ligger en nåd i det. GÅR NI I giftastankar eller vill ni förnya era

Frid och allt gott! LEIF JARLBJÖRN kyrkoherde

NU FINNS VI PÅ FACEBOOK OCKSÅ. Vi heter Brunflo, Lockne, Marieby och Näs pastorat. Och som tidigare på svenskakyrkan.se/brunflo

Hela livet!

Ges ut av Brunflo, Lockne, Marieby och Näs församlingar Kansli och växel Telefon: 063-140 300, fax 063-140 380 Öppet: Vardagar 9:00–12:00, 13:30–15:00 Post- och besöksadress: Kyrkvägen 31, 834 98 Brunflo E-post: brunflo.pastorat@svenskakyrkan.se Hemsida: www.svenskakyrkan.se/brunflo Framsida: Shutterstock

2

vigsellöften? Nu finns möjligheten att komma till kyrkan och på ett enkelt sätt gifta sig. Bröllop kan innebära mycket arbete och förberedelser och bli kostsamma. En vigsel i Marieby kyrkoruin i samband med Storsjöyran är både enkel och kostnadsfri. Men är inte mindre stämningsfylld och personlig för det. HUR GÅR DET HELA TILL?

Det är bara att komma till Marieby kyrkoruin mellan 13:00 och 17:00 lördag 30 juli. Ni träffar prästen som ska viga er för ett kort vigselsamtal och bestämmer musik och psalmer innan det är dags för själva akten, som sker i den gamla kyrkoruinen

under öppen himmel, men med ett regn/ solskydd för säkerhets skull. KLÄDSEL BESTÄMMER MAN själv och

självklart får man ha släkt och vänner med sig. Om ni räknar med att vara fler än 10 är det bra om ni anmäler er i förväg på 063-140 300 eftersom vi bjuder alla på kaffe och tårta efteråt på Hembygdsgården intill kyrkoruinen. Annars är det bara att komma. För att kunna gifta sig måste man ha med sig en hindersprövning som man enkelt beställer hos Skatteverkets hemsida (www.skatteverket,se). Denna gäller 4 månader från beslutsdatum. Beställ gärna i god tid. Ni måste också ha med legitimation. Minst en av er måste tillhöra Svenska kyrkan.


HELA LIVET! SOMMAR 2016

Vi behöver dig! MARIEBY FÖRSAMLINGSRÅD

behöver nya krafter med nya idéer om hur vi ska utveckla verksamheten i Marieby församling och jobba för att den befintliga verksamheten ska finnas kvar. Vi behöver bli fler i församlingsrådet, men även några som kan hjälpa till vid exempelvis församlings­ aftnar och ”kyrkkaffe”. I MARIEBY KYRKA

Alla vigselpar får en överraskning i gåva …

KAN MAN FÖRNYA sina äktenskapslöften eller få en kyrklig välsignelse över sitt äktenskap/partnerskap utan förberedelser? Ja, tänk bara på att skaffa ett intyg på giltig borgerlig vigsel/partnerskap och ta med legitimation. Självklart välkomnar vi samkönade relationer. VIGSELPRÄSTER ÄR Maria Olofsson och

Tom Liveskär. Musiker är Ingeborg Olsson och Marie Tängmark. Nu består tro, hopp och kärlek… och störst av dem är kärleken. 1 Kor. 13:13 I samarbete med:

Söndag 22 maj, i anslutning till gudstjänsten 14:00, finns vi med och kan svara på dina frågor och/eller ta emot idéer och synpunkter.

Nytt utseende på hemsidan SEDAN NÅGRA VECKOR tillbaka har vår hemsida nytt utseende. Det är samma adress som tidigare men tekniken bakom är ny och anpassar visningen efter vilken enhet besökaren använder; dator, läsplatta eller smartphone. Många, faktiskt de flesta, använder nu mobilen vid besök hos oss och nu fungerar det mycket bättre än tidigare. Ändringen omfattar alla församlingar i Svenska kyrkan som är anslutna till den gemensamma portalen svenskakyrkan. se

Du kan även läsa på hemsidan: www.svenskakyrkan.se/brunflo MARIEBY FÖRSAMLINGSRÅD

Grilltips från Brunnen

30:styck

25:styck

ZA’ATAR

Kryddblandning av timjan, rostade sesamfrön, sumak, olivolja och havssalt. En Fair Trade-produkt producerat i kvinnoägda kooperativ i Palestina. ”Från kullarna på Västbanken” 70 gr. 30:-

TOMATO SALT

Havssalt med soltorkade tomater. Fair Trade från Sydafrika. 85 gr. 25:-

Välkommen till Brunnen

Centrumvägen 17, i samma byggnad som centralkonditoriet, Brunflo. Öppet onsdag – fredag 12:00 - 16:00 Lördagar 11:00 – 14:00 Tfn: 063-14 03 25 eller Lena 14 03 28

3


HELA LIVET! SOMMAR 2016

Musik i sommarkväll OPERACAFÉ MAE KRUSA

Måndag 23 maj 19:00 Brunflo förs.gård. Brunflokören med solister. Marie Tängmark, körledare. Maria Sjöstedt Björs, piano. Krusfat – frivillig gåva. Samarr: Sensus.

MUSIKGUDSTJÄNST

Söndag 29 maj 18:00 Brunflo kyrka Torvallkören, Lågorna Sven-Erik Olsson, Ingela Olsson, Astrid Domino. Andakt: Tom Liveskär och Astrid Domino

MAMMAS FAVORITER

Lördag 18 juni 18:00 Marieby kyrka. Ingeborgs döttrar, Astrid Domino, Sigrid Lindqvist och Agnes Olsson sjunger och spelar. Andakt: Maria Olofsson och Ingeborg Olsson.

TORVALLAKÖREN SJUNGER IN SOMMAREN

Tisdag 31 maj 19:00 Heliga Ljusets kyrka. Anna Brandt solist, Astrid Åslin Piano, PerOlov Olsson, Bas. Astrid Domino körledare.

MELLAN HIMMEL OCH JORD

PB:S PERSONLIGA BREV

Söndag 19 juni 18:00 Heliga Ljusets kyrka. Henric Hallberg, Mattias Nordqvist och Astrid Domino. Andakt: Maria Olofsson och Ingeborg Olsson.

Lördag 4 juni 18:00 Näs kyrka. Näskören sjunger jämtländsk körlyrik. Lena Severin, dirigent. Stefan Widmark, piano. Eva Sundin, berättare. Samarr: Sensus.

DELIGHT

Lördag 11 juni 18:00 Marieby kyrka. Sång och musikgruppen Delight. Andakt : Tom Liveskär och Karolina Tängmark

ETT ELISABETANSKT KAMMARSPEL

Söndag 12 juni 18:00 Ängsmokyrkan. Med en kombination av musik från kompositörer under den elisabetanska eran i England (1558-1603) har vi skapat ett litet drama som serverar såväl melankoli som sedelärande berättelser typiska för tiden. Musik av bl.a. John Dowland, Thomas Campion och Thomas Morley. Andreas Hansson – gitarr. Angelika Lindahl – sopran. Peter Mellgren – kontratenor. Andakt: Tom Liveskär och Karolina Tängmark.

4

ÖMSE

Lördag 25 juni 18:00 Näs kyrka. Folkmusikgruppen Ömse muciserar. Marianne Nilsson mfl. Andakt: Maria Olofsson och Ingeborg Olsson.

MARIEBYKÖREN

Söndag 26 juni 18:00 Marieby kyrkoruin. Mariebykören under ledning av Pernilla Jontegård. Andakt: Maria Olofsson och Ingeborg Olsson.

WHAT A WONDERFUL WORLD Söndag 26 juni 18:00 Heliga Ljusets kyrka. Anders och Susanne Lagroix Kronlund. Andakt: Christin Nygren Sundvisson och Karolina Tängmark.

KALLAD

Lördag 2 juli 18:00 i Marieby kyrka. Musikföreställningen Kallad av och med Karin Härjegård och Jenny Michanek. Andakt: Maria Olofsson och Ingeborg Olsson.

SOMMARSPELMANSLAGET

Söndag 3 juli 18:00 Ängsmo kyrka. Spelar folkmusik från många olika länder på många olika instrument. 12 ungdomar har på detta sätt sommarjobb via Östersunds kulturskola. De leds i år, precis som tidigare år av Karl Tirén. Andakt: Leif Jarlbjörn och Karolina Tängmark.

MUSIK FRÅN NÄS OCH FJÄRRAN

Lördag 9 juli 18:00 Näs kyrka. Lokala förmågor och hemvändare musicerar. Samarr: Sensus. Andakt: Leif Jarlbjörn och Lena Severin.

FRÅN LAPP-LISA TILL ELVIS PRESLEY

Söndag 10 juli 18:00 Brunflo kyrka. Johnny Wiktorsson. Andakt: Christin Nygren Sundvisson och Karolina Tängmark.


HELA LIVET! SOMMAR 2016

Sommarens musikkvällar och musikgudstjänster är gratis och öppna för alla. Välkommen!

MICHAELA PAULSSON SJUNGER

PÅ SPÅRET

Lördag 16 juli 18:00 Näs kyrka. Ingemar Persson dragspel. Lena Severin piano. Samarr: Sensus. Andakt: Tom Liveskär och Lena Severin.

I VISANS VÄRLD

Söndag 17 juli 18:00 Brunflo kyrka. Anders Hedén, sång och gitarr. Andakt: Christin Nygren Sundvisson och Karolina Tängmark.

MUSIK FRÅN ETT NORRLÄNDSKT LANDSKAP

Lördag 23 juli 18:00 Näs kyrka. … av främst kvinnliga tonsättare från Bottniska vikens västra kustland. Lisa Fröberg är en klassiskt skolad sångerska som även arbetar som pianist och repetitör på Göteborgsoperan samt på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Karin Wiberg är frilansande violinist med uppdrag i orkestrar som Jönköpings Sinfonietta och Dalasinfoniettan och som kammarmusiker i ensembler som Stensöta och Trio Dring. Bo Ericsson pianist som arbetar bl a som kormästare på Göteborgsoperan. Hösten 2015 var han dirigent och kormästare på Kristina från Duvemåla på Cirkus i Stockholm. Uppskattad ackompanjatör och sångcoach som ger konserter runt om i Sverige. Andakt: Tom Liveskär och Lena Severin.

LIVETS DANS

Söndag 24 juli 18:00 Brunflo kyrka. Lena Severin, orgel, piano och sång. Andakt: Tom Liveskär och Lena Severin.

Lördag 30 juli 18:00 Näs kyrka. Michaela Paulsson, sång. Lena Severin, piano och gitarr. Uppvuxen i Brunflo, numera boende i Stockholm och skådespelerska/röstskådespelerska och sångerska. Michaela och Lena har under de senaste året flera gånger sammanstrålat i samband med dop och på så vis skaffat sig en gemensam repertoar. De kommer att bjuda på visa, pop och musikal i en härlig blandning. Samarr: Sensus. Andakt: Maria Olofsson och Lena Severin.

DUO KAMMARKLANG

Söndag 31 juli 18:00 Brunflo kyrka. Med Susette Johansson (gitarr) och Sebastian Flögel (viola) Uruppför sviten ”En Oskriven Novell”. Ett programmusikaliskt verk präglad av lekfulla rytmer, modala skalor och sångbara melodier. Det bjuds även på spansk romantisk musik och vacker impressionism. Ett samarbete med illustratören Krystin Wagner. Andakt: Tom Liveskär och Ingeborg Olsson.

OPERANS DRAMATISKA VÄRLD

MÖRKT OCH LJUST

Lördag 13 augusti 18:00 Lockne kyrka. Systrarna Sara och Lydia Holmlund musicerar tillsammans. Andakt: Maria Olofsson och Ingeborg Olsson.

I VISANS VÄRLD

Lördag 20 augusti 18:00 Lockne kyrka. Anders Hedén spelar och sjunger lite efter humör och väder. Andakt: Maria Olofsson och Ingeborg Olsson.

MUSIKTANTERNA

Lördag 27 augusti 18:00 Lockne kyrka. Musiktanterna Anna Brandt, Angelica Lindahl, Maria och Ingeborg sjunger och spelar. Andakt: Maria Olofsson och Ingeborg Olsson.

Lördag 6 augusti 18:00 Lockne kyrka. Frida Hagman, ursprungligen från Torvalla by och en kandidat i Opera från Operahögskolan i Göteborg har i många år gjort sommarprogram med sin kollega Anna Ericsson som spelar piano. Denna sommar turnerar de med ett program där de framför några mästerverk från operans dramatiska värld, lite pianosolon, lite folkmusik och lite jazz. Andakt: Maria Olofsson och Ingeborg Olsson.

5


HELA LIVET! SOMMAR 2016

SÖNDAGSGUDSTJÄNST Söndag 5 juni 11:00 Christin Nygren Sundvisson och Marie Tängmark. NATIONALDAGSGUDSTJÄNST PÅ HEMBYGDSGÅRDEN, GRYTAN Måndag 6 juni 14:00 Maria Olofsson och Ingeborg Olsson.

BRUNFLO KYRKA VOFFOR GÖR VI PÅ DETTA VISET? MÄSSA FÖR STORA OCH SMÅ Söndag 22 maj 11:00 Christin Nygren Sundvisson och Marie Tängmark. Astrid Lindgren-tema. OPERACAFÉ MAE KRUSA Måndag 23 maj 19:00 Församlingsgården. Brunflokören med solister. Se sid. 4-5 GUDSTJÄNST MED URNNEDSÄTTNING Fredag 27 maj 18:00 Christin Nygren Sundvisson och Astrid Domino. MUSIKGUDSTJÄNST Söndag 29 maj 1 8:00 Torvallakören med flera. Se sid. 4-5.

TEMAMÄSSA Söndag 12 juni 11:00 Christin Nygren Sundvisson och Karolina Tängmark. MIDSOMMARGUDSTJÄNST I SINGSJÖN Lördag 25 juni 11:00 Traditionsenligt samgudstjänst med Bräcke-Revsund. Gästpräst och Karolina Tängmark. KONFIRMATION MED MÄSSA Lördag 2 juli 11:00 och 14:00 11:00 Grupp S:t Olof, 14:00 Grupp Ansgar. Christin Nygren Sundvisson och Karolina Tängmark. KONFIRMATION MED MÄSSA Söndag 3 juli 11:00 Grupp Birgitta. Christin Nygren Sundvisson och Karolina Tängmark.

6

MUSIKGUDSTJÄNST I SOMMARTID Söndag 17 juli 18:00 I visans värld. Se sid. 4-5 MUSIKGUDSTJÄNST I SOMMARTID Söndag 24 juli 18:00 Livets dans. Se sid. 4-5 MUSIKGUDSTJÄNST I SOMMARTID Söndag 31 juli 18:00 Duo Kammarklang. Se sid. 4-5 SÖNDAGSGUDSTJÄNST Söndag 14 augusti 18:00 Leif Jarlbjörn och Karolina Tängmark. SÖNDAGSMÄSSA Söndag 21 augusti 18:00 Leif Jarlbjörn och Lena Severin. SÖNDAGSMÄSSA Söndag 28 augusti 11:00 Christin Nygren Sundvisson och Marie Tängmark.

MUSIKGUDSTJÄNST I SOMMARKVÄLL Söndag 19 juni 18:00 Mellan himmel och jord. Se sid. 4-5

TORVALLAKÖREN SJUNGER IN SOMMAREN Tisdag 31 maj 19:00 Se sid. 4-5

MUSIKGUDSTJÄNST I SOMMARKVÄLL Söndag 26 juni 18:00 What a wonderful world. Se sid. 4-5

HELIGA LJUSETS KYRKA

CAFÉ KÄLLAN Onsdag 1 juni 13:00

SÖNDAGSGUDSTJÄNST Söndag 22 maj 18:00 EFS och Marie Tängmark. Tage Öhlund predikar. Mötesledare Gertrud Kristansson. Febekören från EFS i Östersund sjunger.

SÖNDAGSMÄSSA Söndag 5 juni 18:00 Christin Nygren Sundvisson och Marie Tängmark. CAFÉ KÄLLAN Onsdag 8 juni 13:00 Terminsavslutning.

MARIEBY KYRKA GUDSTJÄNST MED SMÅ OCH STORA Söndag 22 maj 14:00 Maria Olofsson och Ingeborg Olsson Marieby barnkör, Kyrkkorv, Helene Ångström MUSIKGUDSTJÄNST I SOMMARTID Lördag 11 juni 18:00 Delight. Se sid. 4-5 MUSIKGUDSTJÄNST I SOMMARTID Lördag 18 juni 18:00 Mammas favoriter. Se sid. 4-5

FAMILJEGUDSTJÄNST Söndag 29 maj 11:00 Tom Liveskär och Astrid Domino. Barnkören Ljusstrålarna och Miniorerna med ledare.

PILGRIMSMÄSSA Onsdag 1 juni 08:15 Tom Liveskär och Karolina Tängmark.

CAFÉ KÄLLAN Onsdag 25 maj 13:00 Trevlig gemenskap runt kaffebordet.

MUSIKGUDSTJÄNST I SOMMARTID Söndag 10 juli 18:00 Från Lapp-Lisa till Elvis. Se sid. 4-5.

SÖNDAGSMÄSSA Söndag 10 juli 10:00 Christin Nygren Sundvisson och Karolina Tängmark. SÖNDAGSMÄSSA Söndag 24 juli 10:00 Tom Liveskär och Lena Severin. SÖNDAGSGUDSTJÄNST Söndag 7 augusti 18:00 Leif Jarlbjörn och Lena Severin. SÖNDAGSMÄSSA Söndag 28 augusti 11:00 Tom Liveskär och Karolina Tängmark.

MUSIKGUDSTJÄNST I SOMMARRTID MARIEBY KYRKORUIN Söndag 26 juni 18:00 Mariebykören. Se sid. 4-5 MUSIKGUDSTJÄNST I SOMMARTID Lördag 2 juli 18:00 Kallad. Se sid. 4-5 VANDRINGSMÄSSA MARIEBY KYRKORUIN Söndag 14 augusti 11:00 Maria Olofsson och Ingeborg Olsson Vi börjar vid ruinen och går ner till Byebrygga. Medtag fikakorg.

Saknar du kontanter till kollekten i kyrkan? Inga problem, nu har vi swish i alla kyrkor. Ett nummer för varje kyrka. Se anslag i kyrkan och på insidan av psalmbokens omslag.


HELA LIVET! SOMMAR 2016

LOCKNE KYRKA

Sommarcafé i Kyrkstallarna Utställning av lokala hantverkare Öppet: Midsommar Lö-Sö 25-26 juni 14:00-20:00 Vecka 26-31 29/6-7/8 On-Sö 14:00-20:00

GUDSJÄNST MED SMÅ OCH STORA Söndag 22 maj 11:00 Maria Olofsson och Ingeborg Olsson Ånstabandet, Ångstasingers, Marianne Nilsson, Kyrkkorv. NATIONALDAGSGUDSTJÄNST Måndag 6 juni 11:00 Maria Olofsson och Ingeborg Olsson Ångstabandet, Ångstasingers, Marianne Nillson, Lockne församlingssångare, Kyrkfika. Ett ammarbete med Lockne hembygdsförening.

NÄS KYRKA

PB:S PERSONLIGA BREV Lördag 4 juni 18:00 Näskören sjunger jämtländsk körlyrik. Se sid. 4-5 NATIONALDAGSUDSTJÄNST I STENSTUGAN Måndag 6 juni 18:00 Maria Olofsson och Ingeborg Olsson Sammarangemang med Näs hembygdsförening.

SÖNDAGSMÄSSA ÅNGSTA KVARN Söndag 19 juni 11:00 Maria Olofsson och Ingeborg Olsson Vi firar Gustjänst på Ångsta kvarn i samband med Brödfestivalen. Församlingssångarna. MIDSOMMARGUDSTJÄNST PÅ LÖVSÅSEN Lördag 25 juni 11:00 Maria Olofsson och Ingeborg Olsson. Traditionsenlig midsommargudstjänst i samarbete med Lockne hembygdsförening. Fika till försäljning. VANDRINGSMÄSSA Söndag 24 juli 11:00 Maria Olofsson och Ingeborg Olsson. Vi börjar i kyrkan och vandrar ner till Locknesjön. Medtag eget fika.

MUSIKGUDSTJÄNST I SOMMARTID Lördag 6 augusti 18:00 Operans dramatiska värld Se sid. 4-5

ÄNGSMOKYRKAN CAFÉ VILAN Tisdag 24 maj 11:30 Fika & trevlig gemenskap. Enkel lunch serveras 11:30 (30kr). PILGRIMSMÄSSA Onsdag 25 maj 08:15 Tom Liveskär och Astrid Domino.

FRILUFTSGUDSTJÄNST PÅ BÖRÖÖN Söndag 7 augusti 11:00 Maria Olofsson och Ingeborg Olsson Friluftsgudstjänst på Böröön. Ett samarbete med Lockne kyrkbåtsförening och hembygdsförening. Medtag fikakorg. MUSIKGUDSTJÄNST I SOMMARTID Lördag 13 aug 18:00 Mörkt och ljust. Se sid. 4-5

MUSIKGUDSTJÄNST I SOMMARTID Lördag 20 augusti 18:00 I visans värld. Se sid. 4-5 MUSIKGUDSTJÄNST I SOMMARTID Lördag 27 augusti 18:00 Musiktanterna. Se sid. 4-5

Våffelcafé i Lillstugan vid Lockne kyrka Hembygdsföreningen öppnar caféet måndag efter midsommar. 11:00-17:00 fram till början av augusti.

CAFÉ VILAN Tisdag 31 maj 11:30 Fika & trevlig gemenskap. Enkel lunch serveras 11:30 (30kr).

MUSIKGUDSTJÄNST I SOMMARTID Söndag 3 juli 18:00 Sommarspelmanslaget. Se sid. 4-5

PILGRIMSMÄSSA Onsdag 8 juni 08:15 Tom Liveskär och Karolina Tängmark.

SOMMARCAFÉ Tisdag 5 juli 10:00

MUSIKGUDSTJÄNST I SOMMARTID Söndag 12 juni 18:00 Ett elisabetanskt kammarspel. Se sid. 4-5 SOMMARCAFÉ Tisdag 28 juni 10:00 Det kommer att vara 3 timmar gemenskap och pyssel för alla åldrar, uteverksamhet och sångstund. Fika kommer att vara korv med bröd, mackor och fikabröd för 30kr/ vuxen och barn gratis.

SOMMARCAFÉ Tisdag 12 juli 10:00 SÖNDAGSGUDSTJÄNST Söndag 17 juli 10:00 Christin Nygren Sundvisson och Karolina Tängmark. SÖNDAGSMÄSSA Söndag 31 juli 10:00 Tom Liveskär och Lena Severin. SÖNDAGSMÄSSA Söndag 14 augusti 10:00 Leif Jarlbjörn och Karolina Tängmark.

GUDSTJÄNST PÅ HEMGÅRDEN Torsdag 16 juni 11:00 Maria Olofsson och Ingeborg Olsson. MUSIKGUDSTJÄNST I MIDSOMMARTID Lördag 25 juni 18:00 Ömse. Se sid. 4-5 MUSIK VID HELGSMÅL Lördag 9 juli 18:00 Musik från Näs och fjärran. Se sid. 4-5 MUSIK VID HELGSMÅL Lördag 16 juli 18:00 På spåret. Se sid. 4-5 GUDSTJÄNST PÅ HEMGÅRDEN Torsdag 21 juli 11:00 Maria Olofsson och Ingeborg Olsson. MUSIK VID HELGSMÅL Lördag 23 juli 18:00 Musik från ett norrländskt landskap. Se sid. 4-5 MUSIK VID HELGSMÅL Lördag 30 juli 18:00 Michaela Paulsson sjunger. Se sid. 4-5 SÖNDAGSMÄSSA Söndag 7 augusti 11:00 Leif Jarlbjörn och Lena Severin. GUDSTJÄNST PÅ HEMGÅRDEN Torsdag 18 augusti 11:00 Maria Olofsson och Lena Severin. SÖNDAGSGUDSTJÄNST Söndag 21 augusti 11:00 Leif Jarlbjörn och Lena Severin.

7


HELA LIVET! SOMMAR/2016

Grattis Jonas 100 år! I Sverige är det en ytterst liten andel av befolkningen som får uppleva sin hundraårsdag. Och bland män är det ändå färre. Därför är det med stor vördnad Hela livet! kan stämma in i gratulationerna inför Jonas Johanssons stundande 100-årsdag 14 juni. HELA LIVET! FICK tips att det i Sve, Fåker, finns en vital och redig man som fyller hundra år i sommar. En härlig vårdag i april när snön var fläckvis och blöt och solen strilar in genom fönstret i huset på gården i Sve berättar Jonas om sitt långa och stundtal mycket hårda liv. Sonen Sören, som bor kvar på familjegården i Grönviken, har visat vägen till den ensligt belägna gården där Jonas bor helt själv sedan fyra år tillbaka när livskamraten Lexi gick bort. Gården köpte Jonas 1977 och fram till dess hade han sin adress i Grönviken, Fåker. Där föddes han 1916 mitt under 1:a världskriget och växte upp under knappa förhållanden med mor, far och en bror. De var bönder och Jonas fick redan som 8-åring känna på det hårda livet när han fick föra kor på vall ända bort i Gräftåvallen mot Oviksfjällen. – Jag hade aldrig tänkt att bli bonde, beklagar sig Jonas nu utan skulle hellre se sig arbeta med något mekaniskt som alltid fascinerat honom. Han skaffade sig tidigt traktor och berättar målande om när han, ansatt av fodringsägare för traktorn, gick in till Sven o. Persson på hans nya kontor i Östersund och fick en check i handen av affärsmannen som väl räckte att tysta fodringsägarna som han sedan inte gjorde några affärer med på många, många år. Sven O. Persson hade han däremot höga tankar om. REKRYTEN GJORDE HAN på A4 på den tiden när allt drogs med hästar. Där fick han, som så många andra, påssjukan. Det var pingsttid och en övernitisk läkare skrev ut Jonas för att sjukan inte skulle behöva bemannas över ledigheten. Det fick han ångra sedan då Jonas fick

8

världen. De levde också på allt som skog och sjöar gav gratis. Bär, svamp, älgkött och fisk i mängder. På gården fanns det till för några år sedan jordgubbsplantor men när synen försämrades blev det svårt att rensa och underhålla de egna odlingarna. Den dåliga synen fick honom att gå från vedeldning till jordvärme i huset. Men det ser han nu som en välsignelse att slippa bära ved hela tiden. HEMTJÄNSTEN KOMMER TRE gånger om dagen och ser till honom och ger de få mediciner han tar. Det är i huvudsak hjärtmedicin han behöver. ”Matgubben” kommer med förbeställd mat 2 gånger i veckan och varje morgon kokar han sin egen gröt. – Fast ibland kan det bli en brösull, skockar han och plirar mot distriktsköterskan Jessica Hillmo som kommit på ett av sina besök.

Jonas Johansson fyller ett helt sekel den 14 juni.

återfall och blev mycket sjuk. Under resten av värnpliktstiden fick han regelbundna kontroller av den ångerfulla regementsläkaren. När kriget kom några år senare utnyttjade Jonas den ångerfulla regementsläkaren att genom intyg hemförlova honom till det lilla jordbruk i Grönviken där mor och far behövde sonens hjälp. HAN TAR TRE sockerbitar i kaffekoppen och

berättar om allt de odlat på gården. Jonas har alltid levt nära och varit fängslad av naturen och naturens skapelser. Han har tillbringat många timmar att studera t.ex. fiskarnas reproduktion halvliggande över relingen på en båt drivande på Näkten eller i några av de små tjärnar som finns i närheten av hemmanet. – Vi hade naturligtvis hushållsgris, två om år, en till jul och en till midsommar, säger han som det naturligaste i

”Vi hade naturligtvis hushållsgris, två om år, en till jul och en till midsommar.” Hon berättar om att Jonas inte sällan fått björnbesök på gården där björn lämnat sitt ”visitkort” som Jonas säger. Under kaffe­ stunden ser vi rådjur i skogsbrynet och vi förstår att Jonas inte har någon längtan in till någon lägenhet i Brunflo långt från tystnaden i huset där väggklockans regelbundna klämtande är det enda som bryter tystnaden. TEXT OCH BILD: HANS-ÅKE GRINDE

Jonas stora händer och fasta handslag vittnar om ett aktivt arbetsliv som inte slutat vid normal pensionsålder. Här finns inte tillstymmelse till stela eller förtvinade fingrar.

Profile for Berling Media

Amos Brunflo nr 2 2016  

En tidning från Svenska kyrkan i Brunflo, Lockne, Marieby och Näs

Amos Brunflo nr 2 2016  

En tidning från Svenska kyrkan i Brunflo, Lockne, Marieby och Näs