Bergholm News #1 2024

Page 1

BERGHOLM NEWS

NR 1 2024

Vi välkomnar campingvåren – och glada familjer!

Våren är här med sitt ljus, och snart också sin värme. Det är en tid fylld med lediga dagar, klämdagar och långhelger – perfekt för campare! I vårt senaste nyhetsbrev var texten med en checklista inför våren den mest lästa texten, så att våra husvagns- och husbilsvänner runt om i landet börjar vakna till är tydligt! Ett sätt som vi tillsammans med er möter intresset på är genom Happy Family Days, glada evenemang hos er återförsäljare med fokus på just familjerna. Ni kan fortfarande anmäla er om ni vill vara med!

I detta nummer av Bergholm News kan ni också läsa om bland annat våra planer för året när det kommer till marknadsföring och kommunikation, fördelarna med att vara medlem i HRF.

NR #1 2024

Vårens aktiviteter är igång!

Nu när vintern sakta släpper sitt grepp och varmare tider är på ingång är det många som känner pirret inför nya äventyr med sina husvagnar och husbilar. Efter några månader av lite lägre tempo kommer våren nu med nya mässor, evenemang och en marknad som vaknar ur sin vinterslummer.

Vi vill börja med att tacka för en fantastisk kickoff i Haparanda i slutet av januari. Med över 60 Bergholmare, återförsäljare och samarbetspartners samlade, möttes vi under härliga dagar fyllda av kunskap, inspiration, upplevelser och gemenskap. Tillsammans lade vi grunden för vad vi hoppas och tror kommer att bli ett framgångsrikt år.

En av de nya aktiviteterna som tillkommit för 2024 är Stockholm Husvagn husbil, som vi är precis hemkomna från. Att få presentera över 20 fordon

på denna helt nya mässa gav oss – och er! – ytterligare en möjlighet att visa upp våra nyheter och det bästa vår bransch har att erbjuda. Detta i kombination med att knyta nya kontakter och träffa potentiella kunder är svårslaget.

På kommande sidor kan du läsa mer om mässan, insikterna och planerna som presenterades under kickoffen samt fördelarna med att vara medlem i HRF. Trevlig läsning!

Team Bergholm

BERGHOLM NEWS 2
Förslag från regeringen att ta bort malus för husbilar.

I slutet av januari bjöd HRF och Moderaterna in till en pressträff gällande ett då nytt förslag om beskattning av bland annat husbilar. Under pressträffen klargjorde Moderaternas Edward Riedel, ordförande i Finansutskottet, och Mats Green, Energi- och näringspolitisk talesperson, att de anser att ytterligare försämringar av husbilsskatten måste avvärjas. De betonade också behovet av att myndigheterna avvaktar med eventuella förändringar till dess att politiken hinner återkomma med ny lagstiftning.

Sedan dess har Finansdepartementet remitterat en promemoria med förslag om att husbilar inte längre ska omfattas av den förhöjda skatt som gäller. Den nuvarande bonus-malus skatten från 2018 har haft negativa konsekvenser för tillverkare, importörer, återförsäljare samt camping- och besöksnäringen i Sverige.

Promemorian remitteras för att göra det möjligt att behandla förslagen i 2025 års budgetproposition. Om förslaget går igenom avskaffas malus för samtliga husbilar, såväl nya som de som redan är i trafik, och ändringen föreslås träda i kraft 1 februari 2025.

– Husbilsbranschen är viktig för Sverige och husbilar innebär glädje och frihet för många människor. Samtidigt har skatten för husbilsägare ökat som en konsekvens av förändringar i hur man mäter fordons koldioxidutsläpp. Därför remitterar vi nu ett förslag som sänker skatten på husbilar, säger finansminister Elisabeth Svantesson i ett pressmeddelande.

BERGHOLM NEWS 3

Stockholm Husvagn Husbil levererade långt över förväntningarna

Den 14–17 mars gick den sprillans nya mässan Stockholm Husvagn Husbil av stapeln, och det blev minst sagt en riktig succé. Mässan arrangerades i Stockholmsmässans lokaler i Älvsjö, parallellt med mässan Allt för Sjön, och lockade sammanlagt 27 113 besökare under de fyra dagarna.

Vilka otroliga dagar Stockholm Husvagn Husbil bjöd på. I och med att mässan inte har anordnats tidigare vågade vi inte ha allt för höga förväntningar, men de vi hade överträffades med råge. På plats var det högt tryck redan från start med både erfarna och nya campare som var nyfikna på våra husvagnar och husbilar. Mässan var verkligen ett positivt kvitto på att campinglivet är attraktivt och att många nya kunder är på väg in till branschen.

Utöver nöjda besökare lämnade vi mässan med ett otroligt fint resultat i form av många affärer på plats. Från torsdag till söndag såldes 6 husvagnar och 9 husbilar. Och gissningsvis var det även flera som inte köpte något på plats, men som kommer att besöka någon av er inom en snar framtid.

Så, hur sammanfattar man allra bäst mässan?

”Succé” beskriver den nog allra bäst. Vi vill även passa på att rikta ett stort tack till alla återförsäljare på plats.

Mässan blev succé! Ni grymma!är

BERGHOLM NEWS 4

Marknadsföring med säljfokus

Många av er var med oss under kickoffen i Haparanda och flera har säkert fått innehåll från både konferensen och aktiviteterna återberättat för er. Ett avsnitt handlade om marknadsföring och här följer en sammanfattning med tillbakablick och planering framåt.

57 000 000

Det är antalet exponeringar vi hade genom våra marknadsföringsinsatser 2023. Siffran är såklart svår att greppa men ger ett hum om volymen i våra insatser under året. Den sammanfattande strategin har gått ut på att skapa kännedom om våra varumärken och skapa intresse för att generera leads för er att jobba vidare med.

Under året arbetade vi bland annat med köpt och organiskt innehåll i sociala medier, DR-utskick, displayannonsering, sökordsannonsering, press och media samt nyhetsbrev och blogg.

Våra olika insatser har olika målgrupper och syften som att presentera och skapa intresse för det nya modellåret, förmedla ett erbjudande eller locka potentiella kunder till mässan eller era utställningar.

SKAPA INTRESSE I PRESSEN

Vi arbetar löpande med att identifiera intressanta nyheter för media. Det kan vara nya, innovativa modeller som Yaseo, nya återförsäljare eller Rent and Travel-stationer som breddar vårt nätverk. Nyheterna paketeras i pressreleaser och presenteras för utvalda medier. Under 2023 var insatserna i samband med Elmia särskilt lyckade.

Vi blev omskrivna i 17 artiklar och var den aktör

som nådde störst synlighet inför, under och efter mässan. Taktiken var att lyfta fordon som sticker ut och därför fångar journalistens intresse – i det här fallet Yaseo och Morelo i kombination med att prata om trender.

Vi hjälper gärna även er återförsäljare med pressmeddelanden och att få dessa distribuerade till relevanta medier i er närhet. Hör av er om ni gör en satsning inom företaget, firar ett jubileum eller har andra spännande saker på gång så hjälper vi, tillsammans med More PR, till att bedöma om det kan vara intressant att kontakta media om.

VI HJÄLPER ER MED ERA AKTIVITETER

Det senaste året har evenemangen och kundträffarna verkligen kommit i gång igen. I samband med det har vi också gjort fler DRutskick, både mindre lokala och en större satsning under våren 2023. Framför allt de lokala utskicken som anpassas efter era evenemang är framgångsrika, så fortsätt låt oss veta om ni vill ha hjälp med dessa!

Framåtblick

Vi fortsätter under 2024 med majoriteten av insatserna vi gjort tidigare. Skillnaden ligger i hur vi viktat och fördelat budgeten under kundens köpresa. Under 2024 kommer vi att lägga mer krut på att generera leads och något mindre än tidigare på att öka kännedomen. Allt för att på bästa sätt stötta er försäljning! För att lyckas hålla kvar kunden genom hela köpresan behöver vi arbeta tätt tillsammans. Era insatser är avgörande för att ett lead som vi skickar till er hemsida eller utställning, genererar en affär. Tänk på att det digitala skyltfönstret är minst lika viktigt som en spännande utställning och ett trevligt bemötande.

VÅRT

INNEHÅLL I SOCIALA MEDIER BLIR ERT

Innehållet i våra sociala medier, nyhetsbrev och bloggen kommer under året utgå från ännu tydligare teman. Ett par exempel är ”närhet till naturen”, från februari, och ”tee time” med fokus på golf i april. Månadens tema kommer att återspeglas i såväl val av fordon som genom livsstilstexter och delad kunskap.

En nyhet för 2024 är möjligheten för er att automatiskt få innehållet från våra sociala medier distribuerat i era kanaler. Detta görs möjligt

genom Thumbstopper, som vi presenterade under kickoffen och har skickat information om via mejl. Tjänsten möjliggör smidig överföring av utvalt innehåll till era sociala kanaler, vilket ger er och era följare relevant innehåll på ett enkelt sätt. Ni väljer själva vilken typ av innehåll ni önskar, samt om inläggen ska publiceras automatiskt eller om ni vill kunna anpassa dem, byta bilder, uppdatera länkar och annat innan de publiceras.

Vårt innehåll på era egna kanaler!

BERGHOLM NEWS 6

BARNFAMILJERNAS ÅTERKOMST!

Vi har stor tilltro till att det ekonomiska läget kommer att stabiliseras under året, vilket vi redan känner leder till mer spring i butikerna och att fler barnfamiljer besöker oss ingen. För att möta detta och ta tempen på marknaden lanserar vi med start i april Happy family days! De återförsäljare som anmält sig får hjälp med utskick av DR för att bjuda in, material att använda för att skylta upp butiken samt texter, videor och bilder att dela i sociala medier och på den egna webbplatsen. Vi kommer också att köra digitala annonser i de områden där deltagande återförsäljare finns. Ta vara på tillfället att bygga och stärka relationer med befintliga och potentiella kunder! Det känns mycket bra att så många återförsäljare har anmält att köra eventet. För er som inte har anmält er. Det går fortfarande att göra det.

NYTT INNEHÅLL OCH NYA FUNKTIONER

Vi kommer under året skapa och tillgängliggöra mer rörligt material – både lokalt producerat och anpassade delar av det material Knaus Tabbert producerar i Tyskland. Som ett komplement till vårt uppskattade Vakna där du vill-nyhetsbrev introduceras under året varumärkesspecifika nyhetsbrev. Vi vänder oss till nuvarande ägare av de olika varumärkena och börjar med Knaus. En annan stor satsning är att vi lanserar en undersida på samtliga varumärkessidor där

HAPPY FAMILY DAYS ÅRETS ROLIGASTE EVENT!

Dags Husvagnscenter var först ut med att köra Happy Family Days. En succé som resulterade i

lagerstatus visas. Det gör det möjligt för potentiella kunder att sortera fram just den fordonstyp de vill ha för att se var de finns i lager. Det möjliggör också för oss att marknadsföra ert lager på ett konkret sätt genom att i annonser länka till specifika fordonstyper eller modeller, vilket vi ser stor potential i!

En överblick av vad som planeras under året finns i vårt årshjul. Där kan ni se våra teman, aktuella kampanjfordon, kampanjer, event och mycket annat. Observera att det är ett levande dokument som uppdateras över tid. Du hittar planerna här.

barnkammarvagnar!
4 sålda

Är du inte medlem i HRF ännu?

Bengt i Örkelljunga ger dig en knuff i rätt riktning!

Att vara medlem i Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund (HRF) gynnar både dig som återförsäljare och branschen i stort. Hur då, kanske du undrar? Vi har pratat med Caitlin Bengtsson som arbetar med affärsutveckling, kommunikation och marknadsföring på Bengt i Örkelljunga, och hon berättar varför företaget har valt – och väljer – att vara en del av HRF.

EN RÖST FÖR BRANSCHEN

HRF är branschförbundet som finns till för att driva frågor som utvecklar branschen, vilken inkluderar alla företag med anknytning till mobilt boende.

– De agerar som en enad röst för branschen. Och det är viktigt, för vissa frågor kan vara svåra för en individuell aktör att driva ensam. HRF ser till att frågorna diskuteras i rätt sammanhang, säger Caitlin Bengtsson.

STÖD OCH BOLLPLANK

En annan fördel med att vara medlem i HRF är tillgången till ett bollplank och stöd. Det kan handla om att det dyker upp en fråga som påverkar fler än det egna företaget, eller att man vill reka kring det aktuella branschläget.

– Där tillför de ett bredare perspektiv eftersom de samarbetar och får input från väldigt många parter. De kan också bidra med relevant statistik, allt från antalet nyregistrerade fordon till bokningsläget på campingarna runtom i Sverige. HRF fungerar som spindeln i nätet, säger Caitlin Bengtsson.

SAMLAR BRANSCHAKTÖRER

Under HRF:s årsmöten får Bengt i Örkelljunga ta del av trendspaningar och annan relevant branschinformation som annars kanske hade gått dem förbi. Dessutom fungerar mötena som sammanhang för att träffa andra medlemmar och utbyta erfarenheter med aktörer inom branschen.

– Vi som jobbar med detta behöver tillfällen att träffa varandra, för att dela idéer, tankar och reflektioner. Årsmötena som HRF anordnar blir en neutral mötesplats, vilket alltid är värdefullt, säger Caitlin Bengtsson.

TROVÄRDIGHET

Genom att vara neutrala men kraftfulla ger HRF trovärdighet åt branschen och dess aktörer. Men det är inte bara HRF som har tillförlitlighet – det speglar även av sig på organisationens medlemmar.

– Att vara med i HRF ger oss som företag en indirekt trovärdighet, att vi stöttar en neutral part som vill det bästa för alla i ledet. Det signalerar för kunder och samarbetspartners att man är en seriös och pålitlig aktör inom branschen, säger Caitlin Bengtsson.

På HRF:s hemsida listas flera förmåner som medföljer medlemskapet, inklusive juridisk hjälp, tillgång till utbildningar och rabatter på olika tjänster. Dessutom innebär ett medlemskap i HRF även medlemskap i Svenska Fordonsbranschen, vilket ger ytterligare fördelar och resurser för medlemmarna.

Besök HRF:s ansökningssida för att ansöka om medlemskap och ta del av alla fördelar som det innebär.

BERGHOLM NEWS 8
Åtta fördelar med att vara med i HRF

Vi uppmanar er som inte ännu är medlemmar i HRF (Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund) att bli det. Förbundet kämpar alltid för husvagns- och husbilsbranschens bästa, och ju fler vi är desto starkare blir de! Det gör det i sin tur enklare att driva branschen framåt. Det är ett värdefullt medlemskap som ger många förmåner.

1. VERKAR MOT HÖJD SKATT FÖR HUSBILAR

HRF kämpar aktivt mot den ökade beskattningen av husbilar genom direkt påverkan på riksdagen och genom lobbyverksamhet.

2. UTBILDNINGAR

HRF erbjuder regelbundna utbildningar för medlemsföretag om aktuella ämnen, såsom gasolcertifiering och Nya konsumentköplagen. Dessutom kommer flera större regeländringar inom EU att påverka vår bransch framöver. HRF både bevakar och erbjuder kunskap om dessa.

3. CERTIFIERAD VERKSTAD

Medlemsföretag erbjuds möjlighet att certifiera sina verkstäder enligt kvalitetsoch miljöledningssystemet, vilket ökar kundernas trygghet och förtroende.

4. PRODUCENTANSVAR

HRF har avtal med återvinningsföretag för att hjälpa medlemmarna att uppfylla lagkraven kring producentansvar för husbilar.

5. REPRESENTATION I ALLMÄNNA REKLAMATIONSNÄMNDEN (ARN)

HRF har två ledamöter i ARN som företräder medlemsföretagen och säkerställer att deras rättigheter inte kränks.

6. UTVECKLING AV MÖTESPLATSER

HRF arbetar för att skapa och utveckla attraktiva mötesplatser för branschen – såsom Elmia Husvagn Husbil och Stockholm Husvagn Husbil – för att öka både uppmärksamheten och försäljningen.

7. AUTOMATISKT MEDLEMSKAP

I SVENSKA FORDONBRANSCHEN

Medlemskap i HRF inkluderar automatiskt medlemskap i Svenska fordonbranschen, vilket ger tillgång till kompetens inom verkstadsfrågor och verkstadsjuridik samt möjlighet att utöka certifieringar.

8. KOSTNADSFRI JURIDISK HJÄLP

Medlemmar får tillgång till kostnadsfri juridisk rådgivning genom en timmes konsultation hos en erkänd advokatbyrå.

Läs om HRF och fördelarna med att vara medlem här!

Mest kundsålda nya fordon Q1 2024 .

KNAUS HUSBILAR

Van TI Plus Platinum Selection 650 MEG

L!ve I 700 MEG

KNAUS HUSVAGNAR

Scandinavian Selection 650 UDF

Südwind 500 UF 60 years

Sport 420 QD

WEINSBERG HUSBILAR

CaraBus 600 MQ

CI/RT HUSBILAR

Kronos 284 TL Kampanj

WEINSBERG HUSVAGNAR

QD

EU

Vi håller målsättningen!

Husbilar går starkt, vi ser en återhämtning på husvagnar i april.

Se er statistik över sålda fordon på åf-login.

-21% Kundsålda

Husvagnar Q1

+54% Kundsålda Husbilar Q1

CaraOne 390
CaraOne 480
CaraOne 550
HUSVAGNAR 400 TD
UK TABBERT / T@B
BERGHOLM NEWS 10

Tipsa oss

Vi är alltid på jakt efter nyheter och kunder som hyrt eller köpt husvagn/husbil för att skriva om i egna kanaler och bearbeta media med. Skicka tips till More PR, amanda@morepr.se

Kontaktpersoner marknadsföring:

BERGHOLM carro@bergholm.com

0550-22 11 11

PR amanda@morepr.se 076-869 14 23

PR emma@morepr.se 070-245 56 78

Caroline Wikström
MORE
Amanda Frid
MORE
BERGHOLM NEWS 11
Emma Andreasson

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.